17η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κοντά προς την έδρα, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μαρία Ζαχαρούδη γεννήθηκε στην Καβάλα το 1998. Κατοικεί στη Νέα Καρβάλη. Είναι φοιτήτρια Αγγλικής Φιλιολογίας στο Αριστοτέλειο Παναπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε τον αθλητισμό το 2006 με την επιλογή ταλέντων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Από το 2007 ανήκει στο Νοκάκ Καβάλας. Οι αθλητικές επιτυχίες ξεκινούν από την κατηγορία Παγκορασίδων Α με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλείου στα 4x80 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπέδων και Παγκορασίδων. Από τότε βρίσκεται διαρκώς στο βάθρο των οικητών όλων των ηλικιακών κατηγοριών στο Επταθλό με αποκορύφωμα την πρώτη θέση στο Επταθλό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών το 2018 και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Επταθλό της κατηγορίας Γυναικών στο κλειστό στίβο το 2019. Είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Στίβου και τον Ιούνιο μετύχει στο Ευρωπαϊκό Κύπελο Συνθέτων Αγωνισμάτων όπου κατέλαβε την ένατη θέση. Έχει την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στις νέες γυναίκες. Προπονείται με τον Ομοσπονδιακό Προπονητή κ. Νίκος Τηλιανίδη. Λοιπόν, κυρία Ζαχαρούδη, σας καλωσορίζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μας κάνετε όλους περήφανοι. Και επειδή προσπάθηε σαν τις δικές σας πρέπει να βραβεύονται και πρέπει να αποτελούν παράδειγμα. Αμάν Παναγία μου! Η σύγκριση γέρνει ασυντριπτικά από την πλευρά της κυρία Ζαχαρούδη. Κορίτσι μου, να είσαι γερή. Να είσαι καλά. Σου εύχομαι καλότυχη. Να σε χαίρω την γονή σου και η μάνα σου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά στη ζωή σου και σε ευχαριστούμε, να μεγάλο ευχαριστώ. Από το Δήμο Καβάλας που μας κάνεις πανελληνίως, πανευρωπαϊκός και παντογοσμίως γνωστούς. Να είσαι γερή και ό,τι καλύτερο για σένα. Μπράβο! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ένα συμβολικό δώρο, γιατί σου οφείλουμε κάτι καλύτερο οπωσδήποτε, αλλά θα το ετοιμάσουμε και θα σε καλέσουμε να σ' το δώσουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη τη στήριξη, όλη τη χρονιά που μου προσφέρατε. Να μεταφέρω και τις ευχές του προπονητή μου, του κυρίου Νίκου Στυλιαννίδη, για τη βοήθεια σας όλη τη χρονιά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Για λίγο να με αρχάρει. Ελάτε, παρακαλώ, όλοι μαζί. Κυρία μαμά, που βγάζει τέτοια παιδιά και ο πατέρας. Έλα, φιλόσομπλου. Ναι, ναι, ο επτάστερος, πεντάστερος και άλλες ιστορίες. Εντάξει, εγώ ευχαριστώ. Να σας πω ότι είναι ένα ευαίσθητο παιδί αυτό. Οι παλάμες της είναι υδρομένες. Δυό μέτρα μπόι, αλλά ευαίσθητοι. Να είστε καλά, να χαίρεστε το παιδί σας. Να είστε καλά. Οι κυρίες και οι κύριοι συνάδελφοι παρευρίσκονται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μου ζήτησαν να πούν δυο λόγια από μία εκπρόσωπό τους. Περίεικοι συμπολίτες μας, κάτοικοι στο Πολυκλαδικό. Η κυρία Σαρίδου, παρακαλώ, καθίστε να μας πείτε ποιο είναι το πρόβλημα. Ευχαριστούμε. Όπου θέλετε, καθίστε. Ακούγουμε, ακούγουμε. Εμείς οι πηρήκοι του Έκτου Γενικού Λυκείου Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Καβάλας θεωρούμε το σχολείο κομμάτι της κοινωνίας μας. Το αγαπάμε και νοιάζόμαστε γι' αυτό. Αποτελεί πηγή ζωής. Τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό είναι και παιδιά μας. Ο προαύλος χώρος το απόγευμα μετατρέπεται σε χώρο ελεύθερης πρόσβασης και ευιασκέτασης μέσω παιχνιδιού των μικρών παιδιών της περιοχής μας. Εκεί μέσα κάτω από την άγρυπνη επίβλαψη των γονιών με ασφάλεια μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους και κοινωνικοποιούνται. Τις βραδινές κυρίως ώρες όμως δημιουργούνται προβλήματα με συμπεριφορές ατόμων που δεν συνάδουν με το ρόλο του σχολείου. Επειδή πρόθεσή μας κύρια είναι η προστασία του κτιρίου και όσον αυτόν προσβεύει, αλλά και η ηρεμία κατά τις βραδινές ώρες κυρίως, πολλοί κάτοικοι εργάζονται και πρέπει να ξεκουραστούν, αποτούμε το αποθέτηση σχολικού φύλακα τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ναι, κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Μπορούμε να σας καταλάβουμε το ίδιο περίπου γίνεται σε όλα τα σχολεία που είναι μέσα σε γειτονιές που δεν έχουν κλατίες και παιδικές χαρές. Πρέπει να σας πω ότι κανονικά απαγορεύεται να είναι ανοιχτή η πόρτα ούτε και για τους γονείς, ούτε και για τα μικρά τα παιδιά. Η πρόσβαση δεν είναι ελεύθερη από τον νόμο, αλλά κάνουμε και τα στραβά μάτια γιατί δεν υπάρχει άλλος χώρος για να πάνε τα παιδιά. Εν πάση περιπτώσει, εγώ καταλαβαίνω τον καημό σας γιατί τα μικρά τα παιδιά έχουν άλλα ενδιαφέροντα και τα μεγαλύτερα έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Σαν μάνα καταλαβαίνω πού οδηγείται τα υπονοούμενα που δεν είπατε εδώ. Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα ζητήσω από τον αστυνομικό διευθυντή να στέλνει συχνά τη βίας, να έχει το νου της, να βλέπει αυτά που κρύβονται πίσω από τις γραμμές και που δεν μας είπατε. Από κει και έπειτα βέβαια, όπως εσείς αισθάνεστε ότι το σχολείο είναι μέρος της γειτονιάς και τα παιδιά αυτά αισθάνουν ότι το σχολείο είναι δικό τους τα μεγάλα. Στο δικό τους σχολείο πηγαίνουν. Λοιπόν, νομίζω ότι με λίγη καλή κουβέντα από την πλευρά της αστυνομίας υποδείξεις και από εσάς και από εμάς οι έφηβοι, όπως έχω πει και άλλη φορά, είναι πάντοτε έφηβοι. Τι να κάνουμε. Πρέπει να επαναστατήσουν και πρέπει να απογαλακτιστούν από τους γονείς τους. Αυτό έχει και τα γαλάτα, έχει και τα σχημά του. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Δεν σας κάλυψε η κ. Σαρίδου. Να σας ενημερώσω ότι ήδη υπάρχει σχολικός φύλλακας, νομίζω έχει μία εβδομάδα και κάτι. Απλά το ωραίο του είναι μέχρι τις 11. Εμάς το θέμα μας είναι από τις 11 και μετά. Τώρα, οι άνθρωποι να μην μπορούν να πάνε στη δουλειά τους την επόμενη μέρα και μέχρι τις 3.30 να είμαστε ξάγρυπνοι, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Επίσης, να σας αναφέρω ότι παράλληλα μετά άλλα τα παιδάκια, έχονται και άλλα παιδάκια και έχουμε και άλλα θεματάκια, το οποίο μάλλον το γνωρίζετε. Το πρόβλημα σας είναι στη συνύπαρξη των μικρών με κάποιον μεγάλο. Όχι, όχι. Κοιτάξτε, εγώ είμαι γέννημα θρέωμα Βύρωνα και εγώ είμαι φιλαντικόπια γενάλε. Μένει η μητέρα μου όλοι για 10.45, θα γυρίσω στο σπίτι. Δεν γίνω σε 3.30 ώρες στο σπίτι. Άλλο αυτό, απλά θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί κάποιος άνθρωπος να θέλει να πάει στη δουλειά του και να μην μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ. Μια λύση από εμάς είναι ότι ήδη υπάρχει ένας σχολικός φύλακας, αλλαγή οραρίου. Από τις 12 και μετά γίνεται το θέμα. Έχουμε μαζέψει κάποιες υπογραφές εδώ πέρα. Το ξέρω ότι δεν χρειάζεται, απλά σας ενημερώνω ότι δεν θέλαμε να μαζευτούμε 100 άτομα εδώ για να σας χάνουμε φασαρία. Δεν υπάρχει λόγος. Απλά θέλω να σας εμπιστήσω ότι το πρόβλημα είναι πλέον σοβαρό. Λοιπόν, αν μου επιτρέπετε, επειδή είδα ότι ας και μένα αποφύγατε να πείτε κάποια πράγματα, αυτό που πρέπει να αναφέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι εάν υπάρχουν εξοσχολικοί και υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές. Αυτά είναι τα προβλήματα πέραν της παραβίασης του οραρίου και της ηχείας. Αν υπάρχουν, λοιπόν, συμπεριφορές παραβατικές, αν έχετε διαπιστώσει ότι κάτι συμβαίνει... Δεν σας το ανέφαρα γιατί νομίζω ότι το γνωρίζετε. Έχουμε φωνάξει την αστυνομία πολλές φορές, δεν βρίσκουμε άκρη, δηλαδή άνθρωποι εξαγριώνονται στο τέλος και θέλουμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις. Εμείς πρέπει να εξετάσουμε... Θεωρείτε ότι ο χτωφύλακας θα γαρκυκλοφορεί έξω. Όχι, αλλά όταν δει ότι κάτι γίνεται, τουλάχιστον έναν τηλέφωνο την αστυνομία, αντί να βγαίνει ο κ. Παπαδόκουλος, ο κ. Ευθυμιάδης να βγαίνει έξω και να τσιρίζει και να φωνάζει και να πλακωνόμαστε με τα παιδιά, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Έγινε κατανοητό και σε βάση στο θέμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας. Να είστε καλά. Κυρία Δήμαρχη, έχετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα. Όχι. Όχι. Θα πάμε σε πρωί. Χορίστε. Λοιπόν, θα κάνουμε πρωιμερεισίας διατάξεως συζήτηση, κυρία Δήμαρχη. Βεβαίως. Θέλετε να κάνουμε πρωιμερεισίας διατάξεως. Αν θέλουμε συνάδελφα, εσείς τι λέτε. Να έχουμε να λέμε τώρα μισό λεπτο. Θα έχουμε θέματα. Λοιπόν, ωραία. Όποιος θέλει λοιπόν να βάλει θέμα πρωιμερεισίας, παρακαλώ. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ο κύριος Ξανθόπουλος θέλει. Εσύ γάμη δεν θέλατε. Και ο κύριος Ποτόλιας. Μπράβο ο κύριος Ποτόλιας. Όχι, πάμε κανονικά. Ο κύριος Βέρος, ο κύριος Ποτόλιας και ο κύριος Ξανθόπουλος. Ο κύριος Βέρος δεν είπε τίποτα. Όχι, αυτό σας λέω εσείς, ο κύριος Ποτόλιας και ο κύριος Ξανθόπουλος. Τη σειρά βάζει. Τη σειρά σας λέω. Ε, σε πήραξα προηγουμένως, εντάξει ρε βέρα μου. Σε πήραξα προηγουμένως, εντάξει ρε βέρα μου. Λοιπόν, εφόσον πιο μπροστά δεν θέλει άλλος, ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Μη συγχωρείτε κύριε Μαυρίδη, θέλετε κι εσείς να τοποθετηθείτε. Κι αλλιώς και ελευθέως είμαι πάντα, τι να κάνω. Αλλά οι αισχατιέσουνται πρώτα, το ξέρεις. Λοιπόν, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Ναι, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν, θα θέλαμε να ρωτήσουμε λίγο την κυρία Δήμαρχο, αλλά και τον κύριο Μουριάδη. Και θα καταλάβετε γιατί λέω και τον κύριο Μουριάδη, τον επόμενο Δήμαρχο. Διότι πρόσφατα, στο τηλεοπτικό τοπικό κανάλι, ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Διαμοιρίσματος Φιλίππον, σε συνέντευξή του, είπε ότι, για τα προβλήματα που υπάρχουν με τις συνεχόμενες για αρκετά καιρό διακοπές στην ίδρυψη, ότι όσα αφορά με το έργο σύνδεσης με τις πηγές κεφαλαρίου, υπάρχει θέμα, λέει, για την υλοποίηση του έργου, γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από οικολόγους. Και μάλιστα είπε ευθέως ότι αυτό μου μετέφερε και η σημερινή Δήμαρχος, η κυρία Τσανάκα, με το όνομά σας, και ο επόμενος Δήμαρχος, ο κύριος Μουριάδης. Άρα αυτό που ρωτάμε είναι, εάν και εφόσον είναι έτσι όπως τα λέει ο αγαπητός, ο νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμοιρίσματος, που αν θυμάμαι καλά έχει εκλεγεί μαζί σας, έτσι κυρία Δήμαρχη. Λοιπόν, θα θέλαμε να πούμε αν είναι όντως έτσι, αν έχει κάτι, κάτι υπάρχει δηλαδή, υπάρχει κάτι για το έργο. Τι πρόβλημα, υπάρχει περιβατολογικό ή οτιδήποτε με τη μελέτη αυτή που μας είπατε ότι είναι έτοιμη και οτιδήποτε άλλο. Τέλος πάντων θα μας τα πείτε. Το πρώτο ερώτημα είναι αυτό, το δεύτερο. Πριν από τις δημοτικές εκλογές, αν θυμάμαι καλά περίπου το Μάρτιο θα ήταν σε δημοτικό συμβούλιο, ένα από τα θέματα ήταν η ενημέρωση, ήταν τακτικό θέμα, άλλωστε έτσι προβλέπετε, η ενημέρωση από λογισμού της Διαμάθ για το 2018 και οι δράσεις της Διαμάθ για το 2019. Στις συγκεκριμένες συνειδρίες το είχατε αποσύρει, μέχρι και σήμερα δεν το επαναφέρατε. Καμία ενημέρωση δηλαδή για το τι έχει συμβεί το 2018 στην Διαμάθ και βέβαια το κυριότερο να ενημερωθούμε ποιο είναι το πρόγραμμα δράσης για το 2019, το οποίο βέβαια το μισόχρονικό διάστημα ήδη έχει φύγει κιόλας. Άρα νομίζω ότι οφείλεται σε επόμενη συνεδρίαση να έρθει θέμα έτσι όπως το προβλέπει και ο νόμος. Ευχαριστούμε πολύ. Τα σας απάντησε ο κύριος Σιμπτσής γιατί γνωρίζει, επειδή έχει ασκήσει διοίκηση και γνωρίζει. Κύριε Βέρο, μέχρι 1 Σεπτεμβρίου δεν μπορούμε να περάσουμε τέτοια θέματα. Μετά της 1 Σεπτεμβρίου και με κάθε αντιπολιτευτική διάθεση ξεδιπλώστε ενημέρωση. Το θέμα δεν μπορεί να περάσει, το απολογισμό. Το απολογισμό, το θέμα δεν μπορεί να έρθει. Ξέρετε πόσο σημαντική είναι... Αν μπορεί να μας πει κάτι... Τζάπα μιλάμε, τώρα χάνουμε την ώρα μας, κύριε Βέρο. Αναρχία μου την τραβάω, χλίπωσα το Σιμπτσί, δεν μπορώ να πω τόσο κομμένο. Ε, λοιπόν, δεν είναι σημαντικό και δεν είναι κατευθευτικό το θέμα αυτό να συστηθεί για να ξέρουμε πού βρίσκεται η πορεία της διαχείρισης των αντιπολιμμάτων σε όλη την περιφέρεια. Ποια απορρήματα, εμείς ξεκινήσαμε τώρα από λογισμό για τις ΔΕΙΑΚ και φτάσαμε στα απορρήματα. Την Διαμάς είπε. Α, για τη Διαμά. Όχι, όχι, όχι. Εγώ κατάλαβα ΔΕΙΑΚ. Λοιπόν, πρώτον, ως ό,τι αφορά τον ερώτον Φιλίππον και το τι είπε ο Πρόεδρος, δεν ξέρω τι είπε ο Πρόεδρος, τον Φιλίππον του Δημοτικού Διαμερίσματος, ούτε... Δεν ξέρω τι είπε, θα το ρωτήσω. Δεν υπάρχουν θέματα οικολόγων. Η διαδικασία όντως βρίσκεται στην διαδικασία της αδειοδότησης, της εξασφάλισης όλων των αδειών εκ μέρους της ΔΕΙΑΚ. Τώρα, τι άλλο με ρωτήσατε για την διαμάθενη μέρωση? Τα έχουμε όλα αυτά, τα έχουν ψηφιστεί. Νομίζω ότι αυτή τη εβδομάδα, αυτή την εποχή ψηφίζονται στη διαμάθα, όλα αυτά, κύριε Βέρο, τα έχουμε, θα το βρούμε και θα τα φέρουμε να σας ενημερώσουμε. Θα το βρούμε και θα σας ενημερώσουμε. Γιατί, είναι επίγονη μου τώρα? Όχι, όχι τώρα, δεν μιλάμε για τώρα. Τι, εμείς θα τα καθαρίσουμε όλα, θα τα κάνουμε και οι επόμενοι. Τι, δεν κατάλαβα, μέσ' τον Αύγουστο που θα κάνουμε αποτίμηση της διαμάθρων, θα τα κάνουμε και ενημέρωση. Όχι, έχουμε καιρό για ενημερώσεις, φτάνει τόσες. Έχουμε κάνει ενημερώσεις εδώ, άντε. Δεν μπορώ, άντε. Θα τους ενημερώσει η Νέα Δημοτική Αρχή, όπως πρέπει, αφού ενημερωθεί και αυτή πρώτα. Λοιπόν, πάμε παρακάτω, κύριος Ποτόλιας. Εγώ έχω μερικά θέματα τα οποία βέβαια τα είδα και στον τύπο που τα δημοσιεύσα, είναι απλά της καθημερινότητας, δεν είναι αυτά τα σοβαρά, τα μεγάλα, τα τεράστια, τα οποία τα χειρίζεστε όλη σας με έναν τρόπο αποτλεσματικό, ομολογό. Ένα ζήτημα, λοιπόν, είναι αυτό με τα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε. Ολόκληρη φασαρία έγινε το προηγούμενο, σε αυτή τη συνέδρεια στην προηγούμενη, για τον τρόπο προβολής των κομμάτων, όπου ακούσαμε ότι μολύνουμε την πόλη σαν κουκουέ, με τις αφίες και λοιπά, και τελικά δεν το ψηφίσαμε. Και βλέπω στη διάβοια ότι δημοσιεύεται η απόφαση ότι ψηφίστηκε ο Μόσφωνα. Το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό με τα αυλάκια που ανοίγουν στους δρόμους, για πάσης φύσεως έργα που γίνονται, και τελευταία είναι αυτό με τις οπτικές ίνες. Ο τρόπος με τον οποίο που καθίστανται αυτά τα ορίγματα εκεί πέρα, είναι τόσο πρόχειρος, όπως η κάτα σκεπάζεται τις εγκαταρσίες της, το πρόσφυγμα πολύ γρήγορο να υποχωρεί το έδαπο σε εκείνη την περιοχή, και ιδιαίτερα αυτά τα αυλάκια των οπτικών είναι κίνδυνος θάνατος για τα μηχανάκια, ουέ και αλίμονο αν πέσει η ρόδα σου εκεί μέσα τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτή η κατάσταση των δρόμων, η οποία χειροτερεύει και έτσι και αλλιώς για τους δρόμους, λέμε τίποτα δεν μπορείτε να κάνετε, το ξέρουμε, δεν είναι σημαντικότητα σας, όμως να πέμπετε μια παρέμβαση να κάνετε στους εργολάβους να βουλώνουν αυτά τα ανοίγματα, τα ορίγματα με έναν τρόπο που να αντέχει το υλικό το οποίο τοποθετούν. Το τρίτο θέμα που θέλω να θέσω είναι η προβολής πίσω από την κλινική υποκράτηση. Τελικά, κυρία Δρακωνάκη, είναι του Δήμου οι προβολείς αυτή, που έχουν τοποθετηθεί σε χώρο κοινόχριστο και παίρνουν ρεύμα από κολόνα του Δήμου και φωτίζουν τα ιδιωτικά κτίρια. Την προηγούμενη φορά είπαμε, θα το δείτε, τίποτα δεν έγινε. Κυρία Δήμαρχε, πέντε καλαθάκια, πέντε καλαθάκια δεν μπορείτε να βάλετε στην καλαμίτσα για τα σκουπίδια. Ποιος θα σας πει τίποτα, στο κάτω κάτω αν τα βάλετε τώρα δεν θα τα χρεωθεί, δεν θα τα πιστωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δικοί σας θα τα πιστωθούν, η Νέα Δημοκρατία, ότι τα βάλανε εκείνοι μπας περίπου. Πέντε καλαθάκια ρε παιδί μου, που έχω μπάνιο κάνω κάθε μέρα. Μην νομίζω ότι επειδή φύγανε απαγορεύω τη λέξη, σας τα είπα πάλι. Επιμένετε να λέτε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή τη λέξη. Αυτό που είπατε προηγουμένως. Για τα καλαθάκια. Όχι. Για την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτά δεν είναι αστεία. Δεν είπα εγώ ΣΥΡΙΖΑ. Τι, πάλι το επαναλαμβάνετε. Σας παρακαλώ πολύ. Πρόεδρε, λοιπόν, δεν θα σας πει κανείς τίποτα βρέδε, θα τα διάζομαι εμείς. Δεν θα βάλεις πέντε καλαθάκια. Δύσκολο είναι ρε παιδί μου. Επίσης, έχει μια στάση, ένα στέγαστρο, εκεί ακριβώς στην Καλαμίτσα. Το έχουν σκεπάσει με ένα πλέγμα, προφανώς γιατί σάφισε. Ή πετάτε το από εκεί ή φτιάξτε το εν πάση περιπτώσει. Χτυπάει άσχημα, έρχονται εκεί πέρα τουρίστες. Είναι το κέντρο της σούπερα ανάπτυσης καβάλαστα, Airbnb. Εκεί λοιπόν δίπλα είναι γεμάτο. Και είναι εκείνο το πράγμα σκεπασμένο, είναι σα κοτέτσι στο χωριό μου. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, δεν το πιστεύω ότι ο φίλος μου ο Χρήστος, 40 χρόνια φούρναρης δεν έχει μάθει ακόμη, ότι οι στάσεις είναι θέμα των αστικών λογοφορίων. Βεβαίως αν είναι επικίνδυνη. Εντάξει, έχετε μιλήσει με τον Πρόεδρο. Και τι έγινε? Αποτέλεσμα, μηδέν στο μηδέν μηδέν. Η γνώμη μου είναι πηγαίνετε και δώστε το δρόμο από εκεί πέρα. Μην τραυματιστεί κανένας. Δείτε το πρώτα σε τι κατάσταση είναι. Γιατί ο κύριος Ποτόλιας το βλέπει κάθε μέρα. Και για να το φέρνει θέμα, πάει να πει ότι είναι χάλια. Έτσι δεν είναι κύριε Ποτόλια. Τώρα, θα πω και κάτι άλλο γιατί με προκαλείται κύριε Ποτόλια. Έτσι. Οι αφήσες που τοποθετήσατε, τρεις-τρεις όπως σας είπα την προηγούμενη φορά και δεν αφήνατε χώρο σε κανέναν άλλον να βάλει τίποτε είναι η πρώτη φορά που το κου-κου-κου έδε τις έβγαλε. Δεν το πιστεύω αυτό. Για ποιο λόγο το κάνατε. Τι είδατε. Τις αφήσες τις προεκλογικές. Είναι η πρώτη φορά. Από την καλαμπίτσα δεν φεύγεται, γι' αυτό την πατάτε. Ενώ εμείς που κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη, τρεις-τρεις. Τέλος πάντων, τώρα που τις βγάλαμε, δεν είναι ωραίο πράγμα αυτό. Την ημερομηνία λίγο να σημειώσω, σε παρακαλώ, κύριε Βέρο. Δώσε το παιδί σε εμένα λίγο. Να σ' το δώσω. Κυρία Δρακονάκη, θέλετε κάτι να πείτε. Για τους προβολείς, καταρχή. Ποιος θέλει εσείς, κύριε Καλτωρίδη. Παρακαλώ. Ποιος θέλει εσείς, κύριε Βέρο. Ποιος θέλει εσείς, κύριε Καλτωρίδη. Παρακαλώ. Ποιος θέλει εσείς, κύριε Καλτωρίδη. Παρακαλώ. Λοιπόν, να σας ενημερώσω εγώ, κύριε Ποτωλίδη, τους προβολείς, γιατί το γνωρίζω το θέμα. Έχω μιλήσει με τον υπεύθυνο του ηλεκτροφωτισμού, ο οποίος έκανε αυτοψία σε συγκεκριμένο χώρο. Οι προβολείς που έχουν τοποθετηθεί, δεν είναι του Δήμου όντως, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, εξυπηρετούν τον Δήμο, υπέ την έννοια ότι τα τρία φωτιστικά σώματα που έχουν τοποθετηθεί, δεν φωτίζουν τα κτίρια, αλλά φωτίζουν γενικότερα τον χώρο, ο οποίος είναι γεγονός ότι δεν έχει τον κατάλληλο φωτισμό. Μέχρι λοιπόν να μπορέσει ο Δήμος να τοποθετήσει καινούργια φωτιστικά στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί έχει μόνο ένα το οποίο δεν αρκεί για να φωτίσει το χώρο, μέχρι λοιπόν αυτό το χρονικό σημείο, το οποίο θα είναι σύντομα, ουσιαστικά μας εξυπηρούνται οι τρεις προβολές που έχουν τοποθετηθεί, οι οποίοι ναι μεν είναι αγκυρωμένοι, θα έλεγα, πάνω στα γειτονικά κτίρια, αλλά δεν είναι στραμμένοι προς τα κτίρια, αλλά είναι στραμμένοι προς τον χώρο, ο οποίος ουσιαστικά δημιουργεί μια μικρή πλατείτσα, θα λέγαμε. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη. Θέλετε εσείς κ. Δραγωνάκη κάτι για τη στάση. Ναι, παρακαλώ. Όχι, δεν θα γίνει αυτό κ. Τζουροκύρη. Κ. Δραγωνάκη παρακαλώ αυτόν τον λόγο. Γιατί μιλάτε μεταξύ σας, σας παρακαλώ. Συγγνώμη Πρόεδρε, είναι η καλοκαιρινή διάθεση. Παρακαλώ, λέω. Λοιπόν, εσύ λες πολλά σήμερα. Και εσύ λες πολλά. Δ. Μαρχέ, σας παρακαλώ πολύ όταν θα μιλάτε στον Πρόεδρο, θα μιλάτε με σεβασμό. Έτσι, σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, το και εσύ λες πολλά, όχι σε εμένα. Σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, κ. Δραγωνάκη, έχετε το λόγο. Λοιπόν, η στάση έχει θεωρηθεί επικίνδυνη και έχει απομονωθεί από το αστικό κτελί, το οποίο είναι αρμόδιο. Και σε συνενόηση που έχουμε με τον Πρόεδρο, είναι θέμα... Από το αστικό κτελί, το οποίο είναι υπεύθυνο να αποκατασταθεί, είναι θέμα ημερών. Έχει παραγγελθεί ήδη... Απευθύνομαι στο Προεδρύο. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ. Τι είπατε, κ. Ποτόλια, για κάποιο πρακτικό στην αρχή, τι είπατε? Το πρακτικό που αφορούσε την προβολή των κομμάτων, εγώ δεν το ψήφισα. Παρ' όλα αυτά, στη διάβυα δημοσιεύτηκε ότι η εισήγηση πληθυστεί ομόφωνα. Και δεν το ψήφισα, το εξήγησα τους λόγους και μάλιστα έγινε συζήτηση εδώ πέρα έντονη. Ότι ο νόμος αυτός δεν ευλογεί τα μικρά κόμματα, είπα και ότι ιδιαίτερα του Κουκουέ, και ότι πριν δεν δίνεται ρητά απαγόρευση διευκότησης χρυσίας αυγής, για αυτό δεν το ψήφισε. Ωστόσο, όμως, στη διάβυα δημοσιεύτηκε ομόφωνα και πρέπει να διωθωθεί αυτό. Λοιπόν, εκεί σας είχα πει, αν θυμάμαι καλά και είχατε συμφωνήσει, ότι θέμα χρυσής αυγής δεν επηθετώ, διότι δεν υπέβαλαν έτοιμα για να τους παραχωρηθεί χώρος, οπότε δεν μπήκε καν για συζήτηση στο πρακτικό το θέμα αν θα μπει όχι χώρος. Και θεώρησα ότι συμφωνήσατε. Αυτή ήταν η κατάληξη της κουβέντας. Παρ' όλα αυτά διαφωνείτε με το πρακτικό. Ναι, φυσικά. Ωραία, θα το διορθώσουμε και θα κάνουμε οριθή επανάληψη στη διάβυα, κύριε Γραμματέα. Λοιπόν, ο κ. Ξανθόπουλος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, μια ανάλογη αταξία. Υπάρχει και μια παλιότερη απόφαση. Δεν ξέρω αν έχει τακτοποιηθεί το πρόβλημα. Σας θυμίζω την υπόθεση. Καντιάρκεια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της παράστασης ημί στην προσφυγή που κάνει οι εργαζόμενοι για το βοήθεια σπίτι. Εγώ είχα αποχωρήσει από τα συνεδρία σε. Δεν ήμουν παρόν στη συνεδρία σε. Πήρα λοιπόν το πρακτικό και διαπίστωσα ότι όχι μόνο ήμουν παρόν, όπως το πρακτικό λέει, σε αντίδραση με αυτά που υποστηρίζω εγώ, όχι μόνο ήμουν παρόν, αλλά και υπερψήφησα την ερημοδικία του Δημοκαβάλλας. Δεν ξέρω αν τακτοποιηθεί και αυτό το πράγμα. Περιμένω μια αναπάντηση σχετικά. Μου υποσχεδίκατε, θα το δείτε. Επειδή σας είχα πει ότι ο κ. Γραμματέας έλεπε και λίγες μέρες έχει που επέστρεψη, ήταν ο κ. Μελισσόβουλος, θα το δούμε. Και αν θυμάστε όμως, καλά κ. Ξανθόπουλε, το θέμα ενώ είχε μπει στα πρωημερισίας, έτσι και το είχαμε βάλει τελευταίο ως πρωημερισίας, η συζήτηση εξελίχτηκε, μπήκαμε και στα τακτικά θέματα. Αποχωρήσατε κάποια στιγμή, αλλά όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε τα έκτακτα, οι κυρίες του προγράμματος ήταν εδώ, δόθηκε ο λόγος στις κυρίες, και τα αφήσαμε στο τέλος. Εγώ αποχώρησα γιατί διαφώνησα για ένα θέμα με τον κ. Τουλκίδη, δεν θυμάμαι πιο τακτικό θέμα, ήταν το 1922, και από εκεί και πέρα, όταν πήρα το πρακτικότι επίσης, ότι όχι μόνο ήμουν παρούνα και υπερψήφησα. Έκανε λάθος ο γραμματέας, γιατί θεώρησε ότι η συζήτηση ήταν ως τελευταίο πρωί μηρυσίας, που ήμασταν όλοι παρώντες εδώ. Αυτό διορθώθηκε το θέμα. Έχει διορθωθεί ήδη αυτό το θέμα. Έχω δώσει τις σχετικές εντολές. Τώρα, στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο έκανα ένα ερώτημα σχετικά με το γεπαιδάκι του Σταυρού. Ρώτησα, αλλά δεν πήρα απάντηση. Φαντάζομαι ότι ή ο κ. Φιλδόσο Κουλοέληπη, ή ο κ. Δήμαρχος ή κάποιος άλλος από τη διοίκηση δεν ήταν ενήμερος για το θέμα αυτό και γι' αυτό δεν απάντησε. Στο γεπαιδάκι του Σταυρού, το οποίο δεν ξέρω αν ήταν ή είναι παραχωρημένο στην Ακαδημία Ελπίδες, εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάληψης. Αυτό σημαίνει ότι υπηρούνται προβλήματα στις εγκαταστάσεις. Και αυτό το οποίο έχω να αναφέρω συμπληρωματικά είναι ότι πριν από μερικές μέρες ανοίχθηκε η περίφραξη, δεν ξέρω από ποιον, και αφαιρέθηκε από τον χώρο μέσα εγκατάσταση η οποία χρησιμοποιεί το είτε ασαποδητήρια είτε δεν ξέρω για ποιον λόγο. Δηλαδή έφυγε μια κατασκευή από μέσα. Το συμπλατόπλεγμα άνοιξε και εξακολουθεί να ανοιχθούν συμπλατόπλεγμα. Η πόρτα είναι ανοιχτή από το κάτω μέρος του γεπέδου. Το γεπέδο παρουσιάζει μια εγκατάληψη και όχι μόνο αυτό αλλά φεύγουν και αντικείμενα. Δεν ξέρω αν είναι στενήμερη για τους όρους της παραχώρησης όταν αυτό δόθηκε από την τότε κοινότητα αμυγδαλεώνα. Το ρατμά μου είναι αν πράγματι έχει εγκαταληφθεί από την Ακαδημία και αν έχει εγκαταληφθεί τι γίνεται τώρα. Αν δεν έχει εγκαταληφθεί γιατί έχει εγκαταληφθεί η φροντίδα του γεπέδου υπάρχουν αυτές οι ζημιές, οι βλάβες με την αφαίρεση κατασκευών μέσα από το γεπέδο. Οι οποίες κατασκευές σύμφωνα με την παραχώρηση που είχε γίνει από την τότε κοινότητα αμυγδαλεώνα θα έπρεπε αν τυχόν αποχωρήσει ή αποχώρησε η Ακαδημία να παραμείνουν στο γεπέδο. Το τρίτο θέμα το οποίο ήθελα να θέσω κύριε Πρόεδρε και δεν ξέρω αν σας απασχόλησε εσάς στο να πω ήχο της προηγούμενης συνεδρίας και όλης της φασαρίας, η οποία έγινε φασαρία του βάσου πανένταση, όλης της φιλολογίας που έγινε για το θέμα της διοργάνωσης του Παρκ Φουτ Φέστιβαλ, την επόμενη μέρα ή τις επόμενες μέρες, μια-δυο μέρες υπήρξαν δημοσίες μας στην εφημερίδα πρωινή όπου οι διοργανωτές αναφέρονταν σε μαφία της πόλης και αναφέρονταν και σε χρηματισμό και ότι επειδή κάποιοι υπονοούσαν, ζήτησαν κάτι, οικονομικό εννοείται, γι' αυτό δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Δεν αναφέρομαι, κύριε Πρόεδρε, στα όσα έγιναν μετά, τα άστοχα κατά την γνώμη μου και δεν αναφέρομαι τόσο στις δηλώσεις της κυρίας Δημάρχου όσο και του επερχόμενου Δημάρχου, του κ. Μουριάδη, διότι θεωρώ ότι το θέμα εδώ πέρασε τον Μάη ομόφωνα σε ό,τι αφορά την διοργάνωση ημή. Η διοργάνωση ημή πέρασε ομόφωνα. Τώρα πώς χρειάστηκε να γίνει η πρόβα νηφικού κλεισταίνη δηλαδή μεταξύ του κ. Παπαδόπου, του κ. Μουριάδη, της κ. Δημάρχου, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αυτό το κατάλαβα, αλλά εν πάση περιτώσει, δεν είναι το θέμα μου αυτό. Υπήρξε δημοσίδημα της εφημερίας πρωινής, το οποίο αναφέρθηκε σε μαφία της πόλης, η οποία αντιδρά. Εγώ, αν είμαι μέλος μαφίας, θα ήθελα να το ξέρω, κύριε Πρόεδρε, αλλά εγώ είμαι μέλος και εσύ είσαι αρχηγός αυτής της οργανωίας, μέλος του προορισμουτικού συμβουλίου. Δεν ξέρω αν το πήρατε ήδηση ή αν σκοπεύεται να κάνετε κάτι. Και επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι επειδή ζητήθηκε από κάποιες πλευρές να χρηματιστούν, οφελήματα δηλαδή οικονομικά, γι' αυτό υπήρξε τα αντιδράσεις, χωρίς βεβαίως να κατονομάζει συγκεκριμένους ποιους εννοεί. Και βέβαια μέσα σε αυτή την γενικότητα, όπως ακριβώς υπήρξε το δημοσίδημα της εφημερίας πρωινής, εγώ δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστεύω ότι προφανώς είμαι και εγώ και ο κ. Μουρτασάγας που το βλέπω απέναντι, ο κ. Μποτόλιας ιδιαίτερα, που είναι και λίγο έτσι φάτσα επαναστατική, είμαστε μέλη Μαφίας. Και εσείς κ. Πρόεδρε, αρχηγόις Μαφίας. Θεωρώ ότι έχει την υποχρέωση... Ευτυχώς που έγινε πλημέλημα δηλαδή. Θεωρώ ότι έχει την υποχρέωση κ. Πρόεδρε, να ερευνήσει το θέμα στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων, του προϊοσμουτικού συμβουλίου, εκτός και αν συμφωνείτε. Δεν μπορώ να το καταλάβω εγώ αυτό. Με ενοχλία φάνταστα. Θέλω να ξέρω αν είμαι ή όχι Μαφιόζος. Λοιπόν, επειδή αναφερθήκατε και σε εμένα προσωπικά κ. Ξανθόπουλε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και πιστεύω ότι εκπροσωπώ όλους αυτούς οι οποίοι εκείνη την ημέρα βάλαμε κάποια ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ότι πολλοί κάναν πολλά λάθη σε αυτή την περίπτωση και πολλοί βιαστήκα να μιλήσουν και να πάρουν θέση χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες και το τι γίνεται πίσω από αυτήν εδώ την ιστορία. Μέχρι και δηλώσεις είχαμε από κάποιους, οι δήμονες, ότι σιγά μη βάλουμε και τα παιδιά σε λίγο τους εθελοντές στη φυλακή. Τα διάβαζα αναρτήσεις. Σε λίγο λέει θα βάλουμε και τα παιδιά φυλακή, λέει, τους εθελοντές για τις δράσεις που δεν θυμάμαι ποιος το είπε αυτό. Τώρα προσπαθώ, αλλά δεν θυμάμαι. Δεν ξέρω αν ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλος, η δήμονα, σε επί του θέματος. Ακριβώς, ευχαριστώ πολύ που μου το λέτε. Όποιοι λοιπόν δεν ξέρουν, καλό θα είναι να μη μιλάνε. Εγώ ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, για λίγο ακόμη, είμαι υποχρεωμένος να προασπίζω τα συμφέροντα της πόλης. Εγώ λοιπόν δεν θα δεχτώ κάποιοι να οικονομάνε σε βάρος του Δήμου δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για να το ξεκαθαρίζουμε μία και καλή. Και θα αντιταχτώ απέναντι σε αυτό σε κάθε επειδή θα εξακολουθήσω να είμαι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και στις επόμενες δράσεις που θα γίνουν. Γιατί εδώ μας παρουσίασαν μόνος δολοθόνους. Δεν μας παρουσίασαν που θέλουμε το κακό της πόλης. Και τα αθώα τα παιδιά πάνε να κάνουν δράσεις εθελοντικές και εντάξει. Εμείς τους αποδίσσουμε. Εγώ δεν ξέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και ο Δήμος να υπέγραψε κάποιο συμφωνητικό με καμιά εθελοντική ομάδα. Με καμία. Με έναν ιδιότη επιχειρηματία υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό. Αλλά ο ιδιότης επιχειρηματίας ήταν άτυχος. Τώρα με αναγκάζεται και λέω αλλά είμαι εκτός σε αυτό. Ήταν άτυχος γιατί τα mail που έστειλε στους ενδιαφερόμενους εκτός Καβάλας ήρθαν στα χέρια κάποιων ανθρώπων. Και εκεί φανότανε ποιά από εσάς ζητούσε ως ενίκιο για τις τρεις ημέρες που θα τους παραχωρούσε τα στάντ στο Πάρκ Οφαλήρου. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς εδώ γιατί χάλασε η δουλειά με τον οργανισμό λιμμένα. Το ξέρετε ότι είχαν συμφωνήσει με τον οργανισμό λιμμένα και όταν ο οργανισμός λιμμένα τους έβαλε όρο ότι δεν θα επιτρέπεται η πώληση προϊόντων φύγανε και χτυπήσαν άλλη πόρτα. Και εμείς λοιπόν τι κάναμε ήρθαμε και τους δώσαμε το πάρκο με 1000 ευρώ, με 900 ευρώ για τρεις μέρες και κάποιοι οικονομήσανε τα δεκαπλάσια. Αλλά να πω και κάτι άλλο πάνω σε αυτό, διότι αυτό είναι και από δημοτικό μας σύμβολο εδώ πέρα μέσα. Εγώ δεν μπορώ να βλέπω δηλώσεις κυρίες συνάδελφοι και κυρίες ότι θα κάνει άραγε ο δήμος η δημοτική αστυνομία ή η Διεύθυνση Υγείας τους ίδιους ελέγχους και στο Κοσμόπολης, δηλαδή ή Μαρτών, ή Μαρτών. Ξέρει ο ποιος δημοτικός σύμβολος και είναι και παρόν εδώ και αν έχει και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να πει εγώ το είπα, ναι. Λοιπόν, σας παρακαλώ κυρίοι τώρα. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Εντάξει, όταν δεν σας συμφέρουν έχουμε ξεφύγει από τη διαδικασία. Το λόγο παρακαλώ, το λόγο. Όχι, δεν σας δίνω το λόγο, θα σας δώσω το λόγο μετά από αυτούς που έχουν ζητήσει σειρά κύριε Παπά. Επί του ζητήματος σας δώσω φυσικά, για ό,τι θέλετε. Γιατί προσωπικό σε σας αναφέρθηκα. Μιλάω ευθείας στις μονόματα, δεν αφήνω υπονοούμενα. Το λόγο σας παρακαλώ. Δεν χρειάζεται. Θα σας δώσω το λόγο όταν τελειώσω. Παρακαλώ πολύ, όχι. Δεν είναι αυτή η θέση να παίρνετε τέτοιες κομματικές θέσεις. Αφήστε, αφήστε. Δεν είναι ούτε κομματική ούτε πολιτική. Κύριε Παπά δεν σας έδωσα το λόγο. Σας παρακαλώ πολύ. Δεν σας έδωσα το λόγο, το καταλαβαίνετε. Λοιπόν, δεν σας έδωσα το λόγο. Σας παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν σας έδωσα το λόγο. Θα σας το δώσω. Μόλις ευθύς τελειώσω. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, το ζήτησαν κι άλλοι συνάδελφοι το λόγο. Το ζητάει τόση ώρα ο κ. Μορτασάιδας. Και μετά θα σας το δώσω. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό συνάδελφοι, να τελειώνουμε. Μια και καλή. Γιατί αυτές οι δηλώσεις περιμαφίας, συγγνώμη κ. Ριξανδόπου, πρέπει εγώ να ξεκινήσω την κουβέντα. Πριν την έναρξη. Γιατί όσοι εδώ και μη παρέκει. Όσοι εδώ και μη παρέκει. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη που παρεβένω, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κληθούν οι συγκεκριμένοι. Αυτοί οι οποίοι κάναν αυτή την ανάρτηση. Να κληθούν. Κύριε Δημαρχετέ, ξέρω αν σας δεν σας πειράζει. Με συγχωρείτε. Ορίστε. Γιατί θα δικάσουμε κανέναν. Να κληθούν, είπα κύριε Πρόεδρε, για να πούν ποιοι είναι οι μαφεία. Ποιους εννοούν μαφιόζους. Όχι κύριε Βέρο, με συγχωρείτε πολύ. Και, εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιοι είναι μαφιόζοι, να το ξέρουμε. Και όχι μόνο να το ξέρουμε, έτσι, να ερχόμαστε ικατάλληλα ενδεδημένοι. Και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι απέτησαν χρηματισμό. Ποιους εννοεί. Το ξανθόπουλο να βγει και να πει ότι ζήτησε χρηματισμό. Και επειδή δεν του τα έδωσα, για αυτό τον λόγο αντιδρά. Δεν κατάλαβα δηλαδή. Ευαισθησίες τώρα από τον κύριο Παπά. Facebook είναι αυτό. Εγκαλούμε τώρα τα πανηγύρια που θα γιούσουν στον Προβήτη Λεία, να κάνουμε αυτά τα οποία είναι τρόπος αυτός. Όταν ο κύριος Παπάς έλειπε από τη συντηδρίαση, δεν ήταν παντού εδώ για να καταθέσει αυτά τα οποία πρέπει να πει. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, εντάξει. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, εντάξει. Δεν αναφέρθηκα στα υπόλοιπα. Παρακαλώ. Δεν αναφέρθηκα στα υπόλοιπα. Με ενδιαφέρει το θέμα. Παρακαλώ. Που αν είμαι ή δεν είμαι μαφιόζος και αν τα πήρα. Και ποιος τα πήρε. Εντάξει, τέλος, εντάξει. Τελειώσαμε. Επιπροσωπικού, επί κύριε Παπά, σας παρακαλώ. Επιπροσωπικού ζήτησε τον λόγο ο κύριος Παπάς και στη συνέχεια ο κύριος Μορτασάγας. Λοιπόν, πρώτα απ' όλα, ο κύριος Ξανθόπουλος θα πρέπει να αναφέρεται με τη δέωσα σοβαρότητα όταν απευθύνται σε σοβαρούς κατατεκμήρους ανθρώπους. Εδώ δεν μιλάτε με το σωρά, κύριε Ξανθόπουλε, να ξέρετε με ποιον μιλάτε. Βέβαιος, γελάστε. Κάποια πράγματα είναι για γέλια. Κλείνει αυτό το κεφάλαιο. Τώρα πάμε στην ουσία. Η ουσία, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε απ' τους καβαλιώτες. Το Φεστιβάλ έπρεπε να γίνει. Υπήρχαν λάθηκαν απ' τις δύο πλευρές. Και απ' το Δήμο Καβάλλας, που άλλα εμφάνιζε, άλλα έκανε και βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις απροετοίμαστος και σχετικά με το ζήτημα των αδειών. Υπήρχαν λάθηκαν απ' τους δύο οργανωτές. Υπήρχαν άστοχες δηλώσεις σε κατέρωθεν. Αλλά ποια είναι η ουσία? Ότι οι καβαλιώτες ήθελαν να γίνει ένα Φεστιβάλ. Οι καβαλιώτες ήθελαν ένα Φεστιβάλ να υπονομεύεται με ό,τι έγινε την πρώτη μέρα. Γιατί καλή η έλεγχη και η νομιμότητα, αλλά η εικόνα να πηγαίνουν 10-15 υπηρεσίες μαζί στο άνοιγμα του Φεστιβάλ και να ελέγχουν και να απειλούν να κατασχέσουν και να κλείσουν και να σφραγίσουν τα περίπτερα ήταν απαράδεικτη. Επρόκειται να λειτουργήσουν περίπτερα και λειτούργησαν 25 με ότι αυτό συνεπάγεται. Προφανώς και θα γίνουν έλεγχοι. Προφανώς και η νομιμότητα και η διεύθυνση υγείας πρέπει να προαχθούν. Προφανώς και όλοι μας, όχι λιγότερο από σας, προασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου Καβάλα και των Καβαλιωτών. Αλλά τέτοιες εκδηλώσεις οφείλουμε να τις προστατεύουμε. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να υπονομεύονται. Το ότι βρέθηκε ένας επιχειρηματίας να κερδίσει και αν κακώς έβαλε μπροστά τον εθελοντισμό δεν διαφωνώ. Δεν με ενοχλεί ότι βρέθηκε κάποιος να κερδίσει από μια καλή ιδέα. Τα διαδικαστικά όμως είναι δικά μας θέματα. Εμείς οφείλαμε να ρυθμίσουμε το πλαίσιο προληπτικά. Και όλοι οι θεσμικοί φορείς, όφειλαν προληπτικά να ρίξουν το βάρος. Έπρεπε ο Δήμος Καβάλας να μπορεί να πει σ' αυτούς τους ανθρώπους, στους επαγγελματίες που ήρθαν και οι άνθρωποι δεν ήξεραν τις διαφορές που έχουν αναπτυχθεί, ότι για να λειτουργήσεις πρέπει να έχεις αυτή την άδεια, αυτό το χαρτί και όχι να τα ψάχνουμε έξι παρατέταρτο να τα βρούμε και να ζητάμε γνωμοδοτήση από τους νομικούς συμβούλους του Δήμου έξι παρατέταρτο. Αυτά λοιπόν έπρεπε να λυθούν προληπτικά στο ακέραιο, ιδίως επειδή είχαν προηγηθεί όσα προηγήθηκαν. Εγώ θεωρώ ότι αυτά που έγιναν δεν τιμούν ούτε το Φεστιβάλ, ούτε το Δημοκαβάλλας, ούτε την πόλη μας, οι καβαλιώτες το αγκάλιασαν, το θέλουν και απαιτούν από εμάς αυτά τα διαδικαστικά να τα λύσουμε, να αφήσουμε στην άκρη τις ιδιωτικές και προσωπικές διαφορές και να βρούμε και εύριθμο και νόμιμο και τον καλύτερο λειτουργικά τρόπο για να το διοργανώσουμε σωστά. Κύριε Παπά, θα δώσω τον λόγο στην κυρία Δήμαρχο, καταρχήν και μετά έχουν τον κύριο Σοφών... Εγώ ακούω πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εννοείται ότι αφήσαμε τους ανθρώπους ανενημέρωτους από την πρώτη στιγμή, από τον Μάιο ακόμη. Εσείς μιλάτε για τον Μάρτιο, εγώ έρθα σε επαφή μαζί τους όταν φέραν το θέμα να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο το Μάιο. Γνώριζαν ότι θα τους γίνουν πάρα πολύ έλεγχη, τους το είπα στα ίσια, διότι αντιδρά η αγορά και επομένως να είστε προετοιμασμένοι, να είστε εντάξει με τα χαρτιά σας και όποιος είναι εντάξει με τα χαρτιά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Και ποια είναι αυτά τα χαρτιά, θα ρωτήστε το νομικό σας σύμβουλο. Έχετε νομικό σύμβουλο, βεβαίως. Μου είπαν και το όνομα, δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρουν. Τη δεύτερη φορά που τους επέστησα την προσοχή να είναι εντάξει με τις άδειές τους, ήταν αρχάς Ιουνίου, μετά τις εκλογές, όταν υπέγραψα τη σύμβαση και είπα στην κυρία που ήταν συνδεδεμένη με αυτό το θέμα, παρακαλώ τις άδειές σας. Πάρα πολύ προσεκτικοί στις άδειές σας. Λοιπόν, από κει και πέρα, πότε ήρθε το ερώτημα για τις άδειες, πιστεύω ότι θα σας το πει ο κ. Καλανταρίδης, έτσι δεν είναι, Ηλία. Εγώ εδώ σταματώ. Αυτά, επειδή τους αφήσαμε ανενημέροντους. Ποιοι ήταν ανενημέροντους? Λοιπόν, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Τη συνέχεια της ιστορίας, για να μην την λέω εγώ. Δίνω τον λόγο στον κ. Καλανταρίδη για να κάνει πλήρια ενημέρωση, για να ξέρετε πριν τοποθετηθείτε, να συμπληρώσει την κυρία Δήμαρχο και μετά ξεκινάω από αυτούς που έχουν ζητήσει τον λόγο κατά προτεραιότητα. Λοιπόν, ο κ. Καλανταρίδης, παρακαλώ. Λοιπόν, συνάδελφοι, καλό θα είναι, τουλάχιστον όσοι είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν καταφερθούν ουσιαστικά εναντίον του φορέα που λέγεται Δήμος ή εναντίον των υπηρεσιών του, από τη στιγμή που έχουν αυτή τη δυνατότητα, της ενημέρωσης δηλαδή, πρώτα να το κάνουν, να ζητούν την ενημέρωσή τους και μετά να κάνουν δηλώσεις. Ορμόμενος από αυτά τα οποία είπε μόλις τώρα ο συνάδελφος ο κ. Παπάς, και από αυτά που πρόλαβε να απαντήσει η ίδια η κυρία Δήμαρχος, είναι να πω το εξής. Αναφέρθηκε εδώ το ότι άλλα εμφανίσαμε και άλλα κάναμε με το θέμα των αδειών, ή ότι άκουσα, ας πούμε, ή διάβασα, δεν το θυμάμαι ακριβώς να σας πω την αλήθεια, επειδή έχουν περάσει και δύο με τρεις εβδομάδες, ότι υπήρξαν σκηνοθετημένοι έλεγχοι κ.λ. κ.λ. Εγώ αυτό που μπορώ να πω συνάδελφοι, με έγραφα, όχι με λόγια, είναι ότι πέρα από την προφορική ενημέρωση που έγινε επανειλημμένος σ' αυτούς οι οποίοι ζήτησαν την ενοικίαση του χώρου προκειμένου να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, υπάρχει η αλληλογραφία, στην οποία ζητούν να ενημερωθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, για το ποια είναι τα δικαιολογητικά, ποιες είναι οι άδειες, τι είναι αυτό τέλος πάντων, το οποίο πρέπει να φέρει κάποιος μαζί του, από τη στιγμή που αποφασίσει να συμμετάσχει σ' αυτή την εκδήλωση. Υπάρχει λοιπόν η έτηση, πρωτοκολλημένη, και υπάρχει και η απάντηση, η οποία δόθηκε σε συνεργασία του γραφείου που είναι αρμόδιο για τις αδειοδοτήσεις, με τη νομική υπηρεσία. Μπορώ συνάδελφοι, μιας και δεν τα έχω πρόχειρα μαζί μου, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, να τα φέρω και να σας τα μοιράσω, έτσι ώστε να έχετε και εσείς πλήρη ενημέρωση, για το ότι η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, έκανε αυτό που όφειλε να κάνει και να ενημερώσει, έτσι ώστε να γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι ανέλαβαν τη διοργάνωση, για το τι πρέπει να έχουν από άδειες. Άρα δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωση συνάδελφοι. Γνωρίζαν πάρα πολύ καλά και το τι άδειες πρέπει να φέρουν, αλλά βεβαίως και ότι θα γίνουν και οι έλεγχοι. Και δεν θα μπορούσε να γίνει βεβαίως διαφορετικά. Αλλά το να λέμε τώρα ότι επρόκειται περί σκηνοθετημένων ελέγχων, νομίζω συνάδελφοι ότι αυτό παραπάει λίγο. Το τι θα κάνει η Διεύθυνση Υγείας, το τι θα κάνει η Διεύθυνση Εμπορίου, δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Εμείς δεν συνεννοούμε με κάποιον, έτσι. Υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δήμου Καβάλλας και αυτή μπορείτε να την έχετε, έτσι. Και πέραν τούτου, καμία σκηνοθεσία. Ευχαριστώ πολύ. Τι θέλετε κύριε Φραντισκάκη να σας... Ναι, αλλά ο κύριος Παπάς σας έχει ζητήσει τον λόγο, παρακαλώ. Ναι, παρακαλώ. Λοιπόν, το μάρτιο, το μήνα, το μάρτιο που μας πέρε, το προηγούμενο μάρτιο, η επιχειρηματίας ήρθε στο γραφείο μου για να ρωτήσει πώς μπορεί να ξεκινήσει όλη η διαδικασία για το φεστιβάλ του συγκεκριμένου. Κάλεσα στο γραφείο μου την υπάλληλο του καταστημάτων αδιών να ξεκινήσει την ενημέρωση. Της είπα εγώ σε έπρεπε να πει και μετά εγώ προσωπικά μίλησα με τον Δήμο Τρικάλον, με τον αρμόδιο φορέα εκεί που κάνει το Food Festival, εκεί το κάνει βέβαια η αντίστοιχη δημοφέλεια. Μιλήσαμε με επιχειρηματία μετά της Θεσσαλονίκης και από εκεί ξεκίνησε η όλη διαδικασία. Δηλαδή από τον Μάρτιο μήνα είναι ενημερωμένη το τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν. Και επίσης να πω ότι ακριβώς αυτά που είπε η κυρία δήμαρχος, γιατί ήμουνα παρούσα σε αυτή τη συνάντηση, είναι ακριβώς όπως τα είπε η κυρία δήμαρχος, τους έβαλε στην προσοχή τους ότι οι άδειες και όλα πρέπει να είναι νόμιμα γιατί πραγματικά θα πέσουν όλοι οι φορείς επάνω τους για να τους ελέγξουν, αυτό, για να ενισχύσουν. Ακριβώς, για να προστατεύσουν, ακριβώς. Ακριβώς, γι' αυτό το λόγο, ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Και όχι μόνο, τα μυακές μηχανές, τα μυακές μηχανές, τα πάντα. Και να μην ξεχνάμε ότι, ακριβώς, είχατε τονίσει και για τις τα μυακές μηχανές ακόμα. Όλα τα είχατε πει ότι πρέπει να είναι νόμιμα και εντάξει. Και δεν ξεχνάμε ότι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει και όταν ήρθε το θέμα της τροπολογίας του συμφωνητικού για την υπεκμίσθωση, μόνο πέντε άτομα ψηφίσαμε να γίνει η τροπολογία για την υπεκμίσθωση. Εσείς, κύριε Παπά, είχατε φύγει. Δεν ήσασταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχατε φύγει, είχατε έρθει και φύγατε, κύριε Παπά. Είσασταν εδώ και είχατε φύγει. Δεν το ψηφίσαμε και ψηφίσαμε να γίνει μια τροπολογία και να παίρνει χίλια ευρώ ο Δήμος τη μέρα. Και αυτό απορρίφτηκε από τον Δήμο. Πάρε πίσω τη λέξη αυτή, κύριε Παπά. Θα πάρετε πίσω αυτή τη στιγμή τη λέξη κόμπλεξ. Γιατί πραγματικά όποιος έχει τη μήγα μοιιάζεται, κύριε Παπά. Και εσείς αυτή τη στιγμή την έχετε τη μήγα και μοιιάζεστε. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν σας το λέω για αυτό, ιδιότι εσείς, κύριε Παπά, θα πάρετε πίσω τη λέξη κόμπλεξ. Γιατί αυτή τη στιγμή θα πάρετε πίσω τη λέξη κόμπλεξ. Θα την πάρετε πίσω, κύριε Παπά. Λοιπόν, εντάξει. Θα την πάρετε πίσω. Κύριε Πρόεδρε, θα φύγω από τον Δημοτικό Συμβούλιο, εάν αυτή η λέξη δεν φύγει πίσω. Θα φύγει αυτή η λέξη πίσω τώρα για να συνεχίσουμε. Θα φύγετε, λοιπόν, στο καλό δημόσιο... Σας παρακαλώ, κύριε Παπά. Αυτή η συμπεριφορά... Σας παρακαλώ, κύριε Φρασικάκη. Σας παρακαλώ, αυτή τη συμπεριφορά δεν γίνεται τώρα. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Εντάξει τώρα. Δείτε τα πρακτικά. Ανέστη, καλάρωσε. Λοιπόν, μισό λεπτό τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Είσασταν εδώ και φύγατε λίγο πιο προστά. Στη συζήτηση του θέματος θέλω να πω... Σας παρακαλώ τώρα. Κύριε... Κύριε Τσουρουκίδη, δεν υπάρχει λόγος. Κύριε Φρασικάκη, σας παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Καθόλου δεν τρέπομαι. Σας παρακαλώ, κύριε Τσουρουκίδη. Δεν πειράζει, σταματήστε λίγο τώρα. Σας παρακαλώ να το διευκριν... Παρακαλώ, παρακαλώ. Ηρεμήστε, ηρεμήστε. Να το διευκρινίσουμε το θέμα. Ο κύριος Παπάς ήταν στην έναρξη της συναιδρίας σας. Αποχώρησε στη συζήτηση του θέματος. Δεν ήταν. Σε ποιο διαφωνούμε, για να καταλάβω τώρα. Γιατί μαλώνουμε τώρα. Μα γιατί μαλώνουμε τώρα δεν μπορώ να καταλάβω. Διαφωνούμε σε αυτό. Αυτό έγινε. Δεν έγινε στη συζήτηση, δεν ήταν. Αλλά σας παρακαλώ να καλέστε τώρα. Όχι, όχι. Δεν έδικα, χωρίς να υπάρχει λόγο. Κύριε Τζατζάρι, σας παρακαλώ πολύ. Τώρα δεν είναι αυτό τώρα. Τι να κάνουμε τώρα. Να φύγουμε όλοι να καλέσουμε τώρα. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Εντάξει, δεν υπάρχει θέμα τώρα. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Για να εκτονώσω την κατάσταση, ανακαλώ το χαρακτηρισμό κόπεξ. Αλλά αυτή δεν είναι η εικόνα που τιμάται. Όχι, φυσικά. Δεν είναι διαδικασία. Κύριε Τζατζάρι, σας παρακαλώ τώρα. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν σας τιμούν αυτές οι εικόνες. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ τώρα. Μην πάρεις τη φουτιά τώρα. Λοιπόν, κύριε Τσουρουκίνη, παρακαλώ. Παρακαλώ, ο κύριος Σιμητζής έχει το λόγο. Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί δήμαρχε και αγαπητοί πρόεδρε. Προφανώς θα είναι το τελευταίο μας συγγούλιο αυτό. Όχι, όχι. Το πρώτο τελευταίο. Λοιπόν, θα τις φάμε τότε κι εκείνες. Εγώ έχοντας την εντύπωση ότι θα είναι το τελευταίο, ήρθα έτσι και με την ελπίδα να είμαι στο τελευταίο συγγούλιο με ένα πνεύμα αγαστής συνεργασίας και τέλος πάντων αλληλοεκτίμησης. Λοιπόν, θα σας παρακαλέσω όλους να χαμηλώσουμε λίγο τους τόνους και να μπούμε λίγο στην ουσία. Αυτή η ιστορία με το Φεστιβάλ Τροφήμων μας πλήγωσε με έναν παράλογο τρόπο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να συνενοηθούμε, ούτως ώστε την επόμενη φορά αυτό το Φεστιβάλ, είτε γίνει από το δήμο, είτε γίνει από έναν οποιοδήποτε φορέα, δεν με νοιάζει αν θα είναι ιδιωτικός και αν θα κερδίσει, ας κερδίσει, αλλά να μην κρύβεται πίσω από τον εθελοντισμό, να γίνει με τον πιο σωστό τρόπο. Και ό,τι γίνεται, εν πάση περιπτώσει, να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά, το παραμικρό σύννεφο σε βάρος του δήμου και των δημοτικών υπηρεσιών και των ερετών στελεγών ότι τάχα είναι μαφία, ή τα αρπάξανε. Εγώ άκουσα σήμερα απαράδεκτα πράγματα από τον κ. Ξανθόπουλ. Γιατί εδώ υπήρχε περίπτωση κάποιος από εδώ πέρα να ζητήσει χρηματισμό για να γίνει ή να μην γίνει το συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και θα πρέπει να τα σταματήσουμε. Εγώ θα παρακαλέσω επικαλούμενος… Δεν ήταν λόγια του κ. Ξανθόπουλ, έτσι, αυτά λέχτηκαν από την άλλη πλευρά. Ναι, αλλά τα άκουσα εδώ όμως. Θα παρακαλέσω λοιπόν… Όχι, όχι, καταλαβαίνετε τι λέω… Δεν υπέπεσε το δημοσίου μας την αντιληψία του, εντάξει, τώρα, δεν είναι το θέμα αυτό, δεν είναι το πρόβλημα. Η ουσία είναι… Το διευκρινήσα κ. Ξανθόπουλα, μη σε παρακαλώ. Το διευκρινήσα. Όχι. Το διευκρινήσαμε, εντάξει, μη συνεχίζουμε. Το είπε, το είπε. Κύριε Ξανθόπουλε, κύριε Ξανθόπουλε, δε θέλω να σας απατήσω με τον τρόπο που απευθύνεστε σε μένα. Λοιπόν, χαμηλώσε τους τόνους. Είπα εδώ, άκουσα στην αίθουσα αυτά τα πράγματα. Δεν είπα από τον Ξανθόπουλε. Μην παρεξηγήσετε, δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Σας παρακαλώ, δεν υπάρχει λόγος τώρα. Δεν υπάρχει λόγος. Ο καθένας έχει το δικό του αντιληπτικό επίπεδο και καταλαβαίνει ό,τι είναι να καταλάβει. Εγώ, επικαλούμενο στα 13 χρόνια που συμπληρώνω, τέλος πάντων, σας παρακαλώ να μπούμε στην ουσία ούτως ώστε ό,τι γίνεται να γίνεται με το πιο σωστό τρόπο και από εκεί και πέρα να σταματήσουμε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν μας θυμά καθόλου αυτό το πράγμα και εμένα τουλάχιστον έχει στενοχωρήσει αυτή η εικόνα από όλους μας και από εμένα και από τον Λεωνίδα και από τον κ. Ξανθόπουλο και από όλους μας. Ας χαμηλώσουμε τους τόνους, ας ακούσουμε τους άλλους συναδέλφους που σίγουρα έχουν να πούνε σημαντικά πράγματα και να καταλαβαίνουμε ότι ό,τι κάνουμε εδώ που το συζητάμε γίνεται για το καλό, δεν γίνεται για το κακό, δεν γίνεται για να βλάψουμε τον οποιοδήποτε ιδιότη, είτε είναι διοργανωτής είτε είναι από την πλευρά του επιμελητηρίου ή των εμπόρων και γενικότερα εδώ έστω με τις διαφωνίες μας, με τις διαφορές μας, τις πολιτικές, τις προσωπικές και τα λοιπά δεν ήρθαμε για να ωφελήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα αλλά ήρθαμε για να ωφελήσουμε την πόλη. Έτσι ξεκίνησε η υπόθεση και εκεί αυτή ήταν η έναρξη της συζήτησης αλλά ξέρετε κάτι, δίνεσταν εδώ όταν ένα μέλος της ομάδας στη λήξη της συναιδρίας σας όταν είχατε φύγει ήρθα εδώ και έκανε ζωντανή μετάδοση στο Facebook, το Δημοτικό Συμβούλιο και έλεγε κοιτάξτε τους δημοτικούς ποιοι είναι αυτοί και λοιπά. Θέλω να ξέρετε ορισμένα πράγματα διότι και το θράσος μερικών είναι απίθμενο και εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο αυτά δεν μπορούμε να τα δεχόμαστε. Κύριε Παπά σας έχω καθυστερήσει πολύ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα συνεχίσω τη δικιά σας τοποθέτηση και θα πω τουλάχιστον στους τρεις της παράταξης της Νέας Δημοτικής Αρχής ότι δεν είπαμε τίποτε διαφορετικό κύριε Μουριάδη και κύριε Παπά. Τώρα που λέμε Παπά επειδή είναι δυο Παπάδες να σας παρακαλώ να το ξεχωρίζετε ή θα το λέτε αυτόν Δεσπότη και εμένα Παπά ή θα το λέτε με το όνομά του ή θα λέτε εμένα Δεσπότη. Λέω το εξής. Αγαπητέ φίλε Λεωνίδα, αυτός που υπονόμευσε την εκδήλωση ήταν ο ίδιος επιχειρηματίας. Δεν ήρθε με καθαρό πρόσωπο να πει εδώ πέρα ότι εγώ θέλω να κάνω αυτό εδώ το πράγμα το είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πήγε στο οργανισμό λημένος και μετά επειδή δεν του έβγαινε ήρθε από εδώ και ζήτησε υπομίστοση. Την υπομίστοση εδώ πέρα αρνηθήκαμε όλοι με το σκεπτικό που εξέφρασε ο κ. Σιμιτζής. Ακριβώς τα ίδια αυτά που είπατε εσείς κ. Σιμιτζή. Αυτά ακριβώς είπαμε και εμείς και αρνηθήκαμε όλοι ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά εδώ τα πράγματα. Εντωμεταξύ επειδή είναι πολύ πιασάρικο και ακούγε πολύ καλή ιδέα, σας λέω ότι ευθογείται σε όλη την Ελλάδα. Αν δηλαδή θεωρείτε ότι είναι πολύ καλή ιδέα κάτι που γίνεται στην Ελλάδα και εμείς πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια, θα μπαίνει μπροστά ο πτσιρικάς που θα λέει ότι είναι θεολογισμός, δηλαδή ο θεολογισμός αρχίζει και τελειώνει όταν παράγονται σκουπίδια να παίρνει τρεις πτσιρικάδες και να μαζεύει τα σκουπίδια. Όλα τα άλλα είναι επαγγελματική δραστηριότητα. Και επειδή τώρα πρέπει να απαντήσουμε ξεκάθαρα στον καβαλιώτικο λαό, πρέπει να του πούμε είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα στραβά μάτια σε κάποιους να κερδοσκοπούν εις βάρος μια τάξη εδώ πέρα μέσα που όλοι λέμε ότι την υπερασπιζόμαστε. Αγαπητέ Λεωνίδα, όλοι τη θέλουμε την εκδήλωση καθαρά. Δεν την υπονόμευσε κανένα δημοτικό συμβούλιο. Κανένας δημοτικός συμβούλος την υπονόμευσε με τον τρόπο που ενίργησε ο ίδιος επιχειρηματίας. Του χρόνου ας έρθει εδώ ξέρουμε και τις τιμές που ζητάει για να του πούμε. Και όχι μόνο πως πάει το μαλλί και ακριβώς ότι πρέπει και οι έλεγχοι να γίνονται γιατί τα 180 κιλά σάπιο κρέας είναι μια σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι ότι οποιοςδήποτε εδώ πρέπει να έρθει να παίρνει μια άδεια και να πουλάει οτιδήποτε άχρηστο υπάρχει και μετά όταν την πάθουμε να τρέχουμε στα νοσοκομεία και να λέμε αμάν πως την έπαθε ο καψερός για να τελειώνουμε. Άρα λοιπόν μη μιλάτε για υπονόμευση, μη μιλάτε για καινούργιες ιδέες, μιλάτε για ξεκάθαρες ιδέες. Θα είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, ξεκάθαρα τα κρέατα, ξεκάθαρα και η διαδικασία, ξεκάθαρα όλα. Και θα το πούμε του κυρίου αυτού που δυο φορές το έκανε πλαγίος βάζοντας μπροστά τους πιτσιρικάδες, θα του πούμε πόσο κάνει αυτή η δραστηριότητα για αυτή η δραστηριότητα εμπλέκονται μέσα και χορηγίες και φύρμες μεγάλες που θέλουν να διαφημιστούν. Και, και, και, και. Τότε να είστε σίγουροι ότι όταν θα πάμε στα ξεκάθαρα, τότε θα λέμε ότι δεν βγαίνω. Α, έτσι, έτσι βγαίνουν όλοι, έτσι βγαίνουν όλοι, λέμε εμείς να τους κάνουμε πλάτες και να λέμε άλλα να λέμε, αλλά να κλείσουμε αυτό. Έχω παράπονο και από τη δήμαρχο. Άκουσα μετά τη συναιδείαση που υπήρχε η αρνητική μας απόφαση, άκουσα τη δήμαρχο, εγώ με τα ίδια μου τα αυτιά σε ραδιόφωνο, να λέει το εξής. Την ρωτάει ο δημοσιογράφος και της λέει, θα γίνει το Park First Food Festival. Λέει, βεβαίως θα γίνει, γιατί όλα προβλεπόντουσαν στην αρχική μας απόφαση. Κυρία Δήμαρχος, εσείς έχετε ευθύνη που μπερδεύτηκε τόσο πολύ το Δημοτικό Συμβούλιο και μας παρουσιάζανε λίγος πολύ, έτσι ακριβώς όπως τα περιέγραψε ο κύριος Κιανθόπουλος, γιατί έχουμε έναν πιτσιρικά να μας κουνάει και το δάχτυλο. Να μας κουνάει και το δάχτυλο, φτάσαμε 65 χρονών να μας κουνάει ένας πιτσιρικάς το δάχτυλο. Και να καλύπτεται πίσω από το μανδία μιας κενοφανούς που δεν είναι καθόλου καινούργια ιδέα και πίσω από τον θελωτισμό. Εάν θέλουν αυτοί οι κύριοι να έρθουν εδώ και να μας πούνε είμαι ο επαγγελματίας Στάδε και θέλω να νικιάσω το χώρο, τότε θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να τους πούμε βεβαίως θα το κάνεις, γιατί θέλουμε να γίνει, αλλά θα πληρώσεις αυτά και θα πληρώσεις αυτά για να προασπιστούμε και τους άλλους που ματώνουν τους υπόλοιπους 12 μήνες στην αγορά. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Παπά, τα είπατε όλα, για τα 180 κιλά δεν μίλησε κανένας τα κατάλλελα τα κρέατα, αυτό ήταν φυσιολογικό. Ποιος, ο κ. Μουρτασάχατ ζήτησε τον λόγο και τον έζητησε πολύ ώρα. Δεν είπαμε τη λέξη σάπια, είπαμε ακατάλλελα κατασχέθηκα ενός ακατάλλελα. Τι πάει αδικαιολογίστρια τώρα. Τα φέρανε από την Αθήνα έτοιμα εδώ πέρα. Τι λέτε τώρα ρε πρώτα. Θα μου επιτρέψετε κάτι, γιατί τα έχουμε βάλει με τη δήμαρχο, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Μισό λεπτό θα σας δώσω τον λόγο κ. Βιάννη. Δεν μπορεί όμως να τα βάζουμε με τη δήμαρχο αυτή τη στιγμή. Ποιος τα βάλει με τη δήμαρχο. Όχι, εδώ πέρα τα βάζουμε όλοι και λέμε ότι φταίει η δήμαρχος που γίνεται αυτό το πράγμα. Λοιπόν, έχουμε πάρει μια απόφαση. Να γίνει το food festival. Πήραμε ή δεν πήραμε μια απόφαση. Πήραμε. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, εάν μπήκε αυτό, όχι υπομισθώνει, όχι δεν υπομισθώνει. Λοιπόν, αυτό έχει έξοδο αυτό το πράγμα. Τζάπα γίνονται όλα αυτά. Κάποιοι δεν παίζαν μουσική, κάποιοι δεν ήρθανε. Λοιπόν, όχι, με συγχωρείτε, αλλά λέμε για θελωτισμό. Άλλο, το να διορθώσουμε ένα λάθος με ένα δεύτερο λάθος, είναι το χειρότερο. Και ξέρετε γιατί. Διότι εκτεθήκαμε σαν πόλιο, ότι θα το κάνουμε. Πήραμε απόφαση εδώ. Άλλο, να πούμε αυτό που είπε ο κύριος Παπάς, ότι του χρόνου. Ξέρουμε πλέον. Θα ζητήσουμε τα στοιχεία, θα πρέπει να είναι όλα νόμιμα και τα λοιπά. Αλλά αυτή τη στιγμή όμως, την τελευταία στιγμή, να ακυρώσουμε κάτι που έρχεται από όλη την Ελλάδα, με συγχωρείτε, αλλά εκτιθέμεθα σαν πόλιο. Σας παρακαλώ τώρα, σας παρακαλώ. Εντάξει, εγώ ο κύριος, σας παρακαλώ κύριε Τσουρουκίδη. Εγώ ήμουνα κάτω και ξέρω. Σας παρακαλώ. Ξέρετε πώς δυναμητήθηκε το κόσμο. Κύριε Μουριάδη, εσείς όταν θα έρθει άλλη φορά επιχειρηματίας να βγάλει 50 χιλιάρικα σε τρεις μέρες και δώσει στο δήμο 200 ευρώ, να το περάσετε. Εμείς δεν πρόκειται να το ξαναπεράσουμε. Τέλος. Ξεκάθαρα πράγματα. Με όλο τον σεβασμό στους αγαπητούς συναδέλφους. Λοιπόν, νομίζω ότι απαξιώνουμε το Δημοτικό Συβούλιο και μένουμε εκτεθειμένοι. Πρώτο λάθος. Ένα Δημοτικό Συβούλιο δεν έχει υποχρέωση να πει στον όποιον ενδιαφερόμενο για την όποια εκδήλωση το τι πρέπει να κάνει. Ένα Δημοτικό Συβούλιο, ένα πολιτικό όργανο, λέει υπάρχει ένα έτοιμα από έναν επιχειρηματία για μια συγκεκριμένη εκδήλωση. Άρα αυτό που οφείλει ένα Δημοτικό Συβούλιο, να πει είναι προς το συφέρον να γίνει μια τέτοια εκδήλωση στο Δήμο μας. Είναι συφέρον για τους πολλούς. Θα πρέπει να γίνει. Έτσι αποφασίζει. Από κει και πέρα, καμία δήμαρχος, καμία διοίκηση, κανένα Δημοτικό Συβούλιο, καμία αντιπολίτευση, δεν έχει υποχρέωση να καθίσει να πει στον όποιον επιχειρηματία για το τι θα πρέπει να κάνει, για να είναι νόμιμος απέναντι σε αυτά που προβλέπουν οι νόμοι και οι διαδικασίες. Λυπάμαι πολύ, αλλά τώρα μπαίνουμε και νομίζω ότι μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Διότι πρώτον, πρώτον, πρώτον, και αναγκάστηκα δύο φορές προσωπικά, που δεν το συνηθίζω εδώ και δεκαεφτά χρόνια, να κάνω παρέβαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά την απόφασή μας, τη δεύτερη, μετά τις εκλογές, που δεν δεχτήκαμε την υπεκμίσθωση, δηλαδή την τροποποίηση συγκεκριμένου άρθρου, γιατί υπόθηκε ότι δεν θέλουμε, το Δημοτικό Συβούλιο δεν θέλει να εκδηλώσει, δεν αγαπάει τον δήμο, δεν θέλει να προβληθεί ο δήμος μας, δεν θέλουμε και δεν αγαπάμε τους συμπολίτες μας, δεν αγαπάμε τους επισκέπτες μας, πόσα άλλα είπαν. Λοιπόν, αναγκάστηκα να πω τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή ότι ομόφωνα ένα Δημοτικό Συβούλιο πριν από τις εκλογές, αν θυμάμαι καλά το Μάρτιο, ομόφωνα, όλες οι δημοτικές παρατάξεις είπανε ναι στο έτοιμα, ναι στο έτοιμα του συγκεκριμένου επιχειρηματία για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, και όταν λίγες μέρες, τέσσερις μέρες, πέντε μέρες πριν από την εκδήλωση, ήρθε και επανήλθε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και ζητούσε την επεκμίστοση, ήταν λογικό, λογικότατο ένα Δημοτικό Συβούλιο να αρνηθεί. Φανταστείτε τους μισθωτές μας, όποιους μισθωτίες είναι, μα είναι για τραπεζοκαθίσματα, μα είναι για χώρους, μα είναι για οτιδήποτε, φανταστείτε να έχουν το δικαίωμα, ή να τους δίνουμε το δικαίωμα της επεκμίστοσης, μα δεν γίνονται, δεν είναι λογικά αυτά, ήταν μια λογική αρνησία. Και τώρα μπαίνουμε, και κακώς αγαπείτε Πρόεδρε, μπαίνουμε στη διαδικασία αυτό, το αν οι υπηρεσίες, ή άκουσα τον κ. Καλανταρίδη, ή την κ. Φραντζεσκάκη που καλέσαμε, καμιά υποχρέωση, απευθύνονται στις υπηρεσίες, είτε του Δήμου μας, είτε τις όποιες άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας, όπουδήποτε αλλού, και λειτουργούν και ενημερώνονται όπως πρέπει, καμία μα καμία μεσολάδης. Όμως κυρία Δήμαρχε, δεν έχει άδικο, ποιος το είπε, ο Βαγγέλης ο Παπάς το είπε, να πω ο Βαγγέλης ο Παπάς, διότι άκουσα και εσάς, όπως και τον κ. Μουριάδη, όπως και τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος, ούτε ήταν στη συνειδρία, είτε και κανένας από την παράταξή του, να βγαίνετε την επόμενη μέρα, την επόμενη ακριβώς μέρα από την απόφασή μας, και να αρχίσετε να τα μπουρδοκλώνετε και να λέτε, ναι μεν, αλλά και θα γίνει, όχι, εμείς πήραμε απόφαση, θα γίνει, κύριε, εμείς δεν πήραμε απόφαση, να έχεις το δικαίωμα της υπεκμής, το χρήσης, εντάξει. Και τελειώνοντας, αναφερόμενος και στον αγαπητό συνάδελφο του Λεωνίδα, τον παπά, κύριε παπά, Λεωνίδα, δεν υπονομεύσαμε, δεν υπονομεύσαμε, δεν υπονομεύσαμε ως δημοτικός συμβούλιο, μιλάω έτσι, διότι εγώ τώρα θα αναγκαστώ τώρα να υπερασφιστώ και την κυρία δήμαρχο. Τελικά, η κυρία δήμαρχος υπονόμευσε όταν έστελνε οι υπηρεσίες του δήμου να βοηθήσουν, είτε με φωτισμό, είτε οτιδήποτε άλλο, διότι και εδώ είναι το παράλογο τώρα, διότι με αυτή τη λογική σε κάθε έτοιμα επιχειρηματεία για οποιαδήποτε εκδήλωση ο δήμος θα πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση και τις ίδιες παρεχόμενες υπηρεσίες. Σωστά κύριε Πρόεδρε? Κουκλή έγινε το παρακοκουκλή. Τελικά, για να δούμε τώρα τι γίνεται, γιατί έχουμε πεφτεί τελείως. Αυτή είναι η αλήθεια, σε αυτό μένουμε και παρακαλώ πολύ να προστατεύσουμε, διότι μπορεί κάποιοι να μην είμαστε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ο θεσμός συνεχίζει να λειτουργεί και είναι ένα θεσμός που πρέπει να προστατευτεί. Λοιπόν, ευχαριστούμε ο κύριος Μορτασάγας, ζήτησα τον λόγο. Με κάλυψαν πλήρως και ο κύριος Βαγγέλης Παπάς και ο αγαπητός Άρης, απλά εγώ θα επιμείνω. Κανένας σύμβουλος δεν είπε όχι στο να γίνει το πανηγύρι φαγητού στο Πάτο, μα κανένας. Όλοι ομόφωνα το είπαμε τον νέο, το ότι στο δεύτερο έτημα του νεαρού επιχειρηματίας να αλλάξει ένας όρος, που τα πρώτα ήταν εδώ να μας εξηγήσει την αναγκαιότητα τυπική, ουσιαστική, το να αλλάξει. Μπορεί να μας έπειθε, μπορεί να μην μας έπειθε. Κάποιοι δεν πιστήκαμε και δεν ψηφίσαμε. Αλλά εγώ επί δέκα μέρες μετά, σε φίλους έξω στην αγορά, αναγκαζόμουν να δικαιολογήσω τον εαυτό μου αλλά και όλους τους υπόλοιπους που δεν ψηφίσαμε την αλλαγή του όρου, ότι δεν είμαστε εναντίον. Ότι όλοι ομόφωνα είχαμε ψηφίσει να γίνει. Μα μου λέγαν, εδώ ακούγεται ότι θέλετε να το σταματήστε. Δηλαδή αυτά που ακουστήκανε, προφανώς από τη μεριά του νεαρού επιχειρηματίας, ήταν υπουβολημία. Με τη βοήθεια του Μομοέαγκ και έγραψα κάποια πράγματα, προφανώς κανένας δεν απάντησε από αυτούς. Έτσι ούτε τα γράψαν και πουθενά. Αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ομόφωνα πήρε απόφαση να γίνει το πανηγύριο φαγητού στο πάρκο. Τελεία. Για τον όρο δεν θα το αλλάζουμε. Για τον αλφαίβητα λόγο. Ας είχε τον στοιχειώδη σεβασμό προς τον Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει να μας εξηγήσει το τυπικό ή τον ουσιαστικό λόγο, αλλά μας είχε γραμμένους ως γλάστρες. Κυριολογτικά, αγαπητοί και αγαπτές συνάδελφοι, μας θεώρησε γλάστρες. Εγώ δεν ήξερα από τους όρους. Θα μπορούσα να το αποδεχτώ. Γιατί να το αποδεχτώ και μάλιστα σε μια εισήγηση μισής σελίδας. Επιμένω, κανένας Δημοτικός Σύμβουλος, καμία συνάδελφος ή συνάδελφος δεν ήθελε να μη γίνει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Τίποτα άλλο. Ευχαριστούμε τον κ. Μορτασάγα κ. Ιωσήφιδου. Δώστε τον λόγο του κ. Ιωσήφιδου. Θα κλείσει. Ποια είναι η Δημοτική Σύμβουλη με αυτά που λένε. Γιατί θέλετε κ. Πρόεδρε. Η εισήγηση του Μαΐου γράφει μέσα και είναι. Σας παρακαλώ. Μισό λεπτό. Παρακαλώ. Ποια εισήγηση. Υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Επειδή δεν ξέραμε η Δημοτική Σύμβουλη. Σας παρακαλώ διαβάζετε την εισήγηση. Λέω. Ο κ. Καλανταρίδης θα σας ενημερώσει. Κύριε Παπά, εμείς δεν θέλουμε το Food Festival. Τι να συζητήσουμε. Ναι κ. Καλανταρίδη. Παρακαλώ. Λοιπόν, συνάδελφοι, επειδή είσα και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίας σας, όταν τέλος πάντων προήδευα, τα έλεγα αλλά δεν μ' ακούγατε. Θα σας διαβάσω την εισήγηση που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, βάσει της οποίας ελείφθη η πρώτη απόφαση, με την οποία συμφωνήσαμε στη διοργάνωση. Δέκα έξι τετάρτοι είναι η εισήγηση. Βάσει αυτής, ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει η διοργάνωση και συνέχεια έγινε και το μισθοτήριο. Λέει λοιπόν στην πρώτη παράγραφο, στον παραχωρούμενο χώρο θα τοποθετηθούν περίπτυρα και πάνκοι, σύμφωνα με το έντυπο της οτίσεως, οι οποίοι θα εκμισθωθούν σε τρίτους. Το λέει η εισήγηση, βάσει της οποίας αποφασίσαμε συνάδελφοι ότι συμφωνούμε στη διοργάνωση. Το γιατί εν συνεχεία ο ιδιώτης, και θα συμφωνήσω εδώ με τον κ. Μουρτασάγα ότι δεν ήρθε να εξηγήσει, το γιατί εν συνεχεία ο ιδιώτης ήρθε με καινούργια του έτηση να ζητήσει το να υπάρξει ρητή αναφορά, έτσι, στο μισθοτήριο συμβόλιο που να λέει ακριβώς αυτό, είναι δικό του θέμα. Και εμείς, ως υπηρεσία, από τη στιγμή που υπάρχει ένα έτημα, η υπηρεσία κάνει τη σχετική εισήγηση και έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, λοιπόν, συνεδριάσαμε για δεύτερη φορά για το αν συμφωνούμε ή όχι να μπει και ως όρος στο μισθοτήριο. Αλλά το αν ξέραμε ή όχι το τι ακριβώς θα γίνει σε αυτόν τον χώρο, το γνωρίζαμε από την πρώτη εισήγηση. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Δεν ξέραμε τα μπριμπυλήμια, κύριε Καλανταρίδη, αφήστε. Δεν ξέραμε το πώς θα μπάνε ένα συντζέπι. Μετά τα μάθαμε, δυστυχώς. Λοιπόν, ωραία. Μετά τα μάθαμε τι γινόταν εδώ από εμείς. Λοιπόν, σας παρακαλώ. Παρακαλώ, παρακαλώ. Τώρα, αφήστε τώρα. Τώρα να έχουμε το νου μας από εδώ και πέρα. Αφήστε τώρα. Πάμε να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Αφήστε το. Έγινε. Έγινε μια αίτηση, η οποία πρωτοκολλήθηκε, κύριε Παπά. Έπρεπε να ρθεί τώρα. Τίμις το φέραμε το θέμα. Λοιπόν, ζητήσει εντολόγο η κυρία Ιωσιφίδου και μετά ο κύριος την κατάφερε. Παρακαλώ, συνάδελφοι, παρακαλώ. Διαδικασία για να συμπληρωθεί. Επειδή το παρακάνετε για ένα θέμα για το οποίο δεν διαφωνείτε επί της ουσίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρώ. Αφού ζητάνε, δεν κάτουμε εντολόγο. Τι να κάνουμε τώρα, δηλαδή. Θέλετε τον επιχειρηματία. Όταν, λοιπόν, θέλετε επιχειρηματία, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Ο επιχειρηματές θέλει κέρδος. Και σάπια θα έχει, και αποδείξεις δεν θα έχει, και υπεκμίσταση θα έχει. Γυαλώντας τα πετρέλα και στα λιπάσματα, υπεργολαβίες όλοι δουλεύουν. Αν μου πείτε εμένα ότι δεν θα υπεκμιστώσει. Το κέρδος, το κέρδος, λοιπόν, είναι σαν την έγκυο. Δεν υπάρχει μισή έγκυος. Το παρακάλετε. Κύριε Ποτόλια, έγινε ένα θέμα και πρέπει να προφυλάξουμε το δήμα από εδώ και πέρα, γιατί αυτό θα το αντιμετωπίσουμε και αύριο με το αύριο. Σας παρακαλώ, έχει σημασία αυτό το πράγμα. Πού πάτε τώρα, γιατί φεύγετε. Εντάξει, αυτό σημαίνει συνάδελφη μισή ώρα κέρδος της συνεδρίας. Πάμε παρακάτω. Μην παίρνετε τώρα το λόγο. Δεν γίνεται. Λίγο ξεφύγαμε τώρα. Μας παρακολουθούν και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι και λένε τώρα τι γίνεται. Μας παρακολουθούν άλλα μισόλεπτο, πρόεδρε. Θα αφήσουμε να περάσει έτσι ότι όλοι οι επιχειρηματίες, δηλαδή της πόλης μας, που βεβαίως έχουν σκοπό το κέρδος, αυτό είναι γνωστό. Δεν χρειάζεται να μας το πει ο κ. Ποτόλιας. Δηλαδή για να κερδίσουν πρέπει να κλέβουν, πρέπει να παρανομούν και πρέπει να πουλάνε σάπια και ακατάλλα. Δηλαδή υπάρχουν κανόνισεις. Μην τρελάθουμε. Τα ισοπεδώνουμε τώρα όλα εδώ. Όχι, δεν είπαμε, το είπε ο κ. Ποτόλιας, αλλά δεν βλέπουμε καμιά αντίδραση από το Προεδρείο. Δεν τα αποδεχόμαστε, εντάξει. Όχι, βέβαια. Α, να μπράβο, θα το πείτε. Ο κύριος κυρία Ιωσήφ ίδωσης θετολόγο και ο κύριος Τριανταφυλίδης μετά. Και κλείνουμε, συνάδελφοι. Λοιπόν, πραγματικά το συζητήσαμε πολύ το συγκεκριμένο θέμα, απλά εγώ να επισημάνω το εξής. Ότι στο ιδιωτικό συμφωνητικό, αυτό που ψηφίσαμε από τον Μάιο ομόφωνα, αναφέρονταν ρητά και κατηγορηματικά. Ότι ο επιχειρηματίας ήταν υποχρεωμένος ο ίδιος για την οποιαδήποτε έκδοση, οποιασδήποτε αδειοδότησης υγειονομικής, πολυοδομικής, υγειονομικής, γράφονταν ρητά. Άρα πολύ σωστά λέει και ο κύριος Βέρος και ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, ότι ο δήμος από κει και πέρα, ούτε δήμαρχος, ούτε η Φρατζεσκάκη, κανένας μας δεν είχε καμία υποχρέωση να τον κάνει μάθημα πώς θα πάρει τις αδειοδοτήσεις. Ήδη πριν αρθήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να γνωρίζει τι αδειοδοτήσεις θέλει. Αν τώρα τελευταία στιγμή στο παραπέντε έκανε αίτηση για να δει τι αδειοδοτήσεις έπρεπε να πάρει αυτό είναι δικό του πρόβλημα, που όμως εξέθεσαν πραγματικά την πόλη γιατί τελευταία στιγμή έτρεχε και δεν μπορούσε να προλάβει τίποτα. Από εκεί και πέρα όμως σε εμένα αγαπητοί συνάδελφοι μου κάνει εντύπωση που περάσαμε όλοι χωρίς να δώσουμε σημασία ότι ένας δημοτικός σύμβουλος πάει και συγκρίνει μία εκδήλωση που δεν ήταν καν δημοτική, ήταν κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πηγαίνει και την κάνει σύγκριση με το Φεστιβά Κοσμόπολης. Και με οποιαδήποτε λέει εκδήλωση, οποιαδήποτε συλλόγου. Ελέος. Δηλαδή τι ήθελε και ο συγκεκριμένος. Και μάλιστα μέσω Facebook, όταν ο ίδιος, γιατί τα έψαξα και θα σας ενημερώσω, στην πρώτη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου ο κύριος Λεωνίδας Παπάς ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος, στη δεύτερη συνεδρίαση που επί μία ώρα όλοι αμφιταλαντευόμασταν τι θα ψηφίσουμε, ναι ή όχι στην υπεκμίσθωση, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς ήταν στην αρχή και μετά τα πρωιμερισίες, αφού ψηφίσαμε κανένα θέμα, έφυγε. Και αφού ήταν απόν, βγήκε μετά στο Facebook και να κάνει σύγκριση με το Κοσμόπολης. Ε, όχι. Και να ζητάμε και ελέγχους το Κοσμόπολης. Και να ζητάμε ελέγχους για το Κοσμόπολης. Και να σας πω κάτι, ευτυχώς τη δημοφέλεια, ευτυχώς. Είχαμε προβλέψει πολύ πριν για έκδοση, όχι μόνον των συγκεκριμένων αδειών, για το φαγητό που θα δίναμε στο Φεστιβάλ, αλλά για όλες τις αδειοδοτήσεις, γιατί φυσικά στις τρεις μέρες που έμειναν, δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα. Είχαμε προνοήσει, αλλά μέσω Facebook, και περίμενα κύριε Λεωνίδα Παπά, και περίμενα να σας συναντήσω εγώ, και όχι να πω στο Facebook, να σας απαντώ, ότι είναι παράδεκτη η δήλωση που κάνατε, και να σας πω κάτι. Όχι εμένα, τους υπαλλήλους, που δούλευαν τόσους μήνες, ερχόντουσαν και μ' έλεγαν, κα, ρε πρόεδρε, είναι δυνατόν, εδώ δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, για το Κοσμόπολης που είναι του δήμο εκδήλωση, και ένα βγαίνει δημοτικός σύμβουλος και να λέει αυτά τα πράγματα, δηλαδή προσπαθούσαμε, είχαμε βγάλει. Ναι, αλλά το ψηφίσαν, το ψηφίσαν, ας το, δεν με ενδιαφέρει, το ψηφίσαν και αυτοί από εμείς, αφήστε τώρα τα πολλά, δεν με ενδιαφέρει, όλοι το ψηφίσαν, και αυτόν και ο άλλος πολλούς. Λοιπόν, πάμε παρακαλώ, τώρα εκ των ιστέρων αυτά είναι μπουρδες, ναι, επί προσωπικού, τώρα βεβαίως, έχει δει το λόγο. Που είπα εγώ και δημοσίως, και δεν το έγραψα μόνο, και θα περίμενα αν θέλατε να με παίρνατε ένα τηλέφωνο να σας το διευκαιρνήσω, και με βλέπετε προσωπικά, είναι ότι όπως, όπως γίνεται, έλεγχος και σωστά γίνεται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, σε ένα οποιοδήποτε φεστιβάλ, πρέπει να γίνεται σε όλα τα φεστιβάλ, ακόμη και στα λαϊκά πανηγύρια, και εκεί δεν καταναλώνουμε κρέας, και εκεί δεν παίρνουμε τρόφιμα. Λοιπόν, άρα λοιπόν, όπως λέμε ότι η νομιμότητα παντού, εγώ όμως το πνεύμα αυτό που είπα και προφανώς δεν το αντιληφθήκατε, ήταν ότι καλήνει η νομιμότητα και πρέπει να την προασπίζουμε, αλλά να μην πέφτουμε με τα μούτρα σε ελέγχους. Εσάς αλήθεια η εικόνα σας άρεσε που 10 υπηρεσίες με την έναρξη του φεστιβάλ ήταν σε όλα τα περίπτωρα. Σας άρεσε αυτή η εικόνα, εμένα δεν με άρεσε. Συμφωνώ με την νομιμότητα. Θα γίνουν έλεγχοι και καλώς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, αν κατασχέθηκαν, ακατάλληλα τρόφιμα, αλλά εικόνα να είναι 10 υπηρεσίες εκεί, εμένα δεν μου άρεσε. Αν εσάς αυτή είναι η εικόνα που σας αρέσει για την Καβάλα, για τον τουρισμό και για αυτό που θέλουμε, εγώ διαφωνώ. Και μετά έστειλε ο ίδιος όλους τους ελέγχους, γιατί με τη δήλωσή του, φυσικά ήρθε έλεγχος και της Διεύσης Υγείας και σε εμάς, που ευτυχώς ήμασταν ομιμότατοι και πήραμε και τα έυσημα και τα συγχαρητήρια από τη Διεύσης Υγείας, πήγαν όμως έλεγχοι και σε όλα τα μαγαζιά στην Παναγία, που πληροφορήθηκα γιατί έδειξαν ενδιαφέρον, ευτυχώς οι επαγγελματοίς ήταν και εσείς σωστοί, γιατί επειδή βρέθηκαν 180 κιλά, ακατάλληλο κρέας, γιατί ήταν ακατάλληλο, σε συγκεκριμένη εκδήλωση... Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, ωραία, ο κύριος Τριανταφυλίδης έχει τον λόγο, παρακαλώ, και μετά ο κύριος Τσουρκίδης. Επειδή αναφέρθηκαν από σας, κύριε Πρόεδρε, κάποια στιγμή, αναφέρθηκα για κάποια email, τα οποία κυκλοφόρησαν και μιλούσαν για υπέκειση μιλιστώση και ακούστηκαν και ποσά, τα οποία φτάνουν μέχρι και τις 50.000 ευρώ, συνδυαζόμενο με την ανάγνωση της εισήγησης της 16ης Απριλίου, αν θυμάμαι καλά, από τον συνάδελφο τον Ηλία τον Καλαδαρίδη, μένω έκπληκτος, γιατί συνδυάζοντας αυτά τα δύο γεγονότα, θεωρώ ότι αυτός που συνέταξε αυτή την εισήγηση, προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο δήμο. Δηλαδή, μια εισήγηση για χρέωση 300 ευρώ και υπεκμίστοση για 50.000 ευρώ, αν μη τι άλλο, είναι κάκιστες υπηρεσίες στο δήμο. Και κλείνω εδώ. Λοιπόν, εντάξει, ξέρει τι λέει ο κ. Στραταφυλίδης. Αυτά μετά βγήκανε στη φόρα. Δεν ξέραμε, δυστυχώς τότε, με το συμφωνητικό. Δυστυχώς δεν ξέραμε. Δεν ξέραμε ότι 60 περίπτερα, επί 600 στις τρεις μέρες, είναι 36.000. Τι δεν ξέραμε. Αυτό δεν ξέραμε, κύριε Καλανταρίδη μου. Αυτό δεν ξέραμε, διότι αν το ξέραμε, δεν θα το δινάμε 300 ευρώ την ημέρα, θα το δινάμε 10.000 την ημέρα. Απλά πράγματα. Σας παρακαλώ, τι δεν ξέρω με τώρα. Δεν απευθύνομαι σε εσάς τώρα. Δεν απευθύνομαι σε εσάς. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν απευθύνομαι σε εσάς. Λέω. Όντως δεν ξέραμε, ναι. Δεν ξέραμε. Μετά μάθαμε για τα ποσά τα οποία επρόκειτο να μπουν. Εντάξει, ωραία. Να νικιάζουμε τον δήμο, να δίνουμε 1.000 ευρώ και να κονομάνε άλλοι. Ωραία. Ωραία λογική είναι αυτή. Λοιπόν, ωραία λογική είναι αυτή. Σύμφωνη. Να το κάνουμε. Γιατί ξέρετε να σας πω κάτι, κύριε Καλανταρίδη. Τι πρέπει να γίνεται, γιατί αυτό φορά βέβαια και τους επόμενους. Εκδήλωση από ιδιότη ισολογισμό, προϋπολογισμό, έσοδα έξοδα και μετά έλα να υπογράψουμε το συμφωνητικό για να δούμε τι θα σε χρειώσουμε και σάνα την ημέρα, κύριε να πούμε. Έτσι. Αυτή είναι η διαδικασία. Λοιπόν, εντάξει τώρα έλειξε το θέμα αυτό. Κλείνουμε με τον κύριο Τσουρουκίδη για να τελειώσουμε, παρακαλώ. Ναι, πάμε να τελειώσουμε. Κύριε Τσουρουκίδης και τελειώνουμε. Όχι, εγώ θέλω να σταθώ σε δύο σημεία. Πρώτα πρώτα, ο έλεγχος που έγινε την πρώτη μέρα, την πρώτη στιγμή, φύγανε κάποιοι εικαταστηματάρχες. Αυτοί που φύγανε ήταν οι παράνομοι. Και μόνο αυτό έδειξε ότι εκεί πεζότανε άλλα πράγματα. Φύγανε γύρω στα 15 με 20 στάτ. Άρα, διώξαμε όλους αυτούς που ήρθανε για να οικονομήσουν και να κλέψουν το κράτος. Και βέβαια, το είπατε όλοι εδώ μέσα, πρέπει να στηλητεύσουμε αυτόν τον αιαρό, που τόλμησε εδώ, εφότως, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μας έχει life σε όλη την καβάλα, να μας βρίζει, να μας λέει χιτλερικούς, να μας λέει φασίστες και ακατανόμαστες άλλες φράσεις. Δεν μπορούνε αυτοί που θέλουν να λέγονται θελοντές και την άλλη μέρα γέμισε όλη την πόλη διαφημιστικά, και όταν τον πήρα τηλέφωνο, μου λέει δεν το ήξερα, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που ήρθε στην αρχή, συνέχισε να δρά, αλλά εμένα είναι μια άλλη ιστορία. Πρέπει να στηλητευτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μάθει αυτός ο νεαρός ότι δεν μπορεί να αποφασίσει σε αυτή την πόλη, το έχει ξανακάνει, το ξαναπιάσαμε τα ίδια και να κάνει ό,τι θέλει μέσα σε αυτή την πόλη. Εδώ πρέπει να κοπεί, εδώ ήθελα να σταθώ, ευχαριστώ. Εντάξει κύριε Τσουρουκίδη μου, ας μιλήσουμε περισσότερα γιατί θα κατηγορηθούμε ως εχθροί της πόλης. Πάμε τώρα σε δύο έκτακτα θέματα συναδελφού πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, δεν πήρα απάντηση από τον δήμαρχο Κατσιβουεδάκη του Σταυρού. Συγγνώμη, δεν κατάλαβα το άτομο. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Ο Τσατζάρης θα μου πει αν πρέπει να πάρω απάντηση ή όχι. Σας παρακαλώ. Θέλετε να σας διευκολύνω. Πείτε μου, πείτε μου τι θέλετε. Δεν κατάλαβα δηλαδή. Όποιος βαριέται να φύγει πρόεδρε. Πείτε μου τι θέλετε. Έκανα ένα ρώτημα για τον κύριο του Σταυρού. Το υπεκμιστώνει η Ακαδημία, το παράτησε, καλώς βγάζει τα πράγματα που τα βγάζει, όποιος τα βγάζει. Δεν πρέπει να το ξέρει το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν κατάλαβα δηλαδή. Το συγκεκριμένο γήπεδο παραχωρήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως όλες οι εθνητικές εγκαταστάσεις. Νομίζω ότι έχει φύγει, αν δεν κάνω λάθος, πάνω από 4-5 μήνες που είπατε. Άρα, ως εκ τούτου, δεν το χρησιμοποιεί. Και, έπειτα, δεν έχει ζητήσει και κάποιος άλλος την παραχώρηση της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης. Τώρα, αυτό το οποίο είπατε ότι διαπιστώσατε ότι κάποιος μπήκε και πήρε κάτι και όλα τα σχετικά, δεν με έχει ενημερώσει η υπηρεσία για κάτι τέτοιο. Αύριο το πρωί θα το δεί και θα σας πάρω και τηλέφωνο, μάλιστα, για αυτόν τον λόγο, έτσι. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας πω κάτι. Ο κύριος Λαωνίδας Παπάς δεν πήγε? Σας δήλωσε ότι φεύγει ο κύριος Παπάς εδώ στο Πορεδρίο. Όχι, δεν έχουμε τέτοια δήλωση. Δεν έχουμε τέτοια δήλωση, αλλά είναι παρό. Προφανώς, βγήκε για να πάρει λίγο αέρα, τι να σας πω. Άμα δεν γυρίζει σε πέντε λεπτά, πάω να πω ότι έφυγε. Γιατί αποχωρείτε, κύριε Ζαντζάρι? Λοιπόν, πάμε στα έκτακτα θέματα να τελειώνουμε, συνέλεφοι. Τι να κάνουμε τώρα, τι να κάνουμε τώρα. Λοιπόν, πρώτο έκτακτο θέμα, έγκριση της παριθμών 75 του 19, απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτική Κοινωνική Ελληλεγγύη. Ένα τη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019. Το θέμα θα το αναπτύξει ο κύριος Καλανταρίδης. Παρακαλώ, κυρία τη Δήμαρχη. Λοιπόν, λόγω του ότι απουσιάζει ο κύριος Τουλκίδης, να σας ενημερώσω εγώ, ότι ο πρώτος κωδικός έχει να κάνει, ως γνωστόν, με τα χρήματα τα οποία βάζει ο δήμος από την επιχωρή ηγγυση στο νομικό πρόσωπο, όταν δεν έρχεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων, κάνουμε αναμόρφωση, παίρνουμε τα λεφτά, τους πληρώνουμε. Ήρθαν λοιπόν τα λεφτά από την ΕΕΤΑΑ, οπότε κάνουμε την αντίστροφη διαδικασία. Τα χρήματα που μας έστειλε η ΕΕΤΑΑ, τα βάζουμε στον κωδικό από τον οποίο τα είχαμε πάρει πρώτον. Οι 7.000 που βλέπουμε, όσον αφορά τον άλλο κωδικό, έχουν να κάνουν με ότι το νομικό πρόσωπο αιτήθηκε την παράταση της σύμβασης των τροφίμων, η οποία λίγη στο τέλος του μήνα. Και λόγω του ότι σήμερα η Οικονομική Επιτροπή κήρυξε προσωρινό ανάδοχο από τον καινούργιο διαγωνισμό. Δεν θα προλάβουν να έχουν τα γάλατα για τους υπαλλήλους από τον καινούργιο διαγωνισμό. Είχαμε προβλέψει στην παλιά σύμβαση, δίνουμε τη δυνατότητα παράτασης, οπότε βάζουν και τα αντίστοιχα χρήματα για να μπορέσουν να αγοράσουν και να δώσουν τα γάλατα στους εργαζόμενους. Λοιπόν, ευχαριστώ με τον κ. Αντιδήμαρχο. Θέλετε κάποια ερώτηση, αδελφοί. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό δεύτερο έκτακτο θέμα, έγκριση διοργάνωσης συμμετοχής του Δήμου Καβάλλας σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Όπως θα παρατηρήσατε είναι 2-3 εκδηλώσεις που συμμετέχει ο Δήμος με κάποια μικροποσά. Δεν νομίζω ότι έχουμε αντίρρηση. Εγκρίνεται. Μισό λεπτό ένας-ένας γιατί νέο κ. Μουριάδης, νέο κ. Παπάς. Ναι, κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ ενημερώστε. Αυτή την εβδομάδα ο Δήμος Καβάλλας μπήκε στην ηλεκτρονική μεταρρύθμιση. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν προβλήματα ακόμη. Δεν έχουν μάθει καλά τα συστήματα οι υπάλλοι. Θα μπορούσε να είναι το θέμα στην πρόσκληση. Δεν περιέχει ούτε μυστικά ούτε περίεργα πράγματα. Αλλά δεν πρόλαβε το Γραφείο Προμηθειών, δεν πρόλαβε το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου για να μπει αυτά μπαίνουν ηλεκτρονικά και τελείωσα. Δεν μπορούμε λοιπόν να το φέρουμε αλλιώς και για να γίνουν οι εκδηλώσεις πρέπει πρώτα να περάσουν το Δημοτικό Συμβουλίο και μετά να γίνουν οι εκδηλώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που έρχεται σαν έκπληκτο. Ευχαριστούμε την κυρία Δημαρχο, νέο κ. Μοριάρης, νέο κ. Παπάς. Κύριε Μαυρίδη στο τέλος θα σας δώσω το λόγο. Κύριος Βέρος παρακαλώ. Παρόν ο κύριος Βέρος. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε γιατί ήρθε τέσσερις παρατέτερτες όταν δεν κάνω λάθος η εισήγηση. Κύριε Μαυρίδη ζητήσατε το λόγο παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε ότι στην ψηφοφορία δεν έχω το δικαίωμα να μιλήσω πιο μπροστά θα το αποθετούμε. Είμαι αρνητικός και μάλιστα επειδή είδα για πρώτη φορά είχα σκοπό να το αποθετηθώ, για πρώτη φορά λέω μετά από ένα μισό χρόνο βλέπω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Έρχεται όμως έκτακτο. Εάν ήτανε γραμμένο θα σας έβαινα την υμιερσία διάταξη του Δήμου Δράμας, το κρατάω το απόκου μας της εφημερίδος, όπου 26 επιχορηγήσεις έχουν γίνει σε αθλητικά σωματεία άπαξ. Όχι περνάμε από τον Μπασά, ανοίγει τον Κουμπαρά και μοιράζει κάθε δημοτικό συμβούλιο. Αρνητικός. Κύριε Μαυρίδη, να σας δώσω μια απάντηση, νομίζω θα σας καλύψει. Πριν κάποιους μήνες τέθηκε το θέμα και μάλιστα κάποιοι πήραν μια πρωτοβουλία χωρίς να ρωτήσουν, προκειμένου να επιχορηγηθούν τα αθλητικά σωματεία από το Δήμο Καβάλας. Προβλέπεται αυτό. Ωραία. Έκτοτε επικοινώνησαν αρκετοί από τους συλλόγους με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υποβάλλουν το έτημα και να ενημερωθούν τι έγγραφα πρέπει να προσκομίσουν. Διότι δεν είναι απλή διαδικασία, πρέπει να προσκομίσουν κάποια έγγραφα. Από ότι ρώτησα πριν δύο-τρεις μέρες, ζήτημα αν έχει φέρει ένας ή δύο σύλλογος κάποια έγγραφα και αυτά είναι λυπή. Το λέω αυτό για να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Ευχαριστώ. Ως εκ τούτου, λοιπόν, η επιλογή που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε σοφή. Διότι τους βοηθήσαμε, διότι κάποιοι δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αυτό φαίνεται. Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο. Η πρωτοβουλία, βέβαια, δεν έγινε χωρίς να ερωτηθούν. Δεν είχαμε συνέντευξη τύπου εδώ στο Δημαρχείο, κύριε Φιλόσοφλου, και ήταν παρόντες όλα τα σωματεία. Όχι, θέλω να πω ότι τους το ανακοινώσαμε επίσημα. Εντάξει. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως δήμος. Από εκεί και πέρα, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τι να κάνουμε, δεν θα παρανομήσουμε. Πάμε παρακάτω. Ποιος, ενδιαφέρεται κάποιος? Α, συγγνώμη. Το υπαρρυθμό λοιπόν 12, να προτάξουμε, κύριε Γραμματέα. Το υπαρρυθμό 12, θέμα, μπαίνουμε στην τακτική, στην ημερή σε αδιάταξη, προσάφιξη, απομείωση του ΑΤΕΦ67, άρθρο ΝΑΟΙΚ και λοιπά, μπλα μπλα. Επίστρωση κιπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλωτάβιτε τελευταίας γενιάς του έργου Επισκευές Κατασκευές στο Βερουλείο Γήπεδο Δήμου Καβάλλας. Η κυρία Δρακονάκη εισηγείται το θέμα. Αρχικά λίγο να διευκρινίσω, ή μάλλον να κάνω την εισήγησή μου και μετά να εξηγήσω για τον τίτλο του θέματος. Όπως γνωρίζετε όλοι είναι σε εξέλιξη το έργο της ανακατασκευής του γηπέδου του Βερουλείου. Υπάρχει ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται στον συνθετικό τάπητα του γηπέδου. Θα κατασκευαστούν 4 γηπεδάκια τα οποία στην ουσία θα είναι τα προπονητήρια πριν μπουν οι ομάδες για αγώνες στον κύριο φυσικό χλωτάβιτα. Στην περιγραφή του άρθρου στην μελέτη γίνεται λεπτομερή αναφορά και επεξήγηση των πιστωπιμένων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του τεχνητού τάπητα που είναι με προδιαγραφές ΦΥΦΑ και έχει γίνει ένα λάθος. Υπάρχει μια σάφια στην σύνταξη του άρθρου, διότι θέλω να σας διευκρινίσω ότι το άρθρο αυτό δεν είναι αυτούσιο από το Υπουργείο, δηλαδή στη μέση σουφλιά που λέμε, αλλά είναι ένα άρθρο το οποίο φτιάχνεται προσπαθώντας να περιγράψουμε την εργασία την οποία θέλουμε να κάνουμε. Η ασάφια εντοποιήθηκε στο υλικό πλήρωσης του τεχνητού τάπητα. Το υλικό πλήρωσης δύναται να είναι το λεγόμενο SBR ή ο κοκοφίνικας με φελό. Υπάρχει η αναφορά και της μελετήτριας, η οποία είναι και επιβλέπουσα του έργου, η οποία αναφέρει με έγγραφό της και σε ελληλογραφία όταν χρειάστηκε να πτυχθεί και με το τεχνικό συμβούλιο στην Κομοτινή, ότι εκ παραδρομής στην ουσία αναφέρονται και τα δύο υλικά πλήρωσης και έτσι προκύπτει και ο τίτλος του θέματος, διότι θα ζητείτε από το συμβούλιο να επιλεγεί το υλικό πλήρωσης και κατεπέκταση διαμορφώνεται και προσδιορίζεται ακριβώς και η τιμή μονάδος στο άρθρο. Αν προσέξατε στην ισήγηση, καταλήγει και αναφέρεται ότι σε τυχούσα επιλογή πλήρωσης του σε θητικού χλωοτάπητα με κοκοφίνικα και φελό προσαυξάνεται η δαπάνη του έργου κατά 21.638 ευρώ με το ΦΠΙΑ, δαπάνη η οποία στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να καλυφθεί από τα λεγόμενα απρόβλεπτα της μελέτης, αλλά θα πρέπει να γίνει μια συμπληρωματική σύμβαση η οποία δυστυχώς εκ της νομοθεσίας δεν πλήρει τις προϋποθέσεις να γίνει, οπότε μιλάμε για μια νέα διαγωνιστική διαδικασία για 22.000 σχεδόν ευρώ. Ενώ στην επιλογή της πλήρωσης με τη χαλαζιακή άμμο και κόκκους καουτσούκα, αυτό το λεγόμενο SBR, θα πετυχαίνεται μια απομείωση του συνολικού ποσού του έργου κατά 1800 ευρώ περίπου. Θέλω να σας ενημερώσω και να σας πω ότι η ασάφια αυτή του άρθρου, όπως προβλέπεται από τεχνική νομοθεσία, παραπέμφθηκε πριν έρθε εδώ στο σώμα, στο τεχνικό συμβούλιο στην Κωμοτινή, το οποίο απλά ζήτησε, δεν πήρε θέση από το διάβασμα του άρθρου από αυτούς στο να επιλέξει το τεχνικό συμβούλιο, το υλικό πλήρωσης, παρά μόνο έδωσε στην ουσία την εντολή στην υπηρεσία να κάνει νέες τιμές, νέα άρθρα δηλαδή, για να κλειθούμε εμείς στο σώμα να επιλέξουμε. Η υπηρεσία εισηγείται την πλήρωση με κοκοφίνικα και φελό, διότι στο μυαλό της η επιβλέπουσα, η μελετήτρια είχε αυτήν την επιλογή ως υλικό. Μόλα τα αυτά σε μία αλληλογραφία, την οποία προσπαθούμε να έχουμε και με εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν αυτά τα υλικά πλήρωσης και ως επιτοπλής τον προμηθεύουν όλο το συνθετικό τάπητα διότι πάντα χρειαζόμαστε και την εγγύηση του υλικού που μας φέρνουν. Προκύπτει εκτός από την αναγκαιότητα, αν επιλέξουμε το κοκοφίνικα, της αύξησης της σύμβασης που θα πρέπει να γίνει με άλλο με διαγωνιστική διαδικασία. Υπτίθεται και ένα θέμα της συντήρησης των γηπέδων με τον τεχνητό χλωοτάπητα. Υπάρχει μια έντονη διαφορά οικονομική στην συντήρηση των γηπέδων με κοκοφίνικα σε σύγκριση με τα γήπεδα τα οποία έχουν υλικό πλήρωση στο λεγόμενο SBR. Να φανταστείτε ενδεικτικά να σας πω ότι για την επιφάνεια των 3.400 τετραγωνικών μέτρων που μιλάμε για το γήπεδο στο Βερούλιο, στην περίπτωση του κοκοφίνικα η συντήρηση ανέρχεται σχεδόν στο ποσό των 100.000 ευρώ. Τον χρόνο ενώ η συντήρηση με το SBR είναι περίπου 6.000 ευρώ. Η επιλογή του κοκοφίνικα τώρα ο κύριος φιλόσοκλος έχοντας λίγο μεγαλύτερη εμπειρία στα αθλητικά θα μπορεί να διαφκρινήσει. Του λίγο μ' αρέσει. Κάποια ερωτήσεις. Ναι κύριε Αντιδήμαρχε, παρακαλώ με τη λίγη εμπειρία σας. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου έχει να κάνει κατουσίαν με τρεις παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές της ΦΥΦΑ. Δηλαδή να είμαστε στην τελευταία γενιά των συνθετικών χλωοταπίτων και του υλικού πλήρωσης. Αυτό το επιτυγχάνουμε και με τις δύο εκδοχές. Ένα το κρατούμενο. Η δεύτερη και εξίσου σημαντική, ίσως η σημαντικότερη παράμετρος, είναι να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από άποψη ασφαλείας, δηλαδή μυικών τραυματισμών, αλλά και υγείας. Διότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποια δημοσιεύματα, εν πάση περιπτώσει, για θέματα υγιεινής και τα λοιπά. Και στις δύο εκδοχές επίσης καλύπτουμε αυτήν την παράμετρο. Και σε σχέση βέβαια με όσα επιτάσσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Άρα λοιπόν, σε πρώτη φάση, τα δύο βασικά κομμάτια τα έχουμε επιτύχει. Η τρίτη παράμετρος είναι η εξής, για να γίνω κατανοητός. Αυτό το υλικό πλήρωση είναι αυτό το οποίο πέφτει, αναδιαστήματα στον συνθετικό τάπητα. Αυτό από την χρήση του, την συχνή ο τάπητας, αυτά τα γήπεδα θα έχουν πολύ συχνή χρήση, θα πρέπει αναδιαστήματα να συντηρείται. Η συντήρηση σημαίνει ρίχνω το υλικό αυτό, προκειμένου να έλθει στην επιθυμητή κατάσταση ο αγωνιστικός χώρος. Άρα λοιπόν εδώ πέρα, επειδή θα έχουμε μια έντονη δραστηριότητα, όπως σας είπε η κυρία Δρακονάκη, στη μία περίπτωση θα χρειαστεί ο δήμος να καταβάλει 100.000 ευρώ περίπου για συντήρηση, ενώ στην άλλη έξι. Προσέξτε, δεν είναι μόνο ότι θα χρειαστεί να καταβάλει 100.000 ευρώ μόνο για τη συντήρηση περίπου. Θα πρέπει να προμηθευτεί και ειδικό μηχάνημα για να κάνει αυτή την πλήρωση. Γιατί όμως υπάρχει αυτό το υλικό και χρησιμοποιείται στο περίπου 2 με 3% παγκοσμίως τέτοιων γηπεδών, 99% περιπτώσεις χρησιμοποιείται σε κλειστά γήπεδα, σάλλας, αυτά τα οποία βλέπουμε σε διάφορα τουρνάκια εθνικών ομάδων και τα λοιπά. Γιατί το συγκεκριμένο υλικό, ο κοκοφίνικας κι ο φελός όπως το ακούει κανείς, είναι πολύ έφτραψο στις καιρικές συνθήκες, ιδίως όταν έχει αέρα και βροχή και μάλιστα επιχειρήθηκε, νομίζω αν δεν κάνω λάθος, στο δήμο Αγρινίου και τοποθετήθηκε κάτι τέτοιο και με την πρώτη νεροποντή και αέρα έφυγε όλο το υλικό, ξαφανίστηκε. Το πήρε ο αέρας, μαζεύτηκε δηλαδή από τη βροχή σε κάποια σημεία, έκανε σβόλους μεγάλους για να μη πω σαμπάλες ας πούμε και ήταν και ακατάλλωπρος χρήση δηλαδή. Άρα λοιπόν αυτή είναι η άποψή μας και εφόσον οδηγηθούμε στην ορθολογική άποψη, η οποία μας καλύπτει από όλες τις απόψεις, θα αποφύγουμε τα επιπλέον κόστι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό σε αιτήσια βάση, έτσι, και από την άλλη θα επιτύχουμε και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους αθλούμενους. Αυτό είναι το μίζον. Το πρόβλημα είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, επειδή ρωτάτε τώρα εμένα κύριε Παπά, είναι προφανώς αυτό το οποίο σας είπε η κυρία Δρακονάκη. Υπήρχε μια ασάφια στη μελέτη. Θα σας απαντήσω, αυτό είναι τέτοιο εσωτερικό... Το θέμα έρχεται στην ουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι υπάρχει ο προβληματισμός στην υπηρεσία, ότι υπάρχει ένα ασαφές κατομολογία και όλα στη υπηρεσία σε άρθρο, στο οποίο όμως κάποιοι συμμετέχονται στον διαγωνισμό του έργου, κάποιοι μπορεί να το ερμήνευσαν α και κάποιοι β. Με αποτέλεσμα, θέλουμε με αυτόν τον τρόπο και με την απόφαση του συλλογικού οργάνου να εκμηδενήσουμε την περίπτωση του να έρθει κάποιος από τους αρχικούς συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και να πει ότι η υπηρεσία από μόνη της, χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου, άλλαξε την πλήρωση, δηλαδή άλλαξε ένα βασικό στοιχείο της μελέτης για τα 3.300 μέτρα και δημιουργήθηκε έτσι στην ουσία ένας αθέμητος ανταγωνισμός. Κατάλαβα το σκεπτικό. Το κομβικό σημείο στην ησίχυσή μου ήταν, κύριε Παπά, το γεγονός ότι πριν έρθει εδώ πέρα το θέμα έχει περάσει από το τεχνικό συμβούλιο της Κωμοτινής, το οποίο μας δηλώνει ότι ξαναβγάλτε στον αέρα και ξαναπροσδιορίστε ως υπηρεσία τα υλικά και αποφασίστε. Ό,τι και να βγάλετε είναι σωστό. Αυτό θέλω να πω. Δηλαδή, περιγράφε, άφησε το ελεύθερο τεχνικό συμβούλιο. Ο κύριος Βέρος... Προέδρε, ερωτήματα θέλω να βάλω και προβληματισμό γιατί εμείς είμαστε πολιτικά πρόσωπα, δεν είμαστε οι δικοί, τουλάχιστον εγώ προσωπικά δεν είμαι ειδικός, όμως εδώ μπαίνει ένα θέμα τώρα. Και σε συνέχεια σε αυτά που έβαλε ο αγαπητός συνάδελφος Βαγγέλιος Βαπάς, προβληματισμό γιατί έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έρχεται τυχαία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη μελέτη. Πείτε μου, τώρα εγώ σας βάζω τα ερωτήματα. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Ναι. Αυτό με απαντάει. Λοιπόν, λέτε όμως ότι κάποια στιγμή διαπιστώνεται ότι η μελέτη έχει ασάφια στο συγκεκριμένο υλικό. Πότε όμως διαπιστώνεται αυτή η ασάφια? Διαπιστώνεται όταν η εταιρεία υποδεικνύει το υλικό το οποίο είναι από κοκοφίνικα κυφελό. Διότι εγώ απ' ό,τι βλέπω, εγώ ότι διαβάζω στην εισήγησή σας, έτσι, της τεχνικής υπηρεσίας, 9 Ιουανουαρίου εισηγείται το συγκεκριμένο υλικό και στις 31 Ιουανουαρίου εισηγείται άλλο υλικό. Και εδώ μπαίνει ένα άλλο ερώτημα, γιατί προφανώς διαπίστωσε και η συγκεκριμένη εταιρεία ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο κόστος αγοράς, τοποθέτηση του υλικού. Διότι εδώ αυτό που μας ζητάτε σήμερα είναι ότι αν επιλέξουμε αυτό το κοκοφίνικα, τέλος πάντων, όπως λέτε με καουτσού και τα λοιπά, θα πρέπει ο δήμος να πάει συν 22.000 και κάτι, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξει και μίωση. Όχι, η δαπάνη μειώνεται και κατά 2000. Τώρα είναι ένα θέμα εδώ και θα σας εξηγήσω γιατί είναι ένα θέμα. Δεν ξέρω πώς υπήραν μέρος στη διαδικασία. Και εδώ μπορεί να υπάρξουν εστάσεις από αυτούς που πήραν στη διαδικασία. Διότι υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα τώρα. Εάν μπει το δεύτερο υλικό, που θα είναι μίωση του έργου κατά 2000, ξέξτε για να μην παρεξηγηθώ, είμαι πολύ προσεκτικός, αλλά λέω εγώ τώρα. Προσπαθώ να βάλω προβληματισμό. Τι θα γίνει με τα 20.000 τα επιπλέον, μήπως κατηγορηθούμε για άλλο. Τα επιπλέον τοποθετώντας το υλικό, αγαπητέ κ. Ρεζίση, κοκοφίνικα, καουτσούκ, τέλος πάντων αυτό το υλικό αυξάνεται το κόστος. Προσέξτε όμως. Η μελέτη τι λέει. Γιατί τη συγκεκριμένη μελέτη ερμήνευσε εξ αρχής η εταιρεία και πρότεινε το συγκεκριμένο υλικό. Πότε το διαπίστωσε ότι υπάρχει ασάφια. Αφού το πρότεινε και μετά, μετά από ένα μήνα. Εγώ σας λέω ότι διαβάζω τώρα. Βαζω προβληματισμούς εγώ τώρα. Δεν θέλω να δικήσω κανέναν, αλλά πραγματικά μπαίνει ένας προβληματισμός. Διότι αυτό είναι το προβληματισμό η εταιρεία. Εάν θα πρέπει να τον έχει προβλέψει εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορεί να προτείνει και μετά να έρχεται μετά από ένα μήνα. Τέλος πάντων υπάρχουν προβληματισμοί πολλοί. Κατά την εκτίμησή μας και κατά δεύτερον αγαπητέ κύριε Φιλόσογλου, κύριε Αντιδημαρχία. Δεν διαβάζω πουθενά στην εισήγηση από τη μεριά της υπηρεσίας αυτό που μας είπατε. Εγώ δεν θα αφησβητήσω, σας είπα δεν είναι δικός, αλλά περίμενα όμως η υπηρεσία να διευκρινίζει και να λέει ότι όποιο υλικό κι αν χρησιμοποιηθεί τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε. Εγώ δεν το βλέπω πουθενά όσο διάβασα έτσι εκτός αν δεν διαβάζω καλά ή αν δεν κατάλαβα. Δεν βλέπω πουθενά η υπηρεσία να λέει το εξής δηλαδή αυτό που είπατε προηγουμένως. Ότι ξέρετε και τα δυο υλικά θα μας κάνουν τη δουλειά για την οποία βέβαια το ένα βάζετε εσείς τώρα σε προβληματισμό ότι κόστος μεγάλο συντήρησης 100 χιλιάδες αιτισίως. Το άφησα καλά. Ναι. Ενώ το άλλο δεν έχει τόσο μεγάλο κόστος 6 χιλιάδες μας βάζετε και σε άλλο προβληματισμό. Λοιπόν αυτά όμως δεν τα διαβάζω εγώ από την υπηρεσία. Εγώ θα ήθελα να τα διαβάσω από την υπηρεσία αυτά μες στην εισήγηση. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν επειδή ζητάει το λόγο μισό λεπτό θα σας δώσω το λόγο ο κύριος αντιδήμαρχος και μετά θα σας δώσω το λόγο. Για αυτό το τελευταίο που είπατε κύριε Βέρο είναι προβλέπεται από τη μελέτη του έργου ότι θα πληρεί τις προδιαγραφές φίφα τελευταίας γενιάς κι ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να γραφεί στην εισήγηση αυτή είναι η άποψή μου. Έτσι. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι σας τα έχω εξηγήσει πολύ αναλυτικά. Το ότι δεν το γράφει, ναι, γράφει μόνο για την ασάφια, κοιτάξτε. Κύριε Βέρο, εδώ πέρα αν θα πιάσουμε την κουβέντα των δημοσίων έργων και των μελετών, έτσι. Κύριε Μουριάδη, δεν ξέρω αν θέλετε εσείς που έχετε και μια άλλη. Εγώ συμφωνώ με την εισήγηση της κυρία Δρακονάκη για να τελειώνει το θέμα, ότι και τα δύο υλικά είναι και ασφαλή και προβλέπονται ακριβώς από τον κανονισμό της Φ. Όμως, πρέπει να λάβουμε, εγώ σας λέω δεν το γράφει μέσα, υπάρχει αυτή η ασάφια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι μηχανικοί δεν παίρνουν αποφάσεις, ιδίως όταν είναι τέτοια θέματα, για να μιλάμε ειλικρινά. Οπότε, προκειμένου ένα έργο να καρκινοβατεί, διότι καρκινοβατεί αυτή τη στιγμή το έργο εξαιτίας της μη αποφασιστικότητας της μηχανικού, έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς λοιπόν, επειδή όποτε μας συμφέρει είμαστε πολιτικά πρόσωπα και όποτε δεν μας συμφέρει δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα, πρέπει λοιπόν ως πολιτικά πρόσωπα από τη στιγμή που υπάρχει η διαβεβαίωση ότι είναι μέσα στις προδιαγραφές, υπάρχει επίσης... Ναι, ναι. Όχι, έτσι είναι. Και επίσης ότι εγώ με συγχωρείτε, ως επόμενη διοίκηση δεν θα δώσω εκατοχιλιάδες για να συντηρούνται τα γήπεδα, διότι υπάρχουν και άλλα γήπεδα. Συνεπώς πρέπει ορθολογικά να δούμε πώς θα συντηρείται και συνεπώς το πέντε χιλιάδες είναι ένα πολύ λογικό νούμερο το οποίο μπορούμε να το δώσουμε. Εγώ τουλάχιστον συμφωνώ και... Συμπληρώστε να κλείσουμε. Συγγνώμη λίγο. Τελευταίο ήθελα να συμπληρώσω έτσι για να έχουμε μίσους μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επειδή αυτό, όπως είπε ο κ. Βέρος, ταλανίζει την υπηρεσία εδώ και αρκετό καιρό από την πρώτη στιγμή δηλαδή που ήρθε ως οφείλει ο ανάδοχος να φέρνει τα στιγέ προς πιστοποίηση κάθε τι που βάζει το έργο. Θέλω να σας πω ότι ως σώμα αποφασίσαμε και πήραμε μία απόφαση και περί της ένταξης της μελέτης για το γήπεδο στην Καλαμίτσα και σας πληροφορώ ότι η ίδια υπηρεσία έχει επιλέξει το SPR για τεχνητό χλωτάπιτα στην Καλαμίτσα διότι καταλαβαίνει ότι αφενός και το κόστος της συντήρησης είναι πολύ χαμηλότερο και αφεντέρω ότι και το κόστος πληρώσης του ίδιου του υλικού είναι πολύ οικονομικότερο. Κύριε Παπά τι λέτε, συμφωνείτε με ποιο, με το χαμηλό. Εάν θεωρείτε ότι κάτι δεν καλύφθηκε από αυτά που λέχτηκαν ευχαρίστως. Έχουν τα ζητή από τις συντήρησεις. Αυτό θέλω να πω εσείς ότι ο κόσμος έχει έρθει η απόφαση να πάρει πιο από τα δύο. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Και όταν πήγαινε ο κόσμος να μιλήσει, πήγαινε και δηλαδή πρέπει να πάρει τόσο από τίποτα. Πάμε στο υπαρρυθμό δύο θέμα συνάδελφοι. Το 2013 λοιπόν χορίγηση τρίτης παράδεισης προθεσμίας μέχρι 38.2019. Κύριε Παπά παράδειση του έργου 38, ο κύριος Βέρος παρόν, παράδειση του χρόνου ένα γμήνα. Κύριε Ξανθόπουλε παρακαλώ το 2013 αλλά με την παράδειση του μηνός. Κύριε Μαυρίδη θάλατε κάτι. Αν θυμάστε εσείς το 34 είχα πει ότι δεν πρόκειται να τελειώσει το έργο στον χρονικό όριο που είχαμε τοποθετήσει εμείς. Είπαμε όχι και μάλιστα ετοιμαζόμαστε και για εγγένεια. Αυτό ξέρετε αυτό δεν είναι κάτι. Κρυβόμαστε τώρα και γίνονται αυτά. Δεν επαναξαναλόγω εκλογών να κάνουμε και μπάσφαιρι τόσο. Όμως είχα πει ότι ναι μεν δεν θα ολοκληθεί το έργο. Το ψηφίζω τότε και όταν θα ξαναλείται πάλι θα το ψηφίζω. Το ψηφίζω. Κύριε Πρόεδρε προημιερσίας διατάξει ζήτησα το λόγο. Δεν πειράζει. Θα ήθελα την κυρία Δήμαρχο να την προετοιμάσω. Θα το θέσω στο επόμενο συμβούλιο, κυρία Δήμαρχε, για το παιδικό σταθμό Λισημάχου. Ξέρετε κάποτε σας είχα πει κάτι. Για τις 180-160 χιλιάδες που κάναμε την συμφωνία και τα λοιπά, όταν ο ανάδοχος ζήσει 435 χιλιάδες ευρώ για μη, τα ξέρετε αυτά. Και τότε μου είχατε πει, άφησέ το κύριε Μαυρίδη, το ξέρω. Λέγω κάτι που είναι εκτός. Και μου είπε, άφησέ το. Γιατί είχα ζητήσει και είχα καταψηφίσει όλες τις αποφάσεις. Τώρα ξέφυγα λίγο, αλλά το λέω αυτό θα έτηθα προημιερσίας, το προετοιμάζω του κυρία Δήμαρχο, διότι ο δήμος έβγαλε τις 160 χιλιάδες προς τον ανάδοχο ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη. Η ευθύνη ήταν στο Δήμο. Και είχα πει εγώ τότε, υπάρχουν πολιτικές, ποινικές, δικαιές ευθύνες. Αυτές δεν ανεζητήθησαν ποτέ. Και σας είχα υπηρεσιμάνει ότι, κυρία Δήμαρχε, διότι ο δήμος έχει συνέχεια, έχετε κι εσείς ευθύνη. Διότι κάποιοι πήραν ένα χαρτί, το πέθανε στον κάδο απορριμάτων και μετά πέντε μήνες ο ανάδοχος του έργου είπε, εγώ ξέρω κύριε έχω διαθήκοντα κέρδινσης, το σταματάω εδώ, καταλάβατε τι εννοώ. Εντάξει, ευχαριστώ με κύριε Μαυρίδη και ζητώ συγγνώμη. Πάμε τώρα στο υπαρρυθμό 1, θέμα συνάδελφη, το οποίο αποστήρεται, είναι η έγκριση απολογισμού, θα έρθει στο επόμενο συμβούλιο. Το υπαρρυθμό 2, ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού του εγκρίνουμε, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 3, τρίτη τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλα σε τους 2019. Εγκρίνεται, εγκρίνεται. Τέταρτο, θεμαχορίγηση παρά της προθεσμίας περιόδου του έργου καθαρισμού στερεμάτων δημοτικής ενότησης Καβάλα σε τους 2018. Εγκρίνεται η ερώτηση από τον κ. Ξανθόπουλο, παρακαλώ. Βιαζόμαστε, έλα κάποια φορά θα ρωτήσω. Από ό,τι διαβάζω από την εισήγηση, αφορά τους καθαρισμούς στερεμάτων 2018. Έτσι δεν είναι. Σε τι πόσο έχει προχωρήσει η εργολαδία, έχει εκτελεστεί καθόλου το φυσικό αντικείμενο αυτής της εργολαδίας. Παρακαλώ κ. Δ. Κωνάκη. Έχει εκτελεστεί ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από το 50%. Συμφωνώ, αφού έχει εκτελεστεί πάνω από το 50%, γιατί ξέρετε τα ρέματα είναι σε ικτρή κατάσταση, σε ειλεϊνή κατάσταση. Ναι λοιπόν και εγώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Μέχρι πότε είναι η παράταση, με συγχωρείτε. Δες λίγο Γιάννη, το 4 μέχρι πρώτα είναι η παράταση. 24 Σεντικά του 2019. Με το υπαρρυθμό 5, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου ασφαλτοστρώσης Τσιμαντοστρώσης Δήμου Καβάλας έτους 2016. Δικάξη. Όπως έκανα με λάθος. Δικάξη. Ωραία. Εγκρίνεται. Το 6 έγκριση και παραλαβή της Αττικής Μελέτης Μελέτη Επισκευής Στέγηση Κολυμβητηρίου του κλειστού κολυμβητηρίου περιοχή Περιγιάλη Καβάλας. Εγκρίνεται. Το 6. Όχι να μην κάνει την εισήγηση γιατί δεν έχει νόημα να την κάνει την εισήγηση. Δεν είναι δυνατό να ζητάτε έγκριση της Αττικής Μελέτης χωρίς να έχουμε τη μελέτη. Εδώ γράφει η εισήγηση ότι συνειμένα υπάρχει αντίγραφο. Και αντίγραφο δεν υπάρχει ούτε στο φάκελο. Άντε σε μας δεν τη στείλατε γιατί μπορεί να είναι 520 σελίδες. Δεν έχω χίλιες σελίδες. Στο φάκελο γιατί δεν υπάρχει. Εγώ ήρθα έγκαιρα και νωρίς για να δω μέσα κάποια πράγματα από την μελέτη. Δεν μπορεί να μας πει με δυό λόγια κύριε Δρακονάκη εις το μπλετ. Όχι, όχι. Σε σκέφτεί. Συγγνώμη κύριε. Γιατί θα έχουμε τα ίδια σχέδια με τις μελέτες αυτές που περνάμε τώρα. Με τις ασάφιες και τα λοιπά. Εντάξει. Δημιουργική ασάφια θα έχουμε. Λοιπόν. Τι κάνουμε τώρα, τι λέμε, συζητάμε, προχωράμε. Κύριε Παπά. Βαγγέλη, συγγνώμη. Αγαπητέ Προέδρε. Δεν θέλω τώρα να αναφερθώ. Είμαστε στο τέλος αυτής της θητείας, δεν έχει σημασία όμως. Είπαμε ότι έχει συνέχεια. Λέει που ο κύριος Μουριάδης έφυγε. Θα ήθελα να το ακούσουμε ο κύριος Μουριάδης ως ο επόμενος δήμαρχος. Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε παραλαβές μελετών και για συγκεκριμένα θέματα, όχι στο κολυβητήριο, έτσι είναι σημαντικό θέμα. Εγώ θυμάμαι στα δημοτικά συμβουλή, εδώ είναι ο κύριος Μαυρέδης. Όταν ζητούσε η διοίκηση από το σώμα την έγκριση και παραλαβή μελέτης, μας γινόταν και μια παρουσίαση. Κάποια στιγμή έρχονταν και οι πλησιακοί παράγοντες, μας γινόταν και παρουσίαση, να ξέρουμε τι προβλέπει αυτή η μελέτη και τι θα αλλάξουμε, τι θα κάνουμε σε αυτή τη μελέτη. Θα κάνουμε συμβούλια, τι? Βέβαια θα κάνουμε, φυσικά. Δύο συμβούλια ακόμα θα κάνουμε. Άρα το έξι επομέρους, αφού η κυρία αντιδήμαρχος λέει ότι μπορούμε να το φέρουμε σε επόμενη συναιδρία, θα το φέρουμε στην επόμενη συναιδρία. Επτά έγκριση Πρωτοκόλου Προσορινής Οριστικής Παραλαβής το έργο συντηρής δημοτικών κτιρίων Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015 του Δήμου Καβάλας. Εγκρίνεται? Το Πρωτόκόλο που είναι, κύριε Πρόεδρε? Συνημένο υπάρχει στο φάκελο. Πρωτόκόλο είναι μέσα στο φάκελο, ναι βέβαια. Οχτώ χορέγηση παράτασης προθεσμίας περέωσης του έργου ασφαλτοστρόφισης και μετοστρόφισης οδοσίμασης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2018. Μέχρι πότε είναι η παράταση του οχτώ, Γιάννη? 22.11.2019. Εγκρίνεται. Το 9, απόφαση παράτασης προθεσμίας περέωσης του έργου αποστράγγισης οδών έτους 2018. Λίγο για να καταγραφεί η προθεσμία. 27.11.2019. Το υπαριθμό 10, αποδοχή όρων ένταξης της πράξης με τίτλο Εναριακή Αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου Αμυγδαλεώνα με κωδικό κλπ. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αγιφόρος Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ 1420. Συμφωνείτε? Ναι. Συμφωνούμε. Θέλετε κάτι? Το υπαριθμό 11, Εξέταση της Παριθμών Πρωτοκόρου 18.7.97 του 19 ενστάσεως της αναδόχου κοινοπραξίας καφές και λοιπά, Καζαντζής Ελληνής Ατέκατα της υπαριθμών 17.087 του 19 απόφασης έκπτωσης του προησταμένου διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών για το έργο αποκατάσταση κτιρίου Μεγάλης Λέσχης. Η κυρία αντιδήμαρχος. Στις 16 Μαΐου του 2019 εκδόθηκε μια απόφαση έκτος από τεχνική υπηρεσία για τον ανάδοχο της Μεγάλης Λέσχης, κατά της οποίας άσκησε ένσταση, η οποία εξετάστηκε από το Περιφερειακό Τεχνικό Συμβούλιο στη Κωμοτινή. Η ένσταση έγινε δεκτή από το Τεχνικό Συμβούλιο και όπως προβλέπετε από τη νομοθεσία είμαστε υποχρεωμένοι σαν σώμα να αποφασίσουμε περί της αποδοχής της έκτοσης ή μη. Εκείνο που θέλω να ενημερώσω στο σώμα είναι ότι οι λόγοι στους οποίους στηρίχθηκε η απόφαση έκτοσης και στους οποίους αναγράφονται σε μια ειδική πρόσκληση από τον Απρίλιο του 2019, οι περισσότεροι έχουν εκλείψει. Όταν αναφέρομαι σε λόγους, αναφέρομαι σε εργασίες που ρητά είχαν μείνει πίσω χρονικά. Ο εργολάβος από τότε μέχρι σήμερα, από τον Μάιο, δηλαδή από την απόφαση έκτοσης μέχρι σήμερα έχει συμμορφωθεί. Ένα πολύ πολύ μεγάλο ποσοστό εργασιών έχει καλυφθεί και έχει ολοκληρωθεί. Μένουν κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως θα καλυφθούν με την ειδική πρόσκληση που θα ακολουθήσει για να μπορέσουν να παραδοθεί το έργο μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στο μήνα. Ισηγούμε την αποδοχή της ένθεσης του αναδόχου και την μη έκπτωση του. Κύριε Παπά, ναι, κύριε Βέρο. Δυστυχώς επιβεβαινόμαστε για όλους εμάς ή για όσους από εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετές από τις τελευταίες παρατάσεις δεν συμφωνήσαμε. Και δεν συμφωνήσαμε, όχι γιατί δεν θέλαμε να κάνω να μην γίνει το έργο ή να μην παραδοθεί, αλλά γιατί βλέπαμε ότι υπάρχει θέμα. Λοιπόν, και διαβάζοντας λίγο ένα κομμάτι, μια παράγραφο από την εισήγηση της ίδιας υπηρεσίας, όπου επιλέξει λέει ότι η εκτέλεσή του έργου μέχρι σήμερα είναι έντεχνη, ωστόσο σε ό,τι αφορά στο χρόνο περαίωσής του, η υπηρεσία δεν μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τη μέχρι σήμερα χρονική εξέλιξή του, σύμφωνα με τον τάδε νόμο, παράγραφο κτλ. Λοιπόν, εμείς θέλουμε να γίνει το έργο, πρέπει να τελειώσει, δεν μας ενδιαφέρει για το ποιος θα το εγκαινιάσει, όμως είμαι υποχρεωμένος να βάλω και έναν προβληματισμό. Ο Δήμος Καβάλα στα τελευταία χρόνια, ήταν φορέας υλοποίησης τριών έργων, προστασίας παιδιού, μεγάλης λέσκης και χρονίων παθήσιων. Από τα τρία αυτά έργα, το μόνο έργο που τελείωσε στην ώρα του και χωρίς κανένα πρόβλημα, ήταν το χρονίων παθήσιων. Δεν χρειάζεται να πω πού είναι το έργο και σε τι κατάσταση βρίσκεται το έργο προστασίας παιδιού και της μεγάλης λέσκης. Είναι έργα που φορέας υλοποίησης. Ένα παρόν γιατί θέλουμε να τελειώσει το έργο για να μην πω τίποτα άλλο. Είναι θέμα λίγο νημερό να τελειώσει το έργο. Καλώς, δεν πειράζει κύριε Καλανταρίδη. Από ό,τι βλέπετε οικογενειακό το έχουμε. Αυτό ήθελα να πω. Όχι, όχι, ο κήρυγμα δεν κάνω. Ίσα ίσα σε ανεβάζω τώρα. Μα βιάζεσαι ρε. Τώρα δεν υπάρχει λόγος. Λοιπόν, όχι, όχι, όχι. Κύριε Καλανταρίδη, έχετε απόλυτο άδικο εγώ. Πρέπει να συγχαρώ και τον κύριο Βέρο και τον κύριο Σωτηριάδη και τον κύριο Μπουρτασάγα, που παρά την πίκρα τους την επανελημένει, είναι σύσσομοι εδώ και μένουν μέχρι τέλος. Κάποιοι άλλοι την έχουν κάνει με λαφρά πηδηματάκια και καθόμαστε εμείς εδώ πέρα για να λύσουμε τα θέματα, για να μην έχουμε το Σεπτέμβριο 70 θέματα στα δημοτικά συμβούλια. Καταλάβατε, αυτό είναι λοιπόν. Λοιπόν, μισό λεπτό ρε. Έχει απόλυτο δίκαιο κύριε Παππά. Έχει πατούσει και η Δήμητρα στα δημοτικά συμβούλια και και ο Δήμαρχος. Και ο Μουριάδης τα ίδια. Λοιπόν, πάμε παρακάτω τώρα. Με ανοιχτά τα μικρόφωνα τα λέω. Λοιπόν, κύριε Αντιδήμαρχε, δεν θα βιάζεσαι. Δεν έχω να σου πω τίποτα. Αντιδήμαρχε. Δεν είπε τέτοιο πράγμα τώρα ο Σμίτου να δικούμαι. Τον έχουμε πάρει από τη Μούρη πόσες φορές δεν είπε τώρα κάτι τέτοιο. Δέκα μισή είναι ακόμα κύριε Καλανταρίδη μου. Μην βιάζεις. Συγγνώμη αλλά θα ανακαστώ να πω αυτό που λέει ο λαός. Όποιος έχει τη μύγα μη γέλλεται. Μη γιάζεται. Είσαι ο μόνος που αντιδράσεις χωρίς να ακούσεις τι θα πω. Τι να ακούσω κύριε Λέο. Τι να ακούσω. Πάμε κύρισμα έχουμε εγώ για το ίδιο πράγμα. Κάθε φορά δούμε τα ίδια πράγματα. Έχω ανακτήσει δεν μπορώ άλλο έχω σκάσει. Εγώ είμαι εγώ. Δεν πειράζει τώρα. Σας παρακαλώ έρθω. Θέλω να σε πιωθείς. Με τι καταλήγουμε. Έτσι το παρακαλώ. Στον Οφίλη σου εε. Ο έργαμος βίος στον Οφίλη σου. Λοιπόν. Ε όχι να τελείωσε. Και να είμαστε υποστηρικτές στον Οφίλη σου. Ούτε όμοιροι των εργολάβων. Λοιπόν παρακαλώ παρακαλώ εντάξει. Εμείς οι αιρετοί είμαστε τόσα χρόνια γιατί πάντα φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Όταν πάει παρακάτω κύριε Σωτηριάδη βλέπουμε τι γίνεται. Και όταν πάει παρακάτω βλέπουμε ποιο σκοτειώνεται. Από όλη την ομοθεσία έχουμε εντυραμμένοι στα μέτρα τους. Λοιπόν εντάξει. Δεν υπάρχει τώρα λόγος. Ναι κύριε Βέρο παρακαλώ τώρα άδικα καθιστορούμε δεν υπάρχει λόγος. Λοιπόν αυτό που ήθελα να πω είναι και στον αγαπητό του κύριου Καλανταρίδη ότι δεν τιμά ένα δημοτικό συμβούλιο έστω και απερχόμενο έστω και αν υπάρχει μια πικρία σε κάποιους από μας αυτή η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου και το ότι κάποιοι να αποχωρούν και μάλιστα κάποιοι οι οποίοι αύριο θα κλειθούν. Λοιπόν τώρα συμφωνείτε. Μπράβο με λέτε. Τι να πω τώρα. Ήξερα τι θα πεις εγώ τώρα. Λοιπόν αφήστε δεν θέλω ούτε μπράβο ούτε τι να μας πει ο Βέρος και τα λοιπά. Εγώ δεν τα λέω για εσάς. Εγώ τα λέω για αυτούς που μας παρακολουθούν και γιατί έχουμε υποχρέωση τουλάχιστον εμείς και προσωπικά εγώ έχω υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που μας τιμά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και σας έχω πει ότι δεν θα κλείσει το δημοτικό συμβούλιο ούτε θα κλείσει ο δήμος γιατί δεν θα είναι ο Βέρος το δημοτικό συμβούλιο ή δεν θα είναι η δήμαρχος η κυρία Τσανακά. Πάρχει συνέχεια και συνέπεια. Είναι θέμα θεσμού τώρα. Λοιπόν δεν μπορείς να το ακούς. Ωραία. Αν δεν μπορείς να μ' ακούς ρε Ήλία εγώ τι να κάνω. Και εγώ δεν μπορώ να ακούω. Τι να κάνω Ήλία μου. Λίγο υπομονή να δούμε τι θέλει. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής απέναντι στον Βαγγέλη τον Παπά. Βαγγέλη Παπά δεν μπορείς να μας κατηγορείς εμάς την δημοτική παράταξη διότι τις τελευταίες αν θυμάμαι 7 παρατάσεις δηλαδή εδώ και 2 χρόνια έχουμε πει είχαμε βάλει τον προβληματισμό και γι' αυτό και δεν ψηφίζαμε. Και λέγαμε ότι θα έχουμε πρόβλημα. Θα έχουμε πρόβλημα διότι ένα έργο που έπρεπε να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2015. Οκτώβριο του 2015 έπρεπε να παραδοθεί το έργο. Και είμαστε τώρα στο 2019. Λοιπόν, δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε τέτοιου είδους λογικές και τέτοιου είδους πρακτικές από συγκεκριμένες και από συγκεκριμένες εταιρίες. Εντάξει. Και συγγνώμη δηλαδή τώρα. Συγγνώμη. Αυτοί που θα έπρεπε να είναι εδώ να υπερασπιστούν, σε ισαγωγικά, Βαγγέλη να τελειώσονται είναι και αργά. Αυτοί που θα έπρεπε να είναι εδώ, μαζί με πολλούς άλλους, να υπερασπιστούν, σε ισαγωγικά, το συγκεκριμένο θέμα, την έχουν κάνει με ψηλά πειδηματάκια. Και εκ των αριστερών και εκ των δεξιών. Και δεν είναι πρώτη φορά που το κάνουν. Και δεν είναι και τελευταία. Όμως θα καταλάβουν κάποιοι, και εδώ είναι το δίδαγμα τώρα που έφυγε ο κύριος Ηλίας, γιατί περιμένω τον κύριο Καλανταρίνα να το δω, θα δάνει στην αντιπολίτευση θα λέει. Όταν είσαι διοίκηση δεν μπορείς να φύγεις. Όταν είσαι διοίκηση δεν μπορείς να φύγεις. Λοιπόν ευχαριστούμε τώρα, δεν ήταν λόγος για να γίνει αυτή η αναταραχή, δεν υπήρχε λόγος. Άμα παντρεύεις αυτά παθαίνεις, φεύγεις πιο νωρίς τα παιδιά. Ο κύριος Μαυρίδης έχει τον λόγο. Ωραία κυρία, μη στεύρε να σας πάρει φιόλος. Τι σας έπιασε με γιόρταζε ο άνθρωπος, ούτε χρόνια πολλά του είπαμε, αλλά και κυρίως δεν έφερε και γλυκά. Λοιπόν, εδώ εκλείθηκε τη σημερινή συναιδρία για το θέμα αυτό, ο ανάδοχος του έργου αυτό. Στην κυρία Δρακονάκη ρωτάω, προσέξτε, ρωτάω και θέλω να πάω, θα σας πω γιατί. Εάν πούμε όχι τώρα, τρελαθήκαμε που θα πω εγώ ναι προσωπικά, ούτε εσύ να τελειώνει. Ξέρεις, θα σας πει, δεν με καλέσατε κύριε, διότι κάποιος το είπε τώρα, εσείς το είπατε. Δεν υπήρχε να ήταν εδώ παρόν, να σεβαστεί λίγο το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάνεις μια αίτηση, αίσταση και δεν παρίστασε. Εάν με κύριε Πρόεδρε, πούμε όχι σήμερα, θα έρθει και θα μας πει, από ό,τι κατάλαβα δεν έγινε αυτό που πρέπει να γίνει, εμένα δεν με ειδοποιείς, δεν μου είχε σημαντική πρόσκληση να το πω. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θα πούμε όμως το ναι και σκεπάζεται. Ναι λοιπόν, αλλά κυρία Δρακονάκη να το προσέχουμε αυτό που το λέω τώρα, γιατί είναι σοβαρό. Το έχω αντιμετωπίσει το παρελθόν. Κύριε Ξανθόπουλο, παρακαλώ, ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίδη. Εγώ κύριε Πρόεδρε, μολονότι στις τελευταίες παρατάσεις ήμουν αρνητικός και μολονότι η παράταξη του κ. Μουριάδη, του επερχόμενου, πάλι μας άφησε χρόνους. Του κ. Παπαδόπουλο έχει εφήσει φωτογραφία, αν το συζητώ. Αυτός είναι μια άλλη κατάσταση, φωτογραφίας πρέπει να πούμε. Παρ' όλα αυτά θα ψηφίσω ναι, διότι η κυρία Δρακονάκη είπε πως η ανστασία του πήγε στην Κομποτινή και η Κομποτινή έκρινε ότι πας στο διάλογο, πας και τελειώσεις το συγκεκριμένο έργο, να πας και τις Παναγίες. Το 15, περί διαγραφής προστήμων ΚΟΚ, είναι πρόστιμα τα οποία από λάθος βεβαιώθηκαν σε κάποιον και πάμε στη σωστή βεβαίωση. Το 16, περί διαγραφής προστήμων αποθανώντα και λοιπά. Το 17, έκτακες οικονομικές ενισχύσεις. Ναι, και το 18, ορισμός μελών επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών, όπως η εισήγηση με τα υπηρεσιακά πρόσωπα. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα.