Διάλεξη 9 / Διάλεξη 9 / σύντομη περιγραφή - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Τον συμφυτητή σας τον Θωμάτο γνωρίζετε και όπως μας είχε πει την προηγούμενη φορά δραστηριοποιείται ως εκπαιδευτικός ένα οργανισμό που παρέχει μαθήματα μέσω διαδικτύου με χρήση δηλαδή ηλεκτρονικής μάθησης αλλά φυσικά οι διεπαφές των φορητών συσκευών δεν είναι αυτές εδώ έτσι παρό που βγαίνουν τέτοια ωραία βοηθήματα κατά καιρούς απλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η μάθηση μέσω υπολογιστή στο τέλος τέλος θα καταλήξει εκτεταμένη χρήση διεπαφών φορητών συσκευών ξεκινά από υπολογιστές αλλά πηγαίνουμε σε τέτοιες ωραίες συσκευές σαν αυτές που φέρνεις οι οποίες σιγά σιγά αυτονομούνται και γίνονται τα μπλέτες ας πούμε δηλαδή και εμείς είχαμε πάρει κάποια τέτοια πράγματα πριν 4-5 χρόνια μας έλειπαν όμως οι ωραίες εφαρμογές που θα μας πεις τώρα αλλά αυτές οι συσκευές αυτονομήθηκαν και τραβούν τώρα το δικό τους χρόνο οπότε ακούμε τον Θωμά Μιλιονά να μας πει πως δραστηριοποιείται η μάθηση μέσω συσκευών υπολογιστών φορητών διεπαφών και τα λοιπά παμηβαίο όφελος Είναι μια παρουσίαση για ένα ηλεκτρονικό τρόπο διδασκαλίας μέσω υπολογιστή εδώ για παράδειγμα διδασκαλίας φροντιστήριο μέση εκπαίδευσης που μπορεί να είναι και οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι η διδασκαλία αυτή Μάλλον η εταιρεία που το βγάζει αυτή την πλατφόρμα λέγεται Waze IPK είναι σε αυτή τη διεύθυνση εδώ έχουμε τη διεύθυνση, είναι το κυδερικό σάιπ ό,τι βλέπετε με κίτρινο είναι ονόματα καθηγητών της μέρα ή ό,τι βλέπετε με καθηγητών μπάρτυνα καθώς βύση λοιπόν, κυδερικό σάιπ είναι αυτό τώρα πως λειτουργεί μας κάπως ομοιώνει μια τάξη εμείς πως έχουμε εδώ μια τάξη την προσομοιώνει στην επιφάνεια μάλλον προσομοιώνει μάλλον το πίνακα γι' αυτός ο πίνακας που είναι ένας καθηγητής προσομοιώνεται πάνω στην επιφάνεια του υπολογιστή κάποιος, ας πούμε, για παράδειγμα που θέλει και ενδιαφέρεται να κάνει αυτά τα μαθήματα να έχει έναν τεχνικούς φωτιστήριο για παράδειγμα μπορεί να ανηκιάσει κάποιους λογαριασμούς σε αυτό το λογαριασμό έχει κάποιο κωδικό μπαίνεις μέσα στο λογαριασμό σε αυτό το κωδικό και μπορείς να δεις τάξεις να κανονίσεις, να προγραμματίσεις τάξεις που στην ίδια στιγμή σε κάποιο άλλο λογαριασμό πάλι υπάρχουν κάποιες άλλες τάξεις στις οποίες πάλι θα γίνουν τα μαθήματα σαν να υπάρχει αυτή η τάξη εδώ η τάξη από δίπλα να γίνουν, δηλαδή, προγραμματισμένα τα μαθήματα σε διάφορες τάξεις Πριν προχωρήσεις, το πρώτο εντυπωσιακό λοιπόν που μας λέει ο Θωμάς είναι ότι όπως έχουμε εμείς το Moodle στο οποίο στηρίζει τη λειτουργία του κέντρου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την ίδια λογική αρχίζουν να αναπτύσσονται λογισμικά που δουλεύουν σε διαδικτυακή σχέση, δηλαδή client server web operating systems και παρέχουν υπηρεσίες μάθησης απλώς αυτό το αναλαμβάνει κάποιος πάροχος που δημιουργεί μια δική του διεπαφή υπάρχει ο εκπαιδευτικός οργανισμός, ο κάθε εκπαιδευτικός οργανισμός που προσαρμόζεται ή προσαρμόζει την πλατφόρμα πάνω του θα είναι αμοιβαία η αλληλεπίδραση και η όσμοση όπως ακριβώς εμείς πήραμε το Moodle και το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας αλλά προσαρμόζουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας τα εκπαιδευτικά πάνω σε αυτά που μας προσφέρει το Moodle αν κάτι δεν το κάνει το Moodle δεν μπορούμε να το παρέχουμε εμείς και αυτή εδώ η ιστορία γίνεται στη μέση εκπαίδευση όπου φαντάζουμε πλατφόρμα παρέχει και μια πλήρη διαχείριση γεγονότων ποιος καθηγητής, ποιος μαθητής, ποιος εκπαιδευτικός οργανισμός, πολύ ωραία Αυτό είναι ένα εργαλείο που τώρα απλά δεν δουλεύει επειδή δεν είναι τράγρας μόνος αν χρειάζεται τράγρας απλά γράφεις πάνω και γράφεις κανονικά όπως να δούμε παρακάτω ας πούμε που γράφεις εδώ παρακάτω ας πούμε πώς μαθηματικά να γράψεις, πώς να γράψεις γράφεις κανονικά σαν ένα γραφοζοραντική Αυτό είναι κάτι με το οποίο έχουμε ταξιδόλου, είναι εμπολεύει δηλαδή δεν ξέρω Ας έδωσε στην πρώτη ωραία ιδέα ότι αυτά εδώ τώρα μπορούν να μεταφερθούν καλύστα στις διαπαθές δηλαδή εφόσον σε λίγο όλοι θα έχουμε κάποια ταμπλέτα ή ένα μεγάλο κινητό γιατί πλέον τα καινούργια κινητά βγαίνουν πάνω από πέντε ίντσες οθόνη η πολύ ωραία αυτή η διαπαθή που μας έδειξε ο Θωμάς μπορεί να μεταφερθεί για όσους δεν θέλουν να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν Ναι, έτυχε για το αγώραση γιατί αυτό βρήκα πιο ξυμότητα Όχι πολύ καλά έκανες, απλώς εμείς κοιτάζουμε τις δυνατότητες των διαπαφών και λέμε ότι ακόμα κι αν δεν θέλει κανείς να πάρει τη συγκεκριμένη που οπωσδήποτε κάνει καλύτερα τη δουλειά της, γιατί είναι dedicated προϊόν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υφιστάμενες διαπαθές που έχει συσκευές και τις διαπαθές που βγάζουν και πολύ εύκολα να προμηθευτεί και ένα τέτοιο στυλό που είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα Απλά θα σου λέω, σαν να έχετε και κάποια κουμπιά εδώ ένα γραμμένο διπλό κλικ και ένα δεξί κλικ αλλά δεν βολεύει πάρα πολύ σε αυτή την πάση όταν γράφεις είναι λίγο δύσκολο να κάνεις αυτό το πράγμα Πολλά λοιπόν και νουριά στοιχεία βγαίνουν, πολύ ωραία Τώρα, αυτό είναι το περιβάλλον Είναι βασικά η επιφάνεια του υπολογιστή Εδώ κατ' αρχήν είναι τα μενού που υπάρχουν για να χρησιμοποιήσει κάποιος Εδώ είναι η ατραλία που χρειάζεται για να δουλέψεις Εδώ συνδέονται με δύο μαθητές που έχουν καλύψει φάτσες Εδώ είναι η καθηλυτή φάτσα Συν τα ονόματα των μαθητών που πάλι τα έχουν καλύψει αυτά Λοιπόν, εδώ γράφεις πάνω σαν κυφάνια Τώρα εδώ έχει φορτωμένο ένα βιβλίο Αυτές είναι οι καρτέλες Αυτό όπως θα δούμε παρακάτω, όπως να κάνεις live chat με τους υπεύθυνους της πλακόρμας αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα Μα αυτό μπορείς να κάνεις σε εξτέντο χρόνο ώστε να μην μείνεις από χρόνο γιατί δουλεύει για πέντε λεπτά, ας πούμε και μετά ηλίθιο χρόνος Μετά χτυπάει το κουδούνι θα λέγαμε, έτσι? Δεν χτυπάει το κουδούνι, απλά εμφανίζεται κάτι και σου λέει ότι ηλίθιο χρόνος σε κάποια δυνατότητα πίνει Και εδώ ρυθμίζεις, θα δούμε παρακάτω Ρυθμίζεις για παράδειγμα το μικρόφωνο τη φωνή, την ένταστη του ήχου την φάτσα που φαίνεται αν θέλει κάποιος να μας κάτι ενεργοποιεί Αυτό είναι ένα μικρότητας Εσύ του λες αυτό είναι, αλλά μας είπες τώρα πάρα πολλά μαζί Θυμάστε το θέμα... Τα είπα, απλά θα πούμε πιο λαϊκά παρακάτω Απλά έκανα μια γενική παρουσία σε τι βλέπουμε εδώ Πριν μας πεις τα πιο αναλυτικά της συγκεκριμένης πλατφόρμας να ρωτήσουμε το εξής Δημιουργήθηκε σε εμάς ένα σοβαρό πρόβλημα θα θυμάστε πριν μερικούς μήνες με το Ρωμανό που ήθελε να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΤΕΙΤ από τη φυλακή Εμάς δεν μας απασχολεί το δικαστικό ή το πολιτικό μέρος του προβλήματος μας απασχολεί το τεχνολογικό μέρος γιατί δρατόμεθα της ευκαιρίας και λέμε ότι στα πολύ ωραία πράγματα που μας λέει ο Θωμάς μας εισάγει την έννοια του whiteboard το whiteboard είναι αυτό εδώ αλλά οι όλες οι διαργασίες που γίνονται με αυτό εδώ πέρα θυμίζουν έντον έναν εξαποστάσεως διαδραστικό πίνακα Οπότε εμάς μας ενδιαφέρει πολύ και γι' αυτό τον παρακαλέσαμε να κάνει αυτή την εισήγηση με την εξής έννοια Παρακαλέσετε ότι είμαστε ένα τμήμα που δίνει έμφαση στην εξκαθέντρα διδασκαλία δηλαδή σας θέλουμε εδώ πέρα να είστε αλλά για κάποιους λόγους κάποιοι είναι έξω από την αίθουσα είτε επειδή δεν μπορούν, είτε είτε είτε χωρίς να αλλάζουμε τη φύση της διδασκαλίας που λέει σε αίθουσα θα γίνεται σας καλούμε να συμμετέχετε με ένα τέτοιο πρόβλημα φυσικά κάποια στιγμή θα πάρουμε και ένα ωραίο διαδραστικό πίνακα που στην καινούρια της μορφή δεν είναι πίνακα είναι οικονομικός πίνακας με προτζέκτορα και ο προτζέκτορας μέχρι στιγμής τεχνολογία 2015 δέχεται 8 διαδράσεις δηλαδή αυτό που λέει ο Θωμάς ότι μπαίνει ο φοιτητής που είτε φανηστεί είτε όχι το πρόσωπό του και αλληλεπιδρά στο whiteboard και δείχνει φαντάζομαι για πες μου κύριε καθηγητά εδώ τι γίνεται έτσι αυτό θα σας δείξω παρακάτω πώς γίνεται απλά τώρα είχα δει κάπου αλλού για λίγο σε κάποιο ώρα το πιστήριο που εκτός από αυτό που έχεις τέτοιο πίνακα και με τα δάχτυα αναγράφεις θα πατάς πουτιά να κάνεις διάφορα θα αλλάζεις χρώματα στα μολύβια με προτζέκτορα ή διαδραστικό με ένα τέτοιο πίνακα διαδραστικό ο οποίος είναι σκληρό πράγμα σαν γυαλίνα προς γυναστικό ο οποίος δράστηκε με το δάχτυλο πατάς σαν να είναι ο χρόνος απλώς να ξέρετε από το 2014 και μετά κερδίζουν έδαφος οι διαδραστικοί πίνακες με προτζέκτορα δηλαδή ο διαδραστικός πίνακας σαν αυτό που είχαμε μέχρι πρότεινος και δεν έχουμε τώρα συνδέεται υποτίθετα στον προτζέκτορα ένα τυπικό προτζέκτορα οπότε καινούργιες τεχνολογίες λένε κάνε πίνακα και προτζέκτορα ένα δηλαδή έχουμε κλασικό πίνακα απλό πίνακα άσπρο πίνακα σαν αυτόν στον οποίο μπορούμε και να γράφουμε με μαρκαδόρο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα και ο προτζέκτορας και ο διαδραστικός πίνακας γίνονται μία συσκευή που μπαίνει στο ένα μέτρο περίπου είναι ασύρματος ο προτζέκτορας έχει δύο προβολές και το χρησιμοποιείς είτε με ειδικά πενάκια οπότε γίνεται η διάδραση είτε γράφεις με το κλασικό πενάκι που θέλει μετά σβήσιμο και δέχεται αυτός επειδή είναι ασύρματος ο καινούργιος Wi-Fi διαδραστικός προτζέκτορας μέχρι οχτώ συνδέσεις από τη στιγμή από φοιτητές δηλαδή αυτό που μας λέει ο Θωμάς ένας φοιτητής μπήκε ένας δεύτερος μπήκε με τη διαφορά ότι εδώ μπαίνουνε remote ενώ ο προτζέκτορας όπως είναι δέχεται οχτώ που παρακολουθούνε αλλά με την ιερολογική γιατί να μην είναι και κάποιοι από τη θέρμη πηχή από τη Σύνδο, από την Κατερίνη για κάποιο λόγο είναι μακριά έστω στο πόδι του προκειμένου να κάνει κατάληψη την Βρυτανία ας έρθει ή να παρακολουθεί σε το νοσοκομείο από τη φυλακή, από το σπίτι του δεν χρειάζεται να τα κάψουμε όλα έτσι αυτό λέμε ... θέμα λοιπόν τώρα παρακάτω έχουμε κάποιες δυνατότητες του τρόπου διδασκαλίας πάλι στο όπθωμα γιατί για σένα αυτό νόητα είναι δηλαδή εσύ τα ζεις καθημερινά αφού αυτή είναι η εργασία του έτσι αλλά θέλουμε να μας δείξεις τη διάσταση ότι αλλάζει ο τρόπος διδασκαλίας δηλαδή εσύ ως φροντιστήριος, εκπαιδευτικός οργανισμός εκεί παντήσατε εκεί παντήσατε δηλαδή είπατε είσαι στο σπίτι σου δεν χρειάζεται να φοράσεις τα καλύτερα σου ρούχα είσαι απλά στο σπίτι σου αν θες το ενεργοποιήσεις αν δεν είσαι χτυμισμένος δεν σε αρέσει ο ρογό ή η μαθήτρια που είναι τροπαία να θέλει να κλείσεις το βίντεο είσαι απλά στο σπίτι σου δεν έχεις μετακινήσει πέρα δώθηκε να χάνεις χρόνο μία ώρα να πας μία ώρα να γυρίσεις εδώ είναι αυτό που είπα για online υποστήριξη από τους τεχνικούς όπως σας είπα απλά τα είπα λίγο πιο πριν απλά δείχνω τώρα τα ένα-ένα αν είχετε κάποια απαραχήσεις θα σταματάτε με αυτό το πενάκι που μας έδειξες έχεις γράψει αυτές τις πολύ ωραίες με αυτό το πενάκι που έχω γράψει παίξει δεν είναι τόσο εύκολο είναι ζόρες απλά να γράψω δεν είναι εύκολο να γράψω για παράδειγμα κείμενο δεν μου αρέσει να γράψω υπόλοιπο κείμενο όσο τα υπόλοιπα αντάξει Θωμάη για να σε ρωτήσω κάτι γιατί τώρα πλησιάζουμε τον πυρήνα της ουσίας την ουσία είναι να γράφεις για μαθηματικός τώρα για φιλόλογος πιο πολύ δείχνεις κείμενο και απλά λες για μαθηματικό είναι πολύ δύσκολη δουλειά πάντως επειδή είναι υποστηρικτικό βοήθημα είναι λογικό ότι περισσότερο θα γράφεις δηλαδή ο μαθητής που καταφεύγεις σε ένα πανεπιστήριο, σε ένα εργαστήριο σε ένα πώς το λέμε στο πανεπιστήμιο εργαστηριακό μάθημα οτιδήποτε τέτοιας φύσιος, προφανώς δεν θα ρωτήσεις αυτά που λέει το βιβλίο, δεν περιμένα να δεις αυτά που λέει το βιβλίο έχει κάποιες απορίες αλλά θα γράψεις κάτι που δεν είναι έτοιμο γραμμένο συντεπώς η πρώτη ερώτηση ουσίας είναι ότι θέλουμε να γράφουμε πολύ, έτσι το κάνεις από το σπίτι σου είναι η δεύτερη ερώτηση ή είσαι στον εκπαιδευτικό οργανισμό μπροστά σε ένα πίνακα σαν να γράψεις το πίνακα σημειώνεις ακριβώς έτσι, δηλαδή αυτό φαίνεται μάλιστα προφανώς ο μαθηστής βλέπει απλά μια γραμμή να σέρερνει μάλιστα για παράδειγμα δηλαδή αυτή η δουλειά είναι και τώρα πάμε στο τρίτο και πιο ουσιώδες ερώτημα δεν θέλουμε να μας πεις αυτά που θα πεις στην εφορία δηλαδή πόσο κοστίζουν αυτά πόσο αμύβες εσύ και τα λοιπά αλλά μας ενδιαφέρει το εξής ερώτημα κατά πόσον αυτή η μεθοδολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση ή και στη μέση εκπαίδευση με σκοπό όχι να αλλάξει το μοντέλο της μάθησης εξ αρχής έχουμε πει ότι εμείς δουλεύουμε στο μοντέλο 70-30 δεν το αλλάζουμε αυτό σημειώστε το, δεν θέλουμε να καταδίσουμε ένα πανεπιστήμιο εξ αποστάσεως ούτε θέλετε εσείς να καταδίσετε φοιτητές ενός πανεπιστήμιου εξ αποστάσεως και γι' αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε το μοντέλο 70% εξ καφέδρα διδασκαλία και 30% υποστηρικτικά μέσα και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Απλώς ο Θωμάς μας λέει ότι ξέρετε μπορούμε να φτάσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε πολύ υψηλό επίπεδο διαδραστικότητας και τίθεται αμέσως στο επόμενο οικονομικής φύσιος ερώτημα που λέει τι οικονομία κλίμακας μπορούμε να κάνουμε δηλαδή προφανώς στο πανεπιστήμιο δεν θα κάθεσαι μόνο στο γραφείο δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλη θα κάνεις μεγαλύτερα κοινά έτσι στο πανεπιστήμιο ένα τμήμα θεωρείται σοβαρό να έχει 30, 40, 50, 60 άτομα να παρακολουθούν οπότε κάποιοι θα είναι στην τάξη θα υπάρχει κάποιος πίνακας και κάποιοι θα είναι εξ αποστάσεως και θα λένε τις απορίες τους και ακόμα και μέσα στην τάξη αν είναι μεγάλο αμφιθέατρο θα μπορούμε αυτές τις συσκευές τα μπλέτες κινητά να λένε κύριε Θωμά παρακαλώ κύριε Μιλωνά εξηγήστε με εδώ τι γράψατε ας πούμε τι λέει αυτός ο τύπος ή εξ αποστάσεως θα αναλαμβάνω ή από την τάξη μέσα δεν είναι παρακάθανο μπορώ να απελευθερώσω το μολύβιο από το λιβάρα του μαθητή με το όνομα του μαθητή για παράδειγμα και μου λέει εδώ δεν το κατάλαβα μάλιστα το κόστος των υποδομών δηλαδή για να εγκαταλήξω του make the law το οποίο το αγόρασε τίποτα άλλο μάλιστα άρα πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή εφαρμογή προσέξτε του web3 είναι μια πολύ εντυπωσιακή εφαρμογή στο web3 πολύ ωραία συνεχίζουμε τώρα το επόμενο είναι ας πούμε για παράδειγμα εδώ είναι που σας είπα ότι μπορώ να επεκτείνω την ώρα το χρόνο της διασκαλίας εδώ η προειδοποία αυτή βασικά είναι η νύχτα μοντόρ δηλαδή τελειώνει ο χρόνος παρακαλείς ανανέωση του χρόνου παρακάτω μετά εδώ αν τυχόν συμβεί κάτι με τον ήχο ή τα μικρόφωνα και δεν λειτουργούν μπορείς να κάνεις τσάθι με τον μαθητή εδώ γράφεις και εδώ εμβαρίστητε το τσάθι που γίνεται ώστε να πεις ξέρω εγώ ότι ρύθμισε κάτι από πάνω από τον ήχο στις ρυθμίσεις ή δεν γίνει να γίνει σημαντικό μάθημα δεν είναι κάποια αισθημή γιατί λογικά ας πούμε στο internet με τέτοια κοινωνία εδώ είναι ένα φταμενού ας πούμε για παράδειγμα τι μπορεί να περιέχει εδώ για παράδειγμα μπορείς να κλείσεις το μάθημα να κλείσεις το μάθημα αν κλείσεις το μάθημα τελειώνει οπότε πρέπει να ξανα να ξαναγίνει από την υπεύθυνη να κάνει έτοιση για να γίνει άλλο μάθημα λοιπόν για παράδειγμα ας πούμε η ίδια η υπεύθυνη θα κάνει κάτι έτσι για να το κάνουμε τώρα εδώ έχεις κάτι άλλες τώρα βασικά δεν τα έχω δείξει όλα τα μενού όχι πριν μας δείξει όλα τα μενού πες μας για αυτό που δεν τα έχουμε τα μενού όλα αυτά εδώ πάνω απλά σας λέω ότι το internet για παράδειγμα έχει κάποια θέματα που έχουν σβήσει με τους οθόνους είναι στη μισή οθόνη υπάρχει καταγραφή των συβάντων δηλαδή θα σας πω στο τέλος λίγο πριν το τελευταίο θα δείξει όλα τα μενού εδώ είναι ρυθμίσεις του μικροφώνου παράδειγμα πίσω μπορείς να ρυθμίσεις και ήχο που ακούγεται για να ακούς αλλά και την κάμερά σου και την κάμερα εδώ επίσης η κατέλα έχει δικά της για το δικό της μενού που μπορείς να κρατήσεις screen shot όλο αυτό που έχουμε όπως το βλέπουμε, τα πας παραπέρα κρατάς το από κάτω αυτό μπορεί να μετακινηθεί δίπλα και να παραγράψεις από δίπλα αλλά δεν με βολεύει ας πούμε κάποιες φορές επειδή κάποια άσκηση δεν την έχω ολοκληρώσει και έχει τελειώσει το μάθημα κρατάω screen shot και να το συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα για να μην ξαναγράφω από την αρχή και να μπορώ να τα φροτώσω και να πω ότι αυτά κάναμε δεν τα ξαναγράφω από την αρχή οπότε βολεύει αυτό το πράγμα μπορείς να κάνεις rename την κατέλα τώρα βέβαια μας έβαλε σε εμάς φωτιά με την έννοια θέλαμε πολύ αυτό το πακέτο να υπήρχε στο moodle στο e-learning που κάνουμε γι' αυτό βλέπετε κι εγώ πολλές φορές επειδή δεν έχω αυτές τις δυνατότητες καταγραφής βγάζω αυτά που έγραψα στον πίνακα φωτογραφία με την ταμπλέτα μου για να θυμάμαι τι σας είχα πει πάντοτε όταν γράφεις κάτι δεν είναι αυτά που είναι έτοιμα στις διαφάνειες, ο φοιτητής ο μαθητής προκαλεί πάντοτε τον καθηγητή να πει πράγματα και αυτήν τον ευχάριστο της διδασκαλίας και γι' αυτό έρχεστε κι εσείς γιατί λέει μια καλή ιδέα ένας συνάδελφός σας προκαλεί τον καθηγητή να πει και αυτόν ό,τι ξέρει και αυτό είναι που κερδίζεται τέλειωσα να διαβάζω το βιβλίο αν ήταν να μαθαίνα με παπαγαλία αυτά που λέει ένα βιβλίο εις αυτό μιγουλεύει γιατί όταν έχεις τον μαθητή δίπλα σου λέει αυτό δεν το θυμάμαι που το είπαμε μπορείς άνοιξο το φιτάνι το γράψαμε εδώ τώρα αυτό είναι το πώς το πωθείς ενώ άμα για παράδειγμα κάτι που ξέρεις ότι δεν θα κάνει πως δεν κατάλαβε πως δεν θυμάται το κατάλαβες περισσότερο εκεί πέρα να το έχω να του πω να αυτό που το είπαμε εάν μπορώ να το δείξω τώρα μάλιστα τώρα υπάρχει μια βιβλιοθήκη η οποία υπάρχει στο site όπου μπορείς να κάνεις upload βιβλία εδώ έχουμε καλυμμένα ονόματα καθηγητών ας πούμε τα βιβλία κάνουν κατασκολικά ή ασκήσεις ή οτιδήποτε σημειώσεις που ανεβάζουν τα βιβλίτες και μπορείς να μπαίνεις θα σας πω σε λίγο αυτό το τρόπο ώστε να φορτώνεις τα βιβλία πάνω εδώ μπορείς να κάνεις upload να τα ενσωματώσεις μπορείς να πεις ότι δεν θέλω να τα κάνει download κανείς να μην κάνει κάτι download μπορεί να μου θες να τα αφήσεις και ελεύθερα μπορεί να μου θες να τα αφήσεις και ελεύθερα όλα αυτά όμως αποθηκεύονται στο σύστημα αποθηκεύονται προφανώς στη βάση δεδομένων που έχουν αυτοί δεν σας δημιουργεί κάποιου είδους κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας δηλαδή όταν γράφεις σημειώσεις κάποιος δεν θα ήθελε να πάρει κρέντητ για αυτό που έγραψε όταν εσείς κάνετε εργασία δεν θέλετε η εργασία σας κάπου να υπάρχει να την επικαλεστείτε να σας ρωτήσει κάποιος αργότερα ένα δυο χρόνια μετά τι έκανες αυτό το μάθημα τι γνώσεις κατέχεις δεν θα ήθελες να πεις ότι έκανα αυτή την παρουσίαση γι' αυτό εμείς με ερημνούμε τώρα ώστε όλες οι παρουσιάσεις που κάνατε και οι παρουσιάσεις των εργασιών που θα κάνετε γι' αυτό σας τρέχω κι εγώ να βιντεοσκοπηθούν αν θέλετε φυσικά ώστε να μπουν σε κάποιο είδους ιδρυματικό αποθετήριο το οποίο εύχομαι το πανεπιστήμιο σύντομα να θεσμοποιήσει κιόλας για να σας δίνει και κάποια κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιο κρέντιτ δηλαδή πως το κάνατε εσείς καλά είναι και τα papers και σε πολλούς κλάδους επιστήμης μας είναι η ψηλότερη διατύπωση της επιστημοσύνης και της έρευνας και του κρέντιτ που μπορεί να πάρει ο δημιουργός και όταν κάνουμε πολυμασικές δουλειές και χειριζόμαστε πράματα που έχουν έντονη εικονική ακουστική αλληλοεπίδραση και διάδραση χρειαζόμαστε ένα είδους ιδρυματικού αποθετηρίου που θα δουλεύει με πολυμεσικό τρόπο δηλαδή ακριβώς αυτό που κάνει ο Χρήστος ο ικανολύπτης μας κάπως θεσμοθετημένο με κατοχύρωση copyright και υποστηριζόμενο από τη βιβλιοθήκη γιατί η βιβλιοθήκη είναι ο θεσμός που θα κατοχυρώσει την πνευματική ιδιοκτησία και ευχαριστούμε πολύ τον Θωμά που μας δίνει τέτοιου είδους ενάδοσματα δηλαδή ότι έκανε σημειώσεις κάποιος, να οι σημειώσεις, αλλά πού είναι οι σημειώσεις για να πούμε ότι είναι του Θωμά αν όντως τις έκανε ο Θωμάς και να πει κοιτάξτε είναι δικό μου δημιούργημα θέλω να πάρω credit θέλω να, πώς να το πω, να έχω την ικανοποίηση, την αίσθηση ότι αυτό είναι δικό μου και κατοχυρωθεί ως δικό μου Ναι βέβαια οι φάκελοι που λες πάνε στο επόμενο θέμα που είναι πολύ σημαντικό στο όταν μας αναφέρεις Υπάρχει έκβαση που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί καθηγητές του πανεπιστημίου μας τα λεγόμενα τετράδια που ήταν οι φάκελοι και πραγματικά τα πρώτα χρόνια που κι εγώ διδάσκα εδώ πέρα είχαμε φακέλους φέρανε τις εργασίες σε φακέλους και έχω κρατήσει φακέλους φοιτητών του 1993 την πρώτη χρονιά που ήρθα εδώ πέρα δεν υπηρετώνταν ούτε διαδίκτυο με τη σημερινή μορφή ούτε καλά καλά web ούτε προσωπικοί υπολογιστές που να έχουν τέτοιες δυνατότητες οπότε όλη η δουλειά σας ήταν σε φακέλους γι' αυτό έχει μείνει και αυτή η έννοια του παραντάιγμα έτσι μέταφορ εδώ φάκελοι αλλά οι φάκελοι είναι πολύ σημαντικοί γιατί βγάζουμε σε εμάς που κινούμαστε στην εκπαίδευση το βαθμό εμπλοκής και με αυτό θα μπορέσει να γίνει σωστή αξιολόγηση δηλαδή για να μην καταδίξουμε στις αξιολογήσεις που θα ανάψουν φωτιές στην τριτοβάθμη στην δευτεροβάθμη εκπαίδευση σε κάθε μάθημα να φαίνεται ο βαθμός εμπλοκής ως αποτέλεσμα των εργασιών δηλαδή των φακέλων που χειρίζονται και οι καθηγητές και οι μαθητές εδώ είναι όλη η δουλειά που έγινε η όλη διάδραση με το μάθημα στην τάξη Λοιπόν εδώ μπορούμε να φορτώσουμε σχολικά βιβλία Από πού τα παίρνετε αυτά, πες μας τι είναι η πρώτη κατοχείρουση που έγινε Είναι από το κεντρικό σάιτ που είναι για διαδραστικά βιβλία που λέει σχολικά βιβλία Ο πρώην οργανισμός εκδόσειων διδακτικών βιβλίων Άρα ο πρώην οργανισμός εκδόσειων διδακτικών βιβλίων που επαναλειτούργησε πριν από ένα χρόνο είναι αυτός που είναι το ιδρυματικό αποθετήριο για όλα τα σχολικά βιβλία που έχουν γραφτεί Και δίνει copy right, τα έχει τυπώσει, τα έχει μοιράσει στα σχολεία και τυπωμένα αλλά δίνει και copy right στην ηλεκτρονική τους μορφή για όλους τους συγγραφείς Ξέρεις εσύ ότι αυτό είναι το βιβλίο του ΤΑΔΕ Έχει το copy right το ΤΑΔΕ, έχει πληρωθεί, έχει πάρει τα royalties, όπως λέμε στα αγγλικά αλλά το βιβλίο το δίνουμε ελεύθερα σε όλους τους μαθητές των σχολείων της Ελλάδας και το αξιοποιεί πολύ ωραίο εκπαιδευτικός οργανισμός Προσέξτε το βασικό, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου ή συγγραφής, της ίδωσης 3-4 έχουν πάρει και τα royalties, έχουν πάρει τα χρήματα τους πρώτον και δεύτερον, τι έχουν πάρει, την κατοχύρωση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας και αφού έχουν λυθεί αυτά τα δύο ακανθόδη προβλήματα, τα δίνουμε προσελεύθερη χρήση σε όλους Εμείς τι κινηνεύουμε να πάθουμε αγαπητέ φωμά, όταν κάνεις πολύ ωραίες διαφάνειες για το φροντιστήριο που δουλεύεις, για τον εκπαιδευτικό οργανισμό που δουλεύεις εμείς για το πανεπιστήμιο που τα ανεβάζουμε στο μάθημα σαν powerpoint να μην πάρουμε τίποτα, ούτε τα royalties να πάρουμε, ούτε την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας την άλλη μέρα τα έχουν αντιγράψει όλοι και φυσικά δεν είναι χαζή να πουν τα πτήρια από τον Θωμά, από τον Πολίτη, από τον Γιώργο, τον Γιάννη, την Μαρία Μεγάλο πρόβλημα για εσάς που αναπτύσσετε φακέλους αλλά ο φάκελος έχει το καλό, με συγχωρείς πάλι, Θωμά, ότι ό,τι εργασία κάνεις εσύ, ή ο φοιτητής, ή ο μαθητής μπαίνει στο σύστημα, καταχωρείται και μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε ένα ένα τα σταδιά της μπορεί να χρόνο μετά να βρούμε ότι έχει πρόβλημα λογοκλοπής, ότι είναι αντιγραμμένη η εργασία αλλά μπορούμε να το κάνουμε γιατί ακριβώς δουλεύει το τετράδιο, ο φάκελος, ο μαθημός εμπλοκής και από εκεί μπορεί να βγάλουμε χίλια συμπεράσματα και ας τα βγάλουμε και πέντε χρόνια μετά εδώ ξέρετε σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης βρήκαν ότι ο πρωθυπουργός είχε αντιγράψει στο διδακτορικό του πέντε σελίδες και γι' αυτό έχασε όχι μόνο το διδακτορικό, το έχασε και την πρωθυπουργία το δασικό λοιπόν είναι να καταγράφονται όλα και μετά να αφήνουμε την αξιολόγηση η αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει σωστά αν δεν υπάρξει καταγραφή, αν η καταγραφή δεν βγάλει βαθμό εμπλοκής ό,τι και να κάνουμε θα είναι ψευδεπίγραφτο, ψευδόνιμο και προπάντων επικίνδυνο για τους καιρούς που ζούμε συνεχίζει στωμά, πολύ ωραία διπλήτωρα φορτώνεις άλλα δικιά σου σημειώσεις υπογραμμίσεις δικές σου, με το πενάκι σου με το πενάκι πρέπει να δείχνεις που δείχνεις, αυτό δεν την βλέπεις ο μαθητής δεν βλέπει δηλαδή, ας πούμε, την κουκίδα που είναι απ' το μολύβι, εκτός αν γράψει κάποιος αλλά η κουκίδα δεν την βλέπει, μόνο αυτά εδώ απλά λέω ότι μπορώ να δημιουργήσω πολλές επιφάνειες, δηλαδή έχω φτάσει ας πούμε στην εντέκατη της πόλης έχω σβήσει και μπορώ να δημιουργήσω πολλές επιφάνειες κανονικά αναπτύσσεις σαν να ήταν κανονικός πίνακας τώρα θα έχουμε πια αυτά πιο παινάδι τώρα, λεπτοπερός τώρα θα είναι πιο, ας πούμε, πώς επικοινωνούμε ευκολούς μαθητές αν είναι το χεράκι κάποια από κάποιες φορές ο μαθητής μπορεί να θέλει, για παράδειγμα, να πει κάτι και για να μην γίνεται κονφούζιο, ας πούμε πατάει ο μαθητής ένα χεράκι στη δική του επιφάνεια που υπάρχει και βάλει στον κάτω ένας αυτό, ότι η τάδε ή ο τάδε σηκώνει χέρι πηγαίνω πάνω, εμφανίζεται ένα αναδειόμενο μενού πατάω knowledge, ότι το κατάλαβα, το πού και μπορεί να πει βέβαια εμένα δεν με ευολεύει γιατί όταν εμφανίζονται κάποια μηνύματα, αρχίζω και τρομάζω, κάτι συνέβη με πολύ λίγο χρόνος και με αποσπάει την ποσοχή και είμαι αφοσιομένος οπότε τους λέω να λένε και μπορώ, ας πούμε, να πω πες εσύ ή πες ο άλλος αλλά, εντάξει, αυτό πιο πολύ θα βόλευε κάποιους που μπορούν να έχουν και την περιφερειακή ώρα ώστε να βλέπουν και το γύρο Θα σε βόλευε δηλαδή να το έκανες στο μάθημα σε έναν πίνακα είτε σπίτι σου, είτε στο οργανισμό που είσαι Ναι, θα με βόλευε πολύ Να έχεις ένα τέτοιο γραφείο όπως ακριβώς τώρα απλά ηθικά για το χέρι, επειδή είμαι αφοσιομένος μπορεί, ας πούμε, για πάντων να ξαναγώ, να μην δώ, ας πούμε, το μήνυμα να είναι τόση ώρα, ας πούμε, το χεράκι σηκωμένο και να το πάρω να πάρει Είχα κάτι εις και να πω, κάτι έγινε, ας πούμε, κάτι συνέβη Μάλιστα, μήπως προγραμματίζεται να έχει κάποιο ακουστικό event, δηλαδή όταν ο μαθητής ζητάει κάτι να ακουγείτε, κάποιο γουζζζζ, κάποιους μπάζερ Δεν έχει κάτι τέτοιο Δεν έχει κάτι τέτοιο, ε? Αλλά αποτιμώ να ακούω τη φωνή τους παρά να ακούω αυτό Πάρα να κάνει έτσι, ας πούμε Ε, ναι, όχι, όχι, δηλαδή, εντάξει, είναι όλα λειτουργικά, αλλά κάποια σημεία και μετά δεν μπορείς, ας πούμε, τόσο πολύ αποκλειμμένο και τόσο στυπημένα δεν τα μπορώ, ας πούμε Μάλιστα Αυτό λέει, να το, συντομία, τάχα, μπλα, μπλα, μπλα Πολύ ωραία Τώρα περιγράφω τώρα την μπάρα εκεί πέρα Αυτό μπορείς να μετακινήσεις σχήματα, δηλαδή μπορείς να κάνεις, ας πούμε, όλο αυτό το πράγμα εδώ, να θες να το, να το, να το πηλέξεις Και να το μετακινήσεις παρακάτω, ή παραπάνω, αν και με το μηνταγράμμα Μάλιστα Λοιπόν, αυτό είναι ο δίκτυς που σας είπα πριν, όπου είναι αυτό που βλέπει ο μαθητής όταν δείχνεις, ελπώς αν γράψεις πάνω βλέπεις αυτό εκείνο Το ίδιο δίκτυ έχει και ο μαθητής που μπορεί να το απελευθερώσω με αυτό εδώ και να του πω, μπορείς να γράψεις, οπότε εμφανίζεται το όνομα που υπάρχει εδώ, μαζί με το δίκτυ Ρίξω εγώ, τάς, το ξέρω, τάς ή σούλα ή οτιδήποτε και να λέει, θέλω να το πεις εδώ Βέβαια το ενεργοποιώ μετά, γιατί άμα αρχίσω και το αφήσω ελεύθερο, θα είναι λίγο confusing ο καθένας να κάνει τι θέλει Δηλαδή μπορεί να πω λίγο, να πει πάνω, κάτω, έτσι, να πινιέται το κοντήκι, έτσι και αυτό με ενοχλεί Πότε να σου κάνουμε μία ερώτηση εδώ, κάθε, ναι, ναι, βεβαίως Θα με βόλευε να είχαν και οι μαθητές ένα τέτοιο πράγμα για να μπορούν να γράφουν, ναι, για να μπορούν να γράφουν Δεν γράφουν, απλά παρακολουθούν, γράφουν μόνο στο τετράδιό τους, εγώ δεν ξέρω τι κάνουν, όταν που να τρώει αυτό Μάλιστα, άρα ουσιαστικά λες ότι θα ήθελες, ας πούμε, σε ένα augmented, ας πούμε, reality, ένα αυξημένα διαδραστικό σύστημα Οι μαθητές, ας πούμε, αντί να αγοράζουν ή αυτές τις ταμπλέτες εδώ, που είναι φθηνές από όσο θυμάμαι Ή, ας πούμε, για να δώσουν πενήντα ευρώ, ξαφνικά γιατί είναι καλή, να χρησιμοποιούν τα ταμπλέτα τους Έτσι, δηλαδή όλοι οι ταμπλέτες έχουν πέσει καλές στα 200 ευρώ, 250 αυτή τη στιγμή Είναι πιο εύκολο να πεις του μαθητή, πάρε τα ταμπλέτα σου, φόρτω στο κατάλληλο λογισμικό Και να υπάρχει πάλι ο βαθμός εμπλοκής, έτσι αυτή είναι η διαφορά, ότι αυτό ενδεχομένως δεν έχει την εφεία να υπάρχει βαθμός εμπλοκής Εδώ καταγράφονται, μπορεί να υπάρχει παράλληλη καταγραφή, οπότε πάμε στο δεύτερο ερώτημα, που είναι πολύ σημαντικό από την εμπειρία σου να μας πεις Κατά τη γνώμη σου, ποια είναι η ιδανική τάξη, δηλαδή εσύ το δουλεύεις 2-3 χρόνια πότε μου είπες Το μέγεθος της ιδανικής τάξης ποιο θα ήταν, πότε θα ένιωθες οπόλοι το ευχαριστημένος, πόσους μαθητές να έχεις online Online, πάνω από δύο δεν είχα ποτέ και δεν μπορώ να έχω, γιατί δεν μπορώ να τους κουμαντάρω, δύο και είναι πολλοί Δύο και είναι πολλοί Αυτά τα δύο παιδιά είναι κατέθεσης, τώρα υπάρχουν δύο παιδιά που είναι λυκείο πιο με τη τάξη και τάξεις, η μία είναι πιο οργανωμένη Τώρα εάν τυχόν δεν είναι οργανωμένη και είναι, θα γίνει λίγο ζάματάς, οπότε άμα έχω τέσσερα παράθυρα εδώ και αρχίζει και λέει ο καθάνας τι θέλει, δεν θα γίνει καθόλου μάθημα Τα δραστηριότητα είναι σαν να κάνω μια κανονική τάξη, έτσι, απλά το ορίζεις από εκεί Μάλιστα, άρα μας λες ότι υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός εμπλοκής και διάδρασης, θέλουν να μιλάνε, να παρεμβαίνουν έτσι Οπότε στέχω τον λόγο σε εσάς, εσείς το παρατηρείτε αυτό στα μαθήματα που κάνετε εδώ, δηλαδή όταν εμείς προωθούμε το μοντέλο 70-30, σας λέμε κοιτάξτε, δεν θέλουν το πανεπιστήμιο να το κάνουν εξ αποστάσεως, να έρχεστε και στα μαθήματα που γίνονται εδώ Οπότε το ερώτημα που τίθετε είναι, εσείς ερχόμενοι εδώ βλέπετε να συμμετέχετε διαδραστικά, νιώθετε πως συμμετέχετε ή ξέρω εγώ είναι η παρουσία σας κάπως αδιάφορη, τυπική Τι λέτε, πως το βλέπετε, έχετε μια εμπειρία κοντά 4 ετών έτσι, τρίτο έτος είστε, άλλη στο τέταρτο Τι λέτε εσείς, Γιώργος, Νίκος, συγγνώμη, Νίκος, Νίκος Τι είναι αυτό που καθορίζει την συμμετοχή σας, δηλαδή τον βαθμό εμπλοκή σας στην εκπαιδευτική διαδικασία Η οποία, προσέξτε, δεν καταγράφεται αυτή, έτσι, απλώς τώρα που με τη βιντεοσκόπηση που είναι σε πειραματική φάση Και είναι πρόγραμμα που θα σταματήσει κάποια στιγμή Δεν μιλάω όταν κάνετε εργασίες, αν κάνετε παρουσιάες όπως αυτή του Θωμάτη, πολύ ωραία έτσι Ρωτάω, η εμπλοκή σας στην τάξη, νιώθετε πως είναι ζωντανή, χαίρεστε που είστε εδώ Η εμπλοκή σας στο πανεπιστήμιο σας δίνει κάποια προστηθέμενη αξία Παναγιώτης, Γιάννης, όλοι Γιάννη Ο Γιάννης μας λέει ότι σε κάποια μαθήματα δεν υπάρχει αυξημένος μαθμός διάδρασης Δηλαδή είναι παραδοσιακή διδασκαλία με διαφάνειας, κάποια πράγματα που γράφονται στον πίνακα Άρα, το δημοφιλικό του, είναι πως, όταν δεν βλέπει σκληρά, δεν ξέρω κανένα από τα πράγματα που γράφονται Άρα, κανένα από τα πράγματα που βλέπεις, αυξημένο, δηλαδή τελείων πάντων, δεν ξέρω πως φαντάζεται με διαφάνειες κάποια πράγματα που γράφονται στον πίνακα και όχι πολλές ερωτροποκρίσεις φαντάζομαι, έτσι? Μάλιστα. Ναι. Αν θα είναι σαν workshop, όπως λέει καλά ο Γιώργος, εδώ πέρα σημαίνει πρέπει να υπάρχουν υπολογιστές. Άρα οι τους υπολογιστές ή εσείς θα τους φέρετε ή θα υπάρχουν στο εργαστήριο για να γίνει σαν workshop ή θα πρέπει να πάμε σε μια πιο ευέλικτη μορφή ώστε να είναι μικρό το κόστος και να είναι μαζικά διαθέσιμη. Δηλαδή, αν αυξηθεί η διαδραστικότητα, δίνουμε κίνητρο όλοι να πάρετε ένα καλό laptop των 200-300 ευρώ, έτσι, με τη λογική επαναλαμβάνου που έχουμε πει από την αρχή του μαθήματος πως η αξία ενός κινητού, ενός μιας ταμπλέτας, δεν είναι τα 300-400 ευρώ, όπως λέμε, έτσι, αλλά είχαμε πει ότι από τη μέση τιμή των 300 ευρώ που έχουν κινητά και ταμπλέτα σε αυτή τη στιγμή, εμείς αντιλαμβανόμαστε μια μεγάλη υπεραξία, έτσι, της τάξης μέχρι από 3.000 ευρώ είχαμε πει, έτσι, υπεραξία, μέχρι 7.000 ευρώ. Και μια υπεραξία, ένα μάθημα υπεραξίας, είναι αυτό που μας κάνει ο αγαπητός Thomas. Δηλαδή, μας λέει ότι μπορεί κάποιο παιδί να ήταν, για παράδειγμα, στη Χαλάστρα, που θα ήταν δύσκολο να έρθει σε ένα φροντιστήριο στην πόλη, έτσι, με λεφορία από τη Χαλάστρα, ως που να έρθει... Για να αποφύγουν αυτά οι γονείς, για να αποφύγουν και αυτή τη διάδραση, δηλαδή, ας πούμε, δίνομαι, στολίζομαι, έρχομαι στο φροντιστήριο, πάτε να γίνει το διάλειμμα, θα φάμε χρόνο εκεί πέρα, ξέρω εγώ, από που συντονίζει το κεφάλι, σου λέει, εκεί που είναι έτσι, κάνε εκεί πέρα, μια, 50 λεπτά, τελειώνει η δουλειά, ας πούμε, δηλαδή, μην πηγαίνει να έρχεται, ας πούμε. Μάλιστα. Παιδιά που είναι τροπαλά, εις ως κάποια, πιο πολλοί κορίτσια, δηλαδή, υπάρχουν, ας πούμε, επίσης υπάρχουν παιδιά που δεν παίρνουν και πάρα πολύ, ας πούμε, έχουν πολλά κενά και ντρέπονται μες στην τάξη, ας πούμε, οπότε, σου λέει, καλύτερα, έτσι, πιο ιδιαίτερο, εις ω. Α, μία ερώτηση, ναι, πες μας. Πόσο πληρώνει. Δεν ξέρω, δεν το έχω ρωτήσει, δεν το έχω ρωτήσει, δεν ξέρω. Εγώ, εγώ είμαι ένας καθηγητής, μπαίνω και συνδέομαι και κάνω μάθα με τα παιδιά, πληρώνουμε από την υπέθυμη. Από τον εκπαιδευτικό οργανισμό. Η συγκεκριμένη νικιάζει τους λογαριασμούς και λέει, σου δίνω αυτό το λογαριασμό τόσα λεφτά, δεν ξέρω πόσο πληρώνει, και μπορεί, ας πούμε, να έχει σε αυτό το λογαριασμό και να κανονίζει κάθε μέρα τα προβλήματα. Εντάξει, σε αυτό το λογαριασμό, για παράδειγμα. Απλά κάνει έτσι και λέει, κάθε ώρα θέλω να κανονίσω μάθημα. Τι κανονίζεις μάθημα σε αυτό το λογαριασμό. Αφανώς σχεδόν είναι νικιαζόμενο. Ένα μικρό blackboard είναι, ας το πούμε, έτσι, σε αυτή τη φάση, ναι. Λοιπόν, τώρα συνεχίζω εδώ, αυτό είναι η γραφίδα. Πατάω τη γραφίδα και θα γράψω. Αυτός είναι ο δίκτης που έλεγα. Αυτό είναι το ευαλείο κειμένο. Είναι για να γράψεις κείμενο. Εντάξει, άμα δεν μπορείς να το γράψεις. Τώρα, βασικά, περιγράφεται και αυτό. Είναι πάνω με το μολύβι του μαθητή, όπως είπα, που είναι και ο δίκτης που μπορεί να δείξει. Εδώ, επίσης, είναι πάλι έτοιμα σχήματα, έτοιμα σχήματα. Εδώ χαράζεις ευθείες. Δεν τα έχω ανακαλύψει, αν υπάρχουν. Δεν ξέρω αν δεν τα έχουν πάλι. Εδώ υπάρχει το μελιμετρέ που μένα βλέπω, με πολύ ιδέες. Green, έτσι? Ναι, green. Πολύ ωραία. Λοιπόν, τώρα περιγράφω τώρα τι έχει πάνω τώρα. Εδώ, ας πούμε, υπάρχουν παραλληλόγραμμα, κύκλους, τρίγωνα. Εντάξει, καταλαβαίνετε, θα είναι αγωνιάνες. Άμα το τραβήξεις θα γίνει έλειψη. Άμα το τραβήξεις θα γίνει έλειψη. Εντάξει, από εδώ το τραβήξω τώρα. Αν το διώχω παρακάτω. Ναι, αλλάζω χρώματα. Ναι, αλλάζω χρώματα. Εδώ είναι η γόμα, δίστα, μπορείς να σβήνεις. Αν και πολλές φορές με αυτός δίνεις κάτι, αν άμα θέλω πατάω το παρακάτ, βασικά, το undo και το redo, είναι ctrl-z, ctrl-e και βολεύει, ομάνιστα, όπως είναι και στο office, ώστε, άμα ξέρεις τα πλήτω, πατάς ctrl-z, πας πίσω το ctrl-y. Και καμιά φορά έχω βρει και το, όπως πούμε, όταν έχω κάνει μια ελθεία έτσι, έχω κάνει έτσι, έτσι, έτσι, έτσι, και την κάνω undo και μετά ξανά redo, την κάνω πέστα. Για να δώσω κάτι. Πόσο γρήγορα εξηγώνεσαι με αυτά τα εργαλεία? Δηλαδή, ένας καθηγητής σε έξι μήνες τα παίζει πολύ γρήγορα. Εγώ πιστεύω ότι ξυλιώθηκα πολύ γρήγορα. Για μαθηματικός δεν ξέρω ποιες θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη διάση. Δηλαδή, δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να την κάνουν. Για να μπορούσα να κάνω κάποιες πράξεις και λίγο γρήγορα, που δεν μπορούσα, ας πούμε, από αυτήν την ταπλέτα, δηλαδή ο σφράσμας θα το κάνω στο χαρτί λίγο τσακατσάκα, μπαμπάμπαμπ, εκεί πέρα, να δω τι αποτέλεσμα θα βγάλω. Και εκεί πέρα δεν βόλευε. Δηλαδή, ο μαθηματικός με αυτόν μιώθει σαν είναι κουλός. Δηλαδή, δεν γίνεται. Αν δεν γράψεις, δεν γίνεται. Οπότε, εδώ δεν είναι εύκολο. Είναι και η μαθηματικά κατέθυνση. Πρέπει να γράφεις, να γράφεις. Εδώ απλά διαγράφεις σχήματα. Δηλαδή, μπορείς να κάνεις αυτό όλο εδώ και να πατήσεις αυτό, και να το διαγράψεις. Εδώ είναι καλό ρητό που σας είπα, που ισχύουν αυτοί οι δύο συνδυασμοί που σχετίζονται στο όρος. Από εδώ φορτώνω βιβλία, την βιβλιοθήκη, ενώ από εδώ φορτώνω εξωτερικά αρχεία, με ασκήσεις και με φτωγραφίες και διάφορες συνειωσίες. Ενώ εδώ είναι που είναι μέσα, που δεν έχω χρησιμοποιήσει από όσο κάνει. Αυτά δεν μου πρέπει. Μάλιστα. Θέλω σε κάποιο φυσικό να βρίσκω να εκραιμέζει, δεν ξέρω τι. Αυτά όμως γίνονται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή... Αυτό εδώ το φορτώνω εγώ. Αν ανοίγω αυτό, ανοίγει το παράδειγμα και φορτώνω αυτό εδώ. Μάλιστα. Είναι ενδιαφέροντα αυτά που λες, με την έννοια ότι... Όχι, ήθελα να σου ρωτήσω κάτι άλλο που είναι σχετικό με αυτά που λες. Καταρχάς, οι πιο πολλοί συνάδελφοι μαθηματικοί μας λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βιβάσουν είναι να γράφεις στον πίνακα. Και για τους μαθητές είναι ο καλύτερος και για αυτούς. Δεν μπορείς να τα δείξεις σε μια διαφάνεια. Δεν υπάρχει απορρώφηση μάθησης, απορρώφηση γνώσης, ούτε από τον καθηγητή, ούτε από το κοινό προπάντων που βλέπει κάτι. Άρα καλό να γράφουν σε πίνακα. Αλλά αν θέλεις να κάνεις κάποιον κύκλο, ας πούμε, πάντοτε δυσκολεύεις να το κάνεις με τη γραφίδα. Μήπως η χρήση αυτών των έτυπων... Αυτό με βόλεψε. Αυτό με βόλεψε, ακριβώς. Άρα τραβάω γραμμές, βάζω τα πλήρια σημεία που θέλω και το τρίγωνο εκεί που θέλω, όπως θέλω, με βολεύει κάπως καλύτερα, γιατί παλιά τραβούσα διαχαρά γραμμές, αλλά τώρα δεν πιάνει. Δεν πιάνει, μάλιστα. Δεν πιάνει τίποτα. Ήθελα να πω ότι στις καινούργιες συσκευές, για παράδειγμα, πολύ εύκολα βάζεις κύκλους. Δηλαδή, μια τέτοια συσκευή, με το χέρι σου βάζεις εδώ το κέντρο του κύκλου και μετά κάνεις τις διαστατικές κινήσεις, έτσι, με pinch, tap, όλα αυτά που έχουμε. Έχει. Έχει κάποια εργαλειά για κάπου δίπλα, ας πούμε, για να το μεγαλώσεις, να το μικρήνεις, να το αλλάξεις μέχρι να το περιστρέψεις. Μάλιστα. Αλλιώς δεν το περιέστρεψες, αλλά τώρα το... Το περιστρέφει όλας. Μάλιστα. Αυτή η πλατφόρμα δουλεύει και για Macintosh, μήπως το γνωρίζεις? Μπράβο. Αυτό εδώ είναι στον browser. Μπαίνω στον browser και το κάνω από εκεί πέρα. Υπάρχει πρόγραμμα, δεν το εκατέστησα όμως. Δεν πέκανε με τίποτα. Και το έχω κατευθείαν από τον browser. Ας πούμε, μπορεί να πεις, ας πούμε, για το Linux. Απλά στο Linux, στην γραφίδα, όταν πάω να γράψω, κάπου μετά αρχίζει και τρέχει μόλις. Δηλαδή, δεν λειτουργεί καλά η γραφίδα εκεί πέρα. Ο browser δεν πηγαίνει καλά. Δεν μπορώ να κάνω δουλειά εκεί πέρα. Δηλαδή, το είχα δοκιμάσει από Linux. Δεν ήμουν έτοιμος να διδώ τη δουλειά, αλλά όταν το βγήκομαι στα βουνίδες, λέω εντάξει. Κατάλαβα. Απλώς, αν γίνεται σε Macintosh, είναι σαφές ότι, επειδή όλοι Macintosh έχονται με trackpad, ότι αυτό υποκαθίσταται από το trackpad, δεχομένως. Απλώς, με το trackpad, δεν πρέπει να γράφει με γραφίδα. Ναι, αυτό το ξέρουμε ακόμα. Ναι, ενδιαφέρον αυτό, έτσι. Ναι, είναι δύσκολο, δεν γράφεται. Πρέπει να γράψει κάποια πράγματα. Κατάλαβα τι λες, πολύ ωραία. Δηλαδή, ένας φιλόδογος μπορεί να κάνει πιο εύκολα μαθημάτια που είναι στις διαπράγματα, αλλά ο μαθηματικός... Το πάει στα οριά του. Ναι, έχω πάει στα οριά μου. Και εσύ και το σύστημα, έτσι, προφανώς όλοι είναι... Αλλά μεγέστη απόδοση, να κάνεις μαθηματικά, remote, με αυτόν τον τρόπο, είναι... Πολύ δύσκολο. Ναι. Πολύ ωραία. Τώρα, εντάξει, λύρω κάτι ωραία, όλα αυτά, καλά που μας λες, αλλά πώς γίνεται με τις ασκήσεις, ας πούμε. Ο απλός τρόπος είναι ότι τις κάνω στο σπίτι, τις φωτογραφίζω με τα σούπερ κινητά που έχουνε, τα στέλνουν στην υπεύθυνη και αυτού μου τα στέλνουν με email και τα βλέπω. Άρα υπάρχει σαν μυτ κανονικό και υπάρχει φάκελος... Όχι, όχι, τα στέλνουν στην υπεύθυνη με email και αυτού μου τα στέλνουν σε μένα. Δεν έχω εμπαθεί με τους αυτούς τους. Καταγράφονται στο σύστημα, δηλαδή αυτή είναι η εργασία του μαθητή. Τα στέλνω εγώ στην υπεύθυνη ότι έβαλα στον τάδελ αυτές τις ασκήσεις. Καταλαβαίνω, δεν λειτουργεί σαν σύστημα σαν μυτ, δηλαδή δεν λειτουργεί έμεσα μέσα ο email. Ναι, εγώ στέλνω στην υπεύθυνη, άσχετα από τον τάδελ, κανονικά στο email του καθενός. Καθενός, πολύ ωραία. Που η παιδιά είχε προς εμένα, αυτή προς εμένα και εγώ προς αυτή, γιατί θέλει τα παιδιά μετά. Εγώ είδα για πότε. Υπάρχει ρικόρντι, ο ρικόρντις του μαθητήματος εμφανίζεται κάπου εδώ κάτω, κάπου εδώ κάτω, γίνεται ρικόρντι, κανονικά όχι πάντα, δεν το έχουν εργοποιημένο. Εκτός αν, για παράδειγμα, ξέρω εγώ, υπάρχει, ας πούμε, κάποια κακή συμπεριφορά από τους μαθητές ή ο μαθητής δει κάποια κακή συμπεριφορά από κάποια καθηγητή που δεν είναι καλή, για παράδειγμα, τότε υπάρχει το ρικόρντι να το βάλουμε να δει τι γίνεται, ας πούμε. Και σου λέω ότι θα βάλω ρικόρντι σήμερα, να ξέρεις. Μάλιστα. Ας πούμε, για μια μαθητή, ας πούμε, απλά, της έκανε κάποιες παρατηρήσεις, έγινε λίγο, έγινε, ας πούμε, μια φασαρία, ας πούμε, και μου λέει, και έκανε φασαρία με την υπέθυνση, δηλαδή, γιατί απλά, θα της δείξει κάποια πράγματα, και μου λέει, θα βάλω ρικόρντι να δω πώς θα συμπεριφερθείς. Απλά, εντάξει, ας πούμε, πρέπει να υπάρχει κάτι για να υπάρχει και μια σπάρια. Είσαι βασικά, είσαι πατέρας, είσαι γονέας, το παιδί σου κάνει μάθημα, δεν είσαι με τον που κάνει μάθημα. Πώς το λέμε αυτό στα τουπέ, διασφάλιση ποιότητας. Διασφάλιση ποιότητας διδασκαλίας, δηλαδή, γι' αυτό γίνεται και η βιντεοσκόπηση. Εντάξει, για άλλο σκοπό, γενικούν τα μαθήματα επί πέδου α, σ, αλλά μας δίνει μερικές ιδέες που θα διασφάλιζαν γενικά την ποιότητα διδασκαλίας, όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Αν, ας πούμε, πατήσω και βγω από την επιφάνεια και ξαναβω, πάλι βλέπω ό,τι υπήρχε πάνω. Δεν λείπει τίποτα, ανοιχτά τα διδιά πώς ήταν, ό,τι θα γραμμένε. Αν θέλω να κλείσω το μάθημα να τελειώσει και χαιρετήσω τα παιδιά απλά, το κλείω, όπως σας είπα, για το κουμπάκι πάνω, αλλά μου εμφάνισε τελευταίο καιρό κάποιο μήνυμα εδώ, το οποίο σπάει τα νεύρα, και μου βγάλει και ένα κουμπάκι το οποίο κάνει ένα μενού που βγάζει και κλείνει το μάθημα από εκεί πέρα, αλλά δεν φαίνεται. Δεν φαίνεται, νιδέρα. Αν λείξει ο χρόνος και δεν έχει προλάβει να τελειώσει το μάθημα και έχει κάποιος άλλος, θα σε κλείσει αυτός μετά γιατί θα πάει να κάνει το δικό του μάθημα και θα σε πετάξει έξω. Οπότε πρέπει, θέλει ποσοχή. Ποσοχή είναι να μην κόψει το μάθημα έξω στη μέση και μην κλείσει το μάθημα, ή χωρίς έναν για. Τώρα μια στιγμή, γιατί άγγιξες ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα. Πόσος είναι ο χρόνος του μαθήματος. Δηλαδή προσπαθούμε και εμείς να το κάνουμε το χρόνο τα τρία, τέταρτα, αλλά όταν κάνεις πράγματα καινούργια όπως γίνονται σε ένα πανεπιστήμιο, είναι πάντοτε ο χρόνος ελεγχόμενος, κάνεις καινούργια πράγματα. Δεν ξέρεις τι αντιδράσεις θα έχει για παράδειγμα ο Νίκος έτσι, ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Παντελής έτσι. Πώς θα το πω, τι κάνεις σε αυτήν εδώ την περίπτωση, ποια είναι η δική σου εμπειρία του οργανισμού που δουλεύεις. Απλά προσέχω να μην βγω από την ώρα μου. Εάν βέβαια αλλιώς πηγαίνω και βλέπω ποιος άλλος έχει μαθήματο, αν δεν έχει κανένας και δώει ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάθομαι και παραπάνω να κάνω κάτι σχετικό που να έχουν πιθανόν. Άμα και εγώ, δηλαδή, παράδειγμα, θέλω για αύριο και δεν έχω το λάβει, σίγουρα δεν είναι γράφεις πιο αργά. Αν, ας πούμε, θα κάνεις κάποια πράγματα στον πίνακα ή στο χαρτί, θα κάνεις κάτι πιο λίγο εδώ. Δηλαδή, έχεις εκαθυστερή πάντα. Μάλιστα. Πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Τι σχέση έχεις, δηλαδή, είναι 10% παραπάνω, 50%, 100%? Προσπαθώ να το κάνω με την προσπάθειά μου να κάνω, ας πούμε, ένα 10% χάσιμο. Α, είναι πολύ μικρή η διαφορά στην ουσία. 10% χάσιμο. Αν με βοηθάει η μαρτύση, αν δεν με βοηθάει, μπορεί να πάει και 20%. Το οποίο σημαίνει, στους 45 λεπτά, μπορεί να πέσει έξω ο καθηγητής, έτσι, γύρω από 5 μέχρι 10 λεπτά. Αυτό ήθελα να καταλήξω. Ναι, εξαρτάται. Τώρα, εξάλλα το μάθημα, τι μάθημα είναι, τι απαιτήσεις έχει. Ναι, αυτό, ξέρετε, δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, δηλαδή είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα. Δηλαδή, πολύ καθηγητές, πολύ μαθητές, όλα είναι... Επειδή υπάρχει κάτι, το οποίο, ας πούμε, είναι το πιο σημαντικό που είναι, έχει πρόβλημα, δηλαδή, είναι η ομιλία. Πολλές φορές δεν τους ακούω, ή δεν με ακούν κατά καλά, ή ακούω τη φωνή μου, ή την ακούω λίγο μετά, ή την ακούω πάνω τη στιγμή που μιλάω, και δεν μπερδεύομαι, ή την ακούω λίγο μετά που πάνω να πει ο μαθητής, και πέφτει η φωνή μου και δεν ακούω τι λέει. Μπορεί να μην τον ακούω καθόλου. Κάποιες φορές. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, κάποια παιδιά είχαν πρόβλημα, εντάξει, το μεταθέσεις από το μάθημα άλλη μέρα, είναι κάποια θέματα που είναι δικτυακά. Δεν ξέρω από δικτυακά. Μάλιστα. Πολύ ωραία. Και δεν έχουν ποτέ όλα αυτά. Κάποιες δυνατότητες, αυτοί που μπόρεσαν και κατάφεραν. Ευχαριστούμε πολύ. Από το προηγούμενο μάθημα που μιλήσαμε για παρεμφεροί θέματα, από την προηγούμενη ώρα που είχαμε την πολύ ωραία παρουσίαση του Θωμά Μιλωνά, που μας είπε πώς δουλεύει ένα σύστημα κάθετης υποστήριξης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου, συνεχίζουμε για να δείξουμε την υποστήριξη που παρέγεται σε live streaming. Δηλαδή, η παρουσίαση που είναι προηγουμένως και η προηγούμενη που είχαμε την προηγούμενη Παρασκευή, μας έδειξαν ότι υπάρχει τρομερή δυνατότητα διάδρασης μέσω διαδικτύου, σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Το καινούργιο στοιχείο το οποίο έρχεται και φαίνεται σε αυτό το μάθημα με τη βιντεοσκόπηση, είναι το live streaming. Δηλαδή η βιντεοσκόπηση, παρόλο που γίνεται πειραματικά και στα πλαίσια εκπαιδευτικού έργου και σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των μαθημάτων σε αλφασίν σε όλο το πανεπιστήμιο, ουσιαστικά εισάγει την έννοια ότι τα πολυμέσα και το streaming είναι κάτι που καλό είναι να μπει στη ζωή μας. Σαν πληροφορική, γιατί πολλοί είστε των πληροφοριακών συστημάτων και δεν τα εστιάζετε μόνο στην εκπαίδευση, λέμε πως το streaming καλό είναι να μπει σχεδόν σε όλους τους τομείς του δημόσιο βίου. Δηλαδή οτιδήποτε σημαντικό γίνεται, τι να γίνεται να βιντεοσκοπείτε. Δεν κοστίζει πολύ, δηλαδή όλα τα σημαντικά έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή από σημαντικές δίκες, από σημαντικά πράγματα το ένα το άλλο, καλό είναι να καταγράφονται. Και η καταγραφή και η άμεση διάδραση του γεγονότος, η άμεση, ας πούμε, στα αγγλικά dissemination, η άμεση αναμετάδοση, η διασπορά του γεγονότος, γίνεται πάρα πολύ εύκολα και σε πραγματικό τρόπο με streaming. Μια πολύ ωραία διάλεξη που γίνεται στο πανεπιστήμιο, μια πολύ ωραία εκδήλωση που γίνεται στο πανεπιστήμιο. Οπωσδήποτε πολύ πιο ωραία είναι να μπορώ να έρθω και να παρακολουθήσω τον Παναγυρικό της 25ης Μαρτίου, της 28ης Οκτωβρίου εδώ στο πανεπιστήμιο, να ακούσω και την ορχίστρα που θα παίξει πάρα πολύ ωραία, αλλιώς ακούγεται η ορχίστρα live έτσι και αλλιώς μέσα από τα ηχεία και το live streaming, αλλά υπάρχει πολλής κόσμος ο οποίος δεν μπορεί να είναι παρόν και το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για το live streaming αυτών εδώ πέρα των εγκαιγονότων. Άρα το streaming σημαίνει αποστολή των δεδομένων, συνήθως ήχο και βίντεο, ναι βίντεο στις μέρες μας, μην το περιορίζουμε μπορούμε αν το κάνουμε, με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει την επεξεργασία πριν τελειώσει εντελώς η λήψη, δηλαδή σχεδόν πραγματικός χρόνος. Άντε με κάποια μικρή καθυστέρηση, ξέρω πέντε λεπτόν ας πούμε, για να υπάρχει κάποιου είδους monitoring, που είναι πολύ σημαντικό για να μην γίνουν διάφορες φύσεως ατυχήματα. Τα βίντεο κλιψέι στο σελίδες είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα. Και υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, πολλά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στη Θεσσαλονίκη, που προβέλουν πλέον μαζικά σε βίντεο streaming και δι' αυτό προβάλλουν τις δραστηριότητές τους, επειδή αυτές είναι ας πούμε μεγάλο ενδιαφέροντος για το γενικό κοινό. Από τεχνικής πλευράς έχουμε το progressive streaming, που είναι η προοδευτική λήψη. Δηλαδή αυτό σημαίνει και μπορώ να δω το αρχείο σε ζωντανό σχεδόν πραγματικό χρόνο, στην πράξη πάλι κάποια μικρή καθυστέρηση που μπορεί να είναι από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το φόβο από ατυχήματα, είτε από καλά ατυχήματα είτε από κακά ατυχήματα. Ας πούμε καλό ατύχημα να ξαφνικά κόπει το φως για δυο λεπτά ας πούμε, δεν προκαλεί άλλες παρενέργειες. Κακό ατύχημα να μπουκάρουν κάποιοι και να έχουμε τράβα, ας πούμε δεν θέλουμε να τα δείξουμε στον γενικό κοινό. Συνήθως τελευταία αρχίζει να παίζει και η δυνατότητα του κατεβάσματος, δηλαδή προσέξτε το YouTube που είναι το πιο καλαστικό παράδειγμα και ο μεγάλος κοινωνικός τόπος που όλοι μαζευόμαστε για να δούμε γεγονότα. Τι έλεγε με διαφορά ορών ενδεχομένως, σου δίνουν τη δυνατότητα να το δεις και να το κάνεις με κάποιο τρόπο download. Αλλά το YouTube τι δεν είχε, τη δυνατότητα του live streaming την οποία την εισάγει κάνοντας τα κανάλια. Με την ίδια λογική τα κανάλια που δεν έχουν δυνατότητες YouTube τι κάνουνε, κάνουνε live streaming αλλά ταυτόχρονα σου δίνουν και τη δυνατότητα να κάνεις download για κάτι ενδεχομένως που έγινε live streaming την προηγούμενη μέρα. Γιατί αν δεν πρόλαβες εσύ να το καταγράψεις την ώρα του live streaming, να το πω με λίγα λόγια, αυτό χάνεται. Και πού πάει, και πάει σε μια υποδομή τύπου YouTube, οπότε τι θα είναι το ερώτημα για το κανάλι, θα γίνω εγώ δεύτερο YouTube. Δεν είναι τόσο εύκολο πάντοτε, κάτι τις ερωτήσω όμως, δυνατά για να το καταγράψεις κάμερα. Το YouTube μερικές φορές μπορεί να κάνει κατευθείαν streaming κάποιος μεγάλος δρομός, δεν ξέρω αν κάνει κατευθείαν κανάλι μέσα του κάτους του φίλου αλλά όταν έχει μιλάει στην γλώσσα, σφαρτική αναχείριση πάνω πάνω παιδίς, γίνεται κατευθείαν streaming. Και αυτό δεν ξέρω αν μπορούν να το καταγράψουν, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Ναι, οι οργανισμοί τώρα αναπτύσσουν τεχνολογίες μέσω της HTML5, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ πέρα, βλέπετε, αν το χάσω την ώρα που παίζει, επειδή αυτό είναι ενδιαφέροντος. Για να πάω στο ίντερνετ σημαίνει ότι δεν μπορέσα να είμαι παρόν στην εκδήλωση, πώς μπορώ να την κατεβάσω. Γι' αυτό δίνουμε δυνατότητα τα πρόσφατα γεγονότα τουλάχιστον να μπορούμε να τα κάνουμε κάποιου είδους downloading και αυτό θέλει να τονίξει αυτή εδώ η φράση στην διαφάνεια που βλέπετε. Δηλαδή ότι συμπλεκόμαστε μεταξύ πραγματικής ροής και αποφύκευσης γεγονότων. Κάποιου είδους, ας πούμε, YouTube, κάποιου είδους μαγαζιού. Το true streaming, το πραγματικό streaming, όπως το έκαναν πλατφόρμες σαν το iStream έτσι παλιότερα κτλ, δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα, είναι πρωτόκολο ροής για τον έλεγχο της μεταφοράς. Μπορεί να είναι προσαρμοστικό που σημαίνει ότι κάποιες παράμετρη του streaming αλλάζουν on the fly. Ας πούμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι με το high quality streaming. Μήπως ξέρετε γιατί? Προφανές, παρακαλώ. Δυνατά μόνο για να το γράφει η κάμερα. Έτσι μπράβο. Αν εσύ έχεις κάποια φορητή συσκευή και είσαι στο Wi-Fi του λεωφορείου που σε πάει στην Αθήνα, είναι φανερό δεν μπορείς με τίποτα να κατεβάσεις high quality. Γιατί όμως να χάσεις την ευκαιρία να δεις το γεγονός έτσι? Από την άλλη γιατί να μην το γράψει high quality η κάμερα, αφού οι πιο πολυδέκτες πιάνουν high quality στις μέρες μας. Αυτά πρέπει να λυθούν. Δηλαδή καλό είναι τα γεγονότα να προσφέρονται προσαρμοστικά, να αλλάζει ο ρυθμός μεταφοράς, δηλαδή να φροντίζουμε για αυτούς που είναι στο low level φάσμα, στο κάτω μέρος των δυνατοτήτων αναμετάδοσης, αυτούς που θα λαμβάω να στο πω στην πράξη με 3-4 Mbps, αλλά με 3-4 Mbps δεν έχω high quality. Αν δεν πάω στα 8-9-10 Mbps δεν λαμβάνω high quality σήμα. Πολλοίς κόσμος στο σπίτι του λαμβάνει high quality σήμα και ουσιαστικά θέλω high quality. Γι' αυτό βγαίνουν όλα τα γεγονότα να φαβείται σε 2 ή 3 ποιότητες. Σε low quality, σε medium quality και σε high quality για να καλύψουν ακριβώς αυτές εδώ τις ανάγκες. Τώρα, οι κατηγορίες του streaming είναι το on demand. Σε αυτήν εδώ την περίπτωση εσείς, εμείς, εγώ, ζητάμε κάποια συγκεκριμένη ταινία να τη δούμε την ώρα που τη ζητάμε. Και είμαστε απομονωμένοι από όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Δηλαδή δεν λογαριάζουμε πόσοι άλλοι μπορούν να θέλουν την ταινία ταυτόχρονα μας, αλλά εγώ τη θέλω τώρα, αν μπορείς να μου τη δώσεις. Αυτή είναι η παροχή υπηρεσιών, την οποία σου ζητώ να μου κάνεις. Υπάρχει όμως και το real-time streaming, το οποίο ταιριάζει πιο πολύ στις εκπομπές τύπου τηλεόρασης. Δηλαδή βλέπετε με ένα ψηφιακό τρόπο τα διάφορα iStreams, τα διάφορα YouTube, Daily Motion, Vimeo, οτιδήποτε είναι από αυτά εδώ, τα λειτουργούν σαν stream-line υπηρεσίες. Προσφέρουν ουσιαστικά real-time streaming που ταιριάζει πιο πολύ στην τηλεόραση. Τώρα το εκπέμπω και πάρτε το τώρα όλοι. Μην ζητάτε να το δείτε με πέντε λεπτά. Καθυστέρησε, το κάνετε reward και τα λοιπά, η φόργα του δε γίνεται καλά του σε άλλους. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα τα οποία έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και ψάχνουμε αναλλακτικές λύσεις αν η πρώτη επιλογή δεν λειτουργεί. Εδώ είναι που αναπτύσσονται τεχνολογίες ψηφιακών μέσων. Εδώ θέλουμε να δούμε σε τι πορτόκολλο γίνεται η εγγραφή του προϊόντος. Μετά να μπαίνουν τα δίκτυα που λένε με ποιον τρόπο αυτό μεταφέρεται σε μαζική κλίμακα. Και εδώ μπαίνουν διάφορα προβλήματα, έτσι, από προβλήματα του καινούριου τύπου τηλεόραση που έχουμε, όπου το καινούριο τύπου τηλεόραση είναι κλασική τηλεοπτική εκπομπή, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάποιο είδους streaming, έτσι. Συμπλέκονται ως έναν βαθμό αυτά εδώ πέρα τα δύο. Και φαντάζομαι όλοι είστε πολύ πιο ευχαριστημένοι με τον καινούριο εξοπλισμό της τηλεόρασης που έχουμε σε σχέση με τον παλαιότερο, που ήταν τελώς παθητικός. Τώρα υπάρχει κάποια δυνατότητα προγραμματισμού, κάποια δυνατότητα ελέγχου κτλ κτλ. Από πλευράς δικτύων, γιατί είναι δικτυακό ζήτημα, έχουμε τα πρωτόκολλα στα οποία παρεβαίνει το streaming. Το ISO όπως ξέρετε ως μοντέλο να φοράσει έχει εφτά επίπεδα. Στα χαμηγά επίπεδα δεν αλλάζει κάτι, αυτά θεωρούνται πως μένουν ως έχουν, αλλά τα πρωτόκολλα streaming αρχίζουν να παίρνουν στα τρία μεγαλύτερα επίπεδα, όπως είναι το transport layer, που είναι υπεύθυνο για τη λήψη δεδομένων, για το session layer, το οποίο προχωράει λίγο πιο πάνω και ούτω καθεξής. Και φυσικά το presentation layer, το οποίο καθορίζει το τι βλέπουμε εμείς. Συνήθως τώρα οι διάφοροι πάροχοι, χωρίς να μας πούμε πολλές λεπτομέρειες, παρεβαίνουν, παρεβαίνουν και στο application layer, έτσι presentation layer, application layer, τα ψηλότερα 3-4 επίπεδα του 7 στρωμάτων πρωτοκόλου, λύνουν κάποια ζητήματα και εμείς προσπαθούμε να παίξουμε το interface, δεν αντιλαμβανόμαστε τα ζητήματα, δεν κάνουμε κάτι εκεί πέρα, προσέξτε ποιος, ο πάροχος. Γι' αυτό ξαφνικά εκείνο δεν υπήρχαν πάροχοι, εμφανίστηκε η DJ ως πάροχος ψηφιακού σήματος και αν μιλάμε για κινητά τηλέφωνα, όπως ξέρετε, εμφανίζεται το καινούριο πρωτόκολλο το 4G. Έτσι, που έρχεται να λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Ορίστε Γεωργό, δυνατά για να σε γράφει κάμερα. Αυτά είναι πολύπλοκα προβλήματα που πρέπει να γίνουν κατανοητά από αυτούς που παίρνουν τους αποφάσεις, γιατί οι ρατιοσυγνώτητες θεωρούνται εθνικός πλούτος. Δηλαδή από αυτά μπορεί το κράτος να βγάλει κάποια χρήματα, μπορεί να τα νικιάσει, όπως νικιάζει ένα σωρό άλλα πράγματα. Δηλαδή, πώς να το πω, απλώς η όλη μεθόδευση του streaming με ψηφιακό τρόπο δημιούργησε την έννοια του πάροχου, αυτού δηλαδή που κινείται στα δύο-τρία ανώτερα στρώματα του δόση πρωτοκόλου, κυρίως το presentation και application layer και εκεί πέρα να βάλει τη δική του υποδομή. Το κράτος όπως είπες αγαπητέ Γιώργο, μη όντας έτοιμο να καναλάβει αυτήν εδώ πέρα την ευθύνη, βρήκε την εύκολη λύση που ήταν να τα αναθέσει σε κάποια ιδιωτική εταιρεία. Όμως αναθέτοντάς τα σε ιδιωτική εταιρεία έλυσε μεν το πρόβλημά του, αλλά υπάρχει υποψία πως είτεν αγνοία είτεν γνώση τα ξεπούλησε, τα έδωσε δηλαδή σε πολύ πολύ χαμηλή τιμή. Είναι σαν να έχεις εσύ ας πούμε ένα καλό μαγαζί που είναι ποιμήνες ανίκιαστο και να θέλεις να το νικιάσεις. Ξέρεις πόσο αξίζει αυτό το μαγαζί, αλλά δεν μπορείς να βρεις ενοικιαστή που θα σου δώσει αυτά τα λεφτά. Τι κάνεις? Εδώ αρχίζουν να δεις δύσκολα ερωτήματα. Δεν είναι και τεχνικής φύσεως, είναι και πολιτικής φύσεως και οικονομικής φύσεως. Όλα αυτά ανακατεύονται και συμπλέκονται και δημιουργείται ένα εκκληκτικό μείγμα. Για όσους έχετε κατεύθυνση δικτύων, να τα πρωτόκολλα streaming που εφανίζονται είναι το User Datagram Protocol, το Real-Time Transport Protocol και φυσικά το HTTP Live Streaming, το οποίο είναι αυτό που είναι υπεύθυνος επίπεδο application κυρίως για να φύσει σε εμάς το streaming. Δηλαδή, αν δεν δούλευε αυτό εδώ το πρωτόκολλο, δεν μπορούμε να έχουμε streaming μέσω του browser. Άρα δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις ωραίες εφαρμογές της HTML5. Θα θέλαμε κοντολογής αν δεν δούλευε αυτό εδώ το πρωτόκολλο, θα θέλαμε ειδικές εφαρμογές, κάθετες εφαρμογές, οι οποίες θα χρησιμοποιούσαν αυτά εδώ τα δύο πρωτόκολλα και έτσι γνώρισα εγώ το streaming πριν περίπου 20 χρόνια, τον καιρό που γεννιώσασταν εσείς συμπλήν, όπου δεν υπήρχε υποστήριξη μέσω του HTTP πρωτοκόλου για streaming και κατά αυτόν εδώ πέρα τον τρόπο κάναμε το live streaming, δηλαδή με ειδικές εφαρμογές και κάθετα συστήματα και πρωτόκολλα. Για να πούμε μερικά πραματάκια για το UDP, που είναι το User Datagram Protocol. Το User Datagram Protocol καθορίζει ουσιαστικά τα όρια του streaming. Δηλαδή πόση μπορούν να πάρουν μέρος στο streaming. Προφανώς αν είμαστε κάποιο ίδρυμα σαν το πανεπιστήμιο, λέμε κοίταξε στην αίθουσα τελετών θα μαζευτούν το πολύ χίλια άτομα, άντε και 100-200 άτομα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με live streaming. Τι γίνεται όμως αν είναι μια εκδήλωση πολύ μεγάλο ενδιαφέροντος και ξαφνικά εκδηλώσουν ενδιαφέρον 200.000 χρήστες για να δουν αυτό εδώ το πραγματάκι. Μπορεί το σύστημά μου να αντέξει ξαφνικά εκεί που ήταν φτιαγμένο 100, 200, 300, σε μπάση περιπτώση τριψήφιο αριθμών χρυστών να πάει σε πενταψήφιο αριθμό χρυστών. Και βλέπετε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα πληροφοριακά συστήματα μεγάλης κλίμακας από το TaxisNet, που είναι το πιο διαφόρητο για τις βλάβες που βγάζει, έτσι, γιατί είναι εντάξει τη σημαντική υποχρέωση της συλλογής και της πληρωμής των φόρων και όταν γίνεται ένα λάθος που επηρεάζει 500.000 φορολογούμενους, καταλαβαίνετε τι γίνεται τις επόμενες μέρες στην εφορία. Ή τι κοινωνικό πρόβλημα δημιουργεί στα καφενεία, έτσι. Συζητάνε για μια εβδομάδα, ας πούμε. Τώρα το UDP που είναι παλιό πρωτόκολλο, θεωρείται ελαφρύ σε σύγκριση με το TCP και ουσιαστικά εκεί που αρχίζει να μπάζει κάπως σε σχέση με το TCP, το Transport Control Protocol, έτσι, είναι ότι εκεί που αρχίζει να μπάζει είναι τι γίνεται σε περίπτωση που το σύστημα είναι στα όρια του και αρχίζει να χάνει πάκετα δεδομένων. Δηλαδή εσύ αρχίζεις να πιάνεις το σήμα σου με προβλήματα, μία το πιάνεις, μία το χάνεις, έτσι. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ. Το UDP έχει να κάνει δεδεώσεις κάθε φορά και διότι αυτοί αυτοί καθυστερούν, γι' αυτό γίνεται ουσιαστικό. Ενώ το άλλο που δεν κάνει τέτοια δεδεώσεις και χάνουν κάποια ομιλία που δεν ακούει δηλαδή, δεν γίνεται καθαρά, δεν διακλίνεται καλά από αυτοί ας πούμε ή άμα χρεινά πίξελα ας πούμε πάνω, δεν το βλέπει το άλλο στο σκάι και πάνω. Έτσι, απλώς εδώ συμπλέκονται δύο προβλήματα, δηλαδή συμπλέκονται προβλήματα του πρωτόκολου κωδικοποίησης του σήματος, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν τέσσερα ας πούμε. Αυτό για να πετύχει κάποιο είδους συμπίεση, όπως ξέρετε χρησιμοποιεί κάποιο έλεγχο από τον προηγούμενο καταστάστο. Είναι δέλτα σύστημα. Μεταφέρει τις αλλαγές που έρχονται και δεν μεταφέρει εξ ολοκλήρου την εικόνα κάθε φορά. Αν μου χαθεί για παράδειγμα το σήμα για ξέρω εγώ 20 δευτερόλεπτα, τι συνέπειες θα έχει αυτό για τα επόμενα 20 δευτερόλεπτα. Άρα το σύστημα αμέσως θα επανέλθει στην ομαλότητα ή για 10 δευτερόλεπτα θα βλέπω κάποιες στολούρες στην οθόνη. Τα ξέρετε αυτά έτσι. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε επίπεδο δικτύων. Δηλαδή αν αρχίζω για 10 δευτερόλεπτα να μην έχω καλή λήψη. Προφανώς όλες οι επιβεβαιώσεις και όλοι οι έλεγχοι της ορθής λήψης των πακέτων στο στρώμα TCP βγάζουν προβλήματα. Άρα δεν ξέρω τα πακέτα μου αν φτάνουν άρτια ή προβληματικά. Δηλαδή και σε επίπεδο δικτύων θέλω λίγο χρόνο για να επανακάμψω και σε επίπεδο αναπαραγωγής του σήματος χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το μορφωποιήσω σωστά. Άρα αν αυτό γίνει μια φορά στα 10 λεπτά και κατ' αρχής 10-15 δευτερόλεπτα δεν είναι και ένα σημαντικό πρόβλημα για live streaming. Αν όμως το σύστημα είναι στα όριά του και αυτό γίνεται κάθε λεπτό είναι φανερό πως το σύστημα έχει μετά αποτύχει. Δεν φοβήθηκαν όλοι και δώσαν το σήμα στην DJA. Αλλά η DJA επειδή ακριβώς λειτουργεί ως ιδιωτική ιτερία που έχει αντικείμενο τη μεγιστοποίηση του κέρδους βασικά ιδιωτικές ιτερίες να επιβιώσουν θέλουν. Δεν μπορούν ιδιωτικές ιτερίες να δουλεύουν με χασούρα. Για αυτό επιβιώχουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Το κράτος μπορεί να δουλεύει με χασούρα. Τι προβλήματα μας έβγαλε σε πρώτο στάδιο η DJA. Δηλαδή αποτέλεσε μία λύση για τη διαμεταγωγή του σήματος στην επικράτεια αλλά το σήμα έφτασε πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αλλά ένας που μένει στη Φλόρινα ή ξέρω εγώ στο Κυλκής, στα βόρεια μέρη του Κυλκής, μπορεί να μου λέει ότι πιο πολύ πιάνω το ραντιο-τελεβίζιον Κουμάνοβο παρά την R3. Έτσι και εκεί αρχίζονται προβλήματα. Μας ενδιαφέρει τώρα πάρα πολύ πώς εφαρμόζονται αυτά εδώ πέρα τα πράγματα γιατί υπάρχει και real-time control στις συσκευές τύπου Android και iOS που είναι αυτές οι συσκευές που όπως λέμε θα αποτελέσουν την πλειονότητα των συστευών λήψης ραντιο-τελεπτικού σήματος τα επόμενα έτη. Όχι ότι είναι καλύτερες, αυτή η συσκευή είναι καλύτερη, η τηλεόραση βασικά, η οθόνη, αλλά πολλοίς κόσμους επειδή θα κινείται πολλά σημαντικά γεγονότα τα βλέπετε μέσα από αυτές οι συσκευές. Και εν πάση περιπτώσει ήδη στατιστικές μας λένε και οι μετρήσεις και οι πωλήσεις ότι αυτές οι συσκευές έχουν σχέση με αυτές τέσσερα προς ένα αυτή τη στιγμή. Τέσσερις καλές συσκευές αυτού του είδους αντιστοιχούν σε μια συσκευή αυτού του είδους τηλεόραση μόνιτορ. Τέσσερα προς ένα είναι. Και η τάση ξέρετε για πόσο πάει. Για οχτώ προς ένα. Για δέκα προς ένα. Άρα είναι λογικό πως όλοι οι υπάροχοι θα θέλουν να πιάσουν και αυτές οι συσκευές. Τα βλέτες λέω και κινείται βασικά τα βλέτε σε πρώτη φάση κινητάει στο αργότερα. Δηλαδή αυτό τι σημαίνει στην πράξη ότι αυτή η βιντεοσκόπηση που κάνουμε τώρα καλό είναι να με ρημνηθεί ώστε η πλατφόρμα διάχεισής της να καλύπτει και συσκευές τύπου Android και iOS σε περίοδο τουλάχιστον του ταμπλέτας. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά. Να εδώ πέρα τα βλέπουμε παραστατικά έτσι. Εδώ είναι ο server που καταγράφει το γεγονός. Υποτίθεται εδώ πέρα υπάρχει ολόκληρο δίκτυο λήψης οπτικών ακουστικών δεδομένων. Αυτά έρχονται στο server και αυτά εδώ πέρα αρχίζουν να φεύγουν. Στο επίπεδο του RTP αυτό που φεύγει είναι βίντεο και audio που πηγαίνει στους διάφορους clients αλλά σε επίπεδο RSTP δηλαδή το πως το ελέγχουν οι δικτυάδες είναι το control και το information. Και ένα σημαντικό πράγμα του control και του information είναι πόσοι θα είναι αυτοί συνδεδεμένοι. Τα datagram σε πόσους ανθρώπους θα πηγαίνουν δηλαδή. Κάθε client δημιουργεί ένα δίκτυο δημιουργεί ένα datagram αν το βλέπαμε δηλαδή αυτό από μια άλλη όψη τη δικτυακή του υποδομή θα βλέπαμε πως υπάρχει εδώ ένα κεντρικό hub εδώ που γίνεται το event κάποια σχορητικότητας και γύρω από αυτό το hub αρχίζουν να αναπτύσσονται διάφοροι clients. Και αυτοί οι clients καθώς αναπτύσσονται αλλού περισσότεροι αλλού λιγότεροι θέλουν σωστή λήψη του σήματος δηλαδή πρέπει να αναπτύσσουν αυτά εδώ πέρα τα datagrams. Τώρα το πρόβλημα που δημιουργείται εδώ είναι ότι για εμπορικούς λόγους για παράδειγμα ένας πάροχος σαν την Τιτζέα λέει κοίταξε τώρα έχουμε κανένα ξεχασμένο χωριό στη Θράκη ή σε κάποιο νησί του Αιγαίου δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για να κάνουμε αυτήν την δικτυακή υποδομή αυτά τα datagrams αλλά ας πιάσουμε αυτήν την δικτυακή υποδομή. Αλλά ας πιάσουμε για παράδειγμα Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα μεγάλες πόλεις που περίπου με τα ίδια χρήματα με τις ίδιες υποδομές καλύπτω πολύ περισσότερους clients. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το τεχνικό πρόβλημα που έχουμε με τους πάροχους τύπου την Τιτζέα και φυσικά αυτό αφήνει παραπορεμένους τους κάτοικους να αναπτύσσουν αυτά τα datagrams. Φυσικά αυτό αφήνει παραπορεμένους τους κάτοικους των ακριτικών περιοχών και είναι και εθνικό θέμα έτσι. Τώρα ας πούμε να σπουμένει ξέρω εγώ στην Αριβέα να πιάνει ραντιοτελεβίζιον κουμάνοβο ας πούμε και να μην πιάνει τα εθνικά κανάλια. Το δεύτερο θέμα το οποίο δημιουργείται είναι η χωρητικότητα του καναλιού δηλαδή πόσοι τέτοιοι clients μπορούν να μπουν εδώ πέσα και να εξυπηρετηθούν από τον πάροχο. Άρα είναι θέμα χωρητικότητας δικτύου και από ένα σημείο και μετά είναι και θέμα διανομής βίντεο και audio. Αν είναι on demand δημιουργούνται προβλήματα ευτυχώς οι πάροχοι τύπου Τιτζέα δεν το παρέχουν on demand. Τώρα το εκπέμπο όποιος το πιάνει το πιάσε. Γιατί άμα αρχίζει ο καθένας να λέει ξαναπέξω, ξαναβάλτω κτλ πιθανώς να μην μπορεί να αντιποκριθεί ο server σε αυτό το επίπεδο. Θα τις διανομήσει δηλαδή του ψηφιακού σήματος. Λοιπόν πάμε τώρα στο σημαντικό πρωτόκολλο που είναι το HTTP streaming. Από την εταιρία Apple και τις συναφείες εταιρίες έχει υλοποιηθεί ως quick time πλατφόρμα λογισμικού. Και έχει κάποιες ρυθμίσεις κυρίως για το πώς μεταφέρεται μεταξύ Firewall οι proxy servers. Θα έλεγε κανείς είναι σημαντικό θέμα να μιλάμε σε αυτό το επίπεδο για proxy servers. Καλή ερώτηση λέει ο συνάδελφος ο Θωμάς τι είναι ο proxy server. Λοιπόν θα το πούμε απλά λόγια χωρίς να φτάσουν. Πρόxy server είναι κάποιος ενδιάμεσο server που λαμβάνει πρώτα το σήμα και μετά μας το δίνει. Ωραία θα έλεγε κανείς και γιατί χαζόσαι να πας σε proxy server. Μπορείς να πάρεις το σήμα κατευθείαν γιατί να πας σε proxy server. Δυνατά μόνο για να ακουσήσεις την κάμερα. Λοιπόν θα μπορούσε ο proxy server να είναι πιο δυνατός από αυτό που έχεις εγγραφέσει. Και να μπορείς να κοινικιάσεις και να μπορέσεις να στέλνεις το σήμα στους όλους τους διπλάνες. Μάλιστα. Μας δίνει μια θετική όψη ο Παντελής ο συνάδελφός σας και λέει ο proxy server είναι δυνατός. Μπορεί να κάνει θαύματα έτσι. Δηλαδή είναι σε κάποιο χώρο σε κάποιο δίκτυο να πάρει το δικό σου σήμα και να το μεταδώσει εκεί. Για παράδειγμα μαζί με την ψηφιακή τηλεόραση μας ήρθε και το BBC χωρίς να έχουμε δορυφορικό εξοπλισμό. Δηλαδή πιάνουμε ένα δορυφορικό κανάλι μέσω ενός proxy server που δουλεύει για το BBC και είναι η DJ, τέλος πάντων, η εθνική πλατφόρμα ραδιοτελεόρασης που έχουμε και τα λοιπά. Όμως υπάρχουν και αρνητικά προβλήματα με τον proxy server. Παρακαλώ. Αν παίξει ο proxy server ο πρόεδρος θα κάνει σημασία. Μάλιστα, αν παίξει ο proxy server όπως έκανε ο πρόεδρος τουρκίας Ερντογάν, ας πούμε, κόβει τη τηλεόραση για μια ολόκληρη χώρα. Δηλαδή 80 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφόρηση. Άλλο μειονέκτημα? Εγώ για την αρνημία θα έλεγα. Έτσι, μπράβο. Δηλαδή, βασικά αυτό είναι και την αρνητική. Όχι, πες μας και την θετική όπως και την αρνητική. Αυτό σημαίνει και την ασφάλεια του διαδικτύου. Αυτές τις αφόρες, κάπως και τα διευθυντωσία, όταν έπαισε το δίκτυο, μπορούσαν να σπάσουν την ασφάλεια του τύπος που είχε βάλει ο Ερντογάν και να μπορούν να μπουν στο proxy server στο Twitter. Έτσι. Ακούσαμε την άλλη όψη που είναι πολύ σημαντική, έχει να κάνει με την ασφάλεια του διαδικτύου που είναι ένα πολύ σοβαρό δικτυακό ζήτημα. Η ασφάλεια έχει παραμέτρους οικονομικές. Δηλαδή, για παράδειγμα, εγώ θέλω να εκπέμψω αυτή την εκπομπή. Τα έχω βρει, για παράδειγμα, με την Ιταλία, όπου η Ιταλία πλήρωσε, ξέρω εγώ, για να πάρει την εκπομπή μου 3 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε, πολύ ευχαρίστως που δίνω την εκπομπή μου. Καταδείξτε την, ξέρω εγώ, στους θεατές σας, αλλά η Ελλάδα, για οικονομικούς λόγους, δεν μου πλήρωσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ και έτσι δεν θέλω να εκπέμπεται αυτή η εκπομπή. Στην Ελλάδα σας έχει τύχει. Πολλές φορές δεν μπαίνουμε σε YouTube και άλλα κανάλια που μας λένε αυτό το σήμα δεν είναι διαθέσιμο στη χώρα σου. Είναι καθαρά δικτυακό θέμα και έχει να κάνει με οικονομικές παραμέτρους, μασφαλιστικά μέτρα με χίλια δυο πράματα που μπορεί να παίζουνε. Οπότε, εσύ τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση? Συνδέεσαι με έναν proxy server της Ιταλίας ενώ είσαι στην Ελλάδα και πας και το βλέπεις χωρίς να τρέχει τίποτα. Δηλαδή το σύστημα νομίζει ότι εσύ έχεις συνδεθεί με δικό σου proxy server έτσι εσύ συνδέσαι με proxy server σε επίπεδο client. Εδώ μιλάμε βέβαια ότι αυτός κάνει την εκπομπή σε επίπεδο proxy server σε επίπεδο εκπομπής. Είναι proxy server server ας το πούμε αυτός ενώ εσύ είσαι proxy server σε επίπεδο client. Το client σου δηλαδή εμφανίζεται με διεύθυνση Ιταλίας κοντολογής. Και έτσι ξεγελάς τις όποιους περιορισμούς και όπως πολύ καλά είπες έγινε στην Τουρκία που όλοι ξέρανε με κάποιον proxy server άλλης χώρας και κανονικά νομίζω πως ήταν στο Twitter. Οπότε τι αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση της γείτονος να κόψει το ίντερνετ. Δηλαδή σου λέει αφού δεν μπορώ να κόψω σε υψηλό επίπεδο το πώς πάτε εσείς στην πληροφορία σας κόβω εντελώς το δρόμο. Σας κόβω το ίντερνετ. Μπείτε μόνο με δορυφορικό σήμα αν έχετε. Περίπου σχηματίστηκε μια εικόνα το πώς δουλεύει το σύστημα. Δηλαδή υπάρχουν θέματα ασφάλειας εδώ. Προσέξτε θέματα εθνικής ασφάλειας αυτόν το πολύ βασικό γιατί πολλές φορές το live streaming δεν έχει να κάνει μόνο αν μεταδίδουμε το like και prayer της Μαντώνα αλλά έχει να κάνει και με πληροφορία που είναι διαβαθμισμένη και εθνικής ασφάλειας. Δηλαδή μη να μάθουμε ότι παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό μιας χώρας με proxy server και ποιος ξέρει πού βρισκόταν αυτή και τα λοιπά. Έχει να κάνει με ασφάλεια σε δεύτερο επίπεδο που είναι το οικονομικό επίπεδο δηλαδή αυτά πληρώνονται άραν ο παραγωγός κάνει μια εκπομπή για την οποία δεν πρόκειται να πληρωθεί και όλοι την παίρνουν κλεψίτη πάει μέσω proxy server αυτή η παραγωγή δεν θα γίνει ποτέ. Δηλαδή η πλατφόρμα της DJ ας το πούμε τις ονοματισμένα και την καταλάβουμε όλοι θα καταρρεύσει αν δεν μπορεί αυτή να εισπράξει τα κόμιστρα αυτή υποτίθεται είναι μια πλατφόρμα η οποία κάνει ας πούμε θέλει τα δυόδειά της ας το πούμε παρέχει δηλαδή διαδρόμους αυτό κάνει αυτή η πλατφόρμα παρέχει εθνικής οδούς στις πληροφορίες ώστε να γίνεται ένα μετάδοση δεδομένα αν δεν μπορεί να εισπράξει τα δυόδειά της θα καταρρεύσει ως πλατφόρμα. Άρα λοιπόν τίφται θέμα ποιος κυκλοφορεί, γιατί κυκλοφορεί και τι πληρώνει που κυκλοφορεί αυτά τα τρία ζητήματα που τίθονται. Το ποιος κυκλοφορεί έχει να κάνει με την ασφάλεια δηλαδή πολλές φορές θέλουμε ονομαστική εκτίμηση των πραγμάτων εσύ κυκλοφορείς, εσύ δεν κυκλοφορείς εσύ πλήρωσες, εσύ δεν πλήρωσες, άρα εσύ δικαιούσες, εσύ δεν δικαιούσες. Το πως κυκλοφορεί έχει να κάνει με τους πρόξει σερβέρες κτλ οπότε δημιουργούνται τα άλλα ζητήματα που είπαμε. Μήπως υπήρχε άλλη ερώτηση? Δυνατά για να καταγραφεί μόνο. Δεν ξέρω αν είναι αραιώσει, αλλά το πρόξει που έκανε, το πρόξει είναι κλίμα. Ναι, το πρόξει νομική έκφραση. Πριν το βγάλουμε εμείς στους υπολογιστές το χρησιμοποιούσαν για παράδειγμα οι νομικοί που ξέρω εγώ. Τώρα είχα πρόξει. Πρόξει σημαίνει ο ανταφτού. Πάντα αυτού. Θέλει να το δώσει ένα λεξικό στα γρήγορα τώρα έτσι ή θα το ψάχνουμε στο ίντερνετ ας πούμε ποιο είναι ο λεξικός αντιδράστης να το δούμε. Ναι. Εκπρόσωπος, αντιπρόσωπος, για να είναι το λεξικό πως το έχει. Μπορεί να έχει τη νομική έκφραση του για να σας πω ακριβώς έτσι. Και αν μπούμε στο ίντερνετ είναι, α ορίστε, εντολοδούχος, πληρεξούσιος, πληρεξιοδότηση, πληρεξιότητα, όλα αυτά εδώ. Οπότε εμείς από εκεί πήραμε, από το νομικό χώρο πήραμε αυτήν εδώ την εκφρασία, έτσι. Και είπαμε ο ανταφτού, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το σημαντί για μένα, δηλαδή κύριε Ερντοχάν ας πούμε, εγώ θα μπορούσα να είμαι Ολλανδός πολίτης. Μπορώ να μπω στο Twitter ή δεν μπορώ. Και για τους του Παγκόσμιου Δίκτυο του Twitter ας πούμε λέμε οι Ολλανδοί πολίτες μπορούν να μπορούν, οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουν. Μπορεί να συμβαίνει σε οποιαδήποτε μορφή. Σήμερα μπαίνουν οι Έλληνες, αύριο δεν μπαίνουν οι Έλληνες. Σήμερα είναι οι Ολλανδοί, αύριο δεν είναι οι Ολλανδοί. Δηλαδή εσύ αν δεν χρησιμοποιήσεις πρόξει, θα πρέπει να είσαι σε μια χώρα που πληρεί κάποιους όρους για να γίνεις ως τι είναι η μετάδοση. Βέβαια δημιουργούν και άλλο πρόβλημα. Δηλαδή εάν εσύ θα κάνεις τη δουλειά σου με πρόξει, μπορείς να το κάνεις με πρόξει, να βάλεις έναν δεύτερο. Εδώ είναι τον πρόξει server που χρησιμοποιήσατε. Εσύ είπες το client, ο οποίος τι θα κάνει, θα λάβει το σήμα για σένα, θα λάβει το σήμα για σένα, θα λάβει το σήμα για σένα και θα το δώσει σε σένα. Και ομοίως εσύ θα τυθείς το σήμα, αλλά η αίτηση δεν θα φτάσει κατευθείαν στον πρόξει server-server, αλλά μέσω του πρόξει server για τον client θα φανεί πως έρχεται από άλλη χώρα, γι' αυτό το βάζουν άλλο χρώμα εδώ πέρα. Αυτό όμως δημιουργεί, αυτό το hip-hop που κάνεις, δημιουργεί κάποιο είδος καθυστέρηση, γι' αυτό πάντοτε οι πρόξει servers δουλεύουν με καθυστέρηση, δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας, δηλαδή πολλές φορές εσύ νομίζεις ότι βάζεις μία μάσκα μπροστά σου, μία μάσκα που σε προστατεύει να φανεί από πού πραγματικά είσαι, οπότε εσύ προσποιείς ότι είσαι απ' αλλού και όχι από αυτό εδώ πέρα το δίκτυο, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν ξέρουμε ποιος παρακολουθεί ποιον έτσι, δηλαδή αυτός ο πρόξει server δεν παρακολουθεί, δεν καταγράφει προηγουμένως ένα σελίδες για recording. Κάποια πράγματα είναι κρυφά σε αυτόν, αλλά κάποια πράγματα είναι φανερά με έμεσο τρόπο, βγάζει δηλαδή με ας πούμε predicates, με συλλογισμούς, με κατηγορήματα τεχνητής νοημοσύνης βγάζει κάποια άκρη για το ποιος είσαι εσύ. Για παράδειγμα, άμα είσαι Έλληνας μάλλον θα κατεβάζει ελληνικό περιεχόμενο. Όταν σου λέει τι ζητάει αυτός να κατεβάζει ελληνικό περιεχόμενο στην Ολλανδία που δεν έχει πάρα πάρα πολλούς Έλληνες. Κι άλλα πράγματα τα οποία τύθονται. Οπότε τύθονται και ένα θέμα παρακολούθησης. Άρα τύθονται θέματα δικτυακά που είναι θέματα χωρητικότητας του δικτύου, τύθονται θέματα κωδικοποίησης που είναι θέματα ψηφιακών μέσων, δηλαδή πιθανώς να προτιμούσε κάποιος να κατασκευάσει μια κωδικοποίηση που βγάζει λίγο πιο βαρύ σήμα. Δηλαδή αντί να έχει ας πούμε bitrate 4,8Mbps να βγάζει 5,5Mbps αλλά να ήτανε καλύτερης ποιότητας, να ήτανε prone, δηλαδή να ήταν ανθεκτική στις κακοτοπιές. Όταν θα συμβούν κάποια προβλήματα το σήμα πιο γρήγορα να επανέλθει, όταν θα παρουσιαστεί απώλεια δεδομένων. Είναι μια άποψη που εμένα θα με ενδιέφερε. Δηλαδή αν είναι πρόκειτο να βαρύνει το σήμα ένα 10%, 15% και 20% εγώ θα το δεχόμουν, προκειμένου να αντιμετωπίζει καλύτερα τις καταστάσεις απώλειας ελέγχου. Είναι θέμα δικτύων, γιατί εδώ και αν δεν είναι θέμα, τα δίκτυα είναι αυτά που καθορίζουν το πού θα πάει το σήμα, με τι ασφάλεια θα πάει και είναι τα πιο εντυπωσιακά θέματα των δικτύων, ειδικά στη μορφή του Wi-Fi. Περιμένουμε τους συναδέλφους των δικτύων να τα λύσουν αυτά τα ζητήματα. Η κατεύθυνση των δικτύων ήταν η πιο πετυχημένη κατεύθυνση του τμήματος μας την προηγούμενη δεκαετία, γιατί έβγαζε τις πιο πολλές δουλειές. Δηλαδή όλα τα δικτυακά θέματα που έπρεπε να λυθούν είναι πρώτη στα. Λύθηκαν όμως σε επίπεδο Web 2. Τώρα παρουσιάζει κάποια αστάθεια η κατεύθυνση, εντάξει μπορεί συγκαιρία εκεί και να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι ότι νιώθουμε πως δεν έχουμε να κάνουμε δικτυακά πολλά πράγματα. Μόλις θα μπούμε στη Web 3 κατάσταση, είναι φανερό πως δικτυακά θα γίνει εδώ πέρα σεισμός. Βλέπετε όλα αυτά είναι δικτυακά θέματα, μπαίνουν θέματα προστασίας, υποκλοπών, λογιστικού ελέγχου, δηλαδή οικονομικά ζητήματα, τι χρεώνω, ποιος χρεώνει, ποιος παίρνει, ποιος κάνει, πώς δημιουργώ αυτός του server, πώς δημιουργώ πρόξει-server-server, πώς δημιουργώ πρόξει-server-client, τι ασφάλεια υπάρχει, τι το ένα, τι το άλλο, είναι πολύ σ δυνατά για να καταγράφονται ή να πάρουμε το μικρόφωνο, το κινητό, εντάξει. Αυτό που είπατε για τα δίκτυα εδώ στη σχολή, δεν νομίζω να ισχύει μόνο για τη σχολή, μοναδικά ισχύει για οτιδήποτε μηχανικών υπολογιστών και δικτύων που μπορούν να υπάρχουν, δε μιλάω. Ναι, εγώ δεν μιλάω συγκεκριμένα... ...και αυτό και το κοινήμα του χώλου, ενώ τότε τραβούσε μηχανική λειτουργικό υπολογιστό του τηλεκοινών και δικτύων, γι' αυτό το θα το ονομάσεις έτσι, επειδή φαντάζομαι δηλαδή σωστά τραβούσε, το κάνατε το λόγι, μηχανική υπολογιστό, γιατί απλά σημαίνει αυτό που λέτε, γιατί υπήρχε το θέμα αυτό με αυτή τη σχολή μου. Όχι, εγώ παρατήρησα από την εργασιακό χώρο την προηγούμενη δεκαετία βγήκαν πάρα πολλές δουλειές στο χώρο των δικτύων, αυτό ήθελα να πω και ήταν δουλειές καλοπληρωμένες, δηλαδή αυτοί που τις κάνανε δίνανε σημαντικό expertise. Ακόμα και ο OTE αν θα θυμάστε που είναι ο καθολικός πάροχος μαζί με τις άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την προηγούμενη δεκαετία προχώρησε την ευριζονικότητα. Για να γίνει η ευριζονικότητα χρειάστηκαν κάποιες επενδύσεις σε άψυχο και σε έμψυχο υλικό, αυτό λέμε, αλλά λύθηκαν τα προβλήματα σε επίπεδο Web 2, αυτά λίγο πολύ είναι επίπεδα Web 2. Η DJA μας βάζει, μας βάζει φορσέ, δηλαδή μας πιέζει να πάμε σε επίπεδο Web 3, το όλο πρόβλημα της DJA, είτε το δεις από πολιτικής πλευράς είτε από τεχνικής πλευράς, είναι πρόβλημα Web 3. Όλα αυτά τα πράγματα που λέμε εδώ πέρα, δηλαδή όταν παραπονιέται ο κάτοικος του Αμίντεου ότι ξέρεις εγώ δεν πιάνω ελληνική τηλεόραση αλλά πιάνω σκοπιανή τηλεόραση και σε λίγο θα πιάνει και αλβανική τηλεόραση, ο πολιτικός κάτι πρέπει να του πει, ειδικά αν είναι ο βουλευτής του νομού, να το εξηγήσει τι θα κάνει, θα έρθει σε εμάς και θα ρωτήσει από πλευράς δικτυακής τι γίνεται ρε παιδιά, γιατί αυτός πιάνει ξέρω εγώ αλβανική τηλεόραση σε λίγο άλλο τηλεόραση Κοσόβου και δεν πιάνει ελληνική τηλεόραση και πρέπει εσύ να του εξηγήσεις, έτσι πρέπει να του πεις δηλαδή σε θέματα κόστους γιατί γίνεται αυτό το ποιο είναι εθνική ντροπή, δεν είναι παράλογο, δηλαδή ο άλλος που μέσα στο δημοτικό τι θα πιάνει, τουρκική τηλεόραση, υποτίθεται με το που μπήκαμε στο ψηφιακό σήμα λύσαμε αυτά τα προβλήματα, γι' αυτό μπήκαμε στο ψηφιακό σήμα, γιατί παλιά λέγαμε είναι λογικό ξέρω εγώ αφού από τη μεριά της ανατολικής στράξης υπάρχουν 30 εκατομμύρια, 30 δεν είναι γι' όσο τα 15 με 20 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν πιο πολλούς σταθμούς, εμείς είμαστε πιο λίγοι αλλά με το ψηφιακό σήμα υποτίθεται η μετάδοση είναι στοχευμένη, είναι μικρές κερές όσον αφορά τη γεωγραφική τους κατανομή, μικρή εμβαίλεια έχουνε αλλά βάζεις μικρές πολλές κερές και στοχευμένα δίνεις ένα σήμα το οποίο σιγά σιγά εμφανίζει χαρακτηριστικά Web2 με την προοπτική να γίνει Web3 έτσι και εδώ αρχίζουν να μπλέκονται τα πράγματα πρέπει να αρθρώσεις λόγο, πρέπει να εξηγήσεις και πρέπει να καταλαβαίνεις τι γίνεται. Τελευταία ερώτηση, δυνατά. Είναι σημαντικό ο ζήτημα έτσι, δηλαδή το αδίκημα που γίνεται, εσύ αστραπία λες κατέβασα το σήμα από την Αμερική, από τη Γερμανία, αλλά ο πρόξης σου βρισκόταν στην Ολλανδία, τι κάνουμε σε αυτήν εδώ την περίπτωση και τι ευθύνες έχεις εσύ και τι ευθύνες έχει ο πρόξης server σε επίπεδο client έτσι αυτό ήταν πρόξης server που εξυπηρωτεί τα client αιτήματα αυτού του streaming, δεν κάνει τίποτα. Δεν κάνει τίποτα άλλο και πόσο εύκολα ανιχνεύεται έτσι ένα πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα τα οποία ας πούμε εμείς που κάνουμε μουσική πληροφορική τα βλέπουμε καθημερινά έτσι την Ελλάδα έχει διαλυθεί σχεδόν η μουσική βιομηχανία δεν βγαίνει τίποτα αφού όλα κυκλοφορούν χύμα. Οτιδήποτε θέλεις το βρίσκεις γιατί να το αγοράσεις. Εδώ φτάνουμε σε σημείο να μου λένε συνάδελφοι που κάνουν εκπομπές στο ραδιόφωνο και εμείς παλιά όταν μας έλεγε ένας θεατής βάλε μου ξέρω εγώ το τάδε cd του ζαμπέτα ας πούμε κάναμε και ένα κόπο να πάμε να ψάξουμε στην αποθήκη που το cd του ζαμπέτα να το βάλουμε τώρα τίποτα έχουμε ξέρω εγώ έχω ένας κληρός δίσκο με ένα εκατομμύριο mp3 ας πούμε τι θέλεις ζαμπέτα βρίσκω με κάποιο ζαμπέτα η ραδιολογική σταθμή τα κάνουν αυτά έτσι δηλαδή το πράγμα αρχίζει να μπουρδουπλώνεται επικίνδυνα αν δεν λύθει το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας και το live streaming είναι πολύ επίκερο θέμα έτσι η ελλάδα θα υποστεί τρομερές ζημιές ήδη καταστρέφεται η οπτικοακουστική της παραγωγή η μουσική παραγωγή σχεδόν έχει πέσει στο να δειρ και αυτό δημιουργεί ένα πολιτικό θέμα επιβίωσης δηλαδή σε λίγο δεν θα παράγεται τίποτα από τα πολιτιστικά αγαφά στην ελλάδα ας πούμε θεσσαλονίκη είχε πέντε έξι στούντιο που ήξερα εγώ καλού επίπεδο που κάνανε μουσικές και κινηματογραφικές παραγωγές μουσικές που ήξερα εγώ από τα πέντε έξι ζήτημα έχουν μείνει ένα δυο με ποιο ιχυρή έτσι ζημιά το στούντιο του βασίλη στην ντουμπα όριστε πολύ σωστή παρατήρηση αυτή Παρατήρηση είναι πολύ καλή αλλά την ωραία απάντηση μας την έδωσε ο Θωμάς πολύ το προηγουμένως ότι λέει μέσω της πλατφόρμας WizzIQ εγώ διαθέτω και τα σχολικά βιβλία δηλαδή μας είπε σε αγαπητέ Θωμά ότι εφόσον το σχολικό βιβλίο έχει πληρώσει τα ρόγιαλ της σ'αυτούς που δημιούργησε την πνευματική ιδιοκτησία δεν έχει λόγο να αρνηθεί τη διανομή του μέσο διαδικτύου Πήρε δηλαδή το βιβλίο αυτό πέντε καθηγητές σου λέει γράψε αυτό το βιβλίο πόσα χρήματα θέλετε να σας δώσω για να γράψετε αυτό το βιβλίο είπαν αυτή 50.000 ευρώ έτσι πάρετε 50.000 ευρώ δεν ξέρω τι ποσά κυκλοφορούνε προφανώς μικρότερα είναι αλλά γράψε αυτό το βιβλίο είναι πάντως σημαντικά ποσά πληρώθηκαν στο ακέραιο αυτή για το βιβλίο που γράψανε εφόσον το γράψανε το βιβλίο αυτό του λένε ας κυκλοφορείς ελεύθερα στο διαδίκτυο οργανισμέ εκδόσεως διδακτικών βιβλίων αφού μας πλήρωσες τα ρόγια της μας είτε κυκλοφορείς έντυπο σε 100 αντίτυπα είτε σε 100 χιλιάδες αντίτυπα είτε σε 100 εκατομμύρια αντίτυπα έτσι εμάς δεν μας απασχολεί εμείς κάναμε μια συμφωνία μαζί μας τώρα βέβαια μην κυκλοφορείς σε 100 εκατομμύρια αντίτυπα μπορεί να πούμε για να πάμε να διαπραγματευτούμε και τη συμφωνία μήπως μας έδωσες λίγα ας πούμε αλλά αποκλείεται να γίνει σε αυτή τη φάση κάτι τέτοιο μ δηλαδή αν το κράτος στηρίζει τις οπτικοακουστικές παραγωγές έτσι δηλαδή λέει για παράδειγμα τώρα θα στείλουμε τραγούδι στην Eurovision ελάτε να κάνουμε ένα διαγωνισμό και πρώτο βραβείο ξέρω εγώ εκατό χιλιάδες ευρώ δεύτερο βραβείο πενήντα χιλιάδες ευρώ και οι υπόλοιποι τέσσερις θα πάρουν από δέκα χιλιάδες ευρώ δεν στηρίζει έτσι έμεσα τη μουσική παραγωγή δηλαδή τα πέντε έξι καλά τραγούδια που θα βγουν φέτος θα πληρωθούν στο ακέραιο έ έτσι μπράβο πολύ καλή παρατήρησή σου Γιάννης πολύ καλή παρατήρησή σου Ηλία ότι η αγορά έχει αλλάξει έτσι το streaming αλλάζει την αγορά πολύ καλή η παρατήρησή σου η HTML 5 αλλάζει την αγορά έτσι αν εσύ λοιπόν στηρίξεις με κάποιο τρόπο την παραγωγή τότε δεν έχεις πρόβλημα με την πειρατεία δεν έχεις σοβαρό πρόβλημα πρόβλημα έχεις αλλά δεν έχεις σοβαρό πρόβλημα και η Αμερική έχει οι Ένωμενες Πολιτείες έχουν πρόβλημα με την πειρατεία αλλά με πλατφόρμες τύπου iTunes και τα λοιπά που χρησιμοποιούν πουλάνε αρκετά κομμάτια οπότε στηρίζουν τη βιομηχανία τους Δηλαδή τα ταινία σου είναι πρόβλημα γιατί έχουν πρόβλημα οι ταινίες πολύ καλή παρατήρησή σου γιατί τι δεν έχουν αναπροσαρμώσει οι ταινίες που το έχει αναπροσαρμώσει η μουσική τι δεν έχουν αναπροσαρμώσει πλέον τις αποκτάς όλες εύκολα δηλαδή φέτος έγινε το εξής κουφό τα βρίσκουμε όλα εύκολα ίσως θα βρεις την ταινία high definition high quality νόμιμα κανένας δεν το κάνει νόμιμα δυστυχώς Ποιο είναι η διαφορά τους υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά έτσι μπράβο η μουσική βιομηχανία όντως χτυπημένη εδώ και χρόνια έχει προσαρμοστεί πρώτη σε αυτά εδώ τα δεδομένα δηλαδή το κόστος της μουσικής παραγωγής είτε στο ραδιόφωνο είτε σε τραγούδι είτε στην τηλεόραση έχει πέσει πάρα πολύ και εδώ είμαστε περήφανοι εμείς με ποια έννοια ότι αυτό οφείλεται στη μουσική πληροφορική δηλαδή στη χρήση υπολογιστών αυτοί κατεβάζαν το κόστος τα προγράμματα δηλαδή μουσικής παραγωγής δεν χρειάζεσαι να αγοράσεις τώρα ένα στούντιο ή να το έχεις στον υπολογιστή σου άρα το κόστος πέφτει κατά κόρυφα έχει πέσει πάρα πολύ το κόστος μουσικής παραγωγής όπως έχει πέσει κατά κόρυφα και το κόστος παραγωγής εντύπων από ένα παράλληλο πράγμα αντιθέτω στις ταινίες το κόστος δεν έχει πέσει και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα προσέξτε ποιο είναι το πρόβλημα πολιτικής φύσος που δεν είναι πολιτικής με την έννοια των κομμάτων είναι πρόβλημα που θα λυθεί από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις τους decision makers ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι το Hollywood έχει κρατήσει αυτή τη στιγμή ηγεμονική θέση στα παγκόσμια δρόμενα δηλαδή αυτή τη στιγμή οχτώ στις δέκα ταινίες που κυκλοφορούν και στην περιφέρεια είναι αμερικάνικες άρα γι αυτούς είναι θέμα δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης οικονομικής είναι και θέμα ηγεμονίας από εκεί μας κρατάνε όλους δηλαδή αν κάπου η Αμερική αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα είναι στις παραγωγές στενειών με τρομερό με τρομερή διαφορά νούμερο ένα δηλαδή οχτώ στις δέκα είναι αμερικάνικες οπότε κοιτάζει να κάνει καλές στενίες όταν είναι αμερικάνικες στενίες είναι ψηλής ποιοτικής στάθμις όχι από πλευράς ποιότητας και περιεχομένης από πλευράς παραγωγής ποιότητας παραγωγής είναι δηλαδή τα εφέτους άψογα το ένα το άλλο οι υπόλοιπες χώρες δυσκολεύονται να χτυπήσουν τις αμερικάνικες στενίες αμέσως καταλαβαίνεις ότι μια ελληνική ταινία πιχεί ιστερή σε σχέση με μια αμερικάνικη το αποτέλεσμα είναι ελληνικές στενίες αυτή τη στιγμή με τη συμπίεση που έχουν να βγαίνουν σε κάτι νούμερα της τάξης των οχτώ με δέκα εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι αμερικάνικες στενίες ξέρετε σε τη ν παρακινούνται αυτή τη στιγμή είναι λοιπόν πολιτικό το θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή δηλαδή μπορούνε να μην αντιμετωπίσουν το οικονομικό πρόβλημα να ρίξουν κι άλλο τις τιμές τους και πουν ότι ξέρεις δεν μπορούμε στα οχτώ δέκα εκατομμύρια ευρώ παραγωγή μιας ταινίας ας το πάω ξέρω εγώ στα αλλά αν το κάνουν αυτό τι φοβούνται ότι θα χάσουν την ποιότητα παραγωγής που έχουν και τους κάνει να διακρίνονται σε σχέση με τις υπόλοιπες και φοβούνται ότι αν χάσουν την ποιότητα παραγωγής ότι θα χάσουν το 80% έλεγχο της αγοράς που έχουν μπορεί να πέσει ο έλεγχος της αγοράς ας πούμε στο 60% και εκεί φοβούνται είναι μια πολιτική απόφαση που δεν ξέρω τι λύση θα λυθεί παίζει το 2015 αυτό το πρόβλημα δεν παίζει το 2014 το 2015 έχουμε αυτό το πρόβλημα στη μουσική το αντιμετωπίσαμε από το 2010 που κυριολεκτικά διαλύθηκε η μουσική βιομηχανή γιατί όλα κυκλοφορούν παντού και μάλιστα κυκλοφορούνται σε πολλές εκδοχές σε ένα τραγούδι μάλλον το βρεις σε 10 διαφορετικές εκδοχές και σε 10 διαφορετικά βίντεο χαίρος να το βλέπεις και όλα αυτά είναι τελώς δωρεάν έτσι άρα οι λύσεις που μπορούν να προκύψουν είναι πολλές πολλές θέλουν νομικά ή πολιτικά μέτρα έτσι έτσι λοιπόν το htp live streaming λειτουργεί σπάζοντας τη συνολική ροή σε πακέτα έτσι σε μικρά αρχαιάκια τα οποία διακινούνται μέσα σε αυτό εδώ πέρα το δίκτυο είτε μέσω proxy σερβέρ για το γκλάι εντείτε κατευθείαν έτσι ας πούμε το κατευθείαν θυμίζει κάτι σαν την τζέα το άλλο θυμίζει αυτά που λέγαμε για τη Σουηδία που μας είπε ο Φίλτατος Ιλίας και υπάρχουν εναλλακτικά streams τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε παίζεται μεγάλο παιχνίδι ποια εταιρεία θα είναι αυτή που θα καθιερωθεί στο streaming ας πούμε το youtube κάνει μια προσπάθεια αυτό να καθιερωθεί στο streaming και να μην περάσουνε κάποιες άλλες πλατφόρμες που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα πως το i stream live stream κάπως έτσι τις λέγα να θυμάμαι καλά και είχαν τρομερά αποτελέσματα Να λοιπόν εδώ πέρα μερικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται έτσι η Apple προωθεί το δικό της live streaming πρωτόκολλο και θέλε αυτό να το κάνει δική της τηλεόραση την Apple TV έτσι χρησιμοποιεί το E264 πρωτόκολλο που ουσιαστικά οδηγεί πού στο mp4 δηλαδή E264 σημαίνει στην πράξη για όσους των ψηφιακών μέσων mp4 τα πρώτα χρόνια που ακόμα δεν είχε πρωτοδιαδοθεί το mp4 δούρευε πιο πολύ σαν E264 έτσι τώρα όμως κατευθείαν σαν mp4 αρχεία κυκλοφορούνε αυτό δημιούργησε όμως ένα πρόβλημα ότι εφόσον τα mp4 αρχεία είναι εντοπίσιμα αυξάνει η πειρατεία δηλαδή άλλο πράγμα είναι μέσω πρωτοκόλου να γίνει το streaming και άλλο να ξέρεις ότι αυτό τελικά θα καταλήξει ένα mp4 αρχείο οπότε ποια είναι η ερώτησή σου που είναι το mp4 αρχείο για να το κατεβάσω αλλάζει όλη η φιλοσοφία μπορεί όμως αυτή η αλλαγή της φιλοσοφίας να βοηθήσει την google ας πούμε γιατί η google είναι αυτή που εντοπίζει εύκολα τα πάντα βλέπετε πόλεμος παίζεται έτσι ένα παιχνίδι πολύ δυνατό που παίζεται με τους παρόχους ο καθένας δεν επιβάλλει την πλαθφόρμα του έτσι flash media server έτσι το λίγο με το γνωστό μας flash plug-in το οποίο βρίσκεται υποδιωγμός αυτές εδώ τις συσκευές και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτό εξαιρετικό όμως γιατί επέτρεπε πολύ καλό προγραμματισμό flash και δεν έχει βρεθεί ο απευθείας διαδοχός του η microsoft από ό,τι ξέρετε δημιούργησε το silver light αρχιτεκτονική και πακέτο και plug-in που έμπαινε στους σερβέρ μας και μπορούσε να διαχειριστεί τα αρχεία και το silver light βοήθησε να προγραμματίζει και σερβέρ με τα δικά της προγραμματιστικά προϊόντα το visual studio και τα λοιπά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή που βρίσκεται γιατί η microsoft για κάποιο λόγο δεν θέλετε να είναι κύριος παίκτης αλλά μπορεί να πάει στη στιγμή τις δυνάμεις που έχει να αναδειχτεί σε κύριο παίκτη αυτή τη στιγμή η microsoft την απούσε από το streaming και αυτό προκαλεί πορά ερωτηματικά ο παίκτης ο οποίος μας έχει εντελώς τρελάνει με τις επιδόσεις είναι το android streaming έτσι το δοκιμάζω δύο χρόνια και με έχει κουφάνει με αυτά που βλέπω δηλαδή μπορείς πολύ εύκολα να είτε με πρόξειτε χωρίς πρόξει να μπεις ας πούμε στην τιτζέα έτσι τώρα μην με παρεξηγήσει την τιτζέα απλώς θα χρησιμοποιώ σαν icon ονοματίζω μια κατάσταση δηλαδή κάθε χώρα έχει την τιτζέα της ας το πούμε όπως την λέει και κάθε χώρα την δημιουργεί τιτζέα στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα μπορείς να μπεις ας πούμε στην τιτζέα της Γαλλίας και να βλέπεις Γαλλία και να βλέπεις γαλλικά κανάλια με live streaming πρωτοφανή πράγματα έτσι και αυτό το έχω κάνει με το κινητό μου ας πούμε έτσι το βασικό που δεν είναι καλύτερο το κινητό επαναλαμβάνω η ταμπλέτα από αυτή την οθόνη του υπολογιστή μου την τηλεόρασή μου αλλά είναι παντού δηλαδή μπορώ να ταξιδεύω με το λεωφορείο και να λέω για να δω μια Γαλλική ταινία να δω το Γαλλικό Δελτίο Ειδίσεων ή να πιάσω τα πολύ βαριά κανάλια που έχουν παγκόσμια εμβέλεια CNN BBC έτσι το είπαν και το είπαν και το είπαν και το εί που ότι ως το BBC είναι την απόμεο και βυσικά υπάρχουν και η streaming σελβερ οι οποίοι τώρα αρχίζουν με τα ρτσπ στρήμιγκ εδω λίγο μπερδεμένα τα πράγματα μέχρι τώρα δούλευε πάρα πολύ καλά το 2 64 streaming στις φορητές συσκευές να δούμε τι θα γίνει από εδώ κε πέρα υπάρχει μια γερή κόντρα με την apple δηλαδή η apple πολύ γρήγορα κινείται προς την apple tv η apple είναι μια εταιρεία που προσφέρει κάθετες λύσης δηλαδή τα προσφέρει όλα δηλαδή Δεν λέει πάρε αυτό από τον ΤΑΔΕ προμηθευτεί, το άλλο από τον ΤΑΔΕ προμηθευτεί και μετά βάζετε, κάντε απλά γκυλμπάς και δουλέψω μεταξύ τους. Σου προσφέρει ένα σύστημα το οποίο τα παρέχει όλα. Οπότε από μόνη της ένας παίκτης που μπορεί άνετα να κινηθεί σε μερίδια αγοράς από 15% έως 30% αλλά αυτό είναι ταυτόχρονα και δείχνει και τα όρια της εταιρείας, δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από 30% γιατί προσφέρουν ολοκτηρωμένες λύσεις που σημαίνει μπορεί εύκολα να βρεθεί σε άλλη πλατφόρμα κατασκευαστής hardware που θα κάνει κάτι καλύτερο πολύ φθινότερα. Αυτό δεν ζούμε, καθημερινά αυτός είναι ο πόλεμος που γίνεται. Αλλά μην εκτραπούνε τις πορείας μας που είναι το live streaming. Και υπάρχει και adaptive bitrate streaming, έτσι. Εδώ πέρα προσπαθεί δηλαδή κάπως να προσαρμοστεί, ανοιχνεύει την νεύρου ζώνη που έχεις και μόνο του γυρίζει. Δηλαδή αν δείτε ότι δεν πιάνεις ψηλές ταχύτητες στο streaming σου, σε κατεβάζει σε χαμηλότερη αμέσως ποιότητα. Και αυτό γίνεται πολύ ωραία στις Android σκεύες, δηλαδή αμέσως χωρίς να κάνεις τίποτα εσύ. Δεν χαλάει τη ροή του σήματος, συνεχίζεις να βλέπεις τον ποδοσφαιρικό αγώνα που έβλεπες, μόνο που μπερδέδεις πλέον την μπάλα με τα κεφάλια των παιχτών. Συμβαίνουν αυτά εδώ πέρα τα πράγματα και αυτό γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Είναι θέμα δικτυακών συστημάτων, πώς θα πιάνει η client εφαρμογή, βλέπεις δικτυάδες τι πράγματα έχουν να κάνουν εδώ πέρα. Πλεονεκτήματα λοιπόν, ότι το streaming δίνει φοβερές εμπειρίες, δηλαδή φαντάσου τώρα να ταξιδεύεις στην Αθήνα και να λες τη μουσική να ακούς. Α πάμε σε ένα streaming server ας πούμε και μέχρι τώρα ας πούμε το μεγάλο πρόβλημα που είχα από ταξίδευα στην Αθήνα ήταν πως δεν μπορούσα να πιάσω ραδιόφωνο. Ή αν πας σε ξένη χώρα δεν μπορείς να πιάσεις ραδιόφωνο, αφού οι σταθμοί που έχεις προγραμματίσει στο ραδιόφωνο σου και τους έχεις βάλει σε μνήμες, ισχύουν μόνο τον τόπο σου. Η FM σύνδεση έχει μια εμβαίλη 100 χιλιομέτρων, μόλις φύγεις από τα 100-7 χιλιόμετρα τα χάνεις όλα. Οπότε πρέπει να έχεις πολλά συντή, έτσι. Λύνει αυτό το πρόβλημα τώρα με το Android. Παίρνεις το κινητό σου ας πούμε πως είναι, πιάνεις αυτό που λέγαμε τη Ελλάδα, ξέρω εγώ Ιταλία, ένα κεντρικό σέδρο, συνδέσεις με τον αγαπημένο σου σταθμό και λύθηκαν όλα. Μια φορά ταξίδευα στη Ρουμανία, πολλές ώρες, είχε βραδιάσει κιόλας, είχα βάλει ένα συντή που είχε παιδικά τραγούδια. Ήταν και βράδυ, δεν ήξερα ο δρόμος που πάει και τα λοιπά, είχα χαθεί τροποντινά. Και έπρακο μουσική για να μην κοιμηθώ ας πούμε και πέσουμε και σε κανένα χαντάκι, έτσι άκουσα μια ωραία πεταλούδεκα μια δεκαριαφορές ας πούμε. Ούτε χρόνο να ψάξω σταθμό και τι να ψάξεις, εκεί που έβρεχε και τα λοιπά. Ε, όλα αυτά λύνονται τώρα, φαντάζω ας πούμε το Android, λες το συνοδηγό ας πούμε, συντώνησέ μου με την τζέα της τάδε χώρας και τα λοιπά, είτε μπες σε Wi-Fi δίκτυο είτε σε 4G δίκτυο με κάποιο τρόπο. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις, είναι εντυπωσιακές λύσεις και αυτές είναι το επόμενο μέρος που έρχεται. Για εμάς που κάνουμε πολύ μέσα, ποιοι είναι οι τρόποι που κάνουμε live streaming, οι κάμερες, έτσι. Οι πιο εντυπωσιακές κάμερες από ό,τι ξέρετε βρίσκονται εδώ. Μας έχουν τρελάνει τελώς δηλαδή για τόσο μικροί φορητοί συσκευοί, τόσο καλές κάμερες που πιέχουν πλέον 15μπιξελ κτλ. Είναι τρομεροί, συναγωνίζονται πλέον ευθέως στις κανονικές κάμερες με τη διαφόρεια ότι αυτές είναι πάντα διαθέσιμες. Τις έχω στην τσέπη μου φορτισμένες, μόλις το κάτι βγάζω και παίρνω βίντεο. Εδώ πέρα βλέπουμε κάποιες υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν σε live stream. Το live stream το πολύ γνωστό, το iStream νομίζω έκλεισε και κάποια άλλα τα οποία παίζουν ως δεύτερη και τρίτη πάροχη. Το live stream παραμένει ο νούμερο ένας πάροχος, ανεβαίνει πάρα πολύ το YouTube και οι παρόμοιες υπηρεσίες. Που δεν ήταν streaming υπηρεσίες αλλά καλύπτουν και το streaming. Είναι δωρεάν, είναι απίστευτα αυτά που γίνονται δηλαδή δουλεύουν με το οικονομικό μοντέλο, το business model του YouTube που λέει δωρεάν είναι οι υπηρεσίες και προσπαθούν αλλιώς να εισπράξουν. Γι' αυτό σε αυτά τα συστήματα παίζει πάρα πολύ η Google, δηλαδή η Google είναι εντυπωσιακό, ποτέ δεν μας έχει χρεώσει μια δραχμή. Και όμως έχει καταδίσει μια εταιρεία που είναι μετά την Apple και την Microsoft και τη Cisco αυτή τη στιγμή είναι η Google. Πώς το κατροφθώνει αυτό, τραβάει τις διαφημίσεις. Ή ακόμα αν θα χρησιμοποιηθεί η συσκευή αυτή εδώ πέρα, αυτή μάλλον θα τρέχει κάποιο Google προϊόντο, ποτέ θα σε στρέφει έμεσα στις υπηρεσίες της Google. Και από εκεί η Google βγάζει τα λεφτά της από τις διαφημίσεις. Τελειώνουμε λοιπόν με αυτές εδώ πέρα τις υπηρεσίες που υπάρχουν. Έτσι, χρειάζονται κάποιοι encoders. Δηλαδή ένα πρόβλημα που υπήρχε μέχρι τώρα είναι ότι δεν μπορείς ότι κάνεις όταν εβάζεις κατευθείαν στο server. Το live stream δηλαδή τι έκανε μέχρι τώρα έπαιρνε τη web camera σου, δημιουργούσε ένα data graph, μια εικονική σύνδεση με το server τους και μετά έπερνε το τι έπαιρνες εσύ. Δηλαδή εσύ γινώσουν εδώ μια web camera και τα έπαιρνε στο live stream server και αυτός τα έδινε αριστερά και δεξιά. Αλλά αν θέλει να κάνει σωστή δουλειά δεν το βάλει σε κάποια αποθήκη τύπου YouTube. Πάλι χρησιμοποιούμε το YouTube όχι το διαφημίσουμε για να δείξουμε τους πάροχους αυτού του είδους. Τότε χρησιμοποιείς Flash Media Live Encoder, γι' αυτό ξέρετε ότι την προηγούμενη δεκαετία όλων των υπηρεσίες τύπου YouTube της οδήγησε το FLV, το Flash Media Live Encoder. Τώρα ξεφύγαμε με το ETA2-64 το οποίο είναι ουσιαστικά τα MP4 αρχεία που κυκλοφορούν παντού. Και υπάρχει και το Wirecast που φροντίζει ακριβώς να γίνεται αυτή η δουλειά. Αλλά αυτά γινόταν σε εργαστητικό επίπεδο, σε διαρευνητικό επίπεδο για να είμαι καλύτερος. Έτσι, να το πως δουλεύουν αυτά εδώ πέρα τα πράγματα έχουμε κάνει και σε δικά ομαθήματα από ό,τι ξέρετε με Google και με Skype διασυνδέσεις μέχρι 12 άτομα 13 μιλούσαμε ταυτόχρονα, έτσι, με συστήματα αυτό εδώ πέρα του τύπου. Και φυσικά υπάρχουν και άλλα πράγματα, έτσι, η NASA ας πούμε, εντάξει, Διαθηνής Διαστημικός Σταθμός, High Definition Earth Viewing. Σε αυτά πρωτοστοτή πάρα πολύ η Google παρέχει υπηρεσίες τρομερής ποιότητας. Και αρχίζουν και άλλα πράγματα, τώρα αρχίζει να μπαίνει η live streaming σε video games, που τα κάνει ακόμα πιο διαδραστικά, ακόμα πιο, ακόμα έτσι, ακόμα ιότικα. Έτσι, και έχουμε διάφορια site εδώ πέρα. Φυσικά εδώ παίζονται τεράστρες παιχνίδια παιτερίες, όπως είναι το Xbox, τη Sony, το Playstation, της Microsoft. Όσο πιο ρεαλιστικά γίνουν αυτά εδώ πέρα, διλαμβάνεστε πιο πολύ κοινό προσελχίουν. Άρα πολύ περισσότερες πωλήσεις. Και φυσικά όλος ο πλανήτης πλέον μπαίνει σε αυτό το πανηγύρι, έτσι, μιλάμε για δισεκατομμύρια χρήστες. Live streaming σε video game, events. Να η κάμερα του Χρήστου που μας παίρνει τώρα και μεταδίδει ακριβώς το τι γίνεται σε μία τάξη. Βλέπετε και εδώ τα μεγέθια έχουν μικρήνει πάρα πολύ, έτσι. Μπορεί να είναι και ασύρματη η κάμερα οπότε αχτωμάτως μέσω του Enduro, να το Enduro μας. Αυτό εδώ είναι έτσι. Μπορεί να γίνει ένα μετάδοση. Καταργούμε έτσι αυτήν εδώ τη δικτυακή υποδομή, που είναι λίγο δυσχριστή στο να γίνουν αυτά εδώ πέρα τα πράγματα. Όμως δημιουργούμε πολλά κενά ασφαλείας όπως είπε η Λεία. Πολλά κενά ασφαλείας. Live streaming σε ένα event. Πολύ βασικό έτσι. Ειδικά το πανεπιστήμιό μας έχει μείνει πίσω στα live streaming. Θεσσαλονίκη έχει μείνει πολύ πίσω ειδικά. Πάρα πολλοί άλλοι φορείς και πρόσωπα δημοσίου δικαίου μας έχουν προκαταλάβει και βρίσκονται μπροστά από μας. Θα μπορούσαμε πάρα πολλά από τα events που γίνονται στο πανεπιστήμετρα να δώσουμε σε live streaming. Και γενικά το live streaming είναι αυτό που κινεί την μετάβαση είτε στις θέματα εκπαίδευσης είτε για θέματα ψυχαγωγίας, όπως είναι η μουσική, οι ταινίες και του καθεξής, την παγκόσμια κοινότητα στο να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα με αυτές εδώ τις συσκευές στο Web3. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.