31η τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: Καλησπέρα κύριε Τσακμακίδη. Ακούγομαι καλά. Ακούγεστε άριστα. Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλώς. Λοιπόν, ποιος θέλει να ρωτήσει. Θα πάρει παρουσίες. Κύριε Ευραμίδη, ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Κύριε Ευραμίδη. Κύριε Ευραμίδη, θα πάρετε παρουσίες. Έτοιμος είμαι. Δεν ξέρω αν θα ξεκινήσετε. Ναι, έχει ξεκινήσει. Μπορείτε να πάρετε παρουσίες. Καλησπέρα σας από εμένα. Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Και γρήγορα γρήγορα να πάρουμε παρουσίες. Λοιπόν, παρόντως είναι ο κύριος Αβραμίδης, η κυρία Αγγελοπούλου, ο κύριος Ακτητίδης, ο κύριος Αλεπίδης, ο κύριος Ανδρεάδης, ο κύριος Αντονάκης, την κυρία Αντονούδη, δεν είδα. Εδώ είναι. Παρούσα λοιπόν. Ο κύριος Σαρκούδης. Όχι, δεν τον. Ο κύριος Σαρκούδης θα έρθει αργότερα. Ωραία. Ο κύριος Βολτσίδης. Εδώ είναι. Ο κύριος Βουλγαράκης, ο κύριος Γαβριήλ, ο κύριος Γεωργιάδης, ο κύριος Γιανακός. Ο κύριος Γιανακός δεν συνδέθηκε ακόμη νομίζω. Προφανώς δεν συνδέθηκε ακόμα, έτσι. Όχι, ναι, ναι. Ο κύριος Καρυπίδης. Δεν τον είδα. Παρών, εδώ, εδώ. Είναι εδώ, είναι εδώ ο κύριος Καρυπίδης, τον βλέπω, ναι. Η κυρία Κυφωνίδου, η κυρία Κογκαλίδου, ο κύριος Κόκκινος. Όχι, ο κύριος Κόκκινος δεν συνδέθηκε. Ο κύριος Κόκκινος γνωρίζω ότι είναι στη δουλειά και με κάποιον τρόπο θα συνδεθεί, δεν ξέρω αν συνδέθηκε ή αν θα συνδεθεί αργότερα. Ο κύριος Κόκκινος θα προσπαθήσει από την εργασία του να συνδεθεί κάποια στιγμή, θα συνδεθεί. Ωραία, ευχαριστώ. Ναι, ναι, γνωρίζω και εγώ. Ο κύριος Κυραντζής. Όχι, ο κύριος Κυραντζής δεν είναι. Είναι για λόγω του επαγγελματός του Λύπη. Δεν άκουσα. Λόγω του επαγγελματός του Λύπη. Είναι σε κάποια επιτροπή. Είναι από όν. Δεν θα είναι σήμερα παρόν, δηλαδή. Δεν θα είναι παρόν, ναι, ναι. Ή θα έρθει αργότερα. Θα δούμε, καλώς, καλώς. Ο κύριος Λεμονής. Παρόν, παρόν. Ο κύριος Μαγκατάσης. Λίγο τα μικρόφωνα κλείστε, παρακαλώ. Ο κύριος Μαγκατάσης. Ο κύριος Μαγκατάσης. Πώς συνδέθηκε, πάρε το ανοίγμα. Ούτε στους ομάδες αυτός. Αν έρθει ο κύριος Μαγκατάσης να δηλώσει την παρουσία του. Ο κύριος Ματσαρίδης, ο κύριος Μουρατίδης, ο κύριος Μπακογλίδης, η κυρία Νικολέτου, η κυρία Αντιντή Λεμονιά. Ναι, εδώ είναι. Η κυρία Παντελίδου, η κυρία Ντότη, συγγνώμη. Ο κύριος Παπαδόπουλος Γεώργιος. Ο κύριος Παπαδόπουλος. Κύριε Γραμματέα. Είναι στη δουλειά, είναι από γεωματινή. Μου πήρε τηλέφωνο. Μαθα, κύριε Παπαδόπουλος. Η κυρία Παυλίδου, ο κύριος Πενόπουλος, δεν τον είδα. Παρακαλώ. Γεια σου, Γιάννη. Ναι, εδώ είναι ο Γιάννης. Ο κύριος Περσίδης, ο κύριος Πετκάκης, η κυρία Σεμακούλα Πέττη. Επειδή είσαι στο εξωτερικό, πληροφορίζηκα ότι θα συνδεθεί αργότερα. Ναι, κύριε Στελίδης. Είμαι παρόν, έχω δει, άκουσα ότι είστε στο πλήρι. Ναι, κύριε Κόκκινε, σας είδα. Ο κύριος Στελίδης. Ο κύριος Στελίδης είναι εδώ, είναι μέσα. Θα μπει αργότερα, είναι από τη δουλειά του. Και κύριος είναι εργασία του, ok. Ο κύριος Τεμεγγενίδης, ο κύριος Στεριακίδης ακούει, γιατί εκείνος είχε ένα πρόβλημα. Ναι, ναι, ναι, τον είδα τον κύριο Στεριακίδης. Έγινε και ο κύριος Στεριακίδης. Ο κύριος Σαγμακίδης, η κυρία Τσιραμπίνου, η κυρία Φοροπούλου, ο κύριος Φωτόπουλος, δεν τον είδα, είναι εδώ. Ναι, έγινε και η κυρία Χατζή την είδα. Έχουμε απαρτία. Είναι να καταγραφούν τα ονόματα και θα το δούμε αυτό. Μετά προφανώς όποιοι προηγούν την θα μιλήσουν. Πέραν τον επικεφαλείς, έτσι, η κυρία Παυλίδου σήκωσε πρώτα το χέρι. Ο Σουτίζ ο Γεωργιάδης θέλει να μιλήσει. Ο Νίκος ο Γαβρήλε, ναι. Ο κύριος Γαβρήλε επίσης θέλει να μιλήσει. Παρακαλώ να γράψετε και το δικό μου όνομα Βουλγαράκης Νεκτάριος. Ο κύριος Βουλγαράκης. Και η κυρία Αγγελοπούλου. Η κυρία Αγγελοπούλου θέλει να μιλήσει. Οι Βουλγαράκες είναι προφανές έτσι. Και εγώ χεράκι Αλεπίδης. Ο κύριος Αλεπίδης. Δεν προλαβαίνω να βλέπω τα χεράκια. Χεράκι το βλέπω εγώ, ναι. Να ακούγεστε κιόλας, ναι, ναι, δείτε μου. Η κυρία Κιφωνίδου. Κυρία Κιφωνίδου. Ναι, ναι, το έχω σημειώσει. Ωραία. Ναι. Κάποιος άλλος. Ωραία. Και η Ολυμπία και η κυρία Αντωνούδη. Ολυμπία εξεκριστώ το μικρόφωνο, άνοιξε το. Και η κυρία Αντωνούδη. Ναι, κυρία Τούτη. Κυρία Πρόεδρος. Όχι όλοι μαζί. Κάποιος έχει ανοίξει το μικρόφωνο, παρακαλώ. Και η κυρία Αντωνούδη θέλει να μιλήσει. Ναι, ναι, τη σημειώσαμε, ναι. Κυρία Πρόεδρος, κύριε Γραμματέα, ο κύριος Τελίδης με ενημέρωσε τώρα ότι προσπαθεί να μπει στο σύστημα και επικοινωνεί με τον κύριο Γεωργιάδη από τη δουλειά του. Εντάξει, όταν μπει θα μας ειδοποιήσει, εντάξει. Κυρία Βραμμίδη, εμένα με τη δουλειά σας. Κύριε Τελίδη, μπήκατε? Είναι συνδεδεμένος. Λοιπόν, να δω εδώ. Τώρα μπήκε από τη διάφορα γραφείο, μπήκε. Ο κύριος Τελίδης, ναι, ναι. Νομίζω ότι μπήκε. Άλλη κυρία, άλλος κύριος θέλει να μιλήσει, παρακαλώ. Ωραία. Εντάξει, νομίζω ότι τους σημειώσες όλους. Τους σημειώσα όλους, εντάξει. Μέχρι σήμερα έχουμε εννέα άτομα που θέλουν να μιλήσουν. Ωραία. Προχωρούμε, προχωρούμε και... Ωραία, πρέπει να δείξεις την... Δεν σας άκουσα. Ποιος μιλάει. Κανένας, προχωρήστε κυρία Βραμμίδη. Ωραία, λοιπόν, πρωτού ξεκινήσουμε... Κυρία Βραμμίδη, είμαι και εγώ εδώ. Κύριος Γιανακός. Ωραία, εντάξει. Πρωτού, λοιπόν, ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σας ανημερώσω... να σας εξηγήσω τους λόγους που δεν έκανα δημοτικό συμβούλιο διαζώσης. Οι προϋποθέσεις για τα διαζώσης δημοτικά συμβούλια... ήταν αφενός να θεωράμε τις μάσκες... και αφετέρουν να κρατάμε τις σωστές αποστάσεις ο ένας από τον άλλον. Και οι δυο αυτές προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν βέβαια... από ορισμένους, όχι από όλους. Εκτός, όμως, από αυτό θέλω να τονίσω ότι γνωρίζετε, πιστεύω ότι γνωρίζετε... ότι η λήμωξη μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς. Δηλαδή, μικρά σταγωνίδια και σωματίδια, όπως μου είπε ο γιατρός... που διαχαίονται στον αέρα, μπορούν να παραμύνουν σε κλειστό χώρο... και μάλιστα σε χώρο με ανεπαρκέ αερισμό, όπως είναι ο χώρος του Μελίνα Μερκούρη. Για λεπτά έως ώρες. Άλλωστε, πολύ διαμαρτυρηθήκαμε στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο... για αποπνηκτική ατμόσφαιρα που υπήρχε στην αίθουσα. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ως προεδρείο, πιο λογικό να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο... με τηλεδιάσκεψη, ώστε να αποφύγουμε τις δυστάρες της καταστάσεις... και να δούμε την εξέλιξη του ΥΥ. Παρ' όλα αυτά, όμως, και εφόσον όλοι σας θέλατε διαζώσης... και έλεγε ότι η συνεδρία σας θα γίνει με τηλεδιάσκεψη... ουδής επικοινώνησε μαζί μου... και πληροφορήθηκα την επιθυμία σας να διαζώσης την επιθυμία κάποιον... δεν ξέρω αν είναι από όλους... ότι θέλετε να γίνει διαζώση από τον κύριο Δήμαρχο... την Παρασκευή στις 9 η ώρα το βράδυ. Παρ' όλα λοιπόν αυτά, οφείλουμε να σεβαστούμε το έτοιμά σας. Εφόσον, όμως, το θέτουμε με δημοκρατικές διαδικασίες... θα ήθελα ο κάθε σύμβουλος, έκαστος δημοτικός σύμβουλος... και όχι μόνο οι επικεφαλείς των παρατάξεων... να μου στείλουν e-mail... Κύριε Πρόεδρο, τι μας λέτε τώρα, κύριε Πρόεδρος. Ακούστε με λιγάκι, δεν θα με διακόψετε. Μπορεί να πείτε μετά ό,τι θέλετε. Εγώ θέλω καθένας να στείλει την δική του άποψη... πριν από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο... για τον τρόπο που επιθυμεί να γίνει το δημοτικό συμβούλιο... με τη διασκεψή διαζώσης. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της επιλογής μας. Εγώ το θέλω γραπτά. Όποιοι θέλουν να γίνει διαζώσης... να μου στείλουν ότι θέλουν να γίνει διαζώσης. Και αν υπερισχύουν τα διαζώσης, πολύ ευχαρίσως θα κάνω διαζώσης. Αυτά είχα να σας πω. Κύριε Πρόεδρο, δεν κατάλαβα. Θα σας το πούμε τώρα, δηλαδή δεν γίνεται δεκτό. Κύριε Τεμακενίδη, θεωρώ και θα φάμε πολλή ώρα. Κύριε Πρόεδρο, σας λέμε ότι θέλουμε διαζώσης, τελείωσε. Όλοι, όλοι σας. Όλοι μας θέλουμε διαζώσης. Να πω κι εγώ κάτι λίγο, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι ο καθένας που θα παίρνει το λόγο... ή εντός λίγων λεπτών... επειδή είναι δημόσια η δήλωσή μας... καταχωρείται εδώ. Αν είναι δημόσια η δήλωσή σας, ειλικρινά... δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά επειδή στην πολυετή μου θητεία στα δικαστήρια... έχω αντιμετωπίσει πολλά... γιατί αύριο, αν θεός φυλάξει, γίνει οτιδήποτε... ξέρετε τι θα γυρίσετε να πείτε. Κύριε Πρόεδρε, ήταν δική σας η επιλογή να γίνει εκεί. Κανένας δεν θα πει ότι όλοι μας θέλαμε εκεί. Κύριε Πρόεδρε, θα στείλετε το ένα. Σας παρακαλώ, αυτό που σας λέω. Θέλω να λάβει ο καθένας, να μου πει ο καθένας την άποψη του. Μπορώ να έχω το λόγο. Ναι, κύριε Περσίδη. Καταρχήν δεν χρειάζεται να φωνάζουμε όλοι μαζί. Ναι, γιατί φωνάζει ο κ. Μπακογλίνης, οπότε δάξε. Θα έχουμε και πολλές ώρες. Κάθε φορά βγαίνουμε και με τεπόν και με τα κεφάλια. Εγώ έχω πάρει εκ των προτέρων δύο. Το τεπόν είναι λαθύρνα, η Αβράμ, πάρε κάτι δίπλα. Εγώ νομίζω, εφόσον υπάρχουν πολλές, ότι θέλουν διαζώση, υπάρχει περίπτωση να γίνει διαζώσης και όποιος θέλει να κάνει και τηλεδιάσκεψη. Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Για ποιο λόγο, δεν μπορεί να το δει το Προεδρύο. Πώς να γίνει. Μπορεί κάποιοι για το δικό τους λόγο να θέλουν να γίνει και τηλεδιάσκεψη. Μπορεί να γίνει, εγώ νομίζω, διαζώσης και με αυστηρά τα μέτρα και με χρόνους πολύ περιορισμένους και να συμμετάσουν εκεί όποιοι θέλουν με τηλεδιάσκεψη. Αλλού γίνεται. Δεν είναι ότι δεν έχει γίνει. Δεν το ξέρω, δεν το ξέρω αυτό. Μέσα στο Μελίνα Μερμούρη πώς θα γίνει τηλεδιάσκεψη. Εγώ δεν το ξέρω. Ρωτάω και περιμένω να το δείτε και να μας απατάσετε. Θα το εξετάσουμε. Κυρία Πρόεδρε, να συμπληρώσω κάτι, επειδή αυτό είναι ένα λεπτό θέμα, δηλαδή δεν είναι θέμα πλειοψηφίας, στήμιοψηφίας. Και εγώ από μια άποψη σας δίνω δίκιο στο εξής. Το ότι ένας ο οποίος είναι ευπαθής ή αισθάνεται ότι ο ίδιος είναι ανασφαλής, δεν νομίζω ότι μπαίνει σε θέμα πλειοψηφίας, μηοψηφίας. Εγώ είμαι από αυτούς που δηλώνω ότι θέλω διαζώσης. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Είναι κάτι που εκφράζει εμένα, ή που εγώ έχω κάποιες αντιλήψεις για το θέμα αυτό και τα λοιπά, έχω πιστεί ή όχι. Και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι, για αυτό αυτό που είπε ο κύριος Αβραάμ, ο κύριος Περσίδης, νομίζω ότι πρέπει να το εξετάσουμε. Θα το εξετάσουμε, κύριε Γραμπούρ. Θα δω αν μπορεί να γίνει, δεν ξέρω. Σας λέω ότι καταλαβαίνω ότι όποιος θέλει να είναι ανασφαλής, δεν μπορούμε να το βάλουμε σε πλειοψηφία και μηοψηφία. Ωραία. Αν δεν μπορούμε να το βάλουμε σε πλειοψηφία και μηοψηφία, πώς να αποφασίσω μόνη μου. Αυτά τα θέματα, κυρία πρόεδρος, δεν μπαίνουν σε πλειοψηφία. Δεν μπαίνουν σε πλειοψηφία και δεν αποφασίζει και ένα άτομο, όμως, για τόσο σοβαρά θέματα, τη στιγμή που υπάρχουν τόσα χρυστά. Εγώ νομίζω ότι άμα το δείτε σοβαρά, αυτό το θέμα μπορεί να βρεθεί λύση. Σοβαρά, εγώ το βλέπω, για αυτό και κάνουμε τηλεδιάσκηψη, γιατί σέβομαι και κάποιους ανθρώπους που πιθανόν έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν θέλουν να βρεθώ προδυσάρεστον καταστάσεων. Το βλέπω πάρα πολύ σοβαρά. Κυρία πρόεδρε, ένα από αυτά τα άτομα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να επαναλάβουν το ίδιο που κάναμε την τελευταία φορά, είμαι και εγώ. Εγώ έχω πρόβλημα και έφυγα από εκεί κακήν κακός. Και όταν με είδε ο γιατρός, μου είπε... Και εγώ, κυρία Παυλίδου, βγήκα έξω, γιατί αισθάνθηκα δυσφορία και ζαλίστηκα. Εγώ είμαι ένα από τα άτομα, ίσως είμαι η μεγαλύτερή σας εδώ και δεν μπορώ να είμαι κλεισμένη οχτώ ώρες, φορώντας τη μάσκα, τυρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα και μπας περιπτώσει δεν μπορώ να το κάνω. Θα το εξετάσουμε λοιπόν για να μην τρώμε το χρόνο, θα το δούμε αυτό το θέμα. Κυρία Πρόεδρος, μπορώ να έχω το λόγο λίγο τεχνικά. Τεχνικά γίνεται αυτό. Είπα, θα το δούμε. Μπορεί να γίνει, να υπάρχει συνταγητικά μια οθόνη και να μπορεί να εμπεμβαίνει κάτω με τηλεδιάσκεψη. Ακούστε, όποιος γνωρίζει κάτι στο θέμα αυτό και θα συζητήσουμε και τον κ. Γεωργιάδη, θα το δούμε και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα λυθεί το θέμα αυτό. Λοιπόν, ας το τελειώσουμε εδώ γιατί έχουμε πάρα πολλά θέματα προς τα μας. Θέλετε κάτι κ. Μπακογλίδη, είπατε, ζητήσατε το λόγο να πείτε κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Την Παρασκευή είναι παρόντες όλοι. Μεταφέραμε την άποψή μας στο Δημαρχό για να κάνουμε διαζώση στο Μελίνο Μερκούραι και να τηρούμε τους χρόνους και την ώρα της συνεδρίας του τετράρου που προβλέπει ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό είπαμε όλοι και αυτό συμφωνήσαμε. Σας το μεταφέρω. Συμφωνήσατε και εγώ σας είπα ότι η μερίσια ήταν από την Τρίτη. Θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου και εσείς και εγώ. Τα λέμε στον κύριο δήμαρχο που είχαμε τη συνάντηση. Όχι, ο κύριος δήμαρχος δεν έχει καμιά θέση σε αυτό το θέμα. Στον θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου... Γι' άλλα δεν έχει, βάζει μερικώς. Τι υπονοείται δηλαδή, δεν καταλαβαίνω τώρα τι μου λέτε. Στον Δημοτικό Συμβουλίο το τρόπο που θα γίνει και τα λοιπά έχει... Δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος κύριε Μπακολίδη, αλήθεια. Σας εκτιμώ και σας σέβομαι πάρα πολύ και δεν θέλω να... Για το καλύτερο όλο. Τέλος πάντων, να το τελειώσουμε εδώ. Ακόμη λοιπόν, και προτού ξεκινήσουμε, νιώθω την επιτακτική ανάγκη. Αφενός να εκφράσω τη μέγιστη. Δεν κάνω μια ανακοίνωση, το αισθάνομαι και εγώ και όλο το Προεδρείο. Νιώθω την επιτακτική ανάγκη, αφενός να εκφράσω τη μέγιστη λύπη μου για όσα γεγονότα διαδραματίστηκαν και έλαβαν χώρα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που συναιδρίασε στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη. Και αφετέρου θέλω, με τεμφάσους να θέσω υπόψη σας και να σας ενημερώσω που τούδε και στο εξής εντός του ιερού χώρου του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εκφράζεται η λαϊκή βούληση δεν θα επιτρέψω τη διάπραξη ποινικά κολάσιμων πράξεων. Οι φράσεις, οι χαρακτηρισμοί και οι εκφράσεις οι οποίες εκτομίστηκαν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν συνάδουν με το σκοπό των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και παραβιάζουν κατάφορα το πνεύμα και τη λειτουργία του. Άπαντες εξημών διατηρούν τον όμοιμο και ο δημοκρατικό δικαίωμα να τοποθετούνται και να εκφράζουν κόσμια και δημόσια τις θέσεις, τις ενστάσεις και τους συσχυρισμούς τους καθώς και να διαφωνούν επί θεμάτων τα οποία εισάγονται προς συζήτηση στις συνεδριάσεις του ΔΕΣ. Θεωρώ και εκλαμβάνω ότι ο κ. Στελίδης εκφράστηκε με τον τρόπο που εκφράστηκε βρισκόμενος σε κακιά στιγμή και εν τη ρήμη του λόγου του. Δεδομένου τη συμπεριφορά του δεν αρμόζει με το ύφος και το επίπεδό του. Και θα επιθυμούσα... Συγγνώμη. Και θα επιθυμούσα... Ήταν η μητέρα μου. Τι να κάνουμε, έχουμε και τα οικογενειακά μας. Θεωρώ και εκλαμβάνω ότι ο κ. Στελίδης εκφράστηκε με τον τρόπο που εκφράστηκε βρισκόμενος σε κακιά στιγμή και εν τη ρήμη του λόγου του. Δεδομένου τη συμπεριφορά του δεν αρμόζει με το ύφος, το ύφος και το επίπεδό του. Και θα επιθυμούσα, αν αποδέχεται και ο ίδιος, να ζητήσει συγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του καθώς και για τις απρεπείς και απαράδεκτες εκφράσεις που εκστόμησε. Μια συγνώμη, η οποία αναπευθύνεται σε ολόκληρο το σώμα και το χώρο που βρισκόμασταν. Λυπάμαι πολύ για την απρεπή συμπεριφορά του εν λόγω δημοτικού συμβούλου. Εντύπωση όμως, αλλά και λύπη μου προκάλεσε, η αδράνεια και η αδιαφορία την οποία επέδειξαν οι λυπές παρατάξεις στην παράνομη και αντιδιοντολογική συμπεριφορά του κ. Στελίδη και οι οποίες παρατάξεις αντιδρούν πάντα με κάθε μέσο και τρόπο σε οτιδήποτε μη σύνομο συμβαίνει. Καθίστε τα αξιοπερίεργη ολιγορία την οποία επέδειξαν στην περίπτωση αυτή, όπου εφύγει ο ακρογωνιαίος λύθος της δημοκρατίας με την εξυβριστική συμπεριφορά ενός δημοτικού συμβούλου, η οποία διαδραματίστηκε εν ώρα και εντός του χώρου συνεδρίας του δημοτικού συμβουλίου. Παρά τα ανωτέρω, εδελπιστώ ότι ο λόγω δημοτικός σύμβουλος θα εκφράσει τη συγνώμη του δημοσίως για να δείξει το σεβασμό του στο θεσμό των συνεδριάσεων του ΔΕΣ, τον οποίο απαξίωσε τα μέγιστα. Αυτό είχα να ανακοινώσω, εδελπιστώ και πάλι το λέω… Συγγνώμη. Συγγνώμη, έχω μια μητέρα 88 χρονών που δεν καταλαβαίνει, όπως καταλαβαίνετε, την σοβαρότητα. Αυτά είχα να ανακοινώσω. Αν θέλει ο κ. Τελίδης να πάρει το λόγο, αν όχι μπορούμε να συνεχίσουμε. Πολύ ευχαρίστως να πάρα το λόγο. Ναι κ. Τελίδη, σας ακούμε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Πραγματικά διαδραματίστηκαν κάποια γεγονότα τα οποία ούτε εμένα μου άρεσαν. Απλά θα παρακαλούσα το Προεδρείο όσο πιο σύντομα μπορεί να βγάλει τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου εκείνης της συνετρίας σας. Θέλω με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια να τα διαβάσω, να ακούσω και εκεί θα τοποθετηθώ. Αυτά θέλετε να μας πείτε. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, Κυρία Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρε. Μαρία, συγγνώμη λίγο. Κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό. Όπως επίσης, γιατί σας ζητάω τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Ναι. Είναι πραγματικά το έναυσμα αυτή η συμπεριφορά για να αρχίσουμε λίγο όλοι να σκεφτόμαστε τη λιτουργία. Τη λιτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά το ρόλο του Προεδρίου. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχω τα πρακτικά στα χέρια μου για να τα μελετήσω, να τοποθετηθώ έτσι όπως πραγματικά θα ήθελα. Αλλά βλέπω ότι φύγεται μόνο τα λεγόμενα ενός Δημοτικού Συμβούλου. Ξέρετε, και εδώ ανευθύνομαι σε όλο το σώμα, είναι πολύ ωραίο να σκέφτεσαι από στήθους και πάντα να αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Και αν είναι κάτι το οποίο θα το ακούσω, θα το διαβάσω, αναγνωρίζω όλα τα λάθη μου. Αλλά σε μια έθουσα όπου ουσιαστικά θέλουμε να πιστεύουμε ότι λειτουργεί η Δημοκρατία, αντιλαμβάνεστε, κυρία Πρόεδρε, ότι θα ήσασταν οι πρώτοι οι οποίοι θα εγκαλούσατε Δημοτικό Σύμβουλο όταν έναν αρχηγό παράταξης ή όταν ένα Δημοτικό Σύμβουλο συγκώνονται για να τον καθίσουν κάτω. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να το πιάσετε το θέμα ολοκληρωμένα, να μας δείτε όλους έναν-έναν και εκεί πραγματικά να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας. Εγώ περιμένω τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν νομίζω να θέλετε να σας τα ζητήσω και γραφτώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω και με πορυφή. Όχι, δεν υπάρχει. Θα τα ήθελα, θα τα διαβάσω και μόλις τα διαβάσω και τα πάρω στα χέρια μου θα τοποθετηθώ για όλο αυτό το οποίο ως ημέρι. Ευχαριστώ πολύ. Αυτά είχατε να πείτε. Ωραία. Ευχαριστούμε κύριε Τελίδη. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, συνεχίζουμε τη διαδικασία. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πάρω το λόγο προτού να ξεκινήσει η διαδικασία. Πράγματι, θεωρώ ότι είμαι η αρχαιότερη στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρξαν πολύ έντονες αντιπαραθέσεις και παλαιότερα, αλλά όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις είχαν πολιτική και μόνο χρεία. Συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό πάρα πολλά πράγματα και εγώ θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη, διότι ως αρχαιότερη πρέπει να είσαι πολύ δυνατός άνθρωπος και ενώπιον όλης της καλαμαριάς να βγεις και να πεις ότι εγώ δεν έπρεπε να πω αυτή τη λέξη, έπρεπε να το αντιμετωπίσω πολιτικά, γιατί και εγώ είπα μια λέξη, όπου εκεί σταμάτησε το μυαλό μου, σταμάτησαν τα πάντα μετά από 8 ώρες, σας είπα ότι δεν λειτουργούσα. Άλλο ήθελα να πω, διότι δέχτηκα προσωπικούς προπυλακισμούς και δέχτηκε και η παράταξή μου μία αήθη επίθεση, ωστόσο δεν έπρεπε εγώ, η οποία θεωρούμε ότι είμαι άνθρωπος όπου εκλογικεύω τα ζητήματα, να πω την λέξη άσχετη και να μην την ολοκληρώσω, ενώ ήθελα να πω άσχετη εθιμολογικά η επεξήγηση. Αυτό ήταν το που ήθελα να πω, αλλά επειδή φωνάζατε και λοιπά και δεν την ολοκλήρωσα, διακόπη, αλλά γι' αυτό το που ακούστηκε να ζητήσω συγγνώμη γιατί την αντιδήμερχο και την τιμώ είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος μπαίνει στην πολιτική και δεν πρέπει τους νέους ανθρώπους να τους απογοητεύουν. Ευχαριστούμε κυρία Παυλίδου και είναι προς τιμήν σας αυτό, σας ευχαριστούμε. Κυρία Πρόεδρε ήρθα να τυπώ να πω μια κουβέντα πάνω στο θέμα. Εσυγχωρείτε κύριε Ρομπιέλη, συγγνώμη που ήδη αναφέρθηκε η κυρία Παυλίδου, χύλα συγγνώμη, αποδέχομαι τη συγνώμη σας, εννοείτο ότι δεν θέλουμε να δώσουμε αλληέκταση σε αυτό το πράγμα και χαίρομαι πάρα πολύ κυρία Παυλίδου που το μόνοι σας το γνωρίσατε, ευχαριστώ και ελπίζω σε μια πολύ καλή συνεργασία από εδώ και πέρα και καλύτερα δημοτικά συμβούλια. Φύγω σε λίγο κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό. Και για τα λιγόμενα του κυρίου Τελίδιου σε αναφορά για το Προεδρείο. Νομίζω αγαπητέ Γιώργο ότι επανελημμένως με όμορφο τρόπο πήραμε τον λόγο σαν Προεδρείο και εγώ προσωπικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και με όμορφο πάντα τρόπο σας μεταφέραμε για το πώς πρέπει να είναι η λειτουργία και οι παλιότεροι έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό και να κρατάτε πάντα με υπομονή και να μην αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε κουβέντα κάνουμε και να ξεφεύγει από το όριο. Γιατί ξέρετε εγώ προσωπικά για μένα θα μιλήσω. Ναι υπήρξαν και άλλες παραβατικές και αν θυμάστε μετά από εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο εγώ μόνος μου πήρα το λόγο και βγήκα επάνω και ζήτησα συγγνώμη. Συγγνώμη γιατί δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε όντως την διαδικασία σε ένα επίπεδο. Αλλά να ξέρετε ένα πράγμα και το λέω να ακουστώ και τώρα. Το πιστεύω το δικό μου γενικότερα στους ανθρώπους και ειδικά στις δύσκολες στιγμές όπως είναι ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα μπορούσε να κρατήσει 8 ώρες. Το δικό μου το πιστεύω λοιπόν είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να πείθεται και όχι να εξαναγκάζεται. Δηλαδή με όμορφα λόγια και με ηρεμία να καταλαδενόμαστε. Και όταν ας πούμε παράδειγμα λέμε από την αρχή θα μιλήσετε τόσα λεπτά και αυτό δεν τυρίται ποτέ. Και όταν μιλάμε 40 λεπτά είναι σε κεφαλής και ξεφεύγει η κουβέντα και κνευρίζει το άλλο. Και όπως είπατε κακώς σηκώθηκε κάποιος και ανέβηκε πάνω στο αναλόγιο. Αυτά όμως πρέπει να δούμε από πού μπορούν να ξεκινήσουν. Δεν δικαιολογώ βέβαια συμπεριφορές. Αλλά καλό είναι όλοι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και από μόνοι μας να αλλάξουμε πρώτα εμείς και μετά να αλλάξουμε και τη διαδικασία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και εγώ ευελπιστον κυρία Παντελίδου να έχουμε καλύτερα Δημοτικά Συμβούλια από εδώ και τώρα. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε όμως γιατί περνάει η ώρα και μετά θα μπορέσουμε να το κλείσουμε. Για το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλώ. Κυρία Πρόεδρε και εγώ θέλω μετά να πω δύο πράγματα. Ναι, κύριε Γαβρίλη πείτε και θα μας πει και μετά ο κύριος. Εμείς καταδικάζουμε προφανώς αυτή τη συμπεριφορά όπως και την προηγούμενη του κυρίου Ματσαρίδη. Δεν πήραμε θέση εκείνη την ώρα εν θερμό να πούμε κάτι παραπάνω, να ρίξουμε λάδες στη φωτιά. Όμως αποσυρθήκαμε από την αίθουσα, ζητήσαμε μια διακοπή πέντε λεπτών και θεωρούμε ότι η αντιπαράθεση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πολιτική, να είναι με επιχειρήματα και όλοι μας να προσέχουμε γιατί το λέω αυτό και για τη Δήμαρχο όταν λέει κάποια στιγμή ότι εκεί δεν είχαμε σωστή διαχείριση, αφήνει χωρίς να το θέλει. Δεν είπε η αντιδήμαρχος. Οι πρόεδρος, εντάξει, καταλάβαμε, οι πρόεδρος. Εντάξει, κύριε Παντελίδου, λέω να είμαστε λίγο προσεχτικοί και από εκεί και πέρα και ο κύριος Τελίδης καλό θα είναι να προσέχουμε όλοι μας. Ευχαριστούμε κύριε Γαβρίλη. Κύριε Δήμαρχο. Κύριε Πρόεδρος. Ναι, κύριε Περσίδη. Η ώρα είναι επτά παρατέταρτο. Ναι, γι' αυτό λέω μου το σταματήσουμε. Φυσικά όλοι το καταδικάσεις, αλλά όταν θα βάλουμε και τα πρωί μερίσιας, μετά θα λέτε ότι δεν θα προλαβαίνουμε και δεν θα την κάνουμε. Δηλαδή, ανοίξατε ένα θέμα τώρα αυτή τη στιγμή. Έπρεπε όμως κύριε Περσίδη, θεωρώ ότι έπρεπε. Δεν θα τελώσουμε ούτε μεθαύρες. Ωραία. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, θέλετε να πείτε κάτι και να ξεκινήσουμε. Ναι, ναι, ναι. Εγώ μισό λεπτό θέλω να μιλήσω. Θέλω να πω ένα συγχαρητήρια και ένα ευχαριστώ στην κυρία Παυλίδου, που φροντίζει έστω και εκ των υστέρων να αποδέχεται ένα κενό που υπήρχε. Θέλω να τονίσω τη διαφορά που υπήρχε σε παλαιότερα συμβούλια με το δικό μας, που λείπουν τέτοιοι άνθρωποι σαν την κυρία Παυλίδου και δυστυχώς πολλές φορές λόγω απειρίας, θέλω να πω, όχι λόγω σκοπιμότητας ή οτιδήποτε τέτοιο, φτάνουμε και εκτροχιαζόμαστε σαν σώμα και να πω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από το Προεδρείο. Μου κάνει εντύπωση που ο προηγούμενος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος ο Τελίδης, συνέχεια ρίχνει μία μομφή στο Προεδρείο. Δηλαδή, τι μπορούμε να περιμένουμε από ένα Δημοτικό Συμβούλιο, από ένα Προεδρείο, όταν σύσσομα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν σέβεται τίποτα από όσα ζητούνται από το Προεδρείο. Ξεκινάμε διαδικασίες στις οποίες μιλάμε για όρια χρονικά και τα λοιπά, ποτέ δεν εισακούγονται, ποτέ δεν γίνονται σεβαστά και νομίζω ότι μόνοι μας υποβαθμίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε καμία περίπτωση δεν φτιάχνουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο επιπέδου, αν μόνο με το να υπάρχει ένα Προεδρείο το οποίο λειτουργεί με κάποιον τρόπο. Ξέρουμε ότι είναι ένα Προεδρείο το οποίο δεν έχει την εμπειρία που είχαν παλιότερα. Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε και αν θέλεις, Γιώργο, εσύ σαν πρώην Πρόεδρος οφείλεις πρώτος να βοηθήσεις και να δείξεις με τον τρόπο σου ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει ένα επίπεδο και έναν πολιτικό πολιτισμό θα έλεγα λίγο παραπάνω από το μέσο όρο. Εγώ αυτό θα ήθελα να πω και πάλι να ζητήσω ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια να πω στην κυρία Παυλίδου που με παρησία ζήτησε συγγνώμη απ' την Αντιδήμαρκο. Λοιπόν, είπαμε ότι έχουμε απαρτία και συγκαλείται λοιπόν σήμερα η 31η τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. Σήμερα η ημέρα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Δεν ξέρω αν ξεκινήσουμε με τα πρωί μηρεσίας ή με τα θέματα της ημερήσιας επειδή βλέπω ότι έχει αρκετά… Ναι κύριε… Είναι ο κύριος Κούρας και καλό θα είναι… Ναι το ξέρω γι' αυτό το λέω, γι' αυτό το λέω να προτάξουμε κάποια θέματα για να αποκορύσουν κάποιοι άνθρωποι που είναι εδώ και τους κρατάμε τόση ώρα. Δεν σας άκουσα. Θερμά ευχαριστώ Λένα, είστε καλά. Α ναι κύριε Κούρα, ναι. Λοιπόν, ποιο είναι το θέμα που είναι ο κύριος Κούρας, είναι το… Το τρίτο θέμα είναι. Το τρίτο είναι, ωραία. Το τρίτο θέμα λοιπόν είναι έγκριση… Κυρία Πρόεδρε επί της διαδικασίας, μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τα έκτακτα. Μήπως στείθετε θέμα μετά αν μπορούν να μπορούν. Έχουμε ένα έκτακτο, έχουμε. Έχουμε και ένα δεύτερο γιατί είμασταν όλοι, σχεδόν όλοι επικεφαλής στον Απόλλωνα και έχουμε και ένα θέμα να εισάγουμε. Δεν το έχω αυτό εγώ το έκτακτο. Εγώ προφορικά θα κάνω μια εισήγηση. Ωραία, το πρώτο έκτακτο το έχω εδώ. Είναι υποβολή… Κύριε Σκούρα θα μας επιτρέψετε λιγάκι να πούμε τα δύο θέματα και μετά. Υποβολή άγκριση της υπαριθμών 421 απόφαση οικονομικής επιτροπής που αφορά την ομομόρφωση προπολογισμού οικονομικού έτους του 20. Θα κάνει κάποιος εισήγηση ή θέλει κάποιος… ο κύριος δήμαρχος ή ο κύριος Τσακμακίδης. Το έκτακτο, το πρώτο έκτακτο. Μα ακούτε κύριε δήμαρχε… Αντιδήμαρχε το μικρόφωνο σου είναι κλειστό. Κύριε Τσακμακίδη. Ναι, ναι, μ' ακούτε. Ναι, το… εισηγηθείτε το πρώτο έκτακτο θέμα. Σχετικά με το θέμα αυτό, την Παρασκευή κάναμε έκτακτη συνεδρία σε διαπεριφοράς μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με την Οικονομική Επιτροπή και επειδή έπρεπε άμεσα να γίνει για να έρθει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά το θέμα τη μισθοδοσία προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες για να μπορέσουν να πληρωθούν έγκαιρα οι καθαρίστριες. Δεν ακούγεστε καλά. Δεν ακούγεστε καλά κύριε Τσακμακίδη. Δεν ακούγομαι. Τώρα ακούγεστε. Πάτε και έρχεστε, πάτε και έρχεστε. Ε, ναι, κοντά στο μικρόφωνο, ναι. Κοντά στο μικρόφωνο, ναι. Λοιπόν, προκειμένου να καλυφθεί η μισθοδοσία των 66 ατόμων, εισηγηθήκαμε την ακόλουτή αναμόρφωση. Βαγγέλη μάλλον δεν κάνει επαφή το μικρόφωνο, δεν σ' ακούμε. Δεν σ' ακούμε, δεν σ' ακούμε. Δεν ακούμε τίποτα. Κυρία Προέδρυ να το... Να το εισηγηθεί, ναι, ναι, ναι. Πείτε το εσείς κύριε Δήμαρχε. Επί της ουσίας είναι ότι μας ήρθαν οι 306.000, που είναι η μισθολογική αποζημίωση και οι ασφαλιστικές εισφορές των καθαριστριών των 63 καθαριστριών πλήρους ωραρίου και των 3 που είναι μερικής απασχόλησης και γίνεται μια αναμόρφωση προϋπολογισμού για να μπορούν να πληρωθούν οι καθαρίστριες. Ωραία. Λοιπόν, υπάρχει κάποια ερώτηση πάνω στο θέμα αυτό? Να προχωρήσουμε για ψηφοφορία. Κυρία Πρόεδρε, συγνώμη. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Αν δεν κάνω λάθος, το έκταρτο έρχεται και για να γίνει αλλαγή στο ωράριο των τριών καθαριστριών που είναι με μερική απασχόληση. Με μειωμένο ωράριο. Νομίζω αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτό είναι και άλλο έκταρτο, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτό είναι και άλλο έκταρτο, κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι αυτό το έκταρτο. Ναι, νομίζω αυτό είναι άλλο έκταρτο. Αυτό το έκταρτο που σας ανέφτειξε τώρα ο κύριος δήμαρχος εισηγείται την αναμόρφωση προϋπολογισμού. Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει ένα ακόμα θέμα που σχετίζεται πάλι με την αναμόρφωση. Το επόμενο, το επόμενο, το οποίο δεν το έχω. Εγώ θα μας το αναπτύξει πάλι ο κύριος δήμαρχος. Για το θέμα αυτό, για το θέμα αυτό, το έκταρτο… Όπως λέει ο κύριος Λακάλη, είναι στο δεύτερο. Ναι, λοιπόν, για το θέμα αυτό, για το έκταρτο, το πρώτο. Η παράταξη του κυρίου Πακογλίδη. Το ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε. Υπέρ. Ο κύριος Τεμεκενίδης. Και εμείς υπέρ είμαστε. Υπέρ. Ο κύριος Περσίδης. Ο κύριος Αρκούδης. Υπέρ, κυρία Πρόεδρε. Υπέρ, υπέρ. Α, υπέρ, ναι, κύριε Γαβρίλη. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ, κυρία Πρόεδρε, υπέρ. Ναι. Ο κύριος Λεμονής. Υπέρ. Ωραία. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε. Ο κύριος Αντωνάκης, συγγνώμη, χίλια συγγνώμη. Ο κύριος Αντωνάκης. Υπήρχε, δεν μιλάμε, δεν πηχωνόμαστε, αλλά μην μας… Κύριε Αντωνάκη, χίλια συγγνώμη. Το ψηφίζουμε, ναι. Μάλιστα, ευχαριστώ, για συγγνώμη. Ο κύριος Λεμονής είπε υπέρ και η κυρία Σεμακούλα δεν πρέπει να έχει συνδεθεί ακόμη. Λοιπόν, πάμε στο δεύτερο έκτακτο θέμα. Τουλάχιστον, πάντως, είναι μέσα στη διάρκεια. Είστε, κυρία Σεμακούλα, μπήκατε, α, μάλιστα, οπότε… Ψηφίζετε υπέρ, κυρία Σεμακούλα. Υπέρ, υπέρ. Υπέρ, ωραία, ευχαριστούμε κυρία Σεμακούλα. Ωραία, λοιπόν, το δεύτερο έκτακτο, κύριε δήμαρχε, σας παρακαλώ, επειδή δεν έχω το θέμα. Ο κύριος Σακμακίδης, ο κύριος Σακμακίδης. Ο κύριος Σακμακίδης, δεν το έχω το θέμα, μπορείτε να το αναπτύξετε. Δεν το γνωρίζω εγώ, κυρία Παρακαλώ. Ωραία, να το κάνω πάλι εγώ να το εισαγω, το βλέπω από το Commodore τώρα, γιατί κι εγώ δεν το έχω σε χαρτί, είναι η έκκριση για να αυξηθούν οι τρεις μερικής απασφόλησης καθαρίστριες που έχουμε σε πλήρους ωραρίου. Έχουμε κάνει μια διαδικασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν οι πιστώσεις για να καλυφθούν οι μισθοδοσίες σε πλήρους ωραρίου, εισηγούμαστε να γίνουν πλήρους ωραρίου και σε δεύτερο χρόνο να δούμε μήπως χρειαστούμε κι άλλες καθαρίστριες λόγω COVID. Κάποιες ερωτήσεις υπάρχουν. Ναι, κυρία Πρόεδρε, και εγώ θέλω μια ερώτηση μετά. Θέλετε ερώτηση, ποιος θέλει ερώτηση, ο κ. Ιστοδομάκης, σας ακούμε. Στην προηγούμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου μας είχε πει ο αντιδήμαρχος παιδείας ότι ζητήσαν άλλες δέκα από το Υπουργείο Καθαρίστριες. Προφανώς αυτές που έχουμε τώρα, οι 66 σύν της τρεις, τις οποίες ζητάτε να γίνουν πλήρους απασχόλησης, δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Τι γίνεται με αυτές που έχετε ζητήσει, κ. Δημαρχέ. Κύριε Αντονάκη, ευχαριστώ. Είδα ότι πέρα από τις 63 που είχαμε της πλήρους οραρίου, πλέον έχουμε άλλες τρεις που θα είναι αυτές που θα μετατραπεί η σχέση μας, η σχέση εργασίας από μερικείς απασχόλησε πλήρους οραρίου. Οπότε μιλάμε για 66 και βγήκε και μια νομοθετική ρύθμιση τη βδομάδα που πέρασε. Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία, μας έδωσαν το δικαίωμα. Δυστυχώς με ίδιους πόρους, αλλά τουλάχιστον μας έδωσαν το δικαίωμα να μπορέσουμε να κάνουμε προσλήψεις μέχρι του 20% των εργαζομένων που έχουμε, δηλαδή με 66 σχολικές καθαρίστερες που έχουμε, παρόλο που δεν είναι 66, δουλεύουν περίπου 85 αν δεν κάνω λάθος, αυτό θα μας το πει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας που ξέρει με λεπτομέρειες τα στοιχεία. Αν δεν κάνω λάθος, περίπου 85 είναι οι καθαρίστερες που δουλεύουν αυτή τη στιγμή με πλήρες οράριος στα σχολεία. Εν τούτης, μας έδωσε ο νόμος το δικαίωμα την προηγούμενη βδομάδα, με μια έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, να πάρουμε 20% επί των 66 που έχουμε, άρα μπορούμε να προσλάβουμε άλλες, αν δεν κάνω λάθος, 13-12 καθαρίστερες πλήρους οραρίου, δυστυχώς όμως πληρώνοντας εμείς από τις τσέπες του Δήμου. Αυτό θα το δούμε ανάλογα και με τις ανάγκες των σχολείων, όπως θα προκύψουν και όπου δεν μπορούμε να καλύψουμε, θα προχωρήσουμε και σε αυτήν την κίνηση. Ναι, επειδή τις ανάγκες, κύριε Δήμαρχε, τις είχατε προϋπολογήσει. Όταν κάνατε τον Αυγούστρο την έτσι, αρχές Δεπτέμβρη, δεν θυμάμαι, μας είχατε πει ότι είχατε ζητήσει από το Υπουργείο 110. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Αυτό ήταν η δήλωση των παλιών καθαριστριών. Τώρα, κυρία Πρόεδρε, δυστυχώς κάνουμε διάλογα, αλλά νομίζω ότι βοηθάει σε όλο το σώμα να καταλάβουμε την κατάσταση. Μας ήρθε ένα χαρτί να συμπληρώσουμε μια καρτέλα, στην οποία όμως δεν μπορούσαμε να αποτυπώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Γιατί είχε οράριο το μέγιστο που είχε ήταν 6,5 ώρες. Άρα αναγκαστικά πολλές από τις καθαρίστριες που είχαμε τις περάσαμε σαν δύο καθαρίστριες, ενώ ήταν καθαρίστριες που δούλευαν 8 ώρες, τις περάσαμε σαν δύο καθαρίστριες. Μία που δούλευε 6 ώρες και μία που δούλευε 2. Οπότε, προέκυπτε ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε όσες καθαρίστριες είχαμε πέρυσι, απλά όσες ήταν μερικής απασχόλησης, τις κάναμε πλήρους απασχόλησεις. Δεν υπολοιπώμαστε σε σχέση με πέρυσι σε καμία καθαρίστρια. Είμαστε ακριβώς στον αριθμό. Μας έχουν στείλει ακριβώς όσες είχαμε και πλήρους οραρίου, όχι μερικής απασχόλησης. Ωραία. Λοιπόν, προχωράμε για ψηφοφορία. Κύριε Μπακογλίδη. Ναι, το ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε. Το ψηφίζετε, ευχαριστώ. Ο κύριος Τεμεκεννίδης. Και εμείς το ψηφίζουμε. Ευχαριστώ, κύριε Τεμεκεννίδη. Ο κύριος Περσίδης. Κύριε Περσίδη. Ευχαριστώ, κύριε Περσίδη. Ο κύριος Γαβριήλ, μάλλον. Ο κύριος Αρκούδης, δεν είναι. Ο κύριος Αρκούδης. Υπέρ. Ο κύριος Αντωνάκης. Μια μικρή τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε. Το ψηφίζουμε με την παρατήρηση, όπως και στο προηγούμενο θέμα, και σε αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει αυτές οι θέσεις να καλύπτονται από μόνιμο, προσωπικό. Προφανώς θεωρούμε ότι οι ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων δεν καλύπτονται με τις υπάρχουσες καθαρίστριες. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν, γιατί καλύπτον πάγες και διαρκής ανάγκες. Και πρέπει ο δήμορός σας να το διεκδικήσει αυτό και να διεκδικήσει μάλιστα σε περίοδο COVID, όπως λέτε, περισσότερες καθαρίστριες στα σχολεία. Μάλιστα. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Βολτσίδης. Ο κύριος Βολτσίδης. Κύριε Βολτσίδη. Κύριε Βολτσίδη. Να ψηφίσετε. Ο κύριος Λεμονής. Υπέρ. Και η κυρία Σεμακούλα. Η κυρία Σεμακούλα. Η κυρία Σεμακούλα. Κυρία Σεμακούλα, μ' ακούτε. Κυρία Σεμακούλα. Δεν ακούει η κυρία Σεμακούλα. Κυρία Πρόεδρε, για να δώσουμε λίγο χρόνο, σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληφθό, επειδή είδα την παρατήρηση του... Κυρίου Αντωνάκη. Κυρίου Αντωνάκη, ναι. Αυτές ήταν συμβασιούχοι που κάθε χρόνο υπέγραφαν αιτήσια συμβάσεις και πλέον έγιναν αορίστου χρόνου. Όντως, δηλαδή, μιλάμε για μία μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους ωραρίου. Οπότε, νομίζω, είναι στην κατεύθυνση της βελτιώσης και σίγουρα... Δεν είναι αορίστου χρόνου. Ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλους είναι. Ναι, αλλά δεν θα έχουμε ανανεώσει συμβάσεις και τα λοιπά. Έχει οριστικοποιηθεί. Δηλαδή, η σχέση εργασίας δήμου και καθαριστειών έχει αλλάξει από αυτό που ξέρω. Κυρία Σεμακούλα, με ακούτε. Αν με ακούτε, η κυρία Σεμακούλα βρίσκεται στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή είναι στο μετρό και χάνει το σήμα και τους ξανάρχεται. Είπε ότι θα ψηφίσει η ΠΕΡ, αλλά δεν ξέρω. Ναι, δεν ξέρω τώρα, αν θέλετε να το ληθείτε. Εκτός από να την περιμένετε να συνδεθεί πάλι. Δεν θα περιμένουμε, γιατί η ώρα περνάει. Λοιπόν, πηγαίνουμε. Τα έκτακτα έχουν ολοκληρωθεί. Στο τρίτο θέμα... Ποια, Πρόεδρε, είπαμε έχω ένα ακόμη θέμα για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Έχετε κι άλλο έκτακτο, τρίτο. Είμασταν στο... Είμασταν στο γήπεδο του Απόλλωνα. Τώρα το μεσημέρι, όλοι επικεφαλείς, φύγαμε από εκεί τέσσερις-πέντε η ώρα. Και καταλήξαμε στο ότι... προφανώς όλοι εισομεί, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, επιθυμούμε να στηρίξουμε τον Απόλλωνα, τον ερασιτέχνη και τον αθλητισμό στο δήμο μας. Εγώ δεν ξέρω αν θα θέλαμε να βγάλουμε ένα ψήφισμα, ότι στηρίζουμε την ομάδα του Απόλλωνα. Εγώ θα λέγα και το πρώτο στιγμό. Και τον ερασιτέχνη. Και να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία ως Δημοτικό Συμβούλιο, να συναντήσουμε και να εκτέσουμε τους προβληματισμούς μας, τόσο στον Υπουργό Μακεδονίας Στράκης, τον κ. Καράουλου, και τη συμπονίστρια του Γραφείου, του Πρωθυπουργού, την κ. Αντωνίου, αλλά και σε όλους τους βουλευτές της ΑΘΤΕΣΑΛΟΝΙΚΙΣ, ούτως ώστε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, γιατί ο Απόλλωνας είναι με την πλάτη στον τοίχο, θα έλεγα, σε μια πολύ δειμή θέση και οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο πλευρό της ομάδας της πόλης μας. Ωραία. Κύριε Μπακογλίδη. Κύριε Μπακογλίδη. Συμμετείχα και εγώ σε αυτή τη συναντήση. Συμφωνώ να κρατηθεί ο λόγος, να κρατηθεί νούμερο και να βγει μια τέτοια απόβαση περί του Απόλλωνα, αλλά κύριε Δήμαρχε, νομίζω ότι ο Απόλλωνας ζήτησε άλλο, ότι θα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Απόλλωνα. Δεν ξέρω αν θα τους περιλάβετε και αυτό στα αποφάντικό της απόβασης. Πολύ σωστά, ναι. Εγώ θα ήθελα να το συζητήσουμε τώρα ότι είναι στα πλάνα του Δήμου μας να υπογράψει μια προγραμματική με τον Απόλλωνα για τη χρήση του γιπέδου και των εγκαταστάσεων από τον Δήμο και από εκεί και πέρα αύριο που θα είναι ανοιχτές και υπηρεσείς να δούμε την ομιμότητα όλου αυτού του εγκαιρίματος και αν είναι σύνομο να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτού του ψηφίσματος απόφασης τώρα αναλόγως πώς θέλουμε να το ονομάσουμε. Να κρατηθεί νούμερο και να βγει απόβαση, Δήμαρχε. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Ναι, το περιεχόμενο, γιατί όταν λέμε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ποιο είναι το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης. Ο Απόλλωνας είναι η καρδιά μας, για να μην παρεξηγηθώ. Συμφωνώ με όσα προείπε ο Δήμαρχος στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Αλλά όταν λέμε προγραμματικές συμβάσεις πρέπει να δούμε αν είναι το περιεχόμενο, σε τι αφορά. Καταρχήν βγήκε απόφαση, ορίστηκε διοικητικό συμβούλιο. Συνομιλήσατε με το διοικητικό συμβούλιο το νόμιμο? Αυτό που όρισε το Δικαστήριο, αυτά τα είδαμε, τα είχατε στη διάθεσή σας αυτά? Μήπως να... Κυρία Παυλίδω, δεν είδαμε, αλλά μας δηλώθηκε, θεωρώ καλή τυπίστειο. Μας υποδείχθηκε ο Πρόεδρος του Εραστέχνη και συζητούσαμε με τους φορείς που εκπροσωπούν τους φυλάδους στο ΑΠΟΝΑ, δηλαδή με τον τάχμα του Ρουστονέρη, με τους παλεμάδους εκεί οι άνθρωποι, δηλαδή γνωρίζουμε ποια είναι τα προεδρία τους. Ποιος ήταν Πρόεδρος, Άρη? Ποιος δηλώθηκε Πρόεδρος? Ποιος? Κύριε Δήμαρχε, μήπως να συναντηθείτε όλοι μαζί... Ποιος δηλώθηκε εκεί ότι Πρόεδρος είναι αυτή τη στιγμή για ένα εξάμινο, αφου αλλάζει ένα εξάμινο λογοδιοίκηση πρωτοδικίου. Ο Φώτης Ομπαλτίτης δηλώθηκε. Δίπλα ήμασταν. Ο Φώτης Ομπαλτίτης δεν δηλώθηκε. Θεοδόσ Πρόεδρος, ναι, έχει δηλωθεί ο Φώτης Ομπαλτίτης, ναι. Πάντως, εγώ θέλω να παρακαλέσω, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, να βοηθηθεί ο Απόλλωνας και σε έναν από αυτούς τους τρόπους αναφερθήκατε, κύριε Δήμαρχε, εσείς. Θέλω να ξέρω το περιεχόμενο, γιατί θα πρέπει να ομολογήσουμε γι' αυτό το ζήτημα το μεγάλο, το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης. Κύριε Δήμαρχε, μήπως... Πρόεδρε, να πούμε... Πιο λεπτομέρειες. Προφανώς και θα πρέπει... Προφανώς και θα πρέπει να γίνει συνενόηση. Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να υπογράψουμε, να ψηφίσουμε για μία συγκεκριμένη απλή. Ακριβώς, αυτό θα έλεγα και εγώ. Γι' αυτό και μίλησα και για το νομικό τοίχο και τα λοιπά. Αβράμ, μήπως θέλεις να μιλήσεις και μετά, να πω εγώ, απλά να διευκλεινήσω... Τελευταία φορά. Εγώ θα θέλω να μιλήσω. Α, προγείται τότε... Κύριε Τεμεκενίδη, πίτερ μας. Μίλησε, μίλησε. Ξεκίνα, εσύ με περιμένω, εγώ δεν έχω θέμα. Εγώ θέλω να πω δύο λόγια. Να αντιμετωπίσω την Μαρία για την Μπαυλίδου, την αγαπητή. Ότι σήμερα βρεθήκαμε όπως είπε και ο δήμαρχος, όλοι επικεφαλείς, με όλους τους φορείς του Απόλλωνα, τους συνδέδελους, τους παλεμάκους. Ήταν εκπρόσωπος του εραστέχνη Απόλλων και τεθήκανε κάποια ζητήματα. Όπως είπαμε, πρέπει να γίνει και η προγραμματική δήλωση που πρέπει να κάνει ο δήμος με τον εραστέχνη, διότι είναι τόσο πολλά και σοβαρά τα ζητήματα αυτή τη στιγμή που έχει ο Απόλλωνας, όπως είπαμε και εκεί πέρα στη συνέλευση που πήγαμε, ότι δήμος και Απόλλων είναι έννοιες ταυτόσυνες. Αυτή τη στιγμή ο Απόλλωνα έχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να μπει μπροστάρις και ο δήμος να καλέσουμε και τους βουλευτές και την περιφέρεια και άλλους φορείς για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Διότι μόνος του Απόλλωνα αυτή τη στιγμή αδυνατή να τα λύσει. Και εμείς πρέπει να θεσταθούμε αρρωγείς από την προσπάθεια. Ευχαριστώ. Δέδη Μεκενίδη. Λοιπόν, δυο κουβέντες για να μην κάνουμε επικάλυψη, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κιόλας. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, εγώ να αντιλαμβάνουμε ότι από όλους μας υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε και κυρίως να βοηθήσουμε, πιέζοντας και την κεντρική εξουσία, να πάρει και ονομοθετικές δεχτείσεις να στήσει έτσι ώστε να λύσει χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Απόλλων Καλαμαριάς. Δεν θα ψηφίσουμε ένα λευκό χαρτί που να λέει προγραμματική σύμβαση, αλλά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή θα θεευκολύνουμε... Άρη, με κάλυψες, κυρίως με την παράσταση, όπως είπες, στην κεντρική εξουσία, όπου να πιέσουμε και να την υποχρεώσουμε να επιλύσει τα δυσεπίλητα και χρόνια προβλήματα τα οποία πραγματικά καρκινοβατούν... Ναι, θα τελειώσω, Μαρία. Έτσι και μια φράση ήθελα να πω. Λοιπόν, στην πραγματικότητα, αυτό που μένει είναι σήμερα να συγκρατηθεί το θέμα να φτιαχτεί ένα μικρό κείμενο... Έτσι. Έτσι. Συμφωνώ. ...και την υποχρεώσεις του Ομορφικού Συμβουλίου για τη δημιουργία και την υπογραφή προγραμματικής σύμβαση και λοιπά. Προφανώς, δεν θα την ψηφίσουμε ελεύκο, θα την ψηφίσουμε όταν είναι έτοιμη, σε μια τακτική συνεδρία. Και από κει και πέρα, θα έλεγα, ένα από τα ραντεβού που ίσως πρέπει να κλειστεί και σ' αυτό, δήμαρχε, προφανώς, εσύ είσαι στον πρώτο λόγο, γιατί είσαι ο ευπροσωπός μας προς τα έξω και προς την κεντρική διοίκηση, είναι να κλειστεί πέρα από το ραντεβού με τον κ. Καράουλου, δηλαδή με τον υπουργό Μακεδονίας Στράκης, που ίσως είναι και πιο σημαντικό, να κλειστεί ένα ραντεβού και με τον υπουργό Αθλητισμού, γιατί πολλά πράγματα περνάνε και μέσα από ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με αθλητικό θέμα. Αυτά. Ωραία. Δεν ξέρω τώρα αν θα πρέπει να δώσω και τον λόγο σου, οπότε καταλαβαίνω υπάρχει η πρόθεση και δεν μπορεί να λυθεί τώρα αυτό το θέμα, θα το συζητήσουμε... Κυρία Πρόεδρε. Ναι, κύριε... Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω δυο λόγια. Ο κύριος Αντωνάκης, ναι. Παρακαλώ, ναι, και εγώ θέλω να πω. Ναι, ναι. Μπορώ εγώ, κύριε Πρόεδρε, Αντωνάκης. Ναι, ναι, ναι, ναι. Κύριε Αντωνάκης, σας ακούμε. Ναι, ναι, ναι. Μου προκαλεί εντύπωση και ο δημαρχός και ο κύριος Περσίδης και ο κύριος Θεμεκενίδης μιλήσανε εκπροσωπώντας όλους τους επικεφαλείς τη στιγμή που εγώ δεν ήμουνα παρών σε αυτή τη συνάντηση λόγω εργασίας. Και ο δήμαρχος είπε, είπαν όλοι, ναι, εντάξει, κύριε Περσίδη. Κύριε Αντωνάκη, είπα σχεδόν όλοι. Όχι, δεν είπατε. Σχεδόν όλοι είπα. Αν δεν το είπα παράληψή μου, αλλά σχεδόν όλοι. Το πρόσεξα, δεν είπατε. Θέλω σπάντο να πω λίγο την άποψή μου. Όσον αφορά το πρόβλημα που έχει ο Απόλλων, είναι δεδομένο ότι ο Απόλλων, όπως είπε ο Άρης, είναι η σημαία της Καλαμαριάς. Η ιστορία του Απόλλωνα είναι βαθιάριζωμένη στην Καλαμαριά και αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά αθλητικά σωματεία. Μέσα από τις γραμμές του Απόλλωνα έχουν αθληθεί και αθλούνται χιλιάδες νέοι και νέοι σε διάφορα θύματα. Η λαϊκή συσπήρωση ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον αιραστέχνη με διεκδικήσεις και προτάσεις και έτσι θα πράξει και βάση των αρνητικών εξελίξεων που διαφαίνονται στο Σύλλογο και ιδιαίτερα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Οι εξελίξεις, βέβαια αυτές, επιβεβαιώνουν αυτό που πάντα τονίζουμε και το ΚΚΕ και η λαϊκή συσπήρωση ότι δηλαδή το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο και όχι στο γήπεδο. Ο φίλανδρος κόσμος που έχει συχαθεί αυτή τη σαπίλα ούτε έχει σχέση με τις κόντρες των επιχειρηματιών που αλωνίζουν στο ποδόσφαιρο, που καθορίζουν τις τύχες των ομάδων, ούτε πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις τους που δεν περιορίζονται πάντα στο χώρο του αθλητισμού. Επιχειρηματικά εννοώ. Είναι τα παραδείγματα πρόσφατα που στοιχίζονται πίσω από επιχειρηματίες δύθεν σωτήρες και μετά από λίγα χρόνια τους γυρνάνε την πλάτη, ζητάνε άλλους κτλ. Αποκτά βέβαια μεγαλύτερη σημασία σήμερα αυτή η θέση που λέω ότι πρέπει όλες οι ΠΑΕ να ενταχθούν άμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να ελέγχονται όπως όλες οι ανώνυμες εταιρίες και να μην έχουν ξεχωριστεί αντιμετώπιση. Μια θέση που σταθερά προτείνει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και σταθερά καταψηφίζεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι ένα μέτρο για να υπάρξει μια στοιχειώδης διαφάνεια, να περιοριστούν τα επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια, μέχρι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο διντισμός να απαλλαγεί απ' τη θηλιά της εμπορευματοποίησης. Αυτή είναι η θέση μας και όσον αφορά την προγραμματική σύμβαση δεν ήμουνα στην συνάντηση. Εκείνο που θεωρώ είναι ότι πρέπει πρώτα εκπ' όλα κανένας μας να μη στοιχηθεί πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα κανενός και δεύτερον να δούμε τα προβλήματα που έχει ο αστέχνης, έτσι να τα δούμε, να τα συζητήσουμε και να βοηθήσουμε το σύλλογο και κανέναν επιχειρηματή αυτή είναι η θέση μας και κρατάω επιφυλάξεις όσον αφορά την έκβαση αυτής της υπόθεσης. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Γαβριήλ. Ναι, παρακαλώ. Συγνώμη λίγο. Εγώ να σας πω, επειδή συμμετείχα, δεν μπορούσε ο κύριος Αρκούδης να παραβερθεί για επαγγελματικούς λόγους και συμμετείχα. Θεωρώ ότι υπόθεκαν και πράγματα τα οποία θα πρέπει να τα εξετάσουμε και να τα δούμε με λεπτομέρεια. Προγραμματικές συμβάσεις. Το να λέει ο κύριος Μπακτίδης, επειδή εγώ έχω συνομιλήσει και κάτι το παρελθόν μαζί του, επειδή συμμετείχα σε μια δίκαιση πρωτοδικίου από μέρους της Γενικής Πραγματείας Αθλητισμού. Το να λέει ο κύριος Μπακτίδης. Ότι εγώ θα σας γράψω την προγραμματική σύμβαση και εσείς θα την υπογράψετε. Εγώ εκείνη τη στιγμή σηκώθηκα όρθιος και τον είπα ότι αυτές τις κουβέντες δεν μπορούμε να τις ακούμε και να παραμένουμε απαθείς. Μας είπε ότι αν τυχόν δεν βοηθήσουμε τον Απόλλωνα, θα σηκωθεί την άλλη μέρα και θα καταγγείλει όλες τις παρατάξεις και θα σηκώνει θέματα στο Δήμο και τα λοιπά. Δεν εκβιάζεται εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε οι δημοτικές παρατάξεις. Στα παιχνίδια του κύριου Μπακτίδη, θα συμφωνήσω με τον Βικέντη και στα παιχνίδια των ομάδων που στείλουν παιχνίδια. Δεν ξέρω αν στείλουν και δεν το λέω για τη γαλαμαριά. Λέω αυτά που ακούγονται ή που λέγονται ή που κατά καιρούς και εμείς έχουμε ακούσει, δεν τα υιοθετώ. Εμείς θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί. Είναι τα χρήματα του λαού της καλαμαριάς. Δεν μπορεί κανένας ούτε να κάνει προγραμματικές συμβάσεις. Δεν είναι λεφτά από το σπίτι μας. Ούτε να κάνει πολιτική με τα χρήματα του Δήμου ή κάθε παράταξη. Ο Απόλλωνας, εγώ δεν είμαι πόντιος. Εγώ δεν είμαι υπηρότης σε μπάση περιπτώση. Ούτε καλαμαριώτης είμαι τώρα έχω γίνει δημότης καλαμαριάς. Αγαπάμε την ομάδα, όμως, γιατί κι εγώ πηγαίνω στο γήπεδο. Έχω επανειλημμένος, μαζί με τα παιδιά μου, είτε στον ΜΠΑΟΚ, είτε όλοι μας σε αυτή τη ζωή συμμετέχουμε, όμως τις ομάδες, τους θεραστητεχνικούς ομίλους και διαχωρίζουμε τη θέση μας με την ΠΑΕΕ. Επειδή στον Απόλλωνα έχουν συμβεί διάφορα και έχω μια εικόνα, παράγει χρέη, εγώ αύριο το πρωί ο Δήμος να ξοφλήσω όλα τα χρέη του Απόλλωνα, μεθαύριο ο Απόλλωνας θα έχει χρέη. Λοιπόν, συνεπώς, θα πρέπει πάρα πολύ προσαχτικά να μπούμε στη διαδικασία εμείς να κάνουμε την προγραμματική συμβασία, όχι να μας τη φέρουν, έχουν μάθει να εκφράζονται. Και το λέω, διότι εκφράστηκε και σε βάρος μου, να αφήσω τα κουμμινιστικά μου, είπε ο κ. Μπαρτίδης, και λέω δημόσια στον Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τιμή για μένα ο τίτλος και η ηθιτία μου στο Κουκουέρ, ανεξαρτήτως, πώς και τι σήμερα αντιμετωπίζω και βλέπω τα πράγματα. Αυτά, να τα αφήσουν αυτοί οι παράγοντες, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαιτία, όταν πήγαμε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να καταθέσει σχέδια τον Απόλλωνα, είχε πει ότι είχε 67 εκατομμύρια επενδυτή, για να κάνει διάφορα πράγματα από το Μουσείο του Πονηδιακού Ελληντισμού, να κάνει γήπεδα κλπ. Λοιπόν, εμείς οφείλουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο να προστατέψουμε και να προασπίσουμε την τιμή του, τα χρήματα του λαού της Καλαμαριάς και να βοηθήσουμε βεβαίως τον Απόλλωνα, αλλά αφού πρώτα μας κάνουν ένα διαχειριστικό έλεγχο, να δούμε και ο Αβραάμ, απ' ό,τι ξέρω, είχε αφήσει σε πολλή διαχείριση την όλη διαδικασία, όταν ήτανε στα πράγματα. Από εκεί και πέρα έχουν έγγραφο εδώ... Ούτε ένα ευρώ δεν υπήρχε χρέος επί των ευρώνων. Μπράβο, μπράβο. Λοιπόν, αυτά τα χρέη πώς δημιουργήθηκαν, από ποιους, ποιος δημιουργήθηκαν, από ποιους, γιατί δεν πληρώθηκε το νερό, γιατί δεν πληρώθηκαν στη ΔΕΙ, έχει 1.700 παιδιά σήμερα ο Απόλλωνας, δεν έχει έσοδα. Ο κ. Μπαλτίδης σήμερα μας είπε ότι χρωστάει στη ΔΕΙ από εδώ από εκεί. Δεν μας είπε ο Απόλλωνας με 1.700 παιδιά δεν έχει έσοδα, δεν έχει τίποτα, δηλαδή δεν καταλαβαίνω. Από το 1.700 παιδιά, το οποίο το είχαμε πάει εμείς στο τότε Γραφείο του Πρωθυπουργού, την κ. Κατερίνα Λοτοπούλου, και είχαμε ζητήσει για λογαριασμό το αεραστέχνη Απόλλωνα, να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε προφανώς τον Σύλλογο. Και είχαμε ζητήσει τότε να μας δώσουν εστυχία, πού βρίσκεται ο Απόλλωνα, πόσο χρωστάει, πού χρωστάει, γιατί χρωστάει, πώς έγινε όλη η διαδικασία, για να μπορεί να μπει στην εξηγίαση και να μπει σε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Τελειώστη κύριε Βεβρεέ. Παρακαλώ, τότε τα χρέη λοιπόν του Απόλλωνα ήταν 850.000 εκατοσύνολον του, και σήμερα σημείωσα, δηλαδή ο κ. Μπατήρης είπε ότι είναι 4,5 εκατομμύρια, και όταν το ρώτησα, του λέω τι έγινε, δεν καταλαβα από 1 εκατομμύρο ποιο είναι 4,5, έτσι λέει αυτά πολοπλασιάζουν. Λοιπόν, αυτά, επειδή γνωριζόμαστε την καλαμαριά, να είμαστε πολύ προσεχτικοί, και δήμαρχε, παρακαλώ, να προσέξουμε και με ομοφωνία συμφωνώ, και μαζί σου και τα λοιπά, αλλά να προσφήσουμε και την τιμιότητα των δημοκρατικών συγκρήμων και να μην καθαίνουμε στον καφέ να μας εκβιαζει, αυτά. Ωραία. Πρόεδρος, 30 δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα. Καταρχήν, για το συναισθηματικό κομμάτι συμφωνούμε όλοι, το τι σημαίνει ο Απόδο και την καλαμαριά. Άρα, λοιπόν, δήμαρχε, θα συντάξουμε ένα κείμενο με βάση σε αυτά που συζητήσαμε εκεί, τη δική πρωτοβούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, να στηρίξει όλα αυτά τα οποία είπαμε εκεί, θα μας το κοινοποιήσετε, θα το δούμε και θα συζητήσουμε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, εάν θα πρέπει να βγει υποτύπωνο απόβασης, υποτύπων θα έλεγα, έτσι μια κοινής ανακοίνωσης, το παρατάξενο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωραία. Κύριε Πρόεδρε, να κλείσω απλά ότι συμφωνώ με όλους τους προλαλήσατες, ο καθένας από τη μεριά του έπιασε ένα κομμάτι της υπόθεσης. Εγώ αυτό που θέλω να εγγυηθούμε όλοι, είναι ότι είμαστε στο πλευρό του Απόλλωνα, είναι η ομάδα της πόλης μας, είναι η σημαία της πόλης μας και θα έλεγα, μου λείπει ότι δεν ζω στιγμές όπως ζούσα ως φοιτητής στην Ξάνθη, που παλιότερα ίσως κάποιοι ζήσαν γιατί τις άκουσα σε περιγραφές, όλη η πόλη να γιορτάζει τον Αβραάμ νομίζω το άκουσα, όλη η πόλη να γιορτάζει τις μέρες που νικάει η ομάδα και όλες τις μέρες να μη μπορείς να μιλήσεις σε άνθρωπο αν έχει χάσει η ομάδα και να είναι στους ρυθμούς μιας γιορτής και τα λοιπά, νομίζω ότι μας λείπει αυτό και είμαστε μια πόλη 100 και πλέον 1.000 κατοίκων που μπορεί να το δικαιολογήσει, δεν είμαστε μικρή πόλη όπως είναι άλλες οι οποίες προσπαθούν με το ζόρι να συντηρήσουν μια ομάδα, είμαστε ένας δήμος πάνω από 100.000 κατοίκων με ισχυρό προσφυγικό στοιχείο, το οποίο έχει υιοθετήσει και ο Απόλλωνας και νομίζω ότι και με αυτό το πρόσιμο ο Απόλλωνας, το οποίο αγκαλιάζει και μπορεί να εκπροσωπεί και το σύνολο των προσφύγων της χώρας μας ή τουλάχιστον να θρέφουν μια συμπάθεια προς αυτό το σύλλογο, νομίζω ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία με τους κατάλληλους ανθρώπους στο τιμόνι αυτής της ομάδας να κάνουμε μια συνεργασία η οποία όντως θα αναδείξει και τον Απόλλωνα και τον δήμο μας. Από εκεί και πέρα επί του πρακτέου νομίζω ότι είναι χρέος μας να στηρίξουμε αυτή την ομάδα και να βγάλουμε όντως αυτή την απόφαση ή το ψήφισμα ή την ανακοίνωση, η οποία θα δηλώνει τη στήριξη του συμβουλίου μας στην ομάδα, θα μιλάει για αυτές τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να αναδείξουμε το θέμα τόσο στον Υπουργό Κ. Καράουλ, όσο στην κυρία Αντωνίου αλλά και στους Βουλευτές ΑΘ Θεσσαλονίκης και να δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεση που έχουμε σε περίπτωση που είναι νόμιμο να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας προγραμματικής στην οποία εμείς θα στηρίξουμε τον Απόλλωνα και ταυτόχρονα εμείς θα περάσουμε σε μια χρήση των εγκαταστάσεων του Απόλλωνα. Ωραία, ευχαριστούμε. Οπότε θα βγάλετε όλοι μαζί. Μια κουβέντα μόνο, σας παρακαλώ, δεν ταυτίζουμε τον Απόλλωνα με την εγκάστοτε διοίκηση. Οι διοίκησεις έρχονται και παρέρχονται στην Απόλλωνα και κανείς δεν θα μας... Απλά, κυρία Προεδρέ, να τονίσω και ένα ακόμη θέμα. Αν είναι να βγει απόφαση θα πρέπει να κρατηθεί νούμερο. Αυτό θα ρωτούσα τώρα την κυρία Τσαούσι, επειδή υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα γιατί κρατάμε νούμερα και δεν αργεί πάρα πολύ. Έχουμε πρόβλημα μετά στα πρακτικά. Κυρία Τσαούσι, θα κρατήσουμε νούμερο για την απόφαση. Κυρία Τσαούσι. Μ' ακούτε? Ναι, σας ακούμε, ναι. Ωραία. Λοιπόν, εάν αποφασίζετε να βγάλουμε απόφαση θα πρέπει να κρατήσω νούμερο. Αν το κάνουν ανακοίνωση όμως οι παρατάξεις, εκεί δεν χρειάζεται να κρατήσω νούμερο. Άλλο κάνω σαν ανακοίνωση, δηλ. τύπου. Απλώς πρέπει να τα αποφασίσετε σήμερα, γιατί εγώ αύριο πρέπει να δώσω νούμερα στις αποφάσεις και να τις εκδώσω. Νομίζω ότι θα πρέπει να βγάλουμε μία απόφαση, οπότε νομίζω να κρατηθεί νούμερο είναι πιο επίσημο και πιο σοβαρό. Ωραία. Κυρία Τσαούσι, θα κρατήσετε ένα νούμερο και θα μας στείλουν την απόφαση, αφού σημαίνει ότι όλοι μαζί. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Ναι, ευχαριστούμε. Λοιπόν, τελείωσε και το τρίτο έκτακτο. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε, εγώ σαν παράταξη θεωρώ μία ανακοίνωση. Αν είναι ανακοίνωση, δεν μπορούμε να κρατήσουμε να πω. Νούμερο. Τοποθετούμε σαν παράταξη. Σαν παράταξη. Ωραία, οι λυπές παρατάξεις λοιπόν θέλουν να βγει απόφαση, κύριε Μπακογλίδη, απόφαση, για να βγουν ξεκαθαρισμένα πράγματα. Απόφαση, ναι. Απόφαση. Κύριε Τεμεκενίδη, απόφαση. Απόφαση. Απόφαση. Κύριε Περσίδη. Απόφαση. Απόφαση. Ο κύριος Αντωνάκης. Πρέπει να δούμε πρώτα απ' όλα την εισήγηση. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα είτε να συμφωνήσουμε είτε να διαφωνήσουμε με κάποια εισήγηση είτε σαν απόφαση είτε σαν αρνάκιλωση. Κύριε Αντωνάκη, επειδή πρέπει να κρατηθεί νούμερο, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα βγει απόφαση ή θα γίνει κάποια ανακοίνωση απλή. Έχετε ήδη αποφασίσει, η πλειοψηφία έχει αποφασίσει. Εγώ σας λέω ότι δεν έχω πρόβλημα, απλά θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η εισήγηση. Εμείς έχουμε κρατήσει τις επιφυλάξεις μας και αν δεν συμφωνούμε θα διαφοροποιηθούμε. Κύριε Γαβρίλη, σας είπατε ανακοίνωση, οπότε δεν είστε υπέρ της απόφασης. Ο κύριος Βολτσίδης. Ναι, ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ, κυρία Πρόεδρε, υπέρ. Με απόφαση, με απόφαση. Ο κύριος Λεμονής. Υπέρ. Ναι, με απόφαση, λοιπόν, ωραία. Οπότε, κυρία Τσαούση, κρατάτε νούμερο. Πηγαίνουμε λοιπόν τώρα στο τρίτο θέμα, γιατί έχουμε τον κύριο Σκούρα εδώ. Το τρίτο θέμα είναι εισήγηση. Θα το κάνει ποιος, ο κύριος Δήμαρχος. Κύριε Δήμαρχε, εσείς ή ο κύριος Γιανακός, για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Κύριε Γιανακέ. Κύριε Γιανακέ. Ναι, εδώ είμαι, εδώ είμαι. Ο κύριος Δήμαρχος. Το τρίτο θέμα. Λίποτε ο κύριος Δήμαρχος να το εισηγηθεί. Θα το εισηγηθεί ο κύριος Δήμαρχος. Όχι, όχι, ο κύριος Αντιδήμαρχος. Ο κύριος Αντιδήμαρχος, κύριε Γιανακέ. Συγγνώμη, για να μην παίζουμε λίγο την πινακωτή. Η Συγγυτής, κύρια Πρόεδρε, είναι ο Δήμαρχος. Έτσι γράφει εδώ. Είμαι εγώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην Επιτροπή Κοινωνική Πέραση. Ωστόσο επειδή το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι μία δομή της Αντιδημαρχίας Παιδείας, εκχωρώ αυτό το δικαίωμα, παύλα υποχρέωση, να ενημερωθεί το σώμα στον κύριο Αντιδήμαρχο, τον κύριο Γιανακό. Κύριε Γιανακέ, σας ακούμε. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός ο οποίος λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, αν δεν κάνω λάθος. Λειτουργήσε και πέρυσι και όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι ήταν στις προθέσεις και του Προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και είναι φυσικά και αυτού να θεσμοθετηθεί μέσα από μια κανονιστική απόφαση που θα παρθεί μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό κάναμε, δημιουργήσαμε έναν κανονισμό λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου, ο οποίος πρώτα πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, κάποιες διορθώσεις, κάποιες τροποποίησεις και τον φέρνουμε τώρα σε ανησύγχυση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για να ρυθμίζει τα θέματα του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου ώστε να λειτουργεί σαν ένας πραγματικός θεσμός του Δήμου μας. Αυτό. Από εκεί πέρα δεν έχω κάτι άλλο. Νομίζω τον κανονισμό τον έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αυτόν δηλαδή που πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τον βάζουμε τώρα να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό. Δεν έχω, νομίζω, κάτι άλλο. Αν υπάρχουν κάποια ερώτηση. Υπόσχομαι, κύριε Δήμαρχε. Να δώσουμε και τον λόγο στον κύριο Σκούρα, τον καθηγητή, ο οποίος μας περίμενε τόση ώρα. Κύριε Σκούρα, έχετε τον λόγο. Να σας ευχαριστήσω, να καλυσπερίσω, καταρχήν, ακόμη μια φορά και να ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία μου που μου επιτρέψα να παρακολουθώ. Χαίρομαι που σας ακούω, χαίρομαι για τις παρεβάσεις που κάνετε και βέβαια το πολύ έργο το οποίο έχετε να κάνετε. Θελπίζω όλα να πάνε καλά και όλα να είναι εν ηρεμία. Όσον αφορά στο ανοιχτό πανεπιστήμα, προφανώς είναι αυτά τα οποία είπε εν τάχη ο κύριος Αντιδήμαρχος. Ναι, είμαστε στα πέντε χρόνια λειτουργίες ή στα πεντέμισι χρόνια λειτουργίες, να το πούμε. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Πιστεύω ότι προσφέρει στον Δήμο της Καλαμαριάς άλλωστε και αυτό το υπέροχο του οποίο ως τίτλος υπάρχει, πολίτης πολυπολιτεία το αριστοτελικό τρίπτυχο, είναι αρκετά σπουδαίο για να μας δείξει και το τι θέλουν, την ευδαιμονία του πολίτη, την τέλη. Πιστεύω ότι όποιες υπηρεσίες παρέχονται και θεσμικά πλέον τώρα, αν αποφασιστεί από το συμβουλείό σας, θα είναι πολύ ισχυρές και θα είμαστε τους δήμους εκείνους που θεωρώ περήφανο και τον εαυτό μου, που συμμετέχω καταρχήν και κατά δεύτερο, που ο δικός μου δήμος του Δημοτροπείου είναι από τους πρώτους ή από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα που θα ψηφίσουν αυτή την αρχή. Δεν ξέρω τι άλλο να πω, ειλικρινά χαίρομαι για την παρουσία μου, ειλικρινά χαίρομαι για τη συνέχιση του Ενθοπαρεπιστημίου, πιστεύω ότι τώρα θεσμικά, να ευχαριστήσω θερμά τα προηγούμενα χρόνια όλα τα δημοτικά σύμβουλια και βεβαίως τον κ. Πακογλίδη, τον προηγούμενο δήμαρχο, που το αγκάλιασε και το υπέδισε, την κ. Ασκάλιου Νικολέτου, η οποία πραγματικά δίνει την ψυχή της σε αυτό το Ενθοπαρεπιστημίου, όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι πραγματικά τιμήσαν με την παρουσία τους και τη γνώση τους, είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα και συγκινούμαι όταν το λέω για το πόσο κάθισαν ήρθαν στην καλαμαριά και ήταν πρόσωπα αρκετά σπουδαία και μάθαμε αρκετά πράγματα. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο, ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία μου και για τις δικές σας τα απόψεις που εκφράζεται. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε καθηγητά. Λοιπόν, υπάρχει κάποια ερώτηση ή θέλετε να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία? Κυρία Πρόεδρε, θεωρώ υποχρέωσή μας να δώσουμε και στην κ. Νικολέτου λίγο τον λόγο γιατί είναι ένας θεσμός τον οποίο θα έλεγα τον εμπνεύστηκε και εγώ στο μυαλό μου το θεωρώ υποχρέωση. Συγγνώμη, κύριε Αντιπρόεδρε, ο λόγος εσάς. Ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε το λόγο. Συγγνώμη που δεν σας έδωσα το λόγο, ναι, πείτε. Ευχαριστώ όλα, ο κύριος καθηγητής. Εγώ να συμπληρώσω ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει πάρα πολύ και όλα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής δίνουν την ψυχή τους και τον καλύτερο εαυτό τους και αυτό ο φιλοκερδός, εθελοντές είναι στην ουσία. Όλα τα δημοτικά συμβούλια, και τα προηγούμενα, και το τορινό στηρίζει το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Όπως γνωρίζετε, η ποιότητά του είναι πολύ ανεβασμένη και χαιρόμαστε όλοι γι' αυτό και ευχαριστούμε πάρα πολύ ξανά για πολλοστή φορά τους καθηγητές της επιστημονικής επιτροπής, όλους τους, όλα τα μέλη. Δεν έχω τίποτα να πω, ελπίζω σε καλή συνέχεια μπορούμε να δώσουμε μία υπόσχεση ότι όλοι μαζί θα ανεβάσουμε ακόμη ψηλότερα το ανοιχτό πανεπιστήμιο για τους δημότες μας. Θα προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο. Σας ευχαριστούμε, κυρία αντιπρόεδρε. Λοιπόν, κυρία πρόεδρε, να προσφέρουμε. Ναι, κυρία Παυλίδου. Το ανοιχτό πανεπιστήμιο ξεκίνησε από την 1912. Το ανοιχτό πανεπιστήμιο ξεκίνησε από την εποχή του Λαζαρίδη. Αλλά επειδή δεν είχε θεσμοθετηθεί, και χαίρομαι πάρα πολύ τώρα ότι δεν θεσμοθετείτε, αυτό δεν σας το λέω επειδή είμαι δικηγόρος, αλλά πιστεύω πάρα πολύ στους θεσμούς. Κάτι το οποίο το εμπνέεσαι, πρέπει να το θεσμοθετήσεις, να το βάλεις μέσα σε πλαίσια. Όταν το βάζεις μέσα σε πλαίσια, αυτό έδειξε ότι στην καλαμαριά έχει τη δυνατότητα. Το έκαναμε επί Λαζαρίδη, μετά ήρθε η κούλα η Τσαπακίδου, έκανε κάτι η κούλα η Τσαπακίδου και λοιπά στο θεατράκι Μελίνα και λοιπά. Αλλά αυτό το πράγμα, το οποίο έγινε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, να μην πω τη λέξη, ανδρώθηκε, μεγάλωσε, πέταξε, έδειξε τη δυναμική του και βεβαίως αυτό οφείλεται στην επιστημονική επιτροπή. Δεν πρέπει να είμαστε έτσι μικρόκαρδι, πρέπει να είμαστε μεγαλόκαρδι. Οφείλεται στην επιστημονική επιτροπή, η οποία το έδωσε ευτερά και πέταξε. Και εμείς του δίνουμε τη δυνατότητα λειτουργίας με αυτόν τον κανονισμό. Ωραία. Ευχαριστώ, κύριε Παυλίδου. Λοιπόν, κύριε Μπακογλίδη, για το θέμα. Εμείς θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάζει την κοινωνία της καλαμαριάς, μια προσπάθεια που έχει αμφίδρομη σχέση και με την επιστημονική κοινότητα της πόλης μας, αλλά και με τους πολίτες της καλαμαριάς. Θεωρώ, απλώς θα κάνω μια παρατήρηση, επειδή όλα συγκροτούνται με απόφαση του δημάρχου, πριν ανακοινωθούν οι επιτροπές, καλό θα είναι να γίνεται και μια ενημέρωση στο δημοτικό μας συμβούλιο για να γνωρίσουμε ή από τον αντιδήμαρχο ή από τον δήμαρχο κάθε φορά τι γίνεται ακριβώς και με τα μέλη των επιτροπών και με τη θεματολογία της κάθε, θα έλεγα, έτσι, υπεριόδου. Κύριε Βοκογλήθ, δεν έχουμε ονόματα αυτή τη στιγμή, απλώς έγκριση των επιτροπών. Κυρία Πρόεδρε, δεν με καταλάβατε τι είπα. Κυρία Πρόεδρε, δεν με καταλάβατε. Και πάλι, συνηθίζετε να με διακόπτετε. Ενώ δεν με καταλαβαίνετε, τη λέω, συνηθίζετε να με διακόπτετε. Εγώ δεν μίλησα για ονόματα. Είπα ότι κάθε φορά που σχεδιάζεται κάτι και συγκροτείται κάτι, να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είπα. Δεν είπα καν και αμολιτικό. Στηρίζουμε την προσπάθεια, ψηφίσουμε τον κανονισμό λειτουργίας του Ανοιχθού Πανεπιστημίου. Άλλωστε, το ψήφισαν και οι ευπρόσωποι μας στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Είναι, κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές ότι θα υπερψηφίσουμε το θέμα. Απλά ήθελα και δύο σχόλια να κάνω. Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι ο κ. Βουλγαράκης είναι και αυτός το γραφείο μου, οπότε είμαστε τρεις. Τρεις. Αυτή τη στιγμή θα συμμετέχουμε από τη δική μου σύνδεση, έχει την υπόψαση. Και επίσης, ενημερώθηκα ότι η κυρία Σεμακούλα είναι κανονικά μέσα. Απλά, στις υποφορίες, μην την ξεχάσετε. Γιατί σταμάτησε τον κ. Λεμονή. Τώρα είναι κανονικά, από τι κατάλαβα, στις συνδέσεις μας. Ναι. Ευχαριστώ πάρα πολύ, καταρχήν, τον καθηγητή, τον κ. Σκούρα, για τη συμμετοχή του όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρει ότι έχω απολογηθεί πολλάκη για τη μη συμμετοχή μου, διαζώσης τουλάχιστον, στις εκβηλώσεις του Βανιτού Πανεπιστημίου. Για λόγους επαγγελματικών ιδιαιτερωτήτων υποχρεώσε. Γιατί, δυστυχώς, στις τρίτες, πάντοτε τις ώρες εκείνες είναι ώρες εχμής για ένα φροντιστήριο μέσες εκπαίδευσης, αντιλαμβάνεστε. Παρακολουθώ όμως με ενδιαφέρον όλες αυτές τις σημανιτοσκοπημένες παρουσιάσεις που έχουν γίνει από ανθρώπους ή πολύ ψηλού ακαδημαϊκού κύρους, που νομίζω ανεβάζουν την καλαμαριά μας σαν βήμο. Θα έλεγα μάλιστα ότι από τη στιγμή που φτάνουμε στο σημείο να στήσουμε, και αυτό είναι μια πρόταση και απέναντι στη βάση του Νικολέτου, αλλά και απέναντι στον κύριο Σκούρα, δείτε επειδή η συμμετοχή σ' αυτές τις ημερίδες, νομίζω χορηγείται και μια βεβαίωση στη συμμετοχή σας, δεν είναι κύριε Σκούρα, έτσι. Θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε και το επόμενο βήμα, που θα είναι, έχουμε μια αντίστοιχη εμπειρία από αντίστοιχες εκδηλώσεις και ημερίδες που κάνει η δικιά μας Υποσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, όπου έχει προχωρήσει σε επιστοποιή, σε ISO, όλη τη διαδικασία αυτή. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει εύκολα, αν θέλετε κύριε Σκούρα, να σας δώσω λίγο τη διαδικασία και το μοντέλο που το έχουν στήσει, για να είναι πιστοποιημένη πια όλη αυτή τη διαδικασία και στην ουσία να ενισχυθεί το κύρος της βεβαίωσης της συμμετοχής των ανθρώπων που παρέχονται να παρακολουθήσουν αυτές τις εκδηλώσεις. Και μια πρόταση. Επειδή ζούμε, θεωρώ, σε επικίνδυνες εποχές, μια πρόταση για το θραματολόγιό σας φέτος. Θα έλεγα ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο μέσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζετε να εντάξετε και μια εκδήλωση, η οποία θα έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και τον COVID, έτσι ώστε να αυτορακτηριστεί ο απλός πολίτης απέναντι σε όλες αυτές τις μυθοδίες και τις επικίνδυνες, θεωρούς πάντων, ιδεολιψίες, εναντίον της μάσκας, εναντίον της ύπαρξης κορωνοϊού. Παρακαλώ πολύ, επειδή θεωρώ ότι η κοινωνία μας βάλετε και από τέτοιου είδους παράλογες συμπεριφορές και απόψεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, θα έλεγα ότι σκεφτείτε, αν μπορείτε, να εντάξετε και μια τέτοιου είδους εκδήλωση που θα αθορακίσει όλους τους πολίτες της καλαμαριάς με επιχειρήματα απέναντι σε αυτό το θέμα, τη χρήση της μάσκας, της προστασίας των αποστάσεων κλπ. Θεωρώ βέβαια ότι αυτές οι εκδηλώσεις, δυστυχώς από τι αντιλαμβάνομαι, θα γίνουν εξ αποστάσεως με τηλεδιασκέψεις. Δεν είναι, κύριε Σκούρα? Να το δούμε αυτό, κύριε Τενακινίδη. Μπορώ, κύριε Πρόεδρε, να... Ναι, κύριε Σκούρα. Μου απαντάτε σε ένα δευτερόλεπτο. Εύχομαι πραγματικά δημιουργικές τέτοιου είδους ημερίδες. Το Ανοιχτό Πανεπιστοίμιο πρέπει να το ενισχύσουμε και εμείς να είμαστε δίπλα του. Ναι, κύριε Σκούρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Τενακινίδη, για τα καλά σας λόγια. Βεβαίως, θα τα δούμε όλες τις προοπτικές. Ήδη έχουμε κάνει και με τον κύριο δήμαρχο και με τον Θάνο, έχουμε συζητήσει και με την κυρία Νικολέτου, για να δούμε πόσο μπορούμε και εν εκτάσσει. Για αυτό και προηγουμένως, όταν είπατε, μπορεί να γίνει ένα μυκτό σύστημα. Ναι, μπορεί να γίνει ένα μυκτό σύστημα. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, τουλάχιστον γιατί η δικιά μου η εμπειρία, αν θέλετε, αυτές τις μέρες που κάνω μαθήματα στους φοιτητές, είναι ένα γράμμα και μισό. Ζεις μπροστά σε ένα κομπιούτερ, δεν βλέπεις κανέναν, τουλάχιστον εδώ βλέπουμε και τα πρόσωπα μας και αυτό είναι καλό. Εκεί δεν βλέπουμε τίποτα. Κύσεις μπροστά σε ένα κομπιούτερ και μιλάς. Μια τελείως αντιεκπαιδευτική, αν το θέλετε, διτασκαλία, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να μη γίνει και θα γίνει αυτό το πράγμα. Και τελειώνοντας, να σας πω ότι έχει γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, έγινε μια πολύ ωραία διαδικτυακή παρουσίαση, που εξηγήθηκαν πάρα πολλά πράγματα για τον κορωνοϊό από εξαιρετικούς ανθρώπους, αλλά σε αυτό που λέτε, για την πρακτική σημασία, νομίζω και ο κύριος Ψαράς, ο οποίος βοηθάει εξαιρετικά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, νομίζω ότι μπορούμε και από αυτή εδώ τη θέση να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε, κύριε Τεμεκελίπ, θα το κάνουμε. Ευχαριστούμε, κύριε Σκούρα. Ο κύριος Περσίδης. Κύριε Περσίδη. Εμείς, η Παράδοση Καλαμαρκιά, μας επεψηφίστηκε, βέβαια. Έχουμε καλυφθεί αυτούς τους ολογούμενους με τα που είπαν, έχει επεξημήνου. Το υπερψηφίσετε. Ο κύριος Αντωνάκης. Κύριος Γαβρίλης. Ναι, και ο κύριος Γαβρίλης. Τώρα εσύ. Ναι, μεταξύ. Καλύπωνο, δεν πάρθαμε. Ωραία, ωραία. Ο κύριος Αντωνάκης. Ήθελα να εκφράσω ένα προβληματισμό. Έχω κάποιες επιφυλάκεις, όσον αφορά τη λειτουργία, το πώς θα λειτουργήσει αυτό το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Οι ένστασεις μου είναι κυρίως όσον αφορά τον ορισμό της επιστημονικής επιτροπής, από τον δήμαρχο, από έναν πρόσωπο. Κύριε Σκούρα, προφανώς δεν κάνω μορφή στο δικό σας πρόσωπο και θέλω να δηλώσω και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ανοιχτού πανεπιστήμιου έγιναν πάρα πολύ αξιόλογες διαλέξεις έτσι από το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Η ένστασή μου είναι όσον αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του ανοιχτού πανεπιστήμιου και το ότι δίνει στο δήμαρχο την υπερεξουσία να ορίζει την επιστημονική επιτροπή, οποιαδήποτε επιστημονική επιτροπή. Και στις υπόλοιπες δύο επιτροπές, η μία είναι η οργανωτική που απλά υλοποιεί τις αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής και η άλλη είναι η δημοτική επιτροπή που απλά θα αποτελείται από εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων που το μόνο που θα κάνουν είναι να ενημερώνονται για το περιεχόμενο και να ενημερώνουν τα μέλη τους, τα μέλη των παρατάξεων τους. Με βάση αυτόν τον κανονισμό και με βάση τον τρόπο λειτουργίας, όχι μόνο τώρα, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, εμείς θα δηλώσουμε λευκό, κυρία Πρόεδρε, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Εμείς είμαστε πολιτικό όργανο και δεν θέλω να μπω εδώ, κύριε Σκούρα, σε επιστημονικά θέματα, σε καμία περίπτωση. Αλλά το τρόπο λειτουργίας μιας επιτροπής επιστημονικής δεν μπορεί να είναι δουλειά ενός ατόμου, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι ο δήμαρχος. Ούτε είναι μοφή προσωπικής του κ. Δαρδαμανέλη. Έτσι, αφορά τον τρόπο λειτουργίας που θεσμοθετεί το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Καταλάβαμε. Ευχαριστούμε, κύριε Αντωνάκη, και ο κ. Γαβριήλ. Ναι, εμείς είμαστε υπέροχοι, βέβαια, αυτού. Έχουμε παρακολουθήσει διαλέξεις που έχουν γίνει. Το επίπεδο είναι πάρα πολύ ψηλό. Χαιρόμαστε που γίνεται στα πλαίσια και στα όρια του δήμου μας. Και δεν ξέρω αν μπορεί διαδικαστικά να αποφασίζονται και οι επόμενες θεματικές, ή κάποιες από αυτές, με βάση της επιθυμίας τις οποίες μπορεί να εκφράζουν και εκείνη την ώρα οι συμμετέχοντες. Δηλαδή, να πιάνει και θέματα τα οποία να είναι πιο άμεσα ή πιο βατά σε έναν κόσμο ο οποίος έχει ανάγκη να ακούσει ή να διευκρινίζει κάποια δικά του προβληματισμούς σε επίπεδο κοινωνίας. Ευχαριστώ, κύριε Γαβριήλ. Ο κ. Βολτσίδης. Υπέρ, κυρία Πρόεδρε. Υπέρ. Ο κύριος... Υπέρ. Ο κύριος Λεμονής. Κυρία Λεμονή. Υπέρ, υπέρ. Υπέρ. Η κυρία Σεμακούλα. Η κυρία Σεμακούλα. Κυρία Πρόεδρε, μέχρι να απαντήσει η κυρία Σεμακούλα, μπορώ να αποδιωχοποιήσω τον κυριό Κασηγητή. Μισό λεπτό να μας απαντήσει, γιατί μετά δίνεται... Υπέρ, κυρία Σεμακούλα. Υπέρ, ωραία. Ναι, ναι. Ανακαταλώνω, όμως. Ναι, κυρία... Κυρία Πρόεδρε, νήπως η κυρία Σεμακούλα χαθεί. Νήπως έχετε σε κρεμότητα και άλλες ψιποφορίες τώρα που μπήκε. Έχουμε την... νομίζω την προηγούμενη... Όχι, μόνο για το θέμα του Απόλλωνα, που σαφώς είμαι υπέρ την αρχαία πρωτοβουλία. Ωραία. Όχι, μας απάντησε, κύριε Δημαρχέ, εντάξει. Κυρία Νικολέτου. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον κύριο Σκούρα, η προσωπικότητά του ΛΑΜΠΙ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και είναι μεγάλη μας... Α, μην αρχίσουμε τέτοια πρώτα. Σας ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε, κύριε Σκούρα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Πρόεδρος, μία κουβέντα με όπως μπορώ να πω, αν μπορώ. Κύριε Γεωργιάδη, πείτε μας τι θέλετε. Επειδή ακούστηκαν για τη θεματολογία του Ανοιχτό Πανεπιστήμιου, μπροστά μας έχουμε το 21 και το 22. Το λέω έτσι από το ιστορικό αρχείο. Θα πρέπει να βάλουμε στη θεματολογία και τον επανάσταση του 21, αλλά και το 22, την καταστροφή του 22. Και επίσης, όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Θεμεκεννίδης για τον Covid, ένα θέμα που σήμερα καίει την κοινωνία, την ελληνική, είναι τα ενεργατικά. Ένα θέμα για την ΑΟΣ. Αν μπορούμε να βάλουμε και δύο θέμα στη θεματολογία του Ανοιχτό Πανεπιστήμιου. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε. Να απαντήσω λίγο. Κυρία Πρόεδρε, πείτε να σας διστερήσω. Ήδη της ΑΟΣ έχουμε κάνει, κύριε Γεωργιάδη, μια υπέροχη, πραγματικά υπέροχη μιλία, η οποία μας έδωσε πάρα πολύ επιχειρήματα μεγάλα και γνώση για το τι σημαίνει η ΑΟΣ των επταμήσεων από τη μεριά την άλλη και η ΑΟΣ δικιά μας. Βεβαίως μπορούμε να ξανακάνουμε και ο κ. Ταμακενίδης. Και αυτή η πρόταση του κ. Ταμακενίδη, νομίζω, μπορούμε να το δούμε με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Συμβούλιο, ότι τι μπορεί να γίνει και βεβαίως θα τα κάνουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και ελπίζω να έχουμε την καλύτερη συνέχεια. Σας ευχαριστούμε πολύ. Προτάσουμε, λοιπόν, και το θέμα το ένατο, γιατί έχουμε κάποιον από τους υπαλλήλους, νομίζω. Είναι κάποιος συνδεδεμένος από τους υπαλλήλους. Υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος των υπαλλήλων αυτός. Όχι, ό,τι είπατε, κ. Πρόεδρος. Είναι το ένατο. Είναι το ένατο θέμα, εξέταση της έτησης των υπαλλήλων. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρος. Ναι, φυσικά. Φυσικά. Δεν μίλησαν τα παιδιά. Είναι κάποιος εκπρόσωπος από τους υπαλλήλους. Είδα τον Αργύρη. Τώρα που είναι. Υπάρχει. Υπάρχει και από τους υπαλλήλους εδώ. Τους έχουμε καλέσει. Είναι η κυρία Ποζίδου, νομίζω. Ξαναρωτάω, είναι κάποιος από τους υπαλλήλους εδώ εκπρόσωπος, που θέλει να τοποθετηθεί. Νομίζω ότι είδα από την αρχή την κυρία Ποζίδου. Πού την? Πριν πάντως ήταν μέσα, κ. Πρόεδρο. Πού τον Αργύρη? Και τώρα είναι μέσα και η κυρία Ελισάβετ Ποζίδου. Λοιπόν, η κυρία Ποζίδου, παρακαλώ. Παρακαλώ, η κυρία Ποζίδου. Ποζίδου. Η κυρία Ποζίδου. Η κυρία Ποζίδου. Κυρία Πρόεδρε, τώρα την παίρνω τηλέφωνον... Κυρία Πρόεδρε, την παίρνω τώρα τηλέφωνον να μπει ένα λεπτάκι. Μήπως δεν το άκουσα. Λοιπόν, ο κύριος, ο κύριος, ο πρόεδρος των εργαζομένων. Θα περιμένω να ακούσατε τους εργαζομένους και μετά. Ωραία. Ε, πόσο θα περιμένουμε, όμως. Καλησπέρα σας. Μπορεί λίγο να συνδέσει το μικρόφωνο. Να σας πω λιγάκι. Θα ήθελα... Ο κύριος Βατάλης είναι συνδεδεμένος. Κάποιος έχει... Μπήκε, κυρία Πρόεδρε, μπήκε, μπήκε. Ναι, Ποζίδου μπήκε. Ωραία. Ο κύριος Βατάλης είναι συνδεδεμένος. Καλησπέρα σας. Τώρα με ακούτε. Καλησπέρα, κυρία Ποζίδου. Καλησπέρα σας ακούμε. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Να δούμε αν είναι ο κύριος Βατάλης συνδεδεμένος. Κυρία Πρόεδρε, είναι στο Δημαρχείο εδώ πέρα. Θα του ζητήσω να κατέβει στον κύριο Γεωργιάδη για να μπει από τον υπολογιστή του κυρίου Γεωργιάδη. Μήπως θέλει να ακούσει την κυρία Ποζίδου, γι' αυτό... Ναι, ναι, ναι. Θα του πω. Ας ξεκινήσει. Τη γνωρίζει. Λοιπόν, κυρία Ποζίδου, σας ακούμε. Κυρία Ποζίδου. Κυρία Ποζίδου, μ' ακούτε. Να ανοίξει το μικρόφωνο της, αν δεν καταλάβουν. Κυρία Ποζίδου, ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Μ' ακούτε, κυρία Ποζίδου. Κυρία Ποζίδου, ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Μ' ακούτε, κυρία Ποζίδου. Κυρία Ποζίδου. Τι να πω τώρα... Μ' ακούτε τώρα, καλησπέρα. Σας ακούμε, καλησπέρα. Έχω πρόβλημα ήχο, συγγνώμη. Σας ακούμε. Έχουμε... Μ' ακούτε, ναι. Κάναμε μια αγωγή για μετατροπή το συμβάσιο μας σε μια ενιαία συμβάση εξαρτημμένης εργασίας, γιατί μέσω του δικηγόρου μας, του κυρίου Νικολιτσόπουλου, είμαστε πολλά έτη συνεπτά στην εργασία μας, στους παιδικούς, και ανανεώνονται συνεχώς, βρε βέβαια, αυτές τις συμβάσεις. Θεωρούμε ότι καλέπτουμε πάγιες και διαρχικές ανάγκες. Επίσης, ζητούμε τη συνέναιση για την παρέκταση της δικής στην Αθήνα. Ζητάμε επίσης να συνενέσει και να συνομολογήσει ο δήμος, σε όλα τα άνω που ανέφερα. Τελειώσατε κύριε Ποζίδου. Ωραία, σας ευχαριστούμε πολύ. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, ο κύριος... Καλησπέρα σε όλους. Ναι, καλησπέρα κύριε Παρθενιάδη. Ακουμασμό τους εργαζομένους και ζητάμε όχι αυτή απόφαση. Δεν σας ακούσαμε. Είμαστε με τους εργαζομένους και ζητάμε να ακυρωθεί αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να βγει, γιατί άκουσα να ακυρωθεί και λέω να βγει η απόφαση αυτή. Ωραία, σας ευχαριστούμε κύριε Παρθενιάδη. Ο κύριος Βατάλης, έχει συνδεθεί? Ναι κύριε Βατάλη, σας ακούμε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Κύριε Βατάλη, συγγνώμη λίγο που παίρνω τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, να διδώσω τι είμαι παρών, απλά. Ναι κύριε Αρκούδη, ναι. Μια ερώτηση, 10 δευτερολέπτων κύριε Πρόεδρε. Να πάρουμε με τη σειρά όλοι για μήπως θέλουν να κάνουν κάτι άλλο. Ωραία, σας ακούμε, σας ακούμε. Κύριε Βατάλη, τώρα το προηγούμενο γνωμοδοτικό σημειώμα, κύριε Βατάλη, να υποθέσουμε ότι ήταν άστοχο, ήταν λάθος. Δικό σας. Και άλλη αγωγή. Στο μονομελάζ πρωτοδίκιο, ναι. Αυτό πότε έγινε, έγινε μετά της 28-29 που είχαμε εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Α, συγγνώμη. Λάξε αυτό. Ωραία. Κύριε Προέδρε, έχω μια ερώτηση στον κύριο Βατάλη. Ναι. Κύριε Βατάλη, όσον αφορά να μην προβληθεί ένσταση. Και βέβαια, και σωστά το τοποθετηθήκατε. Αυτό όμως οίκοθεν δεν μπορεί να εξεταστεί, ξέρετε πολύ. Επάνω σε αυτό θέλω να το αποθετηθώ μετά. Εμείς, βεβαίως, να μην την προβάλλουμε. Αλλά το Δικαστήριο εξετάζει την κατά τόπο αναρμοδιότητα η οίκοθεν. Αλλά θα το αποθετηθώ πώς μπορούμε να το λύσουμε. Μπορώ να κάνω κι εγώ μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, ο Ντονάκης. Ναι, κύριε Ντονάκη. Κύριε Βατάλη, στην εισήγηση που κάνετε, στη Δεύτερη, σε αυτή τη σημερινή που συζητάμε, λέτε στο τέλος της εισήγησής σας ότι συμφωνείτε, εισηγήστε μάλλον, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, να συνομολογήσει ο Δήμος μόνο ως προς την ιστορική βάση της αγωγής. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι εισηγήστε να μην συνομολογήσει ο Δήμος όσον αφορά το αίτημα των εργαζομένων για μονημοποίησή τους. Αυτό γιατί το κάνετε, δηλαδή εγώ θεωρώ ότι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και με την πλήτη συνομολόγηση του Δήμου. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, με ερωτήστε. Ναι, θα τοποθετηθώ μετά σε αυτό. Θα κάνω και εγώ μια ερώτηση. Ωραία, λοιπόν, να πάρουμε με τη σειρά όλους τους επικεφαλές. Έχω μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Αρκούτη. Κύριε Ματτάλη, καλησπέρα. Να ρωτήσω, επειδή το Δικαστήριο, από ό,τι έχω αντιληθεί κιόλας και με βάση της γνώσης μου, θα προβεί σε ένα νομικό χαρακτηρισμό των συμβάσεων. Αυτός ο νομικός χαρακτηρισμός θεωρείται μετατροπή της σύμβασης του ορισμένου χρόνου σε αορίστου, γιατί είναι λίγο διαφορετικό το κομμάτι του αν θα μετατρέψουμε τις συμβάσεις και αν αυτές τις συμβάσεις θα αποκτήσουν τον νομικό χαρακτηρισμό που πρέπει να αποκτήσουν άσχετα με αυτό που τους έδωσαν τα συμβαλόμενα μέρη. Για τη δική μας στάση το λέω, επειδή απαγορεύει τη μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή, αλλά χαρακτηρίζω ορθότερα τη σύμβαση. Το λέω και για τη δική μας κάλυψη από την άποψη που είπατε προηγουμένως, να απογορεύει τη μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνει και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνω και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνω και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνω και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνω και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, να πει ότι εγώ στην ουσία δεν κάνω μετατροπή και επειδή κάνω και αυτή τη νομική ακροβασία το Δικαστήριο, και δηλαδή Δημαρχέ, θέλω να βοηθήσω να σας πω επειδή εγκυμονεί κινδύνους, εν πάση περιπτώσει στο εγχείρημα, πώς μπορούμε, με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε. Γιατί το κάναμε ως Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής στην Κέδε και νομίζω ότι το σώμα θα δεχτεί και τον δεύτερο τρόπο, σε περίπτωση που αποτύχουν οι εργαζόμενοι μας. Σας ακούμε κύριε Δημαρχέ. Λοιπόν, ξεκινάμε από την βάση την πραγματική που είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί στις δομές του Δήμου μας απασχολούνται πολύ από αυτούς μια δεκαετία. Αυτούς τους υπαλλόλους τους έχουμε ανάγκη, είναι άνθρωποι οι οποίοι μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους, είναι σε δομές οι οποίες εδώ και 10 χρόνια λειτουργούν και λειτουργούν καλά και δεν έχουμε κανένα λόγο να μη θέλουμε αυτοί οι εργαζόμενοι να έχουν μία μόνιμη σχέση εργασίας με το Δήμο μας. Και να ευχαριστήσω και τον Θόδωρο Βουλτσίδη που το είχε φέρει ως θέμα, μιας και είχε την πρώτη επικοινωνία μαζί τους. Από εκεί και πέρα θα περάσουμε στο θέμα του τι ζητάν οι παλιοί εργαζόμενοι μας. Αυτό που ζητήσαν είχε δυτό ρόλο, δυτό σκοπό. Αφενός μεν ζήτησαν την παρέκταση, δηλαδή την εκδίκαση της υπόθεσης παρόλο που είναι στην επικράτεια των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης να εκδικαστεί στην Αθήνα, αν δεν κάνω λάθος. Και καταδεύτερον την συνομολόγηση της αγωγής τους, η οποία έχει δύο σκέλη. Έχει το ιστορικό, το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο, δηλαδή το ότι εξυπηρετούν πάγες και διαρκείς ανάγκες. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τους έχουν ανάγκη αυτούς τους υπαλλήδους. Και το νομικό σκέλος, το οποίο με βάση την εισήγηση του κυρίου Βατάλη, ούτε λίγο ούτε πολύ είναι προβληματικό το να το στηρίξουμε. Κάνοντας και μία έρευνα για το τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι δήμοι, καταλήγουμε στο ότι αν εξαιρέσουμε τον Οβρεπόμ, που είναι ένας οργανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχουμε δήμους που είτε δεν συνομολόγησαν, είτε δεν δώσαν την παρέκταση. Και βρήκαμε ένα, θα το έλεγα, έναν εύσχυμο τρόπο. Το βρήκαμε στον Δήμο Θέρμης, αν δεν κάνω λάθος. Κώστα, αν κάπου κάνω λάθος με διορθόνεις γιατί τους νομικούς συσκηρισμούς και το πώς οδηγηθήκαμε εδώ, πιο πολύ έχεις ασχοληθεί εσύ. Ο Δήμος Θέρμης έκανε το εξής, εκεί που ζητούσαν οι εργαζόμενοι τη συνομολόγηση της αγωγής τους, βρήκαν έναν τρόπο και ξεχώρησαν την αγωγή σε δύο σκέλη στο ιστορικό, το οποίο και συνομολόγησαν, για να γραφτεί και η λέξη ότι συνομολογούμε την αγωγή τους, αλλά ξεχώρησαν τη θέση τους στο νομικό σκέλο στο οποίο είναι και το νόμιμο ή μη νόμιμο σύνομο ή μη σύνομο. Οπότε, εμένα η εισήγησή μου αυτή τη στιγμή, με βάση το ότι θέλουμε αυτούς τους υπαλλήλους και πρέπει να τους διευκολύνουμε όσο μπορούμε, είναι να αποδεχθούμε την παρέκταση και να μην προβάλουμε αντιρίσεις στο να εκδικαστεί η υπόθεση σε ένα δικαστήριο το οποίο είναι επιλογή των εργαζομένων, που θεωρούν ότι είναι πιο, θα έλεγα, φιλικό στο να εκδίδει τέτοιες αποφάσεις, απ' όσο ενημερώθηκε από τη νομική υπηρεσία μας στη Θεσσαλονίκη, δεν έφχιβε αντίστοιχη απόφαση από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης να συνομολογήσουμε το ιστορικό κομμάτι της αγωγής που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι μας και με αυτό το εφόδιο να κατεύουν οι εργαζόμενοι μας και να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην Αθήνα. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, εγώ θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα. Εάν κριθεί σκόπι μου και ζητήσουν και οι εργαζόμενοι μας ακόμη και να παραστώ και να δηλώσω αυτά στο δικαστήριο, εγώ δέχομαι με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου να εκπροσωπίσω τον δήμο μας και να κάνω ακόμη πιο ισχυρή τη θέση των υπαλλήλων και να πούμε στο δικαστήριο ότι όντως εξυπηρετούν πάγες και διαρκείς ανάγκες για να σταθούμε όντως στον πλευρό των εργαζομένων και να νιώσουμε ότι όντως είμαστε εκεί δίπλα τους στο δίκαιο έτοιμά τους για την μόνιμη εργασία στο δήμο μας. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Κύριε Μπακογλίδη, θέλετε κάτι να προσθέσετε. Ακούγαμε? Ναι, ναι ακούγεστε. Καταρχήν θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι είναι συνεργάτες μας, επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια στους περικούς σταθμούς του δίμου μας και θεωρώ ότι πρέπει να τους συμπερασταθούμε. Άρα λοιπόν η απόβασή μας πρέπει να λέει συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, ξεκάθαρα τους χρειαζόμαστε, εξυπηρετούν πάγες και διαρκείς ανάγκες, δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια με πλήρες οράδες. Δεύτερον, που δεν το είπε κανείς, ότι μπορεί ο δίμος μας να αναλάβει τη μεσοδοσία τους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό σε ένα δικαστήριο, είναι το πρακτικό κομμάτι που ανέφερε ο κ. Βατάλης. Τρίτον, χαίρομαι που και ο δήμαρχος και ο κ. Βατάλης είπαν ότι δεν θα φέρουν αντιρρήσεις όσον αφορά την εκδίκαση της δίχης κάτω στο Πορτοδιχείο Αθηνών. Θεωρώ ότι και αυτό μπορεί να γραφίσει την απόβαση. Και το τρίτον και πολύ σημαντικό για μένα, δήμαρχε, είναι ότι όπως έκανα και εγώ σε δύο προηγούμενες εκδικάσεις εργατικών, θα έλεγα έτσι, πετυμάτων των εργαζομένων σε διάφορα, θα έλεγα έτσι, Πορτοδιχεία, να σε εξοδοτήσουμε να παραστείς όταν θα εκδικαστεί η υπόθεση και να υποστηρίξει ότι αυτούς τους ανθρώπους τους χρειαζόμαστε και είναι συνεργάτους μας για να εργουγήσουμε στους πετυχούς σταθμούς του δίχμου μας. Από εκεί και πέρα, όμως, δήμαρχε, σε πολιτικό επίπεδο, ασχέπτος τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση ή όχι, θα πρέπει μέσω των συλλογικών μας οργάνων, που είναι και η ΠΕΡ και η ΚΕΒΕ, να βάλουμε το ζήτημα της προκήρυξης μέσα στο ασχέπτο μονίμων θέσεων, όπως έγινε με το πρόγραμμα βοήθησης του σπίτου. Νομίζω ότι παράλληλα μπορούν να τρέξουν και τα δύο μέσα από τα συλλογικά μας συνδικαλιστικά όργανα, που είναι η ΚΕΒΕ και η ΠΕΡΕ. Άρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρος, η παράταξή μας θα ψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα με τους τέσσερις άξονες που προείπα, αλλά θα πρέπει και πριν τυπωθεί απόφαση να μας χειδοποιηθεί και να τα δούμε. Εντάξει, κύριε Εντόκολληδη. Κύριε Τεμεκενίδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να ξεκινήσω από το τελευταίο και με δεδομένο το γεγονός ότι στην πρόθεση και της διοίκησης, αλλά και όλων μας, είναι η μετατροπή των παιδικών σταθμών που θα περισσεύουν, ας το πούμε έτσι, των εθνικών σε βρεφικούς μέσα στο επόμενο διάστημα. Το πότε θα γίνουν είναι μια άλλη ιστορία και δεν είναι δικιά μας ευθύνη, βέβαια, ενώ, δηλαδή, της αντιπολίτευσης. Αλλά θεωρώ με δεδομένο αυτό το γεγονός θα πρέπει οπωσδήποτε μέσα από τα συλλογικά όργανα και την περιφερειακή νοσηδήμονα, αλλά και την ΚΕΔΕ, να καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε μόνιμο προσωπικό. Γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος, στην ουσία, για να στελεπώσουμε με επιπλέον προσωπικό τους βρεφικούς σταθμούς που θα χρειαστούμε, ελπίζω από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, θα δημιουργήσουμε και νέους ομύρους. Που πάλι θα πάνε οι άνθρωποι, δηλαδή, θα τους κουβαλάμε επί δεκαετία με συμβάσεις ομυρίας, που θα ανανεώνουν, θα τελειώνουν 31 Αυγόστου και θα ξεκινάνε 1 Σεπτεμβρίου. Τώρα, στο προκείμενο θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάσου, όπως και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ένα πολιτικό όργανο. Δεν είναι δικαστήριο. Εμείς αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα είναι στην ουσία να πάρουμε μια πολιτική απόφαση η οποία να στηρίζει το δίκιο αίτημα εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και μια δεκαετία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μες στο Δήμο μας. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο αυτό που είπε ο Δήμαρχος ότι πρέπει να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης. Θεωρώ ότι είναι στοιχειώδης ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι όλοι μας, απέναντι σ' αυτούς τους εργαζόμενούς μας, που τραβάνε κουπί 10 χρόνια και κάθε χρόνο περιμένουν να υπογράψουν νέα σύμβαση. Και ξέρετε, δεν είναι η σιγουριά της ανανέωσης της σύμβασης. Θυμάμαι παλιότερα χρόνια, γιατί είχαμε φουρνιές ολόκληρες τέτοιων ομύρων πάυλα εργαζομένων, που με βάση την καινούργια υπογραφή της σύμβασης, άλλαζαν και τα μισθολογικά τους. Τη μια χρονιά πένανε ένα χίπος ο, την άλλη ένα ψ προς τα πάνω, την άλλη ένα ζ προς τα κάτω. Δηλαδή, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σαν μπαλάκι έτσι εργαζόμενους μέσα στο Δήμο μας. Και θεωρώ ότι πρέπει να παρασταθεί και νομίζω κύριε Βατάλη, αυτό βέβαια το πιο δικηγόρος από την πλευρά του Δήμου μπορεί να παρασταθεί κάτω στην υπόθεση είναι θέμα των ομικών υπηρεσιών μας, θεωρώ ότι και πρέπει και εμείς να παρασταθούμε γιατί αυτό έχει μια σημειολογική αξία απέναντι στο Δικαστήριο, για να δηλώσει με κάθε δυνατό τρόπο την πρόθεση του Δήμου, για να λυθεί επιτέλους ένα δίκιο έτοιμα εργαζομένων. Νομίζω ότι από τη δική μας την πλευρά μόνο έτσι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Για μένα δεν υπάρχει και θεωρώ δηλαδή για τους περισσότερους από εμάς δημοτικούς συμβούλους, δεν υπάρχει κάποιος νομικός κίνδυνος σε θέματα στοιχειόδους ηθικής τάξεως απέναντι στις εργαζόμενους. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση, όμως προσέξτε τι γίνεται. Η απόφαση η οποία πρέπει να αληφθεί σήμερα πρέπει να εξυπηρετεί το δικαστικό αγώνα που έχουνε ξεκινήσει εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν στη δουλειά να μεταδραπούν συμβάσεις τους από ορισμένους σε αορίες του χρόνου. Και θεωρώ ότι την πρόταση του δικηγόρου που της εκπροσωπεί πρέπει να την υιοθετήσουμε. Μάλιστα δήμαρχε απ' όσο πληροφόρουμε για τις συναντήσεις κάναμε όλες οι παρατάξεις απ' όσο ξέρω με τους εργαζόμενους για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συνεδρίαση. Νομίζω το γεγονός ήταν αστοχία το γεγονός ότι ο δικηγόρος των εργαζομένων ήταν στη Θεσσαλονίκη επί τρεις μέρες και δεν βρέθηκε ένα τέταρτο για να μπορέσουμε να συνονιωθείτε μαζί για όλο αυτό το ζητούμε. Εμείς θα ψηφίσουμε αυτό που εξυπηρετεί τις ανάγκες του δικαστικού αγώνα των εργαζομένων και δηλώνουμε ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση θα είμαστε δίπλα σε αυτή την ιστορία, όχι για να χαϊδεύουμε αυτιά, γιατί και εμείς εργαζόμενοι είμαστε και καταλαβαίνουμε ότι οι ομυρίες και οι εκβιασμοί πρέπει κάποια στιγμή στη δημόσια διοίκηση να σταματήσουν. Αυτά. Ευχαριστούμε κύριε Τεμεκενίδη, ο κύριος Περσίδης. Κύριε Περσίδη. Ναι, σας άκουσα, ευχαριστώ πολύ. Κατ' αρχήν θέλω να τελώσω τη χαρά μου από αυτά που άκουσα τόσο από τον δήμαρχο Καλαμαριάς, όσο από τον γ. Βατάλη και όσο και από τους προηγούμενους δικεφαλείς. Εγώ λίγο θα σας κουράσω γι' αυτό το θέμα, διότι δεν θέλω να δικίσω τη δουλειά που έχει κάνει η ομάδα της παράταξής μας που δουλεύει πάνω σε αυτά τα ζητήματα και έχουμε μία αναλυτική τοποθέτηση που θέλω να γραφίει στα πρακτικά. Και φυσικά είμαστε υπέρ των συζητάμε, υπέρ των εργαζομένων και τα δίκαια αιτήματά τους. Ξεκινώντας την ομιλία μου θα ήθελα να τονίσω το δομήμα που υπηρετούν συγκεκριμένες εργαζόμενες. Για την παράταξή μας ασχούν λειτούργημα. Ας αναλογιστούμε όλοι εδώ μέσα ότι μένουν μαζί με τα παιδιά μας έως και 8 ώρες ημεραισίως. Σε μεγάλο μαθήμα έχουν τον ρόλο της μητέρας. Όταν έχουμε απαιτήσεις να φροντίζουν και να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας, είναι δυνατό να τις έχουμε σε καθεστώς ομοιρίας? Φυσικά όχι. Μπορούμε να έχουμε εργαζόμενες στους δημοτικούς 8 χρόνια που να φεύγουν πρώτη Αυγούστου διακοπές αφού εκείνη τη χρονική περίοδο έχουν την άδειά τους και να μη γνωρίζουν αν τη 1 Σεπτεμβρίου θα έχουν δουλειά. Τι θα έπρεπε να τους προσφέρουμε εμείς σαν δήμος? Σίγουρα, ασφάλεια, εκτίμηση και αναγνώριση. Έχουμε λοιπόν να απαντήσουμε σε δύο ζητήματα. Πρώτον, καλύπτουν επάγγιες και διαρκείες ανάγκες. Τα δεδομένα λοιπόν έχουν ως εξής. Ο δήμος μας έχει 120 κατοίκους με τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών που φοιτούν σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς να είναι τουλάχιστον 2.000. Οι δομές του δήμου με το κλείσιμο των τριών παιδικών σταθμών μπορούν να απορροφίζουν 555 παιδιά και 24 βρέφοι και 111 παιδιά βρέφοι στις δομές της ΚΕΤΚΑ. Το πλήθος των ετήσεων της πρώτης φάσης με τροφίας των δημοτικούς ήταν για 546 παιδιά βρέφοι και 41 ετήσεις που κατατεθήκαν με τη διαδικασία των voucher στα τέλη Αυγούστου. Τα αντίστοιχα νούμερα για την ΚΕΤΚΑ είναι 94 ετήσεις στην πρώτη φάση και περίπου άλλες τόσεις στη δεύτερη φάση. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δομές δημόσιας και ιδιωτικές της περιοχής μας δεν επαρκούν και αρκετοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, επειδή όπως κάθε χρονιά οι ανάγκες για βρέφοι είναι πολύ μεγαλύτερες, η διοίκηση του δήμου προγραμματίζει να λειτουργήσει δύο καινούργιους βρεφικούς σταθμούς. Άρα πιο πιθανό είναι να χρειαστούμε και άλλους εργαζόμενους στο τομέα αυτό. Αυτονόητα, λοιπόν, οι εργαζόμενες καλύπτουν πάγιες και διαρκές ανάγκες. Προφανώς, για να ανανεώνονται τόσα χρόνια, οι συμβάσεις τους δεν περισσεύει καμία. Δεύτερον, μπορεί ο δήμος να ανταποκριθεί οικονομικά σε περίπτωση που μόνο εργαζόμενες. Η συζήτηση πάνω στο οικονομικό κομμάτι του θέματος ξεκινάει από το κατά πόσο δεχόμαστε ότι ο δήμος πρέπει να παρέχει στους δημότες τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αν το δεχόμαστε, προφανώς αναλαμβάνουμε και το οικονομικό κόστος. Ας το δούμε τώρα με νούμερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, η μισθοδοσία των εργαζομένων μαζί με τις ασφαλιστικές συσφορές ανέρχεται στο ύψος 865.000 ευρώ. Τα έσοδα του ΕΣΠΑ ανέρχονται στο ύψος των 978.500 ευρώ. Φυσικά, οι εργαζόμενες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στα παιδιά με οικονομική συντισφορά. Ένα ευλογό ερώτημα που τίθεται είναι το τι θα γίνει ας σταματήσει το ΕΣΠΑ όσον αφορά το οικονομικό σκέλος. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν 10 χρόνια με προπολογισμό κάτω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε αναλογία 60% κοινωνική πόρη, 40% κρατική. Τη σχολική χρονιά 2020-2021 το πρόγραμμα έφτασε τα 309 εκατομμύρια ευρώ με 100% κρατική συμμετοχή. Ο ΝΥΜ πρωθυπουργός προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι το ΕΣΠΑ θα αντικατασταθεί από νέο πρόγραμμα που θα δίνει κουμπώνι 2000 ευρώ σε κάθε μητέρα. Ήδη εφαρμόστηκε τώρα στις μητέρες δημοσιούς υπαλλήλους και εργαζόμενες του ΣΟΤΑ. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία πρόοδο που θα δίνει δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία έκδοση ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα ίσως αλλάξει ονομασία. Η σύγκριση των αριθμών δείχνει με βάση από τα περσινά στοιχεία οικονομική τρύπα 166.500 ευρώ αν είχε εφαρμοστεί παραδείγμα τους χάρη στην περσινή σχολική χρονιά. Θα υπερέαζε άρα για τα οικονομικά του Δήμου. Για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, εύκολα από τη μελέτη των τελευταίων εισολογισμών προκύπτουν δύο βασικά νούμερα. Πρώτον, τα έτη 2014-2018 ο Δήμος είχε σωρευτικό πλεόνασμα 13,2 εκατομμύρια ευρώ ποσόν που θα κάλυπται από μόνο του τη μισθοδοσία των εργαζομένων για 15 χρόνια αν υπήρχε ανάγκη. Δεύτερον, τα διαθέσιμα του Δήμου στα τέλη του 2018 ήταν 22,6 εκατομμύρια ευρώ. Εύκολα γίνεται, αντιληπτώ, ότι ο Δήμος μπορεί εύκολα να σηκώσει το βάρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Στο σενάριο που όντως μεδενιζόταν το κρατικό κοντήλι, η πρόταση της παράταξης θα ήταν η εφραμμογή αυτού που αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου στις 9 Τετάρτη του 2020, δηλαδή την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των παιδικών σταθμών κατά το μέρος που υπερβαίνουν τα έσοδα από την οικονομική εισφορά των γονέων από ίδιους χώρους του Δήμου. Για το σχολικό έτος του 2019-2020, το ποσό αυτό ήταν 250.000 ευρώ. Βέβαια η οικονομική τρύπα δεν θα ήταν ίση με το συνολικό ποσό των εισόδων από το ΕΣΠΑ διότι τα 406 παιδιά που δεν θα είχαν μπάτσο θα είχαν οικονομική συνησφορά 210.000 ευρώ. Άρα στο ακριό σενάριο χωρίς καθόλου ΕΣΠΑ, με τα περσινά στοιχεία θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πολύ 740.000 λιγότερα έσοδα που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% των εσόδων του Δήμου. Τελειώνοντας, για να σας έχω κουράσει, η σχολική χρονιά που διανύουμε με τρεις λιγότερους παιδικούς σταθμούς σίγουρα έχει λιγότερα λειτουργικά έξοδα και λιγότερα έσοδα. Όμως είναι χρονιά με πολλές από τις συνθήκες και δεν μπορεί να επηρεάσει την απάντησή μας. Συνοψίζοντας, δεν υπάρχουν επιχειρήματα από οικονομικής πλευράς για να απορρίψουμε το αίτημα των εργαζομένων. Η παράταξή μας καλεί την δίκαιση του Δήμου να αφροβήσει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται για την ικανοποίηση του αίτηματος των εργαζομένων. Και κλείνοντας, την ομιλία μου θα ήθελα να αναφερθώ και στις άλλες εργαζόμενες που τελούν επίσης υποκαθεστώς ομυρίας, κάποιους εξ' αυτών για σχεδόν 20 χρόνια. Αναφέρομαι στις 17 εργαζόμενες στον παιδικό και βρεφικό σταθμό της ΚΕΠΚΑ. Το θέμα τους θα έρθει πολύ σύντομα από την παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και, φυσικά, το υπερψηφίζουμε. Να είστε καλά. Κυρία Τσιραμπίδο, αυτό το λόγο. Έχετε κλειστό τον μικρόφωνο. Συγγνώμη, συγγνώμη. Κύριε Αρκούδη, σας ακούμε. Πολύ σύντομα, μερικές παρατηρήσεις για το ζήτημα. Νομίζω ότι το πρώτο δεδομένο, το οποίο αναφέρθηκε προηγουμένως και με έναν τροποεκτανός, είναι ότι είναι μία από τις πολλές περιτώσεις που η δημόσια διοίκηση, παρότι θα έπρεπε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να διασφαλίζει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται σε αυτή, και δεύτερον θα έπρεπε να είναι η πρώτη η οποία θα επιδιώκει να έχει εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στην δουλειά που παρέχουν οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτή, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δουλεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Δεύτερη σημείωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτές οι αγώνες και αυτές οι διαδικασίες που έχουν και ξεκινήσει εργαζόμενοι κατά σε κατατόπους δήμους και τα λοιπά, έχουν φέρει αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ό,τι είχε γίνει στο δήμο Φασαλονίκης πριν από κάποια χρόνια, σε σχέση με το αν θα μπορούσε ο δήμος να κάνει εφαίσεις απέναντι στις αποφάσεις των δικαιών των εργαζομένων και τότε υπήρξε και νομοθετική ρύθμιση μάλιστα που έδινε δυνατότητα να μην κατατήθηται και εφαίσεις ακόμα από τους δήμους σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει τέτοιες υποθέσεις και έχουν εξασφαλίσει και διασφαλίσει την ορθή ας πούμε τον ορθό χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης γιατί είναι παράλογο άνθρωποι που βρίσκονται 8 και 10 χρόνια σε μια δουλειά να λέμε ότι καλύπτουνε έκτακτες ανάγκες, απρόπτες και αυτούς τους ανθρώπους απλά να τους ανομινώνουμε με διαρκώς συμβάσεις. Νομίζω ότι και η κοινή λογική αλλά και η νομική ουρολόγια ασφαλώς θα έπρεπε και θα μπορούσε μάλιστα να τις χαρακτηρίσει αορίσει του χρόνου και μάλιστα και με την αιτιολογία αυτή ακριβώς την οποία καταλήγουμε νομίζω και σαν δημοτικό συμβούλιο ότι καλύπτουνε πάγες και διαρκής ανάγκης. Ένα ζήτημα αυτό. Δεύτερο ζήτημα. Λίγο πάνω στα κομμάτια για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα και σε σχέση με το επίδικο της απόφασης γιατί νομίζω ότι η πολιτική στήριξη απέναντι στους εργαζόμενους είναι δεδομένη και θα πρέπει να εκφραστεί και στην απόφαση του δημοτικού συμβούλιου θα πω εγώ. Δηλαδή πέρα από το σκέλος, το νομικό, το εκμάτων των εργαζομένων για την υποκρίση ασφαλής τους πρέπει να δούμε και να πούμε και καθαρά και το δημοτικό συμβούλιο ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν οι πάγες σχεδιαρκής ανάγκες, ότι αυτούς τους ανθρώπους τους θέλουμε να εργάζονται στο δήμο μας, ότι αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να τους καλύψουμε οικονομικά μέσα από τους πόρους τους δήμου και αυτό να είναι και μια πολιτική θέση γιατί είναι πολιτική θέση έστω και αν έχει πρακτικές απολύξεις του δημοτικού συμβουλίου. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με αυτό που ανέφερε προηγουμένως και ο κ. Βατάλης και για την ουσία του πράγματος. Άρα νομίζω ότι σε όλη αυτή τη συζήτηση μπορούμε να βρούμε και να μπούμε και στη διαδικασία συνομολόγηση των ετοιμάτων ακόμα και κάνοντας αυτές τις νομικές ακροβασίες περί μετατροπή συμπεριμίχαρακτηρισμού που αν μπορούν να τις κάνουν οι δικαστές και σε ένα επίπεδο παραγωγής νομολογίας και μετάκλωδας αποφάσεων θεωρώ ότι μας δίνει την κυνατότητα και σαν δημοτικό συμβούλιο να πούμε ότι ακόμα και στο υπόλοιπο της νομικής βάσης, που εγώ ξαναλέω ότι δεν χρειάζεται, είναι κάτι το οποίο είτε πούμε εμείς το ένα είτε πούμε εμείς το άλλο το δικαστήριο θα επιφασίσει και θα αποφάσει ακόμα και αν δεν είχαν ισφαίρει αυτή τη νομική βάση της αγωγής να στηρίξουμε πλήρως τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά νομίζω ότι το κύριο και βασικό και αυτό που πρέπει και σαν πολιτικό πρόταγμα αλλά και σαν επίδικο συγκεκριμένη αγωγή να βγει είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγια σχεδιακής ανάγκης αυτούς τους ανθρώπους τους θέλουμε είναι ένα όχι απλά εργαλείο ένα συσσαυρό για το δήμο και θα πρέπει να τους διαφυλάξουμε ως κόρο εφθαλμού και να πιέσουμε και εμείς από την πλευρά μας και σαν δημοτικό συμβούλιο και μέσα από τα συλλογικά όργανα και σαν δημοτικές παρατάξεις και μέσα από τις συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να πούμε ότι ένα θα πρέπει να έχουμε μόνιμο προσωπικό στους δήμους και δύο θα πρέπει αυτό το μόνιμο προσωπικό να το ξεσφαλίζουμε εκείνες εργασιακές συνθήκες που ανταποκρίνονται και στην υπηρεσία στην οποία παρέχουνε στους δήμους Μα αυτά υπορψηφίζουμε θα δούμε και το τελικό κείμενο της απόφασης και συντασσόμαστε με τα ιδέα των εργαζομένων Ευχαριστούμε κύριε Αρκούδη. Ο κύριος Αντωνάκης Πρώτα απ' όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στηρίζουμε χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση τον αγώνα των εργαζομένων για τη μονιμοποίησή τους και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πράξει το ίδιο Εδώ κύριοι συνάδελφοι δεν είναι δικαστήριο, εδώ είμαστε ένα πολιτικό όργανο και ο κάθε ένας από εμάς εκφράζει πολιτικές απόψεις είτε το θέλει είτε όχι, πολιτικά εκφραζόμαστε εδώ Δυστυχώς και το τονίζω το δυστυχώς αυτές οι οικογένειες, αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δώσουν διέξοδο σε αυτή την χρόνια ομυρία που έχουν στον εργασιακό τους χώρο να δώσουν διέξοδο στα δικαστήρια Δυστυχώς δηλαδή καλείται ένα δικαστήριο να αποφασίσει για το αν αυτοί οι εργαζόμενοι θα μετατραπεί η σύμβασή τους σε αωρίς του χρόνου Κατά την άποψή μας υπάρχουν, όχι κατά την άποψή μας αντικειμενικά μιλάω, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα με αυτό το καθεστώς και αυτό δεν έγινε δεν έπεσε από τον ουρανό Και εδώ και 12 περίπου χρόνια ίσως και παραπάνω υλοποιούνται αυτές οι πολιτικές που θέλουν αυτού του είδους τους εργαζόμενους σε ομυρία Είπε ο κύριος Βατάλης ότι υπάρχει μια νομική βάση η οποία δεν επιτρέπει να μετατραπεί τη σύμβασή τους σε αωρίς του χρόνου Εμείς λέμε ότι πίσω από αυτή τη νομική βάση υπάρχει μια πολιτική βάση αυτή δηλαδή οι νόμοι που καθορίζουν αυτά τα νομικά και θεσμικά πλαίσια αυτό το συμβάσιο Περάσανε μέσα από τη βουλή και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μνημονιακοί νόμοι και βέβαια και μέσα από την αναθεώρηση του συντάγματος Και εκεί μέσα συγκεκριμένα κόμματα και που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία δεκαετία, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, στήριξαν αυτές οι πολιτικές που φέρνουν αυτούς τους εργαζόμενους σε ομυρία Και για να το προεκτείνω και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, πολιτικές δυνάμεις που εκφράζεται ή πολιτικές απόρκεις που εκφράζεται Στηρίξανε και στηρίζουν αυτές οι πολιτικές που θέλουν τους εργαζόμενους σε ομυρία Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να στηρίξουμε χωρίς κανέναν όρκη προϋπόθεση τον αγώνα αυτών των εργαζομένων και όλων των εργαζομένων στο δήμο μας που είναι με αυτό το καθεστώς Είπε ο κ. Περσίδης για τις εργαζόμενες στην Κυμοφελή και υπάρχουν και άλλοι πολύ εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή με οποιοδήποτε καθεστώς ελαστικής εργασίας Έτσι στηρίζουν το δήμο και κρατάνε το δήμο όρθιο Πρέπει να στηρίξουμε και να εναντιωθούμε να συγκρουστούμε με αυτές οι πολιτικές που φαίνουν σε ομυρία εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας Αυτό είχα να πω όλοι θα κριθούμε από τις πολιτικές μας θέσεις και από την πράξη και πόσο θα στηρίξουμε αυτούς τους εργαζόμενους στην πράξη, όχι στα λόγια Εγώ προτείνω και πάλι χωρίς καμία προϋπόθεση και κανέναν όρο να στηρίξουμε αυτό το δίκαιο αγώνα όχι μόνον αυτό των εργαζομένων Όλων των εργαζομένων που διοκδικούν τη μορφή τους όπως προαναφέρθηκα και πριν και για τις σχολικές καθαρίστριες και τα λοιπά Ευχαριστούμε. Ο κύριος Βολτζίδης. Κύριε Βολτζίδη. Ναι να ακούτε κύριε Πρόεδρε. Ναι σας ακούω κύριε Βολτζίδη Ο δήμαρχος είπε ένα μπράβο προς εμένα. Εγώ του δίνω 10 μπράβο στο δήμαρχο γιατί αυτό που είπε προς εμένα και στους συναδέλφους μου τους εργαζομένους Η συγκεκριμένη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου του προηγουμένου το έκανε το υλοποίηση. Η δέσμευση απέναντι στους παλαιούς Και μπράβο και σε αυτό που είπε ότι θα πάω ακόμα και στο δικαστήριο και εγώ θα πάω μαζί του Και αν γίνεται να πάνε και όλοι επικεφαλείς να στηρίξουν τους εργαζομένους γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα σε μια μόνιμη εργασία Δεν θέλω να καρποθώ εγώ προσωπικά τίποτα γιατί ανέδειξα το θέμα. Καμία σχέση. Εμένα προσωπικά πήρθε μια αντιπροσωπία εργαζομένων Μου το είπανε και 50 και 55 κυρία Πρόεδρη μου να σε εσάς. Το θυμάστε. Ήρθα και το κάναμε εισήγηση την ίδια στιγμή Δεν κάθεσα να σκεφτώ τίποτα. Ούτε να σχεδιάσω, ούτε να πω, ούτε να κάνω, ούτε να ράνω Θέλω αυτό να το γνωρίζουν όλοι τους. Γιατί κάποιοι μου είπανε και στο Δημοτικό Συμβουλό στο τελευταίο το είπα Κάποιοι μου είπανε ότι είμαι και εργατοπατέρας. Δηλαδή να γελάμε όλοι μαζί Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είμαι συνάδελφος αυτού των ανθρώπων. Δεν θέλουν να το καταλάβουν άλλοι Τώρα όλοι οι περισσότεροι, περισσότεροι δεν είναι μομφοί, κάποιοι είναι μέσα στα ευχολόγια Κάποια χρόνια πριν, μακάρι να το γνώριζα το θέμα εγώ από την ώρα που είχα ισχωρήσει και είχα μέσει στο Δημοτικό Συμβουλό Την ίδια στιγμή θα το είχα κάνει. Δεν το γνώριζα, λυστυχώς δεν το γνώριζα, αλλά καλή ωργά παρά ποτέ Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω, τα είπαν οι συνάδελφοι προηγουμένως τα περισσότερα που ήθελα να πω Και το ξαναλέω, ένα μπράβο σε εμένα δήμαρχε, δέκα προς εσένα που λύνεις χρόνια παλιά προβλήματα εργαζομένου Ο κύριος Λεμονής Υπέρ είμαι κι εγώ, φυσικά το έτοιμά τους είναι δίκιο, φυσικά οι ανάγκες είναι πάγες και διαχρονικές Και φυσικά πιστεύω ότι η παρουσία εκπροσώπου του σώματος μόνο θετικά έχει να προσφέρει την έκβαση της δίκης Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Λεμονή. Η κυρία Σεμακούλα Υπέρ, Υπέρ κύριε Σεμακούλα Δεν σας άκουσα Ένα λεπτο το λόγο λέω Ο κύριος Παρθενιάδης, πείτε μας Εγώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στον όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Κυρία Πρόεδρε θα ήθελα και εγώ μια τοποθέτηση να κάνω Πείτε μας κύριε Παρθενιάδη Ένα μεγάλο μπράβο στο Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση του Φαπάρη Και όπως είπα και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ήθελα την ίδια απόφαση να την πάρει και η δημοτική επιχείρηση ΚΕΔΚΑ Για τις 17 εργαζόμενες ΕΣΠΑ που έχουν ξεκινήσει τον ίδιο αγώνα με τον ίδιο δικηγόρο Και θα ήθελα στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΑ να μπει εκεί το θέμα Αυτό ευχαριστώ Σας ευχαριστούμε κύριε Παρθενιάδη Κυρία Τιτή αφού ψηφίσαμε τώρα όλοι, τι να τοποθετηθείς εσείς, τοποθετήθηκε ο κ. Αντωνάκης εκτενώς Στο Δημοτικό Συμβούλιο η διαδικασία που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα ήταν διαφορετική Βγήνονταν τοποθετής και στο τέλος οι ψηφοφορίες Πάρα πολύ λίγο θα σας πω μια μικρή τοποθέτηση Αρχήν, οπωσδήποτε ακούσατε τη θέση της παράταξής μας τον κ. Αντωνάκη και η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει Αναφανδόν να συνομολογήσουμε και ως προς το αίτημα, όχι μόνο στο να μην γίνει έσταση για το πρωτοδικείο αθήμας και λοιπά Όπως το βάζει οι δουλειοργαζόμενοι, αλλά συνομολόγηση αναφανδόν υπέρ του αιτήματος Οι συνάδελφοι αυτοί ως εργαζόμενοι και εγώ, απασχολούνται πολλά χρόνια σε σταθερές θέσεις που καλύπτουν πάγιας και διαρκής θέσεις Αν μη τι άλλο, τους οφείλουμε τουλάχιστον ως δημοτικό συμβούλιο να αναγνωρίσουμε ακριβώς αυτή την προσπάθεια που κάνουν Και το έργο το οποίο έχουν προσφέρει όλο αυτό το διάστημα Όμως θέλω να πω το εξής, γιατί είναι πολύ εύκολα τα λόγια και πολύ εύκολα όταν αυτά ακούγονται και ωραία λόγια Όταν έχουμε και τους εργαζόμενους απ' αντί μας Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα το οποίο εμείς τουλάχιστον ως λαϊκή συσπήρωση το έχουμε αναδείξει πάμπολλες φορές Είναι αυτό που λέμε η κατάργηση, αυτό που επιχειρείται πολλά χρόνια τώρα, η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας Η επέκταση των ελλαστικών εργασιακών σχέσεων, όχι στον ιδιωτικό τομέα πια, αλλά σε όλο το δημόσιο τομέα Και αυτό δεν είναι του τελευταίου έτους ή του τελευταίου ευρωχρονικού διαστήματος Έχει πολλά χρόνια που έχει αρχίσει να εφαρμόζονται και να επεκτείνεται Και θέλω να πω το εξής τώρα Μας είπε ο κ. Βατάρις, το ξέρουμε κι εμείς, ποιο είναι το εμπόδιο, το άρθρο 103 του συντάγματος Πριν στην τελευταία αναθεώρηση, οι εργαζόμενοι, το συνδικαριστικό κίνημα, βγήκε μπροστά και ζητούσε κατάργηση του 103 Γιατί ακριβώς αυτό που ζητούσαμε τότε, ήταν να πάψουν οι εργαζόμενοι να είναι ομοίρη Που ήταν τότε κ. Μπακουκλίδη, που αναφερθήκατε στα συνδικαριστικά όργανα της τοπικής διοίκησης, την ΚΕΔΕΣ, την ΜΕΔΚ και λοιπά Που ήταν τότε αυτά τα συνδικαριστικά όργανα της αυτοδιοίκησης να μπουν μπροστά Δηλαδή ακούγονται πολύ όμορφα λόγια αυτά που λέμε εδώ, αλλά θα πρέπει να τα δούμε στην πολιτική τους διάσταση Είμαστε πολιτικό όργανο και πρέπει να μην χαϊδεύουμε απλά αυτιά Και να περνουμε επιτέλους, να αποδίδουμε επιτέλους τις ευθύνες σε αυτά τα κόμματα που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυτή την κατάσταση Αυτό ήθελα μόνο να πω και προφανώς με όλη μας την ψυχή στηρίζουμε το έτοιμα των εργαζομένων Όχι μόνο της συγκεκριμένης ομάδας αλλά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση Ωραία σας ευχαριστούμε, λοιπόν συνεχίζουμε λοιπόν με τα θέματα τώρα μια και ξεκινήσαμε Κυρία Πρόεδρε, μια διακοπή επειδή τέθηκαν κάποια θέματα, να αναφέρω πρώτα απ' όλα αυτό που ανέφερε ο Άρης ο Τημικενίδης Ότι προφανώς κάποια πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε στην βάση από όλες τις μεριές Εγώ προφανώς είχα πρόθεση να βρεθώ με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους Παρ' όλα αυτά επειδή αυτές είναι υποθέσεις οι οποίες είναι αρκετά κοστογόρες για τους υπαλλήλους Και καλό είναι να φαινόμαστε τιμή όχι μόνο να είμαστε Επέλεξα να γίνει επικοινωνία καθαρά και μόνα από τη νομική υπηρεσία σε συνεργασία με τον δικηγόρο Να δούμε τι είναι αυτά που θέλει η μεριά των εργαζομένων Με τους εργαζόμενους προφανώς και συναντήθηκα αλλά όλες οι συζητήσεις έγιναν σε νομική βάση Μεταξύ της νομικής υπηρεσίας και του νομικού των υπαλλήλων Τώρα όσον αφορά για τα οικονομικά στοιχεία που ακούστηκαν τα πιο πολλά είναι αληθή και σωστά Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αν τυχόν κινδυνεύσει κάποια στιγμή να μην υπάρξει έσπα Αυτό ξαφνικά θα σημαίνει μια μισθοδοσία των υπαλλήλων που αναλαμβάνουμε και καλώς αναλαμβάνουμε Τις τάξεις του ενός εκατομμυρίου, τώρα αν είναι 700 ή 800 ή 900 χιλιάδες δεν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο Αλλά να σκεφτούμε ότι εμάς ας πούμε το τεχνικό μας πρόγραμμα είναι 2, 3, 4 εκατομμύρια Επί της ουσίας αν βγάλουμε τις απαλλοτριώσεις Αν τώρα με μια στάση που έχουμε υπέρ των υπαλλήλων και καλά την έχουμε ξαναλέω Απεμπολούμε το 1 εκατομμύριο ας πούμε από αυτό, μπορεί να κινδυνεύσουμε με 2-3 περιπτώσεις αντίστοιχες Να μην έχουμε προϋπολογισμό, αλλά να μου πείτε και τι θα κάνουμε Δεν έχει νόημα, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε χωρίς παιδικούς σταθμούς ή χωρίς τέτοιες δομές όπως αυτές που χρειάζονται Η επιβάνιση θα είναι τεράστια, εδώ είμαστε και εδώ θα είμαστε για να μην χρειαστεί αυτό Καλό είναι να μην σκεφτόμαστε το αν δεν θα έχουμε εσπαύριο Είμαστε εδώ και πρέπει να διεκδικήσουμε να έχουμε το ΕΣΠΑ και να πληρώνει αυτές τις δομές η Κεντρική Πολιτεία Γι'αυτό και η στάση μας είναι αυτή που είναι και γι'αυτό και θεωρώ δεδομένο ότι ναι όντως ομολογούμε ότι θέλουμε αυτούς τους εργαζομένους Και όντως μπορούμε να τους καλύψουμε Ωραία, ευχαριστούμε, νομίζω ότι έχουμε τελειώσει το θέμα αυτό Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, δεν θα μιλήσω, ένα διαδικαστικό θέμα θέλω να βάλω, σας παρακαλώ πάρα πολύ Ζήτησα από την αρχή να μιλήσω επάνω σε αυτό το θέμα, γιατί ήξερα το θέμα, ήμουνα στην επιτροπή του Όκχε, ορισμένη από την Κέδε Και ήξερα και εύχομαι ολόψυχα, ολόψυχα εύχομαι, όλα αυτά τα οποία είπαμε να εισακουστούν Σε περίπτωση όμως που δεν εισακουστούν, πρέπει να δεσμευτούμε τι θα κάνουμε Ωραία, διότι σηκώνω το χέρι μου, αφήστε να μιλήσω, όχι τώρα βέβαια που έτσι Λοιπόν, ξεκινάμε λοιπόν με το πρώτο θέμα Προημένες θα γίνουν κύριε Πρόεδρε Θα γίνουν, μετά κύριε Μπακογλήθη θα γίνουν Έχουμε χρόνο ακόμη, επειδή τα θέματα είναι λίγα και έχει κανένα δυο που είναι βέβαια σοβαρά Θα, ας τελειώσουμε τα θέματα της ημερήσιας και θα ξεκινήσουμε με τα προεμιερήσιας, έχουμε όλο τον χρόνο Πρόεδρε μπορώ να σας διακόψω λίγο ένα δευτερόλεπτο να κάνω ένα ερώτημα Ο κύριος Κόκκινε Ναι κύριε Κόκκινε, πείτε μου Λόγω του φόρτου εργασίας που έχω, δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι παρόν όλη τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων Ήθελα να ρωτήσω επειδή είναι κρίμα να περιμένω σε αυτές τις ώρες που έχουμε τα προεμιερήσιας Και μετά να φεύγω στα μισά Υπάρχει δυνατότητα να μπορώ να σας στέλνω με email όπως κάνουμε σε κάποιες επιτροπές Της ψήφομου σε κάποια θέματα όταν είναι να χρειάζεται να φύγω, δεν ξέρω μετράει μπορεί να ισχύσει σαν διαδικασία Φυσικά και μπορεί να ισχύσει, γιατί να μην μπορεί να ισχύσει Κυρία Τσαούση, μπορεί να στείλει με email ή να πω την απόφαση Μπορεί Ήθελα να ρωτήσω και εγώ, ευχαριστώ Χρήστο Ναι, ναι Ωραία, δυστυχώς σε αυτή την περίοδο θα κάνω Ναι καταλαβαίνω, καταλαβαίνω Ότι έχετε εργασία Μπορείτε αλλά είναι την επόμενη μέρα Ναι, ναι, την επόμενη μέρα για να βγουν οι αποφάσεις, δεν μπορούμε να περιμένουμε Βεβαίως, βεβαίως Κυρία Προεδρέ, κυρία Προεδρέ, πολλές φορές έχουμε υπάρξει, έχουμε βρεθεί στη θέση να μην μπορούν να βγουν αποφάσεις Πρέπει να βάλετε ένα όριο σε αυτό το πράγμα Την επόμενη μέρα ακριβώς Εγώ δεν έχω καμία διαφωνία σε αυτό, όντως πρέπει να διευκολύνουμε όποιον δεν μπορεί να δώσει στο παρόν Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να τεθεί από το Προεδρείο, νομίζω, μια καταληκτική ημερομηνία Όποιος δεν έχει ψηφίσει μέχρι την επόμενη μέρα, ξέρω εγώ Θα θεωρείτε ότι απαίχει Πολλές φορές δεν μπορούμε να καθόμαστε και να εχληπαρούμε για να βγει μια απόφαση Λοιπόν Είχα στο μυαλό μου, εάν μπορούσα να, από τη στιγμή που λαμβάνω τα θέματα Και κάνουμε εμείς τη δικηματική ομάδα με τον Επικεφαλής, τον Άριο Τεμικενίδη Εάν μπορώ θα στέλνουμε και νωρίτερα την ξυφοφορία Μέχρι την επόμενη μέρα, κύριε Κόκκινε, μπορείτε να στείλετε την ξυφοφορία Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ Ναι, να είστε καλά Λοιπόν, θέμα πρώτο, έγκριση, η κυρία Παντελίδου Κυρία Παντελίδου Βέβαια, εισηγούμαστε την τρίτη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος Κυρίως αυτό συμβαίνει για ένα λόγο βασικό Που τυχαία είναι και ευτυχές γεγονός Το ότι εγκριθήκαμε ως γνωστό για τη χρηματοδότηση του Πάρκου Πασαλίδη Και για τον εξυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξιμους του Δήμου Καλαμαριάς Που δουλεύετε Ναι, κυρία Παντελίδου, σας ακούω Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από την περιφέρεια Τόσο για την ανακατασκευή του Πάρκου Όσο και για τον εξυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού Κάτι ακούγεται Ναι, κάτι ακούγεται, δεν μπορώ να καταλάβω από πού έχετε αυτή τη φασαρία Κυρία Παντελίδου, συγγνώμη για τη διακοπή Κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν από τα ανταποδοτικά Οπότε αφού θα γίνει χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αυτό σημαίνει ότι αναμορφώνεται ο προϋπολογισμός Οι δικοί ανανεώνονται εξίσου γιατί ό,τι είναι με έσυπα πρέπει να έχει άλλο κωδικό Και γίνεται αυτός ο καινούργος καταμερισμός Ευχαριστούμε Κύριε Πακογλίδη σας ακούμε Το ψηφίζουμε κύριε Πρόεδρος Ευχαριστώ κύριε Πακογλίδη Κύριε Τεμεκενίδη Ναι, υπέρ είμαστε Ναι, κύριε Περσίδη Υπέρ είμαστε Ευχαριστώ Ο κύριος Αρκούδης Περ Ο κύριος Σαντωνάκης Κατά Κατά Ο κύριος Βολτσίδης Υπέρ Ο κύριος Λεμονής Υπέρ Η κυρία Σεμακούλα Υπέρ Υπέρ, ευχαριστώ Λοιπόν, θέμα δεύτερο Κυρία Πρόεδρε μία επισήμανση να κάνω συμπλήρωση σε αυτά που είπε αντι δήμαρχος Ναι Είναι μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέραμε ακόμη και τον οδοφωτισμό Ένα έργο γύρω στα πεντακόσια χιλιάρικα προϋπολογισμού ένα 200 αν δεν κάνω λάθος να το βάλουμε και να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Είναι θα έλεγα μια ανάσα με βάση του ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κενά στα ταμεία μας μεγάλες τρύπες λόγω κόμπη Χρήματα τα οποία θα έπρεπε να δώσουμε από τα ανταποδοτικά τέλεια, από τα χρήματα που μαζεύουμε από τη συντημότησή μας Το ότι καταφέρνουμε να τα εξοικονομήσουμε από την περιφέρεια Ευχαριστώ Λοιπόν, θέμα δεύτερο ο κ. Τσακμακίδης μπορεί να μας το εισηγηθεί Κύριε Τσακμακίδη Ναι Ναι, το δεύτερο θέμα κ. Τσακμακίδη Μ' ακούτε καταρχήν Σας ακούμε, ναι Πολύ ωραία Αφορά την υποβολή για έγκριση της υπαρήθεια 4 δεκάρια του 2020 από μας οικονομικής επιτροπής σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού Αυτό είναι σχετικό Πάλι δεν ακούμε τίποτα Μισθοδοσίας των 33 συνοχάτων Αν τη δείμε αυτά δεν ακούγεσαι Πάλι δεν ακούω Εγώ βέβαια τον ακούω, αλλά Λοιπόν, αφορά την κάλυψη της μισθοδοσίας των 33 συνολικά ατόμων και παρακάτω αναφέρει αναλυτικά 7 άτομα για τις διοικητικές υπηρεσίες 2 άτομα για την κοινωνική μέλημνα και αλληλεγγύη και στη συνέχεια για την καθαριότητα ανακύκλωση πράσινο και συνολικά είναι 33 άτομα έτσι για τη μισθοδοσία τους Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Τσακμακίδη Κύριε Μπακογλίδη Όπως επίσης έχουμε τέλη κτηματολογίου μεταγραφής ακινήτων Είναι 4.000 ευρώ ενίσχυση του κωδικού Τελειώσατε? Ναι, ναι, ευχαριστώ Κύριε Πακογλίδη Το ψηφίζουμε κύριε Πρόεδρος Ευχαριστώ κύριε Πακογλίδη, κύριε Τεμεκενίδη Και εμείς θα το ψηφίσουμε, αλλά κάπου αυτή η ιστορία με τα δήμηνα δεν πρέπει να τελειώνει Με συγχωρείτε λίγο, η ιστορία με τα δήμηνα θα μπορέσει να τελειώσει πάρα πολύ άνετα εάν έχουμε μόνιμο συμπαλλήλωστο δήμο Είχατε μια ευκαιρία το πρόγραμμα... Για μας είναι πολύ απλό Αυτό λέω, είναι απλό το θέμα, έχετε ευκαιρία και παίρνετε δεκ άτομα Ποιο είναι απλό κύριε Τεμεκενίδη, γιατί μόνιμη υπάλλεινε το να πάρουμε ένα άτομο στα 64 του και του χρόνου να βγει στη σύνταξη, είναι μόνιμη λύση Καλά... Τι είναι η μόνιμη λύση Λύνε νέα, κάνει 55, δεν απαραίτητο να πάρει τα 64 είναι το Αυτή τη στιγμή δεν επιλέγουμε εμείς άτομα, ό,τι μας στείλει ο ΑΕΔ και προφανώς αυτοί που είναι προσυνταξιοδότητες Παίρνουν περισσότερα μόρια, όταν θα στείλουμε και αυτό που ζητήσαμε Το ζητήσαμε κανονικά σαν κοινωνικό μέτρο, δεν το ζητήσαμε γιατί θα μας λύσουν προβλήματα της υπηρεσίας Αλλη μόνο τώρα ένας δήμος με 800 υπαλλήλους να περίμενε τους 10 που θα έρθουν προσυνταξιοδότησης για να λύσει τα προβλήματά του Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε είναι μια κοινωνική, θα έλεγα κοινωνικού χαρακτηρά κίνηση Ή σας ξαναείπα, είμαστε μέσα στους 2-3 δήμους οι οποίοι ζητάμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα άτομα Θέλω να τα πούμε στα προημερισίας για να μην τρώω το πρόγραμμα του θέματος Είστε υπέρ κύριε Τημακινίδη Ο κύριος Περσίδης Κύριε Περσίδη Υπέρ είμαστε Υπέρ Ο κύριος Αρκούδης Ναι, ναι Ο κύριος Αρκούδης, υπέρ Ο κύριος Αντονάκης Ναι, είμαστε υπέρ αφορά μισθοδοσία εργαζομένων Ναι, ναι Ωραία, ευχαριστώ κύριε Αντονάκη Ο κύριος Βολτσίδης Υπέρ, κύριε Πρόεδρε Ο κύριος Λεμονής Υπέρ Ο κύριος Σεμακούλα Υπέρ, ευχαριστώ Ωραία, ευχαριστώ Λοιπόν, θέμα τέταρτον Κύριε Τσακμακίδη Ναι Στο τέταρτο θέμα στην ουσία μιλάμε για μία τροποποίηση λόγω της συνταξιοδότησης της κυρίας Νάκη Δήμαρχε δεν ακούγε σε Είναι η αντικατάσταση της κυρίας Νάκη Μπράβο, επειδή η κυρία Νάκη συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα πρόω λίγων ημερών αντικαθίσταται από την κυρία Μανασίδου Είναι μια αντικατάσταση υπαλλήλου η οποία βγαίνει στη σύνταξη Κύριε Πακογλίδη Υπέρ, κύριε Πρόεδρε Κύριε Τεμεκενίδη Οφανώς υπέρ είμαστε Θεωρώ εντάξει Να μην ο τα ομόφωνα υπέρ Αυτά πολλά χρόνια Ομόφωνα υπέρ εντάξει Κύριε Πρόεδρε Όταν είχε συζητηθεί το θέμα το ίδιο θέμα είχαμε ψηφίσει λευκό και παραμένουμε σε αυτό Λευκό, ωραία κυρία Νάκη λευκό Θέμα πέμπτο Είναι επιβολή προς τιμού επειδή δεν ακούγεται ο κύριος Τσακμακίδης Θα δοκιμάσω, δεν ξέρω αν ακούγεται τώρα Σας ακούμε Πολύ ωραία, πρόκειται για την επιβολή προς τιμού για υπέθρια διαφήμεση στην συγκεκριμένη εταιρία ΚΟΠΑ Υγιό Κοντερνάσιο κλπ Μετά από καταγγελία και αυτή τη φορά πήγε υπηρεσία εκεί και διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα παρατημένο στην ουσία κτίριο που έχει την πινακίδα μέσα στον χώρο του και μία που είναι έξω η πινακίδα η μεγάλη που είναι στον εσωτερικό χώρο είναι σχεδόν κατεστραμένη ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου σταθμού και αυτός και η σύζυγός του έχουν Κύριε Τσακμακίδη δεν σας ακούμε πάλι Ελάτε πιο κοντά στον χρόνο Ναι τώρα ναι για το συγκεκριμένο μετά από καταγγελία η υπηρεσία πήγε εκεί και διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο διαφημίσεις η μία είναι σχεδόν κατεστραμένη έχουν πέσει κάτω δηλαδή μόνο μερικώς φαίνεται το τι έγραφε και μία άλλη μικρότερη διαφήμιση Οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου σταθμού, ο ιδιοκτήτης έχει πληθάνει πρωέξι μηνών όπως και η σύζυγός του και η συγκεκριμένη εταιρεία μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αυτό ποιο ακριβώς θα αναλάβουν και λοιπά, δυστυχώς σε αυτήν την περίοδο έγινε καταγγελία και αναγκαστήκαμε να πάμε οπότε ασφαλείνουμε και ας αποφασίσουμε εμείς τώρα κατά πόσο πρέπει και τι πρέπει να κάνουμε σε συγκεκριμένη εταιρεία εγώ σώφιπα λόγω της ιδιότητάς μου έπρεπε να προσφέρω το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Μπακογλίδη κυρία πρόεδρος ο ιδιοκτήτης του σταθμού έχει αρκετά χρόνια πληθάνει, όχι 6 μήνες αυτό με ιδιοκτήτηση αυτό μου είπανε σήμερα τώρα που θέλω να έχετε δει και εσείς εν πάση περιπτώση έχει πεθάνει έχει πεθάνει και αυτός και η γυναίκα του να πω μια ερώτηση στον αγαπητό συνάδελφο στα οικοδομικά τετράγωνα θα κάνετε μια βόλτα έχει και άλλες ταπελίσεις γράψατε και αφείως ό,τι γνωρίζεις καλά κύριε Μπακογλίδη το να γράψουμε τις πραγματικές καλαμαριάς χρειαζόμαστε προσωπικό τουλάχιστο δέκα ατόμων και να δουλεύει σε οικοκοτράωρη βάση για ένα εξάμινο αυτό που κάναμε εμείς ήδη σήμερα με δελτίου τίπου δεν σας καταλαβαίνουμε τι λέτε μ' ακούτε με δελτίου τίπου σήμερα στείλαμε ότι ότι υπάρχει παράνομο τα διαφύγιση καλούμε τους συμβουλήτες μας που έχουν επιτηρήσεις ή ότι υπάρχονται άλλο ιδιώτες να προθούν στη διασυμμεσία αποστήλωσης όλων των διαφυγικών πινακιών διότι οι καταγγελίες όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά έρχεται η μία πίσω από την άλλη και μέσω του πρωτοβουλίου καλώς για μια ακόμη φορά τη συμμόρφωση όλων σύμφωνα με τους χρόνους Θα να πει τε Σινάρανφε επειδή ασχολήσαμε το αντικείμενο μας κατηγορούσατε ως διοίκηση γιατί δεν ενημερώναμε τα μαγαζιά χέρι χέρι με επιδοτήρια σας τα λόγια να ξέρετε πέρασε ένα άμυσι χρόνος διοίκηση και μας κατηγορούσατε εμάς όταν μπαίναν τα πρόστιμα το λέω για να θυμίσω λίγο για την ιστορία ότι δεν γίνουσαμε όλη την καλαμαριά και να δίνουμε με επιδοτήρια την ιστορία που βγάλατε εσείς αυτό το λέω ακαδημαϊκά χωρίς να ανοίγω το παιδί Πάνω σε αυτό θα ήθελα να σας συνημερώσω ότι τον Ιενουάριο και Φιπουάριο του 2020 επιτώθηκαν 450 επιδοτήρια με υπογραφή των όσων τα έχουν λάβει πριν 450 χαίρομαι που το κάνατε συνέχεια προέκυπτηκε το θέμα του Πορονοϊού και αυτός σταμάτησε ευχαριστούμε κυρία τη δημασία ένας ένας όχι όλοι μαζί ο κύριος Μπακογλίδης θα μιλήσουν αν θέλουν να το αποθετηθούν πριν ξυπήσουν θέλω να πω κάτι ο Λεμονίδης είμαι η κυρία Παυλίδου προηγήθηκε κυρία Λεμονίδη θα σας δώσω τον λόγο πέστε μας κυρία Παυλίδη τι θέλετε να ρωτήσει δεν έχω να ρωτήσω ξέρω την εταιρεία ξέρω την εταιρεία γιατί αυτή η υφή ήταν το όσθο ραδιοφωνικό σταθμός πριν από πολλά χρόνια αφότι κατήλθα ως δημοτική σύμβουλος και ξέρω αυτό το οποίο είπε ο Πενόπουλος πέθανε πρώτα η σύζυγος και μετά πέθανε και έχουν πολλά χρόνια που έχουν αποβιώσει δεν μπορείς να επιβάλλεις σε ανθρώπους οι οποίοι δεν υπάρχουν να επιβάλλεις πρόστιμα να τα ξέρεις να μην κάνουμε πράγματα και προηγούμενος εάν μιλούσα θα συνεισέφερα ο κ. Λεμονής τυχαίναι είναι στη γειτονιά μου αλλά και επειδή είναι ραδιοφωνικό σταθμός περισσότεροι νομίζω τον έχουμε επισκεφθεί και όλας οι πυναγκίδες που έχουν είναι πιο πολύ για ρίπαση του περιβάλλοντος παρά και διαφθίμηση πέρα από ότι έχουν πεθάνει είναι ρίπιο χώρος θα δεις πιο πολύ κινδυνεύσεις αν περάσεις από κάτω παρά να δεις την πυναγκίδα κι αν τους ακούσεις το ραδιόφωνο και πέρα από αυτό τις πυναγκίδες έχουν απομακρύνει και τις δύο μετά την... Ευχαριστούμε κ. Λεμονή Άρα ψηφίζουμε κ. Πακογλίδη ξεκινάω από εσάς Εγώ θέλεγα να δούμε πρώτα αν υπάρχει ιδιοκτήτης να μην επιβάλλουμε πρόστιμα που δεν μπορούμε να εισφράξουμε και επιβαρύνουμε τον κωδικό των ανίσφρακτων Ας το δούμε αν υπάρχει ιδιοκτήτης ή όχι, αλλιώς δε θα μην επιβληθεί το πρόστιμα Του είπε και η κυρία Παγλίδου, του είπε και ο κ. Λεμονής, του είπε και ο κ. Πενόπουλος Μην βάζουμε πρόστιμα που δεν μπορούμε να τα εισφράξουμε Άρα είστε κατά της επιβολής του πρόστιμα Κυρία Πρόεδρε να πω και εγώ την άποψή μου Εφόσαν δεν υπάρχει... Κυρία Πρόεδρε Μιλάμε για μία εταιρεία και να μην έχει ιδιοκτήτη Έχει αυτόν που είναι ο διάδοχός της Παρ' όλα αυτά, εγώ είμαι της άποψης ότι δεν πρόκειται για διαφήμιση Δηλαδή, αν δείτε τις φωτογραφίες, δεν ξέρω πώς είδατε τις εισηγήσεις Η μία είναι κρυμμένη πίσω από κάτι κυσούς και δεν φαίνεται με το ζόρι από το 106.1 που βλέπω στην άλλη πινακίδα Διαβάζω το 10, δηλαδή δεν δίνει καν την πληροφορία Και η άλλη είναι σπασμένη και γράφει city 106.1 Και είναι ρημαγμένη, δηλαδή δεν νομίζω ότι πείθετε θέμα ότι είναι διαφήμιση αυτό το πράγμα Ωραία, ευχαριστούμε Κυρία Πρόεδρε, να διακόψω λίγο, σας παρακαλώ Να πω κάτι ο κ. Γαβρίδης Κατ' αρχήν θα πρέπει να δούμε, επειδή και εγώ έχω περάσει από εκεί και πιθανώς όλοι μας Πώς ο χώρος αυτός που είπε και ο κ. Λεμονές θα διαφυλαχτεί Διότι υπάρχει ένα θέμα ασφάλειας αυτόν που περπατάμε εκεί Άρα πρέπει να δούμε δηλαδή, εάν υπάρχουν κληρονόμοι ημί να δει ο δήμος και οι υπηρεσίες Να επιλευθούν οι άνθρωποι, ή κάποιος να δει πώς μπορούμε να παρέχουμε για να προστατέψουμε Όχι να βάλουμε πρόστιμα ημί, αλλά χρειάζεται μια διαφύλαξη αυτού του χώρου Η οποία πρέπει να είναι από τους ιδιοκτήτες Ή αλλιώς ο δήμος να ανελάβει μια διαδικασία Εγώ πέρασα σήμερα, τα έχουν απομακρύνει, τα έχουν βγάλει και η ιδιοπίνα Κύριε Αντιδήμαρχε, μήπως να το αποσύρετε το θέμα για να το ξαναδείτε Είναι εξεκάθαρο Με συγχωρείς Άρη, με συγχωρείς μόνο μισό λεπτό Μετά την απομάκρυση των πινακίδων, οι οποίες βέβαια όπως πολύ καλά είπατε και η προηγούμενη αντίγια διαφήμιση ήταν δισφήμιση Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για περαστικούς στο χώρο αυτόν Άρα το κομμάτι αυτό της επικίνδυνότητας μετά την άμεση απομάκρυση των πινακίδων δεν υφίσταται Μάλιστα Οπότε αυτό που πρέπει να κρίνουμε, εάν αξίζει τον κόπο να μπούμε για να επιβάλλουμε πρόστιμο σε κάτι τέτοιο Προσωπικά, αν θέλετε την απομάκρυση, δεν πρέπει να επιβάλλουμε πρόστιμο Κύριε Τσακμακίδη, θέλετε να το αποσύρετε το θέμα Για πρόεδρε να κάνω μια εισήγηση Εγώ με της άποψης το θέμα να μην αποσυρθεί από τη στιγμή που το είδε και ο κ. Λεμπονίσ και λέει απομακρύνθηκαν Εγώ με της άποψης ότι αυτό δεν αποτελεί υπαίθερια διαφήμιση Δηλαδή αυτά είναι πιο πολύ μπάζα μπορώ να τα χαρακτηρίσω παρά διαφήμιση Και να κάνουμε μια επιστολή ενδεχομένως από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου και να ζητήσουμε να μην είναι αισθή αμόλυνσης Παρά έτσι όπως το βλέπω στη φωτογραφία πιο πολύ για αισθή αμόλυνσης με αυτά τα φυτά, τα πλέγματα και τις σπασμένες πινακίδες που υπήρχαν από τη λέει ο κ. Λεμπονίς παρά τέλος διαφήμισης Άλλωστε είναι και ένας δρόμος που από εκεί περνάς μόνο με συγκεκριμένο σκοπό, δεν είναι και σε κάποιο κεντρικό σημείο για να πεις ότι διέρχεσαι καθημερινά από αυτόν τον δρόμο Οπότε εγώ είμαι της άποψης να βγάλουμε μια αρνητική απόφαση να καταψηφιστεί Λοιπόν, ο Μόφωνα καταψηφίζουμε την επιβολή μπροστί μου Εγώ να μου απαντήσετε σε αυτό, Μόφωνα, την καταψηφίσουμε Θα σας απαντήσω κιόλας και για την παράταξή μας. Έχω το παιχνίδι από τον κ. Τενεκενίδη. Με πρόλαβε ουσιαστικά ο δήμαρχος Σαν δημοτικό συμβούλιο μπορούμε να πάρουμε έρχεται ένα θέμα επιβολής μπροστί μου για διαφημιστικές πινακίδες Μετά από την επίλεψη, μετά από τον έλεγχο που έγινε από την υπηρεσία μας διαπιστώνουμε ότι δεν πρόκειται περί διαφήμισης Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε μία αρνητική απόφαση, να μην επιβάλλουμε δηλαδή πρόστιμο Και αυτή να είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει η βυσικά, αναφέρθηκαν και άλλα επιχειρήματα Όπως ο πρόσφατος χάνατος του ιδιοκτήτη, ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να γίνει μια αποδοχή κληρονομιάς Δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ σχεδόν σαν διαφήμιση, περισσότερο το είπε και ο κ. Σαγμακίδης, δισφήμιση είναι έτσι όπως ήταν Και από εκεί και πέρα, εάν δεν εγκριθεί από την αποκεντρωμένη η απόφασή μας, αυτό είναι κάτι άλλο Εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση, ας πούμε, εδώ πολιτικά, η οποία να είναι αρνητική. Ευχαριστώ πολύ Να είστε καλά κ. Βουλγαράκι. Ομόφωνα, λοιπόν, καταψηφίζουμε την επιβολή πρόστιμου Πώς καταψηφίζουμε, δεν επιβάλλουμε πρόστιμο Δεν επιβάλλουμε, συγγνώμη, δεν επιβάλλουμε πρόστιμο, ναι. Δεν επιβάλλουμε πρόστιμο, λοιπόν. Θέμα έκτο. Απόσυρση υπηρεσιακού χύματος του Δήμου Καλαμαριάς Κύριε Πακογλίδη. Το ψηφίζουμε κύριε Πακογλίδη. Κύριε Τεμεκενίδη. Μις. Μάλιστα. Ο κ. Περσίδης Αυτό νόητο, ναι. Αυτό νόητο. Ο κ. Σαρκούδης. Κύριε Πρόεδρε, ομόφωνα πιστεύω. Ναι, ομόφωνα κ. Αντωνάκη, ομόφωνα ο κ. Βολτσίδης. Υπέρ, υπέρ κ. Πρόεδρε. Όλοι, όλοι υπέρ. Ομόφωνα, λοιπόν, αποσύρετε την επιβολή πρόστιμου Κύριε Πρόεδρε, μία επισήμανση στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας. Όσο μπορούμε να επιταχύρουμε τις διαδικασίες να αποσύρουμε και δικά μας οχήματα αλλά και να ανακυκλώσουμε οχήματα που βρίσκονται στους δρόμους. Πρέπει άμεσα να κάνουμε ενέργειες. Έχουμε πάρα πολλά οχήματα που είναι στους δρόμους. Ωραία. Ναι, κύριε Δημαρχέ, άκουσα την συμβουλή σας, θα επανωφθώσουμε και θα πάνε αρθούμε στη καλή σας τη δημιουργία για να απομακρύνουμε ότι αυτοκίνητα έχει χωρίς πινακίδες όσο μπορούμε με τη σύμφωνα με τους νόμους πάντοτε αλλά και συγχρόνως αυτοκίνητα τα οποία ασύφωρα είναι ασύφωρα για τον δήμο μας και πληρώνουμε χωρίς να υπάρχει λόγος και να τα χρησιμοποιούμε έπειτα από την απόφαση για κάθε αυτοκίνητο που θα βγαίνει από τη γλωμάτευση της Επιτροπής Εξέτασης Καταλλελότητος. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, το έβδομο θέμα, κυρία Ντόντι. Και μια παράγγελση, κύριε Ματσαρίνη. Εκείνο το αυτοκίνητο με την εκείνη την αμαρτωλή ιστορία, το καμένο αυτοκίνητο του Δήμου, σήμερα πέρασε από την κοινοφελή επάνω. Ας το αποσύρουμε το όχημα δηλαδή, μη δημιουργούμε κι εμείς απορρήματα μέσα στο Δήμο του. Ναι. Ωραία. Έχω δει το αυτοκίνητο και το είχαμε σκεπάσει και τώρα το είδα και ξεσκέπαστο. Είναι έτοιμο για να παρτεί. Ευχαριστώ για την εκκλησία μας. Ευχαριστούμε κύριε Ματσαρίνη. Το θέμα το έβδομο, κυρία Ντόντι. Κυρία Ντόντι. Κυρία Ντόντι, με ακούτε. Με ακούτε. Ναι, ναι. Το έβδομο θέμα. Θα θέλα προκαταβολικά να σας δώσω συγγνώμη στο σώμα, γιατί δεν κλίνω την κάμερα. Έχω το μικρό μου τογιό, με μπήρα την κατάσταση από χθες και είναι λίγο δύσκολο. Οπότε κάποια στιγμή μπορεί να αναγκαστώ να αποχωρήσω πριν τελειώσουμε. Γι' αυτό να με συγχωρήσετε. Το θέμα έβδομο είναι τα εκπρόθυνα που σας είχα πει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς από 40 αιτήσεις οι 28 ήδη έχουν φύγει και μας μείνανε 12, τα οποία και τα παιδιά μπαίνουν στους παιδικούς σταθμούς. Αξιολογήθηκαν δηλαδή 12 αιτήσεις. Κύριε Μπακογλίδη. Μα ακούτε, κύριε Μπακογλίδη. Μια πρώτα, και το 7 και το 8 επειδή συμβεί το εκπρόσωγό μας στην Επιτροπή, θα ψηφίζουμε και τα 2. Ευχαριστώ, κύριε Μπακογλίδη. Ο κύριος Θεμεκενίδης. Και εμείς το υποψηφίζουμε, κύριε Μπακογλίδη. 7 και 8. Στο 8 έχω μια ερώτηση να κάνω, αλλά μάλλον υπάρχει και εκείνο, αλλά... Θέλετε να κάνετε και το 8. Πρόεδρε, θέλω να απαντήσω και το 8, όμως καλύψω και να ψηφίσουν και τα 2. Λοιπόν, το 8ο θέμα είναι μία μαμά η οποία έχει αιτηθεί. Είναι καρκινοπαθούς, αυτή τη στιγμή είναι καρκινοπαθής η κοπέλα και έχει αιτηθεί, μας έχει φέρει χαρτί από τον ογκολόγο της, στο οποίο λέει καλό είναι αυτούς τους μήνες να μη φέρει το παιδί στο σχολείο. Να μη χάσει όμως τη θέση το παιδάκι, η κοπέλα μας έχει πει ότι θα πληρώσει το σταθμό και γι' αυτόν τον λόγο θα κρατήσουμε τη θέση, πήραμε απόφαση Επιτροπή, όμως όφωνο να κρατήσουμε τη θέση μέχρι και το Γενάρι. Εάν δεν πληρώσει, εννοείται τα 2, θα διαγραφεί το παιδάκι. Ωραία. Κύριε Τεμεκενίδη. Θα το υπερψηφίσουμε, φαντάζομαι υπάρχουν, η ερώτησή μου ήταν απλή. Δεν εσταίρουμε για αυτούς τους μήνες θέσεις από άλλο παιδί, έχουμε διαθέσιμες θέσεις. Έχουμε θέσεις, έχουμε θέσεις. Είναι για το πρωτοβότι, δεν είναι για βρεφάκι. Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κύριος Περσίδης. Εγώ θέλω, στο 7 είμαστε υπέρ, για το 8, κύριε Ντόντι. Εγώ θέλω να ζητήσουμε, σαν παράταξη, να ζητήσουμε απαλλαγή του ποσού, γιατί ο δήμος δεν θα χρεοκοπήσει για ένα ποσό 200 ευρώ. Και μάλιστα, επειδή σύμφωνα με το κανονισμό των δημοτικών παιδικών βρεφικών σταθμών, σε περίπτωση, μην καταβολεί στον τροφείο, αν διατήρησες τις θέσεις του παιδικού σταθμού, παύλα ισχύει και διαγράφεται αυτό, αυτόματα η εγγραφή του νηπίου βρέφους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύουν όμως τα εξής δεδομένα. Για να τα ακούσουν και οι υπόλοιποι. Πρώτον, η μητέρα του παιδιού ανήκει σε ομάδα, όπως είπαμε, υψηλού κινδύμου, σε μία περίοδο πρωτόγνωρη για όλους μας την πανδημία. Δεύτερον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε δώσει στις 13 Ιουλίου και σήμερα στους παιδικούς ταθμούς, υπάρχουν 166 καινές θέσεις για νήπια. Η απαιτούμενη οικονομική συνησφορά από τη μητέρα του νηπίου για τους 4 μήνες, αν έρχεται το ποσό 200 ή 240 ευρώ. Θεωρούμε ότι λόγω της πανδημίας ο Ρήμος πρέπει να δείξει αυτονόητη ευαισθησία προς τη μητέρα του νήπιου, ακόμα και να μην εμφανίζει από τον νήπιο καθόλου τη χρονιά. Η διατήρηση της θέσης του δεν εμποδίζει κανέναν άλλο νήπιο, αφού έχουμε τόσες καινές θέσεις. Η οικονομική συνησφορά πρέπει σε καμία περίοδο τα οικονομικά του Δήμου. Ζητούμε να παραμείνει η θέση και να απαλλαγεί αυτό το ποσό. Αυτά θα περάσουν από οικονομική επιτροπή απαλλαγές. Οπότε θα το εξετάσει η επιτροπή και θα το δούμε στην οικονομική επιτροπή. Ναι, αλλά τώρα εμείς τι να ψηφίσουμε σε αυτό το θέμα, εφόσον έχουμε αυτές τις θέσεις. Ότι το παιδί θέλουμε να κρατήσει τη θέση. Δεν ψηφίζουμε αυτή τη στιγμή. Και εμείς θέλουμε να κρατήσει το παιδί τη θέση και να απαλλαγεί το ποσό με αυτή την επισήμαση. Αυτά με αυτές την οικονομική επιτροπή. Και η επιτροπή αυτά κύριε Περσίδη εκεί που θα το φέρουμε και θα συζητήσουμε. Τώρα είναι για να κρατηθεί η θέση του παιδιού. Ωραία. Λοιπόν, πείτε μας κύριε Περσίδη. Κύριε Περσίδη. Να κρατηθεί η θέση, δεν το συζητάμε, σας είπα. Και να πάει το θέμα στην οικονομική επιτροπή και να απαλλαγεί το ποσό. Ωραία, ωραία. Εντάξει. Ο κύριος Αρκούδης. Υπάρχει στα δύο. Ο κύριος Αντωνάκης. Παρόν και στα δύο. Και υποστηρίζουμε το θέση που εξέφρασε ο κύριος Περσίδης. Δηλαδή να απαλλαγεί η οικογένεια αυτή της κακονοπαθούς από τα φύλακτρα μέχρι να επιστρέφει στο παιδί. Εμείς γενικά δηλώνουμε παρόν σ' αυτά τις αποφάσεις, γιατί είμαστε κατά των φυλακτρών. Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ ημέ, κυρία Πρόεδρε, όσον αφορά για το ποσό, είναι στην οικονομική. Εγώ στην οικονομική επιτροπή δεν μπορώ να παραβρίσκομαι. Θα το δει η οικονομική επιτροπή αυτή. Ευχαριστώ. Ωραία. Ο κύριος Λεμονής. Υπέρ. Ναι, η κυρία Σεμακούλα. 7 και 8 υπέρ. Ωραία, ευχαριστώ. Λοιπόν, το δέκατο το θέμα είναι η έγκριση της απόφασης του διοικητικού στους... Για πρώτος. Ναι. Για το δέκατο θέμα θα τοποθετηθούν η κυρία Αντονούδη, αν χρειαστεί η κυρία Κυφωνίδου, που ήταν στην ενημέρωση που έκανε η κυρία Κονκαλίδου, γιατί λείπει ο κύριος Μακαντάσης, δεν είναι στην σημερινή συνειδρίαση, καθώς επίσης και η κυρία Παυλίδου, όσον αφορά τον κανονισμό λειτουργίας. Εγώ θα κάνω τοποθέτηση με την ψήφιση του θέματος. Ωραία. Η κυρία Κονκαλίδου έχει να πει κάτι? Θεωρώ ότι έχει έρθει από αναβολή, ότι ήταν να μας πει η κυρία Κονκαλίδου, το έχει πει, έχει εισαχθεί ξανά το θέμα. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε. Συγγνώμη, θα μιλήσουν οι επικεφαλείς, κυρία Κρητήδη. Θα τοποθετηθείτε, εντάξει. Κυρία Πρόεδρε, μια ερώτηση μπορώ να κάνω. Ερωτήσεις θα κάνετε στην αρχή, ποιος θέλει να κάνει ερωτήσεις. Εγώ είπα ναι. Ερώτηση θέλετε κυρία Κρητήδη. Ωραία, σας ακούμε. Κυρία Κρητήδη. Είχα ακούσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, την κυρία Κουκαλίδου, να λέει μετεπιτάσεις ότι ψάχνουμε να βρούμε μάνατζερ με ισχυρά τυπικά προσόντα. Σε σχέση με το προηγούμενο κανονισμό που σήμερα τροποποιείται, βλέπω ότι υπάρχει μια αφαίρεση στα τυπικά προσόντα του μάνατζερ του, τον οποίο ψάχνει να βάλει. Και όταν λέω αφαίρεση, βλέπω εδώ πέρα ότι ενώ ο μάνατζερ με τον προηγούμενο κανονισμό, ήθελε τουλάχιστον εμπειρία σε ανάλογη θέση δέκα ετών, τώρα βλέπω εφτά ετη την προϋπόθεση. Ενώ είχε άλλη στη γνώση αγγλικής, τώρα βλέπω πολύ καλή γνώση αγγλικής. Ενώ είχε δίπλωμα από ποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή, τώρα το κάνει συγκεκριμένο οικονομική ή νομική. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ψάχνουμε ένα μάνατζερ ο οποίος φωτογραφικά τον ξέρουμε, τον ξέρουμε, αυτή είναι η ερώτηση μου, τον ξέρουμε, τον έχουμε ήδη βρει και έχει αυτά τα προσώδα. Γιατί το να κάνουμε μια αφαίρεση σε μεταπτυχιακό τίτλο, για μένα παίζει κάποιο ρόλο μεγάλο. Κάντε και την ερώτηση σας. Κάνετε την ερώτησή σας. Κυρία Τιτή, πείτε μας και εσύ την ερώτησή σας. Εκεί στη λειτουργία των ΓΔΑΒ, αναφέρεται ως καινούργια πρόταση, τουλάχιστον εγώ για καινούργια πρόταση την εκτιμώ, τη δημιουργία ενός κέντρου τυπικής εκπαίδευσης. Από ό,τι ξέρω, η εκπαίδευση χωρίζεται σε τυπική, άτυπη και μη τυπική. Η τυπική εκπαίδευση έχει να κάνει με τα σχολεία τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτή είναι η τυπική εκπαίδευση. Τι ακριβώς εννοείται όταν λέτε θα γίνουν σχολεία ή κέντρα τελος πάντων όπως τα λέτε εκεί τυπικής εκπαίδευσης. Δηλαδή, ο δήμος θα έχει σχολεία, δηλαδή μέσα από αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος τα σχολεία να περάσουν στην τοπική διοικησία και πάμε ας πούμε δειλά δειλά, βήματα βήματα να περάσουν διαφορετικά πράγματα στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Δεν κατάλαβα δηλαδή τι ακριβώς και γιατί το χαρακτηρίζεται τυπική εκπαίδευση. Αν μπορείτε σε αυτό να μου δώσετε μια απάντηση. Ε, ευχαριστούμε. Κυρία Κογκαλίδου. Μέσα λίγο σε αυτό, ωραία τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα μελέτης, φροντιστήρια, ξένων γλωθών, μέσες εκπαίδευσης κλπ. ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση διότι δεν χορηγούν τύπλους σπουδών, άρα το τυπική είναι άσχο. Ακριβώς, ακριβώς γι' αυτό και εγώ Άρη το ρώτησε. Γιατί δεν μπορεί να είναι στην τυπική εκπαίδευση. Κυρία Κογκαλίδου θα δώστε. Και μια ερώτηση από εμένα, κυρία Πρόεδρος. Και μια ερώτηση από εσάς. Πείτε μας. Θέλω να κάνω και συνάδελφο που πριν είπα. Υποβαθμίζουμε τα προσόντα του διευθυντή της επιχείρησης. Για ποιον λόγο? Το είπε... Έχω ένα παράδειγμα. Η θυκατέρα μου τελείωσε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Και ξέρει και ξένες γλώσσες. Όταν κάνει αίτηση για να πιάσει τη δουλειά, τη ζητάνε μετατυχιακά, τη ζητάνε τίτλους σπουδών, τη ζητάνε χαρτιά, ό,τι ξέρει, αγγλικά, ό,τι ξέρει, υπολογιστές. Εμείς εδώ τι κάνουμε? Υποβαθμίζουμε τον διευθυντή της επιχείρησης. Και όχι μόνο τον υποβαθμίζουμε, τον βάζουμε και επιθετία. Δεν ζητάμε μόνιμη θέση για να έχει επιχείρηση έναν τεχνοκράτη να τη διηγήσει για τα επόμενα. Δεν ξέρω, κάνω ερωτήσεις, ας μας απαντήσει η Πρόεδρος. Κυρία Πρόεδρε, επειδή το θέμα του κανονισμού το έχω επεξεργαστεί με ενδελέχεια, συμφωνώ τόσο με την ερώτηση του συναδέρφου του Ακριτίδη, γιατί πραγματικά αφισχνοποιούνται τα προσόντα, τα είπε πάρα πολύ ωραία, πολύ παραστατικά, όπως και με την τοποθέτηση της λεμονιάς. Και αν θέλετε να σας πω και προβλέπετε και στο παλιό, δέστε το λίγο, προβλέπετε και στο παλιό η δημιουργία γδάμ, παιδιών κλπ. Δηλαδή αυτό το τυπική εκπαίδευση με τρέλανε και εμένα. Και είπα ποιος σοφός το έχει γράψει. Δηλαδή ένας κανονισμός που είναι ο καταστατικός μας χάρτης, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η επιχείρηση, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, τι τροποποιούμε. Θεωρούσα τον προηγούμενο κανονισμό πλήρη και άριστο. Και θα τα πω τώρα στην τοποθέτησή μου. Ένα ένα κάθε αυτό και θέλω να μ' ακούσει η κυρία Κογκαλίδη. Σε σαν κανονισμούς, κανονισμούς και το ξέρει πολύ καλά όταν ήτανε στην δράμα και με έπαιρνε τη δράμα, κανονισμούς έχω κάνει άπειρους. Λοιπόν, άλλος έχει κάποια ερώτηση. Ερώτηση, όχι τοποθέτηση. Μια παρέμβαση. Κάνουμε ερωτήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η... Η εισήγηση. Προφανώς έχουμε διαβάσει την εισήγηση. Ναι, ναι, ναι. Όλοι μας κάναμε συναντήσεις, προς όλους και με την κυρία Πρόεδρο της Κοινοφελούς και με τον αντιπρόεδρο της Κοινοφελούς. Και έχουμε υποβάλει κάποιες προτάσεις. Εμείς βλέπουμε ότι η εισήγηση είναι αυτή που ήτανε μέχρι και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβούλου που απαισίλθηκε το θέμα. Γι' αυτό, ας μας μιλήσει η... Λοιπόν, κυρία Κογκαλίδου, κάντε λιγάκι την εισήγησή σας. Καλημέρα από μένα. Έχω πραγματοποιήσει επαφές με όλους τους επικεφαλείς. Έχετε ενημερωθεί όλοι. Το θέμα... Δεν ακούμε τίποτα. Δεν ακούμε τίποτα. Ορίστε. Δεν ακούγεσαι, κυρία Κογκαλίδου. Όχι. Το θέμα της πρώτης τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού, της σκέπκα, έρχεται για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ πως πρέπει να το αποθετηθείτε, αφού ενημερωθήκατε και το θέτω προς ψηφοφορία. Θα απαντήσω στα ερωτήματά σας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσω. Αν έχετε κάποιες παρατηρήσεις, ψηφίστε με τις παρατηρήσεις που έχετε. Σας ευχαριστώ τερμά. Να απαντήσω λίγο στον κύριο... Για τα επτά χρόνια που είπατε, εννοούμε για τα επτά χρόνια την επαγγελματική εμπειρία και όχι την προϋπηρεσία. Αν θέλετε 10, το βάζουμε 10. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν ήταν λεσκεμένο αυτό. Να συμπληρώσω λίγο την ερώτηση, κύριε Κογκαλίδου. Η εκπαίδευση αναφέρεται ακριβώς όπως το αναφέρει ο κανονισμός της ΕΕΤΑ. Λέει ότι τα ΚΔΑΠ λειτουργούν εκτός οραρίου σχολείου. Εγώ θα σας παραπέμψω σε ένα δημοτικό σχολείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, του 28, που μπορείτε να πάτε να το δείτε ειδείς όμαση. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν, είπαμε. Θέλετε να σας το εξηγήσω για τα ΚΔΑΠ, που είπαμε, η κυρία Τιντήρια, και να φτάνω την ερώτηση. Τα έξι έως δώδεκα ετών είναι παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία. Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μπορούν να λειτουργήσουν και σε δημοτικό σχολείο ένα απόγευμα, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σε κάποιο δικό μας κτίριο, τη σκέβκα, και σε περίπτωση που δεν υπάρχει μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από τον δήμο να μας δώσει ένα κτίριο που μπορούμε να στεγάσουμε εκεί αυτή τη δραστηριότητα, αυτή τη δομή. Και στην τελική ανάλυση, αν δεν υπάρχουν όλες αυτές οι εκδοχές, θα μπορέσουμε εμείς σαν κέβκα να πραγματοποιήσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε ένα μισθωμένο κτίριο εδώ στην Πελουθήμα, στην Καλαμαριά. Αυτό θα δώσει μια ανάσα περισσότερη στους ωφελούμενους, θα έχουμε περισσότερα δηλαδή παιδιά και περισσότερη ωφελμότητα για την κέντ. Με τι προσωπικό, κύριε Ακόγκαλίδου? Εγώ θεωρώ ότι η καθαρίστρια αυτή που θα καθαρίζει, που την έχω εγώ τετράωρη στα ΚΔΑΠ, θα μπορεί να την κάνω οκτάωρη και να δουλέψει παράλληλα και στα ΚΔΑΠ, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Επίσης, για τα ΚΔΑΠ που είπατε είναι αναπήρια, ίσα-ίσα που θα τα αναβαθμίσουμε, που σας είπα εγώ ότι θέλω και έναν κάποιον εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή έναν λογοθεραπευτή, έναν εργοθεραπευτή, δηλαδή θα τα αναβαθμίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τώρα είναι απόγευμα. Θα μπορούσαμε να έχουμε και μία μπάγγερ πρωινή, που να πάρουμε περισσότερους ωφελούμενους για να μην έχω υπεράριθμους μέσα στον Στα ΚΔΑΠ. Μα στην τυπική εκπαίδευση δεν θα έχετε εκπαιδευτικούς. Η τυπική εκπαίδευση είναι έτσι λέγεται, εκπαιδευτικούς δημοτικού, έξι έως δώδεκα ετών. Εκπαιδευτικούς θα έχετε. Κυρία Πρόεδρε, να βάλω λίγο κάτι στην κουβέντα σας για να αντιληφθούμε ποιο πρόκειται. Αυτό που αναφέρουν στον κανονισμό, στην πρόταση του οργανισμού ως ΚΔΑΠ τυπικής εκπαίδευσης δεν είναι σχολείο. Ότι δεν είναι το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, δεν είναι το ΚΔΑΠ που αντιστοιχεί σε ένα ειδικό σχολείο. Είναι τα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό, το απόγευμα θα έχουν δημιουργική απασχόληση απλά για να ξεχωρίσουν από τη δομή των ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Δεν μιλάμε για κάτι ξεχωριστό, είναι όπως έχουν ΚΔΑΠ όλοι οι δήμοι και είμαστε από τους λίγους που δεν έχουμε. Και το οποίο, συν της άλλης, στην κέδκα θα είναι και μια ευκαιρία για να μπορέσει να συντηρήσει το προσωπικό που ήδη έχει, να πάρει προφανώς και άλλους, προφανώς θα χρειαστεί εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς για όλη αυτή τη δομή. Αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεφυτρώσει παντού ΚΔΑΠ. Είναι μια ιστορία η οποία έχει αρκετά μεγάλα έσοδα, δηλαδή δίνουν, αν δεν κάνω λάθος, 1600-1900 ευρώ στο κάθε παιδί, θα μπορούμε να κάνουμε δομές ΚΔΑΠ στα σχολεία που ήδη έχουμε τις αίθουσες και να λειτουργούν ως δημιουργική απασχόληση παιδιών, παίρνοντας βάουτσερ από το ΕΣΠΑ και βοηθώντας την ΚΕΥΚΑ, στην ουσία, να συντηρήσει και το προσωπικό πέρα από τον κοινοφελή χαρακτήρα που έχει το να δημιουργήσουμε δομές απασχόλησης για τα παιδιά μας, αντί να πηγαίνουν σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ, να πηγαίνουν σε ένα δημόσιο δημοτικό ΚΔΑΠ. Δεν μιλάμε για κάποια δομή που πάει να κόψει κάποιο κομμάτι από τα σχολεία και τα λοιπά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το χαρακτηρίσουμε για να μην υπάρχει αυτό το μπέρδεμα, κυρία Κουγκαλίδου, που ανησυχίσε την κυρία Αντιντί και τον κύριο Τεμεκενίδη. Αλλά να το ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για ΚΔΑΠ, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης. Καμία εμπλοκή με το ελληνικό σχολείο που λέμε είναι άσχετο. Αυτός που πηγαίνει στο σχολείο το πρωί στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό ό,τι έχει επιλέξει, το απόγευμα το παιδί μεταξύ της ηλικίας 6 και 12, δηλαδή τα παιδιά δημοτικού, θα μπορούν να πηγαίνουν σε αυτό το δημόσιο και δωρεάν αν έχει μπει στο ΕΣΠΑ, σε αυτή τη δημόσια και δωρεάν δομή του δήμου μας, όπως έχουν όλοι οι δήμοι. Δηλαδή ο δήμος της Θεσσαλονίκης έχει, αν δεν κάνω λάθος, 8 ΚΔΑΠ τυπικής εκπαίδευσης. Είναι ΚΔΑΠ που είναι όχι ΜΕΑ, όχι για άτομα με ειρικές ανάγκες. Είναι Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδάκια δημοτικού. Το πρωί θα πηγαίνουν στο σχολείο. Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Ναι, κύριε Παυλίδο, ας τελειώσει ο κύριος διδαρχός. Αυτό, κύριε Δήμαρχε, δεν υπήρχε στο προηγούμενο κανονισμό. Δεν υπήρχε. Θέλω να μ' απαντήσει η Πρόεδρος. Ο κανονισμός της ΕΕΤΑ το λέει καθαρά, ότι τα ΚΔΑΠ, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, αφήστε τον κανονισμό, σας έκανα συγκεκριμένη ερώτηση, διαβάζετε παπαγαλία. Λοιπόν, κυρία Παυλίδου, κυρία Παυλίδου, μην τη διακόπτετε. Υπάρχει κάποιος νόμος που λέει δεν πρέπει να διαβάζω αυτά το πραγματό. Υπάρχει αυτό στο προηγούμενο κανονισμό. Λοιπόν, ρε μίστα λιγάκι. Κύριε Παυλίδου, μπορείτε λιγάκι. Ακούστε με λιγάκι. Δεν βάζετε, βε τέλειο. Ρώτησα. Το νόμο. Υπήρχε στο προηγούμενο κανονισμό η δημιουργία ΚΔΑΠ, όχι μόνο να με, αλλά και ΚΔΑΠ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά. Υπήρχε. Δεν υπήρχε. Σας το αναβάζω επειδή δεν το έχετε διαβάσει. Κύριε Παυλίδου, δεν χρειάζεται. Κύριε Παυλίδου, ακούστε με λιγάκι. Κύριε Παυλίδου. Μιλάτε. Λοιπόν, μιλάτε και οι δυο. Η παράγραφος Β λέει την εφήνη της λειτουργίας άλλων δομών κοινωνικής μέρημνας, όπως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Η Ατλαντίδα, την Αμερική δεν την βρήκατε. Κύριε Παυλίδου. Λειτουργία συμβουλευτικών σταθμών. Κύριε Δήμαρχε, θέλω να μ' ακούσετε. Θέλω να μ' ακούσετε γιατί όλα αυτά υπάρχουν, τα επεξεργάστηκα και η ίδια μου. Τα επεξεργάστηκα και είναι ντροπή να φέρνεται μπροστά στους σε ένα δημοτικό συμβούλιο και επειδή δεν είναι νομικοί να νομίζουν ότι έχετε βρει τον τροχό. Ενώ τα λέμε όλα μέσα. Κύριε Παυλίδου. Ομάδων στήριξης γονέων κλπ κλπ. Ποιος σας εμποδίζει να το κάνετε. Εσείς ξέρετε τι θέλετε. Θέλατε να αλλάξετε τον διευθυντή. Έχετε το δικαίωμα. Από το να αλλάξετε επειδή. Κύριε Παυλίδου είμαστε στις ερωτήσεις. Μα τι έκανες τις ερωτήσεις. Κάνουμε ερωτήσεις. Την έκανα και έδωσα. Να δείτε μόνοι σας την απάντηση. Τι θα πει η ερώτηση. Κύριε Παυλίδου απλά αυτό που έχω ενημερωθεί εγώ είναι ότι έχουμε κΔΑΠ τυπικής εκπαίδευσης και κΔΑΠ ΜΕΑ να μπορέσουμε να πάρουμε επιδοτήσεις ΕΣΠΑ. Πρέπει να έχει το χαρακτηρισμό αυτόν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Και πρέπει να αλλάξει αυτός ο οργανισμός. Επίσης διευθυντής δεν αλλάζει δεν υπήρχε. Αυτό επίσης που ενημερώθηκα είναι ότι ο οποίος δίπλα. Κυρία Παυλίδου λίγο ακούστε με. Λοιπόν βάση του κανονισμού στο άρθρο 6 ανέφερο ότι πρέπει να είναι απόφυτος σχολής οικονομικών ή διοίκησης επιχειρήσεων στο άρθρο 22 έλεγε όλα τα πτυχία A δηλαδή θα είχαμε πρόβλημα και ενστάσεις στη διαδικασία. Εγώ να σας πω την αλήθεια όταν ήρθε σαν εισήγηση εγώ είπα να μπει και απόφυτος πολιτεχνίου όχι μόνο οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων. Προσθέσαν και νομικής γιατί διαπιστώσαμε ότι πολλά θέματα είναι θέματα νομικής. Εγώ έλεγα και απόφυτος πολιτεχνίου να είναι νομίζω ότι ένας μάνατζερ... Το άρθρο 6 μιλάει για κλάδους και το άρθρο 22 μιλάει για τα προσωντολόγια. Άλλο τα προσωντολόγια και άλλο η κλάδη. Μην τα μπερδεύετε. Η κλάδη και επάνω η επίγραφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Λέει η κλάδη, άλλο κλάδη. Δυστυχώς η κυρία Κογκαλίδου αντί να εκμεταλλευτεί μια εμπειρία 42 χρόνων και είμαι το ξέρετε πολύ καλά, κύριε Δήμαρχε, διαθέσιμη και ξέρετε και στον χρόνο τον οποίο ζητήσατε σας τα παραδίδω. Λοιπόν, δεν ζήτησε βοήθεια και ήρθε και κατακρεούργησε έναν πρότυπο κανονισμό αυτής της επιχείρησης, τον κατακρεούργησε μπέρδεψε στοιχειώδη πράγματα. Άλλο κλάδη, η κλάδη οικονομικών επιστημών και λοιπά και άλλο το 22. Διαβάστε τα λίγο, κυρίες και αδερφή για να δείτε και τα προσωντολόγια αναφέρθηκε σ' αγαπητέ Λάζαρε. Άλλο τα προσωντολόγια και άλλο η κλάδη. Αυτή ήταν ουσιαστικά και η έστασή μου. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο. Γιατί, κύριε Δήμαρχε, δεν επιτρέπεται δήμος Καλαμαριάς να λέει και θα επιδεικνύονται στη σχετική προκήρυξη. Ή θα περιλαμβάνονται ή θα περιέχονται. Αυτός είναι ο όρος. Δεν επιδεικνύεις τα προσόντα στην προκήρυξη. Δηλαδή, να ξέρουμε και ελληνικά να μιλάμε. Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένη. Όταν βλέπω τέτοια τερατουργήματα, είμαι στεναχωρημένη. Και θέλω να σας τα παριθμίσω. Θέλω να σας τα παριθμίσω. Επειδή το κεφάλαιο 6 αναφέρεται σε όλους τους προησταμένους, κυρία Κωνκαλίδη. Είτε αυτός είναι προηστάμενος διεύθυνσης, αυτό δεν ξέρατε, είτε είναι προηστάμενος τμήματος. Δεν τον βάζεις χωριστά. Μπαίνουν όλοι οι προηστάμενοι, μπαίνουν σε όλους τους κανονισμούς, μπαίνουν κατ' αυτόν τον τρόπο. Αυτό δεν το καταλάβατε. Εσείς επειδή ακούσατε τη λέξη προηστάμενος, νομίσατε ότι δεν θα είναι ο διευθυντής. Είναι προηστάμενος διεύθυνσης, προηστάμενος τμήματος. Και είπαμε ότι το άρθρο 22 αφορά τα προσόντα. Είναι το προσοντολόγιο. Έχετε κάνει για το κδάφεσθαι να χορέθηκα πάρα πολύ, γιατί εκεί το είχα επεξεργαστεί κιόλας. Το είχα επεξεργαστεί κιόλας. Γιατί δεν μας το φέρατε. Λοιπόν, γιατί μου το ζητήσατε. Για κδάφμεα αν το είδατε. Γράφει πουθενά σκέτο κδάφ. Ακούστε να δείτε. Γράφει πουθενά σκέτο κδάφ. Αν διαβάσω στους αξιόλους τους συναδέρφους, αυτό το οποίο προϋπήρχε, όπου λέει δομή κδάφμεα, η δομή έχει τις εξής αρμοδιώτες. Και επιπλέον να σας πω κάτι. Νεαμέα όμως, κδάφμεα μέα. Την ευθύνη της... Μισό λεπτό. Ακούστε λίγο για να μάθετε. Την ευθύνη λειτουργίας των κοινάτων κδάφμεα. Την ευθύνη λειτουργίας άλλων δομών κοινωνικής μέρινας, όπως κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Αυτό που το ονομάσατε τυπικό, που εγώ δεν το είδα πουθενά. Λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού και ομάδων στήριξης γονέων και λοιπά. Γενικά την ευθύνη λειτουργίας κάθε ενέργειας που έχει κοινωνικό χαρακτήρα και είναι συνηφασμένο με την πρόνοια προς ειδικές ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού, αυτό είναι κάτι που τα διαλαμβάνει όλα, όπως παιδιά, ηλικιωμένους, όχι μόνο δηλαδή μικρά παιδιά, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, κοινωνικά αποκλεισμένους, όλες τις κατηγορίες. Δυστυχώς εσείς, σε αυτό το άρθρο, μπερδέψατε τους σκοπούς με την ίδρυση. Βάλατε, είναι τρελό. Παρακάτω δεν είδατε ότι έχουμε σκοπού. Τι είναι η σκοπή? Η σκοπή του ΚΔΑΠΜΑΙΑ, Αυτονομία και Επικοινωνία είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών γιατί πρέπει να λες, να προσδιορίζεις, γιατί τα κάνεις. Όχι έκανες ένα άρθρο όλα μαζί, η ίδρυση μπερδεύει στους σκοπούς μέσα στην ίδρυση. Τι είναι αυτά? Νομίζετε ότι η σύγχυση που έχουμε μέσα στο ΚΔΑΠΜΑΙΑ σε έναν κοινωνισμό, σε έναν κατονισμό, θα ακούσετε, θα μάθετε. Εσείς με παίρνατε τηλέφωνο από τη δράμα για να με ρωτήσετε. Δεν θα τη βάλω. Εδώ όμως μιλάμε για αναπηρίες. Τι άρθρος έχω κάνει, πείτε όμως. Τα ποινά να ζητήσω, αν δεν το έχω σωστά. Θέλω να δίνω το εξής, να το αποσχύσουμε, να το αποσχύσουμε. Να σας πω λιγάκι. Δεν καταγράφεται τίποτα έτσι όπως μιλάτε. Μιλάτε και οι δυο μαζί συγχρόνως, δίνετε ένας διάλογος και δεν καταγράφετε τίποτα. Ακούστε με λιγάκι. Βλέπω ότι δεν θα μας βγάλει κάπου όλο αυτό. Θα ήθελα να παρακαλέσω την κυρία Κογκαλίδου, υποτίθεται ότι αποσύρθηκε το θέμα για να συζητήσετε και να συμφωνήσετε. Εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχει... Μπορώ λίγο να μιλήσω. Η κυρία Παυλίδου είναι αναπληρωματικό μέλος της σκέπτας. Δεν ήρθε μια μέρα να μου πει τη πρόταση... Εγώ θα θέλετε να βοηθήσω... Αν τα δείτε καλά είναι με γκδαπ μέα. Δεν αναφέρει πουθενά σκέτα γκδαπ κέντρο δημιουργικής απασχόλησης. Αυτά όλα αναφέρονται με γκδαπ μέα. Ακούστε λιγάκι. Λοιπόν, για αυτά είπα να τα αναπαθμίσουμε. Αλίμονο, είπα να αναπαθμίσουμε αυτά, να κάνουμε και δεύτερη βάρδο. Μίλησα εγώ για τη δάση σκέπτας. Έχει έτσι να πω να βοηθήσουμε τη διαδικασία. Να βοηθήσω και εγώ θέλω να κάνω μια πρόταση. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αν γίνεται, η κυρία Κονκαλίδου έκανε ένα κανονισμό. Τον τροποποίησε, δεν ξέρω τι ακριβώς τροποποίησε. Λοιπόν, γιατί όλες οι παρατάξεις κάνετε έστω εγγράφως αυτά που θέλετε να τροποποιηθούν και σε αυτά που αφού βλέπω ότι προφορικά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Γιατί δεν κάνετε εγγράφως προς την Πρόεδρο της προτάσεις σας που δεν συμφωνείτε και τι προτείνετε, ώστε ένα ενιαίο να καταλάβει τι ακριβώς θέλετε και τι ακριβώς προτείνετε και πού ακριβώς δεν συμφωνείτε. Εγώ προτείνω να αποσυρθεί το θέμα γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη. Κυρία Πρόεδρε, για να μην το τραβάμε πάλι γιατί βλέπω ότι πάλι σ' αποτέλεσμα δεν φτάνουμε. Ε, αυτό ακριβώς λέω. Λοιπόν, θα προτείνω να κάνουμε μια επιτροπή και να κάνουν τον οργανισμό της σχέδικας. Να είναι, η κυρία Παυλίδου την είδα ότι ενδιαφέρθηκε. Η κυρία Αγγελοπούλου την είδα ότι έσπευσε να μιλήσει, άρα προφανώς κάτι είχε στο μυαλό της. Ο κύριος Ακριτίδης, η κυρία Κογκαλίδου και ένας-δύο υπηρεσιακοί από την ΚΕΘΚΑ και να μας φέρουν έναν οργανισμό να περάσει ομόνος. Δηλαδή, είναι εντροπή αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να καταλάβει. Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει καλή πρόθεση από όλες τις μεργιές, υπάρχει μια εναρμόνιση με βάση λεπτομέρειες και θα έλεγα στοιχεία τα οποία είναι εναρμόνισης με νομοθεσίες. Δηλαδή τώρα το αν το ΚΔΑΠ λέγεται τυπικής εκπαίδευσης ή αν λέγεται ΚΔΑΠ σκέτο, εγώ δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά νομίζω ότι αν κάτσουν τρία-τέσσερα άτομα και ασχοληθούν ως επιτροπή και λύσουν αυτά τα θέματα, νομίζω ότι όλοι καταλήγουμε ότι θέλουμε να έχουμε έναν Διευθυντή ο οποίος να είναι ένα σοβαρός άνθρωπος, όλοι θέλουμε να έχουμε ΚΔΑΠ, όλοι θέλουμε να φύγει από τον οργανισμό της ΚΕΤΚΑ το επιχειρήν από τη στιγμή που έχει αλληλοκάλυψη με το Κέντρο Κοινότητας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, δηλαδή πέντε πράγματα τα οποία είναι, θα έλεγα, τελείωση υπηρεσιακά και καθόμαστε και τρώμε τρεις χρόνους σε τρία συμβούλια και χαλάμε τις καρδιές μας, ανεφλόγου και αιτίας για τον οργανισμό. Εγώ με αυτά που είδα συμφωνώ ότι είναι προς τη βελτίωση αυτός ο οργανισμός, δηλαδή είδα στο άρθρο 6 ότι έλεγε για δύο ειδικότητες, μετά είδα σε ένα άλλο άρθρο και μάλιστα έλεγε ότι μπορεί να είναι υπάλληλος της ΚΕΤΚΑ, μετά σε άλλο άρθρο είδα ότι λέει όλες οι ειδικότητες, εγώ είμαι της άποψης, αυτές τις ειδικότητες που έχουμε να βάλουμε και πολιτεχνείο, ή με τις άποψεις θέλετε δεκαετή εμπειρία να βάλουμε δεκαετή, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτό, να πάμε να έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο κυρία Κογκαλίδου, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει έρθει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, δεν ξέρω αν κάποιος θέλει, διαδηλεί ο κ. Βολτσίτης, κάποιος άλλος, όποιος θέλει και μπορεί να συμμετέχει να έρθουμε με έναν οργανισμό έτοιμο για να περάσει ομόφωνα. Κυρία Πρόεδρε δεν θέλω την επόμενη φορά, δηλαδή τώρα πάλι συζήτηση για θέματα τα οποία είναι τελείως τυπικά και υπηρεσιακά, δεν χρειάζεται καν να συζητάμε. Κυρία Πρόεδρε, θα μου δώσετε λίγο τον λόγο. Ναι, κύριε Πακοκλήθη. Για ένα λεπτό. Καταρχήν βλέπετε ότι υπάρχει μια προσπάθεια από όλες τις παρατάξεις να καταλήξουμε και να βελτιώσουμε τον οργανισμό λειτουργίας ως προς την κατεύθυνση ότι τα εδομένα έχουν αλλάξει και τα κοινωνικά και τα οικονομικά και θα πρέπει και εμείς να εξυγχρονήσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους φορείτες. Αν θυμάστε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν με προσέχετε αλλά όταν μιλάω πάντα με διακόπτεται, είπα ότι για να μην καταψηφιστεί το θέμα να γίνει μια ενημέρωση από την Πρόεδρος του Επικεφαλής των Παρατάξεων και να γίνει μια Επιτροπή από όλες τις παρατάξεις ασχέτον σαν συμμετέχουν ή όχι στο διοικητικό της Συμβούλιο της ΚΕΡΚΑ για να καταλήξουμε σε ένα οργανισμό λειτουργίας το οποίο θα αντιπροσωπεύει όλες τις παρατάξεις και όλον τον Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό. Η κυρία Πρόεδρος τι έκανε. Καλούσε τις Επικεφαλείς των Παρατάξεων και τους έκανε μια ενημέρωση το πώς λειτουργεί η ΚΕΡΚΑ. Μαζί με αυτό που κάνατε κυρία Πρόεδρος και καλά κάνατε που καλέσατε τους Επικεφαλείς των Παρατάξεων να ενημερωθούν για τη λειτουργία της ΚΕΡΚΑ έπρεπε να συζητήσετε και το θέμα του κανονισμού που δεν το συζητήσαμε. Άρα λοιπόν συμφωνώ με τον κύριο Δημαρχό. Χάσαμε μια συνεδρίαση για αυτό το θέμα και θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε τάκιστα ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να είναι όλα αυτά τα θέματα λυμένα. Ωραία. Έχουμε αποφασίσει λοιπόν όλους τους. Μην χαμογελάτε κυρία Πρόεδρος. Εγώ πάντα λέω αλήθειες. Μην χαμογελάτε. Εγώ χαμογέλασα. Δεν λέω τίς κυρίες τα αποβλήθησες εσείς για να ενοιωθείτε. Εγώ τι να έχω εγώ. Εγώ το πρωί δουλεύω και έτσι λάθω. Όχι. Όχι. Όχι. Όχι. Όχι. Όχι. Όχι διάλογοι. Είπαμε αποφασίσαμε. Θα γίνει. Μην επεκταθούμε κυρία Αντωνούδη. Σας παρακαλώ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κυρία Πρόεδρε. Είπαμε. Η κυρία Παυλίδου. Η κυρία Αγγελοπούλου. Ο κύριος Ακριτίδης. Άλλος. Ποιος άλλος. Ο κύριος Βολτσίδης. Θα ήθελα κι εγώ κυρία... Η κυρία Αντωνούδη. Όχι. Κυρία Πρόεδρε να είναι ένα άτομο από κάθε παράταξη. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Κυρία Παυλίδου. Κύριος Ακριτίδης. Η κυρία Αγγελοπούλου. Ο κύριος Βολτσίδης. Να μας γίνει γνωστή ημερομηνία της πρόσκλησης. Θα σας στείλει πρόσκληση. Κυρία Κογκαλίδου. Θα του στείλετε πρόσκληση για να μαζευτείτε, να συνεδριάσετε. Για πρόεδρε. Για πρόεδρε. Ένα δευτερόλεπτο. Μπορώ να αποχωρήσω για λίγο, γιατί με πήρε τηλέφωνο ο γιος μου. Ναι, κυρία Παυλίδου, φυσικά. Αν υπάρχει πρόβλημα. Λοιπόν, ένα δευτερόλεπτο. Ότι ο διευθυντής θα πρέπει να είναι μόνιμος υπάλληλος, γι' αυτό λέμε, αορίστου χρόνου. Όχι επιθητία, όπως... Θα τα πείτε στην κυρία Παυλίδου, κυρία Αντωνούδη, και θα σας εκπροσωπίσει. Η κυρία Παυλίδου το γνωρίζει πολύ καλά. Έχει αυτό, σας το λέω, εντάξει. Εντάξει, πρώην μοιρασία στο... Ωραία. Και έχω γράψει αυτό. Λοιπόν, και τελειώνουμε με το ενδέκατο θέμα. Μια παράκληση, κυρία Πρόεδρε. Ναι, κύριε Τεμεκινήθ. Για να μην συζητηθεί το θέμα, όπως συζητήθηκε πριν. Γιατί εγώ... Για ποιο θέμα λέτε. Πραγματικά, σας το λέω. Για ποιο θέμα λέτε, κύριε Τεμεκινήθ. Όταν μιλάμε να τηρεί τη διαδικασία, γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν μας τεταδιασώσει. Αλλά δεν γίνεται να ξεκινάει κάποιος να είναι ο συγκυτής. Να παίρνει κάποιος άλλος το λόγο, να το απαντάει ο δήμακος. Να σταματάει να απαντάει εκείνος το δήμακος. Μετά να παίρνει τρίτος το λόγο. Αυτό δεν είναι διαδικασία. Και ξαναλέω, αν με επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν είναι τέτα διασώσης. Κάπου πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας μια διαδικασία. Δεν μιλάμε, δεν μιλάμε. Δηλαδή κάπου, για να συζητήσουμε το θέμα αυτό, γιατί και αυτό καίει το θέμα. Ωραία. Να τηρηθεί μια διαδικασία. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Λοιπόν... Πρόεδρε, ένα σχολιασμό θα ήθελα να κάνω, γιατί έχει σχέση με το θέμα αυτό που δείτηκε προηγουμένως. Αν επιτρέπετε να το κάνω. Βλέπετε και λέτε, ένα λεπτό, μισό λεπτό, πέντε λεπτά. Ναι, έχει να κάνει και με αυτό που είπατε εσείς, και είχατε δίκιο εν μέρη, όταν ξεκινήσατε και είπατε για τον κ. Τελίδη. Δηλαδή, δημιουργείται με την Πρόεδρο θέμα. Θα το κάνουν και προημιρισίας, θα το πω. Δεν θα σας διακόψω το νυρμό. Θα το κάνω προημιρισίας. Θα το σχολιάσω. Ωραία. Λοιπόν, θέμα εν δέκατο. Ορισμός αντιπροσώπου του Μετόγου Δήμος Καλαμαριάς. Εδώ έχουμε μία από έξι δεκάτου του είκος και με αριθμό πρωτοκόλου 35-0-32, εισήγηση από τις τέσσερις παρατάξεις. Συνεργασία για την Καλαμαριά. Καλαμαριά πρώτη ξανά. Καλαμαριά που μας αξίζει. Καλαμαριά αλλιώς. Όπως ζητούν οι αν λόγω παρατάξεις, δεν υπάρχει αντιπρόσωπος του Μετόγου Δήμος Καλαμαριάς για τη συμμετοχή του στις αρχαιρισίες ανάδειξης Προέδρου της Γενικής Συνελεύσεως της ΔΕΤΚΑΕ. Υπάρχει όμως και η από εννιά δεκάτου του είκοσι με αριθμό πρωτοκόλου 35-0-72, απόφαση του Δημάρχου Καλαμαριάς, με την οποία ορίζει τον εαυτό το εκπρόσωπο του Δήμου Καλαμαριάς στη Γενική Συνελεύση των Μετόχων της ΔΕΤΚΑΕ. Κυρία Πρόεδρε, Κυρία Πρόεδρε, κάνετε λάθος. Η απόφαση δική μου έχει προηγηθεί απλά ήταν στην κυρία Μαυρομάτι πιθανότατα για να βγει στη διάβοια. Την έχω βγάλει... Εμείς στείλανε αυτό το κείμενο τη Δευτέρα. Ποια Δευτέρα? 6-10 ήταν. Εγώ βλέπω τους αριθμούς πρωτοκόλου που πάρθηκαν τα έγγραφα. 6-10. Λοιπόν, εμένα η άποψή μου είναι αυτή, δεν ξέρω. Θα δώσω τον λόγο σε όλους, θα τοποθετηθείτε. Είναι και ο κ. Βατάλης στη συνεδρία σου. Ναι, φυσικά. Κύριε Βατάλη, να μας κάνετε την εισήγηση εσείς και μετά να τοποθετηθούμε για να έχουμε ερωτήσεις. Είμαστε οι τέσσερις παρατάξεις. Ναι, να μην πείτε γνώμη του... Ποια συζητήσατε? Πολιτικά να συζητήσουμε, κύριε Πρόεδρο, πολιτικά να συζητήσουμε. Άλλωστε, η αλήθεια είναι ότι εμείς... Εσείς είστε οι συζητές. Δεν είναι θέμα νομικό, είναι θέμα ουσίας. Άρη, μία διευκρίνηση. Το πρωτόκολλο είναι 5-10. Ποιο πρωτόκολλο, κύριε Κρητήδη? Το πρωτόκολλο της εισήγησής μας. Έχει 6-10. Εγώ το έχω το έγγραφο εδώ. Ναι, το πρωτόκολλο είναι... Αν το στείλατε μεσημέρι. 34-9-70-5-10. Το πρωτόκολλο είναι 35-0-32. Πότε έγινε εισερχόμενο είναι Λάζαρν. Το πρωτόκολλο είναι 35-0-32. Τέσσερις παρατάξεις. Ναι, για τις τέσσερις παρατάξεις μιλάω. Αυτό που μου έστειλε η κυρία Τσαούση είναι το 34-9-70-5-10. Αυτό που λέτε εσείς, κυρία Κρητήδη, είναι το έγγραφο που μου στείλατε με την παρατήρηση. Αυτό που λέει η κυρία Πρόεδρος είναι αυτό το οποίο κατέθεσε ο κύριος Μπακογλήδης. Κάποιος μου το έστειλε, που είναι με οι τέσσερις παρατάξεις που ζητάν να μπει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι παρατηρήσεις. Αριθμός πρωτοκόλου 35-0-32 προς Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κυρία Τσιραμπίδου. Σύμφωνα με το άρθρο 4 κτλ κτλ να εισάγεται το θέμα αυτό. Αυτό είναι. Λοιπόν, ο κύριος Μπακογλήδης. Καταρχήν με το θέμα των εγγράφων. Τα μακηρεύετε όπως θέλετε. Ορίστα. Τι λέτε κύριε Μπακογλήδης. Την άποψή μου λέω. Όπως και στο θέμα του σχολείου. Το πότε ανέβηκε στη διάβυα. Το πότε κάνονται το πίνακα. Τα αναρτήσεων για αποφάσεις που είναι κανονιστικές. Αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Κύριε Πρόεδρο, επειδή έχετε μια τάση να με διακόψετε. Δεν θέλω να με διακόψετε. Θα μιλήσω πολιτικά για το συγκεκριμένο θέμα. Και θα διαβάσω ένα κείμενο το οποίο εκπροσωπεί την παράταξή μας. Δεν θέλω να με ενοχλήσετε καθόλου. Όχι όμως μισή ώρα. Θα κρατήσετε κάποιο χρόνο λογικά. Θα διαβάσω δύο σελίδες. Σας ακούμε, μην χρονοτριβούμε. Κύριε Πρόεδρο, συνεδριάζουμε περίπου τέσσερις ώρες. Χωρίς τα προημερισίας. Τι θα κάνω εγώ που συνεδριάζουμε τέσσερις ώρες. Θα σας πω στα προημερισίες αυτά που μας είπατε στην αρχή. Και το διαζώσεις και το τι γίνεται. Αγαπητοί συνάδελφοι. Το θέμα το εισαγάγαμε. Και γιατί είναι θέμα ουσίας για τη λειτουργία από εδώ και πέρα του Δήμου μας. Αλλά και γιατί θεωρώ ότι είναι καθαρά πολιτικό θέμα. Θεωρώ ότι όλες οι παρατάξεις που συνθέτουν το Δημοτικό μας Συμβούλιο πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμη κι αν αυτές τις αποφάσεις είναι πλειοψηφικές. Δυστυχώς η διοίκηση του Δήμου δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και ξεκίνησε με μια φάμπρικα προσφυγών στην αποκεντρωμένη σε όσες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν της αρέσουν ή δεν ταιριάζουν στη φυσιογνωμία της. Όπου από κει και πέρα παραλαμβάνουμε κατά παραγγελία γνωμοδοτήσεις από την αποκεντρωμένη που ακυρώνουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε οι αποκεντρωμένοι κάθε φορά που ασχολείται με το Δήμο μας λέει «Αν έχετε αντιρήσεις να κάνετε προσφυγές». Στο συγκεκριμένο θέμα, με βάση τα πρακτικά που διαβάστηκαν, με βάση τα πρακτικά, αν τα διαβάσετε με ενδιελέχεια, θα δείτε ότι άλλα συζητούσαμε, άλλα ψηφίσαμε και αλλιώς γράφτηκε το λεπτικό της απόφασης που οδήγησε την αποκεντρωμένη Μακεδονία Στράκης σε λάθος εκτίμηση και ακύρωσε τη βούληση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Να ορίσει τον νόμιμο της εκπρόσωπο στη ΔΕΤ. Εμείς, ως παράταξη, πιστεύουμε ότι η ΔΕΤ είναι μια αμυγής ανώνυμη εταιρεία, πολύ μετοχική, ισχύει ο νόμος των ανωνυμών εταιρεών και ο εκπρόσωπός της στη γενική συνέλευση πρέπει να εκλέγεται από το σύνολο των μετόχων, που είναι το Δημοτικό μας Συμβούλιο. Έπεσε δήμαρχε οι σκέψεις στο τραπέζι από συζητήσεις που κάναμε με έγκριτους δομικούς να γίνουν προσφυγές, τόσο κατά της απόφασης του αποκεντρωμένου που ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και κατά της απόφασης της δικιά σας που βγάλατε, που ορίσατε ο ίδιος τον εαυτό σας, δεν ξέρω αν έχετε το δικαίωμα να είστε και κριτής και κρινόμενος, να ορίσετε λαϊκό τον εαυτό σας, και κατά της αποκεντρωμένης και στο άρθρο 152 αλλά και στα πολιτικά δικοστήρια και τότε θα πήγαινε το θέμα πάρα πολύ μακριά και επίσης δεν ξέραμε το τι προεκτάσεις θα έχει. Εγώ δημαρχικά θα πω το εξής, παρόλο που δεν σεβαστήκα την απόφαση του ανώτατο του οργάνου που είναι το Δημοτικό μας Συμβούλιο, παρόλο που η διαδικασία δεν έγινε σωστά, παρόλο που με τη μη σωστή ερμηνεία των όσων λυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με λάθος λεκτικό παρασύρατε την αποκεντρωμένη για να ακυρώσει την απόφασή μας, παρόλο που αλλιώσατε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόλο που διαφωνούμε με τον τρόπο ορισμού σας ως εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΤΕΚ, διότι δεν εκπροσωπείτε το σύνδορο του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόλο που η όποια κατηστέρηση, πιστέψτε με, δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης, αφού η επιχείρηση έχει διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο, παρόλο που πιστεύουμε ότι ο πρόσωπος στη Γενική Συνέλευση εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς δήμαρχε δεν θα προβούμε σε καμία καταγγελία, θα σας αφήσουμε και δεν θα προσφύγουμε γιατί, πολιτικά ζητήματα για λειτουργία του Δήμου δεν είναι στο DNA της παράταξής μας να προσφέβουμε στα δικητικά δικαστήρια και στα πολιτικά δικαστήρια για να βρούμε λύσεις. Οι λύσεις δίνονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το ανώταρο όργανο. Άρα λοιπόν, δήμαρχε δεν θα προσφύγουμε πουθενά, στο θέμα της ΔΕΤΕΚ θα σας αφήσουμε να προχωρήσετε μόνος σας και εμείς θα ασκήσουμε υπεύθυν αντιπολίτευση για τα τεκθενόμενα τόσο στη ΔΕΤΕΚ όσο και στο παραλιακό μας με το ό,τι συμπαρασύρει η παρουσία της ΔΕΤΕΚ εκεί, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και μέσα στη κοινωνία της Καλαμαριάς. Και κλείνω δήμαρχε με κάτι, μας κουνούσατε το χέρι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στο Μελίνα Μερκούρη τόσο για το τι σημαίνει συνεργασία, για το τι σημαίνει συνδιοίκηση και μάλιστα μας προτρέψατε να δούμε τον εαυτό μας τον καθρέφτη. Λοιπόν εμείς δήμαρχε τον εαυτό μας τον καθρέφτη τον βλέπουμε καθημερινά και ξέρουμε τι γίνεται και ξέρουμε πως συμπεριφερόμαστε μέσα στα συλλογικά μας όργανα και μέσα στην κοινωνία. Αλλά καρτ συνεργασίες όπως εσείς το θέτετε όπου μας υφέρει ελάτε να συνεργαστούμε και όπου δεν μας υφέρει ελάτε να συνεργαστούμε. Αυτό πιστέψτε με θα το δείξει η ίδια η πορεία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι όταν θα έρθουν τα δύσκολα εκεί θα τα βρείτε πάρα πολύ σκούρα. Λοιπόν και κλείνω με τούτο δήμαρχε. Συνεργασία σημαίνει ακούω τον άλλο, τον νιώθω, τον αφουγκράζομαι, ακούω τα επιχειρήματά του, τις προτάσεις του, τις θέσεις του και μετά στο μέτρο του δυνατού αποδέχομαι αυτά τα οποία συζήτησα μαζί του και θα κάνω πράξη. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει στον ενάμιση χρόνο που είστε δίκηση. Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρος. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πακογλίδη, ο κύριος Τεμεκενίδης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο. Λοιπόν καταρχήν σε αυτήν την ιστορία της ZTEK. Εγώ πάντα χαίρομαι όταν έρχεται το θέμα της ΑΕ να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια που είμαι Δημοτικός Σύμβουλος ελάχιστοις φορές συζητήσαμε για τη δημοτική επιχείρηση, για την ανάπτυξή της και δεν της δώσαμε το σημαντικό ρόλο που έχει, κακά τα ψέματα, γιατί είναι ρόλος οδηγός για την ανάπτυξη του παραλιακού μετόπου της Καλαμαριάς και της υπόλοιπης Θεσσαλονίκης. Μισό λεπτάκι. Μιλάω τώρα, δεν μπορώ. Λοιπόν, για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Άλλο πράγμα, συζητήσαμε στο πρωπροηγούμενο, στο γνωστό Δημοτικό Συμβούλιο, άλλο συζητήσαμε, άλλο αποφασίσαμε και άλλο ψηφίσαμε. Αυτό, κατά ένα περίεργο τρόπο, αποτυπώθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό είναι πρωτοφανές. Αποτυπώθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου με έναν τρόπο, ούτε καν το θέμα δεν ήταν αυτό, όπως είχε πει και τίτλος μη ψήφιση του δημάρχου. Ήταν περίληψη αυτή, κύριε... Αυτός δεν ήταν αυτό. Κατά συνέπεια, θεωρώ πραγματικά ότι παραπλανήθηκε η αποκεντρωμένη και οδηγήθηκε στο να βγάλει μία βολική για το δίμα του κινηδίκηση απόβαση. Πρώτο. Δεύτερο. Τα πράγματα, έτσι όπως συνέβησαν, ακόμα και με τη χρονική αλληλουχία τους, στην ουσία συνηγορούν σε ένα πραξικόπημα. Σε ένα πραξικόπημα. Οι μέτοχοι μιας ανώνυμης εταιρείας, δηλαδή σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. Αυτό μας λέτε. Και αν θέλετε να πατάτε στους νόμους του κυρίου Μητσοτάκη, αγαπητέ Δημαρχέ, πατήστε πάνω σε αυτούς. Τα πραξικοπήματα είναι αλεπάλληλα. Μαθαίνω μάλιστα, και αυτό είναι σχετικό άσχετο με το συγκεκριμένο θέμα, ότι ακόμη και άλλα δικαιώματα και αρμοδιώτες του Δημοτικού Συμβουλίου, σχεδιάζει το Υπουργείο Ευστηρικών να τα παραπέμψει στην Οικονομική Επιτροπή, που σας έχει δώσει πραξικοπηματικά, σας έχει δώσει την πλειοψηφία. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και για ηθικούς λόγους, όταν έχεις απέναντί σου έναν Δήμαρχο, ο οποίος δηλώνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, πότε? Όταν έχουν γίνει όλα ρόιδο, ξαφνικά να πάμε μαζί να τα σουλουπώσουμε. Όταν έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω, ξαφνικά μαζί να τα σουλουπώσουμε και να τα διορθώσουμε. Και ξαφνικά έρχεσαι Δήμαρχε, ενώ βλέπεις ότι έχουμε καταθέσει έτοιμα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και παίρνεις απόβαση την Παρασκευή και μας το ανακοινώνεις στις 4 ώρες το μεσημέρι στην διαπαρανταξιακή, ότι έχεις αυτοτοποθετηθεί εκπρόσωπος. Λοιπόν τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Πήγαινε κάτω στην επιχείρηση, εμείς το λέμε από την πρώτη στιγμή. Εμείς θέλαμε να διασφαλίσουμε αυτό που επέβαλε η κατάσταση και η εκλογή του προηγούμενου καλοκαιριού. Να αναλάβει ο Δήμαρχος την ΑΕ και το λέμε από την πρώτη στιγμή. Εσύ θέλεις απλά να πας μόνος, εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία και σε καλώ ακόμη και την ύστατη στιγμή να αποσύρεις την υπογραφή σου από αυτό εδώ το πραξικογραφικό έγγραφο του αυτοδιορισμού σου και τότε πάμε να συζητήσουμε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο με τις προϋποθέσεις που θέσαμε σύσσωμη, θεωρώ σχεδόν σύσσωμη για να μην με διορθώνει ο κ. Αντωνάκης. Σύσσωμη αντιπολίτευση και το Δημοτικό Συμβούλιο, η απόλυτα μεγάλη προσυφία του για το θέμα της δημοτικής επιχείρησης. Δεν θέλεις ούτε και την τελευταία στιγμή να πάρεις μια τέτοια απόβαση. Οι όροι που θέσαμε άλλωστε ήτανε στοιχειώδεις για να υπερασπιστούμε αυτό που υπάρχει εκεί κάτω και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να το βλέπουμε να αναπτύσσεται. Δεν το θέλεις αν συνεχίσεις να επιμένεις αυτή την απόβαση, φέρεις ακέρια την ευθύνη. Εμείς σαν αντιπολίτευση από εδώ και πέρα το ρόλο μας το παίζουμε εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη φωνή μας δεν θα μας κλείσεις. Ευχαριστώ πολύ. Εμείς ως παράταξη προσωπικά εγώ θα θέλα να το προθετηθώ και στο πολιτικό σκέλο και στο οικονομικό λόγο της ιδιότητάς μου σκέλος. Πράγματι έχω κατέβει κάτω στην The Tech και ενημερώθηκα όπως τους άλλους πιστεύω ότι το κάνουνε, αν το κάνουνε, οι περισσότεροι συναδελφοί μέσα στο σώμα, ενημερώθηκα για τα οικονομικά πεπραγμένα της επιχείρησης. Είδα κάποια πράγματα που τουλάχιστος τα λογιστικά, τα λέμε κανόνες λογιστικής τυποποίησης, τακτοποίησης, τέλος πάντων αυτά είναι τα λογιστικά. Ουσίας θέματα δεν άγγιξα γιατί δεν μπορούσα να αγγίξω από την άποψη ότι είμαι αναρμόδιος αν δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε έλεγχο μέσα στην εταιρεία. Αυτό άλλωστε είναι αρμόδι να το κάνουν κάποιοι άλλοι, κάποιοι ανεξάρτητοι ορκωτοί ελεγκτές και δεν με αφορούσε αυτό το κομμάτι, με αφορούσε να δω τα δεδομένα και την πορεία, τη συνολική πορεία της The Tech. Πέρα όμως από αυτό το κομμάτι, επειδή ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό παράδειγμα του κ. Ανδριάδη, ο οποίος απ' ό,τι κατάλαβα σήμερα που σιάζει, ακούστηκαν διάφορα πράγματα που εωρούνται, που άφησε, εν πάση περιπτώσει, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν μας έπιασε έξω εμένα, τον κ. Αρκούδη και τον κ. Περσίδη να λέει διάφορα για την διοίκηση της The Tech, που αυτά θεωρώ ότι δεν είναι σωστά να λέγονται. Και μάλιστα από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά καλά μέσα τις διεργασίες και το τι μπορεί να έχει γίνει στη The Tech, απλά η κάζη ή ακούει, εν πάση περιπτώσει, άλλες φωνές. Θα ήθελα να είμαστε όλοι μας πιο προσεκτικοί, όταν εξυφενδονίζουμε τέτοιου είδους οικοφαντίες. Δεν θέλω να πάρω το μέρος της διοίκησης της σημερινής ή των προηγούμενων διοικίσεων. Ασφαλώς κάποιοι θα ξέρουν περισσότερο από εμάς και κάποιοι θα φροντίζουν να μην μπορούν εύκολα κάποια πράγματα να βγουν έξω σε αυτό που λέμε στον κόσμο. Αλλά το να λέμε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν, συκοφαντώντας τον ένα και τον άλλο, θεωρώ πως αδικούμαι καταρχήν τη The Tech. Η The Tech είναι μια επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς που θα έπρεπε να την προστατεύουμε και να κοιτάζουμε το καλό της. Θα έπρεπε δηλαδή να βλέπουμε κάποια πράγματα προς το οικονομικό σηφέρο της The Tech και του Δήμου γενικότερα και όχι να την πυροβολούμε. Ξέρουμε όλοι μας ότι η The Tech προέρχεται από μια συγχόνευση δύο εταιριών, οι οποίες η μία από τις δύο ήταν πολύ πολύ προβληματική. Προσπαθεί η The Tech να ακολουθήσει ένα δηματισμό, αυτός ο δηματισμός που για μένα, αν θέλετε την άποψή μου, επειδή έχει χάσει και κάποια δικαιώματα όπως το Remedios, τα οποία δεν ξέρουμε και τι θα γίνει με την τύχη αυτών των δικαιωμάτων, επειδή δεν έχουν ανανεωθεί ούτε οι Plasaretsous ούτε το Remedios ως δικαιώματα, δεν ξέρω τι θα γίνει. Αυτό έχει να κάνει με το… είναι πολιτική απόφαση με το Type-F και με αυτά. Θα ήθελα λοιπόν να δούμε εάν αυτή η επιχείρηση συνεχίσει να λειτουργεί και με ποιον εκπρόσωπο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Εάν αυτός ο εκπρόσωπος που θα μπει, ο πρόεδρος σε πάση περίπτωση που θα μπει, θα είναι αυτός ο οποίος θα μπορεί αυτή την επιχείρηση, αν την λειτουργήσει να την ανατάξει. Αυτό πρέπει να κάτσουμε να δούμε και ποιον ικανό άνθρωπο θα βάλουμε. Όμως αυτό που με λύπη μου έχω παρατηρήσει είναι ότι η προσπάθεια που έγινε από τον δήμαρχο με όλα αυτά που γίνανε, με τον τρόπο που γίνανε, μόνο κακό κάνανε. Κακό γιατί, γιατί εμείς ενώ θέλουμε να λήξει το θέμα του ορισμού εκπροσώπου το συντομότερο δυνατόν για την καλύτερη λειτουργία της ΔΕΤΕΚ, για την ομαλή της λειτουργίας, γιατί αυτή στιγμή η ΔΕΤΕΚ πηγαίνει σε τρίτη επαναληπτική γενική συνελεύση για να εμφανιστεί εκεί ο εκπρόσωπος. Αυτό αν μη τι άλλο είναι πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Και, εν πάση περιπτώσει, αυτός ο οποίος θα οριστεί, προκειμένου ο κύριος Ανδρεάδης, που εγώ αναφέρω το όνομά του σήμερα, κανένας από τις άλλες παρατάξεις δεν ανήφερε το όνομά του, που είναι μήλον της έρηδος. Είναι και από, κύριε Ακριτίδη, και παρακαλώ μην αναφέρεστε στο όνομά του. Δεν έχει δει πρόεδρος ο ΠΝΑ. Παρ' όνι είναι, τι να πω. Παρ' όνι είναι. Κύριε Ανδρεάδη, είστε παρ' όνι. Καπλά έχει κλειστό το μικρόφωνο. Παρ' όνι είναι, κύριε Ακριτίδη. Παρ' όνι είναι. Συγγνώμη, νόμιζα, τι να πω. Ναι, κύριε Ακριτίδη, συνεχίστε. Και, εν πάση περιπτώσει, ο κύριος Ανδρεάδης, που είναι μήλον της έρηδος σε συγκεκριμένη περίπτωση, εάν έβλεπε κι αυτός ότι το πρόβλημα όλο δημιουργείται στον πρόσωπό του, στον κάτω κάτω για λόγους ευθυξίας, εγώ, δηλαδή, αν ήμουνα, θα είχα περαιτηθεί ήδη από αυτή την υποψηφιότητα. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο βρίσκεται το Δημοτικό Συμβούλιο αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία να προσπαθεί να αποφύγει την υποψηφιότητα του κυρίου Ανδρεάδη, ενώ δίνει στον κύριο δήμαρχο την εκπροσώπιση. Δεν μπορώ να το καταλάβω, είναι σύμβατο. Εμείς, σαν παράταξη, στηρίζουμε τον δήμαρχο, επαναλαμβάνω, στηρίζουμε τον δήμαρχο, τον ορίζουμε εκπρόσωπο, με την προϋπόθεση που υπήρχε εξ αρχής. Αυτή την προϋπόθεση ζητήσαμε να σεβαστεί ο δήμαρχος, δεν τη σέβεται από τι καταλαβαίνω και από εδώ και στο εξής, για να δανειστώ την κουβέντα του ΑΡΙ, θα αναλάβει και την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας από εδώ και στο εξής της ΔΕΚ. Θα στείλει η απόψη μας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Κριτίνη. Ο κύριος Αρκούδης. Και εγώ θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και νομίζω ότι και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και σε αυτό θα τοποθετηθώ στην πολιτική διάσταση του πράγματος. Γιατί έχω την αίσθηση ότι όταν προσπαθούμε με τον ένα με τον άλλο τρόπο, όταν πω ένθεν και ένθεν, να λύσουμε ένα ζήτημα που αφορά την επιχείρηση, οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, βλέποντας τις τεχνικές των διεργασίες και τις τεχνικές που τέλος πάντωνται με έναν τρόπο τις αδικαστικές προϋποθέσεις, τότε σε πάρα πολλές περιπτώσεις χάνουμε το δάσος που υπάρχει και δεν συζητάμε με βάση και τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική προοπτική και σχεδιασμού που καθένας έχει στο κεφάλι του για το συγκεκριμένο ζήτημα και άρα για την επιχείρηση. Εγώ νομίζω ότι εκοινώντας και την αποθέτησή μου είναι αρκετά προβληματικό και είναι προβληματικό εξ αρχής εκοινώντας από τη θηδία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αρκετά προβληματική όλη αυτή η κατάσταση που υπάρχει με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους δεδομένους σχετισμούς που υπάρχουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και από την άλλη με την κατάσταση που επιβάλλει η τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας για τις πλειοψηφίες και τις αποφάσεις, η οποία δίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις δυνατότητες από όλες τις πλειοψηφίες και αποφάσεις στο Δήμαρχο παρά την αντίθετη πλειοψηφικά ημί, βούληση εγώ θα πω αρχικά και στη συγκεκριμένη περίπτωση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί εγώ πραγματικά δεν κατάλαβα και θεώρησα και θα το προσπεράσω γρήγορα, δεν κατάλαβα την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης και δεν την κατάλαβα γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάναμε τόσο καιρό ψηφοφορία για πρόσωπα και ερχόμαστε τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση να ζητήσουμε ή όχι τον ορισμό ενός υπροσώπου και δεν δίνεται δυνατότητα και μάλιστα αυτό χωρίς να έχουμε μια νομική εισήγηση για το αν έχουμε αυτή την δυνατότητα ή όχι, δεν δίνεται δυνατότητα σε μια δημοτική κίνηση για σχήψη λόγους, σε μια δημοτική παράταξη, να ψηφίσεις κατά ενός θέματος. Και νομίζω ότι και η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι αρκετά έωλυση σε αυτό το σημείο. Άσχετα, με το αν ο εκπρόσωπος και τα λοιπά θα πρέπει να είναι από την παράταξη του δημάρχου, θα πρέπει να είναι από την παράταξη στους αντιπολίτες, θα εκλέγεται και τα λοιπά. Το αφήνω αυτό εντελώς να πείξω. Δεύτερο κομμάτι. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, όταν συζητήθηκε μάλλον το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, εμείς από την πλευρά μας θέσαμε συγκεκριμένους όρους και πολιτικούς όρους σε σχέση με τη λειτουργία και σε σχέση με την κατεύθυνση που θα πάρει η δημοτική επιχείρηση και κάναμε και συγκεκριμένες παρατηρήσεις για το πώς και η μορφή της δεν βοηθάει στη λειτουργία. Η μορφή της ανώνυμης εταιρείας δεν βοηθάει στη λειτουργία και σκοπούς που θέλουμε εμείς να εξυπηρετεί. Αυτά έχουμε την επιχείρηση στην τεδομένη στιγμή στα χέρια μας και άλλα με τον ένα με τον άλλο τρόπο θα πρέπει να θέσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της. Και με βάση αυτούς τους πολιτικούς όρους κάνουμε και μια πολιτική επιλογή σε σχέση με την ψήφω. Και η πολιτική επιλογή που κάναμε σε σχέση με την ψήφω που δώσαμε και την καταψήφιση στον ορισμό ως εκπρόσωπο του Δήμου στη ΔΕΤΕΚ του Δημάρχου είχε να κάνει με το γεγονός ότι η διοίκηση, η ηγεσία με έναν τρόπο, η οποία είχε αναφερθεί από τον Δήμαρχο ότι θα προταθεί της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν μπορούσε να συμβαδίσει στην κατεύθυνση, στη συνολική πολιτική κατεύθυνση που εμείς θα θέλαμε να έχει η ΔΕΤΕΚ. Και αυτό, και εγώ θα το βάλω ξανά και ξανά και ξανά, είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα. Και δεν έχει να κάνει το με προσωπικές αντιπαραθέσεις, δεν έχει να κάνει ούτε με τεχνικές τρικλοποδιές απέναντι στο Δήμαρχο ή οτιδήποτε σχετικά με το αν θα πάρει τη ΔΕΤΕΚ υπό τη διαχείριση ας πούμε της διοίκησης του ή όχι. Είναι προφανές ότι και πρέπει να την πάρει και να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη για την κατεύθυνση που θα πάρει η ΔΕΤΕΚ για τα πράγματα που θα υλοποιήσει, δεν θα υλοποιήσει και για τα πράγματα στα οποία θα σταθεί αρρωγός ή δεν θα σταθεί αρρωγός. Και νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση, η οποία μπορεί να περιφέρεται και με έναν τρόπο ακόμη και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου και στο δημόσιο διάλογο, η οποία λέει ότι, α, καταψύσουν δημοτικές παρατάξεις, α, δεν μου επιτρέπουν να μπω και να αναλάβω τη διαχείριση της εταιρείας στη διοίκηση της εταιρείας, είναι μια συζήτηση η οποία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο προσπαθεί να λειτουργήσει κάπως οπονομευτικά, στο επίπεδο της τοποθέτης των δημοτικών κινήσεων. Εγώ θα πω ξανά, εξ αρχής, ότι η τοποθέτησή μας σχέση με την ΔΕΤΕΚ έχει τους συγκεκριμένους όρους, τους οποίους αναλύσαμε την προηγούμενη φορά, με αυτούς απορρευτούμε και στο κομμάτι της από εδώ και πέρας τοποθέτησής μας για τη ΔΕΤΕΚ, αλλά παρ' όλα αυτά, εκεί που θα δούμε ότι η κατεύθυνση της ΔΕΤΕΚ, η πολιτική διαχείριση της ΔΕΤΕΚ, η ευθύνη που θα αναλάβει ο δήμαρχος και ο θέος της χεριασμός, γιατί δεν είναι να πάρουμε την επιχείρηση και να κάνουμε ένα business plan. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα σε επίπεδο δήμων, σε επίπεδο δημοσίου, σε επίπεδο κράτους, σε επίπεδο πολιτείας. Δεν είμαστε ένας ιδιότητος που επιδιώκει να βγάλει κάτι. Αν θέλουμε να γίνουμε τέτοιος, να το ξέρουμε. Αλλά δεν ξέρουμε τι κατευθύνσεις και τι τοποθέτηση έχει ο δήμαρχος και η διοίκηση, η οποία θέλει να τοποθετήσει τη ΔΕΤΕΚ, επί αυτόν τον ζητημά του. Αυτά που ακούμε στο δημόσιο διάλογο είναι αντίθετο, από αυτά που εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε και από αυτά που εμείς είπαμε και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ σε αυτό θα παραμείνω, ο δήμαρχός οφείλει και θα έχει από εδώ και πέρα και την πολιτική ευθύνη για τη ΔΕΤΕΚ και η δική μας τοποθέτηση θα γίνει με βάση τα όσα είπαμε και με βάση στα όσα από εδώ και πέρα θα τοποθετηθούμε. Κύριε Αρκούδη, ευχαριστώ. Άρα, από ό,τι καταλαβαίνω, θέλουν να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι, θέλουν να μου πούνε οι τέσσερις παρατάξεις αν αποσύρουν το θέμα, γιατί υπάρχει ένα θέμα. Θα ήθελα να μου δοθεί και εμένα ολοκληρωτικά. Θα σας δώσω. Θέλετε να τοποθετηθείτε οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Κύριε Αντωνάκη, θέλετε να τοποθετηθείτε. Μια κουβέντα μόνο, μια κουβέντα. Ναι, κύριε Αντωνάκη. Τώρα, τώρα. Ναι, ναι, ναι, τώρα, εφόσον όλοι τοποθετούν. Έχουμε τοποθετηθεί για τη δημοτική επιχείρηση. Το ξέρετε, μία παρατήρηση μόνο. Ναι, πείτε μου. Αυτός ο καθρέφτης που είπε ο δημαρχός, τελικά είναι μαγικός. Ο καθρέφτης που είπε να κοιταχτούν. Εγώ το ερμηνεύω ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην πολιτική που θέλει να εφαρμούσει με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Έτσι το καταλαβαίνουμε. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Βολτζίδης. Κυρία Πρόεδρε, έχω κάνει τοποθέτηση εγώ πάνω σε αυτό το θέμα. Ωραία. Όχι, να αναφέρω τι έχω πει. Πείτε μου. Είναι για παραταξιακό. Πείτε μας, ναι. Έχω πει το εξής. Χρονικός ορίζοντας για έναν Πρόεδρο με απόφαση δημάρχου. Δεν ξέρω τώρα εκείνη τη στιγμή πώς το είχαν δει οι επικεφαλείς. Ο δήμαρχος εμέρις συμφώνησε από τη στιγμή που εκπροσωπεί πλέον τις μετοχές της ΔΕΤΕΚ μέσω της αποκεντρωμένης της απόφασης, μπορεί να θέσει έναν Πρόεδρο κάτω με έναν χρονικό ορίζοντα, ένας έτους, με απόφαση δημάρχου. Ωραία, ευχαριστούμε. Κύριε Βουλγαράκη. Ένα λεπτό δώστε μου, ναι. Ναι, σας δίνω. Σας ευχαριστώ. Θέλω να πω τα εξής. Συμπληρώνοντας με λίγα πράγματα την τοποθέτηση του Άρη του Τεμεκενίδη, ο οποίος θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να τα πει καλύτερα. Εγώ γνωρίζω στο ιστορικό του εκπροσώπου του Δημοτικού Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΤΕΚ, ότι υπήρξε ως ιστορικό η προσπάθεια από την πλευρά του δημάρχου με δύο έγγραφα προς την επιχείρηση, αλλά και με τρία δημοτικά συμβούλια, όπου δεν κατάφερε να πάρει την εκπροσώπιση. Αφού ήταν τόσο εύκολο, και το βλέπουμε το έργο να επαναλαμβάνεται, με ένα απλό έγγραφο δικό του, να πάρει τη Γενική Συνέλευση, εμείς τι κάναμε δεκαμήνες, τι συμβαίνει επιτέλους με την διοίκηση, αν αφορά τον τρόπο με τον οποίο παίρνει τις αποφάσεις. Γνωρίζει πώς πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις, τελικά, η διοίκησή σας. Για ποιον λόγο στέλνατε, αλλ'ε, πάλι, να έγγραφα προς την επιχείρηση, προς τον Πρόεδρο, για ποιον λόγο κάναμε όλα αυτά τα δημοτικά συμβούλια, για ποιον λόγο γίνανε οι διαπαραταξιακές, για ποιον λόγο είχαμε νομικούς να μας διαφωτίζουνε περί του τι είναι το σωστό και τι όχι, αφού ήταν τόσο απλό με ένα έγγραφο να γίνουν όλα. Το προσπερνάω αυτό. Τι με τρομάζει, τι με τρομάζει, παρ' όλα αυτά σε όλη αυτή τη συζήτηση, ποτέ δεν ακούσαμε τι και πώς σκέφτεται η διοίκηση του δήμου να κάνει κάτω στη ΔΕΤΕΚΑ. Η εμμονή δε, του να πάρει την εκπροσώπηση ταμπουλαράζα, λευκό χαρτί, χωρίς να ακούσει την μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εμένα με τρομάζει. Με τρομάζει για το τι σκέφτεται η διοίκηση για τη ΔΕΤΕΚΑ, και όχι για τη ΔΕΤΕΚΑ ως ανώνυμο εταιρεία, αλλά για αυτά τα οποία διαχειρίζεται η ΔΕΤΕΚΑ. Η ΔΕΤΕΚΑ διαχειρίζεται ένα μεγάλο κομμάτι του παραλιακού μετόπου. Η ΔΕΤΕΚΑ θα μπορούσε να είναι ο δούριος ύπος για τον δήμο μας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα, να διεκδικήσουμε και άλλα πράγματα. Η ΔΕΤΕΚΑ θα μπορούσε να είναι το ανάχωμα σε ξεπούλημα, σε ιδιώτες. Θα τα πούμε κάποια στιγμή. Και δεν ακούσαμε ποτέ τι και πώς. Γιατί έμαθα και για τη μήξη του στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την καθαριότητα και για τους ιδιώτες, όταν αναφερθήκαμε στα πληντικά. Αυτή η αιμονή λοιπόν, εμένα με τρομάζει. Και δεν θέλω να είμαι συμμέτοχος. Κύριε Βατάλη, ας σας ρωτήσω το εξής. Είμαι μέτοχος της εταιρείας. Είμαι μέτοχος της εταιρείας. Εγώ θεωρώ την ερώτηση ρητορική. Ναι, με ποια λογική σε ποια εταιρεία στον κόσμο έρχεται κάποιος να μου πει ότι με εκπροσωπεί ενώ δεν έχει την πλειοψηφία μαζί του. Ποια ευθύνη φέρω εγώ ως μέτοχος για τις αποφάσεις ενός εκπροσώπου, στο οποίο την ψήφιση δεν έχω συμφωνήσει μαζί με την πλειοψηφία των μετόχων. Και για ποιον λόγο δεν έχω συμφωνήσει. Όχι για να πάρουμε πραξικοπματικά την επιχείρηση ή για να βάλουμε τροχοπέδι στην διήκηση να αναλάβει. Άκρος, δημοκρατικά, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Ο λαός επέλεξε και διήκηση είναι αυτή η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου. Αυτή θα έπρεπε να έχει και τη διήκηση των νομικών προσώπων και φυσικά της δημοτικής επιχείρησης. Εκεί όμως υπάρχει ειδοποιός διαφορά της ανονίμου εταιρείας. Εκεί υπάρχει ειδοποιός διαφορά της συμμετοχής μας. Και εκεί λοιπόν θα έπρεπε και κλείνω, εάν πραγματικά ο δήμαχος πίστευε κατελάχιστο, τα όσα έχουμε ακούσει κατά καιρούς για συνεργασίες, για συμφωνίες και για συστρατεύσεις, θα έπρεπε να έχει ανοιχτά ότα σε αυτά που του λέγε η αντιπολίτευση όλων αυτόν τον καιρό. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριο Βουλγαράκη. Λοιπόν, κάποιος άλλο... Ένα σχόλιο μπορώ να κάνω κι εγώ. Κύριε Γεωργιάδη, εσείς θέλετε να κάνετε σχόλιο. Σας ακούμε. Δεν ακούγεστε. Ναι. Ναι, σας ακούμε. Άκουσα όλα αυτά που είπαν οι προαλήσαντες και έχουν απόλυτο δίκιο. Δύο πράγματα. Πρώτον, εδώ το έχουν και προηγούμενοι. Άλλο συζητήθηκε, άλλο γράφτηκε, άλλο πήγε στη περιφέρεια. Και να ρωτήσω, γιατί δέκα μήνες, αν ο δήμαρχος μπορούσε με τον τρόπο που του πήρε τώρα την απόβαση, δεν την πήρε πριν από δέκα μήνες και θα τελειώνει η ιστορία. Για ποιον λόγο δεν το έκανε. Και από την άλλη μεριά λέμε για συνεργασίες. Εμείς ψηφίσαμε τον δήμαρχο. Όλες οι παραδάκεις ψηφίσαν τον δήμαρχο. Κάτω κάτω εκλέθηκε αυτός δήμαρχος, ο τρόπος που διοικεί με τους νόμους οι οποίοι έχουν ευγή, διοικεί μόνος του, όπως θέλει διοικεί. Λοιπόν, εμείς απλά πράγματα θα πούμε. Θέλαμε να δούμε τις κατευθύσεις που θα έχει η νέα διοίκηση της ΔΕΤΕΚ. Θα είπαμε όλοι προηγούμενοι, τι κατευθύσεις θα έχει. Έχει ενεργό και σοβαρό και κονβικό ρόλο στο παρελιακό μας μέτωπο. Αυτά θέλαμε να ακούσουμε. Και όταν επιλέγει ένα πρόσωπο, το οποίο επί σειρά δημοσιεύσεων που κάνει, είναι εντελώς αντίθετος με αυτό που θέλουμε εμείς, σαν όλοι, όλο το Δημοτικό Συμβόλιο, αυτό είχε αντίθεση. Δεν είχαμε αντίθεση με το... με πολιτική αντίθεση ήταν, δεν ήταν αντίθεση με το πρόσωπο. Το πρόσωπο δημοσιεύε συνεχώς διαφορετικά πράγματα. Κύριε Γεωργιάδη, μην επανερχόμαστε στα ίδια σας παρακαλώ. Αυτά τα έχουμε πει αναλυτικότατα. Από εκεί ξεκίνησε όλο το θέμα. Αυτή ήταν η πολιτική θέση όλων των παρατάξεων. Ευχαριστώ. Να είστε καλά, ευχαριστούμε. Λοιπόν, στο διατάφτα τώρα. Τις τέσσερις παρατάξεις, θεωρώ ότι πρέπει να αποσύρουν το θέμα. Ο Δήμαρχος, μήπως έχει να συμπληρώσει κάτι, κυρία Αντζιδαμπλή? Κυρία Πρόεδρε, εγώ νομίζω ότι πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα. Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε, γιατί θα έχει πρόβλημα... Τι να αναβάλετε, εφόσον έχει ψηφίσει ο κ. Μπακογλίδης, έχει ψηφίσει και λέει ότι δίνει την εκπροσώπιση στο Δήμαρχο. Εσείς δεν είπατε κ. Μπακογλίδη, κατάλαβα λάθος εγώ. Συγγνώμη, αυτό κατάλαβατε. Αυτό κατάλαβα, ναι. Α, για αυτό συνέχεια μάλλον στο Δημοτικό Συμβουλίο, άλλα λένε και άλλα καταλαβαίνετε. Αλήθεια. Αυτό είπα. Αλλά λέτε και άλλα καταλαβαίνω. Αυτό είπα. Αυτό είπατε, για εξηγήστε μας τι είπατε. Εγώ είπα. Εξηγήστε μας τι είπατε. Όχι, εσείς θα μας μην πείτε. Εγώ τι θα ψηφίσω να ψηφίσω το Δήμαρχο. Είναι δυνατόν. Όχι, είπατε, είπατε, είπατε. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα το βάλαμε να το συζητήσουμε πολιτικά. Δεν αντιλαμβάνεστε. Διότι αν θέλαμε να πάρουμε απόφαση, κ. Πρόεδρος, αν θέλαμε να πάρουμε απόφαση, κατεβάζαμε σήμερα υποψήφιο, βγάζαμε δικό μας εκπρόσωπο, θέλαμε Συνθετέκ. Κύριε Πακογλυδί, αν θέλατε και αυτά που μας κατηγορείτε ότι βγάλαμε δική μας απόφαση, δεν καταλάβατε, μπορούσατε να τα στείλετε στην αποκεντρωμένη μαζί με τα πρακτικά. Κύριε Πρόεδρος, εσείς τώρα εκπροσωπείτε το Δήμαρχο για το Δημοτικό. Όχι, εκπροσωπώ την μομφή που κάνατε σε εμένα και την γραμματέρα. Τι έκανα εγώ, όλοι είπα να εντάξει το κάνουν. Γιατί λοιπόν δεν πήρατε τα πρακτικά, δεν πήρατε την απόφαση, δεν πήρατε τα πάντα, να τα στείλετε στην αποκεντρωμένη να μας βγάλει άκρη την απόφαση. Δηλαδή, κύριε Πρόεδρος, μας προτρέπετε να σας πάμε άλλα πέντε χρόνια πίσω. Όχι, δεν σας προτρέπω αυτό. Αυτό μας λέτε. Όχι, δεν σας προτρέπω. Αυτό μας λέτε. Γιατί μας κατηγορείτε, μας συνέχει αυτό λέτε, ότι δεν καταλαβαίνουν τι μας γίνεται. Ε, πώς εντάξει. Αν καταλάβατε από την πολιτική κουβέντα αυτό που είπανε οι συνάδηφοι και εγώ, τι να σας πω, λυπάμαι πολύ. Πείτε μου εσείς λοιπόν τι θέλετε με το θέμα που εισέχετε εισάγει. Εγώ νομίζω ότι παρατάξεις τοποθετήθηκαν, περιμένουμε να ακούσουμε τον Δήμαρχο. Κύριε Δήμαρχε. Δεν υπάρχει θέμα προς ψήφιση, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Βαττάλης. Δεν υπάρχει θέμα προς ψήφιση, αλλά υπάρχει σεκρεμότητα κύριε Τεμεκενίδη, η σήγηση που κάνατε. Κάτι πρέπει να πούμε για την σήγηση αυτή, δεν μπορεί να μείνει σεκρεμότητα. Κύριε Πρόεδρε, μήπως να πει δυο κουβέντες ο κύριος Βαττάλης που είναι εδώ, έχει καθυστερήσει, δεν είναι σπίτι του, να πει δυο κουβέντες για το πώς έχει κυλήσει όλη τη διαδικασία και εγώ θα κλείσω την κουβέντα. Κύριε Πρόεδρε, μετά και τις τελευταίες διαδικασίες, νομίζω ότι θέλω να ξεκινήσω την εισήγησή μου, ακριβώς μετά από τον κύριο Βαττάλη που θα πει τη νομική του άποψη για το θέμα και για τη σκηνή της μου. Σας ακούω με κύριε Βαττάλη. Κύριε Πρόεδρε, μετά από τον κύριο Βαττάλη που θα πει τη νομική του άποψη για το θέμα και για τη σκηνή της μου. Σας ακούω με κύριε Βαττάλη. Κύριε Πρόεδρε, μετά από τον κύριο Βαττάλη που θα πει τη νομική του άποψη για το θέμα και για τη σκηνή της μου. Κύριε Πρόεδρε, μετά από τον κύριο Βαττάλη που θα πει τη νομική του άποψη για το θέμα και για τη σκηνή της μου. Κύριε Πρόεδρε, μετά από τον κύριο Βαττάλη που θα πει τη νομική του άποψη για το θέμα και για τη σκηνή της μου. Κύριε Πρόεδρε, μετά από τον κύριο Βαττάλη που θα πει τη νομική του άποψη για το θέμα και για τη σκηνή της μου. Συμφώνω. Μα δεν την έχει ο δήμαρχος, αυτό είναι το πρόβλημα. Συμφώνω. Συγνώμη λίγο για να του διευκρινήσω. Λέει ο νόμος, αν δεν κάνω λάθος, ότι δύναται να είναι ο δήμαρχος, όχι ότι είναι ο δήμαρχος. Μπορεί να είναι ο δήμαρχος. Αυτή η λέξη είναι δυνητική, δεν υποχρεωτική. Κώστα, και η αποκεντρωμένη λέει ορίζει εκπρόσωπο, όχι τον εαυτό του. Κύριε Πρόεδρε και εγώ θέλω ερώτηση. Περιμένετε να τελειώσετε. Ευχαριστώ. Τελειώσετε κύριε Κρητήδη. Αυτό νομικά θέλει να αφήσουμε. Κύριε Βαττάλη, η αποκεντρωμένη με νομικούς ακροβατισμούς, γιατί πουθενά ο 4623 δεν λέει ότι ο 102 θα έχει αρμογή και στα θέματα της γενικής συνέλευσης. Όλα αυτά θέλω να μου πείτε. Αναφέρετε ρητά στο νόμο 46. Αυτό είναι το ερώτημά μου. Όλο το απόγευμα το έφαγα με το νόμο 4623. Πούθενά ο νόμος αυτός, ο οποίος έγινε μετά το νόμο του Σεπτεμβρίου, όπου ήθε να κλείσει και άλλους αρμούς, δεν αναφέρει πουθενά ότι στις γενικές συνελεύσεις θα εφαρμόζεται η εγκύκλειος 102 όσον αφορά τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλιών. Εδώ έχουμε άλλο θέμα. Για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλιών, για να λαμβάνονται οι αποφάσεις, το κατάπιαμε, κατάπιαμε την απεισχνοποίηση της δημοκρατίας, την κατάπιαμε και για να συγκροτηθούν διοικητικά συμβούλια και να λαμβάνονται αποφάσεις, είπαμε τα 3-5 ανήκουν στην παράταξη του δημάδου. Αλλά αυτό πουθενά δεν αναφέρεται στο νόμο, ότι στις γενικές συνελεύσεις θα ισχύει η διάταξη των 3-5. Αυτό έκανε νομικό ακροβατισμό οι αποκεντρωμένοι. Δυστυχώς, δρέπομαι που το λέω, έκανε νομικό ακροβατισμό, προσπάθησε να κάνει αναλογική εφαρμογή. Έκανε αυτό. Εσείς το είδατε πουθενά, διαβάσατε στο 46-23 πουθενά, ότι και στις γενικές συνελεύσεις θα ισχύει αυτό. Πουθενά δεν το λέει. Αλλά το θέμα ποιο είναι. Ότι εγώ δεν θέλω να πω σε όλες τις παρατάξεις, σηκωθείτε να κάνουμε, πώς το λένε τώρα κατά της απόφασης της αποκεντρωμένης να κάνουμε προσφυγή. Γιατί τα ζητήματα αυτά, ορθά είπε ο επικεφαλής μου, δεν λύνονται νομικά, λύνονται πολιτικά. Έτσι ακριβώς, έτσι ακριβώς. Και κάνουν αναλογική εφαρμογή, δηλαδή ο 102 βγήκε για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων και μετά πασταρτού το βάζουμε αληθί παντού. Για πάσα νόσων και για πάσα... Δεν το λέω, λαιμονιά μου. Δεν το λέω. Το άλλο. Να σας πω, παιδί όμως, ένας νόμος καταργείται με νόμο, δεν καταργείται με εγκύκλιο. Σιγά, οι υπουργοί ήρθαν και βγάζουν εγκυκλίους και κλπ. Να καταργήσουν. Καταλάβατε σε ποια εποχή ζούμε, όταν μιλάω για τη δημοκρατία, για το περιεχόμενο της δημοκρατίας που διολυσθένει. Δεν έχουμε ρόλο, δεν έχουμε λόγο. Τελείωσαμε, τελείωσαμε. Κύριε Βατάλη, τελειώσατε. Κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, καλησπέρα σας και πάλι. Τώρα ακούστηκαν πολλά, περί δημοκρατίας, περί νομιμότητας, τα βάλαμε όλα σε ένα τσουβάλι και κάνουμε αντιπολίτευση, εγώ αυτό θα πω. Ποιος ήταν αυτός που μέχρι τώρα σας είχε πει από την αρχή και μάλιστα όχι σας είχα πει εγώ προσωπικά, γιατί νομικός δεν είμαι, αλλά φέραμε εδώ δέκα νομικούς που σας έλεγαν, κύριε Μπακογλίδη, όταν κουνούσατε το μαντήλι και λέγατε φεύγω και δεν με ενδιαφέρει και άλλα τέτοια πολλά... Εγώ, Δήμαρχε, εχεί μέλλον. Κι εγώ, εχεί μέλλον. Και ιδιαίτερες εντυπώσεις. Κύριε Μπακογλίδη, δεν σας διέκοψα, σεβαστείτε το όργανο που είστε. Λίγη ψυχραιμία. Λοιπόν, σας έλεγα... Να μιλήσουμε να μιλήσει, παρακαλώ, δεν θα παρένει κανένας. Είναι στο χέρι της διοίκησης να επιλέξει εκπρόσωπο. Σας το έλεγα. Σας το είπα ξεκάθαρα τόσες φορές. Και ποιος άλλοτε, κύριε Μπακογλίδη, που σας ήταν δέκα χρόνια δήμαρχος, ρώτησε εμένα, που ήμουνα κι εγώ μέτοχος τότε, και μου είπε ότι έχω λόγο στο ποιος θα είναι πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση. Κανένας. Εγώ ενώ από την αρχή ήξερα, και εδώ είναι και απάντηση στον κύριο Τεμεκενίδη που έδωσε ο Νεκτάρεος Βουλγαράκης, που επί της ουσίας καταλήγουμε στο ότι εγώ εδώ και μήνες, όχι το αφήνουμε να σέρνεται σαν απόφαση, λόγω της δημοκρατικότητάς μου και λόγω του ότι θέλω να συναποφασίζουμε κάποια πράγματα, κρατάω και συντηρώ στο τραπέζι αυτή την απόφαση για να πάμε κάπου με μία ομοφωνία, με μία συνένεση, με μία προγραμματική κουβέντα όπως θάρρυκα που έθεσε κάποια πράγματα ο Νεκτάρεος στο τραπέζι. Πότε έγινε αυτό? Ήρθατε εδώ και το μόνο που σας ενδιέφερε, γιατί τα υπόλοιπα είπαμε είναι αποδεκτά και είναι κοινώς αποδεκτά, όλοι μας θα τα συμφωνήσουμε, κανένας δεν θα έλεγε όχι στο να διεκδικήσουμε την παραλία μας, κανένας δεν θα έλεγε όχι στον κοινόχριστο και τον κοινοφελή χαρακτήρα της Πλάζα Ρετσούς, κανένας δεν θα έλεγε όχι σε όλα τα υπόλοιπα και το ξέρατε. Το μόνο που φέρατε και θα πω εκβιαστικά, ατολμώ να το πω, ήταν το όνομα του Προέδρου. Του Προέδρου της ΔΕΤΕΚ, τίποτε άλλο δεν σας ενδιέφερε. Μόνο ποιος θα είναι ο Πρόεδρος. Και ενώ έχουμε αποδεχτεί τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο, το ποια θα είναι η δουλειά που θα έχει το Προεδρίο της ΔΕΤΕΚ, το ΔΕΤΕΚ, το μόνο στο οποίο κολλήσατε είναι το πρόσωπο. Και αυτό που σας είπα είναι ότι δεν θα κάτσω να το συζητήσουμε σε αυτό το τραπέζι. Πρέπει να σεβαστείτε ότι αυτή τη στιγμή έχει μια διοίκηση ο Δήμος και το όνομα του Προέδρου είναι επιλογή της ΔΕΤΕΚ. Τι να κάνουμε. Σε όλα τα άλλα που ήταν τα ποιοτικά, που ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας, που ήταν όλα τα σημαντικά όσα συζητήθηκαν, είμαστε σύμφωνοι. Και αναγκάζουμε μετά από τόσο καιρό, ενάμιση χρόνο, εκλεγμένη διοίκηση και καθόμαστε και αγόμαστε και φερόμαστε από μια αντιπολίτευση η οποία δεν μπορεί να συνενέσει σε ένα πράγμα, δεν μπορέτησατε να συνενέσετε, ενώ έχει αποδεχτεί η διοίκηση τα πάντα, τα πάντα σε ουσία και φτάνουμε σε αυτό το σημείο που εγώ αναγκάζομαι επιτέλους να πάρουμε μια απόφαση γιατί πρέπει μεθαύριο σε πέντε μέρες να πάμε στη γενική συνέλευση της ΔΕΤΕΚ και να ψηφίσουμε ισολογισμό και δεν θα είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε ισολογισμό, γιατί ελαφρά την καρδία δεν θα πάμε να τον ψηφίσουμε. Με το που θα βγει το καινούριο ΔΕΛΤΑΣΙγΜΑ, κατευθείαν θα πάμε να γίνει ένας έλεγχος να δούμε τι παραλαμβάνουμε, προφανώς, όπως το είχαν ζητήσει και πολλές παρατάξεις άλλωστε. Προφανώς δεν θα είμαστε στις 20 Οκτώμβρη έτοιμοι για να ψηφιστεί ο ισολογισμός και να παραλάβουμε τη ΔΕΤΕΚ. Με πιανού ευθύνη του μη δημοκρατικού ΔΑΡΔΑ Μανέλη, αυτό καταλάβατε, που σέρνω ένα χρόνο, ένα θέμα, για να καταλάβουμε ότι πρέπει να συνενέσουμε σε κάτι, παρόλο που είναι δικαίωμα της διοίκησης και να πάμε χέρι με χέρι, χέρι με χέρι, να πάρουμε την επιχείρηση και να λειτουργήσει η επιχείρηση υπέρ του δήμου και υπέρ των δημοτών μας. Στην επόμενη γενική συνέλευση, για όσους δεν το γνωρίζουν, προφανώς ο κ. Ακριτίδης το έθεσε, προφανώς θα το γνωρίζει, στην επόμενη γενική συνέλευση, μη έχοντας εκπρόσωπο εκλεγμένο ως δήμος, θα έπαιρνε την απόφαση για τους ισολογισμούς και όλα αυτά τα θέματα που έχουμε, ο Ερμής με τη μία μετοχή. Θα είχαμε μια δημοτική επιχείρηση και δεν θα την είχαμε, δεν θα τη διηγούσαμε. Αυτό θέλουμε. Και όλο αυτό γιατί, γιατί δεν κάτσαμε μαζί να συμφωνήσουμε ποιος θα είναι ο πρόεδρος. Λοιπόν, νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα. Νομίζω ότι ο ενάμισης χρόνος, ανοχής θα έλεγα από ένα σημείο και μετά, που έδειξα για να καταλάβουμε ότι αυτή η δημοτική επιχείρηση διηγείται με βάση κάποιων νόμων, αυτή η νόμη μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω. Έδειξα όλη τη διάθεσή μου για συνεργασία και για συνένεση και νομίζω ότι δεν τιμά κανέναν στο δημοτικό μας συμβούλιο να μιλάει για πραξικοπήματα, για οτιδήποτε τέτοιο. Εγώ σας έδειξα ξεκάθαρα ότι θέλω να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, να συμφωνήσουμε πόσα μέλη να έχει το ΔΔΣ, να δούμε ποιες παρατάξεις θέλετε να βάλετε εκπροσώπους, όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι το αντιληφθήκαμε, κάποιοι ίσως επίτηδες δυναμιτίζαν και την κουβέντα. Δεν θα ξεχάσω τον κ. Μπακογλίδη όταν έφερα και θα έλεγα αγκαρία κάνανε οι άνθρωποι, ήρθαν δύο άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπλοκή με τον Δ. Καλαμαριάς απλά και μόνο να μας ενημερώσουν. Και καθόμασταν εδώ και συζητούσαμε για το αν επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται και ότι δεν ήθελε ο κ. Μπακογλίδης την ενημέρωση. Αυτή ήταν η ενημέρωση, για να πιστεί όχι απ' τα δικά μου χείλη, από τρίτα χείλη και μάλιστα άτομα τα οποία ήταν γνωστά και στον ίδιο, ο κ. Ράσας και ο κ. Αδαμαντιάδης, θα έλεγα τους πιο ειδικούς πάνω στο θέμα, γιατί ξαναλέω, εγώ νομικός δεν είμαι, με βάση της εισηγής της νομικής υπηρεσίας και αυτών των δύο ανθρώπων που εμπιστεύτηκα, πορεύτηκα και από εκεί και πέρα νομίζω ότι έφτασε εδώ η κουβέντα, θα το ξαναπώ. Πρέπει να το αναλογιστούμε όλοι πως έφτασε εδώ η κουβέντα. Εγώ το ξαναλέω για μία ακόμη φορά και δεν θα κουραστώ να το λέω, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την Καλαμαριά. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε κύριε Βουάρχη. Λοιπόν, κύριε Μπακογλίδη, επειδή μου είπατε δεν κατάλαβα, θέλω τη δική σας άποψη, τι πρέπει να γίνει με το θέμα που εισάγαμε. Δεν παίρνει θέμα ψηφοφορίας, κύριε Πρόεδρο. Δεν παίρνει θέμα ψηφοφορίας, υπάρχει μια εισήγηση από τις τέσσερις παρατάξεις. Αυτή η εισήγηση δεν μπορεί να μείνει στον αέρα. Εγώ σας είπα, θα απευθυνθώ στο νομικό για να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να είναι στον αέρα, ότι είναι ένα ανεφαντικημένο. Κύριε Αρκούδη, σας προκαλώ. Εμείς βάλαμε το θέμα να γίνει μια πολιτική κουβέντα. Μπήκαμε από ερωτήματα στο δήμαρχο. Δεν ψηφίσουμε τίποτα. Μα δεν σας είπα να ψηφίσετε. Σας είπα ότι πρέπει η εισήγηση αυτή να έχει κάποιο... κύριε Αρκούδη μπορείτε να τοποθετηθεί. Γιατί νομίζω ότι θα μονοείσουν και οι υπόλοιποι σε αυτό το πράγμα που λέω. Η συζήτηση αυτή είχε αποκλειστικά το σκοπό της πολιτικής... Δεν σε αγριβώσουν. Δεν σε αγριβώσουν. Δηλαδή, στις φορές δεν θα πεθεί, άρα θα αποσυρθεί ως έχει... Μα αυτό είπα και εγώ εξ αρχής. Ότι είναι άνευα αντικειμένου και αυτό πρέπει να αποσυρθεί. Δεν σίγουσα να ψηφίσετε τίποτε. Ναι κύριε Ταμεκενίδη. Τι προκαλώ κύριε Ταμεκενίδη. Σας παρακαλώ. Για ποιον λόγο. Αλλάξετε για μια ακόμη φορά τον τίτλο του θέματος, κυρία Πρόεδρε. Γιατί να αλλάξω το τίτλο. Πώς να αλλάξω το τίτλο. Κύριε Ταμεκενίδη, εισάγατε ένα. Με τη συνέναισή μας κιόλας. Εγώ αλλάζω το θέμα. Κάνατε μια εισήγηση. Σας λέει και ο κύριος Αρκούδης ότι η εισήγηση αυτή θα πρέπει να αποσυρθεί. Γιατί είναι άνευ αντικειμένου. Διαφορετικά θα πρέπει να δοθεί μια άλλη λύση. Δεν γίνεται να μεινεις στον αέρα. Κύριε Αρκούδη συμφωνείτε μαζί μου. Κύριε Πρόεδρε, εγώ αυτό που λέω, δεν ξέρω αν έχουν άλλη άποψη. Αυτό που λέω είναι ότι η συζήτηση επί του θέματος, που έγινε σε πολιτικό επίπεδο, καλώς έγινε και έγινε. Πρέπει να καταγραφεί και στα πολιτικές σέντρες. Και από την πλευρά μας και από την πλευρά του Δημάρχου. Προφανώς και με την απόφαση που υπάρχει, και εφόσον δεν ακυρωθεί αυτή, δεν μπορούμε να ορίσουμε άλλον εκπρόσωπο. Δεν μπορούμε να πάρουμε δύο εκπρόσωπο. Εγώ αυτό λέω. Και εγώ αυτό είπα. Δεν είπα κάτι παραπάνω, ούτε που προσπαθώ να προκαλέσω κανέναν. Είπα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο αποφάσεις. Και με συγχωρείτε, δεν θέλω για κανέναν άλλο να μιλήσω και να μην παρεξηγηθώ ότι μιλάω για κάποιον τρίτο. Προχωρήσεις να μιλάς, Δημήτρη. Δεν μιλιάσεις. Δε με κάνετε αυτοκουλές, αλλά θα θέλα απλά να συμπληρώσω το εξής. Από τη στιγμή που κλήθηκε από την πλευρά των παρατάξων των τεσσάρων της αντιπολίτευσης. Να ανακληθεί στην ουσία ο αυτοδιορισμός του Δημάρκου. Και δεν το δέχεται εμείς ως παράταξη και νομίζω φαντάζομαι και οι υπόλοιποι. Δεν θα πάμε την πολιτική αντιπαράδεισή στον Δήμο Καλαμαριάς στις αίθουσες των δικαστηρίων. Δεν θα το κάνουμε εμείς αυτό. Και ο λόγος που δεν κατεβάζουμε εκπρόσωπο, ενώ ξέρετε ότι το εκφράσαμε την προηγούμενη φορά, ήταν αυτός ακριβώς. Θέλουμε τα θέματα να τα λύνουμε εδώ, παρότι μας προκαλεί η διοίκηση να τα λύνουμε και αλλού, δεν θα παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι. Ωραία. Ναι, κύριε Λεμονή. Α, ο κ. Βαττάλης. Ναι, κύριε Μέτθονη. Ναι. Ναι, κύριε Μέτθονη. Τελειώσατε, κύριε Βαττάλη. Ναι, ναι, ευχαριστώ. Κύριε Βαττάλη, όχι όταν πήγε το στέμα, να αποσυρθεί αυτό που δεν αποσύρεται. Είναι ανεφαντικημένο, αλλά δεν αποσύρεται. Ήρθε ακριβώς. Με συγχωρείτε, γιατί δεν είχατε κανένα πρόβλημα. Αν δεν είχατε κανένα πρόβλημα, δεν είχατε κανένα πρόβλημα. Αν δεν είχατε κανένα πρόβλημα, δεν είχατε κανένα πρόβλημα. Ήρθε ακριβώς. Με συγχωρείτε, γιατί ξεπροβοδούσα το γιο μου. Το θέμα μπήκε στην ημερήσια, παραμένει, καταγράφονται οι πολιτικές απόψεις των παρατάξεων, η απάντηση του δημάρχου και μένουμε εκεί. Τη στιγμή που όπως είπε και κ. Θεμεκενίδης, δεν παίρνει την απόφαση του δήματος πίσω, αλλά δεν παίρνει και θέμα ψηφίσματος. Δεν έχει νόημα. Και αφού όλοι είπαμε ότι δεν προσφεύγουμε, σε ανώτερο βαθμό, να τραβήξουμε το θέμα παραπίσω, προχωράει ο δήματος και κάνει ό,τι θέλει. Ωραία. Άρα, τελειώσαμε με τα θέματα της ημερήσιας. Και προχωράμε στα θέματα των πρωιμηρεσίας. Και πρώτα μας, δουρίστε λίγο τη διαδικασία. Ναι, δεν σας άκουσα. Τι είπατε. Δουρίστε λίγο τη διαδικασία, το χρονικό ορίζοντα. Ναι, ναι, ναι. Η κυρία Νικολέτου. Κυρία την Πρόεδρε, θα κρατήσετε τους χρόνους. Μ' ακούτε. Ευχαριστώ. Σας ακούω. Λοιπόν, ξεκινάμε τα πρωιμηρεσίας. Έχετε ο κύριος Δήμαρ... Μέχρι ποια ώρα είναι η διαδικασία. Κυρία Πρόεδρε, εγώ δεν θα ήθελα να μείνουν αναπάτητα ερωτήματα. Να προλάβουμε μέσα στα όρια της... Θα κρατήσουμε τους χρόνους, κύριε Δήμαρ. Να απαντήσουμε κύριε. Φυσικά. Νομίζω είναι μέχρι τις 12. Νομίζω. Ας μας πει ο κύριος Γεωργιάδης. Κύριε Γεωργιάδη. 12 παρατέταρτο λέει το... Ναι, ναι, ναι. 12 παρατέταρτο, γιατί δεν μπορείς τα... δεν παίρνει τα μηδενικά. Ναι, 12 παρατέταρτο. Λοιπόν, ξεκινάμε τα πρωιμηρεσίας. Κύριε Δήμαρχε, αδελφέ, έχετε να κάνετε κάποιες ανακοινώσεις και τα λοιπά. Αν θέλετε, λίγο δύο ενημερώσεις που θέλω να κάνω. Ένα είναι, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του Διονύση του Λιακόπουλου, του Αντιδημάρπου Οικονομικών του Δήμου ΔΕ, με τον οποίον είχαμε μία κοινή αφετηρία στα Συμβούλια Νεολέας, τότε αυτός στο Δήμο Καλάστρας και εγώ στο Δήμο Καλαμαριάς, είχα ένα παιδί ο Διονύσης