ap alimos danezis 2 (ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ, 2019)
: Ένα φίλοι μου εδώ πέρα μετά τόσα χρόνια. Σας ευχαριστώ όμως πάντα. Γιατί τους θαλαιπωρώ κάθε χρόνο, αρκετά. Και όλους τους υπαλλήλους εδώ του χώρου. Ευχαριστώ και σας που είστε σήμερα εδώ. Συνεχίζει να κάνει κρύο και... ξέρω, αφήσατε άλλες δουλειές σας που ίσως ήταν πολύ σημαντικές. Και θέλω να συνεχίσω, λοιπόν, την κουβέντα που είχαμε κάνει από την περασμένη Δευτέρα. Για αυτό το πρώτο που θα κάνω, επειδή πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν ήταν στην πρώτη Δευτέρα που συζητήσαμε ορισμένα πράγματα, απλώς να τους ενημερώσω ότι σε αυτή την Δευτέρα, την προηγούμενη Δευτέρα, αυτό το οποίο προσπαθήσαμε μέσα σε μια μισή ώρα, ξέρω πόσο κάναμε και μίλαγα και μετά τις συζήτησες που είχαμε αρκετή ώρα, προσπαθούσα μέσα από πειράματα, και θέλω αυτό να το τονίσω, ότι σας λέω, δεν είναι απλώς θεωρία, πολύ σπουδαία πράγματα θεωρητικά που δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα, εγώ μπορώ να τα πιστεύω, δεν σας τα λέω ακριβώς διότι πιστεύω ότι πρώτα θα πρέπει να αποδειχθεί κάτι με ένα πείραμα και κατόπιν να αρχίσουμε να το διαδίδουμε στις πολίτες μας και να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που λέει η θεωρία είναι σωστό. Το δεύτερο πράγμα το οποίο κάνω, και θα μπορείς να το δείτε και από την προηγούμενη Δευτέρα αλλά και σε όλες τις συζητήσεις που έχουμε, είναι επειδή αντιμετωπίζω μέσα στον χώρο να δεν με πειράζουν, πολλούς αγενείς ειδικούς, λέω η παιδεία δεν έχει σχέση με τη μόρφωση των διπλωμάτων, γι' αυτό πάντοτε, ξέρετε, δίνω επιστημονικές αναφορές, δηλαδή λέω σε κάποιους κακεντρεχείς, πάρτε και διαβάστε αυτή την εργασία που αναλύει το πείραμα, τα αποτελέσματα και τα λοιπά, βέβαια εσείς μπορείτε να μην το καταλάβετε, αλλά ειδική είναι δημοσιευμένα σε διεθνή περιοδικά με κριτές, ώστε να είστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο λέω είναι σωστό, δεν είναι ένα παραμύθι πολλών τύπων που καταλογίζουν στο Δανέζι. Αυτό που είπα την περασμένη φορά είναι ότι ξέρετε τι γίνεται επειδή αναφέρομαι επάνω σε συγκεκριμένες εργασίες και γιγάντων της επιστήμης, πειραματικά αποδειγμένες, όποιος θέλει να με βρήσει δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν θα βρύζει εμένα, θα βρύζει αυτόν που τα έγραψε και που έκανε το πείραμα. Δηλαδή, εγώ δεν είμαι ο εύκολος σάκος του μπόξ, έτσι, όμως χάρη με κάποιους μεγάλους που θα δείτε, που είπανε ορισμένα πράγματα, ας βρήσουν τους μεγάλους που τα είπαν, αν τους παίρνει, γιατί θεωρούν ότι το Δανέζι μπορεί να τον βρήσουν. Αυτό το οποίο είπαμε την περασμένη φορά και καταλήξαμε με πειράματα πλέον, με πειραματική διαδικασία, είναι ότι οτιδήποτε μέσα στον αισθητό και μετρούμενο υλικό κόσμο, το σύμπαν που βλέπουμε γύρω μας, είναι μια ψεύτικη εικόνα μιας άλλης μη αισθητής και μη αμέσως μετρούμενης αλλά πραγματικής φυσικής κατάστασης. Αυτή την μη αισθητή συμπαντική πραγματικότητα που είναι φυσική, είναι νόμι φυσική, την επεξεργάζεται η ανθρώπινη φυσιολογία, δηλαδή ο εγκέφαλός μας, μετατρέποντάς σε μια ψεύτικη αισθητή εικόνα. Αυτό που λέω είναι ένα matrix, την οποία ανανομάζουμε υλική πραγματικότητα. Δηλαδή είπαμε σε όλη αυτή τη συζήτηση που κάνουμε την πρασμένη Δευτέρα ότι ο άνθρωπος δεν είναι απλώς εξωτερικός παρατηρητής των όσων συμβαίνουν στο σύμπαν, είναι συμμέτοχος της παρατηρούμενης και μετρούμενης συμπαντικής πραγματικότητας και όχι απλά ένας ουδέτρος εξωτερικός παρατηρητής. Αυτό δεν είναι του Δανέζ, είναι του Heisenberg, ότι ο παρατηρητής συμμετέχει σε εκβατικά φαινόμενα, σε φαινόμενα του μικρόκοσμου και λέμε θα πρέπει να διερευνήσουμε και θα δούμε αυτούς που το κάνουν. Δεν είναι ο Δανέζ που το κάνει, ο πρωτοπόρος. Θα δούμε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους διάσημοι, νομπελίστες, αστροφυσικοί, φυσικοί από όλες τις κατευθύνσεις των θετικών επιστυμών. Απλώς αυτό το οποίο είπα είναι ότι ναι, μέσα στο σύμπαν μετράμε, αλλά οι μετρήσεις που κάνουμε ακριβώς επειδή το σύμπαν είναι μια εικόνα, μια ψεύτικη, ένα μάτριξ κατά κάποιο τρόπο, μετράμε την εικόνα του. Δεν μετράμε το πραγματικό σύμπαν. Όταν λέμε δηλαδή ότι ο χρόνος, το μήκος, η μάζα μεγαλώνει, μικραίνει με την ταχύτητα και όλα αυτά τα πράγματα, μετράμε τα γεγονότα πάνω στον καθρέφτη, πάνω στην εικόνα και όχι στο πραγματικό σύμπαν και καλά κάνουμε. Μέσα σε αυτό το σύμπαν ζούμε, το υλικό σύμπαν που λέμε πραγματικότητα, πρέπει να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας μέσα σε αυτό το μάτριξ που λέω εγώ και ποιος δεν το θέλει και όλοι αγωνιζόμαστε για αυτό το λόγο. Αυτό που σας λέω δεν του δανέζει και δίνω τρεις αναφορές για να καταλάβετε ότι αυτό πλέον είναι κοινό και αν κάποιοι επώνυμοι με θέσεις κτλ, ειδικοί, δεν το καταλαβαίνουν. Δροπείς αυτός αλλά δυστυχώς δυσφημούν και τους χώρους τους οποίους εκφράζουν. Είναι λοιπόν ο δόκτρος, ο καθηγητής Μιχάλη Τσαμπαρλής, πολύ καλός φίλος στο απέναντι γραφείο, ζήσαμε μαζί 35 χρόνια, πάντα συζητούσαμε όλα τα περίεργα αυτά θέματα που αφορούν τη σχετικότητα, είναι ειδικός για τη σχετικότητα, διδάσκεται, δίδαξε, γιατί και αυτός είναι ομότιμος καθηγητής, επί 30 χρόνια δίδαξε γενική θεωρία της σχετικότητας. Και μου λέει, είναι από το βιβλίο του της ειδικής σχετικότητας, μέρος 2, που διδάσκεται στο Πανεμιστήμιο. Λέει, ο βασικός ρόλος των αισθητηρίων φυσικών ή τεχνητών, είναι η παρατήρηση ενός φυσικού φαινομένου ή ενός χαρακτηριστικού μεγέθους ενός φυσικού φαινομένου. Συνεπώς, η παρατήρηση αποτελεί τη διαδικασία με την οποία ένα φυσικό φαινόμενο της αντικειμενικής πραγματικότητας μεταφέρεται στον κόσμο του νου το αποτέλεσμα της παρατήρησης, το οποίο δεν είναι στοιχείο της αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά στοιχείο του νου, το ονομάζουμε εικόνα του φυσικού φαινομένου. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, τα αισθητήρια που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στην αλληλεπίδρασή του με το αντικειμενικό περιβάλλον, δημιουργούν έναν κόσμο εικόνων του νου. Η επιστήμη μελετά αυτόν τον κόσμο των εικόνων και προσπαθεί να ανιχνεύσει την ενδογενή δομή του εάν υπάρχει ή τη δομή υπό συνόλων εικόνων μιας συγκεκριμένης κατηγορίας. Δεν ξέρω τι διδάσκεται η σχετικότητα σε άλλα πανεπιστήμια, αλλά αυτά εμείς διδάσκαμε και διδάσκουμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο δόκτωρος Ιωάννης Αντωνίου, καθηγητής του Τυμάτων Συμμαθηματικών στα Απηθήτα, έχει πάρει προσωπικότητα της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει πάρει το πρώτο βραβείο κενοτομίας στην Ελλάδα με τις πρωτοποριακές ιδέες του Πεφαρμόσοδο και όλα αυτά τα πράγματα. Μου λέει ακριβώς για αυτή τη σχέση της παρατήρησης και της πραγματικότητας μια κενοτομία της κυβαντομηχανικής, βλέπετε ότι περνάει στην κυβαντομηχανική, είναι ότι η σχέση παρατήρησης και πραγματικότητας αποκτά μια απρόσμενη διατύπωση. Οι ιδιότητες του κόσμου δεν υπάρχουν, αλλά εμείς τις μετράμε. Παρατηρώντας τη φύση και μελετώντας τα φαινόμενα, ορίζουμε το πλαίσιο αντίληψης της πραγματικότητας που διαρκώς διαμορφώνεται όσο αλλάζουν οι υποδοχοί μας. Οι υποδοχοί μας είναι τα κύτρα τα οποία μεταφέρουν τις αισθήσεις στον εγκέφαλο. Δεν μπορούμε, κατά λίγη, να μιλάμε για την πραγματικότητα αυτή καθεαυτή. Μπορούμε, όμως, να μιλάμε για το πώς φαίνεται, προβάλλεται, το προβάλλεται δεν είναι δικό μου, μόνος το έχει βάλει μέσα στην παρένθεση, πώς προβάλλεται η πραγματικότητα ενός ενός δεδομένου πλαισίου. Βλέπετε, δεν του δανέζει. Είναι πλέον διδάσκεται στο πανεπιστήμιο, στο μαθηματικότημα του Απηθήτα. Και τέλος, είπα αυτό το οποίο είπα με όλη την καλή μου διάθεση προς κάποιους δογματικούς φιλοσοφικο-πολιτικο-κοινωνικών θέσεων που μου λένε, είσαι αντίθετος με το διαλεκτικό υλισμό, πάτε να καταστρατηγήσετε κοινωνικές θεωρίες, τα λοιπά. Και λέω, μάλλον εσείς δεν έχετε καταλάβει τι είναι ο διαλεκτικός υλισμός και λέω τι λέει ο Ευτύχης ο Μπιτσάκης, ένας μεγάλος φιλόσοφος και φίλος, έχω μάθει πολλά πράγματα από αυτόν. Διαφωνούμε βέβαια σε άλλα πάρα πολλά, αλλά συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα. Είναι ο θεωρητικός του διαλεκτικού υλισμού. Ο Άγιος όλων των ανθρώπων στην Ελλάδα που πιστεύουν στο διαλεκτικό υλισμό. Γράφει λοιπόν ο Ευτύχης. Η ύλη δεν θεωρείται έννοια επιστημονική. Δεν υπάρχει μέτρο της ύλης, αφού αυτή δεν υπησέρχεται ως φυσικό μέγεθος στο φορμαλισμό της φυσικής. Η ύλη είναι οντολογική φιλοσοφική κατηγορία. Είναι φιλοσοφικό κατηγόρημα. Οι διάφορες επιστήμες ασχολούνται με ειδικές μορφές ύλης και με ειδικές σχέσεις των μοφών αυτών. Η ύλη ως φιλοσοφική κατηγορία αποτελεί μία αφαίρεση. Η ύλη είναι φιλοσοφικό κατηγόρημα. Αυτό λέει ο διαλεκτικός υλισμός. Απλώς υπερασπίζεται και εγώ το υπερασπίζουμε τον κόσμο του Μάτριξ. Δηλαδή τον κόσμο της πραγματικότητας που ζει η κοινωνία μας και πρέπει να περνάει καλά. Και ποιος δεν το θέλει αυτό. Άρα λοιπόν καταλήξαμε τι συμβαίνει τελικά στο σύμπαν. Είπα ότι το σύμπαν γεννήθηκε πριν 12-13 κατάλληλους 9 δισεκατομμύρια χρόνια ανάλογα της θεωρίας. Ο άνθρωπος επάνω στη γη έχει μια ηλικία. Δηλαδή αυτή η κατάσταση δημιουργίας για να δημιουργείται έτσι το έμβειο βασίλειο. 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι συνθήκες επάνω στη γη δεν επέτρεπαν να δημιουργηθεί τίποτα. Αλλά λοιπόν όπως καταλαβαίνετε το σύμπαν από όταν γεννήθηκε θα το συζητήσουμε αυτό το πράγμα κάποια στιγμή. Είχε νόμους. Είχε ιδιότητες. Δεν περίμενε τον άνθρωπο για να αποκτήσει ιδιότητες. Άρα είχε κάποιες ιδιότητες. Το πραγματικό σύμπαν πριν γεννηθεί ο άνθρωπος. Αυτές οι ιδιότητες όταν περνάνε μέσα από την ανθρώπινη φυσιολογία αυτό που λέω τον ανθρώπινο βιουπολογιστή. Ούτε με ενδιαφέρει ποιος έκανε τον άνθρωπο να μπω σε τέτοια διαδικασία. Ξέρω ότι υπάρχει άνθρωπος. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν όταν προσλαμβάνει αυτές τις ιδιότητες του σύμπαντος αυτό το γεγονός το συμπαντικό που προϋπήρχε από αυτό το μετασχηματίζει όπως θα το δούμε στη συνέχεια αυτό θα συζητήσουμε σήμερα σε εικόνες ήλης και ενέργειας. Δηλαδή η ήλικη ενέργεια όπως θα δούμε δημιουργήθηκε όταν το κάτι της που υπήρχε τότε στο σύμπαν πριν τον άνθρωπο πέρασε μέσα στο βιουπολογιστή και μετατράπηκε σε αυτό που αντιλαμβάνουν οι διεστήσεις μας σε ήλικη ενέργεια. Σιγά. Αρχαιολογία της επιστήμης. Φτάσαμε στη τεχνητή νοημοσύνη στις κβατικούς υπολογιστές και δεν έχουμε αντιληφθεί αυτό. Για τους ειδικούς μιλάω πάντοτε οι οποίοι είναι και αγενείς κάποιοι. Μετά την επεξεργασία αυτή δημιουργείται γύρω μας από ηλικαία ενέργεια το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτό που λέμε πραγματικό σύμπαν. Το μεγάλο ερώτημα ποιο είναι το πραγματικό, προταρχικό, συμπαντικό γεγονός που πριν υπήρχε από τον άνθρωπο το οποίο ο ανθρώπινος βιουπολογιστής μετατρέπησε μια εικόνα την οποία νονομάζουμε πυκνότητα ήλις και ενέργειας. Τι είναι το προγενέστρο από αυτό. Αυτό απάντησε ο Αλβέρθος Αϊνστάιν μέσω της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας εξηγώντας το τι είναι και από πού προέρχεται η πυκνότητα της υλοενέργειας. Να πω δυο πραγματάκια για όσους θα ήθελαν και με ρωτάνε δεκάδες με εκατοντάδες στις τελευταίες μήνες ότι στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας με πολύ απλά λόγια για να καταλάβουμε τι είναι αυτή η Γενική Θεωρία Σχετικότητας. Στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας ο φυσικός νόμος εκφράζεται μέσω μιας σειράς εξισώσεων τις οποίες ονομάζουμε Εξισώσεις Πεδίου του Αϊνστάιν. Οι εξισώσεις αυτές, δεν έχω περάσει ακόμα στα πειράματα που επιβεβαιώνουν τις εξισώσεις αυτές, περιγράφουν την κατανομή της πυκνότητας της υλοενέργειας στο σύμπαν και τις συνδέουν με μία μορφή των μαθηματικών που ονομάζεται Καμπηλότητα. Συνδέουν αυτές τις σχέσεις ένα πρωτογενές γεγονός που ονομάζεται Καμπηλότητα όσο είναι μαθηματική, αλλά θα το εξηγήσω εδώ με απλά λόγια. Μου το ζήτησαν πάρα πολύ την περασμένη βδομάδα. Γέμισε το mail μου με τις ερωτήσεις και το προσάρμοσα λιγάκι για να μπορώ να απαντήσω σήμερα αν κάποιοι είναι εδώ ή να το δουν στη συνέχεια. Συγχρόνως όμως, αυτή η Γενική Θεωρία Σχετικότητας μας υποδεικνύει ότι η Καμπηλότητα, αυτό το μέγεθος το μαθηματικό, σε ένα σημείο του σύμπαντος είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα υλοενέργειας αυτό. Δηλαδή αυτό που λέει ο φυσικός, πυκνότητα υλοενέργειας, πυκνότητα οτιδήποτε, ένας αστέρι, ένας γαλαξίας ή καρέκλα σας, εγώ με πυκνότητα υλοενέργειας, οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας, προέρχεται από μια τιμή της Καμπηλότητας σε αυτό το σημείο. Άρα το πρωταρχικό γεγονός που υπήρχε υπήρχαν Καμπηλότητες μέσα στο σύμπαντο. Θα εξηγήσω τι είναι αυτές οι Καμπηλότητες, γιατί έχω ακούσει αυτό που σας είπα, που ξέρετε και θα έχετε ακούσει ίσως, αυτό αποδείχθηκε πριν από λίγους μήνες, διαβάζεις εφημερίες στα περιοδικά, βρήκαν τι είναι τα βαρυτικά κύματα. Ο Αϊσθάνιν το είχε προβλέψει τι είναι τα βαρυτικά κύματα. Ο Αϊσθάνιν είχε προβλέψει ότι τα βαρυτικά τίποτα δεν είναι τίποτα άλλο από μεταβολές της Καμπηλότητας του χώρου. Καμπηλώνεται και κάνει κύματα μέσα και αυτά τα κύματα, κάτω από κάποιες συνθήκες, τα αντιλαμβανόμαστε σαν βαρύτητα. Δεν το ξέραμε πειραματικά. Απεδείχθηκε πειραματικά πριν από λίγο καιρό, πριν λίγους μήνες. Μπορούμε λοιπόν, λέει, στο βιβλίο «Η ποίηση του σύμπαντος» του Ωσσερμαν, του Ρόμπερτ Ωσσερμαν, και είπα ότι όποιος διαφωνεί με τίτλους σε αυτά, να βρήσει τον Ωσσερμαν. Είναι διάσημος μαθηματικός, αλλά δεν τον πρέπει να βρεις καν τον Ωσσερμαν, το δανέζι είναι εύκολο να το βρήσεις. Άρα, λοιπόν, στο βιβλίο του Ωσσερμαν «Η ποίηση του σύμπαντος», μια μαθηματική εξερεύρηση του κόσμου, που μιλήσαμε για τον Ωσσερμαν όλη την περασμένη Δευτέρα και το τι έχει πει ο Ωσσερμαν και τι έχει γράψει, και τα λοιπά, και τα λοιπά, και τα λοιπά. Λέει, «Μπορούμε να φανταστούμε τα βαρυτικά κύματα σαν μικρές ρητηδόσεις στην καμπηλότητα του χώρου». Και συνεχίζει, «Οτιδήποτε μπαίνει στη δράση της βαρύτητας, πρέπει να οργανώσουμε το σύστημά μας με τη μορφή ενός τετραδιάστατου καμπυλωμένου χωροχρόνου, όπου η βαρύτητα είναι κωδικοποιημένη στην καμπυλότητα». Δηλαδή, έχω βάλει και τις σελίδες, όποιος θέλει να το διαβάσει στο βιβλίο, λέει αναλυτικά αυτά τα πράγματα. Δηλαδή, όταν βλέπω μια καμπυλότητα, η οποία μεταβάλλεται, η καμπυλότητα μου δίνει πυκνότητα. Η βαρύτητα. Δηλαδή, μου λέει ο Όσερμαν, είτε κάνουμε λόγο για βαρυτικό πεδίο, και απαιδείχθη αυτό πριν μερικούς μήνες, ή για μεγαλύτερη καμπυλότητα, αυτά δεν αντιπροσωπεύουν παραδιαφορετικούς τρόπους περιγραφής του ίδιου φαινομένου. Είτε μιλάω για βαρύτητα, σου λέει, είτε μιλάω για καμπυλότητα, είναι το ίδιο πράγμα. Πάλι, έχω δώσει τις σελίδες πια. Γιατί μου λένε, αναφέρεις ένα βιβλίο, ούτε το έχεις διαβάσει. Απλώς το λες για να μας πείσεις. Σου δίνω και τις σελίδες, να πάω να το βρώνω, τι πιο σελίδες είναι. Όμως, τι ξέρουμε, το ξέρετε όλοι σας. Όσο πιο πυκνό είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο μεγάλο πεδίο βαρύτητας έχει γύρω του. Αυτό το μαθαίνουμε από το Γυμνάσιο. Για αυτό βλέπετε, γύρω από τον ήλιο, υπάρχει, που είναι κάπως πυκνός, υπάρχει ένα βαρυτικό πεδίο. Εάν πάω σε ένα αστέρα νετρονίων που είναι πολύ πιο πυκνό, πάρα πολύ πιο πυκνό, η βαρύτητα γύρω από τον αστέρα νετρονίων είναι πολύ μεγαλύτερη. Και αν πάω σε μια Μελανίο ΠΥ, που είναι απίερα μεγαλύτερη, τέλος πάντων από τον αστέρα νετρονία, η βαρύτητα είναι πάρα πολύ μεγάλη, πιο μεγάλη. Αυτά τα ξέρουμε από το αμνημονέφτων χρόνων. Ήμουν 17 χρονών, 16-15, όταν μας τα λέγαν στο Λύκειο. Δεν είχα Λύκειο, στην έκτη και εβδόμη γυμνασίου. Εβδόμη και οδόμη γυμνασίου. Μας τα λέγαν οι δάσκαλοι μας. Για προσέξτε, λοιπόν, τι λέει επιστήμη. Αυτά σας λέω. Είναι για τους πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν είναι τίποτα φοβερά. Στο βάζουμε διαγωνισματά και ερωτήσεις. Εύκολα για να περάσουν. Η μεγάλη πυκνότητα, σας είπα, είναι μεγάλη βαρύτητα. Και η μεγάλη βαρύτητα, μου λέει ο Εινστά, είναι μεγάλη καμπυλότητα. Άρα, η μεγάλη πυκνότητα είναι μεγάλη καμπυλότητα. Το ξέρα από πάντα. Γιατί το ξέρω, γιατί κάποιοι που μας τα λέγαν και μας εκλαίκευαν σαν παιδιά. Άρα, μεγάλη πυκνότητα υλοενέργειας, το ξέρουμε, σημαίνει μεγάλη καμπυλότητα και χρονικές μεταβολές της πυκνότητας όταν αλλάζει η πυκνότητα. Δηλαδή, έχω ένα σώμα και πάλλεται. Έχει το ίδιο υλικό, αφού πάλλεται όταν μεγαλώνει η πυκνότητα είναι λιγότερη. Όταν μαζεύεται, η πυκνότητα είναι μεγαλύτερη. Άρα, λοιπόν, χρονικές μεταβολές της πυκνότητας υλοενέργειας σημαίνουν χρονικές κιμάνες της βαρύτητας και της καμπυλότητας του χώρου. Δυστυχώς, δεν ξέρω τι κάνουν στα Λαμπανιστήμια, αλλά στην Αθήνα αυτά που κάνουμε αστροφυσική, τα μαθαίνουν τα παιδιά. Είναι μάθημα του Δευτόρου Εξαμίνου και τους βάζουν τέτοιες ερωτησούλες. Μικρά παιδιά είναι για να περάσουν εύκολα. Σε αυτό το επίπεδο μιλάνε ότι τα γνώουν κάποιοι. Με λίγα λόγια, η τιμή της πυκνότητας υλοενέργειας μιας συμπαντικής περιοχής αντιστική σε μια συγκεκριμένη τιμή της καμπυλότητας αυτής της περιοχής. Υσχύει αυτό. Και εδώ έχω ακούσει τα σχολιανά μου από τους ειδικούς. Είπα, ένα παράδειγμα. Ας δούμε, λέω, σαν ένα παράδειγμα ένα κοσμολογικό μοντέλο για να καταλάβουμε ότι στις σχετικιστικές κοσμολογίες δηλαδή αυτές τις κοσμολογίες παρουσιάζονται σχέσεις που συνδέουν την τιμή της πυκνότητας υλοενέργειας μιας συμπαντικής περιοχής με την καμπυλότητά της. Να σας δείξω έναν τύπο, να το καταλάβετε. Και πήρα λοιπόν ένα κοσμολογικό μοντέλο από τις 600 πεδίου στην περίπτωση είναι τα μοντέλα Friedmann-Lemaître, τα βάζω όχι για εσάς αλλά για τους ειδικούς που δεν το ξέρουν μάθουνε και ξεστραβώσουν τα παιδάκια που κάνουν μάθημα και όταν αδεχθούμε ότι το λ είναι μια κοσμολογική σαθερά είναι μηδέν. Και βγαίνει αυτή η σχέση που σας την έχω δείξει 500.000 φορές, την έχετε δει, την λέω, την ξαναλέω και λέω τώρα εδώ τι βλέπετε σε αυτή τη σχέση ένα ε που είναι η καμπηλότητα, που είναι καθαρός αριθμός και στο δεύτερο μέλος υπάρχει η πυκνότητα άρα υπάρχει μια σχέση που συνδέει την πυκνότητα με την καμπηλότητα και λέω μάλιστα όποιος έχει βγάλει το μαθηματικό λίγο να έχει πάει, ας έμεινε στη μέση του μαθηματικού η καμπηλότητα ξέρουμε και θα το δούμε γιατί τι είναι, είναι καθαρός αριθμός δεν έχει μονάδες μέτρησης άρα λοιπόν μέσω του τύπου αυτού είπα τι κάνουμε, μετατροπή ενός φυσικού μεγέθους ρ σε καθαρό αριθμό χωρίς μονάδες μέτρησης, το ε βάτε εδώ την πυκνότητα του ήλιου προχωρήστε, βάλε και τις τιμές στο υπόλοιπο στα υπόλοιπους παράγοντες που έχω εδώ μέσα και θα πάρετε ένα ε, μια καμπηλότητα δεν υπάρχει αυτό το πράγμα αυτά είναι βλακίες που λες εσύ και στραβώνεις τα παιδιά στραβώνεις τον κόσμο, δεν υπάρχει, δεν κάνει η καμπηλότητα δεν είναι καθαρός αριθμός είναι με μονάδες τι να τα απαντήσω θα πρέπει να απαντήσω γιατί δεν με ενδιαφέρει να απαντήσω για να σώσω τον κύρος μου αλλά λέγοντας τα φωναχτά και έτσι δημόσια όλες αυτές τις βλακίες πείθουν τα παιδιά που τους ακούν ότι μπορεί και αυτά που λέω να είναι δικά μου λοιπόν, πώς βγαίνει αυτή η σχέση θα σας δείξω και από πού το παίρνω το ε αυτό που λέγεται καμπηλότητα δίνεται με αυτή τη σχέση μέσα αυτή τη σχέση υπάρχει ένα κιου εκείνο το κιου το κιου δίνεται από την άλλη σχέση, τη δύο τι έκανα ο Φουκαράς πήρα το κιου και βάλα μέσα τη σχέση στην άλλη την αντικατέστησα δεν έκανα και πράξεις διότι μου αρκούσε αυτό βλέπετε ότι υπάρχει πυκνότητα και καμπηλότητα λέει και τι είναι αυτοί οι παράγοντες που μπαίνει μέσα δεν είναι κουταμάρες γράφω και από κάτω τι είναι οι παράγοντες αυτοί άρα λοιπόν βλέπετε στο μοντέλο αυτό που είναι ένα παράδειγμα σας είπα πιο υπάρχει πάντα μια μαθηματική σχέση μεταξύ της καμπηλότητας και του χώρου και πυκνότητας ηλεενέργειας και βλέπετε το βιβλίο που βλέπετε εδώ είναι το βιβλίο ο κοσμολογίας για το πρώτο έτος ορίστε αυτά που σας είπα είναι εδώ παίρνω αυτή εδώ και την βάζω εδώ δηλαδή δηλαδή δηλαδή δηλαδή είναι από την κοσμολογία της νόησης αγωγής στην κοσμολογία Σελής 269-273 τα βιβλία δεν τα διαβάζουμε ανάλογα συμπαθούμε τους συγγραφείς αλλά πόσο καλό είναι το βιβλίο μπορεί να εγώ να τον βρίζω το συγγραφέ για άλλους λόγους αυτό σημαίνει όμως ότι δεν διαβάζει και το βιβλίο ας διαβάσουν λοιπόν να μάθουν και σε άλλα πανεπιστήμια ότι στο πανεπιστήμιο Αθηνών αυτά τα διδάσκουμε αυτό ακριβώς το θεματάκι πως σε αυτή την περίπτωση συνδέεται η πυκνότητα με την καμπηλότητα το έχω βάλει στις εξετάσεις της πρωτοετής ούτε έχω ξεχάσει πόσες φορές το βάζω το βάζω συνέχεια για ευκολά και για να περάσουν δεν επιτρέπεται ένας ειδικός να μου λέει αν υπάρχει δεν υπάρχει βασικά διασύρει τους χώρους που εκπροσωπεί αλλά λοιπόν εκφράζω μια τελική σκέψη εφόσον υπάρχει πάντα μια μαθηματική σχέση η οποία συσχετίζει άμεσα την καμπηλότητα του χώρου σε μια περιοχή του με την πυκνότητα της υλοενέργειας σε αυτή την περιοχή μπορούμε σε κάθε πυκνότητα του ήλιου, των γαλαξιών, των αστεριών των κομιτών, των πλανητών, οτιδήποτε να αντιστοιχίσουμε μια καμπηλότητα του χώρου που κατέχει είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε σε αυτή την περιβόητη σχέση που μαθαίνουμε από το δημοτικό ε-Τετράγωνο όταν έχω μια μάζα δε τη βάζω εδώ και βρίσκω την ενέργεια ή αν έχω μια ενέργεια δε βρίσκω να το αντίσχω σε μάζα εδώ επιτρέπεται να το κάνω στην άλλη σχέση δεν επιτρέπεται να το κάνω γιατί τα αποτελέσματα που βγαίνουν από την άλλη σχέση δεν είναι αντίθετα προς την επιστήμη είναι αντίθετα με δόγματα είτε θεολογικά ή κοινωνικοπολιτικά γιατί ενδιαφέρει αυτό έναν επιστήμονα δεν το κατάλαβα αλλά άλλοι κάποιοι το καταλαβαίνουν και εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια η ανθρώπινη φυσιολογία αυτό γενικά μπορούμε κάθε πυκνότητα να τη μετατρέψουμε σε καμπηλότητα και εμείς λέμε μπορούμε να δούμε όλες τις πυκνότητες του σύμπαντος αν σας πω μπορούμε να δούμε όλες τις πυκνότητες θα μου πείτε όχι αυτό σημαίνει δεν μπορούμε να δούμε όλες τις καμπηλότητες πότε τις βλέπω όλες τις πυκνότητες ή όλες τις καμπηλότητες αυτό είναι μια ιδιότητα του βιοεπολογιστή τι ξέρουμε πρέπει να μην είναι αυτόν τον χρόνο θα πρέπει η καμπηλότητα του χώρου δηλαδή η πυκνότητα να είναι παραπάνω από μία ελάχιστη και μέσα έχω η πυκνότητα 4 ελεκτρόνια θα το δείτε με τέτοια μικρή πυκνότητα δηλαδή με τόσο μικρή καμπηλότητα όχι για να δούμε να ξεπεράσει ένα νοτατόριο θα βλέπω πάντοτε το υλικό όσο πυκνό και να είναι όχι έχουμε μάθει πειραματικά από τις μελανές οπές ότι όταν ξεπεράσει μία τιμή η καμπηλότητα του χώρου δηλαδή η πυκνότητα του τραστεριού εξαφανίζεται από τα μάτια μου άρα και προς τα πάνω ξέρω ότι με μια καμπηλότητα δηλαδή με μια πυκνότητα δεν το βλέπω και προς τα κάτω το ξέρω πειραματικά ότι αν είναι εντελώς αραιό δεν βλέπω τίποτα εσείς βλέπετε τίποτα υλικό σε αυτό το χώρο μεταξύ μας δεν υπάρχει υλικό εδώ μέσα οξυγόνο, υδρογόνο πολλούς και όπως το λένε ό,τι θέλει τα άνθρωπα και τα λοιπά η αναπνοή μου βγάζει διοξύδιο του άθρα και τα λοιπά πού είναι όλα αυτό γιατί δεν το βλέπω δεν υπάρχει αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χώρο που έχουν ένα μεγάλο εύρος τιμών καμπυλότητας η ανθρώπινη φυσιολογία έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ως σημεία πυκνότητας ηλεοενέργειας να καταλαβαίνει το υλικό εκείνα των οποίων η καμπυλότητα βρίσκεται μεταξύ κάποιων τιμών μιας μέγιστης και μιας ελάχιστης τα υπόλοιπα σημεία του χώρου τα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν η ανθρώπινη φυσιολογία δεν έχει τη δυνατότητα να καταλυφθεί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι άλλες περιοχές καμπυλότητας καινούριο δεν είμαι ελάχρης των αμερικάνικων βιβλίων να σας δείξω αλλά παίρνω δύο εικόνες από πανεπιστημιακά αμερικάνικα βιβλία που μου λένε πως είναι το σύμπαν το σύμπαν όπως βλέπετε θεωρούμε ότι είναι καμπυλότητες παντού και αυτό που λέμε εμείς σύμπαν το δικό μας αυτό μέχρι εκεί που έλεγα την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι εκεί που μπορούν να δουν οι αισθήσεις μας βλέπετε τι γίνεται είναι ένα οροπέδιο κατά κάποιο τρόπο που δεν έχει πολλά βουνά οι καμπυλότητες είναι πολύ μικρές μέσα στις δυνατότητες μας να τα βλέπετε εδώ και εδώ εδώ φαίνεται πιο καθαρά δεν ξέρω γιατί έγινε σκουρ το βλέπετε ας το πω ένα οροπέδιο μου λένε χρησιμοποιήσεις δεν χρησιμοποιείς οι φοιτητές μου έτσι καταλαβαίνουν όμως με την ορολογία και τις εξώσεις δεν καταλαβαίνει κανένας τίποτα μετά τους λέμε τις εξώσεις όταν έχουν καταλάβει το πρόβλημα ποιο είναι εδώ θέλω να καταλάβετε και βασικά σας κουράζω γιατί απευθύνουμε στους αγενείς έχουν ένα πρόβλημα διότι θεωρούν από τους δασκάλους τους ας είναι και μικροί δεν είναι καμιά σημασία ηλικία των ειδικών εντός εισαγωγικών κάποιων ειδικών σου λέει καθαρός αριθμός ο καθαρός αριθμός δεν μου λέει τίποτα δεν λέει τίποτα είναι το τίποτα ο καθαρός αριθμός γελιώνται να φέρω ένα παράδειγμα πάρτε ένα μαγνητή και βάλε το πάνω σ' ένα τραπέζι δεν μου λέτε γύρω το δεν έχει μαγνητικό πεδίο το βλέπετε το ακούτε το γεβώσαστε το σφρενώσαστε αλλά δεν υπάρχει τίποτα για να καταλάβω ότι υπάρχει μαγνητικό πεδίο πρέπει να βάλω ένα κατάλληλο υπόθεμα δηλαδή ένα ρήνισμα σιδείρου ένα σιδερέγιο μικρό κομματάκι τότε θα το τραβήξει και καταλαβαίνω ότι υπάρχει μαγνητικό πεδίο άρα λοιπόν οι ιδιότητες του τίποτα εμφανίζονται κάτω από κάποιες συνθήκες οι νεότεροι επιστήμονες δεν ξέρουν και την αρχαία ελληνική γλώσσα γιατί στην αρχαία ελληνική γλώσσα αυτό λέγεται έχει κάτι εν δυνάμη το εν δυνάμη δηλαδή λες έχει ένα μαγνητικό πεδίο εν δυνάμη δεν το βλέπω δεν το ακούω κτλ αλλά αν βάλω το υπόθεμα τότε το τίποτα μετασχηματίζω σε κάτι πάρα πολύ το ίδιο σημαίνει και με καθαρό αριθμό εδώ ο καθαρός αριθμός είναι η καμπηλότητα εν δυνάμη η καμπηλότητα έχει ιδιότητες αν η καμπηλότητα αυτή πάρει τιμές μέσα στο ελάχιστο και στο μέγιστο τη βλέπω σαν πυκνότητα υλικού αν πάρει τιμές εκτός δεν τη βλέπω αυτό δεν σημαίνει δεν υπάρχει είναι το ίδιο κουτό να πούμε ότι δεν υπάρχει όσο κουτό να πούμε ότι γύρω από ένα μαγνητικό πεδίο επειδή δεν το βλέπω κάτω από ιδικές συνθήκες τακ το βλέπω αποκτά ιδιότητες αισθητές από τον άνθρωπο αυτό συμβαίνει και στην καμπηλότητα όπως είπα έχουμε το παράδειγμα λέμε της μελανησωπής όσο μεγαλώνει η πυκνότητα το είπα προηγουμένως και δεν το ξαναλέω το δεύτερο comment που έκαναν με απαράδεκτο τρόπο καλό είναι πρώτα να ρωτάμε όταν έχουμε κάποιες απορίες αντί να εκτεθούμε να ρωτήσουμε κάποιον που μας τα λέει κι αν δεν μας το πει την απόδειξη να μην εκτιθέμεθα εκθέτουμε όπως είπα και τους χώρους που εκπροσωπούμε μου λένε αυτά που λέτε είναι εκτεμάρες η καμπηλότητα δεν είναι καθαρός αριθμός το λες εσύ καθαρό αριθμό για να πας εκεί που θέλεις εσύ τη φιλοσοφία σου τη μεταφυσική σου και δεν ξέρω τι για να δούμε λοιπόν και για να μου αποδείξουν ότι δεν καταλαβαίνω τι μου γίνεται το πρώτο επιτυχή μου είναι μαθηματικός να σας δώσει να καταλάβετε μου λένε δεν καταλαβαίνεις μαθηματικά γιατί δεν έχεις μάθει μαθηματικά μου λένε διότι αν διάβασες μαθηματικά θα καταλάβαινες λέει ότι αυτό το οποίο κάνεις γιατί εγώ για να σας δώσω να καταλάβετε την καμπηλότητα καμπηλώνω ένα χώρο προς την επόμενη διάσταση αυτό λέει στα μαθηματικά είναι απαράδεκτο για τα μαθηματικά ένα χώρο καμπηλωμένων τεσσάνων διαστάσεων δεν χρειάζεται να τον βυθίσω και να κάνω τα πρέπει το αποδεικνύω τα μαθηματικά διαβάζω το Ρομπερτ Όσερμαν για να καταλάβω τα πανισθήμια πάνω σχαρή είναι και σχολεία μαθαίνουμε τα παιδιά γράμματα πιο μεγάλεις λέει λοιπόν ο Όσερμαν ένας μεγάλος δάσκαλος έχει τιμηθεί με το γραβείο Dean τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική διάκριση στα μαθηματικά δεν είναι μαθηματικά ορθή ιδέα ότι προκειμένου να φανταστεί τον καμπηλωμένο χώρο κάποιος πρέπει να σκεφτεί ότι κατά κάποιο τρόπο καμπηλώνεται κατά μήκος μιας τέταρτες διάστασης δεν είναι και πολύ σωστό λέει αυτό συμπληρώνει η συγκεκριμένη εικόνα όμως μπορεί να αποδειχθεί και τα επιβοηθητική για την αισθητικοποίηση του καμπηλωμένου χώρου σε όσους έχουν και είναι εξηκειωμένοι με αυτό που οι μαθηματικοί ονομάζουν τετραδιάστατο ευκλήδιο χώρο εσείς δεν μπορεί να καταλάβετε ένα αντικείμενο από μόνο το αν δεν είναι μέσα σε έναν άλλο χώρο ο μέσος πολίτης και λέει όταν οι μετρήσεις πραγματοποιούνται στον ευκλήδιο χώρο όπως είναι αυτός που αντιλαμβάνουμε στο γύρο μας τότε η καμπηλότητα προσδιορίζει ακριβώς το βαθμό απόκλεισης από την ευκλήδια γεωμετρία πόσο δηλαδή αποκλίνει από την ευκλήδια γεωμετρία μου το λέει η καμπηλότητα να το πω πολύ απλοϊκά παιδεύτηκα μια εβδομάδα για αυτό επειδή μου το ζήτησαν πάρα πολύ κοιτάξτε ο χώρος είναι ευκλήδιος στο πρώτο σχήμα είναι παράλες οι γραμμές βάζω αυτά τα σημεία και όταν είναι ευκλήδιος ο χώρος τα σημεία μεταξύ δύο γραμμών έχουν ένα μήκος που απέχουν αυτό το μήκος διατηρείται επάπυρον το δεύτερο έχω το χώρο ρήμα που λέω εγώ ας πούμε το σφαιρικό χώρο που βλέπετε φέρνω τις γραμμές κάθετες προς τον σημερινό και τις επεκτείνω που θα πάνε στον βορειοπόλο το ξέρουμε αλλά βλέπετε οι αποστάσεις μεταξύ των σημείων όσο απομακρύνονται μικραίνουν τότε ο χώρος λέγεται ρήμαν και λέγεται σφαιρικός τρίτη περίπτωση αν έχω αυτές τις γραμμές τις καμπύλες βλέπετε εδώ ότι οι γραμμές τα σημεία οι αποστάσεις αυτές όσο απομακρυνόμαστε μεγαλώνουν οι αποστάσεις αυτές τότε λέμε ότι είναι υπερβολικός ο χώρος έτσι και το σύμπαν δεν θα κλείσει ποτέ που λέμε να το κάνω πιο απλά για να το καταλάβουν στοιχειοδός όσοι έχουν πάει λύκειο και το έχουν προσέξει λίγο περισσότερο ας πάρω την πρώτη περίπτωση αυτοί εδώ που αποκλίνουν την καμπυλότητα την εκφράζω μέσω εδώ είναι ο παρατηρητής εδώ η καμπυλότητα του σημείου K1 της καμπύλης αυτής είναι η γωνία αυτή Φ ενώνω τον παρατηρητή με αυτό το σημείο δημιουργείται αυτή η γωνία Φ η εφαπτωμένη αυτής γωνίας λέγεται καμπυλότητα μου λέει δηλαδή πόσο αποκλίνει από την ευκλήδεια με λίγα λόγια και γιατί βάζω την εφαπτωμένη Φ γιατί η γωνία πρέπει κάπως να μετρηθεί και πρέπει να μετρηθεί και με ένα μέγεθος ούτε το ημήτωνο ούτε το συνημήτωνο μπορεί να αυξάνεται είναι μεταξύ του μίον ένα και του ένα ενώ η εφαπτωμένη παίρνει τιμές από το μίον άπειρο στον άπειρο άρα βλέπετε σε αυτό το υπερβολικό χώρο που είπα αυτή η γωνία όσο ανοίγει το βλέπετε αυτή η γωνία μεγαλώνει ενώ σε αυτό το καμπύλο χώρο το σφαιρικό ρήμα βλέπετε ότι αυτή η Φ όσο απομακρύνει σε μικρένει αφού τους το εξήγησα με πιάσανε αδιάβαστο να εξηγήσω γιατί λέμε η καμπυλότητα είναι αρνητική και η καμπυλότητα είναι θετική απλοϊκότατα το μαθαίναμε κάποτε στο γυμνάσιο τώρα δεν τα κάνουμε αυτά τα πράγματα η καμπυλότητα ορίζεται ως αρνητική όταν ο παρατηρητής βρίσκεται βλέπει και μετράει την κυρτή πλευρά της καμπύλης το βλέπετε όταν ο παρατηρητής μπροστά έρχεται το κυρτό το λέμε αρνητική η καμπυλότητα έτσι γιατί λέμε αρνητική έτσι για να το καταλαβαίνουμε μεταξύ μας για να συνοούμε δά δεν υπάρχει λόγος όταν ο παρατηρητής όμως δίπλα του έχει τις καμπύλες την καμπύλη επιφάνεια και όχι την κυρτή την κύλη λέμε τότε είναι θετική τόσο απλά τα πράγματα άρα καταλαβαίνετε ότι η καμπυλότητα που μου λέει πόσο αποκλίνει από τον ευκλήδιο χώρο γι' αυτό ξέρω ότι ο χώρος γύρω μου δεν είναι ευκλήδιος είναι εφαπτωμένη μιας γωνίας και ξέρετε όλοι ότι εφαπτωμένη μιας γωνίας είναι καθαρός αριθμός και μπορεί να πάρει τιμές από το μηδένο στο συνάπτυρο το οποίο είναι αστροφυσικός το ξέρουμε αυτό το ξέρουμε αυτό και όποιος είναι αστροφυσικός μη μας κοριδεύει το κάνει εδώ έχω την εικόνα από ένα paper της ερευνητικής μας ομάδας τώρα δημοσιεύτηκε απλαϊκά πράγματα θέλουμε να δείξουμε κάτι για να καταλάβουν κάποιοι συνάλθου ή κάποια πράγματα τα αποτελέσματα είναι σημαντικά αυτή η εικόνα δεν είναι τίποτα σημαντικό όταν φεύγουν λέμε οι ακτίνες οι φωτεινές από ένα αστέρι εδώ όσο απομακρύνουν συγκλίνουν προς το μάτι του παρατηρητή να το είναι επιστημονικό paper που έχει περάσει από κριτές διάσημες τώρα οι διάσημοι κριτές τώρα δεν κάθομαι να συζητήσω αυτά τα πράγματα εντάξει λέω όμως άμα ήταν τη βλακέρα δεν θα το δημοσιεύανε άνθρωποι που έχουν φάει 40 χρόνια πάνω σε αυτά τα θέματα άρα δεν μου λέτε αυτή η κατάσταση που συγκλίνει σε ένα σημείο έτσι δεν είναι συγκλίνει άρα το σήμα είναι ρήμα δεν είναι ευκληριό και το χρησιμοποιούμε σε όλα τα paper που δημοσιεύουμε 300 έχω κάνει paper και εκατομμύρια papers έχω κάνει άλλη συνάδελφη άρα το ξέρουμε στην αστροφυσική άρα η λόγη δεν είναι επιστημονική όταν δεν το συμφωνούμε μαζί με αυτά τα πράγματα είναι άλλου τύπου παγερά διάφορο με αφήνουν που θα ψάξουν να το βρουν τι να κάνω για πολλές λεπτομέρες οι ειδικοί ας ψάξουν στο βιβλίο της κοσμολογίας που μας με το στράτο το θεοδότηση που το έχουμε γράψει σελίδες 65-117 που έχουμε όλη την ανάλυση μαθηματική για όποιον γουστάρει αλλά το βιβλίο της πρώτου έδρισης κοσμολογίας είναι αυτό βλέπετε δίπλα ότι μου λέει ότι το ε0 μειών 1, 1 και γενικότερα θα διαβάζεις άλλα βιβλία ότι είναι σφαιρικό αν το ε είναι μεγαλύτερο του μηδενός σε οποιαδήποτε τιμή είναι μεγαλύτερο του μηδενός και τότε είναι υπερβολικό εδώ τα γράφω τα παιδάκια του πρώτου έδριση στο δεύτερο εξάμινο τα βάζουμε τα ευκολάκια αυτά που τις λέμε τα σως για να γράψουν τίποτα δεν πρέπει να τα αφήσει σβητή κάποιος ειδικός σας είπα δεν εκθέτει τον εαυτό του εκθέτει τους χώρους που εκπροσωπεί για να δούμε λοιπόν τώρα κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ απλοϊκό πάλι ποια είναι η σχέση της γεωμετρίας του χώρου με τα φυσικά μεγέθη αυτά που μετράμε στη φυσική αυτά τα περιγράφει θα το δούμε η γεωμετροδυναμική για να δούμε πάλι μερικά γενικά πραγματάκια πανεύκολα ο Ήλιαμ Κλήφορτ επέκτηνε την ιδέα του Ρήμαν ότι στην κυριότητα του γεωμετρικού χώρου οφείλονται ηλεκτρικές δυναμικές δυνάμεις για τον Κλήφορτ οι χώροι υψηλότερων διαστάσεων από μαθηματική σκοπιά και ο ηλεκτρομαγνητισμός από φυσική σκοπιά ήταν ένα και το αυτό ο Ρήμαν και ο Κλήφορτ κατόρθωσαν να επιτύχουν μια εικόνα της φύσης που εδράζεται στην ιδέα ότι οι δυνάμεις αυτές που λέμε στη φυσική δεν είναι τίποτα άλλο από κύρτοση του χώρου έχει δηλαδή μια καθαρά γεωμετρική ερμηνεία και ότι η ηλεκτρομαγνητισμός μπορεί να εξηγηθεί βάσει της προσέγγισης αυτής ως ταλάντωση σε μια επιπλέον χωρική διάσταση αυτό που σας δείχνω δηλαδή δεν είναι δικά μου είναι των γιγάντων όπως αναφέρει ο Τάλμποτ 1993 είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε τη καμπυλότητα του χωροχρόνου στο υλικό της ίδιας πραγματικότητας για να το καταφέρουμε χρειάζεται να κοιτάξουμε το οικοδόμημα της πραγματικότητας έξω από αυτήν κάτι που δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε είμαστε πιασμένοι μέσα σε ένα καθρέφτη που το φως μας φέρνει εικόνες του φυσικού σύμπαντος ακολουθεί τις καμπύλες που έχει επιφάνεια του καθρέφτη οι στρεβλώσεις που συμβαίνουν όμως είναι αόρατα στα μάτια μας μετράμε δηλαδή τις στρεβλώσεις της κυμάνισης αυτής της καμπυλότητας πάνω σε έναν καθρέφτη δεν είναι ευθύς ο καθρέφτης πηγαίνετε σε ένα τύριο και μπέστε στην αίθουσα με τους μαγικούς καθρέφτες πάλι κάνει δύο μέτρα θα το κάνει 75 πόντους χοντρό παραμορφωμένο πάνω στον καθρέφτη αυτό βλέπω για να πάρουμε λοιπόν εδώ αν χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τη σχέση καμπυλότητας που βρήκαμε προηγουμένως τι είπαμε ότι τα φυσικά υλικά σώματα μέσα σε ολόκληρο το σύμπαν έχουν κάποια πυκνότητα με μονάδες μέτρησης μετατρέπονται με βάση την προηγούμενη σχέση καμπυλότητας δηλαδή όλα τα πράγματα που λέμε υλικά και κάνουμε αστρονομία που κάνουμε οτιδήποτε και καλά κάνουμε μπορούν να μετατραπούν σε καθαρές αριθμούς με βάση τη σχέση αυτή γιατί η καμπυλότητα αποδείξαμε ότι είναι καθαρός αριθμός αλλά δεν έχει μονάδες μέτρησης άρα λοιπόν όπως καταλαβαίνετε το λέω ο Δανέζης σας τώρα που το σκέφτηκε το είχαν σκεφτεί τα μεγάλα μυαλά την εποχή του Αϊνστάιν την ίδια εποχή που έβγαζε τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας ο Τζόναθαν Πόερ στο βιβλίο Τη Φιλοσοφία και Νέα Φυσική είναι από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις το τονίζω Κρήτης σελίδα 164 αυτό που θα διαβάσω μη μου πείτε ότι οι εκδόσεις Κρήτης οι πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης που φημίζονται για την αρτιότητα και την ορθότητα των συγγραφέων και των βιβλίων που διαλέγουν ότι λένε κουταμάρες γιατί εκεί θα οδηγηθούμε σε άλλα πράγματα μου λέει λοιπόν ο Πόερ η θεωρία του Αϊνστάιν υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για τη γεωμετρία του χώρου το αν θα θεωρήσει κανείς το αποτέλεσμα ως την κατάργηση την αντικατάστασή της από την φυσική της βαρύτητας ή αντιθέτως ως την γεωμετροποίηση της βαρύτητας φαίνεται να είναι κατά μεγάλο μέρος θέμα αγούστου όμως η ιδέα ότι τα υλικά αντικείμενα μιλάω στις αρχές αυτά όλα του 20ου αιώνα αρχίζει να εμφανίζεται η γενική θορία σχετικότητας και συζητάνε οι μεγάλοι μεταξύ τους σε όλα αυτά τα πράγματα τα υλικά αντικείμενα ενδέχεται αυτά τα ίδια να συνιστούν στις εκκλήδιες περιοχές του χώρου αναβίωσε τα τελευταία χρόνια η ιδέα αυτή ο Αινστάιν υπενείχθηκε ότι ο χώρος μπορεί να είναι κάποιο είδους έκστασης της ύλης ή αντιστρόφος ότι η ύλη ενδέχεται να είναι κάποιο είδος τοπικής ιδιομορφίας του χώρου ο Γουίλλερ λοιπόν όμως ο μεγάλος αυτός μαθηματικός φυσικός και τα λοιπά αυτό το κάνε πράξη μετατρέποντας κάνοντας αυτή τη μετατροπή και μου έφτιαξε μια καινούργια γεωμετρία την γεωμετροδυναμική που είναι μαθηματικοποιημένη γενικά η γενική θεωρία της σχετικότητας αυτό το κάνε ο Γουίλλερ δηλαδή υπάρχει γεωμετροδυναμική και τέλει λεπτομέρειες να πάνε στο βιβλίο που σας έδειξα και αν θέλουν να βρήσουν κάποιον να βρήσουν τον Μπόβερ να βρήσουν τον Γουίλλερ, τον Αϊστάιν εγώ δεν έχω κανένα λόγο να με βρήσουν ο Γουίλλερ στο βιβλίο του Super Space and the Nature of Quantum Geometrodynamics το 68, τόσο παλιό αναφέρει ότι εκτός από το κενό καμπυλόγραμμο μη ευκλήδιο διάστημα δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο η ύλη, το φορτίο, ο ηλεκτρομαγνητισμός και τα υπόλοιπα πεδία εγώ το σημείωσα, όπως το πεδίο Βαρύτη το σπανεκαλύφθη τώρα τελευταία είναι μόνο οι εκδηλώσεις της κάμψης του χώρου η φυσική είναι γεωμετρία και συνεχίζει ο Γουίλλερ η αργή καμπύλωση σε κάποια περιοχή του διαστήματος περιγράφει ένα βαρυτικό πεδίο αυτό που σας είπα πριν μια κυματοειδής γεωμετρία με ένα διαφορετικό τύπο καμπυλότητας κατά περιοχές δηλαδή να μην είναι η ίδια καμπυλότητα παντού περιγράφει ένα ηλετρομαγνητικό πεδίο μια περιοχή κόμβωνη ψηλής καμπυλότητας ίσως περιγράφει μια συγκέντρωση φορτίου και ενέργειας ενέργειας και μάζας που κινείται σαν σωματίδιο μήπως λέει τελικά τα πεδία και τα σωματίδια είναι ξένες υπάρξεις βυθισμένες στη γεωμετρία ή μήπως δεν είναι τίποτα άλλο από αυτή την ίδια τη γεωμετρία και είναι τόσο βαθιά όπως λέει ο Βιέλερ μιλάμε για φυσιολογνωμίες γιγάντων ο ίδιος πάλι σημειώνει ότι ο ιστός του χωροχρόνου βλέπετε από τον Βιέλερ δεν είναι μόνο της κυβαντικής φυσικής και της ιστορίας του πληθολισμού που είναι νεότερο αυτό που θα σας διαβάσω αποτελείται από μια ταραγμένη θάλασσα την οποίαν ονόμασε κυβαντικό αφρό όπως ανέφερε οι διαρκείς μικροσκοπικές αλλαγές που συμβαίνουν στο χαλί του αφρού όταν εμφανίζονται νέες φυσαλίδες και ξαφανίζονται παλιές συμβολίζουν τις κυβαντικές διακυμάνσεις στη γεωμετρία η αλληλεπίδραση αυτών των κυμάτων δημιουργεί τα άτομα, τα μόρια και ολόκληρη την ουσία του φυσικού κόσμου με τον τρόπο αυτό τα πάντα στο σύμπαν είναι κυματισμοί του κυβαντικού κενού δεν είναι τρέλες το δανέζι δίνονται η βιβλιογραφία και εντέλει αρκετά μέσα στον χωρίς ανάγκη να βρίσκουν, να βρίσκουν αυτούς που τα γράψαν αν τους παίρνει να δούμε ένα γενικό συμπέρασμα το σύμπαν είναι μια περιοχή απείρων και συνεχώς μεταβαλωμένων καμπυλωτήτων όλων των τιμών από τις οποίες όμως ο ανθρώπινος βιοϊπολογιστής μπορεί να αντιληφθεί μόνο ελαχιστότατες δηλαδή ο πολυκαμπυλωμένος χώρος αποτελεί την αένα η συμπαντική πραγματικότητα την οποίαν ο ανθρώπινος βιοϊπολογιστής αντιλαμβάνει το σύλληκο ενέργεια αν η τιμή της καμπυλωτίας βρίσκεται μεταξύ μιας μικρότερης και μιας maximum τιμής μεταξύ της ένας τιμών και ξαναδείχνω αυτά, να το, οι εικόνες ένα σχηματισμός παντού και υπάρχει ένα οροπέδιο εκεί πέρα που εκείνο το κομματάκι το μικρό το αντιλαμβανόμαστε εμείς Εδώ, εδώ μπορεί να με βρεις εμένα προσωπικά όποιος θέλει αλλά επειδή με έχουν βρήσει για άλλους λόγους είναι μια προσωπική μου άποψη για τη συσχέτηση των ενειών της καμπυλότητας και της πληροφορίας δεν είναι τυχαία αυτό είναι γιατί όλη η σύγχρονη ερευνητική δραστηριότητα κάποιων ανθρώπων στρέφεται σε αυτό το πεδίο και έκανα μια πρόταση συνησφόρας σε αυτό το πεδίο από όποιος θέλει βέβαια μπορεί να πει δεν συμφωνώ αιτιολογημένα έτσι ερευνητικά ή συμφωνώ κτλ αλλά θέλω να το βρεις τον άλλον ως ποδοσφαιρική θύρα δεν λέει κάτι λέω λοιπόν γιατί το έκανα αυτό πράγμα όπως γνωρίζουμε η έννοια της πληροφορίας της πληροφορίας του κοτσομπολιού που λέμε στη γειτονιά πληροφορίας που δίνουμε για την πληροφορική για την επιστήμη των υπολογιστών δεν ταυτίζεται με τις έννοιες της ενέργειας και της ύλης δεν έχει καμιά σχέση είναι κάτι σαν ένα φιλοσοφικό κατηγόρημα και συμβουλεύω να διαβάσετε την κυβερνητική του Βίνερ ένα μνημιώδες έργο η βάση της πληροφορικής το συστημάτων αυτών των υπολογιστών είναι η επιστήμη της κυβερνητικής στην κλασική κυβερνητική ανελίεται η έννοια της πληροφορίας μας λέει καθαρά ότι η πληροφορία όπως σας είπα δεν είναι υλικια ενέργεια και την αντιλαμβανόμαστε μέσω τριών φυσικών ιδιωτήτων της την πληροφορία του φορέα της πληροφορίας ποιος κουβαλάει την πληροφορία στο χώρο ποιος είναι ο χώρος που διαδίδεται και ποιες ιδιότητες έχει αυτός ο χώρος δηλαδή ο χρόνος της διάδοσης το μετράμε με τα ρολόγια με τι το μετράμε αυτό το χρόνο της διάδοσης η κλασική λοιπόν πληροφορική τα μπαρμπέκια αυτά που έχουμε στο σπίτι και μας βοηθάνε ως φορές της πληροφορίας θεωρούνταν τα σωματίδια πρωτόνια η ηλεκτρόνια ως χώρος ο κλασικός ευκλήδιος χώρος χρόνος ο χρόνος των ρολογιών μας με βάση αυτές τις έννοιες η κλασική πληροφορική αλλά και η κλασική φυσική προσεγγίζουν τα όρια τους σήμερα εφόσον οι έννοιες με ο Μικρογιώτα θέλει εδώ του φορέα του χώρου και του χρόνου έχουν αλλάξει ρυζικά σήμερα αυτά όλα τα πράγματα αυτές οι έννοιες χώρος χρόνος ύλη και τέτοια πράγματα φορέας πληροφορίας υπάρχουν κλάδοι της σύγχρονης φυσικής που τα περιγράφω άρα λοιπόν είναι η φυσική του κένου, η φυσική των στοιχειοδόσεων σωματιδίων η κυβαντική φυσική, ο πληθορισμός, η γενική θεωρία σχετικότητας οι πολυβιάσεις της δικαιμίας ευκλίας γεωμετρίας, η τοπολογία η κατανόηση έστω και των αποτελεσμάτων αυτών των νέων γνώσεων και ας μην ξέρουμε ερευνητικά να τις διερευνήσουμε, βελτιώνει την εξέλιξη των πληροφορικών συστημάτων ως αποτέλεσμα η έννοια της πληροφορίας η οποία κάποτε συνδυόταν μόνο με τη λογική των μηχανιστικών υπολογιστικών συστημάτων δηλαδή αθρίζαμε, κάναμε, διάχρυναμε, δηλαδή τέτοιες πράξεις και τα λοιπά σήμερα συνδέεται ακόμα και με τις εγκεφαλικές διαδικασίες οδηγώντας την ανάπτυξη της λεγόμενης τεχνητής νοημοσύνης που θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα, και των κβατικών υπολογιστών εδώ εν επακόν μεταφυσική συνδέει στον εγκέφαλο και τον άνθρωπο με κβατικά φαινόμενα έχω ακούσει στενοχωριέν πολύ, όχι για μένα που με βρίζουν για εκείνους που μου τα λένε, τους ειδικούς αυτούς και τους έχω ρωτήσει δημόσια ο Μάθιο Φίσερ, ένας πιο διάσημος επιστήμονες έχω από κάτω και το βιογραφικό του να δείτε όποιος θέλει, γιατί θα στείλω στη Λία και τα PPT για να μπορούν να βλέπουν τις βιβλιογραφίες και όλα αυτά που γράφω πάνω αλλά από κάτω έχω και να ανατρέξουμε στην επιστημονική εργασία την πειραματική του διάσημου αυτού επιστήμονα μου λέει, δημοσιεύτηκε το 2015 υποστηρίζει ότι ο μόνος πιθανός φορέας αποθήκεσης κβατικής πληροφορίας στον εγκέφαλο είναι το πυρηνικό σπιν των ιόντων του φοσφόρου 31 για να μπορεί να παίξει ρόλο η κβατική πληροφορία στη λειτουργία του εγκεφάλου πρέπει να υπάρχουν τρόποι ώστε η κβατική πληροφορία να αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάσημα και τα λοιπά και λέει, έτσι ώστε να δημιουργείται μεταξύ της πληροφορίας και του εγκεφάλου μου κβατική σύμπλεξη ή διαπλοκή ξέρετε τι είναι η διαπλοκή αυτό που λέγατε ερωδευμένο εφωτόνια δηλαδή αν έχουνε διεμπλακή έχουνε συσχετιστεί κάποια στιγμή αν τα μεταφέρω σε τεράσια όποια απόσταση θέλω μεταξύ τους και δώσω πληροφορία στο ένα, αυτομάτως βρίσκονται στο άλλο είναι αυτά που έλεγα πριν 15-20 χρόνια στο Σύμπαν παγάπησα γιατί δεν βρίζουνε τον κύριο Φίσσερ τον καθηγητή Φίσσερ όταν κάποιος μεταφέρει αυτά που είπε πειραματικά η εργασία είναι από κάτω επιστημονική τρώει το γιουχά της ζωής του γιατί δεν γιουχάρουν τον κύριο Νανόπουλο ο Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος είναι από τους πρώτους ο οποίος μελέτησε τη σχέση λειτουργιών του εγκεφάλου και των κβατικών φαινομένων στην περίληψη εργασίας των εγκεφαλικών λειτουργιών και κβατική φυσική αναφέρει στο άρθρο αυτό δίνουμε μια περίληψη του μοντέλου εγκεφαλικής λειτουργίας που αναπτύξαμε αναγνωρίζοντας τους κβαντομηχανικούς μηχανισμούς οι οποίοι πιθανότατα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία των ευρώνων του εγκεφάλου ή γιατί δεν πιάνουν τον κύριο Ονανόπουλο που συνδέει την κβατική φυσική με τον εγκεφαλό να τον βρήσουν δεν τους παίρνει γιατί είναι ακαδημαϊκός και έχει διοικητικές θέσεις ευθύνης πώς να τα βάλουν μαζί τους οι κακόμυροι που θα κάνει μια έτσι ο Ονανόπουλος θα σας ξαφανίσει γι' αυτό βρίσκουμε ευκολότερα θύματα ο δόκτωρος Ιωάννης Αντωνίου αυτός που σας είπα πριν πρώτο βραβείο καινοτομίας από τους διασημότερους από κάτω έχω για να πάτε να δείτε τα βιογραφικό του και την εργασία έδωσε διάλεξη η συνείδηση υπό το φως κβατικής διεμπλοκής μεταφυσικός και αυτός δεν συμφωνούν μαζί του γιατί έχουν άλλες ιδέες παροχημένες όχι επιστημονικές είπα άλλων τύπων δόγματα αυτό λοιπόν που είπα και το λέω, το έχω πει πολλές φορές και σε ειδικό κοινό εδώ θα πω μόνο την πρόταση και θα την αναλύσω η έννοια της πληροφορίας φαίνεται να ταυτίζεται με την έννοια της μαθηματικής καμπηλότητας εφόσον και αυτή εκφράζεται με καθόλους αριθμούς και η καμπηλότητα και η πληροφορία εκφράζεται με καθόλους αριθμούς και η πληροφορία εκφράζεται με καθόλους αριθμούς και η πληροφορία εκφράζεται με καθόλους αριθμούς βλέπετε εδώ αυτό εδώ αυτό είναι μια εικόνα είναι μια προσωπογραφία μιας κοπέλας κροεί ένα δάσος στον υπολογιστή μέσα και όσοι παλιοί που ασχολούνται με την πληροφορική και χτυπάγαν τις καρτέλες τι κάνανε χτυπάγαν τις καρτέλες αριθμούς 0-1 σε διαφορετικές θέσεις χτυπάγαν τους αριθμούς όταν όμως το σύστημα αυτό της διάταξης των καθαρών αριθμών 0-1 περνάγε μέσα από τον υπολογιστή αυτό το 0-1 μετατρεπόταν σε αντικείμενα σε εικόνες επάνω στον υπολογιστή αυτό το πήρα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δηλαδή τα αντικείμενα αυτά αν τα κάναμε πρόγραμμα φόρτρας τις καρτέλες επάνω ήταν 0-1 άρα στην κλασική πληροφορική πληροφορία μεταφέρεται ως καθαροί αριθμοί και όταν οι καθαροί αριθμοί περάσουν μέσα από έναν υπολογιστικό σύστημα μου δίνουν μορφές και σχήματα γεγονότα εικόνων το ίδιο δεν κάνει δεν είπαμε προηγουμένως και η καμιλότητα περνάει μέσα από το βιουπολογιστή καθαρός αριθμός και μετατρέπεται σε εικόνες της πραγματικότητας την οποία λέμε πραγματικότητα δηλαδή τελικά για τη γενική θεωρεοσχετικότητα ο τρισδιάστατος χώρος μέσω της αόρατης ιδιότητας της καμιλότητάς του δημιουργεί την αίσθηση της πυκνότητας υλοενέργειας δηλαδή έχουμε εδώ να καμπηλώνεται ένας χώρος εδώ περνάει μέσα από τον εγκέφαλο αυτήν την καμιλότητα που δεν την αντιλαμβανόμαστε μέσα βλέπετε ότι γεννιέται υλικό δηλαδή όλα αυτά που είπαμε που προέρχονται μέσα από τη γενική θεωρεία της σχετικότητας μου λένε, εν αρχή ήταν ο κενός χώρος ο οποίος καμπηλούμενος γέννησε την έννοια της ενέργειας και τη συνέχεια της ύλης αυτό απεδείχθη πειραματικά στην ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων και για να μπορείτε όλοι να το ψάξετε έχει και δύσκολη βιβλιογραφία μέσα πηγαίνετε σε αυτό το physics4u είναι εκπληκτικό διαδικτυακός χώρος γράφουν εξαιρετική μαθηματική φυσική δεν μπορεί να φανταστείτε πόσο καλή και εξηγούν με απλά λόγια ορισμένα πράγματα κι αν βρείτε κάποιον ειδικό παντεδρά να διαβάζει αυτό το γενικό είναι physics4u το 4 είναι το 4 έτσι συνηθίζουν πιτσιρικάδες τώρα και κάνουν τέτοιες θα υπάρχει μέσα στο ανεκτού πανεπιστημίου το site που θα ανέβει και θα υπάρχει και το ppt αυτό για να διαβάζει όλα αυτά και θα σας στείλα και τις πρώτες ομιλίας για να ξέρεις πάλι εκεί να ανατρέχουν στη βιβλιογραφία την οποία δίνω άρα τώρα πια ξέρουμε τι υπήρχε στο σύμπαν πριν πριν τη γέννηση του ανθρώπου υπήρχε το πραγματικό σύμπαν η έννοια του καινού χώρου και των καμπηλώσεων που όταν περνάνε μέσα από τον εγκέφαλο μετασχηματίζονται τις μετασχηματίζει σε υλικη ενέργεια που το λέμε αυτό πραγματικότητα εικόνων που ζούμε εδώ έχω ένα πρόβλημα λέει μα τι κουταμάρες λέτε ο καινός χώρος ο καινός χώρος είναι το τίποτα αυτό τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα το λέει η γέννηση φίλε παιδιά κι εγώ χριστιανός είμαι χριστιανός είναι αγαπάτε αλλήλες έχω δίχει τώρα να δίνει τον ένα έτσι να ξέρουμε τι μας γίνεται να μη χτυπάς τον άλλο να στρέψεις το μάγουλο να είσαι ύπιος να είσαι αγαθός δεν έχει πει τίποτα ο Χριστούλης τέτοια πράγματα σαν γλαμαρίτσες λοιπόν τι είναι το καινό αυτό το πρωταρχικό γεγονός που δημιούργησε η Λουκενέργεια ό,τι σας πω είναι μέσα από το βιβλίο που σας δείχνω το καινό κουπουλοκλάζι του συναδέλφου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Σταύρου Θεοδωράκη δεν θα το διαβάσω θα το δείτε όταν δείτε το ΠΠΤ πόσοι έχουν αυτό το βιβλιογραφικό κι αυτός μεταφυσικός από τους καλύτερους και μεγαλύτερους Έλληνες γενικότερα όπου κι αν βρίσκονται Έλληνες ό,τι σας πω λοιπόν το έχω πάρει από εκεί όποιος θέλει θα τα βάλει με το συναδέλφο του Θεοδωράκη τι είναι ο καινός χώρος λοιπόν θα εκπλαγείται και δεν καταλαβαίνω αυτό δεν μπορώ να το πούμε σε όλους τον κόσμο που είναι απλά πράγματα τώρα αυτό που θα πω η αντίληψη κοινωνίας μας για το τι είναι καινός χώρος αρχικά γεννιέται και διαμορφώνεται μέσα από την καθημερινή εμπειρία μας η εμπειρία αυτή αρχικά γεννιέται μέσω της καθημερινής χρήσης των αισθήσεών μας με τον τρόπο αυτό έχουμε την ψευδέστηση ότι γύρω μας απλώνεται ένας άδειος χώρος που τον ονομάσαμε καινό χώρο σε ένα δεύτερο επίπεδο χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα που μεγαλώνουν τις δυνατότητες των αισθήσεών μας αντιλαμβανόμαστε ότι ο χώρος που οι γυμνές αισθήσεις μας ονομάζουν καινό δεν είναι καινός αλλά γεμάτος από ένα υλικό που ναι με δεν βλέπουμε αλλά είναι υπαρκτό αν χρησιμοποιήσουμε τα όργανα μας δεν είναι ηλεκτρομαγτικοί δέκτες όλα αυτά τα όργανα που ξέρετε ήδη η σύγχρονη φυσική όμως ξεπέρασε και αυτή την άποψη σήμερα γνωρίζουμε ότι σας πω ξανά λέω είναι πειραματικά αποδειγμένο δεν μιλάω μόνο για θεωρία όταν η θεωρία γίνει πράξη και εγώ υπάρχω και μπορώ πέρα να μιλάω θα σας το πω αλλά ακόμα δεν έχει αποδειχθεί ό,τι σας λέω εδώ είναι πειραματικά αποδειγμένο σήμερα λέω ότι αυτό που οι αισθήσεις μας και τα επιστημονικά όργανα χαρακτηρίζουν ως κενό είναι το πιο γεμάτο πράγμα που μπορούμε να εντοπίσουμε γύρω μας το κενό των ανθρώπινων αισθήσεων και των επιστημονικών οργάνων μας είναι μια κοχλάζουσα πανταχού παρούσα μη αισθητή ουσία Θεοδωράκης το κενό είναι ίσως το μοναδικό γεγονός που υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει στο σύμπαν μια ουσία ικανή να δημιουργεί και να συντηρεί τους συμπατικούς κόσμους οδηγόντας το σε μια αέναι πορεία γεννήσεων ζωής και φθοράς αυτή την τόσο παράξενη στη σύνθεση και εκδήλωση της ουσίας αυτό το μη αισθητό κενό που κοχλάζει το εξετάζει πλέον ένας νέος κλάδος της φυσικής η φυσική του κενού Το 1911 ο Max Planck πρώτος απέδειξε πειραματικά πως ένα σώμα εξακολουθεί να έχει ενέργεια ακόμα και στο απόλυτο μηδέν Από πού να προέρχεται άραγε όμως αυτή η ενέργεια οι φυσικοί άρχισαν να αναζητούν αυτή τη μυστηριώδη ενέργεια του κενού και πράγματι το 1925 ο Robert Milligan ανοίχνεσε για πρώτη φορά την ύπαρξή της Η σημερινή επιστημονική σκέψη λοιπόν αποδέχεται ότι το κενό δεν είναι άδειο αφού πειραματικά το βρήκε αλλά γεμάτο με βαρυτική ενέργεια η οποία όπως μας δίδαξε η θεωρία της σχετικότητας αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένη πυκνότητα και ποσότητα μαζας Για τη σύγχρονη φυσική ο θεωρούμενος από την κλασική φυσική καινός χώρος δεν μπορεί να είναι λογιστικά συνέχεια μηδενικής ενέργειας εφόσον ο προσδιορισμός κάποια συγκεκριμένη στιγμής δηλαδή συνεχώς να είναι 1 συνεχώς να είναι 0,5 απαγορεύεται αντιβαίνει την αρχή της αβεβαιότητας του Χαϊνστερμπεργκ που λέει ότι ποτέ ένα φυσικό γεγονός δεν μπορεί να κρατάει την ίδια τιμή με τον τρόπο αυτό το κενό σήμερα ορίζεται όχι ως ο χώρος μηδενικής αλλά ελάχιστης ενέργειας η ενέργεια αυτή ονομάζεται ενέργεια του καινού επίσημα, χτυπήστε τη στο ίντερνετ ενέργεια του καινού στον καινό χώρο αν ο χρόνος παρατήρησης παρατήρησής του χώρου αυτό είναι απείρο ελάχιστος διαπιστώνουμε και μετράμε πάντα μια μη μηδενική ενέργεια η οποία ονομάζεται ενέργεια μηδενικού σημείου οι νεότεροι χτυπάτε το ίντερνετ να βρίσκετε αν αυτά είναι σωστά ή όχι δεν βρίσκετε κανένα ούτε καν το δανέζει η ενέργεια αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία εφόσον είναι το αίτιον προσέξτε στιγμιαίας δημιουργίας αόρατων σωματιδίων που τα ονομάζουμε εικονικά σωματίδια και τα οποία γεμίζουν ολόκληρο τον καινό χώρο αφήνοντας εμφανή γύχνη των δραστηριοτήτων τους δηλαδή τα έχουμε βρει τα εικονικά σωματίδια είναι αόρατα απ' τις αισθήσεις μας και τα όργανα μας δηλαδή απ' το αισθητώ τίποτα το κενό της κλασικής φυσικής παράγεται μια φευγαλέα μη αισθητή μορφή και ποσότητα υλοενέργειας η οποία δεν αποτελεί παρά μια διαταραχή έναν κυματισμό του κενού και ονομάζεται εικονική ύλη την εντοπίζουμε με διάφορους τρόπους πραγματικά αλλά είναι αόρατη τα εικονικά αυτά σωματίδια δεν παρουσιάζουν την ίδια πυκνότητα μας με τα αντίστοιχα πραγματικά και μπορούν να παρατηρηθούν μόνο έμεσα για τη σύγχρονη φυσική δεν υπάρχει πλέον μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ ύλης και χώρου αυτό σημαίνει ότι κανένα υλικό αντικείμενο δεν περιορίζεται στα πλαίσια των ορίων των διαστάσεών του όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τις ανθρώπινες αισθήσεις κάθε υλικό αντικείμενο επεκτείνεται στα πλαίσια μια μη αισθητής ύπαρξής του παντού μες στο σύμπαν χωρίς όρια στο νοητό συμπαντικό άπειρο δεν τα λένε οι πατέρες εκκλησίας αυτά ούτε κοινωνικοπολιτικές θεωρίες είναι το πείραμα της σύγχρονης φυσικής της φυσικής του καινού πειραματικά αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης έχει καταργηθεί η έννοια του κλασικού ορίου όσον αφορά την οντότητα ενός υλικού σωματιδίου τώρα πλέον ένα υλικό σωματίδιο δεν περιορίζεται στα όρια κάποιων υποθετικών διαστάσεων του αλλά εξελίσσεται εν δυνάμη παντού μέσα σε έναν ευρύσδροχορό δράσης δηλαδή το ηλεκτρόνιο ένα ηλεκτρόνιο όπως βλέπετε εδώ πέρα δηδρογόνου εμείς το ξέραμε μπαλάκι στο σχολείο ένα μπαλάκι που είχε όρια και ήταν εδώ και ήταν εκεί γύρω γύρω αν δεν το ηλεκτρόνιο πλέον είναι έναν νέφος πιθανοτήτων δηλαδή είναι παντού σχεδόν σε μαθηματικό επίπεδο δηλαδή έχει γίνει έναν νέφος κάποιου υλικού δεν έχει όρια γιατί βλέπετε και προς τα μέσα συνεχίζει να υπάρχει μικρότερης πυκνότητας και προς τα έξω υπάρχει μικρότερης πυκνότητας τι λέμε τροχιά του ηλεκτρονίου τον κύκλο που είναι πιο πυκνός πιο μαύρος κι αυτό το ξέρουμε από τότε που είμαστε μαθητής η φαινομενικά κενή περιοχή γύρω από ένα υπερβαρή πυρήνα δεν μπορεί να είναι ποτέ άδεια αφού είναι αδύνατον να την αδιάσουμε λέω πρακτικά αν έχω έναν κενό χώρο που είναι ένας βαρύς πυρήνας στη μέση αλλά γύρω γύρω χώρος είναι άδειος υπάρχει μέσα σε αυτό το χώρο τον άδειο ένα ηλεκτρόνιο αν παραγώ το τσιμπιδάκι λέω και βουτήξω το ηλεκτρόνιο στη θέση του θα εμφανιστεί άλλο ηλεκτρόνιο και αν πετάξω και αυτό απ'έξω θα εμφανιστεί και άλλο ηλεκτρόνιο δηλαδή απ' το τίποτα εμφανίζεται υλικό πραγματικό υλικό η αίσθηση που διαμορφώνεται στην κλασική φυσική που μαθαίνουμε όλοι και επιμένουμε το 80% των παραμυστημιακών σπουδών μας 90 να μαθαίνουμε αυτά που μαθαίναμε στο γυμνάσιο με πιο επιστημονικό τρόπο ήταν ότι δεν μπορούσε να λεπιδράμε την ύλη ή τα όρια της με τη λογική ότι το περιεχόμενο δεν μπορεί να συσχετίζεται με το περιέχον δηλαδή όταν έχω ένα κιλό ντομάτες μέσα σε μια σακούλα η σακούλα δεν λεπιδράμε τις ντομάτες ή οτιδήποτε αντικείμενο μέσα σε ένα κουτί ξέρω εγώ μεγάλο δεν λεπιδράμε το χώρο γύρω του το φυσικά υπάρχει από το κενό που κοχλάζει όμως πειραματικά αλληλεπιδρά δυναμικά και ουσιαστικά με το περιεχόμενο με τον τρόπο αυτό οι ιδιότητές του επηρεάζονται από το περιεχόμενο αλλά και το επηρεάζουν είναι αυτό που λέμε ότι ο παρατηρητής επηρεάζει το κουβαντικό πείραμα δεν είναι έναν εξάρτητος παρατηρητής να παίξει και βλέπει και δεν συμμετέχει όταν τα έχουν τελειώσει κάποιοι συνεχίζουν να τα λένε δεν πειράζει η άποψη ότι είναι δυνατή αλληλεπίδραση καινού και ύλης έγινε αποδεκτή εφόσον έχει οδηγεί σε προβλέψεις πειραματικά επαληθεύσιμες όπως αναφέρει και ο καθηγητής Σταύρος Θεοδωράκης ο κενός χώρος αλληλαπεδρά άμεσα με το περιβάλλον του όπως στη γενική θεωρία σχετικότητας η υπαρουσία μαζών στην καμπυλότητα του καινού χώρου Σε αυτό το καινό τα όντα πεθαίνουν και αναγενώνται μέσα από ένα έξυπνο και διακριτικό παιχνίδι διπλασιασμού προσώπων και πραγμάτων Θεοδωράκης όχι Δανέζης Ας θεωρήσουμε τώρα ότι για έναν ακίνητο παρατηρητή σε σχέση με το καινό χώρο δεν υπάρχουν πραγματικά σωματίδια μέσα αλλά υπέροχο έναν καινό χώρο και τον βλέπω αύγιο γιατί θα χρησιμοποιήσω όλα τα οργανώμη και είναι άδειος προσέξτε αν ο παρατηρητής αρχίζει να επιταχύνεται ως προς τον καινό χώρο θα δει αμέσως ο καινός χώρος να γεμίζει από πραγματικό υλικό πανεύκολο δεν θα σας το πω τώρα όποιοι θέλουν να το πω στο τέλος πολύ εύκολο ένας καινός χώρος λοιπόν ο παρατηρητής τον βλέπει άδειο αλλά εν επιταχυνθεί τότε τον βλέπει να γεμίζει με υλικό τα εικονικά δηλαδή σωματίδια που υπήρχαν μέσα και λέμε ότι δεν τα βλέπουμε μετατρέπονται σε πραγματικά σωματίδια για να τελειώνω ο καινός χώρος λοιπόν πλέον κι ας λένε ότι θέλουν κάποιοι ειδικοί δεν αποτελεί ένα φιλοσοφικό ή μεταφυσικό γεγονός αλλά μια υπάρχουσα αλλά μη αισθητή πειραματικά επιβεβαιωμένη πραγματικότητα η οποία γεννά το μάτριξ της ύλης και της ενέργειας δηλαδή της ηλικής πραγματικότητας αυτή τη νέα επιστημονική πραγματικότητα του καινού χώρου πρέπει να τη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλες οι επιστημονικές αναζητήσεις όλων των άλλων επιστημονικών κατευθύσεων και θέλω να τελειώσω με μία κουβέντα μόνο θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι ειδικοί και μη ειδικοί ότι οι αγράμματοι του 21ου αιώνα το είπε ο Alvin Toffler όταν το διάβαζα το 80 δεν το καταλάβαινα τι εννοούσα το καταλαβαίνω στα 70 οι αγράμματοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν αλλά αυτοί που δεν θα μπορούν να μάθουν να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν από την αρχή Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπονομή και την προσοχή σας δεν σου είπα τι είναι αυτό είναι οκειανός χώρος ήτανε γρήγορα και πάνω που πηγαίναμε να χωνέψουμε κάτι πηγαίναμε στο παρακάτω και δεν είχαμε τον χρόνο να... ξέρεις τι συμβαίνει εγώ εγώ έχω την αίσθηση ότι δεν έχω πολλά χρόνια μπροστά μου να προλάβω να τα πω όλα όχι δεν καταλάβετε αυτά δεν είναι κάτι πεσιμισμός κτλ γιατί η δυστυχία μου είναι ότι εγώ θεωρούσα όταν άρχισα να λέω κάποια πράγματα ότι κάποια πράγματα είναι δεδομένα έστω και για τους ειδικούς κάποιους ας πούμε που έχουν βγάλει κάποια πραγματικά κάτι ρε παιδιά άρα προφθενά να πω κάποια πράγματα δηλαδή το να λέμε πάνω σε χάρη τώρα για το κενό ή ξέρω να λέω με ρώτησε ένας φίλος εδώ να του πω γιατί πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά στα μαθηματικά είναι λογικό αυτό διδάσκεται πουθενά εγώ όμως έχω αποκοπεί από την κλασική εκπαίδευση πολλά χρόνια και δεν ξέρω τι διδάσκονται πια έμαθα ότι στο σχολείο δεν κάνουν πια οπτική δεν ξέρω κάνουν ατομική φυσική με καταλαβαίνεις έχω πέσει και εγώ και λέω ας τα καταγράψω όποιος θέλει οι συζητήσεις που κάνουμε ας την ακούσει να σταματάει να δώσω το πιπιτί γι' αυτό στο πιπιτί πάνω γράφω τα πάντα ό,τι λέω όχι θα μπορούσα να τα πω από μόνος μου αλλά για να μπορεί ο άλλος διαβάζοντας το πιπιτί να στέκεται ή δίνοντας εγγραφία δηλαδή αυτό το βιβλίο του Ωσσερμαν δεν τα λέω για να πουλήσει βιβλία Ωσσερμαν τώρα και ο δεν θυμάμαι ποια ως εκδοση είναι καλά δεν είναι και όλα τόσο εύκολα για μας δεν τα κατάλαβες εγώ το μόνο που θέλω να καταλάβουμε είναι δύο πράγματα πρώτον βρε παιδιά κάτι τρέχει που δεν το ξέρω κάτι τρέχει και όταν στον Έλληνα μέσα του μπει ιδέα ότι κάτι τρέχει και δεν του το πάνε θα φάει όλη τη ζωή του για να δει τι είναι αυτό που δεν του πάνε το δεύτερο είναι η έννοια του matrix που αυτό βρίσκει αντίθετες διάφορα δόγματα και φιλοσοφίες που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη κάποια μικρά πραγματάκια δηλαδή που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο όμως την καθημερινότητά του έτσι γιατί όταν ξέρουμε ότι είμαστε απλώς εικόνας και το πρότυπό μας δεν το βλέπουμε αυτό που βλέπουμε είναι μια εικόνα άμα σπάσει την εικόνα στον καθρέφτη δεν επαφερθεί και τίποτα και εσύ αυτό σημαίνει όμως ότι αρχίζει να μην φοβάσαι το θάνατο και οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι στην εποχή μας είναι αυτοί που δεν φοβόνται να πεθάνουν αν υπάρχει είπα δεν υπάρχει δεν φοβόνται να πεθάνουν εννοούμε βλάκες θα μου επιτρέψετε να κάνω μια ερώτηση τη φυλάει δύο χρόνια και δεν μου τη λέει δεν θα τη βρήσατε θα τα ακούσω πάλι γιατί πηγαίνατε γιατί εμείς στην 8η δεν κάναμε τόσο πηγαίνατε σε πρακτικό σχολείο είμαι επηρεότης πήγαινα στο 2ο αρένων ένα λαϊκό σχολείο δύο τετράγωνα από την τρούμπα δεν ήταν κανένα προνομιακό σχολείο αλλά είχαμε προνομιακούς δασκάλους όχι στα μαθηματικά και είχαμε φυσικούς μαθηματικούς δεν ξέρω ακριβώς μπορεί να πηγαίναμε σε ένα πολύ λαϊκό σχολείο όπως σας είπα αλλά οι δάσκαλοι μας ήταν δάσκαλοι ήταν άνθρωποι με παρελθόν κοινωνικό ανθρώπινο και είμαστε παιδιά τους που πρέπει να μας μάθουν κάποια πράγματα την ερώτησή μου θα την κάνω παραλλαγμένη κάνε την όπως θέλεις για να μην το φάω να το βρίσκουμε δεν θα σε βρίσκει λοιπόν αν θυμάμαι καλά στις πρώτες διαφάνειες μάλλον στα πρώτα πράγματα που είπατε πες το μου ρε Μέτσι είπατε ότι όσο αλλάζει όσο αλλάζουν οι υποδοχείς αλλάζει και το μάτρηξ η εικόνα του κόσμου οι υποδοχείς δύο ερωτήσεις όλοι οι υποδοχείς είναι οι ίδιοι όχι οι υποδοχείς είναι εκείνα τα κύτταρα που βρίσκονται συγκεντρωμένα πιο πολύ στα ισθητήρια οργανά που δεν είναι μόνο αυτά που ξέρουμε θα τα πούμε την άλλη δευτέρα και αυτοί οι υποδοχείς δέχονται άλλου δυσπληροφορίες συμμεταφέρουν με άλλους νευρώνες με άλλο τρόπο και τα λοιπά αυτοί όμως αλλάζουν αλλάζουν μπορεί να είναι και διαφορετική από άνθρωπος ή άνθρωπο αυτό ναι θα τα πούμε δεν θα το πω και θα τα πω ωραία θα το ρωτήσω την επόμενη φορά θέλω να σου πω όμως το εξής ας πούμε σε έναν άνθρωπο να πάρουμε όταν είσαι παιδί αντιλαμβάνεις την πραγματικότητα τι είναι για πραγματικά με το ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνεις όταν είσαι ερωτευμένος όταν είσαι απογοητευμένος όταν είσαι σαράτα χρονώ πενήντα, εβδομήντα, ογδόντα στα ογδόντα σου αυτό που αντιλαμβάνεται το παιδί αυτό το οποίο βλέπεις πάρα πολύ όμορφο εσύ το βλέπεις πάρα πολύ άσχημο ναι αλλά αυτό είναι από κύμα του νου δεν λέω για το νου μιλάω για τα αισθητηριακά όργανα τα αισθητηριακά ο νους κτλ δεν είναι τίποτα υπερφυσικό όχι ακριβώς οι ορμόνας που εκκρύονται κτλ μέσω της ενέργειας την οποία παίρνουμε με το βιολέβι πολιτιστή μας κινητοποιούν κάποιος ορμόνας και τα λοιπά που μου δημιουργούν λέει πως όταν περάσει η ηλικία μας πιάνει μια κατάθλιψη κατάθλιψη μπορεί να έχει κάποιος άλλος όπως είναι πολύ νέος δεν είπατε αλλά λέω γενικά μιλάω τώρα έτσι γιατί σε πιάνει κατάθλιψη στα 70-80 και δεν σε πιάνει στα 8 στα 10 στα 15 στα 20 γιατί δεν σε πιάνει κατάθλιψη όταν είσαι ερωτευμένος και βλέπεις μια καρμαρούλα και τη βλέπεις παλάτη για κάτσε εσύ όμως εργένης μέσα εκεί πέρα και να μην έχεις τίποτα σε ένα γιαδοματιό και θα νομίζεις ότι είναι κόλαση θα τα συζητήσουμε αυτά όμως όχι από το Δανέζι από ένα άλλο υπέροχο βιβλίο διάσημον που πειραματικά έχουν ευρύει πράγματα αυτό στο σινεμά το λέμε προσεχώς κάνω δηλαδή προπαγάνδα προμόσιον για την επόμενη διάλεξη δεν θέλουμε άλλη φτάνει ερωτήσεις ορίστε ευχαριστώ πολύ γεια σας κύριε Δανέζι ευχαριστώ για ακόμα μια φορά σε κάποιους μας ανάβετε σπίθες σε κάποιους άλλους μας αναζωπιρώνετε σπίθες που έχουμε από μικρά παιδιά πάντα τις έχουμε μέσα μας σπίθες κι εγώ αυτό πιστεύω αλήθεια είναι ασθενητικό και λήθι η λήθι είναι το ξέχασα και το α θυμήθηκα όταν αναζητάς την αλήθεια δεν αναζητάς καιρό για πράγματα αλλά πράγματα που ήδη έχεις ξεχάσει και πρέπει να θυμηθείς αλλά τη σπίθα την έχεις πάντοτε κι εγώ όταν ξεχνάω σας ξαναδιαβάζω και μου ξαναλεβαίνει η σπίθα και με ξαναβρίζετε πάλι σας τα επιτρέπω σας πιστεύετε ότι μπορεί ο άνθρωπος βιολογικά είτε σε επίπεδο νοημοσύνης να φτάσει σε μια κατάσταση ώστε να μπορέσει να βγάλει κάπως αυτό το μάτρυξι αυτή την ψεύτικη εικόνα και να αρχίσει να βλέπει περισσότερο την πραγματική και να καταλαβαίνει καλύτερα αυτή την ελληλεπίδραση με το κενό που κακώς μέχρι τώρα θεωρούσε ως κάτι άδειο μα το πείραμα το έχετε ήδη κάνει το έχω πει χιλιάδες φορές όταν κάνουμε συζητήσεις ότι όταν πριν 30 χρόνια εγώ για πρώτη φορά πήγα να συζητήσω αυτά πράγματα το ακροατήριο μου ήταν 10 άνθρωποι εκεί των οποίων 10 ανθρώπων οι 6 ήταν κολλητοί μου φίλοι που έπρεπε να συμπαρασταθούν από την άδεια η αίθουσα το καταλαβαίνεις αυτό σου λέω και εδώ βλέπεις δεν είναι επειδή μιλάω εγώ αλλά με τηλεόραση κατάλαβες τα βιβλία αυτά που μιλάνε κάνουν διάχρουν μαζεύουν ο άνθρωπος μέσα του βλέπεις ότι οπουδήποτε και αν μιλάμε για αυτά τα θέματα γεμίζουν τα αφηθέατρα αυτό ξεσημένει σημαίνει πλέον ότι το κοινό οι συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να κατανοούν δεν το πολλοί καταλαβαίνουν ούτε εγώ το πολλοί καταλαβαίνω δηλαδή το λέω επειδή έχω ένα εκατομμύριο αποδείξεις πειραματικές και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά δηλαδή εγώ τώρα διολογικά έχω συνετήπωση αλλά τώρα με καταλαβαίνει δηλαδή θα πρέπει να μιλάμε τις αλήθειες μεταξύ μας απλώς αυτό που και εγώ προσπαθώ να βιώσω μέσα μου είναι ότι δεν είναι να τον ενα εκατομμύριο πειράματα γύρω μου από όλες επιστήμης με ευρωφυσιολογίες ειδική σχετικότητα εκβαλτική φυσική και όλα όλα μου λέει το ίδιο πράγμα με πειράματα και εγώ θα πω όχι αυτό είναι δόγμα προσπαθώ να το πολεμήσω το δόγμα μου δεν θέλω να το ξεπεράσει αυτό βλέπω ότι μερικές φορές αυτή η πραγματικότητα είναι λίγο σκληρή και δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε εύκολα θέλουμε να βγούμε από το μάτριξ αλλά και πάλι όταν βγαίνουμε και βλέπουμε την αλήθεια δεν θέλουμε να αντιδεχτούμε και ξαναγυρνάμε πάλι στο παραμύθι όχι γι' αυτό λέω εμπειρία μου ό,τι σας λέω περιφερειακά αυτά είναι εμπειρίες μου γι' αυτό λέω ότι είναι κουτί δημιουργητήρια που λένε ή θα είσαι με την ύλη ή θα είσαι με το πνεύμα ή θα είσαι στην ακολασία ή θα πας στον Αγιονόρος όχι ρε παιδιά ζούμε σε δυο κόσμους το τι ζω μέσα το τι ζω μέσα μέσα στο μάτριξ που πρέπει η ζωή μου να γίνει καλύτερη δεν μπορώ να με καταπιέζουν δεν μπορώ να με φυλακίζουν δεν μπορώ να με βρίσουν δεν μπορείς να είσαι πνευματικός άνθρωπος αυτό θέλω να καταλάβουν όλοι ίσως είναι στην αρμονία αυτών των δύο η απάντηση Μπράβο αλλά σιγά σιγά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι δικαιολογές αυτά που λέμε ωραία αγωνίζομαι για την καθημερινότητα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω ότι είναι μάτριξ αλλά πολύ γουστάρω το μάτριξ τι να κάνω Γεια σας κύριε Τανέζης χαρητήρια για την ομιλία σας Αυτά τα λεγά που θυμάμαι είναι αυτά που Να βέβαιος Και ήθελα να κάνω μια γιατροφυσική ερώτηση επειδή τεχαίει να είμαι και γιατρός Είπατε πριν ότι ο ανθρώπινος εγκέβελος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα γύρω του του οποίου είναι αυτή η κοκλάζουσα σούπα από καμπηλότητες μεταξύ ενός μίνιμουμ κι ενός μάξιμουμ καμπηλότητας Εμείς γνωρίζουμε ότι ας πούμε το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το απτικό φάσμα δηλαδή μια ελάγιστη και μέχρι μια μέγιστη συχνότητα ηλεκτρομαγντικής ακνοβολίας Φαίνεται δηλαδή ότι αυτά τα δύο μεγέθη καμπηλότητα και συχνότητα μπορεί να είναι και ταυτόσημα Υπάρχει κάποιος μαθηματικός τύπος που να συνδέει τον καθαρό αριθμό της καμπηλότητας στο ε, δηλαδή με τη συχνότητα όχι με την πυκνότητα με τη συχνότητα που ξέρουμε από τα σχόλια που μετράμε συχαίρετη ας πούμε στην ελεκτρομαγντική ακνοβολία Και μια δεύτερη ερώτηση και κλείνω Οπότε αντιλήφθηκα όλα τα γύρω από μας η αντικειμενική πραγματικότητα είναι το κενός χώρος γιατί έτσι τον έχουμε ονομάσει δεν είναι καθόλου κενός Συμφωνεί? Μέσα εκεί υπάρχουν ιδιότητες Δεν μπορώ να σου πω τώρα για να εκλαϊκεύσω τόσο πολύ εκεί πέρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αντιλαμβάνομαι Ναι, σίγουρα ναι Με καταλαβαίνετε Όμως μπορώ να σου πω το εξής ότι όταν ζητάμε εξωγήνη ζωή ψάχνοντας εξωγήνη ζωή έλογο ζωή κατά κάποιον τρόπο ζητάμε μια ζωή που σαν τη δική μας να την αντιλαμβανόμαστε Και σας ρωτώ εάν η άλλη ζωή εκείνη εκπέμπει σε μη κυκήματος που εμείς δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε καθόλου Σύμφωνο, ναι Ή είναι με λασσώμα και απορροφάει την αξιοβολία και δεν την εκπέμπει Ναι, γιατί αν δούμε και τοπτικό φάσμα ουσιαστικά Ακριβώς τι θα δω εγώ Δεν θα δω τίποτα Τίποτα, ναι Θέλω να πω Όχι δείγματα ζωής που λέμε Αν υπάρχουν κάποια μόρια και τέτοια πράγματα Πρέπει να δώσουμε πρώτον τον ορισμό τι είναι ζωή Γενικά τι είναι ζωή Εκτός από την ερώτηση με τον μαθηματικό τύπο Η δεύτερη ερώτησή μου είναι από την ώρα που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια κοχλάζουσα σούπα όλο αυτό Είναι μια αιρετική ερώτηση Δεν με παίρνει επειδή είμαι και επιστήμονας δεν με παίρνει να κάνω τέτοιες ερωτήσεις Αλλά θα την κάνω γιατί αυτά που είπα δεν είναι αιρετικά Την απευθύνω σε μία πολύ ανοιχτό μυαλό ανθρωπό Τι νομή έχετε για τον αιθέρα Και αν πιστεύετε ότι η αποδοχή ότι δεν υπάρχει αιθέρα είναι οριστική ή μπορεί να σχετίζεται με όλο αυτό το τύο κλάβους σούπα που λέμε τώρα Ακούστε τη Γέντσα Ένας επιστήμονας όταν έχει άποψη για ένα θέμα πρέπει να καταλάβει αυτοί που ορίσαν τον αιθέρα τι ιδιότητες του δώσανε με καταλαβαίνετε εννοώ Άρα λοιπόν αν είναι σωστός ή όχι ο αιθέρας ένας επιστήμονος θα το κρίνει αν οι ιδιότητες αυτές που δώσανε αυτοί που ορίσαν τον αιθέρα είναι σωστές ή όχι ή αν πειραματικά δεν ισχύουν Αυτές οι ιδιότητες δεν ισχύουν Αυτό όμως περιμένεται πάντοτε όμως επειδή διδάξα επί 20 χρόνια ιστορική φιλοσοφία των επιστημών και είδα όλες με τα εξελίξεις του αιθέρα ιστορικά μιλάω και όχι επιστημονικά τώρα το βαθύ νόημα όλων των μέσων μεταξύ των στερεών και των υλικών αντικειμένων τέλος πάντων ήταν θέλαμε πάντοτε να έχουμε ένα μέσον διάδοσης του φωτώσης πληροφορίας γενικά που λέμε σήμερα άρα λοιπόν αν θεωρήσουμε σωστά σκέφτηκαν κάποιοι ότι πρέπει να ορίσουν μέσα στον κενό χώρο που πιστεύαν τότε κάτι που να υπάρχει γιατί πως θα διαδοθεί η ενέργεια αν δεν υπάρχει κάτι λέει στον κενό είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία περιεθέρα που αναπτύσσεται από την αρχαιότητα που εξηγεί γιατί δεν μου κάνει αυτό και θα έπρεπε κάτι παραπάνω αλλά η λογική που είχαν δεν είναι οι ιδιότητες που έδιναν αλλά η ανάγκη του θετικού επιστήμονα θετικό φιλόσοφο το λέγαν τότε συμφωνεί να ερμηνεύσει που διαδίδεται η πληροφορία το χώρο που διάδοση πληροφορίας ο φορέας πως είναι ο φορέας δηλαδή αυτά που σας είπα για την πληροφορική την κλασική τότε επειδή δεν ξέρω γιατί ζητάγανε το μέσον διάδοσης άρα ως λογική που έσβησαν την έννοια του τίποτα και λέει μα κάτι υπάρχει είτε το όρισαν σωστά είτε το όρισαν λάθος ήταν μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα την οποίαν όμως εμείς εξελίξαμε εγώ θα σας μιλήσω για το χωροχρονικό συνεχές αυτό δεν λέω τι είναι το χωροχρονικό συνεχές καλύπτει με πιο σύγχρονο τρόπο πειραματικά απόδεδειγμένο την ανάγκη που είχαν αυτοί που κάνουν τον εθέρα ας πάω εγώ τώρα στην κλατική φυσική στον πληροφορισμό τι υπάρχει πριν το μέσον το ονομάζεται ψευδοκενό τι είναι το ψευδοκενό καλύπτει πάλι αυτή την ερώτηση ότι πρέπει να υπάρχει ένα υλικό που να μου λύνει τα καινούργια προβλήματα που βρήκα πειραματικά άρα τον εθέρα το θερό κουτόνατο να αναφέρουμε η σύγχρονη είναι κάτι περίπου στο ότι θα αποδείξουμε ότι είναι επίπεδη με καταλάβατε δεν είναι πρέπει να σεβόμαστε όμως τους φιλόσοφους εκείνους που έκανε τη μεγάλη τομή στο ότι δεν είναι τίποτα καταλάβανε μέσα από πρακτικές πολύ απλές ότι χρειάζουμε ένα μέσον μεταξύ των αντικειμένων δεν υπάρχει το τίποτα γιατί υπάρχουν τώρα μας μιλάνε και από τον εθέρα γίνονται οι ήλοι από τον εθέρα δεν ο εθέρας μόνο έτσι δηλαδή έχουν προχωρήσει πολύ αλλά δεν είναι σωστό σήμερα έχει αντικατοσταθεί από το χρονοχρονικό συνεχές που σας είπα στην γενική θεωρία της σχετικότητας από το ψευδοκενό στην θεωρία του πληθορισμού εντάξει για να καλύψει τις καινούργιες ιδιότητες συμπαντικές που δεν ξέραν οι αρχαίοι δεν μπορούμε όμως να πούμε τώρα θα βάλουμε χλαμίδες με καταλαβαίνετε ούτε η γη είναι επίπεδη και τη γη επίπεδη όταν τη λέγαν κάτι για να λύσουν κάποιες απορίες τους ιδιολογικές Καλησπέρα κύριε Δανέζη Εδώ Εδώ, εδώ, εδώ Σας ευχαριστώ για τα τόσο ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα που μας λέτε Υποχρεωσή μου είναι Δυσκολεύομαι ακόμα να κατανοήσω και δεν ξέρω φαντάζομαι πολλοίς κόσμος αυτό που λέτε καθαροί αριθμοί Προσπάθησα πολλές φορές να το καταλάβω το μαθηματικό μου background δεν είναι επαρκές οπότε δυσκολεύομαι σημαντικά καθαρός αριθμός Δεν έχουμε ολάδες μέτρησης Όπως το κατανοώ εγώ δηλαδή αν πάω ένα βράδυ νύχτα, σκοτάδι σε ένα βουνό και βλέπω τάστρα και αρχίσω και αριθμό ένα-ένα και δώσω χίλια, δυο-χιλιάδες δέκα-χιλιάδες είναι καθαροί αριθμοί και έχω μπροστά μου ζάχαρτη τα γράφω αυτή την έννοια και το αριθμό ακριβώς εσείς μετράτε τα αστέρια ναι, μετράω χιλιάδες αστέρια σε κάθε αριθμό που βάζετε όμως δεν αντιστοιχείτε ένα συγκεκριμένο αστέρι γιατί αν το αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο αστέρι θα έχει μάζα, θα έχει βάρος θα έχει ιδιότητες και τα λοιπά και τα λοιπά άρα λοιπόν βάζετε ένα αριθμό ας κάνετε ένα χάρτη τώρα και λες αυτή η κουκίδα ένα αυτή η κουκίδα δύο τι είπα να πει δύο αστέρια το δύο και όταν βάζετε τρία εννοείται ένα άλλο αστέρι δεν είναι τρία αστέρια εδώ είναι κάτι πολύ βασικό οι Έλληνες σε φύβρανα αυτό το πράγμα ο αριθμός κάποιοι αριθμοί μπορούν να μετασχηματιστούν σε πραγματικότητα δηλαδή όταν φτιάξουν παρθενώνα ο παρθενώνας για να μπορέσει να στυθεί στείνεται επάνω στην λογική κάποιων αναλογιών καθαρών αριθμών λες το μήκος με το πλάτος και το ύπνο έπρεπε να είναι τόσο να σας εξηγήσω τι γίνεται αν δείτε τις κολώνες του παρθενώνα σε οποιοδήποτε άλλο ναού τις βλέπετε ολόισχες δεν είναι διότι στην αρχαιότητα κατάλαβαν ότι όταν βλέπω και μακραίνει το πράγμα το βλέπω πιο μικρό μικραίνει αν δείτε έναν άνθρωπο μακριά το βλέπετε τόσο και όσο έρχεται μεγαλώνει το μέγεθος το ίδιο συμβαίνει και με τις κολώνες άρα λένε θα πρέπει να τις κάνω πιο χοντροί πάνω πιο λεπτοί κάτω ώστε να λεπταίνει και να βγαίνει ήση με την κάτω και να φαίνεται ότι είναι ίσχα η κολώνα Ποιος είναι ο λόγος αυτός όμως δηλαδή πόσο πρέπει να την κάνω χοντρή για να μου φαίνεται η ίδια με την από κάτω αυτό είναι αριθμή δεν μιλάω ούτε για μάζα δεν μιλάω ούτε για μή είναι λόγος πρέπει να είναι τρία προς δύο ξέρω εγώ Τι τρία προς δύο τρία χιλιόμετρα προς δύο χιλιόμετρα τρία μίλια προς δύο μίλια με καταλάβατε δεν έχει μονάδα μέτρησης σας είπα πάλι τα στεράκια εσείς τα μετράτε σαν αριθμούς κι αν πάρω τα στεράκια αυτήν η ουρανογραφία σαν σημεία χωρίς ιδιότητες κάνω σχήματα απ' τα σχήματα αυτά που φτιάχνω κάποια στιγμή μπορώ να βρω τις δυνάμεις που έλκονται μεταξύ τους δηλαδή καθαροί αριθμοί μπορεί να μην έχουν μονάδες μέτρησης αλλά εν δυνάμη αυτό που είπα προηγουμένως μπορούν να αποκτήσουν δηλαδή όταν αρχίζω και χτίζω τον παρθενώνα ο λόγος ο μαθηματικός γίνεται μάρμαρο έχει μάζα έχει διαστάσεις μήκος, πλάτος περιφέρεια κύκλου ο μαθηματικός όμως που βρήπε τη σχέση αυτή ο τύπος αυτός που εφαρμόζει ο αρχιτέκτονας δεν είχε μονάδες μέτρησης είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως ότι μία καμπυλότητα έχει μία τιμή καθαρός αριθμός δεν λέει τίποτα δεν έχει μονάδες μέτρησης κάτω από κάποιες συνθήκες όμως αν πάρει κάποια τιμή εσείς τη βλέπετε σαν μάζα σαν πυκνό τελείς άρα κάτω από κάποιες συνθήκες αποκτά ιδιότητες οι οποίες για να μετρηθούν χρειάζονται μονάδες μέτρησης για τον άνθρωπο και φράκε το μαγνητικό πεδίο δίπλα από ένα μαγνητή δεν ανοιχνεύεται το μαγνητικό πεδίο με τις αισθήσεις σας δεν μπορεί να το βρείτε άρα είναι μηδέν δεν είναι τίποτα είναι καθαρός αριθμός τίποτα αλλά μηδέν αν όμως βάλετε ένα σιδεράκι μέσα και το τραβήξει τότε βλέπετε και το μετράτε το μαγνητικό πεδίο είναι αυτό που λέμε στην αρχαία ελληνική γλώσσα ενδυνάμη πρέπει να κάνεις κάτι δηλαδή να γίνει ώστε να μετασχηματιστεί το αορατό σε ορατό η βάση αυτών των πραγμάτων είναι αυτό που σας λέω τα εικονικά σωματίδια που τα βρήκαμε μετατρέπονται κάτω από κάποιες ιδιότητες όταν επιταχυνθώ όταν κάνω μετατρέπονται σωματίδια τα οποία βλέπω μετράω καταλαβαίνω αυτό που μου λέτε εγώ να δείτε τις δυσκολίες που είχα για να καταλάβω κάποια πράγματα αυτά που σας λέω δεν τα ξέρα από γεννησοφάσκια μου έπρεπε να πω 45 χρονών για να καταλάβω 10 πράγματα γι' αυτό λέω στους φοιτητές μου τους παλιούς μου λένε δάσκα δεν μας τα έλεγες και τους λέω παιδιά δεν σας τα κρύψα και εγώ τώρα που τα ξέρω τα λέω και πάλι δημόσια όχι νέο παιδί είμαι είπα εγώ ότι έχω λίγα χρόνια εκεί στο Πύρι το πες να σας ευχαριστήσουμε για το εξαιρετικό έργο σας και πάλι δημόσια και να ρωτήσω το εξής επειδή έχει καταγραφεί ότι ο κέφαλος στα 7,4 Hz εκεί βρίσκεται η ηρεμία εάν κατεβάσουμε τα χέρια του εγκεφάλου μπορούμε να μπούμε σε αυτή την καπηλότητα του χώρου με τα κύματα α ή πιο κάτω άκου να σας πω εγώ δεν είμαι ειδικός νεοφυσιολόγος και στην άλλη συζήτηση που θα κάνουμε θα αναφέρω πράγματα για τον εγκεφάλω που με ενδιαφέρουν ως προς την φυσική ή την αστροφυσική και αυτά δυσκολεύτηκα πάρα πολλά να τα καταλάβω ζήτησα την συνδρομή συναδέλφων στον πανεμιστήμιο νεοφυσιολόγων συζήτησα πολύ μαζί τους μου δώσαν βιβλία να διαβάσω εγώ δεν τα καταλάβαινα τους ρώταγα και τα λοιπά και έφτασα στο σημείο να καταλάβω αυτά που θα σας πω την άλλη φορά μόνο αυτά Μήγεν ο Μαϊντανός να σας απαντάω σε θέματα που δεν ξέρω Ήθελα να ρωτήσω το εξής το κενό έτσι όπως επεκτηνόμεθα σαν αποσοματήδια μικρά έως εγώ ας πούμε μπορούν να επεκταθώ σε όλο το σύμπαν μπορεί να δώσει όπως έχει δώσει στο παρελθόν δυνατότητα από πιερείς μέχρι ηγέτες που έχουν δώσει μέχρι ηγέτες που επηρέασαν τις ΜΑΖΕΣ Δεν θα απαντήσω Δεν είναι κάτι που αφορά την επιστήμη Οι προσωπικές απόψεις εγώ θα σας δώσω μια απάντηση Θα ανοίξετε στο ίντερνετ και θα δείτε μια διάλεξη όταν η σκέψη δημιουργεί ηλικία πραγματικότητα Την έχω παρακολουθήσει Αυτή λοιπόν εξηγεί το τι ξέρω εγώ σαν επιστήμονας και αυτά που ξέρω εγώ σαν επιστήμονας μέσω πειραμάτων ανατρέπουν τα πάντα ότι ξέραμε Πέραν αυτού ουδέν Ο καθένας άνθρωπος με βάση αυτά που ξέρει δημιουργεί απόψεις Οι απόψεις αυτές δεν είναι και πειραματικά αποδειγμένες μπορεί και να μείνουν καν σωστές Άρα λοιπόν όταν μιλάω εγώ στους συμπολίτες μου δεν μπορούν να είναι απόψεις μου που μπορεί σε δυο μέρες διάβασα κάτι να καταλάβω ότι ήταν λάθος αυτά που τους είπα Γιατί εγώ που θα σας βρω όλους εσάς να σας πω ότι παιδιά αυτό που σας είπα ήταν λάθος Άρα εγώ πρέπει να σας λέω μονάχα ότι μπορώ να αποδείξω πειραματικά Εγώ δεν είμαι ούτε κουρού ούτε αβατάρ ούτε φιλόσοφος ούτε τίποτα Εγώ αυτό το μόνο που θέλω είναι να σας πω ότι γνωρίζω πειραματικά που δεν γνωρίζετε και δεν φταίτε εσείς που δεν γνωρίζετε και με βάση αυτά που έμαθα και εγώ να δημιουργήσετε τη δική σας αλήθεια Αν κάποιος είναι θεολόγος και θέλει να συνδέσει αυτά που λέω με τη θεολογία μπορεί να διαφωνώ να συμφωνώ η δική του δουλειά τι κάνει δεν είναι δική μου δουλειά Μπορεί ο άλλος να ανήκει μια φιλοσοφική οργάνωση ξέρω εγώ πρώτα θα πούμε σε μια κοινωνική ομάδα και αυτά που λέω εγώ να τερμηνεύει κάπως οι ομάδες ξέρω εγώ του διαλεκτικού υλισμού μου τη ρίχνουν γιατί νομίζουν έτσι κι αλλιώς δεν έχω πρόβλημα εγώ εγώ τους λέω πειραματικά τι ξέρει η συγγνώμη επιστήμη κι ας πάρουν το πειραματικό που ξέρω πια κι ας το διαμορφώσουν όπως θέλουν δεν είναι δική μου δουλειά εγώ δεν είμαι καθοδηγητής εγώ έχω καταλάβει ότι αν οι συμπολίτες μου γνωρίζουν αυτά που απλά δεν τους είπε κανένας θα διαμορφώσουν κάποια γνώμη που πιθανότατα να είναι αυτοί που εγώ πιστεύω αρκεί να ξέρουν και να γνωρίζουν κανένας Έλληνας γιατί εγώ στην Ελλάδα βρίσκομαι δεν το λέω ότι ξεχωρίζω τους Έλληνες από τους άλλους μες στην Ελλάδα δεν γνωρίζω κανένας ξέρω ότι ακόμα και βλακίες όταν κάνει ο Έλληνας είναι γιατί δεν είναι ενημερωμένος τουλάχιστον στην επιστήμη θέλω να ενημερώσω και ο καθένας ας σκεφτεί ότι θέλει θέλει να σκεφτεί την ειδική φιλοσοφία ας το σκεφτεί και τι με νοιάζει εμένα θέλει να σκεφτεί την ελληνική φιλοσοφία θέλει μια κοινωνική θεωρία να την ακολουθήσει να την επεξτείνει να τα κάνει ας το κάνει δεν είμαι καθοδηγητής ούτε ενστρούχτορας κατά κάθε τρόπο όμως μας δίνεται ένα εργαλείο το εργαλείο θα σου το δώσω αυτό κάνω το τι θα κάνεις στο εργαλείο δεν μπορώ σε υποχρόσω να το κάνεις εδώ εγκύται η ελευθερία του ατόμου, του ανθρώπου γιατί η φιλοσοφία πάνω σε αυτά τα θέματα έχω μια απόψη φιλοσοφική εγώ έχουν και οι άλλοι η φιλοσοφική άποψη ούτε εγώ μπορώ να την αποδείξω ούτε κανένας από τις συμπολίτες μου και ποιος μου είπε ότι δική μου είναι σωστή και δεν είναι οι άλλοι από κάτω αφού κανένας δεν μπορεί να την αποδείξει άρα μαθαίνω τη γνώση αλλά από εδώ και πέρα όταν έχουμε κάποια γνώση δεν μπορεί να αναπτύσσουμε οι φιλοσοφίες που αντικείται στο πείραμα αυτό είναι το σημαντικό δηλαδή αποκλείουμε με τη γνώση κάποιες απόψεις οι οποίες εξυπηρετούν άλλα πράγματα όποιος θέλει να εξυπηρετήσει άλλα πράγματα και πάλι δεν με νοιάζει θα με βρει απέναντί του πρακτικά αλλά δεν με νοιάζει έτσι δεν είναι η κοινωνία στων ανθρώπων λοιπόν καλησπέρα κύριε Δανέζη και ευχαριστώ για τη διάλεξη ακούτε έτσι μετά εδώ ναι ναι από αυτά που αναφέρατε ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος της διάλεξης είναι ξεκάθαρο ότι η καμπυλότητα δηλαδή το ε προκαλεί την πυκνότητα δηλαδή το κέντρο μιας μαύρης θρύπας για παράδειγμα που είναι ένα σημείο πολύ μεγάλης καμπυλότητας θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο όπως τη μαύρη τρύπα είναι έξω από τα μάτια μου δεν βλέπω δεν αντιλαμβάνω με τίποτα ακριβώς αυτό που όμως είχα μάθει εγώ από το δημοτικό και πέρα είναι ότι η συσσόρευση της ύλης προκαλεί αυξάνει την βαρύτητα δηλαδή συμβαίνει και το αντιθετό δηλαδή και η αυξημένη πυκνότητα μπορεί να επηρεάσει και την καμπυλότητα προγενθύνει περισσότερο δηλαδή υπάρχει μια σχέση αιτίας και βαρύτητα δηλαδή που προκαλεί την πυκνότητα μήπως γίνεται και το αντίστροφο δηλαδή η πολύ μάζανα αυξάνει την καμπυλότητα και την βαρύτητα δυο λεπτάκια θα σας δείξω αυτήν την εικόνα το βλέπετε κοιτάξτε αυτό που μου είπατε η μεγάλη πυκνότητα ελαιοενέργειας το ξέρουμε αυτό από πάντα γύρω της όσο πιο πυκνό είναι το αντικείμενο δημιουργεί μεγαλύτερη βαρύτητα έτσι δεν είναι όσο πιο πυκνό είναι το αντικείμενο δημιουργεί μεγαλύτερη βαρύτητα μαύρες τρύπες στα στέρια της νετρονίων ήλιος και μεγάλης μάζας στα στέρια ωραία αυτό το ξέραμε έρχεται τώρα τα βαρυτικά κύματα το ξέραμε παλιά αλλά λέω τώρα πειραματικά που το βρήκαν και το επιβεβαίωσαν ότι η μεγάλη βαρύτητα δείχθηκε είναι μεγάλη καμπιλότητα και η μεταβολή της βαρύτητας είναι μεταβολή της καμπιλότητας το βαρυτικό κύμα δηλαδή για κοιτάξτε τα προστρίτων ίδια είναι και μεταξύ τους ίδια μεγάλη πυκνότητα μεγάλη βαρύτητα η μεγάλη βαρύτητα είναι μεγάλη καμπιλότητα αλλά η μεγάλη πυκνότητα ελαιονέργειας είναι μεγάλη καμπιλότητα αφού και η μεγάλη πυκνότητα και η μεγάλη καμπιλότητα αντιστοιχούν σε μεγάλη βαρύτητα τότε και μεταξύ τους ισχύει η ίδια σχέση με καταλάβατε δηλαδή ξαναλέω κοιτάξτε μεγάλη πυκνότητα είναι μεγάλη βαρύτητα μεγάλη καμπιλότητα πεδίχθη τώρα με τα βαρυτικά κύματα ότι είναι μεγάλη βαρύτητα αρακέταμη μεγάλη καμπιλότητα και η μεγάλη πυκνότητα εξυπακούει μεγάλη βαρύτητα έχετε δίκιο σε αυτό που είπατε δηλαδή με καταλάβατε αλλά εδώ δεν προλαβαίνω σε αυτές τις διαλέξεις εδώ είναι μεγάλη κουβέντα πίσω από το κοσμολογικό ρίζο δεύτερος πάντων υπάρχει ΜΑΖΑ τι είναι αυτή η ΜΑΖΑ άσε τώρα μην κάνω τώρα γιατί ήθελα να κάνω τρεις ερωτήσεις η πρώτη είναι εάν θεωρήσουμε ότι η πυκνότητα όλων των αντικειμένων είναι η ίδια δεν είναι λέω, εντάξει υπάρχει η περίπτωση να αλλάζει ο όγκος τους ώστε να αλλάζει και η ΜΑΖΑ μέσα σε μια τέταρτη διάσταση την οποία εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν πυκνότητα διαφορετική αυτό απέδειξαν στα βαριστικά κύματα εάν έχω ένα υλικό ας πούμε δυο μελανές οπές που γυρνάει μια και τις θωρώ σαν ένα υλικό η κάθε μελανή που έχει μια ΜΑΖΑ διαφορετική όπως γυρνάει το κέντρο αυτής της ΜΑΖΑ άλλοτε πιο μεγάλο άλλοτε πιο μικρό ο χώρος αλλά λοιπόν όπως γυρνάει επειδή ακριβώς η ΜΑΖΑ ας το θεωρήσουμε και εμείς ότι παραμένει σταθερή ο όγκος μες στην οποία βρίσκεται αυξομειώνεται αλλά τι αυξομειώνεται η πυκνότητα κι αφού αυξομειώνεται η πυκνότητα γύρω δημιουργεί βαριστικά κύματα εμείς βλέπουμε σαν μεταβολή της πυκνότητας Λέω σας εάν κοιτάξετε κάποιες διαλέξεις το κακό είναι ότι δεν μπορώ δεν ξέρω πώς γίνεται όταν κάνω PowerPoint και τα περνάω στο ίντερνετ να διατηρείτε η κίνηση που έχω στις εικόνες που το βλέπεις δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό κάποιοι το κάνουν εγώ δεν μπορώ να το κάνω θα δείτε εκεί πέρα σε αυτά τα βιντεάκια που βάζω μέσα πώς δημιουργείται χτυπήστε στο YouTube βαριστικά κύματα και από πάνω στην Google βαριστικά κύματα και πατήστε εικόνες δίπλα στη λέξη εικόνα βάλτε ZIF για να σας δουν εικόνες που κινούνται εκεί θα τα δείτε όλα αυτά Η δεύτερη ερώτηση είναι η πληροφορία σε σχέση με την ενέργεια και την ύλη που μας είπατε προηγουμένως εάν θεωρήσουμε ότι έχουμε μια χορδή η οποία ταλαντώνεται σε κάποια συχνότητα μια χορδή η οποία ταλαντώνεται σε μια συχνότητα αυτή η συχνότητα αντιστοιχεί σε κάποια μορφή η ενέργειας ή ύλης εάν αντιγράψουμε αυτή τη χορδή την κλονοποιήσουμε με κάποιον τρόπο θα έχουμε πάλι μια αντίστοιχη χορδή η οποία θα έχει αυτές τις σίδικες ιδιότητες δηλαδή θα είναι η ενέργεια ή η ύλη στην ουσία δεν μεταφέραμε την πληροφορία το 1 χορδό κάνει αυτό ακριβώς το πράγμα όταν κάνω τη χορδή έτσι καμπυλώνει το χώρο εννοώ τις ενεργικές χορδές τις χορδές της κυθάρας της κυβαντομηχανικής τώρα θα κάνω κυβαντομηχανική εδώ με τα φορά πληροφορίες με καταλαβαίνεις τώρα τι εννοώ η θεωρία των χορδών πρώτον για να σας καταλάβεις τα πράγματα αυτά δεν είναι απλά γιατί η θεωρία των χορδών για να γίνει πραγματικότητα θέλει 11 διαστάσεις καταλαβαίνεις ένα χώρο από 11 διαστάσεων τις ιδιότητές του μη μου πεις ότι την καταλαβαίνεις όχι μην την καταλαβαίνεις γι' αυτό λέω ας καταλάβουμε λιγάκι καλά την τέταρτη διάσταση με καταλάβει γιατί με το ζόρι την καταλαβαίνουμε από το να κάτσω να συζητήσω τώρα για τις 11 διαστάσεις αφού δεν έχω πολύ καταλάβει την τέταρτη εγώ ο Δανέζης δεν έχω πολύ καταλάβει σε κοροϊδεύω εγώ δεν θέλω να σε κοροϊδεύεις όμως να κάνω τον εξυπνάκια ξέρω πολύ καλά τη θεωρία των χορδών τα μαθηματικά τους σε πραγματικό επίπεδο δεν τις αντιλαμβάνομαι έχω μια άποψη αλλά θέλω πολύ δουλειά που δεν προκαμώ στα χρόνια που μένουν γιατί θα σου εξηγήσω εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους που πες εμείς το ξέρεις σου ξαναλέω πάλι όταν ήμουν 20 χρονών έλεγα έχω χρόνο να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία σχετικότητας και να μάθω γενική θεωρία