2018-09-13 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Κύριοι συνάδελφοι, έχει γλυκά, κερνάει ο κύριος Πλακεντάς. Αγαπητοί συνάδελφοι, ξεκινάει η συναιδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σας παρακαλώ, καθίστε, έχουμε σήμερα και σπερινό, οπότε θα πρέπει λίγο να συντομεύσουμε. Να καλωσορίσουμε την κυρία Ζάρα, την αντιδίμαρχο του Δήμο Βοΐου, να καλωσορίσουμε την κυρία Ζάρα, την αντιδίμαρχο του Δήμο Βοΐου, να καλωσορίσουμε τους διευθυντές μας. Είναι κάποιος άλλος που δεν βλέπω. Καλωσορίσατε στη συναιδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ένα θέμα εκτός ημερήσαας διάταξης που αφορά την προγραμματική σύμβαση εγκατάστασης επεξεργασίας λοιμάτων στη ΣΑΤΙΣΤΑ. Ζητώ την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθεί. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι! Ομόφωνα! Έχουμε και μια επερώτηση του κ. Βόσδου για την ίδρυση Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Φλόρινα. Θα δώσουμε το λόγο μετά στον κ. Βόσδου να αναπτύξει την επερώτηση για να απαντήσει ο κ. Σμπύρος. Προχωρούμε, κύριοι συνάδελφοι, στο πρώτο θέμα. Και βέβαια, το κύριο θέμα της σημερινής σημερίς σας διάταξης είναι το τελευταίο θέμα, το δέκατο, πέμπτο θέμα της σημερινής συνεδείας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι η έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι το μέρος Β, Επιχειρησιακό Σχεδιασμός. Έχουμε καλέσει εδώ τα στελέχη την κ. Λακίτα και τον κ. Θεοδωρόπουλο. Είναι το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδείας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Προχωρώντας στο πρώτο θέμα της εκτός ημερήσεας διάταξης, έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΙΑΒΟΥΥ για την υλοποίηση της πράξης εγκατάσεις επεξεργασίας λημάτων και εξωτερικών δίκτυων αποχέδησης ακαθάρτων, τοπικού διαμερίσματος σε άτιστας νομού Κοζάνης. Είναι από τον κ. Πλακετά. Κύριε Πλακετά, έχετε τον λόγο. Καταρχήν, καλησπέρα σε όλους σας. Να πω ότι να τη λογίσουμε από το κατεπίγον για να συζητηθεί σήμερα. Στις 27 του μηνός, κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνει τη διαδικασία των προτάσων για τα άργα που θα ανταχθούν στο μέτο του Φιλόδημος. Με αποτέλεσμα να είναι οι ημερομηνίες τέτοιες που μαζί μετά πίσω μπρος των εγκρίσεων να χρειάζεται να έχουμε εγκεκριμένη την απόφαση του Περιφοριακού Συβουλίου ώστε να ανταχθεί ο συγκεκριμένος έργο του βιολογικού καθαρισμού της Ιάτιστα στο έργο Φιλόδημος. Γι' αυτό, λοιπόν, εισηγούμε την έγκριση της ένταξης του έργου. Έγινε ένας αγώνας δρόμου τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου Βοήου όσο και από τις υπηρεσίες της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφοριακής Συνότητας Κοζάνης. Το αποτέλεσμα το έρχεται ήδη στα χρήγα σας και παρακαλώ για την έγκριση της ένταξης του έργου. Κύριε Πλακετά, είναι ο κύριος Γρύβας που, όπως θέλει κάτι να πει, όχι, δεν είναι. Ναι, κυρία Ζάρα, θέλετε το λόγο, ελάτε. Ελάτε εδώ στο μικρόφωνο. Η κυρία Ζάρα είναι η αντιδήμαρχος του Δήμου Βοήου στα οικονομικά. Καλωσορίσατε και χαιρόμαστε που είστε εδώ. Ανοίξτε το μικρόφωνο. Ωραία. Κύριε Περιφεριάρχα, κύριε Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κύριε Αντιπεριφεριάρχες, κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ που με καλωσορίσατε στο σημερινό σας Περιφερειακό Συμβούλιο και ευχαριστώ τον κύριο Πρόεδρο που το έβαλε το συγκεκριμένο θέμα ως έκτακτο. Εμείς επικαλεστήκαμε το έκτακτο του θέματος για το γεγονός ότι θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση στα πλαίσια του προγράμματος Φιλόδημος 1 στον άξονα προτεραιότητας βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λημάτων. Και το πρόγραμμα του Φιλόδημου 1, το θέμα είναι έκτακτο γιατί θα πρέπει η υποβολή των προτάσεων να γίνει ως τις 39 του 2018. Θεωρούμε ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση της πράξης γιατί η Σιάτιστα περιλαμβάνεται στους 4 υπολοιπώμενους οικισμούς της 3ης προτεραιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τους οποίους απαιτείται η υλοποίηση τέτοιων έργων υποδομής για τη διαχείριση λημάτων. Σας ευχαριστώ που εγκρίνετε το θέμα και ευχαριστούμε γενικά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Βοΐου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε και εμείς, κυρία Ζάρα. Κυρίες συνάδελφοι, έχει κάποιος κάποια ερώτηση. Ναι, κύριε Βοσδό. Κύριε Πρόεδρε, σε αυτές εδώ τις περιπτώσει. Γιατί, από ό,τι τουλάχιστον είδα στο email μου, δεν πήραμε κάποια ενημέρωση, αλλά και ενημέρωση να περνάμε. Στήλαμε στους επικεφαλείς... Ναι, καλό θα είναι όμως, μια και είναι και λίγες της σελίδας, να μοιράζονται και σ' όλους εδώ τους περιφερειακούς συμβούλους για να έχουμε και μία εικόνα του τι γίνεται. Έτσι. Και αν μου επιτρέπετε, θέλω να καταλάβω σε τι έγινε αυτή η προγραμματική σύμβαση. Δεν έχει τεχνική υπηρεσία ο δήμος και κάνουμε εμείς με προγραμματική σύμβαση. Ναι, κύριε Πλακεδά. Αναλαμβάνετε λίγο, γιατί μου είπε κάτι ο κύριος. Σε τι έγινε, Παναγιώτη, η προγραμματική σύμβαση. Δηλαδή δεν έχει τεχνική υπηρεσία ο δήμος και αναλαμβάνουμε... Ακριβώς, ακριβώς. Αν είχαμε, κύριε Πρόεδρε, όλα τα χαρκιά μπροστά μας, δεν θα έκανα και την ερώτηση. Ξέρετε ότι δεν συνηφίζω... Έχετε δίκιο, κύριε Πόλπο. Δεν συνηφίζω, τουλάχιστον, να φαίνουν θέματα προ ημιρίσιας διάταξης. Και αιτιολόγησα το κατεπήγον... Συμφωνώ, συμφωνώ. Διότι πραγματικά έγινε αγώνας δρόμου. Και το καλοκαίρι κάποιοι δεν πήραν άδειες για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για την ένταξη του έργου. Όχι, δεν είναι πολλές πραγματικά. Έχει κάποιος άλλος κάποια ερώτηση? Θέλει κάποιος κάποια τοποθέτηση? Ναι, κύριε Δακί. Κύριε Πρόεδρε, για λόγους τυπικούς το λέω. Ενημέρωση σε εμένα δεν ήρθε, ούτε ηλεκτρονικά, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Προς Θεού. Θέλω να τονίσω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα ότι αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποβάλλεται. Και είναι ένα έργο για το οποίο εργαστήκαμε πάρα πολλά χρόνια. Για να μπορέσουμε να το σχεδιάσουμε, να κάνουμε τις μελέτες και να φτάσουμε στην καλή σημερινή διαδικασία. Για να υπάρξει προγραμματική σύμβαση και να υποβληθεί το έργο. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Και ειδικότερα επειδή η συγγεντήση είναι ο κ. Πλακεντάς για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Το γεγονός ότι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια να κατασκευαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός βιολογικών καθαρισμών. Δικτύων ουρειών υδάτων και δικτύων αποχέτευσης. Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο σε αυτό το σχεδιασμό. Και προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη ηθική ικανοποίηση που φτάσαμε στη σημερινή μέρα. Θα ήθελα να παρακαλέσω επίσης τον κ. Σόκουτι να μας πει δυο λόγια. Διότι έχω προσωπική γνώμη του αγώνα που έκανε και ως αντινομάρχης και ως αντιπεριφεριάρχης για να μπορέσει να φτάσει αυτό το έργο στη σημερινή διαδικασία. Τέλος, κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι εκτός ημερησίας διατάξεως, εφόσον γίνει η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ήθελα να δούμε και τα θέματα της Επιτροπής. Παρακολούθηση προγραμματικής σύμβασης. Κύριε Αντιπρόεδρε. Θεωρώ αυτονόητο να τονίσω ότι είμαστε σαφέστατα υπέρ της ψήφισης συγκεκριμένης διαδικασίας και ενεργοποίησης υποβολής. Δεν είχα σκοπό να πάρω το λόγο, αφού είπε ο αρχηγός. Να πω και εγώ την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου που έρχεται αυτό το έργο πλέον στη φάση υλοποίησης. Σαφώς υπάρχει συνέχεια στην διοίκηση και στην όλη διαδικασία. Παραγγείω ότι πραγματικά εύχομαι σύντομα να υλοποιηθεί, γιατί η σκέψη θα το έχει ανάγκη. Και μαζί με το δίκτυο ίδρυφσης, το εσωτερικό, δεν ξέρω αν βοηθήσετε με κύριε Δήμαρχε, έχει ολοκληρωθεί. Νομίζω ολοκληρώνεται στη σκέψη ένα μια μεγάλη γάμμα έργων, που σαφώς όπως είπε και ο κ. Δακίης, πρέπει να μιλήσουν. Και πάνε απ' τη μία περιπτριαγική αρχηγία στην άλλη, εγώ να ευχηθώ στο συντομότερο να δημοφρατηθεί, να υλοποιηθεί και να διευκολύνει και να ανεβάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της σχέσης μας. Και παραγγείω ότι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην υλοποίηση του έργου. Ευχαριστώ πολύ κ. Ασόδηλ. Ευχαριστούμε τον Αντιπρόεδρο να καλωσορίσουμε τη σκέψη. Ευχαριστώ πολύ κ. Ασόδηλ. Ευχαριστούμε τον Αντιπρόεδρο να καλωσορίσουμε και τον κ. Αναγνώστου, που ήρθε τώρα στην αίθουσα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προχωρούμε. Ομόφωνα ψηφίζετε κ. Συνάδελφη. Ομόφωνα. Πάμε στην επερώτηση που έχει υποβάλλει... Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης. Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης. Από πλευράς, αν θυμόμαι καλά, είναι ένα σιδένα κύριε Πρόεδρε. Το έχω εδώ. Ευχαριστώ, είναι για τη γιορτή. Πολύ χαίρομαι. Λοιπόν, ένα λεπτό λίγο Παναγιώτη. Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης από εμένα, κ. Πλακετά, ένα εκπρόσωπο του κυρίου του έργου, ο οποίος ορίζεται πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης. Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης από εμένα, κ. Πλακετά, ένα εκπρόσωπο του κυρίου του έργου, ο οποίος ορίζεται πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης με τον αναπληρωτή του. Ένα εκπρόσωπο του Φορέα Υλοποίησης με τον αναπληρωτή του. Και έναν μέλος που εδεικνυόμενο από την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με τον αναπληρωτή του. Αναπληρωματικό μέλος και αναπληρωματικό μέλος από την μεριά της Αντιπολίτευσης, από την μεριά της Επιτροψηφίας, ο οποίος είναι ο κ. Κυριέκος Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης, κ. Εδακή. Και από πλευράς δικής μας, ο κ. Κοσμίδης Δημήτριος. Ο κ. Κοσμίδης. Ομόφωνα, κυρίες συνάδελφοί, ομόφωνα. Πάμε στην επερότηση που έκανε ο κ. Βόσδου. Είπαμε σήμερα ότι θα συζητήσουμε αφορά η Φλόρινα, η περιοχή όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του μακεδονικού αγώνα, στη ρύτη της υπάρξης ενός Μουσείου με σχετική αναφορά. Κατόπιτον, ανοιωτήρα σας παρακαλώ να μας γνωρίστε, αν προτείνετε να συμβάλει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην ίδρυση Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Φλόρινα με κάθε πρόσφυρο μέσον. Κύριε Βόσδου, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριοι συνάδελφοι, κατέθεσα την παρακάτω επερώτηση προς την Περιφερία Δυτικής Μακεδονίας του κ. Καριπίδη. Είναι επερώτηση από τον Ιούλιο του 2018. Σας παρακαλώ, κάτε λίγο εσυχία. Καθίστε λίγο. Κύριε Καρατζίδη, καθίστε σας παρακαλώ. Δεν φτάνουν οι καρέκλες. Κοιτάξτε, πληθύναται στην αντιπολίτευση. Μου φαίνεται και αυτό είναι ανησυχητικό. Λοιπόν, συνεχίστε κύριε Βόσδου. Έχω κάνει και ένα λάθος στην ημερομηνία. Είναι το 2018, η επερώτηση 13 Ιουλίου και έρχεται ως συνέχεια και της γνωστής συμφωνίας των πρεσπών, αλλά και ενός παλαιότερου αιτήματος, το οποίο έχει υποβληθεί γενικώς. Δεν ξέρω, είχε υποβληθεί και προς την προηγούμενη Περιφεριακή Αρχή. Η επερώτηση την οποία κατέθασα έχει ως εξής, αξιότιμη κύριε Περιφεριάρχα. Η Φλόρινα, περιοχή όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του μακεδονικού αγώνα, στερείται της ύπαρξης ενός μουσείου με σχετική αναφορά. Στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ενσωμάτωση της τη μητέρα Ελλάδα, έδωσαν το παρόν πολλοί φλωρινιώτες, προσφέροντας ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη για τον ιερό αυτό σκοπό. Σήμερα, μετά την υπογραφή στα συμφωνία για την ονομασία του γεγονικού μας κράτους των σκοπίων, προβάλλει επιτακτικά η αναγκαιότητα της ίδρυσης ενός μουσείου, όπου θα συγκεντρωθεί και θα εκτεθεί σχετικό υλικό και θα διατηρηθούν ζωντανές ιστορικές μνήμες για τις επόμενες γενιές. Η ιδρύση του μουσείου ταυτόχρονα θα αποτελεί και απόδοση τιμής στους πολυάριθμους φλωρινιώτες Μακεδονωμάχους, προβεβλημένους και μη, καθώς και στους εθελοντές από άλλες περιοχές της χώρας μας, που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή τους από τον Τούρκο κατακτητή, αλλά και εναντιώθηκαν στα σχέδια όσων επιβουλεύονταν τη Μακεδονία μας. Ο Σύλλογος των Μακεδονωμάχων Φλωρινάς ο Παύλος Μελάς, η απόγονη των φλωρινιωτών αγωνιστών, έχει από ετών τονίσει την αναγκαιότητα της ίδρυσης Μουσείου Μακεδονικού Αγώνας στη Φλωρινά και έχει δηλώσει την πρόθεση να συνησφέρει σε αυτή την κατεύθυνση. Κάντε λίγο ισχεία, σας παρακαλώ, κάντε ισχεία. Προετών, εξόσον γνωρίζω, είχε υποβληθεί έτοιμα για την παραχώρηση χώρου για τη στέκαση του Μουσείου, όμως δεν ήταν εφικτή λόγω της ιδιωτηρότητας του χώρου. Κατόπι των άλλων τέρων, σας παρακαλώ να μας ειλωρίζετε αν προτίθεστε να συμβάλει η Περιφέρεια Δεντικής Μακεδονίας στην ίδρυση Μουσείου Μακεδονικού Αγώνας στη Φλωρινά με κάθε προσφορό μέσο. Θέλω επίσης να τονίσω ότι η απάντηση που αναμένω να πάρω από την περιφερειακή αρχή θα πρέπει να είναι δεσμευτική. Ενώ ότι επειδή ακούγονται διάφορα ότι τόσο ο κ. Καρυπίδης, τόσο και ο κ. Μπύρος ενδεχομένως να μην είναι υποψήφιστοι στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, θέλω να υπάρξει η δεσμεύση ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή, αν προτίθεται βέβαια, θα προχωρήσει στις ενέργειες για την υλοποίηση αυτού του έργου. Θα μπορούσε καλύστα και από το τοπικό πόρο να κριματοδοτηθεί. Φέρνω δε υπόψη σας ότι πριν από λίγες μέρες με δελτίο τύπου η περιφερειακή ενότητα Φλόρινων μας πληροφόρησε και πολύ σωστά ότι προχωράει σε εργασίας αποκατάστασης στην μάντρα του παλιού νομαριακού ταμείου στην είσοδο της πόλης και μάλιστα η πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να γίνει εκεί πέρα ένας πολιτιστικός χώρος. Ρωτώ ευθέως αν προτίθεται σε εκείνο εκεί το χώρο να προχωρήσει η ίδρυση ενός Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ή αν υπάρχει σκέψη και σε κάποιο άλλο μέρος. Και τονίζω για μια ακόμη φορά ότι καθώς κυκλοφορούν διάφορα, ότι τόσο ο κύριος Καρυπίδης όσο και ο κύριος Μπύρους δεν θα είναι υποψήφις στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, να ξεκαθαρίσει από την παρούσα περιφερειακή αρχή, αν προτίθεται να προχωρήσουν σε ενέργειες για την ολοποίηση αυτού του έργου. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Βόσδο, αλλά κάτι είπατε ο κύριος Μπύρους και ο κύριος Καρυπίδης δεν θα είναι υποψήφις. Δεν θα είναι υποψήφις ο κύριος Καρυπίδης. Κύριοι συνάδελφοι, εδώ μια μικρή διακοπή πριν απαντήσει ο κύριος Μπύρους. Με τη συνέναισή σας, επειδή λείπει η κυρία Ζίδρου και η κυρία Κανδίλη έχει ανιλημμένη υποχρόση, καλέσαμε την κυρία Παναγιωτίδου για γραμματέα στο περιφερειακό συμβούλιο για τη σημερινή συνένδριαση. Έχω την έγκρισή σας. Ευχαριστώ! Κύριε Μπύρο, έχετε τον λόγο να απαντήσετε στην επερώτηση του κυρίου Βόσδου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε! Καταρχήν, χαίρομαι πραγματικά για την πολύ σημαντική αυτή πρόταση που υπέβαλε ο συνάδελφος ο κύριος Βόσδου, γιατί θεωρώ ότι και η πρόταση του είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της Φλόρινας και γενικότερα για την προσφορά όλων αυτών που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και θεωρώ ότι είναι άδικο να μην υπάρχει σήμερα έστω ένας χώρος που να είναι σημείο αναφοράς στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η περιφερειακή αρχή εδώ και αρκετό καιρό υπαρούσα, είχε ένα σχεδιασμό όσον αφορά την υλοποίηση και κάποιες ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνουμε για να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε έναν χώρο για να δημιουργήσουμε κατά πρώτον, και το είχα πει αυτό και δημοσίως, ένα λαογραφικό μουσείο που θα έχει ως ιστορική αναφορά πολλά σημαντικά στοιχεία συλλογής από την περιφερειακή ενότητα Φλόρινα και αυτός ο χώρος ήταν η μάντρα παλιά το εργοτάξιο που στέγαζε τα μηχανήματα της πρώην ομαρχικής αυτοδίκησης και αυτός ο χώρος νομίζω είναι ο καταλληλότερος γιατί είναι στην είσοδο της πόλης και μάλιστα έχουμε προχωρήσει περαιτέρω και σε ένα σχεδιασμό από αρχιτέκτονα μηχανικό της περιφερειακής ενότητας για ένα νεοκλασικό κτίριο που είναι πραγματικά στολίδι έτσι και μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Το κόστος αυτό του εγχειρήματος είναι θα έλεγα πολύ μικρό, δεν ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ, είχαμε συζητήσει και με τον κύριο περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου και ήταν απόλυτα θετικός στο να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει, τώρα πήραμε τα μηχανήματα τα οποία ήταν εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία και πιστεύω μέσα στο επόμενο διάστημα να μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τα κτίσματα τα οποία έχουν πρόβλημα και να βγάλουμε τις σχετικές άδειες για να μπορέσουμε να κτίσουμε. Εκεί θέλει όμως, από ότι εμμερώθηκα από την αρμόδια διέθυση της πολεοδομίας, θέλει ειδικό ρημοτομικό σχέδιο που να προβλέπει τη κατασκευή αυτού του κτιρίου. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει σχετική χωροταξική αδειοδότηση. Λοιπόν, είμαστε απόλυτα διαθέσιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και μέσα στον ίδιο χώρο που θέλαμε να κάνουμε το Ολογραφικό Μουσείο, να γίνει και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και θα είναι προς τιμή της Φλόρινας και όλων αυτών που έδωσαν, όπως είπα νωρίτερα, το αίμα τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Είμαστε σε δυτική κατεύθυση, θέλω τη συνεργασία του κ. Βόστου για να μπορέσουμε μαζί από κοινού να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε όλες αυτές τις εξελίξεις και από εκεί και πέρα, νομίζω, τα χρήματα τα οποία είναι στη διάθεση της περιφέρειας και του κ. Περιφεριάρχη να δοθούν για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Ευχαριστούμε τον κ. Μπύρο. Προχωρούμε, κ. Συνάδελφη, στα θέματα της σημερίσιας διάταξης. Ναι, κ. Ζιμπυλιάδου. Πριν περάσουμε στα θέματα της σημερίσιας διάταξης, θα ήθελα να ζητήσω από το σώμα και από εσάς να συζητηθεί το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εκχώρηση στο υπερταμίο των 10.000 και τόσων ακινήτων και εκτάσεων, κυρίως γιατί έχουμε σημαντικά και πολλά ακίνητα και εκτάσεις και από την Δυτική Μακεδονία. Ειδικά για την ΠΚ, με τις 170 εκχωρήσεις όπου μέσα εκεί βρίσκονται τα διοικητήρια, η λίμνη, οι παρόχθες περιοχές, δάση και στην Κοζάνη φυσικά, αλλά ειδικά η Καστοριά είναι στο top 10 της χώρας. 170 εκχωρήσεις. Η ερώτηση είναι, μήπως πρέπει να μας ενημερώσει ο περιφερειάρχης, πώς έγινε αυτό. Ήξερε, μας ήρθε και ραβλός εν εθρία, συμφωνήσαμε, συμφώνησε. Νομίζω, κυρία Ζημπηλιάδου, ότι κάποια site το έγραψαν. Το επίσημο, ούτε στην περιφέρεια ήρθε κάτι, ούτε είναι σωστή η παρατηρησία σας και δημιουργεί μια εύλογη αναστάτωση στην περιφέρεια και στις ΠΕ, αλλά αυτό με το υπερταμίο και με την περιουσία και με ποια κίνητα θα περάσουν την ΕΤΑ και όλα αυτά, νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να συζητηθεί, αλλά σήμερα, κυρία Ζημπηλιάδου, θα μου επιτρέψετε, έχουμε το επικρισιακό πρόγραμμα, που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δεν έχω αντίρρηση αυτό να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή, αλλά νομίζω δεν είναι... Το ΦΕΚ που βγήκε, δίνει συγκεκριμένους κωδικούς ΚΕΕΚ. Άμα τους αντιστοιχεί σε αυτούς με τα κτίρια, είναι πάρα πολύ επίσημο. Πιο επίσημο δεν γίνεται. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια εύλογη ανησυχία. Ακόμη και αυτό το κτίριο στο οποίο σήμερα συνεδριάζουμε, έχει αποχωρηθεί. Και όλοι ξέρουμε ότι η ΕΤΑ είναι μια θυγατρική του υπερταμίου και είναι σαφής η αναγραφή, ότι περνά στο υπερταμίου η αξιοποίηση. Και η αξιοποίηση, απλά ελληνικά, σημαίνει ενοικίας ή πόληση. Η κυρία Ζεμπυλιάδου θέτει ένα εύλογο ερώτημα, κύριε Περιφεριάρχα. Θέλετε το λόγο? Ναι, ο κύριος Περιφεριάρχου. Αυτό που αναφέρετε, κυρία Ζεμπυλιάδου, βασίζεται σε ένα δημοσίευμα. Επίσημη, με ενημέρωση δεν υπάρχει σε κανέναν Περιφεριάρχη. Χθες ήμασταν και με τον κύριο Χαρίτσι σε μια σύσκεψη, όπου προς τη στιγμή πήγε να τεθεί το θέμα, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Συνεπώς, ζήτησα να γίνει άμεσα μια ενημέρωση. Μου είπαν ότι υπάρχει μια τοποθέτηση του κυρίου Σταθάκεπη του θέματος, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγοι. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου υπάρχει καμία ενημέρωση του θέματος, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγοι. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγοι. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγοι. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγοι. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγους. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγους. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγους. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγους. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών, όπου διαψεύει ότι υφίσταται τέτοιου είδους λόγους. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών. Ήδη έχουμε συνομιλήσει και με τον κύριο Πλαγκεντά, έχω δώσει την εντολή, αλλά και στον Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών. Νομίζω, αν δεν θέλετε να το κάνουμε σήμερα, πρέπει να γίνει άμεσα σε μια ειδική συνεδρίαση, να πάρουμε ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταρχήν για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και υπάγονται σε αυτή τη διαδικασία, άμεσα με απόφαση δική μας, να σας εξοδοτήσουμε, να προβείτε σε κάθε πολιτική και νομική ενέργεια, για να υπάρξει εξαίρεση, να μεταβιβαστούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όχι στη διαδικασία αυτή που προβλέπει το συγκεκριμένο ΦΕΚ και βέβαια σε πολιτικό επίπεδο για όλες τις δομές, δημόσιο και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως ας πούμε εδώ τι αναφέρεται οι λαϊκοί της Κοζάνης. Ένα κομμάτι, να ζητήσουμε την παραχώρησή τους στο φορέα, ο οποίος τόσα χρόνια τις χρησιμοποιεί για το κοινό όφελος και κοινό συμφέρον. Έχω την εκτίμηση ότι δυστυχώς από πλευράς κυβέρνησης, στα πλαίσια του ξεπουλήματος της χώρας, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, προφανώς και δική σας ενημέρωση, δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ αυτό. Προφανώς ούτε εσείς είσαστε ριπισπεύδουν σε μια τέτοια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τον τόπο μας, όμως πιστεύω ότι αυτή η δυνατότητα που μας δίνει το ΦΕΚ, πρέπει άμεσα οι υπηρεσίες της έδρας και των περιφερειακών ενωτήτων, να αντιστοιχήσουν τους κωδικούς σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Περιφέρεια Ευητικής Μακεδονίας και με πολύ συγκεκριμένη πρόταση να παρέμβουμε πολιτικά, προφανώς υπηρεσιακά και νομικά για να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα. Σε άλλη περίπτωση, αν δεν κάνουμε αυτές τις διαδικασίες, είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων και συνεργούμε στο ξεπούλυμα του τόπου μας και της πατρίδας μας. Ευχαριστούμε τον κ. Δακή. Ένα λεπτό, ο κ. Περιφερειάνης. Ναι, κ. Ζεπηλιάδου. Που είπε ο κ. Δακής για τις ενεργήσεις που πρέπει να κάνουμε, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε δεμένοι χεροκόδαρα, από τη στιγμή που αυτά έχουν περάσει στο υπερταμείο. Διαβάζω την παράγραφο 10... Να το διαβάσω λίγο. Όχι, ένα λεπτό. Έχει σημασία. Ούτε είναι έτοιμοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλοι να κάνουν αυτή τη συζήτηση. Μην παίρνετε στην ουσία. Θα αποφασίσουμε σε μια επόμενη συνεδρία να συζητήσουμε και ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος να ενημερωθεί, για να μπορεί να έχει άποψη, γιατί τώρα αυτό που λέτε μπαίνει στην ουσία. Αν διαβάζετε το ΦΕΚ, τι λέει και οτιδήποτε, δεν ξέρω την άποψη του κυρίου Περιφεριάρχη. Απλώς να πω, ένα σημείο να πω, μόνο που θα σας βοηθήσει. Πείτε το, πείτε το για να ξεπλοκαρύσουμε την διαδικασία. Κάποια πράγματα που έχουμε ψάξει εμείς, μην τα ψάχνουμε και οι συνάδελποι. Ο Αρχικός Νόμος 43, 89 του 2016 λέει, που αναφέρεται στην λειτουργία του υπερταμείου, στο άρθρο 196, την παράγραφο 10 λέει, οποιοδήποτε από τα εκείνη τα περιουσιακά στοιχεία, που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΦ, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δίνεται να μεταβιβαστεί εκ νέου, χωρίς αντάλλαγμα στο δημόσιο, να επιστρέψει δηλαδή στο δημόσιο, κατόπιν εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΦ και με την προσυπογραφή του εποπτικού συμβουλίου. Άρα πρέπει να αποφασίζεις πια το εποπτικό συμβούλιο. Καρατζίδη, έχετε ένα λεπτό. Ναι, κύριε Καρατζίδη. Λοιπόν, είναι το θέ καναφέρτηκε το 2179 στις 19 Ιουνίου. Το χαρακτηριστικό είναι ότι έσπευσε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει γραπτό έτημα του Ταμείου. Μέσα σε 4 μέρες, 14 του μήνα μέσα σε 5 μέρες υποβλήθηκε το σχετικό έτημα. Στις 19 του μήνα, εκδόθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η θετική απάντηση στο σχετικό έτημα. Είναι πολύ σημαντικά τα κίνητα του εισιτητικής Μακεδονίας, τα οποία περιέχονται. Θα αναφέρω, είναι το σατόπεδο Τάγαρη στη Φλόρινα. Είναι δικαστικά μέγαρα. Είναι πολύ σημαντικά και πρέπει άμεση ενημέρωση και άμεση αντίδροση. Ευχαριστώ, κύριε Καρατζίδη. Ναι, κύριε Σιμαδρακώ. Γεια σας και από εμένα. Επειδή και εγώ έχω διαβάσει αυτό το δημοσίευμα και είδα μέσα το ΦΕΚ... Επειδή είσαι σπασματικής. Ναι. Και επειδή είδα το ΦΕΚ και κάνει μια παραπομπή σε ΚΑΕΚ, εσείς διαπιστώσατε, ρωτάω έτσι, αντιστοιχίσατε τα ΚΑΕΚ και πραγματικά μιλάμε και για το... Έχετε αυτά τα στοιχεία να τα... Μπορώ να το στείλω ηλεκτρονικά γιατί το άδωσα στον τύπο. Για να ξεπλοκαριστούμε, κύριε Περιφυλάρχα. Ωραία, ωραία. Ευχαριστώ. Ναι, κύριε Πλακετά. Το στείλουμε με νέες στη Γραμματεία και η Γραμματεία να το γραφεί προσωπικά. Ναι, κύριε Πλακετά. Σας παρακαλώ λίγο. Πόσο μπορούμε πιο σύντομα. Σε 30 δευτερόλεπτα θα το ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε. Χθες, μόλις έγινε γνωστό το θέμα, γιατί πραγματικά είναι αλήθεια αυτό που είπε ο κύριος Σουτακής. Ο Ουδής ενημερώθηκε για τη διαδικασία όλη αυτή. Υπήρξε μια δική μου προσπάθεια να επικοινωνήσω με το Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει μια διευκρινήση. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό, αυτό όμως που κατέστη δυνατό είναι ότι την επόμενη εβδομάδα υπάρχει ένα κλεισμένο ραντεβού, ακριβώς ό,τι αφορά έχουμε καταγράψει την περιφερειακή νοτακοζάνηση, ώστε να διευκρινήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό δυσάρεστο, κατά την άποψη μου, θέμα. Ευχαριστούμε, κύριε Πλακεντά. Κύριε Περιφερειάρχα. Ναι, εγώ ενημερώθηκα, όπως και όλοι οι συνάδελφοι, για να φέρουν από το δημοσίγμα. Χθες σας είπα με τον κύριο Χαρίζ ότι δεν το γνωρίζε κανείς. Ο κύριος μου είπε ότι δεν είναι θέμα προσυζήτησης, δεν πρέπει να υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας. Επικοινώνησα και με τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικό Αγιετήμου στην Αθήνα να το δούνε και με τον κύριο Πλακεντά. Και από ό,τι βλέπω και η ενημέρωση που υπήρξε είναι υπεπατημένη, που εγγράφεται όλη η δημόσια επιρρυουσία στο υπερταμείο και από εκεί και μετά, όπως το λέει και το ΦΕΚ που διάβασε και ο κύριος Δακής, είναι όλες οι ενέργειες που γινούνται στο να μένουν τα δημόσια κτίρια όταν προσφέρουν υπηρεσίες και πεθιών και ο δημοσιονομικός στόχος και όπλος και κοινειοφέλεια στην ιδιοκτησία των φόρειων που τα έχουν. Και σας λέω ότι έχουμε ένα έμπρακτο παράδειγμα που είναι η Σχολή Πυροσβεστό. Είναι το μοναδικό κτίριο που είχε εξερεθεί τότε, γιατί πετύχνει και δημοσιονομικούς στόχους και και κοινειοφέλεια και αφορούσε ένα σώμα όπως είναι η Πυροσβεστική Πυρησία, γιατί και ο στρατός και η Πυροσβεστική Αστυνομία έχουν προτεραιότητες σε αυτά τα πράγματα. Και ο κύριος Κάτανας. Ναι, κύριε Κατάνα. Και να συμπερώσω και εγώ να το κλείσω, γιατί ενδεχομένως δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Θα κάνουν τη διαδικασία αυτή, δεν έχει ολοκληρωθεί και θα δουλέψουν όλα τα Υπουργεία μαζί για να κάνουν τις λίστες και θα εξερεθούν από αυτή τη λίστα που δημοσιεπείθηκε, θα εξερεθούν συνολικά γύρω στο 80% των ακινήτων. Σύμφωνα και με τη δεύτερη απόφαση του ΦΕΚ, 23-20, 11-18, 2018. Ναι, κύριε Δακίου, όσο γίνεται πιο σύντομα... Αμέσως, κύριε Πρόεδρε. Θα διαφωνήσω με την εκτίμηση του κυρίου Περιφεριάρχη ότι δεν είναι σοβαρά τα πράγματα. Μπάσετε τόσοι, έτσι εκφραστήκατε. Εγώ δεν έρχομαι σε καμιά αντιπαράθεση, μαζί είμαστε. Εγώ, λοιπόν, θα σας πω... Δεν ξέρω τι λέει το δημοσίευμα, εγώ το ΦΕΚ διαβάζω. Εγώ δεν διπεκαλέστηκα κανένα δημοσίευμα, το ΦΕΚ διάβασα. Θα σας πω, λοιπόν, αν μου επιτρέπετε λίγο, γιατί δεν υπάρχει κανένας μας εδώ πέρα που να συναινεί στο ξεπούλυμα των θεμάτων. ΦΕΚ είπατε ή ΦΕΚ είπατε. Θέλω, αν μου επιτρέπετε, να μη συζητούμε για τα δημοσιεύματα, νομίζω για την ουσία. Λοιπόν, υπάρχει μία ρύση από τα αρχαία χρόνια. Των οικειών ημών εμπιπραμένων, εμείς άδομεν. Το καταλαβαίνετε όλοι, πήρε φωτιά το σπίτι μας και εμείς λέμε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Θέλω, λοιπόν, να παρακαλέσω, κύριε Περιφερειάρχη, γιατί αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει ο όλος μας και το σύνολο της κοινωνίας. Και επειδή η αναξιοπιστία της κυβέρνησης είναι δεδομένη, εγώ θα περίμενα, αν μη τι άλλο, κύριε Περιφερειάρχη, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, κύριε Περιφερειάρχη, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της π b, που Αυτό! Αν δεν ξέρουν τι ψήφισαν, είναι ένα άλλο. Το ψήφισαν! Ψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές, τον Ιούνιο του 2018. Είναι γνωστά όλα! Ψήφισαν και απέκρυψαν! Και αν δεν ξέρουν, κύριε Πρόεδρε, προσέξτε λίγο, αν αυτό που λέτε δεν ξέρουν, είναι ακόμη τραγικότερα τα πράγματα για τους Δυτικομακεδόνες και την εκπροσώπιση που έχουν. Ακόμη τραγικότερα! Κύριε Περιφεριάρχης, ολοκληρώνομαι με αυτό για να πάρουμε μια απόφαση. Ναι, κύριε Περιφεριάρχα. Ο κύριος Περιφεριάρχης, για να δείτε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το λέει ο κύριος Ζάκης. Συγγνώμη, δεν έχω πληροφόρηση. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη. Βλέπετε το κανένας να πάει έτσι όπως το λέει ο κύριος Ζάκης. Συγγνώμη, δεν έχω πληροφόρηση. Εγώ ασπάζομαι τις ανησυχίες όλων και του κύριου Ζακής, βέβαια, σε πολλά από τις αναφορές του στο ξασπασμά του δίκαιο η ανησυχία, αλλά σε πολλές αναφορές του δε συμφώνουν, θέλω να πω κάτι το εξής. Είναι μια απόφαση του κυβερνητικού Συγβούλιου Οικονομικής πολιτικής. Κύριε Περιφέρε, συγγνώμη, ψήφισαν τη συμφωνία βάσει αυτού, όχι είναι άμεσα, όταν λέμε πάμε να ψηφίζουμε κάτι, βάσει αυτόν και αυτόν και αυτόν. Τώρα, αυτό θα το δούμε, έτσι όπως αποδόθηκε, σας λέω, με το δημοσίγμα που έφερε ως θέσμα το δεδομένο ότι παίρνεται η περιουσία όλων των... Πού περιγράφετε με τους κωδικούς? Είναι ένα δημοσίγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι όσο θα ευαθήνεται και ευαθήνεται και στο ΦΕΚ έτσι όπως περιγράφεται, λέει ποιες είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθούν για τα μία πράξης εγγραφής, αλλά από εκεί και μετάρα θα ακολουθήσουν από κάθε συναρμόδιο υπουργείο οι αποφάσεις που θα εξεριστούν τα συγκεκριμένα κτίρια. Αλλά αυτό, έτσι είναι η διαδικασία. Αφήστε λίγο να ολοκληρώσει. Μα δεν πρέπει κάποτε να εγγραφεί κάπου η δημόσια επιρρυουσία. Τι ρόλο παίζει η χτυματική υπηρεσία του δημοσίου, τι ρόλο παίζει, καταργείται. Είναι επικίνδυνο αυτό που λένε. Είχαμε χώρα 150 χρόνια χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς χτυματολόγιο. Τι λέτε τώρα εδώ πέρα, δυο λεπτά τώρα. Η υπηρεσία του δημοσίου δεν έχει καταγεγραμμένα. Κύριε Βόσδου, σας παρακαλώ, αφήστε να ολοκληρώσει ο περιφερειάρχης. Κύριε Κάντανα, αφήστε τον περιφερειάρχη. Σας παρακαλώ, κύριε Βόσδου, κύριε Κάντανα. Αν ανατρέξετε το 2014, τι μπήκε στο Ταϊπέθ, θα μας πιάσε να τριχεί. Κύριε Κάντανα, αφήστε τον περιφερειάρχη. Δεν είναι αυτή η συζήτηση. Μακριά από εμένα, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, ο συμψιφισμός ευθυνώνει οι αντιπαραθέσεις. Δεν θέλω αυτό. Άλλο θέλω να πω. Για να μπορούμε να είμαστε και συνεργάσιμοι. Έχουμε λοιπόν το υπερταμίο που εκεί εγγράφεται όλη η δημόσια περιουσία. Και από εκεί λοιπόν πρέπει να κινηθούν διαδικασίες για να εξαιρεθούν προσάμεση, χρήση, τακτοποίηση και διευθυσία σε κάποιους φορείς που έχουν να κάνουν την υπηρεσία του κοινωνικού συνολού, την κοινή οφέλη, της αυτοδικής κλπ. Εγώ θέτω ένα ερώτημα που αφορά εμάς. Αφήστε τοίποτε τους άλλους. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1994 που είχαμε την ομαρχική αυτοδίκηση, την ερετή, μπορείτε να μας πείτε αν έγινε καμία ενέργεια να πάρει την περιουσία της. Αυτή η ομαρχία, αν πρέπει να είναι στην κτηματική υπηρεσία, αν πρέπει να νίκει στην αυτοδίκηση, το κτήριο των Γρεβενών, το κτήριο της Καστοριάς, το κτήριο της Φλόρινας. Τι κάναμε γι' αυτό. Θέλετε να σας πω όμως εμείς τι κάναμε. Για το ξέρετε πετυχήκαμε δημοσιονομικό όφελος, γι' αυτό λέγαμε στεγάζουμε υπηρεσίες, στο ευρύτερο δημοσίο όπως είναι ευφορίες και τα λοιπά. Και με την κτηματική υπηρεσία και με το Υπουργείο Εκονομικών, είπαμε ακόμη στην περίπτωση της Καστοριάς, Σωτήρη, πρόσεξέ το, είπαμε θα μας δοθεί ιδιοκτησιακά το κτήριο για να βάλουμε τους σπόρους αναμόρφουσης του κτήριου, όπως είναι το κτήριό μας στην Πτωλεμαϊδα. Αν σήμερα αυτά τα κτήρια από το 94 που είχαμε ερητήσει αυτοδίκηση νομαριακή, ή τα περιουσία της αυτοδίκησης, δεν μπορούσε καλύτερα να τα αγγίξει. Και κολλάει στο Υπουργείο το χαρτιοκομμάτι. Κύριε Συνάνδελφη, ακόμα στο Υπουργείο. Κύριε Περεφερία, άρχα, άρα είναι ένα πεδίο να συναργαστούμε, συμφωνώ, έκδηλει έμπλωδη ανησυχία, αλλά έτσι όπως αποδόθηκε από το Δημοσίδημα, δεν θα το αποκλείθω στην πραγματικότητα, στην ολότητά του. Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό, ένα λεπτό. Γιατί πεθάνεστε κάθε στιγμή, σας παρακαλώ. Ένα λεπτό. Ακούστε κακά πράγματα. Κύριε Συνάνδελφη. Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό να απαντήσω λίγο στον κύριο Περεφερία προς τη διευκόληση και βοήθεια της κοινής μας προσπάθειας. Περιμένω τη βοήθειά σας, κύριε Δάκη. Όταν για το θέμα των ακινήτων της περιουσίας της Περιφέρειας Διοικής Μακεδονίας και των πρωενομαρχιακών αυτοδιοικίσεων. Όταν ενεργοποιήθηκε το κτηματολόγιο, όπως ξέρετε πολύ καλά, οτιδήποτε είναι στην κατοχή των νομικών προσώπων των πρωενομαρχιακών αυτοδιοικίσεων και της ερετής περιφέρειας Διοικής Μακεδονίας, έχει καταγραφεί. Αυτά για τα οποία δεν υπήρχε κυριότητα, μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις κάποιων κτιρίων, που τα καταγράψαμε και εμείς, τα κατέγραψε και η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου. Πλην όμως, η κυβέρνηση τώρα έκρινε ότι είναι η ισχυρότερη η καταγραφή που έκανε η κτηματική εταιρεία του δημοσίου από αυτή της ερετής περιφέρειας. Πλην όμως, νομίζω ότι το μεγάλο στίχημα είναι τώρα, όλοι μαζί, μια γροθιά, όλα τα κτίρια της περιφέρειας να τα διεγκδικήσουμε, να δοθούν, όπως λέει το ΦΕΚ, στη δική μας κυριότητα. Νομίζω σε αυτό υπάρχει ομόθιμη προσέγγιση. Επομένως, Κύριε Πρόεδρε, ορίστε από τώρα ένα συμβούλιο και παρακαλώ να έχουμε πρίλθο μες στο συμβούλιο όλους τους πίνακες. Θα ορίσουμε, κύριε Νακή, για να ενημερωθούν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι πάνω σε αυτό το ΦΕΚ, για να μπορέσουν να είναι έτοιμοι να εκφράσουν άποψη μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Και για να πάρει μια απόφαση στο περιφερειακό συμβούλιο με όσα είπε ο κύριος Περιφεριάρχης, ο κύριος Νακής και η κυρία Ζεμπελιάδου, θα ορίσουμε άμεσα στο αμέσο επόμενο χρόνο μια συναιδρία ειδική για αυτό το θέμα που αφορά την περιοσία που εκχωρήθηκε, που λέτε, μέσω ΦΕΚ στην ΕΤΑ. Έχω τη σύμφωνη γνώμη όλων των περιφερειακών συμβούλων. Κύριε Πρόεδρε, την επόμενη εβδομάδα του. Σας παρακαλώ. Μπορεί, είπαμε, είπαμε, είπατε, είπατε άμεσα, όταν λέμε άμεσα. Σας είπαμε τον επόμενο χρόνο. Τον επόμενο χρόνο είπα. Είναι εκεί τα πρακτικά, δεν είπα. Εν εφέ το χρόνο είπα. Στον αμέσως επόμενο. Στον αμέσως επόμενο, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σύμφωνοι, σύμφωνοι. Πρόεδρε, να παρακαλέσω, θα το αξιολογήσετε να έχουμε και τα στοιχεία της υπηρεσίας, γιατί θέλουν κάποιο χρόνο, μέχρι τέλους του μήνα να το κάνουμε. Ωραία, θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε, κύριε Δακή, αν είναι δέσμευση του Προεδρύου. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, να πάρουμε μια απόβαση, για να μπορέσουμε τα χειρότερα που έρχονται, μήπως μπορέσουμε και τα αποτρέψουμε. Γιατί, άμα κύριε Περιφερειάρχε, εκχωριθεί το κτίριο εδώ, εκχωριθεί το άλλο κτίριο. Είναι ευκαιρία να τα πάρουμε, θα το καταλαβαίνουμε. Ξέρετε ότι σε κάποια χρονική στιγμή, ακόμη δεν έχει τελειώσει το μέγαρο της αστυνομίας και η ΕΤΑΜ είχε στο σχεδιασμό της να το πουλήσει, όπως και το κτίριο της αστυνομίας της Σαλονίκης. Το οποίο, κύριε Πρόεδρε, να θυμίσουμε, ότι το οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε το μέγαρο το αστυνομικό της Κοζάνης, είναι δωρεά της νομαρχαιακής αυτοδιοίκησης της Κοζάνης στην Ελλάς. Καταλαβαίνετε τώρα σε τι επίπεδο ξεφτύλαση έχουμε φτάσει. Εμείς το δωρίσαμε για να γίνει το κτίριο. Κύριε Δακή, για να μην το πάμε αλλιώς, και νομίζω είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να συζητηθεί μέσα στον Περιφερειακό Συμβούλιο και να παρθούν αποφάσεις. Άρα, κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ, ενημερωθείτε. Εκφράστε την άποψή σας, για να μπορέσουμε... Εγώ δεν θα ενημερώσω. Θα ενημερώσουν οι χορικοί αντιπεριφεριάρχες, βλέποντας τα στοιχεία από το ΦΕΚ. Θα ενημερωθούν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Και εδώ είμαστε... Έτσι. Ωραία. Συμφωνούμε, κύριοι συνάδελφοι. Πάμε στο πρώτο θέμα της ημερής σας διάταξης. Είναι προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση για την ανάθεση της σύμβασης «Προμήθεια ελικών ανταλλακτικών ανολουσίμων και εργασιών επισκευής και συντήρησης επιβατικών οχημάτων της διεύθυνσης διοίκησης περιφερειακής ερώτησης Κοσάνης, προπολογισμός 18.600 με VPA». Κύριε Κατακέτα, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κύριε Κοτούλα, όσο γίνεται πιο γρήγορα για να φτάσουμε στο 15ο θέμα που είναι... Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Επειδή και το επόμενο θέμα συνδέεται άμεσα με το πρώτο, μιλάμε για δύο διαγωνισμούς. Ο MEIN Πρώτος συνοπτικός ο δε δεύτερος ανοικτός ηλεκτρονικός. από το δεύτερο για να πάω στον πρώτο. Επί διαγωνισμού 443.000 για τα κάφησα, μιλάω, 21.000 περίπου, έμειναν ανεξόφλυτα και μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές, Τσοτήλη, Νέα Πολη κλπ. Και για τον πρώτο διαγωνισμό συνοπτικό, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά. Θα γίνουν ανακοινώσεις πάλι από την διεύθυνση οικονομικού με τα αντίστοιχα κριτήρια και αφού γίνει η διαπραγμάτευση θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή και για τα δύο. Μια ερώτηση κύριε Κουτούλα, γιατί μέσα λέτε με κλειστές προσφορές. Η διαπραγμάτευση, από ό,τι ξέρω, φωνάζεται για τους προμηθευτές. Θα γίνει ανακοίνωση και θα αρθούν πάλι προσφορές για να πάμε στην Οικονομική Επιτροπή κύριε. Πολύ ωραία. Ναι κύριε Πόστο. Μια διευκρινήση κύριε Κουτούλα. Γιατί δεν είδα και όλες τις συζητήσεις. Μιλάμε στην πρώτη περίπτωση για 18.600 ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση για 21 μεφιβεία. Εντάξει, ευχαριστώ. Ομόφωνα κύριοι συνάδελοι. Ομόφωνα και το πρώτο θέμα και το δεύτερο θέμα που αφορά τα κάψιμα σε κάποιους άξονες που δεν βρέθηκε προμηθευτής. Άρα ομόφωνα το πρώτο και το δεύτερο. Πάμε στο τρίτο θέμα. Είναι ο ισολογισμός από το ΚΕΠΕ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο κύριος Τσότσος, παρακαλείτε φωνάξτε, θα σας παρακαλώ τον κύριο Δακή. Γιατί ο κύριος Δακή ζήτησε να γίνει αναλυτικά από τον κύριο Τσότσο. Και είναι έξω. Ναι, κύριε Τσότσο, έχετε το λόγο. Προχωρήστε, κύριε Τσότσο. Άνοιξε λίγο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε όλοι ποιος είναι ο στόχος και ο σκοπός του Κέντρου Περιβάλλοντος και ειδικά την αναγκαιότητα που υπάρχει για να υπάρχει το Κέντρο Περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Το περιβάλλοντο, ειδικά στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλόρινας, είναι σημαντικά μολυσμένο. Η ρίπανση είναι σημαντική από τις δραστηριότητες της ΔΕΕ, βέβαια και από άλλους παράγοντες. Γι' αυτό, είναι απαραίτητη η παρουσία του Κέντρου αυτού. Με τον Καλλικράτη για ένα διάστημα, δυστυχώς τότε, κοντέψαμε να χάσουμε το Κέντρο Περιβάλλοντος και εκεί, οφείλω να τονίσω για να απονείω μετά του Κέσσερου στο Κέσσερι, ότι η προσπάθεια του κυρίου Δακεί, μαζί με τη βοήθεια του υπουργού τότε του Πάρη του Κουχουλόπου και πιθανώς και άλλων βουλευτών που δεν γνωρίζω εγώ, θα μας πει ο κύριος Δακείς αν τους θυμάται, αν τους γνωρίζει, κάνανε ομολογμένα σε μεγάλο αγώνα για να κρατήσουμε το Κέντρο Περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία. Κοντέψαμε να το χάσουμε και πρέπει να συγχαρούμε αυτούς που πραγματικά βοήθησαν και κρατήθηκε το Κέντρο Περιβάλλοντος. Από κει και πέρα, το Κέντρο Περιβάλλοντος σήμερα συντηρείται μόνο του σχεδόν. Ήδη συμμετέχει σε προγράμματα, σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι το Τραπ μεταξύ Ελλάδα και Φύρωμ, όπου κυρίως ετέρως είναι το Κέντρο Περιβάλλοντος. Συμμετέχουν ως ετέροι... Άνοιξε το μικρόφωνο, κύριε Τσότσο! Καλή! Ποιος του πει! Το δεύτερο είναι το Safe Water μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, όπου κυρίως ετέρως είναι η περιφέρεια Ιωνίων νησών. Ετέροι είναι το Κέντρο Περιβάλλοντος, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αυλώνα, ο Δήμος Κοριτσά και το Πανεπιστήμιο Ιωνίου. Πιστεύω ότι με αυτά τα δύο προγράμματα θα έχουμε αρκετά σημαντικό οικονομικό εύφελος για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλη τη Δυτική Μακεδονία από πλευράς σταθμών μέτρησης. Γιατί καλύψαμε την περιφερική ενότητα Κοζάνης και Φλόρινας, έχουν μείνει οι περιφερικές ενότητες Καστοριάς και Αγραβενών. Με τα χρήματα που θα εξασφαλίσουμε από αυτά τα δύο προγράμματα, θα φροντίσουμε να αγοράσουμε έναν τουλάχιστον σταθμό μέτρησης, αν μπορέσουμε βέβαια και δύο, για να καλύψουμε τις δύο περιφερικές ενότητες που έμειναν. Αν δεν φτάσουν τα χρήματα και έχουμε μόνο για έναν, θα κάνουμε κινητό ούτως ώστε να εξυπηρετούν και οι δύο περιφερικές ενότητες. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό, ο ισολογισμός δείχνει την κατάσταση την οικονομική που υπάρχει στη 31-12 του 2017. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Οτιδήποτε θέλει να ρωτήσει κανείς σχετικά με γνώσης λογιστικής και οτιδήποτε άλλο, να είναι ίσως να διαθέτει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στα λογιστικά, εκεί θα ήταν ευχάριστο να είναι εδώ ο λογιστής μας, ο οποίος κλείνει μόνο του τη διάλεξη. Ή κάποιος πατάει και κλείνει, εγώ δεν το πατάω. Πώς κλείνει? Είναι κομμονιστικός άνθρωπος. Πάει, κλείνει μόνο του τη διάλεξη. Λέτε, λες το κέησης εσύ. Θεωρώ ότι, αλλά δεν έχω να προσθέσω, θα ήθελα να πω ότι είναι αρκετά σωστό. Αν δεν είναι αρκετά σωστό, θα πω ότι είναι αρκετά σωστό. Αν δεν είναι αρκετά σωστό, θα πω ότι είναι αρκετά σωστό. Αν δεν είναι αρκετά σωστό, θα πω ότι είναι αρκετά σωστό. Αν δεν είναι αρκετά σωστό, θα πω ότι είναι αρκετά σωστό. Θεωρώ ότι, αλλά δεν έχω να προσθέσω, το κέντρο περιβάλλοντος ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να σταθεί και να μειώθει, για να μπορέσουμε να μερτιώσουμε την βιώτητα ζωής της περιπέδευσης της παγκοίωσης. Ευχαριστούμε τον κ. Τσότσο, ερωτήσεις. Ο κ. Δακής. Κύριε Πρόεδρε του ΚΕΠΕ, θέλω λίγο να ρωτήσω ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα του τελευταίου διάστημα. Ναι, κ. Δακής, συνεχίστε. Το παίρνω αυτό με την ευκαιρία των δυσάριστων γεγονότων που είναι σε εξέλιξη στην Καστοριά με τα προβλήματα του πόσυμου νερού. Και το λέω αυτό γιατί, εκτός από τους δήμους και της ΔΕΙΑ, η ΔΕΙΑ Καστοριάς που εκ του νόμου εμπλέκονται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η υπηρεσία η οποία κάνει τους ελέγχους και έχει την υποκρέωση είναι η περιφέρεια διά των περιφερειακών ενωτήτων, των τριών διευθύσεων που εμπλέκονται. Και επειδή αναφερόμαστε πάντα για τις υποχρεωτικές, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, εξετάσεις ύδατους. Και από ό,τι αντελήφθει από τα έγγραφα τα οποία μου ενεχείρισαν από πλευράς των υπηρεσιών, είναι εδώ και ο κύριος αντιπεριφερειάς της Καστοριάς, δεν έχει... Οτι υποψιάζουμε ότι κάποιος μέσα στα μάτια είναι κανυπλάχης. Κύριε Βόρτζη. Ας το ξεκινάς, θα το συνεχίσω. Ναι, κύριε Εδακή, συνεχίστε, σας παρακαλώ. Λέω λοιπόν, και βλέπω ότι υπάρχει ένα κενό και από πλευράς εποπτικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς για την απέτηση που προβλέπει ο νόμος των υποχρεωτικών εξετάσεων για το πόσυμο ύδρο. Πέραν από όποιο χαρακτηριστικό το πόσυμο ύδρο στον πρώτο βαθμό εμπλεκόμενων φορέων. Και επειδή, το ερώτημά μου έχει να κάνει με τις υποχρεωτικές εξετάσεις και επειδή το ΚΕΠΕ είναι πιστοποιημένο για την εξέταση του πόσυμου ύδατος, σε όλη αυτή την κρίση, το αυτονόητο για μένα είναι να εμπλακεί και να κάνει τις εξετάσεις η δική μας υπηρεσία. Ήθελα να σας ρωτήσω, ζητήθηκε από τις υπηρεσίες της Καστοριάς να εμπλακεί το ΚΕΠΕ. Υπήρχε αδυναμία ανταπόκρισης? Ποια είναι η ιστοριακή? Τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και έφεξης? Υπάρχει άλλη ερώτηση? Ναι, κύριε Τσότσο, απαντήστε. Πολύ σωστή η ερώτηση του κύριου Δακή. Απλώς, δεν ξέρω, γνωρίζετε από παλιά ότι ζητούσε το Κέντρο Περιβάλλοντος πάντα να ελέγχει όλα τα νερά της περιοχής. Δυστυχώς, κάποιοι δήμοι θεώρησαν προτιμότερο να τα δίνουν και ο Δήμοσο Εορδέας ακόμη τα δίνει στον βόλο. Συγγνώμη λίγο, εγώ ρωτώ επειδή εκ του νόμου την ευθύνη την έχει κάθε περιφερειακή ενότητα και υπάρχει θέμα, αν ζητήθηκε από τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς στο ΚΕΠΕ να εμπλακεί για τις υποχρετές εκστάσεις και δήλωσε αδυναμία. Αυτό θέλω να σας πω κύριε και ότι δεν ζητήθηκε. Είναι δυνατόν να ζητηθεί κάτι από μια περιφερειακή ενότητα και να πούμε όχι. Αυτό αποκλείται. Να μας ενημερώνουν και να ζητάνε να ελέγχουμε και θα είμαστε τις παρόντες. Κύριε, αν την περιφερειάρχα άνωμο επιτρέπετε επί την ευκαιρία αυτή. Γιατί υπάρχει πρόβλημα και το γνωρίζετε. Νομίζω ότι άμεσα πρέπει οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς να έρθουν σε συνενόηση με το ΚΕΠΕ για να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς κόστος, γιατί το ΚΕΠΕ είναι η δική μας υπηρεσία, αλλά το σημαντικότερο από ένα πιστοποιημένο φορέα δικό μας. Νομίζω πρέπει να το κάνουμε. Ήταν το αυτονόητο και το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει. Θα μου επιτρέψετε, κύριε Τσότσο, και εμένα μια ερώτηση. Στο ΚΕΠΕ έχετε χημικούς τώρα, για να κάνουν τις αναλύσεις των νερών, που λέτε γιατί χημικούς, όχι χημικούς μηχανικούς, είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο, κύριε Καρυφύδου. Κύριε Πρόεδρε. Και πρέπει να το ξέρετε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, επειδή ξέρω που αναφέρεστε, σας δηλώνω... Κυρίως Δακείς. Ναι. Και λέτε, μπορούμε. Ο κύριος Δακείς αυτό που ρώτησε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ρωτάτε εσείς. Πρόεδρε, για το πόσιμο νερό ζήτησα, που έχουμε πιστοποίηση. Είναι και χημικός, έτσι. Άρα, δεν εξερούνται οι χημικοί από αυτήν την προκήρυξη που κάναμε. Πάντως, μαθηματικούς, επειδή έχω τρεις, δεν πρόκειται να πάρω κανέναν. Κι ούτε χρειάζεται να μπουν στο κέντρο περισσότερων. Άρα, δεν πρόκειται να μπουν στο κέντρο περισσότερων. Άρα, δεν πρόκειται να μπουν στο κέντρο περισσότερων. Άρα, δεν πρόκειται να μπουν στο κέντρο περισσότερων. Να πάρω κανέναν. Κι ούτε χρειάζεται να μπουν στο κέντρο περισσότερων. Τώρα, αν κάποιοι άλλοι έχουν χημικούς γιους ή κόρες, τάξει, να υποβάλλουν τα δικαιολογικά τους και αφόσον διαθέτουν τα προσόντα, θα τους προσληφθούν. Κυρία Τσότσο, από εσάς όμως παρακαλώ, επειδή είστε πρόεδρο στο ΚΕΠΕ, να κοιτάτε το καταστατικό που ορίζει χημικούς το καταστατικό να προσλαμβάνεται. Μην το κοιτάτε! Μην το κοιτάτε! Διαβάσετε όλες τις θέσεις να δείτε πώς είναι! Άλλη ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι! Άλλη ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι! Να απαντήσω λίγο στον κύριο Οδάκη. Γιατί, είπε για το Κέντρο Περιβάλλοντος αν συνεργαζόμαστε, ήδη έχουμε κάνει μια επιτροπή, μια ομάδα εργασίας, στην οποία είναι συντονιστής και ο κ. Οικονομίδης εδώ είναι, που περιλαμβάνει και το ΥΓΜΕ και το Κέντρο Περιβάλλοντος, για να δούμε τις βαθύτερες αιτίες. Αυτό το ψηφίσαμε πριν λίγο καιρό. Το θέμα είναι ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορούν να αναλυθούν από συγκεκριμένα εργαστήρια, πιστοποιημένα 3-4 στην Ελλάδα. Είναι επιστοποιημένο. Όχι γι' αυτά, δεν νομίζω γι' αυτά τα στοιχεία. Είναι επιστοποιημένο, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, είναι επιστοποιημένο για τις υποχρωτικές εξετάσεις ύδατους, του πόσυμου ύδατους. Δεν είναι μέσα στα υποχρωτικά το τριχλόρεθάνιο και τα τραχλόρεθάνια. Είναι στα υποχρωτικά, να σας δώσω το φεγ, αν θέλετε. Είναι στα υποχρωτικά όλα. Θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο επί τη ευκαιρία. Σε αυτούς που ανακοινώσατε ότι έδωσαν παραποιημένα στοιχεία, πήρε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή να υποβάλλουμε μήνυση ως Περιφέρειο Εβδυτικής Μακεδονίας, όπως προβλέπει η διαδικασία υποχρωτική. Πώς εισηγηθήκατε στην Οικονομική Επιτροπή για να μιλήσουμε με αυτούς που αλλείωσαν τα στοιχεία που μας έδωσαν και μας εξευθέλησαν. Κυρία Δακίση, σε τι αναφέραστε, γιατί δεν ξέρω. Ανακοινώθηκαν από ένα εργαστήριο ότι το πόσιμο νερό σε κάποιο σημείο της Καστοριάς είναι ακατάλληλο προς πόσιμο. Και ο κύριος αντιπεριφερειά εξ βάση των υπηρεσιών, όπως έπρεπε να κάνει, έβγαλε απόφαση απαγόρευσης του νερού. Μετά από λίγο καιρό παρουσιάστηκαν από τον δήμο ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και υπήρξε μια ανακοίνωση προσβλητική για τις υπηρεσίες περιφέρειας από την περιφέρεια. Από την περιφερειακή ενότητα, ότι δυστυχώς τα στοιχεία που είχαμε τα λαθαιμένα. Θεωρώ λοιπόν, που μας έδωσε το εργαστήριο, δεν έβαλε ο κύριος την περιφέρεια στο μυαλό του, θεωρώ λοιπόν ότι αυτονόητη υποχρεωτική διαδικασία, δέσμια υποχρέωση είναι να προβούμε σε 11 μέσα. Και ρωτώ αν έχει ήδη ήρθει στην Οικονομική Επιτροπή να προχωρήσουμε σε 11 μέσα, δεδομένου ότι έχουμε και έμιστο δικηγόρο στην περιφερειακή ενότητα. Ή αν δεν το κάναμε, νομίζω πρέπει να το είχαμε κάνει χθες. Ναι, κύριε Δαμάγλου. Τα στοιχεία έχουν πάει στον Ισαγγελέα, είναι η γνώση του Ισαγγελέα. Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Ισαγγελέας, προσέψτε λίγο το πόσιμο είδωρο όπως ξέρετε. Συγγνώμη λίγο, το λέω και τους άνθρωποι να μην ξέρουν. Το πόσιμο είδωρο, εκτός από τις διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες, είναι και ποινικές ευθύνες. Επειδή λοιπόν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, για να προφυλάξουμε τους υπαλλήλους μας, πρέπει να ασκήσουμε ένδικα μέσα εμείς, ως διοίκηση της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό το αν το κάναμε, αν δεν το κάναμε, έπρεπε να έχει γίνει χθες. Και παρακαλώ στην επόμενη οικονομική επιτροπή, να δοθεί εντολή στον κύριο Μοσχάκη, να ασκήσει τα ένδικα μέσα, για να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους μας, από ποινικές ευθύνες. Ναι κύριε Αδαμπόπουλε, λίγο σύντομα. Ήθελα να πω ότι ως πρώτο μέσο, λύσαμε τη σύμβαση και από τα δύο εργαστήρια, τους καταγγείλαμε και στο ανώτερο όργανο τους, που δίνει τους τις πιστωπιήσεις, και βεβαίως περιμένουμε την απάντησή τους τώρα, για να δούμε τι θα κάνουμε από εκεί πέρα. Κύριε αντιπεριφέρον... Έχετε δίκιο, σωστά... Παρακαλέσω να συνεργαστείτε με τον κύριο Τσότσο και το ΚΕΠΕ, να το κάνουν άμεσα υπηρεσίσμα στο αυτονόητο. Αλλά, ένδικα μέσα, για να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, από ποινικές ευθύνες, είναι το στοιχειοδός αυτονόητο. Ωραία. Ο κύριος Τσότσος είπε όχι. Όχι, όχι. Εννοώ, αν δόθηκαν δείγματα, όπως προβλέπει η διαδικασία, για να κάνει τις υποχρωτικές εξετάσεις. Ο κύριος Τσότσος είπε όχι. Ωραία. Νομίζω, εξαντλήθηκε το θέμα. Έχει κάποιος τοποθετής. Ναι, κυρία Ζεμιλιάδου. Μια ερώτηση, κύριε Βόζο. Άντε, σύντομα, σας παρακαλώ. Βλέπω εδώ τον έλεγχο από τους δύο λογιστές. Είναι ορκωτοί οι ελεγχτές. Ευχαριστώ. Ωραία. Τοποθετής. Κυρία Ζεμιλιάδου. Σας παρακαλώ, όσο γίνεται, λίγο πιο σύντομα. Θα θυμάστε, ίσως, στην Πέρση, κάναμε την ίδια συζήτηση, ενώ ύψη πάλι της έγκρισης του ισολογισμού του ΚΕΠΕ. Και είχα τότε, είχα θέσει τους προβληματισμούς, ότι για να μπορέσει το Κέντρο Περιβάλλοντος να έχει και την έξοδεγκαλή μαρτυρία και μία λειτουργία η οποία θα είναι διοικητικά σωστή και νόμιμη, θα έλεγα εγώ, θα έπρεπε να έχει προσωπικό, τουλάχιστον το βασικό προσωπικό. Και είχα ονοματίσει τότε ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχει, γιατί τώρα αυτή τη στιγμή το βλέπετε και εδώ, εμείς το προσωπικό, μόνο έναν διοικητικό, είναι 16.000. Το ερώτημα που μπαίνει εύλογα και εδώ πρέπει να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας είναι, αφού έχουμε μόνο έναν διοικητικό και όλα τα άλλα είναι αναθέσεις προς τρίτους. Είναι 133.000 σε αναδόχους. Ποιος θα παραλανδάνει από την πλευρά του ΚΕΠΕ το έργο τον αναδόχου? Προφανώς δεν το κάνει το διοικητικό συμβούλιο. Το ότι ατύπως το κάνει εργαζόμενος ανάδοχος κι αυτός, γιατί κι αυτός ανάδοχος είναι, δεν καλύπτει με τίποτε το διοικητικό συμβούλιο ως προς την ομιμότητα των ενεργειών. Άρα λοιπόν, είναι σαφές ότι για να υπάρχει το Κέντρο Περιβάλλοντος και από το όνομά του και μόνο, πρέπει να έχει ένα γενικό διευθυντή, ο οποίος θα είναι υπόλογος απέδειστο το διοικητικό συμβούλιο για τη λειτουργία του Κέντρου. Έχω ξαναπεί αυτά και στο διοικητικό συμβούλιο. Πρέπει να έχει τον διοικητικό που τον έχει, πρέπει να έχει ένα χημικό, με πρόσληψη όμως, από το Κέντρο Περιβάλλοντος και βεβαίως μετά, κατελάχιστον πρέπει να έχει αυτός στους τρεις. Και βεβαίως μετά, ας δίνει και εργασίες προς τα έξω, αλλά θα υπάρχει και ένα προσωπικό, το οποίο θα παραλαμβάνει αυτό που αναθέτουμε. Τώρα οδείς γνωρίζει ποιος παραλαμβάνει. Μπορεί τυπικά να έχουμε εμπιστοσύνη, αλλά αν θεθεί ένα θέμα, κανείς δεν θα πει ότι καλή τυπίστη λειτουργούσαμε απέναντι σε ένας θέλεγος, ο οποίος απέναντι στο Κέντρο είναι ανάδοχος. Και αν θέλετε, πρέπει να προστατεύσουμε και τον Γενικό Διευθυνή, τον εκτελώντα χρέη, ο οποίος όμως για το Κέντρο, όπως είπα και πριν, εκτελεί χρέη, είναι κι αυτός ανάδοχος. Αυτή τη στιγμή κάποιος που βλέπει αυτό το ισολογισμό, βλέπει ότι όντως το Κέντρο αναλαμβάνει δουλειές και επειδή έχει μόνο έναν διοικητικό υπάλληλο, τις αναθέτει σε ανάδοχους, χωρίς να έχει μόνιμο προσωπικό. Είπα και άλλες φορές ότι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καταρχήν η αξιοπιστία του ίδιου του Κέντρου Περιβάλλοντος, δεν μένει η τεχνογνωσία στο Κέντρο Περιβάλλοντος για να είναι μια εταιρεία η οποία θα συνεχώς μεγαλώνει και θα μαζεύει γνώση και εμπειρία στα στελέχη της και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, επειδή ακριβώς έχει ένα άτομο μόνο, κάποια στιγμή να την καταργήσουν κιόλας. Διότι θα φανεί ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης. Στο συγκεκριμένο θέμα τώρα, όντως υπάρχει ένα θέμα γιατί ενώ έχουν αυτό το εργαλείο το ΚΕΠΕ, δεν έκανε τις μετρήσεις κιόλας και όλα αυτά, μα και το ΚΕΠΕ θα ανέθεται κάπου. Και άρα θα έχανε εκ των πραγμάτων την αξιοπιστία ότι το ίδιο κάνει τις μετρήσεις. Και βέβαια πρέπει όλους να μας δημιουργηθεί σε όλους μας η απορία γιατί φτάσαμε σαν θετική Μακεδονία να στέλνουμε τα νερά μας στα Γιάννενα και από τα Γιάννενα στην Ασίνα. Γιατί δεν λειτουργούν τα κέντρα ελέγχου, οι χημικές υπηρεσίες που υπάρχουν στην Κλώρινα και στην Κοζάνη. Γιατί δεν λειτουργούν εντός της δυτικής Μακεδονίας χημία του κράτους με λιγαλόγιο. Αν ανατρέξετε γιατί το έχω ρωτήσει και ατύπωση έχω την απάντηση, δεν λειτουργούν συγκεκριμένα όργανα γιατί τους λείπουν 150 ευρώ και 200, να πάρουν για να συντηρήσουν τα όργανα τους. Άρα λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία, εγώ με βάση αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τον Πρόεδρο με τον οποίο συνεργαζόμαστε, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να δέχομαι μια κατάσταση που έχει παγιωθεί γιατί δεν είναι σωστή. Ήσουλευκό σε αυτόν τον ισολογισμό και ελπίζω του χρόνου, Πρόεδρε μου, γιατί θυμάστε είπαμε ότι πέρσι είχα ψηφίσει θετικά γιατί θα φτιάχναμε κάποιες ενέργειες. Δεν τις κάνανε όμως, δεν έγιναν. Άρα λοιπόν, ακόμη και αυτές οι προκηρύξεις που κάνουμε, ποιος τις ελέγχει? Όχι, η κυρία Ζεμπελιάδου, η κυρία Τσότσο, ψήφισε τον ισολογισμό με την προϋπόθεση να διορθωθούν κάποια πράγματα. Δυστυχώς δεν έγινε και γι' αυτό ψηφίζω, όχι κατά διαλόγους ευνόητους, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια άλλη λόγια πίσω. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι άλλο πίσω από όλα αυτό. Αλλά είναι κρίμα ένα κέντρο να καρκυνοβατεί με αυτόν τον τρόπο. Ευχαριστούμε, κύριε Ζεμπελιάδου. Έχει κάποιος άλλος τοποθέτης από τις επικεφαλείς? Ο κύριος Βίτας. Ένα λεπτό, κύριε. Κύριε Βίτα. Κύριε Βίτα, έχει το λόγο. Κύριε Βίτα. Έχουν βρεθεί κάποια κλειδιά του Ότα και κάποιος θα ξέχασε το γραφείο του κυρίου Κουτούλα. Αν είναι κάποιος εδώ μέσα, είναι εδώ πάνω. Μπορείτε να έρθετε να τα πάρτε. Κύριε Βίτα, έχετε το λόγο. Κύριε Συμπανδράκο. Πού είναι αυτό το αστείο και βάζετε τα γέλια. Μπορεί κάποιος να τα αναζητεί και να μην μπορεί να φύγει η κυρία Κουσκούρα. Για τον κύριο Συμπανδράκο μπορεί να είναι... Έχει δίκιο πρόεδρος, τώρα μπορεί να μας βλέπει το διαδίκτυο. Έτσι. Κύριε Βίτα, έχετε το λόγο. Κύριε Βίτα, έχετε το λόγο. Κύριε Βίτα, έχετε το λόγο. Τώρα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί ακολουθεί τα βήματα του κύριου Μαργαρίτη, ο κύριος Συμπανδράκος. Ναι, κύριε Βίτα, έχετε το λόγο. Ένα πράγμα θέλω να πω, έτσι καλύτερα το έχουμε ξαναπεί. Σε σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου Περιβάλλοντος, εμείς γενικά δεν είμαστε ασιοδόξοι. Και αφορά τα στοιχεία αυτά που έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν. Δηλαδή, δημιουργείται τη δεκαετία του 91 κέντρο, με βάση και το ευεβαρημένη κατάσταση του περιβάλλου στην Δυτική Μακεδονία δημόσιο, υποτίθεται από την σαν περιφερειακή επιχείρηση και τα λοιπά. Και στη τελική έχουμε μια εταιρεία η οποία υπολειτουργεί και αυτή η υπολειτουργία είναι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και παραπέρα δεν υπάρχει μια συνεργασία, τουλάχιστον να πτύπουν, να φέρνει και αποτελέσματα με τα υπόλοιπα ερευνητικά ιδρύματα. Και κατά τη γνώμη μας είναι και σφατάλι δυνάμιο. Δηλαδή δεν είναι τι ευθύνεται η σημερινή περιφερειακή αρχή και τα λοιπά, είναι μια ολόκληρη αντίληψη του τι δημιουργούμε και το τι θέλουμε να πετύχουμε. Και προς ποια κατέθυση πιέζουμε την κεντρική κυβέρνηση με την έννοια ότι χρειάζεται κατά τη γνώμη μας ένα δυνατό ερευνητικό ίδρυμα κεντρικάτο, ο οποίος σε τοπικό επίπεδο να παίρνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και σοβαρά στελεχωμένα. Εδώ τώρα στην περιοχή έχουμε ότι η ερευνητικό υπάρχει να είναι υποστελεχωμένη να μη λειτουργεί και για όλα, όχι μόνο για το κέντρο επίπεδο. Πάντως και για το είχουμε και για το ένα και για το άλλο, είναι η ίδια κατάσταση. Αυτό κάποια στιγμή τάξει θα σκάζει, δηλαδή δεν είναι με απόλυτη βεβαιότητα, δεν είναι τώρα απαισιοδοξία μόνο που είπα στην αρχή και ξαναλέω δεν είναι ευθύνη το ρήνι. Από αυτή την άποψη ψυχτίζουμε και εμείς, Λευκός, στην έκθεση βεπραγμένων. Κύριε Βήτα, είναι κάποιος άλλος που θέλει να κάνει τοποθέτηση. Κύριε Αλεξανδρή. Επειδή ανέφερε ο κ. Δακής για το θέμα με την ΠΕΕΨΟΝΚΑΣΤΟΡΓΙΑΣ, και εμένα μου είναι απορία, αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Δεν έχει δώσει λάθος αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που έχει δώσει το εργαστήριο Τσακαλίδης από τον Πυρειά είναι μικρότερο από 0,5. Ο Τσακαλίδης μιλάει για παραπίεση αποτέλεσμα. Επομένως θεωρώ αυτό που λέει ο κ. Δακής, ας πούμε, είναι αυτονόητη πράξη και πιστεύω ότι κακώς, ας πούμε, δεν προχωράται και περιμένετε που εισαγγελάει τι ακριβώς. Δεν έχουμε ότι έκαναν ένα λάθος και είπαν, «Α, συγγνώμη, το ξαναμετρήσαμε και είναι λάθος». Έστειλε αποτέλεσμα ο Τσακαλίδης που λέει ότι δεν έστειλε και χρησιμοποιεί σε άλλη ιτερία, έτσι για να λέμε απλά πράγματα. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό ή όχι. Αν πάει σε περιπτώσει, καλό θα είναι και η ΠΕΕΨΟΝΚΑΣΤΟΡΓΙΑΣ, ίσως να έχει δίκιο και ο Κύριος Δακής, να δέσει του λίγο σωτήρι για να προφυλάξει και όλο αυτό που λέγεται θεσμός ΠΕΕΨΟΝΚΑΣΤΟΡΓΙΑΣ. Με αυτήν την έννοια. Ο κύριος Τσότσος. Για να μην μένει... Ναι, κύριε Τσότσο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, είπα από την αρχή ότι προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε το Κέντρο Περιβάλλοντος Ζωάνων. Αυτή τη στιγμή και ο διευθυντής ακόμα που δεν υπάρχει, που εκτελώ χρέη διευθυντή εγώ, που κανονικά ο μισθός του διευθυντή είναι 1.100 ευρώ και δεν παίρνω ούτε 1 ευρώ, εκτελώ χρέη διευθυντή με άμυστη θέση, δίνουμε τα πάντα για να το κρατήσουμε ορθείο. Όπως είπα στην αρχή ότι οι προσπάθειες που έκανε τότε ο Δακής με τον Πάρη του Κουκουλόπουλο και στους συγχαίρωπτο κράτησαν, γιατί χρειάζεται το Κέντρο Περιβάλλοντος, όπως η ενέργεια τώρα που καταφέραμε να πάρουμε το οικόπεδο από το Υπουργείο για να γίνει και το κτίριο ακόμα περισσότερο δικό μας, να μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Και χρήμα εξοικονοούμε και το περιβάλλον προστατεύουμε, άρα παράλληλα διατηρούμε και 3-4 θέσεις έστω και με τον τρόπο που το είπατε για κάποια παιδιά να εργάζονται. Οι προκηρύξεις που κάνουμε τις κάνουμε μόνο και μόνο για τα προγράμματα. Με τον διαγωνισμό, είχαν βγει τα αποτελέσματα. Το ξέρετε καλά, κυρία Ζεμπυλιάδου. Δεν μας επέτρεψαν τότε να τους προσλάβουμε. Ναι, από τότε όμως δεν μας αφήσαν να προσλάβουμε κανέναν υπάλληλο. Και γι' αυτό κάνουμε αυτήν την διαδικασία. Θεωρώ, κύριε Τσότσο, ότι οι παρατηρήσεις της κυρίας Ζεμπυλιάδου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κυρία Ζεμπυλιάδου, σε αυτό που αναφέρθηκε, είναι για να αποκτήσει κύρο στο ΚΕΠΕ με κάποιον προσωπικό. Είπατε και μόνο σας, κάνατε τον διευθυντή εκεί. Δεν είναι σωστό, δεν είναι σωστό. Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι εξαντλήθηκε το θέμα. Ναι, κύριο ΚΕΣ, συγγνώμη. Ο κύριος ΚΕΣ. Κύριε Πρόεδρε και εγώ ως μέλος, ως περιφερειακός συμβούλος που συμμετέχει στη διοίκηση του ΚΕΠΕ, επιτρέψτε μου να κάνω δύο επισυμμάνσεις. Αν και τα περισσότερα αναφέρθηκαν και από τον Πρόεδρο του κύρου Τσότσου και από την κυρία Ζεμπυλιάδου, η οποία είναι και μέλος του Κέντρου Περιβάλλοντος. Εγώ καταρχάς θα πω ότι υπάρχει μια σωστή και εύριθμη λειτουργία του Κέντρου Περιβάλλοντος, παρ' όλες τις ελλείψεις, να μην ξαναεπαναλάβω, με ένα μόνο διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος μόνο διοικητικά καθήκοντα δεν έχει, όλα τα άλλα τα καθήκοντα κάνει, πλην τον διοικητικό ένα από αυτό που βλέπω και εισπράττω εγώ εκεί στις όποιες συνευρέσεις μας και επισχέψεις. Υπάρχουν κάποιες παθογένειες, ίσως από το παρελθόν, ανέφερο ο κύριος Τσότσος ότι κρατήθηκε το ΚΕΠΕ, το οποίο όμως, να μην πω ότι η φράση θα είναι βαριά, καρκινοβατεί. Περπατάει όσο πάει, και περπατάει χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες, έστω του κυρίου Τσότσου ή του προσωπικού που είναι με τις προκηρύξεις. Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι βλέπουμε στις όποιες προκηρύξεις δεν είναι οι προβλεπόμενες, που επισημάθηκε γι' αυτό, και δίδονται και κάποιες παρατάσεις, ας τις χαρακτηρίσω λιγάκι παράτυπες ή εξαναγκείς υποχρωτικά να δοθούν, για να μην πω κάποιο… Εξαναγκείς υποχρωτικά να δοθούν, δεν θέλω να πω παράτυπες ή κάτι άλλο, θα ακούει στι άσχημα κύριε Τσότσο. Τέλος, ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, απ' τα στοιχεία που μας δίδονται και παρακολουθούμε, υπάρχει μια χρηστή και ορθή οικονομική διαχείριση. Άλλωστε και τα ποσά που διαχειρίζετε είναι τόσο πενηχρά που είναι ανάξια να αναφέρονται. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Κυασέ. Κυρία Ζεπηλιάδου, έχετε αντίρρηση για τον ισολογισμό που περνάμε. Γιατί στον ισολογισμό αποτυπώνεται αυτό που σας είπα. Ότι έχουμε για παροχή προς τρίτους ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ και για μόνιμο προσωπικό 16.000 ευρώ. Δηλαδή φαίνεται ότι έχουμε έναν εργαζόμενο. Συμφωνώ. Αυτό είναι που χτυπάει. Δεν κάναμε έτηση όσο είμαστε εμείς διοικητικός συμβούλιος στον ΑΣΕΠ καταρχή. Δεν κάναμε έτηση ούτε στο Υπουργείο ούτε στο ΑΣΕΠ. Είναι η παλιά έτηση που έγινε το 2008. Κύριοι συνάδελοι, προχωρούμε στην ψηφοφορία. Λευκό η κυρία Ζεμπηλιάδου, ο κύριος Καρατζίδης και ο κύριος Βίτας. Λευκό. Κατά πλειοψηφία από μένα περνάει το τρίτο θέμα. Πάμε στο τέταρτο θέμα. Εγώ να γελάσω με τον κύριο Σιμανδράκου που είναι το θέμα του και είναι έξω. Να γελάσω. Γελάστε όλοι μαζί τώρα. Πάμε στο επόμενο, στο πέμπτο θέμα. Θέσπιση παγίου κατά αποκοπή χορηγήματος καθαριώντες πυρησσών ΠΕΕ Φλόρινας εντός και εκτός Δικητηρίου Κυπρισσών αλφαβάτιμιας και δευτεροβάτιμιας εκπαίδευσης για το 2018-2019 είναι από τη Φλόρινα από τον κύριο Μπύρο. Κύριε Μπύρο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εισηγούμαστε την έγκριση δέσμευσης πίστοσης και πολυετούς ανάληψης υποχρέωσης συνολικού ποσού 42.000 ευρώ, η οποία θα βαρύνει την 0,72 ΚΕ του προϋπολογισμού της ΠΕΕ Φλόρινας για το οικονομικό έτος 2018-2019 από 1.11.2018 σ' 31.10.2019. Η δαπάνια φορά πάγια κατά αποκοπή χορηγήμα καθαριώντες στον υπηρεσιόν της ΠΕΕ Φλόρινας. Υπάρχει ο αναλυτικός πίνακας, στον παραπάνω πίνακα περιλαμβάνονται όλοι οι όροφοι του κτιρίου που αναφέρονται στον πίνακα μαζί με τους χώρους των κλιμακοστασίων μεταξύ των ορόφων, καθώς επίσης ο άβριος χώρος του δικητριού του κτινιατρικού κέντρου Φλόρινας και των κτιρίων της διεύθυσης μεταφορών και επικοινωνιών. Οι δικαιούχοι χορηγήματος καθαριότητας είναι οι προηστάμενοι των αντίστοιχων διευθύσεων. Η δε καθάριση και πληρωμή θα γίνεται με την ίδια διαδικασία καθάρισης και πληρωμής των λοιπών δαπανών, άρθρο 91 του νόμου 4270 του 14. Η σχετική δαπάνη των 42.000 ευρώ θα βαρύνει τον ειδικό φορέα 072 από την ΚΕ 1232-01 του έτους 2018-2019 για 12 μήνες, όπως ανέφερα προηγουμένως. Οι 42.000 είναι με ΦΠΑ, κύριε Εμπύρο, ή χωρίς ΦΠΑ? Με ΦΠΑ. Δεν το λέτε, το τονίζετε. Με ΦΠΑ οι 42.000. Ναι, αφού είναι συνολικός προϋπολογισμός. Ωραία. Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει κάποια ερώτηση, ομόφωνα. Κατά η κυρία Ζεμπυλιάδο, ο κ. Καρατζίδης και ο κ. Βίτας. Κατά πλειοψηφία, επομένως περνάει το πέμπτο θέμα. Να ξαναγυρίσουμε στο τέταρτο θέμα. Είναι η αποστολή εισήγησης έκρησης ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού. Κύριε Σιμανδράκο, έχετε το λόγο. Εισηγούμε την έκρηση ανοίγματος του τραπεζικού λογαριασμού, τράπεζα πειραιώς, για ένα διακρατικό πρόγραμμα, με την επωνυμία BIOECO RDI, ώστε να γίνεται η διαχείριση του προγράμματος. Είναι ένα απλό θέμα, νομίζω δεν θα υπάρχει κάποιος... Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι! Το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού για πρόγραμμα indirect. Το FBI, είπε ο κύριος Σιμανδράκος. Νομίζω, πρόεδρε, έχετε κάτι μαζί μας. Ο κύριος... Ναι, και αυτό βέβαια... Όχι, όπως σχολιάζεσαι, κύριε, πρώτα σχολιάζουμε και εμείς δεν το καταλάβουμε, δηλαδή. Όπως σχολιάζεσες και εφόσον τώρα... Δεν πειράζει, δεν πειράζει, εγώ θα τα πω. Και αυτό βέβαια φαίνεται και από την εκτός εμμυρισίας. Και εγώ ζήτησα να μπει σαν εκτός μια προγραμματική σύμβαση, την οποία δεν την βάλατε μέσα. Τέλος πάντων, είπα να μην το κάνω θέμα. Θεωρώ ότι δεν ήταν κατεπίγον. Τι θεωρείτε? Θεωρώ ότι δεν ήταν κατεπίγον. Μάλιστα. Ο Μάφωνας και η συνάδελφη, το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού. Ο Μάφωνας. Κύριε Πρόεδρε, επειδή ρωτάει ο κύριος Περιφυριάρχης, αναφέρουμε στην προγραμματική του Σπήλαιο Πορτίτσα, που νομίζω ότι ήταν κάτι επίγον για να προλάβουμε την προκήρυξη, ώστε να μην βγει ο χειμώνας. Αλλά εσείς επιλέξετε να μην τεθεί αυτό σαν ζήτημα. Θα το κρίνει ο κόσμος. Επειδή με προκαλείτε, νομίζω να σας πήρα και τηλέφωνα και ήρθα και από την ΠΕ και σας είπα, όποια θέματα έχετε και ιδίως τα επίγοντα, στείλτε τα σήμερα κιόλας. Περιμέναμε. Εδώ είναι οι πλησίρες. Είναι η Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν μπορείτε να το στέλνετε χτες. Προχθές. Πάμε στο έκτο θέμα, έγκριση όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΕΒΕ Φλόρινα και της Περιφέρειας Δυτικής Μαγιαδονίας Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας που διαθέτει την απαραίτητη τεχνική επάρκεια. Το νοορισμό της Πεπιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης αποτελούμενη από εμένα και τον Αντιπεριφερειάρχη του ΕΒΕ Φλόρινα και της Περιφέρειας Δυτικής Μαγιαδονίας. Το νοορισμό της Πεπιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης αποτελούμενη από εμένα και τον Αντιπεριφερειάρχη του Κύριου Γέρο και από την αντιπολίτευση να ορίσει η αντιπολίτευση. Κύριε Δακί, για την προγραμματική σύμβαση με το ΕΒΕ Φλόρινα την επισκευή. Και επίσης, κύριε Πρόεδρε, επειδή όσον αφορά τη διάρκεια της σύμβασης δεν αναφέρεται, όσον αφορά την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση θα δηλωπηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Δύο χρόνια επόμενα. Θέλω λίγο να ρωτήσω για... Κύριε Πρόεδρε, και θέλω να ρωτήσω αν έχουν την διαβεβαίωση από τα εντελόμενα. Δεν επιτρέπεται, επειδή είναι από τους ΚΑΠ, από τα διάστατον ΚΑΠ, δεν επιτρέπεται από τους ΚΑΠ, νομίζω, να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο ενός άλλου νομικού προσώπου. Η Περιφέρεια είναι επιχορηγούμενος φορέας. Παίρνει τους ΚΑΠ για να εκτελέσει δημόσια έργα που αφορούν την Περιφέρεια. Δεν μπορεί λοιπόν από αυτά τα χρήματα να επιχορηγεί σε έναν άλλο φορέα. Δεν δικαιούται. Θα το επιστρέψει ο Επίτροπος και θα έχει και δίκιο. Εκτός και αν το έχετε ελέγξει και έχετε πάρει την διαβεβαίωση ότι είναι νόμιμο. Εγώ από μία πρώτη ματιά βλέπω ότι δεν επιτρέπεται. Κοιτάξτε, το κτήριο του Επιμελητήριου είναι δημόσιο κτήριο. Το Επιμελητήριο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Και ως εκ τούτου, επειδή πήραμε και τις πληροφορίες, μπορούμε να επισκευάσουμε κτήρια τα οποία υπάγονται στο δημόσιο. Άλλο σας είπε, κύριε Επίρο. Όχι. Επειδή είναι από τους ΚΑΠ και οι ΚΑΠ ουσιαστικά επιχορηγούν της Περιφέρειας, δεν μπορείτε από εκεί να βάλετε λεφτά. Όχι. Είναι από τα ταμμιακά υπόλοιπα. Είναι από τα ταμμιακά υπόλοιπα. Από τα διάθετα είναι. Από τα διάθετα είναι. Έχουν ψάξει και έχουν τη διαβεβαίωση. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα αυτή την παρατήρηση ακριβώς να κάνω και με πρόλαβε η κυρία Ζεμπελιάδου. Επειδή το κτήριο ανοίξει ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που είναι πέραν της Περιφέρειας. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε το ΕΒΕ να διορθωθεί. Δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού είναι? Δημοσίου δικαίου. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όμως δεν είναι της Περιφέρειας. Εγώ πιστεύω ότι είναι σωστή η πρόταση που κάνει ο κύριος Μπύρος να χρηματοδοτήσουμε για να διορθωθεί. Όμως γνωρίζοντας τη διαδικασία του δημόσιο λογιστικού, επειδή είδα ότι είναι από τους ΚΑΠΑ από τα διάθετα, τα μιακά υπόλοιπα, δεν μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε. Θα έλεγα αυτή τη στιγμή να πάρουμε μια απόφαση να χρηματοδοτηθεί, αλλά ο σεβαίλεκτο εργαλείο για να γίνει αυτή η διαδικασία είναι ο τοπικός πόρους της ΠΕ Φλόρινας και να το διορθώσουμε τώρα εμείς ως απόφαση, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Δηλαδή είναι κάτι που δεν το συζητάμε. Δηλαδή είναι από πόρους, αυτό που είπε η κυρία Μπιζημένα εδώ, που μας δίνει η κεντρική κυβέρνηση για τις υπηρεσίες δικές μας. Στον πόρο δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα παρακαλούσα τον κύριο Πείρρο συμφωνώντας στην εισήγησή του να βάλουμε χρηματοδότηση από τοπικό πόρο, να κάνουμε και προγραμματική σύμβαση και ας έρθει ένα τεχνικό βυλτίο στο επόμενο συμβούλιο να το εγκλήνουμε. Κύριε Πείρρο, θα σας παρακαλέσω να το αποσύρουμε και να φύγει από το τοπικό πόρο. Αυτό που λέει ο κύριος Δακής επειδή... Αυτό μπορούμε να το εξετάσουμε αυτό που είπατε. Εμείς πιστεύουμε ότι... Επιμένω. Στα χρήματα δεν θα παραθούν, αν υπάρχει πρόβλημα. Κάτι μας στίγει ως περιφερειακό συμβούλιο να ψηφίζουμε κάτι που ξέρουμε προδήλως δεν είναι. Γιατί θεωρείται ότι ούτε τα τουίκο μας δεν γνωρίζουμε. Δηλαδή δεν μπορεί τώρα ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών να ψηφίσει ως σύμβουλος κάτι τέτοιο. Αυτό δεν γίνεται. Αυτοανερείται. Με αυτή την έννοια του λέω. Ενώ αν το βάλουμε από τον πόρο, δεν πειράζεται. Ποιο είναι το πρότυπο, δεν έχει καμιά διαφορά. Λέμε να κάνουμε προγραμματική σύμβαση από τον πόρο, να γίνει και ένα τεχνικό δελτίο και να ορίσουμε και από τώρα επιτροπή. Κύριε Δακή, επειδή και η διάρκεια δεν λεγόταν... Κύριε Μπύρο, δεν πειράζεται να το φέρουμε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο από τον τοπικό πόρο γιατί και εγώ ξέρω ότι από τα διάθυδα των ΚΑΠ δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε το χρηματοδύστημα. Έχουμε την έγκριση του σώματος? Βεβαίως! Δεν πειράζεται να υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα. Κάνουμε αυτήν την παραχώρηση. Δεν έχετε λεφτά στον τοπικό πόρο. Κύριε Δακή, θα το αναβάλλουμε. Θα έρθει με το τεχνικό δελτίο. Ας το υποβάλλει μετά από λίγες μέρες, να θεωρηθεί ότι είναι τώρα. Δεν έχουμε πρόβλημα. Αναβολή, επομένως. Το έκτο θέμα, αναβολή. Πάμε στο έβδομο θέμα, έγκριση τροποποίησης του πίνακα έργων, που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ΣΑΕΠ 541, από τη συστηθείοδη συντήρηση και αποχειονισμό του δικτύου Δυτικής Μακεδονίας, είναι από την Καστοριά. Κύριε Κυθαγιά, πριν πάμε σε αυτό... Πριν πάμε σε αυτό, κάτι προσωπικό. Ήμουν έξω, έπινα νερό και έτρωγα ένα σάντουιτς και προβήκατε σε έναν χαρακτηρισμό. Προβήκα σε κανένα χαρακτηρισμό, κύριε Κυθαγιά. Να ολοκληρώσω, κύριε Κυθαγιά. Φαίνεται, δεν άκουσατε. Έχω πληροφορηθεί. Δεν σας πληροφορεσαν καλά. Να μιλήσω και μετά πείτε ό,τι θέλετε. Στο δημόσιο διάλογο, και ειδικά σε ένα περιφερειακό συμβουλείο, θεωρώ ότι όταν είναι κάποιος από εμάς, νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένετε να έρθετε και να κάνετε κάποια παρατήρηση, εφόσον... Κύριε Συμμαγράφο, όταν ένα θέμα έρχεται... Σας παρακαλώ να τελειώσω και να πείτε ό,τι θέλετε. Ναι, ολοκληρώστε. Εφόσον ήμουν έξω και μπορούσα να έρθω, μπορούσα να κάνετε οποιαδήποτε παρατήρηση, εφόσον απουσιάζα σε αυτό το θέμα, εν πάση περιπτώσει, που θεωρώ ήταν ανούσια η παρατήρησή σας. Έχω πει και στο παρελθόν ότι ως Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, και σας είχα κάνει μια παρότερηση και συνεχίζω να την ξανακάνω, θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς των περιφερειακών συμβούλων και γενικότερα η θέη σας από εκεί πέρα που είστε. Δεν πρέπει να περιορίζετε όταν ξεφεύγει μια κατάσταση να είστε ενωτικός και να μην δημιουργείτε περιτέρους ζητήματα. Αυτό ήθελα να πω κύριε Κεχαγιά από εκεί πέρα. Σας ξεφεύγουν τα ελληνικά, άλλο σχολιασμός και άλλο χαρακτηρισμός κύριε Συμμαδράκο. Χαρακτηρισμό δεν έκανα σε καμιά... Κοιτάξτε κύριε Κεχαγιά, τώρα δεν ήθελα να κοροδεύσουμε εντάξει. Εδώ μέσα κύριε Κεχαγιά έχετε χαρακτηρίσει ανθρώπους να βρίσκονται στο αλφα δύο. Έχετε πει χοντρούς. Έχετε πει το ένα, έχετε πει το άλλο. Λοιπόν σας παρακαλούσα πάρα πολύ να σέβεστε τους ανθρώπους, τους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και το κοινό. Τίποτα άλλο και δεν το συνεχίζω και ας κριθείτε. Ποτέ δεν χαρακτήρησα κάποιον αν δεν προκλήθηκα. Πάντα προκαλούμουν με το χειριστό τρόπο. Με χειριστό τρόπο. Και πρέπει να το ξέρετε αυτό. Ήμασταν στο τρίτο θέμα, το δικό σας ήταν το τέταρτο θέμα. Κύριε Κεχαγιά, εγώ πραγματικά τρέπομαι για αυτό που κάνετε και ως έδειξη διαμαρτρίας απονοχωρώ. Είστε μικρότερος. Δεν πειράζει. Είστε μικρότερος, ήμασταν στο τρίτο θέμα, το δικό σας ήταν το τέταρτο. Και από εκεί και πέρα οφείλατε να είστε εδώ. Είστε ανησυχητοί σε ένα θέμα. Και άμα λέτε ότι αφήσατε το θέμα για να πάτε να φάτε σάντουιτς έξω, εντάξει. Κύριοι συνάδελφοι, είμαστε στο έβδομο θέμα. Κύριε Δαμόπουλε, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πρόκειται για την έγκριση του πίνακα των έργων που αφορούν το 541 για την στοιχειότητα της συντήρησης του δικού δικτύου. Εντάξει, μέσα είναι με έντονα γράμματα. Άμα έχει κάποιος κάποια ερώτηση, ευχαρίστως να απαντήσουμε. Υπάρχουν ερωτήσεις, κύριοι συνάδελφοι. Στο έβδομο θέμα, υπάρχουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Στο έβδομο. Είναι η έγκριση του τροποποίηση του πίνακα των έργων από την 541. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο όγδο θέμα, τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Εδρύματος Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του έργου μετρήσεις ανάλυσης ενεργειακής κατάστασης και ανάπτυξης μοντέλου ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς προϋπολογισμού 62.000 ευρώ. Κύριοι συνάδελφοι, το περάσαμε το θέμα την προηγούμενη φορά, σας παρακαλώ λίγο, αλλά ο Επίτροπος έκανε την παρατήρηση ότι πρέπει αυτή η προγραμματική σύμβαση να μην περιέχει φύπια. Φέρνουμε τροποποίηση επομένως, είναι τυπικό το θέμα. Κύριε Δαμόπουλε θέλετε να πείτε κάτι. Τα είπε σε όλα κύριε Πρόεδρε. Έτσι. Είναι τροποποίηση ως προς το ποσό, πάμε στους 49.950 από 62.000 που είχαμε πει. Ήταν 62.000 με φύπια, είναι 49.000 η προγραμματική σύμβαση. Ναι κύριε Αζιμπηριαδού. Του φύπια θα του επιβαρυθεί το νοσοκομείο. Η προγραμματική σύμβαση λέει είναι ο Επίτροπος εκεί χωρίς φύπια. Όχι, δε ποιος θα επιβαρυθεί του φύπια αυτό όλο το. Κύριε Δαμόπουλε. Προγραμματική. Δεν πρέπει μέσα να περιέχει το φύπια στην προγραμματική που θα υπογράψουμε. Από εκεί πέρα... Προφανώς θα τελειώσει το νοσοκομείο. Κύριε Αζιμπηριαδού. Κύριε Πρόεδρε, εμείς θα το καταψηφίσουμε για το λόγο ότι πιστεύουμε ότι αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν δημόσιο διαγωνισμό και να γίνουν ιδιωτικούς φορείς. Δεν αποτελεί ερευνητικό έργο, το είχαμε πει και για τα άλλα έργα που είχαν έρθει. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις, κυρίες συνάδελφοι. Πάμε στη τοποθέτηση. Το περάσαμε την προηγούμενη φορά. Άρα, κατά πλειοψηφία, το θέμα η κυρία Ζιμπηριαδού δεν το ψηφίζει. Προχωρούμε στο ένα το θέμα. Έγκριση του τρόπου δημοπράτηση για το έργο αποκατάστασης βουλαβών στο δικό δίτεο της τοπικής κοινότητας Αγίου Δημητρίου. Προπολογισμού 74.400 ευρώ με VPA. Είναι με συνοπτικό διαγωνισμό, κύριε... Ναι, κύριε Πρόεδρε, με συνοπτικό διαγωνισμό... Ο κ. Σπλακετάς. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ, είναι με συνοπτικό διαγωνισμό και αφορά τις ασφαλτοστρώσεις σε μια σειρά σημείων που έχουν υποδεχθεί από την τοπική κοινότητα. Είναι εδώ και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Δημητρίου. Να καλωσορίσουμε τον κ. Πεχλιβανίδη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίου Δημητρίου. Και κυρίως είναι και ένα μεγάλο κομμάτι προς την εκκλησία, στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, γνωρίζεται όλοι όσοι, τέλος πάντων, έχετε επισκεφθεί και το ιδιαίτερο κάλλο σαρατική την ιερότητα του χώρου, που πραγματικά δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες με τουριστικά λεωφορεία τα οποία ανεβουκατεβαίνουν σε έναν επικίνδυνο αυτή τη στιγμή, και το λέω με πάσα γνώση δρόμο, έτσι ώστε μας δίνει τη δυνατότητα με αυτήν εδώ το έργο να αποκαταστήσουμε τις βλάβες που υπάρχουν. Ομόφωνα κ. Συνάδελφη, ομόφωνα κ. Συνάδελφη, ομόφωνα. Πάμε στο δέκατο θέμα. Να πω λίγο κ. Πρόεδρο, μισό λεπτό. Ναι, ναι κ. Δακί. Σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο έργο, εδώ η χρηματοδότηση είναι από σαέ, οπότε δεν έχουμε πρόβλημα. Έτσι, έτσι. Φαντάζομαι κ. Περιφερειάρχη, το ίδιο μπορεί να γίνει και με το ΕΒΕ ή με τον Πόρο, είπα τον Πόρο, έτσι μία από τις δύο περιπτώσεις. Προφανώς ψηφίζω το ΥΠΕΡ και να δούμε γιατί στην προγραμματική σύμβαση κ. Πρόεδρε τα άτομα. Άρα το ένα το θέμα ομόφωνα εκκρίνεται ο τρόπος δημοπράτησης με συνοπτικό διαγωνισμό. Να καλωσορίσουμε και την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καστανιάς. Είναι το επόμενο θέμα, έγκριση του τρόπου δημοπράτησης για το έργο συντήρησης ασωτερικής οδοποιίας στο τοπικό διαμέρισμα Καστανιάς-Δήμου Σερβίου-Βελπεντού προϋπολογισμού 95.177,92 ευρώ με F.P.A. Ο κ. Πλακεντάς. Εδώ είναι μ' ανοιχτή διαδικασία γιατί είναι μεγαλύτερο το ποσό κ. Πρόεδρε. Και εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τη συντήρηση της ασωτερικής οδοποιίας. Θυμίζω ότι εκεί έχουν γίνει και άλλες εργολαβίες που αφορούσαν την ίδρυψη της κοινότητας. Και με την προγραμματική σύμβαση την οποία όταν εγκριθεί από το Δημοτικό Συγγούριο θα την έχουμε στα χέρια μας καθαρογραμμένη και θα την φέρουμε και στο Περιφερειακό, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία του έργου. Ομόφωνα κ. Συνάδεφοι, περιμένουμε την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και στην ΠΕ Κοζάνης. Ομόφωνα. Το έντεκα θέμα είναι η έγκριση προγραμματικής σύμβασης για το έργο που λέγαμε στον κοινότητα Σαγειοδημητρίου. Μήπως, συγγνώμη για την παράλειψη, ήθελαν οι δυο πρόεδροι να πούν κάτι κ. Πεχλιβανίδη, κ. Καραγιώργου. Κ. Πεχλιβανίδη, ελάτε. Μέχρι να έρθει ο κ. Πεχλιβανίδης, να πω και η προγραμματική σύμβαση που ζητούμε να εγκριθεί αυτή τη στιγμή, αφορά το προηγούμενο έργο που είναι για τον Άγιο Δημήτρο. Είταν μαζί, κανονικά μαζί. Είναι μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Κοζάνης. Θέλει δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη κ. Πρόεδρε. Από πλευράς της συμπολίτευσης, προτείνεται ως τακτικό μέλος η κ. Μαρία Καρυπίδου. Με αναπληρωθεί τον κ. Σταύρο, με τον κ. Παναγιώτη Στεργιούλη, με συγχωρείτε. Για τον Άγιο Δημήτριο. Για τον Άγιο Δημήτριο και κ. Θακή. Από πλευράς δικής μας, προτείνω τον κ. Γιώργο Μαργαρίτη. Και αναπληρωματικό, αν θέλει κάποια άλλη πτέρυγα της αντιπολίτευσης, να πούμε εμείς. Κύριε Ζεμπελιάδο. Κύριε Ζεμπελιάδο. Ναι, κ. Περχυρουργάνητη. Ναι, πρόεδρε. Ναι, ευχαριστώ, πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Απλά πήγα να του λέω λίγο να πω ότι σίγουρα έχετε σοβαρότερα δημοτραλίσεις εδώ μέσα. Αλλά καλό είναι να εστιάσετε στο πρόγραμμα, στο περιεχεσιακό πρόγραμμα εδώ στη περιφέρεια, ώστε να γίνονται περισσότερα έργα έξω από τις πόλεις και σε μικρούς οικισμούς στην Ήπεθρο, ώστε να ευφερπήσουμε τους χώρους, να διορθώσουμε υποδομές, να κάνουμε καινούργιες υποδομές, να κάνουμε καλύτερη την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να μην φεύγουν και να έρχονται στις πόλεις. Και ειδικά σε περιοχές οι οποίες υπέρχουν προβλήματα περιβαλλοντολογικά, σε περιοχές οι οποίες, εξαιτίας τους, ιστρέουν χρήματα και στο ταμείο του δήμου και στη περιφέρεια, αν κάνουμε ώστε περισσότερα έργα πιστεύω ότι θα είναι η καλύτερη ποιότητα, πιο ευχάριστη η ζωή των κατοίκων και δεν θα φύγουν από την άλλη χωριά. Αν και είναι αυτονόητο, βέβαια θα ήθελα να πω ευχαριστώ στην Περιφερειακή Ερχή και ειδικά στην Περιφερειακή Ενόητα Κοζάνης και ειδικά στο Παναγιώτη, των οποίων έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε, Πρόεδρε. Να είσαι καλά. Ομόφωνα και η προγραμματική σύμβαση επομένως. Πάμε στο 12ο θέμα. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δήμου Κοζάνης για το Διπεθέ Κοζάνης. Ο κύριος Πλακεντάς. Να πω απλά σε αυτά που είπε ο κύριος Πεκκλιβανίδης. Θα ευχαριστώ. Είμαι κυρίως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κύριε Πεκκλιβανίδη, γιατί συνολικά εγκρίνουμε τα θέματα ή όχι. Να ρωτήσω αν υπάρχει εκπρόσωπος από το Διπεθέ. Εδώ υπάρχει κάποιος που εκπροσωποιεί το Διπεθέ. Όχι. Να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι η συνηθισμένη προγραμματική σύμβαση, η οποία έρχεται κάθε χρόνο για την επιχορήγηση της κοινοφελούς επιχείρησης του Διπεθέ Κοζάνης. Να πω ότι η διαφορά της από τα προηγούμενα χρόνια, και εδώ υπήρξαν ορισμένες, αν θέλετε, συζητήσεις, οι οποίες μας κάτησαν πάρα πολύ διάστημα, ότι αυτή τη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού προτείνει τη διάρκεια της ύβασης να είναι τρία χρόνια. Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά αρχικά είχα τις στάσεις μου κατά πόσον μπορεί αυτό το περιφερειακό συμβούλιο και αυτή η περιφερειακή αρχή να δεσμεύσει για τα επόλοιπα δύο χρόνια την επόμενη περιφερειακή αρχή. Καθώς από επικοινωνία και με το ΔΥΠΕΦΕ και με το Δήμαρα και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητήθηκε από το Υπουργείο να υπάρχει αυτή η τρίχρονη προγραμματική σύμβαση, διότι είναι κοστοβόρα, χρονοβόρα και δύσκολη η διαδικασία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Βεβαίως, κακώς το κάνανε την τελευταία χρονιά αυτής της θητείας, παρ' όλα αυτά, έτσι πίστηκα και εγώ, για να σας πω την αλήθεια, να προτείνω να είναι τριετήση σύμβαση, όπως ακριβώς ζητάει το ΔΥΠΕΦΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το έτος 2018 είναι 45.000 ευρώ και το ίδιο ποσό είναι για το 2019 και το 2020. Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από τέσσερα μέλη, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον αναπληρωτή του, έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας με τον αναπληρωτή του και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Κοζάνης με τον αναπληρωτή του και έναν εκπρόσωπο του ΔΥΠΕΦΕ με τον αναπληρωτή του. Από πλευράς πλειοψηφίας, μετά από συνονιώσεις με τον κύριο Περιφεριάρχη, τακτικό μέλος προτείνεται η κυρία Μαρία Καρυπίδου και παρακαλώ από την αντιπολίτευση να οριστεί το αναπληρωματικό μέλος για λόγους ισονομίας. Ναι, κύριε Ρακή. Τον κύριο Γιώργο Μαργαρίτη. Ναι, κύριε Βόσδου. Ήθελα να ρωτήσω από πού χρηματοδοτείται το ΔΥΠΕΦΕ, δηλαδή από ποιους πόρους θα χρηματοδοτεί από την Περιφέρεια και μια ακόμα παραδείραση. Έχει αλλάξει ο υπουργός. Δεν είναι η κυρία Κωνόριδου, είναι η κυρία Δορμπά. Μας πρόλαβε ο ανασχηματισμός, κύριε Βόσδου, έχει το δίκιο σε αυτό. Θα διορθωθεί οπωσδήποτε. Το θέμα έχει πάει εδώ καιρό πριν από τον 15 Αγουστό στην Γραμματεία του Περιφερειακού Συγβουλίου. Απλά το κρατούσαμε για να δούμε πότε θα μπει. Τώρα όσον αφορά τη χρηματοδότησή του, η χρηματοδότηση συνήθως είναι από την τοπικό πόρο. Σε σχέση με το πώς θα γίνει η φετινή χρηματοδότηση, θα με επιτρέψετε αφού θα ενημερώσω ξανά το Περιφερειακό Συγβούλιο για ποιον τρόπο θα γίνει, γιατί εξετάζουμε να υπάρχει κι άλλος προϋπολογισμός που θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ναι, κύριε Κοτσιδί. Πάμε σε τοποθετήση. Πάμε σε τοποθετήση. Υπάρχει τοποθετήση, ναι, κύριε Κοτσιδί. Εγώ χαιρετίζω την ευαισθησία του κυρίου αντιπεριφερειάρχειως προς το 1 ή το 3 χρόνια, αλλά κάποτε πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες δεν θα υπηρετούν σκοπιμότητες, αλλά την αποτελεσματικότητα αυτών των αποφάσεων. Βέβαιο, συμφωνώ και θα υπερψηφίσω. Κυρίε Κοτσιδί. Ναι, κύριε Δακί. Το ΔΥΠΕΘΕ είναι μια μορφή θεατρική, και όχι μόνο, η οποία στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, την οποία τη θεωρούμε πολύ σημαντική γι' αυτό και όχι μόνο με τη σύμβαση που τώρα συνενέσαμε να προχωρήσει, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήσαμε τη λειτουργία του ΔΥΠΕΘΕ, με το οποίο μάλιστα κατά καιρούς έχει κάνει παραστάσεις, όχι μόνο μέσα στις πόλεις, αλλά και σε μικρούς οικισμούς. Αν μου επιτρέπετε, κύριε Δακί, και να συγχωρείτε που σας διακόβει, κύριε Πρόεδρε, ήταν όρος στην περσινή χρηματοδότηση, στην οποία την αυξήσαμε, αν θυμάστε, να υπάρξει η παρουσία του ΔΥΠΕΘΕ όχι μόνο σε μικρότερες κοινότητες της περιφερειακής ονότητας της Ποζάνης, αλλά ακόμα και στις έδρες των όμορων περιφερειακών ενοντήτων της περιφερειάς μας. Κάτι το οποίο σας διαβεβαιώ και το ξέρει και η Επιτροπή Παρακολούθησης, αλλά και εγώ προσωπικά, έγινε πραγματικά πράξη, χωρίς ούτε δεύτερη αντίδυση υπήρξε η παρουσία του ΔΥΠΕΘΕ σε όλες τις πόλεις της Ζητικής Μακεδονίας. Με συγχωρείτε. Συνεχίστε κύριε Δακί. Αυτό ήθελα να πω, ότι είναι μια διαχρονική, εδώ και πολλά χρόνια, χρηματοδότηση, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά της χρηματοδότησης από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού. Παρακαλώ. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα για το ΔΥΠΕΘΕ. Πάμε στο δέκατο, τρίτο θέμα. Έγκριση υποβολής πρότεσης στο ΕΑΠ 12-16 με το έργο τίτλο «Άύξηση θερμικής ισχύωσης της τηλεθέρας της Πτώλη Μαΐδας». Να καλωσορίσουμε και τον δήμαρχο Εορδέας, τον κύριο Ζαμανίδη. Είναι το θέμα αφορά τον δήμο Εορδέας. Παρακαλώ, κύριε Συγκριτής. Ναι, κύριε Πλάκετα. Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά σήμερα στο περιφερειακό μας Υβούλιο εξηγούμε ένα θέμα το οποίο βέβαια είχε έρθει νωρίτερα στην συνενδρία μας, αλλά για τεχνικούς λόγους που είχαν να κάνουν και με τις κουβέντες που υπήρχαν ανάμεσα στην ΔΕΤΥΠ και στην Αναπτυξιακή, έρχεται σήμερα. Ουσιαστικά το σημερινό θέμα είναι η μελέτη η οποία εκπονείται για αφορά τη σύνδεση της τηλεθέρμασης με την τολεμαϊδα 5 και κάποια άλλα έργα εφεδρικών λεβύτων που θα βοηθήσουν στη διαδικασία αυτή. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει κενό στη διαδικασία λειτουργίας της τηλεθέρμασης. Ο κύριος Δήμαρχος δίνει ένα τιτάνιο αγώνα προκειμένου να προλάβει τις ημερομηνίες αλλά και να πείσουμε την Κομισιόν και τα Υπουργεία ώστε να είναι εθνική σε αυτό με τη συμπαράσταση και της περιφέρειας. Οφείλουμε όμως πάνω απ' όλα να είμαστε έτοιμοι που θα λειτουργήσει η τολεμαϊδα 5 να μπορούμε να διασυνδέσουμε το όλο σύστημα με τηλεθέρμαση τολεμαϊδας. Αυτή λοιπόν η έγκριση ένταξης στο ΕΑΠ γίνεται σήμερα. Υπάρχει το τεχνικό δελτίο για τις όποιες λεπτομέρειες χρειάζεστε. Δεν είμαι ιδιαίτερα γνώσης των τεχνικών εζητημάτων για να απαντήσω. Αν χρειαστεί όμως, υπάρχουν στο ακροατήριο άνθρωποι για να απαντήσουν επ' αυτόν. Παρακαλώ λοιπόν για την ένταξη του έργου αύξησης θερμικής ισχύωσης στηλεθερμασίας τολεμαϊδας στο ΕΑΠ 2.12.2016. Υπάρχουν τοποθετήσεις. Κύριε Δήμαρχε, θέλετε το λόγο. Ελάτε. Καταρχάς, βλέποντας ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα, να ευχαριστήσω τόσο τον περιφεριάρχη, όσο και τον αντιπεριφεριάρχη της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, αλλά και όλο το σώμα, γιατί πραγματικά μετά από πολλές προσπάθειες και διευκρινήσεις κατέστη δυνατόν να έρθει η πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να χρηματοδοτηθούν κυρίως οι μελέτες, οι οποίες θα συνταχθούν για να γίνει η σύνδεση της τηλεθέμασης με τη μονάδα 5. Είναι ένα πολύ κατεπίγον, θα έλεγα, θέμα. Έπρεπε να έχουμε ήδη ολοκληρώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το διάστημα δεν κάναμε τίποτα απολύτως. Είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορεί να προλάβουμε τις διαδικασίες. Απλά θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση, για να μπορούμε στη συνέχεια να αναθέσουμε και τις μελέτες. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, γιατί είναι εξειδικευμένες οι μελέτες, δεν μπορεί να συνταχθούν απ' τον οποιοδήποτε και θα πρέπει να δούμε να κάνουμε πιθανότατα με προγραμματική σύμβαση, την ανάδεση με έναν τρόπο γρήγορο. Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους επιτρόπους, για να διασφαλίσουμε όλες τις εγγυήσεις, ότι θα προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία. Ελπίζουμε ότι θα προλάβουμε. Να πω ένα ευχαριστώ προς την περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο. Για την ένταξη του έργου και ελπίζω σύντομα... Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Δήμαρχε. Να πούμε μόνο ότι φορέας συλλοποίησης θα είναι ο Δήμος Ορδέας. Φορέας συλλοποίησης ο Δήμος Ορδέας. Ομόφωνα, κύριε συνάδελφε. Ναι, κύριε Β. Ναι, προς τον κύριο Πλακεντά. Ναι, προς τον κύριο Πλακεντά. Όχι, ήθελα να το κάνω και πριν το πει ο κύριος Δήμαρχος, απλά με αφορμή αυτό. Επειδή, ας πούμε, τα χρονοδιαγράμματα γενικά, σε όλους τα γνώσεις τα χρονοδιαγράμματα, εννοώ με τον ΑΕΣ Καρδιάς, με την Μονάδα 5 κτλ. Και επειδή είπε ο κύριος Δήμαρχος ότι αργήσαμε κτλ, ότι όμως τόσο καιρό δεν είναι ότι δεν κάναμε τίποτα, που οφείλεται η καθυστέρηση. Είναι μια ερώτηση και η δεύτερη. Αν υπάρχει κάποια ενημέρωση άλλης σε σχέση με τις ώρες της λειτουργίας του ΑΕΣ Καρδιάς, γιατί τώρα εμείς βλέπουμε κάθε μέρα δημοσιεύματα, τώρα δεν ξέρω πόσο έγκυρες είναι οι γνώσεις που έχει αυτός με τα δημοσιεύματα, αν υπάρχει κάποια γνώση, είτε στη Δημοτική, είτε στην Περιφερειακή Αρχή. Κοιτάξτε. Θα σας έλεγα ότι θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κύριο Περιφερειακή για δυο πράγματα, αλλά θέλω να σας πω το εξής. Ανεξαρτήτως το τι θα γίνει με τις παραπάνω ώρες του ΑΕΣ Καρδιάς, που ούτως ή άλλως είπα στην εισήγηση μου ότι αφήνουν ένα κενό το οποίο πρέπει να χαλίψουμε, υπάρχει η αβίλητη ανάγκη να συνδεθεί κάποια στιγμή η πτωλεμαϊδα 5 ως νέα μονάδα και τεχνολογία, με την τηλεθέρμαση. Αυτό ακριβώς το ρόλο υπηρετεί αυτή η συγκεκριμένη μελέτη, η ένταξη καταρχήν του έργου και με τεύτερα προγραμματική που θα ακολουθήσει, προκειμένου να μην χάσουμε τον χρόνο από τη στιγμή που θα λειτουργήσει η πτωλεμαϊδα 5. Τώρα για τη διαδικασία του κενού που απομένει από αυτό, θα μας φύγει ο λόγος ο κ. Περιφεράκης για να μην τον υποκαταστήσουμε. Ναι κ. Περιφεράκη. Τώρα δεν θυμάμαι ακριβώς στο τεχνικό ΔΥΟΥ. Είχε μια διφορούμενη διατύπωση σε σχέση με τη σύνδεση της 5 με τη τηλεθέρμαση του λεμαϊδας. Υπήρχε κάποιο θέμα ότι μπορεί να μην γίνει τέτοια σύνδεση. Όχι. Πώς να ρωτήσει η κ. Ζιμπελιάδου και να απαντήσετε συνολικά. Ναι κ. Ζιμπελιάδου. Η ψυχία είναι αυτή. Γιατί δεν έγινε νωρίτερα αυτό να απαντηθεί. Γιατί όλοι συμφωνούμε ότι είναι κάτι που είναι επίγον και πρέπει να γίνει. Και αν το χρονοδιάγραμμα επιτρέπει να προλάβει. Οι μελέτες. Ναι. Ο κ. Περιφερειάρχης. Ναι. Ναι. Ο κ. Περιφερειάρχης. Λοιπόν, να γίνει ξεκάθαρο προς όλους ότι εμείς διαθέτουμε ένα ποσό προς το Δήμο Εορδέας όσο οφείλουμε και αυτό το μεγάλο έργο που είναι και περιβαλλοντικό και απαντά και στην ενεργειακή φτώχεια της Πτωλεμαϊδας, τη θερμική φτώχεια. Και από εκεί και μετά ο Δήμος θα κινήσει όλες τις διαδικασίες και για τη μελέτη και για την κατασκευή του έργου. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό τον κ. Σταθάκη, παρουσία και του Δημάρχου, συζητήθηκε το θέμα και τις πέντε για τη σύνδεση της τηλεθέρας μας και ότι εμείς προχωρούμε άμεσα σε χρηματοδότηση των μελετών. Ωστόσο, όμως, πρέπει να ζητήσουμε και και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή του έργου, το οποίο, αν δεν κάνω λάδος, κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση, κύριε Δήμαρχο, κοντά στα δέκα εκατομμύρια. Πόσο είναι? Δέκα εκατομμύρια. Δεκατρία κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων. Εκεί, λοιπόν, είναι μια συζήτηση, η οποία θα γίνει και έχει ξεκινήσει με το Υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνει και με τη Δή, διότι ο Δήμος έχει καταπανήσει πόρους για να συνδεθεί με την Καρδιά και τι γίνεται τώρα αυτό το δίκτυο που αχρηστεύεται. Άρα, λοιπόν, έχουμε μια συζήτηση, το πώς θα καλύψουμε τον προοπλογισμό της κατασκευής του έργου. Το δεύτερο πρέπει να γνωρίζετε είναι το εξής. Επειδή τέθηκε το θέμα και για το Αμίντεο και για τον δήμαρχο του Αμίντεο και για τον δήμο Ιορδέας από την Καρδιά που παίρνει από το Λαϊμαϊδα τηλεθέρμηση και από τον μονάδο του Αμίντεο του Αμίντεο και οι δύο πόλεις δεν θα μείνουν από τηλεθέρμηση. Είτε τελειώσουν οι ώρες, είτε δεν εξετλειφούν οι ώρες, είτε πάρουμε παράτηση, είτε δεν πάρουμε παράτηση. Αυτή είναι η δέσμευση από πλευράς του Υπουργείου. Νομίζω, κύριε Δήμαρχε, εκεί καταλήξαμε και, σύμφωνος στο βέβαιο, δεν σημαίνει ότι εμείς επαναπαυώμαστε, έτσι, διότι αν έχουμε την εξάδληση των ουρών θα επιβληθούν ως είναι γνωστό πρόστιμα. Αν αυτές οι μονάδες λειτουργούν. Αλλά γίνεται μια δουλειά, γίνεται όμως μια δουλειά που τεκμηριώνουμε και από πλευράς του Υπουργικού και από εμάς έχει τεκμηριωθεί, το πόσο μεγάλο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μένει στις περιοχές αυτές τις δύο από τη λειτουργία της τηλεθέριμασης, διότι αν πάφσει η τηλεθέριμαση και γύρισαν σε άλλες μορφές κάψεις, έτσι, τότε το περιβάλλον θα είναι περισσότερο επιβαρυμένο από το να λειτουργούν αυτές οι δύο μονάδες βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών πλέον και των δεσμεύσεων από το 16 της κλιματικής αλλαγής, που φαίνονται ότι επιβαρύνουν περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε το περιβάλλον. Άρα λοιπόν, αυτές είναι οι τελευταίες ζητήσεις, πρόσφατες, προθεσμένες, με το αρμόδιο Υπουργείο. Θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ και εγώ στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί για την περιοχή της εορδίας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα λάθη του παρελθόνου και οι σκοπημέτες της, κύριε Δήμαρχε, θα πρέπει να αποτελούν οδηγό, να τα αποφύγουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες και την ποιότητα που προσδίδει το συγκεκριμένο έργο. Είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά την περιοχή, την ανάπτυξη και μάλιστα την αγιφόρο ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η εξοαστική χρέση της τηλεθέρμασης, η οποία θα δώσει θέση σε εργασίας και πνοή σε άλλες δραστηριότητες. Νομίζω ότι πρέπει να στηριχθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο. Θα πρέπει όμως να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και οι δεσμεύσεις και από την άλλη πλευρά. Δεν είναι μόνο ο Δήμος ο οποίος σε μια δεδομένη στιγμή θα πληρώνει τα σπασμένα, αλλά και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνες ως προς τη συνεχή παροχή τηλεθέρμασης, αλλά και όταν συμβεί κάτι να συμμετέχουν στο πρόβλημα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε κύριε Κωτσίδη. Ναι, κύριο Κιωσέ. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάρχη, αλλά είδα ότι έφυγε. Δεν πειράζει, εντάξει. Πώς μπορεί να τον απαντήσεις... Γιατί άκουσα που είπε ότι θα έχουν τηλεθέρμαση και η πτωλεμαίδα και το αμύντιο από το να είσαμε και ο Φιλώτα, λέγοντας ότι και οι ώρες να τελειώσουν, γιατί τελευταία πολλά δημοσιεύματα είδαν το φως. Και βέβαια θα μου πείτε, όπως προελέχθηκε προς την κυρία Ζιμπηλιάδου, δίνουμε βάση στα δημοσιεύματα. Τα δημοσιεύματα, όταν έχουν και γνώμεις, θέσεις και απόψεις καυθύλιν αρμοδίων, έχουν μια βαρύτητα, νομίζω. Μάλιστα, προχθές στην Κυριακή Καθημερινή, είχε πρωτοσέλιδος στο οικονομικό της Φύλλο για τη λειτουργία του ΑΕΣ για τη τηλεθέρμαση πτωλεμαίδος και Φιλώτα, να το πω εν συντομία. Και μάλιστα αν έλεγε ότι ναι μεν μπορεί να εξαντλούν 2 ώρες, 2 φορές ζητήσαμε παράταση, δεν δόθηκε, αλλά κι αν δεν δοθεί την τρίτη, το επεσήμανε και αυτό ότι θα λειτουργήσουν με εντολή πέραν των ονορών, αλλά αν προσφύγει κάποιος στον Ισαγγελέα ή κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία ή εταιρεία με το αέριο κλπ, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το ότι λειτουργεί η μονάδα. Είναι διατεθειμένος ο διευθυντής του ΑΕΙ Σαμιντίου Φιλώτα να τη λειτουργήσει και να καθίσει ο ίδιος στο σκαμνί, διότι καλά τα λέμε εμείς εδώ, αλλά επιτρέψτε μου, ήθελα να ρωτήσω θα είναι έτσι ή τα λέμε γιατί τα λέει ο Υπουργός. Ο Υπουργός εκεί που τα λέει δεν έχει τηλεθέρμαση και ούτε κρυώνει στην Αθήνα ο Υπουργός. Γιατί και προς Θεό δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο. Όλοι οι Υπουργοί περάσανε, γελάει ο κύριος Πλακεντάς και όλοι υποσχέθηκαν, όχι το γελάτε και έχετε δίκιο. Όλοι υποσχέθηκαν μειωμένο πετρέλαιο γιατί η Φλόρινα υποφέρει το χειμώνα, αλλά δεν είδα κανένα να μας μειώνει το πετρέλαιο. Όλοι το κατανοούν, όλοι θα το κάνουν και κανένας δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Ευχαριστούμε κύριε Κιωσέ. Ο κύριος Πλακεντάς. Δεν γεράσα κύριε Κιωσέ και με παρεξηγήσατε μάλλον. Όχι, χωρίς να θέλω να επουκαταστήσω τον κύριο Περιφερειάρχη. Ο κύριος Περιφαίκης δεν αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα. Είπε ότι στη συνάντηση την οποία κάναμε με τον κύριο Σταθάκη και ήτανε παρόντες τόσο ο δήμαρχος Εορδέας όσο και ο δήμαρχος Αμιντέου, μας διαβεβαίωσε ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει η παράταση των ορών, οι δύο πόλεις δεν θα μείνουν από τη λεθέρ μας. Τώρα πώς θα γίνει αυτό, θα υπάρχει τρόπο σοφανός να γίνει έτσι. Ο κύριος Περιφαίκης. Α, έχει έρθει ο κύριος Περιφαίκης. Είναι πάντα εύλογα τα ερωτήματα που τίθετε, αλλά θα πρέπει στις συνεδρίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, η μορφή των ερωτημάτων που θέτουμε να εμπεριάχουν και μια βάση και νομιμότητα. Δεν προκύπτει από πουθενά, και να μην δημιουργούμε παραπληροφόρηση, ότι αν περάσουν οι ώρες και συνεχίσει η λειτουργία των μονάδων, ότι μπορεί κάποιος ιδιώτης να στραφεί έναντι της ΔΕΙ, η καινοτική οδηγία είναι συγκεκριμένη. Ότι σε επίρευση που περάσουμε τις ώρες και λειτουργήσουμε τις μονάδες, πληρώνεις πρόστιμα. Αυτό είναι. Την αστραφή, κύριε Περιφερέαρθα. Τι να κάνει ο ιδιώτης. Μια ιδιωτική εταιρεία ή εταιρεία αερίου θέρμασις. Όχι βέβαια, όχι. Δεν επηρεάζει τον αθέμητο ανταγωνισμό και από τη στιγμή που έχει απαντηθεί και το ζήτημα. Όταν θα στραφεί, θα στραφεί κατά της απρόσωπης ΔΕΙ ή της συγκεκριμένου διευθυντού του ΑΕΙ ΣΑΜΙΝΤΑ ΟΦΙΛΩΤΑ. Όχι. Την ευθύνη φέρει η επιχείρηση και η πολιτεία. Εκεί λοιπόν, αν η πολιτεία και πει ότι εγώ επιδοτώ αυτό το πράγμα, το πρόστιμο που θα επιβληθεί, σαν πολιτεία για να λειτουργήσει τη λεθέρμασι, αυτό θα γίνει. Αν μου επιτρέπετε να συμπηρώσω σε αυτά που είπε ο κύριος και ο ΣΕΣ. Το πρόβλημα και η ανισχία που υπάρχει και η παρέμβαση ιδιωτών, δεν το λέει τυχαία, αλλά επειδή οι μονάδες αυτές όπως γνωρίζουμε όλοι μας είναι αποσβεσμένες, είναι η οριακή τιμή συστήματος. Επομένως αυτό το θέμα πραγματικά μπορεί να γεννήσει πρώτα γιατί όλοι έχουν συμφέρον. Ο ΑΕΣ ΑΜΙΝΤΕΟΥ έχει δυο μήνες που δουλεύει για να εξαντλήσει τις ώρες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο να μην έχουμε θέρμαση. Σας ερωτώ βέβαια, το ερωτώ με συγχωρείτε, δεν είναι στο αρμόδιος άμα απαντήσετε, αλλά αυτό το ζούμε. Αύγουστο και Σεπτέμβριο δούλευε ο ΑΕΣ ΑΜΙΝΤΕΟΥ για ποιον λόγο? Γιατί είχε το χαμηλό κόστος παραγωγής, για να πουλάει χαμηλότερα ιδέοι. Άρα οι ιδέοι εκ των πραγμάτων υπράξεις της είναι ανακόλλουδες και αναξιόπιστες σε αυτά που λέει για τον εκπροσώπον της με αυτά που κάνει στις τοπικές κοινωνίες. Δεν ήθελα να πλατιάσουμε τη συζήτηση. Έχω την αίσθηση ότι από τον συλλογισμό που κάνετε δεν προκύπτει αυτό που οτιελικώς καταλήγεται, δηλαδή ότι θα έχουμε αυτές τις επιβαρίσεις ή τις προσφυγές των ιδιωτών. Παρατά αυτό όμως, σας λέω ότι αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις και αν υπάρξει παράταση των ωρών λειτουργίας αυτών των μονάδων, θα είναι καθαρά και μόνο στο κομμάτι της θερμικής ενέργειας. Αν υσυχείτε με λιγάτο, γιατί δεν θα ανησυχείτε. Πάντα πρέπει να ανησυχούμε, κύριε Βόσδου. Και γι' αυτό κι αγωνιζόμαστε, αλλιώς θα είμαστε ανακίνητοι. Δεν θα κάναμε τίποτα. Για όλα τα θέματα ανησυχών, θέματα τα οποία δεν ορίζουμε εμείς... Αφήστε λίγο να σας πω. Θέματα τα οποία δεν τα ορίζουμε εμείς... Ακούστε κύριε Βόσδου. Θέματα τα οποία δεν τα ορίζουμε εμείς, πάντα ανησυχούμε. Κύριε Βόσδου, σας παρακαλώ. Έκανα μια εισαγωγική τοποθέτηση, μάλλον δεν την προσέξα. Και τώρα, για το συγκεκριμένο θέμα, αν ησυχείτε. Πάντα ανησυχούμε. Όχι μόνο σήμερα, και χθες, και πάντα. Ό,τι δεν είναι στην απολύτου αρμοδιότητά μας και στη δικιά μας την απόφαση, πάντα θα ανησυχούμε. Αλλά δεν μένουμε ακίνητοι, πάντα κινούμαστε, πάντα διεκδικούμε και νομίζω αποτέλεσμα επιφέρουμε. Ναι, κύριε Κωτσίδια. Ζητώ συγγνώμη για τη δευτερολογία. Ευχαριστώ για την κατεξέραση αυτή απόδοχη. Θέλω να πω το εξής, ότι ο προβληματισμός της Ιταλίας για μη ζήτηση του αερίου του ΤΑΠ πρέπει να μας βάλει σε προβληματισμούς για να παρακολουθούμε το θέμα, ώστε να αξιοποιήσουμε μελλοντικές ευκαιρίες για εμάς. Γιατί στην πρώτη περίοδο 2030 τα 10 εκατομμύρια κυβικά, κάπου τόσο είναι η διέλεψη του αερίου, είχαν ως μεγαλύτερο αποδέκτη την Ιταλία. Αν τελικά δεν απορροφήσει αέριο η Ιταλία, θα ζητά αποστολές του αερίου πελάτες. Και νομίζω ότι αφού περνάει από τη χώρα μας και με την εξασφάλιση θέσεων αναμονής, θα μπορούσαμε ίσως θέματα παρόμοια να λυθούνε με ευκολότερο τρόπο. Ωραία. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, γιατί ξεφύγαμε λίγο, πλατιάσαμε, ομόφωνα. Πάμε στο 14ο θέμα, Τροποποίηση Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών ΠΟΡΟΝΚΑΠ 2018, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Κύριε Αδαμόπουλε. Περάσαμε μερικά έργα στον Σπίνα και στον ΚΑΠ, παρακαλώ για την έγκριση. Ευχαριστώ. Ναι, κυρία Ζημελιάδου. Επειδή πλησιάζουμε και στο επόμενο θέμα, που είναι ο προγραμματισμός έργων της ΠΕ Καστοριάς για το 2018, τα έργα αυτά που προτείνουν αντιπεριφεριάξεις υπάρχουν μέσα στα έργα του 2018. Ναι, κυρία Δαμόπουλε. Εννοείται για το επισιακό σχέδι. Ορισμένα από αυτά υπάρχουν. Ορισμένα είναι τελευταία αιτήματα των δήμων που ζητάνε μια βοήθεια. Ποιο υπάρχει? Μπορείτε να πείτε ποιο υπάρχει? Επειδή δεν εντόπισα κάτι. Νομίζω ότι είναι τα πεζοδρόμια εκεί των κοινόχητων χώρων των δήμων της Καστοριάς. Ήταν η κροταφία του Νεστορίου, αν θυμάμαι καλά, είχαμε εντάξει. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά τώρα. Υπάρχει άλλη ερώτηση? Ναι. Κύριε Σαβόπουλε, θέλετε το λόγο? Η συντήρηση πεζοδρομίων είναι 70.000, η ΛΕΠΚΙ 64. Είναι στο Παλιό Νοσοκομείο μια διαμόρφωση 17.000 και 9.000 είναι στο Μορματικό Κέντρο της Πενταβρύσσας. Αυτό είναι και το δήμο Καστοριάς. Θα έχεις την εισήγησή της κυρία Τσίβους, το πρώτο δισελό. Ωραία. Για το δήμο Νεστορίου έχει 25.020 για νεκροταφία και για κάποια ετοιμόροφα. Στο Νοσοκομείο Καστοριάς έχετε μια εγκατάσταση εγχαιτρικής κυρίας 15.000 και 55.000 δέκτες, τηλεοράσεις 11.000 και 25.000. Αυτά θα γίνουν με προγραμματική συμβάση κάποια έργα. Όλα? Όλα με προγραμματική, κύριε Δαμόπουλε. Ναι, ναι, ναι. Υπάρχει εκτός από την εισήγηση της κυρίας Τσίβου που τα αναφέρει αναλυτικά. Ωραία. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, τοποθέτηση. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Εγώ δεν ρώτησα ποια είναι τα έργα, τα είδα τα έργα. Αυτό απάντησε ο κύριος Σαββόπουλος. Εγώ ρώτησα αν αυτά τα έργα είναι μέσα. Αυτό είπες, Δημήτρη. Ποια είναι τα έργα. Αν είναι στο επιχειρησιακό, ρωτάκι. Εγώ ρώτησα να είναι στο επιχειρησιακό. Ε, αυτό ρωτάω. Δεν είπα ποια είναι τα έργα, τα έργα τα είδα. Έχω την εντύπωση ότι ένα, δυο πρέπει να υπάρχουν. Πάτος, αυτό ακριβώς είναι. Επειδή είδα και δεν τα είδα μέσα, λέω ότι υπάρχει ένα θέμα, θα το συζητήσουμε μετά. Ωραία. Τι να συζητήσουμε μετά, δυο λεπτά τώρα. Τι εννοείτε δηλαδή, ότι έχει φέρει εκτάκτως κάποια έργα που προκύπτουν γιατί είναι μεταβαλόμενη στις συνθήκες και θα πρέπει να τα έχουμε προϋπολογήσει εμείς, να τα έχουμε προγραμματίσει. Τι προσπαθείτε. Έχετε καταλάβει τι είναι αυτό που έρχεται στο επιχειρησιακό, κύριε Περιφερειάρχη. Λοιπόν, στο επιχειρησιακό που συζητάμε και είναι Σεπτέμβριος, μέσα χρονιάς δηλαδή, έρχεται μια λίστα έργων του 2018. Δεν μπορεί να μείνουν μέσα τα έργα που λέει τώρα ο Προηγούμενος. Δεν μιλάμε για ένα δύο έργα, μιλάμε για ένα σύνολο έργων. Αυτό. Δεν είναι όλα έκτακτα, με συγχωρείτε. Αυτά είναι τελευταία. Είναι τα τελευταία προσπάθωση. Ναι, αλλά δεν τα είχε στον προγραμματισμό του. Αυτό λέω. Και δεν είναι έκτακτα. Προφανώς. Άρα, έχουμε ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό για τα έργα του 2018 που δεν τα έχει μέσα. Και ερχόμαστε και κάνουμε έργα που δεν είναι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και όχι αυτά που έχουμε μέσα. Αυτό λέω. Αν αυτό το βρίσκεται πολύ φυσιολογικό, τι να πω. Όταν οι συνθήκες είναι μεταβαλώμενες και προκύπτουν ανάγκες επιπρόσθετες, οι οποίες δεν καλύπτονται, βεβαίως και θα αναμορφώνονται. Δεν αποτελούν τέτοια έργα. Κανένα σχέδιο δεν είναι στατικό, είναι συνεχές, κινητικό και μεταβαλώμενο. Δεν αποτελούν τέτοιου είδους έργα. Ωραία. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Και πάμε στο δέκατο, πέμπτο θέμα. Εγκρίση επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 β-μέρος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Θα δώσουμε το λόγο στους αγορητές, στον κύριο Θεοδωρόπουλο και στην κυρία Λακίτα για 45 λεπτά, να ακολουθήσουν τοποθετήσεις και αμέσως μετά η ψήφιση και η έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος. Θέλετε να χαμηλώσουμε τα φώτα. Ναι, κυρία Τζιμπελιάδου. Στη δουλειά που έχουν κάνει συνάδελφοι, που είναι πραγματικά υπηρεσιακή παράγωτη, που είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική και είχε πολύ κόπο για να γίνουν αυτές οι 500 σελίδες. Εμείς είμαστε ένα όργανο πολιτικό. Είναι δυνατόν τώρα να ακούμε ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για το 2015. Αν είναι να παρουσιαστεί μόνο το τι θα γίνει το 2018 και το 2019, να το συζητήσουμε. Για να ακούσουμε τώρα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του 2015-2019, που με βάση την υπουργική απόφαση έπρεπε να είχε τελειώσει το πρώτο ενιάμινο της περιφερειακής αρχής, είναι οξύμορο. Δηλαδή, εμείς να ακούσουμε τα έργα που θα κάνουμε εμείς ως περιφερειακή αρχή το 2019, έχει νόημα, αλλά θα τα κάνουν άλλοι. Το 2018 είναι Σεπτέμβριος. Αν ακούσουμε για ένα εξάμινο έργα, να τα ακούσουμε. Γιατί ούτε καν το 2018 ισχύει. Μα γελάει ο περιφερειάς, αλλά έτσι είναι. Αυτός ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έχει νόημα, όταν γίνεται στην αρχή μιας περιφερειακής στιτίας. Νομίζω, κυρία Ζεμπλιάδο, ότι αυτό μπορείτε να το πείτε στη τοποθέτησή σας. Είναι θέμα τοποθέτησης. Είναι θέμα τοποθέτησης, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θα παρακολουθήσουμε ένα επιχειρησιακό 2019. Υπάρχει ισήγηση. Νομίζω ότι έχει νόημα. Ναι, κύριε. Ένα στο μικρόφωνο. Μίληστε, μίληστε, δεν υπάρχει. Ελάτε, ελάτε, ελάτε. Απ' την αρχή. Κύριε Πιτσέλη, να ακούσουμε λίγο το διευθυντή προγραμματισμό του κύριε Πιτσέλη. Προφανώς και έγινε ένα επιχειρησιακό, το οποίο καθυστέρησαμε. Ανοιχτό το έχω, ίσως πιο κοντά. Προφανώς έγινε ένα επιχειρησιακό, το οποίο καθυστέρησαμε. Μια που μιλάμε γι' αυτό το πράγμα... Πιτσέλη, δεν είναι υπηρεσιακό το θέμα, συγγνώμη. Δεν αναφέρθηκα στην υπηρεσία, η οποία κάνει μια αξιόλογη δουλειά. Μιλάω για το πολιτικό σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής και δεν έχει να κάνει με τίποτε με όλη αυτή τη δουλειά. Φήστε λίγο να ολοκληρώσει ο κύριος Πιτσέλης. Ναι, κύριε Πιτσέλη. Θέλω να πω πληροφοριακά ότι από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδος, να βάλω λίγο τα γελά. Πέντε έχουν ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο, το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Μια περιφέρεια το 2015 η Θεσσαλία, μια περιφέρεια το 2016 η Ύπειρος, τρεις περιφέρειες το 2017, Βόρειο, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Αλλάδα. Δύο περιφέρειες δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με επιχειρησιακό, οι οποίες είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Πέντε μόνο έχουν κάνει το στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο αν θυμάμαι καλά έχουμε δύο χρόνια, το οποίο έχουμε κάνει. Είναι δηλαδή η Κεντρική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική, τα Ιόνια Νησιά και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Ως προς αυτό που αναφέρεται, κυρία Ζεμπελιάδο, εμείς κάναμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα. Βέβαια, όταν μιλάμε για επιχειρησιακό πρόγραμμα, πρέπει να μιλάμε, τουλάχιστον για τη Δυτική Μακεδονία, για επιχειρησιακό πρόγραμμα και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Όπως είχαμε αναφερθεί... Όχι. Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Ολοκληρώστε, κύριε Πιτσέλη, για να κάνει την εισήγηση ο κ. Περιφεριάργης και μετά να κάνουν οι αγορητές. Δεν νομίζω ότι μπορώ εύκολα να απαντήσω, διότι πάντως, είχα, βέβαια, έχω σκοπό να σας αναφέρω μέσα για την καθυστέρηση. Αν θέλετε να σας εξηγήσω πού οφείλεται η καθυστέρηση, αλλά δεν νομίζω ότι... Δεν είναι να του παρακολουθώ, κύριε Πιτσέλη. Κύριε Περιφεριάρχα. Ήθελα λίγο να παρακαλέσω να πω μια εισήγηση. Έχουμε βετυγραφεί η εισήγηση του περιφράκτου. Να πούμε και εμείς, ως επικεφαλής δυο λόγια και μετά να γίνει η παρουσίαση. Εισήγηση, κύριε Περιφεριάρχα. Εισήγηση από τον Περιφεριάρχη. Ωραία. Να ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε. Το στίγμα το έδεισε ο κύριος Πιτσέλης, αλλά δεν είναι εκεί τόσο το τι κάνουν οι άλλοι, αλλά είναι ουσέ το τι κάνουμε εμείς. Και θυμίζω ότι από την πρώτη μέρα, που αναλάβαμε και καθίσαμε σε αυτό εδώ τα έδρανα, βέβαια σε άλλο κτίρο, μετά έρθαμε εδώ, είχαμε πει ότι εμείς θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στη δημόσια διοίκηση. Και αυτό για εμάς είναι πρόκριμα. Πρέπει η διοίκηση να έχει συνέχεια, είτε να αλλάσσονται οι κυβερνήσεις, είτε να αλλάσσονται οι Περιφερειακές Αρχές, είτε οι Δημοτικές Αρχές. Και δώσαμε προτεραιότητα της ολοκλήρωσης ενός προγραμματισμού που παραλάβαμε, έτσι ώστε να υπάρξει η εξέλιξη και η ολοκλήρωση των έργων και ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε να βάζουμε το δικό μας στίγμα, τις δικές μας πινελές, χτίζοντας πολιτικές από κάτω προς τα πάνω. Θα μπορούσα να αναφέρω 100 θέματα, τα οποία υλοποιήσαμε, χωρίς να υπήρχαν σε κανένα επιχειρησιακό και σε καμία προηγούμενο σχεδιασμό. Ωστόσο, όμως, είπαμε με τις υπηρεσίες μας τις οποίες εμπεσταυόμαστε απολύτως και σε συνεχή διαβούλευση και με τις κοινωνίες και τους αυτοδιοικητικούς και όλους τους εταίρους μας, επιστημονικούς, κοινωνικούς και τα λοιπά, οι ίδιες υπηρεσίες μας, διαθέτοντας και την τεχνογνωσία και παρακολουθώντας και ξέροντας τα θέματα, να προχωρήσουν στην υλοποίηση πρωτίστως του στρατηγικού σχεδιασμού που εγκρίθηκε το 2016 και αμέσως μετά του επιχειρησιακού σχεδίου, που είναι το δεύτερο μέρος. Αυτά έτσι για την ιστορία. Τι πετύχαμε με αυτό? Πρώτον, έχουμε ένα επιχειρησιακό, το οποίο δεν το φτιάξανε κάποιοι άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς, το φτιάξανε οι δικοί μας άνθρωποι που ζουν μαζί μας, βιώνουν τα ίδια προβλήματα και με εγκύτητα στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική δίκηση θα απολογούνται για αυτό το επιχειρησιακό. Και ταυτόχρονος, να πετύχουν και ένα δημοσιονομικό όφελος που ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αν μας εγκαλείται για αυτό, απολογούμε στο όσο θέλετε. Πάω στην εισήγηση, κύριε Πρόεδρε. Το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα αποτελεί ένα πολιτεμιακό εργαλείο περιφερειακής και οργανωτικής λειτουρικής ανάπτυξης, καθώς αφορά τόσο στις αναπτυξιακές υποδομές και επενδύσεις, όσο και στη βελτίωση της λειτουργίας της περιφέρειας και των ομικών της προσώπων. Όπως είπα και πριν είναι προϊόν συλλογικής εργασίας, όλων των δομών αποτελεί το βασικό πλαίσιο κατεύθυνσης, προσδιορισμού αλλά και συντονισμού των ενεργιών, όλων των οργανών της διοίκησης και των υπηρεσιών για την υλοποίηση των στόχων του. Παράλληλα, φιλοδεξούμε μέσα από το επιχειρησιακό να αποτελέσει και τη βάση για τη διαβούλευση και το δημοκρατικό προγραμματισμό, αλλά και για την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς του ιδιωτικού, δημοσίου και κοινωνικού τομέα σε τοπικό, διαπεριφερειακό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, προωθώντας την αξία της συναντήληψης και την δυναμική της κοινής στόχευσης. Το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη που συντάσσονται και εγκρίνονται σε δύο φάσεις. Στο πρώτο μέρος, που είπα και πριν, ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος την έγκριση του, θυμίζω, ήταν 27 Γενάρη του 2016 με απόφαση του Περιφερειακού Συγβουλίου και το δεύτερο μέρος, που είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, όπου έχουμε και την οριστικοποίηση του στρατηγικού με την προσθήκη μέτρων και στόχων, που προτάθηκαν, όπως είπα και πριν, μέσα από μια συνεχή διαβούλευση. Ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει πολιετές πρόγραμμα δράσεων, οικονομικό προγραμματισμό και δίκτες παρακολούθησης. Αυτό είναι το σημαντικό. Επαναλαμβάνω, δράσεις, οικονομικό προγραμματισμό και δίκτες παρακολούθησης. Όπου αυτοί οι δίκτες, με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο είπα θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία και θα είναι σε ειδικό μπάνερ στη σελίδα της περιφέρειας, θα μπορεί ο καθή σε καθημερινή βάση να παρακολουθεί και να ελέγχει και την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση. Το σχέδιό μας επιχειρεί να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής μας, με πραγματικούς και όχι θεωρητικούς όρους. Οι δράσεις και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν υπήρχαν τουρμονωσήματα την ανάγκη να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, οι δείκτες, δηλαδή, της απορροφητικότητας, αλλά πρωτίστως τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της περιφερειάς μας. Ο επιχειρησιακός πραγματισμός καλείται να ανταποκριθεί όχι μόνο στις σημερινές, αλλά να προβλέψει από τώρα και τις μελλοντικές ανάγκες. Και αυτό το πετυχαίνει προβλέποντας δράσεις που εναρμονίζονται με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις, που απαντούν στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για την περιοχή. Αν είχαμε το επιχειρησιακό το 2015, για να φαίνεται, δεν θα είχαμε την κλιματική αλλαγή του 2016 του Παρισιού, τις οδηγίες και τις σκληρές αποφάσεις ανάτες της περιοχής και ανάτες του λιγνίτη, της ερήκνωσης του εισοδήματος και του παραγωγικού μοντέλου, ενός νέου δεδομένου που προκύπτει για το Ταμείο Μετάβασης, για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να προσδιορίσουμε και αυτό τώρα πλέον περιγράφεται. Οι προτεινόμενες δράσεις επιλέθηκαν με βάση την ουσιαστική προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας και την ευθυγράμιση με τις στρατηγικές και επιχειρησιακές προτεραιότητες που έχουμε. Οι δράσεις συμβάλωσαν στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, που θα ενισχύσει το γεωπολιτικό, οικονομικό ρόλο της περιφέρειας στο μέλλον, μέσα από κατάλληλες συνέργειες και εξάλληψη των ανισοτήτων. Αυτόχρονα, ελείφθησαν υπόψη οι χρονικοί και οικονομικοί περιορισμοί. Οι δράσεις επιλέθηκαν, αφένως, με βάση των ορίζοντα ειλοποίησης και αφετέρων με βάση την αρχαία αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, με όρους συναντήληψης περιφερειακής συνείδησης, προοδώντας έτσι την ισόρροπη συμμετοχή και απόδοση σε οικονομικό κοινωνικό επίπεδο και των τεσσάρων περιφερειακών ενωτήτων. Οι σημερινές δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες επιτάσσουν στοχευμένες αναπτυξιακές παρεβάσεις ενώ στο επιβλημένο από το δημοσιονομικό σύστημα διαχειριστικού πλαισίου εφαρμογής πολιτικών και δράσεων, που προεχθούν τη συνέργεια, τη συμπληρωματικότητα σε εθνικό, περιθυριακό και τοπικό επίπεδο. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ολοκληρώθηκε στη βάση ενός ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα χρηματοδοτικά και κοινωνικά δεδομένα. Θυμίζω, υπήρξαν επιχειρησιακά και προτάσεις στο παρελθόν, που μιλούσαν για ένα δις έργα, δύο δις έργα, όταν υπόρριξα, έραμε, δεν είναι ούτε 400 εκατομμύρια ευρώ. Μα αποτέλεσμα, να λέμε για να λέμε, να δημιουργούμε προσδοκίες για να δημιουργούμε προσδοκίες, να έχουμε μια κοινωνία να φαντάζεται και εκ το αποτελέσματος να απογοητεύεται. Σε αυτό το επιχειρησιακό υπάρχει μόνο ρεαλισμός. Άρα λοιπόν, αποτελένει ένα αξιόπιστο εργαλείο παρακολούθησης της αναπτυξιακής και λειτουργικής πορείας της περιφέρειας, που μπορεί με τη σειρά της να συνησφέρει σε κεντρικό επίπεδο στη χάραξη εθνικής πολιτικής σε μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω. Και αυτό το δείξαμε και με τα αναπτυξιακά συνέδρια, όπου και εκεί πρήξαν σημαντικά ευρήματα που μας δεσμεύουν όλους και προτίστως την κυβέρνηση. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συνεπικορείται από την πραγματοποίηση θεσμικών παρεμβάσεων και τη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών για τη συνολική βελτίωση του παραγωγικού περιβάλλοντος της περιφέρειας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Και εδώ πάνω εργαστήκαμε και νομοθετικά με διάφορες παρεμβάσεις που κάναμε στην Βουλή και είναι νόμος του κράτους, θυμίζω παράδειγμα τους επικουρικούς γιατρούς, το πώς δημιουργήσαμε μια κρίσιμη μάζα γιατρών όπου κοντά σε αυτούς ήρθαν και οι μόνιμοι γιατροί. Άρα, λοιπόν, δεν μένουμε σε ένα σχεδιασμό, σε ένα κλειστό γράμμα, σε ένα κλειστό στρατηγικό σχεδιασμό μόνο για να υπάρχουμε. Η κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος περιφέρειας δεν ανταμιτωπίστηκε ως μια γραφειοκρατική διαδικασία προς υποχρεωτική διεκπερέωση. Η εκπονισή του έγινε εσωτερικά από τα στελέχια, επαναλαμβάνω, της διέφυσης αναπτυξιακού προγραμματισμού και με την εμπλοκή μόνον στελεχιακού δυναμικού της περιφέρειας μας εν συνόλο. Με τον τρόπο αυτό προσδίδεται ουσιαστική προσθεμένη αξία στο έργο των υπηρεσιών, μεταφέρεται τεχνογνωσία μεταξύ των υπαλλήλων και βέβαια διασφαλίζεται η θεσμική μνήμη του φορέα. Εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε. Αυτά μένουν, αλλά παίζει ρόλο ποιος τα γράφει. Για να έχει μνήμη και να τα υλοποιεί και η εκάστοτη πολιτική ηγεσία έχοντας την ίδια αυτή ομάδα, αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, που το ενεγράψαν, παίρνοντας κατευθύσεις και ευρήματα όπως περιέγραψα πριν, να είναι πρωτίστως οι ίδιοι, απολογούμενοι στους εαυτούς τους και να έχουν ένα στήχημα με τον εαυτό τους και μετά με την πολιτική ηγεσία. Για πρώτη φορά, αντιμετωπίζεται ολιστικά η διαδικασία αυτή με σκοπό να καθιερωθεί στην περιφέρειά μας ένας μόνιμος μηχανισμός προγραμματισμού, στον οποίο θα συμμετέχει ενεργά με καθορισμένο ρόλο το σύνολο του περισσιακού και πολιτικού δυναμικού, χωρίς μάλιστα την παραμικρή οικονομική επιβάριση. Η περιφερειακή αρχή με την αξιέπαινη εργασία της διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού προχώρησε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης, της διαδικασίας διαχείρισης του προγράμματος του επιχειρησιακού μέσο, καθορισμού της διαδικασίας διαχείρισης των δράσεων του προγράμματος, ολιστικής προσέγγισης στο νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας της περιφέρειας και κυρίως μέσω της λειτουργίας, όπως είπα και πριν, το ολοκληρωμένο πληροφοριακού συστήματος, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από τη διεύθυνση προγραμματισμού. Για πρώτη φορά καθίσετε εφικτοί η συστηματική παρακολούδηση των διδικασιών σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης του πληροφοριακού προγράμματος, καθώς είναι δυνατή η άμεση και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την πορεία των δράσεων και των δεικτών επίδοσης, προκειμένου το ολοκληρωμένο σύστημα αυτό το πληροφοριακό να είναι λειτουργικό, υπήρξε συνεργασία μες τελέχη των υπηρεσιών της περιφέρειας, ώστε να ληφθούν υπόψεις εξειδικευμένες ανάγκες κατά την ανάπτυξη του συστήματος, εκπονήθηκε χειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες κρίσης που θα αποτελέσει τον οδηγό αναφοράς για την εκπαίδευση των Χριστών. Και είναι αυτό εδώ κύριε Πρόεδρε, το οποίο θα εισηγηθώ και την έγκρισή του. Επόμενο στίχημα αποτελεί επέκταση του ως άνω μηχανισμού στην υποστήριξη δράσεων ανοιχτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης. Οι αρχές της ανοιχτής διακυβέρνησης με διαφάνεια διαβούλευση, συμπαραγωγή πρέπει να αποτελέσουν σήμερα το θεμέλαιο κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας. Επιδίωξή μας είναι η ανοιχτή πληροφόρηση και η λογοδοσία, ώστε να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και ενεργό συμμετοχή τους στη συμπαραγωγή της αναπτυξιακής πολιτικής, τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και κατά την υλοποίησή της, ώστε οι πολιτικές να είναι ευέλικτες και να αναπροσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες, να δίδονται οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Κατόπιν όλων αυτών, κύριε Πρόεδρε, και με τις εξηγήσεις, διευκρινήσεις που θα δοθούν και από τους υπηρεσιακούς μας, που θέλω πραγματικά να τους συγχαρώ. Πραγματικά, σας αξίζουν συγχαρητήρια. Είναι αυτό που λέω, ότι ό,τι πετυχαίνουμε, το πετυχαίνουμε με τους δικούς μας ανθρώπους, με εσάς, με αυτό το περιφερειακό συμβούλιο, με όλους τους εταίρους μας. Άρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, με τη συνέχιση που θα υπάρχει από τους υπηρεσιακούς μας, για να μην επανέρχομαι, εισηγούμε την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος, την προέγκριση του εττήσου προγράμματος Δράση 19, προκειμένου να εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις, τον ανωτέρο 1 και 2 σχετικό μου, που είναι η έγκριση του επιχειρησιακού και ο στρατηγικός σχεδιασμός, την έγκριση του εχειρηδίου χρήσης εφαρμογής του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, την παρακολούθησης και διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος και θέσεις του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος η λειτουργία, την έγκριση της έκκρισης διαδικασίων κατάρτισης επιχειρησιακού προγράμματος, προκειμένου να υποβληθεί στην αποκεντρωμένη δίκηση υπήρου δυτικής Μακεδονίας για τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, είναι το εχειρηδίο χρήσης εφαρμογής και αυτό εδώ είναι το ολοκληρωμένο τη χρυσιακό μας σχέδιο που επαναλαμβάνω έγινε από δικούς μας ανθρώπους, πετυχαίνοντας δημοσιονομικός όφελος και εξοικονομώντας πόρους πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά περισσότερο η αξία του είναι αυτό που είπα, θα υπάρχει εδώ η παραγωγή της γνώσης και η μνήμη. Εμείς ερχόμαστε και παραρχόμαστε. Εσείς είστε εδώ και αυτοί που θα έρθουνε να κληρονομήσετε την τεχνογνωσία σας για να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση, συνεχώς άγχος και συνεχές στίχημα όλων με τους εαυτούς μας και με τον τρόπο που διοικούμε και λειτουργούμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη. Ναι, κύριε Πιτσέλη, τι θέλετε. Να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, Γιώργο, και μετά να του... Λοιπόν, πέντε λεπτά ο καθένας, αλλά αυστηρά, κύριε Δακή, γιατί μετά θα πανελθούμε πάλι. Ωραία. Θα σας παρακαλώ λίγο αυστηρά στον χρόνο μόνο, γιατί θα ακολουθήσουν οι συγκίσεις από τους Περισαγούς παράγοντες. Ωραία. Ναι, κύριε Δακή. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, με πολλή προσοχή παρακολούθησα αυτά που μας είπε ο κύριος Περιφερειάρχης. Θέλω να ενημερώσω, αν τυχόν κάποιοι διαλανθάνουν, ότι επί της ουσίας, αλλά και επί των τύπων, και όταν λέω επί των τύπων αναφέρομαι σε συγκεκριμένο φύλο, εφημερίδα, στους κυβερνήσεις, που είναι δεσμευτικό όσον αφορά τις διαδικασίες, το βασικό στοιχείο ενός στρατηγικού και εν προκειμένου επιχειρησιακού προγράμματος είναι η διατύπωση της μελλοντικής επιθυμητής κατάστασης περιφέρειας. Δηλαδή, το όραμα, οι ευαισθησίες, ο σχεδιασμός, η πολιτική βούληση. Αυτό είναι στοιχείο το οποίο μέσα στις δημοκρατικές κοινωνίες όπως είναι οι δικοί μας, μέσα από την καθολική ψηφοφορία την εκλογική εντέλεται όποια παράταξη κερδίσει την πλειοψηφία των πολιτών να το καταθέσει για να μπορέσει να γίνει πράξη. Αυτό το χαρακτηριστικό ως κυρίαρχο της δημοκρατικής λειτουργίας, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί προνόμιο δικαίωμα ή υποχρέωση των υπηρεσιακών παραγόντων. Άρα, το που θέλουμε να πάμε την Περιφέρεια Ευητικής Μακεδονίας, ποια είναι τα μεγάλα θέματα, τα διακυβεύματα και ποια είναι τα όνειρά μας για να την κάνουμε, επί της ουσίας, μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι προέβλεπε και το 2011, έτσι προέβλεπε και το 2014 ο νομοθέτης, με συγκεκριμένες νομοθετικές τρεθμίσεις που είναι αποτυπωμένες σε φύλλα Εφημερίδας Κυβερνήσεων, ανατίθεται στον Περιφερειάρχη και στην Περιφερειακή Αρχή. Εδώ λοιπόν έχουμε το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, ότι έρχεται σήμερα στην εκπνοή της Περιφερειακής Μακεδονίας, ότι έρχεται σήμερα στην εκπνοή της Περιφερειακής Θητίας, ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο μας λέει, το τι έπρεπε να γίνει από το 2014 έως το 2019, από το 2015 έως το 2019. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τουλάχιστον είμαστε ανακόλλουθοι και βέβαια οι πολίτες μας εκλαμβάνουν ως γραφικούς. Νομίζω κανένας δυτικός Μακεδόνας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά την πολιτική συζήτηση για το τι θέλουμε να κάνουμε, όταν σε λίγες μέρες από σήμερα υπάρχουν οι περιφερειακές εκλογές και θα ανεδειχθεί νέα Περιφερειακή Αρχή. Θέλω να σας πω επίσης, μας είπε ο κύριος Περιφερειάρχης προηγουμένως, ότι ξέρετε ο λόγος που δεν φέραμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα ήταν γιατί ανδεχομένως θα προέκυπταν κάποια νέα ζητήματα. Μα εδώ ακριβώς έγινε η τέχνη της πολιτικής, του οράματος και του σχεδιασμού. Να προβλέπουμε με σχεδιασμό το μέλλον και να κάνουμε πράξη τις ευαισθησίες μας. Και εδώ πέρα προφανώς ήθελε να μας πει ότι στο σχεδιασμό και ότι υπήρχε κατά νου του ιδίου και της Περιφερειακής Αρχής, το τι θα γίνει ενδεχομένως το 2016 δεν ήταν σε γνώστο του 2014. Δεν θεωρώ ότι το μίζον ζήτημα εδώ είναι αυτό που προβλέπει το φύλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως, ότι έλεγε στο τρίτο έτος γίνεται η επίσημη ενδιάμηση έκθεση αξιολόγησης και ότι δίνεται η δυνατότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όποτε θέλετε κρίνει με πλειοψηφία, να μετατρέψει την όποια απόφαση και τον όποιο σχεδιασμό του επιχειρησιακού. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να συζητήσω ότι πορεύλεπε, ότι έπρεπε να ψηφιστεί το πρώτο είναι άμυνο της θητείας της Περιφερειακής Αρχής, δεν μπαίνω στη διαδικασία να συζητήσω ότι όλη η εξέλιξη για το σχεδιασμό πρέπει να δημοσιοποιείται, να υπάρχει μια συζήτηση, μια όσμος της κοινωνίας. Εκείνο το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι εμείς οι οποίοι με την ψήφο των πολιτών οριστήκαμε να εκπροσωπούμε τους δυτικομακεδόνες στην κοινωνία μας θεσμικά, πρέπει να έχουμε αίσθηση ευθύνης και υπευθυνότητας. Εκτιμώ, μετά από τόσες φορές που θέσαμε, και μάλιστα δεν θέλω να αναφέρω αυτό που λέει το ΦΕΚ, ότι αν υπήρχε κάποιο θέμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οι διαδικασίες ή οδηγεί τα θέματα που ήτανε ψηφισμένα για το επιχειρησιακό το προηγούμενο, το οποίο επεκαλέστη ο Κύριος Περιφερειάρχης ως συνέχεια της διοίκησης, αλλά στην πράξη αυτό το οποίο λέει το ΦΕΚ, ότι βάσει εκείνο έπρεπε να γίνει το νέο επιχειρησιακό και να αναθεωρηθεί μετά δεν έγινε, που σημαίνει ότι όλα αυτά είναι επεαπτερόεντα, λόγια του αέρα. Εκείνο το οποίο θεωρώ και είναι το μίζον είναι ότι η σημερινή πολιτική πράξη του κυρίου Καρυπίδη μετά από την έγκριση του επιχειρησιακού 14-19 στις 28 Αυγούστου του 2018 από την εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας, όπως λέει η εισήγηση που μας εγκυρίσατε, είναι εξαιρετικά προσβλητική προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και στους πολίτες. Με πολύ σεβασμό στην εργασία που κάνανε οι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως και στην προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητά τους, δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος οι παραλήψεις, η αδυναμία, τα λάθη και η έλλειψη οράματος και επιλογών του κυρίου Καρυπίδη και της Περιφερειακής Αρχής να κρυφτούν πίσω από τις διαδικασίες της υπερησιακές των στελεχών. Κύριε Περιφερειάρχη, η εισήγηση του ναρθείς σήμερα, προς συζήτηση λίγες μήνες πριν τις εκλογές, το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Δικής Μακεδονίας 14-19, προς έγκριση και να προχωρήσουμε, είναι φαρσοκομωδία. Σε αυτή τη διαδικασία, εμείς, σεβόμενοι το θεσμικό μας ρόλο και τους πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά και το σύνολο των πολιτών, δεν μπορούμε να συμμετάσουμε. Προφανώς, καταψηφίζουμε απόλυτα κάθε εισήγηση, θεωρώντας ότι αποτελεί μια κορυφαία πολιτική κοροϊδία στην αδυναμία σας να δράσετε με όραμα και να κάνετε θετικά πράγματα για τον τόπο μας. Κυρία Ζαμπελιάδο, θα σας παρακαλέσω όσο γίνεται μέσα στο χρόνο. Ο κ. Δακής έκανε ακριβώς 7 λεπτά. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει καταρχή να κάνουμε ξεκάθαρο, ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν ελέγχονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Και γι' αυτό είπα και στον αγαπητό Διευθυντή, ότι δεν είναι δικιά του η υποχρέωση αυτή τη στιγμή να απαντήσει. Σε αυτή τη διαδικασία ελέγχεται η περιφερειακή αρχή, όχι γιατί δεν τήρησε αυτό που έλεγε η Υπουργική Απόφαση και ο νόμος, ότι ήταν υποχρεωσή της, θεσμική υποχρέωση, να καταθέσει μέσα στους πρώτους εννιά μήνες της θητείας της αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο και δεν το έκανε. Ελέγχεται γιατί ακόμη και για αυτή τη στιγμή, που είμαστε δέκα μήνες πριν τις επόμενες εκλογές, μας εμπέζει ως θεσμικό όργανο, χρησιμοποιώ βαριά έκφραση αλλά έτσι αισθάνομαι, να μας παρουσιάζει το πρόγραμμα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό 15-19, αυτό που είπα και εισαγωγικά. Και να είμαστε στο Σεπτέμβριο του 2018 και να μας λέει τα έργα που θα γίνουν το 2019. Τα οποία τα έργα όμως του 2019 θα τα κάνει μια άλλη περιφερειακή αρχή. Άρα λοιπόν δεν ελέγχονται οι υπηρεσίες και οι πάλιοι έκαναν μια πολύ φιλότιμη και πολύ καλή δουλειά. Και όντως το εργαλείο είναι πάρα πολύ χρήσιμο αυτό το πληροφοριακό γιατί μαζεύει όλα τα έργα και χρειαζόταν να γίνει. Και μπράβο στους υπαλλήλους. Εμείς όμως ελέγχουμε όπως είπα πριν και την περιφερειακή αρχή, η οποία είχε διατύπωσε έστω και με καθυστέρηση ένα όραμα. Και είπε ότι θέλουμε να κάνουμε μία ισχυρή περιφερεια η οποία θα είναι μεταφορικό, ενεργειακό και επιχειρηματικό κέντρο στα Βαλκάνια, στα Δυτικά Βαλκάνια. Και έρχεται τώρα, βέβαια τώρα καταλαβαίνουμε γιατί είναι το πέτυχο γιατί όταν πας χωρίς σχέδιο, όχι κέντρο δεν θα γίνεις, τίποτε δεν θα γίνεις. Και λέω για ποια ισχυρή περιφερεια μιλάει αυτή τη στιγμή η περιφερειακή αρχή που παρουσιάζεται στο Επιτυχιακό Σχέδιο. Αυτή που βλέπει να μπαίνει βία στη μεταλληγητική εποχή, ποιο ενεργειακό κέντρο? Που μπαίνουμε βία στη μεταλληγητική εποχή χωρίς να έχουμε ένα πακέτο στήριξης, με τον τοπικό πόρο στο μισό, με τα φλιναφήματα για το φθηνό ρεύμα που είναι ακόμη στα χαρτιά, που μας τα είπε στο αναπτυχιακό συνέδριο πριν ένα χρόνο ο πρωθυπουργός και έχει γίνει το σύντομο ανέκδοτο, ποιο ενεργειακό κέντρο? Με μία μονάδα και τη συμμετοχή του λιγνίτη στο 25%! Λοιπόν, για ποια κοινωνική συνοχή και ευημερία μιλάει αυτό το όραμα? Ποια κοινωνική συνοχή και ευημερία βλέπετε στις κοινωνίες που ζείτε? Για αυτό το πράγμα ελέγχεται! Λοιπόν, εξακολουθεί να κρατάει τη βροτιά στην ανεργία, δεν έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για το πώς θα πάρει την ανεργία από εκεί που είναι και να την κατεβάσει μισή μονάδα! Λοιπόν, για ποια εξωστρεφή ανάπτυξη μιλάει? Όταν εδώ, στο Ινίδια Έθουσα, είδαμε ότι ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στους επιχειρηματίες ακόμα από το ΕΣΠΑ. Και βλέπουμε με λύπη μας, να παρουσιάσουν γιατί οι άνθρωποι κάτι έπρεπε να παρουσιάσουν αντί να υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο που να καταλάβουμε ποια είναι τα έργα που θέλουν να προχωρήσουν, μια λίστα από έργα όπου εκεί μέσα υπάρχουν. Συντηρείς εισωδοποιίας, μικρομελέτες και καλά κάνουν και τα καταγράφουν, αλλά αυτή είναι μια υπηρεσιακή δουλειά, δεν ένας πολιτικός επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα δείξει τα έργα πνοής του 18 έστω για το υπόλοιπο διάστημα. Και κάπως έτσι φτάνουμε να βλέπουμε όλα τα έργα των ΓΑΠ, από όλα τα έργα για τις μεταφορές μαθητών και βέβαια να μην υπάρχουν τα ευλυματικά έργα. Κλείνοντας θέλω να πω ότι δεν είναι τυχαίο που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Να είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην ανεργία, όχι ισχυρό κέντρο. Η ακαθάριστη προστηθέμενη αξία, συνάδελφοι, στη Δυτική Μακεδονία από το 2015 στο 2016 έχει πέσει κατά μίον 5,3%. Όταν η πτώση, ο μέσος όρος της πτώσης του πλούτου της χώρας, ήταν μίον 1,4%. Και η επόμενη περιφέρεια, το Βόρειο Αιγαίο, ήταν στο μίον 2%, 2,3%. Εμείς πήγαμε αυτή την κάθετη πτώση, πριν ακόμη κλείσει η ιδέη και πριν να δούμε τα αποτελέσματα της μεταλληγητικής περιόδου, εξαιτίας του ότι πήγαινε αυτή η περιφερειακή αρχή χωρίς κανένα σχέδιο. Πήγαινε όπου την έβγαζε, με διαχειριστικού τύπου λειτουργία και με ελάχιστη προσπάθεια. Λυπούμαστε, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μία προσχηματική διαδικασία. Δεν είναι διαδικασία ουσίας. Την διαδικασία ουσίας θα την κάνει η επόμενη περιφερειακή αρχή, που δεν θα είναι αυτή. Ευχαριστούμε, κυρία Ζαμπηλιάδου, ο κύριος Βητάς. Μετά να ετοιμάζεται η κυρία Λακίτα και ο κύριος Θεδορόπουλος. Και εσείς, κύριε Πιτσέλη. Ωραία. Ναι, κύριε Πιτσέλη. Αμέσως μετά τον κύριο Βητά, εσείς, κύριε Πιτσέλη. Κύριε Πρόεδρε, εμείς σκεφτήκαμε κάποια στιγμή να ζητήσουμε το θέμα να αποσυρθεί, δεδομένου ότι η πρόσκληση μας στάλθηκε την Παρασκευή. Εγώ δεν το διάβασα, να πω την αλήθεια. Συγχαρητήρια, καταρχήν, στους υπαλλήλους που έβγαλαν αυτό το έργο. Αλλά τώρα, εντάξει, ακούγεται και αυτό το κουλάτο από τους υπαλλήλους σαν όλα τα άλλα. Αλλά το θέμα, βέβαια, δεν είναι με τους υπηρεσιακούς, είναι τι γίνεται με όλους τους άλλους. Γιατί σκεφτόμαστε να αποσυρθεί, μπάς και συζητηθεί, υποτίθεται, καλά επιχειρησιακό σχεδιασμό, τόσα χρόνια καλύπτει, υποτίθεται, θα είναι κάτι καλύτερο, όχι κάτι σημαντικότερο, κάτι σοβαρότερο από τα τρέχοντα. Και έχουμε τρεις θεματικούς αντιπεριφεριάρχες, λείπουν, θεματικούς, συγγνώμη, τρεις ιστορικούς, δύο, δύο είναι εδώ, δύο οι άλλοι που είναι. Εντάξει, συγγνώμη, κύριε Γέρο, συγγνώμη, Τάκη. Έχει δίκιο ο κύριος Βρύθας. Ο κύριος Περιφεριάρχης είναι εδώ, ακούει. Ήταν και από τις προηγούμενες αντιπολίτες. Πάει να πει ότι δεν ξέρω, το άκουσαν κάπου αλλού, το επιχειρησιακό σχέδιο. Τι να πω, εγώ δεν έχω να πω, γιατί έτσι κάτι όσο το καταψηφίσουμε, γιατί δεν νοείται να υπερψηφίσουμε κάτι το οποίο έχουμε ήδη καταψηφίσει το γενικό που προηγήθηκε. Και τώρα και εσείς όλη αυτή η διαδικασία, εχθακώς να έρθει να μιλήσει ο γενικός διευθυντής ή πάλι σε ποιον να μιλήσει και εμείς τι να πούμε και ποιος να τα ακούσει τώρα. Δεν έχουν να πω τίποτα. Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Βήτα, απόλυτο δίκιο. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Πιτσέλη, ένα λεπτό και η κυρία Παναγιωτίδου ένα λεπτό. Ελάτε κύριε Πιτσέλη, ελάτε, ελάτε. Κυρία Παναγιωτίδου. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, γιατί πρέπει να αποχωρήσω. Φυσικά, η ψήφωση δεν δικαιολογείται, επειδή όμως θα ψηφίσω θετικά υπέρ του επιχειρησιακού σχεδίου, αισθάνομαι με την ανάγκη να τον δικαιολογήσω ως εξής. Φυσικά και υπάρχουν διαφωνίες και εγώ πλέον ανήκω στο κομμάτι της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή όταν είχε γίνει ο στρατηγικός σχεδιασμός, εγώ συμμετείχα με προτάσεις, όχι μόνο ως μέρος της αντιπολίτευσης, αλλά και ως αντιπεριφερειάρχης τότε ενέργειας και μάλιστα υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία και συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις αυτές, αισθάνομαι ότι αν σήμερα δεν το ψήφιζα, απλά θα ακολουθούσα μια τακτική άκρη της αντιπολίτευσης, χωρίς κανένα λόγο και θα φαινόμουν και ανακόλλουθη. Δεύτερον, διότι δεν μπορώ να αποσυμβέσω συναισθηματικά το γεγονός ότι αυτή η δουλειά έγινε από οι παλληλούς δικούς μας μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και σε μια τέτοια γενικότερο κλίμα δυσπιστίας στους αυτούς και σε αυτό αξίζουν συγχαρητήρια φυσικά και ως περιφερειάρχη που ήταν φαντάζομαι που έλαβε την πρωτοβουλία αυτή. Και τρίτον, διότι επειδή πρέπει να σεβόμαστε την αρχή της πληροψηφίας και η δική μας ψήφος πολύ λίγη σημασία θα έχει στο αν θα εγκριθεί ή δεν θα εγκριθεί, θεωρώ ότι υπάρχει ηθικό δικαίωμα της εκάσης του περιφερειακής αρχής, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που έχουμε, να ολοκληρώσει το όραμα όπως αυτή το έθεσε, ανεξαρτητός των διαφωνιών το δικό μας και μάλιστα είναι και η τελευταία χρονιά. Και επομένως, νομίζω ότι θα πρέπει πρωτίστως να λάβουμε υπόψη ότι η κάθε περιφερειακή αρχή έχει την εντολή του κόσμου και νομίζω ότι αυτό, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, θεωρώ ότι πρέπει να το σεβαστώ. Ευχαριστώ πολύ. Άρα η κ. Παραγιωτίδο δίνει θετική ψήφο. Κύριε Πιτσέλη, έχετε το λόγο. Κύριε Περφυδιάρχη, κύριε Πρόεδρο του Περφυριακού Συμβουλίου. Ναι, πιο κοντά. Κύριε Περφυδιάρχη, κύριε Πρόεδρο του Περφυριακού Συμβουλίου, κύριε Αντιπερφυδιάρχη, Περφυριακή Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι, με την ιδιότητα του Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, που έχει την ευθύνη σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος Περφυριακής Διδικής Μακεδονίας 1519, θα ήθελα να σας παρουσιάσω το ιστορικό εκπώνης του προγράμματος και του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που το συνοδεύει. Δεν θα αναφερθώ, βέβαια, το επιχειρησιακό πρόγραμμα, από τι απαρτίζεται, στρατηγικό σχεδιασμό, επιχειρησιακό σχεδιασμό, πολιαϊτές, κτλ. έχει αναφερθεί. Η κατάκτηση του επιχειρησιακού προγράμματος έγινε εσωτερικά από στελέχη της διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού και με την εμπλοκή στη λιγιακού δυναμικού της περιφέρειας, εξοικονομώντας έτσι σημαντικά ποσά, αν καταφεύγαμε σε εξωτερικούς συνεργάτες πράγμα που το έκαναν άλλες περιφέρειες, τυρουμένων των αναλογιών, ειδικά για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, η δαπάνη που θα χρειαζόταν, την βάζω γύρω στο ένα εκατομμύριο, τυρουμένων των αναλογιών με άλλες δράσεις το τι πληρώνομαι. Εκεί είναι. Είναι εκτίμηση, δεν νομίζω να πέφτω έξω. Οι διεύθυνες αναπτυξιακού προγραμματισμού, για πρώτη φορά, αντιμετώπισε ολιστικά τη διαδικασία εκπομονής του επικρισιακού προγράμματος, με σκουπό να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός προγραμματισμού, ο οποίος θα είναι βέληκτος, θα συμμετέχουν να ενεργάνουν καθορισμένους ρόλους οι υπηρεσιακοί πατάκοντες, αλλά και το πολιτικό δυναμικό. Από τέλεισμα της ολιστικής προσέγγισης που επιδιώξαμε, δημιουργήσεμε ένα ολοκληρωμένο πλειοφοριακό σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε σωτερικά, όπως είπα, από τη διεύθυνση προγραμματισμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το ολοκληρωμένο πλειοφοριακό σύστημα, γιατί για πρώτη φορά είναι ένα εργαλείο, το οποίο σε επιτρέπει πολύ γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά να παρακολουθεί στις διαδικασίες σχεδιασμού και να έχεις αναπάσα στιγμή άμεση εικόνα υλοποίηση των δράσεων. Το ολοκληρωμένο πλειοφοριακό σύστημα είναι ένα εργαλείο απαραίτητο σε κάθε περιφέρεια, γιατί παρέχεται δυνατό στο χρήστη να έχει καθημερινή εικόνα όλων των έργων, που είναι η εξέλιξη, των πληρωμών που έγιναν για κάθε έργο, των προθεσμιών, των παρατάσεων, ανακεφαλειωτικών πινάκων, την πορεία ορίμανσης των νέων προτάσεων, αλλά και μέσω μιας σειράς φίλτρων αναζήτησης να λαμβάνει την εξεδικευμένη πληροφορία εικόνα που αναζητά, όταν σε προηγούμενες εποχές η αναζήτης και τα λοιπά ήθελε μια εβδομάδα για μια περιοχή. Τώρα με το ολοκληρωμένο πλειοφοριακό σύστημα θα είναι το πάτημα ενός κουμπλιού. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να καταθέσω είναι ότι το ολοκληρωμένο πλειοφοριακό σύστημα που υλοποιήσαμε μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια και δήμο. Αλλάζοντας μόνο, παράδειγμα, το π.Ε. Κοζάνης με π.Ε. Θεσπρωτίας, παράδειγμα και τα λοιπά. Η δομή είναι η ίδια, θα βάλουν τα έργα μέσα. Για να είναι όμως λειτουργικό αυτό το ολοκληρωμένο πλειοφοριακό σύστημα, άρα και ζωντανή η διαδικασία αναθεώρησης σε τακτάχρονικά διαστήματα που οι αναθεωρήσεις θα είναι πάρα πολύ εύκολες, θα επικεντρώνεις σε ορισμένα έργα, παράδειγμα από α πρωτεραιότητα να το βάλεις β ή κάτι να το βάλεις α πρωτεραιότητα νέο έργο. Άρα, πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα χρηστών που τελούν να αποστελέχει των εμπλεκομένων υπηρεσιών, οι οποίοι θα μεριμνά για την τροφοδότηση των στοιχειών. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η DiAP έχει συντάξει στο εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής του ολοκληρωμένου πλειοφοριακού σύστηματος παρακολούτης και διαχείρισης του υπηρεσιακού κομμάτου απαραίτητο για το χειρισμό του. Η DiAP θα διοργανώσει σεμινάρια εκμάθησης χειρισμού του ολοκληρωμένου πλειοφοριακού σύστηματος σε αυτή την ομάδα, αλλά και σε άλλους χρήστες και άλλο υπηρεσιακό ή πολιτικό στέλεχος το οποίο επιθυμεί. Όπως έχετε δει μέσα, το παρόν υπηρεσιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει 992 δράσεις, προτάσεις εκ των οποίων οι 113 είναι συνεχιζόμενες δράσεις από πριν το 2015, 802 νέες δράσεις, οι οποίες νέες δράσεις αναφερόμαστε σε αυτά που τημαντικά έμπαιναν το 2015, 2016, 2017 κτλ. Αυτή ήταν μια προσπάθεια που προσπαθήσαμε λόγω το ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε το επιχειρησιακό παράδειγμα το 2016, ήταν ο μόνος τρόπος να βάλουμε έτσι τα έργα, ούτως ώστε να υπάρχει μία εικόνα ότι έγινε κάθε χρονιά. Προκειμένου να επιτευχθεί ο βέλτης ως δυνατός συντονισμός διαχείρισης των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος, τόσο κατά τη φάση ηλιοποίησης και επικαιροποίησης των δράσεων, αλλά όσο και της υποβολής και ένταξης των προτάσεων, έχει εκδοθεί σχετική απόφαση περιφερειάρχη στην αρχή πριν δύο χρόνια, στην οποία καθορίζεται μεταξύ των άλλων και η διαδικασία υποβολής στη διάπ των προτάσεων των νέων έργων. Δηλαδή, στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού και τα λοιπά, οι προτάσεις αυτές γίνονται με μέριμνα της πολιτικής συγκεσίας. Η καθυστέρηση τώρα που παρατηρήθηκε, οφείλεται κατά πρώτον στη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία συγκέντρωσης, επεξεργασίας των στοιχείων για τα έργα, είτε τα συνεχιζόμενα, είτε τα νέα, είτε οι προτάσεις. Κατά δεύτερο λόγο, μια σημαντική καθυστέρηση είναι ότι συγχρόνως, με την εισαγωγή των στοιχειών, έπρεπε να γίνουν και μικροαλλαγές στο ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπάρχει μια πολυπλοκότητα που έχει να κάνει με διαφορετικά είδη έργων, αλλά και ιδιαιτερότητες κατάταξης των έργων, παράδειγμα, έργα ομπρέλα. Μέσα από το πληροφοριακό σύστημα, έχει τη δυνατότητα, παράδειγμα, στην 541, που είναι επαναλαμβονόμενες δράσεις, ανάλογα το τι πείστος έχει κάθε χρόνο ή τι όριο, να είναι κρεμασμένα σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για κάθε είδος έργο, όλα τα επιπλέον έργα, που μερικά, αν κατάλαβα καλά, έχουν προταθεί τώρα, τα οποία, βέβαια, εμείς δεν τα ξέραμε και δεν έχουν απευθυνθεί σε εμάς. Αυτό, βέβαια, είχαν συνέπεια, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, να ολοκληρώνεται, να τροποποιείται κάθε φορά, μέχρι να λάβει τη σημερινή του μορφή. Αυτό το πληροφοριακό σύστημα, που πριν δύο χρόνια ενάμεσα σας παρουσιάσαμε, ήταν στα σπάργανα. Καταλαβαίνετε όλοι ότι όλα αυτά τα προγράμματα περνάνε από συνεχής version μέχρι να καταλήξει σε ένα σημείο. Και βέβαια, στο σημείο που έχουμε τώρα το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, σημαίνει ότι και το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν μερικές προσαρμογές. Είναι αυτά που βλέπεις στην πορεία, αρκεί να το παρακολουθείς. Και πάμε σε αυτό το σημείο, ήθελα να πω το εξής. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα είναι σαν να λέμε ότι έχουμε σε μία υπηρεσία αυτή τη στιγμή ένα ISO και έχουμε ένα εγχειρίδιο διαδικασιών, δηλαδή πάμε σε μία διευθύς, έρχεται ένας νέος διευθυντής, δεν ξέρει από τις διαδικασίες, θα πάρει από το ISO το εγχειρίδιο, θα το μελητήσει και θα έχει αμέσως μια εικόνα. Αυτό τι σημαίνει, γι' αυτό αναφερόμαι πάντοτε και στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Σημαίνει ότι με αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, κάποιος περιπεριάρχης έχει ανά πάση στιγμή την γενική εικόνα των έργων που υπάρχει, όταν αυτό πρώτα δεν υπήρχε. Δεν ξέραμε τι έργα υπάρχουν. Γι' αυτό και μέσα βάλαμε από τα έργα των GAP, ό,τι μπαίνει μέσα στον προϋπολογισμό. Και βέβαια θα σας αναλύσουν πολύ διεξοδικά τα δύο στελέχη της υπηρεσίας, ακριβώς το τι έχουμε βάλει, πόσο ορθολογιστικός είναι ο προγραμματισμός σε επίπεδο προϋπολογισμού κτλ. Ενδεικτικά θα ήθελα να τον ίσου, ότι σπουδιώνεται αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το σημαίνει το εξής. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η εισαγωγή όλων των δράσεων, αυτοί οι καθυστέρες που είχαμε για τα έργα, μιλάμε για 900 έργα, τα οποία τα δύο στελέχη τα κοίταζαν ένα-ένα έργο κτλ, με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, η δημιουργία και το τεύχος αυτό που είδατε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, σε όλο αυτό το διάστημα, η ιδέφυση αναπτυξιακού προγραμματισμού προετοιμαζόταν όλα αυτά που εκτός από τα έργα και τους πίνακες, παράδειγμα, οι πίνακες που είναι μέσα, βγήκαν αυτόματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην εκπόνηση του επιχειρησιακού προγράμματος στις περιφέσεις της Δικής Μαγεδονίας, δηλαδή όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω στα σελέχη της ΔΙΑΠ, τον κ. Κουρία Ευάγγελο και τον Ιωαννίδη, που με τη σημαντική τους βοήθεια αλλά και με τις πολύτιμες παρατηρήσεις και συζητήσεις λύσαμε πολλά θέματα σε ατέραμονες συζητήσεις, δομή, πώς θα τα κάνουμε, για μια αποτελεσματική δομή του προγράμματος. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτόν που πραγματοποιεί σε ένα όνειρό μου, για ένα ολιστικό πληροφοριακό σύστημα, που θα παρακολουθεί ένα έργο από τη γέννησή του, σαν ιδέα από την πολιτική ηγεσία, ακολουθώντας όλα τα στάδια, ορίμαζε το ένα και τα λοιπά, μέχρι την οριστική υλοποίησή του. Αναφέρομαι στο στέλλικο της υπηρεσίας μας, τον κ. Θεοδρό, ο οποίος είναι και ο προγραμματιστής του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, τα του Κέσαρου στο Κέσαρι, αλλά και ο πρωταγωνιστής της εκπόνησης του επιχειρησιακού προγράμματος, τόσο στην υπεξεργασία των στοιχείων, στην ανάπτυξη της δομής του, στην δημιουργία των πινάκων, παρακτημάτων και τόσων άλλων, και πολλά άλλα τα οποία δεν τα θυμάμαι, αλλά τα ξέρε αυτός πάρα πολύ καλά. Επίσης, θα ήταν παράλυψη μου να μην αναφέρω την ψυχή της εκπόνησης του επιχειρησιακού προγράμματος, το στέλεχο της υπηρεσίας μας, την κυρία Λακή Ταθανασία, η συμβουλή της οποίας υπήρξε καθοριστική, τόσο στην υπεξεργασία των στοιχείων, όσο και στην ανάπτυξη της δομής του, στην πληρότητα της τεκμηρίωσης, στην πληθώρα των υπεξηγήσεων και γενικότερα στην εικόνα ενός υποδειγματικού, κατά τη γνώμη μου, επιχειρησιακού προγράμματος. Απάνω σε αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτό το επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο βλέπετε και το ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα, έγινε από δύο άτομα. Η ιδέα του προγραμματισμού έκανε και όταν και τα δύο στελέχη ήταν βασικά στελέχη από τα βασικά στελέχη στην σύνταξη του νέου οργανισμού, βασικά στελέχη. Ακριβώς έκανα αυτή την εισήγηση για να σας καταδείξω ότι δεν μιλάμε μόνο για επιχειρησιακό πρόγραμμα, μιλάμε για πληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι το εργαλείο να σε βοηθάει να το κάνεις. Γιατί σε επόμενη αναθεώριση, σε μία επόμενη αναθεώριση του που πρέπει να γίνεται σε ταχτάχρονικά διαστήματα, πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει. Πάρα πολύ. Σε ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Πιτσέλη. Εδώ, σε αυτό το σημείο, πριν δώσω τον λόγο στην κ. Λακίτα και στον κ. Θεοδορόπουλο, λίγο ένα λεπτό κ. Δακή. Ο Σόλατας site έχει έρθει το SMS σε καταναλωτές ηκιακού ηλεκτρικού ρεύματος και από τους ιδιωτικούς πάροχους και από τη ΔΕΙ. Αγαπητέ πελάτη, σας ενημερώνομαι πως η παροχή σας με αριθμό ΤΑΔΕ έχει ενταχθεί στο νέο περιβαλλοντικό τιμολόγιο σύμφωνα με την υπαρήθμιση 26.359.4101-22.5.2018 αφορά το ειδικό τιμολόγιο κ. Συνάδελφη. Υπουργική απόφαση με έκτοση 0,042 ευρώ ανακυλωβατόρα για το έτος 2018. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση η πληροφορία στο τηλέφωνο ΤΑΔΕ με εκτίμηση Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών. Έχει ρωθεί και από τη ΔΥΥ. Άρα το ειδικό τιμολόγιο κ. Συνάδελφη είναι γεγονός και έχει έρθει με SMS στα τηλέφωνα όλων αυτούς που χρησιμοποιούν, είτε τη ΔΥΥ είτε ιδιωτικούς παρόμους. Κύριε Περαιφυριάρχα, θερμά! Θα σας έρθει! Θα σας έρθει! Μήπως σας τιμωρούν κ. Ζεμπελιάδο, μήπως σας τιμωρούν! Εσείς θα το πληρώσετε κανονικά! Κύριε Περαιφυριάρχα, θερμά συγχαρητήρια! Θερμά, θερμά συγχαρητήρια! Εγώ νιώθω χαρούμενος και έτσι πρέπει να νιώθουμε όλοι, γιατί μια δικία που γινόταν στη δική Μακεδονία αυτή τη στιγμή εξαλείφεται και βέβαια το ειδικό τιμολόγιο είναι γεγονός. Μπράβο σε αυτούς που και το εμπνεύστηκαν και το ζήτησαν και έγινε πράξη. Ναι, κύριε Κάτανα. Νομίζω ότι φτάνει η ανακοίνουση για να μην... Κυρία Λακίτα, έχετε το λόγο και οι δυο μαζί με τον κ. Θεοδορόπουλος, παρακαλώ όσο γίνεται πιο σύντομη. Επειδή το βλέπω, το είδα στα site, κύριε Ρεβόσδου, γι' αυτό και το έφερα. Άλλο, επί της διαδικασίας θέλω να αναφέρω. Ναι. Ο κ. Λακίτα και ο κ. Θεοδορόπουλος, οι οποίοι έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά... Έκαναν πράγματα και πρέπει να τους δώσουμε συγχαρητήρια. Εξαιρετική δουλειά, δούλεψαν νυχθήμερων. Ναι, κύριε Βόσδου. Θέλω, επειδή έριξαν μια ματιά και στη παρουσίαση που θα κάνουν, όσον αφορά το σχεδιασμό του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, νομίζω ότι καλό θα ήταν να μην προχωρήσουν στη παρουσίαση, γιατί είναι κυρίως τεχνικό το θέμα. Δεν είναι μόνο το τεχνικό, θα πούν και για έργα. Άλλο το πληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Έχετε δίκιο. Το πληροφοριακό σύστημα έρχεται να υποβοηθήσει την υλοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού. Εγώ θα πρότεινα για την οικονομία του χρόνου να μην κάνουν την παρουσίαση. Εγώ έχω να υποβάλλω δύο ερωτήσεις, μάλλον μία ερώτηση και μία πρόταση, γιατί θα υλοποιηθεί και στη πορεία θα τροποποιηθεί, αν υπάρχουν ζητήματα. Μου επιτρέπετε να κάνω τις ερωτήσεις. Ναι. Όσο γίνεται όμως λίγο σύντομα. Ναι. Αν κάνω λάθος, γιορθώστε με. Δεν είδα ότι μέσα στους χρήστες είναι οι περιφερειακές σύμβουλοι. Όσον αφορά την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος. Θα παρακαλούσα να έχουν τη δυνατότητα και οι περιφερειακές σύμβουλοι, όχι να ενημερώνουν, να βλέπουν, χωρίς καμία δυνατότητα καταχώρησης. Χρήστες. Χρήστες, ναι. Ναι, χρήστες ανέφερα κι εγώ. Σωστή παρακοίνωση, πρώτη. Και δεύτερο, θα παρακαλούσα για τη δυνατότητα επεξεργασίας στοιχείων από μη υπερησιακούς παράγοντες, να βγαίνουν όλα αυτά εδώ τα στοιχεία σε Excel. Λοιπόν, το πληροφοριακό σύστημα... Μπορείτε να πατήσετε κ. Θεοδωρόπουλε, ναι. Για το πρώτο θέμα, ακούγουμε? Ναι, ακούγουμε. Για το πρώτο θέμα, όπως το είπε και ο κ. Ψπιτσέλης, υπάρχει δυνατότητα να δώσουμε δικαιώματα χρήστες και σε υπηρεσιακά και σε πολιτικά στελέχη. Το ανέφερα ο κ. Ψπιτσέλης και ακόμα, ακόμα περισσότερο, μπορεί να το είχα πει και στην προηγούμενη παρουσίαση, γι' αυτό έχουμε αναπτύξει και το κομμάτι της τεκμηρίωσης, θα μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα ακόμα και μέσω από το site της περιφέρειας να παράγονται αυτοματοποιημένες αναφορές που αναρτώνται αυτόματα στο site της περιφέρειας. Δηλαδή, όχι μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόγραμμα στα στιγιά. Πολύ καλό. Τώρα, για το θέμα με το Excel, ήδη υπάρχει στο κληροφορικό σύστημα αυτή η δυνατότητα. Α, ήδη υπάρχει για το Excel. Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Από ό,τι είδα βγαίνουν πίνακες. Δεν το είδατε όλο. Αυτό το οποίο είδα είναι ότι μπορούν να βγουν αναφορές σε Word, ότι μπορούν να βγαίνουν ομαδοποιημένα στοιχεία, να βάζεις φίλτρο δήμος και τα λοιπά, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα ο χρήστης να κάνει περισσότερο ενέργειες που του δίνει τη δυνατότητα το Excel. Και σας το λέω αυτό, γιατί κάτι ανάλογο χρησιμοποίησα στη περιφέρεια Ιωνίων, όπου είχα πρόσβαση και στο κληροφοριακό σύστημα, στο ολοκληρωμένο, αλλά έβγαινα και σε Excel μέσα από το, που ήταν πολύ πιο ευχαιρής η χρήση σε κάποιον άλλο για να βγάλει εκείνη τη στιγμή άποψη ή να βγάλει κάποια στοιχεία τα οποία θα το χρησιμεύσουν. Εγώ παρακαλώ, γιατί θα βοηθήσει όχι τόσο τις υπηρεσίες όσο κάποιους άλλους οι οποίοι θέλουν να βλέπουν στοιχεία, τους περιφερειακούς συμβούλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται τόσο ειδικά από το κληροφοριακό σύστημα, να βγαίνουν όλα αυτά εδώ τα στοιχεία σε ένα Excel. Λοιπόν, υπάρχει αυτή η δυνατότητα, απλά για να μην χάσουμε τη σειρά, αντί να κάνω παρουσίες του περιφερειακού συστήματος με όλες τις λειτουργίες, θα κάνω παρουσίες online του συστήματος και θα σας δείξω ακριβώς τις νοημοκρατές του. Ωραία. Πάρα πολύ ωραία. Αρχίστε, κύριε Θεοδωρόπουλο, για να μην χάνουμε κυρία Λακίτα. Αρχίστε. Σας παρακαλώ, μην ξεπεράσουμε το 20 λεπτό. Όχι, όχι, θα προσπαθήσουμε να είμαστε... Ο πρόεδρος όλα τα κάνει λιγότερα, αλλά καταλαβαίνετε. Πρέπει να καταλαβαίνετε. Πρέπει ξανά να σας δώσουμε συγχαρητήρια για τη... Ευχαριστούμε. Ναι, κυρία Λακίτα. Ξεκινήστε. Ναι, να πω ότι είναι χρήσιμο, κύριε Βόσδου, να γίνει μια έστω σύντομη παρουσίαση και να σταθούμε... Όχι, κι αυτό δεν είναι σημαντικό. Ναι, ναι, ναι. Και να σταθούμε... Και να σταθούμε εμείς, όχι σε όλα τα σημεία που περιλαμβάνουμε στην παρουσίαση, αλλά στα πιο σημαντικά που θεωρούμε, ότι είναι σημαντικά για την ολοκλήρωση του έργου αυτού. Είχαμε πει για την πρώτη φάση, να μην τα ξαναπούμε, ήταν τον Ιανουάριο του 2016, ακολούθησε η διαβούλευση και γι' αυτό επανερχόμαστε και ζητάμε τώρα την έγκριση, γιατί τότε είχε δοθεί η καταρχήν έγκριση, τώρα ζητάμε την οριστική έγκριση, εφόσον ενσωματώθηκαν και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Το θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό, όπως είχε αναφερθεί και στις εισηγήσεις σας, ότι είναι ο Καλλικράτης το 2068 και η υπουργική απόφαση του 2014. Εδώ εγώ να επισημάνω λίγο, που έχει σχέση και με την καθυστέρηση, ότι πράγματι είχαν τεθεί χρονικοί περιορισμοί, οι οποίοι όμως με κυκλίους του 2015, του υπουργείου εσωτερικών, αναφέρθηκε ότι δεν είναι αποκλειστικές, γιατί πραγματικά μετά από αιτήματα των ΟΤΑ, που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εκπώνηση του επιχειρησιακού προγράμματος, τέθηκε το θέμα, με αποτέλεσμα και να αποσυνδεθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης από τον Προϋπολογισμό το 2013 με νόμο, και φυσικά έχοντας ως κύριο σκοπό το επιχειρησιακό πρόγραμματος, όχι μόνο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο προγραμματισμού των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά να εμπλέξει, να καταφέρει να είναι ένας μηχανισμός, που θα εμπλέξει ενεργά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και να είναι μία μόνιμη κατάσταση στην περιφέρεια, με λίγα λόγια να αποκτήσουν ιωτά μία νοοτροπία επιχειρησιακής ικανότητας. Σε αυτό το σημείο εμείς τουλάχιστον εντοπίσαμε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία, όπως ανέφερε και ο διευθυντής ο κύριος Πιτσέλης. Η χρονική καθυστέρηση πραγματικά προήλθε από την ανταπόκριση των υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν όλη την καλή διάθεση, όμως και λόγω της υποστελέχωσης και λόγω του τρόπου συγκέντρωσης των στοιχείων που η κάθε περιφερειακή ονότητα είχε, ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο και εκεί εστιάσαμε εμείς στο να δημιουργήσουμε πλέον ένα σύστημα μόνιμο, που θα μας λύσει τα χέρια έστω και από εδώ και πέρα. Η διαδικασία κατάρτιση να μην σταθούμε εδώ, είναι τα όργανα τα οποία εμπλέκονται. Τα κύρια χαρακτηριστικά... Τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος, είναι ότι είναι στοχευμένο, αποτελεσματικό και ρεαλιστικό. Στοχευμένο, τα έργα υλοποιούνται συνδεόμενα άμεσα με το στρατηγικό σχεδιασμό, ενσωματώνονται σε άξονες προτεραιότητες, ακόμα τα συνδέσαμε και με τους θεματικούς στόχους της Στρατηγικής Ευρώπη 2020. Είναι αποτελεσματικό. Να σταθούμε όμως στο ρεαλιστικό, στο οποίο επισήμανε και ο κ. Περιφεριάρχης. Έχουμε ένα συνολικό προϋπολογισμό που κινείται σε λογικά όρια, 517 εκατομμύρια. Περιλαμβάνονται πληρωμές και πριν το 2015 και μετά το 2019, λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των χρηματοδοτήσεων. Ειδικά όμως για τα έτη 18-19, που πλέον έχουμε και προτάσεις μέσα εκεί, ο προϋπολογισμός είναι λίγο αυξημένος, όπως θα εξηγήσουμε και στη συνέχεια, γιατί όμως είναι πάλι σε ρεαλιστικά επίπεδα. Εδώ στάθηκαν και οι προηγούμενοι ισυγητές. Έχουμε εγκαθυδρήσει ένα σύστημα διοίκησης της διαδικασίας διαχείρισης των δράσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό, λίγο συνοπτικά θα το αναφέρω. Δεν αντιμετωπίστηκε γραφειοκρατικά. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε το θεσμικό αυτό σύστημα μέσω τριών κυρίως ενεργιών. Βγήκε μια απόφαση του Περιφερειάρχη από το 2016 ακόμη, όπου καθορίστηκε η διαδικασία διαχείρισης των δράσεων με την αναθεώρηση του οργανισμού μας το αντιμετωπίσαμε ολίστικα. Αναδιοργανώσαμε την διεύθυνση αναπηρξιακού προγραμματισμού με πρόβλεψη δημιουργίας τμήματον προγραμματισμού σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Ενοποιήθηκαν οι διαδικασίες κατάρτισης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης του επικαιρισιακού προγράμματος υπό το τμήμα σχεδιασμού και αξιολόγησης πλέον, όπως ονομάζεται, περιφερειακής πολιτικής, σε συνεργασία πάντα με το τμήμα εφαρμογής προγραμμάτων και έργων. Και αυτό το λέω γιατί και το προηγούμενο επιχειρησιακό είχε εκπονηθεί και μπορεί και πιο νωρίς. Παρ' όλα αυτά, δεν μπόρεσε να υπάρξει μια παρακολούθησή του, ώστε εμείς βάσει εκείνου να συνεχίσουμε τη δουλειά. Τώρα, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε αυτό δομικά, δημιουργώντας τις αρμοδιότητες και στη δομή των υπηρεσιών αυτό το έλλειμμα. Πανακαθορίστηκαν και σαφώς διατυπώθηκαν οι αρμοδιότητες, προσθέθηκαν αρμοδιότητες σχετικές με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος για να είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση του και να διασφαλιστεί η λειτουργία του. Επίσης, πολύ σημαντικό, προσθέθηκαν αρμοδιότητες σχετικά με την υλοποίηση των διαδικασιών δημοκρατικού προγραμματισμού και, επίσης, ενσωματώθηκαν στις οριζόδιες αρμοδιότητες των υπηρεσιών, αρμοδιότητες σχετικές με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι ο προγραμματισμός δεν είναι μόνο αρμοδιότητα των τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και άλλες μονάδες μπορούν να εμπλακούν και να προτείνουν δράσεις και να γίνουν φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων. Το τρίτο και κυριότερο, να μην σταθούμε και πολύ εδώ, γιατί όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές πράγματι στάθηκαν εδώ και αυτό πραγματικά είναι η καρδιά του επιχειρησιακού προγράμματος, είναι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Μόνο να πούμε ότι ενώ ξεκίνησε αρχικά ως ένα εργαλείο τεκμηρίωσης του επιχειρησιακού προγράμματος, δηλαδή ως ένα σύστημα διοίκησης, έχει μετεξελειχθεί σε ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων, DSS, καθώς επιτρέπει μέσα από τη διαχείριση των δεδομένων να λαμβάνονται και αποφάσεις, για παράδειγμα, ως προς την προτεραιότητα των δράσεων, την οριμότητά τους, θα μας τα πει καλύτερα και ο κ. Θεοδωρόπουλος. Οι κύριες, τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι πλέον οι ίδιες οι υπηρεσίες που είναι φορείς συλλοποίησης των δράσεων μπαίνουν και επικαιροποιούν τις δράσεις που παρακολουθούν διαδικτυακά, άμεσα, επιτρέπει την κωδικοποίηση, την άμεση του επιχειρησιακού προγράμματος, συνδέεται με τα αιτήσια προγράμματα δράσης, οπότε βγαίνουν αυτόματα πλέον όλα αυτά και με το προϋπολογισμό και αξιολογούνται, προτεραιοποιούνται οι δράσεις άμεσα γιατί όλο το υλικό που χρειάζεται υπάρχει εκεί. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εκμηρίωσης των δράσεων με την εισαγωγή αρχείων από φωτογραφικό υλικό μέχρι σχεδιαγράμματα και βίντεο και επιτρέπει το κυριότερο την παρακολούθηση πλέον του επιχειρησιακού προγράμματος, κάτι που ήταν μέχρι τώρα άγνωστο. Και να πούμε εδώ ότι οι περιφέρειες διανύουν τώρα τη δεύτερη αυτοδιοικητική περίοδο του θεσμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων, ενώ οι δύν με την τρίτη έχουν δηλαδή μια μεγαλύτερη εξικίουση. Αλλά το θέμα είναι ότι εμείς εδώ τώρα θέσαμε τις βάσεις για να μπορέσουμε πλέον να εμπλέξουμε όλες τις υπηρεσίες. Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η διαχείριση των χριστών. Θα σας εξηγήσει ο κ. Θεοδορόπουλος ποιοι και πώς έχουν πρόσβαση. Η διαχείριση των ίδιων των δράσεων, η θρηματοδότηση, η παρακολούθηση και οι αναφορές που βγαίνουν. Έχουμε δηλαδή ανά πάση στιγμή την εικόνα της συνολική του προγράμματος. Ναι, αυτά θα μας τα πει και ο κ. Θεοδορόπουλος. Εντάξει, στο αμέσως οπόμενο διάστημα λοιπόν και μιλάμε μέσα στο μήνα θα πρέπει να κατανεμηθούν ρόλοι, δηλαδή έτσι όπως έχει αποτυπωθεί σαφώς την απόφαση του περιφερειάρχη θα πρέπει κάθε μονάδα να προτείνει ένα άτομο ή τα άτομα που θα είναι υπεύθυνα για τη χρήση του ολοκληρωμένου προφορικού συστήματος. Οι μονάδες βέβαια είναι αυτοί που είναι φορεί συλλοποίηση των δράσεων, όχι όλες, όσοι εμπλέκονται. Έχει βγει αυτό το εγχειρίδιο χρήσης που είναι πολύ αναλυτικό και βάσει αυτού θα γίνουν εσωτερικά σεμινάρια άμεσα για να μπορέσουμε ταχύτητα και ασφάλεια οι χρήστες να το χρησιμοποιήσουν. Αυτά όλα αναφέρονται που λέμε εδώ στην απόφαση του περιφερειάρχη, οπότε τα προσπερνάμε. Έχει τελείως, όπως αφηνιστεί με κάθε λεπτομέρεια, η διαδικασία διαχείρισης των δράσεων. Εμείς, για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη δική σας δουλειά, δηλαδή να δείτε πράγματι ουσιαστικά αν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν πετυχαίνουν τους στόχους τους, τις έχουμε χωρίσει σε συνεχιζόμενες, αυτές που ήταν δηλαδή και από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, σε νέες δράσεις, οι οποίες είναι αυτές που αυτή η περιφερειακή αρχή έχει εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα και υλοποιούνται και στις προτεινόμενες δράσεις σε ξεχωριστούς πίνακες, που αναφέρονται στα έτη 18-19. Είναι σημαντικό να πούμε ότι στις δράσεις περιλαμβάνονται τόσο δράσεις της περιφέρειας και των νομικών της προσώπων, ο προϋπολογισμός των οποίων ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό της περιφέρειας, και η περιφέρεια είναι δικαιούχος φορές υλοποίησης, αλλά και δράσεις άλλων φορέων, ο προϋπολογισμός των οποίων δεν ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό της περιφέρειας, αλλά η περιφέρεια είτε τις εκτελεί για λογαριασμό τους ως φορές υλοποίησης, είτε τις παρακολουθεί ως φορέας πυλωμής υπόλογος. Αυτά είχαν αναφερθεί και στο στρατηγικό, οι αρχές και το όραμα. Οι άξονες που χρησιμοποιούν με είναι οι κοινοί άξονες ή τέσσερις, περιβάλλον, ποιότητα ζωής, κοινωνική μέρη, μνημεία, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, τοπική οικονομία, πασχόληση και βελτίωση δικητικής ικανότητας. Είχαν τεθεί τρεις στόχοι περιφερειακής ανάπτυξης και ένας εσωτερικής, ας το προσπεράσουμε και αυτό, και έγινε διασύνδεση με τους θεματικούς στόχους της Στρατηγικής Ευρώπη 2020. Επίσης, για μεγαλύτερη ευκολία και για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, πού κατανέμονται οι δράσεις, αν άξονα προτεραιότητας, έχουμε ομαδοποιήσει τις δράσεις σε οχτώ κατηγορίες. Στον πρώτο άξονα, έχουμε τους τομείς περιβάλλον, ενέργεια, υποδομές, μεταφορές. Στον δεύτερο, υγεία πρόνοια, παιδεία, πολιτισμό, τουρισμό, αθλητισμό. Στον τρίτο άξονα, οικονομία, πασχόληση και στον τέταρτο, ιδιοίκηση. Να αναφέρουμε πολύ σύντομα ότι οι δράσεις, θα δείτε ότι είναι προτεραιοποιημένες βάσης τρισάρων βαθμίδων, α, β, γ, δ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και στους βασικούς πίνακες περιλαμβάνουν ότι οι δράσεις μόνο α και β κατηγορίας. Αυτά είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν. Εδώ ερχόμαστε σε αυτά που ανέφερε και συνοπτικά ο κ. Πιτσέλης. Έχουμε 992 έργα, εκ των οποίων 113 συνεχιζόμενες δράσεις, 802 νέες και 77 προτάσεις α και β. Έχουμε ως μια δεξαμενή προτάσεις για μακροπρόθεσης μιλοποίησης 163 δράσεις. Έχουμε στο παράρτημα β το βασικό πίνακα του επιχειρησιακού και στο παράρτημα Ι αν δεν κάνω λάθος στον πίνακα των προτάσεων. Εδώ είναι η χρονοσύρα με τον αριθμό των δράσεων και τους προϋπολογισμούς τους αναέτος. Σε αυτόν τον πίνακα φαίνεται αναάξονα προτεραιότητας και ο αριθμός και ο προϋπολογισμός των δράσεων. Συνολικά 992. Στον πρώτο άξονα έχουμε 620 δράσεις. Στον δεύτερο 169, στον τρίτο 116 και στον τέταρτο 87 δράσεις. Εδώ είναι οι προτάσεις. Έχουμε συνολικά 240. Οι α και β που μας ενδιαφέρουν είναι 77. 53 α προτεραιότητας και 24 β. Και εδώ είναι ανακατηγορία δράσεις. Δίπλα φαίνεται το είδος των έργων και πόσα είναι σε αριθμό. Και ο συνολικός προϋπολογισμός ανακατηγορίας. Ας πούμε στο περιβάλλον έχουμε 168 δράσεις. Συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων. Μπορούμε και αναλυτικά, αν θέλετε, να τα δούμε. Εδώ φαίνεται, σε αυτό το γράφημα θα αναλύσουμε μόνο το μεσαίο, ο αριθμός των δράσεων ανάξονα προτεραιότητας. Στα μικρά γραφήματα φαίνεται και αναθεματικό στόχο της Στρατηγικής Ευρώπης 2020. Το μεγαλύτερο μέρος του αριθμού των δράσεων είναι στον πρώτο άξονα. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε ότι υπάρχει και μεγάλο κομμάτι και στους υπόλοιπους άξονες. Το δεν χρειάζεται. Εδώ είναι ο προϋπολογισμός των δράσεων. Εδώ βλέπουμε ακόμη πιο ισορροπημένη τη β, δηλαδή το 42% των δράσεων αφορά τον πρώτο άξονα, περιβάλλον ποιότητας ζωής, και το 24% το δεύτερο άξονα, οικονομία απασχόληση το 15% και 19% στη διοικητική βελτίωση. Στη διοικητική βελτίωση περιλαμβάνονται και οι λειτουργικές δαπάνες, τα έξοδο μεταφοράς των παθητών και τα λοιπά. Εδώ είναι ένα θεματικό στόχο της Ευρώπης. Δεν το αναλύουμε και εδώ είναι ισορροπημένο κατανοημένο. Εδώ είναι ανακατηγορία δράσεων, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος είναι στον άξονα, στην υγεία. Υποδομές. Ναι, είναι υποδομές. Οι συνεχιζόμενες, με το μεγαλύτερο μέρος τους, το συνδριπτικά μεγαλύτερο, το 8% αφορά τον πρώτο άξονα. Δηλαδή, ό,τι συνεχίστηκε έργο από την προηγούμενη αρχή, αφορά έργα οδοποιίας, κυρίως αυτά. Είναι 113. Αυτές είναι οι νέες δράσεις. Αυτές βλέπουμε ότι πραγματικά παρουσιάζουν μια μεγάλη ισορροπία. Δηλαδή, έχουμε ένα 31% και στον άξονα τον πρώτο, με τα έργα οδοποιίας. Και στον άξονα τον τέταρτο. 25%, 29%, περίπου 30%, δηλαδή πάλι στον δεύτερο άξονα. Και ένα 9% στην τοπική οικονομία απασχόληση. Αυτές είναι οι προτάσεις. Οι περισσότερες κατανέμονται, μάλλον ισόπωσα κατανέμονται, στην τοπική οικονομία και απασχόληση και στον άξονα του περιβάλλοντος. Και 14% στην υγεία. Το 1% είναι η διοικητική βελτίωση, αλλά εδώ είναι πολύ μικρό, γιατί δεν έχουμε τα λειτουργικά μέσα. Είναι προτάσεις που θεωρούνται σταθερές δαπάνες. Εκείνα και δεν τα βάλαμε. Σε αυτό το πίνακα φαίνονται αναπεριφερειακή ενότητα, οι κατανομές του προϋπολογισμού των δράσεων. Δηλαδή, 8% για τα Γρεβενά, 15% του προϋπολογισμού για την Καστοριά, 10% για τη Φλόρινα, 34% για την Κοζάνη και στην έδρα 31%, αυτό φαίνεται αυξημένο, γιατί περιλαμβάνει τις δαπάνες που αφορούν όλη την περιφέρεια, όπως είναι τα λειτουργικά και η μισθοδοσία. Αυτοί οι πίνακες δείχνουν την κατανομή του αριθμού των δράσεων στον επάνω πίνακα και του προϋπολογισμού τους ανάξονα προτεραιότητας. Όπου θέλετε, στεκόμαστε, αλλά στις ερωτήσεις. Ο προϋπολογισμός των δράσεων στον μεσαίο πίνακα, στον μεσαίο γράφημα, αναπεριφερειακή ενότητα και άξονα προτεραιότητα. Εδώ είναι ο προϋπολογισμός αναπεριφερειακή ενότητα. Το είχαμε δει και στον προηγούμενο πίνακα, 34% για την Κοζάνη, 32% για την έδρα και τα λοιπά. Εδώ είναι η κατανομή του αριθμού των δράσεων και του προϋπολογισμού τους ανακατηγορία πηγής χρηματοδότησης. Βλέπουμε ότι η πηγή χρηματοδότησης που συνησφέρει περισσότερο είναι η εθνική πόρη με 609 δράσεις, 163 εκατομμυρίων. Το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, δηλαδή. Εδώ είναι ο προϋπολογισμός των δράσεων ανακατηγορία πηγής χρηματοδότησης. Περνώντας τώρα σε αυτό που είχαμε αρχικά αναφέρει, για τα έτη 18-19, είναι αυξημένο σε λαφρός ο υπολογισμός, δηλαδή ενώ μέχρι και το 17 έχουμε περίπου, κατά μέσο όρο, 60 εκατομμύρια ανά έτος, το 18 έχουμε γύρω στα 100 και το 19 έχουμε γύρω στα 135. Αυτό όμως θεωρούμε το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Αυτό όμως θεωρούμε ότι είναι σε ρεαλιστικά επίπεδα για τους εξής κυρίως πέντε λόγους. Πρώτον, αυτά τα έτη περιλαμβάνουν, όπως είπαμε, και προτάσεις. Οι προτάσεις έχουν πιθανότητα και όχι βεβαιότητα ένταξης. Αναμένεται ότι θα διασφαλιστούν δηλαδή χρηματοδοτήσεις για το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων και όχι για το σύνολο. Όμως εμείς, για να έχουμε έναν πλήρη προγραμματισμό, θα πρέπει να τις συμπεριλάβουμε όλες. Επίσης, έχουμε το συνολικό τους προϋπολογισμό και όχι προϋπολογισμό μετά την έκπτωση, που συνήθως κοιμένεται μεταξύ 30% και 40%. Υπήρχαν καθυστερήσεις κατά την προηγούμενη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα πληρωμές να έχουν μεταφερθεί στα 18 και μετά. Και ένα ακόμα σημαντικό θέμα ήταν ότι για ένα μεγάλο διάστημα, ένα εξάμινο περίπου από τον 8 του 2016 μέχρι τον 2017, δεν είχαν βγει τα πρώτα υπατέχη, με αποτέλεσμα να μην διανεχούνται διαγωνισμοί. Μειωμένοι πόροι λόγω της οικονομικής κρίσης και του μειωμένου ποσούδου για το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, το οποίο αναμένουμε το 2019 να είναι μεγαλύτερο, και μη διαθέσιμες προσκλήσεις λόγω ηρεσιμοτήτων και άλλων ιδιών που ελπίζουμε ότι θα βγουν σε αμέσως προσεχές διάστημα οι προσκλήσεις για να ενταχθούν πολλά νέα έργα που έχουμε μέσα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Τέλος, ο πίνακας ο χρηματοδοτικός είναι αυτός. Εδώ είναι αναλυτικά αναπηγή χρηματοδότησης. Και το κομμάτι της παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος, έχουμε τις τριών ειδών δίκτες, δίκτες εκρών, εκρών αποτελέσματος. Εδώ φαίνονται οι πίνακες με τους δίκτες που έχουμε εμείς θέσει. Είναι οι δίκτες εις ροών, δίκτες εκρών γενική και ειδική, οι οποίοι βέβαια παρακολουθούνται και μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και φαίνεται η εξέλιξή τους και τα έργα που αντιστοιχούν σε κάθε δίκτη. Και εδώ φαίνεται ενδεικτικά μια εικόνα του προγράμματος, κλείνοντας αυτήν την τελευταία διαφάνεια, κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας. Είπαμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την καθιέρωση ενός σταθερού εσωτερικού μηχανισμού υποστήριξης του επιχειρησιακού προγράμματος. Επόμενο στίχημα, όπως ανέφερε και ο κ. Περιφερειάρχης, είναι η επέκταση του μηχανισμού αυτού στην υποστήριξη δράσεων ανοιχτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης και διαδικασίων διευρυμένης συμμετοχικότητας και δημοκρατικού προγραμματισμού. Από την ανοιχτή πληροφόρηση όλων των πολιτών, που τώρα πλέον είναι εφικτή, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχικό προϋπολογισμό. Όμως αυτό που ζητάμε εμείς τώρα είναι η υποστήριξη και η ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για τη συνεχή ανατροφοδότηση και βελτίωση του πληροφοριακού συστήματος. Από την ανοιχτή πληροφορία όλων των πολιτών, που τώρα πλέον είναι εφικτή, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχικό προϋπολογισμό. Όμως αυτό που ζητάμε εμείς τώρα είναι η υποστήριξη και η ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχικό προϋπολογισμό. Από την ανοιχτή πληροφορία όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών, μέχρι και τον ανοιχτό συμμετοχή όλων των πολιτών,