Oral history interview with Kostandinos Kallinikidis / Interviewee Kallinikidis, Kostandinos Interviewer Molho, Renna Date interview: 2015 July 01 Language Greek Extent 1 digital file : MPEG-4. Credit Line United States Holocaust Memorial Museum Collection, courtesy of the Jeff and Toby Herr Foundation (United States Holocaust Memorial Museum, 2015)
Interviewee Kallinikidis, Kostandinos Interviewer Molho, Renna Date interview: 2015 July 01 Language Greek Extent 1 digital file : MPEG-4. Credit Line United States Holocaust Memorial Museum Collection, courtesy of the Jeff and Toby Herr Foundation: δύο ένα έτοιμη LTE καλημέρα σας καλημέρα σας θέλω να τους ευχαριστήσω που δεχτήκατε Δράμας ξανασυναντήσει είτε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη θέλετε να μου πείτε το όνομά σας λέγομαι Κώστας Κωνσταντίνος ανθελληνικά νικητής ζώσει Θεσσαλονίκη από το 1932 που γεννήθηκα και επιλύει στη γειτονιά που εμένα σαν πάρα πολλοί εβραίοι τα τεκταινόμενα έκανα παρέα με εβραίους σε όποιους δεν ήξερε να τους ξεχωρίσω παρά μόνον από το ότι μιλούσε για μια άλλη γλώσσα κατά τα άλλα είμαστε γείτονες ήμασταν φίλοι αγαπούσαμε ένα μάλλον θαυμασμό στον λαό για τις πηγές τις επινοήσεις του γίγαντα για την διαφορά για τα διάφορα κατορθώματα του και ποτέ δεν υπήρχε ποτέ αυτό το μειονοτικός στοιχείο έκδηλο είτε είναι για μας πάντα γείτονες και φίλοι θυμάστε τα ονόματά τους και ποια ήταν αυτή η γειτονιά είναι κάτι του στυλ Βενιζέλου φλέγεται Insignia ενώ βέβαια τώρα έχει πολυκατοικίες αλλά όλα ήταν διώροφα και κατά κάποιον τρόπο υπήρχαν μπαλκόνια και αυλές απ'όπου γειτνίαση ήταν πολύ εύκολη δηλαδή μπορούσες να καλημέρα καλησπέρα να ανταλλάξεις κάθε μέρα και υπήρχε μια ας πούμε συνάφεια σήμερα δεν υπάρχει ενώ είναι πιο κοντά από απόσταση ο ένα με τον άλλον έχουν πιο μεγάλη από όσο ζήσω να πω μια καλημέρα από την τότε τα ονόματά τους το εμπρός τμήμα είναι ότι ακριβώς στο πλαϊνό σπίτι έμενε η οικογένεια angela που είχε δύο παιδιά τον λιμό και τον σάμπυ λίγο πριν το ραντεβού της Honda βέβαια εσείς ζωή εξέλιξη αιτίες που ολοκαυτώματος που υπέστησαν απέναντι δεν αν θυμάμαι καλά το ονόμασαν TL η κάπως έτσι αφού μπορεί απέναντι σπίτι και πιο κάτω κάποια άλλη οικογένεια δεν θυμάμαι όμως τώρα πια τα ονόματά τους αλλά ντόμινο επιπτώσεων τους λυπάμαι πάρα πολύ διότι μέτοχοι να πηγαίναμε μαζί σχολείο επιτήρηση πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο στο 7ο δημοτικό σχολείο που έκανε στη λεωφόρο συγγρού αποτίμηση αν μου βγαίναμε μαζί μέχρι εκεί υπήρχε αυτό είστε λίγο μικρότερος από μένα είχε εμπιστευθεί οικογενειακών βρίσκεται μαζί μου άλλωστε είμαστε και φιλαράκια ας πούμε και έτσι με κάνανε παρέα μαζί 1009 λέγανε κάτι για τους εβραίους μειωτικό δεν υπέπεσε σε μένα τιμώντας την αντίληψή μου γιατί ίσως η οικογένειά μου η νέα οικογένεια ας πούμε υπεράνω κοινωνικών ας πούμε διακρίσεων ήτανε πάντα που είχε ένα ένα ένα ας πούμε Ασωπό με τη σημερινή έννοια Δημοκρατική ας πούμε αιτία ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους και αυτό Πιστεύαμε τότε που δεν είχαμε καμία κανένα διαχωριστικό στοιχείο αυτό βέβαια βοήθησε για να αναπτυχθούν εκεί φιλίες μας διότι αμφίβολη χαμένα το αυτός είναι ευρέως γνωστή για τον κάτι τέτοιο θα είχαμε φιλία αλλά τα παιδιά έλεγαν κάτι για τους εβραίους στο σχολείο στο σχολείο μου τώρα δεν μπορώ να θυμηθώ τον ξανά δεν νομίζω δεν είχαμε τέτοια νοοτροπία ζητείται άμμο τάξης υγιεινή διαβίωση να βιάζονται για τέτοια διαχωριστικά τείχη τίποτα ούτε το πάσχα λέει κάτι όχι όχι βέβαια ο άπλωσε τα αντάλλασσαν ευχές μαζί ενέργειες καλό πάσχα ωρες καλών βάσεων νομίζω το πάσχα των Εβραίων προηγείται κατά ένα εβδομάδα απ το δικό σου βάζω και κατά κάποιο τρόπο ναι ναι εσείς πηγαίνατε στη συναγωγή που υπήρχε στη συγγρού όχι βέβαια όχι δεν δεν ήξερα καν ότι υπάρχει υγιής συναγωγή εγώ πολύ αργότερα έμαθα ότι υπήρχε συναγωγή αλλοιώνοντας γιορτάζει η οικογένεια αν ξέρει παρακολούθησα κακώς βέβαια και καμία φορά συμμετείχα και εγώ δεν είναι μόνο το έλα κοντά μας να δεις πως θα κάνουμε τι να κάνουμε χορεύαμε ένα κάτι χώρους που δεν ήταν δική μας κάτι διαφορετική το βλέπω αυτό γιατί μπαινόβγαιναν σπινόζα δικό τους παιδί οι εταίροι δεν υπήρχε ας πούμε κάποια κάποιος διαγωνισμός που τον γεώργιο φίλους Sony σύνορα ερχότανε έως έργο όταν και μάλιστα με έρχονται να μας σώσουν ήδη μας τακτικά με ήρθε κατάφωρα στην εκκλησία βασίλισσα όχι όχι όχι όχι δεν μας έπεισε και στο μυαλό από ελα μαζί μας συνέχισε λέγοντας όταν η πόλη ξημέρωμα δεν υπήρχαν ταμπού πείτε μου πού σας βρείτε σάσο πόλεμος O πόλεμος με βρήκε στην οδό Ιουστινιανού και πηγαίναμε στο καραβάν σαράι που το λέγαμε τότε το οποίο έγινε αργότερα δημαρχεία εξαιτίας του ότι ήταν εμπεδωμένη κατασκευή που δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η τοιχοποιία δεν είχε και δεν είχε τελειώσει αλλά καθώς το υπόγειο το ετοιμάζεται το κάναν καταφύγιο και όταν χτύπησαν οι σειρήνες και χτυπούσαν αρκετά συχνά κατεβαίναμε πηγαίνουμε και κατεβαίναμε σε υπόγειες και πέρα είχε και στο έστω απέναντι σπίτι αλλά η κριτική ότι δεν ήταν τόσο ασφαλές το Car speed πριν καν εβραϊκής ιδιοκτησίας θυμάστε ποιος ήταν ιδιοκτήτης αν σας πω σερίφη τον λέγανε κάπως έτσι είναι είχαν εργοστάσιο κατείχαν αυτή είναι ναι αλλά ήταν παλαιότερης κατασκευής απλό καραβάν σαράι κρατά το καραβάν σαράι ολοκληρώθηκε κρίθηκε πιο ασφαλές πηγαίνετε στο Καραβάν-Σαράι είναι πόσα άτομα φόρους αυτό το καταφύγιο πάρα πολλά πάρα πολλά ανάμεσα τους ήταν οι εβραίοι βέβαια δεν υπήρχε διαχωρισμός δεν υπάρχει ευρεία αποδοχή για πέντε ευρώ ήξερα τι επρόκειτο να συμβεί κι έλεγαν τίποτα μεταξύ τους η πρώτη το ζήτημα τον συναγερμό μπει ανάμεσα κατά δύο ακολουθούσε βομβαρδισμός επτά βόμβες στα ποτά αναβοσβήνει με όταν βγαίναμε έξω βλέπουμε άλογα σκοτωμένα βόμβες που έπεσαν πολύ κοντά μας και κάνουμε έναν μεγάλο μια μεγάλη πλάκα ας πούμε μεγάλο λαγού όλοι ξέραμε ότι γίνεται μια το ξέρουμε όλοι ότι υπήρχε υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μίλησε στο καταφύγιο με KTM οικογένειας σας έτσι για να αποφύγει πέρα το καταφύγιο πέρα το προφίλ για να αποφύγει τη σκληρή τρέχαμε όλοι μαζί να κρυφτούμε στο μεταξύ η συρία προειδοποιούσαμε δεν δέχεται μειώσεις στις λίμνες οι σειρήνες υπήρχαν μέσα αρκετά κτίρια και αρχίζω να όλες μαζί να να φωνάζουμε και εμείς εμείς ξέραμε ότι αυτό σημαίνει βομβαρδισμένο όμως τρέχαμε να δούμε στα υπόγεια παραμείνουν τρεις όλη τη διάρκεια της κατοχής σε αυτή τη συνοικία όχι διότι μετακομίσαμε για λόγους μεγαλύτερης ασφαλή για τους φοιτητές που κάναμε ήταν παλαιάς κατασκευής ανά μετακόμισαν προς τα πάνω προς την γέμιζε μου κάπου προ πριν το διοικητήριο και μετά αφού κάτσε να χάνεις χρόνο και ήμασταν κάπως δύσκολα στην αγορά γίνεται μικρότερο σπίτι βρήκαν ένα πιο ευρύχωρο σπίτι και κατέληγα με 100 συνειρμό έπρεπε να μένουμε κοντά στο κέντρο γιατί αποτελούν για επαγγελματική στέγη στο σπίτι μας το ιατρείο γονε σε αυτές τις νέες συνοικίες που μετακομίσετε υπήρχαν Εβραίοι γείτονες όχι δεν υπήρχε αλλά εξακολουθούσαν να έχομε σχέσεις με τους παλαιούς φίλους μας δεν λύθηκε αλλά αβέβαιο τους βλέπανε πού και πώς στο οποίο υπέπεσε στην αντίληψή σας ότι πάρθηκαν μέτρα εναντίον των Εβραίων εγώ προσωπικά είδα ότι οργάνωσαν αφορά ένα κίτρινο αστέρι και υπήρχε αυτό στο μεγάλο κύρος περιοχή μικρό διακριτό από πολύ μακριά στο πέτο του σακακιού του σχιστού αμέσως τους εν πάση περιπτώσει κυκλοφορούσαν με αυτό ως φαίνεται δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορήσουν χωρίς αυτό κι έτσι η με έκπληξη ότι υπάρχει ένα διαχωρισμός γιατί θέλουν να εντοπίζουν οι εβραίοι που ενώ εμείς δεν είχαμε τέτοια αυτό βεβαίως δεν είναι δεν είχαμε τέτοιο αρμένης ευρέως ότι ένα είτε για να ασχολείται ένα και αυτό είναι και το γράμμα της Θεσσαλονίκης αν θέλετε να μας πείτε εξάλλου λίγοι ήταν ανέκαθεν μια πώληση του δέχονταν τους πάντες λειτουργούμε με λέγαν κατηγορίες σας για αυτό το διακριτικό σημείο που εφαρμόστηκε όταν άρχισαν να τους μαζεύουν γιατί δεν τους μάζεψε όλους μαζί και φύγαμε αλλά αρχίσαμε σιγά σιγά να μαζεύουμε κάτω συνοικία έτσι κάπως έτσι κατάλαβα εγώ έχουμε άβαταρ αντιλήφθηκε ότι δεν είναι για καλό το και ασφαλώς γιατί διέ υγαν ότι πάνε δουλέψουν στη Γερμανία κάτι τέτοιοι όχι άσχημα πράγματα τι λες η νέα φοροεπιδρομή έτσι κάπως τον τρέχοντα συναντηθεί αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ο πατέρας μου ότι δεν είναι καλό αυτό βέβαια ακούγαμε κίεβο ραδιοφωνικού σταθμού τους κρυφά τι ακριβώς συμβαίνει γιατί δεν επιτρεπόταν διαφόρων ραδιόφωνο μας τα πήραν οι γερμανοί ακόμα αποζημιώσεις για το ραδιόφωνο δεν πήραμε τις των πειρατών εμπόριο General Electric μεγάλο ραδιόφωνο θυμάμαι ακόμα ότι δε θα σήμαινε ότι θα συμβεί κάτι κακό αλλά τι ακριβώς δεν το ξέραμε βέβαια και ενώ έφυγαν και πήγαμε και τους αποχαιρέτησε με που σέβονται τότε κατάλαβα κι εγώ ακόμα που να μη χρειάζονται 3η 4η δημοτικού κρατείται τρίτη δημοτικού πρέπει να πηγαίναμε κηλίδες αναγορευθεί πάρα πολύ διότι λέω για ποιο λόγο άρχισαν να δίνουν μόνο από το πόρισμα της εις τον είχε πιάσει μελαγχολία μπορώ να πω τώρα αλλά το ίδιο πράγμα σε ένα χώρο ειδικά για τη δική μου και σχετικά τότε ότι αφού δεν μπόρεσε να γλιτώσει με τον νίνο που άλλωστε ήταν και ο στόχος επί καλά ήτανε φανερό ότι ήταν ευρέως είναι μαζί μας να βρούμε κάποια άλλη οικογένεια που δεν είναι γνωστοί στο περιβάλλον μας να πάρουμε κανά παιδάκι να το γλιτώσουμε τουλάχιστον και κατά κάποιο τρόπο βρέθηκε αυτή οικογένεια και μας έστειλαν τον νίκο οξειδίων πέθαινε θέσεων απαιτείται τον νίκο θυμηθείτε βοηθά το επίθετό του Νίκος Λέων το γνωρίζατε πρωτύτερα όχι πρωτη φορά το η σε σπίτι όταν το ανέφερα και μετά είναι εδώ αλλά και την κόρη του την ημέρα ναι και για να διαλέξουμε ποιο πεδίο πώς να διαλέξω έλλειμμα από έμπορο και τα δύο δις ευρώ και τελετές αλλά γιατί δε σχεδίου πόλης ηπειρο πάντα όλους μαζί να πάρουμε την δόση μου έτσι εδραιώθηκε η άποψη ότιη καλόν είναι να σηκωθούν να φύγουν απ' τη Θεσσαλονίκη να παρέμβω νοτιότερα όπου ακόμα κι αν αρχίσει και γι' ο εγκλωβισμός Εβραίων ας πούμε και κοντά σε αυτούς και μια άλλη οικογένεια ήρθε στο σπίτι μας και περίπου ένα εβδομάδα όλοι μαζί καθίσαμε και μάλιστα είχαμε κατεβάσει τις κουρτίνες και πηγαίνανε της σκοτεινής και μηχανικοί ήλιου κοιτάζονται για να μη φαίνονται ότι μέσα υπάρχουν άνθρωποι και βέβαια λόγω του επαγγέλματός ήδη τους είχαν πει ότι αν τυχόν συμβεί τίποτα θα πείτε ότι περιμένουμε τον γιατρό να εξετάζουμε σε αυτό το στιλ σου είναι ψάχνοντας λοιπόν κάτω των 45 43 κάτι τέτοιο δεν μπορώ ακριβώς να θυμίζω ναι Αρσένης είδατε μεταβατικές δομές έχουν τους εβραίους δεν είδε τον τρόπο με τον οποίο θα τους μαζέψει το μόνο που άκουσα είναι ότι φύγανε άδεια έναντι ένα ευρώ καράβι ευρέως και τέτοια που με κάτι πέρασαν από 1000 κύματα και νικόλ δεν είχα μεγάλη κυκλοφορία κυκλοφοριακή ας πούμε ανεξαρτησία είναι από ποιον θα ακούσετε αυτό ότι θέλουν με τα άκρα την Εγνατία ελ βεν έγινε τώρα πόσα ακριβώς δε θυμάμαι ακριβώς το σπίτι σας μέσω φ κυμαίνεται στο σχολείο έγινε καμία κουβέντα για την απουσία των Εβραίων στους σχολείο επειδή εγώ μετακομίσαμε είπαμε συνεργού σταμάτησα να πηγαίνω σε εκείνο το παλαιό σχολείο που ήταν το 7ο δημοτικό σχολείο και με γραπτή επιστολή για τη χώρα και για λόγους καλύτερης εκπαίδευσης στο ύλλι Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη ήταν τότε έγραψα το ΤΣΑΥ το ιδιωτικό σχολείο όπου πήραμε Τετάρτη δημοτικού γιατί μεταλλικά περάσαμε στο γυμνάσιο περάσαμε στο γυμνάσιο εξετάζει στο πειραματικό μπήκα εγώ ας πούμε με κάνουν μικρή αύξηση που τρεις δύο συνεχόμενες λίρες τιμή γαλήνη εκεί βρήκαν νικητή σταματήσαμε για τεχνικούς λόγους εκεί που μου δημόσιας θα λένε ήταν προετοιμασμένη η πορεία εβραίοι σε περίπτωση που ερχόταν κάποιος άγνωστος στο σπίτι σας ναι Σαρτζετάκη και τότε θα λέγαμε ότι ήρθαν έργα 500 εκατ ευρώ ανά έτος ίδρυσης ένα μοντέλου είναι προτάγματα παντελής ελληνική υγιής και αιτία είναι η περιεκτικότητά του αγωγής λόγου δερματολόγος τύραννο διαδραματίστηκε στο σπίτι το χρόνο που κρυβόταν εκεί αυτές οι δύο οικογένειες οι οδηγείται ένα συνωστισμός και με δυσκολίες καταφέραμε να επιβιώνουμε αλλά όχι δημοσιοποίησαν μεγάλος μάζευε όλους όλοι μας να είμαστε όσο μπορούμε πιο του συνεχίζω πομπή στην κατάσταση πέρασαν αυτές ημέρες βέβαια και κατά κάποιο τρόπο βρήκατε τον τρόπο βρήκαν τρόπο να μπουν σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο και να φύγουν για την αθήνα όπου εκεί κάποιοι με πλοία με συστημένη στη γιαγιά μου στην μητέρα της μητέρας μου ας πούμε λοιπόν λεγότανε 6.1 του και ήτανε στους Αμπελόκηπους αυτοί είχαν ένα διώροφο το σπίτι όπου είχε κι άλλα δύο εκτός από το διαμέρισμα όπου κατοικούσαν και άλλα δύο διαμερίσματα τα οποία νοίκιαζαν κι απ ότι κατάλαβα κάτι κατάφεραν και μπήκαν στο διαμέρισμα που ήταν άδειο και κάτσανε οικογένεια αλιέων μαζί μ' αυτούς συμβαίνει εκεί μια άλλη οικογένεια Max λεγότανε για τους ομίλους έκτοτε δεν ακούστηκε τίποτα και ενδεχομένως σαμαρά ακούστηκε ότι φύγανε για το ισραήλ αυτή όταν ελευθερώθηκε έχει νέα αφού κάτσανε κάμποσο καιρό εκεί άρχισαν τα πράγματα να γίνονται να στενεύουν και εκεί και κατά κάποιον τρόπο πριν δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ζήτημα διότι άρχισαν να οξύνονται όταν απ'ότι κατάλαβα βρήκαν τρόπο και δραπέτευσαν στη σκόπελο σχολείο και πήγα σε ένα νησί όπου κι απότι άκουσα εκ των υστέρων πέρασα πάρα πολύ ωραία σαν βρίζανε καλά αρχίσει σκόπελος τονίζει και ήταν βέβαιο για money δεν υπήρχαν κι έτσι κατάλαβα και έτσι μπόρεσαν και γλίτωσαν και αυτοί και άλλοι και άλλοι μαζί οι οποίοι πήρανε το θάρρος και την έμπνευση και τα δυο μαζί χρειάζονταν να σηκωθώ να φύγω αντί να περιμένουν τη μοίρα τους η οποία ιταμή ύστερα μετά τον πόλεμο που κατέληξαν βέβαια από την πρώτη οικογένεια που είχα το φίλο μου τον ντίνο παιδικός μου φίλος μου με επέστρεψαν δεν είσαι καλλιτέχνιδες γι γονέας που αν και το όνομά του δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα αλλά δεν υπήρχαν τα παιδιά γιατί δεν σε στρατόπεδο ενώ τους τεχνητής σπηλιάς εργοστάσια για να τους βοηθήσουν να Αξίζει να κάνουν την πολεμική της βιομηχανία βέβαια αυτό με πείραξε πήρε αρκετούς επισκέφθηκα αλλά όταν τον είδα να κλαίει όταν οι φόροι δε θέλησα να ξαναπάω δεν είναι βέβαια δεν πρέπει να ζει πια ήταν μεγάλος αυτό ήταν το δράμα της εποχής που εγώ σαν μικρό παιδί αισθάνθηκα την πληγωμένος και εγώ μαζί διότι αισθάνθηκα ότι έμπαινε ένωνε συγχρονική μας ζωή στη ζωή τη δική μας και βεβαίως η βαρβαρότητα και το έγκλημα εκ των υστέρων που μαζεύτηκαν έδειξαν πόσο άγριες ενώ πολλοί όμως και για πιο λόγο δεν πρέπει να γίνεται ο πόλεμος όχι μόνο στην Ευρώπη παντού εκτός από τους γονείς του μίνωα ξέρει και τους αδικούμε κατάφερε διότι τα δύο αδέρφια ήταν βέβαια επιστρέφουν άλλοι εβραίοι η αλεύρι που ορίζεται αυτή μπουλντόζα από μας και με φοβίζει γιατί ζήσαμε έκτοτε οι σχέσεις διότι ήσαν και πολύ καλή διαδρομή ευγενέστατη μπαλαρίνες τους καιρός να βλέπεις ας πούμε όπως και μοναχού το οποίο εισάγει πήγαινα και τον έβλεπα ευρύτατα τα φαγητά άνοιγαν από χαρά που έβλεπες που είναι και η δική μου πάρεις άνθρωπος άνθρωπος πού καιρός να βρίσκεσαι μαζί του και γραμματέα λιμένων ζητάνε και μορφωμένο με πήγαινα τακτικά από κυβερνώσας προέβλεπε την καινούρια βιβλία υπάρχουν ναι κάποτε μεταπολεμικά εκτός των Volvo είχατε σχέση είναι ευρέως διότι εγώ βρεθήκαμε πάλι στην αθήνα και σπούδασε εκεί μην μπήκαμε ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη και όταν επέστρεφε να δεν υπήρχαν πια σχέσεις την παιδική ηλικία είχε λάβει και δεν μιλάς και αλλά διατηρούσαν σχέσεις με την οικογένεια λέω διότι έρχονται τακτικά σπίτι μας με την οικογένειά μας δεν ζητάμε ποτέ πια και έμεινε ερωτηματικό πήγαιναν ενώ μάθαμε ότι γλιτώσαμε αναζητούσε είδαμε καθόλου ποτέ μου βαστίλη είχε την προηγούμενη φορά την περίοδο της κατοχής είχαν αναφερθεί στην πείνα στιγμή υπήρχε μια και αυτό δεν το αναφέρετε μπορείτε να μας πείτε μερικά για αντίποινα την πείνα ψωμί υπήρχε ένα ελεεινής την κρησάρα δίας ποιότητος με πίτουρο και ίσως και λίγο αλεύρι τη μπομπότα οι λεγόμενοι αφού καλαμπόκι ίσιο αλεύρι αλλά όχι καθαρόαιμο αλεύρι με προσμίξεις διαφόρων σκουπιδιών τα έργα μειώνονταν αξιοποιεί δευτέρας κατηγορίας και απορώ και πόσο τρώγαμε δηλαδή αυγό τώρα θυμάμαι ήταν κάτι μόνο ψωμί ήτανε ελίτ υπήρχαν ελλείψεις δεν ξέρω αν δεν υπήρχαν συν αγορά εύκολα προβλήματα βρίζουν αφού μακαρόνια ρύζι έρχονταν αυτά διάφορα χωριά παραγγελίες του PD λάδι έρχονταν με τον τενεκέ το μπακάλη δεν ξέρω αν υπήρχε με on Air κρύβονταν για όσο διάστημα τα κρητικά μου οι Leon και η αξία γέμιζε τους τάιζαν τα κατάφεραν δεν ξέρω πώς μπορέσαμε αλλά τα κατάφερα μπορέσω μαγείρεψαν και κάνουνε το έργο σ'αυτό αυτήν προσφοράς σας έχει αναγνωριστεί βεβαίως βεβαίως και έγινε μια τελετή πριν από μερικά χρόνια εδώ νομίζω στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και μάζα μια πλακέτα τίμησαν τη μητέρα γιατί αποτέλεσμα είχε πεθάνει και μάλιστα με εντυπωσίασαν όλοι αυτοί που εκτιμήθηκαν το είπα τότε σαν παρατήρηση ότι εάν ξαναγίνονται μια τέτοια & ανθρωποφάγοι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι τον ίδιο ρόλο έπαιζαν και πάλι γιατί φαίνονταν οδηγήσαμε πολύ σεμνή όλοι ζήσαμε αχ ας πούμε χωρίς ήτανε χωρίς υστεροβουλία άνθρωποι άνθρωποι που κοίταζαν μόνο να δώσουν το καλό την καλοσύνη είναι υπάρχει κάτι που θα θέλετε ακόμη προσθέστε σ' αυτά που μας είπατε και σας ρώτησαν σχετικά με τη ζωή μας την εποχή εκείνη ανάλογες επιτυχίες σε το ψωμί το οποίον το περνάμε από το βουνό ήτανε ελεεινής ποιότητος και επειδή ήταν ο πατέρας μου γιατρός το 0 100 είχε δικαίωμα ναι θα σας πω ένα ιστορικό τώρα είχε δικαίωμα να παίρνει από το μυαλό του αλλά Ποιοι όπου εκεί οι γερμανοί ετοίμασαν το ψωμί για τους στρατιώτες τους αλλά πέραν τούτου και για τους εργάτες είχαν το δικαίωμα να δίνουμε κάποιο δελτίου ψωμί και δύο φορές την εβδομάδα εγώ από την οδό ερμού παίρνοντας το τραμ πήγαινα στο Ντεπό γιατί έχετε όμιλος πολλά κλείνει και ενδιάμεσα στο μύλο και εκεί υπήρχε ένα άλλο το πλοίο και με το δελτίο έπαιρναν δύο πιο μια μεγάλων διαστάσεων φτιαγμένα από CD CD-R και κατώτερη έμπαιναν στο τραμ το οποίο είχε δύο βαγόνια το πρώτο ήταν προόριζαν για τους γερμανούς και μόνο και το δεύτερο ήταν για τους έλληνες το οποίον και δεύτερη δεν απαντάει φυσικά γεμάτο και μια φορά η μικρό παιδί είναι εγώ τι θα έκανε αν χάσω πρώτο βαγόνι και του τραμ ξεκινήσει πιο γεγονός που κάνει να μορφή CD περίμεναν να ξεκινήσει το τραμ για να μου πει έξω άλλος μπουκάρει έχει του Τραμπ τρέχει όμως αλλά μου λέει έξω εκείνη την ώρα που τρέχει δεν ήξερε ο αθεόφοβος ότι εγώ είχα μάθει να ανεβαίνω εκκίνηση και να κατέβει κοιμίζει από τον Τραμπ και αντηλιακού του βάλεις όπως φερ' ειπείν ένα παιδί με τιμωρητική διάθεση εγώ έκανα την κλίση προς τα πίσω και πλήρη σας που και λίγα ελέω δεν έχουν το θεό τους επειδή δε μπορούν να γίνουν άνθρωποι αυτοί είναι τότε Car και μια αντι κινείται ελληνική σταματήσαμε πάλι για τεχνικούς λόγους και με την δεύτερη ευκαιρία αυτή εμπλοκής συνεργάτη μας σκεφτήκαμε ορισμένα σε ερωτήσεις που θέλουμε να σας θέσουμε διευκρινιστικές περισσότερο πεζή προς χάριν με συνοδεύει ο πάπας της ήταν γιατρός και ότι στην αρχή της κατοχής ζούσατε σε μια λαϊκή συνοικία στην οδό Ιουστινιανού είχε διαβάσει σε νεαρούς ασθενείς μπορεί πήγαμε ηχηρή δεν ξέρω όμως δεν ξέρω γιατί δεν είχα εγώ πιο πεζό βενιζελοσ ευαγγελοσ επισκέπτεται ας πούμε δεν είχαμε καμία συνάφεια ναι μπορεί να ύγει Δερείου καταρχήν ο γιατρός υποχρεούται οποιουδήποτε Έλληνα τον ζήτησε να το δεχτεί δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα ας πούμε ξέρουμε ότι οι εβραίοι και το είπατε και εσείς μιλούσαν και μια άλλη γλώσσα τα αλάτι ενώ με τα ισπανικά και έχει είτε να θυμηθεί τα τους γείτονες όταν τα μιλούσε για το βερολίνο όταν δεν μιλούσε και έμεναν ίδια σχεδιάζεται για την προσπάθησα κι εγώ να καταλάβω όσο μπορούν βέβαια αλλά πολύ καλά στοιχεία και ρωτούσε ποιανού την πέμπτη είπε αυτός τώρα και εκείνος με εκτιμούσε ο ήρωας του ετσι και τύχει να έρθουμε σε μια άτυχη τους your τουλάχιστον που είχανε κάτι μπούρδες που Κανάκη χορούς χόρευαν ναι ναι και προσπαθούσα να καταλάβω γεγονός που είναι αντίστοιχα υπήρχαν πράγματα που όχι μόνο δυσκολευόταν να καταλαβεις τελικά είχαν αιτούνται με δυνατά Πολίτου υγιεινό κι αυτό είχε προσκολληθεί Honda μου ώστε εγώ να τον βοηθάω ότι δεν καταλάβαινα το να το ρίξει λίγο ας πούμε εκείνη την εποχή τουλάχιστον μετά όταν πέρασαν τα χρόνια έμαθες στα και πολλά παιδιά καλά πολύ καλά τελικά και μιλούσαμε π.χ. αλλά τότε στην παιδική σκηνή του πόλη νηπιακή ηλικία ξέρει λίγα δεν ξέρω πολλά ας πούμε γιατί ίσως επειδή δεν μιλούσαν ελληνικά απ'ότι κατάλαβα σου άλλοι αυτόπτες μάρτυρες της αντιθέτως εδώ σε αντιδιαστολή η νέα μας και μόλις φιλική οικογένεια οι πλέον μιλούσαν πάρα πολύ ωραία τελικά τόσο καλά που μαζί με το να να καταλάβει ότι είναι Εβραίος που πάρα πολύ καλά γιατί δεν έφερε και υγιής κι ο χώρος που έλαβε ότι είχαν μεγαλύτερη συνάφεια και πουλούσαν πιο πιο πολυτελή υλικά βάση είπαν μερικοί άλλοι μάρτυρες αυτόπτες μάρτυρες ο τι είχαμε ακούσει διάφορα στο σχολείο για τους νεαρούς μη πάρτε τους χρέος θα σας βάλουν στα the wall να σας πιούμε το αίμα κλπ συζητούν τα ακουστικά τέτοιων ορισμένα κυκλοφορούσαν ήταν τόσο τερατώδους αφύσικα που δεν πιστεύαμε πιο πολύ το θεωρούσαμε υπερβολές που το κάνουν για λόγους ας πούμε για να κατά για να ακονίζουν με τους εβραίους ο ντεντέ δεν επηρεάζει καθόλου εμάς εμένα τουλάχιστον οι γερμανοί απ'τη στιγμή που μπήκαν στην πόλη κάνουν ορισμένες κατασχέσεις περιουσιών όχι μόνο ειδών μες στα καταστήματα χριστιανών και Εβραίων στοιχειών είναι ήχοι οικογένειας κάποια τέτοια είχαμε για μια εποχή μας επισκέφθηκε ένα Γερμανός αξιωματικός με τον με την συνοδεία του ας πούμε και ζήτησε να επιταξη επιταξη επιταξη επιταξη λέγαν τότε ένα δωμάτιο για δική του χρήση ας πούμε και τότε κατάφερε οπλίζουν με δέσμη ξέρει γερμανικά πλοίου το στη δική του γλώσσα ότι αυτός είναι γιατρός και ασθενής και ενδεχομένως αυτό να αποβεί εις βάρος του να κολλήσει καμία αρρώστια οπότε ο γερμανός εγώ την ανακατασκευή και είπατε όχι δεν πονούσα ΤΕΒΕ βοηθήστε τον ύπνο γιατί τον ήξερα όλοι γειτονιά των λήξεων οικογένεια ναι διότι βρέθηκαν τρεις ον και ματσάκι με βοήθησαν πώς βρέθηκαν απέναντι από ότι θυμάμαι τώρα απέναντί μας είτε ένα φαρμακείο όπου δουλεύει όχι σαν υπάλληλος κάποιες αποστόλους Κέι Σι κοιμούνται γειτονιά υπήρχαν Εβραίοι κλείσει κι ανάποδα και ό βρήκαν 900 ευρώπουλα το γλυτώσουμε εμείς και μας έφερε έτσι σε επαφή με την οικογένεια αλιέων όταν πηγαίνετε να αποχαιρετήσετε το δίμηνο ναι ξέρετε πολύ πιο υγιεινό πρόκειται να εκτοπιστεί λύσσας ΗΠΑ εργατοπατέρας θέμα είπε ότι πάμε να βοηθήσουμε γιατί φεύγουνε και δεν μπορούν να φύγουν γιατί είναι υποχρεωτικό αυτό που γίνεται κι αυτό να πάμε τώρα ας αποχαιρετήσουμε και επιλέγουμε τον πατέρα μου θυμάμαι τοίχοι κάτω απ' το σπίτι τους δεν ανεβήκαμε στο σπίτι ήρθε ο πατέρας σου εκεί αποχαιρετιστήρια με και μάλιστα με συγκίνηση θυμάμαι ότι με είχε αγκαλιάσει και δε μας άφηνε και τα χέρια του τα εξής η άνοιξη πατέρας άντε πάμε να φύγουμε αργά πια και έτσι Χωριστήκαμε αναφέρεται ότι πλην και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες της περιόδου είχαν πει ότι ήταν Close να πέφτουνε στο δρόμο υπέπεσε κάτι στην αντίληψή σας η υψηλής εγώ προσωπικά δεν 90 αλλά τότε υπήρχε πείνα και την πήρε και πολλοί ζητιάνοι είχε αυτά ήταν το βλέπαμε καθημερινά νυχτερινής όρασης κύριο ρόλο και τηλέ κραδαίνει ελληνική χωροφυλακή την ίδια περίοδο είναι πολύ αμυδρά θυμάμαι εγώ τι ρόλο παίζει η χωροφυλακή δεν δεν μπορώ να ρόλο προστασίας από τους κλέφτες προστασίας από εγκληματίες της ΚΑΠ σε σχέση με τους γερμανούς το ρόλο του design δεν μπορώ αυτή συνείδηση σαν αυτό της μα δεν μπορώ να θυμηθώ αρνούνται ότι έχουμε διαβάζει μετά κλπ άλλο ξέρετε υπήρχαν χριστιανοί προδότες σήμερα οι γερμανοί θέλουν να αυτό μου το ρωτήσατε είναι το ξέρει ο κόσμος ότι υπήρχαν οι προδότες ότι υπήρχαν άνθρωποι αυτή την φοβόμαστε πιο πολύ απ όλους και φυσικά τονίνο δεν τον πήραμε γιατί θα βρίσκονταν πολύ εύκολη λεία σε τέτοιους ανθρώπους υπήρχαν πολλοί μα για αυτό αυτό είναι ήδη ο εφιάλτης ο παλιός ο προδότης υπήρχε εκεί στη μοντέρνα Ελλάδα αλάτι κανένας είναι πάρα πολύ θυμάστε κάτι ξέρετε κανένα όνομα γείτονα που έκανα αυτή τη δουλειά νοός δεν ξέρω τέτοια ονόματα γιατί αυτοί ήσαν πάντοτε προφυλαγμένο ώστε να μην φαίνονται οι γήινες όταν έρθει εβραίοι τι έγιναν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους τυχερό που ξέρω είναι ότι υφαρπαγής σαν από διάφορους ότι μπορούσαν να αρπάξουν να πούμε αυτού του ξέρω Έντι είδε με τα μάτια μου βέβαια αλλά ξέρω ότι για να παγιδεύσει με είδατε τα σπίτια ανοιχτά η όλγα και η δυσμενής θέση οικογένεια που βρίσκονται γύρω μας δεν είναι αντικείμενα από αυτά σπίτια είτε καταστήματα σε χέρια δεν διανοούνται οι Ιταλοί δεν γιατί μερικοί βάση παρότι μπήκα βέβαια πήραν τα πράγματα και τα πουλούσαν με τα 9 όχι υπάρχει κάτι άλλο που θυμάστε και θέλετε να το αναφέρετε στην κουβέντα μας τώρα θυμάμαι ότι είχανε γιορτές οι εβραίοι και μάλιστα χαριτωμένες γιορτές διεθνή στόλιζαν στις πέρα στα μπαλκόνια τους κερνάνε μια ολόκληρης μη και και και ανήσυχη παίζανε νομίζω δε μπορώ να θυμηθώ αλλά ήταν εντυπωσιακά ορισμένα πράγματα όποια έτσι παράγουν δουλειά και εγώ σαν μικρός με ενδιαφέρον στα καρναβάλια επίσης είχαμε μεγάλη συμμετοχή οι εβραίοι κάνανε αυτό το πώς το λένε μετέωρο με τις κορδέλες γύρω γύρω που γυρνάνε υπό κάβους το λένε αυτό στην εποχή των καρνάβαλο ένα κοντάρι και καθένας έχει μια κορδέλα γύρω-γύρω το γαϊτανάκι είναι αυτό ναι σας ευχαριστώ πολύ κύριε καλή νίκη πήρε αυτή τη βάρνα χρειάζεται γάλα πιστεύω αυτό με ντοκουμέντων κ.ά. που θα έχετε να βοηθήσουν ώστε ο κόσμος να μην ξαναδεί τέτοιου είδους αγριότητες που κατεβάζουν τον πολιτισμό σας ευχαριστώ πολύ κατά τρεις δύο να έτοιμη γυρεύει και ελληνική γη με κάθε μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε και ότι δύναται να αποχαιρετήσετε τον Μίνω στη πανιατρική Palace σας δίδονται αλλά δεν ανεβήκατε σπίτι του σχεδίου φίλο όταν αυτό και πόσοι ήταν διάδικος έδρα στην παραλαβή των ήταν αργά μπρος το βραδάκι σκοτεινά τώρα πιο ήταν το αίτιο που δεν είχαμε σπίτι του Μπέντο ξέρω αλλά τους βρήκαμε γεύση ριζότο έτσι η απόλυτη στιγμή κι ας πούμε το δεν υπέπεσε κάτι άλλο στην δημοσίους λιγότερα αν είχε αλλάξει κάτι εκεί και θυμάμαι τίποτα από αυτά θυμάμαι μόνο εγώ ούτε ένα σκοτεινό απόγευμα μάλλον φθηνό φθινόπωρο πρέπει να είναι κάτι σας επιτέλους κάτι τέτοιο πρέπει να τα κι εκεί αφού είπαμε ότι δε σας ξαναδούμε κατεβείτε αποφεύγετε κλπ τότε δίνω μοναχός με κάλεσε γιατί καταλαβαίνετε περίοδοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει πολυκατάλαβα αυτό που έγινε με την οικογένειά σας που πήρατε δυο ξεχασμένες οικογένειες στο σπίτι σας ζητάνε κάτι πάρα πολλές συνήθεις στο δεν θα λάβουν το Σχολιάστε 23 έτσι καθότι αυτή την ενέργεια λιμάνι ζούσατε τόσα το ζούσαμε αρκετά στενάχωρα δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό και FO μεγάλο γιατί ξέρω ότι το ζητάνε πρέπει να ήτανε συνήθως παρόντες αλλά όμως η ανάγκη να βοηθήσουμε γιατί οι δικοί μου γονείς πρόσφυγες ζητάνε πέρασαν από περίπου παραπλήσια γεγονότα ας πούμε και οδηγεί στο τέλος δεν πρόκειται εν συνεχεία ήτανε πολιτισμένο προσχέδιο ότι θα φύγουν για την αθήνα που αλλά ώσπου να γίνει RTE ετοιμασία και να βρουν το κατάλληλο μέσο κλπ με καλαμιώνες και μας και πόσο διατεθειμένη αν θυμάμαι καλά τουλάχιστον μια εβδομάδα πρέπει να ήτανε σας ευχαριστώ πολύ κύριε ελληνική ελίτ είναι να είστε καλά και εσείς και να μην ξανά χρειαστεί να γράψετε παρόμοιες ιστορίες