15 χρόνια Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" (Datascouting Lists, 2015)
: Στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη, στις Μουρνιές, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, ο έμπορος Κυριακός Βενζέλος, αγωνιστής της κριτικής ελευθερίας, και οι στυλιανοί πλουμιδάκια από η ειραιοική γενιά του Θερίσου, αποκτούν ένα γιο. Ένας καλόγελος, από το γειτονικό μοναστήρι της Χρυσοβυγής, του δίνει το όνομα Ελευθέριος, για να ελευθερώσει την παντέρμη Κρήτη. Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει μια οργή στον ίσιο, στα κόκαλά σου, θα πάει σε ψήλος που θα θυμίζει το ανάστημά σου. Από την Κρήτη ξεκίνησε η μεγάλη του πορεία, που ταυτίστηκε με την ιστορική διαβρομή της Ελλάδας, και εσφράγησε τη μοίρα των Ελλήνων. Η πολιτάραχη ζωή του μοιράστηκε εξίσου σε δύο αιώνας. Έζησε 36 χρόνια στον 19ο και 36 χρόνια στον 20ο. Επαναστάτης, διπλωμάτης, πολιτικός με παγκόσμια κτινοβολία, κριτικός, Έλληνας, Ευρωπαίος, πολίτης του κόσμου, οραματιστής και πραγματοποιός, ηγέτης. Στα Χανιά, την πόλη της καταγωγής του, παίρνει σάρκα και ωστά η ιδέα ενός θαυμαστή του Βενιζέλου, ονειροπόλου και πραγματοποιού, όπως εκείνος, του Μητροπολίτη Ιρυνέου Γαλανάκη. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, γίνεται πραγματικότητα, καρπός της πρωτοβουλίας του κοινοφελού συνδρύματος Αγίας Σοφία και της χειρυντοποίησης αυτοδιοικητικών παραγώντων και κοινωνικών φορέων της Κρήτης. Μεταξύ των ιδρυτικών του μελών, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, που για πρώτη φορά μετέχει στην σύσταση ανάλογου φορέα, καθώς και κορυφαίων πνευματικών και οικονομικών φορέων της χώρας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, επιστημονικών συλλόγων, οργανώσεων αποδίβων και σημαντικών προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής. Από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια. Σύγχρονο κέντρο έρευνας και μελέτης της ζωής και του έργου του Βενιζέλου και της νεότερης ελληνικής ιστορίες, το Ίδρυμα έχει αναπτύξει γόνιμες συνεργασίες με κορυφαία παντεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θεματικά συνεύρια, ημερίδες και εκδηλώσεις για το ευρύτερο κοινό, σε συνεργασία με την Κουλή, το σύνολο σχεδόν των ελληνικών πανεπιστημίων, την Ακαδημία Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκι, υπουργία, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα, καθιστούν το Ίδρυμα πρωτοπόρο. Χάρη στα ψηφιακά έργα του Ιδρύματος, ο Βενιζέλος και η σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουν σήμερα τη δική τους ξεχωριστή θέση στο διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες. Ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενος από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε περισσότερα από 60.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια από το πλούσιο αρχείο του Ιδρύματος. Παράλληλα αναπτύσσονται ηλεκτρονικές εφαρμογές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οικογενικής περιήγησης και διαδραστικών εκπαιδευτικών παιγμητιών. Η εξεδικευμένη βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται διαρκώς και καλύπτει θεματικές που σχετίζονται με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς από το 19ο αιώνα έως σήμερα. Διαθέτει σπάνιες εκδόσεις και τμήμα της προσωπικής βιβλιοθήκης του Ελευθεριού Βεντσέρ. Οι εκδόσεις του ιδρύματος, περισσότεροι από 40 τίθλοι μέχρι σήμερα, αναδεικνύουν την πολιτική διαδρομή και το έργο του Μπενζέλου και αναλύουν το ελληνικό και διεθνές κοινωνικοπολιτικό γύγνασε της εποχής. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα εκπαιδευτικά εγγυρίδια που έχουν κυκλοφορεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και οι ξενόγλωσες εκδόσεις. Περισσότεροι από 3,5 χιλιάδες μαθητές συμμετέχουν κάθε χρόνο στα εκπαιδευτικά προγράμματα που εμπλουτίζονται και ανανεώνονται συνεχώς. Ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας που ακολουθεί τα σύγχρονα παιδαγωγικά πρότυπα κερδίζει το ενδιαφέρον των παιδιών, αναπτύσσει τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους. Περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί παρακολουθούν σε αιτήσια βάση τα βιωματικά σεμινάρια που οργανώνει το ίδρυμα. Κάθε χρόνο διαναργείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας μαθητικός διαγωνισμός διδοκιμίου. Η συμμετοχή μαθητών από ολόκληρη τη χώρα και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ακόμη και από τη μακρινή ενδιωπία είναι αξιοσημείωτη. Με την ολοκλήρωση των εργασιών από κατάστασες και μετατροπίστη σε σύγχρονο μοσείο τους επόμενους μήνες θα ανοίξει για τους επισκέπτες η ιστορική οικία της Χαλέπας η οποία χτίστηκε το 1880 από τον πατέρα του Μπεϊνζέλου. Τα περισσότερα δωμάτια διατηρούν την απθεντική τους μορφή. Παράλληλα διαμορφώνονται ειδικοί χώροι για εκπαιδευτικές δράσεις, δικηρεία ερχαστυχία, τη διαδραστικότητα και τη χρήση νέων μουσιακών τεχνολογιών. Η επαναλληλουργία της οικίας Μπεϊνζέλου θα ανοίξει μια νέα σελίδα για το ίδρυμα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές. Η στέγη της ζωής του μεγάλου πολιτικού είναι σήμερα έδρα του Εθνικού Υδρύματος Ελευθέριος Μπεϊνζέλος. Ακριβώς απέναντι, σε κτίριο της ίδιας εποχής, στεχάζονται οι επιστημονικές και διοικητικές υπηρεσίες του. Στη διάρκεια αυτών των 15 ετών, με το πολυεπίπεδο έργο του, το ίδρυμα είχε γνωρίσει την πανελλήνια και διεθνή ανεγνώριση. Εδραιώθηκε ως ένα σύγχρονο εξωστρεφές επιστημονικό κέντρο, που εκπληρώνει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τους σκοπούς του και διευρύνει διαρκώς τους ορίζοντές του. Η ιστορική μνήμη είναι μία κιβωτός γεμάτη αξίες και οράματα. Ο Βενζέλος είναι η ιστορία μας, διαχρονικός και σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Οι παρακαταθήκες του είναι πολύτιμες, είναι ο εξ αδιαίρετου πλούτος μας. Το ίδρυμα, επειδή όχι να διατηρηθεί η μνήμη του ζωντανή, υπηρετεί την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και φέρνει πιο κοντά στις ναότερες γενιάς τα ιδανικά, τα οράματα, τα επιτεύγματα και την ιστορική κληρονομιά του μεγάλου πολιτικού. Η συνέχιση και υπεραιτέρω διεύρυνση και ενδάθηση του πολίπλευρου έργου του αποτελεί εθνική επιταγή. Το ίδρυμα, επειδή όχι να διατηρηθεί η μνήμη του ζωντανή, υπηρετεί την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και φέρνει πιο κοντά στις ναότερες γενιάς τα ιστορική κληρονομιά του μεγάλου πολιτικού. Η συνέχιση και υπεραιτέρω διεύρυνση και ενδάθηση του πολιτικού. Η συνέχιση και υπεραιτέρω διεύρυνση και ενδάθηση του πολιτικού.