10η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ στις 7 Σεπτεμβρίου (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: κανένας από τον κύριο λόγο που αναζητάμε αυτή τη στιγμή. Μια γρήγορη μελέτη, να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, και να ξέρετε ότι μετά τις ιστορίες της κυβέρνησης για τον τρόπο εμπλοκής στον καινούργιο ΕΣΠΑ, πλέον το σύνολο του προγράμματος θα είναι όχι, βα, και βέβαια η γνωστή ιστορία της Αρχαδίας. Ποιος ζήτησε το λόγο? Εγώ κύριε Πρόεδρε Ουκώτηκας. Να πάσουμε την σειρά να μιλήσουν όλοι. Ναι, ναι, Γιώργο, έχεις το λόγο. Λοιπόν, νομίζω ότι ακώς μιλάμε σαν το θέμα να έχει ταχθεί στην ημερή σχεδιάταση. Και η τοποθέτηση στην περιφερειάκια είναι της ουσίας. Δεν τοποθετήθηκε να δει το θέμα στην ημερή σχεδιάταση. Και πιο λίγο, ίσως, αλλά και του διού, δεν σαν να έχουμε αποφασίσει να τους συζητάμε και να ξεκινήσουμε τη ζήτηση της ουσίας. Λοιπόν, το ερώτημα είναι στο έτοιμα του κυρίου Πετράκου για πρωί μυρισίας συζήτηση, αν δεχόμαστε να μπει ή όχι. Εκεί δεν άκουσα τον περιφερειάκη να πει κάτι. Και εγώ λέω λοιπόν, να συζητηθεί σήμερα το θέμα στην ουσία του και η κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Στατούλης, δεν είναι ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ή ότι υπάρχουν εκδιαμέτρου αντίθετες απόψεις, να υπάρξει μία κοινή πρόταση, μία απόφαση, που θα δηλώνει τις προθέσεις μας. Ναι, λοιπόν, στη συζήτηση πρωί μυρισίας διατάξεως, του θέματος που έφερε ο κ. Πετράκης. Κύριε Αγώτικα. Αγαπητοί συναδελφοί, όσο είναι προκλητικές ειδηλώσεις που λένε, όσο είναι προκλητικές ειδηλώσεις που λένε να θαυτούν τα αρχαία για να τα αξιοποιήσουν οι επόμενες γενιές, άλλο τόσο είναι υποκριτικές οι φωνές πρώην κυβερνόντων, δημοτικών, αρχών ή και δημοτικών συμβούλων της πρώην περιφερειακής αρχής, όσο είναι εδώ και τώρα να αναδειχθούν τα αρχαία στην υπαπαντή. Υπάρχει ένα έλεος. Γιατί υπάρχει το έλεος κ. Νικολάκου και μην κάνετε παράσιτα. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ λέω. Πω ρε πώς τη φέρα. Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα ζήτημα. Έχουμε δυο ώρες συνεδρίαση. Ακόμη δεν έχουμε μπει στην ημερήσια διάταξη. Ναι, αλλά κοιτάξτε τα αποτελέσματα της συλλεντιάσκεψη. Εγώ δεν μίλησα καθόλου. Ζήτα μου συγγνώμη. Πάω να πω μια κουβέντα και θόρυβο. Ζήτα μου συγγνώμη. Ζήτα μου συγγνώμη. Ακούει τη φωνή μου και τι να κάνω εγώ τώρα που φαντασιώνεται ο άνθρωπος. Εκόφτω Νικολάκου τέλος πάντων. Πέρασε έξω σε παρακαλώ αφού δεν σε βγάζει ο Πρόεδρος. Να περάσω έξω. Αφού δεν μπορείς να κρατηθείς. Δεν μπορείτε να με βλέπει. Σοβαρό πρόβλημα. Δεν μίλα ρε δε δε τι θα κάνουμε δηλαδή. Θα είμαστε ένα τσίρκο του Τατούλου και του Νίκα. Υπάρχει ένα όριο βέβαια. Υπάρχει ένα όριο και στις άλλες δυνάμεις. Υπάρχει ένα όριο και στις άλλες δυνάμεις. Υπάρχει ένα όριο. Δύο ώρες συνεδείαση χωρίς να μπούμε σε θέμα ημέρειας σας διατάξεις. Κύριε Πρόεδρε βάλτον στη θέση του. Καλά Τατούλου ήσουν και είσαι μια φορά και είσαι και σήμερα υπερέτης συμφέροντων ακόμα και για τα αρχαία. Τα υπερέτησες πολύ καλά σαν υπουργός. Ας τα έκανες λιποντόχες την παπατή. Υπάρχει ένα όριο λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε σε παρακαλώ. Κύριε Νικολάκου να τελειώσει. Πες την άποψή σου Νίκο για το θέμα. Ναι αλλά πρέπει να πούμε προστατεύεις. Συνεχίζω λοιπόν. Όσα είναι προκλητικές ειδηλόγεις του Νίκα άλλο τόσο υποκλητικές είναι του Τατούλου οι τοποθετήσεις. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η ιστορία ανάδειξε αρχαιοτήτων είναι κόντρες συμφερόντων κατασκευαστικών ομήλων, τουριστικών πάλι τα ίδια. Δεν έχουμε δικαίωμα. Μα μόνος εσείς έχω δει να πει πειλάτε. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Μα μόνος εσείς έχω δει να πει πειλάτε. Τι βολεύει δηλαδή. Συνεχίσαι σε παρακαλώ. Συγκρούνονται λοιπόν συμφέροντα. Κατασκευαστικών ομήλων. Τουριστικών επιχειρήσεων. Μικροσυμφέροντα. Μικροσυμφέροντα εκεί τρογύρω. Άρα λοιπόν αντί να αρθείτε να μιλήσετε με τέτοιους όρους. Για το πρόβλημα μιλάτε με όρους αρχαιο... Πατριδό. Τι έχετε να πείτε κύριε Πρόεδρε. Για το τσίρκο. Τι έχεις να πεις. Ο καθένας είπε τα δικά του. Τέλος. Πάμε παρακάτω. Παρακάτω επί της προτάσεις του κυρίου Πετράκου. Ναι ή όχι. Τελειώσετε κυριαγόντικα. Όχι δεν τέλειωσα. Περιμένω να δω πότε θα βάλει σε τάξη της συνεδρίας. Καλά είμαστε τώρα. Καλά είμαστε. Προχώρατε. Λέω λοιπόν ότι κατά τη γνώμη μας αυτά τα αισθήματα δεν μπορεί να τα βλέπει κανένας κάτω από το πρίσμα τέτοιων αλληλοσυγκρουόμενων συμφέροντων μικρότερων ή μεγαλύτερων. Βεβαίως η πρώτη ευθύνη είναι των επιστημόνων. Δεν το κουβεδιάζει κανένας αυτό. Συμφωνάμε. Απόλυτα. Και δεν είναι θέμα μιας άιντε στο πόδι μελέτης που θα λήξει σε δυό μήνες θα φωτογραφήσει το πολιτεχνείο και θα δούμε την ανάδειξη ενός τόσου σοβαρού πλούτου που υπάρχει εκεί στην περιοχή και στην ευρύτερη. Για να κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια, μελέτη και τα λοιπά και να μην γίνεται αυτό που γίνεται να έχουμε αρχαία να έχουμε μνημεία που να κέγονται γιατί τόσο τα προστατεύουμε πρόσφατο είναι. Υπάρχει ένα όριο λοιπόν σε αυτό στα παιχνίδια που παίζονται για αντυπώσεις, για λαϊκισμό εμείς λέμε ναι να κουβεδιαστεί και τώρα και όποτε θέλετε και μάλιστα έχουμε και πολύ συγκεκριμένη πρόταση στην οποία καταδέσαμε και εδώ και στο δήμο της Καλαμάτας γιατί πάμε ενιαία και δε λέμε άλλα όπως κάνουν οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ όταν είναι κυβέρνηση στην περιφέρεια ή στο δήμο. Είναι πολύ καθαρό αυτό που το αποθέτει εμένα. Λόγο έχει ο Περιφερειάρχης που ζήτησε. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα και εγώ τον λόγο. Το ζήτησε ο Περιφερειάρχης. Θα το δώσουμε. Κύριε Πρόεδρε επί της διαδικασίας. Να μη μιλήσουμε όλοι οι επικεφαλείς. Θα μιλήστε. Το λόγο ζήτησε ο Περιφερειάρχης κύριε Κάτσαρε. Έχει δικαίωμα. Όποτε ζητάει το λόγο να το παίρνει. Τι να κάνουμε. Αυτά λέει ο κανονισμός. Αυτά λέει ορίζουν οι... Κύριε Πρόεδρε σας ενημερώνω ότι μου κατήγγειλαν ότι έχει διακοπή με θάδωση. Πρέπει να το δείτε εδώ και 20 λεπτά πριν. Το έχεις πιθανάσει πενήντα φορές. Και τις πενήντα έχει αποδειχτεί ότι έχει λάθος. Τι να σε κάνουμε. Κύριε Περιφερειάρχα έχετε το λόγο. Δεν νομίζω μας βλέπει και κανείς. Αν κάποιος επιδιώκει αυτό. Εγώ θέλω να παρακαλέσω να μη συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Εν όψι και των αποφάσεων του Δήμου. Και τόνισα ότι θα... Τόνισα ότι θα συμμορφωθώ στο βαθμό που έχω αρμοδιώτητα. Ξέρετε τι αρμοδιώτες έχω όσον αφορά το ΠΕΠ. Οι οποίες δεν συνδέονται με τις αρμοδιώτητες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτά δεν έγινε τώρα. Ήταν και πριν. Εντάξει. Θα συμμορφωθώ απολύτως με τις αποφάσεις που θα πάρει το ΚΑΣΙ. Τελείωσε. Ό,τι πει το ΚΑΣΙ. Από εκεί πέρα μην θελήσετε να μου επιβάλλετε οποιαδήποτε απόφαση η οποία εμπίπτει στον τομέα των δικών μου αρμοδιωτήτων. Διότι δεν θα το τηρήσουν. Λέω από την αρχή, ως παράταξη δεν θα συμμετάσω μες σε αυτή τη διαδικασία. Πάρτε όποια απόφαση νομίζετε ότι πρέπει να λάβετε εσείς. Πάρτε όποια απόφαση θέλετε. Εμείς θα τηρήσουμε ό,τι πει το ΚΑΣΙ. Θα συμπορεχθούμε με το Δήμο Καλαμάτας και θα υπάρξει η προστασία των αρχαιοτήτων κατά τη λογική των επιστημόνων που έχουν και την κύρια ευθύνη. Αυτό θα κάνουμε. Όσον αφορά τα άλλα τα οποία υπόθηκαν, το ιδιωσηματική ανάπτυξη είναι σε όλη την Ελλάδα. Η Καλαμάτα ως η μεγαλύτερη πόλη, τι δικαιούται. Την ένταξη στο συγκεκριμένο έργο την έκανα εγώ και θα λυπηθώ πάρα πολύ αν θα συμβεί οτιδήποτε για θα γίνουν και απεντάξεις, ιδιαίτερα σε πόλεις οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει στο μελετριντικό επίπεδο καθόλου. Θα το δείτε αυτό. Όσον αφορά δέστα μνημεία που καίγονται, μη τους δίνουμε και ιδεολογική διάσταση, η κακοδαιμονία μας και η γκρίνια μας έχει οδηγήσει μέχρι εδώ να καίγονται όχι τα μνημεία, ευτυχώς δεν καίγαν, να έχουμε 6 εκατομμύρια ευρώ εισπράξει σε μία βλεβρά και από την άλλη να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε μία εγκατάσταση πυρόσβεσης. Του χρόνου τα καλοκαίρι θα είναι έτοιμο και αυτό από την περιφέρεια. Σας παρακαλώ πολύ μη μπούμε σε κάποια διαδικασία η οποία δεν θα βοηθήσει για να έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα διότι δεν είναι και αρμόδιο το περιφερειακό συμβούλιο γι' αυτό. Μπορεί να λάβει μία απόφαση γενικού χαρακτήρα. Εγώ σας λέω, ότι πει το ΚΑΣ με ευλάβεια θα το τηρήσω μέχρι το τέλος. Τίποτα άλλο. Δεν μπαίνω ούτε σε μελέτες ούτε σε διαδικασίες. Προχωράμε να ολοκληρώσουμε με τους επικεφαλείς ναι ή όχι. Ποιος είναι ο κύριος Τζεμπεντζής. Κύριε Πρόεδρε, εμείς θα συμφωνήσουμε να συζητηθεί η προδημιερησία για τάξιο στο θέμα αυτό. Κύριε Λιμπεροπούλου. Δεν υπάρχει. Ο κύριος Κάτσαρης. Λοιπόν, να πω δύο λόγια όμως, κύριε Πρόεδρε, γιατί όλοι μιλήσαν... Μην μακρηγορήσουμε, άμα είναι... Δεν θα μακρηγορήσω καθόλου. Εγώ είμαι κατά της λογικής να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα, όπως το κάνουν όλοι οι κυβερνόντες. Το ΚΑΣ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Και δεν κυβερνούσε αυτή τη χώρα ούτε η Ανταρσία, ούτε το ΚΚΕ, ούτε καμιά αγροαριστέρη δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατία, την κυβερνούσαν τόσα χρόνια και αυτοί είχαν και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Και τα αρχαία είναι θαμένα και συνεχίζουν να είναι θαμένα. Δεύτερο δεδομένο. 1.700.000, όπου ο κ. Περιφεριάρχης περιφανεύεται ότι έταξε το έργο, θα μπορούσαν να ξεφράξουνε δεκάδες ρέματα στην Καλαμάτα και να μην πλημμυρίσουμε την επόμενη φορά. Και πηγαίνουμε και τραβάμε φωτογραφίες. Τι ωραία που κλαίμε δίπλα στους πολίτες που πλημμυρίσανε και αυτούς που πνιγήκανε. Τρίτο δεδομένο. Γιατί είμαστε πολιτικό όργανο και πρέπει να πάρουμε θέση. Που δεν θέλουμε να πάρουμε θέση. Να συζητηθεί φρώτα να συζητηθεί και να πάρουμε θέση όλοι εδώ. Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τέτοια έργα είναι έργα βιτρίας. Δε θα πρέπει να εντάσσονται σε χρηματοδοτήσεις αλλά έργα υποδομών που θα λύσουν προβλήματα σοβαρότατα των πολιτών όπως αντιπλημμυρικά έργα, πυροπροστασίας και τα λοιπά. Και ένα ακόμα δεδομένο για να μην ξεχνιόμαστε κ. Πρόεδρε. Ξακωθήκαμε πριν από μερικά περιφερειακά συμβούλια και έχετε και εσείς ευθύνη γι' αυτό για το αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να βάλουμε θέματα προημερισίας. Τώρα που διαβάσατε σωστά τον κανονισμό, βλέπετε ότι μπορούμε να πάρουμε όταν οποιος δίποτε θέτει προημερίσια διάταξη να συμφωνήσουμε και να το συζητήσουμε προημερίσιας διάταξης. Κλείνω λοιπόν να συζητηθεί και εκεί θα τα πούμε αναλυτικά το προημερίσιας διάταξης. Και φαντάζομαι ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση με βάση την δυοψηφία θα συζητηθεί. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, εδώ είμαι. Ναι, έχεις το λόγο, Δήμητρα. Θέλω να πω ότι συμφωνώ να συζητηθεί το θέμα και θα παρακαλέσω, αν αποφασίσουμε να συζητηθεί τότε ο καθένας να διατυπώσει τις απόψεις του. Έχουμε ήδη τρεις ώρες και δεν έχουμε προχωρήσει. Σας παρακαλώ λοιπόν να συζητηθεί. Η ψήφωσή μου είναι αυτή και όταν θα έρθει η ώρα θα διατυπώσω την απόψη μου. Ευχαριστώ. Δήμητρα, ακούγεσαι πολύ στο βάθος. Λοιπόν, προχωράμε για να πάρουμε την απόφαση, έτσι. Ορίστε. Είπε ναι. Λοιπόν, Λαμπρόπουλος. Όχι. Πρώτα πρώτα πρέπει να δοθεί μια έξηγηση. Η εξήγηση είναι η εξής. Ασφαλώς και είναι η ευθύνη του Περιφερειάρχη στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠΟ. Αλλά δεν είναι καθόλου όμως στο δικαίωμα του Περιφερειάρχη να λέει ότι θα γράφει τις αποφάσεις του Περιφιακού Συμβουλίου στα παλιά του παπούτσα. Αυτό είναι ένα μίζων πολιτικό ζήτημα, που έχει άμεση σχέση με την αντίληψή του για τη δημοκρατία και για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας. Για να έρθω στο συγκεκριμένο θέμα, θέλω να πω ότι να γίνει συζήτησης τώρα και να πάρουμε απόφαση. Η απόφαση σε καμία περίπτωση. Δεν μπορεί να μιλάβει σοβαρά η υπόψη της. Είναι τα νομοθετημένα από την πολιτεία όργανα. Ας μπούμε στο θέμα. Κύριε Τατούλη, με συγχωρείτε. Είπατε ναι, θέλετε να συζητηθεί. Μισό λεπτό τελειώνω. Δεν είπε κανένας ότι αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πάρει τη μία άποψη ή την άλλη άποψη ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αντιδράσει σε αυτή τη λογική. Εμείς τι είπαμε, να ανοίξει η διαδικασία αυτή, να προχωρήσει η διαδικασία την οποία παραδέθηκε και ο Περιφερειάρχης της συγκεκριμένης καινούργιας μελέτης και αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γι' αυτό και έκανα την παρατήρηση, ότι πρέπει ο μελετητής να εναρμονιστεί με τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θεωρήσει θετική την έγκριση της μελέτης, υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης και στο οικονομικό και στο φυσικό αντικείμενο για τη μελέτη. Γι' αυτό λέμε ναι, ως προς το να ληφθεί μια απόφαση, η οποία δεν θα προκαλέσει πρόβλημα σε κανέναν, αλλά θα δώσει λύση σε πάρα πολλά προβλήματα. Και τελειώνοντας, όταν η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μπήκε σε κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η καταλίστευσης των Αρχαίων... Έλεγα και εγώ δεν θα κάνεις τον αντικομουνισμό σου, ήρθε η ώρα βέβαια. Ήτανε τεράστια. Ας σταματήσουν λοιπόν όλοι αυτοί να λένε τα δικά τους παραμύθια. Προχωράμε στη βζήση. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Κοιτάξτε με, πολύ σύντομα. Νομίζω ότι οι περιφερειαρχείς έκανε έναν αμφέα. Δεν το έχω χαμηθεί. Έκανε έναν αμφέα. Αντόπιμα, παιδί μου, δέχασε. Λοιπόν, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε στην απόφαση του πάση. Είναι κάτι που αυθονόητα θα κάνουμε όλοι. Το θέμα είναι ότι μέχρι να φτάσουμε εκεί να έχουμε μία γνώμη, μία άποψη, μία απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου περί το θέμα. Κανείς δεν θέλει να υποκαταστήσει τον περιφερειαρχεί. Δεν θέλει να αφαιρέσει τον ρόλο και τις ανοιχτητές του. Αλλά σε ένα θέμα που έχει πραγματικά η αντικείμενος συζήτησης στον τελευταίο καιρό πολύ έντονο στην επίτερη μέση μία, με παρεμβάσεις δημοσιών προσώπων και λοιπά, το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να έχει και θέση και άποψη. Δεύτερον, δεν προτιθέμε, θα τουλάχιστον εμείς και φαντάζομαι, αλλά όλοι οι πολίτες συμβουλίες που ακούστηκαν, να οδηγήσουμε σε οπλιαστικές αποφάσεις ή να προσπαθήσουμε να προσποριστούμε πολιτικά ωφελήματα από αυτή τη διαδικασία. Πάνω σε ένα σημαντικό θέμα, όπως νομίζω ότι πρέπει να συμβεί σήμερα, και να υπάρξει ακριβώς σε μία κατεύθυνση συνένεσης και συμφωνίας όλων, γιατί δεν έχουμε κάτι να απολύσουμε εκεί πάνω, αυτή η διαδικασία που επιτρέπει και τη γρήγορη ολοκλήρωση μιας μελέτης, η οποία θα διαμορφωθούν οι πολιτικές αποφάσεις, αλλά και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ίδιο ενταγμένο αέρο. Νομίζω ότι και τα δύο μπορούν να συγκαιράσουν. Λοιπόν, για να μην χάνουμε χρόνο, προφανώς υπάρχει μια πλειοψηφία, εμείς διαφωνούμε, η Παράταξη του Περιφερειάρχη διαφωνεί, όμως υπάρχει πλειοψηφία για να συζητηθεί το θέμα. Συμφωνούμε όλοι να μπει στο τέλος της διαδικασίας. Συμφωνούμε στο τέλος, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν θα συζητηθεί. Έχουμε τώρα τα σκουπίδια, έχουμε τα υπόλοιπα θέματα, να το βάλουμε στο τέλος, γιατί δεν θα συζητηθεί. Συμφωνούμε και να το συζητήσουμε. Το θέμα εντάσσεται στο τέλος της σημεριής αργιάταξης. Προχωράμε. Για αυτό είχατε διαφωνία, κύριε Πρόεδρε, για τη σειρά. Να τα θυμόμαστε, έτσι? Πρόεδρε, από την Κορινθία. Να ζητήσουμε μια παράκριση. Υπάρχει δυνατότητα να ζητηθούν πρώτα τα θέματα της Κορινθίας, που είναι τρία μόνος, γιατί υπάρχει μια γιορτή, η οποία γίνεται στο Λουτράκι σήμερα και πρέπει να παρευρεθούμε κάποιοι από τους περιφερικούς συμβουλούς. Κύριε Πρόεδρε, κοιτάξτε. Η τηλεδιάσκεψη, πρώτα απ' όλα, είναι δύσκολη για σας. Και το αντιλαμβάνεστε. Από ότι καταλάβατε από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα της υπαπαντής, δεν θα έχουμε ομοφωνή απόφαση, παρότι είπαμε όλοι ότι θα το συζητήσουμε. Ήδη έχουμε αναπτύξει κάποια θέματα. Μπορούμε, λοιπόν, την ώρα που θα συζητάμε, να διαμορφωθεί μια πρόταση, για να έρθει ως απόφαση προς ψήφιση, να μιλήσουμε πολύ λίγο και να τελειώνουμε τα κατά κατά το θέμα της υπαπαντής. Γιατί υπάρχει κίνδυνος. Να βρούμε ένα τέτοιο. Να πάει τελευταίο και να πούμε ότι επίτηδες, προσέξτε τι σας λέω. Δεν θα πω κάτι διαφορετικό. Επιδή η Κορινθία ζήτησε και προφανώς κάτι έχουνε το λόγο και βλέπω είναι ομόφωνιοι όλοι. Θέλουν να φύγουν. Και το θέμα που έχει η Κορινθία είναι, αν δεν κάνω λάθος, ένα, έτσι. Τρία. Τρία θέματα. Κύριε Σκαντζέ, είναι τρία τα θέματα, αλλά δεν είναι χρονοβόρα, πιστεύουμε. Ωραία. Θα τα προτάξουμε, λοιπόν, τα θέματα και μετά θα βάλουμε τέταρτο το θέμα του αυτούνου. Ωραία, προχωράμε λοιπόν. Αρχούμε. Το θέμα που συζητάμε τώρα, της Παπαντής, θα το βάλουμε τέταρτο. Κύριε Πρόεδρε. Και τέταρτο το βάζουμε, δεν έχουμε θέμα, κύριε Περιφερειάρχης. Πάμε, ξεκινάμε λοιπόν από τα θέματα της Κορινθίας. Δεκάσι. Δεκάσι. Έγκριση πρώτης τροποποίησης και τα λοιπά. Εισηγητής, η Αντιπεριφερειάρχηση, η κυρία Κόρκα. Στην τροποποίηση της Καταπέκτνα Αφαλικής, η τροποποίηση καταμονής των Χριστώσεων, το έργο το οποίο θέλουμε ενταχθεί, είναι μελέτης ορίμανσης και τέχνη δημοκράτησης για τη λιωποίηση του έργου, ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, δημοκράτησης και τέχνη δημοκράτησης. Στο χώρο του αστροσκοπίου Κρυοναρίου, έχει προϋπολογισμό και πίστοση 120.000. Τα 120.000 προέρχονται τα χρήματα αυτά 115.000 από τη μείωση προϋπολογισμού και πίστοσης του υποέργου, τα 15.753 ευρώ και 70 λεπτά λόγω υπογραφής συμπολιτικού και τα 115.000 από την κατανομή του ποσούτου ενός εκατομμυρίου σε έξι υποέργα, εκατομμυρίου σε έξι υποέργα τα οποία έχουν συνολικό υπολογισμό 885.000. Άρα 115.553 φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό της μελέτης. Με αυτά τα χρήματα θα πρόκειται να γίνει μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια Πελοποννήσου αφενός στο αστεροσκοπείο Αθηνών στο περιφερειακό ταμείο και στην Πελοποννήσου ΑΕ ώστε να ετοιμαστεί μια μελέτη σχετικά με το αστεροσκοπείο Κρυονερίου, η οποία θα περιλαμβάνει, θα είναι η πρώτη φάση λοποίηση, θα περιλαμβάνει ένα κτίριο με αυτούς ασυνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, μικροεκδεσιακό χώρο, κοιλικείο, χώρος υγιεινής. Κυρία Κόρκα, την ξέρουν την εισηγήση, μην τα γνωρίζουν, αλλά μην προχωράμε. Οι μελέτες αυτές, για να προλάβω, προϋπολογίζεται περίπου το κόστος του έργου να είναι στα 3 εκατομμύρια και οι μελέτες αυτές θα εκπονηθούν από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοπονίσου με υποβοήτηση, βέβαια, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, που θα παρέχονται από την Πελοπόνιου ΣΑΕ, επιστημονική συμβολή του αστεροσκοπίου και χρηματοδοτική συμβολή περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση σ' αυτό το πού το έφερνε. Παρακαλώ. Δυσυχώς, κύριε Πρόεδρε. Η ανεπάρκεια πλέον είναι εμφανής. Και η απόλυτη έλλειψη γνώσης. Εδώ άκουσα για ένα καινούργιο έργο, για μια αίθουσα στο χώρο του αστεροσκοπίου, στο Κρυονέρι, η οποία θα στοιχήσει τρία εκατομμύρια. Κυρία Κόρκα, ξέρει ότι υπάρχει μελέτη για πλανητάριο, αλλά κυρίως για ένα καμπ αστρονομικού τουρισμού στην περιοχή. Κάτι που το έχουμε συζητήσει. Έχουμε εκδόσει και πολεοδομική άδεια. Κάτι που είναι απολύτως χρήσιμο αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολη η περιοχή, όπου θα αναπτύξει έναν ειδικό τουρισμό, που στην Ευρώπη είναι πάνω από 20 εκατομμύρια. Φανατικοί θυασσότες του αστρονομικού τουρισμού. Και θα είναι και το πιο οργανωμένο κέντρο αστρονομικού τουρισμού. Αυτό το έργο, αυτή η μελέτη έχει προχωρήσει. Έχει κοστολογηθεί στα 2,5 εκατομμύρια. Υπάρχει μελέτες εγκεκριμένες από όλες τις υπηρεσίες. Μαζί με το αστεροσκοπείο. Σε συνεργασία και σε συμφωνία. Και βέβαια το σημαντικότερο είναι η δημιουργία πλανηταρίου στην περιοχή. Το πλανητάριο είναι αυτό που θα δώσει όθηση. Ας καταλάβετε λοιπόν ότι αυτά που πάτε να κάνετε ουσιαστικά δεν οδηγούν πουθενά. Είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες και με τη στρατηγική στην περιοχή. Είναι πράγματα για τα οποία εμείς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΠΕΠ είχαμε εξασφαλίσει τα 2,5 εκατομμύρια. Με δυνατότητα για overbooking που θα ξεπερνάνε τα 3 200. Για αυτό το πράγμα δέστε το. Σας λέω λοιπόν ξαναδέστε το. Μην φεύγετε από αυτό το μεγάλο στόχο. Άλλωστε πριν λίγο καιρό που επισκεφθήκατε την περιοχή και κάνατε και αυτή τη συνάντηση εκεί. Για αυτό το πράγμα μιλούσατε. Δεν μιλούσατε για κάτι άλλο, για κάτι διαφορετικό. Έθουσα πολλαπλών χρήσεων στο αστεροσκοπείο είναι μόνο και μόνο για να ικανοποιεί τις ανάγκες του αστεροσκοπείου. Τι ενδιαφέρον θα έχει. Ξέρετε τα προβλήματα του αστεροσκοπείου. Έχετε πάει ποτέ στο κρυονέρι. Ξέρετε τα μεγάλα ζητήματα και τα μεγάλα λάθη για το αστεροσκοπείο κρυονερίου. Ξέρετε ότι αντικαταστάθηκε το αστεροσκοπείο κρυονερίου από το αστεροσκοπείο στα Καλάβρυτα. Γιατί δεν μπορέσε να λύσει το θέμα της ομίχλης του πεδίου. Λοιπόν, παρακαλώ πάρα πολύ. Μείνετε σε αυτό το σημαντικό έργο που το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η περιοχή. Είναι σε μια περιοχή όπου το πολιτιστικό υπόβαθρο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Από όπου και να πας είναι το πολιτιστικό απόθεμα. Το περιβαλλοντικό απόθεμα είναι τεράστιο. Μην αυτοσχεδιάζεται ακούγοντας τον έναν και τον άλλον. Θεωρώ ότι μια τέτοια έξοδος προς αυτή τη διαθέσιμιση ουσιαστικά θα δώσει και κύριε στη προσπαθειά σας. Το λόγο έχει και ο Περιφερειάρχης. Μου επιτρέπει. Κύριε Πρόεδρε, μετά. Δεν μπορώ έτσι να αιτιολογήσω την αγανάκτηση. Για ένα θέμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε τέτοιους τόνους. Οτιδήποτε σας προτείνεται εδώ είναι σε απόλυτη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθνών. Δεν το επαναλαμβάνω. Όλα αυτά τα βήματα τα οποία θα γίνουν, και αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα, η συγκεκριμένη επιλογή είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, με τη σύμφωνη γνώμη, την κατεύθυνση και τη συνογωρία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπου η συγκίδρια είπε ότι θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση, η οποία θα επιβεβαιώνει όλα αυτά. Εγώ έχω ανέβει δύο φορές στο Κρυονέρι. Τη δεύτερη φορά, με στελέχη του Αστεροσκοπείου, με παράγοντες της περιοχής, τα κουβεντιάσαμε όλα αυτά, το σύνολο των χρημάτων φυσικά και δεν υπάρχει, είπαμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί? Όχι. Ούτε ολοκληρωθεί είχαν, ούτε πληρώθηκαν. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, κάλεσα δύο φορές, δύο φορές έχω συζνήσει με τους μελετητές στην περιφέρεια. Θα ολοκληρωθεί λοιπόν η σχετική διαδικασία, η μελετητική διαδικασία και θα προχωρήσουμε κατά την προγραμματική σύμβαση, την οποία θα υπογράψουμε με τους εταίρους. Το Αστεροσκοπείο δεν ανήκει στην περιφέρεια. Το Αστεροσκοπείο ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Και έχει συγκεκριμένη πολιτική έκφραση. Ο αρμόδιος υφυπουργός περί αυτά είναι και βουλευτής Κορυνθίας, όπου ήταν παρών κατά τη σύσκεψη. Επομένως, ας μη διηλύζουμε τον κόνοπα. Ολοκλήρωση διαδικασιών μελετητικών, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για να κάνουμε τα έργα τα οποία ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχη στην εισηγησή της και προχωρούμε κατά τη διαδικασία να βρούμε και τα χρήματα και να ολοκληρωθεί το έργο πράγματι με την παρέμβαση στο μηχανολογικό εξοπλισμό ή ό,τι χρειάζεται για το πλαλιτάριο για να είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την περιοχή, ένα τουριστικό κέντρο. Εγώ χάρηκα που σε 1.000 μέτρα υψόμετρο είναι τόσοι αμπελώνες ανατυγμένοι, νοικοκυριαμένοι, σκεπασμένοι με το γνωστό γεωήφασμα. Πράγματι είναι ένα σημείο πολιτισμού για ολόκληρη την περιοχή. Λοιπόν, με το αστεροσκοπείο στο Χελμό υπάρχουν άλλα ζητήματα. Δυστυχώς χάσαμε μάχες και κατά το παρελθόν, αλλά νομίζω ότι κάνοντας αυτά τα βήματα θα κερδίσουμε έδαφος. Ας μη συζητάμε αν πρέπει να γίνει αυτό ή αν πρέπει να γίνει το άλλο ή το παράλλο. Έγινε μια σύσκεψη, ακολουθούμε την κατεύθυνση του εθνικού αστεροσκοπείου, υπογράφουμε τη σύμφαση μαζί του και κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχει δουλέψει και εσείς. Σας το αναγνωρίσουμε. Αλλά ας προχωρήσουμε. Κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Δέδας. Μπορώ να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε. Στο τέλος, κυρία Κόρκας, στο τέλος. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δέδας έχει το λόγο. Αν θέλει η κυρία Κόρκας διαφυγιστικά. Η ενημέρωση που έχουμε εμείς και διαβάζοντας την εισηγή, σε ενημέρωση που πήραμε και αξαρμόδιες υπηρεσίες. Θέλω να είναι καθαρό ότι είναι έτσι. Είναι ότι υλοποιείται το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει κατά τμήμα. Κατά το πρώτο υπόέργο του. Πρώτη φάση. Κατά το πρώτο υπόέργο του. Δεν εγκαταλείπε το σχέδιο το ευρύτερο. Ακριβώς αυτό. Ο οποίο είναι βέβαια ένα πολύ ακριβότερο έργο. Και ότι είναι κάτι που και το ίδιο το αστεροσκοπείο Αθηνών το προτάσσει ως προτεραιότητα. Αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, σαφώς και είμαστε υπέρ. Αλλά δεν μιλάμε για κάτι διαφορετικό από αυτό που προετοιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε για ένα υπόέργο των συνολικών μελετών που ήδη υπάρχουν. Το έχω καταλάβει καλά κυρία Κόρκα. Ακριβώς κύριε Δέδε. Το έργο, το μεγάλο και το μάστερ πλαν που είχε γίνει και το είδαμε όλοι και στην επίσκεψη που μας παρουσιάστηκε σε μακέτα. Είναι όντως φαντασμαγορικό. Είναι όντως σημαντικό. Πατάει σε αυτό το μάστερ πλαν. Είναι η πρώτη φάση. Είναι αυτό που θέλει το αστεροσκοπείο. Για να ξεκινήσει, για να υπάρκει μια υποδομή. Όσον αφορά δε για τη μελέτη αυτό των 120.000 που προτείνουμε. Είναι μια μελέτη για δημοφράτηση. Πάμε κύριε Κόρκα, ωραία. Οι εξηγήσεις είναι σημαντικές. Ο κύριος Γόντικας. Είναι σημαντικό. Δεν υπάρχει αντίθεση σε σχέση με αυτό που ο κύριος θα κουλήσει. Δεν υπάρχει κατάληψη του προγράμματος. Κατανοητό, Γιώργο μου. Όχι, απλά θα το καταλάβουμε κι εμείς, πρόεδρε. Πάμε. Ο κύριος Γόντικας. Ψηφίζουμε υπέρ και αφήνουμε σε εσάς να τσακώνεστε για την πατρότητα των εργών. Ο κύριος Πετράκος. Μετά αυτές τις διευκρινήσεις που δόθηκαν, ψηφίζουμε υπέρ. Ο κύριος Τζεμπετζής. Και η κυρία Λιμπεροπούλου. Εδώ είμαι, κύριε πρόεδρε, με ακούτε. Ναι, ναι. Λοιπόν, εγώ θέλω να πω κάτι. Αν εσείς έχετε πάει δύο φορές στο πλανητάριο αυτό, εγώ πάω από τα μικρά μου χρόνια και από τότε που γινόντουσαν και πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις εκεί απάνω. Αν κατάλαβα καλά, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν, το βασικό έργο προχωράει. Και αυτό είναι το πιο σοβαρό έργο. Η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων εμένα με προβληματίζει, γιατί φοβάμαι μη δω καμία αίθουσα δεξιώσεων. Έτσι, για να είμαστε ειλικρινείς. Γιατί γίνονται και αυτά εκεί απάνω και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, όλοι σας. Βλάσ' το νόσο σας από την κόρινθο. Εγώ θα πω ναι με επιφύλαξη. Ευχαριστώ. Ο κύριος Κάτσαρης. Ναι, Δήμητρα, ναι και εγώ. Ναι, ωραία. Λοιπόν, δεν έχουμε κάτι άλλο. Θα προχωρήσουμε να πάμε στα πιο σοβαρά. Μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, επειδή άκουσα πολύ προσεχτικά και επειδή... Επεξήγησε, κύριε Τατώλη, τώρα έχετε πείτολο. Δευτερολογία, δευτερολογία. Ούτε μισό λεπτό, θα είχα τελειώσει, θα είχα τελειώσει. Αλλά σας παρακαλώ πάρα πολύ. Λοιπόν, κανένας δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα. Δε λέω εγώ ότι αυτό το πράγμα θα ανήκει στο αστεροσκοπείο. Εγώ λέω ότι αυτό θα ανήκει στην περιφέρεια. Το αστεροσκοπείο και δεν μπορέσα ποτέ να καταλάβω... μια έθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων... πώς, τι κοστολογήθηκε χωρίς μελέτηση στα τρία εκατομμύρια. Γιατί, λοιπόν, αφού είπε και ο κύριος Δέδες... το θεωρούμε υποέργο. Γιατί δεν εντάσσεται το σύνολο του έργου... που είναι τρία εκατομμύρια, δύο πεντακόσια τόσο... και με υποέργα ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι... ότι το αστεροσκοπείο δεν θα το εγκαταλείψει... όταν ολοκληρώσει την κατασκευή του κτιρίου που τον ενδιαφέρει. Το αστεροσκοπείο δεν το ενδιαφέρει το πλανητάριο. Το έχουμε πει κατεπανάληψη. Προχωρήστε, λοιπόν, εντάξτε όλο το έργο στο ΠΕΠ... προκειμένου να προχωρήσει με υποέργα... και κάντε ό,τι θέλετε επιπλέον εσείς. Αλλά χωρίς πλανητάριο είναι άνευση σημασίας η ιστορία αυτή. Κύριε Πρόεδρε. Ποιος ζήτησε το λόγο? Πετρίτσις. Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε Πετρίτσις. Ναι, ναι. Κοιτάξτε, νομίζω ότι με τη διαδικασία που ακολουθείτε... είναι μια υποβάχμης, θα έλεγα, ενός μεγάλου πλάνου... που έχει ξεκινήσει για το κρυονέρι. Δεν είναι προτεραιότητα. Εκτιμώ ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Και εκτιμώ δεύτερον ότι όχι μόνο είναι πανάκρυβο... το κόστος των 120.000 ευρώ... για μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 500 τετραγωνικών μέτρων... αν είναι σωστά αυτά που λέει η μελέτη. Αλλά θεωρώ ότι είναι αδιανόητο... εφόσον λέει ότι οι μελέτες θα συνταθούν από την περιφερειακή αινότητα... σε συνεργασία με την ΠΕΕ... ένα κόστος 120.000 ευρώ για μια μελέτη... ενός εργού 500 τετραγωνικών μέτρων. Όσοι είναι μηχανικοί συνάδελφοι θα καταλάβουν... ότι το ποσό αυτό είναι υπερβολικά υψηλό... και δεν ταιριάζει για αυτό το ίδιο έργο. Αλλά το μίζο θέμα, και είμαστε αντίθετοι σε αυτή την προγραμματική... είναι ότι υποβαθμίζεται το όλο σχεδιασμό... που είχε γίνει τα προηγούμενια χρόνια από την προηγούμενη περιφερειακή... αλλά και πιο παλιότερα... γιατί ξέρετε ότι έχει βγει η δικοδομική άδεια το 1999... την οποία έχω μπροστά μου... η οποία λέει και για πλανητάριο και αίθουσα διαλέξων... που φαντάζουμε ότι ήταν η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων... αλλά και πλανηταρίου στον Αστρονομικό Σταθμό Κρυονερίου Κοριθίας. Υποβαθμίζεται αυτό το έργο του πλανητάριου, θα γίνει μιας από πολλαπλών χρήσεων... υψηλότατου κόστος για την περιοχή 3 εκατομμύρια. Θεωρώ ότι είναι αδιανότητα υψηλά αυτό το κόστος... και γι' αυτό είμαστε αγγίες σε αυτή την προγραμματική σύμβαση. Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ μια ερώτηση. Μπορώ να απαντήσω. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση. Τώρα κάναμε τις τοποθετήσεις. Θα περάσουμε σε ερωτήσεις. Μπορώ να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε. Προχωράμε. Κυρία Μπουζα, τι θέλετε να κάνετε τοποθετήσεις. Θα ερώτηση στην κυρία Κόρκα θέλω να κάνω. Ότι αυτό το αστρονομικό πάρκο θα υλοποιηθεί ως είχε μελετηθεί... και αυτό θα συμφωνήσω με τον κύριο Πετρίτσι... ότι το πλανητάριο έπρεπε να έχει προηγηθεί... της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων... της κατασκευής και της ανάπλασης, η οποία προτείνεται. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ως υποβάθμιση... την όλη εξέλιξη με το θέμα το οποίο θέρατε. Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Πιστεύω και είναι η άποψή μας... ότι ποτέ δεν θελήσαμε αυτό το σημαντικό έργο... για το μέλλον στο αστεροσκοπείο κρυονερίου... να το υποβαθμίσουμε, γι' αυτό και είπαμε... ότι πατάει επάνω στο παλιό Master Plan... σε αυτό που έχουμε όλη την ενημέρωση. Διαμορφώνονται οι συνθήκες με την έρευνα, με την γενοτομία... ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μελέτη, λοιπόν, η αρχική των 120.000... επειδή έγινε ο χαρακτηρισμός από συναδέλφους... ίσως έβλογα, ίσως όχι... ότι είναι μεγάλο το ποσό... έναντι των 80.000 μελέτη τι υπήρχε από την εποχή σας προμελέτη. Αυτό ήταν μια μελέτη... για να βγει οικοδομική άδεια με αρχιτοκτονικά... Κυρία Κόρκα, ξέρουμε όλοι, σας παρακαλώ τώρα... επειδή θα το τραβήξουμε πάρα πολύ. Όλοι γνωρίζουν, αλλά κάποιοι έχουν την άποψή τους. Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε τώρα να... Ο καθένας έχει την άποψή του. Πρέπει να το πούμε. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στην ψηφοδορία. Όλοι ξέρουμε τι θέλουμε. Κύριε Πρόεδρε. Είπα μισό λεπτό. Έχει το λόγο η κυρία Νικολάκου. Το Αστρονομικό Πάρκο Κρυονερίου... είναι αυτό το έργο που λέμε όλοι... και που λέμε ότι το ξεκινήσαμε και θα το συνεχίσουμε... και συμφωνούμε. Η ένταξη αυτού του νέου έργου... με τίτλο «Μελέτη ορίμανσης και τεύκη δημοπράτησης... του έργου του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων... στο χώρο του αστεροσκοπίου Κρυονερίου»... έχει καμία σχέση με το Αστρονομικό Πάρκο. Αυτά τα δύο πράγματα μεταξύ τους τι σχέση έχουνε. Αυτό πρέπει να το καταλάβω. Δεν το έχω καταλάβει. Το μεγαλύτερο έργο, αυτό το οποίο λέμε όλοι... αφορούσε Αστρονομικό Πάρκο. Δεν είχε καμία σχέση με το αστεροσκοπίου Κρυονερίου. Ερωτάω λοιπόν εγώ. Είναι χρήματα που παίρνουμε από ένα έργο για το άλλο... όχι αφού κάνουμε ένταξη νέου έργου. Τι ακριβώς ρόλο παίζει αυτή η αίθουσα... σε σχέση με το Αστρονομικό Πάρκο. Μέσα στο Αστρονομικό Πάρκο... βρίσκεται αυτή η αίθουσα. Γι' αυτό είπαμε ότι είναι η πρώτη φάση υλοποίησης. Έπονται φυσικά και μακάρι να πάνε όλα κατευθύν... και να συνεχίσει το Αστρονομικό Πάρκο... και όλα αυτά τα θεματικά πάρκα που έχουν προβλεπτεί. Γι' αυτό είπαμε είναι στο ίδιο Master Plan. Είναι ένα μέρος για το ξεκίνημα... αυτού του μεγάλου έργου, του σημαντικού... που βρίσκεται σε σημαντική περιοχή του Κρυονερίου. Σε τι στάδιο είναι αυτό, κυρία Κόρκα, το έργο... το μεγάλο και σημαντικό. Υπάρχει μια μελέτη γι' αυτό που έχει οικοδομική άδεια... με απλά μηχανολογικά, αρχιτεκτονικά, στατικά και μηχανολογικά. Έχει ενταχθεί πουθενά ή απλώς το λέμε ως όραμα αυτό, για να καταλάβω. Πάμε, ο καθένας καταλαβαίνει όπως νομίζει. Προχωράμε στην ψηφοφορία. Να μου δώσει τον λόγο να πω μία κουβέντα. Αν δεν θέλεις, δεν μου το πεις. Όχι, έχετε τον λόγο. Λοιπόν, 30 χρόνια ασχολείστε με το συγκεκριμένο θέμα. Και φαίνεται μία μελέτη εδώ του 2.099... του 1999, δηλαδή πριν από 20 χρόνια... όπου ίσχυαν άλλοι όροι και άλλες συνθήκες... που πρώτα-πρώτα θέλει επικαιροποίηση. Μιλάω για την άδεια την οικοδομική. Λοιπόν, ακούστε. Εγώ αυτό το οποίο ξέρω... Κοιτάξτε, αν θέλετε να συνεχίσουμε στις αντιπαραθέσεις... που υπήρχαν για 30 χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Για 30 χρόνια. Ακούστε. Συνάντησα δύο φορές τους μηχανολογικούς. Και δύο φορές τους μηχανικούς στην περιφερειακή ενότητα... όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί σχετικές μελέτες. Λοιπόν, σας εξηγήσαμε... και από τα χρήματα τα οποία λέτε... είναι γύρω στις 350.000 ευρώ στο ΠΕΠ... για τη μηχανολογική αναβάθμιση του πλανηταρίου. Αυτά είναι τα χρήματα τα οποία υπάρχουν. Αυτά τα οποία υπάρχουν του αστεροσκοπίου. Ό,τι είναι αυτό και... να μιλάτε μόνος σας, να μιλήσω. Ό,τι δεν θέλω να με βοηθήσετε. Όλο βοηθάτε και βγάνετε ένα πάθος... και μια επιθετικότητα, εντάξει. Όχι, όχι, εσύ δεν το ξέρεις και δεν ξέρεις πολλά. Τα ξέρεις όπως φαντάζεσαι ο ίδιος. Εσύ δεν τα ξέρεις. Έχεις τη ρητορία της απαξίωσης προς όλους. Τα ξέρεις όλα. Τα μάθες όλα. Εντάξει, μεγάλη αρχηγέ. Εντάξει, μεγάλη αρχηγέ. Τα ξέρεις όλα. Όλα τα ξέρεις εσύ. Εντάξει. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Ευτυχώς, ευτυχώς. Λοιπόν, θέλω να πω λοιπόν, Πρόεδρε... Θέλω... Λοιπόν, το ποιος συμπεριφέρεται με σεβασμό σε αυτή τη νέα τους... θα το ξέρουν όλοι. Και δε θα ξεχθεί ποτέ εναντίον συναδέλφου... με λόγια τα οποία να περνάνε κάποιες κόκκινες γραμμές. Θέλω λοιπόν... Κύριε Τατούλη, σας παρακαλώ τώρα, ειρεμήστε. Λοιπόν, 30 χρόνια στο Κρυονέρι παιδευόμαστε με το συγκεκριμένο έργο και τρογόμαστε. Και ερχόμαστε σήμερα και σας λέμε ότι σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο κάναμε ένα μεγάλο βήμα, ολοκληρώνομαι σχετικές διαδικασίες και όπως κρήθηκε καλό από το Εθνικό Αστεροσκοπείο ο χώρος του ανήκει στο χώρο ο οποίος είναι γύρω από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση θα γίνει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για να μπορεί να υποδεχθεί κόσμο να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ένα υψόμετρο χιλιών περίπου μέτρων. Ας το κάνουμε το πρώτο βήμα και ας το παρακολουθήσουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε έντασης, ούτε σύγκρουσης ούτε να βγάλουμε τα όποια αποθυμένα μας σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Εγώ αυτό θέλω να σας ζητήσω. Αν το Περιφερειακό Συμβούλιο νομίζει ότι δεν πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα για τον ένα ή τον άλλο λόγο ας το αποφασίσει αδερφέ. Αυτό θέλω να σας πω και παρακαλώ κύριε Πρόεδρε ας προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη υψοφορία και αυτό να γίνεται πάντα και ας μη ψηφίζουμε ή ας ψηφίζουμε. Προχωράμε στη ψηφοφορία. Κύριε Δέδε, υπέρ... ο κύριος Δέδες δεν είναι στο... Υπέρ, προέδρε, είναι κάπου πετάχτηκε. Υπέρ, ο κύριος Γόντικας υπέρ, ο κύριος Πετράκος υπέρ, κύριε Αλιμπεροπούλου υπέρ, ο κύριος Κάτσαρης υπέρ, παράταξη του κύριου Τατούλη... κατά... κατά, ωραία. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Εμείς υπέρ, η παράταξη του κύριου Περιφερειάρχη υπέρ, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας θυμίσω και συγγνώμη για τον χρόνο 10 δευτερόλεπτα το αντίστοιχο με ένα χώρο και ένα τηλεσκόπιο στο θυσείο δέχεται πενήντα χιλιάδες χρόνια μαθητές αιτισίως. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη την κορυφερειοθεία. Είναι ένα μεγάλο έργο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου. Ευχαριστώ. Προχωράμε, το 16η θέμα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. 17, έγκριση και τα λοιπά, εισηγητής, ο αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Γιωλής. Κύριε Γιωλή. Σας ευχαριστώ μάλιστα. Το 17. Έχετε την εισήγηση όλοι, να την αναφέρω κύριε Πρόεδρε. Εμείς... Εμείς σε γενικές γραμμές την έχουν την εισήγηση. Είχαμε όλα τα κάτωθη για να προολοχωρήσει ο ορκωτός λογιστής στην ολοκλήρωση και καθάριση και το κλείσιμο του ΚΕΚ Νομού Κορινθίας. Υπάρχει αντίρρηση. Ερώτηση, κυρία Νικολάκου. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Σχετικά με την εκαθάριση και τη συνέχιση και όλα αυτά έχουμε εξάλλου συμφωνήσει. Υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει στη συνέχεια με το θέμα του ΚΕΚ της Κορινθίας. Κατ' αρχήν η εκαθάριση κράτησε πολύ χρόνο και στείχθησε πολλά λεφτά. Απαράδεκτα πολλά. Αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Τα ΚΕΚ θα επαναλειτουργήσουν και στους πέντε νομούς. Αυτό θα γίνει με την έγκριση τροποποίησης του οργανισμού, με τη διεύθυνση παιδείας πολιτισμού και τα τμήματα παιδείας πολιτισμού, οι οποίοι θα αναλάβουν και υπερησιακά την οργάνωση και τη λειτουργία των ΚΕΚ. Με συγκεκριμένο πρωτολογισμό, με συγκεκριμένα κρίματα που θα ενταχθούν στο φετηνό πρωτολογισμό για κάθε περιφερειακή ενότητα και με προγράμματα για τα οποία δεν έχουμε αντυρίσει να τα συζητήσουμε μαζί, αλλά η κατέφερση θα είναι να μην χάνονται ηλικίες από την κοινωνία. Να μπορούν να παρακολουθούν τα σύγχρονα βήματα, λειτουργία τραπεζών, πληρωμή λογαριασμών, τέτοια ζητήματα, ώστε να μην περιθωριοποιούνται κοινωνικές ομάδες. Λοιπόν, θα επαναλειτουργήσει στην Κορινθία, στη Λακωνία, στην Αργολίδα και στην Αρκαδία, παντού. Στην Κορινθία ήταν από τις λίγες περιοχές, νομίζω δύο-τρεις όλη τη χώρα, που είχε τη μορφή ανώνυμης εταιρείας αυτό. Εδώ θα γίνει τώρα με το πρότυπο… Υπηρεσία. Υπηρεσία. Υπηρεσία. Και υπάρχει και μια καλή υπάλληλος εκεί, που έχει ευρύτερη άποψη. Ναι, ήταν 20 μήνες απλήρωτη, όμως. Τακτοποιήθηκε. Εγκρίνεται ομόφωνα δεκαοχτώ γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και λοιπά, εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Βηθινιώτης. Πρόκειται πράγματα για μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά την εικατάσταση και λειτουργία κοβικούς θαυού βάσης κινητής τηλεφωνίας της Vodafone, πάλλα Vodafone. Είναι στη θέση και να βρήσει. Είναι σε εκτός οικισμού και εκτός σχεδίου περιοχή. Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα και στις προτάσεις των γνωμοδοτήσεων, που αφορούν ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, αφόβλητα, ατμοσφαιρική ρίχωση, ασφάλεια κλίματος... Τι ξέρουμε την εισηγή της κ. Βηθινιώτης, συγγνώμη που διακόπτω να προχωρήσουμε. Υπάρχει διαφωνία? Κύριε Πρόεδρε, εγώ ψηφίζω Λευκό. Λευκό και εμείς κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ψηφίζω Κατά και θα πω συγκεκριμένο σχετικό 10 δευτερόλεπτα 20. Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, μέχρι στιγμής, επειδή δεν έχουν χρηματοδοτηθεί έρευνες παγκοσμίως, ανεξάρτητες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή από κράτη, ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και υπότιθεται υπέρ των πολιτών, σε αντίθεση με την Αμερική, δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από τις κεραίες βάσες, είναι ευλαπτικές στην υγεία του ανθρώπου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι. Και θυμίζω ότι για τους πυλώνες υπέρ υψηλής τάσης, μέχρι πριν από 15 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε βγάλει ανακοίνωση που να λέει ότι είναι πιθανόν βλαπτικές για την υγεία των ανθρώπων, μέχρι που ανεξάρτητες έρευνες από Ιρακκινούς, Αιγύπτιους, Πακιστανούς και διάφορους τριτοκοσμικούς, έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα. Και ως επιστέγασμα ήρθε και μια ανεξάρτη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Αγγλία, όπου έδειχνε τεράστιες διαφοροποιήσεις σε ποσοστά λευχαιμιών σε παιδάκια που διέμεναν κοντά σε πυλώνες υπέρ υψηλής τάσης, σε σχέση με αυτά που έμεναν μακριά. Και τότε αναγκάστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να πει ότι είναι πιθανά βλαπτικές για την υγεία και αποφεύγονται οι κατοικημένες περιοχές. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν ψηφίζω κατά. Και φυσικά είμαι κατά και για την ανάτηση στους αστικές περιοχές και έχουμε και σοβαρό θέμα σε διάφορες πόλεις της Καλαμάτας. Στην πόλη της Καλαμάτας γνωρίζετε θέματα που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα. Λοιπόν, το θέμα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Το 18. Πάμε στη σειρά μας τώρα. Πάμε στο ένα. Το ένα θέμα, επικύρωσης πρακτικών 7-8 και ένα της συνενδριάσεων του Περφυριακού Συμβουλίου με τις επιφυλάξεις που ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα πρακτικά της πλειοψηφίας. Και να το αλλάξουμε. Συμφωνούμε? Εγκρίνεται ομόφωνα. Το δεύτερο. Λοιπόν, η θέση του Περφυριακού Συμβουλίου για το ζήτη της αχείρησης των απορριμάτων μετά της τελευταίας εξελίξης. Η συγγενείς ο Περφυριακός Συμβουλίος είναι η Επιτροπή. Και κύριε Ευρωπαϊδέ, ευχαριστώ πολύ. Όπως τον είζω στην εισήγηση που σας έχουμε στείλει. Με αυτά τα έγγραφα, τα βόμβες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις 30 κύττινες κάρντες. Αλλά και έγινε προς τον Περφυριακό Συμβουλίο των νομικών εκπροσώπων των φορέων και των συλλόγων που αντιδρούν στο σχέδιο ζήτης. Σας είχαμε επισημάνει ότι δημιουργούν εμίζωνα ζητήματα και οφείλει η περιφέρεια να αλλάξει πλεύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων. Αρνηθήκατε, μάλιστα ο κύριος Περφυριακής έλεγε ότι είναι τυπικά αυτά τα ζητήματα. Παρ' όλα αυτά, διαπιστώσαμε μετά από λίγες μέρες ότι στις 11 Αυγούστου, στις 20 Αυγούστου, ενώ έπρεπε να απαντηθούν οι 30 κίτρινες κάρτες, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το φάκελο του έργου ολοκληρωμένη διαχείριση. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά. Στο διάστημα αυτό είχαμε και επιπλέον και άλλες καταγγελίες για παρανομίες και στην περιοχή της Καλληρόης, όπου ο Πρόεδρος της Κοινωνίας, ο Πρόεδρος της Κοινωνίας, όπου ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Καλληρόης, ο κ. Κυριακόπουλος και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Ικαλίας, ο κ. Κυριακόπουλος, κατοίγηλαν στον Ισαγγελέα Καλαμάτας νέες παρανομίες της Τέρνα και για τα συμβόλαια, ότι παρουσίαζε ψευδεί και εκεί συμβόλαια, όπως έγινε και στις άλλες περιοχές, με συνέπεια και μάλιστα και για άλλες παρανομίες και ο κ. Περιφερειάκης ανακάστηκε να βάλει και ένα μικρό πρόστιμο, βέβαια, για τις απαράτυπες ενέργειες της Εταιρείας αυτό το ζήτημα. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα ζητήματα τα οποία εθείγονται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Κολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρχαν πολύ σοβαρά ζητήματα που είχαν να κάνουμε, που είχαν να κάνουμε επερδιαστασιολόγηση του έργου, αλλά και επικοστολόγηση, και ότι γινόταν σε περιοχή Νατούρα στη σκάλα της Λακωνίας, αλλά και στην Καλλυρόη της Μεσιλίας. Και μια σειρά άλλα ζητήματα. Ήταν φανερό, όπως λέει, ή περάνο, όπως τον νίζω, στην εισήγηση υποψίας ότι είναι φιλικό μας όργανο, εφημερίδα καθημερινή, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαμηνήσει ότι το έργο είναι πάρα πολύ άκρυμο σε σχέση με τα αντίστοιχα έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέρει χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και ούτε είναι ευθυγραμμισμένο, συνεπώς είναι δύσκολο πολύ να χρηματοδοτηθεί. Παράλα αυτά συνεχίζεται να επιμένεται. Και παρότι ο κ. Περιφεριάρχης είπε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση έχει προβλήματα, όμως παρόλα αυτά συνεχίζεται να λέτε δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη λύση. Και μάλιστα συζητείτε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί και να μην πάρει τα 68 εκατομμύρια. Ο εργολάβος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ΕΣΠΑ, θα τα δώσουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θεωρούμε πρώτα απ' όλα και το τονίζουμε αυτό με απόλυτη σαφήνια ότι δεν έχετε δικαίωμα να αστερίσετε την Πελοπόννησο, πολιτικά λέω εγώ δεν έχετε δικαίωμα, να αστερίσετε την Πελοπόννησο από έργα 68 εκατομμυρίων για να τα δώσετε στην εταιρεία, η οποία επαναλαμβάνω έχει βαρύτατες ευθύνες και παρανομίες όπως θα εξηγήσω πιο πάντα. Και από την άλλη μεριά λέτε ότι όλα καλά θα προχωρήσουμε γρήγορα παρότι γνωρίζετε ότι εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατίας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ενώ από τη μια μεριά είστε υπέρ της νομιμότητας για δω δεν σας ενδιαφέρει και τόσο από ό,τι φαίνεται η νομιμότητα. Λοιπόν, επομένως, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Περιπεριάρχη, λέμε ότι το έργο και ο φάκελος δεν παλώνεται ούτε με επανά υποβολή. Οι ουσιώδες τροπολογίας που λέει η κυβέρνηση και λέτε κι εσείς απαιτούν νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, νέες εγκρίσεις, νέο προσωματικό έλεγχο και λοιπά, τα οποία γνωρίζετε ότι είναι δύσκολα αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλες παρανομίες όπως είναι ότι η περιβαλλοντική οφαρέτηση των δεν είναι συνέχεια της, μάλλον η ΜΑΕ δεν είναι συνέχεια της περιβαλλοντικής. Σχέση με όλα αυτά τα ζητήμα, πρέπει να δείτε ότι υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό ζητήμα και εδώ θέλω την απάντηση, σαφή απάντηση, από τον κύριο Περιπεριάρχη. Υπάρχει και το μέγιστο θέμα στη νομιμότητα που είναι ότι η Σύμβαση έλειξε. Έλειξε στις 14 Ιουλίου του 2020. Γιατί κύριε Περιπεριάρχη στις 14 Ιουνίου του 2018 ο Φώσδα εκχώρησε την αρμοδιότητα στην περιβαλλοντική. Τα δεύτερα για να ολοκληρώσετε κύριε Πετράκο. Θα ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε, πολύ σοβαρό το θέμα. Στην ίδια ημέρα, η Περιφέρεια υπέγραψε με την Τέρνα προγραμματική σύμβαση με καταληκτική ημερομηνία να τελειώσουν στις 4 μήνες, στις 1 μήνα επίθεων παράτασης. Ο κύριος Γανώσης να κλείσει το μικρόφωνο. Ρωτάω τον κύριο Περιπεριάρχη. Έχει ζητήσει εμπρόθεσμα η Τέρνα παράταση της Σύμβασης. Γι' αυτό λοιπόν, κύριε Περιπεριάρχη, κύριοι της πλειοψηφίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε να τελειώσουμε με αυτό, να ακυρωθεί το σκανδαλό, δε σ' έρχονται. Και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης με ένα ελλαλακτικό σχέδιο. Ένα ελλαλακτικό σχέδιο που θα είναι αποκεντρωμένο κατά ομάδες δήμων υπό την ευθύνη και διαχείριση των δήμων και θα ακολουθεί τα βήματα διαλογής στην πηγή ανακύκλωση-ανάκτηση λοιπόν και το ελλακτικό υπόλοιμα να θάβεται σε κοιτή. Γι' αυτό λοιπόν, προτείνουμε να αποφασίσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ακυρώνει το συγκεκριμένο δήτακο που πλέον η Σύμβαση δεν υπάρχει, επαναλαμβάνω. Και δεύτερον, άμεσα να γίνει η δική συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία και της διοίκησης του Χώστα, ο οποίος ο Πρόεδρος του έχει ευθύνες για τη στιγμή που δεν παραδίνεται το έργο, δεν έχει παραδοθεί το έργο στις 14 Ιουλίου και εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, ώστε σε αυτή την ειδική συνεδρία να προχωρήσουμε στο εναλλακτικό μοντέλο που προείπαμε παραπάνω και όχι να γίνεστε βασιλικότεροι του βασιλέου. Τελειώσατε κύριε Πετράκο. Ότι το σχέδιο. Τέλος, επειδή είδαμε ότι η Κυβέρνηση στο νέο δεκαετές σχέδιο προκρίνει για τη μονάδες κάψεις, προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με την απόρριψη του σημερινού μοντέλ του ΣΔΙΤ να απορρίψει και όποιο σχεδιασμό για κάψη, αφού η κάψη των απορριμάτων είναι γνωστό ότι παράγει ιδιαίτερα καρκυνογόνες ουσίες. Ολοκληρώσατε κύριε Πετράκο, σας παρακαλώ τώρα. Τέλειωσα, τα είπα τ' όλα. Προχωράμε. Έχει ζητήσει η Τέρνα αυτή τη στιγμή παράταση της Σύμβασης για να ξέρουμε τι κουβεδιάζουμε. Κύριε Πετράκο, δεν βγάνει πουθενά αυτό. Αν μιλάτε 10 λεπτά ο καθένας δεν γίνεται. Ένα θέμα θα κουβεδιάζουμε. Ευχαριστώ. Είναι ένα θέμα 167 εκατομμυρίων, κύριε Πρόεδρε, από τα 68 πάντως. Ωραία, κύριε Γόντικα. Ευχαριστώ για το κανονισμό που εφαρμοζουμε όλοι εδώ. Αυτό που είπατε πριν από λίγο. Αυτό είπατε. Αν μιλάμε 10 λεπτά ο καθένας... Σε ποιον να τα λέω. Να τα πεις στον φίλο στον Θανάση και να προχωρείς να τελειώσουμε. Δεν μπορεί να λείξει ένα λεπτό και σε πέντε. Είναι τόσο σοβαρό, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει, τώρα ο καθένας τη σοβαρότητα είναι για τον εαυτό του, αλλά υπάρχει και ο κανονισμός. Πέντε λεπτά είπαμε. Αν γίνεται 10, προχωράμε, τελειώσαμε. Από τον κύριο Τατούλη, ποιος... Ερωτήσεις δεν θα κάνουν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Περιφεριάρχης, συγγνώμη. Θα κάνει ενημέρος, κύριε Κάτσαρι, ο κύριος Περιφεριάρχης τώρα. Ωραία, και μετά ερωτήσεις, δηλαδή. Μάλλον δεν έπρεπε να ρωτήσετε εμένα, επί του πιεστηρίνου τα τελευταία νέα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα επιβάλλει το σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι τροποποίηση του προηγούμενου, καινούριο φάκελο, εξ υπαρχής και φυσικά θα τον πληρώσει, θα πληρώσει στην εταιρεία που θα κάνει το φάκελο, το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο δικός μας εκπρόσωπος είναι ο τεχνικός συμβούλος μαζί με τον αρμόδιο, αντιπεριφεριάρχη για θέματα περιβάλλοντος, τον κύριο Τσουκαλά. Αυτά είναι τα τελευταία νέα. Και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το συγκεκριμένο έργο, θεωρώ. Άλλο η ουσία. Κύριος Στατούλης. Κύριε Περιφεριάρχη, στην ερώτησή μου θέλετε να απαντήσετε για τη λήξη της σύμπασης. Δεν υπάρχει ούτε σε αυτό κανένα πρόβλημα, διότι όποια καθυστέρηση δεν είναι με φύση της εταιρείας. Η σύμπαση δεν δίνει παράταση και το ξέρετε πολύ καλά. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι από ότι δεν είναι απόψης κοινωνίας, τις οποίες εκφράζεται. ότι δεν είναι απόψης κοινωνίας. ότι δεν είναι απόψης κοινωνίας. ότι δεν είναι απόψης κοινωνίας. Δεν είναι απόψης. Δεν είναι απόψης κοινωνίας. Δεν είναι απόψης κοινωνίας. Δεν υπάρχει περίπτωση, όπως πολλές φορές έχω πει, Δεν υπάρχει περίπτωση, όπως πολλές φορές έχω πει, από έργα την περιφέρεια και να τα δώσουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών. από έργα την περιφέρεια και να τα δώσουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ίσως δεν έχετε καταλάβει ακόμα τίποτα. Ίσως δεν έχετε καταλάβει ακόμα τίποτα. Τα 68 εκατομμύρια τα εξασφάλισα εγώ μέσω του τομερακού προγράμματος, Τα 68 εκατομμύρια τα εξασφάλισα εγώ μέσω του τομερακού προγράμματος, χωρίς να επιβανηθεί καθόλου το ΠΕΠ της περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα 68 εκατομμύρια ήταν το 34% του προγράμματος που διαχειριστήκαμε στην προηγούμενη περίοδο. Δεν υπάρχει λοιπόν πρόβλημα. Δεύτερο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι ότι εάν δεν προχωρήσει το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, γιατί υπάρχει το πρόβλημα της ανταποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, καμία ελληνική κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει κανένα τέτοιο έργο. Τρίτο θέμα που θέλω να σας θέσω είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 20 έργα, εκ των οποίων το πρώτο που έγινε στη χώρα και για διάφορους λόγους που γνωρίζετε πάρα πολύ, καθότι υπήρξατε φοβερή πολέμια αυτού του έργου, είναι το έργο του Ουσδίτη της περιφερίας της Πελοποννήσου. Τέταρτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, εάν είναι ακριβό το έργο. Το έργο είναι το πιο φτεινό έργο που γίνεται στη χώρα μας. Το σταθμιστική τιμή κόστους για το έργο είναι 61,70 του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός έδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Πάνω στο διαγωνισμό που στήσαμε εμείς στην περιφερεια Πελοποννήσου, κινήθηκε όλη η χώρα. Πάμε στο μεγάλο πρόβλημα, τι έγινε με το φάκελο μεγάλου έργου. Ο φάκελος μεγάλου έργου δεν εμποδίζει την έναρξη της συλλοποίησης του έργου. Γιατί είναι μια διαδικασία η οποία προβλέπεται βάση ενός συγκεκριμένου κανονισμού. Γιατί ατύχησε η σημερινή περιφερειακή αρχή με την πρόταση που έκανε για την συγκρότηση του φάκελου μεγάλου έργου. Γιατί εμπιστεύθηκε την πολιτική ηγεσία του ΕΣΠΑ της χώρας, η οποία της είπε ότι πολιτικά θα το διεκδικούσε και δεν είχε σημασία. Το ότι δεν είχε έρθει σε επαφή με τους Τζάσπερς, με αυτόν τον ανεξάρτητο σύμβουλο προκειμένου να δουν τα συγκεκριμένα πράγματα. Πέμπτο θέμα, κύριε Πρόεδρε. Το πέμπτο θέμα είναι αυτό που ακούω. Ζήτησε, λέει, επιπλέον στοιχεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ασφαλώς, το ξέρετε ότι έχει αλλάξει ο κανονισμός. Το 2018 έχουμε τον 850 και τον 851 που αλλάζει τελείως η πορεία της Ευρώπης σε σχέση με την κυκλική οικονομία. Και ασφαλώς και με τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η πρωτογενής διαχείριση. Έκτο θέμα, το θέμα του κομπός. Έχει αλλάξει με καινούργια νομοθεσία. Όλο το παραγωμένο κομπός από σύμμιχτα σκουπίδια θεωρείται κατηγορίας α. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί... 30 δεύτερα, κύριε Τατούλη. Έχετε ξεπεράσει πολύ το χρόνο. Και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τι σημαίνει ότι μέχρι το 2027, επειδή δεν το γνωρίζουν το έργο και δεν το ξέρουν το έργο και δεν πρόκειται ποτέ να το καταλάβουν, έπρεπε ήδη να υπάρχει προσπάθεια από τότε που ανάλαβε η Καινούρια Περιφερειακή Αρχή για να αρχίσει να μιλάει με την Εταιρεία, με την Ανάδοχο, για τον εξιχρονισμό στην λειτουργία των μονάδων προκειμένου να προσαρμοστούν στα Καινούρια Δεδομένα του ΕΣΔΑ. Και τελειώνω με αυτή την άποψη. Ξέρετε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της ανακύκλωσης. Το θέμα της ανακύκλωσης δεν είναι θέμα της περιφερειάς, της Περιφερειακής Αρχής. Είναι του ΦΟΣΔΑ και των Δήμων. Παρά τις επαναλημμένες μας συστάσεις, δεν μας απάντησαν ποτέ. Για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, αν τα θυμόσαστε όλοι όσοι επιμένετε σε κάποια άλλη εναλλακτική μορφή, δεν απάντησαν ποτέ. Το κόστος των προτάσεών τους υπερέβαινε τα 150 εκατομμύρια. Αυτά σας τα λέω για να τα μάθετε. Είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί που προσφεύγουν δεν έχουν κανέναν τρόπο για να μπορέσουν να σταματήσουν το έργο και είναι σίγουρο ότι το έργο πολύ σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται. Ο κύριος Δέδες, προχωράμε στον κύριο Γότικα. Μα ακούς πρόεδρε, μ' ακούς. Νομίζω ότι είναι σφαλμένο, είναι λάθος απόλυτο, να κάνω να κλαίω κάτι συγκαστικές λογικές σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Και μιλώ και για τον Περιφερειάρχη, ο οποίος εδώ και μήνες συγχάζει σε σχέση με την υλοποίηση και την εκτέλευση του έργου και μιλάω όμως και για τον κύριο Τατούλη που εκφράζει μια απόλυτη βεβαιότητα σε σχέση με την υλοποίησή του και μάλιστα με ευρωπαϊκούς πόλους. Αυτή την εξέλιξη μ' ανέμενε κανείς πριν από ένα χρόνο. Για να δούμε γιατί μιλάμε. Αν έμενε κανείς ότι θα είχε φτάσει η περιφέρεια στο σημείο της συμβασιωποίησης με την εταιρεία και στη φάση υλοποίησης του έργου και έναρξης του, θα υπήρχαν αυτές τις σοβαρές αντιρίσεις και διαφωνίες στην αρμόντια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ σέβομαι τους λόγους. Η αλλαγή των κανονισμών εσωμάτων στων Ευρωπαϊκών Οδηγιών 850 και 851, αυτή τη στιγμή, όμως, έχουν δημιουργηθεί καινούργια δομένα. Και είναι αυτά που οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση όχι στο να τροποποιήσει τον υπάρχοντα φάκελο, αλλά στο να τον επανυποβάλει. Αυτά τα δύο πράγματα έχουν μια τεράστια διαφορά. Μικρές ελλείψεις, μικρές βελτιώσεις, εναρμόνιση με την νομοθεσία, γίνονται με τροποποίηση ή με βελτίωση του υπάρχοντος φακέλου. Εδώ μιλάμε για απόσυση του φακέλου και επανυποβολή του. Ρωτάω εγώ, το καθορίζει κάποιος το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα είναι ένα τεράστιο και απόλυτο ναι στη χρηματοδότηση πριν την υποβολή του νέου φακελού. Για μένα όχι. Γιατί επιτρέψτε μου από την εμπειρία μου να συμπεταφέρω ότι έχω δει με τα μάτια μου, εντός εισαγωγικών η λέξη, έργα κατ' αρχήν ενταγμένα και εγκεκριμένα από τους Τζάσπερς να φτάνουν στο σημείο να μην τη χάνουν τελικά χρηματοδότηση ή μόλις φτάσουν στη πηγή για να πιούν με το νερό της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης να γυρίζουν ζητώντας στις Ευρωπαϊκές Επιτροπές πρόσθετα στοιχεία, πρόσθετες βελτιώσεις, τροποποιήσεις κλπ. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να μας απασχολήσουμε σοβαρά το ειδικό του εγχειές του καθεσιγραφού, το τι με λιγενέσθαι. Το οποίο ο Μέν κ. Νίχασσο επαφεί στην απόλυτη κυβερνητική ικανότητα να υλοποιήσει αυτό το έργο, ο κ. Στατούλης θεωρεί ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν εμπίνει τέτοιοι που το έργο θα τύχει της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εγώ νομίζω τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα και πιο σοβαρά από ό,τι μέχρι τώρα περιγραφεί. Πρώτον, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον νέο φάγγελο από την κυβέρνηση, κύριε Περιφεριάρχα, με βάση σε επαφές που είχατε. Τι θα προβλέπει, πότε θα κατατεθεί, πότε αναμένεται η απάντηση. Ένα. Δεύτερον, τι είθεται ναι ή όχι ένα φιβόλο η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο έργο. Εσείς ο ίδιος είχατε πει σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο ότι το έργο θα γίνει και ότι αν χρειαστεί θα χρηματοδοτηθεί και από το τομεακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Υσχύει. Και τρίτον, ποιος είναι αυτός που θα εγκυήθη, ότι μετά από αυτές τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την όποια τυχόνα απάντησή της στο νέο φάγγελο που θα υποβληθεί, το έργο δεν θα ξεκινήσει με αποζημιωτικά ετήματα από την εταιρεία λόγω κάθες θέλησης στην υλοποίηση. Υπάρχει κάποιος που το προκαθορίζει γι' αυτό? Αν το έργο ξεκινήσει μετά από δύο ή από τρία χρόνια ότι δεν θα ξεκινήσουμε με αποζημιωτικά ετήματα από την Τέρνα σε σχέση με το χρόνο που μεσολάβησε και το προβλεπόμενο από τη Σύμβαση. Εμείς είμαστε ιδιαίτερα ανήσικοι. Στο παρελθόν είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις, θεωρώντας όμως ότι σε σχέση με τον διαγωνισμό και το αποτέλεσμά του βρίσκεται η περιφέρεια και οι πολίτες στις ήδη πρώτα τελεσμένων γεγονότων. Είχαμε προτείνει κάποιες αναλλακτικές. Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να ασχοληθούμε με πολύ σοβαρό τρόπο για το αν και κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι ευθύνθο μπορεί να υπάρξει το έργο και με ποιες προϋποθέσεις. Ευχαριστώ. Κύριος Γότικας. Αγαπείτε συνοδελφοί, για το θέμα που κουβεντιέζουμε έχουν σοβαρές ευθύνες. Πρώτον, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές πρώην και νην, που δέκα χρόνια τώρα μεθοδευμένα έβαλαν πλάτη για την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών του βασικού εκχώρισης της διαχείρισης των απορριμάτων στην Πελοπόννησο στο Μεγάλο Κεφάλαιο. Και αυτοί που εκμεταλλευόμενοι την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση σε ένα τόσο οξυμένο πρόβλημα, ενώ ήξεραν από την αρχή την κατάληξη, σήμερα αποποιούνται τις ευθύνες τους πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής παράδοσης που θα εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης για την τσέπη των λαϊκών οικογενειών, προβάλλοντάς τα όλα αυτά σαν μονοδρομό. Είναι οι ίδιοι που συμφωνούσαν και συμφωνούν και σήμερα με την πολιτική ιδιωτικοποίηση όχι μόνο σε αυτή την τομέα αλλά και σε άλλους τομείς. Έχουν ευθύνει και σήμερα όσοι εξορραΐζουν τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιλούν και αθήθεν έγραφα δόμβες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βάζουν βαρυά τα φόπλακα στη χρηματοδότηση του έργου από ευρωενοσιακούς πόρους και άλλα τέτοια. Και οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν είναι λεφτά από την άγρια φορελιστία των εργαζόμενων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βγαίνουν από τα σεντούκια των πλουσίων. Ο τσακοσμός όλων σας περιορίζεται ισοσιαστικά στην αντιπαράθεση από ποια τσέπη των λαϊστικών στρωμάτων θα βρεθούν τα χρήματα. Όμως, αγαπητοί συνάριφοι, αυτό το παιχνίδι παίχτηκε. Το 2011-2014, που προωθούσε το έργο «ΠΑΣΟ και Νέα Δημοκρατία», αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015-2019, προωθούσε το έργο ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούσε η Νέα Δημοκρατία. Τώρα προωθεί το έργο «ΠΑΣΟ και Νέα Δημοκρατία», ταμασάει και αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η παράταξη του πρώνου περιφεριάρχη αντιδρά, μη ψηφίζοντας απαλλοτριώσεις. Το έχουμε δει το έργο πολλάκης. Φτάνει, δεν χρειάζεται επανάληψη. Όσον αφορά κάποιους δήμους, αυτό που έχει αξία να τους πούμε, ότι αν αντιδρούσαν πραγματικά, θα έπρεπε το 2018, που τους δινόταν η δυνατότητα να δημιουργήσουν νέους φώσδα, για να μπλοκαριστεί και να μην προχωρήσει αυτό το έργο. Η ίδια πραγματικότητα έχει αποδείξει σήμερα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην υλοποιηθεί η ΕΙΣΔ με την ΤΕΡΝΑ. Δηλαδή, ανεξάρτητα από πού θα χρησιμοποιηθεί, να σταματήσει αυτή η άθλια πολιτική παράδοση διαχείρισης των απορριμάτων στο κεφάλαιο. Απέναντι στα παραπάνω, εμείς βάζουμε την πρότασή μας, που είναι και πρόταση που στηρίζει μια σειρά φορείς και τοπικές κοινωνίες, μαζί με το να μην προχωρήσει η ΕΙΣΔ με την ΤΕΡΝΑ να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμάτων, να μην προχωρήσει η καρκυνογόνα κάφιση των απορριμάτων, γιατί κοιτάξτε, συναδελφιογραφάκος, το είπε καθαρά πριν από τρεις μήνες, να φτιάξουμε εργοστάσιο στη Μεγαλόπολη κάφισης απορριμάτων. Αυτός είναι ο στόχος. Και θα σας, κύριε Περιφεράρχα, συνυπεύθυνος, αν με αυτά που μας λέτε για το τρένο πθούν σκουπίδια από την Αττική και δεν ξέρω πού, αλλού για κάψη στην περιοχή της Μεγαλόπολης ή στην ευρύτερη περιοχή. Τέτοια λένε τα σχέδια των καπιταλιστών. Πάρτε καθαρή θέση από τώρα. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για την κάψη δεν έπαιρνε θέση. Να μη φορτωθούν νέα βάρη στις πλάτες του λαού μέσα ανταποδοτικά τέλη και με οποιαδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία, οι εργαζόμενοι πληρώνουν χρόνια με τη ζωή τους. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προποθεσίες που εργάζονται σε αυτό το τομέα, όχι άλλα εργατικά τεχείματα έχουμε αρκετά στο τομέα της καθαριότητας. Για μας η μόνη λοιπόν φιλολαϊκή λύση για τη διαχείριση των απορριμάτων είναι από ενιαιοκρατικό φορέα, χωρίς ανάμιξη του ιδιωτών για να μπορεί να γίνει διαχείριση προς όφελος του λαού. Και όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείριση εννοούμε 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρεση εργαζόμενοι με μόνιμο προσωπικό. Μόνο οι δέχωροθετήσεις θα γίνονται με ευθύνη του κράτους, με άκρως επιστημονικά κριτήρια και όχι σαν αυτά που μεταφέρει όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου απ' τον άκρο στο άλλο η Τέρνα στη Μεγαλόπολη για κάυση. Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η λύση που είναι σε όφελος του περιβάλλοντος και των λαϊκών στρωμάτων. Εμείς θα επιμένουμε. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός συσκετρισμός εδώ θα προχωρήσει σε αυτό το έργο. Το ζήτημα είναι, κύριε Νίκα, είχε τεχνικό σύμβουλο για το έργο η Περιφέρεια. Πληρώθηκε κάποια εκατομμύρια. Και τώρα μας λέτε ότι άλλος τεχνικός σύμβουλος απ' το Υπουργείο θα πληρώσει άλλα για το φάκελο. Για το φάκελο ήταν ο τεχνικός σύμβουλος. Και μάλιστα είναι ο ίδιος που μέσα από ένα διάτρητο διαγωνισμό όπου ανοίχτηκαν οι προσφορές και μετά αλλάξανε, όχι κύριε Νίκα, μετά αλλάξανε τα μέλη της Επιτροπής και ήρθατε εσείς και επικυρώσατε τα αποτελέσματα αυτού του διάτρητο διαγωνισμού. Ναι, λέω τις αμαρτίες της προηγούμενες τις συνεχίζεται κύριε Νίκα και γι' αυτό είσαστε υπεύθυνοι. Ο Τατούλης πήρε την απάντηση απ' τα λόγια αυτά που έκανε τουλάχιστον σε αυτό το θέμα. Έχετε κι εσείς ευθύνη. Κύριε Τσεπεντζής. Και κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Θέλω να πω το εξής, θα ξεκινήσω, ξέρετε όλοι ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι αντίθετης σε αυτό το σχεδιασμό που είχε γίνει. Επίσης θέλω να σας πω το εξής, δεν μπορώ ποτέ να πιστέψω ότι απαντήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούμε να σας δώσουμε τα στοιχεία που μας ζητάτε τα οποία να πούμε και μερικές αλήθειες δεν ήταν και τόσο τρελά στοιχεία που δεν μπορούσαμε να δώσουμε υπηρεσίες. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ την απάντηση ότι λείπαν οι υπάλληλοι με άδειες και δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Συγγνώμη αλλά αυτό μας προσβάλλει και ως διοίκηση. Επειδή όλοι είμαστε γνώστες του τι συμβαίνει και ξέραμε πάρα πολύ καλά οι περισσότεροι ότι θα μπει ο νέος ΕΖΔ, έπρεπε λοιπόν το καινούργιο σχέδιο που θα κάνουμε να είναι σύμφωνο με το νέο ΕΖΔ. Άρα λοιπόν τι έπρεπε να κάνουμε, έπρεπε να προβλέψουμε τι λέει ο νέος ΕΖΔ. Ο νέος ΕΖΔ λοιπόν ξέρετε πάρα πολύ καλά όσοι ασχολείστε ότι και προθεί και χρηματοδοτεί τας δίπλα. Και τι κάνει, δημιουργεί πολλών μονάδων επεξεργασίας αποβλητών με μακροχρόνεις και ακόμη πιο ασύμφορες οικονομικές συμβάσεις με τους δήμους, με διάρκεια πάνω από 20 έτη για διαχείριση σύμμυκτων, αυτά τα λέει ο νέος ΕΖΔ, δεν τα λέει Λιμπεροπούλου. Με αποτέλεσμα παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών κακής ποιότητας. Και τι θα κάνουμε ενώ ξέρουμε ότι η ΕΕ μας προτείνει κάτι διαφορετικό για το σχεδιασμό. Επίσης να πούμε και κάτι άλλο. Θέλαμε να πάμε να είμαστε συμβατοί με το νέο ΕΖΔ αλλά ο νέος ΕΖΔ δεν έχει ανάλυση κόστους στο σχέδιό του. Δεν ξέρω πόσο τον διαβάσατε, γιατί δεν έχει. Γιατί αν έχει ο νέος ΕΖΔ ανάλυση κόστους πιστέψτε με ότι κάποιοι θα σηκωθούν και θα αρχίσουν να φωνάζουν. Όταν θα δουν το κόστος με το νέο φάκελο που πάλι θα είναι ένας δίτ το μάρμαρο θα το πληρώσουμε εμείς όλοι μας. Γιατί θα γίνει ακριβότερο από τι ήτανε. Με το νέο ΕΖΔ λοιπόν που θέλουμε να συμβαδίσουμε θα δούμε τι μεγαλό πολύ και αν τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους να είναι χώρος καύσης γιατί το δίνει το δικαίωμα ο νέος ΕΖΔ το 10% και προσέξτε το 10% πως το έχει υπολογίσει ο νέος ΕΖΔ. Μπορεί κάποιος να μου πει με τι νούμερα, με τι υπολογισμούς. Α έτσι μπράβο. Λοιπόν ας ασοβαρευτούμε λίγο και να δούμε τι θα κάνουμε και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε πάλι τα ίδια και θα έχουμε και το εξής. Συν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία τα πληρώναμε, τα πληρώσαμε και θα τα πληρώσουμε. Προσέξτε διότι τώρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ΖΔ της Πελοποννήσου. Έτσι το οποίο είπαμε θα κάνει καινούργιο φάκελο το Υπουργείο το πρόβλημα είναι ότι προχωράμε σε άλλες ακόμα χειρότερες τεχνικές διαχείρισης απορριμάτων. Να ασοβαρευτούμε κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Και αν φτάσαμε μέχρι εδώ που φτάσαμε και ακόμα δεν έχουμε λύσει θέματα τα οποία στην Ευρώπη είναι λειμμένα εδώ και χρόνια πρέπει να καταλάβουν η ερετή και η αυτοδικητική και όλοι μας ότι δεν είναι μόνο να βγαίνουμε και να λέμε ναι βγήκα δήμαρχος βγήκα περιφερειάρχης βγήκα να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας. Γιατί οι ευθύνες και εδώ που φτάσαμε έχουν και οι δήμαρχοι. Οι εκάστοτε δήμαρχοι να τα λέμε τα πραγματάκια με το όνομά τους. Αποφασίστε λοιπόν τι θα κάνουμε. Διότι έχουμε φτάσει και πέφτουμε στον κρεμμό και θα μας πούνε ναι θα σας τη φορέσουμε τη φυλλιά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Θα πούμε ευχαριστούμε πολύ. Λυπάμαι αλλά γίνομαι κακιά. Λοιπόν συμφωνήστε τι θα κάνουμε. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να στραχτεί ένας νέος φάκελος με τις προδιαγραφές που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση και να είμαστε και τυπικοί και σωστοί. Γιατί ο νέος Έσδα δεν μιλάει ούτε για κυκλική οικονομία και δεν μιλά για τίποτα από όλα αυτά. Θέλετε λοιπόν να γίνουμε ηχοματεροί της Ευρώπης. Γιατί κάπου εκεί το πάμε. Θέλετε η Μεγαλόπολη να γίνει το σημείο που θα καίμε τα απορρήματα μη σας πω όχι μόνο τους Πελοπονισσού. Αν το θέλουμε αυτό να το αποφασίσετε και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς προσωπικά αυτό δεν το θέλαμε ποτέ και δεν θα το θελήσουμε τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριος Κάτσαρης. Θα είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται. Αν και σας ενοχλεί από ότι έχω καταλάβει, ειδικά τις δύο μεγάλες παρατάξεις να συσδιέται αυτό το θέμα, το θεωρείτε δεδομένο, το θεωρείτε λυγμένο, αλλά δογαριάζεται πάντα χωρίς τον ξενοδόχο. Ο ξενοδόχος και ο ξενοδόχος είναι ο λαός σε κάθε περίπτωση, γιατί έτσι λογαριάζανε και προηγούμενες κυβερνήσεις για την Κερατέα και είδαμε τα αποτελέσματα. Να τα πάρουμε όμως από την αρχή, κονβικά. Δεν χρειάζεται να πλατιάζουν, έχουν μιλήσει οι προηγούμενοι συνάδελτοι. Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης των απορριμάτων. Όλοι. Και τι μας λέτε τόσα χρόνια, είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση για να μην κουβαλάμε χιλιάδες τόνους και με ορικτά κάψιμα για να πάμε να τα διαχειριστούμε αλλού. Άρα διαλογή στην πηγή, τοπική διαχείριση, ανακύκλωση του κομματικού που ανακυκλώνεται, κομποστοποίηση, γιατί όσον γίνεται διαλογή στην πηγή θα είναι το κομπόστ καλής ποιότητας και δεν θα είναι για πέταμα, όπως είπε ο κ. Στατούντις, είναι για πέταμα. Όντως από τα σύμμηχτα δεν είναι κομπόστ, είναι για πέταμα. Και μίωση, δραματική μίωση των απορριμάτων μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών. Μίωση της συσκευασίας, μίωση των μεταφορών, έτσι όπως είναι διαμορφωμένες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλπ. Αυτά όλα όμως, τα περισσότερα από αυτά, έρχονται σε αντίθεση με τη δομή του συστήματος, του ίδιου του συστήματος, γι' αυτό και δεν προχωράνε εδώ πέρα. Όμως, ένα μέρος τους, ακόμα και ένα μέρος τους, έχει προχωρήσει στις άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες. Γιατί δεν το κάνετε εδώ? Ποια είναι η δικαιολογία? Εδώ και δέκα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια, η δικαιολογία είναι ότι δεν προλαβαίνουμε. Είναι τόσο τεράστιο το πρόβλημα που δεν προλαβαίνουμε. Και εδώ και δέκα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια, σας λέμε, οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε, ήμουνα νιός και γέρασα, ήμουνα παιδάκι όταν κατέβηκα στην Καλαμάτα και κοντεύω 50. Σας λέμε ότι άμα είχατε ξεκινήσει το 1995, κύριε Νίκα, όταν φτιάχνανε το εργοστάσιο της MOLAC με σύμμυκτα σκουπίδια να διαχειρίζετε στην πόλη της Καλαμάτας και είχαν ξεκινήσει από τότε διαλογή στην πηγή, το 1995 τώρα θα είχαμε τη σωστή διαχείριση των απορριμάτων. Θα την είχαμε ή δεν θα την είχαμε. Και έχουμε φτάσει μετά από 25 χρόνια πάλι να συζητάμε για διαχείριση σύμμυκτων σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ευγύρετε και εξηγήσετε στον λαό γιατί τα κάνετε όλα αυτά. Γιατί θα πρέπει να έχει εγγυημένα κέρδη ένας καπιταλιστής που θα έρθει να διαχειριστεί όλα τα σκουπίδια από την περιφέρεια όλη, να τα κουβαλάει σε 2-3 σημεία και να θάψει αυτές τις 2-3 περιοχές. Και να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Και τα θεωρείτε δεδομένα. Και μας λέτε κιόλας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Ναι, η κυβέρνηση την ψήφισε ο λαός. Δυστυχώς ο λαός δεν ξέρετε καν το συμφέρον του κάποιες φορές. Ή τουλάχιστον το ποσοστό που ψήφισε, γιατί ψήφισαν ούτε οι μισοί. Ναι, την ψήφισε ο λαός αυτή την κυβέρνηση. Δυστυχώς. Και μας λέτε θα το χρηματοδοτήσει. Θα εξασφαλίσει τα κέρδη της τέρνα ή της κάθε τέρνα για μια είκοσα αιτία για να βγάζει τα εκατομμυριά της. Όπως έφτιαξε και εξασφάλισε τα κέρδη του Μωρέα και του κάθε Μωρέα για μια τριάντα αιτία, σαράντα αιτία και την επέκτηνε και τη σύμβαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε και μας έλεγε ότι θα ανοίξει τους δρόμους να πούμε και μετά έσκησε πολλά μνημόνια και πολλά καλσών μαζί. Αυτό είναι το διακύβευμα. Θα έρθει ένας μεγάλος καπιταλιστής και θα πάρει την εγκατάσταση στα χέρια του, θα βγάζει τα κέρδη του αυτός αυτά που έχει υπολογίσει εξασφαλισμένα και αυτό το λέτε σδίτ. Τι σδίτ? Ποιος σδίτ? Δώστε τα σε έναν οποιοδήποτε. Σε έναν περαστικό. Άστε εγώ αυτή την επιχείρηση. Δεν χρειάζεται να διαχειριστεί. Επιχείρηση είναι αυτή. Με εξασφαλισμένο το κέρδος. Να μη σας κουράζω και σας ταλαιπωρώ γιατί γίνομαι και λίγο καταλαβαίνω δυσάρεστος σε πολλούς από εσάς. Συμφωνώ απόλυτο ότι πρέπει να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας διαχείρισης των απορριμάτων με κατευθύνση σε αυτές που είπα πριν. Διαλογή στην πυκή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, μείωση δραστική των απορριμάτων, με εκπαίδευση των πολιτών, που εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση. Ούτε ένα πρόγραμμα, 25 χρόνια, 30 χρόνια, ούτε ένα πρόγραμμα στα σχολεία δεν έχετε βάλει, έπρεπε από την πρώτη δημοτικού να μαθαίνουν τα παιδάκια να διαλέγουν τα απορρίματα, να μην διπένουν το περιβάλλον. Τίποτα. Ο υπερκαταναλωτισμός, που είναι στο κύτταρο του καπιταλισμού, στο γονίδιο έχει εντυπωθεί τον πολιτό από την αριχλησία. Ολοκλήρωνε, Παναγιώτη, ολοκλήρωνε. Ολοκλήρωνε, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω μιλήσει δύο μισή ώρες τώρα. Τα πέντε λεπτά όπου σπαθαμένουν είναι πέντε. Τελείωσα. Εκτός από αυτά, λοιπόν, λέω, τώρα, εκτός από το να γίνει φορέας και να προγραμματιστεί να γίνει φορέας, τώρα προχωρήστε άμεσα σε διαλογή στην πηγή, αναπόλη, πείτε στους δημάρχους αυτό που υποστήριζε ο κύριος Νίκας, ότι θα πρέπει να κατευθυνθούν σε αυτή την κατεύθυνση άμεσα να εκπαιδεύσουν τους πολίτες από σήμερα να ξεκινήσουμε. Μπορεί να έρθουμε σε δέκα χρόνια και πάλι να λέτε δεν έχουμε χρόνο και πρέπει να κάνουμε διαχείριση στα σύμμετρα. Και ενδιάμεσα να υπάρχουν ανεξέλεγκες οματερές, να επιλέγεται καύση, κάθετα να πάρουμε θέση ενάντια στην καύση των απορριμάτων και φυσικά να αποσερθεί το σχέδιο για το σβίτ, όπως έχει αυτή τη στιγμή, που θα φορτώσει μόνο άξιον δημοτικών τελών στις πλάτες των πολιτών και εγγυημένα μόνο κέρδη για τις επιχειρήσεις, την επιχείρηση, την εταιρεία ή οποιαδήποτε εταιρεία το πάρει, είναι η Τέρνα ή είναι οποιαδήποτε Τέρνα. Ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στους ομιγητές. Κύριε Ανικολάπου. Εγώ κύριε Πρόεδρε. Πουλοκέβολο. Μετά, μετά. Κύριε Ανικολάπου. Και εσείς μετά. Κύριε Πρόεδρε και εγώ θέλω το λόγο. Προεδρε. Και εγώ θέλω το λόγο μετά. Δεν θα αστερήσουμε σε κανέναν, προχωράμε κύριε Ανικολάπου. Κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε. Σου καλάζει λεπτά. Επειδή δεν έχουμε γραμματέα τώρα, θα πάρετε το λόγο όσοι το ζητήσατε. Πάμε. Είναι δεκάδες οι υπογραφές που έχω βάλει ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και ως αναθέτουσα αρχή γι' αυτό το έργο. Και θεωρώ πραγματικά ότι κάθε φορά που το συζητάμε, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει καθόλου σε ποιο στάδιο είμαστε. Συνάδερφοι, για να τελειώνουμε. Το 2011, όπου η περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πιο βρώμικη περιφέρεια της χώρας με χιλιάδες χωματερές και με δημάρχους, απελπισμένους από την κατάσταση που επικρατούσε με ευθύνη της κεντρικής πολιτικής και των κομμάτων που κανένα δεν ήθελε να ασχοληθεί με το θέμα, αποφασίσαμε να βάλουμε μπροστά ένα σχεδιασμό. Τολμηρό, δύσκολο και με μεγάλα περιθώρια να αποτύχει. Κάναμε ένα διαγωνισμό όπου ήρθαν οι μεγαλύτερες 7 κοινοπραξίες της χώρας. Δεν άνοιξε μύτη για τη διαφάνειά του. Όταν συζητήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο μια και μιλάμε για δημοκρατία, το θέμα σδίτ, η παράταξη του κυρίου Δράκου τότε και η παράταξη του κυρίου Τατούλη συμφώνησαν να πάμε με αυτή τη διαδικασία μια και μιλάμε για δημοκρατία. Όταν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, τελειώσαμε και πλέον υπάρχει οριστική ανάδοχος εταιρεία. Θέλετε δε θέλετε, τη σύμβαση με την Τέρνα την έχει υπογράψει ο κύριος Τατούλης και θέλετε δε θέλετε, τη σύμβαση έναρξη ισχύος του έργου που θα γίνει πολύ γρήγορα θα το υπογράψει ο κύριος Νίκας. Έχει τελειώσει το παραμύθι της θεωρίας των απορρημάτων, των ευαισθησιών, των οικολόγων, των δύθεν αριστερών και όλων αυτών που θέλουν να υπάρχουν οι χωματερές και ο θάνατος για να κάνουν αντιπολίτευση. Πού είμαστε τώρα? Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε, ορίστηκαν δικηγόροι, καθαρογράφηκε η απόφαση και πλέον είμαστε στο στάδιο να οριστοποιηθούν ή να οριστούν, για να είμαι καλύτερα, πιο σωστή, οι τιμές απαλλοτρίωσης. Η εντολή του εφετίου... Έχει απενταχθεί το έργο... Η εντολή του εφετίου... Εγώ δεν έχω εύκολο πρόβλημα. Μη λέμε κουβέντες... Τζένι, είσαι στον αέρα σε παρακαλώ. Με πειράζει τόσο πολύ, κύριε Πρόεδρε, να είναι στο σπίτι του καθένας. Γενικότερα. Δεν λέω για την Τζένι. Με πειράζει γενικότερα. Λοιπόν, έχει λοιπόν τελειώσει η διαδικασία. Έχει πει το εφετίο, ναι, στην έναρξη του έργου, στο να μπει, δηλαδή, η εταιρεία στους χώρους. Είμαστε στη φάση που θα παραδοθεί ο χώρος στην περιφέρεια. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα άλλο από το πώς ο καθένας στο δικό του το μυαλό σκέφτεται το θέμα της διαχείρισης. Θα σταθώ σε ένα σημείο, όμως. Εγώ, κύριε Περιφεριάρχα, θέλω να λύνω πάντα όλα τα ερωτήματα που χρησιμοποιούν οι κεμπελιστές για να δημιουργούν εφημολογία. Ένας από τους μεγαλύτερους κεμπελιστές που έχω γνωρίσει ποτέ, με τα τόσα χρόνια που έχω εδώ, στην εμπειρία μου και παλιότερα, είναι ο κύριος Γόντικας. Λέει λοιπόν, πόσα λεφτά δώσαμε στο σύμβουλο. Με ενδιαφέρει και εμένα αυτό, ξέρετε. Κατατέθηκε ένας φάκελος μεγάλου έργου, που δεν έχει καμία σημασία με το έργο. Είτε γύρισε πίσω, είτε θα ξαναπάει, είτε θα υποβληθεί, είτε δεν θα ξαναυποβληθεί, σε δύο χρόνια θα αποφασίσουν για το φάκελο μεγάλου έργου. Αυτό είναι κάτι άλλο. Όμως, θέλω κύριε Περιφεριάρχα, να με βοηθήσετε σε αυτό και εμένα προσωπικά, αλλά και το αυτό που θεωρώ εγώ δίκαιο, δεν μπορώ να δέχομαι να ακούγετε ότι ο σύμβουλος, ο τεχνικός που εμείς κάναμε τον διακονισμό και εσείς κάνατε την κατακύρωση, είναι αυτός που φταίει για το μεγάλο έργο. Αν είναι αυτός που φταίει, θα είμαι εγώ πρώτη που θα θέλω να του επιβάλλουμε ποινές και ρήτρες. Όμως, επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει φάκελος μεγάλο έργου, επειδή ξέρω πολύ καλά ποιοι συνεργάστηκαν, επειδή ξέρω πολύ καλά τι είπαν και πώς ήταν αυτός ο φάκελος μεγάλο έργου, που δεν τον καταθέτει ούτε ο Νίκας ούτε ο Τατούλης το φάκελο μεγάλο έργου, κύριε Πρόεδρε, δώστε μου δύο λεπτά, γιατί είναι κάτι το οποίο το έχω περπατήσει βήμα βήμα. Άρα, λοιπόν, δεν πεζυρώλω, κύριε Πετράκο, κανέναν. Και απορώ πως εσείς, οι μεγάλοι εχθροί του έργου, ανησυχείτε τώρα που δήθεν ο φάκελος γύρισε πίσω. Το έργο αυτό, κύριε Δέβε, δεν έχει να κάνει με τις κυβερνήσεις. Το έργο αυτό είναι δυνατό από μόνο του, από τη διαφάνεια, από τη νομιμότητα, από το διεθνή διαγωνισμό και από τα standards τα περιβαδολογικά που έχει. Θυμάστε τι τραβήξαμε εδώ, τα ξέρει ο κύριος Νίκας, παρότι τότε δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, κρατούσε λίγο άμυνα. Όλοι οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας εδώ, τη συγκυβέρνηση εδώ, οι διοίδοι του Φώσδα τότε εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας εδώ. Όλοι μπράβο σε αυτό το έργο έλεγαν. Και όπως στάνε και όλοι εδώ τώρα, όταν θα αρχίσει το έργο να γίνεται. Αυτή είναι η αλήθεια γι' αυτό το έργο. Κλείνω, κλείνω, κλείνω. Αυτή είναι η αλήθεια γι' αυτό το έργο. Έχει βελτιώσει στο έργο. Της είχαν αποδεχτεί τις βελτιώσεις στο τότε Υπουργικό Συμβούλιο. Αύξηση σταθμών μεταφόρτωσης, ειδικά ανταποδοτικά για τις περιοχές των μονάδων, κτλ κτλ κτλ. Άρα λοιπόν, να τελειώνουν τα παραμύθια, να λέμε την αλήθεια, να γίνει επιτέλους η μοναδική νόμιμη λύση που υπάρχει και να σας πω και κάτι. Το έργο της Υπείρου, που πολλοί μιλάνε, που είναι αντιγραφή του έργου της Πελοποννήσου, ακριβή αντιγραφή και που είναι πιο ακριβό από το έργο της Πελοποννήσου και που πέρσι βγήκε το πρώτο έργο στην Ευρώπη, πώς εκεί το έργο η Ευρώπη το πέρασε, δεν γνώριζε. Άρα λοιπόν, μην ύπνουμε τα σχήρα μας όλοι μαζί. Καλά κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης, καλά κάνουν και θεωρούν ότι αυτό το έργο είναι κορυφαίο εθνικό έργο, όπως θεωρούσε και πριν η κυβέρνηση, όπως και η συγκυβέρνηση, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τώρα κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να το σταματήσει. Και κλείνω το παραμύθι, το μεγάλο παραμύθι των κεμπελιστών. Ότι δεν ψηφίσαμε εμείς τις απαλλοτριώσεις, το μεγάλο παραμύθι έχει να κάνει με το ότι τότε υπερασπιστήκαμε την άποψη ότι δεν έπρεπε να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν μια πράξη δημοκρατίας και θεσμική. Αυτό λοιπόν σταματήστε να το λέτε. Σταματήστε είναι 10 λεπτά, σας παρακαλώ τώρα. Τόσο πολύ μίλησα, τόσο ρήτορας είμαι. Μάστα δεν το ήξερα, νόμιζα ότι μίλησα λιγότερο. Λοιπόν, από ότι καταλάβατε κύριε Πρόεδρε αυτό το θέμα ήρθε για να έρθει, το αντιλαμβάνεστε κι εσείς. Λοιπόν, το 70% του λαού και πάνω, οι δύο μεγάλες πρώτες παρατάξεις, λένε ναι στο έργο, ας σταματήσουμε να συζητάμε γι' αυτό το θέμα. Ο κύριος Πουλοκέφαλος. Πρόεδρε, πρόεδρε, πείτε της διαδικασίας, πρόεδρε. Ναι. Γιώργο Πουλοκέφαλες, συγγνώμη ένα λεπτό. Θέλω να μου κάνει κυρία Νικολάκου μια διευκρινιζή, σε αυτό που είπε πριν, την ομόφωνια απόφαση της Οικονομική Επιτροπής, της νυν ή της πρωι. Εγώ δεν πήρα καμία ομόφωνια απόφαση. Εσείς λείπατε κυρία εκείνη τη μέρα. Έτσι και εμείς έχουμε δηλώσει τη θέση μας του λεπτού και απέχουμε την διαδικασία. Ναι, έτυχε να λείπετε, έτυχε να λείπετε. Δεν είπα τίποτα για σας, έτυχε να λείπετε. Ο κύριος Πουλοκέφαλος έχει το λόγο. Συζητάμε σήμερα ένα θέμα στο Περιβερειακό Συμβούλιο, με αυτές τις συνθήκες που είπαμε προηγουμένως, και πιο συγκεκριμένα ένα έγγραφο κόλαφος, το οποίο απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Υπουργείο Ενάπτυξης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πολυσεσχετιμένο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ή για το σδίτη της Πελοποννήσου, όπως έχει καθιωθεί να λέει. Αυτό το έγγραφο λέει ξεκάθαρα ότι αυτό το έργο είναι υπερποστολογημένο, είναι υπερδιαστασιολογημένο και αμφίβολης ορειμότητας. Και κυρίως στέκεται ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμάτων δεν βοηθά και δεν στηρίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης των παραγωμένων απορριμάτων με εφαρμογή της προγραμματικής ανακύκλωσης, την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, αλλά επειδή στηρίζεται στην συνογή σύννηκτων απορριμάτων, είναι έξω και πέρα από της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Έλλης. Και περάω στην ουσία του θέματος, στον χρόνο που έχω, και παρακαλώ τουλάχιστον να πάρουμε απαντήσεις στα ζητήματα που βάζει το έγγραφο. Γιατί το έγγραφο δεν δέχεται τον δικό μας τον Τζαμπουκά, την πολιτική του Τζαμπουκά, ότι είτε έτσι είτε αλλιώς εμείς θα το κάνουμε το έργο και εσείς οι Ευρωπαίοι, οι κοτοευρωπαίοι θα το χρηματοδοτήσουμε. Το χαρτί μιλάει ξεκάθαρα ότι η οδηγία 851 του 2018 έχει σαν στόχο 55% ανακύκλωση ως το 2025, 60% ως το 2030 και 65% ως το σχοινάζει το 2035. Όταν το δικό μας υπόλοιμα είναι 67%. Αυτό είναι το υπόλοιμα, 67%. Πώς μπορεί αυτό το 67% με ποιον τρόπο, γιατί είναι το συγκεκριμένο μοντών διαχείρισης, που πρέπει να αλλάξει στα ποσοστά της οδηγίας 851. Τουλάχιστον, ας μου απαντήσουν. Πρέπει να αλλάξει, πώς θα αλλάξει και τι θα γίνει, θα κάνουμε καινούριο δευονισμό. Δηλαδή, όταν έχεις τη βασική κατέθεση της διαλογής στην πηγή, δεν μπορεί και αυτό να το πετύχεις ποτέ. Άρα, για ποια κυκλική οικονομία μιλάμε, για ποιους στόχους εξυπηρετεί το συγκεκριμένο έργο. Περνάω στο ζήτημα αυτό που αφορά τη Λακωνία και κυρίως για το θέμα της τρίτης μονάδας, που είναι χωροθετημένη στα ξεροκάμπια, στο δίμο Ευρώτα, στη Σκάλα. Είναι μια περιοχή χωροθετημένη σε περιοχή Νατούρα. Αυτό πώς θα αλλάξει, κύριε Τατούλη και κύριε Νίκα, υπάρχει τρόπος αυτό να αλλάξει. Όταν είναι σε μια περιοχή, το οποίο εκεί που χωροθετείται ο χώρος χειτή, υπάρχει έδαφος το οποίο είναι διαπερατό. Μιλάμε για καρστικά εδάφη. Τα οποία η υπηρεσία της ΠΕ Λακωνίας και ο συγκεκριμένος έκρυθος γεωλόγος ο κ. Παπαδουλέκης, το έχουν ειδοποιήσει στο εγγραφό του εδώ και εφτά χρόνια. Αυτό πώς θα το αλλάξετε, πώς θα αλλάξετε τα στραγγίδια από το χώρο διαχείρισης, να μην πηγαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής Σκάλας και από εκεί μέσω των παραγόμενων προϊόντων, κανόνες στη διαθροφική ελισίδα. Μπορείτε να μου βρείτε το μαγικό τρόπο που θα εξαλείψει αυτό. Επίσης, τα ζητήματα που θέτει, που έχουν σχέση με το παραγόμενο κομπόστ, όπως ακριβώς είπατε, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα πέντε ρέβματα, όπως θέτει η οδηγία 851, δηλαδή πλαστικό χαρτί γυαλί μεταλλο, αλουμίνιο δηλαδή, και οργανικά να πηγαίνουν σε πέντε ξεχωριστούς κάδους, που θα τα συγκεντρώνεται σύμπτρα, πώς το παραγόμενο κομπόστ, εσείς θα το κάνετε, να είναι πέντες κατηγορίες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται σαν λύμβαρμα. Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι, επίσης, πριν κλείσω, ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για ολοκληρωμένη διαχείριση. Την ολοκληρωμένη διαχείριση, την οποία ψευδεπίγραφα φέρνει το συγκεκριμένο σχέδιο, το ζήτης Πελοκονήσου, δεν αναφέρεται πουθενά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί ακριβώς αυτή η κεντρική διαχείριση, που είναι κεντρική διαχείριση, δεν είναι ολοκληρωμένη. Θέλω να τελειώσω με το εξής. Υπόθηκε ότι το έργο αυτό θα γίνει. Αυτό που είναι σίγουρο, ότι το συγκεκριμένο έργο, ό,τι και απάντηση να στείλει στον καινούριο φάγγελο η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διωθώσει αυτά τα κεντρικά σημεία της απάντησης του χαρτίου των Βρυξελών. Ό,τι και να γίνει. Θέλει καινούριο έργο. Αυτό το πράγμα σημαίνει ότι είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να περάσει με ευρωπαϊκά χρήματα το συγκεκριμένο μοντέλο. Πώς θα περάσει με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επιενθύσεων. Ωραία. Τότε ας πάρετε την ευθύνη και πείτε, σαν απελθούσα περιφερειακή αρχή, ότι στο μοντέλο που φτιάξαμε, το οποίο τοκιοφορούσαμε επί ενέα χρόνια και εξακολουθεί να είναι ακόμα ανώριμο, ότι εμείς δεν κατοδόσαμε να πάρουμε τα χρήματα και αυτό που λέμε ότι έχουμε εξασφαρίσει, που λέει ο κ. Σατούλης ότι έχουμε εξασφαρίσει τα 60.000.000, στα λόγια και στα κρατία βέβαια, ότι αυτά τα χρήματα θα προκύψουν μόνο για να προχωρήσει το έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επιενθύσεων. Τότε πάρτε και την πολιτική ευθύνη γι' αυτό. Ο κ. Δρούκας. Κ. Δρούκα. Ναι, κ. Πρόεδρε. Μ' ακούτε. Ναι, ναι. Κοιτάξτε να δείτε, για να βάλουμε λιγάκι τα πράγματα έτσι σε μία σειρά. Επειδή σε βλέπω για να αργοπορείς, τρία λεπτά. Είσαι προετοιμασμένος. Μ' έρχεται για άνθρωπο φιλιάρω. Όχι, όχι να φιλιάρεις, να πεις πολλά. Έχω καταχραστεί εγώ ποτέ το χρόνο του Δημοτικού Συντήματος. Προχώρα, έλα, προχώρα. Αν χρειαστώ δηλαδή τέσσερα λεπτά να ολοκληρώσω τη σκέψη να μου πατήσω το κουμπί. Αφού ξέρετε ότι δεν φιλιάρω. Θα αποφεύγω να φιλιάρω και να λέω πράγματα που έχουν ακουστεί. Λοιπόν, για να βάζουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά. Εμείς σαν παράταξη και σαν χώρος, ήμασταν αντίθετοι με το έργο διαχείρισης που το παρουσιάζεται σαν μονόδρομο και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είναι μονόδρομος απ' την αρχή του. Δεν περιμέναμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας πει ότι αυτό το έργο είναι πανάκριμο ή αντιπερβαλωτικό κινείται σε τελείο διαφορετικό σκεπτικό από αυτό το οποίο προβλέπει η ορθή διαχείριση των απορριμάτων για να έρθουμε να εκφράσουμε εδώ πέρα τις αντιρρήσεις μας. Το λέγαμε απ' την αρχή και εξακολουθούμε να το λέμε. Απλά τώρα τι είστε. Τώρα ήρθε η τεχνοκρατική επιβεβαίωση απ' την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση το χρηματοδότη θεωρητικά του έργου, γιατί δεν θα είναι πρακτικά, θεωρητικά θα είναι, να πει ότι αυτό που κάνετε είναι μια τρύπα στο νερό. 32 σημεία κόλλαθους, όλο το έργο το τυνάει στον αέρα, δεν θα φύγει τίποτα. Τι πανάκριμο το λέει, τι υπερποστολεγημένο το λέει, τι τεράστια σέκταση το λέει, τι αντιπερβαλωτικό το λέει. 30 σημεία, τι άλλο περιμένουμε δηλαδή. Κατηγορηθήκαμε εδώ πέρα ότι αυτά που λέμε, έτσι εμείς οι συχνές μοιοψηφίες δεν εκφράζονται την κοινωνία, όποτε καθίστε στις φλιαρίστερα παιδάκια δεν εκφράζεται και κανένα. Δεν μου λέτε να σας πω εσάς. Και πάνω στον κύριο Περιφεριάρχης που το είπε, στον κύριο Νίκα. Ο κύριος Περιφεριάρχης, όταν σαν δήμαρχος, ήταν αντίθετος με αυτό το σχέδιο. Τι εξέφρασε, τι εξέφρασε ο κύριος. Τι εξέφρασε, τι εξέφρασε οι συχνές μοιοψηφίες. Έχει ενημερώσει κανένα στον κόσμο για το πού θα πάνε τα δημοτικά τέλη από αυτή τη διαχείριση. Έχει ενημερώσει κανένα στον κόσμο για τις επιπτώσεις και για το σχεδιασμό της κάψης που προβλέπει αυτή η διαχείριση. Έχει δοθεί έστω και ένα ευρώ σε δήμους για να προχωρήσουν σε εναλλακτική διαχείριση αφορημάτων όλα αυτά τα χρόνια από τον προηγούμενο ΕΣΔΑ. Δώθηκε έστω και ένα ευρώ. Γιατί δεν δώθηκε ένα ευρώ στους δημάχους. Να προχωρήσουν σε εναλλακτική διαχείριση. Γιατί θέλαν αυτό ακριβώς που λέω να προχωρήσουν αυτό το εγκληματικό σχέδιο διαχείριση αφορημάτων σαν μονόδρο. Έτσι θέλω να το παρουσιάσω. Δεν είναι έτσι. Τάπε και ο Κάτσαρης προλαβαίνανε. 15 χρόνια έχουμε που ασχολιόμαστε με αυτή τη δουλειά και από το πρώτο χρόνο λέγαμε άν δεν προλαβαίνουν, άν δεν προλαβαίνουν, άν δεν προλαβαίνουν και περάσαμε 15 χρόνια. Και όχι μόνο δεν δώθηκαν ευρώ. Τορπηγίστηκαν οι προσπάθειες. Θα ξεχάσουμε την προσπάθεια του Μπελιώτη. Προσπάθησαν να εφαρμόσουν εναλλακτική διαχείριση και δεν του χωριοθετούσαν χειτή. Κύριε Δρούκα, μισό λεπτό. Οι άλλοι συνάδελφοι που έχουν ανοιχτά τα μικρόφωνα ας τα κλείσουν γιατί δεν ακούμε τον κύριο Δρούκα καθαρά. Προχωρείτε κύριε Δρούκα. Όχι μόνο δεν δώθηκαν λεφτά στους δήμους να εφαρμούσουν εναλλακτική διαχείριση, αλλά τορπηγίστηκαν οι προσπάθειες. Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, ο κ. Σκαντός, τορπηγίστηκαν οι προσπάθειες. Το ξέρετε, τα προσπάθειες και τον τορπήγησαν. Τι απαντάμε τώρα, πρέπει να πάρουμε σαν θέση, εδώ σαν περιβερειακό Συμβούλιο. Εμείς είμαστε καθή την αρμόδη, εμείς ζούμε το πρόκριμα, εμείς ακούμε τους πολίτες και ο νέος ΕΣΔΑ μας βγάζει εκτός της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι κεντρικός μιλών ο σχεδιασμός. Εμείς θα παίζουμε διακοσμητικό ρόλο. Τι απαντάμε σε αυτό. Είναι ενδιαφέρον να το ακούσουμε. Ακούσαμε για το πετυχημένο εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Να ακούσουμε και γιατί δεσμεύουν τους ΚΑΠ των δήμων στα Γιάννενα που μετέχουν στο πετυχημένο εργοστάσιο, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Θα τα ακούσουμε και αυτό. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κουβέντα για να την κάνουμε τόσο επιπόλεα. Γιατί αν κάτι διακρίνει τη σημερινή κουβέντα είναι επιπολεότητα. Για να χρησιμοποιήσω έναν νύπλο χαρακτηρισμό. Όταν λες ότι αυτό το τετρηματικό σχέδιο, αυτό το σχέδιο το οποίο δεν έφτιαχε μέση και τέλος, οπωσδήποτε θα γίνει. Όποια και να είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποια και να είναι η απάντηση του... αυτό το πράγμα θα γίνει οπωσδήποτε. Κύριε Δούρκα, τελειώσατε? Ναι, τελείωσε, τελείωσε. Ωραία ο κύριος, ευχαριστώ πολύ. Θα σας παρακαλώ σε λίγο να συγχρονίσετε τις σκέψεις σας με την βαρύτητα του προβλήματος, γιατί είναι τελείως ασυγχρόνηση. Θα σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ ο κύριος Τσουκαλάς. Ο κύριος Τσουκαλάς από τη Μεσσινία. Αν δεν έχουμε, κύριε Τσουκαλά, αν μας ακούτε, μιλάτε, δεν έχουμε δευτερολογίες να υποθέσω. Να πω ότι ο κουβερντές. Ναι, ναι κύριε Τσουκαλά. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατό να μη κίνηται δευτερολογίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Κύριε Πετράκο, έχει ο κύριος Τσουκαλάς το λόγο. Βεβαίως. Αυτό που ήθελα να πω εγώ είναι το εξής. Από πριν ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε η θετειά μας, περίπου 10 φορές σε Περιφερειακό Συμβούλι και Οικονομική Εμπιτροπή, συζητάμε με αφορμή κάποιο γεγονός για τα απορρήματα, συζητάμε τα ίδια πράγματα, αλλά όχι επί της ουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση, με αφορμή των φάκελων μεγάλου έργου, που όπως είπε ο Περιφερειάρχης, έχει δρομολογηθεί, ξεκινάμε και τοποθετούμαστε κύριε Πετράκο, ξεκινάμε και τοποθετούμαστε και αναφέρουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές ή τι κάναμε εμείς πριν 10 χρόνια για τα σκουπίδια. Το θέμα είναι το εξής, ότι ο φάκελος μεγάλου έργου κρύθηκε ελπής, έχει αναλάβει το Υπουργείο Ανάπηξο, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, στην διαχείριση αυτού του κομματιού. Προφανώς, μια μεγάλη μερίδα των ενδιευκρινήσεων που ζητούσαν, της απαντάει το ίδιο το έργο, είτε μέσα από την ΑΕΠΟ, είτε μέσα από τη Σύμβαση που υπάρχει. Αυτό που αναφέρει ο κύριος Πετράκος περί την Σύμβαση, θέλω να του πω ότι η έναρξη ισχύος της Σύμβασης ξεκινά μετά το πρωτόκολλο παράδοσης των χώρων, δηλαδή μέχρι τέλος του μήνα, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε τις απαλλατριώσεις. Συνεπώς, δεν δίχθηκε κάποιο τέτοιο ζήτημα. Και να πω αυτό που είπαν και οι περισσότεροι, που είναι υπέρ του έργου, ότι δεν έχει καμία σχέση το κομμάτι του Φακέλου Μεγάλου Έργου και των διάφορων ζητημάτων που υπάρχουν με την κατασκευή του έργου. Η κήρυξη των αναγκαστικών απαλλατριώσεων έγινε τις προηγούμενες μέρες. Είχαμε την καθαρογραφή της απόφασης. Και σήμερα με τα χρονοδιαγράμματα, συζητώντας και με την ανάδοχη εταιρεία, την Τέρνα, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με μικρές παρεκκλήσεις ενδεχομένως, θα έχουμε ένα αρχιεσχείο στις σύμβασεις και άμεση εκκίνηση των εργασιών του έργου. Συνεπώς, δεν νομίζω ότι πρέπει να δημιουργούμε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, ότι είναι όλα στον αέρα, γιατί και ο κόσμος στη γύρω περιοχή, ειδικά στις περιοχές που είναι στο κόκκινο με το θέμα των σκουπιδιών, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αναστατώνεται παραπάνω από όσο πρέπει. Και εμείς πιστεύω ότι σαν περιφερειακή σύμβουλη, ας το πούμε όλοι, βάζουμε και την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, πρέπει να ανοίξουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε στην άμεση υλοποίηση αυτού του έργου. Ευχαριστώ. Δεν υπάρχει άλλος για... Δεν έχει άλλο στο λόγο. Ο κ. Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Δευτερολογία θέλω, κ. Πρόεδρε. Θα προχωρήσουμε σε δευτερολογία. Δεν τα αφήνετε να το κλείσουμε. Όχι, δεν τα αφήνουμε. Ακούστηκαν και προσωπικές επιθέσεις. Όχι, δεν γίνεται. Πρέπει να γίνει δευτερολογίας, κ. Πρόεδρε. Ωραία. Πρέπει να μιλήσω ό,τι θέλει και τώρα και μετά. Ξεκινάμε από τον κ. Κάτσαρι. Συγνώμη, ο κ. Περιφεριάρχης δεν ήθελε να μιλήσει. Θα μιλήσει στο τέλος. Το τέλος, το τέλος. Ό,τι ήθελε να πει ο κατένας θα το ξαναπεί. Κύριε Κάτσαρι, έχετε τον λόγο. Εγώ άκουσα ενδιάμεσα και μερικά πράγματα, τα οποία, να πω την αλήθεια, δεν είχα σκοπό να ξαναμιλήσω, αλλά είναι και προκλητικά. Είναι προκλητικά, γιατί όταν έρχεται η κυρία Νικολάκου, ας πούμε, ότι εμάς, γραφικούς και δήθεν επαναστάτες και αυτά, τη στιγμή που τοποθετηθήκαμε αρκετοί από εμάς και είπαμε, όχι στον κομμουνισμό, όχι επειδή είμαστε ακόμα αριστεροί, στις αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος της διαλογής στην πηγή της ανακύκλωσης της κομποστοπής που προτείνουμε. Γιατί δεν την εφαρμόζεται? Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο, δεν απάντησε κανένας από αυτούς τους θεασσότες του έργου και να δω αν θα μας απαντήσει ο κ. Περιφεριάχης στο ερώτημα, είναι εξασφαλισμένα ή δεν είναι τα κέρδη της εταιρείας μέσα από το σδίτι. Θα πληρώσει ή δεν θα πληρώσει ο λαός της περιφέρειας του Ελοπονείου στο μάρμαρο με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών. Το ερώτημα που έκανε ο κ. Δρούγκας. Τι έγινε στο πρότυπο υποτίθεται έργο στην Ήπειρο. Δεσμευθήκαν οι υπόροι των δήμων γιατί χρωστάνε στη διαχείριση γιατί πρέπει να εξασφαλίσουν τα κέρδη του εργολάδου. Ή δεν έγινε αυτό. Επίσης, γιατί δεν μας δίνεται, όταν επαγγελμένα έχω ζητήσει και εμάς θα τον κ. Περιφεριάχη μου είχε πει πάρε όλα τα στοιχεία και παίρνω τις αναρμόδιες υπηρεσίες τα παραρτήματα που αναλυτικά αναφέρονται και δεν ενημερώνεται τον πελοπονησιακό λαό. Τι περιέχει αυτή η σύμβαση όχι απλή σύμβαση που λέει γενικές και αοριστείες. Το ζουμί, τα παραρτήματα της που λέει πόσο θα πάει ο τόνος, πόσο θα είναι οφυπία που θα είναι παραδοτέα, τα μεταφορικά, οι σταθμοί μεταφόρτωσης, όλα τα πάντα όλα με κάθε λεπτομέρεια για να ξέρει ο πολίτης Φελοπονήσου. Τι έχετε να φοβηθείτε αφού είναι τόσο πρωτοποριακό το έργο σας και θα μας δείσει το πρόβλημα των απορριμάτων και δεν θα επιβανηθούν οι πολίτες και είναι προς όφελος όλων και και και και. Αυτά τα ερωτήματα δεν τα απαντήσατε και δεν τα έχετε απαντήσει ποτέ σε κανέναν από εμάς που τα θέτουμε επιτακτικά. Και το πιο σημαντικό ερώτημα που δεν έχετε απαντήσει είναι τι θα κάνετε, σας το λέω από την πρώτη μέρα, τι θα γίνει της Κερατέας, θα είσαστε από τους ματατζίδες μεριά και θα πάτε μετά να ζητήσετε και ψηφούς από εκεί, από εκείνες τις περιοχές ή θα είσαστε με τους πολίτες και θα λέτε μην τους βαράτε ρε παιδιά γιατί αντιδρούνε εκεί πέρα και επειδή θέλουν να τους στάψουνε στα σκουπίδια. Κύριε Κάσαρη τελειώσατε το τέλος. Το τέλειωσα, γιατί κλείνοντας θέλω να πω ότι θυμάμαι τι είχε γίνει στην Καλληρόη, μάλλον θυμόμαστε τι είχε γίνει όλοι στην Καλληρόη, όταν πρώτα ανακοινωθήκανε τα έργα. Θα τηρηθεί αυθυρά το δίλεπτο, κύριε Κάσαρη, ευχαριστώ. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Όχι κύριε Πραγνώτικα, να πω το είπα. Ωραία, ο κύριος Γόντικας. Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλει πολύ πολιτικό θράσος η κυρία Νικολάκου να λέει, «Γέμπελς, όσους πάλευαν 10 χρόνια για να αποκαλύψουν τις βρωμιές τους, όσοι δέχθηκαν πλαστά συμβολεία της Τέρνα, όσοι έκρυβαν ακόμα και από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής τα χαρτιά για το έκκλημα που συντελούνταν». Κύριε Νίκα, δώσατε τη σύμβαση σε έγγραφο που σας ζήτησα. Επιτατούλη δεν μπορούσα, δεν είχα καταφέρει να την πάρω αυτή την περίφημη σδίτη. Δεν δώσατε τα παραρτήματα. Τα βρήκα. Το παράρτημα 6 που μιλάει για το μηχανισμό πληρωμών οχρεά μπροστά του αυτό που πληρώνεται κάθε χρόνο ομορέας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για το δρόμο πάνω πρίκια. Οι αλγόριθμοι που έχει το παράρτημα 6 μηχανισμού πληρωμών είναι πολύ χειρότεροι και πολύ πιο δυσβάστακτοι. Αυτά προσπάθησε να κρύψει 10 χρόνια η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Αυτά κρύβεται και εσείς αλλά κοντός ψαλμός αλλού για να πληρωθούν από τον λαό. Εμείς επειδή δεν αθεώνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σιγά που δεν τα ξέραν και τα ανακάλυψαν το 20. Επειδή είναι πολύ χοντρό το ζήτημα να μιλάνε με αυτούς τους όρους αυτοί που φτιάξανε τη Σύμβαση και την υπογράψανε όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τους λέει ότι υπάρχει υπερδιαστασολόγηση, υπάρχει υπερκοστολόγηση, ότι μέρος του επενδυτικού κόστους έχει μετρηθεί διπλά, ότι το λειτουργικό κόστος και το κόστος συντήρησης έχει μετρηθεί διπλά. Η μαμά σας η Ευρωπαϊκή Ένωση τα λέει αυτά. Θέλει πολύ πολιτικό θράσος, λοιπόν, να αθώνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπερασπίζει σε ακόμα και αλητιές που οι μηχανισμοί που υποτίθεται έχουν βαλθεί για να ελέγξουν, σας λένε έως εδώ και μη παρέκει. Δεν πάει αυτό να γίνει. Γι' αυτό εμείς καταθέτουμε δική μας πρόταση, έχει πάει στα e-mail όλων των συναδέρφων, αναδεικνύουμε και τις αιτίες και τους συμπέτειους, βάζουμε και τη δική μας προοπτική και αυτή την πρόταση μας θα βάλουμε για ψηφοφορία. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δέδες. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι, κύριε Πρόεδρε. Σε αυτά που είπα και θα μπορούμε να δει πώς αγοραλήσουμε και πάνω. Κύριε Στατούλης. Λοιπόν, είμαι πάρα πολύ περήφανη και για τον τρόπο που η προηγούμενη περιφερειακή αρχή με τον επικεφαλήση τον κύριο Τατούλη χειρίστηκε το ζήτημα και για τον τρόπο που η Οικονομική Επιτροπή με τον σύλλονο των συναδέρφων και της πλειοψηφίας αλλά και των μειοψηφιών, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ αυστηροί πολλές φορές μαζί μας, καταλήξαμε τελικά μετά από όλη αυτή τη διαδικασία να ολοκληρώσουμε αυτό τον διεθνή διαγωνισμό. Ένα διεθνή διαγωνισμό που ο κύριος Γόρδικας λέει ότι έγιναν παρανομίες, λέει ότι παραλάβαμε πλαστά συμβόλαια, λέει ότι παραπλανήσαμε τα μέλη της Οικονομική Επιτροπής. Αν νομίζει ότι έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, να σπηλώνει προσωπικότητες, να συκοφαντεί και να μιλά για πολύ σοβαρές, παράνομες ποινικές πράξεις και μετά από εδώ να φεύγει και να πηγαίνει εδώ γύρω να πίνει κανένα τσίπουρο, αυτό σε ό,τι αφορά το όνομά μου θα το σταματήσει. Αν έχει οτιδήποτε, την παραμικρή απόδειξη έως και ένδειξη ότι έγινε κάποια παρανομία στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή να πάει να την καταγγείλει στα αρμόδια ελεκτικά όργανα. Εγώ κύριε Πρόεδρε θα σας πω κάτι. Και σήμερα πραγματικά η Οικονομική Επιτροπή από την εμπειρία που έχω ως μέλος της, προσπαθεί να εξαντλήσει την ομοιμότητα γιατί τα μέλη της Οικονομική Επιτροπής, είτε είναι της πλειοψηφίας είτε της μειοψηφίας, έχουν βαρύτατες ευθύνες για τις αποφάσεις τους. Η Οικονομική Επιτροπή δεν είναι πολιτικό όργανο να λες ό,τι θέλεις. Άλλα λοιπόν, κλείνω αυτή τη θλιβερή ιστορία που έχω βιώσει με αυτό το ψέμα και τη σκοφαντία του συγκεκριμένου συναδέλφου, που λυπάμαι γι' αυτό και για το έργο λέω το εξής. Εμείς αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό από τη Νέα Περιφερειακή Αρχή, για να ολοκληρωθεί, για να γίνει γρήγορα, για να ξεκινήσει γρήγορα αυτό το έργο και για να μπορέσουμε να κάνουμε τις νόμιμες και τις συμφωνημένες. Δεν ξέρω αν το ξέρει ο κ. Περιφεριάρχης. Ταπεινή μου γνώμη κ. Νίκα είναι πως αυτό το έργο παρά τις αντιπαραθέσεις και παρά τα όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς, θα έπρεπε στο πλαίσιο της σωστής ενημέρωσης αλλά και της αναγνώρισης του έργου μας να υπάρχει μια συνεργασία. Τέλος πάντων, είχατε άλλη άποψη. Λέμε όμως το εξής, τον 4ο του 2020, τον 4ο του 2020, τον Απρίλιο του 2020, κατατέθηκε ένας φάκελος τον οποίο έφτιαξαν υπηρεσίες με τους τεχνικούς συμβούλους, με τον κ. Γραφάκο και δεν ξέρω και εγώ ποιά άλλοι πήρανε μέρος εκεί. Καλώς πρέπει να ξαναυποβληθεί για να έρθουμε και να γίνουμε σύμφωνα με τις νέες όπως είπε και ο κ. Στατούλης διατάξεις. Τουλάχιστον γι' αυτό το έργο, μην επιτρέπετε, εσείς μην επιτρέπετε, γιατί εμείς τα έχουμε στο πετσί μας πλέον αυτά, τα ξέρουμε, μην επιτρέπετε σε κανέναν λαϊκιστή, ψεύτη, συκοφάντη να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς για συναδέλφους τόσο σοβαρούς που σημαίνει ότι κάναμε ποινικά αδικίματα. Αυτό θέλω να πω γιατί έχει φτάσει στο αμύν πια αυτή η κατάσταση, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον κ. Γόντικα. Ο κ. Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Πρόεδρε, συγγνώμη, μια ερώτηση να κάνω όσο ο κ. Τσουκαλά θα θέλα με τη διαδικασίας. Μπορώ? Ναι, ναι. Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε πριν ότι απερήφθη ο πάκελος από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ήταν ελπής. Και σε μια ανάρτηση στις 13 Αυγούστου που βλέπω στο διαδίκτυο, ο κ. Περιφεριάρχης λέει σε μια συνέντευξη του παραλάβαμε έναν διαγωνισμό το περιεχόμενο του οποίου δεν ήταν και το καλύτερο. Και ήταν το βασικό σημείο της δικής μου σύγκρουσης με την απερρυθούσα περιφερειακή αρχή. Ποιος ευθύνεται για όλο αυτό το σχοινικό στο να απερρυθεί ο πάκελος εφόσον και η παράταξη Τατούλη και η βική σας παράταξη του κ. Νίκα διαφημίζεται αυτό το έργο το τόσο μεγάλο ότι θα το υλοποιήσει. Θέλω να μου απαντήσει ο κ. Σουκαλάς. Θα απαντήσει ο κ. Περιφεριάρχης κ. Ποζίκη. Εντάξει. Λοιπόν, δεν ξέρω γιατί μιλάμε με τέτοιο πάθος το οποίο φέρνει και κουβέντες βαριές και αυτές οι κουβέντες δεν βοηθάνε και τα θέματα και τη συνενόηση νομίζω. Απόψη μου είναι γι' αυτό το μεγάλο θέμα ότι όποιος ακολουθεί το δρόμο της κάθετης απόρριψης, τον άγωνο δρόμο, σφάλει πολιτικά. Έτσι νομίζω. Η αγωνία του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση των απορριμάτων. Αυτό είναι το μίζων ζήτημα όταν πάμε σε περιοχές όπως είναι η Μάνη όπου τα σκουπίδια τώρα πάνε στην άμφισσα και κάπου αλλού όπου τα σκουπίδια τα ρίχνουν δώθε και κήθε, έχουμε καμιάκατοστεί παράνομες χωματερές, ξεκφυτρώνουν κάθε νύχτα, καθ' υπερβολήνου το λέω το κάθε νύχτα και μία από τις τελευταίες επισκέψεις μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν ακριβώς ποιος θα κάνει τις μελέτες για την αποκατάσταση των χωματερών ακόμα και εκείνων που αποκαταστάθηκαν. Μένω και σε αυτές ρίχνουν σκουπίδια γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Επομένως είναι άγωνος το δρόμος της μη συνενόησης ή της επιστροφής πίσω, διότι ο κόσμος θέλει αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί μετά από 30 χρόνια. Συνεργάζομαι με τον κ. Κρεμλή πολλές φορές για το συγκεκριμένο θέμα και προεκλογικά είχαμε συζητήσει και ήμουνα εξόχως προσεκτικός. Εγώ αγαπητή συνάλεφη έχω καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στην πόλη που ήμουνα δήμαρχος 13 χρόνια και πέτυχα ένα αποτέλεσμα η πόλη να είναι στην καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Παρότι κατηγορήθηκα, παρότι σήρθα στα δικαστήρια, παρότι είχα αποφάσεις του ελεκτικού συνεδρίου ή των ελεκτικών μηχανισμών όπως έχει και αυτός ο διαγωνισμός και κατηγοριόμουν περίπου ότι καταχράστηκα χρήματα για τα οποία είχε προσυπογράψει η Οικονομική Επιτροπή, η Ελεκτική Μηχανισμή και το Ελεκτικό Συνέδριο. Όλα αυτά τραυματίζουν και δεν βοηθούν. Ενδεχομένως να μη σας τα πω όλα αυτά τα οποία δεν πρόκειται να πω τώρα, να τα πω σε κάποια άλλη φάση και να με συγχωρήσετε γι' αυτό, είναι για το έργο. Λοιπόν, πέντε έξι πράγματα θα σας πω. Έχει ή δεν έχει δίκιο η Ευρωπαϊκή Ένωση που επέστρεψε το φάκελο και όλα αυτά τα οποία αναφέρει. Έχει δίκιο. Γνώριζε ή δεν γνώριζαν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά τα οποία συντάσσονταν εδώ, τις ενεργείς, τις γνώριζε. Συνειγόρισε ή δεν συγγόρισε η Νέα Δημοκρατία το 2013 σε αυτόν τον χώρο που βρίσκεται η τηλεόραση για το συγκεκριμένο έργο και έγιναν και δηλώσεις. Ναι. Συνειγόρισε ή δεν συγγόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Πρωθυπουργού σε αυτόν εδώ το χώρο το 2018. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Και άρα ρωτάτε εμένα ως πρόεδρος της ΠΕΔ, έβλεπα δυναμίες συνενόηση, ήθελα περισσότερο, όταν βρέθηκα μόνος διότι οι συνάδελφοί μου φρόντιζαν ξεσκονίζουν από εδώ και από εκεί για να παίρνουν έργα, να παίρνουν διάφορα έργα, τότε κατάλαβα ότι δεν μου έκανε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Είχα αντιρίσεις επί της ουσίας, όχι όμως ακραίες αντιρίσεις, όχι υβριστικές εκφράσεις, όχι αναφορές σε οτιδήποτε. Όταν το 2017 συνειδητοποίησα ότι αυτά τα οποία έγινα, έλεγε ο κ. Τσερόνης τότε υπουργός, ήταν ιστορίες. Ότι η ΝΔ είχε την α θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη β θέση. Εγώ ένας απλός δήμαρχος δεν μπορούσα να τραβάω, ξαστολέω σε βάρος της πόλης, ένα χωριστό δρόμο. Και από το 2017 προσπάθησα μέσα στα πλαίσια του ΦΟΣΔΑ, ο οποίος διτουργούσε ως ένα συνδικαλιστικό όργανο, ξέρετε τι γίνεται, να φαινόμαστε ότι είμαστε μαχητικοί, ότι έχουμε σηκώσει τη σημεία της επανάστασης κλπ. Προσπαθούσα με την λογική να συγκρατήσω κάποιες καταστάσεις, διότι έβλεπα ρεαλιστικά πολιτικά που πήγαινε το πράγμα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αγαπητοί συνάρεφοι, τώρα που μιλάμε χωρίς το έργο να έχει γίνει, πληρώνε με τα σκουπίδια πολύ ακριβότερα από το ρύζι, πολύ ακριβότερα από το φυστίκι, κατά τόνο. Είναι τρελό αυτό το οποίο γίνεται. Για αυτό σας λέω, είναι άγωνος ο δρόμος και πολιτικά είναι άγωνος να γυρίσουμε πίσω και να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαμε και χθες. Λοιπόν, ερωτήσατε για τη χρηματοδότηση του έργου. Είναι αμφίβολη η χρηματοδότηση του έργου, ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν όλο ή εν μέρη. Η δική μου πεποίθηση, από την πληροφόρηση την οποία έχω, είναι ότι θα τα καταφέρομαι. Κινδυνεύει σε ισαγωγικά ή όχι το συγκεκριμένο έργο. Ναι με άλλα 20, αλλά σας είπα και πολύ σωστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ανάπτυξης πριν, έχει αναλάβει το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει αναλάβει και κάτι άλλο στα πλαίσια άσκησης εθνικής πολιτικής, γιατί περί αυτού μιλούμε. Το έργο μπορεί να ξεκινήσει, ναι, αμέσως. Πότε θα μιλήσουμε για λεφτά, σε 15 μήνες, από τώρα, όπου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Τα εργοστάσια θα έρθουν κομμάτια, έτοιμα. Η Ήπειρος υπόθηκε από κάποιον παράδειγμα προσμήμηση, όχι. Διότι η Ήπειρος δεν έχει χειτή. Παίρνουν τα υπόλοιμματα και τα υγρύζουν στην Άρθρα, στην Πρέβεζα και εδώ και εκεί. Όχι, εγώ πήγα δυό φορές στην Ήπειρο και τα είδα. Και είδα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Το άλλο, για το οποίο πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης για το έργο. Υπάρχουν κάποια από το παρελθόν σημεία τα οποία θυμάμαστε πάρα πολύ καλά, όπως είναι οι επιπλέον σταθμοί μεταφόρτωσης, όπως είναι το ρεύμα, η παραγωγή ρεύματος και άλλα ζητήματα. Η επαναδιαπραγμάτευση θα φτάσει μέχρι τους σημείους που δεν θα τεθεί. Το βασικό, κύριε Περιφερειάρχη, είναι η λάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Μην την ξεχνάτε στη διαπραγμάτευση. Ναι, θα σας πω γι' αυτό. Υπάρχει, λοιπόν, μια διαδικασία. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η διαδικασία? Μέχρι της μίαν αμφισβήτησης του έργου. Στην επαναδιαπραγμάτευση είναι δύο. Είναι από τη μια μεριά το κράτος και εμείς και από την άλλη πλευρά είναι ο επιχειρηματίας. Εγώ λέγω το εξής, 30 χρόνια παιδευόμαστε. Είπαμε κουβέντες μεγάλες και πολλές. Από την πλευρά της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, το έργο σηκώθηκε πάρα πολύ ψηλά, λες και ο ήταν ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δεν ήταν. Αυτό αποδεικνύεται από την επιστροφή του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν, δεν χρειαζότανε τόσα λόγια. Χρειαζόταν, οπωσδήποτε, περισσότερη συνενόηση. Θεωρώ ότι η έλλειψη συνενόησης έφερε συγκρουσιακές καταστάσεις. Λοιπόν, πρέπει να προχωρήσουμε να κερδίσουμε στην επαναδιαπραγμάτευση, να δούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε επίπεδο συνεργασίας περιφεριών και φόσδα. Υπάρχουν κάποια ζητήματα εκεί τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και βεβαίως να χαίρεται και να απολαμβάνει, κατά το μέτρο της συμμετοχής τους ο καθένας, το αποτέλεσμα για το οποίο θα αγωνιστούμε να είναι καλύτερο από την φανήκη στην αρχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, είχε δίκιο. Ήξερα, όμως, πριν εκφράσει αυτό το δίκιο, το τι συνέβαινε. Έχει δίκιο, εγώ, να είχα αυτό τόσα χρόνια πίσω. Και εφόσον στο πολιτικό επίπεδο στη χώρα μας υπάρχει αυτή η άποψη, εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι εμείς είμαστε εχθροί του λαού. Ότι, ξέρω εγώ, όσοι λένε μια αντίθετη άποψη, εγκληματούν συνειδητά και κάνουν ενέργειες εναντίον του λαού και εναντίον του τόπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ αυτά θέλω να σας πω με μια ψύχρημη φωνή. Να χαμηλώσουμε τους τόνους. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια πρόταση. Το έργο θα προχωρήσει, θα επαναδιαπραγματευτούμε, θα αγωνιστούμε και θα συμμετάσχουμε και στη διαδικασία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επιστροφή του φαγγέλου μέσω Γιάσπερς. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή. Μας διασφαλίζουν οι Γιάσπερς. Το πέρασμα αυτού σημαίνει ότι περνάει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, τα γεγονότα και οι εξελίξεις τρέχουν ορίτερα από εμάς. Αν γυρίσουμε τώρα πίσω, δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα κόσμο μέσα στα σκουπίδια. Δεν μπορούμε να το καταλάβετε και εσείς που νομίζετε ότι αυτό θα δώσει πολιτικά ωφέλη σε κάποιον. Δεν θα δώσει πολιτικά ωφέλη σε κανένα. Θα δώσει σε όλους πολιτικό όφελος η επίλυση του ζητήματος. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Δεν υπάρχει οπιστοχώρηση και να αγωνιστούμε, να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε. Αυτά έχω να σας πω. Πάμε στην ψηφοφορία, έχουμε δύο προτάσεις. Κύριε Πρόεδρε. Τι. Ήμουν οι συγκυτές, δεν θα δευτερολογήσω εγώ. Ορίστε. Εγώ δεν θα δευτερολογήσω. Κύριε Πετράκο πήγαμε πέραση ώρα. Πλάκα κάνουμε τώρα. Είναι δυνατόν να μου λέτε αυτό το πράγμα, δεν θα δευτερολογήσω για αυτό το σοβαρό ζήτημα. Γιατί περίμενατε τον Περιφερειάρχη, δεν το είπατε πριν. Κύριε Πετράκο, μα είναι δυνατόν. Θα μιλήσετε εσείς δηλαδή μετά τον Περιφερειάρχη. Ο Περιφερειάρχης. Όχι, τώρα το χάσατε το δικαίωμα. Ο Περιφερειάρχης. Ας το κάνατε πριν. Κύριε Πετράκο τέλος. Πάμε. Δεν έχει τέλος. Σε παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Παραβιάζετε τον καρονισμό. Εσείς τον παραβιάζετε που εφημένετε τώρα που έκλεισε ο Περιφερειάρχης. Αυτό λέει ο καρονισμός να θέλετε να... Πού το λέει κύριε Πρόεδρε ότι έτσι γίνεται. Δεν γίνεται. Πού το λέει. Παρακαλώ. Δεν λέει πουθενά ότι κλείνει ο Περιφερειάρχης καμιά συζήτηση ο καρονισμός. Όταν μας το στείλατε και τον διάβασα πολύ αναλύτως. Δεν είμαστε φοιτητικός σύλλογος έτσι τέλος. Λοιπόν τελειώσαμε πάμε στη ψηφοφορία. Πες μας πού λέει στο καθώς κλείνει ο Περιφερειάρχης. Ψηφοφορία. Πρόεδρε να ρωτήσω κάτι. Πρόεδρε. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρόεδρε. Λοιπόν τώρα εξαντλήθηκε το θέμα. Δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε. Ψηφίζουμε κύριε Πετράκο. Προεδρε θέλω κάτι να πω. Όχι κύριε Μποζίκη με συγχωρείτε. Και τέλειωσε τώρα. Την ερώτησή μου την έκανα πριν. Δεν πήρα ξεκάθαρη απάντηση. Ποιος ευθύνεται. Τι να κάνουμε κύριε Ποζίκη δεν έχουμε τρόπο να... Θέλω δημόσια. Θέλω δημόσια. Σαν φορολογούμενος βολήτης. Να ξέρω ποιος ευθύνεται για το βάκελο αυτόν. Μπορώ να το ξέρω. Αυτό ρώτησα πριν. Μα τα είπαμε πέρα πάλι θα τα λέμε. Δημόσια ποιος ευθύνεται. Ποιος ευθύνεται. Ποιος ευθύνεται. Ποιος ευθύνεται. Ποιος ευθύνεται. Ποιος ευθύνεται. Ποιος ευθύνεται. Προχωράμε στην ψηφοφορία. Είναι ώρα της ψηφοφορίας. Έχουμε δύο προτάσεις, μία του κ. Πετράκου και μία του κ. Γόντικα. Ποιοι είναι οι πέρ... Τρίτη πρόταση εγώ, κύριε Πρόεδρε, αυτά που είπα εις την υποθέτησή μου θα βάλω σε ψηφοφορία επίσης. Θα τα στείλω και γραπτός. Τι πες? Τρίτη πρόταση, αυτά που είπα εγώ στην υποθέτησή μου θα τα βάλω σε ψηφοφορία επίσης. Τρίτη πρόταση δηλαδή. Δεν μπορούμε να πάμε σε ψηφοφορία χωρίς την υποθέτησή μας. Τρίτη πρόταση λοιπόν για ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο. Εντάξει τώρα σε παρακαλώ κύριε Πετράκο μη με στεναχωρείς τώρα. Είπαμε τέλος τώρα. Εντάξει πώς δηλαδή τώρα εξυπνάδες δεν χρειάζονται εδώ πέρα πριν να τελειώνουν. Εγώ είπα καμία εξυπνάδα. Ε, βέβαια. Πρέπει όταν ήταν η δευτερολογία να την κάνετε. Δεν την κάνατε τι θέλετε τώρα. Μου δώσατε το λόγο. Μου δώσατε το λόγο. Και το ζητήσατε τότε και σας τον έκοψα. Όχι. Ο εισηγητής κλείνει πάντα τη συζήτηση. Όχι. Δεν την κλείνει ο εισηγητής, ο περιφερειάρις την κλείνει. Κάνετε λάθος. Ποιος την κλείνει τη συζήτηση. Τώρα θα τελειώσουμε γιατί θα πέσω δηλαδή εδώ πέρα. Δεν μπορώ άλλο. Πάμε σε ψηφοφορία. Πρόεδρε. Μου επιτρέπεις πρόεδρε διαδικαστικά. Μου επιτρέπεις πρόεδρε. Γιώργο μου σε παρακαλώ. Για τώρα δηλαδή τι θέλετε. 9 η ώρα. Ή να το διαλύσουμε να φύγουμε. Για να κλείσουμε το θέμα πρόεδρε χωρίς εντάση. Μου επιτρέπεις ένα λεπτό. Πρόεδρε. Ναι. Να κλείσουμε. Δεν κατάλαβα. Ας το να πει το Πετράκο τι θέλει. Μα ακούς πρόεδρε. 1 λεπτό θα σας προσβολήσω. Ναι. Περιφερειακό. Λοιπόν, μισό λεπτό. Και εσύ έχεις δίκιο και ο Πετράκος έχει δίκιο και θα δούμε τα πράγματα. Δηλαδή, ήθιστε εθνικό δικαίω. Ο Περιφερειάρχης να κλείνει την κουβέντα. Ο Πετράκος δεν θα τελείφται όμως στο τέλος των ομιλιών. Γιατί δικαιούται ως συγγυτής. Εγώ θα έλεγα το εξής. Χωρίς εντάσεις να δώσεις τον λόγο στον κύριο Πετράκο για δύο λεπτά, που θα τηρήσει αυστηρά, να κλείσει το θέμα και να βάλει στη φορία τις προτάσεις. Νομίζω θα το λύσουμε πιο καλά έτσι. Κύριε Πρόεδρε, κάθε φορά θα αλλάσσουμε γνώμη από την τοποθέτηση που έρχεται στο κεφάλι του καθενός. Ρε Γιώργο Μεσχωρίς, ξέρουμε όλοι εδώ τι πιστεύει ο καθένας. Αναλήθηκε. Τη θέση της ξέρουμε όλοι. Όλοι. Δεν είμαστε εδώ κανένας. Δέκα λεπτά μίλαγε ο κύριος Πετράκος στην εισηγησία του. Τη δική σου τη θέση την ξέρουμε, του τατούλι την ξέρουμε, του περιφερειάρχη την ξέρουμε. Τώρα δηλαδή τι να πω. Αν θέλει να πει κάτι παραπάνω να τελειώνουμε δύο λεπτά. Κύριε Τατούλι, σας παρακαλώ να τελειώσει. Εγώ δεν έχω αντίδριση να μιλήσει ο κύριος Πετράκος. Να το έχει κάνει όμως. Δεν φταίω εγώ. Ωραία, το κλείνουμε. Εσείς δίνετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Εσείς δίνετε το λόγο. Εσείς δίνετε το λόγο. Δεν μπήκε τέτοιο θέμα ως τέτοιο θέμα. Μπήκε ως θέμα ενημέρωσης. Θα βάλουμε θέμα αν θέλουμε ή όχι το έργο. Όταν το θέλουμε δέκα χρόνια και το παλεύουμε όλοι μαζί. Είναι ντροπή να βάλουμε θέμα αν θέλουμε ή όχι το έργο. Κύριε Πρόεδρε, έχω το λόγο. Κύριε Πετράκο, δύο λεπτά. Δίνα, έχουμε πρόταση. Υπάρχει μια πρόταση. Εγώ καταλαβαίνω τι λένε. Κύριε Πρόεδρε, εμείς θα ψηφίσουμε αυτό που πρέπει να ψηφίσουμε. Και τι να πούμε τώρα. Έχω το λόγο. Λοιπόν, κύριε Πετράκο, για δύο λεπτά αυστηρά. Εντάξει, με θελειώνουμε. Αλλά αυτή δεν τη θεωρώ σωστή συμπεριφορά. Πάμε. Πάμε σε μια... Συνεχίζεται να επιμένετε σε ένα έργο το οποίο είναι. Και επί της διαδικασίας, και επί της νομιμότητας, και επί της ουσίας. Λοιπόν, παράτυπο, παράνομο και αντιλαϊκό. Έχει σοβαρές παρανομίες που σας θα είπε και η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει σοβαρά προβλήματα τα οποία αναγνώρισε ο Περιφεριάρχης με την εισηγή του. Δηλαδή, θέλετε να ψηφίσετε ένα έργο το οποίο είναι επαχθές για τους κατοίκους και τους δήμους. Δεν τα λέω μόνο εγώ. Θα είπε ο Περιφεριάρχης. Όταν ο κ. Τατούλης έφερε το έργο και είπε ότι θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είχα προειδοποιήσει ότι έτσι όπως πάει το έργο και μάλιστα με την εκχώρηση της χοροθέτης στην εταιρεία, θα δημιουργηθούν παρανομίες. Τις παρανομίες δεν τις λέω εγώ. Τις είπα οι δικαστές στην Τρίπολη, όταν αποφάσισαν και είπαν ότι η εταιρεία συνειβητά... Ήξερε ότι είναι δική της και τους παρουσίασε για δικούς τους. Αυτό το είπαν δικαιώνοντας κατοίκους οι οποίοι προσέφηκαν. Έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σας λέει ότι το έργο αυτό είναι στον αέρα. Και εσείς συνεχίζετε να επιμένετε. Εμείς λοιπόν λέμε, αλλάξτε ροδ, αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο άλλα 10 χρόνια, γιατί αν συνεχίσετε θα περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν θα γίνει. Έτσι έλεγε και ο κ. Στατούλης, ότι σε 2-3 χρόνια θα γίνει. Φτάσαμε το 20. Εμείς λοιπόν προτείνουμε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει στην ακύρωση τους σκανδαλόδους αυτού για τους πολίτες έργο, οι οποίοι θα πληρώσουν πάρα πολλά πράγματα του έργου σδίτ και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό με ένα αναλλακτικό σχέδιο που θα είναι αποκεντρωμένο κατά ομάδες δήμων υπό την ευθύνη και διαχείριση των δήμων και θα ακολουθεί τα βήματα διαλογής στην πηγή ανακύπλωση ανάκτηση λοιπόν κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλοιμα ανασταύεται σταχυτή. Και τέλος να αποφασίσουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία κάψη για να μην, για όποια κάψη στη Μεγαλόπολη, όπως πάνε να γίνει, ό,τι γίνεται στον βόρκο. Αυτά πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα ότι ακυρώνουμε το έργο και προχωράμε... Το δίλεπτο τελείωσε κύριε Πετράκο. Πάμε. Λοιπόν, άρα έχουμε προτάσεις. Δεν γίνεται. Αυτό θα γίνει. Πρέπει να ψηφίσουμε τώρα. Λοιπόν, μια... Η δική μου πρόταση. Δεν γίνεται τώρα. Και η τρίτη πρόταση. Η δική μου πρόταση. Απέναντι σε αυτές οι προτάσεις. Υπάρχει η δική μου πρόταση. Θα τις καταψηφίσουμε και θα τελειώσει. Βέβαια, δεν μπορεί να μη βγει τελείωση. Αν δεν διατυπωθεί τέτοια πρόταση... Ναι, αφού καταψηφίσουμε. Έχουμε άλλη πρόταση. Ναι στο έργο. Να ολοκληρωθεί το έργο. Να συντομευθεί η διαδικασία, να προχωρήσει γρήγορα το έργο, ώστε να υλοποιηθεί και να αφαιρέσει την μεγαλύτερη βάση... Δεν ακούει και ο κ. Στατούλης. Έχουμε τώρα τρεις προτάσεις. Είπαμε τέσσερες προτάσεις. Είναι η πρόταση του κ. Πετράκου. Είναι υπέρ. Εγώ είμαι υπέρ της πρώτας της κ. Πετράκου, ο Δημήτρας Λιμπεδοπούλου. Εμείς είμαστε λευκός σε όλες τις προτάσεις. Να ακούτε όλοι. Ότι αν πούμε όχι, εμείς τώρα τι έχει να γίνει. Τόσο ανεύθυνοι είμαστε. Τι λες τώρα, μα τι είπες τώρα. Με συγχωρείο. Ρε Μανώλη, άμα λέγαμε ναι στην ακύρωση και έβγαινε μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου... ότι το Περιφερειακό Συμβουλίο λέει ακυρώνεται το έργο, καταλαβαίνεις ότι αυτό δημιουργούσε... Ποιος το είπε αυτό, εδώ έχουμε μια πρόταση... Άλλο, λέω, Χρήστο. Λέω άλλο πράγμα. Δεν είναι δυνατό ή δεν θα έπρεπε να βάλουμε τίποτα σε ψηφοφορία γιατί ήταν ενημέρωση σχετικά με τις εξελίσεις. Τότε πώς βάλαμε το θέμα. Δεν είναι ενημέρωση, έχει πρόταση. Εκεί υπάρχει πρόταση. Εντάξει, ok. Και ο Γόντιχας έχει πρόταση. Την καταψηφίζουμε. Δύνατην καταψηφίζουμε. Άρα καταψηφίζουμε την πρόταση εμείς. Όλες, τέλος. Λοιπόν, του κ. Πετράκου, υπέρ είναι ο κ. Δέδες... Λευκό εμείς, κύριε. Λευκό, λευκό. Άρα είναι η κ. Λιμπεροπούλου, ο κ. Πετράκος και ο κ. Δρούγκας. Εμείς οι πόλοι πηψηφίζουμε κατά, άρα η πρόταση απορρίπτεται. Του κ. Γόντιχα, υπέρ ο κ. Γόντιχας με τον κ. Κελάρη. Κύριε Δέδες. Λευκό. Λευκό. Ο κ. Κάτσαρης έχει τη δική του πρόταση. Άρα λοιπόν απορρίπτεται και η πρόταση του κ. Γόντιχα. Το ίδιο με την πρόταση του κ. Κάτσαρη, έτσι. Απορρίπτονται και οι τρεις προτάσεις. Κατά. Εντάξει, είπαμε τώρα τελειώσαμε, το κλείσαμε το θέμα. Την πρόταση του κ. Τατούλιδη αν την βάλετε για ψηφοφορία. Του κ. Τατούλιδη αν την βάλετε για ψηφοφορία. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Είπαμε ψηφίσαμε κατά σε όλες τις προτάσεις. Θέλεις να μάθεις ακριβώς τι συνέβη με την πρόταση μας. Προχωράμε στο επόμενο θέμα που έχουμε συνονοηθεί. Είναι το θέμα της παπαντής, αν δεν κάνω λάθος, έτσι. Μερικοί δεν εξεργαζόμαστε. Μια απόφαση. Θέλω να πω μια κουβέντα για το προηγούμενο θέμα. Δεν έπρεπε να κατατεχθεί η πρόταση. Καμία. Ούτε η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου έχει κάποια αξία. Αν έλεγε το περιφερειακό συμβουλίο, να συνεχιστεί το έργο με μεγάλη τεχύτητα. Ή να καταργυρήσει το έργο. Καμία αξία δεν έχει. Εφόσον, λοιπόν, δεν έχει καμία αξία, δεν έχει τίποτα από όλα αυτά, η μη συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι πλέον ένα ενδραδειγμένη λύση. Μια ανημερωτική κουβέντα κάναμε. Τίποτα άλλο. Αυτή είναι η έννοια του Λευκού. Δεν μετέχουμε σε αυτά. Όχι να έλεγε το περιφερειακό συμβουλίο. Σταματήστε το έργο. Το έργο είναι δρομολογημένο. Δεν μπορούσε να πάει πίσω. Να τα πούμε και στον Πελοποννησιακό λαό αυτά, κύριε. Λοιπόν, τελειώσαμε. Ό,τι και να πει το περιφερειακό ελεγμένο, δεν έχουν καμία σημασία. Πάμε. Προχωράμε στο θέμα της υπαπαντής. Λοιπόν, είχε γίνει για να... Κύριε Πρόεδρε, επί της υπαπαντής. Περιμένετε. Γιατί τώρα... Λοιπόν, είναι ώρα 9. Και επομένως μπορείτε να ζητήσετε μια παράταση κατά τον κανονισμό μιας ώρας. Έχω να σας παρακαλέσω. Γιατί για το θέμα της υπαπαντής εκφράσαμε κάποιες απόψεις. Εγώ θεωρώ ότι είναι συγκλίνουσες και όχι αποκίνουσες. Λοιπόν, εφόσον φέρετε το θέμα, συλλολογηθείτε η παρατάξη και καταθέστε μια πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν ξέρω τι αξία μπορεί να έχεις σε πρακτικό επίπεδο. Ας πούμε αυτό που είπε η κυρία Νικολάκου. Να έχετε την πολιτική της αξία. Να την καταθέσετε εγώ ξεκαθαρίστα. Ό,τι πει το κάση. Και ποιος είναι ο φορέας του έργου? Ο δήμος. Ο δήμος είναι ο φορέας και είναι ο προσφεύγον. Ό,τι πει ο δήμος και ό,τι πει το κάση. Συμφωνώ απολύτως και θα τα στηρίξουμε και ηθικά και πρακτικά. Σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η θέση μας. Διαμορφώστε λοιπόν μια άποψη. Αφού φέρατε το θέμα, θα έρθει η ψηφοφορία. Σας έχουν στείλει σε όλους μια συγκεκριμένη πρόταση, στην οποία μπορώ να διαβάσω. Μισό λεπτό κύριε Πετράκο. Να το δούμε. Λοιπόν, η δική μας η πρόταση είναι... Γι' αυτό είπα εξ αρχής ότι δεν υπάρχει διαφωνία, διαφορετική προσέγγιση. Υπάρχει όμως τεχνικό ζήτημα. Η περιφέρεια προτείνει ότι θα βοηθήσει εάν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πάρει απόφαση θετική για το έργο στην τροποποίηση της πράξης τόσο στο οικονομικό όσο και στο φυσικό αντικείμενο. Η περιφέρεια προτείνει να γίνει μια καινούργια μελέτη σε συνενόηση με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και με την γενικότερη προϋπόθεση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνενέσει σε μια τέτοια λογική. Και καλύπτει και την πρόταση του κ. Πετράκου, όπως την έχει κάνει. Αγαπητή Σνάφη, αν λες τον λόγο, πρόεδρε. Επειδή για δικασίας δεν το καταλάβει τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Νομίζω ότι καλύπτεστε όλοι. Τώρα θέλω να πω ότι δεν μπορούμε να δώσουμε μια ώρα παράταση. Είναι η σημερινή μέρα. Εγώ δεν καλύπτω με κ. Περιφεριάρχα. Εγώ θέλω να κάνω τοποθετήση. Να τελειώσει τώρα. Για το συγκεκριμένο θέμα. Και για τις αρχαιότητες γενικότερας. Να τελειώσει το θέμα αυτό και να τελειώσουμε. Κοιτάξτε, για το θέμα αυτό, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έχουμε αυτή τη στιγμή έκφραση αρμοδιότητας δύο επίπεδο. Αυτός που είναι ο κύριος του έργου, ο δήμος, κλήθηκε από το Υπουργείο, ο κύριος του έργου, να υποβάλλει συγκεκριμένη, βεβαίως. Είναι ο κύριος του έργου. Εμείς είμαστε ο χρηματοδότης του έργου. Ο κύριος του έργου. Λοιπόν, επομένως, ο δήμος ξεκινάει. Από εκεί πέρα, ό,τι πει το ΚΑΣ, εμείς θα αγωνιστούμε να το υλοποιήσουμε. Και εγώ με τις αρμοδιότητες τις οποίες έχω, δεσμεύομαι ότι όποια απόφαση του ΚΑΣ, θα υποστηριχθεί σε όλα τα επίπεδα. Αλλά μη μου λέτε συγκεκριμένα τι. Ό,τι αποφασίσει ο ΚΑΣ, εγώ με τις αρμοδιότητες που έχω, θα τις υπηρεξώ. Γιατί δεν καλύπτεστε με αυτό. Αυτή ήταν και η δική μου η πρόταση. Κύριε Πρόεδρε. Για αυτό και είπα ότι συμφωνούμε, συναινούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Κύριε Πρόεδρε. Θα το συζητήσουμε το θέμα ή πήγαμε κατευθείαν σε προτάσεις. Τη διαδικασία θα τη γράψουμε κανονικά. Γιατί διαμορφώσαμε την δική μας πρόταση. Διαμορφώστε άλλη πρόταση. Έχουμε πει, κύριε Πετράκο, μιλήσατε πως όλοι μιλήσαμε για αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια στιγμή η πρόταση. Όλοι δεν μιλήσαμε όλοι, κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν μιλήσα. Θα μας δώσετε το λόγο κανονικά, αφού μπήκε η προσεζήτηση. Τότε πάμε να κάνουμε, διακόπτεται η συνεδρίαση και θα επαναληφθεί τη Δευτέρα. Στις 5 η ώρα. Με τα υπόλοιπα θέματα. Τι εννοείται διακόπτεται. Τι εννοείται διακόπτεται. Γιατί πάλι τη Δευτέρα, κύριε Πρόεδρε. Τη Δευτέρα και όποιος είναι ευπαθείς ομάδας. Τι θα γίνει τις Δευτέρες. Χωρίστε. Κύριε Πρόεδρε. Δεν είχα δει ότι θα κάνουμε και Τετάρτες. Είχαμε πει, Τζένι, το είχαμε πει αυτό. Εγώ είχα κάνει πρόταση για την Τετάρτη. Ατύχησε εκείνη, τώρα δεν μπορούμε τη Δευτέρα. Θα είναι συνεχιζόμενη η συνεδρίαση ή ξεχωριστεί η συνεδρίαση. Η συνεδρίαση αυτή άλλη ξέχουμε, νέα συνεδρίαση με τα θέματα τα υπόλοιπα τη Δευτέρα. Διαζώση. Τι εννοείτε τα υπόλοιπα? Αυτά που είχαμε στην ημερή σαδιάταξη. Θα μπει το θέμα της Παπαδής πρώτα τη Δευτέρα. Χωρίστε. Διαζώσης, κύριε Πρόεδρε, όμως. Διαζώσης, διαζώσης. Αύριο θα βγει η πρόσκηση. Κάποιος, συγγνώμη, έτσι αποκλείεται κάποιος. Αποκλείει πολλούς. Πώς θα γίνει δηλαδή, εντάξει. Το θέμα της Δευτέρας το έχουμε θύξει επανειλημμένο. Ναι, εντάξει. Τώρα όλοι λένε Δευτέρα, εδώ η πιο ψηφία. Τι είναι όλοι. Και μιλάμε εδώ της παρατάξης, μιλάμε. Τι μιλάμε της παρατάξης. Και στο κάτω κάτω που τείνεται ζήτημα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιες φορές να γίνεται τετάρτη, κάποιες φορές να γίνεται άλλη μεγάλη εβδομάδα. Κοιλιόμενα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Τώρα πάει Δευτέρα. Δευτέρα, πέντε η ώρα. Πρόεδρε, πρόεδρε θα μας απαντήσεις. Ποιο είναι το πρώτο θέμα της επόμενης συναιδρίας σας. Η Παπαντίνη, λογικά. Ποιο είναι το πρώτο θέμα, ποιο είναι το απαντήσεις. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα.