Παρουσίαση Ενιαίας Μηχανής Αναζήτησης Ηλεκτρονικών Πηγών (Παράδειγμα αναζήτησης στα Μαθηματικά) (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2020)
: Γεια σας από την Βιλιοθήκη του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Με το συγκεκριμένο σύντομο βίντεο βιλοδοξούμε να σας παρουσιάσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ενιαία μηχανή αναζήτησης ηλεκτρονικών πηγών σάμων, την οποία προσφέρει η Βιλιοθήκη του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Η συγκεκριμένη μηχανή ουσιαστικά προσπαθεί να παντρέψει όλες τις ηλεκτρονικές πηγές στις οποίες έχει πρόσβαση η Βιλιοθήκη και να τις προσφέρει κάτω από μια ενιαία διεπαφή κάτω από ένα και μόνο σημείο πρόσβασης σε αυτές. Έτσι, κάθε χρήστης ο οποίος μπαίνει στο σάιτ της Βιλιοθήκης θα γνωρίζει ότι κάποια χρήση αυτής μηχανής θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών πηγών. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, όπως και κάθε φορά που θέλουμε να αναζητήσουμε κάποιο υλικό, είτε είναι έντοιπο είτε ηλεκτρονικό, είναι να τρολογίσουμε lib.eapp.gr και να βρεθούμε στη σελίδα της Βιλιοθήκης του ΕΑΠ, όπου θα επιλέξουμε το κεντρικό εικονίδιο στην αρχική σελίδα του ΣΑΜΟΝ, ενιαία μηχανή αναζήτησης ηλεκτρονικών πηγών. Πατώντας το εικονίδιο θα μεταβούμε σε μια ενδιάμεση σελίδα περιγραφήσης υπηρεσίας, που καλό είναι να διαβάσουμε για να δούμε τι ακριβώς προσφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία. Αφού ενημερωθούμε για τα οφέλη της, πατάμε το μπλε, την μπλε λέξη στο τέλος της ελλήνδας που λέει εδώ και αυτόματα μεταφερόμαστε στη μηχανή αναζήτησης, η οποία μοιάζει πολύ με αυτές που έχουμε συναντήσει και συναντάμε καθημερινά μέσα από την πλοίχησή μας στο διαδίκτυο. Έτσι μέσα από το απλό αυτό box αναζήτησης το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πλητρολογίσουμε τις λέξεις λιδιά οι οποίες μας ενδιαφέρουν. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα σήμερα θα ασχολουθούμε με τις διαφορικές εξώσεις. Βλέπετε ότι καθώς πλητρολογώ έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία του autocomplete όπως και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου. Έτσι σε περίπτωση που δεν γνωρίζω πώς γράφεται μία λέξη μπορώ να έχω μία συμβουλή από την ίδια τη μηχανή, κάποια τύψη να δω πώς γράφεται και να την επιλέξω προκειμένου να μην κάνω κάποιο λάθος στην αναζήτησή μου. Να σημειώσω ότι το υλικό το οποίο προσφέρει η μηχανή αναζήτησης σάμων είναι κατά κύριο λόγο στα αγγλικά γιατί ουσιαστικά είναι πολύ περιορισμένη η δεξαμενή του ελληνικού υλικού. Επομένως καλό είναι να χρησιμοποιούμε αγγλικούς όρους για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε πληθώρα τεκμηρίων. Επομένως έχουμε γράψει differential equations, πατάμε το εικονίδιο της αναζήτησης, το φακό και θα μας έφθουν όλα τα αποτελέσματα τα οποία υπάρχουν στις ηλεκτρονικές πηγές της βιβλιοθήκης. Βλέπετε ότι τα αποτελέσματα είναι εξωφρυνικά πολλά, ο αριθμός αυτός δεν είναι διαχειρίσιμος και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία φιλτραρίσματος για να μπορέσουμε να βρούμε τα ιδανικά για την περίπτωσή μας, για τις ανάγκες μας. Πώς θα το κάνουμε αυτό, θα το κάνουμε μέσα από τα εργαλεία φιλτραρίσματος των αποτελεσμάτων που μας δίνει η ίδια μηχανή και τα οποία βρίσκονται στο αριστερό πλαίσιο της σελίδας μας. Επομένως καθώς βλέπουμε υπάρχουν διάφορα φίλτρα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εμείς επιθυμούμε να έχουμε πρόσβαση σε πλήρες κείμενο, επομένως τυκάρουμε το πλήρες κείμενο και αναλόγως μπορούμε να παίξουμε και με τον τύπο του περιεχομένου. Για παράδειγμα θα ήθελα να λαμβάνω, να μου επιστρέψει η μηχανή άρθρα περιοδικών και τίποτε άλλο. Στην διαφορετική περίπτωση αν δεν είχα τυκάρει τα άρθρα περιοδικών θα μπορούσα να πατήσω more και να αφαιρέσω, πατώντας το x διαγράφεται μια κατηγορία υλικού, να αφαιρέσω κατηγορίες υλικού πατώντας apply ή να πατήσω include this item και να πάρω μόνο τα αποτελέσματα αυτής της κατηγορίας του υλικού. Επομένως αυτή τη στιγμή τι έχω κάνει, έχω ζητήσει άρθρα τα οποία έχω πλήρες κείμενο και τα οποία είναι άρθρα περιοδικών και τώρα θέλω να τα περιορίσω με βάση τη χρονολογία έκδοσης, δεν θα ήθελα υλικό για παράδειγμα με χρονολογία έκδοση πριν από το 2000, επομένως μπορώ να σύρω την μπάρα αν θέλω μέχρι το 2000. Βλέπετε ότι η μηχανή αναδιαμορφώνει τη λίστα των αποτελεσμάτων, διαφορετικά μπορώ να παίξω και με ένα εύρος χρονολογικό τους τελευταίους 12 μήνες, τελευταία 3 χρόνια, τελευταία 5 χρόνια ή να παίξω με μια συγκεκριμένη ημερομηνία την οποία έχω εγώ στο νου μου. Σε ένα τέταρτο επίπεδο μπορώ να παίξω με το επιστημονικό πεδίο των περιοδικών, για παράδειγμα παντώντας μόρ θα μας ανοίξει μια λίστα των επιστημονικών πεδίων και να αφαιρέσω εγώ αυτά που δεν με ενδιαφέρουν. Βλέπετε ότι πατάω αφαιρείται και στη συνέχεια πατάω apply θα αφαιρεθούν εκ νέου τα συγκεκριμένα τεκμήρια, συγκεκριμένες κατηγορίες και στο τέλος υπάρχουν οι λέξεις κλειδιά, πατώντας μόρ θα δω όλες οι λέξεις κλειδιά οι οποίες εμφανίζονται μέσα στα συγκεκριμένα άρθρα και αντιστοίχως διαγράφω τους όρους που δεν με ενδιαφέρουν, apply. Πάλι θα περιοριστεί πάλι, περιορίστηκε αρκετά βλέπουμε το σύνολο των τεκμηρίων που μας έφερε η μηχανή και το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να περιγηθώ στους αποτελέσματα αυτά και να τα επιλέξω προκειμένου να έχω πρόσβαση σε αυτά. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, το μόνο που έχω να κάνω είναι να πατήσω επάνω στον τίτλο του άρθρου. Για παράδειγμα, θα πατήσω στον πρώτο αποτέλεσμα, θα μεταβώ σε μια ενδιάμεση σελίδα παρουσίασης του συγκεκριμένου άρθρου. Για να έχω πρόσβαση στο άρθρο θα πατήσω το doi, στιγμηρή περίπτωση, για να μεταφέρει κατευθείαν στο άρθρο. Βλέπετε ότι μπήκα τώρα στο site του εκδότη, είμαι ήδη μπροστά από το άρθρο που ζήτησα, το έχω σε μορφή HTML, μπορώ να περιγηθώ, μπορώ να το κάνω ό,τι θέλω, να το κάνω copy να παίξω με το άρθρο που ζήτησα και παράλληλα να πατήσω τους υπερσυνδέσεις που μου δίνονται, τις αναφορές δηλαδή και να τις δω live δίπλα στο πλαίσιο των αναφορών που μου δίνει ο ίδιος ο εκδότης. Επομένως μπορώ και από εκεί να διευρύνω αν θέλετε την αναζήτησή μου. Αν θέλω να κατεβάσω το συγκεκριμένο άρθρο σε pdf, το μόνο που έχω να κάνω είναι να πατήσω pdf, να μου εμφανιστεί η σελίδα του pdf και στη συνέχεια να πάω επάνω στη γωνία και να το κατεβάσω πατώντας το εικονίδιο pdf. Πατάω το pdf και αναμένω να κατέβει το εικονίδιο, να κατέβει το άρθρο στον υπολογιστή μου. Έτσι λοιπόν έχω στη διάθεσή μου το πρώτο άρθρο το οποίο ζήτησα και θα ήθελα να εμπλουτίσω και άλλο την αναζήτησή μου. Πατάω το δεύτερο άρθρο και το συγκεκριμένο με πετάει είναι από τον ίδιο πάροχο και εδώ θα πατήσω το doi και θα γίνει η διαδικασία. Με πήγε πλέον σε άλλο εκδότη. Εδώ μου δίνει μόνο το abstract για να πατήσω το full pdf, πατάω download pdf και αντιστοίχως θα πάω επάνω στη γωνία για να κατεβάσω ή για να εκτυπώσω το συγκεκριμένο άρθρο. Όλη η διαδικασία έτσι υλοποιείται, πατάμε πάνω στο τίτλο και μας πετάει αντίστοιχα στον εκδότη. Αυτό που θα συναντήσετε εσείς όταν πατήσετε πάνω σε ένα τίτλο είναι την πρώτη φορά θα σας ζητήσει να βάλει το κωδικό και στη συνέχεια δεν σας το ξαναζητήσει ποτέ. Εμένα αυτή τη στιγμή δεν μου το ζήτησε γιατί είμαι στη βιβλιοθήκη του AAP, τον έχω τοποθετήσει, τον έχω βάλει πριν και μου τον δέχτηκε και πλέον δεν χρειάζεται να τον επαναπληκτρολογώ κάθε φορά που κάνω ένα ζήτηση. Εσάς θα χρειαστεί στην πρώτη προσπάθεια να κατεβάσετε ένα άρθρο, μετά δεν θα χρειαστεί να κάνετε την διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία πρόσβασης σε πλήρες κείμενο. Καλό θα ήταν να δούμε και δυο τρεις λειτουργικότητες που μας δίνει η μηχανή προκειμένου να κάνουμε λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν κάποια εικονίδια δίπλα από το συγκεκριμένο από κάθε άρθρο, για παράδειγμα υπάρχει αυτή η αλυσιδούλα, είναι το link της συγκεκριμένης αναφοράς, χρησιμοποιώντας αυτό το link μπορώ να ποιενωνήσω με άλλους στα social media ή με mail προκειμένου να τους πω ότι για παράδειγμα αυτό το άρθρο είναι εξαιρετικό, είναι πολύ ενδιαφέρον ή με αυτό θα ασχοληθώ στην έρευνά μου. Πατώντας το site this item δηλαδή τα ισαγωγικά η μηχανή μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την αναφορά του συγκεκριμένου αποτελέσματος ανάλογα με το citation format που επιθυμώ εγώ, ανάλογα με αυτό που μου έχουν ζητήσει, επιλέγω επάνω στο drop down menu και ουσιαστικά επιλέγω το style το οποίο εγώ επιθυμώ. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το app, έτσι για παράδειγμα αν επιλέξω app διαμορφώνεται από κάτω η αναφορά αντίστοιχα και το μόνο που έχω να κάνω είναι να την πάρω με ένα copy και να την βάλω στο κείμενό μου. Το τρίτο εικονίδιο είναι η email της item, ουσιαστικά στέλνω το αποτέλεσμα σε έναν φίλο μου, στους συνεργάτες μου με ένα κείμενο για να τους εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί διακλώσου το στέλνω και τι ενδιαφέρον έχει. Επίσης και επίσης το τέταρτο κουμπί είναι η αποθήκευση αυτού του στοιχείου σε έναν αν θέλετε προσωρινό φάκελο όπου θα μεταβώ στη συνέχεια για να κάνω μια δεύτερη φάση ξεκαθαρίσματος των άρθρων που έχω επιλέξει. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι το πρώτο άρθρο αξίζει να αναγνωστεί από μένα, πατάω αυτό το φάκελο, άρα έχει μπει μέσα στο συγκεκριμένο φάκελο, πατάω και το δεύτερο και το τρίτο και εγώ το καθεξής. Πατάω τα άρθρα τα οποία δηλαδή εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικά για την έρευνά μου, κάνω δηλαδή μια πρώτη συλλογή των άρθρων που με ενδιαφέρουν. Και έρχομαι σε ένα δεύτερο επίπεδο πατώντας τα αποθηκευμένα στοιχεία για να δω αν όντως αυτά μου κάνουν και αν θέλω να τα κατεβάσω. Και πάλι εδώ πατώντας πάνω μπαίνω στο άρθρο διαφορετικά πατάμε ένα x και καταργούμε όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο φάκελο μας. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα καλάθι αγορών είναι αυτή η αντίστοιχη λειτουργία που είτε αγοράζω είτε κατεβάζω δηλαδή το άρθρο είτε όχι. Αυτές είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η αναζήτηση. Αυτό που χρειάζεται από σας είναι φαντασία και σωστή αξιολόγηση των αναγκών σας. Να εντοπίσετε δηλαδή τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά τις οποίες τα χρησιμοποιήσετε. Σε κάθε περίπτωση η βιβλιοθήκη του AAP είναι διαθέσιμη προκειμένου να σας συμβουλεύσει για τη χρήση της πλατφόρμας και να επιλύσει κάθε απορία σας. Μπορούμε αυτό να το κάνουμε είτε με προσυνθωνισμένες συναντήσεις μέσω skype for business τις οποίες μπορείτε να τις επηθείτε μέσα από την καρτέλα εκπαίδευση χρηστών από το site της βιβλιοθήκης. Συμπληρώνεται την αντίστοιχη φόρμα δηλαδή και διαμορφώνουμε σε ένα ραντεβού μια συνάντηση. Ή διαφορετικά μπορούμε με τον κλασικό τρόπο της τηλεφωνικής επικοινωνίας να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2610 367821 και να μιλήσουμε τηλεφωνικά για να δούμε τι προβλήματα αντιμετωπίζετε ή τι απορίες έχετε. Αυτά από την βιβλιοθήκη. Σας ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε.