10η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους και όλους. Χρόνια πολλά. Ο κύριος Βογιατζής. Εδώ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βογιατζίδης. Ο κύριος Γουνελάς. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη, σε όλους και όλους. Χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου, Γιώργο. Σας ευχαριστώ πολύ. Παρόν, Πρόεδρε. Χριστός Ανέστη για τους θρησκευόμενους, για τους άθεους, τίποτα. Χρόνια πολλά. Ο κύριος Σωτήρης Δελικάρης. Είναι εδώ μαζί μας και μας φέρνει τις επιτυχίες του ΑΟΚ. Η κυρία Δρακονάκη. Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη. Ο κύριος Δράκος. Παρόν, Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Ιακοβίδης. Παρόν. Εδώ είναι. Ο κύριος Συγνατιάδης. Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη και σας εορτάζομαι. Χρόνια πολλά ιδιαίτερα. Χρόνια πολλά. Η κυρία Ισφύδου. Παρούσα κι εγώ. Χριστός Ανέστη και από μένα. Χρόνια πολλά. Αληθώς. Ο κύριος Καλανταρίδης. Ελσα. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά. Ο κύριος Καλπακίδης. Χρόνια πολλά. Ο κύριος Καλπακίδης. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν. Κύριε Πρόεδρε. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλους. Αληθώς. Ο κύριος Κουνάκος. Παρόν. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά στις ορτάζοντες. Ο κύριος Λαζαρίδης. Εδώ, Πρόεδρε. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλους. Ο κύριος Καβρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Γιώργος Μιχαηλίδης. Παρόν. Πολλά σε όλους. Πολλά, Γιώργο. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους. Ο κύριος Μουρτάς Άγας είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μουτίας. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Παρόν. Προέδρε. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη. Ο κύριος Παπαδόπουλος θα είναι απόν. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Χρόνια πολλά σε όλους πρόεδρε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Καλησπέρα. Χρόνια πολλά σε όλους. Ο κύριος Πετρόπουλος δικαιολογημένα απόν. Ο κύριος Ποτόιας. Ο κύριος Προμούσας. Καλησπέρα. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά. Ο κύριος Πορσαέφ. Καλησπέρα σε όλους. Χρόνια πολλά και στους ερωταζόμενους. Ο κύριος Σταυρίδης. Παρόν. Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη. Αληθώς. Ο κύριος Σωτηριάδης. Ο κύριος Τελίδης. Καλησπέρα. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους. Εσείς η κυρία Τσανάκα θα είναι απούσα. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα. Χριστός Ανέστη. Αληθώς. Ανέστη και χρόνια πολλά. Καληστώ. Καληστώ πολύ. Χριστός Ανέστη. Καλησπέρα. Παρούσα. Αληθώς. Έχω κάνει καταγραφή εδώ. Κάτι ζητήσαν οι συνάδελφοι, κύριε Αφδησκάκη. Ε, είπαμε ο γραμμένος Άννης στην όρεξη. Ο κύριος Χρόνις. Ο κύριος Χρόνις και εκείνος είναι από νεα. Ωραία. Λοιπόν, ξεκινάει η δέκα της συνεδρίας δεκάτης Μαΐου. Είμαστε. Έχετε τον λόγο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά ιδίως στους εορτάζοντες. Στην κυρία Αναστασία Ιωσιφίδου. Στον κύριο Τσαπανίδη. Τους εύχομαι καλή δύναμη και υγεία πάνω απ' όλα. Γιατί την χρειαζόμαστε. Επίσης, θέλω να πω χρόνια πολλά και στην κυρία Έλσα Βακιτζή. Η οποία έχει τα γενέθλιά της σήμερα. Και μας κέρασε και όλα αυτά τα πολύ ωραία γλυκά τα οποία έκανε. Δυστυχώς όμως, ξέρετε στη ζωή, δεν υπάρχουν μόνο χαρούμενα γεγονότα. Υπάρχουν και δυσάρεστα. Αυτός ο κορωνοϊός, αυτός ο ιός ο οποίος τόσο πολύ έχει αλλάξει τις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο διάστημα, ήρθε να πάρει και έναν άνθρωπο τα έλεγα της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι ένας δημοσιογράφος, ένας άνθρωπος που εκδίδει μία εφημερίδα είναι τροποντινά και με την κριτική που ασκεί, είναι τροποντινά ένας άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και όλης της κοινωνίας. Και αναφέρομαι στον Νίκο Τοδοροδοκίδη ο οποίος τόσο αναπάντεχα στην ηλικία των 52 ετών έφυγε από κοντά μας. Θέλω να δώσω τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, να είναι λαφρύ το χώμα που το σκεπάζει και θα ήθελα ως δημοτικό συμβούλιο να στείλουμε μια συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένειά του. Επίσης θέλω να πω και για μία εξέλιξη σημερινή, στην οποία μου τηλεφωνήσαν και είναι πλέον δεδομένο, ότι έχουν εγκριθεί δύο έργα του Αντώνης Τρίτσης για τον Δήμο Καβάλλας. Ένα είναι 250 χιλιάδες που αφορούν την αστική αναζωογόνηση και είναι οι μελέτες των τριών κτιρίων, δηλαδή του Δημαρχείου, το κτίριο ΒΙΚΣ λοιπόν, το κτίριο εκεί που ήταν η τεχνική υπηρεσία και το κτίριο Μούτουλα, ούτως ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν αργότερα σε πρόγραμμα και να γίνουν οι εργασίες παρέμβασης που πρέπει να γίνουν. Και επίσης, εγκρίθηκε και η αστική και η αγροτική οδοπεία, ύψους 1,5 εκατομμύριο. Και έπονται και τα υπόλοιπες εντάξεις, οι οποίες έχουμε στείλει μέχρι το ύψος των 22 εκατομμύριων. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Θα ήθελα μόνο λίγο ο κύριος Σταυρίδης, με συγχωρείτε γιατί δεν παρεβαίνω το πρωτόκολλο, τον κανονισμό, αλλά ο κύριος Σταυρίδης λίγο να πει για τη διαδικασία για τους υδρονομίες. Ε, μη συγχωρείτε, για την πειρασφάλεια, πώς θα γίνει η πρόσληψη των ατόμων για την πειρασφάλεια. Κύριε Σταυρίδη. Καλησπέρα και από μένα. Έχει τελειώσει η διαδικασία των ετήσων. Αύριο το πρωί, το μεσημέρι το δεκάμιση ώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίων, όποια παράταξη θέλει να συμμετέχει, να είμαστε εκεί για να βγάλουμε το τελικό αποτέλεσμα στο να μπορέσει το Γραφείο Προσωπικού να κάνει τις συμβάσεις μέχρι τη Δευτέρα για να ξεκινήσουμε την κοπή των χόρτων. Πρέπει, όποιος θέλει, από κάθε παράταξη ασέθηκε. Να διορθώσω κάτι, γιατί με τον Γελαϊδάκι μίλησα και του είπα για Τετάρτη, αύριο τελικά θα είναι μανώλη, προέκυψε με το Γραφείο Προσωπικού κάτι, οπότε αύριο δεκάμιση ώρα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εντάξει, από εμένα. Εντάξει, εντάξει. Ευχαριστώ. Θα ξεκινήσω λίγο με αυτό το οποίο άκουσα μόλις τώρα συνάδελφοι. Καταρχήν να πω το εξής, να δώσω κι εγώ ξανά τις ευχές μου. Χριστός Ανέστη, συνάδελφοι. Τα χρόνια πολλά σε όλους τους συναγγλήφους και τις συναδέλφες οι οποίες γιορταζαν. Και θα σταθώ λίγο στο δυστυχές αυτό γεγονός της απώλειας των οίκου του Δορδοκίδη. Πράγματι ήταν κάτι το οποίο συντάραξε όσους τον γνώριζαν και μη όμως ένας νέος άνθρωπος έφυγε από κοντά μας. Και επειδή θέλω να πιστεύω ότι από κάθε κακό θα πρέπει να βγαίνει και κάποιο καλό, θέλω να πω το εξής, συνάδελφοι. Ότι θα πρέπει τέτοια άσχημα γεγονότα να παρακινούν όλους αυτούς οι οποίοι δυστυχώς έχουν πέσει θύματα, θα έλεγα εγώ, σκοταδιστικών αντιλήψεων και σκέψεων. Και αναφέρομαι όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι σε όλα αυτά τα οποία ακούμε από διάφορους όσον αφορά τον εμβολιασμό και το τι συμβαίνει και από τι είναι το εμβόλιο και το τι γίνεται. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε όλοι ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα, έτσι, περνάει αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες όποιοι μας ακούνε και αγαπητοί φίλοι μέσα από τη διαδικασία στην οποία πρέπει να προσφύγουμε όλοι του εμβολιασμού. Δυστυχώς θα εξακολουθούμε να χάνουμε φίλους γνωστούς συγγενείς έτσι ή απλούς συνδημότες ή συμπατριώτες όσο δεν κοινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση την οποία μας οδηγεί, μας καθοδηγεί, δεν μπορεί να μας αναγκάσει η επιστήμη και η πολιτεία. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει έτσι, να το δούμε λίγο και ως παράδειγμα όλο αυτό το οποίο συμβαίνει τριγύρω μας. Ευχαριστώ για την παρένθεση Πρόεδρε και να πω δύο-τρία παραγματάκια τα οποία έχω όσον αφορά τα προημερισίας πολύ σύντομα. Το πρώτο αναφέρεται έχει να κάνει κυρίως με τον κύριο δήμαρχο. Έτυχε να μπω κύριε δήμαρχε στο site της Diamath στην οποία είστε και αντιπροέδρος και για να διαβάσω λίγο τον οδηγό του πολίτη με αφορμή κάποιο ερώτημα που μου έθεσε ένα συνδημότης μας. Και διαπίστωσα, η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά μπήκα στο site της Diamath ότι ο οδηγός του πολίτη έχει να ανανεωθεί από το 2009 κύριε δήμαρχε. Έχουν περάσει δηλαδή 12 χρόνια από τότε που έχει δημιουργηθεί αυτός ο οδηγός του πολίτη. Νομίζω ότι θα πρέπει να το θέσετε αυτό το θέμα και ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή, μιας και το βλέπουμε ότι αλλάζουν τα πράγματα διαρκώς σε αυτό το κομμάτι έτσι στο πώς γίνεται η διαχείριση των απορριμάτων. Να το δούμε λίγο και να έχουμε μια ανανεωμένη έκθοση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα οποία είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν. Και το δεύτερο το οποίο θα ήθελα να αναφέρω έχει να κάνει με το εξής. Δύο πραγματάκια. Πριν ένα χρόνο ή και παραπάνω κύριε δήμαρχε είχα θέσει ένα θέμα όσον αφορά κάποιον έλεγχο τον οποία είχα ξεκινήσει μια επιτροπή με κάποιους υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι θα έβγαιναν να κάνουν έναν δειγματοληπτικό έλεγχο όσον αφορά τις διαφημίσεις οι οποίες μπαίνουν στους διάφορους χώρους που έχουν οριστεί και για τους οποίους ο δήμος θα πρέπει να εισπράττει από αυτές τις εταιρίες οι οποίες τοποθετούν τα διαφημιστικά. Σας είχα ενημερώσει ότι είχαμε κάτι τέτοιο στα σκαριά προκειμένου να το συνεχίσει η διοίκησή σας θα ήθελα λοιπόν μια ενημέρωση αν όντως έχει γίνει κάτι σε αυτό το κομμάτι. Βγαίνουν οι υπάλληλοι μας να ελέγξουν λίγο αν όντως οι διαφημίσεις που μπαίνουν είναι διαφημίσεις για τις οποίες εισπράττει κάτι ο δήμος. Και το δεύτερο έχει να κάνει με κάτι το οποίο είχα θύξει επίσης πριν ένα χρόνο και σήμερα είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που το επαναφέρω γιατί δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι και έχει να κάνει με την πινακίδα η οποία είχε χτυπήσει ένα αμάξι και την είχε ρίξει στον κυκλικό κόμβο του νέου νοσοκομείου καθώς ανεβαίνουμε από το έκτο γυμνάσιο σας είχα ενημερώσει ότι την χτύπησε ένα αμάξι και την έριξε και δύο φορές ο κ. Ιακοβίδης με διαβεβαίωσε ότι θα την αλλάξουμε γιατί βγήκε και ο διαγωνισμός την τρίτη φορά μου είπατε έχετε δίκιο κ. Καλανταρίδη όντως θα το αναλάβω προσωπικά δυστυχώς κ. Δήμαρχη αυτή η πινακίδα εξακολουθεί να μην έχει μπει με αποτέλεσμα να εμφανίστηται το ίδιο πρόβλημα ιδίως αν κάποιος ανεβαίνει και δεν είναι από τα μέρη μας να μην ξέρει και να αντιλαμβάνεται την τελευταία στιγμή ότι μπροστά του υπάρχει νησίδα και ξαφνικά να κινείται είτε αριστερά είτε δεξιά και κλείνω λέγοντας το εξής για την επιτροπή την οποία είπε ο κ. Σταυρίδης ότι θα γίνει αύριο στις 12.30 το μεσημέρι και προφανώς έχει να κάνει με αυτό το οποίο είπαμε με τη διαπαραταξιακή θεωρώ κ. Δήμαρχη, κ. Σταυρίδη ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει με μία ενημέρωση η οποία θα έπρεπε να γίνει πιο νωρίς προς εμάς ότι ξέρετε αύριο θα βρεθούμε θα έπρεπε να γίνει κάποια ώρα που δεν είναι εργάσιμη γιατί κάποιοι συνάδελφοι εργάζονται και πιθανόν αυτόν τον οποίο θα θέλαμε να μας εκπροσωπίσει να είναι εργαζόμενος ο άνθρωπος και να μην μπορεί να προσέλθει και καλό θα ήταν όποιος θέλει ας έρθει ας ορίσει κάθε δημοτική παράταξη κάποιον εκπρόσωπο που θα την εκπροσωπίσει δεν είναι να μαζευτούμε εκεί 25 δημοτικοί σύμβουλοι 30 όσοι θέλουν, θα έπρεπε να είναι πιο συγκεκριμένο Ευχαριστώ πάρα πολύ Συμπεκούεται αυτό που στάνε ένας από κάθε παράταξη υγεία Παρακαλώ θα είναι να συναπιστείτε... Το προτείνω κ. Σταυρίδη, τι θα πει εάν έρθει όποιος θέλει όποιος θέλει να συμμετέχει από κάθε παράταξη κάποιους παρατάξεις μπορεί να μη θέλουν να συμμετέχουν Ιλία, λάθος διατύπωση Δεν θα στείλουν εκεί πρόσωπο, τι να πω Ο κ. Φαλαδόπουλος Καλησπέρα πρόεδρε να πω και εγώ πάλι χρόνια πολλά σε όλους Η απώλεια του Νίκου, πέρα από τα συλλυπητέρια που θα στείλουμε στην οικογένεια νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε και ένα μήνυμα να στείλουμε το μήνυμα στους συμπολίτες μας να εμπιστηθούν τους εμβολιασμούς γιατί έτσι θα προστατεύσουμε τις ζωές μας και έτσι θα πάρουμε την πολυπόθετη ελευθερία μας πίσω από τα δεσμά του κορονοϊού έτσι για να κλείσουμε αυτό το θέμα μαζί με το μήνυμα που πρέπει να σας στείλουμε συμπληρωματικά Το δεύτερο που θέλω να σχολιάσω είναι άμα θέλετε ελάτε και αύριο σε μια επιτροπή μισόλογα, πρόχειρη διοίκηση, πρόχειρα λόγια δηλαδή θέλετε να κάνετε κάτι εδώ και δύο χρόνια δεν το καταφέρετε να το κάνετε ή δεν θέλετε να το κάνετε γιατί σας αρέσουν οι πελαταϊκές ασκήσεις το καταλαβαίνουμε αυτό, είστε μία από τα ίδια όμως, αν θέλατε πραγματικά επί της ουσίας να κάνετε κάτι έστω και μετά από δύο χρόνια θα πρέπει να έχετε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο να το φέρετε να το συζητήσουμε, να το έχουμε στα χέρια μας να μιλήσουμε για τις προσβλήψεις που υποσχεθήκατε και δεν τηρήσατε ποτέ το λόγο σας κύριε Δήμαθια γιατί αυτός είστε, αλλά λέτε την μια εβδομάδα, αλλά λέτε την άλλη εβδομάδα και πάνω από αυτό να μπορέσουμε να το αποτυπηθούμε γιατί δεν είναι μόνο οι προσβλήψεις στην τρασφάλεια, οι προσβλήψεις είναι οι προσβλήψεις στη δημοφέλεια είναι οι προσβλήψεις στη δαιειάτη δεν θα πρέπει να συζητήσουμε γιατί άλλο θέλουμε να κάνουμε και που θα συμφωνήσουμε δυστυχώς δεν θέλετε επί τους ουσίας να συμμετέχουμε σε τέτοια όργανα, ούτε θέλετε διαδικασίες με διαφάνεια θέλετε να κάνετε πολιτικά παιχνιδάκια και συνεχίζετε με τα ροσφέτια, αυτή είναι η πραγματικότητα Τώρα, πρωί Μηρυσίας, κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πω πρώτον θα μιλήσω λίγο για ένα πολιτιστικό κέντρο των Κρυνίδων είναι ένα διαχρονικό θέμα το οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το έτοιμα της τοπικής κοινωνίας, της Κρυνίδες ενώ, για ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο που θα συγκεντρώνει μάλιστα όλες τις δραστηριότητες των συλλόγων και της ευρύτερης περιοχής Ρωτάμε τον Δήματο, υπάρχει σχεδιασμός να κατασκευαστεί ένα τέτοιο πολιτιστικό κέντρο στις Κρυνίδες που για μας, σαν παράνταξη, είναι η πρωτααιότητα, είναι ένα διαχρονικό έτοιμα και θα θέλαμε να μαζούσετε μια συγκεκριμένη απάντηση γιατί κάνατε οχτώ χρόνια διοίκηση, ο Θόδωρος Παπαντόπουλος και ο Θόδωρος Ομουριάδης δεν τα καταφέρατε να το πετύχετε εκείνα τα οχτώ χρόνια πιστεύω τώρα οι δημότες σας δώσανε ακόμα μια ευκαιρία κι άλλα τέσσερα χρόνια πιστεύω επιτέλους να το λογευώσετε σε αυτή τη θητεία σας, το πολιτιστικό κέντρο Το δεύτερο που θέλω να θέσω είναι για ένα ατύχημα που ενημερωθήκαμε με έναν εργαζόμενο στην Καθαριότητα που είχε μια πτώση από ένα απορρηματοφόρο Το Σάββατο που μας πέρασε συγκροπηθήκαμε για αυτό το ατύχημα ένας εργαζομένος στην Καθαριότητα ο οποίος βέβαια έπεσε από το απορρηματοφόρο στην περιοχή του Βυρώνα. Ρωτάμε τον δήμαρχο πώς προκλήθηκε το ατύχημα ή ήταν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του γενικότερα η διοίκηση του Δήμου πώς κάνει την επιλογή των εργαζομένων που δουλεύουν πάνω στα απορρηματοφόρα και πώς αξιολογεί αν ένας εργαζόμενος η διοίκηση έχει τα προσόντα να δουλέψει στη Βαρέλα. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω και εγώ από την διαπαρανταξιακή και να πω στο δήμαρχο ότι για να έχει κάποια ουσία η όλη αυτή ένραξη της διαπαρανταξιακής πρέπει αυτή τη στιγμή η κυρία Ταβουλτζίδου να στείλει μια πρόσκληση για λογαριασμό σας σε όλους τους επικεφαλείς και να τους καλεί ώστε αύριο να συναντηθούν οι εκπρόσωποι της διαπαρανταξιακής για να συζητήσουν τα θέματα της εποχειακής αποσχόλησης από εδώ και πέρα. Διαφορετικά νομίζω ότι αδικείται και την προσπάθεια. Δεν έρχεται κανένας ως επέτης για να συμμετέχει σε αυτή την Επιτροπή ούτε για να κάνει τον κομμάτι του και να βάλει κάποιον δημοτικό το άνθρωπο που διαφορετικά έχει ατυχήσει η διαπαρανταξιακή καλά καλά πριν αρχίσει. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο και ο δήμαρχε είναι ότι διάβασα στον τύπο μια διαμάχη του δήμου με τις εθελοντές με τα τυμπολόγια, με αυτούς που φέρονται ως εθελοντική ομάδα, αξιοτείμ και στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές παρεξηγήσεις με τον τρόπο λειτουργίας. Θα σας πω ότι εγώ έχω δεχτεί και παράπονα από δημόντες ότι αυτή η ανεξέλεκτη βαφή των τείχων και στα σκαλοπάτια δημιουργούν μια κατάσταση η οποία νομίζω ότι πρέπει να έχει μια συνολική αισθητική και αυτή να καθορίζει μέσα από τις περισσείες του δήμου όλες αυτές οι παρεμβάσεις. Θέλω να σας πω και να σας ερωτήσω τι συμβαίνει με την οδό Βαμιανού. Τι ακριβώς έχει γίνει εκεί πέρα. Νομίζω ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβουλείο να γνωρίζει τι ακριβώς συνεργασίες γίνονται με αυτές τις εθελοντικές ομάδες που αρχίζει και που σταματάει η ευθύνη και η αρμοδιότητα του καθενός γιατί αυτό το γενικό μπέρδεμα και αυτή η γενική έπαρση των νεαρών νομίζω θα μας οδηγήσει και σε άλλες επαρεξηγήσεις και προβλήματα. Μας έχει οδηγήσει και η επιδίκηση κυρία Σαράκια σήμερα σε πάρα πολλές δράσεις οι οποίες είναι μπερδεμένες. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ξεμπερδέψουμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ πέρα. Και το τρίτο, κύριε Δήμαρχε, θέλω να κάνω μια πρόταση την οποία θέλω να την περιγράψω σε ένα λεπτό και να πω ότι η αισθήεση, όλοι έχουν εκπληγία από τον κορωνοϊό, αλλά η αισθήεση, ειδικότερα έξι μήνες, ήταν νεκρή. Σήμερα που ανοίγει δηλαδή τα φτερά της για να κερδίσει το χαμένο χρόνο που έχει περάσει αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αποστάσεων. Θα έλεγα ότι θα ήταν πολύ μια καλή προσφορά του Δήμου προς έναν κλάδο τον οποίο σχετίζεται και με την τουριστική διάθεση την οποία πρέπει να δείξουμε όλο αυτό το διάστημα που έρχεται μπροστά μας. Και οι υπερησίες του Δήμου να εξυπηρετήσουν τους επαγγελματίες αυτούς προσφέροντας εκεί όπου υπάρχει χώρος, διπλάσιους χώρους, ώστε να αναπτύξουν τραπεζοκαθίζματα, όχι άναρχα, με έναν τρόπο που η υπερησία θα καθορίζει την ασφάλεια διέλευσης, να μην έχουμε, δηλαδή πάνω από το ένα θέμα, να λύσουμε ένα πρόβλημα και να διευεργήσουμε περισσότερα, οργανωμένα με τις υπερησίες, με καινούργιες υποδείξεις, έτσι ώστε όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να κερδίσουν ό,τι έχασαν τους έξι μήνες που ήταν κλειστή αν είναι δυνατό. Θεωρώ ότι είσαστε ανοιχτό βυαλό και αυτό εδώ θα μπορέσετε να το επεξεργαστείτε, να το κάνουν οι υπερησίες και να μην γίνει, όπως είπα, ανεξέλεγτα με ασφάλεια, αλλά και με διάθεση όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος να καλυφθεί όλους αυτούς τους μήνους, ίσως για πρώτη και τελευταία χρονιά, έτσι ώστε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος το οποίο χάσαμε αυτούς τους έξι μήνες και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και την πόλη και τον τουρισμό της πόλης, και πάνω θα βοηθήσει και την οικονομία της πόλης, ευχαριστώ. Ο κύριος Βέρος. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, τέλος Νοημβρίου του 2020, μετά από συνέντευξη του βουλευτή της ΔΕΕΣ Δημοκρατίας, του κυρίου Λαζαρίδη, σε τοπικά μέσα του Δήμου μας, έκανε γνωστό ότι το δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών δεν αξιώνει δικαιώματα επί του ακοινήτου του κάτου νοσοκομείου, όπου, ως γνωστό, ο Δήμος Καβάλλας είναι συγκύριος επί του ακοινήτου με ποσοστό 81% και μαζί με το πεσί Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που έχει ποσοστό 19%. Μάλιστα, την επόμενη μέρα, και ο δήμαρχος ο κύριος Μουριάδης, σε συνέντευξή του, πάλι σε τοπικά κανάλια, επιβεβαίωσε αυτό, το οποίο είπε ο κύριος Λαζαρίδης, ότι το δημόσιο δεν αξιώνει πλέον δικαιώματα επί του ακοινήτου. Βέβαια, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μας έκανε εντύπωση για όλους εμάς, που ξέραμε και γνωρίζαμε, ότι το δημόσιο ποτέ δεν είχε εκείνα τα έγγραφα και εκείνα τα αποδεικτικά μέσα, που θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ώστε να διεκδικήσει το δικαίωμα της κυριότητας επί του 81% του Δήμου Καβάλλας. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους μας ότι το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ο Δημοσίου Οχτυμάτων και Ανταλλάξημης Περιοσίας, το πρώτο τμήμα, με απόφασή του, την 6 του 2020, το Νοέμβριο, 11 Νοέμβριου, του 2020, είπε αυτό το οποίο δεν είναι αρκετά σημαντικό, είπε αυτό το οποίο λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικήσει. Διότι και ανυπαρξία εγγράφων και αποδεικτικών μέσων αλλά και νομικών τεκμηρίων καθιστούσαν αδύνατη την όποια διεκδίκηση από τη μεριά του Δημοσίου δικαστικά της κυριότητας του κάτου νοσοκομείου. Διότι είναι γνωστό ότι από το 2000, όταν έγινε εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τον Δήμο Καβάλλας, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, καμία έσταση από το Δημόσιο αλλά και όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία διεκδίκηση, δικαστική βέβαια, γιατί όταν διεκδικείς κυριότητα, μόνο δικαστικά. Στα λόγια δεν έχει σημασία. Ο καθένας μπορεί να διεκδικεί. Άρα δεν μας εντυπωσιάζει το ότι προσπάθησε και μια ακόμη φορά ο κ. Λαζαρίδης να περάσει το μήνυμα ότι κατόπιν των ενεργειών του υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα. Μας εντυπωσιάζει όμως η στάση του δημάχου από εκεί και πέρα, όπου ουσιαστικά αποδέχτηκε αυτό το οποίο προσπάθησε να περάσει ως μήνυμα ο κ. Λαζαρίδης. Εδώ να θυμίσουμε ότι η παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια πίεζε όλες τις διοικήσεις και έλεγε ότι η μοναδική λύση είναι η προσφυγή από τη μεριά του δήμου στα ελληνικά δικαστήρια όπου, όχι για να επιβεβαιωθεί η κυριότητά μας του 89%, αλλά για να υπάρξει απόφαση ως με το μεγαλύτερο ποσοστό συγκύριως αυτού του ακοινήτου, έχοντας το 81%, της συνολικής αξιοποίησης προς εύφωλους της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα στην περίπτωση που μέσα από αυτή την αξιοποίηση υπάρχει κέρδος, τότε, βεβαίως, να αποδώσουμε και στο πεσί Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή στο δημόσιο, το κέρδος που αν το αναλογεί μέσα του ποσοστού. Πράγμα το οποίο δεν έγινε. Και θα ήθελα να ρωτήσω, και να ρωτήσουμε ως παράταξη, κύριε Δήμαρχε, μετά από πέντε μήνες, όπου πλέον δεν υπάρχει περίπτωση από εδώ και πέρα διότι έλειξε, ήτανε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, το όποιο χρονικό περιθώριο διεκδίκησης δικαστικά από τη μεριά του δημοσίου. Θα ήθελα να σας ρωτήσουμε, κύριε Δήμαρχε, εδώ και πέντε μήνες, ποιες ήταν οι ενεργιές σας προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης συνολικά του ακοινήτου και ποιο το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών. Το δεύτερο που θέλουμε να θέσουμε και με αφορμή την ανακοίνωση του αντιδημάρχου του κ. Σταυρίδη, που αν καταλαβαίνω, γιατί εμείς δεν συμμετέχουμε προφανώς είναι αυτή η τελευταία απόφαση για πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την πειρασφάλεια δέκα εργαζομένων, υπήρξε η απόφαση από τη μεριά της οικονομικής επιτροπής να υπάρξει διαπαραταξιακή επιτροπή. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αντιδήμαρχο, υπήρξε καμία συνάντηση μέχρι τώρα αυτής της διαπαραταξιακής επιτροπής. Δεύτερο, έχουν οριστεί, αν υπάρχει δηλαδή συνάντηση, διότι εμείς δεν συμμετείκαμε, δεν κληθήκαμε, τώρα το ακούμε για πρώτη φορά. Η πρόσκληση για αύριο, η αυριανή, είναι και για την επιλογή, και αν είναι και για την επιλογή μέσα από τις αιτήσεις που αν έχουν πραγματοποιηθεί, ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουμε, με τι κριτήρια, πότε θα αποφασίσει η διαπαραταξιακή, η αξιολόγηση των αιτήσων και η πρόσληψη. Αύριο, νομίζω ότι είναι λάθος αυτή η διαδικασία. Θεωρούμε ότι θα πρέπει πρώτα να μαζευτεί η διαπαραταξιακή, να αποφασίσει τα κριτήρια, βάσει τις οποίες θα γίνει η αξιολόγηση των αιτήσων και των ανθρώπων, που θα πρέπει να προσληθούν, και σε δεύτερη συνάντηση να αποφασιστεί μέσα από τις αιτήσεις. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Βέρο. Είσασταν και μέσα στο χρόνο. Ο κύριος Πατώιας. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η εκθεσινή μέρα, αγαπητοί συνάδελφοι, 9η Μάη, είναι η μέρα που η Ναζιστική Γερμανία συνδικολόγησε ανεφόρων μετά την εκατόμβη νεκρών και καταστροφών που δημούργησε. 76 χρόνια μετά από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπεί στις επιδιώξεις της, να φέρει ανάποδα την ιστορία, έχει ονομάσει την 9η Μάη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να ταυτίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρώπη κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Τιμούμε ως λαϊκής εισπίρουση, που το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας στηρίζει, όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν σε όλους, όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζισμό, βασιστικό ή μπεργαλιστικό άξονα Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Το πρώτο που θέλουμε να θέσουμε, αγαπητοί συνάρεφοι, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό το θέμα που μας απασχόλησε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, που είναι πολύ σοβαρό κατά την άποψή μας που κοράς τα πετρέλαια. Τι έγινε τελικά η υπόθεση στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν δεχθήκατε τη δική μας πρόταση να αντιδράσει το Δημοτικό Συμβούλιο ή πότε θα δημιουργηθεί ένα κείμενο, το οποίο θα μας στείλετε και πολύ γρήγορα, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν, η εταιρεία συνεχίζει το δρόμο που χάραξε να απολύσει τους εργαζόμενους. Και θέλουμε να ξέρουμε σε τι σημείο βρίσκεται αυτή η ιστορία της αντίδασης του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτή την απεφεκτέα πολιτική της κυβέρνησης και της εταιρείας. Εκτός βέβαια, αν τα συζητήσατε και αυτό το θέμα στην διαπαραταξιακή, την οποία ακούμε και δεν βλέπουμε. Πότε δημιουργήθηκε, ποιοι συμμετέχουν και αν πραγματικά είναι διαπαραταξιακή, εκτός κι αν εννοείται ότι μεταξύ σας όλοι εσείς, δηλαδή που συμφωνείτε σε αυτή την πολιτική, βρίσκεστε, συνεβρίσκεστε και τα προφασίζετε. Ένα δεύτερο ζήτημα, κύριε Δήμαρχε, που συμφωνήσατε και εσείς, ήταν ότι θα συζητήσουμε επιτέλους και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση που έγινε πριν από πολύ καιρό σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε μόνο εκείνο το μέρος για τις δημοτικές κοινότητες. Και είπατε ότι, φυσικά, πρέπει να συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο έκτρωμα που φέρνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να παγιώσει αυτό που ήδη φυσικά γίνεται, πως μοιοψηφίες να μας κατσιγώνονται στο σβέρκο. Ένα τρίτο ζήτημα, κύριε Πρόεδρε, που θέσαμε εδώ και πριν από πολλά Δημοτικά Συμβούλια γραφτά. Βέβαια, είναι αλήθεια πως απουσίαζα από κανένα δυο Δημοτικά Συμβούλια και έτσι δεν το ξανά έθεσα το θέμα. Αφορά την περίπτωση των συνδημοτών μας με τα δημόσια κτήματα στην περιοχή της χωράφας. Θα θέλαμε μια απάντηση και όχι απαραίτητα να μας την κάνετε εδώ πέρα. Εμείς την υποβάλαμε το ερώτημα αυτό γραπτό. Θέλουμε να ξέρουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση αυτή με τα δημόσια κτήματα, γιατί παλαιότερα με την προηγούμενη βιοίκηση υπήρξε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι τέλειωσε το βάσανο αυτών των ανθρώπων και μπορούν να εκμεταλλευτούν, να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους. Ωστόσο όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν με χρήματα τα οποία έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει για αυτά τα γεκόπεδα, για αυτές τις κατοικίες που οι άνθρωποι λαϊκοί κάνανε πριν από πολλά χρόνια καφενεργάτες, πρόσφυγες και λοιπά. Θέλουμε μια απάντηση για την οποία, επαναλαμβάνω κύριε Δήμαρχε, δεν είναι απαραίτητο να μας την δώσετε και τώρα, ούτε και σε επόμενο συμβούλιο. Αρκεί να μας γράψετε λιωράδες. Ένα επιπλέον ζήτημα που συμφωνήσετε, κύριε Δήμαρχε, να συζητήσουμε, αφορούσε το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, ούτε αυτό και το πρόεδρε φέρνεται να το συζητήσουμε. Συζητάμε συνέχεια για τον κανονισμό, λες και ο κανονισμός θα είναι αυτός ο οποίος θα σώσει τους αγρότες, τους μικροεπανγελματίες από τις λαϊκές αγορές. Αν ισχύσει ο νέος νόμος που φέρνουν για τις λαϊκές αγορές, τότε δεν θα έχει νόημα να συζητάμε και για κανονισμούς. Και τέλος, ένα δευτερεύουν ζητήμα, όχι ιδιαίτερα δευτερεύουν, σημαντικό κατ' την άποψή μας, αλλά θέλω να ρωτήσουμε τον κ. Σταυρίδη. Είναι συνηθές, κ. Σταυρίδη, να βρίσκονται δύο γυναίκες πίσω από τα απορριματοφόρα ή είναι τυχαίο ότι συμβαίνει, δηλαδή πολύ σπάνια. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βογιατζής, ο κ. Βογιατζής μας ακούει, πάμε στον κ. Ξανθόπουλο και επαναρχόμαστε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχο, κύριοι συνάδελφοι, χρόνια πολλά και πάλι, χριστός ανέστη σε όλους αυτούς που γέρταζαν. Θα ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, επιστημονώντας, ελπίζω για τελευταία φορά, το πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη μη τήρηση, σύμφωνα μεταοριζόμενα από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, των πρακτικών, των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω να σας παρακαλέσω για τελευταία φορά να προσέξετε το θέμα αυτό, διότι θεωρώ ότι παραδιάζει το κανονισμό λειτουργίας κατάφορα, με τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρεται οι συνεδριάσεις στα πρακτικά, όπως αυτά αναρτώται στη διάβγεια, και βέβαια από το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να περνάει σε χαρτί με τη μορφή που ορίζεται με το κανονισμό λειτουργίας επαναναμάνου του Δημοτικού Συμβουλίου. Το δεύτερο θέμα που θέλω να ορίσω, κύριε Δήμαρχε, από δημοσίευμα του τύπου διάβρασα και μια μετατόπιση οριογραμής αγιαλού στην Καλαμίτσα. Επειδή δεν εμπιστεύω με τα δημοσίευματα του τύπου, θα ήθελα, σας παρακαλώ πολύ, αν δεν έχετε αντίρρηση φυσικά, να μας ενημερώσετε σχετικά με αυτή την εξέλιξη. Και βέβαια, κυρίως να μας ενημερώσετε, ή να με ενημερώσετε, δεν ξέρω αν συναδελφοί άλλοι το ξέρουν το θέμα, να με ενημερώσετε εμένα για τις συνέπειες που έχει αυτή η διαφοροποιήση στην Καλαμίτσα. Το τρίτο θέμα, έλαβα μια επιστολή αναφορικά με κάποια MAP προς τους δημοτικούς αστυνόμους, τα οποία δεν δόθηκαν και τα οποία πρέπει να δοθούν, η αξία δηλαδή των μέσεων ατομικής προστασίας, πρέπει να δοθούν σε χρήμα. Θα θέλα να ξέρω από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πώς φτάσαμε σε αυτό το συμπιωκείο. Και αν είναι δυνατόν δηλαδή, 1,5 χρόνια τώρα, εργαζόμενοι στη δημοτικές νομία, να μην παίρνουν τα μέσα ατομικής προστασίας που ορίζει ο κανσμός που ισχύει και ρυθμίζει τις μεταξύ μας σχέσεις του Δήμου Καβάρας με τους εργαζομένους. Κύριε Δήμαρχε, σε προηγούμενη συνεδρία υποσχεθήκατε στον κύριο Καλανταρίδη να του ενημερώσωτε για μια έκθεση του ελληντικού συνεδρίου αναφορικά με κάποιον έλεγχο, αν δεν κάνω ελάθος, δαπανών 2017. Θα ενημερώσωτε και μας. Και επειδή τον κύριο Καλανταρίδη θα το κάνατε, όπως είπατε χρατηστικά, τότε θα το κάνετε γιατί τον εμπιστεύεστε. Εμπιστεύεστε και μας για να μας ενημερώσετε σχετικά με το αποτέλεσμα αυτού του πελέγχου. Το πέμπτο θέμα, έκανε ο κύριος Βέρος μια αναφορά δημόσια και αυτή η δημόσια αναφορά μου έκανε ιδιαίτερα εντύπωση. Ο Δήμος λαμβάνει μέρημνα, είπε ο κύριος Βέρος, και καθαρίζει ιδιωτικά οικοπέδα. Και επειδή έχω υπόψευν ένα σημείωμα της υπηρεσίας του Δήμου Καβάρας ανάλογης που επιθυμίζει στους ιδιώτες, ιδιοκτήτες, οικοπέδων, χώρων γενικότερα τα οποία έχουν σκουπίδια ή έχουν χόρτα ότι πρέπει είναι υποχρεωμένα να καθαρίζουν επισημαίνοντας φυσικά σε αυτούς τις συνέπειες που θα έχουν αν τυχόν δεν είναι συνεπής σε αυτή την υποχρέωση. Και αυτές οι συνέπειες έχουν να κάνουμε με τον κανονισμό που ισχύει αυτές οι περιτώσεις. Πώς γίνεται τώρα να στέλνουμε μια τέτοια επιστολή σε ιδιοκτήτες και ταυτόχρονα ο δήμος να λαμβάνει με έρημνα καθαρίζοντας ιδιωτικά εικότατα. Επειδή μου έκανε λίγη εντύπωση θα ήθελα να έχω κάποια απάντηση. Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με το έργο της ενεργειακής αναβάμυσης του κλειστού γυναστηρίου του Αμυδαλεώνα. Και αυτό γιατί το θέτω, διότι παρατηρώντας τα τελευταίους μήνες αρκετό καιρό ότι το έργο έχει σταματήσει. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα, συμβαίνει κάτι με το συγκεκριμένο έργο και έχει σταματήσει ή η αιτία είναι ενδεχομένως ο COVID, όπως τα τελευταίους μήνες γίνεται. Κύριε Πρόεδρε, σας είχα ρωτήσει για μια αίτηση που είχα πάρει και εγώ κι άλλοι συνάδελοι φαντάζομαι για την ίδρυση Μουσείου Ποντιακού Πολιτισμού από κάποιους συνδιαφερωμένους οι οποίοι, μάλιστα, έχουν και την ομόφωνη συνέναιση του Οπικού Συμβουλίου Κρινίδων. Και μου είπατε ότι δεν προλάβατε τότε να φέρετε το θέμα στη συναιδρίαση και ότι στη επόμενη συναιδρίαση θα το εισαγάγατε. Δεν είναι όμως αυτήν τη συναιδρίαση. Στην επόμενη συναιδρίαση, στην επόμενη συναιδρίαση και θα αλλάξω για ποιο λόγο. Ξεχάστε, υπάρχει κάποια καλμότητα, θα επανέλθει ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο δεχομένως πρέπει να πληροφορηθούμε. Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με μια κατάσταση που δημιουργείται, είτε που βγήκε μάλλον στον τύπο και έχει να κάνει με την ανάπτυξη σε κάποια μέσα επικοινωνίας μιας διαφημιστικής προβολής του δήμου αναφορικά με το Covid από πέρυσι μάλιστα και η οποία δεν πληρώθηκε. Και έχει γίνει ένα θέμα σχετικά με ότι ζητάει υπηρεσία ο δήμος από αυτούς για τη δουλειά που κάνανε πέρυσι και η οποία δεν πληρώθηκε ακόμα και υπάρχουν θέματα με τις φωλογικές ενημερώτες, τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί υπήρξε αυτή η αστοχία κυρίως σε ό,τι αφορά την πληρωμή όλων αυτών των επιχειρήσεων. Και ο τελευταίο θέμα που θέλω να θέσω είναι συμπολίτες και ιδιοκτήτες παραδοσιακών κατοικιών στις νοικίες των χιλιών και των πεντακοσίων μου έχουν θέσει μετεπτάσεις στο πρόβλημα ότι υπάρχουν υπηρεσίες, η αρχαιολογία, η πολεοδομία και άλλες υπηρεσίες δεν τους επιτρέπουν στην κυριολεξία να κάνουν παρεμβάσεις για να βελτιώσουν, να συντηρήσουν, να κάνουν προσθήκες ενδεχομένως σε αυτές τις κατοικίες. Είναι ενημερωμένη η πολεοδομία, ενημερωμένη η εθνική υπηρεσία, η διοίκηση του Δήμου Καβάλλας. Μπορεί να κάνει κάποιος σχεδιασμός σχετικά με το θέμα αυτό, διότι και οι διοσυνοικίες είναι εξαιρετικά όμορφες κατά τη γνώμη μου πάντα, χαρακτηριστικές για την πόλη της Καβάλλας και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από χέρι μας για να δώσουν τη δυνατότητα σε αυτούς τους συμπολίτες μας και να βελτιώσουν συνθήκες των κατοικιών τους, τις συνθήκες διαβίωσης τους αυτές, αλλά και να συντηρήσουν αυτά τα ίδια τα σπιτιά τα οποία κατέχουμε για πάρα πολλές δεκαετίες. Αυτά κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι. Τα θέματα τα οποία θα ήθελα να θύξω είναι τα εξής, εν συντομία, ο δρόμος της ΜΟΜΑ. Θα πρέπει όσο γίνουν οι εργασίες, ξεκινήσουν οι εργασίες, να καθαριστεί το κομμάτι το οποίο έχει πέσει και να δοθεί στην κυκλοφορία γιατί είναι απαραίτητο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Νομίζω ότι κύριε Αντιδήμαρχε, πρέπει να το δείτε το θέμα αυτό. Το θέμα του δρόμου από την Καλαμίτσα μέχρι και την έξοδο στο Παλιό, τους καλοκαιρινούς μήνες έχει πολύ μεγάλο φορτίο κυκλοφοριακό. Η περιφερειακή ενότητα Καβάλας φρόντισε πρόωρα να γίνει αποκατάσταση επιτέλους αυτού του ελεκτροφωντισμού που υπήρχε το πρόβλημα το βράδυ και από την άλλη πλευρά να γίνουν και οι διαγραμμίσεις. Ο δήμος Καβάλας καθάρισε τις παρκίδες στις αρχές του Απριλίου και απομένει μόνο η νησίδα. Είναι στην πρόθεση του δήμου να καθαρίσει και την ενδιάμεση νησίδα. Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με το πάρκινγ του ΝΟΚ. Το πάρκινγ του ΝΟΚ θα βγει από τον οργανισμό σε δημοπρασία. Ενδιαφέρεται ο δήμος Καβάλας μέσα από την δημοφέλεια να συμμετέχει στην διαδικασία για να είναι αυτός ομοιοδότης. Επειδή το πρόβλημα τώρα από τον Μάιο μήνα μέχρι και τον Οχτώβρη κλείνει η εθνικής αντίστασης, εκεί δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στην οδό Δαγκλή. Όταν το πάρκινγ γεμίζει δεν υπάρχει πληροφοριακή πινακίδα καμία, μπαίνει ο κόσμος στην οδό Δαγκλή για να κατευθυθεί στο πάρκινγ, φρακάρει όλος αυτός ο δρόμος και είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Ή θα πρέπει να κλείσουμε και εμείς μετά της πέντε η ώρα τον δρόμο το συγκεκριμένο και να τον επιτρέψουμε υποχροντικά και να μην επιτρέψουμε την κίνηση προς το πάρκινγ ούτε προς το δικητήριο, αφού δεν υπάρχει δρόμος στην ουσία και να γίνεται η κίνηση μέσα από την φιλική στερεία. Θέλω να το δείτε κύριε Δήμαρχε, τεράστιο πρόβλημα δημιουργίας και επιτέλους ας διεκδικήσουμε και τα δύο πάρκινγ αυτά τα οποία έχει ο οργανισμός να τα διεκδικήσει η πόλη της Καβάλλας. Τώρα που έκλεισε και το πάρκινγ του χώρου της Ροδόπης, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη. Δέστε το να βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε ο οργανισμός, δεν έχει ανάγκη από τα πάρκινγ. Αυτά μπορούν να έρθουν στην πόλη, μπορούν να έρθουν στο δήμο. Ένα άλλο θέμα το οποίο έχω να βάλω είναι σχετικά με το αποθεματικό στη δημοφέλεια. Θα ήθελα αν είναι ο πρόεδρος της δημοφέλεια ή κάποια από τα στελέχη της δημοφέλεια στο Δημαρχείο, θα θέλα να γνωρίζω ποιο είναι το αποθεματικό μέχρι και 30 Απριλίου του 2021. Εάν έχουμε στοιχεία, εάν δεν τα έχουμε τώρα αυτά τα στοιχεία, στο την επόμενη συνεδρίαση θα ήθελα να γνωρίζω ποιο είναι το αποθεματικό τέλος Απριλίου στη δημοφέλεια. Αυτά. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Βοιατζής θα έρθει σε λίγο και θα του δώσω τον λόγο μετά. Κύριε Χρονδεσκάκη. Καλησπέρα και πάλι συνάδελφοι. Δύο-τρία πράγματάκια θέλω, κύριε Πρόεδρε, να θέσω. Η πρώτη μου ερώτηση έχει να κάνει με τις ασφαλτοστρώσεις και το σχεδιασμό των ασφαλτοστρώσεων. Τι μ' έλεγε να είστε, δηλαδή. Θέλω να ρωτήσω για την περιοχή της Νέα Πολης για τις ασφαλτοστρώσεις, διότι ο δρόμος που περνάει έξω από τα Λίττι την Αμάσιας, η οδό Αμάσιας, είναι όχι στο κακό της χάλη, έχει σχεδόν ξυλωθεί ο δρόμος. Το δεύτερο που έχω να θέσω και να ρωτήσω μάλλον είναι για τους κάδους της ανακύκλουσης των ρούχων, εάν υπάρχει σύμβαση αυτή με την εταιρεία η οποία τα έπαιρνε και τα ανακύκλωνε, διότι υπάρχουν πάμπολλες σακούλες έξω από κάθε κάδο. Επίσης θέλω να ρωτήσω για τα δέσποτα τι γίνεται, διότι πραγματικά στην περιοχή έξω από το ΔΥΠΑΕ υπήρχε την προηγούμενη τουλάχιστον εβδομάδα ένα κοπάδι σκύλων, πραγματικά κοπάδι γύρω στα 10 σκυλιά μεγαλόσωμα. Και το τέταρτο και τελευταίο θέμα και θεωρώ και το πιο σοβαρό, είναι να μας ενημερώσετε τι γίνεται με το ποσό το οποίο έχουμε πάρει από τον προϋπολογισμό των παιδικών σταθμών, από τα χρήματα τα οποία δικαιούνται και είχατε πει ότι θα τα πάρετε και σε ένα εύλικο χρονικό διάστημα θα γυρίσουν σπαιδικούς σταθμούς, οι οποίοι παιδικοί στιγμή, συγγνώμη, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, έχουν μεγάλη απώλεια εσόδων λόγω του κλεισίματος, λόγω του κορωνοϊού όλο αυτό το χρονικό διάστημα και υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων με αποτέλεσμα να μην μπορεί το νομικό πρόσωπο να αντεπεξέχεται σε πολλές πιποκρόσεις. Αυτά κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για το λόγο. Καλησπέρα και πάλι. Κύριε Δήμαρχη, από 15 Μαΐου είναι γνωστό ότι ανοίγει πλέον ο τουρισμός, έχουν ήδη ανοίξει τα ισχυατόρια, καταργούνται οι περιορισμές μετακινήσεις. Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί πολλοί δημότες ρωτάνε, τι γίνεται με το πάρκι της Ροδόπης, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση απόφασης υπό όρους δωρεάν σταθμευση ή υπάρχει κάτι άλλο νεότερο από την Αθήνα, γιατί καταλαβαίνετε αν αυτή τη στιγμή είναι γοργοθάστο να παρκάρει κάποιος, καταλαβαίνετε το καλοκαίρι, Ιούνιο καλά, Ιούλιο, Αύγουστο, μακάρι να έχουμε και πολύ κόσμο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον να πάει να παρκάρει. Επιπλέον κύριε Δήμαρχε, έχετε πει πανελημένως όσον αφορά την ΕΤΑΔ, ότι δέχθηκε η ΕΤΑΔ να μην βάλει εισιτήριο στην Καλαμίτσα. Μπορείτε να μου πείτε αν σας είπε η ΕΤΑΔ ή αν εσείς γνωρίζετε με ποιον νόμο, προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση ή οτιδήποτε άλλο προβλέπεται η δυνατότητα στην ΕΤΑΔ να αποκόψει την οποιαδήποτε πρόσβαση στην Αθήνα της Καλαμίτσας, ώστε να δικαιολογείται και η καταβολή εισιτήριου. Και η τρίτη ερώτηση είναι μάλλον προς τον κυριάκο του Σταυρίδη. Έχω πολλές προχλήσεις από επαγγελματίες, κυρίως του κατασκευαστικού τομέα, ότι υλικά όπως φελιζόρ, φυσόχαρτα κτλ, που ξυλώνονται από κατασκευές, δεν τα παίρνει ούτε η ανακύκλωση, αλλά ούτε και η υπηρεσία καθαριώδας, έχουν απευθυμθεί και ούτε δώθηκε κάποια οδηγία από την αρμόδη υπηρεσία καθαριώδας, πού μπορούν να τα πηγαίνουν οι άνθρωποι αυτά τα υλικά. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιον δεχομένως κάποιος να τους οδηγήσει κάποιες λύσεις που κανείς μας δεν τις επιθυμεί. Τι γίνεται και αν πραγματικά υπάρχουν κάποιοι κόροι, που μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν τα υλικά αυτά. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Φαζανίδης. Καλησπέρα και από μένα. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Δυο θέματα τα οποία ούτε καν έπρεπε να έρχονται στο Δημοτικό Συβούλιο, χρειζούν άμεση συλλήσεις και τα δύο αφορούν τα κοιμητήρια. Με πληροφόρησαν δημότητες ότι εκεί σε ένα γραφείο πέφτει συχνά η τάση και έρχονται σε σκοτάδι, σίγουρα που υπάρχουν αρκετά κυριά εκεί πέρα και εμβολεύονται, και το δεύτερο είναι ότι δεν λειτουργεί το μηχάνημα παρουσίας προσωπικού, τα ρολόγια δηλαδή, και εκεί συναντούν κάποιες δυσκολίες οι εργαζόμενοι στην προσέλευσή τους και στην αποπόρεση τους στον την εργασία. Το τρίτο θέμα που θέλω να θύξω έχει να κάνει με την Action Team και με το θέμα που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες στην οδό Δαμιανού, μετά από το πρότζερτ αυτό της ανάρτησης φωτιστικών στουμάτων. Ένα όμορφο, θα έλεγα, πρότζερτ, το οποίο όμως ατύχησε. Δυό λόγια για την Action Team. Η Action Team είναι μια ομάδα εθελοντισμού, της οποίας όμως ο ρόλος μερικές φορές φαίνεται ότι ξεφεύγει. Ο εθελοντισμός δεν πρέπει να χρυσοποιείται σαν κουλυβίδα του ΣΥΛΟΑΜ και να δικαιολογεί ή να ξεπλένει καλύτερα αλλά ζωνικές εμπεριφορές ή εν πολλής ολοκληρωτικές απόψεις όπως αυτές εκφράστηκαν σε μια ανάρτηση του μπροστάρι της ομάδας αυτής περί διεφθαρμένων κομμάτων όλων των κομμάτων της Βουλής, προσέξτε έκφραση όλων των κομμάτων της Βουλής και αυτή η άποψη ενέχει πολλούς κινδύνους και δημιουργεί πολλούς συγγυρμούς. Τώρα και μην βγεστεί κανείς να πει ότι επιτιθέμεθα στους νέους. Οι νέοι όταν εκφράσουν μια καλή άποψη, μια ωραία ιδέα, οφείλουμε να την κάνουμε όραμα και να την πραγματοποιήσουμε. Όταν όμως εκφράζουν απόψεις είτε από νεανικό αυτορροπαιδισμό ή παρολογιντισμό όπως αυτή που σας είπα, νομίζω ότι πρέπει να τους τραβάμε τα αυτοί και το λέει ένας άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του ως ανήκον στην γενιά της μετεπολίτευσης μαζί με τη γενιά του πολιτεχνίου ως οι κύριοι υπεύθυνοι των σημερινών ιστερίσεων που έχουμε ως κοινωνία και ως κράτος. Και δίνουμε δηλαδή σαν κυροδότημα στις επόμενες γενιές όχι τόσο καλή κατάσταση. Δεν δίνουμε μια αεφόρου ανάπτυξη, μια αεφόρου ζωή. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η action team πρέπει να μαζευτεί λίγο, να μην καταφέρεται με απαξιωτικούς χαρατεσμούς όπως καταφέρθηκε στην τελευταία ανακοίνωσή της εναντίον ερετών προσταμένων έτσι της δίκης του δήμου και βέβαια η ανακοίνωση του δήμου δεν με καλύπτει σαν τεχνικός, που ασχολούμε τόσα χρόνια με τα ενεργειακά ζητήματα και με τον λειτουργισμό διότι δεν καλύπτει τους τεχνικούς ηλεκτρολόγους που ανάρτησαν αυτά τα σώματα, δεν μας πιστωποιεί ότι αυτά τα σώματα τα φωτιστικά τα οποία δωρέθηκαν από ιδιότες για να κρεμαστούν εκεί ότι πληρούν το σώμα στεγανότες και το βαθμό προστασίας, το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι αδιούχοι ηλεκτρολόγοι του δήμου, δεν κάλυψε η διοίκηση του δήμου τους τεχνίτες ηλεκτρολόγους με μια σαφή ανακοίνωση, τεχνική θα την έλεγα, θα μπορούσε να υποθεί και θα ήθελα μια υπεύθυνη απάντηση αν αυτά τα σώματα αυτή τη στιγμή που δουλεύουν ή θα δουλέψουν, δεν ξέρω δεν έχω πέρασει η αλήθεια είναι από εκεί, αν πληρούν τους όρους ασφάλειας και στεγανότητας εάν αντιβροχής, εις χώρες ξένους ομάδους και ούτε κάτι εξής. Θα ήθελα μια υπεύθυνη απάντηση από τον αρμόδιο αντιδίμαχο ή από τον δίμαχο, δεν ξέρω ποιος το κατέχει καλύτερο το θέμα. Ευχαριστώ. Ο κύριος Γονελάς. Κύριος Ανέσ και χρόνια πολλά πάλι και από εμένα. Ένα θέμα ήθελα να θέσω μάλλον πως στον κύριο Σταυρίδη πάει αυτό. Ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου που ανήκει στη δική μας παράταξη με ενημέρωσε για κάτι που έχει μιλήσει ήδη με εσάς. Επιτυσσοδού, Μητροπολίου του Χρυσοστόμου και ένα ντιτοκτέλ έχουν κουπεί κάποια δέντρα ή ένα δέντρο και έχουνε μείνει οι ρίζες. Και αναρωτήθηκαν οι υγεικοί επαγγελματίες τι θα γίνει με αυτές τις ρίζες. Αν θα βγουν, αν θα παραμείνουν έτσι ή αν θα φυτευτούν εκ νέου δέντρα. Αν δεν κάνω λάθος και ρωτάω αν ισχύει αυτό, απαντήσατε προς το μέλος του τοπικού συμβουλίου πως δεν υπεύθυν στο δήμος εκείνο το μέρος. Σε μια έρευνα που έχω κάνει, οι επαγγελματίες εκεί πληρώνουν δημοτικά τέλη. Άρα έχω δύο ερωτήματα. Ένα είναι ποιος έκοψε τα δέντρα, αν τα έκοψε το δήμος ή το λιμιονικό ταμείο. Και δεύτερον είναι τι θα γίνει τελικά αν όντως είναι δική μας, είναι του δήμου αρμοδιότητα ο συγκεκριμένης οδός. Τι ακριβώς πρόκειται να γίνει κι αν γνωρίζετε το θέμα. Σε ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δεν είχα σκοπό να κάνω οποιαδήποτε παρέμβαση. Αλλά επειδή έτρεφε το θέμα της διαπαραταξιακής, ορίσα το σκόπι μου να κάνω αυτήν την παρέμβαση μου, διότι κάτι δεν μου άρεσε. Το θέμα αυτό έχει διαχρονικότητα και ξεκίνησε, για να είμαι στον ίδιο τον κύριο δήμαρχο, στην αρχή της κοιτίας του. Ασχεδόν δεν είναι τη ρήτη, είναι η συνεχία. Την όμως, όταν το θέμα αυτό το ξαναέφερα το τριμήνου περίπου ο κύριος Παγγέλης της Παπάς, νομίζω ήταν και ξεκάθαρος τι είναι όμως η διαπαραταξιακή. Εγώ δεν έχω μια προσωπική με αυτό αντιδρική απάντα και στη δημοθέλεια, αλλά ας έρθουμε στο θέμα. Διαπαραταξιακή κύριε Πρόεδρε και απευθύνομαι στον κύριο δήμαρχο. Δεν είναι αυτό που άκουσα. Ελάτε αύριο να συγκριτήσουμε. Αυτό είναι μπάχαλο, αυτό δεν είναι διαπαραταξιακή. Διαπαραταξιακή το είχα τοποθετηθεί κάποτε και το είχα ξεκαθαρίσει στιγμένη. Μαζευόμαστε μια μέρα όλη επί κεφαλής των παρατάξεων. Κρατούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα γίνεται η επιλογή, όχι η επιλογή από εμάς. Θα βγει αυτόματα, αλλά θα θέσουμε τις προϋποθέσεις σ' όρους, δηλαδή, που θα καταθέσουν σε τοιούς υγεάνου και αθάξιο λογιβού. Αντί αυτού βλέπω τώρα και με εκπλήσομαι. Και μάλιστα δεν το περίμενα από τον κ. Σταυρίδη. Όποιος θέλει είναι αρθή. Αυτό δεν είναι μια απάντηση ενός αντιδημάρθου σε έναν δήμο όπως είναι ο δήμος της Καβάλλας. Ούτε στις πρώην κοινότητες γινότανε αυτό. Κύριε δήμαρχε, δεσμευτείτε, ξεκαθαρίστε το θέμα και πέστε μας συμπάσεις πως τι είναι τη διαπαραταξιακή. Σε κάθε πρόθεση που θα γίνεται θα μαζέονται οι επικεφαλείς για να επιλέξει ο καθένας όποιον θέλει ή να προτείνει όποιον θέλει. Ή θα υπάρχουν, όπως είπα, πολυποθέσεις επί τη βάση των οποίων θα γίνονται οι επιλογές. Αυτόματα. Γιατί αυτό το πράγμα το οποίο ακούστηκε πιστεύω εν τη ρήμη του λόγου θα ξεφύγει από τον κ. Σταυρίδη αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν έχω να πω τίποτα. Θα περιμένω μέσα από τον κ. Δημοφωνία μια απάντηση να ξεκαθαρίσει το πλοίο αυτό. Δεν έχει σημασία ποια είναι η θέση του παραταξιδισμού ή όχι. Αλλά τουλάχιστον οι πολίτες που μας ακούν να ξέρουν όταν μιλάμε για διαπαραταξιακή τι εννοούμε διαπαραταξιακή. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Μορτασάνας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα και από εμένα. Εύχομαι υγείας σε όλους μας. Μπορούμε να βρεθούμε και σε λίγο καιρό και από κοντά. Έθελα να κάνω ένα ερώτημα προς τον κ. Ιακοβίδη. Για τη δήμαρχε, μετά από πληροφορίες αλλά πήγα και εγώ και τα είδα, στην παραλία της Ραψάνης προς τη μεριά των σηματοδοτών εκεί πέρα προς την Άκρια, που είναι και οι δύο φάροι, έχουν βγει πάρα πολλά συρμάτινα πλέγματα έξω την παραλία, έχουν πήγει άμως και έχουν βγει πάνω. Τι ενέργειες έχετε προγραμματίσει κ. Δημαρχή για να στρώσει με την παραλία, γιατί είναι μια από τις παραλίες που γεμίζει από το Μάιο και μετά εκεί όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, με τα ποδαράκια μας και είναι μια από τις καλύτερες παραλίες. Ευχαριστώ πολύ. Συματοδοτών εκεί πέρα προς την Άκρια, που είναι και οι δύο φάροι, έχουν βγει πάρα πολλά συρμάτινα πλέγματα έξω στην παραλία. Κύριε Δημάρχη. Επειδή έχει τεθεί από όλες τις παρατάξεις για την διαπαραταξιακή, άλλους με πιο πολιτισμένο τρόπο, άλλοι με το γνωστό ύφος το παλαιοκομματικό, τέλος πάντων πάντως έχει τεθεί από όλους. Θέλω καταρχή να εξηγήσω ότι ήταν ελάθος διατύπωση του κ. Σταυρίδη, ότι όποιος θέλει μπορεί να τεθεί από όλους. Είναι η κάθε παράταξη θα στείλει έναν εκπρόσωπο. Και επειδή ο κύριος στη διαπαραταξιακή, όπως πολύ σωστά είχε πει ο κύριος Παπάς, δεν είναι ότι θα δούμε ονόματα και θα πούμε αυτός είναι δικός μου, αυτός είναι δικός σου, αυτόν βάζεις, αυτόν μην το βάζεις και να αρχίσουμε. Θα υπάρχουν αύριο, δηλαδή αυτό που θα γίνει είναι θα τεθούν τα κριτήρια. Δηλαδή, τι κριτήρια θέλουμε για να επιλέξουμε, έναν άνθρωπο, καταρχήν πρέπει να ξέρει να χειρίζεται χορτοκοπτικό και να θέλει να δουλέψει χορτοκοπτικό. Εάν έχει αλλεργία στα χώρα, παράδειγμα το σχάρι, δεν μπορεί να δουλέψει σε αυτό. Πρέπει να έχει αλλεργία, πρέπει να έχει οικογενειακή κατάσταση. Αυτά λοιπόν θα τεθούν αύριο και μετά από εκεί και πέρα θα γίνει η επιλογή. Ήδη έχει γίνει μια πρώτη επιλογή. Ότι υπάρχουν άτομα τα οποία δεν μπορούν να δουλέψουν, διότι έχουν λιγότερο από δέκα από ένα χρόνο από την τελευταία φορά που εργάστηκαν. Άρα δεν μπορούν αυτοί, από το νόμο. Είναι αυτό λοιπόν, έχουν βγει τα άτομα αυτά από μέσα. Από εκεί και πέρα αυτό που θα γίνει αύριο θα είναι αυτό. Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν αυτοί. Και τα κριτήρια αυτά σχεδόν θα ισχύσουν και για ό,τι πρόσβληψη γίνεται, εκτός από τα οκτά μήνα και όπου προβλέπεται ο ΑΣΕΠ. Οπότε εκεί δεν χρειάζεται να υπάρχει διαπαραταξιακή. Αυτό λοιπόν για να μην δημιουργούνται στρεβές αντυπώσεις με το θέμα της διαπαραταξιακής. Ούτε στρατοπολιτικό κάνουμε, ρουσφετολογικά, διότι αν θέλαμε να κάνουμε ρουσφετολογικό θα έκανα τις προσλήψεις όπως μου δίνει ο νόμος το δικαίωμα και δεν θα έλεγα τίποτα. Όμως βλέπετε ότι θα γίνει έτσι όπως έχουμε συνονοηθεί. Και στην τελική ανάλυση είναι μια ευκαιρία να συνονοηθούμε. Και όχι μόνο αυτό, να δείξουμε ότι είμαστε και νοήμονες. Και τι σημαίνει ότι είμαστε νοήμονες, ότι μπορούμε να συνονοηθούμε για απλά πράγματα. Διότι άμα αρχίσουμε, στείλε μου χαρτί, κάνε το ένα, να δω το άλλο, και τα λοιπά, δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Λοιπόν, είμαστε άνθρωποι που έχουμε κρίση και μπορούμε να κρίνουμε και να πούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τις προσλήψεις. Τώρα, κύριε Καλανταρίδη, γιατί δια μάθη δεν το λειτουργεί, γιατί δια μάθη δεν το ήξερα ότι ο οδηγός έχει να ανανεωθεί από το 2009. Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση και θα πω ούτως ώστε να γίνει η αναπροσαρμογή, η ενημέρωση του site. Για τις διαφημίσεις θα σας πει ο κύριος Προμούσας. Τώρα, για την πινακίδα θα σας πει ο κύριος Ιακοβίδης. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπλε, εγώ και ο κύριος Παπαδόπλος κάναμε 8 χρόνια, αυτό δεν το καταλαβαίνω, τι εννοείται κάναμε 8 χρόνια. 8 χρόνια φαγούρα είναι για κάποιους, αυτά. Και ο εννοώ νοήτο, λοιπόν. Θέλω να πω, κύριε Παπαδόπλε, για το πολιτιστικό κέντρο των Κρινίδων, ότι να αναλογιστεί κάποιος με ποιες συνθήκες έγινε, λοιπόν, το 2010, η συνένωση των δύο δήμων. Και μετά είναι εύκολο να πετάμε κορώνες και να λέμε τι κάνατε με το πολιτιστικό κέντρο. Επίσης, θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι είναι εύκολο να πετάμε κορώνες τι κάνατε για το πολιτιστικό κέντρο, όταν υπάρχουν πάρα πολλά έργα σε εξέλιξη και θα αρθεί και αυτό η σειρά του. Για την καθαριότητα, για το ατύχημα στην καθαριότητα θα σας πει ο κύριος Σταυρίδης. Και μάλιστα, αν έχει τα προσώδα να βλέψει, θα σας κάνει την ενημέρωση ο κύριος Σταυρίδης. Κύριε Παπα, θα σας έρθει η πρόσκληση αύριο το πρωί. Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι έπρεπε να σας είχε έρθει από σήμερα η πρόσκληση, ούτως ώστε να μπορέσετε να ενημερωθείτε για να είστε έτοιμοι αύριο. Λοιπόν, είναι δικό μας το σφάλμα και σας ζητάω συγγνώμη για αυτήν την παράλειψη της διοίκησης. Τώρα, προτού πάω στην αξιοτήμ που αφορά όλους τους συναδέλφους, δημοτικούς συμβούλους, διότι όλοι προφανώς έχουν την ίδια απορία, για την εστίαση, θα ενημερώσει ο κύριος Μουντζάκης, τι κάνουμε, για τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα και όπου φυσικά είναι διοίκηση. Διότι ακριβώς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αριθμία μέσα στην πόλη Λισβάρος των Πεζών. Για την αξιοτήμ, πριν από ένα-δυο μήνες περίπου, ήρθανε στο γραφείο μου, όπου μου είπανε για την πρόταση αυτή με τα φαναράκια, με τα φωτιστικά αυτά. Είναι μια πρόταση, είναι μια παρένβαση, η οποία έχει παιχθεί πάρα πολύ, και έχει γίνει σε πολλές πόλεις. Τελος πάντων, δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι παλιό. Είπαμε, λοιπόν, να γίνει και μάλιστα, να γίνει στην Ορθόδα Μιανού, και εννοώντας την Ορθόδα Μιανού, από το πάρκινγκ και πάνω, που εκεί είναι η κατάσταση πολύ χάιερ. Πλησιάζοντας ο καιρός, πριν από 10 χρόνια, πλησιάζοντας ο καιρός, πριν από περίπου 2 βδομάδες, ήρθαν στο γραφείο μου, η συμφωνία ήταν ότι αυτοί θα βρίσκανε τα φωτιστικά και ότι εμείς θα κάναμε τις συνδέσεις. Καταλαβαίνετε ότι οι ηλεκτρολόγοι ήταν λίγο αδύνατον να μπορέσουν να κάνουν αυτές όλες τις συνδέσεις, διότι οι δουλειές που είχαν ήταν πάρα πολλές, είχανε μείνει 3 άτομα από τους ηλεκτρολόγους, με βραχυκυκλώματα και πολλή δουλειά στα φωτιστικά τα οποία μπαίνουν και δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε στη μέση. Τους παρακάλεσα να δώσουμε μια παράταση, έστω και κατά μία βδομάδα, ούτως ώστε να μπορέσουν να ετοιμαστούν. Παρ' όλα αυτά είχα μια πίεση, και εκεί είναι το δικό μου σφάλμα, είχα μια πίεση η οποία ήταν όχι έχουμε συμφωνήσει, θα κάνουμε κάποιες δράσεις. Τέλος πάντων είπα, εντάξει, μιλώντας και με τους ηλεκτρολόγους, ότι θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Πηγαίνοντας όμως κάτω, φλέπω ότι τα συρματόσκαινα που θα κρεμούσανε τα φωτιστικά, έχουνε μπει και στην οδό Κύπρου. Στην οδό Κύπρου έχω άλλα στο μυαλό μου, δηλαδή ότι πρέπει αυτό το κομμάτι της πόλης, στο οποίο έχει μείνει σχεδόν ανέπαφος στον χρόνο, ότι δεν μπορούμε να έρθουμε και να κάνουμε πρόχειρα πράγματα, ότι πρέπει να είναι παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουνε αισθητική και θα τονίζουν την ιστορικότητα της περιοχής. Πάλι με παρακαλούνε και μου λένε, σας παρακαλούμε για μία εβδομάδα να κάνουμε το event και μετά θα τα βγάλουμε. Λέω εντάξει. Βλέποντας όμως τα φωτιστικά, τα φωτιστικά τα περισσότερα ήτανε γυάλινα. Λέω παιδιά, γυάλινα φωτιστικά δεν θα μπουνε. Και δεν θα μπουνε διότι εάν κάτι συμβεί, εάν φυσήξει ένας άερας, ή γίνει οτιδήποτε και πέσει και σπάσει το γυαλί, ή χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουνε και περνάει κάποιος από κάτω θα έχουμε ατύχημα. Όταν λοιπόν τους είπα ότι δεν θα μπουνε αυτά τα φωτιστικά, εκεί θεστικώθηκαν, γιατί ήταν χωριγούμενη η ανακοίνωση που βγάλανε στο Facebook και έλεγαν όλα αυτά που λένε. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας κύριε Λαζαρίδη, για την ασφάλεια σίγουρα η ασφάλεια είναι το πρώτοιστό. Κανείς δεν τον διαπραγματευότανε. Θα βγούνε, δεν έχει γίνει σύνδεση. Τα φωτιστικά ήδη αν δεν έχουνε βγει σήμερα, διότι δεν πρόσεξα πάντως αύριο θα έχουνε βγει. Τα φωτιστικά αυτά που έχουνε βγήκαν. Ωραία, με ενημερώνουν ότι έχουνε βγει τα φωτιστικά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, σε αυτό που θα συμφωνήσω μαζί σας, μετά από τη δική σας ερώτηση και ανάρτηση, όντως έψαξα και πραγματικά υπήρξαν αυτές οι δηλώσεις περί διαφθερμένων πολιτικών, είναι απαράδεκτες και φυσικά δεν τις επικροτεί κανείς από εμάς και από εδώ και πέρα, διότι δεν μπορεί ο καθένας που έρχεται να λέει οτιδήποτε, επειδή θεωρεί ότι είναι νέος και άρα έχει το ακαταλόγιστο και μπορεί να λέει οτιδήποτε και να φύγει ανθρώπους, αξιοπρέπειες ανθρώπων. Λοιπόν, γι' αυτό και από ο κύριος Μιχαηλίδης επεξεργάζεται πλέον το Συμβούλιο Νέων. Οπότε, ό,τι θα γίνεται στην πόλη μας και αφορά πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων θα περνάει μέσα από το Συμβούλιο Νέων. Κύριε Μιχαηλίδη θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα φέρετε αυτό που επεξεργάζεστε για να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Έχω ένα λεπτό κερίμα και ήθελε να τελειώσετε. Ναι, ας τα λεωθώ και μετά. Συμφώστε το και το λέτε μετά. Λοιπόν, κύριε Βέρο, άκουσα όλη αυτή την αναδρομή που κάνατε για το κάτω νοσοκομείο. Φυσικά και δεν είναι έτσι στα πράγματα, έτσι όπως τα παρουσιάζετε, διότι αν ήταν τόσο εύκολο θα είχαν τελειώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό οι διεκδικήσεις με το δημόσιο. Διότι εδώ δεν μιλάμε ότι υπάρχει, αν έχουν έγγραφα και αν δεν έχουν, διότι εκεί που στηριζότανε, είχε κατά πολύ μεγάλο λόγο και θα μπορούσαν ενδεχόμενα να δικαιωθούν για τον λόγο που διεκδικούσανε όλο το νοσοκομείο. Διότι το νοσοκομείο αυτό έγινε, θα σου πει κάποιος με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα σου πει κάποιος ότι μετά τον πόλεμο αυτό περνάει στη χώρα. Τέλος πάντων, έγινε όμως μια πολύ καλή δουλειά από τον κύριο Αγελαράκη, από τον κύριο Σιμητσή και από τον κύριο Παπακοσμά ιστορικά και έτσι μπορέσαμε να έχουμε όπλα. Το ότι δεν προσφεύγαμε στα δικαστήρια μέχρι τώρα, γιατί δεν ήταν σίγουρο ότι θα τα κερδίζαμε τα δικαστήρια και μετά θα τρέγαμε και δεν θα προλαβαίναμε. Διότι είναι καλό να λέμε, όπως και στα στρατόπεδα, που λέμε ότι τα στρατόπεδα μας ανήκουν. Τα στρατόπεδα δεν μας ανήκουν. Και δεν μας ανήκουν, διότι υπάρχουν νόμοι. Υπάρχουν νόμοι και κάποια από αυτά έχουν αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο, από το ελληνικό στρατό και κάποια άλλα με νόμους οι οποίοι έχουν ψηφιστεί κατά καιρούς, έχουν νομιωποιηθεί. Άρα λοιπόν, ας σταματήσουμε αυτή την καραμέλα ότι είναι δικά μας. Άλλες εποχές θα μπορούσαν να είχαν γίνει δικά μας. Τώρα όμως έχουν και δεν εννοώ την τελευταία περίοδο, τα τελευταία 20 χρόνια, τα πράγματα ξέρετε ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Τώρα, όσο για τον κ. Λαζαρίδη, το κατόπιν ενεργιών του και τα δικά μου, τις δικές μου ανακοινώσεις, θα το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι με τις παρεμβάσεις τόσο του κ. Λαζαρίδη, διότι εγώ μαζί με τον κ. Λαζαρίδη πήγαμε στον κ. Βεζιρόπιλο και επίσης και με την διαμεσολάβηση και επίσης του κ. Παναγιωτόπιλου έγινε αυτό που έγινε. Λοιπόν, άρα δεν είναι το κατόπιν δικών μου ενεργιών και μακάρι και άλλοι βουλευτές παλαιωτέρων ετών να είχαν κάνει το ίδιο πράγμα. Κι ας λέγανε κατόπιν δικών μου ενεργιών. Διότι δεν θα ξεχάσουμε ότι εξαιτίας της διαμάχης δύο πρώην βουλευτών το θέμα μπλοκάριστηκε και δεν προχώρησε τόσο καιρό. Άρα λοιπόν, να μην είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική μας για ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούνε, συμφωνούμε δε συμφωνούμε ιδιολογικά για το καλό της πόλης. Τώρα για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή συντάσσουμε το πινάκιο διότι πρέπει να γίνει μια στατική μελέτη. Για να αξιοποιηθεί το κτίριο αυτό τι θα αξιοποιήσουμε. Θα δώσουμε ένα κτίριο το οποίο θα είναι τι. Αντέχει, δεν αντέχει. Μπορεί να γίνει κάτι, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Θα το δώσουμε έτσι και θα πούμε ότι κάντε εσείς τη στατική μελέτη και ότι βρέξες κατεβάση. Ετοιμάζουμε λοιπόν την στατική μελέτη, την ταπινάκια για να μπορέσουμε να κάνουμε την ανάθεση για τη στατική μελέτη την στατική επάρκεια, με συγχωρείτε, του κτιρίου. Και φυσικά δεν θα καθυστερίσουμε. Δηλαδή δεν θα έχουμε όλες αυτές τις διαδικασίες των διαγωνισμών. Θα το δούμε στην πορεία. Μια διευκρινήση μου επιτρέπετε κύριε Δήμαρχε. Ναι, παρακαλώ κύριε Βέρο, με συγχωρείτε. Επειδή είπατε ότι ετοιμάζεται ο Δήμος για αυτήν την στατική μελέτη έχετε τη σύμφωνη γνώμη, την έγραφη σύμφωνη γνώμη του ΠΣ που είναι συγκύριος με 9% Μισό λεπτό για να μην ξαναμιλήσω και ένα δεύτερο. Κύριε Δήμαρχε θα σας παρακαλέσω πολύ αν δεν την έχετε να σας τη στείλω. Την απόφαση 6 του 2020 του γνωμοδοτικού συμβουλίου των δημοσίων φτημάτων που είναι από τις 6 Νοεμβρίου αλλά και την απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών και την Γενική Γραμματεία και η Αφρολογική Πολιτική και Δημόσια Περουσία που είναι στις 20 Νοεμβρίου. Και λυπάμαι πολύ κύριε Δήμαρχε αλλά θα επιβεβαιωθώ και θα επιβεβαιωθούμε για όλα αυτά που είπαμε. Εμείς δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας όλα αυτά που σας είπαμε. Και αν διαβάστε, κάντε σας παρακαλώ τον κόπο και διαβάστε αυτήν την γνωμοδότηση και θα διαπιστώστε ότι δυστυχώς για το Δήμο μας είναμε στα λόγια κάποιων ανθρώπων που εκπροσωπούν το Δημόσιο και δυστυχώς χάσαμε πολύ τιμό χρόνο διότι αυτή είναι η αλήθεια κύριε Δήμαρχε. Ποτέ το ελληνικό Δημόσιο δεν προσέφηγε στα δικαστήρια και ούτε μπορούσε να προσφύγει και το λένε οι ίδιοι οι νομικοί του Υπουργείου Οικονομικών σας. Παρακαλώ όμως δεν θέλω τίποτα άλλο να πω. Διαβάστε λίγο την απόφαση και αν νομίζετε ότι λάθος ήταν αυτά τα οποία εμείς σήμερα καταθέσαμε υπεριγγύψη λοιπόν να ζητήσουμε και συγγνώμη. Με συγχωρείτε, δεν λέω ότι κάνατε λάθος αλλά ο καθένας είναι πώς εξηγεί διότι η απόφαση αυτή που λέτε αυτό που λέει ότι όταν δεν υπάρχουν έγγραφα δηλαδή δεν μπορείς να έρχεται το Δημόσιο στα καλά καθούμενα και να λέει όχι αυτό είναι δικό μου αυτό περίπου λέει. Αυτό όμως είναι μια άλλη περίπτωση που δεν θα ήθελα τώρα, δεν έχει λόγο να τη συζητάμε δημόσια θα την κάνουμε τη συζήτηση αυτό που μετράει, έχετε και δίκιο ίσως αυτό ότι τόσα χρόνια έπρεπε να είχε τελειώσει για να είχε τελειώσει όμως, όχι εγώ δεν θα διαφωνήσω έπρεπε να υπήρχε μια νομή όπλα στην φαρέτρα μας και αυτό έγινε με όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία μαζευτήκαν. Τέλος πάντων όμως έγινε αυτή τη στιγμή. Και οι προσφυγοί κύριε Δημαρχε, και οι προσφυγοί που αναφέρθηκα το να προσφύγουμε ως δήμος. Και θυμάστε γιατί και εσείς ήσασταν θάηδρα από το Δημοτικό Συμβουλίου τα προηγούμενα χρόνια. Όταν θέταμε αυτό το θέμα στην προηγούμενη διοίκηση κυρίως επί κυρία Στσανάκα το βάζαμε στην λογική διότι βλέπαμε από την κεντρική διοίκηση να υπάρχει μια κολλησιεργία. Τώρα δεν θέλω να θυμίσω επί εποχής Υφυπουργού του κυρίου Τίμω Σίδη που άνθρωπος εγώ δεν θα πω ότι ο συμπολίτης μας δεν προσπάθησε να το λύσει. Αλλά βλέπετε ότι η κεντρική διοίκηση διαχρονικά προσπάθησε με οποιοδήποτε τρόπο να αποτρέψει την αξιοποίηση. Και τελικά φτάσαμε εδώ που φτάσαμε όπου φτάσαμε σε ένα χτίριο το οποίο όταν παραδόθηκε κύριε Δήμαρχε ήταν λειτουργικότατο λειτουργικότατο όταν έγινε μεντεκατάσταση του 10 στο νέο νοσοκομείο και φτάσαμε αυτή τη στιγμή μετά από το πλιάτσικο και ό,τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια να είναι αυτή η κατάσταση που περιγράψατε προηγουμένως. Και γι' αυτό λέω ότι δυστυχώς μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά πράγματα. Τουλάχιστον να το κάνουμε τώρα κύριε Δήμαρχε. Αυτό δείτε λίγο. Εάν δείτε ότι το πεσί δηλαδή δεν είναι διαλλακτικό και συνεχίζει την ίδια τακτική κάτι πρέπει να κάνουμε κύριε Δήμαρχε. Όχι, δεν έχουν πρόβλημα. Δεν είναι θέμα μη διαλλακτικότητες. Αλλά το θέμα είναι αυτή τη στιγμή. Μιλήσαμε τη τέλη Φεβρουαρίου για να κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση. Είχαν το θέμα των εμβολιασμών. Δεν μπορούσαν και εγώ και δεν μπορούσαν να έρθουν. Τώρα όμως είναι ο καιρός να τους τηλεφωνήσουμε ώστε να τελειώσουμε και το θέμα αυτό. Όμως μην το ανοίξουμε περισσότερο το θέμα. Θα τα λέμε έναν καιρό. Πάντως για το νομικό θα ήθελα κάτι διανόμους γιατί κάποια πράγματα δεν είναι θέμα μυστικής διπλωματίας αλλά είναι και κάποια πράγματα που πρέπει να τα έχουμε για εμάς και να είναι τα ανήκωμια εν δύμο. Λοιπόν, κύριε Βέρο για την διαπαρατεξιακή νομίζω ότι ό,τι σας είπα δεν έχει σημασία εάν κάποιος είναι στην οικονομική επιτροπή ή όχι. Έπρεπε ήδη να έχετε πάρει και ζήτησα συγγνώμη γι' αυτό ότι έπρεπε να έχατε πάρει χαρτιέγραφο για αυτόν για να σας ενημερώνει για αύριο. Αύριο λοιπόν στις 12.30 η ώρα να σταλούν και οι αρχικοί, όποιος θέλει με την έννοια του όποιος θέλει έχει να κάνει με αυτό και όχι όποιος θέλει ας έρθει. Ούτως ώστε να βγάλουμε τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι προσλήψεις. Διότι ούτε εμένα μ' αρέσει να συνοστείζονται έξω από το γραφείο μου και να ειζητάει ο καθένας ο κάθε άνθρωπος διότι δυστυχώς υπάρχει πλέον ανάγκη για δουλειά και να αναγκάζομαι να λέω σ' όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι γίνεται δε γίνεται και να αφήνω φρούδες ελπίδες στον κάθε έναν από αυτούς και να είναι αντικείμενο στο μυαλό του ότι ξέρεις ότι όλα αυτά που κάνουμε τα κάνουμε για να καλοπιάσουμε και να πάρουμε ψήφους. Ούτε εμένα μ' αρέσει αυτό κύριε Βέρο. Λοιπόν κύριε Ποτοπόλια, η απόθαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα πετρέλαια νομίζω ότι αύριο το πολύ μεθαύριο θα έχει βγει το έχει αναλάβει ο κύριος Παπάς. Αν θέλει να μας ενημερώσει για κάτι ο κύριος Παπάς ευχαρίστως μετά. Συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο νομίζω ότι έχουν γίνει διαβουλεύσεις και με τη δικαίδε, ούτως ώστε να υπάρχει καινούργιος εκλογικός νόμος ο οποίος σε πολλά κατά την άποψή μου είναι σωστός. Υπάρχουν σημεία στα οποία πρέπει να διορθωθούν όπως οι εκλογές στις κοινότητες αλλά τέλος πάντων σε γενικές γραμμές όμως είναι πολύ σωστό διότι αυτό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν εννοώ αυτό δήμο Καβάλας αλλά σε όλους τους δήμους που οι δήμαχοι είναι μειοψηφίες υπάρχει αυτό το πρόβλημα, όλο αυτό το πρόβλημα. Λοιπόν για τα δημόσια κτήματα στην περιοχή της Χωράφας θα δω λίγο που βρίσκεται κύριε Ποτόλια και θα σας ενημερώσω όχι μόνο εσάς αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Σταυρίδης θα σας απαντήσει για τις δύο γυναίκες αλλά νομίζω όμως ότι υπάρχει πλέον ισότητα και οι γυναίκες μπορούν να ανέβουν εξίσου και στα πορηματοφόρα. Εξάλλου η κ. Τσανάκα μας πήγε στο συνήγορο του πολίτη διότι στις προσλήψεις που κάναμε τότε για τα πορηματοφόρα, για τις βαρέλες ότι δεν υπήρχε ποσόστοση με τις γυναίκες. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι είναι ικανές. Κύριε Ξανθόπιλε, θα επανέρθουμε πάλι για νιωστή φορά για τη μετατόπιση του αγιαλού το ευθυολόγημα κάποιων ότι έχουμε χάσει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης της ακτήσης της καλαμίτσας. Ο αγιαλός λοιπόν στην τελευταία φορά και θα το πω σε πολύ απλά λόγια για να το καταλάβουμε όλοι και για να μην επανερχόμαστε ο αγιαλός ο οποίος υπήρχε και ο οποίος είχε χαραχθεί γύρω στο 82 αν θυμάμαι καλά ήταν επάνω στο δρόμο και όταν λέω επάνω στο δρόμο ήταν σχεδόν έφτανε στα μισά του πάρκινγ που υπάρχει μπροστά από το πιστό και έφτανε μέχρι και τα οικοδομικά τετράγωνα στην άκρη. Καταλαβαίνετε λοιπόν και πίσω από την ομοθεσία μέσα στον αγιαλό, ο αγιαλός τι είναι κατά την ομοθεσία δεν είναι μια έννοια έτσι που τη λέμε αγιαλός και την επαναλαμβάνουμε πρέπει να ξέρουμε τι είναι αγιαλός. Αγιαλός λοιπόν είναι η παραλία είναι εκεί που σκάει το κύμα εκεί είναι θάλασσα. Σου λέει λοιπόν εκεί ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν μπορείς να κάνεις επερβάσεις δεν μπορείς να πάρεις άδεια δεν μπορείς να νομοποιήσεις δεν, δεν, δεν. Δεν κάνεις τίποτα. Το 2012, αν θυμάμαι καλά, ή 2013 όπου υπήρχε πλέον το πρόβλημα και ήταν ακόμη στο δήμο η ακτή της Καλαμίτσας και ευελπιστούσαμε όλοι και εμείς τότε και η κυριατσανάκα στη συνέχεια ότι αυτά θα περνούσαν στον δήμο έπρεπε να γίνουν νομοποιήσεις των αυθαιρεσιών τα οποία υπήρχαν γιατί, διότι υπήρχαν οι καταγγελίες μεταξύ των επαγγελματιών κάθε τόσο έπρεπε να πάει υπολοδομία και έκανε επαρρεμβάσεις ο ισαγγελέας επίσης, άρα λοιπόν έπρεπε να νομοποιηθούν αυτές οι επαρρεμβάσεις έπρεπε να γίνουνε σοβαρές και πρέπει να γίνουνε σοβαρές εργασίες στην ακτή της Καλαμίτσας για να μπορέσουν να συντηρηθούν ή και να γίνουνε άλλα κτίρια εάν θέλουμε να γρεμιστούν κάποια από αυτά θέλαμε επίσης να κάνουμε μία ανάπλαση όλοις της ακτής Καλαμίτσας και η ανάπλαση θα ήτανε και με τη μελέτια εκτομηχανικής η οποία δυστυχώς έφτασε σε ένα σημείο και πέντε χρόνια δεν προχώρησε ενώ υπήρχανε χρήματα στην περιφέρεια πέντε εκατομμύρια βγάλανε για αυτό το λόγο εμείς όμως δεν την προχωρήσαμε τη μελέτη άσχετα αυτό επίσης το λιμανάκι το οποίο έπρεπε και αυτό να νομιμοποιηθεί όλα αυτά λοιπόν τι προέβλεπαν τι έπρεπε να γίνει έπρεπε να γίνει η επαναχάραξη του Αιγιαλού και τι σημαίνει η επαναχάραξη του Αιγιαλού ότι έπρεπε να κατέβει πιο κάτω και κατέβη και πιο κάτω πήγε λοιπόν μπροστά από τα μαγαζιά ώστε να υπάρχει το περιθώριο παρένβασης αυτό όμως θα θυμίσω σε όσους λένε αυτό το πράγμα ότι το έγγραφο αυτό το έστειλε το κάναμε το 2013 και το 2014 ο άσχετος Μουριάδης ήρθαν μετά οι σχετικοί οι σχετικοί λοιπόν επανέλαβαν το χαρτί αυτό επανέλαβαν και πολύ καλά κάνανε οι άνθρωποι καταλαβαίνετε ότι το λέω ειρωνικά και πολύ καλά κάνανε και ζητήσανε την επαναχάραξη του Αιγιαλού η επαναχάραξη λοιπόν του Αιγιαλού γίνεται με τελευταίο χαρτί το 2015 δεν λέω ποιος ήταν αντιδήμαρχος και ο κύριος Φιλιππίδης και σας λέω ότι ο άνθρωπος έκανε σοφά και ζήτησε να γίνει η επαναχάραξη του Αιγιαλού νομικοί υπήρχανε και μάλιστα αυτοί οι οποίοι αφισβητούνε γιατί έγινε αυτή η επαναχάραξη του Αιγιαλού ήταν και τότε στην διοίκηση εγώ δεν είδα κανένα να σκύζει τα ημάτια του και να λέει μην αυτό που κάνετε είναι λάθος έτσι λοιπόν έγινε η επαναχάραξη και λέω πολύ σωστά έγινε η επαναχάραξη διότι ό,τι και να γίνει στην ακτή της καλαμίτσας είτε το πάρει ο δήμος είτε το πάρει ιδιότητες και το φτιάξει θα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις αυτό είναι πολύ απλό δεν διαχειριζόμαστε μία παραλία και μάλιστα όπως είναι η πόλη λέτε και είναι η παραλία μπροστά στο σπίτι μας δηλαδή τι να κάνουμε μικροπολιτικά να νικιάζουμε κάθε χρόνο να νικιάζουμε σαπλώστρες ή ακόμη και να προσπαθούμε να νικιάζουμε τι τη μυζέρια λοιπόν εάν μας αρέσει αυτό καλώς επειδή εμένα όμως δεν μου αρέσει η μυζέρια λέω λοιπόν ότι πολύ σωστά και πολύ ορθά έπραξα και εγώ και ο κύριος Φιλιππίδης αργότερα Για τα ίδια ατομικής προστασίας θα σας απαντήσει γι' αυτό ο κύριος Σταυρίδης και ο κύριος Προμούσας ενημέρωση για το ελεκτικό συνέδριο έχετε δίκιο είναι μία ενημέρωση που πρέπει αυτό πρέπει να το σημειώσουμε κύριε Προμούσα ούτως ώστε να κάνουμε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα Με τα ατομικά οικόπεδα θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης γι' αυτό τώρα στην αναβάθμιση του κλειστού αμυγδαλεώνα υπάρχει του κλειστού εργασίας όντως έχουνε καθυστερήσει να ξεκινήσει και η καθυστέρηση οφείλεται πιο πολύ στην επίλυση κάποιων τεχνικών προβλημάτων δηλαδή ότι προέβλεπε μάλλον άντε για να μην τα λέω όλα θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης γι' αυτό Για τη διαφήμιση που δεν πληρώθηκαν για τα μέσα ενημέρωσης με συγχωρείτε πολύ αλλά εδώ δεν είναι μπανανία υπάρχει ένα κράτος το οποίο είναι κράτος δικαίου και τι λέει το κράτος δικαίου ότι πρέπει να υπάρχει φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί ο καθένας που έχει ένα μέσον να θεωρεί ότι πρέπει να παίρνει λεφτά με τον οποιοδήποτε τρόπο υπάρχει ο νόμιμος τρόπος όποιος λοιπόν τηρεί τις προδιαγραφές για να παίρνει διαφήμιση θα την παίρνει όποιος δεν τηρεί τις προδιαγραφές δεν θα την παίρνει φτάνει έχουμε γεμίσει δημόσιους κατηγορούς με ανθρώπους και μάλιστα ξέρετε τι μου πάνε κάποιοι ότι τώρα θα δείτε πώς θα σας αντιμετωπίζουμε τους λέω λοιπόν ότι ποσός με ενδιαφέρει πώς θα με αντιμετωπίζουν αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι πρέπει να υπάρχει νομιμότητα και όχι χρήματα κάτω από το τραπέζι διότι κάποιοι μπορεί να μάθανε έτσι αλλά πρέπει να ξεμάθουνε ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεμάθουνε τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια που θα μέχρι να γίνουν οι εκλογές και ευελπιστώ και τα επόμενα πέντε χρόνια ότι δεν θα γίνεται το δώσε και με ένα μπάρμα κάτω από το τραπέζι ή ο καθένας μας έχει τρία τέσσερα μέσα μια εταιρεία και θεωρεί ότι για την κάθε μία πρέπει να παίρνει χρήματα τα χρήματα του δήμου είναι περιορισμένα και διαχειριζόμαστε τα περιορισμένα χρήματα του δήμου και εμένα μου λένε δώσε χρήματα στα μέσα ενημέρωσης όχι δεν δίνω θα δώσω με μέτρο θα δώσω αυτά που μπορώ να δώσω και αυτό κάνοντας δουλειά λοιπόν αυτό για να μην επανερχόμαστε με τους γνωστούς λασπολόγους τους καθημερινούς λασπολόγους που δυστυχώς κύριε Ξανθόπουλε κύριε Λαλίστα Δεξανθόπουλε που κατά τα άλλα είστε μέσα σε όλα αλλά αυτά όμως τα ξεπερνάτε έτσι λοιπόν Δημαρχέ μου επιτρέπετε για ένα λεπτό? Σας επιτρέπω κύριε Ξανθόπουλε Ευχαριστώ Το ερώτημα που έκανα δεν το έκανα μόνο για αυτό που λέτε και έχετε απόλυτο δίκιο Συμφωνώ απόλυτα με το ποθέτης σας Εδώ παρουσιάζεται το οξύμορο το ότι το έργο ανατέθηκε, αυτοί το κάνανε και εκ των υστέρων έρχεται να γίνει αυτή η εξακρίβωση του αν κάποιος ο οποίος έκανε τη δουλειά έχει ή δεν έχει θα το πω κύριε Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν ξέρω πώς θα το εγκαιρίστε Ωραία, αυτό λοιπόν θα πωθώ πως έχει γίνει Θα απαντήσω και εγώ δημαρχέ Ναι, θα σας απαντήσει ο κύριος προμού σας αυτό Λοιπόν, κύριε Ξανθόπουλε τι άλλο δεν απάντησα σας για την ίδρυση του Ιδρύματος Ποντιακού Ελληνισμού λοιπόν, προφανώς εννοείται για το οικώπεδο ότι πρέπει να παραχωρήσουμε ένα το οικώπεδο Δημαρχέ, ρώτησα τον Προέδρο στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή πήρα μια επιστολή, φαντάζομαι και άλλη στιγμή και μου είπε ότι δεν προλάβαμε στο επόμενο Συμβούλιο θα το φέρουμε στα θέμα της στιγμής της διάταξης επειδή δεν το είδα και αυτό ρωτάω Υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ξεχάστηκε Δεν το βάλαμε κύριε Ξανθόπουλε γιατί δεν προλάβαμε να ετοιμαστούμε και αυτός ήταν ο λόγος να μην φέρουμε ένα θέμα χωρίς να έχουμε κάνει την κατάλληλη προεργασία και υπάρχουν οι αβεβαιότητες και τα σκοτεινά σημεία Θα έρθει όμως Κύριε Κουνάκο, για τον δρόμο της ΜΟΜΑ αύριο περνάει από την Οικονομική Επιτροπή το θέμα της ΜΟΜΑ για να συνεχίσουν οι εργασίες διότι έχετε δίκιο και ο καιρός τώρα είναι τέτοιος που μπορεί να γίνει ο καθαρισμός δεν κινδυνέδει από κατολιστήσεις εκτός πλέον αν βρέξει τόσο πολύ που δεν νομίζω επίσης για τον καθαρισμό της νησίδας μίλησα και με τον κύριο Καραβά σήμερα είπαμε θα συνεργαστούμε για να μπορέσει να γίνει και ο καθαρισμός της ενδιάμεσης νησίδας Για τα parking καταλαβαίνετε ότι ο δήμος δεν νομίζει ότι μπορεί να παίξει το ρόλο του επιχειρηματία Ένα parking έχουμε μέσα στην δημοτική αγορά και αυτό προσπαθεί ο κ. Αγγελίδης να βρει άκρη τι γίνεται δηλαδή έχει άλλους οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν κάρτας και πληρώνουν ελάχιστα όχι οι άλλοι έχουν κάρτας ελευθέρας έχουμε πάρει ένα μηχάνημα το οποίο θα μπορούσε να δουλεύει με κάρτας παρόλα αυτά όμως εμείς προτιμήσαμε ακόμη τον αραμπά και έχουμε τρία άτομα για να μπορεί να λειτουργεί το parking με όλα τα έξοδα αυτά τα οποία συνεπάγονται θέλω να πω λοιπόν ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία τουλάχιστον σε αυτό στα parking και επίσης ανοίγουμε και μία άλλη κόντρα η οποία κόντρα δεν νομίζω ότι θα μας ωφελήσει στην συγκεκριμένη περίπτωση με όλα αυτά τα ανοίγματα που έχουμε για τα θέματα του parking Τώρα για το αποθεματικό της δημοφέλειας που μου είπατε είναι στα 2,5 εκατομμύρια περίπου αυτή τη στιγμή στα τέλειου Απληλίου τώρα εάν θέλετε κάποια άλλα, κάποια άλλα στοιχεία ευχαρίστως να σας στείλει ο κύριος Αγγελίδης ό,τι στοιχεία χρειάζεστε Κυρία Φραντζασκάκη, για το σχεδιασμό Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις ασφαλτοστρώσεις Υπάρχουν ούτως ή άλλως, δεν μπορώ να σας πω τώρα αυτή τη στιγμή που έχουμε σχεδιάσει, όμως ξέρετε πολύ καλά διότι ήσασταν μέλος της προηγούμενης διοίκησης ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου και όχι μόνο του Δήμου Καβάλα, αλλά και όλων των Δήμων είναι οι ασφαλτοστρώσεις διότι οι περισσότεροι δρόμοι έχουν καταστραφεί από τα έργα τα οποία έχουν γίνει κατά διαστήματα είτε ήταν δΙΑΚ, είτε ήταν οπτικές ίΝΕΣ και όλα ό,τι όποιοι περνούσανε με αποτέλεσμα για να επισκευαστούν οι δρόμοι χρειαζόμαστε πολλά χρήματα χρειαζόμαστε ένα κονδύλιο πάνω από 15 και ίσως 20 εκατομμύρια σε όλη την Καβάλα για να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν είναι μόνο η πόλη της Καβάλας ο Δήμος Καβάλας είναι και οι κοινότητες όπου υπάρχουν ακόμη κοινότητες όπου οι άνθρωποι είναι στο χαλίκι και όταν βρέχει οι δρόμοι γίνονται χωράφια τα χαλίκια κατεβαίνουν κάτω και όλοι έχουν πρόβλημα συνεπώς υπάρχουν πολύ χειρότερα προβλήματα στον Δήμο για να φτιαχτούν όλα αυτά υπολογίζουμε ότι το κόστος ανέρχεται γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε πλέον να μπούμε και στο ΕΣΠΑ δηλαδή στο ΕΣΠΑ να υπάρχουν οι τοπικές οδοποιείες οπότε να μπορούμε να βελτιώσουμε όλη αυτή την κατάσταση έχετε όμως απόλυτο δίκαιο ότι οι δρόμοι μας σε πολλά σημεία είναι σε κακό χάλι Μπορώ ένα λεπτό να διακόψω, Δήμαρχε? Να το διακόψω λοιπόν επειδή ο συγκεκριμένος δρόμος επειδή περνάει πάρα πολλούς κόσμος για το Lidl πραγματικά έχει διαλυθεί έχει γίνει ήδη τρύπες μεγάλες ξηλώνεται το οδόστρωμα πραγματικά δηλαδή λίγο αν θέλετε κάτι να χάνεται διότι αν αφήσουμε να περάσει το χρονικό διάστημα να μπούμε σε ΕΣΠΑ και να γίνουν όλοι οι δρόμοι θα μπορούμε να έχουμε καταστραφή εντέλους και θα γίνουν χειρότερες από τα χωριά ο συγκεκριμένος δρόμος Έχετε δίκαιο, εδώ είναι ο κύριος Ιακοβίδης που θα βγει τώρα, νομίζω ότι έχει γίνει και όλος ο διαγωνισμός για μικρές παρεμβάσεις οπότε να μπορέσουμε να τον επισκευάσουμε στα σημεία αυτά που λέτε ότι φεύγει η άσφαλος Ναι πραγματικά έχει διαλυθεί σχεδόν είναι πάρα πολύ χάλια ο δρόμος μπορείτε πιβεβαιώσει και ο κύριος Μιχαηλίδης αυτό Όχι σίγουρα Τώρα, τι γίνεται με τα ρούχα, με τη σύμβαση του κύριου Σταφρύδης για τα χρήματα τους παιδικούς σταθμούς που πήρε ο Δήμος σίγουρα θα ξαναμπούνε θα σας πω όμως και ο κύριος Προμούσιας σε αυτό και για τα αδέσποτα ζώα έξω από τα ταιοί Λοιπόν, όντως έχετε δίκιο ότι τα ζώα έχουν αυξηθεί οι αγγέλες δηλαδή έχουν αυξηθεί προσπαθεί αυτή τη στιγμή και το τμήμα των αδεσπότων να βάλει μία τάξη δηλαδή να περισιλέξει κάποια από αυτά τα σκοιάτα πολύ επιθετικά και να πάνε στο καταφύγιο το οποίο έχουμε στο Ζηγός που ομολογουμένως είναι μία καταπληκτική δουλειά την οποία έχει ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση και να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που υπάρχει εγώ τουλάχιστον που έχω πάει πραγματικά νιώθω υπερήφανος που ο Δήμος μας έχει ένα τέτοιο καταφύγιο όμως εκεί ήταν ένα άλλο λάθος που έγινε στην περιοχή μάλλον τα λάθη ήταν δύο τα λάθη ήταν ότι κάποια στιγμή για να αποφορτήσουν την πόλη πριν γίνει στο Ζηγός είχαν πάει κάποια αδεσπότα επάνω επίσης ο κόσμος που πηγαίνει πηγαίνει πολύ και τα ταΐζουν με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά έχουν αυξηθεί κάποια πάνε και αφήνουν και σκοιά ενώ έχουν και έχει ο κυρίου Μπόνια και τώρα έχουν στηρώσει αρκετά παρόλα αυτά όμως γεννάνε γιατί πάνε συνέχεια καινούργια με αποτέλεσμα οι αγγέλες αυτές κάποιοι να κατεβαίνουν προς τα κάτω αυτό που κάνουμε τώρα αυτή τη στιγμή είναι περιφράσουμε ένα μέρος μέσα θα περιφράξουμε ένα μέρος ακόμη μέσα στην εγκατάσταση στο Ζηγός ούτως ώστε να πάρουμε αυτά τα σκυλιά και να μπορέσουμε να τα πάμε στο καινούργιο τμήμα που θα ανοίξουμε γιατί καταλαβαίνετε ότι και αυτά μεταξύ τους μαλώνουν Τώρα κυρία Ιωσφίδου με το πάχυν της Ρωθόπης αυτό προς το παρόν δεν έχουμε καμία ενημέρωση υπάρχει μάλλον το ίδιο μοτίβο ότι από τον κύριο Ταγαρά ότι το βλέπουμε διότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά υπάρχουν και άλλοι βήμοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα δηλαδή σήμερα μου τηλεφώνησαν και παρόλο ότι της είχα τηλεφωνήσει προφανώς δεν είχε καταλάβει τότε το μέγεθος του προβλήματος τώρα όμως μου τηλεφώνησε και η δήμαρχος της Κέρκυδας η οποία έχει και αυτό το ίδιο πρόβλημα την επιστολή που στείλαμε στην Κέδε εμείς τότε την ξαναστέλνουμε και επίσης στην Επιτροπή Χωροταξίας της Κέδε έχει εκτεθεί το θέμα ούτως ώστε να δούμε τι θα γίνει και όχι όμως μόνο αυτό αλλά υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον και από τους βουλευτές γιατί πρέπει να κλείσει το θέμα Πιστεύω λοιπόν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα Τώρα, κυρία Ιωσφύδου για το ελεύθερο πάρτινγκ εκεί στην περιοχή είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξεχάσει απλώς περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων και από εκεί και πέρα θα γίνει, να είστε σίγουροι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει Τώρα, για την ΕΤΑ όσο που λέτε και για το εισιτήριο και που το γράφει για την ελεύθερη πρόσβαση εάν δείτε το νόμο θα δείτε ότι στο μόνο σημείο που μπορούν να μπουν έχετε δίκιο ότι υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση αλλά όπου υπάρχει εγκατάσταση του παλιού αιώτ μπορεί να περιφραχθεί και να υπάρχει εισιτήριο Εξάλλου, θα σας παρακυνούσα να πάτε μια μέρα να μεταφιεστείτε και να πάτε στον πάτι να δούμε αν θα μπορούν να πέσουν Παράνομα το κάνουν οι άνθρωποι, όχι, νόμιμα το κάνουν διότι έτσι προβλέπετε Άρα λοιπόν δεν είναι θέσφατο ότι επιτρέπεται η πρόσβαση παντού στις παραλίες Τώρα, με τα υλικά των οικοδομάτων... Αν μου επιτρέπετε, για να μην επανεχθώ μας στο ίδιο θέμα και δεν μ' αρέσει να διακόπτω Έτσι πολύ σύντομα, καταρχήν δεν είναι ίδιο το παράδειγμα Ο Μπάτης, η Τόσκα, εκεί έχουν κάθε δικαιόμανο, δεν είναι ίδιο το παράδειγμα Και σας λέω ειλικρινά, δεν ξέρω πώς να το μεταφέρω και δεν το ρωτάω για να κάνω αντικείμενο Απλά, αν μου επιτρέπετε, αν από την Ετάβη σας λένε κάτι τέτοιο Μάλλον λένε παραμύτια, όχι μάλλον Δηλαδή κάποιος θα φάει στα τα διάταξη στο μόνο που δεν ξέρετε να το κόψει έναντι δύο, βέβαια, εγώ γι' αυτό το λέω Αυτό το λένε για να βάλουν ειζετήριο Αν δεν βάζανε, δεν θα το λέχανε Αν δεν είχαν σκοπό να βάλουν και μόνο το ότι... Καλαμίτσα δεν είχε στήριο Δε θυμάστε ότι είχε στήριο Καλαμίτσα Αυτό ακριβώς, τελείως πάντως Έχουν αλλάξει τα στήριο... Όταν ήμουν φοιτητής και πήγαιναμε στον Τζόνι για ομελέτα θυμάμαι ότι πλήγανε ένα στήριο για να πω Εντάξει, θα το βάλουν τότε, αυτό λέτε... Όχι, που λέω και δεν επιτρέπεται, έχει στήριο Αυτό να πούμε, η Ετάβη θα βάλει Αφού το κοβεμβιάζει, αν δεν είχε σκοπό, δεν θα το συζητάκε Απλώς θέλει να κατησυχάσει, γι' αυτό το λέει Κύριε Δήμαρχη, έχετε τον λόγο Θα μου επιτρέψετε επίσης, επειδή τα πράγματα με την Ετάβη δεν έχουνε τελειώσει ακόμη ούτε με τα ποσοστά, ούτε με τις διαβουλεύσεις που γίνονται γι' αυτό θα παρακαλούσα να ρίξουμε λίγο τους τόνους ως προς τις διεκδικήσεις Και μετά, από εκεί και πέρα, και όταν θα χρειαστεί τις διεκδικήσεις, θα έρθει και κύριε Αγιωσηφίδου μαζί μου η οποία είναι γνώστρια των θεμάτων, για να μπορέσει να βοηθήσει Λοιπόν, τώρα, με τα υλικά των οικοδομών θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης Θέλω να πω όμως ότι πολύ καλά οι σφίλοι μας οι εργολάβοι ξέρουνε τι πρέπει να κάνουνε με τα υλικά αυτά Τα υλικά αυτά δεν πάνε στα ανακυκλώσεις Τα υλικά αυτά πάνε σε ειδικά σημεία που αφορούν τα οικοδομικά υλικά και πρέπει να πληρώσουν Εάν, λοιπόν, τα πάνε ο καθένας που κάνει μια ανακέννηση, που τα μαζεύουμε εμείς τώρα διότι δυστυχώς πολλοί πάνε και τα αφήνουν όπου να είναι Οπότε ο δήμος πάει και τα μαζεύει Ο δήμος, λοιπόν, για τη διαχείριση αυτών των πραγμάτων θα έχει ένα επιπλέον κόστος, κοντά στις 200.000 να μπορέσει να διαχειριστεί διότι δεν τα πάμε Δεν τα παίρνει ούτε οχιτά, τα παίρνει ούτε τα ανακυκλώσεις παίρνουνε Πάνε, λοιπόν, στα ειδικά σημεία Πρέπει, λοιπόν, η φίλη μας ηργολάβη να πηγαίνουνε να δουνε υπάρχουνε 2-3 εταιρίες οι οποίες ακριβώς κάνουνε αυτή τη δουλειά και να πηγαίνουνε τα υλικά τους εκεί όπως νόμιμα και ωραία όπως προβλέπετε Και εκτός αυτού είπαμε όμως και με τον κ. Σταυρίδη και για να βοηθήσουμε κάποιες περιτώσεις ότι θα σας τα πει όμως ο κ. Σταυρίδης αυτά θα βάλουμε κάποιους κάδους που θα πρέπει όμως να πληρώνουνε σε εμάς διότι δεν είναι όποιος κάνει την ανακέννηση θα μου πείτε όποιος θα πάει να πετάει που θα το ξέρουμε Σωστό και αυτό Αλλά απ' το να τα πετάνε δεξιά και αριστερά τουλάχιστον λες αδεφέ να τα μαζεύουμε σε αυτά τα σημεία Τώρα κ. Λαζαρίδη μάλλον η ενημέρωση που είχατε για τα νεκροδραφεία ήταν λίγο παλαιότερη οι τόσοι τάσεις που γινόταν έχει διορθωθεί έχει αποκατασταθεί έχει τραβηθεί καινούριο δίκτυο μέσα στα νεκροδραφεία οπότε το πρόβλημα αυτό έχει τελειώσει Τώρα όσο για το μηχάνημα της παρουσίας των υπαλλήλων είναι η αλήθεια ότι έχει χαλάσει αλλά εντάξει είναι 4-5 υπάλληλοι μπορούμε να τους ελέγξουμε Εν τεξάλλου αυτοί που υπάρχουν μέσα οι κάτοικοι μπορούν να μας ενημερώσουν ποιοι πάνε και ποιοι δεν πάνε Για την άξιο ότι θα συμφωνήσω μαζί σας σε όλα αυτά συμφωνώ μάλλον σε αυτά που είπατε κ. Γουνελά θα σας απαντήσει ο κ. Σταυρίδης για το δένδρο αυτό που λέτε για τον κ. Μαυρίδη για την παραταξιακή νομίζω ότι σας έχω καλύψει κ. Μαυρίδη για όλους, δηλαδή αυτό που είπατε ο κ. Μουρτασάγγας για τον κ. Ιακοβρίδη θα σας απαντήσει, μήπως θέλετε να πω εγώ ή θα το πείτε εσείς Ο κ. Ιακοβρίδης λοιπόν θα σας απαντήσει για την ακτή της ραψάνης Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ κ. Ιακοβρίδη Χρόνια πολλά σε όλους Καταρχήν θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα της πινακίδρας στον κυκλικό κόμμα του νοσοκομείου Αποκαταστήσαμε μία πινακίδα κατά την άνοδο από την Δέπος σε παλαιότερη φάση Αποκαταστήσαμε μία δεύτερη πινακίδα στο όριο των διαβάσεων παλαιότερα Πολύ πρόσφατα αποκαταστήσαμε τους κυβόληθους που είναι το κομμάτι του κυκλικού κόμβου που χρησιμοποιείται κυρίως από μεγάλα μεγέθους οχήματα Και θεωρώ λίγο απίθανο να υπάρχει στον κυκλικό κόμβο κ. Καλεντερίδη πινακίδα που να μην έπεσε στην αντίληψη πλέον της υπηρεσίας που πήγε και έκανε παρεμβάσεις εκεί πινακίδα που είναι τοποθετημένη στον εθνικό δρόμο και δείχνει κατεύθυνση προς τον κυκλικό κόμβο και το νοσοκομείο ή και Πέραμο ή Ρακλίτσα προς τα εκεί Τώρα για το κλειστό γήπεδο του Αμυγδαλώνα Η μελέτη δεν είχε προβλέψει δυστυχώς και γι' αυτό έχουμε έτσι κάποιες τροποποιήσεις και προσαρμογές την αποκατάσταση του φέροντας κελετού της στέγης χωρίς την αφαίρεση της επικάλυψής του προσπαθώντας να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό στα μέτρα που ήδη έχει προβλεφθεί από τη μελέτη αποφεύγουμε να καθερέσουμε την επικάλυψη που θα είχε υποστεί βλάβες αν γινόταν η επέμβαση αυτή όπως προβλέφθηκε από τη μελέτη θα τροποποιήσουμε την μελέτη της στατικής επάρκειας της στέγης χωρίς να αφαιρεθεί η επικάλυψή της αυτό δημιούργησε μια καθυστέρηση διαπραγματευτήκαμε και με τον εργολάβο προβληματιστήκαμε και εμείς νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την τελική λύση και θα προχωρήσει η δουλειά πάρα πολύ γρήγορα χωρίς να μπούμε σε επιπλέον δαπάνες για το έργο αυτό για τις παρεμβάσεις στα σπίτια των συνοικισμών δυστυχώς ή ευτυχώς ο χώρος και οι συνθήκες που κατασκευάστηκαν αυτές οι ομάδες των κατοικιών έχουν μια ιστορία την οποία προβλέφθηκε από τη νομοθεσία να την φροντίσουμε και να τη συντηρήσουμε σε κάποιο βαθμό ένα από τα μέτρα που ελείφθησαν ήταν οι επεμβάσεις να γίνονται με προϋποθέσεις και προδιαγραφές ώστε να μην αλλιώνεται το στοιχείο το οποίο τόσα χρόνια είχαμε υπόψη μας για αυτές τις περιοχές μόνον αυτό, δηλαδή χρειάζεται μια επιπλέον μελέτη μια επιπλέον φροντίδα ώστε οι παρεμβάσεις, οι προσθήκες οι τροποποιήσεις του ύφους και του περιγράμματος αυτών των κτήριων να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τίποτα παραπάνω Κύριε Κοβίδη μπορώ? Ναι, ναι, βεβαίως Δηλαδή το να επιχειρεί κάποιος να τοποθετεί σε ένα κλιματιστικό μηχάνημα είναι κάτι το οποίο θεωρείτε ότι είναι σωστό να τον εμπλέκει σε μια διαδικασία ασφαλώς, απαντόβιαστικά, ασφαλώς παντού Η τοποθέτηση κλιματιστικού μηχανήματος όχι μόνο στα σπίτια του συνικισμού οπουδήποτε είναι αντικείμενο οικοδομικής άδειας και επειδή αυτά τα σπίτια έχουν και μια ευαισθησία που θέλουμε να εξασφαλίσουμε ώστε στο μέλλον να έχουμε την ίδια ή περίπου την ίδια αίσθηση, αντίληψη και εικόνα για αυτόν τον συνικισμό να μπορούμε να επέμβουμε έτσι ώστε να συντηρηθεί μέσα σε αυτές τις απαγορευτικές, αν θέλετε, ή περιοριστικές όχι απαγορευτικές διατάξεις είναι και το θέμα του κλιματιστικού ξανά να το πω έτσι λίγο πιο απλά θα μπορούσε να το πω... ο ισόγειο σε έναν ισόγειο χώρο και όχι να κρεμαστεί στο ύψος των τριών ή των έξι μέτρων θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση η οποία να είναι αποδεκτή από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής μόνο αυτή επιπλέον ταλαιπωρία από άλλους σωστή παρέμβαση από άλλους γι' αυτά τα σπίτια των συνοικισμών. Μήπως θα βλέπω ότι θα ήταν χρήσιμο και για να συντηρηθούν τα σκεκριμένα σπίτια και να μην εγκαταλειφθούν να πάρει μια πρωτοβουλία ο Δήμος Τεχνικής Υπηρεσίας για να δώσει μια κατέρθυση στους ιδιοκτήτες για το τι θα μπορούσε να κάνουν αυτά τα πρωτοβουλία στους ιδιοκτήτες. Αυτό και πολύ θετικό θα ήταν. Θα βοηθήσει την κατάσταση. Εγώ θα το προκαλέσω και όλας να κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Αν υπάρχουν ομάδες ή φορείς που εκπροσωπούν αυτούς τους ανθρώπους ή τα σπίτια ή την ομάδα αυτή η οποία λειτουργεί 1.500, τα 18 που λέμε όλες αυτές οι περιοχές θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις συνολικές ασφαλώς, καμία αντίρρηση. Και να βοηθηθούν και να έχουν ευχαιρέστερη πρόσβαση σε αυτά που επιβιώκουν ή να ξέρουν ότι κάποια πράγματα δεν επιτρέπονται. Γιατί πολλές φορές τώρα το κλιματιστικό το θεωρούμε μια πολύ ευτελή επέμβαση όπως έχει επηρεάσει πολύ δυσάρεστα τις όψεις των κατοικιών γενικότερα και όχι μόνο του συνοικισμού. Για το parking to knock που σχολείε σε κ. Κουνάκος θα ήθελα να πω ότι πράγματι δημιουργείται μια πίεση στην κυκλοφορία. Ίσως από την πλευρά του όλου θα έπρεπε να ασφαλιστεί αυτό να υπάρχει τρόπος και να υπάρχει αυτή η ουρά που καθυστερεί την κυκλοφορία και να μην έχουμε χώρους στάθμευσης που εμποδίζουν την άλλη ζώνη να είναι ελεύθερη. Ο δρόμος στις 5 η ώρα εθνικής αντιστάσεως κλείνει. Άρα η δαγκλή δεν έχει λόγο λειτουργίας. Κύριε Κουνάκο δημιουργείται το πρωί από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί και δημιουργεί φοβερά προβλήματα. Μόνο τη θερινή περίοδο με τους πολλούς τουρίστες που είχαμε πριν δυο χρόνια είχαμε απογεματινή δυσκολία. Συνήθως έχουμε προβλήματα τις πρωινές ώρες εκεί. Γεγονός είναι αυτό και θα πρέπει να το δούμε γιατί δεν τηρούνται και οι προποθέσεις λειτουργίας γιατί θα πρέπει να υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες το πάρκι είναι πλήρ. Οπότε όσοι στρίβουν για το πάρκι είναι κάτι που κάνει η δημοτική αγορά στον Ανανιάδη. Δεν θα έχουμε την ταλεμπορία αυτόν τον δημοτό και δεν θα έχουμε αυτήν την προσέλευση τόσο μεγάλη εμπροσθέν του της οδού που οδηγεί στο πάρκι και στο διοικητήριο. Παρακαλέσουμε... κυρίως είναι θέμα του όλκα αυτό, έτσι πώς το θέτετε να δούμε πώς θα βρούμε μια λύση από κοινού. Λοιπόν... όντως η αποκομμυδή των επικίνδυνων υλικών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα να προσθέσω κι εγώ ότι απλώς έχει και πολύ υψηλό κόστος όταν πηγαίνει στις μονάδες τις αντίστοιχες και μας περτώσει ένα πρόβλημα ο δήμαρχος πρότεινε κάποιες λύσεις θα δούμε πώς μπορούν να... αλλά ουσιαστικά δηλαδή επιβαρύνεται ο δήμος για τις όλες επεμβάσεις αυτές. Τώρα για τη ραψάνι. Σε πρώτη φάση θα προσθέσουμε άμμο και σώσουμε τη σεζόν τη φετινή αλλά μια νέα μελέτη είναι στο πρόγραμμα του δήμου για να αποκατασταθεί η τάξη σε όλη αυτή την επέμβαση που μάλλον εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται κάπως άστοχη. Η επέμβαση με την άμμο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί άμεσα θα γίνει το προσεχές διάστημα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο που μου διέφυγε. Να πάμε στον κύριο. Ναι. Καλησπέρα και πάλι. Ένα πρόβλημα τέτοιο. Ήρθαμε. Όσο βγήκε η διαπαραταξιακή ήταν λάθος η διατύφωση σίγουρα αλλά αυτό που ήθελα να πω είναι πως μπορούν να συμμετέχουν οι υπόλοιπες παρατάκες εκτός από την οικονομική συμμετέχοντας στην οικονομική επιτροπή. Νομίζω όλα τα εξήγηση τα υπόλοιπα δήμαρχα αύριο 12.30 το ραντεβού να καθίσουμε όσο χρόνο μας πάρει να μπορέσουμε να τελειώσουμε και τα κριτήρια και τα άτομα τα οποία θα προσλάβουμε. Οι προσλήψεις όλων το παιδί ήταν από την 3ΚΠ, ναι έγινε ένα ατύχημα το Σάματο και την πτώση του υπαλλήλου από το απορριμματοφόρο. Όλοι οι προσλήψεις όλοι οι προσλήψεις είναι 3ΚΠΕ εργατών καθαιριώτης. Όλα τα παιδιά την 3ΚΠΕ προσλήθηκαν, ανεβαίνουν στο απορριμματοφόρο κανονικά. Σίγουρα τα ατυχήματα δεν μπορούμε να αποφύγουμε σε μια διαδικασία όπου κάθε μέρα δουλεύουν 100% τόσα άτομα καλό είναι να το αποφύγουν, καλό είναι να προσέχουν όλοι και εμείς και τα παιδιά να μην υπάρχουν αυτά τα ατυχήματα. Και όπως ξέρετε όλα τα απορριμματοφόρα πληρούν τις προϋποθέες αυτές υπάρχει ο κόφτης σχετικός στα 30 χιλιόμετρα όταν πατάνε στο πατάκι δεν μπορεί να υπερβεί το απορριμματοφόρο αυτή την ταχύτητα όπως δεν μπορεί να κάνει και όπιστα. Να πάμε λίγο στο κύριο Ποτόγια για τις γυναίκες. Μπορεί να είναι και τυχαία όλα από την 3ΚΠΕ το 70% και εγώ πραγματικά χαίρομαι γιατί προσφέρουν πάρα πολλά. Δεν έχουν μείνει τόσο πολλοί άντρες ώστε να ανεβούν. Αυτό που σας είπε και ο δήμαρχος, δηλαδή μία λένε πως είμαστε μισογύνιδες και την άλλη γιατί είναι 2 γυναίκες ένα απορριμματοφόρο. Θέλω να σας πω πως κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους η όλη υπηρεσία είναι ευχαριστημένη, είναι νέα παιδιά, ορεξάται και διαθέσιμα και με μεγάλη διάθεση να προσφέρουν. Σεμπίριο Ξανθόπουλο για τα εκκόπεδα τα εγκαταλειμμένα, πολλές φορές υπάρχουν εκκόπεδα τα οποία οι διοκτήτες είναι δίπλα ή είναι κατοικαία τους και έχουν την αυλή τους. Υπάρχουν και οι εκκόπεδα και μέσα στην πόλη και περιμετρικά τα οποία είναι εγκαταλειμμένα. Οι διοκτήτες βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι κάποιοι απόγονοι οι οποίοι έχουν πάρει μια κληρονομιά, δεν ενδιαφέρονται καθόλου. Η υπηρεσία ρωτώντας τους γείτονες προσπαθεί να μάθει ποιοι είναι αυτοί οι διοκτήτες, να κάνει το σχετικό έγραφο για καθαριότητα όπου και να βρίσκονται. Αν δεν ανταποκριθούν, πανεβαίνει η υπηρεσία και τα καθαρίζει. Σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει κάποια εκκόπεδα εγκαταλειμμένα μέσα στο νηστό πιο πολύ της πόλης οι οποίοι δημιουργούν και υγειονομικό πρόβλημα και πρόβλημα αφοτιάς. Δεν είμαστε σε αυτή τη διαδικασία και στην επόμενη εργολαβία υπάρχει ένα ποσό μεγάλο το οποίο θα μπούμε να καθαρίσουμε αυτά τα εγκαταλειμμένα, μιλάω, εκκόπεδα, αλλά δεν πάνε να πει πως θα μπούμε και σε ιδιοκτησίες, οι οποίες η αυλή τους ή περιμετρικά του σπιτιού τους που είναι τα 5-10 μέτρα δεν θα υποχρεούνται να τα καθαρίσουν οι ιδιοκτήτες στους οποίους βρίσκουν. Άρα μιλάμε αυτή τη στιγμή αν βγούμε σε κάποιο ιδιωτικό χώρο μπαίνουμε σε εγκαταλειμμένα τα οποία οι ιδιοκτήτες προχθές ένα παράδειγμα μας έκανε και που είναι οι ιδιοκτήτες των Καναδά. Δεν θα περιμένουμε την όλη διαδικασία, θα πούμε το καθαρίζουμε γιατί δημιουργεί υγειονομικό πρόβλημα. Ο κύριος Κουνάκο δεν τον άκουσα για ποιες είναι οι ιδιοκτήτες μου είπε και Παρκίδες, ποιο μέρος, πως θα μπορείς να μου πεις. Εντάξει απάντησα εγώ κύριε Σαυρίδη για αυτό, οι γυννηστήλες πηγαίνονται για παλιό. Γιατί και πέρυσι θα καθαρίσαμε εμείς. Τώρα φέτος μάλλον θα προλάβουμε να τα ξανακάνουμε αν και είναι σε καλή κατάσταση. Για τα ρούχα την κυρία Φραντζεσκάκη είπε ναι καθυστέρησαν, η σύμβαση τους λέει μία φορά τη βαμάδα να έρχονται έχουμε επικοινωνήσει την Παρασκευή μαζί τους. Έχουν επικοινωνήσει την Παρασκευή, αύριο θα είναι εδώ για να πάρουν αυτά τα ρούχα και καθυστέρησαν λόγω εορτών. Η σύμβαση λέει μία φορά τη βαμάδα, τα είδαμε και εμείς, πιο πολλά είναι στην Κυπούπολη που είναι απ' έξω παρατημένα. Έξω από τον Άγιο Λουκά στο Στρατόπεδο, εκεί είναι κυριακό. Ναι, είναι στο Παρκάκη. Για την κυρία Ιωσήφιδου, φιλιζόν και πισόχαρτα δεν μας δέχονται, σας είπε και ο δήμαρχος. Στον επόμενο διαγωνισμό μου στο προβλέπουμε αυτό έχω έρθει και σε συνενόηση με τους προέδρους του μικροεργολάβου ώστε μπορούμε να συνονιωθούμε ποιοί χώροι θα υπάρχουν για να αποθέτουν αυτά τα αντικείμενα. Είναι τεράστιο πρόβλημα, τουλάχιστον τα μπάζα, το πιόχαρτο και το φιλιζόν είναι ελάχιστα και δεν είναι νομίζω υπηρεσία γιατί μέχρι στιγμής θα μαζεύουμε και αυτά. Απλά πρέπει να πληρώσουν το ανάλογο παράγωνο για την απομάκρυση γιατί είναι μεγάλος ο όγκος τους. Και αυτό που πρέπει να δούμε λίγο είναι πως τα έξοδα πολλαπλασιάζονται τρομερά με όλη αυτή τη διαχείριση των αναφορημάτων από τη στιγμή που δεν δέχεται οχιτά ή οκδάει. Έχουμε βάλει ένα ποσό, πιστεύω θα φτάσει για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Αλλά αυτό που σας είπε και ο δήμαρχος, στην άδεια που βγάζουν οι μικροί, πώς λέγεται, μικροί σκλήμακες, είναι υποχρεωμένοι υπογράφους που πρέπει να τα απομακρύνουν μόνοι τους και να τα πάνε στις ανάλογες εταιρίες οι οποίοι υπάρχουν στην καβάλα για ανακύκλωση. Αυτό είπαμε την πολεδομία που άρχισε να μας χρησιμοποιεί αυτές τις άδειες ώστε να βλέπουμε στη συγκεκριμένη γειτονιά ποιος έχει βγάλει τα μπάζα. Και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε αντιστοιχεί που δεν υπάρχει συμμόρφωση στις ανάλογες διαδικασίες ό,τι προβλέπει ο κανονισμός. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, είναι ένα κομμάτι με τα μπάζα και τα πισόχαρτα και τα φιλιζόλ που είναι από ανακενήσεις γιατί έχουν και τα φιλιζόλ που έχουν ψαράδιση, η Θεός καλά έχει πάρει τις πρέσες, πηγαίνουν εκεί, πορτοποιούνται και μπορούν να τα πάρουν σαν απορήμα. Αυτό όμως στην επόμενου διαγωνισμού θα υπάρχει και θα τελειώσει. Στον κύριο Γουνελά για το δέντρο, με πήρε κάποια στιγμή τηλέφωνο, κατάλαβα εγώ ελάθωση μία νόμιζα πως είναι στην παραλιακή, έχει κοπεί από την υπηρεσία μας, θα γίνει η αποκατάσταση του χώρου ή βάζοντας άλλο δέντρο, θα έχουμε ακριθεί σίγουρα η ρίζα. Θα δούμε πως μπορούμε να βάλουμε δέντρο, αν μπορεί να μπει για τι λεπροστάσια κατάστημα και τι δέντρο, αν δεν μπορεί θα καλυφθεί με πλακάκι από τι μην ενημέρωσαν ώστε να κλείσει ο χώρος. Για τα είδη προστασίας της θρησκευτικής ασθενωμίας θα σας πει ο κ. Βιτζάκης. Αυτά, δεν έχω κάτι άλλο να πω, ευχαριστώ. Νομίζω ξέχασα κάτι, αν ξέχασα πες. Κύριε Σταυρίδη, μια διεθκρίνηση που επιτρέπετε και αν μου επιτρέπει και ο Πρόεδρος. Λίγο να σας ρωτήσω όσα αφορά για το πρόσφατο ατύχημα. Βέβαια ατυχήματα είχαμε και στο παρελθόν. Είχαμε πάρα πολλά διότι είναι γεγονός, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη και επικίνδυνη και αν θα γίνει η εργασία όλων αυτών των εργαζομένων στην αποκομωδή των απορριμάτων. Όμως δεν θα έπρεπε ως υπηρεσία να διερευνήσετε την αιτία ή τις αιτίες του ατυχήματος, όχι στη λογική το να επιβληθούν κυρώς ή οτιδήποτε άλλο, αλλά κυρίως για να δούμε και να αποφύγουμε στο μέλλον ενδεχομένως τέτοια δυσάρεστα γεγονότα. Διότι τουλάχιστον η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι ευτυχώς δεν ακολουθούσε όχημα από πίσω. Τώρα αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για ενδεχομένως να έχει χαθεί και ζωή. Δεν θα πρέπει να το διερευνήσετε. Ναι, αύριο κύριε Βέρο ξεκινάει, παίρνουμε το ιατρικό συμβάν το Δελτίο Συμβάντος της Τροκέας, το οποίο έχει γίνει κατά θέση από όλους τους συμμετέχοντες, των ειδικών, των συμμεδικών. Και αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της ΕΔΕ. Να δούμε τι ακριβώς έγινε και τι μπορούμε να προστατεύσουμε. Ήδη έχουμε διαδειερημερωθεί και ο προστάμενος και ο διευθυντής. Θα προχωρήσουμε σε ΕΔΕ για να δούμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τι μπορούμε να προφυκλάξουμε. Καλησπέρα και πάλι και από εμένα. Νομίζω ότι οφείλω τρεις απαντήσεις. Η πρώτη είναι για τα μέσα ατομικής προστασίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτά είναι τρία. Είναι τα γάντια και τα γυλέκα και το γάλα. Όσον αφορά τα γάντια και τα γυλέκα δεν υπάρχει πρόβλημα. Ανανεώνονται στις ημερομηνίες που πρέπει να ανανεωθούν. Το πρόβλημα που υπήρχε ήταν με το ένα λίτρο γάλα που δικαιούνταν τα παιδιά της Δημοτικής Αστυνομίας από το 19 και άρχισαν να παίρνουν γάλα από το 21. Οπότε σε συνενόηση με την υπηρεσία κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε μήπως και μπορέσουμε τα λίτρα γάλα τους που χάσανε να τα πάνουν σε χρήματα. Μια δεύτερη απάντηση, νομίζω ο κύριος Παπάς έκανε την ερώτηση αφορά τα τραπεζοκαθίσματα. Σύμφωνα και με το φέκτο που ήρθε και ισχύει από 8 Μαΐου, δικαιούνται οι μαγαζάτορες σαν επιπλέον στον εξωτερικό χώρο το 50% των καθισμάτων που τους δίνει άδεια στο εξωτερικό χώρο και το 40% των καθισμάτων στο εξωτερικό χώρο. Βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάσουν τα άλλα μαγαζιά που είναι γύρω και ότι μπορούμε να δώσουμε αυτά τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα. Ήδη από την Παρασκευή, μαζί με τον αρχηγό της Δημοτικής Αστυνομίας, γυρίζουμε τα μαγαζιά επί τόπου, ένα προς ένα συζητάμε μαζί τους, πρώτον για να κάνουμε και έναν μικρό έλεγχο για το πώς απλώσαν τα ίδια υπάρχοντα τραπεζοκαθίσματα, δηλαδή αν τυλούν τις απαιτούμενες αποστάσεις και δεύτερον να μάθουμε ποιοι από αυτούς θέλουν να απλωθούν περισσότερο, να το πω έτσι πάντοτε με όσα λέει το νέο έγγραφο, το οποίο όπως σας είπα ισχύει από 8 Μαΐου. Και μια τρίτη απάντηση συμπληρωματικά σε αυτά που είπε ο δήμαρχος σου σχετικά με τα δέσποτα, τα ζώα συντροφιάς, η Μαρία Φραντισκάκη που ρώτησε, να ξέρετε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει ψυχολογικά πάρα πολύ τα σκυλιά, έχει αλλάξει τις συνήθειές τους, γιατί η καραντίνα τους τέρησε την ανθρώπινη παρουσία αλλά το κυριότερο τους τέρησε το φαγητό. Τι κάναμε εμείς τώρα σε περιοχές όπου υπήρχαν φιλόζωοι και ταΐζαν τα ζώα και δεν μπορούσαν να πηγαίνουν, πηγαίνει η υπηρεσία του Δήμου και ταΐζει και μάλιστα με ενισχυμένες μερίδες και επίσης δώσαμε και περισσότερα τσουβάλια με τροφές στους φιλόζωους για να μπορούν και αυτοί να ενισχύσουν αυτό το ταΐσμα. Το κλείσιμο της αισθιασίας δημιούργησε και αυτό ένα πρόβλημα, γιατί βρίσκαν και κύτροφοι τα δέσποτα. Τώρα, όσον αφορά αυτό το κοπάδι επάνω στο ΤΠΑΕ, είναι μεγάλο το κοπάδι γιατί ενώτηκαν δύο κοπάδια και δημιουργούν προβλήματα. Και όταν δεν βρίσκουν τροφή αλλά και όταν θέλουν να ζευγαρώσουν, φτάνουν μέχρι στην πόλη μέσα. Τι κάναμε εμείς, κατορθώσαμε και αποσπάσαμε τον αρχηγό από το κοπάδι, αυτό κάναμε σε πρώτη φάση για να τους αποσυντονίσουμε, αλλά όπως είπε και ο δήμαρχος, διορθώνοντας, μεγαλώνοντας το χώρο που έχουμε στο καταφύγιο... Όπως γνωρίζετε, έχουν προϋπολογιστεί 800.000, έχουν όντως πάρει 100.000 πίσω, τα οποία, όπως είπε και ο δημαρχός, θα δοθούνε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αδιεύθετες πιστώσεις της τάξης περίπου των 500.000, οπότε δεν υπάρχει κάποιο άμεσο πρόβλημα. Θα δοθούν τα χρήματα μέσα στη διάρκεια και τον χρονικό διάσταμα που προβλέπετε. Ωραία. Και ο κ. Μιχαηλίδης λίγο να μας πει για το Συμβούλιο Νέων. Ναι, βασικά το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων είναι μία προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε από πάρα πολύ νωρίς στη συνεργασία με το διάλογο των νέων, αλλά δυστυχώς λόγω το σητικό του κορονοϊού, καθυστερήσαμε πάρα πολύ, αλλά όχι μόνο λόγω το σητικό του κορονοϊού. Βασικά θέλαμε να δημιουργηθεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο, όχι με απόφαση δίκης του Δημαρκού, αλλά ένα συμβούλιο να ψηφιστεί ένα καταστατικό από το σώμα ώστε να δημιουργηθεί κάτι το οποίο θα μείνει. Υπήρχε ένα πολύ παλιό θεσμικό πλαίσιο εκεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων, δίσκριστο, το οποίο το είχαν ακολουθήσει λίγες μεγάλες πόλεις. Κάναμε κάποιες συζητήσεις τότε με έναν γραμματεία για τα θέματα νεολέας, τον κ. Παϊουάνου. Μας συμβούλεψε να περιμένουμε να μην το υιοθετήσουμε. Ο κ. Τροδουρικάκος συνέχεια ετοίμαζε ένα θεσμικό πλαίσιο για τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων, αλλά η αλλαγή με τον κ. Βορίδη συνέχεια καθυστέρησε πολύ τα πράγματα. Και στη στιγμή, μάλιστα, που είχα δεχτεί και ένα ερώτημα από τον τοπικό σύμβουλο τον κ. Ίμβρο, τον οποίο τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον του, λίγο μετά, αφού του είχα απαντήσει όλα αυτά και του είπα ότι είμαστε σε ένα σημείο που δεν ξέρω, ας πούμε, πώς θα πρέπει να κινηθούμε, έρχεται μια καλή πρακτικία από το Δήμο Λάρισσας, που παρακάμπτοντας όλο αυτό το πλαίσιο, έρχεται ως καλή πρακτική, γιατί κατέβασαν ένα Δημοτικό Συμβούλιο Νεολέας με ένα καταστατικό, το οποίο το έδωσαν στη δημοσιότητα, χωρίς να πατήσουν πάνω στο υπάρχον πλαίσιο, απλά αναφερόμενοι στο άρθρο που αναφέρεται περί της αρμονιότητας των Δημοτικών Συμβουλίων. Σε κάθε περίπτωση, εμείς κάναμε μία πρώτη πρόταση, μία αποσαρμογή αυτού του καταστατικού, μαζί με το διάλογο των νέων και στις επόμενες μέρες θα το λάβετε, θα το θέσουμε σε διαβούλευση, οπότε θα το λάβετε όλοι σας για να έχουμε τις παρατηρήσεις και να κάνουμε μία σύνθεση που να ικανοποιεί όλους. Δήμαρχε, μου επιτρέπεις πριν να κλείσουμε... Ναι, ναι, πρόεδρε, αν μου επιτρέπει ο δήμαρχος λίγο... Σύντομα, παρακαλώ. Ναι, πολύ σύντομα, κύριε δήμαρχε. Μια και έγινε πολύ συζήτηση σήμερα με τη συγκεκριμένη πρόταση των νέων της Action Team. Θα παρακαλούσα πολύ, αιτήματα πολιτών, είτε μεμονωμένα είτε ομάδων, που αφορούν δράσεις σε δημόσιους χώρους και μάγιστα ζητώντας και τη συνεργασία του δήμου, ότι καλό είναι τα αιτήματα αυτά να έρχονται είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε στην οικονομική επιτροπή. Λοιπόν, αλλά το τελευταίο διάστημα διαπίσωσα και άλλους είδους τέτοια αιτήματα, όπως παρέμβαση υπαγγελματίας που ζήτησε στον κήπο και έκανε την παρέμβασή του, αλλά και μια δράση την οποία υπογράψατε εσείς εκ μέρους του δήμου για εθελοντική εργασία στο καταφύγιο. Δεν είναι δυνατό να μην περνάνε από το δημοτικό συμβούλιο και από τα όργαμα. Νομίζω ότι θα είχαμε αποφύγει κάποιες αστοχίες ή αν θέλετε και κάποια προβλήματα που στο φινάλλε αποθαρρύνουμε και τέτοιου είδους ενέργειες από την μεριά των πολιτών, αλλά και νομίζω ότι εκτίθεται και ο δήμος έτσι. Θεωρώ ότι αυτού του είδους τα αιτήματα πρέπει να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο κύριε Δήμαρχε. Αυτού του είδους τα αιτήματα πρέπει να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο κύριε Δήμαρχε. Δήμαρχε έχουμε ολοκληρώσει. Συγγνώμη είμαι ο Καλανταρίδης θα ήθελα για ένα λεπτό κυριολεκτικά το λόγο και εγώ. Περιμένω τόση ώρα, ένα λεπτό θέλω το λόγο. Ο κύριος Μαυρίδης για ένα διοικαστικό θέμα. Κύριε Πρόεδρε αν αυτό λέγεται δημοτικό συμβούλιο να σηκωθούμε να φύγουμε. Μόνο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι. Καθαρά πράγματα και απορώ και παλαιοί συνάδελφοι που εκτρέπονται από κανονισμό και από τη λογική μας. Τι θα πει κανονισμός. Μια από τη λογική είναι και αυτό. Λοιπόν υποβάλλουμε τις ερωτήσεις στη διοίκηση απαντάει η διοίκηση και τελειώνει. Σπανιότατα δευτερολογία. Αυτό δεν προθέτει για δευτερολογία. Όποιος του κατέβει του καθενός δηλαδή μπορεί να παρεμβαίνει και να λέει θέλω να κάνω μια ερώτηση. Εγώ τώρα θέλω μια διεύκρινση. Μα τώρα ξέρετε ξανά. Α τώρα μου ήρθε και κάτι άλλο. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Σας παρακαλώ πολύ βάρτε μια τάξη. Στιχειοδός στο θέμα αυτό δεν τρύται ο κανονισμός. Και με όλο το σεβασμό κύριε Πρόεδρε την ευθύνη την έχετε εσείς. Ευχαριστώ κύριε Μαυρίδη έχετε δίκιο. Για ένα λεπτό κύριε Καλαταρίδη και κλείνουμε. Ευχαριστώ. Προφανώς ο κύριος Μαυρίδης δεν αναφερόταν σε μένα γιατί δεν έχω παρέμβει. Σε όλους αναφερόταν κύριε Καλαταρίδη. Για ένα λεπτό παρακαλώ να συντομεύουμε. Όσον αφορά την πινακίδα στον Κυκλικό θα φωτογραφίσω το σημείο στο οποίο ήταν η πινακίδα και θα την στείλω προσωπικά στον κύριο Ιακοβίδη έτσι ώστε επιτέλους να μην ακούω κάθε φορά κάτι άλλο. Δεύτερον όσον αφορά το θέμα το οποίο τέθηκε με την πληρωμή και την συμμετοχή σε συνδρομές και πληρωμές προφανώς του διέφυγε του δημάρχου και είπε ότι παλιότερα γινόταν κάτι και κάνανε υποθέτω ότι μάλλον δεν το έθεσε καλά. Έχει δίκιο ο κύριος δήμαρχος όπως και ο συνάδελφος ο κύριος αντιδήμαρχος της υπηρεσίας των οικονομικών ότι πάντα κανένας ούτε μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία χωρίς να έχει ενημερότητες ούτε να πληρωθεί. Είναι πάγια τακτική, είναι νομοθετημένο, δεν μπορεί κανένας να ξεφύγει από αυτά. Και το τελευταίο έχει να κάνει με αυτά τα οποία υπόθηκαν κάτω νοσοκομείο. Όπως πολύ σωστά είπε ο δήμαρχος απλώς προφανώς του ξέφυγε αυτό και δεν το ανέφερε. Αυτή η όντως πολύ καλή δουλειά που έγινε από τον κύριο Αγελαράκη και τον κύριο Παπακοσμά να προσθέσω συνάδελφη ότι έβαλε το χεράκι της και η προηγούμενη διοίκηση και ήταν ένα από τα όπλα τα οποία χρησιμοποίησε αυτή ακριβώς η καταγραφή όλου αυτού του ιστορικού όταν πήγε στην Αθήνα για να συνομιλήσει με αυτούς οι οποίοι θεωρούσαν ότι τους ανήκει το νοσοκομείο. Έτσι καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το καλό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ωραία, ευχαριστούμε για τις διευθυνήσεις. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω έχουμε ολοκληρώσει. Ναι, έχουμε ολοκληρώσει. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Προχωράνε στα θέματα. Πριν προχωρήσουμε ο κ. Ξανθόπουλος έχει αποστείλει ένα θέμα το οποίο θέλει να συζητηθεί. Το έχετε παραλάβει όλοι. Για αναφέρετε μας κ. Ξανθόπουλος για το θέμα που θέλετε να συζητήσουμε και ποιος είναι ο λόγος του έκτακτος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Στις 14 Μαΐου του 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήχθη για κουβέντα για συζήτηση και έγκριση. Οι 77-15 Δετάρτου του 2020 αφορά του Δημοτικού Συμβουλίου... Κ. Ξανθόπουλε με συγχωρείτε, έχουν ενημερωθεί όλοι, το έχουν παραλάβει, όλοι το έχουν διαβάσει το κείμενο. Εν συντομία θα ήθελα να παρακαλώ τον σχολιαγμό σας. Εντάξει κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα επανέρχομαι λοιπόν. Ο λόγος για τον οποίο αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, φέρω το θέμα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου... Όλοι δεν ισχύει κ. Πρόεδρε. Παρακαλώ κ. Κουνάκο. Δεν το έχω λάβει εγώ. Δεν το έχετε λάβει. Ευχαριστώ. Συγγνώμη για τη διακοπή. Κ. Πρόεδρε, να απαντήσω κ. Κουνάκο ότι εγώ το έστειλα στην Γραμματεία του Προέδρου... Έχει αποσταλεί σε όλους, ελέγξτε τα ανεπιθύμητα. Όχι. Απλά δεν θέλω να έχει την αίσθηση του κ. Κουνάκου ότι εγώ δεν το έστειλα. Είχα την εντύπωση ότι είπα να το στείλω σε εσάς στην Γραμματεία του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησα από τη Γραμματεία να το στείλω σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Δεν έκανα κάποια επιλογή να μην το στείλω σε εσάς κ. Κουνάκο εγώ. Να το επαναλάβω κ. Ξανθόπουλε, το είπα πριν από λίγο, αγαπητής συνάδελφος όποιος δεν το έχει πάρει να κοιτάξει στα SPAM κοινώς ανεπιθύμητα. Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα αυτό. Το συγκεκριμένο θέμα, επειδή ακριβώς είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο κατεπανάληψη, το οποίο η Δημοτική Συμβουλία πήρε μια απόφαση, την οποία απόφαση έστρεξε την δημοφαίλεια για εκτέλεση. Και η δημοφαίλεια είχε επαρκεί χρόνο να εφαρμόσει αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάτι το οποίο δεν έκανε. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα συμφέροντα του δήμου, όπως αυτά εκφράστηκαν μέσα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε ό,τι αφορά την τάξη, η οποία νομίζω ότι πρέπει να διαφυλάσσεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο της ΔΕΓΑ απορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πρόσωπο λοιπόν του Προέδρου αυτού, του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοφαίλεια, συναντάμε τον άνθρωπο αυτόν τον οποίο ουσιαστικά θα έπρεπε να εισαγάγει αυτό το θεμάκια συζήτηση και θα έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία για να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώ λοιπόν, προς την κατεύθυνση αυτήν, ότι θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να στείλει ένα μήνυμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφαίλεια και βλέπετε ότι η πρότασή μου δεν έχει να κάνει με το σύνολο του Διοικητικού Συμβούλου της Δημοφαίλεια, αλλά μόνο με τον Πρόεδρο, διότι αυτός έχει προσωπεί το νομικό πρόσωπο και σε αυτόν συμπεκρίνονται όλες εκείνες οι ευθύνες που αποραίων από το καταστατικό του, να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να μην λαμβάνει το υπόψη. Ο χρόνος τον οποίον είχε στη διάθεσή του ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβούλου της Δημοφαίλεια ήταν επαρτής θεωρώ, ήταν περίπου τρεις μήνες και θα έπρεπε σε αυτό το κοινικό διάστημα να αντιδράσει. Βεβαίως δεν διεφεύγει της προσοχής μου κύριε Πρόεδρο, ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφαίλεια συμμετέχουν και οι δυο Δημοτικοί Συμβούλοι, εσείς και ο κ. Παπαδόπουλος Θεοδρός, αλλά βλέπετε ότι κάτι το οποίο θεωρώ είναι τελείως μα τελείως εκτός τάξης, το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει κάτι και μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου σε ένα άλλο όργανο να αποφασίζουν κάτι το οποίο είναι σε αντίθεση με αυτό που το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει, αλλά εν πάση περίπτωση επειδή δεν θέλω να ερμηνευθεί η πρότασή μου ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός προβλήματος μίζωνος για την διοίκηση, γι' αυτό ακριβώς ο λόγος πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω την αντικατάσταση του κ. Αγγελίδη ο οποίος θεωρώ τη λειτουργία με έναν τρόπο ο οποίος προσβάλλει ευθέως το Δημοτικό Συμβούλιο και τη λειτουργία του σύμφωνα με τα άρθρα τα οποία του καλούμε και τα οποία αφού δεν θέλω να τα αναφέρω αναλυτικά, οι συναδελφίτες έχουν υπόψεν τους, τα θέτω υπόψεν για συζήτηση και λήψη απόφασης. Ο λόγος του έκτακτου ποιος είναι κ. Εξανθόπουλε, ο λόγος του έκτακτου ποιος είναι? Ο λόγος του έκτακτου είναι το ότι έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η κρυγατιστέρηση που δημιουργεί τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης του ΤΑΠ στο συγκεκριμένο εικοί πόδο εξακολουθεί να υπάρχει σε βάρος των συμφέροντων του Δήμου, κάτι το οποίο όσο παρατείνεται θεωρώ ότι αποβαίνει προς βάρος των καλώς ενωμένων συμφέροντων του Δήμου Καβάλαση. Κύριε Εξανθόπουλε και αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα αυτό δεν μπορεί να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε ως έκτακτο ούτε ως θέμα. Κάθε ένας δεν υφίσταται ο λόγος του έκτακτου και κ. Εξανθόπουλε δεν θέλω να σταθώ στο θέμα το οποίο έχει συζητηθεί για τον ΤΑΠ και έχει υπαρθεί μια απόφαση η οποία είναι διφορούμενη και ασφαλμένη θέμα. Δεν θα σταθώ στους προσβλητικούς ισχυριδημούς τόσο προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοφέλεια όσο και προς το Δηγητικό Συμβούλιο αλλά και στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στο Δήμαρχο. Δεν μπορεί λοιπόν να εισαιρθεί γιατί σύγχαρα με τον νόμο 4623 οι πρόεδροι των νομικών προσώπων και του κοινοβελούς προσώπου της Δημοφέλεια υποδειγνύονται από τον Δήμαρχο επομένως μόνο ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει κάποιον πρόεδρο. Και η υπόδειξη του Δημαρχού είναι δεσμεκτική απέναντι προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο απλώς εκδίδει διαπιστωτική πράξη. Με λίγα λόγια δεν έχει λόγο στην απόφαση του ποιος θα είναι πρόεδρος. Επομένως το θέμα αυτό δεν εισάγεται γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο και δεν μπορεί να συνειδηθεί μια έκνομη πρόταση. Να ρωτήσω κάτι που επιτρέπετε κύριε Πρόεδρο, ποιο είναι πάθαση το τακτικά. Μήπως για το έκτακτο ή όχι του θέματος πρέπει να αποφασίσει το σώμα και όχι εσείς. Εφόσον είναι ένα θέμα το οποίο δεν άπτεται της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να εισάχθει ως προς τη συζήτηση αυτού κυρίως. Αλλά κύριε Ξανθόπουλε θεωρείτε, σας κάνω μια πρόταση, ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την κοινωνία, κάντε μια πρόταση στα εκτός ημερίζας να το συζητήσουμε και πάλι. Έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο πολλές φορές αλλά μπορείτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να το θέσετε στο δήμαρχο ως πρότασή σας. Κύριε Πρόεδρε, η άποψη σας λοιπόν είναι το θέμα αυτό δεν συζητείτε γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εκτός αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβούλιο, αυτό μου λέτε έτσι? Θα το επαναλάβω, μάλλον δεν το καταλάβατε. Ναι, είναι εκτός αρμοδιότητας γιατί για το ποιος θα είναι πρόεδρος ή όχι, αποφασίζει ο δήμαρχος και μόνο. Το Δημοτικό Συμβούλιο επικυρώνει απλά την απόφαση αυτή. Και θα σας παρακαλούσα, κύριε Ξανθόπουλε, στους χαρακτηρισμούς σας να είστε λίγο πιο φιδωλός. Συγγνώμη, χαρακτηρισμούς... Πρώτο θέμα, προχωράμε κύριε Ξανθόπουλε. Πρόεδρε, λίγο το λόγο θέλω. Πρόεδρε, λίγο το λόγο... Όχι, δεν θα συζητηθεί επί του θέματος, προχωρούμε στο πρώτο θέμα. Όχι, δεν να συζητηθεί, θέλω το λόγο. Για ποιο λόγο κύριε... Να σας εξηγήσω, αν μου δώσετε το λόγο... Δεν είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου το συγκεκριμένο θέμα, προχωράμε παρακάτω. Αποδέχομαι ότι δεν είναι αρμοδιότητα η αντικατάσταση, έτσι όπως το έχει στο αίτημά του ο αγαπητός συνάδελφος του κ. Ξανθόπουλου. Αλλά πρέπει να μας προβληματίσει όμως η ουσία. Γιατί ζητάει την αντικατάσταση. Που κακό ζητάει για μένα την αντικατάσταση. Τα θέματα αυτά... Η ουσία, μισό λεπτό, πρόεδρε, μισό λεπτό. Εδώ είναι θέμα σεβασμού αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν τη ζητάει την αντικατάσταση, γιατί δεν είναι αρρεστός. Κύριε Βέρο, παρακαλώ... Κύριε Βέρο, παρακαλώ... Σας παρακαλώ πολύ και εγώ θέλω το λόγο. Εγώ έχω συζητηθεί και μάλιστα το διάστημα... Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ δηλαδή... Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι. Είναι θέμα για το οποίο δεν έχουμε λόγο. Δηλαδή αύριο μεθαύριο θα πούμε, θα φέρουμε ένα θέμα, δεν μας αρέσει ο δήμαρρος να τον αλλάξουμε. Προέδρε, νομίζω ότι το είπα εξ αρχής... Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο... Προέδρε, το είπα εξ αρχής, σε παρακαλώ πολύ δηλαδή. Είπα ότι, ναι, έχετε δίκιο... Κύριε Πρόεδρε, με διακόπτετε, σας παρακαλώ. Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητά και να χάνει χρόνο για θέματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, αφού δεν το αποδεχτήκατε... Μισό λεπτό τώρα, γιατί πάμε στο τυπικό τώρα. Γιατί πήγατε στο τυπικό. Το τυπικό είπατε ότι βάσει αυτό που προβλέπει ο κανονισμός και λόγω ότι είναι αρμοδιότητα του κυρίου δημάχου, δεν μπορεί να συζητηθεί αυτό το θέμα. Δεν έπρεπε καθόλου να το θέσετε αυτό το θέμα και να δώσετε τον λόγο στον κ. Ξανδόπουλο. Απλά είναι τα πράγματα. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Προχωρούμε στο πρώτο θέμα της σημερίσσιας διάταξης που αφορά τη σύνταξη τριμμηνίας έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού πρώτου τριμμήνου 2021. Κύριε Προμούσα. Ναι, μισό λεπτάκι λίγο να πάρω την αναμόρφωση, κύριε Πρόεδρε. Στα χέρια μου. Λοιπόν, με την ένατη αναμόρφωση έχουμε ενίσχυση κάποιων κωδικών εξόδων μέσω τόπο θεματικού. Συγκεκριμένα... Συγγνώμη. Δεν είμαστε στην αναμόρφωση. Πού είμαστε, δεν άκουσα το... Στο πρώτο. Τριμμηνία. Τριμμηνία, τριμμηνία, τριμμηνία. Λοιπόν, όσον αφορά λοιπόν την έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων προϋπολογισμού πρώτου τριμήνου 2021, έχουμε τα εξής. Όσον αφορά τα τακτικά είσοδα του Δήμου του πρώτου τριμήνου, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμμα του 2020, παρουσιάζουν μια αύξηση κατά 298.429 ευρώ, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση από τη Δημιουργία, στην απόδοση των τελών καθαριώτης στο αντίστοιχο τρίμμα του 2020. Όσον αφορά τα έκτακτα έσοδα, υπάρχει μια σχετική αύξηση 120.872 ευρώ, η οποία οφείλεται σε έκτακτες επιχορηγήσεις, για την κάλης φιλικτωρικών αναγκών COVID. Γενικότερα, οι συνολικές εισπράξεις των εσόδων του Δήμου πλήτων επιχορηγίσιμων, κατά το πρώτο τρίμμα, έχουν μια πτώση κατά 135.790 ευρώ, ενώ το σύνολο των εισπράξεων, των εσόδων, συμπεριλαμβαρομένων και των επιχορηγίσεων, παρουσιάζει μια αύξηση κατά 365.594 ευρώ. Ωστόσο, τα έξοδα του Δήμου, κατά το διάστημα αυτό του πρώτου τριμίνου, εν συγκρίση με το αντίστοιχο τρίμμα του 2020, παρουσιάζουν μια αύξηση κατά 860.902 ευρώ. Κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ θετικό και θεωρώ πρέπει να το τονίσουμε, είναι η μείωση των υποχρεώσεων προστρίτους. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτοις υποχρεώσεις κατά το πρώτο τρίμμα ανέρχονται στα 2.692.000 ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο τρίμμα, πέρυσι, ήταν 366.000 ευρώ. Και οι λιξυπρόθεσμες υποχρεώσεις, κατά το πρώτο τρίμμα, ήταν 328.650 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ήταν 1.345.470 ευρώ. Και μάλιστα, κάνοντας μια αναδρομή, βλέπω ότι αυτά τα ποσότητα είναι αντίστοιχα και σε παλαιότερα τρίμματα. Σαφώς θα έλεγα, εγκατακλείδιο, ότι υπάρχει μια σχετική ισθέριση εσόδων, η οποία βέβαια ως ένα σημείο κρίνεται φυσιολογική, δε δω μόνο ότι το περίοδο αυτή εδώ, λόγω της πανδημικής κρίσης, πολλά από τα επεκταστήματα ήταν κλειστά, δεν υπήρχαν πρόσοδες στο δήμο, τόσο από κοινόχους τους, όσο και από μισθόματα, όσο και από τέλη παραπηδημών των, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η σχετική ισθέριση. Όσον αφορά τα μισθόματα, πρέπει να πούμε ότι έγιναν όλες τις επιτυχόμενες ενέργειες, έγιναν ψηφιοποίηση των συμβολεών και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να πάρουν τα χρήματα που προβλέπται από τον νόμο οι επαγγελματίες, οι οποίοι μισθόν καταστήματα στον κατάστημα. Πρέπει εδώ να τονίσω ότι πλέον μέχρι και αυτό το μήνα έχουν έκτοση 100% στη μη καταβολή του μισθόματος και φυσικά προσδοκούμε και εμείς σε κάποιο διάστημα να πάρουμε από την Κεντρική Εδίκηση το ποσό που μας ανδογεί από την ισθέριση αυτή του εσόδου στα μισθόματα. Αυτά σε γενικές γραμμές όσον αφορά την τριμενία έκθεση του 2021. Ερώτηση δεν έχω κύριε Πρόεδρε, μόνο για τον αποθέτηση. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, διευκρινήσεις. Κύριε Βαδόπουλε, όχι. Κύριε Παπά. Όχι. Κύριε Βέρο. Τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε. Ναι, μπορείτε να την κάνετε. Κύριε Ποτόια. Ερωτήσεις. Όχι. Κύριος Βογιατζής. Κύριε Ξανθόπουλε. Ερώτηση, όχι. Ερώτηση δεν έχω, κύριε Πρόεδρε. Κύριος Παπά. Να κάνω, κύριε Πρόεδρε, μία. Να κάνω μια ερώτηση στον κύριο αντιδήμαρχο. Σχετικά με τα έσοδα στον άρθρο 15, πρόστιμα προσαυξήσεις και παράβολα. Τι αφορά, τι είναι περισσότερο, οι προσαυξήσεις ή τα πρόστιμα. Εκατό τρεις χιλιάδες ευρώ. Το τρίμινο. Εγκωδικό 15. Ναι. Αυτό, κύριε Μικουνάκο, δεν το γνωρίζω. Είναι επειδή τα συμπεριλαμβάνει και τα δύο. Θα μου επιτρέψει να σας παντήσω αύριο για αυτό, τι ακριβώς περιλαμβάνει. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Κύριε Πρωμούσα, θέλω να κάνετε κάποια ερώτηση. Λοιπόν, πάμε στην ψήφιση. Κύριε Καλαδαρίδη. Λοιπόν, ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω, συναδελφή, είναι αυτό το οποίο είπα και κατά τη διάρκεια της Εικονομικής Επιτροπής, όπου σου ζητήσαμε το συγκεκριμένο θέμα. Αν κάποιος θα ήθελε να πει δύο κουβέντες για την έκθεση την οποία έχουμε μπροστά μας, όσον αφορά τα αποτελέσματα του τριμίνου, είναι τα εξής. Πρώτον, παρακολουθώ να πω, είναι τα εξής. Πρώτον, παρατηρούμε κυριολεκτικά μια κατάρευση σε ό,τι αφορά τα έσοδα του δήμου από την ακίνητη περιουσία. Και όπως πολύ σωστά είπε και ο κύριος Προμούσας, είναι κάτι το οποίο το περιμέναμε. Έτσι είχαν αναφερθεί και σε αυτό και σε παλιότερη Εικονομική, στο προηγούμενο έτος, όπου βλέπαμε το τι ακριβώς συμβαίνει και το τι θα συμβεί. Άρα είναι κάτι το οποίο το περιμέναμε. Και γι' αυτό ακριβώς συνάδελφοι επανειλημμένος, είχαμε προειδοποιήσει, θα έλεγα σε εισαγωγικά, κατά τις συζητήσεις μας τον κύριο δήμαρχο, ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε την οικονομική ενίσχυση που φρόντισε να στείλει η κεντρική διοίκηση, έτσι ώστε να καλύψουμε ακριβώς αυτή την υστέρη σχεσόδων. Και έχω επαναλάβει και έχω πει ότι βιαστήκαμε να σκορπίσουμε, πάλι σε εισαγωγικά θα το βάλω, έτσι ώστε να μην είναι η πιο δόκιμη έκφραση, τα χρήματα αυτά, από εδώ και από εκεί, αντί να είμαστε λίγο φιδολοί, γιατί ξέραμε το τι θα συμβεί. Βλέπαμε το τι έρχονταν. Άρα εκεί διαπιστώνω κάποιο έλλειμμα το οποίο υπάρχει. Το δεύτερο το οποίο μπορεί κάποιος σχετικά εύκολα να δει από αυτή την έκθεση είναι η πραγματικά επίσης τεράστια υστέρηση που υπάρχει σε ό,τι αφορά ότι έχει να κάνει συνάδελφη με δαπάνες έργων. Είμαστε δηλαδή στο 1,14 συγκεκριμένα η έκθεση που έχουμε μπροστά μας, 1,14 έτσι όσον αφορά τα έργα. Και στα έξοδα είμαστε στο μηδέν κομματόσο. Δηλαδή όσον αφορά τα έργα εισπράξαμε το 1,14 του προϋπολογισμού και δαπανίσαμε το μηδέν κομματόσο. Αυτό είναι πραγματικά κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει και το έχω τονίσει και στον κύριο Ιωακοβίδη κατά τη διάρκεια της συνέδριας της Εικονομικής Επιτροπής. Αυτό είναι πραγματικά ένα τεράστιο πρόβλημα. Και εδώ θα πρέπει νομίζω να επικεντρωθούμε κυρίως όσον αφορά το να επισπεύσουμε, να τρέξουμε λίγο ό,τι έχει να κάνει τις δαπάνες των έργων. Και όχι μόνο για το καλό του Δήμου, αλλά και για το καλό αυτών οι οποίοι περιμένουν αυτά τα χρήματα. Και δεν είναι συνάδελφοι μόνο οι εργολάβοι που εκτελούν τα έργα, είναι και αυτοί οι οποίοι δουλεύουν στους εργολάβους, είναι αυτοί από τους οποίους αγοράζουν οι εργολάβοι και όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν να κάνουν τα έργα, ουσιαστικά δηλαδή αυτοί που στερείται αυτά τα χρήματα, είναι η τοπική οικονομία συνάδελφη, η οποία περιμένει αυτά τα χρήματα εναγωνίως πραγματικά. Αυτά τα δύο σημεία θα ήθελα να τονίσω συνάδελφη και θα ήθελα να εφηστήσω και την προσοχή της διοίκησης ότι είναι πράγματα στα οποία θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε πάρα πολύ έτσι ώστε να έχουμε στην επόμενη τριμμηνία μία καλύτερη εικόνα η οποία θα δείχνει ότι βελτιώνουν τα πράγματα. Εμείς αναλογιζόμενοι συνάδελφοι την κρισιμότητα της κατάστασης, έτσι και ότι δεν φταίει βέβαια για όλα αυτά η διοίκηση, έτσι αν και όπως είπα για κάποια πράγματα που τις έχουμε εφηστήσει την προσοχή, δυστυχώς δεν τις ακουστήκαμε, εμείς συνάδελφοι θα είμαστε θετικοί, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να φοροντίσουμε έτσι ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εάν μου επιτρέπετε μία διευκρίνηση προς τον κ. Καλανταρίδη. Κύριε Καλανταρίδη εγώ δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό ότι έχουμε σπαταλίξει ή τέλος πάντων ξοδέψαμε τα χρήματα που έχουμε πάρει από το κράτος, από εδώ και από εκεί και δεν δείξαμε μία σύννεση. Με σύννεση τα διαχειριστήκαμε. Δεν χρωστάμε στην αγορά. Σε μια εποχή που κανένας δεν πλήρωνε, η αγορά έχει ξοφλυθεί και με χρέη παλαιότερα τα οποία υπήρχαν, αλλά δεν χρειάζεται. Πάντως δεν χρωστάμε στην αγορά. Επίσης έχουν ενισχυθεί τα νομικά πρόσωπα τα οποία δεν είχαν εις πράξεις και έπρεπε να λειτουργήσουν, εκτός αν έπρεπε να είχαμε απολύσει τους καθηγητές από το δύο, δηλαδή να αυξάνουμε την ανεργία. Αυτό δηλαδή που έγινε με τα χρήματα δόθηκε με σύννεση. Να μη σας θυμίσω όλα αυτά που ακουγότανε, όχι για test να τα κάνει ο δήμος, όχι για εμβόλια, όχι για tablet, όχι για υπολογιστές, όχι, όχι, όχι, όλα αυτά που ακουγότανε που τίποτα από αυτό δεν έγινε. Και αν ενέδωσαν στο τέλος και έγινε αυτό με τα tablet, εκείνο θεωρίστε το ότι ήταν από όλη αυτή την πίεση η οποία υπήρχε εκεί, θα δεχθώ. Αλλά το ποσόν ήταν ασήμαντο. Δεν ήταν αυτό. Τώρα, όσο για τα έργα, ξέρετε πολύ καλά, και είναι μια παθογένεια που υπάρχει και στην τεχνική υπηρεσία, αλλά και στο δήμο εδώ και χρόνια. Το έχετε ζήσει και εσείς. Πάντα το πρώτο τρίμινο υπήρχε αυτό το πρόβλημα με τις μελέτες, όπου δεν υπήρχαν οι μελέτες, οπότε μέχρι να γίνουν υπήρχε μια ιστέρηση εσόδου. Αυτό, λοιπόν, τακτοποιείται. Αρκετά έργα πλέον θα είναι για δύο χρόνια, οπότε να μην καθυστερούμε την επόμενη χρονιά. Και πολλές από τις μελέτες οι οποίες θα γίνουν θα έχουν ετοιμότητα και για του χρόνου, αλλά και για την μετέπειτα πορεία, ούτως ώστε να μην έχουμε πρόβλημα. Σας ευχαριστώ. Βέβαια, αν μου επιτρέψει μια απάντηση στο κύριο Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο, τελικά αυτό το ποσό των 103.000 έχουμε περισσότερο εδώ από πρόστιμα. Κύριε Βαββαδόπουλα. Ευχαριστώ, κύριε Αντιδημαρχή. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, παίρνετε το λόγο, αλλά τι είναι αυτά που θέλετε και τα λέτε, σας ξεφεύγουν. Είπατε προηγουμένως ότι ενέδωσα... Ενέδωσα σαν δήμαρχος, στο τέλος και πήρα τάμπλετ. Ό,τι πιο... να μην το χαρακτηρίσω τέλος πάντων, αλλά τρεις φορές κλείσανε τα σχολεία και ανοίξανε, κοντεύουν να τελειώσουν τα σχολεία και πήγατε να αγοράσετε τάμπλετ. Και αυτό το λέτε, το ασοβαρέτη μετώπιση από ένα δήμαρχο, αποδείχνεται για εγώ μια φορά ότι δεν έχω την ικανότητα... Υσυχώς δεν έκλεισα τα αυτιά μου στις ειρήνες, όπως είστε εσείς του λαϊκισμού. Δεν πειράζει κυρίνα και να θυμώνετε μαζί μου και να διακόψετε. Δεν θυμώνω, γελάω, αυτό είναι πραγματικά. Δεν πειράζει. Τώρα, ό,τι και να λέτε, τα περιγράφετε με ένα δικό σας τρόπο, που δεν καταλαβαίνει κανείς τι λέτε, αλλά το τι λέει όμως η Σύνταξη στη στιγμή να είναι σε κρίση είναι συγκεκριμένη. Και τι βλέπουμε, βλέπουμε ότι οι επιδέσεις του Δήμου, δεν βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το πρώτο τρίμινο του 20, σε ορισμένους κρίσιμους δείχτες. Και αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, στο οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια βελτιώση. Με απλά λόγια, κύριε Δήμαρχε, η εικόνα είναι, δεν αυξάνουμε τα έσκοδά μας, το καταγράφει αυτό εδώ, και δεν αυξάνουμε τις επενδύσεις μας. Το καταγράφει και αυτό. Είναι ένα πραγματικό γεγονός. Το κράτης έπρεπε να τα γνωρίζετε αυτά και να λέτε τα πραγματικά γεγονότα. Δεύτερον, με αφορμή τα συγκεκριμένα στοιχεία που έδωσε ο κ. Καλανταρίδης, βάσει την εμπειρία που έχει, συμφωνώ, και θα φέρω και κάποια παραδείγματα, συμφωνώ με αυτά που λέω. Γιατί θέλω να ξεχωρίσω λίγο τις κατηγορίες, να μιλήσω για τα έκτακτα έσοδα, να μιλήσω ξεχωριστά για τα έξοδα, να μιλήσω ξεχωριστά για τις μελέτες για να καταλάβετε πού βρίσκεται ο δήμος. Έκτακτα έσοδα επιχορηγής για επενδυτικές δαπάνες. Το πρώτο τρίμινο του 2020, κύριοι συνάδελφοι, είχαμε εισπράξει το 1,90 σε σχέση με τα συνολικά προϋπολογισθέντα έσοδα για επενδυτικές δαπάνες. Της 273.000 ευρώ περίπου έχουμε δαπανήσει από τα 14.369.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή το 1,90 που σας ανέφερα. Τα 14 εκατομμύρια της 273.000 μόνο, δηλαδή το 1,90. Ενώ, στο πρώτο τρίμινο βλέπω του 2021, έχουμε εισπράξει το 1,14 σε σχέση με τα συνολικά προϋπολογισθέντα για επενδυτικές δαπάνες. Δηλαδή 194.000 ευρώ περίπου, από τα 16.990.000 ευρώ περίπου. Έξοδα. Βλέπουμε επενδύσεις. Έργα. Στο πρώτο τρίμινο του 2020, έχουμε πληρώσει το 0,04% σε σχέση με τα συνολικά προϋπολογισθέντα έξοδα για έργα. Δηλαδή, 5.400 ευρώ από τα 13 εκατομμύρια περίπου ευρώ. Ενώ, φέτος, το πρώτο τρίμινο του 2021, έχουμε πληρώσει πιο μεγάλο ποσοστό, όχι 0,04, 0,49. Ακούστε, 0,49% σε σχέση με τα συνολικά προϋπολογισθέντα έξοδα για έργα. Δηλαδή, 79.000 ευρώ περίπου, από τα 16 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το πιο ωραίο, κύριοι συνάδελοι, που πρέπει να τα ακούσετε, είναι στις μελέτες. Ο κ. Δήμαρος μπορεί να λέει ότι θέλει, επειδή έχει ένα μικρόφωνο μπροστά του, αλλά πρέπει να είναι σοβαρός και να βλέπει τα στοιχεία και αυτά που ακριβώς μας παρουσιάζει η υπηρεσία. Μελέτες. Στο πρώτο τρίμινο του 2020, είχαμε πληρώσει το 0,14% σε σχέση με τα συνολικά προϋπολογισθέντα έξοδα για μελέτες. Δηλαδή 6.000 ευρώ περίπου από τα 4 εκατομμύρια. 105.000 ευρώ το 2020. Ενώ φέτος, το πρώτο τρίμινο του 2021, δεν έχουμε πληρώσει τίποτα. 0% από τα 3.958.000 ευρώ περίπου. Και δεν είναι βέβαια μόνο εισπράξεις στα έσοδα κύριοι συνάδελοι. Τις ίδιες κακές αποδόσεις έχει ο δήμος και στις βεβαιώσεις εισόδων και στις θυμολογήσεις και στα εντάγματα εξόδων. Έχουμε, σαν παράταξη, θα κάνω και μια αντιεπίστωση τώρα, γιατί το έχουμε πει κατά επαναλήψη. Και το έχουμε υποστηρίξει ότι το πρώτο τρίμινο εκτέλεσης του προϋπολογισμού πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά και ειδικά στην προκήρυξη των έργων του τεχνικού προγράμματος της κάθε χρονιάς. Δεν μπορούμε να φτάνουμε το Σεπτέμβριο του κάθε χρόνου και να μην έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων του τεχνικού προγράμματος. Χάνουμε την μπάλα έτσι. Είμαστε, θα κάνω ένα σχόλιο έτσι, για να μας κλένε οι ρέγγες με αυτά τα αποτελέσματα. Είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, πριν κλάψουνε οι ρέγγες, θα μου επιτρέψετε λίγο να πω κάποια πράγματα στον κύριο Παπαδόπυλο για να αρχίσουν να γελάνε οι ρέγγες. Κύριε Παπαδόπυλο, ή κάνετε ή είστε αφελείς, ή κάνετε το να φελεί. Μου παραθέτετε εδώ στοιχεία για μελέτες, μου λέτε τρία εκατομμύρια, όταν αυτές οι μελέτες είναι να ενταχθούν κάπου. Είναι λογικό ότι δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ούτε τα 16 εκατομμύρια που μου λέτε για προγράμματα. Δείτε λίγο, διαβάστε το τεχνικό πρόγραμμα, πριν σας θα γράψουνε. Μέσα στα τρία εκατομμύρια των μελετών, κύριε Παπαδόπυλο, ήταν ένα εκατομμύριο για τις μελέτες, οι οποίες θα γινότανε για τα τρία κτίρια. Τα τρία κτίρια λοιπόν μπήκανε στον Αντώνης Τρίτσις και αυτό το ένα εκατομμύριο θα το περισσέψουμε. Και θα είναι 250.000 και θα λέτε τότε ότι έχουμε ακόμα μείωση. Λοιπόν, ας είμαστε σοβαροί, είναι καλό να προσπαθούμε να κάνουμε αντιπολίτευση στο Μουριάδη, αλλά δεν μου κάνετε, λοιπόν, διότι αυτά που λέτε δεν στερούνται δεδομένου. Δεν στερούνται. Από τα 16 εκατομμύρια, κύριε Πολιτή της Ρέγγας, θέλω να σας πω λοιπόν ότι από τα 16 εκατομμύρια, δείτε τι είναι τα 16 εκατομμύρια και μετά πείτε μου τι είναι. Λοιπόν, τέλος πάντων, μαζί σας δεν συνονοήθηκα, ούτε πρόκειται να συνονοηθώ ποτέ και ξέρετε γιατί. Γιατί έχετε στο μυαλό σας τη στήρα αντιπολίτευση. Κρίνετε τα σωστά και θα δείτε μετά τι γίνεται μετά έργα. Και αν θέλετε να ξέρετε για την τεχνική υπηρεσία, η τεχνική υπηρεσία δεν ψινει ρέγγες. Η τεχνική υπηρεσία ετοιμάζει μελέτες για τον Αντώνη Στρίτσις, ετοίμασε και έδωσε την ψυχή της για να τελειώνουν τα 22 εκατομμύρια τα οποία θα πάρει ο Δήμος και για άλλες μελέτες που θα πάρει. Εντάξει, αυτά. Ευχαριστώ. Κύριε Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, εγώ προφανώς έχω τα στοιχεία που όχι ο κύριος Καλανταρίδης και όχι ο κύριος Παπαδόμπλος. Δεν ξέρω διαφορετικά πράγματα, αλλά στείλατε στον καθένα. Γιατί διαπιστώνω ότι η κατάσταση είναι έτσι όπως την περιέγραφε ο κύριος Καλανταρίδης και εγώ έρχομαι να προσθέσω το εξής. Βλέποντας τα ιστογράμματα της εισήγησης, βλέπω ότι ενώ διανύσαμε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό τρίμινο το 21, ελέων κορονοϊού, βλέπω με αισιοδοξία ότι το Μάρτιο μήνα, που ακόμη δεν έχουμε βγει από τον κορονοϊό, είμαστε πάλι μέσα στα μέτρα, αρχίζει δυλά-δυλά να φαίνεται ότι τα έσοδα μας είναι περισσότερα από το αντίστοιχο μήνα του 20. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις μια ισοδοξία ότι με δουλειά όπως είπε ο Ηλίας ο Καλανταρίδης και πάντα δηλαδή με σοβαρό τρόπο μπορούμε δηλαδή στο μέτρο του δυνατού να συμμορφώσουμε λίγο τα οικονομικά του Δήμου. Όσον αφορά πάλι τα έξοδα, πάλι εγώ, λάθος στοιχεία μου δώσατε δηλαδή, βλέπω και εκεί πέρα ότι και εκεί σε σχέση με το 20 τα πράγματα είναι καλύτερα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο Καλανταρίδης ο Ηλίας, που για μένα έχει και μεγαλύτερη θα έλεγα έτσι σημασία γιατί συμμετέχει και στην προηγούμενη δίκη αλλά και τώρα στην Οικονομική Επιτροπή, θεωρώ ότι δεν πρέπει να ευθυσυχάζουμε, πρέπει να παλεύουμε για το καλύτερο, αλλά η ένδειξη ότι τα έσοδα του Μαρτίου ήταν καλύτερα από τον αντίστοιχο Μάρτι του 2020 μας δίνει μια ισοδοξία ότι μπορούμε να πάμε και καλύτερα και να μην ευθυσυχάζουμε. Είμαστε θετικοί. Κύριε Πρόερ, αγαπητοί συνάδελφοι, ένας από τους λόγους που ως δημοτική παράταξη δεν είχαμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021, ήταν γιατί και ο προϋπολογισμός του 2021 είχαμε πει δεν είναι πραγματικός. Προϋπολογίσατε ως διοίκηση, κύριε Δήμαρχε, ότι τα έσοδά σας θα είναι περίπου 63 εκατομμύρια. Από τα οποία τα 40 είναι έσοδα τακτικά και έκτακτα. Εάν δείτε στον πρώτο τρίμενο, σε σύνολο 40 εκατομμυρίων έχετε εισπράξει περίπου 4-800, 5 εκατομμύρια να πούμε έτσι χοντρικά. Δηλαδή υπολύπεστε αναλογικά... 6 εκατομμύρια είναι και βερό. Το σύνολο των εσοδών είναι 6.070. Κύριε Πρωμούσα, κύριε Αντιδήμαρχε, μιλάω για τα τακτικά και τα έκτακτα. Εάν θα δείτε τους πίνακες τους οποίους η ίδια υπηρεσία μας έστειλε, εισπράξατε για μέν τα τακτικά έσοδα 4.300.000, για μέν τα έκτακτα έσοδα 483.484 από τα 20.232.000. Δηλαδή στο σύνολο των 40 εκατομμυρίων, στα έσοδα τα τακτικά και τα έκτακτα, το τονίζω για μια ακόμη φορά, εισπράξατε 4.800.000. Άρα η λογική λέει και αναλογικά, τα έπρεπε να έχετε εισπράξει το 25% περίπου, που έχετε πιάσει το 22% στα τακτικά αναμενόμενα, αλίμονα αν δεν πιάνατε και στα τακτικά το 22%, αλλά στα έκτακτα έχετε ως ποσοστό 2.39%, 2.5%. Άρα υπάρχει μια μεγάλη απόκλειση και φαίνεται ότι τα έσοδα του Δήμου μας θα είναι όπως και το 2020, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μειωμένα κατά πολύ, δηλαδή περίπου στα 20 εκατομμύρια συγκρίση με αυτά που προεπολογήσατε. Όσο αφορά τώρα τα έξοδα. Και επειδή άκουσα τον κυριοδήμαρχο, που είπε ότι δεν χρωστάμε στην αγορά. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία και με τον πίνακα που μας δώσατε, τα τιμολόγια τα οποία οφείλει να πληρώσει στο πρώτο τρίμινο ο Δήμος είναι περίπου 1.600. Και τι έχει πληρώσει μέχρι τώρα? Έχει πληρώσει 6.200.000. Υπολείπεται περίπου δηλαδή 3.500.000, που μέσα σε αυτά τα 3.500.000 είναι και το 50% των τιμολογίων της προηγούμενης χρονιάς. Τα τιμολόγια της προηγούμενης χρονιάς που μεταφέρθηκαν για εξόφληση στο 2021 είναι περίπου 1.600. Πληρώσατε το πρώτο τρίμινο 800.000, άρα υπολείπονται άλλες 800.000. Αυτό δείχνει και είναι μια εικόνα την οποία βλέπαμε και είναι μια εικόνα και των προηγούμενων προϊκολογισμών. Είναι περίπου η ίδια. Δεν είναι καλή εικόνα. Ευχή όλων μας να τελειώσουμε με την πανδημία, να τελειώσουμε με την οικονομική κρίση και ευχή όλων μας είναι να πάμε πολύ καλύτερα στα επόμενα τρία τρίμινα. Όμως, δεν θα γίνει αυτό. Και γιατί πολύ απλά δεν είναι πραγματικός ο προϊκολογισμός. Για όλους αυτούς τους λόγους, για μια ακόμη φορά, είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Πωτόγιας μας ακούει. Ναι, ναι. Ακούγω με. Ωραία, ευχαριστώ κ. Πωτόγια. Λοιπόν, κοιτάξτε, αγαπητοί συνάρεφοι, αυτό που εμείς βλέπουμε και σε αυτή την έκτιση είναι ότι μπορεί ο αγώγιατης να άλλαξε, αλλά όμως το αγώγι παραμένει το ίδιο. Φυσικά δεν αναφέρομαι τον κ. Προμούσα συνολικά στη σημερινή διοίκηση, η οποία δείχνει ότι βαδίζει σταχνάρια όλων των προηγούμενων διοικίσεων, δηλαδή έσοδα κυρίως από φόρους και τέλη των δημοτών, με έσοδα από το κράτος, τα οποία συνεχώς μειώνονται. Χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία αντίσταση, αντίδραση σχετικά με αυτό. Αυτά που ακούγονται ότι δόθηκαν χρήματα λόγω πανδημίας αυτή την περίοδο από την κυβέρνηση, τουλάχιστον αστείο, ως αστείο το ακούμε εμείς, γιατί σε σχέση με τις ανάγκες και σε σχέση με τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια που ξοδεύει η κυβέρνηση εδώ και εκεί για να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο και είδαμε τι έκανε και με την Αιτζία, τι κάνει τώρα και με τα πετρέλαια, εκεί βρίσκεται χρήματα. Εδώ όμως όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, των δημοτών, εκεί πέρα βάζει τους δήμους να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά μέσα στην τσέπη των δημοτών. Δεν θα αναφερθώ στα νούμερα, αλλά είναι τα νούμερα επακριβώς. Και κυρίως φαίνεται η κατάσταση αυτή, ότι λειτουργεί ο δήμος με έσοδα βασικά από τους δημότες, φαίνεται και από τα παρελθόντα έτη, όπου εκεί βλέπουμε ότι τιμολογεί με μεγάλη πρεμούρα τα παλιά χρέη και κυνηγάει τον κόσμο, αλλά όμως βλέπουν τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά γιατί ο κόσμος δεν έχει. Σε αυτήν την ρώτα κίνησης όσο και να προσπαθεί η διοίκηση, τελειώνεται να βρει καμία λύση. Βέβαια μπορεί και το πετυχαίνει αυτή την πολιτική, γιατί τα τελευταία 20 χρόνια και βάλε θα έραγα εγώ, η σημερινή βιοίκηση είναι από τις πλέον ισχυρές πολιτικά βιοίκησης που πέρασαν από το δήμο μας, ενώ είναι μειοψηφία σε ποσοστά, πολιτικά είναι ανίσχυρη και γι' αυτό μπορεί και υλοποιεί μια τέτοια αντιλαϊκή πολιτική και αυτό το οφείλει και το πράτι γιατί στηρίζεται στους νόμους που την έκαναν δήμαρχο και με το νόμο του ΠΑΣΟΚ με τη Δεύτερη Κυριακή και με της Νέας Δημοκρατίας θα πέσει δε μέχρι της κυβερνησιμότητας, κυρίως όμως στην αντιπολίτευση που κάνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις οι οποίες άκουσον άκουσον φτάνουν στο σημείο να λένε ότι κάνουν αντιπολίτευση, φωνασχούν, βγαίνουν στα κεραμμύδια γιατί λένε ότι εμείς τα χρήματα από τους καβαλιώτες δεν τα παίρνουμε από τη τζέπη που τα παίρνει ο Μουριάλης, τα παίρνουμε από την άλλη τζέπη. Αυτή είναι λοιπόν η αντιπολίτευση και ακριβώς επειδή τέτοια είναι αντιπολίτευση, γι' αυτό μπορεί και η σημερινή διοίκηση να κάνει περίπατο σε αυτή την πολιτική. Φυσικά ο λαός έχει την εμπειρία και ο καβαλιώτικος και ξέρει τι τον περιμένει και γι' αυτό θα αγωνιστεί, αγωνίζεται ήδη για να αντραπεί αυτή η κατάσταση και πολύ γρήγορα θα δουν τα πράγματα και θα αλλάξουν. Όσο δε για τις αναφορές που ακούγονται ότι η λαϊκή συσπήρουση είναι συνέχεια χώρια σαν ψοριάρα, άλλοι όμως ξύνονται, άλλοι έχουν την ψόρα και ξύνονται στην κλίτσα του Τζομπάνη και ξέρουν τι θα συμβεί και τι συμβαίνει όταν πολύ ξύνεσαι στην κλίτσα του Τζομπάνη. Γι' αυτό λοιπόν εμείς καταψηφίζουμε αυτή την τριμμηνια έκθεση για τους λόγους που ένευρα που φυσικά δεν έχουν καμιά σχέση με τους υπόλοιπους, υπόψιν το εξήγησα. Συμφωνούν με τα χίλια μου αυτήν την πολιτική σας. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βαγιατζής. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Πρόεδρε, εγώ είμαι αρνητικός για την τριμμηνια έκθεση. Ήμουν αρνητικός και για το προϋπολογισμό. Έχει αναλυθεί επί μακρών οι αδυναμίες του προϋπολογισμού. Να μην κουράζω λοιπόν το σώμα. Αρνητικός και στην τριμμηνια έκθεση. Ο κύριος Κονάκος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συναδελφοί. Θα τα ξαναπώ τα πράγματα. Όταν αναφερόμαστε είτε στις τριμμηνίες είτε στον προϋπολογισμό. Γενικά στα οικονομικά του Δήμου μας. Καταρχήν θα ήθελα με την ευκαιρία αυτήν να συγχαρώ την άψογη συνεργασία, την οποία διαπιστώνω κύριε Πρόεδρε, στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο. Παρακολουθώ μετά τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Μετά μπαίνω και βλέπω τα θέματα τα οποία συζητούνται και βλέπω μια άψογη συνεργασία όλων των πλευρών. Αυτό είναι πολύ θετικό και είναι η αρχή για να προχωρήσουμε παραπάνω. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετέχουν και με τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή. Πες τα Κώστα, ευχαριστώ πολύ. Δεν κατάλαβα. Πες τα λέω σε ευχαριστώ πολύ που συμφωνείς με αυτά που λέω. Ότι με αυτή την πολιτική συμφωνούν όλοι άσχηρα και την ψηφίζουν. Θα πάρουμε από την τσέπη στην άλλη. Από την άλλη την τσέπη. Καλά, καλά. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να πω είναι ότι αγαπητοί συνάδελφοι, τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι αυτά τα οποία έχουμε στον προπολησμό. Είναι αυτά τα οποία φαίνονται καθαρά στον απολογισμό. Ίσως στους ολογισμούς, στους αιτήσεις που κάνουν οι ορκωτοί λογιστές. Τα οικονομικά μας δεν είναι καλά από την άποψη ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο πηγαίνει στην μισθοδοσία των υπαλλήλων. Από εκεί πέρα όλα τα άλλα χρήματα, τα έκταχτα χρήματα ή τα χρήματα τα οποία έρχονται από τέλη τα οποία εισπράττει ο Δήμος Καβάλλας λόγω και της πανδημίας και λόγω ότι δεν τολμήσαμε και δεν οργανώσαμε καλά το τμήμα εσόδων του Δήμου. Κύριε Πρωμούσα, έχετε πεδί οδόξης λαβρό. Έχετε την ευκαιρία. Φύγανε με 60 υπάλληλοι, αλλά οι 60 υπάλληλοι είναι 60 μισθοδοσίες. Μπορεί ένα κομμάτι των μισθοδοσιών αυτόν να πάει στον ιδιωτικό τομέα να το αναθέσετε, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να εισπράξουμε. Έχουμε ανίσπρακτα εδώ και 10 χρόνια. Από το τέλος ακίνητης περιουσίας. Πρέπει να καθίσετε κάτω, να τα βάλετε. Υπάρχουν χρήματα δηλαδή που μπορείτε να τα βρείτε και να τα εισπράξετε. Τέλος ακίνητης περιουσίας. 10 χρόνια. Έχουμε την αύξη που δηλωθήκανε των τετραγωνικών μέτρων και υπάρχουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία δεν καταθέτουν τίποτα. Άρα έχετε τρόπο να πάτε και να τα εισπράξετε. Από το 2011-2012-2013, γι' αυτό σας ρώτησα αν είναι πρόστιμα και αν είναι προσαυξήσεις από πρόστιμα παρελθόντων ετών. Θα πρέπει να πάτε να τα εισπράξετε. Τώρα μπορείτε να τα αναθέσετε στον ιδιότητα, να καθίσετε κάτω. Είναι εύκολα με τη μηχανογράφηση να δουν αυτά τα στοιχεία και από και πέρα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου να εισπράξετε. Από την άλλη πλευρά πρέπει, αγαπητοί συνάδελφοι, να έχουμε πόρους και πόρους έχουμε. Αλλά όταν λέμε ότι δεν μπορεί τις παραλίες να τις δίνουμε ελεύθερα, θέλουμε να πάρουμε και να εισπράξουμε τι να εισπράξουμε. Να πάμε και να βάλουμε τέλη σε κάθε παραλία. Δεν γίνεται αυτό. Αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους ανταποδοτικούς ή να βρούμε τρόπους να παρέχουμε σε ιδιότητες υπηρεσίες, όπου μέσω αυτών θα έχουμε αντίστοιχα έσοδο. Δεν το κάνουμε όμως. Ναι, παντού θα υπάρχουν ελεύθερες παραλίες, αλλά θα υπάρχουν και υπηρεσίες με τις ομπρέλες, με τα τραπεζοκαθίσματα, με τις ξαπλώστρες, όπου εκεί οι πολίτες και θα αναβαθυστούν εκεί παραλίες, και θα συντηρούνται οι παραλίες και θα καθαρίζονται οι παραλίες και δεν θα έρχεται ο Δημό της Καβάλας να πληρώνει 600 με 700 χιλιάρκια σε εττήσια βάση για να έχουμε παραλίες με υποδομές αυτές που έχουμε. Δεν πρέπει αυτά τα χρήματα να βγουν από κάπου. Δηλαδή, έχουμε ναυαχοσώστες. Άλλαξε η νομοθεσία για τους ναυαχοσώστες, θέλουμε τώρα καινούργια παρατηρητήρια, θέλουμε περισσότερο ναυαχοσώστες, θέλουμε άλλα σκάφη, άλλες προϋποθέσεις, αυτά από που θα μπούν. Άρα πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε, κύριε Αντιδήμαρχε, και έσοδα. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των έργων, έχουμε τα προγράμματα, είτε το Φιλόδημος, είτε το Τρίτσις, είτε το ΕΣΠΑ. Από τα αυσάδα του Δήμου δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά έργα. Και ήδη αυτά δεσμεύονται για συγκεκριμένες χρήσεις. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε και το πρώτο τρίμινο εδώ, είχαμε την απεργία των μηχανικών, που κανένας δεν αναφέρθηκε. Γι' αυτό υπάρχει και αυτή η στέρηση στην ουσία, αλλά παρόλα αυτά έργο επιτεύτηκε. Δηλαδή προχωρήσανε κάποιες μελέτες, εταχτήκανε σε έργα, τα ανακοίνωσε ο κύριος Δήμαρχος, και άλλες μελέτες γίνονται, παρακολουθώ τις μελέτες που γίνονται, και συγχαρητήρια στους συνεργάτες σας, κύριε Δήμαρχε, οι οποίοι πραγματικά τρέχουν και βγάζουν δουλειά. Επειδή ξέρω αυτό το κύκλωμα, πώς λειτουργεί, κύκλωμα σε εισαγωγικά, δηλαδή αυτή η διαδικασία πώς λειτουργεί, και βλέπω ότι υπάρχει παραγωγή έργου, και δεν λειτουργούν σε 8 ώρες βάση, αλλά σε 24 ώρες βάση. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχετε πετύχει εσείς, και το οφείλω να το πω. Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε αποτελέσματα, και θα έχουμε αγαπητοί συνάδελτοι αποτελέσματα, αρκεί να φροντίσουμε τα έσωνα του Δήμου, τα οποία είναι περιορισμένα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρωμούσα, θετικός φαντέλο. Εγκρίνεται καταπλαιοψηφία. Δεύτερο θέμα, έκτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλα... Πώς υπονιώ, κύριε Πρόεδρε, έτσι, δεν είναι... Έκτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλα σκονομικού έτους 2021. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις... Κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Παπαδόπουλε. Ναι, πρόεδρε, ευχαριστώ. Ερωτήσεις, είπατε, για τοποθέτηση μετά. Θα δοθούν 214.000 ευρώ από τα χρήματα του Δήμου... για προμήθεια ναυαγωσιστικού εξοπλισμού, για πρόσληψη ναυαγωσιστών και για προμήθεια σκάφους. Είναι τα μόνα χρήματα που θα δώσουμε... για ερώτηση για φέτος ή θα επιβαρυνθούμε και με άλλα... με βάση, βέβαια, της νέας προγραφής που βάζει το Υπουργείο. Υπάρχει εκτίμηση για το τελικό ποσό. Η δεύτερη ερώτηση είναι πώς θα γίνει η διαδικασία... για την πρόσληψη στους ναυαγωσιστές και τον εξοπλισμό τους. Και η τρίτη, ειδικότερα πόσα άτομα ναυαγωσιστές... και άλλο προσωπικό θα προσλάβει ο Δήμος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Καλανταρίδη, θέλετε να κάνετε ερώτηση? Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε ερώτηση. Κύριε Παπά. Όχι. Κύριε Βέρο. Μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Επειδή προβλέπεται σε αναμόρφωση τρεις κωδικοί... που ουσιαστικά μιλάει για την προμήθεια εξοπλισμού... 90.000 για τους ναυαγωσιστές. Το ερώτημα είναι το εξής. Τα προηγούμενα χρόνια πάντοτε υπήρχε ένα ποσό... που περίπου ήταν στις 70.000... για αυτήν την αγορά του εξοπλισμού. Εξοπλισμός ξέρουμε ότι δεν είναι για μία περίοδο μόνο... δεν είναι αναλώσιμος. Και εδώ θέλω να ρωτήσω τώρα... γιατί μπαίνει και μια αγορά σκάφους. Γνωρίζουμε όλοι ότι σκάφος είχε αγοράσει ο δήμος. Νομίζω ότι πέρσι αλλάξαμε και την μηχανή... αν θυμάμαι καλά. Και εξοπλισμό είχαν όλοι οι ναυαγωσιστές... σε όσες παραλίες ήμασταν υποχρεωμένοι... από το νόμο να έχουν. Αυτό θέλω λίγο να μου πείτε να μου διευκρινίσετε... τι ακριβώς προβλέπουν τα 90.000. Κύριε Πατόλια, κάποια ερώτηση. Όχι, ο κ. Κουραστομ. Κύριε Ξανθόπουλα. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Βρωμός, απαντήστε και να προχωρήσουμε σε έξι. Δημάρχη, θέλεις να απαντήσεις εσύ πρώτα? Ναι. Λοιπόν, φέτος έχει αλλάξει πάλι η νομοθεσία... περί ναυαγωσιστών. Έχουν αλλάξει προδιαγραφές... έχουν αλλάξει προδιαγραφές ακόμη και στους πύργους... οι οποίοι υπάρχουν. Πρέπει να υπάρξει ένα φουσκοτό... το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Πεντά μετρό πέντε μέτρων. Επίσης η μηχανή να είναι προβλέπη... πόσων ύπων θα είναι. Οκτώ ύπων. Εκατό, με συγχωρείτε, εκατό ύπων. Προβλέπη ότι οι ναυαγωσιστές... θα είναι οκτάωρο για πέντε μέρες την εβδομάδα. Συνεπώς εκτός από την καλαμίτσα... θέλουμε δέκα άτομα... ακριβώς για να οργανώσουμε τις παραλίες. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος... για τον οποίο μπαίνει αυτό το ποσό πάλι... ενώ πέρυσι είχαμε αγοράσει πάλι μηχανές. Κάθε χρόνο κάτι γίνεται και αλλάζουν τις προδιαγραφές. Υπήρχε η διαβεβαίωση από το κράτος... ότι θα καλύπτουν τα επιπλέον αυτά έξοδα... τα οποία δημιουργήθηκαν... λόγω των όλων αυτών των καινούριων ομοθεσιών... τα οποία θα ήταν γύρω στα 11 εκατομμύρια... για όλους τους δήμους. Και ενώ είπαν ότι θα καλυφθούν... τελικά κάνανε πίσω ο κ. Κυλακάκης. Είπε ότι δεν έχουμε λεφτά... ότι οι δήμοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους... ότι ακόμη είπε και το αστείο... να βάλουμε εισιτήριο στους πολίτες... για να βγάλουμε τα έξοδα αυτά... που καταλαβαίνετε δεν γίνονται. Τέλος πάντων έγινε από τον κ. Κωνσταρέλο... ο οποίος κάνει μια πολύ καλή δουλειά... τον δήμαρχο της Βάρης Βουλιαγμένης... ο οποίος έρχεται σε συνονόηση... με το Υπουργείο και με τον Πρωθυπουργό. Η δέσμευση είναι ότι τελικά θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Θα δούμε. Και ότι η ναυαγωσιστική περίοδος... δεν θα ισχύσει από πρώτη του μηνός... δηλαδή από πρώτη Ιουνίου... αλλά θα πάει πρώτη Ιουλίου. Οπότε, μειώνουμε λίγο τα έξοδα... χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο... υποτίθεται ότι θα είχαν βγάλει την τροποποίηση αυτή... αλλά ακόμη δεν έχουν βγάλει τίποτε. Αυτά. Κύριε Προαμούσα, δεν ήθελα να συμβείτε. Νομίζω με καλύτερο αντίματο. Έχουμε περάσει και στο προηγούμενο προϋπολογισμό... στην προηγούμενη αναμόρφωση ένας σκάφος... και αυτό εδώ το δεύτερο είναι ένα τζέτσικ... που και αυτό, όπως υποτίμαξε, προβλέπεται... σύμφωνα με την αλλαγή της νομοθεσίας. Και στην ερώτηση του κ. Παπαδόκου... αν θα υπάρχουν άλλα έξοδα, δεν θα υπάρχουν άλλα. Αυτά είναι και έχουμε εξασφαλίσει μέσω αυτής αναμόρφωσης... την κάλυψη όλων των δαπανών... σύμφωνα με τον νόμο και την αναμορφωσική κάλυψη των ακτών μας. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πολλές φορές εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο... ανάλογα ποιον εκθιάζω ή ποιον κατηγορώ... τη μια φορά να χαρακτηρίζομαι ως φιλοκυβερνητικός... και την άλλη φορά να χαρακτηρίζομαι αντικυβερνητικός. Σήμερα, λοιπόν, με αυτά που θα πω... είμαι σίγουρος ότι θα περάσω στους αντικυβερνητικούς. Έχω την αίσθηση, αγαπητοί συνάδελφοι... ότι με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει... τα τελευταία χρόνια στη σχετική νομοθεσία... ό,τι αφορά τους ναυαγοσώστεξ και τον εξοπλισμό τους... έχει ειστηθεί ένα πολύ ωραίο μαγαζάκι... το οποίο κάθε τρία, τέσσερα χρόνια... φέρνει πελάτες στους δήμους... στα συγκεκριμένα μαγαζιά... να καταθέσουν τον οβολόν τους. Πολύ σωστά το λένε οι συνάδελφοι. Αγοράσαμε και πριν τρία χρόνια τέσσερα καινούργια σκάφη... αγοράσαμε εξοπλισμό 70-80.000 ευρώ... και έρχεται τώρα να ξαναλλάξει ο νόμος... γιατί μπήκα κι εγώ από περίεργο... και το διάβασα μετά από τη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή... ξανάμανα να βάλει τους δήμους να πληρώσουν... δεν ξέρω κι εγώ από πού θα τα βρουν όλα αυτά τα λεφτά... οι δήμοι πραγματικά... δουλεύει καλά το μαγαζί τέλος πάντων... και βρήκε ευίκο αόντα και στην καινούργια κυβέρνηση... είχε στην προηγούμενη τώρα βρήκε και στην καινούργια... και όντως άλλες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ... μόνο για το δήμο Καβάλας... φανταστείτε τι γίνεται για κάποιους άλλους δήμους εδώ γύρω... συνάδελφοι που έχουν και 50-60 χιλιόμετρα παραλία... απλώς να θυμίσω εδώ το εξής συνάδελφοι... καλή αστυσμία έτσι... να θυμίσω λοιπόν... γιατί δεν ακούστηκε εδώ τώρα... ότι κάποια χρήματα από τον υπολογισμό... τουλάχιστον έτσι μας ενημερώσατε στην Οικονομική Επιτροπή... ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση... που τελικά μας αποδοθεί και η ακτή της καλαμίτσας... έτσι να το θυμόμαστε αυτό... ότι κάποια από τα χρήματα... και μάλιστα είναι αρκετές 10.000 ευρώ και τον εξοπλισμό... θα τα χρησιμοποιήσουμε μόνο αν πάρουμε την καλαμίτσα... γιατί για εκεί θα χρειαστεί αυτός ο εξοπλισμός... δεν πιστεύω να άλλαξει αυτό συνάδελφοι έτσι... το ακούσαμε στην Οικονομική Επιτροπή. Με αυτά λοιπόν και τα οποία είπα συνάντητα... εμείς θα είμαστε θετικοί όπως ακριβώς... ήμασταν και στην Οικονομική Επιτροπή. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Βαββαδόπουλα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε... για να βάλω και λίγο κάποια βράματα στη θέση τους... όσο με αυτά που ακούστηκαν. Κατακύ να σας πω κάτι για το συγκεκριμένο... το θέμα είμασταν θετικοί και συνεχίζουμε να είμαστε. Ήμασταν θετικοί και συνεχίζουμε να είμαστε... και μάλιστα να μπουν έγκαιραν απαγωσώστες... γιατί πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα. Αυτό είναι η πάγη αρχή μας σε παράταξη. Θα θέλουμε όμως να επισημαθεί και να γραφτεί στα πρακτικά... ότι δεν δεχόμαστε να καλύψει ο δήμος... το κόστος των μισθών και του εξοπλισμού των απαγωστών... στην αχτή καλαμίτσας. Μετά από την αύξηση του κόστους... θα αποφασίσει με βάση το προεδρικό διάταγμα 71 του 2020 από την κυβέρνηση. Η ΕΤΑ πρέπει να αναλάβει αυτό το κόστος. Είναι ξεκάθαρο. Έχω μπροστά μου και δίνω τώρα απεστηγία για να βοηθήσω τον δήματο. Γιατί έχει μείνει λίγο πίσω με τις ανακοινώσεις... όπως ανέφερε τον κ. Κυλακάκη ή οτιδήποτε... και θέλω να ενημερώσω πίσω στο στόμα... ότι μπορεί να είναι τα έξοδα στο σύνολο της χώρας... από 10 με 12 εκατομμύρια για ανάβαγωση. Και τώρα μπορεί να πηγαίνει στα 22 και 23. Αυτό έγινε. Αυξήθηκαν τα έξοδα... γιατί μέσα από την καινούργια απόφαση... από το αρχηγείο του λιμενικού σώματος... θα σας πω δύο πράγματα βασικά. Κάθε αναβαγωσός της... ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων... εκατέρθων του βάθρο. Αυτό τι σημαίνει... ότι 200 ανατολικά και 200 δεξιά... του κάθε ναβαγοσώστη... δηλαδή στο σύνολο 400 μέτρων... καλύπτει ένας ναβαγοσώστης. Όταν έχω μια παραλία... η οποία είναι επίχειο του Περιγιάλη... χρειάζεται τρεις ναβαγοσώστης... γιατί είναι περίπου 1.000 μέτρες. Όταν χρησιμοποιείς τρεις ναβαγοσώστες... να ξέρετε θέλει επόπτι. Όταν έχεις επόπτι... πρέπει να έχεις και ένα ναβαγοσώστο... όταν έχεις όλα αυτά... πρέπει να έχεις και ένα τζέσκι... για τους τρεις ναβαγοσώστες. Χρειάζεται δηλαδή άλλο προσωπικό χειριστή... χρειάζεται και ένα ναβαγοσώστη πάνω στο σκάφος. Όλα αυτά είναι με βάση... του Περοεδρικό Διάτεγμα του Καινούριου... και αυτό τι σημαίνει... αν ανεβάζει το κόστος. Όμως, οι τελευταίες συζητήσεις... με την ΚΕΔΕ... είναι στο συγκεκριμένο θέμα... το κράτος και η κεντρική διοίκηση περίπου το 50% των νέων εξόδων... που προσθέτουν στους δήμους. Και εκεί δρομολογείται όλη η κατάσταση. Το άλλο που θέλω να καταθέσω είναι το εξής. Τόσα χρόνια... νομίζω και κατά την δική μας άποψη... ο δήμος κινείται σε ελάθος κατέμθυση. Γιατί το λέει αυτόν. Επίσης... το λέει ξεκάθαρα... το Προεδρικό Διάταγμα... το 71... και σας το διαβάζω αυτολεξί... για να ξέρουμε τι συζητάμε εδώ μέσα. Οι δήμοι μπορούν να αναθέτουν την τήρηση της υποχρέωσης... σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγωσοστικής εκπαίδευσης... και στην περίπτωση αυτή... η σχολή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη... για την τήρηση της υποχρέωσης αυτής. Θα σας το εξηγήσω λίγο, κύριε Δήμαρχη... για να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει. Ότι, εάν πραγματικά ένας δήμος μπήκε στη διαδικασία... να κάνει μια καλή προκήρυξη με ένα σωστό διαγωνισμό... δεν έχει καμία υποχρεώση να κάνει καμία αγορά... για κανέναν εξοπλισμό... γιατί την πλήρη ευθύνη... την έχει η σχολή νεαγαγωσοστική... ακόμα και για τον εξοπλισμό. Εάν ο δήμος Καβάλλας... θέλει, γι' αυτό ρώτησα και έκανα τις ερωτήσεις... για να ξέρω πού θα κυμανθεί... θα έχει δικούς του ναυαγοσώστες... τότε έχει την υποχρεώσει... ο δήμος να πάρει δικό του εξοπλισμό... γιατί θα έχει τους δικούς του ναυαγοσώστες. Όμως, θεωρώ φρόνιμο... γιατί είναι κάτι το οποίο είναι λίγο περίπλοκο. Δηλαδή, να φέρω μία σχολή... η οποία αυτή η ναυαγοσοστική σχολή... θα είναι υπεύθυνη για τις παραλίες μου... μετά από μια προκήρυξη ή μετά από μια ανάπθεση... που θα κάνω σαν δήμος. Παράλληλα όμως... ο εξοπλισμός θα είναι του δήμου... το οποίο σκάφος θα είναι ασφαλισμένο από τον δήμου... αλλά η διαχείριση θα την έχει η σχολή... και σε κάποιο ατύχημα... θα είναι ασφαλισμένο από τον δήμου το σκάφος... και η διαχείριση θα είναι από την ναυαγοσοστική σχολή... όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπέρδεμα. Το ξεκάθαρο είναι... εγώ δεν διαφώνω με αυτά όλα που λέτε... και αγοράσετε ό,τι θέλετε... αλλά νομίζω ότι καλό είναι από τη στιγμή που το λέει ο νόμος... να κάνουμε μια σωστή προκήρυξη... αν θέλετε να αγοράσετε τον εξοπλισμό αγοράστητων... αλλά αυτό θα πρέπει να μπει στην προκήρυξη... για να χαμηλώσουμε το κόστος. Αλλά αν δεν θέλετε να αγοράσετε και να κάνουμε τα έξοδα... μπορεί πακέτο να κάνουμε μια προκήρυξη... η οποία πακέτο να έρθει η ναυαγοσοστική σχολή... και να καλύψει όλες τις παραλίες... να έχει την πλήρη ευθύνη χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία ο Δήμος Καβάλας. Είμαστε θετικοί σε αυτά που φέρνετε... γιατί προέχει για εμάς η ασφάλεια των πολιτών... είπε ο δήμαρχος ότι θα ξεκινήσει ο νόμος από τον Ιούλιο... εγώ προτείνω στη δημοτική αρχή και τον Ιούνιο... να καλύπτει ο Δήμος Καβάλας τις παραλίες μας... διότι οι καβαλιότες ήδη κολυμπούν από τον Μάιο σχεδόν... και κάνουν χρήση των παραλιών... και έτσι να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη διαχείριση... ως προς την ασφάλεια των πολιτών μας... καλύτερη διαχείριση στο οικονομικό... που τίνει η Κέδε μαζί με τον κράτος... να βρουν μια συμφωνία να καλύψει το 50% των οξέδων... και έτσι να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο... με ασφάλεια για όλους τους πολίτες... και να μην έχουμε τα περσινά... όπως ξέρετε είχαμε μια καλαμίτσα... χωρίς να βαγωσώστη που δεν έβαλε η ΕΤΑΔ... χωρίς να βαγωσώστη που να μην την έχει βάλει ο Δήμος Καβάλλας... και από εκεί και πέρα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα... και στο παραπέντε γλιτώσαμε διάφορους πνιγμούς. Αυτή είναι η πρότασή μου, θέλω να την αξιολογήσετε... εάν με χρειάζεστε μπορείτε να με φωνάξετε... να σας ενημερώσω και περισσότερο, δείτε τα όμως... και από εκεί και πέρα να κάνουμε το καλύτερο. Θεωρώ ότι για μια ακόμη φορά... η Κεντρική Διοίκηση έρχεται να αποφασίσει... και να βάλει κανόνες οι οποίοι είναι δυσβάστατοι στους Δήμους... και μάλιστα φέρνει ο συλλογισμός μου... δηλαδή ο Δήμος Παγκέου με πόσους ναυαγονσώστες... θα καλύψει όλη την αχτωγραμμία αυτήν την οποία έχει. Είναι φοβερά πράγματα αυτά. Έχεις δίκιο, μπορεί να θέλει και μισό κατομμύριο. Δηλαδή φοβερά τα πράγματα αυτά. Βλέπετε ότι διαχειριζόμαστε πάντα τα δύσκολα. Πάντα δηλαδή είμαστε μπροστά σαν μια κοινωνική διοίκηση. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι ανάλκητος και να αποφασίζει σαν μια εταιρεία. Παίρνει πάντα το βάρος το οικονομικό. Είναι πολύ δύσκολο, άκουγα προηγουμένως η κυρία Ιωσουμίδου... να μιλάει για το εισιτήριο στην Καλαμίτσα. Δηλαδή, αν θα μπει ένα μικρό τίμιμα στην ίσοδο για τους λογουμένους... για τις υπηρεσίες στις οποίες προσθέρονται, εκεί πρέπει να βρούμε ποσάκια. Μετά όταν πάμε να πούμε τα χρέη και να πούμε τα έξοδα, τότε λέμε γιατί κάνει τόσα πολλά έξοδα δίφως. Είναι ένα πράγμα το οποίο δεν μπορείς να γυρίσεις στην πλάτη σου. Λέω του Δήμαρχου ότι πρέπει να το σκεφτούμε πολύ για την Καλαμίτσα. Δηλαδή, νομίζω ότι επιβεβαιώνομαι σε αυτό που έλεγα την προηγούμενη φορά, ότι παίρνουν τα χτίρια, δηλαδή αυτά που θα έχουν ένα ενίκιο, μας αφήνουν την πλάς και στην ουσία μας αφήνουν υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη σου, να πεις δεν θα βάλω... θα λειτουργήσει η Καλαμίτσα και δεν θα βάλω τα φαγωσιώσεις. Θα μην τα φαγωσιώσεις. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλα έξοδα. Δεν ξέρω αυτό που έβαλε ο κύριος Παπαλόπτου, το άκουσα και με προσοχή. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να το μπελετήσουμε ακόμα πιο πολύ, τι συμφέρει, αν συμφέρει δηλαδή να μην πηγαίνουμε σε δικιά μας συνεχώς έξοδα, τα οποία δεν ξέρω του χρόνου, αν κάνουμε κάποια έξοδα του χρόνου, αν θα μπορέσουν αυτά να αποδώσουν στην αντίστοιχη περίοδο την Καλογεννητή. Θέλει εξειδίκηση αυτό. Νομίζω ότι ένα τέτοιο θέμα πρέπει, καλύτερα θα ήταν να το αναφέρουμε Δήμαρχε, στη δημοφέλεια η οποία εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους θέματα, για να μπορέσει να δουλέψει το σύστημα και απόδοτικότερα και να προσφέρει και καλές υπερησίες στους λογόμενους, είτε είναι κάτοικοι της Καβάλας είτε είναι επισκέπτες. Εμείς όπως και στην Οικονομική Επιτροπή είμαστε θετικοί. Απλώς να διευκρινίσω λίγο, επειδή το λέτε και εσείς κύριε Παπά και ο κύριος Παπαδόπιλος, ότι αυτό το έχουμε δει τις συμφέροι περισσότερο, εάν πρέπει να το δώσουμε σε όλο πακέτο σε μια εταιρεία. Οι εταιρείες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να έχουν όλο αυτό τον εξοπλισμό δεν είναι πολλές, οπότε έτσι αποκλείουμε μικρές ναυαγωσιστικές σχολές που υπάρχουν και εδώ στην περιοχή μας και θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε διαγωνισμό, έτσι λοιπόν αυτός ήταν ο λόγος και τελικά δεν μας γένει και πιο φθινά. Μπορεί φέτος να είναι λίγο πιο φθινά, αλλά σε βάθος όμως δύο-τριών ετών είναι πιο ακριβό αυτό το να μισθώνουμε κάθε χρόνο και το εξοπλισμό. Κύριε Δήμαρχε, έτσι πολύ ο Μάικος Παπαδόπιλος ευχαριστώ πρόεδρε, έτσι εντελώς συνενετικά, άκουσα αυτά που είπατε και έχετε δίκιο με την άποψη που εκφράζεται. Θέλω να σας πω όμως το εξής, αν θα αγοράσουμε έναν εξοπλισμό αυτή τη στιγμή, ο εξοπλισμός αυτός θα τον διαχειρίζεται μια οποιαδήποτε ναυαγωσωστική εταιρεία, είτε είναι μικρή, είτε είναι μεγάλη, είτε πληρεί τις προοπωθές, είτε δεν τις πληρεί. Από εκεί και πέρα ο εξοπλισμός που θα είναι δικός μας, θα αρχίσουμε να μπλέκουμε σε μια αναλογική ευθύνη, δηλαδή τι θέλω να πω, θα κάνουμε μια προκήρυξη, θα κάνουμε ένα διαγωνισμό, γιατί ο ναυαγωσός της της σχολής να είναι πάνω στο σκάφος που θα κουράσει ο δήμος Καβάλλας. Το σκάφος όμως θα πρέπει να το ασφαλίσουμε εμείς, κύριε δήμαρχε. Σ' ένα ατύχημα που θα προκληθεί, θα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Θα υπάρχει ένα μπέρδεμα. Θα αρχίσουν να εκατέρωθαν οι καταγγελίες μεταξύ του δήμου. Θέλω να σας πω ότι διαχειριστικά, γιατί είναι, και εμπειρικά σας το λέω, αν θέλετε, δεν κάνω τον έξυπνο αυτή τη στιγμή, προσπαθώ να συμβάλλω και σε μια προσπάθεια που κάνει ο δήμος. Είναι φρονιμότερο, αν δεν έχετε δικού σας να βαγωσούσετε δήμαρχε, μπορεί να έχετε πέντε καβαλιώτες, οχτώ καβαλιώτες, και είστε εξασφαλισμένοι, είμαστε εξασφαλισμένοι σαν δήμος Καβάλλας. Τότε, ναι, πρέπει να αγοράσουμε δικό μας εξομπλισμό. Η καλύτερη λύση είναι να πάμε σε μια προκήρυξη με ένα διαγωνισμό, όπου, κύριε δήμαρχε, μέσα στη προκήρυξη θα βάλουμε ότι θα υπάρχει ο εξομπλισμός, ή δεν θα υπάρχει, το οποίο αναλογικά θα γίνεται και η διαπραγμάτευση με τον οποιοδήποτε συμμετέχοντα. Θέλω να ξέρετε ότι είναι ποιος πολύ συμφέρον, και για σας προσωπικά το λέω αυτό, γιατί τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα στις θάλασσες είναι, ξέρετε, αναπόφευτα. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να προφυλάξω εσάς, πρωτίστως, και μετά και τον δήμο Καβάλλας, σας προτείνω να κάνουμε μια προκήρυξη και να μεταφερθεί, από τη στιγμή που το δίνει το δικαίωμα, όμως, όλη η ευθύνη στην απογοσιστική σχολή. Και ας δώσουμε, κύριε δήμαρχε, που δεν θα δώσουμε παραπάνω χρήματα, εάν πραγματικά μπορούμε να έχουμε κάποιες σχολές που είναι λίγες, έχετε δίκιο, αλλά μπορεί να υπάρχει μια καλή συνενόηση για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η προτασή μου και θέλω να το σκεφτείτε αυτό, πραγματικά, πρωτού που κάνουμε οποιοδήποτε βήμα. Έτσι, πολύ-πολύ. Πρόεδρε, το λόγο μπορώ να τον έχω ένα λεπτό πάνω στη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Και ένα λεπτό, ναι, πριν προχωρήσουμε στον κύριο Βέρο. Συγγνώμη από τους συναδέλφους που έχουν τη σειρά, αλλά επειδή βλέπω ότι η συζήτηση έχει πάει αλλού, ενώ μιλάμε εδώ για μια αναμόρφωση, ξαφνικά έχουμε βρεθεί να μιλάμε για το σχετικό νομοσχέδιο, έτσι. Και μιας και το ανοίξαμε το θέμα συνάδελφοι, να σας πω ότι όλη την ευθύνη την έχει η εταιρεία η οποία θα αναλάβει το έργο. Το λέει ο νόμος ξεκάθαρα, αγαπητοί συνάδελφοι, ο δήμος δεν φέρει καμία μα καμία απολύτως ευθύνη. Είναι και μέρος του συμφωνητικού, έτσι, με αυτόν τον τρόπο γίνεται το συμφωνητικό και το γράφει ο νόμος. Και όλα τα πρόστιμα, ακόμα και 50 ευρώ πρόστιμο να μπει, θα το πληρώσει αυτός που ανάλαβε να παρέχει την κάλυψη. Δεν θα το πληρώσει ο δήμος. Να το ξέρετε. Ας βάλει και τον εξοπλισμό η εταιρεία. Γιατί να τον αγοράσουμε. Σε βάθος χρόνου, αγαπητές συνάδελφοι, βγαίνει πολύ πιο ακριβά. Γιατί αυτά θα αναγκάζεσαι κάθε χρόνο να τα νικιάζεις. Ενώ όταν σου ανήκουν, πληρώνεις μια φορά και μετά είναι δικά σου και σου μένουνε. Με πρόλαβο κ. Καλανταρίδη. Σας ευχαριστώ. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, 2011-2015. Παρακράτηση τακτικών εσόδων σε ποσοστό πάνω από 65%. Την ίδια χρονική περίοδο, νέες αρμοδιότητες, χωρίς βέβαια να συνοδεύονται με τους αντίστοιχους πόρους. Αρμοδιότες περίπου 300 αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος. Από αυτά τα παρακρατηθέντα μέχρι και σήμερα. Ελάχιστα από το 2015 και μετά μέσω του προγράμματος Φιλόδημος και σήμερα με τον Αντώνης Τρίτσις, το αντίστοιχο του Φιλόδημος, επιστρέφονται συνολικά στους δήμους. Την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί η κεντρική διοίκηση για να περικόψει και άλλο τα έσοδα των δήμων. Παράδειγμα, αυτό που αναφερθήκαν οι αγαπητοί συνάδελφοι προηγουμένως όσα αφορά με την ακτή Καλαμίτσας. Αποτρέπουν να έχουμε έσοδα ως δήμος, όμως ζητάνε από εκεί και πέρα να βάλουμε βαθιά το χέρι και όπως λέει και ο αγαπητός συνάδελφος ο Χρήστος Οποτόλιας, να χαρατσώσουμε τους ίδιους τους ειδημότισμους για να μπορέσουμε να ανταπεξελθεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιδρασία, αυτή είναι η απάντηση και προς τον Κώστατο Γουνάκο, συνολικά από την αυτοδιοίκηση μέσω της κέδε, η οποία βεβαίως επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να υπερασπιστεί το θεσμό που υπερετεί και όχι την σημερινή κυβέρνηση και όχι την αυριανή κυβέρνηση και όχι την προηγούμενη κυβέρνηση για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Άρα σε μια τέτοια λογική δεν μπορεί να συμφωνούμε σήμερα, δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν αβαγοσώστες, πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Ποια είναι η αντίδραση από τη μεριά μας σήμερα, ως δημοσκαβάλλας, ως διοίκηση. Περιμένω να ακούω. Για έναν δεύτερο λόγο, διότι στην αναμόρφωση αναφέρεται ένας κωδικός στον οποίο βεβαίως δεν βάζουμε χρήματα αλλά παίρνουμε χρήματα. Είναι αυτός ο κωδικός που δημιουργήθηκε σε προηγούμενη αναμόρφωση μαζί με έτερον κωδικό που έχει σχέση με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και σε δυο συγκεκριμένες διοικητικές υπηρεσίες του τμήματος προμηθειών και του τμήματος μισοδοσίας όπου ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο συνενούμε και βάζουν πλέον πόδι και κάνουμε ιδιωτικές υπηρεσίες δύμα-δύμα δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για κανέναν λόγο αυτήν την αναμόρφωση και όποια άλλη αναμόρφωση αναφέρεται και σε αυτούς τους κωδικούς. Είμαστε με ένα μεγάλο όχι και κύριε δήμαρχε πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσετε για αυτήν την περίφημη κινητικότητα, για αυτήν την έλλειψη του προσωπικού και αυτό βέβαια νομίζω ότι θα πρέπει άμεσα να το κάνετε διότι κι άλλοι εργαζόμενοι σε μικρό χροντικό διάστημα θα διαπιστώσετε ότι θα φύγουν από το Δήμο Καβάλλος. Ευχαριστώ κύριε Βέρο, κύριε Πατωλιά. Ευχαριστώ κατ' αρχή πρόεδρε που με έφελε στην τάξη κλείωνα στο μικρόφωνο τη στιγμή που παρεκτράπηκα και μπήρα το λόγο χωρίς την άδειά σας. Εκτιμώ. Σας ευχαριστώ. Σχετικά τώρα με τη συζήτηση που γίνεται και σχετικά με όσα είπα στο προηγούμενο θέμα τι να συμπληρώσω και τι να πω όταν αγαπητοί συνάδελφοι επιβεβαιώνετε με τον καλύτερο τρόπο ότι η πολιτική που ασκεί σήμερα η διοίκηση Μουριάδη είναι μία πολιτική ισχυρότατη γιατί βασίζεται σε μία αντιπολίτευση η οποία συναινεί στο πως θα βάλει όσο δυνατόν περισσότερα εμπόδια και το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη των καβαλιτών. Το γεγονός ότι βασίζεται και περιμένεται από τη ΓΕΔΕ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά θα περιμένεται πάρα πολύ γιατί η ΓΕΔΕ ταφτίζεται με αυτή την πολιτική θέλει αρμοδιώτητες να έρχονται στους δίμους χωρίς όμως το απαραίτητο χρήμα. Γιατί δεν θέλει συμφωνία με αυτή την πολιτική? Γιατί το κράτος πρέπει να κρατάει αυτό το χρήμα για να το δίνει μπωναμά, θαλασσοδάνια στις μεγάλες εταιρίες όπως έκανε και με τα πετρέλαια το είπα και πριν, το έκανε και με την Aegean και συνεχίζει να το κάνει με όλους αυτούς τους μεγάλους χείμονες που τους ταΐζει με το τσουβάλι. Αυτή είναι η μοίρα σας, δεν μπορείτε να ξεφύγετε και θα φωνασκείτε εδώ μεταξύ σας για το ποιος από πού παίρνει τα χρήματα από ποια τσέπη των βεβαλιατών. Εκεί είναι η διαφορά σας. Γι' αυτό καταψηφίζουμε την αναμόρφωση αυτή όπως και την προηγούμε την επόμενη για να μην ξαναπάρουν το λόγο. Ευχαριστώ. Ο κ. Βαγιατζής είναι εδώ, όχι ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα ειλικρινά να αναρωτηθώ προς τον συνάδελφο ο οποίος πριν από μερικά θέματα, είναι ο δύο θέματα, έκανε την παρέμβαση αυτήν σχετικά με τον τρόπο με το οποίο γινόταν η ιδιοδικασία. Στη συγκεκριμένη σύντηση αυτής της δευτέρου καρτικού θέματος, έχει την άποψη ότι η συζήτηση εξελίσσεται, εμείς είμαστε τώρα σύμφωνα με τον καναδισμό, γιατί μου έκανε εντύπωση η επιλογή, η επιλεκτικότητα να διαμαρτυρηθεί τότε και να σοπάσει σε αυτήν τη διαδικασία. Μήπως δεν έγινε και μία και δύο και τρεις φορές η λήψη του λόγου από τα ίδια πρόσωπα για ας και τα θέματα πέραν της αναμορφώσεως. Αυτό ξεκινώ με μια τοποθέτηση έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Όταν αφορά την αναμόρφωση, έχει αναλυθεί επιμακρό. Εγώ δεν θα κουράσω σ' αυτό το θέμα και στο σώμα. Είμαι αρνητικός, διότι ήμουν αρνητικός και στον προϋπολογημό τον οποίο κατέθεσε η Διοίκηση για το 2021. Κύριε Πρόεδρε, με αυτά που ακούστηκαν, με τις προβληματισμούς που ακούστηκαν από τους αγαπητές συναδέλφους τον κ. Καλανταρίδη, τον κ. Παπά, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε έσοδα και από αυτήν την υπηρεσία. Δεν μπορεί η υπηρεσία προσφοράς καθαρισμός και προστασίας των ακτών να είναι χωρίς αντίτιμο και μάλιστα και από τους επισκέπτες μας. Για τους δημότους μας υπάρχει τρόπος, μπορούμε να βγάλουμε μια κάρτα δημότη και να έχει ένα διαφορετικό τιμολόγιο. Για τους επισκέπτες πρέπει να υπάρχει αντιτιμό. Δεν βγαίνει διαφορετικά το πράγμα. 600-700.000 κοστίζει στο δήμο Καβάλλας η υπόθεση παραλίες στο δήμο το δικό μας. Και αυτά από κάπου πρέπει να βγούν. Συμφωνώ κύριε Πρόεδρε ως προς την αναμόρφωση. Άλλωστε είναι ομόφωνη από την Οικονομική Επιτροπή. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Είμαι σύμφωνος προμωσίας. Θετικός πρόεδρο. Κύριε Ροσδράκος θέλει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, στη προηγούμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού είχα παρακαλώσει τον αντιδίμαρχο σε κάθε αναμόρφωση να μας φέρνει τον προϋπολογισμό όπως διαμορφώνεται με τις προηγούμενες τροποποιήσεις. Στην παρούσα φάση δεν έγινε αυτό το πράγμα. Και επαναλαμβάνω ότι είναι απαραίτητο αυτό το πράγμα. Κύριε Ροσδράκος, είναι το δαμιακό απολογισμό? Όχι, το προϋπολογισμό. Όσοι είχε ψηφιστεί με 31-12, ο προϋπολογισμός ψηφιστεί και οι αναμορφώσεις συμπλήν κάθε φορά, ώστε να ξέρουμε την αναγκειότητα και άντε την αναγκειότητα ενός νέου κωδικού μπορώ να την καταλάβω. Την αναγκειότητα όμως μίωσης ενός κωδικού πώς θα την ξέρω και πώς θα ξέρω εγώ τι υπόλοιπο έχει αυτή τη στιγμή. Ή εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα από εκεί που πήραμε λεφτά θα χρειαστεί την άλλη τροποποίηση να βάλουμε διότι αυτό θα γίνει είμαι σίγουρος, είμαι σίγουρος 100%. Άρα σε οποιαδήποτε αναμόρφωση πρέπει να δίνεται σαν σχετικό και πώς έχει διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός με όλες τις προηγούμενες διαμορφώσεις, τροποποίησης. Επειδή αυτό το πράγμα το είχα πει την προηγούμενη φορά και δεν το κάνατε προφανώς δεν σε ήρθε Γιάννη γι' αυτό ακριβώς εγώ θα καταψηφίσω και τους δύο αναμορφώσεις. Εκρίνεται λοιπόν καταπληροψηφία. Τέταρτο θέμα διαγραφή οφειλών του Δήμου προς τρίτους λόγου παραγραφής. Συγγνώμη. Έχουμε και την άλλη αναμορφώση. Συγχωρείτε, ναι, στο τρίο είμαστε. Εύδο με αναμόρφωση του προπολογισμού Δήμου Καβάλαση Εικονομικού έτους 2021. Κύριε Καλανταρίδη. Δεν έχω ερώτηση, Πρόεδρε. Είστε θετικός. Νομίζω ότι θα τύχουμε στο προηγούμενο θέμα. Συντομεύουμε, αν θέλετε. Ναι, Πρόεδρε, ναι. Κύριε Παγαδόπουλε. Ναι, ευχαριστώ, δεν ήθελα να διακόψω για αυτό τώρα θα πω αυτό που ήθελα να πω σύγχωνα γιατί είναι ένα μόνοφος που αφορά τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών και φυσικά μαστητατική, αλλά παράλληλα θέλω να πω ότι για αύριο που κάλεσε ο δήμαρχος για την διαπαραταξιακή ας την εκτελέσει αύριο ο δήμαρχος κανονικά, ούτως ή άλλως είναι στο τελευταίο στάδιο. Έγινε όλη η προεργασία, πάρθει για τα τηλέφωνα και μέσα στην εβδομάδα ή στο επόμενο διάστημα ας καλέσει εκπροσώπους των παρατάξεων να δουν ένα πλάνο και ένα σχέδιο που θα το εισάγει ο δήμαρχος και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση. Θεωρώ δηλαδή αύριο βιαστικό γιατί όλοι έχουν δουλειά, εγώ επικοινώνω εισαίδη, υπάρχουν δουλειές. Εκτελέστε τώρα και προχωρήστε αυτήν την συγκεκριμένη πρόσληψη για την πειρασφάλεια για να μην υπάρχουν προβλήματα και στο επόμενο διάστημα βλέπουμε μια εισήγησή σας ακριβώς να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Ευχαριστώ. Είστε θετικός στο θέμα? Ναι, φυσικά. Κύριε Παπά. Πρόεδρε, εμείς περιμέναμε πώς και πώς θα γίνει αυτή η διαπαραταξιακή. Τώρα δεν μπορούμε να βρούμε την ώρα για να συνεννοηθούμε. Νομίζω ότι, όχι, δεν θα συμφωνήσουμε. Εμείς λέμε ότι η διαπαραταξιακή να έχει πραγματική φιλοσοφία στο να είναι αντικειμενική, στο να εξετάσει και τις ενδεξιότητες που μπορεί να έχει κανένας και τις μεγαλύτερες ανάγκες που μπορεί να έχει και έτσι ακριβώς θα τακτοποιήσουμε ένα θέμα που το περιμέναμε πως και πώς από την αρχή της τετρίας δεχείς συμπουριάδης. Επομένως, εγώ θα επιμείνω ότι πρέπει αύριο όλες οι παρατάξεις να στείλουν τους εκπροσώπους τους, να μιλήσουν, να βάλουν τους κανόνες και για πρώτη φορά να προχωρήσουμε στο να έχουμε τη διαπαραταξιακή. Κατά τα άλλα συμφωνώ. Ωραία κύριο Σβερός. Και ποιο από όλα για τη διαπαραταξιακή? Για το τρίτο θέμα κύριε Βέρο. Ναι, γιατί λίγο μπερδεύτηκα τώρα. Μπαίνει θέμα διαπαραταξιακής τώρα. Όχι, όχι. Ρουτάω, Πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά προσπαθώ να κατανοήσω κάποια πράγματα. Ανοιχτός θέματος. Λοιπόν, όσα αφορά για το... Όχι, κύριε Παραέδρα, κοιτάξτε, εγώ είμαι ένας πολιτικός το οποίο δεν χρειάζομαι και πολύ χρόνο για να τοποθετηθώ. Άκουσα μια τοποθετησία και αμέσως είπα την αντίλησή μου. Όσο προς το θέμα, είπα ναι, δεν καταλάβα, έχεις κανένα θέμα μαζί μου, αδερφή. Προς Θεού, Βαγγέλη, δεν νομίζω ότι αναφέρθηκα εγώ. Ούτε σε σένα είπα ότι συζητάμε αυτό το θέμα, ρώτησα τον Πρόεδρο για ποιο θέμα. Βεβαίως δεν υφίσατε τέτοιο θέμα. Τουλάχιστον, κύριε Παπα, ξέρετε πολύ καλά ότι μη βλέπετε τώρα που δεν μιλάμε τόση ώρα. Εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα των 5 ετών και τα προηγούμενα χρόνια, όταν ερχόταν και ο κύριος Καλανταρίδης το γνωρίζει πολύ καλά, γιατί τώρα αναπληρώνει την κυρία Τσανάκα, γι' αυτό αναφέρουμε στον κύριο Καλανταρίδη αλλά και η ομάδα του, του διοικούσε, ότι λέγαμε ναι στην αναγκαιότητα του έκταπτου προσωπικού, αλλά ήμασταν αρνητικοί με τον τρόπο επιλογής. Και μάλιστα από τότε λέγαμε ότι πρέπει να υπάρξει διαπαραταξιακή επιτροπή. Και ιδιαιτέρως χαρίκα μου, όταν από μόνος από τα πρώτα συμβούλια ο σημερινός δήμαρχος, μας ανακοίνωσε στο πουθενά, δηλαδή χωρίς να υπάρχει συζήτηση από κανέναν, ότι ξέρθα εγώ τις προσλήψεις, θα τις κάνω μέσα από διαπαραταξιακή. Και βέβαια την ίδια στιγμή μας υποσκέφτηκε και πήρε και την ψήφο μας για την προσλήψη των εποχικών, αλλά ποτέ δεν τήρησε τη διαπαραταξιακή. Πέρα ποτέ, έστω στα δύο χρόνια μετά, αποφάσισε ότι θα κάνουν τη διαπαραταξιακή. Και είναι δυνατόν εμείς να πούμε όχι. Έστω και μετά από πέντε λεπτά να μας πείτε να συναντηθούμε, εμείς θα έρθουμε. Διότι ό,τι και να κάνετε, εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι αυτό είναι το σωστό. Εγώ τοποθετήθηκα επάνω στο... ο κύριος Παπαδόπουλης άκουσα τι είπε, ότι κάτω... Ωραία, άρα δεν μπαίνει τέτοιο θέμα, πάμε τώρα στο τρίτο. Όχι, δεν μπαίνει, θα γίνει η διαπαραταξιακή αύριο και ό,τι δεν θα έρθουν. Λοιπόν, θα ορίσουμε έτσι όπως αποδέχτηκε και διευκρίνησε ο κύριος δήμαρχος, αυτά που είπαμε και την άλλη φορά, όχι κάθε παράταξη να παίρνει τον αριθμό που... αυτό που γίνεται αλλού, έτσι αυτά τα ξεκαθαρίσαν. Πάμε τώρα στο θέμα και συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, εμείς είμαστε θετικοί στο τρίτο. Ωραία, κύριε Ποτόγια. Σας παραδέχουμε πάντως, θα πάρετε το βραβείο, δεν ξέρω τι βραβείο δίνετε σε αυτές τις περιπτώσεις, μαθηματικών μάμων, τετραγωνισμός του κύκλου. Τι λες καλέ μου, θα κάνεις διαπαραταξιακή και για 20 άτομα θα σε έρθουν από πίσω 100 και 200, θα βρεις και θα πάρεις και θα είσαι ήσυχος. Ποιον κοροϊδεύετε ρε, ποιον κοροϊδεύετε. Πάει δε από εκεί, δεν τρέπεστε. Θα κάνετε διαπαραταξιακή για να κοροϊδεύει τον κόσμο, ότι θα κάνετε όλα με λι και γάλα. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν... Έλα και εσύ, έλα να γίνει καλύτερη η διαπαραταξιακή. Είναι δυνατόν, τον Ανανία δεν μπορώ να τον κάνω να ξαφανίσω τους άλλους 200. Εντάξει, λέμε από αυτούς που βασιλάνε τους καλύτερους. Θα βρεις εσύ όταν έρχονται 500 τους 20 καλύτερους, είναι δυνατόν. Όταν σου δεν βγήκε αμέσως μία πέξω, έλα και εσύ να βγεις τους καλύτερους. Εσύ που είσαι μέσα, είσαι για να κοροϊδεύσεις τον κόσμο, ότι επειδή θα κάνεις σωστή επιλογή, είσαι στο ζήτημα... Τώρα, κύριε Πεφάνη, θα χρειαστώ την προστασία σας, όταν ποτέ μη μου δίνει και με τρίζει και από πάνω. Αλλά να βγάλεις ένα ψήφισμα όμως για τα πετρέλαια που πάνε να τους απολύσουν, αυτό πάει στις καλέμβες. Θα πάει την άλλη νομάδα, λέει, να το συζητήσουμε. Λοιπόν, το καταψηφίζω δυο χέρια. Ωραία, κύριε Ποτόγια, μου επιτρέπετε να κάνω τη μία πολύ απλή ερώτηση. Δηλαδή εσείς, όταν έχετε 100 άτομα και θέλετε να πάρετε τους 10, τι θα κάνατε, δεν θα βάζετε κάποια κριτήρια, πώς θα τους παίρνατε, θα κάνατε κλείδωση. Εκεί είναι το ζήτημα, κύριε Δήμαρχε. Όχι είναι, δεν είναι. Θα σας κάνω μια απλή ερώτηση. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε. Καθόμαστε και λέμε ότι επειδή θα κάνουμε σωστή επιλογή, λύσαμε όλο το πρόβλημα. Δεν το λύσαμε. Κούνησε το δάχτυλό σου σε ό,τι αφορά αυτήν την τεράστια ανεργία. Ένα ψήρισμα είπαμε να βγάλουμε για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια και δεν το βγάζετε. Τώρα έχει καμία σχέση το ψήφισμα των πετρελαιών με το άνθρωπο τι άτομα θα πάρουμε? Μα τα άτομα λες ότι εγώ λύνω ένα τεράστιο ζήτημα, το λύνω μετά να κάνω διαπαρατεξιακή. Και σου λέω να κάνεις το κάτι επιπλέον, φυσικά θα πας τους δέκα. Δεν λύνω το πρόβλημα. Όποιος και να ήτανε, δήμαρχε, όποιος και να ήτανε στη θέση σου, κάποιους δέκα θα έπαιρνε. Και φυσικά θα κάνεις και αυτό που κάνουνε όλοι, θα βάλεις αυτούς που γουστάρεις. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τώρα να μας προσβάλλεις, Χρήστο, με συγχωρείς, αλλά να μας προσβάλλεις τώρα. Θόδωρε, Θόδωρε, Θόδωρε, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ξέρομαι πολύ καλά τι συμβαίνει. Το μεγάλο ζήτημα είναι ακριβώς ότι υπάρχει αυτό το τεράστιο ζήτημα της μεγάλης ανεργίας. Εδώ λοιπόν, ένας δήμος, μια βιοίκηση, πρέπει σε αυτό να αντιταχθεί. Δεν μπορεί να τελειώνει και να αρχινάει με το ότι εγώ θα κάνω σωστές προσλήψεις και θα βάλω σωστά κριτήρια. Και συμφωνώ, μαζί σου, θα τα κάνεις πολύ σωστά. Ήταν μια ολόκληρη συζήτηση τώρα, αλλά τέλος πάντων. Θα παρακαλώ να μιλήσω στο θέμα. Κύριε Ποτάγι, είσαι θετικός ή αρνητικός στο τρίτο θέμα? Αρνητικός. Αρνητικός. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, με ιόδια υπομονή παρακολουθώ τη συζήτηση και αναρωτιέμαι. Η αρμοδιότητα και του Δημοτικού Συμβουλίου στην 7η αναμόρφωση να συζητάει το θέμα της διαπαραταξιακής και να τολνούν κάποιοι να βγαίνουν και να λένε ότι ξέρετε προτείνω τον δήμαρχο να προχωρήσει να το κάνει και αρχότερα εμείς θα κάνουμε ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να μιλάει όποιος δίποτε για μένα. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Και εγώ παρακολουθώ τη συζήτηση για την αναμόρφωση, το τρίτο θέμα. Και κάποιος μιλάει για μένα χωρίς να με έχει ρωτήσει ποιος του έχει δώσει το δικαίωμα. Πρόεδρε για το θεό, θα τρελαθούμε. Και είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τα μαχαίρα για το θέμα αυτό, αλλά στο έκθεκτο θέμα δεν μίλησε κανείς. Εκεί η σιωπή των αμνών. Βάσπερ πτώση είναι αργά, να μην ταλαιπωρώ το σώμα. Εγώ είμαι αρντικός, αρντικός στον προϋπολογισμό, αρντικός και στην αναμόρφωση. Και πρόεδρε να σε θυμίσω, θα πρέπει να πάρουμε παράδεισο σε Σονούπο γιατί έχουμε κλείσει τα 4 ώρες. Σε 8 λεπτά κύριε Ξανθόδουλε. Κύριε Κουνέκο. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ. Κύριε Προμούσα. Θετικός. Εγκρίνεται καταπλουσιφία. Τέταρτο θέμα, διαγραφή οφειλών του Δήμου προς τρίτους λόγω παραγραφής. Είμαστε όλοι θετικοί? Ερώτησε έχω να κάνω, πρόεδρε. Να ρωτήσω κάτι κι εγώ, πρόεδρε. Ναι, να πάμε με τη σειρά, κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Παπαδόπουλε, όχι. Κύριε Παπά. Όχι. Κύριε Βέρο. Ερώτηση, όχι. Κύριε Ποτόια. Όχι. Κύριε Ξανθόπουλε. Δεν ξέρω αν εγώ δεν το έχω λάβει και το έχουν λάβει οι υπόλοιποι συνάδελτοι. Το συνειμένο που ακολουθούσα την εισήγηση, δεν το έχω πάρει. Το έχουν πάρει οι άλλοι. Ήταν ένα προβληματικό μου τεχνικό μόνο. Δεν είναι συνειμένο ακριβώς, είναι λίγο πιο κάτω από τα θέματα κύριε Ξανθόπουλε. Αν κάνετε λίγο σκρόλο το ποντίκι, μάθω το βρείτε. Κύριε Αντιδήμαρχε, ήρθε το 4 όπως ακριβώς ήρθε και από κάτω ήρθε το επόμενο. Το 4 άλλο ας πούμε. Αλλά αυτό δεν είχε τίποτα μέσα. Ήταν τεχνικό θέμα δικό μου, αν οι άλλοι δεν το πήραν, δεν έχω καμία αντίρρηση. Μήπως δεν το πήραν και οι υπόλοιποι για αυτό. Φαντάζομαι ότι σε αυτό αναφέρονταν... Έχει δίδιο. Πρόβλημα έχει, το πρόγραμμα δεν ανοίγει. Ωραία, εντάξει. Κι εγώ δεν το έχω και εγώ δεν το έχω και ο Ξανθόπουλε. Αν και εσείς δεν το πήρατε. Υπρομούσα αύριο αν θέλετε, εγώ θα είμαι θετικός. Δεν το έχω πάρει, εγώ θα είμαι θετικός. Αύριο αν θέλετε, μου το στέλνετε για να το έχω στο αρχείο. Ναι κύριε Ξανθόπουλε, ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, καθαρά για την προστασία του σώματος και όλων μας, δηλαδή, είναι να κάνω την ερώτηση. Επειδή αναφέρεται σύμφωνα και με το συνημένο πίνακα που ζητάει ο Νίγος ο Ξανθόπουλος, που μάλλον εγώ τον έχω, είναι ένας πίνακας από τέσσερις, τέλος πάντων, επαγγελματίες που έχουν κόψει τιμολόγιο, ή τρεις από το 15, και μάλλον πρόσφυγτος είναι πρόσφυγτος, αν καταλαβαίνω καλά και διορθώσαν, αν κάνω λάθος, δεν έχουν πληρωθεί, σωστά? Σωστά. Άρα ζητάνε να πάρει το σώμα απόφαση για την παραγραφή των απαιτήσεων αυτόν. Αφού πρώτα ρωτήσω για ποιο λόγο δεν πληρώθηκαν τα συγκεκριμένα τιμολόγια των επαγγελματιών αυτό, οι οποίοι προφανώς τα έχουν εκδόσει, τα τιμολόγια, και τα έχουν δώει στο δήμο, παρόλα αυτά, όμως, θα μου επιτρέψουν να πω ότι έχω μια επιφύλαξη ως βεβαιότητα ότι δεν μπορούμε να πάρουμε στην παρούσα χρονική στιγμή τέτοια απόφαση, ειδικά για τα τιμολόγια του 2015. Για το τιμολόγιο του 2012, σαφέστατα μπορούμε να πάρουμε, αλλά τα τιμολόγια του 2015 δεν έχουν παραγραφεί ακόμα, ειδικά επειδή για την περίοδο του κορωνοϊού έχουν αναστελεί προθεσμίες, που οι συγκεκριμένες προθεσμίες δεν έχουν παραγραφεί. Και ίσως για τα συγκεκριμένα τιμολόγια να το αποσύρουμε, για να μην φέρουμε το σώμα σε δύσκολη θέση, που θα ανεγαστεί να είναι απορριπτική. Εννοείται τις πενταειτίας, κύριε Συφίδου? Ακριβώς τις πενταειτίας, ναι. Κύριε Συφίδου, όντως, έχετε δίκιο για την πενταειτία, πέραν τις πενταειτίας παραγράφονται. Υπάρχουν δυσκολίες, και τις οφειλές προκύπτουν μέσα στο διάστημα αυτό, αν περιλαμβάνει και αυτή η περίπτωση. Έχω την αίσθηση πως δεν την περιλαμβάνει αυτή η περίπτωση, οπότε καλώς διαγράφονται. Από εκεί πέρα, τώρα όσον αφορά ντομπίνακα με αυτές τις επιχειρήσεις, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι αφορά κυρίως περιπτώσεις που έχουν πρόβλημα με τις αναθέσεις, στην περίοδο εκείνη εκεί, εξαρτήδοντας κάποια δυνατότητα που είχε το λογιστήριο, γιατί είχα σήμερα μια συνάντηση με την προσταμένη γι' αυτό το θέμα, όλα γίναν νομίμως και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την νομοθεσία, και την παραγραφή αυτών των φυλών. Πρόεδρε, λίγο το λόγο μπορώ να έχω. Επειδή βλέπω λίγο τις ημερομηνίες, και σίγουρα η κυρία Ιωσήφιδου ξέρει καλύτερα το σχετικό νόμο, αν όντως μέσα στο 20, τότε έχει δίκιο η κυρία Ιωσήφιδου. Δεν συμπληρώνεται η πενταετία. Ναι μεν σε θεωρητικό επίπεδο έχει συμπληρωθεί, αλλά αν όντως έδωσε παράταση πληρωμής, λόγω ακριβώς του lockdown και όλων αυτών των προβλημάτων που υπήρχε, τότε ουσιαστικά, πρακτικά δεν έχει κλείσει η πενταετία. Δεν είναι τόσο πρόβλημα. Μπορείτε να το αποσύρετε νομίζω, να το σιγουρέψετε, και να το φέρτε την επόμενη φορά. Δεν θα αλλάξει κάτι. Έχει ανασταλεί εκ του νόμου ο χρόνος παραγραφής, των απαιτήσεων όλων που λήγανε τη συγκεκριμένη περίοδο της πανδημίας. Είναι σαφέστατη και ξεκάθαρη. Αυτό εγώ και το λέω για την προστασία του σώματος. Κυρία Ιωσήφιδου, δεν διαφωνήσω, να το δούμε αν θέλετε να το αποσύρουμε. Απλά, πόσο γνωρίζω, αφορούσε την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020, έως από τον Μάρτιο του 2020, έως από τον Φεβρουάριο του 2021. Παρ' όλα αυτά, αν συμφωνεί και το σώμα και ο πρόεδρος να το αποσύρουμε, θα πρέπει να το εξατάσουμε. Άρα, συναδελφέ, όντως, αν είναι, όπως λέτε, από το 2020, από το Μάρτιο, υπάρχουν εδώ τιμολόγια που κόπηκαν τον 10 του 2015. Δεν εξυπηρέται. Για νέες οφειλές. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Αυτό που λέει η Αναστασία είναι παράταση των δώσεων. Ή των οφειλών. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Να το αποσύρουμε, πρόεδρε? Να το αποσύρουμε, εφόσον υπάρχει εμφιβολία, αν και θεωρώ ότι τα αποσάχνει τόσο μικρά που δεν επηρέαζουν σε τίποτα. Δεν αξίζει, αλλά μπορείτε να το δείτε με την υπηρεσία. Ναι, φυσικά. Ευχαριστώ, κυρία Συφυριντή μας. Θα ευχαριστούμε τους συναδελφέ. Λοιπόν, να πάρουμε παράταση, αγαπητοί συναδελφέ. Πέμπτο θέμα, τροποποίηση της 365 του 2019, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είμαστε όλοι θετικοί. Πρόεδρε, είναι ένα τυπικό θέμα που ανανεώνει τη σύμβαση κάθε δύο χρόνια ανάμεσα στους δήμους και των παρακαλωθών και δανείων μέσα απ' το οποίο πληρώνεται το πράσινο ταμείο. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, κύριε Καλανταρίδη. Εμείς, ναι, κύριε Πρόεδρε, είμαστε σύμφωνοι. Ναι, κύριε Παπά. Όλοι, ναι. Σε ευχαριστούμε ότι είναι το ομόφωνα. Έκτο θέμα, έγκριση εκπώνησης της μελέτης με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό εκπώνησης μελετών για την ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή Περιαλίου του Δήμου Καβάλλας. Κύριε Δήμαρχε, δεν ακούγεστε. Λοιπόν, αφορά την ανέγερση μελέτη στην προκειμένη περίπτωση του νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή Περιαλίου του Δήμου Καβάλλας. Είναι η φιλοδοξία μας να ανεγερθεί ένα καινούργιο κλειστό γυμναστήριο, το οποίο θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για να δώσουμε την ευκαιρία και στους επαγγελματικούς συλλόγους και στο σύνολο της πόλης και ασφαλώς και χώρος εκδηλώσεων, όπως είναι πολύ σωστό αυτό, για όλες τις δραστηριότητες που μπορούν και έχουν ανάγκη να καλύπτονται από ένα τέτοιο χώρο στην περιοχή μας. Το Δήμο Γλου, το οποίο έπαιξε τον ρόλο του για τα 30 προηγούμενα 40 χρόνια, νομίζω ότι μπορεί να συντηρηθεί επαρκώς και να λειτουργήσει βοηθητικά και συμπληρωματικά σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε με το νέο κλειστό γυμναστήριο. Κύριε Καλαντάριδη. Αν θέλετε και οικονομικά στοιχεία μπορώ να προσθέσω. Ερώτηση δεν έχω, Πρόεδρε, αν περόκειται περί ερώτησης. Μόνο για το ποθέτηση αργότερα. Να κάνουμε ένα κύκλο ερωτήσεων αν υπάρχουν, κύριε Παγαδόκουλα. Για μας θα κάνει ερωτήσεις και το ποθέτηση ο κύριος Γούναλας. Να πάρω εγώ τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, ή προηγεί κάποιος άλλος συνάδελφός μας. Απλάνουμε, επιτρέπεται ερωτήσεις αν γίνεται πρώτα και μετά το ποθέτηση. Ναι, φυσικά και ερωτήσεις για ερωτήσεις, φυσικά. Θα κάνω κάποιες ερωτήσεις και συνέχεια, όπως είπατε, θα το ποθετώ. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν ποια είναι η σκοπιμότητα της μελέτης για κατασκευής ενός νέου γυμναστηρίου. Και αν χρειάζεται ο δήμος ένα γήπεδο χιλίων θέσεων ή μήπως βάσει αυτό που είπε και ο κύριος Εκοβίδης, ή μήπως χρειάζεται τρία ή τεσσάρων χιλιάδων θέσεων ή πέντε χιλιάδες θέσεων. Ή μήπως χρειάζεται προπονητήρια και όχι κλειστό γυμναστήριο. Επίσης, θέλω να ρωτήσω αν έγινε κάποια διαβούλευση μαθητικούς φορείς που είναι άμεσα εμπλεκόμενη. Αν έχει γίνει κάποια μελέτη για το ποιο συλλογή και ποια θλίματα θα απασχολούνται σε συγκεκριμένη εγκατάσταση. Αν κύριε Εκοβίδη και κύριε Δήμαρχο υπάρχει πρόβλεψη για το κόσμο συντήρησης και τον τρόπο θέρμασης, ψήξης και γενικά της ενέργειας της εγκατάστασης. Ποια είναι η βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου όταν ξέρουμε πως αυτές οι οικοδομές είναι κοστοβόρες και ενεργοβόρες. Και διερωτόμαι μήπως η έλλειψη εδώ της βιωσιμότητας οδηγήσει σε αδυναμία χρηματοδότησης του έργου. Πέμπτον, γιατί δεσμεύουμε, μου κάνει εντύπωση αυτό το μεγάλο ποσό για τη μελέτη. Ενώ θα μπορούσαμε να βρούμε έτοιμες μελέτες καθώς δεκάδες εγκαταστάσεις με τις ίδιες διαστάσεις και προδιαγραφές που υπάρχουν και έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα ή ακόμη και συνεργασία με κάποιο πανεπιστήμιο. Και τελευταίο, και τελειώνω εδώ, αν ισχύει, δεν είμαι σίγουρος, ρωτάω αν ισχύει, προσέχω ότι τη λέω, ότι στις συνομιλίες που είχατε με κάποιο θρητικό σύλλογο, κύριε Δήμαρχε, όταν σας φορτάθηκαν λύσεις για κάποιες έτοιμες μελέτες, όπως είπα πριν, ή άλλες πιο φθηνές λύσεις, το αποκλείσατε με τη δικαιολογή ότι η μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει. Μου φάνηκε περίεργο και ήθελα απλά να σας ρωτήσω. Ευχαριστώ. Ναι, θα συγκεντρώσουμε τις ερωτήσεις και απαντάτε για όλους. Ο κ. Παπάς. Ο κ. Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, για συντομία του χρόνου, με κάλυψε πλήρως στα ερωτήματα που θέλαμε να βάλουμε κ. Γονελάς, να μην επαναλάβω τα ίδια. Ωραία, ο κ. Ποτόιας. Κύριε Ποτόια, δεν σας ακούμε. Πάμε στον κ. Ξανθόπλου. Λέω, λοιπόν, αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε θα κατασκευαστεί πέρα από τη μελέτη και πόσο θα στοιχήσει και πού θα βρεθούν τα χρήματα. Κύριε Ξανθόπουλα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα θέλαμε να προσθέσω σε ερωτήσεις της πάρα πολύ ευτυχίας του κ. Γονελάκη και του κ. Ποτόλια και μια άλλη ρώτηση. Μια πέτσι βιαστική πρόχειρη, τελείως πρόχειρη κ. Κοβίδη έρευνα που έκανα όσο πρόλαβα από την Πέμπτη να το ψάξουμε ούτω το θέμα. Αναρωτιέμαι εάν έχετε ψάξει και εσείς να δείτε πόσα κλειστά γυναστήρια, κλειστά γυναστήρια κλασικού αθλητισμού, στιγμού δηλαδή, υπάρχουν και σε οποίες περιοχές της χώρας. Έχω διαπιστώσει ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα. Και επειδή το συγκεκριμένο κτίριο προβλέπεται να το κατασκευάσαιτε κοντά στο κλειστό κολυβητήριο και στο εθνικό στάδιο Καβάλας, εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου, προπονητηρίου για το στίβο θα ήταν πολύ καλύτερη επιλογή και θα απολούσε να αποτελέσει ακριβώς αυτό που ο κ. Γωνελάς υπονόησε και τη λύση της βιωσιμότητας διότι αντιλαμβάνεστε ότι στην πόλη θα αναγκάζονται να παραμένουν τον χειμώνα, το μέτρα τους χειμερινούς μήνες, πολλοί αθλητές επιπέδου οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα διότι δεν υπάρχουν κλειστές τέτοιους προπονητήρια γυμναστήρια να εξακολουθούν να προπονούνται. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα σας παραγγελώση πολύ να μου απαντήσετε. Ακούτε. Σας ακούμε τώρα, ναι. Θα ανοίξω και την κάμερα εδώ. Θέμα ερωτήσω. Τα χρήματα αυτά του δήμου θα δοθούνε από το δήμο ή από το ποσό αυτό που είχαμε πάρει από το οργανισμό Λοιμένος. Είναι το ερώτημά μου. Το ένα. Το δεύτερο κομμάτι του ερωτήματος αφορά την υπόλοιπη έκταση από τα 14,3 στρέματα το οικόπεδο στο Περιγιάλη. Λέει στη μελέτηση κομμπότητος τα εννέα θα χρησιμοποιηθούν, τα υπόλοιπα πεντέμις θα είναι πράσινο. Το κομμάτι αυτό, λίγο παραπάνω, ανάληστα ήθελα σχετικά με το πράσινο. Καλώς είναι να φτιάξουμε δομιμένους χώρους, αλλά από την άλλη πλευρά και το πράσινο είναι απαραίτητο στο ισοσύγειο. Κυρία Κοβηδή. Λοιπόν, πριν απαντήσει λίγο ο κύριος. Εγώ ζήτησα, σήκωσα χεράκι πρόεδρε. Μας είπες να μην πεταγόμαστε, αλλά δεν τα βλέπεις, μου φαίνεται. Νόμις, σας ζητώ κύριε Ιωσήφ. Λοιπόν, έχω να κάνω τρία ερωτήματα. Καταρχήν γιατί ο γονιστικός χώρος, γιατί πρόσεξα τις διαστάσεις που μας έχετε στο συνειμένο σχέδιο, είναι σαράντα επί 26 και όχι 46 μετρά, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και αγώνες χειροσφαίρισης. Δεύτερη ερώτηση, αν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία από τις ομοσπονδίες για τον αριθμό των θέσεων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων στα αθλήματα που θα μπορεί να φιλοξενήσει ο γονιστικός χώρος, ή μας ενδιαφέρουν μόνο οι οργανώσεις τοπικού χαρακτήρα. Και η τρίτη, κι αν μου επιτρέπετε λίγο πιο σημαντική ερώτηση, είναι αφού πρόκειται για ένα απλό κλειστό γυμναστήριο χιλίων θέσεων όχι για έναν πολυχώρο, έτσι όπως τον είχε οραματεστεί η δική μας η διοίκηση και η κυρία Τσανάτκα συγκεκριμένα, ο οποίος να μπορεί να λειτουργεί και ως αθλητικό κέντρο αλλά και ως αίθουσα συναυλίων και συνετριακό κέντρο τουλάχιστον 2000 θέσεων, κάτι που όντως λείπει από την Καβάλα και την Κύριο περιοχή με σκοπό την ανάπτυξη του αθλητικού και συνετριακού τυρισμού, γιατί δεν χρησιμοποιείται, είπε ο Γιώργος ο Γνελάς και επιχειρηματολογό και εγώ επιπλέον και έχει απόλυτο δίκιο, γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιείται τυποποιημένες μελέτες που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μάλιστα δωρεάν ή γιατί δεν ακολουθείτε το παράδειγμα άλλων δήμων οι οποίοι χρησιμοποίησαν μελέτες υπαρχώνων κλειστών γυμναστήριων που επίσης τους παραχωρήθηκαν δωρεάν. Και εγώ θα μου επιτρέψει να πω προσωπικά θα σας πρότεινα και δύο σχέδια κλειστού γυμναστηρίου του ΤΕΙ Κρήτης 1800 θέσεων και όχι 1000 θέσεων ή το Δημοτικό Γυμναστήριο Ζωφρέας 2500 θέσεων και μάλιστα όπως είδα και τον προϋπολογισμό για έναν κατεσκευαστή 4 εκατομμυρίων. Υπάρχουν τα σχέδια έτοιμα, τυποποιημένα και έτσι ο δήμος δεν θα χρειαστεί να βάλει και χρήματα για τη μελέτη. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Κοβίδη. Πριν πει ο κύριος Κοβίδη στα τεχνικά θα μου επιτρέψετε λίγο γιατί άκουσα διάφορα και από ανθρώπους του αθλητισμού και από την κυρία Ιωσήφιδου τώρα και από τις άλλες ερωτήσεις. Κατά πόσο είναι απαραίτητο ένα κλειστό γυμναστήριο των χιλίων θέσεων. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι από το κλειστό γυμναστήριο που υπάρχει τώρα, να μην το κάνουμε και να μείνουμε στη μυζέρια η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Κακές εξέδρες, η στατικότητα η οποία αφισβητείται, να τρέμει το φιλοκάρδι μας να μην δει τυχόν και δεν πάρουμε άδεια. Εκταστάσεις επαρχιωμένες και να θεωρούμε ότι είμαστε μια σύγχρονη πόλη και μια πόλη η οποία προάγει τον αθλητισμό. Άρα λοιπόν, για μένα το κλειστό γυμναστήριο και μάλιστα ένας χώρος όπου θα μπορούν να γίνονται και άλλες εκδηλώσεις, για να μην το περιορίζουμε μόνο ως κλειστό γυμναστήριο, είναι απαραίτητο για την πόλη μας. Δεν μπορεί να θέλουμε να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις και να μην υπάρχει ένας χώρος μέσα στην πόλη. Επίσης, άκουσα για την εάν υπάρχει μελέτη της σκοπιμότητας, εάν θα είναι ενεργειακά, δεν είμαστε ανόητοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, δεν θα κάνουμε ένα γήπεδο, ένα κλειστό, το οποίο δεν θα έχει ενεργειακά να μην είναι ενεργοβόρο. Και να έχει ό,τι χρειάζεται από αβαθή γεωθερμία, από φωτοβολταϊκά και ό,τι άλλο χρειάζεται για να είναι ενεργειακά αυτόνομα. Εξυπακούεται αυτό ότι θα γίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα γήπεδο, μπορούμε να κάνουμε και 5.000 θέσεις, αν θέλετε. Το θέμα δεν είναι ούτε οι 2.000, ούτε οι 3.000. Τα 1.000 θέσεις έχουν ορισμένες διαστάσεις, οι 2.000 έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις, οι 3.000 έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Και το κόστος αυξάνεται. Λοιπόν, κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι των 1.000 θέσεων είναι ένα ιδανικό γήπεδο κλειστό και για εκβηλώσεις μέσα στην πόλη της Καβάλτας. Τώρα, για το όσο αν υπάρχουν έτοιμες μελέτες τις οποίες να τις πάρουμε, με συγχωρείται πολύ, αλλά δεν είναι νομολογίες, ούτε είναι αποφάσεις δικαστηρίων που παίρνουμε από άλλες και τις χρησιμοποιούμε. Εδώ στα στατικά, έτσι είναι η κυρία Ιωσήφίδου σε όσες σας τα είπανε, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, παίζει καταρχήν οι θεμελιώσεις, τι έδαφος έχεις, τι θεμελιώσεις έχεις, πώς μπορείς να κάνεις. Και επειδή έχει κάνει κάποιος ένα κλειστό, δεν σημαίνει ότι θα το πάρουμε και θα το περιφέρουμε σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να έχει και μια αισθητική άποψη αυτό που κάνουμε. Δεν θα πάμε επειδή υπάρχει κάπου ένα γήπεδο 2000 θέσεων να πάμε να το πάρουμε και να το κάνουμε εδώ. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά υπάρχουν μελετητές. Υπάρχουν μελετητές οι οποίοι η δουλειά τους δεν είναι, άντε, όποιος ο καθένας την πήρε και την έκανε ό,τι ήθελε. Λοιπόν, αυτά όσον αφορά τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο κύριος για κοβίδης και θα τα ξαναπούμε. Όντως, και το κόστος κατασκευής και το λειτουργικό κόστος και οι έτοιμες μελέτες είναι προσεγγίσεις που καλά θα είναι να μην έχουμε έτσι εύκολες προσεγγίσεις, σας παρακαλώ πολύ. Είναι πολύ μεγάλη ευκολία που τα προσεγγίζουμε. Ασφαλώς μια μελέτη θα γίνει και ασφαλώς θα γίνει με τη δέουσα προσοχή από εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία που τις τάξεις αυτής, τα μελετητικά γραφεία είναι και ελάχιστα και πολύ εξειδικευμένα. Δηλαδή μην το προσεγγίζουμε έτσι το θέμα. Όσον αφορά τώρα τη σπατάλη που υπονοείται ότι θα γίνει γιατί δεν παίρνουμε ένα έτοιμο γυμναστήριο, νομίζω ότι είναι στρατηγικό λάθος να διαλέξουμε κάτι το οποίο φορέθηκε σε μια άλλη περιοχή σε ένα άλλο οικόπεδο με εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις και να το φέρουμε εδώ στην Καβάλα και να το τοποθετήσουμε στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Να μου επιτρέψετε να έχω κι εγώ την ίδια άποψη με τον δήμαρχο ότι δεν είναι καθόλου σωστό και δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι το οικονομικό του αποτέλεσμα συμφέρον για το δήμο σε βάθος χρόνου. Γιατί να σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει μια επένδυση για την επόμενη τριακονταετία. Το προηγούμενο κράτησε 40 χρόνια, 50, στο 70 αν δεν κάνω λάθος ξεκίνησε, ας ελπίζουμε ότι για τα επόμενα 30 χρόνια θα έχουμε αυτό. Όταν και εφόσον εξασφαλιστούν τα χρήματα για την κατασκευή του. Δεν μπορώ να έχω απάντηση σε αυτό. Η κατασκευή θα γίνει όταν εξασφαλίσουμε την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Από λεφτά του δήμου δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστεί αυτό το γήπεδο. Ούτε θα αστερήσει κάτι άλλο από τους δημότες της Καβάλλας η κατασκευή αυτού του γηπεδού. Τώρα, αν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο. Οι συμβουλές που πήραμε από το Υπουργείο και από τη Γραμματεία Αθλητισμού και όλους τους παράγοντες που είναι σε θέση να έχουν σωστή άποψη πάνω σε αυτά τα θέματα συγκλίνουν για τα μέτρα της Καβάλλας σε χιλίον θέσων κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο θα επαρκέσει, είπαμε, για όλες τις πιθανές ανάγκες που θα προαχθούν όλες οι δύο, ενδεχομένως, ομάδες που έχουμε στις πρώτες κατηγορίες και θα είναι αντάξιος ο χώρος που θα τους φιλοξενεί. Τώρα, τι χρήση θα έχει? Οι χίλιες θέσεις, αν πρόκειται να γίνει μία εκδήλωση μουσική, μπορούν να γίνουν άνετα 1500 έως 2000, όπως αντιλαμβάνετε. Για άλλους είδους εκδηλώσεις μπορεί να απαιτείται λιγότερο μεγαλύτερος χώρος γηπεδού, επιφάνειας δράσης και λιγότερο θεατών. Αυτά εξαρτώνται από το είδος των εκδηλώσεων που μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί και θα υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες να αυξομοιώνεται ο αριθμός των θεατών. Το θέμα τώρα του λειτουργικού κόστους νομίζω ότι το έθιξα. Δεν ξέρω αν απάντησα στον κύριο Γουνελά για όλους τους προβληματισμούς του. Επιμένω ότι θα γίνουν μελέτες σωστές από τα ελάχιστα σημαντικά ή αν θέλετε εξειδικευμένα γραφεία της χώρας μας. Δεν είναι αντικείμενα μελέτης που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευκολία και με εύκολο τρόπο. Τώρα όσον αφορά τα χρηματοδοτικά. Η συμμετοχή του δήμου είναι της τάξης των 256 χιλιάδων και 844 χιλιάδων είναι η συμμετοχή του φιλόδημος, του προγράμματος. Πόσο ανάποδα τα λες αντιδήμαρχε. Ανάποδα, ανάποδα. Σωστά, έχει δίκιο η κυρία σου. 800-300 είναι, 800 τακτικά, σάτα. Ναι, σωστά. Αντιδήμαρχε πριν πάει στα οικονομικά ερώτησα και κάτι άλλο. Σας ακούω, συγγνώμη, ακούω. Ερώτησα αν έχετε διερευνήσει από την σκοπιμότητα εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου, κατασκευής του έργου. Αυτή ομολογώ ότι το να μετατραπεί, το να υλοποιηθεί ένα τέτοιο κλειστό γυμναστήριο κλασικού αθλητισμού, φοβάμαι ότι είναι μεγαλύτερης έκτασης και μεγαλύτερου κόστος έργο. Φαντάζουμε ότι ένα μέρος αυτών των αθλημάτων μπορούν να φιλοξενηθούν και σε αυτό το γήπεδο. Αλλά φυσικά όχι όλα. Να μου επιτρέψει να σου πω, κύριε Αντιδήμαρχε, ότι είναι μικρότερος ο χώρος και μικρότερος υπολογισμός και το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει, όχι στην Καβάλα, στην βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει κλειστό τεφικοναστήριο. Είτε λίγο, την Καβάλα σαν χώρο που θα φιλοξενεί ενδεχομένως αθλητές και πανελληνίου επιβέδου, οι οποίοι δεν μπορούν να αθληθούν, γιατί δεν υπάρχουν χώροι αντίστοιχοι. Βάλτε αθλητή παράμετρο στον νέο δώσεις. Εννοείται τα αθλήματα που φιλοξενούνται σε κλειστούς χώρους στύβου. Ο αθλητής στύβου, κύριε Αντιδήμαρχε, για να γυναστεί το χειμώνα, πρέπει να βρει κατάλληλους... Κατάλληλους δεν μπορεί να γυναστεί έξω. Προπονητήριο εννοείται από μένα. Προπονητήριο και χώρο για διαξαγωγή αγώνης βεβαίως. Και αγώνες μπορούν να γίνουν εκεί κλειστή, στύβου. Αλλά και ως προπονητήριο κυρίως. Γιατί να μην σε αυτές τις διαστάσεις που θα διαθέσουμε, να μην χρησιμοποιηθεί και γι' αυτόν τον ρόλο. Ταρτάν που θα κάνεις? Ταρτάν όχι. Ούτε μπορούμε να έχουμε 400 μέτρων διαδρομή εύκολα για αγώνες... Κλειστό στύβος είναι 200 μέτρα, δεν 400. Μήπως αξίζει το κόμμα να το ψάξεις, Αντιδήμαρχε. Σκέψω ότι δεν υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα, από τη Λάρεσα και πάνω, δεν υπάρχει κλειστό τέτοιο γυναστήριο. Μόνο το ΣΕΦ είναι που βάζουν και βγάζουν το στύβο, δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα. Επιπλέον, η πρότασή σας είναι να μην γίνει κλειστό γήπεδο μπάσκετ ή και άλλων αθλημάτων γύρω από αυτές τις δυνατότητες που σχεδιάζουμε, αλλά να γίνει κλασικού αθλητισμού που θα έχει Ταρτάν και δεν θα μπορούν να γίνονται αυτοί αγώνες. Παράλληλα. Αντιδήμαρχε, έχουμε τρία γυμναστήρια. Αυτό το οποίο δεν έχουμε είναι αυτό το οποίο περιγράφω και ο κύριος Γουνελάς. Αντιλαμβάντε γιατί είναι άνθρωπος ο οποίος ασχολεί τον αθλητισμό. Η μοναδικότητα του εγχειρήματος όμως είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο γυνναστήριο κλειστό πουθενά αλλού. Μόνο στο ΣΕΦ λέει ο Γουνελάς. Από τη Λάρισα και πάνω δεν υπάρχει πουθενά. Άρα η καβάλα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει κόμβος ο οποίος αφιλοξενεί αγλητές πανελληνίου επιπέδου οι οποίοι θα έρχονται εδώ γιατί θα είναι αναγκασμένοι να έρχονται και να μένουν για να γυμνάζονται. Αντιληφθείτε πόσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό. Συντον γεγονός... Να το θέσω αλλιώς. Τώρα γιατί πράγματι συζητάμε. Πάμε για ένα όταν είμαστε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που κάνουμε πορπονίσεις έξω και μιλάμε για Χριστό Ιντραστηριό. Δημαρχέ δεν είναι κακό να μην τα ξέρεις όλα. Δημαρχέ μην παίρνετε θέση για κάτι και εκτίθεστε. Δημαρχέ δεν είναι κακό να μην τα ξέρεις όλα. Καταλώ κυρία Κοβίδη. Θα συλλοποιήσουμε εμείς αυτόν τον στόχο που έχουμε μπροστά μας και αν στο μέλλον είμαστε τόσο αποτελεσματικοί... Εγώ με τη δική μου συμφωνή γνώμη πάντως. Πρόεδρε θα ήθελα το λόγο για ένα διαδικαστικό θέμα λίγο. Μάλιστα. Κύριε Κοβίδη ολοκληρώσατε. Ναι, ναι. Κύριε Καλανταρίδη έχετε το λόγο έτσι κι αλλιώς. Δεν απάντησαν σε κάποιες ερωτήσεις που έκανα. Συγγνώμη κύριε Καλανταρίδη. Ναι, ναι, πείτε μου. Ρώτησαν κάνατε διαβόλυψη με αθλητικούς συλλόγους ή γενικά με αυτούς που τους απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Δεν πήρα απάντηση. Γιατί να κάνουμε διαβούλευση. Δεν κατάλαβα. Γιατί να κάνουμε διαβούλευση. Να κάνουμε διαβούλευση στο τι. Εάν χρειάζεται να κάνουμε γυμναστήριο ή όχι. Φυσικά. Φυσικά. Για ρωτήστε λοιπόν όλες τις ομάδες. Αφού το παίζετε έξυπνος. Για ρωτήστε λοιπόν όλες τις ομάδες. Θέλουν ή δεν θέλουν κριστό. Δηλαδή δεν θα κάνουμε διαβούλευση. Δεν θα κάνουμε διαβούλευση κύριε Γουνελά. Με τι προδιαγραφές κύριε Δήμαρχε. Το χρειάζονται και το θέλουν αυτό. Δεν πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που μπλέκονται άμεσα. Τι χρειάζονται αυτοί για να κάνουν προπόνηση. Ξέρετε. Και εγώ δεν θα πάω. Το έφερα να το συζητήσουμε. Θα μπορούσα να το είχα περάσει στην οικονομική επιτροπή και να τελείωνε. Συγχαρητήρια. Σας είπα πάντως ότι συμβουλευτήκαμε στην Κραματεία για όλες τις λεπτομερίες της απαραίτητας. Κύριε Πρόεδρε Πουσαεύση με τι μας ταλαιπώρει ο κύριος Δήμαρχος τόση ώρα εδώ πέρα. Πάμε στο αιτονομικό τον Γιάννη. Πάμε στο αιτονομικό τον Γιάννη. Πάμε στο αιτονομικό τον Γιάννη. Πάμε στο αιτονομικό τον Γιάννη. Πάμε στο αιτονομικό τον Γιάννη. Πάμε στο αιτονομικό τον Γιάννη. Πάμε στο αιτονομικό τον Γιάννη. Παρακαλώ για τη διαβούλευση. Πάμε στον κύριο Καλανταρίδη. Παρακαλώ για την σύντομη τοποθέτηση και ψήφιση. Το μικρόφωνο σας κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Καλανταρίδη δεν σας ακούμε. Το έχετε κλειδώσει πρόεδρε, δεν μπορούμε να το ξεκλειδώσουμε. Τώρα μπορέσαμε. Πρόεδρε χωρίς να το θέλω έξυπνος, όταν κάποιος ζητάει το λόγο για διαδικαστικό θέμα προηγείται. Άρα θα πρέπει να μου δώσετε το λόγο όταν τον ζήτησα. Αυτό σαν μια μικρή παρένθεση για να ξέρουμε τι γίνεται εδώ μέσα. Πάω λοιπόν στο διαδικαστικό θέμα το οποίο ήθελα να θύξω. Διαβάζω λοιπόν το πώς έρχεται το θέμα εδώ και είναι και ο κύριος Ιακοβίδης. Γιατί έχω την αίσθηση ότι κάτι δεν κολλάει στο θέμα. Τι θέλω να πω. Διαβάζω λοιπόν το θέμα. Έγκριση εκπώνησης της μελέτης με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό τελείες τελείες. Ποια νου αρμοδιότητα είναι αυτή της οικονομικής επιτροπής, από ό,τι φαίνεται από το θέμα. Διαβάζω την τελευταία παράγραφο στο συγκεκριμένο έγγραφο. Κατόπιν τον Ανωτέρο παρακαλούμε κτλ κτλ. Αποφασίσετε την έγκριση της εκκίνησης της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης εκπώνησης της μελέτης. Ποια νου αρμοδιότητα είναι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνει ο κύριος Ιακοβίδης. Αλλά το θέμα αναφέρεται σε κάτι άλλο και στο εσωτερικό όπου γίνεται η περιγραφή αναφέρει το σωστό. Το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει την αρχική απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Την έγκριση εκπώνησης της μελέτης και ό,τι αφορά τα χρηματικά ποσά κτλ κτλ είναι στην οικονομική επιτροπή. Κάνω λάθος κύριε Ιακοβίδη. Κύριε Καματαρίδη είσαι θετικός και ρυντικός με το θέμα. Τι θετικός και ρυντικός πρόεδρε δεν ακούτε τι σας λέω. Η τελευταία παράγραφος που τονίσατε προτείνει να αποφασίσει το σώμα την έγκριση της εκκίνησης της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης. Που σημαίνει ότι στην πορεία θα πάμε στην οικονομική επιτροπή για να μας το εγκρίνει. Ο τίτλος του θέματος όπως το εισάγεται κυρία Κοβίδη άλλο πράγμα λέει αυτό λέω. Στην ουσία μέσα που περιγράφετε έχετε το σωστό αλλά το θέμα το οποίο υπάρχει και στην ημερήσια διάταξη και στο έγγραφο είναι κάτι άλλο. Αυτό λέω. Έγκρισης της εκκίνησης εκπώνησης. Θα πρέπει να γίνει κάποια διόρθωση κάποια ορθή επανάληψη κάτι τέλος πάντων για να συμπίχουν αυτά τα δύο. Όσον αφορά λοιπόν την ουσία και ποια είναι η θέση μας. Χαιρόμαστε που βλέπουμε να έρχεται προς συζήτηση ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ιδέα την οποία όπως ξέρατε την είχαμε πρωτοδιατυπώσει κατά τη διάρκεια της διοίκησης μας. Κάτι το οποίο είχε τεθεί επιτάπητος τότε ως ιδέα δυστυχώς δεν προχώρησε δεν προλάβαμε να το πω έτσι να το προχωρήσουμε έτσι έρχεται λοιπόν σήμερα ως θέμα συζήτησης. Το μοναδικό το οποίο με προβληματίζει η κυρία κοβίδι είναι η αλήθεια και η κύριε δήμαρχε είναι όσον αφορά την χωρητικότητα της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Έχω την αίσθηση δηλαδή ότι απ' τη στιγμή που έχουμε άλλη μία εγκατάσταση της ίδιας δυναμικότητας ασχέτως που δεν είναι σε καλή κατάσταση έτσι και αλλιώς γνωρίζουμε ότι και για εκεί προβλέπουμε να κάνουμε κάποιες εργασίες έτσι ώστε να την αναιώσουμε αυτή την εγκατάσταση θα περίμενε κάποιος εδώ να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι το οποίο να δίνει κάποιες διαφορετικές περισσότερες δυνατότητες. Σίγουρα δεν έχω στο μυαλό μου εγκαταστάσεις του μεγέθους που άκουσα εδώ να λέγονται από κάποιους συναδέλφους που όσο κι αν είναι όντως φοβερό και τρομερό να είμαστε η Αθήνα και εμείς αναλογιστείτε λοιπόν λίγο συναδέλφοι το κόστος το πού θα πάει το κόστος για μια τέτοια εγκατάσταση πρώτα όσον αφορά την κατασκευή και δεύτερον όσον αφορά τη συντήρηση. Αν νομίζουμε ότι ο δήμος Καβάλας έχει αυτή την δύναμη εγώ δυστυχώς θα σας πω ότι δεν έχω αυτή την απόψη δεν νομίζω ότι μπορούμε να επομιστούμε να το πω έτσι μια τέτοια ευθύνη ένα τέτοιο κόστος. Θα είμαστε λοιπόν όσον αφορά την ουσία των πραγμάτων κυρία Κοβίδη θετική με την επιφύλαξη που σας είπα όσον αφορά τις θέσεις των ατόμων που θα μπορούν να προσέλθουν. Εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε έστω λίγο πιο πάνω. Έτσι το χίλια μου φαίνεται κάπως μικρό να το πω έτσι. Αυτό, ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλω να αυτά τα θέματα να τα εισηγείτε κάποιος που έχει κάποια γνώση πέρα το τεχνικά. Γιατί αυτό έγινε μέσα σε ένα ενιαίο σχεδιασμό του αθλητισμού κυρία Κοβίδη και κακώς παρεμβαίνετε και θέλετε να μας πείσετε. Όταν θα σας κάνουμε μάθημα, γιατί είμαστε ιδιαίτεροι το δικαίωμα, θέλω να ξέρετε ότι η Καβάλα δεν έχει ανάγκη από αίθουσα να παίζουν μουσική και να έχουν μέσα δύο χιλιάδες κόσμο και να έχουν μέσα ούτυ και να παίζουν ούτυ για να διασκέφτεται ο κόσμος. Η Καβάλα έχει ανάγκη από προπονητήρια κύριε Κοβίδη που τα προπονητήρια αναβαθμίζουν την ποιότητα των αθλητών, διευρύνουν τον αθλητισμό και το κάθε σωματίο και έτσι φτάνουμε μετά στο στάδιο να θέλουμε ένα μεγαλύτερο γήπεδο ή ένα γήπεδο. Τέλος πάντων, εγώ σταματώ εδώ, θα μιλήσω κύριε Γουνελάς και θα ψυχίζω κύριε Γουνελάς για την παράδοξη. Συνεχίστε κύριε Γουνελάς. Θα ξεκινήσω διαφορετικά από πώς ήθελα να ξεκινήσω, με ρωτήσατε γιατί να κάνετε διαβούλευση κύριε Δήμαρχε. Προφανώς θα κάνετε διαβούλευση γιατί ούτε θα προπονηθείτε εσείς εκεί ούτε θα προπονίσετε εσείς. Και θα προπονηθούν κάποιοι άλλοι και θα προπονήσουν κάποιοι άλλοι. Και αυτοί ξέρουν τις πραγματικές σας ανάγκες. Είναι σαν να έρθω εγώ να οργανώσω το γραφείο σας. Προφανώς και θα μπορούσατε να οργανώσετε το γραφείο σας και γνωρίζετε εσείς πολύ καλύτερα από εμένα πως μπορείτε να οργανώσετε το γραφείο σας και το χώρο σας. Και σας λέω αν κάνατε διαβουλεύση που προφανώς δεν κάνατε διαβουλεύση. Από τις συνομιλίες και από όλα αυτά χρόνια που ασχολούμαι και εργάζομαι στους αδελτικούς χώρ