Η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Βιβλιοθήκη Νομικής ΕΚΠΑ, 2021)
: Καλώς ήρθατε στην Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εννιάβη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής στο κτήριο του Παλαιόχημιού του ΕΚΠΑ, που θεωρείται από τις πληρέστερες νομικές συλλογές στη χώρα μας και συγκρίνεται επάξια με αντίστοιχους εξωτερικούς στον τομέα της, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2016. Με τις υπηρεσίες της, καλέπτει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο μέλλον της νομικής σχολής και μεριμνά για την άμεση και εύκολη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη νομική πληροφόρηση, έντυπη και ψηφιακή. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει το ακαδημαϊκό έργο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων της σχολής και ενισχύει τον ανθρωπιστικό και πολιτιστικό ρόλο του πανεπιστημίου. Η βιβλιοθέκη στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του παλιού χημίου του ΕΚΠΑ, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και σπουδαίο μνημείο της πόλης των Αθηνών. Σχεδιάστηκε από τον γερμανό αρχιτέκτονο Ερνστ Θίλερ και κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870. Πάνω από έναν αιώνα στέγαζε τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής και Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Τη δεκαετία του 90 ξεκίνησε η ανακέννησή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016, προκειμένου να στεγάσει τη βιβλιοθήκη, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και να αποτελέσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο. Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παλαιών νομικών σπτασυρίων του ΕΚΠΑ. Η συλλογή της χρονολογείται από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και καλύπτει όλους τους κλάδους του ιππριωτικού και αγκλοσαξιωνικού δικαίου. Ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα οργάνωσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Το υλικό της ταξιθετείται ένα θέμα σε ράφια ανοιχτής πρόσβασης, όπου οι χρήσεις μπορούν όλους να επιλέξουν τα βιβλία και τα περιοδικά που τους ενδιαφέρουν. Στο επίπεδο του Ισογείου βρίσκεται το γραφείο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης και οι κύριες συλλογές. Στο επίπεδο του πρώτου ρόφου βρίσκεται η συλλογή των Πανεπιστημιακών Συγγραγμάτων Εύδοξος, το αναγνωστήριο περιοδικών εκδόσων, καθώς και η Έθιση Ομαντικής Μελέτης. Στο επίπεδο του δευτέρου ρόφου το Μεγάλο Αναγνωστήριο η Έθιση Οπολουμέσων του Αρχείου Σπάνιο και Πολιτιμωλικού. Εκτός από τις έντυπες συλλογές, η βιβλιοθήκη διατηρεί ψηφιακές συλλογές σημαντικών νομικών περιοδικών, διατριβών και συλλογικών έργων που είναι διαθέσιμα μέσω το ιδρυματικό αποθετηρίου του ΕΚΠΑ Πέργαμος. Η βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε ελληνικές και διεθνείς βάσεις νομικών πληροφοριών, είτε από τις εγκαταστάσεις, είτε μέσω του δικτύου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η βιβλιοθήκη διοργανώνει σεμινάρια, εμμερίδες και διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες έχουν εδρεώσει τον ρόλο της, τόσο ως εκπαιδευτικού, όσο και πολιτιστικού φορέα. Μεταξύ άλλων έχει διοργανώσει ειδικά σεμινάρια και εμμερίδες με θεματικές που αφορούν το δίκαιο, όπως πνευματικά δικαιώματα, προστασία προσωπικών δεδομένων, ελευθερία του λόγου. Υποσυρήσει τις δράσεις της ομάδας Δίκιο και Τέχνη, μια συναργασία μεταξύ φοιτητών, καθηγητών και της βιβλιοθήκης, με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της τέχνης και του δικαίου. Αναγνωρισμένη πλέον ως σημαντικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας στην ελληνική ακαδημακή κοινότητα, η βιβλιοθέκη της Νομικής Σχολής παραμένει ανοιχτή στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, με συνέστηση της αποστολής της, παρέχοντας υφερησίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Η Βιβλιοθήκη είναι η εποχή της Ελληνικής Σχολής.