Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο αιώνα / Η ΗΧΩ και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πραγματοποίησαν ημερίδα με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών έκδοσης της εφημερίδας “Ηχούς”, στις 27 Απριλίου 2017, στο κέντρο τύπου της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Προβλήθηκε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Συντονιστής στο πρώτο πάνελ με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κοινοτική Δομή της Ομογένειας […] - Dim Man (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2017)
Η ΗΧΩ και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πραγματοποίησαν ημερίδα με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών έκδοσης της εφημερίδας “Ηχούς”, στις 27 Απριλίου 2017, στο κέντρο τύπου της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Προβλήθηκε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Συντονιστής στο πρώτο πάνελ με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κοινοτική Δομή της Ομογένειας […]: Κι ο τι κάνεις χρεώσεων σου ήχο το γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια της το πρώτο τεύχος της που εκδόθηκε στις 21 απριλίου του 1977 ήταν εβδομαδιαίο ο χρόνος κύλησε εγώ δουλειά μέσα από αγώνες και αντιξοότητες ο ιδρυτής της όμως χαράζουν Μποτόπουλος δεν πτοήθηκε το δημιούργημα του έγινε τρεις εβδομαδιαίο και μετράει ημερήσιο φύλλο μαχητικό ακριβώς όπως το οραματίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια με έρευνες και ρεπορτάζ έκανε πολλές επιτυχίες οι έρευνές τους φάκελος διαρροή και τι μέλλει γενέσθαι το ρεπορτάζ για κύκλωμα που έκλεβε και διοχέτευε στην αγορά πολύτιμη σειρές εικόνες και οδήγησε στην εξάρθρωση του και τα φωτορεπορτάζ για τη συστηματική βεβήλωση των Ορθοδόξων εικονογραφία στην πόλη είναι λίγα από αυτά που σημάδεψαν την πορεία της χώρους συνεχίζεται η ήχο παραδειγματική συρρίκνωση του ελληνισμού της πόλης και κατά συνέπεια το αναγνωστικό της κοινό δεν υπέκυψε στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία όλοι εμείς όπως πάντα αντίθετα στο ρεύμα έκανε ιστοσελίδα προχώρησε στη δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου που σήμερα έχει καθημερινά δεκάδες 1000 ακροατές από υπουργούς και πέσει κυκλοφόρησε με ένα ειδικό μηνιαίο τεύχος σε όλα τα περίπτερα της ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία μια ομογενειακή εφημερίδα του εξωτερικού από εκείνη την ημέρα και για κάθε μήνα φτάνει στα χέρια των αναγνωστών στην Λαύρα αναγνώστες που την αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα εξαιρετικοί συνάδελφοι και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Τουρκία εξακολουθούν να κάνουν αναλύσεις και να δίνουν το στίγμα είχε μόνο για τα ελληνοτουρκικά αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων της μέσης ανατολής και της Ευρώπης η επιλογή και επιμονή της ήχους για πρωτογενή ρεπορτάζ και αναλύσεις επιβραβεύεται από τους αναγνώστες που διαρκώς στέλνουν θετικά μηνύματα και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα θα ήθελα μάρα καλέσω καταρχάς η στο βήμα τον ειδικό γραμματέα επικοινωνιακού σχεδιασμού κο γιώργο Φλωρίδη για το χαιρετισμό της σημερινής συνεδρίες Σεβασμιώτατοι κύριε υπουργέ κύριε εκπρόσωπε του Προέδρου της βουλής των ελλήνων κύριοι βουλευτές κυρίες και κύριοι θα ήθελα να σας καλωσορίσω εκ μέρους του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης Νίκο Παππά του Γενικού Γραμματέα και Λευτέρη Κρέτσου και όλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας ενημέρωσης και επικοινωνίας πάει και πιστεύω ότι με πολλούς από σας οι συστάσεις είναι περιττές για όσους δεν το γνωρίζουν είναι η Τρίτη συνεργασία που έχουμε ως Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας με τον ελληνισμό της πόλης και πραγματικά είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε πολλές ευκαιρίες για μελλοντικές δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες το πρώτο μας ταξίδι στην κωνσταντινούπολη οι αρχές απριλίου του 16 είχαμε την τιμή να συναντήσω τον οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. βαρθολομαίο και να μιλήσουμε για θέματα που αφορούν τον ομογενειακό ελληνισμό επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους των ρωμιών της πόλης και να συνομιλήσουμε με Τούρκους δημοσιογράφους και κύριους με ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ το ταξίδι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί ένα δίκτυο σχέσεων και επικοινωνίας μέσα από το οποίο προέκυψε μια πολύ σημαντική για μας εκδήλωση τον ιούνιο του 16 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο μας μια εκδήλωση αφιερωμένη στην κυκλοφορία ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας ηχώ στα περίπτερα της ελλάδας ήχο φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια εκδόσεις και ν πρώτη ομογενειακή εφημερίδα η οποία κυκλοφορεί παράλληλα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μια μέρα μετά την κυριακή της ορθοδοξίας φέτος βρεθήκαμε και πάλι στην πόλη για την εκδήλωση που διοργανώθηκε από το γραφείο τύπου μας εκεί και τον ελληνικό τύπο της χώρας σήμερα λοιπόν ξανά μαζευτήκαμε για να ανοίξουμε έναν γόνιμο διάλογο για την πορεία που έχει χαράξει μέχρι σήμερα Ελληνισμός της πόλης για το ρόλο που έχει διαδραματίσει το οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για το πώς φαίνεται να διαγράφεται το μέλλον σημαντική θέση τους προβληματισμούς μας όπως οφείλει να έχει μείνει ίδια δόση της ελληνικής γλώσσας και της της παιδείας κλείνοντας θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές ελληνικής εκδηλώσεις και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε ευχαριστώ θα ήθελα τώρα να παρακαλέσω τον και δυο μαύρα να λάβει το λόγο ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κύριε υπουργέ Σεβασμιώτατοι αγαπητέ κύριε υπουργέ κυρίες και κύριοι είναι και χαρούμενος και συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ βρίσκουμε σε εκπρόσωπος του Προέδρου της βουλής λέμε 25 πολίτης όπως ενδεχομένως ξέρετε απ' τον κόσμο που άφησε την πόλη 1156 όσοι τεστάρουμε τη βρίσκουμε σε οικείο περιβάλλον είχα την ευκαιρία της αρκετές επισκέψεις πραγματοποιούσαν πολιτική με τους φοιτητές μου να συνεργαστώ και με κυνικό και με το ραδιόφωνο και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω αυτήν την κατάκτηση της εφημερίδας να βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα όπως εξηγούσε την πόλη χρειάζεται μεγάλη δύναμη και αντοχή για να κριθεί ένα τέτοια εφημερίδα σε μια τέτοια πόλη σε μια πόλη και μια χώρα η οποία παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και βέβαια όλοι ευχόμαστε αυτή πολυπλοκότητα να καταλήξει σε ήρεμα νερά και να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε όπως συνυπάρχουμε τόσα χρόνια στην περιοχή χρήστο να παρακαλέσω τον κύριο κούλη υφυπουργός των εξωτερικών να λάβει το λόγο ένα από τους σημαντικούς ανθρώπους με τους οποίους δούλεψα αντρέα ήταν ο αείμνηστος αλέκος Φιλιππόπουλος και μου είχε πει ότι ένα καλός δημοσιογράφος τη μεγάλη ευθύνη της ορατά στοιχεία τι κάνεις μονόστηλο άραγε όταν πολύ σύντομος μόνο 38 λεπτά χαμηλής με την ευλογία της εκκλησίας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά επιτρέψτε μου να βάλω και λίγο κάρυ αντίστοιχα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μετατέθηκε για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την έκδοση της ιστορικής ελληνικής εφημερίδες έξυπνες πόλεις και αναφέρομαι στην ηχώ καμιά φορά αναρωτιέμαι ακούγονται στα ελληνικά κανάλια άλμπουμ του κοινού στη γενική ήσυχους για το πολιτιστικό πιθανολογώ σαν το δεύτερο βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον ελληνισμό της πόλης του εικοστού πρώτου αιώνα αλλά και να μάθουμε περισσότερα για τις δραστηριότητες και τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης Κανάκη ελλήνων βλέπω και κυνηγός ταμπλέτα κενού κάθε πάνω απ'όλα όμως βρίσκομαι εδώ για να ευχαριστήσουμε για το πολύτιμο έργο τους τους ακούραστους και κενό αυτό τρεις φύλακες της μνήμης και του πολιτισμού της γενιάς δημοσιογράφων της εφημερίδας ηχώ που επικεφαλής και εκδότη τον αείμνηστο Χαράλαμπου Προβόπουλου και στη συνέχεια ως τις μέρες μας εσένα περιόδου τον φίλο μου της Alpha με την ανεστάλησαν προσωρινά ιδιότητά μου του δημοσιογράφου δίνουν νόημα με την πένα τους εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια στις λέξεις ελληνική παράδοση μνήμη και πολιτισμός και διατηρούν ζωντανή την ιστορία τη θρησκεία τα ήθη και τα έθιμά μας είμαι όχι μόνο χαρούμενος αλλά και συγκινημένος γιατί σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σε συναδέλφους δημοσιογράφους ούτε λάδια ενώ μέσα σε όχι μόνο αγαπούν και τιμούν τη μητέρα πατρίδα τους αλλά το ότι έχουν έμπρακτα με επιμέλεια συνέπεια μεράκι απαραίτητα θετικό της δουλειάς μας ήθος τοπίο εκλείπει τον τελευταίο καιρό από την πιάτσα μας και ρομαντισμό και δεν σταματούν να ασκούν το λειτούργημά τους γεύμα είναι της δημοσιογραφίας συχνά και μέσα από αντίξοες συνθήκες κάτι το οποίο όμως σας τιμά δίπλα συσκευές και ξύλο στο καθήκον γνωρίζω ότι εφημερίδα ηχώ παιδικά της αποκλειστικά ρεπορτάζ έρευνες άρθρα συνεντεύξεις δίνει μια ρεαλιστική εικόνα για τα τεκταινόμενα όχι μόνο στον Ελληνισμό της πόλης αλλά και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο Ελλάδας-Τουρκίας γεγονός που την κάνει την πιο έγκυρη και επίκαιρη πηγή σχετικής ενημέρωσης ανάγοντας την ουσιαστικά σε μια ζωντανή δημοσιογραφική γέφυρα που ενώνει τον κάθε ελληνα με την κοινωνική πολιτική και πολιτιστική καθημερινότητά της μητέρας ελλάδας και αναφέρομαι στην κωνσταντινούπολη και της ευρύτερης περιοχής της μέσης ανατολής δύσκολα καθώς του έργου είναι σημαντικότατη ειδικά στις μέρες μας όπου η γνώση και ιστορική μνήμη είναι πιο πολύτιμες οπότε για διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού γιατί μπορεί να γνωρίζουμε ιστορικά ότι πολλοί ήταν η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας και παλιά πρωτεύουσα του Ελληνισμού βασιλεύουσα αλλά το μοναδικό έργο της εφημερίδας και το κενό ήρθε να καλύψει αυτό της εγρήγορσης της μνήμης και των συνειδήσεων μέσω της συνεχούς και αδιάλειπτης ενημερότητας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας όλα και ευχαριστώ ιδιαίτερα σαν αρμοδιοτήτων και τη διασπορά της υπουργό που δεν προβάλλει μόνο τα θέματα που αφορούν στα ένα την την πόλη η την Τουρκία αλλά και άλλες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό ο κόσμος του πλανήτη η κωνσταντινούπολη δεν είχε μόνο τεράστια σημασία ως κέντρο του Ελληνισμού που γεννήθηκαν και άνθησαν τεράστιες μορφές του Ελληνισμού δεν είναι μόνο το αναμφισβήτητο κέρδος ορθοδοξίας αναμφισβήτητο κέντρο θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά αλλά είναι και η μετέπειτα τεράστιες διεργασίες και προσπάθειες που έκαναν οι έλληνες και μετά την άλωση ένα Ελληνισμός που μέχρι τις μέρες μας εξακολουθεί να έχει έντονη και δημιουργική παρουσία στην πολιτική στη θρησκεία στην παιδεία στον πολιτισμό τον αθλητισμό όλες αυτές οι σύγχρονες δραστηριότητες του ελληνισμού της πόλης αλλά και όλοι οι άνθρωποι στα όρια της αποτυπώνεται μεν αλλά σταφύλια αυτής ιστορικής ελληνικής εφημερίδας εκεί καθημερινά περιέχονται όλα όσα πρέπει να θυμόμαστε σαν έλληνες αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σήμερα για την καλύτερη διαχείριση του παρόντος και την βέλτιστη πορεία του Ελληνισμού ως συλλογικότητα στο μέλλον ως υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος και για τα θέματα των ελλήνων της διασποράς αλλά και δημοσιογράφος που για 45 χρόνια είχα ως κεντρική φιλοσοφία του ρεπορτάζ μου και των ερευνών την προβολή της Ελλάδας και της ιστορίας της και των επιτευγμάτων της θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια κύριε γενικέ στην γιατί θαύμασα την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ενημέρωσης και επικοινωνίας σε συνεργασία με τα στελέχη της εφημερίδας ήχους διοργάνωνε στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα για το σωφρονισμό της πόλης αλλά ειδικότερα από ένα μπράβο στον ανδρέα και την ομάδα του για το δύσκολο και εξεδρών δημόσιο εύκολο έργο η Ελλάδα ευγνωμονεί στηρίζει τους έλληνες ξεπουλούν πόλεις με μεράκι αγάπη και προσήλωση διατηρούν κατά του Ελληνισμού ζωντανή μπορώ μπορεί να λένε ότι είμαστε μια χούφτα αλλά συνήθως οι έλληνες της μιας χούφτας έχω δημιουργούν περισσότερο από πολλούς άλλους για τη μπάλα περισσότερη αλλά με λιγότερο λιγότερη απήχηση και θέλω φτάνοντας προς το τέλος να πω ενα μπράβο σε όσους είναι εδώ χαιρετίζοντας την έναρξη αυτής της παραγωγικής και γιορτινής ημερίδας τρεις εάν αποτύπωση της ομογένειας τύπος όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ όχι εκείνοι που πουλάνε έτσι έτσι λύκοι και σου Κριός ειδικά αυτή τη λέξη όσο εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν κάποτε γιατί ήσουν είτε τον Ελληνισμό της διασποράς ήδη και το κέντρο αλλά εκείνοι οι οποίοι πραγματικά με ήθος όπως έχεις εσύ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είμαστε υποχρεωμένοι σαν κράτος σε στηρίζουμε όσο μπορούμε περισσότερο σαν Ελλάδα ευχαριστώ και συγνώμη για την κατηγορία χαριστούμε του κου Κουρή παρακαλώ να λάβει τον λόγο που κυρίους συμφοράς πρώην πρόεδρος βουλής σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο άγιοι πατέρες κυρίες και κύριοι είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η συνάντηση για τον Ελληνισμό της πόλης και αξίζουν συγχαρητήρια και στη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και τον γενικό γραμματέα αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της ήχους ευχόμενοι 700 στο νησί σε χρόνια και σε προσφορά τιμούμε τον απανταχού Ελληνισμό της διασποράς αλλά ιδιαίτερη τιμή έγινα και σεβασμό έχουμε για τον ελληνισμό της πόλης της συγγρού και της Τενέδου τον ελληνισμό της πόλης όπου εκεί βρίσκεται η Κιβωτός της Ορθοδοξίας το οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Παναγιώτατος του Πατριαρχικού θρόνου ότι διαμορφώνουμε τους και όχι μόνο τιμούμε αλλά χρησιμοποίησε και τη λέξη ένα άρθρο είμαστε και αυτό αφορά τον καθένα και την κάθε μια από εμάς είτε ως απλοί πολίτες όχι ως πολιτεία η έννοια αυτή να μεταφράζεται σε έργα σε πράξεις και θέλω ακόμα να προσθέσω λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στις σχέσεις με την δική μας χώρα από ότι χρειάζεται νέα ψυχραιμία ψυχραιμία τόσο ψυχραιμία και στρατηγική βάθους για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά προβληματικής κατάστασης καλή επιτυχία σε αυτή την εκδήλωση χρηστών κύριε πρόεδρε να καλέσω στο βήμα τον βουλευτή της νέας Δημοκρατίας κυρίου Κουμουτσάκου εκ μέρους του κόμματος της νέας Δημοκρατίας σεβασμιώτατε μητροπολίτη Προύσης και ελπιδοφόρες πατέρες Ἐκκλησίας Κύριε Υπουργέ κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων Κυρίες και κύριοι συμμερίζομαι και συμμετέχω συγκίνηση όλων που παρευρίσκονται σήμερα εδώ όχι μόνο γιατί το θέμα της σημερινής συνάντησης αφορά τον Ελληνισμό τον ελληνισμό της πόλης αλλά και προσωπικά εκ μητρός θερμοκρασία της και αυτό σημαίνει ότι έχεις πάντα σταθερό σημείο αναφοράς στην πόλη από την εποχή της θητείας στο υπουργείο εξωτερικών και κατόπιν στην Ευρωβουλή διαμόρφωσαν άρρηκτους πολύ στενούς δεσμούς με τον ελληνισμό της πόλης και βεβαίως πάνω απ' όλα με κορωνίδα το οικουμενικό Πατριαρχείο Γεωργόπουλο σήμερα όλοι σας και εγώ αυτό είναι το εύκολο το δύσκολο αυτό που κάνατε εσείς συνεχίζοντας μια ιστορία 40 χρόνων αυτό που εμείς μπορούμε σήμερα όλοι να καταθέσουμε λόγω είναι την απόφαση και τη βούλησή μας να συνεχίσουμε όπως μπορούμε να στηρίζουμε το έργο του Κάνε τρόπου καραντίνα απόδειξη ότι ο Ελληνισμός της πόλης παρά τον ποσοτικό περιορισμό μπορεί να παράγει και να δημιουργεί ποιοτικά άλματα ιστορία ήσυχους επιβεβαιώνει επίσης κάτι άλλο οτι Ελληνισμός της πόλης όχι μόνο δηλώνει παρών αλλά και παραμένει ενεργός δραστήριος και δημιουργικός έχουμε λοιπόν κάθε υποχρέωση έχουμε λοιπόν κάθε καθήκον εμείς όσο μπορούμε να το στηρίζουν ειδικά σε εποχές δύσκολες όπως αυτές που παίρνουμε τα θέματα του Πατριαρχείου και είχα την ευκαιρία πρόσφατα διαπίστωσα όταν επισκέφθηκα το Πατριαρχείο αλλά και τη σχολή της Χάλκης τα βασικά τα θεμελιώδη θέματα που απασχολούν το οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένουν ακόμα άλυτα και το θέμα της νομικής προσωπικότητος και το θέμα της αναγνώρισης κουμενικο ρητώς και δυστυχώς το γεγονός ότι είχαν κι περιμένει ακόμα τους μαθητές στις συνάντησε τη σημερινή όχι μόνο λειτουργούν ως επανάληψη της μνήμης αλλά και ως εφαλτήριο μιας νέας αποφασιστικότητας για τη στήριξη του Ελληνισμού της πόλης σας ευχαριστώ πολύ μετά τους χαιρετισμούς θα ήθελα να μου ανακοινώσουν την έναρξη της πρώτης στρογγυλής τραπέζης η οποία έχει κεντρικό θέμα το οικουμενικό Πατριαρχείο και την κοινοτική δομή της ομογένειας η μετάβαση από τον 20ο στον 21ο αιώνα πρώτος ομιλητής στον κύκλο αυτό είναι Αγαπητός φίλος κος Ανδρέας ρομπότ Πούλιος κι θα επεξεργασθεί το ζήτημα κοινοτική δομή υπάρχει η του ακουστικού θεσμού και ο ρόλος των ομογενειακών ευαγών ιδρυμάτων σήμερα κύριε Παπούλια έχετε το λόγο χθες το πρωί ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του κυρίου κρατισμού που λείπει αυτή τη στιγμή τη γενική γραμματεία που πάντα στήριζε τις εκδηλώσεις μας και όλους όσους μιλήσαμε πριν τα καλά λόγια που είπε για την χώρα και το πρόσωπό μου ήχο του Χαράλαμπου πέτρου Κληρίδη μας και κάποιοι κάνουν φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια 40 αυτά χρόνια συμπίπτουν με την περίοδο των δεκαετιών που ομογένεια της πόλης βίωσε τον επίλογο των πιέσεων που δέχθηκε νωρίτερα από τη δεκαετία του 50 νέο επίλογο γιατί οι τελευταίες τρεις δεκαετίες του εικοστού αιώνα ήταν αυτές κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν οι τραγικές συνέπειες της ασφυκτικής κατάστασης που βίωσε Ελληνισμός της πόλης από το 1936 μπορείτε Σεπτεμβριανά στα μετά Σεπτεμβριανά με τις απελάσεις και τις άλλες γνωστές εφαρμογές να μειώθηκε νωρίτερα πληθυσμός αλλά η αποσύνθεση της κοινοτικής τομείς που εξασφαλίζει τη διατήρηση του Πολιτισμού και της ταυτότητας επήλθε αργά και βασανιστικά από το 1971 με την απαγόρευση εκλογών σε κοινοτικά ευαγή ιδρύματα ένα χρόνο μετά μπαίνουν και το ΚΚΕ στη θεολογική σχολή της Χάλκης σήμερα με τους εκλεκτούς ομιλητές της ημερίδας τους οποίους ευχαριστώ θερμά θα κάνουμε ένα μίνι αναδρομή και την καθιερωμένη κρίνει εκείνους μύρια στα όσα τραγικά μας οδήγησαν στο σήμερα αναθέσουμε τη σημερινή πραγματικότητα υπό το πρίσμα της ενεργού δράσης για μια δυναμική παρουσία του Ελληνισμού της πόλης στον 21ο αιώνα όπως άλλωστε αρμόζει στην ιστορία του εγώ θα παρουσιάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα βακούφια μας δηλαδή τα ευαγή ιδρύματα όπως τόνισαν αποτελούν τον πυλώνα που οικοδόμησαν οι ευεργέτες του γένους από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σοφά σκεπτόμενοι ότι μόνο η παιδεία σε στενή συνεργασία με την εκκλησία μπορούν να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της ταυτότητας μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον έτσι τα ιδρύματα αυτά ευεργέτη ευεργέτη ηθικά αν όχι απλά για να συντηρούν εκκλησία και σχολείο σε κάθε κοινότητα της πόλης αλλά και να χτίζουν εκκλησίες σχολές και φιλανθρωπικά ιδρύματα που θα κρατούσαν κουβαλούσε την κοινοτική δομή μάλιστα σχολές πάντα πρωτοποριακές όπως και τα τρεις άλλοι και το έχουμε διαβάσει και το έχουμε συμμετάσχει κωνσταντινούπολη και την εκάστοτε εποχή τρανό παράδειγμα αποτελεί και ιστορική πατριαρχική μεγάλη του γένους Σχολή που ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά την άλωση και σήμερα συνεχίζει την πορεία της στο παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Τουρκία αναφέρθηκα στην απαγόρευση του 1971 να πω τι σημαίνει αυτό με 871 κάθε τέσσερις χρόνια τα ευαγή ιδρύματα μάλιστα κάθε δύο ανανεώνουμε τμήμα του σώματος έκαναν τακτικά εκλογές ευαγή ιδρύματα είναι τα πρόθυμους της κοινοτικής πολιτικής δομής κωνσταντινούπολη στήριζαν και την οικονομικά και τις εκκλησίες και τα σχολεία εκεί πάνω όταν οι μεγάλες αποφάσεις και πρωτοποριακές αποφάσιζε για το πού θα πάει παιδιά στην πόλη μετά το 71 για 30 ολόκληρα χρόνια ουσιαστικά δεν γίνονται εκλογές απαγορευτικά τα ευρήματα αυτά με κεφαλιά οίνων που είχαν προηγηθεί μάλλον όχι νόμοι παρανομίες του ποσοστά σε αυτές τις τρεις δεκαετίες κατακρεούργησαν την τεράστια ακίνητη περιουσία αυτών των ιδρυμάτων περιττό είναι να πούμε ότι τα περισσότερα έμειναν κεφάλια τελείως υπέφεραν εγκατέλειψαν τη χώρα η εφορία φόρο Επιτροπή και η γενική διεύθυνση Βακουφίων που είναι ο φορέας στον οποίο έδειξε Τούρκοι Δημοκρατία εντός εισαγωγικών για να εφαρμόσει Close ένα αναφέροντας Συνθήκης Λωζάνης και αφορούσαν τα ευαγή ιδρύματα ήταν ο φορέας που παγίδευσε ουσιαστικά αυτά τα ιδρύματα το 2000 τέσσερις αλλάζει νόμους επιτρέπει τις εκλογές η κυβέρνηση Ερντογάν είχε έρθει καινούργια ανοίγει πραγματικά ένα παραθυράκι κάναμε δύο χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε εκλογές φανταστείτε ξετυλίγει θάμπωμα είχε ρίξει αυτή κατάσταση έλλειψη Δημοκρατίας για 30 ολόκληρα χρόνια και παραπάνω από 30 χρόνια δείχνετε σέξι έγιναν οι πρώτες εκλογές τον χώροι στον χώρο του βοσπόρου ακολούθησαν και άλλες κοινότητες οι περισσότερες έκαναν κάποια εκλογές κατάφεραν κάποιοι να ανανεώσουν το 2008 αλλά αυτό το παραθυράκι κράτησε μέχρι το 2012 Δεκεμβρίου 12 με ένα ξαφνική κίνηση γενική διεύθυνση κάνω backup φίλων εκφράζοντας την πρόθεσή της να εκδώσει έναν νέο καλύτερο κανονισμό προσαρμοσμένο στις νέες εποχές αποσύρει τον παλαιό ουσιαστικά απαγορεύονται εκλογές φυσικά σε κανένα δίκαιο δεν ισχύει κάτι τέτοιο όταν είναι να κριθεί ένα νέος νόμος με την έκδοση Edition παλαιότερους εδώ συμβαίνει αυτόν ανεστάλη κανονισμός των εκλογών ανεστάλησαν οι εκλογές νέος κανονισμός δεν εκδόθηκε ποτέ ακόμη περιμένουμε έκτοτε πολλές έχουν ξαναπαντρευτεί έχουν περάσει πέντε χρόνια αξία απ' όσους έκαναν πορεία 111 εκλογές άλλοι είναι αποδεκτό από το 2008 κάποιοι έχουν πεθάνει κάποιοι έχουν αποχωρήσει και ήδη έχουν αρχίσει οι ελλείψεις και η κατάσταση έπεσε στα παλιά δηλαδή ουσιαστικά αυτό που έγινε με το οποίο έγραψε πάρα πολύ ολλανδικός τύπος ότι κυβέρνηση Ερντογάν έκανε κάποια βήματα επέστρεψε κάποια ακίνητα σωστά όντως επέστρεψε ένα μέρος των ακινήτων που είχαν αφαιρεθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους όχι φυσικά όλα ακόμη όμως και αυτό το μικρό παραθυράκι που άνοιξε πρέπει μέσα σου εγώ ότι έδωσε τρομερη ωθηση στην ομογένεια σήμερα έχουμε κάποιες κοινότητες ο πρόεδρος δύο απ'αυτό βρίσκεται επτά μέσω τώρα είμαι εκείνος ο άρης οι οποίες ήταν καταχρεωμένες μέχρι και την ημερομηνία σήμερα συγκλίνουν τα λικέρ μας και βοηθούν πάρα πολλές άλλες κοινότητες χάρη στην σωστή διαχείριση και την αξιοποίησή της σωστή αξιοποίηση με ένα πιο σύγχρονο τρόπο της ακίνητης περιουσίας που κατάφεραν που κατάφεραν να πάρουν πίσω αυτό το παραθυράκι μέσα το αναφέρω αυτό διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στην δύσκολη περίοδο που διερχόμαστε τώρα και διαιτητή ιδιαίτερα οικονομική πέντε δύσκολη οικονομική περίοδο η Ελλάδα τα τρεις ηλικία μας έχασαν χορηγούς που είχαν από την Ελλάδα έχασαν κληροδοτήματα και αυτές οι κοινότητες σήμερα καταφέρουν να συντηρήσουν τα σχολεία μας πρώτα απ' όλα δυστυχώς το μέλλον είναι αβέβαιο εκλογές απαγορεύτηκαν πάλι η ανάσα που πήραμε δεν ξέρω την διαρκή έχει διότι έλλειψη Δημοκρατίας δεν είναι αυτό που απλά αφαιρεί τον ενθουσιασμό για δράση είναι και πρακτικό το πρόβλημα σε μια δεκαετία πάλι θα έχουμε κεφαλής κοινότητες κεφάλι ευαγή ιδρύματα και νομίζω ότι μιλάω για τρεις τέσσερις η μέγιστη μείωση αποδοχών το ξέρουν μιλάμε λέξη 67 ιδρύματα σε κωνσταντινούπολη πολλά από αυτά έχουν σοβαρή κινητή περιουσία η οποία είναι το εφόδιο για να μπορούν οι κοινότητες να ανταποκριθούν στις ανάγκες το 1008 εκδόθηκε ένα νέος ο κόσμος σου όποιος υποσχόταν μέσα πάρα πολλά μάλιστα προηγουμένως είχαν ρωτηθεί μειονότητες είχαν στείλει τις δικές τους προτάσεις για το πώς πρέπει να είναι νέος στον κόσμο όμως που θα διέπει οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία των δομών αυτών ιδρυμάτων με την έκδοση του δεν θα είναι σύντομος θα σας θα μακρηγορήσω εκτός και το άλλο μισό περίπου ομιλητές να τηρήσουμε τους χρόνους όσο γίνεται δε λύθηκε ένα πάρα πολύ σοβαρό ρόλο φαινομενικά το έλυνε έχουμε έναν σημαντικό αριθμό κατειλημμένων ευαγών ιδρυμάτων αυτό δεν τρέχω στήνεται ένα τέχνασμα της γενικής διεύθυνσης Βακουφίων κατειλημμένα είναι τα ιδρύματα τα οποία είναι ένα όρος που χρησιμοποιείται από τη γενική διεύθυνση Βακουφίων μαζί μου στα τουρκικά είναι τα ιδρύματα στα οποία καταλάμβανε την εξουσία ποινική δίωξη των οποίων διότι παύλου λόγος ύπαρξής τους δηλαδή ουσιαστικά αυτή διάταξη αφορούσε ιδρύματα που ήταν αφού ήταν στα μυστικά ισλαμικά ιδρύματα αφορούσαν οικογένειες όταν εξέλιπε οικογένεια δεν υπήρχε λόγος υπάρχει αυτό όμως απαγορευόταν από τον νόμο 36 για τα συντεχνιακά ιδρύματα και τα μειονοτικά διότι δεν μπορείτε να πείτε ότι θα εκλείψουν οι τσαγκάρηδες και να καταλάβετε το ίδρυμα η τέχνη υπάρχει έτσι υπάρχει μειονότητα παρόλα αυτά παράνομους πολλά ευαγή ιδρύματα 14 ιδρύματα χαρακτηρίστηκαν κατειλημμένα αυτό δε σημαίνει κάτι και με το λιμανάκι και ακίνητη περιουσία μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι μόνες μας στην κωνσταντινούπολη στον καινούργιο καταργήθηκε αυτή διάταξη δεν υπήρξε όμως καμία πρόβλεψη για τα για όσα ευαγή ιδρύματα χαρακτήρισαν 13 κατειλημμένα νωρίτερα και ουσιαστικά αυτή η παρανομία που ήταν παράνομοι και σύμφωνα με το τουρκικό νόμο του 36 και παρανόμως είχε γίνει αυτή η πράξη θάφτηκε στην ιστορία με τον νέο νόμο για το λόγο αυτό του οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με ομογενείς που συμμετείχαν άτομα ικανά προσέφυγαν στα τουρκικά δικαστήρια αυτή στιγμή οι εθνικές συνεχίζονται εκκρίσεις απ'αυτές έχουν περάσει το στάδιο του Συνταγματικού δικαστηρίου η Τουρκία έχουν πάρει αριθμό φακέλου από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκδικαστούν εκεί πέρα και άλλες 21 θυμάμαι λάθος περιπτώσεις δε θυμάμαι λάθος βρίσκονται στο συνταγματικό δικαστήριο της τουρκίας κυρίως της τάξης ούτε αυτά τα διεθνή δικαστήρια και ελπίζουμε ευρωπαϊκό δικαστήριο ανάλυση να δώσει ένα λύση και σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα κάντε τα ατέλειωτα ολοκληρώσω εδώ πέρα λέγοντας το εξής κάτι που είπε πολλάκις Πιγκάς πρώτος εκλεγμένος εκπρόσωπος των μειονοτήτων συγγενική διεύθυνση Βακουφίων μετά τον μπελά μου 2000 τέσσερις ότι μπορεί να μας επέστρεψαν στους ιδιοκτησίας αλλά ουσιαστικά απαγορεύοντας εκλογές τις δημοκρατικές διαδικασίες κρατούν την επικαρπία μπορούμε να διαχειριστούμε όπως θέλουμε και των μελών της ομογένειας είναι ζωτικής σημασίας αυτά ευαγή ιδρύματα εγώ αυτό το θέμα κάλυψα σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας καλωσόρισε το κεντρικό πρόσωπο ευχαριστούμε εποπτεύονται θα ήθελα να παρακαλέσω τον κύριο αλέξη Αλεξανδρή τον πρέσβη επί τιμή να λάβει το λόγο για να μας μιλήσει με αίσθημα από τη συρρίκνωση στη νέα πραγματικότητα ο επανακαθορισμός της θέσης της ελληνορθόδοξης μειονότητας της κωνσταντινούπολης Ίμβρου και στενεύουν κύριε πρόεδρε έχετε το λόγο που έχει το σεπτέμβριο του 1922 ο ελληνορθόδοξος πληθυσμός της κωνσταντινούπολης είχε φτάσει τριακόσιες 60000 ανθρώπους σε μια πολύ με ένα εκατομμύριο πληθυσμό του οποίου μόνο το μισό ήταν μουσουλμανικό στοιχείο με την επικράτηση των τούρκικων εθνικιστικών δυνάμεων στην κωνσταντινούπολη το ελληνικό στοιχείο άρχισε να συρρικνώνεται αρχικά ύψους σχεδόν διακοσίων 80000 τον ιούνιο του 2924 ενώ κατά την πρώτη επίσημη απογραφή του κεμαλικού τουρκικού κράτους το 1928 οι Ρωμιοί της πόλης είχαν μειωθεί σε 103000 αλλά και ακόμη κατά την τουρκική απογραφή του 1965 θυμίζω περίοδος πάρα πολύ είπε τα πέτρινα χρόνια της σχολής υπήρχαν 76000 122 Κωνσταντινουπολίτες που δήλωσαν ελληνορθόδοξη δηλαδή ένα πολύ υπολογίσιμος αριθμός ας σκεφθεί ότι κανείς ότι ακόμη 20 αντί του πολύ είχε 1300000 κάτοικος τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ύπαρξη μιας εθνικό θρησκευτική οντότητας που ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις προσδιορισμού της ως μειονότητα τα δικαιώματα της οποίας άλλωστε προβλέπονται από τα άρθρα περί μειονοτήτων της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και του τουρκικού συντάγματος σ'αυτό το πληθυσμό πρέπει να προστεθούν και οι 8000 διακοσίων η εμβρυϊκή επενέβη ο γηγενής πληθυσμός των δύο νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης παρέμειναν για γεωπολιτικούς λόγους η Τουρκία υπό ένα όμως καθεστώς τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο ως γνωστό δεν εφαρμόστηκε ποτέ η μη εφαρμογή του ισχύ του σχετικού άρθρου 14 αποτελεί ένα από τις βασικότερες παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από πλευράς τουρκίας η πληθυσμιακή σύνθεση της μειονότητας αυτής ανετράπη σταδιακά εξαιτίας των συστηματικών διωγμών που υπέστη η ρώμη ορθόδοξη κοινότητα με αποτέλεσμα τον οκτώβριο του 1978 σε μια ανεπίσημη απογραφή που διεξήγαγε ομάδα Κωνσταντινουπολιτών με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Ρούμπου πουλιού που παρουσιάστηκε στην ομογενειακή εφημερίδα ηχώ ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης είχε πλέον μειωθεί δραματικά στα 7822 άτομα η πτωτική αυτή τάση συνεχίστηκε και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τον πληθυσμό αυτό να υπολογίζεται πλέον μεταξύ 2000 και πιο αισιόδοξα 3000 πεντακόσια άτομα πολύ πιο αισιόδοξο παρόμοιοι λόγοι εξανάγκασαν σε φυγή τους έλληνες της Ίμβρου και Τενέδου οι οποίοι για 30 χρόνια από το 64 μέχρι τον 94 υπέστησαν τα γνωστά μέτρα κατά συνέπεια γηγενής πληθυσμός της Ίμβρου μειώθηκε σε ένα φάση όταν εγώ ήμουν γενικός πρόξενος εκεί στα 300μ άτομα εντός είτε είναι εδώ παρέμειναν ένα πολύ ασήμαντος αριθμός ελλήνων τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ενθαρρυντική τάση επιστροφής αρκετών έμβρυο στη γενέτειρά τους ιδίως μετά την επαναλειτουργία ελληνικού εκπαιδευτικού δικτύου σου και για το οποίο θα μας μιλήσει άλλωστε εκτενέστερο φίλος παρέλυσαν Ξενάκης γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα δεδομένα όσον αφορά τη Ρωμιοσύνη άλλαξαν άρδην στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα για οριακή ελληνική παρουσία στη σύγχρονη Τουρκία γίνεται ακόμη πιο περιθωριακή αν αναλογιστεί κανείς ωδείο πληθυσμός της πόλης από εκατομμύρια άτομα του 1924 αριθμεί σήμερα περισσότερα από 24 πέντε από 14000000 κι αυτό είναι ευφημισμός που είναι 14000000 είναι πολύ περισσότερα η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και κάποιες συζητήσεις αλλά θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σήμερα τους ολιγάριθμους εναπομείναντες Ρωμιούς της πόλης ως κλασική μειονότητα ήδη προβληματιστεί προβληματισμοί διατυπώθηκαν επίσχεση για την περίπτωση της Ίμβρου όπου μετά την μετεγκατάσταση πληθυσμών από την ανατολία αποτελεί το μόνο νησί του αιγαίου με τουρκική πλειοψηφία ως συνέπεια όμως προσχεδιασμένη σα αλλοίωσης του γενναίους αιγαιοπελαγίτικο στοιχείου και όμως παρά τις δοκιμασίες και σαφής φοίτησής τους διωγμούς η Ρωμιοσύνη διέψευσε τους απαισιόδοξους και κατάφερε να επιβιώσει και να διατηρήσετε την αναγνωρισιμότητα της στην Τουρκία και διεθνώς διαφυλάττουν τας τον ιστορικό προσδιορισμό της ως μειονότητα αυτό βέβαια επιτεύχθηκε λόγω των τεράστιων αποθεμάτων της με πρώτον το ιστορικό δεδομένο οδηγοί έλληνες ήταν αυτοί που ίδρυσαν την κωνσταντινούπολη και συνεπώς είναι η μόνη που δικαιωματικά θεωρούνται απόγονοι του μυθικού V40 και του μεγάλου Κωνσταντίνου ακόμη και σήμερα 28 Κωνσταντίνος πολίτης δεν αποκαλεί τον εαυτό του μόνο Έλληνα ορθόδοξο γηροκομείο αλλά κι καιρό μαίου γεγονός που πιστοποιεί την καταγωγή και χαρακτηρίζει τον αυτοπροσδιορισμός σε πρακτικό επίπεδο ένα αξιόλογο πλέγμα κοινοτήτων εκκλησιών ομογενειακό σχολείο και ακουστικών ακινήτων αποτελούν το υπόβαθρο και το στήριγμα της συνεχιζόμενης ελληνικής μειονοτικής παρουσίας ενα άλλο μεγάλο απόθεμα ασφαλώς ο ακρογωνιαίος λίθος της ομογενειακής υπόστασης και κατεξοχήν πόλο συσπείρωσης και αναφοράς για τους Ρωμιούς αποτελεί το οικουμενικό Πατριαρχείο τους οποίους συνιστούν συνιστούν άμεσο και αναπόσπαστο κομμάτι γύρω υγιή αν ομογένεια υπήρξε ιστορικά ως φυσικός αιμοδότης του Φαναρίου το οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει ο εγγυητής της συμπαγούς έθνος θρησκευτικής ταυτότητας της Ρωμιοσύνης στη σημερινή Τουρκία πληθυσμιακό μαρασμό όσο όμως ώθησε εκ των πραγμάτων την ελληνική μειονότητα να θελήσει να προβεί σε ένα αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα δεκαετία από το 2003 έως το 2013 πρέπει να θεωρηθεί κομβική για την Ομογένεια καθώς χάνει περίοδος που μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά από το 1923 επιχειρήθηκε ο επανακαθορισμός της θέσης της της μειονότητας στη νέα τουρκική αλλά και διεθνή πραγματικότητα σ'αυτή την κρίσιμη κάποιοι η ελληνική μειονότητα είχε το ευτύχημα να τελεί υπό την καθοδήγηση ένα θρησκευτικού ηγέτη με σπάνια προσόντα και χαρίσματα του οικουμενικού πατριάρχη βαρθολομαίου ο οποίος όπως παρατήρησε εύστοχος στην ομιλία της στο συνέδριο των ρωμιών της πόλης στην πόλη το 2006 φράνκο Καράογλου αν εισαγωγικά αποτελεί το πιο φιλελεύθερο στοιχείο της κοινότητάς μας προσθέτοντας ξανά εισαγωγικά ότι είναι καιρός να τον μιμηθούμε πράγματι η ριζική ανασυγκρότηση που έφερε η πατριαρχία βαρθολομαίου στο φανάρι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το λαϊκός κενό στις μειονότητες κάτι τα πρώτα 25 χρόνια θητείας τους του οικουμενικού θρόνου ο Παναγιώτατος έθεσε τις βάσεις και προϋποθέσεις για τη μελλοντική εύρυθμη εσωτερική λειτουργία του Πατριαρχείου αναδεικνύοντας συνάμα το Πράδο το πρωταρχικό οικουμενικό του όλο στα διεθνή πνευματικά και κοινωνικά δρώμενα έθεσε δε υπό την αιγίδα του το 1ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο των ρωμιών στην κωνσταντινούπολη το 2006 κάτω το οποίο έγινε ένα αποτίμηση της κατάστασης στις μειονότητες και καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις για το μέλλον τα συμπεράσματα του συνεδρίου αυτού είχαν το χαρακτήρα ένα οδικού χάρτη για την ανασυγκρότηση της Ρωμιοσύνης σε τέσσερις κομβικούς τομείς το δημογραφικό την παιδεία την κοινοτική οργάνωση και τα μειονοτικά ιδρύματα συγκυρία ήταν τότε ευνοϊκή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής της πορείας και της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο οι τότε κυβερνήσεις ΚΕΠΕ έλαβαν ορισμένα μέτρα που βοηθούσαν τη θρησκευτική ελευθερία και το μειονοτικό ότι είχε δίκαιο τα οποία αν και αποσπασματικά και περιορισμένης εμβελείας είχαν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα και έθεταν τις βάσεις για την ενδεχόμενη αναδιοργάνωση των κοινοτικών πραγμάτων της ομογένειας την περίοδο που ακολούθησε το συνέδριο των ρωμιών παρατηρήθηκε πράγματι ένα αναζωογόνηση στους κόλπους της μειονότητας η οποία σαφώς έδωσε ένα μεσοπρόθεσμη προοπτική στα μειονοτικά ομογενειακά παραλία επιστράφηκαν επεστράφησαν στο οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια αρκετά από τα ακίνητα που είχε σφετεριστεί στο παρελθόν οι προηγούμενες και μαντικές κυβέρνησης πράγματι ειδοποιήθηκαν εκλογές για ένα διάστημα και σε μόνον ένα μέρος των ελληνικών κοινοτήτων μεγάλα τα μεγάλα κομμάτια των ιδρυμάτων μας ποτέ δεν έκαναν εκλογές καθιερώθηκε ένα διάλογος του κυβερνώντος κόμματος με τις ηγεσίες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων αιρετός εκπρόσωπος όπως πολύ σωστά μας είπατε και πριν συμμετέχει ήταν κυρίως βίντεο στο παρελθόν τώρα είναι ένα αρμένιος πλέον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γενικής διεύθυνσης Βακουφίων στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου ορισμένοι Ρωμιοί τόνισαν να καταγράψουν την αντίθετη σου διά την αντίθεσή του στους στην κακώς νοούμενη η αρχή της αμοιβαιότητας και στη λογική των μητέρων πατρίδων ταινίες που είχαν οδηγήσει το μαρασμό της κοινότητάς τους και διεκδίκησαν επτά άρχοντος έφτασε έως ένα ισότιμη θέση ως νομοταγής Τούρκοι πολίτες στη σημερινή Τουρκία η αγία αυτή ακολουθούν το παράδειγμα του οικουμενικού πατριάρχη ο οποίος δεν διστάζει να υπενθυμίσει τόσο στους Τούρκους όσο και στους ξένους συνομιλητές του ότι τη μεγάλη φυγή των ρωμιών της κωνσταντινούπολης της Ίμβρου και Τενέδου πυροδότησε η εφαρμογή ένα καταστροφικού σχεδίου καταπίεσης και της εκδίωξης του πληθυσμού αυτού το οποίο έλαβε διαστάσεις μαζικής εξόδου την περίοδο 64 74 το νέο αυτό αφήγημα το δρόμο των ρωμιών συναρπάσει την πεφωτισμένη δημοκρατική μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης η οποία έχει πλέον συνειδητοποιήσει έστω και πολύ αργά το μεγάλο σφάλμα της εκδίωξης του ελληνικού στοιχείου από την ευρύτερη κοινωνία ομολογούν σήμερα με πικρία ότι αυτοί οι ίδιοι καλούνται επιπλέον να πληρώσουν το τίμημα της μεγάλης αυτής αδικίας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς παρά τους θετικούς οιωνούς της περιόδου 2003 2013 επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να καταγράψω την άποψη ότι γενναίες και τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής εκ μέρους της ομογένειας δυστυχώς δεν έχουν συλλογική αποδοχή και υπήρξαν περιορισμένου βεληνεκούς και απήχησης θυμάμαι τα σίδερα που έθεσε Δημήτριος Φραγκόπουλος στο συνέδριο των ρωμιών το 2006 επί του προκειμένου το μουσείο αστικά όσο φως δάσκαλος η Ρωμιοσύνη της παρουσίασε ένα σχέδιο επιβίωσης και ένα ΑΕΛ ολοκληρωμένο κεντρικός σχίζει σχεδιασμό των κοινοτήτων μας που θα στηριζόταν στην αποδοχή από όλους τους φορείς της ομογένειας κανόνων για τη συλλογική και εύρυθμη λειτουργία των δομών με πρωταρχικό σκοπό την πρόοδο των κοινοτικών πραγμάτων των δομών της την εκπαίδευση το ρωμαϊκό πολιτισμό τις συλλογικές δράσεις την κοινωνική πρόνοια την αλληλεγγύη με σκοπό την ευημερία όλων των μελών της κοινότητας πόσα απ'αυτά που πρότεινε πριν ένα δεκαετία κος Αγγελόπουλος έχουν γίνει σήμερα πράξη και ακόμη πιο είναι το ποσοστό των λαϊκών αγώνων μας που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες της ομογένειας που στηρίζει ειλικρινά μια δυναμική παρουσία της ομογένειας στα σημερινά δρώμενα της Τουρκίας και πόσοι είναι εκείνοι ουσιών πήραμε άλλα κατ'ουσίαν επιθυμούν τη συνέχιση της πολιτικής αδράνειας και αδιαφάνειας που χαρακτηρίζεται τις περισσότερες διοικήσεις του παρελθόν αυτή αριθμητικά τόσο μικρή κοινότητα που μόλις θα μπορούσε να συγκεντρωθεί σε ένα μεγάλου μεγέθους σε ένα μεγάλου μεγέθους αίθουσα παραμένει διχασμένη με φυγόκεντρες ροπές και τάσεις παραγοντισμού που διακρίνονται για την αμετροέπεια και την ιδιοτέλεια δυστυχώς στην κοινότητά μας συνεχίζει να μην υπάρχει η δέουσα ομοψυχία ας Υπογραμμίζουμε ότι οι διοργανωτές εισηγητές του συνεδρίου του 2006 είχαν θέσει τις βάσεις για ένα πόλη συμμετοχική δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση των θεμάτων της ομογένειας τόσο οι εκσυγχρονιστές στους κόλπους της μειονότητας όσο και οι υποστηρικτές μιας πιο συντηρητικής κατεύθυνσης πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζονται μεταξύ τους πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη δεν υπάρχει χώρος για αποκλεισμούς όλοι έχουν θέση στα κοινά τον Τίτο της κοινότητάς μας εφόσον ασφαλώς πιστεύουν πλέον ότι η Ρωμιοσύνη έχει μεγαλώσει Τουρκία ως ένα θρησκευτική στη σκεπτική και εθνοτική μειονότητα καλό είναι να θυμόμαστε ότι στο παρελθόν ένα η ασυνεννοησία οι ανταγωνισμοί K εγώ κέντρισε μη ήταν οι συντελεστές με μεταξύ των πολλών συντελεστών θα ήταν καλύτερα από του μαρασμού της μεγάλης αυτής κοινότητας πρέπει όλοι μας να πιστέψουμε στο κοινό μας μέλλον και μέσα από συνέργειες να αντιμετωπίσουμε καίρια θέματα όπως η ελληνική παιδεία μεταλαμπάδευση της ρωμαϊκής ταυτότητάς μας στις επόμενες γενιές η σύνταξη ένα κανονισμού λειτουργίας των βακουφίων η ένταξη των δύο χαίρουν και τον νέο Κωνσταντινουπολιτών από το εξωτερικό στους κόλπους της κοινότητάς μας η απόκτηση ρωμαίοι του πολιτιστικού κέντρου στο Γαλατά όπως λένε στο σχολείο συλλογική διαχείριση καίριων θεμάτων όπως η περίθαλψη των αθηνών εταίρων μελών της κοινότητας ασφαλώς χρειάζεται τόλμη αποφασιστικότητα και πάνω απ'όλα κοινοτική αλληλεγγύη για από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών και πολλών άλλων που δεν έχω χρόνο να αναφερθώ θα δώσουν προοπτική και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της μειονότητας είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι είμαστε η αξι κληρονομιά ένα τεράστιου πολιτισμού ημών η ομογένεια έχει μέλλον αρκεί να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε δηλαδή ότι όσο ομοίωσιν αποτελούμε ένα οικογένεια την οποία καλούμαστε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού συνδράμοντας από κοινού χωρίς ιδιοτέλειες και μικρόψυχη εναπόκειται σε μας αν τα παιδιά μας θα διατηρήσουν την ελληνική τους κοινοτική ταυτότητα και θα αισθάνονται υπάρχει υπερήφανοι για αυτή σε αντίθετη περίπτωση τους καταδικάζουν είτε στη φυγή στο εξωτερικό υπέστην εθνοτική γλωσσική και συνεπώς θρησκευτική αλλοτρίωση η ακόμη και αφομοίωση από την πλειονότητα τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για να αναλογιστούμε την ιστορική μας ευθύνη αύριο θα είναι αργά ως γέννημα θρέμμα Κωνσταντίνου πολίτης ως ιστορικός του Ελληνισμού της κωνσταντινούπολης Ίμβρου και Τενέδου που πρώτο πρόβαλε το θέμα αυτό ακόμα στη δεκαετία του 70 και του 80 ποιος χειριστής των μειονοτικών ζητημάτων για μεγάλο μέρος της διπλωματικής σταδιοδρομίας υπουργό τον κίνδυνο τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ομογένειας ιδίως σε μια πολιτικά και κοινωνικά απρόβλεπτη Τουρκία πού βαδίζει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά κ.κ. χαρτογραφεί Τανέρ νερά το μέλλον της μικρής μείωσης η Ρωμιοσύνη εσύ είναι αβέβαιη ημών η ομογένεια είναι ακόμη πιο ευάλωτοι σήμερα χάρος καθώς τα παραδοσιακά από θέματα στα οποία αναφέρθηκα στην αρχή της εισήγησης μου δεν είναι πλέον ικανά για να διασφαλίσουν από μόνα τους το μέλλον ως πρώτο βήμα χρόνος οδηγεί μετά από 15 χρόνια ήρθε η ώρα για μια νέα συνάντηση στην πόλη προκειμένου να προβούμε όλοι μαζί σε ένα απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης και των νέων δεδομένων με σκοπό τον συλλογικότητα κοινότητα που δεκτό επανακαθορισμό της θέσης και των προοπτικών της ελληνικής μειονότητας της συμβούλου και της Κωνσταντινουπόλεως αν οι οργανώσεις ένα τέτοιου εγχειρήματος ήταν δύσκολο το 2006 σήμερα προϋποθέτει μια τιτάνια προσπάθεια αλλά έχω την εντύπωση ότι η ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής θα γίνει δυσκολότερη κάθε μέρα που περνά η πρόκληση είναι μεγάλη και συνεπώς χρειάζονται εθελοντική δουλειά ασυμφωνία συλλογικό συλλογικός προγραμματισμός η πορεία της εφημερίδας ήσυχους το χεράκι Eurobank πουλιού δείχνουν πρωτιά η αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα των ρωμιών αποτελεί παράδειγμα γιατί συνέχεια και δυναμική παρουσία το της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη σας ευχαριστώ πολύ στο πολιτών προς τα έξω μέρη ρίχνουμε από παραδώσω τη σκυτάλη της προεδρίας στον έργου κλπ λόγω του ότι θα πρέπει να παρευρεθούν και σε συνέχεια σε επόμενη εκδήλωση να συγχαρώ τον ανδρέα να ευχαριστήσω όλους εσάς και να ευχηθώ στήνει χορό να συνεχίσει με τον ίδιο αγωνιστικό ρυθμό και την ίδια αποτελεσματικότητα την υπηρεσίες της τον ελληνισμό της πόλης και στον ευρύτερο ελληνισμό θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο μαζί θα ήθελα κύριε μαζί πριν φύγετε είναι να δώσουμε κάποιες πλακέτες τρεις μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης όσους στηρίζουν αυτό το έντυπο έμπρακτα και είστε ένα από αυτούς τους μετανάστες στηρίζεται τον αντίπαλό μας δράσεως αυτού πλακέτα και την έκδοση που κάναμε σήμερα με την ηθική αυτουργία συμμερίζομαι τέσσερις νεκρούς διόρισε τον κύριο υπουργό καλωσήρθατε και το Μακρυχώρι πρόσωπο χειρισμός του Prius πρόγραμμα θα απέφερε στον επειδή ήμουν στο ξεκινώντας επόμενη στρογγυλή τράπεζα λόγω της καθυστέρησης του αεροπλάνου ήταν ένα μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα θα συνεχίσουμε όμως με τον επόμενο ομιλητή μας πού είναι ο γιώργος Αγγελόπουλος προσεγγίζει το πουλος είναι ιστορικός είναι προϊστάμενος του γραφείου τύπου του κωνσταντινούπολη και το θέμα του σήμερα είναι το οικουμενικό Πατριαρχείο και το Κυπριακό κι τρελή την εμπλοκή Πανοσιολογιώτατος παντρεύτηκε εκπρόσωπε Σεβασμιώτατοι αξιότιμοι κύριοι υπουργοί αγαπητές φίλες και φίλοι μου επιτρέψετε εισαγωγικά να ευχαριστήσω θερμά τον εξαίρετο φίλο τον άντρα τον απόπλου για την τιμή που μου έκανε πραγματικά ανάμεσά τους περιλάβει στην σημερινή στην αποψινή ομιλία ως ομιλητή το θέμα που πραγματεύεται το είναι ελαφρώς διαφορετικό σίγουρα ναι για το οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει να κάνει με την αποτύπωσή τους στις σελίδες του τουρκικού τύπου από τη δύσκολη δεκαετία του 50 στη δεκαετία όπου υπήρξε η αθέλητη εμπλοκή με το Κυπριακό μέχρι τις ημέρες μας για αντιμετώπιση του οικουμενικού Πατριαρχείου τον τουρκικό τύπο τους Τούρκους ιθύνοντες καθώς και από το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης μετά την ίδρυση της Τουρκι της Δημοκρατίας το 1923 έχει επηρεαστεί καθοριστικά από την περίφημη φράση του μουσταφά κεμάλ Ατατούρκ στο λόγο τους τον του ότι αποτελεί ένα εισαγωγικά STR δημιουργιών και προδοσίας σπίθες ατυχία του κούβας η φράση αυτή έχει παραμείνει στο στο συλλογικό πολιτικό υποσυνείδητο και συνέχισε να διαμορφώνει τις τάσεις και τις συμπεριφορές του τουρκικού κράτους καθώς και του τουρκικού τύπου πέραν της ιστορικής συγκυρίας κατά την οποία διατυπώθηκε τόσο σε περιόδους όξυνσης όσο και σε περιόδους ύφεσης των σχέσεων ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 40 η εφημερίδα που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ανθελληνικών συστημάτων αλλά και στις στοχοποίηση του οικουμενικού Πατριαρχείου δεν γεωργία πρέπει να σημειωθεί πως αρχικά η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον την ανάδειξη του Αθηναγόρα στον πατριαρχικό θρόνο είχε προσβάλει την έλευση του πρωτοσέλιδα αρκετές φορές και η στάση της ποικίλλει από την ουδέτερη δημοσιογραφική κάλυψη μέχρι την εμφανώς ευνοϊκή στάση ως συνήθως περήφανος ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης της σάντα σημάδι εξέφρασε τη χαρά του για την αναρρίχηση στον πατριαρχικό θρόνο του όπως τον έλεγε αρχή μητροπολίτη της νέας υόρκης και δηλώνει την πεποίθησή του ότι θα βάλει σε τάξη τα πράγματα στην εκκλησία του Φαναρίου προσθέτοντας ότι με την έλευση του ξεκινάει μια νέα εποχή χαρακτήριζε στόχοι την εκλογή του Αθηναγόρα και σημείωνε ότι από τούδε και στο εξής το Πατριαρχείο Φαναρίου θα είναι σύμβουλος βάσω μου πειθαρχίας και αγάπης μεταξύ των Ορθοδόξων ως σημάδι δεν ευθυνόταν εγκωμιαστικά χαρακτηρισμών απαριθμούσε όμως ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις που κατά το σκεπτικό του διέπουν την οικοδόμηση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης εκτιμήσεις μεταξύ τούρκων και Ορθοδόξων έλεγε λοιπόν το κοντινό ενδιαφέρον που επέδειξαν ελληνορθόδοξη κατά την υποδοχή του Αθηναγόρα συμβολίζει την παράδοση και την ανοχή των τούρκων εδώ και πέντε αιώνες από την εποχή του σουλτάνου μεχμέτ του πορθητή γιαυτό και έλεγε πως δεν υπάρχει λόγος να λέμε εσείς κι εμείς διότι ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας είναι ότι έχει αφομοιώσει την ορθόδοξη κοινότητα και την έχει βοηθήσει να διατηρήσει πλήρως και υγιώς τον 5ον βιώνει τις το πλαίσιο το στο οποίο τοποθετούσε Τούρκος δημοσιογράφος την αποδοχή του Νέου πατριάρχη και του ρόλου του είναι παραπάνω από σαφές είναι το πλαίσιο του σχήματος διαβίωσης των ετεροδόξων Ορθοδόξων υπό την ανεκτικότητα και υπό την προστασία των κυρίαρχων πολιτικά και πληθυσμιακά τούρκων όσο Προκαθήμενος της ορθοδοξίας κινείται εντός του όσο φυσικά διμερείς σχέσεις ελλάδας τουρκίας δεν διέρχονται κρίση θα απολαμβάνει της εκτίμησης και της φιλίας τους θα αποκαλείται και θα αποτελεί γνήσιο τέκνο της πατρίδας όταν όμως συγκυρία μεταβληθεί τότε θα ζητούνται δημόσιες δηλώσεις νομιμοφροσύνης στην τουρκική πατρίδα και στο κράτος οι όπως θα συμβεί αργότερα με την όψη του Κυπριακού το Πατριαρχείο και η ορθόδοξη κοινότητα θα στοχοποιούνται συμβολικά και κυριολεκτικά εφόσον τότε θα έχει εκλείψει κάθε διάθεση ανεκτικότητας υπαγωγής τους τις προστατευτικές αρχές της Δημοκρατίας τις προϋποθέσεις αυτές γνωρίζω πλήρως Αθηναγόρας γιαυτό και βαδίζει πολύ προσεκτικά το σωστό επικοινωνιακό όσο και ουσιαστικό τμήμα της θεσμικής παρουσίας στην Τουρκία προπληρωμής αυτή την ανεκτική στάση της εφημερίδας σημειώθηκε μόλις λίγους μήνες αργότερα αφορμή τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στην αθήνα κατά τον τελικό του Μεσογειακού Κυπέλλου μεταξύ ιταλίας τουρκίας των 21 Μαΐου 49 Γεωργιάδη είχε επιχειρήσει τότε να εμπλέξει τον υπουργό του οικουμενικού Πατριαρχείου ζητώντας από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα να μάθει τη γνώμη του για τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα των αθηνών καθώς και ένα σχολείο με σκοπό να αναγνωσθεί κατά τη διάρκεια ένα συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν διαμαρτυρία συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το ο πατριάρχης ανέθεσε την ευθύνη της απάντηση στον μητροπολίτη μέλη των όποιος υιοθετώντας την αναγκαία για την περίσταση διπλωματική γλώσσα σημειώνει πόσο πατριάρχης 23 ευτυχώς ηγέτης δεν εμπλέκεται ευθέως τα ζητήματα αυτά αλλά ενεργώντας σύμφωνα με τις νίκες αρχή είναι είναι εύλογο να αναγνωρίζει το δίκαιο της πλευράς που επέφερε και αδικήθηκε τέτοιου είδους κρούσματα θα πολλαπλασιάζονταν και θα χειροτερεύουν όταν ξέσπασε το Κυπριακό ήδη από τις αρχές του 50 τες όταν λοιπόν διεξήχθη ένα συλλαλητήριο στη ρόδο υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα ο ειδικός ανταποκριτής της εφημερίδας στο νησί υποστηρίζω ότι η έμπρακτη συμμετοχή ένα μητροπολίτη που υπάγεται στο Πατριαρχείο του Φαναρίου στις κινήσεις και στις δηλώσεις των ελληνοκυπρίων και των ελλήνων υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα στο βαθμό που είναι αντίθετοι με τους τουρκικούς κοινοτικούς κανόνες ισοδυναμεί με έμπρακτη επέμβαση και συμμετοχή του Πατριαρχείου Φαναρίου στην απόπειρα ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα ένα κίνηση πολιτική που στρέφεται εναντίον της τουρκίας γεγονός που δε συνάδει με την τουρκική υπηκοότητα στο σημείο αυτό έγραφε εφιστά την προσοχή των αρμοδίων αρχών στην άγκυρα το Πατριαρχείο Φαναρίου φαίνεται στην ιστανμπούλ σαν ένα ίδρυμα της τουρκίας ωστόσο εκτός Τουρκίας στις περιοχές που υπάγονται σε εκείνο φέρει κυριολεκτικά την ταυτότητα ένα ελληνικού ιδρύματος πρέπει πλέον να δοθεί τέλος σε αυτό το περίεργο δείχνει χαρακτήρα που κείμενη περίπλοκες και μάλιστα επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για σήμερα όσο και για το μέλλον και να κληθεί το Πατριαρχείο Φαναρίου να κινηθεί σύμφωνα με τουρκικά Husnu έξι μήνες αργότερα όπως το χαρακτηρίζει η εφημερίδα επιδιώκω όχι μερικά όνειρα Πατριάρχης Αθηναγόρας θα γινόταν για ακόμα ένα φορά στόχος προειδοποιήσεων εξαιτίας της απόφασης που είχε λάβει το οικουμενικό Πατριαρχείο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη δαμασκό για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ανάρτηση στον πατριαρχικό θρόνο της Αντιόχειας πατριάρχη Αλεξανδρείας η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρισκόταν υπό ρωσική επιρροή και χρηματοδότηση και έλεγε τα εξής προτού λοιπόν τώρα τι δουλειά έχει το Πατριαρχείο Φαναρίου στη συνάντηση της δαμασκού όπου θα βρίσκεται και ο Άρειος ο οποίος αφήνοντας μισές τις υποθέσεις της εκκλησίας δεν ασχολείται μαλλί τούλια εκτός από την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα πατρίδα σύσσωμη η ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάρι άνω μακάριος θέση το Κυπριακό στη συνάντηση θέμα για το οποίο εμείς ουδεμία έχουμε βουλή τι θα κάνετε προσωπεία Φαναρίου που αν μη τι άλλο ένα τουρκικό ίδρυμα υπό την έννοια της επί κότας και της ιδιότητας πολίτη θα μπορέσει να επιδείξει την ευθύτητα και άντε να το πούμε έτσι τον πατριωτισμό να υποστηρίξει τη διοικητική κρίση τουρκική άποψη στην υπόθεση της Κύπρου αυτό λοιπόν θέλουμε να μάθουμε τον πατριάρχη Αθηναγόρα εθελοντή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από την εφημερίδα η απόφαση του Αθηναγόρα Θάλειας και μια τριμελής αντιπροσωπεία του θα μετέβαινε σε συριακή πρωτεύουσα η αντίδραση της για οξεία ο πατριάρχης Αφέντης με την κίνησή του αυτή που από μακρού προετοίμασε με μεγάλη προσοχή και επιμονή αγνόησε τις επανειλημμένες με θυσίες και προειδοποιήσεις μας προς αυτόν να επανεξετάσει την απόφασή του και δίνοντας κατ'αυτόν τον τρόπο το Πατριαρχείο φαναριού σε ένα πολύ δύσκολη και κυρίως ύποπτη θέση ενώπιον της τουρκικής κοινής γνώμης έθεσε τόσο τον εαυτό του όσο και το θρησκευτικό ίδρυμα του οποίου πρωί στα πέντε υπό το βάρος μιας βαριάς ευθύνης Αθηναγόρας Αφέντης κυνηγώντας από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην ιστανμπούλ τη χίμαιρα να εξυψώσει το Πατριαρχείο Φαναρίου στην πρώτη Συνθήκη της Λωζάνης θέση του ως κράτους εν κράτει αντί να κινείται ως ένα ταπεινός θρησκευτικός λειτουργός επιφορτισμένος με καθήκοντα σε μια που κοσμική χώρα επιχειρεί αντιθέτως να αποδώσει στον εαυτό του το ρόλο ένα πολιτικού ηγέτη και έχει κάνει άνω κάτω τα εσωτερικά της αξίας την κλιμάκωση του συγκεκριμένου στόχου δηλαδή την υποβολή της εντύπωσης ότι το οικουμενικό Πατριαρχείο συντρέχει την υπόθεση της Κύπρου εξυπηρετούσαν κατά καιρούς άλλα δημοσιεύματα όπως εκείνα που κατά κόρον προβάλλονται ειδικός τύπος με αιχμή του δόρατος τη γεωργία περίπου έρανο που δήθεν συντονίζεται Οικουμενικού Πατριαρχείου για να ενισχύσει τον αγώνα του Μακαρίου και της ΕΟΚ η αντιμετώπιση θα φυλασσόταν στο οικουμενικό Πατριαρχείο και κάνουν την επόμενη φάση της όξυνσης του Κυπριακού στα μέσα της δεκαετίας του 60 όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε το μάρτιο του στα τέσσερις να μην ανανεώσει τη διμερή συνθήκη καταστάσεις του 30 ως αντιπαράθεση στα τεκταινόμενα στην κύπρο το οικουμενικό Πατριαρχείο θα βρισκόταν και πάλι στο στόχαστρο η απέλαση των δύο μητροπολιτών του οικουμενικού θρόνου Φιλαδέλφειας ιακώβου και τους λευκές Αιμιλιανού κοσμούσε σε εισαγωγικά τα πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων με εμπρηστικούς τίτλους που συσχέτισαν τις απελάσεις είτε με το Κυπριακό είτε με αντι τουρκικές δραστηριότητες κατασκοπείας η εξανθήματος χάριν έκανε λόγο για εκκαθάριση του Πατριαρχείου των ελλήνων πρακτόρων υπό τον μανδύα του θρησκευτικού λειτουργού ενώ παράλληλα αναπαρήγαγε διαρροές περί κατάσχεσης του κτιρίου του ρωμαϊκού Πατριαρχείου και πληροφορούσε για έναρξη ανακρίσεων για τη στάση γεωργία προβάλλει πρωτοσέλιδα την απόφαση για την απέλαση των δύο μητροπολιτών με συνοδεία φωτογραφίας του Μητροπολίτη Αιμιλιανού να του παίρνουν τα υλικά από τα κόμματα ενώ αμέσως από κάτω ένα φαινομενικά άσχετο ρεπορτάζ έλεγε στο χυτό του τίτλο απελευθερώνει συγκρούονται στην κύπρο μέσα από τις τάξεις της ΕΟΚΑ αυτοί εκπαιδεύονται από την ευρισκόμενη στο νησί ΕΛΔΥΚ η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα και φωτογραφία από την απέλαση των δύο μητροπολιτών χωρίς να παραλείψει να επισημάνει στη λεζάντα της ότι ομιλία ένα κάτω από το κουτί που περιείχε το κάλυμμα αυτό του εισαγωγικά έκρυβε ένα φιάλη ρακί κλπ του ένα κιλού αντίστοιχη εκστρατεία δυσφήμισης θα πυροδοτούσε και το 65 όταν το ίδρυμα αποδεικνυόταν οικονομικά και φορολογικά ανεξέλεγκτο και προαναγγέλλοντας διά στόματος πρωθυπουργού επίπλου ο άμεσος έλεγχος Ντεμιρέλ όμως αντιπρόεδρος κυβέρνησης δηλώνει ότι αν παραστεί ανάγκη το Πατριαρχείο μπορεί να τεθεί εκτός των συνόρων της Τουρκίας θα γίνει ότι επιτάσσουν τα τουρκικά συμφέροντα στοχοποίηση του οικουμενικού Πατριαρχείου λόγω του Κυπριακού θα γνωρίσει ένα μερική ύφεση τη δεκαετία του 70 σε σχέση με τις δύο προηγηθείσες στο πλαίσιο αυτό η εκλογή του δημητρίου στον οικουμενικό θρόνο θα καταλάμβανε ο πρωτοσέλιδος σελίδες τους υπουργεία ενώ θα απουσιάζει παντελώς από άλλες εφημερίδες όπως οι υπουργοί Γεωργιάδη θα παρέλειπε αναφέρει λανθασμένα αλλά εύγλωττα ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της Λωζάνης τον οριστικό διορισμό του δημητρίου θα κάνει νομάρχης της πόλης αξιοπρόσεκτο είναι το ότι ουδεμία αναφορά στο Πατριαρχείο απαντάται στη συγκεκριμένη εφημερίδα Αυγή δηλαδή κατά την κρίσιμη περίοδο ιουλίου αυγούστου 74 όταν πραγματοποιήθηκαν δύο φάσεις της στρατιωτικής εισβολής και στην κύπρο γεγονός μάλλον εξηγεί το το βαθμό που στρατιωτικός θρίαμβος όπως λεγόταν στο πράσινο νησί είχε εμπνεύσει έναν αέρα ψυχολογικής υπεροχής τόσο στους ιθύνοντες όσο και στον τύπο που ενδεχομένως δεν άφηνε περιθώρια ενασχόλησης με το θρησκευτικό θεσμό και τη συνακόλουθη στόχο ποίηση την ίδια μύτη καλή ψυχική εκλογή Βαρθολομαίου τον οκτώβρη του 91 Τζουμχουριέτ ειδησεογραφικά χαρακτηρίζοντας ωστόσο τον νεοεκλεγέντα κουμενικο Πατριάρχη ως τον πνευματικό ηγέτη διακοσίων 6000 μυρίων Ορθοδόξων σε μια εμφανή αντίφαση με το χαρακτηρισμό του ιδρύματος Πατριαρχείο φανάρι στο πλαίσιο αυτό επίσης αξιοπρόσεκτη είναι αναφορά της εφημερίδας το γεγονός ότι ο πατριάρχης βαρθολομαίος ινώδη διακοσίων ωστόσο 70ο πατριάρχης αυτή βυζαντινή εποχή μέχρι σήμερα ειδησεογραφική κάλυψη της ΑΓΕΤ προβάλλοντας τις δηλώσεις του τότε νομάρχη Χαρίτος Αξιού εμείς ως έθνος ως ελλειπτική Οθωμανική τουρκική Δημοκρατία έχουμε επιδείξει σεβασμό την πίστη των ανθρώπων και έχουμε αναγνωρίσει ελευθερία θρησκείας και συνείδηση στον καθένα που διαβιεί συνόρων μας με την εκλογή του Νέου πατριάρχη θα ξεκινούσε μια νέα περίοδος για το ελληνικό Πατριαρχείο η δυναμική προσωπικότητα του τον οδήγησε σύντομα σε ένα σύνολο εμπνευσμένο και αδιάκοπα μπάσων σε τομείς που κάθε ξεκινούν από τον καθαρά θεολογικό και εκτείνονται μέχρι τον οικολογικό παράλληλα το πέρασμα από τη διπολική μεταπολεμική εποχή σε εκείνην της παγκοσμιοποίησης ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων επηρέασε καθοριστικά την αντίληψη για την αντιμετώπιση ένα συνόλου διεθνών ζητημάτων συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού ως αποτέλεσμα όλων των καθώς και τις καθοριστικές εξελίξεις του καλοκαιριού το 74 το επίμαχο αυτό διεθνές πρόβλημα που οδήγησε σε έναν ακόμα ελληνοτουρκικού πολέμου έπαψε να ρίχνει βαριά σκιά των επιπτώσεών του στο οικουμενικό Πατριαρχείο αντιθέτως παρατηρείται ότι κατά την περίοδο τρεις αρχές βαρθολομαίου σημειώνεται ένα μετάβαση από την πολιτική της αμυντικής υπεράσπισής τους του θεσμού που χαρακτηρίζει τις 10 δεκαετίες ασχολείται 1000 150970 στην πολιτική της σταθερής και στενά άρης διεκδίκησης ζητημάτων που ξεκινούσαν από τη δυναμική προβολή της οικουμενικότητας μέχρι τη δημόσια διατύπωση αιτημάτων όπως της επιστροφής κατάθεσης αιτήσεων περιουσιών και της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Α.Θ.Π. τα στην τότε δημοσιογράφος σαμπάχ αφού αντί τα σπας η οποία προβλήθηκε στο κεντρικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με τίτλο μάλιστα το βαθύ κράτος δεν επιτρέπει την επαναλειτουργία της σχολής στη συνέντευξη αυτή η συνέντευξη αυτή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθούν μέτωπο κατά τρόπο κατανοητό στην τουρκική κοινή γνώμη ζητήματα όπως η δίκη τιμωρεί στον τίτλο του οικουμενικού για αδικαιολόγητη άρνηση της τουρκικής πολιτείας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής και όλα αυτά με ένα ασυνήθιστη για αλλοτινές εποχές παρρησία στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνέντευξης ο πατριάρχης αναφέρθηκε και στο τίμημα που άκουσα την πολιτική ομοίωσιν είχε κληθεί να πληρώσει κατά το παρελθόν με αφορμή με αφορμή το Κυπριακό γεγονός που οδήγησε στην αριθμητική συρρίκνωση ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αντίδραση προήλθε από ένα σε εισαγωγικά κυπριακή πηγή από τον τότε σύμβουλο του ραούφ Ντενκτάς τον τάσο ήσαν δημοσίευσε λοιπόν ένα άρθρο στη βουλή για όποιος το οποίο επιγραφών ήταν πατριάρχης πούσι γωνία ανάστημα εκεί υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι ο οικουμενικός πατριάρχης με το διαδίκτυο πόθεν συμπερασμάτων ποσειδών το βαθύ τουρκικό κράτος που δεν επέτρεπε την επαναλειτουργία της σχολής μετέτρεπε το σήκωμα του αναστήματος σε πρόκληση οι σύγχρονοι και εξωστρεφής αυτή στάση του οικουμενικού Πατριαρχείου με μέσο και τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίστηκε και συνεχίζεται τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους άξιους συνεργάτες του όπως στον παριστάμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο καθώς και από τον διευθυντή του γραφείου τύπου του κουβανικού Πατριαρχείου του πατέρα τους Αναγνωστοπούλου με τον τρόπο αυτό επειδή διέκρινε επιδιώκεται το άνοιγμα τους του ιδρύματος του κοινή γνώμη έτσι ώστε να πάψει να αντιμετωπίζεται ως μια περιθωριακή εισαγωγικά εστία κατηγοριών και να καταστεί εφικτό να γίνουν γνωστές οι πάγιες θέσεις του αλλά και συγκυριακές τοποθετήσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον ίδιο αλλά και την τουρκική κοινωνία αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να αποτελεί στόχο επιθέσεων λεκτικών και όχι μόνο όπως κατά τη διάρκεια του 2000 από κείνους που αργότερα κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Εργκένεκον αλλά και πρόσφατα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος όταν αστήρικτη ισχυρισμοί επιχείρησαν να εμπλέξουν το πρόσωπο του Πατριάρχη με τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της απόπειρας ίδια καχυποψία και καταγγελτική στάση επιφυλάχθηκε μερικώς και έναντι της απόφασης να τοποθετηθεί Μητροπολίτη στη Σμύρνη μετά από 92 εκ για να δοθεί και πάλι η προσήκουσα απάντηση από την ίδια την Α.Θ.Π. τα σε κάθε περίπτωση ο τουρκικός τύπος και ευρύτερα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν σημαντικά διαφοροποιήσει τη στάση τους σε σύγκριση με το περιγράφουν παρελθόν σε αυτό έχουν συμβάλει στην παραγόντων όπως η ανάδειξη μιας νέας γενιάς τούρκων δημοσιογράφων και ερευνητών που δεν προτάσσουν πάντοτε καλλιεργητές τα στερεότυπα για το Πατριαρχείο και από την άποψη αυτή είναι ενδεικτική πρόσκληση που τύπωσε το πανεπιστήμιο όπως μπορούν όταν Πάτρας βαρθολομαίος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του ιδρύματος το δεκέμβριο 13 στην οποία προς αγορές παιδί κουμενικο ωστόσο στο αγγλικό όσο και στον τουρκικό κείμενο της τους παράγοντες πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης προσωπικότητα του καθημερινού Προκαθημένου του οικουμενικού θρόνου η διαφοροποιημένη επί το θετικότερο αντιμετώπιση του Πατριαρχείου από την κυβέρνηση του ΚΑΠΕ της πρώτης τουλάχιστον περιόδου αλλά δυστυχώς και η αποδυναμωμένη αριθμητικά παρουσιάζει ορθοδόξου στοιχείου στην κωνσταντινούπολη γεγονός σίγουρα αξιοπρόσεκτο για τη λογική της ισχύος που διέπει την κρατούσα τουρκική κυβερνητική νοοτροπία θα μου επιτρέψετε να κλείσω λέγοντας ότι από αυτά όλα τα προεκτεθέντα όλα αυτά προτίθενται οδηγούν αβίαστα στην επισήμανση των δύο σημαντικών σημαντικότερων προβλημάτων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα ο καστίγιο ο Κωνσταντίνος πολιτικός Ελληνισμός πέραν του δημογραφικού είναι το στελεχιακό προσωπικό μας κοινότητα Ελλαδίτης επιμόρφωσης καταρτισμένων θρησκευτικών λειτουργών σύμφωνα με τα πολιτικά πολιτικά θέσμια τη θεολογική σχολή της Χάλκης και φυσικά το πρόβλημα της νομικής υπόσταση νομικής προσωπικότητας του οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σας ευχαριστώ πολύ ευχαρίστηση Βενετόκλειο επόμενος ομιλητής μας είναι ο γιώργος τρίτον Μάμαλος τους πραγματική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σύμβουλος τύπου και το θέμα του είναι το οικουμενικό Πατριαρχείο και διεθνές περιβάλλον από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια άγιε εκπρόσωπε του παναγιωτάτου τότε γρήγορη σημειωτέον έχουν είναι ένα εκπρόσωπος του πατριάρχη Αλεξανδρείας σάκη Μπουρούσης κύριοι υπουργοί κυρίες και κύριοι η ανάγνωση ένα άρθρου της ιταλικής εφημερίδας λα στάμπα στις 18 απριλίου πριν την προηγούμενη βδομάδα δηλαδή είχε ως αποτέλεσμα να με κάνει να αλλάξω τελείως τον τρόπο εισαγωγής όμως αυτή την εισήγηση και την διαβάζοντας αυτό το άρθρο συνάντησα τρεις από τα τέσσερις στοιχεία του σημερινού τίτλου δηλαδή το οικουμενικό Πατριαρχείο διεθνές περιβάλλον και εξωστρέφεια και όλα αυτά τον εικοστό πρώτο αιώνα όπως θέλει και ότι απλώς της σημερινής ημερίδας για τον ελληνισμό της πόλης στον 21ο αιώνα έγραφε λοιπόν η ιταλική εφημερίδα ο κουμενικο Πατριάρχη της κωνσταντινούπολης βαρθολομαίος βρίσκεται στο κάιρο της 28 και 29 απριλίου μετά από πρόσκληση του μεγάλου ιμάμη του AEL FC Arena σε είχε αυτόματα α χέμπορν τις ίδιες ημέρες στις επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται για ένα σημαντική παρουσία σε μια δύσκολη στιγμή πάπας και πατριάρχης έρχονται να συμπαρασταθούν στο κόπτης πατριάρχης θεόδωρο η κοινότητα του οποίου επλήγη από τρομοκρατικό χτύπημα στον Mr φονταμενταλιστών κυριακή των Βαΐων ο κύριος Βαρθολομαίος προσεκλήθη από το μεγάλο κύμα άμυνα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη και το ταξίδι τους στην έχει το είχε μιλήσει ο πατριάρχης βαρθολομαίος στο τέλος της πασχαλινής λειτουργίας γνωστοποιώντας τη λήψη χειρόγραφης επιστολής του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος τον ευχαριστούσε για τη φιλία του ευχόμενος να τον συναντήσει σύντομα και πάλι και πατριάρχης γράφει εφημερίδα λα στάμπα πρόσθεσε η ευκαιρία της συναντήσεις μπορεί να είναι πολύ εγγύς καθώς και χώρο έχουν προσκληθεί από το πανεπιστήμιο του αλλά χάρη στο κάιρο και θα ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν εκ Νέου με τον Πάπα Φραγκίσκο συνεχίζεται το άρθρο δεν θα ολοκληρώσω έχω στο σχολιασμό μου γιατί ήδη έχουμε όπως είπα και πριν όλα τα στοιχεία που διακρίνουμε ότι όλα τα στοιχεία της σημερινής εισηγήσεις τρεις από τα τέσσερις στοιχεία έχουμε ένα ιταλική εφημερίδα δηλαδή αυτό που αποκαλούμε διεθνή τύπο να ασχολείται με το πρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχουμε ένα πανεπιστήμιο στο κάιρο και την πρόσκληση του μεγάλου ιμάμη προς τον ορθόδοξο πρώτο πατριάρχη να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την ειρήνη σε διεθνές συνέδριο και έχουμε τη χειρόγραφη επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και άρα έχουμε την από κοινού συνεργασία που υπονοεί μια ισότιμη ισοτιμία αναγνώριση της εξωστρέφειας όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι και για να κατανοήσουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ γεγονός το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου πού είναι η επιβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο διεθνές περιβάλλον ως ισότιμου Ρόντος θα χωρίσουμε θα κάνουμε μια ένα διαχωρισμό της σημερινής εισηγήσεις σε τρεις περιόδους η πρώτη περίοδος άρχισε από το 1901 και φτάνει στο 1148 η δεύτερη από το 1948 έως το 1991 και η τρίτη περίοδος από το 1991 έως τις μέρες μας όπως καταλαβαίνετε αυτές οι περίοδοι έχουμε εμπεριέχουν τις εκλογές Οικουμενικών πατριαρχών η πρώτη περίοδος ξεκινά το 1901 και καταλήγει στο 1948 αρχίζει με την επανεκλογή με την επανεκλογή στο θρόνο του στη δεύτερη πατριαρχία του οικουμενικού Πατριαρχείου και του τρίτου μέσα σε 48 χρόνια μέσα σε 47 μάλλον χρόνια εκλέγονται στον οικουμενικό θρόνο 9 πατριάρχες όπως καταλαβαίνετε το διάστημα είναι πολύ μικρό για να έχουμε 9 πατριάρχες οι οποίοι θα μπορέσουν να δουλέψουν και να αναπτύξουν είναι πάροχο τους από αυτούς τους 9 πατριάρχες μόλις φιλοπατρία και θα φτάσουν τη δεκαετία ο ιωακείμ τρίτος ένδεκα χρόνια over ένα είναι 10 χρόνια οι υπόλοιποι πατριάρχης οι υπόλοιποι επτά πατριάρχες θα Πατριαρχε Εφσούν από 40 ημέρες όπως Πατριάρχης Κωνσταντίνος εκτός όποιος απελάθηκε βιαίως 40 μέρες μετά την εκλογή του από την Τουρκία έως τους έξι μήνες συγνώμη έως έξι χρόνια πού είναι τα χρόνια του φώτη του δεύτερου από αυτούς τους 9 πατριάρχες που καλύπτουν την πρώτη περίοδο που εξετάζουμε οι τέσσερις παραιτηθούν ο γερμανός 5ος Μελέτιος 4ος Κωνσταντίνος εκτός μάξιμος 5ος και μόλις πέντε θα αποβιώσουν εν ενεργεία λόγω ασθενείας και γήρατος σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να λησμονήσουμε και την τριετή χηρεία του οικουμενικού θρόνου από το 1918 έως 1121 στην κρισιμότερη ίσως περίοδο της ιστορίας τόσο της ελληνικής όσο και της ευρύτερης μικρασιατικής και γενικότερης ιστορίας του γένους κατά την περιοχή 101 και 1148 για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το φανάρι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την περιρρέουσα εσωτερική πολιτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από το 1900 στην Τουρκία πέτυχε 123 στην Τουρκία όταν οι Οθωμανοί και αυτοκρατορία έδωσε τη θέση της στην τουρκική Δημοκρατία ιδιαιτέρως μετά την Μικρασιατική καταστροφή που όπως γνωρίζουμε από στέρησε το οικουμενικό Πατριαρχείο από όλες τις Μητροπόλεις της μικράς Ασίας του πόντου και της ανατολικής θράκης περιορίζοντας τις εν ενεργεία μητροπολεισ με ποινή δηλαδή ΗΣΑΠ πέντε της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως συμπεριλαμβανομένης σε συνδυασμό ότι συμμετείχε με τις επιπτώσεις εφαρμογής ημι εφαρμογής και καταλαβαίνετε τι θέλω να πω των προβλεπόμενων από τη συνθήκη της Λωζάνης σε ότι αφορούσε άμεσα τον Ελληνισμό της κωνσταντινούπολης της Ίμβρου και της Τενέδου ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο παρουσιάζει η αποτίμηση της τετραετούς πατριαρχίας του βασιλείου του τρίτου κατά την τελευταία του το σεπτέμβρη του 1925 από τον Βρετανό πρέσβη Dr Clare την οποία σχολίασε όσα αξιολογεί εισαγωγικά όχι τόσο για αυτά που κατάφερε να φέρει εις πέρας όσο για τα νησιά μας η εντός των οποίων οδήγησε με ασφάλεια το κράτος σαφώς της εκκλησίας μετά την ένταση και την καταιγίδα που αντιμετώπισαν οι άμεσοι προκάτοχοί του Σ αυτό το σημείο θα πρέπει να λησμονούμε τις πολιτικές παρεμβολές και επιπτώσεις που είχε στη ζωή της εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και των ρωμιών σε προέκταση το διάστημα 1000 929946 κατά την περίοδο που πατριάρχης have fun πατριάρχης Φώτιος δεύτερος κίτρινη μην πρώτος έτσι μου το φεβρουάριο του 1145 ένα χρόνο πριν πεθάνει ο πατριάρχης βενιαμίν έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην άγκυρα αποτυπώνει ρεαλιστικά την κατάσταση λέγοντας το Πατριαρχείο βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση το ίδιο και το ελληνισμό στις πόλεις το Πατριαρχείο έχει απωλέσει όχι μόνο τις εισφορές των πιστών αλλά και τα εισοδήματα από ακίνητα την περιουσία τους στην Τουρκία σε όλη την Τουρκία σ'αυτή την ευαίσθητη χρονικά περίοδο του τέλους του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το Πατριαρχείο συγκεντρώνει και πάλι τα φώτα του διεθνούς διεθνούς ενδιαφέροντος εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης της σοβιετικής επιρροής γεγονός που όπως είναι πλέον ιστορικά αποδεκτό έφερε σε ένα σπάνια συζυγία τα ενδιαφέροντά της τουρκίας και της ελλάδας το ενδεχόμενο διείσδυσης του σοβιετικού παράγοντα μέσω του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κινούσε το διεθνές ενδιαφέρον όπως μαρτυρεί έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας τη Μόσχα προς το φόρεϊν όφις τον αύγουστο του 1945 στο οποίο αναφέρεται φαίνεται απίθανο σοβιετική εξωτερική πολιτική να άφησε να της ξεφύγει το Πατριαρχείο της κωνσταντινούπολης θεωρούμε ότι σοβιετική κυβέρνηση μελετά ως κίνηση τακτικής εις την υπαγωγή όλων των ορθοδόξων Πατριαρχείων υπό τον πατριάρχη μόσχας σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τονίσουμε ότι τους ίδιους φόβους έχει και άρωμα καθολική εκκλησία όπως αναγράφεται σε σχετική εγκύκλιο του καρδιναλίου του μιλάνου κάρφωσε όσους περίπου και βρίσκεται στα αρχεία του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών ο φόβος επιρροής του Φαναρίου από τη σοβιετική ένωση επισκίασε και την διετία της πατριαρχίας του πατριάρχη μάξιμου του πέμπτου σαν 1000 146148 για τον οποίο επικρατούσε η άποψη όχι πάντα τεκμηριωμένη μιας τρυφερής Κούσας Ρόσα φιλίας έτσι παρά την ψήφιση εκλογικού σε οικουμενικό πατριάρχη αυτή η άποψη αλλά και τα προβλήματα υγείας που προέκυψαν τον οδήγησαν σε παραίτηση τον οκτώβριο του 1948 δύο χρόνια μετά την εκλογή του είναι πιστά το προφανές ότι για ποιο λόγο χαρακτήρισα με την περίοδο 1000 901148 περίοδο της εσωστρέφειας οι πολιτικές συγκυρίες του διεθνούς εσωτερικού περιβάλλοντος η συρρίκνωση των επαρχιών του οικουμενικού θρόνου η επιβολή μέτρων κατά της Ομογένειας σε συνδυασμό με την λίγο χρόνο τα τρεις αρχεία παραμονή των πατριαρχών στον οικουμενικό θρόνο από στέρησαν το φανάρι από κινήσεις και εξωστρεφείς χειρονομίας περιορίζονταν στο σε αυτό που περιέγραφε τον Βρετανό Βρετανός πρέσβης στο 1129 στη διάρκεια της τον ήρεμο 1000 είναι αυθαίρετο βέβαια αυτό γιατί θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1120 το Πατριαρχείο κάνει μνεία παρά το γεγονός ότι ήταν περίοδος τοποτηρητή Ηλίας κάνει ένα μεγαλεπήβολου πρόταση για τα χρονικά τη δημιουργία ένα παγκοσμίου συμβουλίου εκκλησιών κατά το πρότυπο της κοινωνίας των εθνών ερε ένα συμβουλίου των εκκλησιών κατά το πρότυπο της κοινωνίας των εθνών και επίσης και το 1902 και το 1104 ο πάτερ επί Πατριάρχου Ιωακείμ του τρίτου υπήρξαν κινήσεις ανοίγματος προς τις ετερόδοξοι ετερόδοξοι εκκλησίες αλλά όπως είπα οι συγκυρίες δεν έφοδος σαν ώστε αυτά τα αυτές οι κινήσεις να αναπτυχθούν ανατροπή του σκηνικού έχουμε το 1948 με την εκλογή του αρχιεπισκόπου αμερικής Αθηναγόρα στο Πατριαρχείο τον οικουμενικό θρόνο φτάνοντας στην πόλη τρεις ημέρες τρεις μήνες αργότερα τον ιανουάριο του 1149 είναι σαφές ότι οι πατριάρχες Αθηναγόρας είχε ένα μοναδικό προνόμιο είχε τη στήριξη του διεθνούς περιβάλλοντος όπως αυτό εκφραζόταν με δύναμη από την αμέριστη συμπαράσταση των ηνωμένων πολιτειών και του Προέδρου τρούμαν προσωπικά έχετε της πρωτοφανούς για όσους γνωρίζουν την ιστορία υποστήριξης της τουρκικής κυβέρνησης η οποία στο πρόσωπό του είχε πεποίθηση ακόμα και το κόλλημα της επί ότητας και έχει αρκετή στήριξη της αθήνας η οποία ήλπιζε στην αναθέρμανση των σχέσεων προς όφελος της ελληνικής παρουσίας της κωνσταντινούπολης που αριθμούσε τότε 1156 σύμφωνα με την έρευνα που έκανε πατέρας του ανδρέα Θωμόπουλου Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος στο φάκελο διαρροή και αυτών μνημονεύουμε λέγοντας αυτό τον αριθμό 61567 παρουσίας και τον αριθμό των μαθητών φτάνουν τους 5541 οπωρώνα εδώ θα πρέπει επίσης να κάνουμε μια υπενθύμιση για τον έχετε αυτό που τον έφερε πριν την στήριξη του διεθνούς περιβάλλοντος και τον πρόεδρό του και της και των ηνωμένων πολιτειών ο πρόεδρος τρούμαν κατά την υποδοχή του νεοεκλεγέντος πατριάρχη στο λευκό οίκο δεν δίστασε να του προσφέρει το προσωπικό του αεροπλάνου την ίδια για Ελλάδα έτσι ονομάζονταν το αεροπλάνο του Προέδρου τρούμαν ώστε να μεταφέρει κοινό να μεταφερθεί ο πατριάρχης με το προσωπικό αεροπλάνο του Προέδρου τρούμαν αυτό αν και έχει περάσει στην βιβλιογραφία και στις εφημερίδες το προεδρεύσει Πατριάρχης να γίνει αυτό λέγοντας πάντα ότι βοηθούν με το προσωπικό αεροπλάνο του Προέδρου τρούμαν ουδέποτε πραγματοποιήθηκε αυτή η επιθυμία η επιθυμία του Προέδρου τρούμαν γιατί το στέιτ ντιπάρτμεντ αντέδρασε θεωρώντας ότι ήταν άκομψο η άποψη με τη φορά η μεταφορά ένα θρησκευτικού ηγέτη με το προσωπικό αεροπλάνο του αμερικανού Προέδρου και σε μια έρευνα που έκανε πρόσφατα στην καθημερινή στα αρχεία που έχουμε εδώ στη γενική γραμματεία αναγράφεται ότι το πρόεδρο ο οικουμενικός πατριάρχης δεν έφτασε με την περιέργεια για Ελλάδα αλλά καταλαβαίνουμε τώρα οι εξωστρεφείς αυτή στάση δέχθηκε καίριο πλήγμα στα Σεπτεμβριανά επεισόδια τα σπασίματα όπως είναι γνωστά στην κωνσταντινούπολη ειδική ορολογία πολλοί εκ των οποίων στάθηκαν ικανά δικαιωμένοι για την αρχική διστακτικότητα τους στις μεγάλες οι βολές αυτές κινήσεις του οικουμενικού πατριάρχη τη διατύπωση περιγράφει με γλαφυρότητα πίστωση αυτή περιγραφή διαθέτει 3θυρο τότε μητροπολίτης παιδικής Ευάγγελος στο βιβλίο του Φαναρίου λέγοντας ότι ο Αθηναγόρας για επτά χρόνια σχηματίζει με τη δράση το θρύλο του για 17 χρόνια βίωνε την ανατολή Φθιώτιδας το Θρησκευμάτων του την περίοδο που ακολούθησε τα Σεπτεμβριανά ο πατριάρχης Αθηναγόρας ήρθε αντιμέτωπος με τη χαλάρωση για να μην πούμε εγκατάλειψη του διεθνούς περιβάλλοντος Σ'αυτό το σημείο ωστόσο εδράζεται και σταθερή άποψη του πατριάρχη Αθηναγόρα προς την εξωστρέφεια υπό άλλες συνθήκες όπως η ιστορία μας διδάσκει το Πατριαρχείο και Πατριάρχης προσωπικά αντιμετωπίζοντας το σαφέστατα εχθρικό περιβάλλον θα προχωρούσε σε μια αναδίπλωση περιοριζόμενη στα του οίκου τους ο πατριάρχης Αθηναγόρας δεν το έπραξε όπως άλλοτε είχε εμείς άλλωστε είχε εμπιστευθεί το 1949 μόλις είχε φτάσει στην κωνσταντινούπολη στο γενικό πρόξενο της ιταλίας μπέρι καθιστώντας τον κι καθιστώντας τον κοινωνό των προθέσεων του για μια προσέγγιση με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία του είχε πει το θέμα με απασχολεί το σοβαρά και θα τους συμπεριλάβουν στις προγραμματικές του δηλώσεις στην ιερά σύνοδο αρχίζει σήμερα αργά αλλά σταθερά βήματα η προσέγγιση με τις ετερόδοξοι σε εκκλησίες που θα φέρει το πρώτο το Πατριαρχείο στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος η έρευνα των διπλωματικών και ιστορικών αρχείων μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο πατριάρχης θα κατανοούν σε αυτή την προσέγγιση έλεγε είμαι διατεθειμένος να πραγματοποιήσω οποιαδήποτε προσπάθεια να συναντήσω το βατικανό στα μισά του δρόμου όμως πρέπει να είναι στα μισά όχι στα τρεις τέταρτα διαφαίνεται δηλαδή ότι πατριάρχης είχε απολύτως ξεκάθαρο στο μυαλό του το όραμα τις προσεγγίσεις προσέγγιση με στόχο την καταλλαγή όχι την παράδοση την υποταγή το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ ρώμης και Ρομά και κωνσταντινούπολης θα αλλάξει ριζικά με την εκλογή του πάπα Ιωαννίδου εικοστού τρίτου το 1158 στο οποίο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του καλούσε τους χριστιανούς να προσεγγίσουν αλλήλους να συνέλθουν και να νιώθουν μια εβδομάδα αργότερα ο πατριάρχης Αθηναγόρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του απάντησε λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί επιτακτικότερη των παιδιών μετά τις προσφυγές must της Δύσεως Εκκλησίας η περίοδος προσεγγίσεις θα συνεχιστεί εντονότερα από το διάδοχό του ιωάννη τον πάπα παύλο τον 6ο με κορύφωση την σταδιακή άρση της κάτι που κάθε υποψή καχυποψίας η οποία κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα σκεφτεί εικονίδια των Προκαθημένων του Αθηναγόρα και του παύλου στα ιεροσόλυμα τον ιανουάριο π.χ. 164 γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία που καλύφθηκε από δυόμισι 1000 δημοσιογράφους δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει εκείνες τις ημέρες στραμμένο το ενδιαφέρον της στα ιεροσόλυμα αυτό αποδεικνύεται και από τα συγχαρητήρια μηνύματα της βασίλισσα της αγγλίας ελισάβετ του προέδρου των ΗΠΑ Johnson του βασιλιά της ιορδανίας και άλλων ηγετών εκ παραλλήλου σημαντική είναι η συμβολή του πατριάρχη στην Πανορθόδοξη ενότητα όπως αυτή εκφράστηκε με τη σύγκλιση των Πανορθόδοξη διάσκεψη των που πραγματοποιήθηκαν κατά την πατριαρχία του σε αυτό το πλαίσιο των προσεγγίσεων με τις ετερόδοξοι εκκλησίας παρατηρητικοί σύσφιξη των σχέσεων με την αγγλικανική εκκλησία καθώς κατά τη δεκαετία του 1960 βλέπουμε δύο Προκαθήμενος της αγγλικανικής εκκλησίας επισκέπτονται το φανάρι επισφράγιση της προσέγγισης και της έμπρακτης συμφιλίωσης με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία υπήρξε η άρση των θεμάτων από τη μνήμη της εκκλησίας όχι από 65 Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να ανακαλέσω στη μνήμη σας μια ένα γεγονός το οποίο συμβολίζει την αναγνώριση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο πρόσωπο του πατριάρχη και στο έργο του οικουμενικού Πατριαρχείου και που σπάνια αναφέρεται και το γεγονός αυτό λαμβάνει φορά 10 χρόνια στα στους εορτασμούς της δεκαετίας από την άρση των θεμάτων το 1175 όταν πάπας παύλος εκτός στόχων τη ριζική κυριολεκτικά και φιλάει τα πόδια του Πατριαρχικού απεσταλμένου πατριάρχη δημητρίου στο sixties παρεκκλήσιο μετά την ολοκλήρωση της τελετής έγινε μια κίνηση με τεράστια συμβολική αξία ο μητροπολίτης μέλη των προσπάθησε να τον εμποδίσει και σε ελάχιστη ανταπόδοση έσκυψε και του φίλος πτωχεύει όπως είπα το συγκεκριμένο γεγονός έλαβε χώρα τρεις χρόνια μετά την εκλογή του Πατριάρχη Δημητρίου η οποία όπως γνωρίζουμε πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 1972 στο βιβλίο του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευάγγελος αναφέρει για τον πατριάρχη δημήτριο ο πατριάρχης Δημήτριος ήταν η νοηματική έκφραση της σιωπής του χρόνου ο Δημήτριος μπροστά στην άβυσσο του χρέους στάθηκε φέρεται ως ήταν που έδωσε στον ευθύς άνθρωπος τους τον οποίο δόθηκε η οικουμενική εξωστρέφεια σε στιγμές κρίσιμες όπως γνωρίζουμε για το έργο από το διεθνές περιβάλλον είχε εγκαταλείψει το φανάρι καθώς ήταν σαφές ότι Τουρκία και εσωτερική πολιτική κατάσταση δε θα μπορούσε να ανεχθεί μια προσωπικότητα ανάλογη του πατριάρχη Αθηναγόρα την άποψη αυτή συμμερίζονταν τόσο ξένη διπλωματική κύκλοι διαπιστευμένοι σε Ελλάδα και Τουρκία όσο και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός εξωτερικών της οποίας υποστήριζε ότι ενδεχόμενη παρακώλυση της που ψυχρότητας της ισχυρής υποψηφιότητας του αρχιεπισκόπου αμερικής ιακώβου του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος μέλι τόνος θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η άγκυρα επεδίωκε την εκλογή ένα ασήμαντου προσώπου με στόχο τη μείωση του κύρους του Πατριαρχείου που τα τελευταία χρόνια είχε γνωρίσει τεράστια το ηλίθιο απαντά το θέμα απασχολούσε και το διεθνή τύπο των καρδιών του λονδίνου και η AMD κοιτάει τις συνέκλιναν στο γεγονός ότι η αρχή ότι η άγκυρα θα επιθυμούσε την εκλογή ένα προσώπου που δεν φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης των Ορθόδοξων χριστιανών καθώς ήταν προφανές ότι το μέτρο με τους στην αγορά το Πατριαρχείο είχε μεταβληθεί σε κέντρο της ορθοδοξίας επι κεντρο ώνοντας τις σχέσεις του με τις άλλες εκκλησίες όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα εξελέγη ο ύστατος Max φιλίας όπως ονόμασε την εκλογή του ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Δημήτριος 1172 ωστόσο ο πατριάρχης Δημήτριος παρά τη διαφορετικότητα της προσωπικότητας του ασύγκριτη με εκείνη του προκατόχου του συνέχισε στο αυτό πνεύμα του Αθηναγόρα κρατώντας εξωστρεφής στάση ως οικουμενική αποστολή του Πατριαρχείου και συνέβαλε στην προώθηση του διαλόγου για την προσέγγιση των εκκλησιών διατηρώντας αμείωτο το διεθνές ενδιαφέρον και στο φανάρι έζησε την ιστορική στιγμή να υποδεχτεί τον πάπα ιωάννη παύλο τον δεύτερο και όχι το Νοέμβρη του 1979 στο φανάρι επί πατριαρχίας δημητρίου κατάφερε να εξασφαλίσει και να εξασφαλιστεί αυτό το οποίο τρεις πατριάρχες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν δηλαδή έδινε την άδεια οικοδόμησης του κατεστραμμένου Πατριαρχικού Οίκου από πυρκαγιά το 1103 41 των οποίων εγκαινίασε στις 17 Δεκεμβρίου 1989 προσδίδοντας ώρα το σώμα στη φανερή διότι και εξωστρέφεια επιθυμείτε ρίου συνεχίστηκαν οι ορθόδοξες Πανορθόδοξη διάσκεψη με στόχο την προετοιμασία της μεγάλης κουμενικ Σύνοδο πραγματοποιήθηκε πορεία ειρήνης όλα τα πρέπει γενικά τρεις αρχεία στην πολωνία στη ρωσία στην αθήνα ο πατριάρχης Δημήτριος συναντήθηκε στο βατικανό έχει 187 με τον πατριάρχη με τον πάπα ιωάννη παύλο τον δεύτερο και στο λονδίνο με τον αντικατοπτρισμό του επιβάτες επί πατριαρχίας δημητρίου χίου όλο καθιερώθηκε επίσης η 1η σεπτεμβρίου ως ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος ένα από τις κορυφαίες στιγμές της πατριαρχίας δημητρίου ήταν και το ταξίδι του στις ηνωμένες πολιτείες όταν έγινε δεκτός στο λευκό οίκο και στον βάλτο στο οβάλ γραφείο από τον τότε πρόεδρο μπους και φτάνουμε στο τελευταίο μέρος της εισήγησης αυτής που είναι που αρχίζει στις 22 Οκτωβρίου του 1991 με την εκλογή μητροπολίτη Χαλκηδόνος Βαρθολομαίου μου στον οικουμενικό θρόνο και για να μιλήσω γι αυτήν αντικειμενικά αυτή την περίοδο αντικειμενικά καθώς βρισκόμαστε εντός της ιστορίας Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποτελεί ζώσα πραγματικότητα και δεν έχουμε την προστασία της χρονικής απόστασης που διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την απογύμνωση από οίκο από υποκειμενικά κριτήρια θα ανατρέξω σε δύο κείμενα που αποδεικνύονται προφητικά το ένα κείμενο είναι της εφημερίδας στο κύριο άρθρο της εφημερίδας καθημερινή που δημοσιεύθηκε στις τρεις νοεμβρίου την επομένη της φρόνηση του πατριάρχη και αναφέρει χάρτης της ορθοδοξίας είναι παγκόσμιας δεν έχει σύνορα η ορθοδοξία είναι παρούσα συχνά με δυναμισμό και με τεράστια απήχηση σε όλες τις ηπείρους αυτή την παρουσία αυτόν το ρόλο πρέπει να ενισχύσουμε διότι συμβάλλει και στη δική μας επιβίωση αλλά και διότι συμβάλλει επίσης στην ειρήνη και τη συνεργασία σε αναστατωμένος και επικίνδυνες περιοχές όπου μάλιστα διαφαίνονται ήδη οι προθέσεις εθνικιστικών αντιπαραθέσεων μέσω της τεχνητής προβολής θρησκευτικών αντιπαραθέσεων είναι από κάθε άποψη βαρύ το έργο που ελέγχθηκε στον πατριάρχη βαρθολομαίο ο πατριάρχης Παρθένιος προσφωνώντας τον Αλεξανδρείας προσφωνώντας τον πατριάρχη βαρθολομαίο στοχεύουμε που έγινε την ημέρα της ενθρόνισης ανέφερε ένα είναι γεγονός ότι στο οικουμενικό πατριάρχης σηκώνει μεγάλο βάρος ιστορία παράδοση για εμάς ένα είναι καλό και ίσως έτσι το θέλει ο θεός οι σημερινοί περισσότεροι πατριάρχες να έχουμε περασμένα χρόνια εσύ εισοδίων έως και η ευθύνη σου πιο μεγάλη θα περάσεις το 2000 εύχομαι έως τότε να έχει χαράξει την πορεία τους μπορούμε με ασφάλεια να πούμε αυτό το οποίο γνωρίζουμε όλοι μας ότι πάντα και τότε απλώς ήταν ένα ευθύνη ο πατριάρχης βαρθολομαίος πέρασε το 2000 και χάραξε την πορεία του και βρίσκεται στο εικοστό έκτο έτος της πατριαρχίας του είναι η πρώτη φορά στη δεύτερη χιλιετία πατριάρχης που παρατηρείται μια τόσο μακρόχρονη πατριαρχία και είναι η τρίτη φορά στο μακρύ κατάλογο των διακοσίων 70 πατριαρχών που παρατηρείται αυτή η πατριαρχία είναι η πρώτη φορά που η πατριαρχία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόλυση ανέφελη αντί συγκρίνουμε με εκείνη των προκατόχων του και ίσως είναι η πρώτη φορά που εξωστρέφεια δεν αποτελεί αποτέλεσμα συγκυριών άλλες ζώσα πραγματικότητα και βιωματική πραγματικότητα σε διορθωτική στο επίπεδο επίπεδο παρά τις μεταβολές των προσώπων κατά το διάστημα που διέρρευσε αυτά τα 26 χρόνια Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέδειξε τη νικοτίνη κάνει ότι ήτανε ενεργεί ως ενοποιητικό ως παράγων συμβάλλοντας στην αειφόρο ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας του Οικουμενικού blog του Ορθόδοξου κόσμου συγκαλώντας σιλβί από το μάρτιο του 1942 τέσσερις μήνες μετά την ενθρόνισή του την πρώτη Σύναξη Προκαθήμενος στην ιστορία και θα ακολουθήσουν άλλες επτά συνάξεις Προκαθημένων με διάφορες ευκαιρίες για να φτάσουμε στα παρά τα όποια προβλήματα στη σύγκληση της αγίας και μεγάλης συνόδου το καλοκαίρι που μας πέρασε σε δύο χριστιανικών επίπεδο υπήρξε μάρτυρας μεταβολών τόσο στη ρωμαιοκαθολική όσο και στις άλλες εκκλησίας συναντήθηκε από την ημέρα της εκλογής του με τρεις πάπες δύο εκ των οποίων ευτύχησε να τους υποδεχτεί στην έδρα του συνέχισε και διεύρυνε την οδό της εξωστρέφειας συνεισφέροντας στην πορεία του τόπου και καταλλαγής σε ένα για τους σπασμένο χριστιανικό κόσμο και για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε επανέρχομαι στο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας τις 18 απριλίου που άρχισα λοιπόν να φέροντας την παρουσία αύριο είναι του πατριάρχη βαρθολομαίου στην αίγυπτο στην οποία θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου εκείθεν και παπάς και θα μου πείτε ότι λέει ο πατριάρχης και πάπας ένα πανεπιστήμιο θα πούνε τα γνωστά λόγια διαβάζοντας στο βήμα της περασμένης κυριακής 23 απριλίου η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνιάδου μαζί τα φωτίζει ωδείο σε ήχησε αυτά μαραίνονται άλυτα χέμπορν θεωρείται ένα από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ισλάμ παγκοσμίως και το πανεπιστήμιο του Λασκάρ που ιδρύθηκε πριν από περίπου 1000 χρόνια έχει καθοριστικό ρόλο ωστόσο ειδικού ισλάμ καταλαβαίνουμε δηλαδή το μέγεθος επίσης θέλω να προσθέσω κάτι το οποίο έμαθα χθες το βράδυ ότι πατριάρχης είναι γνώριμος του πανεπιστημίου αυτού το οποίο είχε επισκεφθεί και το 1993 επανέρχομαι στο άρθρο της Λα Στάμπα το οποίο λέει η ταυτόχρονη παρουσία του Πάπα και του Ορθόδοξου πατριάρχη στη διάσκεψη του μεγάλου σουνιτικού πανεπιστημίου στην αίγυπτο είναι ένα εύκολο το σημείο προσέγγισης μεταξύ των χριστιανών διαφορετικών ομολογιών καθώς επίσης η έκφραση της θέλησης είχε από κοινού για άλλο χώρο με εκείνους τους μουσουλμάνους που αρνούνται τη βία και την δικαιολόγηση της τρομοκρατίας και των τραγουδιών στο όνομα της θρησκείας από το συνδυασμό των δύο άρθρων διαφαίνεται και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου όπως διακρίνουμε σήμερα γιατί αν Πατριάρχης Αθηναγόρας ως πρόδρομος και πρωτοπόρος διάνοιξη την τόνωση της εξωστρέφειας άλλο Πατριάρχης Δημήτριος προχώρησε αυτή την οδό στο χρονικό του οικουμενικότητα εκείνα ο πατριάρχης βαρθολομαίος πέτυχε κάτι που το 1999 φάνταζε ακατόρθωτο να καταστήσει το φανάρι έναν ισότιμο δρώντα του διεθνούς περιβάλλοντος στο οποίο προσβλέπουν οι άλλοι βροντές η αλυσίδα διαμορφωτές δηλαδή του διεθνούς συστήματος ο συν ισότιμο μέλος αυτού για να αποκομίσουν οφέλη το διεθνές γίγνεσθαι όπως αυτό εκφράζεται στην παρούσα συγκυρία περιμένει η καλύτερα προσβλέπει από το φανάρι το άκουσμα ένα διαφορετικούς περιεκτικούς λόγου και αυτός λόγος δεν είναι μόνο θρησκεία αυτήκοος εκκλησιαστικός αλλά είναι λόγος ειρηνικός καταλλαγής Περιβαλλοντικός και κοινωνικός με με ένα λέξη είναι λόγος ουσίας αυτή είναι η μέγιστη παρακαταθήκη του πατριάρχη βαρθολομαίου υπέρβαση της εξωστρέφειας και η τοποθέτηση του Πατριαρχείου πέραν των ορίων που αυτή ορίζει το αποδεικνύουν οι συναντήσεις του με τους ισχυρούς της γης όταν εκείνος βρίσκεται στα κράτη που επιτρέπεται αποδεικνύει περισσότερο η έλευση των ισχυρών της γης στο φανάρι αρχηγοί κρατών βασιλείς πρίγκιπες πρωθυπουργοί υπουργοί και ανώτατοι διεθνείς αξιωματούχοι έχουν επισκεφτεί και επισκέπτονται το Πατριαρχείο Πατριάρχης στέκεται δες άλλο πάτρια εσύ δεν στέκεται μόνο στους ισχυρούς της γης όπως τάφηκε τρεις φορές σε με τρεις διαφορετικούς προέδρους τους στο λευκό οίκο στο οβάλ γραφείο όπως στάθηκε δίπλα στον βασιλιά της ολλανδίας τον πρόεδρο της Ρωσίας τον πρωθυπουργό της ρωσίας στον πρόεδρο της γαλλίας για ένα θερμό για να αναφέρω μόνο μερικούς όπως απευθύνεται στο ΕΚ όπως προσέθετε με τον πάπα στο μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Πέτρου με τον ίδιο τρόπο στέκεται και στο στο άμεσο επιμένει ότι στην πόλη με τον ίδιο τρόπο προσκαλεί το προσωπικό του Πατριαρχείου να συμβάλουν στην πατριαρχική τράπεζα με τον ίδιο τρόπο χοροστάτησε στον χυλό στα σωματεία πιστωτών τους καλεί αλλά αυτή η πτυχή μου του αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως ίσως αποτελέσει ένα μαγιά ένα άλλη εισήγηση και Γεωργόπουλο στα 10 χωριστά πίνει στα 50 χρόνια της οίκους και στα 35 χρόνια του πατριάρχη βαρθολομαίου στην και τώρα έχουμε τον τελευταίο ομιλητή αυτής της στρογγυλής τράπεζας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο ηγούμενο της μονής θεολογική Σχολή της Χάλκης με θέμα τη θεολογική σχολή της Χάλκης το παρόν και το μέλλον ομολογώ ότι μου είναι δύσκολο μετά από τόσες σειρές εισηγήσεις που προηγήθηκαν να λάβω το λόγο και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον σας και την προσοχή σας γιατί σίγουρα θα είστε κουρασμένοι μετά από τόσες γεύσεις ίσως ελπίζω το ίδιο το θέμα πολλοί θεολόγοι σχολή της Χάλκης το οποίο είναι πραγματικά ζωτικό για όλους μας λίγο διατήρηση πιο ζωηρή την προσοχή μας εξαρχής NOME τις προσφωνήσεις Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωποι της Α.Θ.Π. του οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. βαρθολομαίου σεβασμιώτατε εκπρόσωπε της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο εξοχότατος κύριε υπουργέ έξω πάντα κύριε πρόεδρε του Ποταμιού εντιμότατοι κύριοι βουλευτές Κυρίες και κύριοι οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι το θεωρώ μεγάλη τιμή και χαρά ταυτόχρονα να έχω την ευκαιρία να συμμετέχω στην εκδήλωση αυτή Γι' αυτό και θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές σε εσάς φίλοι τότε κύριε τρόμου πουλέν ευχαριστίες μου είναι ιδιαιτέρως θερμές διότι εκλήθη να μιλήσω για το φλέγον ζήτημα για το οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια αυτό της ιεράς θεολογικής σχολής της Χάλκης στην οποία έχω την τιμή να διάκονο από της θέσεως του ηγουμένου για τα τελευταία έξι χρόνια έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για τη σημασία και την ιστορία τη θεολογικής σχολής της Χάλκης ώστε ο ομιλητής να δυσκολεύεται να βρει να πει κάτι που δεν έχει γευτεί επισημανθεί είτε ακροατές εσείς να δυσκολεύεστε να ακούσετε τα ήδη γνωστά και πάλι προσπερνώντας λοιπόν τα ιστορικά στοιχεία παρά μόνο κατ' ευθείαν στο παρόν και στο μέλλον της θεολογικής σχολής της Χάλκης τα άδυτα ιστορικά κύριο που μπορείτε να το βάλετε μακιγιάζ έτσι για να έχετε μια εποπτική διευκόλυνση στην παρακολούθηση της εισήγησης δεν είναι εύκολο να σηκώνει στους ώμους του την ευθύνη της διοίκησης όμως χώρου ο οποίος έχει φιλοξενήσει τόσες πολλές προσωπικότητες της εκκλησίας και του γένους προσωπικότητες δυσθεώρητο πνευματικό αναστήματος και προσιτού για μας βεληνεκούς δεν μπορείς να δεχθείς την ευθύνη αυτή εάν πρώτα δεν εμβαθύνει στην ιστορία εάν δεν εμποδίσει τις εσωτερικά στην παράδοση αυτή που φέρει δύσκολη και εάν δεν ληφθεί εις δόθηκαν με το ήθος της θεολογικής σχολής της Χάλκης έχοντας λοιπόν κατά τη διάρκεια της διακονίας μου στο φανάρι και μάλιστα παρά τους πόδας του Πατριάρχου βαρθολομαίου ήδη ακούσατε τα όσα ελέχθησαν τα επιτεύγματα αυτής της πατριαρχίας έχοντας λοιπόν μαθητεύσει παρά τους ποδοσ αιριστές του Πατριάρχου φθορά απόπειρα πια έχοντας αποπειραθεί να λάβουν ένα γεύση πνεύματος της θεολογικής σχολής της Χάλκης αφού ιδίως δεν είμαι απόφοιτος της θεολογικής σχολής τολμώ να οραματιστούμε το μέλλον της διότι για όλα έχουμε μιλήσει εκτός από το μέλλον θεολογικής σχολής της Χάλκης εφόσον αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να επιτύχουμε την επανόρθωση της από μέρους του κράτους τουρκικού κράτους γενομένης αδικίας στην ομογένεια στο Πατριαρχείο μας καλό θα ήταν να κάνουμε κάποιες σκέψεις για το πώς φανταζόμαστε το μέλλον της και θέλω να υπογραμμίσω ότι το μέρος αυτού το φανταζόμαστε απλώς το προετοιμάζουμε το προετοιμάζουμε επιμελώς και μετά προσοχής στις σκέψεις μας αυτές οι επιχειρήσεις είναι ήδη τοποθετημένος πολύ υψηλά λόγω ακριβώς της γνωστής σε όλους ιστορία ας και σημασίες της σχολής αλλά και λόγω της τόσο ευρείας δημοσιότητας που έχει λάβει η ανάγκη της επαναλειτουργίας της χάρη στις άοκνες και επίμονες προσπάθειες του Πατριάρχου βαρθολομαίου ξεκινώντας από το επίπεδο της παιδείας αυτού δεν μπορεί παρά να είναι πανεπιστημιακό και μάλιστα όχι απλά στη θεωρία πανεπιστημιακών στην πράξη πραγματικότητα στην ουσία της παρεχόμενης μόρφωσης τον επίσης να σκεφθώ ότι το επίπεδο της πόλης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τον βαθμό αναγνώρισης από μέρους το υπουργείο παιδείας της θα μπορούσε δηλαδή για λόγους προσαρμογής στην υφιστάμενη νομοθεσία περί παιδείας το υπουργείο παιδείας της τουρκίας να μη απόδοση πανεπιστημιακό καθεστώς τη σχολή μας στην περίπτωση αυτή θα πρέπει νομίζω να επιμείνουμε να έχουμε στην πράξη ένα τέτοιο επίπεδο σπουδών ώστε να ανταποκρινόμαστε στις προδιαγραφές που θέτουν όλα τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά πανεπιστήμια για να πιστοποιούν τίτλους σπουδών διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο με τον τρόπο αυτόν και δύσκολη μας έχει το επίπεδο που της αξίζει και θα εξασφαλίζεται η αναγνώρισή της από το πανεπιστήμιο του ποσού και ισχύουσα τυχόν νομοθεσίας στην Τουρκία δεν θα παραβιάζουν ασφαλώς το ιδανικό θα ήταν οι τουρκικές αρχές να μη βρεθούν προστατεύω και πάλι στη δύσκολη θέση να μην αναγνωρίζουν μια υφιστάμενη πραγματικότητα συνεχίζοντας να σκεφτούμε δυνατά νομίζω ότι πέραν του ανώτατου επιπέδου δύσκολη όμως οφείλει να κινηθεί και σε διεθνές επίπεδο ανταποκρινόμενοι έτσι όχι μόνο στο αίτημα των καιρών και στις σύγχρονες ανάγκες του Πατριαρχείου μας αλλά και στις προσδοκίες των ανά τον κόσμο μητροπόλεων αλλά και των άλλων Ορθόδοξων εκκλησιών όπως η εκκλησία της ελλάδος αλλά και άλλων χριστιανών των καθολικών και των εφοπλιστών των πολύ σημαντικός παράγων προς αυτή την κατεύθυνση είναι η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων εφόσον σήμερα επικρατεί σε όλους τους τομείς η αγγλική νομίζω ότι αυτή καλό θα ήταν να αποτελέσει μια από τις δύο υποχρεωτικές Γλώσσες διδασκαλίας μαζί με την τουρκική όποια θα πρέπει εγώ να μπει τουλάχιστον για λόγους τυπικούς αυτό το γεγονός η εισαγωγή δηλαδή της γλώσσας ως ένα από τις δύο υποχρεωτικές θα εκτινάξει αμέσως τη σχολή στο διεθνές στερέωμα των πανεπιστημίων παγκοσμίως και θα επιτρέψει την άνευ δύσκολων ανταλλαγή καθηγητών και φοιτητών με ξένα πανεπιστήμια όπως και την πανεπιστημιακή συνεργασία γενικότερα δεν είναι βεβαίως εύκολο να πετύχουμε στους πυροσβέστες μας επίπεδο γνώσης της αγγλικής που θα τους επιτρέπει να διδάσκονται στη γλώσσα αυτή δεν είναι όμως και δυνατό αφού αυτό είναι διαδεδομένο και σε πολλά πανεπιστήμια και του κόσμου και στην ελλαδα ακόμα και στην Τουρκία και στην κύπρο για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα χρήσιμο θα ήταν προ της ενάρξεως των κανονικών σπουδών να οριστεί ένα προπαρασκευαστικό έτος κατά τη διάρκεια του οποίου θα διδάσκονται οι γλώσσες ελληνική και αγγλική καθώς και τα πρώτα εισαγωγικά μαθήματα της θεολογίας η διδασκαλία τής ελληνικής τώρα είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους για όσους έλληνες φοιτητές θελήσουν να σπουδάσουν θεολογίας μας αλλά για όλους αφού υπάρχει γενική έννοια οργάνωσης της εκκλησιαστικής γλώσσας και του πολυτεκνικού συστήματος για να μην πω γενικότερα πενία γνώσης της ελληνικής γλώσσας ήδη έχουμε τις πρώτες γενιές κληρικών που δεν ξέρουν πολλοί το οικοσύστημα δεν ξέρω ποιά είναι υψηλή και είχε ένταση υπάρχει όμως και άλλη σκοπιμότητα καθιέρωσε ως ένα επιπλέον προπαρασκευαστικού έτους σπουδών πρώτον η δοκιμασία της προσαρμογής των φοιτητών στο ιδιαίτερο αλλά και απαιτητικό περιβάλλον της θεολογικής σχολής δεύτερον η επιβεβαίωση της ιερατικής κλήσεις νέου υποψηφίου για σπουδές Θεολογίας και τρίτον η παράταση της παραμονής των νέων στο περιβάλλον της πόλης ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τον εμπλουτισμό του με το πνεύμα και το ήθος του οικουμενικού Πατριαρχείου λόγους γινόμενο περί των φοιτητών οφείλω να σημειώσω ότι η χωρητικότητα του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος είναι δεδομένη 25 φοιτητές ετησίως σε καφέ της ποτέ δεν ήταν περισσότεροι αυτό σημαίνει ότι εάν τελικώς επικρατήσει η ιδέα περί καθιέρωσε ως πενταετούς διαρκείας One ένα κατασκευαστικού συν τέσσερις έτη σπουδών ο συνολικός αριθμός των φοιτητών θα μπορεί να κυμαίνεται γύρω στους 120 πέντε κάτι που ανταποκρίνεται και στις σημερινές δυνατότητές του κτιρίου αλλά και στην ιστορία της πόλης αφού ουδέποτε στο παρελθόν ή σπουδαστές ήταν περισσότεροι από 120 οίκοθεν νοείται ότι παρεχόμενης της άδειας επαναλειτουργίας της σχολής θα υπάρχει και πλήρης ελευθερία εγγραφής φοιτητών 6ο εξωτερικού αφού όπως ελέχθη ήδη από τον κο Αλεξανδρή ιωάννα Τουρκία πληθυσμός της ομογένειας μας αδυνατεί για λόγους καθαρά στατιστικό κους να την τροφοδοτήσει με ιερό σπουδαστές αυτό άλλωστε δεν θα είναι κάτι νέο αφού επέτρεπε τον και στο παρελθόν για όσους το θυμούνται το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους καθηγητές ώστε να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει το πάντοτε υψηλό επίπεδο διδασκαλίας με διδάσκοντες κατόχους τουλάχιστον διδακτορικού τίτλου που τον δεδομένου του οικουμενικού χαρακτήρα της πόλης μας θα γράφονται φοιτητές προσκαλούμε όχι μόνο από τις ανά τον κόσμο επαρχία του οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και από τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και από τις λοιπές αδελφές Ἐκκλησίας όπως η ρωμαιοκαθολική εκκλησία η αγγλικανική εκκλησία και κλπ όπως και πολλοί γινόταν και στο παρελθόν προκειμένου όμως υπέρ των Ορθοδόξων φοιτητών θα πρέπει να προβλεφθεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών συντομότερης διαρκείας ειδική βαρύτητα στην Ορθόδοξη θεολογία εφόσον τα υπόλοιπα στοιχεία της κοινής χριστιανικής θεολογίας θα είναι σε θέση αυτή να διδάσκονται στις δικές τους θεατρικές σχολές θα είναι δηλαδή ένα είδος ειδίκευσης για αυτούς στην ορθόδοξη θεολογία δύσκολη μας οφείλει να δίνει ιδιαίτερη σημασία πλην των συνήθων μαθημάτων θεολογίας τα οποία διδάσκονται σε όλες τις θεολογικές σχολές και στους εξής τομείς οι οποίοι αποτελούν σημαντικούς κλάδους στη δράση και στη διακονία του οικουμενικού Πατριαρχείου πρώτον η χθεσινή θεωρώ πως και η σημασία του οικουμενικού Πατριαρχείου στο σύστημα των Ορθοδόξων εκκλησιών αλλά και εντός του Γενικού κόσμου γενικότερα πολύ σημαντικών ξέρει όπου φοιτούν στη σημασία του οικουμενικού Πατριαρχείου δεύτερο θεολογική διάλογοι και γενικότερα η θεολογία και η ιστορία της οικουμενικής κίνησης τις προσπάθειες όλων των χριστιανών να επανενωθούν τρίτον η ανάπτυξης επί σειράν ετών θεολογική θεώρηση γύρω από την προστασία του Περιβάλλοντος και τα οικολογικά ζητήματα ευρύτερα είμαστε η πρώτη χρήση κεντρική υπηρεσία παγκοσμίως το οικουμενικό Πατριαρχείο που ανέπτυξε ειδικοί θεωρούν λογική σκέψη γύρω από το οικολογικό πρόβλημα αυτό πρέπει να το ξέρει θεολόγος της Χάλκης τέταρτον οι διαθρησκειακές πρωτοβουλίες του οικουμενικού Πατριαρχείου και συγκεκριμένα η ακαδημαϊκή διάλογοι με το ισλάμ και τον ιουδαϊσμό όλα αυτά όμως για να πραγματοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οφείλουμε να φροντίσουμε για τις υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτούνται πρώτον τη βιβλιοθήκη βιβλιοθήκη είναι το εργαστήριο κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένο και υποδειγματικά οργανωμένο με τις σύγχρονες προδιαγραφές το οποίο πρακτικά σημαίνει πως ολόκληρη μηχανοργάνωση και καταγραφή του καταλόγου της αλλά και σύνδεση μέσω του διαδικτύου με βιβλιοθήκες άλλων πανεπιστημίων αυτό αποτελεί και τη σύγχρονη φιλοσοφία στην οργάνωση βιβλιοθηκών και πανεπιστημίων αφού κανένα πανεπιστήμιο δεν γνώριζε μπορεί πλέον μόνο του να συγκεντρώνει το σύνολο της διεθνούς βιβλιογραφίας ήδη στη Χάλκη με την χορηγία του ΟΠΑΠ είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ξεκίνησε και οσονούπω ολοκληρώνεται ηλεκτρονική κατάλογο γράφει σε της κεντρικής βιβλιοθήκης καθώς και των δύο μεγάλων αποθηκών παρακάτω που γράφει των βιβλίων τα οποία βρέθηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου το έτος 2011 για την καλύτερη οργάνωση της Βιβλιοθήκης μας υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τη βιβλιοθήκη της βουλής των ελλήνων στελέχη της οποίας έρχονται στη Χάλκη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επιβλέπουν την κατάλογο γραφής και ταξινόμηση των βιβλίων με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής ξεκινάμε πολύ σύντομα και την πλήρη ψηφιοποίηση όλης της βιβλιοθήκης αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μπορεί κανείς μέσω του διαδικτύου όχι μόνο να αναζητά στον κατάλογό μας το βιβλίο που επιθυμεί αλλά και να το ξεφυλλίζει ηλεκτρονικά στην οθόνη του υπολογιστή του σπιτιού του η υπογραφή το επόμενο μεγάλο στοίχημα σε σχέση με τη βουλευτική μας είναι η συντήρηση των πλοίων το βιβλίο αφού καταλόγου γραφικών αφού ψήφισε πείθουν επειδή είναι τα περισσότερα πάνε τι είπα πρέπει και να συντηρηθούν για το θέμα αυτό υπογράψαμε όπως λέγεται στα αγγλικά εννοούμε μωρά των ευφάνταστων αντί με την κρατική βιβλιοθήκη του μονάχου τη γνωστή στάση μπλοκάρει η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία για το θέμα αυτό για να γίνει αυτό όμως πραγματικότητα και να υλοποιηθεί εκπονήσαμε συγκεκριμένη μελέτη με την ανωτάτη εκκλησιαστική ακαδημία Θεσσαλονίκης στην οποία λειτουργεί ένα υποδειγματικό σε όλη την Ελλάδα τμήμα συντήρησης έργων τέχνης και όλα αυτά υπερβολικά σαν σε διεθνούς κύρους και εμβέλειας ιδρύματα και αναζητούνται η χορηγική χορηγίες με όλη αυτή την προεργασία που σώσαμε έφερα έχουμε διασφαλίσει την ύπαρξη και λειτουργία μίας σύγχρονης βιβλιοθήκης άρτια οργανωμένης και έτοιμης να υποδεχθεί τους μελλοντικούς επειδή τες της θεολογικής σχολής της κάλπης επιτρέψτε μου εγώ και ένα υποσημείωση στο έργο της ηλεκτρονικής καταλόγου γραφής σύσκεψη πιο ποίησης εργάζονται φοιτητές και φοιτήτριες εξ ελλάδος κυρίως οι οποίοι έρχονται και μισθοδοτούνται μέσω του προγράμματος Erasmus Place ήταν στο Erasmus Plus της Ε.Ε. κατόπιν συμφωνιών που έχουν υπογράψει με πανεπιστήμια της ελλάδος όπως είναι το ιόνιο πανεπιστήμιο το Πάντειο το οικονομικό του Πειραιά το Χαροκόπειο η ανώτατη εκκλησιαστική ακαδημία Θεσσαλονίκης το Πανεπιστήμιο Κύπρου κλπ είμαι στην ευχάριστη και πάλι θέση να σας ανακοινώσω ότι σήμερα κλειστή κατά τα άλλα θεολογική Σχολή της Χάλκης εκδίδει πιστοποιητικά Erasmus τα οποία γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή ένα από το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν εργαστεί στη βιβλιοθήκη μας 40 και πλέον άνθρωποι κάθε ηλικίας οι οποίοι έρχονται και επιθυμούν να μείνουν στη μόνοι μας και να εργασθούν ως εθελοντές στην βιβλιοθήκη ή όπου αλλού τους επιτρέπουν τα ενδιαφέροντα και ικανότητες και οι γνώσεις τους στον κήπο στην κουζίνα στα πρόβατα κλπ δεύτερο σημαντικό είναι η ριζική ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος αυτό έχει πολλές παραμέτρους πρώτον τη διαμόρφωση Μονόκλινο δωμάτιο για φοιτητές και διδάσκοντες χειροπέδες προχωρούν εντάξει επικοινωνούμε τηλεπαθητικά έπρεπε επίσης την ριζική ανακαίνιση του κτιρίου από απόψεως ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων τον εκσυγχρονισμό των ενδο επικοινωνιών και τη σύνδεση με το διαδίκτυο τη δημιουργία ένα συνεδριακού κέντρου μεγάλης χωρητικότητας εξοπλισμένου πλήρως για τις εκδηλώσεις και τα διεθνή συνέδρια τα οποία θα διοργανώνει και θα φιλοξενεί σχόλιο μας όταν θα ανοίξει ασφαλώς όλα τα ανωτέρω θα γίνονται την επιστράτευση αρχιτεκτόνων διεθνούς χοίρους και εγνωσμένης εμπειρίας στο χώρο ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης σεβασμός του ιστορικού χαρακτήρα του κτιρίου αλλά και του περιβάλλοντα χώρου οι εργασίες θα γίνουν με όλα τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η αρχιτεκτονική και τεχνολογία γενικότερα ώστε να μην υπολείπεται σε τίποτα από ένα άριστα εξοπλισμένο και οργανωμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της εποχής μας ήδη αυτά δεν σχεδίαζε είναι ήδη έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης έχει καταρτισθεί ο προϋπολογισμός του έργου και επίκειται η έναρξη της εκστρατείας για την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματικών πόρων προσκλητήριο του πατριάρχη μας και της αγίας ιεράς συνόδου προς όλους τους ομογενειακούς φορείς ανά τον κόσμο έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι σπουδαίοι αυτή μελέτη έχει επιδοθεί σε έναν πολύ ωραίο το νόμο με τη χορηγία της εθνικής τράπεζας της ελλάδος και στην παρουσίαση αυτού του τόμου στη Θεσσαλονίκη το παρελθόν θινόπωρο είχαμε την τιμή να λάβει μέρος και εξοχότατος κύριος Γαβρόγλου πρώτης αναλήψεως των ευθυνών του υπουργείου παιδείας ενώ λοιπόν αγωνιζόμαστε για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια πέραν των όσων ανέφερα αποφασίσαμε να αναβιώσουμε και στην πράξη τον μοναστικό χαρακτήρα του χώρου όπως γνωρίζετε η πατριαρχική και Σταυροπηγιακή μονή της αγίας τριάδος ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τον πατριάρχη Φώτιο μέσα στη μονή αυτή 8844 ο πατριάρχης γερμανός 4ος ειδικής τη θεολογική σχολή πολύωρη από τότε που έκλεισε όμως 1971 που επίσης πολύ παραμένει ως μόνη με απλώς και μόνο έναν ηγούμενο με την ατελή πολύ και την ευλογία του πατριάρχη μας ξεκινήσαμε μια προσπάθεια από το 2011 να επανδρώσουν με την μόνη πραγματική αδελφότητα και θεός ευλόγησε την προσπάθειά μας και σήμερα είμαστε επτά πατέρες στη θεολογική σχολή διοξινών εστάλησαν από τον πατριάρχη μας διακονία στις Βρυξέλλες οπαδοί φιλάνθρωπος και ένα εστάλη στο λονδίνο να υπηρετήσει κι και ονομάζεται ευγενίας έτσι σήμερα παραμένουν οπαδοί Σαμουήλ πατριωτών την Καισάρεια ως πατριώτες θεωρίας και ελάχιστο ρητά έχουμε όμως και δύο δόκιμους μοναχούς από την Ελλάδα τον γιάννη και τον περικλή σας τα λέω αυτά μπορεί να είναι μια ώρα αλλά έχουν σημασία διότι στην παρακμή τους κατά τα άλλα κατάσταση της ομογένειας υπάρχουν έλληνες εξ ελλάδος που δεν έχουν καμία σχέση με την κωνσταντινούπολη ούτε συναισθηματική ούτε άλλη συγγενική που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους τους συγγενείς τους τους φίλους τους και έρχονται στην κωνσταντινούπολη όχι για να υπηρετήσουν στο Πατριαρχείο που έχει και ένα ποσοστό που και μια δόξα γιατί είναι πατριαρχική αυλή εκεί δίπλα στον πατριάρχη ανέρχονται σε ένα μοναστήρι το οποίο πρέπει να πάρεις το πλοίο και να πας μιάμιση ώρα και να ανέβει με το άλογο πάνω στην κορυφή για να υπηρετήσεις εκεί και αυτό έχει την αξία του και εφόσον θα ρίξει ακόμα δύσκολη σκεφτήκαμε εμείς να την ανοίξουμε και την ανοίξαμε και την ανοίξαμε σε κάθε είδους δραστηριότητες αρχίσαμε να φιλοξενούμε επιστημονικά συνέδρια ακαδημαϊκές συναντήσεις βιβλιοπαρουσιάσεις εκθέσεις έργων Τέχνης συναυλίες παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής και άλλα πολλά και κυρίως ανοίξαμε τιμόνι στο τον κόσμο είναι χώρος επίσκεψης για όλο τον κόσμο μπορεί κανείς να περιηγηθεί στους κήπους και στις αίθουσες να προσκυνήσει στο καθολικό της μονής βγήκε να μελετήσει την βιβλιοθήκη μας και για πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης άρχισε να κάνει επιβίωσης μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τέσσερις βιβλία τα πρακτικά ένα μουσικού νομικού συνεδρίου άμεσα τα αναφέρω όμως το άστρο το χρόνο εκτός από βιβλία έχουμε εκδώσει και ένα διπλό άλμπουμ πίσω της μουσικής και ένα DVD με θέμα το μέλλον της Χάλκης γιατί το παρελθόν και τις πορεία έχουμε αρκετά η επιβίωσή μας θα συνεχιστούν και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες ήδη είναι η στο πιεστήριο έτσι να το πω με την παραδοσιακή έκφραση τέσσερις ακόμα βιβλία τα οποία θα εκδοθούν ως έκδοση στη θεολογικής σχολής της Χάλκης η νέα αδελφότητα της σχολής μας ως μαθητές και πνευματικά τέκνα του πράσινου πατριάρχη μας αγαπάμε ιδιαίτερα τη φύση και το περιβάλλον όπως γνωρίζετε ο περιβάλλων χώρος της σχολής είναι ειδυλλιακό και καταπράσινος ιδιαίτερα αμέσως τύπος του κτηριακού συγκροτήματος το οποίο φύτεψε και θεμελίωσε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Δωρόθεος τον οποίο ίσως μερικοί εξ ημών να τώρα έχετε προλάβει για την αξιοποίηση όμως την αναβάθμιση και τον επανασχεδιασμό του κήπου αυτού ζητήσαμε τη βοήθεια του πανεπιστημίου της Κύπρου το οποίο λέγεται νεάπολης είναι το πανεπιστήμιο της Πάφου το οποίο έχει ένα ειδική έδρα στην αρχιτεκτονική τοπίου και έχει διακριθεί διεθνώς στον τομέα αυτό πράγματι συγκροτήθηκε μια πολύ αξιόλογη ομάδα η οποία εργάστηκε στη Χάλκη επιτόπου για αρκετό καιρό και μας υπέβαλε μια υπέροχη μελέτη και σήμερα εφαρμόζουμε αυτή τη μελέτη δε σας απαριθμούν τους κήπους κάνουμε τον κήπο της αγίας γραφής κλπ προχωρώ παρακάτω ένα Αποστόλου το χρόνο σας όλων των παραπάνω είναι ασφαλώς θα πάρεις αλλά μπορεί κανείς να τα βρει και αλλού αυτό που δεν μπορεί κανείς να βρει αλλού είναι αυτό που έκανε πάντα ιδιαίτερη σχολή μας αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει αυτό είναι μοναδικός χαρακτήρας της καθημερινότητας αλλά και της πνευματικής ζωής των ηρώων μας των οι φοιτητές θα ζουν ως δόκιμη αδελφοί της μονής αγίας τριάδος Χάλκης εντός της οποίας θα φοιτούν και στην θεολογική σχολή καθημερινές Ακολουθίες συμμετοχή στο αναλόγιο κλπ θα συνθέτουν όπως ακριβώς και στο παρελθόν την πνευματική καθημερινότητα εντός της οποίας θα ακολουθούνται τα μελλοντικά στελέχη της έκκληση ποιοι μαθητές μας θα μάθουν να συνδιαλέγονται με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως κάθε χριστιανικού δόγματος κάθε θρησκείας κάθε εθνικής καταγωγής για να το επιτύχουν όμως αυτό θα πρέπει να είναι καλά καταρτισμένοι στη δική τους ιδεολογία στην ορθόδοξη θεολογία διότι είναι αρχή ότι εάν κάποιος θελήσει να μπει σε διάλογο με τον άλλο σε εισαγωγικά όποιος και αν αυτό σου αλλιώς και δεν είναι καλά καταρτισμένος και συνειδητοποιημένος στη δική τους θεολογία στο δικό του πολιτισμό γλώσσα και κουλτούρα τότε δύο είναι πιθανά να συμβούν είτε θα πάθει σύγχυση λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στο διάλογο είτε την αδυναμία του αυτή θα την κάνει ιδεολογία και θα καταντήσει υπερσυντηρητικός εθνικιστής αντιδραστικός και οπωσδήποτε περιθωριακός τίποτα όμως απ' όλα αυτά δεν ταιριάζει στο οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ορθόδοξη και γενικότερα όταν όμως υπάρχει ισχυρή η αυτοσυνειδησία και κατάρτιση κάποιου στη δική τους ιδεολογία και πραγματικότητα τότε ο διάλογος με τον διαφορετικό είναι αφορμή εμπλουτισμού την αφορμή μαρτυρίας και έμπρακτης επίδειξης της χριστιανικής αγάπης προσπαθώντας λίγο θα παρακαλέσω την προσοχή σας ένα σημαντικό σημείο που αφορά το ισλάμ και την Τουρκία η επαναλειτουργία είναι σημαντική όχι μόνο για το οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο για τον χριστιανισμό και τον χριστιανικό κόσμο αλλά και για το ίδιο το ισλάμ για την ίδια την Τουρκία ανεπίτρεπτα και εξηγούμαι οι απόφοιτοι της σχολής μας θα είναι φορείς του πνεύματος του Πατριαρχείου μας τοπίο πνεύμα ένα πνεύμα διαλόγου είναι πνεύμα συνεργασίας ειρήνης και αγάπης ειλικρινά θέλουνε πνεύμα μισαλλοδοξίας συντηρητισμού φονταμενταλισμού εθνικισμού και διχασμού εμείς στο φανάρι προάγουμε πάντοτε εκ πεποιθήσεως εξ ανάγκης την ειρήνη και τον διάλογο απόφοιτος της θεολογικής σχολής είναι παντελώς ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις εκκλησίες και με όλες τις θρησκείες γιατί όμως αυτό είναι σημαντικό για τον χριστιανισμό και της σχέση μας με το ισλάμ διότι σήμερα είναι κοινό μυστικό ότι ο δυτικός κόσμος πήρε μην βγάζουμε την Ελλάδα απ' αυτόν τον κόσμο η Ευρώπη και ηνωμένες πολιτείες είναι είμαστε όλοι αμήχανοι ενώπιον του ισλάμ και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε και μάλιστα τον τελευταίο καιρό με την άνοδο της ισλαμιστικής βίας και με την παρουσία εκατομμύρια μουσουλμάνων κυρίως προσφύγων σε Ευρώπη και σε άλλες δυτικές χώρες το πρόβλημα έχει δύο πόσοι και άλλοτε αντιμετωπίζετε το ισλάμ υπέρμετρα επιθετικά και καχύποπτα φοβικά θα λέγαμε και άλλοτε αντιμετωπίζετε χαλαρά υπέρμετρα χαλαρά συγκριτικά αγνοώντας την ιστορία την διδασκαλία ιδιαίτερα χαρακτήρισε τικά στη Χάλκη όμως στο Πατριαρχείο γενικότερα το ισλάμ είναι μια καθημερινότητα αιώνα δεν είναι χθεσινό φαινόμενο που φοιτητής της Χάλκης όχι μόνο διδάσκεται το ισλάμ ως μάθημα ακαδημαϊκά του ζει στην καθημερινότητά του και μαθαίνει να αναπτύσσει αμοιβαίου σεβασμού και ανθρώπινη αγάπη ώστε να ελεγχθεί συνεργατών ως κριτικός όταν θα διολισθήσει κάποια ενορία ανά τον κόσμο να αισθάνεται την άνεση για συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη όχι μόνο με τον μουσουλμάνο γείτονά του αλλά και με τον καθολικό είμαι τον ευαγγελικό αδελφό του όλα αυτά είναι σωστά περιέγραψαν για να σας δειξω οτι δεν πιστεύουμε στην επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης από ρομαντισμό ούτε από δεοντολογία γιατί έτσι θα πρεπε να παραιτηθούμε αλλά διότι πραγματικά πιστεύουμε ότι θεωρεί λογική σχολή της Χάλκης θα ανοίξει Γι' αυτό και πάμε τη βροχή με την ομπρέλα στοχεύει σας ευχαριστώ για την νομίζω όλοι συμφωνείτε τορπιλίζει θα πρέπει να ενταθούν πολύ ικανοποιημένος και περήφανος που έκλεισε τη συνεδρίαση τη στρογγυλή τράπεζα με αυτή την εισήγηση γιατί είναι ακριβός προορισμός αυτής της ημερίδας πολιτισμός πωλούσαν 21ο αιώνα αυτό το πνεύμα είναι που διακατέχει τους έλληνες της πόλης αυτό το βλέμμα που σας περιέγραψα σεβασμιώτατος όραμα για το μέλλον και το πώς ετοιμαζόμαστε για αυτό ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν βλέπουμε μπροστά πρέπει να βλέπουμε μπροστά και είναι νομίζω πολύ σημαντικό το οικουμενικό Πατριαρχείο διευθετείται τρεις Μητροπολίτες ψηφιακού κόσμου που βλέπουν το αύριο προγραμματίζουν προαύλια σήμερα δεν οραματίζονται απλά επειδή έχουμε περάσει πολύ χρόνο μαζί θα προτείνω μέχρι να λάβουν τις πιέσεις στους συνομιλητές μας για το επόμενο καλό αφού καλωσορίσω και τον κύριο θεοδωράκη την ώρα εξελίξεις αυτής της στρογγυλής τράπεζας παρακάλεσε τον εξοντώνει Γαβρόγλου κυρίως ανάκληση 307 μου και τον πέτρο Μάρκαρη να λάβουν τις θέσεις τους στο κάλεσμα συνομίλησε μέσω κυρίως Μακρής γιατι πρέπει να φυγουμε πέρασε πολύ το χρόνο μας μιλήστε αμέσως ιστορίες εξ αρχής σε HD η Τράπεζα με αυτή τη σειρά πλάκα δεν πειράζει να κάνει την ομιλία σας αφού πέρασα πάρα πολύ του χρόνου να λάβουμε τις δέσμες των 30 ξεκίνησε κυρίως μαρκάρισμα μέχρι να λάβουν τις θέσεις χάρη στο πολύ μου να κάνουμε το μεγάλο άλμα τους θα πάρετε τα μου λείπει πολύ η μοναδική θα παρακαλέσω να συγκεντρωθούμε για να ξεκινήσουμε εφικτή για το καλό της εκκλησίας δεν είναι επίσης αφού η ηλικία αλλά ευτυχώς σε ορισμένες πάνε στραβά με τους συνδέσμους για να ξεκινήσετε με επιτρέπει που Σ'αυτό το σημείο πριν ξεκινήσει η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα θα ήθελα να τιμήσουμε συνεργάτης της εφημερίδας μας για την προσφορά τους ιδιαίτερα στο μηνιαίο αυτό τεύχος και θα καλέσω πρώτα στο βήμα τον κύριο γιάννη τοπική μου πρώτος συνεργάτης που για 40 χρόνια από την πρώτη μέρα συνεργάστηκε με τον ιδρυτή της να πάρει την πλακέτα του έδωσε το βήμα Καλησπέρα σε όλους αξιότιμε κύριε ακρότητες συντοπίτη υπουργέ άσχημα ακόμη εν ενεργεία εκπαιδευτικός καλησπέρα τα υπόλοιπα με τα πρωτόκολλα και τις Σέρρες τα μπερδεύω αλλά από καρδιάς καλωσήρθατε αγαπητοί φίλοι και φίλες όπως είπε άνδρες πέρασαν 40 χρόνια από τότε που ήμουν στο πρώτο φίλο της σε χώρους κι έτσι κατάλαβε ότι πέρασαν τα χρόνια μεγάλωσαν με παλιότερη μέθοδο που πάντως δεν πρόκειται για τα οποία 40 χρόνια μιας όποιας εφημερίδες πρόκειται για το παιδί ένα οραματιστή έζησα και είμαι περήφανος γι αυτό τόπος γεννήθηκε Μουσουρούλης και ορθοποδήσει σε αυτή εφημερίδα τρεις χρόνια μετά την εισβολή στην κύπρο το 1977 σε μια μαραζώνει μένει πληθυσμιακά από τον Ελληνισμό πολύ μετά από χρόνια ολόκληρα και αφού τον προηγούμενο καιρό είχαν κλείσει τρεις ομογένεια και σε εφημερίδες πρωία χρόνος και εμπρός επιχειρείται ένα τόλμημα από ένα μοναχικό ρομαντικό καβαλάρη τον Χαράλαμπος Μουτσόπουλος ο Χαράλαμπος Προβόπουλος για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν δάσκαλος δημοτικού και μετέπειτα διευθυντής στο ομογενειακό σχολείο μεγάλου ρεύματος παράχθηκε το 1969 από τις τουρκικές αρχές μαζί με πολλούς άλλους εκπαιδευτικούς απρίλης του 77 σε λίγες μέρες μετά έπρεπε να βγει το πρώτο φύλλο 20 τετρασέλιδο γραφεία δεν υπήρχαν γραφεία ήταν το σπίτι του Χαράλαμπου μια γραφομηχανή IBM χειρίζομαι εγώ και το τραπέζι της τραπεζαρίας που βρισκόταν τα χαρτόνια κόλλες τα ψαλίδια και ότι άλλο χρειαζόταν για τις ελληνοποιήσεις κυριολεκτικά όλη οικογένεια βοηθούσε Χαράλαμπος ερχόταν τα απογεύματα δούλευε σε ένα εργοστάσιο για να μπορέσει να καλύψει τις δαπάνες που χρειαζόταν για την έκδοση της εφημερίδας ερχόταν τόμας στην κούραση και συνέχιζε με την ηχώ στις 20 απριλίου παραμονή δηλαδή του πρώτου φύλλου είχαμε ακόμη είναι ετοιμάσουμε για την επόμενη δεκατέσσερις ολόκληρες σελίδες μου λένε πολύ φυσικό τρόπο ύφος είστε για δ είναι φυσικά και έμειναν όλη τη νύχτα μέχρι τις 8 της επόμενης Χαράλαμπος εκείνο το βράδυ δεν άντεξε με το δάχτυλο την έχω την εικόνα με το δάχτυλο ένα πλήκτρο της ΙΒΜ έγινε έπεσε το κεφάλι του πάνω στη μηχανή λήθαργος τον αφήσαμε λίγο χρόνος πίεζε το άλλο πρωί πήγε κανονικά στο εργοστάσιο αγωνία άγχος στρες τραχανά τα την επομένη στις τουρκικές αρχές για καταχώρηση του τίτλου φωτογραφίες που έπρεπε να βγουν για την άδεια έτσι γεννήθηκε η ηχώ με πολύ μεράκι πολύ ζόρι και πολύ άγχος σελίδες που έπρεπε να πάνε στην άλλη άκρη της πόλης για να βγει Τσιάκος που λέμε μετά για εκτύπωση ο κόσμος θα περίμενε το απόγευμα να βγει η χώρα την έχει στα χέρια του δεν προλάβαμε δε βγήκαν και τώρα φεύγουμε αύριο είπε Χαραλάμπους δεν χάνει ποτέ το ηθικό του και βγήκαμε την επόμενη αλλά παντού τα πάντα ναι σαμποτάζ και ομογενειακό δεν έγινε διανομή βρέθηκαν στοιβαγμένα φύλλα σε αποθήκες κλπ η οικογένεια ανέλαβε τη βία τη διανομή τολμηρός μαχητικός προοδευτικός Χαράλαμπος Μουτσόπουλος πέρασε τα πιστεύω τους την ηχώ άνοιξε νέους ορίζοντες έθεσε προβληματισμούς δεν δίστασε να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα δεν έγινε υποχείριο κανενός και όλα αυτά μόνος του χωρίς κανένα ιδιαίτερο επιτελείο μεταφέρθηκαν από το σπίτι του μετακομίσαμε σε εισαγωγικά σε γραφεία από το μεγάλο μας παράβαση σε ένα χώρο τρεις επί τρεις ένα δωμάτιο της κακιάς ώρας όπου στοιβάχτηκαν τα πάντα συμμαζεύτηκαν λίγο και η εκτύπωση πλέον σε δικό μας μηχάνημα που άλλες φορές μας αφήνει στη μέση καλές δεν τυπώνει σωστά Αθανάσιος ακούραστος Χαράλαμπος υπέρμαχος πάντα του σωστού και του δικαίου δεν κράτησε ποτέ κακία σε κανένα ενώ έχει πολλούς λόγους να το κάνει είχε και ελαττώματα ποιος δεν έχει ήταν ορισμός της αφηρημάδα ας εξοργιστική αφηρημάδα τώρα τελευταία στιγμή όμως δεν μπορούσε να θυμάσαι μαζί του γιατί ήταν τόσο καλός οι αρχικές δυσκολίες η σύνταξη περάστηκαν ήχο έγινε τρεις εβδομαδιαία και τελικά Ημερησία είχε πλέον μόνιμους και έκτακτους και έκτακτους συνεργάτες και διαπιστευμένο ανταποκριτή στην αθήνα μιας και είχαμε όταν εγκατασταθεί εδώ πέρα δεν έμελλε όμως να ζήσει πολύ αυτός ο ήρωας τον 11ο χρόνο της έκδοσης το 1988 ένα εγκεφαλικό τον πήρε από κοντά μας σε ηλικία μόλις 50 ετών ήχο έζησε μέσα από αυτόν και από όσα ο ίδιος ενέπνευσε σήμερα είμαστε εδώ 40 χρόνια μετά από την έκδοση του πρώτου φύλλου με άξιο συνεχιστή τον ανδρέα το γιο του που θυσίασε πάρα πολλά από τις σπουδές και τα όνειρα του να το πούμε αυτό για να κρατήσει Παξοί ι τέτοιο ήχο και να μπορούμε να τα ζούμε τα 40 χρόνια της έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι δεν μπορώ να αποδώσω τα συναισθήματα αυτού που το έγραψε της αξίας συζύγου συντρόφου και συνοδοιπόρο της ζωής του Χαράλαμπου δηλαδή της Μαίρης Χρονοπούλου δηλαδή της κυρίας που κάθεται στη δεύτερη σειρά προτείνουν και ευχαριστώντας ευχαριστώντας για την τιμή της ανάθεσης κλείνω με το ποιημα αφιερωμα της μαίρης στον Χαράλαμπο της είναι ταυτόχρονα και το πρώτο ποίημα της πολύ αξιόλογης ανθολογίας της σπόροι όνειρα που διατίθεται σήμερα εδώ στον αγαπημένο εκεί που έχει πέσει κάτω από το χώμα που τόσο αγαπούσες και αποχωρίστηκε τόσο νωρίς λογαριάζει στα χρόνια που πέρασαν αναρωτιέσαι αν ζει η αλήθεια που έσπειρε στις ήχους το κάθε φύλλο θα έρθει να πουλάει και να σου πει πως τα όνειρά σου ανθίζουν μέχρι σήμερα σήμερα στις ήχους τα 40 χρόνια γενέθλια σας ευχαριστώ όλους ευχαριστήσω δουλεύουν πτοούν έχουμε πολλούς συνεργάτες ανάμεσα σε εκατομμύρια γιατί είχε μπει στο πρόγραμμα μας τα καλά κάποιος για να πάρουμε και τους κάλεσε αμέσως στο κλίμα των γιορτών Βλαβιανό εποχή ζωντανή μετάδοση να δώσω τη δική του πλακέτα για την πολύτιμη στήριξη των ΜΜΕ μας φίλο τον φίλο και συνάδελφο που είχαμε δει παρά δε θα κουραστώ ένα κουβέντα μόνο τρόπο να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον ανδρέα την εμπιστοσύνη που μας περιβάλλει και για την τιμή που μου κάνει να γράφω σε μια εφημερίδα της κωνσταντινούπολης ομολόγων Κελεσίδη χρήστο τον κύριο Λευτέρη Μουμτζή τον άξιων οικονομολόγων σε μεγάλο τραπεζικό όμιλο που πάντα είναι δίπλα μας περιγράφει με συνέπειες στην εγώ δεν έχω να πω πολλά το μόνο που θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνει όντας τρόπο όπου όλος εφημερίδα ο Ελληνισμός και γενικά όλοι οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτό το τεράστιο εγχείρημα πίστευα ακράδαντα ότι πρέπει να στηριχθεί Ελληνισμός κωνσταντινούπολης γενικά Ελληνισμός διασποράς μας όπου και αν βρίσκεται οι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν στα γράμματα και τις επιστήμες όπου κι αν είναι αυτοί να συμβάλουμε όλοι μαζί για να καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μας και τις τέχνες τα γράμματα και γενικότερα ένα καλύτερο αύριο στο πολύ ευχάριστες αναζητώνται μετρήθηκε εκπρόσωπε Σεβασμιώτατοι εκλεκτή ομήγυρη θα ξεκινήσουμε τώρα την δεύτερη στρογγυλή τράπεζα χρόνος έχει κυλήσει γι αυτό θα κάνουμε κάποιες αλλαγές στη σειρά θέλω να πω ότι εγώ είμαι δάσκαλος απέδειξαν το απλώσετε Τρίκωμο υπαίτιοι είχε πάντοτε μεγάλη σημασία διότι η τρίτη στις και συνεχιστές γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το μέλλον της Διατήρησης ελληνικής ταυτότητας την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης εξαρτάται από την παιδεία έτσι ήταν αναπόφευκτο το δεύτερο πάνελ αυτή δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με έχει ως θέμα την ελληνική παιδεία τις μπογιές 21ο αιώνα μεγαλύτερου ευτύχημα τον βλέπουμε σε αυτή τη στρογγυλή τράπεζα δυστυχώς κος Μακρής αναγκάστηκε λόγω ειλημμένης υποχρέωση να φύγει αλλά θα μιλήσω σαν να ήταν έτοιμο να έχουμε ένα πάνελ με παιδιά της κωνσταντινούπολης με πρώτο τον υπουργό τον κύριο μενού και τον πέτρο Μάρκαρη καταξιωμένος συγγραφέας σε όλο τον κόσμο άνθρωποι που βγήκαμε από τα σχολεία της πόλης κάτι που δείχνει ότι κάποια δουλειά έκανε αυτή παιδιά όλους αυτούς τους αιώνες ήτανε πολύ συνειδητή επιλογή για αυτό δηλαδή για την συγκρότηση της συγκεκριμένης λίστα σας θα ξεκινήσουμε πρώτη ομιλήτρια ρισκάρουμε Υποψήφια Διδάκτωρ και ένταξη του τμήματος τουρκικών σπουδών του πανεπιστημίου αθηνών με ένα πρόσφατη έρευνα που έχει γίνει πρώτη φορά για την ομογενειακή παιδεία το θέμα έτσι δημόσια στα μειονοτικά σχολεία της κωνσταντινούπολης και θα μας παρουσιάσει τα συμπεράσματα από τα νέα δεδομένα της παιδείας στην πόλη νομίζω θα δώσει τροφή αυτή η εισήγηση για την περαιτέρω κουβέντα το μικρόφωνο του εξέχοντα υπουργέ εκλεκτή ομήγυρη σε σημερινή ανακοίνωση με επίκεντρο την ελληνική γλώσσα και τη χρήση αυτής στο πλαίσιο του σχολικού πηγή μειονοτικού περιβάλλοντος στην κωνσταντινούπολη δεν θα παραθέσω τα ιστορικά στοιχεία που την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση ούτε σε άλλες είναι λίγο πολύ γνωστά θα αναφερθώ όμως για πρώτη φορά στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγαν τα ομογενειακά σχολεία της πόλης κατά το σχολικό έτος 2013 14 στοιχεία που θάνατο που θα παραθέσω αποτελούν μέρος της δεύτερης του διατριβής με θέμα τη χρήση της ελληνικής και της τουρκικής στην προσχολική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο ελληνορθόδοξο μειονοτικά σχολεία της κωνσταντινούπολης άκη μουσουλμανική μειονότητα της θράκης και της θράκης έχει αποτελέσει αντικείμενο γλώσσα λογικών και κοινωνιολογικό μέλη η ελληνική όμως εκπαίδευσης εντολή εξακολούθησε μέχρι τις αρχές του 2009 παραμένει ένα τομέας που ελάχιστα έχει απασχολήσει τη βιβλιογραφία με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαθέτουμε ερευνητικά πορίσματα στα οποία να στηριχτούμε ήμουν ειδική έρευνα που έγινε ήταν του μάρκου Κουμουνδούρου το 2007 σύμφωνα με αυτή το θαύμα της διατήρησης της μητρικής γλώσσας στην μπογιά πεντακόσια 50 και πλέον χρόνια οφείλεται στο ότι η ελληνική γλώσσα έχει συμβολική αξία για τη μειονότητα δηλαδή στα μάτια των ελληνόφωνων ρωμιών της πόλης κλινική έχει τόσο μεγάλη αξία ώστε να κάνει κα ακόμα και τις πρακτικές ανάγκες της φύσης της τουρκικής μπορεί όμως εξακολουθεί να ανθίσταται η ΕΛ.ΑΣ. για να παραμείνει αυτή η συμβολική της αξίας η κριτική στη διοίκηση για νέα γενιά για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό προχώρησε στη διεξαγωγή έρευνας με σκοπό να διερευνήσω θήβα επιφάνεια εφαρμόζοντας τις αρχές και τις μεθόδους της κοινωνιολογικής προσέγγισης τη χρήση της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας σε παιδιά και εφήβους σε σχολικό κλείσε έξω σχολικό περιβάλλον πιστεύω ότι η πόλη της μαρτυρία μου στατικά τεκταινόμενα της μειονοτικής εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικός της ανήλικης σημάδι Αρχική μεγάλη του γένους Σχολή θα βοηθήσει στην ερμηνεία των πορισμάτων της έρευνας όπως με βοήθησε και στη συλλογή των δεδομένων αυτή έχω την πεποίθηση ότι το ότι τα στοιχεία που θα παραθέσω θα δώσουν τροφή για συζήτηση και προβληματισμό στους επόμενους εκλεκτούς ομιλητές της μήνυσης έγκλησης τράπεζας τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας της κωνσταντινούπολης μεγαλώνουν σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον όπου μιλούν την τουρκική και ελληνική τα σπίτια των αμιγώς ελληνόφωνα μυρωδικών οικογενειών βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου η Τουρκία τόσο εντός σπιτιού εξαιτίας της τηλεόρασης όσο και εκτός σπιτιού εξαιτίας του ποιητή γιώργου αποτελούν τη δεύτερη γλώσσα ήδη από την προνήπια κυλικεία και τα παιδιά μεικτών γάμων τα τουρκικά συνήθως αποτελούν την υγιεινή την κυρίαρχη ανοχή την μόνη γλώσσα επικοινωνίας έτσι τα παιδιά αυτά αποκτούν εντονότερη επαφή με την ελληνική σημαία το βαθμό έκπληξη συνεπώς υπό φυσιολογικές συνθήκες η ελληνική γλώσσα κινδυνεύει να θεωρηθεί μια μειονοτική γλώσσα με χαμηλή βιωσιμότητα δηλαδή γλώσσα μύγες πιθανότητες διατήρησης σε χαμηλή τουρκικής οδύνη την τουρκική είναι γλώσσα αποκλίσεις σε σχέση με την πλειοψηφούσα δήλωσε της τουρκίας επομένως δεν κινδυνεύει να αφομοιωθεί από αυτήν λόγω της διαφορετικής τυπολογία στον εν λόγω κολοσσό εξάλλου η δημογραφική έρευνα δείχνει ότι σε πληθυσμό 18000000 της κωνσταντινούπολης η ελληνική γη έπειτα από δυόμισι 1000 άτομα κι αυτό μόνο υπό ορισμένες συνθήκες σε ορισμένες συνοικίες της πόλης στην ίμβρο ελάχιστα στην Benetton ιλική γλώσσα νύφη και την προηγούμενη γενιά πρόεδρος ζώο προοριζόταν για την κάλυψη των αναγκών της οικογενειακής και πολιτιστικής ζωής της παιδείας της θρησκείας και γενικότερα των Αηδονιών οδικών και επικοινωνιακών αναγκών σήμερα όμως η τουρκική κερδίζει συνεχώς κύρος και τομείς της επικοινωνίας η καλή γνώση της τουρκικής έγινε απαραίτητη για την εξασφάλιση των βιοτικών αναγκών επικοινωνίας του μεγαλύτερου μέρους της μειονότητας συντακτική γλώσσα προς δυτικά κοινωνία πολιτισμικό και οικονομικό κυρίως αυτό σιγά-σιγά κατέληξε στην υποτίμηση της μητρικής γλώσσας διαπιστώνουμε λοιπόν ότι κοινή κοινωνιολογική παράγοντες επιδρούν στην Ελληνορθόδοξη μειονότητα αυτή τείνουν να μετατρέψουν την κάποτε Σταφυλίδη γλωσσική συμπεριφορά των ομιλητών προς όφελος της τουρκικής γλώσσας και σε βάρος της ελληνικής και τούτο διότι χάρις εκπαίδευσης της ομογένειας είχε αλλάξει ριζικά βασικός στόχος βάσει διεξαγωγής έρευνας ήταν τα πορίσματα που θα προκύψουν να αποβούν χρήσιμα και να αξιοποιηθούν για το αιγαίο για ολόκληρη την ομογενειακή εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δράσεις για τη διατήρηση και επέκταση της ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη υποκείμενα σε νέα έρευνα μας ήταν μαθητές μαθήτριες τα ομογενειακά σχολεία της κωνσταντινούπολης ζούμε ποιος ήταν καθήκον μαθητικός πληθυσμός το σχολικό έτος 2013 14 60 μαθητές είναι ειρωνική των οποίων και οι δύο γονείς στην ελληνορθόδοξη 46 μαθητές προέρχονται από μεικτούς γάμους 18 μαθητές είναι τα παιδιά των μεταξύ των καθηγητών αλλά και τα παιδιά των ελλήνων διπλωματών και διπλωματικών υπαλλήλων που υπηρετούν στην πόλη 111 μαθητές προέρχονται από την αντιόχεια αυτοί αποτελούν την κατορθωτό έξι μεταναστευτική μειονότητα που έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν θα έλυναν πιστά στο ελληνορθόδοξο μειονοτικά σχολεία η ελληνική γλώσσα γι' αυτούς είναι παντελώς ξένη και καλούνται να κυμανθούν στα σχολεία μας θα αποφύγω να σχολιάσω λεπτομερείς μεθοδολογία της έρευνας αν και έχουν μεγάλη σημασία το αποτέλεσμα το ερωτηματολόγιο της έρευνας συμπληρώθηκε από μαθητές των τριών γυμνασίων και λυκείων το Ζάππειο το Ζωγράφειο και τη μεγάλη του γένους Σχολή ως εκ τούτου δεν έτσι πηγαίνει σχολείο ανώνυμα ως εκ τούτου δεν έχουμε τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής των καταγεγραμμένων ομάδων μαθητών αυτό έγινε για να αποφευχθούν τυχόν διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των μαθητών συμπληρώθηκαν συνολικά 92 ερωτηματολόγια από μαθητές και μαθήτριες από τις οποίες 41 είναι κορίτσι και τα 51 είναι αγόρι ταπεινή είναι ερωτήματα στα οποία πάει κάμπινγκ ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές αφορούσαν τους παρακάτω θεματικούς άξονες το κοινωνικό προφίλ της σε βασικές στάσεις την ένταση και συχνότητα στους κοινωνικούς λύκους τονιστεί επίσης της ελληνικής και της τουρκικής την ευχέρεια στη χρήση διάφορα διαφόρων γλωσσικών ρεπερτόριο τη λειτουργικότητα των δύο γλωσσών τη δήλωση εκπαίδευση με τη διατήρηση της μειονοτικής γλώσσας το συναισθηματικό δέσιμο με την ελληνική και την τουρκική γλώσσα την αξία βάσει της οποίας αποτιμώνται οι δύο γλώσσες από τους νέος την ηλικία ομιλητές τους σας παρουσιάζω τώρα επιλεκτικά βέβαια ορισμένα διαγράμματα που αφορούν τα αποτελέσματα της έρευνας προκειμένη προκειμένου να αποκομίσετε μια εικόνα για την γλωσσική πραγματικότητα θαύμα γενικά σχολεία της πόλης στο διάγραμμα αυτό διαβάζουμε στην ερώτηση ποιά γλώσσα ήπιες δηλώσεις μιλούσε στο σπίτι όταν ήσουν μικρό παιδί πριν από την ηλικία 50 ετών πέντε ετών βλέπουμε ότι 28,8% του συνόλου των μαθητών χρησιμοποιούσαν μόνο μια γλώσσα το 22,5 δύο γλώσσες 29,7% περισσότερες από δύο γλώσσες συνεπώς τα παιδιά της ελληνορθόδοξης μειονότητας μέχρι την προσχολική ηλικία μεγαλώνουν σε πολύγλωσση οικογένεια όχι μόνο γνώση η δήλωση στην ερώτηση ποια γλώσσα ήπιες δηλώσεις μιλάει η οικογένειά σου όλη την ημέρα η τις περισσότερες ώρες στην της σήμερα στο σπίτι είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα μόλις στο 17,1% των οικογενειών μιλάνε στο σπίτι μόνο στην ελληνική γλώσσα 6,3 μόνο την τουρκική και το 2,7 μόνο την αραβική γλώσσα ωστόσο στο 18.18 και εκατοντάδων οικογενειών μιλάνε ταυτόχρονα την ελληνική και την τουρκική στο 29,6 μίλια ετούτη την τουρκική και την αραβική γλώσσα συμπεραίνω ότι όσο συρρικνώνεται η νίκη τόσο περισσότερο βρίσκει πρόσφορο έδαφος η επικρατούσα στο περιβάλλον τουρκική γλώσσα ασπρίσει ξανά τα αποτελέσματα των ερωτήσεων ποια γλώσσα μιλάς με τον πατέρα σου με τη μητέρα σου με τα αδέρφια σου με τον παππού και τη γιαγιά με τους συγγενείς σου με τους φίλους σου οι μαθητές επικοινωνούν μόνο στα ελληνικά με τον πατέρα και τη μητέρα τους όταν οι γονείς τους είναι ειρωνική κι έγινες εξέλαβε ως κι οι μαθητές που επικοινωνούν μόνο στην τουρκική με τους γονείς τους είναι αραβικής καταγωγής προερχόμενη από την αντιόχεια οι μαθητές που μιλούν ήξεις τουρκικά και ελληνικά με τον πατέρα με τον πατέρα και τη μητέρα τους είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό ενώ το ποσοστό των μαθητών που επικοινωνούν στα ελληνικά και τα τουρκικά με τους φίλους τους είναι πολύ πιο φθηνό δηλαδή αυτό δείχνει ότι οι ερωτηθέντες χρησιμοποιούν και τις δύο γλώσσες όταν επικοινωνούν με τους φίλους τους 7ο πιο να παρατηρήσετε ότι έχουμε αρχίσει αύξηση στη χρήση της μητρικής γλώσσας σε ποσοστό 36,5% όταν οι συνομιλητές είναι ο παππούς και η γιαγιά αυτό δείχνει τη σπουδαιότητα της σπουδαιότητας του ρόλου τους συντήρηση και διατήρηση της μητρικής γλώσσας όσον αφορά τη συχνότητα της χρήσης της ελληνικής γλώσσας θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της ερωτηθείς πόσο συχνά μιλάει στα ελληνικά με τους φίλους ένα μεγάλο ποσοστό το 74,4% επικοινωνήστε ελληνικά με τους φίλους στην επικοινωνία τους λοιπόν οι μαθητές χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές που προέρχονται από την αντιόχεια γη είναι παιδιά από μεικτούς γάμους ως χώρος σχολείου είναι μοναδικός χώρος εισόδου στον οποίο καλούνται να επικοινωνούν στα ελληνικά γιατί στο σπίτι όπως είναι φυσικό επικοινωνούν με τους γονείς τους την κυρίαρχη γλώσσα την τουρκική αξίζει να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο της παρατήρησης που κατέγραψαν από συνεντεύξεις που πήραν από τους μαθητές οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν με ειλικρινή ότι την ώρα του διαλείμματος και συγκεκριμένα στα ομαδικά Π.χ. παιχνίδια ποδοσφαίρου μπάσκετ κλπ με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του στα πρακτικά της συνάντησης τους όμως έξω από το σχολείο προτιμούν να μιλάνε ελληνικά μεταξύ τους και όπως δήλωσαν οι ίδιοι κάνουν αυτό για να μην καταλαβαίνουν οι άνθρωποι γύρω τους από το υπάρχον περιβάλλον θέλω επίσης όσον αφορά τη χρησιμότητα της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας για προσωπικούς εκπαιδευτικούς και πέντε επαγγελματικούς λόγους προκύπτει ότι η κρισιμότητα της τουρκικής κατέχει την υψηλότερη θέση αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι είναι γενιά να συνεχισθεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε πανεπιστήμια της πόλης καθώς η τουρκική κοινή γλώσσα που εξετάζονται στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο στην Τουρκία πολύ φυσικό είναι οι μαθητές να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε αυτή έχει διαπιστωθεί ότι από το 2004 μαθητές άτομα γενικά σχολεία δεν μετέβησαν στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν εδώ τις σπουδές τους άρα οι εφιάλτες είναι τουρκικής συνδέεται άμεσα με την κοινωνική πρόοδο και την καταξίωση των νέων ανθρώπων διότι όταν οι ερωτηθέντες αναφέρονται στη χρησιμότητα της τουρκικής έχουν κατανοούν την έννοια της κοινωνικής προόδου ποσά όσον αφορά τη γλωσσική επάρκεια επάρκεια των μαθητών στην ελληνική τουρκική γλώσσα οδηγούμαστε στα κάτωθι συμπεράσματα που αποτελούν μια μορφή αυτοαξιολόγησης των υποκειμένων σε έρευνά μας στο διάγραμμα αυτό για την παραγωγή του προφορικού λόγου στην ελληνική και τουρκική γλώσσα ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο εισαγωγικό επίπεδο Α2 η απόκλιση μεταξύ των δύο γλωσσών είναι ελάχιστη το ίδιο παρατηρούμε και στο διάγραμμα για την παραγωγή του γραπτού λόγου λόγω στην ελληνική και τουρκική γλώσσα συνοψίζοντας τα αποτελέσματα από τη συγκριτική μελέτη των ποσοστών όσον αφορά τη γλωσσική επάρκεια των μαθητών σε επίπεδο παραγωγής του προφορικού και γραπτού λόγου και στα δύο διαγράμματα διαπιστώνω ότι όσο δυσκολεύουν οι γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση υπέρ της πλειοψηφούσας Λος σας της τουρκικής σε βάρος της γλώσσας της μειονότητας συνεπώς είναι ωραία που θα αποτελέσει τους αυριανούς ομογενείς πολίτες χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη άνεση και ετοιμότητα την τουρκική γλώσσα επηρεαζόμενη σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δοθεί δημιουργεί και μέσα στο οποίο αναπτύσσει αναπτύσσει τις σχέσεις της και καλύπτει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις ως εκ τούτου το δίγλωσσο περιβάλλον μετατρέπεται σταδιακά μόνο γλώσσα και τούτο διότι παίζουν σημαντικό ρόλο τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και διαρκώς πολλαπλασιάζονται τουρκόφωνοι ερεθίσματα της καθημερινότητας θα φταίτε θα αυτό το διάγραμμα αποτυπώνονται οι απόψεις των μαθητών όσον αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων των ελληνικών και τουρκικών εάν είναι ενδιαφέροντα ευχάριστα εύκολα βαρύτερα ιράν αποτελούν σπατάλη χρόνου όπως βλέπετε από τη μελέτη των ποσοστών διαπιστώνουμε ότι μαθητικός πληθυσμός δηλώνει απερίφραστα την επιθυμία του να παρακολουθήσει τα μαθήματα των ελληνικών τα οποία θεωρεί μάλιστα τηρήσω ενδιαφέρουν και ευχάριστα από τα τουρκικά λόγω του περιορισμένου χρόνου δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο θα ήθελα όμως να τονίσω ότι από τη νέα δύναμή μας προκύπτουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας που καλούνται να μάθουν και να χρησιμοποιούν τα παιδιά της ελληνορθόδοξης μειονότητας και το λέω αυτό γιατί η ελληνική γλώσσα στην κωνσταντινούπολη βιώνει διπλή για διαφοροποίηση τόσο γνώση κι όσα κοινωνία γνωσιακή τα νεαρά άτομα της μειονότητας ζουν δηλαδή αφήνοντας σε κατάσταση διγλωσσίας ως προς τα γλωσσικά ζητήματα που χρησιμοποιούν και αφετέρου σε κατάσταση κοινωνικής διγλωσσίας ως προς τη λειτουργικότητα των δύο γλωσσών ως γνωστόν αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον είναι ο κύριος χώρος κατακτήσεις και διατήρηση της μητρικής γλώσσας ξερά τουρκόφωνοι περιβάλλον χωρίς θετική επίδραση και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος μειονοτική γλώσσα έχει μικρές πιθανότητες επιβίωσης κατά την άποψή μας η μόνη παιδαγωγική αρχή η οποία φαίνεται να είναι η ευρύτερα αποδεκτή αποτελεσματική είναι αυτή που πρεσβεύει ότι για να μπορέσω να επιτηρεί κου πλαισίου άλλους τρόπους να κατακτηθεί σε όλα τα ρωσικά και σε επίπεδα πρέπει να τονίσουμε ότι αστική νόθευση μειονότητα της πόλης διαφέρει από την αγροτική μουσουλμανική μειονότητα της θράκης ως προς τη γνώση και τη συμπεριφορά συγκεκριμένα το υψηλό μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο της ελληνικής μειονότητας την καθιστούσε και εξακολουθεί να την καθιστά πολύ πιο ευάλωτη σε πιέσεις σχέση σε σχέση με την αγροτική ζωή μανίκι μειονότητα της θράκης που διαμένει σε απομονωμένες ορεινές περιοχές για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εκπαιδευτική πολιτική για τις δύο αυτές οι μειονότητες δεν υπάρχει συγκεκριμένο παιδαγωγικό θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο θα στηριχτεί κανείς για να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη η εκπαίδευση που παρέχεται Γι' αυτό η εν λόγω εκπαίδευση φαίνεται να παραπαίει μεταξύ μόνο γνώσεις οι δηλώσεις η διαπολιτισμική Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μεταξύ ελληνόγλωσση είσπραξης εμβάθυνσης η MPS εξάλλου ας μην ξεχάσουμε ότι συνθήκες διαβίωσης φιλόδοξης μειονότητας μέσα των κωφών περιβόλια περιβάλλον της πόλης δεν ευνοούν τους μαθητές να κατακτήσουν με επάρκεια την ελληνική γλώσσα παρουσιάζουν δηλαδή μια λανθάνουσα ικανότητας στην ελληνική γλώσσα για να βελτιωθεί λοιπόν η κατάσταση θα πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας να σχηματοποιηθεί ένα νέο πλαίσιο για να καλλιεργηθεί και να εμπλουτιστεί με καλύτερες προϋποθέσεις η ελληνική γλώσσα να δοθεί επίσης έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας με απώτερο στόχο την αφύπνιση και τη συστηματοποίηση της λανθάνουσα γλωσσικής ικανότητας καθώς και επειδή διευρύνει διεύρυνση του γλωσσικού κώδικα με το σταδιακό εμπλουτισμό των εντοπισμό το λεξιλόγιο δομική δομικά σχήματα η επικείμενη απαιτείται να γίνει εκπαιδευτικός προγραμματισμός και να δημιουργηθεί στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα την ίδια τη Ρόδεραμ τις ιδιαιτερότητες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ομογένειας από την προσχολική ηλικία μέχρι την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο περιορισμένος χρόνος δεν μου επιτρέπει να αναλύσω περισσότερες λεπτομέρειες των προσπαθειών των τελευταίων ετών ο γουές απτή απόδειξη γίνει η καρδιά που έχει δώσει η λειτουργία του προνήπια που σταθμού της αγίας τριάδας ταξίμ που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ομογένειας το 2011 εξίσου σημαντικό και καθοριστικό στοιχείο για την επίκληση του επιχειρήματος της υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας είναι η πολιτική βούληση και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή από όλους τους αρμόδιους φορείς εύχομαι τα στοιχεία της έρευνας αποτέλεσαν αφορμή αλλά και βάση για μια γόνιμη και εποικοδομητική διεργασία που θα οδηγήσει σε λύσεις για το μέλλον της ελληνικής παιδείας προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής σας ευχαριστώ πολύ για την στον πολίτη την κάρτα μπορούν θα κάνουμε μια μικρή αλλαγή γιατί έχουμε περάσει πολύ χρόνο θα συνεχίσουμε με την ομιλία του υπουργού παιδείας του κύριου δρόμου καθηγητής ιστορίας των Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο ποιοτικά και αξιακά χαρακτηριστικά και προοπτικές εκπαίδευσής μας ασφάλειας χάρη στο πολύ για την πρόσκληση τη δυστυχώς και εγώ είμαι τρομακτικά κλεισμένος σήμερα λόγω διάφορων εκτάκτων καταστάσεων που έχουμε και με τους θεσμούς και πρέπει κάποια στιγμή να αφήνουν να φύγω θα ήθελα να θίξω πέντε σημεία επικεντρώνομαι ένα περισσότερος το μέλλον παρά στο παρελθόν είναι προφανές ότι χωρίς να κατανοήσουμε το παρελθόν δεν μπορεί να συζητάμε για το μέλλον αλλά θα είμαι περισσότερο στη λογική και ο αλέξανδρος και κυρίως του αγίου Προύσης που μίλησε για ένα θεολογική σχολή νομίζω 10 χρόνια πριν αν μιλούσε κανείς αυτά τα πράγματα θα το λέγαμε μα τι λες δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι θεολογική Σχολή ανεχτούμε θα έλεγα αιρετικό αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα αλλά χαίρομαι πραγματικά που ανέσυρε χρόνου εκφράζοντας προφανώς τις εκτιμούν τον οικουμενικό πατριάρχη μιλάει για να μπορούμε να συζητήσουμε κάποια πράγματα ότι δεν είναι ταμπού να συζητάμε τέτοια ζητήματα νομίζω ότι το πρώτο θέμα που θα πρέπει κανείς να κλείσει όταν μιλάμε για το μέλλον των ρωμιών της πόλης του ελληνισμού της πόλης είναι προφανώς οι εξαιρετικά σύνθετη σχέση με το οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί Ρωμιοσύνη είναι ανεξάρτητα ανεξάρτητα από την πορεία του οικουμενικού Πατριαρχείου και τους γύρω σου αυτή είναι μια εξαιρετικά σύνθετη σχέση και είναι μια εξαιρετικά άσχημη σύνθετη σχέση τα τελευταία 150 χρόνια δηλαδή από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα όταν τη ελληνόφωνοι της πόλης που βαπτίστηκαν σε εισαγωγικά αίσθηση συνεχεία ρουμανία άρχισαν να έρχονται από τα διάφορα μέρη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας νομίζω ότι στις παρουσιάσεις που είχαμε παραδείγματος χάρη θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον και είμαι σίγουρος ότι συνάδελφοι το γνωρίζουν ο πολύ ιδιαίτερος ρόλος της λογής του Αθηναγόρα σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο διπολικό κόσμο διπολισμός μετά από τον πόλεμο τον πόλεμο που θα τελείωνε όλους τους πολέμους που κάνω πρώτος αλλά στη συνέχεια έγινε δεύτερος δημιούργησε έναν διπολισμό μέσα στον οποίο έγιναν όσα έγιναν αλλά που στην αγορά της ήρθε έχει σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της δύσης αυτό είχε τις δικές του επιδόσεις είναι ένα σύνθετο ιστορικό ερώτημα είναι όλα αυτά που νομίζω λέει λέχθηκαν κεφαλαιούχων είναι πέραν του καλού και του κακού περάσει φωνή όχι κανείς αλλά είναι θέματα προς συζήτηση εκείνο όμως που έχει την πολύ μεγάλη σημασία να είναι αν οι μειονότητες Σαράφη θέτουν στο ρεύμα της ιστορίας και θα εξαφανίσει One θα επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν λογής μειονότητες πόσο μάλλον οι εθνικές μειονότητες και έχει ενδιαφέρον ότι αν δει κανείς την πορεία των ρωμιών επιμένω εκεί γύρω λίγο πριν τα ζητήματα γύρω από τα ένσημα και δύο από που ήρθαν στην πόλη πόσο μεγάλωσε γιγαντώθηκε ειρωνείας σημείων τίποτα δεν ήταν το ίδιο στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα αποτίει λίγο πριν τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα στην πόλη άρα έχουμε μεν μια μειονότητα με πολλά σταθερά στοιχεία αλλά και ένα μειονότητα με βαθειές διαφορές από το πριν το ίδιο έγινε και μετά τις 20 ηλικίας το ίδιο έγινε μετά τα Σεπτεμβριανά το ίδιο έγινε μετά το 64 και το ίδιο γίνεται σήμερα άρα ένα από τα πράγματα που θα πρέπει σε έναν έναν συλλογικό ότερο τρόπο να αποφασίσουμε να συνειδητοποιήσουμε λέξεις εδώ είναι πολύ δύσκολες νανά μπορέσουν να εκφράσουν αυτή την πορεία είναι που ως και με ποιους τρόπους επαναπροσδιορίζεται η ταυτότητα των ρωμιών της πόλης κι αυτό δεν είναι συνειδητές αποφάσεις είναι και πράγματα που γίνονται μέσα στην ιστορική πραγματικότητα αυτό το πρόβλημα νομίζω είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει να μας πώληση εμένα μου κάνει εξαιρετικά θετική εντύπωση μου π.χ. νομίζω αύριο αν δεν κάνω λάθος τον χώροι γίνεται μια συνάντηση για τον Καραθεοδωρή για τον πατέρα την άλλη βδομάδα και ασχολείται την άλλη εβδομάδα γιατί είτε είναι μια εκδήλωση ρωμαίοι είναι με Τούρκου συναδέλφους λογίους πολύ σοβαρούς έχουν μελετήσει αυτά τα ζητήματα μαζί και με Έλληνες και όλο αυτό μπορεί να συμβολίζει αυτές τις δυσκολίες μεν αλλά και την αρχή του επαναπροσδιορισμού αυτής της ταυτότητας διότι με όλες τις μειονότητες και με τη δικιά μας υπάρχει ένα παράλυτη ως στοιχείου επιμένω δεν είναι μόνο των ρωμιών το παρανοϊκό στοιχείο του φαντασιακού ότι ερχόμαστε παραδείγματος χάρη από το βυζάντιο δε θα το αναλύσω αυτό καταλαβαίνετε τι εννοώ το φαντασιακό όντως πολλές φορές δεν όριζε ήτανε σε θέση αληθινό είναι όμως πραγματικό δημιούργησαν εγγύηση δημιουργεί πρακτικές δημιουργεί σχέσεις ανθρώπων και σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο πολλές μειονότητες τη δικιά μας είναι σ'αυτό το θέμα η πρωταθλήτρια δεν μπορούν να συζητήσω αυτό το φαντασιακό στοιχείο με όρους και κοινωνικούς επιστημονικούς φορείς δεν έχει και κανένα νόημα αλλά με όρους μη φοβικούς βέβαια έχουμε ένα αντίστοιχο πρόβλημα στην Ελλάδα σε άλλο επίπεδο δεν είμαστε σε θέση ψύχραιμα και ήρεμα στις τις με το θέμα της σχέσης μας με την αρχαιότητα ένα πράγμα μπλοκάρει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής αυτών όπως υπάλληλοι ενώ μια πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να απειλεί τη Χάλκη που είστε ήδη καλή ταυτόχρονα αδυνατεί πολλές φορές θα συζητήσει και την ανομοιογένεια της δεν είναι ολοκληρωμένη τονίζει και δημιουργείται ο ίδιος προς τις σχέσεις τους με τους Τούρκου δίνει μόλις χρόνια αυτό το φαντασιακό που υπάρχει έξω από την πόλη ότι όλοι είναι περίπου τα κοινωνικές τάξεις οι κοινωνικές ομάδες είναι κάτι πάρα πολύ ζωντανό μέσα στην στις μειονότητες και βέβαια στη δικιά μας πάλι ένα θέμα που δε θέλουμε να το πολύ πολλές φορές πολλές φορές μειονότητες στην ιστορία τους η άτυχη πραγματικότητα καθημερινό τους καταπιεί καθημερινότητα ακριβώς γιατί δεν μπόρεσαν να βγουν πάνω απ' το ιστορικό της παρελθόν το ιστορικό παρελθόν πάρα πολλές φορές είναι πολύ βολικό αλλά είναι και αυτό καταστροφικό γιατί δίνει ένα άλλοθι ότι εν πάση περιπτώσει για όλα φταίνε οι άλλοι εμείς μια χαρά είμαστε και θα περάσει κι αυτό γιαυτό και νομίζω έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία τελικά μεγάλη σημασία όχι μόνον αυτά που γίνονται στις διάφορες ενότητες μας σήμερα συζητήσεις όπως αυτές έκανε ο κοινός νους υγιής και πολλές άλλες αιτήσεις γίνονται στο πλαίσιο των μειονοτήτων στην πόλη κι όμως καταλαβαίνω μόλις μια χώρα των 80000000 μεγάλους πια προς ανατολή μους το ειδικό βάρος των μυών ότι τον είναι εντελώς άλλη γειωμένο είναι ένα άλλο έχει αναλογικό βάρος από ότι έκανε πριν κάποια χρόνια άρα προφανώς έχουμε αυτό το την πολύ δύσκολη ισορροπία να προσπαθήσουμε να δούμε πως θα είμαστε Άγκυρας μένει στο παρόν παρελθόν αλλά και θα πάμε σε ένα νεωτερικό παρών χωρίς να θεωρούμε ότι οτιδήποτε επιτρέπεται εκεί ότι οτιδήποτε μας αφορά τρίτο θέμα είναι το θέμα της εκπαίδευσης εκεί νομίζω ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα πολύ σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά ο τη χώρα το χαρακτήρα μας είναι πολύ σοβαρά γιατί αυτή τη στιγ ένα έχω την αίσθηση ότι ένα συμβολικό κεφάλαιο που είναι τα τρεις σχολεία μας πιο ιστορικά κτήρια σχόλια νομίζω σε επίπεδο Ευρώπης ενδεχομένως να μην υπάρχουν ταυτοχρόνως όμως που αυτό το συμβολικό και αυτή η ιστορικότητα ακυρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία αυτό δεν είναι μια κατηγορία ενάντια στους εκπαιδευτικούς δεν μια κατηγορία προσωποποιημένη αλλά είναι κάτι που θα πρέπει πάλι συλλογικά να αποφασίσουμε τι κάνουμε τόσα παιδιά σε τρεις σχολεία τρεις σχολίαζε πως η αρχιτεκτονική τους σε οδηγεί να χάνεσαι όχι να συνευρίσκεται δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματική εκπαιδευτική χωρίς εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει κάτι το φυσικό ούτε λέει δε θέλω να προτείνω λύσεις ξέρω ότι συζητιούνται πολύ κλήσης ξέρω ότι Παναγιώτατος τον αφορά και μεγάλη αγωνία γύρω από αυτό αλλά είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο αν δεν το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα θα έχει και άλλου είδους επιπτώσεις κοινωνικές επιπτώσεις παιδιά που είναι σε διαφορετικά σχολεία δεν μπόρεσαν να βρεθούν μεταξύ τους π.χ. υπάρχει πάντα ένα κρίσιμο μέγεθος κάτω από το οποίο πολλοί θεωρούν ότι είναι αντιπαιδαγωγική η εκπαίδευση σε όλα τα μέρη του κόσμου και πάλι εδώ θα πρέπει να δούμε πως αυτό το πράγμα θα επηρεάσει θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά μας νομίζω ένα ενδιαφέρον εξαιρετικά ενδιαφέρον α πήραμε εισαγωγικά γίνεται στον έβρο είναι βρει κατά τη γνώμη μου δεν το ξέρω το θέμα τόσο καλός της πόλεις δεν θα είναι πια οι ίδιοι αύριο πόσοι Καμπάλα αυτό δεν είναι κακό δεν κακό στην ίμβρο όταν πήγε να γίνει το σχολείο εντάξει όλοι έχουμε μέσα μας δεν είπαμε τα καλύτερα λόγια ομολογώ και έχω πάρει ήταν απ αυτούς που νόμιζες ότι ζει σε έναν άλλο κόσμο όμως αυτός ο κόσμος πραγματοποιήθηκε κάτω από απίστευτα αντίξοες απίστευτα ύψους και ακούμε ακόμη να λένε αξίζει τον κόπο τώρα για τόσα παιδιά ήδη αυτό το ερώτημα σημαίνει κανείς δεν καταλαβαίνει το βάθος τέτοιων εγχειρημάτων τα οποία θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι κάποιοι ρομαντικοί το κατάφερε είναι πολύ πιο σοβαρό το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθύ και δεν είναι απλώς προφανώς ο ρομαντισμός αυτά τα πράγματα έχει και άγνοια κινδύνου και ευτυχώς τον ISIS στη απίστευτο αρίθα θα δίνοντας επίσης όποτε θέλουν όσες θέλουν από μάλλον ότι αυτού του τύπου παίζει θύματα πρέπει να πουν στο τραπέζι και χαίρομαι την και κυρίως πάπαλα άρης δοκοί και ξέρω ότι έχει μια μια άποψη και όχι μόνο άποψη λίγο παραπάνω από άποψη που νομίζω ότι μπορεί να μας δώσει και πολύ πολύ ποιες διεξόδους και ξέρετε πάντα βοηθάει να πηγαίνουμε πίσω στην ιστορία κύριλλος μου αρέσει Κυρίλλου Λουκάρεως αρχές του δέκατου έβδομου αγώνα εντάξει πατριαρχία του είναι 8 28 πολλές φορές εν πάση περιπτώσει μια τραγική περίπτωση είναι μετά το τέλος μιας περιόδου του δέκατου έκτου αιώνα που ξαναπαίρνει εμπρός το ορθόδοξο το ελληνικό τι κάνει αναβαθμιστεί παιδιά διορίζει τον Θεόφιλο κορυφαία νέα σχόλια αρχή της μεγάλης του γένους σχολής και κορυδαλλού ισμός γίνεται ένα παράδοση που περίπου μας πάει μέχρι το 19ο αιώνα ιωακείμ τι κάνει στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα ξέρουμε όλοι ειδικά ποτέ όταν πάλι μέτωπο τα σήματα μετά και τη νέα κατάσταση στην πόλη έπρεπε να δώσει το επόμενο βήμα καλώ το εμπόριο καλό το ένα άλλο το άλλο αλλά εδώ έπρεπε να δοθεί που επικεντρώνεται πάλι στην εκπαίδευση γι' αυτό και νομίζω και πρωτοβουλίες και κυρίως η παραίνεση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα είναι πάρα πολύ κρίσιμη 4ο θέμα υπάρχει ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα με τη διαχείριση των περιουσιών στην πόλη τούτου των κοινοτικών περίσσιο θα ήτανε πάλι λάθος να πούμε ότι κάποιοι τέλος πάντων κάνουν τα οποία έχουν τα όποια προβλήματα κλπ υπάρχει ένα κατάσταση στις μειονότητες γενικά κάτω από την οποία είναι δυνατή ένα διαχείριση η οποία είναι και υλική αλλά και συμβολική πήρε μόνο συμβολική είναι και υλική σήμερα λοιπόν κι ο τρόπος λειτουργίας των κοινοτήτων μας είναι τέτοια που θα πρέπει μάλλον θα πάμε σε μια λογική κι ενιαία διαχείριση ενιαίου συντονισμού αυτής της τεράστιας περιουσίες δεν είναι μόνο χρηματικό το ζήτημα αλλά οι μειονότητες πολλές φορές πιστοποιούνται και από το χώρο τι έχουν ίσως στο χώρο αυτόν που έχει τεράστια σημασία σία είναι παλαιά δείτε σε σχέση με 10 χρόνια πριν ότι έχουν γίνει εξαιρετικές εξαιρετική ποιότητα εμένα μου κάνει εντύπωση πόσοι απολογισμοί δημοσιεύονται και πόσο αναλυτικοί απολογισμοί πόσο είναι διάφανα είπαν μια διαφάνεια στη διαχείριση της περιουσίας αλλά υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ως προς το μέλλον αυτού του υλικού κόσμου τελειώνουμε κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο στη σκηνή με κάναμε και ένα αστειάκι στο διάλειμμα ότι μάλλον με αντέγραψε κάποιο δικό του τρόπο το μέλλον των ρωμιών της πόλεις πρέπει να είναι ταυτισμένο και με ένα Ευρωπαϊκή ατζέντα και μέρος αυτής της ευρωπαϊκής ατζέντας πρέπει να είναι το θέμα της ανοχής του άλλου δεν έχουμε καλή προϊστορία ως προς το αλλά η θεωρία και συνείδησή μας είπε ο φονταμενταλισμός αρχίζει να παίζει κυρίαρχο ρόλο σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της ακόμη και ένα πολύ μικρή μειονότητα μπορεί να ορθώσει το ανάστημα ως προς το αξιακό ζήτημα τα κοινωνικά και της καθημερινότητας εδώ λοιπόν ξανά βρίσκεται η κουλτούρα της Ρωμιοσύνης με τον Οικουμενισμός ορθοδοξίας και μπορείς σε αυτό το ζήτημα να έχουμε να πούμε κάτι ιδιαίτερο ακόμη ακόμη και σε μια χώρα των 80000000 είναι όπως καταλαβαίνει τις σκέψεις πιο προσωπικές δεν έχουν καμία σχέση με το οποίο ο PFC μια έχω τελευταία αλλά είναι κάποιες σκέψεις που μετά την ευγενική πρόσκλησή του Ανδρέα θέλω να μοιραστώ μαζί σας ευχαριστώ πολύ ευχαρίστησε πολύ τον κύριο υπουργό σε αυτό το σημείο πρέπει να χωρίσουμε συν τελευταία εισήγηση αυτό του πάνελ θα ήθελα να συνεχίσω με της γης κατέρρευσε αυτές που έχουμε αφήσει μισές θα καλέσω Ανθή Αγγελοπούλου και τον Κυριάκο πετάλι οι ίδιοι να λάβουν την πλακέτα τους είναι πολύτιμοι συνεργάτες Κυριάκος και τις ημερήσιες ήχους στην Ανθήλη έχει τα θέματα υγείας και στο ραδιόφωνο με πλοία αλλά και στην Ηλεία ήχο κάλεσαν το παρόν και πραγματικά ευχαριστούμε πάρα πολύ ευχόμαστε είναι μεγάλη τιμή για εμάς να γράφεις μια εφημερίδα δεν ανήκω στην πόλη απλά απάτη πολύ και μεγάλη τιμή που κάνουν τα παιδιά σας τρομάζει τους εύχομαι να αντέξουμε στις δύσκολες συγκυρίες και εύχομαι Ελληνισμός της πόλης να αυξηθεί αν είναι δυνατόν χάρη στο πολύ ευχαριστήσω μόνο το τον Αντρέα για την ευκαιρία που μου έδωσε να κάνω κάτι ιδιαίτερα δημιουργικός στην πόλη που είναι μια πραγματικά ιδιαίτερη περίπτωση και με ειδικό ενδιαφέρον μάχιμος ζωγράφους δε θέλω να πω πολλά για εμένα με διαβάζετε καθημερινά από την αρχισυνταξία του καθημερινού μια διαπραγμάτευση κάτι να τρέχω με ότι σημαίνει αυτό για να διευθύνει ένα έντυπο καθημερινώς στην πόλη αλλά είναι μια ένα υπέροχο ταξίδι και μαζί με τον Αντρέ είμαι σίγουρος ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη και να προσφέρουμε πολλά περισσότερα και στην ομογένεια και στο ίδιο το έντυπο για να γιορτάσουμε και τα άλλα 40 θα ήθελα να καλέσω τώρα τον αντώνη Φουρλή το φίλο και συνάδελφο που στηρίζει τη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες που δεχόμαστε Εύοσμος καύσιμα στο MEGA ευχαριστώ πάρα πολύ είναι μεγάλη μεγάλη χαρά είναι έτοιμη όχι γιατί γιατί για το δώρο αυτό ανδρέα αλλά κυρίως για την αμέριστη και διακινεί στα συν του όλο το το χρόνο που τρέχει χώρο ως εφημερίδα αλλά και διαχρονικά γιατί είμαστε συνεργάτης σε πολλά πράγματα όπως για παράδειγμα πολύ πείσμα ξανά είμαστε σύντομα με καλύτερες προϋποθέσεις και καλύτερους όρους και στόχους Άκου Άκου με που πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα λέγονται Επομένως όσα είπε υπουργός Κύπρου και υπολόγισαν δες και την έρευνα ακόμη γιατί για εμάς που ασχολούμαστε πολλά χρόνια τώρα με το δημοσιογραφικό κομμάτι των διπλωματικών σχέσεων των ελληνοτουρκικών αν είναι θάλεγε κανείς ένα διαρκής πόνος και ένα ένα διαρκές όνειρο να δούμε να μετεξελίσσεται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον τρόπο που τα μίντια κυρίως τις αντιμετωπίζουμε βγάζοντας κάποτε επιτέλους το μυαλό μας τελείως ότι αυτό είναι ένα θέμα που συνδέεται με εκλογικές πολιτική εκμετάλλευση με λαϊκισμό και να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα θέμα πολύ παραπάνω από εμάς που πρέπει να το υπηρετούν οι κυβερνήσεις και εμείς αντίστοιχα πίσω αυτές προφανώς με πάγιο και μοναδικό στόχο να πάμε σε μια διαφορετική εποχή με πραγματικό πολιτισμό σαν αυτόν η Ευρώπη και να διδάξουμε όσο μπορούμε με πάρα πολύ αγάπη και ταπεινοφροσύνη και στους γείτονες μας ότι αυτό που λέμε ευρωπαϊκός πολιτισμός και συνδέεται με όλο τον ομάδα τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα μας μπορεί και σε αυτούς να προσφέρει πάρα πολλά και φυσικά να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτοί μας εμείς αυτούς και να άνοιξε το δρόμο για μια άλλη εντελώς διαφορετική εποχή και μια άλλη εντελώς διαφορετική περιοχή ευχαριστώ πάρα πολύ Σ'αυτό το σημείο θα ήθελα αυτό το ξέρουμε π.χ. ότι αυτή εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά αυτή τη στιγμή χάνω την υφήλιο μέσα από την ιστοσελίδα του Νικόλαος αυτό ευχαριστώ τη γενική γραμματεία την υποδομή μας εξασφάλισε αυτό σκιά πίσω από αυτό είναι και στελέχη της 23 χρονης κωνσταντινούπολη και δεν μπορούν να είναι ευρώ νέα όχι στους βασιλιάδες ο τεχνική υποδομή που ελληνικό ραδιοσταθμό της πόλης αλλά κα μαίρη Λάμπρου που είναι εκεί σε παθήσεις γιατί όλοι έπρεπε να ήμασταν εδώ ήχο θα κλείσει τους εορτασμούς της πέντε μαγεύουν με ένα μεγάλη ημερίδα στην κωνσταντινούπολη από εκεί μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο αντώνης Φουρλής με τον γιώργο Βλαβιανό γιατί εκεί θα υπάρχει και ένα στρογγυλή τράπεζα Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που θα συζητήσουν το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ τουρκικά πριν προχωρήσουμε στην τελευταία εισήγηση και μετά στο χειρισμό του οικουμενικού πατριάρχη αναγνωστήριο μου εθνικός εκπρόσωπος κι αυτό θα κλείσουμε την εκδήλωση μας θα ήθελα να καλέσω έναν επιστήθιο φίλο και συνεργάτη φίλο του πατέρα μου του ιδρυτή της συμμάχους και συνεργάτες μιας εφημερίδας τον κύριο κώστα Κωνσταντινίδη για να πάρει κι εκείνος την πλακέτα του και το βιβλιαράκι βλέπετε που δίνει είναι ένα ανθολογία γιατί έχω πάντοτε ήθελε συνδυάζει τις εμπειρίες της έκδοσης αυτή τη φορά έχουμε εκδώσει μια ανθολογία της γνωρίζουν πουλιού με ποιήματα για την πόλη Καλησπέρα σας θα μιλήσω βιωματικά κενότητα αθήνα απεριόριστος σε λίγα θα από ορισμένα που ίσως σε πολλούς φαίνονται πολλά αλλά είναι πολλά για την ψυχή πρώτα απ' όλα θα μιλήσω για τον Χαράλαμπο για αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο έζησαν πολύ ευχάριστες αλλά και πολύ δύσκολες στιγμές ήταν η περίοδος που ήμασταν απομακρυσμένοι από τα σχόλιά σας και τελικά διορισμένοι και ιδίως στην κομοτηνή εκείνος ένα βουνό ψηλά στα τέρμα και 21ο γυμνάσιο τότε αρρένων Κομοτηνής και το περίεργο της υπόθεσης είναι το εξής κάποτε είπα τον ανδρέα αν κάποιος είχε το δικαίωμα να μιλήσει για την οικογένειά σου αυτών αυτό το πρόσωπο θεωρώ ότι είμαι εγώ γιατί Χαραλάμπους όταν επισημοποιήθηκε διορισμός μου μετέχουν ειδικά το 1975 με πήρε από το χέρι σας μιλώ με το χέρι στην καρδιά κι εγώ και με πήγε σε ένα συμβόλαιο γραφείο της έχεις όπου γράψαμε στα ελληνικά το Γενικό πληρεξούσιο που άφηνε όλη τη διαχείρισή τους με ένα και βρίσκεται εδώ και 20 του γιος του έγινε η αγαπημένη Μαίρη ο ανδρέας και μου είπε εσύ θα παίρνεις το μισθό μου στην Ελλάδα εσύ θα αφήνεις λεφτά σου τους έρχονται να συζητήσουν ένα μηχάνημα οτιδήποτε παππούς τότε τη λειτουργία της ήχους και κάποια άλλα εξαρτήματα της ήσυχα κανείς στις αγορές σπιτιών και εσύ και εγώ θα ξέρουμε τι κάνεις κανένας αυτή η ιδανικά διά του χαρά αυτή ήταν η ψυχή του για το φύλο και αυτό οφείλουν να δημοσιοποιήσω σήμερα και να του πω πάντα αιωνία του η μνήμη πάντα θα τον θυμάμαι και μου δίνετε μεγάλη χαρά και θεωρώ τιμή μου να συνεργάζομαι με τον αγαπημένο μου Ανδρέα που μπορώ να πω και εγώ με τη γυναίκα μου ότι μεγάλωσε στα χέρια μας σχεδόν στο ίδιο προάστιο με τη σύγκριση να φτάνει στα ίδια την ινδία κέφια μέσα στη δική μας την αδιοριστία μας τις καύσεις μας τόσο στην ήχο όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό των διαδικτυακό δίχτυ ράδιο ηχώ της πόλης πριν τελειώσω θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο πρόσωπο σ' αυτό το πρόσωπο που που όπως λένε πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια πολύ πετυχημένη και καλή σύζυγος στη σύζυγό του στην αγαπημένη μου με συγνώμη που ψάξαμε και εκτοπίστηκαν ναοί που είναι με την κορούλα της είναι η κόρη του Εγγονόπουλου του Χαράλαμπου και βρίσκεται και αυτή εδώ εαρινού με συγκινεί ιδιαίτερα είμαι εδώ και θέλω να αναφερθώ στο τελευταίο σου βιβλίο το οποίο πολύ συγκινήθηκα όταν το πήρα στα χέρια μου γιατί εκτός από μια σπουδαία τα σκαλάκια 45 χρόνια που δίδαξε στο μέγα ρεύμα και έχυσε το και μαθητές σου αυτή τη στιγμή από το εργοστάσιο αυτό προάστιο του βοσπόρου υπήρξε και ένα σπουδαία εγώ θα πω από τις καλύτερες που έχω διαβάσει ως φιλόλογος ποιήτρια όλα σου τα ποιήματα τα διακατέχει πολιτισμός σε συνδυασμό με το ρομαντισμό υποφέρει το παραστατικό ύφος με την απλότητά της το πηγαίο συναίσθημα με την αγάπη για την πόλη και βέβαια τάσο φασολιών για που αναφέρεις στην αρχή του βιβλίου σου γράφοντας ότι είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο μουσικό Χαράλαμπο και σε όσους εσείς σαν σε όσους ακόμα ζουν και αγαπούν την όμορφη πόλη πόσο φιλοσοφημένο λόγια θα κλείσω διαβάζοντας ένα ποίημα σου με τον τίτλο το ρόδο της πόλης αυτό το τελευταίο σου βιβλίο το κράτησε τριάμισι τόξα άπλωμα της ημέρας στο γαλάζιο του ποσού που έναν νυχτικό απίστευτα έξω μου παροτρύνει τον ήλιο της ανατολής ουρανός τραβάει τις κουρτίνες τα έντονα χρώματά τους κυκλώνουν τις οθόνες των μα πιο σβήνουν τα χρώματα της ζωής που παλεύει με τα κύματα και αφού τους απ' τη χαρά της θηλυκής στην ανώμαλη προσγείωση στα Λαγυνά τοπία μα πάντα θα μας ωθήσουν στην ψυχή την ανάμνηση προόδου της πορείας ευχαριστώ πάρα πολύ θα πάμε στην τελευταία μας εισήγηση έχω κάποιες μικρός μεσαίος μετά απ' αυτή την εισήγηση θα κλείσουμε κύριες ανάγκες λόγος δικός σας εσείς εκείνος ανάγκης είναι γνωστός νομικός έχει υπηρετήσει τα μέγιστα στον αγώνα της δικαίωσης των τριών και προς τους προέδρους του Συλλόγου αλλά και πριν επί προεδρίας του κυρίου Μαυροπούλου ρόλος ήταν αποφασιστικός και χαιρόμαστε που η Ευρώπη είχε βγάλει τέτοια παιδιά τώρα δεν είναι πρόεδρος χάρης στο ότι το σωματείο αυτό είχε καλή κάτι υποδειγματικό απαγορεύονται πάνω από δύο θητείες πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα σωματεία και άλλοι φορείς γιατί λειτουργεί υποδειγματικά πραγματικά σωματείο συμβουλεύει τους χρήστες κύριο Μαυρόπουλο αυτό νομίζω ήτανε μια καινοτομία και το ρεπό τους ηττήθηκαν μέσα ο δικός σας μάλλον ΔΗΜΑΡ πρέπει να ευχαριστήσω και εγώ θα ήθελα αντί πολλών άλλων γιατί ήταν πραγματικά σας στο σπίτι βλέπω πολύ γνωστές φυσιογνωμίες που άλλοτε της εναλλάσσονται μεταξύ πολύ συμβούλου αθήνας εγώ όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτή τη στιγμή όλους εσάς για τον ερωτισμό σας μάλιστα ακόμη και έχει και αν μεν ήταν τελευταίος υπουργός πάει καλά αλλά για την ταπεινότητά μου αισθάνομαι τίποτα γερμανός γι αυτό θα προσπαθήσω να σύντμηση όσο μπορώ αυτές τις σκέψεις που είχα συγκέντρωσε για αυτό πρέπει να το είναι το μείζον αυτό λοιπόν είναι νέο θα προσπαθήσω κάνοντας κάποιες περικοπές μέσα από την αφήγηση αυτού του εγχειρήματος να δώσουν κάποιες εξηγήσεις κάποιες απαντήσεις σε όσα έχουν ακουστεί ίσως πλανώνται σχετικά με αυτή την προσπάθεια που είναι ϕίλοι μου επαναλειτουργία των σχολείων της συγγρού έχουν υπάρχουν περισσότερες πτυχές δε θα μπορούμε να αναπτύξουμε όλες έτσι κι αλλιώς θα μπορούσαμε πόσο μάλλον τώρα αυτή την ώρα σε πτήση τόπος γεμάτος τελοσπάντων του κρατιδίου αλλά θα προσπαθήσουμε να δείξουμε εκείνες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως υπόδειγμα λίγος παράδειγμα με το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Ελληνισμός στην πόλη και γενικότερα στη Τουρκία σε περισσότερες σε περισσότερους τομείς όπως υπολοίπων αλυσίδες έπραξαν θα κάμω ένα πολύ μικρή ιστορική αναδρομή για να καταλάβει κανείς πως πως φτάνουμε εκεί δηλαδή είπαμε πρέπει να δούμε το παρελθόν για μπορέσουμε καταλάβουμε το μέλλον η ελληνική παιδεία στην ίμβρο ξεκινάει ουσιαστικά με βάση πηγές γιατί μπορεί να υπήρχε και κάτι που παλιότερα αλλά δεν δεν είναι καταγεγραμμένο περίπου από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα πρωτοστατεί σε αυτό το εγχείρημα ο βαρθολομαίος όπου μούσια ένα βαρθολομαίος Κουτλουμουσίου ανώς είχε έναν αδελφό τον κύριλλο αυτοί οι δύο προσπάθησαν σε πείσμα του τότε μητροπολίτη του νησιού να ιδρύσουν ένα σχολείο την πρώτη φορά απέτυχε τη δευτέρα αφού έγινε διδάσκαλος του γένους δηλαδή γύρισε όλα τα μέρη όπου υπήρχε ελληνισμός και ανοίξει σχολεία δίδαξε έγραψε γράμματα γύρισε πίσω στην στην ίμβρο για να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα με τη βοήθεια και του αδελφού του είναι προφανής νομίζω ο συνειρμός κατά πρώτον κατά δεύτερο κεντρική σχολή Ίμβρου γιατί λόγω απανωτών υποχρέωσαν αυτές μέρες αναγκάστηκαν να τρέξω σε αρκετές πηγές εκείνης εποχής κεντρική Σχολή της συγγρού που είχε άρχισε να λειτουργεί το 1850 το 1923 που καταθέτουν Παπουτσάκης σ' αυτό το βιβλίο τους κουνάει και το οποίο θα ξανά παρουσιαστεί επανέκδοση του την Τετάρτη με όσους μας καλούσε έχουν απομείνει στο νησί και δεν έχουν φύγει φοβούμενοι την καινούρια κατάσταση παραμένει ανοιχτή κεντρικές σχολές δηλαδή λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα των αρχών του εικοστού αιώνα και Ποτάμι Ίμβρος παραδίδεται είναι το μόνο πράγμα για δίκαιο και δεσπότης είχε φύγει δεν υπήρχαν προβολείς πάνω είναι το μόνο πράγμα που συνδέει τον πληθυσμό τον ελληνικό τον αμιγώς ελληνικό πληθυσμό πάνω στο νησί με τη μητέρα πατρίδα δεν ξέρω αν ακούγεται αυτό εθνικιστικό νομίζω είναι θέμα πρακτικό δηλαδή οι επίμονες συνέχεια που υπήρχε ήταν αυτή το 1927 οι τουρκικές αρχές ψηφισμένα εκτελεστικό νόμο του άρθρου 14 της συνθήκης Λωζάνης είναι περίπου ως αντάλλαγμα μόνο είναι αυτός όποιος λεγότανε νόμος περί οίνου και πόζαρε η γιατί τότε ακόμα Ίμβρος έχω κάνει προσιτά 9ος είτε λεγόταν boots ελλαδα από τότε και στο άρθρο 14 αυτού του νόμου όχι του 14 τη Συνθήκη της Λωζάνης εισάγεται ένα οξύμωρο σχήμα ελληνικής παιδείας δύο ταχυτήτων δηλαδή ενώ στην πόλη εφαρμόζεται το άρθρο 40 του άρθρου 41 της συνθήκης Λωζάνης συνεχίζεται η λειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην ίμβρο αυτομάτως με την έθεσε σε εφαρμογή αυτού του νόμου κλείνουν τα ελληνικά σχολεία ορίζει αυτό το άρθρο ότι η παιδεία εκπαίδευση τας εις τας νήσους ίμβρο και ποδήλατα είναι κοσμική δωρεάν και στα τουρκικά η μοναδική περίοδος στον 20ο αιώνα όπου αυτό το πράγμα και λοιποί δηλαδή δεν έχουμε αυτό το κρυφτούλι ανάμεσα στην στα όρια της νομιμότητας την ανοχή των αρχών είναι Χρυσή δεκαπενταετία της παιδείας στη συγγρού στην περίοδο 1000 951164 τότε ψήφιζα ΚΚΕ νομός 57 13 του 251 που με ένα μόνο άρθρο καταλήγει το άρθρο 14 που καταργούσε τα ελληνικά σχολεία αυτό για την ιστορία έγινε με εισήγηση του βουλευτή τους ανακαλεί έχουμε ΔΗΜΑΡ έτσι για να γραφτεί αυτό γιατι δεν το υπάρχουν σε μια πηγή λοιπόν η ψήφιση αυτού του νόμου συμπίπτει με την εκλογή του 1150 του Νέου οραματιστή μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου μέλι τόνος του μέλιτος κάτσει ευφυώς αναθέτει την επανίδρυση της κεντρικής σχολής στον Σακκά στο seattle καθηγητή από τη μεγάλη του γένους Σχολή που ήρθε στην κύπρο για αυτή την ιδέα για αυτό το σκοπό ανεγείρονται νέα σχολικά κτίρια σε όλους εκείνους στη συγγρού και στη διανομή και που αρχιτέκτων των Πατριαρχείων Passat έως αρχίζω 1160 να ανεγείρει μάλλον με μελέτες δικαιώσουμε ανεγείρονται και κτήρια νηπιαγωγείων τα οποία εκτός από το app του NOOZ από το σκοπό του νηπιαγωγείου ήταν ρυθμισμένα έτσι ώστε να λειτουργούν ως Πολυχώροι για θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις σε εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ ένα δείγμα τους είναι στους αγίους Θεοδώρους που βλέπετε ένα ένα κτίσμα το οποίο μόνο σε νηπιαγωγείο παρά άλλο ένα δάκρυ που στεγάζει αυτή τη στιγμή το γυμνάσιο πιστεύουν το σύνολο λοιπόν των πνευματικών ταγών αλλά και άλλων σημαντικών Ιμβρίων της προηγούμενης από μας γενιάς με προεξάρχοντα τον οικουμενικό πατριάρχη αλλά και τους σημερινούς συντηρήσουμε πρόπολη τους του χρόνου ακαδημαϊκούς όπως τελικώς αντί των ας γίνει διακεκριμένους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων κάποιοι από τους οποίους πρόλαβαν να διδάξουν Κυριακή προήλθε από αυτά τα σχολεία που και το σχολείο της εμπορικής περιόδου και ήταν τόσο έντονη EASY λειτουργία αυτής δεκαπενταετίας τι του συστήματος αυτού που έξω οριζόμενη γρι από τον τόπο τους στα φασόλια εκείνα τα μέρη που διασκορπίστηκαν και δημιουργήθηκαν οι βλάκες παροικίες υπήρχαν κάποιοι απόφοιτοι αυτές τις σχολές οι οποίοι λειτούργησαν συνεκτικά προς όλη την τοπική κοινότητα για να μπορέσει να διατηρήσει και την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και του όραμα ρομαντικό θέλετε να το πείτε όπως θέλετε της επιστροφής στην ευρώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν αυτοί είναι οι λόγοι λοιπόν τη μάλλον ήδη το υπόβαθρο πάνω στο οποίο καλούμαστε εμείς το 2030 μέσα σε πολλά άλλα πράγματα που είχαμε που βάζαμε σε μια σειρά για να διεκδικήσουμε όταν ξεκινά η ταξική πορεία τους τουρκίας να βάλουμε στη ζυγαριά και να δούμε αν αξίζει τον κόπο να το κάνουμε όχι τι να κάνουμε δηλαδή να υποβάλει άμεσα αίτημα και να το βάλουμε ψηλά στην ιεράρχηση της επαναλειτουργίας των σχολείων ένα μια φράση ένα επιχείρημα μάλλον μπορεί λειτούργησε και στο θυμικό περισσότερο παρά στην πράξη ήτανε ήδη ο απλός λόγος του καθημερινού εμβρύου που όταν προσπαθούσε να εξηγήσει σε κάποιον τρίτο τι συνέβη στην ίμβρο και αναγκάστηκαν να φύγουν έλεγε πρώτα μας πήραν τα γράμματα και μετά τα χωράφια όρος λοιπόν εκ των ουκ άνευ πόστο μου βλέπαμε εκεί γιατί ανασύσταση ένα κατεστραμμένου διαλυμένου πραγματικά κοινωνικού ιστού που είχε καταφέρει αυτό το πρόγραμμα διάλυσης story με πρόγραμμα ήταν επαναλειτουργία ελληνικού σχολείου δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μπορέσεις να συζητάς για συνθήκες επιστροφής επιστροφή υπήρχε από το δεκαετία του 90 αλλά η πληθυσμιακή την πληθυσμιακή δείκτες μάλλον οι δημογραφικοί δείκτες ηλικιακή δείκτες ήταν θνησιγενές από την άλλη αυτό το πράγμα κάποιος απέξω πραγματικά μπορεί να το θεωρήσει τρέλα όταν κάποιος όμως από τα μέσα από μέσα αφουγκράζεται τους του συνεδρίου ως της διασποράς τους εβραίους της Θεσσαλονίκης που προσπαθεί να σταλιά σταλιά κέντρα ακόμη και στην κωνσταντινούπολη που υπάρχει εκεί μια παροικία κατέγραψε δεν μπορούσα να μην το κάνει τείνουμε διάθεση τη φυσική διάθεση για υπάλληλος της και μετεγκατάσταση πατρίδα αυτό ξεκίνησε να γίνεται με τους συνταξιούχους θα αρχίσει και από κάποιο σημείο και μετά αρχίσαμε να βλέπουμε και καταγράφουμε εξωτερικεύει μένει πρόθεση από πολλούς ανθρώπους και πολλές οικογένειες ότι εάν υπάρχει σχολείο εμείς παίρνουμε το τα παιδιά μας και πηγαίνουμε η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για να δούμε αν αυτό το πράγμα πόσο τρελό ακούγεται η πόσο ήταν το 2004 όταν κάναμε την πρώτη προφορική παρουσίαση των αιτημάτων μας στην Ευρωπαϊκή επιτροπή στις Βρυξέλλες εκεί μας λένε μα καλά τι το θελε το σχολείο αφού δεν υπάρχουν παιδιά και εκεί υπήρχε ένα στην αντιπροσωπεία οι δικοί μας που λέει εγώ είμαι σήμερα 30 χρόνο μαραθώνιας μένος και ονειρεύομαι να παρότι είναι αρραβωνιαστικιά μου να παντρευτούμε και να πάμε στο σημείο που κάνουν παιδιά όσα κάνουν παιδιά πώς θα ζήσουμε και όταν δεν ασχολείται αυτό το πράγμα ήταν τόσο καταλυτικό έτσι αφοπλιστικά το είπε αυτός άνθρωπος εκεί που δημιούργησε έχτισε εκείνη τη στιγμή βέβαια πολλούς και πολλές άλλες ενέργειες τον ένα από τους δύο πυλώνες πάνω στον οποίο στηρίξαμε μισθοί εκδίκησης δηλαδή παραβίαση περιουσιακών δικαιωμάτων και εκπαιδευτικών θέλω είτε το δεύτερο τεστ το δεύτερο κρίσιμο τεστ ήταν το 2005 όταν επισκέπτεται την ευρώ Πρωθυπουργός τότε Ερντογάν όποιος όταν μέσα στο υπόμνημα που παραδόθηκε έλεγε για το θέμα των σχολείων όπως κοίταζε είναι καλά δεν έχουμε σχολείο το του λένε οι διπλανοί όχι εκεί δεν έχουν άρχισαν εκείνο που κοιτάνε με διάφορα έτσι λοιπόν φτάνουμε από τις ενέργειες αυτές το 2004 φτάνουμε στο ψήφισμα 1625 To 2008 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για 50 στο οποίο στην κορυφή της ιεραρχίας τον συστάσεων που έκανε η κοινοβουλευτική συνέλευση προς την Τουρκία και μάλιστα και με τουρκικές ξίφους αυτή ήταν η επιτυχία χεία είχανε το άνοιγμα ένα σχολείου στην ίμβρο και να μου τότε παραδοχή πίεση του χρόνου θα ήθελα να σημειώσω εδώ τόσο πολύ λείπει από την κοινοβουλευτική διπλωματία αλλά και από την δωμάτιο των πολιτών η έλσα Παπαδημητρίου η οποία δεν βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο κοινοβούλιο και πραγματικά αυτή τη στιγμή είναι ένα άτομο που χρειάζεται πραγματικά για τη συγκυρία είναι τέτοια στο συμβούλιο της Ευρώπης που είναι δεκτικό να περάσουν πάρα πολλά πράγματα και προς όφελος της Τουρκίας σε ένα όργανο στο οποίο δεν είναι μούστο καλάθι αυτό που ακούμε τώρα αυτή την ιστορική ότι αν ήμασταν ευρωπαίοι εμείς μια φορά διαπιστώνουμε εμείς 10 κλπ στο συμβούλιο της Ευρώπης οι Τούρκοι είναι πλήρες μέλος έχει θητεύσει ο σημερινός υπουργός εξωτερικών πρόεδρος του οργάνου αυτού άρα δεν υπάρχουνε δικαιολογίες τώρα αυτό σημαίνει το 2008 αλλά χάρη στις τακτικές ενημερώσεις που κάναμε για τις ενέργειές τους μουσικό όργανο αλλά και με τη βοήθεια της συνοριακής παροικίες πολλές ο ποιμενικός πατριάρχης ενστερνίζεται την καθαρό την καθαρότητα όσο και τη δυναμική αυτού του αιτήματος όταν βρίσκεται κατάλληλη ευκαιρία το μάιο του 2010 σε μια συνάντηση που είχε με τον ο κάμπος και τότε είδαμε επικεφαλής όχι υπουργός ήταν γενική γραμματεία ακόμα ναι εκεί θέτει το ζήτημα χέρα το υποστηρίζει αυτό που είπαμε την επέτειο των δύο ταχυτήτων λέγεται στην πόλη υπάρχουν σχολεία και στην Ευρώπη υπάρχουν και γιατί θα πρέπει να βρούμε 10 παιδιά για να ανοίξει το σχολείο αυτό είχαν επί του προς το υπουργείο παιδείας όταν δεν μπορεί κανείς να πάρει την οικογένειά του και να πάει εκεί οπότε κοιτάζοντας τη για λίγο και του λένε μα δεν υπάρχει πρόβλημα αν έκανε την αίτηση το σχολείο θα αντέξει και κάπως έτσι το 2010 ξεκινάει όλη αυτή προσπάθεια είναι αυτό που λέει και πρακτικό στα τρόφιμα σε ότι πιο φιλελεύθερος άνθρωπος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πιο φιλελεύθερος που διαθέτουμε και άρα όσο πιο πολύ τον θυμόμαστε και προσπαθούμε τελοσπάντων τόσο το καλύτερο για όλους εκτός όμως από τον Γιώργο Πατριάρχη κινητοποίηση που απαιτήθηκε για την αδειοδότησή του σχολείου συμπίπτει αφενός με πρωτοβουλίες που ξεκινά για τη ελληνική παιδεία της πόλης ιωνικό η οποία έχει συσταθεί δύο χρόνια πριν το ίδιο το 2007.3 χρόνια και αφετέρου με τιμή στους αρκεί και την ανάπτυξη τότε το προτού της του πρώτου Προέδρου του Λάκη του ρήγα ο οποίος ταυτόχρονα είναι και εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών βακουφίων πράγμα που του δίνει μια πρόσβαση την κεντρική εξουσία που κανείς από μας τους πολλοί που δε διανοούνταν να την έχει εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα αυτό το πράγμα να σβήνει και αγάπη και ξεκινά μια πρώτη συνέργεια λοιπόν στη συνέχεια θα μου ίσως είναι γνωστά τα πράγματι αυτό θα προχωρήσει πιο γρήγορα υπάρχει ένα δύσκολο ξεκίνημα μια πρώτη αποτυχία το 2012 13 πάνε ξεκίνησε το δημοτικό σχολείο δεν εγκρίνεται δεν παρέχεται η άδεια για τυπικά κωλύματα που βρήκαν με το ξεκίνημα του τετράδα έξι δημοτικού το 2013 2014 γράφονται τέσσερις μόνο μαθητές εκεί γίνεται πλέον συνείδηση από όλους γιατί κάποιοι το είχαμε πρόβλεψη αυτό οτι δεν θα ήταν δυνατό υπό τις σημερινές συνθήκες να σχεδιάζουμε βιώσουμε περσών εσύ αν δεν προσφέρουμε πλήρη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίκταμο των δημοτικών τετράδα αξίωση του αναμένει να πάει να γραφτεί ένα παιδί αν έχει και ένα αδερφάκι μέχρι να ξεκινήσει την πρώτη δευτέρα θα έπρεπε μετά να φύγει να πάει κάπου αλλού μπορείς πάλι οικογένεια σε εκείνο το σημείο θα παίξει καταλυτικό ρόλο ο μαξ Καμπουρόπουλος Δημήτριος εκπαιδευτικός με μεγάλη πείρα με προϋπηρεσία και σε σχολεία της πόλης που διανύει τότε την πρώτη του θητεία στο ΔΣ του συλλόγου μας ως αντιπρόεδρος όποιος αναλαμβάνει το ρόλο του προκατόχου του του Ισαάκ Αναστασιάδη όπως λάδι ομιλητών είχε φωνάξει τον Αναστασιάδη να σας ανοίξει την κεντρική Σχολή κάπως έτσι τοποθετεί το μάκης και αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλη αυτή τη διαδικασία για την αδειοδότηση όχι μόνο γυμνασίου αλλά για πρώτη φορά σε εκπαιδευτική ιστορία του νησιού και του λυκείου Λυσίου εκεί είναι ο είναι στο πεδίο συνομίλησε καθημερινή βάση με την κωνσταντινούπολη με την ομογένεια τη δική μας με τον Λάκη μετά το συρτάκι με όλους τους παράγοντες που εκκινεί με την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και δημιουργείται για πρώτη φορά μια τόσο εκτεταμένη συνεργασία δε νομίζω να έχει συμβεί ξανά αυτός τα πράγματα τα τα ομογενειακά παράλληλα συστήνεται εκπαιδευτικός πολιτιστικός σύνδεσμος συγγρού με έδρα την κωνσταντινούπολη που έχει πολιτικά μέλη μπριός που κατοικούν στην πόλη και στην Ελλάδα όσοι είχαν τουρκική υπηκοότητα και πρώτο πρόεδρο πολλά εκατομμύρια με επίτιμο πρόεδρο τον ίδιο τον οικουμενικό πατριάρχη ο σύνδεσμος αναλαμβάνει τη διαχείριση των σχολών της συγγρού από το 2014 Κυριακή έξι καθώς και το βαρύ φορτίο της εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την αποπεράτωση των σχολικών κτιρίων την αποδοχή και στήριξη των οικογενειών καθώς και των πρακτικής σημασίας ρόλο των δημόσιων σχέσεων πολλούς εμπλεκόμενους φορείς από τις τοπικές αρχές και τα τοπικά επικοινωνίας μέχρι το υπουργείο παιδείας και το πρωθυπουργικό γραφείο παράλληλα καλείται να ευαισθητοποιήσει την ομογένεια και με την ομογένεια της πόλης αλλά και να την καθησυχάσει γιατί ακούγονται αρχίζει και κυκλοφορεί η φήμη ότι το άνοιγμα των σχολείων στη συγγρού θα απαιτούσε την αφαίμαξη μαθητών από τα σχολεία της πόλης ανησυχία βέβαια που σύντομα διασκευάστηκε αφού εξαρχής διακήρυσσαν με ότι σκοπός μας δεν ήταν να ανοίξει το σχολείο για το θεαθήναι οι για να ικανοποιηθεί ένα αίσθημα αδικίας του παρελθόντος αλλά γιατί υπήρχε πιεστική ανάγκη οικογενειών που το επιθυμούσαν Καλινόσκι σου από την Ελλάδα πέραν τούτου βέβαια ο Σύλλογος αυτός κλήθηκε να καλύψει και την απραξία για μη χαρακτηρισμό βαρύτερα μιας μερίδας ταγών της ίδιας της συγγρού οι οποίοι για λόγους που αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε με λογικές διεργασίες θεωρήσαμε ότι αυτή προσπάθεια ξένοι προς τον αγώνα για τη διασφάλιση του μέλλοντος του Ελληνισμού στο νησί παρά το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή είναι ζήτημα αν έχουν παραμείνει ζωή 100 από τους γηγενείς κατοίκους και παρά το γεγονός ότι οι νέες αφίξεις έχουν αναστρέψει για πρώτη φορά τη φθίνουσα πορεία του ελληνικού πληθυσμού από 200 έως 300 άτομα που καταγράφονταν πριν από 10 χρόνια έχει φτάσει σήμερα τα πεντακόσια και μάλιστα με αισθητά χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας όχι 800m ξέρω πού το βρήκατε αυτό το γράψετε Πανούση πεντακόσια μη τα στοιχεία να όχι επαρκώς κατά πως είπε πως είναι 500S λοιπόν ήδη τώρα περνάμε μετά στο θέμα της δεν δεν θα σταθώ όμως στο πως φτάσαμε μέχρι τέλους αρκεί μόνον από γιατί ήδη οι αριθμοί βλέπουμε ότι έχουνε σχετικοποιεί την πάρα πολύ δηλαδή όταν έχει φτάσει 2000 πληθυσμό στην πόλη είπε εγώ πληθυσμός των πεντακοσίων κατοίκων στην ίμβρο είναι το είναι το 25% αυτού του πληθυσμού να πω ότι τα τέσσερις παιδάκια του 2013 το 2015 έχω φτάσει στους 14 μαθητές και μέχρι το τέλος χωρίς ρίσκο η χρόνια έχουν φτάσει τους 20 μαθητές και το 2016 το περασμένο καλοκαίρι που γίνεται η απόπειρα του πραξικοπήματος και αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τώρα πως θα υποστηρίξουμε ψυχικά τους ανθρώπους αυτούς να με σκοπό να φύγουν τα 20 παιδιά έρχονται και για 30 φέτος τώρα λίγο τα πράγματα είναι πιο περίεργα έχουμε μόνο τρεις καινούργιες αφίξεις για το επόμενο σχολικό έτος αλλά εκεί έχουμε και το ζήτημα ότι πλέον έχουν γεννηθεί από το 2013 και μετά μετά από δεκαετίες 10 παιδιά γηγενή τα οποία θα πάρουν τη θέση αυτό που θα αποφοιτήσουν από το λύκειο και θα αρχίσει να δημιουργούν ένα άλλη ένα άλλο προφίλ που εκπέμπει εκ παιδευτικό πάνω στο νησί σε σχέση με το σημερινό αλλά πέρα απ' αυτό θα πρέπει να σταθούμε λίγο και στην υποστήριξη των τοπικών αρχών και της τουρκικής κοινωνίας είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 όταν ψάχνουμε να βρούμε έκδηλο για το γυμνάσιο και το λύκειο ο έπαρχος του νησιού όμως την πήρε έρχεται και προσφέρει ουσιαστικά γιατί δεν υπήρχε περίπτωση με με τη γνώση της γραφειοκρατίας της τουρκικής να γίνει αυτό πράγμα τόσο γρήγορα σε σε χρόνο ρεκόρ υπογράφει με το λάδι το δίκιο και το μακρύ του Καμπούρογλου το πρωτόκολλο και τους παραδίδει το σχολείο το κτίριο αυτό που ήταν περίπου το οποίο είχε την ευθύνη είχαν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα είχα χαθεί προθεσμίες για να προσφύγουμε σύντομα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το παραχωρεί αμισθί και επ'αόριστον τον απρίλιο του 2014 για να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες έγιναν για να παραδοθεί το σχολείο σε λίγες μέρες εξάλλου τώρα 17 Μαΐου με την παρουσία του οικουμενικού πατριάρχη θα εγκαινιάσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του γυμνασίου και του λυκείου του της συγγρού οι οποίες γίνονται με αποκλειστική χορηγία της τουρ σε L η οποία έδωσε πεντακόσια 30000 λίρες αποδίδει από τρεις ημέρες πριν από το από το από την απόπειρα πραξικοπήματος Πετράκος 1000 λίρες μέχρι και πριν τρεις προφανώς που τόσα άλλα 130000 λίρες δεδομένου ότι με τη μαεστρία του του γνωστού μας μαέστρου τους είπε ελάτε εσείς φέρτε δικούς σας αρχιτέκτονες θα κάνουμε τη μελέτη για τον προϋπολογισμό και όταν είδαν ότι υπήρχε αποκλείσει την κα την κάλυψαν οι ίδιοι χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ενόψει όλων αυτών για να μην μακρηγορώ άλλο δικαιούμαστε νομίζω όλοι μας γιατί όπως ανέφερα επιτυχία αυτή δεν αποκλειστικό προνόμιο των τριών αλλά μια συνέργεια πρότυπο για πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ομογενές στην Τουρκία να γεμίζουμε το μέλλον της ελληνικής παιδείας στην ευρώ και μέσα απ' αυτήν του Ελληνισμού στο και συνολικά με μια έστω συγκρατημένη λόγω των εξωγενών παραγόντων κυρίως αισιοδοξία είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 όταν ανοίξει το δημοτικό σχολείο όπως είπα αυτά σαμε έχουμε φτάσει σήμερα στις διψήφιο αριθμό γεννήσεων στο νησί γεγονός που προοιωνίζει τη βιωσιμότητά του σχολείου σε βάθος χρόνου αρκεί βεβαίως να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι προκλήσεις που απομένουν ποιες είναι αυτές πολύ τηλεγραφικά θα τους πω πρώτα απ'όλα οικονομική αυτάρκεια να μπορεί ο προϋπολογισμός μενού ισοσκελισμένους για τα σχολεία στον Αστέρα εκπαιδευτικό τομέα η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης που παρέχουν αυτή τη στιγμή στο πεδίο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων οι οποίοι ένα προσέλαβε έχουν πάει εκεί και εθελοντικά με έκανες με το ζόρι και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η δουλειά που κάνω από και πέρα βέβαια η αγωνία των διευθυντών των σχολείων μας που μοιράζονται μαζί μας σε καθημερινή βάση έχει να κάνει με τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας που είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών συντάξεις αν είναι μικρός αν είναι μεγάλος το θέμα το χειρίζεται μέχρι τώρα με επιτυχία ο κύριος Κολλιόπουλος συντονιστής εκπαίδευσης αλλά κατάσταση είναι πολύ οριακή για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω της ΑΤΕ της τήρηση των σχετικών κανονισμών στο ζήτημα αυτό στο και εκπαιδευτικές αρχές οι οποίες δείχνουμε αλλού κάποια επιτυχία αλλά αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ απαιτητικές σε πιο μακρόπνοη βάση τη λύση φιλοδοξούμε οδηγούμε εκ των ένδον όπως κάναμε και με το όχημά τους μαθητές και τις οικογένειές επιστρατεύοντας δηλαδή βρίου ως τέτοιους πολίτες εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα που θα διαθέτουν οι θα λάβουν και την ειδικότητα της τουρκίας και εξομοίωσε το πτυχίο τους έτσι θα μπορούν να προσληφθούν ως ομογενείς εκπαιδευτικοί όχι ως μετακλητή και να εξασφαλίσουν και τη στελέχωση των διευθύνσεων των σχολείων μας χάρη στη συνδρομή του σημερινού υπουργού Παιδείας αλλά και των προκατόχων του και το λέω αυτό παρότι έχει φύγει και μάλιστα δεν σταματούσε το το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των παθών υφίσταται ήδη ένα χωριστό θέμα και αντίστροφα αυτό μας παρουσίασε μερικά είναι εκείνο της γλώσσας έτσι ακριβώς ευθέως αντίστροφο δηλαδή οι μαθητές προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία την Ελλάδα χωρίς να έχουν διδαχθεί ποτέ τους στην τουρκική γλώσσα στο πρώτο σημείο προχώρησε φαινόταν περάσουν τα σύνορα χαρίστε ελαστικότητα βέβαια που επιδεικνύουν μέχρι τώρα οι Τούρκοι μας καλεί οι τοπικές αρχές το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει την πρόοδό τους ωστόσο επικοινωνία και γενικότερα η ένταξη των ιδίων και των οικογενειών τους λόγω της γλώσσας στην τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα προβληματική παράλληλα δεν έχει δοθεί δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησης της δυνατότητας της αντίστροφης πάλι εκμάθησης των ελληνικών σε μεγάλη μερίδα του τουρκικού πληθυσμού που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά εκατοντάδες εγγραφής σε μαθήματα που έχει ξεκινήσει το Χαλέπι την έχουμε μόνο την πάτησε η οποία δεν μπορεί δεν προλαβαίνει δηλαδή είναι είναι πολύ ελάχιστοι μαθητές σε σχέση με αυτούς που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα και είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί αυτό που χρειαζόμαστε στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι το πλησίασμα των δύο πληθυσμών να υπάρξει άλλο Άγγελο γνωριμία αλληλοεκτίμηση με ότι θετικό μπορεί αυτό να συνεπάγεται για μια ομαλή συμβίωση πάνω σε ένα απομονωμένο νησί του βορείου αιγαίου υπάρχουν βέβαια και οι γενικότερες προκλήσεις που αφορούν τη γενικότερη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στο νησί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και τα κοινά προβλήματα που έχουμε με τον Ελληνισμό της Τενέδου και της πόλης αλλά αυτά θα ασχοληθούμε αύριο Σάββατο πέντε στην επίσης ενδιαφέρουσα ημερίδα με 8 άτομα εκεί έχουν βαλτώσει όπως έχω εγώ σας ευχαριστώ ειλικρινά εκ βάθους καρδίας για είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στην ίμβρο και δείχνει φορτίζει τα αγαθά κόποις κτώνται συν Αθηνά και χείρα κινεί γιατί αυτό έγινε στην περίπτωση των τριών δεν σταμάτησαν να διεκδικούν τη δικαίωση του αγώνα και αυτό βλέπουμε ότι τώρα έρχεται πριν κλείσουμε την ημερίδα μας με την μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ήθελα να καλέσω τον γιώργο Κωνσταντινίδη που με συνέπεια στηρίζει την έχω και τον νικόλαο Μαγγίνα όχι μόνο τώρα με συνέπεια στηρίζει την ηχώ αλλά όλα αυτά τα χρόνια τις περιοδείες παίζουν χαρτογραφεί πολύ ανδρέα όμως ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή προς τα πολλά που μου κάνεις να είμαι και εγώ ενας απ' τους συνεργάτες σας αυτήν την ιστορική εφημερίδα της κωνσταντινούπολης της πόλης και να συνδράμω καίγομαι τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με οικονομία κυρίως και δευτερευόντως πολιτική άλλωστε καλώς κάκωση οικονομία πλέον να προπορεύεται προηγείται της πολιτικής το νιώθουμε όλοι καθημερινά ειδικά με την τρέχουσα κρίση που ταλανίζει κυρίως τη χώρα μας προσπαθώ να διαφωτίσουν το να κάνω κατανοητά κάποια θέματα που φαντάζομαι διαφέρουν είναι αρκετό κόσμο στην Ελλάδα αλλά και στην κωνσταντινούπολη λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον εκδότη και να ευχηθώ σε όλους μας στόλου συνεργάτες καλή δύναμη και καλή συνέχεια και εγώ ευχαριστώ πολύ αλλά δεν ήθελα αυτό είναι το λιγότερο Μαγγίνας κάθε φορά τη σκαπουλάρει κάπου κρύβεται και δεν καταφέρνει να του δώσουμε ετσι έλαχε να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτά που κάνουν τελευταίος θα καλέσω την μαρίνα Κωνσταντινίδου η οποία επίσης με συνέπεια και επιτυχία στηρίζει την ήχο με τα άρθρα της επιμένει Θεοδωρίδου που αθόρυβα εκεί πίσω είμαι στρατιώτης της διόρθωσης και τον κο Αλεξανδρή που με τις μελέτες και τις έρευνες τους στηρίζει το τύπωμα εδώ θα ήθελα να πω δυο λόγια και έχει περάσει πολύς χρόνος το έμαθα τελευταία στιγμή τιμαλφή υπάρχουν δυνητικά εκτός ΗΠΑ οπότε έτσι πολύ σύντομα κάτι έτοιμες συγκινημένη ότι είναι λιγοστός σημαντική φόρτισε και λόγω ότι Νότη κωνσταντινούπολη η εφημερίδα αυτή κρυβόταν εκεί υπάρχει μια οικογενειακή φίλη τελοσπάντων σχέση που συνεχίζεται εγώ σε ένα νέο αίμα στην εφημερίδα διότι ούτε βεβαίως δημοσιογράφος με τη δική μου είπε ένα προσπαθώ να περάσω κάποια μηνύματα μόνος να μεταλαμπαδεύσουν ψυχολόγος επαγγελματική συμβίωση αυτή ειδικότητα άμμο και όχι ως δημοσιογράφος αλλά είναι τιμή που πραγματικα που μου χει δώσει χώρο έτσι προχωράμε στη τελική χαμένη υπό ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτό και προσπαθώ και εγώ με τη σειρά μου κάθε μήνα με την τίμησε να φέρουν νέα πράγματα και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό το πράγμα έτσι καλή συνέχεια πόλεμοι να μην έχουμε να είστε καλά ευχαριστώ πολύ χαριστούμε φυσικά υπάρχουν πολλοί άλλοι συνεργάτες που δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή θα προχωρήσουμε τώρα στο τέλος της εκδήλωσης θα ευχαριστήσω μούσας για την υπομονή σας θέλω να ευχαριστήσω τον εκδοτικό οίκο Le μόνο για την άρτια αυτή έκδοση και τον κύριο τραγούδι που επιμελήθηκε και θα καλέσουν τον θεατρικό πρόσωπο να κλείσουμε με το χαιρετισμό του οικουμενικού πατριάρχη σεβασμιώτατε εγχειρήσεις εκλεκτοί ομιλητές κυρίες και κύριοι μετά την ίμβρο είναι το καλύτερο σημείο ανά αναγνώστη ομόλογός του Πατριάρχου σε αυτήν την ημερίδα τις συμμετέχουσες της οργανωμένης τύπο της Γενικής Γραμματείας ενημέρωσης Ενημερώσεως και επικοινωνίας ελληνικής Δημοκρατίας ημερίδας ο Ελληνισμός της πόλης στον 21ο αιώνα επειδή Τεσσαράκοντα την επέτειο από της επιδόσεως της εφημερίδας ηχώ τέκνοις υμών κατά πνεύμα αγάπη της χάριν και ειρήνην παρά το αναστάτωση κυρίω ημών παραθέτω οικουμενικού Πατριάρχου ευχή και ευλογία χριστός ανέστη χρήστες τέσσερις επίσης χαιρετίζει με την παρούσα επίκαιρων ημερίδα επί υπαρξιακού διά την ομογένεια της Βασίλη εδώ στον Βόλο θέματος είναι τοις πάσι γνωστόν ότι Κωνσταντινούπολης υπήρξαν ανέκαθεν δημητράκη πρωτεύουσα του ημετέρου γένους χρήμασι της κυρίως του έλεος και τον εκτιμώ τον ορίζει το ημετέρων εν τη πόλει στοιχείων βίωσε ημέρας δόξης και δοξασίες περίοδος εγκατάλειψης και κακουχιών πολλάκις δεν εκλήθη μόνον άνεση Ειρηναίου να άρει τον σταυρό του μαρτυρίου η ομογένεια η αλλιώς Ελληνισμός της πόλης ιδιαιτέρως τονίζει το γένος των ρωμαίων ορθόδοξο από της εποχής του βυζαντινού και του μεγάλου Κωνσταντίνου από Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και στα αρχεία των αποστόλων μέχρι και σήμερα ευρίσκεται ένα διαρκή πορεία αντιπαρέρχομαι ενοίκια ψήφος η κρίση των καιρών κοιτάς περιπέτειες ιστορίες χρήστο κινούμενη προσφέρει και κινούνται κατά πάντα και διά πάντα υπέρ της δόξης του χριστού και του ημετέρου γένους έχουσα ως κέντρο ζωής και εμπνεύσεων το οικουμενικό Πατριαρχείο ούτω αφορολόγητες και ούτως ενεργούνται κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα από τις συνέταξαν μεν φύλαξη προάσπισης Αποστολικής καθέδρας μοναδικών αξιών στις επάλξεις δηλαδή περιωπής του ιερού της ορθοδοξίας κέντρο θα συνεχίσω μένω ο οικουμενικός πατριάρχης και οι συνειρμοί και οι εταίροι μας δύο έργων και λόγων μαρτύρων με την αλήθεια ότι δηλαδή ζούμε και κινούμαστε και ζούμε εν και δημιουργούμε και συμβαλλόμενου καθοριστικός στο ευ ζην και ΣΔΟΕ προς φέρνει τη συστολή της Ρωμιοσύνης και της ανθρωπότητος ευρύτερων ως χθες ούτε και σήμερα κατά των διανεμόμενων νέων ως εκ τούτου δε παραμένουμε πιστοί εύφορα εδάφη με στο φυλάσσει στους επτά λόφους ως πότε οι ποιμένες στους λόφους της βηθλεέμ φύλακας ημέρας και νυκτός κατηγορούνται επί της ίδιας φυλακής της πυροδοτηθεί συσκευή πιστεύουμε εμείς ομογένεια της πόλεως ευθύνης και του χρέους τότε μόνο κράτη ότι δίναμε ενεργήσετε όντως μειώνοντας θεό των κυβερνώντων και διέπονται την ιστορία και τα ανθρώπινα Ρωμιοσύνη της πολλούς και το οικουμενικό Πατριαρχείο πατώντας ανεξιχνίαστες βούλας αυτού η δόξα και τιμή κύπρος κινήσεις και η δύναμις και η ευχαριστία επί πάσιν εις τους αιώνας των αιώνων αμήν Καλλιθέα στις αξίες που στον διπλανό χώρο π.χ.