24η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2019)
: Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE 에는 λαμ эксперSON Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υ απόλυγον Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συνάδελφοι έχουμε απαρτία. Μπορούμε να ξεκινήσουμε, καταρχείν χρόνια πολλά, για τις μέρες, τις γιορτινές. Εύχομαι καλή πρωτοχρονιά σε όλους και μια καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και δημιουργική για όλους μας. Υπάρχει κάποια ερώτηση. Κύριε Πετράκο, συγγνώμη, μπορούμε. Δικαιολογημένα απουσιάζει ο αντιπρόεδρος, ο κύριος Γούνις. Μπορείτε να ορίσετε ένα αντικαταστάτη. Ο κύριος Γανώσης να έρθει στην έδρα. Επίσης, απουσιάζει ο κύριος Δέδας και έχει ορίσει εκ πρόσωπος της Παράταξ στον κύριο Πουλοκέφαλο. Ο κύριος Πετράκος, ερώτηση. Είναι μια πρόταση προς τον κύριο Περιφεριάρχη και προς το Συμβουλείο. Θέλω να σας ενημερώσω ότι το ταχυδρομείο στην περιοχή της Κορώνης, που καλύπτει δύο πρώην καποδυστριακούς δήμους, τον πρώην δήμο Κορώνης και τον πρώην δήμο Έπιας, δηλαδή περίπου 8.000 κατοίκους εκ των οποίων και προσφέρει καθολικές υπηρεσίες στην περιοχή, καθότι το 70% περίπου είναι άνθρωποι που είναι στον ογά, συνταξιούχοι κλίνει αυτές τις μέρες, παρότι είχε υπάρξει υποσχέσεις ότι θα έρθει αντικαταστάτης του προισταμένου που συνταξιοδοτήθηκε και των δύο υπαλλήρων που έχουν συνταξιοδοθεί από πρώτη Σεπτέμβρη, δεν έχει έρθει κανένας. Ήδη ο δήμος Πίλου Νέστορος έχει κάνει μια επιστολή προς το Υπουργείο και προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Νομίζω ότι πρέπει αυτή την επιστολή την οποίαν έχω αποστείλει στο mail του κυρίου Περιφερειάρχη, την έστειλε ο δήμος και την προώθησα και στο Γραμματεία του Περιφεριακού Συμβουλίου, νομίζω ότι πρέπει να ενισχύσουμε το έτοιμα του δήμου και να ζητήσουμε και εμείς να μην κλείσει να στελεχωθεί επαρκώς δυο κουβέντες. Λοιπόν, αύριο θα φύγει. Θα πρέπει να σηπογραφεί. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι σε όλα τα μέλη του Περιφεριακού Συμβουλίου έχει δοθεί από τον κ. Γόντικα ένα έγγραφο το οποίο αναφέρεται σε καταστροφές που έγιναν και βανδαλισμούς σε ένα πάρα πολύ σημαντικό χώρο που πριν από κάποια χρόνια όλοι μαζί εκεί μεριμνήσαμε για να τιμηθούν πατριώτες, Έλληνες, αγωνιστές και για τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά βλέπουμε εδώ ότι έγιναν ενέργειες και δράσεις βεβύλωσης αυτού του χώρου. Θέλω να μας πει ο κ. Περιφεριάρχης ή εσείς αν θέλετε να προχωρήσουμε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα προκειμένου το Περιφεριακό Συμβούλιο στο σύνολό του να καταδικάσει παρόμοιες ενέργειες και να ζητήσει φυσικά να έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι τα ξημερώματα και μέσα στη νύχτα μπορούν να πηγαίνουν και να δημιουργούν τέτοια βεβύλωση και τέτοιους βαμβαδαλισμούς σε αυτά τα πολύ σημαντικά μνημεία. Ή σε διαφορετική περίπτωση αν δεν θέλετε σήμερα να προχωρήσουμε σε ένα ψήφισμα να έρθει στο επόμενο Περιφεριακό Συμβούλιο για να παρθεί μια απόφαση τέτοια που να δείχνει ότι το Περιφεριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν αγνοεί τόσο σημαντικά γεγονότα, πιστεύουμε ότι αν θα τα αφήσουμε και κλείσουμε τα μάτια μπορεί να πάρουν και πολύ πιο επικίνδυνες και πολύ πιο μεγαλύτερες διαστάσεις. Είμαστε υπέρ της ομοψυχίας, ζητάμε την ενότητα και σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες διχασμού δεν θεωρούμε ότι πρέπει να τις αγνοούμε. Θεωρώ ότι θα έχουμε χρόνια πολλά σε όλους σας και καλή χρονιά να έχουμε. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ακραία συμπεριφορά από την επίθεση σε μνημεία, σε χώρους θυσίας, σε ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για αξίες, για ιδανικά, ανεξάδελτα αν συμφωνείς ή δεν συμφωνείς. Εγώ τώρα το μαθαίνω αυτό, λυπούμαι ειλικρινά, το καταδικάζω απερήφραστα και αν χρειάζεται η συμμετοχή της περιφέρειας στην αποκατάσταση του μνημείου ασφαλέστατα θα συμβάλει. Να συνολιθούμε σε αυτό, να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει και προφανέστατα δεν υπάρχει καμία αντίληση να συζητηθεί σε ένα επόμενο συμβούλιο με την αρχή της νέας χρονιάς, αφού επισκεφθούμε το χώρο και διαμιστώσουμε το τι έχει συμβεί και με τη δέσμευση να συμβάλουμε στην αποκατάσταση να βγει και ένα ψήφισμα. Δεν υπάρχει αντίληση. Νομίζω συμφωνούμε όλοι, ωραία θα είναι ένα θέμα στο επόμενο συμβούλιο και να δούμε και τις ενέργειες. Κύριε Πετράκο. Ναι, κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη και κύριοι συνάδελφοι. Δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε ομόφωνη απόφαση πριν από λίγες μέρες και όταν λέμε ομόφωνη εννοούμε ομόφωνη, χωρίς καμία αποχή, χωρίς καμία απουσία κανενός, όπου θέτει την Περιφερειαδυτικής Μακεδονίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διαφωνεί με το ΕΣΕΚ, το οποίο κλείνει τις μονάδες στο 23. Νομίζω ότι έχουμε ήδη λάβει απόφαση, εμείς ανεξάρτητα αν δεν είναι ακριβώς ομόφωνη, η οποία μιλάει για συντονισμό. Νομίζω ότι είναι η ώρα του συντονισμού, να το δούμε στο επόμενο συμβούλιο, προτείνω, του ώρα του συντονισμού των δύο περιφεριών. Και των δύο περιφερειαρχών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα προκύψουν από το κλείσιμο των μονάδων. Αυτό προτείνω να το σκεφτείτε και αμέσως μετά τις γιορτές να το δούμε και να δούμε πώς μια κοινή συνενδρίαση των δύο περιφερειακών συμβουλίων να είναι στο πνεύμα της απόφασης που έχουμε λάβει ανεξάρτα της διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρχαν όταν το συζητήσαμε. Τώρα έχουμε αυτό το δεδομένο ότι υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση της Δυτικής Μακεδονίας και νομίζω ότι πρέπει να συμπόρευτούμε. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πεντράκο, να ξέρετε και μπορείτε να το διασταυρώσετε αυτό ότι υπάρχει ταύτηση απόψεων και συμπόρευση με τον κ. Κασσαπίδη και στις δύο τελευταίες σκέψεις που έγιναν σε επίπεδο υπουργών. Εγώ στις 7 Ιανουαρίου συναντιέμαι με τον υπουργό ενέργειας τον κ. Χατζιδάκη στις 1 η ώρα το μεσημέρι. Με πρώτο θέμα στην ατζέντα, υπάρχουν 5-6 θέματα, αυτό το κλείσιμο των ελληνικών μονάδων και τη δίκαιη μετάβαση συγκεκριμένα της περιοχής της Μεγαλόπολης στην επόμενη περίοδο. Στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα σας ενημερώσω επ' αυτόν αλλά σας ερεβαιώνω ότι υπάρχει κοινή πορεία με τον κ. Κασσαπίδη και τη Δυτική Μακεδονία. Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση. Εγώ προτείνω να και σαν Περιφερειακά Συμβούλια να έχουμε μια κοινή... Κύριε Πετράκο, νομίζω για πάντα... Να το σκεφτείτε και να το δούμε μετά, στην επόμενη συνεδρία. Σε αυτό προτείνω. Λοιπόν, προχωράμε στην 24-τακτική συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ημερήσια διάταξη, πρώτο θέμα, επικύρωσης πρακτικών της 21ης και 22ης συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου του έτους 2019. Εκκρίνεται η επικύρωση των πρακτικών ομόφωνα. Δεύτερο θέμα, έκριση υλοποίηση προγράμματος με τίτλο, έξυπνη πλατφόρμα κλπ, εισηγητής ο αντιπεριφεριάρχης κ. Δημήτριος Κοινοχορίτης. Κύριε Πρόεδρε, συνάδελφοι, χρόνια πολλά πρωτίσως. Ας ξεκινήσουμε να πούμε ότι είναι γεγονός ότι η αύξηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού δυστυχώς επιβλαδύνεται, ενώ ο πληθυσμός γερνάει. Αυτό επιταχύνει βασικές εικόνες στο ανθρώπινο σώμα, την απώλεια ακοής, καρδιακαιρικές παθήσεις, γνωστικές διαταραχές, διαταραχές ισορροπίας, οι οποίες οδηγούν σε σωματικές βλάβες. Θέλω να κάνω μια σαφή εξήγηση προς το σώμα ότι δεν είναι ΕΣΠΑ αλλά είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Στόχο, λοιπόν, το Smart Beer είναι να σχεδιάσει την αναπτύξη, να δοκιμάσει και να αξιολογήσει μέσα των τεσσάρων πυλών των μεγάλων κλίμακας μια έξυπνη προσαρμοστική λύση διαβίωσης που μπορεί να προσφέρει εξοδελικευμένη παρακολούθηση και παρεβάση για την υποστήριξη της υγιούς και ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων με όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία ανέφερα εξ αρχής. Οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν είναι χώρες ευρωπαϊκές καθώς επίσης και το Ισραήλ. Είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιωλανδία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Πορτογαλία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ως φορείς η Περιφέρεια Βελοποννήσου η οποία είναι και leader του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, το Ίδημα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πολιτεχνιού Αθηνών, το Ιθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστήτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών Πάλι του Πολιτεχνίου και η Ανώνιμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνολογική Εταιρεία Εφαρμογών Υψηλής Τεχνολογίας. Οι ωφελούμενοι ποιοι και πόσοι. Στην περιφέρεια Παλοποννήσου το δείγμα του πληθυσμού ανέρχεται σε 400 άτομα, ηλικίας 65 και άνω, τα επιλεγμένα μέρη είναι δύο αστικά κέντρα η Τρίπολης και το Άργος και κοντινά είναι οι αστικά και αγροτικά μέρη πλησίον τους. Το ενδεικτικό πλάνο του προγράμματος στην Παλοποννήσου είναι η έβρεση πληθυσμού στόχου, η εγκατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού, η εκπαίδευση, η παρακολούθηση του αναφερόμενου πληθυσμού, με real-time επισκέψη και εκτίμηση, ομάδες εργασίας, συμμερίδες και συνέδρια. Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε για την πλατφόρμα η οποία αποτελείται από τέσσερα ουσιαστικά μέρη, τα ιατρικά βοηθήματα, πιεσσόμετρα, οξύμετρα, ηλεκτροκαρδιωγράφους, ακουώμετρα, ακουστικά, έξυπνες θήκες φαρμάκων με ημερομηνία, ακουστικά βαρικοείας για όσους χρειαστούν, αισθητήρες, θερμοκρασία συγκρασίας, αισθητήρες περιβάλλοντος και ενεργοποιητές των έξωπνων κατοικιών, κινητά τηλέφωνα και smartwatch, η οποία θα είναι συνδεδεμένα με κινητό και με τους αισθητήρες και μέσα των κινητών θα γίνεται η ειδοποίηση. Δηλαδή, σε πολύ απλά λόγια, έχεις πίεση, παίρνεις τα φαρμακά σου, γυμνά σου, έχεις μεγάλη υγρασία. Αυτά τα στοιχεία της πλατφόρμας θα επιτρέψουν την συνεχή συλλογή δεδομένων, τους ηλικιωμένους στο σπίτι, αλλά και εκτός αυτού που θα αναλυθούν και θα αποκτήσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να προσφερνούν εξοδοκιμμένες παρεμβάσεις για την πρόθεση υγιούς, διαβίωση των ηλικιωμένων. Δαπάνες. Οι δαπάνες, χρήματα τα οποία δεν θα επιτυχθούν καθόλου από την περιφέρεια, το συνολικό για όλη την Ευρώπη είναι 20 εκατομμύρια, 3,700 είναι για τη χώρα μας, η οποία είναι clinical leader σε όλο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και στην οποία συμμετέχει βεβαίως και ο διεθυντής εδώ της περιφέρειας υγείας ο κ. Διαμαντόπουλος χωρίς αμοιβή. Άμεσες δαπάνες προσωπικού 120.000 ευρώ, άμεσες δαπάνες 74.350, οι οποίες για να ξέρετε σε πολύ απλή μετάφραση είναι δαπάνες επισκέψεων σε εμπλεκόμενες χώρες, συναντήσεις σε working group, μετακινήσεις, πιθανή αγορά, leasing αυτοκινήτου, διοργάνωση συνάντησης όλων των χωρών σε συνέδρων τελευταίων 4 εμερών στην περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλες λειτουργικές δαπάνες. Και άμεσες δαπάνες 48.587. Στις άμεσες δαπάνες θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ένα ποσό 3-5% στη μυθοδοσία των εμπλεκομένων υπαλλήλων της περιφέρειας Πελοποννήσου, τα χρήματα θα επιστραφούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου ως αποθεματικός τέλος προγράμματος και το οποίο θα είναι περίπου 30-35.000, γιατί δεν αμίβονται οι υπάλληλοι της περιφέρειας, κυρίως οι υπάλληλοι της διεύθυνσης υγείας και πρόνοιας. Οι άμεσες δαπάνες εξερουμένης μυθοδοσίας των υπαλλήλων και του ΦΠΑ είναι περίπου 70.000, για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, νοσηλευτές, γιατρός, επισκέπτης υγείας, οικονομολόγοι, διοικητικοί υπάλληλοι, για συγκεκριμένη εργασία σε συγκεκριμένες εργατώρες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Οι άμεσες δαπάνες του ποσού το 48,587 είναι προκαθορισμένο στο 20% της συνολικής δαπάνης προς όλους εμπλεκομένους. Παραμένω στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμηνα, στις περιφέρειες του Πελοποννήσου. Προσπαθώ να έχω μια πλήρη εικόνα, κύριε Πρόεδρε, και για να τελειώσω θα μπορούσα απλά να πω ότι ο αναμενόμενος αντίκτυπος είναι η εμφάνιση ευρωπαϊκής πλατφόρμας, η αυστημένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, να παρουσιάσουμε δεσμούς που να δημιουργήσουν συνέργειες με τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, η βελτιωμένη και αποδεδεκμένη αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας, με αποδεδεκμένη προσθηθέμενη αξία των υπερηγημένων τεχνολογιών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και συγκεκριμένως από το χρήστη καινοτόμες λύσεις που αφορούν την προσβασιμότητα, την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, την ευπάθεια, την ευθύνη και την εμπιστοσύνη στους συνεδεδεμένους χώρους δεδομένου. Θα έχω μια σημαντική υποσημίωση, για να τελειώσω την εισηγησή μου, ότι τα δεδομένα θα συλλέγονται ανώνυμα σε βάση δεδομένων, Cloud, τηρώντας τους διεθνείς κανόνες που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα. Η νομική υποστήριξη προγράμματος γίνεται από την Διεθνή Νομική Εταιρεία B2B, ενώ κατά τη λειτουργία του προγράμματος θα υπάρχει υπεύθυνος προσωπικών δεδομένων. Σας ευχαριστώ. Επιτρέψτε. Κύριε Σκυνοχορίτη, καλησπέρα και χρόνια πολλά. Χρόνια σας πολλά. Ένα ρόλο, πόσο επιλέχτηκαν οι δύο περιοχές της Τρίπολης και του Άργου, με ποια κριτήρια από αυτούς, δηλαδή. Επιλέχτηκαν με κριτήρια ότι θα μπορούσαν να είχαν, επειδή έχουν κοντινά χωριά μεγάλα σε μέγεθος για να έχουμε και ημιαστικό πληθυσμό. Επιλέχτηκαν από κάποια επιτροπή, επιλέχτηκαν από ΣΑΘΑ, επιλέχτηκαν από τον λίτερ του προγράμματος. Που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Λίτερ του προγράμματος, λίτερ του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και λίτερ που μετέχει στην επιστημονική ομάδα είναι ο Διευθυντής Υγείας ο κ. Διαμαντόπουλος. Από τον κ. Διευθυντής της Πυρησίας Υγείας, δική μας επιλέχτηκαν, αυτό θέλω να πω. Δεν είναι έτσι με δημογραφικά κριτήρια που έχουν σχέση με τον επιπολεσμό των κυρίων αξώνων που βάζει το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ευρώπη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι λίτερ, λίτερ είναι ο Δήμος Παλαιού Φαλέηρου. Εμείς κατορθώσαμε και πετύχαμε, ώστε ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας να είναι ο επικεφαλής του πρόγραμματος. Αλλά το λίτερ γι' αυτό δεν έχει καμία σημασία. Κύριε Τσεπετζής, θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο την Περιφερειάρχη, ο επικεφαλής, ο υπεύθυνος των προσωπικών δεδομένων που θα χειρίζεται, ποιος μπορεί να είναι και με τι επαγγελματική ιδιότητα. Αυτό είναι ευρωπαϊκό το πρόγραμμα, όπως σας είπα. Υπάρχει επιτροπή, υπάρχει συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία, μισό λεπτό κύριε Τσεπετζή, το Smart Beer βεβαίως είναι το Bertbert και είναι διεθνής νομική εταιρεία. Εάν κάποιος συμπολίτης μας έχει κάποιο πρόβλημα κάποια στιγμή θα έχει συμπεριετηθεί από αυτόν τον υπεύθυνο, θα έχει ονοματεπώνυμο ή είναι μια ανώνυμη νομική εταιρεία, δεν ξέρω πού εδρεύει σε ποιο κράτος της Ευρώπης, οπότε δεν θα μπορεί να έχει κάποια πρόσβαση. Θα έχει απόλυτη πρόσβαση. Και πού θα απευθύνθει, εδώ σας ρωτάω. Εμείς που εκτελούμε το πρόγραμμα, εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι σε οποιοδήποτε πρόβλημα θα παρουσιαστεί να έρθει σε επαφή. Με εσάς. Ναι. Κι εσείς θα το κατατοπίσετε που πρέπει να απευθυνθεί. Βεβαίως. Είναι αυτοματοποιημένο το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα παρεμβαίνει αυτομάτως, γιατί κυρίως βασικό στοιχείο του πρόγραμματος αυτού είναι να δημιουργηθεί το έξυπνο σπίτι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ηλικιωμένων, που θα αποτελέσει πλατφόρμα για την υπόλοιπη Ευρώπη και τις πολιτικές που θα στείλσει. Δεν διαφωνώ σε αυτά που λέτε κύριε Δατούλε, εγώ άλλο λέω. Το έξυπνο στον προσωπικό εδομένων, θα είναι αλλοδαπός ή είμαιδαπός. Είναι στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα, το πρόγραμμα κάποια άτομα το προσωπούν είναι μπροστά. Κάποια φυσικά πρόσωπα, αυτά ποια θα είναι, αυτό ρωτάω. Δεν είναι ιμέδαπός. Δεν είναι ιμέδαπός. Μιλάμε για αλλοδαπός. Εκτελείται σε 10 χώρες. Αυτό δεν μου λέει τίποτα, είναι σε 10 χώρες ή σε 100. Εδώ θέλω να ξέρω ποιος θα χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα. Εδώ θα είναι Έλληνας ο οποίος θα οριστεί. Εδώ. Σε κάθε χώρα θα υπάρχει εκπρόσωπος. Όχι, είναι ανώνυμη η συμμετοχή. Είναι ανώνυμη η συμμετοχή. Η συμμετοχή είναι ανώνυμη, αλλά εδώ θα οριστεί Έλληνας εκπρόσωπος. Υπόσχεται διεθνής. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Δεν μπορώ να πω τι έχω χειριστεί. Δεν μπορώ να πω τι έχω χειριστεί. Είναι ευκαιωμένοι ασυντήρες στις σπίτια ελληνικιωμένων ανθρώπων. Το έξυπνο σπίτι. Αυτά τα ξέρει μόνο ο λίτερ του προγράμματος. Ποια σπίτια θα έχουν πει ασυντήρες. Και θέλω να πω ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκινήσαμε το 2018. Τον Οκτώβριο μαζί με τον κ. Διαμαντόπουλο. Είναι διακρατικό πρόγραμμα μεταξύ των 10 χωρών που ανέφερε ο κ. Αντιπεριφεάτης. Λίτερ, η περιφέρα Πελοποννήσου μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τους υπόλοιπους ενέα, το Φάλιλο και τις υπόλοιπες περιοχές που ήθελαν να πάρουν το πρόγραμμα, καταφέραμε και το πήραμε στην περιφέρα Πελοποννήσου. Και θέλω να πω γιατί, μια ερώτηση να κάνω, γιατί έχετε καθυστερήσει το πρόγραμμα, όταν από τις 11 Οκτωβρίου έχει υπογραφεί και φτάσαμε τώρα στο 2020 και υπάρχει πόσο καθυστερήσει. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία καθυστερήση, ότι υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση. Νομίζω, όσο ξέρετε κ. Σιδέρη, δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Άλλος. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να κάνει ερώτηση, τοποθέτηση, κ. Νικολάκου. Είναι λοιπόν ένα πρόγραμμα Horizon, χρόνια πολλά γιατί προηγούμενος δεν τα είπα σε όλους. Ένα πρόγραμμα Horizon, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν και άλλες περιφέρειες στη χώρα που τρέχουν Horizon. Παραδείγματος χάρη, η Κρήτη τρέχει Horizon για τα νερά και το περιβάλλον. Και υπάρχει κι άλλη μια περιοχή που ασχολείται με την τηλετρική, για το έξυπνο σπίτι όπως αυτό, που είναι τα τρίκαλα, αλλά δεν έχει εκμεταλλευτεί πόρους ευρωπαϊκούς στο Horizon, έχει βρει το πρόγραμμα... προσπαθεί να κάνει το πρόγραμμα από άλλους πόρους. Είμαστε, λοιπόν, στο 20% του προγράμματος του δικού μας. Είμαστε, λοιπόν, η μόνη περιφέρεια στη χώρα που έχει μπει στο Horizon για θέματα δημόσιας υγείας, προσπαθώντας, γιατί είναι πηλωτικό και ερευνητικό, οπότε θεωρώ ότι όποιος και να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουμε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβής, κατά τη δική μου γνώμη. Ερευνητικό είναι το πρόγραμμα. Προσπαθούμε, λοιπόν, μαζί με πολύ σημαντικά κράτη, όπως είδατε και είπε και ο κύριος αντιπεριφερειάρχησης πριν από λίγο, Αγγλία, Νέα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Ολλανδία και Ρουμανία, μαζί με αυτά τα κράτη, λοιπόν, και σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας μας, να δούμε την εφαρμογή σε ηλικιωμένους οι οποίοι είναι κατοίκων, βρίσκονται σε συγκεκριμένα χωριά, σε συγκεκριμένες περιοχές και κατά πόσο θα μπορέσουμε να τους παρέχουμε εκεί την υπηρεσία υγείας στην οποία δικαιούνται και πρέπει να το κάνουμε. Είναι ένα πρόγραμμα μικρό, κατά τη γνώμη μου, σε χρήματα. 242.000 ευρώ και με αυτή την κατανομή θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο, κατά τη δική μου άποψη, αφορά 300 ηλικιωμένους. Και βάζουμε δύο θέματα τα οποία θα ήθελα να τα επισημάνω. Εννοείται ότι είναι θετικό και εννοείται ότι μακάρι να ξεκινήσουμε και να πάει πάρα πολύ καλά σε οτιδήποτε η περιφέρεια Πελοποννήσου δράπηλωτικά είναι θετικό. Πρέπει να δούμε όμως το πρώτο τι θα γίνει λίγο μετά. Δηλαδή είναι 300 ηλικιωμένοι που μπαίνει ένα ζήτημα πώς θα γίνει η επιλογή αυτών. Είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε κατά την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Ένα δεύτερο έπρεπε να ξεκινήσει 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Φαντάζουμε ότι έχει καλυφθεί με παράταση αυτό το χρονικό διάστημα αφορά 48 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια. Και θα πρέπει να προετοιμαστούμε, κατά τη δική μου γνώμη, να εντάξουμε πόρους, να μοχλεύσουμε πόρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων οράζον ή άλλων για να ξεκινήσουμε κάτι το οποίο θα έχει μια συνέχεια. Δεν ανήκω σε αυτούς που λέω ότι πρέπει η έρευνα να μην εφαρμόζεται. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Είναι πολύ θετικό, θέλω να εξάρω την πρωτοβουλία και την ειδική σημασία που έχει σε αυτό το πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί και ως υπεύθυνος όλου του προγράμματος. Και αυτό θεωρώ ότι έχει τη δική του σημασία και είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το δούμε με πάρα πολύ σημαντικό τρόπο. Είναι εγκεκριμένο το πρόγραμμα οπότε δεν έχουμε να πούμε κάτι, είναι ανταγωνιστικό. Έγινε μια ερώτηση για το ποιος θα έχει τα δεδομένα. Τη θεωρώ σημαντική. Γενικά θεωρώ πολύ σημαντικό όταν δημιουργούμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε μια εποχή που πολύ κόσμος, μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αυτή την επέλασση της τεχνολογίας την βλέπει και ως έλεγχο της ζωής του. Είναι λοιπόν σημαντικό να δούμε ποιος θα είναι αυτός που θα έχει την κωδικοποίηση και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Η πρόβλεψη είναι να είναι η Διεύθυνση Υγείας, νομίζω, κύριε Σκυνοχορίτη. Από κει θα είναι. Οπότε εμείς θα συμφωνήσουμε στην έγκριση λοποίηση του προγράμματος. Είναι θετικό να πάει καλά, να το χειριστούμε καλά. Το 2019 μας έφυγε, άρα μιλάμε για 2021-22 και πιθανών και 23 εφόσον πάμε για τέσσερα χρόνια. Και επειδή ακούω και πολύ συχνά τον κ. Περιφεριάρχη να διερρυπώνει απόψεις περί ενημέρωσης όλων για διάφορα θέματα, καλό θα είναι, κύριε την Περιφεριάρχη, είναι πάρα πολύ οι πόροι που έχουμε ξασφαλίσει από ευρωπαϊκά προγράμματα. Είτε από ίντερικ, είτε από Horizon. Είδα ότι προμηθευτήκατε και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που ήταν μια μεγάλη για μας επιτυχία, όταν σκεφτήκαμε να μπούμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άρα, να συνεχιστεί αυτό με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να ενημερώνεται και το σώμα γενικότερα για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Σε θέματα δημόσιας υγείας σίγουρα θα πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι και σίγουρα θα πρέπει να αποδεχόμαστε ό,τι έχει να κάνει με αυτό. Τα ερωτήματα βέβαια που τίθενται, και νομίζω ότι λίγο πολύ υπόθηκαν προηγουμένως, είναι κατά πόσον οι ωφελούμενοι, μάλλον πώς θα γίνει η επιλογή των ωφελουμένων. Ένα θέμα είναι αυτό. Ένα δεύτερο θέμα είναι εάν θα υπάρχει ένας ενδιάμεσος απολογισμός για την πορεία του προγράμματος. Νομίζουμε ότι αν θα γίνει ο απολογισμός στους προγράμματος μετά από 48 μήνες, σίγουρα θα είναι μεγάλο αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης πιστεύουμε ότι αυτές οι κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως είναι το Horizon ή το Interreg, ή και άλλες στις οποίες δεν ξέρω η περιφερειά μας σε πόσες από αυτές συμμετέχει, είναι σωστό και καλό να προσπαθούμε να μπούμε σε αυτές τις πρωτοβουλίες και να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί η περιφερειά μας σίγουρα θα έχει οφελή. Εν πάση περιπτώσει, εμείς είμαστε θετικοί για το έξυπνο σπίτι, όπως το είπαμε, και να δούμε αν θα γίνει και έξυπνη περιφερειά. Εν πάση περιπτώσει, επειδή είναι και μια αυτή πρωτοβουλία της παλιάς περιφερειακής αρχής, της απερχόμενης, θεωρούμε ότι μπορούμε να τη στηρίξουμε, γιατί να μην νομίζει ότι είμαστε πάντα αντίθετοι. Τις καλές πρωτοβουλίες τη στηρίζουμε. Αυτοί συνάδελφοι, νομίζω ότι αυτές οι δράσεις και τα προγράμματα και η έρευνα είναι πολύ σημαντικοί, το καταλαβαίνουμε όλοι. Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Τα δεδομένα και τα προσωπικά αδικά δεδομένα αυτών, των μονοπολιακών ομίλων που ελέγχουν τα πράγματα, είναι και δεν είναι σε καμιά δημόσια ή οποιαδήποτε άλλη υπερεσία ή δομή. Επειδή εμείς θεωρούμε ότι αυτά πρέπει, τέτοιες δράσεις, τέτοια προγράμματα, δεν μπορεί να μην είναι ευθύνη του δημόσου τομέα υγείας. Και τι βλέπουμε λοιπόν. Η Καλή Ευρωπαϊκή Ένωση που περικόπτει δαπάνες για παιδεία και υγεία σε όλα τα κράτη-μέλη και στη χώρα μας, δίνει και σοβαρά ποσα σε μη κρατικές δομές υγείας, γιατί πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, μην άνοιξουμε τώρα πού πάει η πολιτική του κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, διασπώντας λοιπόν το ενιαίο της έρευνας, της παροχής κλπ, βάζοντας και ιδιώτες, γιατί δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια, και θα καταλάβαινα μια ιατρική σχολή βέβαια, αλλά δεν καταλαβαίνω ότι είναι ανώνυμη εταιρεία, αυτή είναι από πίσω, τέτοιες είναι από πίσω, είναι και άλλες στην Ευρώπη. Επειδή λοιπόν διασπάται το ενιαίο, επειδή εξατομικεύεται σε αυτή τη βάση, κύρια για το ποιος πρέπει να κάνει και όχι για τα προσωπικά δεδομένα και τα λοιπά, που και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα, εμείς είμαστε κατά. Ο κ. Πετράκος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Είμαστε θετικοί σε προγράμματα τέτοια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους, με την επισήμανση ότι κατά τη νόμιμα στον ουσιώδες, επειδή πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αυτό πρέπει να το διαχειρίζεται αποκλειστικά η διεύθυνση δημόσιας υγείας, και την παρατήρηση θέλουμε να κάνουμε, γιατί πρόκειται, παρότι λέμε ανώνυμα, δεν είναι ανώνυμα, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι ωφελούμενοι, επομένως οι συγκεκριμένοι ωφελούμενοι, τα προσωπικά τους δεδομένα, πρέπει να υπάρχει να διαχειρίζεται κάποια δημόσια αρχή. Ένα και δεύτερον, συμφωνούμε με αυτό που είπε ο κ. Πολοκέφαλος, ότι ο απολογισμός πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται να βλέπουμε, γιατί είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα, έχει κάποια αποτελέσματα, ποια αποτελέσματα, μια φορά το χρόνο να έρχεται στο περιφερειακό συμβούλιο, για να δεις ποια είναι η ωφέλεια αυτού του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος. Εγώ θα επιμείνω σε αυτό το θέμα, ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να τα διαχειρίζεται ένας δημόσιος φορέας. Νομίζω αν γίνει αυτή η παρατήρηση θα είμαι θετικός. Π. Κάτσαρης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, θέλω να πω και εγώ χρόνια πολλά σε όλους. Πριν πω για το θέμα, να επαναλάβω και ενώπιον όλων την παράκληση να γίνονται τα περιφερειακά συμβούλια Τετάρτες, γιατί Δευτέρα έχω σοβαρότατο πρόβλημα, το έχω γράψει και το έχω ξαναγράψει, τώρα έτυχη και μπόρεσα και είμαι, γιατί είναι μέσα στις γιορτές, έχουν κλείσει τα σχολεία και λοιπά τώρα για το θέμα μας. Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσω σε οποιοδήποτε ερευνητικό πρόγραμμα, το καταλαβαίνετε, γιατί είμαι 30 χρόνια σχεδόν στην έρευνα και από εκεί προέρχομαι. Συμμερίζομαι βέβαια τη λογική του Συντροποντουγόντικα ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυστυχώς έχουν ισχωρήσει στην έρευνα η οποία θα έπρεπε να είναι για τις καθολικές ανάγκες της κοινωνίας, ιδιωτικά, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία μπαίνουν φυσικά για να αποκομίσουν κάποιο κέρδος. Δεν θα είμαι παρόλα αυτά αρνητικός και έχω να κάνω και κανένα δύο επίσημα για να λύσω και κάποια ερωτηματικά από κάποιον συναδέλφον, ότι όλα τα ερευνητικά προγράμματα, καταρχάς να πω ότι αυτός που θα το αναλάβει να το φέρει σπέρας μπράβο του, ότι θα φάει χοντρό πακέτο με τα γραφειοκρατικά και τα διαδικαστικά ζητήματα, όποιος κι αν είναι υπάλληλος της περιφέρειας, γιατί τα τραβάω κι εγώ και τα ξέρω, και δεύτερον ότι όλα τα ερευνητικά προγράμματα έχουν και ενδιάμεσα report, εκθέσεις δηλαδή προοδού στη διαδικασία και meeting που γίνονται παρουσιάσεις σταδιακά των αποτελεσμάτων και αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος. Θα είμαι θετικός, ευχαριστώ. Να κλείσει ο περιφερειάρχης. Νομίζω ότι πάλι δεν έχουμε κατανοήσει για τι πρόγραμμα μιλάμε. Δεν μιλάμε για καμία ανώνυμη εταιρεία. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα, το Smart Beer, που γίνεται κάτω από την εποπτεία όλων των σημαντικών ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν σχέση με την δημόσια υγεία αλλά και με τις κοινωνικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μιλάμε ότι είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά μέσα από την διαδικασία και την υλοποίηση του προγράμματος θα βγει μια πλατφόρμα για πολιτικές που θα ασκήσει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την ευρωπαϊκή επικρατεία. Γι' αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ χρήσιμο αυτό το πρόγραμμα. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις δημόσεις υπηρεσίες. Ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι είναι τιμητικό για την περιφέρεια Πελοποννήσου, όχι απλώς και μόνο ήταν πρωτεργάτης σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά εξασφάλισε ο υπεύθυνος της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι και ο υπεύθυνος του πρόγραμματος για τη χώρα μας. Που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας στην υλοποίηση αυτού του πρόγραμματος. Δεν έχει μεγάλη σημασία τα πόσα άτομα συμπεριλαμβάνονται στην εκτέλεση του πρόγραμματος. Έχει μεγάλη σημασία τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή την καινοτόμα προσπάθεια στο επίπεδο της έρευνας που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Smart Beer θεωρείται από όλους τους σημαντικούς φορείς ως το πιο προωθημένο πρόγραμμα για την εξασφάλιση σοβαρών δεδομένων και αιτιολογημένων απόψεων πάνω στο επίπεδο των πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ηλικιωμένων που αποτελεί μια σημαντική πληγή για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για όλο τον κόσμο. Και θέλω να τελειώσω με το εξής. Τα προσωπικά δεδομένα, επειδή ακούω τις επιφυλάξεις, καλύπτονται από την πιο ενισχυμένη πολιτική στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για τα προσωπικά δεδομένα η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους δύο τελευταίους νόμους πριν διετία εξασφαλίζει το απόριτο στην προσβασιμότητα των προσωπικών δεδομένων. Και ιδιαίτερα πρέπει να το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι νομικοί αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα προσωπικών δεδομένων. Εκείνο που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι ότι το έξυπνο σπίτι αυτό, στο έξυπνο αυτό σπίτι που θα επιλεχθεί για κάθε έναν από τους δικαιούχους, θα χορηγηθούν, όπως είπε προηγούμενο ο εισηγητής του προγράμματος, θα προμηθευτούν από καρδιωγράφο, από ακουστικά, από ακουστικά βαρυκοείας, από οξύμετρο και από άλλα όργανα τα οποία θα εξασφαλίζουν την ισορροπία στο σπίτι. Θα υπάρχει άμεση παρέμβαση του προγράμματος στα δεδομένα τα οποία οι αισθητήρες που θα είναι μέσα στο σπίτι θα προμηθεύουν στο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι ένα παράδειγμα στο επίπεδο της διατροφής, στο επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, στο επίπεδο των καρδιαγγυακών παθήσεων και στο επίπεδο της ισορροπίας, γιατί εδώ μπαίνει και ένας καινούργιος όρος στη δημόσια υγεία, τι σημαίνει ισορροπία στο σπίτι, είναι η απαλλαγή και η εξισορόπιση της συναισθηματικής φόρτισης που διάφοροι παράγοντες μεταφέρουν μέσα στο σπίτι και αυτό το περιβάλλον μετρύεται πλέον με αισθητήρες, με αισθητήρες του κλίματος, με αισθητήρες της υγρασίας, της καλής θέρμασης αλλά και στο επίπεδο της διατροφής και θα ενημερώνονται συνεχώς με έγγραφες προειδοποιήσεις από τον υπεύθυνο Λίντερ του προγράμματος. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα, δεν είναι μόνο το ερευνητικό πρόγραμμα και το κομμάτι Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι ότι η εξωστρέφεια που μπαίνει για την Πελοπόννησο να είναι η μοναδική περιφέρεια η οποία μπαίνει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, δείχνει ακριβώς και αυτή την προϋπόθεση που εμείς είχαμε θέσει της σοβαρότητας, της εγγυότητας αλλά και του πολιτικού background της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αυτή είναι και η απάντησή μας σε αυτούς που είπαν ότι δεν παραλάβαν τίποτα. Παραλάβαν 8 ανταγωνιστικά προγράμματα, είμαστε η μοναδική περιφέρεια που συμμετέχουμε σε 8 ανταγωνιστικά προγράμματα πέραν του ΕΣΠΑ και αυτό νομίζω ότι είναι η μεγάλη κληρονομιά μας. Σκέπτομαι ότι αν μας άκουγε κάποιος, είναι βέβαιο ότι μας ακούνε αρκετά άτομα μεγάλης ηλικίας να λέμε όλα αυτά τα οποία λέμε, θα προβληματιζόταν μήπως έρχεται κάποιος παράδεισος που θα αλλάξει τη ζωή τους, ότι θα υπάρχουν όργανα να μετρούν τα πάντα και θα πορεύονται μέσα σε συρθήκες ευτυχίας. Να μην τα πιστεύουν με αυτά. Εγώ απορώ για το χρόνο που αφιερώσαμε για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο ταιριάζει η παρημία, τι είναι ο κάβουρας και τι είναι το ζουμί του. Περί αυτού μιλούμε. Λοιπόν, 240.000 ευρώ είναι το πρόγραμμα από τα οποία, παρακαλώ, γύρω στα 130.000 ή λίγο και λιγότερα θα πάνε στους ωφελούμενους. Και αν είναι ωφελούμενοι είναι 300, είναι στην Τρίπολη και στο Άργος. Καλώς. Διαιρέστε το να δείτε το τι αντιστοιχεί στον καθένα. Ένα πρόγραμμα ερευνητικό, πυλωτικό, καλό είναι, εν πάση περιπτώσει, μια πλατηφόρμα θα δημιουργηθεί για να προσγυριστεί μια πορεία, λέει, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον. Καλό είναι. Έχει και ταξίδια, έχει και βόλτες, έχει και το ένα, έχει και το άλλο, και κουβέντα να γίνεται, αλλά όποιος ξέρει και τα ξέρουν πολύ καλά σε αυτόν τον τόπο, ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα τα οποία απασχολούν τις συγκεκριμένες μεγάλες ηλικίες, μάλλον θυμηδία του προκαλούν όλα αυτά. Λοιπόν, ας γίνει. Και η Περιφέρεια είναι απολύτως υπεύθυνη γι' αυτό. Και ο Περιφερειάρχης. Και ο θεματικός αντι Περιφερειάρχης Υγείας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι, αυτοί θα υγιηθούν και αυτοί θα απολογηθούν. Και αυτός που θα προσυμπογράψει θα είναι ο Περιφερειάρχης, που θα είναι υπεύθυνος απέναντί σας. Λοιπόν, καλό είναι το πρόγραμμα, να μην υπερβάλλομαι, να μην λέμε μεγάλες κουβέντες. Εγώ προχθές όταν κάλεσα τα στελέχη της Περιφέρειας να μου πούν τα προβλήματα υγείας τα οποία υπάρχουν, ώστε να χρηματοδοτήσουμε από τα χρήματα τα οποία υπάρχουν του ΕΣΠΑ σε μια περιφέρεια που δεν υπάρχει καν μηχάνημα ακτινοθεραπείας. Φαντάζουμε να το ξέρετε, μια περιφέρεια ολόκληρη μεταβαίνει στην Πάτρα ή στην Αθήνα για τις σχετικές ακτινοβολίες. Αρχίζουμε και συζητάμε τι, να μη σας πω τι μου είπανε. Ένα πρόγραμμα λέει για την πρόληψη, το οποίο έρχεται από δύο, τρία, τέσσερα πανεπιστήμια. Προφανώς δεν περάσανε όλα αυτά και μιλήσαμε και ανταποκριφήκαμε σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Λοιπόν, να γίνει πλατηφόρμα με το καλό, να συγκεντρωθούν στοιχεία με το καλό. 130.000 είναι όλες κι όλες για 300 ανθρώπους. Όταν θα τελειώσει και θα δούμε τα αποτελέσματα, να κουβεντιάσουμε και ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων αυτής της ηλικίας, των ηλικιωμένων. Και επειδή οι περισσότεροι είμαστε από ευρωδικές περιοχές, τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Θεωρώ ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε σε όλη αυτή την ιστορία είναι πολύ μεγάλος. Πολύ μεγάλου μεγιάτους για το μέγεθος αυτής της ιστορίας. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο για μισό λεπτό. Εντάξει, κύριε Στιδέρη. Ο Σαρμώδης Αντιπεριφεράρχης στο χώρο της υγείας τόσα χρόνια. Θέλω να πω στον κύριο Σκυνοχορίτη που το εισηγήθηκε, γιατί το απαξιώνει τόσο πολύ ο κύριος Νίκας. Ποια είναι η απόψη του? Φτάνουμε και εμείς στα 65 και ίσως κάποιοι τα έχετε περάσει και θα δώσετε ανάγκη αυτό το πρόγραμμα. Δία δεν είπατε, κύριε Περιφέρε, θυμηδία είπατε. Τη λέξη θυμηδία, κύριε Περιφέρε, αν είστε και φιλόλογος. Θυμηδία είπατε. Λοιπόν, κύριε Πεντρίτης της χώρας, σας παρακαλώ. Αυτό δεν είναι φρέτον. Εντάξει, είναι και οι μέρες τέτοιες. Μην προχωράμε. Εγώ θέλω σήμερα να είμαστε... Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλετε να μιλάμε καθόλου. Όχι να μιλάτε, αλλά μην με απασχηθείτε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο. Να προχωρήσουμε στη ψηφοφορία. Κύριε Σκυνοχορίτη. Ποιοι είναι υπέρ της εισηγήσης. Ποιοι είναι κατά ο κύριος Γώτικας. Κύριε Πρόεδρε, να διευκλεινήσω. Και τώρα, κύριε Σιδέρη, σας παρακαλώ, δεν έχετε το λόγο. Τώρα τελείωσε. Είπατε αυτό που θέλατε, τελειώσαμε. Όχι, αυτό που θέλατε είναι καθό. Να δικαιολογήσω τη δίφο μου. Σας παρακαλώ, δεν δικαιολογείτε τη δίφο μου. Εντάξει, κύριε Σιδέρη, τη δικαιολογήσατε και πριν. Και τώρα τη δικαιολογήσω. Μα δεκαφορές δεν κάνουμε αυτό. Τα γιορτές είναι και εγώ θέλω να έχετε σήμερα να τα περάσουμε άμορθα, να τελειώσουμε. Αλλά μη μου το παρακάλετε εδώ. Εντάξει, τώρα με προκαλείτες. Εγώ δεν είπα τίποτα, κύριε Πρόεδρε. Έχετε ανοιχτό το μικρόφωνο γι' αυτό. Τη δικαιολογήσατε πριν, το είπατε. Τώρα τέλος. Δε σήκωσα το χέρι μου. Χάνουμε χρώση και είναι λάθος. Ωραία, κύριε Σιδέρη, πείτε το. Αφού επιμένετε και δεν καταλαβαίνετε, πείτε το. Εγώ θα θέλετε έντονο ύφος, έχουμε έντονο ύφος, θα το πω. Εγώ δεν το ψηφίζω, αν και είμαι από αυτούς που ξεκινήσει το 18 τον Οκτώβριο, για τις τάσεις της απόψης του κυρίου Νίκας. Ωραία, λοιπόν. Κατά είναι ο κύριος Γόντικας με τον κύριο Κελάρη και ο κύριος Σιδέρης. Λευκά ο κύριος Τζεμπεντζής και η κυρία Μπούζα. Κυρία Μπούζα. Η αιτιολόγηση ψήφου δεν γίνεται μετά την πιζοφορία, παιδιά. Εντάξει, αυτό πού να το πω, κύριε Πουλοκέφαλε, τι θέλετε να κάνω. Γιορτές είπαμε, είναι, δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, δεν καταλαβαίνουν. Καθένας αιτιολογεί την ψήφο του όταν τοποθετείται. Έτσι, μπράβο, να τελειώνουμε, εντάξει, τώρα αυτό δεν θέλω. Λοιπόν, μπορούμε να πάμε παρακάτω. Παρ' όν, ωραία κύριε Τζεμπεντζή, παρ' όν ο κύριος Τζεμπεντζής για τα πρακτικά. Το θέμα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε στο τρίτο θέμα. Έγκριση θέσπισης παγίων χορηγυνάτων καθαριότητας για τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοριντίας. Εισηγητής ο Αντιπεριφεριακής κύριος Βιντινιώτης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πριν κάνω την εισηγητή μου θα θέλα και εγώ να πω χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος και πάνω απ' όλα με ηρεμία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Διαχειριστικό θέμα είναι αυτό που θα εισηγηθώ αφορά, όπως λέει και ο τίτλος, θέσπισης παγίων χορηγυνάτων καθαριότητας για τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν την Περιφερειακή Ενότητα Κοριντίας. Η Περιφερειακή Ενότητα Κοριντίας, ίσως γνωρίζετε όλοι, ότι έχει πάρα πολλά γραφεία τα οποία είναι εγκυασμένα και διάσπαρτα στο ολόκληρο το νομό. Η υπάλληλη καθαριότητας είναι μόνο τέσσερι και κατά συνέπεια κάνουμε χρήση του νόμου, να το αναφέρω, του νόμου 2672 του 1998, που επιτρέπει στις νομαρχίες τότε, σήμερα βέβαια στις περιφέρειες, στις περιφερειακές ενότητες, να εξασφαλίζουν αυτές τις πιστώσεις, οι οποίες έχουν να κάνουμε την καθαριότητα κυρίως των οικημάτων. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη προβλέψει για την Περιφερειακή Ενότητα 70.000, οι δαπάνες οι οποίες προϋπολογίζονται σήμερα με βάση την πρόταση ανταπόκρισης και τακτοποίησης αυτών των αναγκών είναι στις 68.840 ευρώ, κατά συνέπεια είναι μέσα στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Οι θέσεις οι οποίες σήμερα αναγγέλλονται είναι σχεδόν από μία σε κάθε οίκημα, γιατί δεν μπορεί να πηγαίνουν έρχονται οι πάλιοι καθαριστές. Θέλω λοιπόν να συμφωνήσετε όλοι στην ψήφιση αυτής της δαπάνης. Οι επιλογές αναφέρεται μέσα και στην εισήγησή μας είναι με βάση τον νόμο. Ο νόμος προβλέπει τη διαδικασία και κατά συνέπεια στην πορεία θα φανεί. Δεν θα γίνει κάτι εκτός νόμου. Θέλω να συμπληρώσω λίγο αυτή την ερώτηση που έκανε. Ναι, δεν υπάρχει νόμο στην ουσία εδώ στα Πάγια. Οι διευθύνσεις κάνουν... Οι προϊστάμενοι ήταν διευθύνσαιο, ναι. Ναι, εντάξει είναι λίγο τα Πάγια... είναι λίγο περίεργο ο καθιστός. Εγώ θέλω να ρωτήσω κυρία την περιφερία είχα δύο πράγματα. Το καθιστός που υπήρχε στην Κωνυνθία μέχρι τώρα ήταν το ίδιο ακριβώς. Ναι, ήταν το ίδιο ακριβώς. Ακριβώς το ίδιο. Και είχαμε έναν σε κάθε... γιατί ξέρω και πως το διάσπατα είναι εκεί. Και έναν. Δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχουν μέσα στο κεντρικό χτίριο δύο ανάγκες. Και για τις τεχνικές υπηρεσίες. Άλλωστε το προβλέπει και ο Νόμος και άλλων για τις οικονομικές υπηρεσίες. Πάντως δείτε και την περίπτωση το οποίο το είχαμε δοκιμάσει νομίζω διά στη Λακωνία. Και πήγαμε σε μια διαγωνιστική διαδικασία σε σχέση με την επιλογή. Πάντως, μία ενημέρωση είναι πάρα πολύ χαμηλό το κόστος. Ναι, τα χρήματα. Έτσι, είναι 670, αν θυμάμαι καλά, ευρώ για κάθε υπάλληλο. Και τελικά καταλήγουν πάρα πολύ χρήματα όταν κανένας αφαιρεί εκείνο που πρέπει να αφαιρέσει για φόρους. Με υπόλογο το διευθυντή της κάθε διεύθυνσης. Κάθε διεύθυνσης, ανεξάρτητης διεύθυνσης. Ναι, είναι και αυτό ένα θέμα για τους παλιούς μας πολύ δημιουργεί θέματα με το αφημί τους. Θα ήθελα να παρέμπω κύριε Πρόεδρε. Να δώσουμε για όλες τις περιφερειακές ενότητες ένα τρέμινο. Να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πάγια χορηγήματα, πώς τα λένε, και να εξετάσουμε τη δυνατότητα στους τρεις μήνες να πάμε στη διαδικασία διαγωνισμού. Ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτό είναι το καθαρό από κάθε άποψη και ελέξιμο από κάθε άποψη. Διότι γεννιούνται διάφορες... Αυτό συγνώμη, αλλά το έχω κουβεντιάσει και με τους άλλους αντιπεριφερειάρχες, με κάποιους σε κάθε περιπτώση, να πάρτε ένα τρέμινο και να πάμε σε ανταγωνιστική διαδικασία με όλους τους οποίους θα βάλουμε εμείς. Ένα τρέμινο να ελευθεύσεις. Μπορεί να συνεχίσει, αλλά να το δούμε. Για όλους, για όλες τις περιφερειακές ανότητες, επειδή έπρεπε να έχει έρθει και άλλες ανότητες. Ποιο? Η Λακωνία υπάρχει διαγωνισμός. Εκτός της Λακωνίας και ο Σωστά, νομίζω εσείς το κάνατε πιο καλά και επιβλέπετε και τα πάντα. Και εσείς έχετε διαγωνισμό. Και εσείς έχετε διαγωνισμό, άρα για ποιος είναι. Όλοι διαγωνισμό κύριοι, όλοι. Όλοι, και εσείς να πάτε σε διαγωνισμό. Όλοι να πάτε σε διαγωνισμό. Άρα μιλάμε για ένα τρίμινο. Αυτή είναι διόρθωση στην εισήγηση. Ένα τρίμινο για Αρκαδία και Κορινθία και μετά διαγωνισμός. Ωραία. Γιάννη μου, αφού είπαμε ένα τρίμινο. Το λόγο έχει ο κύριος Γόντικας. Εντάξει, κύριε Νικολάκου, είναι σωστή πρώτα. Αγαπητές συνάδελφοι, πριν από μια συνεδρία σε δύο, δεν θυμάμαι πότε κουβεντιάσαμε τις προσλήψεις. Η Κορινθία είχε τρεις ανάγκες για πρόσληψη μόνη μου προσωπικού. Και μάλιστα τεχνική όλη. Τρεις. Δηλαδή, Καθαρίστρια δεν έχει ανάγκη να προσλάβει. Μην είμαστε, αγαπητές συνάδελφοι, πιο θερμόιμοι από την Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και τον Μητσοτάκη σε αυτά τα ζητήματα. Της ιδιωτικοποίησης των μπάντων και της καθαριότητας. Έχει δοκιμαστεί ο διαγωνισμός στην Περιφερία Πελοποννησού. Έγιναν διαγωνισμοί. Και είχαμε τους εργολάβους που είχαν απλήρωτης και ανασφάλιση στους εργαζόμενους. Δεν έχουμε τέτοια. Δεν την έχουμε την εμπειρία εδώ στην Πελοπόννησο. Με αυτά τα, ανταγωνιστικός και διαγωνισμός και τα λοιπά. Εμείς λέμε ότι αυτά τα κενά πρέπει να καλύντουν με μόνιμες θέσης εργασίας. Συμφωνούμε. Κοιτάξτε, κύριε Περιφεριάρχα, το Μεσοβέζικο που είναι το πάγιο επιχωρίγημα που ουσιαστικά ένας εργαζόμενος έχει για τρεις, τέσσερες ώρες δουλειά και παίρνει τρία κατοστάρικα. Το πάμε να το ρίξουμε στον εργολάβο που άσε να δεις τι γίνεται. Πώς θα τον διαλέξουμε. Λέω εγώ, δώστε μια εγκύκλο, μπαζέψτε τους διευθυντές, πέστε τους να βάλουν κριτήρια. Δεν είναι εκεί το πρόβλημά μου εμένα. Εμένα το πρόβλημά μου το σοβαρό είναι ότι δεν μπορούμε να αδειοτικοποιούμε τα πάντα ακόμα και την καθαριότητα. Στον ένα χρόνο πάγιο επιχωρίγημα, για να μην σας κουράζει, επειδή είναι και χρονιάρες μέρες, εμείς θα ψηφίζαμε υπέρ με αυτή τη λογική που σας είπα ότι το σωστότερο είναι μόνιμες προσλήψεις σε αυτό το τομέα, αλλά με τη λογική, άντε για τρεις μήνες, για να τα δώσουμε στις ιδιωτες, θα ψηφίσουμε κατά. Υπάρχει άλλος. Κύριος Κάτσαρης. Α, ο κύριος Πετράχος. Με δεδομένο ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας εκεί που έχουν ανάγκη και όχι την ανάθεση της καθαριότητας και εμείς σε συνεργία, δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε, θα ψηφίσουμε λευκό. Κύριος Κάτσαρης. Κύριε Πετράχη, κύριε Περιφερειάρχα. Και πάλι ακούω τα ίδια πράγματα που ακούω και στον δικό μου οργανισμό. Εντάξει, όλοι θέλουμε να κάνουμε προσλήψη, να καλύψουμε τις ανάγκες που είναι πάγιες και τα λοιπά, αλλά τώρα δεν μπορούμε. Εδώ έχουμε παραμυθιαστεί εδώ και χρόνια κιόλας και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τούτοι, ότι βγήκαμε από τα μημόνια, είμαστε στην κανονικότητα βαθύς μας, παραδεχόμαστε όλοι ότι έχουμε δεκάδες ή εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις, κενές εργασίας οργανικές που υπάρχουν ακόμα, γιατί πολλές διαγράφηκαν κιόλας από το πρώτο μημόνιο. Καταργηθήκαν εντελώς στο δημόσιο τομέα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κάτσε να κάνουμε έναν πάλωμα, να πάρουμε για 2-3 μήνες, να πάρουμε για 5-6, να αντιβολέψουμε. Λέω, αλλά δεν μπορούμε άμεσα, εκτός από αυτό, να βγάλουμε τι θέσεις χρειάζονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα και να τις προκηρύξουμε. Στην αλλαγή του οργανισμού θα προβλέψουμε τις θέσεις καταργιότητας που χρειαζόμαστε, κύριε Κάτσε. Δεν υπάρχουν και νέες θέσεις στον οργανισμό. Έχουν καταργηθεί, δηλαδή... Δεν έχουν καταβιουδεί. Δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να μην υπήρχαν οργανικές θέσεις από τον προσωπικό που συνταξιοδοτούν. Είναι καλυμμέρες όσες υπάρχουν. Έχει τέσσερις εικοριστικοί. Θέλει παραπάνω. Κύριε Περιφερία, τέλος πάντων, και εγώ σε οργανισμό είμαι και ξέρω ότι 150 θέσεις από τον οργανισμό το δικό μας καταργήθηκαν με το πρώτο μνημόνιο όταν... το πρώτο μνημόνιο έλεγε ότι όσοι συνταξιοδοτούνται, φεύγουν, χάνονται οι οργανικές θέσεις. Ένα σημείο και μετά διατηρηθήκαν. Να φτιαχτούν νέες οργανικές θέσεις, μου λέτε τώρα. Αυτό μου λέτε στην ουσία. Μεσ' τον οργανισμό να φτιαχτούν νέες οργανικές θέσεις. Συμφωνώ. Δεν έχω διαφωνία σε αυτό. Αλλά να τις δούμε κάποτε. Αυτό λέω. Υπάρχει άλλος που θέλει να κάνει τοποθέτηση. Συμπληρώνεται η εισήγηση ότι για τους νομούς Αρκαδία, ποια είπαμε, Κορινθία... Και Αργολίδα. Και Αργολίδα για ένα τρίμινο. Και μετά θα το ξαναβλέπουμε. Και μετά θα το ξαναδούμε για να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό. Και στην κατεύθυνση του διαγωνισμού. Ποιοι είναι υπέρ της εισήγησης όπως διαμορφώθηκε... με την πρόταση του Περιφερειάρχη. Ποιοι είναι κατά κ. Κελάρης. Ποιοι είναι λευκό. Ο κ. Κάτσαρης και ο κ. Πετράκος. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Θέμα 4. Ορισμός μελών Επιτροπής χωρίγει στα δυόν εγκατάστασης εκδοτωμένων. Επανμυβή προσώπων. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάρχηση ο κ. Μαλτέζος και να οριστεί από το Περιφερειάρχιο... Έχετε βάλει ειδικό αγορετή σ' αυτό το θέμα, επειδή είναι και χρονιάρες μέρες. Έχετε βάλει και ειδικό αγορετή. Μάλλον σας ξέφυγε. Πόσα μέλη είναι. Είναι ένας σύμβουλος και ο αναπληρωτής του κ. Περιφερειάρχου. Είναι ένας τακτικός και από μας να μπει ένας γιατρός, παιδιά. Στην πλειοψηφία ένας γιατρός, παρακαλώ. Είναι αργολίδα, κύριε Πρόεδρε. Αργολίδα δεν έχουμε. Εγώ δεν θέλω... Υπάρχει κάποιο πρόβλημα... Απουσιάζει κ. Συγκροχόρητης. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κ. Συγκροχόρητη. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα... Απουσιάζει κ. Συγκροχόρητης. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κ. Συγκροχόρητη. Όχι. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ειλικρινά, αν ήμουν εδώ κάτω θα έμπαινα. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό. Να μην αστευόμαστε καθόλου με αυτό το θέμα. Και ένα πληρωματικό από εσάς. Υπάρχει κάποιος που επιθυμεί... Ναι, εγώ. Ο κ. Γανώσης. Ευχαριστώ πολύ, κ. Γανώσης. Εγκρίνεται από το σώμα... Ομόφωνα. Ομόφωνα. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Ορισμός εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Κελμού Βουραϊκού. Ισ Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Κυρία Κόρκα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Είναι θέμα προτεραιότητας από τον έδοντα, από τη γέφυρα και στη συνέχεια όπου χρειάζεται παρέμβαση θα γίνει. Εντάξει, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στη νέα είσοδο και στο ασπρόχωμα και μετά τα αρφαρά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στη συνέχεια στην περιοχή της Ακώνας και πάνω. Θα κάνουμε ό,τι να δυνατώνουμε τα χρήματα που έχουμε από τώρα άμεσα. Προχωράμε στη ψήφιση. Ποιοι είναι υπέρ. Κατά ομόφων. Θέμα 8. 8ης τροποποίησης κατανομής πιστώσεων. Εισηγητήσω απ' την περιφερειάρχηση ο κ. Μαλτέζος. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Πρόκειται για την τροποποίηση της κατανομής των πιστώσεων του εκεκριμένου ποσούτων 4.700.000 του κωδικού συντήρηση οδικού δικτύου νομού Αργολίδας 2017-2019. Κατά τρόπον ώστε να ενταχθεί νέο υποέργο το 12. με τίτλο επίγουσες εργασίες διαγράμμισης οδικού δικτύου. Ο προϋπολογισμός και επίστοσης αυτού του υποέργου είναι 15.810 ευρώ. Με δύο λόγια πρόκειται για μια ποσότητα ανακλαστικής βαφής για διαγραμμίσεις την οποία είχε προμηθευθεί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Πλησιάζει η λήξη του υλικού αυτού αφενός. Αφετέρου, είναι επίγουσα ανάγκη διαγράμισης μεγάλων τμήματων της διαφόρων οδών, όπως της Οδού των Αρχαιοτήτων, της Οδού Ναυπλίου Κίου Μήλων, του δρόμου από Λιγουρκιό προς Κρανίδη και διάφορες άλλες επαρχαιακές οδούς στην Αργολίδα. Και για τον λόγο αυτό προτείνουμε την... εισηγούμαστε μάλλον τη θετική σας ψήφο. Αυτά είναι λίγα τα λεφτά για όλα αυτά. Καταθμήματα, καταθμήματα, καταθμήματα. Αυτό ήθελα να πω πρώτο. Δεύτερον... Αυτό είναι και για αγορά χρώματος. Όχι. Είναι χρώμα που έχετε πάρει... Είναι για εργασία. Είναι για εργασία και ένα μέρος για αγορά. Είναι και για εργασία και ένα μέρος για αγορά. Γιατί η Αργολίδα, νομίζω, έχει και μηχάνημα, δεν έχει για διαγράμμιση. Έχει διαγραμμιστικό, αλλά δεν προλάβουμε να το διαγραμμίσουμε όλη αυτή τη... Αλλά αυτό θα δοθεί κάπου για την εκτέλεση. Ακριβώς. Προχωράμε στην ψήφο. Προχωράμε στην ψήφιση. Ποιοι είναι υπέρ. Ποιοι είναι κατά, ομόφωνα. Θέμα 9. Αποδοχή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ισ Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ισηγούμεθα την αποδοχή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ποσούτο 51.149 ευρώ σχετικά με τη μία απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Υφυπουργού Ανάπτυξης, μέλλον, που έχει σχέση με ένα έργο, Green Building, και αφορά τη συμμετοχή της περιφέρειας σε αυτό το πρόγραμμα. Παρακαλώ την αποδοχή αυτής της χρηματοδότησης. Κυρία Νικολάκου. Να ρωτήσουμε, κύριε Πρόεδρε, τι αφορά το πρόγραμμα. Είναι το Green Building, αυτό με τη στέγη της Ζακωνίας. Προχωράμε στη ψήφιση. Ποιοι είναι υπέρ. Ποιοι είναι κατά, ομόφωνα. Εγκρίνεται ομόφωνα. Έκριση 12 της τροποποίησης τεχνικού προγράμματος. Συγκριθείς ο αντιπεριφέρος ο κ. Βιτινιώτης. Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω ότι υπάρχει ένα έγγραφο της διεύθυνσης διαβίου μάθησης απασχόλησης εμπορίου και τουρισμού, με το οποίο ζητείται ένταξη νέο έργο από τα διάθετα υπόλοιπα του τεχνικού προγράμματος με τίτλο «Δράσεις τουριστικής προβολής προώδης αγροτικών προϊόντων» για το έτος 2020 με προπολογισμό και επίστοση 1.200.000. Σας ενημερώνω ότι η κίνηση των ΚΑΠ για το 2019 έσοδα είναι 3.000.008, επιπλέον έσοδα θα προκύψουν για το 2019 άλλας 572.000, οι συνεργικές πιστώσεις ΚΑΠ 20% είναι 13.289.000 και προκύπτει από αυτήν εδώ την λογιστική ότι είναι ακατανέμητο ποσό για νέα έργα 2.150.000, κατά συνέπεια η ένταξη του 1.200.000 είναι μέσα στα ακατανέμητα ποσά του ΚΑΠ της περιφέρειας μας και ζητώ την ψήφιση αυτού του ποσού. Σας ενημερώνω ότι η κίνηση των ΚΑΠ 20% είναι 13.289.000 και προκύπτει από αυτήν εδώ την λογιστική ότι είναι ακατανέμητο ποσό για νέα έργα 2.150.000 και προκύπτει από αυτήν εδώ την λογιστική ότι είναι ακατανέμητο ποσό για νέα έργα 2.150.000 και προκύπτει από αυτήν εδώ την λογιστική ότι είναι δεκατρία εκατομμύρια, 13 εκατομμύρια είναι οι συνολικές πιστώσεις του ΚΑΠ. Δεν έχει σχέση... Για την περιφέρη Απελοποννήσου... Για την περιφέρη Απελοποννήσου.č Είναι το ΚΑΠ του 20%. Και τα 2.150.000 τι? Πώς προκύπτει το 2.150.000? Από τον πίνακα που λέμε ένας που έχουν γίνει οι κατανομές, προκύπτει ότι αδιάθετο ακόμα είναι δεκατομμύρια. Προχωράμε στην πτήφιση. Να ρωτήσω κι εγώ. Ναι, ναι, ο κ. Κάτσαρις. Ερωτήσεις, ερωτήσεις. Ο κ. Πεθράκος. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω κ. Σιγητάν. Αν δεν κάνω λάθος, είχαμε γκρίνει επίσης χρηματικό ποσό συμμετοχή της περιφέρειας στις εκθέσεις τουριστικής προβόλειας. Τώρα έρχεται αυτό που λέει συμμετοχή στις εκθέσεις προώθησης αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή, τι θα κάνουμε, τι διαφορετικό θα γίνει με το 1.200, επειδή είναι αρκετά τα χρήματα. Και δεύτερον, συναφέζουμε το προηγούμενο, είναι προφανώς έχουμε κάποια αποτελέσματα. Θα πρέπει να έχουν υπάρξει και τα προηγούμενα χρονικά αποτελέσματα. Λέει, θα πηγαίνουμε σε εκθέσεις ή θα οργανώσουμε εμείς κάποιες εκδηλώσεις προώθησης, προβολής των προϊόντων, που θα καλούμε τον κόσμο, επιχειρήσεις και λοιπά να γνωρίσουν τα προϊόντα της περιφέρειας. Τι ακριβώς θα κάνουμε, θέλω να μας δώσετε στοιχεία, διότι δεν είναι 5-10.000, είναι 1.200. Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή θέλει στήριξη. Και η στήριξη αυτή γίνεται μέσω των εκθέσεων, γίνεται με προβολή στο εξωτερικό. Αυτά θα προγραμματιστούν και θα βγουν. Δεν μπορεί να είναι προ-υπολογισμένα σήμερα. Λέμε ότι η εκτίμηση του κόστος θα είναι αυτή και στη συνέχεια θα γίνει κανονικός προγραμματισμός όλων αυτών των δράσεων. Κυρία Καλογεροπούλου, έχετε το λόγο. Καλησπέρα και από εμένα. Το 1.200 ο προϋπολογισμός αφορά και τα προϊόντα και τις εκθέσεις και πάρα πολλά άλλα υποέργα, όπως θα είναι ταξίδια εξικίωσης, δημιουργία προθετικού υλικού, όλα αυτά θα προγραμματιστούν και θα κατεθούν στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, αναλυτικά. Και τουριστική προβολή αλλά και προβολή των προϊόντων. Έχουμε κάνει ένα προϋπολογισμό και θα τα αναλύσουμε στο επόμενο της εκθέσης. Συμπεριλαμβάνω ότι δεν αφορά μόνο τις εκθέσεις, φυσικά, το ΠΣΟ, αφορά πάρα πολλά υποέργα. Εμείς, καταρχήν, είμαστε σύμφωνοι να... Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, είχα ζητήσει το λόγο να κάνω ερώτηση. Με ξεχάσατε. Μισό λεπτό, σε τι στάδιο είμαστε, ερωτήσεων ή τοποθετήσεων. Κύριε Μπουτρούκας κάνει τοποθέτηση. Γιατί η παράταξή μας δεν έχει τοποθετηθεί, είναι πρώτη, παιδιά, μισό λεπτό. Εκτός από τις τοποθετήσεις, έχω χαζητήσει ερώτηση, αυτό λέω. Ωραία, κάντε την ερώτηση να τελειώνουμε. Κύριε Μπουτρούκα, θα έχετε το λόγο μετά. Με τη σειρά μετά. Κύριε Κάτσαρι, δεν χρειάζονται ξυπνάδες, πείτε αυτό που θέλετε να τελειώνουμε. Δεύτερος ζήτησα το λόγο, τον πήρα δέκατος, δεν πειράζει όμως, δεν με ενοχλεί. Έχω την εξής ερώτηση. Πριν ο κ. Περιφεριάρχης, για άλλο πρόγραμμα, μίλαγε για ταξιδάκια, για βόλτες, κτλ. Εδώ τώρα, σε αυτό, δεν μας πειράζουνε τα ταξιδάκια, σε αυτό εδώ πέρα το πρόγραμμα. Πρώτη ερώτηση. Δεύτερη ερώτηση. Και δεύτερη ερώτηση. Με τα ταξίδια και τις εκθέσεις αυξάνεται η προστηθέμενη αξία... επειδή είμαι στον πρωτογενή τομέα από τα Γενοφάσια μου. Με τα ταξίδια και τις εκθέσεις αυξάνεται η προστηθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων. Και να μας φέρει, άμα θέλει η Τωρινή, εγώ είχα προκαλέσει και την Προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, να μας φέρει τα αποτελέσματα από τα ταξίδια και τις εκθέσεις, ποιο προϊόν της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέκτησε προστηθέμενη αξία. Ένα παράδειγμα να μας πει ότι το Hipsy Z Meli, ας πούμε, που ο Tade παραγωγός το πήγε στην Tade έκθεση, έγινε επώνυμο και είναι περιζήτητο τώρα. Ή το Tade λάδι, το οποίο το συσκεύασε ο Hipsy Z τυποποιητής εξαγωγέας, τώρα που λέτε Gourmet Delicatessen, 25 ευρώ το μπουκαλάκι ήταν 750 ml. Γιατί δυστυχώς αυτή τη στιγμή που συζητάμε, άμα δεν σας αρέσουν οι ερωτήσεις, δύσκολες είναι να κάνω κύριε. Τι δεν είναι ερώτηση, κύριε Κάσαρι, όχι, δεν θέλω εξυπνάδες. Τώρα χρόνια είμαστε και εμείς εδώ πέρα στα κοινά. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, εκτελώνω την ερώτηση μου, εγώ δεν ξέρω. Αυτό που έκανες ήτανε καθαρή τοποθέτηση. Ήταν η απόψή σου για ένα θέμα. Ερώτηση και με πολλά... Έχετε παράδειγμα να μου φέρετε? Έχετε να μου φέρετε παράδειγμα? Εμέναν έρχονται και με παρακαλάνε στο εργαστήριο να τους βρω πολιτές για ποιοτικά προϊόντα. Έκλεισα. Θετήσεις, κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε... Κύριε Πρόεδρε... Τι να σου πω, εσύ έκανες τοποθέτηση, τι να σου απαντήσει. Είπα, πείτε μου, εγώ προκάλεσα και την προηγούμενη προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Το άλλο του κυρίου Πατράκου είναι αυτό εδώ. Εξηγήθηκε επαρκώς το τι συμβαίνει με αυτή την εισήγηση. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Κύριε Πρόεδρε, δεν το κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε. Ο αρμότερος αντιπεριφερειάρχης δεν θα απαντήσει. Θα σας πω. Ας πείτε ότι απαντηθήκανε, εσείς απαντάτε. Απαντήσουμε, γιατί όχι. Στον χρόνο, επειδή ομιλώ μία φορά για κάθε θέμα και πολλά θέματα και για πολλά δεν μιλάω καθόλου, θα μιλήσω στο τέλος και θα σας απαντήσω. Προηγείται η κυρία Νικολάκου, είναι... Απαντήθηκαν, απαντήθηκαν και θα το απαντήσω και η περιφέρεια αρχίσει στο τέλος. Κύριε Πρόεδρε, σέβομαι πάρα πολύ τις παρουσίες των μοιοψηφιών. Και θέλω να πω ότι πράγματι η αντίδρασή σας ότι η ερώτηση του κυρίου Κάτσαρ ήταν εντελώς για άλλο θέμα, με ικανοποιεί πάρα πολύ. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, κάποτε έρχεται η ώρα της αλήθειας. Και η ώρα της αλήθειας έρχεται όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσουμε από κοντά το πρόβλημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για το τουριστικό μας προϊόν, το οποίο είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και το οποίο η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, δεν μιλώ για κάποιους εντός της εθούσης, κατάφερε πραγματικά να βγάλει την Πελοπόννησο από το καβούκι της, να ενώσει σε ένα μπραντ όλες τις περιφερειακές ενότητες, να συνεργαστεί με μεγάλους παίχτες της αγοράς τουρισμού, όπως είτε ΜΕΣ και η Aegean, να διοργανώσει πολύ σημαντικά συνέδρια τουρισμού και να καταφέρει η κ. Κάτσαρη τεράστιες επιτυχίες και στα προϊόντα και στον τουρισμό. Σημαντικά Πελοποννησιακά προϊόντα είναι πάντα πρώτα στους διεθνείς διακονισμούς με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της περιφέρειας και πριν από λίγες μέρες πάλι πρώτο σε όλο τον κόσμο ήρθε να λάδει από τη Λακωνία. Και τρίτο σε όλο τον κόσμο ήρθε να λάδει από τη Μεσσινία. Αυτά όμως δεν είναι κάτι που γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά θέλουν συνέπεια, σκληρή δουλειά και να αντιπαρατήθεσαι με το λαϊκισμό. Αυτά τα ταξιδάκια που λέτε εσείς είναι σκληρή δουλειά και όποιος έχει πάει στις εκθέσεις και έχει δει από κοντά την προσπάθεια που γίνεται από τους εκπροσώπους όλων των περιφεριών της χώρας, θα αλλάξει γνώμη. Καλό είναι λοιπόν να περιορίσουμε το λαϊκισμό και να έρθουμε στην πραγματικότητα. Ένα 200 κάπ είναι πάρα πολλά λεφτά. Ένα 200 για ένα χρόνο, μόνο το 2020, όταν είχαμε εξασφαλίσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ από Πουδουέ για πρόγραμμα 2,5 χρόνων και μας περίσεψαν και 400.000 ευρώ. Και τα είχαμε μέσα όλα. Και τον τουρισμό, και τα προϊόντα, και τις εκθέσεις, και τα πρεστρίπ, και τα φαντρίπ, και τα πάντα. Είναι θετικό, για μένα που στηρίζω με συνέπεια την εξωστρέφεια, είναι θετικό που η περιφερειακή αρχή με εξέπληξε και είναι τόσο αβέρτα στο ένα 200 για ένα χρόνο. Τι μένει να δούμε? Την κατανομή, το τι θα γίνει, τα αποτελέσματα, τη συμμετοχή, το follow up όλων αυτών. Δεύτερο, CAP. Συνήθως επιλέγουμε τους CAP να τους χρησιμοποιούμε για άλλα έργα. Γιατί θα έρθουν έκτακτα περιστατικά, όπου εκεί θα πρέπει άμεσα να εντάξουμε έργα στους CAP. Ένα 200 σε σύνολο 5 εκατομμυρίων που πήρε η περιφερεια το τελευταίο διάστημα είναι πολλά λεφτά. Δικαιολογείται, διοικητικά μπορεί να δικαιολογείται, όμως κατά τη γνώμη μου και νομίζω ότι τεχνογνωσία πάντα χρειάζεται και η συνεργασία, έπρεπε να γίνει τροποποίηση των όρων του που-δου-έ από το προηγούμενο πρόγραμμα και να αυξηθεί το ποσό του που-δου-έ που είναι νέα χρήματα και δεν είναι CAP. Εδώ μπαίνουν πολύ σοβαρά ερωτήματα. Είδα ένα δελτίο τύπου της περιφερειακής αρχής πριν από μερικούς μήνες που είχε τίτλο 3,5 εκατομμύρια για τον τουρισμό το 20. 1 200 από CAP, 400 από προηγούμενο πρόγραμμα, 800 από την αναπτυξιακή και 1,5 εκατομμύριο DMS, είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Όμως στον τουρισμό ποτέ δεν είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Γιατί αν χρησιμοποιηθούν σωστά, αν είναι έξυπνες και εφειείς οι δράσεις εξωστρέφειας και προβολής, τότε πραγματικά μπορούμε να δώσουμε ένα μεγάλο ποσό, αλλά να έχουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Όπως ήταν το συνέδριο των APTA, που τόσα ακούσαμε όταν το κάναμε σε συνεργασία με την TEMES και με την Aegean, αλλά είχαμε από το 2015 και μετά σύν 25% από τη Μεγάλη Βρετανία. Και βεβαίως είχαμε και καταφέραμε να έχουμε και βγήκε η πιο δυναμική πτήση που υπάρχει στην Ευρώπη, την Brie της Airways, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ξέρετε, αυτά δεν γίνονται μαγικά, δεν γίνονται μόνα τους, δεν τα φέρνει ο Θεός και δεν μπορούν να τα φέρουν και μόνες τους οι επιχειρηματίες. Ακούω πολλές φορές λέει, όλα τα έκανε η Κώστα Ναυαρίνο. Δεν τα έκανε όλα. Η Κώστα Ναυαρίνο, οι ΤΕΜΕΣ και αυτή η μεγάλη επένδυση, που ήταν ευλογία για την Πελοπόννησο, ήταν για να μπορέσει να φέρει την προστηθέμενη αξία, όμως η περιφέρεια Πελοπόννησου στάθηκε δίπλα σε κάθε προσπάθεια της ΤΕΜΕΣ για να μπορέσει να κάνει μεγάλα γεγονότα. Είτε το ΝΑΠΤΑ, είτε των Γερμανών που έρχεται, είτε το Think Tank που έγινε, είτε το Ironman, είτε ο ΤΕΜΕΣ. Αν συνεχιστούν τα γεγονότα, η νέα περιφερειακή αρχή καταφέρει και μειώσει τα χρήματα και βάλει περισσότερο το Υπουργείο, είναι θετικό. Αυτό που πρέπει όμως να συμβαίνει πάντα, είναι η περιφέρεια Πελοπόννησου να είναι παρούσα ως στρατηγικό συνεργάτης και εταίρος των μεγάλων αυτών γεγονότων. Θα ήθελα λοιπόν, μια και πήρε το λόγο η κυρία Καλογεροπούλου, και μίλησε και είπε ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να έρθει το πρόγραμμα, να πω ότι ήδη έχουμε αργήσει, ήδη υπάρχουν γεγονότα σημαντικά που ξεκινούν το 2020 και στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, γι' αυτό και δεν ρώτησα τον κύριο την περιφερειαρχή τώρα, πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα. Τι σημαίνει σαφή εικόνα? Μέσα στο 1-200 είναι το αέρωμα, είναι οι Γερμανιπράκτορες, είναι το Όσεμαν, είναι η Προβάιν, είναι τα μεγάλα γεγονότα, τα οποία πραγματικά απαιτούν πολλούς πόρους, ή είναι 1-200 για άλλα γεγονότα και θα έρθουν και άλλο ένα εκατομμύριο ή και άλλο ένα ακόμα εκατομμύριο, οπότε θα φτάσουμε τα δύο και τα τρία εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο. Με αυτές τις σκέψεις, με την εμπνευματικότητα, ότι θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση, γιατί αυτή τη στιγμή, με το νέο νόμο ξέρετε, δεν ενημερώνεται για τίποτα κανένας μας. Δεν έρχονται οι εκθέσεις στην Οικονομική Επιτροπή όπως ερχόντουσαν. Λυπάμαι που ο κ. Γόντικας έχει φύγει, αντιλαμβάνομαι γιατί έχει φύγει τώρα. Δεν μαθαίνουμε πού πηγαίνει η περιφέρεια, δεν μαθαίνουμε ποιος πηγαίνει από την περιφέρεια, δεν μαθαίνουμε τι γίνεται, βγαίνουν αποφάσεις ανάθεσης σε εταιρείες και δεν ξέρουμε και πού πηγαίνουν τα λεφτά. Είναι σημαντικό αυτό. Η ενημέρωση είναι σημαντική. Και ξέρετε ότι εγώ είμαι η τελευταία που θα μιλήσω για οικονομία στην ποιότητα. Να δίνουμε πόρους, κάποιες φορές θα πετύχουμε, κάποιες θα έχουμε μια αποτυχία, κάποιες φορές θα πάμε πάρα πολύ καλά, όμως δεν μπορεί να μη γνωρίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι τι ακριβώς συμβαίνει στο τομέα του τουρισμού. Έχω αντιληφθεί, κύριε Περιφεριάρχα, ότι τον τουρισμό τον έχετε ουσιαστικά πάρει επάνω σας, επειδή σας βλέπω και κάνετε συναντήσεις σημαντικές και μιλάτε για θέματα γύρω από τον τουρισμό. Θέλω λοιπόν να πω ότι αν υπάρχει ένας τομέας γενικά στη χώρα μας, αλλά κυρίως στην Πελοπόννησο, που δεν χωρά αντιπολίτευση, είναι ο τουρισμός. Εδώ απαιτείται ενότητα, εδώ απαιτείται συνέργεια, εδώ απαιτείται συνεργασία και εδώ απαιτείται να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι το πρώτο κλίνο, το οποίο πρέπει να επενδύσουμε. Για το λόγο, λοιπόν, αυτό θέλω να κάνω μια πρόταση. Το 2021 έρχεται, έχει οριστεί και ειδική σύμβουλο, και χαίρομαι γι' αυτό που σημαίνει ότι η περιφέρεια θα το αναδείξει. Υπάρχει και αντιπεριφεριάρχηση πολιτισμού. Θεωρώ λοιπόν ότι οτιδήποτε γίνεται το 20 που αφορά προβολή, θα πρέπει να εμπεριέχει και στοιχεία πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας, να πάμε δηλαδή στοχευμένα το 20, όχι μόνο με τον τρόπο που πηγαίναμε, αλλά πιο στοχευμένα, πιο ειδικά, για να βάλουμε χρονοστόχους. Ο σύγχρονος τουρισμός πάει με χρονοστόχους. Τι θέλουμε να πετύχουμε χρόνο, χρόνο, βήμα, βήμα. Για να μην φωνάξει, λοιπόν, ο Πρόεδρος, επειδή έχω να πω πάρα πολλά, γιατί θεωρώ ότι η τεχνογνωσία που έχω πλέον είναι μεγάλη, βήμα, βήμα, σε αυτό το τομέα. Θέλω να πω, λοιπόν, πώς θέλουμε να βάλουμε, σε αυτό το τομέα. Θέλω να προτείνω, στο θέμα του τουρισμού, να υπάρχει μεγαλύτερη συλλογικότητα, να ακούγονται αρκετές απόψεις, να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα, θα συμφωνήσουμε με την τροποποίηση και την ένταξη αυτού του έργου και θα ζητήσουμε, όταν θα έρθει το πρόγραμμα τουρισμού, που θα υλοποιήσει η διεύθυνση τουρισμού, η οποία έχει ένα διευθυντή, μόνο τώρα, ελπίζω σύντομα να έχει παλήλου, έχει ένα διευθυντή, ο τουρισμός στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είχε μια ομάδα δυνατή, με έναν επιστήμονα από τους καλύτερους στη χώρα, που σήμερα είναι καθηγητής φανεπιστημίου, εξειδικευμένο στους δύο Έλληνες επιστήμονες στο στρατηγικό σχεδιασμό τουρισμού, με πέντε υπαλλήλους και με δύο ανθρώπους, οι οποίοι δίλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Θέλει κι άλλο προσωπικό. Ελπίζω να βρεθούν λύσεις, ελπίζω να πάμε καλύτερα, να μην βλέπουμε και θα είμαι πάντα απέναντι σε αυτό, γι' αυτό και ψηφίζω την μετακίνηση της κυρίας Καλογεροπούλου, η οποία έχει πάει δυό φορές στο Λονδίνο, μία φορά στην Πολωνία, μία φορά στη Θεσσαλονίκη. Γιατί? Γιατί δεν δέχομαι ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, οποιος και να είναι, να δεχτεί αυτή τη λάσπη, τη συκοφαντεία και τον απίστευτο λαϊκισμό που δεχόμουν εγώ. Όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ έπρεπε να είμαι δίπλος στις επιχειρηματίες και έπρεπε να αποδεικνύει ότι εκεί που είμαι δεν ήμουν για ταξιδάκι. Γι' αυτό λοιπόν το λόγο επειδή δεν θέλω κανείς να δεχτεί αυτά που δέχτηκα, με την απίστευτη αντίρρηση τότε της αντιπολίτευσης είμαι πραγματικά πεπισμένη ότι αν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο της ενότητας και αυτόν τον δρόμο της συνένεσης θα μπορέσουμε να πάμε την Πελοπόννησο ακόμα ψηλότερα. Συμφωνούμε λοιπόν σε αυτό και στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Θερμή Παράκληση όποιος εισηγηθεί το θέμα να μας κάνει μια πλήρη ενημέρωση όχι μόνο που θα πάει το 1.200 αλλά και πως άλλα χρήματα έχει σκοπό η περιφερειακή αρχή καινούργια να δαπανήσει το 2020 για τα θέματα προβολής. Ο κ. Πουλοκέφαλος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα του τουρισμού είναι ένα μίζνο ζήτημα και επειδή θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι το δυνατό χαρτί της Περιφέρειας Πελοποννήσου θεωρώ ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα του τουρισμού και της τουριστικής ανάπτυξης γενικότερα σε ένα περιφερειακό συμβούλιο το οποίο συζητάει ένα θέμα για την τροποποίηση του προγράμματος των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Επομένως θα πρότεινα στα αμέσως προσεχή συμβούλια σε μια ειδική συνενδρία στο περιφερειακό συμβουλείο να συζητήσουμε το μίζον ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης. Και επειδή ακούσαμε προηγουμένως από την τοποθέτηση της κ. Νικολάκου ότι αυτά τα χρήματα είναι πολλά, θα θυμίσω μόνο κ. Νικολάκου ότι μόνο το ένα συνέδριο που κάνατε στην Μεσσινία το 2015 κόστισε 1,5 εκατομμύρια. Μόνο το συνέδριο. Αυτό έτσι για την ιστορία, για να καταγράφω, γιατί πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Εν πάση περιπτώσει είναι γνωστό ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έκανε 15 εκδέσεις, συμμετείχε σε 15 εκδέσεις σε αιτήσια βάση που γινόντουσαν παντού, και στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης. Το ζήτημα ποιο είναι, γιατί μιλήσατε για λεκκιστές. Αν είχατε κάνει έναν απολογισμό σαν περιφερειακή αρχή που να γνωρίζει ο πολίτης της Πελοποννήσου πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ. Δεν θα υπήρχε, θεωρώ, κανένα θέμα και κανένα ζήτημα. Αυτό τον απολογισμό όμως δεν τον κάνετε ποτέ. Και κανείς δεν ήξερε πού πάνε, πώς επιλέγονται, ποιοι πηγαίνουν, και μπας και αυτό που είπε ο κ. Κάτσαρης προηγουμένως, τι έχει όφελος ο πρωτογρινής τομέας και ο παραγωγός της περιφερειάς της Πελοποννήσου όλων των βαθμίδων, από τον τελευταίο αγρότη μέχρι τον μεγαλύτερο επιχειρηματία, τι κερδίζει και ποιο είναι το κέρδος και το όφελος από όλα αυτά. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει όφελος. Σαφώς και υπάρχει όφελος, αλλά πόσο είναι αυτό το όφελος και αν υπάρχει προστηθέμενη αξία στο λάδι του καθενός. Γιατί το λάδι του Λάκωνα που αναφέρατε προηγουμένως το έχει κάνει και το βραβείο που παίρνει και δεν έχει πάρει ένα βραβείο. Αυτός ο Λάκωνας έχει πάρει 153 βραβεία τα τελευταία 15 χρόνια σε όλες τις εκδέσεις που συμμετέχει. Δεν τον βοήθησε κανένας, κανένας δήμος, καμία περιφέρεια, κανένα κράτος και το έχει κάνει μόνο με τη δική του πρωτοβουλία για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση. Γιώργο απαντάς σε εμένα τώρα εσύ. Κυρία Νικολάκου, εντάξει τώρα αν διακόπτεις... Δεν διακόπτω αλλά θέλω να ρωτήσω αν απαντάει σε εμένα για να το απαντήσω. Μίλησες, δεν σε διακόψε κανένας. Κυρία Νικολάκου, δεν μίλησα επί προσωπικού για να απαντήσετε. Πάντως έχει αλλάξει περιφερειακή αρχή τώρα. Παρακαλώ μάθετε να ακούτε τον άλλον και να τον αφήνετε λιώνοι. Επομένως καταλήγω, εμείς είμαστε θετικοί στην τροποποίηση των κεντρικών αυθοδηλών πόρων και περιμένουμε μια ειδική συνεδρία του περιφερειακού συμβουλίου να συζητήσουμε και να τοποθετούμε πάνω στο θέμα της τουριστικής και νόμιμης της περιφερειάς μας. Ο κ. Μπουντρόκας έχει το λόγο. Εμείς συζητάμε αυτή τη στιγμή, αν δεν έχω καταλάβει λάθος, για την τροποποίηση, να πάμε ένα 200 για αυτές τις δράσεις. Άρα και εμείς συμφωνούμε σε αυτό, όπως έχει πει ένας φίλος μου επιχειρηματίας, το ένα 200 μπορεί να είναι πολύ λίγα λεφτά και τα χίλια ευρώ να είναι πάρα πολλά. Έχει να κάνει με το πώς θα τα αξιοποιήσουμε και τι θα μας φέρουν από πίσω. Άρα, συμφωνώ απολύτως με την κ. Νικολάκου ότι έχουμε αργήσει πάρα πολύ για τον προγραμματισμό των δράσεων του 2020, γιατί είναι ήδη σε εξέλιξη πάρα πολλές εκθέσεις και πράγματα. Άρα, θα πρέπει άμεσα, νομίζω, οπωσδήποτε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, να έχουμε το μπάτζετ, όχι μόνο το ένα 200, όλο το ποσό που πρόκειται να διατεθεί για δράσεις επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβαίνων εκθέσεων τουρισμού, πρωτογενούς τομέους κλπ. Αυτά απαιτούν να γίνει κάποια συγκεκριμένη μελέτη, να γίνει διαβούλευση, με τους φορείς που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, να μη γίνουν πρόχειρα με λίγα λόγια, γιατί έχουμε ζήσει φαινόμενα όπου δαπανήθηκαν αρκετά λεφτά, δεν είχαν αποτελέσματα. Σε άλλες περιπτώσεις είχαν, δεν έχω αντίριση, αλλά στις πιο πολλές δεν είχαν και δεν είχαν ακριβώς, γιατί λειτουργούσαμε πολύ πρόχειρα, πολύ γρήγορα, πολύ βιαστικά να τελειώσουμε. Θα πρέπει να το δουλέψουμε πάρα πολύ το θέμα. Δεν το συζητάμε ότι για αυτά τα χρήματα εμείς συμφωνούμε να πάνε σε αυτή τη δράση και θέλω να κάνω και ένα σχολείο ότι στις πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο που σημαίνει ότι δεν είναι βέβαιη η απόδοση που θα έχει για την περιφέρειά μας μια συμμετοχή σε μια έκθεση. Κυρίως χτίζεις μέσω αυτής της έκθεσης και τα αποτελέσματα τα βλέπεις σε βάθος χρόνου. Δεν τα βλέπεις με την πρώτη χρονιά. Δεν είναι άμεσης αποδοτικότητας. Ευχαριστώ. Κύριος Κελάρις. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε, μιλάμε για ένα θέμα τώρα που έχει σχέση με την τουριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσα από αυτό το συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο νομίζουμε ότι είναι προκλητικό το ποσό σε σχέση με το αντικείμενο το οποίο δίνεται. Με την έννοια ότι μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη. Τουριστική ανάπτυξη έχουμε τα τελευταία χρόνια. Αλλά για ποιον? Αυτό το ζήτημα πρέπει να δούμε. Ποιοι έχουν ωφεληθεί από αυτή την τουριστική ανάπτυξη. Έχουν ωφεληθεί μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, μικρά μαγαζιά ή μεγάλοι όμιλοι. Και αν θέλετε ο λαός μας οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του εισοδήματος και την επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους μπορούν να κάνουν διακοπές. Μπορούν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη που λέμε και συζητάμε τώρα εδώ πέρα να διαθέσουμε ένα τεράστιο ποσό. Είναι αυτό που λέμε για ποιον είναι η ανάπτυξη. Δεν είναι ανάπτυξη, δεν είναι για το λαό, είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τους ομίλους και για αυτούς θα διατεθεί αυτό το ποσό. Για αυτούς αναφέρεται αυτό το πρόγραμμα το συγκεκριμένο. Όπως επίσης και για το ζήτημα του αγροτικού τομέα, τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τέτοια επίθεση, τη στιγμή που οι αγρότες ξεκληρίζονται και τα προϊόντα τους μένουνε είτε αδιάθετα είτε δεν έχουνε καλές τιμές και έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, μιλάμε για στήριξη του αγροτικού τομέα. Πώς θα έρθει αυτή η στήριξη? Μιλήσαμε πριν γιατί μίλησε ο κ. Πουλοκέφαλος για το λάδι. Η τιμή του λαδιού, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, σήμερα είναι στα 2 ευρώ, όταν μιλάμε για το καλό λάδι. Άρα, λοιπόν, είναι και πολύ λεω. Για αυτή την ανάπτυξη μιλάμε. Εμείς θα καταψηφίσουμε, όπως είναι φυσικό, κυρίες και συνάδελφοι, το συγκεκριμένο θέμα με τις επίσημάτσες που κάναμε. Κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Το θέμα συζητάμε, τι πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Πελοκονίσου για τις δράσεις τουριστικής προβολής, όπως λέει, και προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Σημαντικότατο ζήτημα. Κεντρικός πυρήνας. Γιατί αυτά είναι τα δυο σημαντικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Πελοκονίσου. Πρέπει να συμμετέχει η Περιφέρει μπαίνει το ερώτημα, να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις. Σαφώς πρέπει να συμβαίνει. Πρέπει να διαθέσει χρήματα. Σαφώς θα πρέπει να διαθέσει χρήματα, γιατί χωρίς να διαθέσει χρήματα δεν γίνονται. Δεν μπορεί να γίνει και τίποτα. Είναι πολλά τα χρήματα ή λίγα? Τρίτο ερώτημα. Συμφωνώ με τον κ. Μπουτρουκά. Μπορεί να είναι πάρα πολλά, μπορεί να είναι και πάρα πολύ λίγα. Αυτό πώς καθορίζεται? Καθορίζεται από το τι θα κάνεις, ποιο είναι το σχέδιό σου, ποια είναι από έναν, λαμβάνοντας υπόψη έναν απολογισμό, που δεν ήμουνα στο Προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταλαβαίνω δεν τον έκανε η Προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Π.χ., αν το έκανε, κάνω λάθος, δεν έχω καταλάβει καλά. Αλλά επειδή και η Νέα Περιφερειακή Αρχή λέει, η Περιφέρεια έχει συνέχεια, το κράτος έχει συνέχεια, πρέπει να υπάρξει μια εκτίμηση. Διαθέθηκαν κάποια λεφτά τα προηγούμενα εννέα χρόνια. Τι προσέφεραν αυτά, ποια ήταν τα σύττους, ποια ήταν τα πλήντους, ποιες ήταν οι αδυναμίες, ποια που ήταν τα λάθη, που διαθέθηκαν χρήματα αλλά δεν απέδωσαν. Όλα αυτά απαιτούν να έρθει μια ουσιαστική εισήγηση, η οποία εισήγησε, θα λέει, κάνουμε αυτά τα πράγματα για αυτό το σκοπό. Βάζουμε αυτή την τετραετία αυτούς τους στόχους, δηλαδή βάζουμε μπροστά μας για το επόμενο πλάνο να είναι αυτό. Υπάρχουν καινούργια ζητήματα, παραδείγματος, ποιο είναι το κεντρικό προϊόν της Πελοποννήσου, το λάδι. Το λάδι είναι στα μαύρα του χάλια. Αν συνεχιστεί αυτό, οι μισοί θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες, η κατρακύλα των τιμών, απαιτεί λοιπόν μια σοβαρή συζήτηση και στη συνέχεια έρχεται το αποτέλεσμα και λέει, για αυτά τα ζητήματα, επειδή θα συμμετέχουμε εκεί, μας χρειάζονται ένα 200, δύο 200, τρία 200, πέντε 200 ή 200.000. Μπορεί να χρειάζονται. Τώρα μας λέτε, ερχόσαστε και λέτε, κάνουμε αυτή την τρόπο επίσης, να βάλουμε ένα 200 και θα φέρουμε μετά. Όχι ρε παιδιά, δεν είναι σωστό αυτό. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά είναι λάθος η μεθοδολογία σας. Και παρότι λέω ότι αναγκαίο είναι, εγώ δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να πω, μάλιστα το ένα 200 αυτή τη στιγμή, να έρθουμε το επόμενο συμβούλιο και εκεί, μάλιστα, με αυτή την έννοια, θα ψηφίσω λευκό, πάρτε την ευθύνη εσείς και μεθαύριο όταν θα με πείσετε ότι αυτό το ένα 200 είναι το σωστό και χρειάζονται περισσότερα, να πω εγώ, μπράβο μου, έκανα λάθος που ψήφισα λευκό και υπερψηφίζω τις δράσεις. Τι κάνω και ποια είναι τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, πώς θα βοηθήσω τον κόσμο, πώς θα βοηθήσω τις μικρές επιχειρήσεις, πώς θα βοηθήσω τους μικρούς τυποποιητές, πώς θα βοηθήσω τους αγρότες, τους παραγωγούς πρώτα απ' όλα, πώς θα αναδείξω τα συγκριτικά πλονεκτήματα της περιφέρειας που δεν αναδείχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλιώς, αυτά, με συγχωρείτε, είναι προχειροδουλειές, πολύ προχειροδουλειές, πολύ προχειροδουλειές όταν έρχεστε και λέτε φέρτε, παιδιά, την έγκριση τώρα, το 1.200 και μετά θα σας πω ότι θα κάνω. Όχι. Κάντε το, λοιπόν, έχετε την ευθύνη. Εγώ δεν σας εμποδίζω με την ψήφο μου ψηφίζοντας λευκό, αλλά πείστε με ότι, πείστε μας, ότι αυτό που έχετε είναι κάποιο πλάνο σοβαρό και σχέδιο. Σας ευχαριστώ. Κύριε Τζαμπεζής, κυρία Νικολάκου, είναι πρωτολογίες. Όχι, τι είναι, αφού το ξέρεις καλύτερα από εμένα τι κάνουμε. Η Ελληνική Αυγή και εγώ προσωπικός είμαστε υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και, οπωσδήποτε, στην περαιτέρω διάδοση των αγροτικών προϊότων της περιφέρειάς μας. Εκείνο το οποίο διαπίστωσα, και είπα και οι προλαδίστατες εκδεξιών συνάδελφη, είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για το που θα κατανεμηθεί σε συγκεκριμένα πλάνο το ποσό αυτό το οποίο είναι υπέροχο. Αλλά πρέπει να κάνω όμως και μια διαπίστωση και, αν θέλετε, αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Και, κύριε Βητηνιώτη, τα 11 εκατομμύρια που έχουν διατεθεί τα προηγούμενα έτη υπάρχουν παραστατικά. Πού πήγανε και πόσο κόσησε η κάθε έκθεση. Άκουσα ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχία έκανε ένα συνέδριο ή συγκαλαμάτα που στήχισε μια έκθεση που στήχισε 1,5 εκατομμύριο. Ω, έστω και 800.000 εκατομμύρια. Εγώ θα πω και 1.000 ευρώ. Ένα ποσό, εντάξει, δεν θα διαφωνήσω στο ποσό. Πώς αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση στήχισε τόσο. Βάσει ποιον στοιχείο. Βρήκατε κάτι τέτοιο. Θέλω να δώσω μια απάντηση συγκεκριμένη. Αυτή τη στιγμή δεν απολογούμε για όσα έγιναν στο παρελθόν. Αυτά ερευνώνται, θα φανούν στην πορεία, αλλά σήμερα τι λέμε. Λέμε ότι με το 1 εκατομμύριο που βάζουμε σήμερα, με αυτό θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το πιο μεγάλο αποτέλεσμα. Το μεγάλο αυτό αποτέλεσμα θα φανεί από την πρόταση η οποία τελικά θα γίνει στο επόμενο περιφερειακό συμβουλή. Άρα, λοιπόν, συγκεκριμένη πρόταση, συγκεκριμένο πλάνο για ποιες εξέσεις θα γίνουν, τι ακριβώς θα συμβεί και πόσο θα κοστίσει και βάσει, με ποια πλάνα και με ποια μεγέτα, δεν υπάρχουν. Απλώς ζητάτε την έκλυση του ποσού τώρα. Ναι, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί αυτό το ποσό για να έχουμε προσανατοχισμού, να έχουμε επούσουλα για το τι μπορούμε να κάνουμε. Ωραία. Λοιπόν, και τι θα στοιχήσει, αν συζητηθεί στο επόμενο ή μέχρι το επόμενο συμβούλιο, αν έρθετε εδώ με συγκεκριμένο πλάνο, με συγκεκριμένες ενέργειες, με συγκεκριμένη συμμετοχή σε κάποιες εξέσεις και να μας πείτε ότι βάσει αυτό θα κοστίσει τόσο, αλλά να υπάρχει κάποια έκθεση ακριβώς για το κόστος αυτών των οργανώσεων. Τι κάνουμε σήμερα, λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτές τις προβολές με αυτό το ποσό. Θα έρθει εδώ... Ποιος θα τις κάνει τις προβολές και πόσο θα κοστίσουν. Ποιος θα είναι αυτός που θα κοστολογίσει. Εντάξει, συνταδεύσσα, εδώ κάνω ερωτήσεις. Παρεντούμε για αλευθερολογίες και οτιδήποτε. Όλα μαζί σε τώρα. Πάντως γίνεται αυτή τη στιγμή προεκτίμηση. Και λέμε ότι μέσα σε αυτό εδώ το ποσό μπορούμε να... Άρα, λοιπόν, μιλάμε να ψηφίσουμε με βάση μια εκτίμηση που έχετε. Έτσι ακριβώς. Και για τις ενέργειες που έχει κάνει στο τομέα αυτό η Προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, ακόμη δεν έχετε κάποια εικόνα. Γιατί από οποιοδήποτε ο έλεγχος και η διαπίστοση που πήγαν τα χρήματα στην Περιφερειακή Αρχή, μπορούμε να έχουμε μια ξεχωριστή συστηματική. Κύριε Βιτινιώτη, με συγχωρείτε, κύριε την Περιφερειακή Αρχή, θα ξέρετε ότι σας σέβομαι. Από πού προκύπτει το δικαίωμα του ελέγχου της Προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής σε έργα τα οποία έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους από το κράτος. Κύριε Νικολάκου, τι δουλειά έχει αυτό τώρα. Μα κύριε Πρόεδρε, εσείς έβρεπε να τον διακόψετε. Δεν κατάλαβα, δηλαδή δεν καταλαβαίνω το ερώτημα. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Ό,τι θέλει ο καθένας λέει. Κρίνεται για το που λέει. Κύριε Νικολάκου, τώρα είπαμε... Ξέρετε πόσες φορές θα μπορούσαν να σας διακόψουν και εγώ δεν το κάνω. Αν υπάρχουν έλεγχη από κρατικούς φορείς, φέρτε. Ο κύριος Ζεπεντζέντ λέει μια φορά το Συμβούλιο. Μια πέντε λεπτά στο κάθε Συμβούλιο. Δηλαδή αυτό το πέρας του περίεργου που γινόταν τόσο καιρό... Τελειώστε κύριε Ζεπεντζέντ, αλλά όχι διάλογο. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, αλλά έπρεπε να κάνω κάποιες ερωτήσεις για να δω ακριβώς πώς πρέπει να ψηφίσω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι το οργανωμένο, το στοιχειοθετημένο, ότι τόσο κοστίζει κάποια συγκεκριμένη έκθεση προώθησης ας πούμε εγρωτικών προϊόντων σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης ή της Γης. Άρα, λοιπόν, ζητάτε με βάση κάποιες εκτιμήσεις την ψήφωτη θετική. Θα το σκεφτούμε. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα της δυνατότητας που έχει η περιφέρεια μέσα σε αυτό το ποσό να δημιουργήσει τις δράσεις, οι οποίες θα προωθήσουν τους σκοπούλους. Να μιλήσει η κυρία Λιπεροπούλου, δώσα τις απαραίτητες εξηγήσεις, προχωράμε. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, έχω πει πάρα πολλές φορές και στην προηγούμενη περιφερειακό συμβουλείο ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι το πώς... τι βλέπει κάποιος στην ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η Πελοπόννησος και αυτό το έχω ξαναπεί, ότι ο πλούτος της Πελοποννήσου είναι η παραγωγή της, είναι τα ποιοτικά της προϊόντα. Και τα οποία είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει άνθρωπος να μη συμφωνεί σε αυτό. Όμως, τι έχουμε κάνει για την προώθηση και ανάδειξη αυτών των προϊόντων. Έχουνε γίνει κάποια πράγματα. Και δεν μου αρέσει ποτέ να ακυρώνω τη δουλειά κανενός. Και δεν το έχω κάνει. Όμως, ο συνδυασμός τουριστικής ανάπτυξης, όχι στο μοντέλο που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια, ήλιος, τάλασσα, αέρα, breakfast, rooms, to let και τα λοιπά, αυτά είναι μοντέλα ξεπερασμένα. Σε συνδυασμό με την ανάδειξη της αγροτικής μας παραγωγής, πιστεύω ότι είναι το τέλειο μοντέλο. Δεν μπορώ παρά να μη συμφωνήσω με τον κ. Πετράκο σε όσα είπε προηγουμένως. Δεν μπορώ επίσης να μην τονίσω ότι τουριστικά θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατό να αγνοούμε αυτούς που εργάζονται, που προσφέρουν στον τόπο τους, που μένουν στον τόπο τους, που έχουν μικρές τουριστικές και ωραιότατες τουριστικές μονάδες και να τους αγνοούμε. Δεν μπορεί. Πρέπει και αυτοί να στηριχτούν. Νομίζω ότι αυτοί πρέπει να στηριχτούν πολύ περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Άρα, σαφώς και εγώ θα ήθελα, για να το ψηφίσω, δεν είμαι αρνητική στο να διαθέτουμε για την προβολή του τόπου, κεραστή είναι και η τουριστική και η αγροτική και όλα. Θα ήθελα όμως ένα πλάνο, ένα σχέδιο, να δω ότι αυτό το ποσό θα πάει εκεί για αυτό το λόγο, αυτό εκεί για αυτό το λόγο. Το καταλαβαίνω ότι, ναι, χρειάζεται αυτή τη στιγμή να εγκριθεί το ποσό ως ποσό, αλλά είμαι λίγο δυστακτική ως προς το πλάνο. Θα περιμένω λοιπόν να δω το πλάνο και με μεγάλη μου χαρά να συμφωνήσω και να το ψηφίσω. Όταν θα έχουμε όμως το σχέδιο, τι πάμε να κάνουμε, τι θα γίνει. Γι' αυτό θα ψηφίσουμε Λευκό. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Ρουσκάτσαρης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να έχω την ενοχή σας, όπως η κυρία Νικολάκου, που μίλησε 18 λεπτά για αυτό το θέμα, γιατί είναι και το αντικείμενο. Έλειπες τόσο καιρό, είσαι με το ίδιο κόλλημα, γύρισες. Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να αναφέρει το όνομά μου. Δε κατάλαβα δηλαδή. Αυτό που σας λέω θα με προστατεύσετε εσείς. Δε φταίω, εγώ που χρονομέτρησα 18 λεπτά, κύριε Νικολάκου. Δε φταίω, εγώ που χρονομέτρησα 18 λεπτά, κύριε Νικολάκου. Έχω το δικαίωμα... Κύριε Κάτσαρη, συνεχίστε. Συνεχίστε, κύριε Κάτσαρη. Παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος. Εντάξει, προσέξτε. Κύριε Νικολάκου, εντάξει, δεν είναι σωστό. Εγώ ένα πράγμα είπα, θέλω ανοχή όπως σε αντίστοιχη περίπτωση σε άλλον συνάδελφο. Και Κάτσαρη, μη προκαλείτε τώρα. Συνεχίστε κάθε τόπο τέτοια, να τελειώνουμε. Δεν θα επαναλάβω ορισμένα από τα οποία συμφωνώ με τον σύντροφο που είπε για το πού κατευθύνεται η τουριστική ανάπτυξη, γιατί είναι δεδομένο ότι ιδεολογικά και πολιτικά, γιατί πρέπει να τα λέμε έτσι, πολιτικό όργανο είμαστε, εσείς θέλετε, δεν μπορώ να καταλάβω κάποιους συναδέλφους που απορούν, εσείς θέλετε ανάπτυξη για τις μεγάλες τουριστικές γεωμηχανίες, για το μεγάλο κεφάλαιο του τομέα κτλ. Δεν διαφωνείτε, φαντάζομαι, σε αυτό συμφωνείτε. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβληθούν όταν γίνονται τεράστια συνέδρια σε όλοι exclusive, μεγάλα resort, πολύ δύσκολα προβάλλονται αυτές. Προβάλλεται το μεγάλο resort, το οποίο έχει πολύ αυξημένη κίνηση βέβαια, ναι και αυξημένα κέρδη. Συμφωνούμε. Το οποίο δίνει όμως πολύ χαμηλά με ροκάματα. Δεν είναι ο παράδεισος που όλοι περίμεναν. Έναν το κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο, ο τουρισμός είναι σήμερα, αύριο μπορεί να μην είναι, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η οικονομική κρίση, για παράδειγμα, η οποία έφυγε, αλλά δεν έφυγε. Διαβάστε και λίγο οικονομικούς δίκτες. Παγκόσμια υπάρχει σοβαρό θέμα, αστμένη το σύστημα, οχριούν οι δίκτες ανάπτυξης. Όταν θα πέσει καμιά δεύτερη οικονομική κρίση, τότε το πρώτο πράγμα που περικόπτουνε οι απλοί εργαζόμενοι είναι τα περητά έξοδα. Ένα από τα περητά έξοδα είναι οι διακοπές. Το έχουμε δει στη χώρα μας κατά κόρον. Όλοι πάνε στη χώρα μας σε συγγενείς και φίλους για διακοπές οικονομικές. Η Καλαμάτα είχε ένα πλεονέκτημα, δηλαδή είμαι από εκεί και το βλέπω, ότι λόγω του ότι τα νησιά είναι πολύ ακριβά, τράβηξε ένα μεγάλο μέρος, όχι μόνο η Καλαμάτα και όλη η περιφέρεια Πελοποννήσου, πιο οικονομικής τουριστικής κίνησης λόγω της κρίσης που αύξησε καταπολύ το κόστος στις διακοπές στα νησιά. Τρίτο δεδομένο. Η μόνη ανάπτυξη σοβαρή, για να κάτσουμε να αναλέμε τα πράγματα και με το όνομά τους, η οποία μπορεί να στηριχθεί και να έχει διάρκεια, είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του πρωτογενούς τομέα, της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία είναι η μοναδική και που αφήνει κάτι. Όλα τα άλλα είναι φρουφρού και αρώματα. Τουρισμός, εντάξει, ήρθανε, είδανε ωραία, μπορεί να μην έρθουνε ή να έχουνε έρθει να το έχουνε ξαναδεί και να μην ξανάρθουνε. Όμως η παραγωγή θα είναι πάντα απαραίτητη η πρωτογενής παραγωγή, γιατί χωρίς τροφή ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει. Όμως σε αυτό το σύστημα, δυστυχώς, που ζούμε και με το οποίο είμαι ενάντια εγώ, δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα, ούτε η περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε η δική μας παραγωγή να ανταγωνιστούν στη μαζική παραγωγή, στα προϊόντα, άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες που έχουνε πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής για διάφορους πολλούς και διάφορους λόγους. Θα συζητάμε μέρες και δεν θα το λύνουμε το θέμα. Τι μπορεί να κάνει? Μπορεί να φτιάξει προϊόντα, ποιοτικά, με ειδικά χαρακτηριστικά και να απευθυνθεί με προστιθέμενη αξία σε αγορές, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα ακόμα. Και θα μπορούν, γιατί δυστυχώς σε αυτό το σύστημα υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι, ένα 5% στο πλανήτη, που μπορούν να καταναλώνουν τέτοια ποιοτικά προϊόντα. Αυτό το έχουν κάνει οι Ιταλοί, που είναι πολλά χρονιά μπροστά από μας, ειδικά στο ελαιόλαδο. Για να γίνει αυτό, αν σκεφτόσασταν, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα, να τα κατευθύνατε με σωστό τρόπο στον πρωτογενή παραγωγή, θα πιάνανε πάρα πολύ τόπο και θα έρχονταν για χρόνια σταθερά λεφτά χρήματα από προϊόν που παράγουμε, από παραγωγή. Και όχι από αξιωμένη πρωτογενή παραγωγή. Και να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και να μην μακρηγορήσω, γιατί πολλά ακουστήκαν, επί της ουσίας. Αυτή τη στιγμή οι αγορές μεγάλων χωρών, αναπτυγμένων χωρών, στη Βόρεια Ευρώπη ζητάνε μηδενικά υπολήματα φυτοπροστατευτικών ουσιών στα προϊόντα τους. Εδώ, στην Ελλάδα, που θα δώσουμε και στην περιφέρεια Μπελοποννήσου, θα δώσουμε ένα, δυακόσα, ενάμιση, πόσα θα δώσουμε, τρία, τέσσερα για τουριστικές προβολές, φρουφρού και αρώματα και αυτά, ανοιχνεύονται στη σημερινή χρονιά, στη φετινή χρονιά, που ήτανε μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την ελαιογομεία, που δεν είχαμε προβλήματα τα προσβολής, ανοιχνεύονται, ανοιχνεύουμε εμείς και ανοιχνεύονται γενικώς υπολήματα φυτοπροστατευτικών ουσιών στο Ελαιολάδο. Ένα κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο. Ανοιχνεύονται ένα σωρό υπολήματα σε κυπευτικά προϊόντα. Και γιατί γίνεται αυτό... Κύριε Πετρίτσι... Να τελειώσω. Δεν θέλω να σεβόμαστε... Γιατί γίνεται αυτό... Γιατί δεν αρέσει σε εσένα. Τι θέλεις να κάνουμε δηλαδή. Γιατί τόσα πολλά... Σε κάποιους δεν αρέσει σε εσύ. Θα το πούμε πιο απλά και πιο κατανοητά. Θα ακούσετε πέντε σοβαρά πράγματα τώρα εδώ πέρα ή θα μας στέλνετε μόνο για διακοσμητικούς. Πέτρίτσι, εντάξει τώρα. Κάτσε να ακούσεις το διατάφτα. Αυτό γίνεται γιατί τόσα χρόνια φοβερή στήριξης στον πρωτογενή τομέα που έχουν κάνει και οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία και οι περιφέρειες και τα λοιπά δεν έχουν μάθει στους αγρότες ούτε καν να χρησιμοποιούν τα φιτοπροστατευτικά προϊόντα. Ούτε καν. Δώστε ένα εκατομμύριο ευρώ και πιάστε όλους τους αγρότες και βάλτε τους κάτω να τους μάθετε να χρησιμοποιούν φιτοπροστατευτικά προϊόντα με τον τρόπο που να μην μένουν υπολήματα. Και πείτε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου σε 2-3 χρόνια θα βγάζει προϊόντα χωρίς υπολήματα φυτοφαρμάκων. Και θα παράγουμε τέτοια ποιοτικά προϊόντα εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί θα έχουμε εκπαιδεύσει όλους τους αγρότες μας. Τότε θα δείτε πώς προωθείται τα προϊόντα. Αλλά αυτό φυσικά δεν έχει άμεσο κέρδος και ούτε έχει αγκαλίτσες και φυλάκια με τους μεγάλους επιχειρηματίες. Τώρα δεν σας άρεσε το τελευταίο, τελείωμα για αυτό. Τελείωσα, τελείωσα. Γιατί έχεις αυτό το ελάττωμα, ούτε το άκουσα. Δεν άκουσα τι είπες για να ξέρεις τι λέει. Το ξέρω ότι τις περισσότερες φορές δεν ακούτε καν αυτό που λέω, αλλά δεν τα λέω. Σε αυτό σ' αρέσει τώρα για να πουλάς και εσύ την πολιτική σου. Δεν πουλάω πολιτική εγώ. Εγώ όταν έχω λόγο μιλάω σοβαρότατα και κάνω συγκεκριμένη κριτική επί συγκεκριμένων θεμάτων. Άλλοι το ίδιο κάνουν εδώ. Λοιπόν, εγώ θα κάνω μια... Θα το καταψηφήσω γιατί είμαι, όπως είπα και πριν, είμαι κατά της τουριστικής προβολής που είναι υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και επειδή δυστυχώς η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν γίνονται βήματα σωστά στον πρωτογενή τομέα για να στηριχθεί και να παράγει ποιοτικά, φθηνά προϊόντα για τους καταναλωτές και για τους πολίτες. Λοιπόν, θα ήθελα να κάνω μια παράκληση, επειδή όλοι το θέμα είναι συγκεκριμένο. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο προσεχές διάστημα, στο μήνα, θα έρθει συγκεκριμένη εξειδίκευση, το πλαίσιο, το πώς θα κινηθούμε. Συμφωνώ απόλυτα και με την τοποθέτηση του κυρίου Πουλοκέφαλου και αυτά που είπε η κυρία Νικολάκου, θα κριθεί εκεί και ο καθένας θα τοποθεθεί σε αυτά που είναι αν συμφωνεί, αν διαφωνεί, αν θέλει να προσθέσει κάτι ή αν είναι κάτι που θα έχουμε παραλείψει εμείς. Λοιπόν, μπορούμε να το συνοψήσουμε το θέμα γιατί ήδη βρισκόμαστε εκτός θέματος ή πιο πολύ. Σήμερα δεν μιλάμε το πού θα τα διαθέσουμε. Εντάξει, έγινε μια γενική τοποθέτηση, άμα θέλετε να το κρατήσουμε το θέμα για να τελειώνουμε. Αν δεν θέλετε να μιλήσουμε. Ωραία, ανοίγει κατάλογο στους ομιλητών. Ευχαριστώ, κύριε Τσουκαλά, για την παρατήρηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είπα είναι γιορτές τώρα και είπα... Εντάξει, τώρα δεν μπορούμε τώρα να πάρουμε και το πιστόλια να σκοτώσουμε εδώ πέρα. Δεν ήρθαμε εδώ πέρα για να σκοτωθούμε, ήρθαμε για να ακούσουμε ένα στον άλλο. Λοιπόν, ο κύριος Πετρίτσις, η κυρία Μπούζα, η κυρία Καλογεροπούλου, ο κύριος Σκηνοχορίτης, ο κύριος Καπέλιος. Λοιπόν, προχωράμε. Εγώ και ο κύριος Θατούλης. Και ο κύριος Θατούλης. Εγώ δεν θα καταχροστώ το χρόνο, γιατί πρέπει να φύγω σε λίγο, γιατί υπάρχει μια σοβαρή εκδήλωση στο Λουτράκι. Απλά θέλω να πω, και δεν θα πω έναν τον λόγο, αλλά θα συζήταγα περισσότερο όταν γινόταν μια εξειδίκευση. Αλλά θέλω να κάνω μόνο για παρατήρηση και να πω ότι χαίρομαι ότι η Νέα Περιφερειακή Αρχεία τη λαμβάνει την ανάγκη να συνεχίσει ένα μεγάλο έργο, που είχε συντελεστεί τα τελευταία χρόνια από την Περιφερειακή Αρχή στον τομέα του τουρισμού. Αλλά ακούω πραγματικά τραγικά πράγματα από ανθρώπους της Μιουψηφίας, που είναι παντελώς άσχετοι με το κομμάτι του τουρισμού. Τα αποτελέσματα λέει των εκθέσεων που συμμετείχε η Περιφερία Πελοποννήσου. Θα θυμίσω μόνο, επειδή συμμετείχα όλα και όλα σε τρεις εκθέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, ότι παγκοσμίως γνωστά κέντρα της Ελλάδος, όπως είναι η Μίκονος και η Σαντορίνη, είχαν δεκαπλάσια περίπτερα από την Περιφερία Πελοποννήσου. Είχαν ανάγκη διαφήμισης η Μίκονος και η Σαντορίνη και όμως είχαν, γιατί αυτή η πολιτική πρέπει να ακολουθείται από κάποιο οργανισμό, από κάποιο φορέα που θέλει να κάνει σοβαρή πολιτική. Όπως και εμείς πράξαμε αυτό το γεγονός με τη συνεχή παρουσία μας στις εκθέσεις, όχι για ένα χρόνο, αλλά 7 συναπτά έτη, σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις τουρισμού. Μόνο στο Λουτράκι, να σας εξηγήσω, τρία μεγάλα συνέδρια των οριλά με 600 γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Το συνέδριο των Εκόνομιστ και το Πανελλήνιο Συνέδριο του Εκόνομιστ και το Πανελλήνιο Συνέδριο των ΑΜΕΑ λάβαν χώρα μόνο στο Λουτράκι το 2018. Και παρεπιπτόντος να πω ότι θα πρέπει η Περιφερειακή Ενότητα Κοριντρίας να συνεχίσει μια δράση την οποία είχαμε αναλάβει εμείς, ώστε εμείς, 45 tour operator και δημοσιογράφοι από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της πατρίδος μας και όχι μόνο, είχαν έρθει σε επαφή μαζί μας και προβάλαμε όχι μόνο τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής της Κοριντρίας από τη μία άκρη στην άλλη, αλλά και όλα τα ακρωτικά προϊόντα, όπως ήταν τα ενοπ τα τυροκομία, τις ελλοπαραγωγικές μονάδες, τις μονάδες που κάναν ώσπρια στην Φεναιό και στην Ορεινή Κορινθία πρέπει να εμπεριέχει στοιχεία συνεργασίας και ενότητας και που δεν είναι η απαξίωση της μέχρι σήμερα προσπάθειας η οποία έχει γίνει και η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και έχει βοηθήσει ουσιαστικά τον τόπο. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια απαξίωσης της μέχρι σήμερα σημαντικής πορείας της Πελοποννήσου στον τουρισμό και βλέπουμε συχνά πυκνά στοιχεία να δημοσιεύονται, όπως και πριν από λίγες ημέρες ένα άρθρο του περιφερειάκτου του κ. Νίκα, ο οποίος μιλούσε στο βήμα, έχουμε το 60% των αρχαιολογικών χώρων όταν είναι γνωστό ότι μέσα στους 220 αρχαιολογικούς χώρους με ισθητήριο στη χώρα, εμείς έχουμε μόνο τους 10. Άρα, έχουμε ένα 10% των αρχαιολογικών χώρων της πατρίδος μας. Από εκεί και έπειτα, θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πάρα πολλά στοιχεία όταν θα φέρουμε το πρόγραμμα για την τουριστική μας ανάπτυξη. Θα πρέπει να φέρουμε, να συνυπολογίσουμε την αυξανόμενη ένταση στη Μεσόγειο, που δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον του τουρισμού μας. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την πτώχευση της Thomas Hooke και επίσης το Brexit. Επίσης, βλέπουμε ότι και η απαξίωση της, μέχρι στιγμή, του brand name της Πελοποννήσου και η απαλυφή του, πραγματικά και αυτή θα δημιουργήσει ζητήματα, διότι όπως πολύ σωστά έφερε και ο κ. Μπουτρούκας, ότι ένας τουριστικός προορισμός χρειάζεται χρόνο για να σταθεί, να στηθεί και πραγματικά να γίνει γνωστός και ευρύτερα γνωστός και να μπορέσει να απολαύσει την επισκεψημότητα την οποία διεκδικεί. Απαιτείται λοιπόν σχεδιασμός, απαιτείται στόχευση, απαιτείται καινοτομία, συνεργασίες και πρωτοβουλίες ξεχωριστές. Δεν αρκεί να πετάμε τα λεφτά χωρίς στόχευση, διότι όπως έχουμε ακούσει οι πλιστάκες από τον κ. Περιφερειάρχη, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, άρα το 1.200.000 ευρώ και μάλιστα για ένα χρόνο και μάλιστα από τους ΚΑΠ είναι πάρα πολλά χρήματα. Τα χρήματα λοιπόν για τον τουρισμό πρέπει να πιάσουν τόπο, πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τις δράσεις, να ξέρουμε τα κόστι, τις συνεργασίες και γι' αυτό απαιτείται ενημέρωση του περιφερειακού μας συμβουλίου συχνά πυκνά σχετικά με τις δράσεις που αφορούν τον τουρισμό μας. Θωλά σημεία και συμμετοχές εκδηλώσεις οι οποίες προσβάλλουν ένα προορισμό θα πρέπει να αποφεύγονται. Πρέπει να μιλάμε για στοχευμένες δράσεις και για τις νέες τάσεις στην επισκεψιμότητα και να επενδύσουμε κυρίως την τεχνολογία. Θεωρώ ότι με επιφύλαξη, πραγματικά διότι δεν έχουμε ακόμα ακούσει το τι ακριβώς σχεδιάζει η νέα περιφερειακή αρχή, πιστεύω ότι τα περισσότερα θα τα πούμε όταν θα έρθει το πρόγραμμα για να το συζητήσουμε διοξοδικότερα. Ευχαριστώ. Κυρία Καλογυροπούδου. Ναι, γεια σας και επαμένα, θα είμαι πάρα πολύ σύντομη. Θα πω ότι στο επαμένο περιφερειακό συμβούλιο θα καταθέσουμε αναλυτικά τον προγραμματισμό για την τουριστική προβολή για το έτος 2020 και όλη τη μεθοδολογία μας και πόσο στοχευμένα θέλουμε να προωθήσουμε την περιοχή μας. Κύριε Κάτσερ, όταν είμαστε για τουριστική προβολή, εννοούμε τουριστική προβολή του προορισμού. Και ο προορισμός συμπεριλαμβάνει και τους μικρούς και τους μεγάλους και τους μεσαίους και τους εργαζόμενους. Δεν ξέρει κανέναν. Δεν κοιτάμε μόνο τους μεγάλους και τα μεγάλα συμφέροντα. Όλους τους περιλαμβάνει ο τουρισμός. Είμαστε η περιφέρεια που παράγουμε τα πιο πολλά προϊόντα μεσογειακής διατροφής και ο στόχος μας και η δουλειά μας είναι να τα προβάλουμε σωστά, όχι το πώς θα τα καλλιεργήσουμε σωστά ή το τι μεθοδολογία θα χρησιμοποιήσουμε στην καλλιεργία τους. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας όταν κάνουμε τουριστική προβολή. Εν πάση περιπτώσει όλα αναλυτικά θα συζητηθούν στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, δεσμευόμαστε και από εκεί και πέρα θα κρίνετε για το αν πρέπει να τα υπερψηφίσετε ή όχι. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Επόμενος ομιλητής ο κ. Γιουνοφούρητς. Συμφωνίζω κ. Καλογυροβούλου ότι κομμάτις ανάτρεξης είναι η ανάδεξη της μεσογειακής διατροφής. Είναι σημαντικό κομμάτι. Αυτό θα δώσει προσθεθεμένη αξία. Και νομίζω ότι διασύνδεση με Παγκόσμια Κέντρα, παραδείγμα, ως χάρη του Χάρμαν, θα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Κύριος Καπέλιος. Κύριε Προέδρες, θέλω να πω το εξής ότι το τουριστικό προϊόν, για το οποίο σήμερα μιλάμε, είναι ένα σημαντικό προϊόν για την περιφερειά μας. Είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, πάρα πολύ ευαίσθητο, και θέλει μεγάλη προσοχή. Συμφωνώ στη προβολή ότι έχει σχέση με πρωτό προορισμό, σχέση με τα προϊόντα, αν δεν έχει σχέση με οτιδήποτε, αρχαιολογικού σχόλους ή οτιδήποτε άλλο, αλλά αφορμή του ότι έγινε μια συζήτηση, εκτός θέματος βέβαια, όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα και η προβολή των προϊόντων αυτών. Θα παρακαλούσα, επειδή έρχομαι σε από μια καθαρά περιοχή, η οποία είναι αγροτική, και μια περιφέρεια η οποία παράγει αρκετά αγροτικά προϊόντα, θα παρακαλούσα κάποια στιγμή να γίνει μια συζήτηση επί όλης της Ιλής, σχετικά με όλα αυτά τα θέμα. Το πρωτογενεί τομέα, δηλαδή της περιφέρειας του Λαμπονίσου και των προϊόντων αυτών, και ποια είναι η τύχη τους, τέλος πάντων, και για ποιον λόγο βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Στατούλη Σεχυτολό. Νομίζω ότι δεν είναι άκαιρο να ανοίξουμε τη συζήτηση πάνω στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής. Και δεν έχει καμία ευθύνη ο αντιπεριφερειάχης που εισηγείται. Εισηγείται μια απόφαση την οποία έχει αναλάβει η περιφερειακή αρχή. Και από αυτής έχουμε ένσταση. Έχουμε ένσταση γιατί αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ένα δεδομένο χρηματοδοτικό εργαλείο, η κεντρική αυτοτελής πόρη, και γιατί η περιφερειακή αρχή δεν έτρεξε να βρει πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έτσι όπως κάναμε εμείς συνεχόμενα όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει διαθέσιμους πόρους για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιφερειά μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί όλοι αναγνωρίζουν την δυναμική που έχει αναπτύξει η Πελοπόννη, τουριστικού προϊόντος διαθέσιμου στην παγκόσμια αγορά. Γιατί πριν αναλάβουμε εμείς δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, ούτε υπήρχε αυτό το background που δώσαμε εμείς, γιατί πρέπει να ξέρουμε όλοι μας ότι χωρίς πολιτικό background η εξωστρέφεια δεν επιντυχάνεται ούτε με τους αφορισμούς, ούτε με τους λαϊκισμούς. Και οι λαϊκισμοί είναι πάρα πολύ. Δεν θέλω να θυμίσω στην περιφερειακή αρχή τη σημερινή τι έλεγε για το τουριστικό μας πρόγραμμα. Δεν θέλω ούτε καν να θυμίσω το ιβεολόγιο που είχε αναπτυχθεί στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, στη δική μας περιφερειακή αρχή, όλα αυτά τα χρόνια. Μια πολιτική στάση η οποία ζημίωνε τα συμφέροντα της περιφέρειας Πελοποννήσου. Και θέλω επίσης να πω ότι το τουριστικό προϊόντο δικό μας, έτσι όπως το αναπτύξαμε, επιβάλλοντας εξ αρχής ένα αναγνωρισμένο πλέον brand name, το mythical Peloponnese, τη μυθική Πελοπόννησο, ήταν ακριβώς το μεγάλο επίτευμα της περιφερειακής αρχής. Γιατί χωρίς brand name δεν μπορείς πλέον να υπάρξεις στον τουριστικό χάρτη. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι ότι εξ αρχής κάτι που το ξέχασε και παλιός τέλεχος της περιφερειακής αρχής, ότι ξεκινήσαμε την ευθύνη της περιφερειακής αρχής από τον πρώτο καιρό, τους πρώτους μήνες, με ένα διεθνές πανελλήνιο συνέδριο, με ένα διεθνές συνέδριο στο Ναύπλιο, όπου κλήθηκαν όλοι οι φορείς της χώρας και συμμετείχαν εκεί προκειμένου να διαμορφώσουμε πολιτικές για το τουριστικό προϊόν. Πολιτικές τέτοιες που επηρέασαν την γενικότερη πολιτική του τουρισμού στη χώρα μας. Και επειδή άκουσα και την άποψη τι γίνεται με το θέμα των απασχολημένων, ξέρετε ότι η περιφερεια Πελοποννήσου έκλεισε φέτος στην τρίτη προς δεύτερη θέση στο επίπεδο της απασχόλησης. Είμαστε κάτω από το μέσο όρο της απασχόλησης στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες θέσεις στο επίπεδο των περιφεριών σε πανευρωπαρικό επίπεδο. Αυτό πώς το πετύχαμε? Μέσω της ανάπτυξης της τουριστικής μας πολιτικής. Η απασχόλησης βελτιώθηκε με την τουριστική μας πολιτική. Και πάνω από όλα ήμασταν η πρώτη περιφέρεια που εντάξαμε ως συγχρηματοδοτούμενο έργο την προώθηση της τουριστικής προβολής. Και θα τελειώσω με την εξής κουβέντα. Δεν ξέρω και δεν είμαι πισμένος για τις προτεραιότητες που έχει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή. Δεν την εμπιστεύομαι στο επίπεδο της προώθησης μιας ολοκληρωμένης πρότασης συνέχεια της προηγούμενης πρότασης. Αλλά είμαι πολύ περήφανος γιατί αυτή η παράταξη οργάνωσε ως Περιφερειακή Αρχή το μεγάλο συνέδριο των Άμπτα που σήμερα αποτελεί τον πιλότο για όλη τη χώρα. Και οι Γερμανοί που έρχονται, έρχονται μετά από δικές μας πρωτοβουλίες. Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω της η Περιφερειακή Αρχή. Τώρα, εάν αποδειχθεί η εμπιστοσύνη ή μη εμπιστοσύνη στην καινούργια Περιφερειακή Αρχή θα εξατηθεί από το περιεχόμενο και από το επίπεδο των επιδόσεων της. Μέχρι τώρα, οι συμμετοχές της σημερινής Περιφερειακής Αρχής δεν περιποιούν τιμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και για τον τρόπο που αναπτύξαμε με σοβαρότητα αυτοί την εξωστρεφή πολιτική μας. Αφήνουμε κληρονομιά και τα 1.500 χιλιόμετρα μονοπατιών του εναλλακτικού τουρισμού που με μεγάλη συνέπεια και συνέχεια προώθησε η δική μας Περιφερειακή Αρχή. Θέλατε να περάσουμε σε δευτερολογία ή να κλείσουμε. Δεν έχετε το λόγο κυρία Νικολάπη. Ο κύριος Κάτσα, ο κύριος Τζεμπεντζής, ο κύριος Πετράκος, ο κύριος Πουλοκέφαλος. Δύο λεπτά αυστηρά κυρία Νικολάκου έτσι. Λοιπόν προηγείται πάντα η ένταξη ενός έργου στους ΚΑΠ από το έργο. Για όσους λοιπόν λένε ότι σήμερα είναι αόριστο, δεν είναι αόριστο. Για να μπορέσουν να έρθουν εδώ τα έργα και το πρόγραμμα πρέπει να προηγηθεί η ένταξη ενός έργου άραστος θα γίνεται σήμερα μονομερός. Δεύτερον, για κάποιον ο οποίος είπε για τους ελέγχους και δεν θέλω να αφήνω τέτοια θέματα αιωρούμενα. Σε ό,τι αφορά αυτό το πρόγραμμα κύριε Πουλοκέφαλε, αυτό το πρόγραμμα που είχε φορέα υλοποίηση στη διεύθυνση τουρισμού, λέω ξεκάθαρα ότι δεν σηκώνω μήγα στο σπαθί μου. Το γνωρίζω, το δούλεψα, το επέβλεψα, μέχρι και το τελευταίο ευρώ ξέραμε όλοι που πήγαινε σε αυτό το πρόγραμμα. Ένα 200 από τη διεύθυνση τουρισμού, Γιώργο, δεν υπήρξε, γι' αυτό είπα ότι είναι σημαντικό αυτό το ποσό. Είμαι βεβαία ότι μέσα δεν έχει τα ποσά των μεγάλων γεγονότων. Θα το δούμε στο επόμενο, όπως είπε η κυρία Καραδιωροπούλου, που είπε πολύ σωστά, ότι δεν έχουν ανάγκη εμάς οι μεγάλες επιχειρήσεις. Για αυτούς τους αριστερούς που δεν τους αρέσουν οι αγκαλιές ενώ τις κάνουν πρώτοι από όλους, το λέω αυτό. Δεν έχει ανάγκη ούτε το Niki Beats, ούτε το Κώστα Ναυαρίνο, ούτε μεγάλες μονάδες από εμάς. Ανάγκη έχουνε οι μεσαίοι, οι μικρομεσαίοι και οι μικροί που πάμε πάντα σε συνεργασία με τα επιμελητήρια. Και θα κλείσω με κάτι σημαντικό, το οποίο με είχε προβληματίσει πολύ. Και ο κ. Καπέλιος το έθιξε. Τα προϊόντα. Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή σε εκθέσεις προϊόντων δεν μπορεί να την αποφύγεις μεν, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάνεις εκεί και πάρα πολύ σημαντική δουλειά για να μπορέσεις να μιλήσεις για τα προϊόντα με ποιότητα, όπως προσπάθησε να πει ο κ. Κάτσαρης μέσα στα άλλα αριστερά που έβαλε. Είναι ένα θέμα, λοιπόν, που το θέτω προς συζήτηση αυτό. Μήπως πέρα από την προβολή, που ξέρει ο κ. Μπουτρούκας, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία, πρέπει να δούμε και άλλα παράλληλα για να αναδείξουμε τα ποιοτικά συστατικά των προϊόντων. Κλείνω λέγοντας ότι. Μια κουβέντα θα πω. Στο επόμενο συμβούλιο, πέρα από το 1.200, που και αυτό θα έρθει μαζικά, μη περιμένει κανείς να δει εδώ έκθεση, έκθεση, πόσο κάνει, δεν γίνεται αυτό, γενικά θα έρθουνε τα ποσά. Να έχουμε και μια εικόνα πρώτη, έστω πρώτη, για το πόσα άλλα χρήματα θα δαπανηθούν από άλλους πόρους, ΕΣΠΑ, Περιφερειακό Ταμείο, Πελοπόννησος ΑΕ, γύρω από τα θέματα τουρισμού. Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας κ. Πρόεδρε. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρης. Κύριε Πρόεδρε, μισό δευτερόλεπτο. Κύριε Πουλοκέφαλε, ναι. Μισό δευτερόλεπτο, για να αποφυγεί προεξηγήσεων. Εγώ κ. Νικολάκο δεν είπα ότι καταχρεστήκατε ένα ευρώ προς εγώ, δεν είπα αυτό το πρόγραμμα. Είπα απολογισμό δεν κάνετε. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Απολογισμό η Διεύθυνση Τουρισμού, μισό λεπτό θα απαντήσω. Απολογισμό η Διεύθυνση Τουρισμού, Γιώργο μου, επειδή λείπεις πολλά χρόνια, έκανε κάθε χρόνο πριν να ψηφίσει το επόμενο πρόγραμμα. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρης. Ευχαριστώ πάρα πολύ, Πρόεδρε. Γύρω στα τέσσερα λεπτά θα μου επιτρέψετε να πω μερικές κουβέντες. Το πρώτον, το οποίο περιποιεί τιμή για την Πελοπόννησο, μεγάλη κουβέντα αυτή. Είστε το χρόνο να το αποδείξει και να μην περιμένουμε στους τέσσερες μήνες να εκφραζόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Εγώ στην αρχή δεν είμαι ειδικός στα θέματα τουρισμού, επειδή πολλοί κάνουν τους ειδικούς αυτή την αιώσα. Παρατηρώ όμως τις εξελίξεις ως μέσος πολίτης και έχω καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Εμείς σε αυτόν εδώ τον τόπο αρεσκόμαστε να λέμε μεγάλες κουβέντες. Μεγάλα λόγια τα οποία είναι συνήθως χωρίς αντίκρισμα. Ξέρετε, από αυτά τα εκατομμύρια τα οποία ξοδεύτηκαν για την τουριστική ανάπτυξη, έφεραν γύρω στο 2,5% της πίτασης από τον τουρισμό στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Τόσα. Γύρω στο 2,5%. Έτσι γράφει η στατιστική υπηρεσία. Σκεφτείτε να μην υπήρχε το Κώστο Ναυαρίνο. Σκεφτείτε να μην υπήρχαν οι επενδύσεις στο Λουτράκι και στην Κώστα. Πού θα βρισκόμαστε. Λοιπόν, σήμερα έρχεται αυτό το συγκεκριμένο ποσό και θα σας πω τι σημαίνει οικονομία. Τον 1200 τόσων ευρώ, του ενός εκατομμυρίου 200.000 και ευρώ, το οποίο είναι προϋπολογισμός. Το πώς θα εξειδικευθεί αυτό θα το δούμε. Από μια περιφερειακή αρχή, η οποία αγωνίζεται να διασφαλίσει πόρους από παντού και να προωθήσει σημαντικά έργα. Δεν λέγω ότι οι προηγούμενοι δεν έπραταν ανάλογα. Ενδεχομένως έπραταν με μία άλλη πολιτική λογική. Εγώ δεν την κρίνω. Όμως θέλω να σας παραθέσω μερικά στοιχεία για την οικονομία. Το πρώτο είναι ότι όταν αναλάβαμε, είχαμε μία φοβερή πίεση για την έλευση των Γερμανών πρακτόρων στη Πελοπόννησο. Αναζήτησα στοιχεία τα οποία θα αποδείκνυαν την βούληση της περιφέρειας Πελοποννήσου για χρηματοδότης αυτής της έλευσης. Μου έλεγαν για ένα ποσότης τάξος των 900.000 ευρώ ότι έχει υποσχεθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου και έπρεπε να πληρωθούν. Μάλιστα, όταν ήρθε και ο υπουργός τουρισμού, τα λέγω δημόσια αυτά, μου αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός και στο πόσο σημαντικό είναι για την περιφέρεια. Εγώ δεν διαφωνώ ότι είναι σημαντικό γεγονός. Είπα στον υπουργό ότι η περιφέρεια δεν μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία θα δώσει το υπουργείο. Και σε τελευταία ανάλυση, η έλευση των Γερμανών είναι κάτι το οποίο αφορά γενικότερα και όχι μόνο την Πελοπόννηση. Καταλήξαμε στη συμφωνία να έρθουν οι Γερμανοί πράκτορες με 200.000 ευρώ. Με δική μας συμμετοχή 200.000 ευρώ και με συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού, κάτι παραπάνω. Σας δίνω στοιχεία γιατί μιλήσαμε για οικονομία. Ήρθαν οι κύριοι του Ironman. Μου ζήτησαν, μίλησα για ένα ποσό της τάξης των 120.000 ευρώ. Μα τους λέω, βλέπω στο σχετικό φάκελο έχει γεγραμμένα 250.000 ευρώ για την περσίνη εκδήλωση. Πασπεπτώσει τα 130 ευρώ ή σαν άλλα. Δεν γίνεται, λέω, με αυτά τα χρήματα. Υπάρχει και φτώχεια, υπάρχει και δυστυχία, υπάρχουν και προβλήματα. Δεν μπορούμε να σας τα διαθέσουμε. Θα γίνει η εκδήλωση, όπως και πέρυσι, με 60.000 ευρώ συνολικά. Να μην προχωρήσω ή μάλλον ας πω ένα άλλο στοιχείο. Επειδή μιλάμε συνεχώς, λέμε διάφορα πράγματα, ιδιαίτερα να σας πω μια κουβέντα για την ιστοσελίδα. Πράγματι, υπάρχει μια ιστοσελίδα, η οποία έχει συγχίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ και έχει να ενημερωθεί, αν δεν κάνω λάθος, από το 2017. Θέλετε να μιλήσω με τι συμβαίνει στην Κρήτη, με την ιστοσελίδα της Κρήτης ή με την ιστοσελίδα άλλων περιεχών. Καλό είναι να λέμε για Μυθική Πελοπόννησο, αλλά το μέσο, το οποίο εκφράζει την Μυθική Πελοπόννησο, βρίσκεται στην κατάσταση, στην οποία βρίσκεται. Λοιπόν, από τις πρώτες μας δουλειές, όταν ανάλαβαμε την περιφέρεια, ήταν να συνεργαστούμε με τους φορείς πάνω σε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι σημαντικό και ξέρετε πολύ καλά, τουλάχιστο εμείς οι μεσαίοι, που ενημερωνόμαστε και δεν τα ξέρουμε όλα από εφημερίδες ή από και ειδικά περιοδικά, ήθελα να κουβεντιάζω με αυτόν τον κόσμο της παραγωγής γιατί τουρισμός είναι τα πάντα. Τουρισμός είναι οι δρόμοι, τουρισμός είναι το περιβάλλον, τουρισμός είναι τα μουσεία μας, τουρισμός είναι η διατροφή σε μια περιφέρεια που παράγει όλα τα μεσογειακά προϊόντα και συμφωνήσαμε. Με ποιους? Με όλα τα επιμελητήρια και με την έκφραση των επιμελητηρίων, με το πανεπιστήμιο, με τους παραγωγικούς φορείς. Έγιναν κουβέντες πώς μπορούμε να πάμε, ώστε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Και απαντώ στον φίλο τον κύριο Κάτσερι, προφανώς οι εκθέσεις είναι κάτι τόσο σημαντικό. Είναι σημαντικές για όλους, διότι διαφορετικά αν δεν ήταν σημαντικές δεν θα γίνονταν. Το θέμα είναι τι επιλογές κάνουμε στις εκθέσεις, πού πάμε, πώς πάμε, ποιοι μας εκπροσωπούν, διότι ασυμφωνήσουμε ότι εμείς δεν είμαστε ενδεχομένους και οι πλέον κατάλληλοι να εκπροσωπούμε ας πούμε την παραγωγή κρασιού σε μια έκθεση κρασιού ή την παραγωγή λαδιού σε μια έκθεση λαδιού ή να συμμετέχουμε και να συντονίζουμε συναντήσεις επιχειρηματιών. Πρέπει να βρίσκεις και την κατάλληλη εκείνη ομάδα η οποία θα κάνει όλα αυτά. Να σας πω ακόμα, επειδή και ακούστηκαν σημαντικά πράγματα, ο αγροτικός τομέας για μας είναι εξόχως σημαντικός. Για μένα είναι πρώτος, πρώτος, ειλικρινά το πιστεύω βαθύτατα. Θυμάμαι την κρίση στο Ιράκ και το τι προβλήματα δημιούργησε στον τουριστικό τομέα, έκλεισαν ξενοδοχειακές μονάδες, διότι εάν συμβεί ένα γεγονός το οποίο είναι έξω από την καθημερινή μας λογική, αναφέρουμε σε πολεμικά γεγονότα, θυμόσαστε το Ιράκ, οι Αμερικάνοι μας βλέπουν περίπου ως μια γετονιά. Ακουμπάνε το δάχτυλό τους και βλέπουν την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να έχουμε ασφαλώς μια σταθερή βάση να ακουμπήσουμε. Αυτή είναι ο πρωτογενής τομέας και προφανώς, καλά το είπατε, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αναπτυχθεί αν συζευτεί με τον τουρισμό και με την πορεία του τουρισμού. Να πω επίσης ότι ό,τι έγινε, γιατί προφανώς έγιναν βήματα, δεν έγινε μόνο από την περιφέρεια. Μόνο από την περιφέρεια έγινε. Υπήρξε η εμπλογία του Καπετάν Βασίλη και του Κώστα Ναυαρίνου, η οποία βοήθησε ιδιαίτερα τη Νότια Πελοπόννησο καθοριστικά. Υπήρξαν άλλες προσπάθειες επιχειρηματιών. Θυμάμαι τον Καλοϊδή με την προσπάθεια που έκανε στην περιοχή της Πάτης. Θυμάμαι άλλους επιχειρηματίες και τώρα τελευταία στην περιοχή της Κώστα ή στο Λουτράκι. Έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες και ξοδεύτηκαν και χρήματα. Μεγάλες προσπάθειες έγιναν και από τους δήμους. Να αναφερθώ εγώ στο δικό μου δήμο που υπηρέτησα 13 χρόνια. Έχουμε 15.000 παιδιά από όλη την Ελλάδα. Δεν προσπάθησε ο δήμος. Έχουμε ενδεχομένως το καλύτερο γραφείο πληροφόρησης σε επίπεδο περιφέρειας της Πελοποννήσου. Δεν έγιναν προσπάθειες. Δεν θέλω να μηδενήσω τις προσπάθειες κανενός, αλλά προσπάθησαν πολύ για να φτάσουμε στο 2,5% του εισοδήματος από τη συλλογική πίτα του τουριστικού εισοδήματος να έρχεται στην Πελοπόννηση. Και μιλέμε για την απασχόληση. Γιατί για να υπολογίσουμε την απασχόληση πρέπει να αφαιρέσουμε τα παιδιά τα οποία έφυγαν από την Πελοπόννηση. Και ποια γενιά έφυγε. Και τι επίπεδο είχε αυτή η γενιά. Και να υπολογίσουμε και τους γυρασμένους σε μια περιφέρεια γυρασμένη, τους συνταξιούχους. Ας τα αφαιρέσουμε λοιπόν όλα αυτά για να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Λιγοστεύομαι, γερνάμε, συνταξιοδοτούμαστε, φεύγουν τα καλύτερα παιδιά και μετά αρχίζουμε και υπολογίζουμε. Ανεβαίνει η απασχόληση. Είμαστε οι καλύτεροι, δεν είναι καθόλου έτσι. Θεωρώ και η Αρκαδία ιδιαίτερα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών τα οποία σας είπα. Λοιπόν, δεν θέλω να σας πω κάτι άλλο. Να εμπιστεύεστε την προσπάθεια που κάνουμε στον τομέα της οικονομίας. Όλα θα είναι διάφανα, επειδή άκουσα κάτι για οικονομική επιτροπή. Θα έχετε πρόσβαση όλοι σας. Έχετε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, όπου κι αν ζητήσετε έχουνε λάβει οδηγία οι υπηρεσίες να σας δίνουν τα στοιχεία. Μπορεί να γίνει και κάποιο λάθος. Μπορεί να γίνει και κάτι το οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε. Έχουμε όμως την καλύτερη δουλειά θέσεων. Η επιλογή των εκθέσεων που θα συμμετέχουμε θα γίνεται από μια επιτροπή, όπου και το οικονομικό μέρος θα συζητείτε και οπωσδήποτε και η εκπροσώπηση της περιφέρειας σε αυτό το επίπεδο. Δεν θα γίνεται ούτε από εμένα ούτε από κάποιον άλλον. Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την κυρία Καλογεροπούλου, η οποία προέρχεται από το χώρο του τουρισμού. Είναι ένας νέος άνθρωπος στον χώρο της πολιτικής. Έχει εμπειρία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορεί με πρακτικό τρόπο να αναφερθεί σε θέματα τα οποία συνδέονται με το τουρισμό. Έχει και τη δική μου εμπιστοσύνη, αλλά νομίζω και αυτής της πλευράς την εμπιστοσύνη όλων και θεωρώ ότι σε λίγο θα έχει και τη δική σας. Θα κινηθούμε κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Θα ανασυγκροτήσουμε πλήρως την ιστοσελίδα να δούμε τι θα γίνει με τον επιθετικό προσδιορισμό μυθική διότι, να σας το πω κι αυτό, δεν υπάρχει κάποιος λόγος αντιπαράθεσης αλλά φοβάμαι ότι θα έχει την δίχη που είχε κάτι αντίστοιχο με τη Μεσσινία. Κάτι αντίστοιχο όπου δεν μπορέσαμε να παλέψουμε τη Μεσίνα, να σας πω ως παράδειγμα, και αποσύρθηκε. Ξέρετε, όταν ο οργανισμός τουρισμού της Πελοποννήσου αναφέρεται στην Πελοπόννησο, όταν το πανεπιστήμιο μιλάει για Πελοπόννησο, όταν οι παραγωγικοί φορείς αναφέρονται ως Πελοπόννησο, να προσθέτεις αυτό τον επιθετικό προσδιορισμό δεν νομίζω ότι είναι δόκιμο. Και να σας πω και κάτι άλλο. Όταν εμείς εδώ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, μπορεί να έχουμε το 10% των αρχαιολογικών χρόνων από τους 200, αλλά έχουμε τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους. Ονόματα τα οποία είναι διεθνώς γνωστά. Αλήθεια, ποιος μπορεί να βάλει καπέλο στη λέξη Σπάρτι. Ποιος μπορεί να βάλει κάτω από ένα καπέλο τη λέξη με ό,τι συμβολισμό έχει, Μικίνες, Τίρινθα, ακόμα και Νάφλιο, Κόρινθος, Νεμαία. Μιλάμε για μια περιοχή η οποία αποτελείται από χώρους και από ονόματα τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά για αυτούς που έχουν ένα μεσομορφωτικό επίπεδο. Να το δούμε και αυτό. Θα κάνουμε προσπάθεια. Η συνέναιση είναι εκ των όνου κάνευ για όλα, όχι μόνο για τον τομέα του τουρισμού. Θα φροντίσουμε να μιλάμε με τους ειδικούς. Οι ειδικοί είναι περισσότερο οι δραστηριοποιούμενοι στο χώρο του τουρισμού, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι. Το μεγαλύτερο μετά τους αρχαιολογικούς χώρους προς όρμα είναι η μεσογειακή διατροφή, δηλαδή η αγροτιά, ένας πάρα πολύ σημαντικός τομέας. Και ασφαλώς λέμε εδώ στους φίλους ότι η αναβάθμιση των υποδομών της περιφέρειας είναι ένα κρίσιμο στοιχείο, ιδιαίτερα από το δικού δικτύου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Λοιπόν, καταρχήν παίρνουμε μια απόφαση σήμερα και μέχρι του ποσού του 1-200 εξειδικευμένα θα τα πούμε σε επόμενο συμβούλιο. Ευχαριστώ για την καλή σας διάθεση και η εμπειρία η οποία έρχεται από εσάς ασφαλώς θα αξιοποιηθεί στον υπερθετικό βαθμό. Ποια είναι η σελίδα, κύριε Περιφερειάρχα της Μυθικής? Μας ξεφεύγουν πολλά και θα ξεφύγουν και από εμάς. Και ενδεχομένως και περισσότερα. Εγώ δεν είμαι αδιάλλακτος. Αλλά αν θέλουμε αυτό να είναι το βασικό μας όπλο, πρέπει εξειδικευμένοι άνθρωποι να ασχολούνται συνεχώς. Ενώ κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε από αυτό το ηλεκτρονικό μέσο πληροφόρηση για τη χιονόπτωση, για τον αέρα, για τη βροχή, για το πώς είναι μια συγκεκριμένη περιοχή. Και σε αυτό το τομέα θα δώσουμε, σε αυτό το τομέα της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, νομίζω το καλύτερο εαυτό μας. Είδομεν, είδομεν. Προχωράμε στην ψήφιση. Ποιοι είναι υπέρ? Ποιοι είναι κατά? Κύριος Κάτσαρης και ο κύριος Κελάρης. Λευκό. Κυρία Λιμπεροπούλου, ο κύριος Ζεμπελής και ο κύριος Πετράκος. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Συνάδελφε επειδή είναι εδώ ο δήμαρχος Τριφυλλίας, το θέμα 20 αφορά το Δήμο του και νομίζω ότι πρέπει να προηγηθεί για την ώρα που περιμένει, το 20, για το αλληλευτικό καταφύγιο Μαραθώπολης. Λοιπόν, συμφωνούμε να πάμε στο 20. Ωραία. Θέμα 20, επικαιροποίηση σχεδίου προγραμματικής σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Λιμενικού Ταμείου Μεσαινίας, Περιφεριακού Ταμείου Ανάπτυξη Περιφέρειας και του Δήμου Τριφυλλίας για το έργο Ανάπτυξη Αλληλευτικού Καταφυγίου Μαραθώπολης. Μαραθώπολης. Εισηγητής ο αντιπεριφερειάριξος ο κύριος Αναστασόπουλος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θέλω να αναφερθώ σε αυτό το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλληλείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφήμων και το οποίο εξελίσσεται η διαδικασία. Την ανέφερε και ο Πρόεδρος τα μέλη των συμμετεχόντων σε αυτή την προγραμματική σύμβαση, που υπάρχει και σήμερα ζητούμε την επικαιροποίησή της. Επαναλαμβάνω ότι συμμετέχει στην προγραμματική αυτή σύμβαση η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Λιμενικό Ταμείο Μεσαινίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Δήμος Τριφυλλίας. Το έργο, όπως είπαμε, είναι Ανάπτυξη Αλληλευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης και Ορισμός Εκπροσώπου στην Κοινή Επιτροπή του έργου. Βεβαίως, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και στο σώμα της προγραμματικής σύμβασης, που σχετίζονται με τον τρόπο υλοποίησης του έργου, τις οποίες, εάν έχετε το κείμενο, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι μικρές οι τροποποιήσεις και οι διαφοροποιήσεις, αν θέλετε και για να μην υπάρχουν ερωτήσεις, στο κείμενο του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης που έχετε μπροστά σας, των τροποποιήσεων, να αναφερθώ στις συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Γίνονται λοιπόν δύο ειδών αλλαγές. Το πρώτο σκέλος είναι να εγκρίνουμε και να επικοιροποιήσουμε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, όπως είπαμε, μεταξύ των φορέων που προανέφερα, να μην το επαναλαμβάνω, στα εξής σημεία, στο άρθρο 4. Στο άρθρο 4, λοιπόν, έχουμε τον καθορισμό των υποχρεώσεων της διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας μεσοινίας. Δεν υπήρχε στο παλιό. Βούληση της νέας περιφερειακής αρχής είναι τα έργα να εποπτεύονται από τις τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενότητων. Εδώ βέβαια, επειδή υπάρχει η ένταξη του έργου σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα Υπουργείου, κρατάμε αυτά που πρέπει, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πορεία υλοποίησης του έργου. Ενώ κρατάμε την έδρα, την τεχνική υπηρεσία της έδρας, η οποία έχει ρόλο, αλλά έχει και η περιφερειακή ενότητα. Συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, προσθέτουμε. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τις διευθύνσεις τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Μεσσινίας, αναλαμβάνει να αποσχολεί και να διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσώδα για την υποβοήθηση της διεύθυνσης τεχνικών έργων έδρας στην υλοποίηση του έργου. Είναι η πρώτη προσθήκη. Η δεύτερη, τροποποίηση συνολικού προϋπολογισμού του έργου σύμφωνα με την απόφαση ένταξης και την απαλυφή ΦΠΑ. Στο άρθρο 5, πιο συγκεκριμένα, εδώ αναφερόμαστε τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι 5,388.584 ευρώ. Δεν προβλέπεται σε αυτό το ποσό ο ΦΠΑ, ενώ το αρχικό ποσό στην προηγούμενη προγραμματική σύμβαση ήταν 6.700.000 ευρώ. Αν υπάρχουν ερωτήσεις θα απαντήσω να μη χάσουμε την σειρά των πραγμάτων. Επίσης, στο άρθρο 6, που είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ προβλεπόταν 39 μήνες, πάμε στους 48 μήνες. Είχε γίνει ένα λάθος, άμα αθρίσσεται τους χρόνους που υπάρχουν στο προηγούμενο σχέδιο, βγαίνει παραπάνω. Η ουσία είναι ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και υπάρχει στο παράρτημα στο τέλος της προγραμματικής σύμβασης, δεν είναι ότι τόσο χρόνο απαιτεί να υλοποιηθεί το έργο. Το έργο απαιτεί 24 μήνες, και το οποίος μπορεί να είναι και λιγότερος από τους 24. Έχουμε στα προκαταρτικά στάδια, που είναι η διαγωνισμού, δημοσιεύσεις, διαγωνιστική διαδικασία εξέταση ενστάσεων, ανακήρυξη αναδόχου, το προβλέπουμε να είναι στους 7 μήνες. Ο προσυμβατικός έλεγχος δύο μήνες, το έργο, όπως είπαμε, η κατασκευή του έργου 24 μήνες, και η συντήρηση του έργου μέχρι την οριστική παραλαβή, ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου, είναι 15 μήνες. Το άθεσμα αυτό είναι 48, περιλαμβάνει όλα τα στάδια, και σε καμία περίπτωση δεν θα το εξαντλήσουμε, γιατί κάθε ένα από αυτά τα στάδια μπορεί να γίνει και σε μικρότερο χρόνο. Αυτά όσον αφορά το άρθρο 6. Τέλος, το άρθρο 8, Τροποποίησης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης. Η Επιτροπή αυτή, απαρτίζεται από τον κ. Γιαννακέα, Πολιτικό Μηχανικό Προστάμινο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσαινίας. Την κ. Ευανθία Σίδερη, Πολιτικό Μηχανικό Αναπληρωτρια Προσταμμένη του Τμήματος Συγκυρονιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Σέδρας Περιφέρειας. Σε αυτό που ψηφίζετε σήμερα. Αυτή η πρότασή μας, που μπορεί να μην την είχατε από την αρχή επακριβώς, αλλά λέω τις επιπλέον διαφοροποιήσεις που τις έχετε πάρει και με τρόπο ηλεκτρονικό από ό,τι μου είπαν και οι... Συγγνώμη, δεν είναι ο ίδιος Μουταφίδης, εγώ που λέει. Όχι, όταν απαιτήσαμε από τον κ. Μουταφίδη να υπάρξει ένα άτομο από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσαινίας, πρότεινε να μην είναι ο ίδιος, να είναι τα άλλα δύο άτομα που πρότεινε ο ίδιος. Κυρία Ευανθία Σίδερη και ο κ. Αντώνιος Παπαδημητρίου και στη θέση του να έμπαινε ο Παναγιώτης ο Γεννακέας. Αυτό είναι και η σήγηση, δηλαδή, του κ. Μουταφίδη. Και αυτό μας καλύπτει και μας, διότι έχουμε και ένα μέλος στην Επιστημονική Επιτροπή που κατάγεται από την Περιφερειακή Ενότητα που είναι πιο κοντά, δηλαδή, στο έργο. Αυτό, λοιπόν, είναι το άλφα σκέλος των τροποποιήσεων και το β αναφέρεται μόνο στον ορισμό εκπροσώπου του Περιφερειακού Συμβουλίου με τον αναπληρωτή του, ο οποίος θα συμμετέχει στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούση του άρθρου 7 της προγραμματικής σύμβασης, το οποίο θα το πει αργότερα ο Περιφεριάρχης. Αυτά. Αν θέλατε να σας πω γιατί μίκρινε ο προϋπολογισμός λόγω FBI και λοιπά που δεν περιλαμβάνεται πλέον κατά απέτηση του Υπουργείου για να μην υπάρχει ερώτηση, να μου επιτρέψετε να αναγνώσω τις διευκρινίσεις που έχει δώσει η αρμόδια υπάλληλος που είναι εχειρίστρια του συγκεκριμένου έργου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα όπου έχει ενταχθεί το πρόγραμμα. Ο FBI δεν είναι επιλέξιμος διότι σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 1 του νόμου 4281 προβλέπεται η αντιστροφή υποχρέωσης του FBI. Δηλαδή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εκτέλεσης έργων ο εργολήπτης ανάδοχος δεν χρεώνει FBI στο εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία αλλά υπόχρεως ορίζεται ο λήπτης του τιμολογίου. Δηλαδή εμείς. Στην προηγούμενη περίπτωση της υποβαλόμενης πράξης το πρώτο υποέργο, ένα είναι, το μοναδικό, η αναθέτουσα αρχή περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρησιμοποιήσει το έργο σε οικονομική δραστηριότητα υπαγόμενο σε FBI φορέας λειτουργίας στο λιμενικό ταμείο νομού μεσηνίας. Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε υποχρέωση να αντοβάλουμε το FBI στο συνολικό προϋπολογισμό του έργου και η διαχείρισή του θα γίνει σύμφωνα με το νόμο στην πορεία από τον δικαιούχο του έργου που είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου. Ευχαριστώ πολύ κυρίες συνάδελφοι για το έργο. Θέλετε να προτείνετε τα ονόματα, κύριε Περιφεριάρχα, τώρα. Ο κύριος Τσουκαλάς Τακτικός. Έχει πρόθεση κάποιος να πληρωματικός από τη Μεσαινία. Συγγνώμη, συγγνώμη κύριε Δήμαρχε. Γιατί επεμβαίνετε κύριε Πετράκο, πρώτα είναι ερωτήσεις. Πρέπει να κάνουμε τις ερωτήσεις και θα το αποθεθεί ο δήμαρχος. Πρέπει να ακούσει και τις ερωτήσεις. Λοιπόν, πάμε στις ερωτήσεις για να τελειώνουμε. Συγγνώμη κύριε Δήμαρχε, ένα λεπτό για να τις ακούσετε και εσείς. Για αυτό δηλαδή, να διευκολυνθείτε. Πάμε. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Σώπουλο, γιατί δεν το ξέρω. Μιλάμε για επικοιροποίηση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης. Αυτή η προγραμματική σύμβαση έχει περάσει προσυμβατικό έλεγχο. Η προγραμματική σύμβαση αυτή, αφού τώρα ψηφίζεται. Μιλάτε για επικοιροποίηση. Οι τροποποιήσεις που προτείνουμε ψηφίζονται σήμερα. Θα περάσει πάλι προσυμβατικό έλεγχο. Προσυμβατικό έλεγχο θα γίνει οι όροι της δημοπράτησης παρακάτω. Δεν κατάλαβα τι είπατε. Ερωτάω, γιατί αν έχει περάσει σε προσυμβατικό έλεγχο, γιατί πρώτα έχουμε την έγκριση για να πάμε μετά σε δημοπράτηση. Εάν έχει περάσει προσυμβατικό, δεν ξέρω, θα το ξαναστείρουμε πάλι για προσυμβατικό. Όχι, διότι ο κορμός είναι ο ίδιος. Όχι, δεν μπορεί να κάνει καμία τροποποίηση, τουλάχιστον η εμπειρία μ' αυτό λέει. Αν απαιτείτε, λοιπόν, θα ξαναπάει. Εμείς θέλαμε, και αυτό το πρότεινε η τεχνική υπηρεσία της έδρας, να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Δεν ξέρω, κοιτάξτε το λίγο αυτό. Όχι, σε συνενόηση με το Υπουργείο έχει. Και κάτι άλλο, είπατε ότι η πολιτική σας είναι και σωστά, εγώ θα συμφωνήσω να μπαίνουν... να είναι άτομα από τις περιφερειακές ενότητες, που θα ελέγχουν την πορεία του έργου. Γινόταν κάτι διαφορετικό μέχρι τώρα, γιατί αυτό νομίζω είναι κάτι που... εκτός αν δεν κατάλαβα. Βέβαια, διαφορετικά γινόταν παντού σε όλα τα έργα, τα οποία... Να σας πω το παράδειγμα του Τζάνε Καλαμάκη, που η περιφερειακή ενότητα δεν είχε ιδέα για το τι γίνεται. Καμία ενημέρωση και είδατε την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να μην τα συσχετίζουμε και να μιλήσουμε για τούτο. Κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες σίγουρα είναι υπέρ του έργου, γιατί η εγκύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση ενός έργου. Και βεβαίως, κρατάει τον ρόλο της και η τεχνική υπηρεσία... Αν εξάρτητα ποιος είναι αυτός που ελέγχει το έργο... Θα σας παρακαλέσω, κύριε Τατούλη, αν θέλετε να το πείτε κάτι, να το πείτε δυνατά. Και όχι να μουρμουρίζετε εκεί πέρα. Θα το ακούσω. Λοιπόν, κυρία Τζανατέα. Λέω ότι ανεξάρτητα ποιος είναι αυτός ο υπάλληλος που ορίζεται για να ελέγχει την πορεία ενός έργου, ανεξάρτητα είναι από την κεντρική υπηρεσία της περιφέρειας ή από τις περιφερειακές ενότητες, έχουν όλοι οι υπάλληλοι την ευθύνη να παρακολουθούν την πορεία των έργων. Άρα δεν το κατάλαβα ακριβώς αυτό. Λέτε ότι εμείς θα υιοθετήσουμε αυτό. Πάντα στις προγραμματικές συμβάσεις και στα έργα ορίζαμε από τις τεχνικές υπηρεσίες ποιοι θα είναι οι υπάλληλοι και ποιος θα είναι από το περιφερειακό συμβούλιο που θα το παρακολουθεί, θα το τρέχει, θα πιέζει τις περισσίες εκεί που χρειάζεται. Δεν το κατάλαβα ακριβώς ποιο είναι το καινούριο, γι' αυτό προσπαθώ να σας πω. Εμείς έχουμε καταλάβει το αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής στον Τζάνι Καλαμάκι. Αν θέλετε να σας πω λεπτομέρειες, να σας πω. Το έχω παρακολουθήσει κύριε Αναστισσόπουλε. Δεν το έχετε διότι άμα το υποστηρίζετε ακόμη και σήμερα να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο λειτουργίας. Υποστηρίζω τίποτα, λέω ότι πάντα υπήρχαν από τις τεχνικές υπηρεσίες οι τεχνικοί υπάλληλοι που παρακολούσαν τα έργα, το καινούριο δεν κατάλαβα. Αυτό προσπαθώ να καταλάβω. Εγώ όταν ρώτησα το διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας των έργων στο νομό Μεσυρία, στον κύριο Γιαννακέα. Δεν γνωρίζει για τον Τζάνε Καλαμάκη, μου είπε τίποτα. Και αυτό το έργο έφτασε μετά από 6 χρόνια να έχει γίνει το γεφύρι της Άρτας. Γιατί ο κάθε υπάλληλος γνωρίζει το έργο που παρακολουθεί. Να σταματήσει ο διάλογος παρακαλώ. Η ερώτηση έχει συγκεκριμένη απάντηση. Τώρα άποψη μπορεί να έχουμε όλοι. Θα σας την πω εγώ. Με συγχωρείται να την πω εγώ κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να πάψει η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών έδρας να συμπεριφέρεται ως 10 και και ως 10. Αυτό τέλος. Να επιβλέπουν οι μηχανικοί της Τρίπολης για την ασφαλτόστρωση του Μελιγαλά ή ξέρω εγώ κάποιο χωριού. Οι περιφερειακές ενότητες δια των διευθύσεων τεχνικών υπηρεσιών θα αναλάβουν στο εξής όλα τα έργα που αφορούν στις περιφερειακές ενότητες. Αυτό είναι το νέο. Επικαιροποίηση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης δεν υπάρχει ως όρος. Πρώτο, όταν έχει έρθει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή μετέφχει δημοπράθησης. Κάτι εδώ πάσχει στην διαδικασία. Δεύτερον, η άποψη που έχει ο κ. Περιφεριάρχης ότι θα πρέπει τα έργα να τα επιβλέπουν και να τα παρακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες είναι σεβαστή. Αυτό όμως η προσπάθεια τροποποίησης είναι άτολμη διότι τα τεχνικά έργα έχουν διευθύνουσα υπερεσία, επιβλέπουσα υπερεσία, προεισθαμένη αρχή και αναθέτουσα αρχή. Εάν διευθύνουσα υπερεσία είναι η διεύθυνση τεχνικών έργων τότε το ότι εμπλέκεται η μεσοινία δεν είναι ουσιαστική παρέμβαση. Αυτός που έχει την ευθύνη του τεχνικού έργου είναι αυτός που συντάσσει τεύχη, δημοπρατεί και επιβλέπει. Γιατί λοιπόν, εάν υπάρχει αυτή η πρόθεση δεν είναι η διεύθυνση τεχνικών έργων μεσοινίας η διευθύνουσα υπερεσία όπου εκεί πραγματικά την ευθύνη δεν θα την διαχαίουμε αλλά θα την έχει η περιφερειακή ενότητα μεσοινίας. Πρώτο ερώτημα. Δεύτερο ερώτημα. Για να φτάσει σε δημοπρασία το έργο θεωρητικά πρέπει να έχει περάσει προ συμβατικό ή προγραμματική το σχέδιο. Αν το σχέδιο έχει περάσει, έχει υπογραφεί και έχει δημοπρατηθεί το έργο τότε πρέπει να ακυρώσουμε τη δημοπρασία και να μην πάμε σε επικαιροποίηση σχεδίου αλλά σε νέα προγραμματική με το άρθρο 100. Επειδή λοιπόν ήρθε στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή και μάλιστα θυμάμαι ότι δεν είχε τεύχη αλλά υπήρχε διαβεβαίωση ότι υπάρχουν τα τεύχη είναι σοβαρό αυτό θα παρακαλούσα θερμά κ. Στασόπουλε να λυθεί εντελώς το ποια είναι η προϊσταμένη ποια η επιβλέπουσα και ποια η διευθύνουσα η περισσία για να ξέρουμε ποιος θα έχει την ευθύνη αυτού του έργου. Πρώτον. Δεύτερον. Αν πράγματι πρέπει να πάει στη Μεσσινία να πάει στη Μεσσινία να πάει στη Μεσσινία αν κρίνει η περιφερειακή αρχή αλλά όχι η Μημετρά το Δημοπρατή έδρα και απλά όταν χρειάζεται πάει η Μεσσινία γιατί εκεί πιστεύω θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα δεν κατάλαβα καθόλου ίσως κάτι άλλο υποψιάζομαι για τον προϋπολογισμό είναι ένα έργο που είναι ενταγμένο από το Υπουργείο στην αγροτική ανάπτυξη, στη διαχείριση αλλείας και υποψιάζομαι ότι εκεί έχει να κάνει με το ΦΠΑ αν είναι έτσι. Και τέλος σε σχέση με την ισχύτη σύμβαση. Εδώ αναφέρεται 39 στο καινούριο που έχω μπροστά μου κ. Αναστασόπουλε εσείς το κάνετε 48 αυτό το 39. Δηλαδή αυτό που προτείνεται ως καινούριο το αλλάζουμε πάλι και το 39 γίνεται 48. Αυτά είναι τα τέσσερα ερωτήματα με πιο κορυφαίο βέβαια τη διαδικασία. Αν δηλαδή πάμε να τροποποιήσουμε σύμβαση που έχει δημοπρατηθεί εκεί υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το αναβάλουμε και να το ξαναφέρουμε. Καταρχήν δεν υπάρχει δημοπράτηση ακόμη. Αφού έχει εγκριθεί ο διαγωνισμός. Έχει γίνει έλεγχος από το Υπουργείο αλλά δεν έχει δημοπρατηθεί. Αυτό που έρθε στην Οικονομική Επιτροπή τι είναι? Όχι μισό λεπτό γιατί είμαι σίγουρη η ρώτησα και τον κ. Λαυρόπουλα να τον βεβαιώσω ότι έχει έρθει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή το είχε ανακοινώσει νομίζω και ο κ. Περιφερειάρχης ή εσείς και πράγματι ήρθε. Αυτό που ήρθε λοιπόν πρέπει να το ακυρώσουμε ή τέλος πάντων πρέπει να δούμε εξ αρχής τη διαδικασία. Ακούστε. Καταρχήν η διαδικασία δεν έχει αλλάξει 100% διατηρείται το σχήμα όπως προβλέπεται το αρχικό από το Υπουργείο με τη μόνη διαφορά ότι η τροποποίηση Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν δημοπρατήσαμε με 6,5 και είναι 5 είναι θέμα αυτό. Αυτό ρωτάω πρέπει να βρούμε, ψάχνω και εγώ τώρα βέβαια Έχετε δημοπρατήσει το ερώτημα. Έχει έρθει έγκριση τευχών και προϋπολογισμός την Οικονομική Επιτροπή. Αυτό που σου λέω είναι σίγουρο, το επιβεβαίωσα και με τον κ. Λαυρόπουλα. Έχει έρθει ο προϋπολογισμός και των τευχών. Έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή. Πάντως η χειρίστρια του έργου που λέγεται κ. Κόνστα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφήμων έχει προτείνει αυτό τον προϋπολογισμό χωρίς το ΦΠΑ. Που είναι το ίδιο πράγμα, απλά δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ στον προϋπολογισμό του έργου. Λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, εγώ να απαντήσω στο σύνολο των ερωτήσεων. Τελευταία ερώτηση κ. Στατούλης, θέλετε να απαντήσετε μετά? Κοιτάξτε, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η παρέμβαση της κυρίας από το Υπουργείο και η δική σας απουσία σε ένα μαχητικό στοιχείο. Το θέμα του ΦΠΑ το αντιμετωπίσαμε και εμείς σε προηγούμενα έργα. Αλλά μπορέσαμε και διευθετήσαμε ένα σημαντικό πρόβλημα που επιβάλλει η ΦΠΑ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα λόγω της ανταποδοτικότητας του έργου. Το 1,5 εκατομμύριο, το 1,200 πόσο είναι το ΦΠΑ θα πάει στο λιμενικό ταμείο και στο δήμο. Το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα. Πρέπει λοιπόν να βρείτε τρόπο να σας υποδείξει η υπηρεσία της έδρας που έχει μεγάλη εμπειρία για το πώς θα πρέπει να επιμείνετε στην άποψη της εντάξειος του ΦΠΑ στο έργο. Γιατί το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο. Είναι το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Θα πρέπει λοιπόν να συνενοηθείτε με την ΕΕΘΕ προκειμένου να δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Και η κυρία Κόνστα, διευθύντρια, δεν ξέρω τι είναι, θα πρέπει κυρίως να σας πει εάν υπάρχει τοποποίηση στην πράξη εντάξειος. Μην κάνετε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζετε και θα φέρετε σε πολύ δύσκολη θέση ένα έργο για το οποίο οι πολίτες προσβλέπουν πάρα πολλά και εμείς έχουμε καταβάλει τεράστια προσπάθεια ώστε να ενταχθεί το έργο. Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσετε και να επανέρθει πάλι το θέμα της δικής σας προσπάθειας για τροποποίηση, κύριε αντιπεριφερειάρχα, της προγραμματικής σύμβασης. Γιατί οποιαδήποτε τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης εν εξελίξει της διαγωνιστικής προσπάθειας ξέχον από το οικονομικό ενδιαφέρον που έχουν αποτελούν νέα παραδοχή για να ξαναπεράσει από το ελεκτικό συνέδριο. Θα ακολουθήσει... Ωραία, να ακούσουμε το δήμαρχο και μετά... Όχι, μισό λεπτούλι, διότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία εντύπωση ότι αυτά τα χρήματα του ΦΠΑ θα πέσουν στις πλάτες του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ισχύσει. Εγώ παλαιότερα είχα χειριστεί θέμα που δεν ήταν επιλέξιμος ο ΦΠΑ ως δήμαρχος και βρήκαμε λύση. Κάτι ανάλογο αφήνεται να νοηθεί και από αυτό που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο σημείωμα της διευθύντριας. Αναφέρεσες το μεγάλο έργο της ίδρυψης που κάναμε στη Μεσίνη. Ναι. Για αυτό δεν αναφέρεσες. Ακριβώς. Η ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί και εδώ. Βεβαίως. Αλλά πρέπει τώρα, πριν προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Και με ποιο δικαίωμα η κυρία Κώστα τροποποιεί την πράξη εντάξειος. Δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό. Αυτή, πάντως, η εισήγηση ήρθε από την έδρα. Δεν διαφέρει από ποιον ήρθε η εισήγηση. Εμένα δεν διαφέρει να προστατεύσουμε το συμφέρον, το έργο και το δήμο τριφυλίας. Ο κύριος σου καλάς να απαντήσει. Συγγνώμη παρεμένω. Όσο γνωρίζω λόγω επαγγέλματος, στα έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται και τα έργα κυρίως τα οποία είναι ανταποδοτικά, όπως είναι η ίδρυψης, δημοπρατείται κανονικά με το ΦΠΙΑ και όταν κόβει τιμολόγιο ο ανάδοχος, επικαλείται το συγκεκριμένο άνθρωπο του νόμου και δεν βάζει το ΦΠΙΑ καθόλου. Γι' αυτό οι συμβάσεις που γίνουν, όπως είναι τώρα με το Φιλόδημος. Το Φιλόδημος δεν πληρώνει το ΦΠΙΑ σε αυτά τα έργα, τα επιλέγει. Δεν είναι συγχρηματοδοτούμενο ο Φιλόδημος. Εδώ υπάρχει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Δεν πληρώνει το ΦΠΙΑ. Κόβε το τιμολόγιο χωρίς το ΦΠΙΑ. Καθαρή αξία. Ωραία, να ακούσουμε λίγο το δήμαρχο και μετά θα ανοίξει κατάλογο στους ομιλητών. Καλησπέρα σας, χρόνια πολλά σε όλους. Καλή χρονιά. Υγεία και ευτυχία σε εσάς και ο οικογένειάς σας. Όπως γνωρίζετε εγώ με καινούργιος δημαρχός, έχω διαβάσει, έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη της Δημοπράτρησης του Νομανίου της Μαράθου. Θα ευχαριστήσω και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και τη συμβερνή και τις προσπάθειες για να ολοκληρωθεί. Αλλά αυτό που ακούστηκε απόψε με προβληματίζει πάρα πολύ και με απασχολεί και αν πρόκειται να χρειωθεί ο δρίμος μία δραχμή, δεν υπάρχει σαλιό. Έχω 750.000 προς το παρόν δικαστικές αποφάσεις να πληρώσω. Πήρα 700.000 από το κόστο λαβαρίνο που έδωσαν οι άνθρωποι για τις διαφορές και τα λοιπά, τα βρήκαμε όμορφα, ωραία. Και τις δίνω ώρες για να αποπληρώσω δικαστικές αποφάσεις. Και επακολουθούν άλλες 300.000. Αν εγώ φορτωθώ το φορτίο του ένα τόσο σε FBI, θα χαιρετηθούμε όλοι μαζί. Μου επιτρέπετε να σας διακόψω. Συγγνώμη, δεν ξέρω αν θα μπορεί να συμβεί. Παρακολουθώ και σας με ενδιαφέρον, αλλά και τον κύριο Νατουλή. Βλέπω όμως ότι εδώ δίστανται. Αν δεν διαφρυνιστεί, μη δημοπρατηθεί. Εγώ δεν έχω να τα πληρώσω. Δεν μπορώ να τα φορτώθω στο δημό. Έχω πάρα πολλά προβλήματα στο δημό. Οφείλω, βέβαια, να πω την περιφερία ότι προσπαθεί να με βοηθήσει και με τα μηχανήματα και αυτά, αλλά και εγώ να βοηθήσω την περιφερία. Όμως άλλα χρέη δεν μπορώ. Έχω ήδη 300.000 να υπογράψω εντένεστε να πληρωθεί ο κόσμος. Ή να πληρωθεί από το 15. Μια κουβέντα μόνο να σας πω, κύριε Δήμαρχε. Ακόμη και αν δεν καταφέρνουμε να απαλείψουμε το ΦυΠΙΑ απαντελώς από όλους μας, στην χειρότερη περίπτωση θα έρθει στην περιφερία. Αλλά αυτό που υπήρχε ως κανόνας και που το έζησα ως Δήμαρχος δεν το πληρώσαμε ποτέ. Άρα λοιπόν μην ανησυχείτε σε καμία περίπτωση ως Δήμαρχος ούτε το λιμενικό ταμείο. Εγώ δήλωσα νεοσύλληκτος. Εσείς έχετε την εμπειρία, οπότε εσείς με διαβεβαιώνετε και σας πιστεύω. Και βασίζομαι σε εσάς. Τίποτα άλλο. Εγώ το μόνο που θέλω είναι γιατί αυτή η ιστορία με το λιμάνι έχει διωνίζεται πάρα πολλά χρόνια. Έχει ταλεμπορήσει με σκέψεις, με ανακοινώσεις, με έτσι, με αλλιώς. Ξέρω και ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έκανε προσπάθειες. Βέβαια δεν φταίει αν ο δήμος ο δικός μας τότε δεν έστειλε αυτά που έπρεπε να τα στείλει. Πάντως έγιναν και από εκεί μεγάλες προσπάθειες. Γι' αυτό και ευχαριστούσα και αυτούς και εσάς που την ολοκληρώνετε. Και πάλι ευχαριστώ και χρόνια πολλά. Αν έχετε την καλωσύνη, υπάρχει ένα άλλο... Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Υπάρχει ένα άλλο στο 25 που αφορά τη τριφυλία. Πάλι είναι ο δρόμος Γαργαλιάνη-Βάλτα που είχαν δοθεί κάποια λεφτά. Φτιάχτηκε ένα κομμάτι δρόμου. Υπήρχε ένα υπόλοιπο. Μπορούμε να έχουμε μια ενήμερος τι αφορά αυτό. Ο ισυγγυτής αυτός είναι ο κ. Τσουκαλάς λέει. Να αλοκληρωθεί το θέμα με το δικό μας τώρα και... Όχι, σας το λέω να το λάβετε υπόλοιπο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα και πάλι χρόνια πολλά. Ωραία, περνάμε σε πρωτολογίες. Παράδειξη του κ. Ταδούλη. Κυρία Νικόλα. Εγώ θέλω να πω ότι... η οποιαδήποτε ψήφιση σήμερα μπορεί να φέρει επισφάλεια και καθυστέρηση. Γιατί το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι έχει έρθει τώρα θέμα στην Οικονομική Επιτροπή... και πρέπει να δούμε τα τεύχη και δεν είναι σωστό να καθυστερήσουμε κι άλλο. Θα ήταν προτιμότερο να δείτε εάν η επικαιροποίηση γίνει τροποποίηση... μήπως αποφύγουμε τον προσυμβατικό έλεγχο για δεύτερη φορά... γιατί δεν μπορεί εμείς να δημοπρατούμε να έργομαι μια προγραμματική... και να εκκρεμεί η έγκριση προσυμβατικού ελέγχου στο ελεγκτικό συνέδριο. Πρέπει να τελειώσουν όλα αυτά να τροποποιηθεί η πράξη ένταξης. Δεν γίνεται αν δεν τροποποιηθεί η πράξη ένταξης εμείς να περάσουμε το διαγωνισμό. Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι πρέπει το θέμα να ξαναέρθει... να λυθούν αυτά τα δύο σοβαρά ζητήματα. Είναι ένα έργο που πολύ παλέψαμε. Εγώ δεν θα πω ποιος περισσότερο, ποιος λιγότερο. Παλέψαμε όμως, το καταφέραμε, εντάχτηκε με προβλήματα πολλά. Είναι κρίμα τώρα να ξεκινάει ένας νέος μαραθώνιος με νέα μπερδέματα και προβλήματα. Τροποποίησης πράξης ένταξης. Έλεγχος προσυμβατικός αν απαιτείται. Αν δεν απαιτείται απλή τροποποίηση και μετά να δούμε τη διαγωνιστική διαδικασία. Εμείς προτείνουμε, κύριε Πρόεδρε, την αναβολή. Από την παράταξη, κύριε Δέδε. Το θέμα που συζητάμε σήμερα, ο τίτλος είναι επικαιροποίηση. Αν ήταν τροποποίηση, θεωρώ ότι θα έπρεπε η υπηρεσία και ο ισθηγητής να το έχουν ξεκαθαρίσει. Από τη στιγμή που συζητάμε για επικαιροποίηση, επομένως δεν τίθεται κανένα άλλο θέμα. Συζητάμε για επικαιροποίηση. Άρα, επειδή το έργο είναι σοβαρό και πρέπει να προχωρήσει και πρέπει να γίνει, θεωρώ να λυθεί σήμερα αυτή η ιστορία που λέγεται τι ακριβώς είναι να το ξεκαθαρίσουμε. Εάν πρόκειται το έργο να πάει πίσω, ας το αναβάλουμε να το ξεκαθαρίσουμε και με τις τεχνικές υπηρεσίες. Και καλό θα είναι να είναι σε τέτοια σοβαρά θέματα εδώ πέρα και οι τεχνικές υπηρεσίες και να το υποθετούνται σε αυτό το θέμα. Και επίσης, πριν κλείσω, θέλω να πω, επειδή εμείς φτιάξαμε τα λιμανικά έργα, καθαρκάς είναι έργα τα οποία δεν είναι απλά, τόσο απλά. Με την ιδιότητά μου σαν μελετητής λιμανικών εργών σας λέω, ότι πρέπει να δείτε σοβαρά, κύριε αντιπεριφεράρχη, αν υπάρχει ακτομηχανική μελέτη. Εμείς φτιάξαμε πριν από πέντε χρόνια ένα αλληλευτικό καταφύγιο στη Λακωνία, στη θέση Κοκκινιά, και το οποίο σε οχτώ μήνες από τη στιγμή που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε γέμισε με φύκια. Η ακτομηχανική μελέτη είναι αυτή η μελέτη που λέει τι φερτές ύλες φέρνει ο κυματισμός μέσα στο λιμάνι στη συγκεκριμένη θέση. Εάν αυτές τις μελέτης κάποτε δεν τις κάναμε, θεωρώ ότι είναι σημαντικό, κύριε Δήμαρχε, δέστε το κι εσείς, αν υπάρχει, διαρευνήστε ακτομηχανική μελέτη σε αυτό. Αν δεν υπάρχει, να την κάνετε, οπωσδήποτε, γιατί διαφορετικά μπορεί να φτιάξετε έργο και εκεί να γεμίσει φύκια. Κ. Μπουντρούκας. Δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει τώρα. Είναι επικαιροποίηση, είναι τροποποίηση. Θα ήθελα να είμαστε λίγο πιο σαφείς οι εισηγητές των θεμάτων, για να μπορούμε και εμείς να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Αν χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε ότι το έργο πρέπει να γίνει και είναι και πάρα πολύ σημαντικό, όπως λέει και ο Δήμαρχος, για την περιοχή. Και εμένα μου το θέταν όταν κατέβαινα προεκλογικά κάτω στη τριφυλία. Επίσης δεν έχουμε καταλάβει τι γίνεται και με το ΦΠΑ στο 100%. Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Ίσως θα πρέπει λίγο να το καθίσουμε, να το μελετήσουμε εκτενέστερα και να αρθούμε πιο έτοιμοι θα προτείνα. Άρα κι εγώ θα συμφωνούσα στη λιγοήμερη αναβολή, προκειμένου να είμαστε πιο σίγουροι για το τι πρόκειται να γίνει. Το λόγο έχει ο Περιφεριάρχης. Ζήτησα ο Περιφεριάρχης να επανέβει. Μπορείτε να μιλήσετε κύριε Περιφεριάρχα και μετά να συνεχίσουμε. Το έργο αυτό είναι πολύ ταλαιπωρημένο και έχει δώσει τροφή σε πολλές δημοσιογραφικές σελίδες. Να τελειώνουμε. Εγώ άκουσα με προσοχή αυτά τα οποία είπατε, έστω και αν φαίνεται ότι ασχολούμαι με κάτι άλλο. Θέλω λοιπόν να σας πω τα εξής. Πρώτον, να δημοπρατηθεί το έργο με το αρχικό ποσό. Το αρχικό ποσό είναι 5322 συν ΦΠΑ. Ακριβώς. Ναι, συν ΦΠΑ. Να δημοπρατηθεί με το αρχικό ποσό. Για το ΦΠΑ θα γίνει αγώνας. Δεν θα κερδίσουμε κάτι αν σε ένα μήνα έχουμε έρθει εδώ. Θα γίνει προσπάθεια. Και θα συμμετάσω και εγώ σε αυτή την προσπάθεια. Το τρίτο, η επίβλεψη να είναι κοινή και από την έδρα και από την περιφερειακή ενότητα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Και το τέταρτο, και είμαι απόλυτος σε αυτό, ο δήμος Τριφυλίας δεν πρόκειται ούτε ένα ευρώ να επιβαρνηθεί για το συγκεκριμένο έργο. Λοιπόν, να δημοπρατήσουμε το αρχικό ποσό. Θα γίνει αγώνας για το ΦΠΑ. Η επίβλεψη και από την περιφερειακή και την περιφερειακή ενότητα και ο δήμος Κυπαρισίας, Τριφυλίας, δεν έχει να επιβαρνηθεί σε τίποτα με αυτό. Για τις όποιες εξελίξεις θα σας ενημερώσω στο επόμενο συμβούλιο. Αλλά ας το κλείσουμε επιτέλους ως έργο. Υπάρχει και το ζήτημα του τεχνικού συμβούλου. Είναι αναγκαίο για αυτό το έργο να υπάρχει τεχνικός συμβούλος, απολύτως αναγκαίο, με το μικρότερο δυνατόν ποσό. Ορίζεται από τον όμο ποιο είναι αυτό, αλλά είναι πολύ μικρότερο, ώστε να βοηθήσει επειδή ακριβώς είναι λιμενικό έργο και τις τεχνικές υπερεσίες. Σας παρακαλώ να προχωρήσουμε τη σχετική διαδικασία. Εγώ δέχομαι τα επιχειρήματα της από δω πλευράς, αλλά νομίζω ότι έτσι το ξεπερνάμε. Μόνο να κερδίσει η Τριφυλία, αγαπητέ Δήμαρχε, δεν θα συμμετάσχεται στο παραμικρό στη σχετική διαδικασία. Το Υπουργείο αγωνίζεται γιατί θέλει χρήματα και για άλλες δουλειές. Αυτό είναι σαφές και εμείς θα προσπαθήσουμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Το θέμα το χειρίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπερεσιών Έδρας και συγκεκριμένα η υπάλληλος που λέγεται η κυρία Σίδερη. Η Σιδέρη είναι η διευθύντρια υπροσταμένη συγκνονιακών έργων. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα το οποίο να σας αποκρύπτεται. Όπως σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσω, το ΦΠΑ θα ζητήσω συνάντηση με τον Υπουργό, ώστε να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα για την περιφέρεια, όχι για το Δήμο. Να είμαι απόλυτος σε αυτό, κύριε Λευντάκη, να είσαι ήσυχος. Ξέρω με τα προβλήματα του Δημοτριφυλλίας και των άλλων δήμων, δεν θα επιβαρυνθείς εσύ κατηγορηματικά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συνεχίζουμε. Κύριος Κελάρης. Κύριος Πετράκος. Συζητάμε για ένα έργο το οποίο είναι όχι απλά απαραίτητο, όχι απλά χρήσιμο, κάτι παραπάνω. Συζητάμε όμως για ένα έργο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το οποίο πρέπει να αντρεπόμαστε. Όσοι είμαστε στα κοινά, στο προήμιο, πιστεύω ότι είδατε όλοι πότε καταστράφηκε, 29 π.Χ. 1994. 16 χρόνια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. 9 χρόνια περιφέρεια. Δηλαδή, και εδώ υπάρχουν και συγκεκριμένοι, και ο σημερινός περιφερειάρχης και ο πρώην περιφερειάρχης. Υπάρχουν δεκάδες κυβερνήσεις. Και ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια. Εγώ που ήμουνα απλά ένα εξάμινο σε ένα κόμμα που κυβέρνησε, ντρέπω με, μόνο για 6 μήνες. Νομίζω πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι, όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση. Ο μεγαλύτεροι ψαρότοπος της Πελοποννήσου, το μεγαλύτερο ψαροχώρι και δεν έχει αλλιαυτικό καταφύγιο 25 χρόνια. Και ερχόμαστε σήμερα εδώ και υπάρχουν κενά. Και μετά από 25 χρόνια. Δεν το απάντησε κανένας το ουσιώδες ερώτημα του κυρίου Πουλοκέφαλου, το τεχνικό ερώτημα που είναι πολύ ουσιώδες. Υπάρχει ακτομυκάνικη μελέτη, τι προβλέπει. Ωραία. Δεν κατάλαβα, κύριε Περιφερειάρχη. Λοιπόν, είναι ουσιώδες τεχνικό ερώτημα, όμως. Αυτό. Κι άλλα έχουν γίνει και έχουν πάει περίπατο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεύτερον, υπάρχει κενό με το θέμα του ΦΠΑ. Το Υπουργείο πάει να κερδίσει. Είναι σαφές. Σαφές. Λοιπόν, με δεδομένη τη δέσμευση όμως του Περιφερειάρχη ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, εμείς το ψηφίζουμε, αλλά με μία προϋπόθεση. Με μία προϋπόθεση. Ότι θα υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν θα υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν διαπραγματεύεται την απόφαση. Ότι το ΦΠΑ δεν θα τον κερδίσει το Υπουργείο. Απετούμε ως Περιφερειακό Συμβουλίο. Δεν πάμε να παρακαλέσουμε και να το διαπραγματευτούμε. Θα είναι θέση μας αυτή. Θα είναι θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να συμπεριληφθεί ως πολιτική απόφαση στο τέλος. Και φυσικά γραπτή δέσμευση ότι ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με αυτές τις προϋποθέσεις. Επειδή είναι πολύ σοβαρό το θέμα και επειδή, όπως είπα, δυστυχώς η ηλικία μου έγραφε όταν καταστράφηκε μπροστά στα δεκάδες τρία. Και τώρα γράφει έξι. Λοιπόν, γι' αυτό τρέπομαι, που δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να προχωρήσει, αλλά να προχωρήσει σωστά και χωρίς επιβάρυνση του Δήμου. Και χωρίς να μας φάει το Υπουργείο λεφτά. Λοιπόν, η Γραμματεία να καταγραφεί εριτός στα πρακτικά ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος τρεφυλίας και ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο γίνεται αποδεκτό. Η πρότασή σας ψηφίζει ότι ο ΦΠΑ πρέπει να είναι επιβάρυνση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου ως πολιτική απόφαση. Στην απόφαση αυτά και τα δύο να συμπεριβαίνετε. Κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Τι να πω. Τα είπε ο Θανάσης Πετράκου. Ας τα αφήσουμε αυτά. Ξέρω ότι υπάρχει ένα έγγραφο που υπάρχει θετική απόφαση από την ΕΕΥ, το ΕΠΑΛΘ. Η Ειδική Υπηρεσία Ριαχείριση του ΕΠΑΛΘ. Ωστρος στα σχέδια των τεχνών διαχείρισης και διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το συγκεκριμένο έργο. Οφείλα να σας πω από προσωπική μου εμπειρία ότι η ΕΕΥ, η Ειδική Υπηρεσία Ριαχείρισης του Υπουργείου, είναι από τις καλύτερες υπηρεσίες που διαθέτει το Υπουργείο Αγροπτής Ανάπτυξης. Και όταν η ΕΕΥ βεβαιώνει κάτι, να είσαστε σίγουροι όλοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει γίνει με το τρόπο που πρέπει να γίνει. Συμφωνώ λοιπόν να πραχωρήσουμε στο έργο. Όσο για το ΦΥΠΙΑ, πιστεύω κύριε Πριφεριέρχη ότι θα είναι δύσκολο γιατί γνωρίζετε ότι το ΦΥΠΙΑ δεν είναι επιλέξιμοι δαπάνι σε αυτού του είδους τα προγράμματα του ΕΠΑΛΘ, ειδικά του ΕΠΑΛΘ. Αλλά να γίνει η προσπάθεια, μπορεί να έχει θετική έκφραση αλλά σε καμία περίπτωση να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος. Θα είμαστε θετικοί σε αυτό. Ευχαριστώ. Κύριος Κάτσαρες. Σε αυτά που είπε ο Θανάσης ο Πετράκος, θέλω να συμπληρώσω μια ευχή. Να μην είναι η ακτομηχανική μελέτη του συγκεκριμένου έργου παρόμοια με αυτή που έγινε για το έργο της Μικρής Μαντίνιας όπου έλυσε το πρόβλημα στο Ακρογιάλι, στην περιοχή στο Ακρογιάλι και μετά στην παλιόχορα εξαφανίστηκε μια ολόκληρη παραλία και κάτσε ένα κτήριο και έφυγε. Εξαφανίστηκε μια ολόκληρη παραλία και κάτσε ένα σπίτι που ήταν πάνω στην παραλία έφτασε μέσα στο σπίτι και έπεσε και το μισό σπίτι. Αυτό ελπίζω. Κατάλογος ο μιλητών. Όχι ο μιλητών, εγώ δεν μίλησα. Δεν μίλησε η κυρία Νικολάκου. Δεν ξεκινήσατε με εσάς. Ναι, μίλησα η κυρία Νικολάκου. Ξεκινήσαμε από εδώ και καταλήξαμε. Πάμε τώρα, κατάλογο ο μιλητός, ο μιλητών. Δεν υπάρχει κανείς. Πάμε στη Δευτερολογία. Νομίζω ότι γίνονται δύσκολα τα πράγματα. Το έργο, επειδή άκουσα τον κ. Πετράκο με μεγάλη προσοχή, είναι έτσι όπως τα είπες. Το 1994 έπεσε, το 2015 ήρθε η πληροφορία στην περιφερειακή αρχή για το πρόβλημα που υπήρχε με μια προμελέτη που είχε αρχίσει επί νομαρχιακής αυτοδιοικίσεως για το αλληλευτικό καταφύγιο στη Τωμάλαθο. Εμείς λοιπόν είδαμε την προμελέτη, προχωρήσαμε με δική μας πρωτοβουλία την ολοκλήρωση της μελέτης από τον κ. Πιλιώτη, όπου και εκεί διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν πολλά κενά. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώσαμε τη μελέτη και τη σύνταξη του Φακέλου και σε συνενόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προς τιμή τους του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα πήρε δυό φορές αναβολή η προθεσμία ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε το αλληλευτικό καταφύγιο του Μάδαθου στο πρόγραμμα ΛΙΑΣ. Ήταν και η τελευταία δυνατότητα που υπήρχε, γιατί από εκεί και πέρα στα καινούργια προγράμματα δεν θα υπάρχουν αλληλευτικά καταφύγια. Για να πω για το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ ότι αν δεν ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα δεν μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση. Θα είναι λάθος, άκουσα πριν λίγο τον κ. Περιφερειάρχη να λέει συντασσόμενος με την γενικότερη αντίληψη που είχαμε ότι πρέπει να προχωρήσει η δημοπράτησης, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Και θα πρέπει με το ΦΠΑ δεν είναι να κάνουμε επιθετική πολιτική, να τα χρεώσουμε στην κυβέρνηση ή να τα χρεώσουμε στην περιφέρεια. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, κύριε Δήμαρκε, για τα συγκρινατοδοτούμενα έργα. Ο δικαιούχος, εάν δεν λύσουμε εξ αρχής το πρόβλημα του ΦΠΑ, είναι υποχρεωμένος γιατί υπάρχει καταλογισμός στον δικαιούχο να πληρώσει το ΦΠΑ. Θα πρέπει λοιπόν να λυθεί και έχουμε εμπειρία σε αυτό το πράγμα. Είπα πριν λίγο ότι θα πρέπει να υπάρξει συνενόησης της τεχνικής υπηρεσίας της έργας με την ΕΙΘΕ να απαντηθεί το ερώτημα τι θα γίνει με τον ΦΠΑ. Και σε άλλες περιπτώσεις ήταν μη επιλέξιμος ο ΦΠΑ, αλλά με συντονισμένες ενέργειες κατορθώσαμε και κάναμε επιλέξιμο το ΦΠΑ. Εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα και πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Ότι η πράξη ένταξης του έργου είναι με προϋπολογισμό 6 350. Δεν μπορεί κανένα διευθυντικός τέλεχος να αλλάξει την πράξη τροποποιήσεις χωρίς να ζητήσει συμπληματικά στοιχεία από την υποβάλουσα την πρόταση έρχη. Είναι λοιπόν ένα έργο που κακόπαθε από τους δημοσιογράφους κυρίως έχοντας ως πολιτικό στόχο εμέναν και την προηγούμενη δημοτική έρχη. Αλλά είναι ένα έργο όμως που φέρνει τη σφραγίδα της περιφερειακής αρχής της προηγούμενης. Το λόγο έχει ο περιφεριάρχης. Είναι και η ώρα περασμένη. Ποια είναι η διαφορά μας αυτή τη στιγμή. Ο ΦΠΙΑ. Ξεκαθαρίσαμε με ποιό ποσό θα δημοπρατηθεί. Ποιος θα ασκεί την επίβλεψη. Και ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με το Δήμο Τριφυλλίας. Η διαφορά μας είναι ο ΦΠΙΑ. Λοιπόν, προτείνεται να αναβληθεί η συζήτηση, επομένως και η διαδικασία δημοπράτησης και να αρχίσουμε μια κουβέντα με το Υπουργείο για το ποιος θα πληρώσει το ΦΠΙΑ. Θα γίνει αυτή η κουβέντα και σε πολιτικό επίπεδο. Και όχι μόνο σε υπερησιακό επίπεδο. Λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος λοιπόν να μην προχωρήσουμε στην διαδικασία δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου. Εφόσον τα ξεκαθαρίσαμε σχεδόν όλα. Απομένει η προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει, ασφαλώς για το 1 εκατομμύριο και του ΦΠΙΑ. Αυτό θα γίνει. Και δεν θα το πληρώσει ούτε έτσι, ούτε αλλιώς, ούτε αλλιότικα ο δικαιούχους. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό από το Δήμο Τριφυλλίας. Γιατί φοβάμαι ότι οποιαδήποτε αναβολή θα ρίξει το έργο αυτό στις καλέντες. Θα περιμένουμε, ελάτε και ξαναλάτε να δούμε και να δούμε και το ραντεβού και το παραραντεβού. Λοιπόν, να το ψηφίσουμε το έργο το οποίο έχει κακοπάθει για δεν έχει γίνει. Πάρα πολύ απλά. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Εδώ είμαστε εμείς. Δήμαρχε, καθόλου να μην ανησυχείς. Υπάρχουν δυνατότητες εδώ για να ωφεληθεί θέλουμε η περιοχή και όχι να ζημιωθεί ο δημός. Μας εμβεβαίως γι' αυτό. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το ψηφίσουμε και να προχωρήσουμε. Λοιπόν, άλλος ο μιλητής. Θα ήθελα να πω κύριε Ταντολία να αφαιρεθεί κάτι περιγουμένως ότι σε ανάλογες περιπτώσεις βρήκαν τρόπο. Οπότε γιατί δεν θα μπορέσει ο κύριος Νίκας η σημερινή περιφυριακή αρχή να βρει τρόπο προκειμένου να μην το διακυρδιδεύσω κι εγώ. Αυτό είναι καταραμένο το λιμάνι. Καταραμένο όπως στο Τρίγωνο του Διαβολού. Συνέχεια αναπηγαίνουν και αυτά. Ξέρω τις προσπαθίες που κάνατε και ξέρω ότι δεν σας στέλνουν και το ΣΤΑΚΡΑΤΙΑ και ήρθε δύο φορές πίσω Φάγιλος χωρίς την ευθύνη τη δική σας. Τα γνωρίζω όλα. Μπράβο. Αλλά αυτή τη στιγμή γιατί να το διακυρδιδεύσουμε και να μην προχωρήσει εφόσον με ίδιο τρόπο και εσείς έχετε πει κατά την παρελθόν, το καταφέρατε. Πιστεύω και ο κ. Νίκας θα το καταφέρει και αυτό και πίθομαι σε αυτό το οποίο λέει και μάς το εντός ότι τον πιστεύουμε σε αυτό το οποίο λέει. Γιατί αφού λέει ότι το καταφέρατε εσείς γιατί να μην το καταφέρει και ο κ. Νίκας. Οπότε θα ζητήσω και θα παρακαλέσω να βοηθήσετε να προχωρήσει το λιμάνι. Είναι καταραμένο αυτή η ιστορία, πρέπει να τελειώσει. Τίποτα άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, προχωράμε. Υπάρχει άλλος που θέλει να πάρει το λόγο. Πάμε στη Δευτερολογία. Ξεκινάμε από τον κ. Κάτσαρι, κ. Λιμπεροπούλου, κ. Πετράκος, κ. Σκελάρης, κ. Μπουντρούκας. Δεν θέλει κανείς να πάρει το λόγο. Ξεκινάμε από τον κ. Κάτσαρι, κ. Λιμπεροπούλου, κ. Μπουντρούκας, κ. Σκελάρης, κ. Μπουντρούκας. Ψτηρά πάλι το δίλεπτο, έτσι, δεν υπάρχει ούτε μισό δευτερόλεπτο. Γιατί δεν θα προλάβουμε και να κάνουμε τίποτα. Φτάσαμε πάλι, καλώς, κακώς, ξαλίσαμε τον χρόνο. Κοιτάξτε, κ. Πρόεδρα, όποιος κουράζεται, βαριέται ή πλήτει, μπορεί να βγαίνει έξω, όμως εδώ η παρουσία μας. Κυρία Νικολάκου θα σας διακόψω. Εγώ ούτε κουρασμένος είμαι, ούτε ταλαιπωρημένος. Αλλά εδώ δεν θα κάνουμε κατάχρηση του χρόνου. Γιατί εσείς μεγιαστήκα, δεν είπα για εσάς εγώ. Εγώ είπα για τα σχόλια που ακούω γύρω-γύρω. Λοιπόν, εδώ λοιπόν έχουμε έρθει και έχουμε ένα ρόλο. Εγώ τουλάχιστον θέλω να τον τιμήσω αυτό το ρόλο. Το αλληλευτικό καταφύγιο του Μαράφου, επειδή όλοι ξεχνάται γρήγορα, δέχτηκε επίθεση εκ τον Έσο. Εκ τον Έσο. Όταν πήγαινε να ολοκληρωθεί, δεχόταν επίθεση. Για καινούς φακέλους. Και όταν είχαμε εξασφαλίσει τα χρήματα, μια βουλευτή στου ΣΥΡΙΖΑ τότε πήγε και έλεγε ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά, για να μην μπει το έργο. Άρα είναι πράγματι ταλαιπωρημένο έργο. Δεύτερο θέμα, για να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα. Δεν θα υπήρχε το έργο ποτέ, αν δεν είχε ολοκληρωθεί η μελέτη. Καλά λέει ο κ. Πετράκος, από το 1994 το θυμηθήκαμε όλοι το 2009, γιατί ήταν προεκλογική περίοδος και τρέχαμε όλοι, το 19 να ρίξουμε μαύρο δάκρυ, ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για το Μάραθο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, επειδή βλέπω πού πάει το θέμα, και επειδή όποιος δεν ψηφίσει εδώ μέσα, θα είναι σε λίγη ώρα ο εχθρός του Μαράθου, θα το ψηφίσουμε. Και παίρνετε πάνω σας, τη διαδικασία που δεν την ξέρατε, θεωρώ απαράδεκτο να έρχεται θέμα εδώ, για επικαιροποίηση σύμβασης και να μην ξέρετε, ότι έχει έρθει στην Οικονομική Επιτροπή. Και να μην ξέρετε ότι έχει έρθει στην Οικονομική Επιτροπή. Απαράδεκτο είναι αυτό. Δεύτερον, να μην ξέρετε αν έχει γίνει τροποποίηση πράξης ένταξης. Για το λόγο λοιπόν αυτό κύριε Δήμαρχε, αφού το κατάφερε ο κύριος Στατούλης, γιατί να μην το καταφέρει και ο κύριος Νίκας, ωραίο είναι το ερώτημα. Ναι λοιπόν, να πάμε σε μια σύμβαση επικαιροποιημένη, που δεν ξέρουμε αν έχει περάσει έλεγχο η πρώτη, αν η δεύτερη θα ξαναπεράσει, αν μας ακυρωθεί η δημοπρασία και τι τέλος πάντων θα γίνει με το ΦΠΑ. Ναι λοιπόν, θα πούμε πάλι ναι, αφού σας βάλω ένα μεγάλο αστερίσκο, ότι επειδή δεν θέλετε να το αναβάλετε για μία-δύο εβδομάδες, για να μην πάρετε το πολιτικό κόστος, παίρνετε την πολιτική και την υπεραισιακή ευθύνη να μην πάει το έργο στα βράχια. Θα ψηφίσουμε θετικά, κύριε Πρόεδρε. Στην ψηφοφορία, ποιοι είναι υπέρ, ποιοι είναι κατά, ομόφωνα, εγκρίνεται ομόφωνο. Πάμε, συνεχίζουμε από το 11. Στο 11 δεν είμαστε, αν δεν κάνω λάθος. Ναι το 10 το είχαμε πει. Είναι αντικατάσταση μελών, δήμαρχέ μου, κάναμε την τέτοια, χάσαμε. Στο καλό καλό δρόμο, αντικατάσταση μελών είναι. Λοιπόν, να είσαι καλά. Έντεκα, έγκριση, όγδο, ιστροποποίησης, κατανομής πιστώσεων του ενταγμένου έργου και τα λοιπά. Εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης, κύριος Μπιτινιώτης. Θέλω να πω πρώτα απ' όλα ότι αυτό το έργο έρχεται από το 2015. Στο έντεκα λέω, το έργο αυτό έρχεται από το 2015. Υπάρχει ένα πρόβλημα για μια περιοχή συγκεκριμένη στην Κόρινθο μέσα. Είναι η περιοχή του ΙΔΕΜ. Είναι απέναντι από την περιφερειακή ενότητα, το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή ενότητα. Το παρακολουθούμε και λυπούμεθα γιατί πράγματι... Όχι, όχι, δεν είναι, δεν είναι. Λοιπόν, ναι. Λοιπόν, συνεχίζω. Συνεχίζω, είναι το ΙΔΕΜ, είναι απέναντι από την περιφερειακή ενότητα, είναι πάρα πολύ κοντά, το βλέπουμε απ' το παράθυρο. Έχουν μπει τα νερά μέσα στα υπόγεια και υποχρεωτικά θα πρέπει να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του, κατά 55.000 ευρώ, για να διαμορφωθούν στο ποσό των 150.000 ευρώ, ούτως ώστε να ανταποκριθούν, αυτό το ποσό, να ανταποκριθεί στο κόστος της κατασκευής, της προστασίας, της διαύρωσης. Εντάξει. Συνεχίζουμε. Το δεύτερο κομμάτι είναι η άξη... Κύριε Μητένιον, νομίζω ότι το ΙΔΕΜ, βγήκε έκτοτος ο πρώτος. Όχι, όχι, δεν είναι έκτοτος, δουλεύει. Δεν έχει γίνει. Ο πρώτος εργολάβος, ο πρώτος ανάδοχος, βγήκε έκτοτος. Παλιά, πολύ παλιά που δεν το ξέρουμε εμείς. Εκεί είχαμε το πρόβλημα και εμείς, γι' αυτό ήταν από το 2015. Τώρα όμως ο άνθρωπος αυτός είναι μέσα, εργάζεται, έχει κάνει κάποια πράγματα και πρέπει αυτά εδώ να τα προλάβουμε να τα τακτοποιήσουμε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό της πίσωσης του έκτου υποέργου. Πάντοτε μιλάμε για το αρχικό έργο, έτσι, το έκτο υποέργο. Άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και επηγουσσό παρεβάσεις από καιρικά και γεωλογικά και τα λοιπά φυσικά φαινόμενα στο νομό Κορινδίας. Να αυξηθεί κατά 194.000 ευρώ. Πρέπει να σημειώσουμε το εξής, ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός αυτού του έργου ήταν 966.000. Θα πρέπει να αυξηθεί με τις 195.000 για να πιάσουμε το 1.161. Έχουν πληρωθεί ήδη από αυτόν εδώ το προϋπολογισμό, το παλιό και συμψιφιστικά και το νέο, έχουν πληρωθεί 503.000 και μένουν για το 2019, γι' αυτό ψηφίζεται και σήμερα, μένουν 657.000 για τις νέες υποχρεώσεις που έχουμε αντί αυτού του έργου. Θεωρώ ότι είναι καθαρά διαχειριστικό, αλλά όμως και επιπλέον έχει την έννοια και της επίγουσας κατάστασης, αλλά επιπλέον τακτοποιητικά πρέπει να ψηφιστεί αυτή η τροποποίηση, ούτως ώστε να προχωρήσουν χωρίς πρόβλημα αυτές οι ακτιμήσεις που πρέπει να κοινούν. Λοιπόν, πάμε στην ψηφοφορία. Ποιοι είναι υπέρ. Κατά ομόφωνα εγκρίνεται. Θέμα 12, έκριση 8 της τροποποίησης, εισηγητής ο αντιπεριφερειάρεξης, κύριος Γιωλής. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι σύμβουλοι, συνάδελφοι, καλή χρονιά να έχουμε. Εισηγούμαστε την τροποποίηση, το θέμα είναι έκριση 8 της τροποποίησης κατανομής πιστώσεων των δεταχμένων έργων στον Πουδουέ, συντήρηση, βελτίωση επαρχιακού και εθνικού δικτύου π.Ε. Κορινθίας. Έτσι, λοιπόν, κατά πριν συγκύσεων της τεχνικής υπηρεσίας μας, εισηγούμαστε τη μείωση του προϋπολογισμού και της πίστασης του ενάτου υποέργου, συντήρηση, βελτίωση π.Ε. Κορινθοαθηνών και εθνικής οδόνου ν.Ε. Κορινθοάργους, μήμα Κορινθοσιλιωμών της Δερβενάκια, κατά 930.000 ευρώ που θα αντιμετωπιστεί στο ποσόλο του 570.000. Απένταξε του 10ου υποέργου κατασκευή τυχίων αντιστήριξης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμ. Κοιονίων. Απένταξε του 13ου υποέργου συντήρηση, βελτίωση οδού Στεφάνι Άγιος Βασίλειος. Μίωση του προϋπολογισμού και της πίστασης του δεκάτου, όλοι έχετε τις εισηγήσεις βέβαια, από κατάσταση βελτίωση. Απένταξε του 17ου υποέργου από κατάσταση βελτίωση οδού Προσταρσό. Προχωρούμε στην ένταξη δύο νέων έργων με τίτλο «Συντήρηση Εθνικής Οδού 66 ΝΕΜΕΑ ΨΑΡΙΣ ΚΟΤΙΝΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΟΣΤΗΣ ΠΕΡΕΧΑΡΙΚΑΙΣ ΕΡΙΝΟΤΗΣ ΚΟΡΟΝΘΙΑΣ ΜΑ ΥΠΑΡΙΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΙ 1.200. και στην ένταξη του νέου υποέρχου με τίτλο «Συντήρησης Επαρχιακής Οδού ΡΙΤΟ ΣΟΦΙΚΟ ΑΓΙΛΟΚΑΣΤΡΟ ΜΑ ΥΠΑΡΙΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΠΙΣΤΩΣΙ 1 ΕΚΑΤΟΜΗΡΙΑ ΕΡΟΝΟ». Το θέμα θα είμαι αριγητικός, γιατί πραγματικά απεντάσσετε τρία σημαντικά έργα για την Κορινθία και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που τα απεντάσετε, γιατί και τα τυχαία στους επαρχιακούς δρόμους είναι κρίσιμα στο Δήμος της Κιονίων και η συντήρηση του Στεφανίου Αγίου Βασίλειου τα 145.000 μου κάνει τύπωση γιατί είναι ένα έργο το οποίο οδηγεί στο αστεροσκοπείο Στεφανίου που είχε μια πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και κάναμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια να γίνει αυτό το έργο και φυσικά στον Ταρσό το οποίο και εμείς μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ευθύνη που δεν το προχωρήσαμε, αλλά ξέρετε και το ξέρετε αν το ξέρετε μάλλον ότι είναι ίσως το μοναδικό χωριό οικισμός, ότι είναι με χωματόδρομο. Λοιπόν, αν εσείς απεντάσετε αυτά τα έργα, δικαίωμά σας, εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την απένταξη και φυσικά και τα άλλα έργα είναι κρίσιμα αλλά θα μπορούσαμε να πάνε με λιγότερο προϋπολογισμού σε πρώτη φάση και να μπορέσουν να αντιληπιθούν όλα αυτά και τα τρία σημαντικά έργα τα οποία δυστυχώς απεντάσσετε. Θέλω να πω, καταρχήν φορά είναι αγώνα σε όλους και καλή πρωτοχρονιά. Θα συμφωνήσω με την Καινούρια Περιφερειακή Αρχή και με τον κ. Γιολί στα έργα που έβγαλε και ένταξε τα άλλα δύο που είναι πιο σημαντικά από αυτά που έβγαλε. Γιατί θα πάω στον ΕΜΕΑ Ψάρι Σκοτεινή που είναι ένας μεγάλος σε ακτήνα δρόμος και εξυπηρετεί πολλές περιοχές και δεν νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε το έργο για το αστεροσκοπείο και αν έχει πολλή επισκεπισμότητα. Αυτά το ξέρουμε, όπως θα αναφέρθηκε ο κ. Πετρίτσις. Και το δεύτερο είναι το έργο Ρητός Σοφικός Αγγελόκαστρο, κ. Πετρίτσι. Τον έχετε κάνει τον δρόμο αυτό, έχετε φωτογραφεί και στον Αγγελόκαστρο και στον Σοφικό και στον Κόρφο και ανφιβάλλω αν στην περασμένη πενταϊτία, πώς είστε και περιφερετική αρχή, αν κλείστηκε μία λακκούβα, αν χτίστηκε ένα χαλίκι, γιατί είμαι Αγγελόκαστρο και τον έχω πάει πολλές φορές στο δρόμο αυτό. Και αξιγνήσουμε από το Ρητό που αυτή τη στιγμή ο μισός όταν ξεκινάει το Ρητό είναι έτοιμος να κρεμίσει και πολλοί Αγγελοκαστρίτες, Σοφικίτες που ζουν στην Κόριθο δεν ανεβαίνουν στο χωριό τους γιατί ο δρόμος είναι σε πινιδινότητα και θα συμφωνήσω στην τοποθέτηση του κ. Γιωλή αυτά τα δύο έργα να ψηφιστούν, να υπερψηφιστούν, γιατί το Σοφικό-Αγγελόκαστρο Ρητό όπως ξέρουμε συνδέει και δύο νομούς κύριε Πετρίτσι, που κοβικό σημείο είναι Αγγελόκαστρο. Συνδέεται τώρα ο δρόμος Αγιαννιού-Αγγελόκαστρο που από εκεί οδηγεί στις λίμνες και βγαίνει και προς τις μηκίνες. Και στην πορεία θα πω και στον κ. Μαλτέζο να προσέξει το δρόμο από Αγγελόκαστρο-Ραχνέο, που κι αυτό ενώνει τον νομό Κωνηθίας με τον νομό Αργολίδος και είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα. Ευχαριστώ. Έχω πάντως κ. Μποζίκ και συγγνώμη την τιμητική, επειδή μου απάντησε προσωπικά. Εγώ δεν είπα να πενταχθούν τα έργα, να βγουν τα έργα με μικρότερους προϋπολογισμούς σε αυτή τη φάση και να μην απενταχθούν τα υπόλοιπα δύο έργα. Όχι κ. Πετρίτσι, η απόψή μας είναι αυτή, γιατί αυτή τη στιγμή ο δρόμος προσωπικά από αλημιρία, που ξεκινάει το αγγελόκασο και ο σοφικό, αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα στην πενταετία αυτή. Θέλω να ρωτήσω σχετικά με την απένταξη εγώ, ειδικά του έργου, στο Δήμος Κοινωνίων, σχετικά με τα τυχία αντιστήριξης, γιατί νομίζω ότι είναι μια περιοχή που έχει μεγάλα προβλήματα και στους οδικούς άξονες και με κατολιστήσεις και λοιπά. Με τι κριτήριο απεντάχθηκαν αυτά τα έργα, δεν προχωρήσανε μελέτες, σε τι στάδιο ήταν, είχαν ξεκινήσει. Ποιο είναι το πρόβλημα, δεν θεωρείται αναγκαία η κατασκευή τους, εμείς νομίζουμε ότι είναι αναγκαία αυτά τα έργα, είναι ένα ποσό το οποίο είναι σοβαρό και θα πρέπει να διατεθεί στο Δήμος Κοινωνίων για την κατασκευή αυτών των έργων. Είμαστε θετικοί, δεν αφισβητούμε την αναγκαιότητα αυτών των έργων που προτείνονται για κατασκευή, αλλά είμαστε αρνητικοί στην απένταξη των συγκεκριμένων έργων. Απαντήστε ένα λεπτό, απαντήστε, κύριε Γιωλή. Απαντήστε, κύριε Γιωλή, στην συγκεκριμένη ερώτηση. Απαντήσω ότι αυτή είναι η εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών. Υπάρχει αιράρχηση, όπως καταλαβαίνετε, τα τελευταία 10 χρόνια, 9 χρόνια δεν έχει γίνει κάτι σε αυτούς τους δύο δρόμους που έχουμε βάλει άμεση προτεραιότητα. Έχει πέσει ο δρόμος στο ρητό, είναι άσχημος πολύ ο δρόμος, οπότε αρχίσαμε αυτό το πρόβλημα και το ίδιο είναι πιο σημαντικό το νεμαία ψάρι σκοτεινή από το τυχείο που χρειάζεται πολλά περισσότερα χρήματα. Αλλά το επόμενο αμέσως διάστημα θα μπει και αυτό το έργο. Κυρία Νικολάκου. Λοιπόν, το ένα καταρχήν δεν αντικρούει το άλλο. Δεν σημαίνει ότι επειδή το έργο, η τόσο φικό αγγελόκαστρο, είναι πολύ χρήσιμο και θα το ψηφίσουμε όλοι και θα συμφωνήσουμε, θα πρέπει να πάμε σε μία απένταξη. Εγώ θέλω να ρωτήσω τα έργα τα οποία απεντάσσεται. Παραδείγματος χάρη από κατάσταση προς Ταρσόπου, όπως είπε ο κ. Πετρίτσις, είναι ένα χωριό που έχει χωματόδρομο. Είναι στο σχεδιασμό σας να ενταχθούν ή είναι, εγώ δηλαδή θα πω, γιατί δεν λέει και προϋπολογισμούς, γράφει τι εντάσσεται και πόσος είναι ο προϋπολογισμός, αλλά στις απεντάξεις, δηλαδή πόσο ήταν η αποκατάσταση βελτίωση για τον Ταρσόπου απεντάσσεται, πόσα λεφτά. Τα λεφτά αυτά που έχουν προϋπολογιστεί είναι σαφώς περισσότερα. Άρα θέλω να πω ότι είτε από τις εκπτώσεις είτε από άλλο πρόγραμμα είτε από μία άλλη αναδιάρθρωση και αυτά τα έργα θα μπορούν να μπουν. Δεν σημαίνει, κατά τη δική μου άποψη, ότι βάζουμε άλλα και βγάζουμε τα προηγούμενα επειδή τα θεωρούμε λιγότερο αναγκαία. Με αυτή την έννοια το λέω. Μπορώ να έχω τον λόγο. Κυρία Νικολάκου, κοίταξε να δείτε, υπάρχουν και άλλοι χωματόδρομοι στο νομοκορινδίας όπως και σε άλλους νομούς, έτσι. Το λέω σε όλους τους συναδέλφους. Πιστεύω ότι σε μία άλλο διαγωνισμό να βάλουμε και τους χωματόδρομους αυτούς που ενώνει τον Ταρσό, όπως το Χιλιομόδι, Αγιάννη, αυτά που ξέρουν και κάποια άλλα. Λοιπόν, είναι ένα πακέτο άλλο αυτό και θεωρώ ότι έχει προτεραιότητα οι δύο δρόμοι αυτή, η Παρθιακή ή η Μεγάλη, που ενώνουν πολλά χωριά και νομούς. Δεν αμφιβάλλω εγώ, Τάσο, γι' αυτό, δεν αμφιβάλλω. Το λόγο έχει ο περιφεριάρχης για να κλείσει το θέμα, νομίζω. Μία κουβέντα. Το πρώτο που έχω να σας πω είναι τις αρμοδιώτες που έχουμε καθένας για το δικό δίκτυο. Σε αυτόν τον τόπο δεν είναι η περιφέρεια αρμόδια για όλα, η περιφέρεια είναι κυρίως αρμόδια για το εθνικό και το επαρχαϊκό δίκτυο. Γι' αυτό είναι αρμόδια. Για το δημοτικό δίκτυο έρχεται να επικουρήσει το δήμο, ο οποίος κάνει συγκεκριμένο έτοιμα. Επομένως η αιεράρχηση πρέπει να είναι το επαρχαϊκό και το εθνικό δίκτυο. Αυτό έχει προτεραιότητα για μας. Αυτή είναι η αρμοδιώτητά μας. Πρώτα πρέπει να λύσουμε αυτό και στη συνέχεια να επικουρήσουμε. Το δεύτερο το οποίο έχω να σας πω είναι ότι προφανώς υπάρχουν προβλήματα στο δημοτικό δίκτυο, στο αγροτικό, στο δασικό, στις άλλες κατηγορίες των δρόμων. Θα υπάρξει μια συνενόηση, σας διαβεβαιώνω, με το Δήμος Οικιονίων, ένας μεγάλος δήμος, ο Δήμος Οικιονίων, για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Και σας διαβεβαιώνω, επειδή τέθηκε και από εσάς, ότι κυρίες και κύριοι προσέξτε τα έργα αυτά να είναι στην ατζέντα, να κουβεντιάσουμε και με τον Δήμαρχο, τον κ. Σταματόπουλο και να τα εντάξετε προσεχώς. Και το τελευταίο που έχω να σας πω είναι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, δεν πάει και πολύ καλά. Δηλαδή, ότι έρχονται χαρτιά, εγκρίνονται έργα στα χαρτιά, πέφτουν σφραγίδες και υπογραφές, αλλά δεν αρχούν τα χρήματα τα οποία έρχονται για να καλύψουν το σύνολο των έργων που έχουν ενταχθεί και έχουν εκρυφεί, έχει εκρυφεί η ενταξή τους. Επομένως, πρέπει να υπάρχει και μια προσοχή με προτεραιότητα σε έργα τα οποία είναι μίσο νοσημασίας. Πιστεύω να τα καταφέρουμε, έχουμε ένα άνοιγμα αυτή τη στιγμή, διότι, όπως καταλαβαίνετε, η φερεγγιότητα είναι το πρώτο στοιχείο το οποίο πρέπει να μας διακρίνει. Και εμείς δεν έχουμε πόρους, η πόρη μας είναι ο κρατικός προβολισμός, σημαντικά. Εντάξει, είναι μια βασική διένεξη με την κυβέρνηση, μας υποσχέθηκαν για τον Γενάρη ότι θα καλύψουμε λιξυπρόθεσμες υποχρεώσεις όσον αφορά, τουλάχιστον, το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, που είναι το κύριο πρόγραμμα παραγωγής έργων. Αλλά σας λέω, εντάξει, η άποψή σας θα είναι απολύτως σεβαστή, ο Περιφερειάρξης είναι ο διατάκτης, όπως ξέρετε, του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είναι απολύτως σεβαστή, αλλά να δίνουμε προτεραιότητα, εμείς αυτήν εδώ την αίθουσα, στους δρόμους που έχουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα και αυτό είναι το εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο, που όπως ξέρετε δεν είναι σε καλή κατάσταση. Και προφανώς επίσης ξέρετε ότι τα τυχήματα τα οποία συμβαίνουν σε αυτό το δίκτυο συνεπάγονται και φίδες και για τους υπαλλήλους, όχι μόνο για μας. Υπάρχει δίκτυο επαρχιακό δίκτυο, δεν είναι δημοτικά έργα. Λοιπόν, όχι με ενημέρωσαν ότι είναι δημοτικό δίκτυο, αλλά σε αυτό που είπε η κυρία Νικολάκου σας απάντησα ότι θα το δω και εγώ, θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες. Δεν τα πετάμε τα έργα στα. Ακούστε, αν είναι επαρχιακό δεν υπάρχει ζήτημα, κάποιο ζήτημα. Θα το δείτε αμέσως μετά. Λοιπόν, άκουσα τις εξηγήσεις που δόθηκαν. Θεωρώ ότι είναι κακιά η εικόνα, η εικόνα των απεντάξεων. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα και ζητήματα στα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο πεδίο εντάξεων, νέων εντάξεων. Αλλά είναι λάθος το Περιφυριακό Συμβούλιο να μπαίνει σε δίλημα ανάλογα με το βίωμα του καθενός. Θα πρέπει λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, αυτά τα έργα, ιδιαίτερα τα θέματα της αντιμετώπισης των τυχείων του Δήμουση Κιόνος, που το ξέρει πάρα πολύ, ο αντιπεριφεριάρχης και οι υπόλοιποι αντιπεριφεριάρχες, είναι μεγάλης προτεραιότητας. Θα είχε εκτελεστεί το έργο. Το πρόβλημα ήτανε πρόβλημα συνέργειας του Δήμου, ο οποίος ήταν και αυτός που το ζητούσε με τους τοπικούς προέδρους. Γι' αυτό δεν προχώρησε. Οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο χρόνων και προκλήθηκαν όλα αυτά από φυσικές καταστροφές, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή και δείχνει και αμφιθυμία του περιφερειακού συμβουλίου και της περιφερειακής αρχής. Από τη μια στιγμή να επικαλούμαστε τις φυσικές καταστροφές για διευκόλυνση της διαχείρισης. Και από την άλλη πλευρά, να απεντάσουμε αυτή τη στιγμή αυτό το έργο. Ο δρόμος του Ταρσού. Ο δρόμος του Ταρσού είναι ένα σημαντικός δρόμος που διευκολύνει κατά πολύ την ευρύτερη περιοχή. Τα ωφέλη από τη δημιουργία αυτού του δρόμου θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για μια περιοχή η οποία συνεχώς δημοποιείται για μια περιοχή η οποία συνεχώς δημογραφικά, όπως ξέρετε, φθείνει. Από την άλλη πλευρά, το θέμα του δρόμου, Στεφάνι Άγιος Βασίλειος. Αυτόν τον δρόμο, τη μελέτη την έχει κάνει η Δημοτική Αρχή. Τον δρόμο αυτό τον είχαμε εντάξει τέλος του 2014 στο πρόγραμμά μας. Αλλά η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα το προχωρήσει όπως το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Εμείς λοιπόν, απόλυτα συνεπείς, της προτείναμε να το εντάξει στην αγροτική οδοπία. Γιατί είναι ένας δρόμος που πληρεί τις προϋποθέσεις. Το έργο αυτό είχε ενταχθεί στην αγροτική οδοπία. Δεν ξέρω για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην υλοποίηση του έργου αυτού. Ο δρόμος προς το Αγγελόκαστρο ήταν το πρόβλημα του προηγούμενου αντιπεριφερειακού, ο οποίος στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει τη μελέτη την οποία ποτέ δεν την έφερε, με αποτέλεσμα πραγματικά να υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, ο δρόμος προς Σαραχνέο το κομμάτι της αργολίδας που ανήκει στο Δήμο Άργους Μικινών εντάχθηκε στο πρόγραμμα της αγροτικής οδοπίας. Όχι, εγώ μιλάω για το άλλο, με τις λίμνες, λάθος έκανα εγώ, με τις λίμνες, έτσι, το Αγγελόκαστρο Λίμνες. Αυτό εντάχθηκε, δεν ξέρω τι κάνει ο Δήμος Άργους Μικινών και δεν το Δημοπρατή. Ασφαλώς, όμως, υπήρξε πρόβλημα στο κομμάτι της Κορινθίας και εκεί ήταν θέμα της Δημοτικής Αρχής για να προχωρήσει και να φέρει το έργο προς ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι θα είναι λάθος να προχωρήσουμε σε λογική απεντάξιο. Εμείς είμαστε θετικοί στις νέες εντάξεις, αλλά ψηφίζουμε αρνητικά. Για λόγους αρχής στην πολιτική των απεντάξιων. Παίρνουμε μισή ώρα παράταση γιατί εξαντλήθηκε ο χρόνος. Παρακαλώ να είμαστε όλοι σύντεμοι για να τελειώσουμε. Ποιοι είναι υπέρ, ποιοι είναι κατά, ο κύριος Πετρίτσις, ο κύριος Κελάρης. Κύριε Πρόεδρε, στο διαφορά και εμείς στις απεντάξεις είμαστε κατά. Κατά στις απεντάξεις και υπέρ των εντάξεων. Το θέμα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Κύριε Πρόεδρε, μην γίνει λάθος την απόφαση. Καντά των απεντάξεων, κύριε Πρόεδρε. Στρατήγης... Ναι, απλά το επισημένω έτσι. Τριαντάφυλλο στο καταγράφ. Ναι, στις εντάξεις. Ακούστε και το είπατε ξεκάθαρα. Πάμε παρακάτω. Θέμα 13. Έγκριση εντέκατης τροποποίησης κατανομής πιστώσεων. Εισηγητής, πάλι ο αντιπεριφεράς, ο κύριος Γιωλής. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Έτσι, λοιπόν, στο θέμα 13, εισηγούμαστε... τη μείωση του προπολογισμού και της πίστος του έκτο υποέργου... συντήρησης υφιστάμανων υποδομών για αντιπλημμυρική προστασία... του ιδατορέματος Αγίου Χαραλάμπος στις τμίων... κατά 56,284,88 ευρώ... που θα δημοσιοθεί στον ποσό των 73.000. Υποέργου κατασκευή εργασημιουργικών αντιπλημμυρικής προστασίας... στην περιοχή Σολομού κατά 94.000... που θα διαφορεθούν στον ποσό των 125.000. Μίωση του προπολογισμού... τάχαιται στις σχέσεις υπηγήσεις... και έτσι, εισηγούμαστε, οι τεχνικές υπηρεσίες... στην ένταξη των νέων υποέργων... για αποκαταστασίσεις με τις βλάβες μετά το φαινόμενο ζορμπά. Σας ευχαριστώ. Η ερώτηση. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Εδώ αναφέρει τα 2,5 εκατομμύρια του 526... είναι έργο αυτό του 14, πρώτο. Δεύτερον, σίγουρα τα αντιπλημμυρικά... είναι έργα εξαιρετικής σημασίας και πάρα πολύ σημαντικά... αλλά συνήθως είναι και ακριβά... και οι καθαρισμοί ακόμα... αν δεν γίνουν με τον τρόπο που πρέπει... με το συγκεκριμένο μηχάνημα που θα βγάλει τα καλάμνια και τα κλαδιά... και γίνουν γρήγορα-γρήγορα... δεν θέλουν αποτελέσματα σε λίγο ξαναγεμίζουν. Αυτά τα ποσά, κύριε Κιωλή εδώ... 20.000, 20.000, 40.000 κτλ... εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική... έχουν δηλαδή μελετηθεί ότι πραγματικά θα φτάσουν... να ανακαλύψουν καθαρισμό ας πούμε ολόκληρου του δήμου... εδώ λέει Ευρωστίνης. Αυτό είναι το ένα ερώτημά μου. Και το δεύτερο είναι τα 40.000... που θα είναι ένα έργο συμβουλευτικής υποστήριξης... για το στρατηγικό σχεδιασμό στο Πελοπόννησο ΑΕ. Επειδή είμαι λίγο πάντα υπέρ των στρατηγικών σχεδιασμών... σε οποιοδήποτε θέμα... αυτό το έργο τι ακριβώς φυσικό αντικείμενο θα έχει... των 40.000 που λέτε... ως ένταξη νέου υποέργου ως 36ο υποέργο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις υπηρεσίες μας... στην τεχνική μου υπηρεσία... γιατί πραγματικά κάνουν και καλή καταγραφή... και είναι εκεί στα προβλήματα του νόμου μας. Και όπως ξέρετε μέχρι στιγμής τουλάχιστον... δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα... είτε στους Αγίους Θεοδόρους είχαμε καθαρίσει τα ρέματα... είτε θρηνήσαμε θύματα, δεν πάθανε ζημίες κόσμος. Και αυτή τη στιγμή που γίνεται... υπάρχει αρκετή χιονόπτωση... επίσης και βροχή, πάλι δεν έχουμε προβλήματα... στο ορεινό όγκο της Κορινθίας. Όσο αφορά τα 20.000 ευρώ που λέτε για την περιοχή... μιλάμε, ναι, πραγματικά έχει μελετηθεί... και είναι αυτό το ποσό για την περιοχή της Ευρωστίνης... για καθαρισμό ρεμάτων. Τα 40.000 ευρώ στο τελευταίο... για καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής της Ευρωστίνης. Στα Ροζενά, στα Σαρανταπηχιώτικα, στα Μεντουριάνικα... τις περιοχές που υπάρχουν ρέματα. Και το τελευταίο θέμα αφορά το ποσό των 40.000... μιλάει για υποστηρικτική μελέτη, όπως το βλέπετε... για αντιπλημερικά έργα, για ένα μητρό ρεμάτων... που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τοχογράφηκε η τεχνική περιγραφή μέσα. Αξιολόγησε ο Φυστάμαν αργότερα την Μιλητής Παρστασίας... δημιουργία μητρό ρεμάτων νόμου... Κύριε Κυριοδή, αυτά τα 40.000 να τα βάλετε... να ενισχύσετε τα έργα που λέτε προηγουμένως. Πρώτον, γιατί επίκεται η αλλαγή στο νόμο... και τα ρέματα εντός σχεδίου θα ανατεθούν στους δήμους... εκτός σχεδίων στις περιφέρειες. Οπότε ας το υπολογίσουμε, ας το δούμε αργότερα. Αυτά τα 40.000 ενισχύστε τους προηγούμενους κωδικούς... γιατί έχουν δίκιο όταν είναι με 15.000 και 20.000... δεν μπορεί να κάνεις κάτι. Προσθέστε σας στα προηγούμενα. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Περιφερέα. Μια παρατήρηση μόνο. Οι αγίοι δεν καταστράφηκαν στις προηγούμενες πλημμύρες. Κυρίστε, έχετε την ανάγκη. Απλά το επενθυμίζουμε. Θα προχωρήσουμε. Ξυφωνούμε στην... ωραία. Με την προσθήκη του περιφερειάρχη ποιοι είναι υπέρ. Ποιοι είναι υπέρ. Ποιοι είναι κατά. Ομόφωνα. Το 14 αποσύρεται. Θέμα 15. Έγκριση 5 της τροποποίησης και κατανομής πιστώσεων. Η συγγραφή είναι αρκετή. Τροποποίησης και κατανομής πιστώσεων. Ησηγητής ο αντιπεριφεριάρχης ο κύριος Βερούτης. Ναι, ναι. Προχώρα. Το 14 αποσύρεται. Και το 15 αποσύρεται. 16. Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου μονάδα παραγωγής έτοιμους κυροδίματος. Και τα λοιπά. Ησηγητής ο αντιπεριφεριάρχης ο κύριος Σουκαλάς. Αφορά την γνωμοδότηση για μία μονάδα παραγωγής χειροδέματος στην Χαραβγή Μεσσινίας. Αφορά μία παλιά εγκατάσεις, η οποία θα ξαναλειτουργήσει. Και έχουμε την θετική εισήγηση της υπηρεσίας με κάποιες επισημάσεις κατά την κατασκευή και κατά τη λειτουργία της συγκεκριμένη μονάδας. Παρακαλώ για την ψήφιση. Παρακαλώ για την ψήφιση. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Οι κατεδάφεις είναι στο Δήμο, οι άδειες είναι στο Δήμο, τα μέτρα ασφάλειας που θα παθούν ανήκουν στο Δήμο υπό την επίβλεψη, βέβαια, πάντα της εφορίας... Κύριε Βερούτης, προχωράμε. Ποιοι είναι υπέρ... Όχι, μία στιγμή, παρακαλώ, πρέπει να δοθεί και ένα όνομα, γιατί εδώ έχουμε τον ορισμό των μελών στην Επιτροπή Παρακολούθηση. Στέλνουμε ένα όνομα για τακτικό μέλος της Επιτροπής και ένα όνομα για ένα πληρωματικό. Τζινιέρις, τσακτικός. Τζινιέρις. Γιώργο. Και ο κύριος Πολοκέφαλος. Ο κύριος Πολοκέφαλος. Ωραία. Πάμε, πάμε πρώην. Εγκρίνεται το σύμβαση, ωραία, εγκρίνεται. Πάμε στο 19, έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης και τα λοιπά. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάριξη ο κύριος Λαμπρόπουλος. Καλησπέρα σας, χρόνια πολλά και από μένα. Πρόκειται για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Τρίπολης και το Περιφερειακό Ταμείο για τη συντήρηση και αποκατάσταση της βατώτας του δρόμου από την επαρχιακή οδό Τρίπολης-Πιαννα-Σαλονίσνα-Προστολυμποβίση, που έχει και συμβολικό χαρακτήρια ενώψου των ερωτασμών του 2021. Διαφέρον και μπαίνει. Και αυτός είναι και ουσιαστικότερος λόγος που μπαίνει και υπάρχει και το έτοιμα για έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας στην Επιτροπή Παρακολούθηση με τον αναπληρωματικό του. Αυτός είναι δρόμος δημοτικός? Ναι. Γιατί δεν το, κύριε Περιφερειάρχα, εσείς λέτε να τα κάνουνε... Το είπε, το είπε. Συμφωνώ μαζί σου, είμαστε ένα ταξία. Αλλά είπε, είπε ο σηγητής γιατί. Εντάξει. Θα βάλετε κάποιον... Ο κύριος Κατζός και ο κύριος Γιανακούρας. Βάλουμε τον Γιανακούρα. Ο Ρωμελιώτης. Ο κύριος Ρωμελιώτης. Πάμε. Το 20 το είπαμε. 21. Έγκριση τροποποίησης για αντικατάσταση μελών Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης. Συγγειτής ο κύριος Σουκαλάς. Κύριε Περιφερειάρχα, για το λόγο. Ποιος είναι ο... Να είναι ο κύριος Χρονάς, ταχτικός. Αυτό εξελίδεται. Όχι, αυτό είναι το παλιό έργο. Το παλιό, ναι. Είναι έργο του 18. Ωραία, ποιος άλλος... Κατηθέρησε ο Δήμος Καλαμάτας την υλοποίηση του έργου. Πάμε, πάμε. Προχωράμε. Ποιος άλλος είναι αναπληρωματικός? Σαρδέλις. Ναι, συμφωνείς. Σαρδέλις. Σαρδέλις αναπληρωματικός. Ποιος άλλος είναι αναπληρωματικός? Σαρδέλις. Ναι, συμφωνείς. Σαρδέλις. Σαρδέλις αναπληρωματικός. Εγκρίνεται... Σταθή. Εγκρίνεται ομόφωνα. 22 έγκριση τροποποίησης ως αντικατάσταση μελών εισηγητής ο κύριος Αναστασόπλος, ο αντιπεριφερειάρχης. Ονόματα, ναι. Σαρδέλις. Σαρδέλις αναπληρωματικός. Εγκρίνεται... Εγκρίνεται... Παρακαλώ. Είναι ένα έργο... Δεν το ήξερα. Δεν κοίταξα γι' αυτό. Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 400.000. Ειλοποιείται αυτό το έργο. Και βέβαια είναι τυπική διαδικασία της αλλαγής των προσωπικών. Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 400.000. Είναι διαδικασία της αλλαγής των προσώπων που προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση. Αλλά είναι ένα έργο που έχει και αυτό την δική μας υπογραφή. Εγκρίνεται. Εγκρίνεται ομόφωνα. Το 23, πάλι έγκριση τροποποίησης για αντικατάσταση μελών. Εισηγητής ο κύριος Αναστασόπλος, Χρονάς Σαρδέλις. Για ποιον λόγο είναι αυτό, αφού το έργο έχει ολοκληρωθεί. Λίγο να μας δώσει... Για να πληρωθεί. Ο κύριος Τσουκαλάς και ο κύριος Καπένας. Μπορούσαν και οι προηγούμενοι να το τελειώσουν αυτό. Εντάξει, αφού το έργο έχει ολοκληρωθεί, λίγο να μας δώσει... Για να πληρωθεί. Ο κύριος Τσουκαλάς και ο κύριος Καπένας. Μπορούσαν και οι προηγούμενοι να το τελειώσουν αυτό. Εντάξει, αφού το έργο έχει ολοκληρωθεί, λίγο να μας δώσει... Για να πληρωθεί. Ο κύριος Τσουκαλάς και ο κύριος Καπένας. Μπορούσαν και οι προηγούμενοι να το τελειώσουν αυτό. Εντάξει, αφού το έργο έχει ολοκληρωθεί, λίγο να μας δώσει... Τώρα ξεκινάει. Το έργο της Βαλτάς. Του Λαδά. Ε, εμείς μιλάμε, γαργαλιάνει η Βαλτά. Α, για άλλο λέτε. Α, στο Λαδά είμαστε. Πάμε στο... Εγκρίνεται. Συνεπρόεδρε, μιλάμε τώρα για τον γαργαλιάνει Βαλτά. Για το Λαδά. Λαδά. Ωραία. Εγκρίνεται ομόφωνα. 25, έγκριση πάλι ως προς την αντικατάσταση μελών. Πάλι ο κύριος Τσουκαλάς, η συγγεντής, ο κύριος... Γαργαλιάνει Βαλτά. Γαργαλιάνει Βαλτά, εγώ. Αυτό ήταν ήδη και καταλαβαίνω. Δεν έχει ενδιαφέρον. Κάντε ό,τι νομίζετε από την εισήγησή σας. Δεν μας... Δεν ενδιαφέρει. Αλλά τι είναι ακριβώς αυτό το θέμα, γαργαλιάνει Βαλτά. Ποιο είναι το πρόβλημα, γιατί το έργο έχει τελειώσει εδώ και έξι μήνες. Αν δεν έχει παραλυθεί, πρέπει να υπάρχει περίπτωση παρακολούθησης. Δεν ξέρω. Να το δείτε. Η προσοχή παραλυθεί. Δεν είναι αυτός ο λόγος. Δέστε το λίγο καλύτερα. Λοιπόν, εγκρίνεται... 27... 26... Αυτό δεν είπαμε τώρα. 25... 26, πάλι έγκριση, πτροποποίηση ως προς την αντικατάσταση μελών. Ο κύριος Αναστασόπουλος. Κύριε Περιφερειάρχα... Τσουκαλάς Καπέλιος. Τσουκαλάς Καπέλιος. Εγκρίνεται ομόφωνα. 27, ορισμός μελών σ' εκείνες επιτροπίσεις παρακολούθησης της εισηγητής ο κύριος Βιντινιώτης. Κύριε Περιφερειάρχα, να μας πείτε τους... στο πρώτο και στο δεύτερο. Κορινθία είναι. Στο πρώτο και στο δεύτερο. Δεν έχουμε παρά. Ο κύριος Γιωλής και η κυρία Κόρκα στο Ά. Μπορεί να μπει και ο κύριος Κασσότης. Αναφέρεστε λίγο για το ιστορικό των δύο έργων. Το ιστορικό των δύο έργων. Έχουμε δύο έργα. Είναι σχήνος αλεποχώρη και αλεποχώρη σχήνος. Είναι δύο ξεχωριστά έργα. Και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βάλουμε τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης. Δεν έχουμε άλλο θέμα. Μόνος προς την αντικατάσταση μιλώνουμε. Λοιπόν, το πρώτο και ο κύριος Κασσότης αναπληρωματικός. Ο κύριος Βιτινιώτης με τον κύριο Κασσιώτη. Και στο δεύτερο η κυρία Κόρκα. Και ο κύριος Μποζίκης. Και ο κύριος Μποζίκης. Ωραία. Το 28 αποσύρεται, είπαμε, έτσι, ή όχι? Αποσύρεται. Το 28 αποσύρεται. Μην κάνουμε κανένα λάθος, γιατί... Και το 29, έγκριση σύναπσης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννίου και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσινίας. Και τα λοιπά για την πραγματοποίηση πρακτικών εξετάσεων αδειοδότησης της επαγγελματικής δραστηριότητας τεχνικών ψυχτικών εγκαταστάσεων. Ισχυγητής ο κύριος Αναστασόπλος, αντιπεριφερειάρχηση. Έχετε, κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ της περιφέρειας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία παραχωρεί τους χώρους για να γίνονται οι πρακτικές εξετάσεις των υποψηφίων να πάρουν αυτά τα τυχεία. Και δεν έχει κόστος για εμάς. Μας εξυπηρετεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εξυπηρετούμε τους πολίτες για να δώσουν τις εξετάσεις στην περιοχή. Απλά εδώ πρέπει να ορίσουμε από την περιφέρεια δύο μέλη. Το πρώτο ως πρόεδρο με τον αναπληρωτή του και το δεύτερο μέλος με έναν αναπληρωτή. Ο κύριος Χρονάς. Η κυρία Καλογεροπούλου. Ο κύριος Τσουκαλάς. Ο κύριος Τσουκαλάς και... Για να ακουστεί για τα πρακτικά. Και ο κύριος Καπέλιος. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος. Σταθεί. Τελείωσε η συνεδρία.