There is more than meets the eye | Benjamin Jones | TEDxPatras (TEDx Patras, 2015)
: batonetwork.github.io Καλησπέρα. Τα φαινόμενα απ' αυτόν. 'mr Terri Καλησπέρα. Τα φαινόμενα απ' ατούν. Καλησπέρα. Τα φαινόμενα απ' ατούν. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Οι διαργανατές του TEDxPatras σκέφτηκαν ποιος καλύτερος να μιλήσει γι' αυτό το θέμα από έναν μάγο. Το όνομά μου είναι Benjamin Jones και αυτή είναι η δουλειά μου. Βέβαια, ξέρω τι σκέφτεστε, επειδή είμαι μάγος, ότι εν έτη 2015 βγαίνεις και λες τέτοια πράγματα, ειδικά μπροστά σε ένα τέτοιο κοινό. Ποιος θα σε πιστέψει? Και η απάντηση, ξέρω ότι είναι βαθιά μέσα μου, σχεδόν κανείς. Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη ή ελπίδα, αν θέλετε. Αλλά επιτρέψτε μου μέσα από αυτή τη σύντομη παρουσίαση να σας εξηγήσω γιατί συνεχίζω να το κάνω. Μέσα από κάποια διαδραστικά πραγματάκια. Θα χρειαστώ τη συμμετοχή σας. Δεν βλέπω πάρα πάρα πολύ καλά, αλλά εδώ κύριος με τα γελιά. Εσείς, μπορείτε να μου πείτε ένα φρούτο ή λαχανικό, ό,τι θέλετε εσείς. Λίγο δυνατά, μόνο για να σας ακούσουν όλοι. Δεν έχουμε συνοηθεί από πριν για το τι θα συμβεί. Έτσι, ένα φρούτο ή λαχανικό, δυνατά. Ένα μήλο. Ωραία. Μήλο. Λυπάμαι, χάσατε. Τρία χρόνια κάνω αυτό το κόλπο, ένας δεν έχει πει μπανάνα, ποτέ. Πού θα πάει όμως, μία φορά θα γίνει. Και μετά όλοι θα συζητούν για τον θαυματοποιωμένο, ο οποίος μπορεί να εμφανίζει ό,τι φρούτο θέλεις. Τα φαινόμενα πατούν, λοιπόν. Γιατί όμως? Τα φαινόμενα πατούν, διότι αυτό που βλέπει ο καθένας είναι προκαθορισμένο από τις εμπειρίες του. Γι' αυτό λίγο πολύ όλοι κρίνουμε το πρόβλημα, γι' αυτό λίγο πολύ όλοι κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, γιατί το έχουμε ξαναδιαβάσει, έτσι δεν είναι. Κοιτώντας το εξώφυλλο ενός βιβλίου, διαφορετικοί άνθρωποι βλέπουν διαφορετικά πράγματα. Τώρα ξέρω ποιά είναι τα πονηρά μυαλά, εδώ πέρα της αίθουσας. Εγώ βέβαια σας δείχνω την ίδια εικόνα. Εσείς όμως, μάλλον διαφορετικοί άνθρωποι βλέπουν διαφορετικά πράγματα. Βέβαια, δεν είναι αυτό το ανησυχητικό. Το ανησυχητικό είναι ότι όταν κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, πολλές φορές επηρεάζει και πώς βλέπεις τα πράγματα που είναι μέσα στο βιβλίο. Συγκεκριμένα εδώ πέρα βλέπετε ένα βιβλίο με ποτά απ' έξω, ο τίτλος είναι «Cocktails and Dreams», και φαντάζεστε ότι θα έχει συνταγές για το πώς να φτιάξεις ένα κοκτέιλ. Σωστά. Οι άλλοι, συγκεκριμένα αυτοί που κάθονται αυτή τη φορή της αίθουσας, μπορεί να βλέπουν κάτι άλλο. Οπότε και μέσα θα θεωρούν ότι έχει πίνακες νεκρής φύσης. Γιατί τι περιμένατε να δείτε. Τα φαινόμενα λοιπόν απατούν. Γιατί είμαστε σχεδιασμένοι έτσι, σαν άνθρωποι. Πάμε όμως σε κάτι άλλο. Σε λίγο θα σας δείξω μια εικόνα, θα την αφήσω όμως μόνο για λίγα δευτερόλεπτα πάνω. Συγκεκριμένα είναι ενέα τραπουλόχαρτα. Και αυτό που θέλω εσείς να κάνετε είναι να μετρήσετε πόσα από αυτά είναι κόκκινα. Είμαστε έτοιμοι? Καλώς. Κάποιοι προτάλαβαν, κάποιοι όχι. Λοιπόν, πόσα από εσάς μετρήσατε πέντε κόκκινα τραπουλόχαρτα, σηκώστε τη χέρι. Έχετε απόλυτο δίκιο. Όντως, ήταν πέντε τα τραπουλόχαρτα, τα κόκκινα. Βέβαια κάποιοι από εσάς είχατε μια αμφιβολία για εμένα. Ειδικά αυτοί που δεν σηκώσαν τη χέρι έτσι. Σίγουρα σκεφτήκατε, ο Μπεν είναι επαγγελματίας ψεύτης. Κάτι δεν πάει καλά, δεν πρέπει να τον πιστέψω. Τι μου είπε να κάνω, να κοιτάξω εννέα τραπουλόχαρτα και να μετρήσω πόσα από αυτά είναι κόκκινα. Είναι όντως εννέα τραπουλόχαρτα. Όχι, σωστά, είναι δέκα. Πάρα πολύ ωραία. Είχατε μια αμφιβολία για εμένα και προφανώς καλά κάνατε. Για τον εαυτό σας όμως δεν είχατε τις ίδιες αμφιβολίες. Και ξαναγυρνάω λίγο σε αυτό που είπα προηγουμένως. Ότι αυτό που βλέπει ή δεν βλέπει ο καθένας είναι προκαθορισμένο από τις εμπειρίες του. Η εμπειρία σας σας λέει ότι μέσα σε μια τράπουλα υπάρχουν κόκκινα και μαύρα φύλλα. Κούπες και τακαρό είναι κόκκινα, σπαθιά και μπαστούνια είναι μαύρα. Πολλοί από εσάς, αν όχι όλοι, δεν είδατε το τελευταίο φύλλο το οποίο ήταν ένα μαύρο δέκα κούπα. Γιατί η εμπειρία σας σας λέει δεν υπάρχουν μαύρες κούπες μέσα σε μια τράπουλα. Όπως και το ότι το φυσιολογικό ανθρώπινο χέρι δεν έχει έξι δάχτυλα. Πόσοι δεν είδατε το μαύρο δέκα κούπα και πόσοι δεν είδατε τα έξι δάχτυλα. Σκεφτείτε λίγο πόσα άλλα πράγματα περνούν απαρατήρητα επειδή βλέπουμε αυτό που περιμένουμε να δούμε και όχι αυτό που πραγματικά υπάρχει. Βέβαια αν εκπαιδευτείς να παρατηρείς αυτές τις μικρές λεπτομέρειες τότε θα βλέπεις, θα γεύεσαι, θα αισθάνεσαι πράγματα τα οποία προηγουμένως απλά θα πρέπει να παρατήρηθα. Εκπαίδευση λοιπόν. Αν και ξέρω στο TED το E είναι entertainment και όχι education. Βέβαια για μένα είναι μια πολύ μεγάλη πηγή εκπαίδευσης και γνώσεων. Αλλά για να βάλουμε και το entertainment μέσα στα αρχικά TED πάμε σε κάτι άλλο. TED, τεχνολογία. Ο γνωστός συγγραφέας Arthur Clarke είπε ότι οποιαδήποτε επαρκώς αναπτυγμένη τεχνολογία δεν διαφέρει καθόλου από τη μαγεία. Και αν θεωρήσουμε ένα smartphone ως επαρκώς αναπτυγμένη τεχνολογία τότε δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι όλοι κουβαλάμε λίγη μαγεία πάνω μας. Πράγμα που κάνει τη δική μου δουλειά ακόμα πιο δύσκολη. Αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω κάτι με σας. Γιατί πραγματικά είναι μαγικές συσκευές. Για παράδειγμα είσαι σε ένα μαγαζί και ακούς μουσική και σου αρέσει το τραγούδι που παίζει. Οπότε αντί να πηγαίνεις στον DJ κάθε λίγο και λιγάκι και να τον πρύζεις ποιο τραγούδι είναι και ποιος το λέει για να το γράφεις σε χαρτάκια, να χάνεις τα χαρτάκια ή να πλένονται στο χθεςινό τζιν. Παίρνεις το κινητό, το βάζεις πάνω στο ηχείο και σου λέει ποιο τραγούδι είναι. Με link να πας να το αγοράσεις κιόλας. Είσαι στον δρόμο και οδηγείς και λες πήγαινε μες στην Πάτρα στο Ίτιε και σε φέρνει. Έχει GPS. Και εγώ έτσι ήρθα. Πού και πού παίρνει και τηλέφωνο αν είσαι κάρτα. Εμένα μ' αρέσει πάρα πολύ να βάζω την τεχνολογία σε δοκιμασίες βέβαια. Και ειδικά τώρα με αυτήν τις καινούργιες εφαρμογές φωνητικών εντολών και φωνητικής πληκτρολόγησης ας πούμε, το κάνω αρκετά συχνά. Όσοι έχουν iPhone ξέρετε για τη Siri φαντάζουμε, έτσι. Δεν υπάρχει εφαρμογή στα ελληνικά ακόμη βέβαια, στην ελληνική γλώσσα τουλάχιστον. Υπάρχει όμως μια εφαρμογή που λέγεται η Αφροδίτη και κάνει κάτι παρόμοιο τέλος πάντων. Εδώ θέλω να τη βάλω σε μια δοκιμασία για να δω μαζί σας εδώ πάνω στη σκηνή τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για μας. Ένα λεπτάκι μόνο να συνδέσω με Bluetooth με τα ηχεία για να ακούγεται. Γεια σου Αφροδίτη. Γεια σου Big Ben. Μάθε μου ένα μαγικό κόλπο. Είπες μάθε μου ένα μαγικό κόλπο. Ακριβώς. Εντάξει. Θα σε βοηθήσω να κάνεις ένα μαγικό κόλπο χρησιμοποιώντας συνηθισμένα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή ακτή να από εσένα. Είσαι φέα. Τι αντικείμενα έχεις κοντά σου. Μια μπανάνα, ένα πολύχρωμο μαντήλι, ένα βιβλίο. Τέλεια. Θα χρησιμοποιήσουμε το πολύχρωμο μαντήλι και την μπαντάνα. Μπανάνα. Σωστά μπαντάνα. Μπανάνα μπανάνα. Σήκωσε την μπαντάνα. Τώρα βιβλίωσε την μπαντάνα στη μέση. Τι περιμένεις Big Ben κάνε το. OK. Τώρα διπλωσέ την άλλη μία φορά. Πλάκα. Κάνε το. Το έκανα, εντάξει. Πάρε την διπλωμένη μπαντάνα και κρύψε την στο αριστερό σου χέρι. Θυμίσου να κρατάς το χέρι σου σε φυσική στάση. Ξέρεις πώς λένε αυτήν την τεχνική Big Ben. Palming. Σωστά. Μάχος. Τώρα που ξέρεις την τεχνική είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε. Έτοιμοι. Άνοιξε την διπλωμένη μπαντάνα. Δείξε στο κοινό ότι είναι μία κανονική μπαντάνα κουνώντας την πάνω κάτω. Αν κάποιος δεν πιστεύει ότι είναι μία κανονική μπαντάνα δώσε του την να σκουπίσει το πρόσωπό του με αυτήν. Τώρα σηκώσε το πολύχρωμο μαντήλι. Μάζεψε τις τέσσερις γωνίες φτιάχνοντας μία αυτοσχέδια τσάντα. Με το ελεύθερο σου χέρι δίπλασε την μπαντάνα στις τσάκισεις που έκανες νωρίτερα. Και ρίξε την μπαντάνα μέσα στην τσάντα. Τώρα πίεσε από έξω με το χέρι συμπέζοντας την σε μία μικρή μπάλα. Αυτό που δεν είδε το κοινό είναι όχι στην πραγματικότητα. Δεν έβαλες την μπαντάνα μέσα στην αυτοσχέδια τσάντα αλλά την κράτησες κρυφά στο αριστερό σου χέρι. Πώς ονομάζεται αυτή η τεχνική Big Ben? Αυτό. Θυμίσου να κρατάς το χέρι σου σε φυσική στάση. Τώρα κάνε μία μαργική κίνηση. Ανοίξε το μάμπιλι και δέξου το δυνατό χειροκρόπημα του κοινού. Λοιπόν, νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να αφεθούμε ολοκληρωτικά στην τεχνολογία. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι, όταν ένα μαγικό κόλπο παρουσιάζεται σωστά μπροστά σε ένα κοινό, επιτρέπει αυτό το κοινό να ξεπερνά την βαρετή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής. Και ενώ ξέρω ότι οι θεατές δεν θα φύγουν πιστεύοντας ότι έχουν γίνει πραγματικά μαγικά, υπάρχει μια μικρή στιγμή κατά τη διάρκεια της παράστασης που αναστέλνουν τη δυσπιστία τους. Δεν είναι τόσο δύσπιστη. Είναι αυτό το λες να γίνεται. Για αυτή τη μικρή στιγμή, οι θεατές ξαναγίνονται παιδιά. Ο κόσμος ήταν πραγματικά μαγικός, γεμάτος εκπλήξεις κάθε μέρα. Για αυτή τη στιγμή συνεχίζω να δουλεύω. Ευχαριστώ πολύ.