Ποιος βοηθάει τους πρόσφυγες (unhcrgreece, 2019)
: Πολλοί άνθρωποι και οργανώσεις βοηθούν τους πρόσφυγες. Αλλά ποιοι είναι αυτοί και πώς ακριβώς προσφέρουν βοήθεια. Το 1950 ιδρύεται από τη Γενική Συνέλευση των ΗΠΕ η ύπατη αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αρχικά η ύπατη αρμοστία προοριζόταν να λειτουργήσει μόνο για τρία χρόνια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολιτισμίου. Ο ρόλος της ύπατης αρμοστίας σύντομα επεκτάθηκε στην προάσπιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας όχι μόνο των προσφύγων αλλά και των επαναπατριστέντων, των ανηθαγενών και των αιτούντων άσυλων σε όλο τον κόσμο. Η ύπατη αρμοστία παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στους εσωτερικά εκτοπισμένους. Είναι ο σημαντικότερος οργανισμός του ΟΗΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρεται σε πρόσφυγες, με περίπου 10.000 μέλη προσωπικού σε πάνω από 120 χώρες στον κόσμο. Σε περιόδους προσφυγικών κρίσεων, η ύπατη αρμοστία συχνά συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς των ΗΠΑ, όπως τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τη UNICEF και το Παγκόσμιο Επισητιστικό Πρόγραμμα. Καθένας από αυτούς τους οργανισμούς προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες ανάλογα με τον τομέα εξειδικευσής του. Αλλά η οικογένεια του ΟΗΕ δεν είναι η μόνη που προσφέρει βοήθεια. Εκατοντάδες τοπικές, εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις βοηθούν τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί παρέχουν στήριξη με ειδικά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Όλοι μαζί αυτοί οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για τους πρόσφυγες. Παρέχουν προστασία, στέγη, τροφή και περίθαλψη. Στηρίζουν την πρόσβαση των παιδιών και των νέων στα σχολεία και στην εκπαίδευση. Παρέχουν πρόσβαση σε μέσα βιοπορισμού και βοηθούν στη διαδικασία της ένταξης. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να βοηθείτε τους πρόσφυγες? Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο από όλη την κοινωνία βοηθούν εθελοντικά όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις αισθίες τους. Κάνουν δωρεές σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Προσφέρουν στέγη και ρούχα στους πρόσφυγες. Παρέχουν μαθήματα γλώσσας και τους υποστηρίζουν με πολλούς άλλους τρόπους. Όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να καθορίσουν σημαντικά τις ζωές των προσφύγων και αφήσουν να κάνουν μια νέα άρχη.