Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών - ΠΑΠΕΙ (Unique Minds GR, 2017)
: ΠΑΙΚΟΣΤΙΑΣ Γεια σας, είμαι ο Σαπανάκης Φέτρος. Σήμερα θα σας μιλήσω για το Τμήμα ΔΕΕΣΤΟΝΟΙΚΟΝ ΣΚουδών, από το οποίο είμαι απόφυτος και το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστημίο Πειραιώς. Το Τμήμα ΔΕΕΣΤΟΝΟΙΚΟΝ ΣΚουδών είναι ένα σχετικά καινούργιο τμήμα, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2000 και προσφέρει άρτια επιστημονική κατάλυτηση επί ευρωπαϊκών και διεθνών θερμάτων. Τι εννοούμε? Βασικά, τα κείμενα μελέτης του τμήματος είναι έννοιες πολιτικής, έννοιες θεωρίας διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών, καθώς και οικονομικά. Άλλα τα κείμενα μελέτης με τα οποία ασχολείται ο φοιτητής είναι εξένες γλώσσες, ιστορία, στατιστική, εργαστήρια εγγλικής γλώσσας και εργαστήρια σε εφαρμογές υπολογιστών. Ας δούμε μερικά πράγματα για το πρόγραμμα σπουδών. Υφήτης του τμήμα διαρκεί 4 έτη. Βασική προϋπόθεση ιδίως του τυχείου είναι η επιτυχής εξέταση σε 64 μαθήματα, εκ των οποίων 56 είναι μαθήματα κορμού και 8 είναι μαθήματα επιλογής. Δεν είναι επαρρεπτή κατάθεση τυχιακής διβελματικής εργασίας για να πάρει κανείς το τυχείο. Βασική προϋπόθεση για να εισαχθεί ο υποψήφιος του τμήμα είναι η εξέταση στην αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Πανελληνίων, δηλαδή την αγγλική γλώσσα την εξελίσει κανείς καθόλου τη διάρκεια φύτησης του τμήμα. Άλλη βασική προϋπόθεση είναι η επιλογή μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, η οποία συνήθως είναι Γαλλικά ή Γερμανικά, αλλά υπάρχει δυνατότητα επιλογής μιας πιο ιδιαίτερης ξένης γλώσσας μεταξύ Αραδικών, Ρωσικών ή Κιναιζικών. Επίσης διδάσκονται κάποια προαιρετικά σημανιαριακά μαθήματα διδηλωγικών ενδιαφέροντων, όπως είναι οι διεθνείς σχέσεις του κινηματογράφου. Τα μαθήματα επιλογής μπορούν να συνοψηστούν σε 4 κατευθύνσεις. Ο υποψήφιος θα επιλέξει 8 μαθήματα επιλογής συνολικά από τον 3ο έτος και μετά. Αυτές οι 4 κατευθύνσεις μπορούν να συνοψηστούν στην ομάδα διεθνών σχέσεων, ομάδα διεθνής οικονομικής, ομάδα ευρωπαϊκών σχουδών και θεσμών και στην ομάδα γνωσσών. Η δομή των μαθημάτων έχει να κάνει όσο εξής. Ακαδημαϊκές διαλέξεις για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική παρακολούνταση, εργαστήρια στη χλήση της αγγλικής γλώσσας και ανάπτυξη αγγλικών δεξιωτήτων και παρουσιάσεων, καθώς και σε κάποια μαθήματα είναι απαραίτητη η συγγραφή κάποιας εργασίας και η παρουσίασή της. Λίγα λεπτά για την πρακτική άσκηση και απασχόληση στο τοίμα των διεθνών και ευρωπαϊκών σχουδών. Σχετικά με την πρακτική άσκηση, ο φοιτητής δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώσει μια περίοδο πρακτικής άσκησης για να πάρει τυχείο. Μπορεί όμως μέσω ενός μαθήματος επιλογής να κάνει την περίοδο του πρακτικής άσκησης στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα σε φορείς όπως Υπουργείο Εξωτερικών ή Βουλή, στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρίες, τράπεζες και άλλα, καθώς και σε διεθνείς θεσμούς όπως είναι οργανισμού συνολμένων εθνών. Σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφύτων για την δυνατότητα να προσχοληθούν σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, δηλαδή σε φορείς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Συμβουλείο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ιστιτούτα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μέσω κατακτήρων εξετάσων μπορεί κανείς να μπει στον διπλωματικό σώμα και να ακολουθήσει μια διπλωματική σταδιαδρομία. Για ποιο λόγο να αντιλέξει κανείς στο κοιμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σκουδών. Ο φιλητής συνδυάζοντας γνώσεις από το χώρο της φιλοσοφίας, της οικονομίας, της πολιτικής και της ιστορίας, δημιουργεί μια σφαιρική αντιλήψη για την πραγματικότητα. Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι η εξέλιξη και βελτίωση ξένων γλωσσών, τα οποία τον θέτουν σε σημαντικό πλεονέκτημα με άλλους υποψήφιους και υπόφητους θυμημάτων, οι οποίοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Στα πλαίσια του κοιμήματος δραστηριοποιούνται πέντε ερευνητικά εργαστήρια, τα οποία προσδούν κύρων στα κοιμήμα και στα οποία ο φιλητής μπορεί να λάβει μέρος ως ερευνητής. Ερευνητικά παράδειγμα το εργαστήριο τουρκικών και πρασιατικών μελετών, το εργαστήριο στρατηγικής δικοινωνίας και ενημέρωσης, εργαστήριο μελέτησης κρατών BRICS, εργαστήριο διεθνών και ευρωπαϊκών πολιτικών και ανατοξιακών προγραμμάτων και το εργαστήριο εναγκαιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Σαν τμήμα που εστιάζει σε διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκούς φορείς, ο φιλητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σκουδών μπορεί να λάβει μέρος σε διάφορες προσομοιώσεις αυτών των συγκεκριμένων οργάνων. Συγκεκριμένα, κάποιος μπορεί να λάβει μέρος σε προσομοιώσεις όπως είναι το μοντέλο Βουλήστρα Μιλήνων, προσομοιώσεις Ευρώπας, προσομοιώσεις οργανισμού ΗΠΑ, καθώς και μοντέλα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνοντας, ας δούμε κάποια από τα θετικά και τα ανετικά στοιχεία του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σκουδών. Αρχικά το τμήμα παρέχει ευελιξία στην επιλογή μεταπτυχιακού προγραμμάτων σκουδών. Το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει χρόνια πείρας και εμπειρίας, είναι δίπλα στο φιλητή και έχει συμσφέρει στο να βρει μια πολύ καλή εικόνα του Τμήματος προς τα έξω. Η δασκαλία ξένων γλωσσών, καθώς και το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη ερευνητικών δεξιωτήτων, των φοιτητών, δημιουργεί ένα συγκεκριτικό πλεονέκτημα ενάντια των Τμημάτων για την εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Τα ανετικά στοιχεία του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σκουδών. Το Τμήμα εξιτάζει διάφορα γνωστικά παιδεία και είναι γενικά αρκετά θεωρητικό, οπότε δεν έχει ειδικέδει κάπου. Επίσης, είναι πολύ απαιτητικό στα Τμήμα, λόγω του μεγάλου όγου μαθημάτων και των ξένων γλωσσών. Άτομα τα οποία θα τα κατάφερναν αρκετά καλά στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σκουδών, συνήθως είναι άτομα τα οποία έχουν εκκλήσεις στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, άτομα τα οποία κατά κύλαιο λογό είναι ξεστρεφή και τα οποία έχουν μια εκκλήση στη στρατηγική και σκέφτονται λογικά και εναλληστικά. Γενικότερα, τα άτομα τα οποία θα μπορούσαν να τα καταφερνούν αρκετά καλά στο ΔΕΣ είναι άτομα τα οποία έχουν ενδιαφέρον για ιστορία, οικονομικά, νομικά, φιλοσοφία, περιβάλλον και έρευνα. Για καλύτερες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σκουδών και τα εργαστήρια μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας.