Θησαυροί της Βιβλιοθήκης Κοζάνης: "Φερμάνι του σουλτάνου Αμντουλχαμίτ Α' " (ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, 2020)
: Φερμάνη του Σουλτάνου Απτουλχαμίτ Πρώτου Ένα πραγματικό έργο τέχνης είναι το Φερμάνη του Σουλτάνου Απτουλχαμίτ Πρώτου που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου του 1785. Το περιεχόμενό του βέβαια δεν αφορά την τέχνη, αλλά ρυθμίζει ζητήματα καθημερινότητας της περιόδου εκείνης και συγκεκριμένα το πώς θα εισπράττονται οι κρατικοί φόροι των μη Μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής, των Σερβίων και της Κοζάνης. Την έκδοσή του ζήτησαν με αίτησή τους προς την αυλή της ευτυχίας στην Κωνσταντινούπολη ο τότε Ορθόδοξος Πατριάρχης και η Σύνοδος των Μητροπολιτών, έτσι ώστε να μην επεμβαίνει κανείς την επιτέλεση των εθήμων των κατοίκων και τη συλλογή των κρατικών φόρων εκ μέρους του εντεταλμένου γι' αυτό Επισκόπου. Γραμμένο σε χαρτί διαστάσεων 53x76,5 εκατοστών με αραβική γραφή, φέρει περίτεχνη έγχρωμη διακόσμηση.