21η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κυρίες, καλησπέρα. Καλώς ήρθατε στην 21η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2020. Πριν ξεκινήσουμε να πάρουμε παρουσίες, η κυρία Βακυρτζή. Ο κύριος Βακυρτζής είναι παρόν. Ο κύριος Βέρος, δεν βλέπω τον Άρη, καλώς ήρθατε. Παρόν. Ο κύριος Βοιατζής. Παρόν. Ο κύριος Βοιατζήδης. Ο κύριος Βοιατζήδης. Εδώ. Ο κύριος Γουνελάς. Ο κύριος Γραμμένος. Ο κύριος Δελικάρης είναι εδώ. Η κυρία Δρακονάκη. Του βλέπω. Καλησπέρα. Καλησπέρα κι εγώ. Ο κύριος Δράκος. Κι αυτόν το βλέπω. Καλησπέρα. Παρόν κι από μένα. Ο κύριος Ιακοβίδης είναι παρόν. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Η κυρία Ιωσιφίδου. Αρούσα. Καλησπέρα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Ο κύριος Καλανταρίδης. Ο κύριος Καλανταρίδης λείπει, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Καλπακίδης. Καλπανητόπουλος. Ναι. Λίγο τα μικρόφωνα σας παρακαλώ να είστε προσεκτικοί. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουνάκος. Παρόν, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Λαζαρίδης. Καλησπέρα, κύριε Λαζαρίδη. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μιχαηλίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μουτσάκης. Ο κύριος Μουρτασάγας θα έρθει. Ο κύριος Μούτιας. Καλησπέρα, πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Καλησπέρα σε όλους σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ μαζί μας. Κύριος Παπάς. Καλησπέρα, κύριε Παπά. Ο Λεωνίδας Παπάς. Κύριος Πετρόφυλος. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόφυλος ήταν εδώ μαζί μας. Τώρα δεν ξέρω γιατί ήταν. Ο κύριος Πετρόφυλος είναι εδώ. Απλώς είχε ένα θυμό με τον Νίκο. Εντάξει. Θα επανειδητοβλέπω. Πάντως είναι δεμένο. Ο κύριος Ποτόιας. Καλησπέρα, κύριε Ποτόια. Κύριε Πρόεδρε, με προσπέρασες για λίγο. Μόλις μπήκα. Παπάς. Ναι, ναι, το σημείωσα, κύριε Παπά. Ο κύριος Προμούσας. Καλησπέρα. Ο κύριος Προσαεύς είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Σταυρίδης είναι παρόν. Ο κύριος Σωτηριάδης. Καλησπέρα, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Τελίδης. Συνδέεται τώρα. Συνδέεται τώρα ο κύριος Τελίδης. Θα δώσω πάνω σε λίγο. Η κυρία Τσανάκα είναι εδώ. Καλησπέρα, κυρία Τσανάκα. Καλησπέρα. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα σε όλους. Κυρία Φραντεσκάκη. Καλησπέρα. Καλούσα. Καλησπέρα, πρόεδρε. Καλησπέρα. Και ο κύριος Χρόνης. Το βλέπω παρόν. Εδώ είμαι. Λατζαρίδης. Εδώ είμαι. Δε σας άκουσα πριν. Ναι. Σας είδαμε, κύριε Λατζαρίδη. Εντάξει. Ευχαριστώ. Πολύ ωραία. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι. Καλό να έχετε κλειστά όλοι τα μικρόφωνα. Να είστε λιγάκι προσεκτικοί. Ξεκινάει η συναιδρίαση. Έχουμε... Πριν προχωρήσουμε θα ήθελα να κάνω μια ανακοίνωση που είναι σχετική με ένα σοβαρό θέμα των ημερών όσον αφορά την δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Καιρετίζουμε τη δικαστική λοιπόν αυτή απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ο πραγματικός αρακτήρας της συγκεκριμένης πολιτικής οργάνωσης ως εγκληματικής. Αν και οι καθυστέρες η αντιμορία των πρωταγωνιστών με όσα έπραξαν είναι μεγάλη, εν τούτοις, οι δικαστικές αρχές έπραξαν το αυτονόητο καθήκον τους. Οι θεασώτες και υποστηρικτές του φασισμού δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας και πολύ περισσότερο στο πολιτικό μας σύστημα. Η δημοκρατία είναι ανεκτική. Όταν όμως απειλούνται οι ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, πρέπει να δρά αμέσα και καθοριστικά εφαρμόζοντας τις αρχές της. Περιμένοντας την επαγγελία των πεινών, αναμένουμε και την οριστική πολιτική τιμωρία τους. Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα, αναέφερε κάποτε ο Μάρξ. Η τρίτη επανάληψη, λέω εγώ, είναι αδικαιολόγητη. Κοιτώντας όμως πίσω στο παρελθόν και παρατηρώντας στο παρόν την αναγέννηση της Χρυσής Αυγής, η οποία ήταν πάντα παρούσα ας πολιτική παράταξη στην ιστορία, συμπερένουμε πόσο δίκιο είχε ο Γκέτε, λέγοντας ότι ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει και ο ελληνικός λαός μεγάλο μερίδιο ευθύνης, που στήριξε και υποστήριξε αυτούς τους εγκληματίες. Ευτυχώς το κατάλαβε έγκαιρα και ήθελε να μην το ξαναπράξει ποτέ. Η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων μας απέστειλε ένα ψήφισμα με βάση όσα διαδραματίζονται κοντά μας, στον αρμενικό λαό, όχι και τόσο κοντά, στα βόρεια και ανατολικά από την περιοχή μας. Ένα ψήφισμα το οποίο σας έχουμε προωθήσει με email στους πολιτικούς αρχηγούς, να σας το διαβάσω και θα ήθελα να λάβουμε θέση και να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο είδους ψήφισμα. Η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων μας έχει στείλει το ακόλουθο ψήφισμα όσον αφορά τον Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 έως και σήμερα συνεχίζεται με αμίωτι έντεστο σφυροκόπημα και προσπάθεια εισβολής του στρατού του Αζερμπαϊτζαν στη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε από τους υπαίκτους Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζαν, με έναρξη τη 10 Οκτωβρίου και πριν περάσουν 12 ώρες, το Αζερμπαϊτζαν βομβάρδισε με υπηράβουλες την πρωτεύουσα του Αρτσάχ Στεπανάκερκ και της πόλης Σουσί και Μαρτουνή για να ξεοπιστεί σε όλο της το μεγαλείο. Η μαζική επίθεση του Αζερμπαϊτζαν, που συνεπικουρούμενο απροκάλυπτα από την Τουρκία, αδιαφορεί για τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ομάδας διαμεσολάβησης ΜΙΣΚ του ΑΣΕ, αλλά και της διεθνής εκκλήσης για άμεση κατάβαση του πυρός, αποτελεί νέα απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, με επικίνδυνες συνέπειες για όλους. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δηλώνει αλληλέγγιο στο δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επιθετικότητα των τουρκοαζερικών δυνάμεων εναντίον άμαχου πληθυσμού. Καταδικάζουμε τη στάση της Τουρκίας, η οποία έσπευσε άμεσα να εμπλακεί στη σύγκρουση. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για την κατάβαση του πυρός και την αποτροπή εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον του αρμενικού λαού. Πιστεύουμε στο δικαίωμα των λαών να ζουν ανεξάρτητες στις ιστορικές πατρίδες τους και τοποθετούμαστε υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στην περιοχή. Παρακαλώ για το συγκεκριμένο θέμα τα σχόλιά σας εν συντομία για να το υιοθετήσουμε ή όχι αν είστε υπέρ και αν θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουμε κάτι. Να δώσω πρώτο λόγο στον κύριο Δήμαρχο και μετά θα πάμε με τη σειρά. Κύριε Δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Όλοι ζούμε τα τελευταία χρόνια την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην διεθνή πολιτική και ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου. Αφού έχει πλέον με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων μέχρι στιγμής έχει επέμβει στη Συρία, έχει επέμβει στη Λιβύη, βάζει πόδι στη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή παίζει με το Αϊκέο, διότι πάλι το ρουκ ρέις έχει βγει, πηγαίνει προς το Καστελόριζο, δηλαδή πάλι προκαλεί και φυσικά το άνοιγμα στα βαρόσια ούτως ώστε να ενισχύσει τον εκλεκτό του Ερντογάν για τους Τουρκοκυπρίους. Και φυσικά είναι η απαράδεκτη αυτή παρέμβαση της Τουρκίας στο θέμα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Για μια ακόμα φορά ο αρμενικός λαός υφίσταται της διώξης και το πόλεμο από την Τουρκία. Μετά την κοινοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βάλει πόδι και στο Αζερμπαϊτζάν. Νομίζω ότι όλοι συμπαρασθεκόμαστε στον αρμενικό λαό και φυσικά και στους συμπατριώτες μας αρμενικής καταγωγής, οι οποίοι ζούνε στην καβάλα. Εγώ θα ψηφίσω το ψήφισμα αυτό του συμβουλίου και ελπίζω και πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε όλοι μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ένα συνταρακτικό ψήφισμα, τραγικό, με περιεχόμενο πραγματικό, ίσως από τα καλύτερα ψηφίσματα που θα περάσει το Δηματικό Συμβούλιο, γιατί είναι πέρα για πέρα αληθινό. Εκφράζει την αγωνία των Αρμενίων, της αρμενικής κοινότητας και φυσικά, ο λαός ελληνικός και εν προκειμένου ο λαός της Καβάλας, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, που συμπαρίσταται και ψηφίζουμε το ψήφισμα καθαρά. Ο κ. Παπαδόπουλος. Καλησπέρα κ. Πρόεδρο και καλησπέρα κ. και κύριοι συνάδελφοι. Σε εθνικά θέματα ξέρετε ότι η παράταξή μας απέχει και δεν έχει αρμοδέωτο, το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως, είναι ένα αβέστητο θέμα. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τους Αρμενιούς. Έχουμε κοινότητα που άκμασε στην Καβάλα και το γνωρίζουμε όλοι. Είναι ένας ακόμη πόλεμος της Τουρκίας για να αποδείξει ότι ελέγχει την ευρύτερη περιοχή και αισθανόμαστε ελληνικοί φυσικά πέραντι στον λαό των Αρμενιών, που δέχεται αυτήν την άδικη επίθεση. Εγώ και εμείς είμαστε θετικοί στην ψήφιση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος. Ο κέρος Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, πριν πω οτιδήποτε, δεν κατάλαβα το πρώτο σχέλος της επιστολής που διαβάσατε, όχι για το ψήφισμα. Τι ακριβώς θα γίνει σε αυτό που διαβάσατε, δεν είμαστε συγγενείς. Το κυσάκι εκεί πέρα, Νεωνίδας. Και δεύτερο. Και τώρα έχουμε τον Παπά που είχε ανοιχτώ το μακρά οθόνο. Και ο Παπάδης μπλέξανε τα μούσκια του. Το κλείσε. Συνεχίζω, κύριε Πρόεδρε, και λέω. Παρ' όλο ότι είπατε ότι είναι βόρεια και ανατολικά, εγώ ξέρω από τη γεωγραφία ότι είναι πολύ πιο κοντά από τη Σωμαλία, την Αλγερία, από εκεί που έρχονται συνήθως οι πρόσφυγες. Και πρόσφυγες από την Αρμενία ακόμη δεν είδα. Που σημαίνει, ας πούμε, τι ακριβώς χαρακτηριστικά έχει αυτός ο λαός. Μοιάζει με μας. Παλεύει απέναντι στο άδικο. Και πιστεύω, όπως είπε και η κυρία Τσανάκων, ότι είναι μακρά το καλύτερο ψήφισμα που θα περάσουμε. Και φαντάζομαι ότι θα το περάσουμε ομόφωνα σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Ναι, λοιπόν. Ο κύριος Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουν πει πολλές φορές ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια περιοχή πολύ τεραγμένη. Εδώ και πολλά χρόνια, πάρα πολλοί πόλεμοι. Και νομίζω ότι θα ήταν τεράστιο λάθος μας εάν δεν αντιδράσουμε και σε αυτήν την περίπτωση του πολέμου στην Αρμενία, αλλά και της Ελλάδας, του πολέμου στην Αρμενία, αλλά και της εμπλοκής της Τουρκίας, όπου τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι θέλει να γίνει ο κυρίαρχος της ευρύτερης περιοχής, με όλα τα αποτελέσματα ταρνητικά για όλους μας και για τη χώρα μας και για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε ως δημοτική παράταξη ότι έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι θα πρέπει, αν είναι δυνατόν και από εδώ από τον δήμο το δικό μας, να ξεκινήσουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα γιατί αυτοί οι πόλεμοι είναι που δημιουργούν μετανάστες, δημιουργούν πρόσφυγες και καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων. Εμείς συμφωνούμε με το συγκεκριμένο ψήφισμα και μένουμε και επιμένουμε στην πρόταση ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα αντιπολεμικό κίνημα. Ο κύριος Ποτόιας. Κύριε Ποτόια δεν ακούγεστε. Κύριε Ποτόια. Δεν ακούγεστε κύριε Ποτόια. Σας βλέπουμε αλλά δεν σας ακούμε. Ωραία, πάμε στον κύριο Βοιατζή και θα επανερθούμε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε τον λόγο. Χαιρετίζω για αυτό το ψήφισμα που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά όταν οι αδελφοί Αρμένοι που ανέκαθαν οι δύο λαοί, οι Ελληνες και οι Αρμένοι είναι πάρα πολλά χρόνια από τις καλύτερες σχέσεις και πρέπει να τονίσουμε ότι το ιστορικό υπόβαθρο ξεκινάει της συνύπαρξης Ελλήνων Αρμένων από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων που συντελήθηκε το 1915, ενώ η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οπότε αυτό που δείχνει ότι έχουμε αριστερές σχέσεις και αυτή τη στιγμή που δεχόμαστε και εμείς την τουρκική προκλητικότητα με το ρουκ ρέις που πλέει πάλι μπρος στο Καστελόριζο αλλά και από την άλλη πλευρά ο πόλεμος που γίνεται στην περιοχή εκείνη είναι πάρα πολύ σημαντικό και εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο παρόλο που έχουμε περιορισμένη ισχύ γιατί είναι μόνο τοπική η αρμοδιότητά μας, να περάσουμε αυτό το ψήθισμα. Οπότε και εγώ το ψηφίζω 100%. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, με προβληματίζει ιδιαίτερα η υποκριτική, η εθνοτιφλική στάση μεγάλων χωρών, θεσμών, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα. Αλλά με προβληματίζει ιδιαίτερα και η στάση της χώρας μας. Με προβληματίζει ιδιαίτερα, λαμβανομένη υπόψη και του γεγονότος, ότι στην επίδοση διαπιστευτηρίων του Έλληνα Απρεσβεκτού στον Αζέρο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος αυτός, ξεπερδόντας κάθε έννοια διπλωματικών σχέσεων, προσέβαλε με τρόπο απαράδεκτο, όχι τον Έλληνα Πρέσβη, αλλά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στο πρόσωπό τους την ίδια την Ελληνική Δημοκρατία. Με προβληματίζει ιδιαίτερα, κύριε Πρόεδρε, η χλιαρή απάντηση, έκδοση, στάση στη ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ό,τι συντελείται στον αγώνο Καραμπάχ. Και με προβληματίζει κύριε Πρόεδρε και για ένα ακόμα λόγο, διότι πριν από όχι πάρα πολύ καιρό, μια εβδομάδα δεκαμέρες, ακριβώς η αρμενική δημοκρατία συμπαριστά μενει ξεκάθαρα όμως. Τα προβλήματα που δημιούργησε ή επιχείρησε να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε μια στεναρή στάση, τέτοια που εγώ δεν είδα να συμβαίνει με τη στήριξη της ελληνικής δημοκρατίας απέναντι των αρμενίων. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω και απειθούμε προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ότι Αζερμπαϊτζάν σημαίνει για την καθημάς Ανατολή ΤΑΠ. Και ΤΑΠ σημαίνει χορηγός κύριε Πρόεδρε και χρηματοδότης έργων ζωτικών. Θέλει να λέει διοίκηση του Δήμου, τα οποία έργα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με άλλον τρόπο. Παρά μόνο με αυτόν, δηλαδή μεταματωμένα ευρώ με αρμενικό αίμα του Αζερμπαϊτζάν. Θέτω λοιπόν το θέμα αυτό υπόψιν της δημοτικούς συμβουλίου και ρωτώ εφαίως εάν αυτή η άνομη σχέση που έχει με ένα μνημόνιο δημιουργηθεί μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Καβάλας και ΤΑΠ, δηλαδή Αζερικών Κεφαλαίων, θα εξακολουθήσει να ισχύσει στον αποείχο όλων αυτών των οποίων ζούμε και ζουν οι Αρμενοί και στον αποείχο όλων αυτών των οποίων ανέφερα αναφορικά με τη στάση του Αζερμπαϊτζάν. Έκανα αυτή την εισαγωγή για να έρθω στο ψήφισμα. Εγώ δεν έχω τίποτα να προσθέσω περισσότερο από το ότι συντάσσομαι ανεπιφύλακτα και με θέρμη απέναντι στο πρόσφυγμα της δημιουργίας και του ειτός. Δεν σας κρύβω ότι θα το ήθελα λίγο πιο καυτό πάνω στα θέματα τα οποία διακυβεύονται εκεί. Και βέβαια θα συμφωνήσω και με τον κύριο Ευαγγέλι Παπά ότι το Αζερμπαϊτζάν, τον Αγγόνο Καραμπάχ δεν είναι πολύ μακριά από τα σύνορά μας και ας μην έχουμε την ψευδέστηση ότι εκεί πάει να συνταλεστεί θα έχει και απώναρα σε ό,τι αφορά τη δική μας πραγματικότητα. Ευχαριστούμε κ. Ποτόιας έχει επανέλθει. Ακούγομαι. Ακούγες, σας ακούμε κ. Ποτόια. Κύριε Πρόεδρε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, το να βλέπουμε το δέντρο και να μην κοιτάμε το δάσος που πήρε φωτιά και σε λίγο θα βάλει μπουλότο γιατί βρίσκεται πολύ κοντά, θεωρώ ότι δεν αντιμετωπίζουμε με την δέωσα σοβαρότητα αυτό που γίνεται στην περιοχή μας. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι υπάρχει η συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία ψιγοντάρεται από τις μεγάλες δυνάμεις. Σε αυτή τη λογική λοιπόν εμείς θέλουμε ένα ψήφισμα το οποίο πραγματικά να βλέπει το δάσος και να μην βλέπει μονάχατη συμπεριφορά της Τουρκίας. Έτσι λοιπόν, σας στείλαμε βέβαια αργά και μάλλον δεν το είδατε ένα συγκεκριμένο ψήφισμα το οποίο καταθέτουμε και σας το διαβάζω αυτής αμέσως το οποίο ακριβώς αναφέρει αυτά που λέει το ψήφισμα που μας διαβάσατε αλλά όμως βάζει και βλέπει το δάσος συνολικά. Διαβάζω λοιπόν το ψήφισμα που καταθέτουμε για ψιωφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κλιμακώνονται καθημερινά οι ένωπλες συγκρούσεις μεταξύ Ζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, τον αποσχιστέντα θύλακα Ναγκόρντον ο Καραμπάχ όπου ζουν κυρίως Αρμένιε με εκατοντάδες νεκρούς ανάμεσά τους και πολλούς αμάθους. Το οργανιστικό ρόλο στην αναζουπήρωση των εκτροπραξιών παίζει η Τουρκία που σε γοντάρεται από τις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία σε ανταγωνισμό με άλλες περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής όπως τη Ρωσία και το Ιράν διεκδικεί αλλαγή τους σχετισμού δυνάμεων και ισχυρό μερίδιο στη μηχασιά του Νότιου Καυκάσου όταν διασχίζουν αγωγή πετραλαιού και φυσικού αερίου. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές ένωπλες συγκρούσεις μετά τον πόλεμο της περίοδου 1992-1994 που ξέσπασε μετά την ανατροπή του σαλισμού της Σοβιτικής Ένωσης όπου για δεκαετίες Αζέροι και Αρμένοιοι ζούσαν ελληνικά. Η Τουρκία φαίνεται να στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊζαν με τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ιράν και τη Συρία να αναφέρουν μεταφορά στο πεδίο της φμάχης χιλιάδων μιστοφόρων και τρομοκρατών από Συρία και τη Λιβύη. Με τη στήριξη της Τουρκίας που βλέπει την εμπλοκή της στη σύγκρουση ως ευκαιρία για τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια τάξη το Αζερμπαϊζαν εντείνει την επιθετικότητά του διεκδικώντας σε δάφη που χαρακτηρίζει καταχωμένα από τους Αρμενιούς. Η Ρωσία που συμπορεύεται με τη Γαλλία και τη Σύπα στη διεπραγματευτική ομάδα του ΜΜΙΣΚ του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη για τον Ακόρνου Καραμπάκ διατερεί σχέσεις και παζαρεύει τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊζαν. Πουλάει όπλα και στους δύο ενώ παράλληλα ανησυχεί για τον αναπαθμιζένο ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή γύρω της. Βιατηρεί τη στραοτητική βάση στην Αρμενία και αμφότερα συμμετέχουν στο Αμυντικό Σύμφωνο Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια. Αναδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ιμπεραιαλιστικές αντιθέσεις και οι ενταγωνισμοί που διαμορφώνονται μεταξύ των ισχυρότερων καταλιαστικών κρατών και άλλων περιφερειακών δυνάμεων δεν αποσοβούνται με συμφωνίες και συνθήκες δηλαδή με προσωρινούς και αίθρους συμβιβασμούς. Συγχνά οδηγούν σε ένοπλες συράξεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας καταγγέλει τους ιμπεραιαλιστικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τους στερούν την ειρήνη, την ευημερία και τη ζωή. Σκορπούν το θάνατο, την εξαθλίωση, δημιουργούν νεκρούς και πρόσφυγες όπου γης για να αυγατένουν τα κέμπη των μεγάλων μονοβουλιακών ομίλων. Αυτό είναι το ψήφισμα που θέτουμε για ψηφοσπορία. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Ποτόγια, δεν ψηφίζετε το ψήφισμα που καταθέτει η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων και θέλετε να... Το εμπλουτίζουμε με το δάσος και το ψήφισμα μένει στο δέντρο στη συμπεριφορά της Τουρκίας που πολύ σωστά και ο δήμαρχος είπε ενισχύεται αν δεν ευνοείται άμεσα από τις μεγάλες δυνάμεις. Αμερική, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία κλπ. από μια πλευρά και Ρουσία από την άλλη. Να μείνουμε μονάχα στην καταγγελία της Ρωσίας, της Τουρκίας, θεωρώ ότι δεν βοηθάμε τους Αρμενίους οι οποίοι πραγματικά στενάζουν... Κύριε Ποτόγια, ήδη το ψήφισμα που μας καταθέτει η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων... Οι Αρμενίοι αναφέρονται όλα αυτά, εν περίληψη δεύτερα, σεβαστώ αυτό που λέτε, αλλά είναι μεγάλο σκύναινο και θα χάσει την ουσία του. Επίσης, το κύριο μέρος του ψηφίσματος αυτό έχει να κάνει με την εκεχηρία που συμφωνήθηκε από τις χώρες Ρωσίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, έτσι ώστε να γίνει αυτή η εκεχηρία και να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες. Και εκεί στεκόμαστε. Να αναφέρουμε όλη την ιστορία, νομίζω ότι θα χάσουμε την ουσία. Σίγουρα αναφέρεται ρητά... Η ουσία είναι ότι στην περιοχή του Καυκάσου έχουν συρρέψει μεγάλες δυνάμεις οι οποίες ερίζουν για τον πλούτο. Η Ελλάδα συνορεύει αυτές τις χώρες. Είπαμε ότι παίρνουμε από το Ζαρμπαϊτζάν το αζερικό αέριο. Αυτό που γίνεται εκεί πέρα με την επέμβαση, παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και στη δική μας περιοχή, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και αν δεν το δούμε σε αυτή τη φάση, θα αφούν και σε εμάς αυτά που γύρω γύρω φουντώνουν οι πόλεμοι. Εμείς επιμένουμε σε αυτό το ψήφισμα. Είναι σίγουρα ένα θέμα που το βλέπει και η ελληνική κυβέρνηση και είμαι σίγουρος ότι θα αντιδράσει και αντιδρά με τους τρόπους που χρειάζονται. Ο ρόλος ο δικός μας είναι τελείως διαφορετικός και ουσιαστικά υιοθετώντας αυτό το ψήφισμα, είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα και στην αγωνία αυτών των ανθρώπων που έχουμε τόσα κοινά μαζί τους. Να συνεχίσουμε όμως ο κύριος Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ με το ψήφισμα το οποίο ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα ήθελα πρώτα να καταδικάσουμε όλοι μας σαν πατριώτες, σαν Έλληνες το άνοιγμα των βαροσίων στην αμόχωστο. Αυτή την πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Κύριε Κουνάκος, με συγχωρείτε λιγάκι να παραμείνουμε στο θέμα του ψηφίσμα. Συμφωνώ, αλλά από την άλλη πλευρά θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, με ένα σπάρο να πετύχουμε πολλά τριγόνια. Και αυτά γιατί ακούστηκαν πολλά πράγματα εδώ από τους συναδέλφους. Και νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει ένα συγκερασμό στο τέλος. Εκτός από, δηλαδή, από την ιωθέτηση του ψηφίσματος που μας έχει καταθέσει η αρμηνική κοινότητα, νομίζω ότι πρέπει να το εμπλουτίσουμε και γενικά να καταδικάσουμε όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες της γείτονος χώρας. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με έναν ο οποίος θέλει να επιβουλεύεται ό,τι υπάρχει γύρω του. Λοιπόν, αυτό είναι κατά δικαστέο. Θα πρέπει να αφήσουμε τους λαούς να αποφασίσουν και να ζήσουν ειρηνικά. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείς όπλα πονηρά, έξυπνα, τα drones και όλα αυτά που χρησιμοποιούνται σε βάρος παιδιών, σε βάρος νοσοκομείων, σχολείων κτλ. Λοιπόν, είναι κατά δικαστέοι όλες αυτές οι πράξεις της Τουρκίας. Αλλά θα ήθελα να αναφερθεί και το τι γίνεται σήμερα είτε στη Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο, είτε στην Κύπρο. Ο ΑΤΙΛΑΣ είναι εκεί και συνεχώς θα πρέπει να τον επιτιμίζουμε. Εγώ συμφωνώ απόλυτα με την καταδίκη, σύμφωνα με το όπως μας έχει έρθει και από το Σύλλογο Τραμενιών της Καβάλλας, με την καταδίκη της Τουρκίας. Ωραία. Αυτό. Ευχαριστούμε πολύ. Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Θα παρακαλούμε, έχουνε τελειώσει τοποθετήσεις. Κύριε Μούτιας. Και μετά σας δίνω το λόγο. Κύριε Μουτια. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σας σε όλους. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το περιεκόμενο του ψηφίσματος που κατέθεσε η αρμενική κοινότητα της Καβάλλας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσουμε να αφαιρέσουμε οτιδήποτε. Είναι και η καθήλην αρμόδη αν οπιτρέπεται έφραση για το ζήτημα αυτό και γνωρίζω πολύ καλύτερα τα ζητήματα που έχουν ανακτύψει μετά την ειςβολή του Ατζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνου-Καραμπάχ. Μια επισήμιση θέλω να κάνω κυρίως όσον αφορά την τοποθέτηση του Νίκου Τουξανθόπουλου ότι σε σχέση με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του Ατζερμπαϊτζάν, να ξέρουμε ότι υπάρχει μία στάση που κινείται σε πολύ χαμηλότερους τόνους από ό,τι θα ήθελαμε όλοι μας στο σημείο αυτό αλλά υπάρχουν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα αυτά που όσον αφορά το διεθνές δίκιο και σε συνδυασμό με τα ζητήματα της δυτικής δράκης οπότε εκεί έχουμε κάποια θέματα τα οποία δεν μπορούμε να τα εκφράσουμε δημόσια. Ένα αυτό και δεύτερο, μια δεύτερη παρατήρηση, ότι αν είχαν επέμβει μεγάλες δυνάμεις δεν θα είχαμε σήμερα εξοπλογασίες. Άρα το πρόβλημα που δημιουργείται εκεί είναι η απουσία είτε των Ηνωμένων πολιτιών είτε της Ρωσίας είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να επιβάλλουν την ειρήνη στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι αντίθετοι ακριβώς από αυτά που λέει ο κ. Ποτόλιας ότι εξήγονται αυτοί γι' αυτήν την εμπόρινη κατάσταση και για την εισβολή του Ασυρβαϊτζάν στην περιοχή του Ναγόρου Καραμπάχ. Ευχαριστώ. Θα παρακαλέσω τον κ. Ποτόλια να είναι ομόφωνο το ψήφισμα αυτό το οποίο θα πάρουμε και όχι να είναι καταπλαιοψηφία. Θα ήθελα κ. Ποτόλια να ξέρετε ότι σωστά όλα αυτά αλλά αυτή τη στιγμή εμείς δεν κάνουμε πολιτική ανάλυση της περιοχής αλλά αυτό που κάνουμε είναι ότι κάνουμε το ψήφισμα συμπαράστασης στον αρμενικό λαό. Όλοι ξέρουμε το τι γίνεται. Όλοι ζούμε αυτό που γίνεται τώρα με την Τουρκία και την Ελλάδα. Διότι μην φανταστεί κανείς ότι αυτό που γίνεται είναι χωρίς τις ευλογίες κάποιων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που συγκοντάρουν τον Ερντογάν. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στην περιοχή και για ποιο λόγο οι μεγάλες δυνάμεις πιούν τη νησά στο Αζερμπαϊτζάν διότι αυτό που υπενείχθηκε ο κ. Ξανθόπουλος για τον ΤΑΠ για τους αγωγούς που υπάρχουν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι όλοι το παίζουν πόντι-πιλάτι αυτή τη στιγμή. Όμως, ας μην χάσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται να συμπαρασταθούμε στον αρμενικό λαό. Να είναι ομόφωνις θα σας παρακαλούσα η απόφαση αυτή. Γιατί κύριε Δήμαρχε, που στο ψήφισμα που εγώ ανέγνωσα, αν το ακούσετε, δεν συμπαρασταθείτε τον αρμενικό λαό. Αφού το ξέρετε και οι ευθύνες σας εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερες, ενώ ξέρετε τι παίζει, θέλετε να το αποσιωπίσετε, θέλετε να το βγάλετε στην άκρη. Και γιατί δεν είναι πολιτική αυτό και είναι πολιτική αυτού που αποκαλύπτει πραγματικά τα φαινόμενα αυτά που στην περιοχή μας δεν είναι καθόλου θετικά και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας βάλουν και σε εμάς σε περιπέτειες τις οποίες φυσικά δεν τη στέλνει ο ελληνικός λαός και φυσικά δεν θα κερδίσει τίποτα από όλα αυτά που γίνονται. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο στις ευθύνες της Τουρκίας που σημαντικά υπάρχουν, αλλά η Τουρκία σήμερα κάνει αυτά που κάνει με τις κλάτες των Ευρωπαίων, των Αμερικάνων. Και επειδή ακριβώς ξέρει τη σημασία που έχει σαν Τουρκία, σαν χώρα, σαν στρατιωτική δύναμη και λοιπά γι' αυτό το παίζει σε δύο ταμπλό και γι' αυτό έρχονται και ξανάρχονται οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ και λένε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο δυτικό μέτωπο. Και ακριβώς η Τουρκία παίζει σε δύο ταμπλό πολύ επικίνδυνα και αν δεν το καταγγείλουμε βρίσκεται σε τρεις χώρες κατέχει σήμερα η Τουρκία. Και αν οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις θέλανε να σταματήσει η Τουρκία αυτή την πολιτική δεν θα σταματούσανε. Συρία, Ιράκ, Τσιπρό. Κύριε Ποτοία, επειδή είναι όπως είπε και ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι ο Μιλούντις περισσότεροι είναι λεπτό το θέμα. Είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής και εδώ συμπαραστεκόμαστε ουσιαστικά στον αρμενικό λαό. Υπάρχουν και άλλα θέματα ανοιχτά. Η φετινή χρονιά δοκιμάζεται όλη η χώρα μας από την επιθετικότητα της γείτονος. Στην Κύπρο όπως είπε και ο κ. Κουνάκος πριν λίγες μέρες μεταβαρώσια και το άνοιγμα της περιοχής προσπαθεί να πετύχει και άλλα πράγματα η Τουρκία προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά. Αλλά είναι κακό να συγχαίουμε τη μία κατάσταση με την άλλη. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας και κατανοούμε ποια είναι η θέση της Τουρκίας που αναφέρεται και τι πρέπει να πράξουν όλες οι χώρες. Παρ' όλα αυτά θα ήθελα και τη δική σας έγκριση στο ψήφισμα έτσι ώστε να είναι ομόφωνο όπως ζήτησαν και όλοι οι ομιλούντες και ο δήμαρχος. Είστε σύμφωνος με το ψήφισμα όπως έρχεται από την Εθνική Επιτροπή Αρμενίων. Όχι κύριε Πρόεδρε γιατί εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό. Καταπλαιοψηφία εγκρίνεται το ψήφισμα όσα αναγνώστηκε. Κύριε Σμορτασάγας για ένα λεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δεν θα διαφωνήσω με το σκεπτικό του κύριου Ποτόλια αλλά το τελευταίο που είπατε, αγαπητέ κύριε Ποτόλια, είναι βαρύ. Δηλαδή εμείς συντασσόμαστε με το ψήφισμα της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα. Αυτό το ψήφισμα κατατέθηκε από την αρμενική κοινότητα. Η κοινότητα των Αρμενίων δηλαδή κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Τουλάχιστον το τελευταίο σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν μας αξίζει ο όλος εδώ μέσα. Ευχαριστώ. Έγινε αναφοράκι από τον Πρόεδρο και από τον Δήμαρχο ότι ξέρουμε τι πέτει στην περιοχή και το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων. Να ξέρεις, επαναλαμβάνω και πάλι, Δήμαρχε, Πρόεδρε, ποιος είναι ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Κύριε Ποτόια, δεν σας ακούμε, αλλά σας υπενθυμίζω ότι βρισκόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλα, στο οποίο όλοι είμαστε μέλοι και ο ρόλος μας είναι συγκεκριμένος. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Εγκρίνεται, λοιπόν, το ψήφισμα, όσο κατατέθηκε από την Εθνική Επιτροπή Αρμενίων, κατά πλειοψηφία μειοψηφούντος του κυρίου Ποτόια. Κύριε Δήμαρχε, σας δίνω τον λόγο για να προχωρήσουμε στις συνέδριες. Πρόεδρε, με επιτρέπετε λίγο, μισό λεπτό, στην αναφορά σας, την αρχική που κάνατε για την ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης που θέλει τους να ζήσει στη Πυλακίμο. Με επιτρέπετε λίγο. Αναφερθήκατε, κύριε Πρόεδρε. Δεν ήθελα να σας διαπωξώ. Δεν έχω να μιλήσω για αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, άριστα πρωημερισία. Όχι, όχι, δεν θα μιλήσω για αυτό το θέμα. Θα μιλήσω σε αυτό που αναφέρθηκε ο αγαπητός ο κύριος Πρόεδρος. Λύπνω ότι έχει ευθύνη ο ελληνικός λαός. Πρόεδρε, διευκρίνησέ το λίγο αυτό. Ευθύνη ο ελληνικός λαός. Έχει ένα μικρό κομμάτι που ψήφισε, διότι το να λέτε ως πρόεδρος ότι ευθύνη έχει ο ελληνικός λαός, έτσι, νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Ένα μικρό κομμάτι ψήφισε και πρέπει να μας προβληματίσει, βέβαια, και γιατί αυτοί οι ελάχιστοι ψήφισαν και έστειλαν... Ελπέρο, μάλλον δεν με ακούσατε, αλλά ψάχνετε να σταθείτε κάπου για να σχολιάσετε... Όχι, όχι, σας άκουσα προσεκτικά, κύριε Πρόεδρε. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, τη δήλωσα. Ήτανε μία δήλωση αναγνώρισης του μεγαλίου της δημοκρατίας. Μη προσπαθείτε να τη μειώσετε. Δεν μειώνομαι, κύριε Πρόεδρε, σε αυτά που αναφερθήκατε να θέλω να θεωρώ. Κυρίες και κύριοι που είμαστε σε διάλογο, κολλησιεργείτε και ενοχλείτε τη διαδικασία. Αλλά για τους υπόλοιπους θέλω να επαναλάβω αυτό που διάβασα, που είναι μία προσωπική άποψη και μία άποψη του Προεδρίου. Ότι ο ελληνικός λαός που στήριξε και υποστήριξε αυτούς τους εγκληματίες έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Το καταλάβατε τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο και εγώ. Το λόγο και εγώ. Το λόγο στον κύριο Δήμαρχο. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο. Κύριε Ξανθόπουλε, όταν θα έρθει η σειρά σας, ο λόγος στον κύριο Δήμαρχο. Γιατί σε ανακοινώσεις του Προεδρίου ζητάω το λόγο, Δήμαρχε Πρόεδρε. Όταν θα έρθει η σειρά σας, κύριε Ξανθόπουλε. Να ανακοινώσατε κάτι, ο κύριος Δόρος έχει δίκιο. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Ήδη έχουμε καθυστερήσει, οπότε συνεχίστε τη διαδικασία, δεν έχω να πω κάτι. Ωραία, η κυρία Τσανάκα έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτή τη βδομάδα, αυτό που έγινε στα ελληνικά δικαστήρια, ήταν όντως μια πολύ μεγάλη νίκη της ελληνικής δημοκρατίας. Της δημοκρατίας γενικά. Φύγαμε μπροστά και σαν έθνος και σαν χώρα, αλλά και σαν δικαιοσύνη και κάναμε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο να παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα πώς κατάφερε η Ελλάδα να πάρει τέτοια δικαστική απόφαση. Επειδή δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Δηλαδή τι γίνεται όταν μια παράταξη θεωρείται εγκληματική οργάνωση και τι γίνεται με τους εκλεγέντες και αυτούς που στηρίχθηκαν από αυτή την παράταξη. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, κύριε δήμαρχε, να απευθυνθείτε με επιστολή σας παρακαλώ και μπρος την κέδε, γιατί είμαι σίγουρη ότι σε όλα τα δημοτικά συμβούλια θα υπάρχει μια παρόμοια κατάσταση και θα συσκεφθούν σίγουρα οι δήμαρχοι στην κέδε για το θέμα και θα πάρουν τις αποφάσεις τους, αλλά και προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να σας δώσουν οδηγίες, τι θα κάνουμε, πώς θα χειριστείτε την κατάσταση, εάν οι θετικές σας αποφάσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν θα εξαρτηθούν από μία ψήφο, και αυτή η μία ψήφου σαφορά τον κ. Γογιατζή, τι θα πρέπει να κάνετε εσείς, πώς θα πρέπει να ενεργήσετε, εγώ που έχω 18 χρόνια σε Δημοτικό Συμβούλιο, ειλικρινά δεν μπορώ να πάρω τέτοια ευθύνη, ούτε ξέρω να σας πω. Πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να πάρει μια απόφαση που να φορά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και τα περιφερειακά, και να αποφασίσει και να βοηθήσει τα Δημοτικά Συμβούλια και τους Δημάρκους, τι πρέπει να κάνουν γι' αυτό το πέρατο. Πρώτο. Δεύτερο. Οι μαθητές του Οδύου. Σήμερα περνούμε ένα θέμα, με το οποίο δίνουμε επιχωρή, εις το Δημοτικό Οδύο, καλά κάνει. Πόσους μαθητές λιγότερος έχει το Οδύο. Γιατί έχει τόσους λιγότερους μαθητές. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Τι θα γίνει αν τυχόν και έρθει πάλι κανένα lockdown και οι καθηγητές δεν μπορούν να μεταδώσουν μαθήματα δια μέσου Λίντες. Τι ακριβώς έχει αποφασίσει το Δικητικό Συμβούλιο, το Πρόεδρος του Δημοτικού Οδύου, επί του θέματος. Επειδή είμαι σίγουρη ότι και σας απασχολεί αυτό το θέμα, θα σας παρακαλούσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσετε τον Κύριο Πρόεδρο να μας ενημερώσει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει, ποια είναι ο αριθμός των μαθητών που έχουμε φέτος, αν δεν κάνω λάθος ελπίζω να μην υπερβάλλω, νομίζω ότι είναι η μισή από όσους είχαμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί γνωρίζετε ότι στο Δημοτικό Οδύο τα ποσά είναι ανταποδοτικά. Δηλαδή τόσους καθηγητές παίρνεις ανάλογα με τα έσοδα που έχεις. Και υποτίθεται ότι αυτά που δίνει ο δήμος τα δίνει σαν λειτουργικά έξοδα, όχι για τους καθηγητές. Λοιπόν, θα καλέσετε, ελπίζω να καλέσετε τον κ. Πρόεδρο για να το κάνουμε τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε και για να μας ενημερώσει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους παιδικούς σταθμούς. Λιγότερα παιδιά. Πόσα λιγότερα παιδιά. Μας περισσεύει προσωπικό, γιατί εμείς πήραμε το προσωπικό ανάλογα με τα παιδιά της περσινής χρονιάς. Τι ακριβώς γίνεται στους παιδικούς σταθμούς, και τρίτον και πάρα πολύ σημαντικό, αλλά δεν θα το αναπτύξω εγώ, κύριε Δήμαρχε, είναι το θέμα που τυπλοφορεί αυτές τις μέρες, που αφορά τα προσωπικά δεδομένα και την παραβίεση τους, αν υπάρχει, δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά αυτό θα το αναπτύξει η κυρία Ιωσήφιδου, ένα μέλος από την παράταξή μας, για να μας πει και τις νομικές εκπτώσεις του θέματο, και επίσης, το τελευταίο από όλα, διάβασα το μεσημέρι μία ανακοίνωση στον τύπο, που αφορά την ανακύπτρωση, το τονάζει των απορριμάτων που πηγαίνουν στον χυτά, και την μίωση, πάρα πολύ καλό αυτό, αλλά νομίζω ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχουμε ένα θέμα, με πληροφορίες, κύριε Δήμαρχε, γιατί δεν είναι ωραίο πράγμα, να μαθαίνουμε τα νέα από τις εφημερίδες και από τα ραδιόφωνα δεν επιτρέπει. Επίσης, να ξέρετε ότι η παράταξή μας έστειλε ερώτημα και στον οικονομικό διευθυντή και στην διαμάθ. Εάν αυτά τα ερωτήματα γίναν η αιτία, να ψαχτείτε, είναι καλό, δεν είναι κακό, χαίρομαι, αυτός είναι ο ρόλος της επικοδομητικής αντιπολίτευσης, ότι τσιγκλάει λίγο τη διοίκηση για να δει ορισμένα πράγματα. Θα πρέπει όμως να συζητήσουμε το θέμα σε ημερήσια διάταξη και σε κύριο θέμα, όπως επίσης πάλι πρέπει να μας φέρετε το διευθυντή της διαμάθ, δεδομένου ότι σε λίγο θα μας καλέσετε να ψηφίσουμε και πάλι προϋπολογισμό, να ψηφίσουμε και πάλι ανταποδοτικά, πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται. Πρέπει να ξέρουμε για το πόσοι καβαλιότες δηλώσαν τα τετραγωνικά τους και αν αυτό το πράγμα έχει επίπτωση στα χρήματα που πρέπει να πληρώνουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Παπαδόπουλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα αναπτύξω δύο θέματα. Κύριε Πρόεδρε, ρωτώ τον δήμαρχο. Τι ακριβώς ζητά η καταγγελία για το πάρκινγκ της Ρωδόπης, τι θα κάνετε κύριε Δήμαρχε και πώς θα λύσετε το πρόβλημα μέσα στο χρόνο που σας απέμεινε. Εμείς σας προτείναμε λύσεις και εμείς θα στηρίξουμε κάθε λύση η οποία όμως θα είναι νόμιμη και θα τακτοποιεί με σωστό και νοικοκυρωμένο τρόπο το πρόβλημα. Το δεύτερο θέμα, κύριε Πρόεδρε, που θέλω να αναπτύξω, είναι το εξής. Όπως πληροφορεθήκαμε πρόσφατα, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020, πρόκειται η αξιολόγηση του διαγωνισμού για τον Χιτά Καβάλας. Έργο προπολογισμού, θυμίζω στους συναδέλφους, 7 200.000 ευρώ περίπου. Είναι ενδιαφέρον ότι από τους τρεις δημάρχους του νομού, που είναι μέλη του ΔΕΣ της Διαμάθ, οι δύο δήμαρχοι δεν το ψήφισαν και το ψήφισε μόνο ο κύριος Μουριάδης, δήμαρχος Καβαλάς και αντιπρόεδρος Διαμάθ, θυμίζω. Σύμφωνα με τον πρακτικό του διαγωνισμού, η μία από τις δύο εταιρίες που συμμετείχαν, αποκλείστηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή, επικυρώθηκε από το ΔΔΣ της Διαμάθ. Έτσι λοιπόν, συνεχίζει στην διαγωνιστική διαδικασία, μόνο μία εταιρεία, η γνωστή σε όλους μας, Μεσόγειος. Από την έρευνα που έχουμε κάνει κύριε Πρόεδρε, διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία που προκρίνεται για τη συνέχεια του διαγωνισμού, διαθέτει την αποκλειστική χρήση στην Ελλάδα μιας μεμβράνης, της οποίας οι τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίζονται στη διακήρυξη. Μάλιστα, η περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών της μεμβράνης αυτής, είναι copy-paste με τις περιγραφές σε άλλους δύο διαγωνισμούς, της Ναυπάκτου και της Κέρκερας. Έχουμε δηλαδή, κυρίες συνάδελφοι, τρεις διαγωνισμούς, Καβάλα, Ναυπάκτου και Κέρκερα, σε τρία παρόμοια έργα σεχητά, από τρεις διαφορετικούς μελετητές, που περιγράφουν με τις ίδιες ακριβώς λέξεις τη συγκεκριμένη μεμβράνη. Ακόμη και τα λάθη στα κείμενα είναι τα ίδια. Τυχιό η σκόπι μου. Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί συνάδελφοι, δημιουργείται πλέον η υποψία ότι υπάρχουν φωτογραφικοί όροι στη διακήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της επέκτασης του χυτά στην Καβάλα, οι οποίοι πιθανόν να εμπόδησαν τη συμμετοχή πολλών εταιρειών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμος Κέρκερας, μόλις προέκυψε τέτοιο ζήτημα για τον διαγωνισμό στο δικό του χυτά, άλλαξε τις περιγραφές για τη συγκεκριμένη μεμβράνη. Έτσι, διασφάλισε και την άρτια λειτουργία του συστήματος και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών. Μετά από όλα αυτά, θέλω να ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο. Κύριε δήμαρχε, δήμαρχος Καβάλας, κύριε Μουριάδη και αντιπρόεδρο της Διαμάθ. Πρώτον, έχετε γνώση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ποια είναι η άποψή σας? Δεύτερον, η δήμαρχος κεντρικής Κέρκερας προβληματίστηκε όταν προέκυψε το πρόβλημα και άλλαξε το συγκεκριμένο όρο στο διαγωνισμό. Η Διαμάθ, ρωτώ, προβληματίστηκε. Ο κύριος Μουριάδης γιατί δεν προβληματίστηκε. Τρίτον, σκοπεύει ο δήμαρχος να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη με όρους διαφάνειας και υιούς ανταγωνισμούς. Τέταρτον, ποιες ήταν οι αισθάνσεις που έγιναν, που είχαν οι άλλοι δύο δήμαρχοι του νομού μας και δεν ψήφισαν θετικά στα πρακτικά της Επιτροπής Διαγωνισμού. Δεν προβλημάτισαν τον δήμαρχο οι αισθάνσεις αυτές των άλλων δημάρχων. Κύριε Πρόεδρε, τρομάζουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί στο διαγωνισμό της ΜΕΑ ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν συμβαίνουν αυτά σε έργο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως το έχουμε ήδη ζητήσει, θέλουμε έγκαιρα, κύριε Πρόεδρε, στα χέρια μας τις μελέτες και τους όρους διακήρυξης για τη ΜΕΑ Καβάλας. Όλα αυτά μας κάνει να μην εμπιστευόμαστε ούτε τη Διαμάθ ούτε τον δήμαρχο Καβάλας. Σας ευχαριστώ και περιμένω τις απαντήσεις. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, είχα ένα πρόβλημα με τη σύνδεση και δεν άκουσα την αρχή, την τοποθέτηση του κύριου Παπαδόπουλου για την ηγεσία βγήκε. Ζητώ συγγνώμη, δεν την άκουσα όλοι ας πούμε. Δεν έκανε κάποια δήλωση, κύριε Παπά. Σοβαρά, άρα καλά άκουσα. Λοιπόν, να κάνω και εγώ την τοποθέτησή μου για αυτό το θέμα, μια και το βάλατε. Έχετε μια ευθύρη, κύριε Πρόεδρε, η οποία είναι διαχρονική, δηλαδή είναι ενός χρόνο ευθύνη. Ο κύριος Μποιατζής έχει δηλώσει ότι έχει απεμπολίσει τις αρχές αυτής της παράταξης. Άρα, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να του δείτε το λόγο, σε πρώτη φάση, να μιλάει σαν αρχηγός της παράταξης. Ήτε έχουμε την δημοτική έκφραση της χρυσής αύγειας, εδώ που λέγεται Ελληνική Αυγή, δεν την έχουμε. Αν δεν την έχουμε και έχει αναξερτωποιηθεί ο κύριος Μποιατζής, θα μιλάει μετά της παράταξης, όπως μιλάει και ο κύριος Κουνάκος. Αυτό πρέπει να το τακτοποιήστε, γιατί διαφορετικά είναι υποκριτική η τοποθετησή σας και ο θεσιάσμός σας για την απόφτυξη. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Βέβαια, έπρεπε και ο δήμαρχος να τοποθεθεί πάνω σε αυτό, γιατί αυτός είναι, νομίζω, ο εκφραστής όλης της πόλης. Δεν άκουσα και από αυτόν να πει κάτι. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί άλλα λέμε στις εφημερίδες και άλλα λέμε εντός του Συμβούλου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πάμε τώρα στα κροημερισίες. Ρωτώ τον δήμαρχο ότι προχθές ήταν εδώ ο κύριος Χρυσοχοήδης. Του είπε τελικά, του επιβεβαίωσε αυτό που έλεγε ότι στο τέλος του 2020 το στρατόπεδο Ασηπακοπούλου θα πάψει να είναι προσωρινό κέντρο υποδοχής προσφύγων μεταναστών. Ή έχουμε αλλάξει αυτή την ημερομηνία. Και δεύτερο και τελευταίο, θέλω να κάνω μια πρόταση στο δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι γεγονός ότι ο COVID ήρθε και παραμένει έντονος στην κοινωνία. Σήμερα υπάρχει τεράστια ανησυχία, ιδιαίτερα στις ευταθείς ομάδες και στις αδύναμες οικονομικά ομάδες, να μπορούν να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού και να πληρώνουν 100 ευρώ μαύρα. Δεν γίνεται αυτά τα πράγματα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν δήμος, όπως επίσης πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να οργανώσουμε ένα δημοτικό ιατρίο, όπου όλοι οι δημότες και κύρια οι δημότες οι οποίοι είναι οικονομικά ασθενέστεροι, να μπορούν να πηγαίνουν να κάνουν και το εμβόλιο της γρήφης και το εμβόλιο του πνευμογενειόκοπου και το τεστ COVID. Αυτό, νομίζω, θα μας κάνει να ξεχωρίζουμε από κάθε άλλη πόλη, ότι οργανωμένα πλέον κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή πέραν της αντομικής ευθύνης, να έχουμε και την δημοτική ευθύνη, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα την τοπική μας κοινωνία και κύρια να βοηθήσουμε τις αυταίες ομάδες, τις αδύναμες οικονομικά ομάδες, για να αισθάνονται δυνατοί στο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βερός. Κύριε Πρόεδρε, μετά την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου, τόσο για τη δικαιοσύνη αλλά κυρίως για τη δημοκρατία της χώρας, υπάρχει ένα ζήτημα. Ένα ζήτημα με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβούλου εκπροσώπου της Δημοτικής Παράταξης Ελληνικής Αυγής. Εδώ να θυμίσω, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη υπέρ των Αζίων, ότι ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος ήταν επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής του κυρίου Μπαρμπαρούση και βέβαια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος παραμείνει επικεφαλής της παράταξης της Δημοτικής της Ελληνικής Αυγής μια ελληνική αυγή που είναι η παράταξη πανελλαδικά, δημοτική παράταξη της Χρυσής Αυγής. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι και θα πρέπει ως ώμα να αποφασίσουμε από εδώ και πέρα. Εμείς προσωπικά ως δημοτική παράταξη από την πρώτη στιγμή και προεκλογικά και μετεκλογικά καταδικάσαμε πολιτικά τη συγκεκριμένη παράταξη και προσπαθήσαμε να την απομονώσουμε. Να σας θυμίσω ότι στην πράξη κάναμε αυτό που είπαμε και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι ναι μεν είμαστε διατεθειμένοι και να συζητήσουμε και να συναντηθούμε και ενδεχομένως να συνεργαστούμε μόλις παρατάξεις εκτός από την παράταξη που στήριξε η Χρυσή Αυγή, την Ελληνική Αυγή τη συγκεκριμένη παράταξη και τον ευπρόσωπό της που συμμετέχει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλα. Και βέβαια όλο αυτό το διάστημα δεν συμμετείχαμε σε καμία μα καμία άτυπη συνάντηση που προκάλεσε ο ίδιος ο Κύριος Δήμαρχος με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων μια και προσκαλούσε τον συγκεκριμένο και συμμετείχε ο συγκεκριμένος σε αυτές τις συνάντησεις όπως και σε καμιά διαπαραταξιακή Επιτροπή όποια έγινε μέσα σε αυτό το χρόνο δεν συμμετείχε κανένας ευπροσωπός μας, κανένας δημοτικός σύμβουλος από την παράταξή μας σε αυτές τις συναντήσεις εάν και φόσον παρευρίσκετο και συμμετείχε ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι μετά την ακόμασή του Δικαστηρίου μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση. Ο συγκεκριμένος σήμερα είναι επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης που στηρίχθηκε και προεκλογικά και μετοχλωδικά ακόμα που αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση. Έλα, έλα, μη διακόπτεις, μη διακόπτεις. Λοιπόν, αναμένω σε αυτό να ακούσω και τον κύριο δήμαρχο και σας κύριε Πρόεδρε αλλά και τους αγαπητούς συναντέλφους διότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Από κει και πέρα το δεύτερο που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι εάν και εφόσον αυτό το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα τις τελευταίες μέρες ότι υπήρξε δηλαδή παραδίαση των προσωπικών δεδομένων στο νομικό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης αν ισχύει, κύριε δήμαρχε, και αν και εφόσον ισχύει τι προτίθεστε να κάνετε. Το τρίτο έχει σχέση με την πρόσφατη απόφαση σε σχέδιο νόμου που πέρασε ο υπουργός της Οτερικών ο κ. Θεοδωροϊκάκος. Δηλαδή της αφαίρεσης, της διοίκησης και της διαχείρισης των ορθόδοξων ναών των δημοτικών κοιμητηρίων από τους δήμους και την παραχώρηση στην εκκλησία. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ύσπραξη δικαιωμάτων που δικαιώματα είναι μέσα από τα τέλη των κοιδιών, των μνημοσύνων και είναι ένα σημαντικό έσοδο για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στα δημοτικά κοιμητήρια. Διότι μόνο οι ναοί αποδίδονται στην εκκλησία, από εκεί και πέρα η ευθύνη πλέον της διαχείρισης των νεκροταφίων συνολικά είναι το δήμο. Και εμείς εκτιμούμε, πείτε μας αν κάνουμε λάθος, ότι τα έσοδα που θα χάσουμε είναι της τάξης περίπου 40.000 ευρώ. Και πώς πρέπει να αναπληρώσουμε ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες. Βέβαια εμείς κύριε Δήμαρχε και με τον Δελτιοτύπου ζητάμε να ανακληθεί αυτή η απόφαση και από την κυβέρνηση και από τους υπουργούς εσωτερικών και βέβαια ζητάμε και από εσάς και από την ΠΕΔ και από την ΚΕΔΕ να υπάρξει αντίδραση ώστε να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Και το τελευταίο που θα ήθελα να θέσω κύριε Πρόεδρε και προς ιδιοίκηση αλλά και προς ιδιωτικές παρατάξεις είναι ένα θέμα που έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμάτων. Θυμάστε ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που το θέμα ήταν η απόδοση των χρημάτων που οφείλουμε στην διαμάθη για το 2020 είχαμε προτείνει ως παράταξη ότι επειδή χάσαμε πολύτιμο χρόνο σημαντικό χρόνο όσα αφορά με τη διαχείριση και δυστυχώς δεν έγιναν τα βήματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουμε την πολυτέλεια από εδώ και πέρα να χάσουμε και άλλο χρόνο ότι θα πρέπει να αποχωρήσουμε και θα πρέπει να διαχειριστούμε απομόνιμα στα απορρίματα μάλιστα λέγοντας αν είναι δυνατόν αυτό να το πράξουμε σε συνεργασία με όμορφους δήμους. Τότε είχαν ακουστεί κάποιες φωνές που λέγανε ότι το νομικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει και όλα αυτά. Είχαμε πει βέβαια ότι η μεταρρύθμιση του κλειστένι του επιτρέπει. Να θυμίσω ότι εδώ και λίγες μέρες ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Σωτερικών που είχε σχέση με τροκοποίηση της ελληνικής Ιθαγένιας. Παρακαλώ στο μέλλον. Τελειώνω κύριε Πρόεδρε. Σε συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρει ότι αναπεριφέρει μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι και τρεις φώσδα στην περιφέρεια. Και μάλιστα αναφέρεται το άρθρο και λέει ότι μπορούν δήμοι όμορφοι σε συνεργασία και εφόσον έχουν δικό τους κοιτά να διαχειριστούν τα πορήματα. Άρα υπάρχει δυνατότητα αυτή και εμείς λέμε ότι θα πρέπει να ξανασχηθούμε την πρόοδαση που κάναμε. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Ποτόιας. Ναι, για το θέμα που άνοιξε και η συζήτηση κύριε Πρόεδρε σχετικά με την καταδικαστική απόφαση που έκραινε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Σας κάναμε επιστολή, σας στείλαμε επιστολή με την οποία ζητούσαμε να πάρετε άμεσα μέτρα για την αποπομπή του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής από Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούμε όμως πως έπρεπε να κάνετε αναφορά για αυτή μας την επιστολή. Πανάζουμε στο τέλος να το κάνετε και να πείτε το αδέχεστε ή δεν το δέχεστε. Θεωρούμε πως είναι το χέρι σας να κάνετε πράξη αυτά που είπατε εισαγωγικά σε σχέση με το φασιστικό μορφώμα. Και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μην στέλνετε ειδοποίηση, πρόσκληση στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Και γιατί το λέμε αυτό. Μπορεί να είναι πολύ θετική η απόφαση του Δικαστηρίου. Ωστόσο όμως δεν πρέπει να υπάρχει ευσυχασμός και δεν πρέπει να υπάρχει ευσυχασμός σε σχέση με το φασισμό ναζισμό γιατί η μήτρα που γεννάει το φασισμό ναζισμό είναι εδώ. Και η μήτρα δεν είναι άλλη από αυτή την πολιτική, από αυτό το σύστημα που σπέρνει τη φτώχεια, την ανεργία, την απληρωσιά, τους πολέμους, την προσφυγιά, οι σουρές στα νοσοκομεία, αυτά που γίνονται στα σχολεία, το πετσόκομα των συντάξεων, τον ταχάο που υπάρχει στις χώρους δουλειάς. Και όσο θα κυριαρχεί αυτό το σύστημα, που εμείς το λέμε καπιταλισμό και σας σηκώνεται η τρίχα, αλλά δεν είναι το θέμα το όνομα, ονομάστε το όπως θέλετε, είτε το Παναγιώτα είτε το Λευτέρι. Ο καπιταλισμός είναι λοιπόν αυτός ο οποίος όταν βρίσκεται τα ζόρια χρησιμοποιεί το μαντρόσκυλο της χρυσής αυγής, το οποίο είναι ακριβώς στη λογική το να παρασύρει τους εργαζόμενους σε ανώδουνους δρόμους, να φοβήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, γιατί κυρίως ο ναζισμός, φασισμός αυτό είδαμε και με τη χρυσή αυγή, στρέφεται ενάνδια αυτούς τους εργαζόμενους, είδαμε ότι τα βάζει και τα έβαλε και σκότωσε και όλους τους εργαζόμενους, σκότωσε τους τοχοδιαβόλους τους Αιγύπτους ψαράδες, επιτεθόταν τους πρόσφυγες που ανοίγανε τα μαγαδιά τους στις διάφορες λαϊκές και να μην αναφέρω όλα τα αποτρόπαια εγκλήματα που έκαναν και άλλωστε αναγνωρίστηκαν και από το Δικαστήριο Αυτή λοιπόν η πολιτική όσο θα κυριαρχεί, όσο θα υπάρχει αυτή η μήτρα δεν πρέπει να υπάρχει επισυχασμός, γι' αυτό λοιπόν εμείς θέτουμε το ζήτημα ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομονωθούν όλες εκείνες οι συμφωνές οι οποίες βρίσκονται σε δημοτικά και πετιφερειακά συμβούλια όπως είναι τη συγκεκριμένη περίπτωση και ο εκπρόσωπος της χρυσής αυγής στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο. Θεωρούμε ότι για να δικαιώσετε την πασαρέλα που όλοι σας κάνατε στην αντιναζή πασαρέλα που στήθηκε και όλοι αυτή τη στιγμή όλα τα πολιτικά κόμματα παρ' όλη την ανοχή που δείξανε και σαν κόμματα και σαν παρατάξεις θυμάστε τις διευκολύνσεις που δίνετε και με τα σπιτάκια που σας λέγαμε να μη δώσετε στη χρυσή αυγή, να λέγατε μα τι να κάνουμε είναι εκλεγμένοι, είναι νόμοι κλπ και τώρα μην κρυφτείτε πάλι πίσω από τη λογική που δώσετε ένα όνομα στον εκπρόσωπο της χρυσής αυγής, στο καλό παιδί, με αναρτήσεις στα Facebook όπου εξάρρυτα είναι δημοκρατικότητά τους σε σχέση με άλλους. Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες, τόσο οι δικές σας, οι διοίδητές, τόσο οι υπόλοιοι από παρατάξεις να σταθούμε στο ύψος ώστε να απομονώσουμε και να μην δώσουμε την ευκαιρία να σηκώσει ξανά κεφάλι αυτό το μαύρο πίδι. Το γεγονός ότι όλοι τους αυτή τη στιγμή από τη χρυσή αυγή, από την πρώτη στιγμή που είδαν τα αποτελέσματα των εκλογών, εγκαταλείψανε το καράβι λέγοντας διάφορες δικαιολογίες όπως και ο δικός μας. Δείτε παράδειγμα τις δικαιολογίες που λένε τώρα σε σχέση με τη δίκη για να πέσουν στα μαλακά πέρα από το γεγονός βέβαια όπως η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΚΑΣΟΚ. Το δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε κύριε Πρόεδρε αφορά το άνοιγμα του πανεπιστημίου. Θεωρούμε πως είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα να ανοίξει διαζώση στο πανεπιστημίο με μαθήματα με την παρουσία των φοιτητών γιατί το νέο μας πανεπιστημίο έχει ανάγκη της διαφήμισης ώστε να λειτουργήσει με μια διαδικασία τέτοια η οποία θα δείχνει ακριβώς ότι σέβεται τις σπουδές των φοιτητών και θα πρέπει ο Δήμος, οι διοίκες να λάβουν συγκεκριμένες ευθύνες σε ό,τι αφορά για το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Να έρθει δηλαδή σε επαφή με την Βρυτανία, λόγω του λέει δεν υπάρχει Βρυτανία. Η Βρυτανία είναι στη Θεσσαλονίκη και να ρωτήσει για ποιον λόγο δεν ανοίγει το πανεπιστήμα του ΔΕΠΑΕ. Να ρωτήσει συγκεκριμένα πόσους καθηγητές έχει το πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή, πόσοι από αυτούς είναι αμέα, δηλαδή δεν μπορούν να διδάξουν, πόσες καθαρίστες έχει στο σύνολο του ΤΟΥ. Συγκεκριμένα πράγματα να τους καλέσει και στις συνεδριές του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί μας τάξανε με τη λειτουργία του πανεπιστήμιου ότι θα απογείωθει η καβάλα. Φυσικά εννοούσαν απογείωση σε ό,τι αφορά τα σουβλάκια, αλλά το θέμα των επιπέδων ως πανεπιστήμιου δεν είναι η τσέπη των φιντητών. Και τέλος, θα κάνω ένα ρητορικό ερώτημα, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με το τι κάνουν τα πολιτικά πρόσωπα της πόλης, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ό,τι περιφέρει άδειες, δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Υγείας, άλλες δημόσιες υπηρεσίες σελέγχου, τι κάνει η αστυνομική διεύθυνση, οι πυροσβεστικοί επίσης, τι κάνει ο ισανγγελέας υπηρεσίας, όταν διαπιστώνουν έντονη δυσδουσμία, που φτάνει σε όλες τις περιοχές της Καβάλας, όχι μόνο τις Αντολικές, και φυσικά αυτή η δυσδουσμία δεν είναι τόσο παντοκύριακο, σημειώσετε αυτό. Δίνουν μόνο τα παράθυρα των σπιτιών τους ή των γραφείων τους, το ίδιο συμβουλεύουν να κάνουμε κι εμείς ή ψάχνουν να βρουν, όπως θα έκαναν και με οποιοδήποτε άλλο τέτοιο φαινόμενο, ανάλογων διαστάσεων, από πού έρχεται αυτό το σαράκι που τρώει τα πνευμόνια, τα δικά μας, των παιδιών μας, των εγγονών μας, είναι επικίνδυνο, δεν είναι? Θα σε ευχαριστώ πολύ. Το ερώτημα είναι ρετορικό, γιατί ξέρω πολύ καλά, απάντηση δεν θα πάρουμε και καμιά παρέμμαση δεν θα έχουμε από κανένα. Ο κ. Μαυρίδης σε ένα διαδικαστικό θέμα θέλει να δούμε. Ξεκινήσαμε κάπου στραβά, δηλαδή τι στραβά. Είπαμε προημερισία διατάξειος και ξεφύγαμε, βρεθήκαμε αλλού. Βέβαια, και εσείς κάνατε ένα τοπίμα ότι τοποθετηθήκατε στην αρχή για το θέμα της χρυσής αργής, ενώ υπήρχε έτοιμα του κ. Ποτόλε, πολύ σωστά, και θα μπορούσε να συζητηθεί. Γιατί άκουσα από τον κ. Παπά, είπε ότι ο κ. Παπαδόπλος δεν τοποθετηθεί, πράγμα δεν τοποθετηθεί, διότι αναμέναμε ότι αυτό το θέμα θα εισήγητος στο Συμβούλιο, και επάνω σε αυτό θα το πετύχει ο καθένας. Το λέγω αυτό, διότι όταν ξεφύγαμε, από αλλού βρεθήκαμε και αλλού φτάσαμε. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι έτσι. Είπαμε ότι θα τοποθετηθούμε στα προημερισίας για αυτό το θέμα. Το είπαμε αυτό. Είσαστε μέσα στην έδωση ή δεν είχατε έρθει ακόμα. Κύριε Παπά, έχουμε ένα θέμα, ένα έτοιμα... Είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για αυτό το θέμα θα τοποθετηθεί ο καθένας στα προημερισίας. Τέλος. Ευχαριστούμε κύριε Μαυρίδη και κύριε Παπά. Ευχαριστώ. Το θέμα της επιστολής που απέστειλε ο κ. Φωτόιας το ανέπτυξε και θα απαντηθεί όταν έρθει η σειρά του. Λοιπόν, ο κύριος Φωγιατζής. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε. Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε λαϊκό δικαστήριο. Με τ' έκπληξή μου ακούω εδώ πέρα περί ποινών, περί αποβολής ενός νόμιμα εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου με όλα τα συνταγματικά δικαιώματα που έχω και κατέβηκα στις εκλογές και βλέπω πρώτα απ' όλα την επιστολή του κ. Ποτόλια ο οποίος την έστειλε και την απάντησα με δική μου επιστολή την οποία και δημοσίωσα δημοσίως αλλά και την κατέθεσα και στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να το δούμε το θέμα γιατί όλοι επικαλούνται μια απόφαση ενός δικαστήριου που πολύ σωστά αποφάσισε ένα δικαστήριο και η δικαιοσύνη υποτίθεται είναι ανεξάρτητη και είναι ανεξάρτητη και πρέπει να πούμε ότι νομικά δεν υπήρχε κατηγορούμενος για καμία αξιόπινη πράξη ποτέ. Το ποινικό μητρό είναι πεντακάθαρο και δεν υπάρχει τίποτα που κανένας εδώ πέρα από εσάς μπορεί να με κατηγορήσει. Δύο, η ποινή της θέρης των πολιτικών δικαιωμάτων επιβάλλεται μόνο από τα δημοκρατικά δικαστήρια και όχι τα λαϊκά δικαστήρια όπως το κατατήσαμε εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί κάποιος από οποιαδήποτε παράταξη αν είναι να επικαλείται οτιδήποτε μια απόφαση ενός άλλου εγκλήματος ενώ είναι ένα εγκλήμα που δεν αφορά εμένα διότι εγώ έχω αποχωρήσει από τη Χρυσιαυγή από το λαϊκό σύνδεσμο εδώ και από ένα χρόνο και να λέει για τη δική μου παράταξη. Τρία, με εξέλεξε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο λαός της Καβάλας και θα παραμείνω μέχρι το τέλος της θετίας μου. Απ' ό,τι ακούγεται για την αποβολή μου, για τη μετατροπή του Δημοτικού Συμβούλιου στο Ελλαϊκό Δικαστήριο είναι άνομο, αντισταγματικό και απορώ αυτοί οι οποίοι βγαίνουν τώρα με τις σημαίες του αντιφασισμού γίνονται περισσότερο φασίστες από αυτούς που κατηγορούσαν ως φασίστες. Δεν μπορεί, δηλαδή, εγώ ως νόμιμος εκπρόσωπος ενός συνδυασμού και όχι κόμματος, και δεν εκπροσωπούσα ποτέ σαν Δημοτική Παράταξη την Χρυσή Αυγή ή το λαϊκό σύνδεσμο, εγώ εκπροσωπούσα τον εαυτό μου. Η Ελληνική Αυγή για την Καβάλα έχει δικό της αφημή, έχει δικό της μητρό, έχει δικό της ιδρυτή και είναι ένας συνδυασμός ο οποίος κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές. Τώρα, με εκβήσει πάρα πολύ η επιστολή του κ. Ποτόλια, ειδικά του ΚΚΕ, για θέματα τα οποία τα έχω απαντήσει ήδη στο παρελθόν. Και στην επιστολή αποχωρισμού μου έχω απαντήσει ότι καταδικάζω την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, του λαϊκού σύνδεσμου, ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτή την ιδεολογία και την αποκαλώ πολιτικό μόρφωμα εθνικά και κοινωνικά πικίνδυνο. Ζήτησα και συγκεκριμένα συγνώμη από πολλούς κόσμου για τα συγκεκριμένα πράγματα τα οποία τα αναφέρει η επιστολή αποχωρισμού. Μπορείτε να τη δείτε, υπάρχει δημοσίες στο διαδίκτυο. Από εκεί πέρα, η εφημερίδα των συντακτών, που είναι μια αριστερή εφημερίδα, δεν είναι νομίζω είτε δεξιά, είτε αριστερή, έχει εδώ ολόκληρο διστέληδο με τα μούτρα μου που με αποκαλεί εχθρό του Μιχαλολιάκου και του Λαϊκού Συνδέσμου. Και αφιέρωμα και στο τελευταίο φύλλο, όπου ο Δημήτρης Ωψαράς, ένας γνωστός κυνηγός του Λαϊκού Συνδέσμου, με αναφέρει ως το πιο μισιτό εχθρό του Λαϊκού Συνδέσμου και του Μιχαλολιάκου. Οπότε, απο πού προκύπτουν όλα αυτά, όταν εγώ, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί τα δημοτικά πρόγραμματα δεν είναι κομματικά πρόγραμματα, είναι δημοτικά το δικομιτικό πρόγραμμα με το οποίο όλοι οι συνδυασμοί κατεβήκαμε στις εκλογές, είναι κάτι διαφορετικό από ένα κομματικό πρόγραμμα, κατέβηκα στις εκλογές, ψηφίστηκα από καβαλιότες, εκτός αν και αυτοί οι ψηφοφόροι είναι ναζί και θα πρέπει να τους κρεμάσουμε, να τους βάλουμε, δεν ξέρω σε καμιά τέτοια, το Λαϊκό Δικαστήριο, το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό έχω αποφασίσει, αλλά θέλω να πιστεύω όχι. Και δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί τώρα, εν όψι, είναι τρέντι το θέμα της δίκης, όλοι προσπαθούν εξαφνικά να πούνε, πας μία αριστερός φασίστας. Δηλαδή, όποιος δεν είναι αριστερός, όποιος δεν αριστερίζει, όποιος δεν έχει κάποιες συγκεκριμένες άποψεις, πρέπει να είναι φασίστας. Και, ταυτόχρονα, να οδηγούμε όλους σαν αντιδιχασμό και σαν ανεμφύλιο, δηλαδή ποιο είναι το ζήτημα αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσουμε έναν ανεμφύλιο. Όσο αφορά το ΚΚΕ συγκεκριμένα, πρέπει να πω και το εξής. Πρόσφατα, ιστορικός ευθυνή απαίγιου, που συγχωρέθηκε κιόλας, σε εκπομπή που εμφανίστηκε του κ. Χατζημανουήλ, αναφέρει ότι οι κουμμουνιστές υποδέχονται στις καμάρες των Γερμανούς στους απελευθερατές. Γι' αυτό το ΚΚΕ δεν θα λογοδοτήσει. Θα λογοδοτήσει ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με το λαϊκό συνδέσμο. Από εκεί και πέρα, για να κλείσω όλα αυτή την υπόθεση, θεωρώ ότι δέχομαι ψυχολογική βία. Έχω δεχτεί μια τρομοκρατική επίθεση κάτω από το σπίτι μου, με ένα καμμένο αυτοκίνητο, με τρομοκρατημένη κοινωνιά, με άπειρα απειλητικά μηνύματα από εκείθεν και από κάθε πλευρά και από δεξιά και από αριστερούς. Ωραία, έχω βρεθεί στο νοσοκομείο με σπασμένα κόκκαλα στο πρόσωπο και θεωρώ ότι όλο αυτό το παιχνίδι που παίζω αυτή τη στιγμή δημιουργεί και ψυχολογική βία αλλά και απειλή και τη ζωή μου. Οπότε επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, εγώ ξεκινώντας από την ανακοίνωσή σας, αφού ήταν ανακοίνωση του Προεδρύου, το αποθετούμε λέγοντας ότι το θέμα αυτό αφορά εσάς στους πρώτους Δημοτικού Συμβουλίου και μόνο εσάς για το πώς το χειριστείτε. Η προσθήκη που θα ήθελα να κάνω, η παρατήρηση μάλλον όχι προσθήκη, είναι ότι καταλήγεται στις ευθύνες του ελληνικού λαού αλλά δεν αναφέρεστε με κανέναν τρόπο στις ευθύνες συγκεκριμένων κομμάτων κύριε Πρόεδρε και νομίζω ότι εκεί αδικείται τον ελληνικό λαό κατάφορα. Αδικείται τον ελληνικό λαό κατάφορα. Θα σας θυμίσω ότι και με τους ψήφους της Χρυσής Αυγής, κόμμα διέλυσα τη Βουλή και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, δημοκρατική κυβέρνηση, κυβέρνηση οποία εξελέγη διαλύθηκε και με τους ψήφους της Χρυσής Αυγής και οδηγήθηκε η χώρα σε εκλογές και επίσης με τους ψήφους της Χρυσής Αυγής κύριε Πρόεδρε, έγινε η σχετική αλλαγή του εκλογικού νόμου σας θυμίζω, όταν μάλιστα όταν πρόεδρε της βουλής δήλωνε ότι καμία ψήφος δεν είναι αντιπιθύμητη. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι παράγραφος αυτή που αναφέρνει στον ελληνικό λαό αδικεί τον ελληνικό λαό. Κύριε Ξανδόπουλε αυτό δεν ισχύει. Θέλω τα πρακτικά της βουλής που να λέει ο Βούτσις αυτό που είπατε. Αυτό που λέτε δεν ισχύει κύριε Ξανδόπουλε. Τα πρακτικά της βουλής θέλω να μας φέρνει την άλλη φορά. Κύριε Μουρτασάγα παρακαλώ, κλείστε το μηχανικό. Κύριε Μουρτασάγα θα σας το δώσω και αν κάνω λάθος... Παρακαλώ μη κάνετε διάλογο κύριε Μουρτασάγα παρακαλώ. ...θα ανακαλέσω. Πού είναι αυτά Νίκο. Κύριε Μουρτασάγα... Αν η πληροφόρηση είναι λάθος στην επόμενη συνέδριαση να είσαι σίγουρος πως θα ανακαλέσω. Πάω στα πρωί μυρισίας. Κύριε Πρόεδρε παρατηρώντας τη ζημιά στην Καρβίτσα και στο Ιόνιο μετά το παίρνισμα του Ιανού επαναφέρω στη διοίκηση το θέμα του αγωγού ομβρίων της Οδού Κασσάνδρου. Μόνοι μας συνεχώς και διαρκώς αναφέρομαι στο θέμα αυτό αλλά νομίζω ότι κανένας αυτοί δεν ιδρώνει για την κατάσταση που έχει τυμηρουθεί εκεί. Καθιστώ υπεύθυνη τη διοίκηση εάν στο μέλλον συμβεί κάτι που δεν έθχομαι να συμβεί οτιδήποτε και θέλω να σας δευδέσω για αυτό. Θα πάω στο δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να θέσω. Θα τραβήξω λίγο παραπέρα τη σκέψη του κυρίου Βαγγέλη Μπαπά και θέλω να οδηγήσω τον κύριο δήμαρχο. Στο να πω εγώ της επίσκεψης του υπουργού προστασίας του πολίτη όταν δήλωνε ότι θα εγκατασταθούν πλέον συνοριοφύλα και στο αστυνομικό τμήμα εδώ, της υπηρεσίας των τατανάστευσης, θεωρεί ότι αυτή η διβλόγηση του κ. Χρυσοχοίδη είναι προς την κατεύθυνση του 31-20, θα αδειάσει το αστυνομικό πουλό ή σημαντικό κάτι διαφορετικό. Θα ήθελα να ξαναέχω την απάντησή του. Το τρίτο όνομα το οποίο θέλω να επαναφέρω, να θέσω στη διοίκηση, αφορά τις σχέσεις που ο δήμος Καβάλλας έχει με την κοινοπραξία ΤΑΠ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Δήμαρχο τη διοίκηση, θα εξακολουθήσετε κ. Δήμαρχε να περιμένετε με αζέρικα κεφάλαια να εκτελεστούν βασικά έργα υποδομής μέσα στην έκταση του δήμου Καβάλλας, θα εξακολουθήσετε κ. Δήμαρχε να επιθυμείτε την ολοκλήρωση μελετών από την κοινοπραξία ΤΑΠ, δεν θεωρείτε ότι αυτού του είδους τα έργα θα μπορούσαν κάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί με κεφάλαια που ούτως ή άλλως λυμνάζουν αδυνατώντας οι δήμοι και οι περιφέρειες να τα απορροφήσουμε για να χρησιμοποιήσουν βασικά έργα υποδομής. Το επόμενο θέμα το οποίο θέλω να θέσω προς τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού είναι για ποιο λόγο κ. Δήμαρχε Αθλητισμού το κλειστό κολυβητήριο Καβάλλας ακόμα και σήμερα δεν έχει τις προημινές όρες να βαγωσώστη με αποτέλεσμα να μην στην ουσία είναι σε θέση να λειτουργεί. Κανονικά και προσάγουλες των πολιτών και εξαιτίας αυτού του λόγου οι πολίτες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν όπως καταλαβαίνετε και ξέρετε εσείς τους χώρους και καταστάσεις του κλειστού κολυβητήριου. Και θα τελειώσω με ένα άτομα προς τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ. Είπατε κύριε Πρόεδρε και Προεδρούμενο Δημοτικό Συμβούλιο χρησιμοποιήσατε μάλλον για να ακριβολογώ την έκπραση ότι λάβατε μια στρατηγική απόφαση να μην πληρώνετε να μην εξοφείτε οργανισμούς της ΔΕΙΑΚ. Επειδή χρησιμοποιήσατε τον όρος στρατηγική, εγώ είμαι σίγουρος ότι σίγουρα σταθμίσατε τα υπέρ και τα κατά αυτής της άποψης. Δηλαδή σταθμίσατε το γεγονός ότι αυτοί που σας ακούν οι καταναλωτές με αυτή την αναφορά σας δεν θα επηρεαστούν σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι της επιχείρησης. Σταθμίσατε το γεγονός ότι το ότι πήρατε σε αυτή τη στρατηγική απόφαση θεωρείται πως δεν θα πάρουν την ανάλογη στρατηγική απόφαση και καταναλωτές της ΔΕΙΑΚ με αποτέλεσμα να βρουν και αυτοί στρατηγικοί όπως και εσείς να εργαστούν στους οργανισμούς. Και βέβαια το ερώτημα μου έχει να κάνει το γεγονός ότι απ' όσο θυμάμαι εκτός και αν έχει αλλάξει υπήρχε μια επιστροφή την περίοδο που βρεθοδράθηκα στο τιμό της ΔΕΙΑΚ για την έγκαιρη εξόβληση των οργανισμών της ΔΕΙ. Υπήρχε και μια επιστροφή απολογιστικά λόγω υψηλής καταναλωσης η οποία επιστροφή μαζί με την πρώτη και η δεύτερη ήταν εξαιρετικά σημαντικό ποσό τουλάχιστον για τα εδομένα από τα οικονομικά της ΔΕΙΑΚ την εποχή εκείνη. Έχει σταματήσει να ισχύει κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά την έγκαιρη εξόβληση, την εμπρός και εξόβληση των οργανισμών της ΔΕΙ και σε ό,τι αφορά την απολογιστική επιστροφή λόγω υψηλής καταναλωσης. Και αν ναι θέλω να το δηλώσετε, εάν όχι να μου πείτε ποιο είναι το ποσό αυτό που θεωρείτε ότι στατιωτικά σήμερα η ΔΕΙΑΚ δεν χρειάζεται στον ισολογισμό της από αυτή την απόφαση που πήρατε εσείς να μην εξοφλείτε ολογραμμούς της ΔΕΙΑΚ. Έχετε ολοκληρώσει, κύριε Ξανθόπουλα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Ο κύριος Κουνάκος, δεν ακούγεστε. Ακούγομαι. Ναι, ναι. Σε σχέση με την απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, καιρετίζω και εγώ την γενέα απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, προκειμένου να μπει αυτό το μόρφωμα το οποίο εφανίστηκε σε εκείνη την περίοδο όπου ο ελληνικός λαός πραγματικά αντιμετώπισε πρόβλημα επιβίωσης για τη χώρα. Όπου εκείνη τον καιρό η οικονομία δέχτηκε τα βέλη και από μέσα και από έξω και μάλιστα ήταν όλοι αυτοί οι οποίοι βγαίνανε και φωνάζανε έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο να καεί, να καεί. Αυτοί σήμερα έρχονται, γιατί ήταν τότε χέρι-χέρι πήγαιναν μαζί και απορώ πως Άρι Βέρο δέχεσαι αυτή την απλή αναλογική η οποία ψηφίστηκε από το κόμμα που σε στηρίζει και σε αναδεικνύει υποψήφιο επικεφαλής, να έρχεται και να βάζει τέτοια μορφώματα μέσα σε δημοκρατικούς θεσμούς όπως είναι ο θεσμός τοπικής αυτοδίκησης στα δημοτικά συμβούλια τα περιφερειακά συμβούλια και τα λοιπά. Αυτή η απλή αναλογική που άνοιξε σε οποιοδήποτε ήθελε να συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια να έχει λόγο να έχει άποψη είτε ήταν αριστερά είτε ήταν ακροδεξιά στοιχεία να έχουν το δικαίωμα με το 1 με το 1,5% με τα 500 ψηφοδέλτια τους ώρα να έχουμε εδώ φωνές τέτοιες. Είναι πρωτόγρονα πράγματα αυτά που συμβαίνουν στην τοπική αυτοδίκηση τα καταδικάζουμε αλλά όχι δύο μέτρα δύο σταθμά. Δεν ξεχνιέται το 2010 ότι συμπορευτήκατε με αυτές τις μάζες τις θυμωμένες ο ελληνικός λαός ήταν θυμωμένος. Άλλωστε τύκλος είναι αυτός και γίνεται το είχαμε δει και με τη δίκη της Κούντας το 74 δεν ξεχνάμε πως γυρίσαν τα σταγωνίδια του αβέρω του σχορεμένου αυτά για όσοι είμαστε λίγο παλί τα θυμόμαστε. Λοιπόν μην τα βάζουμε τώρα με τον Βογιατζή. Ο Βογιατζής ενδεχομένως θα επέπηση σε ένα σφάλμα. Δεν έχει δικαίωμα σαν άτομο να το πάρει πίσω που το πήρε. Ναι όμως του δώσετε το δικαίωμα να κάνει συνδυασμό να κατέβει όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος να καταθέσει ψηφοδέλτιο και να εκλεγεί σήμερα στο θεσμό που εσείς δεν το θέλετε δίπλα σας. Βάση λοιπόν είναι υποκρισία. Κύριε Πρόεδρε θα θέλα να αναρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο. Γίνεται ένας έρανος για ένα ραδιοφωνικό σταθμό ο οποίος εκπέμπει στα Ριτζιανά της Καβάλλας. Δεν ξέρω αν του έγινε όχληση από δημοτικούς συμβούλους που πρωταγωνιστούν να κρατηθεί αυτός ο σταθμός προκειμένου να έχουμε πληρορραλισμό των μέσων στα Ριτζιανά. Γίνεται ένας έρανος για να κρατηθεί, γιατί λέει καίει και ο Μπομπός του και πρέπει να το χρηματοποιήσει η δημοφέλεια. Έχει πέσει κάτι αντίστοιχο στην αντίληψή σας, θα ήθελα να το ξέρω αυτό. Ποιος χρειάζει εγώ εσάς, ο Μπομπός του? Ο Μπομπός, ο Μπομπός του ραδιοφωνικού σταθμού και κάνουν ένανό για να το αντικαταστήσουν. Γιατί βλέπω κάποιους δημοτικούς υπούλους να στριμόχρονται το πρωί-πρωί στο μικρόφωνο μέρα που τους χάνεις, που τους βρίσκεις, στο συγκεκριμένο σταθμό τους βρίσκεις. Επάνω σε περίπτωση, ρωτάω τον κύριο δήμαρχο εάν έχει ζητηθεί αποπλευράση της δημοφέλειας να ενισχυθεί το συγκεκριμένο. Γιατί την προηγούμενη πενταετία ήταν το μοναδικό ραδιόφωνο, το μοναδικό μέσον, όχι μόνο το ραδιόφωνο αλλά και η ιστοσελίδα και η εφημερίδα, η οποία χρηματοδότης ήτανε καθαρά το νομικό πρόσωπο δημοφέλεια. Το τρίτο θέμα που θέλω να δείξω, κύριε Πρόεδρε, είναι καταγραμμένα με δικές σας υπογραφές. Λόγω στην κυρία Ιωσήφιδου. Καλησπέρα κυρίες συνάδελφοι, ήδη η αρχηγός παράταξής μας, η κυρία Τσενάκα, σας έχει θύξει το θέμα. Πάσατε τον χρόνο κατά πολύ, σας προειδοποίησα πολλές φορές. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ κι εγώ. Κυρία Ιωσήφιδου μιλάει. Ένα θέμα λοιπόν που έφυξε η κυρία Τσενάκα αλλά που το έφυξε και ο κύριος Βέρος σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σχετικά με κάτι που ακούσαμε σε μέσα ενημέρωσης ότι έχουν ανοιχθεί φάκελοι προσωπικού του νομικού προσώπου αλληλεγγύης που ο κύριος δήμαρχε δεν είδα να διαψεύδεται κάτι, ούτε το διέψευσε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, αντιθέτως όπως πληροφορηθήκαμε το επιβεβαίωσε μέσα στο νομικό πρόσωπο ότι όντως ανοίχθηκαν πραγματικά φάκελοι προσωπικού χωρίς την συνέναισή τους ή χωρίς να είναι παρόντες. Συμπληρώντας την ερώτηση του κυρίου Βέρου σχετικά με το να επιβεβαιώσετε αν έχει γίνει αυτό το περιστατικό και το ποιες είναι οι εντολές που δώσατε, αν δώσατε στο νομικό πρόσωπο προκειμένου να γίνει αντίστοιχη έρευνα, θέλω επιπλέον προσθέτοντας λοιπόν την ερώτηση του κυρίου Βέρου, είναι να μας πείτε αν επιπλέον έχει γίνει και καταγγελία στην αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθότι ξέρετε πάρα πολύ καλά και ο κανονισμός αντίστοιχος Ευρωπαϊκής Ένωσης το 679 του 2016, αλλά και αντίστοιχος ποινικός νόμος που έχει ψηφιστεί επιστοίρει βαρύτατες ποινές και ποινικές κυρώσεις, αλλά και βαρύτατα διοικητικά πρόσθεμα όπως και αποζημιώσεις χρηματικής εποαινοποίησης μετά βέβαια από δικαστική απόφαση, να σας ενημερώσω διότι πρόσφατα η αντίστοιχη αρχή προσωπικών εδωμένων προσωπικού χαρακτήρα, πρόσφατα λοιπόν επιδίκασε διοικητικό πρόσωμο 400.000 ευρώ σε επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιο τομέα για αντίστοιχη περίπτωση, οπότε θέλω να μας ενημερώσετε κύριε Δήμαρχε ποιες είναι οι κινήσεις, οι ενέργειες που έχετε κάνει ή που θα κάνετε, ή εν πάση περιπτώσει να μας επιβεβαιώσετε να μας διαψεύσετε αν ισχύουν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Επιπλέον δε ένα δεύτερο ερώτημα που θέλω να θέσω κύριε Δήμαρχε, είναι ότι στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο είχατε πει για αξιοποίηση του παλιού νοσοκοπνίου μέσος δι. Θέλω λοιπόν να μας ενημερώσετε σας παρακαλώ κάτω υπό ποιο νομικό καθεστώς εφόσον έχετε αποφασίσει πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό, και βεβαίως με τίποτα σωστό συνειδιοκτησίας θα συμμετέχει ο Δήμαρχε Καβάλα σε αυτή τη σύμβαση. Και πολύ επίτρυτον και επίγραμματικά για το θέμα συμμετοχής συναδέρφου Δημοτικού Συμβούλου που έχει κατέβει σε εκλογές κάτω από τον συγκεκριμένο συνδυασμό που ούτε κάνω, εγώ θέλω να αναφέρω το όνομά του αυτή τη στιγμή, μια πολύ σύντομη τοποθέτηση. Αφενός με συμφωνώ με την κυρία Δήμαρχο, την πρώην Δήμαρχο, την κυρία Τσανάκα, που είπε για επιστολή κλπ πώς πρέπει να οργανωθούμε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια επάνω στον συγκεκριμένο θέμα. Θα συμφωνήσω όμως και με αυτά που είπε ο κύριος Βέρος αλλά επιπλέον και με αυτό που είπε ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Διότι κύριε Πρόεδρε και απευθύνομαι σε εσάς Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, νομίζω ότι κακώς δίνεται το λόγο ως αρχηγό παράταξης στο συγκεκριμένο συνάδελφο Δημοτικό Συμβούλιο και εννοείται βεβαίως ότι καταδικάζουμε την οποιαδήποτε βία ενδεχομένως δέχεται ο κύριος Βογιατζής, αλλίμωνο σε καμία περίπτωση κανένας δεν θέλει και δεν επιδοκιμάζει αυτές τις πράξεις, αλλά αντίστοιχα όμως όταν ο ίδιος έχει αποποιηθεί ενώπιον του σώματος, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν δέχεται πλέον, ότι δεν είναι κάτω από το συγκεκριμένο κόμμα με το οποίο είχε εκλεγεί, τώρα σαφές θα τα έχει δει και ο κύριος Βαγγέλης Παπάς ότι δεν πρέπει να του δίνετε το λόγο ως αρχηγό παράταξης, αλλά ως ανεξάρτητο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ή μετά τον κύριο Κουνάκο αυτό θα το δείτε εσείς με τον αντίστοιχο χρόνο φυσικά που το αντιστοιχεί μέχρι να αποφασίσουμε ως σώμα πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Ο κύριος Μούτιας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σε σχέση με την απόφαση του Δικαστήριου της Χρυσής Αυγής θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Επειδή ακούσαν διάφορα και θα επικαλευτώ και τη νομική μου ιδιότητα, θα μιλήσω πρώτα στο νομικό κομμάτι και μετά θα επισέχομαι στην πολιτική διάσταση της απόφασης. Όσον αφορά το νομικό κομμάτι έχουμε μια πρωτόδικη απόφαση. Σημαίνει ότι η απόφαση αυτή δεν είναι αμετάκριτη, σίγουρα θα αποβάλουν οι κατηγορούμενοι, θα αποβάλουν έφεση. Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο είναι ότι με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που έγινε ασφασμένα 3 μέρες πριν κλείσει η βουλή των Ελλήνων το 2019 με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρέθηκαν από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα, αφαιρέθηκε η παρεκόμενη ποινή της θέσης των πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάβαν με κάθεξη. Κατά συνέπεια έχουμε σήμερα με ευθύνη της τότε κυβέρνησης το παράδοξο να καταδικάζονται κάποιοι όψιν επιμένα τα ιδετικά στελέχη της χρυσής αυγής για θέση και κλιματική οργάνωσης να τους επιβάλλεται ποινή κάθεξης αλλά να μην μπορεί το δικαστήριο να επιβάλλει πολιτικά δικαιώματα, αυτό σημαίνει αυτό. Στην πράξη σημαίνει ότι ενδεχομένως να οδηγηθούν στη φυλακή αν δεν έχει επαισθή τους αναστέλους αδύναμη αλλά θα έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι βουλευτές για το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι απόστοκο της απόφασης της τότε κυβέρνησης να καταγγίσει τη σχετική διάταξη που υπήρχε στον ποινικό πνώμο από τη δεκαετία του 50. Τώρα, όσον αφορά την παρουσία ημί σε σχέση με το ψήφισμα της λαϊκής υπηρεσιότητας, να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Νομικά πάντα, ο κ. Βοιαζής δεν ήταν κατηγορούμενος, δεν έχει κλειδίσει καμία ποινή πρώτο. Δεύτερον, δεν στερούνται τα πολιτικά δικαιώματα ακόμα και αυτοί που καταδικάστηκαν. Δηλαδή και εν ενεργεία βουλευτές να ήταν δεν μπορούσαν να χρειαζουν το βουλευτικό τους δικαιώματος. Δεν υπάρχει καμία, σχολιάζω και την τοποθέτηση της χρόνιας δημάτων της κ. Θανάκια, δεν χρήσει κανένα ερώτημα, δεν μπορεί νομικά να αποπεφθεί κανείς επειδή καθέβηκε στις δημοτικές οικονομικές και εκλέχθηκε με τη στήριξη, την ανοχή ή το χρήσμα ή οτιδήποτε άλλο από την εκκληματική ερωτάσεις της χρυσής αυγής. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει νομικό παράθυρο για αποπομπή μέλους της δημοτικής συμβουλίου από το κόρο της συνεδρίας. Και επίσης, αν φτάναμε κατά νομικό παράδοξο τρόπο σε μία αποπομπή, να ξέρετε ότι εκεί θα δημιουργούταν μια σειρά αποζητήματα όπως παραδείγματος χάρη μη νόμιμη σύνθεσης του οργάνου και κατά συνέπεια θα αντιμετωπίζαμε και ενδεχόμενα κυρότητας όλων των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου εάν και εφόσον δεν είχαμε μη νόμιμη σύγκριση του οργάνου που λέγεται δημοτικός συμβουλίου Καβάλας. Τώρα, αυτά θεωρώ όσον αφορά τις νομικές επιπτώσεις που έχει η αποφάξη... Για την παράταξη θέλω την κρίση σου, για την παράταξη όχι για τον πρόσωπο. Εάν η ελληνική αυγή, που δεν είναι μόνος στο κ. Παπά, δεν μας κατέθεσε ποτέ όλοι ότι απομολούνε ή φεύγουν από αυτή την παράταξη, άρα, κ. Παπά, εάν δεν ανεξαρτωποιηθεί, εκφράζει την ελληνική αυγή. Είναι εξεκάθαρο κύριε Πρόεδρε, δεν γνωρίζω την ευθύνη αυτή. Μαγγελία, τι είναι η παράταξη? Εγώ με τη λογική μιλάω πάντα, δεν μιλάω ούτε ενομικά ούτε διαφορετικά. Μίωση θα απαντήσω μετά. Κύριε Μούτια, ευχαριστώ για την... Δεν έχω τελειώσει, πρόεδρε. Τι ξεπεράζει το χρόνο, ολόκληρος την παρακαλώ. Υπάρχει, Βαγγέλιος, αυτό που είπες, έχεις απαντήσει μάλλον δύο μαρκούδες σωστά. Αλλά δεν θέλω να κατακρατώ το χρόνο, κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνουμε ότι υπάρχει ζήτημα χρόνου. Δεν είναι νίκη της δημοκρατίας επειδή η απόφαση είναι καταδικαστική. Η ελληνική δικαιοσύνη λειτουργώντας ένα κράτος δικαίου έκρινε με βάση του αποδεικτικού υλικού και καταδίκασε τα ηγετικά στελέχη της Χρυζής Αυγής. Κάποια είπε και ο κ. Τουνάκος λίγο πριν στην τοποθέτησή του, είναι το γεγονός ότι σήμερα έχουμε μια υποκριτική στάση από πάρα πολλούς και εδώ μέσα και εκτός, όταν το αυγό του Φιλγιού ξεπεταγόταν το 2012 ουδής έλαβε θέση απέναντί του πλιν τότε του προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Βαγγίδη του Βενιζέλου ο οποίος κάλεσε σε θεσμική απομόνωση της Χρυζής Αυγής το έτος 2012 με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά κανένα από τα κόμματα της λεγόμενης αριστεράς δεν πήραν θέση αντιθέτως ήταν μαζί με τους χρυσαδίτες στις φρατείες διαμαρτυρώμενοι υβρίζοντας το παλαιό πολιτικό σύστημα, υβρίζοντας το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και απειλώντας να κάψουν το σύμβολο του κοινοβουλευτικού πολιτήραματος συμβουλήτων Ελλήνων. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και γιατί δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρο. Αυτά που γίνονται τώρα και δεν θέλω να αναφερθώ στις σχολεγιές που γίνανε τότε το χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου η δίκη κράτησε 5-10 χρόνια γιατί δεν μπορούσε η κυβέρνηση να βρει μία έσο για να διεξαχθεί για χρωματική διαδικασία. Δεν ξεχνάμε δηλώσεις από ορειφαίων στελεχών που τρόμασαν στον εδεχόμενο τότε με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, που τρόμασαν στον εδεχόμενο μη τυπικό και τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση της χρυσής της ΑΜΠΙΣ... Κύριε Μούτια, παρακαλώ ολοκληρώσετε, παρακαλώ, έχετε ξεπεράσει πολύ το χρόνο. Κατάλαβα, ολοκληρώνω. Λέγοντας λοιπόν ότι θα πρέπει αυτή η απόφαση σε όλους μας, σε όποια πολιτική τοποθετησία και αν έχουμε, να είναι μια απόφαση με την οποία θα αναστοχαστούμε πάνω σε αυτήν και δεν θα κάνουμε τα λάθη του παραδόμου. Σας ευχαριστώ και για την κατανόηση του χρόνου, κύριε Πρόεδρε. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Μαυρίδη, ο οποίος είναι εδώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Μούτιας έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση και για το πολιτικό σκέλος νομίζω δεν θα το αποθετηθώ καθόλου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι συμπεριφορές, πράξεις, ενέργειες και λοιπά αυτού του πολιτικού σχήματος είναι αποκουστές ασυζητή. Άλλωσε το θέμα έχει προχωρήσει, η δικαιοσύνη είναι απεφάνθαιο ως προς την ενοχή και πιστεύω σε μερικές μέρες, γιατί έχουμε και λίγα παρεπόμενα και στο δικαστήριο θα εκδοθεί και η απόφαση ως προς την ποινή και τα λοιπά. Αυτά μέσα στα πλαίσια του συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Ως προς το έτοιμα του κυρίου τώρα Φωτόλια διαβάζοντας εδώ να μου επιτρέψετε που λέει ας το πούμε να τον αποπέμψουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και να μην του στείλετε αιθής πρόσκληση, δεν έχει καμία βάση. Αν κύριε Πρόεδρε έχετε αυτό το θάρρος να το κάνετε, αλλά όπως ετώνησε ο κύριος Μούτλας, ξέρετε και τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, διότι όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με κάποια προσφυγή θα ακυρωθούν. Ούτε να το συζητάμε. Είναι θέματα τα οποία δεν απλούνται του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μπορεί και αν θέλει να κινηθεί, αλλά και πάλι δεν νομίζω, είναι θέματα της κεντρικής διοίκησης. Όταν και οπότε. Όταν αυτή η απόβευση θα τελειωσει η διοίκηση και θα κρατήσει και αρκετά χρόνια ίσως. Εγώ σταματώ γι' αυτό το θέμα και επιμένω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε μπορεί να τον αποβέμψει, ούτε και ο κ. Πρόεδρος μπορεί να μην του αποστέλει πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα θέμα, κύριε Δήμαρχε, συγγνώμη κ. Πρόεδρε, το έδειξε πολύ σωστά η τέος δήμαρχος η κυρία Τσανάκα για το ΟΔΙΟ. Το ΟΔΙΟ πράγματι λειτουργεί ανταποδοτικά. Δηλαδή τα χρήματα τα οποία επιχωρεί ο δήμος, συν με τις συσφορές των εκεί μαθητών και έτσι λοιπόν αμίβονται και οι καθηγητές. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε υπάρχει πρόβλημα και λειτουργίας αλλά και τα λοιπά οικονομικά θέματα. Εκείνο το οποίο έχω να κάνω μια ερώτηση προς τη διοίκηση και αν με ακούει ο κ. Χαραμπαντίδης, σε δηλώσεις του λέει ότι υπάρχουν αφήνει υπονοούμενα για την προηγούμενη διοίκηση. Μετά από ένα χρόνο και πλέον δεν μπορούμε να αναφερχόμαστε στην προηγούμενη διοίκηση. Η διοίκηση έχει συνέχεια αναλαμβάνει και τις ευθύσεις προηγούμενης ακόμα θα έλεγα από διοίκησης. Λέει λοιπόν ότι υπάρχουν οφειλές από εισφορές δηλαδή των μαθητών, ετών. Δεν μου λέει για το προηγούμενο χρόνο, ετών. Τι συμβαίνει εκεί δηλαδή όποτε ήθελε, όποιος ήθελε, πήρε και όσα ήθελε. Ξεύραγο αμπέλη είναι. Δεν νομίζω ότι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με αντοποδοτικό χαρακτήρα να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο. Και βεβαίως, για να είμαι καθαρός, αυτοί οι οποίοι αδυνατούν έχουν δυσκολίες λόγω κρίσης, λόγω οποιοδήποτε άλλου προβλήματος και προσωπικού μπορεί να είναι να διευκολυνθούν με το παραπάνω. Και αν είναι δυνατό να πληρώσουν και καθόλου. Αλλά να ακούω από τον κ. Πρόεδρο να λέγει ότι υπάρχουν οφυλές προηγουμένων ετών γονέων, αυτό δεν μου στέκεται καθόλου στη λογική. Και θα ήθελα μια απάντηση ή από τον κ. Χαραμπαντιδρά να μας παρακολουθεί, ή από τον αγαπητό τον κ. Δήμαρχο. Δεν έχει καμία λογική. Δεν μπορεί το δύο να λειτουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο. Τελεία και πάβλα. Ευχαριστώ πολύ. Για ένα λεπτό λόγο στον κ. Παπαδόπλου. Πρόεδρε σας ευχαριστώ. Βλέπω ότι δεν προβληματίστηκε καθόλου με το θέμα που έδειξα ο κ. Μουριάδης. Αλλά βλέπω ότι δεν προβληματίστηκε καθόλου και ο Βαγγέλης ο Παπάς. Που δημιουργείται πλέον η υποψία ότι υπάρχουν φωτογραφική όριση διακήρυση του διαγωνισμού για την κατασκευή της επέκτασης του χιτά χαβάλας, ύψους 7 εκατομμυρίων. Έτσι το βάζω αυτό για να πω ότι αφήσαμε τα θέματα και πήγαμε σε κάτι το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη και πιστεύω στο τέλος, πρόεδρε, να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους για να αποκαταστήσουμε, όχι για κανένα άλλο λόγο. Τώρα θέλω να θυμίσω επίσης στο σώμα ότι εμείς και εγώ προσωπικά τοποθετηθήκαμε σαν παράταξη και δημόσια την προηγούμενη εβδομάδα. Άρα δεν περίμεναν να έρθει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως μερικοί-μερικοί, για να πούν τώρα την άποψή τους. Αυτό για να κλείνω. Τώρα, εύχομαι η δικασιστική απόφαση, κύριε Πρόεδρε, για την καταδίκη της χρυσής αυγής, γιατί θέλω να βάλω και μια άλλη παράμετρο. Να μας κάνει πιο σοφούς, πιο όρημους, ως προς το σεβασμό της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας. Και κυρίως, λέω σε μερικούς δομές που είπαν κάποια διάφορα και να κατέψουν και άλλες παρατάξεις, και κυρίως το σεβασμό στην πολυφωνία. Όμως, κύριοι συνάδελφοι, βάζω πάλι ακόμα μια παράμετρο, την οποία πρέπει πραγματικά να καταπολημίσουμε τις αιτίες που γεννούν το φασισμό. Γιατί, το λέω αυτό, γιατί βλέπω όλο αυτό το διάστημα κάποιοι να καταδικάζουν στα λόγια τον φασισμό, να γράφουν διάφορες δηλώσεις, αλλά την κοινωνική αδικία, τα προνόμια για κάποιους, τις ανισότητες, την φτώχεια που δημιουργούν το φασισμό, να τα αφήνουν, να μεγαλώνουν, να φουντώνουν, να θεριεύουν, για να ζουνε εκείνοι καλύτερα. Μου δίνει, όμως, ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, τώρα, να πω για ακόμα μια φορά και να τονίσω... Κύριε Πρόεδρε, θα σου εγκαλώ, κρατήστε τις διαδικασίες. Ολοκληρώσετε, κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Μην έχετε θεμονές, κύριε Μουριάδη, για όλα δεν φταίω εγώ, για όλα δεν φταίει ο Μάκης ο Παπαδόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, θα κακρίσετε τις διαδικασίες. Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώσετε, κύριε Παπαδόπουλε. Εμείς, σας ευχαριστώ για το δικαίωμα που μου δίνετε, να πω για ακόμα μια φορά, είμαστε αντίθετοι σε ιδεολογικές απόψεις που ευνοούν ανισότητες, αποκλεισμούς και διακρίσεις ανάμεσα στους δημότες. Έχουμε υπερασπιστεί, εδώ, μέσα στο Δημοτικό Συγβούλιο και στην κοινωνία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και την διαφάνεια στην πράξη και αγωνιζόμαστε στο δικό μας μετερίζης, στον Δήμο, να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για τους πολίτες και όχι για τους φίλους και τις παρέες, όχι για τους λίγους και για τους ευνοημένους. Σας ευχαριστώ. Καταχαραστήκατε, κύριε Παπαδόπουλε, τον χρόνο. Πλήθηκα και ζητάω, συγγνώμη, αλλά προκλήθηκα. Σας ευχαριστώ. Αναφερθήκατε στο δήμαρχο, στον οποίο δεν έδωσε το δικαίωμα να απαντήσει. Δεν ήρθε ο λόγος ακόμη στο δήμαρχο. Κύριε Προσαέφ, παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα, κύριες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, κύριε δήμαρχε. Θα απευθύνω δύο ερωτήματα, κύριε δήμαρχε, σε σας. Παίρνοντας αφορμία από τις δηλώσεις της κυρίας Δαδάκης, κύριε δήμαρχε, προηστάμενης αρχιεκτέτας Καβάλας, απ' ό,τι γνωρίζω την κυρία. Είμαι ειλικρινά πολύ θυμωμένος με την κυρία, γιατί στο θέμα του ΤΑΠ, βαφτίσανε την πρώτη αρχαιολογική ζώνη των κρινίδων, σε οτιδήποτε για να περάσει αγωγός ΤΑΠ και αφορμία των παρενθών για να θυμόμαστε το καινούριο. Αφορμία της δηλώσεις, κύριε δήμαρχε, είναι ότι έπιασε ευαισθησία την κυρία Δαδάκη. Ειλικρινά είμαι εξογλησμένος για μια νερογέφυρα για το συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτό το θέμα θέλω να πω ότι αφορμή είναι, αν γνωρίζετε, την ώδευση της ιδρυνωνικής γραμμής, Θεσσαλονίκης-Καβάλας που περνάει από το δήμο Καβάλας. Και δεύτερον, τι γίνεται με την άδεια για το βαλβιδοστάσιο. Ακούγεται ότι πάλι μας έχουν παραπέμψει και σε διάφορα site έχω διαβάσει, μα κάρε να είμαι αναλυτής, ότι ο υπουργός ενέργειας, ο κύριος Χαντζιδάκης, αν πετάει γνώμη μου, έχει δώσει την άδεια για την ώδευση του βαλβιδοστάσιο. Επίσης, τον κύριο Σταυρίδη, τον είχα κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό δυο προτάσεις για την συγκεκριμένα για τα αγρωτικά φάρμακα. Δυστυχώς, κύριε δήμαρχε, είχε δώσει διαβαίωση ότι και στη συνεργασία μαζί μου και με τους προέδρους, τους τοπικούς προέδρους, θα μαζεύουμε τα φυτοφάρμακα, όπως και γινόταν με την προηγούμενη διοίκηση της κυρίας Τσανάκας. Αλλά δυστυχώς, κύριε δήμαρχε, καταγγέλω κιόλας ότι δεν έχει γίνει η μεταφορά και αναγκαστήκαμε εμείς οι κακοί αγρότες να καίμε τα φάρμακα. Πρότασή μου είναι ότι βλέποντας το Δήμο Σερών, να το κάνω όπως το έκανε και ο Δήμος Σερών, να τα δώσουμε σε μια ιδιωτική εταιρεία που μαζεύει τα φάρμακα και προσωπικά εγώ θα γίνω εθελοντής σε αυτή την εταιρεία, όποια εταιρεία και να είναι, δεν έχω καμιά σκέση, να δείχνω τα σημεία να μαζεύουν τα φυτοφάρμακα. Και τέλος, τον τοπικό αντιδήμαρχο, τον κύριο Θόδωρο Παπαδόπουλο, τι γίνεται με το χρονοδιάγραμμα της αγροτικής γέφυρας στο Δάτο, μια γέφυρα που ήταν χωμάτινη, όντως. Υπάρχει υπόσχεση και από την περιφέρεια και από το Δήμο ότι θα γίνει πραγματική γέφυρα. Είναι, κιόλας αν θυμηθείτε, πριν από ένα χρόνο είχαμε τις γνωστές πλημμύρες στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππον και είναι σε κατάσταση έκταξης ανάγκης. Δυστυχώς, εμείς οι αγρότες της περιοχής βιώνουμε το πρόβλημα γιατί πρέπει να κάνουμε τον κύκλο για να πάμε στα χωράφια μας βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές της περιοχής. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Σατυριάδης. Καλησπέρα σε όλους και σε όλους, σε όλες και σε όλους. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Τέθηκαν πάρα πολλά ζητήματα και μου προκαλεί και εντύπωση, διότι συζητάμε για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα και νομίζω ότι το πιάσανε και ο κ. Βαγγέλης Παπάς και η κ. Τσανάκα και ο επικεφαλής μας και η κ. Ιουσιφίδου το θέμα και μιλήσαν συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη δικαστική απόφαση. Καλώς συνάδελφοι, θυμίσανε τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν και τις ευθύνες φυσικά και του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Αναφέρθηκε και ο ποινικός κώδικας, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα αυτά, αν και χρειάζονται απαντήσεις. Λοιπόν, εγώ θέλω να ξεκινήσω, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφησες, ότι σαν σήμερα, το 1944, οι Γερμανοί κατακτητές φεύγανε από την Αθήνα και οι Ναζοί φεύγανε από την πρωτεύουσα της χώρας. Σήμερα, αρκετά χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε από το δικαστήριο να μην αναγνωριστεί ούτε ένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Εκκληματικής Ναζιστικής Οργάνωσης Χρυσής ΑΡΙΣ. Αυτό, έτσι, ως μια αναφορά. Από εκεί και πέρα, θέλω να συμπληρώσω στο κομμάτι που είπε ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Ξανθόπουλος, σε ό,τι αφορά την συνάθευση των ψήφων. Να του θυμίσω ότι οι Ναζί της Χρυσής Αυγής είχαν ψηφίσει και οι ψήφιτους είχαν συναθρηστεί με όλων αυτούν που καταψήφσαν τη συμφωνία των προσπον. Θέλω επίσης, δεν θεωρώ ότι όσοι ψηφίσανε, ίσως είναι και ο εαυτός του μέσα σε αυτό κάτι που ψήφισαν και οι Ναζί, θεωρεί και τον εαυτό του, αυτοπρός διορίζεται ως Ναζί, εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και το λέω με κάθε ειλικρία γιατί το γνωρίζω και προσωπικά. Επίσης να θυμίσω ότι οι Ναζί στην ελληνική βουλή ψήφισαν τότε με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλλου όποιο νόμο ήρθε που ευνοούσε τους εφοπλιστές και τους βιομηχανούς. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι Ναζί? Όχι, δεν το πιστεύω. Τα λέω όλα αυτά γιατί μην πέφτουμε στην παγίδα ότι όποιος ψήφισε το ίδιο που ψήφισαν και οι Ναζί, ή ότι ψήφισαν οι Ναζί ψήφισαν και οι άλλοι είναι το ίδιο πράγμα. Μην κάνουμε αυτή τη συσχέτηση η οποία και πολιτικά είναι τελείως άστοχη και άκετα. Τώρα, αφήνω για το τέλος τον κύριο Γεραπετρίτη γιατί νόμιζα ακούγοντας τον κύριο Κουνάκο, νόμιζα ότι μιλάει ο κύριος Γεραπετρίτης, ο υπουργός επικρατίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επειδή αναφέρθηκε στην απλή αναλογική. Κύριε Κουνάκο, είμαι αρκετά χρόνια μικρότερός σας, είστε μεγαλύτερος, είστε πιο έμπειρος, δεν αφιβάλλω γι' αυτό, αλλά ζούσα κι εγώ την περίοδο που γιγαντόνονταν αυτό που περιγράψατε προηγουμένως γύρω από τις πλατείες, γύρω από το αυγό του φιδιού, γύρω από το ίδιο το φίδι. Παρακαλώ κύριε Στεριάδη να ολοκληρώσατε. Κύριε Πρόεδρε, δείξτε λίγο και σε εμένα την ανοχή που δείξατε σε όλους τους συναδέλφους, γιατί πραγματικά είναι μια ιστορική μέρα και για το Δημοτικό Μασίμπουριο. Θέλω να θυμίζω στον κύριο Κουνάκο, επειδή είμαστε σε μία πόλη που μεταξύ μας μνωριζόμαστε, η Χρυσή Αυγή εισήλθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι με έναν εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής. Νομίζω θα το θυμάστε κύριε Κουνάκο. Άρα λοιπόν η Χρυσή Αυγή δεν εμφανίστηκε ξαφνικά το 2015 με την απλή αναλογική και φταίει ο κακός ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγο θα άκουγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ ΠΟΙΛΙΟ, που είστε μέλος κύριε Κουνάκο και στέλεγος του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η απλή αναλογική και μου κάνει εντύπωση πραγματικά. Τώρα που συνδέεται την απλή αναλογική με την άνοδο των Ναζί, όπως έλεγε και ο κύριος Γεραπετρίτης, την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Οπτική αυτοδιοίκηση... Όλοι εδώ μη με διακόψετε, δεν σας διακόψω κύριε Κουνάκο, δεν σας διακόψα... Κύριε Σατυριάδη, αναφορά μου τα συγκεκριμένη. Αλλά εδώ εσείς... Κύριε Σατυριάδη, 10 δευτερόλεπτα. 10 δευτερόλεπτα. Οφείλετε, επειδή μιλήσατε για υποκρισία, να σταματήσετε να ξεπλένετε όλα αυτά τα πρόσωπα που ήταν σφιχταγκαλιασμένοι με τους Ναζί όλα αυτά τα χρόνια και επειδή δεν έχετε περάσει ποτέ από αυτές τις πλατείες, αφήστε να γνωρίζουμε εμείς το ξύλο που τρώγαμε και τα χημικά, την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλλου. Κύριε Σατυριάδη... Κύριε Σατυριάδη, όλα τα υποκρισία θα αφήνω στο πρόγραμμα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Μορδασάγα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και από μένα σε όλους και όλες. Το θέμα της ημέρας, τελικά, είναι ο Χρυσαυγίτης μέσω ο Δημοτικός Συμβούλιο. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία είχε ήδη καταδικάσει στη συνείδησή της τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Αυτό έγινε πλέον και με την ελληνική δικαιοσύνη. Και ό,τι και να μου πούν εμένα όσοι προσπάθησαν το τελευταίο καιρό να ξεπλύνουν το Χρυσαυγίτη, τι καλό παιδί που είναι και δεν συμμαζεύεται, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι λειτούργησε όπως τα ποντίκια. Όταν το καράβι βυθίζεται, τα ποντίκια την κοπανάνε πρώτα. Έτσι έγινε και με το συγκεκριμένο Χρυσαυγίτη. Και κάτι άλλο, να μην λέει ότι υπάρχει περίπτωση για να τον τραμπουκίσουν μέσα στην πόλη. Αυτοί που τον τραμπουκίζουν τον Χρυσαυγίτη μέσα στην πόλη είναι οι δικοί του οι Χρυσαυγίτες. Έχουμε γίνει μάρτυρες που τον κυνηγάνε στο κέντρο της πόλης. Αυτά λοιπόν αλλού, όσα αναφορά για τα νομικά, πραγματικά έχουν δίκιο όλοι οι νομικοί που λένε ότι δεν υπάρχει πάτημα για να πετάξουμε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Χρυσαυγίτη. Σίγουρα όμως μπορούμε να τον απομονώσουμε. Αυτά όσα αναφορά για τον εκπρόσωπο της Εγκληματικής Οργάνωσης Χρυσαυγής μέσα στο Δημοτικό Συμβουλείο της Καβάλλας. Όσα αναφορά για τον ποινικό κώδικα, καθένας μπορεί να διαβάσει τις δηλώσεις του Καστανίδη, του κυρίου Καστανίδη, κουλευτή του ΠΑΣΟ και του ΠΝΑΛ, όσα αναφορά για τα άρθρα και τις παραγράφους του νέου ποινικού κώδικα. Και σταματάω εκεί, γιατί δεν είμαι και νομικός, έτσι για να μην πω και του Βενιζέλλου που δεν τον έχω σε καμιά υπόληψη, αλλά τουλάχιστον του κυρίου Καστανίδη που θεωρώ ότι είναι αποδεκτός από τεράστιο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από όλα αυτά, εντάξει είπαμε ότι για όλα αυτά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ξανάπαμε, το ξαναπούν έτσι κι αλλιώς, αλλά μπαλτάκους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε. Πλεύριδες, αδόνιδες και βορίδες τσεκουράτους δεν είχε. Όταν ήρθε εδώ ο βορίδης του κάνατε δώρο ή της Νόδε Καβάλας, κάνα τσεκούρι χρυσό. Και τελειώνοντας, μια και να πούμε και κάποια ερώτηση προς τον κύριο Δήμαρχο. Κύριε Δήμαρχε, μια ερώτηση έχω να σας κάνω μονάχα. Αν μπορείτε να μας δώσετε πληροφορίες, τι γίνεται για το σχολείο των κρινίδων, του γυμνάσια και του λύκειου, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, τι μπορείτε να κάνετε. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ολοκληρώσαμε τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Για να κλείσουμε το θέμα της αναφοράς που έγινε για τη χρυσή αυγή, τη δικαστική απόφαση και ούτω καθεξής. Ευχαριστώ τον κ. Μούτια που ως νομικός τοποθετήθηκε στο θέμα. Κυρίες και κύριοι, η δικαστική απόφαση δεν επιφέρει απώλεια των πολιτικών δικαιωμάτων, ούτε έκπτωση των ίδιων των κατηγορουμένων, πόσο μάλλον του κ. Βογιατζή, ο οποίος είναι και αμέτοχος με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Επομένως, δεν μπορεί να λάβει θέση το Προεδρείο, δεν μπορεί να λάβει θέση περί καμίας αποπομπής, περί κανένας αποκλεισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο λόγος στον κ. Δημαρχό. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε διαδικαστικά. Όχι διαδικαστικά, αυτό που λέτε δεν αντέχει στη λογική. Το κ. Βογιατζή της τον παρουσιάζεται σαν εκπρόσωπο της ελληνικής αυγής. Δεν το παρουσιάζεται σαν ανεξάρτητο σύμβουλο. Εκφράζει αυτό που είπε ο κ. Μουρτασάκας. Εκφράζει ένα σύνολο, ένα σύνολο, το οποίο τον καταδιώχει. Αν θέλει ο κ. Βογιατζή, ας γίνει ανεξάρτητος και να παίρνει το λόγο σαν ανεξάρτητος. Δεν μπορεί να εκφράζει την ελληνική λύση αυγή, πώς τη λένε, και να μην λέμε ότι αναγνωρίζουμε τη χρυσή αυγή, γιατί η προέπταση δημοτική της χρυσής αυγής είναι σε όλες τις πόλεις η ελληνική αυγή. Άσχεται αν ο κ. Βογιατζή δηλώνει τώρα ότι δεν έχει καμία σχέση. Εγώ το δέχομαι, ανεξάρτητος επομένου, όχι εκφραστής. Κύριε Πρόεδρε του προσωπικού λίγο, ο κ. Παπάσι αναφέρθηκε σε μένα ένα λεπτό. Κύριε Βογιατζή. Έχω κάνει δημόσια αποχώρηση, όπως το έχω πει και πριν, με συνέντευξη τύπου που έδωσα στο ξενοδοχείο Galaxy και εκτενέσα το ρεπορτάζι παίχτηκε σε όλη την Ελλάδα, στο πρώτο θέμα και παντού. Λοιπόν, όπως είχα πει και στο παρελθόν, προσπάθησα να μετονομάσω την παράταξή μου, γιατί μου υποψήφω εις δήμαρχος και ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα, ότι ο συνδυασμός, ο οποίος έρχεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, μετατρέπεται σε παράταξη. Και η παράταξη έχει επικεφαλείς και δυστυχώς εκλέγχτηκε ένας μόνος. Εγώ δεν ακούγεστε, κύριε Βοιατζή, έχουμε εξακολουθεί το θέμα. Ναι, συγγνώμη, όχι μισό λεπτό, γιατί δεν μπορούσα να πω, για κάποιο λόγο είπες στο μικρόφωνο. Λοιπόν, θέλω να πω το εξής, όπως είπα και πριν για την παράταξή μου. Έχω αποχωρήσει, όπως είπα και πριν, με δημόσια μου δήλωση από το λαϊκό συνδυσμό. Από και πέρα, το συνταγματικό μου δικαίωμα μου δώσε το δικαίωμα προσωπικά, ή κατέβω σε δημοτικές εκλογές, με τον συνδυασμό ελληνική αυγή για τη Καβάλα, και ως υποψήφος δήμακος Δημήτρης Βοιατζής. Η παράταξή μου, ο συνδυασμός μου, εξέλεξε ένα δημοτικό σύμβολο, και αυτός ο δημοτικός σύμβολος ορίζεται επικεφαλής βάσει του νόμου. Δεν παρετούμε από κανένα συνταγματικό μου δικαίωμα να εκφράζω την άποψη των ψυχοφόρων, που με προτιμήσαν στις τελευταίες εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα δεν μπορώ να καταλαβαίνω από πού προέρχονται. Δεν παρετούμε, το ξεκαθαρίζω από κανένα, και ο ελληνική αυγή δεν έχει καμία σχέση με το λαϊκό σύνδεσμο. Όπως και πρόσφατα, αν θέλουμε να πούμε και κάτι, ο Ηλίας ο Κασιδιάρης έμεινε στην δική του παράταξη και ανακοστοποιήθηκε άλλη δημοτική σύμβουλια. Οι παρατάξεις δεν έχουν καμία σχέση με τα κόμματα. Δηλαδή ο Ηλίας ο Κασιδιάρης που έφυγε από το λαϊκό σύνδεσμο, απαλαιτήθηκε από την υποψηφιότητα όλων των υποψήφων δήμαχων. Ο Γιατζίας, μην αναφερόμαστε σε ανθρώπους οι οποίοι είναι... Εγώ είμαι, όπως είπα, αθώος, δεν έχω κάνει τίποτα, δεν κατηγορούμαι για τίποτα και δεν παρατηρούμαι από κανένα δικαίωμα. Επειδή έχω καταλάβει ότι κάποιοι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως η παράταξη της κ. Τανάκας που προεκλογικά μανεβοκατέβαζε το καλό παιδί και τα λοιπά και ζητούσε διάφορα, τώρα ξαφνικά μεταεκλογικά αρχίζουμε και γίναμε οι φασιστές. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ ο λόγος στον κύριο δήμαρχο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριε Δήμαρχε, μου επιτρέπετε 10 δευτερόλεπτα επί της διαδικασίας... Κύριε Δήμαρχε, 10 δευτερόλεπτα σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Σας ευχαριστώ. Επειδή το έπαικε και ο Βαγγέλος ο Παπάς και νομίζω θα τρελαθούμε εδώ πέρα και ήμασταν και σε διαζώση συνεδρίαση τότε, ο συγκεκριμένος που υποστηρίχτηκε από εγκληματική οργάνωση προεκλογικά έφερε ή δεν έφερε έτοιμα για ανεξανατοποίηση ή δεν θυμάμαι τι ακριβώς είπε τότε να φύγει από την συγκεκριμένη παράταξη. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Αλλαγή ονόματος της παράταξης. Και όταν είπατε ότι αυτό λοιπόν δεν μπορεί να γίνει και αν αλλάχθει και αναξαρτωποιηθεί, χάνει τα προνόμια του, τότε λοιπόν απέσυρε το αίτημά του. Είναι έτσι ή δεν είναι, κύριε Παπά, κύριε Τσανάκα, κύριε Ξανθόπουλε, εκεί ήμασταν όλοι, δηλαδή θα τρελαθούμε στο τέλος. Διαβάστε την επιστολή, μη τα βλέπετε όλα όπως λέτε εσείς, διαβάστε την επιστολή μου ακριβώς να δείτε τι λέει. Κύριε Βογιατζή, παρακαλώ, σεβαστείτε πλέον τη διαδικασία. Ο κύριος Βογιατζής, για να κλείσουμε, δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε από… Εσύ έχεις την ευθύνη, Πρόεδρε, καθάρισε την μπουγάδα. Αφήστε με να την καθαρίσω. Ο κύριος Βογιατζής, λοιπόν, κύριε Σωτηριάδη, να θυμίσω και στους υπόλοιπους, είχε ζητήσει την αλλαγή του ονόματος παράταξής του, πράγμα το οποίο δεν μπορούσε να γίνει και το απέσυρε το έτοιμα. Επομένως, παραμένει αρχηγός αυτής παράταξης. Ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα και δεν μπορούμε να το στερίσουμε εμείς. Αν αλλάξει ο νόμος, θα πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας. Κύριε Δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με τις ερωτήσεις της κυρίας Τσανάκα. Και κάποιες όμως είναι κοινές από όλους. Καταρχήν για το θέμα της Χρυσής Αυγής, νομίζω ότι όλοι καταδικάζουμε και χαιρόμαστε για την απόφαση αυτής της δικαιοσύνης. Όμως, για αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή, θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που είπε ο κύριος Μούτιας, τα οποία ήταν πάρα πολύ σωστά για να μην τα επαναλαμβάνω. Και επίσης, η Δημοκρατία έχει κανόνες. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε αν ονόματι της Δημοκρατίας και των εγκλημάτων που έκανε. Άρα λοιπόν, εμείς από μόνοι μας δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν. Υπάρχει η Κέδα η οποία θα κάνει τα αντίστοιχα ερωτήματα και του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Οπότε αυτή τη στιγμή, εμείς δεν μπορούμε να ρίχνουμε στον Κέδα κανέναν, και μάλιστα τον κύριο Κελεοσυνάδελφό μας, διότι έχει εκλεγεί και είναι αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα, εάν μπορεί να αλλάξει το όνομα της παράταξής του, ενδεχόμενα να το ξαναδούμε και ίσως μετά από αυτά τα γεγονότα να είναι δυνατή η αλλαγή του ονόματος. Κύριε Τσανάκα, για τους μαθητές, δεν ξέρω ποιος σας είπε για το δύο ότι μπορεί να είναι η μισή αυτή τη στιγμή, αλλά οι μαθητές έχουν εξεπεράσει, οι εγγραφές είναι πάνω στις πεντακόσες και υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του μηνός θα φτάσουν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή τους 600 μαθητές. Παρ' όλα αυτά, την επόμενη φορά θα καλέσω τον κ. Χαρπατίδη να σας ενημερώσει σε ό,τι εσείς, σε ό,τι ερώτηση θέλετε να του βάλετε. Το ίδιο συμβαίνει και για τους παιδικούς. Δεν ξέρω επίσης, στους παιδικούς αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 484 παιδιά. Όταν πέρυσι ήταν 445 και επίσης έχουμε σε εξέλιξη, περιμένουμε την προκήρυξη για τους δημοσίους, για τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων. Άρα, οι μαθητές που θα υπάρχουν στους παιδιούς δεν θα είναι λιγότεροι σε καμία περίπτωση από τα περσινά επίπεδα. Τώρα, όσο για τον περιβόητο αυτό, για τα προσωπικά δεδομένα που ό,τι θαύματος έχει ξεκινήσει από την ίδια πηγή και το λένε όλοι όσοι συχνάζουνε στην πηγή αυτή και μάλιστα θα απαντήσω έμμεσα λίγο και στον κύριο Κουνάκο ότι όχι δεν εζητήθηκε χρηματοδότηση για τον Μπομπό από τη δημοφέλεια, αν και για να σας πω την αλήθεια θα έπρεπε από μόνιμος να χρηματοδοτήσουμε τον Μπομπό διότι προκαλεί γέλιο στον κόσμο της Καβάλλας. Άρα, για διασκέδαση είναι πάρα πολύ καλός. Επίσης, θα μιλήσω λοιπόν για τα προσωπικά δεδομένα ότι είναι πρωτάκουστο αυτό που μου λέτε, δηλαδή ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να μπει στον ατομικό φάκελο του υπαλλήλου στον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου. Δεν είπαμε να βγάλει έξω τα δεδομένα, τα προσωπικά δεδομένα. Παρ' όλα αυτά, όποιος νομίζει ότι έχουν εφυχθεί τα προσωπικά του δεδομένα, υπάρχει η ανεξάρτητη αρχή προσωπικών δεδομένων που μπορεί να κάνει επώνυμη καταγγελία και όχι ανώνυμη καταγγελία και να δούμε ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Για την ανακύκλωση... Εσείς τι θα κάνετε κύριε Δήμαρχε, εντός από πέρα θα κάνετε τίποτε. Τίποτε. Εμείς θεωρούμε ότι κάναμε το σωστό. Από εκεί και πέρα όποιος θύγεται μπορεί να προσφύγει στην αρχή προσωπικών δεδομένων. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, διότι είναι αδύνατο να μου λέτε ότι δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος κάπου να μην έχει γνώση του πυρησιακού φακέλου. Δηλαδή, εάν κάποιος μας φέρει ότι πήρε αναρωτική άδεια... Ξέρετε τι λέει ο νόμος, κύριε Δήμαρχε. Ξέρω πάρα πολύ καλά, δεν θα συνεχίσω τη συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα, κυρία Τσανακά, όποιος έχει αντίρρηση μπορεί να προσφύγει στην αρχή προσωπικών δεδομένων. Διότι το θεωρώ ότι είναι ένα θέμα το οποίο πολύ το συζητήσαμε. Επίσης, για την ανακύκλωση. Δεν έγινε καμία αρχή για να ψαχθούμε. Την ανακύκλωση την κυνηγάμε από την αρχή, όπως και εσείς, φυσικά. Την κυνηγάτε όταν ήσασταν διοίκηση, το ίδιο πράγμα συνεχίζει και η τοριμή διοίκηση. Τώρα, εάν για τα επιπλέον τετραγωνικά που ρωτήσατε φυσικά και θα σας δοθούνε, νομίζω σας έχει απαντήσει ο κύριος Χατζη Κωνσταντίνου μέχρι στιγμής. Υπολογίζουμε ότι είναι επιπλέον γύρω στις 500.000. Και αυτά φυσικά θα ληφθούν υπόψη στο νέο προϋπολογισμό, τον οποίο θα συντάξουμε και θα συζητήσουμε. Φυσικά με τα τραγωνικά η διαμάθωση δεν έχει καμία σχέση. Αυτό αφορά τα δικά μας, το αγορισμό των ανταποδοτικών. Τώρα, στο κύριο Παπαδόπυλο, ξεπερνάω τις καταγγελίες αυτές με αυτόν τον τρόπο του άμμεμτου εισαγγελέα, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν θα κατηγορεί εμένα όμως για προσωπικές σχέσεις. Αυτοί που του τα λένε και με τους οποίους συναγελάζεται και αυτές και αυτές προσωπικές σχέσεις είναι. Θέλω να σας πω λοιπόν για το πάρκινγκ της Ροδόπης, στο οποίο ένα χρόνο δεν έχετε, κύριε Παπαδόπυλο, που έγινε η συζήτηση για το πάρκινγκ της Ροδόπης. Η συζήτηση έγινε όταν ήταν να δοθεί η παράταση για το πάρκινγκ της Ροδόπης. Θέλω να σας πω λοιπόν για να ξέρετε, για να μάθετε επιτέλους και μάλλον να μάθουν αυτοί που σας κάνουν τις συζητήσεις, ότι η αλλαγή ενός πολυοδομικού σχεδίου θέλει τουλάχιστον από τρία έως και πέντε χρόνια. Εάν σας λέει τίποτε αυτό. Εάν σας λέει τίποτε ότι το να αλλάξεις μια περιοχή που είναι πράσινο να την κάνεις κάτι άλλο, θέλει επίσης να περάσει από το Συμβούλιο Επικρατίας με ό,τι σημαίνει αυτό. Παρ' όλα αυτά όμως να μην ανησυχείτε κύριε Παπαδόπουλε, θα βρεθεί λύση για το πάρκινγκ της Ροδόπης και πολύ σύντομα. Τώρα για τον χειτή, για αυτή την καταγγελία, για τον περιβόητο χειτή, για τη μεμβράνη του χειτή. Πρώτον θέλω να σας πω ότι για τη μεμβράνη αυτή του χειτή όπως λέτε, έχουν προσφύγει και άλλες εταιρείες παλαιότερα σε άλλους διαγωνισμούς, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Η απόφαση λοιπόν των δικαστηρίων αυτών ήταν ότι δεν είναι κακό σε μία αναθέτουσα αρχή να ζητάει επιπλέον εγγυήσεις για ένα υλικό. Παρ' όλα αυτά όμως θα πάω και στην ΜΕΑ όταν θα φύγει, γιατί εκεί αφήσατε το μεγαλύτερο υπονοούμενο. Επίσης θέλω να σας πω ότι οι όροι αυτής διακήρυξης και η μελέτη, ότι αφενός μεν έγινε πέρας από την έγκριση της διαχειριστικής αρχής, άρα λοιπόν δεν ήταν μόνο η διαμάθειά στο παιχνίδι, σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα, αλλά ήταν και η περιφέρεια στο παιχνίδι. Άρα λοιπόν όλοι συνομοτίσαμε και ευτυχώς ήρθατε εσείς με τα καθαρά χέρια για να δώσετε λύση στο θέμα. Επίσης, ήταν καιρό, υπήρχε ανάρτη, ήταν ο διαγωνισμός στον αέρα, όπου θα μπορούσαν να κάνουν ένσταση αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν ή και όσοι δεν συμμετείχαν για τη Μεβράνη. Κανείς όμως δεν έκανε. Πάμε τώρα στο διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό λάβανε μέρος δύο εταιρείες. Η μία εταιρεία λοιπόν δεν είχε τα χαρτιά, υποβάλλανε το ποσό της έκτοσης που θα βάζανε, αλλά η μία εταιρεία δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα τα δικαιολογετικά που ήταν βασική προϋπόθεση για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Τους δόθηκε χρόνος, τους ρωτήσανε να τα φέρουν, ούτως ώστε να μην υπάρχει αυτή η πόνια. Παρ' όλα αυτά όμως αδυνατούσαν να τα φέρουν. Και έτσι έμεινε μία προσφορά. Κάντε λίγο υπομονή. Σε δύο-τρεις μέρες ανοίγουν οι προσφορές και εκεί θα δείτε εάν υπήρξε δόλος ή όχι. Το ποσοστό της έκτοσης θα δείξει την πραγματικότητα. Τώρα, πάμε για τη ΜΜΕΑ, διότι και εκεί αφήσατε υπονοούμενα ότι στα 34 εκατομμύρια ποιος ξέρει τι θα κάνουμε. Θέλω να ξέρετε λοιπόν κύριε Παπαδόπουλε ότι ο συμβουλός μου ο κύριος Κητής και εγώ έχουμε κοιτάξει εξονυχιστικά την μελέτη και τους όρους για κήρυξης. Έχουμε αλλάξει αρκετά πράγματα, διότι θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός πρέπει να είναι πιο ανοιχτός σε αυτούς που έχουν την εμπειρία να κατασκευάσουν έργα και όχι στον οποιοδήποτε ο οποίος έχει φτιάξει πέντε δρόμους και θεωρεί ότι μπορεί να φτιάξει και μια ΜΜΕΑ. Άρα λοιπόν να μην ανησυχείτε και γι' αυτό κύριε Μάκη Παπαδόπουλε, ο διαγωνισμός να ξέρετε ότι θα είναι αυτός που πρέπει να είναι. Και επίσης ο διαγωνισμός αυτός περνάει από τη διαχειριστική του ημεπερά. Αν σας λέει κάτι κι αυτό, εκτός αν όλο το σύμπαν έχει συνομοτίσει για να κάνουμε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό που δεν είναι φυσικά έτσι τα πράγματα. Τώρα τα υπόλοιπα περί ανεξαρτήτων και τα λοιπά, δικαίωμά σας να πιστεύετε ό,τι θέλετε. Κύριε Παπά και για φυσικά αφορά και τον κύριο Ξανθόπουλο. Για τον κύριο Χρυσοχοίδη υπήρξαν οι δηλώσεις αυτές που σας είχα πει τότε και οι διαβεβαιώσεις που μου είχαν δοθεί ότι μέχρι το τέλος του 2020 το στρατόπεδο θα είχε αδιάσει. Ξέρετε πολύ καλά όμως ότι αυτή τη στιγμή ο Χρυσοχοίδης δεν είναι υπεύθυνος πλέον για τη μεταναστευτική πολιτική και είναι κάποιος άλλος και είναι ο κύριος Μηταράκης. Επίσης όλοι ξέρουμε τι γίνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας με τον θέμα των προσφύγων. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή θα ήταν λίγο ουτοπία να περιμέναμε να αδιάσει το στρατόπεδο. Όμως η μεγάλη μας προσπάθεια είναι η οποία θα ολοκληρωθεί με το που θα τελειώσει η εγγραφή στο κτηματολόγιο του τμήματος του στρατοπέδου που ανήκει στο δήμο θα είναι πλέον να αδιάσει το κομμάτι αυτό του στρατοπέδου και συνεπώς θα μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων μέσα στο στρατόπεδο ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο Περιγιαλίου. Εξάλλου ο καινούριος δρόμος, από τη στιγμή που έχουμε τελειώσει πλέον τα επικείμενα στο Περιγιάλι, ο καινούριος δρόμος που ανοίγεται είναι ο κεντρικός άξονας ο οποίος θα ξεκινάει από τα νεκροταφεία και θα φτάνει στο στρατόπεδο το οποίο σημαίνει ότι οριοθετεί ακριβώς και την περιοχή όπως με διορθώνει εδώ ο κ. Ριακοβίδης. Τα τεστ για τον κόσμο θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά ξέρετε αυτά τα τεστ τα ακριβά που γίνονται είναι 80 ευρώ το κάθε τεστ. Αυτό όμως που μπορούμε να δούμε είναι αυτά τα γρήγορα τεστ τα οποία γίνονται και είναι ευθυνά και σε τελική ανάλυση είναι μια πρώτη ένδειξη εάν κάποιος έχει ή δεν έχει. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τώρα και με τα χρήματα τα οποία έχουμε πάρει για να μπορούν να γίνονται αυτά τα γρήγορα τεστ. Και μάλιστα στο δημοτικό ιατρίο. Εγώ βάλα το θέμα δημιουργίας ενός δημοτικού ιατρίου. Γενικότερα για τις ευπαθείες ομάδες και τις οικονομικά ασθενείς. Κάποιοι άλλοι μπορεί να μην περάσουν. Αλλά επειδή διαπιστέρω στην κοινωνία ότι υπάρχει μια ανησυχία θα είναι πρωτοκοριακό να κάνουμε. Υπάρχει το δημοτικό ιατρίο κύριε Παπά, το οποίο έχει γίνει κάτω στο Περιγιάλη. Αλλά θα δούμε όμως μήπως νοικιάζουν μισθώνοντας τον χώρο. Αυτό που είχαμε ξεκινήσει κάποτε στην δημοτική αγορά να κάνουμε ένα κοινωνικό ιατρίο. Μήπως το ξαναδημιουργήσουμε σε εκείνο το σημείο για να είναι πιο κεντρικά. Κύριε Βέρο, για τα προσωπικά δεδομένα τα είπα, για την χρυσή αυγή επίσης τα είπα. Για τους ναούς, τώρα που έχει προκύψει το θέμα αυτό. Καταρχήν δεν μας αφαιρούν όλα τα έσοδα. Αυτά που πληρώνανε για τις ταφές και τις εκταφές, αυτά θα ξακολουθούν να πληρώνονται στο δήμο. Αυτά που δεν θα πληρώνονται, θα είναι φυσικά οι τελετές οι οποίες θα γίνονται και θα πληρώνονται στην εκκλησία. Το παγκάρι που επίσης θα πηγαίνει στην εκκλησία. Όμως αυτό δεν έχει μόνον, γιατί είναι καλό να λέμε ότι μας στερεί 40.000, αλλά πρέπει όμως να ξέρουμε και τι άλλο παίρνει από τις πλάτες μας. Διότι από τις πλάτες μας παίρνει την συντήρηση του ναού. Και πιστέψτε με ότι ο ναός θέλει αρκετή συντήρηση. Θέλει τη μισθοδοσία του ψάλτη, η οποία και αυτή φεύγει από την πλάτη μας. Υπάρχουν τα ιερά σκέβη τα οποία αγοράζονται, τα ιερά βιβλία που επίσης αγοράζονται και όλα αυτά περνούν πλέον στην εκκλησία. Και ο νόμος επίσης είναι τέτοιος που λέει ότι αφαιρούνται τα έξοδα συντήρησης του ναού και τα υπόλοιπα χρήματα, ό,τι περισσεύει, πηγαίνει σε αγαθοεργεί πράξεις. Άρα λοιπόν δεν νομίζω ότι δημιουργεί πρόβλημα στα έσοδα του δήμου. Τώρα, ως προς την διαχείριση των απορριμάτων και αν θα έπρεπε να αποχωρήσουμε ή όχι, θα σας πω μόνον και εγώ κάποια στιγμή υπήρξα θυασώτης αυτής της άποψης ότι θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει και να είχαμε κάνει δικό μας φόλτα. Όμως είναι πολλά, υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια. Το ένα κριτήριο είναι να υπάρχει χειτή, να υπάρχει οχιτά και επίσης να υπάρχει μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων. Σας δημίζω λοιπόν ότι και τα δύο, και ο χειτή ο οποίος έχει χρηματοδοτήται από την περιφέρεια και η μέα η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο, μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα να μην χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά, οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό που λέμε ότι έχουμε δεν θα υπήρχε. Και ούτε φανταστείτε ότι θα μπορούσε ο χειτή ή οχιτά με δικά μας χρήματα να τον μετατρέψουμε σε χειτή εάν δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Κύριε Ποτόλια, θα σας πω για το άνοιγμα των πανεπιστημίου. Σήμερα ακριβώς είχαμε μια συνέντευξη τύπου όπου ο εμπορικός σύλλογος, το επιμελητήριο... Κώστα Μπίκα, έτσι να ξέρεις. Είμαι κι εγώ μέσα. Ο κύριος... Ποια στιγμή είμαστε, πού είμαστε. Ναι, ναι, άμα κλείσετε τη φωνή φαίνεται και καλύτερα κύριε Μουμτζάκη. Επίσης, εάν ήταν ο κύριος Παντέκας και ο κύριος Αντονιάδης. Αυτό που είπαμε λοιπόν και ο δήμος και η αντιπεριφέρεια... είναι ότι θα κάνουμε οποιαδήποτε διευκόλυνση, μπορούμε φυσικά... ούτως ώστε να γίνονται τα μαθήματα, να μπορέσουν να γίνουν διαζώσεις στα μαθήματα. Εμείς θα μπορούσαμε να τους δώσουμε το Όσκαρ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη... και αντίστοιχα την αίθουσα την οποία έχουν στην αντιπεριφέρεια... και δεν ξέρω κάποια άλλη αίθουσα που έχουν. Όμως δεν εξαρτάται, δεν είναι απόφαση ούτε του κύριου Παντέκα... αλλά ούτε όμως και της Βρυτανίας του Πανεπιστημίου. Αυτά που μας είπε ο κύριος Παντέκας σας λέω. Είναι απόφαση το κάθε τμήμα, ο πρόεδρος του κάθε τμήματος αποφασίζει... εάν θα γίνουν τα μαθήματα με τηλεδιάσκεψη ή θα γίνουν διαζώσεις. Μας είπε επίσης ότι το επιχείρησαν στη Θεσσαλονίκη ένα τμήμα... και είχαν το πρώτο κρούσμα ενός... και εκμάλιστα κάνανε τα εργαστήρια... το πρώτο κρούσμα από έναν φοιτητή ο οποίος ήρθε από την Αθήνα. Είναι λοιπόν κάτι που απασχολεί όλους... και επειδή ποινικά υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος του κάθε τμήματος... καταλαβαίνετε ότι η απόφαση πρέπει να πάρθει από αυτούς. Αύριο το ΔΥΠΑΕ έχουνε συνέλευση για να αποφασίσουν τι θα κάνουνε... και φυσικά ο κ. Παρτέκας θα θέσει υπόψιν αυτά τα οποία έχουμε πει. Τώρα εάν μας έχουνε τάξει λαγούς και πετραχείλια... νομίζω ότι είμαστε λίγο άδικοι αυτή τη στιγμή να κρίνουμε... διότι οι συνθήκες είναι τέτοιας που δεν μπορούμε να ρίξουμε το ανάθεμα... σε κανέναν ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε. Τώρα, όσο αφορά για το εργοστάσιο... σήμερα ακριβώς συνέταξα μια καινούργια επιστολή... την οποίαν τη στέλνω και στο εργοστάσιο αλλά και στον Ισαγγελέα... για μια ακόμα φορά, όπου εντοπίζω το πρόβλημα... και επίσης λέω γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη τα φίλτρα... όταν σε πολύ λίγο καιρό λύγει η άδεια εγκατάστασης. Ελπίζω να μου απαντήσουν αυτή τη φορά για ποιο λόγο δεν έγινε. Κύριε Εξανθόπουλε, για το ρέμα της Κασσάνδρου θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης... για τον κύριο που σου έχω ήδη απήντησα. Τώρα, όσο αφορά τον ΤΑΠ και τα βρώμικα χρήματα των Αζέρων... νομίζω ότι λίγο θα ήταν αφέλεια εάν ο ΤΑΠ έχει περάσει από εδώ. Ο ΤΑΠ θα λειτουργήσει και εμείς δεν χρησιμοποιήσουμε τα ανταποδοτικά... τα αντισταθμιστικά, με συγχωρείτε, για να γίνει το έργο ίδρευσης. Θυμίζει λίγο το ανέγδοτο με τον Πόντιο, ο οποίος τρυπήθηκε με το πυρούνι... και έλεγε δεν θα με κάνετε πυρόγα. Κάτι αντίστοιχο θα κάναμε και εμείς, εάν δεν δεχόμασταν τα ταποδοτικά του ΤΑΠ... ο οποίος πέρασε, το τονίζω, έχει πέρασει πλέον από τα μέρη μας. Τώρα ο κύριος Βακυρτζής θα σας απαντήσει για το κολυμιτήριο... και ο κύριος Χρόνης θα σας απαντήσει για την ΔΕΕΙ. Λοιπόν, κυρία Ιωσφίδου, για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων είπα... δεν χρειάζεται να το ξαναλέω, για την αξιοποίηση του παλιού νεσοκομείου... το είπα αλλά θα το ξαναπώ, η προγραμματική σύμβαση... η οποία ζητείται να υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Οικονομικών... εκεί θα καθορίζει ακριβώς αυτά τα οποία μου λέτε. Δηλαδή, εμείς πάμε με την πάγια θέση την οποία έχουμε και στηρίζεται νομικά... ότι το 80% είναι στο Δήμο και το 20% είναι του κράτους. Αυτό, λοιπόν, όταν θα πάμε στα δικαστήρια... κι άλλο με ρωτάτε, διότι και εσείς ετοιμάζατε να υπογράψετε... μια παρόμοια σύμβαση με τον κ. Τρίφωνα Αλεξιάδη. Κύριε Μαυρίδη, θα συμφωνήσω ότι τα του Οδείου είναι αταποδοτικά. Όμως, ξέρετε πάρα πολύ καλά, γιατί είστε τόσα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου... ότι δεν είναι δυνατόν το Οδείο να βγει από τα ίδια έσοδα. Μακάρι να μπορούσε να βγει. Οπότε, ο Δήμος αυτό που κάνει είναι χρηματοδοτή την εκπαίδευση των παιδιών μας. Όμως, θα συμφωνήσω επίσης ότι μέσω του Οδείου... δεν μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις οι οποίες βάζουν μέσα το Οδείο. Και αυτό είναι που σταματήσαμε ένα χρόνο τώρα. Θα μου πείτε, υπήρξε και ο κορονοϊός, οπότε αναγκαστικά σταμάτησαν οι δράσεις του Οδείου. Υπάρχει ένα offer, υπάρχουν χρέοι. Υπάρχει ένα χρέος γύρω στις 80.000, το οποίο και θα ξεχρεωθεί. Μάλιστα, θα μπορούσε να είχε γίνει εάν δεν ήτανε ο κορονοϊός... και σταματήσει τα μαθήματα και συνεπώς είχαν εμειωθεί τα έσοδα των μαθητών. Τώρα, όσο για τις οφυλές των προηγούμενων ετών από τους γονείς, δεν μπορώ να απολογηθώ. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ήδη έχουμε στείλει ιδιοποιητήρια... στους περισσότερους γονείς και εξακολουθούμε και στέλνουμε. Δεν ξέρω αν θα τα αποκριθούν όλοι. Άντως, αυτή τη στιγμή, ζητάμε αυτά τα οποία χρωστάνε κάποιοι από τους γονείς. Τώρα, με την κυρία Δαζάκη, δεν ξέρω ότι είναι θυμωμένος ο κύριος Πουσαεύ, μπορεί να συζητήσει μαζί της για τον λόγο που είναι θυμωμένος. Για την όδευση της ιδιοδρομικής γραμμής και από πού περνά, η όδευση νομίζω όλοι την ξέρουμε από πού περνάει, εάν θεωρούμε το αστείο επιχείρημα της περιφέρειας του κ. Χατσιμήχα, ο οποίος μιλάει για τα αρχαία, με συγχωρείται αλλά κάνει λάθη. Και σε τελική ανάλυση, κάποιες φορές αξίζει η ανάπτυξη μιας περιοχής. Δεν καταστρέφει η αρχαία, περνάει και εμάς στην καβάλα, πρέπει να ευχόμαστε, να παρακαλάμε και να απαιτούμε να γίνει επιτέλους αυτή η ισοδρομική γραμμή, η οποία θα έχει μεγάλα ωφέλη για την χώρα μας. Τώρα, όσο για το βαλβυδοστάσιο, επίσης κύριε Πουσαεύ θέλω να σας πω ότι ο ΤΑΠ έχει περάσει. Να μην αφήνουμε το βαλβυδοστάσιο να έχει πρόσβαση, ξέρετε τι λέμε. Λέμε ότι αν θα περάσει το αέριο από εκεί και γίνει μια βλάβη, εμείς δεν σας αφήνουμε να περνάτε, γιατί περάσατε τον αγωγό. Είναι αναγκαίο κακό κύριε Πουσαεύ να υπάρχει πρόσβαση στο βαλβυδοστάσιο. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Για τα φυτοφάρμακα θα σας απαντούσε ο κύριος Σταυρίδης. Να σας πω ότι εδώ και δύο εβδομάδες μάλλον δεν σας ενημερώσαν έγκαιρα. Έχουνε μαζευτεί και αυτό που βλέπουμε με τον κύριο Κητή αυτή τη στιγμή είναι αυτό δηλαδή πώς θα δημιουργήσουμε αυτό το ρεύμα ούτως ώστε να μαζεύονται τα φυτοφάρμακα. Όμως, και γι' αυτό πρέπει να ξέρετε ότι θα πληρώνουμε. Δεν θα το κάνουνε τζάμπα, ούτε θα τα παίρνουνε και θα μας δίνουνε λεφτά. Όπως επίσης, πρέπει να ξέρουμε που η κυρία Τσανάκα δεν το έκανε ούτε εγώ το έκανα πέρυσι. Υπήρχε το θέμα των τα ογκώδη. Τα ογκώδη και τα μπάζα που τόσο εύκολα μαζεύουμε και ο καθένας αρχίζει, ερχόμαστε εδώ και λέμε τα ογκώδη εδώ, τα ογκώδη εκεί ή στο Facebook και όλα αυτά που πάμε τα μαζεύουμε. Κάποια στιγμή, όταν αναλάβαμε, υπήρχανε βουνά από ογκώδη, μπάζα και κλαδιά. Αυτά τα πράγματα ήρθε ένας σπαστήρας, τα έσπασε και τα πήγαμε επάνω στο χειτή. Τι σημαίνει αυτό? Ότι αυτά που πηγαίνουμε τα σύμμυκτα ήτανε περισσότερη ποσότητα, προσθέθηκε δηλαδή στις ποσότητές μας. Του χρόνου όμως που δεν θα μπορούμε να το κάνουμε, διότι πλέον υπάρχουνε ρεύματα διακίνησης των απορριμάτων και πρέπει να πάνε στα ειδικά κέντρα. Ας τα βάλουμε με το Υπουργείο που βγάζει αυτές τις αποφάσεις. Σε αυτό θα πληρώνουμε. Δεν θα γίνεται τσάμπα. Άρα λοιπόν αυτά όλα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας στον καινούριο προϋπολογισμό. Ο κ. Παπαδόπουλος για τη γέσθειρα του Δάττου, αλλά θα σας πει ο κ. Ιακοβίδης γιατί είναι θέμα του κ. Ιακοβίδη. Ο κ. Μουρτασάγκα για το σχολείο των Γκρινίδων. Την προηγούμενη φορά που ήρθε εδώ ο κ. Μέττιος, που μας είπε για το 1 εκατομμύριο που θα δώσει για το Αγγλιοστάσιο. Επίσης τρέθηκε το θέμα του σχολείου των Γκρινίδων. Θα το κάνει και μας είπε ότι σύντομα θα ανοίξει την πρόσκληση για να μπορέσει να ενταχθεί το σχολείο. Σας ευχαριστώ πολύ ο κ. Ιακοβίδης. Καλησπέρα. Για τα δύο θέματα που πρέπει να θύξω, το πρώτο είναι ο αγωγός της Κασσάνδρου. Την περίοδο που έγινε η ζημιά στην οροφή του πλακοσκεπούς αγωγού στην παραλία, εντοπίστηκε μια αδυναμία πια του πλακοσκεπούς όσον αφορά την εμφάνιση του οπλισμού του, την αδυναμία του να έχει και στο μέλλον μια καλή συμπεριφορά. Αλλά όχι στο θέμα των εμποδίων από φερτά υλικά που παραμένουν μέσα στον αγωγό και εμποδίζουν την καλή του λειτουργία. Δεν είναι τέτοιο θέμα στο βαθμό που ερευνήθηκε και στο βάθος που ερευνήθηκε από το σημείο της υποχώρησης της οροφής του. Αυτό έχει ξεκαθαρίσει. Αλλά και παρόλα αυτά στα πλαίσια του έργου της πλατείας Καπνεργάτη θα θέλαμε να επέμβουμε και στον αγωγό αυτό και να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατόν την πιο καλή του λειτουργία και κυρίως την υποστήριξή του αν εντοπίσουμε ότι και σε αυτό το τμήμα του αγωγού έχουμε προβλήματα με το φέροντα οργανισμό και τον οπλισμό του. Αυτό που δήλωσα πριν για τον οπλισμό και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πετό και ο το οπλισμένος κυρόδεμα αφορούσε την παραλιακή ζώνη μόνο. Λοιπόν, για το θέμα της γέφυρας του δάτου είμαστε στη φάση ανάθεσης του έργου και πολύ σύντομα θα έχουμε και ανάδοχο. Όχι, όχι, να μου επιτρέπουν για την γέφυρα του δάτου περιμένουμε αυτή τη στιγμή λόγω του κατεπίγοντος περιμένουμε την έγκριση από τη διαχειριστική το οποίο εντός των ημερών θα γίνει και θα ξεκινήσει η κατασκευή. Νομίζω επομένως ότι είναι πολύ αισιόδοξο το θέμα της γέφυρας του δάτου θα έχουμε δηλαδή πολύ θετικά αποτελέσματα και θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο και ελπίζω ότι με τον αγωγό της Κασσάνδρου αν υπονοούσατε ότι είναι αποκλεισμένος ή μειωμένης απόδοσης λόγω φερτών υλικών όση έρευνα έγινε μέχρι τώρα δεν απέδειξε κάτι τέτοιο. Συγγνώμη κύριε Αποβίτη σας είπα το χρονοδιάγραμμα για τη γέφυρα. Μόλις θα εγκριθεί από την αποκεντρωμένη όπου εκεί είναι θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Σε ένα μήνα, σε μία εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διότι πιέζουμε να γίνει έγκριση θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Κύριε Δήμαρκη συγγνώμη ένας χρόνος γιατί σας το παραβάλλω εδώ. Τι να κάνω δεν εξαρτάται από το χέρι μας. Το ξέρω κύριε που σε έφαλαν δεν εξαρτάται από εμάς. Και αυτό που λέμε και εδώ είναι ότι πού να μην ήτανε και κατεπίγον το θέμα. Φανταστείτε τι θα γινότανε. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να πω κάτι στον κύριο Γιακοβίτη. Κύριε Γιακοβίτη ο προβληματισμός μου δεν έχει να κάνει με την κατάσταση του κυβοντισμού να προβλουράει της θάλασσας, της μπουκάς δηλαδή που λέγεται, αλλά από την αντίθετη. Δηλαδή προς την πλατεία Καμεργάτη και πιο πέρα ακόμα. Εκεί εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα. Εγώ εκεί έχω αναφερθεί κυρίως ότι εκεί υπάρχει το θέμα σε ό,τι αφορά τα θερτά. Τα οποία θερτά χρονικά το παθετούνται και οι Γιακοβίτες για την περίοδο της μεγάλης φωτιάς της πόλης, 86 και πέρα. Δείτε το, διότι εγώ δεν θέλω να αντιθεφθώ, έτσι, προς Θεού. Αλλά με αυτά που βλέπουμε τα κυρικά θενόμενα, δεν ξέρω και δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί σε αυτό τον άγωγο. Εγώ σας ανέφερα αυτά που έχουμε ήδη ερευνήσει και σε προηγούμενους χρόνους. Βάζετε θέμα να το ερευνήσουμε και σε μεγαλύτερο βάθος και θα το κάνουμε στην πρώτη ευκαιρία που θα έχουμε. Ευχαριστώ. Πρόεδρε, μισό λεπτό, επιτρέπετε? Όχι, όχι, κύριε Ποτόγια, να ολοκληρώσουμε και μετά θα δούμε. Κύριε Ποτόγια. Κύριε Σπέρα και από μένα. Διότι αφορά το κλειστό κολυμβητήριο, λειτουργεί τα πρωινά της Δευτέρας 9 με 12, Τετάρτη 10 με 12 και Παρασκευή 9 με 12. Και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του κοινοφελές προγράμματος θα αλειθεί το πρόβλημα γιατί θα δουλεύει το κολυμβητήριο για το κοινό περισσότερες ώρες και περισσότερες ημέρες. Μέχρι την παρουσία να βαγουσώστηκε, κύριε Βακυρτζή, ή χωρίς? Να βαγουσώστηκε. Αυτές τις ώρες που δουλεύει το κολυμβητήριο για το κοινό, υπάρχει να βαγουσώστης. Χωρίς να βαγουσώστη δεν μπορεί να μπει το κοινό. Κύριε Βακυρτζή, με συγχωρείτε, δεν υπάρχει να βαγουσώστης προηγούμενες ώρες. Υπάρχει γυμναστής να βαγουσώστης που έχει υπογράψει υπεύθυνη δήλωση και εκτελεί χρήση να βαγουσώστη. Αυτές τις ώρες που σας έχω πει. Και ανέφερα ο Ξανθόπουλος για τους αγωγούς, δεν είναι κάτι παραπάνω πρέπει να πω. Έχει βγάλει πολιτική προστασία ενακίνουση και του Δήμου βγάζει τώρα, αυτή τη στιγμή, λίγο να προσέξουμε 6-9 το πρωί. Περιμένουμε ακριά κυρικά φαινόμενα. Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε, να ενημερώσουμε, να το κάνουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Παπαδόπουλε. Ο Θόδωρος, ο Παπαδόπουλος. Ακούω. Νομίζω... Τη γέφυρα απαντήσαμε. Ναι, το ξέρω, το ξέρω. Και για τα απορρίματα απαντήθηκε, νομίζω. Ναι, ναι. Δεν ξέρω κάτι άλλο να... Ωραία. Ο κύριος Χρόνης, ο Απόστελος. Καλησπέρα πρωί εδώ και στις συναδελφοί. Ίσως έγινε παρανόηση, κύριε Ξανθόπουλε, δεν καταλάβατε τι είπα την προηγούμενη φορά. Την προηγούμενη φορά είπα ότι όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της DIAC, βρήκαμε να μην έχουμε ούτε φορολογική, ήταν ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό δημιουργούσε τραστικό πρόβλημα στην επιχείρηση, γιατί υπήρχαν μεγάλες οφειλές και προς το I.C.A. και προς την εφόρεια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν και προς αυσήσεις. Ταυτόχρονα δεν ήταν ενημερωμένα από τον Απρίλιο του 2019 και μετά τα δάνεια που έχει η DIAC, ρυθμίσαμε τα χρέη και προς την εφόρεια και προς το I.C.A. Ήδη το I.C.A. έχει αποπληρωθεί εντελώς η οφειλή που υπήρχε, που ήταν γύρω στις 460 ευρώ. Νομίζω μείναν άλλες δύο δόσεις για να ξεπληρώσουμε και την εφόρεια. Τα τρία από τα τέσσερα δάνεια έχουν μπει σε κανονική ροή και πληρώνονται κανονικά οι δώσεις τους. Δεν είπα ότι δεν πληρώνουμε καθόλου DI, είπα ότι αφήσαμε πίσω κάποια χρέη προς τη DI, που σημαίνει ότι από τα 2.200.000 ευρώ που είναι σε σύνολο του έτους, η δαπάνιση για τη DI, αφήσαμε ένα ποσό γύρω στις 700.000 ευρώ. Αυτό ήταν το 24-9 του 2020. Κάθε μήνα πληρώνουμε έτσι και έως 100-150.000 ευρώ και προς τη DI. Να ξέρετε ότι από αυτά που πληρώνουμε προς τη DI, πληρώνουμε τους λογαριασμούς, γιατί έχουμε διάφορους λογαριασμούς, οι οποίοι δεν χρειάζονται με προσαφήσεις τα οικονομικά της επιχείρησης. Γίνεται ένα σημάζεμα και σε ό,τι αφορά τη DI, γιατί θα βρεθεί να ξέρετε και εσείς γιατί διατελέσατε για 2.5 χρόνια, πόσο ήταν ο έδρος DIAC. Βρέθηκαν λογαριασμοί από εγκαταστάσεις της DIAC και της DIAC Φιλίππον, που ήταν εγκατελειμμένες πάρα πολλά χρόνια. Βρέθηκαν λογαριασμοί από εγκαταστάσεις της DIAC και της DIAC Φιλίππον, που ήταν εγκατελειμμένες πάρα πολλά χρόνια. Η γεωτριασμή στη Μάννα, που λέμε πάνω στους Φιλίππους, έβγαινε λογαριασμός κανονικά. Το ίδιο και σε άλλα αρκετά σημεία μέσα στο Δήμο Καβάλας. Βγαίναν λογαριασμοί στους εγκαταστάσεις όπως του χροναιρίου, έναν τηλεοστάσιο που είχε χρησιμοποιηθεί 15 χρόνια. Όπως επίσης υπήρχαν και υπάρχουν γεωτρήσεις, οι οποίες δόθηκαν στην τεχνική υπηρεσία για άρντρευση. Και ενώ η γεωτριασμή στη ίσοδο του Βιβού Δεξιά, στον Αηγιόργη, χρησιμοποιήταν την άρντρευση εδώ και 10 χρόνια, το λογαριασμό το πιο είναι η DIAC. Γίνεται λοιπόν ένα γενικό σημάσμα, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και περισσότερο δαπανόν. Σε ό,τι αφορά τη DI. Βέβαια η DI, όπως ξέρετε, έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, γιατί πλέον λειτουργούν όλα τα συστήματα. Δηλαδή πριν από ένα χρόνο δεν δουλεύε καμία νεοφερή πρόπρεσσα σε κανένα βιολογικό του Δημοκαβάλλας. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν. Αυτό επιβαρύνει επιπλέον με ποσό τη DIAC ό,τι αφορά τη DI. Θέλω πάντων να ξέρετε ότι ό,τι αφορούσε τις εκποίες που μπορούσαμε να πάρουμε από τη DI, τις φέρνουμε πάλι. Και η στρατική επιλογή οφείλεται στο ότι δεν επιβαρύνει τη DIAC με παραπάνω ποσό για τη DI. Γίνεται σημάζεμα και στη DI και στα οικονομικά τα υπόλοιπα. Όπως επίσης γίνεται και μια προσπάθεια εξυγχρονισμού όλων των αντιληπτασιών, ώστε να είναι λιγότερο ενεργοβόρα και να πέσει το 200 πλ. κάθε χρόνο η DIAC. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει και το κόστος χρήσης του νερού. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, σας είπα για τα φυτοφάρμακα. Είπατε ότι τα μαζέψατε, όντως τελευταία τα μαζέψατε. Αλλά να ξέρετε και στον κύριο Σταυρίδη, ότι τα φυτοφάρμακα που καλλιεργούμε είναι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Και επίσης μπορώ να σας αναφέρω ότι με δική σας προτροπή, προτού δυο βδομάδες στις Κρινίνες μαζέψατε τα φυτοφάρμακα. Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Είμαι ενημερεμένος, κύριε Δήμαρχε. Ξέρω ότι με δική σας παρέμβαση μαζέψατε τα φυτοφάρμακα. Ξέρω ποιος σας φύγε τηλέφωνο, γιατί είμαι ενημερεμένος. Δεν είναι άσχετο. Απλώς σας ευχαριστώ. Συγγνώμη, κύριε Δήμαρχε. Σας είχα πει ότι το μάξιμο τα φυτοφάρμακα που ραντίζουμε στα χωράφια μας είναι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Δεν είναι τώρα, από τις δυο βδομάδες. Κύριε Πουσαεύ, αν άφησα υπονοούμενο ότι είστε άσχετος, σας ζητάω συγγνώμη. Δεν εννοούσα όμως αυτό. Απλώς είπα ότι δεν σας ενημέρωσαν τώρα τελευταία, αυτό είπα. Όχι ότι είστε άσχετος για όνομα του Θεού. Επίσης, έχετε απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να δημιουργήσουμε το ρεύμα για να μαζεύονται τα φυτοφάρμακα. Θα έρθουμε σε επαφή με την εταιρεία αυτή που είπατε στις αίρες για να δούμε τις διαδικασίες και τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε αυτό το ρεύμα. Είμαι εθελοντής, κύριε Δήμαρχε. Θα σας υποδείξω τα σημεία και εγώ και οι χώροι των χωριών. Θα σας χρησιμοποιήσει ο κύριε Πουσαετήδη. Πουσαετήδη, με συγχωρείτε, κύριε Πουσαεύ. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω έχουμε ολοκληρώσει. Έχουμε ολοκληρώσει. Πάμε στο πρώτο έκτακτο θέμα. Πρόεδρε, μισό λεπτό. Όταν ήθελα να πω μια κροβέντα, ήταν σταματημένο το μικρόφωνο μου. Σχετικά με το Πανεπιστήμιο θεωρώ πως είναι σημαντικό. Είπε ο δήμαρχος ότι ψάχνουν αίθουσες. Ο δήμαρχε διάβασε στην επιστολή μας ότι υπάρχουν 22.000 τετραγωνικά μέτρα αίθουσων. Αλλά όμως εγώ άλλο θέλω να σας ρωτήσω και άλλο θέλω να σας προκρέψω να κάνετε. Ρωτήστε την Βρυτανία πόσους καθηγητές έχει, πόσους από αυτούς τους καθηγητές μπορούν να κάνουν μάθημα με ασφάλεια και πόσες καθαρίστρες στο σύνολο του ΤΕ. Αυτό μπορεί να το μάθετε, επίσημα. Γιατί το πρόβλημα ακριβώς εντοπίσεται εκεί, ότι δεν έχουν καθηγητές και καθαρίστρια. Γι' αυτό δεν γίνονται τα μαθήματα, όχι ότι δεν έχουν αίθουσες. Κοιτάξτε, επίσης σας ευχαριστώ που με συμπληρώνετε. Σε αυτό που μας είπε ο κ. Σπαντέκας είναι και αυτό. Δεν μας είπε για τις καθαρίστριας, γιατί θεωρώ ότι καθαρίστριας πιο εύκολα λύνει το θέμα. Το θέμα ήταν των καθηγητών. Μας το είπε και αυτό. Άρα πρέπει να κάνετε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Όχι στο όσκαρ. Δεν έχουμε αντίρρηση να γίνουν και εκεί μαθήματα, αλλά πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει έξτρα το πανεπιστήμιό μας, ώστε να πάρει καθηγητές και καθαριστρίες. Και κάντε το. Τι ζόρι τραβάτε. Ευχαριστούμε κ. Πατώια. Πρώτο έκτακτο θέμα, παραχώρηση γυπέδων ποδοσφαίρου χαλκερού για διεξαγωγή αγώνων την αθλητική περίοδο 20-21. Κύριε Βακερτζή. Αφορά το αθλητικό σωματίο Ηλίκη που ζητάει την παραχώρηση στο γυπέδο χαλκερού για τη διεξαγωγή αγώνων για την αθλητική περίοδο 2020-2021. Το σωματίο Ηλίκη είναι μια ομάδα που έχει αποσυρθεί από το πρωτάθλημα εδώ και δύο χρόνια. Είχε έδρα το γύπεδο του χαλκερού μαζί με την ομάδα του χαλκερού, την τοπική ομάδα καθώς και την ομάδα του Ποσειδώνα Καβάλας. Τώρα η ομάδα του Ποσειδώνα Καβάλας έχει αποσυρθεί και πλέον ζητάει να παραχωρηθεί το γύπεδο για να διεξάγουν διαγώνεις στους ομάδους εκεί. Και επίσης δεν έχει πρόβλημα η τοπική ομάδα, έχω συζητήσει εκεί με τους ανθρώπους με τη διοίκηση του αδρόμου του χαλκερού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε σύμφωνοι όσον αφορά το έκταγο και το θέμα. Πρόεδρε, ένα ερώτημα. Θα ήθελα μια αντιευκλήνση. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αντιδήμακο αν γνωρίζει για ποιον λόγο το τοπικό συμβούλιο είναι αρνητικό. Δεν γνωρίζω κ. Βέρο. Δεν το γνωρίζω. Ξέρετε ότι γνωμοδότησε αρνητικά? Το έμαθα σήμερα. Κύριε Αντιδήμαρχε, δεν μας λέτε ότι γνωμοδότησε αρνητικά και δεν σας έκανε εντύπωση να ρωτήσετε. Να μάθετε για ποιον λόγο γνωμοδότησε αρνητικά. Επειδή εγώ ρώτησα τον πρόεδρο, μου απάντησε γιατί είπα γιατί είσαι αρνητικός, μου είπε ότι η άρνησή μου οφείλεται στο ότι είναι σε πολύ κακή κατάσταση ο αγωνιστικός χώρος και επειδή 2 είναι οι ομάδες οι οποίες θα χρησιμοποιούν και για προπονίσεις αλλά θα το έχουν τυλώσει και για τους επίσημους αγώνες, με την τρίτη παρουσία διευκρινήσε ότι δεν έχει τίποτα με το συγκεκριμένο αθλητικό συλλογό τους Λύκους αλλά πολύ απλά θεωρεί ότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα ενδεχομένος να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καμία ομάδα. Κέστε μας κύριε Αντιδήμαρχε, εσείς τι έχετε να μας πείτε. Καταρχήν συμφωνώ μαζί σας, θα σας πω το εξής ότι από την προηγούμενη συνένταξη των τριών ομάδων υπήρχαν μεγάλα προβλήματα. Φέτος, όταν η ομάδα των Λύκων ζήτησε το γήπεδο, στην αρχή ήμασταν αρνητικοί και προσπαθούσαμε να βρούμε από κοινού μία άλλη λύση γιατί όντως τρεις ομάδες θα επιβαρύναν πάρα πολύ το γήπεδο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η μία η ομάδα από Σιδόνας Καβάλλας έχει αποσυρθεί από το πρωτάχλημα. Οπότε δεν μιλάμε για τρεις ομάδες, μιλάμε για δύο ομάδες. Επίσης το γήπεδο, όντως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση, διότι έχει πρόβλημα το αρνευτικό σύστημα ποτίσματος. Αυτό τώρα που περνάμε σε μία άλλη εποχή με βροχές στις αυτά θα λυθεί. Δεν θα υπάρχει κανείς αυτό το πρόβλημα που υπάρχει τώρα. Η ουσία είναι ότι θα είναι δύο ομάδες και όχι τρεις. Εννοείται ότι υπάρχει κάποια ομάδα που δεν θα το χρησιμοποιεί για τους επίσημους αγώνες, αλλά θα κάνει τρίτη ομάδα που θα κάνει προπονήσεις. Γιατί και εκεί επιβαρύνεται. Όχι, σας είπα και πριν ότι μία η ομάδα από τις τρεις, ο Ποσειδώνας Καβάλλας, έχει αποσυρθεί από το πρωτάχλημα, δεν θα συμμετέχει στο πρωτάχλημα. Οπότε σε αυτό το γήπεδο θα προπονήσει δύο ομάδες. Ακριβώς. Θα προπονούνται δύο ομάδες. Η ομάδα των λύκων και η τοπική ομάδα των καλκιερού. Επίσης το πρόβλημα του γηπεδού δεν είναι σε όλα τα σημεία, είναι σε κάποια σημεία. Δεν είναι σε όλο το γήπεδο. Κύριε Βαγγετζή, τι συγχύσετε εσείς, τι συγχύσετε για το θέμα. Εγώ η στιγμή, η στιγμή, η στιγμή την παρακολουθώ εδώ. Ερώτηση, πρόεδρε. Εγώ μια ερώτηση. Ο κύριος Ποτόιας και ο κύριος Ξανθόπουλος. Αγνωρίζετε το όνομα του πρόεδρου και αν είναι πρόεδρος αιωνόβιος. Ναι, είναι αιωνόβιος πρόεδρος. Είναι πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε διδήμαρχε, σε τι συνύσταται πρώτα απ' όλα το πρώτο ερώτημα μου, το έκτακτο και το εισάγεται με αυτή τη διαδικασία το θέμα, πρώτον. Και δεύτερον, με δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Χαλκερού δεν έχει αντίρρηση για τη χρήση από δύο σωματιά του κηπεδού, αλλά από τρία. Μετά, λοιπόν, τη νέα εξέλιξη της αφώσεως του Ποσειδόνου. Γιατί δεν αποσύρετε το θέμα, να γνωματεύσετε τετικά και ο πρόεδρος του Χαλκερού και να φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου. Και θεωρώ, κύριε πρόεδρε, και το λέω σε εσάς, είναι απαράδεκτο να μην έρχεται μια εισήγηση όπως πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουμε γνώση όλη τη Δημοτική Σύμβουλη, όλων των εδομένων που αφορά μια εισήγηση. Κύριε Ξανθόπουλε, θέλω να ξέρετε ότι δεύτερο… Συγγνώμη, κύριε Βαγγετζή, σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, θα πεθαίνουμε σε εσάς. Φροντίστε, οι εισυχίσεις να έρχονται όπως πρέπει να έρχονται. Δεν είναι εικόνα αυτή. Κύριε Ξανθόπουλε, έχετε δίκιο, αλλά να ξέρετε δεύτερη υπηρεσία. Η υπηρεσία έγκαιρα όλες τις απαραίτητες ενεργίες. Σήμερα έστειλε την απάντηση το τοπικό του Αμυγδαλεώνα, εμείς έλαμε πάρα πολύ νωρίτερα. Ένα αυτό και δεύτερο… του χαλκιδιού, συγγνώμη. Και επίσης, την Κυριακή, δεν θέλω να αποσυρθεί το θέμα, γιατί την Κυριακή αυτή η ομάδα έχει αγώνα. Θα πρέπει να ξέρουμε σε ποια ήταν να θα πέξει. Αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα να δεν αποφασίσουμε σήμερα. Ινσυγείς, κύριε Ξανθόπουλε, στάλθηκαν κανονικά. Λοιπόν, συμφωνεί η κυρία Τσανακά. Όσο είναι αρνητική η τοπική κοινότητα, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Όταν θα είναι θετική… Θέλω να ξέρετε, κυρία Τσανακά, συγγνώμη που σας διακόπτω, θέλω να ξέρετε ότι η τοπική ομάδα συμφωνεί στην παραχώρηση του γητέρου. Δεν είναι θέμα ομάδας, αγαπητέ φίλε. Είναι θέμα τοπικής κοινότητας και κοινωνίας. Δεν αποφασίζουν οι ομάδες. Καλώς. Ναι, εντολόγω στον κύριο Μαυρίδη. Έτσι όπως το έρθει σε ο κύριος Ξανθόπουλε, συμφωνώ με την έννοια την εξής. Άκουσα και από τον κύριο Αντιδήμαρχο ότι δεν ήξερε ότι υπάρχει νομοδότηση και ότι από τοπικό εννοείται συμβούλιο και ότι το είμαστε τώρα. Δεν μπορώ να καταλάβω. Χωρίς τη γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας, δηλαδή έρχεται το θέμα ως έκτακτο. Δεν γνώριζα τον λόγο για την αρνητική απάντηση, κύριε Μαυρίδη. Ένα τηλέφωνο, κύριε Αντιδήμαρχο. Δεν μας δεσμεύει η γνωμοδότηση αλλά είναι γνωμοδότηση. Δεν μπορεί να λέμε εισαγωμένα θέμα αλλά το γράφουμε στα τελευταία των κατημάτων. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και νομιμότητος ακόμη. Θέμα νομιμότητος δεν υπάρχει, όπως είπατε, δεν είναι δεσμευτική η εισήγηση. Αλλά χρειάζεται, τότε να μη ζητάμε γνωμοδότηση. Φόσον όμως, όπως αναφτύλει ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, υπάρχει θέμα χρονικού περιορισμού, ξεκινάει το προτάστημα και η ομάδα πρέπει να πάρει μέρος σε αυτό, λαμβάνουμε όλα τα γεγονότα υπόψυν και τοποθετούμαστε. Κύριε Τσανάκα είπατε είστε... Αρνητικοί. Πάλιστα. Κύριε Βαγοδόπολε. Έχω σηκώσει το χέρι μου για ερώτηση. Ποιος ο κ. Στυριάδης, ναι κ. Στυριάδης. Κύριε Βαγιρτή, το πρώτο ερώτημα που ήθελα να θέσω είναι πρόλαβο. Κύριε Ψανθόκλου, σε τι συνήθατε το έγχαλπ του θέματος. Το άλλο που θέλω να ρωτήσω είναι ότι αν σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, απορρίψει αυτό το έτημα, η ομάδα πού θα αγωνιστεί, σε ποια έδρα, υπάρχει άλλη έδρα στην οποία μπορεί να αγωνιστεί ή δεν θα αγωνιστεί καθόλου. Βέβαια, υπάρχουν διάφορα έδρα. Θα υπάρξει πρόβλημα. Κύριε Βαγιρτή, να ρωτήσω λίγο, Πρόεδρε, κάτι. Κύριε Βαγιρτή, στο ερώτημα απαντήσατε, αν δεν εγκριθεί το θέμα, τι θα κάνει. Θα υπάρξει πρόβλημα. Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι. Να ρωτήσεις, κύριε Βέρο. Κύριε Βαγιρτή, δεν έκανε έγκαιρα την έτηση ο συγκεκριμένος αθλητικός συλλογός και άργησε να έρθει τόσο. Όχι. Διότι νομίζω ότι για τις συμπόλοιπες ομάδες, περάσαμε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε κάποιο θέμα, δηλαδή είναι με ευθύνη της ομάδος άργησε να έρθει το έτημα της παραχώρησης του κοιπέδου. Σας είπα και πριν ότι από την προηγούμενη συνένταξη των τριών ομάδων υπήρχαν μεγάλα προβλήματα. Και αν ήταν τρεις ομάδες και κάναμε προπόνηση στο ίδιο γήπεδο, αναγκαστικά θα έπρεπε οι δύο ομάδες να κάνουν προπόνηση μαζί. Ωραία, συγγνώμη να καταλάβω, όταν ήρθε το έτημα, ήσχε ότι ο συγκεκριμένος αθλητικός συλλόγος ο Ποσειδώνας θα συμμετείχει κανονικά στο πρωτάθυμο και προφανώς μου λέτε ότι τώρα τελευταία στιγμή αποφάσισε ότι δεν θα συμμετεί. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, εάν αποφάσισε να μην αποσυρθεί και συμμετείχε ο Ποσειδώνας, δε θα δίναμε έδρα, δηλαδή δεν θα δίναμε μια έδρα στον αθλητικό συλλούγο που λέγονται Λίκη. Αυτό θέλω να πω ότι εκ των πρωταίρων, άμα είχαμε αποφασίσει μια διαφορετική έδρα, τώρα δεν θα υπήρχε αυτό το θέμα. Εγώ να κάνω μια πρόταση, κυρία Τσανάκα, για να μην είμαστε εμείς η αιτία που δεν θα αγωνιστεί η ομάδα αυτή. Αγαπητέ Πρόεδρε να το κρατήσεις αυτό το θέμα, να επικοινωνήσει ο Ορμόδιος Αντιδήμαχος, όπως έπρεπε να το έχει κάνει πριν τη συνενδρίαση, με τον Πρόεδρε του τοπικού συμβουλίου να τον εξηγήσει, ώστε να διαπιστώσει και αυτός ότι θα είναι μόνο δύο ομάδες να συμφωνήσει και ο ίδιος και να το περάσουμε για να μην έχουμε προβλήματα. Κύριε Βακετζή. Πρόεδρε, μου επιτρέπετε και εμένα. Εμένα ρωτάτε. Με την ίδια λογική, όλα τα γήπεδα τα οποία δίνουμε αυτή τη στιγμή σε ομάδες να παίζουν και είναι εκτός της πόλης, όποιος τοπικός συμβούλιο λέει όχι δεν θέλει να παίξει εδώ, εμείς θα κάνουμε αυτό. Δεν θα παίζουν. Και θα βρίσκουμε για κάθε ομάδα ένα γήπεδο διαφορετικό. Είναι δυνατόν. Όχι, εμείς αποφασίζουμε δήμαρχε, εμείς αποφασίζουμε, αλλά να λαμβάνουμε σοβαρά υπόσχευση στην άκοψη. Όχι, όχι. Κύριε Βέρο, συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτή τη στιγμή σας λέω, ήταν αυτό που σας είπε ο κ. Βακετζής, δεν ήταν να παίξουν τρεις ομάδες, γινόταν αυτό που γινόταν. Δεν ξέρω αν οι ΛΙΚΙ είχαν αποφασίσει πιο μπροστά να βλάβουν μέρος ή δεν είχαν αποφασίσει. Αυτή τη στιγμή, όπως η Δόνας έχει αποσυνθεί, υπάρχουν δύο ομάδες αυτή τη στιγμή. Και επίσης το κομμάτι, το τμήμα του γηπεδού που έχει πρόβλημα, διότι δεν έχει όλο το γήπεδο, υπάρχει ένα κομμάτι, είναι ένα τμήμα. Αυτό λοιπόν είναι τώρα μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα, όπως φτιαχτήκανε τα άλλα γήπεδα, να φτιαχτεί και αυτό και να τελειώνει το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή όμως, εάν το απορρίψουμε, θα είναι μία ομάδα η οποία δεν θα μπορεί να παίξει πουθενά. Κύριε Δήμαρχε, πριν να πω, έχω ένα παράπονο κι εγώ. Πρώτον, γιατί δεν ρώτησε ο κύριος αντιδήμαρχος τον Πρόεδρο, πριν να το πες στο Δημοτικό Συμβούλιο, να τον ενημερώσει και όλα για τον Ποσειδώνα. Πότε έμαθε ο κύριος αντιδήμαρχος για τον Ποσειδώνα, πόσες μέρες πριν. Πόσες μέρες. Το ξέρει άραγε ο Πρόεδρος του Χαλκερού, ότι ο Ποσειδώνας έχει αποσυρθεί. Η Ένωση Πεδροσφαιρικών Σωματίων Καβάλας... Γιατί ο Πρόεδρος λέει ότι έχουμε δύο ομάδες, δεν χωράει και τρίτη. Ναι, αυτό δεν ισχύει κυριατσάν. Μόνο σας είπατε ότι πέρσι οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές. Ποιο όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο. Ένα τηλέφωνο γιατί δεν κάνατε. Κρατήστε λίγο το θέμα, θα πάρω εγώ τον κύριο Πρόεδρο. Θα κάνω τον αντιδήμαρχο αθλητικών. Και θα πάρω τον Πρόεδρο εγώ η ίδια, εφόσον δεν τον παίρνετε εσείς. Κρατήστε λίγο το θέμα, κύριε Πρόεδρο. Όχι, εφόσον η κυρία Τσανάκα θα κάνει επικοινωνία, δεν έχω λόγο πλέον να μιλήσω. Λέγα ότι δίδαμε προσωρινά μέχρι να λυθεί το θέμα. Ας περιμένουμε την κυρία Τσανάκα. Κύριε Δήμαρχο. Δεν άφησα, κύριε Προμούσα. Η πρότασή μου ήταν, βέβαια πριν μιλήσει η κυρία Τσανάκα, ότι προφανώς και η γνωμοδότηση του τοπικού έχει βαρύσα σημασία, αλλά και επειδή από την άλλη βλέπουμε ότι πρόκειται περί παρεξηγήσεως, να δίναμε προσωρινά το γήπεδο, για να μην τιμωρθεί η κομμάδα, γιατί είναι πολύ σοβαρό αυτό να μην μπορέσει να αγωνιστεί, μέχρι ότου λυθεί το θέμα και λυθεί η παρεξέχηση. Αλλά, από την άλλη, ας περιμένουμε την κυρία Τσανάκα να κάνει μια επικοινωνία. Δεν ισχύει, κύριε Προμούσα. Δεν μπορεί να ισχύσει η προσωρινά. Πρέπει να δηλώσει σέδρα για το πρωτόσυλλο. Προσωρινά δεν είναι αποδεκτό από τη... Μήπως μετά γίνει ανέρεση της παραχώρησης στη συνέχεια. Φρισκόμενη είσαι... Δεν γίνεται, δεν γίνεται. Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να θεωρώ σε δύσκολη θέση έναν κοινούργιο μέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Αντοδήμαρχο, γιατί νομίζω ότι προσπαθεί και ο άνθρωπος αυτούς να κάνει το καλύτερο, αλλά και ο κύριος Μαυρίδης και οι επικεφαλείς του παρατάξεων θέσανε κάποια θέματα σοβαρά. Δεν μπορούν να έρχονται έτσι εισηγήσεις και εμείς εδώ τώρα να κάνουμε διάφορα τερτύπια. Όχι, θα το κάνουμε έτσι, θα το κάνουμε αλλιώς, θα το κάνουμε έτσι. Αλλά, βλέπετε, πρόσφατα βοηθήσαμε τη διοίκηση. Το ίδιο λάθος, χωρίς να κάνει έναν έγκαιρο προοραδισμό, έκανε και την Ένωση Καλαθοσφαίρησης του Μπάσκετ. Αν δεν έκαναμε έκταρτο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν παρευρισκόμασταν, δεν θα υπήρχε αδεία. Θα γινόμασταν ρεζίλοι πανελαδικά. Τώρα βλέπουμε πάλι με διάφορα προσχήματα. Καλό είναι να κάνετε πιο μπροστά έναν έγκαιρο προοραδισμό. Αν υπάρχει πρόβλημα με τα ποτιστικά, καλό είναι να πηγαίνουμε εκεί νερό, να μην δημιουργούνται προβλήματα, ώστε να υπάρχει μια καλή συνενόηση μεταξύ σας, καλή συνεργασία, για να μην φτάνουμε τώρα στο παραμπέντε να λέμε, υπάρχουν προβλήματα από την τοπική κοινωνία στο γήπεδο και άρα δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε. Νομίζω ότι πιο συντονισμένα και πιο έγκαιρα να προλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Κύριε Παπαδόπλε, η ανακοίνωση της Εύς Καβάλας ήταν πριν 8 μέρες για την αποχώρηση της ομάδας του Ποσειδόνα Καβάλας. Επίσης για το γήπεδο που λέτε, εντάξει το γήπεδο, μπορούν να γίνουν αγώνεις. Δεν είναι τόσο τραγικό όσο λένε. Μια χαρά είναι το γήπεδο και σε λίγο καιρό που θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες θα είναι σαν ένα πολύ καλό γήπεδο για τοπικό ποδόσφαιρο. Δεν κάνω καμία αντιπαράθεση πολιτική, κύριε Βαγιριτζή. Σας σέβομαι, πραγματικά είχα νέο μέλος και απλώς διευκρινίζω κάποια πράγματα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα τα λιγότερο. Και θα ήθελα, αν θα φτάσουμε στην εξέλιξη του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματικά να απορριφθεί αυτό το έτοιμα επειδή μπαίνει ζήτημα ότι δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο πρωτάθυμο αυτή η ομάδα. Θα προτείνω στον Πρόεδρο να κάνουμε ονομαστική ψηφορία, μη τυχών και περάσει το θέμα. Δηλαδή είναι κρίσιμο, γιατί πρέπει να σεβαστώ και τους ανθρώπους με την εμπειρία που έχουν και τα μέλη της παράταξισμού, αλλά και επίσης να σεβαστώ και ότι αυτή η ομάδα για κάποιους λόγους, για κάποια ανεπάρκεια της διοίκησης, δεν καταφέρνει να παίξει τώρα και φτάνουμε σε αυτό το αδιέξοδο. Θα βάλουμε ονομαστική ψηφορία, αν θέλετε, Πρόεδρε, μη τυχών και το καταφέρουμε να το περάσουμε έτσι, αν δεν τα καταφέρει η Κυρία Δήμαρχος και θα δώσει μια λύση τώρα, η Πρώην Δήμαρχος δηλαδή, η Κυρία Τσανακά, γιατί πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είχα να καταθέσω, κύριε Παπαδόπουλου, δεν βλέπω κάποια ανεπάρκεια της διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα και δεν υπήρξε κάποιο θέμα όσον αφορά της ισχυγής. Όλα στάλθηκαν στην ώρα τους. Είναι ένα έκτακτο θέμα και ως έκτακτο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κύριε Δήμαρχε. Πρόεδρε, μπορώ να κάνω τοποθέτηση. Εγώ, εγώ. Κύριε Πρόεδρε, είναι σίγουρο ότι αυτό που μας μεταφέρει σήμερα εδώ πέρα το τοπικό Συμβούλιο Χαλκερό είναι ετεροχρονισμένο. Δηλαδή, είναι μια απόφαση και μην λέμε τώρα ότι είναι Συμβούλιο Χαλκερό, είναι ένας άνθρωπος, έτσι. Αυτός ο άνθρωπος είχε στο μυαλό του ότι εκεί, από το παρελθόν, ότι θα αγωνισόταν τρεις ομάδες και αυτό δεν ήταν αποτεχτό. Ότι δεν μπορούσε το κήπεδο να σηκώσει τρεις ομάδες. Γι' αυτό είμαι σίγουρος, ο Κύριος Μαγιντζής δεν μας το λέει, αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν μπορεί η Λύκη να μην είχαν άλλη έδρα. Τώρα βλέποντας εδώ και οχτώ μέρες που βγήκε η απόφαση, ότι αποχωρεί ο Ποσειδώνας, πάνε στην καλύτερη τους επιλογή να δηλώσουν έδρα, το Χαλκερό προφανώς, στο μυαλό τους, είχαν και ότι άλλο. Είχαν και ότι άλλο, γιατί ήξεραν ότι εάν ο Ποσειδώνας δήλωνε κι αυτός έδρα, με την τοπική ομάδα, το ίδιο κήπεδο, δεν ήταν αποτελεχτό από την τοπική κοινότητα. Από το συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο που εκφράζει την τοπική κοινότητα. Παπά, η λύση που προτείνουμε εμείς, η υπηρεσία, η επόμενη λύση ήταν να πάρει το κήπεδο της Λυδίας, αλλά δεν τη δεχόντουσαν οι Φύση γιατί ήταν μακριά. Αυτό ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή. Έρχονται οι Λύκοι και με την παρέτηση που έκανε ο Ποσειδώνας, δηλώνουν την καλύτερη τους επιλογή να πάνε στον Χαλκέρο. Αυτό λέει η λογική. Αν ήταν τρεις ομάδες, θα πήγαιναν είτε από το θέλαρ είτε από το θέλαρ, θα πήγαιναν και στη Λυδία. Δεν μπορούσαν δηλαδή να επιμείνουν σε αυτό που θέλουν σήμερα. Και νομίζω ότι και ο Πρόεδρος του Χαλκέρου, όταν μάθει ότι ο Ποσειδώνας απεσύρθει αφού το πρόβλημά του ήταν να είναι μόνο δύο ομάδες, όχι τρεις. Γιατί εσείς μας είπατε, μάλλον ο Άρης Οβέρος μας είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ομάδα, αλλά δεν μπαίνει προσωπικό πρόβλημα και μπαίνει σε αριθμό δύο ομάδες και όχι παραπάνω. Τώρα αυτή τη συνθήκη την ικανοποιεί η πρόταση που κάνει η Διοίκηση. Άρα έχουμε δύο ομάδες. Τον ατρόμητο του Χαλκέρου και έχουμε και τους λίγους. Και νομίζω δεν διαβολεί ούτε ο Χατζιβασιλιάδης. Εδώ, κύριε Πρόεδρε, ψηθείς αθετικά. Λοιπόν, ακούστε με λίγο. Επικοινώνησα με τον κύριο Χατζιβασιλιάδη, ο οποίος μας είπε ότι αν οι ομάδες είναι δύο, δεν έχει πρόβλημα. Αυτό είπα και εγώ. Πρόβλημα θα είχε αν υπήρχαν τρεις ομάδες. Εδώ, λοιπόν, είναι τεροχρονισμένη η απόφαση του τοπικού Συμβουλίου. Είναι σε μια άλλη, με ένα άλλο σκεπτικό, με τρεις ομάδες. Δεν του ανακοινώσανε. Διότι δεν του είπαν τίποτε κατά το ποσοδόν. Άρα συμφωνείς με δύο ομάδες να πούμε στον Διοίκηση. Ερώτηση, πρόεδρε, ερώτηση έχω. Μη βιάζεστε. Πολλοί βιάζεστε όλοι. Λοιπόν, κυρία Τσανακά, είστε θετικοί? Ερώτηση έχουμε, πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε. Πριν την ψηφοδορία δεν πρέπει να ρωτήσουμε κάποια πράγματα, πρόεδρε. Κύριε Βακυρτζή, το σωματίο αυτό έχει αθλητική αναγνώριση σύμφωνα με τον νόμο τον τελευταίο? Δεν ξέρω αν έχει κάνει υπικαιροποίηση, αλλά αθλητική αναγνώριση έχει. Κύριε Βακυρτζή, σας αναρωτάω. Γιατί εγώ ξέρω αν έχει ή όχι. Έχει αθλητική αναγνώριση. Αθλητική αναγνώριση, το καναλέω. Έχει αθλητική αναγνώριση, ναι. Αλλά δεν ξέρω αν έχει κάνει υπικαιροποίηση. Ε, τώρα αυτό το σωματίο είχε, είχε, είχε, είχε, είχε... Έχει αθλητική αναγνώριση. Αν έχει αθλητική αναγνώριση... Ξανθόπουλε, να σου το απαντήσω εγώ, να σου το απαντήσω εγώ. Έχει άλλο αθλητική αναγνώριση και άλλο μητρό της Γενικής Γραμματιάς. Εκεί είναι πολλοί συλλογοί που δεν έχουν ενταχθεί. Αθλητική αναγνώριση μπορεί ο δήμοσης να παραχωρήσει εκεί με το... Ναι, ναι, ναι. Άλλο το μητρό. Το μητρό είναι μια υποχρέωση, μια υποχρέωση που θα γίνει... Άλλο το άλλο, κύριε Ξανθόπουλε. Πρέπει να το τακτοποιήσει αυτό. Αλλά αθλητική αναγνώριση είναι απαραίτητο να έχει. Αθλητική αναγνώριση έχει το σωματιό. Επέτρεψέ μου, Βαγγέλη Παπά, να έχω διαφορετική πληροφόρηση. Όχι γνώση, πληροφόρηση. Υπάρχουν ερωτήσεις, κύριε Ξανθόπουλε. Στο λέω μεταγνώσεως ότι εμείς στο μητρό γραφτήκαμε μόλις πριν μια εβδομάδα. Και πολλές ομάδες του μπάσκετ δεν είναι γραμμένες σε αυτό το μητρό. Δεν θα μπορούν όμως να ψηφίζουν από εδώ και πέρα με τον αθλητικό νόμο και δεν θα μπορούν να αναγνωρίζονται πλέον. Αν μέσα σε ένα τετράμινο δεν τακτοποιήσουν να γραφτούν στο μητρό της Γερκής Γραμματείας. Πιο ειδικός από τον κύριο Παπά δεν νομίζω να υπάρχει εδώ μέσα. Κύριε Παπαδόπουλε, η θέση σας. Κύριε Πρόεδρε, να βάλω μια παρένθεση διευκρινούζοντας ότι αυτή η ομάδα ηλίκη που αναφέρετε, και να γνωρίζει και το σώμα, έχει κάνει δικιά τοποδεντήρια, συμμετέχει ξανά σε πρωτάθυμα και πέρσι στο ίδιο σημείο, έχει κάνει προσωπικά έξοδα, γι' αυτό υπήρχε πριν καιρό κάποια διαφωνία με το πού θα πάει και πώς θα πάει. Αλλά δεν έχει ευθύνη, ευθύνη την έχει η διοίκηση του τι θα κάνει, ποιο προγραμματισμό. Αυτό για να το κλείσω, νομίζω ότι δικαιούται μετά από τη διευκρινή συμφάνεια, δικαιούται να είναι εκεί, γιατί και συμμετέχει στο πρωτάθυμα και έξοδα έχει κάνει και δεν πρέπει να φύγει από τη συγκεκριμένη έδρα. Είμαι σύμφωνος, ακούστηκαν όμως, θα σχολιάσω και αυτό, και από τον κ. Ξανθόπουλο κάποια πράγματα, τα οποία, ναι πράγματι, έχει κάπου και αναδείκει ο κ. Ξανθόπουλος, όμως τώρα ας βάλουμε πέρα από κάποιες διαφωνίες, οι ενστάσεις μας, το ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για να συμμετέχει στο πρωτάθυμα. Εγώ είμαι θετικός, αλλά παράλληλα αφήνω και την παράταξή μου, αν έχει κάποια ένσταση, να το σεβασκώ και αυτό. Κύριε Βέρο. Μετά τις διευκρινήσεις του πυρό αντιδημάχου, τόσο για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, όσο και για τη συμμετοχή δύο ομάδων στο συγκεκριμένο γήπεδρο, αλλά και την ενημέρωση και τη σύγχρονη γνώμη του Προέδρου Κοινοβουλικού Συμβουλίου, εμείς είμαστε θετικοί. Ευχαριστούμε, κύριε Ποτοία. Κύριος Ποτοίας μας ακούει. Σε σας ακούμε. Πάμε στον κύριο Βαγιατζή και παραρχόμαστε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, και εγώ είμαι θετικός συμμέτος σε συγκεκριμένο θέμα. Και θεωρώ ότι πολύ κράτησε αυτό το θέμα, είναι απλά το πράγμα, εφόσον η ομάδα πρέπει να αγωνιστεί, νομίζω ότι με τις διευκλεινήσεις που δοθήκαν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων και του τοπικού συμβουλίου. Οπότε είμαι σύμφωνος. Κύριε Ρεξανθόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ καταρχήν καταθέτω και θα παρακαλέσω το Γραμματεία να σημειώσει αυτά τα οποία αναφέρω, ότι η συγχείρηση ήρθε διάτρητη, όχι αλληλεπέστατη, διάτρητη πρώτον, δεύτερον. Δεν έχουν τεθεί υπόψεις του σώματος όλες οι παράμεφροι. Και αυτό για μένα είναι πάρα πολύ βασικό σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Επειδή λοιπόν έχω καταθέσει και το θέμα που αφορά την αναγνώριση, για μένα είναι πάρα πολύ σοβαρό και για τον ίδιο τον Αθλητικό Νόμο είναι επίσης πάρα πολύ σοβαρό, εγώ είμαι αρνητικός. Κύριε Κουνάκο. Μα έχει αθλητική αναγνώριση, κύριε Ξανθόπουλε, η ομάδα. Υπάρχει, έχει αθλητική αναγνώριση, αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει σε τροδάθλυμα χωρίς να έχει αθλητική αναγνώριση. Κύριε Μακηρτσί, θα καταλήξετε στο αυτό. Έχει επικαιροποιήσει, δεν έχει επικαιροποιήσει. Κύριε Ξανθόπουλος είναι αρνητικός. Άλλο το μετά, όλο η αθλητική αναγνώριση, κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Ποτόια, σας ακούμε. Ας το ρε Κώστα τώρα, τι να εξηγήσεις. Ακούτε τώρα. Κύριε Ποτόια, σας ακούμε. Γεια σου, ρε μεγάλη Ελλονίδα Παπά. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Εγώ θέλω να σημειώνω, κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη σε αθλητικούς χώρους, με το αποτέλεσμα, οι ομάδες να συνεχιζόνται και να μη μπορεί το ποδόσφαιρο αυτό που είναι και δίνει διέξοδο σε πολλά παιδιά να αφηθούν αντί να πηγαίνουν σε άλλες περιόδητες και σε αυτή την κατέτοιση δεν γίνεται τίποτα ούτε από τους δήμους και τις περιθήκες των χωρουκάτων. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες σε αυτό το άθλημα, το ερευσκεκνικό, το οποίο, κακένα όψι μας, είναι το πιο υγιές σε σχέση με το επαγγελματικό σάπτιο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν τις μεγάλες ΠΑΕ, με οργοπολισίες παιχτών, με αλλαγές έδρας. Πριν από χρόνια μεταφέρθηκε στη Θάσο αυτή η ομάδα και σε αυτή την κατέτοιση λοιπόν, όχι γιατί είμαστε αντίστοιχοι στο να έχουν οι ομάδες κήπεδα τα οποία φυσικά λείπουν, ακριβώς επειδή έχουμε αυτόν τον αιωνόβιο Πρόεδρο, εμείς είμαστε κατά. Κύριε Κουνάκο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι, τίποτα άλλο. Εγκρίνεται καταπληψηφία και όσον αφορά... Τι να πω, ρε παιδί μου, τι να πω. Έχουν τελτεία υποδροσφαιριστές. Πάμε στο πρώτο θέμα που αφορά την 17η αναμόρφωση... Κολλάουζε. Άσε τώρα, ρε. Έχω ροφύλακα. Δεν τρεμόμαστε λίγο. Κύριε Κουνάκο, κύριε Εξανθόπουλε. Κύριε Δήμαρχη, παρακαλώ. Ο κ. Χατζικωνσταντίνων θα λάβει το λόγο. Θέλει να ρωτήσει κάποιος από τους συναδέλφους κάτι για τον προϋπολογισμό και την αναμόρφωση. Εγώ θέλω, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ο Δέρος είναι. Κύριε Δέρος, ακόμα. Αν δεν θέλει κάποιος συναδελφός που προηγείται, επικεφαλείς, να ρωτήσω. Λοιπόν, θέλω κάποιες διευκρινήσεις για κάποιους κωδικούς. Στην παράγραφο 3, εκεί που ενισχύεται το κωδικό για τις δαπάνες καθαρισμό απολύμασης κάδων απορριμάτων με 24.645. Τι ακριβώς είναι αυτό το ποσό και τι θέλετε να κάνετε. Προφανώς θα μου πείτε, δεν καταλαβαίνετε, θα καθαρίσουμε κάδος. Το λέω ευθέως, θα κάνετε ανάθεση σε ιδιότητα. Αυτό θα μου απαντήσετε, θα μου απαντήσετε μετά. Γιατί είναι ένα σύνολο που... Κύριε Δήμαρχε, αν μου επιτρέπετε να κάνω τα ερωτήματα, θέλετε όλα. Και μετά να μου απαντήσετε. Στην ίδια παράγραφο ενισχύεται και το κωδικό για την προμήθεια κορτοκοπτικών και αλυσοπριών με 18.500 ευρώ. Θέλω να μου πείτε λίγο την ποσότητα, πόσα θα είναι τα κορτοκοπτικά, πόσα τα αλυσοπριών. Επίσης στην παράγραφο 4 ενισχύεται το κωδικό για την αγορά και την προμήθεια χριστουγεννιάτικου διάκοσμου με 24800. Νομίζω ότι και αυτό θα γίνει ανάθεση. Και θέλω να μου πείτε λίγο σε ποια κατάσταση βρίσκονται και αυτά τα οποία αγοράσατε πέρσι ως διοικησία αλλά και αυτά τα οποία ήταν από τις προηγούμενες χρονιές. Κάθε χρόνο ενθυμούμε ότι ένα ποσό γύρω στις 20.000 με 30.000 αγοράζουμε λαμπιόνια και διάφορα χριστουγεννιάτικα. Το 5. Το αφήνω λίγο στο τέλος. Πάω λίγο στο 9 στην παράγραφο για τις επιχωρηγίσεις. Δεν θα σας ρωτήσω για τις κοινωνικές αλληλίες με 50.000. Υποψιάζομαι ότι σύντις 20.000 από το περασμένο προϋπολογισμό είναι για την οικονομική ενίσχυση των 273-83.000 που ζήτησες συνολικά μάλλον εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο οι 50.000. Όπως και για το δημοτικό δίο δεν σας ρωτάω πέστε μου μήπως είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που σκεφτόμαστε ότι 70.000 είναι γιατί πρέπει να πληρωθούν 60.000 τιμολόγια του 2019 που δεν έχουν πληρωθεί σε διάφορους προμηθευτές, υπηρεσίες, επαγγελματίες κλπ. Τώρα θα ήθελα να ρωτήσω όμως η επιχωρήγηση στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια με επιπλέον 50.000. Τι ακριβώς για ποιο ακριβώς συλλόγο δύναται. Και ταυτόχρονα να ρωτήσω και για την παράγραφο 10. Βάζεται για την προμήθεια οικοδομικών υλικών, χρωμάτων, ξυλίας, υδείρων ένα ποσό της τάξης που είναι περίπου 100 παραπάνω, δεν 100 είναι 140.000. Θα κάνετε κάποια έργα ως ευτεπιστασία διότι όταν προμηθευόμαστε 40.000 οικοδομικά υλικά προφανώς έχουμε και το ανάλογο... αυτό είναι το ερώτημα τώρα. Έχουμε το εργατοτεχνικό προσωπικό εκείνο για να κάνουμε, διότι αυτό που μας απαντούσατε σε προηγούμενα συγγούλια που θέταμε το θέμα τουλάχιστον μικρές επεβάσεις πρέπει να γίνεται με ευτεπιστασία, δεν υπήρχε αυτό το προσωπικό. Και το τελευταίο που θέλω να θέσω κύριε Δημαρχέ, είναι όσον αφορά με την παράγραφο 1, όπου εκεί ζητάτε κατά 8.000 να συμπληρώσουμε το κωδικό διότι ήρθανε κατά 8.000 περισσότερα χρήματα για την δαπάνη της μισοδοσίας του προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αν πληροφορήθηκα και ενημερώθηκα καλά σε πρόσφατη συνειδρία της οικονομικής επιτροπής, ένα από τα θέματα ήταν να προσλάβετε επιπλέον για τις σχολικές μονάδες 30 καθαρίστριες. Βέβαια κάπου στην εισήγηση που διάβασα, αν διάβασα και ενημερώθηκα καλά, κάπου γράφατε για 15 ζητούσατε αλλά μέσα γράφατε για 30, γιατί είναι και τα τμήματα υποδοχής των μεταναστών. Στις σχολικές μονάδες. Αν είναι 30, κύριε δήμαρχε, λίγο εδώ μπορείτε να μου απαντήσετε είναι 30 για 15 που πήρατε ως απόφαση. Απαντήστε μου μόνοι σε αυτό γιατί θέλω να συμπληρώσω γιατί θέτω αυτό το ερώτημα. 30 τελικά γιατί δεν γνωρίζω πόσους θα προσβάλλετε, 30 για 15. Πήραμε απόφαση για 15 καθαρίστριες την πρώτη φορά και για 15 καθαρίστριες πήραμε τώρα. Σύνολο 30 καθαρίστριες. Να ρωτήσω κύριε δήμαρχε, γνωρίζετε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι άρθρο σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που επιτρέπει την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τις σχολικές μονάδες χωρίς έγκριση του Υπουργείου, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνά το 20% των εγκριθέντων θέσεων από τη μεριά του Υπουργείου. Αν θυμάμαι καλά το Υπουργείο ενέκρινε 86 πλήρους και μερικείς, σωστά το 20% είναι στην καλύτερη περίπτωση να πούμε 18-17. Μήπως θα πρέπει να πάρετε έγκριση αυτό θέλω να σας πω. Μήπως τελικά σχοντάψει κάπου αυτή η πρόσληψή σας. Κατά την αυτό, αυτό που λέτε κύριε Βέρο αφορά τη μίσθωση έργου. Λοιπόν, δεν αφορά την πρόσληψη καθαριστριών και επίσης δεν έχει πάρει και φέκ αυτή η απόφαση, αλλά σας λέω ότι το βασικότερο είναι ότι αφορά μίσθωση έργου το 20%. Να πάρουμε και συνεργείο από έξω. Επιτρέψτε μου λίγο. Για μίσθωση έργου μιλάει, έχετε δίκιο, αλλά λέει ότι επιτρέπεται για μίσθωση έργου. Αυτό ακριβώς σας είπα, εσείς κάνετε πρόσληψη. Έχετε την έγκριση για αυτή την πρόσληψη. Αυτό σας ρωτάω. Δεν απαιτείται πρόσληψη, είναι με απόφαση του δημάρτου. Λοιπόν, είναι και της οικονομικής φυσικά, διότι πρόκειται για καθαρίστρια για τα σχολεία λόγω COVID-19. Ωραία, ευχαριστώ. Παρακαλώ. Αν θέλετε στα υπόλοιπα, δώσετε κάποιες διευθυνήσεις. Αρχικά θα σας πω, πριν πει ο κ. Σταυρίδης για τα χορτοκοπτικά και για τους κάδους, για τα υλικά αυτεπιστασίας, είναι αυτή τη στιγμή υπάρχει προσωπικό από την κοινοφελή εργασία, έχουν έρθει αρκετοί οι οποίοι είναι οικοδόμοι, σιδεράδες. Υπάρχει επίσης και το πρόγραμμα της προσυνταξιοδότησης, όπου εκεί θα μας έρθουν και οικοδόμοι οι οποίοι είναι προ κοντά στη σύνταξη. Οπότε και αυτοί ενισχύονται δηλαδή τα συνεργία μας και έτσι μπορούμε πλέον να κάνουμε μικρά εργά και αυτεπιστασίες και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Τώρα, για τα σχολεία, θα ήθελα να ξέρετε για τα 50.000 για τα σχολεία, αφορά τον Covid και είναι η ενίσχυση για να μπορούν να πάρουν περισσότερα καθαριστικά και απολυματικά και σε τελική ανάλυση δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο τέλος. Διότι αυτή τη στιγμή οι σχολικές μονάδες έχουν χρέη. Να ρωτήσω λίγο... Συγγνώμη λίγο δήμαρχε, με όλο τον σεβασμό. Επειδή αναφερθήκατε ότι τα 50.000 αυτά είναι και για τα καθαριστικά και για την απολύμαση και τα λίπα, τα αντιστατικά. Δεν είναι υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε τα αντιστατικά. Δεν έστειλε τα αντιστατικά, το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη στιγμή έχει δώσει χρήματα για να κάνουμε εμείς ακριβώς αυτές τις αγορές. Λοιπόν, δεν μας έστειλε αντιστατικά. Στο πρώτο κύμα όμως έστειλε, έτσι, να ξέρουμε ότι εκείνο είχε αναλάβει και ήταν υποχρέωση δικιά του. Το πρώτο έστειλε, διότι ήταν και άλλα τα δεδομένα. Τώρα αυτή τη στιγμή έχει βγάλει χρήματα, οπότε πρέπει να τα αγοράσουμε εμείς. Άρα είναι μέσα στα 993 να το πούμε, έτσι? Έτσι, ακριβώς, ναι. Επίσης θέλω να πω για το δύο. Το χρέος αυτών των 60.000 είναι από τα έτη. 2017, 2018 και 2019 είναι αθροιστικά τιμολόγια τα οποία τα φροστούσαμε. Πέρυσι είχαμε πει θα κάναμε μια πολιτική συμμαζέματος για να μπορέσουμε να τα ξεχρεώσουμε. Ήρθε αυτό που ήρθε με τον κορωνοϊό, έτσι, δεν μπορέσαμε να το μειώσουμε. Είναι μια ευκαιρία λοιπόν τώρα με τον COVID, λόγω των μειωμένων εσόδων, να επιδοτήσουμε το δύο για να τελειώνουμε με αυτό το χρέος. Και επίσης να μπορούν και αυτοί πιο άνετα να οργανώσουν πλέον, για αυτό που είπε η κυρία Σανάγκα, να οργανώσουν επίσης και μαθήματα διαδικτυακά, εάν χρειαστεί. Για την αγορά των υλικών των Χριστουγέννων μπορεί να αγοράζονται κάθε χρόνο. Και φέτος θα αγοραστούν. Έχει όμως, κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο και τις κοινότητές μας. Δηλαδή δεν μπορεί να φροντίζουμε μόνο την καβάλα και να είμαστε εντάξει πολλά. Οπότε θα γίνει μια ανανέωση του εξοπλισμού, ο οποίος των στολιδιών θα συμπληρωθούν τα κενά. Ήδη φτιάχνονται πολλά από αυτά που είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Απλώς θέλουμε να υπάρχει μία ομοιομοφία και θα μοιραστούν και στολιδιό και σε κοινότητες. Ούτως ώστε σε ένα βάθος χρόνου να μπορούν όλες οι κοινότητες να έχουν ένα αριθμό στολιδιών και να μην υπάρχει αυτό η φτωχή συγγενής και να αισθάνονται φτωχοί συγγενείς. Τώρα για τα χορνεκοπτικά και για τους κάδους θα σας πει ο κ. Σταυρίδης. Καλησπέρα. Υπάρχει άμεση ανάγκη να πληθούν οι κάδοι και δύο και τρεις φορές ένας μικρός διαγωνισμός που αναλάβαμε διότι το δικό μας δεν μπορεί να το εξέλθει μία φορά το μήνα όποτε βγαίνει να καθαρίσει. Πηγαίνει συνεργείο ή το συνεργείο είναι στη Θεσσαλονίκη, γύρισε χθες μάλιστα το συνεργείο. Σίγουρα θα βοηθήσει και το δικό μας αλλά χρειαζόμαστε και την εργολαβία αυτή για να μπορέσουμε να πλένουμε τους κάδους τουλάχιστον δύο φορές μέχρι το δεκέμβρι. Ανάθεση είναι κ. Σταυρίδη. Είναι απευθείας ανάθεση. Σε ποιον κ. Σταυρίδη. Είναι διαγωνισμός όποιος το πάρει. Απευθείας ανάθεση είναι διαγωνισμός όποιος συμμετεί. Δηλαδή πρόχειρος διαγωνισμός με προσφορές. Ναι. Βέβαια. Δεν υπάρχει πια απευθείας. Το δώσαμε πάντα. Είναι το πρόχειρος διαγωνισμός. Λοιπόν, όσον αφορά τα εργαλεία τα οποία χρειάζεται ένα σκεπτικό της δίκης να ενισχύσει όλη της κοινότητας με κάποια μηχανήματα τα οποία θα μπορούν να δουλεύουν μόνοι τους και χωρίς να ζητάνε κάθε φορά την άνοιξη και το καλοκαίρι δώστε μου ένα χορτοκοπτικό, δώστε μου ένα ελεισοπρίον, όλα αυτά. Και είναι τα μηχανήματα τα οποία θα έχει κάθε κοινότητα, αυτοί που μας κάναν τα αιτήματα είναι ένα χορτοκοπτικό βενζίνης αυτό που είναι και αγκαζόν ένα ελεισοπρίον, ένα σφυσιτήρας, ένα κονταροπρίον και μια μησινέζα είναι δηλαδή αυτό που κόβει τα χόρτα. Αυτά τα μηχανήματα. Αυτά τα μηχανήματα θα ανήκουν στην υπηρεσία καθαριότητας θα είναι χρωμένα στην υπηρεσία καθαριότητας Μάρτιο θα τα παραλαμβάνουν οι πρόεδροι του κοινοτήτων, Οκτώβριο θα μας τα φέρνουν πίσω για συντήρηση και θα γίνει αυτό κάθε χρόνο. Θα μπορέσουμε δηλαδή να τους ενισχύσουμε να μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους εθνικούς και να μην ζητιανέγουν από το δήμο ή από το πράσινο ή την καθαριότητα. Αυτά. Άλλη ερώτηση πρόεδρε. Μια ερώτηση. Ναι, ναι βέβαια. Ποιος το ρωτάει. Πρόεδρε. Κύριε Ποτόγια δεν ακούγεστε. Ναι, κύριε Δήμαρχε σχετικά με το πως όπου μεταφέρετε από την πλατεία Αμυγδαλεώνα στα χριστουγεννιάτικα, στο γεννιάτικο διάκρυμμα. Δεν λέω γιατί το κάνετε κακώς, καλά κάνετε, αλλά γιατί τα παίρνετε από την ανάπλαση της πλατείας, δεν θα γίνει πλατεία στον Αμυγδαλεώνα. Θα γίνει. Απλώς αυτή τη στιγμή δεν θα προλάβουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες, μέχρι και να ξεκινήσουν, διότι τώρα έχει εγκριθεί πλέον η σύμβαση, θα έρθει ο ανάδοφος για να υπογράψουμε, έχει εγκριθεί ο ομοιοδότης, θα έρθει να υπογράψουμε την σύμβαση, οπότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, οι πυρωμές θα γίνουν με τον καινούργιο χρόνο, οπότε θα ξεναπούνε τα ποσά αυτά. Σαν συνεχιζόμενο έργο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτό έγινε. Λοιπόν, ολοκλώθηκαν οι ρωτήσεις, ο κύριος, ναι, τοποθέτης και ψήφιση, ψήφιση. Κύριε Δράκο. Κύριε Τσανάκα, είναι θετική. Κύριε Παπαδόπουλος. Ναι, θέλω να πω μόνο ότι ακούω καταρχήν συνέχεια για τις απευθείας αναθέσεις, ότι είναι διαδικασία, έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, παίρνουν διάφορες προσφορές. Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και μην το επικαλείστε. Το θέμα είναι πόσες μέρες θα το αφήσετε λίγο να διαδροθεί και το θέμα είναι αν ενημερώνεται σωματεία, για να μπορέσουν να ενημερώσουν τα μέλη τους, όπως το επιμελητήριο παραδείγμα τους χάρη, για να υπάρχουν συμμετοχές. Αληθινές και πραγματικές. Όλα τα άλλα που λέτε και θέλετε να μας πείσετε, δεν μας πείθετε. Το άλλο που θέλω να κάνω το σχόλιο είναι το εξής. Το λόγω σας, κύριε Δήμαρχε. Οχειρώνεστε πίσω από τον COVID την περίοδο του κορωνοϊού και οχειρώνεστε πίσω του ότι ο δήμος χρωστάει. Και οχειρώνεστε γιατί. Γιατί δεν υπάρχει ικανότητα, κύριε Δήμαρχε, να διαχειριστείτε τα νομικά πρόσωπα. Και θα πληρώνουμε και θα ξαναπληρώνουμε και θα ξαναπληρώνουμε. Καλά κάνουμε. Αλλά κοιτάξτε και φροντίστε να κάνετε μια καλή διαχείριση, γιατί πρέπει πραγματικά να σταματήσει αυτή η αιμορραγία και οι παλαιταϊκές σχέσεις. Καλή διαχείριση, καλό ξεχωρισμό, φτιάξτε τα οικονομικά του δήμου επιτέλους. Δεν δημιουργήσατε μέχρι σήμερα ούτε ένα νέο ευρώ σαν έσοδο. Κύριε Παπαδόπουλε μην ανησυχείτε. Και έσοδα θα έρθουν στο δήμο και δικαιολογία δεν υπάρχει και δεν υπάρχουν υπελετειακές σχέσεις στα νομικά πρόσωπα. Ο καθένας εκσιδίων κρίνει τα αλλότρια. Κάντε τη δουλειά σας, αφήστε τα μεγάλα λόγια, διότι λέτε μεγάλα λόγια και παχιά. Και όταν επιτέλους θα καταργηθεί και ο 4412 και θα γίνουν και άλλες ρυθμίσεις και θα μπορεί ο δήμος να δουλεύει πιο εύκολα, θα έχει ευελιξία περισσότεροι. Τώρα τα υπόλοιπα είναι τα λέτε για να τα πείτε. Κύριε Παπα. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η καινοτομία που εξήγησε ο κ. Σταυρίδης. Αλλά του βάζω έναν κίνδυνο. Ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς. Εκεί ακριβώς όπου θα υπάρχουν καρτέλες, που θα υπάρχει υπευθυνότητα, που θα υπάρχει χρέωση. Γιατί φοβάμαι ότι του χρόνου σε ένα χρόνο δεν θα υπάρξει τίποτα. Και θα λέμε, ξέρετε, αυτό το είχαμε έκανε. Ή θα είχαμε κάποιο σημείο. Και θα λέμε, ξέρετε, αυτό το είχαμε εκεί, αλλά δεν το βρήκαμε. Παγγελή. Ήδη έχουν μπει αριθμοί και έχουν χρεωθεί. Και πρέπει ο κάθε πρόεδρος να το χρεώνεται και να ξέρει ότι πρέπει να το επιστρέψει πίσω για να επισκευαστεί, αν χρειάζεται επισκευή. Γιατί όλα θα χρειάζονται συντήρηση. Άλλο επισκευή, άλλο συντήρηση. Θα χαθούν όλα. Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος. Και έχω διαχειριστεί τέτοια πράγματα. Εάν δεν είναι κάποιο σημείο αναφοράς και διαχείριση, του χρόνου θα βρεις τα μισά και του άλλου τίποτα. Παγγελής σωστά. Μου άρεσε σαν ιδέα. Το χειροκροτό μου άρεσε και πιστεύω γιατί υπάρχουν εθελοντές στα χωριά που θα θέλανε, αν τους δώσετε δυνατότητα, να καθαρίσουν τα χωριά τους και έτσι να βγαίνει μια πολύ καλή εικόνα. Είμαι πάρα πολύ θετικός σε αυτό που πρότειρας και γεγονικά στην αναμόρφωση. Σωστά, ναι. Κύριε Βέρο. Μετά τις διευκρινήσεις από τη μεριά της διοίκησης, συμφωνούμε στους περισσότερους κωδικούς, όμως ένα κωδικό είμαστε αντίθετοι. Και είναι ο κωδικός που αφορά την παραχώρηση σε ιδιότητε, τον καθαρισμό και το πλύσιμο των κάδων. Εμείς θεωρούμε ότι και το απαραίτητο προσωπικό υπάρχει. Μετά την έλευση και από την κοινοφελή εργασία αρκετών εργαζομένων, αλλά και το πλυστικό μηχάνημα υπάρχει. Φυσικά, είμαστε αρνητικοί. Κύριε Βέρο, αν με επιτρέπετε άσχετα να είστε αρνητικοί ή όχι. Απλώς θέλω να ξέρετε ότι αυτό που γίνεται για την πλύση των κάδων, γίνεται για τον εξής λόγο. Πρώτον, δεν ξέρω αν θα σου το είπε ο κύριος Σταυρίδης, ότι το πλυστικό μηχάνημα των κάδων ήταν χαλασμένο για ένα διάστημα, με αποτέλεσμα έμεινε πίσω ο καθαρισμός. Έχει φτιαχτεί τώρα. Αυτή τη στιγμή και αυτό που θα γίνει, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και με το καινούριο προϋπολογισμό, γίνεται τώρα ούτως ώστε και το δικό μας και αυτό που θα πάρουμε απ' έξω να μπορέσουν να πλύνουν, να φέρουν όλους τους κάδους σε ένα σημείο πολύ καλό και από εκεί και πέρα το δικό μας θα είναι αυτό το οποίο θα κάνει τις πλύσεις. Αυτός ήταν ο λόγος. Δεν πρόκειται να το κάνουμε συνεχά. Κύριε Πατώια. Από την αναμόρφωση, κύριε Πρόεδρε, θα θέλω να μείνω σε εκείνο το μέρος της ενίσχυσης, υποτίθεται των δήμων, με το ποσό το οποίο έγινε και συζήτηση, ότι είναι πολλά και θα τα πάρει ο δήμος και θα τα κάνει και τώρα καλύπτεται οι ανάγκες. Θεωρούμε ότι αυτά τα θρήματα που δίνονται είναι ψυχωριστικά, δημόσια, θεωρούμε ότι αυτά τα θρήματα που δίνονται είναι ψυχούλα. Ας σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση διατιμπανίζει και επιχαίρει για το γεγονός ότι το ταμείο ανακαμψής θα πάρει σε πρώτη φάση 21,5 δις. Αν τώρα αυτά που δώθηκε στο δύο μας και συνολικά στους δήμους είναι ένα μέρος από αυτά τα 21,5 δις, είμαστε πολύ μακριά από το να πούμε ότι αυτά τα 21,5 δις ικανοποιούν και καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες. Φυσικά ξέραμε ότι αυτά τα 21,5 δις θα πάνε ενίσχυσης στον μεγάλο κεφάλαιο και η χρέωση θα αρχίσει τους εργαζόμενους. Εμείς σαν λαϊκή συσπήρωση λέμε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και γενναία με χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος για να καλυπθούν όλες οι ανάγκες. Διεκδικούμε να σταματήσει ο έλεγχος του οικουμενικού παρατηρίου για το ισοσχερισμό εξόδων των δήμων, να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με τα τιμολόγια όπως ισχύει για τις μεγάλες ενεργοφόρες, επιχειρήσεις ιδιωτικές, μίωση PPA σε V.I.A., σκολιέν, λιροφομία, πρωνιακές και αθλητικές δομές και τέλος ότι αφορά την καθαριότητα που δίνει ένα σημαντικό κομμάτι με την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα ενταρθεί τα προηγούμενα διάστημα, θεωρούμε ότι όλα τα έξοδα των ΠΟΣΔΑ, της συγκεκριμένης ΔΙΑΜΑΘ, πρέπει να καλύπτονται από το κράτος και αυτά πρέπει να αντιεκδικηθούν. Επειδή όμως όλα αυτά δεν βρίσκονται στις πρωτεραιότητες και της σημερινής δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων παρατάξεων, εμείς είμαστε αρνητικοί σε αυτή την αμόρφωση. Κύριε Βαγιατζή. Ναι, εγώ θα είμαι θετικός στην αδιαμόρφωση, όχι στην αδιαμόρφωση, χαρόπωλου είναι αρνητικός στον υπολογισμό, θεωρώ ότι επειδή η κερή είναι χαλεπή, θα πρέπει να στηρίξουμε το Δήμο μας και να πάρθουν αυτά τα λεφτά και να τοποθετηθούν εκεί που χρειάζονται για να γίνουν και κάποιες άμεσες ανάγκες. Ο κύριος Χανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είχα δυο ερωτήσεις να κάνω, τις οποίες βέβαια δεν πρόλογο να κάνω, δεν θα τις κάνω τώρα για να μην τα λεφτάω το σώμα, είμαι θετικός στην αδιαμόρφωση. Θετικός υπάρχει κύριε Χανθόπουλος, δεν ακούστηκανε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι. Ωραία, ο κύριος Πονάκος. Κύριε Πρόεδρε, βλέπω το κομμάτι των επιχορηγήσεων. Είπαμε ότι σχολικές επιτροπές, εφόσον δεν έχει γίνει ο απολογισμός και από τα δύο νομικά πρόσωπα, θα πρέπει να σταματήσουμε να επιχορηγούμε τα νομικά πρόσωπα. Δεν γίνεται, κύριε Πρόεδρε, να δίνουμε χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να έχουμε πεντέμισι χρόνια χωρίς απολογισμό από τα νομικά πρόσωπα. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν γίνεται. Δώσαμε 50.000 και 50.100, άλλα 100.000 τώρα 200, και δεν βλέπω να έρχονται οι απολογισμοί. Εκτός αυτού, η κατάσταση στο δήμο όντως δεν είναι καλή. Εμείς όμως, εντάξει, ευκαιρία τώρα, βρήκαμε χρήματα με τον... Έχονται κάποια χρήματα από τις επιχορηγίες, από την Υπουργείο, με την αφορμή της πανδημίας. Θα πρέπει να τα, με λελογισμένο τρόπο, να γίνονται οι δαπάνες. Έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση ότι αφορά ότι τα χρήματα αυτά δεν φεύγουν σε αέρα από εδώ και από εκεί. Γίνεται σωστή η διαχείριση, αλλά θα ήθελα με πράξεις να το δω από το νομικό πρόσωπο. Δίνω από τα νομικά πρόσωπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια έως εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση του ΟΔΙΟ, είναι αναγκαία, εφόσον έχουμε προσγλήψεις καθηγητών, πρέπει οι καθηγητές να πληρώνονται, να αμίβονται, άσχετα με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πέφτουν πάλι μέσα στην πόλη της Καβάλλας, οι περισσότεροι είναι καβαλιότες, τα έχουν ανάγκη. Σε ό,τι αφορά το νομικό πρόσωπο προσχολικής αγωγής, άλλες 50.000 τώρα, δεν ξέρω εκεί τι πρόβλημα υπάρχει και αν θα χρειάζεται. Είναι μέρος των επιχορηγίσεων που κάνουμε στο νομικό πρόσωπο και αυτό θα πρέπει σιγά σιγά μόνο του να ανοίγει τα φτερά και να πετάει. Και από εκεί πέρα να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου. Οι προτεραιότητες του Δήμου είναι η καθημερινότητα. Αυτό το οποίο κάνετε και το κάνετε πολύ καλά είναι να πάρετε χρήματα από έργα τα οποία δεν θα εκτελεστούν μέχρι τέλος του χρόνου και να τα πάτε στα συνεργεία για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα γιατί ήρθε καινούργιος κόσμος, όπως είπατε, οικοδόμης, ιδεράδες κτλ. Πρέπει να βουλώσουν τρύπες και ανοιχτές πληγές που έχει μέσα η πόλη, υποδομές της πόλης μας και αυτό να το κάνετε άμεσα. Οι διαδικασίες να τις κάνετε, κύριε Δήμαρχε, με απευθείας αναθέσεις. Δεν έχετε πρόβλημα, υπάρχουν υπηρεσίες και προμήθειες, γίνονται μέχρι ανασυμπεβαίες, δηλαδή αν σύμφωνα με το κωδικό λόγιο του δημοσίου, γίνονται απευθείας. Μην είστε τυπολάτρις στο θέμα αυτό. Προχωρήστε, μην εγκλωβιστείτε και εσείς, γιατί στο τέλος θα κλείσει η χρονιά και δεν θα έχετε κάνει τίποτα. Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, το πλήσιμο των κάδων, εγώ είμαι της άποψης ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καθαριότητας, γιατί βλέπω απολογίστε απέναντι στον κύριο Βέρο, να δοθεί σε ιδιότητες. Δεν γίνεται 24 ώρες το 24 ώρο να λειτουργείτε με δημοσιοπαλληλιστική νοοτροπία. Αν και είμαι δημόσιο υπάλληλος, το ζω στο πετσί μου καθημερινά. Όταν κλείσει το ωράριο 3,5 ώρες και κλείσουν τα τηλέφωνα, 1,5-2 ώρες για την καθαριότητα, δύσκολα θα βρούμε συνεργεία να πάνε και να δουλέψουν σε ένα γεγονός, στο οποίο θα γίνει μια ανατροπή ενός αυτοκινήτου, ή μια διαρροή ενός πετραελέου στην άσφαλ. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να πάνε να έχουμε ιδιότητες, να καταπολεμήσουμε ενημέρι και την ανεργία. Να παραιτηθείς τρεκονακό, γιατί δεν παραιτήσαι από δημόσιο υπάλληλος. Δεν κατάλαβα. Να παραιτηθείς, λέω, να παραιτηθείς από δημόσιο υπάλληλος. Τι λέτε κύριέ μου, εγώ είμαι πέρ της αξιολόγησης του δημοσίου υπαλλήλων και όλων των υπαλλήλων. Δεν είμαι από αυτούς που απέχουν, αν και είμαι σεντικαλιστής. Τι είναι αυτά που λέτε, μαθατε μια καραμέλα, μας οδηγήσατε εδώ που μας οδηγήσατε. Φυσικά οι δικές σας οργανώσεις συντικαλιστικές φέρανε το κίνημα σε αυτήν την κατάσταση, το συντικαλιστικό. Λοιπόν, εμπάσεις μερτώση, κύριε Πρόεδρε. Είμαι αρδεντικός, εφόσον δεν έρχονται στο κομμάτι αυτό που αφορά την επιχωρήγηση σχολικές επιτροπές. Θέλω απολογισμό από τις σχολικές επιτροπές. Χάνουμε χρήματα καθημερινά από τις επιχωρήγησης των υπουργείων. Θα πάρουμε χρήματα στην πρωτοβάθμια επιτροπή 20 δυάδες το χρόνο εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Κλείστε το. Κύριε Κουνάκο για τους απολογισμούς, θέλω να ξέρετε ότι τελειώνουν. Υπήρχε ένα κενό στο βιβλίο εσόδων, από το 2017 είχε να συμπληρωθεί. Έχει συμπληρώνεται αυτή τη στιγμή, τελειώνει και θα τελειώσουν και οι απολογισμοί. Απλώς για να το ξέρετε για την ιστορία. Δεύτερο θέμα, έγκριση πρωτοκόλου προσορινής παραλαβής του έργου Άρση επικίνδυνοτητας επικίνδυνων κτισμάτων έτους 2018. Υπάρχει κάποια αντίρρηση? Ομόφωνα. Ναι. Ομόφωνα. Τρίτο θέμα, τρίτη κατανομή ποσού από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους έτους 2020 σε όλους τους δήμους της χώρας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους. Υπάρχει κάποια ερώτηση, είμαστε όλοι θετικοί? Είμαστε όλοι θετικοί. Να σημειωθεί, Πρόεδρε. Ναι. Θέλω να σημειωθεί και πρέπει επιτέλους να γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα ότι σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες, ελάχιστα είναι τα χρήματα τα οποία δίνονται. Είσαι θετικός. Κάτι για το οποίο καμία αντίδραση δεν γίνεται. Πρέπει να πέσουν τα σχολιά στα κεφάλια των παιδιών μας. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να χρηματοδοχθούν τα σχολεία του κεντρικού κράτους, αλλά δεν τα διεκδικεί κανείς. Ωστόσο το ψηφίζουμε φυσικά. Ωραία. Ομόφωνα λοιπόν. Τέταρτο θέμα, έγκριση όρων συμφωνητικών παραχώρησης δημοτικών σταδίων στην ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία Αθλητικός Όμυλος Καβάλα 1165. Υπάρχει κάποια αντίρρηση. Ομόφωνα, καλή επιτυχία. Όχι, πρόεδρε, δεν έχουμε αντίρρηση, ωστόσο μια κουβέντα θα ήθελα να πω. Σας ακούμε. Αν επιτρέπετε. Ξέρω με πολύ καλά ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο βρωμάει, ζέχνει στην κυριολεξία. Με στοιχήματα, αγοραπολησίες, πουλιμένα παιχνίδια, μεγαλοπαράγοντες, οι οποίοι λοιμμένονται αυτόν τον χώρο, έχουν διασυνδέσεις και με τη νύχτα. Διασυνδέσεις είχαν και με τη χρυσή αυγή, με τους φαισίστες. Και όσο θα κυριαρχεί αυτή η Λέλαπα στο ποδόσφαιρο, δεν πρόκειται τα παιδιά μας να ασχοληθούν πραγματικά με αυτό το άθλημα, τη θεά Μπάλα, για τους θέλουν όλους οι παθητικούς θεατές στις Κερκίδες να σκοτώνουν μεταξύ τους και όχι να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο. Τώρα, πώς είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το λάκκο των λεώντων, αγνοία άνθρωποι όπως είναι οι παράγοντες σήμερα της Καβάλας, οι οποίοι πραγματικά αγαπώνουν το ποδόσφαιρο, οι οποίοι πραγματικά αγαπούν την Φανέλα, να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε αυτή τη ζούγλα των λεώντων. Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή να θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση μέσα σε αυτή την κατάσταση που υπάρχει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πράγμα που καταλαβαίνουν ότι είναι αβύνατο, ή να γίνουν και οι ίδιοι μεγαλοπαράγοντες, μεγαλοικονομικά συμφέροντα για να κερδιεργαρχίσουν στο χώρο, που επίσης αντιλαμβάνεται ότι δεν γίνεται, ή να γίνουν γέφυρα για να έρθει στην καβάλα ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, όπως είχαμε στο παρελθόν, ο οποίος να λειτουργήσει μακριά από τις πραγματικά ανάγκες μεγάλες που υπάρχουν για την άθληση των παιδιών μας. Επιπλέον δεν να πούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε χώρους άθλησης. Και επειδή λοιπόν έτσι έχει η κατάσταση με αυτούς τους αγνώσους ανθρώπους, γιατί με αυτή τη σύμβαση τους αντιμετωπίζετε σαν μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί δηλαδή ζητάτε από αυτά τα οποία δεν έχουν να σας δώσουν έσοδα, να λέγατε ότι εμείς σας το δίνουμε τον κήπεδο για ένα ευρώ, αφού δεν πρόκειται για μεγαλοπαράγοντες οι οποίοι θέλουν να κεριαρχήσουν στον κήπεδο για να βγάλουν χρήματα ή να περιάσσουν πολιτικά καταστάσεις. Είναι ένα τεράστιο ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούν και οι φύλαθλοι και οι παράγοντες του χώρου. Φυσικά, εμείς είμαστε υπέρ του να δοθεί το κήπεδο σε αυτή τη ομάδα, με την προϋπότηση, βέβαια, να μην εμποδίζεται, νομίζω αναφέρεται βέβαια και στην σύμβαση, να μην εμποδίζεται η δράση των ερευθεκτικών σωματίων και ούτω καθεξύ. Ευχαριστούμε κύριε Ποτόγια. Εγκρίνεται ομόφωνα λοιπόν και... Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Κουνάκου. Θα ήθελα κύριε Πρόεδρε στους όρους της παραχώρησης να υπάρχει και ένας όρος για όλη τη δημοτική περιουσία. Ότι οι χρήστες, οι ωφελούμενοι σωματεία ομάδες, όπως θέλετε, να έχουν την υποχρέωση να ασφαλίζουν τα κτίρια υποχρωτικά. Δηλαδή θα είναι όρος του παραχωρητηριού ότι θα πρέπει με δική τους ευθύνη τα σωματεία να αναλάβουν την ασφάλιση της προστασίας της περιουσίας των δημοτών. Αυτό θα πρέπει να γίνεται από όλους. Δεν μπορεί να ερχόμαστε και να πηγαίνουμε είτε να μπαίνουμε σε μία διένεξη με τα σωματεία είτε να έρχεται ο δήμος και να πληρώνει αυτό το κενό. Θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την πάγια περιουσία τη δημοτική και σε περίπτωση βλάβων αυτής θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιείται το συμβόλαιο το οποίο υπάρχει. Μπορούν να το κάνουν, είναι μικρό το κόστος. Και εν πάση περιπτώση ας αφαιρεθεί από τα έσοδα τα οποία θα έχουμε, από τα λίγα αυτά έσοδα τα οποία έχουμε. Πρέπει όλη η δημοτική περιουσία που τη διαχειρίζονται σωματεία φορείς και τα λοιπά να είναι ασφαλισμένα προκειμένου να τα διατηρήσουμε στις γυναικές για τις επόμενες γενιές. Αυτό. Όρος που πρέπει να πει στα συμβόλαια. Δεν κοστίζει δηλαδή αστική ευθύνη. Θα πω λίγο την κουβέντα μετά από παρατήρηση του κ. Μαυρίδη που είναι εδώ μαζί μας. Εφόσον αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιο ότι μετά το τέλος το πέρας κάθε αγώνα είναι υπεύθυνη ομάδα έτσι ώστε να παραδώσει το μίσθιο όπως το παρέλαβε, καλύπτεται και αυτός ο όρος κ. Κουνάκου. Λοιπόν ο Μόφωνα πιστεύω. Ναι κύριε Πρόεδρε αλλά διαφωνώ με αυτό που λέτε. Ναι συμφωνώ, διαφωνώ με αυτό που λέει ο κ. Μαυρίδης. Ότι μετά πέφτουμε σε διένεξη. Όχι εγώ δεν φταίω, ο άλλος δεν φταίει. Ενώ όταν θα έχεις ένα συμβόλαιο ασφαλιστικό άμεσα μέσα από την ασφαλιστική εταιρεία ο δήμος θα αποσυμβιωθεί. Αυτή είναι η διαφορά. Λοιπόν κ. Μαυρίδη. Με τον κ. Κουνάκου θα βρίσκω πάντοτε έστω και αν διαφωνούμε. Αυτό είναι μία αλήθεια. Διαβάζω λοιπόν εδώ κ. Κουνάκου. Προσέξτε τη γράφη. Στο τέλος του αγώνα συντάσσεται πρωτόκολο παράδοσης στο δήμο και φθορών. Δηλαδή μαζί με το γήπεδο και τυχόν φορές για τις καταστροφές που έχουν πιθανώς προκληθεί. Προκειμένου αυτές να αποκατασταστούν σύμφωνα κ.τ.λ. Αυτό δεν είναι δέσμευση. Αυτό τώρα που λέτε να μπει ασφάλεια κ.τ.λ. Σας παρακαλώ. Νομίζω ότι το λέει καθαρά απλά και ωραία. Από ποιον είναι δέσμευση κ. Μαυρίδη. Από ποιον είναι δέσμευση. Να αποχωρήσω γιατί το πράγμα έχει παραπάει τώρα. Λοιπόν ομόφωνα. Πάμε στο πέμπτο θέμα έγκριση κοπής ακατάλληλων επικίνδυνων δένδρων. Ομόφωνα. Κ. Παπαδόπουλος. Κ. Παπαδόπουλος. Ξαρτόπουλε δεν έφυγες. Κ. Παπαδόπουλος. Κ. Παπαδόπουλος. Κ. Παπαδόπουλος. Κ. Μαυρίδη. Με την ευκαιρία του θέματος θα παρακαλέσω τον κ. αντιδήμαρχο για το δένδρο που υπάρχει μέσα στη Λέσσια Αξιωματικών στο Ναυλόγυρο για το οποίο έχει υποβληχή για σχετική αίθιση μου φαίνεται αν δεν κάνω λάθος στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Υπάρχει δένδρο το οποίο γέρνει και ο απότιμος υποδιευθυντής σήμερα το πρωί έχει πάρει κλίση προς τον δρόμο και υπάρχει κίνδυνος. Το δένδρο αυτό να παίζει και να προκαλέσει ζημία και στα οχημάτα που διέρχονται αλλά προφανώς θεός να φυλάξει και στα ότοματα όπου επιβαίνουν. Και θα τον παρακαλούσα το δυνατό του να είναι δευτόν και αύριο να με ρημήσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Μαυρίδη, αν μου επιτρέπετε, ο δήμος δεν είναι φακίρις για να ξέρει ποιο δένδρο γέρνει ή όχι. Είναι μέσα στο οικόπεδο, είναι μέσα στη στρατιωτική Λέσχη και οφείλουν να μας ειδοποιήσουν εάν θα μπορούν να το κόψουν. Χάρη θα κάνουμε να το κόψουμε διότι ξέρετε πολύ καλά ότι δεν παρεμβαίνουμε μέσα σε ιδιωτικά οικόπεδα. Λοιπόν, παρόλα αυτά όμως επειδή πρόκειται για το στρατό να τους εξυπηρετήσουμε. Όμως πρέπει να μας ειδοποιήσουν. Που να ξέρουμε εμείς ότι γέρνει ένα δένδρο. Κύριε Παρχέ, με συγχωρείτε πάρα πολύ, είμαι ο ένας σαφέστατος. Ναι, ναι, όχι. Κάποτε έχει υποβληθεί και σχετικό έτοιμα στη δημοτική αρχή. Εγώ δεν έχω. Τουλάχιστον να δω κύριε Σταυρίδης... Κατανοώ απόλυτα τα υπόλοιπα, ότι είναι ιδιωτικός χώρος και τα λοιπά, αλλά νομίζω υπάρχει μια συνεργασία με τις ενόπλες δυνάμεις. Όχι, όχι. Σας είπα κύριε Μαυρίδη ότι θα πάμε να το κόψουμε ή ότι άλλο χρειαστεί να γίνει. Αλλά όμως πρέπει να ειδοποιηθούμε. Εδώ είναι ο κύριος Σταυρίδης, μου λέει ότι δεν έχουμε πάρει έτοιμα, εκτός αν το κάνανε τώρα και δεν έχουν πάρει ακόμη το έτοιμα. Αυτό λέω. Κύριε Παπαδόπουλα. Ναι, επί του θέματος. Θα ήθελα να πω, εντάξει, βλέπω, έχει σήγηση η πυρησία, ότι υπάρχουν δέντρα τα οποία είναι άρρωστα και χρειάζονται, ας πούμε, να κοπούν, να το δεχτώ. Αλλά, ωστόσο, θα ήθελα να ακούσω και η διοίκηση. Πώς κουμπέβει να αποκαταστήσει έτσι το πράσινο στην Κεντρική Πλατεία. Ευχαριστώ. Θα αποκατασταθεί. Αυτή τη στιγμή γίνεται όλο το πράσινο είναι κάτω στην Κεντρική Πλατεία, περιποιούνται τα πατέρια, θα μπήκαν ζων σε λίγο καιρό, θα μπουν οι υγιείς δέντρα και δέντρα τα οποία μπορούν και όχι ότι να είναι, δέντρα τα οποία ανθίζουν στις εποχές που πρέπει να ανθίσουν για να έχει και την ομορφιά η πλατεία και να έχει και την υδροσιά. Να είστε σίγουροι ότι τα δέντρα αυτά θα αντικατασταθούν. Είμαστε οι υπόλοιποι σύμφωνοι? Κύριε Ντολόγο λίγο σε παρακαλώ. Ναι κύριε Βερό. Κύριε Δήμαρχε χαίρομαι ιδιαίτερα που αποσύρατε την προηγούμενη φορά με δικιά σας βέβαια. Προσωπική επιλογή το συγκεκριμένο θέμα γιατί διαπιστώθηκε τελικά ότι δεν θα πρέπει να κουπούν και τα 8 δέντρα. Εμείς συμφωνούμε ότι θα πρέπει να κουπούν τα 5. Αλλά από εκεί και πέρα κύριε Δήμαρχε θέλουμε να δεσμεθείτε ότι άμεσα σε όλο το κέντρο της πόλης και στις συνεικείες θα πρέπει να αναπληρωθούν δέντρα τα οποία έχουν κοπεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει έλλειψη σωσυγγείου στο πράσινο. Σε όλη την πόλη, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις συνεικείες. Βέβαια γνωρίζουμε τις δυσκολίες διότι έτσι είναι κατασκευασμένα τα πεζοδρόμια αλλά και τα δίχτυα στα πεζοδρόμια όπου είναι ένα θέμα αλλά νομίζω ότι επιβάλλεται κάποια στιγμή να γίνει ένα σημαντικό έργο φύτευσης πρασίνου διότι μειώνεται το πράσινο συνολικά σε όλη την πόλη. Ήδη κύριε Βέρονε για να ξέρετε το φετινό πρόγραμμα που θα είναι για το 2021 ακριβώς θα προβλέπει αυτό δηλαδή να αντικαταστήσουμε να θυτέψουμε στη θέση από τους φίνικες που έχουν κοπεί ή να αναβαθμίσουμε όλο το κέντρο από πράσινο όπως επίσης και το παρκοφαλήρου για να μην είναι αυτή η ξεραήλα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και τις συνεικείες κύριε δήμαρχε. Ας πρώτα δίνουμε μια βαρύτητα στο κέντρο να μπορέσουμε για το κέντρο όπως είναι αυτή τη στιγμή εκεί και αν υπάρχει πρόβλημα από πράσινο και στις συνεικείες φυσικά είναι αυτό όμως που είπατε. Δηλαδή υπάρχουν πεζοδρόμια πάρα πολύ στενά που καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολο να φυτέψουμε εκεί. Πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις. Υπάρχουν παρκάκια, υπάρχουν τα συμφωνήσω μαζί σας και θα το κάνουμε. Σε πρώτη προτεραιότητα είναι το κέντρο. Είναι το κέντρο της πόλης και το Παρκοφαλληρού. Μακάρι να είχαμε περισσότερα κρίματα και να κάναμε μια ευρύτερη ανανέωση του πράσινου και συμπλήρωση σε όλη την πόλη. Ωραία. Ομόφανα κύριοι και κυρίες. Συμφωνούμε ομόφανα λοιπόν το 6 και το 7 νομίζω πρέπει να τα πάρουμε μαζί. Διαγραφία άδεια σε Παγγελματία Πολιτή Πέθρου Πλανόδιου Εμπορίου. Και το 7 διαγραφία άδεια σε Παγγελματία Πολιτή Πέθρου Εμπορίου Λαϊκών Αγορών καθώς και των θέσεων από την λαϊκή αγορά της Καβάλλας και των Κρίνιδων. Ομόφανα. 8 έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικού έτους 2020 νούμερο 6. Λίγο το λόγο κύριε Πρόεδρε. Ναι κύριε Βέρο. Για ένα λεπτό μόνο. Αυτό που θα θέλαμε να σημειώσουμε είναι ότι μια και ήρθανε και επιπλέον ένα εκατομμύριο, συνολικά 1,5 εκατομμύριο κύριε Δημαρχέ έχετε πάρει ως έκτακτη επιχορίγηση. Έχει ένα σημαντικό ποσό για αυτά τα βοηθήματα. Ξέρετε πολύ καλά ότι λόγω αυτής της κρίσης, της συνεχιζόμενης κρίσης και λόγω της πανδημίας, αλλά και γιατί γνωρίζουμε ότι κατά τους καλυπτρινούς μήνες πάρα πολύ εποχητοί εργαζόμενοι δεν κάνανε ούτε ένα μεροκάμματο, ξέρουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Ενισχύστε σημαντικά το συγκεκριμένο κωδικό και δώστε και επιπλέον χρήματα αν χρειαστεί κύριε Δήμαρχε. Κύριε Βέρο θα γίνει αυτό, εξάλλου δεν το περάσαμε τώρα γιατί θέλουμε και πλησιάζοντας συγκιορτές αυτό το ποσό θα αυξηθεί και για το κοινωνικό πεντοπολείο αλλά όμως και για τη χρηματική βοήθεια. Πρόεδρε να κάνουμε μια παρένδυση σε αυτό, να μην ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε αυτό το 300, να το κάνουμε 600 όπως ήταν για να υπάρχει ένα καλό εισόδημα γιατί είναι φάμπαξτο το τιμήμα και να μην το σπάμε σε δώσεις. Όχι Μάκη, όχι Μάκη. Παιτάν θα έχουμε ρήμος, είναι συνέχεια. Είπατε κύριε Γουνακώ. Όχι, να παραμείνει 300, να παραμείνει 300. Το 600 είναι υπερβολικό ποσό. Θα έχουμε μόνιμα άτομα... Εμείς πιστεύουμε ότι οι ανάγκες είναι υπερβολικές και όχι τα 600 ευρώ. Σε όλους είναι υπερβολικές, σε όλους μας. Πολύτε περισσότερο όλους τους ανέργους. Όχι, εγώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Γουνακώ. Οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Ο κύριος Βέρος πολύ σωστά είπε ότι φέτος, το καλοκαίρι, πολλοί δεν δουλέψανε και άρα οι ανάγκες είναι περισσότερες. Δεν μπορούμε να δίνουμε 600 σε όλους. Δίνουμε 300 για να μπορούμε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες. Να είχαμε τα χρήματα και να δίναμε 600 ευρώ στον κάθε δικαιούχο. Αλλά όμως ας φροντίσουμε να και σε πρώτη φάση να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες. Ο Μόφανα λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε, λίγο τον λόγο τον ζήτησα. Κύριε Παπά, συγνώμη. Κύριε Παπά, σας ακούμε. Κύριε Παπά. Παρεπιπτόντως, ναι, με ακούτε. Ναι. Παρεπιπτόντως, ήλθα να τονίσω, έχουμε στείλει σε όλους τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο των κανονισμών λειτουργιές του κοινωνικού παντοπολίου και έχουμε ζητήσει να μας στείλουν το συντομότερο δυνατό της προτάσεις τους για τυχόν επικαιροποίηση του κανονισμού. Ο σκοπός μας είναι σε μία από τις επόμενες συναιδριάσεις να φέρουμε κάποιες προτάσεις για τροποποίηση και επικαιροποίηση και αμέσως, μόλις ψηφιστεί ο νεότερος κανονισμός λειτουργίας του κοινωνικού παντοπολίου, να ζητήσουμε από τους νέους υποψηφίους δικαιούχους να προσκομίσουν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Έχουμε απευθυνθεί και σε φορείς θεσμικούς, έχουμε ζητήσει προτάσεις και νομίζω ότι σε μία-δυο εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να φέρουμε το συγκεκριμένο θέμα, βέβαια και όταν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούν να κάνουν προτάσεις προφανώς, αλλά θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη των παρατάξεων από τώρα ακόμη. Αντιδημαρχέ, αντιδημαρχέ, μου επιτρέπεις κύριε Πρόεγρα. Βέβαια. Ναι, έχει δίκιο ο κ. Παπάς, μας έχει στείλει, αλλά αντιδημαρχέ. Δεν είδαμε όμως από την πλευρά σας, εν σύγκριση με το κανονισμό που μέχρι τώρα υσκεί, αυτό που ψηφίστηκε, αν θυμάμαι καλά του 2017, επί δημαρχίας της κυρίας Τσανάκα, εσείς θέλω να μου πείτε τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει από τότε και θα πρέπει να τροποποιήσουμε, ή τι έχετε διαπιστώσει μετά από ένα χρόνο ότι μετά από σας ως διοίκησης και εσείς ως αντιδήμαρχος, ο οποίος έχετε σχέση με τα κοινωνικά, τι έχετε διαπιστώσει ως έλλειμμα σε αυτόν τον κανονισμό για να μας προτείνετε, γιατί ξέρετε τι γίνεται. Εάν όλοι επικεφαλείς, που πιστεύω ότι όλοι έχουμε κάποιες προτάσεις να κάνουμε, που μπορεί να είναι και σε διαφορετική κατεύθυνση, όπως και να έχει, δεν θα τις περιλάβετε μέσα, οπότε όταν θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώ δηλαδή ότι φέρτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ή στείρετε μας αυτό που νομίζετε εσείς ως διοίκηση τι προτείνετε, να το δούμε ή να κάνουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή να το δούμε ώστε να το φέρουμε έτοιμο αν δεν θέλετε να χάσουμε χρόνο και να συζητάμε ή να το αποσύρετε ή να το ξαναφέρετε μετά, κάντε μια διαπαραταξιακή επιτροπή όπου εκεί να διαμορφώσουμε τον τελικό κανονισμό και να τον εισάγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε 5 λεπτά να ψηφιστεί. Γιατί αυτό που μου λέτε, ας δούμε παραδείγμα τους χάρη, ξέρω ότι θα διαφωνίσουμε όλοι στο ποσό, έτσι, δηλαδή στα χρήματα τα οποία πρέπει να παρουσιάζουν ως εισόδημα ή δικαιούχη. Και είναι γνωστό ότι αυτό τουλάχιστον που υπάρχει σήμερα είναι πολύ υψηλό. Ενταλαβαίνετε ότι αν έχουμε διαφορετικές προτάσεις από 7 διαφορετικές παρατάξεις, και δεχομένως και τη δικιά σας 8, ότι πάλι θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να μπορέσουμε να το συζητήσουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουμε την απόφαση ομόφωνα. Κάντε μια διαπαραταξιακή επιτροπή με μία-δύο συνειδριάσεις όσες χρειαστούν να διαμορφωθεί και φέρτε το έτσι ώστε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε πέντε λεπτά να περάσει ομόφωνο από όλους. Αφού δεν έχεις ερευαίρο, είναι εμπογιατής μέσα και δεν έχεις ερευαίρο. Βεβαίως, εάν συνεχίσετε να τον καλείτε και τώρα που είναι εγκληματική οργάνωση και λέω να τον καλείτε, γιατί και εσύ από ό,τι βλέπω είσαι εκπρόσωπος της διοίκησης, αυτό καταλαβαίνω αφού δε σε βάζει πάγο ο δημαρχός μάλλον εκπροσωπής, ισορυπίσιμος εκπρόσωπος του δημαρχού, αν συνεχίσετε να τον καλείτε μετά από την εγκληματική οργάνωση και μετά με τα δίκη, τι να πω εγώ εδώ. Κύριε, παρακαλώ. Ποιο εγκληματική οργάνωση, εγώ μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Άλλη φορά θα είστε 30%. Παρακαλώ να κλείσουμε τη συνεδρίαση. Ναι, θα κλείσουμε κύριε Πρόεδρε. Απλώς θέλω να πω ότι έχει δίκιο ο κύριος Δέρος, ότι δεν μπορούμε να τα φέρουμε ο καθένας να φέρει τις προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τα συζητήσουμε και να γίνει χαύρα Ιουδαίων. Καλό είναι η συζήτηση αυτή να γίνει διαπαραταξιακά, ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και εξάλλου αυτό είναι η συνεργασία και δεν είναι τίποτε άλλο. Τώρα, όσο για τα υπόλοιπα κύριε Βέρο, τέλος πάντων, δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάποια πράγματα. Δεν το είπα για εσάς, για τον κύριο Κουνάκο το είπα, από μόνος που παίρνει το λόγο και νομίζω ότι είναι πρόσωπός σας. Εκτός αν και εσείς συμφωνείτε. Τουλάχιστον, τουλάχιστον... Εκτός αν συμφωνείτε. Σε αυτά που λέει, κύριε δήμαρχε, με τον τρόπο που λειτουργεί και με τον τρόπο που λειτουργεί, δεν είναι οπειρός ο κύριος Κουνάκος. Και εγώ δεν συμφωνώ, κύριε Βέρο, με κάποια πράγματα που κάνετε κάθε πρωί και λέτε 2-3 πράγματα που τίποτε, που δεν ευσταθούνε... Για ποιον λόγο με κάνετε την κριτική, κύριε Βέρο? Για ποιον λόγο με κάνετε την κριτική, κύριε Βέρο? Εσείς τι είστε, υπεράνο κριτικής είστε, κύριε Βέρο? Για ποιον πράγμα μου κάνετε την κριτική. Εσείς ξέρετε, δεν χρειάζεται. Καλή σας νύχτα. Ποια είναι ο ρίζο, κύριε Δήμαρχε, να το πείτε, αν το ρίζει. Και να το πείτε δημόσια. Εκεί που πάτε κάθε πρωί και λέτε τις ανακρίβειες που λέτε, κύριε Βέρο. Εγώ λέω ανακρίβειες. Θα θέλα μια απάντηση σε ένα θέμα που με αποσχολεί. Κύριε Δήμαρχε, πήρα μια κλήση σαν μέλος της ΔΕΙΑΚ του 10 για ανάκριση. Μπορείτε να μπείτε, έχετε δικηγόρος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλα τα μέλη αυτή την υπόθεση, δεν την ξέρω καν. Ναι, ναι. Ναι, κύριε Παπά, θα συνολοηθώ με τον... Ποιος είναι ο δικηγόρος για να μπορώ να... Ποιος είναι ο δικηγόρος για να μπορώ να...