Διάλεξη 1 / Διάλεξη 1 / σύντομη περιγραφή - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Προχωράμε με τη δεύτερη διάλεξη για τις διαπαφές φορητών συσκευών, όπου ακριβώς σήμερα θα επικεντρωθούμε, σε αυτό που είναι και ο τίτλος του μάθηματος, στις διαπαφές. Και για να γίνω πρακτικός διάλεξος για τις διαπαφές φορητών συσκευών, θα θέλαμε να μιλήσουμε με τη δεύτερη διάλεξη για τις διαπαφές φορητών συσκευών. Σε αυτό που είναι και ο τίτλος του μάθηματος, στις διαπαφές. Και για να γίνω πρακτικός, αυτή τη στιγμή έχω προβάλλει το κινητό μου στον υπολογιστή. Και γνωρίζω πολύ καλά, η ισοδυναμία πλέον υπάρχει μεταξύ της απεικόνισης του στον υπολογιστή και σε αυτό που μου δείχνει στην οθόνη του κινητού. Μου πειθεί τώρα προφανώς γιατί πέρασε κάποιος χρόνος και η μπαταρία του πρέπει να μπει σε κάποια διαργασία εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά εγώ θα πρέπει τώρα να το κάνω wake up, να το ξυπνήσω. Πώς το κάνω με ποια διεπαφή, αν είμαι στον υπολογιστή θα ενεργοποιήσω αυτό το πλήκτρο, είναι εικονικό, δεν υπάρχει στο κινητό μου, δεν έχει κάποιο αφτάκι του κινητό μου, δηλαδή η ισοδύναμη κίνηση είναι εδώ στην οθόνη του υπολογιστή να κάνω κλικ σε κάποιο button, ενώ η ισοδύναμη κίνηση στο κινητό μου θα ήταν να κάνω κάποια τέτοια κίνηση, τοκ-τοκ. Το βλέπετε, τώρα θα το κάνω στο κινητό μου. Οπότε δίνω τον κωδικό μου, έτσι και βρίσκομαι εδώ πέρα στην οθόνη και στο ερώτημα που έκανα στον συφητητή σας, τι καιρό κάνει έξω, έχω πάρει και την απάντηση. Δηλαδή με πληροφορεί το κινητό μου ότι η θερμοκρασία είναι κρύα, για Μαρτιάτικη μέρα, έτσι, και η αίσθηση είναι πολύ χαμηλή, είναι 2 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό μεταξύ θερμοκρασίας και υγρασίας και της πίεσης που υπάρχει και φυσικά ο καιρός είναι βροχερός. Η διαπαφή αυτή βγάζει και νέες κινήσεις, ας πούμε αυτή την κινήση δεν ήξερα πώς θα την κάνω στο σταθερό μου υπολογιστή. Οπότε θα συνεχίσουμε τη δεύτερη διάλεξη από εκεί που σταματήσαμε την προηγούμενη φορά. Δηλαδή θα αρχίσουμε να εξηγούμε γιατί έγινε μια επανάσταση υπολογιστικής φύσεως, άρα εφόσον είναι υπολογιστικής φύσεως μας αφορά εμάς, αυτοδίκια ζητάμε κι εμείς να μπούμε στο παιχνίδι, και τι συνέπειες έχει αυτή εδώ η επανάσταση, εφόσον οι διαπαθές των θεωρητών συσκευών παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη διαδραστικότητα πλέον. Από το 1984 που είπαμε ότι εφανίστηκε ο Macintosh, για παράδειγμα ας πούμε την εντυπωσιακή διαδραστικότητα υπάρχουν. Θα μπορούσαμε τώρα να δούμε ποιοι είστε εσείς στο βίντεο μας και να έχουμε κάποιο είδους real time βίντεο. Και αυτό για λόγους ευκολίας και σταθερότητας το κάνω τώρα μέσω του υπολογιστή, με κλασικό κλικ. Αυτό θα μπορούσα λόγω σταθερότητας να το κάνω με το USB καλώδιο που έχω μπροστά μου, αλλά σας πληροφορώ ότι δουλεύει και με Bluetooth, που το έχω κάνει, αλλά δεν τόσο σταθερό πάντοτε, και τελευταία και με Wi-Fi. Άρα πραγματικά μιλάμε για εντυπωσιακή έκρηξη που όπως το 1984 ο Macintosh όχι απλώς άλλαξε την μοίρα της προδιαγραφές των προσωπικών υπολογιστών, αλλά άλλαξε την κατεύθυνση της πληροφορικής γιατί mainframe είχαμε τότε και ξαφνικά βρέθηκε ένα PC το οποίο έκανε περισσότερα πράγματα από το mainframe σε σημείο που τα mainframe δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, δηλαδή για να γράψεις ένα κείμενο με mainframe ήταν ιστορία αμαρτία. Σχεδόν αδύνατο και να το πάρεις τυπωμένο και να βλέπεις και στην οθόνη του υπολογιστή σου αυτό που πρόκειτο να τυπωθεί. Έτσι γι' αυτό ξέρετε τι τραβάτε με το Lattex ας πούμε που είναι προϊόν αυτής της γενιάς υπολογιστών που κάνει πράγματα και θάματα, αλλά δεν είναι αυτό που θα λέγαμε what you see what you get και τώρα σας έδειξα μόλις πριν ο υπολογιστής αυτός το κτοκ έτσι. Η φορητή συσκευή δηλαδή μπορεί να κάνει πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα κάνει αυτός ο υπολογιστής, δηλαδή έχουμε το ανάλογο φαινόμενο με την ιστορία του προσωπικού υπολογιστή που λεγόταν Εμάνκιντος το 1984 και ο οποίος έφερε μια επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπων σε σχέση με τον υπολογιστή. Και έτσι λέγαμε στο προηγούμενο μάθημα οι βασικές αρχές του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού απέκτησαν καινούργια διάσταση και είπαμε την προηγούμενη φορά ότι αυτό δίνει μεγάλη αξία στα κινητά μας. Αναφέραμε και κάποια νούμερα. Προφανώς τα κινητά μας έχουνε μεγάλη αξία γιατί επιτελούμε πάρα πολλά tasks. Για παράδειγμα όταν βγήκε ο πρώτος Μάκιντος οι γραφίστες βρήκαν τη χαρά τους. Δηλαδή ένας ολόκληρος κλάδος που έχει να κάνει με τις γραφιστικά, με τις εκτυπώσεις κτλ. αναπτύχθηκε επειδή βρέθηκε το κατάλλο μηχάνημα. Αρχίστε εσείς να σκέφτεστε τι θα γίνει τώρα που ξαναβγάλαμε ένα ανάλογιους επαναστατικότητας μηχάνημα. Δηλαδή εμείς εστιαζόμαστε στην πλατφόρμα ανάπτυξης και στους περιορισμούς που αυτή εισάγει που σε πρώτη φάση δεν είναι περιορισμοί αλλά είναι επαύξηση των tasks, των καθηκόντων, των δραστηριοτήτων που επιτελώ μέσω του υπολογιστή. Αυτός είναι ο κύκλος που εμφανίζει ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός. Γνωρίζαμε από άλλα σχετικά μαθήματα όπως η επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή. Όμως αυτό που αρχίζει να γίνεται σαφές στην περίπτωσή μας είναι ότι ενδεχομένως αυτός ο σχεδιασμός να είναι κάπως η μητελής. Δηλαδή όλα ωραία, υπάρχει κάποιο παναστατικό στοιχείο στις φορητές συσκευές αλλά μήπως υπάρχουν προβλήματα που αν δεν τα λύσουμε σωστά κάτι δεν θα πάει καλά και θα μείνουμε με ένα μετεωροβήμα. Για σκεφτείτε λίγο, θα αναφερθούν και σε πιο συγκεκριμένα παραδείγματα. Εδώ βλέπουμε μια πρώτη μορφή για το πώς χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές στις μέρες μας. Εδώ βλέπουμε ότι γίνεται η μουσική επένδυση κάποιας ταινίας. Δηλαδή ο παραγωγός εργάζεται στο στούντιό του ή στο σπίτι του ή στο χώρο εργασίας του, βλέπει την ταινία και με όλα αυτά τα μηχανήματα προσπαθεί να συγχρονίσει τον ήχο που έχει παράξει με τα frames του βίντεο στο οποίο επενβεί τη μουσική του. Το πρώτο χαρακτηριστικό που βλέπουμε είναι ότι η νέα εποχή μας θέλει πολλές οθόνες. Άρα εδώ έχουμε ένα οξύμορο, γιατί μείναμε με ένα ερωτηματικό από την προηγούμενη διαφάνεια. Όταν από τη μια μεριά θέλω πολλές οθόνες και μπορώ πολύ εύκολο να πάω σε απίστευτα νούμερα. Δηλαδή πόσες ίντσες είναι η οθόνη που είναι μπροστά σας? 17. Ίσως και πιο λίγο. Υπάρχει κανείς στις μέρες μας που παίρνει η οθόνη κάτω από 22 ίντσες? Και πόσο του κοστίζει να πάρει και μια δεύτερη 22 ίντσες, να έχει δύο 22 ίντσες. Όσο κόστιζε η 17 ίντσες που έχετε μπροστά σας, πριν 7-8 χρόνια που φτιάξαμε αυτό το εργαστήριο, τόσο κοστίζουν οι δύο 22 ίντσες σήμερα. Άρα πηγαίνουμε σε μεγάλες οθόνες. Το πρόβλημα ποιο είναι? Ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω τις μεγάλες οθόνες με μικρές συσκευές. Δηλαδή οι φορητές συσκευές παρουσιάζουν μια αντινομία. Από τη νιά απευθύνονται σε ένα κενό που θέλει μεγάλες οθόνες και από την άλλη αυτές λόγω των στοιχείων φορητότητας που φέρουν και το μεγάλο τους πλεονέκτημα, πρέπει να έχουν πολύ μικρές οθόνες. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο σχεδιασμό της διαπαφής. Εκεί ήθελα να καταλήξω. Άρα θα έχουμε κάποια αλλαγή στο μέταφορο. Εδώ βλέπουμε πάλι έναν καλλιτέχνη, ένας μουσικός, ο οποίος χρησιμοποιεί το home studio του για να παράξει μουσική. Όσοι παίρνετε το μάθημα της μουσικής πληροφορικής, είδατε με το βίντεο που κάναμε το πώς μπορεί κάποιος πολύ εύκολα με τον υπολογιστή του να υποκαταστήσει σχεδόν ένα ολόκληρο studio. Βέβαια είναι πολύ επαγγελματική δουλειά. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε τα πάντα στον βαθμοαρτιότητας ενός dedicated studio. Αλλά το γεγονός ότι μπορούμε πάρα πολλές δραστηριότητες να τις υποκαταστήσουμε σημαίνει ότι η πληροφορική βάζει για καλά το πόδι της και σε αυτόν τον διεπιστημονικό χώρο. Εδώ βλέπουμε ένα studio που πιο πολύ μοιάζει με τα home studio που έχουμε εμείς και πολλοί επαγγελματίες θα αναγνωρίσουν πλέον το χώρο εργασίας τους. Δηλαδή πάρα πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τα όπτικο ακουστικά όπως ο Χρήστος που μας κάνει τώρα τη βιντεοσκόπηση έχουν χώρο εργασίας είτε στο σπίτι τους είτε στο γραφείο τους που είναι αυτός εδώ. Και αυτό δείχνει πού πηγαίνουνε τα πράγματα εφόσον μιλάμε για ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό. Τώρα προχωράμε σε πιο προχωρημένα θέματα. Βλέπουμε εδώ πώς ήταν η αναγνώριση κινήσεων που γινότανε πριν μερικά χρόνια. Η αναγνώριση κινήσεων του υποκειμένου είναι πολύ σημαντική για μια δραστηριότητα που προσπορίζει κέρδη στο χώρο μας και είναι τα games. Δηλαδή ξέρετε ότι η φιλοσοφία της μεγάλης οθόνης των μεγάλων οθονών μεταφέρεται και στα διάφορα internet cafe, στους διάφορους παιχνιδοχώρους ή και στα σπίτια μας και ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του γενικού κοινού έχει να κάνει με τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια κατασκευάζονται από εμάς τους κομπιτεράδες. Αυτό που αυξάνει τη διαδραστηκότητα με το παιχνίδι είναι η δυνατότητα αναγνώρισης των κινήσεων του υποκειμένου. Δηλαδή αλλιώς παίζεις τένις με τον υπολογιστή σου αν αυτός μπορεί να ανοιχνεύσει κάποιες κινήσεις σου και αλλιώς παίζεις τένις αν θα πρέπει όλα να τα κάνεις εσύ. Και ιδίως με το ποντίκι, έτσι, που δείχνει εδώ τα όριά του ως διεπαφή. Εδώ βλέπουμε κάτι πιο προχωρημένο, βλέπουμε όχι μόνο αναγνώριση κινήσεων αλλά και αποτύπωση της θέσης στον χώρο. Δηλαδή έχουμε ένα σύστημα συνδεταγμένον HipsyZ, που αποτυπώνει τι γίνεται στον χώρο. Εδώ βλέπουμε το πώς αποτυπώνεται σε κάποιο interface. Δεν φαίνεται πολύ καθαρά εδώ πέρα αλλά στον υπολογιστή μου εδώ βλέπω, στο βλέπετε άχνα, ότι είναι κάποιοι σένσορες που δείχνουν την αποτύπωση των κινησιών του. Αυτή μπορεί να γίνεται και για χρωματικούς λόγους, για παράδειγμα σε μία μουσικοχορευτική εκδήλωση οπότε δημιουργεί φαινόμενα χρώματες θυσίας, πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα σε σχέση με το χώρο. Και αν θα έλεγε κανείς αυτά είναι πράγματα που μάλλον γίνονται στην επιστημονική φαντασία, καθόλου στην επιστημονική φαντασία. Τώρα σε λίγο καιρό θα έχουμε το διαγωνισμό της Eurovision, όπου τα τελευταία χρόνια προσπαθεί η Eurovision, σε αυτό που είναι η πιο γνωστή σύναξη των εθνών για μη πολεμικούς σκοπούς πλέον, να βγάζει πάρα πολύ έντονα φωτοριθμικά εφέ μαζί με τη μουσική απόδοση και αυτό που ακόμα δεν έχει κατορθώσει να συσχετίσει είναι το εφέ μαζί με τη μουσική. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρχει αντίληψη του πώς κινεί το performer, ο τραγουδοποιός, ο παρουσιαστής, ο χορευτής, ποιος είναι αυτός κάθε φορά στη σκηνή πάνω. Εδώ βλέπουμε το πλέγμα που δημιούργησε από την προηγούμενη εικόνα, δηλαδή ο υπολογιστής θα αντιλαμβάνεται αυτός ο σημείος ως ένα πλέγμα και από αυτά μπορεί να κάνει τους διάφορους μετασχηματισμούς τους οποίους θέλει. Εδώ βλέπουμε ένα άλλο στοιχείο που έχει απασχολήσει την κοινότητα των υπολογιστών και αυτό εδώ πέρα το στοιχείο που μας έχει απασχολήσει είναι το πώς διαδρούμε για την ακρίβεια με τον υπολογιστή. Δηλαδή είπαμε προηγουμένως ότι είναι μια πολύ φυσική κίνηση αυτή που γίνεται στα κινητά, το talk talk, οπότε δημιουργήθηκε το εξής ερώτημα στους χρήστες των σταθερών υπολογιστών. Όταν έχω ένα ακριβό, για παράδειγμα, φορητό υπολογιστή, ένα ακριβό laptop, δεν μπορώ να κάνω την ισοδύναμη κίνηση πάνω στον υπολογιστή. Δηλαδή πώς θα δείξω κάτι. Και έφυγαν διάφορα ερωτήματα, μήπως μπορώ να το κάνω μέσω μιας ειδικής γραφίδας. Έτσι, πώς μπορώ να το κάνω. Οπότε θα βλέπω, ξέρετε πολύ καλά, ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια, όλη η έρευνα που γίνεται από τις εταιρείες που κυριαρχούν στον χώρο, έχει απαντήσει αυτό το ερώτημα. Έχουμε αλλάξει γύρω στα τρία-τέσσερα λειτουργικά συστήματα, από το 2010 και μετά, 2009, που όπως είπαμε είναι το έτος 0, το έτος 1 για την ακρίβεια, στους φορητές συσκευές. Από τότε αρχίζουν και απογειώνονται, μετά το 2010 μάς περίπτωση. Αν μπορούν οι συσκευές, οι κλασίκες, να έχουν κάποιο είδους τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή θέλω να δείξω κάτι, πώς θα το δείξω. Αξιμία λύση είναι με το ποντήκι. Το ποντήκι δεν θα εξαφανιστεί, είναι σαφές αυτό για μας που είμαστε τουλάχιστον κομπιτεράδες, αλλά δεν θα είναι μόνο του. Οπότε σε πρώτη φάση ήρθαν οι ταμπλέτες. Κάποιο είδος δηλαδή επιφάνειες, κάποιοι δίσκοι που ήταν συνδεδεμένοι με τον υπολογιστή. Εσύ αντί να δείχνεις στην οθόνη του υπολογιστή που δεν είχε διαδραστικές ικανότητες, έβηχνες πάνω σε αυτή τη συνδεδεμένη επιφάνεια. Και ιδιαίτερη έρευνα πάνω σε αυτά τα ζητήματα έκανε η εταιρία Apple, με την οποία γινόταν κάποιες περίεργες κινήσεις μπροστά στο trackpad του υπολογιστή, δηλαδή έβλεπες κάποιον χρήστη να κάνει κάτι τέτοιες κινήσεις και λύγες με αυτός τι κάνει τώρα. Αυτό είναι αντίδραση με υπολογιστή. Κι όμως ξέρετε πολύ καλά, ήταν μια απόλυτα αποδεκτή αντίδραση και κολλούσε πολύ καλά με το μέταφο του υπολογιστή. Οπότε η επόμενη ερώτηση όταν εφανίστηκαν οι πρώτες ταμπλέτες, είναι μήπως εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω κατευθείαν την επιφάνεια της ταμπλέτας. Δηλαδή για πρώτη φορά η εικόνα του υπολογιστή αλλάζει, ότι ο υπολογιστής, οθόνη και πλητρολόγιο γίνονται ένα. Να η πρώτη ταμπλέτα που βγήκε, το iPad 1 πριν μερικά χρόνια και πόσα υλεπιδρούσα μαζί του, με αυτό εδώ το εξάρτημα. Από τη μία μεριά μπορούσα να κάνω τις κινήσεις τύπου talk-talk και από την άλλη μπορούσα να γράψω κάτι, δηλαδή να σχεδιάσω έστω στοιχειοδόσα, γραφίδα. Φυσικά η όλη αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος, έχει μόνο αρχή. Αυτή τη στιγμή στους σταθερούς υπολογιστές έχουμε καταλήξει κάπου? Απάντηση όχι. Δεν μας έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στο πώς πρέπει να είναι η διάδραση. Και αυτό είναι ευχάριστο που δεν μας έχει δοθεί η απάντηση, γιατί ενδεχομένως θα μπορούμε να εισάγουμε νέες κινήσεις. Εδώ βλέπετε έχουμε τη χρησιμοποίηση της γραφίδας πάνω σε κάποια επιφάνεια τύπου track-pad, αλλά τελευταία, ιδιαίτερα στις μικρές συχορητές συσκευές, παίζει πάρα πολύ αναγνώριση και των κάποιων κινήσεων του χρήστη. Στις παλιότερες συσκευές, σαν αυτή που έχουν μπροστά μου, αναγνώριζε δακτυλικό αποτύπωμα. Στις καινούργιες, και ιδιαίτερα σ' αυτές εδώ που έχουν μικρή κάμερα που μπορεί να πλησιάσει πολύ εύκολα στο κεφάλι μας, υπάρχουν πιο προχωρημένες αντιδράσεις, όπως αναγνώριση των ματιών, των εκφράσεων και ούτω καθεξής. Όπως είπαμε και στα προηγούμενα μαθήματα, η όλη επανάσταση ξεκίνησε από ένα εντός αγωγικών ατύχημα. Δηλαδή, η συσκευή που έφερε την Μεγάλη Επανάσταση στις Μάζες, ήταν μια συσκευή για να ακούς μουσική. Ήταν το iPod, το οποίο κυκλοφορούσε σε τρεις-τέσσερις εκδόσεις. Δηλαδή, υπήρχε η κλασική έκδοση που δεν είχε κάποια ιδιαίτερη διεπαφή. Ήταν απλά ένα ψηφιακό κασετόφωνο, τίποτα άλλο, κάποια κουμπάκια είχε πάνω του, και το χειριζώσουνα για να ηχογραφείς, για να ακούς μουσική κτλ. Η τροφοδοσία του γινόταν μέσω ενός προγράμματος, που ήταν το γνωστό μας iTunes, μέσω ενός σταθερού υπολογιστή. Σιγά-σιγά αυτό άρχισε να εξελίσσεται, και το 2009 ήταν κάπως έτσι. Δηλαδή, δεν μοιάζε πάρα πολύ με αυτό που σήμερα αποκαλούμε ένα κινητό τηλέφωνο. Τα κινητά τηλέφωνα μας το 2009 δεν ήταν έτσι. Οπότε, όπως είπαμε, σκέφτηκε η παραγωγός εταιρεία, να μεταφέρει αυτή τη συσκευή με την οποίαν άκουγες μουσική, σε μια συσκευή που κάνει και τηλεφωνήματα. Και αυτό αποδείχθηκε πως ήταν η μεγάλη επιτυχία της συσκευής. Δηλαδή, δημιούργησε μια καινούργια κουλτούρα, μια καινούργια νοοτροπία, και από τότε ασχολούμαστε εμείς με όλα αυτά εδώ πέρα τα πράγματα. Φυσικά, τα σχέδιά τους δεν σταματούν εδώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία θέλει να προχωρήσει και στο χώρο παραγωγής τηλεόρασης. Δηλαδή, θέλει να μετατρέψει αυτούς τους υπολογιστές, αυτές τις συσκευές, σε κάποιου είδους τηλεόραση, όπου η τηλεόρασή μας δεν θα αλλάξει τη μορφή που έχει, αλλά θα αποκτήσει τη διαδραστικότητα αυτής εδώ της συσκευής. Αυτής δηλαδή. Περί ορέξεως σου δεις λόγος. Πώς οδηγούμαστε, λοιπόν, στη νέα τάξη. Μας ενδιαφέρει αυτό πάρα πολύ, είτε όσοι στη διατεύθυνση που ασχολείται με την εκπαίδευση, είτε στις άλλες κατευθύνσεις, γιατί η εκπαίδευση είναι ο χώρος που περνάμε όλοι μας. Και τώρα είμαστε σε εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά υπάρχουν τα 12 έτη υποχρωτικής εκπαίδευσης, από τα οποία όλοι περνάμε και είναι πολύ σημαντικό ποιας τεχνολογίες θα επικρατήσουν εκεί και πώς θα μετασχηματίσουν την νέα τάξη στην εκπαίδευση. Εκεί είναι φανερό πως μάλλον η φιλοσοφία το να γεμίσουμε τους εκπαιδευτικούς χώρους με λάπτοπς δεν έχει πολύ περπατήσει. Το γιατί σκεφτείτε το για να το απαντήσουμε σε αργότερο χρόνο. Οπότε θα κάνουμε μια νέα δοκιμή και θα πούμε πως εμείς στη νέα τάξη μπορούμε να μπούμε με φορητές συσκευές. Ήδη οι γιατροί έχουν οδηγηθεί στη νέα ιατρική τάξη με νέες συσκευές και όσο και αυτά νοιάζουν φουτουριστικά και ουτοπικά ήδη ξέρω κάποιες ιατρικές μονάδες που στην Ελλάδα αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν. Δηλαδή όλο και περισσότερο οι γιατροί βλέπουν πως η συσκευή που τους εξυπηρετεί πάρα πολύ δεν τόσο το laptop ή το υπολογιστή, όσο η φορητή συσκευή. Και αυξάνει πάρα πολύ το νόγκο καταγραφής. Βλέπετε λοιπόν ότι εδώ όπως κάνω με αυτήν εδώ πέρα τη συσκευή ο ένας καταγράφει την εχείρηση την ώρα που την κάνουν, κάτι που τον ενδιαφέρει και αυτό μεταφέρεται με Wi-Fi στον σταθερό υπολογιστή, στο laptop ή για οποιαδήποτε μελλοντική αξιοποίηση. Εδώ βλέπουμε και άλλα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς με έντονη χρειά υπολογιστικής υποβοήθησης και έτσι οδηγούμαστε σε νέες διαπαφές. Αυτή τη διαπαφή την επέλεξα γιατί είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί ακόμα, έτσι. Δηλαδή γνωρίζετε κι εσείς, δεν ξέρω τι υπολογιστές έχετε σπίτι σας, κάποια στιγμή επέφτει το θέμα αν από τα Windows αυτά, θα πάμε στα καινούργια Windows τα οποία ως παραδόξως δεν έχουν κάποια τέτοιου είδους λειτουργία. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινό interface ανάμεσα στους φορητές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και ανάμεσα στους σταθερούς υπολογιστές και η πρώτη εικόνα που βλέπεις δεν είναι κάτι καρτέλες, έτσι. Στην ιεραρχία metaphor paradigm θα λέγαμε ότι αυτό είναι πιο πολύ ένα paradigm παρά ένα metaphor. Ακόμα το κυρίαρχο metaphor είναι το desktop metaphor, αλλά σιγά σιγά προσπαθούμε να βρούμε καινούργους τρόπους διάδρασης και δεν είναι τόσο εύκολο πράγμα. Πράγμα βλέπετε όλοι ασχολούνται τρία τέσσερα χρόνια με αυτό το ζήτημα και δεν έχουν καταλήξει κάπου. Το οποίο σημαίνει τι, ότι η βαθμή ελευθερίας, οι διαστάσεις κίνησης που είχαμε σ' αυτές τις συσκευές είναι λιγότερη από τις διαστάσεις και τους βαθμούς ελευθερίας που έχουμε εδώ πέρα. Πώς όταν έχουμε ένα αλφάβητο που έχει μικρούς βαθμούς ελευθερίας οδηγούμαστε σε διπλές, τριπλές ισοδυναμίες που βγάζουν προβλήματα, έτσι. Δηλαδή για παράδειγμα λέμε ότι αυτό το γράμμα προφέρεται στις περισσότερες γλώσσες ως S. Όμως πολλές γλώσσες το προφέρουν ως Z. Αμέσως αυτό μας δημιουργεί προβλήματα. Και αρνείωσε το να κάνει τις λατινικές γλώσσες που χρησιμοποιούν ένα κοινό αλφάβητο, πολλές φορές βάζουν και ειδικά σύμβολα από πάνω, αλλά δημιουργείται έναν κατωσούρα γιατί το ίδιο γράμμα μπορεί να έχει διαφορετική προφορά σε διαφορετικές γλώσσες. Άρα σε αυτή την περίπτωση τι πρόβλημα έχουμε ανεπαρκούς σημειολογίας. Και εδώ αυτό το πρόβλημα έχουμε. Δηλαδή δεν είναι θέμα μόνο αν κάνουν κινήσεις τύπου talk talk. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό ότι οι κινήσεις που εισάγονται σε αυτές τις συσκευές είναι πολύ περισσότερες. Άρα αν εγώ είμαι κοπροσκολημένος σε αυτό το interface, δεν θα μπορώ ποτέ να ανοίξω τα φτερά μου. Όπως αν δεν έχω σωστή γραφηνίας γλώσσας, δεν μπορώ να έχω σωστή προφορά, σωστή ανάπτυξη μουσικότητας και ούτω καθεξής. Έτσι και στον υπολογιστή. Όταν δεν έχω σωστή αποτύπωση των ενεργειών που κάνω, των δυνατοτήτων του και των όποιων σχημάτων φαντάζομαι για νέα τάξεις πραγμάτων, δεν μπορώ να οδηγηθώ σε ένα ξεκάθαρο interface. Σε απλά λόγια τι σημαίνει αυτό. Ούτε το 15 θα ελειθεί το θέμα των λειτουργικών συστημάτων. Καλό 16 και βλέπουμε. Ορίστε. Βεβαίως. Αν δεν ακούστηκες το μικρόφωνο το επαναλαμβάνω, ο συνάδελφός σας ρώτησε ότι η αύξηση των βαθμών ελευθερίας δημιουργεί και νέες δυνατότητες, άρα ζητάει περισσότερο χρόνο για την εκμάθηση αυτού του πράγματος. Και μας θυμίζει σε μέσα ότι ένα από τα βασικά στοιχεία του interface είναι και το learnability, να μπορεί κάποιος να το μάθει. Αν μεταφέρομαι κάθε φορά από ένα interface σε άλλο και χρειάζεται νέος χρόνος προσαρμογής και εκμάθησης, τότε χωρίς να παράγω κάτι συγκεκριμένο εγώ εμβαρύνομαι κάτι. Σκεφτείτε ότι είναι η ίδια μεταφορά όταν μαθαίνω μια ξένη γλώσσα. Πολλές φορές η ξένη γλώσσα δεν έχει διαφορετικό αλφάβητο από τη δική μου, αλλά θα πρέπει εγώ να μάθω σε διαφορετική αντιστοιχία λέξεων από τυπώσεων και νοημάτων, που εκφράζονται μέσα αυτόν, για να μην πάω στα πιο δύσκολα που είναι η μουσικότητα μιας γραφής, η μουσικότητα μιας γλώσσας, η σωστή προφορά, η σωστή εκφορά του λόγου και πολύ περισσότερα. Έτσι, γι' αυτόν τον λόγο θα έχετε ακούσει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε στην επιστήμη των υπολογιστών είναι η θνησιμότητα των γλωσσών μας. Απλώς ο συνάδελφός σας μας είπε ότι πλέον υπάρχουν και οι γλώσσες του interface που θλίσκουν και ξανακενουργιώνονται. Δηλαδή, υπάρχουν γλώσσες που εσείς συναντήσετε στο πρώτο έτος και τώρα δεν υπάρχουν. Ναι, και εγώ με πελαιότερος αποστάδου, θα σας πω πέντε γλώσσες που έχουν εξαφανιστεί από τότε που ήμουν πρωτοετοίς, δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Αυτό είναι ευχάριστο, απόλυτα καταστρεπτικό. Και γι' αυτό βλέπετε, κυκλοφορεί μία φήμα ότι κάποιες εταιρείες θέλουν να δούμε ποια είναι τα μυστικά της ελληνικής γλώσσας και γιατί αυτή η γλώσσα παρουσιάζεται για τρομερά χαρακτηριστικά ευελιξίας και επιβιωσιμότητας. Όλα αυτά τα ζούμε σε πολύ μεγάλη ένταση στον πόλεμο του interface που γίνονται αυτά τα έτη. Τέσσερα-πέντε χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία και δεν θέλει να οδηγεί κάπου. Για την ιστορία να πούμε ότι αυτή η εικόνα είναι από το χρηματιστήριο του Τόκιο. Προφανώς κάναν κάποιο interface με το οποίο μπορούσες να ελέγξεις τις συμμετοχές στις οποίες έπαιζες ώστε πολύ γρήγορα να αντιδράσεις. Δεν μπορείς να εμφανιστείς στο interface του χρηματιστήριου και να έχεις την άνεση να παίρνεις κάποιον με κάποιο Excel και γίνεται σκοτωμός. Έτσι πέντε πολύ γρήγορα να αντιδράσεις. Άρα θέλεις κάποιο interface που συνοπτικά θα παρουσιάζει την κίνηση των ετοχών σου και θα επιτρέπει κάποια swaps, κάποιες ανταλλαγές, κάποιες κινήσεις με αυτά και ούτω καθεξής. Αυτή η διαπαθή δεν έχει έρθει ακόμα. Μιλάγαμε για talk-talk, αλλά φανταστείτε τι θα γίνει άμα αρχίζουμε να αλληπιδρούμε ολογράμματα. Έχει έρθει βέβαια σε πολύ προχωρημένες διαπαθές όπως είναι των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας έμμεσα. Δηλαδή έχουμε κάποια ιδέα της αναπαράστασης μέσα στον αέρα αυτόν που βλέπει. Δεν αέρας βέβαια εκεί πέρα, είναι κάποιο πάνελ και μέσα στο πάνελ αποτυπώνεται για παράδειγμα η ένδειξη του ραντάρ και ούτω καθεξής. Φυσικά αυτό σημαίνει τρελές ανακατατάξεις. Δηλαδή οδηγούμαστε σε νέες μαθησιακές κοινότητες, η τάξη αλλάζει. Εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή ένα παράδειγμα τάξης που αλλάζει. Δηλαδή εισάγουμε την έννοια της βιντεοσκόπησης που αν γίνεται χωρίς μεγάλο κόπο βοηθάει πολύ την εκπαιδευτική διαδικασία. Και θα μου λέγατε εσείς όλοι ότι ξέρεις από τότε που πήραμε αυτές τις συσκευές το πιο εύκολο πράγμα είναι να παράξουμε βίντεο. Αν σας πω όμως τι τράβαγα το 1978 μαθητής για να πάρω 5 λεπτά βίντεο δεν θα πιστέψετε. Γιατί τράβαγαμε πριν 10 χρόνια για να παράξουμε 5 λεπτά βίντεο. Όσοι ασχολούνται με το χώρο των οπτικοακουστικών ξέρουν ότι η ψηφιακή τεχνολογία βιντεοσκόπησης προσφέρει πολλές δυνατότητες αυτή τη στιγμή. Και όλα αυτά μετασχηματίζουν το σχολείο. Βέβαια δεν θέλουμε το σχολείο να γεμίσει με gadgets που δείχνουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Αλλά θέλουμε να γεμίσει με στοιχεία που διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Και ενδεχομένως αυτή εδώ η διαδικασία να μπορέσει να ξανακενουριώσει παραδοσιακές τάξεις που εφανίζουν σημεία έντονης παρακμής. Δηλαδή δεν θα τραβάγανε το ενδιαφέρον των μαθητών ή φοιτητών τους αν δεν είχαν υποστεί κάποιου είδους ανακέννηση ψηφιακού τύπου. Θα θυμάστε από προηγούμενα μαθήματα είχαμε πει ότι το περιεχόμενο της διάδρασης με φορητές συσκευές οδηγεί σε μαθησιακές κοινότητες καινούριου τύπου. Για αυτόν τον λόγο και εμείς είμαστε πολύ εξαρτημένοι για παράδειγμα από το Moodle. Την όποια πλατφόρμα έχουμε με την οποία παραθέτουμε τα μαθήματά μας. Θα θυμάστε όσοι πήρατε το μάθημα της ευέλικτης μάθησης το προηγούμενο εξάμινο, ότι το ζητούμενο δεν είναι να βάλουμε πραγματάκια-θαματάκια ή να κάνουμε ηλεκτρονικά τέστ-περσέ, δηλαδή ηλεκτρονικά τέστ για τον εαυτό τους, αλλά να προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα περιεχόμενο στην παιδεία μας που κλονίζεται λόγω της κακής συγκυρίας στη χρηματοδότηση, αυξάνοντας τον βαθμό εμπλοκής. Δηλαδή ουσιαστικά όλα αυτά τα πράγματα εδώ πέρα προσπαθούν να αναζωγονήσουν ένα πανεπιστήμιο που υφίσταται έντονες διαρροές. Θέλουμε δηλαδή όλο και περισσότεροι φοιτητές να εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, να έχουν πρόσβαση στο υλικό, έτσι για παράδειγμα αν το υλικό προσφέρεται από ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, σαφέστατα υπάρχει καλύτερη εμπλοκή. Θα θυμάστε εσείς, κάποια από σας τουλάχιστον, πώς ήταν για παράδειγμα η διανομή βιβλίων πριν βγει το σύστημα έδοξος και πώς ένα τέτοιο σύστημα διευκολύνει πάρα πολύ το να παίρνετε το σύγγραμμά σας στον κατάλληλο χρόνο. Και μπορούν να γίνουν κι άλλα πολλά πράγματα. Ένα από τα στοιχεία που αυξάνουν το βαθμό εμπλοκής, έχουμε πει, για να μην ξαναναβαρύνουμε, όπως είπαμε, σε άλλο μάθημα, είναι τα ηλεκτρονικά τεστ. Δηλαδή, αν μπορούμε να γενικεύσουμε την έννοια των ηλεκτρονικών τεστ, τότε μπορούμε να αυξήσουμε κατά κόριθμα το βαθμό εμπλοκής. Όμως, όταν πρόκειται να κάνω ηλεκτρονικό τεστ, θέλω εργαστήρια, θέλω υπολογιστές. Είναι εύκολο τώρα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να αυξήσω τα εργαστήρια μου και τους υπολογιστές μου. Μάλλον όχι. Όμως, μπορώ να με ρημνήσω ότι τα ηλεκτρονικά τεστ να γιούνται σε τέτοιες συσκεδές. Οπότε, αν διαδοθεί η χρήση αυτών των συσκευών, θα μπορώ να κάνω και ένα ηλεκτρονικό τεστ στο Αφιθέατρο. Και να αυξήσω κατά κόριθμα το βαθμό εμπλοκής, χωρίς να αυξήσω τις δαπάνες για την εκπαίδευση, που είναι το ζητούμενο αυτή τη δύσκολη στιγμή. Και κλείνω αυτήν την σειρά των ομιλειών, που ξεκίνησαν από προηγούμενη εβδομάδα. Ουσιαστικά, είναι οι δεύτεροι επί το αντικειμένο ομιλία μας. Με κάποια στατιστικά στοιχεία, αυτά τα gadgets, αυτές οι φορητές συσκευές, τι επίδραση έχουν επιστημολογικά, δηλαδή στις διάφορες επιστήμες τι προσφέρουν. Να κάποια στοιχεία εδώ πέρα. Πριν σας πω τι θα μπορούσε να είναι αυτό το νούμερο, δηλαδή τι μετράμε σε αυτόν εδώ τον άξονα. Δείτε ότι, για παράδειγμα, κάποιοι κλάδοι είναι πιο παραδοσιακοί και έχουν μικρότερες επιδόσεις, αλλά κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί, δηλαδή παρουσιάζουν αλματόδι άνοδο και δραστηριότητα. Τι θα μπορούσε να είναι που χαρακτηρίζει αλματόδι άνοδο και δραστηριότητα σε αυτές τις επιστήμες. Παρακαλώ. Ναι, είναι νέα πολύ καλά είπες, είναι νέα δεδομένα που εισάγονται, τα νέα δεδομένα σε τι μετριώνται. Ναι, εδώ σε αυτόν τον πίνεκα, πολύ κοντά έπισης, μετριούνται περιοδικά συνέδρια και βιβλία τα οποία βγαίνουν σε έναν χώρο. Και παρατηρούμε ότι αυτή τη στιγμή οι δύο κλάδοι που κινούν την επιστημονική οικονομία, το χώρο το δικό μας, οικονομούν δηλαδή την έρευνα, την εκπαίδευση και την διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι ο πρώτος που αφορά στην τεχνολογία γενικά και ιδιαίτερα στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ ο δεύτερος αφορά τις οικονομικές επιστήμες. Μια που βιώνουμε ένα έντονο πρόβλημα οικονομικής, κουλουθούν οι κοινωνικές επιστήμες. Αυτές οι επιστήμες που έχουνε μείνει πίσω, δεν έχουνε μείνει πίσω γιατί έχουνε μικρότερο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, από οικονομικής πλευράς, οι πιο βαριά επιστήμη είναι οι ιατρικοί. Εδώ γίνονται οι μεγαλύτερες δαπάνες, ειδικά σε χώρες που έχουνε μάλλον γυρασμένο πληθυσμό, όπως οι δικοί μας. Το γεγονός ότι βρίστε πίσω στην κατάταξη, σημαίνει ότι ακόμα αυτή η επιστήμη δουλεύει πολύ παραδοσιακά και είναι λογικό και δεν έχει μεταφερθεί για παράδειγμα στο σύννεφο, στο cloud, όπως έχουνε μεταφερθεί οι δικές μας επιστήμες. Κλείνοντας λοιπόν τον πρώτο θεματικό κύκλο που καλύψαμε μόλις τώρα, έχουμε να λέμε ότι έρχεται μια επανάσταση καινούργια, τη ζούμε, τη βλέπουμε μπροστά μας. Η επανάσταση αυτή δημιουργεί νέες σχέσεις στην επικοινωνία ανθρώπων υπολογιστής, τον τρόπο που επικοινωνούν τις συσκευές και για πρώτη φορά οι συσκευές αυτές δεν είναι απλώς διαδραστικές όπως ήταν ο Macintosh του 1984, που αυτός εισήγαγε τον desktop metaphor, αλλά οι συσκευές αυτές είναι multi-modal, πολυμεσικές συσκευές, είναι πολυτροπικές πολυμεσικές συσκευές. Και αυτό καλούμαστε όλοι εμείς να εξηγήσουμε στην υπόλοιπη κοινότητα, αυτό δείχνει αυτή η διαφάνεια, δηλαδή όσο η δική μας επιστήμη σε συνδυασμό με τα οικονομικά μεγέθη, που είναι πολύ βασικά για την κίνηση της τεχνολογίας και της επιστημοσύνης και της επιστημολογίας, όσο αυτή η επιστήμη διαχαίεται στις υπόλοιπες επιστήμες, τόσο αυξάνει την ικανότητά τους να επικοινωνούν σε μεγαλύτερο βαθμό με όλη την κοινότητα των ανθρώπων. Αρχίζουμε την δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία θα τελειώσει και σήμερα, δηλαδή είναι μια αυτοτελής ομιλία αυτή που παρακολουθείτε τώρα, και ουσιαστικά μας εισάγει στον κόσμο τον tablet. Και όταν την κάναμε αυτή εδώ πέρα με τους ηφητητές σας, είχαμε και την εξής απορία, πώς μεταφράζουμε τη λέξη tablet στα ελληνικά. Το έχετε σκεφτεί κανένας, δηλαδή το tablet πώς λέγεται στα ελληνικά. Με το ασανσέρι λέγεται ανελκυστήρας. Και είναι καλύτερη για το πρωτότυπο που λέει ο λόγος η μεταφράση του, η αναγωγή του. Το tablet πώς λέγεται στα ελληνικά. Έχουμε πρόβλημα εδώ. Πρέπει να το βρούμε όμως κάποια στιγμή. Και τέλος πάντως επειδή οι γιατροί χρησιμοποιούν την έκφραση δυσκείο, αλλά εννοούν δυσκείο από αυτά που... ας το πάει στο στόμα σου έτσι, εμείς το μεταφράζουμε δυσκείο, όχι για να πούμε ότι έχουμε την αποκλειστικότητα της μετάφρασης, αλλά για να σας προκαλέσουμε μπας και βρούμε κάποια καλύτερη μετάφραση καθοδών. Όσο δεν βρίσκουμε από συνεχίσματα αποκαλούμε tablet. Εδώ βλέπετε και μερικά πράγματα που σας έλεγα προηγουμένως, δηλαδή εκείνο το interface για το πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο του Τόκιο, που ένας χρηματιστής παρακολουθούσε την πρόοδο και την μεταβολή των μετοχών του. Βλέπετε ότι ουσιαστικά έχει γίνει στοιχείο του interface των Windows έκδοση 8 και πάνω. Και δεν ξέρουμε που αλλού θα οδηγήσει. Τώρα ένας υπολογιστής tablet είναι φορητός υπολογιστής ή μπορεί να είναι προσωπικός ψηφιακός βοηθός. Είναι και ένας ρόλος που παίζει, δηλαδή είναι ένας personal assistant. Άρα η πρώτη διαφοροποίηση που εμείς καλούμαστε να απαντήσουμε, γιατί εμείς είμαστε υποτιθεπιστοίμονες του χώρου της πληροφορικής, είναι ποια είναι η διαφορά της tablet από την κινητή συσκευή που είναι και τηλέφωνο. Εδώ υπάρχει κάποια, ας πούμε, περίεργη κατάσταση. Κι αυτό θα μπορούσε κάλιστα να γίνει τηλέφωνο, αλλά δεν θα έλεγα ότι αυτήν τη στιγμή είναι αποδεκτό για πολλούς λόγους από την κοινότητα και αν με δείτε στο διάδρομο σας τηλεφωνάω έτσι. Δεν ξέρω, είναι μόνο αισθητικό ζήτημα ή τι άλλο παίζει, θα το βρούμε αυτό καθοδόν. Για κάποιο λόγο δεν τα χρησιμοποιούμε αυτά ως κινητά. Έτσι, θα δούμε τι παίζει. Εμπας περιτώσει έχει ενσωματωμένη οθόνη αυτής και το βασικότερο είναι την λειτουργία εγγίζοντας την οθόνη, αντί να χρησιμοποιεί ένα πληκτρολόγιο. Οπότε λέω τη δεύτερη μαγική λέξη. Αυτή η συσκευή κάνει θαύματα όπως την μπαινέψαμε στην προηγούμενη ομιλία, αλλά έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μήπως μπορείτε να μου το πείτε ποιο είναι το σοβαρό πρόβλημα. Το ποιο πρόβλημα φαίνεται ότι ταλανίζει την επιστήμη των υπολογιστών τουλάχιστον 130 χρόνια. Παρακαλώ. Η ταμπλέτα. Εντάξει, πάμε στο... Ναι, το έμφανα. Ναι, προφανώς ο συνάδελφός σας μας λέει ότι εκεί που είχαμε καλομάθη σε κινητά, που ήταν για τηλεφωνήματα μόνο, και έναν personal assistant περιορισμένου ρόλου, που η μπαταρία τους διαρκούσε 7-8 μέρες, τώρα ξαφνικά πήγαμε σε συσκευές που η μπαταρία τους διαρκεί 7-8 ώρες, έτσι. Εντάξει. Το καινούριο που πήρα το κινητό, σας βεβαιώνω ότι με μέτρια χρήση είναι στις 40 ώρες. Οπότε, αλλά... Κι είναι ακόμα καινούριο, δεν έχει διαδιφθαρεί η μπαταρία του. Δεν έχει φανείσει φαινόμενα ηστέρησης. Αλλά υπάρχει κάποιο πρόβλημα που, να το λύνουν ικανοποιητικά οι ταμπλέτες, που το έχουνε λύσει σε μεγάλο βαθμό τα laptops, τα κινητά δεν το έχουνε λύσει. Η μπαταρία είναι σε εξέλιξη, δηλαδή μάλλον πάει καλά. Έτσι, εγώ το καιρό που είχα κινητό, το καιρό που γεννιώσασταν, έπαιξε το πρώτο μου κινητό. Και θυμάμαι το φόρτιζα κάθε βράδυ. Άρα για εμένα είναι μια επαναληπτική διαδικασία, την ξαναζώ. Το κινητό μου θέλει σχεδόν κάθε βράδυ φόρτιση. Προσπαθούμε σε αυτή την ανέληξη που κάνουμε, να φανηστούν κινητά με λειτουργικό σύστημα, που να φορτίζονται τουλάχιστον κάθε 4-5 μέρες. Τότε θα λέμε ότι, όπως λέω, συνάδελφος τυλήθηκε το θέμα της ενέργειας. Της ενεργειακής υποστήριξης και μπαταρίας. Αλλά το πρόβλημα που έχουνε οι μικρές συσκευές αυτού του τύπου ποιο είναι... Δηλαδή, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι σοβαρό. Παρακαλώ. Το πληκτρολόγιο, ναι. Δεν μπορώ πληκτρολόγιο. Είναι τόσο μικρά γραμματάκια που έχει, κι αν και κανείς μπασκετμπολίστας με τίποτα, έτσι. Δηλαδή, θα έλεγα μάλλον είναι φτιαχμένα για τα λεπτεπόληπτα χεράκια δεσπινίδων αυτά τα κινητά, παρά για κάτι άλλο. Ορίστε. Γιατί το πληκτρολόγιο, όπως σας είχα πει στο πρώτο έτος που έχουν οι υπολογιστές μας, εφευρέθηκε το 1886. Και αν το προσέξει το πληκτρολόγιο, που είναι το γνωστό QWERTY πληκτρολόγιο, έχει τα πλήκτρα σε λάθος θέση. Το έχετε παρατηρήσει αυτό. Δηλαδή, τα συχνά χρησιμοποιούμενα πλήκτρα είναι στις πιο επίθανες θέσεις. Μήπως θυμάστε γιατί το είχαν κάνει αυτό το 1886. Παρακαλώ. Πίσω, πίσω, ναι. Γιώργος. Λέγει Γιώργο. Πιο αργά θέλαν να γράφουν, όσο και φαίνεται αστείο. Πιο αργά θέλαν, ναι. Έτσι ακριβώς. Δηλαδή, χρησιμοποιείς ένα μαθηματικό αλγόριθμο, όπως είπε ο συναδελφός σας, ώστε το πλητρολόγιο να γράφει όσο πιο αργά γίνεται. Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό. Τώρα το θέμα είναι πώς μπορώ να γράφω όσο πιο γρήγορα γίνεται ή όπως είπατε να γράφω. Μην είναι πολύ μικρά τα πλήκτρα και δεν μπορώ να τα πατήσω και κάνω λάθη. Αλλά το 1886, να μην επαναλαμβάνουμε την ιστορία, ψάξτε την κυκλοφορία στο ίντερνετ και μάλιστα επιστρατεύτηκε και ένας μαθηματικός για να ελύσει το θέμα. Και γι' αυτό τα πλήκτρα έχουν πάει στις πιο επίθανες θέσεις. Δηλαδή, άμα δείτε το α που έχει πάει, ουσιαστικά το α δεν το πατάς με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δάχτυλά σου, αλλά το πατάς με αυτό. Αυτό δεν είναι παράλογο, έτσι, δείτε λίγο που είναι. Δηλαδή ένας που γράφει τυφλό σύστημα όπως μην είναι κηλογράφος δεν βλέπει τα πλήκτρα όπως εμείς, γράφει έτσι. Έτσι γράφει. Άρα το α το πατάει με αυτό το δαχτυλάκι, αυτό είναι παράλογο πράγμα, έτσι, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο γράμμα. Όχι μόνο στα λατινικά αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Στα μπλέτες, λοιπόν, το πληκτρολόγιο είναι κανοπητικό, στα λάπτοψι είναι πολύ καλό, έτσι. Θα δούμε σε παρακάτω διαφάνεια, όπως είπε ο συνάδελφός σας, ότι όμως τα λάπτοψι έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής υποστήριξης. Δηλαδή το καλύτερο που πέτυχα με λάπτοπ και μάλιστα με παλιά Windows, που ξοδεύα λιγότερη ενέργεια, και αυτό πριν 12 χρόνια, ήταν να λειτουργήσω με υποστήριξη μπαταρίας 3,5 ώρες. Σε αυτό το σούπερ λάπτοπ που βλέπετε, η μπαταρία, η καινούργια που περιμένω τώρα να βάλω, δεν εκτιμώ ότι θα βγαίνει εκεί περισσότερο από μία ώρα και δέκα λεπτά. Άρα δεν είναι και τόσο φόρητο, δηλαδή είναι σούπερ λάπτοπ, αλλά δεν είναι και πολύ φόρητο. Ορίστε. Νομίζω ότι το Simba έχει βγάλει μια σειρά από λάπτοπ, το οποίο έλεγα να το κρατούσε γύρω στο οχτάωρο μπαταρία. Ναι, πώς όμως μια εταιρεία λέει ότι κρατάει οχτάωρο το λάπτοπ μου. Τι κάνει, παίρνει, ας πούμε, 50 φοιτητές, 100 φοιτητές, τους δίνει ένα το Simba λάπτοπ και τους λέει μετά ξέρω εγώ από ένα μήνα ελάτε να τα ανοίξουμε να δούμε πόσο μπορούν να δουλέψουνε. Όταν λένε οι εταιρείες ότι κάτι κρατάει τα 4,5 ώρες, να υπολογίζετε στην πράξη εσείς 3, 3,5. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συστήματα προσωμίωσης, όπως κάνουν stress test οι τράπεζες, κάνουν και αυτές stress test για να δουν η μπαταρία τους πώς αντέχει. Όταν λέμε ότι έναν τρατζίστορ έχει μέσο χρόνο ζωή σε 60 έτη, ας πούμε, το τρατζίστορο ανακαλύφθηκε, ξέρω εγώ, το 60, ας πούμε, σε μαζική παραγωγή, ακόμα δεν παρήμειθαν 60 έτη για να ξέρουμε ότι διαρκεί τόσο, το κάνεις με κάποιου είδους προσωμίωση. Αλλά η προσωμίωση δεν λαβάνει υπόψη τι προγράμματα χρησιμοποιούν εκάστρωτε χρήστες. Και τα προγράμματα αν αυτά επιβαρύνουν τη χρήση της μπαταρίας, άμα σε ανοίξεις τώρα 5 browser, ξέρω εγώ, Matlab, προγράμματα Word, ξέρω εγώ, και κυρίως άμα ανοίξεις κάνα Photoshop, έτσι η μπαταρία σου αφιβάλλω αν θα πάει 2,5 ώρες. Και δεν φταίει σε αυτό η εταιρεία, η εταιρεία σου λέει δεν το πάω για βαριά χρήση, για μέση χρήση. Ορίστε. Με τη νέα νεκρολογία στενών δίσκομπυ ο StoryState Drive, πάλι με άφησε πολύ η καταγραφή. Ναι, παίρνει να δεις και τη δική διαφάνεια και μετά ρωτάς, γιατί με έπιασε σε κάτι που θα πω σε λίγο. Άρα θέλω να κοντολογείς να σας πω ότι οι διαπαθές αυτές, αλλού παρουσιάζουν εσύ, αλλού παρουσιάζουν πλυν, και όλα αυτά που θα επηρεάσουν εμάς, απάντηση, θα μας επηρεάσουν στο μεταφόρο. Δηλαδή, εμείς καλούμαστε ως προγραμματιστές να υλοποιήσουμε καινούργια μεταφορ. Αυτή τη στιγμή το μεταφορ, λόγω αδράνειας που κυριαρχεί, είναι το desktop μεταφορ, αυτό που ξέρουμε όλοι, αλλά είναι προφανές όταν αρχίζουν νέες κινήσεις όπως θα δούμε και τα λοιπά, να εισάγουμε καινούργια μεταφορ που ακόμα δεν τα έχουμε προσδιορίσει. Άρα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδο μεταφορ, ακόμα κρατάμε το παλιό μεταφορ με επαυξήσεις και τροποποιήσεις και ψάχνουμε να βρούμε καινούργια paradigms. Αυτή είναι η έρευνα που γίνεται στον χώρο. Έτσι, δεν είναι αστεία πράγματα, πάντε πείτε το αυτό στις μεγάλες εταιρίες που ψάχνονται να βρούνε ποιο λειτουργικό σύστημα θα επικρατήσει, τι πρέπει να έχει, πώς πρέπει να το χειριζόμαστε να τη δρούμε και τα λοιπά, για να δείτε πόσο σοβαρό ζήτημα είναι. Πάμε στην παρακάτω διαφάνεια. Να λοιπόν να πούμε την ιστορία του ζητήματος. Το 2005, αυτό το είδα στην πράξη, έτσι, το είχε ένας συναδερφός μου, γνωστός είναι να μην πω το όνομά του, έκανε το ρεκτορικό του το πέτρο, διδάστηκε σε κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εδώ στη Σαλονίκη, και μου εμφανίστηκε μια μέρα με τέτοιο κινητό, με τέτοιο, συγγνώμη δεν είχαμε κινητά πολλογιστές τότε, με τέτοιο λάπτοπ. Δεν είναι η φωτογραφία αυτή κακή, ακριβώς αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Κι εγώ είχα λάπτοπ, ούτε ποτέ φαντάστηκα ότι θα χρειαζόμουν κάποια τέτοια λύση. Αυτό που με εντυπωσίας είναι που περιέστρεψε την οθόνη εντελώς και την έκανε κάτι σαν ταμπλέτα, δηλαδή η οθόνη περιστρεφόταν εντελώς και καθόταν πάνω στο πλητρολόγιο, οπότε το έπιανε στα χέρια του και άρχισε να γράφει πάνω σε αυτό. Δεν θυμάμαι να χρησιμοποιήσει γραφίδα, νομίζω γραφίδα χρησιμοποίησε, γιατί τότε οι οθόνες, προσέξτε, δεν ήτανε το ίδιο διαδραστικές με αυτές που έχουμε τώρα. Αυτή η κινή δεν γίνονταν τόσο εύκολα τότε, οπότε ήθελες κάποιου είδους γραφίδα. Μπορώ και να πω και ποιος είναι αυτός ο συνάδελφος. Είναι φυσικός και ασχολείται με υπολογιστές. Είναι ο πατήρ Γρηγόριος Σταμκόπουλος που τώρα είναι ο πρόεδρος σε έναν τέρας εκκλησιαστικής ακαδημίας. Τον καιρό εκείνο, ενώ εγώ ήθελα να κρατάω τον υπολογιστή μου σε αυτή τη μορφή που βλέπετε, προμηθεύτηκα αυτή τη συσκευή. Και την κίνηση την εντυπωσιακή την έκανε η Microsoft. Και το βλέπετε Windows XP, το οποίο τα έβγαλε σε μια φορητή συσκευή που ήταν σε μέγεθος περίπου τόσοι. Το πλητρολόγιο της εφανιζόταν και εδώ, αλλά η οθόνη ήταν μικρή. Ήταν περίπου 3,5 ίντσες και πιο μικρή. Μπορεί και 3. Και είχε και ένα hardware πλητρολόγιο εδώ πέρα κάτω. Δεν ήταν μαθημένος ο κόσμος για να δουλεύει με τέτοια πλητρολόγια. Όλα τα προβλήματα που αναφέρατε υπήρχαν. Δηλαδή για να πλητρολογίσεις πήγαινες κάπως έτσι, αλλά έκανα κάποιο τέστ, δηλαδή με τα νόκεα της εποχής, ένας συνεργάτης μου, δηλαδή άνθρωπος της τεχνολογίας, δηλαδή του διεκτορικό του, μου έστειλε SMS. Και υπολόγιξα πόσο χρόνο έκανε για να το γράψει. Γιατί το μία τηλέφωνο προηγουμένος του είπε να μου στείλει αυτή την πληροφορία. Οπότε μετά από πέντε λεπτά μου ήρθε το SMS του. Για να γράψει SMS με εκείνον τον νόκεα της εποχής, φανταστείτε, χρειάστηκε για να γράψει 120 χαρακτήρες περίπου πέντε λεπτά. Οπότε εγώ βγάζω τη δική μου συσκευή, αρπάζω τη γραφίδα και αφανίζω εικονικό πλητρολόγιο εδώ και το απαντάω σε ένα λεπτό. Και λίγο τα χασέ. Το κατάλαβα τον τρόπο που μου απάντησε με δεύτερο SMS. Πώς έγραψες τόσα πολλά σε ένα λεπτό. Η απάντηση είναι ότι εγώ ήδη είχα μεταφερθεί σε αυτήν την τεχνολογία. Ενώ αυτός ήταν σε αυτήν την τεχνολογία, με τα κουμπιάκια. Θυμάστε, ας πούμε, πόση δυσκολία έχει με τα 10 πλήκτρα που είχαν τα παλιά κινητά να γράψεις γράμματα. Γιατί σε κάθε πλήκτρο αντιστοιχούσαν 4-5, διαφορετικά, γράμματα, άρα καθυστερούσες. Δείτε το παλιό σας κινητό για να θυμίσουμε την ιστορία. Παρακαλώ. Η συνάδελφός σας μας λέει ότι στα παλιά κινητά μπορεί να υπήρχε η δυσκολία των πλήκτρων αυτού του τύπου. Αλλά κάποτε τα μάθαινες και στο Kutsal, Strava, Griclis, Frango-Levantini και απαντούσες. Μετά ήρθαν αυτές οι συσκευές, οπότε καλομάθαμε εκεί που μάθαμε. Αλλά προσέξτε, για να δείξουμε την έννοια του paradigm, ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι απαιτήσεις μας. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι αν ο χρόνος είναι λιγότερος ή περισσότερος, σαφώς είναι λιγότερος, απλώς είναι ότι πλέον έχουμε βάλει ένα καινούργιο paradigm. Δηλαδή εμείς θέλουμε στην επικοινωνία μας πλέον να έχουμε πληκτρολόγιο, το οποίο δεν το απαιτούσαμε πριν 10 χρόνια. Πριν 10 χρόνια δεν υπήρχε η απέτηση πληκτρολογίου χρησιμοποιώντας ένα κλασικό κινητό, ενώ τώρα υπάρχει. Και έτσι με την πολύ ωραία σου ερώτηση μας ξεκαθαρίσεις τι διαφορά έχει το metaphor με το paradigm. Το paradigm δηλαδή αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη έκφανση του metaphor, δηλαδή το πώς θέλω εγώ ένα sms. Και εδώ πέρα έχεις δίκιο και λες μπορεί ενδεχομένως να προκύψει μια νέα πατέντα, δηλαδή έχουν αρχίσει να βγαίνουν νέο είδους πληκτρολόγια. Αλλά ξεφύγαμε λίγο από τον τίτλο της ομιλίας μας που είναι τα μπλέτες, τα δισκοία και όχι τα κινητά τηλέφωνα, έτσι. Προχωράμε ένα βήμα παρακάτω, αυτή η συσκευή ήταν πάρα πολύ ωραία, τη χρησιμοποίησα και τα λοιπάκια, μέχρι και η καμερίτσα. Αλλά δεν περπάτησε, δηλαδή βλέπετε κι εσείς ότι πολλές φορές, δηλαδή η Microsoft είχε ένα πολύ καλοειτουργικό σύστημα, τα Windows XP, το εφάρμοσε σε αυτή τη φορητή συσκευή, το iPad όπως το έλεγε, που την έβγαζε η Hewlett Packard, και όμως ο κόσμος δεν έγινε επανάσταση με αυτή τη συσκευή. Δεν καρπόθηκε η Microsoft το νέο γενναίο κόσμο των δισεκατολυρίων αυτών συσκευών και χρηστών. Για την ιστορία να πω ότι το κόστος αυτής της συσκευής ήταν περίπου 550 ευρώ. Οπότε πάμε να δούμε τι χαρακτηριστικά έχουν οι διαπαθές των καινούργιων συσκευών. Το πρώτο το οποίο έχουν είναι το επιταχυνσιόμετρο, δηλαδή μετράει τις επιταχύνσεις. Πώς το κάνει αυτό, υπάρχει κατά ηλεκτρονικό σένσωρας εδώ πέρα. Μεταξύ της επιταχύνης μετράγαμε κάποια είδους ελατήρια, τα οποία μετρούσανε κάτι σαν βάρη που κινούνται. Τώρα εδώ πέρα ανοιχνεύει το επιταχυνσιόμετρο τη θέση στον χώρο και πόσο γρήγορα κινεί σε σχέση με αυτήν. Οπότε ας πούμε μπορεί κάποιος από εμάς να παίζει κάποιο game κάνοντας αυτές τις κινήσεις. Δηλαδή τώρα αν δεν έπαιρνε κανείς βίντεο την ώρα που το έπαιζε θα γελούσα μετά. Μα εγώ κάνω αυτές τις κινήσεις, έτσι. Εκμεταλλεύουμε το επιταχυνσιόμετρο. Πάρα πολύ καλό στα games που έχουν, για παράδειγμα, οδήγηση και τέτοιου είδους πράγματα. Ναι, τώρα αν κάποιος έλεγε, αν κάνει κανείς τέτοιες κινήσεις, πρέπει να ονομάσεις αυτή την κινήση. Έτσι, για παράδειγμα, όταν κινώ τον υπολογιστή μου λέω κάνω κλικ. Όταν κάνω αυτή την κινήση, τι θα πω... Παρακαλώ... Ναι, όταν το γέρνιση είναι τίρταλν, το τίρταλν δεν βγαίνει επιτάχυνση, θα πει βγαίνει η θέση, είναι άλλη κινήση. Αυτή η κινήση που κάνουμε, ας πούμε... Δεν έχω βρει άκρη, το πλησιαίστερο που έχω βρει και παγκοσμίως είναι το κοσκινίζω που λέγανε οι παλιές γεγιάδες κοσκινίζω. Κι εκεί πήγαινες με επιταχυνόμενη κινήση, ανάλογα με το πόσο σπόρους είχες για να κοσκινήσεις. Σκεφτείτε το αυτό, πώς θα μπορεί να ονομαστεί αυτή η κινήση. Το Tilt έχει δίκιο συναδελφός, είναι πολύ κοντινό, δεν είναι ακριβώς αυτό. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η αποθήκευση που έχουν αυτά τα κινητά. Κοιτάξτε εδώ, πριν 10 χρόνια, σκληρός δίσκος, όντως σκληρός. 120 γίγα. Δεν 120 γίγα, 32 είναι, αλλά έμαθα ότι βγήκε πρόσφατα 120 γίγα, 128. Και δεν είναι μόνο ότι έχει μειωθεί πολύ το μέγεθος, το είπατε προηγουμένως. Τι τεχνολογία είναι αυτή η καινούργη δίσκη? Σκληρός δεν είναι αυτό, αλλά όλοι θα γίνουν έτσι. Χωρίς ηλεκτρομηχανικά μέρη που κινούνται, άρα στην τον χρόνο βγάζουν κόπους ή βλάβες κλπ. Και το σημαντικότερο, πολύ μεγάλες ταχύτητες. Δηλαδή για πρώτη φορά, σημειώστε το αυτό, η μνήμη του υπολογιστή είναι πολύ σημαντικό, δεν ξέρω αν το έχετε σκεφτεί. Για πρώτη φορά η μνήμη σταθερή του υπολογιστή, χιράν, σκληρή δίσκη δηλαδή του υπολογιστή, δεν είναι... Αυτή εδώ είναι αργά περιφερειακά. Μην τώρα μπλέξουμε να τα εξηγούμε, τα ξέρετε εσείς, τα έχετε κάνει. Αυτές εδώ οι μνήμες που έδειξα προηγουμένως, οι μικρούλες, δεν είναι αργά περιφερειακά. Και αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα στην αρχιδεκτονική των υπολογιστών. Το δούμε παρακάτω, θα μιλήσουμε τι σημαίνει αυτό εδώ. Να λοιπόν οι άλλοι σένσωρες που υπάρχουν. Υπάρχει το επιταχυνσόμετρο εδώ πέρα, ξελερόμετρο. Υπάρχει ο G-σένσωρας, μετράει ακόμα και το G το οποίο κάνεις, οπότε το tilt δεν είναι σαφές σε ποιο από τα δύο αναφέρεται. Δηλαδή υπάρχει κίνηση tilt, που όπως λέει και η λέξη υπονοεί κάποιου είδους εκτροπή από την ευθεία. Αλλά άλλο πράγμα είναι η επιτάχυνση, γιατί με την επιτάχυνση μπορείς να προσδόσεις χαρακτηριστικά κίνησης. Και ένα τελευταίο που έχει γίνει είναι οι διάφοροι grip sensors. Δηλαδή το πώς το πιάνεις το κινητό, ακόμα και αυτό αρχίζει να το αντιλαμβάνετε. Ή επειδή βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πρόσωπό μας, θα επιθυμούσε να βιντεοσκοπεί τα μάτια μας. Μπορώ για παράδειγμα να δίνω εντολές στο κινητό μου σε λίγο κάνοντας αυτές τις κινήσεις. Και να σημαίνει, για παράδειγμα, διπλώ το αντίγια να κάνω αυτήν την κινήση, ας πούμε, να κάνω κάτι τέτοιο. Ορίστε. Ναι, αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, αλλά εμείς σας ανασχολούμαστε τώρα με το metaphor και το paradigm, έτσι. Δηλαδή αυτό προσπαθούμε να πούμε τώρα, τα άλλα δεν τα αφήνουμε. Αυτός είναι πολύ της μόδας, proximity sensor, δηλαδή μπορεί να υπολογίσει την απόσταση την οποία γίνεται. Το έχουνε βάλει στα αμάξια όταν παρκάρουν, ας πούμε, πολύ σημαντικό. Εδώ πέρα μπορεί να έχει μέτρηση διάφορα πράγματα στο proximity το οποίο έχει. Οπότε οι κινήσεις αυτές μπορούν να γίνονται λιγότερο βάρβαρες, λιγότερο βάρβαρες στο μέλλον, δηλαδή να μην την κάνεις ακριβώς την κινήση έτσι, να την κάνεις κάπως έτσι. Κι άλλα πολλά. Άλλα χαρακτηριστικά που έχουν αυτές οι συσκευές είναι ασύρματες. Επειδή τα βισκία, οι ταμπλέτες είναι σχεδιασμένα σαν φορητοί υπολογιστές, οι ασέρματες συνδέσεις είναι λιγότερο περιοριστικές για την κινήση από όλες τις ασύρματες. Δηλαδή σας πληροφορώ ότι έχω σοβαρό πρόβλημα αυτή τη συσκευή να τη συνδέσω ενσύρματα. Δηλαδή όλα τα δίκτυα που είχαμε αναπτύξει πριν μια δεκαετία δεν εφαρμόζονται εδώ. Μόνο Wi-Fi δουλεύει εδώ πέρα. Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και Bluetooth έτσι. Δηλαδή αυτή τη σύνδεση με τον υπολογιστή την έχω κάνει και με Bluetooth, την έχω κάνει και με καλόδιο. Έτσι, την έχω κάνει και με Wi-Fi. Δοξαδά το μοντέλο δεν παίζει πάντοτε, αλλά σε συγκεκριμένα μοντέλα και σε συγκεκριμένες μάρκες παίζει. Τώρα εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Καταρχάς οδηγούμαστε σε ένα καλόδιο που τα κάνει όλα. Δηλαδή σκεφτήκατε εσείς ποτέ ότι μέσα από USB καλόδιο θα συνδέεται οθόνη. Συνήθως οι οθόνες από ό,τι ξέρετε έχουν άλλες συνδέσεις. Δηλαδή έχουμε άλλου είδους πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για να συνδέουν με οθόνες. Έτσι βλέπετε ότι οδηγούμαστε σε ένα καινούργιο πρότυπο διασυνδεσιμότητας. Όπου ένα καλόδιο, ένα USB καλόδιο, ειδικά αν είναι USB 3 μπορεί να μεταφέρει όχι μόνο δεδομένα, αλλά να τροφοδοτεί και οθόνες. Και ένα είδος δικτύων, αυτά που είναι Wi-Fi, κάνουν όλες τις διαδικτυακές συνδέσεις. Όλα ωραία δεν ακούγονται για να είναι αληθινά. Τι πρόβλημα έχουν αυτά εδώ. Δεν έχουμε πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα, ορίστε. Όχι, το κόστος είναι πάρα πολύ χαμηρό, το αντίθετο. Γιατί θα χρησιμοποιούν κάτι που το κάνουν όλοι. Δηλαδή, με ένα καλόδιο, με ένα USB 3, ας πούμε, θα κάνεις όλα. Ούτε ειδικά καλόδιο, ούτε τίποτα. Εδώ πάνε καλά για μας. Ορίστε. Ναι, αυτό δεν έχει λυθέει 100%, αλλά μπορεί να γίνει. Δηλαδή, προφανώς αν δουν ότι κάποιο πρότυπο επικρατεί, όλοι το κάνουν έτσι. Ως εδώ και αυτό καλό. Δηλαδή, μόνο καλά νέα περιμένουμε να ακούσουμε. Αλλά τα κακά πια είναι. Δράκο δεν έχει ιστορία. Είναι κάπως. Δηλαδή, το έχουν πει οι γιατροί, μην το βάζεις το ρημάδι στο αυτί σου. Βάλ' το, ξέρω, ως ανοιχτία κρουάση και σε λίγη απόσταση. Και αν έχει Wi-Fi. Προσέξτε το, γιατί μετά από 20 χρόνια θα έχουμε γίνει ό,τι έχουμε ψήσει στον εγκύφαλό μας κάποτε τρόπο. Αλλά δεν αυτός ο Δράκος. Παρακαλώ. Έτσι, μπράβο. Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Δηλαδή, ενώ ο κλάδος της ασφάλειας στα Wi-Fi βγάζει άπειρα papers, κάνει συνέδρια και λέει προχωράμε την ασφάλεια, τα έχουμε βελτιώσει και τα λοιπά. Εδώ και πέντε χρόνια όλοι παρακολουθούν όλους. Πώς γίνεται αυτό να λέμε ότι η ασφάλεια έχει φτάσει στο ύψηστο, ότι κάνουμε ειδικά συνέδρια, ότι είναι ασφαλή και τα λοιπά και να έρχεται ο κ. Σνόουντερ και να λέει, την πατήσατε. Τα ξέρουν όλα. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων δεν έχει ξανασυμβεί. Όλα είναι σουρωτήρη. Κυριολεκτικά, όλα είναι σουρωτήρη. Δηλαδή, απορίσκει εξίσταση και λες, τι βρήκαν σε εμένα και τα παρακολουθούνε. Παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα, άμα θέλουν. Οπότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας και σε μερικές συσκευές φτάνει στα όρια της βλακείας. Δηλαδή, όταν εγώ θέλω να μεταφέρω από εδώ, ας πούμε, ένα αρχείο στο σταθερό μου υπολογιστή, πολλές φορές συναντώ ενυπέρβλητα προβλήματα. Δηλαδή, πολλές φορές πρέπει να στείλω το αρχείο στη Νέα Υόρκη και μετά να πάει, ξέρω εγώ, στον υπλανό υπολογιστή. Που είναι και λες, καλά, πρέπει να ενημερωθεί Νέα Υόρκη ότι, ξέρω εγώ, ένα αρχείο από την ταμπλέτα μου μεταφέρθηκε στο σταθερό υπολογιστή για λόγους αρχειοθέτησης. Δεν έχει λογική αυτό το πράγμα. Και όμως γίνεται. Και αυτό δείχνει πολλά προγράμματα λειτουργούν στο background και υποκλέπτουν και φαρπάζουν τα δεδομένα σου και τα λοιπά, χωρίς εσύ να το ξέρεις. Και μετά λες, τι έγινε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είπαμε, εμείς θα αποδείξουμε μέχρι το Πάσχα, τουλάχιστον, ότι η αξία του κινητού δεν είναι 300 ευρώ, αλλά είπαμε είναι από 3 έως 7 χιλιάδες. Όπως και η αξία της κάμερας δεν είναι τα εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ που κάνει, αλλά είναι το περιεχόμενο, θα μας έλεγε ο βιντεολίπτης μας, ο οικονολίπτης μας. Άρα αυτές οι εταιρείες τι κάνουν, δηλαδή ένας λόγος που μας υποκλέπτουν είναι ότι εμάς μας χρησιμοποιούν ως πειραματόζο για να μαζεύουμε υλικό. Αν το Facebook έχει πολύ μεγάλη αξία, δεν είναι ότι αξίζει πάρα πολύ σαν πληροφοριακό σύστημα, εντάξει αξίζει, αλλά δεν είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα λέγαμε αξία, ξέρω, 100 δις. Τώρα στην κρίση που είμαστε εμείς, ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει 100 δις. Πάρα πολύ καλά το αντιλαμβανόμαστε. Τι είναι αυτό που αξίζει στο Facebook? Απάντηση, το γεγονός ότι όλη η κοινότητα το έχει τροφοδοτήσει με υλικό. Και εκ του υλικού προκύπτουν και διαδράσεις μεταξύ των Χριστών. Αυτό είναι που έχει τρομερή αξία. Και όλο αυτό έγινε χάρη στη δική μας κινητικότητα, χωρίς πολλές φορές να το ξέρουμε. Μήπως θες να πεις κάτι διαφορετικό? Να λοιπόν προηγουμένως τα καλώδια εξαφανίζονται, δηλαδή αυτή είναι η εικόνα που βλέπατε προηγουμένως. Το κινητό μου δηλαδή είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω Bluetooth είτε μέσω USB προβάλλεται στον υπολογιστή. Έχουν προκύψει μερικά extra στοιχεία, αυτό δεν υπάρχει στο κινητό ούτε αυτό υπάρχει. Άρα που δεν μπορώ να κάνω τις ανάλογες κινήσεις στην οθόνη του σταθερού υπολογιστή ή του λάπτοπ, εφανίζονται σαν αυτάκια. Σαν κουμπιά δηλαδή, σαν buttons που λέγαμε στην επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή. Το σημαντικό είναι ότι αυτά γίνονται χωρίς καλώδια, χωρίς DLNA που λέγαμε προηγουμένως και ούτω καθεξής. Δηλαδή όλα γίνονται αυτόμάτος. Αλλά όσο πιο αυτόμάτως γίνονται, τόσο πιο πολύ εμείς συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι χωρίς ασφάλεια. Τώρα πάμε σε μερικά σημαντικά στοιχεία που έχουν να κάνουν την αρχιτεκτονική του συστήματος. Είπαμε στα πρώτα μαθήματα ότι η επανάσταση των φορητών συσκευών σήμανε και μεγάλες γεωτεκτονικές ανακατατάξεις. Δηλαδή εκεί που η Αμερική και η Ευρώπη πρωτοστοτούσαν στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των υπολογιστών και κατασκευαστικά μόνο βρισκότανε στην Ασία οι εταιρίες που φτιάχτανε τους υπολογιστές, τώρα ξαφνικά όλος ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, τον οποίο η Ευρώπη είχε την πρωτοπορία, έχει ξαφανιστεί και έχει μεταφερθεί σούμπιτος στην Ασία. Εδώ υπάρχουν προβλήματα και η Αμερική αρχίζει εδώ να χάνει την ηγεμονία που είχε γιατί θυμάστε ότι όλες οι σταθερές συσκευές δούλευαν με αρχιτεκτονική της Intel. Αν υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές σε χρήση στον πλανήτη Γη, το 800 εκατομμύριο έχουν επεξεργαστεί της Intel. Και εδώ ένα απόλυτο απόλυτο μονοπόλιο. Όμως τις νέες συσκευές που έρχονται τι επεξεργαστές έχουνε? Όχι Intel. Περίεργα πράγματα. Δηλαδή εκεί που ήμασταν κολλημένοι σε συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές, τώρα πάμε σε εντελώς άλλες αρχιτεκτονικές, εντελώς άλλους κατασκευαστές. Και αυτό έχει να κάνει με αυτήν εδώ τη μικρή τη μνήμη, έτσι, που δεν είναι πλεονεργό περιφερειακό και με το γεγονός ότι όλα ουσιαστικά μπαίνουν στη φιλοσοφία του ενός τσιπ. Δηλαδή σε λίγο όλη η μονάδα αυτή φανεί ένα μεγάλο τσιπ. Μένει σωματομένα τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει. Κλείνοντας αυτήν εδώ την παρουσίαση, λέμε τα πλειονεκτήματα που μας προσφέρει αυτός ο νέος γενναίος κόσμος. Απίστευτη φορητότητα, δηλαδή είναι όντως φορητή η συσκευή, ενώ κάποια laptop όσο καλά και να είναι πολλές φορές κατώνομα είναι φορητά. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απόλυτα φορητό laptop. Δεν θα πούμε τους λόγους γιατί, σκεφτείτε τους. Όλο κάπου διτουργείται πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι αυτή η συσκευή είναι ιδανική για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Άρα απαντάμε στο ερώτημα που θέσαμε στην προηγούμενη ώρα, πώς θα γίνει ο μετασχηματισμός των πανεπιστημίων. Δηλαδή τα πανεπιστήμη τι θέλουν, οι books να διαβάζουν ή test να κάνουν. Υπάρχει ανάπτυξη περιοχωμένου σε αυτούς τους χώρους, όχι. Άρα σταματάει και το blackboard τη λειτουργία του. Είχα εδώ φορτωμένο τον blackboard client. Δηλαδή ένα client με τον οποίο μπορούσα να μπω από τη φορητή μου συσκευή στο blackboard. Αλλά το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν είχε την διαλειτουργικότητα που έχει ο σταθερός υπολογιστής μπροστά σας. Και μερικά ηλεκτρονικά tests δεν μπορούσαν να κάνουν από εδώ. Άρα αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Είναι ιδανικό για ανάγνωση βιβλίων και άνετος στη χρήση και να παρουσιάζει λειτουργικά χαρακτηριστικά. Αυτά είπαμε ακριβώς προηγουμένως. Ένα λειτουργικό χαρακτηριστικό, το οποίο δεν είχαν αυτές οι συσκευές, είναι η εύκολη αποθήκευση. Δηλαδή, δεν έχουμε μεγάλη μνήμη, έτσι. Αν αρχίσουν να γεμίζουν, δεν μπορείς να μεταφέρεις τα στοιχεία στον σταθερός υπολογιστής, τα οποία είναι πιο καλά φυλαγμένα και η μνήμη είναι πιο φθηνή και μπορείς να έχεις άπειρη μνήμη. Πάρεις δίσκο δύο τέρα με αστείο ποσό στις μέρες μας, 100 ευρώ. Και φυσικά θέλουμε να χρησιμοποιεί αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα. Εδώ μπαίνει ένα ερωτηματικό, έτσι, γιατί η δύναμη αυτών των συσκευών ακριβώς είναι στη σύνδεση τους με δίκτυα, στο cloud. Όταν όμως είσαι στο cloud, κινδυνεύεις να είσαι και σου ρωτήρι. Και φυσικά μεγάλη διάρρυκια μπαταρίας. Εδώ τα πάνε περίφημα, δηλαδή αν το καλύτερο laptop με το ζόρι φτάνει τις 4 ώρες που λέγαμε προηγουμένως, αυτά χαλαρά πάνε 8, 10, 12 ώρες. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι, εντάξει θα μας πει όλη μέρα κολλημένη σε μια ταμπλέτα, δηλαδή μπορείς να την έχεις και να την χρησιμοποιείς 2-3 μέρες και μετά να την φορτίζεις. Την κλείνεις κάποια στιγμή, δεν είναι κινητό για να σε καλέσουν. Και αυτό μάλλον εξηγεί γιατί αποφεύγουν οι κατασκευαστές να την κάνουν κινητό. Γιατί αν την κάνουν κινητό, θα πρέπει να την φορτίζεις κάθε μέρα. Οπότε χάνει τη λειτουργικότητά της ως συσκευή αυτού του τύπου. COMSI εμφάνιση, μιλάμε για συσκευές απίστευτης αισθητικής τελειότητας, να μπροστά είναι υπολογιστές που έχετε τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτός είπαμε είναι ισοδύναμος από λειτουργικό σύστημα και περίπου από επεξεργαστή. Δηλαδή είναι διπύρινος, διπύρινος και εδώ πέρα. Δεν νομίζω υπάρχει καμία σύγκριση έτσι, όσο αφού ακομψότητα, φορητότητα, ευχριστία και τα λοιπά. Έτσι δεν το συζητάμε. Ιδανικό για τηλεδιασκέψεις εδώ είναι φοβερό. Ηλεδιασκέψεις, εργασιακές συναντήσεις μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι φοβερό. Υπερτεείς αφέστατα του κινητού μας. Και έτσι γίνεται πιο εύχρηστο και ευέλικτο από τα smartphone. Προσιτώ οικονομικά. Έτσι εδώ θέλει λίγη κουβέντα. Πάντως αυτή τη στιγμή αυτές οι συσκευές, οι γενικές γραμμές είναι πιο ακριβές από αυτές. Και εδώ θέλει λίγο να το δούμε. Αλλά έχουν και ορισμένα μειονέκτηματα. Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι έχουνε κάποια ευαισθησία. Ευαισθησία και κατασκευαστική και όσον αφορά τη μεταφορά δεδομένων. Το δεύτερο πολύ σοβαρό μειονέκτημα που θα μας απασχολείς και πρέπει να βρούμε μια λύση είναι το μέγεθος οθόνης. Δηλαδή ό,τι και να κάνουμε στις συσκευές που είναι 11, 12, 13 ίντσες είναι προβληματικές. Πόσο μάλλον 8 ίντσες. Δηλαδή χρησιμοποιείς και κάποιες δουλειές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κύριος υπολογιστή σου. Οι κύριοι υπολογιστές όπως είπαμε φεύγουν πάνε στις 30-40 ίντσες για τέτοιες οθόνες να μιλάμε σε λίγο. Τα είδαμε και στις διαφάνειες. Θα παίρνεις δύο 22 Άρρες οθόνες. Οπότε όταν έχεις δύο 22 Άρρες οθόνες φαντάζομαι ότι στο δύναμό του να έχεις μια 35Τ. Πάμε για πολύ μεγάλες απεικονιστικές επιφάνειες. Άρα πώς στέκονται αυτές οι συσκευές. Απάδηση μόνο με αυτό που σας έδειξα. Δηλαδή είτε ενσύρματα είτε ασύρματα να προβάλλονται σε κάποια οθόνη. Αυτό το επόμενο πρωτόκολλο το οποίο περιμένουμε να έρθει και ακόμα δεν έχει έρθει ακριβώς. Και όταν λέμε να προβάλλονται σε οθόνη πάλι στην οθόνη και όχι μέσω Νέας Υόρκης. Απουσία συστήματος ανάγνησης οπτικών δίσκων. Δηλαδή με τα DVD πρέπει να βρούμε τι γίνεται. Καλώς ή κακώς τα DVD υπάρχουν ακόμα. Και καλό δεν να υπάρχουν γιατί τα DVD είναι πολύ σταθερά αποδικαιτευτικά μέσα. Θα έλεγε κανείς είναι σοβαρό θέμα αυτό. Δεν είναι σοβαρό θέμα αλλά δείχνει την ευελιξία του λειτουργικού συστήματος. Δηλαδή αν το λειτουργικό σύστημα δεν μου επιτρέπει να δώσω λύση σε αυτό το πρόβλημα τότε το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν συνδέεται με οπτικούς δίσκους αλλά το λειτουργικό μου σύστημα δεν είναι επεκτάσιμο, δεν expandable. Άρα θα μου βγάλει σοβαρά προβλήματα σε άλλες δουλειές. Ένα θέμα που λίγο σηκώνει συζήτηση είναι ακριβότερα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει. Τι λέτε εσείς επ' αυτούν? Μάλιστα. Άρα μας λες ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ταμπλέτες είναι πλέον τόσες πολλές όπως για παράδειγμα η ανάγνωση βιβλίων που... Λέω συνάδελφό σας ότι οι συσκευές αυτές είναι πραγματικά φορηπεία συνδυαθώσιμες παντού. Έχουν το ίντερνετ παντού. Αυτό με ρωτηματικό, έτσι. Τις κάνει πολύ ανταγωνιστικές, δηλαδή προσφέρουν πάρα πολλά και αδερφέ σου λέει ακόμα κι αν δεν έχεις ίντερνετ, ξέρω εγώ κάτσες και διάβασες ένα από τα πολλά βιβλία που σου φορτώσεις εκεί, ας πούμε. Δηλαδή αν να πας ας τημή μπορείς να κάνεις 10 πράματα, αυτό το βασικό. Ορίστε. Πολύ ωραία. Ο συνάδελφός σας είπε πολύ ωραία, να το επαναλάβω για να ακουστεί και στην βιντεοσκόπηση, ότι εξαρτάται από το ποιος είναι εφαρμογές που κάνεις, ποιος είσαι εσύ βασικά και τι εφαρμογές κάνεις στη διάδρασή σου με το υπολογιστικό σύστημα. Δηλαδή πράματα που γίνονται με σταθερό υπολογιστή δεν γίνονται με ταμπλέτα και πράματα που γίνονται με ταμπλέτα πολλές φορές γίνονται δύσκολα με σταθερό υπολογιστή. Άρα πρέπει εσύ να ξεκαθαρίσεις ποιος είσαι και γιατί το θέλεις. Έτσι. Για παράδειγμα ένας δημοσιογράφος θα μας έλεγε ότι εγώ με τα ταμπλέτα μου σώθηκα. Γι' αυτό βλέπετε το εξίσο ωραίο, ξαφνικά μόλις δίνει κάποιο συνέντευξη και τα λοιπά, ανοίγουν οι τσάντες και βγάζουν οι κυρίες κάτι ταμπλέτες και αρχίζουν όλοι να ζει να βιντεοσκοπούνε. Μετά μπορεί να καθίσει λίγο παραδίπλα και να γράψει και δέκα λόγια για το τι ήταν αυτό που βιντεοσκόπησε και αν πιάσει και κάποιο Wi-Fi μπεί στο 4G δίκτυο της εταιρείας στην οποία συνδράμεται να στείλει το ρεπορτάζι σε πραγματικό χρόνο στα γραφεία της εταιρείας. Αυτό για μια δημοσιογράφα σύλληπτη δουλειά. Είχε θα σου πει ότι αυτά για να τα κάνω παλιότερα ήθελα μισή μέρα. Σε οργανωμένο συγκρότημα παρουσίες ειδήσεων. Ενώ τώρα το έκανα ξέρω εγώ σε μισή ώρα. Και αυτό να γίνεται σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Άρα, ναι, αλλά όμως από τα μέρη θα έλεγε κάποιος, υπό συνάδελφός σας, ότι αν για παράδειγμα κάνω επεξεργασία βίντεο, δεν μπορώ να την κάνω αυτή με τα μπλέτα, την κάνω ικανοποιητικά. Θα την κάνω με το σταθερό μου υπολογιστή. Πολύ ωραία. Άλλη παρατήρηση, παρακαλώ. Εκτός αν η ταμπλέτα αποκτήσει έντονα χαρακτηριστικά μεταφερσιμότητας, δηλαδή υπό συνάδελφός σας, ότι για να γράψω κώδικα δεν μπορώ να το κάνω με τα μπλέτα. Πώς θα γίνει αυτό εδώ. Θέλει μεγάλη οθόνη, θέλει πλητρολόγιο. Με αυτά είναι σοβαρά προβλήματα της ταμπλέτας. Εκτός αν η ταμπλέτα ή το κινητό. Έρχεται για παράδειγμα στο χώρο εργασίας μου και κάνει docking, δηλαδή όπως το βάζω στο χώρο εργασίας μου όπως συνδέεται αυτό με τον υπολογιστή, μπορώ να συνδέσω Bluetooth πλητρολόγιο. Δηλαδή το έφερα αυτόμάτος στο γραφείο μου. Ενεργοποιείται το Bluetooth πλητρολογιό με αυτό που έχω μπροστά μου. Φανταστείτε αυτό που έχετε μπροστά σας να μην είναι ένα κλασικό πλητρολόγιο. Είναι Bluetooth πλητρολόγιο. Άρα αμέσως επικοινωνεί με αυτόν εδώ. Και με τον τρόπο που σας έδειξα αυτός να προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη του υπολογιστή μου. Οπότε ουσιαστικά λειτουργεί σε μια υπολογιστική μονάδα. Αυτά θα δούμε τα επόμενα έτη. Και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί αυτά εδώ τα στοιχεία, όλα αυτά που είπατε εσείς, είναι που θα δείξουν τη δική μας αξία. Δηλαδή δεν έχω σκοπός να μάθω εδώ μόνο μια προγραμματιστική γλώσσα, να κάνουμε πέντε δουλειές με τις ταμπλέτες ή με τους μικροϋπολογιστές. Να καταλάβουμε τι παίζει και ο καθένας να αρχίσει να εδικεύεται. Μπορεί ο καθένας μας να ασχοληθεί με οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα. Εμπάς περιτώσει, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν ακόμα καλύτερους προσέσωρες από ό,τι έχουν οι ταμπλέτες. Δεν το συζητάμε αυτό εδώ. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή για τις ταμπλέτες. Είπαμε ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν ταμπλέτες και κινητά είναι με τις τιμές που έχουν, είναι να προσδιορίσουμε ότι η παροχή υπηρεσιών που μας δίνουν είναι πολύ μεγαλύτερη. Θυμάστε τι λέγαμε στο προηγούμενο μάθημα, ότι μπορεί ένα κινητό να αξίζει από 3.000 έως 7.000 ευρώ. Γιατί? Γιατί οι δουλειές που κάνω με αυτή τη συσκευή, προηγουμένως γινόταν με εξοπλισμό ανάλογο χρημάτων, 34.000. Και ο ιδέο δημοσιογράφος που ανέφερα προηγουμένως σας έλεγε ότι αυτή η συσκευή, ή αυτή μάλλον που χρησιμοποιούν, αυτή μου έσωσε το επάγγελμα. Δηλαδή κάνω τη δουλειά μου, όσοι ασχολούνται με τα ραβιοτηλεοπτικά ξέρουν ότι αυτές οι συσκευές είναι φοβερές. Δηλαδή, στέλνει ρεπόρτερ να κάνει ρεπορτάζ από την Τζιμισκή και όπως είναι εκείνη τη στιγμή, χωρίς να κουβαλάει κάμερα μάνα από πίσω, όπως ήξερα και τα λοιπά, χωρίς να κουβαλάει χολύπτη, να έχουν και ένα βαν για να τους μαζέψει μετά. Με μόνο αυτήν εδώ πέρα τη συσκευή κάνει το ρεπορτάζ στην Τζιμισκή, με την πίσω κάμερα βγάζει τον κόσμο και αυτούς που λένε να τις απαντήσουν, γυρίζει την κάμερα στον εαυτό του και μιλάει με το ραβιοτηλεοπτικό σταθμό στον οποίο είναι, γράφει και ένα κειμενάκι στα γρήγορα και έχει κάνει ολόκληρο ρεπορτάζ, που παλιά για να γίνει αυτό γινόταν μόνο από πολύ μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και πολύ ακριβοπληρωμένα συνεργεία. Έτσι λοιπόν, γι' αυτό το έχω τονίσει με κόκκινα, δείχνει ότι οι υπολογιστές είναι φθινότεροι από τα tablet σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρουν, αλλά πολλές φορές η δουλειά μας γίνεται μόνο με tablet και εδώ υπάρχει το πρόβλημα της οθόνης που σας είπα προηγουμένως και το οποίο περιμένει μια σοβαρή λύση. Η φορητότητα την οποία είδατε και εσείς προηγουμένως, ηλεκτρονικοί υπολογιστές τώρα δεν θεωρούνται φορητοί. Άρα καλώς λέμε διαπαφές φορητών συσκευαίων, φορητές συσκευές είναι αυτές πλέον. Δηλαδή κανένα laptop δεν μπορεί να συχειριστεί σε σχέση με αυτές, ότι είναι φορητό πλέον. Ο απεδικαιτευτικός χώρος είναι κάποιο πρόβλημα, γενικά αυτή τη στιγμή στους υπολογιστές ακόμα και στα laptop, γιατί αν θέλουμε να είμαστε με δίσκους που δεν αργά περιφερειακά, θα πρέπει να πάμε σε δισκάκια SSD. Τα δισκάκια SSD όμως ξέρετε ότι είναι πολύ ακριβά και δεν έχουν διοφορητοί υπολογιστές σε λογικές τιμές πάνω από 256, 128 πολλές φορές γιγαμπάιτ. Οπότε και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, δεν το συζητάμε, οι φορητές συσκευές από δόξανις δόξαν τραβάμε, δηλαδή αν βελτιωθεί και η έρευνα που γίνεται στις μπαταρίες, μπορούμε σύντομα να δούμε φορητές συσκευές που πάλι θα φορτίζονται κάθε 4 μέρες. Και μέσα στο βαριά χρήστη θα δείξει αυτό το πώς θα πάει. Εδώ παίζονται πάρα πολλά πράγματα, όχι όμως με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και τελειώνουμε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη όμως για νέο λογισμικό, δηλαδή όλος αυτός ο καινούριος κόσμος που έρχεται θέλει νέα λειτουργικά συστήματα, νέες γλώσσες προγραμματισμού, νέες εφαρμογές και σε πολλά από αυτά τα σημεία δεν πάμε καλά. Δηλαδή δεν έχουμε προχωρήσει όσο θα έπρεπε να προχωρήσουμε. Η εισαγωγή των δεδομένων παρουσιάζει τα προβλήματα που είπαμε. Δηλαδή η ασφάλεια είναι πολύ σοβαρό ερωτηματικό και ζητούμενο. Τα περιφερειακά επίσης δεν έχουν ξεκαθαρίσει πόσα συνδέονται με τον υπολογιστή ή την ταμπλέτα. Προς το παρόν αυτό είναι το μοντέλο διασύνδεσης, δηλαδή όλα μέσω USB 3.0. Και τελειώνουμε τα ταμπλέτ και η εκπαίδευση τι προσφέρουν. Όλα αυτά που είπαμε τα λέμε με συντομία, διαδραστική μάθηση, γρήγορη και ευέλικτη αναζήτηση πληροφοριών, διαμοιρασμός δεδομένων, παρουσιάες εργασίας, ευκολία στην καταγραφή σημειώσεων και σε κάθε πολυμεσικό επίπεδο. Η μεταφορά αρχείων μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή η λύση που έχει δοθεί τώρα είναι μέσω διαδικτυακών πόρων, steel, dropbox, iCloud και τα λοιπά, αλλά και δεν υπάρχει ασφάλεια δεδομένων. Γενικά το πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα παραμένει πρόβλημα. Και εδώ είναι η βιβλιογραφία για να δείτε κάποια πράγματα. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Καλώς απόγευμα.