16η - 17η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα. Καλώς ήρθατε στη 16η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της 12ης Ιουλίου. Πρόκειται για μια ειδική συνεδρίαση σήμερα, η οποία έχει ως μόνο θέμα την έγκριση της 2.29.2021, απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής περί έκθεσης πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής της Δήμου Καβάλας, δίπλα 6 μήνου 2020. Είναι μια νέα διαδικασία, η οποία έχει θεσπιστεί από το άρθρο 40 του νόμου 4735 του 2020. Είναι λοιπόν οι ειδικοί συνεδρίες, όπου θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα της Οικονομικής Επιτροπής και θα γίνει συζήτηση. Και κατόπιν στις 8 η ώρα έχουμε προγραμματίσει την επόμενη συνεδρία στην 17η. Θα δώσω τον λόγο να πάρουμε παρουσίες πριν ξεκινήσουμε. Καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Ιακοβίδης. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Η κυρία Ιωσήφ Φίδου. Το πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Ο κύριος Καλπακίδης. Ο κύριος Καλαϊδάκης. Καλησπέρα κύριε πρόεδρε σε όλους παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Λαζαρίδης. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Μαυρίδης. Όχι. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Καλησπέρα κύριε Μιχαηλίδης. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουντσάκης. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουρτασάγας. Ο κύριος Μουτιας. Παρόν κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Παρόν. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Καλησπέρα σε όλους. Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόσθομος Παπαδόπουλος. Παρόν κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Καλησπέρα. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Παρόν κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόπουλος. Ο κύριος Ποτόιας. Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Κομούσας. Παρόν κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα σας. Ο κύριος Προυσαέφ προσπαθεί να συνδεθεί. Ο κύριος Σταυρίδης. Ο κύριος Σωτηριάδης. Παρόν κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους και σε όλες. Καλησπέρα. Ο κύριος Τελίδης. Η κυρία Τσανακά δεν θα συνδεθεί. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα κύριε Τσαπανίδη. Η κυρία Φραντισκάκη. Όχι. Ο κύριος Χρόνης. Καλησπέρα πρόεδρε. Παρόν. Καλησπέρα. Έχοντας λοιπόν απαρτία μπορούμε να ξεκινήσουμε και θα δώσω τον λόγο στον αντιδήμα του οικονομικών, τον κύριο Προμούσα για να μας παρουσιάσει. Ευχαριστώ πρόεδρε. Όπως είπε λοιπόν εισαγωγικά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 40 του 47, 95 του 20, το οποίο αυτό άρθρο τροποποιεί το άρθρο 72 του ΝΩΜ 3852 του 10. Η οικονομική επιτροπή διαμέσου του πρόεδρου υποβάλλει αναξάμενο στο Δημοτικό Συμβούλιο έκθεση πεπραγμένων και την οποία συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση. Σας έχουμε ήδη αποστήλει κάποιους πίνακες ανατομέα αρμοδιότητας οικονομικής επιτροπής. Στον πρώτο πίνακα παρουσιάζονται όλοι οι αρθήμοι των αποφάσεων. Το σύνολό τους και κάθε απόφαση ξεχωριστά αναρμοδιότητα, πολύ παράδειγμα για θέματα προπολογισμού-απολογισμού, για θέματα σύστασης επιτροπών, για θέματα νομικών προσώπων, για προμήθειας κλπ. Υπάρχει ένας δεύτερος πίνακα στον οποίο θεωρώ και το πιο σημαντικό, που είναι μια συνοπτική παρουσίαση πράξεων οικονομικής επιτροπής, όπου εκεί θένονται όλοι στο σύνολο των τακτικών θεμάτων, τα οποία είναι 255, τα έκτακτα τα οποία είναι 116. Τη μοίρα του λέω όντως από αυτά έχουν 62 αποφάσεις που αφορούν πάγια προκαταβολή, 78 προτάσεις συνόμου που αφορούν προμήθειες υπηρεσίες, 49 που είναι για οικονομική διαχείριση, 48 για διακονισμούς και πρακτικά και ούτω καθεξής. Και τέλος υπάρχει ένας ακόμη πίνακας αναλυτικός ο οποίος μας δίνει δυνατότητα μέσα από τη Σαδά, δηλαδή τις αποφάσεις που μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση στη διάβοια, τον αριθμό της αποφάσης, το θέμα της αποφάσης και τον τρόπο που λαβάνεται αυτή η αποφάση, αν είναι ασχολημόφωνα ή με πλειοψηφία και τις παρατάξεις τις οποίες συμμετέχαν, ήταν όλες οι παρατάξεις ή όχι και αν το θέμα ήταν τακτικό ή έκτακτο. Νομίζω να πω περισσότερο θα σας κουράσω γιατί η πίνακη είναι πολύ αναλυτική, γίνει μια πολύ καλή βουλειά από την κυρία Ταβουλζύρου στη Γραμματεία της Δημαρχίας, οπότε νομίζω ότι η πίνακη είναι αναλυτική και σας δίνουν όλα τα στοιχεία τα οποία θέλετε. Αυτά που μου έλεγα. Καλησπέρα σε όλους, Πουσαέλ, κύριε Πρόεδρε Παρόν. Καλησπέρα κύριε Πουσαέλ. Θα δώσω τον λόγο κατά σειρά. Ο κύριος Καλανταρίδης από την παράταξη της κυρίας Τσανάκας. Όχι, ο κύριος Καλανταρίδης είναι απόν. Αντικαθιστά κάποιος από την κυρία Τσανάκα. Δεν έχω πάρει... Πρόεδρε είπε εμένα, αν δεν έχει πει κάποιον λόγο σε εσάς. Όχι, δεν έχει αναφέρει οπότε δίνω τον λόγο σε εσάς ως εκπρόσωπο της κυρίας Τσανάκα. Φυσικά. Για ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, ή για να κάνει... Εσείς θα ορίσετε διαδικασία. Ερωτήσεις σύντομες και τοποθετήσεις. Κάντε ερωτήσεις. Σύντομες παρακαλώ. Καταρχήν, αν καταλαβαίνω καλά, το θέμα είναι καθαρά τυπικό. Στην ουσία γίνεται μία ενημέρωση από την οικονομική επιτροπή και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου με τις αποφάσεις που έχει λάβει η οικονομική υπηρεσία. Απλά να πω ότι όντως... Να ενημερώσω τον κύριο Αντιδήμαρχο ότι όντως μας έχουν αποσταλεί οι πίνακες. Είναι όμως τόσο κακή αποτύπωση που, ειλικρινά, όχι ένα ζευγάρι γελιά, αλλά δέκα αναφορέσεις δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Απλά θα ήθελα έτσι να κάνω μια ερώτηση. Αν κατάλαβα καλά και αν άκουσα καλά από αυτά που είπατε, 255 είναι οι αποφάσεις που έχει λάβει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για το οποίο συζητάμε τώρα, κύριε Πρωμούλσα. Είναι 255 οι αποφάσεις των τακτικών θεμάτων. Των τακτικών και 116 των έκτακτων αν να κατάλαβα καλά, αν σημείωσα. Σωστά. Εγώ να κάνω λοιπόν την επισήμασή ότι όπως βλέπουμε όλοι είναι πάρα πολλές οι έκτακτες συνεδριάσεις που έρχονται ως θέματα στην Οικονομική Επιτροπή και τουλάχιστον σε όσες συνεδριάσεις συμμετείχα εγώ αλλά και τα τακτικά μέλη και η Βαγγελία Δρακονάκη και ο Ηλίας Καλανταρίδης σας το έχουν επισημάνε. Άρας αυτό το θέμα θέλει λίγο προσοχή και κάποια περισσότερη επιμέλεια από εσάς γιατί δεν είναι δυνατόν στην βασικότερη ίσως επιτροπή που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας οι μισές συνεδριάσεις, τα μισά θέματα να έχονται ως έκτακτα θέματα και θέλω να μου πείτε αν μπορείτε από τα 255 σύντα 116 αν το έχετε κάνει σαν άθλητες σαν νούμερο πόσα μάλλον από τα θέματα αυτά ψηφίσαμε εμείς ως ομάδα και τα ψηφίσαμε μάλλον ως ομάδα αν μπορείτε να τα κάνετε αυτοί άνθρωποι γιατί ξέρω ότι πάρα πολλά θέματα ψηφίσαμε απλά αν μπορεί να αποτυπωθεί σε νούμερο. Καταρχάς να σας πω ότι όντως υπάρχουν αρκετά εκτακτικά θέματα αλλά θεωρώ ότι είναι μια πρακτική που γίνεται από όλες τις διοικήσεις προκειμένου να βοηθήσει τα άλλα πτήματα και άλλες υπηρεσίες όχι γιατί υπάρχει μια κατάσταση έλλειψη οργάνωσης στη Γραμματεία της Οικονομικής Μητροπής και ξέρετε πολύ καλά ότι οι διάφορες υπηρεσίες τελευταία στιγμή κυρίως από τεχνική υπηρεσία βγαίνουν θέματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν για να προχωρήσουν μελέτα στα πρακτικά και όλα τα σχετικά οπότε θέλοντας να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση και να μην περιμένουν ακόμη μια εβδομάδα για να πάει στην επόμενη συναιδρίαση, το κάνουν για να εξυπηρετήσουμε. Δεν είμαι πρόχειρος να σας πω, κυρία Ιωσήφιδου, πώς αποφάσεις έχετε ψηφίσει, γενικά θα έλεγα όμως εγώ, ότι γενικώς υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα, υπάρχει μια ομοθημία και ομοφωνία σε πολλά θέματα, από όλες παρατάξεις, και από την αντιπολίτευση και από τη διοίκηση και μάλιστα είμαστε διδεθυμένοι όλοι οι θέματα που μπορούμε να τα συζητήσουμε, να τα αποσύρουμε και να τα τρογοποιήσουμε, όπως πρόσφατα έγινε και σε θέματα με τα εσμιστώσεις Οπότε μπορώ να σας πω, λοιπόν, ότι είναι αρκετά από αυτά τα θέματα που έχετε ψηφίσει και έχουμε πάρει και ομόφωνοι αποφάσεις. Ένα λεπτό, πρόεδρε, αν μου επιτρέπεις, για να τελειώσω εγώ και να μην επανέρχομαι, σε σχέση με αυτά που είπε και ο κ. Προμούσας. Άρα, κ. Προμούσα, ως πρόεδρος οικονομικής επιτροπής, συμφωνείται, λοιπόν, ότι δεν κάνουμε στήρα αντιπολίτευση, κάνουμε επικοδομητική αντιπολίτευση, φαντάζομαι. Και επιπλέον, αν μπορείτε να μας πείτε πώς από τα θέματα αυτά, όλων των θεμάτων που έχουν έρθει από την οικονομική επιτροπή, έχουν έρθει αντίστοιχα στο δημοτικό συμβούλιο και έχει λάβει γνώση τελικά ή έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο από τα θέματα αυτά της οικονομικής επιτροπής, γιατί δεν έρχονται όλα τα θέματα. Ίσως να είναι σήμερα η ενημέρωση του β' εξαμίνου των αποτελεσμάτων, αυτό που είναι η επίσημη ενημέρωση του δημοτικού συμβούλιου, και αυτό όχι σαν θέμα-θέμα ξεχωριστά, αλλά σαν μία γενική εικόνα και σαν μία γενική αποτίμηση. Άρα από τις συνεδριάσεις, σε πάση περιπτώση, πόσες έχουν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, είτε για έγκριση, είτε για ψήφιση των θεμάτων, είτε για ενημέρωση. Εγώ τελείωσα τις ερωτήσεις. Έρχονται αυτές οι οποίες προβλέπεται ότι πρέπει να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο. Σε νούμερο δηλαδή δεν μπορείτε... Δεν έχω καθίσει, δεν περίμενα. Γιατί τώρα θεωρώ ότι όποιος θέλει να πάρει κάποια νούμερα είναι τόσο αναλγική ποινάκια που μπορεί να τα θρύσει. Τώρα αν θέλετε να πάρω κομπιτράκι να αρχίζω να θρύσω, εντάξει, αν θέλετε να το κάνω. Δεν ήμουν εθνικός τελευταίου τέτοιου χρόνου. Κύριε Πρωμούσα, τα μέτρησα όταν θα έρθεις. Κύριε Πρωμούσα, παρακαλώ. Αν μου επιτρέπετε στον απολογισμό που θα γίνει για το πρώτο εξάμινο του 21, θα βάλουμε αυτά τα στοιχεία μια και τα ζητάτε. Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε και είναι λογικό κάποια πράγματα να μην έχουνε γίνει. Ευχαριστούμε την κυρία Ιωσυφθίδου για τις ερωτήσεις που βάζει. Ήδη τα έχω σημειώσει, δήμαρχε, να το κάνουμε. Ωραία, να προχωρήσουμε στον κύριο Βαβαδόπου. Ερωτήσεις δεν έχει ο κύριος Βαβαδόπουλος, ο κύριος Παπάς. Ούτε εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βέρος. Δεν έχω ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Ποτόιας. Όχι, δεν έχω, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βογιατζής. Ούτε εγώ έχω ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκο. Δεν έχω ερωτήσεις, ευχαριστώ. Προχωράμε σε τοποθετήσεις. Κύριε Ιωσυφθίδου. Καταρχήν, εννοείται ότι το ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε, πρώτον, γιατί τα μέλη της παράταξής μας το έχουν ψηφίσει στην Εικονομική Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είναι καθαρά τυπικό το θέμα. Στην ουσία, πιο πολύ μιλάμε για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διότι, πραγματικά, δεν ξέρω αν θα βγει μια αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι αυτό θα σημαίνει. Στην ουσία, οι αποφάσεις της Εικονομική Επιτροπής έχουν ληφθεί, έχουν πάρθει. Με την παρουσία του λέξον της δικής μας παράταξης, με πραγματικά επικοδομητική αντιπολίτευση, ψηφίζοντας άλλωστε και τα περισσότερα θέματα. Περιμένω από τον κύριο Προμούσα να μου πει πόσα θέματα από αυτά έχουμε ψηφίσει ως ομάδα και ως παράταξη. Και μάς περιπτώσει, περιμένω και τις απαντήσεις στα άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Άρα, ψηφίζουμε θετικά, κύριε Πρόεδρε. Ναι, πράγματι, θα λέγω ότι έχει τη σημασία τα ερωτήματα που έθεσε η κυρία Ιωσικίδου. Γιατί είναι καλό να γνωρίζουμε αν, ας πούμε, το 80% ή το 90% των αποφάσεων είναι συλλογικές και ομόχονες. Είναι σημαντικό να δούμε πόσες, πόσα θέματα έχουν έρθει στο Δημοτικό Συγβούλιο. Και το λέω αυτό και κάνω αυτή την υποσημίωση με την έννοια ότι τόσο καιρό ο δήμαρχος βγαίνει στα μέσα μαζικής ενημέρος και λέει ότι η αντιπολίτευση με κυνηγάει και η αντιπολίτευση θέλει το κακό της καβάλας. Και το θέλει μόνο αυτός το καλό της καβάλας. Είναι όμως καλό και χρήσιμο και με τις πολύ έυστοχες ερωτήσεις να έχουμε τις απαντήσεις και περιμένω ο αντιδήμαρχος φυσικά να το κάνει έτσι με κάθε ειλικρίνεια. Φυσικά και εμείς λέμε ναι, αλλά διευκρινίζουμε ότι βέβαια η έγκριση της έκθεσης πεπραγμένων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση για εμάς ότι είναι η έγκριση της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η διοίκηση του Δήμου. Βέβαια θα ήταν καλό πιστεύω και αναεξάμενο να μπαίνουμε ουσιαστικά και σε βάθος και να δίνουμε περισσότερα στοιχεία για να γίνεται μια σωστή και σοβαρή συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου γιατί μόνο καλό θα κάνει στη διοίκηση και θα είναι πιο ενήμερο το σώμα πέρα από τους πίνακες αυτούς που έχουμε στα χέρια μας. Όπως και επίσης να μην ξεχνάμε ότι εδώ και καιρό εκκρεμεί από μια εισήγηση μιας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλο για μια συζήτηση η οποία έχει μείνει σε αναβολή, η οποία ήταν συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου. Νομίζω είναι σε κρεμότητα και δεν ξέρω τι εξέλιξη θα έχει αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ Πρόεδρε, λέμε ναι. Πρόεδρε για τη δική μας παράταξη το θέμα αυτό είναι καθαρά τυπικό, καθαρά μια διαδικασία η οποία πρέπει να γίνει για να γίνει. Από εκεί πέρα ακούγοντας τους δύο που προηγήθηκαν θεωρώ ότι εγώ κάπου σε άλλη διάσταση ζω γιατί ακούω ότι η κυρία Ιωσήφ Πίδωνα θέλει να αποδείξει μέσα από τις στερεότυπες θετικές απόψεις που είχαν στην Οικονομική Επιτροπή τα δύο μέλη της παράταξής της ότι πραγματικά δεν γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση αλλά γίνεται κάτι το σωστό. Και εγώ λέω ναι έτσι είναι. Πιστεύω όμως ότι δεν γίνεται το ίδιο στα ραβιόφορα. Στα ραβιόφορα γίνεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Εδώ ψηφίζουμε και στα ραβιόφορα μπορούμε να διαφωνούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το επικεφαλή στις άλλες παράταξες και ακούγοντας και τους δύο θεώρησα ότι είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Αφού είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα γιατί δεν πάμε τώρα να πιούμε ένα καφεδάκι, ομονωούμε σε όλα, δεν είναι όμως έτσι. Ο δήμαρχος έχει δεχθεί μεγάλες επιθέσεις και όποιος προσπάθησε να πει ότι κάπου έχει και ο δήμαρχος δίκιο εσείς με τους μεγάλους έγκλητους δημοσιογράφους που συνομιλείτε λέτε ότι αυτή είναι η λαγή. Το πόσο κονέλια είστε εσείς είναι ένα άλλο πράγμα. Αλλά θεωρώ ότι ακόμη και στα αυτονόητα αυτά πράγματα, δηλαδή το αυτονόητο που περνάει με μια κουβέντα, θέλετε ακόμη στατιστική ανάλυση που βέβαια προφανώς εσείς επιθετίας σας τη δίνατε απλόχερα σε όλους. Όταν τη ζήταγε ο κύριος Θέρος, ο κύριος Ποτόλιας, εγώ καμιά φορά, απλόχερα την άλλη φορά μας δίνατε όλα τα λαγητικά στοιχεία. Λοιπόν, για να μην βάζουμε, επειδή έχουμε τώρα και πολλή καύσα, να έξω και να μην βάζουμε το κεφάλι στην άμμο, σας λέω ότι δεν είμαστε η ωραία ατμόσφαιρα που θέλετε να παρουσιάσετε. Είμαστε μια πολύ άσχημη ατμόσφαιρα. Μπορεί να ομονωούμε πολλές φορές στα αυτονόητα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στα ραδιόφωνα, στα λούμπερα ραδιόφωνα, κάνουμε κακό στην πόλη. Όσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, κύριε Πρόεδρε, όπως και στην Οικονομική Επιτροπή, ο πρώτος μας ψήφισε τις καταστάσεις, το ίδιο κάνουμε και αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ. Κύριε Παραδοφούλη, επί του προσωπικού, αλλά δεν θα αναφερθώ προσωπικά, μόνο θα πω το εξής. Ο μόνος που μπορεί να καταλάβει τον δήμαρχο είναι ο Βαγγελίσσο Παπάς. Ο μόνος που... Ας ακούσουμε τον κύριο Παπά. Αλλά εμείς, ούτε θέση θέλουμε από τον δήμαρχο, ούτε χρήματα θέλουμε εμείς από το Δημοτικό Συγγούλιο, για να το παίζουμε πρόεδρε. Αυτά τώρα να τα αφήσει αλλού ο Βαγγελίσσο Παπάς. Ας ακούει τα ραδιόφωνα του και ας κάνει τη δικιά του τη δουλειά. Ο καθένας γνωρίζόμαστε στην καβάλα και ξέρει ο ένας και τον άλλο. Ωραία, κύριε Πρόεδρε. Ένα λεπτό κι εγώ. Επί του προσωπικού. Επί του προσωπικού. Λοιπόν, αυτά που λέει ο κύριος Παπαδόπουλος, του τα επιστρέφω. Αυτά που μπορεί να λέει ένα πουσία μου για λακισμούς, για λαγούς και για πετραχείλια, θα τα δει σύντομα. Μέσα σε δύο χρόνια, ποιος τελικά είχε δίκιο και ποιος έχει άδικο. Όσον αφορά το θέμα των χρημάτων που λέει, στο σπίτι του κρεμπασμένου δεν μιλάνε ποτέ και σχοινί. Να αναφέρεις συγκεκριμένα. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλο. Πόσα λεπτά πήρατε και τι έγινε με εμάς. Μη κάνετε πετατελάσπεις. Όταν θα απαντήσετε, όταν θα απαντήσετε, όταν θα απαντήσετε, κύριε Παπαδόπουλο, αν το 2004, επί δε τάκ, έγινε η συμφωνία ή δεν έγινε να διατηρήσετε λαϊκές τιμές στον πάτης ΑΕ και να μπορεί ο καθένας να πλησιάζει το μίνι μάρκετ για να πάρει μια πορτοκαλάδα σε λαϊκή τιμή για να δροσιστεί, αν έγινε αυτό, επί προεδρίας δικής μου, αν είναι ψέμα ή είναι αλήθεια, και αν το διατηρήσατε μέσα σε αυτά τα χρόνια. Είστε προβουκάτορας. Είστε προβουκάτορας ή κάντε μια επίσημη ερώτηση να σας απαντήσω. Είστε προβουκάτορας. Σας ρωτώ επισήμως. Σας ρωτώ επισήμως. Έγινε αυτή η συμφωνία επειδή κύριε Παπαδόπουλο, ότι πρέπει να διατηρήσετε λαϊκές τιμές. Έγινε ή δεν έγινε. Για να μη μιλάμε τώρα ότι φταίει ο Μουριάδης για την εξοχή και για την υφαία. Παρακαλώ οι προσωπικές επιθέσεις να... Επί το προσωπικό και εγώ ένα λεπτό πρόεδρε δεν θα κάνω παραπάνω. Ναι αλλά σταματήστε το αυτό ρε Αναστασία. Τι να κάνουμε γενικαί μου. Δεν το ξεκινήσαμε εμείς. Πραγματικά ο κύριος Παπάς είπε την αλήθεια και την ξέρουμε όλοι ότι δεν είμαστε μια ευφάριστη ατμόσφαιρα και θα φανεί και ήδη φάνηκε πολύ σύντομα. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πλατιάσουμε κυρία Ιωσιθήδου. Όχι κύριε Πρόεδρε δεν πρόκειται να πλατιάσω. Ωραία 30 δευτερόλεπτα σας ακούμε. 30 δευτερόλεπτα. Θα με συγχωρέσει πάρα πολύ ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Εγώ καταρχήν δεν είπα κάτι εναντίον του πρώτον, δεύτερον. Δεν ήξερα ότι πρέπει να ζητάω άδεια από κάποιον για να βγαίνω να μιλάω στα μέσα ενημέρωσης. Θα με συγχωρέσετε πάρα πολύ. Το δικαίωμα αυτό είναι να φέρει το δικαίωμα του κυρίου δημάρχου. Κάθε μέρα δεν είναι στα μέσα ενημέρωσης. Θα ξεκαλωθούμε να βγαίνουμε σε όποιο μέσο ενημέρωσης μας καλεί, δίνουμε τις αντίστοιχες συνεντεύξεις για όποιο θέμα καλούμαστε. Για όνομα του Θεού και της Παναγίας. Τι να πω τώρα. Πραγματικά Βαγγέλ μου, με ξέκληξες με αυτήν την τοποθέτησή σου. Και πέρα τι να πω. Έχεις δικαίωμα βέβαια ο καθένας από εμάς. Έχει το δικαίωμα να τοποθετείτε και να λέει ό,τι θέλει. Το ότι οι περισσότερες αποφάσεις οικονομικής επιτροπής, της μεγαλύτερης επιτροπής αυτή τη στιγμή στο δήμο. Εγώ ήθελα ένα νούμερο να δω ποιες ψηφίστηκαν από τη δική μας παράταξη. Και πως ήμουν ως μέλος παράταξης ανάσα μαζί με την απελευθέρωση. Κυρία Ιωσήφιδου, ένα λεπτό πέρασε ήδη. Όλα τα θέματα τα ψήφισα. Τι σημαίνει αυτό. Έκανα όμως ερωτήσεις. Έκανα τους σχολιασμούς μου. Έκανα τις επισημάσεις μου, όχι μόνο εγώ. Κυρία Ιωσήφιδου, με ακούτε. Το Λευαγγελία, το Ηλίας όποτε είναι στην. Τι σημαίνει αυτό. Δεν λέμε ποτέ σκέτο ναι. Κυρία Ιωσήφιδου, θα σας διακόψω. Κυρία Ιωσήφιδου, με ακούτε. Κυρία Ιωσήφιδου, απευθύνομαι σε σας εδώ και 42 δευτερόλεπτα. Τα 30 γίνανε 1,5 λεπτό. Δεν απαντήσατε επιπροσωπικού. Είστε και δικηγόρος και γνωρίζετε να κυρίζετε το λόγο. Όταν λέμε επιπροσωπικού, επιπροσωπικού. Και εγώ δεν άκουσα τον κύριο Παπά να καταφέρεται εναντίον σας σε καμία περίπτωση. Και ξεκινήσατε από μία απάντηση επιπροσωπικού για να κάνετε μία νέα τοποθέτηση για τον αριθμό των αποφάσεων των οποίων ψηφίσατε. Σας παρακαλώ, να μένουμε στο θέμα. Πρόεδρε μου, έχουμε τα 40 δευτερόλεπτα. Δεν θέλω να μου απαντήσετε. Σας παρακαλώ, κυρία Ιωσήφιδου. Σας παρακαλώ, κυρία Ιωσήφιδου. Σας ευχαριστώ πολύ. Δηλαδή, έπρεπε να σας κλείσω το μικρόφωνο. Όταν μιλάω και δεν με ακούτε, τι να κάνω, κλείνω τα μικρόφωνα και θα τα κλείνω. Πάμε, πρόεδρε. Πάμε στον κύριο Βέρο. Κύριο Σιακοβίδης είναι εδώ. Κύριε Βέρο, σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, επειδή πάρα πολλές αρμοδιώτες για τις οποίες υπήρξαν και αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή, ήταν αρμοδιώτες του Δημοτικού Συμβουλίου που μετά από τις εκλογές του Μαΐου του 2019 δυστυχώς μεταφέρθηκαν από αρμοδιώτες του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν στις Επιτροπές Οικονομική και Ποιότητα Ζωής. Αλλαγές που έκανε η σημερινή κυβέρνηση και μέσα από το αρμόδιο Υπουργείο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αλλαγές που απαξίωσαν και το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλαγές που στέρισαν το δικαίωμα σε παρατάξεις όπως η δικιά μας να έχουν μέλη σε αυτές τις Επιτροπές δίνοντας τη δυνατότητα να έχουν την πλειοψηφία οι διοικήσεις και η σημερινή δήμαρχη. Αλλαγές που κατά την εκτίμησή μας και όχι μόνο θεωρούνται αντισυνταγματικές. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς είμαστε αρνητικοί. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Βέρο, κύριε Ποτοϊά. Ναι. Σας ακούμε. Μου δώσατε το λόγο. Ναι, ναι σας ακούμε. Ναι ακούω βαθιά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, οι συνεδριάσεις που έκανε η Οικονομική Επιτροπή το βήτα εξάμινο και το οποίο εξετάζουμε στο σύνολό τους ήταν 397. Από αυτές τις 397 οι 350, δηλαδή ποσοστό 89%, ήταν ομόφωνες. Οι 37 αποφάσεις, 90% οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή ψήφισαν παρών και μόνο 10, οσοστό 2% καταψήφισε η αντιπολίτευση. Γιατί το λέω αυτό. Ξεκίνησα, χωρίς να θέλω, από εδώ, γιατί βλέπουμε ότι ενώ υπάρχει μια ομοθημία τεράστια, ένα βρώμικο όντως 89%, ανάμεσα στην συμπολίτευση και στην αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, βλέπουμε συμπεριφορές τέτοιες, ιδιαίτερα στα ραδιόφωνα, οι οποίες ξεφεύγουν ακόμα και από την ευπρεπή συμπεριφορά μεγάλων ανθρώπων. Το ζήτημα είναι να ερμηνεύσουμε γιατί το κάνει αυτό η αντιπολίτευση. Δεν είναι όμως μόνο η αντιπολίτευση και θα πω γιατί το κάνει. Γιατί θέλει να κρύψει, δηλαδή, αυτή την ομοθημία στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση η σημερινή. Από τη μια στιγμή και από την άλλη σκούζει για δευτερέγοντα και τριτέγοντα με έναν τρόπο απαράδεκτο κατά την άποψή μας που δεν ταιριάζει σε πρώτους πολίτες της πόλης. Επαναλαμβάνω και ιδιαίτερα ότι αυτή η αντιπαράθεση γίνεται μόνο στα ραδιόφωνα και όχι φυσικά στην ουσία της πολιτικής που είναι οι αποφάσεις. Εντυπωκημένο της οικονομικής επιτροπής, αυτό το σοβαρό οργάνω, το οποίο λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο, κύριε Δήμαρχε, δηλαδή η διοίκηση σας, ενώ είναι μειοψηφία, μπορεί και διοικεί αυτό το όργανο, γιατί ακριβώς της το έδωσε μία πάλι άλλη μειοψηφία με νόμο να μπορεί να διοικήσει αυτή την οικονομική επιτροπή. Γιατί όμως συμπεριφέρεται έτσι η αντιπολίτευση, αγαπητή Σινάευ? Γιατί έχει μία συμπολίτευση, μία διοίκηση, η οποία επίσης διακατέχεται από την ίδια λογική, και ποια είναι αυτή η λογική, γιατί φαίνεται περίτραν αυτή η λογική, από αυτά τα πεπραγμένα που μας έχει κοινοποιήσει. Τι λένε αυτά τα πεπραγμένα λοιπόν? Είναι μία αντιγραφή επικόλυση όλων των δίτλων των αποφάσεων που έλαβε η οικονομική επιτροπή και ψήφισαν και δεν ψήφισαν. Κάτι να αποψήμες, όταν λες κάνω μία έκθεση, λες αυτή την έκθεση, τους στόχους που έβαλες, αν τους πέτυχες, που είχες παραλήψεις σε αυτή σου την πολιτική, που θα βελτιώσεις, αν θα συνεχίσεις την ίδια πρώτα κλπ. Γιατί το κάνει λοιπόν αυτό η συμπολίτευση, γιατί κρύβει επιμελώς την οικονομική της πολιτική και γιατί μαζί με την αντιπολίτευση της συμπολιτευόμενη συμπεριφέρονται έτσι, σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν αυτή την πολιτική. Ακριβώς αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί η οικονομική πολιτική του Δήμου, όχι μόνο με τη συμπερινή διοίκηση, αλλά και με όλες τις διοικήσεις, που η Δήμη είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, γρανάζι της κεντρικής εξουσίας, με νόμους της κεντρικής εξουσίας έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες. Δηλαδή, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, πρέπει να ξαναβάλουν ξανά και ξανά το χέρι στην τσέπη των δημοτών, οι οποίοι έχουν πληρώσει ένα κάρο χρήματα στην κεντρική εξουσία. Και να κάνω μια παρένθεση εδώ, να πω σχετικά με αυτό το ζήτημα, ότι κυκλοφόρησε τελευταία μια έρευνα, η οποία λέει ότι οι εργαζόμενοι δούλεψαν 179 μέρες από τις 365, για να τις δώσουν σε φόρους και διάφορα άλλα χαράτσια, που φορτώνει η κεντρική διοίκηση. Που σημαίνει δηλαδή ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώσανε τεράστια ποσά στον κεντρικό προϋπολογισμό και λογικά θα περίμενε κανείς αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν πάλι πίσω υπερησίες από τους δημούς. Δεν γίνεται όμως κάτι τέτοιο, γιατί δεν περισσέχουν χρήματα. Γιατί σε αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό, 2,9% συνησφέρουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμλοι, στη λογική των κυβερνήσεων και της συμπερινής και των προηγούμενων. Αυτό το χρήμα που μαζεύει το κεντρικό κράτος πρέπει να βιοχητεύσει σε αυτούς. Και είδαμε τα χρήματα που έδωσε και στη Fraport, στα αεροδρόμια δηλαδή που 170 εκατομμύρια ενίσχυση λόγω COVID υποτίθεται, τα 100 εκατομμύρια που έδωσε στα πετρέλια για να απολύουν κόσμο, τα 100 εκατομμύρια επίσης που έδωσε στην Aegean και ούτω κατεξής. Έρχεται λοιπόν διοικήσεις αντισυμπερινή και αντιπολιτεύσεις αντισυμπερινές, αλλά και προηγούμενες διοικήσεις που λένε ότι εγώ για να μπορέσω να βγω θα βάλω τέρλι, φόρι και χαράθκε. Το ξέρουν οι καβαλιότες. Γι' αυτό προσπαθείτε να το κρύψετε. Γι' αυτό προσπαθείτε να κάνετε κουρνιακτό. Και το ξέρουν πολύ καλά όταν παίρνουν τον λογαριασμό της ΔΕΙ, που βλέπουν εκεί ότι τα χρήματα που πληρώνουν στη ΔΕΙ είναι τα μισά για το δήμο και τα μισά είναι για το ρεύμα που κατανάλωσαν. Και να ήταν μόνο αυτό. Από εκεί και πέρα πληρώνουν άλλα γαράτσια, άλλους φόρους, γιατί εκεί πληρώνονται μονάχα ο φωτισμός και η καθαριότητα, αλλά από εκεί και πέρα οτιδήποτε τους παρέχει ο δήμος πρέπει να πληρώσουν. Αυτή είναι η λογική που θέλετε να κρύψετε. Αυτή είναι η πολιτική που θέλετε να κρύψετε. Γι' αυτό ερίζεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, το κατακριτέο τρόπο, επαναλαμβάνω και πάλι, ότι χειρότερο για τη δημοκρατία τη δημοκρατία σας φυσικά εννοώ, όχι την δημοκρατία τη λαϊκή, όπου πραγματικά σε αυτήν θα κυβερνάει η μιοψηφία και όχι η μιοψηφία σαν τις δικές σας ή των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών ή της επόμενης διοίκησης που θα έρθει με το 33% Αυτή η δημοκρατία λοιπόν θέλει να πατήσει πάνω στο σβέρκο ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους να τους ξεφεώσει με τους φόρους και τα χαράτσια. Αυτή την πολιτική λοιπόν κρύβεται, αυτή την πολιτική εμείς δεν συμφωνούμε, θα την καταγγέλουμε όπου βρεθούμε και εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω και φυσικά πολύ γρήγορα θα δείτε πως αυτή η πολιτική δεν θα μπορείτε να την περνάτε εσάει. Θα σας πάρουν χαμπάρι και θα σας στείλουν εκεί πραγματικά που έχουν στείλει πολλές διοικήσεις, πολλές κυβερνήσεις και πολλούς δημοκράτες οι οποίοι πραγματικά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αξιοποιούσαν νόμους αντιδημοκρατικούς, με νόμους δηλαδή γινόντουσαν πιοψηφίες. Καταψηφίζουμε τα πεπραγμένα αυτά τα οποία άλλωστε υπερψηφίστηκαν από όλους όταν πέρασαν από την Εικονομική Επιτροπή. Άρα τι χρειάζεται να μάθεις ποια νούμερα, βέβαια σας τα είπα ποια είναι τα νούμερα, κάτσα και τα μέτρησα. Στο σύνολό της όμως αγαπητή αντιπολίτευση ψήφισες αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Άρα κατά την άποψη μας δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις αυτού του τύπου την αντιπολίτευση η οποία δεν ωφελεί τους καβαλιώτες. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε και εγώ θα πω δύο πράγματα ενσυντομία. Πρώτα απ' όλα θέλω να συμπονίσουμε με τον κύριο Παπά στη λογική ότι κάποιοι θέλουν κατά καιρούς να παρουσιάζουμε ότι είμαστε μια ωραία οικογένεια εδώ πέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την επόμενη μέρα σε κάποια συγκεκριμένα ραδιόφωνα, στα οποία έχω γιβδορηθεί και εγώ ίδιος προσωπικά, να βγαίνουν και να βγάζουν τα σωψυχά τους σε βαθμό που να καθυβρίζουν ανθρώπους όπως και εμένα προσωπικά που έχω δεχτεί πολλές προσωπικές επιθέσεις από το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό. Ενώ πριν μερικούς μήνες να μου στέλνουν τηλέφωνα, μηνύματα και να προσπαθούν να με το παίξουν φίλοι. Θα θεωρώ σε τουλάχιστον μεγάλοι άνθρωποι όλοι αυτοί που γίνουν και τα λένε και πολύ αυτή τη στιγμή δεν είμαι εδώ πέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να απαντήσουν και σε όλα αυτά που λέω. Μεγάλοι άνθρωποι είναι, θα μπορούσαν να έχουν την αξιοπρέπεια, κάποια πράγματα θα μου τα πούνε και μπροστά μου αν θεωρούν ότι έχουν δίκιο σε κάτι. Παρ' όλα αυτά όμως το να βγαίνουν πίσω πίσω διπλά και μου σ' ένα ραδιόφωνο για να δω δικά τους πολιτικά παιχνίδια είτε προς προσπαθώντας να εκμεύσουν κάποιους ψήφους ή να μου κάνουν προσωπικές επιθέσεις τώρα ότι είναι άναγρο και δεν βοηθάει κανέναν ούτε τους δημότης μας που στην τελική νομίζω ότι όλους θα μας κρίνουν βάσει του έργου που έχουμε κάνει σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και σε αυτή τη θητεία. Στο πλαίσιο ότι πραγματικά τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτή τη ζωή και στο ότι γεγονικώς ότι έχουμε και μια πανδημία όπου ο πολίτης και ο δημότης περιμένει κάποια αποτελέσματα από το δήμο νομίζω ότι πρέπει να είμαστε τουλάχιστον θετικοί να στηρίξουμε τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής το οποίο πρέπει να σημειώσω ότι ούτε εγώ, ούτε η παράταξή μου έχει κάποιον εκπρόσωπο οπότε δεν έχουμε αμεσότητα και άμεση επαφή με την επιτροπή παρόλο που τα θέματα μας στέλνονται από τη Γραμματεία. Οπότε θα είμαστε θετικοί κύριε Πρόεδρο σε αυτό το θέμα. Και ελπίζω ο δημότης να μπορεί να δει περισσότερο έργο και λιγότερα λόγια και άνοδες επιθέσεις που δεχόμαστε όλοι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Κουνάκος. Κύριε Κουνάκο Μασαχούντα. Καλησπέρα, ακούγομαι? Ναι, ναι. Καλησπέρα κ. Σινάλφη, καλησπέρα κ. Δήμαρχη, καλησπέρα κ. Πρόεδρο. Το θέμα έχει πολλές πλευρές αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή. Μπορεί να είναι ένα τυπικό θέμα. Αλλά κατά τη δική μου άποψη, επειδή θύτευσα και στο όργανο αυτό σχεδόν το πρώτο διάστημα της λειτουργίας Οικονομικής Επιτροπής, έχω να κάνω προτάσεις, έχω να δω σημεία τα οποία υπάρχουν με κενά, έχω να πω το άψογο κλίμα το οποίο παρακολουθώ στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, που δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα του Δήμου Καβάλλας και ότι παρουσιάζεται προς τα έξω. Εγώ δέχομαι ότι είναι εκείνο το συλλογικό όργανα Οικονομική Επιτροπή με τις πάρα πολλές αρμοδιότητες, με το περισσότερο έργο, γιατί στην ουσία είναι αυτό που έχει επομισθεί την λειτουργία ουσιαστικά του νομικού μας προσώπου του Δήμου Καβάλλας, αλλά και σε αυτό ειπαγόμενα νομικά πρόσωπα και δημοτικών επιχειρήσεων. Και βλέπω το πόσο κουράζονται τα μέλη τα οποία συμμετέχουν σε αυτήν την Επιτροπή και χωρίς φυσικά καμία αμοιβή σε ό,τι αφορά τις συνδριάσεις. Απαράδεκτο κάθε με, κάτι το οποίο πιστεύω ότι η κεντρική εξουσία θα το λάβει υπόψη της και θα το τροποιήσει. Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες πολλές ώρες προετοιμασίας από την μια μεριά και άλλες τόσες ώρες να παραβρίσκονται σε συνδριάσεις του οργάνου και να μην έχουν τα στοιχειώδια, να μην έχουν αποτύρι νερό. Τώρα, αυτήν την περίοδο, είμαστε σε μια απομακρυσμένη συμμετοχή μας, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε. Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, σας γνωρίζω ότι η επιτροπή αυτή συμμετριάζει χωρίς έναν επικραωμένο κανονισμό, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Μην κοιτάτε που το κλίμα είναι καλό, γιατί τυχαίνει τα άτομα τα οποία συμμετέχουν εκεί. Δεν είναι ακριών καταστάσεων όπως ακούγονται, όπως είπε και ο κύριος Παπάς, γιατί αυτά είναι αλήθεια, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε. Δεν πρέπει να λέγονται αλήθειες, δεν πρέπει, αγαπητοί συνάδελφοι, να βελτιωνόμαστε μέσα από τα λάθη μας. Πρέπει αυτή η στήρα αντιπαράθεση, η οποία κάποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν και να δυναμητήσουν, να παίρνει την έκταση σε όλο το νομό, σε όλη την περιφέρεια, σε όλη τη χώρα, για ποιον λόγο. Νομίζω ότι το κλίμα της Οικονομικής Επιτροπής είναι θετικότατο, παρακολουθώ τις Οικονομικές Επιτροπές μέσα από τη δυνατότητα που μου δίνεται με τη δημοσίευσή τους, κάθομαι μετά και τις παρακολουθώ και όντως διαπιστώνω ένα αγώνιμο διάλογο και παραγωγικό. Και θα ήθελα να συγχαρώ και τα μέλη της συμπολίτευσης αλλά και τα μέλη της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν σε αυτό το όργανο και παράγουν. Οι αποφάσεις όντως μπορεί να είναι αυτού του μεγέθους, του 397 όπως ανέφερε ο κ. Κοτόλιας, αλλά με τις πράξεις πάμε στα 638, στο εξάμινο, και καταλαβαίνετε δηλαδή πόσο μεγάλο είναι το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, που γιγαντόθηκε μετά τον τελευταίο νόμο για τη λειτουργία, για να υπάρχει κυβερνησιμότητα ουσιαστικά στους δήμους και στις περιφέρεις. Και εγώ θεωρώ ότι είναι θετικό το έργο και πολύ θετικό το κλίμα λειτουργίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα, είτε είναι δικαιητικά συμβούλια είτε είναι αυτό που ακούγονται προς τα έξω. Και αυτό είναι προς τιμήν όλων όσους συμπετέχουν και διαμορφώνουν αυτό το καλό κλίμα στην οικονομική λειτουργία. Αυτά έχω να πω κ. Πρόεδρο. Ευχαριστούμε κ. Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε. Ποιος, ναι. Ο Καναγιώτης Ιδηνατιάδης παρόν. Ωραία. Κύριε Προμούσα θέλετε να συμπληρώσετε κάτι. Όχι κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω από να απαντήσω στις ερωτήσεις κυρίας Ιωσήφιδου, όπως έχω να απαντήσω και σε κάποιες άλλες ερωτήσεις που έχετε δει στον Περιγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στον κ. Χρόν και στον κ. Παπάλα, στην επόμενη συνεδρία. Κύριε Πρόεδρε, γονελά. Κύριε Πρόεδρε, αυτό που θέλω να πω είναι να δώσω συγχαρητήρια στα μέλη της οικονομικής επιτροπής για τη δουλειά την οποία κάνουν. Η οποία είναι πολύ σημαντική και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό ομοφωνίας. Νομίζω ότι είναι κοντά στο 90% η ομοφωνία στα θέματα που υπάρχουν. Και έτσι μπορεί ο Δήμος να προχωράει και να διηγείται. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ολοκληρώθηκε εδώ η συνεδρίαση, η 16η. Η 17η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 8 η ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας μία ώρα. Αν συμφωνείτε όλοι να κάνουμε ένα διάλειμμα 5 λεπτο-10 λεπτο και να ξεκινήσουμε αμέσως. Αλλά αυτό θα πρέπει να το συμφωνείτε όλοι. Υπάρχει κάποια αντίρρηση σε αυτό. Δεν μπορεί να γίνει διαδικαστικά. Γιατί εφόσον έχει βγει η πρόσκληση, θα πρέπει να τηρηθεί, γιατί βλέπω ότι είναι 28 συμμετέχοντες από 41. Και θα έχεις εσύ θέμα, άσχετα αν εμείς συμφωνήσουμε και ομοφωνήσουμε να γίνει στις 7. Τη στιγμή που βγήκε η πρόσκληση, δεν μπορεί να είναι στις 7. Γιατί έχουμε πολλούς απ' όντες. Έχει 13 απ' όντες. Είχα σκοπό να επικοινωνήσουμε τους επικεφαλείς που λείπουν, για να δω αν έχουν θέμα. Μα δεν είναι θέμα. Και να συμφωνήσουμε ο καθένας, έχει ημπορία να γίνει ατομικά τη διαφωνία τους. Αν μου επιτρέπει στον λόγο ο Πρόεδρε, έχει δίκιο ο Βαγγέλος το ΠΑΠΑΣ. Δεν είναι θέμα συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε. Η πρόσκληση έχει έρθει για 8 η ώρα. Μπορεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος, να έχει προγραμματισμένο στο μυαλό του, να μπει 8 η ώρα στη συγκεκριμένη συνεδρία. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ώρα. Και μάλιστα θα μου επιτρέψε να πω, σήμερα που ήμουνα στην Οικονομική Επιτροπή Διαζώσης, το έλεγα εκεί πέρα σε όσους ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή. Δεν γίνεται πριν απ' τις 8. Έπρεπε να το βάλετε 7 η ώρα. Και αν δεν μας έφτασε η ώρα, εκεί θα μπορούσε η συνεδρία να ξεκινήσει στις 8. Το βάλετε όμως στις 8 η ώρα, δυστυχώς δεν γίνεται να πάει τώρα 7. Ωραία. Επομένως, θα λέμε σε 1 ώρα, σε 8 η ώρα. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Επιτροπή Διαζώσης Υπότιτλοι AUTHORWAVE Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Επιτροπή Διαζώσης Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ψή liters Ψή aja Ψη Ψή Ψή Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στην 17η συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, που ξεκινάει στις 8 η ώρα. Η προηγούμενη, όπως είπαμε, ήταν στις 6. Ας πάρουμε παρουσίες ξανά. Η κυρία Βακυρτζή. Όχι. Ο κύριος Βακυρτζής είναι εδώ. Ο κύριος Βέρος. Αρόν. Ο κύριος Βέρος. Ο κύριος Βέρος. Ο κύριος Βέρος. Ο κύριος Βέρος. Αρόν. Ο κύριος Βακυρτζής. Ο κύριος Βακυρτζήδης. Αρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Γουνελάς. Ο κύριος Γραμμένος. Αρόν, Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Δεληκτάρης. Όχι. Πάμε. Ο κύριος Δρακωνάκη. Όχι. Ο κύριος Δράκος. Όχι. Ο κύριος Ιακοβίδης είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Αρόν, Πρόεδρε. Καλησπέρα. Πάλι. Η κυρία Ιωσήφιδου. Ο κύριος δεν έχει κάποιο εμβόλιο. Ο κύριος Καλανταρίδης. Όχι. Παρόν, Πρόεδρε. Ο Μπάβης, ο Δράκος είμαι. Ο κύριος Καλανταρίδης. Κύριε Πρόεδρε, Γουνελάς Γιώργος εδώ, παρόν. Ποιος, Γουνελάς, ναι. Ευχαριστώ πολύ. Ναι. Ο κύριος Καλπακίδης. Όχι. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Ο κύριος Κουνάκος. Παρόν είμαι, κύριε Πρόεδρε, παρόν. Κύριε Πρόεδρε, παρόν είμαι. Σας άκουσα, ναι, κύριε Κουνάκο. Ο κύριος Λαζαρίδης. Όχι. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μιχαηλίδης είναι μέσα. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Ο κύριος Μουρταξάγας είναι μαζί μας. Ο κύριος Μουτίας. Παρόν. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Δεν το βλέπω. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Στόδωρος Παπαδόπουλος. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, παρόν. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Παρόν, πρόεδρε. Ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Παρόν, πρόεδρε. Ο κύριος Πετρόπουλος. Ο κύριος Ποτόιας. Παρόν. Ο κύριος Προμούσας. Παρόν, πρόεδρε. Ο κύριος Προυσαέφ. Ο κύριος Στόδωρος Παπαδόπουλος έχει μπει. Ναι, παρόν. Καλησπέρα, πρόεδρε. Ο κύριος Σταυρίδης. Σταυρίδης. Σωτηριάδης. Εδώ είναι, πρόεδρε. Ο κύριος Θελίδης. Η κυρία Θανάκα, ο κύριος Τσαπανίδης. Παρόν. Η κυρία Θαδισκάκη, όχι, ο κύριος Στουκώνης. Παρόν, πρόεδρε. Ωραία. Πρόεδρε, είχα ξεχάσει το μικρόφωνο κλειστό. Δεν ξέρω αν ακούστηκα. Σ' άκουσα, ναι. Ωραία, ευχαριστώ. Ωραία. Καλησπέρα κι από Καρβάλη. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα, Γερενικό. Κύριε Καγιατζής είναι παρόν. Ωραία. Λοιπόν. Θα ζητήσω, αγαπητοί συνάδελφοι, να ξεκινήσουμε να αφήσουμε τα εκτός ημερησίας για το τέλος της συνεδρίας σας, όπως προβλέπετε και από τον κανονισμό, και να ξεκινήσουμε από το πρώτο θέμα, γιατί έχουμε έναν καλεσμένο, έναν εκπρόσωπο του οργανισμού αυτού, ο οποίος θα ήθελε να του δώσουμε να συζητήσουμε το πρώτο. Τα θέματα καταρχήν και στο τέλος, όπως είπα, να συζητήσουμε τα εκτός ημερησίας. Είμαστε σύμφωνοι? Κύριε Πρόεδρε, τώρα τι είναι αυτό. Εγώ θέλω να τοποθετηθούμε όλοι. Εγώ θέλω πρώτα να πούμε τα θέματα τα προημερησίας. Κύριε Παπαδόπουλα. Φυσικά, να γίνει διαδικασία. Και εμείς, τα προημερησίες. Κύριε Παπά. Δεν ακουστήκατε, κύριε Παπά. Δεν σας άκουσα, κύριε Παπά. Κανονικά, να μην ακούμε τα σπαλιανά μας αύριο. Βέβαια, το κανονικά, κύριοι συνάδελφοι, σημαίνει ότι τα εκτός ημερησίας συζητώνται στο τέλος. Σύμφωνα με τον κονονισμό, τον οποίο δεν θέλετε να τον πειράξουμε. Άρα θα μπορούσα να αποφασίσω από μόνος μου και να μην το ζητήσω χάρη ευγενίας προς τον καλεσμένο μας. Κύριε Μιχαηλίδη. Ναι, κύριε Παπά, πείτε μας ποιος είναι ο καλεσμένος μας. Ναι, νομίζω ότι τώρα έχει βγει... Νομίζω ότι ο Κουσαές παρώ, κύριε Πρόεδρε. Τώρα μπήκα, έχω το θέμα με το ίντερνετ. Ο καλεσμένος μας είναι ο κύριος ο δόκτρος Καπάτος, Βασίλης Καπάτος, είναι επικεφαλής του εργαστηρίου για τα θέματα κατασκευών και υποδομών, σε θαλάσσεις και αεροπορικές μεταφορές. Θα ανοίξει στο ΙΜΕΤΙ, το Ελληνικό Ινσυντρούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύου Μεταφορών, το οποίο είναι κομμάτι του ΕΚΕΤΑ, του Εθνικού Κέντου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Κύριε Μιχαηλίδη, όπως βλέπετε, η πλειοψηφία δεν θέλει να δώσουμε το λόγο. Εξέχον καλεσμένος, θα έλεγα. Πρόεδρε, λίγο επί της διαδικασίας, σε παρακαλώ. Κύριε Καπάτου, θα μας συγχωρέσετε, αλλά θα μας συγχωρείτε για αρκετή ώρα και θα σας δώσουμε το λόγο αργότερα. Σας ακούμε, κύριε Βέροντι, της διαδικασίας. Το πρώτο, κύριε Πρόεδρε, θα έπρεπε να ρωτήσετε και τους υπόλοιπους επικεφαλείες για το συγκεκριμένο θέμα. Και το δεύτερο, επειδή επικαλείσθετον κανονισμό, αλλά και την παρουσία κάποιου, θα έλεγα, πολίτη για τη συζήτηση του πρώτου θέματος, να σας θυμίσω ότι υπάρχει και ένα έκτακτο που προηγείται, του τακτικού, αλλά και κάποια στιγμή, αν θέλετε μπορούμε και τώρα να το συζητήσουμε και οι υπόλοιποι, εάν επειδή επικαλείσθετον κανονισμό, τελικά, ναι, ο κανονισμός λέει στο τέλος. Ωραία, ας αποφασίσουμε, αλλά από εδώ και πέρα θα είναι στο τέλος. Δεν θα είναι άλλα κάρτη, κύριε Πρόεδρε. Αυτό ήθελα να πω, ευχαριστώ. Λοιπόν, προχωρούμε στα εκτός ημερίσεις διάταξης θέματα. Και σας ακούμε τα ερωτήματά σας. Κυρία Ιωσυφίδου, ως εκπρός μου, κυρία Στανάκη. Αρχήν, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πάτε να μεταφέρετε ένα διαφορετικό μήνυμα στον καλεσμένο μας. Όλοι θέλουμε να τον ακούσουμε γιατί αφορά θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι σήμερα, όμως, και αν δεν με απατά η μνήμη μου, τα προημερισίες τα κάνουμε σε συγκεκριμένη ώρα. Πριν συζήτησες, συζήτησες των θεμάτων. Άρα θα έπρεπε να είχατε την ευγενή καλοσύνη, τον καλεσμένο μας, να τον ενημερώσετε. Γιατί πραγματικά ο άνθρωπος να μπει πιο μετά να κάνει τη σύνδεση, πιο μετά να μην τα λυπορείται. Εν πάση περιπτώσει, δεν πειράζει, όμως, ας μας ακούσει λίγο σε θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα θέμα στα προημερισίες που θέλω να θέσω, Πρόεδρε, αγαπητή Συνάδη, και κύριε Δήμαρχε, είναι, καταρχήν, για το θέμα του Διονύσου. Ακούσαμε ότι υπάρχει επενδυτής, κύριε Δήμαρχε, και όλοι θέλουμε να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο και δεν θέλω κανείς να μεταφέρει κάτι διαφορετικό. Ήταν, όμως, κύριε Δήμαρχε, σήμερα θέμα στο τοπικό συμβούλιο της Καβάλλας, το οποίο αποσύρθηκε. Και αποσύρθηκε άδικα. Υπήρχε μια ξερή εισήγηση, κύριε Δήμαρχε, και τίποτα παραπάνω. Δεν υπήρχε ούτε κτηματολογικό φύλλο να δούμε να έχει εγγραφή στο συγκεκριμένο ΚΑΕΚ ο Δήμος Καβάλλας ως ιδιοκτήτης, ούτε οι όροι χρήσης γης, δεν υπήρχε γενικά καμία ενημέρωση. Επίσης, και το τοπικό συμβούλιο πρέπει να πηγαίνει να ψηφίζει στα τυφλά, χωρίς να βλέπει στην ουσία μια υπόθεση. Και βεβαίως ακούσαμε και ενημερωθήκαμε βασικά από μέλος της παράταξής μας, την κυρία Τρακωνάκη, που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, ότι δυστυχώς το 2013, όταν η ΕΤΑΔ σε όλη την Ελλάδα παραχωρούσε αντίστοιχα κίνητα, ο κύριος Σιμητζής, όχι απλά διαφόρησε, δεν επιμελήθηκε καν να συνεργαστεί με την ΕΤΑΔ να βγει αντίστοιχη απόφαση του διηγητικού συμβουλίου για να παραχωρηθεί με έγγραφη απόφαση του διηγητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ το συγκεκριμένο ακίνητο στο δήμο. Και ευτυχώς η κυρία Τρακωνάκη, ως αντιδύμαχος τεχνικών υπηρεσιών, όταν έπεσε στην αντίληψή της, γιατί πού να φανταστεί, πού να φανταστούμε ότι όταν ο κύριος Σιμητζής έβγαζε σε διαγωνισμό το συγκεκριμένο ακίνητο, δεν θα είναι τακτοποιημένο διοκτησιακά στο συγκεκριστοκτηματολογικό φύλλο. Εμπάνυς περιπτώσει, κύριε Δήμαδη, και σήμερα που το στείλονται στο τοπικό συμβούλιο ως θέμα είναι τακτοποιημένο, γιατί το είχαμε να θέσει εμείς και σε δικηγόρο για να γίνουν τα πρόβληλα, διόρθωση προδήλου, υπήρχε μεγαλύτερη έκταση όταν ήταν στα έγγραφα λόγω της, στη συνέχεια έγινα πάλωτρίωση, ήταν μικρότερο το ακίνητο, εντός περιπτώσει δόθηκε εντολή σε μία δικηγόρο να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία. Θέλω λοιπόν να μου απαντήσετε αν σήμερα που συζητάμε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεύτερο ερώτημα, ροδόπι, πάρκιν, πλατεία, όπως και να το πούμε είμαστε στα μέσα Ιουλίου, κύριε Δήμαρχε, και ήδη η πόλη πραγματικά βογγά από τα προβλήματα που δημιουργούνται διότι δυστυχώς δεν βρίσκουμε, όλοι οι συνδημότες δεν βρίσκουμε μέρος να παρακάρουμε τα αυτοκίνητά μας. Από τέλος με αμερική πραγματικά να μην κατεβαίνουν καν στην αγορά. Εγώ επαναφέρω κύριε Δήμαρχε το ζήτημα για ελεύθερη στάγμαση στις ώρες εργασίας, με τους όρους και προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος για την πλατεία. Γιατί είναι πλατεία κατά τους όρους χρήσης της γης. Άρα, κύριε Δήμαρχε, εγώ επαναφέρω το συγκεκριμένο θέμα με την πρόταση, έτσι όπως το έχουμε θέσει, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να έρθει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που όλοι περιμένουμε. Και μάλλον μήπως υπάρχει κάτι νεότερο, κύριε Δήμαρχε, κάτω από το Υπουργείο, γιατί πολλές φορές και στην προηγούμενη συνέδριαση μας είχατε πει, κάντε υπομονή, θα έχουμε εξελίξεις. Ναι, αλλά φτάσαμε μέσα Ιούλιο. Ο Αύγουστος φτάνει. Αν σήμερα έχουμε πρόβλημα, καταλαβαίνουμε όλοι τον Αύγουστο τι πρόβλημα θα υπάρχει. Επιπλέον, κύριε Πρόεδρε, εξαφορμής και τις παρατήρησεις, που κύριε Πρόεδρε εννοώ, του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξαφορμής και τις παρατήρησεις που μας κάνατε, όταν μας ρωτήσατε αν μπορούμε τα προημεραισίες να τα βάλουμε μετά, για να μην ταλαιπωρούμε τον εκλεκτό καλετσμένος μας. Τώρα, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, έχω να σας ρωτήσω το εξής. Σήμερα έρχεται ως θέμα η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Νεολέας και πολύ καλά γίνεται. Όμως, κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε, ενώ έρχεται το θέμα αυτό για τη νεολέα, στα βασικά θέματα που είναι να σε δείσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε Πεφάνη, τι έγινε, είχαμε κάνει μία συνάντηση. Πάνω από ενάμιση χρόνο, μία συνάντηση, μετά ξεχαστείχαμε. Δεν πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στον κανονισμό. Εσείς το είχατε πει. Δεν πρέπει λοιπόν να γίνουν τροποποιήσεις στον κανονισμό και μάλιστα σε εκείνη τη συνάντηση, κύριε Πεφάνη, που είχα αρθεί εγώ ως μέλος παράταξής μας, σας είχα πει ότι πραγματικά υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία που πρέπει ο κανονισμός μας να διορθωθεί διότι δεν συνάντηκε με το νόμο έτσι πώς έχει ψηφιστεί. Αλλά δυστυχώς πέρασε ενάμιση χρόνια και το ξεχάσαμε και αυτό. Άρα, εξαφορμής και τις παρατήρησεις που μας κάνατε, πρέπει άμεσα να το βάλετε μπροστά, κύριε Πρόεδρε. Ένα τρίτο το θέμα. Κύριε Δήμαρχε, δεν ξέρω αν είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οδίου σήμερα στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταρχήν πληροφορήθηκα ότι σήμερα είχαμε Διοικητικό Συμβούλιο και δεν μπορούσαν καν να κάνουν συνδέσεις. Πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Ο σύγχρονος Δήμος και δεν μπορούσαν να συνδεθούν τα μέλη για τις συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οδίου. Αλλά δεν είναι τόσο... Σ' αυτό μια ενημέρωση αν ισχύει ή όχι. Αλλά πληροφορήθηκα άκουσα σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα σε μια συνέντευξη, ότι ενημέρωση που ζητούσε, μάλλον όχληση με μέλη που έκανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν ξέρω ποιος, προς συνδημότες μας που τα παιδιά τους είναι γεγραμμένα στο Δημοτικό Οδίου, τους έκαναν υπενθύμηση σε κάποιες οφειλές. Και πληροφορήθηκα, άκουσα μάλλον και δεν ξέρω αν ισχύει, ότι προσωπικά δεδομένα των συνδημοτών μας έχουν πάει και σε άλλους συνδημοτές. Δηλαδή, στείλαν ένα κοινό mail με προσωπικά δεδομένα, του Κώστα παραδείγματος χάρη, τυχαίο το όνομα, για τον Γιώργο ή αντίστοιχα με πόσον άλλον ο καθένας, δηλαδή να βλέπει ο άλλος τι οφείλει ο οποιοσδήποτε. Δηλαδή, τα προσωπικά δεδομένα, νομίζω κύριε Δήμαρχε, λίγο τα έχουμε κάνει κουρέλι. Παρακαλώ ολόκληρος. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπαδόπουλε. Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω το εξής. Είμαι εδώ από τις 6 η ώρα. Κάνατε ένα λάθος προγραμματισμό. Από τις 7 έως τις 8 είμαι εδώ, λες και είμαι αργόσφωλος. Και έρχομαι σε 8 η ώρα να μου πείτε ότι υπάρχει κάποιος καλεσμένος και μάλιστα επειδή θέλουμε να ακολουθήσει η διαδικασία, νομίζετε και έχετε την εντύπωση ότι με αυτά που λέτε μας προσβάλλεται στον καλεσμένο. Καταρχήν να ξέρετε ότι δεν προσβάλλεται εμάς, προσβάλλεται όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και είναι λάθος να προσπαθείτε να επενείσετε κάτι για κάποιες παρατάξεις γιατί νομίζετε ότι κάνετε έτσι μια πολιτική και προσβάλλετε εμάς στους καλεσμένους. Δεύτερον, ζητώ συγγνώμη από τον καλεσμένο και τον καλωσορίζω βέβαια ταυτόχρονα σαν παράταξη αλλά θα μας ανοιχτεί λίγο παραπάνω γιατί μπορεί να γίνονται λάθη, αλλά σε συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι όπως ακολουθούνται πάντα. Τώρα, ξεκινάω τα πρωί μηρυσίας. Κύριε Πρόεδρε, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουμε βάλει ως πρώτη προτεραιότητα στην παράταξή μας την αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου. Για να έχει ο δήμος έσοδα, να δημιουργεί μόλις με στέηση εργασίας και να δημιουργήσει μια δικιά του αυτοτέλεα, δικιά του οικονομική αφτάρκεια. Και τα λέω αυτά για να μην γίνονται παρεξηγήσεις ή αύριο στα ραδιόχονα να μπορεί να βγαίνετε και να λέτε οτιδήποτε θέλετε. Και θέλω να ασχοληθώ και εγώ να μιλήσω παράλληλα με αυτά που είπε η κυρία Σοφίδου για τον Διόνυσο, γιατί μας ενδιαφέρει το κύρος του δήμου και να μην ταλαιπωρούνται οι επιχειρηματίες. Και θέλω να με απαντήσετε συγκεκριμένα και να μην απαντήσετε ο δήμαρχος και να ασχοληθεί με την οικογένειά μου ή την εταιρεία ή οποιαδήποτε εταιρεία. Θέλω συγκεκριμένα αυτά που ρωτώ. Το ακίνητο, έχει μεταγραφεί στο κτιματολόγιο από τον δήμο? Έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μεταγραφής? Έχει αποδεχτεί ο δήμος τη διόρθωση, μίωση που έγινε στην έκταση του οικοπέδου που αφορούσε τον κεντρικό δρόμο και τμήμα του βουνού. Έχει εγγραφεί η διόρθωση στο κτιματολόγιο. Είναι απαραίτητη η κατασκευή κόμβου στο ύψος του Διόνυσου, ώστε να μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας στο ακίνητο ως επιχείρηση. Αν όχι, πώς θα δημιουργηθεί νόμιμη είσοδος στην επιχείρηση. Ποιος θα κατασκευάσει το κόμβο, ο δήμος ή ο επένδυτης. Μήπως είναι υποχρέωση του δήμου να κατασκευάσει τον κόμβο για να είναι νόμιμος. Υπάρχουν άλλες προτάσεις, εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Διόνυσου. Αφού θα γινόταν δημοπρασία, γιατί βγήκε ο δήμαρχος και στήριξε μια συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση. Ποια είναι η επενδυτική πρόταση που έχει στα χέρια του ο δήμαρχος. Θέλουμε μια πλήρη ενημέρωση στο Δημοτικό Συγγουλό. Συμφωνεί η χρήση της τουριστικής μονάδας ενοικιαζόμενων δωματίων, με τις επιτροπώμενες χρήσεις που προβλέπονται από τον πολυδομικό σχεδιασμό για το κίνδυνο του Διόνυσου. Κύριε Πρόεδρε, εάν η διοίκηση του δημού προχώρησε σε δημοπρασία του Διόνυσου, χωρίς να έχει λύσει όλα τα σαγορά, οι δικτυσιακά και τεχνικά προβλήματα που έχει το οικόπεδο, μιλάμε καθαρά για εξαπάτηση και για πολιτική εκμετάλλευση των ιδιωτών που θα συμμετέχουν στη δημοπρασία από τον Δήμαρχο Καβάλας. Το δεύτερο, πρόεδρε, που θέλω να ρωτήσω, επιμένω πάλι για το θέμα της διαμάθ. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, πρότεινα στον Δήμαρχο να ενημερωθεί και να συζητήσει με τη διαμάθ την πρόταση να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας στη διεξάγηγη του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επιξεργασίας Απορρημάτων μέσω μιας προγραμματικής ύφασης του άρθρου 100 του νόμου του Καλλικράτη. Πιστεύω πως είναι ένα αργό σημαντικό για την Καβάλα και πρέπει να γίνει με πλήρη διαφάνεια, ώστε να έχουμε το καλύτερο οικονομικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν φώσδα και σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν κάνει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και έχουν προχωρήσει αντίστοιχους διαγωνισμούς με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής όπως πρότεινα τον Δήμαρχο. Θα ήθελα να γνωρίζω λοιπόν εάν ο Δήμαρχος σκέφτηκε την πρόταση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, εγώ επαναφέρω και επιμένω στην πρότασή μου και ζητώ από τον Δήμαρχο Καβάλα και αντιπρόεδρο της Διαμάδη να την υιοθετήσει καθώς είναι προς τους συμφέρον της Καβάλα. Το τρίτο, κύριε Πρόεδρε, το ξέρουμε όλοι και βλέπουμε όλοι το φυτοπλακτό και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους αλιείς. Έχει προκληθεί μεγάλη ζημία στους επαγγελματιές ψαράδες, τους καβαλιώτες και γενικότερα από την έξερση του φυτοπλακτών που δεν επιτρέπει στα σκάφη να βγουν για δουλειά. Και από την άλλη υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό των Αιγυπτίων που απασχολούνται στα αλιαπτικά σκάφη. Θα ήθελα να ρωτήσω το Δήμαρχο εάν έχει ασχοληθεί και έκανε παρέμβαση στα αρμόδια Υπουργιά σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ευθυσυχασμού και είναι προβλήματα που απαιτούν τη συνεργασία φορεών, κυρίως για τους κέλλους που μπορούμε και εμείς να παρέμβουμε υποστηρικτικά σχετικά με τις αποζημιώσεις και την οικονομική στήριξη των επαγγελματιών ψαράδων. Και τελευταίο κύριε Πρόεδρε, μιλάω για μια πρόταση που έκανα δημόσια και θα ήθελα να ρωτήσω τον Δήμαρχο. Αν υπάρχει κάποια προετοιμασία σχετικά με την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τέταρτου κύματος πανδημίας, οι ευολιασμοί μειώνονται και τα κρόσματα όλο ένα και αυξάνονται. Και σε αυτό το ζήτημα κατέθεσα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση να αναλάβει ο Δήμος την Πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Νομίατρο, τον Ωσοκομείο, τον Ιατρικό Σύλλογο, ο Καβάλας, τους γιατρούς του κόσμου, κοινωνικές οργανώσεις και να γίνει μια ενημερωτική εκστρατεία για την προώθηση των ευολιασμών. Με σκοπό να καλυφθούν όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που έχουν οι συμπολίτες μας και δεν πάνε να ευολιαστούν. Αλλά και οι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού και την οικονομία που θα αντιμετωπίσουμε εάν φτάσει το τέταρτο κύμα πανδημίας στην περιοχή μας. Ο Δήμος οφείλει να προλαμβάνει και θεωρώ λοιπόν απαραίτητο να γίνει αυτή η ενημερωτική εκστρατεία και για να προστατεύσουμε την υγεία των δημοτών μας αλλά και την τοπική μας οικονομία. Σας ευχαριστώ κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Πρόεδρε εγώ δεν θα επαναλάβω τις ίδιες ερωτήσεις. Άλλωστε πρέπει να συντομίψουμε για να αφού πραγματικά σεβόμαστε τον καλεσμένο μας να είμαστε αυτή τη φορά τουλάχιστον να είμαστε σύντομοι. Ένα μόνο ερώτημα. Την ώρα του καινού, την καινή ώρα από την προηγούμενη συνέδριαση έκανα ένα πέρασμα από το διαδίκτυο και είδα φωτογραφίες στην καλαμπίτσα να παρουσιάζονται άθληες εικόνες. Και αυτή η άθλη εικόνα συνδέεται με το δήμο. Θα ήθελα μια απάντηση από τον δήμαρχο τι γίνεται με την καλαμπίτσα ενώ είχαμε πει ότι θα κάνουμε έναν εξορραγισμού στα αποτητεία γιατί αυτό το χάλει. Τίποτε άλλο, ευχαριστώ. Ο κύριος Βέρος. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε, δεν θα θέσουμε ερωτήματα. Ευχαριστούμε κύριε Βέρο, ο κύριος Ποτόιας. Αυτό που θέλω να επισημάνω εγώ στη διοίκηση, Πρόεδρε, είναι ότι σε λίγο θα αρχίσει το serial «Ήλιος». Μη εν τυχόν επιτρέψετε δήμαρχε να γεριστεί το serial εκτός καβάλας. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνατε, ευχαριστώ. Ο κύριος Βογιαντζής. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν έχω ερωτήματα. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, τι εγώ θα κάνω να θέσω πράγματα μυρισίας, μόνο ότι είχα πολλά να θέσω εξαιτίας της πρόσκλησης αδοκίμως του καλεσμένου, ο οποίος περιμένει να ολοκληρώσουμε για να έρθει η σειρά του. Ο κύριος Κουνάκος. Ούτε εγώ κύριε Πρόεδρε, ούτε εγώ. Και ο κύριος Πρωμούς, σας φαντάζομαι δεν έχει κάτι. Ωραία. Πριν δώσω τον λόγο στον κύριο δήμαρχο να απαντήσω στα ερωτήματα που τέθηκαν στο Προεδρείο. Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει ένα ερώτημα και θέλω εγώ να κάνω. Συγχωρείτε κύριε Μουτιά, με συγχωρείτε. Ναι, ο λόγος εσάς κύριε Μουτιά. Συγγνώμη, ναι. Ναι, ναι, όχι βέβαια. Το ερώτημά μου είναι ένα και είναι συγκεκριμένος. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε πάρει μια απόφαση να υπογραφεί μια σύμβαση, προγραμματική σύμβαση, με τη κυβερνητική οργάνωση, την μετάδραση σε σχέση με προγράμματα αθλητισμού για παιδιά μεταναστρώ που ζουν στην πόλη μας. Όπου είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Και εμπλέγεται και ο Δήμος όσον αφορά την πόλη της Καβάλλας. Κύριε Δήμαρ, έχω πληροφορίες αξιόπιστες να τις έλεγα ότι η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση που είχε αναλάβει το πρότζεκτ αυτό και η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή σε μία άτυπη συνεργασία τους, εξερουμένης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, επιθυμούν να προωθήσουν για την πόλη μας προπονητές, αλλοδαπούς και μάλιστα Γερμανούς, ώστε αυτοί να απασχοληθούν στο πρόγραμμα άθλησης των νέων προσπήγων και όχι καβαλιώτες, Έλληνες πτυχιούχοι, φυσικής αγωγής που έχουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσώδα. Επίσης, υπάρχουν και πληροφορίες ότι αντίστοιχα θα γίνει και προμήθεια αθλητικού υλικού, απευθείας από το εξωτερικό. Το ερώτημά μου είναι εάν εσείς γνωρίζετε ή η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου γνωρίζει αυτές τις ενέργειες, εάν έχετε έρθει σε επαφές με τους καβαλιώτες πτυχιούχους φυσικής αγωγής και θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αδιανόητο ο Δήμος Καβάλλας να συνεργάζεται με μία μη κυβερνητική οργάνωση για υλοποίηση ενός αθλητικού προγράμματος και να είναι έξω από αυτό το αθλητικό πρόγραμμα οι καβαλιώτες προπονητές και οι καβαλιώτες πτυχιούχους φυσικής αγωγής, αντιθέτως να αρθούν και να αμοιφθούν γυμναστές ή προπονητές οι οποίοι δεν κατοικούν στην Καβάλλα, πολύ περισσότερο δεν κατοικούν στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε κύριε Μούτια. Ξεκινώντας τις απαντήσεις και πριν δώσω τον λόγο στο Δήμαρχο να απαντήσω σε όσα ερωτήθηκα, σε όσες ερωτήσεις κάνατε προς το Προεδρείο. Κύριε Συφίδου, όσον αφορά την άτυπη επιτροπή που είχαμε συστήσει για να συζητήσουμε την αλλαγή του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου και να είναι σύμφωνοι με τον τελευταίο νόμο του Κλιστένη, δυστυχώς μετά την πρώτη συνάντηση σας απέστειλα email σε όλους σας για τις πιθανές αλλαγές και τις προτάσεις που σας έκανα εγώ ίδιος. Απάντηση δεν πήρα από κανέναν. Σε κάποιες συζητήσεις είδα ότι δεν υπάρχει προθυμία να προχωρήσουμε παρά να μείνει όπως είναι. Από την άλλη πλευρά έχουν γίνει ήδη κάποιες αλλαγές στον προηγούμενο νόμο και έποτε και αλλαγές στον επόμενο. Θα ξανακάνω την προσπάθεια και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Αλλά αν πραγματικά κάποιος ήθελε να προχωρήσουμε μπορούσε απλώς να σηκώσει ένα τηλέφωνο και να με καλέσει. Αυτό θεώρησα ότι δεν έχετε τη διάθεση. Κύριε Παπαδόπουλε, όσο να παρακαλώ δεν κάνουμε διάλογο. Σας άκουσα, σας απάντησα, ευχαριστώ. Μπορώ να σας κάνω ερώτηση. Θα μπορούμε να συζητήσουμε κατευθείαν για το θέμα της επιτροπής αυτής. Κύριε Παπαδόπουλε σε αυτά που χαρακτηρίσατε σχετικά με τον Καλεσμένο ότι περιμένατε μια ώρα εδώ. Τι να κάνουμε, ορίστηκε το δεύτερο συμβούλιο από τις 6 στις 8 για να έχουμε όλο τον χρόνο να συζητήσουμε. Δυστυχώς είναι καλοκαίρι, δεν είμαστε όλοι εδώ. Κάποιοι είναι σε διακοπές. Και αντί να μην ολοκληρώσουμε μια συναιδρίας, προτιμήσαμε να την αρχίσουμε λίγο αργότερα. Ούτε κάποιον προσβάλλουμε, ούτε το Προεδρείο κάνει πολιτική, κύριε Παπαδόπουλε. Το Προεδρείο εφαρμόζει τον κανονισμό και είναι υπεύθυνο, ισόνομα, ισότυπα απέναντι σε όλους σας. Με ισότητα μάλλον απέναντι σε όλους σας. Και εμείς σεβόμαστε τα πάντα. Παρακαλώ λοιπόν να σέβεστε κι εσείς το Προεδρείο. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, θα ξεκινήσω με το θέμα του Διονύσου που το έχει θέσει και η κυρία Ιωσιφίδου, αλλά και ο κύριος Παπαδόπουλος. Καταρχήν, κυρία Ιωσιφίδου, δεν είστε καλά ενημερωμένοι. Το 2013, όταν παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ, παραχωρήθηκε στο Δήμο Καβάλλας, έγινε με φεκ. Λοιπόν, που εσείς ξέρετε τι σημαίνει φεκ. Άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό που λέτε ότι ο κύριος Σιμητσής είχε μια προφορική. Ήταν εγγραπτή και μάλιστα εκεί έλεγε ότι έπρεπε να γίνει και η εγγραφή στο κτηματολόγιο. Λοιπόν, αυτό έρθε το 2013, δεν έγινε μέσω στο 2014. Από κει και πέρα όμως, αν θυμάμαι καλά, από το 2014 μέχρι το 2019 ήσασταν εσείς στη διοίκηση. Και άρα μπορεί η κυρία Δρακονάκη το 2017 να προσπάθησε να το εγγράψει στο κτηματολόγιο, αλλά έμεινε στην προσπάθεια. Λοιπόν, δεν έγινε τίποτα. Αυτή τη στιγμή, ο Διόνυσος, είμαστε στα τελειώματα στο να γραφτεί στο κτηματολόγιο και να τελειώνει η ιστορία αυτή, ούτως ώστε να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Επίσης, οι χρήσεις γης, για να ξέρει και ο κ. Παπαδόπιλος, για να ξέρουν αυτοί δηλαδή που τα λένε, διότι λογικά ο κ. Παπαδόπιλος δεν μπορεί να ξέρει αυτά τα θέματα, εκεί προβλέπεται, οι χρήσεις οι οποίες προβλέπονται είναι τουρισμός παύλα αναψυχής. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι οι χρήσεις αυτές, για τις οποίες λέμε, φυσικά και προβλέπονται. Επίσης, για την απαλλοτρίωση, ας το πούμε έτσι, ή για την παραχώρηση που έγινε από τον θρόμο και από τα 9.000 περίπου στρέματα που πήγε, μειώθηκε κατά 1.200, αυτά έχουν γίνει οι αιτήσεις για να γίνει εκτιματολογική αλλαγή. Θέλω να σας πω επίσης ότι εγώ δεν έδωσα σε καμία εταιρεία ή σε κανένα ανεπενδυτή την υπόσχεση ή του παραχωρώ τον Διόνυσο. Αυτό το οποίο θα γίνει είναι αυτό που προβλέπει ο νόμος κ. Ιωσιφίδου και κ. Παπαδόπουλε. Και ο νόμος ποιος είναι, γίνεται διαγωνισμός. Στον διαγωνισμό, λοιπόν, όσοι πιστεί προσέλφεται, όσοι θέλουν να ενδιαφερθούν για το ακίνητο, ευχαρίστως εδώ είμαστε να δώσουν τις προσφορές τους. Όσο για σήμερα, γιατί έγινε ολόκληρο θέμα κ. Ιωσιφίδου, για το αν ήξερε το τοπικό συμβούλιο, το τοπικό συμβούλιο δεν καθορίζει ούτε τους όρους δημοπράτησης, απλώς θα παίρναμε μια απόφαση ότι πρέπει να το δημοπρατήσουμε. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα φυσικά και θα πρέπει να είναι εντάξει, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Πάντως, μη στεναχωριέστε, θα δημοπρατηθεί σύντομα. Ξέρω ότι στεναχωριέστε, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτε σε αυτό. Πάρκινγροδόπης. Για το ελεύθερο πάρκινγκ, κ. Ιωσιφίδου, επιμένεται, ότι μπορεί ο δήμος να πάρει απόφαση για ελεύθερο πάρκινγκ. Έχουμε ζητήσει γνωμοδότηση από το Υπ. Υπουργείο Συγκοινωνιών, η οποία λέει ότι ακόμα και το αν πάρουμε χωρίς μίστομα απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο με μελέτηση κοινωνιακή, να είναι ελεύθερο το πάρκινγκ, χρειάζεται η χρήση υγείας. Λοιπόν, θα σας την κοινοποιήσω, διότι επιμένετε. Θα σας την κοινοποιήσω, λοιπόν, για να ξέρετε. Όσο για το τι θα γίνει, επίσης μη στεναχωριέστε. Πολύ σύντομα το θέμα της Ροδόπης και όλα τα πάρκινγκ, για όσους θα εναχωριούνται από την αντιπολίτευση, πολύ σύντομα το θέμα αυτό θα έχει τελειώσει. Δεν μπορώ να κάνω κάτι, καταλαβαίνω το πρόβλημα στην πόλη, δεν μπορώ όμως να κάνω κάτι άλλο, κάποιοι κάνανε καταγγελίες, οι καταγγελίες αυτές έπρεπε φτάσανε εκεί που φτάσανε, οι υπάλληλοι οι οποίοι σεύονται τη θέση τους, κάνανε αυτό που κάνανε. Εντός λοιπόν λίγων ημερών, μιας δυο εβδομάδων θα τελειώσει και το θέμα αυτό, οπότε τον Αύγουστο το πάρκινγκ της Ροδόπης θα έχει δοθεί προς χρήση. Για το διοικητικό συμβούλιο που δεν μπορέσαν να κάνουνε σύνδεση, όντως στο Zoom σήμερα έπεσα και δεν μπορέσαν να κάνουνε σύνδεση, και έχουν αύριο, συνεπώς δεν έχει να κάνει με τον σύγχρονο δήμο, και εσείς ευαγγελιστήκατε ένα σύγχρονο δήμο, αλλά δεν είδα και πολλές πρόοδους στο θέμα του διαδικτύου. Όσο για την υπενθύμηση πληρωμών και αν φαίνονται στα προσωπικά δεδομένα, αυτό δεν το ξέρω, θα το δω όμως. Αυτό λοιπόν που έστειλαν, με ενημερώνουν τώρα γιατί είπα να ρωτήσουν, είναι ότι στείλαν ένα γενικό email σε όλους, που έλεγε ότι πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, και ότι πρέπει να τακτοποιήσουν όσοι έχουν υποχρεώσεις να το τακτοποιήσουν. Είναι αυτό λοιπόν. Αρκετά και εκεί διότι οι μπαταξίδες μας τελειώσανε. Διότι μέχρι τώρα υπήρχε μια ανοχή στο δείο, και γενικά όπου έπρεπε κάποιος να πληρώσει. Κάποιος δεν έχει να πληρώσει, το καταλαβαίνω, και εκεί υπάρχει η κοινωνική πολιτική του δήμου, αλλά δυστυχώς αυτό που ξέρω, ότι υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν. Για την αξιοποίηση της περιουσίας, κύριε Παπαδόπουλε, εγώ συμφωνώ μαζί σας, και αυτό προσπαθώ να κάνω από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Θα σας θυμίσω την προσπάθεια που έγινε, όσο και να μη σας αρέσει και όσο να προσπαθείτε να το μειώσετε, θα σας θυμίσω την προσπάθεια που έγινε στο παλιό νοσοκομείο. Και αυτό κάποια στιγμή, ήδη ξεκινάνε οι διαδικασίες και γι' αυτό, για να μπορέσει να αξιοποιηθεί. Είναι ο Διόνυσος, είναι η Καλαμίτσα, η οποία όταν θα έρθω στον κύριο Παπά, θα απαντήσω και για το θέμα της Καλαμίτσας. Είναι τόσα πράγματα τα οποία υπάρχουν, θα σας θυμίσω έναν πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο κάθεται, καθότανε. Τέλος πάντων υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και να ξέρετε ότι στόχος μου και προτεραιότητά μου είναι η αξιοποίηση της περιουσίας. Υπάρχουν όμως υπεριουσία, δεν είναι το τσιφλίκι μας και τι εννοώ, δεν είναι δικό μου και να πω, ελάτε εντάξει σας το νικιάζω. Υπάρχουν οι διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν, είτε αφορούν χρήσης γης, είτε αφορούν λανθασμένες ερμηνείες των υπαλλήλων, οι οποίοι κάποιοι από αυτούς, μπορούν να μισθώσουν κάποια κύματα, κάποια κτίρια. Αυτά λοιπόν αναλαμβάνοντας εγώ πλέον με τη νομική υπηρεσία θα τακτοποιήσουμε τα θέματα αυτά για να τελειώνει πλέον αυτή η γάγραινα, το δεν γίνεται. Για το Διόνυσο νομίζω σας απάντησα, δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω περισσότερα, νομίζω σας έχω πει, για τη διαμάχη σας το ξαναλέω κύριε Παπαδόπιλε, γιατί δεν το καταλάβατε ή θέλετε να το ξαναακούσετε. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τέτοιους διαγωνισμούς, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Είναι πολύ εξειδικευμένοι αυτοί οι διαγωνισμοί, θέλουν ανθρώπους οι οποίοι να ξέρουν και έτσι εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τους δικούς μας διαγωνισμούς. Δυσκολευόμαστε από πλευράς χρόνου και διαδικασιών. Θα κάνουμε ένα μεγάλο διαγωνισμό, 50 τόσο εκατομμυριών. Με συγχωρείτε, πού νομίζετε ότι είμαστε. Και όσο για το αν θα πρέπει να γίνει μελέτη κατασκευή, καταλαβαίνω γιατί σας ενημερώνουν κατά καιρούς ο κάθε πονεμένος ο οποίος έχει μια διαφορετική άποψη για θέματα να σας ενημερώνουν, διότι θεωρούν ότι μπορείτε εσείς να βάζετε αυτά τα θέματα με τον δικό σας τρόπο. Δεν αγχωριέστε, κύριε Παπαδόπουλε, θα γίνει το καλύτερο το οποίο προβλέπετε για τη διαμάθ. Και είμαι υπερήφανος που έχω μπει στη διαμάθ, όσο και να μη σας αρέσει, που έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Για το αν θα γίνει μελέτη κατασκευή, θα το μάθετε πολύ γρήγορα. Για το φυτοπλακτόν είναι η αλήθεια ότι δεν είχα σκεφτεί ότι φταίω και γι' αυτό, αλλά αποδείχθηκε ότι φταίω και για το φυτοπλακτόν. Μάλλον ή δεν ακούτε, ή δεν διαβάζετε εφημερίδες, ή θέλετε, σωκά καλά, να φταίει ο δήμαρχος. Υποθέτω ότι διαβάζετε ότι ήδη η περιφέρεια έχει κινηθεί επάνω σε αυτό το θέμα. Ή ότι οι βουλευτές έχουν κινηθεί επάνω σε αυτό το θέμα και θα προκληθεί μια συζήτηση, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει η αποζημίωση για τους αλιείς. Όσο για την προετοιμασία για το τέταρτο κύμα, φυσικά και προετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα. Ήδη με τον κ. Κλιτσιώτη, με πρωτοβουλία του κ. Κλιτσιώτη, την Δεκάρτη, ο αντιπεριφεριάρχης, εγώ, ο κ. Κλιτσιώτης, θα δώσουμε μια συνέντευξη τύπου για τον εμβολιασμό. Και φυσικά θα υπάξουν και κάποιες ποτάκια για να προκτρέψουμε τους συνδυσμότες μας να εμβολιαστούν. Αν ήταν στο χέρι μου, σας πληροφορώ ότι δεν θα άφηνα κανέναν να μπει μέσα στο Δημαρχείο εάν δεν είχε κάνει εμβόλιο. Όπως επίσης, αν ήταν στο χέρι μου, πολλούς από τους υπαλλήλους οι οποίοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια, θα τους είχα σταματήσει. Αλλά ξέρετε, δεν είναι στο χέρι μου για να γίνει αυτό. Και επίσης καταλαβαίνω, υπάρχει ένα μικρό βιβλιαράκι που λέει για τη βλακία, η οποία είναι ακατανίκητη. Λοιπόν, δυστυχώς σε αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και βάζουν όλα αυτά τα θέματα, δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα. Αλλά η προετοιμασία, όμως, γίνεται. Κύριε Παπά, για την καλαμίτσα. Έχετε δίκιο ότι η εικόνα γενικά των εγκαταστάσεων δεν μας τιμάει ως πόλη. Έχει γίνει μια προσπάθεια τον τελευταίο καιρό. Εάν πάντα θα δείτε, ο χώρος είναι καθαρός. Οι τουαλέτες καθαρίζονται, παρόλο ότι κάποιοι δημότες φροντίζουν να πάνε να σπάζουν, να δημιουργούν καταστροφές. Παρ' όλα αυτά, προσπαθούμε να υπάρχει μια καθαριότητα και μια ευταξία. Όμως, η κατάσταση στις εγκαταστάσεις είναι κάτι που δεν μας τιμάει. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΤ για την παραχώρηση της καλαμίτσας στο ΤΜΟ. Μόλις, τέλος πάντων, μας στείλανε μια άτυπη πρόταση. Στέλνω μια αντιπρόταση, την οποίαν και όταν φτάσουμε σε ένα σημείο, φυσικά και θα συζητήσουμε για την πρόταση αυτή. Κύριε Μούτλια, θα σας απαντήσει ο κ. Βακυρτζής στην ερώτηση που κάνετε. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από εμένα. Αυτά που ανέφερε ο κ. Μούτλιας πραγματικά σήμερα τα άκουσα και εγώ. Δεν ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα, καθώς όντως υπήρξε ένα πρόβλημα με τους προπονητές, γιατί είχαμε βασιστεί στην εθελοντική βοήθεια των συλλόγων, αλλά λόγω αυτού του διαστήματος, επειδή είναι καλοκαίρι και οι σύλλογοι σταματάνε τις δραστηριότητες, τους υπήρξε ένα πρόβλημα, αλλά παρόλα αυτά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με συναρχή για το εγκολύμβιση και το στίβο με τέσσερις καβαλιώτες και καβαλιώτησες προπονητές. Όσο αφορά τον εξοπλισμό, αυτός θα αγοραστεί από τη Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα σταλεί εδώ πέρα σε εμάς για να τρέξουν τα αθλήματα, ο οποίος αργότερα θα μείνει στους συλλόγους, στα σχολεία, όπου θέλουμε εμείς να τους διαθέσουμε. Ο κύριος Προμούσας. Δεν ακούγεστε κύριε Προμούσα. Συγγνώμη. Καλησπέρα λόγια από εμένα. Χρωστάω δύο απαντήσεις αναφορικά με τη συμμετοχή του Δήμου στο Μοτοχικό Κεφάλαιο της ΠΑΤΣ ΑΕΠΣΡΟ, με μια στον κύριο Βαγγέλη Παπά και άλλη στον Απόστολο Χρόνη. Ο κύριος Παπάς με ρώτησε για έναν όρο που υπάρχει στο κοινοπρακτικό μεταξύ της Εταιρείας και του Δήμου. Κύριε Παπά, έψαξα να το βρω στο λογιστήριο του Δήμου. Απευθύκαμε και στο ροκοτήριο σου μήπως υπάρχει στο αρχείο του. Δυστυχώς δεν το βρήκαμε. Αστόσο σήμερα πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ένας πλήρης φάκελος στη Δημοφέλεια, τον οποίο και ζητήσαμε με τον Δήμαρχο να έρθει στο Δήμο. Σας ευχαριστώ. Σήμερα λόγω της Εικονομικής Επιτροπής δεν μπορέσα να μελετήσω γενικά ότι υπάρχει ένας αυτοφάκελος, οπότε δεσμεύουμε να σας απαντήσω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ και πάλι. Συγνώμη. Στο κύριο Χρόνη, η ερώτηση είχε να κάνει με το ποσοστό συμμετοχής του Δήμου στην ενλόγου εταιρεία και το κατά πόσο μας ενημερώνει η εταιρεία για τους συνολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης αυτής. Είχα πει ότι η συμμετοχή του Δήμου απόσο γνώριζε τουλάχιστον 5%. Τελικά, κύριε Χρόνη, η συμμετοχή του Δήμου αυτή τη στιγμή είναι στο 2,47, διότι δεν είχε συμμετάσει το Δήμος στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, είναι γεγραμμένο στον συνολογισμό, στο λογαριασμό 18, ένα ποσό 33.350 ευρώ που ουσιαστικά είναι η αξία του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν χρειάζεται η εταιρεία να μας γνωστοποιεί τους ολογισμούς, δεδομένου ότι μπορούμε να τους βρούμε εύκολα, καθώς δημοσιεύονται αυτοί τόσο οι ολογισμοί όσο και τα αποτελέσματα χρήσης. Και αυτό γίνεται για να γίνει αποτίμησης της λογιστικής αξίας των μετοχών, καθώς αυτή προκύπτει πάντα από τελευταίο δημοσιευμένος ολογισμός της εταιρείας, στην οποία πρέπει να γίνει αποτίμηση. Όλα αυτά έχουν καλώς όσον αφορά τη συμμετοχή μας σε ό,τι έχει να κάνει και τις υποχρέσεις που έχει να κάνει το λογιστήριο σχετικά με τις συμμετοχές αυτής της εταιρείας. Οπότε χρωστάω την απάντηση στον κύριο Παπά, που θεωρώ ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα την έχει. Αντιδημαρχέ, συγγνώμη λίγο μπορώ να παρεβώ. Ναι και εγώ. Παρακαλώ. Έχουμε μια ερώτηση και αν έχουμε πάρει κέρδι ποτέ, αν έχει μπιστρέψει έστω και ένα ευρώ ποτέ από τη συμμετοχή μας στον Πάτης. Πόσο γνωρίζω όχι, δεν έχουμε. Ευχαριστώ. Παρακαλώ. Μπορούμε να προχωρήσουμε λοιπόν. Κάθε φορά την παραχώρηση του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου των ποταμοδίων για μια εκδήλωση στις 23, 24 και 25 Ιουλίου. Κύριε Βοιατζή, Βακυρτζή με συγχωρείτε. Ναι, η Πυθία Κινσέπ σε συνεργασία με την Εθνική Εμοσπονδία Κάτσπολ του Ισραήλ, διοργανώνει ένα τορνουά εδώ στην πόλη μας στις 24 και 25 Ιουλίου. Είναι ένα άθλημα που ταιριάζει με το βόλι, έχει τους ίδιους κανόνες περίπου και θέλω να κάνω μια παρουσίαση εδώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα συμμετέχουν ομάδες από το Ισραήλ, τη Ρουμανία και την Ολλανδία και ζητούν το κλειστό γυμναστήριο. Τα έξοδα θα είναι δικά τους, εμείς που παραχωρούμε μόνο το κλειστό γυμναστήριο. Και θα είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν εκείνες τις ημέρες. Υπάρχει κάποια αντίρρηση, είμαστε όλοι σύμφωνοι. Ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Κύριε Ισφύδου πρώτα και μετά ο κύριος Βέρος. Καταρχήν σαν θέμα είναι πραγματικά ενδιαφέρον, απλά η μοναδική ερώτηση που θέλω να κάνω είναι πότε υπέβαλε έτοιμα σε εμάς, δηλαδή στο δήμο, η συγκεκριμένη κινσέπ. Γιατί έρχεται το θέμα και ως έκτακτο, οπότε πρέπει να δούμε λίγο και το έκτακτο. 7 εβδόμου βλέπω ότι είναι η επιστολή που έστειλε, το έτοιμα παραχώρησης. Δεν προλαβαίνω να περάσει το δημοτικό συμβούλιο. Δεν άκουσα τι ημερομηνία είπατε, δεν άκουσα. 7 εβδόμου. 7 εβδόμου, ok. Κύριε Βέρο. Τίποτα, το πρώτο ήταν διαδικαστικό το θέμα, σε τι συνίσταται το έκτακτο του θέματος, γιατί αυτό πρέπει να συζητήσουμε πρώτα. Και μετά βέβαια επί της ουσίας θα θέλω να θέσω ένα ερώτημα ακόμα. Νομίζω για το έκτακτο απαντήστηκε. Πότε είναι κύριε Αντιδήμαρχε, πότε είναι, για ποιες ημερομηνίες θέλουν την παραχώρηση του γηπεδού. Είναι για την Παρασκευή που μας έρχεται Σάββατο και Κυριακή. 23, 24, 25 Ιουλίου. Η έτοιση, η επισολή που μας έδιναν για το έτοιμα παραχώρησης είναι 7 εβδόμου. Για την άλλη Παρασκευή κύριε Αντιδήμαρχε, όχι για αυτήν. Ναι, συγγνώμη. Για την άλλη Παρασκευή, συγγνώμη. Υπάρχει κάποια αντίρρηση τόσο για το έκτακτο όσο και για το θέμα? Κύριε Βέροντις, είστε σύμφωνος? Όσα αφορά για το έκτακτο, ναι, από τη στιγμή που ήρθες στις 7, μέχρι να πρωτοχωρηθεί. Εντάξει, όσα αφορά για το έκτακτο, ναι. Τώρα, επί της ουσίας, θα το συζητήσουμε. Κυρίες, είστε σύμφωνοι. Καταρχήν, εγώ ήδη είπα ότι τραγματικά είναι ενδιαφέρον θέμα. Θα ευχηθώ καλή επιτυχία, υπό τον όρο και τις προϋποθέσεις ότι θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα είναι σε εσωτερικό χώρο, δηλαδή, κύριε Βαγκετζέ, έτσι δεν είναι? Ναι, ναι. Σε εσωτερικό χώρο, στο κλειστό του ποταμού 2. Με την επιφύλαξη, βέβαια, ότι θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τα οποία, όπως είπατε, είναι ευθύνη της συγκεκριμένης ΚΙΙΣΕΠ, αλλά παρόλα αυτά, εντάξει, δεδομένου ότι παραχωρούμε το χώρο, θα πρέπει και εμείς να έχουμε... Σίγουρα θα υπάρχει ο έλεγχος. Οπωσδήποτε είναι υπεύθυνη για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ή ΚΙΙΣΕΠ, αλλά και εμείς θα κοιτάξουμε να είμαστε παρόνως να επιβλέπουμε να όντως να τηρηθούν. Ναι. Εμείς είμαστε θετικοί, ως να φορά την ουσία. Με την παρετήρηση που έκανα, ευχαριστώ. Θα βάλουμε πρώτα λίγο τα ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει κάποιο ερώτημα που δεν απαντήθηκε? Ναι. Είπα επί του Συσσίας, θέλω ένα ερώτημα. Σας το είπα και πριν. Νομίζω είχατε ολοκληρώσει. Σας ακούμε. Όχι, όχι. Σας το διευκλίνησα κιόλας. Θα ήθελα λίγο να ρωτήσω, νομίζω ότι συμμετέχει στη συνέδριαση και η πρόεδρος η κυρία Χωτινή Κόγια. Θα ήθελα να ρωτήσω λίγο την αγαπητή την πρόεδρο του τοπικού, που σήμερα νομίζω ήταν ως θέμα και στο τοπικό συμβούλιο. Μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας το πρακτικό ότι ουσιαστικά και οι 11 παρόντες ήταν αρνητικοί στην παραχώρηση. Οι 6 δήλωσαν παρόν και οι 5 ήταν κατά. Θα ήθελα λίγο και επειδή δεν αναγράφεται, έστω δεν εξηγείται οι λόγοι για τους οποίους δήλωσαν είτε παρόν είτε κατά. Μπορούν λίγο η κυρία Χωτινή Κόγια να μας πει για ποιο λόγο δεν θέλουν αυτήν την παραχώρηση και να αποδεχθούν αυτό το έτοιμο. Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε έχω τον λόγο. Κύριε Βερό θέλω να σας πω ότι πρώτον από την παρέταξη του κυρίου Παπαδόπουλου, τα 2 μέλη και τα 3 μέλη ψήθησαν ναι. Εγώ ψήθησα παρούσα για πρώτη φορά στα 7 χρόνια που συμμετέχω και σαν πρόεδρο στο τοπικό συμβούλιο γιατί δεν ήρθε κάποιος να μας ενημερώσει. Εγώ αυτό το αγώνισμα δεν το ξέρω. Μου επιτρέπετε λίγο κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ να μην κάνουμε διάβολα. Έχω μπροστά μου το αντίγραφο του πρακτικού που μας στείλατε από την Γραμματεία. Και διαβάζοντας ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι ήταν απόντες, από τους παρόντες, και μπορώ να σας διαβάσω και τα ονόματα, οι 6 δηλώσανε παρόν, κανένας δεν δήλωσε ναι και οι 5 ήτανε κατά. Τα μέλη... Αφήστε μου λίγο να τελειώσω. Να σας λέω τι γράφει το πρακτικό. Δοξάκης Νικόλαος, Καλαφάτης Αναστάσιος, Φιλόγλου Νικόλαος και Χαβιαρόκουλος Παύλος ψήφισαν παρόντες. Και τα μέλη, Βαλτατζής Γεώργιος, Ιλιάδης Χαράλαμπος, Λικουρίνος Απόσταλος, Μελαδιανός Νικόλαος και Τσουμπάκης Θεμιστοκλής, οι οποίοι ψήφισαν. Ήταν κατά, εγώ δεν βλέπω κανέναν ναι. Όπως βλέπετε, κύριε Πρόεδρε. Ορίστε. Μα που ναι, παρακαλώ. Όχι, ναι ψήφισαν. Και μειοψηφούν τον λέει, κύριε Ιγνατιάδη. Κάκος να ρε λέει, ναι. Κάκος, εγώ διαβάζω το πρακτικό ρε παιδιά τώρα. Τι κακός μου λέτε τώρα. Κυριακό γι' αυτό. Συγγνώμη το πρακτικό. Τι λέει η αγαπητή κυρία Πρόεδρος. Λίγο να το ξεκαθαρίσουν. Εάν είναι λάθος το πρακτικό, διορθώστε το πρακτικό και ξαναστείλτε το. Τι να σας πω άλλο. Εγώ διαβάζω το πρακτικό. Κύριε Βέρο, σας ζητώ συγγνώμη. Κύριε Βέρο, σας ζητώ συγγνώμη. Με ο Νεσάζ και από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Πραγματικά, έγινε λάθος την αντιγραφή. Θα στείλουμε ορθή επανάληψη. Η πλειοψηφία, αν καταλαβαίνω, ήταν κατά αυτής της παραχώρησης. Έτσι όπως μου λέτε. Τρεις ναι μου είπατε. Ήτανε, ο κύριος Βαλκατζής, ο κύριος Καλαφάτης, ο κύριος Ιλιάδης, ο κύριος Κουρίνος και ο κύριος Στουμπάκης ήταν θετικοί. Παρόντες. Παρόντες. Ήμασταν εγώ, η κυρία Γεωργιάδου, ο κύριος Δοξάκης, ο κύριος Φιλόγλου και... Ποιος άλλος δεν θυμάμαι τώρα τα νέα. Μην διαφέρει τώρα το άλλο όνομα. Ο κύριος Χαβιαρόπουλος, κυρία Πρόεδρε. Ο κύριος Καβιαρόπουλος από την αρχή της συνεδρίας σας είπε ότι σηφίζει φαρόν σε όλα τα θέματα. Και να σας πω... Τέλος πάντων, συγγνώμη λίγο ποιόλας τώρα γίνομαι και... αλλά για να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Όσα αφορά με το τοπικό. Μπορείτε να μου πείτε οι έξι γιατί δηλώσαν φαρόν. Εσείς μου είπατε, οι υπόλοιποι το σκεπικό τους ποιο ήταν και δηλώσαν φαρόν. Οι άλλοι δύο... Αν γνωρίζετε μπορεί να μην είναι υπόθηκε. Σας λέω ότι η κυρία Γεωργιάδη και ο κύριος Δοξάκης για το λόγο που σας ανέφερα, γιατί δεν το ξέραμε αφού τάτλειμα και γιατί δεν ήρθε κάποιος έστω από την υπηρεσία θηκισμού να μας ενημερώσει, για τον κύριο Φιλόγλου δεν γνωρίζω. Και ο κύριος Χαβιαρόπουλος από την αρχή της συνεδρίας φαρόν σε όλα. Θα επικοινωνήσω όμως, κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, θα επικοινωνήσω με την κραματέα να στείλει όρθια επανάληψη. Επανάληψη τι εννοείτε, κυρία Γεωργιάδη? Της απόφασης, της απόφασης του πρακτικού. Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, της απόφασης. Επικοινώνησα μαζί της και μου είπε ότι το μόνο που δεν ακούγεται σωστά είναι το ναι του κυρίου Καλαφάτη. Ότι δεν ακούγεται σωστά, όμως, ο κύριος Καλαφάτης μπορεί και θέλει να το δηλώσει και γράφος ότι είπε ναι. Κραματέας μας βεβαίωσε, το λέω εν συντομία τώρα, ότι ο κύριος Καλαφάτης είπε ότι είναι παρόν ο ψήφωστος. Παρ' όλα αυτά μπορείτε να το δείτε. Μπορεί, βέβαια, το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει άλλη άποψη επί του θέματος. Λοιπόν, η κυρία Σουφίδου είπε ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Και φυσικά είμαστε ναι και καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλοι οι διοργανώσεις. Ωραία. Κύριε Παπά. Πρέπει να κάνω στον κύριο Μαγερτζή μια διευκρίνηση ότι δεν πρέπει να εμπλακεί ο δήμος με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της διαξαγωγής των αγώνων. Να κάνουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης για τις συγκεκριμένες μέρες του κλειστού και τίποτε καμία άλλη εμπλοκή. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, λέμε ναι. Είναι υπογραμμισμένο πάντως το θέμα ότι, το διαβάζω λίγο για να διευκολύνει τους συναδέρφους, η Πυθία Κινσέπ θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Άρα ρητός, νομίζω, πώς αναφέρετε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως, όταν μίλησε ο Αντιδημαρχός, τον πέρδεψε αυτό. Είπε θα είμαστε κι εμείς εκεί. Εάν θα είσαι εκεί, θα είσαι και συνυπεύθυνος. Νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά πώς γίνεται αυτό, άρα πρέπει να τηρηθεί αυτό που λέει και το ισχυγητικό της απόφασης, γιατί ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή μια ομάδα ήρθε από την Τουρκία και θέλουν να την γύρνουν πίσω. Ξέρετε, είναι στον αέρα ένας ολόκληρος αγώνας. Αλλά λοιπόν, η εμπλοκή σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πέρδεμα χοντρό. Και επειδή το λέει και το ισχυγητικό, να τηρηθεί το ισχυγητικό χωρίς καμιά άλλη εμπλοκή, τους παραχωρώ με το γήμεδο και θα τηρήσουνε όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για γιονομικά πρωτοχώλα. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, είμαστε θετικοί, συμφωνούμε, όμως θα μου επιτρέψετε λίγο να επιθυμίσω στην διοίκηση και στον αγαπητό τον κύριο Δήμαρχο ότι με τη συγκεκριμένη ΚΕΙΣΠΕ ο Δήμος υπέκραψε μια συνεργασία για τα δέσποτα. Αν θυμάμαι καλά στο καταφύγιο που βρίσκεται στην περιοχή του Κραιονεριού. Όμως αυτή η συμφωνία ποτέ μα ποτέ δεν πέρασε ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε από κανένα όργανο του Δήμου, κύριε Δήμαρχε. Και δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο, καλώς το φέρνετε τώρα το έτοιμα, αλλά νομίζω ότι έτσι έπρεπε να φέρτε και εκείνη τη συνεργασία του Δήμου να την εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ρεβέρο. Ο κύριος Πατώιας. Συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε με την επισήμασή μόνο ότι με τις Κονισέπ ο αθλητισμός δεν μπορεί να πάει μακριά. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βαγιατζής. Είμαι θετικός κύριε Πρόεδρε, απλά με την επισήμασή ότι θα τηγεθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την επιδημία. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ναι για το έκταθο, ναι και για το θέμα πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Συμφώνω και για τα δύο. Και για το έκταθο και για το παραχώρηση. Ναι. Ωραία. Εγκρίνεται ομόθουνα. Πάμε στο πρώτο θέμα της σημερινής ιδέας. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα τον λόγο. Μισό λεπτό, απλά να συμπληρώσω και να προτείνω. Μέσα σε αυτό, όπως είναι το εισηγητικό και στη συμφωνία που θα γίνει για τους συγκεκριμένους αγώνεις, καλό θα ήταν να αναγράφετε και ο αριθμός των θεατών που θα παρακολουθήσουν σε αυτούς τους αγώνους. Γιατί καταλαβαίνω ότι αυτοί όλοι γίνονται για να γίνει γνώριμο, να γνωρίσει η κοινωνία της καβάλεσης τοπική το άθλημα του συγκεκριμένου. Δεν αναφέρεται ποιος θα είναι ο αριθμός που θα μπορούν να εισέλθουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο τουρνουά. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Κύριε Σωτηριάδη, κάθε εβδομάδα τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλάζουν. Τώρα μιλάμε για το αγώνα στον τουρνουά, θα γίνει μετά από δύο εβδομάδες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Προχωρούμε στο πρώτο θέμα της ημερήσειας διάταξης, το οποίο αφορά την ανάληψη δέσμευσης από τον Δήμο Καβάλας για τη δωρεάν παραχώρηση αιτιμοτικό κοινήτου και συγκεκριμένα του πρώτου ορόφου του κτιρίου της ΛΟΡΚ. Κύριε Μιχαηλίδη. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Καταρχήν, να καλωσορίσουμε μαζί μας τον δ. Βασίλη Καπάτο, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, όπως είπα, για θέματα κατασκευών και υποδομών, σε θαλάσσεις και αεροπορικές μεταφορές, το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμις Κοινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, το IMET, κομμάτι του ΕΚΕΤΑ, του Εθνικού Κέντρου Εύνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Γεια σας, Καπάτο. Καλησπέρα και από εμένα. Να ενημερώσω, όπως έχουν ενημερωθεί ήδη οι συνάδελφοι, να ενημερώσουμε ότι το IMET μας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προτείνει να εγκατασταθεί στην πόλη της Καβάλα, στο ΕΚΕΠΕΣ, Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών Προληπτικού Ελέγχου και Συντρίου Συστημάτων Υποδομών. Προτείνεται η ύδρυξη και η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με στόχο να δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και στη Καβάλα ένα παγκοσμίου κλάστος θεωρηστίας για την έρευνα και την καινοτομία στους τομείς του ελέγχου, της παρακολούθησης και της συντήρησης του εξοπτισμού και υποδομών. Θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Καπάτο εάν συμφωνούν όλοι να μας κάνει μια μικρή παρουσίαση, μια σύντομη παρουσίαση της πρότασης, προκειμένου να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα και δεχομένως να υπάρξουν κάποιες ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους. Κύριε Καπάτο, ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας ακούμε. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους και για το χρόνο που μου δίνετε να παρουσιάσετε και πες. Είναι το όραμά μας, αυτό το καινούριο ερευνητικό κέντρο. Δεν θα σας κουράσω πολύ, η παρουσίαση είναι περίπου στο 1 τέταρτο. Νομίζω βλέπετε την οθόνη μου, οπότε μπορούμε λίγο να ξεκινήσουμε. Καταρχήν, όπως είπε και ο κύριος Μιχαηλίδης, ονομάζομαι Βασίλης Καπάτος, είμαι επικεφαλής του εργαστηριού κατασκεδών και υποδομών σε φαλάσεις και αεροπορικές μεταφορές και συντονίζω και το καινούριο ερευνητικό κέντρο του ΕΚΕΠΕΣ που έχει να κάνει σχέση με τον προληπτικό έλεγχο και τη συντήρηση συστημάτων. Δύο λόγια πολύ σύντομα. Θέλω να σας πω για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε το 2000, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Κενοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή είμαστε το 10ο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη όσον αφορά τα κεφάλαια που έχουμε δεχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ερευνητικές μας περιοχές έχουν να κάνουν σχέση με την ενέργεια, με το περιβάλλον, με το ICT, με το agricultural. Υπάρχουν πέντε ερευνητικά ινστιτούτα κάτω από την ομπρέλα του ΕΚΕΤΑ. Το πρώτο είναι το Ινστιτούτο Χημικών Διαργασιών και Ενεργειακών Πόρων, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Βιώσιμις Κυνητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, όπου ανήκω και εγώ, το Ινστιτούτο Εφαρμουσμένων Βιοεπιστημών και το Βιοικονομίας και Αγροτεχνολογίας. Όπως καταλαβαίνετε, καλύπτουμε σχεδόν όλο το φάσμα της έρευνας. Είμαστε αυτή τη στιγμή πάνω από 800 άτομα. Στην πλειοψηφία τους είμαστε πισθήμονες με διδακτορικό. Εγώ ήμουνα καθηγητής στη Δανία και πρόσφατα γύρισα πίσω στην Ελλάδα. Εκλέχτηκα εδώ, η έδρα μου είναι πάνω στην συντήρηση των συστημάτων. Δεν δύο χρόνια γύρισα πίσω στην Ελλάδα. Έχουμε συμμετέχει σε πάνω από 1200 ερευνητικά προγράμματα. Έχουμε ένα μπατζετ πάνω από 500 εκατομμύρια μέχρι τώρα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές συνεργασίες, τόσο με την Αμερική, με την Ιαπωνία, με την Ευρώπη και φυσικά με την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συνεργασία. Έχουμε ιδρύσει 12 Spinoff εταιρίες και το ΕΚΙΤΑ να γνωρίζεται σαν το πρώτο ερευνητικό ίδρυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σέβεται τις αρχές του χάρτη για τους ερευνητές και για τον κώδικα συμπεριφοράς για την πρόσληψη ερευνητών. Όπως θα δείτε σε αυτή τη διαθάνεια, όπως σας είπα, είμαστε το νούμερο 10 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε υψηλότερα και από το Δημόκριτο αλλά και από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος. Δύο λόγια για το Ινστιτούτο μου. Ότι είμαστε ο μοναδικός οργανισμός που ασχολείται στον τομέα της έρευνας, κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα στις μεταφορές στην Ελλάδα, υποστηρίζουμε τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κυβέρνησης, πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων, κάνουμε διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας και υποστηρίξης της καινοτομίας και φυσικά αντιπροσωπεύουμε την Ελλάδα σε συνέδρια, workshop, κλπ. Αυτή τη στιγμή είμαστε 125 άτομα, δουλεύουμε στον Ινστιτούτο. Τα έσοδά μας, όπως θα δείτε σε αυτή τη διαθάνεια, για το 2019 προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα. Καλύπτουμε το ποσοστό του 65% και μόνο το 11,3% καλύπτεται σαν χορηγία της κυβέρνησης. Και το όραμά μας είναι να γίνει το σημαντικότερο κέντρο στην Ελλάδα όσον αφορά τον τουρισμό, τις μεταφορές, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όπως είπε ο κ. Μιχαλίδης, είμαι επικεφαλής στο εργαστήριο που ασχολείται με την παρακολούθηση κατασκευών και υποδομών. Στο εργαστήριο μου κάνουμε ανάπτυξη καινούριων μεθόδων μη καταστροφικού ελέγχου, αυτόματη παρακολούθηση, συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χώρο, προληπτική συντήρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά ερευνητικά προγράμματα, είμαι επικεφαλής σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, απλώς θέλω να τα αναφέρω για να δείτε με τι ασχολούμαστε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τάση να φτιάξουνε βαγόνια τρένων από σύνθετα υλικά και εμείς είμαστε σε μια κοινοπραξία με 14 συνεργάτες από 7 χώρες που πάμε να κάνουμε την επιθεώρηση του καινούριου βαγονίου τρένου χρησιμοποιώντας συστήματα παρακολούθησης, online παρακολούθησης, και επίσης κάνουμε το μη καταστροφικό έλεγχο χρησιμοποιώντας θερμογραφία και υπερίχους. Αυτή ήταν μια σύντομη περιγραφή ποιοι είμαστε. Τώρα μας όπως είπα είναι να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό κέντρο έρευνα στον προληπτικό έλεγχο. Όσον αφορά έλεγχο, παρακολούθηση και συντήρηση του εξοπλισμού και υποδομών, θέλουμε να καλύψουμε όλες τις περιοχές, να είναι τελείως οριζόντιο το ερευνητικό κέντρο, να ασχολείται με όλες τις περιοχές, όσον αφορά τις μεταφορές, την ενέργεια, τις κατασκευές, να κάνει ποιοτικό έλεγχο στα προϊόντα που βγαίνουν από κάποια βιομηχανία, να ελέγχει τις υποδομές, γέφυρες, αεροπλάνα, νεμογενήτρες, τα πάντα. Επιδίωξη του κέντρου είναι να γίνει ένας πόλος έλξης, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, παρόμοιο κέντρο υπάρχει μόνο στην Αγγλία, δεν υπάρχει από θενάλλου και γι' αυτό είναι ο λόγος που θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο και να καταφέρει να είναι πόλος έλξης σε κεφάλαια. Τώρα, η περιοχή που θα καλύπτει το ερευνητικό κέντρο είναι μια παγκόσμια ανάγκη. Αν θυμάστε, το 2018 είχαμε την κατάρευση της γέφυρας στη Γένοδα, όπου σκοτωθήκαν 43 άτομα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κοιτάζουμε και να ελέγχουμε την ακαιρεότητα των υποδομών, του εξοπλισμού και των μηχανημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν τα ελέγξουμε σωστά και δεν κάνουμε τη συντήρηση, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε ατυχήματα και πολλές φορές οδηγούμαστε σε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η τάση αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε αξιόπιστο μη καταστροφικό έλεγχο, αξιόπιστη παρακολούθηση των υποδομών, με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, ώστε και να κάνουμε αξιόπιστη επιθεώρηση των ζημιών. Η στόχη του ΕΚΕΠΕΣ είναι, όπως είπα, να γίνει ένα παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο, να έχουμε προσωπικό με άριστη κατάρταση, θέλουμε να έχουμε επιστήμονες, να προσελκίσουμε και να φέρουμε επιστήμονες παγκοσμίου φήμης στο ερευνητικό κέντρο, ώστε να μπορέσουν να κάτσουν για κάποιο χρονικό διάστημα στο ερευνητικό κέντρο. Να, έχουμε συνεργασία με τη βιομηχανία, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μας, και όπως θα σας εξηγήσω παρακάτω, ήδη έχουμε μέλη στο εχείρημά μας τη βιομηχανία, να δημιουργήσουμε καινούργιες εταιρίες, να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να δημιουργήσουν spin-off, μαζί θέλουμε να τις δημιουργήσουμε, φυσικά να έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο από ερευνητικά προγράμματα, και ευρωπαϊκά και ερευνητικά, και πάρα πολύ σημαντικό είναι να ενισχύσουμε την κουλτούρα σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, και αυτό θέλουμε να συμπεριλάβουμε όχι μόνο τα πανεπιστήμια, εταιρίες, μικρομεσές εταιρίες, δήμους, περιφέρειες, κλπ. Εδώ βλέπετε το πλάνο που έχουμε κάνει, το business plan που έχουμε κάνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας δώσει, αν προχωρήσει το proposal και έχουμε θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μας δώσει 15 εκατομμύρια, είναι για έξι χρόνια, και άλλα τόσα εκατομμύρια, έχει δεσιμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να δώσει στα proposal που θα προχωρήσουν. Εδώ τι βλέπουμε, βλέπουμε ότι περίπου στα εφτά εκατομμύρια μετά τα έξι χρόνια, γιατί για τα πρώτα έξι χρόνια θα έχουμε τις χρηματορροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ελληνικό κράτος, μετά τα έξι χρόνια θα έχουμε περίπου ένα budget στα εφτά εκατομμύρια από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα θέλουμε να δημιουργήσουμε κέντρο πιστοποιήσεων, να κάνουμε training, να γίνει εξεταστικό κέντρο όσον αφορά τους μη καταστροφικούς ελέγχους, γιατί υπάρχουν διαφορετικοί μη καταστροφικοί έλεγχοι στις κατασκευές, να έχουμε θερμοκητήδα όσον αφορά τις επιχειρήσεις και φυσικά, όπως είπα, να μπορεί να έρχεται κάποια εταιρεία να μας, να θέλει να την πιστοποιήσουμε, να θέλει να κάνουμε κάποιο consultation για αυτούς, να παρέχουμε κάποιους σέρετς κλπ. Ο στόχος μας είναι μέσα στα 7 χρόνια της δημιουργίας του κέντρου, να έχουμε κάνει στα 6 χρόνια, γιατί μετά όπως είπα δημιουργείο είναι αυτόνομο, 150 πιστοποιείς στη βιομηχανία, 140 προγράμματα κατάρτισης, 31 ερευνητικά προγράμματα, 11 σπινόθετεριες, θέλουμε να έχουμε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Ο στόχος μας είναι να έχουμε 61 υποψήφιους διδάκτορες, να παράγουμε 31 επιστημονικά συγγράμματα, 6 πατέντες και 300 βιομηχανικά μέλη να ανήκουν στο κλάστερ του ΕΚΕΠΕΣ. Μέχρι τώρα έχουμε λάβει commitment από βιομηχανία από 15 μέλη, έχουν υπογράψει γράμμα υποστήριξης ότι θα είναι μέμπερς στο ΕΚΕΠΕΣ και δεσμεύονται να δώσουν 3 χιλιάρια το χρόνο σαν συνδρομή για τα πρώτα 6 χρόνια η συνδρομή είναι 5 χιλιάδες. Όπως καταλαβαίνετε μέχρι τώρα είναι πολύ σημαντικό το ποσό που έχουμε από τα membership. Έχουμε επίσης 24 μέλη μας έχουν υπογράψει letter of support και ο στόχος μας είναι μέχρι την υποβολή της πρότασης που είναι 5 Οχτωβρίου να έχουμε 40 μέλη. Και ο στόχος μετά τα 6 χρόνια είναι να φτάσουμε στα 300 μέλη. Κάποια πλειονεκτήματα όσον αφορά την περιφέρεια, εδώ έχω περιλάβει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φυσικά η Καβάλα είναι μέρος αυτό, είναι ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε 103 θέσεις εργασίας μετά τα 6 χρόνια, αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την τοπική κοινωνία της Καβάλας να υπάρχουν αυτές τις θέσεις εργασίας. Νέοι δημότες θα μετακομίσουν στην Καβάλα με τις οικογένειάς τους ώστε και θα δημιουργήσουν πολλά ωφέλη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, όπως είπα από τα 30 εκατομμύρια, 15 εκατομμύρια θα πάνε στη μισθοδοσία, άλλα 12 εκατομμύρια θα πάνε στον εξοπλισμό και μετά τα 6 χρόνια περίπου 3 εκατομμύρια αιτισίως θα εξοβεύονται στην κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο. Άλλα πλεονεκτήματα όσον αφορά την Καβάλα είναι ότι, το καταλαβαίνετε κι εσείς με τόσα πολλά ερευνητικά προγράμματα που θα τρέξουμε, θα έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη. Ο στόχος όπως είπα είναι να έχουμε 140 πιστοποιήσεις και 150 σεμινάρια. Στα πρώτα 6 χρόνια πότε θα έχουμε επισκέψεις και για τα σεμινάρια και για τις πιστοποιήσεις. Αυτό θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, θα φέρει πάρα πολλά έσοδα στην τοπική κοινωνία. Θα γίνει πιο γνωστή ακόμα η Καβάλα με τους επισκέπτες για τον τουρισμό κτλ. Άλλα πλεονεκτήματα είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στους επιστήμονες της περιφέρειας να παραμείνουν στον τόπο τους. Δεν θα υπάρχει ανάγκη να φύγουν. Επίσης θα έχουμε 61 υποψήφιους διδάκτορες και ίσως και το μεγαλύτερο ποσοστό θα το καλύψουμε είτε από το Βιεθνές Πανεπιστήμιο είτε από το Δημοκρίτιο. Έχουμε κάνει κάποιες αρχικές κουβέντες με τον δήμαρχο, με αντιδημάρχους. Μας έχουν προτείνει και έχουμε έρθει και το έχουμε δει το κτίριο της ΛΟΡΚ. Εδώ βλέπετε πώς είναι και πώς θα γίνει γιατί αναλαμβάνουμε εμείς την ανακέννηση του κτιρίου. Αυτά. Αυτά από μένα. Σας τα πάω λίγο γρήγορα. Νομίζω είναι καλύτερο να αρχίσουμε το διάλογο. Τι απορίες έχετε? Είμαι εδώ για να μιλήσουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Καπάτο. Ωραία δεν μπορώ να συνεχίσω. Μάλλον, ναι. Ναι, ναι. Σας ακούμε. Ωραία. Μπορώ πολύ σύντομα να τελειώσω την τοποθέτηση έξω μέρος της διοίκησης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσίαση πριν πάμε σε ερωτήσεις. Θα θέλα και εγώ να πω ότι το ECETA είναι ένα πολύ σοβαρό ερευνητικό ίδρυμα. Στα πρότυπα άλλων παρόμοιων ίδρυματος που υπάρχουν στην Ευρώπη, όπως το CNRS στη Γαλλία. Διεθνώς αναγνωρισμένο. Ψάχνοντας σε έγκυρα site, δείτε ότι η ομάδα που υγείται της προσπάθειας αυτής είναι παρομοίως μια πολύ σοβαρή ομάδα, με πολλές δημοσιεύσεις πάνω στο αντικείμενο ακριβώς του ιστούτου του ΕΚΕΠΕΣ, του ιστούτου που προτείνεται προς ίδρυση. Αυτοδημιουργεί ένα αξιοπιστία. Επίσης θέλω να πω ότι θεωρώ ότι η θεματολογία του κέντρου, που πραγματεύει το κέντρο, είναι μια πολύ σύγχρονη θεματολογία. Δεν πρόκειται για κάποιο ξεπερασμένο, αν το θέλετε, θέμα, αλλά πρόκειται πραγματικά για θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή. Συνδυάζουν, καταρχήν, πάρα πολλούς ερευνητικούς τομείς και βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, αξιοποιώντας πολύ σύγχρονα εργαλεία. Χρησιμοποιούν αρτιφίσια λιτέλιτων, χρησιμοποιούν αισθητήρες, απόκριση κατασκευής σε πραγματικό χώρο. Πραγματικά συνδυάζουν πάρα πολλούς επιστημονικούς τομείς. Τώρα, μέσα από το πλούσιο φάσμα δραστηριότητας που θα έχει το κέντρο που προτείνεται, παρουσίασε ο κ. Καπάτος, νομίζω ότι τα οφέλη είναι εμφανή, έτσι όσον αφορά το εισόδημα που θα έρθει στην πόλη, την προσέλκυση επιστημόνων, αλλά και την αποφυγή ενδεχομένως του brain drain, κάποιοι επιστήμονες που βρίσκονται εδώ, που είναι καβαλιώτες ή δεν είναι καβαλιώτες, αλλά είναι σε όμορα πανεπιστήμια, θα μπορούν να μείνουν στην πόλη μας, για την νεοφυγή επιχειρηματικότητα, τις νέες θέσεις εργασίας που ενδεχομένως θα προκύψουν, και την τουριστική προβολή από τα συνέδρια που γίνονται, από τις επισκέψεις από βιομηχανίες και από ερευνητές, θεωρώ ότι υπάρχουν και έμμεσα οφέλη, όπως είναι η ενίσχυση των όμορων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς τα θέματα που προτείνονται, όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι συμπληρωματικά των τμήματων που δουν στην περιοχή, θα περιλαμβάνουν πάρα πολλοί ερευνητές από τα όμερα ιδρύματα, θα μπορούν να συνεργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα, που θα καταφένει να παίρνει το ΕΚΕΠΕΣ και να συνεργάζονται με τους ερευνητές του κέντρου. Θα έλεγα επίσης και μια τεχνονοσία για το δήμο, καθότι το κέντρο έχει και ένα σκοπό εκπαιδευτικό, έτσι για την κοινωνία έχει και ένα ρόλο στην κοινωνία των πολιτών. Επομένως είναι προφανές ότι βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αντιπρόταση. Πώς θα μπορούσα μάλιστα όταν ο τομέας αυτός της έρευνας, ο δημόσιας ΕΤΑΚ, η έρευνα, η τεχνολογική ανάψυση και η κοινωνοτομία, και από το προηγούμενο στρατηγικό σχέδιο, είναι ένα από τους τέσσερις βασικούς άξεων στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου. Κάναμε συζητήσεις, αρκετές συζητήσεις, όταν ήρθε μία αντιπροσωπία με άλλα αντιπροσωπία, μία ομάδα του κ. Ουκαπάτου, εξετάσαμε πολλές εναλλακτικές με τον δήμακο, τον κ. Ιακοβίδιο, ο οποίος ξεκίνησε μάλιστα και τις πρώτες επαφές και συμβούλους, ώστε να δούμε τι προδιαγραφές θα πρέπει να έχει ένα κτίριο για να φιλοξενήσει αυτό το κέντρο. Απορρίφθηκαν πάρα πολλά σενάρια, ακριβώς για το λόγο του ότι το κέντρο αυτό θα φιλοξενεί εργαστήρια, επομένως πρέπει να έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, και το πιο κατάλληλο κτίριο συμφωνήθηκε ότι είναι η ΛΟΚ. Αυτά είχα να πω. Αν υπάρχουν ερωτήσεις, μπορούμε να απαντήσουμε ή τη διοίκηση του κ. Ουκαπάτου. Ευχαριστούμε πολύ κ. Μιχαηλίδη, ευχαριστούμε ιδιαίτερα εσάς κ. Καπάτου, και θα δώσω τον λόγο σε κυφαλή για ερωτήσεις. Κυρία Ιωσήφ. Κατ' αρχήν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ενημέρωση. Να ευχαριστήσω κι εγώ τον κ. Καπάτου για την ενδελεχή ενημέρωση που μας έδωσε. Και πραγματικά να πω ένα μπράβο στον κ. Μιχαηλίδη, γιατί πραγματικά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Θα ήθελα λίγο αν μπορείτε να μου κάνετε μια ενημέρωση σχετικά, γιατί μας δείξατε τώρα κάποιες φωτογραφίες και μας λέτε, κοιτάξτε πώς ήταν η LOT και πώς θα γίνει. Άρα λίγο μπορείτε να μας δώσετε έτσι περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες σε σχέση δηλαδή με το ακίνητο, τι προϋπολογισμού έργου πρόκειται να γίνουν να εργασίσουν στο συγκεκριμένο ακίνητο, έτσι και λίγο περισσότερα εξεδικευμένα ακριβώς για το συγκεκριμένο ακίνητο ή για την περιοχή μας, για την πόλη της Καβάλλας, όχι τόσο για την περιφέρει. Αυτό, ευχαριστώ. Ναι, να πω δύο λόγια και μετά, Γιώργο, άμα θέλεις να με συμπληρώσεις. Υπάρχει, όπως είπα εμείς, θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 30 εκατομμύρια, ένα μέρος θα είναι για τη μισθοδοσία, ο άλλος θα είναι για τον εξοπλισμό και κάποιο μέρος από αυτά αναλαμβάνουμε να κάνουμε ανακέννηση του χτίριου. Τώρα, για να σας πω ακριβώς το ποσό που θα είναι για την ανακέννηση, πραγματικά δεν το γνωρίζω. Αλλά σίγουρα θα είναι κάτι αρκετά μεγάλο, γιατί θέλουμε να είναι ένα σύγχρονο χτίριο, να είναι, αν είναι δυνατό, να είναι ενεργειακά αυτόνομο. Στόχος είναι να βάλουμε φωτοβοληταϊκά, δηλαδή να κάνουμε ό,τι γίνεται και περνάει από το χέρι μας, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε στο χτίριο, πρέπει να το κοιτάξουμε αυτό, ώστε να είναι ένα χτίρο το οποίο θα θυλοξενήσει ένα ερευνητικό κέντρο με προσωπικό 100 άτομα και να έχει και εξοπλισμό 12-13 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να είναι το χτίριο όπως πρέπει να είναι, για να μπορέσουμε να το παρουσιάζουμε και στους συνεργάτες έξω, αλλά για να κάνουμε και τα training, τα certification και τα λοιπά σε αυτό το χτίριο. Οπότε θα γίνει μια πλήρη ανακένιση του χτιρίου. Τώρα, η κουβέντα που έχουμε κάνει με τον κύριο δήμαρχο, με τους αντιδημάρχους είναι ότι έχουμε το πρώτο όροφο, μας καλύπτει τις ανάγκες μας. Αυτά τώρα, περισσότερες πληροφορίες, νομίζω σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να δώσουμε για το χτίριο. Δεν ξέρω, Γιώργο... Αν μας πρέπει για χρονικό ορίζοντα... Πώς λειτουργεί αυτό. Καταθέτουμε μια πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρώτο stage και το deadline είναι 5 Οχτωβρίου του 2021. Εκεί καταθέτουμε το concept, τι θέλουμε να κάνουμε. Αν θα περάσουμε, το deadline είναι 9 Σετιμβρίου του 2022. Και φυσιολογικά η αξιολόγηση του δεύτερο stage θα τελειώσει, εγώ υπολογίζω, άνοιξη του 2022. Από τη στιγμή που έχει τελειώσει η αξιολόγηση, πρέπει μέσα στους επόμενους δυο μήνες να έχουμε υπογράψει το συμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αρχίσουμε οι χρηματοροές. Οπότε οι εργασίες, αν όλα πάνε καλά, θα είναι περίπου άνοιξη του 2022, κάπου εκεί υπολογίζω. Όχι άνοιξη του 2022, άνοιξη του 2023. Ευχαριστούμε. Κύριε Βαγαδοβούλη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχή να καλωσορίσουμε τον κύριο Καπάτο και να ευχηθώ, καταρχήν, να πάνε όλα καλά με το πρόγραμμα και να επιτεχθεί ο στόχος. Το δεύτερο που θέλω να πω, ήθελα να ρωτήσω, θα κάνω κάποιες ερωτήσεις και κάποιες επισημάες ταυτόγραμμα, και ήθελα να ρωτήσω αν θα είναι αιτέρος του έργου ο Δήμος Καβάλλας ή απλά θα συμμετέχει ως συνδεδεμένος αιτέρος. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, με αφορμή αυτών που είπατε, κύριε Καπάτο, για το θέμα ότι από τον πυροπολογισμό θα καλυφθεί ένα μέρος της μισθοδοσίας, ήθελα να ξέρω ότι στη διάρκεια των χρόνων και του προγράμματος που θα υλοποιείται, υπάρχει περίπτωση που ο Δήμος να συμμετέχει σε κάποια μισθοδοσία. Το τρίτο που θέλω να πω είναι, και να τονίσω, με βάση πάντα την μελλοντική βιωσιμότητα του κέντρου, κύριε Καπάτο, κάνω την εξής επισήμαση, επειδή εδώ υπάρχει ένα διεθνές πανεπιστήμιο και έχει μέσα θεμίματα τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλουν σε όλη αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσουν γιατί εδρεύει στην Καβάλα και έχει μέσα ολοκληρωμένα τμήματα και στελεχωμένα. Αν θα μπορέσετε ποτέ ή είχατε σκεφτεί ή θα μπορέσετε να το δείτε, με το καλό να πάνε όλα φυσικά, ότι σε μελλοντικό χρόνο, για να υπάρχει αυτή η μελλοντική βιωσιμότητα του κέντρου, θα υπάρχει μια διασύνδεση του κέντρου αυτό με τους απόφητους του Διεθνού Πανεπιστήμιου. Αξιοποιώντας έτσι επιστημονικό προσωτικό μέσα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο που εντρεπεί στην Καβάλα. Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επίπληξη. Σαν αυτό το πρόγραμμα, όπως είπα καταφέτουμε μια πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να κάνει σχέση με την έρευνα. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση σου δίνει 15 εκατομμύρια για να χτίσεις ένα ερευνητικό κέντρο. Σαν παρθνερς μέσα στο ερευνητικό κέντρο, μπορεί να είναι μόνο πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα. Οπότε εμείς, σαν εκετά, θα είμαστε ο κορντινέιτορ, αλλά θα χρειαστούμε πανεπιστήμια από το εξωτερικό, ώστε να μεταφέρουν κάποια τεχνολογία στο καινούριο ερευνητικό κέντρο. Έχουμε συμφωνήσει με το πανεπιστήμιο του Cranfield από την Αγγλία και με το πανεπιστήμιο της Ρώμης από Ιταλία. Το πανεπιστήμιο του Cranfield έχει δεσμευτεί ότι θα μας μεταφέρει περίπου στα 20 εκατομμύρια IP. Τώρα δε μούρχεται στα αλληνικά η λέξη. Έχουν κοστολογίσεις, πάντως την τεχνογνωσία που θα μας μεταφέρουν είναι στα 20 εκατομμύρια. Οπότε δεν μπορεί να είναι δήμοι, μέσα, ή περιφέρειες, μέλη του συγκεκριμένου. Αφού αφορά μόνο ερευνητικά πανεπιστήμια, μόνο ερευνητικά ινστυτούτα και πανεπιστήμια. Τώρα όσον αφορά τη μισθοδοσία του δήμου, αν θυμάμαι καλά την ερώτησή σας, έχει να κάνει σχέση αν εμείς μπορούμε να καλύψουμε κάποια μισθοδοσία του δήμου ή ο δήμος να συνεισφέρει στη μισθοδοσία του ερευνητικού κέντρου. Συγγνώμη, αλλά επειδή αναφερθήκατε και είπατε ότι ο περιοχολογισμός καλύπτει ένα μέρος της μισθοδοσίας, λέω αν τυχόν σε μελλοντικούς χρόνους υπάρχουν ανάγκες ο δήμος τον ρόλο που θα έχει, μάλλον να πω ότι αντιλαμβάνομαι θα είναι ένας ενδυνεμένος αιτέρος, δεν είναι αιτέρικη έτσι σύνθεση, δεν είναι αιτέρος του έργου, γιατί το αποκλεί από μόνο το πρόγραμμα. Ακριβώς. Αλλά ήθελα να ξέρω και να ακούσω ότι σε μελλοντική ξέληξη του προγράμματος με το καλό να πάνε όλα πρωτα καλά, ο δήμος θα συμμετέχει στη μισθοδοσία της προσπάθειας του κέντρου. Ο δήμος προς το κέντρο, όχι προς το κέντρο προς το κέντρο. Όχι, όχι. Αυτό που θέλουμε είναι να είναι το κέντρο τελείως αυτόνομο. Ο δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση το να πληρώσει μισθοδοσίες. Ο στόχος μας είναι να έχουμε περίπου στα 3 εκατομμύρια μετά τα 6 χρόνια να πηγαίνουν στις μισθοδοσίες για να καλύπτουμε το προσωπικό του ερευνητικού κέντρου. Αυτή είναι η απάντηση. Και το άλλο που μου είπατε, αν θυμάμαι καλά και για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, θέλουμε συνεργασία, θα επιβιώξουμε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Όπως είπα στόχος είναι να έχουμε 61 υποψήφιους διδάκτορες και θα θέλαμε να καλύψουμε, αν όχι όλοι, ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Και υπάρχουν τα τμήματα για να το κάνουν αυτό. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Καπάτω. Να προχωρήσουμε στον κύριο Παπά. Καλησπέρα κι από εμένα κύριε Καπάτω. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την παρουσίαση, αλλά λίγο τώρα στο τέλος με τις ερωτήσεις, με εμπερδέψατε, θέλω να με ξεμπερδέψατε λίγο, όταν λέτε κορντινέτερ ο κυρίαρχος ποιος θα είναι. Το κοιτά. Αυτός είναι ο συντονιστής. Ο κορντινέτερ είναι ο συντονιστής. Ο κυρίαρχος του project ποιος θα είναι. Το κοιτά. Λοιπόν, επομένως, αυτές οι προϋποθέσεις που βάζετε κατά την παρουσίασή σας, εδώ πέρα ότι φιλοδοξούμε να κάνουμε τόσα μέλη και τόσα μέλη, αυτό είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του όλου project. Δηλαδή, αν δεν μοιάσετε αυτούς τους στόχους, θα αναθεωρήσετε, δηλαδή, την όλη σας ιδέα. Όχι, αυτούς τους στόχους τους βάζουμε για να καταθέσουμε το proposal, την πρώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωραία, το proposal έγινε, αλλά πείτε ότι αυτό στην πράξη δεν μοιάνετε. Ναι. Πώς θα κλειδωνιστεί, δηλαδή, το όλου project στην υλοποίησή του. Όχι, εμείς έχουμε... Αλλά δεν είναι η προϋπόθεση αυτό που λέτε. Όχι, όχι, όχι. Δεν είναι απαραίτητη η κανείη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το όλο χέρι. Όχι, όχι. Αυτό που λέτε τώρα. Ναι, ακριβώς. Εμείς έχουμε κάνει το πλάνο... Απλώς η λογοξία είναι τα μέλη. Δεν είναι απαραίτητη. Ακριβώς, ακριβώς. Είναι ο στόχος μας να έχουμε 300 μέλη στη βιομηχανία. Και για τα 6 πρώτα χρόνια, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση δίνει τα 30 εκατομμύρια, σου δίνει 30 εκατομμύρια για τα 6 πρώτα χρόνια. Μετά πρέπει οι χρηματοροές του Κέντρου και η Αυτονομία να έρχονται από ερευνητικά προγράμματα και από όλα τα άλλα. Εγώ το χαιρετίζω είναι ένα πολύ ωραίο και φιλόδοξο πρότυπο, αλλά ξέρετε, λίγο χαλάστηκε όταν είπατε ότι θα πάρουν τον επάνω όροφο. Δηλαδή, εγώ θα ήθελα εκεί πέρα μέσα να είναι μόνο ερευνητικό κέντρο. Δηλαδή, δεν μπορείς να πάρεις τον επάνω όροφο και κάτω, να έχουμε εμείς τη ΔΕΙΑΚ με τα συνεργεία. Ωντάξει, τα συνεργεία έχουν και έναν άλλο χαρακτήρα, φωνές, ιστορίες, μιλάμε και ερευνητικό κέντρο. Δηλαδή, θα ήθελα μια καθετοποίηση του όλου κτίριου, ώστε να βρείτε και πλεονάζοντες χώρους για να αναπτύξετε όσο δυνατόν περισσότερες δράσεις ερευνητικές, αλλά και να δώσετε απ' έξω που θα περνάω εγώ μια μορφή, ότι εκεί είναι ένα αυτούσιο ερευνητικό κέντρο και δεν σχετίζεται με άλλου είδους δραστηριότητες. Νομίζω αυτή είναι η ειρικιά μου αισθητική άποψη που θέλω να την προσθέσω. Δηλαδή, να μην μιλάμε για παραπάνω όροφο. Και από εκεί και πέρα, υπάρχει ενεργειακή εσείς ταυτότητα που θέλετε να του δώσετε με τα φωτοπολιταϊκά, το περιβάλλοντα χώρο να το διαπορφώσετε έτσι, ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα ερευνητικό χώρο. Και παρ' όλο ότι είναι σε ένα σημείο που δεν είναι στο κέντρο, νομίζω θα αποτελέσει πόλο έλξεις για να αναπτυχθούν γύρω δορυφορικά και άλλες δράσεις. Αλλά όχι μέσα στο ίδιο χώρο, γιατί καταλαβαίνετε ότι η ταυτότητα που θα βγαίνει και προς τα έξω, αυτό που θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χωλένει δηλαδή όταν πεις, πείτε ότι από κάτω ξέρετε θα έχουμε και άλλου είδους, θα ξέρετε, θα είναι ένα καθετοποιημένο πτήριο. Κατά τα άλλα, εύχομαι καλή πλέψη και καλή ευκαιρία στο διαγωγισμό. Κύριε Παπά, αν μου επιτρέπετε, αν μου επιτρέπει και ο κ. Καπάθος, φυσικά, αν θα εγκριθεί το πρόγραμμα αυτό, θα ψάξουμε να βρούμε και μία άλλη λύση γιατί έρχεται δίκαιο για την DEIAC που αλλού μπορούμε να πάμε. Είναι κάτι δηλαδή που σας ευχαριστώ. Δηλαδή όταν μιλάμε για κάτι φιλόδοξο, πρέπει να το βλέπουμε δηλαδή στο συνολό του, όχι δηλαδή αποσορματικά. Έχετε δίκαιο. Καπά, απλώς δεν θέλαμε σε αυτή τη φάση, επειδή είναι πολύ σύντομος χρόνος το που θα γίνει αποδεκτό το πρόγραμμα. Δεν γίνεται στη μακέτα που θα κάνεις, να βάλεις από κάτω συνεργία DEIAC. Αυτό και μόνο σου αχρηστεύει την όλη αυτή προοπτική κεντρίστηση που έχεις στα προγράμματα μέσα. Νομίζω ότι για την πρώτη φάση δεν θα είναι εμπόδιο, αλλά προφανώς όπως είπε ο δήμαρχος και εμείς το έχουμε σκεφτεί, δεν μπορούσαμε να δεσμευτούμε. Κι αν της λάδος ο κ. Καπά μιλάει για διαγωνισμό, δηλαδή θα είμαστε ελεύθεροι και θα είμαστε εμείς που θα αποφασίζουμε, άλλοι θα αποφασίζουν. Αλλά αυτό που θα παρουσιάσετε πρέπει να μην έχει ψεγάδια. Και αυτό στη βιτρίνα τουλάχιστον κολλένει. Θέλω σας καλή επιτυχία. Να προσθέσω λίγο κάτι πάνω σε αυτό. Ο στόχος μας είναι να γίνει μια πλήρης ανακένιση, τουλάχιστον εξωτερική σε όλο το χώρο και σε όλο το χτίριο. Δεν γίνεται να κάνουμε μια ανακένιση μόνο στο πρώτο χτίριο, στο πρωτανοόροφο εξωτερικά και ο κάτως όροφος να μην είναι εξωτερικά. Αυτό που λέω εγώ. Όχι, στο εξωτερικό χώρο θα γίνει ανακένιση. Με τον κύριο δήμαρχο που είχαμε μιλήσει, είναι στόχος κάποια στιγμή να μεταφερθεί η ύδρευση και να πάει κάπου άλλο, οπότε θα μπορούσουμε να το εκμεταλλευθούμε όλο το χώρο, να είμαστε καλά, να πάνε όλα καλά τα πράγματα. Εφόσον εκδηλουθεί λοιπόν και προχωρήσει, θα ζητήσουμε συνεργασία και με άλλα ιστοτούτα, να έρθουν και άλλα ερευνητικά προγράμματα, έχει και άλλους ορόχους το κτίριο, πότε μπορούν να συσταθούν και άλλες τέτοιες ομάδες. Ευχαριστούμε και πάλι κύριε Καπάτο, να προχωρήσουμε στον κύριο Βέρου. Καλησπέρα στον κύριο Καπάτο, να τον ευχαριστούμε κι εμείς για την παρουσία του. Και ας ευχηθούμε να έχει καλή επιτυχία η συγκεκριμένη πρόταση. Από τα ερωτήματα που θέσανε οι συνάδελφοι προηγουμένως, αλλά και από την τοποθέτησή σας αρχικά, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι αυτό που ζητάτε, και διορθώστε μου για ότι δεν έχω καταλάβει σωστά, αυτό που εσείς ουσιαστικά ζητάτε από το δήμο είναι, εφόσον εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτό που ζητάτε από το δήμο είναι τη δωρεάν παραχώρηση σε πρώτη φάση για 6 χρόνια του συγκεκριμένου κτιρίου. Ένα κτίριο το οποίο εσείς επιλέξατε ότι είναι το πιο ιδανικό, προφανώς από αυτά που είπατε έχετε δει, ενδεχομένως και άλλα κίνητα, επιλέξατε κατά την ευθύμησή σας, και γνωρίζοντας το τι ακριβώς έχετε ανάγκη, τον πρώτο όροφο του συγκεκριμένου κτιρίου, και ουσιαστικά αυτό που ζητάτε σήμερα από μας είναι να υπάρξει μια δέσμευση, στην περίπτωση που εγκριθεί το πρόγραμμα, ότι θα υπάρξει παραχώρηση του χώρου. Βάζοντας βέβαια κάποιες προϋποθέσεις, με την έννοια της υποχρέωσης από τη μεριά σας, του ερευνητικού κέντρου και της προσπάθειας αυτής, ότι θα ανακενίσετε, θα αναβαθμίσετε το κτίριο, και ενδεχομένως, από τι καταλαβαίνω, όχι ενδεχομένως και σίγουρα θα αναλάβετε τα λειτουργικά έξοδα. Όμως, θα μου επιτρέψετε, κύριε Καπάτο, να σας πω ότι αυτό είναι λίγο αόριστο. Εγώ θα προτιμούσα και από εσάς, να υπάρχει το από εσάς όχι προσωπικά, ενώ από την προσπάθεια, από την ομάδα, από το κέντρο, το ερευνητικό, να υπάρξει μια δέσμευση, για αυτά τα οποία θα πρέπει, εφόσον υπάρξει παραχώρηση, που θα πρέπει να ελοποιήσετε. Διότι θα μου επιτρέψετε από τα ερωτήματα που βάλαμε οι συνάδελφοι, αυτό που διαπίσωσα είναι ότι δεν έχετε μια εικόνα στο περίπου του κόστους, του κόστους αρχικά, της όποιας παρέμβασης στο κτίριο, των όποιων εργασιών πρέπει να γίνουν της ανακέννησης και της αναβάθμισης, και ενδεχομένως μάλλον δεν έχετε και εικόνα ως και των λειτουργικών εξόδων. Άρα το ερώτημα είναι, θα ανταποκριθείτε πλήρως σε αυτά που βάζετε και ποια είναι αυτά, διότι, κοιτάξτε τώρα, το να δώσουμε σήμερα μια δέσμευση, και μετά από ένα μικρόχρονικό διάστημα, θέλω να πιστεύω, υπάρξει η έγκριση, άρα και η συμφωνία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ του Δήμου και του Ερευνητικού Κέντρου για τις υποχρεώσεις των συμβαλωμένων, πρέπει να είναι λίγο ξεκάθαρο. Νομίζω ότι δεν είναι παράλογο αυτό το οποίο καταθέτω, έτσι, αντί από την πλευρά μας. Ας αυτό θα ήθελα λίγο, πώς δεσμέβεστε εσείς και σε τι δεσμέβεστε, γιατί κάποιος θα πει, ωραία ξεκαθαρίσατε προηγουμένως, ότι η ανακέννηση, όσο αφορά με την εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου, θα γίνει συνολική, δεν μπορεί να γίνει στο πρώτο όροφο και να μην γίνει στο ισόγειο. Αυτό μας είπατε. Όπου βέβαια δεν θα το συζητήσω τώρα λίγο, γιατί αυτό ενδεχομένως δεν σας αφορά εσάς, αφορά εμάς όμως ο δήμος, την περίπτωση αυτή που αναφέρθηκε και απάντησε ο κύριος δήμαρχος, αλλά και οι συνάδελφοι της διοίκησης, ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποχωρήσει η ΔΙΑΚ. Αυτό πρέπει να το δούμε, διότι αυτό είναι ένα κόστος για το δήμο. Ένα κόστος και αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, αυτό να το δούμε λίγο αργότερα εμείς να το συζητήσουμε ως δημοτικός συμβουλιόμος. Αυτό κλείνοντας και να σας ευχαριστήσω πολύ, θα ήθελα λίγο να μου πείτε πώς θα μπορούσαμε σήμερα, σήμερα για να δεσμεθούμε, ότι και απ' τη μεριά σας θα υπάρξει μια δέσμευση για συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό που είπα πριν, ευχαριστώ. Και εγώ σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Αυτό που θέλω να πω είναι, ίσως δεν ήμουν πολύ σαφής, ότι η αποδοχή της πρότασης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται σε δύο στάδια. Είναι στο πρώτο στάδιο, στο οποίο καταφέτουμε μια πρόταση, την ιδέα 10 μόνο σελίδες και το deadline είναι 5 Οκτωβρίου. Δεν καθόμαστε να δώσουμε στοιχεία συγκεκριμένα πώς θα γίνει η ανακέννηση. Εκεί αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να δει την ιδέα, να δει τη δυναμική, να δει ποιους έχεις μαζί σου σε αυτό το εγχείρημα. Ο δήμος Καβάλας, αν δεχτείτε, δείχνει την πρόθεσή του να μας παραχωρήσει το κτίριο. Οπότε αυτό το βλέπει θετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θα περάσουμε το πρώτο στάδιο και πιστέψτε με είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό, το καταλαβαίνετε κι εσείς αυτό το πράγμα σε όλη την Ευρώπη, αν θα περάσουμε το πρώτο στάδιο, το δεύτερο στάδιο που το deadline είναι 9 Σετεμβρίου, εκεί πρέπει να καταφέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση με στοιχεία, με νούμερα, με σχέδια το πώς θα πρέπει να γίνει η ανακέννηση, με πλήρη στοιχεία. Κ. Καπατόρ, επιτρέψε μου, γι' αυτό και η εισήγηση λέει ότι μετά την έκριση του προγράμματος θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του ΕΜΕΤ, στην οποία θα γίνει αναφορά στις υποχρεώσεις του συμβαλώντος. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, γιατί υπάρχουν δύο φάσεις, η μία είναι η περιγραφή της ιδίας και η άλλη είναι η αναλύτη. Να κάνω κι εγώ την αντίστροφη ερώτηση, είναι ότι και ο Δήμος Καβάλας πρέπει να δεσμευτεί, γιατί και εμείς καταφέτουμε μία πρόταση και στηριζόμαστε στον Δήμο Καβάλας ότι αυτά που έχει δεσμευτεί θα τα κάνει και θα παραχωρήσει στο κτίριο και όλα αυτά. Μιλάμε τώρα και εμείς πρέπει να δεσμευτούμε, αλλά και ο Δήμος πρέπει να δεσμευτεί και όπως είπε και ο κ. Μιχαηλίδης, θα υπογραφεί σύμβαση και ότι χρειάζεται νομικά, αυτό θα το κάνουμε. Να είστε σίγουροι. Σας ευχαριστώ για την απάντηση, απλώς το ερώτημα μπήκε για να δείξουμε και έτσι πρέπει να κάνουμε, να μην είμαστε ανακόλουθοι αυτών τα οποία αποφασίζουμε και ότι μετά νομίζω ότι χάνουμε την αξιοπιστή μας. Εσείς από την πλευρά σας και εμείς από την πλευρά μας. Θα σας εξηγήσω λίγο πώς λειτουργούν αυτά τα προγράμματα. Αν μου επιτρέπετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάτσει και θα σου δώσει 15 εκατομμύρια από την πρώτη μέρα. Γίνεται σταβιακή από τα Μ.Ε.Ε.Ψ. Οπότε αν δεν δει τα έργα και αυτά που έχεις βεβαιωθεί και έχεις γράψει το προπόζαλ να τα κάνεις θα σταματήσει η επιδότηση. Οπότε αυτά πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Ευχαριστούμε κύριε Καπάτο. Είναι μια αμοιβαία σχέση που έχει σκοπό το όφελος και των δύο πλευρών αλλά κυρίως της ευρύτερης κοινωνίας και της επιστήμης. Την επιστήμη θα προάγεται μέσα από αυτό. Ο κ. Πατόιας. Εγώ κ. Πρόεδρε ερώτηση στον κ. Καπάτο δεν έχω. Πολύ ωραία η παρουσίασή του σε σχέση με αυτή τη δουλειά που κάνει. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω και απαντήθηκε βέβαια είναι τι θα γίνει με τη ΔΕΙΑΚ. Έτοιμοι είστε να δώσετε την απάντηση ή να τη μεταφέρουμε. Είστε δηλαδή έτοιμοι να μεταφέρετε τη ΔΕΙΑΚ σε άλλο σημείο για μία λειτουργία για ένα πρόγραμμα το οποίο εμείς διαφωνούμε κάθετα ότι θα φέρει οφέλη στους πολλούς. Τα οφέλη που θα φέρει είναι στους συγκεκριμένους πχ. ομίλους. Άλλωστε αυτοί είναι που κάνουν κομάντο. Στην τοποθέτησή μου μετά θα πω αναλυτικά. Δηλαδή είστε έτοιμοι κ. Δήμαρχε να μεταφέρετε τη ΔΕΙΑΚ εκεί προκειμένου να υποστήριξετε αυτό το πρόγραμμα. Το είπατε εδώ πριν από λίγο. Ξαναρωτάω. Επιμένετε σε αυτή την άποψη. Νομίζω ότι δεν είναι τώρα η ώρα να απαντήσουμε το αν είμαστε διατεθειμένοι. Για αυτόν τον λόγο προτείναμε τον πρώτο όροχο της ΛΟΚ. Σε αυτή τη φάση. Και το αν με το καλό το πρόγραμμα εγκριθεί και στην πρώτη φάση καταφέρει να πιάσει τους στόχους του. Τότε θα υπάρξει και η συζήτηση. Εάν είναι προς το συμφέρον του δήμου και των δημοτών όλων η μεταφορά της ΔΕΙΑΚ ώστε να παρακολουθεί όλο το κτίριο. Ωστόσο κ. Μιχαλίνη με πολύ ευκολία υπόθεκε θα την πάρουμε από την ΔΕΙΑΚ. Και αυτό μας ανησυχεί ιρήτρα. Άμα είναι να έχουμε 103 άτομα που να εργάζονται στο Ισυτούρτο νομίζω ότι δεν ξέρω πόσοι θα διαφωνήσουν. Αφήστε μας να έχουμε άλλη άποψη για αυτό που θα γίνει. Αλλά ελπίρατε απόφαση θετική και εσείς να πάει εκεί η ΔΕΙΑΚ όταν αποφασίστηκε. Κύριε Παρακαλώ, είμαστε στη στιγμή που κάνουμε ερωτήσεις στο κ. Καπάτο που τον φιλοξενούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Βογιατζής. Καλησπέρα από εμένα. Πρώτα απ' όλα συγχαρητήρα για αυτή την πρωτοβουλία γιατί είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο και ελπίζω φυσικά να έχει και απόλυτη επιτυχία γιατί χρειάζεται η πόλη μας κάτι τέτοιο. Εγώ έχω δύο τρεις ερωτήσεις, δεν ξέρω αν είναι σημαντικές, μπορεί να ακούγονται και χαζές αλλά θεωρώ σκόπιμα να τις ρωτήσω. Πρώτη ερώτηση που έχω να κάνω είναι για ποιο λόγο επιλέχθηκε Καβάλα. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένος λόγος που επιλέχθηκε η πόλη μας ή έτυχε από κάποιες συναντήσεις ή για κάποιο άλλο λόγο. Η δεύτερη ερώτηση που έχω να κάνω είναι επειδή βλέπω τα επιστημονικά παιδεία είναι πολύ γενικευμένα. Βλέπω αξιολόγηση, λοικόνομη, καταστροφικός έλεγχος, προληπτική συντήρηση, διαχείριση κίνδυνων, κτλ. Αυτά είναι ολόκληρα κεφάλαια έρευνας που είναι τεράστια όσον αφορά το ερευνητικό εύρος που μπορεί να ασχολείται κάποιος. Αυτή τη στιγμή φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ότι ακριβώς πιστημονικό πεδίο θα ερευνηθεί. Φαντάζομαι αυτό θα βγει σε δεύτερη φάση. Και το τρίτο ερώτημα που έχω να κάνω είναι το εξής. Βλέπω ότι υπάρχει σε βάθος εξαετίας ότι θα προχωρήσει η σύμβαση και η ανάληψη από το κέντρο για να διαμορφωθεί το κτήριο κτλ. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το πρόγραμμα. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχει γίνει τίποτα, ούτε κάποια αλλείωση στο κτήριο, ούτε κάποια αλλαγή. Οπότε θα απλά δεν θα προχωρήσει τίποτα και το κτήριο θα παραμείνει όσο έχει. Χωρίς να υπάρχουν βλάβες ή ζημίες ή ο,τιδήποτε. Αυτά τα τρία, ευχαριστώ. Να ξεκινήσω από την τελευταία ερώτηση. Ναι, έτσι είναι, ότι αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεχτεί την πρότασή μας, θα προχωρήσουμε. Αν δεν τη δεχτεί, δεν έχουμε κάνει τίποτα. Μένει όπως είναι, δεν φτιάχνουμε καινούριο ερευνητικό κέντρο. Τώρα, όσον αφορά για τα ερευνητικά πεδία που είπατε, υπάρχει πλάνο. Υπάρχει ακριβώς το τι πρέπει να κάνουμε. Όλες αυτές οι επιστήμες που αναφέρατε, τα υλικά, η αξιολόγηση, ο μη καταστροφικός έλογος, όλα αυτά είναι περιοχές που συνεργάζονται, ώστε να κάνουμε επιθεώρηση, συντήρηση κατασκευών, συστημάτων, υποδομών. Επομένως, όλες αυτές οι περιοχές συνεργάζονται. Άλλες φορές χρησιμοποιείς πιο πολύ την επιστήμη των υλικών, άλλες φορές το Artificial Intelligence και πάει λέγοντας. Τώρα, αλλά υπάρχει πλάνο, υπάρχει ομάδα, οπότε ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε επιστημονικά. Και τώρα, γιατί επιλέξαμε την Καβάλα, αυτό που είπατε. Σίγουρα, γιατί την επιλέξαμε όχι τυχαία. Η Καβάλα είναι, και έτσι το νιώθουμε εμείς, είναι μια πόλη, η οποία προσφέρει μια πολύ σημαντική ποιότητα ζωής στους κατοίκους. Αυτό θα βοηθήσει να προσελκίσουμε επιστήμονες και να έρθουν να μείνουν στην Καβάλα. Είναι κοντά στη Φεσσαλονίκη, το εκεί τα η έδρα του είναι στη Φεσσαλονίκη, δεν είναι μακριά. Υπάρχει αεροδρόμιο, το οποίο είναι πάλι κοντά. Υπάρχουν βιομηχανίες που έχουν ανάγκη το μη καταστροφικό έλεγχο. Ξέρετε κι εσείς, πλατφόρμες, υπάρχει η Εγναντία που συνδέει. Πάνε να φτιάξουν πάρα πολλά έργα στην Ανατολική Μακεδονία και Φράκη. Οπότε όλα αυτά συνεργάζονται για να επιλέξουμε την Καβάλα σαν πόλος φιλοξενείας του κέντρου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, για αυτό ρώτησα κιόλας, γιατί φαντάστηκα ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Σχετικά με τα επιστήμονικά παιδιά, δεν είναι το ήνουστο ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο. Σίγουρα θα έχετε κάποιο πλάνο. Είναι τεράστιες τομείς, υπάρχουν βιβλία και βιβλιογραφία, μπορεί για την αξιολόγηση να υπάρχουν χιλιάδες τομεί. Φαντάζομαι ότι θα έχετε μελλοντικό τέλος πάντων. Δεν θα είμαστε πιο αναλυτικοί. Σίγουρα, ευχαριστώ. Ο κ. Σανθόπλου λίγο. Κ. Καπάτο, καλησπέρα και από μένα. Να σας καλωφερίσω στους δύο του Καβάλα. Εγώ θα ξεκινήσω και πριν σας απευθύνω ένα ερώτημα να κάνω. Όλοι οι προαλλολήσατες καλύψανε και εσείς με την παρουσιασία σας και ο κ. Μιχαλίνης και οι συνάρκου προηγητήκαν. Καλύψανε με τον πιο άλληστο τρόπο της προθέσεις σας. Το μικρό σχόλο το οποίο θέλω να κάνω σχετικά με το κτίριο της Λόρκ είναι, με τη μικρή εμπειρία των 28 μηνών που διατέλεσα προδεισμοτικής επιχείρησης, είναι ότι αυτοί οι οποίοι εκτράζουν φόβους για το τι θα συμβεί αν έρθετε, μάλλον αγνοούν το τι συμβαίνει όταν βρέχει στο συγκεκριμένο κτίριο και το κλείνουν εδώ, για να μην πάω παρακάτω. Εγώ θα έλεγα ότι ευχή σέργο είναι να έρθετε και να φύγετε γρήγοροτερα. Καλά τη γνώμη μου πάντα και έχοντας επίγνωση του χώρου, ο οποίος στεκάζει την πρωτική επιχείρηση λύτρευσης και το πράσινο, γιατί και το πράσινο είναι το συγκεκριμένο κτίριο στο ισόγειο του συγκεκριμένου χώρου. Εγώ αυτό το οποίο ήθελα να σας ρωτήσω, αντιλαμβάνουμε ότι αυτή τη στιγμή είστε σε ένα στάδιο υποβολής όλων των σχετικών, τα ευχόν που πρέπει να υποβάλλετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πάρετε την έκριση. Δώσατε μια απάντηση ότι αν τυχόν δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν μας δεν θα προχωρήσει τίποτα. Υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με δεδομένο ότι εσείς έχετε την έργα σας ήδη στη Θεσσαλονίκη και προφανώς η δευτερία αυτή ενώ της έρευνας, για μένα όλα τα περιεργαζωμένων 103 οφελών που θα υπάρχουν για το εμπόριο είναι παρεπώμενα. Το σημαντικό για μένα είναι ότι η Καβάλα Φιλοδοξίνα έχει ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας. Αυτό και μόνο αν αντιλαμβάνουμε σωστά τον όρο έρευνα και καινοτομία τα επικαλείπτει όλα και εκεί πέρα εγώ σταματώ. Εμένα αυτό που θα θέλαμε να μου πείτε αν τυχόν υπάρχει βέβαια απάντησε αυτό. Εάν όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπινεί το πρότζεπτ, έχετε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο έτσι ώστε αυτές οι συνέργειες και οι ωφέλειες όχι μόνο για την περιοχή της Καβάλας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και την περιφέρα της Αμιγκλήματοι Νέες και της Τράκης στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα και τη χώρα μας. Υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Απλώς λίγο να σας περιγράψω λίγο το ΕΚΕΤΑ και νομίζω ότι θα μπορείτε να καταλάβετε την απάντηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραρτήματα σαν ΕΚΕΤΑ που είμαστε στη Φεσσαλονίκη, έχουμε παραρτήματα στην Αλεξανδρούπολη, έχουμε στην Αθήνα, έχουμε στην Πιτολεμαίδα, έχουμε στην Πάτρα, ανοίγουμε στα Γιάννενα, στη Ρόδο. Οπότε η απάντησή μου σε αυτό είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλάνο γιατί έχουμε βάλει όλες τις προσπάθειές μας να πείσουμε την ΕΕ για τα λεφτά αλλά θα μπορούσε να γίνει κάτι σε πιο μικρή έκταση και να φτιάξουμε ένα παράρτημα στην Καβάλα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Σπέρα κι από μένα, σας καλωσορίζω στην πόλη μας. Χαίρομαι που επιλέξατε ένα ιστορικό βιοτεχνικό, βιομηχανικό κτίριο του Δήμου Καβάλα προκειμένου εκεί να στεγαστεί αν είναι δυνατόν και τελικά τελεσφορεί συθετικά ή όλη αυτή η προσπάθειά σας. Για μένα είναι πολύ συγκινητική αναφορά στο συγκεκριμένο κτίριο με την ιστορία τότε προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει αυτό το περιουσιακό στοιχείο από την εποχή του κυρίου Αθανασιάδη, του πρώην δημάρχου μας, του δημάρχου που άλλαξε την όψη της Καβάλας. Πραγματικά χαίρομαι ιδιαίτερα, αλλά θα ήθελα να μείνω μακριγορό, να πω ότι θέλω να συμβάλλω με τα μέγιστη, με όλες τις δυνάμεις μου, στην αυτή την προσπάθεια την οποία κάνατε προκειμένου να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και ένταξης αυτού του σχεδιασμού σας. Σήμερα είναι πάλι μια άλλη ιστορική μέρα. Όπως ξέρετε κατατέθηκε και το καινούριο ΕΣΠΑ από την πλευρά της χώρας μας, ώστε να συζητηθεί και να εγκριθεί. Το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφοριακής Ανάπτυξης 21-27. Φαντάζομαι ότι μέσα εκεί εντάσσεται και αυτή η προσπάθειά σας. Ήθελα όμως να πω συμπληρωματικά σε αυτά που λέγατε. Σε ό,τι αφορά τα παραρτήματα τα οποία υπάρχουν, διάβασα και εγώ από τα στοιχεία του ΕΚΕΤΑ, ότι έχετε παραρτήματα στον Βόλο, στα Τρίκαλα, στη Λάρισας και είπατε και το Λεμαΐδα, Γιάννερα, Αλεξανδρούπολη, εσείς. Αυτά δεν αναφέρονται στο σελίδα την οποία έχετε αναφερμένει. Θα ήθελα να ξέρω αν αναφέρεστε μόνο παραρτήματα του ΕΚΕΤΑ ή και τον άλλο, γιατί έχετε άλλα τέσσερα ΕΚΕΤΑ, από ό,τι ξέρω, στην ομπρέλα σας. Για ποιον λόγο δεν τα αναφέρετε και αν έχετε προβεί στις αντίστοιχες συνεργασίες, δηλαδή, δεν ξέρω πότε κάνατε, τι σχέση έχετε με τα Τρίκαλα και από πότε συνεργάζεστε με τα Τρίκαλα, με ποιον συνεργάζεστε από τα Τρίκαλα με το Δήμο, με άλλους φορείς, με τη Λάρισας, με το Βόλο. Δηλαδή, κάτι αντίστοιχο που πάτε αυτή τη στιγμή να κάνετε με το Δήμο Καβάλα, σαν ετέρο, ουσιαστικά, σε αυτή την προσπάθειά σας, είναι σε εξέλιξη και σε άλλους δήμους της χώρας. Και απλώς η επιλογή του Εστιτούτο Βιώσιμης Κυνητικότητας και Δικτύου Μεταφορών είναι η επιλογή της Καβάλας. Θα ασχοληθεί, δηλαδή, στο τομέα αυτών η Καβάλα. Σίγουρα, τα συγκεκριτικά πληροχήμα της προοριχής μας τα είπατε, τα εξετάσατε και είναι πολλά προς το κομμάτι αυτό. Ευχαριστούμε. Εύχομαι να τελεσφορήσει θετικά η όλη προσπάθεια. Χαίρομαι για την επιλογή και τη συνεργασία που έχετε με τη διοίκηση του Δήμου μας. Και ζητήστε αιτέρους και άλλους, συμμάχους, για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο τέλος. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Φουνάκο. Ευχαριστώ πολύ. Το Εστιτούτο, το παράρτημα, δεν είναι παράρτημα, αυτό που υπάρχει στο βόλο, είναι το τελευταίο Εστιτούτο, πρώτα τη συμβαρουσίασή μου. Και αυτό δεν το ανέφερα, είναι Εστιτούτο στο βόλο, που έχει να κάνει σχέση με τη Γεωργία. Το κάθε Εστιτούτο μπορεί να δημιουργήσει δικά του παραρτήματα. Εγώ απλώς σας ανέφερα μερικά. Όλα πάντως τα παραρτήματα και όλα τα Εστιτούτα είναι κάτω από την ομπρέλα του ΕΚΕΤΑ. Οπότε πιθανόν υπάρχουν και άλλα παραρτήματα. Δηλαδή αυτό που υπάρχει στη Μπουντολεμαίδα έχει να κάνει σχέση με το παράρτημα του Ενέργειας. Αυτό που έχουμε στη Ρόδο είναι το παράρτημα του EMET, που έχει να κάνει σχέση με τον τουρισμό. Και όσον αφορά τις συνεργασίες, οι συνεργασίες που έχουμε είναι και με δήμους, είναι με πανεπιστήμια, είναι με περιφέρειες, έχουμε υπογράψει συνεργασία με το δήμο Τρικάλων, εκεί πήρχε ένα παλαιό παράρτημα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει, γιατί αναφέρατε συγκεκριμένα το παράρτημα του Τρικάλων, αλλά έχουμε συνεργασία με το δήμο Τρικάλων πάρα πολύ σημαντική, γιατί υποσχέρεται είναι και ο δήμος που προάγει πάρα πολύ την κινητικότητα και το smart mobility. Αλλά πιθανόν να υπάρχει ακόμα το παράρτημα του Τρικάλων. Ή μπορεί να έχει κάποιον ενισυδούτο παράρτημα του Τρικάλων που να μην το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Ο κ. Στρομούσας. Καλησπέρα κ. Καπατό και από μένα. Σας ευχαριστούμε για την πολύ ωραία παρουσία σας. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας είπατε. Ξέρετε για μας πέρα όλων τον άλλο, είναι πολύ σημαντική αναφορά που κάνετε στις εκατόντες θέσεις της εργασίας. Φυσικά θα δώσουμε μια ανάταση στη τοπική οικονομία. Ωστόσο θέλετε να καταθέσω μια πρόταση για να μου πείτε αν είστε θετικοί στο εξής. Κατά την επιλογή του πιστημονικού προσωπικού, αν είναι δυνατόν να δοθεί μια προτεραιότητα σε καρτίκους περιοχής, σε δημότητες, καβάλας, εφόσον βέβαια το τονίζω πληρούν τις προϋποθέσεις τις οποίες βάζει η εταιρεία σας. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτό. Τι εννοώ δηλαδή ότι όλα είναι μέσω βιάβιας, ανακοινώνουμε την πρόσκληση και ανάλογα με τα προσώδα, σίγουρα υπάρχει μια επιτροπή που αξιολογεί τις αιτήσεις, αλλά δεν μπορεί να μπει σαν κριτήριο εντοπιότητα. Το λέω τελείως ειλικρινά, αυτό το πράγμα δεν μας επιτρέπει το Υπουργείο και το ΚΕΤΑ να βάλουμε αυτό σαν κριτήριο. Ο κύριος Μορτασάγας. Σας καλωσορίζω και εγώ κύριε Καθηγητά. Εύχομαι να έχει ευτυχική κατάληξη η όλη σας προσπάθεια. Θα σας κάνω μία μάλλον πεζή ερώτηση. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα κύριε Καθηγητά των προσφύψεων και σε ποιες θέλεις. Ευχαριστώ. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, φυσικά δεν υπάρχει εδώ στην παρουσίασή μου. Όταν θα ξεκινήσει και υπογράψουμε το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα σε δύο μήνες πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί από το μηδέν το κέντρο. Φυσικά όλα θέλουν το χρόνο τους, την ανακέννηση και όλα αυτά, αλλά έχουμε στόχο, όπως είπα, στο τέλος της εξααιτίας να έχουμε 103 άτομα προσωπικό. Σίγουρα θα αρχίσουμε να προσλαμβάνουμε πισθήμονες στην αρχή, να προσλαμβάνουμε γραμματείς, τεχνικό προσωπικό, νομικό προσωπικό, όλα αυτά το καταλαβαίνετε. Υπάρχει πλάνο πόσο και πότε πρέπει να προσλαμβάνουμε τον κόσμο, αλλά αυτό είναι πλάνο, αυτό μπορεί μέσα στην εξααιτία να έχουμε και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και εκεί που είναι 103 να είναι ακόμα περισσότερες τις θέσεις. Αλλά ένα ραφ πλάνο υπάρχει, ναι. Ευχαριστούμε πολύ. Νομίζω ολοκληρώσαμε, ευχαριστούμε για τις απαντήσεις σας κύριε Καπάτο, πραγματικά ήταν πολύ διεθνιστικός και η παρουσία σας ήταν πάρα πολύ καλή και κατατοπιστικότατη. Λοιπόν, μπορούμε να ψηφίσουμε. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ και οποιαδήποτε άλλη απορία θέλετε, να ξέρετε εγώ είμαι πάντα στη διάθεσή σας σε όλους και μπορείτε να μου τηλεφωνήσατε να μου στείλετε κάποια email και να επικοινωνήσουμε. Ο σύνδεσμός μας είναι ο κύριος Μιχαηλίδης, ο αρμόδης Αντιβήματος, ο οποίος έχει και ακαδημαϊκό υπόβαθρο και θα περιμένουμε με χαρά να δούμε τα αποτελέσματα της πρότασής σας και να αναπτύξουμε όλοι μαζί αυτό το πραγματικά κέντρο αριστείας. Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά, ευχαριστώ. Κύριε Σουφιδού. Φυσικά, ναι, Πρόεδρε. Με την επισήμασή, βέβαια, φυσικά, ότι αν και εφόσον εγκριθεί που ευχάμαστε όλοι να εγκριθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποιοδήποτε συμφωνητικό θα υπογραφεί στο μέλλον. Θα περάσουν, βέβαια, οι όροι του και από το Δημοτικό Συμβούλιο για να βοηθήσουμε και εμείς στην σύνταξη του συμφωνητικού με τους καλύτερους όρους και για τις δυο πλευρές. Ευχαριστώ. Ευχαριστομέ ο κ. Παπαδόπουλος. Για την μοναδική ανάληψη δέσμευσης από τον Δήμο Καβάλας, για την δωρεάν παραχώρηση τιμωτικού ακυνήτου και συγκεκριμένα του πρώτου ρόφου του κτυρίου της ΛΟΡΠ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είμαστε θετικοί και ευχόμαστε να τελεσφορήσει η προσπάθεια του όλου του πρότζεπτ, γιατί καταλαβαίνουμε ότι έχει ανάγκη η περιοχή μας και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην ευρύτερη περιοχή που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Ευχαριστώ. Ευχαριστομέ ο κ. Παπάς. Ευχαριστομέ ο κ. Βέρος. Κύριε Πρόεδρε συμφωνούμε και συμφωνούμε με την έννοια ότι και αυτό θα συζητηθεί όταν με το καλό, υπάρξει παραχώρηση, οπότε να ορίσουμε ακριβώς τις υποκριώσεις για τα δυο συμπαλώμενα μέρη. Ο κ. Πατόιας. Καταρχήν κ. Πρόεδρε αυτό που θέλω να πω είναι δεν έχει σχέση με τον κ. Καπάτο. Είναι μία τοποθέτηση η οποία έχει σχέση με το ερώτημα που θέτουμε εμείς. Όταν κάποιος σχεδιάζει, για ποιον λόγο σχεδιάζει και για τι είναι ο συμφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση και γενικότερα ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί, σχεδιάζει και υλοποιεί μόνο για τα δικά του συμφέροντα, αυτό δηλαδή που έχει την εξουσία, το πράτι μόνο για αυτό το λόγο. Προσπαθεί βέβαια, αυτό γίνεται και με αυτό το πρόγραμμα, με ένα περιτήληγμα φαντακτερό, να πείσει τον λαό, να πείσει τον κόσμο ότι γίνεται και για δικό του συμφέροντα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σήμερα πια έχουμε εμπειρία πλούσια από αυτά τα διάφορα προγράμματα, τα οποία είναι κέντρα που είτε βρίσκονται στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αυτή λέγεται τα Κάνο, Ευρωπαϊκή Άνωση, είτε είναι σχεδιασμή του κεφαλαίου. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, έχουμε ένα σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την περιοχή μας και για το λόγο που επιλέχθηκε η Καβάλα, που θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε έναν ενεργειακό κόμβο με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή και για τα συμφέροντα του πολίτου κόσμου. Έναν ενεργειακό κόμβο για μεταφορά ενέργειας και δεν είναι τυχαία και σε αυτή την κατεύθυνση μπαίνουν στα βαθιά και οι βήμοι και οι περιφέρειες και βλέπουμε να συντάσσονται πίσω από τον σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την υπόγεια αποθήκη εδώ σε εμάς, τους αγωγούς κλπ. Βλέπουμε στην συγκεκριμένη εισήγηση ότι λέει ότι θα καλύπτει το κέντρο ανάγκες ασφάλειας και ακαιριότητας των δομών, του εξοπλισμού και των μηχανημάτων όπως αεροπάνο, τρένα, πλοία, γέφυρες, δεξαμενές και λιβά αλήθεια ποια αεροπλάνα αγαπεί συναρπεί, των ιδιωτικών εταιρεών που επιδοτούνται με εκατομμύρια ή των αεροδρομίων που βρίσκονται στα χέρια του γερμανικού κεφαλαίου και τα τρένα. Μα τα τρένα έχουν ελεγχόνται από την φιλοβή της Ιταλίας. Όσο δηλαδή για τα πλοία, ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκονται στα χέρια των αεροπλισμών και κάνουν δρομολόγια για να δούμε πως γουστάρουν. Κατά την άποψή μας λοιπόν, τίποτα δεν έχουν να κερβίζουν τα λαϊκά στρώματα της Καβάλας από τέτοια κέντρα φαντακτερά και γι' αυτό ακριβώς επειδή είναι φαντακτερά προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο οι 113 θέσεις. Βλέπουμε πολύ καλά τι γίνεται με τις θέσεις και στα πετρέλα και στα λιπάνωματα, με τις απολύσεις, τις αμοιβές και τις ατομικές συμβάσεις και φυσικά με αυτά που θα έρθουν και θα προκύψουν και θα γίνουν με τους καινούργιους νόμους που ψηφίζουν, φυσικά δεν θα τους περάσει, οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν σε όλα αυτά που γίνονται. Σχετικά τώρα με το ερώτημα που μας βάζετε, αν θα πρέπει να παρακολουθήσουμε να συμφωνήσουμε ή όχι με την στέγαση του ακοινήτου στη ΛΟΤ, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι εδώ βλέπουμε μια γραντομία της δημοτικής αρχής, γιατί ενώ αν πρόκειται για να δώσει αίθουσες σε συλλόγους, αθλητικά σωματεία κλπ. εκεί πέρα είναι φιδολή. Εδώ όμως απλόχερα με την πρώτη βίνει την περιοχή αυτή του κτίριου αυτό σε αυτό το κέντρο. Για τους λόγους λοιπόν συνολικά αυτούς που η ασυντομία ανέφερα, εμείς ψηφίζουμε Λευκό. Ευχαριστώ. Πρόεδρε. Συγνώμη, ο κύριος Βοιατζής. Ναι, και εγώ πρόεδρε φυσικά δεν θα μπορούσα να είμαι θετικός σε μια τέτοια πραγματικά τόσο φιλόδοξη και τόσο δυναμική ενέργεια για την πόλη μας. Και φυσικά μεταξύ του και σοβαρού θα είναι και μια ευκαιρία να πούμε την πεζημένη γέφυρα που άφησε η πρώην δήμαρχος σε αυτή την κατάσταση. Ευχαριστώ. Ο κύριος Κανθόπουλος. Χωρίς πολλή παραφυρολογία, πρόεδρε, ναι. Ο κύριος Κουνάκος. Ναι, κύριε πρόεδρε. Και ο κύριος Ντρομούσας. Ναι, κύριε πρόεδρε. Ωραία, ομόφωνα λοιπόν. Καλή επιτυχία στο πρόγραμμά σας, κύριε Καπάτο, στο πρόγραμμά μας πλέον. Είμαστε εδώ να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά πατολέσματα. Ευχαριστούμε και πάλι. Ευχαριστώ. Καλό βράδυ. Γεια σας. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα, ψήφιση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Νεολέας. Κύριε Μιχαηλίδη. Λοιπόν, καταρχή θα ήθελα να σας δώσω έτσι μια πολύ σύντομη έτσι τοική αναφορά σε αυτή την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από την αρχή που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου. Κάνοντας έτσι μια αρχική συζήτηση με τον διάλογο των νέων, που ξέφτασαν, δηλαδή, ότι η πολύ επιτυχημένη δράση της προσομοίωσης δημοτικού συμβουλίου θεώρησαν ότι μετά από δύο ή τρία χώρια είναι κανονλάτος. Έχει κάνει πέραν τον κύκλο της. Έτσι και επομένως θεώρησαν ότι ήταν προτιμότερο να κυνηθούμε, όπως και άλλοι δήμοι, στη δημιουργία ενός συμβουλίου για την νεολέα. Απληφθήκαμε τότε, έχουμε μαζί μας να πω και τον κύριο Παναριώτη Μπουμψάκη, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του διαλόγου των νέων. Καλησπέρα, Κύριε Μιχαηλίδη. Καλησπέρα, Γιώργο. Καλησπέρα και σε όλους και ευχαριστώ για την ευλοξινέα σήμερα. Διότι μαζί δουλέψαμε με τον διάλογο των νέων την πρόταση αυτή. Στη συνέχεια πεθυθήκαμε στον κύριο Παπαϊωάνου τότε, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, ήταν γενικός γραμματέας για θέματα νεολέας και παιδείας και μας συνέστησε να αποφύγουμε ένα πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε πάνω στα Δημοτικά Συμβούλια Νεολέας. Τέλος πάντων, προσπαθήσαμε, εξετάσαμε άλλες δυνατότητες, δεν ήταν δυνατό για το κορωνοϊός, καθυστερήσαμε. Στη συνέχεια κάποια στιγμή ανακοινώθηκε ότι ο κύριος ο Δουρυκάκος είχε έτοιμο ένα αντίστοιο πλαίσιο θεσμικό για Συμβούλια Νεολέας. Αντικαταστάθηκε από τον κύριο Βορίδη, δεν υπήρξε συνέχεια κάποια νέα ανακοίνωση. Ως που ξαφνικά είδαμε ότι μέσα στην κυρία Ταβουλτσίδου μια καλή πρακτική που δημοσιεύτηκε από τον Δήμο Λάρισας, που αφορούσε ακριβώς σε πλαίσια ενός προγράμματος που τρέχαν, η δημιουργία ενός Δημοτικού Συμβούλια Νεολέας. Επομένως, θεωρώντας ότι βρήκαν τον τρόπο, ή αν το θέλετε, εφόσον δεν δημιούργησε κάποια αντίδραση, θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε και εμείς να εκμεταλλευτούμε τη δουλειά που κάνανε και να προχωρήσουμε, αντίστοιχα, όπως ο Δήμος Λάρισας, μιας και θεωρήθηκε καλή πρακτική από την ΚΕΔΕ. Πήραμε ως πρότυπο το Δημοτικό Συμβούλιο, τον κανονισμό του Δήμου Λάρισας και κάναμε κάποιες προσαρμογές. Αρχικά να πω ότι ο βασικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη μεταφορά της φωνής της νεολέας του Δήμου Καβάλλας στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα στο Δήμο μέσα από ένα θεσμικό κανάλι, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα των θεμάτων που απασχολούν τη νεολέα, μια πιο στοχευμένη αντιμετώπιση και μια ευαιστοποίηση των δημοτών γύρω από θέματα δυόσυμης ανάπτυξη, που κατεξοχή να χωρούν τη νεολέα και μακάρι και μας να μας απασχολήσουν πολύ πιο έντονα ως δημότες μη νεολέους. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι μια κρυφή δική μου επιθυμία είναι επιτέλους να προωθηθούν ακόμα περισσότερη μεγαλύτερη ένταση οι σύγχρονες μοθές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή να χρησιμοποιηθούν ευρύτατα οι πλαρφόρμιες διαβούλευσης, τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί, τα οποία η νεολέα μπορεί πολύ πιο εύκολα να τα προάγει από τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Αλλά επίσης υπάρχουν και άλλοι στόχοι, έτσι εξικίωση των νέων με τις δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες μπορώ να πω ότι έχουν απαξιωθεί στην συνείδησή τους, η προετοιμασία τους για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, η καλύτερη αντίληψη σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη δράση στο δημόσιο δίο. Επίσης, η συνεργασία μεταξύ των ομάδων νεολέας και η διευκολή συμπρόωθηση της δράσης στην νεολέα του Δήμου και η συνεργασία με άλλες συμμαντικές ομάδες σε άλλες πόλεις. Ο λόγος για τον οποίο θέλαμε να μην γίνει κάτι με απόφαση δημάχου είναι προφανής αρχικά. Θέλαμε κάτι θεσμικό, αλλά ταυτόχρονα θέλαμε και κάτι το οποίο να είναι αυτόνομο και να μην εξατάται από τον κάσοτε δήμαχο ή τις δημοτικές παρατάξεις. Τα βασικά, αν το θέλετε, στοιχεία χαρακτηριστικά του κανονισμού είναι τα τρία όργανα διοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολέας, η Ολομέλεια, το Προεδρύο και η Οργανοντική Επιτροπή. Η Ολομέλεια είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι το Προεδρύο αντίπροεδρο και η Οργανοντική Επιτροπή, η οποία τρέχει όλες τις διαδικασίες, αποτελείται από εθελοντές, νέους και νέες, και υποστηρίζει την όλη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι κάτι το οποίο το κρατήσαμε από την πρόταση της Λάξας. Και τρέχει, διατηρεί και συντηρεί ένα μητό νέων πολιτών. Τώρα, θα πω ότι όσον αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβούλιο Νεολέας, ως θεσμικό όργανο, εφόσον ψηφιστεί έτσι από το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να θέτει ψηφίσματα, να διοργανώνει έτσι δράσεις και επαρρεβάσεις και να θέλει προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο έτσι προς εμάς. Δεν θέλω να πω πολλά παραπάνω. Είπηξε μια διαβούληση, εκφράστηκαν προτάσεις, απόψεις, κάποιες από αυτές υιοθετήθηκαν. Υπάρχουν και κάποιες προτάσεις που έλαβα σήμερα από την παράταξη του τρόπου της ζωής μας. Ενδεχομένως, αν θέλετε, μπορούμε να τις συζητήσουμε στην πορεία. Αρχικά να γίνουνε κάποιες ερωτήσεις και στην πορεία να κάνουμε μια συζήτηση και πριν την προτάσσειόν αυτών. Κύριε Δήμαρχη, έχω τη δυνατότητα κι εγώ δύο λεπτά να πω κάποια πράγματα, όσο μετεύχομαι. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κύριε Πεφάνη. Εμείς ως διάλογο ξεκινήσαμε αρχικά το 2016 και ήταν μια προσπάθεια να δώσουμε φωνή στους νέους καβαλιώτες και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε και τις πολιτικές νεολείας στην τοπική ατζέντα. Έτσι ξεκινήσαμε αρχικά με τις προσωμιούσες του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από τρεις συνεχίσεις επιτυχημένες προσωμιούσες και μια ακόμα πληθώρα δράσεων. Θεωρήσαμε ότι ήρθε το πρόγραμμα του χρόνου και ότι είχαμε κοιμήσει την απαραίτητο ρημότος στο να δουλέψουμε μαζί με τον Αντιδήμα Προνολιάς για να φέρουμε αυτή την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς ξεκινήσαμε την διοίκηση της κυρίας Σανάκας ως πρωτοβουλία και θα θέλαμε ακόμα μια φορά να της ευχαριστήσουμε, την κυρία Πρατζεσκάκη που ήταν συνεχώς αρρωγός στις προσπάθειές μας. Βρήκαμε τώρα πέρα αντί μας μια ακόμα φιλική κυβέρνηση στο διοίκηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιά στον κύριο Μιχαηλίδ για την προσπάθεια και για τη βοήθεια που μας έχει προσφέρει αυτούς τους μήνες που συνεργαζόμαστε. Στην ουσία αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με τη δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων είναι να αυξήσουμε την συμμετοχή των νέων στα κοινά και παράλληλα να αυξήσουμε και τα επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης, αμυβεότητας, να φέρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες συλλογικής δράσης και σίγουρα μια φρεσκάδα με τις κοινωτόμες ιδέες των νέων γιατί πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην τοπική αυτοδίκηση αρκεί να βρεθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο της έμπρακτης συμμετοχής μας. Και σίγουρα με αυτή την πρωτοβουλία στην ουσία απορρίπτουμε την πιθανότητα να λαμβάνονται απόψεις και αποφάσεις χωρίς να σταθυμίζεται η γνώμη μας. Αυτή είναι η μικρή συνεργασία που θα ήθελα να κάνω και εγώ. Ευελπιστώ να το υπεψηφίσετε και επιτέλους να γίνει πραγματικότητα. Και αναμένουμε τις ερωτήσεις σας. Ευχαριστώ πολύ. Θα υμέρουμε λίγο τον πρόεδρο. Ναι, εδώ είναι ο πρόεδρος. Λοιπόν, κύριε Εσυφίδου. Συγγνώμη κύριε Εσυφίδου. Θα ξεκινήσουμε με ερωτήσεις. Ναι, να κάνουμε πρώτα ερωτήσεις σύντομα, παρακαλώ. Και μετά σε τοποθετήσεις και ψήφιση. Δεν ξέρω, με συγχωρείτε κύριε Δήμαρχε θα θέλατε να πείτε κάτι. Νομίζω θα είπανε μια χαρά. Ας ξεκινήσουμε με τις ερωτήσεις. Ωραία, κύριε Εσυφίδου. Καταρχήν όντως από το 2016 ξεκίνησε η συνεργασία με τη διοίκησή μας. Εγώ απλά να πω ότι πραγματικά σε κάποιες συνεδριάσεις που είχανε κάνει τα παιδιά, θα πω, οι νεολέα, δημοτικού συμβουλίου αλλά και επιτροπών ήταν εξαιρετικοί στην όλη διαδικασία και πραγματικά και τότε τους είχα δώσει συγχαρητήρια και τώρα τους ξαναδίνω συγχαρητήρια. Η μοναδική ερώτηση που έχω να κάνω για να μην πολυλογώ γιατί και περνάει η ώρα είναι ότι αν κατάλαβα καλά ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι πρότυπος τον έχετε πάρει από δηλάρις, αν κατάλαβα καλά. Δεδομένου ότι η παράταξη του τόπου Ζιζονίδου μας έχει στείλει κάποιες παρατηρήσεις. Δεν ξέρω μήπως ο Μάκης ο Παπαδόπουλος λίγο να μας πει για τις παρατηρήσεις που κάνει και αν πραγματικά μπορούν να προσθεθούν. Δεν έχω να κάνω κάποια άλλη παρατήρηση ερώτηση. Και ο Σιφιδού, νομίζω ότι μου δίνεται τώρα την ευκαιρία ίσως θα ήταν καλύτερο να αναφερθώ σ' αυτές τις δύο παρατηρήσεις με την ευκαιρία των τοποθετήσεων να τοποθετήσετε αντίστοιχα πάνω σε αυτό. Οι δύο τοποθετήσεις που έγιναν τον τόπο της ζωής μας, μπορώ να τις διαβάσω κιόλας, δώστε μου ένα δευτερόλεπτο, σας παρακαλώ, να ανοίξω το PDF, είναι η εξής. Η πρώτη τοποθετήση αναφέρει το εξής, ότι να προσθεθεί στο άρθρο 3, η δυνατότητα να υπάρχει στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολέας ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη που συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας. Θα τοποθετηθεί από τη Ξεωκείως Βουνελάς συνέχεια. Αυτή η πρόβλεψη υπήρχε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρεσας και η πρότασή μας ήταν να μην τη συμπεριλάβουμε. Γιατί η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα ήθελα να δημιουργηθεί κάτι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητο από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλλας. Παρ' όλα αυτά, εγώ θα ήθελα να ακουστεί η άποψη όλων των παρατάξεων και εάν οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι έτσι, σ' αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι δεν θα είχαμε κανένα θέμα να συμπεριλάβουμε και αυτόν τον όρο. Παρ' όλα αυτά, θα ήθελα να δημιουργηθεί κάτι το οποίο να είναι εντελώς ανεξάρτητο, σαν φωνή, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλλας. Το δεύτερο, λοιπόν, η δεύτερη παρατήρηση είναι η εξής, ότι στο ίδιο άρθρο να προστεθεί, όσον αφορά τις ομάδες που μπορούν να συμμετέχουν, η φράση «οστόσο μπορούν να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο, άτυπες ομάδες νέων, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη δραστηριότητα σε θέματα που απασχολούν την νεολαία». Όπως, παράδειγμα, τους χάρη, είναι οι ομάδες εράσμους. Θεωρώ ότι αυτό περιλαμβάνεται, διότι σε κάποιες σωρουάρθο τρία, αναφέρουμε ότι ένας φορέας, μια συλλογικότητα ή ομάδα, για να είναι σε θέση να έχει εκπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, θα πρέπει να διαθέτει θεσμική υπόσταση και ή να δραστηροποιούνται στο πλαίσιο τους τουλάχιστον 15 νέοι ή νέες ηλικίας 17-30 χρονών. Επομένως, μια τέτοια άτυπη ομάδα, όπως αναφέρει η συνάδελφη, η οποία διαθέτει 15 νέους ή νέες, υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχει. Θεωρώ ότι το δεύτερο κομμάτι καλύπτεται. Αυτό ήθελα να πω, οπότε με την τοποθέτησή σας θα ήθελα να ζητήσω να τοποθετηθείτε και ως πως αυτά τα δύο κομμάτια. Ευχαριστώ. Αν μου επιτρέπετε μία διευκρίνηση που είναι δευτερόλεπτα. Πόσα μέλη, δηλαδή, γιατί δεν το θυμάμαι, πόσα μέλη θα έχει το δημοτικό συμβούλιο, ας πούμε, της νεολέας συνολικά, έτσι πώς το προγραμματίζουμε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, γιατί η σύσταση εξατάται από το πώς τις ομάδες νεολέας υπάρχουν. Δηλαδή, η σύνθεση, πολύ γρήγορα, είναι εξής. Ένας εκπρόσωπος από κάθε δεκαπενταμελές των λυκείων και ο εκπρόσωπος μαθητής, ο μαθητής εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή. Ένας εκπρόσωπος από το Φυλτικό Σύλλογο των Τμήματων του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος, που έχουν έδρα στην Καβάλα, διότι το Διεθνές Πανεπιστημίου έχει κι αλλού έδρα, έως τρεις εκπρόσωποι από κάθε φορέα, συλλογικότητα ή ομάδα νεολέας του Δήμου Καβάλα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα νεολέας τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο. Συ συνέχεια ακολουθεί αυτό που ανέφερα, το ποιος χαρακτηρίζεται ομάδα νεολέας, είτε αυτός που έχει θεσμική υπόσταση, ή και να μην έχει θεσμική υπόσταση, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται 15 άτομα τουλάχιστον στην ηλικιακή αυτή ομάδα, 17-30. Συ συνέχεια ένας εκπρόσωπος από τον Ομαρχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ, και στη συνέχεια το ένα τρίτο από τον παραπάνω αριθμό είναι νέοι πολίτες, οι οποίοι εκλέγονται με κλήρωση από το Μητρώο Νέων Πολιτών που θα τηρηθεί. Επομένως είναι δυναμικός ο αριθμός, είναι ένας αριθμός που ανάλογα με τις ομάδες νεολέας μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί. Κύριε Βαλαδόπου, ξέχασες και τον εκπρόσωπο του ΑΜΕΑ αν έκανα λάθος. Το είπα, το είπα. Τον είπες, εντάξει τέλειο. Για μας είναι τοποθετηθεί ο Γιώργος Βουνελάης. Προεδρέ, συγγνώμη, απλώς για να μην κάνουμε δεύτερο κύκλο, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο αν είναι δυνατόν να υπάρχει τοποθέτηση και ως το κομμάτι αυτό γυρίως. Κύριε Μιχαηλίδη, μην το αδικείται το θέμα. Καλώς, κύριε Μιχαηλίδη. Κύριε Μιχαηλίδη, σας ακούσαμε, ολοκληρώστε, παρακαλώ. Θα συνεχίζω, κύριε Βουνελάης. Ναι, ο κύριος Βουνελάης. Καλησπέρα και από μένα, καλησπέρα σε όλους και σε όλους. Να καλωσορίσουμε εδώ και τον εκπρόσωπο των νέων της πόλης μας. Ο συνάδελφος ο κύριος Μιχαηλίδης ξεκίνησε ανέγνωση τις δύο προτάσεις που κάναμε ως παράταξη. Εγώ απλά θα θέλω να επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτές. Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα και επειδή ασχολούμαι τα social media, κύριε Μουμτζάκη, διάβασα ένα σχόλιο που κάνατε κάτω από μία ανάρτηση σε μία ηλεκτρονική φημερίδα για την τοποθέτηση του κυρίου Ποτόλια. Και είπατε πως δεν θέλετε οι νέοι που μπαίνουν στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων να αποτελούν απλά γλάστρες και απλά να μπαίνουν σε ένα ψηφοδέλτιο. Έτσι, εν συντομία, δηλαδή κάτι τέτοιο αν θυμάμαι πολύ καλά. Εμείς με την πρόταση αυτή που κάνουμε ώστε οι παρατάξεις να εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο από νέους που δεν έχουν εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο από 17 έως 30, αυτό το σκοπό έχει. Ποιο δηλαδή να εκπαιδεύουν και να προκειμάζουν τους νέους για τις επόμενες εκλογές, ίσως και να εκλεγούν τις επόμενες εκλογές, γιατί όλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν. Να γνωρίσουν τους κανονισμούς και το θεσμικό πλαίσιο ενός συμβουλίου. Και σίγουρα να μην είναι αυτό που είπατε πολύ σωστά, να μην είναι οι γλάστρες απλά σε ένα ψηφοδελτίο. Να αποκτήσουν ενδιαφέρον γιατί και εσείς το αναφέρατε και ο κ. Μιχαηλίδης, να αποκτήσουν ενδιαφέρον για την πολιτική, να αρχίσουν να έχουν επιπλέον δράση. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά τα επιχειρήματα, τα οποία εσείς ο ίδιος θέλετε, μας οδηγούν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Συμβούλιο Νέων και εκπρόσωποι νέοι των παρατάξεων που δεν έχουν εκλεγεί. Νομίζω είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και νομίζω είναι καλό να συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, λίγο επί της διαδικασίας. Παρακαλώ. Δεν ήθελα να διακόψω τον αγαπητό συναντητό Γιώργο Ντογούνελα, αλλά απλά να διευκρινίσουμε αν είμαστε σε ερωτήσεις ή αν είμαστε τοποθετής. Γιατί και εγώ προσωπικά θέλω πρώτα να θέσω κάποιες ερωτήσεις και μετά να κάνω την τοποθετή εκ μέρους της παράταξής. Νομίζω πως ρητά το είπα και έτσι βαδίζουμε ερωτήσεις. Βέβαια, το καθένας το κατανοεί όπως θέλει. Ερωτήσεις, κύριε Παπά. Ερωτήσεις σύντομα. Πάρα κάτω, πάρα κάτω. Κύριε Βέρο. Από τη μεριά μας, κύριε Πρόεδρε, και ερωτήσεις και το αποθέτηση ο κύριος Σοτυριάδης. Σας ακούμε, κύριε Σοτυριάδη, ερωτήσεις. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλώς ορίζω και εγώ τον εκπρόσωπο του διαλόγου των νέων. Κύριε Μιχαλίδη, προφανώς όταν λέτε ότι αποφασίσατε να βγάλετε κάποια κομμάτια από τον πρότυπο κανονισμό του Δήμου Λάρισσας, που κατά την άποψη μου είναι αρκετά διαφοροποιημένος ο κανονισμός που φέρνετε εσείς ως διοίκηση και εισηγήσετε από αυτό του Δήμου Λάρισσας, αλλά αυτό είναι άλλο κομμάτι, θα το δούμε μετά. Όταν είπατε ότι αποφασίσατε, εννοείται ότι αποφασίσατε ως διοίκηση, όχι σε συνεννοήσεις με τον διαλόγο των νέων, γιατί αυτή τη στιγμή την εσύ την κάνετε εσείς ως διοίκηση. Ένα ερώτημα είναι αυτό. Το δεύτερο ερώτημα θα ήθελα πάρα πολύ, σας παρακαλώ, να μας πείτε τι ακριβώς εννοείται, γιατί αυτή η λέξη παίζει πάρα πολύ και εγώ προσωπικά και ως νέος άνθρωπος, ακόμα τουλάχιστον, ηλικιακά, αναρωχέμαι κάθε φορά τι σημαίνει ανεξάρτητος, τι σημαίνει να είναι ανεξάρτητο αυτό το θεσμικό πλαίσιο που θα συζητήσουμε απόψε για το αν θα προχωρήσει ή όχι. Το τρίτο έχει να κάνει με το ότι, αν δεν κάνω λάθος, και ο Καλλικράτης αλλά και ο Κλιστένης μέσα στο νόμο όριζαν ότι μπορεί και υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην εκάσουτη διοίκηση να προχωρήσει στην σύσταση, στη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας νέων, σωστά κατά την άποψή μας, γιατί καλό είναι να ακούγεται ακόμα παραπάνω η φωνή των νέων, έστω και μέσα από θεσμικά πλαίσια τα οποία θα απαρτίζονται από άτομα τα οποία δεν είναι εκλεγμένα, δεν είναι ερετή, είναι τοποθετημένοι από και εκπρόσωποι κάποιων συλλόγων, κάποιων φορέων, κάποιων σωματίων. Οπότε θα ήθελα να μας πείτε τι ακριβώς εννοείται ανεξάρτητης ως προς αυτό και τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώσω στην τοποθέτησή μου. Σας ευχαριστώ πολύ. Να σας πω ότι προφανώς στην εισηγήση που καταθέτει η διοίκηση, τον κανονισμό, όπως και όταν στείλαμε, αν δεν κάνω λάθος, το κείμενο προς διαβούλευση, αν δεν λάβαμε κάποια απάντηση, αναθέραμε ότι το κείμενο το δουλέψαμε στη συνεργασία με τον διάλογο των νέων. Επομένως, στη διαδικασία αυτή, θεωρήσαμε ότι κάποια κομμάτια δεν θέλαμε να αποτελούν κομμάτι του δικού μας κανονισμού. Αλλά η εισήγηση προφανώς είναι η εισήγηση της τίκησης. Όσον αφορά το κομμάτι του ανεξάτειτου, νομίζω είναι πολύ σαφές. Θεωρούμε ότι είναι προσώφελος, θεωρώ προσωπικά τουλάχιστον, ότι είναι προσώφελος της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολέας να μην υπάρχουν ορισμένοι εκπρόσωποι από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν υπάρχει αντίθετη άποψη, δεν νομίζω ότι αν το θέλετε δημιουργεί πρόβλημα, απλώς θεωρώ ότι είναι περισσότερο ανεξάρτητο ένα Δημοτικό Συμβούλιο Νεολέας, το οποίο δεν έχει μέλη που προέρχονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του αντίστοιχου Δήμου. Εδώ θα ήθελα να βοηθήσω λίγο στην πορεία της συζήτης πριν πάμε στον κ. Ποτόια και να θυμίσω ότι η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2011 ή 2012 επί Συμιτσή, όπου έγινε η προσπάθεια δημιουργίας αυτού του Συμβουλίου των Νέων και κατέπεσε, σταμάτησε να λειτουργεί πολύ γρήγορα γιατί πολιτικοποιήθηκε. Ας το λάβουμε λίγο υπόψη, γιατί η ιστορία είναι πρόσθετη. Ο κ. Ποτόιας. Πρόεδρε, ερώτηση δεν έχω, θέλω τοποθέτηση. Λέω ερώτηση δεν έχω, πρόεδρε, θέλω να κάνω τοποθέτηση όταν έρθει η σειρά μου. Ο κ. Βαγιατζής. Δεν έχω ερώτηση, πρόεδρε. Πρόεδρε, δεν έχω ερώτηση. Ναι, ναι. Ο κ. Σανθόπουλος. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Να καλησπαιρίσω τον κ. Μπουμψάκη και εγώ. Η πρωτοβουλία του κ. Μιχαηλίδη και της συμβουλής του είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ερώτηση που θέλω να κάνω προς τον κ. Μιχαηλίδη, προς την δίκηση, επιμένεται χρησιμοποιήτας και την ώρα ανεξάρτητη. Εγώ θέλω να μου πείτε τι είναι αυτό το οποίο φοβάστε, γιατί συζητάμε για ένα δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας. Άρα λοιπόν το να υπάρχουν από τις εκλεγμένες παρατάξεις εκπρόσωπης σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο νέων, εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει στο πέρασμα του χρόνου, ας μην το βλέπουμε κοντόφταλμα, ας δώσουμε την ευκαιρία στους νέους μέσα από αυτήν την διαδικασία, μέσα από αυτήν την οασμοσύν, να δώσουνε το δικό τους στίγμα. Ας υπάρχουνε και κάποιες διαφοροποίησεις, δεν είναι κακό. Οι νέοι θα βρουν τον δρόμο τους και νομίζουν πως δεν χρειάζονται τη δική μας παρέβαση σε αυτό. Θεωρώ ότι σοφά η Λάρισα επιδιώκει αυτό. Αν όμως υπάρχει κάτι άλλο, κύριε Μιχαλίδη, εμένα δεν μου άρεσε ο όρος ανεξάρτητος, τι θα πει ανεξάρτητος. Εάν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο εσείς φοβάστε, θα θέλαμε να μου πείτε τι είναι αυτό το οποίο ενδεχομένως εγώ δεν αντιλαμβάνομαι και εσείς κάνει εσάς να με έδωσε αυτή την πρόταση. Το πρώτο ερώτημα είναι αυτό. Και το δεύτερο, θα ήθελα να μου πείτε ως διοίκληση, τι σκοπεύετε να κάνετε για να βοηθήσετε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων το Δήμου Καβάρας όταν θέλει να λειτουργεί, δηλαδή σκοπεύεται να παραχωρηθούν χώροι για να λειτουργούν το Συμβούλιο Νέων, να παραχωρηθεί γραμματική υποστήριξη, να παραχωρηθεί όλη εκείνη η υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται, γιατί πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων να μην μείνει στον κανονισμό λειτουργίας του μόνο, αλλά να του δώσουμε τη δυνατότητα να ακούγεται η φωνή του και να ακούγεται η φωνή του ενεργά. Τι λοιπόν σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε το Δημοτικό Συμβουλιο Νέων να μπορέσει να λειτουργεί εν της πράγμας που λένε και οι φίλοι μας νομικοί. Ε, ναι, ευχαριστώ κ. Ξανθόπουλε. Αρχικά θέλω να πω ότι ο ίσως ανεξάρτητος, όπως είπατε χρησιμοποιείται πολύ συχνά, έτσι δεν είναι πόνο που και εγώ δεν πιστεύω, αν το θέλετε, ότι κάποιος μπορεί να είναι πολιτικά ανεξάρτητος, ενώ ανεξάρτητος σε σχέση με τις δημοτικές παρατάξεις, όχι πολιτικά ανεξάρτητος. Και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι φοβάμαι, το μόνο που φοβάμαι είναι να μην δημιουργηθεί, αν το θέλετε να μην επηρεαστεί το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας από το κλίμα που πολύ συχνά υπάρχει εδώ μέσα. Αυτό είναι που φοβάμαι. Θεωρώ ότι το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάδας δεν είναι καλό και φοβάμαι μη τυχό μεταφευθεί το ίδιο κλίμα ή επηρεαστεί αν το θέλετε. Πονάει δόντι κόβουμε κεφάλι, κύριε Μιχαηλίδη. Παρακαλώ κύριε Μουρτασάλι. Πονάει δόντι κόβουμε κεφάλι, κύριε Μιχαηλίδη. Δεν εννοώ αυτό. Καταρχήν δεν ορίζουμε εμείς κάτι. Δεν εννοώ ότι θα τον ορίσουμε αδύνατο να τον ορίσετε εσείς, θα τον ορίσουμε, θα τον ορίσει η διοίκηση. Εννοώ ότι και η διοίκηση δεν θα μπορεί να ορίσει κανέναν. Θα είναι κάτι το οποίο τα δρά εντελώς παράλληλα. Δεύτερον, πολλές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει πολύ σοβαρό, πολύ πιθανό να βρίσκουν ενάνδυο το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολο το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας να εκφράσει την αντίθεσή του στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή είναι η δίκη της πίεση. Δεν λέω ότι εάν δεν γίνει αυτό θα αποτελεί θερέφωνο. Απλώς αυτό είναι το μόνο που φοβάμαι. Δεν φοβάμαι κάτι άλλο. Δεν μπορώ να γνήσω λίγο κάτι, σας παρακαλώ. Όσον αφορά τη δυνατότητα, έχουμε σκεφτεί την ανάγκη να δοθεί κάποιος χώρος. Έχουμε μια στενότητα, όπως ξέρετε, στους χώρους, αλλά έχουμε κάνει μια πρώτη συζήτηση για να δοθούν κάποιοι χώροι ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, να υπάρχουν και κάποιες πρωτομές. Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις, αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κάνω κάποιες, αν το θέλεις, ανακοινώσεις, καθότι υπάρχει μια στενότητα. Μετά, θεωρώ ότι η νέη θα πρέπει να στηρίξουν τη δράση, και ελπίζω ότι θα έχονται πάρα πολύ συχνά ψηφίσματα, προτάσεις για εκδηλώσεις, ώστε να υπάρχει μια πολύ έντονη κινητικότητα από πλευράς νεολαίας. Δηλαδή, αν το θέλετε, θεωρώ ότι οι νέοι θα πρέπει να το τρέξουν, οι νέοι θα πρέπει να δώσουν τη δυναμική. Και ό,τι χρειαστούν, εμείς θα είμαστε σίγουρα δίπλα τους, αλλά αυτοί είναι που θα πρέπει να δώσουν το στίγμα, και όχι εμείς να σκουντάμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, ότι οι νέοι δεν έχουν ανάγκη από εμάς για να κινηθούν μόνοι τους, αλλά εμείς να δημιουργήσουμε το αντίστοιχο πλαίσιο. Έρχεται, όπως σας είπατε, το θέμα αυτό, εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της νίκης. Και πάντα έσυγεται και το σωστό είναι αυτό. Δεν θα ήταν κακό, όμως, να είχε προηγηθεί συνεργασία και με τους παρέαγοντες τον παρατάξιο, ώστε να έρθει ένα πιο ολοκτηρωμένο, και τους θα χρειαστεί να υποβάλλουν και ερωτήσεις. Εμπάθειο τόσο ήρθε όπως ήρθε. Τώρα, ένα θέμα το οποίο και η παρατάξη μου το θέτει, επειδή είναι διατυπωμένος ο οικονομός της Λάρεσης, αλλά δεν το έχουμε εμείς τη συμμετοχή στο Συμβούλιο αυτό, εκπροσώπων των παρατάξεων, έχω την αίσθηση, προσωπική μου είναι αυτή η άποψη. Δεν είναι κακό, αλλά από την άλλη μεριά έχω μία επιφύλαξη. Γιατί? Η νέη μας είναι αρκετά όρημη. Εγώ παρέστησα με πρώτοι προσωμίες που έλαβε χώρα σε αυτόν τον χώρο, πριν τρία-τέσσερα χρόνια, και είδα είναι εντεβέντες και μπορούν να τελειώσουν πάρα πολύ καλά. Εάν τώρα πούμε να βάλουμε εκπροσώπους, φοβάμαι ότι το πράγμα θα μπλεχτεί. Σαν Μικώλα ως μαυρίς, θέλω από αυτά τα παιδιά να έρχονται πρωτογενείς συγγνήσεις. Να μην υπάρχει η δική μας υπονοιακή μέθοδο. Είτε είναι εκλεγμένος, όπως λάθος άκουσα από τον κ. Μιχαλίδη Μουφέντεκ, από τους εκλεγμένους εκπροσώπους, είτε είναι από αυτούς που θα είναι απλώς προτάσεις στον παρατάξο. Θέλω να έρχονται πρωτογενείς συγγνήσεις. Να δω τη φωνή των παιδιών, γνησία να μπαίνει μέσα στον δημόνικο σιγούριο, και εμείς να λαμβάνουμε θέση. Εάν αυτό το παραγνωρίζουν και πούμε να έχουμε εκπροσώπους, τότε φοβάμαι θα συμβούν αυτά που συμβαίνουν και εδώ μέσα. Όχι, νομίζω δεν είναι κακό. Δεν είναι κακό, ίσως, και αυτό που λέει η παραταξή μου. Ξέρετε, να πάρουμε τον παρατάξο από την άλλη μεριά. Φοβάμαι ότι θα μεταφέρομαι μια εικόνα του δημοτικού συμβουλίου προς αυτά τα παιδιά τα γνάτα και νούρια, που έχουν λέψεις, που μπορούν αύριο μεθαύριο να μας ευπροσωπίσουν και στο τοπικό, περιθαριακό και καλύτερο επίπεδο της πολιτικής δράσης. Αυτό θέλω να τον εσάς το προσέξουμε. Τώρα, κατά τα άλλα, όπως διάβασε το ογανεσμό, είναι πάρα πολύ καλά διατυπωμένος. Έχω λίγο επιφύλαξη βέβαια, όσο στη σύνθεση, πολυμελής θα είναι, όταν λένε εκπροσώπους από όλα τα αλήθεια της πόλης μας, από φορείς και τα λοιπά, δεν ξέρω κατά πολλά αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο θεσμός. Δεν είναι κακό η πολυσυνεκτικότητα και η πολυφωνία, αλλά το βλέπω λίγο δύσκολο. Θα ακούσω τώρα τον εκπρόσωπο των συνεργαλείας, να δω τι θα μου απαντήσει γι' αυτό το πράγμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μαρτύτη, απλώς σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβαση. Απλώς ήθελα να πω ότι τον κανονισμό τον έχουμε στείλει εδώ και πολύ καιρό. Τον ανεβάσαμε στην πλατφόρμα διαβούλευσης, ζητήσαμε τις παρατάξεις παρεμβάσης τους σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Νομίζω ότι έμεινε αρκετό καιρό ο κανονισμός. Αυτό ήθελα να πω. Τώρα, κύριος Μουτσάκης, δεν ξέρω... Να ακούσουμε το πρόσωπο της νεολέας, ναι, και μετά να πάμε στο Δήμα. Καταρχάς, θα ήθελα να πω ότι πραγματικά συγκινούμαι να ακούω, νομίζω, τον γεωτρότερο μέλος του Δημοκρατικού Συμβουλίου, τον κ. Μαυρίτη, να μας δείχνει αυτήν την εμπιστοσύνη και πραγματικά την εκτιμάμαι. Τώρα, για τον κ. Σωτριάδη, θεωρώ ότι κάναμε 90%. Έχουμε κρατήσει αυτούς όσους του κείμενου από τον κανονισμό της Λάρισσας σε ιδιωτικές προτάσεις, δηλαδή προχωράσαμε εκπροσώπους των μαθητών, εκπροσώπους των ΑΜΕΑ, κτλ κτλ, και έρχομαι τώρα στην πρόταση που αφαιρέσαμε για τη συμμετοχή των κομματικών παρατάξεων, των δημοτικών παρατάξεων, και είμαι πραγματικά ιδιαίτερα προβληματισμένος με τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς φαντάζει ίσως σε μια προσπάθεια πατερναλισμού, χειραγώγησης, ίσως δείχνεται ανέλημα εμπιστοσύνης, δεν ξέρω, με προβληματίζει αρκετά. Παραντικά πονηχάω να εντοπίσω τα στοιχεία αυτά που μπορούν να δώσουν να προσδώσουν κάτι παραπάνω στο εγχείρημα που έφερε ο κύριος σαν δήμαρχος Χ. Μιχαλίδη σήμερα προς ψήφιση, γιατί θεωρώ ότι θα στερήσει σίγουρα θέσεις από νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν αίτηση. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις μπορούν να ακολουθήσουν τους νόμους και τους τρόπους που έχουμε πει, δηλαδή να είναι μέλος κάποιας ελληνικής ομάδας ή να κάνουν ίδια αίτηση και να γραφτούν στο Μητρό ενδιαφερομένων. Από εκεί πέρα σίγουρα φοβάμαι και εγώ ότι θα αναγάγουμε τον Δημοτικό Συμβιλονέων σε ένα πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε crowd-out, θα γιώξουμε τους νέους ανθρώπους που επιτέλους θα δουν κάτι διαφορετικό, και θέλουμε πραγματικά συμμετέχοντες που να είναι ανεξάρτητοι, να μην έχουνε βαρύ διαπαρατεξιακά και κομματικά. Θέλουμε σίγουρα να είναι πολιτικοποιημένοι, να έχουνε τις απόψεις τους, να φέρουν νέες προτάσεις, αλλά όταν είναι εκπρόσωπος μιας παράταξης, νομίζω μόνο εμπόδια θα φέρουν και θα λειτουργήσει σαν τροχοπαίδι. Δεν θα διευκολύνουν καθόλου τη διαδικασία. Αυτό θα ήθελα να πω, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ, ο κύριος. Ωραία, για να κάνω λίγο τη διευκρίνηση. Σύμφωνα με αυτό που μας έστειλε η παράταξη του τόπου της ζωής μας για την εκπροσώπηση από κάθε παράταξη, το έχω μπροστά μου τώρα, εννοεί προφανώς, αν κατάλαβα καλά, κάποιον νέο που θα είναι εκπρόσωπος της παράταξης, σε οποιασδήποτε παράταξη από εμάς, όχι εκπρόσωπο εμάς, δημοτικό σύμβουλο, αν κατάλαβα καλά, έτσι δεν είναι. Πρόεδρε Πουσαθώδο, θέλω να κάνω μια παρέμβαση για να το ξανακούω πάλι, έτσι και να δώσω κάποιες περαιτέρεοξηγήσεις. Ναι, αλλά μια σύντομη απάντηση. Κάνουμε ερωτήσεις, να προχωρούμε. Λίγο σύντομα, κύριε Γουνελάθο. Καταρχήν σ' αυτό που είπε η κυρία Ιωσιφίδου, είπα και πριν, οι νέοι θα πρέπει να είναι, αυτό που προτείνουμε, 30 ετών και να μην έχουν εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να ήταν στο ψηφοδέλτιο των παρατάξεων. Και αυτό που είπα πριν, είδα και μια παρέμβαση του κυρίου Μουμτζάκη που έγραψε ότι δεν θέλει να είναι γλάστρες στα ψηφοδέλτια. Άρα, θα πρέπει αυτοί οι νέοι να συμμετέχουν σε μια προσωμίωση για να γνωρίζουν απλά τους κανονισμούς. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα πριν. Ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Μιχαηλίδη. Δεν ζητάμε τον λόγο από τον κύριο Μιχαηλίδη, ζητάμε τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο. Άρα, ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Μιχαηλίδη. Άρα, ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο. Άρα, ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο. Άρα, ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο. Άρα, ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο. Άρα, ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο. Άρα, ο κύριος Μουμτζάκης, για παράδειγμα, ζήτησε τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο. Αυτό το παιδί, το νέο, να αυτή τη στιγμή εμείς να τον αποκλείσουμε, δηλαδή να μη μπορούμε ή δεν έχουν άποψη οι κοσπεντάριδες. Δεν καταλαβαίνω την λογική και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να αποκλείσουμε έτσι σε ένα δημοκρατικό όργανο, γιατί έτσι θα το πω, να αποκλειστούν άνθρωποι που θα γίνουν και μια διαφορετική επιλογή, το οποίο θα προσπαθήσουμε να πείσουμε οι κοσπεντάριδες. Σήμερα, δυστυχώς, εκφράζονται όλοι για την πολιτική, λέγοντας ότι θέλει κάποιος να πάρει ένα καλύτερο μισθό, ασχολείται με την πολιτική. Όχι, δεν είναι έτσι. Έχουμε, νομίζω, υποχρέωση, εμείς που θα ψηφίσουμε σήμερα, έχουμε και την υποχρέωση και την ευθύνη, αντί να αυτοανερούμαστε και να αυτοακυρωνόμαστε σαν παρατάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να προσπαθήσουμε να πείσουμε και εμείς, νέους ανθρώπους, να μπουν μέσα στην προσπάθεια ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νεολέας, για να μπορέσει να εκφράζεται μαζί με περισσότερους νέους, να μπορέσουν να σχεδιάζουν περισσότεροι άνθρωποι και να καταθέτουν προτάσεις, να γεννούν τα μυαλά τους καινούργιες ιδέες και μέσα από αυτές τις διαδικασίες πραγματικά να δώσουν και μια διαφορετική εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε εμάς τους ίδιους. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί μένουμε στις φοβίες ότι θα πάρουν γραμμές, θα πάρουν κατευθύσεις ή θα πάρουν τίποτε. Είναι δυνατόν σήμερα τα νέα παιδιά από 17 μέχρι 30 χρονών, 25 χρονών κάνετε και εσείς κύριε Μιχαλίδη, 28 χρονών. Δηλαδή δεν έχετε τη δικιά σας προσωπικότητα, δεν έχετε μια δικιά σας άποψη. Εγώ σας έχω παρατηρήσει και εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχετε πάρει πρωτοβουλίες, έχετε έρθει απέναντι στη διοίκηση και στα στιμά και νομίζω ότι δεν πρέπει να μας καπελώνουν οι φοβίες ή υποτιθέμερες ανασφάλειες ή υποτιθέμερες έτσι πρακτικές παρατάξεις. Οι άνθρωποι εδώ που είμαστε ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση, ασχολούμαστε με το δήμο δηλαδή δήμος είναι οι άνθρωποι. Τρέχουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο των ανθρώπων μας και των συμπολιτών μας. Θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς να βρούμε νέους ανθρώπους 18, 20, 25 ετών να τους σωθήσουμε γιατί πρέπει να νιαστούν και αυτοί για τις ζωητές. Δεν μπορούμε μόνο εμείς να τρέχουμε για τις προηγούμενες ζητήματα. Και το θεωρώ αδιανόητο να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και συζήτηση και να φοβόμαστε και να αποκλείουμε νέα παιδιά. Και το δεύτερο που θέλω να πω, γιατί η δεύτερη πρόταση ήταν, μέσα από αυτές τις διαδικασίες που γίνονται, να κάνουμε και μια επίσης, να βάλουμε και στο άρθρο 3 που ανέφερε ο κ. Γούνελλας, να μπορούν να εκλέγονται και εκπρόσωποι από άττιπες ομάδες νέων, οι οποίες αυτές ομάδες έχουν αποδεδειγμένη όμως δραστηριότητα σε θέματα που αποσχολούν τη νεολαία. Δεν είναι ένα εγκόγνητο πράγμα αυτό το οποίο πάνε να δημιουργηθεί μεταξύ κάποιων νεορισμένων. Αυτό πρέπει να το δώσουμε μία άλλη έκλη, να μην φοβηθούμε τίποτα. Η δημοκρατία πάντοτε θα το έχουμε έτσι πολύ ψηλά. Και μέσα από αυτές τις διαδικασίες να προσπαθήσουμε όλοι να συμβάλουμε και καλύτερα αποτελέσματα και του Δημοτικού Συμβουλίου Νεόλιας αλλά και φυσικά να γίνει ένα φωτεινό παράδειγμα και για μας τους ίδιους αν κάνουμε λάθη, που κάνουμε λάθη μεγαλύτεροι. Να πάρουμε παραδείγματα από αυτό το όργανο και εμείς. Σε αυτήν τη λογική το βάζω κ. Μιχαηλίδη και θεωρώ ότι θα πρέπει να διχτείτε τις δυο παρατηρήσεις που πραγματικά ένα μοντέλο, όπως το είπατε κι εσείς, το μοντέλο της Λάρης σας το έχει υιοθετήσει. Έχετε υιοθετήσει αυτό το μοντέλο και βγάλετε έξω κάποια πράγματα τα οποία σας τρομάζουν και σας φοβίζουν. Όχι κ. Μιχαηλίδη. Εμένα δεν με τρομάζει που είστε εσείς εδώ μέσα, δημοτικός σύμβουλος. Μπορεί να διαφωνούμε κάποιες στιγμές, ξυπονούμε σε περισσότερες και εσείς έχετε και να κερδίσετε από εμάς αλλά και εμείς κερδίζουμε από εσάς. Και εγώ κερδίζω από εσάς που είστε νεότερος και είναι τιμή για μένα να κερδίζω από δάση κ. Μιχαηλίδη. Μην το φοβάστε και σε αυτό το πλαίσιο δείξτε μια κατανόηση να μπούνε και αυτοί να μπούν αυτές οι δυο παρατηρήσεις γιατί τις έψαξε, δουλέψαμε ο κ. Γουνελάς. Ένα νέο παιδί που έχει ένα άλλο όραμα και μια άλλη αντίληψη για τα κοινά, για την πολιτική, για την αυτοδιοίκηση. Αυτό θέλω να πω και σας ευχαριστώ για την κατάχρηση που έκανα λίγο παραπάνω για να γίνει μια ωραία συζήτηση. Αυτό βέβαια δεν ήταν ερώτηση κ. Μπαμπαδόπουλ. Ήταν τοποθέτηση και έχει καταγραφεί. Όπως και έχει καταγραφεί ο χρόνος όλων των συναδέλφων και θα προσμητρηθεί στην τοποθέτηση και ψήφιση. Κύριε Δημάρχε. Κύριε Πρόεδρε να απαντήσω λίγο όμως. Ναι κ. Μιχαηλίδη. Ήταν πολύ μεγάλη τοποθέτηση του κ. Μπαμπαδόπουλ και δεν θα ήθελα να απαντήσω. Θα μείνω στα σημεία που αφορούν τον κανονισμό. Όπως είπα, το δεύτερο σημείο νομίζω ότι υπερλαμβάνεται. Δεν νομίζω ότι αποκλείουμε κάποια ομάδα. Απλώς ως προϋπόθεση για να συμμετέχουν έως 3 μέλη και άτυπης παράταξης βάζουμε τον όρο να υπάρχουν 15 άτομα στην ομάδα αυτής αυτή την ηλικιακή ομάδα. Όμως δεν αποκλείω με καμία άτυπη ομάδα. Δεν απαιτούμε να έχουν οληθεσμική υπόσταση για να μπορούν να εκπροσωπηθούν. Όσον αφορά το κομμάτι, αν το θέλετε, του ορισμού μελών από τις δημοτικές παρατάξεις, δεν έχω καμία φοβία. Σας είπα ότι με προβληματίζει. Με προβληματίζει το κατά πόσο θα έχουν την ίδια ευκολία άτομα που έχουν οριστεί από μια παράταξη να τοποθετούν αν χρειαστεί να τοποθετηθούν ενάντια στην παράταξη. Αλλά επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να μειώσουμε, εκτός αν προτείνεται, αυτά τα άτομα να μπουν επιπλέον στον αριθμό. Καθότι δεν αποκλείσαμε κανένα. Είπαμε ότι υπάρχει ένα μητό νέο από το οποίο με κλήρωση κάποια άτομα θα μπαίνουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καθώς ό,τι ισχύει για κάποιον νέο ο οποίος δεν θέλει να ενταχθεί σε κάποια ομάδα νεολεαζέτων αντιπροσωπέδει θα ισχύει και για τον εκάστρο τε νέο που θα ήθελε να τον προτείνει μια δημοτική παράταξη. Καθώς δεν αποκλείουμε κανέναν, απλώς δυστυχώς δεν μπορούμε να τους δεχτούμε όλους. Αυτή είναι η διαδικασία. Ό,τι ισχύει για τον ένα θα ισχύει για τον άλλο. Κατά όλα αυτά, εάν η πλειοψηφία των παρατάξεων επιθυμεί να μπει ως όρος δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Απλώς θεωρώ και επειδή βασίζομαι και στην εμπειρία των νέων έχοντας συζητήσει με όλες τις ομάδες νεολέας, τουλάχιστον αυτές που μπόρεσα, ενώ το διάλογο νέων, την Άξιον Τήν, το Σύλλογο Νέων Παναγίας, δεν ήταν κανείς θετικός προς αυτήν την προοπτική. Και αυτό μάλλον προκύπτει από μία εμπειρία. Εγώ σέβομαι αυτήν την εμπειρία των νέων και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα ήθελα να συμπεριληθεί. Παρ' όλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει και θα ήθελα πραγματικά να κάνουμε την προσπάθεια να είναι ομόφωνη αυτή η απόφαση. Επομένως η ισήγηση παραμένει ως έχει... Όχι, η ισήγηση περί ας τοποθετηθούν... Θα έχουνε πει ήδη, έχουνε τοποθετηθεί κύριε Μιχαλίδη, ο κύριος Παπαντόπουλος... Δεν θα ήθελα να μπει σε ψήθηση κάτι. Εάν οι περισσότεροι σπαρατάκια... Δεν σας ακούσαμε κύριε Μιχαλίδη. Λέω ότι δεν θα ήθελα να μπει σε ψήθηση. Θα ήθελα πραγματικά να συγκλήρουμε και να γίνει σε βασική γνώμη των πολλών. Αν οι γνώμοι των πολλών είναι αυτοί, ας μπει. Κύριε Ξανθόπουλ, είπατε κάτι? Ότι δεν τοποθετήθηκα... Δεν πιάραμε τοποθετήση. Μα κρυφάραμε τοποθετήση, χάραμε τόση ώρα, αλλά τα μπερδέψαμε λιγάκι. Δίνουμε το καλό παράδειγμα στους νέους. Δεν φτάσαμε στην τοποθέτηση, σε ρωτήσεις ήμασταν, αλλά τις μπερδέψαμε λίγο. Λοιπόν, η εισήγηση είναι συγκεκριμένη. Έγινε συζήτηση. Η άποψη της παράταξης του κ. Παπαδόπουλου συζητήθηκε αρκετά. Πάμε σε τοποθετήση και ψήφιση. Κύριε Δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολέας. Ένας πολύ σημαντικός θεσμός, διότι ακριβώς όπως είπαν και οι συνάδελφοι, όπως είπε και ο κ. Παναγιώτης ο Μουντζάκης, βάζει τη νεολέα στη διοίκηση του δήμου, ας το πούμε έτσι σε εισαγωγικά. Βάζουμε τη νεολέα στο να σκέφτεται και να προτείνει για διάφορα θέματα που αφορούν την ίδια τη νεολέα, που αφορούν την κοινωνία, που αφορούν όλους μας. Διότι είναι η αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε τα πράγματα τα βλέπουμε λίγο πιο συντηρητικά και μερικές φορές και λίγο πιο... όχι όπως θα έπρεπε για να μην εκφραστώ διαφορετικά. Μεταλαβαίνω όμως γιατί εμείς πάμε αυτή τη στιγμή να καπελώσουμε αυτή την προσπάθεια. Και όταν παρεμβαίνουμε, πάλι σαν Μεχάλη σε εισαγωγικά, και τι λέμε, λέμε ότι να βάλουμε ένα μέρος από τις παρατάξεις. Όχι, γιατί να βάλουμε ένα μέρος από τις παρατάξεις. Το μέρος αυτό το οποίο θα μπει έστω και νεολέος. Πολύ σωστά είπε και ο κύριος Μιχαηλίδης και ο κύριος Μιγτζάκης ότι θα μπουν σε μια λίστα όποιος θέλει και αν εκλεγούν θα μπορεί να είναι μέσα στο τοπικό συμβούλιο. Διότι μη μου πείτε ότι μετά τις εκλογές, ότι ένας νέος ο οποίος είναι σε μια δημοτική παράταξη ότι δεν μεταφέρει τις απόψεις, τις περισσότερες φορές, όχι πάντοτε, ότι δεν μεταφέρει τις απόψεις της παράταξης στην οποία είναι. Εάν μπείτε στο facebook μέσα, μια κι ασχολούμαστε όλοι και βλέπουμε μέσα, θα δείτε λοιπόν οι περισσότεροι νέοι οι οποίοι έχουνε λάβει μέρος σε μια παράταξη στις εκλογές, ποια είναι η θέση τους και πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να αφήσουμε το όργανο αυτό έξω από τις δικές μας απόψεις. Όποιος θέλει να μπει σε αυτό το συμβούλιο, ευχαρίστως να μπει στη λίστα και να μπορέσει να εκλεγεί. Εγώ θέλω να πω ότι είμαι χαρούμενος που ο δήμος θα αποκτήσει πλέον δημοτικό συμβούλιο νεολέας και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτική ζωή του δήμου μας. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε από τη διαδικασία, παρακαλώ. Παρακαλώ. Εμείς ως παράδειξη προτείνουμε να μπουν σε ψήφιση οι προτάσεις της παράδειξης του κ. Μάκη Παπαδόκου. Δεν τοποθετηθήκαμε για να εκφράσουμε την άποψή μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν προς ψήφιση. Ορίστε, ένα παράδειγμα είναι ο κ. Σωτηριάτης, ο οποίος έχει μάθει τη λέξη επί της διαδικασίας από τον κ. Βέρο, την οποία την επαναλαμβάνει κι αυτός συνέχεια. Ανερίτες συνεχώς κ. Δήμαρχε τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι κ. Σωτηριάτη. Εσείς κ. Σωτηριάτη. Εσείς που τάσο χωρά να απαξιώσετε τους νέους ανθρώπους και να τους μουθετήσετε. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Καθόλου δεν την αναρωτιέμαι τον εαυτό σας. Πολύ καλά, κύριε Σωτηριάδη. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ. Κύριε Σωτηριάδη. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ. Κύριε Σωτηριάδη, την τροπή σας. Παίρνετε το λόγο επί της διαδικασίας. Και καταπίφτεται αυτήν, τυριμάζεται αυτήν τη διαδικασία. Αλήθεια, εγώ θέλω... Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ. Κύριε Σωτηριάδη, μην ανοίγετε το μικρόφωνο μόνο σας. Μην ανοίγετε το μικρόφωνο μόνο σας. Ρωτήστε τους συντρόφους σας, κύριε Σωτηριάδη. Δηξέρετε τη διαδικασία, κύριε Σωτηριάδη. Το κύριο δήμαρχο δεν ξέρει τη διαδικασία, κύριε Πρόεδρε. Αλλά συνεχίζει να είμαι συγκοφαντή. Κύριε Σωτηριάδη... Μόνο που δεν ρωτήσατε γιατί και λέτε αυτό, δείχνει την αλήθεια. Σας παρακαλώ πια. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε. Ολοκληρώστε. Δηλαδή, είναι θέμα αυτό τώρα, κύριε Σωτηριάδη. Λέτε, κύριε Πρόεδρε, σοβαρά μιλάτε τώρα. Σας παρακαλώ, μην παίρνετε το λόγο. Δεν έχετε το λόγο. Όταν λέει ο Πρόεδρος, δεν έχετε το λόγο, δεν έχετε το λόγο. Ο κάτες ο Σωτηριάδης. Για όλους, το λέω. Επικαλείστε τη διαδικασία, για να ρημάξετε τη διαδικασία. Σας παρακαλώ. Όλοι είμαστε καλά, παιδιά, κύριε Μαυρίδη. Δεν υπάρχει λόγος. Θέλουμε να αφέρουμε την εολαία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ελπίδα που συζητάμε είναι να δημιουργήσουμε Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, η οποία Νεολαία να μας δείχνει τον δρόμο κάποιες φορές. Και εμείς τι κάνουμε αυτή τη στιγμή, τους δείχνουμε ποιοι είμαστε πραγματικά και τι θέλουμε να γίνει αυτή η νεολαία. Λοιπόν, εγώ τρέπομαι για αυτό το αποτέλεσμα της συζήτησης εδώ και μια μισή ώρα, που η νεολαία θέλει να δημιουργήσει και εμείς δεν θέλουμε να την αφήσουμε. Δεν νεβαστούμε, λοιπόν, την νεολαία. Το θέμα έχει... Η πρόταση είναι συγκεκριμένη, ο ισυγητής, πρόεδρος ο κ. Μιχαηλίδης, την έχει υποβάλει, το θέμα είναι συγκεκριμένο, οπότε το ψηφίζουμε. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, είμαι σύμφωνο να μπορώ να έχω το λόγο, συγγνώμη. Παρακαλώ. Συμφωνούμε απλώς με την πρόταση του κ. Σουττεριάδη και να μπεις σε ψηφοφορία Και εγώ σας λέω ότι η ψηφοφορία έχει να κάνει με την πρόταση του κ. Μιχαηλίδη. Δεν θα ψηφίσουμε μεταξύ δύο προτάσεων, θα ψηφίσουμε την πρόταση του κ. Μιχαηλίδη. Η πρόταση της διοίκησης. Αν θέλετε μπορείτε να είστε αρνητικός. Και όποιος θέλει μπορεί να είναι αρνητικός. Η πρόταση είναι μία συγκεκριμένη. Θα ξεκινήσουμε τοποθέτηση σύντομη, γιατί έχουν καταγραφεί χρόνια και ψηφοφορία. Στο σύνολο να μπει και η πρόταση μας μέσα. Αν θέλουν την προσθήκη ή όχι, στο σύνολο να μπει η πρόταση. Νομίζω πως είμαι κατανοητός. Όχι κύριε πρόεδρε, βάλτε ονομαστική ψηφοφορία με τις προτάσεις μας. Αν δεν θέλουν οι παρατάξεις θα τοποθετηθεί ο καθένας ξεχωριστά. Κύριε Μιχαηλίδη, η ισήγηση είναι δική σας. Υιοθετείτε τις προτάσεις του κ. Παπαδόπουλου και θέλετε να αλλάξει η ισήγησή σας. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε επί δύο προτάσεων. Κύριε Μιχαηλίδη, είμαι τόσο απογοητευμένος από την όλη αυτή η εικόνα, που πραγματικά δεν ξέρω αν θα μπαίνω στη διαδικασία να το φέρω ως θέμα μετά από όλα όσα έχουν γίνει σήμερα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνω είναι οι νεολαίοι. Αλλιώς πραγματικά νομίζω ότι δεν μας αξίζει σαν δημοτικό συμβούλιο να έχουμε δημοτικό συμβούλιο νεολέας. Δεν μας αξίζει. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται η διαβούλευση και τα θέματα έχονται προς διαβούλευση δωμάδες πριν γιατί τη διαβούλευση είναι αυτός, να συγκλίνουμε πρωτού έρθουμε εδώ πέρα. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η διαβούλευση. Και ανεβαίνει και σε πλατφόρμες και στέλνεται με email και ζητούμε την γνώμη. Σαφνικά λαμβάνουμε μια αντιπρόταση, εγώ θα ήθελα να υπάρχει μια σύγκληση. Και γι' αυτό λοιπόν είπα ότι αν οι περισσότερες παρατάξεις το επιθυμούν, ας μην ακεί να ψηφιστεί και να γίνει δημοτικό συμβούλιο νεολέας. Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται μια διαβούλευση. Γι' αυτό λοιπόν ζήτησα να τοποθετηθούν οι αρχηγοί, εάν πιστεύουν ότι θα πρέπει, όχι να πάμε σε ψήφιση. Άντε να την ξεκινήσουμε αυτή την τοποθέτηση. Άντε ρε Σ. Αναστασία. Λοιπόν, τοποθέτηση και ψήφιση, παρακαλώ, κυρία Ιωσφύδου. Λοιπόν, Πρόεδρε, νομίζω ότι πραγματικά έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ο Μάκης Παπαδόπουλος και η παράταξή του κάνουν μια συγκεκριμένη πρόταση, όχι αντιπρόταση. Νομίζω ότι ο Γιώργος Μιχαελίδης με την προσπάθεια που έκανε, ήδη από μόνος του σας είπε, να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, αν μπορούν να γίνουν αυτές οι μικρές προσθήκες, που έχει προτείνει μία άλλη παράταξη. Και νομίζω ότι αυτό είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν κάνει αντιπρόταση. Καταρχήν ο κανονισμός, όλα τα άρθρωτα έτσι όπως έχουν έρθει από την εισήγηση, όλα τα άρθρα είναι πάρα πολύ ωραία, είναι πολύ σωστά, άλλωστε είναι σύμφωνα με έναν πρότυπο κανονισμό. Άρα, καταρχήν συμφωνούμε ότι έρχεται το θέμα του κανονισμού, για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε, σας είπα κιόλας πριν, ότι πραγματικά σε αυτές τις άτομες συνεδριάσεις, προσωμιώσεις, που έκανε η νεολέα από το 2016 έως το 2018 τουλάχιστον, πραγματικά όλες ήταν υποδειγματικές. Και όσοι από εμάς είχαν την τύχη και τη χαρά να τις παρακολουθήσουν, πραγματικά όλοι θα λέγανε τα θετικά σχόλια που λέω, κάθε σχόλια που λέω αυτή τη στιγμή. Και δεν λέω ούτε για να χαϊδεύσω αυτιά, ούτε για να χαϊδεύσω τον εκπρόσωπο της νεολέας που είναι αυτή τη στιγμή, την πραγματικότητα λέω. Αν δεν ήταν υποδειγματικές οι συνεδριάσεις, αυτή τη στιγμή θα έλεγα δεν ήταν υποδειγματικές οι συνεδριάσεις. Μπράβο στη νεολέα λοιπόν για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει. Και μπράβο και στη διοίκηση που το φέρνει το θέμα για το κανονισμό. Αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν με χαλάει η πρόταση που κάνει οι μικρές προσθήκες, δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Εμένα προσωπικά λοιπόν δεν με χαλάει οι κάποιες προσθήκες κάνει η παράταξη του κ. Μάκη Παπαδόπουλου και θα σας πω για ποιο λόγο. Θεωρώ άδικο για κάποιον νέο που έχει ήδη δηλώσει ενδιαφέρον και έχει συμμετάσχει απλά σε ένα, σε μία, έχει υποστεί την δοκιμασία να είναι υποψήφιος, άσχετα αν δεν έχει εκλεγεί. Γιατί αυτόν τον νέο να τον αποκλείουμε αυτή τη στιγμή από τη συγκεκριμένη άτυπη ομάδα νέων που θα συστήσουν το άτυπο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω λοιπόν ότι μπορεί η λύση να βρεθεί κάπως στη μέση. Δηλαδή όποια δημοτική παράταξη πραγματικά θέλει να προτείνει κάποιον νέο να μην τις αποκλείεται αλλά να μην είναι και ατεσμευτικό. Γιατί κάποια άλλη δημοτική παράταξη μπορεί να μην θέλει να προτείνει κάποιον άλλο. Νομίζω λοιπόν ότι τη λύση μπορούμε να τη βρούμε. Και δεν είναι τώρα να βάλουμε δηλαδή τι. Πρόεδρε δεν βάλουμε καθόλου προς συζήτηση της προτάσεις που έκανε η συγκεκριμένη παράταξη. Άρα δηλαδή θα πάμε είναι ή όχι. Να ψηφιστεί ο κανονισμός. Θέλουμε να ψηφιστεί. Και αδικείται και το έργο που ο κ. Μιχαηλίδης έκανε αυτή τη στιγμή. Και ο ίδιος ο Γιώργος ο Μιχαηλίδης είπε να το βάλουμε, να το συζητήσουμε. Η πρότασή μου λοιπόν είναι ναι στο κανονισμό, το ψηφίζουμε, αλλά να μπουν και παρατηρήστε εγώ προσωπικά και νομίζω ότι και τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας, αν και επειδή δεν κάναμε ομάδα, αν κάποιος από την ομάδα μας διαφοροποιείται, ας το πει, εγώ λέω την άποψη αυτή τη στιγμή που πιστεύω να σύμφωνει και ομάδα. Να μην είναι δεσμευτικό για τις παρατάξεις. Αν κάποια όμως, το επαναλαμβάνω για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση. Αν κάποια δημοτική παράταξη θέλει να στείλει ένα νέο, θα είναι άδικο να μην μπορεί να το στείλει. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Μαυρίδη, ψηφοφορία έχουμε. Σε λεπτάκι, λίγο έχουμε εμπερδευτεί από ότι καταλαβαίνω. Κύριε Μαυρίδη. Δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε Προεδοσμένα πράγματα, ενώ φαίνονται απλά, στο τέλος θα κάνουμε έτσι να με καταλάβουμε. Έχει το δικαίωμα ένας που ήταν υποψήφιος και δεν έχει εκλεγή, να εγγραφεί στα μητρώα του Συμβουλίου των Νέων. Έχει το δικαίωμα να θέσει αυτόν υπό την κρίση των μελών του Συμβουλίου. Έχει. Άρα λοιπόν, μην μάει εκπροσώπης άμα το πάμε εκεί πέρα. Σον και καλά πρέπει να βάλουν μια ταμπέλα που να λέει αυτός είναι από τον κύριο Μαυρίδη, αυτός είναι από τον κύριο Τάδε, αυτός είναι από την κυρία Τάδε, αυτό εκείνο το πράγμα. Έτσι και αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί. Κύριε Μαυρίδη, είστε χρόνια μπροστά. Δεν μπορώ να καταλάβω τώρα ορισμένα πράγματα. Κύριε Μαυρίδη, συνενοηθείτε γιατί τόση ώρα άλλα λέτε, άλλα λέτε εκεί πέρα. Συνενοηθείτε. Καλά τα λέει κύριε Μαυρίδη. Συνενοηθείτε τόση ώρα μας παιδεύετε ότι θέλετε να είναι εκπρόσωπος παράταξης. Τώρα λέτε άλλο πράγμα. Κύριε Παπά, ξέρετε πολύ καλά, σε ορισμένα θέματα δεν κάνω πίσω ούτε ένα βήμα. Και στην πρώτη μου τοποθέτηση τοποθετήθηκα για τα παιδιά και είπα ότι θέλουν να είναι πρωτογενές σε αυτό που θα είναι στο δημοτικό θέο, ξεκάθαρο. Και τώρα πάλι λέω ότι εάν θέλει κάποιος ο οποίος δεν έχει εκλεγεί κατωπαλιδή, έχει εκλεγεί, δεν έχει εκλεγεί, έχει τη νόμιλη, την ηλικία που προβλέπετε, να εγγραφήσει στα μητρώα, να κατέθυσε σε εκλογές, να θέσει αυτών τα υποκρίσεις των μέλων. Πρόεδρε, κύριε Μαυρίδη, ξέρεις πόσο σε σέβομαι. Αυτό το απάντησε ο δήμαρχος. Μην το περνάς τα ψηλά γράμματα. Το είπε ότι είναι ελεύθερος ο κάθε ένας από όπου κι αν προέρχεται να γραφτεί και να θέσει υποψηφιότητα. Τέλος. Μα γι' αυτό βλέπω συζητάμε, είναι ένα θέμα και δίνουμε έμβαση, δεν υπάρχει. Πρόεδρε να τοποθετηθούμε, αν τελειώνουμε, χουραστήκαμε. Πάμε να ψηφίσουμε. Κυρία Σιφίδου, είστε αρνητική ή θετική? Κύριε Πρόεδρε, εγώ είπα ήδη είμαι θετική. Δηλαδή τώρα δικτακτορικά απορρίπτεται. Δεν πρέπει να ψηφίσει το σώμα, αν θέλουμε να μπουν αυτές οι προσθήκες που έβαλε η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου. Δεν καταλαβαίνουμε. Λέω κάτι διαφορετικό. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί. Προφανώς, Αγαστασία, δεν άκουσες τίποτα, κύριε Μαυρέντζε. Έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι. Μαγέλε μου άκουσα και τον ήθο σου, Μαυρέντζε. Άρα τι, ποιον έκανες αποκλείει. Δεν αποκλείεται κανένας. Κύριε Ιωσιφίδου, κύριε Παπά, κύριε συνάδελφοι. Θα κάνω μια ανακεφαλαίωση γιατί έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ από το θέμα. Έγινε διαβούλευση για τρεις εβδομάδες από ό,τι μας λέει ο κ. Μιχαηλίδης και όπως μας λέει ο πρόσωπος νεολέας. Έγινε, κύριε Παπαδόπουλο. Η νεολέα προτείνει αυτό το σχέδιο. Δεν αποκλείεται κανείς. Ο κάθε νέος που είναι στην ηλικιακή ομάδα που προβλέπετε μπορεί να συμμετάσχει και ας είναι 100 από την παράταξη του κ. Παπαδόπουλου και ένας από τη διοίκηση. Δεν υπάρχει περιορισμός. Με κλήρωση θα γίνει. Ας αφήσουμε το συμβούλιο αυτό να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Ας σεβαστούμε την νεολέα σε αυτά που θέλει. Όποιος θέλει να είναι εκπρόσωπος ας κατέβει σε εκλογές και ας εκλεγεί. Είναι κάτι διαφορετικό. Θέλουμε έναν φρέσκο αίμα. Θέλουμε την νεολέα να συμμετάσχει και να μην έχει τυφθορά τη δική μας. Να μην τους μεταφέρουμε τυφθορά τη δική μας. Ας τους αφήσουμε ελεύθερους. Η φαντασία στην εξουσία. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ κύριε Μουρτασάγα. Συνεχίζουμε κύριε Παπαδόπουλε. Ψηφίζουμε. Κυρία Ιησουφίδου είστε αρνητικοί. Εμένετε στην άποψη σας. Εμείς κύριε Πρόεδρε είμαστε σύμφωνοι με τις προσθήκες και υποθετούμε την πρόταση που έκανε ο κύριος ο Τυριάδης. Επιμένουμε. Κάντε το ονομαστική μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Επιμένουμε ότι πρέπει να μπουν οι προσθήκες και είμαστε θετικοί με τις προσθήκες. Δηλαδή, για να καταλάβω, τη διαβούλευση την αφήνουμε στην άκρη. Ό,τι έγινε έγινε. Έτσι δεν είναι. Δεν ξέρω κύριε Μιχαηλίδη. Μήπως να αποσύρουμε το θέμα και να ξανακάνουμε διαβούλευση. Μπήκαμε στην ψυχοφορία πρώτα. Μπήκαμε στην ψυχοφορία πρώτα. Δεν μπήκαμε στην ψυχοφορία κύριε Παπαδόπουλε. Δεν θα το πω εγώ. Μπήκαμε και ψήφισε η παράταξη ο Σιφίδου. Κύριε Μιχαηλίδη. Πρόεδρε, θεωρώντας ότι πραγματικά θα μεταφερθεί το κλίμα αυτό και στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολέας, επιθυμώ το κείμενο να παραμείνει ως έχει. Η εισήγηση μου. Ωραία, η εισήγηση έχει ως έχει. Είστε θετικοί ή αρνητικοί λοιπόν. Κύριε Ιωσήφιδου, είστε θετικοί ή αρνητικοί. Πρόεδρε, ζητήσαμε ολομαστική κάποιοι. Τοποθετηθώ, παιδιά. Α, τοποθετήσε. Έλα, πρόεδρε, συνέχισε. Να τοποθετηθεί ο Παπαδόπουλος, να πάρει ο Σεραγώ, να πάρει ο Βέρος, να τελειώνουμε. Πολύ σύντομα τοποθετηθείτε, κύριε Παπαδόπουλε, να συνεχίσουμε τους τοποθετήσεις και στο τέλος θα κρίνουμε αν πάμε σε ολομαστική προσοφορία να το ζητήσουν οι περισσότεροι. Κύριε Πρόεδρε... Αρκεί και ένας πρόεδρε να το ζητήσει και ένας να το ζητήσει, έτσι λέει ο κονονισμός. Κύριε Πρόεδρε, ξαναλέω. Έγινε μια συγκεκριμένη πρόταση από τον κύριο Σωτηριάδη. Ιωθετούμε εμείς αυτή την πρόταση και παρακαλούμε να γίνει και ονομαστική προσοφορία. Δεν χρειάζεται να χαλάμε τις καρδίες μας, ούτε να υπάρχουν εντάσεις, αν είναι δυνατόν. Νομίζω ότι καθαρά και ξάστερα να μπεις στο θέμα και εμείς θέλουμε να μπουν οι προσθήκες και είμαστε θετικοί στην συγκεκριμένη ψηφοφορία με προσθήκη αυτής την πρόταση που κάναμε. Κύριε Παπά... Λοιπόν, Πρόεδρε, καταργή δεν υπάρχει παράταξη, Ιωσήφιδο, μην αρχίσουμε αύριο και έχουμε δημιουργήσει κάτι λιπλωματικό... Εκπρόσωπος της παράταξης, κύριε Στ' Ανάκια. Παράταξης της Ανάκια. Λοιπόν, έτσι για να σπάσει και λίγο η ατμόσφαιρα γιατί τρελαθήκαμε τώρα εδώ πέρα. Το 2008 ξεκίνησε πάλι μια τέτοια νέα προσπάθεια με τους νέους και τι έγινε τότε και απέτυχε. Οι νέοι προσπάθησαν να μιμηθούν εμάς. Δηλαδή άρχισαν να τσακώνονται ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, ποιος θα είναι ο Γραμματέας και ποιος θα είναι ο Αντιπρόεδρος. Και έτσι διαλύθηκε αυτή η τότε κίνηση. Πέρασαν από το 8 μέχρι το 21 έχουμε περάσει 13 χρόνια. Στα 13 αυτά χρόνια έρχεται μια νέα προσέγγιση αυτού του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου των Νέων που λέει ότι εμείς θέλουμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Δεν θέλουμε να μιμηθούμε εσάς. Θέλουμε να λειτουργήσουμε με μια διαφορετική ψυχοσύνδεση, με μια διαφορετική φιλοσοφία. Στο φίλο μου τον Γιώργο του Γουνελά λέω ότι δεν είναι προσέγγιση εδώ πολιτική, είναι αυτοδιοικητική. Δηλαδή, μακάρι μέσα από αυτή την προσπάθεια να βρεθούν νέοι οι οποίοι θα κεντριστεί το ενδιαφέρον τους, θα πλαισιώσουν αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και αργότερα θα θέλανε, δεν θα θέλανε να παραμείνουν εκεί, θα θέλανε να μεταφέρουν την όλη τους εμπειρία και την όλη τους φρεσκάδα και ιδέα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάω τώρα να πω τι είπε ο κύριος Νικόλαος Μαυρίδης, στον οποίο συμφωνώ απολύτως. Λέω ότι αυτό που τόση ώρα λέει εδώ πέρα ο κύριος Σουντυριάδης και ο κύριος Παπαδόπουλος, δεν υπέχει θέμα αποκλεισμού από κανένα νέο από τις παρατάξεις να μπει σε αυτό το μητρό και αφού μπει σε αυτό το μητρό, να περάσει μέσα εκεί. Εάν όμως πάει εκεί πέρα μέσα σαν πρόσωπος μιας παράταξης, τελειώσαμε, χάθηκε το νόημα. Το θέμα μας είναι να μην πάνε να μεταφέρουν, δηλαδή τι ακριβώς κάνουμε εμείς, να μας φέρουν κάτι το φρέσκο, κάτι το νέο, κάτι το οποίο θα μας κάνει και εμάς να αλλάξουμε ερώτα ή να διορθώσουμε κάποια πράγματα και κάποιες διαδικασίες. Αυτό μην το χαλάσουν. Δεν αποκλείεται κανένας από την παράταξη νέους που δεν εξελέγει από τις παρατάξεις μας να μπει μέσα εκεί, αλλά να μην μεταφέρει όμως το πνεύμα και τη λογική της παράταξης, γιατί τότε θα έχουμε ένα κακέκτυπο του Δημοτικού Συμβουλίου που είμαστε εμείς. Αυτό δεν θέλω να πω. Εγώ λέω ότι είναι πολύ καλό αυτό που έχει κατεβάσει η συγκινητικά ο κύριος Μιχαηλίνες και το ψηφίζουμε, γιατί πιστεύουμε ότι θα δοθεί μια ευκαιρία στους νέους να μας φέρουν μια νέα αντίληψη για τα δημοτικά πράγματα. Ο κύριος Μπέρος. Κύριε Σωτηριάδης θα τοποθετηθεί, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ σύντομα, κύριε Σωτηριάδη. Σύντομα στο χρόνο που ορίζω ο κανονισμός, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Τον έχετε καταχραστεί αρκετά και έχει καταμετρηθεί, σας ακούμε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Μου κάνει και μας κάνει φυσικά πολύ αρνητική εντύπωση όταν μέλη της διοίκησης μιλούν και διαπιστώνουν ότι υπάρχει ένα κομμάτι μεγάλο της κοινωνίας των νέων που έχουν απαξιώσει την πολιτική, αλλά την ίδια ώρα λένε ότι το προηγούμενο αντίστοιχο συμβούλιο νέων έλειξε γρήγορα η θητεία της γιατί πολιτικοποιήθηκε. Τρομερή αντίφαση και τρομερή πολιτική υποκρισία. Το δεύτερο, αλήθεια, σε εκείνο το συμβούλιο των νέων ποιοι εκπροσωπούσαν νέοι της παρατάξης, κανένας και καμία, παρόλα αυτά όμως δεν οδηγήθηκε πουθενά, άρα ήταν άλλοι οι λόγοι. Και το τρίτο που μου κάνει εντύπωση αγαπητή συνάδελφη και αγαπητές συνάδελφες είναι ότι δεχόμαστε αυτή τη στιγμή ότι ναι οι άνθρωποι που ήταν μαζί μας με τις δημοτικές μας παρατάκες υποψήφιες και υποψήφιες θα τιμωρηθούν αυτή τη στιγμή και θα αποκλειστούν γιατί θα αποκλειστούν γιατί από το Μητρό των νέων πολιτών το συγκεκριμένο με κλήρωση θα τοποθετηθούν κάποιοι. Και αναρωτιέμαι γιατί λοιπόν με κλήρωση να μην μπούνε όλα τα μέλη από το συγκεκριμένο Μητρό αλλά παρόλα αυτά να υπάρχει μια εύνοια και μια διάκριση προς τις νεανικές αυτές ομάδες οι οποίες εκπροσωπούνε τα μέλη τους και όχι την νεολεία γενικότερα της Καβάλλας να το διασκρινίζουμε αυτό. Γιατί λοιπόν εκεί να κάνουμε μια διάκριση, μια επιλεκτική διάκριση σ' ό,τι αφορά και μάλιστα την εκπροσώπησή τους έως τρία μέλη. Μου κάνει εντύπωση λοιπόν που αυτή τη στιγμή εμείς απακτησιώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, το ίδιο το πολιτικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή θα μεταφερθεί το κλίμα εκεί πέρα όταν δεν έχει πει κανένας ότι θα συμμετέχει ένας Δημοτικός Σύμβουλος αλλά δεν μπορεί κανένας και καμία από μας γιατί είμαστε όλοι άνω των 30 ετών να τοποθετηθεί εφόσον επιθυμεί από κάθε παράταξη, εφόσον το επιθυμεί κάθε παράταξη τουλάχιστον ένα μέλος που να πληρεί αυτά τα χαρακτηριστικά που ορίζει ο κανονισμός. Εμείς ως Δημοτική Παράταξη χαιρετίζουμε, πραγματικά χαιρετίζουμε την πρόθεση αυτή τη στιγμή και την επιθυμία της διοίκησης έστω και καθυστερημένα μετά από δύο χρόνια να έρθει και να φέρει ένα Δημοτικό Συμβουλίο νέων γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχύεται η φωνή των νέων αλλά δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς. Για αυτόν τον λόγο εμείς είμαστε θετικοί με τις προσθήκες που προτείνει η παράταξη του κ. Μάκη Παπαδόκου. Ευχαριστώ πολύ. Καταρχήν κύριε Πρόεδρε θεωρούμε ότι είναι υποκριτικό και μεγάλη κοροϊδία να συζητάμε εδώ μεταξύ μας γνωριζόμαστε όλοι για ανεξάρτητοι πολιτικοί για ανεξάρτητος νέους αν θα είναι σε αυτά τα όργανα σε κάποια άλλα και λοιπά. Ξέρω πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει γιατί οι νέοι αγωνίζονται το έχουν δείξει. Αλλά όταν παράδειγμα αγωνίζονται οι δεξάχρονοι μαθητές για να υπάρχουν λίγοι μαθητές μέσα στην αίθουσα λόγω κορονοϊού για να γίνουν προσλήψεις καθηγητών να γίνουν σύγχρονα σχολεία και λοιπά να έχουν έγκαιρα τα βιβλία και λοιπά. Τότε τους κατηγορούν αυτούς τους νέους καταληψίες που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φοιτητές όταν γίνονται 18 χρονών που ζητάνε να ανοίξουν τα Παναπεστήμια Διαζώσης αλλά εκεί τους λένε ότι κοιτάξτε εκεί κολλάει η πανδημία ενώ δεν κολλάει στους τουρίστες και στα λεωφορία. Αγαπητοί συνάρεφοι, φίλε της νεολαίας που βρίσκεσαι εδώ σήμερα μαζί μας. Αυτά τα δημοτικά συμβούλια να γνωρίζεις ξεκινήσανε πολύ πριν γεννηθείς. Και δεν το λέω όπως το γράψαμε στην ανακοίνωσή μας είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκινάει πολύ παλιά. Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ το πήρε μετά η Νέα Δημοκρατία. Από τις αρχές του 2000 γίνεται αυτό και το προωθούν διαγρονικά κάθε φορά όλα τα κόμματα. Αστόσο όμως είναι γεγονός ότι δεν βρήκανε απήχηση αυτά τα συμβούλια μέσα στους νέους και γι' αυτό δεν προκόρησαν. Ξέρετε αγαπητοί συνάρεφοι φίλε που παρακολουθεί τη συναιδεία σήμερα. Η άρχουσα τάξη γιατί έχουμε άρχουσα τάξη η οποία επιβάλλει τη δικτατορία της. Δεν σας θέλει στα κοινά. Σας θέλει τόσο μονάχα όσο να υποστηρίζετε τη δική της λογική αυτά που λέει και η Λευκή Βίπλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που θέλει τη συμμετοχή σας να διέπεται από τις ευγενείς αξίες της δικές της για την επιχειρηματικότητα, την αναγωνιστικότητα. Δηλαδή γενικά τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει η ελεύθερη αγορά. Παίρνεις το πτυχίο σου με χίλια βάσανα το γονιό σου και δικά σου και μετά ή θα δουλεύεις γιατρής και 60, ή θα είσαι γκαρσόνι, θα πηγαίνεις μετανάστης όπως πηγαίναν και οι παππούδες σου. Δεν χρειάζονται, δεν τους θέλουν τους νέους στα κοινά. Παράδειγμα στην Καβάλα, οι νέοι η φωνή τους ακούστηκε. Με τα μαθητικά συλλαγητήρια που ζητούσανε μέτρα για την πανδημία, ζητούσανε περισσότερες καθαιρίστριες. Ωστόσο ο δήμος της μείωνε τότε. Το ίδιο ακούστηκε και η φωνή των νέων στο διεθνές πανεπιστήμιο που ζητούσανε να ανοίξει το πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους διαζώσης. Κι ειχ' δεν είπε η διοικησία. Ευθυγραμμίστηκε ακριβώς πλήρως με την κυβερνητική πολιτική που ήθελε και θέλετε πανεπιστήμια κλειστά για να επανάει τις ανδραστικές της αλλαγές. Η άποψη μας είναι ότι, αγαπητοί φίλε και αγαπητοί συνάρεφοι, ότι οι νέοι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από αυτή την καλωστημένη επιχείρηση των συμβουλεών νεολείας. Αντίθετα, μπορούν να κερδίσουν πάρα πολλά μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τα συντονιστικά των μαθητών, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις επιτροπές των νέων σε εργατικά σωματείας, τα συνδικάτα κλπ. Εκεί, μαζί με τους πατεράδες που αγωνίζονται, που συγκρούνται με τα μεγάλα αφεντικά που τρώνε το ψωμί τον ίδιο και το δικό σας. Πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν, αυτόν τον θεσμό εμείς τον απορρίπτουμε και τον καταψηφίζουμε καθαρά και ξάστρα. Και ας τρέχουν οι ένοχοι να προτείνουν θεσμούς που θα εξυπηρετούν βέβαια μόνο τα δικά τους σχέδια και όχι φυσικά ούτε τα δικά σας, ούτε εμάς των πατεράδων μας σας και των παππούδων σας. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε ακούγουμε. Σας ακούμε. Εγώ είμαι θετικός με την εισηγήση και θεωρώ ότι δυστυχώς ακουστήκαν πάρα πολλές επαξιωτικές κουβέντες για αυτούς τους νέους που προσπαθούν να κάνουν μια αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και αντί να κάνουμε αυτοκριτική πρώτα πρέπει να κρίνουμε εις αυτούς μας και μετά όλους τους άλλους. Καθόμαστε τώρα και πολιτικοποιούμε ένα απλό συμβούλιο νεολέας που δεν έχει κατουσία καμία αρμοδιότητα και καμία επικοινωνιακή προβολή. Παρ' όλα αυτά όμως δείχνουν αντικατάδια μας. Προσπαθούμε τώρα όλες τις παρατάξεις για να προωθήσουμε κάποιους κάποιας θέλεχης μέσα από το συμβούλιο νεολέας. Εγώ πρώτα απ' όλα στις παράταξες θα ήθελα να το πω για να μην δίνει καμία παρεξήγηση λόγω τις παράταξές μου. Παρετούμε το δικαιώμα τους αν ψηφιστεί ποτέ να μπει κάποιος από όλες τις παρατάξεις του δήμου. Οπότε εγώ δεν θα ήθελα να συμμετέχω, θα ήθελα να προτιμούσα τους νέους αυτούς να δουλέψουν μόνοι τους, να παράγουν κάτι μόνοι τους και να έρθει και κάτι επιτέλους καινούργιο σε αυτή τη χώρα, διότι γίνεται μια ανακύκλωση του παλιού πολιτιακού συστήματος, το οποίο φυσικά έχει δισβρόξει όλους τους νέους μακριά από τα κοινά και βλέπουμε πού οδηγούνται 600.000 Έλληνες επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό και να μην θέλουν να γυρίσουν πίσω, γιατί σε τι να γυρίσουν σε αυτήν την κατάδια. Οπότε εγώ είμαι θετικός με την εισήγηση και ελπίζω να προχωρήσει και να έχει καλή επιτυχία και εύχομαι και καλή επιτυχία σε όλους τους νέους που θα συμμετέχουν και στην όλη αυτήν την ενέργεια. Ευχαριστώ. Ο κ. Ξανθόπουλος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Μιχαηλίδη, εισηγούμενος στο θέμα, υποστηρίξατε το κλίμα του Δημοτικού Συμβούλιου είναι κακό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη γνώμη σας, δεν θέλατε να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, των εκλεημένων δημοτικών παρατάξεων, σε αυτό το Συμβούλιο Νέων. Θέλω να σας θυμίσω ότι μόλις η προηγούμενη συνεδρία από αυτήν την 16η απέδειξε ότι το 90% των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνα, σύμφωνα τουλάχιστον με την εισήγηση που έγινε στην προηγούμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα λοιπόν, κύριε Μιχαηλίδη, δεν είναι τα πράγματα έτσι. Νομίζω ότι φάσκεται και αντιφάσκεται όταν λέτε πως φοβάστε αμνητικές συνέπειες αν συμμετέχουν μη εκλεγμένοι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Διαπιστώνω πως ο κανονισμός που έρχεται για έκριση είναι επηρεασμένος από τις δικές σας απόψεις. Τις δικές σας απόψεις εκφράζει σε ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Προς τον κύριο Μουτζάκη θα ήθελα να πω. Ο κανονισμός έρχεται για έκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλήθεια κύριε Μουτζάκη, θεωρείτε ότι προσδίδει νεανική θεώρηση η άποψή σας να ζητάτε αφού ζητάτε έκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο να χαρακτηρίζετε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους εκλεγμένους Δημοτικού Συμβούλους ταυτόχρονα βαρύδια. Πάρα πολύ βαριά έκφραση και απαξιωτική έκφραση κύριε Μουτζάκη και μόνο νέες απόψεις δεν προσδίδει. Εγώ θέλω να ακούω τις δικές απόψεις κύριε Μουτζάκη, δεν θέλω να ακούω τις απόψεις του κύριου Μιχαηλίδη, τον κύριο Μιχαηλίδη τον ακούω στα Δημοτικά Συμβούλια και τον βλέπω να λειτουργεί όπως λειτουργεί ως Δημοτικός Σύμβουλος. Είναι επίσης εγωιστικό κύριε Μουτζάκη να θεωρείται ότι μόνο εσείς εκφράζεται νέες απόψεις, απαιτώντας αποκλεισμούς νέων ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή αυτή μπορεί να είναι πρόθεση της οποιαδήποτε δημοτικής παράδοξης, η οποία επαναλαμβάνω είναι εκλεγμένη. Έτσι μπορεί να μιλά κάποιος μόνο όταν δεν έχει μεγαλώσει παιδιά. Και επειδή εγώ έχω μεγαλώσει παιδιά και σε ό,τι αφορά τα δικά μου παιδιά και τα υπερασπίζω με το ιδιωτικό, και αυτά έχουν αυτά τα απόψεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι όταν εκφράζεται δεν εκφράζεται τις δικές μου απόψεις, αλλά τις δικές τους και μόνον κύριε Μουτζάκη. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείτε νέους ανθρώπους, να τολμάτε να το κάνετε αυτό, να αποκλείτε νέους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή έχει την πιζευδέστηση ότι αν συμμετέχουν 8 επιπλέον πρόσωπα άτομα από τις δημιουργικές παρατάξεις θα αλλειωθεί η αρχή της πλειοψηφίας. Δεν είναι τα πράγματα έτσι. Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία κύριε Πρόεδρε, εάν η ψηφοφορία είναι όπως ακριβώς την εισηγεί την δίκηση είμαι αρνητικός, εάν εσωματώνει και τις απόψεις του κυρίου Παπαδόπουλου είμαι θετικός. Πρόεδρε Προσωπικού, εάν για σας η κανονικότητα ή η ομόνια ανάμεσα σε ένα σώμα εκφράζεται από το ποσοστό των αποφάσεων οι οποίες ψηφίστηκαν, για μένα δεν εκφράζεται από αυτό, εκφράζεται από πολλά άλλα. Και βασικά έτσι όπως το λέτε θα μπορούσατε, βγείτε αύριο στην εποχή που βγαίνετε συνήθως και πείτε ότι επειδή εγώ με τον Μουριά δεν έχω θέμα, ορίστε 90% το ψηφίζω, μου γουστάρω Μουριάδη, θέλω Μουριάδη δήματο, αφού το 90% το ψηφίζω. Είναι δυνατόν. Υπάρχει ομόνια στις αποφάσεις. Αυτό θα πείτε αύριο λοιπόν και στην εκπομπή. Έτσι, για μένα λοιπόν αλλού εκφράζεται η κανονικότητα, δεν εκφράζεται σε αυτό το ποσοστό και επειδή δεν υπάρχει καμία, αν το θέλετε, η εικόνα είναι πολύ κακή, πολύ κακή, γι' αυτό επιμένω συνάποψή μου. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω να απαντήσω. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δεν δικαίωμαι να απαντήσω. Κύριε Κουνάκο, ποιο σημείο θα ρίξετε λάδι στην φωτιά. Καθόλου, καθόλου. Δεν κάνουμε διάλογο. 30 δευτερόλεπτα σας ακούμε. Θα σας πούμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσωτικά αναφέρεται, καταλαβαίνετε. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά την υποθέτηση του κύριου Μιχαηλίδη. Η απάντηση μου είναι εξής. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μέσα στα κατοίκοντα που έχει, έχει και χρόνο να με ακούει όταν βγαίνω εκεί που βγαίνω να μιλάω. Πρώτον και δεύτερον, που κατά πόσον φρέσκια είναι η άποψη, έτσι γουστάρω, αυτό νομίζω έναν Μιχαηλίδη και μόνο μπορεί να εκφράζει. Ευχαριστώ πολύ για να μιλήσεις κύριε Πρόεδρε. Πάντως είναι τιμή σας που σας ακούει ο κύριος Μιχαηλίδης. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Το θέμα είναι ότι η δημοκρατία διευρύνεται και διευρύνεται με τη συμπετοχή των νέων. Και αυτό γίνεται χάρης της επιλογής της σημερινής διοίκησης του Δήμου Καβάλλας, όπου θέλει να διευρύνει και να δρεώσει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία. Το πετυχαίνει φέρνοντας έναν κανονισμό νεολέας, η οποία θα συμμετέχει και θα συναποφασίζει μαζί με τα θεσμικά όργανα τα οποία ουσιαστικά αποφασίζουν. Είναι θετικό, λέω ναι, όπως ήρθε στο στάδιο της διαβουλεύσης και αγαπητήσε έναν αδερφή, πόσες ώρες θα συζητούσαμε σήμερα, εγώ κάθομαι και ακούω πόσες ώρες θα συζητούσαμε, αν είχαμε και άλλα θέματα. Για αυτό το θέμα βλέπετε πόσος χρόνος παίρνει. Και έχει προηγηθεί διαβουλεύση. Όλα αυτά μπορούσαμε να τα καταθέσουμε εκεί και να έχουμε τις απόψεις μας, οπότε να έρχονταν εδώ ο όριμα και να λέγαμε να ξέρω ναι ή να όχι. Εγώ είμαι θετικός ως προς την κίνηση της διοίκησης του Δήμου Καβάλλας, είναι στα θετικά και αυτό είναι το κυριότερο, γιατί έτσι διευρύνεται η δημοκρατία, έτσι έχουμε συμμετοχική δημοκρατία και συμμετοχική δημοκρατία εκείνου του υγιού σκομματιού που είναι μπροστάρης στις αλλαγές κάθε φορά. Λοιπόν, θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία εφόσον ζητήθηκε. Πάμε απ' την αρχή. Ναι στην πρόταση όπως ήρθε του κ. Μιχαηλίδη, το όχι σημαίνει ίσως