Διαδικτυακή Αποπλάνηση (grooming) (SaferInternet4Kids- Ελληνικό Κέντ. Ασφαλ. Διαδικτ., 2020)
: Το διαδικτυακό γκρουμπιγγκ συμβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή μέσω του διαδικτύου με ένα παιδί έφυγο προκειμένου να το συναντήσει από κοντάκι να το εκμεταλλευτεί. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο διαδικτύο υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλα άτομα. Οι γκρουμπέρς επιδεικνύουν υπομονή με τα θυματά τους έως ότου κεντήσουν την εμπιστοσύνη τους και είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται αυστηρά. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι γκρουμπέρς μπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνομίλοι και με τα παιδιά. Η συνομιλία μπορεί να κρατήσει για πάρα πολύ καιρό ως και χρόνια, προκειμένου ο θύτης να κεντήσει την εμπιστοσύνη του θύματος. Σύμφωνα με έρευνες, τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα σε αυτό το φαινόμενο από τα Γωριά. Οι δράστες είναι αρκετά συχνά μέλη της οικογένειας ή γνώριμα άτομα στα παιδιά. Ανησυχητικό είναι το στοιχείο που προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλής Διαδικτύου είτε όπου το 21% των παιδιών ηγλικιές από 10 έως 17 ετών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να παραμείνει ασφαλής? Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στο διαδίκτυο είναι εύκολο κάποιος να πει ψέματα για το ποιος πραγματικά είναι. Προσέχουμε ποιους αποδεχόμαστε να γίνουν φίλοι μας και με πούς μιλάμε. Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις απορίτου έτσι ώστε να μην βλέπουν όλο το προφίλ μας ή τις φωτογραφίες μας. Δεν κανονίζουμε ποτέ συναντήσεις με ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουμε. Δεν ανταλλάσσουμε ρέστιτες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Δεν δελαιαζόμαστε ποτέ από χρήματα και δώρα. Στην περίπτωση που κάτι μας συμβεί ζητάμε τη συμβουλή και την υποστήριξη κάποιων ήλικα που εμπιστευόμαστε, δεν ανδίδουμε σε κανέναν εκδιασμό και θυμόμαστε ότι μπορούμε να επευθυμθούμε στη safeline.gr, τις κατατόπους εισαγγελικές υπηρεσίες και στη δίωξη οικονομικού εγκλήματος.