Διάλεξη 8 / Διάλεξη 8 / σύντομη περιγραφή - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Παρακαλώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ξεκινάμε το σημερινό μάθημα που έχει δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσιάση είναι αυτούς οι όπως την έκαναν οι συμφιτιτές σας πέρσι, επειδή το μάθημα κάνει πολύ καινούργια πράγματα. Πολλά δεν τα καλεί το βιβλίο ή ειδικές μου σημείος και σας βάζω διάφορες εργασίες. Τώρα θα δείτε μια εργασία που κάνουν οι περσινοί συμφιτιτές σας και ανάλογα πράγματα περιμένω να κάνετε κι εσείς. Σε δείχνει ένα μπούσλο πως θα είναι οι δικές σας εργασίες. Βέβαια υπάρχει και το κομμάτι του πόσο εμφανίσιμο είναι κάτι που κάνετε. Άρα μπορείτε να παίξετε και με το πρέζι ας πούμε και τα λοιπά. Ειδίως μου ενδιαφέρει η πρέζι και οι συστήματα που παίζουν σε αυτές τις συσκευές. Πολύ εντυπωσιακό αυτό εδώ. Το δεύτερο και το πιο βασικό είναι το τι λέτε. Δηλαδή να προκύπτει από εδώ κάποια δυνατότητα ανάπτυξης. Η ανάπτυξη είναι αυτή που θα φέρει τις θέσεις εργασίας και θα φέρει την απασχόληση. Το Internet of Things το καλύψαμε την προηγούμενη φορά. Σας είπα κάποια πράγματα, έτσι. Παντού μπαίνουνε συσκευές. Παντού μπαίνουνε φορικά συσκευές. Από αυτιά, από εγκεφάλους, από ψυγεία, από ασανσέρ, από κάμερες που κάνουν την κυκλοφορία στους δρόμους. Άμα γίνει και το μετρό ποτέ, θα δείτε τι αυτοματισμούς θα έχει, έτσι. Από αεροδρόμια, από οποιοδήποτε δημόσιο κτίριο. Ας πούμε, σε όλα τα καινούργια δημόσια κτίρια μπαίνουν συνέχεια τέτοιοι σένσωρες, έτσι. Αυτός είναι σένσορας ανοίχνευσης καπνού. Και έχουμε τηρήσει αυτές τις προδιαγραφές, αλλά φαντάζεσαι ένα πολύπλοκο κτίριο που κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι. Μπορεί να είναι, ξέρω εγώ, κάποια αίθουσα τελετών, όπως είναι ο Μέγαρο Μουσικής, η αίθουσα του Πανεπιστημίου, κάποια όπερα, κάποιο γήπεδο. Εντάξει, όχι τόσο γήπεδο, τόσο πολιτισμένο, ας πούμε. Χιλιάδες πράγματα θέλουν σένσωρες, θέλουν αυτοί να δίνουν πληροφορία, να ελέγχουν, να μεταδίδουν, να ρυθμίζουν και να κάνουν ένα σωρό πράγματα, τα οποία υποτίθεται κάνουν τη ζωή μας πολύ ευκολότεροι. Και έτσι καταλήγουμε στο Internet of Things. Αλλά αυτό που δεν καλύψαμε την προηγούμενη φορά και παρουσιάζουμε τώρα, ποιο είναι το λειτουργικό σύστημα που έχει αυτό εδώ πέρα το πράγμα, έτσι. Είπαμε ότι η βασική δύναμη, ο κινητήριος μοχλός πίσω από αυτά τα πράγματα είναι ότι μιλάμε για μία κοινότητα, η οποία με τα χίλια τρέχει για να μπει σε αυτό το παιχνίδι, αυτό το πανηγύρι. Δηλαδή είπαμε ότι, επί 20 χρόνια, για παράδειγμα, η Microsoft πήγε πάρα πολύ ωραία και επικράτησε στ' αθερούς υπολογιστές. Φτάσαμε να έχουμε ένα δισεκατομμύριο στ' αθερούς υπολογιστές, σύγχρονους, έτσι. Αυτοί που πουλήθηκαν περισσότερα από ένα δις, αλλά αυτή τη στιγμή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουνε μία online διασύνδεση με αυτό που λέμε cloud, με την παγκόσμια κοινότητα, με το διαδίκτυο. Αλλά εκεί που γίνει η μεγάλη επανάσταση, είπαμε, ήταν αυτές εδώ οι συσκευές, όπου ξαφνικά μας ήρθανε, ξέρω, 2-3 δις, έτσι, κανένας δεν ξέρει πόσο. Προσέξτε, δεν χρειάζεται κάμως στατιστικές μετρήσεις για να βρούμε πόσο. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το ξέρουν πολύ καλά, αφού λαμβάνουν τι είδους λειτουργικό σύστημα έχει κάθε συσκευή μας, αμέσως. Δηλαδή το κλέψι του κλέψαντος γίνεται, οπότε το ξέρουν πολύ καλά, δηλαδή έχουνε πλήρη κατάλογο. Και μάλιστα, ενώ ψάχνουμε εμείς για παράδειγμα να βρούμε πόσους λαθρομετανάστες έχει Ελλάδα και δεν βγάζουν άκρη, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το ξέρουν πολύ καλά. Μάλιστα μπορούν να μας πουν και πότε μπήκε στην Ελλάδα, αφού άλλος το πέρασε Κακομήρης, λέει, που ήταν στην Ταλία, και μόλις τον πιάσανε έβγαλε το iPhone. Μόλις αυτός άνοιξε το iPhone, έκανε roaming στον καινούριο δίκτυο της χώρας που μπήκε, και πότε αμέσως καταγράφηκε. Έτσι, αυτοί ξέρουν πολύ καλά και πότε μπαίνει ο καθένας. Θέλω να σας πω ένα παράδειγμα. Και ο καινούριος πελάτης που έρχεται, γιατί και εδώ φτάσαμε στα οριά μας, δηλαδή δεν υπάρχει άνθρωπο στον πλανήτη γη που να μην έχει κινητό, αυτό ήθελα να καταλήξω. Και όχι να κάνω κανένα σχόλιο για τους λαθρομετανάστες. Δηλαδή, φαντάζετε να έρθει μαύρος τώρα από την υποσαχάριο Αφρική και να μην ξέρει τι είναι κινητό. Μάλλον το πρώτο πράγμα που θα βγάλει, ας πούμε, να σας δείξω είναι το κινητό του. Έτσι, αυτό ήθελα να πω. Είναι κάτι που το ξέρουν όλοι. Και κατορθώσαμε κατ' αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε άλλα 2-3 δις χρήστες, δηλαδή αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχουμε 2,5 με 3 δις χρήστες Android παγκοσμίως. Βάλτε και κανένα μισό δις που είναι με ένα δις, ξέρω εγώ, που είναι οι χρήστες iPhone, iOS κτλ. Άτο. Οπότε το επόμενο, ας πούμε, χώρος που θα απλωθούμε, ποιος είναι? Internet of Things, δηλαδή τα πάντα. Τώρα θα δούμε πως, σε 3 χρόνια θα λέμε πόσα ψυγεία έχουν επίσης στο ίντερνετ. Τι άλλο θα μπορούσε να βάλει στο ίντερνετ, κάμερες έτσι, δηλαδή έλεγε ο τάδεφ οπλιστής, λίγο έλειψε να πάθει καρδιακό επεισόδιο. Και δες γιατί, έτυχε ένα πολύ ωραίο σύστημα, λέει αν παρακολουθεί τι γίνεται σπίτι του, έλειπε αυτός κάπου, ήταν μακριάς στο Σαρωνικό σε ένα νησάκι, και ξαφνικά χτυπάει το κινητό του και του μετέφερε εικόνα πως κλέβαν τη βίλα του. Δηλαδή ο Σένσορας έπαιρνε βίντεο, τους έβλεπε να κλέβουν τη βίλα, το σύστημα δούλεψε άψογα, αυτός το έβλεπε στο κινητό του, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Τουλάχιστον πολύ γρήγορα δηλαδή, στις 5-10 λεπτά που χρειάστηκαν οι άλλοι για να σηκώσουν ότι σήκωσαν. Έτσι, η επόμενη σφαίρα ανάπτυξης είναι το Internet of Things. Και αυτό μας παρουσιάζει η εργασία που θα σας δείξω. Άρα λοιπόν, πάμε για ένα Web Operating System of Things, το οποίο σωματώνει φυσικά αντικείμενα μέσα στο διαδίκτυο δίνοντας το ένα API. Τι είναι το API, ποιος θα μας πει τα πληροφοριακά, τι θα σημαίνει αυτό για το WOT που λέμε για το Web Operating of Internet of Things, ότι αν δεν μου δώσεις το API του ψυγείου, εγώ δεν μπορώ να το βάλω στο Internet of Things. Πρέπει κάποιος να κάνει τον κόπο να το βάλει κάπου, να το εντάξει, να του δώσει δηλαδή ένα API. Μόλις του δώσει ένα API, τότε είναι που εγώ θα μπορώ να κάνω ότι κάνω επαναχρησιμοποιήσιμα. Δηλαδή η πληροφορική κάνει επαναχρησιμοποίηση πόρων, κατά κύριο λόγο, σε πρακτικό επίπεδο. Δεν είναι κάποιο βιβλίο. Εμείς το έχουμε σε ψηφιακή μορφή, δηλαδή επαναχρησιμοποιήσιμος πόρος. Προσπαθούμε λοιπόν εμείς να καταλάβουμε τι είναι το WOT. Τι σημαίνει ότι κάνω ένα Web of Things, δηλαδή δημιουργώ ένα Web Operating System για το Internet of Things. Τι θα κάνουμε αυτά τα πράγματα, δηλαδή θα πάθω και ουκαρδιακό επεισόδιο σαν αυτό που είπα το εφοπληστής. Καλώς τον, ελάτε. Άρα λοιπόν το πρώτο που πρέπει να κάνω είναι να ορίσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Εδώ ευτυχώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα γιατί υπάρχει ένα πρωτόκολλο που το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δηλαδή πριν πάω σε κάτι πιο προχωρημένο, θα εφαρμόσω το Web Protocol, δηλαδή HTTP. Client Server, αυτό είναι. Εδώ Client, εδώ Server. Οι Server δημιουργούν το σύννεφο, όπως λέμε, έτσι. Και σε αυτό το πέρα προσπαθώ να δημιουργήσω, πώς να το πω, εφαρμογές. Οι οποίες εφαρμογές είναι κυριολεκτικά απίστευτες, δηλαδή πολλές φορές ο αντίκτυπος που έχουν αυτές εφαρμογές στην πραγματικότητα είναι τρομακτικός. Δίνουν λύσεις που μας αφήνουν νέους άφωνους. Θα σας δώσω κάποια. Ας πούμε για να το ψάχνετε όσο ετοιμάζουν την επόμενη διαφάνεια, πόσα αεροσκάφη πετάνε αυτή τη στιγμή πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Άρα για κανείς να πάει στον αεροδρόμιο, να πάει στον πύργο ελέγχου. Να έχω μια εικόνα, χρειάζεται να το κάνω έτσι. Δεν θα το κάνω τώρα, αλλά μπορώ να το... Το έχει και στην εφαρμογή κινητό από ότι είδατε. Πλόσο δεν έχω βγάλει το κινητό μου τώρα που δεν μπορώ έτσι, για να μου Θεσσαλονίκη γίνεται τώρα έτσι. Να το εδώ. Εντόπισε που βρίσκομαι κιόλας έτσι. Να τώρα μόλις απογειώθηκε ένα αεροσκάφος. Αυτό τώρα που πάει να δούμε κιόλας. Είναι airbus από τι βλέπω έτσι. Και αυτά ετοιμάζονται τώρα να πετάξουν. Ακόμα σε στιγμή θα πετάξουμε. Και πάει στη Φραγκφούρτη. Και ήδη σε Τζιάν. Μου λέει και πώς πήγε έτσι πέταξε. Μου λέει και ποια είναι η φορά του αεροδιάδρομου έτσι. Γιατί η φορά αλλάζει, έχουμε δύο αεροδιάδρομους από ότι ξέρετε. Και τώρα μου λέει και ποιας πτήσεις θα έχουν σε λίγη ώρα προς το παρόν, τα άλλα να κινητοποιημένα. Τώρα σαν άμεση τον πύργο, ας πούμε, ούτε καμ' πύργο ελέγχουν. Να είμαι στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομιού και βλέπω ότι θα πετάξει σε λίγη ώρα. Έτσι θα βλέπω χαρτί και καλαμάρι. Ή μπορώ να δω και πότε θα έρθει. Αυτά ήταν ανθρώπινα δίκτυα. Η πρώτη που κάνα αυτό δίκτυο, ξέρετε ποιοι είναι? Ταξιτζίδες, δηλαδή όποτε έρχονταν πτήσεις από Γερμανία, σου λέει εδώ είμαστε. Έπευτε σύρμα όλοι στο αεροδρόμιο ας πούμε. Τώρα δεν χρειάζεται κανένα, έτσι φορτώνεις αυτό σε application στο κινητό σου. Ή στην ταμπλέτα που έχουν μαζί με το GPS του ταξίδους μπροστά. 4G ας πούμε, μπαμ κατεβαίνεις. Αν έχει καθυστέρηση η πτήση, τα βλέπεις όλα. Σε πόση ώρα έρχεται το αεροπλάνο από φραγκφούρτι ας πούμε, λες εδώ είμαστε, έχει πολλούς πελάτες. Αυτά για να σας δείξω τι γίνεται. Μέχρι τη θερμοκρασία έχει και πως πάει και ο αέρας ας πούμε. Απίστευτα πράγματα. Άρα λοιπόν ένα πολύ βασικό πρωτόκολλο, είδαμε στην πράξη αυτό το πρωτόκολλο, με αυτές τις απίστευτες εφαρμογές είναι την HTTP πρωτόκολλο. Είναι ένα client server, Hypertext, δουλεύει εδώ και 20 χρονάκια από το 1993 που δημιουργήθηκε στην πράξη στο Web και βγάζει όλα αυτά τα ωραία πραγματάκια. Όμως, εμείς θέλουμε να δούμε ποια είναι η σύγχρονη λειτουργικότητα των έξυπνων αντικειμένων μέσω της διεπαφής REST. Και γενικά μέσω από resource-oriented αρχιτεκτονικές, δηλαδή προηγουμένου στην εφαρμογή που είδαμε με τα αεροπλάνα. Ουσιαστικά αυτό που τη δίνει προστιφαίμενη αξία δεν είναι ότι είναι ένα HTTP πρωτόκολλο, αλλιώς το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Τι τη δίνει αξία? Το ότι μας δίνει τρομερές πληροφορίες για τα αεροπλάνα, για τα αεροσκάφη, τον τύπο του αεροσκάφους δηλαδή, για το αεροδρόμιο, για την κίνηση, τα πάντα. Και αν το πάει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, δηλαδή εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ένα από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ενωποίησης, κοιτάξτε τι γίνεται τώρα, τι πετάει πάνω από την Ελλάδα τώρα την Τουρκία. Πανικώς γίνεται, έτσι, και real-time πώς κινούνται. Κοιτάξτε τι γίνεται αυτή τη στιγμή από αεροσκάφη, πώς αεροσκάφη πάει από την Ελλάδα μόνο. Και αυτό εκμεταλλεύτηκε ότι οι Βρυξέλλες, δηλαδή ο ενωποιημένος ευρωπαϊκός χώρος, ζήτησε εδώ και 20 χρόνια να δίνονται πληροφορίες πτήσεις για κάθε αεροπλάνο που σηκώνεται στο χώρο ευθύνησης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον λοιπόν δημιουργήθηκε ένα πρωτόκολλο ανταλλαγής πληροφοριών, μετά ήρθαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και το κάνανε service. Και ένα service το οποίο το δίνουν και δωρεάν, προφανώς τι προσελκύουν αυτοί εδώ. Τι εφημίσεις για παράδειγμα. Δημιουργεί ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο χτιρίζεται πάνω στο πρωτόκολλο HTTP ως πληροφοριακό σύστημα για να κάνουμε μια Web φαρμογή. Αλλά από πίσω υπάρχουν πιο βασικά πρωτόκολλα, πιο hardware πρωτόκολλα θα λέγαμε, που έχουν να κάνουν με τη διευθέτηση πληροφοριών σε επίπεδο Brixell, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο πλέον, για το τι γίνεται εδώ πέρα. Με την ίδια λογική θέλουμε και εμείς μια research oriented αρχιτεκτονική, δηλαδή πρέπει να υπάρχουν πόροι. Το σύστημά μας για να πετύχει πρέπει να δίνει κάποιο είδους πληροφορία. Το δούμε ξαναπεί, η πληροφορική δεν δουλεύει τόσο πολύ πληροφορική περσέ, πληροφορική για την πληροφορική, αλλά γίνεται όπως τα μαθηματικά, δηλαδή πρέπει να εφαρμόζεται σε συγκεκριμένους κλάδους. Κάποιους πρέπει να εξυπηρετούν για να μας δώσουν δουλειά. Αυτό το συγκεκριμένο σύστημα έχει με τα αεροπλάνα, έχει σχέση με τις φορητές συσκευές, γιατί ενδιαφέρον το έχω στη φορητή μου συσκευή και μπορεί να βγάλει ένα σωρό υπηρεσίες εδώ πέρα πάνω, που ακόμα δεν τις έχουμε σκεφτεί. Για παράδειγμα τώρα που υπάρχει αυξημένη κίνηση αεροπορική, ερώτηση υπάρχει, απάντηση... Ναι, γιατί όταν έχουν πέσει τα εισιτήρια στα 20, 30, 50 ευρώ, παρόλο που έχουμε κρίσει, μου λένε ότι στο αεροδρόμιο τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πανικός. Όταν όλος έχει κλείσει από την Αγγλία αεροπορικό εισιτήριο και την Ελλάδα με 60 ευρώ αλερετούρ ή 70, αντιλαμβάνεστε πως είναι αντίποτο να έρθει στην Ελλάδα, για καφέ έρχεται και φεύγει άμα θέλει. Αλλά αυτό τι δημιουργεί στα αεροδρόμια, δημιουργεί τρομερό πανικό. Δηλαδή μαζεύεται πάρα πολλούς κόσμος, ακυρώνονται πτήσεις, υπάρχουν καθυστερήσεις πτήσεων, ή το σύστημα πάει στα όρια της χωρητικότητάς του, έτσι πρέπει να μεταφέρονται φαγητά, να μεταφέρονται βαλίτσες, στο ένα το άλλο ο κόσμος να μπαίνει, υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, όλα αυτά δημιουργούν ένα χάος. Και το χάος δημιουργεί καθυστερήσεις, μεταβολές της πτήσης, αναχωρήσεις, ματαιώσης πτήσεων και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος χαμός. Και ξαφνικά, ας πούμε, ματαιώνεται μια πτήση και 150 άνθρωποι, αλλαλάζοντες, λένε πού θα πάω εγώ, τώρα με περιμένει η γυναίκα, με περιμένει το παιδί μου, με περιμένει στη δουλειά μου, πώς θα εξυπηρετήσεις αυτούς μου λέτε. Δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις 150 άτομα, δηλαδή πόσους ανθρώπους θα έχεις στον κυσέ. Από τη μια μεριά, δηλαδή, η αεροπορική εταιρεία πιέζεται να σου προσφέρει χαμηλό εισιτήριο, που σημαίνει λίγες θέες εργασίας μονή μου προσωπικού, και από την άλλη, μόλις συμβεί το κακό, εσύ θέλεις εξυπηρετήσουν. Αυτά δεν γίνονται. Άρα, ποια είναι η λύση? Αυτοματοποιημένες υπηρεσίες. Οπότε, θα θέλαμε μια τέτοια λύση σαν αυτή που είδαμε προηγουμένως. Καθένα στο κινητό του, ας πούμε, να τους βάλεις σε ένα χώρο όλους αυτούς τους τεθλιμμένους που λένε και Κύπριοι, που έχουν χάσει την πτήση τους, και να τους πεις, κοιτάξτε τι λύσεις έχετε, Λεβέντες, καθίστε εδώ και κάντε ραφλάιτ πλάν, παίζοντας με τα τέτοια σας, και μη με έρχεστε εδώ πέρα να μην ξοκλάτε σαν τις χείρες, συγγνώμη για την έκφραση. Αλλά το είδα, αφού οι άλλοι έλεγε, μας περιμένουν, πρέπει να πάω οπωσδήποτε, κάντε κάτι, ας πούμε, έτσι. Ορίστε. Κάτι παρακάτω. Είναι διάφορα πρωτόκολλα τα οποία... Για αυτό σας έδειξα και το flight radar, για να σας πω ότι πίσω από αυτήν την πολύ ωραία εφαρμογή, υπάρχει ένα πρωτόκολλο που λέει ότι δεν παρακολουθεί αυτήν τη στιγμή κατασκουπευτικός δορυφόρος του, που είναι κάθε αεροσκάφος, αλλά κάθε αεροσκάφος υποχρεούνται να δηλώσει σε κάποιο πανευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής αεροπορίας, ποια είναι η θέση του, ποια είναι η ταυτότητά του. Δηλαδή, ξέρω εγώ, είμαι Airbus A321-231, που είναι απόλυτα ταυτοποιήσιμο, και το απόλυτα ταυτοποιήσιμο σημαίνει πολλά πράγματα. Να σας πω, μια πρώτη πυρησία, ότι κλείνεις μόνο σου θέση, δηλαδή παλιά πρέπει να πας στον γκισέ και να κλείσεις θέση, αλλά οι θέσεις είναι διαφορετικές σε κάθε αεροπλάνο, δεν σημαίνει ότι κάθε Airbus A320 έχει την ίδια σειρά θέσεων, έχει σημασία άμα είναι A320, άμα είναι A321, άμα είναι το 231 μοντέλο, δεν έχουν όλες οι θέσεις την ίδια διάταξη. Οπότε τώρα, με το που ξέρεις το μοντέλο σου, βγάζεις αμέσως και το layout των θέσεων και πας εσύ και κλείνεις θέση, χωρίς να κάθεις να πασχολείς πάλι στον γκισέ. Έτσι πέφτει ο κόστος ταξιδιού, δηλαδή γίναν κάποιες ενέργειες με κάποια εργαλεία και πολύ σωστά μας είπες ότι όλα αυτά είναι διάφορα πρωτόκολλα τα οποία γίνονται. Απλώς σας εξηγώ ότι εδώ πέρα αυτή δεν είναι η κίνηση που παρατηρεί ο κατασκοπευτικός δορυφόρος, ας πούμε οι Τουρκοί έχουν δορυφόρο, πρέπει να είναι η Ελλάδα τέσσερις φορές τη μέρα. Και θα παρακολουθεί τα πάντα που γίνονται στη χώρα μας και όχι μόνο αυτή. Να το βλέπετε, μου δείχνει την πορεία την οποία έχει. Αυτή η πορεία προέχεται τώρα από κάπου από τις Βρυξέλλες, κάπου αυτά μαζεύονται σε κάποιο κέντρο πολιτικής αεροπορίας, τα παίρνει αυτή εδώ η υπηρεσία, προφανώς όχι δωρεάν, κάποιο είδους οικονομικό πρωτόκολλο υπάρχει και τα βγάζει αυτά ως τυχεία που τα δίνει στην κοινότητα των Παγκοσμίων Χριστών όπως κάνει το Facebook, το Twitter, τα λέγαμε αυτό είναι ένα Facebook για ναυτιλόμενους που πετάνε με αεροσκάφη. Μπορεί να βγει ξέρω εγώ σε λίγο ένα Facebook με καράβια που λέω λόγος ακόμα και άμα και το ψάρεμα πάει καλά μπορούν και τα ψαροκάικα να κάνουν το δικό τους Facebook που είναι ο καθένας ας πούμε να ξέρουμε πώς πάει το δίκτυο. Μπορεί η υποχρέωσή τους να δίνουν τη Facebook τους και τις τεταρμένους στο λιμενικό για παράδειγμα έτσι. Λέμε διάφορες ιδέες οι οποίες μπορούν να αποκτήσουνε μέγιστη χρησιμότητα όταν έχουμε φορητές συσκευές γιατί όλα αυτά γίνονται για φορητές συσκευές. Και έτσι θα δούμε έξυπνα αντικείμενα εδώ μιλάμε για αντικείμενα τώρα δεν μιλάμε ούτε καν για αεροσκάφη μιλάμε για κάτι που είναι μικρότερο μπορούν ένα ψυγείο ας πούμε με τη χρήση ευρέως αποδεικτών προτύπων όπως είναι τα άτομα τα push server και τα λοιπά. Κάποια υποπρωτόκολλα ας το πούμε με μια εφαρμογή θα ήταν να ξέρει ο Μασούτης πειχή στο ψυγείο μου τι έχω να ξέρει τι ψωνίζω από το Μασούτη ας πούμε συνήθως που το ξέρει αφού έχω πάρει την κάρτα για να μου δίνει έκοτωση. Άρα δεν θέλει ούτε καν στατιστικές έρευνες να κάνει ξέρει πολύ καλά το προφίλ μου ποιο είναι και μόλις διότι στο ψυγείο μου ξέρω εγώ λείπει το γάλα να αρχίσει να μου βγάζει κάτι διαιλεαστικά διαιφημιστικά μηνύματα μήπως θα θέλατε αυτό το γάλα με δωρά και ένα μήλκο ας πούμε δωρεάν ή μήπως με αυτή την προσφορά και τα λοιπά και τα λοιπά. Είναι πολύ στοχευμένη διαφήμιση και πριν μου πείτε με τι ιστορίες για γρίος είναι αυτές που μας λες πριν το Μασούτη ενδέχεται να το κάνει ας πούμε ποιος το έχει κάνει η στοχευμένη διαφήμιση η Google με το YouTube δηλαδή σε πιάνει σε βρίσκει σε ξεσκονίζει λέει αυτός είναι ρίχνει αυτό που θέλει. Λοιπόν ο όρος web of things είναι πολύ καινούργιος εφανίζεται πρώτη φορά γύρω στο 2008 το internet of things έτσι έχουν γίνει διάφορα projects στα οποία έχουν προσδεθεί με τη μορφή δικτύου αισθητήρες όπως αυτός εδώ έτσι αυτός είναι ένας αισθητήρας αυτός είναι άλλος αισθητήρας έτσι ένας αφήνδρομος αισθητήρας που χρησιμοποιεί το όλοι σας είναι αυτός εδώ λόγω δεν περπάτησε έτσι δηλαδή το Wi-Fi που μας τάξα και η δήμαρχη και η πρωθυπουργή να μας βάλουν ακόμα μπαίνει πιθανώς το ότι άργησε να μας δημιουργήσει έναν καλό γιατί αν θα έμπαινε θα έμπαινε ως παθητικός σένσωρας θα μας έδινε μόνο Wi-Fi τώρα που μάλλον θα πάμε στην επόμενη γενιά γιατί όπως πάνω δεν θα μπει ούτε φέτος όταν θα μπει προφανώς θα πάμε στην επόμενη γενιά η επόμενη γενιά τι λέτε ότι θα έχει που δεν το έχει το ρηνί γενιά του Wi-Fi ναι υπάρχει μια δυσκολία στην κίνηση δεν μας καλύπτει όταν κινούμαστε εκεί πέρα θα μπορούσε να συνδυαστεί το Wi-Fi με αύξηση του 4G το 4G θέλει ψάξιμος το βάλουμε και εργασία φέτος δεν είναι ένα καλύτερο 3.5G ένα καλύτερο 3.75G το 4G σημαίνει δραστική επανασχεδίαση του όλου πακέτου δηλαδή το 4G ποντάρει να είναι καταρχάς πολύ φθινότερο και πολύ ταχύτερο. Έχουμε τέτοια παραδείγματα? Ναι να σας πω ένα κλασικό παράδειγμα. Οπτικές ίνες που είπες, μετά τις οπτικές ίνες ο Χαλκός δηλαδή βάλαμε παντού Ethernet που ξέρουμε τι κόστος έχει αν το βάλουμε σε αυτά τα κτίρια και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι όταν πάμε σε αυτού του τύπου της συσκευές που είναι το Wi-Fi του Enduroam αυτού του Enduroam τους πτέρυγας εδώ πέρα που έχουμε, έχουμε τι κόστος, προσέξτε το αυτό, περίπου ένα εικοστό. Απίστευτη οικονομία, δεν μπορούμε να εκφράσουμε πίτσες εκατό. Ένα εικοστό, δηλαδή αν αυτό το δίκτυο, εντάξει εμείς θα το βάζουμε σε τέτοια πληροφορικής δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς Ethernet, αλλά ένας άλλος χώρος π.χ. δικαστήρια δεν υπάρχει λόγος να βάλεις παντού μπρίζες Ethernet. Από εκεί παίρνω εγώ στη χέδια, από ένα χώρο που δεν άμεσα της πληροφορικής, σε τέτοια φιλοσοφική σαμπάση, ούτε και έχουν λόγο να βάζουν παντού Ethernet. Ξέροντας πόσο κόστισε για να μπει το Ethernet και πόσο πετυχαίνεις τώρα με Wi-Fi, που ακόμα και οι φιλολογοί κυκλοφορούν με ταμπλέτες, κινητά, λάπτοπ κτλ, παρατηρήσω ότι έχεις πετύχει μια εξοικονόμη στη στάση του εικοστό. Εάν το άλλο κόστισε, ας πούμε, ένα εκατομμύριο, εδώ το κάνεις με πέντε χιλιάρικα. Άρα το 4G που έρχεται, δεν θα φέρει σίγουρα τέτοια απομείωση επένδυσης, αλλά θα φέρει μεγάλες δραστικές αλλαγές. Δεν θα πάμε στο 1.20 του 3G, αλλά η κτίμηση είναι ότι θα πετύχουμε τις ίδιες επιδόσεις με το 1.5, 1.4 και σε πολλά σημεία θα καλύτερο. Και θα κάνει αυτό που λέει ο συνάδελφός σας ο Θωμάς, ότι θα μπορεί να μας καλύψει στην κίνηση, γιατί αυτή τη στιγμή το Wi-Fi όπως μπαίνει δεν μας καλύπτει στην κίνηση. Αυτός είναι ο στόχος του 4G. Τέτοια διάφορα project γίνονται, γι' αυτό λέμε ότι όταν θα μπει το καινούργιο Wi-Fi, μπορεί να έχει υπηρεσίες όπως είναι το Nimbitch, διάφορες cloud εφαρμογές. Δηλαδή όπως σας έδειξα το flight radar προηγουμένως, υπάρχει το Nimbitch το οποίο έχει πληροφορίες ξέρω εγώ για ιστορικές πηγές. Δεν μπορεί να πάσεις σε κάποια πόλη της Ευρώπης και να σου βγει όλη η ιστορία στο κινητό σου με πολύ μεγάλη διαδραστικότητα κτλ. Θα έλεγε κανείς γιατί μας το λες αυτό. Σας το λέω γιατί έχει δημιουργηθεί ένας κλάβος που λέγεται μουσιολογία, κάνει μεταπτυχιακά και εκεί μπαίνει ένα καινούριο μάθημα που λέγεται εικονικά μουσία. Δεν λέμε ότι έχουμε άμεση σχέση με το αντικείμενο αυτό, αλλά εφόσον μπαίνουν τα εικονικά μουσία στη μουσιολογία και η μουσιολογία γίνεται μεταπτυχιακό, όλα αυτά είναι εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσαμε κάτι να κάνουμε εμείς. Και υπάρχουν και άλλες εφαρμογές όπως είναι το Xivli και τα λοιπά που είναι διάφορα υποδίκτυα του Steal, Twitter, τέτοιου είδους δικτυάκια τα οποία γίνεται, τα οποία προσπαθούν να βρουν το κοινό τους. Ποια είναι η αρχιτεκτονική αυτού του Web Operating Systems for Internet of Things. Η πρώτη συνέπεια που έχει είναι χαρντγουερική, δηλαδή απαιτεί την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου. Θέλει το δίκτυο να επεκταθεί και όταν λέμε επέκταση δεν είναι μόνο αυτό δίκτυο που αν το αφαιρέσει στο Wi-Fi μοιάζει πολύ λίγο. Γιατί σκεφτείτε ότι αυτές οι συσκευές εκ προημείου θεωρούν πως ποτέ δεν θα κοτσάρονται εδώ πέρα, έτσι δεν είναι. Είχαν ποτέ πρόβληψη για να βάλουν Ethernet καλόδιο. Ποτέ. Αυτές διποντάρουν ότι εμείς θα πάμε σε Wi-Fi interface. Βέβαια το Wi-Fi spot αυτό εδώ, άμα είναι στηριγμένο σε οπτική ίνα, έχει πολύ καλύτερες ταχύτητες. Ποίητες πάμε αυτή τη στιγμή. Ποιος είναι ο στόχος πανελληνίως? Όχι, δεν γίνεται. Στην πράξη. Τι θέλουμε σπίτια μας? Ναι, VDSL, δηλαδή τριαντάρι. Αν πιάσεις τριαντάρι είσαι πρώτος, έτσι. Όχι, ότι έχουν πιάσει στην πράξη. Τριαντάρι είπαν εμένα. Το καλύτερο, η καλύτερη οπτική η Θεσσαλονίκη πιάνε τριαντάρι. Εμπάσεις, περιπτώσει, η ουσία πια είναι, κοιτάξτε, εντάξει. Δεν έχω δει πενήνταρι. Πού το είδες? Χαριλάω δίπλα στο ίντερνετ. Σε σπίτι δικό σου, ή το έχει κάποιον ίντερνετ καφέ. Έπιασε πενήνταρι, έτσι. Πολύ ωραία. Έπιασε πενήνταρπέντα, έτσι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που μου λες, το μικρό σου, Παναγιωρέτη, για τον εξής λόγο. Προχθές που έκανα τη δική μου έρευνα εδώ, έτσι, υποτίθετα το καλύτερο δίκτυο κάποτε στην Ελλάδα, σε γενική παροχή, εδώ σε αυτό το κτίριο, σίγουρα το καλύτερο στη βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή που μετράω τα δικά μου τα Wi-Fi, αυτή τη στιγμή, αν το βάλουμε τώρα να μας μετρήσει, είναι γύρω στα 35 με το Wi-Fi, δηλαδή αν βγάλετε τώρα το κινητό σας και κάνετε speed check, θα δείτε ότι είστε σε αυτό το κτίριο, εδώ είμαστε και δίπλα στο Κέντρο Ελετρονικής για Κυβέρνηση, έτσι, 30-35. Τώρα μπορεί ο δικός σου να πιάσε πενήντα, και αυτό δείχνει πού πάει το πράγμα. Προσέξτε τι επίπτωση έχει αυτό εδώ το πράγμα για μας. Αυτό το πιστήμιο πάει να είναι το ταχύτερο μέρος της Αισαλονίκης. Αυτό τι σημαίνει τώρα ότι αυτή τη στιγμή ευριζωνικό ότι υπάρχει στη Αισαλονίκη, έτσι, 4-5 Mbps όλοι πιάνουμε, να τρελαθούμε τώρα. Με 4-5 Mbps τι δεν μπορείς να κάνεις, κάνεις τα πάντα εκτός από ένα. Stream, αλλά stream πιανού πράγματος, όχι κάνεις video stream με 4-5 Mbps, τι video stream δεν κάνεις. Έτσι μπράβο. Α, δεν μπορείς να πας στην καινούρια τηλεόραση. Αυτή γιατί θέλουν το Παναγιώτη στα 100, όχι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή. Δηλαδή οι πελάτες και τα εταιρικά είναι λίγοι τελικά να το καλωσκεφθούμε. Και το πανεπιστήμιο όμως όταν λέμε ότι πιάνει 3.35 πιάνει τώρα που έχει ας πούμε πολύ κόσμο, έτσι. Άμα έρθετε εφτά το πρωί που κάνεις φιτιζεμπατά εδώ, μπορεί να γίνουν 55-35, έτσι. Άρα και αυτό που λέει ο Παναγιώτης ότι έπαιξε 55 ισχύει προφανώς τώρα που είναι λίγοι clients. Άμα φορτωθεί το δίκτυο, δηλαδή αν είναι σαν τον οτέπου όλοι ας πούμε είναι ο κύριος πάροχος, μετά κάθεται. Γι' αυτό σας είπα και το δικό μας το εντουρώμ το μετρό σε διάφορες στιγμές, η καλύτερη ώρα που οι φοιτητές όλοι να ποντες είναι 7 το πρωί. Κακή ώρα για τους φοιτητές, οπότε πιάνει εδώ τα μεγίστα αποτελέσματα. Όπως και Παρασκευή βράδυ νομίζω πάλι πιάνει καλά, δεν είστε εδώ αυτό θέλω να πω. Ή Σάββατο βράδυ, εν πάση περιπτώσει όλα αυτά θέλουν κάτι να δείξουν. Αν δεν μου είπατε τι είναι αυτό που έρχεται και οληθέ να πάσετε 100, το μικρός δεν ρώτησα. Νίκο τι λες εσύ είναι αυτό που έρχεται. Το ετοιμάζουν, είπαμε High Definition τηλεόραση, μήπως υπάρχει κάτι μετά τη High Definition τηλεόραση που για μας θα... Δεν έχει πολλή διαφορά η 3D, περίπου διπλάσιο stream. Πάμε για δεκαπλάσιο, είπαμε οι αλλαγές επί δέκα πάντοτε φέρουν αλλαγή πρωτοκόλων. Έρχεται, το ξέρει κανείς. 4K. Ακόμα δεν έχουν βγει οθόνες της προκοπής 4K, αλλά έρχεται, το οποίο σημαίνει ότι κάποιες εταιρείες σου λέει όταν θα έρθει να είμαι εκεί, πιάσω μερίδιο αγοράς, πιάσω να επιβιώσω κτλ έτσι. Άρα προσέξτε, υπάρχει κάποια δικτυακή υποδομή, η οποία παίζει από πίσω. Κάποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται με όποια κίνητρα και συμφέροντα έχουν, αλλά το πρωτόκολλος επίπεδο software είναι HTTP. Δεν κάνουμε κάτι περισσότερο. Το βασικό όμως είναι ότι επεκτείνουμε την έννοια του ίντερνετ. Δηλαδή εμείς λέγαμε ότι ξέρεις υπάρχει το ίντερνετ και το ίντερνετ συνέχεια επεκτείνεται. Δηλαδή είναι μια τεράστια φούσκα η οποία συνέχεια επεκτείνεται. Κάθε τόσο προκύπτουν εις δυνατότητες το ίντερνετ. Αλλά φαίνεται πως υπάρχουν κάποια άλλα δίκτυα, μικρότερα ίσως, δεν τόσο μεγάλο σε το ίντερνετ, αλλά αυτά τα δίκτυα έχουν ένα κομμάτι που είναι εκτός ίντερνετ. Εδώ είναι το ωραίο. Δηλαδή υπάρχει κάτι που είναι εκτός ίντερνετ. Εκτός Web. Μπορεί να είναι κάποιο άλλο πρωτόκολλο, έτσι, δεν σημαίνει ότι γίνεται μέσω ίντερνετ, μπορεί να γίνεται μέσω ίντερνετ, αλλά είναι άλλο πρωτόκολλο, μπορεί να γίνεται με άλλο μέσο, με άλλο hardware μέσο. Εκτός δικτύου, ναι, ναι, ναι. Δείτε εδώ πέρα αυτές οι πληροφορίες, μπορεί να έρχονται μέσω δικτύου, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που είναι εκτός δικτύου. Τώρα αυτή η υπηρεσία, βέβαια, της παίρνει αυτές τις πληροφορίες που είναι εκτός δικτύου και δεν φανίζει στο δίκτυο. Και κάνοντας αυτή τη διαμεταγωγή δεδομένων, αυτή τη διαμεταγωγή δεδομένων, τι λέει, service, και αυτό το service μας το χρεώνει. Προσέξτε, δεν μας το χρεώνει ζητώντας συνδρομή, μας το χρεώνει γινόμενο η ίδια εμπορικός κόμβος, δηλαδή το YouTube μας χρέωσε ποτέ τίποτα. Ποτέ τον ποτόν. Αλλά τι αξία έχει το YouTube αυτή τη στιγμή? Χαλαρά εκατοδύσσα, ας πούμε. Έτσι, που εμείς που ξέρουμε τι τραβάμε σαν χώρα για να βρούμε ένα δις, καταλαβαίνουμε ότι αυτοί χωρίς να χρεώνουν τίποτα να έχουν αποκτήσει αξία εκατοδύσ. Γιατί? Γιατί προσελκύουν τη στοχευμένη διαφήμιση. Έτσι, άρα αυτός εδώ κάποιες τροφορίες της αντροί εκτός δικτύου. Ή το δικό του δίκτυο, είναι ένα άλλο δίκτυο. Μπορεί ακόμα και η θέση του αεροσκάθους να μην εμφαίνεται πουθενά στο διαδίκτυο. Και να την έχει πάρει με σύμβαση από την εταιρεία που της καταχωρεί αυτές από δεδομένα ασύρματων εκπομπών και ελλείψεων. Σε όλα αυτά γίναμε εξπέρε, έτσι μάθαμε για αυτό το αεροσκάθος που έπεσε στη Σάλπη, οπότε τέθηκε το ερώτημα. Καλά, δεν παρακολουθούσατε πού είναι το αεροσκάθος. Προφανώς αυτές τις πληροφορές δεν υπάρχουν στο ίντερνετ. Υπάρχουν κάπου αλλού, έτσι. Άρα να πτήσονται ένα σωροδίκτυα, τα οποία για πρώτη φορά έχουν πληροφορία εκτός ίντερνετ, απλώς οι έξυπνοι παίρνουν πληροφορία από αυτά τα δίκτυα που υφίστανται εκτός ίντερνετ, τη μεταφέρουν στο ίντερνετ, την κάνουν κάποιο είδους service, δηλαδή κάποιο μοντέλο client-server-protocol-http που δουλεύει σε αυτό που εμείς το λέμε cloud. Προσέξτε, αυτό εδώ είναι το cloud, έτσι. Αλλά υπάρχει ένα κομμάτι που είναι εκτός. Για να σας κουράζω, αυτά τα κομμάτια έχουν τα λεφτά. Αυτά ψάχνουμε, δηλαδή, έχουνε πληροφορία που αν εμείς την εμπορευτούμε σωστά, πληροφορική αυτό κάνει, εμπορεύεται την πληροφορία εν τελεί. Πληροφορία που λάμε εμείς. Λοιπόν, οι τράπεζες τι που λάνε? Χρήμα. Αν ρωτήσεις στον οικονομολόγο ένας συνάδελφός σας του οικονομικού, τι σπουδάζεις, σπουδάζω πώς πάνε οι αγοροπολησίες χρήματος, χρήμα που λάνε οι τράπεζες. Εμείς οι πληροφορικάροι τι που λάμε? Πληροφορία. Αυτό που θέλει την πληροφορία έρχεται και μαστά ακουμπάει. Και δημιουργούνται αυτά εδώ πέρα τα δίκτυα. Αυτό θέλει να πει η διαφάνεια που σας έδειξα μόλις πριν, το συνάδελφό σας. Έτσι λοιπόν πάμε για το REST που εισάγει μια αρχιτεκτονική. Η κεντρική ιδέα ενός μιας αρχιτεκτονικής REST, ενός μοντέλου REST, όπως θέλετε πείτε το, περιστρέφεται από την έννοια των πόρων σε κάθε στοιχείο μιας εφαρμογής που χρειάζεται να διευθυνσιοδοτηθεί. Οπότε θα μας έλεγε κάποιος δικτυάς. Έχουμε κανένα από την κατεύθυνση των δικτύων? Ναι. Ωραία, πείτε μας εσείς γιατί υπάρχει λόγος να πάμε γρήγορα στο IP version 6. Τελείωσαν. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα, αλλά ποιος θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας το ταφλωμόση όλα. Το Internet of Things, έτσι παιδάω, μπράβο Ταναϊούτη. Βλέπετε πόσο ωραία το πάνε, σου λένε οι εταιρείες που κάνουν εξοπλισμό IP version 6, αν εγώ περιμένω το Πόπολο να αγοράσει υπηρεσίες IP version 6, μάλλον θα πεθάνω πρώτα, παρά θα αγοράσουν. Εγώ για παράδειγμα ακούω εδώ και 10 χρόνια τελειώνουν οι διευθύνσεις IP version 4 που έχουμε, αλλά στην πράξη δεν τελειώνουν, κάτι βρίσκουμε και τις επαναχρησιμοποιούμε. Δηλαδή, αν το πανεπιστήμιο έχει 50.000 φοιτητές και όλοι εμείς γίνουμε μανιώδες Wi-Fi people, αφού το πρωθυπουργός και ο δήμαρχος μας έχουν βάλει Wi-Fi, αυτό σημαίνει πως το πανεπιστήμιο πρέπει να μας βρει 50.000 διευθύνσεις IP? Όχι, γιατί στατιστικά δεν θα είμαστε και 50.000 ταυτόχρονα online. Άρα μπορεί να βολευτεί αυτή τη στιγμή το χάλι που έχουμε, το δικό μας χάλι του πανεπιστήμιου, ότι δεν μπαίνουμε γρήγορα στις νέες τεχνολογίες, βαριά-βαριά δύο χιλιάδες. Δύο χιλιάδες διευθύνσεις για να μας δώσουν στο πανεπιστήμιο. Δεν κολλείται, δηλαδή, σε αυτό. Στο Στάνφορντ, ενδεχομένως, να κολλείονται. Δηλαδή, όταν μου το είπε αυτό η καθηγήτρια του Στάνφορντ, έκανα το σταυρό μου πριν 10 χρόνια. Μου λέει, ξέρεις τι πρόβλημα έχουμε στο Στάνφορντ. Έχουμε φοιτητές που πληρώνουν 30 χιλιάρικα δίδακτρα, τότε, τώρα είχα 35, νομίζω, 40. Έρχεται ο άλλος με την μπόρσα του μπαμπά του και φυσικά άλλοι έρχονται με λάπτοπ. Οπότε, το πρώτο πράγμα που μας λέγαν το 2004 είναι, γιατί δεν μπορώ να μπω σε IP του πανεπιστήμιου. Ήθελε αυτός, ανοίγοντας το λάπτοπ του, να πιάνει και IP του πανεπιστήμιου. Φυσικά, άμα μπλόκαραν 30.000 φοιτητές το Σεπτέμβριο που αρχίζονταν μαθήματα και όλοι ήθελαν να μπούν να πάρουν IP και να δουν τις ανακοινώσεις του καθηγητή, του πανεπιστήμιου, γραφώ, όπως κάνετε κι εσείς, λογικό είναι το σύστημα να μπλοκάρει. Και λα της επείραξε αυτό, δεν τους εξηγήσατε, τους το εξηγήσαμε, αλλά μου λέει ο φοιτητής με το δίκιο του, αλλά τι σωή πανεπιστήμιο είστε εσείς που σας πληρώνουμε 30.000 εκατοχρόνων μόνο για δίδακτρα και δεν μπορείτε να μου δώσετε μια IP διεύθυνση. Και εκεί μου είπε η καθηγήτρια, δεν ήξερε πως να τους απαντήσω. Έτσι, άρα καταλαβαίνετε κι εσείς το παιχνίδι πως παίζετε, έτσι παιδιά. Δηλαδή είπαμε, αν λειτουργεί το air condition κλείστε το παράθυρο πίσω, αν θέλετε. Συνεπώς οι κεντρικές ιδέες αυτών εδώ των πραγμάτων είναι ότι προσπαθούμε σε κάτι που έχει πολύ λίγα χρόνια ζωή υπάρξει, έτσι. Για internet of things μιλάμε το ζώαρι 5-6 χρόνια. Από το 8 πρωτοφανίζεται η έννοια, από πέρυσι κάπως αρχίζει στην Ελλάδα να κινείται. Δηλαδή για να μας προκαλέσουν να κάνουμε κάποιο άλμα που θα φέρει νέες εξελίξεις στα δίκτυα, θα φέρει νέες εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής, των πληροφοριακών συστημάτων, των εκπαίδευσης, τον ψηφιακό μέρος, τον τίδήποτε άλλο, πρέπει να μας πείσουν να βάλουμε, όπως λέει ο συνάδελφός σας, το internet of things. Δηλαδή εγώ με τα λόγου γνώσεως, αν ήμουνα πριν ήταν η σπιχή, η συμβούλη ο ιδρύματος, να ξέρω πώς λειτουργούν τα ασανσέρ του πανεπιστημίου. Πολύ απλό δεν είναι, δηλαδή πρέπει να χαλάσεις τα ασανσέρ για να φωνάζουν πανικόβλητοι οι άλλοι δεν θα λειτουργεί το ασανσέρ. Να τώρα η κατάληψη που γίνεται στο πανεπιστήμιο γίνεται, γιατί θεωρητικά δεν έχουν καλή πρόσβαση τα άτομα με αναπηρίες. Δηλαδή η αντίδραση του πανεπιστήμιου ποια θα έπρεπε να είναι? Να βάλει internet of things όπου υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή δεν χρειάζεται παλικάρι μου να μου κάνεις κατάληψη για να μου πεις ότι δεν μπορείς να περάσεις με το καροτσάκι σου να πας στην Α31. Τα μπορώ εγώ να το παρακολουθώ με internet of things. Θα το παρακολουθώ σε έναν στενσοράμα ενδεχομένο σε κάποια βιντεοκάμερα για να βλέπω γιατί δεν μπορείς να πας εσύ στην Α31. Έτσι. Και για να μην το κάνουμε τόσο μελοδραματικό, απλώς θα μπορούσε αυτό να υπάρχει για παράδειγμα στους λεωφοριόδρομους. Για αυτό μπήκαν οι κάμερες στους λεωφοριόδρομους για να παρακολουθείς τι γίνεται. Πότε δεν έχει νόημα ξαφνικά να κάνουμε πορεία εμείς και κατάληψη του Δημαρχείου επειδή έχει κλείσει ο λεωφοριόδρομος, θα το παρακολουθούν οι ίδιοι. Βάλε 50 διευθύνσεις τι κόστος έχουν με internet of things για να παρακολουθείς τι γίνεται. Έτσι ή στο μετρό, ξέρω εγώ θα μπορούσα να παρακολουθείς ποιά είναι η κίνηση, πόσοι μπαίνουν, πόσοι βγαίνουν. Άμα για παράδειγμα δηλαδή το internet of things σου λέει ότι μπήκαν από το σταθμό της ομώνιας 3,5 χιλιάδες άνθρωποι, αλλά τα εισιτήρια ξέρω εγώ ήταν 2,5 χιλιάδες, εσύ της ημέρας με βγάζεις. Αυτά κάνει η επιστήμη μας, αυτά θέλουμε να δημιουργήσουμε ως πρωτόκολλα και όταν αυτοί οι πόροι μπορούν να περιλαμβάνουν φυσικά αντικείμενα όπως αισθητήρες θερμοκρασίας ή αφηρημένες έννοιες και τα λοιπά, τότε είναι που θα δημιουργηθούν νέες καταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας. Τώρα πάμε σε κάτι που διαφέρει την κατεύθυνσή μας και ειδικά το e-learning, ειδικά με το blackboard και με το καινούριο σύστημα που έχουμε μπορούμε να αναπτύξουμε mass-ups. Μήπως θυμάστε κάτι που σας έβαζα να κάνετε με το blackboard γιατί δεν το κάλυπτε ως mass-up το σύστημα. Σας έβαζα για παράδειγμα να κάνετε όλη journal, γιατί σας έβαζα να κάνετε journal, για να βλέπω ποιοι είστε, δηλαδή πώς θα βγάλω το βαθμό εμπλοκής σας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαστε καυδημαϊκοί πολίτες στο πανεπιστήμιο αλλά δεν μπορεί μέχρι το Λύκειο να σε παίρνουμε οπουσίες και μια ώρα να λείψει, να την έχουμε καταγράψει και μόλις έρθεις στο πανεπιστήμιο να λείψει ένα εξάμινο και να μη ξέρουμε τι γίνεται. Το mass-up λοιπόν από εκπαιδευτική πλευρά όπως το φαραμό Σαμίστα του ΠΟΥ μας έλεγε τι γίνεται για παράδειγμα με την εμπλοκή στο κοινωνικό δίκτυο που λέγεται συμμετοχή στο μάθημα, βαθμός εμπλοκής, τα είχαμε πει αυτά εδώ πέρα. Τώρα τα mass-ups είναι ουσιαστικά πολύ δύναμες πηγές περιεχομένου και όλα αυτά εμφανίζονται σαν μια υπηρεσία. Τα mass-ups το ξέρω εγώ για την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί με αυτά ασχολούμαστε εμείς ενδεχομένου στα πληροφοριακά συστήματα να κάνετε και mass-ups και για άλλα πράγματα. Παρεπιπτόντως, την έχετε ακούσει τη λέξη mass-up, όχι? Η άλλη την έχετε ακούσει τη λέξη mass-ups, ας είναι η Ikea, δηλαδή χωρίς να ανοίξετε τώρα το ίντερνετ μπορείτε να μου πείτε τι είναι. Ναι, όσοι παρακολουθείτε τα μαθήματά μου και όσοι παρακολουθείτε και το προηγούμενο εξάμενο που κάναμε βέληκτη μάθηση, για μας στα συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών στην εκπαίδευση, το mass-up είναι ένα πολύ δύναμο κέντρο συνδυασμού και μέτρησης της εμπλοκής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ξεκινήσαμε με το journal, κάνετε journal σε προηγούμενο μάθημα για μένα, τι κάνατε? Η μισή. Ναι στο blackboard δεν είχαμε δυνατό ήταν να βλέπω τη φωτογραφία σας, οπότε σας έβαζα να κάνετε journal. Τώρα το journal από μόνο του δεν είναι mass-up, το mass-up πότε γίνεται mass-up, όταν αρχίζει πολύ δύναμα να ενώνονται μάλιστα ετερογενείς πηγές. Για παράδειγμα βαθμολόγιο, που αφορά και εσάς για να βλέπεις τι βαθμούς έχεις, δηλαδή να δώσεις test στον πολίτη να δεις τι βαθμό πήρες. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι παρουσιολόγιο, δηλαδή πόσες φορές ήσουνα στο μάθημα, αυτό δεν ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε να το κάνει και ανώνυμα χωρίς να εκθέτει τον καθένα προσωπικά, να λέει πώς παρακολουθούν, να ξέρουμε τι γίνεται. Αυτή τη στιγμή στο πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να βγάλουμε μάκρη τι γίνεται με τους αίθουσους για να καταλάβετε. Δεν βγαίνει άκρη. Δεν βγαίνει. Το πιο απλό πράγμα δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν ξέρουμε δηλαδή τι χρήση αθεσόν υπάρχει, τι πληρότητα και τι μελλοντικές ανάγκες προκύπτουν. Κάντε βγάζει άκρη. Λέω μερικά παράδειγμα σε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Να βγάζουμε εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία επιδόσεις. Προσέξτε ακόμα και το ECTS σύστημα. ECTS σύστημα δεν σημαίνει μόνο 5 μονάδες που παίρνει αυτό το μάθημα, 6 που παίρνει το άλλο, 7 που παίρνει το αλλιώτικο. ECTS σημαίνει το πανεπιστήμιο να το αποκρίνεται με τους ECTS χάρτες. Δεν μπορεί να μάθημα το περνάει το 90% των συμμετεχόντων ή σε ένα άλλο μάθημα να κόβεται το 90% των όσων το δώσανε και τα δύο να κραις. Περιπτώσει το ECTS σύστημα σημαίνει και μια συμμόρφωση του παρεπιστημίου σε κάποιες διεθνείς καμπύλες και καταστάσεις. Δεν μπορεί η βαθμολογία ενός βαθύματος στο οποίο δώσανε 100 άτομα που είναι κανοπητικό δείγμα να βγαίνει η Γκαουσιανή με κορυφή το 3,5. Αυτός δεν είναι ορισμός μαθήματος, αυτός είναι ορισμός σφαγίου. Κάτι δεν πάει καλά τέλος πάνω, δηλαδή κάποιος πρέπει να επιλευθεί του θέματος όταν βγαίνουν τέτοιου είδους στατιστικές. Λοιπόν, ποια είναι τα Mass Apps που δημιουργούνται στο WOT που θέλουμε εμείς να κάνουμε. Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο WOT προσφέροντας ενιαία υπηρεσία στον χρήστη σε έναν ιεογραφικό περιβάλλον. Κάπως έγινε αυτό με το Flight Runner που είδαμε, έδειξε έναν ιεογραφικό περιβάλλον. Παράδειγμα εφαρμογής που μπορεί να δημιουργηθούν πανεπισωματομένα συστήματα, physical-virtual Mass Apps, physical-physical Mass Apps. Αυτό εδώ τώρα είναι ένα Mass App. Σε πρώτο επίπεδο τα πιο πολλά Mass Apps είναι φυσικού επίπεδου. Δηλαδή φανταστείτε τώρα να πούμε ότι τα ψυγεία μας γινόταν Internet of Things, θα μπορούσε κάποιος μια εταιρεία να έχει μια πληροφορία πολύ σημαντική για αυτήν. Πόσα ψυγεία είναι ζήμενες μπός στην Θεσσαλονίκη. Να δούμε μερικά παραδείγματα physical-virtual Mass Apps, το Flight Radar που είδαμε, διεπαφές που τρέχουν στον υπολογιστή και καταναλώνουν υπηρεσίες από τον πραγματικό κόσμο. Δηλαδή ο πραγματικός κόσμος είναι ποιοι αεροσκάφοι πετάνε αυτήν τη στιγμή και η virtual υπηρεσία είναι το Flight Radar που δουλεύει ως interface, το έχω στήσει και στην ταμπλέτα μου, δουλεύει το ίδιο καλά, το ίδιο πράγμα βλέπεις, ενδεχομένως να βγουν και άλλα interfaces. Physical-physical Mass Apps, αν δεν είναι πιο δύσκολα τα πράγματα δεν δουλεύει το physical Mass App, το ψυγείο μας, ό,τι και αν το κάνουμε το ψυγείο μας δεν είναι virtual Mass App, δηλαδή δεν έχει βγει ακόμα ψυγείο που να παίξουν κάποια ταμπλέτα για να προγραμματίσουμε κάτι. Έχει κάποιες ενδείξεις, που οι ενδείξεις τι είναι, ενδεχομένως θερμοκρασία του καταψύκτη, θερμοκρασία του πάνω χώρου που είναι η συντήρηση, μπορεί να γίνει πιο προηγμένη υπηρεσία και να μας λέει και πόσα πράγματα έχει μέσα και αν αυτά έχουν δημιουργήσει κάποιο είδους πάγο μέσα, ξέρω ότι ο κανένας που θέλει απόψεξο στο ψυγείο, κάτι τέτοια πραγματάκια ας πούμε, ή να έχει κάποιους αίσθητους να σου λέει κάτι μύρισε μέσα, δες τι χάλασε, ας πούμε το πετάξεις, αυτά προσέξτε είναι physical Mass Apps, δεν έχουν αποκτήσει δηλαδή ακόμα interface στον εικονικό κόσμο, σε όλα αυτά εμείς θα κλειφθούμε τα επόμενα έτη να δώσουμε interfaces. Άρα λοιπόν τι γίνεται, δημιουργείται ένα καινούριο δίκτυο, αυτό το δίκτυο προσπαθούμε με όλες αυτές τις συσκευές να το εντάξουμε στον παγκόσμιο ιστό, όπως το flight radar που είδαμε προηγουμένως και εντάσσοντας το στον παγκόσμιο ιστό, τότε μπορούμε εμείς να κάνουμε κάποια σημαντική δουλειά, σημαντική με την έννοια του semantic web, δηλαδή να εκμεεύσουμε πληροφορίες, είτε να πουλήσουμε προϊόντα, ας πούμε το πρώτο προϊόντιο που θα πουλούσαμε ποιο είναι, διαφημίσεις. Διαφημίσεις επιτρέπουν να έχουμε μηδενικές συνδρομές, ή να λειτουργούμε κατά ένα μέρος με μηδενικές συνδρομές και κάποιες υπηρεσίες να τις κάνουμε premium, που λέμε τον χρήστη άμα θέλεις κάτι παραπάνω, ρε παλικάρι μου πλήρωσε. Πάντως αυτό το μοντέλο και αυτές οι συσκευές θα μπορούν να φούρουν μικροκυμάτων. Εδώ βλέπουμε κάποια κινητή συσκευή, ακόμα και ο φωτισμός θα μπορούσε να μπει σε αυτήν εδώ την έννοια. Πολλές φορές με μεγάλα ωφέλεια, φανταστείτε για ένα πανεπιστήμιο να ξέρει η κεντρική υπηρεσία πώς πάει κατανάλωση ρέγνατος. Χωρίς να στείλνε λέει, ας πούμε, από πάνω τον αντιπρίτανης τον Φίλε Καπάνε κάνε μια δόντα, μην ξεχάσουν πάλι αυτά τα φώτα αναμένα, ας πούμε. Και τα φώτα είναι ελάχιστη η κατανάλωση, μην υπάρχουν άλλους είδους προβλήματα, έτσι. Τώρα τα ζόρια που υπάρχουν σε αυτό εδώ το πράγμα, πολύ ωραία θα λέγε κανείς μας τα λες, να εμπλέκουμε και άλλα δίκτυα στο Internet of Things, αλλά το Internet ξέρουμε ότι έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ή σχεδόν μικρή ανοχή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σχεδόν οτιδήποτε μπαίνει στο ίντερνετ, καταντάει public. Οπότε θέλουμε σωστή ανάπτυξη και διαχείριση των δικτύων αισθητήρων, κυρίως αν αυτά που πρόκειται για στρατιωτικές εφαρμογές, αλλά δεν είναι μόνο οι στρατιωτικές εφαρμογές, είναι και εφαρμογές της υγείας. Δεν θέλεις δηλαδή να κυκλοφορείς ότι ξέρετε παιδιά ο Φάνης έχει αυτήν την πάθηση. Και φυσικά όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων. Δηλαδή δεν είναι μόνο τα αεροδρόμια, είναι και τα smart cities με τα οποία μπορεί να βγει πάρα πολύ μεγάλη άκρη για τη διαχείριση βασικών μεγεθών, όπως είναι τα συγκοινωνιακά μεγέθη, όπως είναι οι κινήσεις πληθυσμού με αυτοκίνητα κτλ. και ένα σωρό άλλες πληροφορίες, θερμοκρασίες κτλ. Τώρα, τι γίνεται στην περίπτωση που χρειάζεται να ανακτήσουμε κάποια δεδομένα σε ένα απομακρυσμένο σύστημα, τα οποία όμως τα έχουμε αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο του προσωπικού μας υπολογιστή. Τα δεδομένα δεν μπορούν να μεταφερθούν στην τοποθεσία μας και χρειαζόμαστε μια μέθοδο που θα έχει πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο. Δηλαδή, ουσιαστικά τι γίνεται στην περίπτωση που μπλέξουμε σε ένα πολύπλοκο cloud. Αυτό μας λέει η ερώτηση. Δηλαδή, τα δεδομένα μας να είναι και εδώ, να είναι και εκεί και να χρειάζεται να τα μεταφέρω από το ένα σύστημα στο άλλο. Τι κάνω σε αυτήν εδώ πέρα, τι είναι η περίπτωση. Αυτό λύθηκε και ουσιαστικά οδήγησε στο να βγάλουμε τα πρώτα web operating σύστηματα. Το web operating σύστημα προωθεί δυναμικές συσκευές, στις οποίες βασικά στοιχείαν ο σκληρός δίσκος και το λειτουργικό σύστημα. Δηλαδή, για να το πω με ένα παράδειγμα για να μη σας λέω έτσι εκθέσεις ιδεών. Έστω ότι κάποια οθόνη έχει σημαντικά στοιχεία για μένα. Για παράδειγμα μπορεί να παρακολουθεί τη μηχανή, ξέρω εγώ, ενός μεγάλου καραβιού. Ή να παρακολουθεί τις κινήσεις, ξέρω εγώ, αεροπλάνων. Πού την καταγράφω αυτήν εδώ πέρα την οθόνη, θα έλεγε κανείς σε κάποιο σκληρό δίσκο. Μάθα απαντού σε κάποιος, δεν όλες οι οθόνες συνδεδεμένες με σκληρό δίσκο. Τι λύση έχω? Ή να προσθέσω σκληρό δίσκο με μια ελάχιστη διαχείριση ώστε να υπάρξει καταγραφή στο σκληρό δίσκο, είτε να προσθέσω ένα web operating σύστημα που δεν θα έχει πρόσβαση στο σκληρό δίσκο, αλλά θα μπορεί να τα μεταφέρει μέσω cloud. Για να το καταλάβετε αυτό το ερώτημα, πώς τίθετε στην πράξη, πολλοί δεν μου ρωτάτε πότε μπορούμε να δούμε, επειδή έλειπα, τη διάλεξη που έδωσε, ας πούμε, στο e-learning. Γιατί είναι αυτό το ερώτημα, δηλαδή αυτή η καταγραφή που γίνεται τώρα, πόσο γρήγορα μπορεί να μεταφερθεί κάπου στο οποίο να έχουμε πρόσβαση εμείς. Τι απάντηση έχουμε δώσει εμείς μέχρι τώρα? Λίγο τουαραμπά, περιμένε λέμε, είναι πρώτη φορά, ακόμα τα φτιάχνουμε. Αλλά θα μπορούσε σε ένα σύστημα, αυτή η διαδικασία κάπως, πιο εξελιγμένο σύστημα, έτσι, αυτή η διαδικασία κάπως να αυτοματοποιηθεί, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την οικονοληψία που γίνεται τώρα μέχρι το ανέβασμα στο server, να περιοριστεί ας πούμε 24 ώρες, και ίσως και πιο λίγο. Αυτές είναι ακριβώς οι υπηρεσίες, δηλαδή βλέπουμε εμείς τώρα ότι ο user, είτε έχει κάποιο σταθερό υπολογιστή, είτε έχει κάποια φορητή διεπαφή, μάλλον τέτοιο θα είναι, μπορεί πολύ γρήγορα να μπει σε αυτό εδώ πέρα το σύστημα, το οποίο είναι κάποιος web operating system server, και από εκεί να έχει πρόσβαση είτε σε application servers, είτε σε data servers. Δηλαδή, ποια συσκευή θα αποκτήσει αυτήν την εφυεία, γιατί προφανώς όλα αυτά που λέμε δεν γίνονται για τα ψυγεία, τα ψυγεία ενδιαφέρουν του Μασούτη, αλλά όχι ενδεχομένως κάποιον πέρα του Μασούτη, ποια συσκευή που έχουμε σπίτι μας τους ενδιαφέρει όλους, για αυτή γίνεται ότι γίνεται. Τηλεόραση, έτσι πράβο. Αυτή είναι η συσκευή που έχει την πολύ πληροφορία που θέλουν οι άλλοι, δηλαδή οι άλλοι θα στήσουν κάποιες πολύ ωραίες υπηρεσίες για μας, αλλά δεν θέλουν κάτι από εμάς. Αυτό ακριβώς είναι το οποίο ψάχνουμε, δηλαδή πώς θα κάνουμε αυτές εδώ πέρα τις δουλειές. Και η πρώτη προσπάθεια που γίνεται είναι να αποκτήσει τελεόραση κάποιο web operating σύστημα. Δηλαδή το βλέπω λίγο τραβηγμένο να παίζει τηλεόραση μας σε Android ή σε Windows 10, αλλά το πιο πιθανό είναι πως θα παίζει τηλεόραση μας σε κάποιο είδους web operating σύστημα. Οπότε θα το κτήσει και άλλη διαδραστικότητα. Ποια δεν μπορούμε να τη φανταστούμε ακόμα, δεν μπορούμε να τη φανταστούμε ακόμα. Τι ζόρι τραβάει τηλεόραση ως τηλοψία, δηλαδή ως σύστημα παραγωγής ειδήσεων και τέτοιων πραγμάτων αυτή τη στιγμή. Τι ζόρι έχει η τηλεόραση. Είναι σημαντικό να το προσδιορίσουμε σωστά για να χτυπήσουμε κατάλληλα. Ορίστε. Αυτό που σκεφτόμαι είναι ότι δεν βγαίνει τα τελετροπήδια ελλάδα. Ένα πρόβλημα που έχει τηλεόραση είναι ότι έχει χάσει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των νέων ανθρώπων, γιατί δεν βλέπουν τηλεόραση και δεν μπορούν να πάρουν τηλετροπήδια. Έτσι πράγμα. Έτσι, έτσι. Το πιο τραγικό είναι όμως ότι υπάρχει και ένας δούριος ύπος που συνεργεί σε αυτό. Ότι πολλές φορές, ας πούμε, υπήρχαν περιπτώσεις παλιότερα που άλλως έλεγε, δεν βγαίνω από το σπίτι μου, ότι είναι μια εκπομπή που θέλω να τη δω. Μετά βγεί το βίντεο που έτρεφε το προγραμμάτι σας να γράψεις την εκπομπή, ώστε και να έλειπες να την έβρισκες. Τώρα τι γίνεται. Κάποιος μάλλον την έχει γράψει για σένα και την έχει ανεβάσει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Άρα αυτός ο κάποιος δεν τόσο ανιδιοτηλίσω φανταζόμαστε. Κάποιοι συνειδητά κάνουν αυτές τις προσπάθειες για να μεταφέρουν το κέντρο βάρους από την τηλεοψία στην ίντερνετική τηλεόραση. Αλλά η ίντερνετική τηλεόραση τι προβλήματα δημιουργεί. Ότι επεκτείνεται των ορίων της Ελλάδας. Δηλαδή μπορεί το κανάλι να μην βρίσκεται στην Ελλάδα, άλλο που είναι στα ελληνικά. Μπορεί να βρεις εσύ ως παραγωγός σε ένα σεύρο πιο φθινά στη Γερμανία και τα κάνεις όλα από τη Γερμανία. Και οι διαφημίσεις να έρχονται από τη Γερμανία, οπότε το κράτος αρχίζει να χάνει τους φόρους, τα τέλη δηλαδή που έπαιρνε από τις διαφημίσεις. Ή ακόμα τα τέλη που θα έπαιρνε από τη δημοπρασία των συχνοτήτων που θα έδινε στις τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τώρα που ξυπνάει και λέει που επιτέλους πού είναι τα τέλη, πληρώστε μου τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, αυτοί τι απαντάνε, είμαστε χρησιμοποιούμε συχνότητες. Και ήταν ένας πολύ μεγάλος πόλεμος, δηλαδή μην ξεχνάτε ότι η αξία του YouTube δεν είναι τόσο η τρομερή και φοβερή σέρβερση που έχει κάνει πλευρά στους πληροφοριακών συστημάτων, ώσο ότι τότε έχει ενεργοποιήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο ανεβάζει συνεχώς πολύ μεγάλης αξίας περιεχόμενο. Δηλαδή σχεδόν οτιδήποτε γίνεται στον πλανήτη, γίνεται σαν live event, είτε σαν αναμετάδοση, υπάρχει στο YouTube. Οπότε από αυτή την έννοια είναι το πιο διαδραστικό, όχι άμεσο, το πιο διαδραστικό κοινωνικό δίκτυο που υπήρξε ποτέ. Το πιο άμεσο είναι το Facebook. Διαμέσου επικοινωνείς, αλλά δεν επικοινωνείς σε τόσο ένα πλούσιο περιοχόμενο. Δηλαδή στο Facebook βέβαια θέσετε ερώτημα ή μία στην άλλη και τι φόραγε στο party, έως στο YouTube η απάντηση είναι μπες και δε στη φόραγε. Έτσι, βλέπω τη διαφορά που θέλω να σας πω. Για να κλείσουμε αυτήν εδώ πέρα την ενότητα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν κι εσείς ότι το Web Operating System προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πολύπλοκο δίκτυο, το οποίο δίκτυο ενωποιεί και άλλα υποδίκτυα όπως της τηλεόρασης. Η τηλεόραση ήταν σαφώς εκτός του Web, δεν ήταν όλα μέσω του Web, ήταν πολύ μεγάλο δίκτυο και η τηλεόραση. Και ένα πολύ μεγάλο μέρος της τηλεόρασης μεταφέρεται εντός του Web. Όταν μεταφέρεται εντός του Web το πολύ μεγάλο μέρος αυτής της τηλεόρασης, τότε σαφώς παίζουμε με άλλους όρους, άλλοι παίκτες παίζουν εκεί, άλλες δυνατότητες υπάρχουν αλλά και άλλες υποχρεώσεις. Σε πρώτη φάση λοιπόν αυτό που όλοι ζητάν, δηλαδή πόση τηλεόρασή μου θα μπει στο Internet of Things, αυτή τη στιγμή, to make the long short δηλαδή. Απάντηση με dongle. Θα πάρεις δηλαδή το κατάλληλο interface, το κατάλληλο στικάκι το έχω τώρα μαζί μου, θα το βάλεις στην τηλεόραση, η τηλεόραση θα πιάσει, θα πάρει IP διεύθυνση version 4 έτσι από το οικιακό δίκτυο ή το δίκτυο στο οποίο είσαι και κάποιες υπηρεσίες ο οποίες κάνει τηλεόραση θα μεταφερθούν στο internet, δεν θα μεταφερθούν όμως όλες. Για παράδειγμα θα μπορείς να γράφεις κάποια εκπομπή και αν έχεις και γρήγορο internet μπορείς να τη γράφεις και κατευθείαν στο cloud μέχρι και αυτό έχει γίνει. Τι μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν για αυτό είναι εδώ πέρα το σκοπό. Μέχρι το 2006-2007 χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ οι personal digital assistants. Ήταν στις συσκευές του οποίες κυριαρχούσε η Microsoft. Πολλές ήταν και κινητά τηλέφωνα, πολύ ωραίες συσκευές, κάναν γύρω στα 600-700 ευρώ, ήταν ένας μικρής συσκευή, έγραφες, κρατούσες σημειώσεις, έπαιρνες κάποιες φωτογραφίες, όχι καλής ποιότητας τότε, και έπαιρνες και κάποιες τηλεφωνικές κλήσεις. Η μεγάλη αλλαγή ήταν ότι οι personal digital assistants, η προσωπική ψηφιακή μας βοηθή, δεν πήγαν πολύ μακριά γιατί στο μεταξύ έσκασε το κανόνι με τις πολύ προηγμένες συσκευές τύπου iPhone στην αρχή και μετά Android, οι οποίες σας πληροφορώ κάνουν και με το παραπάνω και πολύ πολύ καλύτερα πλέον το τι έκανε ο personal digital assistant. Τι πρόβλημα έχει ο personal digital assistant? Δεν μπορούσε να συλλάβει για τα δεδομένα του 2005, που τότε ήταν νέα τεχνολογία, ότι θα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ίντερνετ. Δηλαδή αυτό που σκότωσε τον personal digital assistant, ήταν ότι δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί σε μεγαλύτερο δίκτυο. Άρα, ο personal digital assistant συνδυάζει τώρα με μία κινητή, με μία φορητή συσκευή και περιλαμβάνει ένα πακέτο το οποίο μπορεί να περιηγείται στο ίντερνετ, να λαμβάνει και να παραδώνει e-mails. Εδώ τώρα έχουμε παραβήβει e-mails, εδώ έχουμε κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Όταν έχετε ένα θέμα άμεσης επικοινωνίας, τι προκειμάται, e-mail ή SMS? SMS. Αλλά το SMS μπορεί να πάει μακριά. How far can you go SMS? Η απάντηση όχι, είναι πολύ περιορισμένη μορφή, πελήγει χαρακτήρες, ούτε κάνε MMS. Οπότε τώρα αυτή τη στιγμή, για όσους είναι πληροφοριακά συστήματα, ποια τεχνολογία παίζει? Το καινούριο e-mail που ακόμα δεν έχει έρθει. Προσπαθούμε να είναι κάτι μεταξύ SMS και e-mail που είναι το MMS, αλλά ακόμα δεν έχει περπατήσει. Είμαστε σε αναμονή, μεγάλουμε εξελίξεων ακόμα και στο e-mail. Αυτό της εκπαίδευσης, αυτό πώς θα μπορούσε να δουλεύει? Απάντηση, υποβολή ενός ηλεκτρονικού τέστ. Αυτό θεωρούμε σαν μεγάλο πακέτο ανταλλαγής δεδομέων. Υποβολή μιας εργασίας και του καθεξής. Έτσι για να σας δώσω μερικά από τα στοιχεία που υπάρχουν. Και ένα σωρό άλλες λειτουργίες, οι οποίες καθημερινά κάνουμε στον υπολογιστή μας. Ποια είναι τα Web Operating Συστήματα που υπάρχουν σήμερα? Τα εξής δύο, τρία. Δύο δηλαδή. Είναι το iOS της Apple, η οποία προσπαθεί να το περάσει και στην τηλεόραση, με τη λεγόμενη Apple TV. Και είναι και το Android, που το ξέρετε κι εσείς πάρα πολύ καλά. Χωρίς όμως αφήσεις εδώ, πώς το πούμε, στοχεύσεις. Για τον εξής λόγο δεν ασχολείς να αφήσεις οι στοχεύσεις του. Κάθε πλατφόρμα έχει ένα sin και ένα plain. Ποιο είναι το sin της πλατφόρμας του iOS? Είναι ένα πακέτο που θα παρέχει όλα τα στοιχεία του μια εταιρεία, δηλαδή το hardware, το software, το sux, mux, όλα τα παρέχει μία εταιρεία και ως εκ τούτου έχει πολύ καλή και βελτιωμένη ευχριστία το sin. Το plain, έτσι. Εφόσον τα παράγει όλα μία εταιρεία, θα πρέπει να εξαρτάσεις αυτήν για όλα. Το πρώτο αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι αυτή η εταιρεία δεν μπορεί να συναγωνιστεί όλες οι υπόλοιπες εταιρείες στο επίπεδο του hardware. Για αυτό, για παράδειγμα, παρατηρείτε εσείς ότι οι συσκευές Android κατασκευαστικά είναι πολύ καλύτερες και πολύ φθινότερες από τις συσκευές που τρέχουν iOS. Είναι λογικό αυτό, εφόσον εδώ, σε αυτή την αρένα, από το ένα μέρος, είναι δέκα σοβαρές εταιρείες που κάνουν συσκευές, για να είναι μόνο μία, οι δέκα εταιρείες θα μπορούν να παράξουν κάτι που είναι καλύτερο hardware-ικά. Και αυτό αρχίζει να θένεται πάρα πολύ στο επίπεδο των συσκευών τύπου phone, mobile phone. Δηλαδή, σαφέστατα, οι συσκευές τύπου Android είναι πολύ καλύτερες σαν συσκευές, κυρίως αν πάρουμε υπόψη και το κόστος τους, σε σχέση με τις συσκευές τύπου iPhone. Όμως, όταν πάμε στις ταμπλέτες, η λογική αυτή δουλεύει ανάποδα, δηλαδή αυτή η ταμπλέτα μάλλον παραμένει καλύτερη, επειδή ακριβώς, είναι ένα προϊόν που το χειρίζεται μία εταιρεία από πάνω μέχρι κάτω. Άρα βλέπετε, σε αυτές τις δύο εταιρείες, παίζουν δύο αντικουρώμενοι κόσμοι. Ο ένας είναι ότι, αν μία εταιρεία τα κάνει όλα κάπου κατορθώνει και δίνει ένα καλύτερο προϊόν, αλλά εκεί που θα συγκρουστεί με τοπικά με τις υπόλοιπες δέκα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, μάλλον θα υποστεί η Τα. Δηλαδή, είναι πολύ δύσκολο για την Άπλο να συνεχίσει να βγάζει τα καλύτερα κίντητά κοντολογής, γιατί συναγωνίζονται δέκα εταιρείες πραγματικά, που ένας με δέκα είναι λίγο άνηση μάχη. Στις ταμπλέτες που είναι πιο σημασιαμένη η αγορά, και μιλάμε για τις καλές ταμπλέτες, έτσι όχι τις πολύ φτεινές, που την θεθέμα θα πάρει σαν Android ταμπλέτα. Στις καλές ταμπλέτες κρατάει καλό μερίδιο η αγορά, σπάνω από 30-35% παγκοσμίως, γιατί είναι καλό προϊόν. Τώρα, όλα αυτά που κολλάνε, τι θα γίνει με την τηλεόραση? Η Άπλο λοιπόν έρχεται και λέει, κοίταξε, πάρε τη δική μου τηλεόραση, ή κάτι που προτείνω εγώ, γιατί το πλεονέκτημα που έχει, είναι ότι έχει καλή ολοκλήρωση με όλα τα προϊόντα του είδους μου. Άλλοι όμως τι λένε, δεν θέλεις μια καλή φτεινή τηλεόραση, πάρε μας σε μας και εμείς θα σου δώσουμε κάποιους διασυνδεσιμότητα. Αυτό παίζει, πάντως δεν έχει προχωρήσει πολύ η ιδέα της διασυνδεσιμότητας, απλώς βλέπετε τις πλατφόρμες οι οποίες υπάρχουν. Υπάρχουν και κάποιες άλλες πλατφόρμες που έχουν πιο περιορισμένη χρήση, δηλαδή κινούνται πιο επιλεκτικά σε χώρους εκτός διαδικτύου, όπως είναι το Blackberry με το RIM και παλιότερα ήταν το Symbian, το οποίο είχε ολοκτηρωτικά εξαφανιστεί. Για να δούμε αυτά πώς κολλάνε μια έργασία που δίνουμε παραδοσιακά κάθε χρόνο, είναι για το ποιο σύστημα χρησιμοποιείτε εσείς για να το επικοινωνεί, ιδίως όταν ταξιδεύετε. Μέχρι πέρσι το νούμερο 1 ήταν το Viber, το χρησιμοποιείτε? Απαντώντας το ερώτημα για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, παίρνετε ένα σωρό απαντήσεις για αυτά τα οποία λέμε, δείτε για τα Web Operating Συστήματα σήμερα. Εδώ βλέπουμε και μερικές χρήσεις που μας δείχνουν πώς πάει η αγορά. Είναι φανερό ότι το Android είναι αυτό που έχει σαρώσει και η τάση είναι ανωδική. Δηλαδή δεν μπορούμε να φανταστούμε τα επόμενα 2-3 χρόνια, ότι ο πολύς κόσμος θα έχει ένα καλό κινητό που θα είναι διαφορετικό από Android. Θα υπάρχει φυσικά το κοινό του iPhone, αλλά ο πολύς κόσμος θα είναι στο Android. Τώρα η διεθνής αγορά βλέπει αυτήν εδώ την μάχη που σας είπα προηγουμένως και τα Web Operating Συστήματα μπαίνουν στη ζωή μας από αστείες συσκευές οι οποίες προσπαθούμε να καταλάβουμε τι νόημα θα έχουν αν τις διασυνδέσουμε. Αλλά τα ρομποτικά εξαρτήματα είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο με πολλές μελλοντικές εφαρμογές. Τα ψυγεία και φυσικά οι τηλεοράσεις. Τι σημαίνει αυτό εδώ πέρα στην πράξη ότι μάλλον η διαχείριση όλης αυτής της πολύπλοκης κατάστασης θα γίνει με Android. Δηλαδή αν θα σκεφτούμε πώς θα μπούν τα ψυγεία και τηλεοράσεις στο Internet of Things και θα γίνουν ένα WOT, ένα Web Operating System για το Internet of Things. Μάλλον αυτός που κατέχει τον πρώτο ρόλο είναι το Android, αλλά δεν θα γίνει με τη μορφή ενός επεκταμένου Android. Δηλαδή κατά πάση επιθανότητα δεν τρέχουν οι τηλεοράσεις Android ή τα ψυγεία μας θα τρέχουν Android, αλλά θα τρέχουν κάποιον browser, εμείς θα βλέπουμε web interface που θα πατάει σε κάποιο κέληφος τύπου Android. Αλλά εμείς δεν θα βλέπουμε Android, θα βλέπουμε τον browser. Οπότε τίθεται ένα ερώτημα πολύ βασικό. Μήπως τα επόμενα έτη εκτός τα δύο κυρίαρχα συστήματα, αν και της Microsoft ανεβαίνει πολύ σοβαρά τώρα με τα Windows 10, μήπως αυτά τα τρία κυρίαρχα συστήματα κάνουν το μεγάλο βήμα για να δημιουργήσουν ένα πραγματικά web operating system, δηλαδή το interface που θα βλέπουμε, να μην είναι το native interface, αλλά είναι το interface του web. Και ήδη το έχουμε δει, για παράδειγμα οι εξελιγμένοι και ενούργιοι προτζέκτορες διαχειρίζονται μέσα από web interface. Αυτό μάλλον θα είναι που θα επικρατεί στα επόμενα έτη και με αυτό ετοιμαζόμαστε και εμείς να παίξουμε μπάλα. Ναι, είναι πολύ βασικό. Φαίνεται ότι επειδή προκύπτουν προβλήματα ανάμεσα στις διάφορες εταιρίες που υπάρχουν, ο κόσμος σκέφτεται να δώσει λύση σε επίπεδο browser. Δηλαδή το rapid prototyping και η ανάπτυξη των πρωτόλιων εφαρμογών να γίνεται σε επίπεδο browser. Το ψυγείο σου κοντολογής πώς θα επικοινωνεί με browser. Η βιντεοκάμερά σου πώς θα επικοινωνεί, ήδη περίπου επικοινωνεί κάπως έτσι, με browser. Ας πούμε θα μπορούσαμε αυτή τη βιντεοκάμερα να την χειριζόμαστε remote. Ναι. Πώς μέσω web browser, δηλαδή ο χρήστος μας κάνει τη βιντεολίψη τώρα, να κάθετε σε ένα τραφείο, να έχετε τέσσερις κάμερες σε τέσσερις χώρους και να τις χειρίζετε μέσω web browser. Και ένα σωρό τέτοια πραγματάκια. Οι τηλεοράσεις όπως είναι το βασικό, στις τηλεοράσεις σχεδόν μονόδρομος είναι ο web browser. Δηλαδή θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα να φορτώναμε κάποια έγγραφη iOS, ή Windows 10 ή Android ας πούμε. Άλλη ερώτηση. Ο browser. Ένα περιορισμένο desktop μεταφορά. Δηλαδή ο πιο καλός ο browser προσπαθεί να μετατρέψει τον Windows Explorer. Μην ξεχνάτε ότι η Microsoft πριν χάσει τη μάχη του Internet Explorer, πριν χάσει τη μάχη του Windows Explorer. Και αυτή προσπαθεί να επανακτήσει με τα Windows 10. Την οποία μάχη βέβαια δεν την έχουν κερδίσει οι άλλοι, απλώς την έχασε η Microsoft. Δηλαδή όταν εσείς βλέπετε κάτι στο κινητό σας, πόσο εύκολα το μεταφέρετε στον υπολογιστή σας. Θεωρείτε ότι κάποια φορά κάνουμε μια κίνηση drag and drop. Έτσι το μεταφέρετε. Αυτό προσπαθώ να το φέρουν στιλεωράσεις. Δηλαδή η τηλεόραση αυτό να κάνει με το Web Operating System. Ας πούμε θέλεις να γράψεις μια ταινία απότά στο κουμπί record. Τι γράφεις. Άρα αυτή αποθηκεύεται σε ένα στικάκι που έχεις στην τηλεόρασή σου. Μάλλον θα είναι ένα στικάκι και ένα στικάκι μνήμης και ταυτόχρονα στικάκι που θα κάνει και το Wi-Fi. Μια συσκευή. Έτσι το προθούν αυτή τη στιγμή. Αλλά το στικάκι αυτό δεν χωράει πάρα πολύ. Για να γράψεις μια ταινία πάνω να γράψεις δεύτερη. Την πρώτη τι πρέπει να την κάνεις. Θα τη μεταφέρεις. Πού θα τη μεταφέρεις. Στον κινητό, στον υπολογιστή, στο cloud. Άρα πρέπει αμέσως το Web Interface, ο Internet Explorer, να δουλεύει σαν file manager, σαν file explorer. Να μπορείς να παίρνεις την ταινία που βλέπεις στο browser και να την πηγαίνεις με drag and drop κάπου αλλού. Όπου πάλι θα ανοίγει άλλο παράθυρο του browser που θα δείχνει πως είναι ο σκληρός δίσκος. Ο δίσκος σου στο cloud, ο δίσκος σου στο κινητό, ο δίσκος στον υπολογιστή. Και με μία κινήση το μεταφέρεις και αναλευθερώνεις χώρο. Γενικά, όσο και αν φαίνεται αστείο, ο χώρος είναι περιορισμένος. Γιατί αν τηλεόραση πάει high definition, αυτό σημαίνει ότι όταν εγώ θα βιντεοσκοπώ μια ταινία της τάξης διάρκειας μιας ώρας, θα χρειάζομαι 5-6 GB. Τα sticks δεν έχουν τόσο μεγάλη χωρητικότητα, θα τελειώνει γρήγορα η χωρητικότητα πάλι. Οπότε όλα αυτά πρέπει να πάνε στον υπολογιστή. Μόνο ο υπολογιστής θα έχει πολλά GB όταν τα αντιλαμβάνεστε κι εσείς. Ακόμα και το σύννεφο δεν μπορεί να έχει πολλά GB, έτσι πόσα να σου δώσει. Μετά θα σου ζητήσει να πληρώνεις κιόλας, χώρια που δεν είναι και ασφαλές, τα έχεις εκεί. Τέτοιοι τους παιχνίδια αρχίζουν να παίζονται κι εσείς τα αντιλαμβάνεστε πως πάνε έτσι, είναι πολύ βασικά αυτά εδώ τα παιχνίδια, γιατί δημιουργούν μια ευχριστία σε πάρα πολλούς επαγγελματίες. Δηλαδή σκεφτείτε άμεσα στ' αν εσείς δουλεύατε σε ένα ραβιοτηλεοπτικό σταθμό, σαν δημοσιογράφης, σαν παραγωγή, σαν οτιδήποτε. Και η πληροφορία έρχεται εύκολα στις μέρες μας, εκεί που είσαι στο δρόμο ας πούμε, βλέπεις κάτι που αξίζει να το πάρεις, το βιντεοσκοπείς μετά και το κάνεις. Ναι, άμα το ανεβάσεις στο YouTube τα χάσεις όλα. Δηλαδή υποτίθεται στο YouTube ανεβαίνει κάτι που έχει απομειωθεί η αξία του όσον αφορά τη δυνατότητα πώλησης. Στο YouTube δηλαδή ανεβάζουμε πράγματα τα οποία δεν πουλιούνται, αλλά είναι πράγματα τα οποία το YouTube εξαργυρώνει. Δηλαδή όταν ανεβεί κάτι στο YouTube εσύ παρετήσατε την οποιαδήποτε ικανότητα προσοδοφόρου εκμετάλλευσης. Είδες να λες πάρτε το. Και γι' αυτό το 80% των όσων έβηκαν στο YouTube τι είναι. Προσέξτε, είτε στιγμές που κάποιος με ένα κινητό ας πούμε πήρε κάτι, το πάρτε της κόρης μου ας πούμε και το ανέβασε και μπράβο του, ή άλλος πήγε ξέρω εγώ σε μια συναυλία που είχε κανένα πολιτικό κόμμα πήγε και την βιντεοσκόπησε και την ανέβασε και τον ευχαριστούμε πολύ, είτε είναι σε ένα αρκετά μεγαλωδιστικός ποσοστό πειρατικό υλικό. Αυτά τα δύο προϊόντα που όπως είπα αποτελούν το 80% του υλικού που ανεβαίνει στο YouTube φέρουν χρήματα? Δεν φέρουνε. Σαν προϊόντα. Το μόνο που φέρουν είναι φέρουν ακρωματικότητα και η ακρωματικότητα φέρνει διαφημίσεις. Άρα ένα πολύπλοκο οικονομικό μοντέλο στο οποίο εμείς γινόμαστε νεροκουβαλιτές. Δηλαδή εμείς κερδίζουμε από το YouTube αλλά ταυτόχρονα μεταφέρουμε ένα μέρος ας λέγαμε εθνικής κυριαρχίας το οποίο δεν επιστρέφει στην Ελλάδα. Δηλαδή οι διαφημιστές που πήγαν στο YouTube για να διαφημίσουν σε εμένα δεν είναι μέρος της Ελλάδας πλέον. Μπορεί και να είναι μπορεί και να μην είναι. Και αυτό δημιουργεί πολύπλοκες κοινωνικές δομές. Δεν είναι οικονομικά πολύπλοκο φαινόμενο. Είναι τεχνολογικά πολύπλοκο φαινόμενο. Είναι νομικά πολύπλοκο φαινόμενο. Και όλα αυτά συμπλέκονται σε ένα περίεργο πλέγμα. Εμάς μας ενδιαφέρει το κομμάτι εμείς πως θα παίξουμε μπάλα. Πως θα παίξουν οι δικηγόροι, πως θα παίξουν οι δημοσιογράφοι, οι παραγωγοί κτλ. Δεν μας ενδιαφέρει εμάς. Μας ενδιαφέρει εμείς πως θα παίξουμε μπάλα. Η δική μας η χρήση είναι σε πρώτη φάση αν είσαι δικτυάς παντού δίκτυα να στείνεις. Αν είσαι πληροφοριακά συστήματα του που παντού να στείνεις εφαρμογές είτε εκπαίδευσης είτε μάθησης είτε διαχείρισης είτε με κινητά τηλέφωνα. Άμα είσαι ψηφιακά μέσα θα πως θα παράγεις καλύτερο υλικό για αυτούς εδώ πέρα για να μπορέσουμε και εμείς να επιβιώσουμε σε αυτόν εδώ τον πολυσχυδί χώρο. Δηλαδή είναι από τη μια μεριά ευχάριστα τα πράγματα από την άλλη πολύπλοκα και σε πολλά σημεία είναι δυσάρεστα. Έτσι άλλη ερώτηση υπάρχει.