Η Βραδιά του Eρευνητή στο ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - NTUA, 2016)
: [♪ Μουσική εις ελληνικών παρατηρων με γλυκο πρωί server της ΕΡΟΝΝΤΙΟΝΟΑanna-Mia cler. Τη βραδιά του ερευνητή όλα τα ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάσαν τα επιτεύγματα της ερευνάς τους και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεχνείο τα πανεπιστήμια της Αθήνας έδειξαν τη μαγεία της επιστήμης. Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου 400 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετείχαν στη βραδιά του ερευνητή. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες παρακολούθησαν τα ερευνητικά επιτεύγματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στην Αθήνα, εκείνο που υποδέχτηκε το κοινό, ήταν το ιστορικό κτίριο Αβέρωφ του Πολιτεχνείου. Ο κόσμος κατακλείζει το Πολιτεχνείο και το μήνυμα είναι ότι η νέα γνώση μπορεί να φέρει καινοτομία, ανάπτυξη και απασχόληση. Αρκεί να εφαρμοστεί. Καλούμε, λοιπόν, την Πολιτεία να στηρίξει τους ερευνητές, να στηρίξει τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και κυρίως να εφαρμόσει την καινοτομία που παράγουμε στην ανάπτυξη. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί είναι μήνυμα δημιουργίας η έρευνα. Το Εθνικό Μετσοβή Πολιτεχνείο έχει μεγάλη παράδοση στην έρευνα και έχει και πολύ μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Εδώ παρουσιάζουμε ένα πολύ μικρό μέρος από την έρευνα η οποία διεξάγεται. Προσπαθούμε να δώσουμε εκείνο το κομμάτι το οποίο να είναι κυρίως καταλυπτό από τα μικρά παιδιά και κυρίως εκείνο το οποίο θα τους κεντρήσει το ενδιαφέρον να δουν μόνοι τους τι μπορούν να πετύχουν και τι θα μπορούσαν να κάνουν αν μπορούν να μπουν στο Εθνικό Μετσοβή Πολιτεχνείο και τελειώσουν από αυτό. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσουν σε πειράματα, προσωμιώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Παρακολούθησαν πρωτότυπα χημικά πειράματα μενανοηλικά, εφαρμογές laser, μετρήσεις φυσικής ραδιενέργειας, επιδείξεις robot, τρεις διάστατων απεικονίσεων και είδαν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές μελέτες. Η βραδιά του Ευρωπαίου Ερευνητή είναι μια μεγάλη επιβράβευση της επιστημονικής δραστηριότητας και αποδεικνύει πως τα επιτεύγματα της μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Στην ιστορική είσοδο του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτεχνίου υποδέχτηκε το κοινό το πρότυπο ηλεκτρικό όχημα πυρφόρος της ομάδας προμηθέας που βραβεύτηκε σε πρόσφατους αγώνες εξοικονόμησης ενέργειας. Το αυτοκίνητο αυτό είναι ηλεκτρικό και έχει πάρα πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας. Θα μπορείτε δηλαδή να πάτε από την Αθήνα στο Παρίσι σχηματικά μιλώντας με περίπου 10 λεπτά του ευρώ. Τα βλέμματα όμως κέντρισε και το μονοθέσιο αγωνιστικό όχημα Formula που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι μηχανολόγοι μηχανικοί του Μετσόβιου. Αναπτύσσει ταχύτητα έως 120 χιλιόμετρα την ώρα, ζυγίζει 210 κιλά, αποδίδει 70 ύπους και επιταχύνει 0% σε 4 δευτερόλεπτα. Οι αγώνες Formula Student είναι κάποια αγώνες στους οποίους καλεί το μηχανικός ή γενικά ο φοιτητής να σχεδιάσει να κατασκευάσει ένα μονοθέσιο από το μηδέν, from scratch, έτσι ώστε να καταφέρει να αγωνιστεί στους εν λόγω αγώνης. Οι αγώνεις είναι παγκόσμοι, γίνονται κάθε καλοκαίρι συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Φέτος διαγωνιστήκαμε με το μονοθέσιό μας το P16 στους αγώνες της Τσεχίας όπου λάβαμε πάρα πολύ καλές κριτικές και πάρα πολύ ενθαρρυτικά σχόλια.