Clarivate Analytics Web of Science, EndNote Online & InCites Journal Highly Cited Data (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2018)
: Καλησπέρα σε όλους εσάς. Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας σε αυτό το σημερινό webinar στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σήμερα, σε αυτό το webinar, τις επόμενες δύο περίπου ώρες, θα δούμε κάποιες βάσεις δεδομένων, τις οποίες εγγράφεται το πανεπιστήμιο και είναι ανοιχτές για όλους τους ερευνητές, πουραστές και μέλη-δεπ του πανεπιστήμιου. Μία βάση δεδομένων λέγεται Web of Science και είναι πολύ χρήσιμη για έβρεση βιβλιογραφίας, αναζήτηση ερευνητικού λυκού, άρθρων, δημοσιεύσεων και θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Web of Science για να βρούμε άρθρα τα οποία είναι κατάλληλα στο ερευνητικό μας πεδίο, τα οποία είναι τα πιο υψηλά αναφερόμενα, χρησιμοποιούνται δηλαδή από την Παγκόσμια Ερευνητική Κοινότητα, κάποιες αναλύσεις που μπορούμε να κάνουμε είτε ως ερευνητές αλλά είτε ως ερευνητής ή βιβλιοθήκη. Και οι επόμενες βάσεις δεδομένων που θα δούμε είναι η Journal Highly Cited Data, η οποία είναι μια διπλή βάση δεδομένων. Στο ένα μέρος θα δούμε κάποιους δίκτες αξιολόγησης περιοδικών, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τα οποία είναι τα πιο χρήσιμα περιοδικά στα οποία μπορούμε να στείλουμε την έρευνά μας σε κάποιο θεματικό πεδίο, καθώς επίσης και ποιο είναι το μέρος του πανεπιστημίου μου ή σε κάποιο ερευνητικό πεδίο ή σε κάποια χώρα, το οποίο θεωρείται το καλύτερο, το πιο υψηλά αναφερόμενο, σε ένα ερευνητικό πεδίο, δηλαδή αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Οπότε αρχίζοντας καταρχάς να δούμε πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων. Πρόσβαση μπορείτε να έχετε μέσω της συνδρομής του πανεπιστημίου, οπότε για να έχετε άξες πρόσβαση θα πάτε στην ιστοσελίδα www.eapp.gr και εκεί λοιπόν θα διαλέξουμε τα μεγάλα σπουδές και από τις σπουδές θα διαλέξουμε την επιλογή εκπαιδευτικό υλικό, εξ αποστάσεως βιβλιοθήκη, εξ αποστάσεως βιβλιοθήκη και κέντρο πληροφόρησης. Οπότε λοιπόν μέσω του site του πανεπιστημίου μας θα διαλέξουμε αυτές τις επιλογές και αυτό θα μας βγάλει σε μία καμπέλα η οποία, εδώ στις ηλεκτρονικές πηγές, και εδώ λοιπόν στις ηλεκτρονικές πηγές, υπάρχουν διάφορες ηλεκτρονικές πηγές, εμείς θα διαλέξουμε την επιλογή βάσης δεδομένων γιατί είναι μία βάση δεδομένα και αυτό λοιπόν θα μας δείξει όλες τις πηγές τις οποίες το πανεπιστήμιο έχει εγγραφεί. Οι πάσες που θα δούμε σήμερα είναι η δεύτερη web of science και η journal highly cited data, τις οποίες εάν πατήσετε εδώ θα βγείτε κατευθείαν, θα σας παραπέμψει εδώ, στην βάση δεδομένων. Πατάω το link εδώ. Το παιδάκι είναι στον δεξί μέρος που ήθελα να πατήσετε, όπως βλέπετε. Κανονικά το πρέπει να σας παραπέμψει λοιπόν στην βάση δεδομένων, τώρα δεν ξέρετε. Είναι κάτι που έχει λογαρισμένο στις εφημίσεις. Υπάρχει κάτι σαν κρεναλίδος. Ίσως ας ανοίξω πανάληψη φωτς. Ναι, ναι. Για να δοκιμάσουμε ένα άλλο. Δεν ξέρω, δηλαδή βιντεοσκοπούμε παράλληλα και ίσως κάτι δεν έγινε ένα λίγο. Τέλος πάντων, αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Εγώ θα βάλω μία άλλη πρόσβαση. Αυτό είναι το link το οποίο δίνει το Πανεπιστήμιο και πρέπει να λειτουργήσει. Δεν λειτουργεί τώρα γιατί ο υπολογιστής δεν αφήνει κάποιο link. Αυτά λόγω από μία πρόσβαση εξωτερική. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η διαδικασία του Πανεπιστήμιου. Σύνθετες αναζητήσεις με κάποιους παραμέτρους, έτσι ώστε να βρούμε κάποια άρθρα σχετικά με το ερευνητικό μας αντικείμενο. Εδώ λοιπόν βλέπουμε το κουτί αναζήτησης, η βασική αναζήτηση, και δίπλα ακριβώς από το κουτί έχουμε τους διαφόρους παραμέτρους τους οποίους μπορούμε να διαλέξουμε, έτσι ώστε να δώσουμε μια εντολή αναζήτησης. Τι παραμέτρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να τους δούμε εδώ και θα συζητήσουμε στο εξής. Καταρχάς να πούμε λίγα πράγματα για τα δειδομένα. Τι μπορούμε να ψάξουμε στο Web of Science, τι θα μας φέρει η αναζήτηση. Το Web of Science είναι λοιπόν μια συλλογή από άθρα, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία, τα οποία το Πανεπιστήμιο διαλέγει κάποιες από αυτές τις συλλογές έτσι ώστε να εγγραφεί. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει διαλέξει τη συλλογή από 20.000 περιοδικά, οπότε οτιδήποτε δημοσιεύεται σε 20.000 περιοδικά, τα οποία είναι ελεγμένα από την ομάδα του Web of Science, έχουν κάποια standard με τα οποία διαλέγουμε τα περιοδικά, είναι πολυθεματικά σε 250 κατηγορίες, κοινωνικές επιστήμες, θετικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες, αντικατοπτρίζουν όλο το ερευνητικό φάσμα. 20.000 περιοδικά μπορούμε να ψάψουμε περιεχόμενο λοιπόν από αυτά τα περιοδικά. Και θα δούμε και με τα δεδομένα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Το πρώτο πράγμα που θα πρότεινα στους χρήστες είναι να κάνουν ένα sign-in. Γιατί μπορώ να μπω στο Web of Science και να το χρησιμοποιήσω χαλεσμένος, χωρίς να έχω ένα προσωπικό κωδικό. Εάν εγγραφώ και το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να δώσω στο όνομά μου ένα email και ένα password, ένα κάποιο password για να με αναγνωρίσει το σύστημα. Και αυτό το κάνουμε στην πάνω αριστερά μέρος της οθόνησης που λέμε sign-in. Πατώντας λοιπόν το sign-in ή το sign-up θα μας ζητήσει το σύστημα, το όνομά μας, ένα email και το password, όπως είπαμε. Και τι μπορώ, ποια είναι τα οφέλη του να έχω ένα sign-up. Καταρχάς θα μπορώ να σώσω όλες τις αναζητήσεις και να μην τις τρέχω συνέχεια. Δεύτερον, μπορώ να σώσω μια λίστα με άρθρα και να την επαναφέρω όποτε θέλω. Παραδείγματος χάρη, ποια είναι τα πιο υψηλά μεταφερόμενα άρθρα των τελευταίων τριών χρόνων στα οικονομικά. Μπορώ επίσης να κατεβάσω άρθρα, θα δούμε πώς μπορώ να το κάνω αυτό, και να δημιουργήσω λογαριασμού στο endnote, το οποίο είναι βιβλιογραφικός manager. Το endnote, το οποίο ίσως δούμε εδώ. Είναι ένα κομμάτι του Web of Science και είναι βιβλιογραφικός manager. Εγώ λοιπόν πάντα κάνω login με τη συνδρομή μου για να έχω πρόσβαση σε όλες αυτές τις λειτουργίες. Και θα δούμε στην συνέχεια. Οπότε, έχω ε-mail μου και τον κωδικό μου. Ένα προσωπικό σας e-mail, προσωπικό. Θα εγγραφείτε με οποιοδήποτε e-mail θέλετε εσείς, οποιοδήποτε κωδικό, αλλά αυτό θα είναι ο προσωπικός σας κωδικός που θα χρησιμοποιείτε εσείς. Μπορείτε να δω το e-mail του Web, ας πούμε, Γεωργία Παποπούλου. Τώρα, οποιοδήποτε e-mail θέλετε. Και θα κάνω sign in. Τώρα λοιπόν το σύστημα θα με αναγνωρίσει. Εδώ πάνω στο πάνω μέρος, στο πάνω δεξιά μέρος, αντί για το sign in θα δει το όνομά μου, η προσωποποιημένη μου σύνδεση. Και θα το δούμε αυτό σε λίγο. Ωραία, εδώ, Ευαγγελία. Πάμε λοιπόν να κάνουμε κάποιες αναζητήσεις εδώ πώς λειτουργεί το σύστημα. Θα κάνουμε τρεις αναζητήσεις. Η πρώτη αναζήτηση είναι να ψάξουμε όλη την πλατφόρμα του Web of Science, για να δούμε πώς από πάρα πολλά εκατομμύρια άρθρα μπορούμε σιγά σιγά να φιλτράρουμε για να μπούμε στα άρθρα τα οποία εμάς μας ενδιαφέρουν. Σε ένα μικρότερο όγκο άρθρα τα οποία εμείς μας ενδιαφέρουν μπορούμε να τα προσποτίσουμε στη βιβλιογραφία μας. Μετά θα δούμε πώς μπορούμε να ψάξουμε για ένα θέμα, ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει και να βρούμε σχετικά άρθρα. Καθώς, επίσης, και πώς μπορούμε να ψάξουμε για ένα πανεπιστήμιο, για ένα ίδρυμα, το δικό μας ίδρυμα ή οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα στον κόσμο. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με μια έρευνα η οποία, ας πούμε, θέλουμε να δούμε μια βαθιά στο Web of Science να δούμε τι έχει ολόκληρο το Web of Science και σιγά σιγά να ψάξουμε, να δούμε κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει. Δεν είμαστε σίγουροι ακριβώς τι ψάχνουμε. Κάποιοι, λοιπόν, από τους παραμέτρους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, επειδή είπατε, από τους παραμέτρους εδώ, όπως το topic, το θέμα δηλαδή, ο τίτλος του άρθρου, να βάλουμε λέξεις κλειδιά εδώ στο λευκό κουτί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα ενός περιεδικού ή πολλά ονόματα ενός περιεδικού, μια χρονολογία, τα τελευταία 10 χρόνια, τα τελευταία 100 χρόνια, τα τελευταία 120 χρόνια, κάποιους χρηματοδότες και τα λοιπά. Υπάρχει μια πολύ χρήσιμη σελίδα, σε οποία μπορούμε να, κάθε φορά που δεν είμαστε σίγουροι, δεν θυμόμαστε κάτι για τους παραμέτρους, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια στο help, το οποίο είναι πάνω δεξιά και προσαρμόζεται ανάλογα με τη σελίδα που βλέπει το Web of Science. Οπότε, λοιπόν, εδώ κοιτάμε για παραμέτρους και δεν είμαστε σίγουροι τι θα ψάξει το topic. Πατάμε στο help και θα μας δείξει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αναζητήσεις με τι boolean όρους, το and, το or, κάποιος boolean, κάποια εισαγωγικά συνείδη, πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ακριβέστερη την αναζήτησή μας. Οπότε, εδώ βλέπουμε τους operators, end ή or. Παράδειγμα, ως χάρη, εάν ψάξουμε την έκφραση rainbow trout fish farm, δηλαδή κάποια keywords, είναι στα γλυκά βέβαια τα keywords, αυτό θα μας φέρει όλες αυτές τις λέξεις στο άρθρο. Αλλά αυτό θα μας φέρει και τη λέξη rainbow και τη λέξη trout. Αν βάλουμε το boolean end και τη λέξη fish και far, δηλαδή μία από κάποιες αυτές τις τέσσερις λέξεις κάπου στο άρθρο. Κάπου στο άρθρο. Εδώ, λοιπόν, μπορούμε να δούμε και τις παραμέτους topic. Τι θα ψάξει, λοιπόν, το θέμα, άμα δώσουμε μια λέξη κλειδί σε topic. Το topic θα ψάξει το τίτλο, δηλαδή η λέξη της κλειδιά που θα χρησιμοποιήσουμε, ή στο τίτλο, ή στο abstract του άρθρου, ή στις λέξεις κλειδιά που έχει δώσει ο συγγραφέας, ή στη παράμετρο keyword plus, οι οποίες είναι λέξεις κλειδιά, τις οποίες προέρχονταν τη βιβλιογραφία ενός άρθρου, με τη λογική ότι για να έχουν χρησιμοποιήσει στην βιβλιογραφία, να βρίσκονται στη βιβλιογραφία, είναι σχετικές με το άρθρο, εφόσον χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο άρθρο. Καθώς, επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως είδαμε, έναν αστερίχο, στο τέλος μιας, ή στη μέση μιας λέξης, για να συμπεριλάβουμε διαφορετικά τέλη, δηλαδή engine, θα πάρει και το engine και το engine στον πληθυντικό, ή ένα ing, αν είναι ρήμα, ή στην αρχή θα φέρει κάτι, ή στο τέλος, εξαρτάται που θα το χρησιμοποιήσουμε. Είναι το truncation. Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα παράδειγμα, εδώ, ψάχνοντας ολόκληρο το εύρος του Web of Science. Πώς θα το κάνω αυτό, μία από τις αγαπημένες μου, όταν δεν είμαι σίγουρη, τέτοιος ψάχνος, αναζητήσεις, είναι να διαλέξω το year I published, δηλαδή πότε έχει δημοσιευτεί χρόνο το δημοσίευσης του άρθρου, από το 1000 έως το 2020. Αν πατήσουμε, λοιπόν, sets, αυτό θα μας φέρει όλα τα άρθρα, τα οποία υπάρχουν, στην βάση δεδομένια. Τα πάντα. Στην οποία έχει συγκρομή του Πανεπιστημίου. Πατώντας το sets, λοιπόν, θα δούμε εδώ κάποια αποτελέσματα, πάρα πολλά, σχεδόν εκατομμύρια άρθρα. Εδώ χρησιμοποιούμε την δική μου σύνδεση, γιατί δεν μπορέσαμε να συνδεχθούμε μισό Πανεπιστημίου, οπότε, ίσως, αν δείτε κάποια διαφορά, γιατί το Πανεπιστημίο εγγράφεται σε ένα μικρότερο μέρος της πλατφόρμας. Έτσι περίπου γύρω στα 60, ίσως, εκατομμύρια. Και θα δω, λοιπόν, στο δεξί μου χέρι, στο αριστερό μου χέρι, θα δω πολλά φίλτρα, αν κάτω εδώ. Θα μπορώ να διαλέξω φίλτρα, έτσι ώστε να στοχεύσω την έρευνά μου. Σε ποιο θεματικό πεδίο με ενδιαφέρει να δω άρθρα. Πότε, είναι δημοσιευμένα τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι άρθρα ελεύθερης πρόσβασης, open access, δηλαδή μπορώ να πάρω το full text και να το διαβάσω να το σώσω, θα δούμε. Και επίσης, στο κεντρικό μέρος της σελίδας, μπορώ να δω τα αποτελέσματά μου, δηλαδή τον τίτλο και μερικές βιβλιογραφικές πληροφορίες των άρθρων, με τον αριθμό των αναφορών, τα οποία έχουν δειχθεί. Το πώς βλέπω τα άρθρα στη σελίδα μου, το οποίο μπορώ να το διαμορφώσω η ίδια, συνήθως, αυτό που λέμε by default, είναι σωταρισμένα με ημερομηνία. Δηλαδή, αυτά που είναι τα πιο πρόσβατα. Και όπως βλέπουμε εδώ, το 2018-2018, υπάρχουν και κάποια άρθρα, τα λεγόμενα early access, τα οποία έχουν ήδη μπει σε σειρά για να δημοσιευθούν σε ένα περιοδικό. Δεν υπάρχει ακόμα το pdf, το αντίτυπο δημοσιευμένο στο περιοδικό, αλλά έχουν ήδη δεχθεί, γίνουν δεκτά για δημοσίευση. Υπάρχουν στη τρατφόρμα, μπορείτε να τα δείτε, μπορείτε να τα αναφέρετε. Απλά, και αυτό διευκολύνει τους ερευνητές να πάρουν περισσότερη πληροφορίας για το τι είναι πιο πρόσβατο. Μπορούμε να δούμε τα άρθρα, ανά περισσότερες αναφορές που έχουν δεχθεί. Και αυτό είναι μία από τις πιο σημαντικές, πάλι, λειτουργίες. Γιατί μπορώ να δω ποια είναι τα πιο σημαντικά papers σε μία κατηγορία. Θα βάλουμε και μία κατηγορία για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένα. Τα οποία, λοιπόν, το citation τι μας δείχνει ο αριθμός αναφορών, πόσο έχουν βρεθεί σε άλλες βιβλιογραφίες, άλλων ερευνητικών δημοσιεύσεων. Και φυσικά αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο, είδε και αυτά που ίσως μας ενδιαφέρον πιο πολύ, είναι τα πιο σημαντικά σε ένα ερευνητικό χωμάτι. Επίσης, μπορώ να διαμορφώσω το πώς βλέπω τα άρθρα με έναν άλλο δίκτυ, ο οποίος λέγεται χρήση. You such can't. Τι σημαίνει χρήση. Το πόσο πολύ, λοιπόν, χρησιμοποιούνται τα άρθρα από άλλους ερευνητές μέσα στο Web of Science, από ένας που χρησιμοποιούν χρήστες του Web of Science. Τώρα τι σημαίνει χρήση, πώς χρησιμοποιούνται τα άρθρα. Η χρήση είναι ένας πιο διαδεδομένος δίκτης από τη μεριά των εναλλακτικών μέτρων, εναλλακτικών ως προς την αναφορά τα λεγόμενα Altmetrics, τα οποία χρησιμοποιούν, δεν βλέπουν πώς έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στη βιβλιογραφία, γιατί πολλές φορές περνάει κάποιος καιρός μέχρι να χρησιμοποιηθεί κάποιος σε μια βιβλιογραφία. Μέχρι να το δούμε, να το βάλουμε στην ερευνά μας, να στείλουμε το paper για δημοσίευση, να δημοσιευτεί, να μπει στο Web of Science. Περνάνε έξι μήνες έως και ένας χώνος, δύο χρόνια. Καμιά φορά είναι πολύ δημοφιλές στο περιοδικό. Κάποιος, λοιπόν, μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει ένα άρθρο και βλέπουμε, λοιπόν, την πρόθεση κάποιου που θέλει να χρησιμοποιήσει ένα άρθρο με το usage, με τη χρήση. Πώς μετράμε τη χρήση αν κάποιος έχει πατήσει το full text στο publisher το κομμάτι και έχει ανοίξει, λοιπόν, το paper. Αν, λοιπόν, έχει πατήσει το full text, αυτό σε μία ήδη μια πρόθεση να το διαβάσει και να το χρησιμοποιήσει, τον ενδιαφέρει, λοιπόν, μέσα στη βιβλιογραφία του. Μία άλλη πράξη που μετράμε είναι πόσες φορές κάποιος έχει εξάγει αυτό το κομμάτι σε ένα βιβλιογραφικό manager στη βιβλιογραφία του, στην ηλεκτρονική βιβλιογραφία του, όπως το eNote παραδείγματος χάρη, το οποίο δείχνει πρόθεση να το χρησιμοποιήσει στη βιβλιογραφία. Αυτός, λοιπόν, ο δίκτης είναι χρήσιμος για άρθρα, τα οποία ίσως περισσότερο δεν δέχονται τόσο υψηλές αναφορές, όπως στις ανθρωπιστικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, δεν έχουν τόσο πολύ μεγάλες αναφορές όπως βλέπουμε εδώ σε θετικές επιστήμες, γημία, φυσική και τα λοιπά, ή σε άρθρα τα οποία είναι πολύ πρόσφατα και δεν έχουν πάρει όμως στις τελευταίους έξι μήνες, και δεν έχουν πάρει αρκετές αναφορές, αλλά πολλοί ερευνητές τα έχουν δει και τους ενδιαφέρει. Εδώ λοιπόν, by date, βλέπουμε ότι αυτό το paper έχει μόνο μία αναφορά, αλλά παρόλα αυτά έχει 43 φορές, έχει εξαχθεί σε μηλογραφικό μάνατσε, το έχουν κατεβάσει. Αυτά για το usage count. Πάμε λοιπόν να δούμε από ένα πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, πώς μπορούμε να κατεβούμε σε ένα πιο μικρότερο που μας αφορά και μπορούμε να το ψάψουμε πιο εύκολα. Καταρχάς, αν κατεδείγουμε λίγο πιο πάνω, μπορούμε να διαλέξουμε μία ερευνητική κατηγορία, την κατηγορία η οποία μας αντιπροσωπεύει πιο πολύ το θέμα μας. Και εδώ βλέπουμε ένα σύμβολο 250 θεματικών κατηγοριών και υποκατηγοριών. Και αν ανοίξουμε το more options, εδώ βλέπουμε πάντα τις πέντε θέμα χώρου, που έχουν τις περισσότερες δημοσιεύσεις. Εδώ θα δούμε λοιπόν τις 100 πρώτες, οι οποίες έχουν τα περισσότερα άθρα. Και εδώ μπορούμε να διαλέξουμε ένα θέμα. Εσείς μπορείτε να μου δώσετε ένα θέμα. Χημεία, φυσική, νεουροσάινσης, ογκολογία, κλινική, ψυχολογία, επέδευση, ιστορία. Ιστορία. Ωραία. Μπορούμε λοιπόν να πάμε στο history και διαλέγουμε το history. Φαντάζομαι το Ανευτό Πανεπιστήμιο είναι πολύ θεματικό. Οπότε ο καθένας μπορεί να διαλέξει το θέμα το οποίο του ταιριάζει αρκετά. Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άρθρα. Πατάμε το history όταν διαλέξουμε την επιλογή μας. Μπορεί επίσης να πάρουμε και συναφή παιδεία. Μπορεί να μας ενδιαφέρει και κάτι άλλο με το history. Και πατάμε την επιλογή refine. Δηλαδή επιλέγουμε μας προς αυτό. Εδώ λοιπόν αμέσως αμέσως είδαμε το... κατεβήκαμε στο αρκετομμύριο πάλι. Ίσως μπορεί να θέλουμε να δούμε τα πιο πρόσφατα ή τα πιο παλιά άρθρα. Ένα ενδιαφέρον θα θέλαμε να δούμε χρονολογικά κάποια άρθρα. Πάλι εδώ στο publication years μπορούμε να διαλέξουμε κάποια χρόνια. Παραδείγμα το σχάρι κάτι που έχει δημοσιευθεί πρόσφατα. Ξέρω ότι στην ιστορία δεν μας ενδιαφέρει κατ' ανάγκη το πιο πρόσφατο. Μπορούμε να πάμε και παλαιότερα γιατί ίσως έχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα. Υπιστοίμεση, βιογενετική και τα λοιπά. Οπότε λοιπόν για το συγκεκριμένο παράδειγμα μπορούμε να διαλέξουμε κάποια χρονολογία. Και εδώ βλέπουμε τη χρονολογία, όπως είπαμε, τα αποτελέσματά μας. Με τον αριθμό... Μπορούμε να δούμε... Είτε με τον αριθμό των πιο πολλών άρθρων ή αλφαβητικά, δηλαδή αναχρονολογικά, σε αυτή την περίπτωση. Εδώ λοιπόν να βλέπουμε χρονολογικά. Αν θέλετε να δείτε χρονολογικά, πάντα το αλφαβητικά. Ας πάρω λοιπόν κάτι το οποίο έχει δημοσιευτεί από το 2011 μέχρι το 2008. Αυτά τα τέσσερα χρόνια. Με ρωτήσω κάποιος. Βεβαίως. Τα άρθρα είναι μόνο στα γλυκά. Τα άρθρα είναι στα γλυκά, ναι. Εδώ μπορούμε να δούμε βέβαια... οι αναζητήσεις γίνονται στα γλυκά. Αλλά αν δούμε κάποιο φίλτρο... υπάρχουν διάφορες γλώσσες. Όπως βλέπετε εδώ, κάποια χαρακτηριστικά... όσα μπορούν να ψάχνουμε από κοσμία στο Web of Science... είναι τραβηγμένα και πρέπει οπωσδήποτε ο εκδότης και το άρθρο... να είναι οπωσδήποτε στα γλυκά. Αλλά το κείμενο δεν χρειάζεται να είναι στα γλυκά. Μπορεί να είναι στα γαλλικά, γερμανικά, εσπανικά, ιταλικά, ρώσκα, ελληνικά. Δεν έχει σημασία. Αν πατήσουμε το full text μπορούμε να δούμε... ότι κάτι είναι σε κάποια άλλη γλώσσα. Αλλά εμείς αυτό που ζητάμε από τα χειρόγραφα... από τα άρθρα, από περιοδικούς εκδότες... είναι να έχουν οπωσδήποτε και λατινικούς χαρακτήρες. Το full text μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις γλώσσες. Και να διαβάζει στα γαλλικά ή στα ελληνικά. Βλέπεις, στα ελληνικά δεν υπάρχει μία εντολή να το κάνει ο κράς. Όχι. Είναι στα αγγλικά. Υπάρχουν κάποιες άλλες γλώσσες. Κινέζικα, ρώσικα... Που είναι λάξερο. Δυστυχώς. Είναι στα αγγλικά οι περισσότερες εντολές. Οπότε μπορούμε να δούμε για κάποιες γλώσσες εδώ άλλες. Άντε, να μας λέω σχετικά ότι σαν αλληλούδες. Στα ελληνικά είναι μία μάη. Είναι ένα μεταφράσμένο, ναι. Τα υπόλοιπα είναι στα αγγλικά, γιατί οι Έλληνες ερευνητές έχουν επιλέξει να γράψουν την έρευνά τους στα αγγλικά. Οπότε, λοιπόν, έχουμε κατεβεί τώρα στα 130.000, πάλι, αρκετά. Μπορεί να μας ενδιαφέρουν, ας πούμε, να δούμε μόνο άρθρα ή κάποιοι άλλοι τύποι. Αυτή τη στιγμή το Παραπιστήμιο εγγράφεται μόνο στα άρθρα αποπερρυατικά εδώ. Αλλά υπάρχουν και βιβλία, τα οποία είναι σημαντικά, όπως λέμε, για την ιστορία. Οπότε, ίσως, κάποια στιγμή το Παραπιστήμιο αποφασίσει να τα συμπεριλάβει. Υπάρχει και ένα παράμετρο για αυτούς τους ερευνητές. Επίσης, μπορούμε να δούμε κάποια άλλα στοιχεία για τα πανεπιστήμια ή για τις χώρες τις οποίες προέρχονται. Παραπιστήμιως, χάρη εδώ υπάρχει ένα παράμετρο Countries, χώρες, Regions. Και μπορούμε να ψάξουμε να δούμε ότι εμάς μας ενδιαφέρει και να δούμε εδώ, if, αν υπάρχει κάτι από τον ελληνικό κόρο, 171 άρθρα από ερευνητές ελληνικά πανεπιστήμια. Οπότε, πατάμε λοιπόν το Greece, κάνουμε refine και στην ιστορία τα τελευταία περίοδο που διαλέξαμε, 2011 με 2008, έχουμε 117 άρθρα. Από αυτά, ίσως, μας ενδιαφέρει να πάρουμε το full text, να πάρουμε το άρθρο. Οπότε, υπάρχει και ένας δείκτης ο οποίος μας δείχνει ποιά από αυτά είναι open access, ελεύθερης πρόσβασης. Δηλαδή, αυτά τα άρθρα, δεν χρειάζεται να έχουμε συνδρομή για να τα αγοράσει το πανεπιστήμιο συνήθως, γιατί τα πανεπιστήμια συνήθως αγοράζουν συνδρομές αφεντικά, αλλά μπορεί να υπάρχουν και περιοδικά τα οποία δεν τα έχουν αγοράσει και μπορούν να δουν όλα τα άρθρα τα οποία είναι δημοσιευμένα σαν open access, ελεύθερης πρόσβασης, χρησιμοποιώντας αυτό το filtro ή μπορούμε να δούμε και θα δούμε ένα link, ένα σύνδεσμο, το οποίο πώς μπορούμε να πάρουμε το copy. Εδώ, λοιπόν, εμφανίζεται, γιατί έχω φιλτράνει σε 24 άρθρα ελληνικά από έλληνες ερευνητές, στην ιστορία, τα οποία μπορώ να πάρω από το full text και η διαθέσιμα εδώ. Και εδώ, πατώντας, λοιπόν, αυτή την επιλογή free full text από τον εκδότη, να πούμε ότι στο Web of Science υπάρχουν 9,5 εκατομμύρια open access papers, τα οποία μπορεί να κατεβάσουν το full text σε όλα τα θεματικά πεδία σε συνδυασμό με τη συνδρομή του πανεπιστημίου και καθώς ψάχνεται. Όταν πατήσω το full free text από τον εκδότη, βλέπουμε εδώ ότι μας πάει κατευθείαν στο... Ναι, είναι γαλλικό γιατί βλέπουμε είναι γραμμένο στα γαλλικά. Αλλά συνσυγγραφέας, επειδή διαλέξουμε το Greece, σημαίνει ότι κάποιος συνσυγγραφέας είναι προέρχεται από ελληνικό πανεπιστήμιο, οπότε δεν είναι από το language, έτσι επειδή βάλαμε ελληνικός χώρος, εδώ μπορεί να είναι στα γαλλικά, δεν έχει σημασία, απλά θα δούμε στο affiliation, στη διεύθυνση, εδώ είναι από κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, από κάποιο πανεπιστήμιο, το οποίο θα είναι αφήνει. Να δω και ελέξω ένα άλλο, εδώ. Είχε εθνακρατής το όνομα του συνσυγγραφέα? Ναι. Ναι. Καφέ ερώτηση. Το όνομα του συνσυγγραφέα, ήταν εθνακρατής πίσω προηγούμενου, ήταν Έλληνας ο συνσυγγραφέας. Ναι, και το πανεπιστήμιο, το affiliation βρήκε το Greece σαν country, δηλαδή υπήρχε το affiliation στη διεύθυνση του πανεπιστήμιου. Ας πούμε εδώ οριζάς Ακαδημία Αθηνών στο κέντρο σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, οπότε λοιπόν, δεν έχει σημασία που είναι στα αγγλικά, εμείς βρήκαμε αυτόν τον ερευνητή, οριζάς Σοτίης. Θα ρωτήσω, κόπι πριν την παταλίζει αυτό. Βεβαίως, ναι. Μπορούμε να το στείλουμε λοιπόν, όπως βλέπουμε εδώ, υπάρχουν δύο σύμβολα πάνω στο άρθρο, αυτό μπορείτε ήδη να το τυπώσετε, εάν θέλετε κάποιες πληροφορίες. Και εδώ το σύστημα θα σας ρωτήσει, ποιες πληροφορίες θέλετε. Όνομα συγγραφέα, όνομα του περιεδικού και τον τίτλο, ή και την περίληψη ή το full, με όλες τις βιβλιογραφικές πληροφορίες, ή ακόμα και όλη τη βιβλιογραφία του άρθρου. Καθώς επίσης, εάν δεν θέλουμε να το τυπώσουμε, μπορούμε να το στείλουμε στο email μας. Και φυσικά όχι μόνο ένα-ένα, μπορούμε να δούμε πώς μπορούμε μέχρι και 500 να τα βγάζουμε και να τα στέλνουμε ή να τα τυπώσουμε ή να τα στείλουμε σε email. Στο δικό μας ή σε κάποιο άλλο. Συμπερίπτωση, κάποιος είναι κλειδωμένο, κάνει request.exe. Εάν είναι κλειδωμένο και δεν μπορείτε να το βρείτε ούτε με το link resolver του πανεπιστημίου, το οποίο σημαίνει ότι το πανεπιστημίου δεν έχει συνδρομή, ή δεν είναι open access, τότε σημαίνει ότι είναι κλειδωμένο. Μπορεί να το προσπαθήσετε μέσω email. Σε κάποιο άλλο, ας πούμε το Ισαβγέ, μπορούμε να κάνουμε bypass με το Web of Knowledge, χωρίς να έχουμε συνδρομή εκεί μέσω του World of Science, να το ψάξουμε χωρίς να είμαστε συνολικτές. Μπορούν, εάν είναι ανοιχτής πρόσβασης, ή εάν προέρχεται από κάποια ανοιχτή πηγή, μπορεί να είναι σε κάποιο institutional repository, όπως λέμε. Και ας πάμε να δούμε λίγο τι σημαίνει open access. Εάν θέλω να πάω πίσω σε κάποια από τις αναζητήσεις που έκανα πριν από 10 λεπτά, γιατί όπως βλέπετε πηγαίνουν από εδώ, βλέπω από εκεί, θα πατήσω το search history, το οποίο είναι πάνω στο δεξί μέρος, το οποίο για ένα session, για το ίδιο session πριν κλείσω τον υπολογιστή, ή πριν κλείσω την ταμπέλα, κρατάει όλες μου τις αναζητήσεις. Είναι μόνιμο κατά τη διάρκεια του session, μετά χάνονται, και θα δούμε πώς μπορώ να τις σώσω. Πατώντας λοιπόν το search history, από τότε που άρχισα, μπορώ να δω τις αναζητήσεις που έχω κάνει. Οπότε πάμε σε μια λίγο πιο μεγάλη αναζήτηση εδώ, την πρώτη που κάναμε, για να δούμε τι τύπους open access υπάρχουν και να δούμε κάποια πράγματα για το open access. Εδώ βλέπουμε εννιάμιση πρωτομύρια άρθρα, σε συνδυασμό λοιπόν με το full text. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν, εμείς θέλουμε να μελιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να βρούμε ένα PDF copy. Το open access θα μας φέρει, και αν πάμε λίγο παρακάτω εδώ θα δούμε τους τύπους τους open access που έχει το World of Science. Το World of Science έχει το κρυσό, δηλαδή τι σημαίνει αυτό. Ότι είναι όλα τα περιοδικά τα οποία είναι full open access, αυτό το plus one. Αυτό περιλαμβάνει τα υβριδικά open access, δηλαδή παραδοσιακά περιοδικά τα οποία είναι συνδρομητικά, αλλά ο ερευνητής πληρώνει κάποιο ποσό, το λεγόμενο article processing charge, έτσι ώστε να το κάνει ελεύθερη πρόσβαση για τους δικούς του λόγους. Γιατί ίσως μπορεί να έχει πάρει μια χρηματοδότηση και το χρηματοδότησό τον υποχρεώνει να το διβοσιέσει στις open access. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που πρέπει να το κάνει αυτό. Και λοιπόν πληρώνει εξάλλου στο Nature, είναι ένα συνδρομητικό περιοδικό, ένα ποσό, καθώς επίσης και τα λεγόμενα bronze. Υπάρχουν διάφοροι τύποι open access. Όλα αυτά έχουν εδώ, σε αυτό, το οποίο σημαίνει ότι μια μερίδα άρθρων έχει αποφασίσει το περιοδικό, οι οδότες θα το έχουν να τα αφήσουν open access για τους δικούς τους λόγους. Τώρα αυτά δύο είναι μοναδική, το Green Publish και το Green Accepted είναι από κάποια repositories, institutional repositories, δηλαδή οργανισμούς, οι οποίοι παίρνουν όλα τα άρθρα των ερευνητών τους και τα έχουν σε κάποια βάση δεδομένων δικοί τους, του Harvard, του University College of London, κάποιο ελληνικό πανεπιστημίου, ας πούμε στο Οικονομικό Πανεπιστημίο Αθηνών, και τα οποία τα τραβάνε από εκεί. Και ίσως δεν έχουμε συνδρομή σε αυτά τα πανεπιστημίια, είναι υλικό το οποίο προέρχεται από εκεί. Οπότε χρησιμοποιώντας λοιπόν και το Open Access Filter, μπορούμε να βρούμε όλα αυτά τα άρθρα. Δεν είναι όλα τα άρθρα λοιπόν Open Access, εξαρτάται φυσικά από τη συνδρομή. Αλλά εμείς βοηθάμε τους ερευνητές να βρουν τα περισσότερο που μπορούν και είναι ανοιχτή πρόσβαση, ακόμα και αν το πανεπιστήμιο δεν έχει συνδρομή σε όλα τα περιοδικά. Οπότε λοιπόν ας πάμε να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τώρα μια θεματική επίσης αναζήτηση. Πηγαίνοντας πίσω στο search, πατάμε το search, θέλουμε να πάμε πίσω στην αρχική μας σελίδα. Και αν θέλουμε να βρούμε κάποια θεματική αναζήτηση, να δώσουμε κάποιο παράδειγμα. Παραδείγμα, σας χάρη, μας ενδιαφέρει από το θέμα. Πρέπει να διαλέξετε το θέμα και εγώ να βάλω κάτι. Green roofs. Πώς? Green roofs, πράσινες στέγες. Πράσινες, green… Green roofs. Roofs. Roofs, στέγες. Στέγες, ωραία. Συγγνώμη. Green roofs. Εδώ λοιπόν στο roof θα βάλω έναν αστερίσκο, γιατί θέλω το roof, το roof, και το πληθυντικό, ή το roofing, ας πούμε. Αν βάλω αυτές τις δύο λέξεις και πατήσω το topic, το θεματική αναζήτηση, αυτό θα μας παίρνει το green και το roof διαφορετικά, σε άλλα μέρη. Δεν θέλουμε, θέλουμε και τα δύο μαζί. Οπότε αυτό που θα κάνουμε είναι να πάμε να βάλουμε, να κάνουμε πιο ακριβή την αναζήτησή μας και θα τα βάλουμε μέσα σε εισαγωγικά. Αυτό λοιπόν θα ταιριάξει και τα δύο και θα τα βρει το ένα δίπλα στο άλλο. Εδώ μπορούμε συνδυαστικά να ανοίξουμε και άλλα παραδείγματα, και άλλα καινές αναζητήσεις και να συνδυάσουμε κάποιες από τους παραμέντρους μας. Green roof. Δεν ξέρω πόσα αποτελέσματα θα τα βγάλει, αλλά ακολουθούμε. 1725 και βλέπουμε λοιπόν ότι έβγαλε και το green roof και το roof και ίσως κάτι άλλο μαζί. Εδώ βλέπουμε τα τρία πρώτα, είναι στον τίτλο. Εδώ δεν υπάρχει στον τίτλο, αλλά πού πήγε και το βρήκε. Το βρήκε στο offer keywords και στο keywords plus, όπως είπαμε. Εάν λοιπόν κάνουμε μια θεματική αναζήτηση που μας ενδιαφέρει, σε οτιδήποτε λέξη σκληδιά εμείς θέλουμε να δούμε, βγάλαμε λοιπόν τα αποτελέσματά μας. Μπορεί να θέλουμε να δούμε ποια είναι τα πιο υψηλά αναφερόμενα, αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο και θεωρούνται τα πιο σημαντικά άρθρα σε μία θεματική αναζήτηση ή πεδίο οτιδήποτε εμείς αναζητήσουμε στο double size. Και βλέπουμε λοιπόν ένα δίκτυο, πώς είναι το δίκτυο, που λέγεται high sighted papers. Τι σημαίνει λοιπόν high sighted papers? High sighted papers, η μετάφρασή του είναι τα πιο υψηλά αναφερόμενα άρθρα. Αυτό λοιπόν, εάν πατήσουμε δίπλα το tick και πάμε σε αυτά τα 30 πιο υψηλά αναφερόμενα άρθρα, μπορούμε να δούμε εδώ, εδώ το σύμβολο των high sighted papers και αν πατήσουμε πάνω μπορούμε να δούμε και τον πλήρη οδισμό, εάν δεν θυμόμαστε. Πατώντας λοιπόν εδώ θα βγει ένα pop up window, το οποίο θα μας πει τι σημαίνει ακριβώς. Είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να καταλάβω. Αυτό που έχουν πάρει τις περισσότερες αναφορές, αλλά πόσες είναι οι περισσότερες αναφορές, τι σημαίνει. Εδώ είναι 15, σαν ένα άλλο πεδίο μπορεί να είναι 15.000. Οπότε λοιπόν αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι αναπεδείο, γιατί εδώ το green roof μπορεί να είναι διεπιστημονικό, μπορεί να χρησιμοποιείται και στη χημία, αλλά και στα εμβαρομέτρα στην περιβαλλοντολογία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε άλλο, ακόμα και σε κοινωνικές επιστήμης, σε social sciences. Αν πάμε πίσω στα αποτελέσματά μας, θα δούμε σε πόσα διαφορετικά πεδία αυτά τα 1.700 papers, υπάρχουν διαφορετικές ερευνητικά πεδία που χρησιμοποιούν αυτή την έρευνα. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται σε κοινωνικές επιστήμης, άλλα σε θετικές και μπορούμε να δούμε τη διεπιστημονικότητα εδώ. Υπάρχει και ένα στο business and finance, ή στο ethics ακόμα. Δεν ξέρω, δεν διασχολείται, όταν μπορούμε να πάμε να το δούμε. Τα περισσότερα φυσικά είναι μηχανική και τα λοιπά. Οπότε, λοιπόν, είδαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε σε ποιο πεδίο είναι πιο υψηλά αναφερόμενα. Λοιπόν, το high-cited paper, αν το κάνουμε refine, θα μας δείξει ποια άρθρα είναι στο κορυφαίο 1% των τελευταίων 10 χρόνων. Όταν κοιτάμε άρθρα και reviews, αυτά λαμβάνονται υπόψη τους αντίπικημένο, τα οποία βρίσκονται στο 1% από άποψη αναφορών που δέχονται για τα τελευταία 10 χρόνια σε ένα συγκεκριμένο πεδίο. Ας πούμε εδώ στο engineering. Κάποιο άλλο high-cited paper μπορεί να είναι στο engineering, να είναι στο environmental science, και εδώ είναι στο social sciences. Οπότε, λοιπόν, χρησιμοποιούμε διαφορατικά 1%, σε διαφορετικά ερευνητικά πεδεία. Εσείς, με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε ποια είναι τα πιο υψηλώς αναφερόμενα άρθρα, δηλαδή αυτά που χρησιμοποιείτε περισσότερο στο ακαδημαϊκό κόσμο, με αυτό το δίκτυ. Εάν, λοιπόν, θέλουμε να σώσουμε αυτή την αναζήτησή μας, μπορούμε να… Εάν έχουμε εγγραφή, μπορούμε να κάνουμε ένα create alert, να πατήσουμε πάνω στα αποτελέσματα, να μας δώσει κάθε φορά, λοιπόν, που ένα καινούργιο άρθρο πληρεί τις προδιαγραφές της έρευνας, της οποίας κάναμε, μπορούμε να δεχόμαστε ένα email από Web of Science, και να μας πει πέντε καινούργια άρθρα πληρούν την προδιαγραφή αυτής της άρρεθας. Μπορούμε να ονομάσουμε αυτή την αναζήτηση green roof, highly cited papers, ψηλαναφερόμενα, και αυτό, λοιπόν, θα αναγνωρίσει το email το οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι και μπορούμε να διαλέξουμε αν θέλουμε να δεχόμαστε αυτά τα λέξεις κάθε μέρα ή κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα. Εγώ σήμερα τα έχω κάθε βδομάδα. Και να πατήσουμε save. Αυτό, λοιπόν, θα σώσει την αναζήτησή μας. Και κάθε φορά που ένα καινούργιο άρθρο μπαίνει στην πλασφόρμα, η πλασφόρμα ανανεώνεται καθημερινά. Αλλά εγώ θα το παίρνω κάθε βδομάδα γιατί αυτό το setting διάλεξα. Θα παίρνω λοιπόν όλες τις καινούργιες και τα καινούργια άρθρα. Ωραία. Εάν θέλω να σώσω αυτή την αναζήτηση μέσα στο Web of Science, αυτά τα άρθρα, εγώ τώρα σώσα την αναζήτησή μου και κάθε φορά, λοιπόν, που ένα καινούργιο άρθρο που πλήρει τις προδιαγραφές, θα παίρνω ένα email. Αλλά εγώ θέλω να σώσω και τα 30 άρθρα, γιατί δεν θέλω να τα χάσω. Αυτό, λοιπόν, που μπορώ να κάνω είναι να τα βάλω μέσα σε μια λίστα, εδώ, στο marked list. Πατώντας, λοιπόν, το add marked list, το σύστημα θα με ρωτήσει πόσα από αυτά τα άρθρα θέλετε να σώσετε. Αυτά που φαίνονται στη σελίδα, τα οποία είναι δέκα συνήθως, ανά δέκα ή μπορείτε να επιλέξετε μέχρι έως και πενήντα, νομίζω, αν φαίνονται, 25 ή 50. Εγώ θέλω να τα σώσω όλα τα 30. Λοιπόν, διαλέγω από ένα έως 30, φαίνεται στο πάνω δεξί μέρος, ένα έως 30, και κάνω add, δηλαδή προσθέτω, πατάω το add. Αυτό, λοιπόν, μπαίνει εδώ, σε αυτό το κουτάκι, το οποίο λέγεται marked list, στη λίστα μου, τα 30 άρθρα που με ενδιαφέρουν, και πατάω πάνω στη λίστα μου, η οποία περιέχει τα 30 άρθρα, εδώ, και μετά πατάω αποθήκευση, save. Πατώντας, λοιπόν, το save, μπορώ να ονομάσω τη λίστα με τα 30 άρθρα, green roof, και μπορώ να σώσω μέχρι πενήντα λίστες και η κάθε μία να περιλαμβάνει έως και πενήντα χιλιάδες άρθρα. Και πατάω save, και αυτό πλέον έχει σωστεί και δεν θα χάσω τη λίστα μου, έχω κάνει σαν να πημένει και γραμμένη. Μπορώ να κάνω και διάφορες άλλες εργασίες εδώ, όσο είμαι, όχι απλά μόνο να σώσω και να αποθηκεύσω, όπως είπαμε πριν, μπορούμε να στείλουμε αυτά τα άρθρα στο email μας, πατώντας εδώ το email ή να κάνουμε print, δηλαδή τώρα ένα group από άρθρα, έτσι επειδή στείλαμε ένα άρθρο, μπήκαμε μέσα στη σελίδα του άρθρου. Και εδώ έχω τη δυνατότητα από 1 έως 500, εδώ 30 φυσικά, έχουμε πολύ περισσότερο, να διαλέξω και τις βιβλιογραφικές πληροφορίες που θέλω, υπάρχουν κάποιες προεπιλεγμένες, μπορώ να βάλω ό,τι η βιβλιογραφική πληροφορία και από εδώ υπάρχουν επιλογές, είδα να τους στείλω στο βιβλιογραφικό μου manager, εάν είναι κάποια paper τα οποία θέλω να τα χρησιμοποιήσω στη βιβλιογραφία μου, είτε να τα εξάγω σε ένα αρχείο Excel, είτε να τα πιπώσω να τα στείλω σαν email στο network, εξαρτάται τι θέλω να κάνω και φυσικά εδώ τα βλέπω. Για να ανοίξω λοιπόν τη λίστα μου, καθαρίζω αυτά τα 30, πώς θα καθαρίσω αυτή τη λίστα, για να είναι 0, να μπορώ να πάω να βάλω καινούργια, πατάω ένα clear, εντάξει, και για να ανοίξω λοιπόν τη λίστα, να δω όλες μου τις λίστες, οι σωσμένες μου αναζητήσεις, πατάω το open, η manage, εδώ, και εδώ θα φέρει όλες τις αναζητήσεις τις οποίες έχω και η αναζητήσή μου ήταν green roof highly sighted papers. Και φυσικά για να ξαναμπω μέσα, πατάω το link και μου φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Μια άλλη έρευνα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψάξουμε για, όπως είπαμε, ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Τι έχουν εκδόσει όλοι οι υπόλοιτοι ερευνητές του ελληνικού, του ανοιχτού πανεπιστημίου, ή στον Παποδίστριακο, ή στην Ασσοέ, ή, δεν ξέρω, στο Αριστοτέλλιο, ή στον Χάρβαντ, ή σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο. Για να ψάξουμε, λοιπόν, σε επίπεδο πανεπιστήμιου, όλες τις εργασίες, ο παράμετρος που θα χρησιμοποιούμε πάντα είναι το organization enhanced. Πάντα αυτή την παράμετρο. Όταν, λοιπόν, διαλέξουμε την παράμετρο organization enhanced, δηλαδή οργανισμός τον οποίο τον έχουμε εμείς βελτιώσει, βελτιωμένο όνομα οργανισμού, το σύστημα θα μας παραπέμψει και μας λέει ποιο πανεπιστήμιο θέλετε, διαλέξτε από τη λίστα. Οπότε, πατάμε τη λίστα, το index, και βάζουμε, πληκτρολογούμε το όνομα ή μέρος του ονόματος του πανεπιστημίου. Α, και εδώ θα γράψω Hellenic. Hellenic. Και θα μας φέρει το σύστημα όλα τα ονόματα οργανισμών με το πρόθεμα Hellenic. Το οργανισμό μας, το πανεπιστήμιό μας, ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο, υπάρχει εδώ. Το προσθέτουμε στο query μας, στην αναζήτησή μας, το βρήκαμε, add, πατάμε πρόσθεση, και το όνομα μεταφέρεται αυτόματα εδώ και πατάμε OK. Και αυτό θα πάει στην μηχανή αναζήτησης και θα δούμε. Γιατί το κάνουμε έτσι, με κατά αυτόν τον τρόπο. Γιατί οι ερευνητές έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να ονομάζουν στις δημοσιεύσεις τα πανεπιστημιά τους, τα πανεπιστημιά μας. Για παράδειγμα, αν πατήσω εδώ το D, το details δηλαδή για το οργανισμό, εδώ έχουμε μόνο δύο μεταβλητές, το οποίο είναι πολύ καλό, αλλά για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ας πάμε στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Athens University. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κοιτάξτε με πόσους διαφορετικούς τρόπους ονομάζουν το πανεπιστήμιό τους. Καποντιστριακό Αθήνας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Καποντιστριακό Πανεπιστήμιο, υπάρχουν πάρα πολύ. Οπότε, εμείς αυτό που κάνουμε στο Web of Science είναι, τραβάμε όλες τις διαφορετικές ονομασίες σε μία, και έτσι λοιπόν μπορείτε να ψάξετε για όλες τις ερευνητικές εργασίες ενός πανεπιστήμιου, χωρίς να χάνετε κάποιες μεταβλητές. Εφόσον λοιπόν μεταφέραμε το όνομα του πανεπιστήμιου, ξανακάνω μια φορά γιατί έγινα έξω, Hellenic. Βάζουμε λοιπόν, θα δούμε άλλη μια φορά, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ad, και αυτό μπαίνει στο κάτω αριστερά μέρος και OK. Δεν χρειάζεται να το κάνετε συνέχεια, μαθυμόσαστε το όνομα του πανεπιστήμιου, το βάζετε κατευθείαν, αλλά εγώ δεν θυμάμαι όλα τα διαφορετικές ονομασίες των πανεπιστήμιων, οπότε συνήθως πηγαίνω από το ίνδεξ. Hellenic Open University, τώρα θα ψάξω όλες τις δημοσιευμένες εργασίες των ρεγμητών του πανεπιστήμιου. Και θα δούμε στα αποτελέσματα μας. Και μπορεί να θέλω να δω αυτή που είναι πάλι σε κάποιο κομμάτι, τα χρησιμοποιήσω στο πίτρα μου, τις πιο υψηλά αναφερόμενες. Βλέπουμε ότι υπάρχουν 19 άρθρα, τα οποία είναι στο top 1% των παγκοσμίως πιο αναγνωρισμένων εργασιών στο πεδίο τους, εδώ. Και αυτές συνήθως μπορεί να είναι συνεργασίες, αλλά μπορεί και όχι. Ας πάμε να δούμε, λοιπόν, αυτό εδώ το άρθρο. Ή ίσως κάποιο άλλο. Εδώ, ένα τρόσφωτο. Ας διαλέξουμε το Highlighter, για να μπούμε μέσα στο άρθρο. Ποια είναι τα κόλυφα άρθρα από ερευνητές του Ανοιχτού Παραπιστημίου. Φυσική, συνηθισμένο, εδώ. Αυτό. Μπορούμε, λοιπόν, εφόσον βρήκαμε ένα paper το οποίο μας ενδιαφέρει, μπαίνουμε μέσα να δούμε ποιοι το έχουν γράψει και πώς μπορούμε να ψάξουμε, λοιπόν, τη βιβλιογραφία. Εδώ βλέπουμε τα ονόματα των ερευνητών. Βλέπουμε, λοιπόν, και το affiliation τους. Είναι σημαντικό, γιατί είναι highlighted paper. Δεν υπάρχουν άλλες ενεργασίες που σημαίνουν ότι είναι καθαρά ερευνητές του Ανοιχτού Παραπιστημίου. Και θέλουμε να δούμε τι βιβλιογραφία χρησιμοποίησαν για να πάμε να δούμε και εμείς παρόμοια άρθρα να βρούμε στη βιβλιογραφία με τη λογική ότι μας ενδιαφέρει, άρα όλη η βιβλιογραφία την οποία χρησιμοποίησαν ίσως μας ενδιαφέρει. Πατάμε, λοιπόν, εδώ το site and references, το οποίο μας δείχνει όλη τη βιβλιογραφία, το οποίο είτε θα πατήσουμε το 98 εδώ, είτε θα πάμε στο τέλος εδώ και θα δούμε όλη τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησαν οι συγκεκριμένοι ερευνητές και βλέπουμε ότι μας ενδιαφέρουν κάποια paper, μπορούμε να μπούμε μέσα εδώ, αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και μπαίνουμε να δούμε αυτό το paper, ποια βιβλιογραφία έχει χρησιμοποιήσει αυτό το paper ή πώς έχει αναθεθεί αυτό το paper. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, μπορούμε να το σώσουμε, όπως είπαμε, έτσι αυτό το paper, να το βάλουμε στο mark list, εδώ, αυτό το paper, λοιπόν, θα μπει στο mark list μας, εδώ μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, πάμε επίσης στη δική της βιβλιογραφία, βλέπουμε μερικά άρθρα τα οποία μας ενδιαφέρουν και έτσι λοιπόν σιγά σιγά χτίζουμε τη βιβλιογραφία μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, και εδώ αναγνωρίζω τον συγγραφέα και διαλέγω λοιπόν να βάλω αυτά τα δύο επίσης στη βιβλιογραφία μου, το έχω πατήσει, πατήσω εδώ το mark list και έτσι λοιπόν μπορούμε να χτίσουμε ένα σύνολο group, άρθρα τα οποία μπορούμε μετά να σώσουμε και να τα στείλουμε κατευθείαν στη βιβλιογραφία μας. Επίσης, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε αυτό το paper το οποίο ψάχνουμε και τώρα τη βιβλιογραφία έχει χρησιμοποιήσει αλλά σε ποια άλλα άρθρα, μετά λοιπόν την έγκληση του paper, έχει χρησιμοποιηθεί, πώς έχει χρησιμοποιηθεί, πώς έχει αναφερθεί. Πηγαίνοντας λοιπόν στο ίδιο paper το οποίο ανοίξαμε ή μπορούμε να πάμε πίσω, εδώ, μπορούμε να δούμε τον αριθμό αναφορών που έχει διχθεί αυτό το paper και αυτό θα μας δείξει όλα τα paper τα οποία μετά από αυτό το έχουν χρησιμοποιήσει και μπορούμε να δούμε τις καινούργιες τεχνικές, τους καινούργιους τίτλους, πώς έχει χρησιμοποιηθεί, σε ποια πεδία έχει χρησιμοποιηθεί και να δούμε εδώ, να, στο environmental sciences, ergonomics, εμένα με ενδιαφέρει πολύ το Green Sustainable Science Technology. Οπότε λοιπόν θα δω αυτά τα 21 άρθρα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο paper και λοιπόν έτσι μπορώ να κάνω ένα ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον μιας, ενός, γρούπα από άρθρων στο οικονομικό μου πεδίο το οποίο με ενδιαφέρει πολύ και να χτίσω τα άρθρα και να πάρω πληροφορίες γι' αυτά που μας ενδιαφέρουν. Επίσης, εδώ να σταματήσω και να ρωτήσω να πάρω κάποιες απορίες ή κάτι που θέλετε, κάποια ερώτηση που θέλετε να κάνετε. Μπορώ επίσης να κάνω κάποια κομμάτια αναλύσεων, ερευνητικών αναλύσεων. Δηλαδή, πώς να αναλύσω, να δω παραδείγματος χάρη το πανεπιστήμιό μας ή κάποιο ερευνητικό πεδίο ή κάποια group από papers, κάποιοι ερευνητές ποιος τους έχει χρηματοδοτήσει, έχουν πάρει κάποια χρηματοδότηση από την Ευρώπη από το Horizon 2020. Με ενδιαφέρει λοιπόν γιατί και εγώ ψάχνω για παρόμοιες ίσως χρηματοδοτήσεις. Λοιπόν, πάρουμε ένα παράδειγμα το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Οπότε πάω στο σεξ. Η ιστορία δεν θέλω να ξαναχάσω τον ίδια έρευνα. Και εδώ, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, θέλω να αναλύσω τα αποτελέσματα για διάφορες θεματολογίες, για διάφορα πράγματα. Εδώ λοιπόν βλέπουμε ένα γραφικό, έναν πίνακα, ο οποίος μας δείχνει καταχάς σε ποιες ερευνητικές κατηγορίες δημιουργούν οι περισσότεροι ερευνητές του Πανεπιστήμιου. Αυτό αλλάζει, φυσικά, ανάλογα με την αναζήτηση που κάναμε. Φυσική είναι το πιο παραγωγικό. Μετά, computer science, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική, και τα λοιπά. Αλλά και κοινωνικές επιστήμεις. Παιδαγωγική, educational research, περιβαλλοντολογικές επιστήμες, οικονομικά, business. Είναι πολύ πολύ θεματικό. Και, φυσικά, εδώ μπορώ να δω και πόσα αποτελέσματα υπάρχουν να πάω να δώ τα συγκεκριμένα. Εμείς, όμως, είπαμε ότι θέλουμε να δούμε τους χρηματοδότες. Ένα, λοιπόν, από το φίλτρα, εδώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε φίλτρα για ανάλυση, είναι και το funding agencies. Το funding agencies, λοιπόν, θα πάει και θα ανοιχνεύσει όλους τους χρηματοδότες που έχουν αναφερθεί μέσα στα άρθρα τα οποία είναι δημοσιευμένα από ερευνητές του πανεπιστημίου μας. Και θα δούμε πώς. Και βλέπω τα περισσότερα άρθρα έχουν χρηματοδοτηθεί από ξένους χρηματοδότες, ο οποίος σημαίνει ότι αυτά είναι συνεργατικά άρθρα συνήθως, με κάποιες συνεργασίες διεθνής που έχουμε. Θέλουμε να δούμε κάποια αν υπάρχουν από την Ελλάδα. Εδώ, η Γενική Γραμματεία, νομίζω, General Secretariat Research and Technology, έτσι. Οπότε περίπου 150 άρθρα έχουν πάρει και αυτά κάποια χορηγεία από εδώ. Θέλω να δω αυτά τα άρθρα. Αν μπορώ να δω οποιαδήποτε από αυτά να κάνω επιλογές, πατάω το view selected, γιατί έχω επιλέξει αυτά τα άρθρα. Και λοιπόν αυτό θα μας πάρει τα 149 άρθρα, τα οποία έχουν πάρει κάποια χορηγεία εδώ από το General Secretariat. Βλέπουμε αρκετές συνεργασίες στη φυσική. Εδώ, όλα είναι της φυσικής. Θα ψάξω για κάτι το οποίο ίσως να είναι λίγο πιο... σε κάποιο άλλο πεδίο. Θα διαλέξω αυτό. Και θα δω όπου έρχονται αυτές οι πληροφορίες. Οι πληροφορίες λοιπόν προέρχονται από τους ίδιους τους ερευνητές. Εδώ είναι κάποια άρθρα που έχουν πολλές συνεργασίες, έχουν δεχτεί πολλά κονδύλια και ανάμεσα σε αυτά τα κονδύλα είναι και το General Secretariat. Θα τα δούμε. Αυτές λοιπόν οι συνεργασίες, αυτές οι πληροφορίες έρχονται από τα ίδια τα funding acknowledgments των ερευνητών και εδώ βλέπουμε ποια άλλα χρηματοδοτικά και οι οργανισμοί έχουν δώσει κάποια κονδύλα, έχουν εμπλακί στη χρηματοδότησή του άρθρου. Ανάμεσα και σε αυτά το General Secretariat. Αυτό προέρχεται λοιπόν από το funding text. Το funding text υπάρχει ήδη στο άρθρο. Οπότε εμείς αυτό το παίρνουμε από το άρθρο, το βάζουμε στο World Science το διαβάζουμε η indexer ως μια πολύ μεγάλη ομάδα, η οποία επεξεργάζεται από εμένα και βλέπουμε λοιπόν ότι κάπου εδώ υπάρχει και το Secretariat. Και εδώ έχει βρεθεί το κορδίλι. Έτσι λοιπόν μπορούμε να δούμε από το 2008 και μετά όλοι τους χρηματοδότες σε όλα τα παιδεία, σε επανεπιστήμια, να ψάξουμε να δούμε οργανισμούς, οι οποίοι ίσως θα μπορούμε να βρούμε κάποιους συνεργάτες, κάποιος όθος και έτσι να αναλύσουμε λίγο την εικόνα του πεδίου μας. Όχι δηλαδή μόνο για έβερση βιβλιογραφίας. Επίσης αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε και να ψάξουμε και να κάνουμε και κάποιες αναλύσεις των αναφορών που έχουμε δεχθεί σαν ερευνητές ή κάποιους συγγραφές τους, ο οποίους τους παρακολουθούμε και θέλουμε να δούμε όλο το έργο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες αναλύσεις και ας πάμε πάλι στο search history να διαλέξουμε μία από τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει, ας πάμε πάλι στον ανοιχτό πανεπιστήμιο και να δούμε κάποιους συγγραφείς. Στο όθος λοιπόν μπορούμε να δούμε αυτός τους συγγραφείς, Έλληνες αλλά και μη Έλληνες, οι οποίοι έχουν εμπλακί, ας δούμε λοιπόν Παπαγεωργίου ΚΑΠΑ ή ΛΙΣΕΣ ΑΛΦΑ είναι ο συγγραφέας ο οποίος έχει δημοσιεύσει τις περισσότερες δημοσιεύσεις με τη διεύθυνση του ανοιχτού πανεπιστήμια. Εδώ λοιπόν μπορώ να δω τα άρθρα, όλα τα άρθρα του συγκεκριμένου ερευνητή, είναι συνεργάτης στο πεδίο της φυσικής, εδώ και ασωνομίας, πεδίο το οποίο κλασικά είναι πολύ παραγωγικό και αυτό μπορώ να κάνω ένα άλλο είδος ανάλυσης, Create Citation Report και μπορώ να δω στατιστικά στοιχεία για ένα γκρουπ περιοδικών ή για εμένα μπορεί να διαλέξω τα δικά μου άρθρα και να δω πληροφορίες πώς έχω δημοσία εσύ ανα τα χρόνια. Εδώ βλέπουμε 181 papers, περιμένω λίγο να φορτώσει το γραφικό και μπορούμε να δούμε πόσα ανα χρονολογία, από το 2016 116 papers, πάρα πολλά αλλά συνήθως τα προέρχονται από συνεργασίες όπως είπαμε, πολύ μεγάλος ρυθμός. Μπορούμε να δούμε τον age index, ο οποίος είναι 29, ποιος είναι ο αριθμός αναφορών που έχουν δεχτεί αυτά τα 181 paper, 2725 αναφορές έχουν δεχτεί και να δούμε ποια είναι αυτά τα papers τα οποία έχουν αναφέρει αυτά τα 181 άρθρα. Οπότε κάποια στατιστικά στοιχεία και εδώ μπορούμε να δούμε τις αναφορές αν χρόνο που δεχτεί αυτό το γκρουπ από papers. Και αυτό συνήθως είναι πιο πολύ για ερευνητική αξιολόγηση του συνολικού έργου ενός ερευνητή. Πιο ενδιαφέρον. Εδώ θα σταματήσω για κάποιες ερωτήσεις αν υπάρχουν. Αλλιώς να πάμε να δούμε τις πλατφόρμες general citation reports και essential science indicators. Καθώς εκεί θα δούμε και λίγο το endnote. Ποιος γνωρίζει τι είναι το endnote? Όχι κανείς, ωραία. Ποιος χρησιμοποιεί λεκτονομικές μορφές έτσι ώστε να διαμοφώσουν τη βιβλιογραφία τους. Οι υπόλοιποι πώς διαμοφώνεται η βιβλιογραφία εάν είστε ερευνητές. Ψάχνατε στο Internet ή στο Web of Science, αυτό καταλαβαίνω. Πώς φέρνετε τις βιβλιογραφίες μέσα στο κείμενό σας. Τα έξι. Τεκστ. Τις πληρογραφείτε. Δηλαδή, Ζαφυρίδης k, end, Παπαδόπουλος γ, end, τον τύπλο. Τις πληρογραφείτε. Ωραία. Τώρα θα δούμε ένα πολύ ωραίο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τις πληρογραφείτε. Θα τις φαίνεται κατευθείαν, αυτόματα. Από το Web of Science ή από το Google Scholar ή από το PubMed, από διάφορες πηγές. Θα μπορούμε να επιλέξουμε το πρώτο. Φυσικά, από χιλιάδες στιγμές. Πάμε να δούμε λοιπόν το EndNote. EndNote θα με αναγνωρίσει γιατί. Το EndNote, να πούμε το EndNote online, το οποίο είναι η online έκδοση του EndNote. Είναι το προϊόν της Clarivate Analytics σε συμπλήρωμα του Web of Science. Το οποίο διαδίφεται δωρεάν σε όλους τους συνδρομητές του Web of Science. Οπότε μπορείτε να κάνετε λογαριασμό δωρεάν. Και έχετε κάποιες λειτουργίες. Υπάρχει και μια άλλη έκδοση του EndNote, το desktop, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσετε offline, αλλά αυτό είναι συνδρομητικό και έχει πολύ περισσότερες λειτουργίες. Αλλά να δούμε τώρα το EndNote online, το οποίο έχει πρόσβαση όλης αυτών. Πατώντας λοιπόν EndNote, θα σας πάει κατευθείαν στον βιβλιογραφικό manager και θα δούμε τι είναι αυτό, πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Το EndNote θα συγχρονιστεί με το email σας. Αν πατήσετε EndNote χωρίς να έχετε κάνει sign up στο Web of Science, θα σας ζητήσει να κάνετε login. Αν έχετε κάνει login, πρέπει να κάνετε sign up. Για αυτό σας είπα από την αρχή, ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε sign in. Εδώ αγνοήσετε ότι βλέπετε εδώ. Όταν ξεκινήσετε, εδώ βλέπετε κάποια folder που έχω εγώ, κάποια συλλογές με βιβλιογραφία, γιατί τις έχω ήδη χρησιμοποιήσει. Εσείς δεν θα δείτε, φυσικά, κανένα. Θα αρχίσετε σε ένα καινούργιο περιβάλλον. Οπότε λοιπόν αυτό που θα δείτε, το πρώτο που θα δείτε, θα σας πει το EndNote τι θέλετε να κάνετε. Θέλετε να βρείτε βιβλιογραφία, θέλετε να τη σώσετε, να τη στείλετε σε κάποιον άλλο χρήστη, να την κάνετε ανοιχτή στο ίντερνετ και επίσης κάποιες άλλες λειτουργίες. Εμείς λοιπόν τώρα σήμερα θα δούμε κάποιες πολύ βασικές λειτουργίες, όπως πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το EndNote στο Word και πώς μπορείτε να τραβήξετε και βιβλιογραφία στο EndNote, τα πιο βασικά. Και θα δούμε και τον Max. Λοιπόν, πώς μπορούμε να συλλέξουμε βιβλιογραφία. Η συλλογή βιβλιογραφίας στο EndNote δίνεται με διάφορους τρόπους. Έχουμε τέσσερις. Το collect, πάνω στο collect, λοιπόν, η δεύτερη επιλογή πάνω αριστερά. Και οι πρώτοι φέρνουν από online πηγές, από διάφορους online πηγές. Ποιες πηγές? Το EndNote online έχει συγκρονιστεί με διάφορες άλλες βάσεις δεδομένων, πάρα πολλές εδώ, αλλά επίσης και καταλόγους από βιβλιοθήκες παγκοσμίων, τις οποίες έχουν διαθέσιμες διάφορες πηγές, άρθρα. Ας πούμε, λοιπόν, εδώ μπορείτε να κάνετε, να δείτε, είναι αρκετά πολλές, αλλά επίσης και μπορείτε να ψάξετε, πατώντας λοιπόν πάνω το select, και εδώ μπορείτε να πληκτρολογήσετε PubMed, παραδείγματος χάρη, PubMed, και διαλέγοντας την πηγή την οποία θέλετε να φέρετε, κάνετε connect, πατάτε τη σύνδεση, και σας συνδέει λοιπόν με αυτή την ηλεκτρονική πηγή. Και εδώ μπορείτε να ψάξετε με πολλές παραμέτρες πάλι, εδώ, αναλόγως την πηγή αλλάζουν, εδώ βλέπετε το Meas Terms, μια έρευνα, παραδείγματος χάρη, Tendon. Μόλις λοιπόν διαλέξετε τα παιδεία που θέλετε να βάλετε, πατάτε eTree All Records, όπου θα σας φέρει τα πάντα, μέχρι και 4-5.000 άρθρα. Εγώ θέλω να επιλέξω λόγω χρόνου, για να μην χρειάζεται να περίμενε πολλά πολλή, τα πρώτα 10, ας πούμε, ή 15, να επιλέξω κάποια αρχαία. Οπότε select a range of records και κάνω αναζήτηση, και αυτό λοιπόν θα βρει 73.000 papers. Όπως είπαμε, μπορούμε να μειώσουμε καταπολύ τον αριθμό, τα συγκεκριμένα keywords, χρονολογία και τα λοιπά. Γιατί είπαμε το selected records. Α, και PubMed. Connect. Select. Ωραία. Και θέλω λοιπόν να δω τα πρώτα 15, ας πούμε. Μπορείτε φυσικά να δείτε όλη τη διβλημογραφία, όλα τα άρθρα τα οποία θα σας γυρίσει η αναζήτησή σας. Εδώ λοιπόν θα δούμε όλα τα άρθρα. Μπορώ να μπω μέσα στο άρθρο, πατώντε το link, εδώ να δω διάφορες διβληλογραφικές πληροφορίες και εδώ μπορείτε να δείτε πόσο φτωχές είναι οι διβληλογραφικές πληροφορίες του PubMed στη σχέση με το Web of Science. Το Web of Science υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, χρηματοδοτήσεις, οργανισμούς, τα πάντα. Οπότε λοιπόν βλέπετε και μια διαφορά μεταξύ βάσεων δεδομένων. Εδώ φυσικά μπορείτε αν θέλετε να συμπληρώσετε και κάποια, εάν θέλετε και γυρίζω πίσω στη λίστα. Εδώ λοιπόν βλέπω κάποια, μπορώ να δω τη διβληγραφία η οποία με ενδιαφέρει και μπορώ να διαλέξω τα άρθρα τα οποία με ενδιαφέρουν περισσότερο και επιλέγοντας λοιπόν αυτά τα άρθρα μπορώ να τα προσθέσω σε ένα καινούργιο folder, σε κάποιο αρχείο, να δημιουργήσω ένα καινούργιο group. Εδώ αυτό που βλέπετε είναι τα ίδια δημιουργημένα group. Όταν θα μπείτε εσείς δεν θα δείτε κανένα από αυτά φυσικά. Θα δείτε μόνο αυτά τα δύο. Το unfiled, ένας χώρος στο οποίο παρατάμε όλα τα άρθρα, θα δούμε μια αναζήτηση που υποχρεωτικά μπαίνουν όλα στο unfiled. Αλλά εδώ μπορείτε να φτιάξετε και ένα new group. Πατώντας λοιπόν το νέο group, ή κάποιο από τα προϋπάρχοντα group και να το βάλετε μέσα στα προϋπάρχοντα. Οπότε λοιπόν πατώντας το νέο group αυτό θα πάρει αυτές τις τρεις διβληγραφίες και θα τις εμφανίσει εδώ στο καινούργιο group. Και μπορώ να χρησιμοποιώ λοιπόν το group μου, έτσι ώστε να βάζω διβληγραφίες σχετικές με αυτό το θέμα. Αυτός είναι ένας τρόπος. Ένας άλλος τρόπος φυσικά είναι μέσα από το web of science. Όταν ψάχνουμε λοιπόν στο web of science, μπορούμε να στείλουμε κατευθείαν τις διβληγραφίες μας στο endnote. Είμαστε λοιπόν στο web of science και πώς γίνεται αυτό. Στην αναζήτηση, εδώ, μας ενδιαφέρει κάποια από τα papers τα οποία έχουμε δει και μπορούμε να τα επιλέξουμε το ίδιο τρόπο, διπλαπατώντας το κουτί, το οποίο βρίσκεται ακριβώς αυτά αριστερά. Και οι επιλογές είναι εδώ, save to endnote online. Αυτή τη version που χρησιμοποιούμε τώρα, ή desktop, εάν το πανεπιστήμιο έχει το desktop. Save, λοιπόν, to endnote online. Θα σας δείξει πόσα έχετε διαλέξει, τι πληροφορίες θέλετε να… Στέλνετε συνήθως εγώ το πλήρης αρχείο, send, και αυτό λοιπόν θα στείλει αυτόματα, θα με γνωρίσει τον λογαριασμό μου και θα τα στείλει αυτόματα. Πάμε να δούμε λοιπόν που έχει αφήσει το web of science τα… Συγγνώμη, δύο ώρες τελειώνω το training, απλά για να είμαι στο… Στις δυο μισή. Στις δυο μισή? Ναι, δυο μισή. Ωραία, οπότε έχω μισή ώρα ακόμα. Ναι, ερωτήσεις αν υπάρχουν… Το web of science συνεργάζεται μόνο με 3 και μάλιστα όπως μέντρο. Προς το παρόν endnote. Ίσως από το μέντρο υπάρχει κάποιος τρόπος, δεν ξέρω αν μπορείς να τραβήξεις από το web of science, δεν χρησιμοποιήσαμε endnote. Αλλά το endnote είναι ο βιβλιογραφικός manager του web of science. Στείλεμε λοιπόν αυτά τα άρθρα στο endnote και πάμε λοιπόν να δούμε, εδώ βλέπουμε λοιπόν τα τρία paper στα οποία όταν στέλνουμε από το web of science, πάντα πάντα πάντα πάντα και κάθονται στο un-file, δηλαδή δεν μπορούμε να τα στείλουμε σε κάποιο group. Για αυτό καλό θα ήταν, μόλις στέλνουμε κάτι από το web of science, να πηγαίνουμε αμέσως και να το τοποθετούμε, πατώντας λοιπόν αυτά τα τρία, σε ένα group το οποίο θέλουμε. Εμείς ψάχναμε λοιπόν για το Τέντο και μπορούμε είτε να παρτιάξουμε το All για να επιλέξει όλο το γρούπ, ή εδώ ήταν τρία, απλώς τα πάτησα χειροκίνητα και ξανά στο Add του γρούπ πάω και τα σώζω στο Τέντο σε κάποιο είδη ή δημιουργώ ένα νέο. Αυτό λοιπόν είναι έρχεται το σημαντικό γιατί να τα αμέσως, να τα τακτοποιήσετε, γιατί την επόμενη φορά που θα πάω από το Web of Science και θα ξαναστείλω, αν στείλω άλλα 20, δεν θα τα ξεχωρήσει, δεν μπορούμε να τα ξεχωρήσουμε, οπότε θα είναι 20 στις 23 και δεν θα μπορούμε να τα τακτοποιήσουμε. Δυστυχώς δεν γίνεται να τα τακτοποιήσει, θα είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρήσουμε, θα πρέπει να τα δούμε και να τα επιλέξουμε και να τα στείλουμε τότε σε κάποιο folder. Οπότε θυμηθείτε να τα στέλνετε από το Web of Science, πάνε κατευθείαν στο Unfile και τα τακτοποιούμε αμέσως και καθαρίζει, λοιπόν, εδώ, ο πρόθυος χώρος του Unfile. Ωραία. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος, ναι. Μπορείτε να δείξετε ένα άρθρος από το Web of Science. Από το EndNote. Και το EndNote και το Web of Science. Στο Web of Science, βεβαίως, ναι. Λοιπόν, στο Web of Science είπαμε, ας πούμε, παραδείγματος χάρη εδώ, στα άρθρα τα οποία, είτε μπορείτε να πατήσετε το Full Text from Publisher, το οποίο, αν πατήσετε αυτό… Πάει σε αυτό, βρεθήκαμε, μισό λεφτάκι. Όχι, δεν είναι αυτό. Full Text from Publisher. Το Full Text from Publisher θα αναγνωρίσει, εάν έχετε κάποια συνδρομή στο πανεπιστήμιο, σε αυτό το περιοδικό, και θα σας το δώσει. Εδώ, για να δούμε, έχει συνδρομή. Το πανεπιστήμιο έχει συνδρομή, νομίζω, γιατί δεν ήταν Open Access. Και πατώντας, λοιπόν, το Full Text link, έτσι, λοιπόν, μπορείτε να πάτε και να πάρετε το PDF. Ή μπορείτε από το Free Full Text from Publisher να μπούμε μέσα και επίσης να πάρουμε πάλι το PDF, ένα από αυτά τα δύο. Πολλοί από εσάς μπορεί να χρησιμοποιείτε Google Scholar για έρευνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, λοιπόν, το έννο και από το Google Scholar. Πάμε να δούμε πάρα πολύ γρήγορα. Απλά δεν μπορώ να κάνω add μια ταμπέλα, γι' αυτό το κατεβάζω εδώ. Αλλά δεν πειράζει, χρησιμοποιήσουμε αυτό. Μελετητής Google, λοιπόν, και ψάχνουμε για κάποιο θεματικό πεδίο, Dark Matter. Θέλω να τα βάλω στο EndNote, να τα στείλω στο βιβλιογραφικό μου Manager. Επίσης, εδώ αυτό που μπορούμε να δούμε είναι ότι υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ Web of Science και Google Scholar. Οπότε, εάν ενδιαφέρεστε να πάτε στο Web of Science να δείτε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πατήσετε και αυτό για τις αναφορές, οι οποίες δέχονται και βιβλιογραφικές πληροφορίες. Πώς μπορούμε να στείλουμε το Google Scholar. Πατάμε, λοιπόν, τα εισαγωγικά, εκεί που λέει παράθεση, κάτω από το άρθρο. Πατάμε, λοιπόν, την παράθεση και εδώ πατάμε την επιλογή Refman. Και όχι EndNote, γιατί ιστορικά ένα από τα πρώτα ονόματα του EndNote ήταν Refman. Και αυτό θα σας πάρει την κατάλληλη επιλογή. Ίσως δεν είναι το πιο προφανές και ίσως το αλλάξουμε κάποια στιγμή. Αλλά αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι πατάτε την επιλογή Ref Manager, το οποίο είναι ένα από τα πρώτα ονόματα του EndNote. Πατάμε το Ref Manager. Εδώ, λοιπόν, θα ανοίξει ένα αρχείο RIS, το οποίο δεν ανοίγει εδώ, δυστυχώς, λόγω του υπολογιστή. Και θα σας ρωτήσει, θέλετε να πάτε στο EndNote Online, πατάτε το EndNote Online και αυτό θα στείλει, λοιπόν, το email σας. Επίσης, εάν είσαστε στο ίντερνετ και παραδείγματος χάρη ψάχνετε κάποια άρθρα Google, είσαστε στο Google και ψάχνετε κάποιο άρθρο Olive Oil in RIS, στο website, εδώ. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φέρετε τις… να πάρετε βιβλιογραφικές πληροφορίες και να στείλετε στο EndNote, επίσης. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εδώ… Στην ταμπέλα μπορώ να τη δοκιμήσω. Στην ταμπέλα Downloads, αυτό που μπορούμε να δούμε είναι δύο download, πολύ βασικά. Capture Reference είναι μια λειτουργία, την οποία μπορείτε να το κάνετε drag and drop στο σελιβοδίκτη σας. Απλά, εδώ, θα πάει το EndNote και θα αφήσει, λοιπόν, εδώ το Capture Reference και όταν είστε, λοιπόν, online και βρείτε ένα άρθρο που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να πατήσετε το Capture Reference και αυτό θα τραβήξετε βιβλιογραφικά στοιχεία αυτού του άρθρου και θα τα στείλει στο EndNote. Οπότε αυτό είναι ένα άρθρο το οποίο έχει ένα τίτλο BBC. Μπορείτε να συμπληρώσετε, εδώ, εάν θέλετε και να το στείλετε στο EndNote ή να το βάλετε σε κάποιο από αυτά τα, κατευθείαν, τα group. I will save to. Να κάνουμε κάτι, να το γνωρώ. Να δούμε, αν μπορούμε να κατεβάσουμε ένα plugin. Εδώ, λοιπόν, αυτό το plugin είναι πάρα πολύ βασικό. Κατεβάστε το, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε σήμερα, γιατί σύνθεσμα είναι μια φορά. Δεν ξέρω τα configuration του υπολογιστή. Κατεβάστε από το Downloads το site while you write, το οποίο είναι ένα plugin κάθεται στο Word και μπορείτε να εισάγετε όλες τις βιβλιογραφίες στο Word χωρίς λοιπόν να κάνετε όλη αυτή τη δουλειά τη χειροκίνητη. Και θα δούμε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η επιλογή λοιπόν Download Windows MSI Παίρνει κάποια ώρα, οπότε θα το αφήσω ίσως να κατεβεί και να πάμε να δούμε κάτι άλλο ενώσου αυτό κατεβαίνει. Ή αν έχετε κάποιες ερωτήσεις προς το πάνω. Πάμε να δούμε το MATCH το οποίο είναι μια λειτουργία, ένας αλγόρισμος, για τους ερευνητές οι οποίοι, ειμάλλον να σας δείξουμε μετά τον General Assaltation το MATCH. Ας πάμε να δούμε το General Assaltation Report το οποίο είναι μια πλατφόρμα αξιολόγησης περιοδικών και εδώ θα δούμε λοιπόν ποια περιοδικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ερευνητικό μας πεδίο τα οποία είναι και τα πιο κατάλληλα. Κατάλληλα. Ίσως κατέβηκε. Ωραία. Εδώ λοιπόν είναι, οπότε θα πούμε στον ZPR, κατέβηκε το plugin αυτό είναι για το EndNote. Δεν ξέρω πόση ώρα παίρνει. Ας το αφήσουμε εδώ. Συνήθως με κάνει πόση ώρα αλλά ξεχάζεται από τη σύνδεση το ίντερνετ, τον πληροφοριστή. Βεβαίως. Τώρα δηλαδή με αυτό τελειώνουμε τους τέσσερις τρόπους για το EndNote ή τα τέσσερις τρόπους. Μόνο τους είναι το Select. Steps one, two, three, four. Ο δεύτερος είναι μέσω Web of Science. Μάλιστα. Ο τρίτος κατάπηκε στο Google Scholar για τα σχολικά. Ναι, στο Google Scholar που μπορούμε να πάρουμε την παράθυση βεβαίως. Και ο τέταρτος ήταν όταν... Αναφορά μέσα στο Google. Ναι, βρήκαμε ένα άρθρο live. Μπορείτε να το βάλετε και χειροκίνητα μόνοι σας. Υπάρχει και πέμπτος τρόπος. Που θα μπορούν να μου φύγουν, γιατί είμαστε... Γιατί είμαι πολύ πουραστη με αυτό τόσα χρόνια. Και εγώ προκάθασα να σας πω να γίνει αγάπω με το ίντερνετ. Ναι. Αλλά αυτά απλά γίνουν σπίτσα διάφορα. Ναι. Υπάρχει και πέμπτος τρόπος. Υπάρχει και πέμπτος τρόπος. Ναι. Αλλά αυτά απλά γίνουν σπίτσα διάφορα. Φέρνουμε μέσα από πράγματα και παιχνικές δυσκολίες. Βλέπουν κάτι Ακία, OPD, κάτι αυτά. Μετά σε χεριουκλαίες. Φοβάζει λίγο να κλείσεις ένα κλειδί και βάζεις την κεντρική μετά. Βάζεις να κάνεις αναφορές, τους νιώσεις. Και περνουθείς στο Telebot και να βάζεις πίσω στην κεντρική. Βλέπεις, σε σταματάει. Εξαρτάται από τον υπολογιστή. Πόσο βουνακολάει και ο υπολογιστής. Λογικά, έχει σχέση με το configuration, δηλαδή, του υπολογιστή. Και αυτό τώρα είναι σε κρίσιμα. Απλά κρίσκεται. Φυσικά. Απλά είναι η πιο εύκολη τρόπη, έτσι, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνεις χειροκίνητα. Δεν έμαρκει δεξιά. Μέχρι τώρα εδώ atغλ gereki omdat Μπράβο, συγνωμητικό. Ναι. Σου δίνει πρόσβαση στο ΙΑΠ όσον είσαι, την ποιήση. Απλά εμφανίζεται και η νόφιση μου. Δεν πιστεύω. Το Μέντελε είναι free. Εγώ που το κατάλαβα. Αλλά αυτό όμως... Στην οικογένειά του ΙΑΠ τώρα δεν είναι λίγο. Και αυτό δωρεάν είναι, αλλά μη νομίζεις ότι το Μέντελε... Εντάξει, είναι δωρεάν, αλλά είναι πάρα πολύ περιορισμένο αυτό που κάνουν. Για να κάνεις κάτι έτσι λίγο πιο... Όχι, είναι διαφορετικό. Είναι γενική. Ου κατάλαβα ότι είναι με τα πάντα όλα. Να σου πω ότι δεν έχει χρήσει σοβαρή στο Μέντελε. Θα το κοιτάξω να το κοιτάξω και να σε στείλω ένα email. Και να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ναι, θα το στείλεις στο email ή στη βιβλιοθήκη. Και μετά θα το δώσεις όλοι οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο σεμινάλι. Λέφτερη. Α, ελεύθερη, ελεύθερη. Ε, τότε αφήστε τα email σας τότε. Σε ένα χαρτί, εάν θέλετε, να επικοινωνήσουμε. Λέφτερη. Το sign up για το Web of Science. Το σεμινάριο. Α, ναι, είναι πολύ εύκολο. Πατάτε το sign up και δίνετε ένα email και ένα password για να μπείτε μέσα στο site του πανεπιστημίου. Ωραία, θα το βοηθώ που έχω την πανεπιστήρια. Καλή μέρα. Εγώ θα το αφήνω εδώ. Α, σας ευχαριστώ πολύ. Αν μπορείτε να το γυρίσετε έτσι ώστε όποιος θέλει. Θα το βάζω. Ευχαριστώ πολύ, έτσι. Α, πολύ ωραία. Οπότε, πείτε. Ναι, ναι, ναι, ναι. Θα σας δίνω. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Αν θέλετε όνομα επώνυμο, απλά για να γνωρίζω και ένα email. Ναι, πολλά τώρα. Ευχαριστώ. Μπορείτε να πάρετε και πιστοποίηση, ναι. Με αυτό θα επικοινωνήσετε με τους εργανοτές εδώ του Ελληνικού Αγγλικού Πανεπιστημίου. Θα επικοινωνήσουμε και εμείς μαζί τους μετά το πέραστο σεμιναρίου. Όχι, αλλά αν ενδιαφέρεστε να πάρετε κάποια πιστοποίηση, δίνετε. Οπότε, λοιπόν, για να έχετε πρόσβαση στο Web of Science γενική, για να έχετε πρόσβαση στο Web of Science, όχι προσωποποιημένη, πρόσβαση μέσα στο Πανεπιστημίου, στο σπουδές.app.gr, σπουδές, εκπαιδευτικό υλικό, εξ αποστάσεως βιβλιοθήκη. Και αυτό θα σας ανοίξει μια καινούργια σελίδα, η οποία ποια είναι, για να δούμε. Ελεκτρονικές πηγές, βάσεις δεδομένων, κάνουμε κλικ. Και εδώ, λοιπόν, θα δείτε όλες τις βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι εγγεγραμμένο το Πανεπιστημίο. Και πατώντας το VPN σας, έτσι, πώς μπαίνετε στις βάσεις δεδομένων. Δεν έχετε έναν κωδικό από το Πανεπιστημίο, δηλαδή δεν μπαίνετε μέσα στο Πανεπιστημίου. Για να μπείτε στην πρόσβαση, βεβαίως, ναι. Και αυτό εκπαιδευτικό υλικό θα σας ανοίξει. Ναι, το οποίο μπορείτε, αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ίδιο, αλλά όχι καταναγκαστικά, το ίδιο μόνο για να το θυμόσαστε. Μπορείτε να βάσετε οτιδήποτε email και οτιδήποτε password, το οποίο εσείς σας βολεύει. Είναι εξοχωριστή η προσκοπή σας. Αλλά το Πανεπιστημίου είναι μόνο για το Πανεπιστημίου. Δεν το βλέπουμε τίποτα. Δεν είναι δικαίωμη. Και πολύ καλά κάνετε. Το ίδιο εξοχωριστή έχουμε την πρόσβαση και εκτός του Πανεπιστημίου, δηλαδή πέρα από τα χρόνια της Πανεπιστημίου. Αυτό εξαρτάται από το Πανεπιστημίο, πόση ιωρία σας δίνει το Πανεπιστημίο. Συνήθως, κάποιους μήνες μετά, φαντάζομαι, αλλά αυτό μπορείτε να το ερωτήσει στο Πανεπιστημίο. Εδώ μας βλέπεις κανέναν το κωδικό. Έτσι θα πρέπει να γίνεται, ναι. Γιατί πήγε τώρα εδώ? Έχετε μεταπροσωπικά δικαίωμα. Αλλά αυτό γιατί μπήκε εδώ. Θέλω αυτό εδώ και έχει πάει εδώ, γιατί δεν μπορώ να το τραβήξω. Δεν μπορώ. Απλά θέλω να δω, δεν έχει κατεβεί. Δεν πειράζει, θα προσπαθήσουμε. Ρίζου, για να πατήσεις το ρυζί. Βλέπω ότι είναι πιο μεγάλο στην άκρη. Όχι, αφήστε το και θα δούμε. Από δεξιά, μήπως το τραβήξε. Από δεξιά, από την άλλη πλευρά. Θα δοκιμάσουμε. Δεν πειράζει. Ούτως ή άλλως θα κάνουμε ένα δημόσιο ελεκτρονικό, παραπάνω, webinar τον Ιούνιο, για να δούμε γιατί χρειάζεται να το κάνουμε. Θα το κάνουμε ξεχωριστά σε ένα καινούργιο σέσιο, το οποίο θα σας στείλω πρόσκληση για να εγγραφείτε σε ένα ελεκτρονικό σεμινάριο. Να σας πω, καταρχάς, ότι κάθε μήνα διοργανώνουμε ελεκτρονικά σεμινάρια σε διάφορες θεματολογίες, που μπορείτε να προτείνετε και θέματα, αν θέλετε. Και τον Ιούνιο θα οργανώσουμε ένα, στο οποίο θα είναι το End of Online. Και επειδή θα είμαι στο δικό μου υπολογιστή, έχω καθεβάσει όλα τα φίλτρα, θα δουλεύουν λίγο έτσι, θα μπορούμε να δούμε περισσότερα πράγματα. Έξ αποστάσεως. Έξ αποστάσεως, βεβαίως. Δηλαδή, αυτό που θα κάνουμε, θα σας στείλω μια πρόσκληση. Εσείς θα δεχτείτε, θα πατήσετε την εγγραφή ή registration link και το σεμινάριο θα γίνει στα ελληνικά. Θα βάλετε το όνομά σας, το email σας, νομίζω τον οργανισμό κάποια στοιχεία και εάν θέλετε και σας βολεύουν οι ώρες και οι ημέρες, αλλιώς εγγραφείτε ούτως ή άλλως ή θα στείλουμε και το βίντεο. Το βίντεο θα το στείλω μόνο στις εγγραφές, έτσι, γιατί μόνο αυτή τη λίστα έχω. Οπότε, αν θέλετε να πάρετε το βιντεάκι, εγγραφείτε. Και τώρα, επειδή είναι και λίγο στο ίδιο, ότι μπορούμε να τα εγγραφούμε και να μας το σκάνουμε το βίντεο, αφού ο κόμμας θα θυμάσει, θα μπορεί να βγει τώρα ή θα πρέπει να γίνει μέχρι. Νομίζω ότι υπάρχει μία βιντεοσκόπηση. Ναι, βιντεοσκόπηση. Οπότε, θα επικοινωνήσετε με τους εργονατές εδώ, οι οποίοι αν υπάρχει βιντεοσκόπηση θα σας τα εστήλουν. Ας δούμε λίγο το General Citation Reports, το οποίο είναι μία βάση δεδομένων, στην οποία μπορούμε να πάμε να δούμε ποια είναι τα περιοδικά, τα οποία είναι τα πιο κατάλληλα ως προσδημοσίαση στο ερευνητικό μας τομέα. Εδώ, λοιπόν, πατώντας το General Citation Reports, ή μέσω της συνδρομής του Πανεπιστήμιου, όπως δήξαμε, σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, ή από το Web of Science, εδώ, σε αυτήν την καρτέλα, μπορούμε να πάμε να δούμε έντεκα περίπου χιλιάδες περιοδικά, τους τίτλους των περιοδικά, σε διάφορες κατηγορίες πολυθεματικές και να δούμε διάφορους δείκτες, οι οποίοι μας δείχνουν πόσο ορατή είναι η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στις συγκεκριμένες περιοδικά. Δηλαδή, πόσες αναφορές, κατά μέσω όρων, έχονται τα περιοδικά, πόσες αναφορές, κατά μέσω όρων, έχονται τα άρθρα, τα οποία δημοσιεύονται σε αυτά τα περιοδικά, κατά μέσω όρων. Αυτό, λοιπόν, που θα θέλαμε εμείς να δούμε, εδώ βλέπουμε όλα τα περιοδικά, αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο, είναι να δούμε τα περιοδικά στην κατηγορία μας. Οπότε, αλλάζουμε καρτέλα και πάμε στο Categories by Rank, δηλαδή στην κατηγορία μας, και εδώ θα δούμε 232 θεματικές κατηγορίες, μαζί με τον αριθμό των περιοδικών, τα οποία υπάρχουν ανά κατηγορία. Θα πάρω, λοιπόν, την πρώτη κατηγορία, για να δω τα περιοδικά τα οποία εγγράφονται και εμπίπλουν στην κατηγορία Economics, πατάω τον αριθμό 347, και πατώντας, λοιπόν, τον αριθμό, μπορώ να πάω να δω όλα τα 347 περιοδικά στην κατηγορία μου. Άρα, μέσως, αναγνώρισα ποια περιοδικά κατά κατά εμπίπλουν στην κατηγορία μου. Δεύτερον, πώς, λοιπόν, θα μπορώ να καταλάβω ποια είναι κάποια τα οποία είναι πιο ορατά ή δέχονται πιο πολλές αναφορές από άλλα. Υπάρχει ένας δίκτης, ο οποίος λέγεται Journal Impact Factor. Και πόσοι από εσάς γνωρίζουν τον Journal Impact Factor, τον έχουν ακούσει, γνωρίζουν τι σημαίνει, αρκετοί από εσάς. Ο Impact Factor, λοιπόν, τι είναι, είναι ο μέσος όρος, αν πατήσουμε πάνω στο νούμερο, τι σημαίνει, είναι ο μέσος όρος, εάν υπολογίσουμε, αν πάρουμε πόσα άρθρα και ρεβιούς έχουν δημοσιευτεί στο συγκεκριμένο περιοδικό και δούμε πόσες αναφορές έχουν δεχτεί αυτά τα άρθρα και τα περιοδικά. Και λοιπόν διαιρούμε τον αριθμό των αναφορών με τα πόσα άρθρα έχουν δημοσιευτεί και ρεβιούς και βλέπουμε τον μέσο όρο, τον αριθμό των αναφορών ανα paper. Ο Impact Factor, λοιπόν, μπορεί, υπάρχουν δύο εδειοχές, ο ένας ο οποίος βλέπει ένα παράθυρο των τελευταίων δύο χρόνων, δηλαδή βλέπουμε πόσα άρθρα έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία δύο χρόνια και πόσες αναφορές έχουν πάρει αυτά τα άρθρα, τα οποία είναι κατάλληλα για επιστήμες, δηλαδή χημεία, γεμινετική, βιολογία, αυτούς πιο γρήγορες, ας πούμε. Για οικονομικές επιστήμες, ιστορία, μαθηματικά, κοινωνικά, educational και παιδαγωγικά, ο καλύτερος είναι, ή μάλλον πιο ενδεικτικός, είναι ο Impact Factor για πέντε χρόνια, γιατί παίρνει ένα μεγαλύτερο παράθυρο και υπολογίζει, παίρνει περισσότερο χρόνο, έτσι ώστε να δώσει περισσότερες αναφορές σε αυτά τα γεμινετικά παιδεία. Εδώ μπορούμε να δούμε και να σορτάρουμε τη λίστα μας, αναλόγως με τον ποιον Impact Factor θέλουμε. Πάμε να δούμε αυτό το περιεδικό, το Journal of Economic Literature, και να δούμε τι σημαίνει λοιπόν ένας Impact Factor. Τι Impact Factor έχει στο περιεδικό. Τι σημαίνει, εδώ βλέπω πολύ αναλυτικές πληροφορίες και μπορώ να δω αναχρονικό διάστημα πώς είναι ο Impact Factor, αν ανεβαίνει, αν κατεβαίνει δηλαδή η ορατότητα του ανάλογου του περιεδικού, όλους τους δείκτες οι οποίοι ανεβαίνουν και κατεβαίνουν αναλόγως. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ πάρα πολύ είναι το Rank, δηλαδή τι σημαίνει να έχω Impact Factor, το τελευταίο Impact Factor 2016, 5,2. Σε όλο το περιεδικό έχει δηλαδή, το κάθε περιεδικό, το κάθε άρθρο, παίρνει περίπου πέντε αριθμό αναφορών, for the citation τα τελευταία δύο χρόνια, αν έχουν δημοσιεύσει τα τελευταία δύο χρόνια. Τι σημαίνει πέντε Impact Factor, γιατί ένα άλλο περιεδικό έχει 40 Impact Factor. Είναι καλύτερο ή είναι χειρότερο. Εξαρτάται λοιπόν την κατηγορία στην οποία ανοίγουμε. Γι' αυτό πάντα πιέρνουμε ένα κατηγορία. Κάποιο περιεδικό το οποίο έχει πέντε μπορεί να είναι πάρα πολύ καλό στα οικονομικά. Αλλά κάποιο άλλο περιεδικό στην κοινική ψυχολογία έχει 30, μπορεί να είναι στον πάτο που. Γιατί συνήθως παίρνουμε πολύ περισσότερο. Στον πάτο της κατηγορίας. Είναι πολύ δύσκολο λοιπόν να θυμόμαστε και να βρίσκουμε. Άρα ποιος δίκτης θα μας βοηθήσει. Ο δίκτης που θα μας βοηθήσει είναι αυτός που λέγεται Quartile. Δηλαδή λοιπόν χωρίζουμε όλα αυτά τα 350 περιοδικά σε τεταρτιμόρια. Και μας δείχνει το Q1 ότι αυτό το περιοδικό είναι στα κορυφαία 25 καλύτερα πρώτα περιοδικά της κατηγορίας του. Αν λοιπόν κάποιο περιοδικό είναι Q2 θα είναι μεταξύ 25 και 50% καλύτερα περιοδικά της κατηγορίας του. Q3 50%-75% λίγο πιο χαμηλά και Q4 75% της κατηγορίας του. Αυτό το περιοδικό βλέπουμε ότι από το 1797 είναι όχι μόνο στα 25% καλύτερα της κατηγορίας του αλλά είναι στα καλύτερα. Εδώ ας πούμε το 2015 ήταν πρώτο και τώρα έχει κατεβεί λίγο. Είναι πέμπτο αλλά πάλι πάρα πολύ καλό. Και επίσης μπορούμε να δούμε το μέγεθος της κατηγορίας των περιοδικών. Δηλαδή αυτή η κατηγορία έχει 350-317 περιοδικά και είναι στην πέμπτη θέση. Ποιο είναι το πρώτο? Μπορούμε να πάμε να δούμε πίσω, όπως ήμασταν πίσω στη λίστα, να πάμε πίσω εδώ στις κατηγορίες και να σορτάρουμε ένα impact factor. Και το quarterly journal of economics είναι το νούμερο 1. Άρα αφήστε ελευθεριστές μας δείχνουν την αξιοπιστία ενός περιοδικού. Όχι αξιοπιστία. Το πιο σημαντικό μέσος όρος των αναφορών που παίρνει ένα άρθρο ή ένα review αν δημοσιευτεί σε αυτό το περιοδικό τα τελευταία δύο χρόνια ή τα τελευταία πέντε χρόνια. Εξαρτάται από τη δίκτυη. Μας δείχνει, δηλαδή, μια ορατότητα. Αυτό δεν εγγυάται κάτι, γιατί είναι ένας μέσος όρος. Μπορεί να υπάρχουν κάποια paper τα οποία αποσελχύουν πολύ περισσότερα citation και ανεβάζουν το μέσο όρο. Αυτό όμως, όταν θέλεις να δημοσιεύσεις κάτι... Φυσικά, φυσικά. Φυσικά, φυσικά. Και είναι λοιπόν μια πηγή, μια αξιόπιστη πηγή, γιατί όλα τα περιοδικά είναι καλά περιοδικά. Το World of Science, peer review, ομαγωμότητης κρίσης, με διεθνή editorial boards, έχουν κάποιες συγκεκριμένες κριτήρια τα οποία πληρούν και συνήθως, όταν ένα περιοδικό λέει ότι έχουμε impact factor τάδε, όσο μικρός και να είναι, είναι μια σφραγίδα ποιότητα, όσο μικρός και να είναι, είναι μια σφραγίδα ποιότητα για το περιοδικό. Κέρια αφήμιση φυσικά για το περιοδικό. Η ένταξη με το περιοδικό της Ελβάση είναι μεγάλη αφήμιση. Ακριβώς, ακριβώς. Οι προϋποθέσεις που συναντήθηκαν. Οι προϋποθέσεις... Υπάρχει έναν περιοδικό ή ελληνικό γλώσσο που είναι πολύ πίσω. Ναι. Δεν έχει σημασία λοιπόν η γλώσσα. Έχει σημασία... Έχει μια σημασία. Όχι απαραίτητα, αλλά τα βιβλιογραφικά στοιχεία πρέπει να είναι σε λατινικούς χαρακτήρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τραβήξουμε. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε γλώσσα τέλει. Προαπαιτούμενο να έχουμε και έναν άγγλος να έχει κάτι. Κάτι έχω ακούσει. Προαπαιτούμενο όσο. Δεν το ξέρω. Όσο, αλλά η βιβλιογραφία, οι τίτλοι, τα ονόματα των συγγραφέων και ένα abstract, είναι κάποιες βιβλιογραφικές βασικές βιβλιοφορίες, οι οποίες πρέπει να μπουν μέσα στη βάση δεδομένων για να μπορούν να πληστογραφηθούν στα αγγλικά και να μπορούν να τις ψάξουν θύστες. Από κέμερα το κήμερο μπορεί να είναι στα ρώσικα. Δεν μας ενδιαφέρει. Και μετά είναι η ποιότητα του περιοδικού. Υπάρχουν διάφορες κριτήρια επιλογής, τα οποία θα σας στείλω επίσης στο link, το οποίο είναι διαθέσιμο, μπορείτε να τα δείτε. Και επίσης σε ένα από αυτά τα δημόσια webinar μπορούμε να κάνουμε και κάποια σεμινάρια πάνω στο πώς λίγο πιο… να πούμε μερικά πράγματα για το πώς μπορούν οι ερευνητές να καταλάβουν περισσότερο να προσδιορίσουν περιοδικά, τα οποία είναι πιο χρήσιμα για αυτούς και να πούμε και περισσότερες πληροφορές για τις κεφαλητήρια επιλογής. Αλλά… Υπάρχουν κάποια κριτήρια, τα οποία δεν υπάρχουν σε πολλές βάσεις δεδομένων. Γι' αυτό. Ωραία. Είδαμε, λοιπόν, το… το… το… το… το… το… το… το… Είδαμε, λοιπόν, το… το πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε πόσο πιο… αν είναι… το Q1, το δίκτυ Q1. Και επίσης αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν ένας ερευνητής ψάχνει στο Web of Science, δεν χρειάζεται να πενταχτήσει ένα association post για να δει ένα περιοδικό. Αυτό που έχουμε κάνει είναι έχουμε ενσωματώσει αυτές τις πληροφορίες μέσα στο Web of Science. Και όταν ψάχνετε, λοιπόν, για περιοδικά και πάτε στο όνομα του περιοδικού, εδώ βλέπετε ότι υπάρχει ένας υπερσύνδεσμος και πατάτε στο όνομα του περιοδικού και σας βγαίνουν, λοιπόν, αυτές τις πληροφορίες. Εδώ. Βλέπουμε τι impact factor έχει το περιοδικό. 10, δηλαδή 10 περίπου citations ανααρθρών σε αυτό το περιοδικό. Βλέπουμε τις κατηγορίες τις οποίες ανήκει γιατί ένα περιοδικό μπορεί να ανήκει σε παρά πάνω από μία συναφή κατηγορίες. Λόγω του υλικού, της έρευνας της οποίας δημοσιεύει. Εδώ βλέπουμε, δηλαδή, φυσική χημία, engineering χημική και environmental. Και βλέπουμε το μέγεθος, το διαφορά του μεγέθους των κατηγοριών, αλλά παρόλα αυτά αυτό το περιοδικό είναι Q1, στο περιοδικό έχει μόνο Q1, στο engineering κέμικα στο environmental είναι 1, νούμερο 1. Οπότε, λοιπόν, ψάχνοντας εσείς στο World of Science, μπορείτε να δείτε αμέσως το περιοδικό, διάφορες πληροφορίες για το περιοδικό. Θα το δώσω, λοιπόν, εδώ, στον υποσύνδεσμο. Ένας, επίσης, πολύτιμο, λειτουργία του Έννο, να το δείξω λίγο τώρα, γιατί είναι πολύ σημαντικό, είναι το Maths. Βρήκαμε περιοδικά. Επειδή βρήκαμε, λοιπόν, περιοδικά κατάλληλα ως προς διάβασμα και ως προς να στείλουμε τα paper μας. Εντάξει, αλλά πώς μπορούμε, λίγο περισσότερο, να έχουμε κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο εμείς γράφουμε τώρα. Το EndNote χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο, ο οποίος λέγεται, μια λειτουργία που λέγεται Maths, δηλαδή τέριασμα. Και τι κάνει, είναι πολύ απλό στη χρήση, αλλά πάρα πολύ αρκετά σύνθετο στο πώς δουλεύει. Αυτό, λοιπόν, μπορείτε να κάνετε εσείς, είναι να δώσετε το τίτλο και το abstract από το paper το οποίο εσείς εργάζεται. Και ο αλγόριθμος, λοιπόν, θα ψάξει όλα τα περιοδικά του General Education Report, 11.000 περιοδικά, και θα κάνει μία σεμαντική ανάλυση. Θα πάρει μία ανάλυση των λέξεων, οι οποίες βρίσκονται στο abstract και στο title, και θα σας δείξει τα περιοδικά τα οποία ενδείχνονται περισσότερο και δημιουσιεύουν περισσότερο έρευνα σχετική με το abstract και το title. Να κάνουμε ένα μικρό παράδειγμα, ναι. Δηλαδή αυτό μπορεί να μας δείξει κάποιο κενό γνώσης. Όχι κενό γνώσης, αλλά είδαμε... Θα μπορούμε να δούμε αν άφτουσε. Αξινώνηση. Ναι, όχι. Θα μπορούμε να δείξουμε ποιο είναι το λιγότερο έφευγος. Και τι μπορεί. Όχι, θα δούμε τώρα τι δείχνει. Όχι, δεν δείχνει κενό. Θα ήθελα να κάνω ένα παράδειγμα. Παράδειγμα σχετικά γράφω ένα άφρο. Research Evaluation of Greek Studies or Funding Horizon 2020 Evaluation Assessment και το abstract. Δεν θα γράψω ένα abstract, αλλά θα γράψω μερικά ελεύθερα κλειδιά, έτσι ώστε το σύστημα να καταλάβει μερικά πράγματα και να μπορέσει να γράψει περιοδικά. Θα βάλουμε Citation Analysis. Θα βάλουμε Research Impact. Θα βάλουμε Online Data. Θα βάλουμε και Web of Science. Και φυσικά μπορείτε να βάλετε το δικό σας. Αυτά δηλαδή είναι τσιγό στο abstract. Ναι, το δικό σας το abstract. Και το δικό σας το τίτλο. Βάλετε ένα Europe. Ορίστε. Βάλετε το Europe. Βάλετε Europe. Europe. Βάλετε το Europe. Europe Funding. Europe Funding. Πάντα έχετε γράψει δία γιατί. Αν θέλετε να το περιοδόσετε. Ναι, συνήθως. Ξέρετε, έχει auto correct. Δεν ξέρω γιατί. Βάλε ότι είναι in disabled. So funding. Ah, funding. Ναι, θα μου βάλει κάτι σχετικό. Βάλετε ένα, να υπάρχει. Ευχαριστώ. Αν δεν έχει σωστά κενά, να άμεσα παιδιτοράζει. Να είχε 20 ή 20 κάτι άλλο. Αυτά είναι θέματα. Συνήθως έχει ένα auto correct, ο οποίος είναι in disabled σε αυτόν τον υπολογιστή. Εντωτεχτήμα. Αυτά είναι λίγο τα required. Υποχρεούσατε να τα βάλετε αυτά. Επίσης μπορείτε να στείλετε και από το EndNote όλη τη βιβλιογραφία για αυτό το άρθρο. Μπορεί να έχετε ένα folder, το οποίο λέγεται paper.alpha, το οποίο λέγεται paper.he. Και να βάλετε και τη βιβλιογραφία. Θα ήθελα να δώσω το πιο εντεξαστομένο να την εισάγεται εδώ σε αυτό το manuscript. Παραδείγμα, δωστάρι, εγώ θα εισάγω το bibliometrics folder, γιατί έχω όλο το reference, όλα τις βιβλιογραφίες για αυτό. Με το bibliometrics. Και πατάω λοιπόν το find journals. Ελπίζω τώρα στο reference να έχω σχετικά άρθρα. Έχω. Λοιπόν, τέλεια. Εδώ λοιπόν το σύστημα, λίγο όρθιμος, μου βρέθηκαν 10 περιοδικά τα οποία ταιριάζουν καλύτερα σχετικά με αυτά τις λέξεις κλειδιά και τις φράσεις που έδωσα. Το πρώτο λοιπόν, μου δείχνει το σκόρ, το οποίο είναι ένα καλό ταιριέσμα περίπου. Υπάρχουν πολλές διαδαθμίσεις. Excellent, very good, good, fair, και τα λοιπά. Και επίσης μας δείχνει τον impact factor του περιοδικού και του πέντε χρόνων. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να μας δείχνει και πάλι σε ποια κόρτα λανήκει το περιοδικό, δηλαδή αν στα 25% καλύτερα ή όχι και το ranking, τις κατηγορίες τις οποίες ανήκει αυτό το περιοδικό και επίσης ποια ήταν τα κορυφαία λέξεις, κλειδιά, οι οποίες βρέθηκαν. Εδώ βέβαια ήταν μικρό το abstract, ήταν πολύ μεγάλο και βρέθηκαν λοιπόν στα περιοδικά. Επίσης, εάν βρεθούν άρθρα τα οποία είναι αρκετά παρόμοια, μπορείτε να πάτε και να δείτε το άρθρο τα οποία βρεθήκαν. A comparison of so many 15 member countries of the Organization for Economic Cooperation Development. Thanks. Το οποίο είναι σχετικό. Και μπορείτε να δείτε βέβαια και το άρθρο στο Web of Science. Και μου δείχνει και άλλες επιλογές. Όχι μόνο το πρώτο. Αυτό που είχε το καλύτερο τέριασμα, βέβαια υπάρχουν και άλλα. Πάλι το Science and Public Policy, το Research Evaluation και το Journal of the Association for Information Science and Public Policy είναι πολύ σχετικά. Και υψιάζομαι ότι το folder που έδωσα έχει χρησιμοποιήσει για κάποια άλλα. Και αυτό έχουν βγει κάποια χημικά. Εγώ στο folder… Ας βάλει το folder να βγαίνει περισσότερα. Ναι, αλλά εγώ στο folder αυτό έχω βάλει για demo. Κάποια άλλα τα οποία τα έβαλα εκεί. Ας βάλουμε μόνο reference. My journals. Τώρα, νομίζω, θα αλλάξει λίγο. Ίσως κάποιες αποτελέσματα. Ο αλγόριθμος είναι πολύ διαβραστικός. Άμα το Organic Letters δεν είναι κάποιο περιοδικό το οποίο συνδέεται, λέω ότι όχι, δεν είναι Helpful αυτό. Το σύστημα, λοιπόν, μπορώ να βάλω κάποια comments και το σύστημα, λοιπόν, θα αντιληφθεί ότι το Organic Letters δεν συνδέεται πλέον. Άρα μπορώ να βοηθήσω τον αλγόριθμο από τους χρήστες. Ενειμερώνεται συνεχώς εάν κάτι είναι πολύ χρήσιμο. Το Simon & Patrick's σίγουρα είναι. Οπότε θα βάλω ένα yes. Μπορώ να βάλω και σχόλια αν θέλω submit. Μπορείτε να πάτε στο submit στη σελίδα του περιοδικού. Να κάνετε κατευθείαν ένα submission. Βγαίνετε εκτός του Times και να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό. Και λοιπόν αυτό είναι ένας τρόπος... Μπορείτε να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω. να μιλήσω.