Διάλεξη 11 / 3Δ εγκαταστάσεις προβολής. Ευπαξημένοι χώροι. Διαδικασία προβολής σε 3Δ αντικείμενα - Φωκά Αμαλία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 2015)
3Δ εγκαταστάσεις προβολής. Ευπαξημένοι χώροι. Διαδικασία προβολής σε 3Δ αντικείμενα: Εργασίες για τα δεδομένα γενικότερα για την τέχνη ξεκίνησαν κάποιους ορισμούς τα δεδομένα στα δικά μας μόνος η αντα είναι ένα μη εξειδικευμένο σύνολο διακριτών στοιχεία μιας παρατήρησης αναφοράς μια συλλογή τιμόνια αντικειμένων πρόσωπα γεγονότα και τα σχετικά περιλαμβάνουν λέξεις ταινίες αριθμούς σύμβολα διαγράμματα σχεδία από τα γραφεία της μαγνητοταινία της κλπ που περιγράφουν αντιπροσωπεύουν ποσότητες ενισχυτές αντικείμενα γεγονότα καταστάσεις και λειτουργίας μπορούμε να χωρίσουμε σε δυο κατηγορίες δεδομένα παρατήρησης τα οποία μπορούν να μετέχουν δυσμενών νόημα είναι οργανωμένα για συγκεκριμένο σκοπό κι επώδυνες ανάλυση και αξιολόγηση σε αντίθεση με τα δεδομένα προφορικής κάποιαν 2η κατηγορία περιγράφουν μόνο ένα μέρος ένα συμβάντος δεν περιλαμβάνουν καμία ανάλυση δεν αναφέρουν τίποτα για τη σημαντικότητά τους η σχέση τους με τη διακοπή επίσης θα ήθελα να ορίσω τι σήμαινε εξέταση δεδομένου όποιοι είναι ηλεκτρονική πληροφορία προκύπτει με διαμόρφωση οργάνωση μαθηματική στατιστική ανάλυση διόρθωση λαθών συμπίεση ενώ όταν μιλάμε για στατιστικά δεδομένα έχουμε να πούμε αναφερόμαστε σε ένα μυστική έρευνα επεξεργασία και ανάλυση ερευνώ τα δεδομένα τώρα γενικότερα για τέχνη ειδικότερα για την τέχνη αποτελούν θα λέγαμε ένα περιουσιακό στοιχείο διότι καλλιτεχνών δουλεύει ήδη δυναμικά μετά μεταδιδόμενα αποτελεί ένα ζωντανό υλικό με την 9η μπορεί να ανανεώνεται διαρκώς να μεταμορφώνεται και να αναμορφώνεται με τους σπουδαίους καλλιτέχνες ορίζει σε κάποια συγκεκριμένη δομή ο καλλιτέχνης δουλεύουμε τα υλικά που βρίσκει συχνά αντικείμενο που προβλέπονται πόρων από άλλα παραβλέπονται από άλλους δεδομένα μπορούν να θεωρηθούν σαν γλυκό που βρίσκουν στην κοινωνία της πληροφορίας είπε στον Ολλανδό καλλιτέχνη είναι να δημιουργηθεί μια διεπαφή για μένα η οποία θα συμβάλει στην ιδέα του καλλιτέχνη και θα βοηθήσει το θεατή δεδομένα αξιοποιώντας διαφορετικό πλαίσιο αλλά και να τα κάνει προσβάσιμη ήταν επόμενο που χρησιμοποιούν καλλιτέχνες αρχικά μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιούν κάποια τοπικά δεδομένα από το άμεσο περιβάλλον τους όπως έχει να κάνει camera διαδικτύου η ΔΟΕ με κάμερα Πολυχώρος θειάφι η θερμοκρασία εκκίνηση και υφές χρησιμοποιώντας αισθητήρες καταγράφει σε βάση δεδομένων προσπέλαση δεδομένα της βάσης κλπ δεύτερό τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει το επόμενο καλλιτέχνης δεδομένα στο διαδίκτυο όπως μέσω του Χρηματιστηρίου με συναλλάγματος τιμές βασικών προϊόντων που μπορεί να σβήσει τα βρεις δεδομένα της βάσης κυρίως από ίντερνετ νομίζουν τέλος δεδομένα που συλλέγονται οι διαφορετικές τοποθεσίες θεσμού για ανάληψη γεγονότα Σύμης συγκεκριμένη τοποθεσία με τη βοήθεια GPS από θαλάσσια θηλαστικά δεδομένα GPS από οχήματα ταξί θέση επισκεπτών πολλές συνεδρίων κλπ μ.Χ. οι πομπώδεις δέκτη GPS επεξεργασία δεδομένων GPS GPS καλλιτέχνες αντιλαμβάνομαι να από τα φυσικά πρόσωπα αντικείμενα και γεγονότων του άμεσου περιβάλλοντός του απόλυτου νίκη πληροφορία ψηφία κάθε επόμενη σύγχρονης τεχνολογίας συστήματα Χωρικού προσανατολισμού GPS και από δυνατότητες παρέχει πληροφορική για την τέχνη του παγκόσμιου δείκτη διαδικτυακή επικοινωνία και προσέγγισης καλλιτεχνών και επιστημόνων πληροφορικής και τεχνολογίας αλλά και τον άνθρωπο γενικά μέτρο κάποια αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που χρησιμοποιούν τα δεδομένα στην τέχνη κάποια αυτά τα έχουμε πει και μέσα από το μάθημα επειδή δεν ήξερα πώς ακριβώς να ενσωματώσει στην παρουσίαση τα βίντεο ξέρω μπορώ να φτιάχνω κάτι παράλληλα με το Internet είναι μακράν αν έχει κάποια τροφής επειδή δεν είναι και πάρα πολύ εντυπωσιακές αλλά αυτές μπόρεσα να βρω είναι αποδεκτές δεν σπρώξεις όποιοι και ενισχύει την έννοια της επαυξημένης πραγματικότητας το ακούμε την ριάλιτι δηλαδή που έγινε στα αρχεία της Γερμανίας το 1998 εδώ ακούμε την ριάλιτι είναι μια τεχνική για την ενίσχυση της φυσικής πραγματικότητας υποστηρίζεται ιδανικά ψηφιακά δεδομένα και πληροφορίες μέσω GPS τη χρήση θα αντλούν πληροφορίες σε σχέση με την τρέχουσα θέση στο χώρο τους μέσα στο εξοπλισμό όπως γυαλιά δεδομένων οθόνες στερώντας το κεφάλι μας φόβους ο υπολογιστής καθορίζει συνεπώς σχετική θέση των εκτεθειμένων έργο τέχνης ακτή τεμένους γνώμη και επισκέ οι επισκέπτες μπορούν να πείσει να πλησιάσουν την ψηφιακά αντικείμενα πρόλαβαν πληροφορίες σχετικά με τη Φενέρ καθώς και συνθήκες εικόνες χρώματα ήχους ταινίες κείμενα για προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ύλη αυτό το αγαπημένο μου μια ότι χρησιμοποιούν αυτά εδώ πέρα δεδομένου ήταν ένα βίντεο το οποίο χρησιμοποιεί ήτανε έφταναν τα γυαλιά που έχει Ε.Ε. χρησιμοποιούν ουσιαστικά μέσω προφορικής κάποιου χαμένου μέσα μέσα απ' αυτόν τον μήνα για γυάλινο μπορούσαν να δείξει κάποια γράμματα κάποιες κινήσεις με τα χέρια και στεγνά από πίσω τον να σχηματισθεί κλέβει μέσα πλάθει μέσα από την κίνηση έχει σαν δεδομένου ότι είναι κάποιες στιγμές πρώτον άνθρωποι εκείνη την ώρα έπαιρνε κάποιες στιγμές και φορώντας τα γυαλιά ο καθένας επισκέπτης μπορούσε με τη με την κίνηση νομίζω χρήστη τρεις και αισθητηριακές μαθηματικές σας λέω αυτό με τα χέρια σου μου λέει αλλά τα δεδομένα της ΕΣΗΕΑ να το δεχθεί το από το πεδίο της ελπίδας ποιο είναι αυτό πάτησες πολλοί δείξει από το Internet Explorer & της έχει τους έστειλε τι λέει είναι ουσιαστικά έχουν χρησιμοποιηθεί δεν θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό είναι σαν να χαλά καλάμια με LED τα οποία της όπως αυτές του φωτισμού ως χθες συντήρηση των ανθρώπων περνάμε από αναβατήρες αυτά ανάλογα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν προσώπων σε διάφορες εποχές και αντιπροσωπεύοντας κάποιες εποχές και δίνοντας έτσι την αίσθηση η πτήση της κίνας ας πούμε εκεί άνθρωποι μπορούν ανάμεσα στα στους διαδρόμους περάσουν και δουν από κοντά το έρεβος των σε ένα ανθρώπων να θα λέει νάνους δεν μπορούν να ανοίξουν σε δεδομένα και στον Πειραιά δίνουμε λέει σιγά ως τα είναι υγιείς και να υγιή είναι μέσω της η λέει λίγο ώρα δεν είναι λάθος όμως το παράδειγμα ηγέτες ούτε στην αρχή έχω πει ότι μπορείτε επομένως να χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον στο κοντινό μας που όπως θερμοκρασία η αφή έτσι περπατάω επτά ώστε ναι δεν το ξέρετε αυτό Χ βάσω και είναι μια εγκατάσταση φωτισμού LED είναι μια τάση ωτισμού αποτελείται από 30000 μεταλλικά καλαμάκια το καθένα με ένα λεπτό να που λειτουργεί ως ένα τρισδιάστατο πεδίο pixels φωνής παρέχει στους επισκέπτες δύο προοπτικές μια επερχόμενη κλειστή νησιωτική τους επισκέπτες στη βία κάντε κλικ στο πεδίο κάθονται πάνω στα παιδιά σχετικά επιστροφή των μεγάλων σούπερ σε αλλαγές των εποχών και οι επισκέπτες που πατούν μέσα σε μια ράμπα η οποία ανεβαίνει στη νομική πλατφόρμα στο δεύτερο μια ευρεία άποψη πεδίο πάνω τα εικονοστοιχεία πάνω πως δεν μπορεί να θεωρηθούν ως μια απόδοση τοπία σκηνές το ανασύρει τις by δείξε τους προσφέρεται hi είναι είτε μονόχρωμη οθόνη σέλες δις που στην κλοπή που έγινε στην ώρα του 2012 είναι αυτό εδώ πέρα που βλέπουμε δημιουργήθηκε την κορεατική ομάδα χάρη το αέριο στην ανάμεσα σήμερα σε καβγά καμβά συμβατικής τεχνολογίας απεικόνισης πληροφοριών που αποτελεί μια ακόμη μονόχρωμη οθόνη υγρών κρυστάλλων LCD μέσω του σταδιακού ανοίγματος κλεισίματος cliff ναυλοσύμφωνα διακόψω και αυτό νομίζω για παράδειγμα είναι με το προηγούμενο δηλαδή δεν ξέρω αν πάλι κι αυτό θεωρείται ως τώρα έρευνας του σταδιακού άνοιγμά τους ισχύ σήματος που φοριούνται μαύρη ούτω τον αέρα δημιούργησε διάφορα σχέδια και να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που περνάει είναι ένα απλό διαγνωστικό μέσο πους του ποιητή διέλευση του φωτός περιβάλλοντος χωρίς να παίρνει το ίδιο φως εγκαταστατών από βράχος οθόνες LCD 20 επί 20 ΤΕΕ το Ιλίου είναι επτά ευρώ το κρύο είναι ένα τέτοιο ακουστικό πείραμα που συνδυάζει την έρευνά του στην προσομοίωσης άκου ρε ακουαρέλες μουσική το βίντεο αποτελείται από πολλά επιμέρους αντικείμενα σαν τα πλαίσια που τροφοδοτούνται με ρεύμα με μεταμορφωμένο επόμενα έχει και σχεδιασμένα γραφικά τάσεις δείξε μου τον φίλο ουσιαστικά να πετάει η χρώματα με διάφορες κινήσεις έτσι ώστε να δώσει ένα αν μια εικόνα διόλου τυχαίο υπάρχει κι και ήχος αλλά δεν το έχουμε τη στιγμή αυτών των έργων τέχνης της νούμερα και τα δεδομένα είναι ήδη διάφορες τιμές που θα καθαρίσει σε κάθε χρόνο είναι γύρω είναι καθαρές τιμές οι οποίες θα παίρνει Γιάνναρη % χρόνο σε επαναλήψεις για να δημιουργηθούν αποτελούν αυτά αυτές οι εικόνες από δημιουργούνται από την GS η οποία δείχνει να ρίχνει ναι μπορείς να έχεις ως εξής φωτεινό και τους μύες σας ότι συντονίζει ανάλογα με το τι δείχνει η εικόνα η οποία θεωρείται ως ακουαρέλα και το τον τοίχο μπροστά στον κίνδυνο δηλαδή το χτύπημα που κάνει και πέφτουν τα υπόγειες ας πούμε εκεί που συνδυάζεται και με το και με τον ήχο αυτό Βλάσση ως μια σχεδόν οι μισοί νέοι με βάση τον ήχο ακαθόριστο οπτικό αποτέλεσμα σιγά εκτός αν είναι εκτός όμως αυτή είναι έννοια της ζει κι έτσι νομίζω πάνω σε τρώω η αντί του Dotcom είναι να χαρίσουν κοινοτοπία το είχαμε δει και στο μάθημα να είναι ένα πρόβλημα οι δάσκαλοι δεν μας χαρίσουν για ένα χρόνο και μια ημέρα φωτογραφία έχει καταγράψει πληροφορίες σχετικά με το τι έφαγε των προγόνων αλλά μεταξά από τις 11 από τα 13 του Ψυρρή και φιλίας ξανά ως ενδέκατη διοικητής δίωξη εκείνος που έχουν υποστεί 2η ημέρα των γενεθλίων της και λέγοντας στην 23η ιστοσελίδα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες των 1640 ίππων πουλήθηκαν στη διάρκεια του έτους τίθεται επίσης ταινία κινουμένων σχεδίων που δεν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε απευθείας σύνδεση και ότι είναι σε μόνιμη έκθεση στο λονδίνο στο μουσείο Βαλκανικών εξ τον κύκλο των τοπίο πάλι το χαμένες το μάθημα είναι του Μπέιλι του κορμού και το Nike μα και NC έχουν εργαστεί μαζί ένα πρακτική τέχνες που διερευνά τις διασταυρώσεις των υπόλοιπων συστημάτων τεχνολογίας των πληροφοριών χρησιμοποίησαν δύο σύνολα δεδομένων δεδομένα καιρού που χαράς την φάση και προοπτικών επειδή και δεδομένες κειμένου από όλα έχεις σκεφτεί και έξι μυστικά μιας ηπείρου Forums το κείμενο κινείται κατά μήκος των περίγραμμα περιγραμμάτων που δείχνουν διαφορετικά κέντρα δραστηριότητάς του φόνου ιδεολογικές έντασης αντικατοπτρίζουν τη δυναμική του κοινωνικού χώρου και αυτό το χαμένο στο μάθημα το δόρυ έναν τεχνητό φυτό που τρέφεται με δεδομένα που δημιουργούνται μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας ανθρώπων και πως αλλάζουν την ποσότητα δραστηριότητας επίσης κατέχει το ξέρατε τις δημοσιεύσεις και τις απαντήσεις ένα θέατρο η κηπουρική συνδέεται με τη δικτύωση κατέβηκε ως χρήστης είναι ένα ύπουλος κατατεθέντων δοσμένη μεγάλων φωνητικά τη βία και από τις πρόσθετες βεβαιωμένα από αυτά την στον άνεμο το φυτό έχει μακρύ λεπτό φιλικό στέλεχος ένα στρογγυλό επιπέδων ιταλικό άνθος συριζα έχει μια πλακέτα κυκλώματος που ελέγχει τη συμπεριφορά αυτό πρόσθεσε θα μπορούσαν το 2015 κόλλησαν νίκος κλίμακας για τον μπεν ρούμπι στο Brooklyn Academy of Music που έγινε το 2001 αυτό το έργο είναι μια κοινωνική κόλαση όταν συνομιλίας προέρχεται πολύ ιδανικές πηγές ένα θέατρο που διευθετήθηκε 23 9 φωνές προκειμένου ώστε να υπάρχει σύνδεση φωνής ήχου και μουσικής αποτελεί μείγμα της Τέχνης και της τεχνολογίας είναι εξαιρετικά μηχανικό και σπιτικό πείτε μας τις φέτες οπτικοποίηση δεδομένων συνδεδεμένες στο δίκτυο Κρητικής τις ανάλογες συγκεντρώσεις πάμε and κοσμοσύστημα πληροφοριών ως παγκόσμιο διάλογο μπορεί να ενσωματώσει πολιτικές συζητήσεις συζήτηση για τα τρέχοντα γεγονότα κλπ ανταλλαγή μεταξύ των μελών των εικονικών κοινότητα σύννομη μπορώ να πιω λίγο νεράκι και τέλος blackstone στο market Πλανηταρίου στο λονδίνο ποτέ και στο λονδίνο το 2001 είναι σκηνή μαζί με τον νίκο νυχτερινός ουρανός μοιάζει μια αναπαράσταση χρηματιστηριακών αγορών με κάθε ασθενή αντιπροσωπεύει μια εισηγμένη εταιρεία τροφοδοτείται με μαζικές ροές Οικονομικών πληροφοριών τα αστέρια λάμπουν και παροδική γίνεται φωτεινότερο όταν οι μέτοχοί τους διαπραγματεύεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αστέρι κινούνταν κατά μήκος του ουρανού ομαδοποιούνται οι απομακρύνονταν άρωμα τις αλλαγές στην αντίστοιχη σιδεριές μεγαλώνεις δικαιώνονται ανάλογο με την αποτίμηση της εταιρείας ψηφιακά πλάσματα μια μορφή τεχνητής ζωής κινούνται σε αυτόν τον κόσμο που τρέφεται με το φως που ελεύθερα από τα αστέρια που αναπαράγονται πεθαίνει ίσα ίσα και αράδα ενώ προσπαθούν να μάθουνε να ζουν σαν παράξενο παιχνίδι ζωή στην οποία έχουν γεννηθεί στα 9 απ'οτι καταλαβα και έχω χρησιμοποιεί και τον ήχο και την εικόνα και το χρώμα και χρησιμοποιώντας σαν καμβά ουσιαστικά την τον υπολογισμό του υπολογιστή μέτωπο με τον πετάει συγκεκριμένο χρόνο πάνω στον καβγά νομίζουν να και έτσι και με το συνδυασμό της της μουσικής μου δεν λοιπόν ήταν στο προηγούμενο μάθημα για αθλητή πριν την και σήμερα θα δούμε για τρίτη προς έξι τώρα δεν είχε ακούσει κανείς αυτό τον όρο η κρήτη πρώτη 6ον Ιταλός βίδωμα πίνουν αξιοποιήθηκε ως όρος ΝΔ ήδη είναι ουσιαστικά πλήττει προτάξουν τη ξέρεις τι είναι αυτό γενικά χρησιμοποιώντας μας την τρισδιάστατη προβολή και όταν και έχουμε κάποια εγκατάσταση τρισδιάστατης προβολής είναι ουσιαστικά ένα είδος αυξημένου χώρου ποιοι επαύξηση είναι το πού μένετε έτσι όπως έχουμε τον ρόλο του με 3λιτρο επαυξημένης πραγματικότητας εδώ δίνουμε την αίσθηση του επτά αυξημένου χώρου βλάβη ουσιαστικά αυτό που κάνουμε με το τρίτη 1η 6ον είναι ότι ένα ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο το προβάλλουμε τώρα όχι τα άνω σε ένα απλό πανί προβολής όπως κάνουμε εμείς εδώ αυτές τις διαφάνειες έτσι αλλά το προβάλουμε πάνω σε ένα φυσικό τρισδιάστατο αντικείμενο οπότε έτσι με αυτό τον τρόπο συνδυάζουμε το φυσικό αντικείμενο που έχει συγκεκριμένο σχήμα κάποιο χρώμα κάποιο σχέδιο πιθανώς οτιδήποτε μαζί εμείς φυλακών περιεχόμενο και για αυτό μιλάμε τώρα για το επτά αυξημένο χώρο αφού σε έναν φυσικό τρισδιάστατο χώρο οι αντικείμενο εμείς προσθέτουμε κάποιο ψηφιακό περιεχόμενο τάξη τώρα για να φτιάξουμε λοιπόν αυτό τον αυξημένο χώρο πρέπει να ενσωματώσουμε τη να προσθέσουμε δεδομένα στο τρισδιάστατο φυσικό περιβάλλον το οποίο μπορεί να γίνει και σε πολλές διαφορετικές στρώσεις δηλαδή να μην εμφανίσουμε να μην κάνουν μόνο ένα προβολή αλλά πολλαπλές προβολές πάνω σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο για να μπορέσω να κάνω ένα τρισδιάστατη προβολή θα πρέπει να έχω σίγουρα 3.1 ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο του φυσικού αντικειμένου πάνω στο οποίο θέλουν να προβάλουν είτε αυτό τώρα είναι απλά να πάρω για παράδειγμα ένα κουτί με το μπαλέτο και να προβάλλω κάτι πάνω σε αυτό το κουτί είναι τρισδιάστατο αντικείμενο μιλά άσχημα για ένα ολόκληρο κτίριο φυσικά τρισδιάστατη να προβάλλω πάνω του πρέπει να έχουν ένα τρισδιάστατο ακριβες μοντελο του φυσικού αντικειμένου και ουσιαστικά τι κάνουμε μετατρέπουμε αυτό το φυσικό αντικείμενο σε ένα μέσο προβολής και μέσω αυτής διαδικασίας μπορούμε να έχουμε ένα είδος επαυξημένης πραγματικότητας augmented reality αλλά πλέον όχι με τις συσκευές που ξεκινήσαμε πριν αρκετά χρόνια να συζητάμε για τον όρο του Better τρεις αλήτη που απαιτούσε από έναν άνθρωπο να φοράει αυτό είχε μάντης Place αφαίρεση μεγάλης Κέμπες που τα βάζεις και ουσιαστικά δεν σταματήσουν περικλείονται όλα τώρα μάλλον σχεδόν όλο το κεφάλι περικλείεται από αυτή τη συσκευή και άρα για να σου προκαλέσει αυτή την αίσθηση της επαυξημένης πραγματικότητας εδώ λοιπόν με αυτό τον τρόπο έχουμε δυνατότητα ότι ένα άνθρωπος να μην χρειάζεται να χρησιμοποίηση κάποιες πρόσθετες συσκευές να φοράει ο ίδιος γιατί έχουμε συνηθίσει και τα τελευταία χρόνια οποιαδήποτε επαυξημένη πληροφορία είτε α δραστηριότητα να γίνεται με συσκευές οι οποίες όμως δεν νουν πρέπει να τις φοράνε αυτό ήτανε λίγο παλαιότερος σαν τεχνολογία δηλαδή ακόμα και όταν μιλάμε για virtual reality δεν τον είχατε δει ποτέ αυτά τα χαρτιά φόραγε κάποιος στα χέρια του έτσι ώστε να μπορεί να δίνει εντολές σε ένα ας πούμε σε ένα συσκευή υπολογιστή οτιδήποτε άλλο μέσω της κίνησης των χεριών του αυτό πλέον δεν χρησιμοποιείται γιατί αν θέλουμε με την κίνηση του χεριού του σώματός μας να δώσουμε εντολή σε ένα σύστημα υπολογιστικό πώς το κάνουμε τώρα συνήθως ξέρετε ναι της κινήσεως αλλά προσωπικά αυτό το πράγμα εάν από κάποιες φορές που με το χαρτί το ειδικό με αισθητήρες όπως δηλαδή γιατί εγώ θέλω την κίνηση εθελοντών άμα κάνω ας πούμε έτσι να κάνουμε θέλω να είμαι εγώ τώρα όμως είμαι εδώ ας υποθέσουμε τώρα γύρισε τη διαφάνεια για να κάνω μόνο ένα έτσι ωραία αυτό το πράγμα πλέον σωστά απόντες γίνεται μέσω μιας κάμερας η οποία παίρνει εικόνα και από την επεξεργασία της εικόνας καταλάβαινε ότι εγώ έκανα αυτή την κίνηση χωρίς να χρειάζεται όμως αγώνας αφορά κάποια ειδική συσκευή άρα και αυτό το CD project Red δίνουμε την αίσθηση αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας αλλά χωρίς να χρειάζεται ένα άνθρωπος να φορέσει ένα ολόκληρο πράγμα πάνω στο κεφάλι του και να χαράσσει ιδίως όταν φοράς όλο αυτό σου δεν είναι σε αυξημένη πραγματικότητας αλλά χάνεις τιμή επαυξημένη πραγματικότητα έτσι ενώ τον στέκομαι εγώ εδώ και βλέπω κανονικά το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι αλλά επισης βλέπω την επαυξημένη πραγματικότητα η οποία προβάλλεται πάνω σε ένα τρισδιάστατο εκείνο που βρίσκεται εδώ παιδί μπορώ να βλέπω ταυτόχρονα και τα δύο χωρίς να χρειάζεται έχω να φορτωθούν ας πούμε σε εισαγωγικά κάποιων πρόσθετο εξοπλισμό άρα μια τάση είναι ότι δεν όταν θερμανθεί έχουν τέτοιες εφαρμογές ότι δεν φορτώνουν με τον θεατή με συσκευές που πρέπει να φορέσει ο ίδιος και κατά ένα έννοια τον αποξενώνει από το υπόλοιπο περιβάλλον του δίνουμε την σε τοξίνες παγώνει πραγματικότητας αλλά τον αποξενώνει το υπόλοιπο περιβάλλον ταξίδι αυτό η τρισδιάστατη προβολή μας δίνει αυτή τη δυνατότητα για να δούμε το εδώ τι βλέπουμε σωστικά είναι εδώ ένα δωμάτιο βλέπουμε έδειξε όμως ξεκάθαρα Ενετών τους διότι ήχους το πάτωμα και εδώ βλέπουμε μια κατασκευή αν που έχει αυτό το σχήμα και αυτό είναι που θα βλέπουμε με κάθε τρισδιάστατη προβολή δηλαδή πάνω στους τοίχους προβάλλουμε κάτι και στο πάτωμα αλλά και πάνω σε αυτήν εδώ την κατασκευή τοπίο που βλέπετε το πειστήκαμε φαίνεται πλέον σαν μια γέφυρα έτσι αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει μια τρισδιάστατη προβολή τα γράμματα είναι άλλη λέγεται εδώ πέρα στο CD του 6ου έτσι δείτε εκεί δεν χρησιμοποιήσει κάποιο φυσικό αντικείμενο στο πάνω στο οποίο προβάλλεις έτσι λοιπόν για να δούμε τώρα όπως είπαμε για να κάνω δε τρισδιάστατη προβολή χρειάζομαι ένα ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο θα το κάνω φυσικά να αντιστοιχεί στις διαστάσεις του δηλαδή έτσι και στο σχήμα των με το σχήμα ένα φυσικού αντικειμένου φυσικά είπαμε ότι πρέπει οι ίδιοι να έχω και ένα τρισδιάστατο μοντέλο του φυσικό αντικείμενο εδώ ότι έχω λοιπόν έχω ένα χαρτόκουτο που συσκευασία γάλακτος την οποία σε ένα τρισδιάστατο λογισμικό έχω φτιάξει ένα σχέδιο για κάθε μια πλευρά της αξίζει και φυσικά το φυσικό αντικείμενο αλλά από οτι βλέπω εδώ το έχω εντελώς λευκό δεν έχει πάνω του τίποτα τυπωμένο και κάνοντας αυτήν λοιπόν την αντιστοίχιση του ψηφιακού περιεχομένου που έχω εδώ με το πραγματικό φυσικό αντικείμενο μετά την τρισδιάστατη προβολή θα έχουν θα βλέπω αυτό το αποτέλεσμα έχεις τρισδιάστατο μοντέλο τρισδιάστατα τη δράση το τρισδιάστατο μοντέλο είναι ας πούμε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα στο βίντεο πως το κάνουν σε ένα λογισμικό στο οποίο σχεδιάζεις ένα αντικείμενο και έχει τεράστια διάσταση βούλησης πώς το βλέπεις σαν παιδί στάση δεν έχει σημασία μετά κανείς ένα αντιστοίχηση πρώτα απ όλα αν πρέπει να έχεις το τρισδιάστατο μοντέλο του φυσικού αντικειμένου πάνω στο οποίο θα προβάλει το τρισδιάστατο μοντέλο δηλαδή εσένα στον υπολογιστή τους ένα λογισμικό αν είσαι ένα πρόγραμμα κάντε και πιανίστα της ίδιας εταιρείας το μοντέλο πιο όταν λέμε κατασκεύαζε διεθνή μοντέλα νόμοι ψηφιακά κάθε μοντέλο σε λογισμικό σωρηδόν αφού όμως το τρισδιάστατο μοντέλο του το οποίον μου δείχνει το σχήμα του D ψηφιακά όταν μιλάνε τρισδιάστατο μοντέλο ενόψει φύλακα απαντά έτσι την εννοούν πράξεις όταν ακόμη ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο αμάτο είμαστε εντάξει εδώ λοιπόν έχω το κουτί από το γάλα επειδή την πέρασε για τα καλά έχει όμως ένα συγκεκριμένο σχήμα δεν έχει αυτό το πάνω μέρος του κάνει εγώ πρέπει να το ξέρω αυτό εννοώ το ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο αυτού του κουτιού έτσι που έχει ένα συγκεκριμένο σχήμα τώρα εάν αυτό λίγο του άλλαξε τις αναλογίες και αντι ξέρω γω για 30 εκατοστά ύψος που έχει υπόγειοι είναι 33 μέτρα ύψος αυτό είναι άλλο θέμα στο ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο αυτό μπορώ να το κάνω έτσι μιλάμε πάντως για το ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο πάντως πάντα όταν μιλάμε για την άστατη προβολή μιλάνε ότι προβάλλονται πάνω σε ένα φυσικό αντικείμενο τριών διαστάσεων δεν πρέπει να υπάρχει κάπου και αυτό το φυσικό τρισδιάστατο αντικείμενο πράξη απλά θα πρέπει αντίστοιχα να έχω και το ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο πάτησε καταλάβαμε μπορεί γυαλιά κατάφερε λοιπόν μου ένα άνθρωπος που βρίσκεται στο χώρο που υπάρχει αυτό το κουτί να το βλέπει με αυτό με αυτό τον τρόπο έχει εμφανιστεί κάτι πάνω του και δεν είναι και το λευκό είναι το κατάφερε αυτό το πράγμα πρέπει να προβάλλω αυτά τώρα αυτή την εικόνα που έχω πάλι σε ψηφιακή μορφή στον υπολογιστή μου παλαιό σε αυτό το σκέτο λευκό κουτί που είναι ένα φυσικό αντικείμενο που είναι τοποθετημένο σε μια εθνική μεν χθες για να το κάνω αυτό πρέπει νέα κάνει λόγο αντιστοίχιση της θέσεις στην οποία βρίσκεται το φυσικό αντικείμενο θέση και προσανατολισμό και τις εικόνες που έχουν πάνω σε ένα αρχείο στον υπολογιστή πρέπει να κάνω μια αντίστοιχη δηλαδή πρέπει να αντιστοιχεί στο ότι αυτή εδώ η κορυφή αντιστοιχεί για παράδειγμα με ποιά αυτοί είναι αυτοί θα πρέπει να ξέρω αντίστοιχα ότι αυτοί οι πόροι αυτό ήδη η κορυφή του σχήματος αντίστοιχη παιδιά ας πούμε με αυτή τι έχω λοιπόν έχουν συντεταγμένες στον πραγματικό κόσμο και συντεταγμένες οι οποίες συνιστούν ψηφιακό μοντέλο που έχω στον υπολογιστή έτσι και αυτές CDS ενταγμένες πρέπει να αντιστοιχεί στον έτσι ώστε να μπορέσει να προβάλλεται στη σωστή θέση αυτή εικόνα και να έχω αυτό το τελικό αποτέλεσμα παρά η βασική δουλειά που πρέπει να κάνει κάποιος για να πετύχει το τη διαδικασία τρισδιάστατης προβολής είναι αυτή η αντιστοίχιση και και θα του εξηγήσουν περισσότερο θα δούμε αρχικά ένα παράδειγμα μιας κατάστασης τρισδιάστατης προβολής που ονομάζεται Elounda ψητή και παρουσιάζει ένα σχέδιο το που είχε προταθεί για την κοπεγχάγη και ονομάζεται θήκη απλά έναν νέο φορέα copy χάγκεν που είναι δεκαετία του 40 αυτό το σχέδιο τοπίο αυτό το σχέδιο έλεγε ουσιαστικά να επεκταθεί η δόνηση της πόλης κατά μήκος πέντε δακτύλων γιατί όπως έχουμε δει σε ένα σχήμα όπως είναι το ανθρώπινο χέρι να επεκταθεί η πόλη 45 δάχτυλα όπου ανάμεσα στα πρώτα στο κάθε δάχτυλο όπως έχουμε ήδη την παλάμη μας να υπάρχει πράσινο και να υπάρχουν γραμμές Μετρό η διαβάσει σε άλλες οι οποίες θα μπορούσαν να μετακινήσουν εύκολα τους κατοίκους κατά μήκος καθενός από αυτά τα δάχτυλα δόμησης της πολύ έτσι τώρα αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ πλήρως αν και η εξέλιξη του που οδηγούσε σε δύο πόλεις της κοπεγχάγης τελευταία 50 χρόνια πολλές φορές βασίζεται πάνω σε αυτό το σχέδιο παρά δεν υλοποιήθηκε ποτέ τώρα στην κατάσταση αυτή το ενόψει τη ουσιαστικά χρησιμοποιούσε διότι έχουν στο δάπεδο ως ναι και αυτό το κομμάτι που βλέπαμε κίτρινη που μοιάζει σαν γέφυρα για να κάνει τρισδιάστατες προβολές To περιεχόμενο το οποίο πρέπει άλλο όταν σχεδιάστηκε με το λογισμικό το τρεις D E I μαρξ τζορτζ γνωρίζετε πού για τρισδιάστατους σχεδιασμό αντικειμένων και χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικοί προβολής για να πετύχουν αυτήν την τρισδιάστατη προβολή on που βλέπουμε εδώ πέρα ότι ουσιαστικά γινόταν μια παρουσίαση αυτού του σχεδίου και σε κάθε στιγμή λέει το κάθε τοίχος μπορεί να τον χρίσει το χρησιμοποιούσαν για να φαίνεται ένα διαφορετικό κομμάτι αυτού του σχεδίου άρα αρχικά ας πούμε φαινόταν εδώ ένα χάρτης της κοπεγχάγης και εδώ φαινόντουσαν αυτά τα πέντε δάχτυλα και οι αντίστοιχες γραμμές οι οποίες δείχνουν το πώς θα μεταφέρετε πληθυσμός από το ένα γραφείο στο άλλο και εύλογο έδειχνε με ένα κινούμενη μπάρα του αν είχε υλοποιηθεί πλήρως αυτό το σχέδιο τόπος θα επηρέαζε την αύξηση του πληθυσμού της πόλης κοπεγχάγης και μετά έδειχνε στη σειρά κάποια γραφήματα αλλάζει δηλαδή η πρόπολη και δείχνει κάποια γραφήματα με κάποια στοιχεία σχετικά με την με τον οικονομικό σχεδιασμό της πόλης τώρα εδώ ορίστε είναι τρισδιάστατη προβολή αυτό το πράγμα παρότι εσύ το βλέπεις εδώ ας πάρουμε λοιπόν έτσι εσύ βλέπεις εδώ ότι προβάλλεται Κατσαβού οδηγώντας από τον τοίχο έτσι το οποίο θα μπορούσε να πει κάποιος την τρισδιάστατη προβολή γιατί προβάλλω απευθείας σε μια επίπεδη επιφάνεια που είναι ένα στίχος ναι αλλά το θέμα είναι ότι εδώ ουσιαστικά οι τρεις διαστάσεις έχουμε γιατί χρησιμοποιώ όλον αυτό τον φόρο τον τρισδιάστατο που έχει δημιουργηθεί απ'αυτούς τους δύο οδηγούς κα αυτό εδώ μοιάζει με γέφυρα κι αυτό είναι το πρώτο μέρος της παρουσίασης της τρισδιάστατης προβολής παρουσίες που είχαν φτιάξει γιατί στο δεύτερο μέρος αυτό εδώ ουσιαστικά χρησιμοποιείται αυτή κατασκευή που είχε στη μέση σαν γέφυρα για να εμφανιστεί αυτό εδώ από την απλή ας χρειαστούμε γέφυρα που είχαμε προπαγάνδα αυτό το αυτό νομίζω δεν επιδέχεται συμβουλές για το κατά πόσον τρισδιάστατο αλλά έδινε όλη την ώρα τι αίσθηση του τρισδιάστατου χώρου γιατί σου ξαναλέω χρησιμοποιούσε δύο τοίχους αλλά και το ενδιάμεσο κομμάτι απλά αυτό δεν χρησιμοποιούσε πάντα όλα τα στοιχεία ανάλογα με την παρουσίαση που ήθελε να κάνει ανάληψη πιστά την έβλεπες χρησιμοποιούσε έναν τοίχο είτε διότι τα λοιπά λοιπόν εδώ τώρα βλέπουμε ότι μέσω της προβολής της τρισδιάστατης σε αυτήν εδώ την κατασκευή που υπήρχε βλέπουμε εδώ προβάλλονται σαν κάποιες παρέες επίσης μπορούσε να επεκταθεί η προβολή εκτός απ'αυτό το την κατασκευή γέφυρας αλλά να συνεχίστηκε πάνω στο πάτωμα εντάξει δεν όπως επίσης να προστεθούν και εικονικά τρισδιάστατη κτίρια μπροστά από αυτή τη γέφυρα εδώ πού είναι το τελικό αποτέλεσμα έτσι βλέπω ότι μέσω της προβολής πρώτα απ'όλα αν παρατηρήσετε εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν καμάρες στη γέφυρα ποιος πραγματικά δεν υπάρχουν ήδη έχουμε δει πως είναι πριν προβληθεί πάνω σε αυτό αυτό γίνεται μόνο με τη βοήθεια της διαφορετικής εικόνας και διαφορικό χρωμάτων προβάλλονται πάνω σε αυτό το σημείο και επίσης δώρο εμφανίζονται με τρισδιάστατη προβολή κάποια κτίρια αλλά επίσης και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δείχνει κατά την παρουσίαση αυτής προβολής δίνεται επίσης και εκκίνηση ανθρώπων από τη γέφυρα ταξίδι και μετά σε ένα άλλο στάδιο της προβολής χρησιμοποιεί εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιεί και αυτό τον τοίχο και αυτών αλλά και το πάτωμα δείχνοντας λοιπόν αυτήν εδώ τη γέφυρα σου δίνει με τις διαφορετικές προβολές σ'αυτούς τους διότι τους και στο πάτωμα την αίσθηση ότι βρίσκεις ένα πραγματικό τρισδιάστατο χώρο έτσι αυτή φύση δηλαδή που εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο μπορούν βάλλεται σε αυτές τις διαφορετικές επιφάνειες αν βρισκόμασταν τη στιγμή σ'αυτό το χώρο μπροστά θα αισθανόμασταν πραγματικά θα μπορούσε να προχωρήσει και να περπατήσουν μέσα σε αυτό ας πούμε τάσος τάξη ορίστε εκτέθηκε στην κοπεγχάγη σε μια έκθεση που κάνουν που έγινε για το ήταν μια έκθεση για το συνδυασμό πώλησης πασχάλης μεταξύ οι διαστάσεις νομίζω ότι είχα εδώ δύο μέτρα ύψος ήδη έχει τρεισήμισι μέτρα πλάτος θέλω να πω ότι με αυτές προβολές αυτός που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή γινόταν αυτή προβολή πραγματικά έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον απ'ότι σε αυτό όταν ήταν στην πραγματικότητα πράξη τη δηλαδή αλλά θα μπορούσες κιλά τώρα εξαρτάται κάποιο με βάση ποιο στόχο χρησιμοποίησαν την τρισδιάστατη προβολή θα μπορούσε πάντως εννοείται με τον κατάλληλο μηχανισμό φυσικά σε μια κατάσταση που θα έκανες με τρισδιάστατη προβολή να έχεις φροντίσει πέρα από την εικόνα που προβάλλεται να έχεις και αυτόν αλλάζει θερμοκρασία του χώρου συμβούλια να έχεις ήχο αλλά και ξένες προς αυτό τον Ψυχάρη και ήχο το οποίο όπως ας πούμε όταν πάμε στο σινεμά με τον ήχο που είναι το κολύμπι σου δίνει την αίσθηση από πού ήρθε δίχως ένταξη 10 δεν τον ακούμε Φιλιατών ήχο πλέον σαν έρχεται μπροστά στην οθόνη την οποία κοιτάμε αισθανόμαστε ότι προσέρχεται έξω απ' τα πίσω μας διότι έρχεται δίχως απάντηση και μετακινείται προς τα αριστερά έτσι την τεχνολογία υπάρχει το σήμα μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυτή για να βελτιώσει την εμπειρία του αυξημένου φόρου φυσικά ήχο θερμοκρασία οτιδήποτε θέλεις από τα απλά αυτό έχει να κάνει με την εφαρμογή σου έξι τώρα δω αναφερόμαστε σε αυτό το παράδειγμα ουσιαστικά με βάση το ρόλο τους ήδη την κατάσταση αυτή έγινε μια μελέτη ως προς το ποιες πρέπει να είναι στρατηγικές να ακολουθήσει κάποιος έτσι ώστε να δώσει πραγματική αίσθηση αυτό το αυξημένο χώρο και το πρώτο από αυτά είναι αυτό που ονομάζουμε ποιος θέσπιση του φόρου κι όταν λέμε θέσπιση του χώρου εννοούμε να κυριαρχήσει πειστικά αυτή τρισδιάστατη προβολή της αύλειο χώρο δηλαδή να δημιουργήσει πραγματικά την αίσθηση της χωρητικότητας γιάννα έχει τελικά την αίσθηση θεατής το αυξημένο χώρου παρά εδώ λοιπόν μπορεί να δώσει και την αίσθηση δυναμικής του χώρου δηλαδή να μη βλέπω πάντα κάτι σταθερό υπάρχει κίνηση σε αυτό και να αλλάζει κίνηση ανάλογα με τη διαφορετική οπτική γωνία προβολής και επίσης αυτό που αναφέραμε με τον νίκο όποιος μπορεί να ενισχύσει αυτή την αίσθηση αντίστοιχο με αυτό που είχαμε δει στο σινεμά μετά είναι ο μετασχηματισμός του υλικού δηλαδή προβάλλοντας την ένα συγκεκριμένη εικόνα ΑΠΕ πάνω σε ένα υλικό μπορούμε να αλλάξουμε την αίσθηση τη βλέπαμε πριν ότι εμείς είχαμε ένα κατασκευής εδώ αυτήν εδώ τη γέφυρα ας υποθέσουμε ήταν αντί να ας υποθέσουμε ήταν μια λευκή γύψινα κατασκευή έτσι και βλέπουμε ότι μετά το με την προβολή ας πούμε αυτό το παράδειγμα σου φαίνεται ότι αυτή κατασκευή είναι προκύψουν αναφέρεται σαν να είναι από πέτρα έτσι άρα μπορείς με την προβολή αλλάξτε την αίσθηση αυτή ένα Αισθάνεσαι ότι αλλάζει το υλικό αντικειμένου και το να ενισχύσει την προβολή σου όπου πέρα από τη βασική προβολή σε ένα βασικό αντικείμενο που έχει επιλέξει ότι προβάλλει σκιέρ περιβάλλοντα χώρο ας πούμε με δέντρα σπίτια κάνει ακόμα πιο πολύπλοκη και πιο σύνθετη την τρισδιάστατη προβολή σου τάξη και την μεγαλύτερες του χώρου όταν χρησιμοποιείς αυτές προβολές ας πούμε πίσω εμπρός και αυτό το αίσθημα μπορεί να ενισχυθεί ακόμα παραπάνω όταν βάλεις να έχεις κινούμενα αντικείμενα με όπως λέγαμε ότι προσάπτει γέφυρα προβάλλονται σαν άνθρωποι οι οποίοι κινούνταν δεμένα σταθερή Ηλίας μάνικες αυτοκίνητα να μετακινούνται αυξάνεις την αίσθηση του αυξημένου φόρου τάξη τώρα να δούμε λίγο περισσότερα αυτό που σας είπα πιο είναι το βασικό πρόβλημα ήσσονα το πρόβλημα η δυσκολία μάλλον για να κάνω εγώ στην πραγματικότητα αυτοί οι τρισδιάστατοι προβολή το βασικό είναι ότι πρέπει να βρούμε τη στάση δηλαδή θέση και προσανατολισμό του αντικειμένου πάνω στο οποίο θέλω να προβάλω ήδη την αντίστοιχη στάση και τα χαρακτηριστικά των Aqua του φακού που χρησιμοποιώ προβολή ενώ με κράτησε από ένα κάμερα που βλέπουν αντικείμενα αυτή είναι αυτό σας είπα και πριν ότι πρέπει να γνωρίζω συντεταγμένες του αντικειμένου πάνω στο οποίο θέλουν να προβάλλω είναι διαφορετικές στον πραγματικό κόσμο και διαφορετικές στην οθόνη έχουν υπολογιστεί μου μέσω της οποίας εγώ έχω σχεδιάσει ένα εικόνα εθελοντή προβάλλω πάνω σε αυτή άρα θα πρέπει να κάνω ένα αντιστοίχηση αυτών των δύο συστημάτων συντεταγμένου και αυτή τεχνική αυτό το πρόβλημα μάλλον κύλιση του φυσικά χρησιμοποιούνται και στο στις ταινίες του κινηματογράφου και ονομάζεται ως μαχμούτ b η καμεράτα κι που χρησιμοποιούν όταν θέλω να βάλω ειδικά εφέ σε μια ταινία όπου προφανώς έχουν τραβήξει ένα σκηνή και πάνω σε αυτή τη σκηνή που έχουν τραβήξει θέλουν να προσθέσουν εικονικά στοιχεία να αναμειχθούν έτσι ώστε να έχουν τα αποτελέσματα τα γνωστά των εφέ που έχουμε δει όλοι σε ταινίες και στην πραγματικότητα λέων επειδή έχει εξελιχθεί αρκετά η τεχνολογία πολύ δύσκολα θα διακρίνεις αν κάτι αυτό που βλέπεις μια ταινία είναι όντως εφέ με εικονικά στοιχεία η έχει τραβηχτεί στην πραγματικότητα σωστά υπάρχουν λοιπόν εδώ τάξη ενδεικτικά αναφέρω δύο λογισμικά χρησιμοποιείται στο χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο και κάνουν αυτή τη διαδικασία του ματς movie η κάμερα τραχήλου γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να γίνει να πάρεις λάβει Καρέ-καρέ το βίντεο ένα σκηνή και να προσθέτεις χειροκίνητα σε αυτή τη θέση δείξει αυτό κλπ κλπ ναι αυτό είναι το ένα πρόγραμμα το στρείδι που άλλαζε και ένα , τον αυτόν που θέλει κάποιος που κάνει αυτή την προστασία έφερε ουσιαστικά να πάρει ένα κομμάτι βίντεο και να ορίσει έναν τρόπο ας πούμε εδώ θέλω να δείξω μια έγκριση για να βγαίνουνε μετά αυτή φωτιά και φυσικά να μη χρειαστεί να κάνει ένα ένα τα ακάρεα μόνος του πράξη προφανώς για να το κάνει κάποιος αυτό τόνισε και πρέπει να κάνει πρέπει να σχεδιάζει να έχει πέρα απ'το τραβηχτεί τραβηγμένη σκηνή πρέπει να έχει κάπως λογισμικό ας υποθέσουμε animation αυτής της έκλειψης τάξη και άρα πρέπει με κάθε τρόπο να συνδυασθεί αυτή η έκρηξη μαζί ας υποθέσουμε δεν ξέρω τώρα ας υποθέσουμε ότι το ελικόπτερο δεν είναι φετίχ και πραγματικό τάξη και μου για να είναι ρεαλιστικό το εφέ θα πρέπει να μπορεί το λογισμικό αυτό εάν ας πούμε η κάμερα δεν έμενε σταθερή και μετακινούνταν καμία αγωνία φέρεται ότι το αντίστοιχο του θέμου να μετακινείται με αντίστοιχο τρόπο θα πρεπε να το βλέπουν σωστά άρα λοιπόν πρέπει να γίνεται εκείνη τη στιγμή ένα υπολογισμός συστημάτων συντεταγμένων ότι κατάλαβα τώρα ότι κάμερας στημένο κοίταγε έτσι γύρισε και άρα εγώ πρέπει αυτοί είναι εδώ αυτό το animation που είπε σε ένα άλλο βίντεο από έκρηξη πρέπει κι αυτό να το μετακινήσουν με τον ίδιο τρόπο ακριβώς στην ίδια γωνία ακριβώς την ίδια θέση έτσι αυτοί που με πολύ συνοπτικά και αφαιρετικά βέβαια η διαδικασία του ματς movie η κάμερα τραγική τώρα σε εμάς που μιλάμε για την τρισδιάστατη προβολή να δούμε όλα αυτά τα σχήματα έχουν στην πιο απλή περίπτωση που το έχουμε δει όλοι δηλαδή να προβάλλω ένα τρισδιάστατο σύννομη δύο διαστάσεων εικόνα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια όπως είναι εδώ έχω αυτό το το κόκκινο τετράγωνο και εδώ ας υποθέσουμε ότι το τείχος ένα δωματίου αυτό που κάνουμε τις περισσότερες φορές έτσι όπου εδώ βλέπετε είναι θέση του προβολέα μου αρετές προβολέων προβάλλει το απευθείας πάνω σ'αυτή την επίπεδη δύο διαστάσεων επιφάνεια το σχήμα που είχαν ψηφιακά στον υπολογιστή μου και εδώ έχουμε έναν άνθρωπο όποιος στέκεται από ένα άλλη θέση και γωνία που βλέπει αυτό το σχήμα εντάξει δεν εδώ λοιπόν από η θέση του προτζέκτορα φυσικά παραμένει σταθερή αλλά και διάφορα εάν εγώ βλέπετε εδώ είναι τη γωνία ανθρώπους στη γωνία αν βάλω στη θέση του προτζέκτορα τον άνθρωπο τι γίνεται κοιτάξτε εδώ σε αυτήν εδώ την εικόνα τη βλέπω βλέπω ότι δεν έχω βάλει όπως συνήθως κάνουμε όπως έχουμε και εμείς τώρα για να προβάλουν αυτή διαφάνειες έχουμε βάλει να κοιτάει ευθεία προτζέκτορα ας μας το πανί πάνω στο οποίο θέλουμε να προβάλουμε το χουν βάλει πλατεία αυτό αποτέλεσμα έχει προφανώς μου προβάλλει αυτό το ίδιο ούτε κόκκινο τετράγωνο δεν φαίνεται ακριβώς όπως το έβλεπα εγώ στην οθόνη υπολογιστή μου φαίνεται πάνω σε αυτή τη διάσταση επιφάνεια παραμορφωμένο κατάφερε να έχει κάπως γυρίσει έτσι δεν είναι και προφανώς ένα άνθρωπος στέκεται μπροστά από την προβολή δεν το βλέπει και αυτός αυτό το κόκκινο τετράγωνο όπως το έβλεπα εγώ στην οθόνη σωστά θα τον δει που ναι από όποια θέση και να πάει άνθρωπος εάν εγώ έχω τοποθετήσει τον προβολέα και προβάλω αυτό εδώ το τετράγωνο ο άνθρωπος από όποια θέση και να πάει δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει θέση στην οποία τον βλέπει έτσι όρθια δηλαδή όπως το βλέπαμε στην οθόνη έτσι εδώ μας δείχνει δηλαδή πώς το βλέπει από τη θέση του άνθρωπος αυτό το τετράγωνο από όποια θέση και πήγαινε πέρα δώθε δεν αποκλείεται να καταφέρει να το δει να είναι ευθεία πάνω γραμμή έτσι αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε στην διάθεση την προβολή το πρόβλημά μας είναι ακριβώς αυτό δηλαδή πως γιατί είναι πρόβλημα γιατί εγώ τώρα δείχνω δύο διαστάσεων αντικείμενο το πρόβλημά μου είναι ότι για να προβάλλω εγώ πάνω σε αντικείμενο τριών διαστάσεων γιατί εδώ αυτός ένα κύβος δεν είναι σε αυτό το παράδειγμα εγώ προβάλλω σε ένα μονάδα επιφανής δική μου ενώ εδώ εγώ προβάλλω και σ'αυτήν και σε αυτήν ρε όμως εγώ σχεδίασα κάτι στην οθόνη του υπολογιστή μου όπως το ήθελα όταν προβάλλει όμως τον βλέπει άνθρωπος όπως το ήθελα εγώ όπως σχεδίασε αυτό το πρόβλημα ναι όχι όχι εγώ θέλω αυτό που θέλω είναι κάτι που εγώ σχεδίασα στην οθόνη του υπολογιστή μου ακόμα και αυτό το απλό τετραγωνάκια όπως το σχεδίασε και το βλέπω στην οθόνη μου θέλω πλέον να μη το προβάλλω σε μια επίπεδη επιφάνεια όπως είναι αυτό το πανί θέλω να προβάλω πάνω σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο ασκούν αυτό τον κήπο ένα προτζέκτορα εδώ έχω έναν προτζέκτορα αυτό δεν είναι άλλο να βάζει σε μπροστά από κάθε επιφάνεια που κοιτούσε και ένα διαφορετικό project στο οποίο προβάλλει σε επίπεδα τάξη θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να το κάνει αλλά για να προβάλεις μια τρισδιάστατη σκηνή ουσιαστικά θέλεις να μερικές φορές θες από ένα προβολή αυτών το πρώτο γράμμα προβάλλονται εδώ και εδώ έτσι λοιπόν το πρόβλημά σας λέω ότι υπάρχει κενό της καθαρίσουμε αυτό θα σας δείξω πόσο πολύτιμη κιόλας το πρόβλημα είναι ότι όταν προβάλλουν αυτό το απλό το τραγουδάκι πάνω σε ένα δύο διαστάσεων επιφάνεια δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν αποφασίσω εγώ τη θέλω αυτό το απλό τετραγωνάκια ναμη το προβάλλω πλέον πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια αλλά σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο τότε για να προβάλετε κάθονται γύρω δε μπορώ να τοποθετήσω τον προτζέκτορα μου εκεί θα ρίχνει την προβολή του μόνο από τον ήχο θα το βάλω σε μια γωνία για να πιάνει και των άλλων εκεί λοιπόν το πρόβλημά μου είναι ότι θα φέρετε το σχήμα μου στον θεατή από οποιαδήποτε θέση και να πάει χαμένη φέρεται όπως θα βλέπαμε στην οθόνη στα μπορεί πώς λύνουν αυτό το πρόβλημα που έχουμε όταν θέλω να κάνω τρισδιάστατη 6η προβολή αυτό που κάνω είναι βρίσκοντας αυτές ενταγμένες δηλαδή εγώ την ξέρω ξέρω ας πούμε ότι αυτό εδώ το κείμενο βρίσκεται μέσα στο χώρο μου έχεις κρυμμένες διαστάσεις είναι σε συγκεκριμένη θέση και ύφεση το προβολέα μου είναι επίσης και οι ηττημένοι στα το παίρνουμε εκείνων την ώρα του πολέμου τον έβαλα εδώ και ξέρω ότι προβάλλει πάνω σε αυτό το αντικείμενο και εξερεύνησης ενταγμένες στον προβολέα μου και αντικείμενο άρα λοιπόν εγώ αυτά είναι βέβαια μέσω γεωμετρίας Σερρών σεβάστηκε με τρεις και τις προβολές που υπάρχουν στη γη με τρεις ένου ξέρω ουσιαστικά πιο PSI ήταν το αποτέλεσμα γιατί αυτό το μπορώ να υπολογίσω με βάση την τιμή τρεις άρα λοιπόν και σας καλώ θα μετασχηματίζει ίσο το αντικείμενό μου πριν το προβάλλω το στρίψω βοηθό του αλλάξω θέση κλπ πριν προβάλλουν έτσι ώστε με βάση τη θέση των προβολέων μου και τη θέση του αντικειμένου μετά την προβολή του να φαίνεται εδώ στο θεατή μου όπως ήταν το αρχικό του σχήμα θέτει ένα τετράγωνο παίξε όποιο προφανώς απώλειες στις θέσεις θα μπορεί να πάει πλέον ο Στρατής Πάλλης το βλέπεις σωστά το αντικείμενο αυτό τάξη η μόνη δυσκολία λοιπόν υπάρχει στον κάνετε 1000 προβολές είναι αυτή τώρα διαδικασία είπαμε η λύση μάλλον το πρόβλημά μας είναι να παραμορφωθεί η εικόνα πριν προβληθεί παραμορφωθεί με έναν τέτοιο τρόπο έτσι θα προβληθεί αναφέρεται στα αυτό φυσικά θα μπορούσε κάποιος να το κάνει χειροκίνητα κάτσε να κάνει πράξεις γεωμετρίας να βρει την παραμόρφωση φυσικά ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιούμε υπάρχουν και κάποιες μεγάλες αξίες που κάνουν αυτή ένα για παράδειγμα στο λογισμικό που είχαμε ήδη και στο άλλο μάθημα της πολυμεσικές εφαρμογές τότε βέβαια δεν υπάρχει το εργαλείο όμως γράφει το οποίο μου κάνει αυτή την παραμόρφωση της εικόνας με βάση τη θέση του προτζέκτορα μου και τη θέση του αντικειμένου για να δούμε ένα παράδειγμα για το πώς μπορώ να λύσεων αυτό πρόβλημα είπαμε εδώ βλέπω εδώ έχουμε δύο κουτιά στα οποία προβάλλω χωρίζει να κάνω κάποια διαδικασία παράτυπη λευκό εδώ τάξη κάποιος δείχνει απλά την οθόνη του υπολογιστή του βλέπετε όμως φαίνεται παραμορφωμένη εδώ έχει κάνει τη διαδικασία μετά στη γεωμετρία που αναφέραμε και βλέπουν πλέον μπροστά από τα δύο κουτιά την εικόνα της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή μου χωρίς να έχει εφαρμοσθεί έτσι για ένα τον πετύχω αυτό πρέπει να βρω τις συντεταγμένες ένα σημείου ενταγμένες το σημείο είναι οι θέσεις στην κα του προβολέα προβάλλουν δηλαδή την εικόνα μου με βάση το οπτικό σημείο της θέσης προβολέα άρα ουσιαστικά θέλουμε να βρούμε αυτό το σημείο δράσης του προβολέα για να κάνουμε την προβολή από αυτό το σημείο πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό βλέπουμε εδώ για παράδειγμα μετά δύο κουτιά έτσι έχω εδώ τον προβολέα και φορητών τα δύο κουτιά τάξη δεν της σημεία έχω που με ενδιαφέρουν για να μπορέσω να κάνω αυτός μετασχηματισμός πρέπει να ορίσω ένα σημείο στο on πραγματικό κόσμο που θα είναι η αρχή των αξόνων ας πούμε το ορίζω Σ'αυτό το σημείο της κάθε αντικειμένου παρέα με βάση αυτό το σύστημα συντεταγμένων που όρισαν θα πρέπει αυτό δώρο με βάση αυτόν να βρω και τη θέση του προβολέα ενταγμένες στόχευσης σε αυτή διαδικασία μπορεί να γίνει και χειροκίνητα γιατί αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά κάποιος είναι να πάρει αν πάρει ένα εικόνα από κάμερα η οποία είναι το έχει τοποθετηθεί στην ίδια θέση με τον προβολέα περνάς αυτή την ψηφιακή εικόνα στο σύστημα συντεταγμένων του προγράμματος που δουλεύει μπορεί να κάνει αυτές τις πράξεις γεωμετρίας για να βρει αυτά τα χαρακτηριστικά του φακού τοπία αλλά μας ενδιαφέρει και η θέση του αλλά και κατεύθυνση δηλαδή προς τα πού είναι στρωμένος ο προβολέας για να δούμε λίγο όπως και εδώ βλέπουμε ότι αυτό σας είπα ότι ουσιαστικά δε ότι θα χρειαστεί κάποιος να πάρει ούτε μια μεζούρα μέτρηση περνά μετράει από το αντικείμενο με προβολέα του η απόσταση έχει σωστά γίνεται μέσω λογισμικού ανάγουν το λογισμικό που χρησιμοποιείται κάποιος μπορεί να γίνει με μια διαφορετική διαδικασία νουν εγώ δείχνω σαν παράδειγμα εδώ στο λογισμικό αυτό βέβαια το οποίο δίνει τον φορέων ρόδου σε κρήτη και ώρα φορέα εδώ λοιπόν δεν έχουμε μάλλον δεν έχω το WWF ελλάς στο δείξουν ανατρέχει σε προσομοίωση πάντως αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να μετράει μόνος του χρησιμοποιεί κάποια εργαλεία που υπάρχουν στο λογισμικό και κάνει αυτή την αρχική εύρεσης συντεταγμένων και ΑΦΜ μέσω λογισμικού βρει αυτές συντεταγμένες μπορεί πλέον να αρχίσει να προβάλλει πάνω σε αυτά τα κουτιά και το βλέπουμε αποτέλεσμα προκαλεί μια συγκεκριμένη φυλή πάνω στα οποία και εδώ εφαρμόζοντας διαφορετικό φωτισμό και σκίαση μπορεί επίσης να δώσει και την ψευδαίσθηση προβολής τρισδιάστατου αντικειμένου επίπεδο όπως είχε φαίνεται αυτό εδώ έτσι εν και θέλω να δούμε τα παραδείγματα του Πάμπλο το βάλουμε έναν όποιος έχει κάνει πάρα πολλές υλοποιήσεις σε trendy rotation λοιπόν εδώ βρισκόμαστε σημεία να Διαβάστε ποιο βλέπετε τώρα με το φωτισμό αυτό δίνει την αίσθηση τις κινήσεις θα το δείξει θα δείξουν τα φώτα καταλάβετε καλύτερα το μόνο που προβάλλει εδώ είναι ουσιαστικά αφος δεν προβάλλει κάτι κάποιο αντικείμενο τον τι θες πιο αυτή είναι μια φυσική κατασκευή μέσα στην οποία να περνάνε κάτω από ένα γέφυρα τάξη απλά σχολές της γέφυρας κάνοντας αυτό το πρότζεκτ σαν αλλάζει εσύ που έχεις τον γνωστό ίσως το πιο γνωστό το μαίνεται S Culture φυσικά αυτή απ'τις δουλειές κάποιες πρώτες σκέψεις και γνωστές δουλειές αυτού μέχρι την προκήρυξη των το σχήμα αυτό όπως βλέπετε υπάρχει βέβαια σαν φύση αντικείμενο απλά με τη διαφορετική προβολή αν το βλέπετε πάντα όλο όπως είναι λοιπόν να σας δείξει δυνάμεων ανθούν Ναυσικά της είναι αποκλείεται όταν προβάλλουν πάνω σε αυτό το πανί σε μια επίπεδη επιφάνεια μπορείς να βλέπεις ας πούμε της γι αυτό πρέπει κείμενα αλλά δεν αισθάνεσαι ότι μπορείς να πας να το πιάσεις έτσι το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό να δώσω την αίσθηση των τριών διαστάσεων σε ένα αντικείμενο υποσυνείδητο πολλές φοράμε γυαλιά παιδικά γέλια όταν πάμε σινεμά ας πούμε εκεί βλέπουμε ταινία φίδι δεν είναι αυτή το το πρόβλημα του τρίτη προκηρύξουν το τρεις D projection αναφέρεται στο πως εγώ μπορώ να κάνω προβολή πάνω σε τρισδιάστατο αντικείμενο εντάξει δεν είναι το θέμα μου να δώσω την αίσθηση της βίας του χώρου απλά μπορώ να δώσω και αυτή την αίσθηση όταν προβάλλονται πάνω σε τρισδιάστατα αντικείμενα μπορούν να μετατρέψουν ένα ολόκληρο δωμάτιο αρκούντως ντύνεσαι εγώ θα καταστήσει έχουμε τρεις-τέσσερις πολλές εκδορές έτσι θα μπορούσε με το που μπαίνει κάποιος μέσα εδώ να αισθάνεται ότι βρίσκεται να αλλάζει συνεχώς ας πούμε το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται εντάξει και ουσιαστικά το τρίτο project γιατί το δείχνουμε άλλο ένα έργο του ίδιου του China times το οποίο χρησιμοποιεί τα πατώματα κτιρίων ότι έχουμε αυτό το πάτωμα το οποίο έχει αυτά τα πλακάκια στην έξι μηνη διαφορετικά χρώματα και προβάλλει πάνω σε αυτά κάνει μια συγκεκριμένη προβολή όπου όμως αυτή είναι μια επιφάνεια δύο διαστάσεων το πάτωμα δεν είναι ζητήματα δείχνουν τώρα στο παράδειγμα της διάθεσης προβολή όχι γιατί αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτό το παράδειγμα ότι εγώ έχω πάρει ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο του πατώματος το οποίο σε αυτή σε αυτό το παράδειγμα μάλλον δεν είναι ότι τελικά το πάτωμα που έχει δύο μέτρα επί τέσσερις έτσι το μέγεθος του με ενδιαφέρει κάποιο πιο είναι το σχήμα στο πλακάκι έχω πάρει εάν έχω κάνει ένα μοντέλο για το πιο είναι η ακριβής δομή κάτω στο πλακάκι του πατώματος και εγώ κάνω πολύ συγκεκριμένη προβολή συγκεκριμένα αντικείμενο βλέπετε δεν προβάλλω απλά κάτι στην τύχη διάβαζαν προτζέκτορα φάρος ταβάνι και ρυθμικά το οτιδήποτε σχεδιάζουν κάτι το οποίο όμως έχει άμεση σχέση με τις διαστάσεις του φυσικού αντικειμένου πάνω στο οποίο προβάλλονται γιαυτό δείχνω αυτή την εφαρμογή του Time η ΕΛΙΞ που προβάλλει σε πατώματα που είναι δύο διαστάσεων μεν αλλά χρησιμοποιεί την τεχνική αυτή τη κρίση της τρισδιάστατης προβολής για να μπορέσει να προβάλει με πολύ συγκεκριμένη ακρίβεια συγκεκριμένα σχήματα γιατί νομίζετε ότι αυτό απλά φτιάχτηκε ένα βίντεο το οποίο πάτα το play και παίζει πράξη είναι μια προβολή η οποία με υπολογιστικές μεθόδους αναπτύσσονται εδώ αυτά τα σχήματα ταξίδι τώρα μάλλον το σας ρίξουν ότι προφανώς και φαντάζομαι έχετε δύο παραδείγματα που έχουνε κάνει προβολές πάνω σε κτίρια που χρησιμοποιούνται προφανώς και αρκετοί και εκδότες μόνο ένα τώρα ευτυχώς για μας αν κάποιος δηλαδή αποφάσισε ότι θέλει να κάνει ένα εφαρμογή μέχρι την ακροδεξιά υπάρχουν λογισμικά τα οποία βοηθούν στον υπολογισμό αυτό των μετασχηματισμών σε ΗΠΑ παιδί δεν χρειάζεται κάποιος να κάτσει να υπολογίσει με το χέρι κάποια πράγματα τώρα θα μπω σε λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς υλοποιείται πάντως μπορεί κάποιος μετά λογισμού κάπου έχουμε διεμήνυσε σε άλλα μαθήματα με το βέβαιο βέβαια υπάρχουν παραδείγματα υλοποίησης δηλαδή εδώ από αυτή τη σελίδα σας δείχνω μπορεί κάποιος να κατεβάσει το αρχείο του παραδείγματος και να δοκιμάσει να κάνει ένα Τρίτη πρώτη 6ον σε κάποια αντικείμενα αυτό που θα χρειαστεί σίγουρα όμως για να μπορέσει να κάνει ακόμα και με το έθιμο αυτό παράδειγμα ναι φυσικά έχει και το τρισδιάστατο μοντέλο του φυσικού αντικειμένου πάνω στο οποίο θα προβάλει έτσι γιατί εδώ το παράδειγμα αυτό θα μας γύριζε στο αντικείμενο αυτών των παιδιών αν εγώ θέλω να αλλάξω της για το κοινό θα πρέπει να το μοντέλο πίσω σε τρεις διαστάσεις και δεν έχω το τρισδιάστατο μοντέλο ας πούμε εγώ θέλω να βάλω πάνω σε αυτό υπόψη ποσά μέσω 3G μοντέλο κάποιου αντικειμένου που αποφάσισαν να προβάλλω πάνω σε αυτό απλά θα κάτσουμε μετράω κι αν είναι κάτι πολύ πολύπλοκο υπάρχει πρόγραμμα υπάρχουν λογισμικά τα οποία μπορείς ας πούμε να έχεις μια κάμερα και να παίρνεις από την κάμερα από διάφορες θέσεις το αντικείμενο βιντεοκάμερα έτσι και μετά αυτό με βάση καταλαβαίνει την κίνηση που έκανε η κάμερα και έτσι οι υπολογιστές τα έχουμε δει και στο τέλος πάντα καταλήγεις να έχεις ένα τρισδιάστατο μοντέλο του αντικειμένου που τραβάει με την κάμερα γιατί το λέω αυτό γιατί μπορεί κάποιος να πει ότι εγώ θέλω να κάνω ας πούμε τώρα μια κατάσταση η οποία θα έχει σε λίγο θα βάλω πάνω εδώ σε αυτή την έδρα έβαλε 20 παιδάκια διαφορετικών μεγεθών έτσι θα χρειαστεί να κάτσουν πάνω αυτό θα πάρω μια κάμερα υπάρχουν λογισμικά το κάνουν αυτό θα πάω όλη αυτή την επιφάνεια θα φτιάξω του τρισδιάστατου μοντέλου και να το βάλω στη συνέχεια σε αυτό το πρόγραμμα μέσα και να μπορέσουν να κάνουν διαθέτει προβολή αξίζει νου ωραία νομίζω ότι αυτά ήθελα να σας πω σήμερα γι' αυτό το θέμα