Κυριακοπούλου-Οι Ελληνικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες σ... (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2011)
: Συνάδελφοι, δεν θα σας κουράσω πολύ. Ούτως ή άλλως θεωρώ ότι στο πλέον στιγμής της σύγκρισης δεν εξατλούνται τα προβλήματα, έτσι όπως προαναφέρθηκαν και οι συνάδελφοι. Το θέμα της τοπικής ιστορίας και του ρόλου που μπορεί να παίξει μια δημοτική βιοθήκη που ανέβιζε ξεκίναδες φεαγερία, θεωρώ ότι θα μπορούσε να ήταν μια ξαποριστή η σύγκριση. Λόγω οικονομίας χρόνου δεν έγινε. Όπως επίσης και ποια είναι η κατάσταση που έχει γεμορφωθεί. Από ό,τι καταλάβατε, από ό,τι παρουσιάστηκε μέσα από την παρουσία της κ. Κορκίδη, είδατε ότι αυτή τη στιγμή είναι χειρότερη από τι ήταν πριν από τον Τελικράτη. Κατά συνέπεια, εμείς εδώ στην Ένωση, δεν έχουμε παρά να σκίψουμε πάνω από αυτό το πρόβλημα. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, όπως σας είπα. Θα σας δοθεί η δυνατότητα, ίσως, να δείτε λαϊτικά την εισαγγεσία και τις θέσεις, γενικώς, της Ένωσης, γιατί αυτό είναι και το θέμα της εισαγγεσίας μου. Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι η Ένωση παραμένει, είναι δίπλα, κυρίως στην Επιτροπή των Δημοκρατικών Βιορκών, που είναι μια ομάδα συναδέλειων. Ψεύει εδώ και όλα τα χρόνια, εντός πάντων, που βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο, που αγωνιούμε και παλεύουμε και κατεθέτουμε, όπως είπα και το πρωί, ψυχή μέσα σ' αυτούς τους χώρους. Αυτοί οι άνθρωποι εγκάθισαν, εργάστηκαν ένα σχέδιο για το πώς πρέπει οι βιοθήκες να είναι ενταγμένες πλέον στους νέους οργανισμούς των Δήμων. Η Ένωση πλέον θα εστιάσει σε τρία ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα θα αφορά το θεσμικό κομμάτι, το πώς, δηλαδή, πρέπει οι βιοθήκες να είναι ενταγμένες μέσα στους νέους οργανισμούς ευτερικής υπηρεσίας των Δήμων και γενικώς θεσμικής πλήσης θέματα, όπως είναι οι κανονισμοί ευτερικής λειτουργίας και άλλα τέτοια ζητήματα θεσμικά. Το άλλο κομμάτι θα αφορά τις συνεργασίες που ανέπτυξε πάρα πολύ περιληπτικά επίσης η κυρία Τσάβου, γιατί ακριβώς, όπως σας είπαμε, και αυτό είναι ένα σεχωριστό paper, ας πούμε, σε ένα συνέδριο, ιδιαίτερα για τις Δημοτικές Διοθήκες και δυνατότητα στο επικοινωνικό επίπεδο, εκεί θα εστιάσουμε. Εκεί πάνω σε αυτό το σημείο θέλω να πω, και να ευχαριστήσω ευγευαίκτηρες του Μπόβουλου, να πω ότι ήδη έχει κατατεθεί μια πρόταση απ' την Ένωση, η οποία εκτείνεται σε τέσσερις δράσεις. Η πρόταση αυτή έχει επικενωθεί και αυτή τη στιγμή είμαστε πάλι σε μια διαδικασία διαβούλευσης, αν θέλετε και με την κοινωνία της Περβορίας και με τα Υπουργεία, ούτως ώστε να είναι μια πρόταση φιλόδοξη, που αφαιρά την ένδεξη των Δημοτικών Διοθήκων στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ, της σχηματοδότησης, δηλαδή, πράγμα που δεν έχει γίνει όλα τα χρόνια που δέποτε, δηλαδή, στις Δημοτικές Διοθήκες. Φιλοδοξούμε και ευελπιστούμε αυτή τη φορά να έχει μια καλύτερη τύχη, η πρόταση αυτή. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα είναι εδώ, τα παιδιά που έχουν συντάξει την πρόταση αυτή, τον Τιμήτρη τον Κούη και τον Παντελί τον Βράτη, και που είναι πάντα δίπλα μας, τον να μπορούμε να επιτυροποιούμε αυτή την πρόταση. Η πρόταση αυτή αφορά ανάπτυξης σύγχρονων υποδομών πληροφορικής και δικτύου στη Δημοτικές Διοθήκες ο Προδοσάξωνας. Εδώ έχει να κάνει κυρίως με μία πλατφόρμα το πώς θα παρουσιάζεται μέσα από το διαδίκτυο οι Διοθήκες και άλλες φύσης θέματα, όσον αφορά τις ηλεκτρονικές υποδομές στις Διοθήκες. Η δεύτερη δράση αφορά τη δημιουργία και ανάπτυσης εργατικών δράσεων για την υποστήριξη των Δημοτικών Διοθήκων και αφορά κυρίως τη δημιουργία ενός καταλόγου, τώρα θα είναι σλέβι, οτιδήποτε αυτό θα το αφασίσουμε κυρία Τσάβου στη Μωρία, αρκεί να ξεκινήσουμε. Η τρίτη δράση αφορά, μάλλον, ανάδεξη, συγκρομμολή και εξοπής του πολιτικού αποθέματος των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις Δημοτικές Διοθήκες και την αξία της τοπικής πολιτισμικής ιστορίας που διαφυλάττουν και έχουν υπό την εποπτεία τους οι Δημοτικές Διοθήκες και εδώ θέλω να πω ότι ο Δήμος Περιστερίου εδώ σ' αυτό το κομμάτι είναι πρωτεργάτης με την έννοια ότι θα πρέπει να πω ότι υπάρχει ένα θέμα εδώ και με τα Γενικά Αρχεία ότι πού θα εντάσσονται οι Δημιοθήκες και πού θα είναι, να μου λες, θα πω και την κροτασία μας παρακάτω, αλλά ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας πράγματα που πρέπει να τα λύσουμε δηλαδή και με τα Αρχεία του Κράτους, δεν θέλουμε να καταστήσουμε οι Διοθήκες υπηρεσίες που ανεβαμένως να ανήκουν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά θέλουμε να υπάρξει μια συνεργασία, αυτό εννοούμε συνεργασία, στην οικονομία, στην κλίματος, μέσω μάλιστα και οικονομικής κρίσης. Και η τέτατη δράση, η δάση, η οποία αφορά τις Δημοτικοί Διοθήκες και την παραχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι καταθέσαμε μια πρόταση, πάλι φιλόδοξη φύλλα αναγνωσίας, και προς το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και θα πρέπει να σας πω ότι ενώ εκείνη την εποχή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συνομιλούσε με το Υπουργείο Παιδείας για το νέο πρότζεκτ που τρέχει στα σχολιά, αγνώηση, παρά ότι έχουμε και εκπρόσωπο ανητέραση του Υπουργείου Παιδείας. Λυπάμαι που το λέω από αυτό το βήμα, αλλά θεωρώ ότι οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες με αυτή την παράλειψη έχουν χάσει ένα μεγάλο, μια μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουν να αναπτύξουν δράσεις του αναγνωσίας και όχι μόνο να είναι ένας ενσχυτικός παράγοντας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και στις εθνικές κοινωνίες. Η πρόταση λοιπόν που επεξεργάστηκε η Επιτροπή της ΕΒΕΦ, ακριβώς επειδή έχουμε εντοπίσει, έχουμε βιώσει όλα αυτά τα προβλήματα και την κατάσταση που υπάρχει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη σε όλα τα χρόνια, απορούσε την ανάπτυξη μέσα στους νέους οργανισμούς της Εσοδευτικής Περισσίας των Βιβλιοθικών Βιβλιοθικών, μίας και μάλιστα η φιλοσοφία της πρότασης ήταν να υπάρξει μία... μάλλον προσεγγίσαμε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕΤΑ, είναι η Εταιρία Ανάπτυξης και Ετοπικής Αυτοδιοίχησης, το πλαίσιο της των ΟΤΑ, προσέγγισε τους δήμους και τους κατηγοριοποίησε σε μεγάλους, μικρούς, μεσαίους, προς μεσαίους. Κάναμε και εμείς λοιπόν μια δική μας κατηγοριοποίηση και το αποδεχτήσαμε και είπαμε ότι υπάρχουν μεγάλοι προς μεσαίοι δήμοι. Εκεί δώσαμε την δυνατότητα να υπάρξει διεύθυνση βιβλιοδικών και τον ονοματίσαμε Διεύθυνση Βιβλιοθικών Αρχείων Μουσείων και Πινακοδηπών, παράληψε εδώ που δεν τον αφέρω, για μεγάλους, μικρούς και μεσαίους δήμους, μέσα σε αυτή τη διεύθυνση επειδή και οι τρεις φορείς αυτή λειτουργούν από πρότυπα να υπάρξει ένα τμήμα επί τεχνικής αποξεργασίας που θα ακολουθεί τα πρότυπα και θα αποξεργάζεται όλα αυτά. Η δεύτερη πρόταση ήταν τμήμα για μικρότερους, μεσαίους, προς μικρότερους δήμους με τις ίδιες πυρεσίες πάντα, γραφείο δημοτικών αρχείων, γραφείο δουλειοθυκών και γραφείο πολιτισμικών συλλογών, εδώ μιλάμε μουσεία πινακοθήκες και λοιπά, ανάλογα τι θα περιείχει και ο κατεδύναμος, δίνουμε δηλαδή την εναρτότητα στον κατεδύναμο αν έχει πινακοθέα και να το γοματίσει πινακοθέα και αν έχει μουσείο-μουσείο κλπ. Παρ' όλα αυτά η πρότασή μας αυτή δεν έγινε αποτεκτή, έχουμε και εμείς μία ευθύνη σε αυτό, διότι δεν είχαμε συντονίσει τις ενέργειες μας όπως σας είπα και με τα γενικά αρχεία του κράτους. Θα συνεχίσουμε ως ένας και τις επαφές και με την Υπουργία και με τους άλλους φορείς που έχουν σχέση με το θέμα αυτό, όπως είναι τα ΓΑΤ, για να μπορέσουμε να πραγματικά να δώσουμε λύσεις έξω από οποιασδήποτε κατηστερήσεις. Αρχαία Βιβλιοθήκης και Βουσία πρέπει να είναι το όραμα, το όραμα πρέπει να είναι να αλλάξουμε το ρόλο μέσα σε των βιωθών, να αλλάχτεί ο κοινωνικός ρόλος δηλαδή και να δώσουμε έναν άλλο στίγμα στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα σήμερα θα αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση διότι είναι τα εξοχεία ιδρύματα ΝΡΙΝΙ και οι συλλογές τους που λαμβάνουν την είδη των ανθρώπων των ιδρυμάτων, των ανθρώπων, και γενικά της επιστημονικής, οικονομικής και ονομιάς των προϊόντας φαντασίας, τέχνης και μάθης. Σας ευχαριστώ πολύ.