16η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Έχει ενημερώσει το Προεδρείο για την δικαιολογημένη απουσία της κυρία Ιωαννίδου. Κυρία Δήμαρχη, έχετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα. Όχι, ό,τι χρημαστεί, ό,τι ερώτηση. Ευχαριστώ. Η κυρία Ιωσυφίδου θέλει να κάνει μια δίλεπτη ενημέρωση του σώματος σχετικά με την πορεία της υπόθεσης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της Εγνατίας Οδού. Κυρία Ιωσυφίδου, παρακαλώ, μπορείτε πιο σύντομα. Ναι, θα σας ενημερώσω για τη δικαστική... Πού βρίσκεται η δικαστική... Πολύ σύντομα, γιατί ήδη κάποια πράγματα θα τα έχετε ακούσει. Είναι γνωστό ότι η δημοφαίλεια κατέθεσε έτης ασφαλιστικών μέτρων προστασίας νομής για την προσωρινή πάψη των εργασιών της κατασκευής σταθμού διοδίου στο γνωστό σημείο. Και να ενημερώσω το σώμα, επειδή σήμερα πήραμε εγγράφος την απόφαση της προσωρινής διαταγής, η οποία έχει πιο θετική εξέλιξη από αυτή που ήδη δημοσιοποιήθηκε, να μεταφέρω λοιπόν στο σώμα ότι σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, διατάσσει την προσωρινή πάψη των εργασιών κατασκευής του σταθμού διοδίων εκ μέρους αναδόχου του έργου εκτός των ορίων απαλλοτρίωσης, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως που έχουμε καταθέσει και όχι μέχρι η ημερομηνία της δικασίας μου, που είναι 22 έκτου σε λίγες μέρες του 2018. Αν υπάρχει καμιά ανημέρωση από το... Ευχαριστώ πολύ, παρακαλώ. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Καταρχήν, καλησπέρα Πρόεδρε, καλησπέρα Δήμαρχη, καλησπέρα και στο σώμα. Να μην πω τέσσερα χρόνια που στη δίκησα, αλλά εδώ και πάνω από έναν χρόνο κάνουμε νομικές ενέργειες. Τώρα ξυπνήσει η Δημοφέλη και κατάλαβε... Λοιπόν, παρακαλώ πολύ, ευχαριστώ πολύ τον κ. Παπαδόπουλο. Όχι, δεν θα απαντήσετε κ. Ιουσιφίδο. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Σας παρακαλώ πολύ. Πάμε σε πρόημενη... παρακαλώ, παρακαλώ πολύ. Τώρα αυτές τις εξυπνάδες, σας παρακαλώ πολύ να τις αφήσετε να πούμε. Λοιπόν, σας παρακαλώ τώρα. Έτσι δεν παίζουμε εδώ πέρα μέσα, ούτε κοροϊδευόμαστε. Παρακαλώ. Πριν από όλα και πριν δώσω τον λόγο στους ομιλητές, οι οποίοι θέλουν να βάλουν θέματα, η διοίκηση συγκύεται στο σώμα. Ψήφισμα, επιστολή, το οποίο θα σας αναγνώσω τώρα και το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί στις παρατάξεις σε σχέση με τις εξελίξεις τις οποίες έχουμε στην υπόθεση του Μακεδονικού. Σας αναγνώσκω το ψήφισμα, το οποίο ήρθε στο Προεδρείο από την διοίκηση. Ψήφισμα, επιστολή. Είναι ψήφισμα, επιστολή προς τον κύριο Πρωθυπουργό. Ανοιχτή επιστολή, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ. Με ιδιαίτερη λύπη ακούσαμε χθες τις δηλώσεις σας σχετικά με τη συμφωνία με το γειτονικό κράτος της Φύρωμ. Συμφωνία η οποία πέραν του ονόματος εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα, τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική εθνότητα. Παρ' όλο που λίγες μέρες πριν οι πολίτες σε 24 πόλεις της Ελλάδος, μία εκ των οποίων και οι πόλοι μας, δήλωσαν την αντίθεσή τους στα μεγάλα συλλαλυτήρια που έγιναν. Μία τέτοια συμφωνία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Βλέπουμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψιν σας το ψήφισμα επιστολή του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας, σκεπτόμενος και την ενμέρη μακεδονική καταγωγή σας. Σας ζητούμε να μην προχωρήσετε στην υπογραφή της συμφωνίας όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί και η οποία κατά την εδραία επίθεσή μας, φύγει την ιστορία, την περιφάνεια καθώς και τα συμφέροντα μας ως μακεδόνες. Αυτό το ψήφισμα εισηγείται η Διοίκηση, ψήφισμα επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό. Δίνω τον λόγο επί αυτό του ζητήματος για τρία λεπτά στους επικεφαλείς των Πορατάξιων να το αποθυτηθούν. Ο κ. Σιμιτζής έχει τον λόγο. Παρακαλώ. Πιστεύω ότι τα θέματα της επικαιρότητας είναι μέσα στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Προτείνω λοιπόν, γιατί θα πάει πολύ μακριά άμα αρχίσουμε και συζητάμε, κυρίως τα δύο θέματα και το ψήφισμα είναι τρία θέματα της επικαιρότητας. Άρα, να μην κάνουμε προϋμπερισσίας, για να μπορέσουμε δηλαδή να εξαντλήσουμε τα άλλα τα δύο τα θέματα που είναι σοβαρά και νομίζω ότι και καλύπτεται και η επικαιρότητα μέσα από αυτό το ψήφισμα και τα δύο πρωταθέματα, καλύπτεται η επικαιρότητα των ημερών. Ναι, ευχαριστούμε κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Καταρχήν να συμπληρώσω, η επικαιρότητα μπορεί να καλύπτεται και να έχει δίκιο ο κ. Βαγγέλης Παπάς, αλλά μην ξεχνάμε ότι ανά τέσσερις μήνες κάνουμε το προϋμπερισσίας και θεωρώ φρόνιμο ότι κάποια θέματα πρέπει να τα δείξουμε. Παρένθεση, τέλος πάνω, επί της διαδικασίας, ναι, προϋμπερισσίας πρέπει να κάνουμε, είναι αυτής η αύξηση. Έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ καιρό, δεν γίνεται, εκτός άμα δεν θέλετε θα το κατευθυμίσουμε. Αφήστε, αφήστε, αφήστε τώρα κ. Δήμαρχε. Επί της διαδικασίας, όχι του ψηφίσματος. Κοιτάξτε, θεωρώ φρόνιμο, κ. Πρόεδρε, ένα τόσο σοβαρό θέμα, δηλαδή εγώ δεν το έλαβα καθόλου στο γραφείο μου. Μίλησα με τον Γραμματέα, έγινε κάποιο λάθος, μάλλον ηλεκτρονικό μηχανήματα είναι, δεν το έχω λάβει. Λαμβάνω αυτό το σοβαρό θέμα τώρα, εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο στην έναρξή του, το ψήφισμα. Εσείς κάνατε 48 ώρες να καταλήξετε σε ένα ψήφισμα. Εμείς, ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν θα έπρεπε να το είχαμε πολύ πιο προστά, τουλάχιστον μια μέρα, για να το εξεργαστούμε και να το βελτιώσουμε, για να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό ήθελα να πω, σε παρέδειση όμως συνεχίζει η συζήτηση, δεν έχω πρόβλημα. Το πάζω για την επόμενη φορά, γιατί θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι με τα ψηφίσματα, που τώρα έχει γίνει μια μεγάλη βιομηχανία εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ανοιχτή η πιστολή να είναι πρόεδρε, ένα τόσο σοβαρό θέμα, νομίζω ότι τουλάχιστον μια μέρα πριν, έπρεπε να το είχαμε στα χέρια μας. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, δεν μας θυμά όλους εδώ μέσα. Δεν μας θυμά όλους εδώ μέσα. Χθες έγιναν οι δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού. Είναι κατάτιμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα τόσο σοβαρό θέμα, να το φέρτε τώρα, να πούμε ναι, σε δυο λεπτά. Επιτυχώς, επί της προτάσεως διαδικασίας, ο κύριος Παπάς που έθεσε ο κύριος Σιμιτζίτης. Καταρχήν, κυρία Δήμαρχε, τι λέτε από αυτό. Εγώ, χθες έγιναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, κύριε Πρόεδρε, χθες γράψαμε και αποφασίσαμε για το ψήφισμα. Δεν είναι κάτι που σας έρχεται ουρανοκατεύατο, κύριε Παπαδόπουλε, κύριε Πρόεδρε. Χθες έγινε η πρόταση της συμφωνίας, λοιπόν τώρα πρέπει να βγει το ψήφισμα, γιατί μετά από μια εβδομάδα και 15 μέρες, κύριε Παπαδόπουλε, που θέλετε να το φέρετε, κατά πάσα πιθανόντα θα πουσιάζετε κι εσείς πάλι ή θα ψηφίστε έτσι κι αλλιώς παρόν, δηλαδή σαν να μην υπάρχεται. Θεωρώ ότι έχετε και γνώση, έχετε και πνεάλο, έχετε και από και κρίση, για να μπορέσετε να διαβάσετε μισή σελίδα χαρτί και να αποφασίσετε μόνο σας. Κυρία Δήμαρχε, επί του διαδικαστικού που έθεσε ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, να μην κάνουμε εκτός από αυτό προημερισίας, επ' αυτό τι λέτε. Εγώ δεν έχω πρόβλημα ό,τι θέλετε, και προημερισίας και μη προημερισίας. Κύριε Σιμητζή, παρακαλώ. Θα θέσω κι εγώ ένα θέμα προημερισίας, αλλά όχι όπως το έθεσε ο κύριος Παπαδόπουλος, έτσι, προς γνώση, διότι εδώ τείνει να γίνει ένα τερέν αντιδηγιών και αντιμαχιών ανάμεσα στην κυρία Τσανάκα, τη δήμαρχό μας και τον κύριο Παπαδόπουλο. Φαίνεται, κυρία Δήμαρχε, έχετε επιλέξει τον αντιπαλό σας για τη Δεύτερη Κυριαγή στις επόμενες εκλογές. Ο κόρος όχι του κυριαγή εγώ. Προσέξτε λιγάκι, εδώ τέθηκαν δύο θέματα, το ένα να μην συζητηθούν ζητήματα προημερισίας. Εγώ δεν συμφωνώ, αγαπητέ Βαγγέλη Παπαδόπουλος, πραγματικά έχει δίκιο εδώ ο μάχης ο Παπαδόπουλος ότι τα θέματα προημερισίας αργούμενα να τα εξετάσουμε, δεν τα εξετάζουμε συχνά. Θα είμαι όμως σύντομος, σας το υπόσχομαι, λοιπόν, γιατί πραγματικά και τα θέματα της ημερής εζήτησης είναι πολύ σημαντικά. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο διαδικαστικό θέμα, πραγματικά κυρία Δήμαρχε, εδώ κάνετε αυτό το οποίο κατηγορούμε όλοι, την κυβέρνηση και τον κ. Τζίπρα, δηλαδή δεν μας ενημερώσατε έγκαιρα, λυπάμαι πάρα πολύ. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό, όποιος ήθελε να κατεβάσει ψήφισμα θα μπορούσε να το κάνει από μόνος του και κατά συνέπεια εμείς μπαίνουμε στην ουσία της συζήτησης και θα σας τα πούμε στη συνέχεια. Ωραία, πάμε σε πρωί ημερήσια διατάξουση συζήτηση και ξεχωριστά για το ψήφισμα επιστολή. Ξεκινάμε, έχετε πρώτα το ψήφισμα, πρόεδρε. Επί της διαδικασίας θέλετε να πείτε διαδικαστικά κ. Βέρο, παρακαλώ. Διαδικαστικά και όχι μόνο για το θέμα που έθεσε ο συνάδελφος ο κ. Βαγγέλης Παπάς αλλά και για το ψήφισμα πρώτο. Όσον αφορά για το ψήφισμα γιατί τέθηκε πρώτα από την κυρία δήμαρκο από τη μεριά της διοίκης. Από τη στιγμή που είναι ψήφισμα και θα πάρθει απόφαση θα πρέπει να μπει ως έκτακτο ή τακτικό θέμα. Εφόσον θα υπάρξει απόφαση θα πρέπει να αποφασίσουμε εδώ αν θα είναι έκτακτο ή τακτικό θέμα. Δεύτερο, στην πρόταση του Βαγγέλη του Παπά να θυμίσω λίγο ότι από τη μεριά μας ως δημοτική παράταξη στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο συμφωνήσαμε να μην υπάρξουν προημερήσεις θέματα. Όμως με την υπόσχεση από την πλευρά σας και με τη δέσμευση ότι θα συζητήσουμε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Δεν γίνεται αυτό. Πάντοτε, κοιτάξτε, οι εξελίξεις τρέχουν πάντοτε και δεχομένως πολλές φορές μας βρίσκουν πίσω από τις εξελίξεις. Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι και αυτό δεν είναι λογικό, δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι και μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπουν ο κανονισμός να μην κάνουμε προημερήσεις. Πρόεδρε, εμείς λέμε σε προημερήσιας και μετά θα πρέπει να θέσετε το θέμα αν αποδεχόμαστε να μπει ως έκτακτο θέμα. Το ψήφισμα και από εκεί και πέρα να ακολουθεί η συζήτηση. Θα πάμε σε προημερήσιας. Πρόεδρε, να πω για τη διαδικασία. Ναι, πείτε μου. Μισό δευτερόλεπτο. Θεωρώ πως ταλαιπωρούμε το σώμα με αυτή την επιστολή, γιατί πριν μια εβδομάδα κάνατε σε λαγητήριο και είπατε αυτό που ήταν να πείτε. Ποιος είναι ο πρωθυπουργός, τι θέλετε και τι έχετε το μυαλό σας. Θα πάει η επιστολή και θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, τώρα αυτό τελείωσε. Κύριε Ξανδόπουλε, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Εδώ τώρα θα χωρίσουμε ποιοι και ποιοι για να ξέρουμε τι είναι ο καθένας. Ο κύριος Ξανδόπουλος τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε για τη διαδικασία. Στο περασμένο Διοικητικό Συμβούλιο κατέθεσα ένα ψήφισμα, μια και αυτό συζητάμε, το οποίο συμφώνησα μετά από πρόθεση της Δημάρχου να μην το συζητήσουμε, γιατί πράγματι είχαμε θέματα πολλά, μεταξύ αυτών και η ΔΕΙΑΚ, για να μην τραβήξε μάκρος η κουβέντα. Είχαμε πει και είχατε συμφωνήσει και εσείς να διανεμηθείς τους επικεφαλείς των παρατάξεων, δεν ξέρω αν αυτό έχει γίνει, να ανημερωθούν και να συζητήσουμε. Νομίζω ότι δεν θα υπάρχουν αντιρίσεις και θα πάρει παραπάνω από 5 λεπτά. Ποιοι θέλουν να μιλήσουν, ο κ. Σιμιτζής, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Βέρος, ο κ. Ποτόλιας, ο κ. Μαυρίζ, ζητάει το λόγο και ο κ. Ξανθόπουλος. Ξεκινάμε συνάδελφοι, ο κ. Σιμιτζής έχει το λόγο. Αγαπητοί συνάδελφοι, μπήκε το καλοκαιράκι πια και ο κόσμος έχει αρχίσει να κολυμπάει στις θάλασσες. Και ήδη φαντάζομαι, αν όχι όλοι, περισσότεροι από εμάς έχουμε επισκεφθεί τις λαϊκές και μη ακτές της πόλης μας. Το έχω κάνει κι εγώ. Και διαπίσωσα δυσμένα αρνητικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ότι στην Καλαμίτσα το περασμένο Σάββατο είχαν εχειθεί κάτι παράξενα άσπαρα υγρά, που ίσως μοιάζουν με σαπουνάδες και έγινε σχετικός δόρος και ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την ΔΕΙΑ Καβάλας, την Διεύθυνση Γίνης, δεν ξέρω ποιος άλλος θα μπορούσε να παρέμβει, να ελέγξει τι γίνεται, γιατί χεινόταν από το κεντρικό ρέμα αυτό που είναι ανάμεσα στην Όστρια και στο Μετρό. Εγώ άκουσα κάποια παράπονα και κάποιες καταγγελίες για μια παρακείμενη επιχείρηση, αλλά δεν είναι δικιά μου δουλειά να κάνω τον αστυνόμο για να ψάξουν, είναι δικιά σας δουλειά. Και παρά το ότι το γράψανε και τα τακτικά μέσα ενημέρωσης της πόλης μας, δεν ξέρω αν έγινε κάποια έρευνα, κάποιος έλεγχος από τη ΔΕΙΑ Καβάλας, για αυτό θα πρέπει να μας το πει ο κύριος Κουφαντζής. Μάθαμε κιόλας ότι πήγαν τα δημόσια κτήματα και σηκώσαν από εκεί τις ξαπλώστρες. Αυτό είναι μια ανομαλία που σημαίνει ότι για μια ακόμα χρονιά δεν έχουμε καταφέρει να συνενοηθούμε με την ΕΤΑΔ για τη συγκεκριμένη παραλία. Η συγκεκριμένη παραλία, επί χρόνια πολλά, ανήκε στο Δήμο Καβάλας, επένδυσε ο Δήμος Καβάλας σε αυτήν την παραλία, στην παραλία της Καλανίτσας. Τουλάχιστον, εγώ δεν λέω να μας παραχωρηθεί, ας πούμε, είναι μια διεκδίκηση, το ξέρουμε όλοι και επιμένουμε σε αυτήν τη διεκδίκηση. Δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν έχει καρποφορήσει αυτά τα τρία χρόνια από τότε που έλειξε η παραχώρηση. Τέσσερα, μάλλον, έτσι, βάζω 15, 16, 17, μπαίνει και το 18 τώρα, τέταρτος χρόνος. Δεν έλειξε αυτό το θέμα, αλλά τουλάχιστον μια ενδιάμεση λύση δεν θα μπορούσε να βρεθεί όσον αφορά την εκμετάλλευση του αγιάλου, δηλαδή της άμμου, της αμμουδιάς, ώστε να μπορούνε οι καβαλιώτες να ξαπλώσουν και να κάνουν τα μπάνια τους καλά εκεί πέρα, χωρίς προβλήματα. Και οι επιχειρήσεις επίσης να κάνουν τη δουλειά τους. Καβαλιώτες είναι όσοι έχουν τις επιχειρήσεις εκεί πέρα. Μαθέφτηκε μάλιστα ότι βοηθήσαμε ως δήμος τα δημόσια κτήματα να κουβαλήσουμε τις ξαπλώστερες. Μα είναι δικιά μας δουλειά αυτό το πράγμα να στρεφόμαστε εναντίον των καβαλιωτών επιχειρηματιών ή να σηκώνει αστυνομία τους λωόμενους από τις ξαπλώστερες και ύστερα να έρχεται ένα φορτηγό δικό μας να κουβαλάει τις ξαπλώστερες αυτές. Είναι σωστό αυτό το πράγμα. Δεν ξέρω, αν ζητήθηκε βοήθεια από τα δημόσια κτήματα, εντάξει, να το δεχθώ ότι ζητήθηκε μια βοήθεια, δημόσια συμπερισίστημα είμαστε και εμείς και αυτοί και συντρέχουμε το έργο τους. Αλλά προς Θεού, όχι με αυτόν τον τρόπο. Και πού τις πήγαν αυτές τις ξαπλώστερες στο φορτηγό μας, πού τις πήγαν σε δικές μας αποθήκες. Ένα ζήτημα είναι γι' αυτό. Και ένα, βέβαια, όσον αφορά τις παραλίες, ένα τελευταίο ζήτημα για την αξιοποίηση των ακτών, είναι αν τελικά εισπράττει κάποιος ενίκιο από αυτά τα καταστήματα. Γιατί το λέω αυτό. Διότι εμείς επενδύουμε ακόμα, παρά το ότι δεν τα έχουμε βρει με την ΕΤΑΔ, ως δήμος ρίχνουμε λεφτά. Εγώ θα πω ότι καλά κάνουμε και ρίχνουμε λεφτά. Αν είναι δυνατόν να αφήσουμε την παραλία αυτή, απροστάτευτη και καλά κάνουμε και βάζουμε λεφτά για τους ναυαγωσώστες. Θα τα διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά, κύριε Δήμαρχε, ή μήπως θα τα διεκδικήσουμε στα λόγια όπως έγινε με τους πρόσφυγες εκείνα τα 400.000, που επιμένω εγώ ότι πρέπει να γίνει αγωγή, πρωτού παραγραφούνε οι αξιώσεις του Δήμου Καβάλας εναντίον του ελληνικού δημοσίου. Όσον αφορά τις παραλίες, φέτος δεν βλέπω να έχουνε βγει τα αναπηρικά αμαξίδια για τα οποία δώσαμε τόσο πολλά χρήματα στο παρελθόν. Αυτά τα βαριά των 50.000 ευρώ, έτσι, δεν ξέρω αν βγήκανε, έχω ακούσει ότι δεν βγήκανε, μήπως βγήκανε τις τελευταίες μέρες και έχω κακή πληροφορία. Όμως, σας έχω ρωτήσει και πέρυσι και πρόπερσι, ο Δήμος Καβάλας είχε προμηθευθεί στο παρελθόν και τρία αμαξίδια επιπλέοντα, με ρόδες δηλαδή, με ρόδες, είναι επιπλέοντα και έχουνε, εξασφαλίζουν στον χειριστή, μια σχετική ευτονομία. Δηλαδή, μπορεί να φύγει και πιο πέρα από εκεί που σκάζει το κύμα. Αντίθετα, με αυτές τις βαριές κατασκευές που αγόρασε πέρυσι και πρόπερσι ο Δήμος Καβάλας. Και η MEN και η IED είναι καλές συσκευές, είναι καλά εργαλεία που είναι χρήσιμα ανθρωπιστικά, σκόπιμο να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά βλέπω ότι τα κίτρινα αμαξίδια, τα επιπλέοντα, δεν τα χρησιμοποιήσατε πέρυσι, δεν τα χρησιμοποιείτε και φέτος. Ήθελα να ρωτήσω μια που μπήκαμε πολύ για τις ακτές σήμερα, να ρωτήσω τι γίνεται με τις μελέτες για την προστασία των ακτών από τη διάβροση. Έχουμε συζητήσει ήδη πολύ μέχρι τώρα για αυτό το έργο που έγινε στη Ραψάνη. Πρέπει να σας πειροφορίσω ότι το έργο της Ραψάνης παρά τα επιμέρους προβλήματα που θα λύθουν, είμαι βέβαιος, εν τούτης παρά τα προβλήματα, έχει πολύ μεγάλη απόδοση. Δηλαδή, η παραλία έχει ήδη μεγαλώσει σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο κόσμος αρέσκεται να κολυμπάει εκεί. Το ξέρω και από προσωπική αντίληψη, από ιδία αντίληψη, γιατί πραγματικά έχει αποδώσει και το έργο. Θα προχωρήσουμε λοιπόν στην υλοποίηση των μελετών που έχουμε ήδη παραλάβει για το Περιγιάννη και για την Καλαμίτσα. Γιατί και η Καλαμίτσα έχει προβλήματα. Και τέλος, άθελα να ρωτήσω δύο τελευταία στιγμή. Πάλι με τη θάλασσα έχουν να κάνουνε. Έχουμε κάνει μια εξέλιση με τη χάραξη νέου εγγυαλού στην περιοχή από το παλιό νοσοκομείο περίπου μέχρι τα σφαγεία. Είχαμε μπει κάποτε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πήραμε λεφτά για αυτή τη δουλειά. Έγινε έναν πιλοτικό, μια μελέτη πιλοτική από τον καθηγητή Σιλέω και μέχρι στιγμής δεν βλέπω να υλοποιείται το πρόγραμμα αυτό και με τη χάραξη καινούριου εγγυαλού. Και τελευταίο τελευταίο θέμα, να ξαναθέσω το ζήτημα του Οσμάν Καβάλα. Προχθές πολύ ωραία έγινε αυτή η όμορφη εκδήλωση της Τουρμάκ όπου αναφέρθηκε πολλές φορές στη Δημοτική Καπναποθήκη το όνομα του Οσμάν Καβάλα αλλά αυτός ο άνθρωπος, ο επίτιμος Δημότης Καβάλας είναι ακόμα στη φυλακή. Μήπως είχαμε καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα αυτόν. Ευχαριστώ με τον κύριο Σημιτζή, κύριε Δήμαρχε παρακαλώ. Λοιπόν, σ' ό,τι αφορά την καλαμίτσα, πάρα πολύ σύντομα. Για τις σαπουνάδες απευθύνθηκα και εγώ στη ΔΕΙΑΚ και ρώτησα. Στο σημείο στο οποίο υπήρχε η διαρροή αυτή δεν ήταν ούτε διαρροή ΔΕΙΑΚ ούτε από όμβρια ούτε από τίποτε. Η θεωρία της ΔΕΙΑΚ είναι ότι οι σαπουνάδες προέρχονται από το πληντήριο αυτοκινήτων που είναι στην περιοχή και δεν ξέρω τι έγινε εκείνη τη μέρα, δεν μπορώ να πω. Αν ξέρει κάτι παραπάνω, ο κύριος Λογκάρης που βρίσκεται σήμερα εδώ ή ο κύριος Κουφαντζής μπορούν να σας ενημερώσουν. Στην ΕΤΑΔ, στην καλαμίτσα, πώς έγινε και ξαφνικά η αστυνομία έκανε ολόκληρη επιχείρηση σκούπα. Κλειφήκαμε μία μέρα μαζί με τον κύριο Πρόεδρο από τον κύριο Ισαγγελέα διότι η ΕΤΑΔ έστειλε εισαγγελική παραγγελία, παρακαλώ, και δεν ξέρω αν έκανε και μηνυτήρια αναφορά και ζήτησε να μαζέψει όλο τον εξοπλισμό της παραλίας από αυτές τις επιχειρήσεις. Βέβαια, εμένα μου φαίνεται πάρα πολύ περίεργο πώς γίνεται. Από τον Οκτώβριο του 2015 που έχει λήξει η παραχώρηση στο Δήμο Καβάλλας της ΕΤΑΔ να μην δίνει σημασία για αυτή την περιοχή. Πάρα πολλές φορές το ζητήσαμε και τα τελευταία νέα είναι ότι εδώ και τους τελευταίους περίπου δύο μήνες έχω ζητήσει από τους βουλευτές Καβάλλας να μας κλείσουν ραντεβού για να έρθουμε σε μια διαπραγμάτευση μαζί τους, όποια είναι αυτή, να τη φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να τη συζητήσουμε. Γιατί άλλαξε ο διευθύνων σύμβουλος. Αν θυμάστε ο κ. Στερζάκης, ο περιβόητος, δεν θα πω άλλο επίθετο, έχει αντικατασταθεί παρόλα αυτά είναι εκεί βέβαια. Είναι στην ΕΤΑΔ ο κ. Στερζάκης πάντοτε. Λοιπόν, έχει μπει καινούριος διευθύνων σύμβουλος, κατευθείαν με το καινούριο σύμβουλο εγώ ζήτησα από τους βουλευτές να μας κλείσουν ραντεβού για να πάμε. Δεν έχουμε δει ακόμη, δεν μας έχουν δεχθεί ακόμη. Είναι μια καλή αφορμή όμως, για λόγους δικαίου, οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή εκείνη και από τον Οκτώβριο του 2015 δεν πληρώνουν σε κανέναν τίποτε, ούτε ενίκιο, ούτε τίποτε. Είναι μια καλή αφορμή η τελευταία όσο ότι την εγκρίνω αυτό που έγινε. Θεωρώ ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έπρεπε να το έχουν προλάβει όλο αυτό. Έπρεπε να πάνε να κάνουν τις αιτήσεις τους προς την κτηματικία στο υπηρεσία εδώ στην Καβάλα ή στην ίδια την ΕΤΑΔ και να ζητήσουν αυτά που έπρεπε να πληρώνουν, να τα πληρώνουν και δεν είναι δίκαιο για τους υπόλοιπους που πληρώνουν. Αυτό εννοώ. Φυσικά η μοναδική συνδρομή που μας ζητήθηκε ήταν να αποθκεύσουμε τα πράγματα τους για να μην πάνε χαμένα. Κατ' ουσίαν τα φυλάγουν αυτή τη στιγμή, αγαπητέ κύριε Σιμητσή, γιατί είναι καινούριος εξοπλισμός, είναι κρίμα να πάει χαμένος και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες κατευθύνθηκαν στην ΕΤΑΔ για να κλείσουν μαζί τη συμφωνία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τους το αποδώσουμε και πίσω μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Είναι προς τιμήν τους που αφήσαν τις ομπρέλες του Δήμου. Ο Δήμος κάθε χρόνο, όπως πολύ καλά είπατε, είτε έχει, είτε δεν έχει την καλαμίτσα στην περιοχή ευθύνης του. Στέλνει μηχανήματα τα οποία εμπλουτίζουν την άμμο, στέλνει ξαπλότερες και ομπρέλες, περιποιείται το χώρο ολόκληρο από διτύρια και τουαλέτες και όλα αυτά χωρίς να εισπράτει μία. Όλα αυτά γίνονται για τους ίδιους τους καβαλιώτες, για τους ίδιους τους δημότες. Όταν θα έχω νεότερα από τους βουλευτές για ό,τι αφορά τα ραντεβού στην ΕΤΑΝ, φυσικά και θα σας βοηθήσω, θα σας ενημερώσω. Ναυαγοσώστες. Ξέρετε πολύ καλά και ο ίδιος το αναφέρατε πριν, τι ουρανοκατεύατο ήταν αυτό το προεδρικό διάταγμα. Ο κ. Καλανταρίδης είπε την προηγούμενη φορά, εξήγησε... Είπατε και για ναυαγοσώστες. Είπατε ότι βάζουμε ναυαγοσώστες. Για τις μελέτες της προστασίας των ακτών και τη χάραξη καινούργιου αγιαλού έχω σημειώσει εδώ το θέμα να το συζητήσω με τον κ. Σιλέω, αλλά δεν ξέρω αν έχει να σας πει η κ. Δρακονάκια και ο κ. Τουλκίδης κάτι νεότερο από αυτού. Κύριε Τουλκίδη ξέρω και κάτι νεότερο από αυτό. Επιφυλάσσομαι να συζητήσω με τον κ. Σιλέω και να ενημερώσω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ευχαριστώ με την κ. Δήμαρχα. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο. Θα είμαι σύντομος, πρόεδρε. Μην ξεχνάτε το ρολόι, μην ξεχνάτε το χρόνο. Σεβόμενος στο σώμα, τους ανθρώπους, αλλά βέβαια και την πρόταση του Βαγγέλη του Παπά θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν, κύριε Δήμαρχε, να σας διορθώσω. Καλά είναι να πάτε μετά από τόσα χρόνια που είστε δήμαρχος στην Καλαμίτσα να δείτε τι αποδειτήρια υπάρχουν, ποιες είναι οι συνθήκες για να καταλάβετε και μόνοι σας. Και μην προκαταβάλετε και βγάζετε δελτία τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καλό είναι να πάτε να καταλάβετε πως είναι οι συνθήκες. Κύριε Πρόεδρε, σας το ξαναλέω, σας σέβομαι και θεσμικά και σαν άνθρωπο, αλλά να σας πω κάτι. Αν θέλετε να με σχολιάζετε ή να σχολιάζετε ή να παρεμβαίνετε σε αυτά που λέω, είστε πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, είστε ο πρόεδρος όλων μας. Δεν θέλω να σχολιάζετε και δεν θέλω να παρεμβαίνετε μετά από το κλείσιμο της παρέμβασης μας. Τουλάχιστον για μένα, κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να το κάνετε. Σας το έχω πει πανελημένα, αν θέλετε να κάνετε σχολιασμό ή σχόλια ή οτιδήποτε, θα κατέβετε από την έδρα και σας επιτρέπουν να μου πείτε ό,τι θέλετε. Θα μου κάνετε όποια πολιτική κριτική. Το κλείνω, κύριε Πρόεδρε, για να τελειώνουμε. Μην καθυστερούμε. Χθες είχε το Διπεθέ, κύρια Δήμαρχε, διοικητικό συμβούλιο. Μια νέα κοπέλα είναι μέλος στο διοικητικό. Θεώρησε φρόνιμο, γιατί πήγατε προχθές πάνω στο φάρο και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρουσιάσατε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππον, καλά το επιλέξατε, καλά το κάνατε, αλλά έκανε την εξίσαπλη ερώτηση. Γιατί, κύρια Εγκόνη και κύρια Δήμαρχε, κύρια Πρόεδρε, γιατί και για ποιον λόγο δεν το περάσαμε πρώτα όπως κάναμε τα υπόλοιπα χρόνια από το Διοικητικό Συμβουλείο, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππον και μετά να το ανοιγνώσετε. Ποιος είναι ο ρόλος μας εδώ, γιατί μας απαξιώνεται έτσι. Και η απάντηση ήταν από τον κύριο Εγκόνη, η κύρια Πρασά θα μας το πει, την έχω γραμμένη εδώ, στο Ενδυβούργο και στο Φεστιβάλ Αθηνών, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν δίνουν αναφορά. Αυτά είναι θέματα της δημοφέλειας, εσείς μη μιλάτε. Λοιπόν, κοιτάξτε κύρια Δήμαρχε, δεν έμαθε ο κύριος Σεργγόνης να μας κάνει την τιμή να μας δίνει αναφορά. Δεν έμαθε ο κύριος Σεργγόνης, κύρια Δήμαρχε, να σέβεται το δικητικό συμβούλιο και να μάθει να συμπεριφέρεται. Αυτά που με πουλάτε εδώ μέσα για το Σεργγόνη, να ξέρετε, εμείς δεν τα τρώμε. Τελεία και πάβλα. Και εκείνο που θέλω να κλείσω, θέλω κύρια Δήμαρχε να τα αναλάβετε προσωπικά, μετά από 10 χρόνια του κύριου Κόνη παρουσίας εδώ, από τους επαρχιώτες τους καβαλιώτες ζει, να του μάθετε να συμπεριφέρετε κύρια Δήμαρχε. Είναι απαράδεκτο και πιστεύω να μη συμφωνείτε με αυτή τη συμπεριφορά. Δεύτερον, Περιγιάλη κύριε Καλνταρίδη, κάνατε μια παράσταση πριν κανένα μήνα δω με κάτι, εγώ να τα είπα, δεν είμαι ψεύτης, αλλά δυστυχώς σήμερα, εμείς ξέρετε, όταν έχουμε μια πληροφορία ή όταν αναφέρουμε κάτι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, το διασταυρώνουμε και μετά το παραθέτουμε. Και σας είχα πει ότι οι Περιγιαλιώτες δεν έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο Περιγιαλίου. Εσείς μου απαντήσατε ότι το κάναμε, το οράναμε, το τίδήποτε. Υπάρχει ένα εσωτερικό σημειώμα. Σήμερα βγήκε ο δικηγόρος που ήταν ο Καθήλιν Αρμόδιος και σας απάντησε σε ραδιοφωνικό σταθμό και είπε, δεν μας ενημερώσατε. Σας διέψευσε. Είστε αναξιόπιστος, κύριε Καλανταρίδη. Και αν το νομίζετε ότι το κάνατε, τουλάχιστον έπρεπε να το κάνετε με καλύτερο τρόπο. Σας το ξαναλέω, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και είστε αναξιόπιστος. Δεν έχουν ενημερωθεί οι Περιγιαλιώτες. Εάν νομίζετε ότι το κάνατε, θεωρώ φρόνιμο να τους στείλετε σε όλους τους Περιγιαλιώτεους τους ανθρώπους για να ξέρουν τι τους γίνεται. Και γιατί υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Σε αυτούς που είναι εξαδιαιρέτου οικόπεδα, είναι δύο ή είναι τρεις, πρέπει να ενημερωθούν όλοι. Γιατί ενημερώνεται μόνο ένας, οι άλλοι δεν ενημερώνονται και στο τέλος καταλήγει να υπάρχει πρόβλημα όλη η ιστορία. Λιδία. Υπάρχει ένα θέμα στη Λιδία, κύριε Δήμαρχε. Θέλω να το δείτε και αυτό. Θέλουν σημάσεις στο κέντρο του χωριού. Δεν υπάρχουν σημάσεις και είναι επικίνδυνο για τα παιδιά. Θέλω να το δείτε εσείς προσωπικά. Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Φρεζεσκάκη γιατί είστε μοναδική που αποδέχτηκε την πρότασή μας δημόσια. Γιατί μετά την εξαγγελία του εις κυβέρνησης για την διετή υποχρεωτική σχολική αγωγή, έχετε υιοθετήσει την πρότασή μας, κάνατε φόκους και κάνατε διαφήμιση και μειώσατε τα όρια ηλικίας στους παιδικούς ταθμούς. Και έτσι αυξήσατε τα παιδιά, καλύψατε τις ανάγκες και τις απώλειες και διατηρείτε το προσωπικό και συγχαρητήρα. Και σε ευχαριστώ που μας ακούσατε. Και τέλος, αυτά κύριε Πρόεδρε, δεν έχω κάτι άλλο να μη πω άλλα και κουράζουσα να σας ευχαριστώ, πιστεύω να ήμουν σύντομος. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά επειδή μου ανεφερθήκατε προσωπικά στο Προεδρείο και στο κ. Καλανταρίδη, αν θέλει το λόγο θα του το δώσω. Δεν θυμάμαι κάποια φορά να σχολίασα τοποθέτησή σας ή να πήραν το λόγο μετά από δική σας τοποθέτηση. Αν έχω κάνει κάτι τέτοιο να μου το θυμίσετε, να μην το ξανακάνω. Αλλά δεν το έχω ξανά, δεν νομίζω ότι το έχω κάνει. Λοιπόν, θέλετε κ. Καλανταρίδη το λόγο, όχι. Εγώ πρώτα. Επιπροσωπικού ζήτησε ο κ. Καλανταρίδης υπου προσωπικού και ο κ. Δημαρχός. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς ο κ. Παπαδόπουλος εξακολουθεί να συνεχίζει την ιδίου τύπου κακή αντιπολίτευση στην οποία μας έχει συνηθίσει, κατηγορώντας είτε τον έναν ή τον άλλον κάθε φορά, με χαρακτηρισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί μόνο ο ίδιος. Λοιπόν, για άλλη μια φορά, λοιπόν, συνάδελφοι, έχω να πω και να επαναλάβω αυτό το οποία σας είχα πει και την προηγούμενη φορά. Άκουσα και εγώ τον κ. Μαμτσαδέλη. Αν ο κ. Μαμτσαδέλης ως εκπρόσωπος των κατοίκων θεωρεί ότι θα έπρεπε ο δήμος να στείλει προσωπική ενημέρωση σε κάθε έναν από τους κατοίκους του Περιγιαλίου και να τους ενημερώσει, όπως και εσείς πιστεύω ότι καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Γι' αυτό, λοιπόν, η ενημέρωση η οποία ήρθε ως απάντηση των όσων μας είχαν καταθέσει εγγράφους εδώ μέσα, όταν είχαν βρεθεί οι κάτοικοι του Περιγιαλίου μαζί με τον πρώτο του συλλόγου και με τον εκπρόσωπό τους τον κ. Δικηγόρο. Αν εκπροσωποιώ όλους δεν το γνωρίζω, έτσι. Είχε δοθεί λοιπόν η απάντηση προσωπικά στον καθένα από εσάς, όπως και ξανά γίνε όταν κατηγορήθηκα ότι είμαι ψεύτης και σας λέω ψέματα εδώ μέσα και δεν ξέρω τι άλλο σας κάνω, έτσι. Και όπως είπα το πρωί μετά από την τοποθέτηση του κ. Μαμτσαδέλη, προσωπικά ιδιοχείρος εγώ ο ίδιος έδωσα την απάντηση στον πρόεδρο των κατοίκων του Περιγιαλίου. Τι άλλο θα έπρεπε να κάνω, πραγματικά θέλω να μου το πείτε αν έχετε κι εσείς κάτι άλλο, έτσι, για να δούμε αν είμαστε αξιόπιστοι ή αν δεν είμαστε. Επίσης κάτι ακόμη το οποίο λέει ο κ. Παπαδόπουλος και μάλλον δεν το γνωρίζει, λάθος τον έχουν ενημερώσει, λέει ότι δεν ενημερώνονται όλοι οι δικαιούχοι, λάθος. Τα σημειώματα τα οποία στέλνει η πολεοδομία και τα οποία μοιράζει προσωπικά η δημοτική αστυνομία, έτσι, τα παραδίδει, είναι σε όλους όσοι φαίνονται δικαιούχοι του συγκεκριμένου οικοπέδου ή των οικοπέδων, όχι μόνο σε έναν εξ' αυτόν και απορώ που δεν ξέρω που το άκουσε ο κ. Παπαδόπουλος, αν το είπε και αυτό ο κ. Εκπρόσωπος, είναι ψευδές, είναι ψευδές, είναι ψευδές λοιπόν. Κακώς, πολύ εύκολα, ελαφρά την καρδία, έτσι, δέχεστε αυτά τα οποία σας λέει κάποιος άλλος. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ρωτάτε, έτσι, αλλά δυστυχώς αυτό το οποίο κάνετε πάντα είναι να προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο, κ. Δήμαρχη, παρακαλώ. Εγώ θα ευχαριστήσω τον κ. Παπαδόπουλο, κ. Πρόεδρε, σήμερα άλλαξε τακτική, δεν κατηγορεί την δήμαρχο, κατηγορεί όλους τους υπόλοιπους. Αγαπητοί συνεργάτες, κ. Δρακωνάκη, θα σας ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδόπουλο, είναι γεγονός ότι με βοηθάει. Λοιπόν, κ. Δρακωνάκη, θα σας παρακαλέσω, επειδή λείπατε όταν μιλούσε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ξέρω αν τα ακούσατε, αύριο το πρωί θα έρθετε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Λιδίας, να δούμε τι εννοεί για σήμανση στη Λιδία, γιατί κανένα τέτοιο αίτημα δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής από τη Λιδία για να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν. Τώρα, σε ό,τι αφορά το περιγιάλι, οπωσδήποτε σας απάντησε ο κ. Καλανταρίδης και θα φτάσω στον καλλιτεχνικό διευθυντή. Δεν ξέρω τι εκστρατεία είναι αυτή που έχει ξεκινήσει τελευταία, κ. Παπαδόπουλο, όχι μόνο από σας και από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συστηματική εκστρατεία, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Λοιπόν, θα μου επιτρέψτε να σας πω εκπήρας ότι πρώτον πρέπει να είμαστε περήφανοι σαν δήμους που έχουμε το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό διευθυντή και αντί να συγχαρείτε αυτή τη διοίκηση, η οποία δεν έδωσε σημασία σε κομματικές επιλογές και κράτησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή, αναγνωρίζοντας την αξία του, και κρατώντας λοιπόν τον ίδιο, και δόξα το Θεό ότι χάνει της εμπιστοσύνης και κάνει βήματα το διπεθέκα βάλας, θα μου επιτρέψει, ούτε τη δική σας εγκρίνω κύριε Παπαδόπουλα, δεν σας κάνω τα. Λοιπόν, θα μου επιτρέψτε να σας πω, αφήστε με να μιλήσω, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι. Ξέρετε ο Θεός έχει κάνει και άλλους ανθρώπους εκτός από εσάς. Λοιπόν, οι καλλιτέχνες είναι ευαίσθητοι άνθρωποι κύριε Παπαδόπουλα, μη γελάτε. Είναι αλήθεια αυτό. Οι καλλιτέχνες είναι ευαίσθητοι άνθρωποι, το πιστεύω, το βλέπω κάθε μέρα και σε ότι αφορά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Οδίου και σε ότι αφορά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διπεθέ. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας. Εδώ είμαστε μεταξύ μας προσεκτικοί και δεν θα είμαστε προς τους καλλιτέχνες. Λοιπόν, φυσικά και γνωρίζει τα όριά του, φυσικά και γνωρίζει μέχρι που τον παίρνει και αν δεν γνωρίζει να είσαστε σίγουρους ότι με καλή κουβέντα και καλή πρόθεση και συζήτηση μπορούμε να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν όχι μόνο στο συγκεκριμένο, σε όλους. Αλλά, ξαναλέω, όποιος έχει κάνει σε αυτά τα πόστα, Διπεθέ, Δημοτικό Οδίου και τα τεάυτα, πάρα πολύ καλά γνωρίζει ότι οι καλλιτέχνες θέλουν ειδική μεταχείριση. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, κατανοώ. Κυρία, η Πρόεδρος του Διπεθέ, κυρία Πρασά για δύο λεπτά, παρακαλώ. Καλησπέρα κι εγώ. Καταρχάς, δεν ήταν ο κύριος Γκόνης απαξιωτικός, ήταν σοβαρός, είχαμε διοικητικό συμβούλιο. Είναι ιερό πράγμα το διοικητικό συμβούλιο. Δεν αστευόμαστε, κύριε Παπαδόπουλο, εκεί πέρα μέσα. Τώρα, εάν η εκπρόσωπό σας ερχότανε από τις αρχές, θα γνώριζε ότι κάναμε και μαζί με τον Κόνη μια ενημέρωση, επιφανειακή, ναι, επιφανειακή. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε όλα στη φόρα. Είχαμε ενημερωθεί για την παραγωγή που θα κάνει το Διπεθέ. Το ψηφίσαμε στο διοικητικό συμβούλιο για τις χοηφόρες. Πέρασε αυτό. Από εκεί και πέρα, όταν πρωτοανέλαβα το Διπεθέ, του είπα του Κόνη μια κουβέντα. Φέτος είναι τα εκατό χρόνια της ίδρυσης του νομικού προσώπου του Δήμου Καβάλαση, επέτειος. Το εκμεταλλεύτηκε αυτό και έκανε ένα πολύ ωραίο θέμα για φέτος. Ό,τι ενημέρωση είχαμε, τη δίναμε συστηματικά στο διοικητικό συμβούλιο. Υπάρχει δε ραδιοφωνική εκπομπή δική μου που έχω πάει, είμαι φιλοξενούμενη, Σάββατο πρωί στο ραδιοάλφα που λέω πράγματα τα οποία ήδη τα έχω αναφέρει στο διοικητικό συμβούλιο. Ό,τι ήταν να γίνει, ήταν ενημερωμένοι όλοι οι πάντες. Δεν μπορεί να τα βγάλει όλα στη φόρα, διότι ξέρετε τι γίνεται και το ομολόγησαν όλοι στο διοικητικό συμβούλιο εχθές. Μόλις πούμε κάτι, σε μία ώρα έχει μαθευτεί. Δεν τα λέω εγώ, αν είναι δυνατόν να τα λέω εγώ. Και περιμένετε, δείτε λίγο και το Φεστιβάλ Φιλίππον πρώτα και κρίνετε το και μετά μιλήστε. Καταλάβατε το και γιατί βγήκανε όλα αυτά τα πράγματα στη φόρα, θα σας πω. Κι εμένα μου είχε κάνει στην αντικαχή εντύπωση, γιατί ήμουν άπειρη. Τα μεγάλα θεατρικά σχήματα βγάζουν άρθρα και λένε, θα παίξει το έργο σε αυτά τα θέατρα. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι επιτήδιοι, κάνουν ένα συνοθήλευμα, το κουμπώνουν και βγάζουν ένα άρθρο στο τέλος. Αυτό είναι. Ούτε ήταν επιθετικός, ούτε τίποτε. Εσείς προηγουμένως είπατε ότι δεν σας αρέσει να σας ειρωνεύονται. Το Sergonis δεν είναι ειρωνία. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Πρασά, ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, είπα. Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τη διοίκηση. Πότε, επιτέλους, θα φέρει για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο τους απολογισμούς των νομικών προσώπων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής να θυμίσουμε ότι είμαστε στα μέσα του 2018, ήδη θα έπρεπε να έχει έρθει ο απολογισμός του 2017 και δεν έχει έρθει ο απολογισμός του 2016. Είναι αδιανόητο και είναι απαράδεκτο το πώς λειτουργούν τα δυο νομικά πρόσωπα χωρίς την έγκριση αυτών των απολογισμών. Το δεύτερο ερώτημα. Θα ήθελα να ρωτήσουμε τη διοίκηση και προσωπικά τον κ. Καλλανταρίδη ως αντιδήμαρχο διοικητικών οικονομικών υπηρεσιών όπου στη συναιδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Απριλίου του 2018 ήρθε προσέγγριση η μετάβαση του αντιδημάρχου του κ. Καλλανταρίδη μαζί με έξι στελέχοι των οικονομικών υπηρεσιών στο δήμον Ιραιβέργιες προκειμένου να συμμετέχουν σε ομάδα εργασίας που θα αναλύσει τα οικονομικά συστήματα των δύο δήμων δηλαδή του δήμου Καβάλλας και του δήμου Ιραιβέργιες. Βέβαια εμείς από τη μεριά μας τότε καταψηφίσαμε και καταψηφίσαμε όχι γιατί δεν θέλαμε να ενημερώνονται τα στελέχη μας αλλά και οι αντιδήμαρχοί μας όμως είπαμε ότι είναι αδιανόητο να πηγαίνουν έξι στελέχοι του δήμου όπου να θυμίσουμε ότι ήταν τέσσερις διανοιχτερεύσεις πέντε ημέρες. Θέλουμε να ερωτήσουμε τώρα, αφού πήγατε με το καλό, πόσο ήταν το κόστος αυτής της μετάβασης συνολικά, ποια ήταν τα αποτελέσματα μέσα από αυτή τη συμμετοχή σας σε αυτήν την περιβόητη ομάδα εργασίας και πότε επιτέλους τα όποια θετικά αποτελέσματα υπήρξαν, αν υπήρξαν, πότε θα αρχίσετε να τα εφαρμόζετε και στο Δήμο Καβάλλας. Το τρίτο ερώτημα. Πριν από δύο ή τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως έκτακτο θέμα μας ζητήσατε να εγκρίνουμε ένα έργο που είχε σχέση με την συντήρηση αλλά και τις επισκευές των σχολικών μονάδων της τάξης των 900.000 περίπου ευρώ όπου βέβαια ένα μεγάλο ποσό, αν θυμάμαι περίπου της τάξης 360.000, ήρθαν από την κεντρική διοίκηση μέσα από το πρόγραμμα Θηλόδημος γι' αυτόν τον σκοπό και τότε στην τεχνική έκθεση που υπήρχε και συνόδευε αυτήν την εισήγησή σας αναφερόσασταν και σε ποιες σχολικές μονάδες του Δήμου μας θα κάνετε παρεμβάσεις. Όμως, κυρία Δήμαρχη και αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από αυτήν την απόφαση υπήρξανε κάποιες διαμαρτυρίες από διευθυντές σχολικών μονάδων ότι ενώ έγκαιρα και εδώ και πολύ καιρό σας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν τα έχετε συμπεριλάβει σε αυτές τις σχολικές μονάδες. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα αυτά, τα οποία είναι σοβαρά και σημαντικά και δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς, κυρίως αφορούν τους μαθητές και την καλύτερη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Το τελευταίο που θα θέλαμε να ξαναρωτήσουμε για μια ακόμη φορά είναι ότι πριν από ένα μήνα περίπου σχολιάσαμε το πώς είναι δυνατόν αντιδήμαρχοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι από τη μεριά της πλειοψηφίας, από τη μεριά της διοίκησης, καθημερινά ανάπερναν από το μνημείο που υπάρχει στο Σταυρό του Αμιγδαλεώνα το οποίο αν θυμάμαι καλά το 1983 όταν από την τότε κυβέρνηση αναγνωρίστηκε η εθνική αντιστασία, κατασκευάστηκε για να τιμήσουν τον παπα Φλέσσα, τον παπά του έκτου συντάγματος του Ελλάς και βέβαια στο πρόσωπο του συγκεκριμένου όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον ναζισμό. Είναι απαράδεικτη εικόνα μέχρι και σήμερα αυτού του μνημείου όπου να θυμίσω ότι όσο αυτό το μνημείο ήταν στον προηγούμενο δήμο Φιλίππον ποτέ μα ποτέ κανένας δημαρχός όποιος κι αν ήταν δημαρχός δεν εγκατέλειψε έτσι αυτό το μνημείο και ούτε βέβαια και η προηγούμενη διοίκηση του Κωσίτου Σιμητζή. Είναι απαράδεικτο, σας το βάλαμε, σας το είπαμε και δεν κάνατε τίποτα μέχρι τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κύριο Βέρο, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Σ' ό,τι αφορά τον απολογισμό, κύριε Βέρο, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας ξέρετε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που έχει το νομικό πρόσωπο της πρωτοβάθμιας, θα πω εγώ. Είμαι σίγουρη ότι πάρα πολύ σύντομα θα έρθουν οι απολογισμοί. Αν έχει κάτι να προσθέσει ο πρόεδρος ο κύριος Τελίδης και ο κύριος Πετρόπουλος, εδώ είμαστε. Νιρεμβέργη, είμαι σίγουρη ότι με τον ν και με το σ θα σας τα πει τα στοιχεία που ζητήσατε ο κύριος Καλανταρίδης, αλλά εγώ περίμενα από εσάς να δώσετε συγχαρητήρια στη διοίκηση που επιτέλους έστειλε υπηρεσιακούς παράγοντες. Εδώ κάθε φορά μας λέτε, δεν διεκδικώ τέτοιες πρωτιές. Ακούσατε να διεκδικήσω πρωτιά, όχι. Επιτέλους είπα η διοίκηση έστειλε υπηρεσιακούς παράγοντες έξι στον αριθμό. Λοιπόν, από κει και έπειτα για τις λεπτομέρειες. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Καλανταρίδη, θα σας δώσω τον λόγο, σας παρακαλώ πολύ. Θα μιλήσετε, παρακαλώ. Να τελειώσει η κυρία Δήμαρφα, θα σας δώσω τον λόγο. Παρακαλώ. Για τη συντήρηση και τις επεσκευές της σχολικής μονάδας, είμαι σίγουρη, θα ενημερώσει η κυρία Δρακονάκη. Θέλω να σας θυμίσω ότι εδώ μας ζητήσανε να αλλάξουμε πατώματα από συγκεκριμένο σχολείο σε αίθουσες, σε ποια εποχή, στην εποχή που τα παιδιά δίνουν πανελλαδικές, πανελλήνιες, ενώ είχαμε ήδη συνενοηθεί με τη διεύθυνση, μόλις κλείσουν τα σχολεία να μπούμε, για να δείτε τον παραλογισμό του πράγματος. Να είστε σίγουροι, δεν ξέρω, ελπίζω να μην το είπατε μόνον για να πείτε τις 300.000 στον Φιλόδημο. Μπράβο είπα για το Φιλόδημο. Αλλά δεν είπατε μπράβο και στο Δήμο Καβάλας που βάζει άλλα 600.000. Δεν είπατε και ένα μπράβο στο Δήμο Καβάλας που βάζει 600.000 για αυτή τη δουλειά. Παρακαλώ, παρακαλώ, μη σχολεία. Μίον 260 άτομα είναι ο Δήμος Καβάλας. Βρίσκεται με μισό επιπλοποιό, με τρεις χτίστες, ειλικρινά δεν ξέρω πώς καταφέρνει και κάνει τη δουλειά της όπως καταφέρνει και την κάνει η καθαριότητα, με πολλή αγώνα, πολλή δουλειά, πολλή υδρότα και όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε και ελπίζω, ευελπιστώ ειλικρινά να έρθουν γρήγορα οι κοινοφελείς εργασία. Σ' ό,τι αφορά το μνημείο στο Σταυρό, αγαπητέ Φιλεβέρο, θα το φέρουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τον Αντών Τσαούς που ζητάει ο Δήμος Φιλίππον και θα ήθελα τότε να σας δω τι θα ψηφίστε. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ, πάμε κ. Καλανταρίδη σε έχει τον λόγο. Μισό λεπτο, παρακαλώ. Ποιο δήμαρχε, σε εμένα απευθύνεστε. Λοιπόν, σας παρακαλώ, θα σας δώσω τον λόγο εγώ. Θα σας δώσω τον λόγο με τη σειρά, παρακαλώ. Η απάντησή μου ήταν μίον 260 άτομα. Λοιπόν, κ. Καλανταρίδη, παρακαλώ. Νομίζω δεν βλέπετε τους δρόμους της πόλης και πώς υποφέρουν και τα χωριά, πώς υποφέρει η υπηρεσία. Ε, του Ελλάστρα, αφού ήταν του Ελλάστρα, θα το δούμε. Να μας έρθει τις πρασινάδες, τις κομμένες, τις κομμένες πρασινάδες. Άστο, ρε μαρχετοράς του. Θα μας παρεξηγήσουν τώρα, είναι του Ελλάστρου το μνημείο τώρα. Πρόσεξε εδώ πέρα, θέλει προσοχή. Λοιπόν, παρακαλώ. Της εθνικής αντίστασης του κ. Γιώτηρα που μείνε, εντάξει. Ολονόν, ολονόν. Παρακαλώ. Έδωσα τον λόγο στον κ. Καλανταρίδη. Κ. Καλανταρίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, συνάδελφοι, όσον αφορά αυτά που πετέθηκαν από τον κ. Βέρο, καταρχήν όσον αφορά το κόστος το οποίο ανέλαβε ο δήμος για να μεταβούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην ερευεργία, θα πάρω τα στοιχεία από το λογιστήριο και θα σας φέρω, είναι πανεύκολο, άλλωστε το έχω κάνει όποτε μου έχει ζητηθεί. Όσον αφορά τα αποτελέσματα, υπάρχει σχετική έκθεση η οποία έχει συνταχθεί από το Διευθύ της Εικονομικής Υπηρεσίας το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί να γίνει από εδώ και πέρα, ποιες ήταν τα αποτελέσματα που καταλήξαμε και πώς θα συνεχίσουμε. Θα σας το κοινώψω και αυτό, κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά αυτό το οποίο θα πρέπει να πάρει πίσω ο κ. Βέρος είναι αυτό το οποίο είπε σχετικά με το οικογενειακό, δεν ξέρω τι, γιατί πρώτον εκτίθεται και δεύτερον, χωρίς κανέναν λόγο, εκθέτει και τον υπηρεσιακό παράγοντα, ο Βέρος πλήρωσε τα έξοδα από την τσέπη του, πήρε άδεια από την υπηρεσία του, έτσι ώστε να παραβρεθεί και αυτός με τη σύζυγό του, η οποία ήταν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επίσκεψης, ενώ αυτός έκανε την άδειά του, τις διακοπές του και τα πλήρωσε όπως σας είπα, όπως όφειλε βεβαίως, ο ίδιος από την τσέπη του. Οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν της Εικονομικής Υπηρεσίας, συμμετείχαν κανονικά στις συζητήσεις, στις συναντήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων που έγιναν, έτσι, και όπως σας είπα βεβαίως, τα στοιχεία το που καταλήξαμε και πώς θα συνεχίσουμε, γιατί θα υπάρξει και συνέχεια, έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους παράγοντες των Εικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου της Νερεβέργης να μας επισκεφθούν εδώ έτσι ώστε πάνω σε αυτά τα οποία καταλήξαμε στο πεδίο, όπως λέμε, να γίνει η εφαρμογή τους και όποια βοήθεια χρειαζόμαστε, έτσι, είναι κάτι το οποίο λοιπόν θα το δείτε εν συνέχεια. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον κ. Καλανταρίδη. Διότι μάλλον σήμερα τα στελέχη της διοίκης και η κυρία Δήμαρχος μάλλον ή δεν ακούνε καλά ή δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις μας. Ήμασταν και είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι λέμε. Αγαπητέ κύριε Αντιδήμαρχε, εγώ είπα ότι στη μετάβαση συμμετείχαν και οικογένειες. Δεν είπα αν πληρώσαν ή αν δεν πληρώσαν, αν κατέβαλε ο δήμος ή δεν κατέβαλε ο δήμος αυτά τα έξοδα. Άρα, άρα, μη μου λέτε ότι λέω πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Εγώ είπα ότι στη μετάβαση υπήρχαν και οικογένειες. Άρα, σε ένα ταξίδι εργασίας, αν κρίνετε εσείς ότι πρέπει να γίνεται έτσι, τι να σας πω. Εντάξει, κρίνετε. Και μάλιστα έξι στελέχοι. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν οι υπηρεσίες και οι παράγοντες. Αλλά είναι δυνατόν έξι στελέχοι απ' την οικονομική υπηρεσία. Έξι στελέχοι θα πήγαινε ο διευθυντής και αν δεν μπορούσε ο διευθυντής θα πήγαινε ο αμέσως επόμενος, ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο τον αντίστοιχο θα έπαιρνε τις γνώσεις, θα έβλεπε αυτά που έβλεπε και έτσι γίνεται τους μεταφέρων. Να σας πω κάτι. Γιατί δεν πήγαν όλοι οι εργαζόμενοι της οικονομικής υπηρεσίας. Ας πηγαίναν όλοι οι εργαζόμενοι. Αλλά τι θα μου πείτε εσείς. Ναι, αλλά οι προστάμινοι μεταφέρουν στους υφιστάμινους. Λοιπόν, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε πολύ. Τώρα δεν έχετε για δευτερολογία. Τι θέλετε κύριε Καλανταρίδη. Παρακαλώ τώρα. Τι να πούμε τώρα. Οπότε πραγματικά δεν καταλαβαίνω το γιατί αναφέρθηκε το οικογενειακό. Εντάξει. Να απαγορεύσουμε σε κάποιον να συνοδεύσεις τη σύζυγό του ο ίδιος πληρώνοντας από την τσέπη του. Δεν ξέρω, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Απαντήστε μόνοι σας το ερώτημα. Και επίσης, γιατί πήραμε έξι και δεν πήραμε έναν ή δύο ή τρεις. Πήραμε τον διευθυντή και τους προσταμένους των επιμέρους γραφείων. Αυτή είναι η αρμόδη. Για αυτούς πήγαμε εκεί. Αυτοί έθεσαν τα ερωτήματα και πήραν τις απαντήσεις από τις αντίστοιχες διευθύνσεις, από τους αντίστοιχους. Και ναι, αν είχαμε τη δυνατότητα θα τους έπαιρνα όλους για να δουν τι γίνεται στον πολιτισμένο κόσμο. Ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ. Τουλάχιστον είχαμε κάνει ένα αποτέλεσμα, κύριε Καλανταρίδη. Μάθαμε τίποτα. Αυτό είναι το θετικό. Η κυρία Μπαλτζίδου για δύο λεπτάξι σε το λόγο. Για το μνημείο, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω στον κύριο Βέρο. Κύριε Βέρο, το μνημείο το συγκεκριμένο το τιμάμε και εμείς όπως πρέπει. Και το καθαρίζαμε μέχρι που θα είδατε κι εσείς βέβαια ότι έχουν πέσει αρκετά δέντρα μέσα. Επικοινωνήσαμε με το δασαρχείο και περιμένουμε να έρθει να τα πάρει επανελειμμένα. Επικοινωνούμε μαζί. Δεν μπορεί να μπει η υπηρεσία μέσα να το καθαρίσει αν δεν απομακρυνθούν τα δέντρα. Αυτό. Εντάξει. Μπορεί ο κύριος Όμυρος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Κρινέδου να πάει να το καθαρίζει στο μνημείο. Κύριε Κυριακίδη, αναλάβετε την υποχρέωση. Λοιπόν, ποιος άλλος έχει σειρά τώρα. Κυρία Δρακονάκη, παρακαλώ. Κλείστε το μικρόφωνο. Λοιπόν, καλησπέρα για εμένα. Συγγνώμη λίγο για την καθυστέρηση της άφιξής μου. Πολύς δόρος και αναφορά γίνεται στα 360.000 ρικά του Φιλόδημου. Μια χρηματοδότηση που την κατά τάσος σαν ασπηρίνη στον καρκινοπαθεία, αλλά προφανώς εν όψη εκλογών ότι μας δώσουν καλοδεχούμενα. Συντάχθηκε από την υπηρεσία μια μελέτη της τάξου 900.000 ευρώ. Πέρασε από εδώ από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μπορέσει να κατεθεί και να αποσπάσουμε τα 360.000 του Φιλόδημου. Οι παρατηρήσεις ή μάλλον οι ενοχλήσεις που δέχτηκα ήταν από τρία σχολεία, ένα δημοτικό, ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο. Για το δε γυμνάσιο, αν θυμάμαι καλά, λύκειο, συγγνώμη, έχει ήδη αναφερθεί μέσα στην μελέτη κάποια μικροεπέμβαση. Αν μου επιτρεπότανε, προσωπικά σαν μηχανικός και είχα τη δυνατότητα, τα 360.000 κάθε απέδειδα μόνο σε ένα σχολείο. Στο ποιο είναι αυτό δεν θα μπορούσα να το ξέρω τώρα. Μόνο σε ένα σχολείο για να κάνουμε μια επέμβαση ολοκληρωμένη, να φανεί, να μην έχω έναν εργολάβου να τρέχει να κάνει πέντε τετραγωνικά μόνος στο ένα, δέκα στο άλλο, ένα περβάζει και ένα μάρμαρο και να μην έχω και έναν επιβλέποντα της υπηρεσίας, σαν τρελός να τρέχει σε όλα τα σχολεία. Όταν ανέλαβα, παρέλαβα μία λίστα με πρωτόκολλα από όλα τα σχολεία, από τα γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγείο, πρωτόκολλα με αιτήσεις από τους χρήστες των σχολικών μονάδων, τα έδωσα στην υπηρεσία και η υπηρεσία έκρινε για το ποιες εργασίες θα γίνουν στα περισσότερα από αυτά σχολεία, τα οποία έχουν πάνω από όλα να κάνουν με την άρση του κινδύνου όπου ελοχεύει κίνδυνος και από εκεί πέρα με κάτι το παραπάνω και το κάτι που πλέον μπορεί να προκύψει. Με όλα αυτά, στους δύο διευθυντές, οι οποίοι τουλάχιστον αυτοί ήρθαν και ενόχλησαν εμένα, ενόχλησαν, συνεργαστήκαμε, συνομιλήσαμε, τους είπα ότι πέρα από τον εντυπωσιασμό που έχουν για αυτά τα περίφημα 360.000 του φιλόδημου και της μελέτης, ταυτόχρονα τρέχουν εργολαβίες, τόσο συντήρησης όσο και επισκευής και αποκατάστασης βλαβών και ζημιών για δημοτικά, πάυλα, σχολικά κτίρια, τόσο στη δημοτική ενότητα Καβάλα, τόσο στη δημοτική ενότητα Φιλίππο. Μην τους πιάνει λοιπόν πανικός, αν είναι εργασίες σε οποίες θα τις διαπιστώσουν, θα τις εντοπίσουν, θα τις αξιολογήσουν οι μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας και όχι ο εκάστοτε διευθυντής που κρίνει ότι το δικό του το πρόβλημα είναι το μέγιστο, γιατί η τεχνική υπηρεσία έχει μια εικόνα συλλογική και είναι αυτή η οποία θα κρίνει ποια έργασια, είναι αυτή η οποία θα πρέπει πρώτα σε να αντιμετωπιστεί. Θα δούμε λοιπόν μήπως από τις τρέχους οι εργολαβίες μπορούν να αντιμετωπιστούν κάποιες εικαταστάσεις που θεωρούν αυτοί ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ευχαριστούμε την κυρία Δρακονά και ο κ. Ποτόλιας έχει το λόγο παρακαλώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και στις σημερινές συνειδρίες αλλά και σε όλες τις συνειδριάσεις όσο περιμένω εδώ να έρθει η σειρά της δικής μας παράδοξης να τοποθετηθούμες και αυτό με πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο θα ήταν αν μεταδιδόντουσαν αυτές τις συνειδριάσεις από τη τηλεόραση. Θα ήταν πολύ χρήσιμο λέω για να βγάλουν συμπεράσματα οι κεβαλιότες. Το πρώτο θέμα που θέλω να δέσω κύριε Πρόεδρε είναι αυτό που έχει σχέση με τους εργαζόμενους ως σχολικούς τροχονόμους στα σχολεία της πρωτοβάθμιας. Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αναστάτωση από το γεγονός ότι ήρθανε στο εκαθαριστικό της εφορίας αυτό το πεϊνιχρό εισόδημα τα 176 ευρώ που πέρανε για έξοδα κίνησης να μπαίνει στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα που τυχόν είχανε από άλλες πηγές όσες είχανε αλλάζοντας της κλίμα και σε λοιπά. Κυρίως όμως σε αυτές τις εργαζόμενες οι οποίες επειδή δεν είχανε μέχρι τώρα εισόδημα γιατί δεν έμπαινε αυτό το εισόδημα στην εφορολογική τους δηλούση πέρανε κάποιο επίδομα φτώχιας το οποίο προσέξτε τώρα αφενός τους το κόβουν και αφεντέρω ζητάνε όλα τα χρήματα που πήραν πίσω για το 2017. Είναι ένα θέμα το οποίο φυσικά της έχει φέρει σε μια κατάσταση απελπιστική και δεν θέλω να πω περισσότερα θα παρακαλούσα το χρόνο που θα κερδιθεί από τη δική μου τοποθέτηση γιατί τα υπόλοιπα θέματα θα τα βάλω επιγραμματικά να δώσετε στις εργαζόμενες που βρίσκονται εδώ πέρα να πούν την άποψή τους. Και για αυτό το λόγο λοιπόν επί τροχάδι βάζω τα εξής ζητήματα. Δεύτερον, εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκπομπή καπνού τις Κυριακές από το εργοστάσιο. Τι έγινε μετά και είναι η σύσκεψη που έγινε στο χωριό. Τρίτο ζήτημα. Για το κυκλοφοριακό αυτή την περίοδο τώρα του καλοκαιρινού έχετε σκεφτεί τι θα συμβεί ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από το κέντρο. Τι μέτρα έχετε πάρει με όλον αυτό τον κόσμο του τουρισμού που θα έρθει και πού καλώς θα έρθει. Και φυσικά βέβαια οι κριτικοί εμείς που κάνουμε δεν είναι για το ότι θα έρθουν τουρίστες, οι κριτικοί που κάνουμε είναι στο γεγονός ότι τουρισμός σημαίνει να μπορούν να κάνουν διακοπές και οι καβαλιώτες. Μεταφέρω τη διαμαρτυρία των κατοίκων γύρω από την περιοχή του νοσοκομείου του παλιού όπου εκεί όταν περνάνε βαριέ οχήματα τρέμει το έδαφος και φοβούνται μήπως βρεθούνε τα οχήματα μέσα στη θάλασσα και τα σπίτια τους. Πέμπτο ζήτημα που θέλω να βάλω είναι ότι το έργο που κάνατε στην Καλαμίτσα για τη διαμόρφωση της πλάζ του Λούσι έγινε μηχάνημα του Δήμου εκτός κι αν το μηχάνημα το πουλήσατε σε ιδιότητα και ξέχασε να σβήσει τη φύρμα του Δήμου. Εδώ θα σταματήσω και το χρόνο που περισσέβει, πρόεδρε, θέλω να το δώσεις στις εργαζόμενες, στις εμπορικές τροχονομούς, ευχαριστώ. Ναι, για το θέμα αυτό έχω και ένα ψήφισμα κύριε Ποτόρια από το Σωματείο Έμπορο Υπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας. Αν είναι κάποιος εκπρόσωπος που θέλει να αναγνώσει το ψήφισμα προς το σώμα ευχαρίστως, αφού η κυρία Δήμαρχος εν συντομία απαντήσει στα 2-3 θέματα τα οποία θέσατε, παρακαλώ κυρία Δήμαρχε. Δεν έχω να πω τίποτα. Για το μηχάνημα, είπε γιατί μεταφέραμε το μηχάνημα την άμμο, λέει από τον Λούσο κλπ. Έτσι γίνεται κάθε χρόνο κύριε. Εκείνη μαζεύει ο Νοτιάς το χειμώνα, τα μαζεύει και κλείνει το λιμανάκι με αποτέλεσμα μ' ένα σβάρο δυό τριγόδια. Από τη μια ανοίγουμε το λιμανάκι και από την άλλη μεταφέρουμε την άμμο στην καλαμίτσα που την παίρνει το χειμώνα ο καιρός. Αυτό γίνεται από καταβολής κόσμου. Ευχαριστούμε. Παρακαλώ την κυρία Πρόεδρο του Σωματείου των Σχολικών Τροχονόμων. Ελάτε, καθίστε σε ένα μικρόφωνο. Παρακαλώ για τρία λεπτά, έχετε το λόγο. Καλησπέρα. Είμαι Θελοντή, σχολικός τροχονόμος, εδώ και 20 χρόνια. Εκτελώ τα καθήκοντα κανονικά. Με γνωρίζουν οι πιο πολλοί, είμαι γονέας. Θα ήθελα, παρακαλώ πολύ, να αναφερθώ στα προβλήματά μας και πιο πολύ σε αυτό που πρόκειψε τώρα τελευταία, με το θέμα του εισοδήματος. Έχουμε πρόβλημα, μερικές έχουν ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα. Τι θα γίνει με το φόρο, πώς θα το τακτοποιήσουμε το θέμα αυτό. Γιατί εκτελούμε ένα εθελοντικό, εθελοντική αποζημίωση. Μεταφοράς, έτσι γράφεται αυτό. Κίνησης, είναι η αποζημίωση κίνησης. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι από αυτού έχετε καθορίσει μια συνάντηση με την κυρία Δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να εξεύγουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Γιατί είναι πράγματι άσχημο να προσμετράτε στο εισόδημα και να αλλάζει κλίμα καν κάποιος ο οποίος προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και για ένα τέτοιο ποσό μπορεί να επιβαρυνθεί φορολογικά. Θέλετε να πείτε κάτι κύριε Σπιτσί. Τελειώσατε κύριε Πρόεδρε. Ναι, τελείωσα. Αν θέλετε λίγο το μικρόφωνο, κλείστε. Θα ήθελα να προσθέσω, Πρόεδρε, νομικοί είμαστε έτσι κι αλλιώς. Οι σχολικοί τροχονόμοι κατά μία έννοια είναι οι πάλληλοι ας το πούμε έτσι του Δήμου, δηλαδή σχετίζονται και παρέχονται πολύτιμη συνεργασία και πολύτιμη βοήθεια στον Δήμο και στα παιδιά μας και στους γονείς τους νεαρούς που εμπιστεύονται τα φιντανάκια τους σ' αυτούς τους ανθρώπους, τους υπεύθυνους. Τόσα χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός δεν έχει γίνει τίποτα απόλυτος, κανένα ατύχημα, δουλεύουν άψογα. Λοιπόν, αυτό τι σημαίνει κατά τη δική μου κρίση ότι ως συνεργάτες του Δήμου θα πρέπει ίσως, αν τα πράγματα δεν καταλήξουν καλά, η νομική υπηρεσία του Δήμου να επιλυφθεί σε τυχόν προσφυγοί που θα κάνουνε φορολογικά οι άνθρωποι αυτοί, οι συνεργάτες μας αυτοί και να αναλάβει την υπόθεση νομική υπηρεσία. Αν δεν καρποφορίσουν οι συναντήσεις που θα κάνουνε οι συνεργάτες μας, και εσείς ενδεχομένως, έτσι με την φορολογική αρχή. Ευχαριστούμε. Ναι, κύριε Παπαδόπουλ, θέλω να πει. Πρόεδρε, πράγματι εντοπίζω ότι είναι εγκλωβισμένη τώρα, γιατί πέρα από το ότι μπορεί να αυξηθεί το όριο των εισοδημάτων και δημιουργεί προβλήματα σε προνόμια, μπορεί να γίνουν και περικοπές σε επιδόματα που μπορεί να δικαιώταν κάποιοι άνθρωποι. Άρα, πιστεύω, κυρία Δήμαρχε, να αναλάβετε την πρωτοβουλία όπως αναλαμβάνεται σε δύσκολους καιρούς και δύσκολα θέματα για τον Δήμο Καβάλας, και μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων, και στην ΜΠΕΔ και στην ΓΕΔΕ, να θέσετε το θέμα, να στείλετε μια επιστολή, για να μπορέσετε πραγματικά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους όσο μπορούμε καλύτερα. Γιατί παράγουν ένα κοινωνικό έργο για τον Δήμο Καβάλας, είτε είστε εσείς δήμαρχος, είτε δεν είστε. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα μιλήσω συνδικαλιστικά. Ότι αυτά που είπε και ο κύριος Σιμητσής και ο κύριος Παπαδόπουλος, δεν μπορούν να ισχύσουν. Είναι παροχή. Η μόνη συνδικαλιστική διέξοδο που έχουμε τώρα και εμείς στα συνδικάτα μας, και μπορούμε και ξεφεύγουμε την ψαλίδα, είναι διατακτικές για supermarket και για τέτοια. Δεν μπορείς οτιδήποτε άλλο, δεν είναι θέμα του Δήμου, είναι θέμα ότι η εφορία δεν το δέχεται, είναι φορολογικό. Το μόνο που κάνουμε και εμείς σε κάτι τέτοιου είδους παροχές, μέχρι τη βίσκια δεν το έχουν πιάσει και αυτό, τώρα το λέω και δημόσια, είναι οι διατακτικές για supermarket, μόνο αυτό γλιτώνει. Σώστε να μπορέσουμε νόμιμος πάντα. Τώρα εσείς με την ιδιότητα έχετε μέλους του Δικητικού Συμβουλίου, του Προεδρύου του Σωματίου, λοιπόν παρακαλώ έχετε τον λόγο για να αναγνώσετε το ψήφισμα ή αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι του θέματος σας. Καλησπέρα σας, εκ μέρους του Σωματίου Εμποροϊπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας. Σας διαβάζω γρήγορα το ψήφισμα συμπαράστασης στις σχολικές τροχονόμους. Το Σωματίο Εμποροϊπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας εκφράζει την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των σχολικών τροχονόμων που δίνουν ανάμεσα στα στενά των κρατικών και δημοτικών αρχών. Καταγγέλουμε αφενός το απαράδεκτο καθεστώς ανασφάλισης της απασχόλησης συμπολιτών μας, τους οποίους κράτος και δήμως βαφτίζουν εθελοντές και αφετέρουν την πρόσφατη εξέλιξη κατά την οποία οι άνθρωποι αυτοί είδαν να εμφανίζονται στα εικαθαριστικά της εφορίας οικονομικού έτους 2017, τα ποσά των αμμυβών τους, 176 ευρώ το μήνα, τα οποία παρέχονται ως έξοδα κίνησης, ως φορολογίσιμο εισόδημα, με όλα τα επακόλουθα που αυτό σημαίνει. Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί ομαλή λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τις σχολικές τροχονόμους, οι οποίες δεν ενημερώθηκαν καν. Εδώ να σας πω, κυρία Δήμαρχε, ότι από πληροφορία που έχουμε κάτι ανάλογο στον Δήμο Λάρισσας επιλήθηκε σε τοπικό επίπεδο, σε συνεννοήση με τον τοπικό έφορα, δηλαδή υπάρχουν ακόμη περιθώρια αυτό που λέμε στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου. Και τελειώνω ότι προτείνουμε τη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση ενός πλαισίου που να ενσωματώνει τις σχολικούς τροχονόμους σε μόνιμες θέσεις στα σχολεία με διεύρυνση των αρμοδιωτήτων τους, όπως επιστασία, φύλαξη κλπ. Και με παράλληλη ρύθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μιλάμε για συλλογική σύμβαση εργασίας, ασφαλιστική κάλυψη, αξιοπρεπή μισθό. Να τελειώσω λέγοντας ότι ζητάμε και από την διοίκηση του Δήμου Καβάλλας στο βαθμό που μπορεί και που δύναται να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να δώσετε μου το ψήφισμα για να το περάσω και μέσα στο φάκελο. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε, ότι προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχει γίνει συνενόηση να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να επιλυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μετά και από τη συνάντηση που θα γίνει. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το λόγο έχει ο κύριος Μαυρίδης. Κάτι και για τη Βουφουλού. Α, ναι, συγγνώμη. Συγχωρείτε, κύριε Μαυρίδη, ένα λεπτό παρακαλώ, κυρία Σφίδου. Κατ' αρχή να υπενθυμίσω στο σώμα ότι ο δήμος η δημοφέλεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου σε οποιαδήποτε βιομηχανία. Απλά να ενημερώσω για την απόφαση που έχουμε πάρει από τη δημοφέλεια με την έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατάσταση σταθμού μέτρησης ρίπων μετά από αυτοψία και του κυρίου Καϊντατζή αλλά και εκπροσώπου της εταιρείας από την οποία έχουμε βρει τον ανάλογο μηχανισμό, κρίθηκε ως πλέον κατάλληλος χώρος για να τοποθετηθεί ένας κοιτώνας του δευτέρου ορόφου του πρώην εκκλησιαστικού λυκείου. Ζητήσαμε την έγκριση της Μητρόπολης και του Σαβασμιώτατου προκειμένου να μας παραχωρηθεί η χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Προφορικά μας έχει δοθεί η συνέναιση. Τυπικά περιμένουμε την απόφαση του Ιερού Προσκυνήματος, μάλλον της δικού σας επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Γρηγορίου, που πιστεύουμε είναι θέμα ολίγων ημερών, να μας δοθεί τυπικά εγγράφωση, απόφαση έτσι ώστε να εγκατασταθεί ο σταθμός που έχουμε δρομολογήσει. Ευχαριστούμε την κυρία Ιωσήφιδο. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Ναι, κύριε Πρόεδρο, ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλά είναι να αποφεύγονται οι αποξιωτικοί χαρακτηρισμοί εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε από δεξιά, είτε από αριστερά. Η ελληνική γλώσσα, κύριε Πρόεδρο, είναι πλουσία και μπορούμε να βρούμε λέξεις και αυτά που θέλουμε να τα πούμε με τον τρόπο μας, αλλά κάπως πιο εξυσημαζεμένα. Κυρία Δήμαρχε, στην πλατεία Κονσουλίδη υπάρχουν δύο-τρία παγκάκια για τους λυκιωμένους, οι οποίοι κάθονται κύριος και το καλοκαίρι και το χειμώνα, αλλά το καλοκαιράκι με τη ζεστασιά εν αναμονή του αστικού. Τα τραπεζοκρατήσματα τα έχουν καταλάβει όλο το χώρο εκεί και το έχουν φέρει και πολύ παλαιότερα. Δεν είναι και κομψό με την έννοια ότι βλέπεις τα τραπεζοκρατήσματα να πίνουν το καφεδάκι και τα γεροντάκια να καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θα ήθελα να πω και καλή κουβέντα για τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ. Μπράβο κύριε Πρόεδρε, το είχα πει κάνα δυο-τρεις φορές. Απλό θέμα. Θα σας φέρω έτσι το παράδειγμα που είχε πει ο ΑΕΜΝΙΣ ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι κάνεις στην Αθήνα μια αερογέφυρα αλλά δεν μετράει. Δεν εκτιμάται τόσο από το κοινό. Σε ένα χωριουδάκι κάνεις ένα πραγματάκι των μερικών χιλιάδων δραχμών και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Παρακαλώ για την Χριστοστόμος Μήνης, για αυτό το κομμάτι των 40 μέτρων εδώ και χρόνια σήμερα διορθώνεται την επομένη προσοχή ΔΕΙΑΚ. Και πάλι, είδα προχθές, συνεργείο της ΔΕΙΑΚ αποξύλωσε μια διαδρομή πιστεύω σε 35 ετών των μέτρων και μπήκε μια τάξη εκεί πέρα και εγώ ησύχασα από την κρίνια των περιοίκων γιατί είμαι και της γειτονιάς. Αυτό είναι το κακό, τα ακούω εγώ. Ένα άλλο, λίγο με προσοχή θα το πω αυτό, μου το μεταφέρανε εγώ, δεν το ξέρω. Στον πρώτο της ΔΕΙΑΚ, το μηχανοστάσιο της ΔΕΙΑΚ, εκεί που αποβάλλονται τα λήματα μετά την κάθαση και τα λοιπά, λειτουργεί κανονικά, μήπως έχουμε πρόβλημα, σταματάω εδώ, μια απάντηση προς το κοινό. Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο κύριε Πρόεδρε, έτσι για να σας πουνάζω κιόλας. Ναι, κυρία Φραντισκάκη, που είναι η αγαπητή κυρία Φραντισκάκη, που είναι και η αδυναμία μας εδώ, έτσι, μπράβο. Τι γίνεται με τον κανονισμό του Πυθαγόρα, με τον κανονισμό λειτουργιές του Πυθαγόρα, διότι πλέον βαθύζουμε εκλογές, όπως και έρθει, πάει εκείνο που λέγαμε, έχουμε πέντε χρόνια, έχουμε τέσσερα χρόνια, τώρα πλέον έχουμε δημοτικές. Έχουμε δέκα μήνες και αν βγάλουμε και την περίοδο των εκλογών, καταλαβαίνετε ότι δεν θα έχουμε, τι γίνεται, δεν θα έρθει. Μια άλλη φορά πριν δύο μήνες, από τον Νοέμβρο ξεκινάει αυτό, μου είχατε πει ότι τελείωσε και εντάξει, είχαμε μερικές εκκλησίες. Το θέτω αν θέλετε, απαντάτε. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω τίποτα άλλο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Μαυρίδη. Κυρία Δήμαρχη. Συγκεκριμένα ρώτησες στην κυρία Φραντισκάκη. Φραντισκάκη και ο κύριος Κουφαντζής. Κύριε Φραντισκάκη, παρακαλώ. Ο κύριος Καλανταρίδης, έλεγε κάτι να σε πειρώσει και μπροστά. Ναι, αφορά τον κύριο Καλανταρίδη το θέμα. Ναι, κύριε Μαυρίδη, σχετικά με τον κανοσμό του Πυρθαγόρα. Το είχα ξαναπεί, νομίζω πριν τρεις εβδομάδες, που είχε ερωτηθεί από κάποιον άλλον. Τον είχα ετοιμάσει όταν ήταν η κυρία Φραντισκάκη, υπεύθυνη των διοικητικών θεμάτων. Έχει ολοκληρωθεί ο κανονισμός. Το μόνο το οποίο έμενε και εκεί έχουμε σταματήσει, είναι να γίνει μια συνενόηση με την εταιρεία η οποία εισπράτει τα κοινόχριστα, να το πω έτσι, από αυτούς που χρησιμοποιούν τους χώρους. Γι' αυτό το πράγμα συνεργαζόμαστε με προσωπικό της δημοφέλεια που ξέρει πολύ καλά τη λειτουργία του χώρου. Άλλωστε και τον κανονισμό τον κάναμε σε συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους. Και ανέλαβε να κάνει ακριβώς την συνομιλία με αυτό το γραφείο. Από την πληροφόρηση που έχω την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η συζήτηση αυτή. Δεν υπάρχει πρόβλημα έτσι όπως έχει γίνει ο σχεδιασμός. Μπορεί δηλαδή η εταιρεία αυτή ή κάποια άλλη τέλος πάντων που κάνει τέτοιου είδους εργασίας να ανταποκριθεί σε αυτά τα οποία ζητάμε. Οπότε είμαστε στο τέλος, σωσιαστικά μέσα στο καλοκαίρι. Θα έρθει εδώ προς έγκριση ο κανονισμός. Έτσι ώστε θέλω να πιστεύω από τον Σεπτέμβριο που είναι ουσιαστικά η καινούργια χρονιά να είναι σε λειτουργία. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Καλανταρίδη. Κύριε Κοφατζή, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ο αγαπητός στην Άλφος μάλλον εννοεί τα αντιλειοστάσια της ΔΕΙΑΚ. Να ενημερώσω, είναι και εδώ και ο τεχνικός διευθύς. Οι αντιλειοστάσια της ΔΕΙΑΚ εκτουργούν όλα κανονικά. Και μάλιστα έχει γίνει και αυτήν την περίοδο τρέχει προγραμματισμένος καθαρισμός των φρεατίων ώστε εκτός του να απομακρυνθούν οι δυσάρεσσες οσμές να μην επιβαρύνονται εκτός του αντιλειοστάσια και να λειτουργούν ακόμα καλύτερα. Ευχαριστούμε τον κύριο Κοφατζή. Ο κύριος Ξανθόπουλος έχει το λόγο και κλείνουμε. Για την πλατεία Κονσουλίδη δεν ακούσα. Πλατεία Κονσουλίδη. Κύριε Καλανταρίδη, επειδή υπάρχει μίστος εκεί πέρα. Συγνώμη. Στην πλατεία Κονσουλίδη έχει βγει η δημοπρασία, έχει ένα συγκεκριμένο χώρο τον οποίο έχει πάρει ο ιδιότης. Τώρα, κατά τα πανκάκια, έχω την αίσθηση ότι περιορίζει τον χώρο τον οποίο έχει ενοικιάσει. Παρ' όλα αυτά, αν θεωρείτε ότι έχει υπεκταθεί σε άλλο χώρο, αυτό είναι κάτι το οποίο το ελέγξαμε πριν λίγο καιρό. Μπορούμε να το ξαναελέγξουμε. Τουλάχιστον στον έλεγχο που κάναμε πριν δύο εβδομάδες, που η Δημοτική Αστυνομία ακριβώς έλεγξε τους κοινοχρήστους χώρους, δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα. Να το ξαναδω, κύριε Μαυρίδη. Ο κύριος Μαυρίδης εννοούσε να μην υπάρχει η μίστοση στην πλατεία Κονσουλίδη, από ό,τι κατάλαβα, καθόλου να πω. Όχι, όχι, όχι. Να μην υπάρχει κατάληξη. Το λέω πιο απλά. Είναι δύο-τρία πανκάκια. Κάθονται ηλικιωμένοι εν αναμονή του αστικού λεωφορίου. Καταλαμβάνεται ο χώρος εκείνος. Και αυτή είναι περικυκλωμένη τώρα από τους θαμόνες. Το κατάλαβα τον Βαϊμανέ, κύριε Μαυρίδη. Λέω να το προσέξουμε λίγο, διότι εμένα δεν μου αρέσει να περνώ από εκεί πέρα και να βλέπω. Να κοιτάζουν οι ηλικιωμένοι προς τους νεαρούς και τα λοιπά. Δεν είναι κακό. Είναι πολύ ωραίο αυτό. Αλλά από την άλλη μεριά... Λοιπόν, έγινε κατανοητό, έγινε κατανοητό. Τώρα ο κ. Ξανθόπουλος, παρακαλώ, έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, σε συνέχεια, αυτό που είχα αναφέρει και πήρα πίσω, το πραγματικό Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλαστ να υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα. Το αναγκυγνώσκω. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ, στη συνειδευσία του, τίς θα πει σήμερα η Μηροβουλία, αν συμφωνούν όλα τα μέλη του, στον αποίχο της επίθεσης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη. Καταδικάζει σε οποιαδήποτε μορφή βία, με όποιον τρόπο και αν εκφράζεται, από όποιον και με οποιαδήποτε ιδιότητα επιχειρείται, συμπερλαμβανομένης και της λεκτικής. Ιδιαίτερα καταδικάζει τη δηλώση του δημαρχού Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη σε τηλεοπτικό σταθμό, με τις οποίες δηλώνει, αναφέρω αυτό ελεξί, I don't give a shit if he killed Greeks or whatever. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, ευρύτες, ποντίους, αρακατσαναίους, βλάχους και άλλους, θεωρεί ότι ανάλογες δηλώσεις αποτελούν προσβολή, το δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαστ Δήμο, ο οποίος κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσφυγες μικρασιάτες, κραυγάζει, τι θα κάνω με τα χόρτα, λέει, τι θα γίνει με την οδό Βαγδάτης, έχει πληροφορίες και αντιστοιχεί, κύριε Δήμαρχε, ότι η οδός Βαγδάτης στην Αμυγδαλώνα δεν θα ασφαλτοστολωθεί, είναι κάτι το οποίο του προσκυθήκατε. Υπάρχει ένα σπασμένο ταμπλό στο γήπεδο μπάσκετ του Σταυρού, το οποίο είναι δύο χρόνια σπασμένο, θα αντικαταστατεί αυτό το ταμπλό. Υπάρχει μια εκραιμότητα και ανησυχή με την παγεία την Περσινή, υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για ποιο λόγο όλοι οι άλλοι πρώην αδριοδοπικών κοινοτήτων έχουν εισπράξει τις παγείες και δεν έχει τακτοποιηθεί η παγεία του προέδρου, του συγκεκριμένου προέδρου. Και τέλος, τους βάζουμε και αλλάζουν τις λάμπες, με κίνδυνο της ζωής τους, θυμίζω στο σώμα ότι ο κ. Καντζυβασιλιάτης είχε ένα ατύχημα από αυτή την αιτία. Εν πάση περισσότερος κακώς το κάνουν, αλλά χρειάζεται να πάει το καλάθι κάποια στιγμή εκεί πέρα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει, όπως μου το είπε, αλλά το να μην περνάει την αγιοσύρρα το καλάθι είναι τουλάχιστον ενοχλητικό. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Λοιπόν, θα απαντήσω σε δύο θέματα. Το ένα αφορά την Κασσάνδρου, τον εγκυβωτισμένο, πώς το λέτε κ. Ξανθόπουλο, αγωγό, για το οποίο έχουμε συζητήσει πάρα πάρα πολλές φορές. Είχα ζητήσει από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βρουν έναν τρόπο να κάνω μια σύμβαση, προγραμματική σύμβαση, συμφωνία θα είναι, τι θα είναι μαζί με τη ΔΕΙΑΚ, ο δήμος Καβάλλας, διότι περιτών να πω ότι εμπιστεύομαι πιο πολύ τη ΔΕΙΑΚ από οποιοδήποτε εργολάδο, με σχορείται να το πω έτσι, για να καθαρίσει και να ξεβουλώσει αυτόν τον αγωγό, γιατί όπως έχουμε πει μαζί πολλές φορές, δεν έχει κανένα νόημα να φτιάχνεις από πάνω και να κινδυνεύεις από το υπέδαθος. Για εκ πρώτης όψεως οι ελλεικτικοί μηχανισμοί αρνούνται να προχωρήσω σε αυτή τη λύση και μου λένε ότι η νομοθεσία είναι αυτή που είναι στους δήμους και πρέπει να την ακολουθήσουμε. Επικαλέστηκα το γεγονός ότι κληθήκατε και καθαρίσατε σαν ΔΕΙΑΚ εξαιρετικά τον αγωγό όταν υποχώρησε ο Κιβώληθος στο λιμάνι, στην Μπούκα, και εκεί δεν υπήρχε άλλη λύση και το κάνατε, ενώ για να σας είναι ένας τρόπος να βοηθήσω και οικονομικά τη ΔΕΙΑΚ εδώ που τα λέμε, γιατί δουλειά θα κάνετε και θα τα πάρετε, γιατί να τα πάρει ένας εργολάδος και να μην τα πάρετε εσείς δεν το κατάλαβα και θεωρώ ότι είναι και πολύ καλύτερη η δουλειά σας από ότι σας εμπιστεύομαι πολύ πιο πολύ σε αυτά τα θέματα παρά έναν οποιοδήποτε εργολάδο. Με συγχωρείτε αν δεν λέω κάτι καλά και αν είναι επικίνδυνα αυτά που λέω αλλά αλήθεια μη λέω με κάθε ειλικρίνεια και όπως τα σκέφτομαι. Δεν επιλέγω αγαπητέ φίλε, δεν επιλέγω. Σας μιλούμε για Δήμο Καβάλας κύριε Παπαδόπουλε, πού βρίσκεστε. Για Δήμο Καβάλας μιλάμε, δεν μιλάμε για ΔΕΙΑΚ. Η ΔΕΙΑΚ θα έπαιζε το ρόλο εργολάδου. Αυτό λέμε το συνώρο αλλά αλλού βρίσκεστε, θα είχατε να διαβάσετε προφανώς κάτι. Λοιπόν, κύριε Ξανθόπουλε, εγώ δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου, θα ξαναπάω στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου, γιατί το βρίσκω πάρα πολύ σοβαρό αυτό που λέτε και νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Σε ό,τι αφορά τον Αμιγδαλεώνα και τον Πρόεδρο τον Αμιγδαλεώνα, το συμπαθέστατο κύριο Πουσαϊτίδη, μου κάνει εντύπωση που δεν τα λέει σε εμένα αυτά και τα λέει σε εσάς. Που δεν τα λέει στην κυρία Μπαλτζίδου αυτά και τα λέει σε εσάς. Προφανώς έχετε ιδιαίτερη σχέση, εξελουίστε και από το ίδιο χωριό, αλλά αν τα έλεγε σε εμένα δεν χρειάζεται να σας πω ότι θα έπαιρνε και απαντήσεις για όλα. Πώς είναι δυνατόν κύριε Ξανθόπουλε να έχουν τακτοποιηθεί οι πάγιες σ' όλους τους υπόλοιπους και να μην έχει τακτοποιηθεί ο Πουσαϊτίδης. Δε χωνεύω εγώ τον Δημητράκη τον Πουσαϊτίδη και δεν τον τακτοποιώ. Δεν υπάρχει περίπτωση, όχι να μην απαντήσετε, γιατί μου κάνουν μεγάλη έκπληξη. Τον Πουσαϊτίδη, ηρέμησε, δεν σου κλέβω κανέναν Δημητράκη από τον Αμυγδαλεώνα. Λοιπόν, είμαι σίγουρη ότι αν έρθει, απόψε θα πάρετε και απαντήσεις από τον κ. Γαλανταρίδη και την κ. Μπαλτζίδου για πολλά θέματα, αλλά και είμαι σίγουρη ότι οι σχέσεις μου με τον κ. Πουσαϊτίδη είναι εξαιρετικοί και θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να συνεχίσει να είναι εξαιρετική. Λοιπόν, κ. Καλανταρίδη, σύντομα παρακαλώ, γιατί έχουμε ήδη διανύσει πολύ χρόνο. Ποια μπορά να πω με συγχωρείτε για το ψήθισμα για τον κ. Μπουτάρη. Κύριε Ξανθόπουλε, δεν υπάρχει Έλληνας με καταγωγή πονδιακή, προσφυγική, που να μην συμφωνεί με αυτά που γράφεται, αν βέβαια τα είπε και πότε τα είπε, αν τα είπε ένα χρόνο πριν, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω, ψηφοφόροι του κ. Μπουτάρη, δεν είμαστε εμείς, ψηφοφόροι του κ. Μπουτάρην της Θεσσαλονικής. Και δόξα το Θεό, και πόντιους έχει η Θεσσαλονίκη. Πώς, γιατί εδώ σαν πόντι ερχόμαστε και λέμε ότι είπε αυτά που είπε και κακώς τα είπε, αν τα είπε. Εγώ θεωρώ ότι ο θεσσαλονικός λαός είναι πληροφορημένος για όλα αυτά που γράφεται. Αν θέλουν να τον ξεναψηφήσουν, ας τον ξεναψηφήσουν. Εγώ στη θέση τους δεν θα το έκανα. Γιατί θεωρώ, το στηρίξαμε όλοι οι δήμοι, όταν υπήρχε βιοπραγία εναντίον του, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι έδωσε πάρα πολλές αφορμές και προκαλεί και το κάνει επίτηδες ο κ. Μπουτάρης. Αυτό προσωπική άποψη. Παρακαλώ, παρακαλώ. Πείτε, πείτε. Εγώ αυτό δεν το φέρνω στο σώμα, κύριε Πρόεδρε, επειδή είμαστε ή δεν είμαστε ψηφοφόροι του κ. Μπουτάρη. Θεωρώ ότι αυτή η αναφορά του για τα πολύτιμα σκατά του, τα οποία δεν τα χαρίζει χάρη των Ελλήνων ή όλων αυτούς που σκοτώθηκαν εκεί, θεωρώ ότι είναι κάτι που προσβάλλει όλους εμάς, ανεξαρτήτως αν είμαστε ψηφοφόροι και δημότες της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως αν είμαστε πόντι μικρασιάτες και οτιδήποτε άλλο, και θα σας θυμίσω ότι και η αναφορά του, και αν θέλετε να το δείτε, κυρία Δήμαρχη, αυτό, μπορώ τώρα να το προβάλλω εδώ πάνω. Ολοκαυτώματα, να μην αναφερόμαστε σε ολοκαυτώματα, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από δύο χρόνια πήρα απόφαση χάρη των καβαλιωτών Εβραίων συμπολιτών μας, οι οποίοι είχαν τη γνωστή κατάληξη με τις κάτω από τις ουσιαστές συνδίκες. Και μπορεί οποιοςδήποτε με την οποιαδήποτε ιδιότητά του, επειδή θεωρεί ότι έχει το αλάθιτο ή το απειρόβλητο να προσβάλει, με συγχωρείται πολύ. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με την υποδηγική μου καταγωγή, μην το υποβάζετε το θέμα. Θεωρώ ότι αν το κάνετε αυτό το υποβάζετε. Δεν μπορεί οποιοςδήποτε δημόσια, σε ένα κανάλι Ισραηλίτικο, τηλεοπτικός σταθμός, Ισραηλίτικος ήτανε, κυρία Δήμαρχη, στον οποίον είπα ακριβώς αυτή την έκκληση. Και είπε και κάτι άλλο. Είμαστε, λέει, η τελευταία δημοκρατία σοβιετικού τύπου. Δεν ξέρω τι έχει ο κ. Μπουτάρης με τις σοβιετικές δημοκρατίες. Θα θέλα να ξέρω τι έχει. Δεν μπορεί οποιοςδήποτε να μιλάει έτσι, κυρία Δήμαρχη. Επειδή δεν είμαστε ψηφοφόροι του, δηλαδή, δεν κατάλαβα να το καταπιούμε. Αν θέλετε να το καταπιούμε, δικαίωμά σας. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλα επί του θέματος, αυτού ειδικά. Θα δώσω τον λόγο σ' όποιον θέλει να τοποθετηθεί, αφού στα υπόλοιπα ζητήματα, συντομία, απαντήσουν οι αρμόδιοι για τα θέματα του αμυγδελώνα. Ποιος είναι ο κ. Καλανταρίδης, σύντομα παρακαλώ. Θα πούμε λίγο για τα θέματα. Λοιπόν, συνάδελφοι, όσον αφορά τον κ. Πουρσαϊτήδη και αυτά τα πλαίσια, ο κ. Ξανθόπουλος, το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε τίποτε με τον κ. Πουρσαϊτήδη. Όπως αντιμετωπίζονται όλοι οι πρόεδροι από την οικονομική υπηρεσία, το ίδιο συμβαίνει με τον κ. Πουρσαϊτήδη. Και το ότι έχουν τακτοποιηθεί οι παγίες των άλλων προέδρων ενώ ο κ. Πουρσαϊτήδη δεν έχει τακτοποιηθεί, προφανώς έχει γίνει και έχει ενιωμηρωθεί ο κ. Πουρσαϊτήδης επανειλημμένος από εμένα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναλάβαμε να το επιλύσουμε. Και έχουμε έρθει σε επαφή με αυτούς που έπρεπε, είτε είναι λογιστές, είτε είναι λογιστήριο. Έχουμε αναλάβει λοιπόν και έχουμε φτάσει στο τέλος, είναι η αλήθεια. Συνεργαστήκαμε πάρα πολύ με τον κ. Μπόνια που το γνωρίζει το θέμα. Και έχουμε φτάσει στην επίλυση του προβλήματος. Άρα θα υπάρξει και η σχετική τακτοποίηση, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ούτε για τον κ. Πουρσαϊτήδη, ούτε βέβαια για την οικονομική υπηρεσία. Γιατί θα πρέπει να γίνει με κάποιες διαδικασίες οι οποίες είναι καθορισμένες. Δεν μπορεί να γίνει με έναν άλλο τρόπο. Εκεί έχουμε κάποια διαφορά στο σχετικό, αλλά τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Άρα, είμαστε στο τέλος, θα τακτοποιηθεί και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό όσον αφορά εμένα. Ποιος άλλος έχει για το θέμα... Το καλαθοφόρο, πού βρίσκεται κ. Μπαλζίδου? Το καλαθοφόρο, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, βρίσκεται στην αυλή του Δημοτικού Καταστήματος των Κρινίδων και ενημερώθηκαν όλοι οι πρόεδροι και μάλιστα ενημερώνεται και η τεχνική υπηρεσία, όταν έχουμε θέματα ηλεκτροφωτισμού, ότι μπορεί ένας ή πάλι ως δύο να έρθουν να πάρουν το καλαθοφόρο και να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να περάσουν τις λάμπες σε όποιο χωριό θέλουν. Το καλαθοφόρο είναι εκεί, στις Κρινίδες. Εννοείται, για όποιον θέλει. Ναι, κ. Δραγκονάκη, παρακαλώ και σας. Με όλα αυτά, βέβαια, το καλαθοφόρο, το οποίο υπάρχει στη Δημοτική Ενότα Καβάλας, πήε πρόσφατα στον Αμυγδαλεώνα και άλλαξε τις λάμπες. Υπάρχει μια συνεργασία με όλους τους προέδρους της Δημοτικής Ενότας Φιλίππον. Είναι μεγάλος δήμος, είναι απλωμένα τα χωριά, βγαίνει ένα πρόγρομμα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με τους πέντε ηλεκτρολόγους που έχουμε για το Δήμο. Επίσης, επειδή έγινε μια αναφορά για την περίφραξη της γιορρομέντικα, πληροφορίσμα μου λένε, και γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, ότι ο κάθε ένας που είναι ιδιοκτήτης μπορεί να έχει δικαίωμα να περιφράτει την περιουσία του. Τώρα, αν έτυχε το αντιλειοστάσιο να βρίσκεται σε περιουσία κάποιου άλλου, ενδεχομένως, μάλλον, οφείλουμε εμείς να προβληματιστούμε για το πώς θα δημιουργήσουμε πρόσβαση στο αντιλειοστάσιο και όχι γιατί κάποιος περιέφραξε την περιουσία του. Το έχετε ελέγξει αυτό, δηλαδή, κυρία Δρακονάκη? Το έχετε ελέγξει ότι το αντιλειοστάσιο είναι σε άλλη ιδιοκτησία? Έχει ελέγξει ότι η γιορρομέντικα έχει περιφράξει την ιδιοκτησία της. Αν αυτό δυσκολεύει την πρόσβαση στο αντιλειοστάσιο, οφείλουμε εμείς να βρούμε μία άλλη πρόσβαση. Μόλα τα αυτά και μέχρι στιγμής, από ότι έχω πληροφορίες, δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην επέμβαση όποτε χρειαστό αντιλειοστάσιο. Μπορούμε να το δούμε, όμως, γιατί και η Γνατία έχει περιφράξει την περιουσία της και είδαμε πού πήγαινε από εδώ. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η διαδικασία της συλλεγόμενης καταγγελίας στην πολιοδομία για κάτι το οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να είναι αφθέρετο και φύγεται. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω και να κάνουμε τους αστυνόμους. Λοιπόν, επομένως, πάμε λίγο τώρα για το θέμα του ψηφίσματος, το οποίο ζητάει ο κ. Ξανθόπουλος να εγκριθεί από το σώμα. Από ότι κατάλαβα η κ. Δήμαρχος, εξέθεσε την άποψή της. Βεβαίως, το ζήτημα είναι αν θα εκδώσουμε όχι ψήφισμα. Επί τις διαδικασίες, για να τελειώνουμε αυτό το θέμα. Το ψήφισμα που έρχεται από ένα δημοτικό σύμβουλο, έστω και τελευταία στιγμή, είναι σοβαρά τα θέματα που εισηγείται, πρέπει να γίνει δεκτό από το Προεδρείο, ούτως ώστε να εισάχθει προσυζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό Συμβούλιο. Εάν το δέχεται το Προεδρείο, που θα ήθελα εγώ να μην το δέχθει το Προεδρείο, διότι σε τελική ανάλυση έρχεται τελευταία στιγμή. Τα έχουμε πει χίλιες φορές αυτά τα θέματα. Και εν πάση περιπτώσει και να μην πω στην ουσία θα συμφωνήσουμε την κ. Δήμαρχο. Νομίζω ότι εσείς ως Προεδρείο θα πρέπει να μας πείτε αν το βάζει ή δεν το βάζει, και στη συνέχεια να συζητήσουμε επί της ουσίας. Εγώ θα έλεγα να μην το δεχτείτε, Πρόεδρε, για τους λόγους που εξέθεσα. Το συγκεκριμένο ψήφισμα είχε έρθει από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ενώ έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση. Και εγώ είπα στον κ. Ξανθόπουλο ότι θα το φέρω για να το τοποθετηθούμε στην επόμενη συνεδρίαση. Έδωσα τον λόγο στον κ. Ξανθόπουλο να το θέσει το θέμα προ ημερησίας. Ήθελα να το βάλω εγώ ως θέμα προ ημερησίας. Και γι' αυτό ο κ. Ξανθόπουλος θέτη υπόψη του σώματος το ψήφισμα αυτό. Εάν θέλετε την άποψη του Προεδρίου, την οποίαν και ως Δημοτικός Σύμβουλος μπορώ να σας πω, είναι ότι βεβαίως συμφωνώ απόλυτα με το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Και καταδικάζω και εγώ προσωπικά τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Το ζήτημα είναι όμως εάν εμείς τώρα ως Δημοτικό Συμβούλιο θα εγκρίνουμε ένα ψήφισμα στην παρούσα φάση στην οποία βρισκόμαστε. Τώρα γι' αυτό δίνω τον λόγο σε εσάς όλους να τοποθετηθείτε. Να πείτε την άποψή σας όχι μόνο σε επικεφαλής των παρατάξεων και σε όποιον σύμβουλο θέλει να τοποθετηθεί για να αποφασίσουμε περισσότερο. Το φέρνω το θέμα δηλαδή για να το συζητήσουμε κ. Συμβιντζή γι' αυτό. Ότι αν συμφωνείτε να εκδοθεί ψήφισμα με το περιεχόμενο το οποίο έρχεται και το οποίο σας ανέγνωσε λεπτομερός ο κ. Σκανθόπουλος. Συγνώμη αλλά το επόμενο ψήφισμα θα το παρουσιάσουμε. Άρα θα αποφασίσετε το Προεδρείο αν θα το κάνει ψήφισμα ή όχι σύμβουλο. Τι είπα τόση ώρα τώρα εδώ πέρα. Τι έλεγα στον κ. Συμβιντζή. Είπα ότι μου το έφερα από την προηγούμενη φορά, το εισάγω. Ξεκινάμε λοιπόν. Εμείς διαφωνούμε με το ψήφισμα και για τον γνωστό λόγο. Παράξεν προσωπικά βέβαια απουσίασα στο προηγούμενο Δημοτικό Συγβούλιο, αλλά παρόλα αυτά σήμερα το βλέπω πρώτη φορά και κατά συνέπεια δεν μπορώ να το μελετήσω. Παρόλα αυτά, επί της ουσίας, αυτά τα οποία είπε ο κ. Μπουτάρης, τα οποία εγώ προσωπικά δεν μ' άρεσαν. Δεν μ' άρεσαν και εμένα. Είναι θέμα ψηφοφόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σωστά τοποθετήθηκε επ' αυτού η κ. Δήμαρκος. Λέγοντας ότι, εν πάση περιπτώσει, αν αρχίσει να γίνεται να υπάρχει μια βιοτεχνία ψηφισμάτων, ξανά γι' αυτό το θέμα το οποίο έχει λήξει με την ποινική καταδίκη των συγκεκριμένων πρωτετείων, ας το πούμε έτσι, της επιλήψημης ποινικά συμπεριφορά σε βάρος του κ. Μπουτάρη, νομίζω ότι ξαναβάζουμε μπροστά ένα θέμα το οποίο έχει λήξει. Μπροστά μας υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Και εμείς υπερασφιστήκαμε τον κ. Μπουτάρη, όχι για αυτά που είπε ή για αυτά που έπρεπε να είχε πει ή οτιδήποτε άλλο. Στο πρόσωπό του είδαμε τον θεσμό να πλήτεται, τον θεσμό του Δημάρχου. Και μάλιστα μιας μεγάλης πόλης όπως είναι η συμπροτεύουσα μας, η Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, τον θεσμό προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε με το κύμα συμπαράστασης, όχι προς το πρόσωπο του κυρίου Γιάννη Μπουτάρη ή προς όλα όσα είπε πολλές φορές, έτσι, καθυπερβολήν που υπερβαίνει το μέτρο. Το λέω κι εγώ, το έχω πει πολλές φορές και σε ιδιωτικές και σε δημόσια συζητήσεις μου. Αλλά δεν υπάρχει θέμα να τεθεί καταδικαστικό ψήφισμα από το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο. Ψηφισμό όχι. Ευχαριστούμε τον κ. Συμοντζή. Κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Πρόεδρε, πριν αρκετό καιρό όταν προέκυψε το θέμα, εδώ όλοι μας τοποθετηθήκαμε και μάλιστα καταδικάσαμε και τη συμπεριφορά και καλά κάναμε απέναντι στον Δήμαρχο, αλλά καταδικάσαμε επίσης και τη συμπεριφορά ενός συναδέλφου, ενός νεαρού παιδιού, που και καλά κάναμε και καταδικάσαμε και αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι σήμερα, εντάξει, τουλάχιστον, γιατί τότε δεν αναφέρθηκε το θέμα, για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν αναφέρθηκα προσωπικά, γιατί δεν ήθελα να εμπλέξω τα γεγονότα και να διαφορετηθούν έξω και να μιλάνε λίγο διαφορετικά, διότι αν παρενέβησα και για τη διαμαρτυρία μου για τα λεγόμενα του Δημάρχου, που πραγματικά δεν ήταν καθόλου στην κατεύθυνση που μας αρμόζει και μας προσβάλλει. Και φυσικά θα έπρεπε και γι' αυτό το πράγμα να πάρουμε θέση, όμως δεν το κάναμε, γιατί εγώ προσωπικά δεν ήθελα να μπερδέψω ή να σηχείω πράγματα και καταστάσεις με την έννοια ότι έπρεπε να ήμασταν ξεκάθαροι όλοι μαζί στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε, γιατί τέτοιες συμπεριφορές δεν τις επιτρέπουμε. Δεν τις ανεχώνομαστε τελεία και πάβλα. Όμως σήμερα ένας συνάδελφος φέρνει, τουλάχιστον λέω ότι το λάχιστον που πρέπει να κάνουμε κύριε Πρόεδρε, είναι να πούμε ότι σε αυτά εδώ που υπόθηκαν τα sit και τα meet, για να μην τα πω και ελληνικά, τουλάχιστον να κάνουμε και εμείς με την ευκαιρία αυτή μια διαμαρτυρία μας, στο βαθμό που το αξίζει αυτούν που το είπε. Δεν θα καταδικάζουμε μόνο από τη μια μεριά. Θέλω να είμαστε όσο μπορώ, κατά τη δική μου άποψη, αντικειμενικοί, βάζοντας το θέμα και δέχομαι μέσα από αυτή την εισήγηση του συναδέλφου, να υπάρχει το ελάχιστον μια διαμαρτυρία στα λεγόμενα που μας προσβάλλουν όλους μας, είτε είμαστε πόντιοι, είτε δεν είμαστε πόντιοι. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Κύριος Παπάς, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι το θέμα που έρχεται τώρα να συζητήσουμε δεν είναι στην επικαιρότητα, πρώτο. Δεύτερον, όλο αυτό το διάστημα που ήταν στην επικαιρότητα, τόσο στα social media όσο και στα άλλα ραδιόφωνα, νομίζω ότι ο ΣΥΣΟΜΟ, το Δημοτικό ΣΥΣΟΜΟ και το δικό μας, καταδίκασε το γεγονός της βίας. Υπάρχει κάποια πράγματα ο κ. Συμπιτσής ότι εντάξει, ο Μπουτάρης είναι ακραίος, μπορεί να την πίνει και όλα στη δουλειά, λέει παπαριές, αλλά ο μισός πολιτικός κόσμος συμφωνεί. Εγώ μετά από τις τοποθετήσεις Μπουτάρη, αποφεύγω να πίνω τα κρασιά του γιατί φοβάμαι, πραγματικά φοβάμαι. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση σε ένα γεγονός που έχει τελειώσει και πολύ καλά το βαλή δήμαρχος, να εμπλέξουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και να αρχίσει ένας κύκλος, ότι είμαστε λίγο έτσι, λίγο αλλιώς. Εδώ, άμα δείτε σήμερα η κυρία Γεννηματά, πήγε και φωτογραφήθηκε και είπε, το Μπουτάρη θα ξαναστηρίξει. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, και να με συγχωρέσω ο κ. Ξαρδόπουλος, δεν ενστερνίζω με τις απόψεις του κ. Παπαδόπουλου, δεν θέλω να εμπλακεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα θέμα που είναι τις Θεσσαλονίκες, να τον χαίρονται, να τον κάνουν. Λοιπόν, σας λέω ότι αποφεύγω μετά από αυτά που λέει ο Μπουτάρης, φοβάμαι να πιω και τα κρασιά του, ας πούμε. Ο άνθρωπος έχει ξεφύγια, ας πούμε. Και θα μου επιτρέψει στη ψηφοφορία, κ. Ραμμένο, κ. Πρόεδρε, να κάνω κι εγώ το μάκι, παρόν. Ναι, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ναι, είπε. Ο κ. Βέρος, παρακαλώ, έχει το λόγο. Θέλω, βέβαια, να θυμίσω ότι από το 2020, το παρόν δεν θα καταμετρύται ούτε στις Θετικές, ούτε στις Αρνητικές. Αυτό για διευκρίνηση. Λοιπόν, να πάμε τώρα στα αυτονόητα. Για μας, δηλαδή, μιλάω τα αυτονόητα, ότι φυσικά ως Δημοτική Παράταξη, αλλά και προσωπικά ως Δημοτική Σύμβουλη, που είμαστε αντίθετοι με τα λεγόμενα του Δημάρτου Θεσσαλονίκης και φυσικά πρόκειται για γενοκτονία και του Ποντιακού και του Μικρασιακτικού Ελληνισμού, όπως και των Αρμενίων. Αυτά είναι αυτονόητα. Όμως, κοιτάξτε, επειδή θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ψήφισμα, θα είναι μια συγκεκαλυμένη προσπάθεια για να αιτιολογηθεί η όποια φασιστική επίθεση εναντίον του Δημάρτου Θεσσαλονίκης, εμείς λέμε όχι. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ, έχετε λόγο. Σε αυτό το ψήφισμα, κύριε Πρόεδρε, εμπλέκονται τρία σοβαρά ζητήματα, τα οποία ό,τι τα βάλεις όλα μαζί, βγάζουν ένα συμπέρασμα με το οποίο εμείς διαφωνούμε, ακριβώς γιατί μπαίνουν όλα μαζί και μπαίνουν, φαντάζομαι, με κάποιο σκοπό, ακριβώς για να οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ποια είναι αυτά τα τρία ζητήματα διαφορατικά μεταξύ τους, τα πολύ σοβαρά, για τα οποία και θέση έχουμε πάρει πάντες και ο καθένας ξέρει τι λέει ο πολιτικός του αντίπαλος. Το πρώτο ζήτημα, λοιπόν, που βάζει αυτό το ψήφισμα είναι η επίθεση εναντίον του δημάχου της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένης έμπνευσης και εκτέλεσης την οποία καταδικάσαμε. Ένα, το κρατούμενο. Εδώ, λοιπόν, είναι μια κατάσταση η οποία τελειώνει εδώ. Δεν χωράει εδώ μέσα. Δεύτερο ζήτημα. Καταδικάζει το ψήφισμα τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Τι σημαίνει, αγαπητοί συνάδρεφοι, αυτό το παραμύθι που τελευταία συνεχώς ακούμε από όπου κι αν προέρχεται. Δηλαδή η βία που έκαναν οι επαναστάτες το 21, επειδή προερχόταν όχι, δεν ξέρω, από εκεί που θέλατε, δεν ήταν επιτρεπτή αυτή η βία. Δεν ήταν επιτρεπτή η βία, παράδειγμα, των επαναστατών της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης με την Γαλλική Επανάσταση και λοιπά. Δεν ήταν επιτρεπτή η βία που κάνουν οι Παλαιστίνοι με τις φεντώνες ενάντια στα κανόνια τους των Ισραλεινών. Συνεπώς από όπου κι αν προέρχεται αυτή η πονηρή εφεύρεση, που προφανώς ορισμένοι από εσάς εννοούν, η βία που ασκούν οι φασίστες σε σχέση με τη βία του Ρουβίκονα. Λες και είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο Ρουβικώνας με τους φασίστες. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και το τρίτο ζήτημα που μπαίνει, για το οποίο επίσης ξεκάθαρα είναι οι θέσεις των δονών μας, είναι οι θέσεις και οι πολιτικές του Μπουτάρη. Συνεπώς όλα μαζί αυτά όταν μπαίνουν, κατά την άποψή μας έχουν μια συγκεκριμένη στόχευση και σκοπιμότητα, με την οποία διαφωνούμε και γι' αυτό δεν το ψηφίζουμε. Ευχαριστώ. Ο κ. Μαυρίδης, παρακαλώ, έχει το λόγο. Συγγνώμη, συγγνώμη, ο κ. Σαγανικόλας. Με συγχωρείτε πολύ. Καλησπέρα και από εμένα. Καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα. Λοιπόν, τώρα κ. Τζατζάρη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι καταδικάσαμε με ψήφισμα την ενέργεια, ας πούμε, τη βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Αλλά δεν πρέπει και ένας τόσο μεγάλος θεσμικός παράγον, όπως είναι ο δήμαρχος της πρωτεύου σας, ο δήμαρχος της πρωτεύουστας της Μακεδονίας μας, να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, να μην είναι εθνομιδενιστής, να μην προκαλεί. Δηλαδή αυτά να τα παραβλέπουμε όλα και να στέχουμε μόνο στην εκδήλωση της βίας προς το πρόσωπό του, ή με υπέρ νομιψηφίσματος. Λοιπόν, κάποιος άλλος θέλει να τοποθετηθεί ο κ. Τελίδης και ο κ. Τουλκίδης. Και εγώ με τη σειρά μου θεωρώ ότι το πουντάει δηλώσεις ήταν άκρως προσβλητικές για γενιές και γενιές, για τους προγόνους μας, για την ιστορία μας, για τη θρησκεία μας, οπότε και εγώ είμαι υπέρ του ψηφίσματος. Ποιος άλλος ζητήσε το λόγο, ο κ. Καζανίδης και ο κ. Τουλκίδης. Λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι οι αιρετοί κρίνονται από τους δημότες. Άσ' το, κρίνουν οι δημότες τις άλλους νίκες. Ευχαριστώ. Ο κ. Τουλκίδης, παρακαλώ. Θα ήθελα να πω το εξής, πρόεδρε. Είναι δεδομένος και ο ψυχισμός μας και τα συναισθήματά μας και, μάλλον, η μη εκτίμηση. Εγώ εγώ εκφράζω πολλούς προς το πρόσωπο του δημάρχου, ο οποίος δεν σέβεται καν τους δημότες που το ψήφισαν. Έχω την αίσθηση ότι ένα ψήφισμα αυτή τη στιγμή, μάλλον, του κάνει καλό. Δεν νομίζω ότι εκφράζουμε κάτι παρά το συλλογικό μας θυμικό μέσα από αυτό το ψήφισμα, στο οποίο πιθανότατα θα συμφωνήσουμε όλοι, αλλά δεν βλέπω τι μπορεί να προσφέρει τρεις δωμάδες μετά ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλλας που καταδικάζει τις δηλώσεις του Μπουτάρη που γίνανε παλιότερα, αλλά και τώρα θα τις έλεγε τις ίδιες, δεν είναι θέμα. Δεν ξέρω τι ακριβώς προσφέρει με αυτό το θέμα και την ανακίνηση του θέματος σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ομολογώ ότι έχουμε σε πολύ δύσκολη θέση με την κατάθεση του ψηφίσματος. Το αφήνω εκεί για να δούμε να αποφασίσουμε αν θα γίνει ψήφισμα, αν θα τοποθετηθούμε, αν θα ψηφίσουμε και αν θα παραμείνει το ψήφισμα. Ο κ. Ξανθόπουλος κάτι να συμπληρώσει συμπληρωματικά κ. Ξανθόπουλος. Για το επίκυρο ή το ανεπίκυρο του θέματος να πω, για να πληροφορήσει το σώμα, ότι αυτή η προστίκη τότε την είχα, Πρόεδρε, ζητήσει όταν ήρθε το ψήφισμα, το γνωστό και την επίδραση κατά του Δημάρχου. Το πρόβλημα και η ατυχία μας η μόνη ήταν το εξής, ότι εσείς ήταν έξω, Πρόεδρε, με τότε ο κ. Καλανταρίδης, και στην αλλαγή δεν είδατε ότι εγώ ζήτησα να κάνω αυτή την προστίκη. Τότε το ζήτησα. Άρα, λοιπόν, τότε θα το κουβεντιάζαμε. Επειδή, όμως, είχε ολοκληρωθεί η κουβέντα και η ψηφοφορία, και μου δώσατε εκ των υστέρων τον λόγο, θεωρώντας ότι δεν είναι σωστό αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία να επανέλθω σε ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε, γι' αυτό δεν επέμενα τώρα και σας είπα αφήστε το. Από κει και πέρα τώρα, αν ο καθένας από εμάς θεωρεί ότι αυτό είναι ανεπίκαιρο, αυτοί που μας ακούνε μας κρίνουνε. Εάν οποιοςδήποτε θέλει να προσθέσει το οτιδήποτε, εγώ δεν έχω καμία διάθεση αυτό να το οικιοποιηθώ 100% που ας πει οποιοςδήποτε θέλει, οτιδήποτε θέλει να προσθέσουμε. Όμως το ζητούμενο και η ουσία Πρόεδρε είναι ότι πράγματι ο δήμαρχος της δεύτερης πόλης της χώρας μας, αυτό που ο κ. Σαντζάρης είπε της Πορτεύουσης της Μακεδονίας, φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι αυτό και μόνο φτάνει. Ναι, ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Ο κ. Χαταρίδης, η κυρία Κλονάρη στα ίντολόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα πω εγώ το ανεπίκαιρο, όπως λέει ο κ. Ξανθόπουλος, πρέπει να πάμε ή όχι. Αυτό που θέλω να πω, όμως, που με προβληματίζει, είναι ότι κατά τη διάρκεια του γεγονότος αυτός που έγινε, την ημέρα μνήμης των ποντίων της γενοκτονίας, υπήρξε μια επίθεση σε βάρος του δημάρχου. Υπήρξε αυτή η καταδίκη ένα από όλους. Και εδώ θέλω να σημειώσω ότι το από όλους και από πολλά δημοτικά συμβουλιά, αλλά ήταν μια νίκη της δημοκρατίας απέναντι στη βία. Για το συγκεκριμένο, όμως, την ημέρα, θεωρώ, δεν θα πω στις δηλώσεις αν έγιναν, εγώ θεωρώ ότι έγιναν. Αλλά αυτό που με προβληματίζει πολύ είναι ότι δύο ομοσπονδίες ποντιακών σωματίων συνάδελφε Νίκο δεν πήραν θέση και δεν ζήτησαν την καταδίκη αυτών εδώ πέρα. Αυτό με προβληματίζει, παρά κάποιων μεμονωμένων. Όπως τώρα εδώ, είναι θέμα, την ημέρα μνήμης των γενοκτονίων, όπου παρίσταται τη διοργάνωνα, εκεί ήταν στις διοργανωτές δύο ομοσπονδίες ποντιακών συλλόγων, δεν ζήτησαν αυτήν την τέτοια, καμία σε βάρος αυτών των δηλώσεων. Καλά, εκείνος που ήταν την ημέρα αντί της γενοκτονίας ο μιλητής εδώ στην Καβάλα, έκανε γαργάρα πολλά πράγματα, λοιπόν, ποιος τον έβαλε εκεί να μιλάει, δεν ξέρω. Τέλος πάντων, η κυρία κλονάριζε σε αυτό το λόγο. Νομίζω ότι αργήσαμε. Μέσα σε αυτό το συμβούλιο καταδικάσαμε τη βία ενάντια του Μπουτάρη, αλλά τη λεκτική βία που ίσκησε αυτός σε όλο τον κόσμο της Ελλάδος, δεν την καταδικάσαμε. Συμφωνώ με το ψήφισμα. Ναι, κύριε Βουδούρη, θέλετε να πείτε κάτι. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ και εγώ ότι όλα αυτά που έγινε από την πλευρά του κύριου Μπουτάρη είναι καταδικαστέα, πλην όμως θα πρέπει να μη θεωρούμε τον κύριο Μπουτάρη αδαΐ. Προσπαθεί να προκαλέσει και θα καταφέρνει. Και θεωρεί ότι κερδίζει μέσα από την αρνητική διαφήμιση. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ καιρό και ο κύριος Μπουτάρης τεχνιέντος έχει καταφέρει και κρατιέται σε δημοσιότητα σε όλη την Ελλάδα και όλοι ασχολούνται μαζί του. Νομίζω ότι αυτό το θέμα κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει. Ευχαριστώ. Να διευκρινίσω κάτι. Καταρχήν μια μοσπιδιά, για να ξέρουμε τι λέμε, μια μοσπονδία μπορεί να μας ξέφυγε. Γνωρίζω εγώ ότι καταδίκασε τα λεγόμενα του δημάρχου. Αλλά το είπε και ο κύριος Αδόπουλος γιατί ήτανε καλή η διευκρινήση που έκανε τώρα. Αν νομίζουν κάποιοι συνάδελφοι ότι υπονομεύει τη δημοκρατία, οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος, ούτε μία στο κατομήριο, είναι αδιανόητο να συμβεί αυτό, όμως οι προσταφερέσεις να τις δουν μετά, γιατί τώρα ούτε καν το είδαμε συλλογικά, αλλά την διαμαρτυρία στα λεγόμενα αυτά πρέπει, αφού όλοι το συμφωνήσαμε, όλοι το έχουμε πει έξω, όλοι το συζητήσαμε, έχει δίκιο. Συνάδελφοι που μου μιλήσανε. Και λέω το εξής, δεν θέλω να βγει από εδώ μέσα το ότι υπονομεύουμε τίποτα με μια διαμαρτυρία στα λεγόμενα. Μην παρακάμπτουμε ή βάζουμε άλλους οδούς στις αποφάσεις, στις τα ψηφίσματα που παίρνουμε. Ο θεσμικός, αυτή τη στιγμή, ο θεσμικός του ρόλος του δημάρχου είναι καταδικαστές. Πού θα το κάνουμε τώρα, ακριβώς μας τυπήσω από το δάχτυλό μας, να τι να πούμε ότι είναι άστοχο. Δεν είπε κανένας, κανένας μας δεν είπε ότι είναι άστοχη η δήλωσή του. Εγώ ας πούμε δεν το είπα ποτέ. Ευχαριστώ. Λένε κάποιοι γιατί το θέλουν να του παίζουν έτσι και έτσι. Ευχαριστώ κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Εντάξει. Ζήτησε τον λόγο ο κ. Μουριάδης. Λοιπόν, επειδή πάλι πουλάμε έτσι πολύ εθνικό πατριοτισμό, με συγχωρείτε πάρα πολύ λίγο. Παρακαλώ, έχω δώσει τον λόγο. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, επειδή ανοίγουμε τώρα ένα θέμα το οποίο δεν έχει νόημα αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή. Διότι τι κάνουμε στην πραγματικότητα. Εκτρέφουμε πάλι το αυγό του φιδιού και κάνουμε αυτό το φανατισμό. Επίσης κ. Εξανθόπουλε, ακούτε και όχι μόνο να κάνετε κορώνες. Εντάξει. Λοιπόν, δεν είστε ο μόνος πατριότης εδώ μέσα. Μας ξέρετε. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ τώρα. Δεν είναι σωστό τώρα. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Παρακαλώ τώρα. Δεν είναι κουβέντες αυτές τώρα. Σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ συνάδελφοι. Παρακαλώ. Και επίσης. Παρακαλώ να τελειώσει ο κ. Μουριάδης. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Παρακαλώ. Δεν μαλώνουμε εδώ τώρα. Και επίσης να μάθετε να ακούτε. Μη διακόπτετε. Και μέσα στην Καινή Διαθήκη, άμα διαβάσετε, υπάρχει η φράση «Δεν υπάρχει Θεός». Άμα το διαβάσετε υπάρχει αυτή η φράση. Υπάρχουν όμως άλλα τα συμφραζόμενα. Και ο Μπουτάρης, εγώ τι λέω. Και ο Μπουτάρης αυτό που είπε εκείνη τη μέρα, δεν ήθελε να δείξει ούτε τις γενοκτονίες, ούτε τίποτε. Υπάρχει και η περίμη του λόγου, θέλοντας να δείξει ότι… Μη διακόπτετε. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Δηλαδή όποιος έχει μια άποψη τώρα θα τη σχολιάζουμε. Σας παρακαλώ πολύ συνάδελφοι. Παρακαλώ. Κύριε Μουριάδη παρακαλώ. Δεν έχω να σχολείτε. Άστε καλά. Ο κύριος Μουρτασάχας παρακαλώ να μην οξύνουμε τώρα. Ήρεμα. Όχι πρώτα να μην οξύνουμε. Προσωπικού. Ο κύριος Ξανθόπουλος πιένοντας λέει, δεν ξέρουμε και ποιοι είστε. Ποιοι είμαστε. Όλοι. Απευθύντει και στο πληθυντικό. Όλοι. Όλοι ποιοι είμαστε. Εδώ μέσα όλοι αποδεχόμαστε τη γενοκτονία του ελληνικού ποντιάκου, του ελληνισμού των ποντίων και της Μικράς Ασίας. Δεν επιτρέπωσε κανέναν να μας μέμφετε πάνω σε αυτό. Σας παρακαλώ. Εντάξει, εντάξει, κατανοητό. Λοιπόν, ο κύριος Καλανταρίδης και κλείνουμε αυτό και θα σας πω τι θα γίνει. Κύριε Πρόεδρε, συνάδελφοι, την ημέρα που έγινε εδώ η συζήτηση και εκδόθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα ή υιοθετήθηκε, αν θέλετε, από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξαν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι καταδίκασαν ακριβώς τα λεγόμενα του κυρίου Μπουτάρη. Μεταξύ αυτών και εγώ. Δηλαδή, το οποίο συζητήθηκε εδώ μέσα, το καταδικάσαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο και μάλιστα ένα γεγονός το οποίο, να θυμίσω λίγο, γιατί δεν ξέρω αν αναφέρθηκε, έγινε πριν πάνω από ένα χρόνο. Και επανερχόμαστε λοιπόν σήμερα εμείς, έτσι, να καταδικάσουμε κάτι το οποίο είπε κάποιος πριν ένα χρόνο. Κανένας, είμαι σίγουρος, δεν είναι υπέρ αυτόν τον οποίον είπαν είτε τυχαίως είτε με πλήρη γνώση του τι λέει. Θεωρώ όμως ότι είναι αυτή τη στιγμή άκυρο αυτό το οποίο κάνουμε ή πάμε να κάνουμε και το μόνο που γίνεται είναι να συντηρείτε πολύ ωραία αυτό ακριβώς το οποίο θέλει αυτός ο συγκεκριμένος κύριος, το οποίου τα λεγόμενα δεν υιοθετούμε. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, παρακαλώ συνάδελφοι, παρακαλώ ακούστε συμπέρασμα, συμπέρασμα, συμπέρασμα. Νομίζω από τις τοποθετήσεις όλων των μελών είτε των επικεφαλής είτε των συμβούλων προκύπτει παρακαλώ, αφήστε λίγο. Τώρα τι κάνετε, τώρα τι κάνετε τώρα, τώρα τι κάνετε τώρα, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Κύριε Παπά, σας παρακαλώ. Νομίζω λοιπόν από τις τοποθετήσεις όλων όπου πήραν τον λόγο ότι προκύπτει αβίαστα ότι καταδικάζουν τις δηλώσεις του κυρίου Μπουτάρ και συμφωνούν με το περιεχόμενο του ψηφίσματος σε γενικές γραμμές. Το ερώτημα το οποίο τήθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αν θα εκδοθεί ψήφισμα, έτσι, όπως έχει έρθει στο Προεδρείο. Οι απόψεις έχουν καταγραφεί, οι απόψεις όλων υπάρχουν πλέον και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Πάμε λοιπόν να αποφασίσουμε αν θα εκδόσουμε ψήφισμα. Διακόπτουμε για πέντε λεπτά για να συντάξω ονομαστική κατάσταση και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE