45η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Να ξεκινήσουμε το πρώτο τακτικό, που είναι η έκθεση των Πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλα στο 1ο Ξαμίνου 2021. Θα έχετε δει τους πίνακες μέσα. Είναι όλα τα θέματα, με τον τρόπο που λύτησαν οι αποφάσεις. Έχει μια δουλειά εδώ από την Γραμματέα μας την κυρία Παράσχου. Είμαστε σύμφωνοι με αυτό το θέμα. Έχετε ανεξετάσει τους πίνακες. Είναι κυρικό θέμα, είμαστε σύμφωνοι και χαίρομαι, βέβαια, που δεν έχετε έκτακτα θέματα. Ομολογώ, το βλέπω θετικά. Και εγώ ομολογώ ότι εκπλήσω τον εαυτό μου. Και η κυρία Χριστίνα Ταβουρτζίδου έχει βοηθήσει στη Σύνταξη Πρώτη Θέματος, στο Ρτινάκο. Λοιπόν, να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Έγκριση Πρακτικού 2 για την Αξιολόγηση και Βαθμολόγηση των Οικονομικών Προσφορών για την Δημοπράτηση της Μεολέτης Εκφώνης Μελετών για την Ανέγρυση Νέου Κλειστού Γυναστηρίου στην περιοχή Περιγυαλιού, στο Δήμο Καβάλλας. Υπάρχουν οι πίνακες συσχετικοί, όπου φαίνεται και στο τέλος η πλέον συφέρος από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιση της σχέσης ποιότητας και τιμής. Αν έχετε κάποια ερώτηση, είναι ο κύριος Ιαλκοβίδης, παρόν εδώ. Υπάρχει ερώτηση? Ωραία, ο Μανώλης δεν θα μπορέσει να συνδεθεί, έχει άλλα θέματα. Ωραία, είναι λογικό. Αν δεν υπάρχουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και ψήφιση. Εμείς, Πρόεδρε, εδώ πέρα λίγο θα τοποθετηθεί κάθε μία μας διαφορετικά, εγώ και η Αναστασία. Εγώ είμαι θετική στο θέμα, στην έγκριση του πρακτικού. Λοιπόν, κύριε Ιωσυφίδου, άμα θέλετε. Παρακαλώ, κύριε Ιωσυφίδου. Καταρχήν, στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε έρθει το συγκεκριμένο θέμα, εγώ προσωπικά δεν το είχα ψηφίσει και δεν το είχα ψηφίσει, γιατί θεωρώ και πιστεύω ότι ο δήμος θα μπορούσε την συγκεκριμένη μελέτη, καταρχήν να την πάρει δωρεάν από κάποια άλλη αντίστοιχη υπηρεσία, από κάποιον άλλον δήμο, που ξέρω ότι έχει γίνει και στο παρελθόν και αντίστοιχα, παρί μου το σχάρι, η τότε Νομαρχία Καβάλα στο κλειστό κολυβητήριο είχε πάρει την μελέτη από κάποιον άλλον δήμο. Επιπλέον, δεν πιστεύω ότι έτσι όπως είναι με τα τετραγωνικά μέτρα και το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται γενικά και στη φιλοσοφία έτσι όπως εμείς την θέλαμε τότε ως διοίκηση του δήμου, καθώς πιστεύουμε ότι είναι ένας μικρός χώρος και όταν και πόσον ο δήμος Καβάλας θέλει να υλοποιήσει αντίστοιχη μελέτη λοιπόν για ένα κλειστό γυμναστήριο, πιστεύω εγώ προσωπικά, θα έπρεπε να επιστητά έναν μεγαλύτερο χώρο, έναν μεγαλύτερο σχέδιο για έναν πολυχώρο και όχι απλά για ένα κλειστό γυμναστήριο. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν διαφοροποιούμε. Θα ψηφίσω όμως παρόν, παρόλο που στο Δημοτικό Συμβούλιο είχα ψηφίσει αρνητικά. Και θα ψηφίσω παρόν για ποιο λόγο. Διότι ομολογώ με ευχάριστη έκπληξη είδα να συμμετέχουν αρκετές εταιρείες στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Δηλαδή αν έβλεπα μία ή δύο εταιρείες πραγματικά θα τα ψήδιζα αρνητικά και αν θέλετε θα είχα και μία άλλη πολιτική τοποθέτηση. Αλλά δεδομένου ότι είδα τέσσερις εταιρείες να συμμετέχουν, αν δεν κάνω λάθος κύριε Ιακουβίδη. Και μάλιστα είδα εταιρείες που να κάνουν και καλή έκτοση σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισμένο ποσό. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν θα ψηφίσω παρόν. Να δώσω, ευχαριστούμε πολύ, να συμπληρώσω το εξής. Το οικόπεδο που ορίσαμε ήταν μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου. Το σημειώνω αυτό. Δηλαδή δεν έχουμε μεγαλύτερο οικόπεδο. Και φοβάμαι ότι αυτά τα μεγάλα οικόπεδα που είναι χρήσιμα για τέτοιες δραστηριότητες όπως και για σχολικές μονάδες θα έχουν εξαντληθεί. Αν εγκριθούν και οι θέσεις των δύο συγκροτημάτων των σχολικών που προτείνουμε. Και θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση για οποιαδήποτε σημαντική μεγάλη δραστηριότητα να μη βρίσκουμε κατάλληλα οικόπεδα. Και ίσως αυτό να είναι ένα θέμα για το μέλλον. Αν πρέπει να εντάξουμε κάποιες περιοχές να κάνουμε πέκταση του σχεδίου πόλης. Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρουμε. Αλλά θα μας χρειαστούν στο μέλλον και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ. Κύριε Λαζαρίδη. Ναι. Συμφωνώντας εν μέρει ή εν όλο θα έλεγα καλύτερα με τον κύριο Ροσοφυρίδου ειδικά στις τελευταίες αποστοφές του λόγου της και γνωρίζα τη θέση τη δικιά μας ότι εμείς αλλιώς το θέλαμε αυτό στο γυμναστήριο πιο πολύ σαν προπονητήριο θα ψηφίσω παρών. Πότε γκρίνεται κατά ποιο ψηφία. Και να περάσουμε στο τρίτο θέμα. Συγκρότηση κριτικής επιτροπής για τον αρχιτοκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων εντός τα δύο με τίτλο Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας. Εισηγητήσω κύριος Ιαγωβίδης. Λοιπόν στο θέμα αυτό έχουμε τον ορισμό της θα ζητήσω καταρχήν συγγνώμη στη δεύτερη σελίδα με κοντρά γράμματα γράφει πενταμελής κριτική επιτροπή στο μέσο περίπου. Είναι λάθος είναι επταμελής. Σε όλα τα άλλα σημεία αναφέρεται ως επταμελής εκτός από αυτή τη θέση. Ελπίζω να μας συγκωρίσετε. Λοιπόν πρόσφατα το ΙΠΕΝ όρισε μετά από ψηφοφορία τους τέσσερις εκπροσώπους με αναπληρωματικά και επιλαχώντα μέλη. Εμείς ορίζουμε έναν εκ μέρους του δήμου και έχουμε και τους δύο επιφανείς και επικεφαλείς της επιτροπής. Οπότε θα σας απαριθμίσω αν θέλετε τα μέλη τα τελικά. Λοιπόν ξεκινώ από την, δεν ξέρω αν θέλετε να σχολιάσουμε, τα τέσσερα μέλη που ήρθαν από Αθήνα δεν τα ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους, το ιστορικό τους. Παρακαλούμε για την εισαγωγή του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή για τη λήψη σχετικής απόφασης για τη συγκρότηση της επταμελούς Κριτικής Επιτροπής του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων ενός σταδίου με τίτλο Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας. Αποτελούμε από τα παρακάτω τακτικά μέλη και τους αναπληρωτές τους. Λοιπόν είναι η Ξάνθη Θεανώ του Νικολάου, Αρχιτέκτονας, είναι η Αμερικάνου Ελένη του Αρτέμιου, Αρχιτέκτονας, είναι η Χατζηλιάδου η Πολυξένη που είναι εκπρόσωπος του Δήμου μας, Αντονίου Δημήτριος Αρχιτέκτονας, Λαμπρόπουλος Ανδρέας Αρχιτέκτονας, Σπυριδέλη Μαρία Αρχιτέκτον. Και το έβδομο είναι Πετρόγλου Μαρία του Ράλι. Φοβάμαι ότι η κυρίαρχο στοιχείο είναι το γυναικείο φύλο, και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια παρατήρηση. Η κυρία Σαμουρκασίδου θα έχει τον έλεγχο και την διαχείριση ώστε να πάνε όλα καλά στη διαδικασία της επιλογής του σωστού του ορεικού των βραβείων και των εξαγορών. Να κάνω μια ερώτηση εγώ. Ναι, ναι. Καταρχήν δεν έχουμε κανένα θέμα με τα μέλη της Επιτροπής, είτε αυτά που είναι από την Αθήνα, είτε αυτά που είναι από την Καβάλαπλα. Γενικά, μια γενικότερη ερώτηση. Έχουν δείξει ενδιαφέρον κάποιοι που θέλουν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ή είχε κάποια γενικά στοιχεία να μας δώσετε, κάποιες γενικές πληροφορίες μάλλον. Γενικές πληροφορίες που έχουμε ατύπα είναι ότι θα έχουμε... Το επόμενο θέμα είναι, Αναστασία? Περίπου τάξης των δέκα. Βλέπει και το επόμενο θέμα, στην ουσία, εντάξει. Και για το επόμενο θέμα. Ναι. Το επόμενο θέμα, αν θέλετε να το συνδυάσουμε, είναι ότι ο στόχος είναι η παράταση για να έχουμε τον χρόνο τα μέλη της Επιτροπής που έρισε το Υπουργείο με μεγάλη καθυστέρηση να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία καθυστερεί κάνα 30 ημέρο, εν πάση περιπτώσει, μου λένε, κανένα μήνα. Θα έχουμε τον χρόνο, δηλαδή, να ανακοινωθούν μέσω της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Κριτική Επιτροπή και να έχει και το 20 ημέρο, που είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το άρθρο, παράγραφος 4, του άρθρου 12 της Υπουργικής Απόφασης, τάδε τάδε, ώστε να έχουμε και τις 20 ημέρες μετά την περίληψή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων της Κριτικής Επιτροπής. Λόγω αυτών λοιπόν των καθυστερίσεων ζητάμε μια παράταση που φτάνει στις 28 Φεβρουαρίου του 2021, αντί της 23 Δεκεμβρίου του 21, του 22, συγγνώμη. Του 22 πρέπει να μάθουμε. Κάνουμε τραγικά λάθη. 22, συγγνώμη. Εγώ απλά ρώτησα, αυτό το είδα, και ούτε και με την παράταση έχουμε κανένα θέμα, απλά ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον να μην πάρουν πληροφορίες. Πληροφορίες που έχουμε είναι αξιόλογα εγγραφία και οι συμμετοχές θα είναι της τάξης των 10 περίπου. 8 με 12 λέω. Αυτή είναι η εκτίμησή μου από τις πληροφορίες που έχω. Οπότε για την οικονομία του χρόνου να ψηθήσουμε και για τα δύο θέματα μαζί. Αν συμφωνεί το τρία και το τέσσερα. Συμφωνούμε, πρόεδρε. Ομόκονα επομένως το τρία και το τέσσερα. Να περάσουμε στο πέμπτο θέμα. Έγκριση υποβολής αιτήματος, παράτασης χρονοδιαγράμματος, υιολοποίηση της πράξης, δράσεις ενημέρων, συγκεκρισμίσεις για τη διαχείριση των αστικών απορριμάτων. Αυτή είναι μια από τα προγράμματα που έχουν ειδηλυθεί από το Αλίας Τάλασσας και λόγω της πανδημίας έχουμε ένα θέμα στο αν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες δράσεις οι οποίες αν το θέλετε μπορούν να δημιουργήσουν συνοστισμό. Αλλά και λόγω του ότι έχουμε κάπως αργήσει ενώ στις προμήθειες για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον διαγωνισμό γιατί έχουμε συστορευτεί πάρα πολλά. Ζητούμε μια παράταση όσον αφορά την υλοποίηση του ΕΟΥ. 7 μήνες επιπλέον. Αν δεν υπάρχει κάποια ερώτηση να πάμε σε τοποθετήσεις και σε ψήφιση. Ωραία. Ομόφωνα και το πέμπτο θέμα. Να περάσουμε στο έκτο. Περιέγκρισης της προμήθειας των τεχνικών προδιαγραφών των εγγράφων της ύβασης και των όρων της ανοιχτής ηλεκτρονικής διαδικασίας ύναψης δημόσιας ύβασης άνω των ορίων για την προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του Δημοκαβάλλας και των νοημικών προσώπων αυτού οικονομικών ετών 21 και 22 στο τμήμα 2 σφαλιατοειδή εδέσματα σάντβιτς, βασιλόπιτες και τσουρέκια κτιμόμενης αξίας 51.464 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%. Θα συγκυθεί το θέμα η κυρία Χιμί Σωρού. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας. Εγώ μη ερώτηση θέλω να κάνω. Αν θυμάμαι καλά, είναι συμπλήρωματικός αυτός ο διαγωνισμός ή είναι... Ε, καλησπέρα. Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρη σε πάση περιπτώσει αν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. Καλησπέρα. Αυτός ο διαγωνισμός είναι συμπλήρωμα του αρχικού άνω των ορίων διαγωνισμού που κάναμε... που τελείωσε στις αρχές περίπου... στη μέση π.χ. Επειδή αυτή ήταν μια διαδικασία που την βρήκαν και οι αλλαγοί της νομοθεσίας, συμβουλευτήκαμε τη ΜΟΠΑΔΙΣ, μία μονάδα η οποία ειδικεύεται στο νομοδοτή για το πώς ακολουθήσουν οι διαδικασίες. Και από τα δύο τμήματα, το ένα, αυτό του ψωμιού, θα το πάμε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, που μας επηρέασε, ώστε να έχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το αποτέλεσμα, και το άλλο θα γίνεται ξανά διαγωνισμός άνοντων ορίων, ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Μετά από την έγκριση της ΜΟΠΑΔΙΣ, είναι μία μονάδα την οποία συμβουλευόμαστε σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, για το τι θα ακολουθήσεις. Απευθείας ανάθεσης για το ψωμί, για τύπος σου, άρα σε ποια εταιρεία, και για ποιο λόγο γίνεται αυτός ο διαχωρισμός, απευθείας ανάθεσης για το ψωμί, ενώ για τα υπόλοιπα είδη, με άλλη διαδικασία. Ο νόμος επιτρέπει, όταν υπάρχουν μεγάλοι διαγωνισμοί, αν ένας αυτοίς, αν ένας άλλος, αν υπάρχουν μεγάλοι διαγωνισμοί, αν ένα τμήμα του είναι κάτω από το 20% και κάτω από 80.000, να μπορούμε να το δίνουμε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Η πρόσκληση, όπως και όλες οι προσκλήσεις για τις απευθείας ανάθεσης εκτός κάποιων εξαιρέσεων που ακολουθούμε, είναι προς όλους τους οικονομικούς φορείς. Άρα θα έρθουν όλοι, όσοι ενδιαφέρονται για το ψωμί. Το ύψος του προϋπολογισμού, νομίζω, είναι γύρω στις... αν δεν κάνω λάθος... Είναι γύρω στις 40.000 ευρώ. Είναι και τα δύο μαζί. Είναι και τα δύο μαζί. Αυτή τη στιγμή, εδώ περνάμε το τέφος, το οποίο περιγράφει αυτήν την επιλογή μας να το πώς ακολουθήσουμε τη διαδικασία. Μέχρι τώρα μπορούσαμε και λειτουργούσαμε, γιατί είχανε κλείσει οι σταθμοί, είχαν ανοίξει, είχαμε ένα υπόλοιπο στον, να λειτουργούμε τώρα πια. Και αυτοί οι διαγωνισμοί τους, χειριζόταν στις αδελφοί που είχανε φύγει, ήρθε σε εμάς πια, και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Αφορά και το οικονομικό έτος 22 έτσι, 21-22. Αφορά και ακολουθούμε ακριβώς το ίδιο τέφος, τους ίδιους προϋπολογισμούς, στις ίδιες τιμές, με το τέφος που είχατε εγκρίνει στην προηγούμενη φορά και αφορά των μεγάλων ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Δεν έχουμε αλλάξει ούτε κόμμα. Αυτό που κρατάμε απλώς είναι, τροποποιήσαμε το τέφος όσον αφορά, για να μην το βλέπουν όλο το τέφος και δημιουργεί σύγχυση, αφαιρέσαμε τις ομάδες που έχουνε κατακύρωθει και παραμείναν μέσα οι ομάδες οι οποίες θα δημοπρατηθούν. Δηλαδή, για να μην μπερδεύουμε τους συμμετέχοντες και με διάφορα κομμάτια, αφαιρέσαμε μόνο αυτά που έχουν κατακύρωθει τίποτα άλλα. Στο έγγραφο που έχουμε, στις πληροφορίες του έγγραφου, έχει το όνομα ακόμα της Φαπαδοπούλου. Στις πληροφορίες είναι το όνομα της κυρίας Φαπαδοπούλου. Και αυτό είναι δικό μου λάθος. Θα μετράτε τα λάθη μου τώρα. Το είπα για να έχω ένα πάτημα... Ευαγγελία, δεν σαφώ εγώ προσωπικά καθόλου. Χρησιμοποίησαμε ακριβώς και την ίδια εισήγηση. Δεν αλλάζουμε το παραμικρό σε τίποτα, μόνο αφαιρούμε τις ομάδες που... Παρατήρηση, εννοείται, δεν είναι κάτι σημαντικό. Θα τα αλλάξετε, δεν είναι. Η κυρία Φαπαδοπούλου υπήρξε συνάδελφος στον Δήμο Καβάλλας και ήταν η συντάκτρα του προηγούμενου διαγωνισμού. Θέλω να ρωτήσω, όμως, με εφορμή αυτό, τον πρόεδρο τον κ. Προμούσα, τι γίνεται με τη στελέχωση του τμήματος... Ευαγγελία, δεν σε ακούω εγώ καθόλου. Δεν ξέρω τι θέλει. Τι γίνεται, θέλω να ρωτήσω, με τη στελέχωση του τμήματος προμηθειών, εξαιτίας τότε 31-12, λύγει και η σύμβαση με αυτήν την εταιρεία, που έχετε υπογράψει, για την καθοδήγηση, ενίσχυση, βοήθεια του τμήματος, πρόεδρε. Κατ' αρχάς, δεν λύγει 31-12. Λύγει για ένα χρόνο από τότε που την ξεκινήσαμε. Από εκεί πέρα, όσον αφορά τα άτομα. Ήδη εκεί έφθυν μια κυρία, η οποία από τη στιγμή εκπαιδεύεται. Υπήρχε ένα κοινό με την ασθένεια της κυρίας Σιμητζή, η οποία αυτοί ανάρωσαν και είναι και αυτοσοτυματικά. Πάντα κοιτάμε τη δυνατότητα να φέρουμε ακόμα ένα άτομο. Είμαστε προς διαρεύνηση, αλλά νομίζω ότι κάπως η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Είμαστε θετικοί σε αυτό το θέμα. Κύριε Λαζαρίδη. Ομοίως, ομοίως. Ωραία, ομόφωνα το εκτωθέω. Μια στιγμή λίγο, για στιγμή. Πραγματικά με την Ευαγγελία είχαμε συμφωνήσει ότι θα το ψηφίσουμε. Απλά εγώ ακούγοντας τις απαντήσεις τώρα, κρατώ κάποιες επιφυλάξεις. Και θα ψηφίσω παρούσα. Δεν σας άκουσα, κύριε Συφίδου, παρούσα, είπατε? Ναι, παρούσα, παρούσα. Έχω κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με τις απαντήσεις που πήρα. Πραγματικά είχαμε συμφωνήσει με την Ευαγγελία, γιατί τα συζητήσαμε τα θέματα, και είχαμε συμφωνήσει ότι θα το ψηφίσουμε και οι δύο. Απλά με τις απαντήσεις που πήρα, κρατώ πολλές επιφυλάξεις, οπότε ψηφίσω παρούσα. Καλώς. Να περάσουμε στο έβδομο θέμα. Τροποποίηση του χνοδιαγράμματος της παρίθυμα 2927721 Σύμβασης, Συντονισμός και Λοποίηση των Δράσεων του Δήμου Καβάλα στο έργο Development, Culture and Creative Industries in the Black Sea Basin, CREAS centers. Θα το θεσηγηθεί και η κυρία Χινήσογουλο αυτό το θέμα. Δεν ξέρω αν έχετε κάποια ερώτηση. Εδώ το μόνο για να σας διευκολύνω λίγο είναι το εξής. Μέσα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο παραδοτέων και αυτό που τροποποιούμε ήταν και τα δύο στο πρώτο τρίμινο της Σύμβασης. Αλλά έτσι όπως μετρούσαμε το τρίμινο, το τρίμινο έπεφτε και στο 21 και αρχές του 22. Ουσιαστικά δεν αλλάζουμε το παραδοτέο στο τρίμινο, απλώς υλοποιείται πιο μπροστά. Δηλαδή δεν θα υλοποιηθεί αρχές του χρόνου, θα το υλοποιήσουμε τώρα. Είναι μέσα στο τρίμινο, είναι έτσι όπως προβλεπώντας στη μελέτη, απλώς έγινε ακόμα πιο γρήγορα υλοποιήθηκε. Δεν έχει καμία διαφορά στο οικονομικό αντικείμενο, δεν έχει ουσιαστικά στο χρονοδιάγραμμα, απλώς επειδή μας πιάνει και στα δύο οικονομικά έτη, θα το υλοποιήσουμε σε αυτό. Είναι εντός του πρώτου τριμινού. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις? Ωραία, να ψηφίσουμε. Είμαστε θετικοί. Κύριε Λαζαρίδη, Εκσέταση της υποβουληθής σας προς τον Δήμο μας από 19.12.2021 Ετήσιο Συμβασμού της Ελευμαντίας Ινωσπόρης του Πανταζή Κατήκου Δράμας εν όψη της 13.7.2021 και υπαρρίθυνου 45.21. Αγωγής διαδικασίας μικροδιοφορών σε βάρος του Δήμου Καβάλλας. Οριστήσα δικάση μας προς τη ζήτηση 22.12.2021 Είναι μια απόφηση στην οποία και εγώ να μην πεις δεν την γνώριζα αφορά κάποια χρόνια νωρίτερα σχετικά με την προμήθεια των αλλακτικών και προφανώς θα το γνώριζε και η κυρία Ιωσήφιδου και η κυρία Περακονάκη υπήρχε ένα θέμα με τη διαγωνιστική διαδικασία τότε και σιγά σιγά όλοι αυτοί οι επαγγελματίες έχουν προσφύγει. Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση του νομικού μας συμβούλου προτείνει να προχωρήσουμε σε συμβασμό και να αξιοδοτήσουμε τον Δήμαρθο Καβάλλας γιατί είναι συγκεκριμένη περίπτωση και η καταβολή σε αυτήν του ποσούτων 4.339,20 στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η πληθυπιά. Είμαστε σύμφωνοι? Θα μπορώ να κάνω μία ερώτηση. Καταρχήν δεν να διαφωνούμε με τον συμβιβασμό δεδομένου ότι υπάρχει παρέτηση τόκων, δικαστικών, δεξιών και τα λοιπά. Απλά τώρα προσέχω ότι οριστεί σε δικάσιμο ειλίθιο συζήτηση 2210. Τι έγινε δικάστηκε, αναβλήθηκε? Έχει αναβλήθηκε. Εντάξει. Άρα θα έπρεπε ήδη να έχει υπογραφεί το πρακτικό συμβιβασμό. Ναι, αναβλήθηκε. Εντάξει, όχι. Οπότε ομόφωνα λοιπόν. Στο ένα το θέμα. Χρηματοδότηση προμήθεια σε εργαστηριακό ξυπρισμό για τη λειτουργία, συνδικασίες τεχνικών, στεχνικών, στεχνικών εγκαταστάσεων και μηχανικών συνολογίες πετρελαιού και φυσικού αερίου στο εργαστηριακό κέντρο Καβάλας. Εδώ ουσιαστικά πρόκειται για μία δωρέα της εταιρείας ΣΤΑΠ στο τεχνικό λίκιο για τον εξοπλισμό του σχετικού εργαστηρίου. Δεν είναι αποδοχή σε χρήμα, είναι αποδοχή σε υλικά. Είμαστε σύμφωνοι, έχετε κάποια διαφωνία επί αυτού? Να κάνω μια ερώτηση και καλά. Γιατί διευκολύνησαν ότι είναι αποδοχή σε είδους και όχι σε χρήμα, παρ' όλα αυτά όμως γνωρίζουμε περίπου τι ποσού αξίας είναι τα αντικείμενα αυτά που δορίζονται. Να είμαι ειλικρινής, κυρία ΣΤΑΠ, δεν το γνωρίζω. Αν θέλετε όμως, πιθλάσε με να σας απαντήσω, να το ρωτήσω και να δω. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε το τεχνικό λίκιο. Έχει προηγηθεί η αποδοχή δωρεάς από τη Δευτεροβάθμια ή από κάποιον άλλον φορέα και έρχεται τώρα και στην Εικονομική Επιτροπή. Όχι, πρώτα έρχεται σε εμάς και συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία από τη Δευτεροβάθμια. Έχει γίνει η έγκριση δωρεάς από το Αμυσχολική Δευτεροβάθμια, Αμυσχολική Επιτροπή. Και εγώ αυτό ήθελα να ρωτήσω. Πήρε απόφαση η Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου του 2020. Η πρώτη κρούση του ΤΑ με τον Δήμο Καβάλας ήταν προς την ενέα δηλαδή η Σχολική Επιτροπή ήταν 18 Νοεμβρίου του 2019. Εγώ αναφέτηκα σε πρόσφατη απόφαση δεν υπάρχει. Τώρα να βλέπεις αυτό τώρα το διαβάζω που λέτε. Βλέπω επισυναπτόμενα από αυτά που μας στείλετε εσείς. Το Νοεμβρίο του 2019 έγινε η κρούση του ΤΑ προς τη Δευτεροβάθμια. Το Φεβρουάριο του 2020 πάρτηκε απόφαση περί αποδοχής καταπλείοψηφία της δωρεάς. Και από το Φεβρουάριο του 2019 το Νοεμβρίο γίνεται μετά στο ενδιάμεσο ένα έγγραφο του ΤΑ υπενθύμησης 2 Νοεμβρίου του 2021 και έρχεται τώρα τέλη Νοεμβρίου του 2021 στην Οικονομική Επιτροπή. Για ποιον λόγο υπήρξε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα. Κοιτάξτε να σας πω. Επειδή αυτό το θέμα ήταν να το συγχειθεί η κυρία Ταβουλτζίδου η οποία λόγω του έχει κάνει το τρίτο εμβόλιο απουσιάδησε αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε μπορούμε να το αποσύρουμε και να το λύσουμε το θέμα γιατί επειδή το χειγούταν η κυρία Ταβουλτζίδου δεν γνωρίζω να σου πω περισσότερα αν θέλετε μπορούμε να το αποσύρουμε και να το δούμε εκτενέστερα στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή. Να δούμε και το κόστο αυτό που ρώτησε η κυρία Σιφίδου. Δεν έχω καμία αντίστοιχη κύριε Λαζαρίδη. Πόσο γαλαντόμος είναι ο ΤΑΠΟ. Απλώς μιλήσα τηλεφωνικώς πιο μπροστά με την κυρία Ταβουλτζίδου, σας ενημέρωσα σχετικά με ότι με είπε η γυναίκα γιατί είναι και σε καλή κατάσταση λόγω του τρίου εμβολίου και γι'αυτό δεν είμαστε και ενήμεροι καλύτερο. Οπότε να το αποσύρουμε και να το επαναφέρουμε στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή. Πρέπει να πούμε ότι είναι υποχρέωστο το ΤΑΠΟ και δεν είναι δωρεά. Καλώς πάλι. Ωραία, να το αποσύρετε και να το πάνω φέρτε. Ναι, ναι. Όχι, συμφωνώ. Συμφωνώ, έχετε δίκιο. Πάμε στο επόμενο. Ναι, το επόμενο, το δέκατο θέμα, εξειδίκευση πίστοσης για την καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους. Το ποσό είναι 23.400. Και αφορά της φυσικά το τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας. Είμαστε σύμφωνοι? Συμφωνούμε, ναι. Σύμφωνοι είμαστε. Απλά, εντάξει, τώρα, εγώ διαφωνώ, το ψηφίζουμε, απλά νομίζω ότι είναι μικρό το ποσό για τέτοιου είδους παροχές. Το συμφωνικό ποσό φέτος ξεπερνάει τα 100.000 ευρώ, ωστόσο, εντάξει, δεχτεί η κρίση σας. Να περάσουμε στον 10ο θέμα, έκριση γεννόμενο δαπανόπυρο θυσών από την πάγια προκαταβολή, αφορά το Δήμο Καβάλλας, και αφορά την έκδοση κτηματολογικού διαγράμματος αξίας 55,80. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι, ευχαριστώ. Να κάνω μια ερώτηση. Εντάξει, είμαστε σύμφωνοι φυσικά. Απλά γνωρίζουμε για ποιο ακίνητο είναι, ζητήσαμε κτηματολογικό διάγραμμα και αν γνωρίζουμε και την αιτία. Βασικά, αν μας πείτε για ποιο ακίνητο θα καταλάβουμε και την αιτία. Ο κ. Σακουβίδης αποσιάζει αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω να σας πω για ποιο ακίνητο είναι. Αν θέλετε όμως μπορώ να σας απαντήσουμε σε λίγο. Θέλετε να το αφήσουμε στην άκρη να σας απαντήσουμε σε λίγο. Στο θέμα το ψηφίσουμε, απλά. Ναι, όχι, να σας απαντήσουμε. Ναι, ok. Λοιπόν, έγκριση γεννόμενων δαπανών πληρωθυσώνει το 12ο θέμα από Πάγια Προκαταβολή και αφορά τον Δήμο Κοινότητας Κορυφών. Ναι, ναι. Ομόφωνο από εμένα σχεδόν το 12ο θέμα. Πρόεδρε, παρών σε αυτό το θέμα. Παρών, γιατί πάλι θα πρέπει λίγο να προσέξετε τα αιτήματα των Προέδρων προς την οικονομική επηρεσία. Τα έχουν πει αυτά, αλλά… Παρών, γιατί πάλι θα πρέπει λίγο να προσέξετε τα αιτήματα των Προέδρων προς την οικονομική επηρεσία. Τα έχουν πει αυτά, αλλά… Τα έχουν πει αυτά. Ναι, είναι πολύ παλιό αυτό που είχε. Ναι, τα οποία αλληώθηκαν τα σίδερα λόγω παλαιότητας σε διάφορα τμήμα. Ωραία. Παρούσα και η κυρία Σιφίδου. Ναι, παρούσα και εγώ. Κατά πλειοψηφία από μένα. Κυρία Γλαζαρίδη. Ναι, ναι, ναι. Σε όλους γεννόμενους δαπάνερ που τώρα σας λέω, ναι. Να περάσουμε στο δέκατο τρίτο θέμα. Έγκριση γεννόμενων δαπανών πληρωτήσεων από την Πάγια Προκαταβολή, κοινότητα Σιλυδίας, προμήθεια χαβικίου, 393,01. Συμφωνούμε σε αυτό. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Δέκατο τέταρτο θέμα. Έγκριση γεννόμενων δαπανών πληρωτήσεων από την Πάγια Προκαταβολή, κοινότητα Πολυνέρου, Σολυνοπάσαλι, Γαλβανιζέ, 398,83. Παρόν, Πρόεδρε. Κατά πλειοψηφία, επομένως. Ήρθε και η κυρία Κυριακίδου, η οποία θα μας δώσει απάντηση. Μισό λεπτάκι να την πούμε. Λοιπόν, μέχρι να το δει η κυρία Κυριακίδου, να περάσουμε στο 15ο θέμα. Έγκριση γεννόμενων δαπανών πληρωτήσεων από την Πάγια Προκαταβολή, κοινότητα Πολυστήλου, Τζάμια και Κυλοδοκή. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι, ναι. Ομόφωνα, δέκατο έκτο θέμα. Έγκριση γεννόμενων δαπανών πληρωτήσεων από την Πάγια Προκαταβολή για την κοινότητα Χαλκερού. Ομόφωνα και αυτό. Και τελευταίο θέμα, έγκριση μετακίνησης και αποζημίους δαπανών μετάβασης του Αντιμάρχου Παιδείας Πολιτισμού και Δημοκρατίας Δημιουργίας Κύριου Μουντζάκη Απόστολου στην Καλαμπάκα, προκειμένου να συμμετέχει και να εκπροσωπίσει το Δήμο Καβάλα στο συνέδριο του ΣΥΜΕΣΚΟ, που διοργανώνει ο Δήμος Μεταόρων στις 26 και 28 Νοεμβρίου του 21. Πρόεδρε, εδώ θέλω, αφού τελειώσαμε το 17ο και αφού ψηφίζουν τα υπόλοιπα μέλη, να θέσω ένα θέμα εκτός ημερίσης διάταξης. Ωραία, ναι, οπότε να ψηφίσουμε και το 17ο. Ομόφωνο, από τι καταλαβαίνω, αφού δεν υπάρχουν ακληρήσεις. Θα ακούω, κύριε Λαζαρίδη, ομόφωνος. Ναι, νομίζω ότι θα είναι γνωστή η ερώτηση που θα αποφθύνω, είναι γι' αυτό το περίπου μου θέμα της ανάθεσης εταιρείας με υπονογράφησης ολοκλησμικού, η οποία μεταβγήθηκε κατά τη, έστω και λεκτικά, έστω και… Θα ήθελα, καλώς πάντων, να μην λέω πολλά, να μας συνημερώσετε πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί γίνεται πολύ ζητόρο στα ραδιόφωνα, όχι μόνο σε ένα ραδιόφωνο, και αισθάνομαι κάπως, ως μέρος της οικονομικής επιτροπής, άσχημα, γιατί συμμετέχω σε μια οικονομική επιτροπή που, κατά πλειοψηφία, κατά 95% και παραπάνω, οι αποφάσεις είναι ομόφωνος. Και βλέπω εδώ πέρα ότι υπήρξε μια αντιμετώπιση, θα έλεγα, τύπου τεσσού στη γραγική λέξη, ας πούμε, κάποιου πράγματος που ενώ δεν φαινόταν, φάνηκε μετά εκ των ιστέων, δηλαδή κάτι που δεν αποφασίσαμε στην οικονομική επιτροπή. Θέλουμε πρώτα μια ενημέρωση και, αν μπορούμε, αν μπορείτε, να μας διαθέσετε την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας, να δούμε τι ακριβώς έλεγε γι' αυτές τις δωρεάν παραχωρήσεις ή τις δωρεάν ενημερώσεις, ας πούμε, σε κάποια προγράμματα, τα οποία ενδεχομένως να συμβουλευθούν στο μέλλον μεταξύ, θα δοθούν από την εταιρεία αυτή, ας πούμε, στο Δήμο Καβάλασ. Αυτό θα ήθελα από εσάς, μια ενημέρωση τώρα και, αν μπορείτε, να μας στέλνετε την προσφορά της εταιρείας. Κύριε Γλαζαρίδη, ευχαριστώ κατά χαρά που με κάνετε το ερώτημα και μου δίνει την ευκαιρία να απαντήσω και στα μέλη. Ξέρετε ότι με πόσο σεβασμό απευθύνομαι πάντα σε όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και εσάς, προσωπικά, και την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας και να είστε σίγουρος ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θα ήθελα να εκθέσω κανέναν και τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, πέρα από τα όσα ορίζει ο νόμος. Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι έγινε μεγαθέμα, μεγαθέμα το έχει αναγάγει ο αρχηγός παράταξης, βέβαια εντάξει δικαίωμά του να κάνει έστω αυτό του είδους στην πολιτική. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πού αποσκοπεί όλο αυτό. Κατ' αρχάς είναι παραπληροφορημένος, έχει σεπεράσει τα όρια του ψεύδους και της συκοφαντίας και έχει σεπεράσει και τα όρια της προσβολής σε προσωπικό επίπεδο. Όταν δεν ξέρω αν υιοθετεί και εσείς τον όρο dealer, γιατί είσαι ένας άνθρωπος αξιότιμος και ξέρω το κύρο σας και το ήθος σας, το dealer παραπέμπει σε άλλους είδους συλλογισμούς. Κύριε Πρόεδρο, εγώ θέλω να απαντήσω σε αυτά που σας έχω ρωτήσει. Δεν μιλώ σαν μέλος της οικονομικής πρωτοβουλίας, εκπροσωπώ βέβαια την παράταξη του τόπου ζητούμες, αλλά θα ήθελα, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ούτε dealer, ούτε Miller, ούτε Bekebauer, ή άλλα που είσατε για τον Μάικ Παπαδόπουλο, θα ήθελα τεχνοκρατική άποψη. Τεχνοκρατική άποψη, γιατί άκουσα ότι επειδή αυτή η προσφορά ήταν δωρεάν, δεν πειράζει που περιελήφθηκε στο τελικό κύριο της απόβασης. Δεν είναι δωρεάν. Γιατί στα μαθηματικά το δωρεάν πραγματικά δεν είναι οικονομικός όρος, το 0 δεν είναι φυσικός αριθμός, οπότε δεν λογίζεται σαν οικονομικός όρος. Αλλά αν κάποια εταιρεία σου προσφέρει δωρεάν service, ή δωρεάν ανταλλακτικά για το επόμενο χρόνο, ή δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες για το επόμενο χρόνο, αν πάρεις το προϊόν της τώρα, αγοράς κάποιο άλλο προϊόν της, αυτό είναι ένα option που κρίνει κανείς μια προσφάλλειά. Δηλαδή στο τομέα των προμηθειών αυτό είναι ένα sin, δηλαδή αξιολογείται στις προμήθειες. Μπορεί στα μαθηματικά να μην αξιολογείται, αλλά στις προμήθειες αξιολογείται. Δηλαδή εγώ πολύ ευχαριστά θα επέλεγα μια εταιρεία, η οποία εκτός από το «Γαϊδούρι μου» δίνει λοιπόν και 7 σαμάρια δωρεάν. Καλώς ο συλλογισμός, αλλά σας είπα ότι δεν ισχύει το δωρεάν, γι' αυτό σας είπα για πέρα πληροφορίες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ήταν ένας πρόλογος, αν μου επιτρέπετε να κάνω, έχω δικαίωμα να κάνω ένα πρόλογο. Και από εκεί πέρα θα με διέφερει η προσωπική σας άποψη, αποφεύγετε να απαντήσετε αν συμφωνείτε με τον όρο dealer. Προχωρώ παρακάτω. Δεν συμφωνώ με κανέναν χαρακτηρισμό από όπου και απλό έρχεται, αν δεν απαντήσετε πολιτικά. Εντάξει κύριε, σας ευχαριστώ κύριε Λαζάηδη, με καλύπτει αυτό που λένε. Λοιπόν, όσον αφορά την αναγκαιότητα της μίστοσης αυτών των εφαρμογών, όσον αφορά τα τέλη, δεν το συζητώ. Νομίζω ότι έχουμε τεκμηριώσει και συμφωνήσαμε και όλησαν με το πρόβλημα που υπήρχε. Και θα γινόταν ακόμα εντονότερο αν δεν κινούστημασταν άμεσα για την μίστοση αυτού λογισμικού. Ήδη έχουμε δώσει λύσεις, έχουμε εντοπίσει προβλήματα, έχουμε ξεπεράσει προβλήματα και θεωρώ ότι θα είναι προσόφελος του Δήμου. Λοιπόν, όσον αφορά τη διαδικασία εντάχει, για να σας κατασυχάσω και να σας πω πώς έγινε όλο αυτό, πήραμε μια απόφαση λοιπόν που ορίσαμε τους όρους της μίστοσης. Στη συνέχεια διαδικασία είναι, το ΤΜΠ παίρνει αυτή την απόφαση και κάνει πρόσκληση στην εταιρεία που όντως έχουμε επιλέξει και τους λέει, ας πούμε, θέλω να μας προσφέρετε αυτά και αυτά, όπως ξέρετε η διαδικασία, το λέω και λίγο παραστατικά, και στη συνέχεια έχει την εταιρεία και μας δείτε την προσφορά της, η οποία ουσιαστικά η προσφορά της έχει πατήσει ακριβώς αυτά που ζητήσαμε και εισαγωγικά λέει ότι ξέρετε, αν θέλετε, έχετε δυνατότητα, προσέξτε τώρα θα σας πω, πρόσβασης να δείτε και τις άλλες εφαρμογές μας. Αυτό είναι στην κρίση της δικιά αντίδικιά μας, αν θέλουμε να μπούμε να το δούμε, σε καμία περίπτωση δεν έχει αντίτιμο, σε καμία περίπτωση δεν είναι δωρεά, δεν μας παραχωρεί τις εφαρμογές, μας δίνει την δυνατότητα για να διάσουμε να μπορέσουμε να μπούμε να τις δούμε, γιατί αυτές οι εφαρμογές συνδέονται με το τμήμα των τελών, το λιγιστήριο, το ταμείο και όλα αυτά. Δεν σας κρύβω, το έχω πει κιόλας, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα ψηφιακά μας, υπάρχουν τις λειτουργίες και δεν το λέω τυχεία αυτό, το έχω πει τεκμηριωμένα, έχω στα χέρια μου μετά από προφορικές αφαθές με όλους τους πλησιακούς παράγοντες και συναντήσεις που γίνανε εδώ στην Έδωση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνέχεια πήρα και γραπτός τα προβλήματα που υπήρχανε και από εκεί πέρα σαφώς και υπάρχει ένα θέμα και ένας προβληματισμός για όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν θα ήταν κακό για εμάς και δεν ξέρω κάποιος θα μου αφορούσε εμένα το δικαίωμα να ελέξω και άλλες εφαρμογές, έτσι. Αυτό είναι το ολοθέμα, το οποίο πραγματικά το έχουν αναγάγει κάποιοι σε μεγά θέμα. Εγώ αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει και δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια σοβαρή είδους αντιπολίτευση αυτολόγου από την μεριά του κ. Παπαδόπουλου γιατί δεν αποσκοπίσε τίποτα. Δεν εισαγγελιάζει ο κ. Παπαδόπουλος, έχουμε δυνατότητα να κάνουμε, αν θέλουμε, όποτε θέλουμε μια απευθείας ανάθεση για την προμήθεια του οποιοδήποτε λογισμίου. Εγώ θα έκανα το απλό ερώτημα γιατί δεν φέρετε αυτήν την διαβολία σας σαν εξτρά σαν μια σύντομη συνεδρία, σαν ένα έκτατο, σαν κάτι άλλο. Κύριε Μιχαλίδη, ένα λεπτό και θα σας δώσω το λόγο κ. Μιχαλίδη. Γιατί θα τον συμβατήσουμε σε μια ήδη ειλικριμένη απόφαση. Αυτό είναι το μετώ για μένα. Θα σας απαντώ κ. Λαζαρίδη, θα σας απαντώ. Γιατί δεν έχει κανένα αντίτιμο και δεν έχει καμία επιβάρυση για το δήμο. Δεν είναι συναλλαγή με το δήμο αυτό το πράγμα. Σας είπα το όρο του δωρεάν. Δεν είναι δωρεάν. Σας το ξαναλέω. Μην πες με τις λέξεις. Είμαι ξεκάθαρος. Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη δωρεάν. Δυνατότητα χρήσεις, το οποίο είναι για λίγο διάσημα να κρύμουν τις εφαρμογές. Είναι ένα σύνασμα. Ας το πούμε. Μην πες με τις λέξεις. Αυτό, κ. Λαζαρίδη, είναι στην κρίση της δίκησης, αν θέλει να το κάνει. Δεν θα παίρνουμε την άδεια για το οτιδήποτε. Όχι, όχι. Να ήταν μια οικονομική συναλλαγή, φυσικά, και θα το πράξαμε. Κύριε Μιχαλή, δεν ξέρω αν θέλετε να πείτε και εσείς κάτι. Εγώ θέλω να πω, επειδή χρησιμοποιείται ως ψηφιακές εφαρμογές, έτσι ακατάσχετα πλέον, μιλάμε για τις ψηφιακές εφαρμογές της οικονομικής διαχείρισης. Να μας συγκεκριμένει. Μια διευκρινιστική ερώτηση, γιατί θέλω κι εγώ να το ξέρω. Επομένως, η οικονομική υπηρεσία του δήμου, ο δήμος έχει τη δυνατότητα, αν κατάλαβα καλά, να κάνει χρήση του προγράμματος της συγκεκριμένης εταιρείας και για άλλες εφαρμογές, για ένα, αν καταλαβαίνω καλά, πολύ μικρό επόμενος χρονικό διάστημα. Δηλαδή τι, για μία μέρα, για πέντε μέρες, για δύο μήνες, μέχρι να λήξει το έτος. Γιατί διευκρινίστηκε πολλές φορές, τώρα στην ερώτηση που έκανε ο κ. Λαζαρίδης, ότι δεν αναφέρεται δωρεάν, παρόλα αυτό όμως δεν θα πληρώσει ο δήμος. Και ότι απλά θα κάνουμε να ελέγξουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι όπως το λέτε, εγώ επομένως καταλαβαίνω, ότι άρα θα το δείτε για μία, δυο, τρεις μέρες, άντε να πω πέντε μέρες, όχι παραπάνω, γιατί αν το κάνετε εφαρμογή για δύο μήνες, παρά να μας χαρημένουν να λήξει το έτος, άρα θα πρέπει να πληρωθεί η εταιρεία. Δεν κάνουμε χρήση. Θα το δείτε δηλαδή για πόσες μέρες. Δεν κάνουμε χρήση. Έχουμε δυνατότητα πρόσβασης. Έχει μεγάλη διαφορά. Να δεις πώς λειτουργούν. Η χρήση σημαίνει ότι μπαίνω και χρησιμοποιώ το πρόγραμμα. Προς Θεού δεν ισχύει. Καλώς, θα κάνω τη διευκρίνηση, γιατί επομένως δεν το κατάλαβαζα. Άρα πρόσβαση. Ωραία, πρόσβαση επομένως παίνεται σήμερα, βλέπετε και αυτό είναι. Σταματάει. Άρα σε μία μέρα επομένως. Κάθε στιγμή θα μπούμε να το δούμε. Όταν ήδη μπήκαμε σε κάποιες εφορμούσεις, τις βλέπουμε. Δεν θα μας βάλει ένα όριο. Το όριο, ό,τις άλλος τη μίστος, είναι μέχρι τέλος του χρόνου. Πρόεδρε, μπορώ? Είναι όπως το αυτοκίνητο που το κάνεις test drive. Πας στην αντιπροσωπία και το κάνεις test drive και βλέπεις αν σου αρέσει ή όχι. Τόσο απλά. Νομίζω είναι έψωχος ο παραλυθμός. Όταν συμφωνήσω με το παράδειγμα, γι' αυτό είπα επομένως της πρόσβασης, άρα μπαίνετε σήμερα, το βλέπετε, μας κάνει, δεν μας κάνει. Και αν επομένως μας κάνει, εγώ κάνω, το ερώτημα το συνεχίζω. Πείτε λοιπόν ότι μπαίνετε μέσα και βλέπετε ότι σας αρέσει. Αυτό τι σημαίνει. Θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Από τη στιγμή που η σύμβαση τελειώνει 31-12 δεν έχουμε το δικαίωμα κυρίως να αποφασίσουμε. Εσείς στη θέση, οι δικοί μου, αν κρίνετε ότι κάποια συνδένουν κάποιες δυνατοποιήσεις, δηλαδή το Στοβέλτιστο του Δήμου. Υπάρχει κάτι το ΜΕΜΤΟ. Άρα για την επόμενη χρονιά φαντάζομαι ή για τη χρονιά που διανύουμε, που τρέχει το 21. Για τη χρονιά που διανύουμε, τυρούμε το συμβόλαιό μας, 31-12, ισχύουν εφαρμογές, μισουδοσία, τα πάντα βγαίνουν με τις προηγούμενες εφαρμογές. Θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε για τη νέα χρονιά. Για τη νέα χρονιά. Δηλαδή θα κάνετε άλλο test drive, φαντάζομαι, σε άλλο αυτοκίνητο. Ας πω κάτι κύριε Λαζαρίδη, δεν θα ξυπνήσω ένα πρωί και λέω σήμερα τι να κάνω, δεν αλλάζω τις εφαρμογές, γίνονται αυτά τα πράγματα έτσι. Όχι δεν γίνονται εύκολα, αυτό είναι αλήθεια. Ε, προφάνω σε αυτό δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα. Εντάξει. Σας ευχαριστώ πάντως για τη δυνατότητα που μου δώσατε να σας απαντήσω και σε εσάς πάντα σε ευόμενα αυτό το θέμα. Εγώ νομίζω ότι ήταν λίγο ατζαμηλήκη αν κάπου να καταλήξουμε όλη αυτή η ιστορία. Θα μπορούσε να ήταν με μία, ένα κλικ ας πούμε να είχε απορριφθεί όλη αυτή η βαμβόρα. Τουλάχιστον αυτή είναι η πιο μετροπαθής άποψη, ας πούμε, που θα μπορούσε να δείτε πώς η κανείς. Θα σας πω το εξής κλείνοντας να μην μακρηγορούμε. Δεν ήταν ατζαμηλήκη, ήταν συνειδητή επιλογή γιατί δεν χρειάζεται να γίνει. Από εκεί πέρα, ας υποθέσω ήταν ατζαμηλήκη έτσι πως το θεωρείτε εσείς. Σίγουρα όμως δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα που να βγαίνει ο κ. Παπαδόπουλος εδώ και μια βδομάδα λέτε και δεν έχει να ασχοληθεί με τίποτα άλλο και να κάνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Σας ευχαριστώ για αυτό που είπατε. Εγώ μπορώ να κάνω άλλη μία ερώτηση στα σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Αν λοιπόν σας αρέσει κάποια παροχή από τις συγκεκριμένες, δεν ξέρω πόσες παροχές τέλος πάντων έχετε τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση. Σας έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια οικονομική προσφορά δηλαδή της συγκεκριμένης εταιρείας πέρα από το συγκεκριμένο λογισμικό που το νικιάσαμε με το 20-37.500 ευρώ. Σας έχει έρθει οικονομική προσφορά για κάποια άλλη παροχή της εταιρείας και αν σας έχει έρθει τίποτα. Όχι δεν έχουν γίνει ακόμα τέτοια συζητήσεις. Είμαστε σε φάση διερεύνησης και να σας πω κάτι μπορεί και να μας κάνουν εφαρμογές και να μείνουμε σ' αυτές που έχουμε. Να λήξουμε τη συνειδρία σε έχουμε κάποια άλλη ερώτηση. Περιμένω την απάντηση για το κοινολογικό διάγραμμα. Καλό μεσημέρι.