29η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2016 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2016)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE μπορούμε να κάνουμε και εμείς να το πανηγυρίσουμε, ας το πούμε έτσι. Για την ώρα κρατούμε χαμηλούς τόνους, σημαίνει, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι ανταγωνιστικό το πρόγραμμα και δεν θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς που δεν το έχουν πετύχει, δεν θέλουμε να αποκτήσουμε μαζί τους εχθρικές σχέσεις, ας το πω έτσι. Αλλά είμαι σίγουρη, τα διαβάσατε όλα αυτά, οφείλουμε όμως να το πούμε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα πω τίποτα άλλο για την οικονομία του χρόνου, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία θα ήθελα να πω πέντε κουβέντες, που διαβάζω κι εγώ στις εφημερίδες, αλλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου θα το κάνω. Αυχαριστούμε, κύριε Δήμαρχο, κύριε Πετρόπουλε, κάποια ανακοίνωση προς το σώμα που μου είπατε προηγουμένως. Ελάχιστα θα απασχολήσω το σώμα για να μην στερήσω το δικαίωμα στους υπόλοιπους συναδέλφους στην διαδικασία. Η παρέμβαση μου έρχεται με τη μορφή της παράκλησης προς όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτό γιατί την ερχόμενη Τετάρτη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διπεθέ Καβάλλας, ανεβαίνει στο θέατρο Αντιγώνι Βαλάκου στις 6 ώρα το απόγευμα η θεατρική παράσταση παραγουγή του Διπεθέ Καβάλλας, ο Πρίγκιπας και ο Ζητιάνος. Τα έσοδα της εκδήλωσης, της παράστασης, θα πάνε αποκλειστικά και μόνο στο Ίδρυμα Αγία Μαρίνα μετά τις συμφωνίες στην οποία προχωρήσαμε και μετά τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα και δεδομένης της ευαισθησίας της οποίας έχει δείξει ο κάθε ένας από το Δημοτικό Συμβούλιο και στο σύνολό του το σώμα, θα ήθελα να παρακαλέσω, εάν υπάρχει η διάθεση από κάποιον συνάδελφο, να αγοράσει κάποιο εισιτήριο για να στηρίξουμε και εμείς την προσπάθεια. Υπάρχει εδώ η γραμματική υποστήριξη, 7 ευρώ είναι το εισιτήριο της παράστασης και όταν κάποιος πάρει στην είσοδο του θέατρου μπορεί να πάρει την αρνηθιμμένη θέση που υπάρχει. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Ποτόλιας, ζητήσατε το λόγο, ο κύριος Ξανθόπουλος. Ξεκινάμε. Κύριε Σιμητζή, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους, Πρόεδρε και Δήμαρχε. Χαιρόμαστε για τη γιορτινή ατμόσφαιρα του Δημαρχείου, αλλά νομίζω ότι δεν είναι και κατάλληλη η ατμόσφαιρα για την έψα του Δημοτικού Συμβουλίου με τα λαμπάκια. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το θύξουμε ίσως στη συνέχεια της σημερινής συζήτησης από τη Δήμαρχε, διότι διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό ότι πλέον η διοίκηση δεν διοικεί και διοικούν οι πάλιοι. Υπάρχει μια υπαλληλοκρατία και πολλά γίνονται πίσω από την πλάτη της διοίκησης. Αλλά αυτά θα τα δούμε και στα θέματα. Κυρία Δήμαρχε, σας άκουσα στη συνέντευση που παρουσιάσατε τις εορταστικές φετινές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και με πολύ ενδιαφέρον και χαρά άκουσα να ονομάζετε τις φετινές εκδηλώσεις Χρυσά Χριστούγεννα. Πολύ ωραία ιδέα. Δεν διαφωνούμε. Αλλά όταν άκουσα την τεκμηρίωση για αυτήν τη χαρά σας ομολογώ ότι λιγάκι κλονίστηκα. Και στη συνέχεια μου κάνατε πραγματικά την εντύπωση που την αλλάξατε τελείως. Πρώτα απ' όλα ονομάσατε τα Χρυσά Χριστούγεννα διότι λέει φέτος ξοδεύουμε 180.000 ευρώ. Ποιο το είπα αυτό? Εσείς το είπατε. Νομίζω δεν ακούσατε. 180.000. Ότι έχετε προϋπολογισμό 180.000. Το είπατε. Δεν ήταν μέσα στα επιχειρήματα. Δεν ήσασταν παρόν. Ναι. Το είπατε. Το άκουσα στο ραδιόθονο. Ο Κύριος και ο Νικόπουλος που ήταν παρόν και οι υπόλοιποι θα σας εξηγούν. Να το πάμε στα δικαστήρια. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, τώρα δεν είναι λίγο νομίζω. Βεβαίως. Είναι γεγονός ότι ακόμα τραβιέμαι. Προσέξτε λίγο. Παρακαλώ, τώρα μην διακόπτω. Γίνεται μια σειρά εκδηλώσεων με 180.000 κόστος. Και πραγματικά, λοιπόν, είναι χρυσά τα Χριστούγεννα, γιατί κοστίζουν ένα τεράστιο ποσό. Όταν εμείς κάναμε με 20.000 το 2013 και εσείς κάνατε με 60.000 το 2014 και με 80.000 το 2015, ζητήσαμε τις εκδηλώσεις αυτές, ζητήσαμε απολογισμό. Περιμένουμε ακόμα τον απολογισμό των περσινών Χριστουγέννων. Όπως ακόμα περιμένουμε πλήρη και αναλυτικό απολογισμό για το Κοσμόπολης. Και δεν μας ήρθε. Τι ξοδεύτηκε και πού, όχι με γενικότητες στις δημόσια σχέσεις τόσο, αλλά πόσα πήρε ο Σιμιτσής, πόσα πήρε η Τσανάκα, αναφέρω επίτηδες αυτά τα νόματα, για να μην παρεξηγαίνουμε με άλλους καβαλιώτες. Λοιπόν, στην επιχειρηματολογία σας, κύριε Δήμαρχε, πράγματι αναφέρατε τα Χριστά Χριστούγεννα για δύο λόγους για την Ουνέσκο, γιατί φέτος είχαμε δύο πολύ σημαντικές δράσεις, δύο σημαντικά επιτεύματα στον τόπο μας. Το ένα ήταν ότι εντάχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίπων στην Ουνέσκο και το άλλο επίτευμα ήταν ότι πήραμε το βραβείο Best City Awards. Δηλαδή βάλατε στην ίδια μοίρα, στην ίδια σειρά, τα Best City Awards με την ένταξή μας στην Ουνέσκο. Και μη παραπονιέστε, κύριε Δήμαρχε, στήσατε και ολόκληρη εκδήλωση της προάλληλας, χαρούμενη, διότι ήρθε η κυρία Πρασά με το βραβείο από την Αθήνα. Και αναγκάστηκα κι εγώ λοιπόν να το ψάξω το θέμα, να δω τι είναι αυτό το Best City Awards, για το οποίο πια γίνεται τόσος τόρος και ονομάστηκαν οι φετινές γιορτές χρυσές. Και μπαίνω μέσα λοιπόν στην ιστοσελίδα των Best City Awards, ξεκάθαρα, διαφανέστατα τα πράγματα και βλέπω ότι αυτήν την διοργάνωση την αναλαμβάνει ως ιδιοκτησία μία ιδιωτική επιχείρηση, η οποία λέγεται μπουσιάς, μπουσιάς κομιουνικέισως. Δεν είναι δηλαδή κάποια κέδε ή κάποιος φορέας κρατικός ή κάποιος φορέας διαδημοτικός ή οποιοσδήποτε άλλο σοβαρός θεσμός κρατικού ή δημόσιο χαρακτήρα που δίνει αυτά τα βραβεία. Ένας ιδιωτικός φορέας που ξέρετε ποια είναι η δουλειά του, η δουλειά του μπουσιάς κομιουνικέισως που μας έδωσε το βραβείο αυτό. Η δουλειά του μπουσιά είναι να δίνει βραβεία. Και διαβάζω λοιπόν στην ιστοσελίδα, κυρία Δήμαρχέ μου, ότι φέτος η μπουσιάς κομιουνικέισως έχει δώσει το Business IT Excellence Awards, το Environmental Awards, όλα είναι στα Αγγλικά, έτσι περιβάλλον, Sales Excellence Awards, δηλαδή για τις πωλήσεις, Social Media Awards, ποια είναι τα κοινωνικά μέσα τα οποία κάνουν τελώς πάντα δουλειά, Self Service Excellence Awards, όλα Αγγλικά, δηλαδή στα supermarket, ποιοι είναι οι καλύτεροι προμηθευτές. Αυτό λοιπόν είναι το βραβείο που πήραμε εμείς μαζί με το Self Service, το Health Care, το Event Awards και διάφορα τέτοια. Λοιπόν, αυτό προς γνώση για να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτά τα μεγάλα επιτέγματα. Και ρωτώ λοιπόν και ζητώ, για να τελειώσω τον σχολιασμό, θα ήθελα να μας δώσετε, δεν ξέρω αν μας το ζητήσετε εγγράφος, αν μας το ζητήσετε εγγράφος θα το κάνουμε, να μας δώσετε τον φάκελο υποψηφιότητας, δηλαδή με ποιον φάκελο υποψηφιότητας ζητήσαμε να συμμετάσχουμε στον θεσμό αυτόν και σε πόσες επιμέρους κατηγορίες του συγκεκριμένου διαγωνισμού λάβαμε μέρος ως Δήμος Καβάλας. Έχει γίνει συζήτηση τώρα τελευταία πολύ μεγάλη, κύριε Δήμαρχε, για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων. Και υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο ακόμη, δυστυχώς, που θα γίνει, που θα γίνει μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων και όσο μένει κρυφό αυτό το ζήτημα, όσο δεν ανοίγεστε εσείς ως αρμόδια διοίκηση στο θέμα αυτό, ώστε να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη, τι γίνεται όσο δεν τολμάται να πάρετε θέση, όσο δεν ζητάτε με επιστημονικό τρόπο να λυθεί το ζήτημα αυτό, πλανώνται διάφορες φήμες, οι οποίες φήμες συνήθως είναι συκοφαντικές για την επένδυση, είναι συκοφαντικές για τη δουλειά, τελειώνω, ένα θέμα ακόμα. Και με φάγατε εσείς με τις διακοπές σας. Υπάρχουν λοιπόν στην κοινωνία, είμαστε τέτοια κοινωνία, που για το παραμικρό υπάρχουν φοβικές αντιδράσεις. Εάν λοιπόν αφήσετε το κλίμα αυτό να επικρατήσει, θα αρχίσει ένα τέλειο το γαϊτανάκι. Όταν κάποτε επιλεχθεί ο τόπος, μπορεί να είναι το παλιό Καβάλα ας πούμε, γιατί έτσι λένε κάποιοι, θα πούν οι κάτοικοι του παλιού, γιατί σε εμάς ας πάει, ξέρω εγώ, στην πλατεία της Καβάλα, ας πάει στον Αμυδαλεόνα, ας πάει στην Καρβάλια, ας πάει στην παλιά Καβάλα, ας πάει στις Κρινίδες. Και κάθε μία τοπική κοινωνία θα αντιδρά, γιατί θα λέει δεν το θέλουν οι άλλοι. Πρέπει λοιπόν έγκαιρα να γίνουν οι σχετικές τοποθετήσεις και να επιλεγούν οι εναλλακτικές, γιατί δεν πρέπει να φύγει αυτή η μονάδα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Καβάλα. Το λέω γενικά κι αόριστε. Με την ευκαιρία επειδή έμαθα ότι έγινε σήμερα μια συζήτηση στην Καρβάλια για μια μονάδα ανακύκλωσης αδρανών υλικών, που είχε και μαζική συμμετοχή από ό,τι πληροφορήθηκα, θα ήθελα να μάθω ποια είναι η άποψη της διοίκησης για το θέμα και κατά πόσον πότε θα ενημερωθούμε εμείς για αυτό το ζήτημα, διότι διαπιστώνω ότι υπάρχει αντίδραση και σωστά ενδεχομένως από τους συμπολίτες μας της Καρβάλης, τι έχει γίνει από την πλευρά της διοίκησης, ώστε είτε να μη γίνει η συγκεκριμένη μονάδα εκεί, είτε εάν γίνει να είναι σύμφωνα με τους νόμους και με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τέτοιες μονάδες. Και εν πάση περιπτώσει κατά πόσον θα στηρίζετε τους κατοίκους στην αντίδραση, η οποία φαίνεται εκεί πέρα να είναι καθολική. Από μένα αυτά είναι. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Ο κ. Παπαδόπουλος, παρακαλώ. Καταρχήν, Καλησπέρα, Καλησπέρα Δήμαρχε, Καλησπέρα Σενάνφη, Καλησπέρα κ. Συμπολίτες. Θα ήθελα, πρόεδρε, έτσι, λίγο την ανοχή σας στα προημιερησίες, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, μετά από δύο συνεδριάς και τρεις δεν κάνουμε συχνά προημιερησίες και νομίζω ότι τώρα θα θέλαμε την ανοχή σας. Σε ευχαριστώ. Ξεκινάω και λέω, βλέποντας, ακούγοντας μάλλον και διαβάζοντας και τον απολογισμό της Δημάρχου, σήμερα, σε μια συνεδρία, έτσι, θέλω να μείνω, έτσι, σε δυο-τρία πράγματα, έτσι, για να καταλάβουμε τον απολογισμό των δυόμιση ετών σας. Βλέπω εδώ ένα θέμα που λέει για την Ακτή Καλαμίτσας. Η Ακτή Καλαμίτσας, κ. Δήμαρχε, δεν ανήκει στο Δήμο Καβάλλας και είναι λάθος σας. Βλέπω ένα άλλο θέμα, βλέπω εδώ, Μπουμπούνας, μια εταιρία εργολαβική, που έστειλε το Δήμο Καβάλλας να πληρώσει 200.000 ευρώ. Λάθος σας. Βλέπω ένα άλλο θέμα, Λύση Μίστοσης Ιδιωτικού Ακυνήτου με το ΝΟΚ για το Ναυτικό Μουσείο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, δεν έχει ο Δήμος Καβάλλας στεγασμένο Ναυτικό Μουσείο. Λάθος σας. Βλέπω και ένα άλλο θέμα με τους 11 οδηγούς που δεν τους κάνατε πρόσληψη. Με δική σας υπεδιότητα, είναι λάθος σας. Και τι που θέλω να καταλήξω. Θέλω να καταλήξω ότι ο τρόπος που διαχειρίζετε τις σοβαρές υποθέσεις του Δήμου, δείχνουν ανεπάρκεια, κακοδιαχείριση, σκοπιμότητα και ρουσφένεια. Παρακαλώ, παρακαλώ. Και ρουσφένεια. Και επιτέλους, Κυρία Δήμαρχε, θέλω να μας πείτε πόσο κοστίζουν αυτά τα λάθη σας στον Δήμο μας. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, Κυρία Δήμαρχε. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβετε ότι εσείς μπορεί να τρομάξατε ευχάριστα με τον απολογισμό σας, αλλά αν μάθουν οι καβαλιώτες και οι συνδημότες μας το νούμερο που θα πείτε και πόσο είναι το έψω στο λανθό σας και πόσο τραγικά λάθη κάνατε, θα τρομάξουν αυτή δυσάρεστα οι δημότητες μας. Γιατί αυτό έχει ουσία και σημασία. Ευχάριστα να τρομάζουν οι δημότες μας, όχι εσείς, Κυρία Δήμαρχε. Γιατί εσάς σας αρέσει να τα λέτε αυτά. Δεύτερο θέμα, κύριε Πρόεδρε. Πρόστιμα περιπτέρων. Ακούστε μια σύντομη μικρή περίληψη των προβλημάτων που συμβαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ξεκινάω περίπτερο Κυποπόλης και μιλάω και ονομαστικά. Βρίσκω τον επαγγελματία, με ενημερώνομαι, ακούω ότι κοίταξε να δεις κύριε Παπαδόκουλε, πηγαίνουμε σε μια υπηρεσία, μας λέει πηγαίνετε στην άλλη ανισόροπη υπηρεσία. Σας το φέρνω σαν παράδειγμα για να καταλάβετε. Περιμένε, θα σας δώσω και στοιχεία και ονόματα, δεν είναι θέμα. Πραγματικά, πραγματικά, έτσι όπως σας το λέω, ακριβώς σας το λέω. Αυτό σας το λέω για να δείτε ακριβώς πόσο ταλαιπωρείται ο κόσμος που έρχεται εδώ, δεν το λέω για κανέναν λόγο. Γιατί ο καθένας τώρα έχει διπλήωμα να λέει ότι θέλει. Πέρα από αυτό, ο άνθρωπος αυτός έχει ένα περίπτωγο. Έχει την άδεια, λειτουργεί μέχρι πέρσι έπαιρνε την άδεια και φέτος θέλει να πάρει την άδειά του δίπλα, που νικιάζουν και αυτά τα δυο τραγωνικά, τα τρία τραγωνικά, βάσει του νέου κανονισμού ανάπτυξης των περιπτέρων που ψηφίσατε. Ο άνθρωπος αυτός δυστυχώς δεν μπορεί να πάρει την άδεια, διότι ενώ δεν υπάρχει κανένας νόμος, γιατί ο άνθρωπος αυτός προφυλάσσει την περιοσία του με ένα στόρι, λέει η υπηρεσία ότι δεν μπορούμε να σε δώσουμε άδεια γιατί πρέπει να τα ξυλώσεις όλα. Δηλαδή εκεί που παραδίπλα που βάζουν ένα στάν και δύο ψυγεία, ενώ τα στεγάζουν και τα κλείνουν με ένα στόρι, αυτό λέει απαγορεύεται, έχει υπακτομένο λέει κολόνα και διάφορα. Προχωράμε, αυτό είναι το άρα παράδειγμα. Το δεύτερο παράδειγμα εντάχει θα λέω περίπτερο καλαμίτσας. Πηγαίνω στο περίπτερο καλαμίτσας να δω τι συμβαίνει, έκανα μεγέρα με τους επαγγελματίες. Κυπομπολής, απέναντι από την πιάση της δραξής. Τώρα πάω στην καλαμίτσα πριν το δήμοκολλο που στρέφουμε. Καλή είναι η ειρωνιά σας αλλά τους πολίτες σας ειρωνεύεστε. Όχι εμένα, εγώ σας ενημερώνω και προσπαθώ να σας βοηθήσω κυρία Δήμαρχη. Ε, βλέπω ένα, εκεί πηγαίνω τώρα, ίδια διαδικασία. Μέχρι πέρσι έπαιρνε την άδεια αυτή η κυρία, το περίπτερό της. Δίπλα έπαιρνε και την ανάπτυξη που έκανα με τα δυο ψυγεία της, τα τρία ψυγεία της και τα δυο στάντ. Κλείνει και αυτή να προφυλάξει την περιοσία της με το στόρι. Δεν υπάρχει νομοθεσία να πάνε να νομοποιήσει το στόρι. Λέει η υπηρεσία, όμως πηγαίνει η Δημοτική Αστυνομία, κάνει τον έλεγχο και λέει, δεν μπορούμε να σας δώσουμε άδεια, γιατί ρε παιδιά, αφού την περάμε και πέρσι, δεν μπορούμε να σας δώσουμε και πάρτε και 1.800 ευρώ πρόστιμο. Γιατί ρε παιδιά, γιατί απαγορεύονται τα δυο ψυγεία και τα δυο στάντ. Και λέει και μάλιστα, το νάιλον, αυτό που κλείνει μια μεριά, κλείνει με νάιλον, για να προφυλάσσουν την περιοσία τους κάποια στιγμή. Λέει το νάιλον, αυτό εδώ είναι παράνομο, γιατί πρέπει να το κατεβάζετε μόνο όταν είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου. Πηγαίνει η υπηρεσία με ένα νόμο και σβάρνει να ό,τι γουστάρει κάνει. Το νόμο είπατε δεν έχει νόμο. Περιμένετε, περιμένετε, περιμένετε. Μη διακόπτετε, σας παρακαλώ. Το κανονισμό των ανάπτυσσων των περιπτώρων που ψηφίσατε εσείς, λέω. Εσείς που είστε. Τρίτη περίπτωση. Σας φέρνω κλασικά παραδείγματα, γιατί αν καταλάβετε 1.800 ευρώ τι είναι, αν ξέρετε τι είναι και πως γίνουν από ένα περίπτωρο, τότε μόνο θα καταλάβετε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν το γνωρίζετε. Τρίτη περίπτωση. Περίπτωρο έξω από τα ταιοί. Έχει μπει η κύρια ένα περίπτωρο, είναι του δήμου το περίπτωρο, δεν μπορεί να πληρώσει τα νύκια της όμως, χρωστάει αυτή η κυρία στο δήμο. Άρα πρέπει να τη σκοτώσουμε από χρωστάει. Και δεν φτάνει που χρωστάει, έρχεται και αυτή να πάρει άδεια για την ανάπτυξη, για να βάλει τα δυο ψυγεία της και τα δυο ταστάντες και λέει η υπηρεσία πάλι, με τον πολιτικό προαισθέμενο του κ. Καλανταρίδη, δεν μπορείς να πάρεις άδεια ανάπτυξης, εσύ δεν έχεις στόρια, αλλά επειδή χρωστάς το περίπτωρο, δεν μπορώ πρέπει να ξεχρεώσεις το περίπτωρο τα νύκια και μετά να σου δώσω άδεια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στέλνεται η δημοτική αστυνομία, τρώει και 800 ευρώ άλλα πρόστιμο και τι λέει η κυρία, λέει εγώ διατηρώ, θέλω ένα διακομνισμό, διατηρώ το περίπτωρο, γιατί το παιδί μου το ένα το γύρισα από τις σπουδαίες τους μέσα σε ένα χρόνο, το δεύτερο το παιδί μου είναι άρρωστο, ο άντρας μου είναι καρδιοπαθής και θέλω να έχω μια ασφάλιση, προσπαθώ να βγάλω το 300 ευρώ να έχω μια ασφάλιση, να μην πεθάνω στο δρόμο εγώ και η κυβερνιά μου. Και εσείς δεν φτάνει που δεν δίνετε άδεια, βάλετε και άλλα 800 ευρώ πρόστιμο. Κύριε Καλανταρίδη, σας είπα κάποια στιγμή ότι είστε σόιμπλε, είστε χειρότερος από το σόιμπλε, είστε χειρότερος. Δημιουργείται πλεονάσματα, πλεονάσματα δημιουργείται, γιατί τυραννάτε τον κόσμο, βοηθήστε τον κόσμο. Με ένα χαρτί και μια νομοδοσία και έξω η υπηρεσία δεν λειώνει τα προβλήματα. Αυτά που κάνετε είναι τρελά. Δεν καταλαβαίνετε τι κάνετε. Δεν έχετε καμία σχέση. Σας παρακαλώ, μην διακόπτετε τώρα. Θα απαντήσει ο κ. Καλανταρίδης. Σας παρακαλώ. Συνεχίστε κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Τρίτο, γνωρίζουμε τρίτο θέμα. Δυστυχώς αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με ένα τρόπο κ. Καλανταρίδη, για να σώσετε από τα περίπτερα ένας τρόπος. Να γίνει μια, όχι τροποποίηση στον κανονισμό, να γίνει μια αναφορά, ώστε να μπορέσετε να γλιτώσετε από αυτό το κουλογοθά, τώρα που μπλέξαν οι περιπτεράδες, εξαιτίας σας, εξαιτίας του νόμου. Σας το λέω για να διευκολυθείτε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόσκληση σε πρόγραμμα της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση των δομών σύτισης των δήμων της Περιφέρειας για τρία χρόνια. Το έχω μπροστά μου, το ύψος να δεν κάνω λάθος είναι περίπου 1.700, που δικαιούται ο δήμος που θα καταθέσει πρόταση. Θέλω να ρωτήσω αν έχετε καταθέσει πρόταση. Αυτή η πρόσκληση δικαιούχη ήταν μόνο δήμη, μη κοιό και νομικά πρόσωπα και θέλω να ξέρω, βγήκε η πρόσκληση της 20 του 2016 και έκλυσε 21 εντεκάτου του 2016 και θέλω να ξέρω αν κατέθεσε πρόταση ο δήμος Καβάλλας. Γιατί αν δεν κατέθεσε, κυρία δήμαρχε, είναι σκάνδαλο, στερείται για τρία χρόνια για άπορες οικογένειες φαγητό. Ψαχτείτε μεταξύ σας να βρείτε τι θα μου απαντήσετε. Υπάρχει εγκαταλειμμένο στην αρχαία Αργυγρατία οδός, υπάρχει ένα σπίτι εγκαταλειμμένο στη Μέση περίπου κυρία δήμαρχε. Εκεί γίνονται διάφορες παραβατικές ενέργειες από διαφόρους που μπαίνουν και βγαίνουν. Ο κόσμος νιώθει τρομερή ανασφάλεια, γίνονται κλοπές, μπαίνουν σε σπίτια δηλαδή. Είναι εκεί στην περιοχή του Βύρονα. Δεν ξέρω ότι διαφημίζει. Εγώ πήγα εκεί κύριε δήμαρχε, με είδε όλη η γειτονιά, μίλησα με όλους τους κατοίκους πάνω από 20 τον αριθμό και θέλω να σας πω δήμαρχε ότι πρέπει να βρείτε λύση. Είναι πρόβλημα που πρέπει να βρείτε τη λύση σύντομα. Σύντομα γίνονται και παράνομες και παραβατικές ενέργειες και νιώθουν ανασφάλεια οι πολίτες. Θέλω να το δείτε και εσείς προσωπικά. Γιατί πολλά θέματα βλέπετε όπως στην περίπτωση των περιπτώρων. Το τραγικό είναι ότι έρχονται πολίτες και εσάς στην ίδια σας βρίσκουν ενώ τους λέτε θα το δείτε μετά διαφορείτε κυρία δήμαρχε. Αυτό είναι. Αυτό είναι. Ήρθε. Ήρθε. Θα σας πω και την κυρία στον στογραφείο σας. Θα σας την φέρω από τώρα μέσα. Ήρθε. Δεν μου λένε ψάχνεις. Τώρα δεν είναι κουβέντα. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Το τραγικό είναι ότι οι απόλυτες σας και δεν δίνετε λύσεις και τους κοροδεύετε για πάνω. Γιατί αδιαφορείτε. Παρακαλώ. Αυτοί είστε. Θα πάω λίγο στους Κρινίδες. Κεντική πλατεία. Το ξαναείπα για κάποια άλλη υπόθεση. Τώρα ξαναπήγα. Έγινε εδώ και καιρό. Μπήκανε σε μια πλατεία. Φανταστείτε την πλατεία ελευθερίας της Καβάλλας. Περιμετρικά μπήκαν κολλονάκια. Γύρω, γύρω, γύρω, γύρω. Την κλείσαν την κάναν φυλακή. Την πλατεία στους Κρινίδες. Διαμαρτύρονται κύριε Καλανταρίδη όλοι εκεί γύρω. Δεν σας έχουν έρθει παράπονα. Δεν μου λέτε μπορείτε να μου πείτε με ποια μελέτη και ποια πρωτοβουλία γίνεται αυτό και αυτά τα κολλονάκια πού τα πήρατε. Απ' τη βιοκλιματική αναβάθμιση γιατί είναι ίδια. Γεννήσανε και πήγαν εκεί. Θέλω να με πείτε πώς κάνετε τέτοιες πράξεις. Θέλω να με εξηγήσετε ακριβώς και θέλω όλα τα χαρτιά και τα στοιχεία. Και αν έχετε κάνει διαβούλευση για να τα κλείσετε αυτό και έχετε διαβουλευτεί με τον κόσμο και με την τοπική κοινωνία. Είναι αφθαίρετες αποφάσεις σας. Σε αυτό έχει δίκιο ξέρετε κύριε Καλανταρίδη. Ξέρεις πόσες αυτοκίνητα που παρκέρανε πάνω στα πιζοδρόμια τώρα τρακάραν οι ρόδες τους, πάνε στα κολλονάκια και είναι πρόβλημα. Και δεν μπορούν να παρκάρουν πάνω στον πιζοδρόμιο τώρα. Τι να κάνουμε τώρα. Είναι ένα πρόβλημα. Συγγνώμη για αυτό. Το διάλογος καλός είναι. Μου αρέσει αυτό κύριε Πρόεδρε αλλά την άλλη φορά που το είπα δεν του καταλάβω. Μου είπαν προσωπικά ότι χτυπήσαμε το αυτοκίνητο, λέει στα κολλονάκια. Και το κατάλαβε αυτό που του είπα την άλλη φορά. Για το άλλο παράδειγμα. Του είπα ότι τα μέτρα δεν είναι να βάζουμε κάγκελα, πασάλους, κολλονάκια. Το μέτρο είναι να αστινομεύουμε τα μέρη που θέλουμε να αστινομεύσουμε, όχι να τα κλείνουμε με μπόδια. Υπάρχουν δημόντες, κυρία Δήμαρχη, που πηγαίνουν το πρωί του Σαββάτου στο παζάρι. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που θέλουν να πηγαίνουν στο παζάρι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχουν κάποια αυστηρά μέτρα. Δεν ξέρω το λόγο για ποιον λόγο γίνεται. Νομίζω ότι είναι φρονιμότερο να συνονιουθείτε με το... Δεν αφήνουν να παρκάρουν. Όχι να κάνουν ό,τι θέλουν, κυρία Δήμαρχη. Λάθος κάνετε, γιατί δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Όταν δεν παρκάρει εκεί να ξυπεριτηθεί για πέντε λεπτά, να σας εξηγήσω, μάμα δεν θα τον καταλάβει πώς θα το μάθει. Να παρκάρουν όπου θέλουν, όχι να... Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Να το εξηγήσω. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς, τώρα δεν είναι της ώρας. Αυτός ο πολίτης που πηγαίνει για τα δέκα λεπτά να πάρει τα πράγματα του και να φύγει, αν δεν αφήσει το αυτοκίνητό του εκεί, για τα πέντε λεπτά, σας δηλώ, και για τα δέκα, κάνει γύρους μέσα στο κέντρο και μπλοκάρει όλη η κίνηση. Καταλάβατε, σας δηλώ. Άμα θέλετε, σας δηλώ και το τονίζω, πρέπει να το λύσετε το πρόβλημα αυτό. Είναι υπαρκτό και οι πολίτες ταλαιπωρούνται. Δεν είστε δημιουργικοί αρχοί για να ταλαιπωρείτε τον κόσμο. Υπάρχει, υπάρχει... Π. Παπαδόπουλη, είμαστε τα δέκα τρία λεπτά, λίγο σας παρακαλώ. Ναι, θα έχουμε θέμα. Με το ΑΣΑΣΑΣΕΡ, με το ΑΣΑΣΑΣΕΡ... Ο κ. Σιμητζής κράτησε το... Δεν πειράζει, εγώ θέλω να ασχολώ με τους πολίτες και αφήστε με τώρα τον κ. Σιμητζή... Πρόεδρε, εντάξει, αλλά ζήτησα από την αρχή την κατανοήση σας, γιατί δεν φταίω εγώ. Εγώ σας έβαλα πρωιμιρισσία στην περασμένη φορά και εσείς του πάτε την άλλη φορά. Λίγου κατανοήση, ναι, αλλά... Να φύγουμε εμείς, να κάνετε συνέδριαση μόνοι σας και να κάνετε ουγουστάριτο εδώ μέσα σας. Όχι, όχι. Χωρίς εσάς είναι σούπα χωρίς αλάτιο. Αυτά που αναφέρονται μέχρι τώρα δεν σας ενδιαφέρουν, πρόεδρε. Θα τα θέσω με τα θέματα λίγο πιο σύντομα και πιο επιγραμματικά. Σας ευχαριστώ. Ναι, μπορεί να έχετε δίκιο και ζητάω συγγνώμη. Ναι, καμιά φορά να ξεφεύγω. Αλλά είναι ενέργεια που έχω μέσα μου. Και το άγχος που έχω μέσα μου για την πόλη μου και τον τόπο μου. Για την πόλη μου και για τον τόπο μου. Ήθελα για το αντιδίμαρχη, για το ανσασσέρ, αν μιλήσατε καθόλου με κατοίκους, πού φτάνει το θέμα, πού έχετε καταλήξει, έχει γίνει καμιά διαβούλευση. Ξέρετε, ναι, στην Παναγία. Το λέω αυτό γιατί έχουμε ένα κακό παράδειγμα με την Πιπίνου, που δεν κάναμε καμία διαβούλευση, διαμαρτυρήθηκε ο κόσμος, μη πάμε πάλι να κάνουμε κάτι, μήπως βρούμε καμιά φθινότερη λύση, δεν ξέρω γιατί, αλλά θέλω να μου απαντήσετε τι ακριβώς συμβαίνει. Και αν τελικά υπάρχει πρόβλημα με την εγκυριότητα της μελεωτοκατασκευής, που το επισήμανε και ο κύριος Σιμπιτζής την περασμένη φορά, θέλω να δω που βρίσκεται. Η Μεγάλη Λέσχη, κύριε Αντιδίμαρχε, ποιοι είναι οι λόγοι διακοπής, έχω πάρα πολλούς μήνες να το δω, υπάρχει πρόβλημα από την υπηρεσία ή υπάρχει πρόβλημα από τον εργολάππο, θέλω να ξέρω που θα γίνουμε, γιατί κάθε 10 χρόνια τελειώνει ένα έργο, κάθε 10 χρόνια στην κέβαλα. Νόμπελ θα πάρουμε. Με το οικοπαιδοφέσα, το ξαναλέω, το γνωρίζετε κύριε Αντιδίμαρχε, ένα χρόνο καταγγελίες δεν λυνέται, θέλω σας παρακαλώ, σας είπα και την άλλη φορά, σκύψτε πάνω από το πρόβλημα να το λύσουμε, γιατί τρώμε και εμείς ξύλο έξω που βγαίνουμε στις γειτονιές, μην νομίζετε ότι εμείς περνάμε καλά, τα λάθη τα κάνουμε εμείς εδώ όλοι, όλοι μας, έτσι το βλέπω, αλλά σας παρακαλώ πολύ, θέλω μια κατανόηση και να το λύσετε άμεσα, πρέπει να δώσετε λύση. Έχω εδώ πάλι μετά από ένα χρόνο, ενάμιση, κάτει στα χέρια μου κύριε Ξαθόπουλε, πρόεδρε της ΔΕΕΚ, είναι μια αυτοψία που έγινε από το γειονομικό στην οδό Κομινών 56, είναι ένα πρόβλημα παλιό που σας είχαν αφέρει, έγινε μια αυτοψία από το γειονομικό, γιατί με τη ΔΕΕΚ δεν μπορέσε να βρει λύση ο άνθρωπος πήγε στο γειονομικό, τώρα το γειονομικό έστειλε μια πιστολή ενημέρωση στο σπίτι, ενημέρωσε και σας, θέλω να μου απαντήσετε πότε επιτέλους θα το λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Και τέλος, επίσης θέλουμε να... Καταλάβατε κύριε Ξαθόπουλε το πρόβλημα, εντάξει, ωραία, ωραία. Επίσης θέλουμε ενημέρωση για τη λειτουργία των δημοτικών ιατρίων, αλλά και την κατάσταση που βρίσκονται από πλευράς προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού και ήθελα και να κάνω και μια ερώτηση, αν μπορούν τα δημοτικά ιατρία να χρηματοδηθούν από τον Δήμο Καβάλασ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και για το χρόνο. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Ο κύριος Παπάς, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι αυτό που έλεγε ο μακαριστός Χριστόδονας ισχύει. Δηλαδή προτιμάμε να αυσχολήσει η Κατσί Κατζηγίστρα για να χαρούμε και εμείς. Δηλαδή δεν βρίσκουμε ούτε έναν καλό λόγο, να πούμε σε κάτι πολύ δυναττικό και δεν έχουμε τόσο άλλο χρόνο να ασχοληθούμε με τα λάθη της διοίκησης. Εγώ δεν συμφωνώ ότι φέτος, τα Χριστούγεννα, δεν είναι πιο καλύτερα από τα προηγούμε. Όπως και για τα Περσινάκια. Μάλιστα ενθαρρύνω τη διοίκηση, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις για την κόλλη μέσα στις αυτές άσχημες οικονομικές συγκυρίες που έχουμε εδώ και από το 10 και μετά. Θα έλεγα όμως ότι όταν ρυθμίζαμε το ζήτημα των περιπτέρων, για να βάλουμε τα πράγματα με τη θέση τους, το ρυθμίζαμε για να μην γίνονται τα περιπτέρια μίνη-σούπερ-μάρκετ. Για να μπορούν να υπάρχουν χώροι, να περνάνε οι πολίτες που διαμαρτύρονται ότι καταλαμβάνουν τις χώρες των πεζοδρομίων και δεν μπορούμε για να κάνουμε μια πόλη αρεστής σε όλους και πάνω από όλους τους καντήγους τους. Εάν έφταξε να αντιλείψει τον κ. Παπαδόπουλο κάποιος που του έλεγε ότι «ξέρεις, η τσανάκα αυτό το περιπτειράτο εναφύνει και αναπτύσσεται έξω απ' τα όρια του, ενώ εμένα δεν με αφήνει άρα μου δημιουργεί ένα αναθέμητο ανταγωνισμό, άρα εμένα με κυνηγάει», θα έλεγα «καλά, κάνε και το, βάζε ένα τέτοιο θέμα». Αλλά να βάζουμε ένα θέμα σε ένα κανονισμό τακτοποίησης και νοικοκυρέματος που έχουμε βάλει, να λέμε να το παραβιάσουμε για να μπούν ψυγεία, να μπούν ανεμοφράχτες, να μπούν, να μπούν, νομίζω ότι πραγματικά μεταφέρουμε νερό με το κόσκινο που λέει και στο χωριό μας. Άρα λοιπόν, θα περίμενα μια τέτοια κριτική. Όπως επίσης θα περίμενα σε αυτό που μας μοιράσε και προηγουμένως, που θέλει πολιτική τοποθέτηση με την περίπτωση του Σποφολού, και από ρόν και ο Σιμπιτζής που είναι ολοκληρωμένος κατ' άλλα αρχηγός παράταξης, που νομίζω ότι και έμπειρος, γιατί δεν είπε δύο λόγια για αυτό εδώ το πράγμα, να το κριτικάρει. Για τον κ. Παπαδόπουλο δεν περιμένω γιατί το θεωρεί, την Βουφουλού τη θεωρεί ότι υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητας, είναι γνωστή θέση. Αλλά δεν πρέπει να μας αποσχολήσει το ότι έρχεται ένα χαρτί από τον πρόεδρο της κοινότητας Χαλκερώου και λέει ότι εκεί ρε παιδιά κάτι παρατηρώ. Πρέπει δηλαδή να συμβεί κάποιο άσχημο γεγονός και τότε όλοι να ψάχνουμε γιατί συνέβη. Ναι, αλλά μας μίρασε το χαρτί δηλαδή. Μας μίρασε το χαρτί. Λέω λοιπόν... Για μία ενημέρωση εγώ έδωσα τώρα το χαρτί. Λέω λοιπόν... όχι, καθίστε. Έχει μεγάλες προ... άκουσε με λίγο ο Χωστή, άκουσε με λίγο, να δείτε. Εδώ μιλάμε ότι έχουμε μια βιομηχανία, τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Πόλη και στο Νομό, άκουσον άκουσον, που δουλεύει με τρεις αορίστου και όλοι δουλεύουν. Με τρεις αορίστου και όλους τους άλλους συμβασιούχους. Διμηνήτες, τριμηνήτες, πρινταμηνήτες. Ξέρετε τι συμβαίνει αυτό εδώ το πράγμα. Έλλογης πια. Έλλογης δημαρχία. Τρεις αορίστου μεταξύ των τριών και ο Μπεχράκης και όλοι άλλοι στη σοβαρότερη βιομηχανία, στη μεγάλη συμπολιπληθέστερη βιομηχανία, στην αρχαιότερη βιομηχανία που έχει η Πόλη και ο Νομό, όλοι άλλοι να είμαστε τριμηνήτες, τριμηνήτες, πενταμηνήτες, σκαμινήτες, δεκατετραμηνήτες. Γίνεται αυτό. Δηλαδή όλα θα τα ρίξουμε στους μνημονιακούς λόμους, που βέβαια μας έχουνε βέρει σε αυτό το χάλι. Εμείς τι κάνουμε. Σας αποσκόλησε αυτό το γεγονός. Σας αποσκόλησε το γεγονός ότι επειδή εγώ παίρνω θέση, είμαι αρχικός μιας παράταξης μέσα στο δήμο, παίρνω θέση υπέρ των απολυμένων, των εμπύρων αυτών διακουσίων εργαζομένων, μου έρθε μια μήνυση για γεγονότα ότι καθοδηγούσα στη δυτική πύλη, που δεν ξέρω που είναι η δυτική πύλη του εργοστασίου, ότι καθοδηγούσα τους απεργούς να κάνουν καταστροφές. Και το βάζω σε θέμα. Ποια πολιτική εγκάλυψη μου δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο σε αυτή τη μήνυση, εγώ ήμουνα σε φιλικό μου ζευγάρι που διόρταζε στο σπίτι του και αυτός με κατηγορεί ότι εγώ με τρεις μάρτυρες, βάζει δηλαδή τρεις ταλέπονες ανθρώπους της Καβάλας, τι πρέπει να τους κάνω εγώ αυτούς τους ψευδομάρτυρες που με είδαν, ενώ δεν ήμουνα εκεί, ενώ δεν μπήκα ποτέ συνειδητά εκεί γιατί μπήκε θέμα και στη δικιά μου τη δουλειά, ότι εγώ είμαι πίσω από αυτή την ιστορία και μου έρχεται μια μήνυση και λέει, δεν μπορούν να γίνει και καθοδικούς εκεμίδανοι και τρεις. Τι να τους κάνω εγώ αυτούς τους τρεις μάρτυρες. Και ποια είναι η διαφορά των διακοσίων, ξέρετε. Ζητάνε εργασία με αξιοπρέπεια, τίποτε παραπάνω, ούτε μισθούς ή ψηλούς, ούτε τίποτε. Και είναι από το βλεβάρι στον δρόμο. Και έχουμε κάποιον κύριο εδώ πέρα να λέει ότι μπορεί να λειτουργεί μια βιομηχανία. Αυτός και δύο άλλοι αορίστου χρόνου και όλοι άλλοι διμπυνήτες και τριμπυνήτες. Δηλαδή να παίζουμε με την αξιφάλεια της καβάλασης. Γι' αυτό σας λέω ότι είναι σοβαρό αυτό εδώ που μας δίνει αφορμή να τα εσχολιάσουμε αυτά τα θέματα. Και έρχομαι στα θέματα της καθημερινότητας. Το κυλιγείο της Καλαμίτσας. Το δημοπρατήσατε. Έπηκε ενός υψηλού μισθώματος. Το μίσθωμα αυτό το καταβάλει και όπως και τα προηγούμενα ο πλειοδότης κανονικότατα. Και έχουμε το μάτι με τον Αρκαδικό και το κλείνεται. Γιατί? Πήγαιναν οι υπηρεσίες και το κλείσαν. Λέει οι υπηρεσίες του Δήμου σφράγγιζαν το κατάστημα. Γιατί? Γιατί λέει ήταν ειστερή της άδειας. Εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ. Εγώ που γυκιάζω ένα σπίτι να ζητάω από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να μου λέει αν έχει άδεια που έκτισε αυτό το σπίτι. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή τι δημοπρατήσαμε. Και να ακούω και τον αντιδήμαρχο τον κύριο Καλανταρίδη. Να λέει ότι ενώ μέσα στο διαγωνισμό στην προκήρυξη λέει ότι έχει και ανάπτυξη τράπεζοκαθαρισμάτων, λέει ότι αυτό δεν έχει. Να λέμε χίλιες άλλες δικαιολογίες. Δεν δικαιολογεί το δήμος να δημοπρατεί κάτι. Να τελειώνει η δημοπρασία και μετά να νύπτει τα χέρια τους αμπόδιους φυλάτους. Πρέπει να το λύσει. Αυτός ο άνθρωπος έχει καταστραφεί. Δηλαδή έδωσε ένα υψηλό ενίκιο. Κλείνει τις ημέρες που έχει κάποια δουλειά. Τι θα κάνει. Βενιζέλλου, είπαμε προηγουμένως για τα κολονάκια. Εφόσον δεν μπορούμε να συμπορφωθούμε, θα πρέπει να πούν παντού κολονάκια. Και μάλιστα σιδερένια, όχι πλαστικά. Για να μπορέσουμε, δηλαδή, επιτέλους, να δούμε και ένα πεζοδρόμιο, και μια πόλη να έχει τα αυτοκίνητα στους τρόπους, και όχι επάνω στα πεζοδρόμια. Είστε ευχαριστημένος, κύριε Φιλιππίδη, με την κατάσταση στην Βενιζέλλου. Κάναμε μια ανάπλαση και στους χώρους που κάναμε δίπλα, είναι συνεχώς κατελημένη από αυτοκίνητα. Περάστε να δείτε. Αφήσατε και το κτέλ να περάσει από εκεί. Τελείωσε η Βενιζέλλου. Η Βενιζέλλου είναι τελειωμένη ότως. Δηλαδή όποιος πάει από εκεί, πρέπει να τον ονομάσει οδό ταλαιπωρίας. Τι ανάπλαση κάναμε στην Βενιζέλλου. Κάτι κάναμε πολύ χειρότερο, και στον κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά και στην καλεσσυσία. Εμένα δεν μ' αρέσει να είναι όλα τα αυτοκίνητα πάνω στον πιστοδρόμιο. Και κατεβαίνω εγώ να πηγαίνω από τον δρόμο να περάσω. Δεν μ' αρέσει. Τότε ο κ. Μουριάδης μας έλεγε με τη δική του οπτική ότι θα γίνει ένα ωραίο τρόπο. Έτσι το έγινε αυτός. Με αυτές τις διαφωνίες που είχαμε. Έγινε κάτι ωραίο. Δεν θα πρέπει να το διατηρήσουμε δηλαδή ωραίο. Δεν θα πρέπει να το διατηρήσουμε τα αυτοκίνητα πάνω στα πιστοδρόμια. Ο Μετρεσές. Δηλαδή είσαι ευχαριστημένη, είναι αναπλασή, δηλαδή αναπλάσσε και κάτι το παλιό και ήρθε στην μορφή του. Μπα εκεί εγώ που πήγα, είδα τέλειο το πετώνε παιδιά. Μια ιδέα τι πράγμα είναι αυτό δηλαδή. Ποιος και πέτρεψε δηλαδή δίπλα από τις καμάρες να γίνει αυτή η παροδία. Αυτή είναι παροδία. Αυτό είναι τσιμμέντο και μόνο τσιμμέντο και μόνο τσιμμέντο. Μήπως πρέπει να το σκεφτούμε δηλαδή στη γενικότερη συνθήκη όπως κυρία δήμαρχος Ελέντες, εσείς στολίσαμε την έφθοσα. Ποιος εσείς στολίσαμε την έφθοσα για να το βρήσω ας πούμε. Είναι δυνατό να στολιστεί αυτή. Δεν έχετε λαμπάκια για όλους. Δηλώσαμε Μουσουσμάνι εμείς. Μη βάζετε καθόλου λαμπάκια. Αυτό το καραγκυξαριό εδώ πέρα ανέβασε την έφθοσα. Πρόστισε κάτω στην έφθοσα. Τι γελάς. Κύριε Παπά, επειδή είχαν τελειώσει αυτά και ήταν μόνο κόκκινα τα υπόλοιπα, είπαμε να μην τα βάλουμε από εδώ. Και όλοι πια κόσιμες σας είπατε, θέλω κόκκινα, πάτε κόκκινα. Λοιπόν, ένα άλλο θέμα δήμαρχε. Είναι δυνατό, δεν ξαναγίνει αυτό. Κορυφαία στη λέξη σου να πηγαίνουν εναντίον του Δήμου για ιδιωτικές τους υποθέσεις. Θα το τρελώ. Αυτό την άλλη φορά, ειλικρινά σας λέω, θα βγω και θα σας κατηγορώ έξω ότι εδώ πέρα τι παιχνίδια παίζετε. Είναι υπάλληλοι ή είναι δημοτικοί σύμβουλοι, ακαταλάβω. Είναι επαγγελματίες, άμα είναι επαγγελματίες πρέπει να παρατηρήσετε την ιδιότητά τους σαν δημοτικοί σύμβουλοι. Πάνε και καταθέτω να δείτε το Δήμου, δηλαδή τι είναι αυτό. Τι είναι αυτά τα πράγματα εδώ. Και κλείνω με ένα παράπονο που μου είπαν κάποιοι, που είναι οι κορυφαίοι εδώ. Οι κατασκευές λέει που κάναμε εμείς πέρσι είχατε πει ότι θα τις διατηρήσετε, θα τις ξαναβάζουμε, δώσατε κάποια σχολεία, κάποια λεφτά από τα λίγα λεφτά που έχουν και κάνανε κάποια καράβια, κάποια αυτά, πού πήγαν αυτά. Αν μας ζητούν δηλαδή τις κατασκευές λέει πού πήγαν οι κατασκευές, γιατί τους είχαμε πει πέρσι ότι θα τα βάλουμε πού πήγαν. Καταστράφηκαν, γιατί είχατε δηλώσει πέρσι ότι θα τα προστατεύσετε και θα τα έχουμε, δηλαδή θα δημιουργήσουμε μια γκάμα από τέτοια πράγματα, αν βάλουμε καινούργια μέσα στην καβάλα, θα τα πάμε στις κοιτονιές, θα τα πάμε στους ηλίμους, κάπου αλλού, στα χωριά, κάπου αλλού, πού πήγαν αυτά αυτά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κύριο Παπά. Τι προσωπικό. Ποιο προσωπικό. Άκουσε το όνομά του τώρα. Από τον κύριο Παπά, τώρα. Μια διευκρινήση. Ποιο προσωπικό τώρα, δεν είπε κάτι. Διευκρινήση. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Για τη Βόφουλο θέλω να πει. Ας κάνουμε το γύρο και θα σας δώσω το λόγο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Δήμαρχου και τη Διοίκηση, πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα και όχι μόνο τις μέρες των εορτών αυτό το πρόβλημα, το οποίο έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Δηλαδή, κυρίως στο κέντρο της πόλης, πώς θα είναι ελεύθερη σε πρόσβαση για όλους τους πολίτες ο δημόσιος χώρος. Και κυρίως τα πεζοδρόμια. Θα μου επιτρέψετε, με αφορμή αυτό το οποίο αντίκρισα ερχόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί της Βενιζέλου και στο κομμάτι από το Φάλιρο μέχρι και το Κιανής, όπου με το ρολόι έκανα 10 λεπτά, όχι με τα πόδια, με το αυτοκίνητό μου. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι, ενώ πρόσφατα κάναμε ένα έργο, που κυρίως από τη μεριά της Βενιζέλου και εμείς συμφωνούσαμε και κυρίως συμφωνούσαμε, γιατί πλέον κατασκευάζονται μεγαλύτερα πεζοδρόμια και έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά και με ασφάλεια κυρίως και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο 12ο σχολείο, αλλά και για όλους τους πολίτες, αλλά και για την ανάδειξη της εκεί αγοράς και των επαγγελματιών. Διαπίστωσα ότι δυστυχώς τα πεζοδρόμια, αυτή τη στιγμή αν θα πάτε τώρα, είναι καταλειμμένα από αυτοκίνητα δίκυκλα, γουρούνες και οτιδήποτε άλλο. Και βεβαίως κάποιος μπορεί να μου πει ότι, μα ποια αυτοκίνητα, εδώ βάλαμε σιδερένια κολονάκια. Ελάτε όμως που σε κάποια σημεία δεν υπάρχουν κολονάκια, για να υπάρχει η ελεύθερη και καλώς, η ελεύθερη πρόσβαση σε ιδιωτικά πάρκες, στις πολυκατοικίες. Λοιπόν, βρήκαν τον τρόπο όλοι αυτοί οι ασυνείδητοι οδηγοί, εύχομαι να μην είναι συνδημότες μας, έτσι λέω, εύχομαι να μην είναι, οι οποίοι κάναν κατάληψη των πεζοδρομίων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ηλικιωμένους, μάνς με παιδιά, αμέα, να μπαίνουν και να αναγκάζονται να κατεβούν στον δρόμο. Βέβαια όμως, λυπάμαι πολύ, αλλά το παράδειγμα το δίνουμε κι εμείς ως δήμος, εσείς ως διοίκηση. Διότι όταν συνεχίζεται σε έναν υποκατασκευή πρόσφατο δρόμο μελετημένο, να μου βάζετε τους κάδους για τις γυάλινες συσκευασίες, τους κόδονες στα πεζοδρόμια, δίνετε το καλό παράδειγμα και για όλους τους υπόλοιπους. Και είναι αδιανόητο πως δεν το προβλέψατε αυτό. Χώρια το ότι θα έπρεπε στο έργο, και μην μου πείτε τώρα αυτή η προηγούμενη διοίκηση, γιατί δεν το πρόβλεψε στη μελέτη και εμείς εφαρμόζουμε τη μελέτη. Λοιπόν, είχατε δικαίωμα να κάνετε κάποιες αλλαγές. Πως δεν προβλέψατε στον χώρο να μην πλέον υπάρχουν αυτή εξωτερική κάδη απορριμάτων ανακύκλωσης, αλλά να υπογεπιουίσουμε τους κάδους. Το οποίο έκανε η προηγούμενη διοίκηση σε αρκετά σημεία και ήταν από τα θετικά της, στο κέντρο της πόλης. Και αυτό έπρεπε να κάνετε και αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς στο κέντρο της πόλης, την υπογιοποίηση αυτών των κάδων. Και αυτό που με έκανε το δεύτερο εντύπωση είναι ότι δεν ήταν μόνο στα πεζοδρόμια αγαπητοί συνάδελφοι. Ήταν και η παρανομία στο παρκάρισμα με τέτοιον τρόπο. Αλλά θα μου πείτε πώς. Ε, λοιπόν, γι' αυτό έχω πει πολλές φορές την κυρία δήμαρχο ότι θα πρέπει να κάποια στιγμή να κάνει κάποια βότα στο κέντρο της αγοράς, στις συνοικίες, παντού στο δήμο, για να τα βλέπει αυτά και όχι μόνο η κυρία δήμαρχος. Θα δείτε ότι είναι με ένα τέτοιο τρόπο παρκαρισμένοι που δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα κυκλοφοριακό. Και σκεφτείτε τώρα τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες όπου θα έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση των δημοτών μας στο κέντρο της πόλης, αλλά και γιατί περιμένουμε και αρκετούς επισκέπτες. Το κλείνω αυτό το θέμα, εγώ όμως θέλω να ρωτήσω πώς θα ελέγξετε αυτόν τον τρόπο. Με ποιον τρόπο θα ελέγξετε. Και με ποιον τρόπο θα δώσετε τη δυνατότητα να μην υπάρχουν διπλοπαρκαρίσματα, παράνομα παρκαρίσματα, παρκαρίσματα πάνω σε διαβάσεις πεζών, σε διαβάσεις αμέα και πάνω σε πεζοδρόμιο. Το δεύτερο ερώτημα έχει σχέση και η αφορμή για το ερώτημα είναι μια δημόσια εδείλωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κυρίας αντιδημάρχου, της κυρίας Πρασά, η οποία σε ερωτήματα και σε παράπονα πολιτών, ότι σε κάποια κομμάτια της συνοικίας ή γενικώς εκτός από το κέντρο της πόλης δεν υπήρχε ξεστολισμός, που εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ως δήμος θα δαπανίσουμε συνολικά 173.600 ευρώ για όλες αυτές τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και για τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς σε όλον τον δήμο και ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων πάει στην αγορά αυτών των χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Στο ερώτημα και στα παράπονα αυτού των πολιτών δήλωσε ότι ακούστε, έτσι είπε η κυρία αντιδημαρχός, εγώ έκαναν το σχεδιασμό αλλά την υλοποίηση την έκανε η δημοφέλεια. Και ερωτήστε τον διευθυντή της δημοφέλειας και αυτό το επανέλαβε δυο φορές. Και το ερώτημά μου είναι το εξής, θα ήθελα να ξέρουμε εμείς ως δημοτική παράταξη, άλλα σχεδιάζουν μέσα στη διοίκηση κάποιοι και άλλα υλοποιούν άλλοι, ή άλλα σχεδιάσαν κάποιοι στη διοίκηση και άλλα υλοποιήσαν έταιροι της διοίκησης. Θέλω κάποιες διευκρινήσεις σε αυτό το θέμα γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρό. Γιατί αυτό δείχνει και πώς διοικείται και ποια είναι η λογική των στέλεχων της διοίκησης. Το τρίτο ερώτημα έχει σχέση με όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπου εδώ και πάρα πολύ καιρό ως δημοτική παράταξη έχουμε πει ότι δυστυχώς, όπως και η προηγούμενη διοίκηση, έτσι και εσείς επί 2,5 χρόνια έχετε ξεχάσει τις συνικείες της πόλης. Τα προβλήματα είναι φοβερά και είναι προβλήματα καθημερινότητας και είναι αυτά που λέμε ταυτονόητα, για τα οποία δυστυχώς μέχρι και σήμερα που συζητάμε φαίνεται ότι δεν υπάρχει βούληση από τη μεριά της διοίκησης για να δοθούν λύσεις. Το πρόβλημα με τα πεζοδρόμια δεν είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, μόνο στο κέντρο. Είναι και σε όλες τις συνικείες. Είναι υποκατάληψη, για διάφορους λόγους, από αυτοκίνητα, από δίκυκλα, από τους ίδιους τους σκάδους των απορριμάτων, είτε είναι πράσινη, είτε είναι μπλε, είτε είναι οικόδονες του Δήμου. Έχουμε διαπιστώσει ότι σε πάρα πολλά σημεία των γειτονιών δεν υπάρχουν οι θέσεις εκείνες κατασκευής για όλους αυτούς τους σκάδους, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί δημότες να πηγαιοφέρνουν αυτούς τους σκάδους και να υπάρχει αντιδικία μεταξύ τους και όχι είναι κάτω από το δικό μου το παράθυρο και όχι είναι δίπλα στη δικιά μου την πόρτα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έρχονται και στα χέρια οι πολίτες. Να βλέπουμε ότι οι χώροι κοινόχριστοι να είναι ακαθάριστοι. Και βέβαια προηγουμένως σας είπε και ο συνάδελφος ο Μάκης ο Παπαδόπουλος, ότι είναι αδιανόητο αιτήματα πολιτών εδώ και χρόνια. Να πω κι εγώ το παράδειγμα αυτό επί της Ναφλίου και επί της Εγνατίας, αυτός ο κοινόχριστος χώρος των δύο στρεμάτων περίπου, που έχετε έτοιμα για να κάνετε παρέμβαση ως δήμος από τον Αύγουστο του 2015 και δεν έχετε κάνει τίποτα. Με κίνδυνο και για την υγεία και για την ασφάλεια των εκεί πολιτών και κυρίως των παιδιών. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο χώρος αυτός ένα κομμάτι μας ανήκει. Ένα κομμάτι είναι υπό αφισβήτηση και είναι κάτω από την όποια απόφαση του Δικαστηρίου. Αλλά είναι αδιανόητο όμως να αφήνουμε στην τύχη τους πολίτες. Εάν δεν κάνω λάθος, το είπα και σε προηγούμενη συνεδρίαση, πρόσφατα αφού πέρασε το καλοκαίρι δώσατε έργο 121.000 σε έργο λάβο για το καθαρισμό των χώρτων. Βέβαια μετά τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, να μη πω ότι ξεκίνησε Οκτώμβριο. Δεν τους είδα να κόβουν τα χώρτα. Αδιανόητα όλα αυτά που συμβαίνουν. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα. Πάρα πολλά παράπονα. Και είναι θέματα τα οποία είναι ταυτονόητα και έχουμε υποχρέωση να τα κάνουμε. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο. Άρα γι' αυτό έχουμε πει πάρα πολλές φορές και στα δυο προηγούμενα τεχνικά προγράμματα του Δήμου γι' αυτό ότι θα έπρεπε να υπάρξουν μικρά έργα αυταπιστασίας για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σε αρκετά από αυτά τα προβλήματα. Το τρίτο και τελευταίο, κύριε Πρόεδρε. Τέταρτο. Ε, νομίζω ότι δεν πήρα πολύ χρόνο. Σήμερα και ο Μάκης ο Παπαδόπουλος και ο συνάδελφος ο Παπάς με ξεπέρασαν. Λοιπόν, έχει σχέση, δεν πειράζει Βαγγέλη την άλλη φορά, λιγότερο. Λοιπόν, έχει σχέση με αυτή την καταγγελία τώρα που είδαμε εδώ και θα ήθελα να ρωτήσω τη διοίκηση. Εάν γνωρίζει, εάν βέβαια δεν γνωρίζει, θα πρέπει άμεσα να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να έχει καθημερινή γνώση των ελέγχων μέτρησης από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας. Έχω επιφυλάξει κατά πόσο γίνονται αυτές οι μετρήσεις. Μετρήσεις από σταθμούς οι οποίοι υπάρχουν και στο χώρο του εργοστασίου αλλά και στο κέντρο της πόλης. Νέμενη η ευθύνη δεν είναι του Δήμου αλλά είναι τεράστια η ευθύνη η δικιά μας όμως να προστατεύσουμε την υγεία και την ποιότητα των κατοίκων μας. Αλλά αν θέλετε και τον επισκεπτό μας, αυτών των επισκεπτών που θέλουμε όλοι να έχουμε για να έχουμε και περισσότερα χρήματα και θέσεις εργασίας. Άρα θα ήθελα να ξέρω εάν και Φώσον ως Διοίκηση αλλά και ως Δήμαρχος γνωρίζει αν γίνονται μετρήσεις, τι δείχνουν αυτές οι μετρήσεις και από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους μας εδώ ως σώμα και ανάλογα θα πρέπει να υπάρξει και αντίδραση. Πάντως σας λέω για μια ακόμη φορά ότι είμαι πολύ επιθυλακτικός κατά πόσο γίνονται αυτή η έλεγχη και αυτές οι μετρήσεις. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο. Ο κ. Ποτόλιας παρακαλώ εκτός λόγου. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρο. Θα ξεκινήσω αυτά που θέλω να σας ρωτήσω από την ανατολική πλευρά της πόλης. Μια περιοχή της πόλης και του δήμου όπου βρωμάει και κυριολογικά και μεταφορικά. Βλέπουμε καταρχήν μια διστοκία στο να μας δίνετε απαντήσεις. Μετά από πάρα πολύ καιρό σήμερα, και ευχαριστούμε πολύ, πήραμε μια απάντηση σχετικά με το περιβιάλι που θέσαμε και εκεί πραγματικά είδαμε, δεν πρόλεπα να τα δω, αλλά αυτό που με έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι θα πληρώσουν εκεί πέρα οι ιδιοκτήτες 13 εκατομμύρια και πάνω για την ισφορά σε χρήμα. Αλλά όμως στην περιοχή ανατολικά της πόλης έχουμε και κυριολογικά διστοσμίες και δρομιά που έχουν σχέση λοιπόν με το ρέμα που κατεβαίνει πάνω από τον Χιτά. Που οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και αναγκάλεστε και παίρνετε και μέτρα για αυτό το λόγο, ρίχνετε ασβέστη και λοιπά. Να πω επίσης για τα σκουπίδια μαζί με τα μπάζα που βρίσκονται έξω από τα γήπεδα Κωτσάλου, που σε προηγούμενη ερώτησή μας είπατε ότι θα τακτοποιηθεί, θα τα παίρνει εργολάβος, αλλά από τι φαίνεται δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και θέλουμε να μας πείτε ακριβώς τι σκοπεύεται να κάνετε εκεί με την περίπτωση αυτή. Σχετικά με τη ρίπανση της βιομηχανίας και την καταγγελία των κατοικωνέεων είναι δυνατόν φυσικά και είναι πολύ φυσικό να δουλεύει με δημενίτες, να δουλεύει με ανηδίκη ευθοπροσωπικό, αλλά αν στοχεύσουμε δηλαδή ότι φταίνει οι εργαζόμενοι τότε δεν πάμε σωστά, δεν αρμενίζουμε σωστά. Οι ευθύνες για την τεράστια ρίπανση που υπάρχει την οποία διαπίστωσα και εγώ με τα ίδια μου τα μάτια μετά την καταγγελία του προέδρου και των κατοίκων εκεί πέρα είναι πράγματι ένα τεράστιο λευκό σύννεφο που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό ξεκινώντας από την βιομηχανία. Αμέσως την επόμενη μέρα πήγα στις διευθύσεις περιβάλλοντος και ανάπτυξης της περιφέρειας όπου εκεί δικιολόγησαν σαν ένα λίγο πολύ φυσικό φαινόμενο υγροποίηση υδραθμών, νεράκι δηλαδή του Θεού που δεν παθαίνουν οι πολίτες όταν το αναπνέουν τίποτε. Και στο κάτω κάτω ίσως να έχουν δίκιο γιατί βρε αδερφέ βλέπουμε τον αέρα που αναπνέουμε. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τι αναπνέεις. Είναι ένα ζήτημα το οποίο νομίζω πρέπει να το συζητήσουμε στην πορεία πιο αναλυτικά. Μέσα με λοιπόν στο πιο προηγούμενο Συμβούλιο ένα ερώτημα για το οποίο επίσης δεν πήραμε απάντηση που αφορά τα απορρήματα. Αγαπητοί συνάρεφοι, κύριοι της διοίκησης, έχουμε τρομερά νέα δεδομένα σχετικά με τα απορρήματα. Και απορώ, Πρόεδρε, πώς δεν το φέρνετε σε ειδική συνυδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και ποια είναι αυτά τα νέα δεδομένα. Ένα είναι ότι πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το νέο ΠΕΣΔΑ βάσει του νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρήματα. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να δούμε τι λέει αυτό το νέο ΠΕΣΔΑ. Για σας πληροφορώ είναι ένα κείμενο εφτακοσίων σωλήδων το οποίο διάβασα. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Επίσης το γεγονός ότι πρέπει να κάνω μια συζήτηση για τα απορρήματα είναι αυτή η ανησχυτική συζήτηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα όχι που μας πέρασε, την πιο προηγούμενη, την προηγούμενη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου όπου άνοιξε μια συζήτηση στα Ερτζιανά, στα ραδιόφωνα δηλαδή ότι επίκοιται η κατασκευή μιας μονάδας ανακύκλωσης απορρήματον μιας βιομηχανίας σκουπιδιών, η οποία θα τοποθετηθεί και αυτή θα κατασκευαστεί στην πίσω αυλή της πόλης, έτσι αντιμετωπίζουμε την περιοχή στα ανατολικά της Καβάλας όλα από εκείνη την πλευρά, λιπάσματα, πετρέλεα, ηχθιοτροφία, μπαξέδες, καλλιέργιες χωραφιών λατομεία, να πάμε τώρα και καινούργιες τέτοιες εγκαταστάσεις και εδώ η συζήτηση που πρέπει να γίνει και αυτά που υπόθηκαν κατά τη γνώμη μας και την άποψη μας είναι πολύ σημαντικά, να μην χρησιμοποιήσω άλλον όρο γιατί ακούσαμε τον πολύ έμπειρο κ. Σιμιτζή ότι λέει, έχει βάθος και βάρος ιδιαίτερο να λέει ότι αυτή η μονάδα, αλλά και η διοίκηση το είπε, ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη, πρέπει να την αρπάξουμε από τα μαλλιά για να κατασκευαστεί γιατί πέραν τον άλλον που θα δώσει θέσης εργασίας και λοιπά, το γνωστό παραμύθι θα μπορεί να παράγει και ενέργεια από την κάψιγη των σκουπιδιών και με αυτή την ενέργεια θα μπορούν να θερμαίνουν οι κάτοικοι της Καρβάλης στα σπίτια τους. Είναι πολύ σοβαρά αυτά τα ζητήματα κ. Πρόεδρε. Πρόεδρε, με συγχωρείτε, εγώ τέτοιο πράγμα δεν είπα ποτέ για την κάψιγη και την ενέργεια στην Καρβάλη. Κύριε Ποτόλια, σε παρακαλώ πολύ αυτό να το διευκρινίσω. Μη μου βάζεις στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Θα παρακαλούσα τώρα να μάθει την ευκαιρία. Με συγχωρείς δηλαδή για τη διακοπή, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα. Ποτέ δεν είπα αυτό το συγκεκριμένο, ότι συνενώ στην κάψη εργοστάσιο κάψεις για να πάρουν θερμό νερό οι καρβαλιώτες. Σας παρακαλώ. Δεν είναι κατανοητό. Συνεχίστε κύριε Ποτόλια. Την προηγούμενη της τοποθέτησης του κ. Σιμιτζή, όταν έπαιζε αυτό το θέμα στα Εργιανά και συνηθίζεται πάρα πολύ να κάνετε τέτοια συζητήσεις σοβαρές στα ραδιόφωνα και να μην έρχεστε εδώ πέρα, την προηγούμενη ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτή τη λογική, τα άκουσα από τον κ. Μουριάβη. Και δεν έκανα καμία αναφορά, γιατί θεωρώ πως αυτός που είναι υπεύθυνος για τις θέσεις της παράταξης είναι ορχηγός. Ακριβώς στην επομένη όμως, και επιμένω γι' αυτό και θα παρακαλούσα τα ραδιόφωνα που είπε αυτά τα λόγια ο κ. Σιμιτζής να τα ξαναβγάλουν, αν τεχνικά υπάρχει τέτοιο ζήτημα και αν πράγματι δεν το είπε, εγώ θα το πάρω πίσω. Εγώ το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά, δεν μου το μεταφέρανε, ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα να δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση των σκουπιδιών, από την κάψη τους, ενέργεια για να ζεσθάνει το νερό με το οποίο θα ζεσταθούν οι καρβαλιώτες. Επαναλαμβάνω και πάλι, επιφυλάσσομαι μήπως δεν μπορούν να το βγάλουν τα ραδιόφωνα, μήπως δεν έχουν τέτοια αρχεία, αλλά νομίζω πως με τις ψηφιακές δυνατότητες που έχουν θα προκύψει και επαναλαμβάνω και πάλι το άκουσα με τα αυτιά μου. Ακριβώς λοιπόν επειδή είναι τόσο… Σ' όλο αυτό, Χρήστο μου, το άκουσα με τα αυτιά σου ή σου το μετέφερανε, μια έτσι λες μια αλλιώς, διότι θα διεφυρνήσω για τελευταία φορά, και με συγχωρείτε Πρόεδρε που παρεμβαίνω χωρίς τη δυνάδειά σας, οι μονάδες αυτές παράγουν βιοαέριο από την κάψη του οποίου μπορούν να προκύψουν τα επόμενα δεινά, είμαι σίγουρος κατά τη δική μου άποψη, αγαπητέ μου κύριε Ποτόλια, κατά τη δική μου άποψη δεν είναι δεινά, είναι ευχάριστες προοπτικές. Ακριβώς λοιπόν και για να λυθεί αυτή η παρεξήγηση, αν υπάρχει παρεξήγηση, γι' αυτό να έρθει εδώ το ζήτημα, να συζητήσουμε και ο κάθε κατεργάρης στον πάνκο του, γιατί να μιλάμε για τέτοια ζητήματα από τα ραδιόφωνα και να λέει είπα δεν είπα έτσι είναι, αλλιώς είναι, είναι ακόμα πιο σοβαρό το ζήτημα και πρέπει να έρθει για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, ανοίξατε αυτή τη συζήτηση στα ραδιόφωνα και είπατε ότι πρέπει η Καβάλα να αρπάξει αυτή την ευκαιρία για να κατασκευάσει μία από τις πέντε μικρές μονάδες που θα κατασκευαστούν στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε αντίθεση με τις δύο μεγάλες που θα γινόταν με το προηγούμενο Πέσδα. Άραγε, που το διαβάσατε αυτό, ότι προβλέπετε μία τέτοια μονάδα και για την Καβάλα, γιατί εγώ δεν το είδα πουθενά και μέσα σε αυτό που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, πουθενά δεν αναφέρει ότι στην Καβάλα θα δημιουργηθεί μία από τις πέντε μικρές μονάδες. Τελειώνοντας, ακριβώς επειδή υπάρχουν τεράστια τέτοια ζητήματα για τα απορρίματα, θα παρακαλούσαμε να απαντήσετε στη γραπτή ερώτηση που σας κάναμε και φυσικά η απάντηση να γίνει σε ειδική συνενδρίας. Θα πάω τώρα και θα τελειώσω αμέσως, κύριε Πρόεδρε, στα δυτικά της πόλης. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακούμε, εγώ το άκουγα και πριν γίνω μέλος του Σεβαστού Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλα στην Περιφέρεια τότε, ότι ο χώρος των Φιλήπων είναι η βαριά βιομηχανία της περιοχής, της πόλης, της Καβάλας, που η εκμετάλλευση αυτής της περιοχής μπορεί να φέρει τεράστιες ανάστησες ανάπτυξης στην πόλη. Ιδιαίτερα δε μετά την ανακήρυξη από την UNESCO σε μνημεία σημασίας που προστατεύονται, πήρε ακόμα μεγαλύτερη αξία. Και τι έμαθα χθες μόλις συνάρρεφε, γιατί δεν το ήξερα, είμαι ειλικρινής σε αυτό. Δεν υπάρχει οδηγός σε ξένες γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Τούρκικα, Βουλγάρικα, που θέλετε να έρχεται κόσμος και από αυτές τις περιοχές, που μπορούν να αγοράσουν, προκειμένου να δουν οι ξένοι, πέρα από αυτά που τους λένε ξεναγοί, αν πράγματι υπάρχουν ξεναγοί επίσημη που τους ξεναγούν, γιατί και εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, δεν υπάρχουν βιβλία οδηγητουριστική, όπως σε κάθε τέτοιο σοβαρό μνημείο ανά τον κόσμο, να μπορούν να πάρουν, πέρα από αυτά που είδαν και ακούσαν, να πάρουν και να μεταφέρουν στο σπίτι τους γραπτά τα ζητήματα. Λοιπόν, είναι ένα τεράστιο θέμα κατά τη γλώμη μου και όταν το έμαθα χθες, για να μη λυκρινήσει έμεινα και ρώτησα και ξαναρώτησα αν όντως ισχύει. Για την Καλαμίτσα, αγαπητοί συνάρεφοι, επειδή έχουμε θέμα, δεν το ανοίγω, δεν λέω τίποτε, απλώς να ρωτήσω και τελειώνω, αν παραμένει η δέσμευσή σας για παραχώρηση του μνημείου που ανασκευάζεται στην περιοχή των Συσκαμάρες, αν παραμένει η δέσμευσή σας να το παραχωρήσετε στον Σύλλογο των Μικρασιατών για να μεταφέρει το Μουσείο του εκεί και για το ΒΑΑ θα σας συνιστούσα να κρατήσετε μικρό καλάθι. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Ευχαριστώ το δικαίωμα που μου δίνετε. Διευκρινίζω ότι ένας κανονισμός πρέπει και να βελτιώνεται και να διορθώνεται. Έτσι γι' αυτό είπα να γίνει μια διευκρινιστική στον κανονισμό για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τους περιπτεράδες. Με αυτή την έννοια. Ευχαριστώ. Λοιπόν, το λόγο ζήτησε ο κ. Μουριάδης. Παρακαλώ. Ο κ. Μουριάδης, ο κ. Ξανθόπουλος και ο κ. Παπάς, ο Λεωνίδας. Και θα απαντήσουν οι αντιδήμαρχοι μετά. Α, και ο κ. Κελαϊδάκης. Ναι, κ. Μουριάδη, παρακαλώ. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Καταρχήν θα ήθελα να πω λίγο στον κ. Ποτόλια για να μην ότι στις δημοκρατίες, οι άνθρωποι έχουν και διαφορετικές απόψεις και δεν λένε όλοι τα ίδια λόγια. Δεν σημαίνει ότι κάτι που είπα εγώ πρέπει να τον στερνίζεται και ο κ. Σιμητσής αυτόνοιτ. Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι η συζήτηση που έγινε ήταν μια πάρα πολύ έτσι γενική. Είπα ότι ένας από τους τρόπους που μπορούν να γίνει είναι και η καύση. Και στη τελική ανάλυση… Τι παίρνετε στη διαδικασία, θα τα πω κ. Μουριάδη. Με συγχωρείτε. Να μην απαντάτε. Με συγχωρείτε. Θα τα πω. Λοιπόν, θα ήθελα να πάω λίγο στις ερωτήσεις που θέλω να κάνω. Είναι για το έργο που γίνεται που ακούγονται τόσο για την Πιπίνου και για τον Μεντρεσέ, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ καλό έργο και όποιος με συγχωρείται πάρα πολύ… Μπορείτε να ρωτήσετε ή να απαντήσετε. Όχι, γιατί ακούγονται διάφορα για την Πιπίνου, γι' αυτό. Και είπαμε λίγο τη λέξη περιορισμένα. Με συγχωρείτε. Ο κ. Ποτόλιας ο μόνος σωστός εδώ πέρα. Μπράβο κ. Ποτόλια μου. Είπες τη σωστή λέξη, το μνημείο, σε ισαγωγικά, το κτίριο. Σας παρακαλώ πολύ. Θα ήθελα να με συγχωρείτε. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ότι επειδή τώρα η Πιπίνου έχει ανοίξει και ήδη αρχίζει και γίνεται πάρκινγ, να δούμε τι θα κάνουμε, ούτως ώστε να μην χαλάσει το έργο σε πολλά σημεία και ότι επίσης ο δρόμος που είναι από την πίσω πλευρά, εάν σκοπεύουμε να τον φτιάξουμε ή όχι. Το δεύτερο είναι για το τρίτο γυμνάσιο, όπου έχει γίνει ένα πάρκινγ το οποίο θα νοικιαζόταν αυτό το πάρκινγ σε κατοίκους γύρω της περιοχής, στο τρίτο γυμνάσιο, στο παλιό θηλαίον που έχει γίνει το πάρκινγ, ούτως ώστε τα έσοδα αυτά να πηγαίναν στις σχολικές επιτροπές. Και επίσης θα ήθελα, μια και είπατε για τα ΒΑ, να δώσω και εγώ συγχαρητήρια στις υπηρεσίες που κάνανε αυτό και θα ήθελα να ρωτήσω, διότι τα έργα που εντάχθηκαν όντως έχουνε μελετηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και έτσι έχουνε μπει στα ΒΑ, θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν έχουμε ετοιμότητα τις υπόλοιπες δράσεις που έχουμε μέσα, εάν θα μπορέσουμε να τις συλλοποιήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Μουριάδη. Ο κ. Κελαϊδάκης είχε ζητήσει το λόγο μετά. Καλησπέρα από εμένα κ. Πρόεδρε και κ. Δήμαρχο. Μαντώλη δεν άκουγε το ευάλωτο λόγο. Κ. Δήμαρχο θα ήθελα να κάνω. Όσον αφορά τέλη Νοεμβρίου, κι αν θυμάμαι καλά, 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση πουσαλιωτών στην Ελευθερούπολη μεταξύ δύο συλλόγων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουσαλιωτών Καβάλας και του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολυκάρπης Αριστοτέλη. Ξέρω ότι ο Σύλλογος αυτό ζήτησε τη βοήθεια από τον Δήμο, όσον αφορά την πραγματοποίηση αυτής της συνάντηση. Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση. Με τύχαν σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης ο κ. Σαλουπιδοφόρος. Ήταν και άλλοι Μητροπολίτες. Ήταν πολύ καλή εκδήλωση. Ξέρω ότι στο τέλος ζητήθηκε από τη Δήμαρχο να βοηθήσει το Σύλλογο στην πραγματοποίηση μιας εξής ενός γεύματος προς όλους καλεσμένους από το Σύλλογο Πουσαλιωτών Καβάλας. Κυκλοφόρησε στο ίντερνετ, κυρία Δήμαρχη, και θέλω να σας ρωτήσω πραγματικά αν ισχύει ότι την κάλυψη αυτού του γεύματος στα χέγια που δώσατε στην Πρόεδρο ότι θα το τακτοποιήσει ο Δήμος, θα το καονίσει, κυκλοφόρησε ότι στο τέλος τον πλήρωσε ο Πρόεδρος της Λαγρολίπου ο κ. Μπεχράγης. Θα ήθελα να ξέρω αν είναι αλήθεια. Δεύτερον, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Φιλιππίδη. Πριν μια μισή εβδομάδα συζητήσαμε στην Οικονομική Επιτροπή όσον αφορά ένα έτοιμα που υπήρχε από τον Ζιγώσα τον υπεαγωγείο. Συζητήσαμε εκεί και με τον κ. Καλανταρίδη και είπαμε ότι ήταν ανέφυκτο έτσι πως το κατάλαβα επειδή ήταν πάνω στο πεζοδρόμιο. Δεν εννοούσαν αυτό το πράγμα προφανώς γιατί εγώ έτσι πρέπεισα να συζητήσω μαζί τους γιατί έτσι πως το είπαμε μαζί μόνο δεν χρειαζόταν το σκέπαστρο. Μου είπαν μάλιστα και ο πρόεδρος του Ζιγού ότι σας έχει ενημερώσει από πέρυσι και ότι είπατε ότι θα μπορέσει να γίνει και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει το σκέπαστρο αυτό στον υπεαγωγείο τώρα που υπάρχει πρόβλημα με τις κυρικές συνδίκες κ. Φιλιππίδη. Πιστεύω ότι αν βρείτε τον χρόνο να το δείτε είναι δύο ημερών δουλειές δουλειά και με πάρα πολύ μικρό κόστος. Πιστεύω ότι αν μιλήσετε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας εκεί θα λυθεί γρήγορα ή αν το έχετε κάνει αυτό. Και τρίτον είχα ρωτήσει τον κ. Ξανθόπουνο πριν κάποιων αρκετών μηνών πάλι για το Ζιγός όσον αφορά για μία περιοχή στο κέντρο του Ζιγού με τρία τέσσερα σπίτια γιατί είναι στην αποχέντευση. Είχατε πει θα μου απαντήσετε δεν μου είχατε πει αν έχετε κάποιον νεότερο θα ήθελα να μάθω. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Κελαϊδάκη. Παρακαλώ κ. Παπάσο Λεωνίδας. Κύριε Πρόεδρε το πρώτο ζήτημα που θέλω να πάω είναι αναφορικά με τις αποφάσεις και τις πράξεις που πηγαίνουν σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο Περιγιάλη για την εισφορά σε χρήμα. Πληροφορούμε ότι πηγαίνουν αλφαβητικά αυτές οι πράξεις και πληροφορούμε ότι καλούνται να καταβάλουν τις βάστακτα, αντιθεόρητα ποσά, πιθανών με αντικειμενικές αξίες που ανατρέχουν στο μακρινό παρελθόν και που δεν έχουν καμία σχέση πλέον με τις σημερινές εμπορικές αξίες. Θεωρώ ότι η Επιτροπή που συνέταξε αυτές τις πράξεις έκανε σοβαρές πλημμέλειες και λάθη. Όταν καλούνται οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να δώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάτι δεν πάει καλά. Ελοχεύει ο κίνδυνος οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Περιγιάλη να ζητήσουν αντικατάστασης φοράς σε χρήμα με εισφορά σε γη, να αποκτήσει ο δημοσικός παιδάκης εκεί για να μην σπράξει χρήματα. Και οι κοινόχρηστες υποδομές και οι κοινοφελείς υποδομές από ποιον θα κατασκευαστούν, κυρία Δημαρχή, που θα βρεθούν λεφτά για να φτιαχτούν πεζοδρόμια, ύδρεψη, αποχέτευση, ελεκτροφωτισμός στο Περιγιάλη. Έχετε μελέτες, έχετε σχέδιο, σκοπεύετε κάτι να κάνετε για το Περιγιάλη, γιατί απέναντι και σε αυτούς ως δήμος έχουμε κάποιες υποχρεώσεις. Δεύτερο θέμα. Το εργασιακό πρωτάθυμα BASKET, το επαγγελματικό που διοργανώνει η Δημοφέλη, είναι πράγματι μια πολύ καλή διοργάνουση. Συμμετείχα και εγώ για λίγες αγωνιστικές, αλλά παρατηρείτε, ήδη από πέρσι, με ιδιαίτερα μεγάλη έξαρση φέτος, να έχουμε πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς. Μάλιστα η σχετική διεύθυνση της Δημοφέλης έκανε και μια ανάρτηση στο διαδίκτυο σωστά. Εγώ ήθελα να πω αν υπάρχει σκέψη, διάθεση και μήπως θα έπρεπε η Δημοφέλη να πάρει μια πρωτοβουλία από την Γενική και Αόριστη Πεύθυνη Δήλωση που υπογράφουν οι συμμετέχοντες, να γίνει μια προσπάθεια να συμβληθεί η Δημοφέλη, δεν ξέρω, με κάποια ασφαλιστική εταιρεία, να υπάρξει ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλιο. Τραυματίστηκαν άνθρωποι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, οι οποίοι όχι μόνο θα χάσουν τα μεροκάματά τους, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να καταβάλουν και τη δαπάνη των εγχειρήσεων αποκατάστασης. Όπως σας τα λέω, κάθε εβδομάδα και μια ρήξη χιαστού, δεν είναι αστείο, ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλιο με ένα ποσό νομίζω μπορεί να δώσει λύση. Τώρα, για το κουβουλού, το έβαλε ο Βαγγέλης ο παπάς, είπε κάτι ο κύριος Κηλαϊδάκης, ελπίζω κυρία Δήμαρχη να το διαψεύσετε ότι τραπέζει σε σύλλογο το ανέλαβο ο κύριος Μπεχράκης. Συς έχετε πει ή έχετε αποδεχτεί ότι πολλές φορές κάτσατε στο ίδιο τραπέζι με τον κύριο Μπεχράκη, καταλαβαίνει ότι έχετε συνεργάτες και συμβούλους που είναι από την άλλη πλευρά, όχι των απολυμένων εργαζομένων, ότι έχετε συγγενείς εργαζομένων σήμερα, κι αυτούς τους σεβόμαστε, εργαζόμενοι είμαστε, αλλά κοιτάξτε κυρία Δήμαρχη, μιλάμε για 200 ανθρώπους που πλάκα πλάκα κινδυνεύουν από το πουθενά να μείνουν στο δρόμο. Και ναι μεν θα τα κρίνουν τα δικαστήρια, εγώ πιθανολογώ ότι θα ακυρωθούν οι απολύσεις, αλλά είναι δικαστήρια εσείς ως πρώτος πολίτης αυτής της πόλης. Οφείλετε να πάρετε μια πρωτοβουλία, αφήστε τη λογική νύπτο τα ασχήρας μου δεν με αφορούν, πρέπει να πάρετε πολιτική πρωτοβουλία, δεν φτάνει που τους δουλεύουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και τους υπόσχονται ακόμη το επίδομα του ΑΕΔ, το ειδικό επίδομα, αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να κάνουν τίποτα στο δρόμο. Πρέπει να πάρετε μια πρωτοβουλία να τους στηρίξετε, να τους βοηθήσετε, να πείτε το μπεχράκι να το ξέρετε, ρε μεγάλο εδώ δεν λειτουργούν έτσι, δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά στην καβάλα. Μιλάμε για 200 οικογένειες οι οποίες έμεναν χωρίς δουλειά, χωρίς να φταίνεσαι τίποτα και μιλάμε και για έμπειρους εργαζομένους. Κλείνοντας για τα περίπτερα το έθεσε και ο συνάδελφος, ακούστε κ. Δήμαρχη, πράγματι πολλοί περιπτερούχοι που λάμβαναν άδεια με το προηγούμενο καθεστώς και τροποποιήθηκε ο κανονισμός, λένε το αυτονόητο, λένε εμείς δεν βάλαμε για να επεκταθούμε τα ρόλς, βάλαμε για λόγους προστασίας, για λόγους ασφάλειας, μας έχουν κλέψει 10 και 20 φορές και σε κάθε περίπτωση λένε, ας έρθει ο Δήμος με έναν μηχανικό της τεχνικής υπηρεσίας να κάνει ένα υπόδειγμα, ένα πρότυπο κατασκευής και εμείς να το υλοποιήσουμε παρότι η δαπάνι είναι μεγάλη, αλλά δώστε μας και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, γιατί αυτό απαιτεί 2-3 μήνες και δώστε μας μια κατεύθυνση πως πρέπει να κινηθούμε, γιατί πράγματι από υπηρεσία σε υπηρεσία, από γραφείο σε γραφείο, όπως με το θέμα των προστήμαν των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος, πολιτικές φωνές ερετών, ναι θα λυθεί το θέμα, εύκολο είναι και ουσία μηδέν και τα πρόστιμα έρχονται. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά, ο κύριος Ξανθόπουλος τελευταίο ζήτησε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Να ενημερώσω το σώμα ότι παίρνοντας αριστερά για τη νομαστική μου γιορτή έχω κάποια κεράσματα, τα οποία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ό,τι συμπαριβίσκονται στην αίθουσα μπορούν να πάρουν γιατί είναι αρκετά. Βέβαια, δεν ζητήσα το λόγο γι' αυτό. Ζητήσα το λόγο διότι δεν θα απασχολούσα το σώμα, εάν δεν θεωρούσα ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Και ιδιαίτερα σοβαρό γιατί αφορά μια δημοτική επιχείρηση, η οποία την περίοδο αυτή έχει ένα θέμα συγκεκριμένο, ανοιχτό, με μια μερίδα εργαζομένου της. Και εννοώ τις αγωγές οι οποίες γίνονται από εργαζομένους αμέα της ΔΕΙΑΚ, κατά της ΔΕΙΑΚ, και οι οποίες συζητούνται στα δικαστήρια με κάποιες, έτσι θα έλεγα, αποφάσεις, οι οποίες είναι υπέρος της δημοτικής επιχείρησης και οι οποίες θα κληθούν και στο Εφετείο. Βέβαια δεν είναι θέμα, δεν είναι ο λόγος που πήρα αυτός και απασχολώ τόσο μα σήμερα. Βλέπω όμως ότι από μερίδα συνηγόρων των εργαζομένων αυτόν, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να ενδυναμώσουν τη θέση των εργαζομένων, που ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν, η έκφραση που χρησιμοποιείται στα δικαστήρια είναι εκβιάστηκαν, οι εργαζόμενοι αυτοί αφέθηκαν χωρίς δικαστική, χωρίς συνδρομή δικηγόρου και άρα για αυτόν τον λόγο παραπλανήθηκαν. Και βέβαια επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν θα απασχολούσα το σώμα αν αυτό συνέβαινε με κάποιον δικηγόρο ο οποίος είναι εκτός αιθούσης, αλλά το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει από το συνάδελφο του Λείου Αντουμπαπα, ο οποίος στην τελευταία συνύπαρξη που είχαμε στο δικαστήριο της πόλης, ούτε λίγο είτε πολύ, ερώτησε μάρτυρα ο οποίος έπρεπε να απαντήσει, έτσι κλείθηκε να απαντήσει εάν η Πρόεδρη και χρησιμοποιήσε πληθυντικό, δηλαδή πέραν του ενός που την περίοδο εκείνη που εννοούσε ενδεχομένως θα ήταν παρόν, η Πρόεδρη της ΔΑΙΑΚ ερώτησε, σας καλέσανε και με την παρουσία και το ειδικό τους βάρος σας εκβιάσανε, απειλώντας σας ενδεχομένως για τη δουλειά σας και εξατίας αυτού του λόγου υπογράψατε την παρέτηση. Και βέβαια αναφέρθηκε και από τον κύριο Παπά στο Διαστήριο δυστυχώς ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αφαιρετικά χωρίς τη συνδρομή δικηγόρα αλλά λοιπόν χωρίς νομική υποστήριξη. Δεν θα έκανα, επαναλαμβάνω και άλλη μια φορά αυτή την αναφορά και δεν με απασχολεί ο τρόπος τον οποίον ο κάθε ένας από εμάς βιοπορίζεται, είναι δικαιωμάτο, όπως το αντιλαμβάνετε, το καθένας μπορεί να το κάνει ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά θεωρώ ότι ο τρόπος τον οποίον γίνεται σε βάρος της ΔΙΑΚ σε αυτές τις περιτώσεις από τον κύριο Παπά ξεπερνά καταπολύ τα όρια. Και επειδή στην αίθουσα κύριε Πρόεδρε είναι παρόντες τουλάχιστον τρεις πρωιν Προεδροί της ΔΙΑΚ, ο τίος Δήμαρχος ο κύριος Συμμετσής, ο συνάδελφος ο κύριος Τσουχανταρίδης, ο συνάδελφος ο κύριος Καζανίδης, θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπέπεζα στην αντίληψή τους τέτοιου είδους εκβιαστική συμπεριφορά από κάποιους προέδρους σε βάρος αυτών των εργαζομένων. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Κύριε Ξανθόπουλε, για τα επαγγελματικά μου δεν σας πέφτει λόγος. Σύμβουλος της ΔΙΑΚ δεν υπήρξα. Δεν ξέρω αν εσείς, οι συνάδελφοί σας, παίρνετε δουλειές από δημοτικές επιχείρησες. Εγώ δεν είχα καμία συμβατική σχέση με τη ΔΙΑΚ. Και όταν υποστηρίζω έναν εργαζόμενο θα κάνω τη δουλειά μου όπως κρίνω εγώ. Τα όρια της διοντολογίας άλλοι θα τα κρίνουν. Εσείς θα πρέπει όταν έρχεστε στα δικαστήρια που μπήκατε στην ουσία να λέτε την αλήθεια και όχι παραμύθια της χαλιμάς. Παρακαλώ, παρακαλώ. Είναι πολιτικό το θέμα που έβαλε. Έβαλε πολιτικό θέμα, παρακαλώ. Θα ρωτήσουμε κ. Αδημαντικά. Υπήρχε συνδίκηση, υπήρχε της δίκης σας άνθρωπος που ήταν εκεί κ. Ξανάκα. Αφήστε τα αυτά τώρα. Εκβιάσατε αυτούς τους αμέα. Όχι δεν τους εκβιάσαμε. Δεν τους εκβιάσαμε. Αφήστε τώρα. Τους ίδιους ρωτάω. Κύριε Σιμιτσή σας παρακαλώ πείτε μας τους εκβιάσατε. Κύριε Τσοχαταρή τους εκβιάσατε. Ναι. Για να υπογράψουν. Αυτή είναι η δική μου ερώτηση. Και εγώ θα ρωτήσω κ. Δήμαρχε πώς επιτρέψατε τον συνεργάτες σας τον κ. Δράκο να είναι μάρτυρας υπεράσπισης σε μια υπόθεση εναντίον... Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Θα σας απαντήσω ως όλους εσείς. Ε, όχι, όχι, εντάξει. Τώρα εκβιάσαμε. Τώρα δεν εκβιάσαμε. Ε, εντάξει. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ε, συγγνήσετε που αποφασίζετε. Εάν οι πρόεδροι της ΔΕΙΑΚ δεν έχουν την ευησιασία να απαντήσουν αν εκβιάσαν ή όχι τους εργαζόμενους, εγώ δεν θα κάνω το εδώ από αυτή τη διαδικασία. Πρόεδρε μου, μη το λες έτσι. Όχι. Μη το λες έτσι. Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια. Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια. Εγώ είμαι σίγουρη ότι δεν εκβιάσατε. Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια. Είμαι σίγουρη ότι δεν εκβιάσατε. Άλλο. Ωραία. Τώρα ο κ. Παπάς απάντησε με τον τρόπο που σας απάντησε και νομίζω ότι είναι επαρχής ο τρόπος όσον αφορά την επαγγελματική πλευρά. Τώρα, όσον αφορά εμάς που έχουμε να υποστηρίξουμε μία πολιτική παράδαξη και μία πολιτική συμπεριφορά απέναντι στους συγκεκριμένους εργαζομένους, το έχουμε πει επανειλημμένα. Αν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο ζήτημα και τέτοια σκιά σε βάρος οποιουδήποτε... Τον κ. Παπά πήγε. Όχι, κοιτάξτε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Άλλοι έφθουσαν. Λοιπόν, παρακαλώ κ. Παπά, παρακαλώ. Μην απευθύνεστε έτσι με αυτόν τον τρόπο. Παρακαλώ, παρακαλώ. Μην μιλάτε έτσι, λοιπόν. Μην μιλάτε έτσι. Μην μιλάτε έτσι, παρακαλώ. Εδώ είμαστε ένα πολιτικό... Έδωσε την απάντηση ο κ. Σιμήτζης, παρακαλώ. Είμαστε ένας πολιτικός που συνδιαλεγόμαστε και συναλλασσόμαστε πολιτικά. Αυτό είναι λοιπόν. Εκεί σταματάω. Δεν χρειάζεται άλλη κουβέντα, άλλη διευκρινήση, διότι δεν τολμώ και δεν δέχομαι από την άλλη πλευρά να υπάρξει ο παραμικρός υπενυγμός έστω και ως υπενυγμός για αυτό το θέμα. Στην αίθουσα αυτή. Παρακαλώ, εντάξει κ. Χαταρίδη, νομίζω ότι καλύφθηκες από το... Παρακαλώ, κ. Δήμαρχε, έχετε τον λόγο... Από πού να αρχίσω κ. Πράδηρ και κ. Συνάδερφη και πού να τελειώσω. Πόσο μπορούμε το πιο σύντομο. Ποια μπορά την υπαλληλοκρατία, θα ξεκινήσω με αυτά που είπε ο κ. Συμβιτσής. Πριν από όλα να πω μια γενική παρατήρηση, σας ευχαριστώ όλους, γιατί δεν βρήκατε τίποτα σοβαρό πουσούριο από την διοίκηση και σήμερα ασχοληθήκαμε με ψηλολόγια. Εξαιρείτε η μονάδα απορριμάτων, την οποία βρίσκω πολύ σημαντικό θέμα, διαχείρισης των απορριμάτων και θα σας ενημερώσω ενιαία για όλους που ενδιαφέρεστε γι' αυτό. Σας παρακαλώ κ. Παπαδόπουλε, σας παρακαλώ όλα τα έχω καταχωρηθεί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από τη μονάδα, από τη μονάδα, με τι πιάνεστε. Μπορώ να απαντήσω, θέλετε να απαντήσω ή ρωτάμε για να ρωτάμε μόνο. Δεν υποβαθμίζω τίποτε. Μπορώ να μιλήσω. Μισό λεπτό. Λοιπόν, μπορώ να απαντήσω. Μπορώ να απαντήσω τα... Παρακαλώ τώρα, είναι για να απάντησκω θέμα. Θα απαντηθεί. Θα απαντηθεί. Παρακαλώ, παρακαλώ. Μήπως, κύριε Πρόεδρε, κάνουμε τις ερωτήσεις για να φαίνουμε, όταν είμαστε στην κάμερα, ότι κάνουμε ερωτήσεις και δεν μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις. Προφανώς. Σε ό,τι αφορά τη μονάδα, μιλάω σοβαρά. Εγώ όλον αυτόν τον καιρό έχω έρθει σε επαφή με όλων των ειδών τους ασχολούμενους με τέτοια θέματα, ακόμη και με τη Διαμάθ, ακόμη και με δήμους εκτός της περιφέρειας και προχθές, πρέπει να σας πω, είχα την πιο σοβαρή επικοινωνία από όλους αυτούς που έχω ακούσει και με εταιρίες και με τα πάντα. Δεν με είχε πείσει κανένας. Γιατί αν δεν πιστώ πρώτα εγώ, το θέμα δεν το φέρνω εδώ για να το συζητήσουμε. Λοιπόν, την προηγούμενη εβδομάδα πήρα τον Βασίλη τον Λιόγκα, τηλέφωνο. Θεωρώ ότι είναι ο μόνος γνώστης, ένεκα του ανδικημένου και της θέσης που βρίσκεται, που ξέρει τι τον γίνεται. Συγκρίνοντας αυτά που μου είπε με όλα τα προηγούμενα που είχα ακούσει. Μιλάμε για βιοαέριο, δεν μιλάμε για κάφση σκουπιδιών. Είμαι κατηγορηματική. Δεν μιλάω για κάφση σκουπιδιών που δημιουργεί διοξύνες. Πιο κατηγορηματικό από αυτό δεν υπάρχει. Η παραγωγή του βιοαερίου, το οποίο είναι φωταέριο κατουσίαν, διασπάται σε διοξύδιο του άνθρακα και νερό όταν καίγεται. Είναι αυτή που δίνει, όπως είπε ο κ. Σιμιτσής, την ενέργεια, με την οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον τις απαιτήσεις του εργοστασίου και βλέπουμε από κει και πέρα και όλα τα σχετικά. Παρακάλεσα, σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε, παρακάλεσα τον κ. Ολιόγγγα να έρθει αυτοπροσώπος εδώ. Του έθεσα τις δύο ημερομηνίες. Η μία ήταν η σημερινή και 19 του μηνός που θα ξανακάνουμε δημοτικό συμβούλιο. Να έρθει να ενημερώσει το σώμα. Διότι οι άγνοια δεν γνωρίζουμε καλά το θέμα. Και αυτοί που μας κατατοπίζουν δεν μας κατατοπίζουν ανοιχτά και καθαρά. Προφανώς γιατί δεν το ξέρουν σωστά. Θα ετοιμάσει τα power points του και όλα τα σχετικά και στις 19 του μηνός πρώτα ο Θεός ο Βασίλης ο Λιόγγγας θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο να μας ενημερώσει με το ν και με το σίγμα και να τον κάνουμε όσες ερωτήσεις θέλουμε. Σ' ό,τι αφορά την υπαλληλοκρατία. Μέσα δεν απαντώ κύριε Σιμητσή σε τέτοιου είδους προβοκατόρικες ερωτήσεις. Γιατί προβοκατόρικοι τι θεωρώ. Θα δείτε λοιπόν μετά όταν θα φτάσουμε στο επίμαχο θέμα που εμπλέκονται οι υπάλληλοι πως μπλέξαμε και μπλεχτήκαν και οι υπάλληλοι και εμείς λόγω της ασάφιας του νομοθέτη και της αλλεπάλληλες νομοθεσίας το ένα πάνω στο άλλο που το ένα αναιρεί το άλλο. Σ' ό,τι αφορά τον απολογισμό του κοσμόπολης κυρία Ιουσιφίδου θα σας παρακαλέσω σ' ένα από τα επόμενα σεμβούλια να ξεμπερδεύουμε να τελειώνουμε. Τον φάκελο υποψηφιότητας τι αφορούσε κυρία Πρασά. Κυρία Πρασά επειδή λείπατε μ' ακούτε. Τον φάκελο υποψηφιότητας για το Best City Awards ποιος τον έκανε ρώτησε ο κύριος Σιμητσής γιατί έψαξε στο ίντερνετ και βρήκε ότι αυτή η μπουσιάς communication δεν λέει και τίποτε βρε αδερφέ και επειδή είναι ιδιωτική δεν τον ενδιαφέρει και σε πόσες κατηγορίες λάβαμε μέρος, ποιος έκανε το φάκελο, ποια ήταν η κατηγορία στην οποία υποβάλαμε και θα μου πείτε σας παρακαλώ εσείς που ήσασταν παρούσα, ποιοι άλλοι δήμοι ήταν εκεί γιατί απ' ό,τι φαίνεται μόνο εμείς πήγαμε από όλη την Ελλάδα για να διεκδικήσουμε χρυσά μετάλλια. Για το μέρος που θα γίνει, δεύτερον απαντώ για το που θα γίνει κύριε Σιμητσή και σε όλους τους συναδέρφους γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό. Όχι τα βρίσκεται δυστυχώς ανατολικά της πόλης και δεν βρίσκεται ούτε από χθες ούτε από προχθές. Βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια εκεί και η επέκταση του χυτά δίπλα στο χυτά γίνεται. Για το που θα γίνει είμαι πάρα πολύ προσεκτική διότι δεν με ενδιαφέρει αν θα κάνω παραπάνω, αν θα ζοριστούν τα αυτοκίνητα παραπάνω, με ενδιαφέρει να προστατεύσω την περιοχή της Καρβάλης και να μην έχει πρόβλημα η Καρβάλη η οποία έχει όλη την επιβάρινση της χημικής βιομηχανίας. Ρώτησα λοιπόν τον κ. Γκίκα ο οποίος είναι παρόν, κάνω λάθος κ. Γκίκα, ρώτησα τον κ. Γκίκα να μας υποδείξουν εκείνοι μέρη που να μπορούμε να πάμε. Το έκανε ο κ. Γκίκας. Επίσης ρώτησα τον κ. Χατζιβασιλιάδη από τον Χαλκερό να μας υποδείξει μέρη που θα μπορούσαμε να πάμε. Και συνενοήθηκα και ψάχνω το θέμα ακόμη με τους τοπογράφους του δήμου για το που σκένα συμφέρει το δήμο αλλά και να μην ενοχλεί τον πληθυσμό. Είμαι πάρα πολύ σαφής και για το σημερινό θέμα που συζητήσανε την Καρβάλη και για το θέμα της μονάδας, εάν η Καρβάλη δεν το θέλει δεν πρόκειται να γίνει. Θα μας υποδείξουν αυτό το σημείο. Ποια είναι η άποψη της για τη μονάδα στην Καρβάλη, είπαμε. Σας απάντησα. Η δική σας άποψη, όχι η άποψη των Καρβαλιωτών που είναι δεδομένα. Σας είπα ποια είναι η δική μου η άποψη. Ζήτησα από τον κ. Γκίκα που γνωρίζουν, θεωρώ ότι γνωρίζουν τα μέρη καλύτερα από μας. Δε θα σας πω αυτή τη στιγμή ποια είναι τα υποψήφια μέρη. Ας ακούσουμε πρώτα πώς θα είναι η μονάδα και μετά θα βάλουμε τα υποψήφια μέρη. Η μονάδα περιέχει πρώτον διαχωρισμό των απορριμάτων, δηλαδή ένα τύπου κδάει πράγμα. Υπόψιν ότι ενώ ξεκινήσαμε με δύο μονάδες στο περιφερειακό σχεδιασμό και το λέω σε εσάς κύριε Ποτόλια, κύριε Βέρο, κύριε Παπαδόπουλε, ενώ ξεκινήσαμε με μία μονάδα στην ανατολική περιοχή της περιφέρειας και μία στη δυτική, γι' αυτό δεν βρήκατε τη θέση καβάλα, κύριε Ποτόλια, αυτός ο σχεδιασμός τον οποίο τώρα ανακαλύψατε εσείς σαν περιφερειακό σχεδιασμό, επειδή το ψήφισε το περιφερειακό συμβούλιο, αυτός ο σχεδιασμός σχεδιάζεται από τη διαμάθεδο και πάρα πάρα πάρα πολύ καιρό. Ενώ ξεκινήσαμε λοιπόν με δύο μεγάλες μονάδες, καταλήξαμε στις πέντε μονάδες, διότι υπάρχει πια, έχει αλλάξει το εθνικό σχεδιασμός, προτιμάει τις μικρές και διάσπαρτες μονάδες, οι οποίες βέβαια δεν θα δημιουργούν ρήπους, τις πολλές και διάσπαρτες, εγώ σας λέω και η Θάσος τα κάνει. Πληροφορούμε ότι και η Δράμα θα κάνει. Λοιπόν, το Διδημότικο, η Ορεστιάδα επάνω θα κάνει. Λέτε εσείς όλος αυτός ο κόσμος τόσο πρόθυμα να ζητάει τις μονάδες όταν είναι ριπογόνες. Όχι βέβαια. Λοιπόν, περιέχει πρώτον... Κυρία Δήμαγκε, με όλο το σεβασμό, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Τώρα μια ενημέρωση, χρήστο δε θα το λες πρώτα. Πρόεδρε, όχι είναι σοβαρό. Λοιπόν, σας λέω, 700 σελίδες είναι ο σχεδιασμός, τις διάβασα όλες. Μιλάει και για τις μικρές της πέντε, θα γίνουν στη πρώτη φάση της διαχείρισης των απορριμάτων και μιλάει και για τις τρεις μεγάλες που θα γίνουν στη δεύτερη φάση, όπου εκεί, ενώ στην πρώτη φάση δεν προβλέπει να γίνει μία από τις πέντε, όπου οι πέντε έχουν οριστεί επ' ακριβώς που θα γίνουν και στη Δράμα και στη Σάθρο και στη Σαμοθράκη, αλλά όμως στη δεύτερη φάση μιλάει για τις τρεις μονάδες τις μεγάλες, που θα γίνει μία στην Αλεξανδρούπολη που ήδη έχει δρομολογηθεί, μία εδώ στην περιοχή της Καβάλασο που θα παίρνει τα σκουπίδια Δράμα-Καβάλα-Σάνθιση των τριών νομών και μία στο βόρειο Εύρω. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Λοιπόν, ακούστε τι έχει μονάδα. Όχι, τελειώνω. Ακούστε τι θα έχει. Αυτό το σχεδιασμό να συζητήσουμε και αν για τον κύριο Λιόγκα τον φέρετε εδώ σαν κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όχι βέβαια, σαν καβαλιώτη. Λοιπόν, με συγχωρείτε πολύ. Σαν καβαλιώτην τον παρακάλεσε και γνώστη. Εγώ δεν το δέχομαι γιατί είναι αυτός που πρόσφατα είπε να μας φέρει και το LNG στην Καβάλα. Αν είναι και έρθει και μας φέρει και τα σκουπίδια με την κάψη δεν το θέλουμε. Δεν μιλάμε για κάψη, άδικα, μη στενοχωριέσεις. Κυρία Δήμαρχε, ο κύριος Λιόγκας τάχθηκε υπέρ του LNG στον κόλπο της Καβάλα. Συγχωρώ, μιλάμε για το LNG, εμείς τα χθήκαμε υπέρ. Αυτόν θα φέρουμε τώρα να μας φωτίσει. Καλέ κύριε Ποτολιά, άκουσε λίγο. Πρώι, διαγράψανε από τον Κουκουέτυγοντα. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ. Λοιπόν, άκου τη διαδικασία. Πρώτον, ξεχωρίζουν τα σκουπίδια. Υποτύπων γδάει δηλαδή. Με μαγνήτες, με μηχανικούς τρόπους και όλα τα σχετικά. Δεύτερον, συμπυκνώνουν τα σκουπίδια. Τα συμπυκνώνουν. Τα θάβουν στοχητά συμπυκνωμένα. Δίπλα υπάρχει μονάδα κομποστοποίησης και όλα τα σχετικά. Θα αρθεί και θα μας τα πει με το ν και με το σ. Πουθενά το πρώτο, το μόνο πράγμα που ρώτησα τρεις φορές, ήταν αν καίγονται τα σκουπίδια. Γιατί αν καίγονται τα σκουπίδια δεν το συζητάμε. Είναι εκτός συζήτησης. Και μου είπε, βέβαια, μου είπε ότι το μόνο πράγμα που παράγεται είναι το βιααέριο, το οποίο είναι φωταέριο κατουσίαν, το οποίο όταν καίγεται αποδίδει στην ατμόσφαιρα διοξύδιο του άνθρακος και νερό. Λοιπόν, θα αρθεί και θα μας τα πει. Ποιο είπε θα έβρεστε άδικα. Αμάν Παναγία μου. Θα έχουμε θέμα συζήτησης μεγάλο τώρα. Πάμε παρακάτω. Ε, δέκα μέρες τα έχουν να λένε. Συνεχίζουμε. Λοιπόν, πάω στον κ. Παπαδόπουλο. Ακτί καλαμίτσας. Το μεγάλο λάθος της δημάρχου. Να απαριθμίσω μερικά άλλα λάθη. Να απαριθμίσω το βάα που φωνάζατε εδώ μέσα και απειλούσατε ότι έτσι και χάσω το βάα αλίμονό σας. Το θυμάστε? Ότι έτσι και χάσουμε από τον Μαρινόπουλο αλίμονό μας. Ότι έτσι και χάσουμε από τον ΟΛΚ αλίμονό μας. Πόσα είναι τα δικά σας λάθη κ. Παπαδόπουλε και πόσο θα στοιχίζαν στην Καβάλα. Λοιπόν, η ακτίκα λαμίτσας θα σας παρακαλέσω επειδή εμένα δεν με πιστεύετε. Εγώ θα πω την εισαγωγή. Παρακάλεσα την κυρία Λαζαρίδου, η οποία δεν είναι πλέον σύμβουλός μου, η οποία ήταν μηχανικός στο λιμάνι τόσα χρόνια και επειδή εσείς πολύ τα κοιμιάζετε με τον κ. Ιλιάδη επομένως εγκρίνετε και την κυρία Λαζαρίδου διότι εμείς όλοι οι καβαλιώτες εγκρίνουμε την προσωπικότητα και τις γνώσεις της κυρίας Λαζαρίδου και το ήθος της και το χαρακτήρα της. Την παρακάλεσα να ρθεί να μας μιλήσει για την καλαμίτσα. Θα σας πω εγώ πρώτα τα προφορικά και μετά κ. Λαζαρίδου, σας παρακαλώ πολύ. Δεν κατάλαβα, έκανε ερώτηση. Και όχι απλώς έκανε ερώτηση, έκανε δελτίο τίπου ολόκληρο. Όχι στο θέμα, δεν το σύνδεσμε στο θέμα. Ποιο θέμα, το θέμα αφορά μόνο τις άδειες. Λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ, για να μην καθυστερούμε και να... Παρακαλώ, παρακαλώ. Κυρίες δημαρχοί, εάν σας έκανε ο κ. Αγαπητός ένα άλλο, ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος κάποια συγκεκριμένη, απαντήσετε σε συγκεκριμένα. Συγκεκριμένα θα απαντήσω. Τώρα δεν θα ταλαιπωρήσω όλο το θέμα. Δεν μου είπε ότι... Σας παρακαλώ, εδώ μέσα το είπε. Δεν ήσασταν, αργήσατε στη Βενιζέλλου. Δεν ήσασταν, εδώ μέσα είπε ότι... Ε, ναι, δεν ήσασταν στην αρχή, αργήσατε στη Βενιζέλλου, είπατε. Λοιπόν, το έκανε θέμα εδώ μέσα. Εγώ δεν θα απαντούσα. Λοιπόν, η καλαμίτσα, αγαπητέ φίλε, είναι της ΕΤΑΔ. Δεν είναι δικιά μας. Τι χάσατε. Έχει θέμα, έχει θέμα, έχει θέμα. Λοιπόν, για να δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την καλαμίτσα και πόσες φορές την έχουμε διεκβηκήσει. Προφορικά, πάμπολες, γραπτά δύο φορές. Κυρία Λαζαρίδου, διαψεύστε με αν κάνω λάθος. Όταν αναλάβαμε, κατευθείαν πήγαμε στην ΕΤΑΔ να μιλήσουμε για την καλαμίτσα, να τη ζητήσουμε γιατί σε ένα χρόνο θα έλειγε. Το 2015 θα έλειγε. Και εμείς πήγαμε από το 2014. Ορίστε. Βεβαίως είναι θέμα. Δεν θέλετε να ακούσετε. Οι άδειες είναι θέμα, κύριε. Το θέμα της καλαμίτσας δεν είναι θέμα. Ακούστε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ο κύριος Παπαδόπουλος έθεσε ένα θέμα ότι η δήμαρχος έχασε την καλαμίτσα από λάθος. Και σε αυτό απαντάει λοιπόν τώρα η δήμαρχος. Λοιπόν, σε αυτό θα απαντήσω σας, παρακαλώ. Και θα μ' αφήσετε να απαντήσω, γιατί άλλη φορά θα σας πω ότι κάνετε ερωτήσεις για το θεαθύνε, κύριε Παπαδόπουλος. Θα μ' αφήσετε να απαντήσω, είστε μόνο αυτό. Παρακαλώ, παρακαλώ, ολοκληρώστε. Πρώτα δεν μπορούσε να γίνει τίποτε διότι, κυρία Λαζαρίδου, υπήρχε θέμα επανακαθαρισμού του αγιαλού. Ελάτε σας, παρακαλώ, γιατί εμένα δεν με πιστεύω, κύριε Παπαδόπουλος. Λοιπόν, το 1985 είχε παραφορηθεί αυτή της καλαμίτσας από τον ΕΟΤ στο Δήμο Καβάλλας, χωρίς αντάλλαγμα και για 30 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2015, αυτή η παραχώρηση έλειγε. Μέχρι τότε, είχε γίνει μοναχά ένα έγγραφο το 2013 από τον Δήμο, που ζητούσε την εκνέου παραχώρηση. Παρ' όλα αυτά, υπήρχε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, ότι το 1985 το σχέδιο με το οποίο παραχωρήθηκε, συνόδευε μάλλον την απόφαση παραχώρησης, ήταν ένα πολύ πρόχειρο τοπογραφικό, το οποίο σήμερα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί με τίποτα στην πραγματικότητα. Δηλαδή, όταν τον Οκτώβριο ασχοληθήκαμε λίγο και βάλαμε πάνω τα πράγματα με την τεχνική υπηρεσία, να δούμε πού βρισκόμαστε, η έκταση, η οποία είχε παραχωρηθεί τα 27 στρέματα περίπου, έβγαιναν από τη θάλασσα και είχαν μέσα και όλον τον δρόμο. Δηλαδή, ήταν αλλούν-ταλλού όλο το τοπογραφικό. Είχε λοιπόν και ένα δίκιο η ΕΤΑΡ που είπε θέλω επαναχάραξη Αιγιαλού για να δούμε πού βρισκόμαστε. Αυτή η ιστορία είχε ξεκινήσει μεν, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί. Δηλαδή, είχε πάει η Επιτροπή Καθορισμού Αιγιαλού και Παραλίας, έκανε την αυτοψία της, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ούτε το πρακτικό καθορισμού, ούτε τα σχέδια. Τέλος πάντων, έτρεξαν οι τεχνικές υπηρεσίες, τα τελείωσαν, τα ολοκλήρωσαν και τα υπέβαλαν μέσω της κτηματικής υπηρεσίας στην αποκεντρωμένη για να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2014. Τον Ιανουάριο του 2015, ενώ είχε πάρει και αριθμό δημοσίευσης στο ΦΕΚ, γυρνάει πίσω γιατί άλλαξε ο Γενικός Γλαμματέσης της Αποκεντρωμένης και είπαν ότι εφόσον δεν είναι ο υπογράφον εν ενεργία, την απόφαση άκυρο. Ξαναρχίζουμε από την αρχή. Και τέλος πάντων, για να μη σας κουράζω, η όλη η ιστορία αυτή του Αιγιαλού τελείωσε το Νοέμβριο του 2015. Δηλαδή, στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση καθορισμού αγγέλου τον Νοέμβριο του 2015. Με τα καινούργια σχέδια, λοιπόν, ετοιμάζεται ξανά ο Φάκελος και φεύγει στην ΕΤΑΔ για να ζητήσουμε την εκ νέου παραχώρηση. Αλλάζει ο κανονισμός της ΕΤΑΔ και μας λένε ότι... Το έτοιμα... Τον Ιανουάριο του 2016 δημοσιεύτηκε ο καινούργιος κανονισμός και μας λένε θα το υποβάλλετε σύμφωνο με τον καινούργιο κανονισμό της ΕΤΑΔ. Επανυποβλήθηκε, λοιπόν, ξανά μανά όλη η ιστορία και μάλιστα μας είπαν ότι η έτηση της παραχώρησης θα συνοδεύεται και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αν θυμάστε, το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι συμφωνεί να ζητήσει την παραχώρηση και τον Μάιο του 2016 στάλθηκε όλος ο φάκελος πια στην ΕΤΑΔ και από τότε περιμένουμε. Ούτε φωνή, ούτε πρόσφυγες. Άκρα του τάφους η οποία είναι. Λοιπόν, ούτε με τον κ. Αλεξιάδη καταφέραμε να μας παραχωρηθεί πίσω η... Δεν θα πω τίποτε εγώ για το πρόστιμο, δεν θα πω τίποτε για όλα αυτά, αυτά ήταν οι δικαιολογίες τους υφθηνές, σαν να μην υπάρχει καλαμίτσα. Όποτε τους το λέμε, ούτε οι βουλευτές μας φυσικά κάναν τίποτε, ποτέ δεν βγαίνει στο τηλέφωνο ο περιβόητος κ. Τερζάκης, ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ, ποτέ δεν εμφανίζεται όταν πηγαίνω με ραντεβού στην ΕΤΑΔ, ποτέ δεν τον έχω δει, όλο με τον νομικό σύμβουλο έχω να κάνω, οι άνθρωποι είναι σαν να μη θέλουν να μιλήσουν για την καλαμίτσα. Και σήμερα προκύπτει ζήτημα και θα τα βάλουμε κάτω για το θέμα της καλαμίτσας. Αυτά σαν απάντηση, σας ευχαριστώ κ. Λαζαρίδου. Άνοιξε το μικρόφωνο. Η διαδικασία νομιμοποίησης των εκτισμάτων. Ποιος τα νομιμοποίησε? Ο Δήμος. Άρα, τον Ιούλιο του 2015 ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο 4178 του 2013. Τα νομιμοποίησαμε. Ευχαριστούμε την κ. Λαζαρίδου. Συνεχίστε κ. Δήμαρχη. Το Ναυτικό Μουσείο. Ας είσαστε καλά κ. Παπαδόπουλε. Κάνατε ό,τι μπορούσατε. Συμβάλατε με το μέτρο που μπορούσατε για να μην πάρουμε τον ΟΚ. Και τώρα ψάχνουμε για ιδιωτικό χώρο. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε, θα σας δώσω τον λόγο αν ζητήσατε με προσωπικού. Κάνατε τον λάθος και λέτε ψέματα. Παρακαλώ. Θα σας δώσω τον λόγο. Λάθος διαδικασία. Και μη με αναγκάζετε τώρα να μιλήσω και για την αιμονή σας. Παρακαλώ. Μη με αναγκάζετε να μιλήσω και για την αιμονή σας. Παρακαλώ. Λοιπόν, σήμερα έχουμε θέμα. Απ' εμπλοκόμαστε από τον ΟΚ, εφόσον δεν μπορούμε να τον νικιάσουμε και θα βρούμε κάποιον παραλιακό χώρο ιδιωτικό. Σ' ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τη σήτηση από την περιφέρεια, προφανώς δεν έχετε ακούσει τις αποφάσεις που πήραμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο κυρία Πρασά για το κέντρο κοινότητας, το οποίο είμαστε μία από τις 30 πόλεις όλη την Ελλάδα που μέσα θα έχει και μαγειρική και απ' όλα. Έτσι δεν είναι. Το σπίτι στην Εγνατία Οδό, κύριε Παπαδόπουλε, έχουμε πάει και στον Ισαγγελέα και στην αστυνομία. Κατεπανάληψη, στείλαμε χαρτιά. Θα σας τα πει και ο κύριος Μπόνιας και η κυρία Πρασά. Στην πλατεία στις Κρινίδες με τα κολονάκια υποθέτω ότι ο κύριος Φιλιππίδης θα σας εξηγήσει ότι η ανάπλαση της πλατείας και ο κύριος Καλανταρίδης μιλάει για πεζόδρομο. Επομένως δεν μιλούμε για παρκάρισμα αυτοκινήτων και τα κολονάκια ήταν μέσα στη μελέτη του έργου. Δεν τα βάλαμε επειδή τα πήραμε απ' το έργο της Βενιζέλου. Το παράνομο παρκάρισμα στο παζάρι θα τρελαθούμε τελείως εάν επισημαίνουμε και επικροτούμε την παρανομία, τότε τι προκοπή θα δούμε σε αυτόν τον τόπο. Το ασανσέρ στην Παναγία που λέτε θα σας απαντήσει και ο κύριος Φιλιππίδης ότι δεν κάναμε διαβούλευση όπως δεν έγινε διαβούλευση στην Πιπίνου, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Σε συγκεκριμένους χώρους βγαίνει το ασανσέρ και πρέπει αυτή η χώρα να είναι δημοτική για να μην ενοχλούμε κανένα. Αν θα μπει το ασανσέρ θα μπει για να ελαφρύνει ο φόρτος ο κυκλοφοριακός της Παναγίας και όχι για να τους παιδεύουμε τους ανθρώπους. Η μεγάλη λέσχη θα σας πει ο κύριος Φιλιππίδης και το οικοπεδοφέσα ο κύριος Μπόνιας, η αυτοψία του κυρίου που κάνατε με τον κύριο Ξανθόπουλο που ξέρει το θέμα και τα δημοτικά ιατρία αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Καβάλλας. Αυτό είναι το ανέκδοτο της ημέρας κύριοι συνάδελφοι γιατί δεν ξέρω από πού χρηματοδοτούνται τα δημοτικά ιατρία. Ποιος πληρώνει για αυτά, ο Δήμος Καβάλλας φυσικά πληρώνει για τα πάντα και για τα δημοτικά ιατρία. Λοιπόν, κύριε Παπά, Βούφου Λού, θα με επιτρέψετε να σας πω ποιος πήγε στον Ισαγγελέα και ανέφερε για την ασφάλεια της πόλης από εργαζόμενος μη ανιδικευτούς. Ο δήμαρχος Καβάλλας. Το θυμάστε, δεν βγήκα να το πανηγυρίσω, δεν είναι στο χαρακτήρα μου. Να θυμάστε όλοι σας ότι για αυτή τη δουλειά έχω πάει στον Ισαγγελέα και μάλιστα η εντολή ήρθε από την Ιρεμβέρκη, την εξετέλισε ο κύριος Πρόεδρος μαζί με τον κύριο Φιλόσοκλ. Δεύτερον, το κηλικείο της Καλαμίτσας έχουμε να σας πούμε νέα, θα σας τα πει ο κύριος Καλανταρίδης, όπως επίσης έχουμε ελπίδες, διότι ναι, κάνουμε και τη δουλειά του υπαλλήλου όταν δεν γίνεται αλλιώς. Βρήκαμε τρόπο, νομίζω, κυρία Δρακωνάκη, μέσω της πολοδομίας, γιατί είναι θέμα χρήσης γης, κύριε Παπά, και η χρήση γης δεν μπορεί να παρακαμφθεί, αλλά βρήκαμε έναν τρόπο να παρακάμψουμε τη χρήση γης για να μπορέσουμε να του δώσουμε το ανθρώπου την ευκαιρία να βιοποριστεί. Σ' ό,τι αφορά τι έγραφε η προκήρυξη, θα σας τα πει με τον ή και με το σήμα ο Καλανταρίδης. Επίσης και για τη Βενιζέλου θα πεις κύριε Καλανταρίδη, τα έχεις σημειωμένα όλα αυτά. Ο Μεντρεσές, ο περιβόητος. Ναι, το μνημείο που λέει ο Χρήστος ο Ποτόλιας. Το μνημείο, λοιπόν, φυσικά και θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας. Κύριε Παπά, εσείς και εγώ, άμα το σκεφτόμασταν και ήμασταν, δεν είμαστε όμως, μελετητές του έργου, με τι θα το χτίζαμε? Θα το χτίζαμε με την ίδια του την πέτρα. Και δεν θα το σκεπάζαμε πάνω με ένα σοβά τελείωτο, ο οποίος το πρώτο βράδυ που θα παραδοθεί το έργο θα γεμίσει συνθήματα. Με την πέτρα του θα το κάνουμε, ευτυχώς που δεν είμαστε. Λοιπόν, πέτρινο ήταν και αν δείτε τις φωτογραφίες θα το δείτε ότι ήταν πέτρινο. Οι πέτρες χτιστήκαν από κάτω, έτσι δεν είναι? Οι πέτρες είναι από κάτω χτισμένες, είναι η μόνη ελπίδα μας, κύριε Παπά, ότι από κάτω είναι χτισμένο οι πέτρες που υπήρχαν στο Ίκημα και όταν θα μπορέσουμε να επέμβομαι θα το κάνουμε. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά κύριε Παπά για τα κορυφαία στελέχη που πηγαίνουν εναντίον του Δήμου, θα σας πω το μεγάλο, μεγάλο ζήτημα που έγινε που πήγε ο Δράκος μάρτυρας υπεράσπισης εναντίον του Δήμου. Φυσικά ο Ξανθόπουλος ήταν ενημερωμένος, φυσικά ο Ξανθόπουλος ανακάλυψαν οι ορκωτοί λογιστές κάτι και δεν το κουκούλωσε. Δεν το λέτε αυτό, δεν το κουκούλωσε. 11.000, 11.000, δεν το κουκούλωσε. Και τώρα κατάλαβα και για ποιο λόγο τέσσερα χρόνια δεν παραλάμβανε τη δειάφωση μητσής. Όπως πολλά πράγματα τα βάζε κάτω από το χαλί, το βάλει και αυτό κάτω από το χαλί. 11.000 λοιπόν, 11.000 και ένα χιλιάρικο να ήταν και ένα ευρώ. Οφείλαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε, από την άλλη όμως ήρθε ο κύριος Δράκος, ο οποίος σαν οικονομολόγος πρώτον και δεύτερον σαν οικογενειακός φίλος της του ανθρώπου, αυτό ήξερε το ποιόν του ανθρώπου, δεν επρόκειτο ούτε για χαρτοπέκτη, ούτε για κανένα χαμένο κορμί, το οποίο το πιάσαν κορόιδο και το βάλανε ενώ δεν ήταν μόνιμος υπάλληλος, το βάλανε να κάνει τον Ταμεία, δεν έπρεπε να τον υπερασπιστεί και βέβαια έπρεπε. Από τη μία λοιπόν, σας παρακαλώ, σας εξηγώ πως έγινε, εγώ σας εξηγώ πως έγινε. Τα φρουτάκια είπατε, τα φρουτάκια? Ποια φρουτάκια, δεν καλύπτουμε τίποτε με τα φρουτάκια, τίποτε δεν καλύπτουμε, δεν καλύπτω τίποτε. Ποια φρουτάκια? Και σημειωτέων ότι ο άνθρωπος αυτός τα φρουτάκια δεν καλύπτω τίποτε, τίποτε. Λοιπόν, δεύτερον, αφήστε με να σας τελειώσω με αυτό το θέμα. Ρε Φιλιππίδη, ποτέ δεν μιλάς, τι σέπτεσαι τώρα. Τα φρουτάκια τα ξέρεις, την εγώ άλλο ρωτάω, τι θέμα είναι τα φρουτάκια λοιπόν. Σας παρακαλώ. Ήταν δίπλα ο Καλανταρίδης ήταν εδώ. Α, για τα φρουτάκια λέμε, ναι, ναι. Υπόψιν, υπόψιν για να μη σας μπαίνουν πονηριές και πείτε ότι τον υπερασπιστήκαμε επειδή ήταν τάχα μου δήθεν δικός μας κομματικά, ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Σιμιτσή, ο συγκεκριμένος υπάλληλος. Υποψήφιος στο συνδυασμό του Σιμιτσή. Δεν ξέρω τι σχέση είχε όλο αυτό το πράγμα. Όχι βέβαια, όχι βέβαια, όχι βέβαια. Σε παρακαλώ δήμαρχε, τι επενυγμή είναι αυτή. Της έραμε εμείς όταν ήταν υποψήφιος ότι βαρυνόταν με τέτοιες κατηγορίες. Γιατί δεν τελειώσατε με τη δημιουργία, κύριε δήμαρχε. Όχι, σας παρακαλώ, θα σας πω μετά δηλαδή. Παρακαλώ, δεν υπάρχει λόγος τώρα. Καλά, λοιπόν, κύριε Βέρο. Οι κατασκευές των σχολείων που πήγαν κυρία Πρασά, για πείτε μας, που κάναν πέρσι τα σχολεία, θα μας τα πείτε και αυτά. Και πάω στον κύριο Βέρο. Ο κοινόχριστος χώρος ελεύθερος για όλους τους πολίτες. Μπράβο κύριε Βέρο. Επιτέλους ψηφίζετε με την κουβέντα σας αυτήν που κάνετε σήμερα, τον κανονισμό των πεζοδρόμων, των κοινοχριστών χώρων και των πεζοδρομίων. Όταν ήρθε το θέμα μπορεί να μην το ψηφίσατε και να βάλατε ένα σωρό. Μπράβο σας. Επιτέλους καταλάβατε ότι οι κοινόχριστοι χώροι ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Συμφωνώ απολύτως. Τα παρτέρια που ψηλώνουμε. Τα παρτέρια που ψηλώνουμε. Αφήστε τα παρτέρια που ψηλώνουμε. Τώρα τα παρτέρια που τα θυμήθηκε τώρα. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Τα παρτέρια που ψηλώνουμε. Παρακαλώ τώρα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Παρακαλώ. Έπρεπε πρώτον μου επιτρέπετε να απαντήσω. Λοιπόν έπρεπε με τη διεφαρμογή του κανονισμού να μένουν τριάμισι μέτρα ελεύθερια για τη διέλευση αισθενοφόρου πυροσβεστικού, το κηδιατζίδικο και όλα τα σχετικά. Επιπλέον υπήρχαν παρτέρια τα οποία εγκλωβίζαν εισόδους καταστημάτων. Όταν δεξιά και αριστερά υπήρχαν ανεμοφράκτες από καφετέριες. Από πού θα μπει στο μπαγαζί ο κόσμος. Μπράβο σε ένας άλλος. Όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι κύριε Βέρο αφήστε τώρα αυτό άνθρωποι εκεί πέρα. Λοιπόν στον αέρα θα τα αφήσω. Όλοι είναι ευχαριστημένοι γι' αυτό μην το συνεχίζετε. Οι κάδοι και οι κόδονες στα πεζοδρόμια. Πολλοί Facebook διαβάζει Σάρι. Λοιπόν οι κάδοι και οι κόδονες στα πεζοδρόμια. Έχετε πάρα πολύ δίκιο. Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία σε ένα τέτοιο έργο να υπογειώσουμε τους κάδους στην Βενιζέλλου. Έχετε πάρα πολύ δίκιο σε αυτό. Δεν έκανα εγώ τα σχέδια. Δεν ήμουν εγώ. Εγώ στην εφαρμογή ανέλαβα στα μισά. Λοιπόν στην επόμενη θητεία μου που θα έχει τελειώσει και τα πέντε χρόνια θα το κάνω κύριε Βέρο να το ξέρετε. Ο στολισμός στα χωριά, αν είναι λίγος ή πολλής, θα σας απαντήσει η κυρία Πρασά. Σ' ό,τι αφορά για την υλοποίηση από τη δημοφέλεια, επειδή λείπατε κυρία Πρασά, θα μου επιτρέψετε θα απαντήσω εγώ. Ακούστε, η Αντιδημαρχία Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είναι μια δύσκολη και άχαρη αντιδημαρχία. Και λέω άχαρη γιατί. Δεν έχει δικό της προϋπολογισμό και δεν έχει δικό της προσωπικό. Να τα λέμε ανοιχτά και καθαρά. Η κυρία Πρασά παιδεύεται πάνω από οχτώ μήνες για να ετοιμάσει όλο το θέμα των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων. Πάρα πολύ έγκαιρα, όπως θα σας πει, έστειλε σε όλες τις κοινότητες και σε όλους τους μορφωτικούς συλλόγους της γειτονιάς έγγραφα και ξαφνικά μετά Χριστών προφήτες εμφανίζονται όλοι. Το προσωπικό όμως δεν το έχει η κυρία Πρασά. Έπρεπε να πεθυνθώ σε άλλη υπηρεσία του Δήμου που έχει προσωπικό που μπορεί να το διατάξει. Επίσης δεν έχει καμία σχέση η κυρία Πρασά με ό,τι αφορά τα οικονομικά. Μια απάντηση για όλους σας, γιατί μου κάνατε και ένα ιδιαίτερο μάθημα για την καθημερινότητα. Πρώτοι εγώ, όταν το ομολογώ, ότι στην καθημερινότητα δεν έγιναν αυτά που ήθελα να κάνω. Αλλά όταν αναλάβαμε αυτό το Δήμο βρήκαμε τόσες καταστάσεις κάτω από το χαλί, στην κυριολεξία δεν ήξερα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Και απρόοπτα δεν το συζητώ τα απρόοπτα, μόνο πόλεμος δεν έγινε στη δική μου τη φοιτηία που να μην το μελετάμε και αυτό. Λοιπόν θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, τόσο πολύ με απασχολεί το θέμα και μάλιστα είπα ότι στα χωριά υπάρχουν πρόεδροι. Και ο πρόεδρος κατά κάποιο τρόπο είναι αυτός ο οποίος γίνεται αποδέκτης όλων των παραπώνων και διαμεσολαβητής με την δημοτική αρχή. Στις γειτονιές δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια να έχουν πρόεδρους, μόνο στους πολιτιστικούς οι οποίοι ασχολούνται με άλλα θέματα. Λοιπόν, τόσο σοβαρό είναι το θέμα για μένα που θα προσπαθήσω σε αυτή την αλλαγή της θητείας να κάνω αντιδήμαρκο καθημερινότητας. Να το ξέρετε, σας το λέω είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα για μένα. Οι μετρήσεις από την αντιπεριφέρεια και τον έλεγχο των μετρήσεων θα το δούμε, θα το δείτε κύριε Φιλιππή και θα ενημερώσουμε το σώμα. Λοιπόν, διστοκία στις απαντήσεις δεν έχουμε κύριε Ποτόλια. Για να σας απαντήσουμε για το περιγιάλι έπρεπε να πάρουμε στοιχεία και από την πολοδομία και από την υπηρεσία εσώδων. Όπως είδατε η απάντηση που έχετε στα χέρια σας, ούτε φλού είναι, είναι περιστατωμένη τελείως, δεν είναι δικηγορίστικα γραμμένη, είναι τελείως τεχνοκρατικά γραμμένη, αλλά αυτό για να γίνει θέλη δουλειά. Η ρίπανση από τη βούφουλού είπαμε θα τη δούμε, θα τη μετρήσουμε. Για τα απορρήματα σας είπα, οι θέσεις εργασίας δεν είναι παραμύθι, είναι θέσεις εργασίας για 100 με 120 άτομα στη μέα. Και ο οδηγός τους Φιλίππους, ο ξενόγλος, η ξενόγλος η οδηγή. Όταν πήγαμε και εμείς στο αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων και στον αρχαιολογικό χώρο, διαπιστώσαμε ότι έλειπαν τα ξενόγλωσα έντυπα. Η προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας είπε ότι υπήρχαν ξενόγλωσα, αλλά τελείωσαν και δεν μπορούν να... ακόμη δεν έχουν προγραμματίσει τις καινούργιες τους παραγγελίες. Δεν είναι δικό μας το θέμα. Εμείς βγάζουμε τουριστικούς οδηγούς, θα σας πει η κυρία Ιωσιφίδου, στα Τούρκικα, στα Γερμανικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, σ' όποια γλώσσα θέλετε, τουριστικούς οδηγούς της Καβάλλας. Σ' ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, είναι θέμα της αρχαιολογίας. Εάν η αρχαιολογία δεν μπορεί να το κάνει και μας το ζητήσει, ευχαρίστως να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε. Για το βάδ, δεν κρατώ μικροκαλάθι, κύριε Ποτόλια, απλώς είπα, περιμένω. Μην είστε κι εσείς μικρόψυχους απ' τους άλλους. Κύριε Μουριάδη, δεν καταλαβαίνω, κύριε Μουριάδη. Θα μας πει η καμπάζας του Κοτσάλου, θα μας πει ο κύριος Φιλιππίδης. Κύριε Μουριάδη, για τον δρόμο, αν σκοπεύουμε να τον φτιάξουμε στο Μεντρεσέ, δεν ξέρω πού ακριβώς αναφέρεστε, σε ποιο δρόμο. Εκεί που σπάζουν όλα τα αυτοκίνητα που μπαίνουν, εκεί. Κύριε Φιλιππίδη, θα το βάλεις μπροσέ, παρακαλώ, να τελειώνουμε. Και για το πάρκινγκ στο τρίτο γυμνάσιο, και πάλι δεν μπορώ να σας απαντήσω, εγώ ο Φιλιππίδης θα σας τα πει. Κύριε Κελαϊδάκη, με τους Πουρσαλιώτες. Εγώ είναι γνωστό ότι δεν ξέρω να λέω ψέματα, ούτε ξέρω να κρύβω την αλήθεια. Ναι, ζήτησα από τον κ. Μπεχράκη να χρηματοδοτήσει το γεύμα του ελπιδοφόρου. Διότι ο δήμος δεν μπορούσε να πληρώσει σε υπηρεσία εκτός δήμου. Το γεύμα γινόταν στο δήμο Παγκέου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητώ από εταιρεία να πληρώσει κάτι για την Καβάλα. Και δεν ήταν για την Καβάλα θα μου επιτρέψετε, δήμος Παγκέου ήταν εδώ. Ήταν για τους προσαλιώτες που ανήκουν στο δήμο Καβάλα και για τον ελπιδοφόρο, γι' αυτό το έκανα. Σας υπενθυμίζω και πάλι ότι εγώ τον πήγα στον Ισαγγελέα. Παρ' όλα αυτά, το να πληρώσει ένα πεντακοσάρικο για το γεύμα του ελπιδοφόρου δεν είναι κακό. Λίγο κ. Δήμαρχη, εγώ οφείλω να δηλώσω ένα λεπτό. Έχω κάνει υπομονή σε χίλιες δυο διακοπές και συζητήσεις. Εδώ θέλω να σας πω ότι επειδή με προκαλέσατε λέγοντας ότι εγώ τον πήγα στον Ισαγγελέα, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ήμουνα παρόν τη μέρα που κατατέθηκε αυτή η... Αλλά ποιος τον πήγε. Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω, θα καταλάβετε εσείς. Κάνατε το χρέος σας, από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες απευθυνόμενες του Ισαγγελέας στην περιφέρεια και στις ελεκτικές επιτροπές. Εγώ τον πήγα στον Ισαγγελέα, εγώ αυτό ξέρω. Άρα από μεγάλη καρδιά ο κ. Μπεχράκης, άρα σε αυτούς που τον πάνε στον Ισαγγελέα, ότι κάνει τις δωρές. Σε ό,τι άκουσε κ. Κελαϊδάκη. Όχι, εγώ ήθελα αυτό που θέλω να δηλώσω ένα λεπτό και εσείς να κάνετε ό,τι θέλετε κ. Δημαρχέ. Το έχω πει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ανοιχτά και καθαρά. Εγώ μίλησα προχθές στον Τζίπρα για το θέμα της βούφουλού. Να το ξέρετε ανοιχτά και καθαρά και για τον ΤΑΠ, μπροστά σε τόσο κόσμο. Εγώ τα είπα κύριε. Δεν τα έκρυψα κ. Κελαϊδάκη. Το τι κάνει η κυβέρνηση. Τα χειρότερα η κυβέρνηση. Εγώ γι' αυτό ρωτάω εσάς και μοιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί είμαι μέλος. Παρακαλώ, παρακαλώ, ερεμήθη. Να σας πω, εγώ κι εσείς πείτε όσες θέλετε. Εγώ τρέπομαι, ή θα πρέπει να το πείτε και στο Σύλλογο ότι θα κάνω αυτήν την κίνηση. Γιατί όταν δημοσιεύτηκε η κίνηση αυτή... Αστιεύεσαι βέβαια. Ακούστε με λίγο. Μπροστά στη Πρόεδρο του Συλλόγου το έκανα. Σε παρακαλώ. Εγώ όταν, τότε φταίει εκεί η Πρόεδρος που δεν το δημοσιωπήσε, όταν το δημοσιωπήσε... Αστιεύεσαι. Παρακαλώ, παρακαλώ. Αστιεύεσαι βέβαια. Λοιπόν, και το τι κάνω εγώ για τη Βουφουλού, ρωτήστε τον ίδιο τον Πρόεδρο να σας πει. Λοιπόν, δεν χρειάζεται. Ούτε δεν αξίζουν για σας αυτά που κάνουμε, έτσι. Δεν αξίζουν, καλά. Για μένα σημασία, αγαπητέ κύριε, δεν θα το κάνουμε ξυζήτηση, κύριε Πρόεδρο. Παρακαλώ, τέλος. Εγώ νοιάζομαι και για τους μεν και για τους δε. Αυτός είναι ο ρόλος μου. Εσύ λέγε ότι θες. Εσύ λέγε ότι θες. Εγώ νοιάζομαι... Τότε να σας ζητήσω, κυρία Δήμαρχη, έχει πάρα πολλούς συλλόγους που έχουν πρόβλημα. Πείτε τον κύριο Μπεχράκη να αναλάβει όλους τους συλλόγους της Καβάλας, μιαν και διαθέτει χρήματα τώρα για κατ' εφτάκια. Έχει πάρα πολλούς συλλόγους με πρόβλημα. Ας μοιράς πεντακοσάρικα παντού να σωθεί... Παρακαλώ, παρακαλώ. Με συνθήματα θα μιλάμε τωρίς σοβαρά. Συνεχίστε, κύριε Πρόεδρε. Σκέπαστρο στον υπιαγωγείο του Ζιγού θα σας απαντήσει, δεν ξέρω αν το έχει ο Τζαντζάρης ή ο Φιλιππίδης στο θέμα, και τα προβλήματα στο Ζιγό με τη σύνδεση και την αποχέτευση μετά το μεσημέρι πάλι με αυτά ασχολούμασταν. Κύριε Παπά, Λεωνίδα Παπά, τα ποσά για το Περιγιάλι, παρακαλώ το βρήκατε το έγγραφο, κύριε Καλανταρίδη, που λέει πόσες ακριβώς έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα. Αυτό που δώσατε, θα σας διαβάσουμε τις χιλιάδες των χιλιάδων, κύριε Παπά, για να ξέρουμε και τι λέμε και τι αφορά. Η αποχέτευση στο Περιγιάλι, σήμερα το μεσημέρι συζητούσαμε τον κ. Ξανθόπουλο, έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη για την αποχέτευση στο Περιγιάλι και είναι ένα από τα σχέδιά μας για να μπει στην επόμενη προγραμματική σύμβαση. Ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δεν ξέρω τι θα κάνεις εσύ, καλά να πάθεις, με τον Παπά, να κάνεις τώρα τους ασφαλίσεις. Δεν φτάνει που είναι χούφταλα και θέλουν να κάνουν το μάγκα και το δεκαοχτάρι, πέφτουν, σπάζουν, κάνουν ουράνο, πρέπει να τους πληρώνουμε κιόλ. Ο Λεωνίδας είπε ότι σταμάτησε. Αυτοί που συνεχίζουν είναι τα χούφταλα. Απροπώνεται, απλώς είναι τα χούφταλα. Έχουμε ιδιαίτερη σχέση με τον Κύριο Παπά, εκπαλέ που λέτε κι εσείς. Μόνο εσύ θα μιλάς. Παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ πολύ. Επειδή εδώ έχουμε και κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν για κάποια θέματά τους και κάθονται δύο ώρες υπομονετικά. Μα γιατί με διακόπτεται, κύριε Δημορχή. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Έχουμε μπει. Θα παρακαλέσω τους κυρίους αντιδημάρχους, χωρίς διακοπές και εν συντομία, να απαντήσουν στα θέματα τα οποία τέθηκαν. Κάποιοι συμπολίτες, πάτερ, θα ασχοληθούμε με τα θέματα κατά προτεραιότητα τα δικά σας για να μην δαπανίσετε κι άλλη ώρα και γιατί εμείς εδώ το έχουμε πάρει συνήθεια. Αν δεν πάει μία η ώρα, δεν φεύγουμε. Είναι η διαδικασία αυτή. Τώρα τί είπα να συντομεύουμε και με διακόπτεται. Δεν θέλει απαντήσεις, μόνο ερωτήσεις θέλει να κάνει. Ποιο είναι ο Χρήστος τύπου ποιόντου. Παρακαλώ. Θέλω να σας πω μόνο ότι όταν ήρθε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΑΚ, ως εκπρόσωπος σαν την πολίτευση που ήμασταν, ψήφισα και εγώ την παραπομπή του θέματος στον Ισαγγελέα. Στη δική σας τη διοίκηση είπα, όχι. Θα ήθελα να σας πω και κάποιες άλλες παράδειγμα. Η κατάσταση ήταν τέτοια αυτό που θέλω να πω και παρακαλώ για τη μαρτυρία του Προέδρου, αναλύθηκαν τα ζητήματα και στο Δικαστήριο φαντάζομαι αυτά, που η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε τις υπηρεσίες της ΔΥΑΚ να την κλείσουν πολύ γρήγοροτερα. Όταν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τους ορκοτούς, από το 2008 ήταν οι παρατηρήσεις που έπρεπε να διορθώσει η ΔΥΑΚ το 8, το 9, να φτάσει στο 10 και μετά να φτάσει. Για αυτό υπήρξε, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά, η καθυστέρη σε αυτή και όταν ήρθε το θέμα, εγώ θέλω να σας πω ότι ήμασταν θετικοί στην παραπομπή του θέματος εκεί που έπρεπε να πάει. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε, κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Μετά θα απαντήσει, κύριε Κατάνητο. Για το θέμα αυτό θα μας πει, θα απαντήσει, κύριε Κατάνητο. Θα σας δώσω τον λόγο στη συνέχεια, κύριε Κατάνητο. Ξεκινάμε, κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με τη σειρά με την οποία τέθησαν τα θέματα και θα ξεκινήσω πρώτα απ' όλα σχετικά με τα πρόστιμα των περιπτέρων. Κάνοντας όμως πρώτα μία... Ε, μην τα λέξεις, Βιλιππίδη. Λοιπόν... Λοιπόν, η δραματοποίηση των θεμάτων, συνάδελφοι, σίγουρα δεν προάγει της θέσης σας. Θα θέτητε κάποιο θέμα για να φέρουμε συγκεκριμένα, γιατί εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, στον κύριο Παπαδόπουλο, ο οποίος εδώ για άλλη μία φορά έστισε ένα ολόκληρο θεατρικό λογίδριο, έτσι, για να μας μιλήσει για τα περιπτέρια και τα πρόστιμα τους. Λοιπόν, θα είμαι πολύ συγκεκριμένος, αγαπητοί συνάδελφοι. Κατά γνωστόν, ο καινούργιος κανονισμός, ο οποίος στακτοποιούσε τα θέματα των κοινοχρήστων χώρων γενικότερα, βάσει της καινούργιας νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε το 2014, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Μάιο του 2015. Και με όλες τις ταπισογυρίσματα που υπήρξαν μετά τις προσφυγές, τις ενστάσεις, μέχρι και την καταληκτική εν κύκλιο, την ερμηνευτική σχετικά με τις κατασκευές, δόθηκε στην υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2015, υπενθυμίζω. Άρα, το να μιλάμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τακτοποίησης, όπως καταλαβαίνετε, δεν δικαιολογούμαστε να ερχόμαστε και να το λέμε ακριβώς έναν χρόνο μετά. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι από τη διευκρινιστική εν κύκλιο, έχει ολοκληρωθεί ένα ημερολογιακό έτος. Οι συγκεκριμένοι, λοιπόν, και όλοι οι περιπτεριούχοι, έχουν ενημερωθεί με τον κανονισμό ο οποίος τους έχει παραδοθεί σε έναν προσωπικά από τη Δημοτική Αστυνομία, με πρωτόκολλο επίδοσης, ότι πρέπει να συμμορφωθούν στις συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νόμου, έχει γίνει εδώ και μήνες. Όλοι, λοιπόν, οι περιπτεριούχοι, οι δεκάδες που υπάρχουν στα όρια του Δήμου Καβάλλας, έχουν τακτοποιήσει τα περίπτερά τους, έχουν βγάλει κανονικά άδεια στο χρήση των χώρων, εκτός από τα τρία συγκεκριμένα περίπτερα, στα οποία αναφέρθη ο κ. Παπαδόπουλος. Και καλά θα έκαναν όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν προβλήματα με το Δήμο, να μην αναζητούν στηρίγματα στον κ. Τσουρουκίδη, στον κ. Φιλιππίδη, στον κ. Παπαδόπουλο, αλλά να τακτοποιούν πάρα πολύ απλά την υπόθεσή τους και να είναι νόμιμοι. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια και αν θέλει ο κ. Παπαδόπουλος να ερχόμαστε εδώ και να παρανομούμε, πολύ απλά γιατί αυτό ουσιαστικά θέλει να κάνουμε ο κ. Παπαδόπουλος, να μην εφαμμώσουμε το νόμο, να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε. Πρώτον, περίπτερο κοιπούπολης. Όχι απλώς έχει κατασκευές αγαπητοί συνάδελφοι του τύπου, κατεβάζω τα στόρια, ή για να προφυλάξω τα αντικείμενά μου και ναι. Βεβαίως, κατά το παρελθόν έπαιρνε άδικα το συγκεκριμένο περίπτερο για το κοινό στον χώρο. Δεν το αρνείται κανείς, έτσι. Αλλά πάρα πολύ, απλά βάζει τον καινούριο διοτάξιο του νόμου, δεν μπορεί. Είναι απλά τα πράγματα. Και όχι μόνο έχει τέτοιου είδους κατασκευές, αλλά αν θέλετε να το προχωρήσουμε κι άλλος, έχει και παράνομες κατασκευές. Και γι' αυτό πάρα πολύ απλά δεν μπορεί να βγάλει άδεια κοινοχριστου χώρου, γιατί τίθενται και θέματα πολιοδομικά. Έναν το κρατούμενο. Δεύτερον, καλαμίτσα. Έτσι, πάρα πολύ απλά, όπως τακτοποίησαν τα υπόλοιπα περίπτερα των χώρων των κοινόχριστων και αυτά προστατεύουν τα ψυγεία τους ή τα οτιδήποτε εμπορεύονται, έτσι. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνει και ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης και όχι πάρα πολύ απλά, να αρνείται να το κάνει. Περίπτερο τε ει. Το ίδιο ακριβώς. Και άκουσα προηγουμένως που μιλούσε κάποιος για σούπερ μάρκετ. Ε, ναι αγαπητοί συνάδελφοι, δεν γίνεται τα περίπτερα να είναι ταυτόχρονα και σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν άλλο καταστήματα τα οποία έχουν αναλάβει αυτό το σκοπό, να μας προβλημνεύσουν με συγκεκριμένα προϊόντα. Τα περίπτερα είναι επιρίπτερα και οφείλουν να πουλάν συγκεκριμένα προϊόντα στον χώρο που προβλέπει ο νόμος. 8 τετραγωνικά μέτρα για αυτά που δεν πουλάν εφημερίδες και 12 τετραγωνικά μέτρα για αυτά που πουλάν και εφημερίδες. Απλά είναι τα πράγματα αγαπητοί συνάδελφοι. Κλείνω με το θέμα των προστίμων και τα περίπτερα. Προχωράω όσον αφορά με το θέμα της λαϊκής αγοράς, τα παρκαρίσματα, τα κολωνάκια στην Βενιζέλλου, για την πλατεία Κρίνιδων. Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Τσουρουκίδης θα είχε να σας πει, αλλά δεν περιέχεται στην απάντησή μου και αυτό το θέμα. Αγαπητοί συνάδελφοι, το να θέλει να παρκάρει ο καθένας όπου γουστάρει, όποτε γουστάρει και όσο γουστάρει, μπορεί να είναι στο αίμα του Έλληνα πολίτη, κακός είναι όμως αγαπητοί συνάδελφοι και πιστεύω το καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε μία χώρα μπάχαλο, είδαμε που μας έχει οδηγήσει το μπάχαλο. Άρα θα πρέπει πάρα πολύ απλά να αποκτήσουμε οδηγική ή αν το θέλετε συνείδηση του πώς θα συμπεριφερόμαστε ως οδηγοί, να το πω με διαφορετικό τρόπο. Και να μην κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, έτσι ώστε να ταλαιπωρούμε όλους τους υπόλοιπους συνδημότες μας, συμπολίτες μας ή τέλος πάντων Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται και κινούνται τριγύρω μας. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, όπως η ελληνική αστυνομία έχει σκοπό να διαφυλάξει τα κυκλοφοριακά θέματα, το ίδιο κάνει και η δημοτική αστυνομία, όπως μπορεί και όπου μπορεί και όποτε μπορεί, γιατί είναι γνωστές ποιες είναι οι δυνάμεις μας, αλλά θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε και δεν θα αφήσουμε τον καθένα να κάνει ό,τι γουστάρει, γιατί έτσι γουστάρει. Το κλείνω και αυτό. Και κύριε Βέρο, επειδή ρωτήσατε πότε επιτέλους θα τακτοποιηθούν αυτά τα θέματα, δυστυχώς αγαπητέ κύριε Βέρο, και ως δάσκαλος το λέω αυτό, για να αποκτήσει ο Έλληνας πολύ της οδηγικής συνείδησης, δεν είμαι ιδιαίτερα έτσι αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα γίνει στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, όταν επιτέλους τα παιδιά σας, τα παιδιά μας, ή ακόμη οι Έλληνες πολίτες που δεν έχουν γεννηθεί, μέσω της εκπαίδευσης θέλω να πιστεύω, αποκτήσουν επιτέλους αυτή τη συνείδηση, η οποία λείπει από τον Έλληνα πολίτη. Μέχρι τότε θα έρχονται κάποιοι κύριοι παπαδόπουλοι και θα μας λένε να τους αφήσουμε όλους σχήμα να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Να παρκάρουν στην πλατεία των κρινίδων, να ανεβαίνουν πάνω στα πεζοδρόμια, γιατί εντάξει βρε και τι έγινε, ας τους αφήσουμε να το κάνουν. Όχι αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν όσο περνάει από το χέρι μας. Και να κλείσω λίγο με το κυλικίου της καλαμίτσας στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος παπάς. Κύριε παπά δεν ξέρω τι σας έχει μεταφέρει ο συγκεκριμένος ιδιώτης, έτσι, αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, το γνώριζε και ο ίδιος, όπως και οι άλλοι διακονιζόμενοι και μάλιστα με τον συγκεκριμένο κύριο είχαμε, πριν καν βγει ο συγκεκριμένος χώρος σε καινούργια δημοπράτηση, είχαμε βρεθεί επανειλημμένος και στην τεχνική υπηρεσία, προσπαθώντας να βγάλουμε μία άκρη, για να δούμε αν τελικά μπορεί να γίνει αυτό το οποίο ήθελε ο κύριος, να γίνουν κάποιες τουαλέτες έτσι ώστε να δικαιούνται το συγκεκριμένο κατάστημα κάποια άδεια πέρα από κηλυκείο, έτσι, τελικά καταλήξαμε στο ότι δεν γινόταν, τώρα βέβαια ακούω από την κυρία Δήμαρχο, ότι κάτι έχει βρει η κυρία Δρακονάκη, δεν το γνωρίζω, ίσως να με διαφωτίσει η κυρία Δρακονάκη, τα δεδομένα τέλος πάντων βάσει και των οποίων έγινε η διακήρυξη, παρότι στη διακήρυξη συμπεριλαμβανόταν και ο χώρος ο οποίος όντως βρίσκεται μέσα στο γυμναστήριο και έχει τραπεζοκαθίσματα, γινότανε σαφές επίσης ρητά και κατηγορηματικά από την διακήρυξη, ότι η μοναδική άδεια την οποία μπορεί να βγάλει το συγκεκριμένο κατάστημα είναι η άδεια κηλυκείου. Και τι έγινε λοιπόν σε αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από τη στιγμή που έλεξε το συμφωνητικό μέχρι ο κύριος, λόγω του ότι υπήρχαν και ενστάσεις στη συγκεκριμένη διαδικασία, να ειπωδοθεί όλη αυτή η διαδικασία και να υπογράψει το καινούργιο συμφωνητικό, η ελληνική αστυνομία προέβη σε έλεγχο του συγκεκριμένου καταστήματος και διαπίστοση ότι ούτε από παλαιότερα διέθεται άδεια. Δηλαδή και τα τρία προηγούμενα χρόνια που λειτουργούσε αυτό το κατάστημα στο συγκεκριμένο χώρο δεν διέθεται καμία απολύτως άδεια. Είναι το μοναδικό κατάστημα το οποίο υπάρχει στο δήμο της Καβάλλας. Ευτυχώς για μας η ελληνική αστυνομία έχει προβή, σύμφωνα με τα στατιστικά που μου έχει δώσει ο κύριος Γαλανόπουλος, ο προηστάμενος του θημίματος, σε πάνω από 300 ελέγχους και έχει διαπιστώσει τόσες παραβάσεις, καταστήματα τα οποία δεν είχαν άδεια. Τουλάχιστον απόσογνωρίζω, επειδή ο συγκεκριμένος κύριος εξακολουθήσε να καταθέτει δικαιολογικά στη διεύθυνση υγείας τα οποία περιλάβανα στο σκαρίφιμα και τραπεζοκαθίσματα, του έγινε σαφές ότι πάρα πολύ απλά θα πρέπει να αφαιρέσει τα τραπεζοκαθίσματα έτσι ώστε να μπορέσει να εκδώσει επιτέλους και αυτό στην άδεια και να μπορεί πλέον να λειτουργεί νομίμως όπως άλλωστε θα πρέπει να γίνει, το καταλαβαίνετε κι εσείς. Αυτά από μένα, ευχαριστώ πολύ. Πείτε μου τι να κάνω τώρα, εγώ τώρα, για πείτε μου τώρα. Εγώ δεν θα μιλήσω επί του προσωπικού, αλλά αυτά όλα που είπα είναι εδώ πολίτης με τα περίπτωρα να δώσουν το δικαίωμα να το να μιλήσει, ορίστε. Λοιπόν, όχι, όχι, δεν υπάρχει... Παρακαλώ, κύριε Καλανταρί, δημιουργήστε. Ποια είναι, κύριε Πρόεδρε, που θέλουμε εδώ, να μιλήσει ο πολίτης... Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, κρίνεται για αυτά που λέει. Παρακαλώ, ο κύριος Τσουρουκίδης έχει λόγο. Ναι, πληροφορήθηκα, κύριε Πρόεδρε, ότι έγινε παρατήρηση για τα κολολόγια στις Κρίνιδες. Εγώ θα περίμενα πραγματικά αυτό το θέμα να έρθει εντελώς διαφορετικά, γιατί επιτρέπουμε στον πεδόδρομο στις Κρίνιδες να παρκάρουνε τα αυτοκίνητα. Έτσι ακριβώς, δηλαδή, να έρθουμε να κατηγορηθούμε. Και όχι μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται εκεί, που έγινε ένα έργο έτσι όπως έγινε. Κατά την προσωπική μου άποψη, καλώς έγινε, με όλα τα λάθη του, με όλα τα λάθη του. Μια τεράστια προσπάθεια κάνουμε, έχουμε μεταφέρει γλάστρες, έχουμε βοηθήσει ο κ. Φιλιππίδης, ο κ. Καλανταρίδης, ο δήμαρχος όλοι εκεί, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε. Παρατά αυτά όμως, αντί να κατηγορηθούμε, γιατί αφήνουμε να παρκάρουνε, κατηγορούμαστε γιατί. Δύο μήνες και δύο φορές, στα αυτοκίνητα επάνω, βάλαμε και τους ενημερώνους που προκαλούσαμε τους πολίτες να επαρκάρουνε στο πεδόδρομο. Προσπάθεια τεράστια. Μετά από αυτό που κάναμε την Δημοτική Αστυνομία, ξαναπερεβήκαμε και τους παρακαλέσαμε να μην γίνονται. Είναι αδιόρθωτοι και με τα πρόστιμα. Καταφύγαμε τελευταία και στη διεύθυνση της Τροχαίας να πηγαίνει να βάζει πρόστιμα επιτέλους, χωρίς να τους ρωτάει, χωρίς να σφυρίζει. Και αναγκάστηκε τι, ο δήμος να βάλει κολονάκια για το αυτονόητο. Τα πεζοδρόμια ανήκουν στους πεζούς, δεν ανήκουνε στα αυτοκίνητα. Εάν θέλετε να έχετε μια πόλη με αυτοκίνητα πάνω στους παζόδρομους, σας τα στυχαλαλίζουμε. Εμείς εκεί που τα ακούμε κάθε μέρα, θα προφυλάσσουμε τους παζόδρομους και αύριο θα βάλουμε και άλλες πινακίδες και αύριο θα βάλουμε και άλλα πρόστιμα και θα ζητήσω από τη δήμαρχο να βγάλουμε άλλο ένα για να κλείσουμε τους πεζόδρομους με κολονάκια. Τελείωσα. Άστο τώρα, είτε κακός μαθητής Παπαδόπουλε, θα μάντες να σεύεσαι και να ακούσεις τους άλλους όπως ευώ είμαστε και σε ακούμε εμείς. Αναφερθήκατε στα δημοτικά ιατρία, σας πληροφορώ ότι βάφτηκαν τα περισσότερα και είναι σε άριστη κατάσταση για να μπουν μέσα. Και ένα προβλήματάκι που έχουμε με το ιατρίο του Νέου Ζηγού και αυτό προσπαθούμε να το λύσουμε και πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα λυθεί και αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ σας στέλνω με τα πεζοδρόμια μαζί και να μην βλέπετε Facebook. Ευχαριστώ με τον κ. Τσουρκίδη. Άλλα σας λέω με τα πράγματα και σε ποιον καρακαλείς. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Ό,τι θέλετε. Ο κ. Φιλιππίδης έχει το λόγο. Λοιπόν, καλησπέρα και από εμένα. Κύριε Φιλιππίδη, παρακαλώ στο μικρόφωνο και δυνατά να μην τα λέω συνέχεια. Ναι, ναι, ναι. Για τη μέρα εννοείται κ. Συμνητσίστα Σαπάτης και κ. Δήμαρξ, όπως και για το σπίτι της συνεργασίας σας κ. Παπαδόκλη. Το θέμα που μένει να διευκρινίσουμε είναι όσον αφορά το ασανσέρι στην Παναγία, όπου θα το κάνουμε, τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, με τη μέθοδο της μελοτοκατασκευής. Δηλαδή, θα είναι μελέτη και κατασκευή. Επειδή υπάρχουν προβλήματα, όπως διεπίστωσα στις επαφές μου, συναντήσεις μου με την αρχαιολογία, προτιμούμε αυτή τη μέθοδο. Στην συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει, καταρχήν, να ζητήσουμε απόφαση του υπουργού του ΠΧ, όταν την πάρουμε, από κει και μετά ανοίγει ο βρόμος για αυτή τη διαδικασία. Ρωτήσατε επίσης για τη Μεγάη Λυσκή τι γίνεται. Ο εργολάβος σύντομα θα δείτε μάλλον, ορίστε. Ναι, βέβαια, θα σας πω. Περίπου τόσο είναι. Έχουμε σήμερα θέμα, παράτος. Έχει εξαντληθεί όντως η βομονή της υπηρεσίας, η οποία αυτή τη στιγμή του έχει κάνει ήδη ειδική πρόσκληση και σε καταρχήν του έχει υπηρεθεί η ποινή της έκπτωσης. Αυτά. Ναι, βέβαια. Αυτές τις μέρες. Επίσης, τι άλλο, στον κύριο Βέρο. Υπάρχει ο... ορίστε. Όχι. Φόσον τελείς ειδικής σε αυτή η ιστορία. Όχι, ευτυχώς είμαστε στην αρχή της νέας πραγματικής περιόδου του ΕΕΣΠΑ και θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι σχετικά σύντομη και βάσει πως θα έχουμε χρόνο μπροστά μας για να μπορέσουμε να κάνουμε την επόμενη κίνησή μας η οποία θα είναι πιθανόν ο δεύτερος στη σειρά εργολάβους εάν το επιθυμεί και σύμφωνα με τις επιταγές της διαχειριστικής αρχής. Ναι, έτσι θέλω να πιστεύω. Λοιπόν, τώρα, όσον αφορά αυτά που ρώτησε ο κύριος Βέρος, υπάρχει ένας κόδωνας αυτή τη στιγμή επάνω στη Βότσι, ήταν και μπήκε στη Βενιζέου. Κατανοητό θα τον απομακρύνουμε. Όσον αφορά γενικά όμως για τις αισοχές, θέλω να σας θυμίσω ότι στο τεχνικό πρόγραμμα περάσαμε ένα έργο κατασκευή αισοχών για κάδους σε όλη την Καβάλα. Με την έναρξη της καινούργιας χρονιάς, με τον κύριο Αντιδήμαρχο Καθαριώτος και τον προστάμενο Καθαριώτος θα κάνουμε μια γύρα σε όλη την πόλη, όπου θα καθορίσουμε τις θέσεις όπως αυτοί τις θέλουν, για να μπορέσουμε να κάνουμε το έργο και να το δημοπρατήσουμε. Επίσης, εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι, είπε για μικρά έργα αυτοπιστασίας, η αυτοπιστασία θέλει και προσωπικό. Προσωπικό δήμος δεν έχει πλέον μόνιμο και το προσωπικό το οποίο παίρνουμε δεν είναι αρκετό και δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοιου είδους έργα. Να σας θυμίζω ότι στο σύνολο της χρονιάς τα περισσότερα έργα τα οποία κάναμε, τα μικρά αυτά έργα, τα εξυπηρετικά των δημοτών, έγιναν με έργα με ανάθεσης δωδεκάρια μέχρι που αυτό το σύστημα δυστυχώς σταμάτησε με τον καινούργιο ονόματο 4412. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μετρήσεις, όντως τι γίνονται από την υπηρεσία περιβάλλοντος της αντιπεριφέρειας, η οποία δεν μας ενημερώνει σχετικά με τα βρήματα τα οποία παρουσιάζονται, δεν ξέρω πότε κάνουν μετρήσεις, πώς τις κάνουν τις μετρήσεις, αλλά επάσης βάζεται ένα θέμα το οποίο όντως μπορούμε να ασχοληθούμε. Το μόνο που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το ανθρακτικό αποτύπωμα το οποίο εμπάση με το τόσο το έχει αναλάβει με πραγματική σύμβαση του Πανεπιστήμιου της Τράκης. Κύριε Ποτόλια, σας βεβαιώ ότι υπεγράφει σύμβαση στο Κωτσάλου για τη μεταφορά, όχι στο Κωτσάλου, για τη μεταφορά των μάζων εμπάση με το τόσο από το Κωτσάλου θα ξεκινήσουν αφού τελειώσουν τη μεταφορά των μάζων από την Πεδόπολη. Από ότι ξέρω, αύριο το πρωί ήδη θα ξεκινήσουν τη μεταφορά και η επόμενη κίνηση είναι η μεταφορά όλων των μάζων που υπάρχουν στο Κωτσάλου, το οποίο και στη συνέχεια θα το σφραγίσουμε για τέτοιου είδους κινήσεις. Κύριε Μουριάδη, όσον αφορά το ΒΑΑ, υπάρχει η τιμώτα στην εκτέλεσή του. Ήδη δύο έργα, το Δωδέκα, το Δημοτικό Σχολείο και, πώς το λένε, και το Εικόπεδο, αυτό το, ναι, του Γκρή. Εκείνο το οποίο ζητάει το ΒΑΑ είναι στα μισά της προγραμματικής σύμβασης να εκτελεστεί το 40% των έργων τα οποία προτείνουμε. Αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς. Άρα, επομένως, έχουμε τον χρόνο και να ολοκληρώσουμε τις μελέτες, να τις οριμάσουμε και να τις δημοκρατήσουμε. Επίσης, κύριε Κηλαϊδάκη, για το στέγαστο στον Υπιαγωγείο πιθανόν να έχετε δίκιο. Θα μιλήσω αύριο με τον πρόεδρο του Λεωνίδα εκεί και θα μιλήσουμε και θα το διεφετήσουμε το θέμα μας. Παρακαλώ. Ορίμπες, μελέτες, όλες, όχι. Απλά προτάσεις γίνανε οι οποίες σου έδινε το περιθώριο να τις ολοκληρώσεις καθόλου τη διάρκεια εκτέλεσης της πραγματικής περιόδου. Λοιπόν, τώρα, κύριε Παπα Λεωνίδα, σαφώς το είπατε και μόνο σας ότι οι τιμές του Περιγιάλι βγαίνουν σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες στις οποίες εφαρμόζει η Επιτροπή, στις οποίες οι ρίστο-εμπαρόδο έχουν κάνει ήδη μίωση 30% στις αντικειμενικές αξίες, θεωρώντας ότι οι τιμές με αυτή τη μίωση... Αφού μιλάτε όλοι μεταξύ σας τι να ακούμε, τώρα δηλαδή τώρα τι να σηνάμε. Όλοι μιλάμε μεταξύ τους. Από κει και μετά, αυτό που στέλνουμε είναι ειδοποιητήρι, όπως προφανώς γνωρίζετε, επί των οποίων οι ειδοποιητήριοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στάσεις. Πέρα όλων αυτών, επίσης προβλέπει η νομοθεσία ότι εάν και φόσον δεν μπορούν να πληρώσουν αυτή την ισφορά, να την πληρώσουν με το αντίστοιχο κομμάτι γης, το οποίο προκύπτει από την αναγγουγή από την ισχρήμα ισφορά. Αυτά. Η κυρία Πρασά, παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να απαντήσω πρώτα στον κ. Σιμιτζή. Ποιος έγραψε την έτηση. Ήρθε η πρόσκληση, το σκέφτηκα. Είπα ότι θα είναι πάρα πολύ καλό να συμμετέχει ο δήμος Καβάρας, είναι πολύ σημαντικό. Δώδεκα χρόνια είχε να ενταχθεί η μνημείο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ουνέσκο. Χρησιμοποίησα μία υπάλληλο από την Διεύθυνση Ανάπτυξης. Της είπα σε τι πνεύμα ήθελα να γράψει την έτηση. Φυσικά το πρώτο πράγμα που της είπα ήτανε να γράψει όλο το ιστορικό, να μην παραγκονίσει τις προηγούμενες διοίκησεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, τους κατοίκους των Φιλίππων και ότι τώρα ήρθε η ώρα υπ' δική μας διοίκηση να ενταχθούμε στον κατάλογο. Κάναμε την έτηση και γήκαμε πρώτη. Μεταξύ συμμετείχαν οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι της Ελλάδας. Πατρά, Βόλος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη δεν θυμάμαι. Συγγνώμη, Δήμαρχε, δεν θυμάμαι. Από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εμείς και η Οριστεάδα πήραμε... Μιλάω για τα χρυσά. Μόνο εμείς και η Οριστεάδα. Από την Αμουθού και από όλη την Ελλάδα πήραμε εμείς δύο χρυσά βραβία, κανένας άλλος δεν πήρε. Έδωσα συνέντευξη στα αθηναϊκά. ΜΜΕ δεν ήταν και καθόλου άσχημο αυτό για την Καβάλα. Πάρα πολύ τιμητικό. Από εκεί και πέρα, να σας πω ότι είχε αρκετά βραβία. Υπήρχαν και τιμητικά βραβία. Δώσανε στον κύριο Μπένο για την συμφορά του στην Ίδρυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Άλλο ένα παράδειγμα θα σας φέρω. Μπορείτε να μπείτε και στο site να το δείτε. Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για την καταγραφή ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, που παρελπτόντος και εσείς, κύριε Σιμητζή, πριν από μερικές εβδομάδες μιλούσατε για τα καλύτερα, μάλλον γράφατε με τα καλύτερα λόγια για αυτό το Ίδρυμα στο Facebook. Από εκεί και πέρα... Συνεχίστε, συνεχίστε. Από εκεί και πέρα υπήρχαν αρκετές κατηγορίες... Μην μαρτύρεστε, κυρία Δήμαρχη. Εσείς παίζετε παιχνίδια στο Facebook τώρα. Σας παρακαλώ, πες, angry birds, πώς τα λένε αυτά και ζητάτε ζωές. Αν θέλετε να το κάνουμε, θα το μετατρέψουμε σε πλακατζίδικη ιστορία εδώ πέρα. Όχι, μιλούσατε σοβαρά, κύριε Σιμητζή. Έχουμε τώρα να πούμε. Για αυτό το συγκεκριμένο Ίδρυμα ότι είναι πολύ σοβαρό και αναφερεθήκατε για το Μουσείο του Καπνού κλπ. Γι' αυτό το λέω. Τώρα, υπήρχε δυόσυμιαστική ανάπτυξη για τη διαχείριση απορριμάτων, για τον πολιτισμό. Πολλές κατηγορίες. Κυρία Δήμαρχη, νομίζω ότι κάναμε λάθος. Μαζί το συζητήσαμε πριν από δυό-τρία δημοτικά συμβούλια και είπαμε... Δεν πρέπει να το εκτιάσουμε τόσο πολύ στο δημοτικό συμβούλιο. Ίσως έπρεπε, ναι. 62 ήταν οι βραβευθέντες. Δεν ξέρω, ρωτήστε του Αμφορέα που το υλοποιεί εμένα. Ρωτάτε πόσοι θα βραδευτούν του χρόνου. Τι να σας πω. Πάντως ήταν πολύ μεγάλη τιμή και πρέπει όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι και να είμαστε και με το κεφάλι ψηλά. Τώρα, πρόεδρος της Κρητικής Επιτροπής ήταν ο κύριος Πατούλης, ο πρόεδρος του δικαλιστικού μας οργάνω. 60 Κρητές οι οποίοι ψήφισαν διαδικτυακά και είναι όλοι επιστήμονες, στελέχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορείτε να τα δείτε όλα, να μπείτε και στο site και ό,τι άλλο θέλετε πάλι στη διάθεσή σας. Δεύτερον, τώρα, για τα τρόφιμα. Της έτησης που έστειλα, να σας δώσω αντίγραφο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα σας δώσω αντίγραφο της έτησης. Τώρα, το φάκελο και τα εσωτερικά της συγκεκριμένης φορέα που κάνει αυτό το πράγμα, θα πρέπει να σας το δώσουν εκείνοι. Εγώ έκανα έτηση για να βραβευτούμε, βραβευτείκαμε και πολύ καλά, μάλιστα. Τώρα, για τα τρόφιμα. Πριν από δύο μήνες δώσαμε 13 τόνους τρόφιμα μέσω του κοινωνικού παντοπολίου, που μας τα διέθεσε η περιφέρεια. Αδράξαμε την ευκαιρία αμέσως, μόλις μας είπανε, σε δύο δώσεις. Έχουμε το κοινωνικό παντοπολίο, το οποίο θα δώσουμε. Σήμερα κάναμε σύσκεψη όλοι μαζί και δεν ξέραμε πού να αποθηκεύσουμε τα κρέατα. Θα δοθούν όλα αυτά πριν από τα Χριστούγεννα. Έχουμε το ΤΕΒΑ. Το ΤΕΒΑ, μόλις δημιουργηθούν τα κέντρα κοινότητας, κύριε Παπαδόπουλε, θα με ρημνήσει αν θα χρειαστούν και μονάδες ήθησης. Όταν γνωρίζουμε αυτή την πρόσκληση και εγώ και ο κ. Τουλκίδης, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε όλες τις προσκλήσεις. Ήταν περισσότερο για ΜΚΙΟ. Να είστε σίγουρος όμως ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανάγκη, οι δημότες Καβάλλας δεν θα μείνουν ποτέ ενιστικοί με την πολιτική που χαράσει η Δήμητρα Ιτσανάκα. Θα σας πω, θα σας πω. Κυρία Δημαχία, να σας πω κάτι καταρχήν. Με όλο τον σεβασμό, ξέρω ότι εργάζεστε. Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί και στον κ. Σιμιτζή που μιλήσε, πολιτικά σας μιλήσα, αλλά ουσιαστικά ξέρουμε ότι εργάζεστε και είναι προς τιμή σας και το λέω και δημόσια. Ε, γι' αυτό είμαι εδώ για να εργάζομαι. Θέλω όμως πραγματικά συγκεκριμένη απάντηση, γιατί η κυρία δήμαχος μίλησε για κέντρα κοινότητας, τα οποία τα κέντρα κοινότητας, μάλλον δεν το γνωρίζει δήμαρχος, γιατί δεν ασχολούνται με αυτά, δεν μπορείτε να τις ενδιαφέρον, δεν ασχολούνται με συσσίτειο, ναι ή όχι, απάντηση θέλω, ναι ή όχι, δεν έχουν. Περιμένετε, περιμένετε, κυρία Δήμαχη. Λοιπόν, τώρα δεν είναι... Σας είπα, κανένας καβαλιό, και η Ιερά Μητρόπολης έχει συσσίτειο και το πρόγραμμα στηρίζω έχει. Αυτά αυτά περνάνε πλέον... Λίγη το στηρίζω και ό,τι έχει το στηρίζω, περνάνε κάτω από την επίβλεψη των δήμων, στα κέντρα κοινότητας, εντάξει. Όλες οι κοινωνικές δομές που παρέχει ο δήμος Καβάλλας, που έδιναν, που διαχειρίζονταν το στηρίζω, θα τα πάρει τώρα ο δήμος Καβάλλας, δημιουργώντας τα κέντρα κοινότητας. Έκανα άλλη να σας πω. Συγκεκριμένα, γιατί και ο κύριος και η κυρία τη δήμαρχη, προηγούμενος να μην αναφέρω τα ανοημάτά τους, άλλα ρωτώ, άλλα με απαντάνε. Θέλω συγκεκριμένα να σας κάνω, γιατί σας εκτιμώ και προσωπικά. Όπως εκτιμώ και τους κυρίους, πολιτικό είναι το θέμα και διαφωνία. Ρωτώ το εξής, αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα της περιφέρειας για τα επόμενα τρία χρόνια, 1.700, για τη σύντηση των δήμων της περιφέρειας, για τη σύντηση των κυριών της περιφέρειας, για τη σύντηση των κυριών της περιφέρειας. Είχαμε μία εφαρμογή, έκαναν πρόταση, ο δήμος Καβάρας, ναι ή όχι, απλή ερώτηση. Σας εξήγησα, σας είπα ότι δεν έκανε πρόταση και σας είπα τους λόγους, το συζητήσαμε και με τον κ. Τουλκίδη, σας είπα τους λόγους για τους οποίους δεν έκανε πρόταση. Πάμε παρακάτω, κ. Δήμαρχε. Ήταν εκεί, είδα εγώ σήμερα. Ναι, εγώ δεν τα έχω δει εκεί, αλλά για να το λέτε σίγουρα υπάρχουν. Όσο για τον κ. Βέρο, δεν έκανα καμία παρέμβαση σε κανένα τηλεοπτικό σταθμό, ούτε άκουσα τι είπε η συγκεκριμένη κυρία, ήμουνα εκτός του σπιτιού μου κ. Βέρο, με πήραν τηλέφωνο, σήκωσα το τηλέφωνο, η συγκεκριμένη εκπομπή που γίνεται Σαββατοκύριακα και με ρώτησαν ορισμένα πράγματα. Άκουσα ότι τον προγραμματισμό των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων το ξεκίνησα από τον Φεβρουάριο του 2016, στέλνοντας έγγραφα σε όλες τις υπηρεσίες και κάνοντας μετά προσκλήσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους, στις επιχειρήσεις για χορηγίες, για οτιδήποτε άλλο και είχαν οριστεί ημερομηνίες λήξεως περίπου τον Αύγουστο. Ήμουν υπεύθυνη και είμαι υπεύθυνη για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό, το σχέδιο που θα έχουν. Ζήτησα να γίνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις και πράγματι θα γίνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις. Αρχές Δεκεμβρίου ανέλαβε την εκτέλεση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στέλεχος της δημοφέλεια μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Καβάλλας. Εγώ δεν έχω δικό μου συνεργείο και ούτε όταν προτείνω κάτι για να προϋπολογιστεί οικονομικά δεν βάζω δίπλα ποσά σε ευρώ. Εντάξει, κάτι άλλο. Είπα, παλιά μουσική είπε η δήμαρχος. Εγώ είπα δικαστήρια στον Καπνεργάτη. Όχι. Αρμενίζουν, αρμενίζουν. Το χώρο εκεί τον έχουμε καθαρίσει με παρέμβαση της ΔΕΙΑΚ. Προσπαθήσαμε να τους αποτρέψουμε να ξαναγυρίσουν. Κλείνοντας ουσιαστικά το νερό. Τον αγωγό και τη σωλήνα. Και ρεύμα κλαίου. Αυτό δεν το ξέρω. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να πιέσουμε περισσότερο. Η αστυνομία πάει και είπε ότι δεν είχε να παρακαντηθεί περισσότερο. Είναι και το οικόπεδο, ανήκει στην τράπεζα, πόσο ξέρω. Είναι κατασκευμένο. Για το οικόπεδο, το συγκεκριμένο στην Εγνατίας, η υπηρεσία καθαριότητος και η υπηρεσία πρασίνου, την περίοδο μέσα στο καλοκαίρι μέχρι και το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, κάνανε τέσσερις παρεμβάσεις. Δύο φορές πήγαμε με προσωπικό... Το ισόκοτο φέσσα. Ναι. Δύο φορές πήγαμε με συνεργείο της καθαριότητας, με μεσινέζες και καθαρίσαμε τα χόρτα στο χώρο. Σκουπίδια, γιατί είχε πάρα πολλά σκουπίδια. Μία φορά πήγε η υπηρεσία πρασίνου με το δικό της μηχάνημα, κλάδεψε όσα έφταναν οι υπάλλοι να κλαδέψουν και η τελευταία φορά που πήγαμε ήταν με το μηχάνημα του εργολάγου, το μεγάλο το Γερανό. Φτάσαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να φτάσουμε. Τώρα, ότι υπάρχει το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα. Όχι, είναι στενός ο χώρος και δεν μπορεί να μπει το μεγάλο μηχάνημα μέσα. Και είναι ψηλά τα δέντρα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά ξερακλαδιά. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Ποιος θα ανέβει και πάνω αυτό είναι το θέμα. Κύριε Δήμαρχε, μην συνεχίζετε λίγο. Υποβαθμίζετε το δήμο μας. Μην συνεχίζετε τώρα. Δεν μπορείτε να κάνετε μια σοβαρή επέμβαση σε αυτό το χώρο και μου λέτε πώς και άλλος λέει με χέρια, άλλος με πόδια. Τι είναι αυτό. Λοιπόν, εντάξει. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ πολύ αύριο το πρωί. Περάστε, κάντε τον κόπο λίγο. Και διαπιστώσετε εσείς που δεν είστε τεχνικός, που δεν είστε νομικός, είστε ένα πολιτικό πρόσωπο, είστε κύριε Δήμαρχε και δείτε το χώρο. Και πείτε, γίνεται ή δεν γίνεται, τέλος πάντων. Μπορούμε να κάνουμε επαρέμβαση ή δεν μπορούμε. Πρέπει να κάνουμε επαρέμβαση, πρέπει. Λοιπόν, αφήστε τώρα, είδαμε την επαρέμβαση που κάνατε κύριε Ζήσι, κύριε Μπονια. Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή. Εντάξει, κινδυνεύουν εκεί και ζωές αν υπάρξει πτώση δέντρων τα οποία είναι σε κατάσταση. Δεν χρειάζεται. Θα γίνει παρέμβαση από αέρος τώρα, από αέρος. Ποια αέρος, κύριε Πρόεδρε, εσείς το ξέρετε το σημείο και λέτε από αέρος. Πήγαμε με το μεγάλο μηχάνημα του εργολάβου. Φτάσαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να φτάσουμε. Τώρα, αν μπορέσουμε να βρούμε με πιο μεγάλο μηχάνημα και έχουμε τη δυνατότητα, μακάρι να μπορέσουμε. Πρέπει να γίνει ένα μικρό έργο εκεί, ανάπλασης, ανακαίνησης της περιοχής εκεί. Πέστε όμως ότι υπάρχει και το πρόβλημα. Υπάρχει και άλλο πρόβλημα. Και τέλος πάντων, εάν οφείλουν οι ιδιοκτήτες ή κάποιοι που θέλουν να λένε ιδιοκτήτες, στείλτε το λογαριασμό εκεί, τι να κάνουμε τώρα. Στείλτε το λογαριασμό εκεί. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Και μετά η κυρία Υουσιφίδου. Να ξεκινήσω από τον έργο του κύριου Παπαθόπουλου και από την Κομνινών 56, δεν είναι στην αίθουσα, απλά να ενημερώσω ότι... Είχαμε ένα πρόβλημα πράγματι με λήματα τα οποία κατέληκαν, όχι λήματα ακριβώς, ήταν όμβρια, τα οποία κατέβαιναν από τη διπλανή οικοδομή στο snack bar, από τα πλησίματα των μπαλκονιών και επειδή είχε ανάποδη κλήση ο δρόμος εκεί, εγκλωβίζονταν τα δουλευρά του πεζοδρομίου, που είναι προς την οικοδομή και προς το snack bar. Πάμε μια παρέμβαση στο snack bar ακριβώς μπροστά και μια ακόμα παρέμβαση, Κομνινών, περίπου στα σκαλάκια, λίγο πέντε ή δέκα μέτρα παραπέρα, βρήκαμε τις διαρροές, ήταν τρία τα προβλήματα εκεί, είχαμε έναν μεγάλο αγωγό, τον οποίο σκάψαμε περίπου στα τρία μέτρα και τον βρήκαμε και τώρα έχουμε τελειώσει δηλαδή με το πρόβλημα των νερών, τώρα κάνουν τις αποκαταστάσεις, έχουν τελειώσει οι αποκαταστάσεις και από την αριστερή πλευρά που είναι μπροστά σε ένα μπακάλικο, τον δρόμο τον έχουμε στρώσει, πίσω στο snack bar έχουμε τελειώσει την αποκατάσταση, στο πεζοδρόμιο δεξιά επίσης έχουμε τελειώσει, μένει μόνο να κάνουμε το μισό της Κομνινών και να κλείσουμε την παρέμβαση μέσα εκεί και να φύγουμε από την κειτονιά. Ναι, το βρήκαμε το πρόβλημα, το λύσαμε. Πόσο διάστημα τελείωσε? Αποκαταστάσεις έχουμε, μένει μόνο. Μένει μόνο μέσα εκεί να τελειώσουμε. Χριστούγεννα δεν θα υπάρχουν πρόβλημα εκεί. Κοιτάξτε να δείτε κάτι. Τώρα η κατάσταση των αγωγών δεν είναι τέτοια η οποία θα μπορούσε να με επιτρέψει ιδιαίτερα στην περιοχή εκεί να πω ότι μπορεί να μην ξαναγίνει κάτι. Μπορεί να γίνει. Μάλλον το πλέον βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή δεχομένως θα έχουμε θέμα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς. Παρεμβαίνουμε από δίποτε χρειαστεί. Τώρα, σε ό,τι αφορά το ζυγός, το ερώτημα του κ. Κελαϊδάκη, στο ζυγός προγραμματίζουμε να κάνουμε δύο παρεμβάσεις. Μία στο ζυγός, το τούμημα αυτό που είναι μεταξύ ζυγού και κρυονερίου, εκεί που είναι το ρέμα. Έχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσουμε. Και το τεχνικό πρόβλημα συνίσταται στο πώς αγωγός που θα μαζέψει τα λήματα, να πω έτσι, των κατοικιών θα καταλήξει το κεντρικό αγωγό που είναι στον δρόμο. Εάν θα μπει μέσα από το ρέμα και από το ρέμα θα βγει έτσι. Θα το βγάλουμε μάλλον σκεφτόμαστε να το βάλουμε προς το γήπεδο. Προς το γήπεδο για να αποφύγουμε το χύμαρο εκεί, γιατί ο χύμαρος μπορεί να δημιουργήσει και άλλα θέματα. Προς το γήπεδο και μετά να πάει να συναντηθεί με το κεντρικό αγωγό. Και επίσης το ζυγός προγραμματίζουμε να κάνουμε μια παρέμβαση και στο νέο ζυγός, όπου όταν κατασκευάζονται τα αποχέδες του νέου ζυγού, οι κατοικίες αυτές που είναι πάλι προς το γήπεδο του οικισμού, μήναν χωρίς αποχέτευση. Είναι και χαμηλές, έχουν προβλήματα με τους βόθρους που έχουν εκεί. Θα κάνουμε μια παρέμβαση εκεί γύρω στα 100 μέτρα. Να πάρουμε λίγο πιο κάτω να βρούμε πάλι το κεντρικό αγωγό με έναν τηλεοστάσιο μικρό, που θα κάνουμε για να λύσουμε και το θέμα αυτό. Συντομή θα είμαι και εγώ. Καταρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Λεωνίδο Παπά για τα καλά του λόγια για το εργασιακό πρωτάθλημα. Πραγματικά το εργασιακό πρωτάθλημα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Από εκεί και πέρα για το θέμα που ανέφερε. Καταρχήν υπογράφουν όντως υπεύθυνες δηλώσεις όλοι όσοι συμμετέχουν στο εργασιακό πρωτάθλημα. Αλλά η Δημοφέλεια κάνει το φυσικά και αυτό που υποχρούνται να κάνει, αλλά διασφαλίζει πραγματικά την υγεία των συμμετεχόντων στο εργασιακό πρωτάθλημα. Δεν γίνεται αγώνας αν δεν υπάρχει γιατρός στο πρωτάθλημα σε οποιοδήποτε αγώνα. Υπάρχει λοιπόν γιατρός έτσι ώστε και επεμβαίνει άμεσα στον οποιαδήποτε τραυματισμό του οποιοδήποτε συμμετέχοντα. Από εκεί και πέρα στο θέμα που θέσατε εσείς κύριε Βέρο, το προσωπικό της Δημοφέλεια με το προσωπικό του Δήμου και ιδιαίτερα της τεχνικής υπηρεσίας και της δεύσης ηλεκτροφωτισμού, πραγματικά καταβάλλουν κάθε προσπάθει... Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη... Αλλά μη συνεχίσετε, εγώ έκανα ένα απλό ερώτημα και βάλλον δεν έγινε κατανοητό. Όταν ακούγεται από ένας θέλεχος της διοίκησης, δημόσια, σε τηλεοπτικό τοπικό κανάλι, ότι κοιτάξτε να δείτε, μη κάνετε τα παράπονα σε εμένα, εγώ έκανα το σχεδιασμό, το αν κάποια δεν πραγματοποιήθηκαν, άλλοι κάνανε την υλοποίηση. Ουσιαστικά αυτό καταλάβαμε όλοι που ακούγαμε εκείνη την ώρα την κυρία τη δήμαρχο και το ερώτημά μου είναι το εξής, δηλαδή υπάρχουν στελέχοι της διοίκησης της Βεννής που σήμερα λένε ότι κοιτάξτε εγώ αποφασίζω κάποια πράγματα και έχω την υποχρέωση και είναι η ευθύνη μου να σχεδιάσω και κάποιοι δεν τα υλοποιούν και κάποιοι υλοποιούν ό,τι θέλουν ή κάνουν τα μισά ή δεν κάνουν τα μισά. Αυτό ήθελα να δει ευκρινήση. Μη μάλετε τίποτα περισσότερο, δεν είχα τους ανθρώπους εγώ, δεν είχα τα δήμαρχα εγώ, μη κάνετε ό,τι δεν καταλαβαίνετε, μη κάνετε ό,τι δεν καταλαβαίνετε. Το ερώτημα ήταν απλό και η απάντηση είναι απλή. Έχετε συνεργασία μεταξύ σας, υλοποιείτε αυτά που αποφασίζετε, για υλοποιείτε ό,τι να είναι. Αυτό είναι το ερώτημα ενός πολίτη και ενός συναδέλφου ευρετού. Δεν μ' αφήνετε να απαντήσω κύριε Βέρο, με το που ξεκίνησα να απαντάω, με διακόψατε. Λοιπόν, όχι εγώ φίλο να απαντήσω για τη δημοφέλεια. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Η δημοφέλεια λοιπόν, το προσωπικό της συνεργασίας με το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας και της δεύσης ηλεκτροφωτισμού, ό,τι τους ανατέθηκε το έχουν υλοποιήσει. Από εκεί και πέρα για τον ηλεκτροφωτισμό είναι αρμόδια. Ακούνε όλοι. Αρμόδια είναι η υπηρεσία της δεύσης ηλεκτροφωτισμού, η οποία σε επαφή που είχαμε μαζί της, ό,τι της ανατέθηκε, το έχει εκτελέσει πλήρως. Ευχαριστούμε την κυρία Ιωσήφιδο. Η κυρία Δρακονάκη έχει το λόγο. Κάτι είχατε να πείτε? Όχι, ευτυχώς. Ναι, εδώ για τον κύριο Κελαϊδάκη που έδειξε ένα θέμα με τον υπιαγωγείο του Ζιγού. Όντως, ας πούμε, είσοδος του υπιαγωγείου δεν προστατεύεται από τις κερικές συνθήκες. Χρειάζεται ένα κιόσκι εκεί μπροστά. Είμαι σε επαφή με τη τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να κατασκευαστεί και να υπάρχει μια προστασία, ας πούμε, από τη βροχή κυρίως. Ναι, και ο κύριος Καζανίδης και τελειώνουμε. Και αυτό δεν θα κάνω παραπάνω. Σαν πρωί πρόεδρος ΔΕΙΑΚ, θα ήθελα να αναφέρω ότι όταν ανέλαβα, βρήκα ανοιχτό αφημί της ΔΕΙΑ Φιλίππον, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ούτε αποτελέσματα χρήσης, ούτε τίποτα. Με δικές μου ενέργειες και οργοτούς λογιστές, έκλεισε η ΔΕΙΑ Φιλίππον, παρελήθησαν τα έργα που ήταν πολύ δύσκολο πράγμα αυτό, δηλαδή ενεργασία με τεχνική υπηρεσία και έκλεισε οριστικά η ΔΕΙΑ Φιλίππον. Αυτό τίποτα άλλο. Ωραία. Ήταν πολύ βαθιά στο Χαλί ή απ' έξω απ' έξω από το Χαλί, κύριο Καζανίδη? Απ' έξω απ' έξω. Καλά. Ναι, κύριε Δρακονάκη, άντε να τελειώνουμε. Για την περίπτωση που ανέφερε η κυρία δήμαρχος προηγουμένως για το κηλικείο στην Καλαμίτσα, είχαμε μια τηλεφωνική επαφή με την ιδιότητα της υπαλλήλου τώρα, μιλάω από το Δήμο Παγκέου, μια τηλεφωνική επαφή για ένα θέμα του Παγκέου με το Υπουργείο Αθλητισμού και μας καθοδήγησαν και μας έδωσαν ένα αφέκτο, ο οποίος δεν είχε πέσει στην αντίληψη, δεν το γνώριζε ούτε εδώ η υπηρεσία, ούτε κανένας, ότι μπορούμε στο 35% της έκτασης των αθλητικών εγκαταστάσεων να αναπτυχθούν δράσεις συναφείς του αθλητικού χώρου, ακόμα και μπουτίκ ρούχων αθλητικών ή αναψυκτήρια για τους αθλητές. Όχι, δεν είναι μόνο για τους αγώνες, είναι για όλη την εβδομάδα, κατεπαρέκληση κάθε άλλης διάταξης, η οποία δεσμεύει από τη χρήση υγείας στην περιοχή. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ανακαλύψαμε την Παρασκευή, είμαστε σε επικοινωνία και συνενόηση με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών για να δούμε πώς θα ξεπεραστεί ο Σκόπελος αν δεν ξεπεραστεί με όλη τη δικαιοσύνη που προανέφερε ο κ. Καλανταρίδης. Πρώτα πρέπει να ανακαλύπτουμε τα ΦΕΚ και μετά να βγάζουμε διαγωνισμού. Όχι να βγάζουμε διαγωνισμούς και μετά να ανακαλύπτουμε τα ΦΕΚ. Ήτανε πολύ βαθιά θαμμένο κ. Παπαδαπολέ. Χωρίσα δεν είπαν σε χρόνια. Λοιπόν, τελειώσαμε, τελειώσαμε. Κύριε Καλανταρίδη, μη μου συγχύζεσαι, σε παρακαλώ, τώρα δεν υπάρχει λόγος. Δεν υπάρχει λόγος. Βλέπετε ότι η υπομονή μας είναι... Λοιπόν, τελειώσαμε. Κύριοι πάμε, έχουμε... Τι είναι κ. Πρασά. Λοιπόν, θα ήθελα να διορθώσω λίγο κάτι που είπε η κυρία Ιωσήφιδου. Επειδή είναι στη Δημοφέλεια και ίσως δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο Δήμο. Λοιπόν, ακόμη έχουμε μερικές μέρες αυτή την εβδομάδα. Εκραιμούν κάποια πράγματα τα οποία έχουν ανατοθεί στις τεχνικές υπηρεσίες. Είμαι σίγουρη ότι θα ολοκληρωθούν όλα και θα είναι μια θαυμάσια εικόνα. Θα δουλεύουν ακόμα. Ναι, ναι. Αυτή τη διόρθωση, παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ. Λοιπόν, πάμε σε ένα έκτακτο θέμα, το μοναδικό έκτακτο θέμα που έχουμε. Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής. Να προχωρήσει ημερική διαγραφή. 305,76 ευρώ από τον κ. Βασιλιάδη Μιχαήλ του Χρήστου. Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο επί της διαδικασίας. Σε τι συνίσταται το έκτακτο. Είναι μια διαγραφή οφειλής. Είναι από το 2003, το 2006. Δεν καταλαβαίνω γιατί έρχεται έκτακτο. Δεν θα μπορούσε να έρθει έκτακτο. Γιατί το ταμείο, κύριε Βέρο, θέλει κάποιος τέτοιος έκρεμότης να τις κλείσει. Είδατε, έχει μέσα στην τάξη στα τακτικά θέματα 5-6 διαγραφές και λοιπά. Να διευκολύνουμε λίγο και το ταμείο. Τι να κάνουμε, αυτό είναι το θέμα τώρα. Λοιπόν, επομένως, εγκρίνετε το επίγον και το θέμα. Πάμε τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, στην ημερήσια διάταξη. Συμφωνείτε να προτάξουμε λίγο... Παράω. Θα μου επιτρέψεις λίγο. Παρακαλώ. Λοιπόν, εμείς ως δημοτική παράταξη, ζητάμε τρία συγκεκριμένα θέματα του 21, 22 και 41 να αποσυρθούν. Ο λόγος που ζητάμε να αποσυρθούν τα θέματα είναι, ότι ενόητα τακτικά θέματα και κανονικά... 21, 22 και 41. Ενόητα τακτικά θέματα και κανονικά, θα έπρεπε να ενημερωθούμε όλη η δημοτική σύμβουλη για τα συγκεκριμένα θέματα και να έχουμε τις συσσηγήσεις έγκαιρα, δηλαδή με την πρόσκληση, όπως και τα υπόλοιπα. Οι συγκεκριμένες συσσηγήσεις των θεμάτων έγιναν γνωστές σε εμάς, σε όλους μας, τρεις ώρες πριν από τη συνεδρία. Κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, δείξαμε μια μεγάλη ανοχή το προηγούμενο χρονικό διάστημα γιατί θεωρούσαμε και το πρώτο διάστημα ότι είστε μια νέα διοίκηση, στην πρώτη θητεία, τέλος πάντων καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και εγώ προσωπικά πέρασα για μικρό χρονικό διάστημα από την διοίκηση. Ξέρω ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελοι, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρακτικά θέματα τα οποία δεν είναι απλά θέματα και επειδή όλοι γνωρίζετε και αυτό πρέπει να το πω γιατί μάλλον κάποιοι ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι πάμε να αποφύγουμε κάτι ή οτιδήποτε άλλο. Όχι, κοιτάξτε να δείτε. Στα θέματα αυτά, εμείς τουλάχιστον ως δημοτική παράταξη, πιστεύω και οι υπόλοιπες δημοτικές παράταξες, δεν αποφασίζουν με μονομένα και προσωπικά. Οι αποφάσεις μας είναι συλλογικές. Είμαστε πολιτικά πρόσωπα, δεν είμαστε παντογνώστες, άρα γι' αυτό έχουμε τις ομάδες μας, έχουμε τους ανθρώπους μας, έχουμε αυτούς που συμβουλευόμαστε, ώστε να είμαστε προτιμασμένοι, γιατί πολύ απλά υποχρέωση, όχι μόνο δικιά μας, στις δικές μας παράταξες και όλων, είναι η όποια θέση μας να μην είναι απέναντι στα συμφέροντα του δήμο και των δημοτών. Άρα σε αυτή τη λογική, δεν μπορεί να έρχεται τελευταία στιγμή αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με αισθάσεις, οι οποίοι στο κάτω κάτω. Κοιτάξτε να δείτε, δεν γίνεται έτσι. Λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε θα κλείσω και θα πω το εξής. Δικαίωμά σας, μη γελόμαστε, να τα αποσύρετε ή όχι, αλλά εμείς δηλώνουμε ως δημοτική παράταξη από εδώ και πέρα, όταν τα ταυτικά θέματα δεν έρχονται έγκαιρα στην ώρα τους και δεν τα αποσύρετε, εμείς ως δημοτική παράταξη από εδώ και πέρα και στο εξής, θα δηλώνουμε σε όλα αυτά τα θέματα παρόν. Ευχαριστώ πολύ. Το τεχνικό συμβούλιο έγινε την Παρασκευή και επειδή λόγω του έτσι του ευαίσθητο του όλου θέματος, ξεκίνησε η συνεδρία στις 9 και τελείωσε η ώρα 2. Εάν είδατε το σκεπτικό της γνωμοδότηση του τεχνικού συμβουλίου, μπορώ να σας δείξω το fax το οποίο ήρθε από την περιφέρεια, ήρθε στις 3 παρά 20. Και από κει και μετά, ο Αρμόδιος Υπάλλου συνέταξε την εισήγηση για αντίβαση στο τεχνικό συμβούλιο. Βέβαια, θα μου πείτε καλά έκανε και να πάει στο επόμενο θέμα. Και να συμφωνήσω μαζί σας, υπό την αίρεση, ότι κατακρίνεται τη διοίκηση ότι δεν έκανε ασφαλτικά, ότι έτσι, ότι αλλιώς και αλλιώθηκα. Το ότι έρχεται τώρα το θέμα έτσι όπως έρχεται, έρχεται για να κερδιθεί έστω και μιας εβδομάδας χρόνος. Αυτός είναι ο λόγος. Εάν διαφωνείτε, καμία αντίρηση. Θα το αποσύρω και να το φέρω τακτικό. Έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να συνοηθούμε. Συγγνώμη λίγο, αλλά είμαι αναγκασμένος να θυμίσω κάτι και να πάμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβουλείο. Κοιτάξτε, αγαπείτε κυριαντή Δημαρχή. Με όλο τον σεβασμό απέναντι σε όλους τους συναδέλφους και απέναντι σε εσάς και απέναντι και στους συνεργάτες μας που είναι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει καμιά μοφή. Όμως, κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν μπορεί έτσι πολύ εύκολα να αποφασίζουμε. Να σας θυμίσω τι έγινε με το κατάστημα εκείνο και με την άδεια υγειονομικών ενδιαφέροντος πως 41 άνθρωποι ψηφίσαμε, γουρούνι στο σακί. Επιτρέψτε μου τη λέξη, γουρούνι στο σακί. Λοιπόν, η δικιά μας παράταξη από εδώ και πέρα δεν θα ψηφίζει έτσι. Λοιπόν, τελειώσαμε, δεν ξέρω τι θα κάνετε. Είστε διοίκηση, είστε δυόμιση χρόνια διοίκηση, φέρνετε τα θέματα τακτικά να είμαστε ενημερωμένοι. Αγαπητέ κύριε Αντιδημαρχέ, εσείς είστε διοίκηση, επιτρέψτε μου και επειδή έκανα διοίκηση, έχετε όλη τη δυνατότητα. Εγώ σήμερα παραδείγματος χάρη, όταν άνοιξα τέσσερις και μισή και είδα αυτά τα δυο θέματα, είχα κάποιες απορίες και ήθελα να πεθυθώ εκεί που έλεγε πάνω το έγγραφο σε πληροφορίες. Πέστε μου εσείς όταν έρχεται αυτό το θέμα τέσσερις παρατέταρτο, που θα πεθυθώ εγώ να πάρω τις όποιες διεθκρινήσεις από υπηρεσιακό παράγοντα, για να είμαι προετοιμασμένος και εγώ προσωπικά και η ομάδα μου. Σας παρακαλώ πολύ, για όλους αυτούς τους λόγους εμείς συνεχίζουμε, δεν είναι μομφοί αλλά αυτοί πρέπει να είναι σεβαστοί για όλους μας και θα πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι μας από εδώ και πέρα και το Δημοτικό Συμβούλιο και το όργανο και το θεσμό και τον εαυτό μας. Λοιπόν δεν μπορεί να λειτουργούμε πλέον έτσι από εδώ και πέρα. Τώρα ο κ. Σαντιδήμαρχος λέει ότι το 22 μπορεί να πάει στην επόμενη συναιδρίαση να μην το συνεχίσουμε το επόμενο, το θέμα 22 αποσύρεται και το 20 αποσύρεται και το 22. Τώρα όσον αφορά το 41 που είπατε κ. Βέρο αυτό το ξέρετε το θέμα πάντα έτσι γίνεται. Εντάξει ωραία. Άρα λοιπόν θα μιλήσουμε για το 21 μόνο. Τώρα να συμφωνείτε να προτάξουμε ένα δυο θέματα για να μην ταλαιπωρούμε άλλο τους συμπολίτες και τους ιερείς που είναι εδώ. Να ξεκινήσουμε από το 23. Το υπαριθμό 23 θέμα λοιπόν προτάσσεται και έχει να κάνει με την τροποποίηση του ρημοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο 11 στον οικισμό Νέου Ζυγού Νομού Καβάλλας και συγκεκριμένα όσον αφορά το χώρο της εκκλησίας KF6 και το οικοποίητο 706 στο οικοδομικό τετράγωνο 11. Κύριε Φιλιππίδη. Λοιπόν, μέχρι τώρα οι λατρευτικές δηλώσεις της εκκλησίας μας γινόντουσαν μέσα στα τόλου, δεν ξέρω κατά πόσο θα έχετε υπόψη σας, μέσα στο οικισμό του Νέου Ζυγού. Η Μητρόπολη ζήτησε να γίνει, υπάρχει μάλλον καταρχάς το σχέδιο του Νέου Ζυγού, θέση για κατασκευή εκκλησίας, όμως το συγκεκριμένο κομμάτι είναι απόμακρο, δεν έχει ούτε ρέμμα, ούτε νερό, ούτε τίποτα δεν έχει. Και επάσης τόσο και το ανάγκηφό του δεν είναι και τόσο καλό, ούτως ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί μια αξιοπρεπτή εκκλησία, η οποία επάσης τόσο θα ικανοποιεί τις λατρευτικές εκδηλώσεις όλων των κατοίκων του Νέου Ζυγού. Υπό αυτή την έννοια, προτάθηκε ένα οικόπεδο το 06 στο Οικοδομικό Τετράγωνο, όπου εκεί προβλέπεται κατοικία, χρήση γενικής κατοικίας. Αυτό έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καβάλλας από την τότε Νεομαρχία. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή ζητείτε να γίνει η αντικατάσταση αυτή, δηλαδή μέσα στο Οικοδομικό Τετράγωνο 011 και στο Οικοπεδο 06, να αλλάξει η χρήση. Έτσι κι αλλιώς προβλέπεται και από την αναθεώρηση του Γενικού Απολοδομικού Σχεδίου να γίνει αυτή η αντικατάσταση και να μπορέσουν να τους δοθεί ο χώρος αυτός για χώρο εκκλησίας. Εν ολίγει σε αυτά. Λοιπόν, τελειώσατε. Έχετε κάποια ερώτηση επί του θέματος. Όχι, συμφωνούμε. Ο κ. Ποτόλιας. Πρόεδρε, δεν υπάρχει θέμα να μην συμφωνήσω. Ωστόσο όμως καλώς να γίνει η εκκλησία, αλλά όμως εκεί πέρα η κατάσταση συνολικά είναι απαράδεκτη το πώς βιώνουν εκεί οι άνθρωποι. Και αυτό που θέλω να ρωτήσω και να βάλω είναι αν η εγκατάληψη αυτή σε ό,τι αφορά όλο το χωριό και πέρα θα συνεχιστεί. Επίσης, ήθελα να ρωτήσω και σχετίζεται με αυτά που λέω, αν ακόμα ανήκει η περιοχή, το χωριό, στο Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης από Δήμων και Παγινουστούνδων Ομογενών Ελλήνων, αν έχουν πάρει τίτλους κυριότητας για τα οικόπεδα που απονεμήθηκαν και τι λέει, εν πάση περιπτώσει, και η Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Χωρίς να θέλω να πω ότι είμαι θετικός ώστε να γίνει η εκκλησία, εκτός κι αν θεωρείτε ότι τίποτα άλλο δεν θα κάνουμε εκεί, να κάνουμε τουλάχιστον την εκκλησία, για να παρακαλάμε, βρε αδερφέ, να τα διωθώσει ο Θεός όλα τα υπόλοιπα. Τελευταία, τελευταία πέρασε ο Πήγας. Πότε τελευταία δηλαδή? Μάει, κάνα μήνα. Παοτακτικά κατάφερα. Και δεν είδατε καμία αυτό διαφορά. Εγώ δεν συζητάω για διαφορές σε σχέση με τους προηγούμενους, μιλάω σε σχέση με το τι χρειάζεται να γίνει στην περιοχή. Στο τι χρειάζεται, αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες του Δήμου, τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Κύριε Φιλιππήρη, αυτή είναι μια βολική κάθε φορά δικαιολογία. Όχι μόνο δική σας, όλων των διοικούντων και λέει τόσο μπορούμε, όχι δεν είναι πραγματική, από τη στιγμή που για άλλα πράγματα εκεί έχουμε λεφτά και δεν λέω σε σας απαραίτητα, γενικά λέω. Όλοι οι κυβερνόνες εδώ και χρόνια πάρα πολλά, όταν ζητάς κάτι για τον απλό κόσμο εκεί δεν έχουμε λεφτά. Αν πρόκειται όμως να δώσουμε χρήματα για να γίνουν δρόμοι πανάκριβοι και να ενισχυθούν μεγαλοεργολάμια, εκεί πάντα λεφτά βρίσκουμε. Και πάντα πάνω και πάνω δεν κατηγορώ εσάς. Αλλά το ζήτημα είναι ότι η κατάσταση που βιώνουν εκεί οι κάτοικοι, αν θα αγωνιστούν όλοι μαζί, αν θα αγωνιστείτε για να αλλάξει και αν θα τα περιμένουμε όλα από τον Θεό, εκεί είναι το ζήτημα, κάνοντας την Εκκλησία. Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε να μη στεναχωριέσουμε. Να προσθέσω κάτι. Εκεί τώρα επειδή το έβαλε ο Χρήστος με τον οικισμό των Παλαινων Στούντων, εκεί υπήρχε μια αμαρτία την ξέρει ο Ήλιας από παλιά με το σύλλογο που έχουν Παλαιστών και με το ιατρίο. Δηλαδή ότι ήταν όπως πολλά θέματα αντακτοποιήτα, το ρεύμα έρχονταν, τελικά δεν πληρώθηκε το ρεύμα, μη λέω και πολλά, και ξαφνικά έρχονται, έχω τους πόντες, δεν μπορώ να τους καταλάβω, διαμαρτύρονται, με παίρνουν τηλέφωνο, «Ήλια πες, τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε εκεί πέρα να τους βοηθήσουμε, τώρα με την Εκκλησία, μήπως μπορεί να δώσει η Εκκλησία ρεύμα» Τρέχουμε σε καθημερινή βάση μέσα εκεί, μέσα στο χωριό, είμαστε κοντά στους πολίτες, σε καθημερινή βάση, το ιατρίο πιστεύω ότι θα δοθεί πολύ σύντομα λύση, εκεί επικρατούσε μια παρανομία όπως την είπατε, νομίζω ότι θα τελειώσει. Και με το Σύλλογο εκεί των Παλαιστών που πραγματικά είναι μια οικογένεια, μια πολυμιλής οικογένεια, οι οποίοι αγαπάται τα αθληματικά και ασχολούνται και βοήθεια προσπαθούμε να δώσουμε, να τους βοηθήσουμε, αλλά ό,τι προβλήματα έχει μέσα εκεί πραγματικά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στους κατοίκους. Λοιπόν, ωραία, οπότε εγκρίνεται η εισήγηση και η παραχώρηση, η διαλλαγή της χρήσης του οικοπαίδου. Πάμε στο υπαριθμό, ένα θέμα. Πρόεδρε, με συγχωρείς λιγάκι. Αν θέλετε κάτι, Πάτερ, παρακαλώ. Παρακαλώ. Και αυτούς μου ψηφίζουν αρνητικά, μην κάνετε διακρίσεις. Μην κάνετε διακρίσεις. Όλους λοιπόν. Τι φρεπείτε. Ακούτε κ. Τζοχανταρίδη. Ακούτε κ. Τζοχανταρίδη, ανακουμμυδή Λειψάνων. Και το μπροηδί μου Φιλίππο. Παρακαλώ. Πάτερ, σε βλέπω δυνατός. Ακούτε κ. Τζοχανταρίδη. Έναν εύκολο μετοχή. Λοιπόν, εντάξει. Είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, παρακαλώ. Πάμε. Με επιτρέψει μια παρέμβαση. Δεν είναι επί προσωπικού, αλλά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους αγαπητούς συναδέλφους. Όταν χρησιμοποιούν ορισμένες λέξεις όπως είναι η παρανομία, να είναι λίγο πιο προσεκτική. που χρησιμοποιούν, τουλάχιστον, δημόσια. Καλές γιορτές. Να είστε καλά. Γεια σας, Πάτερ. Καλές γιορτές. Γεια σας. Αντεφόμαστε. Να είστε καλά. Διότι οι παρανομίες πρέπει να πηγαίνουν στους εισαγγελείς. Και επειδή ετοιμάζω εγώ την απολογία μου για την παρανομία να προσλάβω τον Αλολίδη, τον οποίον προσλάβατε και εσείς, ως διοίκηση, για να παρέχει υπηρεσίες συμβούλου τύπου, να προσέχετε λιγάκι. Είπατε πιο πριν, κύριε Τσουρουγίδη, για παρανομίες στον οικισμό του Νέου Ζηγού. Πιο πριν ο κύριος Καζανίδης έλεγε για άλλες παρανομίες και η κυρία Δήμαρχος επίσης ότι κρύβαμε τις παρανομίες κάτω το χαλί. Αυτά όμως κρύθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη. Όχι, όχι παρανομίες. Αυτά όμως κρύθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη. Τα προβλήματα. Κύριε Σιμπτζή δεν είπα για παρανομίες. Κύριε Καζανίδη, το Δικαστήριο έκρινε ότι η κατάσταση στη ΔΥΑ Φιλίππον ήταν μπαχαλό. Αυτό έκρινε. Προβληματική, ναι. Και γι' αυτό, όχι προβληματική, μπαχαλό. Αυτό είπε. Και οι μάρτυρες συμπεράσπισης, αυτό είπανε. Όχι προβληματική απλά, μπαχαλό. Και γιατί την παραλάβατε. Πλήρησα καταστασία. Εμείς πώς την παραλάβαμε. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση που υπήρχε πριν από το 2011, έτσι, δεν ήταν εύκολο να λυθεί το κουβάρι αυτό τα επόμενα χρόνια και δεν το έλυσε ούτε και η δικαιοσύνη. Λοιπόν, και επειδή λοιπόν και στον οικισμό των Ποντίων, στο Νέο Ζηγό, πράγματι υπήρχαν τρομερά θέματα πριν από το 2011 και αρχίσαμε να ξετυλίγουμε εμείς αυτά τα κουβάρια τότε, μην χρησιμοποιείτε μια λέξη που δεν χρησιμοποιήσαμε εμείς, έτσι με το ηλεκτρικό ρεύμα, τι γινότανε με τη ΔΙΑ, τι γίνεται και τι γινότανε, έτσι. Ας τα αφήσουμε αυτά και ας τα λύσετε με χαμηλούς τόμους, δουλεύοντας. Ποιο λόγιστη, το κυριότερο δήχατε τη μηχανή, η μηχανή ήταν κρυμμένη στο Δημαρχείο από κάτω, εγώ τη βρήκα, μόνος μου πήγα έψαξα και τη βρήκα. Λοιπόν, εντάξει, πάμε τώρα, πάμε λίγο στο υπαριθμό 1 και 2 θέματα για να φύγουν και οι άνθρωποι. Ρε Πρόεδρε είπες για πολίτες, μόνο οι Ερωμένοι ήταν πολίτες. Όχι, όχι, το υπαριθμό 2 θέμα αφορά τους ανθρώπους, αλλά θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την αναρίθμηση των αποφάσεων τώρα εδώ πέρα και δυσκολεύουμε τον Γραμματέα. Το 1 για 2 λεπτά είναι και θα πάμε στο 2 να τελειώσουμε. Το 1 λοιπόν είναι 28 οι αναμόρφωστοι προϋπολογισμού οικονομικά τους 2016. Εάν θέλετε κάποια ερώτηση στον κύριο Καλανταρίδη, κύριε Παπαδόπουλε και ο κύριος Βέρος. 2,5 το μήνα αναμορφωσής βγαίνει κύριε Καλανταρίδη. Κάθε συνεδρίας μια αναμόρφωση σχεδόν, δηλαδή θέλει μήπως κάτι πρέπει να κάνουμε με τον προγραμματισμό. Δεν είναι δυνατό κύριε Καλανταρίδη, είναι δυνατό. Αναμορφώσεις θα γίνονται όσες απαιτείται κύριε Παπαδόπουλε έτσι ώστε να είναι όλα τακτοποιημένα. Αν χρειαστεί θα κάνουμε και περισσότερες. Αν χρειαστεί, αν δεν χρειαστεί μάλλον θα κάνουμε λιγότερες. Γιατί χρειάζεται να κάνουμε αναμορφώσεις? Γιατί ο υπολογισμός, κύριε Πρόεδρε, είναι κάτι το οποίο είναι εν ζωή να το πω έτσι πολύ απλά. Μεταφορικά βέβαια, μέσα εισαγωγικά, έτσι. Δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι το οποίο ζει ακριβώς έτσι. Λοιπόν, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λίγο θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, για το συγκεκριμένο κωδικό που αναφέρεται στην επιβολή ποσού από απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης 200.700 ευρώ. Αφορά την επιβολή από τη διαχειριστική αρχή για το έργο στο Ζουμπουλάκιο. Και αυτά τα χρήματα, εννοείται, τα καταβάλει ο δήμος. Και εννοείται, επειδή έχει σπράξει όλο το ποσό ο εργολάβος, εμείς πάμε δικαστικά και τα διεκδικούμε από εκεί. Ο κύριος Φιλιππίδης. Έτσι ακριβώς. Με μια κουβέντα. Παρ' όλα αυτά… Ερώτηση. Ναι. Εννοείται ότι όταν έγινε ο έλεγχος, προφανώς η οριστική παραλαβή, τότε διαπιστώθηκαν τα όποια προβλήματα, σωστά. Η προσωρινή. Προσωρινή. Εγώ θέλω να ρωτήσω, υποχρεώνει κανένας νόμος να ξοφλεί το εργολάβος πριν γίνει έστω η προσωρινή παραλαβή. Ναι, μπορεί να γίνει. Υποχρεώνει. Άλλο τί την μπορεί να γίνει. Υποχρεώνει ότι πρέπει να ξοκλειδεί πριν την οριστική παραλαβή. Ναι. Γιατί υπάρχουν προθεσμίες. Τι? Υπάρχουν προθεσμίες. Υπάρχουν προθεσμίες. Υπάρχουν προθεσμίες. Μετά την τελική επιμέτρηση, αυτό που λέει η κυρία Δραγωνάκη, μετά την τελική επιμέτρηση, και πιθανή, ξέρω εγώ, τακτοποίηση ποσοτήτων με έναν ΑΠ, από εκεί και μετά μπορεί να πληρωθεί άμεσα το ποσό. Ερώτηση τώρα. Ξανά ερωτάω. Οι όποιες παραλήψεις και οτιδήποτε οφείλονται μετά το δεύτερο, πόσα είχαμε τρία συνολικά? Πόσα ανακυφαλτικούς μηνάκης εργασιών είχαμε σε αυτό το έργο. Ωραία, εγώ λέω, οι όποιες παραλήψεις, λάθη, τέλος πάντων, κακοτεχνίες, δεν ξέρω τι ήταν, έγιναν μετά τον προτελευταίο ΑΠΕ. Λοιπόν, να κλείσετε το μικρόφωνο σας, να μιλήσω εγώ, να πω την ιστορία από την αρχή για να μην πάμε έτσι, για να τελειώνουμε κιόλας. Το έργο αυτό, λοιπόν, ήταν έργο του ΕΣΠΑ. Ναι, δυό λεφτά να μιλήσω για να τελειώνουμε. Ε, τώρα με ρωτάτε κάτι... Κατά την ευθέρεση του έργου. Μα δεν τα βάζει μαζί σας, κύριε Πρόεδρε. Δεν είπα τι τα βάζει μαζί. Κατά την διάρκεια τελευταίας του έργου... Ωραία. Και εγώ ρωτάω το. Μισό λεπτό, κύριε Βέρος. Άρα, λοιπόν, τι μαθαίνουμε, πληρώνομαι το έργο και όταν πάω να το παραλάβουμε βλέπω... Όχι, εγώ θέλω να ρωτήσω όλα. Τα λάθη να πω και τα λεφτά, τα λεφτά από πού τα παίρνουν πίσω. Μισό λεπτό, Πρόεδρε. Από τα δικαστήρια. Μισό λεπτό, Πρόεδρε, δεν είναι έτσι. Έχουμε μηχανικό επιβλέποντα του έργου. Συγγνώμη, δηλαδή. Πριν να πληρωθεί τις όποιες εργασίες δεν επιβλέπω μηχανικός να δει τι εργασίες έχουν γίνει. Καθίστε γιατί εγώ δεν είμαι ούτε μηχανικός, ούτε στην τεχνική υπηρεσία, αλλά δεν μπορεί όμως τώρα να λέμε ό,τι θέλουμε. Και το κλείνω. Ο φόβος μου, κύριε Πρόεδρε, και αγαπητά τη Δήμαρχε, είναι ότι με αυτά τα έργα τα οποία έχουμε συνεχιζόμενα και με αυτά τα προβλήματα που έχουμε με τους συγκεκριμένους εργολάγους φοβάμαι πολύ μήπως κάποια στιγμή δεν έχουμε λεφτά να πληρώνουμε. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. Δεν ξέρω. Εγώ δεν λέω ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους οι μηχανικοί επιβλέποντες, αλλά δεν ξέρω. Δεν ξέρω. Εγώ λέω. Δεν μπορεί. Κάτι συμβαίνει. Δεν ξέρω. Κάτι συμβαίνει. Εγώ πάντως σε αυτό είμαι παρόν. Όλη η παράταξή μου. Δεν ψηφίζουμε γι' αυτόν τον λόγο. Παρόν. Οι πολλές αναμορφώσεις, κύριε Πρόεδρε, δείχνουν ακριβώς ότι οι προϋπολογισμοί είναι εικονικοί. Επιπλέον, ότι οι προϋπολογισμοί και σε αυτή την αναμορφώση φαίνεται ότι συντάσσονται στην κεντρική λογική πώς οι δημότερες θα ξαναπληρώνουν από την τσέπη τους ξανά για οτιδήποτε γίνεται στο δήμο και όχι από τα χρήματα που δίνουν στο κεντρικό κράτος με τη φορολογία, το οποίο είναι υποχρεωμένο να δίνει στους δήμους και δεν δίνει. Και γι' αυτούς τους λόγους, λοιπόν, της εικονικότητας του προϋπολογισμού, αλλά και του γεγονότος ότι βάζεται όλο και πιο παθιά το χέρι στην τσέπη των καβαλαιτών, η λαϊκή συσπήρουση ψηφίζει κατά. Όχι. Επομένως, κατά πλειοψηφία, εγκρίνεται η 281 μόρος του Προϋπολογισμού Δήμο Καβάλλας οικονομικό του 2016, το υπαριθμόν δύο θέμα, περί ανάκλησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κατασχημάτων που βρίσκονται στην ακτή Καλαμίτσα στο Δήμο Καβάλλας. Λοιπόν, εδώ τώρα για να μην το πλατιάσουμε πολύ το θέμα και επειδή δεν υπάρχει και λόγος να το πλατιάσουμε, νομίζω ότι και η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, αλλά και της, όχι, υπηρεσίας, εισηγείται διαφορετικά. Ναι. Παρακαλώ, ναι. Είπα να το τελειώνουμε γρήγορα. Λοιπόν, επειδή θα μου επιτρέψετε, τι θα προτείνω. Επειδή δεν συμφωνεί η νομική υπηρεσία με την υπηρεσία τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο, θεωρώ ότι η υπηρεσία έπρεπε να στείλει επιστολή και στη Διεύθυνση Υγείας και στο Υπουργείο. Δεν μπορεί έωλα να ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και μετά να τρέχουν στα δικαστήρια, διότι αφενός μέσα στα δικαιολογητικά της χορίγησης άδειας υπάρχει το μισθοτήριο συμβόλαιο και εδώ μισθοτήριο συμβόλαιο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Λοιπόν, άρα, για να μην εμείς βρισκόμαστε σε τέτοιες δυσάρεστες θέσεις να αποσύρουμε άδειες χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι ενεργούμε νόμιμα. Εμείς δεν θέλουμε να κλείνουμε τα μαγαζιά. Εμείς θέλουμε αυτά που καταφέρουν και κρατούνται να κρατούνται. Λοιπόν, είπαμε στην υπηρεσία να και σήμερα ετοίμασε έγγραφο με ερώτημα προς το Υπουργείο όπως επίσης αύριο θα ετοιμάσει έγγραφος να πάρουμε την απάντηση από τη Διεύθυνση Υγείας και όχι απλώς προφορικά. Έγγραφο λοιπόν από τη Διεύθυνση Υγείας και έγγραφο από το Υπουργείο και να ξαναφέρουμε το θέμα. Συμφωνείτε? Γιατί είμαστε σε έναν δρόμο... Παρακαλώ, με τη σειρά ο κ. Σιμιτζής. Μετά ο κ. Παπαδόπουλου Τζίτσε και ο κ. Παπάση με τη σειρά. Άμπραγμα. Κύριε κ. Δήμαρχε, ή το αποσύρετε το θέμα με το σκεπτικό που είπατε και που μας αναπτύξατε πολύ σωστά με το οποίο μου διαφωνούμε, έτσι κι αλλιώς με το σκεπτικό αυτό, ή το συζητάμε. Εάν το συζητήσουμε, θα θέλουμε την άποψη της διοίκησης. Το αποσύρετε λοιπόν. Να το αποσύρουμε μέχρι να έχουμε τις απαντήσεις... Με την ευκαιρία λοιπόν. ...και μια γραπτή απάντηση από τη Διεύθυνση Υγείας. Κοιτάξτε. Η Διεύθυνση Υγείας, θα σας πω ότι είναι αναρμόδια, γιατί η Διεύθυνση Υγείας εξετάζει μονάχα τα ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν έχουν τουαλέτες, αν έχουν... ό,τι πρέπει να έχουν, τέλος πάντων. Λάντζες και τα λοιπά. Το ΔΕ Υπουργείο δεν πρόκειται να σας απαντήσει ποτέ. Εδώ δεν μας απαντεί για το... Αν λοιπόν, εγώ θα το δεχόμουνα ότι είναι μια κίνηση τακτικής, δηλαδή ας τους αυτούς να μη μας απαντούν και τελικά να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, αλλά αυτή η κατάσταση είναι νοσηρή. Σαφώς είναι νοσηρή. Θα δουλέψουν ή δεν θα δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι. Πάρα πολλές φορές σας διαβεβαιώνω. Προσπάθησα να επικοινωνήσω, όπως είπα και πριν, όταν προς το μίλησα, με τον κ. Τερζάκη, τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ, πάρα πολλές φορές, το είπα και προφορικά, το είπα στο Υπουργείο Οικονομικών, τι κάνετε αυτοί οι άνθρωποι, είναι στον αέρα, τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι δυνατόν από τη μία η νομική υπηρεσία να λέει αφήστε το και από την άλλη η υπηρεσία να λέει ότι εγώ για να εκδώσω άδεια πρέπει να υπάρχει άδεια, πρέπει να υπάρχει μεστοτήριο συμβόλο. Ποιος θα πρωτακούσω. Κοιτάξτε όμως, τώρα βέβαια μπαίνουμε στην ουσία του θέματος, γιατί εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να, αν μπράβο, καταρχάς είναι όπως ξέρει και ο πρόεδρος που είναι νομικός, όσο κρατάει αυτό το καθέσιο, όσο αυτοί συνεχίζουν να λειτουργούν, δεν έχει αφαιρεθει άδεια. Όταν το ανέφερα στον κ. Ελεξιάρι, κ. Σίβητσι, μου είπε ότι το κράτος θα διεκδικήσει τα λεφτά, όταν τακτοποιεί στο θέμα. Νομίζω ότι το σωστό είναι για τους ανθρώπους αυτούς να τα καταθέτετε στο Ταμείο Παρακαταθεικών και Δανείων, γιατί μετά όταν θα σας έρθει ο Μποναμάς όλος μαζί μαζεμένος, θα υπάρχει πρόβλημα. Οποιανού κι αν είναι σε όποιον κι αν ανήκουν αυτά τα ενίκια. Είναι δική μας η καλαμίτσα και δεν το ξέρουμε. Το θέμα είναι οι άδειες λειτουργίας. Όχι. Το θέμα είναι οι άδειες λειτουργίας. Δεν πήγαμε τέσσερις φορές στην Κομοτινή για το καφελείο του ΠΕΛΕ. Θα διστάσουμε να πάμε τώρα για την περισσία του Δήμου. Να πάμε στην Κομοτινή. Δεν πάμε για το καφελείο του ΠΕΛΕ έχουμε πάει τέσσερις φορές στην Κομοτινή. Τι να πω κι εγώ που έχω πάει εξήνα φορές. Μισό λεπτό να το αποθετηθείτε. Κοιτάξτε. Παρακαλώ. Κυρία Δήμαρχη, κοιτάξτε. Μισό λεπτό παρακαλώ θα σας δώσω το λόγο. Ανέβαιρα στην αρχή στα πρωιμερισίας διατάξεις στη συζήτηση που έγινε ότι εδώ έχετε αφήσει λιγάκι τα χαλινάρια αρκετά χαλαρά όσον αφορά τη διοίκηση. Ή είστε διοίκηση. Οφείλετε να αναλάβετε ευθύνες. Και αυτές ευθύνες, εφόσον μας πείσετε, είμαστε πρόθυμοι να τις μοιραστούμε κι εμείς. Εγώ θα σας θυμίσω ότι μέχρι το 2011 ήταν τελευταία φορά που ήρθε ο Ερυφυλίδης κατηγορούμενος στο Εφετίο, γιατί τότε ακόμα ήταν αρμοδιώτητας, μάλλον ήταν και Ισπανδόνη κατηγορούμενη, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ ήμουν αμάρτηρας υπεράσπισης. Και βέβαια συνεχίστηκε αυτή η ιστορία επανειλημμένα και τώρα σας είπα ότι έχουμε διάφορα τρεχάματα ακόμα. Λοιπόν, δεν πρέπει να φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και κυρίως απέναντι σε υπαλλήλους, οι οποίοι νομίζω, έχω την εντύπωση, ότι αρκετά πλέον υπερβαίνουν τα εσκαμένα και λειτουργούν και πέραν των αρμοδιωτήτων τους. Δεν χρειάζεται να πάρουμε μια πολιτική απόφαση όλοι μαζί εδώ. Εγώ θα καλούσα σήμερα αυτούς που είναι δημόσια ή πάλι να απέχουν της υποφορίας για να μην έχουν τίποτα. Σας παρακαλώ, τι είναι αυτά τώρα. Θα χάσουμε τη δουλειά μας εμείς οι δικηγοροί για παράβαση καθήκοντος μας ή για απιστία. Συμφωνώ κύριε Μπατσάκη, σαφέστατα. Συμφωνώ πολύ τους. Ακούστε με λίγο. Εμείς ήρθαμε εδώ πέρα αποφασισμένοι αυτό το πράγμα να ψηφίσουμε. Αυτό ακριβώς το πράγμα, να ψηφίσουμε ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τις άδειες από τους ανθρώπους. Εφόσον το κράτος ολιγορεί, κακώς ολιγορεί. Θέλει να το δώσει σε εμάς να μας το δώσει. Θέλει να το κρατήσει για την πάρτη του, να το δηλώσει. Ό,τι θέλω να το κρατήσω για την πάρτη μου. Και αγαπητέ κύριε Παπά, και σήμερα ακόμη πάλι τηλέφωνο τον Τερζάκη τελευταία στιγμή πήρα, δεν γίνεται τίποτε. Εξαφανισμένοι όλοι τους. Λοιπόν, θα σας παρακαλέσω, δώστε μου ένα μήνα καιρό, ένα μήνα. Εάν καταφέρουμε να έχουμε, εγώ δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι οι υπάλλοι πρέπει να γίνονται δικαστές και εισαγγελείς. Εδώ μέσα σας το είπα από την αρχή, θα μου επιτρέψτε αγαπητέ κύριε, θα μου επιτρέψτε. Έχουμε πάρει πολλές φορές εδώ μέσα απόφαση αντίθετη από τον υπαλλήλον, πολλές φορές. Και εμείς ούτε τους έχουμε, ούτε εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια αυτά που λένε οι υπάλλοι, και καθόμαστε και το ψάχνουμε μονακί μας, όπως έγινε που σας είπε η Δρακονάκη, μόνοι μας το ψάξαμε και μόνοι μας το βρήκαμε. Αλλά εδώ μέσα, επαναλαμβάνω, δεν είναι δικαστήριο. Εδώ είναι θεσμός, είναι πολιτικό σώμα και παίρνουμε και πολιτικές αποφάσεις και ας πάμε και στα δικαστηρία, που λέει και ο παπάς και ο Σιμητσής, δεν μας πειράζει καθόλου. Το κάνω όμως για να προστατεύσω ορισμένους από τους δημοτικούς συμβούλους, ξαναλέω, οι οποίοι είναι οι υπάλλοι και με τις καινούργιες νομοθεσίες έχουν πρόβλημα, όπως επίσης να προστατεύσω και εσάς που είστε δικηγόροι. Δώστε μου ένα μήνα λέω. Λέω παραπάνω. Ότι διεκδικούμε την Καλαμίτσ. Αυτό επανειλημμένα το έχω μετονίσει σε όλους τους τόνους. Κάτι είπαμε να τα βάζουν στο παρακαταθήκο. Όχι, μπορεί να τα χρειαστώ εγώ, να τα πάρω εγώ. Γιατί δεν κατάλαβα, από το παρακαταθήκο δεν μπορώ να τα πάρω εγώ αν τελικά κατακυρωθούν στο Δήμο Καβάλλας. Γιατί μετά θα έρχονται και θα λένε ότι είναι πολλά. Εγώ το λέω για δικό τους καλό. Λοιπόν εντάξει, εντάξει τώρα ο κ. Παπαδόπουλος παρακαλώ. Ο κ. Παπαδόπουλος παρακαλώ. Αμά μωρέ μάκη και συμπιά. Περίμενε δήμαρχε, την Καβάλλα την έχεις κάνει μπάχαλο. Το αποσύρουμε το θέμα. Λοιπόν, το θέμα αποσύρεται. Παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ τι να κάνω δηλαδή, να επέμβω σε αυτό που δεν να πει. Παρακαλώ το θέμα αποσύρεται, αποσύρεται το θέμα. Δεν συζητάμε τώρα. Τώρα γιατί με παίρνεις αυτή τη δυσκολιτήση. Αποσύρεται με την έννοια να στείλουμε στο κράτος. Οι προθέσεις έγιναν προσθέσε. Θα το κάψουμε περισσότερο το θέμα. Προσέξτε τι κάνετε. Δεν είναι έτσι το θέμα. Λάθος το πάτε πάλι. Θα το κάψετε. Οι άδειες με τη διεκδίκηση της καλαμήτσας τώρα μπίπερδευουμε τώρα. Αυτά που λέτε δεν γίνονται να το κάψετε. Είναι δυνατό να πάει στο ογειονομικό και στο κράτος. Χάθηκε η καλαμήτσα. Άρα αποσύρεται και το θέμα. Εξακολουθεί να υπάρχει. Εντάξει. Θα το συζητήσουμε ξαρά. Πρόεδρε μπορεί να αποσύρεται όμως. Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Να μιλήσουν και οι ενδιαφερόμενοι. Οι ενδιαφερόμενοι έχει τη σημασία του. Γιατί χάνουμε χρόνο. Παρακαλώ. Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για ένα θέμα πολύ απλό. Διηλήσετε ο χώρος μας. Η νομοθεσία είναι αιτή και σαπής. Ό,τι αφαιρείται η άδεια για αυτό, για αυτό, για αυτό και για αυτό τον ρόγο. Ακούω πράγματα ασύλλητα. Να ρωτήσουμε, λέει, τη διεκτή της υγείας. Είναι αναρμόδια. Δεν έχει καμία σχέση η διεκτή της υγείας. Δεν συμφωνώ. Να αποσυμφεί. Δεν συμφωνώ. Επτός και σαπός, λέει, πότε... Το είπε η νομική υπηρεσία, τελειώσαμε. Μην το χωρετείτε. ...κανερήθερη άδεια. Εδώ όμως το σπουδηρό για μένα ποιο είναι. Ό,τι εδώ στο Συμβούλιο, εδώ εξετάζεται η αφαίρεση των αδειών. Συστητείτε ένα άλλο θέμα της υπηρεσίας. Παρεπιπτόντος είναι αυτό, δεν έχει... Παρεπιπτόντος είναι αυτό. Διακρύνω όμως... Εγώ δεν μπορούμε να πάρουμε πιτσάριες. Είναι αδύνατο. Δεν μπορεί καν να πάρουμε πιτσάριες. Αυτό που μπορούμε... Ξέρετε ποιο είναι... Λοιπόν, σας παρακαλώ τώρα. Τώρα τι θα γίνει δηλαδή τώρα. Ε, σας παρακαλώ τώρα. Ε, παρακαλώ τώρα. Ε, παρακαλώ τώρα. Ε, σας παρακαλώ τώρα. Παρακαλώ πολύ. Κυρια δήμαρχε, παρακαλώ... Κυρια δήμαρχε, εγώ δεν ακούω κανέναν και δεν μαζεύω κανέναν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει εδώ. Έτσι. Εδώ, αν θέλετε να το κάνουμε μπάχαλο το Δημαρχείο, εγώ ξέρα ότι είμαι πρώτος αυτό. Αν θέλετε να το κάνω μπάχαλο σε κάθε θέμα, εδώ είμαι και θα το κάνω. Μη μου λέτε λοιπόν εμένα τέτοια. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Και όποιος ξαναπάρει τον λόγο από εδώ και πέρα, χωρίς να του δώσω τον λόγο, θα διακόψω τη συναδρίαση. Λοιπόν, το θέμα αποσύρθηκε. Ευχαριστούμε κύριε, ευχαριστούμε. Όχι καμία κουβέντα. Τέλος. Πάμε παρακάτω. Παρακαλώ. Το υπαριθμό είναι τρία θέμα. Τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλας. Έτους 16. Κύριε Φιλιππίδη, παρακαλώ. Η τροποποίηση γίνεται προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο τεχνικό προγράμμα του 16 και να πληρωθεί τα ηλάξητα που περισσεύουν ακόμα ο εργολάβος από το έργο ανακένισης και στατικένισης του φέροντος οργανισμού του έργου του Τρίθου Γυμνασίου Καβάλα. Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ. Όχι, δεν λες εσάς. Λοιπόν, πού είναι ο κ. Σιλόσογλου. Θα διακόψουμε για πέντε λεπτά. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Προτάξουμε τώρα το υπαριθμό 42 θέμα. Έχουμε ταλαιπωρήσει και το συνάδελφό μας εδώ τον κ.Ζαχαράκη και... Η τροποποίηση είπαμε, ναι, του τεχνικού προγράμματος σου. Εντάξει, εντάξει. Το υπαρρυθμό 42, λοιπόν. Ισήγηση επιετήματος συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς επιαγωγής Παντελίδη, Αντωνίου, Τουιάννη και λοιπόν συνολικά ενδικαοδικών καθαριότητων του Δήμου με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου. Τώρα να πω δυο κουβέντες μια που είμαι εδώ. Το θέμα όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχει ως εξής, θα το πω συνοπτικά και θα το αναλύσει μετά ο κ. Καλανταρίδης νομίζω, εφόσον χρειαστεί κάτι περαιτέρω προς διευκρίνηση. Έχουμε την τροπολογία κατρούγαλου την αρχική, η οποία έχει γίνει περίπου αν θυμάμαι καλά στις αρχές του 2015, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις το Μάιο περίπου, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις που αφορούσανε γενικά την καθαριότητα των Δήμων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δημοσίων υπηρεσιών και τα λοιπά, εδύνατο να παραταθούν. Άρα, δηλαδή, ήταν στη διακριτική ευχέρεια ενωλήγης του κάθε Δήμου να πει εάν τις συγκεκριμένες συμβάσεις θα τις παρατείνει ή όχι. Και μάλιστα έτασε και μια συγκεκριμένη προθεσμία σύμφωνα με την οποία διαλαμβάνονταν συγκεκριμένες συμβάσεις. Αυτό είναι το αρχικό στάδιο και νομίζω ότι το θέμα μας, κ. Πρόεδρε, αφορά συμβάσεις οι οποίες διαλαμβάνονταν από αυτήν την τροπολογία. Το ότι εκ των ιστέρων, προς το τέλος του 2015, έγινε μια άλλη τροπολογία, η οποία καθιστούσε, ας το πούμε τρόπον τινά, υποχρεωτική την παράταση, μη δίνοντας δηλαδή τη δυνατότητα στους Δήμους να πούνε ναι ή όχι, είναι κάτι αδιάφορο και φυσικά υπήρχε και η τρίτη τροπολογία, Βερναρδάκη, το λέω απλώς για το ιστορικό, να δούμε και πώς γίνεται η δημόσια διοίκηση, η οποία περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των συμβάσεων οι οποίες την χάνουν παράταση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα επίσης να πω ότι πάρα πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα έχουν προσφύγει στο ελεγκτικό συνέδριο κατά των τροπολογιών, ιδίως εκείνων που καθιστούσαν υποχρεωτική την παράταση των συμβάσεων αυτών και έχουν δικαιωθεί, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται και ένα θέμα κόστους, δεν είναι μόνο δηλαδή το γεγονός ερμηνείας μίας διάταξης ή ενός νόμου, το να υποχρεώνει δηλαδή η διοίκηση των εκάστοτε Δήμων να παρατείνει υποχρεωτικά τις συμβάσεις που έτυχε να έχει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Άρα, εν προκειμένου και εν κατακλείδι δεν υπήρχε υποχρέωση του Δήμου να παρατείνει τις συγκεκριμένες συμβάσεις και ως εκ τούτου, κατά την άποψη της διοίκησης, δεν έχει και λόγο να της παρατείνει εν ώψη αγωγής ή να προχωρήσει σε κάποιο είδους συμβιβασμό για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αρμόδια είναι τα δικαστήρια. Αν τα δικαστήρια κρίνουν ότι κακώς ο Δήμος δεν τις παρέτηνε, εδώ είμαστε και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αυτό ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε. Τώρα, αν κάποιος άλλος συνάνθρωπος συμπληρωματικά θέλει να πει κάτι... Αυτό που σας είπα ότι δεν τίθεται θέμα συμβιβασμού. Κατά την άποψη μας ο Δήμος έκανε αυτό το οποίο του έδινε τη δυνατότητα να κάνει. Από εκεί και πέρα τα δικαστήρια αφού έχει επιλεγεί η δικαστική οδός θα κρίνουν αν όντως έκανε σωστά ο Δήμος ή όχι. Αυτό θέλω να πω. Λοιπόν, μισό λεπτό πριν τοποθετηθεί, είναι εδώ ο συνάδελφος ο κ. Ζαχαράκης από τη Μουριά των... Μπορώ να μιλήσω. Παρακαλώ. Κάποια ερώτηση, κ. Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν, εγώ θέλω να κάνω κάποιες ερωτήσεις στη διοίκηση, καταρχάς. Άκουσα τον κ. Φιλόσοκλου που αναπληρώνει την κυρία Δήμαρχο και εκ μέρους της διοίκησης να λέει ότι η άποψη της διοίκησης είναι ότι θα πρέπει να πάει στα δικαστήρια. Και εδώ μπαίνουν κάποια ερωτήματα. Έχει πάει στα δικαστήρια ή όχι? Όχι, ότι θα πρέπει η απόφαση να κριθεί στα δικαστήρια. Το πρώτο ερώτημα. Αφού είναι η άποψη αυτή της διοίκησης ότι θα πρέπει να κριθεί στα δικαστήρια, γιατί δόθηκε εντολή στη νομική υπηρεσία να κάνει εισήγηση στην έτηση των εργαζομένων περί συμβιβασμού και φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι εδώ να θυμίσουμε ότι αρχικά όταν θα έπρεπε να γίνει η αρχική ανανέωση παράταση με την πρώτη εγκύκλιο, δηλαδή το 2015, το Μάιο του 2015, η σημερινή διοίκηση δεν έφερε το όποιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να ρωτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουμε τις ανανέωσεις για να μην τις κάνουμε. Και ούτε ερώτησε την νομική υπηρεσία του Δήμου να κάνουμε τις ανανέωσεις ή όχι. Ευτέως εγώ σας το λέω ότι το φέρνετε το θέμα σήμερα γιατί θέλετε να μας κάνετε συμμέτοχους σε αυτή τη λάθος απόφασή σας. Λάθος που κοστίζει αυτή η απόφαση ενδεχομένως και να κοστίσει πολύ ακριβά. Το ερώτημα είναι αυτό ακριβώς. Ποιος είναι ο λόγος διότι δεν μπορεί από τη μία να έρχεστε ως διοίκηση τώρα να λέτε ότι η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνει συμβιβασμός ας πούμε να δεχτούμε το συμβιβασμό αλλά πρέπει να κριθεί στα δικαστήρια. Αλλά από την άλλη εσείς οι ίδιοι της διοίκησης δώσατε εντολή στην νομική υπηρεσία να κάνει μια εισήγηση η οποία εισήγηση εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας λέει ότι για συγκεκριμένους λόγους ότι θα πρέπει να πάμε στη συμβιβασμό. Και αυτά είναι αντιφάσεις από τη μεριά της διοίκησης. Είναι αντιφάσεις. Όπως θα πρέπει να σας πω ότι διαβάζοντας πολύ προσεχτικά και τις όποιες παρατηρήσεις έκανε η υπηρεσία και εδώ είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα σας πω. Αναφέρει και είναι γράφος αυτές προς την οικονομική υπηρεσία αναφέρει ότι κάποιες από τις συμβάσεις που υπέβαλαν τις αιτήσεις για να νέωσουν συμβάσεις οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και να δοθεί τότε νέο παράταση το 2016 απαντήθηκαν αρνητικά και σας το διαβάζω επιλέξει διότι εφαινώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε λέει την παράταση της εργασίας τους μόνο για δύο μήνες και φετέρου δεν υπήρξε νέα σήγηση υπηρεσίας καταρρίωτων. Συγγνώμη, εγώ θέλω να ρωτήσω τη διοίκηση ήρθε ποτέ θέμα παράτασης των συγκεκριμένων ανθρώπων σύμφωνα με αυτήν την εγκύκλειο, με αυτόν τον νόμο, με αυτούς τους νόμους και δώσαμε παράταση δύο μήνες. Και δώσαμε παράταση δύο μήνες. Άρα επιδεβαιωνόμαστε, καλώς εμείς τόσο καιρό βάζουμε θέμα τρόπου επιλογής, διότι τελικά τι αποδεικνύεται εδώ και τι μας λέτε τόσο καιρό ότι όσοι πένουμε όσους προσλαμβάνουμε ως δίμηνο στο τρέχον έτος δεν τους ξαναπροσλαμβάνουμε και δεν τους ξαναπήρατε. Τους ξαναπήρατε τους ίδιους. Τους ίδιους. Κάντε λάθος. Κάντε λάθος. Ήταν με οχτά μήνες. Μετά τη λήξη της σύμβασης μιλάω. Μετά τη λήξη της σύμβασης διαβάστε την γράφη υπηρεσία. Διαβάστε τα. Λοιπόν, κοιτάξτε λίγο. Πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε κάτι. Ποιος είναι ο λόγος που το φαίνεται σήμερα εδώ. Και σας το λέω ευθέως. Βεβαίως θα έπρεπε να έρθει εδώ. Αλλά έπρεπε να έρθει όμως όταν έπρεπε να έρθει. Πήρατε την απόφαση τότε από μόνη σας. Κάνατε αυτό που κάνατε. Διλάθος απόφαση. Και σήμερα πάτε να μας βάλετε συμμέτοχους για να μας πείτε και να πείτε και στους εργαζόμενους. Τους οποίους εσείς αποδεχτήκατε και συζητήσατε μαζί για να υπάρξει ο συμβιβασμός. Διότι δεν θεωρώ ότι από μόνοι τους πήγαν οι εργαζόμενοι και πιάσαν την νομική υπηρεσία για να συντάξουν αυτό το συμβιβασμό. Ούτε ήρθαν από μόνοι τους οι εργαζόμενοι και ζητήσα να εισαχθεί το θέμα. Άρα εσείς συζητήσατε και αποδεχτήκατε το όποιο αίτημα των εργαζομένων και μπήκατε στη διαδικασία του συμβιβασμού. Και έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι εμείς δεν θέλουμε συμβιβασμό, θέλουμε σαν δικαστήρια. Τέλος πάντων, αφήστε την υποκρισία, μην πέστε με την νοημοσύνη μας. Λοιπόν, θέρετε να μας κάνετε συμμέτοχοι σε λάθος ιστορία που στοιχίζει για τόσα χιλιάρικα αυτή τη στιγμή. Και γι' αυτό έχετε τεράστια ευθύνη και εμείς λέμε ότι ως παράταξη αν υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου αλλά η οποιαδήποτε απόφαση καταβολής αυτόν των χρημάτων εμείς θα τις ζητήσουμε να υπάρξει καταβολή ονομαστική από αυτούς που ευθύνονται γι' αυτή την απόφαση. Δεν θα πληρώνουν οι καβαλιότες 200.000 δικα, γιατί παίζετε τα παιχνιδάκια σας. Και τέλος τελεία και πάπλα αυτή είναι η άποψή μας. Λοιπόν σας παρακαλώ πολύ τώρα αφήστε τώρα απαλήτης να αρχίσουμε να ανεβάζουμε τους τόνους. Είπατε θα κάνετε μια ερώτηση και μας κάνετε τώρα τοποθέτηση. Καταρχήν, καταρχήν, καταρχήν, ακούστε με λίγο, καταρχήν κατετέθη μια αγωγή. Αφού κατατέθηκε ο συνάδελφος ο κ. Ζαχαράκης, αν κάνουν κάπου λάθος παρακαλώ να με διορθώσει. Κατετέθη λοιπόν η αγωγή, έτσι, αναβλήθηκε η συζήτηση της αγωγής αυτής για πρώτη φορά. Αναβλήθηκε, είχαμε αποχεί το ότι δικηγόρι, πέσαμε σε αυτήν την περίοδο. Στα πλαίσια λοιπόν της αγωγής αυτής διερευνήθηκε, κατόπιν αιτήματος και από τους ίδιους τους ενάγωντες, η δυνατότητα εξοδικαστικής επίλυσης της διαφοράς. Δεν νομίζω ότι αυτό, καταρχήν, είναι κατακριτέο ή κάτι κακό. Έγινε λοιπόν συζήτηση για να δούμε αν μπορεί να επιλυθεί εξοδικαστικά η διαφορά και στη συνέχεια σε μια πρόταση που έκαναν οι εργαζόμενοι, ανετέθησε η νομική υπηρεσία να δει και να γνωμοδοτήσει εάν στην πρόταση που κάνουν οι εργαζόμενοι για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, μπορούμε να προχωρήσουμε ως δήμος. Επ' αυτού κλήθηκε η νομική υπηρεσία να αποφανθεί και όχι αν έχει δίκιο ή άδικο, ο μεν, η μεν ή η δε. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό, έτσι, επί του πρακτικού συμβιβασμού. Και είπε λοιπόν η νομική υπηρεσία ότι στα πλαίσια της ανοιγήσεις αυτής δίκης θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει συμβιβασμός με τα συν και τα πλυν που προβλέπονται τα έχει μέσα στην νομική υπηρεσία. Αυτή η γνωμοδότηση έγινε στη συνέχεια, πριν έρθει το θέμα. Λοιπόν, ακούστε ξανά πάρα πολύ συνοπτικά. Το αντικείμενο της αγωγής βασίζεται σε μία τροπολογία κυβερνητική, η οποία έγινε το Μάιο του 2015. Με αυτήν διαλαμβάνονται οι εργασιακές σχέσεις των εναγώντων και πρώην υπαλλήλων. Αυτή τι έλεγε ο Δήμος, γενικά όλα τα νομικά πρόσωπα, αλλά εν προκειμένου ο Δήμος, δύναται, είναι δηλαδή στη διακριτική του ευκαιρία εάν θα ανανεώσει αυτές τις συμβάσεις και θα τις παρατείνει ή όχι. Δεν ήταν υποχρεωμένος να τις παρατείνει, δεν τις παρέτηνε μέχρι τέλος του 2015, όπως όριζε η τροπολογία. Ορθά και ξεκάθαρα. Αυτό είναι το αντικείμενο της δίκης. Το τι έγινε μετά με άλλες τροπολογίες είναι κάτι το οποίο δεν διαλαμβάνει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Το γεγονός ότι υπάρθηκε μια αναβολή, αυτό που είπε ο κ. Πρόεδρος, και ότι υποβλήθηκε ένα αίτημα. Μήπως θα πρέπει να γίνει ένα συμβιβασμός και τα λοιπά, είναι κάτι το οποίο είναι εύλογο, αλλά εν προκειμένου η διοίκη συμφωνεί ότι δεν συντρέχουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να πράξει το συμβιβασμό και κατά συνέπεια θα περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου. Και κ. Ευαίρο καλό θα ήταν να μην εκτοξεύεται εμέσως απειλές εναντίον της διοίκησης. Ότι δίθεν θα ζητήσετε να μας καταλογιστούν ή να μην μας καταλογιστούν και ούτω καθεξής. Διότι εσείς εκ το ασφαλούς θα λέτε αυτά. Εάν ο συμβιβασμός κριθεί ότι δεν είναι νόμιμος, τότε ποιος θα πληρώσει κ. Ευαίρο? Εάν δεν είναι νόμιμος. Εσείς τι νομίζετε ότι ο συμβιβασμός αυτός εδώ δεν θα ελεγχθεί περαιτέρω? Συγγνώμη λίγο γιατί τώρα με ρωτάτε για να σας απαντήσω. Όχι δεν σας ρωτάω. Ρητορικό είναι το ερώτημα. Δεν κάνουμε διάλογο. Θα ακούσετε όπως σας άκουσα προσεκτικά. Παρακαλώ. Δεν έχω τελειώσει. Δεν έχω τελειώσει κ. Ρευερό. Άμα τελειώσω θα σας πω στον λόγο ο κ. Πρόεδρος. Άρα έμμεσες απειλές να φοβηθούμε εδώ για το τι θα ψηφίσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πιάνουν τόπο. Να ασκήσετε οποιαδήποτε κριτική θέλετε, ναι, το κατανοώ. Και κάθε τελευταίο θα σας το πει ο κ. Καλανταρίδης ότι εκείνο το χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να καλύπτουν και ανάγκες του Δήμου η συγκεκριμένη, διότι ήδη είχαν προσληφθεί άλλοι με οχτάμινο παρακαλώ. Με οχτάμινο. ΑΣΕΠ. Έτσι κ. Καλανταρίδη. Λοιπόν, πριν πάρετε τον λόγο και για να μην μπλέκουμε σε πράγματα, θα πει ο κ. Ζαχαράκης ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και την άποψη για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε μετά. Ευχαριστώ. Υπάρχει μια διαδικασία να διεκρινίσουμε κάτι το οποίο πρέπει να λεχθεί για να καταλάβουν οι σύμβουλοι, γιατί νομίζω από αυτά που ακούστηκαν δεν θα βγάλουν σωστά συμπεράσματα. Αυτοί λοιπόν οι ενάγοντες για κάποιους, για όλους από αυτούς, έγινε παράταση για δύο μήνες. Δεν έγινε παράταση. Δεν έγινε παράταση. Προσέξτε. Ξαναπροσλήφθηκαν μετά από δύο-τρεις μήνες. Είχαν έτηση παράτασης και είχαν έτηση παράτασης με τις συγκεκριμένες διατάξεις και η πρόσληψή τους που λέτε πρόσληψη, θέλετε να το βαφτίσετε πρόσληψη. Ναι αλλά αν δείτε τις διατάξεις τις οποίες βασίζεται η πρόσληψή τους είναι σε αυτές οι διατάξεις και σε αυτή την τροπολογία. Άρα λοιπόν έχουν ένα ενισχυρισμό ότι αφού τους πήρατε έπρεπε να τους κρατήσετε και κάνουν νέα έτηση για να συνεχιστεί η παράταση ως τέλος Δεκεμβρίου και τους απαντάει αρνητικά ο δήμος 9-12. Αυτά πρέπει να τα ξέρουν οι σύμβουλοι γιατί εδώ υπάρχει ένα σημαντικό συσχυρισμός. Με αυτός είναι ο συσχυρισμός βάσει στον οποίο στηρίζεται όλο αυτό το οικοδόμημα τώρα. Το ξέρουν οι σύμβουλοι, το έχουμε συζητήσει το θέμα, είναι ενημερωμένοι. Υπάρχει εδώ ένα ερώτημα. Είπατε έγινε ένα έτημα συμβιβαστικής επίλαιας διαφοράς. Εδώ δεν έγινε. Δεν είπε πλήθεια απλώς ένα έτημα. Δώθηκε εντολή στη νομική υπηρεσία να κάνει μια εισήγηση. Συνένταξε και πρακτικό συμβιβασμό. Δημιουργήσατε την εύλογη πεποίθη στους εργαζομένους ότι θα συμβιβαστεί ο δήμος. Εσείς το ετοιμάσατε, εσείς το φέρατε, ρωτήσατε τη νομική υπηρεσία και σήμερα μας λέτε όχι δεν το ψηφίσουμε. Αυτό με την γνωμοδότηση δεν έχει καμία σχέση. Μην το μπερδεύουμε. Ας πει ο κ. Ζαχαράκιστρο που περιμένει ώρες εδώ πέρα. Περιμένε. Να πάρουμε μια παράταση όμως γιατί πήγαμε στις 11.20 και ήδη είμαστε στο ζεστράωλο. Να ρωτήσω τη διοίκηση, Πρόεδρε. Εντάξει, διαφωνεί με την πρόσληψη των συγκεκριμένων 11 εργαζομένων. Φαντάζουμε ότι διαφωνεί με το συμβασμό. Με το θέμα με τις διατάξεις που υπάρχουν. Αυτό όχι με τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Άρα αύριο δηλαδή στο δικαστήριο η διοίκηση θα πάει εξοπλισμένη με αρνητική πρόταση στο δικαστήριο. Θα διαφωνήσει με την ισχύ και την ομιμότητα των διατάξεων όπως είπατε ότι έγινε ήδη από άλλους δήμους ενώπιον του ελεγκτικού συνεδρίου. Φαντάζουμε δηλαδή ότι αύριο δεν θα πάει με διάθεση, καταλαβαίνετε πως το λέω, συμβιβαστική, εντάξει ας τα βρούμε να αποφασίσει θετικά το δικαστήριο και εμείς να απαλλαγούμε τους εφήλοι μας. Θα πάει να αντιδικήσει αύριο με τους εργαζόμενους η διοίκηση. Αυτό λέμε. Εγώ όμως δεν μπορώ να σας πω ούτε τι χειρίζω με την υπόθεση. Φυλαμβάνεστε όλα. Να έχεις όμως η απόφαση που θα πάρουμε εμείς για το ναι ή για το όχι του συμβιβασμού. Εξαρτάται και τι θα γίνει κι αύριο. Κοιτάξτε έτσι όπως ήρθανε τα πράγματα όμως όταν έρχεται η διοίκηση και λέει εμείς δεν συμφωνούμε με το συμβιβασμό. Αυτό πρακτικά πού οδηγεί στον ότι και αυτό το θέμα πρέπει να αποσυρθεί. Διότι και αν ακόμα εμείς εδώ της αντιπολίδησης πούμε ναι στο συμβιβασμό, η διοίκηση λέει όχι. Ποιο είναι το αποτέλεσμα λοιπόν ότι αύριο θα γίνει το δικαστήριο. Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ακούστε λέω για το πρακτικό για να σας βοηθήσω λίγο. Χρήστο, λίγο αυτό το θέμα του πρακτικού συμβιβασμού. Είδα ότι και στο πρακτικό συμβιβασμό όπως είναι η θέση των εργαζομένων με αυτό που έχει συντάξει η νομική υπηρεσία υπάρχουν δύο τρεις διαφορές όσον αφορά τις εισφορές εργοδοτικές και τις εργατικές. Λοιπόν, αυτό το οποία λέει το πρακτικό. Κύριε Ζαχαράκη, ακούστε λίγο. Γράφει εδώ στην αγωγή και ο Φάκελς έπρεπε να τα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία. Θα το επιβεβαιώσει και ο Συνάδομος και η Ρήξη ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί σύναψη των θύμηνων συμβάσεων κάνει λόγο για παράταση και όχι για νέα σύναψη. Οι συμβάσεις, λοιπόν, εκείνες οι θύμηνες έπρεπε να υπάρχουν στον Φάκελ. Φανταστείτε αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν η απόφαση εκείνη έκανε λόγο για παράταση όπως γράφει το δικό γραφο της αγωγής, έπρεπε να τις έχουμε τις συμβάσεις. Να συσδούν με το νόμο του Κατρούγαλου, έτσι? Όχι, όχι. Για να καταλάβετε λιγάκι τη δικιά μου τοποθέτηση, εάν μου πει η διοίκηση ότι εγώ διαφωνώ με τον νόμο του Κατρούγαλου, θα κάνω τα δύνατα δυνατά για να τον σκοτώσω. Τον νόμο, εννοώ τον νόμο. Ε, εντάξει, ίσως και αυτός. Λοιπόν, ότι δηλαδή και στις περιπτώσεις των άλλων εργαζομένων, γιατί εδώ που τα λέμε διακυβεύονται και τα οικονομικά του Δήμου, τα ανταποδοτικά. Δηλαδή, έχουν προσληφθεί, μας είπε στον απολογισμό της η κυρία Δήμαρχος, 1400 άτομα λέει. Αν όλοι αυτοί διεκδικήσουν, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, εμένα μου φάνηκε υπερβολικός αριθμός. Καλά, δεν υπάγονται σύστημα τάξης. Εντάξει, αν βγάλουμε τους μισούς, γιατί οι άλλοι μπήκαν στο λιβητήριο. Δηλαδή είναι 700 αυτοί που προσληθήκαν με δίμηνα στο Δήμο ή όσοι είναι, εν πάση περίπτωση. Δεν ξέρω αν τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς σε σταθερή βάση. Και κατά συνέπειες, όσο πρέπει ο Δήμος, για να έχει ενιαία στάση, θα πρέπει να αντισταθεί εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου. Και αυτό δεν μας το πει διοίκηση. Τι θα γίνει με αυτούς εδώ, δηλαδή τους διμηνήτες, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να προσλάβει, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα τους προσλάβει. Τώρα όχι. Τώρα δεν υπάρχει. Γιατί δεν είναι. Αφού βγήκε η τροπολογία η τελευταία. Τα δίμηνα είναι εκτός. Τα δίμηνα είναι εκτός. Είναι εκτός το οποίο έρχεται από το δίμηνο του 2015. Δηλαδή μιλάμε για τα δίμηνα του 2015 μόνο. Αγαπητοί συνάδελφοι, τα μόνα δίμηνα τα οποία έχουν παραταθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου και ισχύουν μέχρι και το τέλος του 2017, οι συμβάσεις τους ήταν τα αρχικά. Τα αρχικά δίμηνα για τα οποία είχε γίνει αυτή η παράταση. Και αυτή πάνε μέχρι το 2017. Με τη τροπολογία Βερναρδάκη τα δίμηνα δεν διαλαμβάνονται από την παράταση. Μα αυτή ακριβώς είναι απόβαση του Ελεκτικού Συνεδρίου ότι δεν κάλυπταν. Δεν τα ξέρω ακριβώς τα νούμερα. Ο κ. Χαλδαρίδης αν έχει κάμια άποψη πόση ήταν, δεν ξέρω πόση ήταν. Κάποιος τους έπιασε ο νόμος Κατρούγκαλου. Θα πω στον κ. Ζαχαράκι να μας πει λίγο το ιστορικό για να το αντιληφθεί και η αντιπολίτευση. Οι δίμηνα τα οποία εξακολουθούν αυτή τη στιγμή να είναι στην υπηρεσία μετά από το νόμο του Κατρούγκαλου, είναι τα δίμηνα τα οποία τότε ήταν ενισχύει ή είχαν ελήξει τις 30 ημέρες πριν από το ψήφισμα. Το 2015. Εκείνη είναι στο αυτοδικαίωστο. Γιατί άλλαξε ο νόμος. Συνέχει από άλλα. Λοιπόν, νέοι κ. Ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Κύριε Φιλόσογλου, ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Γιατί, αφού υπήρχαν αφιβολίες ερμηνείας τότε, όπως το θέσατε, υπήρχαν αφιβολίες με τον νόμο του Κατρούγκαλου, αφιβολίες. Ήταν η ερμηνεία που δώσατε εσείς, τέλος πάντων. Δεν είχατε αφιβολίες. Ήταν ξεκάθαρο για εσάς. Ρωτώ το εξής. Εκεί τότε, πριν 1,5 χρόνου, γιατί δεν κάνατε ερώτημα στη νομική υπηρεσία σας ή γιατί εκεί δεν το φέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θεωρήθηκε όταν πήραν τα δίμενα αυτά ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Το Δεκέμβριο του 2015, που δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός νόμος, άρχισε να δημιουργείται το ζήτημα νόμου. Όταν πήραμε τα δίμενα για τα οποία συζητάμε τώρα, δεν είχε εκλειθεί ξεκάθαρα από την υπηρεσία και έτσι ενεργήσε, ότι μπορούσε να πάρει όποιος ήθελε για όσο καιρό ήθελε, χωρίς να δεσμεύεται μέχρι 31-12-15. Ακούστε, βγήκανε στη συνέχεια όλοι, βγήκανε στη συνέχεια όλες αυτές τις τροποποιήσεις, έπεσε νερό στο αυλάκι. Και αυτό είναι το θέμα τώρα, το νομικό, το οποίο... Καλό είμαστε. Χρήστο, πες μας λίγο. Όταν ασχήθηκε, λοιπόν, καθ' αρχάς, καλησπέρα, η διαγωγή δικάζεται αύριο το πρωί, η ώρα 9, δηλαδή σε λίγες ώρες. Η άποψή μας ήταν ότι μέχρι την Κυριακή, που έγινε η δημοτική ομάδα, ότι θα πηγαίναμε στο συμβιβασμό και στο πρακτικό, το οποίο είχε συντάξει η νομική υπηρεσία του Δήμου και το οποίο βέβαια ανέφερε γιατί μία αναβολή πάρτηκε λόγω αποχείς των δικηγόρων, οι άλλες δυο για να συμβιβαστούμε. Γιατί και η κυρία δήμαρχος ήταν τις θέσεις ότι δεν ήθελε να δικείς κανέναν εργαζόμενο, γι' αυτό ανετέθη στη νομική υπηρεσία να κάνει κάποια έρευνα, να δει τι γίνεται. Ήρθε λοιπόν η νομική υπηρεσία, τάχεται μπροστάς και είπε αυτό που είπε. Εμάς το δύναται, γι' αυτό κάναμε και την αγωγή βέβαια, είπε ο κύριος φιλόσογλου και έτσι είναι, ότι αποφασίσαμε να πάμε δικαστικώς. Ξέρετε ότι αυτές οι αγωγές ασκούνται εδώ σε εξάμινου. Αν φύγει το εξάμινο, δεν υπάρχει αγωγή. Γι' αυτό λοιπόν επιλέξαμε να κάνουμε μια δύναμη αγωγή, διότι αν φεύγαμε από το εξάμινο δεν μπορούσαμε να συζητάμε για καμία νομική προστασία. Λοιπόν, πρώτη θέση μας είναι ότι το δύναται λοιπόν, δεν πάει στο δύναται η δήμαρχος να κρίνει αν πρέπει να πάρει ή όχι, δύναται να κρίνει αν έχει ανάγκες η υπηρεσία και να συνεχίσει να έχει αυτούς τους οποίους έχει. Αυτό το δύναται κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, στο χαρτί που έχετε ίσως συσκέψει, έτσι το εξηγεί. Λοιπόν, πρώτον, δεύτερον, υπάρχει ο νόμος αυτός που γι' αυτό βασιζόμαστε και στην αγωγή, ότι μετά το Μάιο του 2015 βγήκε μια απόφαση η οποία έλεγε, την λέει και η νομική υπηρεσία, δεν τη λέω μόνο εγώ, βγήκε μια απόφαση που λέει ότι όποια δίμηνα ήταν μες το 2015, αυτή η απόφαση κ. Καλεντερίδης εγκύκλειο, η οποία θα παραταθεί και θα πάνε όλα να είναι μέχρι όπως πρέπει για αυτούς τους εργαζόμενους. Λοιπόν, εμείς εκεί βασιστήκαμε και είπαμε ότι τη στιγμή που δύναται η δήμαρχος να κρίνει ότι υπάρχουν ανάγκες, γιατί και τελευταίως που μ' είχαμε μιλήσει, είπα αν είχαμε μιλήσει σε κάποιον Δαμιανό τον Κλιτσιώτη, και είπε ότι έχω ανάγκη από έντεκα ανθρώπους σήμερα που μιλάμε. Γι' αυτό λοιπόν οδηγήθηκαμε σε αυτό το σημείο και στις δύο αναβολές της τελευταίας, προκειμένου να συντάξουμε ένα πρακτικό από τα δικαιούμενα οι εργαζόμενοι, τα οποία είναι να παίρνουν άγινη δεκτή αγωγή, αγωγή είναι πάντα κάτι το οποίο μπορεί να γίνει, αμέσως κόβουν τα μισά στο πρακτικό. Δηλαδή λέμε αν είναι να πάρουμε 5.000, θα πάρουμε 2.500. Δεν θέλουμε εμείς να βάλουμε στο δήμο λεφτά να πάρουμε, θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και από αυτά τα οποία δικαιούμαστε να πάρουμε τα μισά των μισών. Ναι, το είχαμε συμφωνήσει φυσικά με τη νομική υπηρεσία, γενικά έτσι τα λέγαμε. Με τη δημοτική, όχι με την κυρία δήμαρχο έτσι ακριβώς, ναι. Λοιπόν και βάσει αυτούς συνετάξει εδώ το πρακτικό το οποίο αύριο θα υπογράφαμε. Μέσ' το Σαββατοκύριακο άλλαξε αυτό. Εντάξει, δικαίωμά τους. Λοιπόν έρχομαι εγώ εδώ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων και λέω ας πάρουμε λοιπόν μια πολιτική απόφαση, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την ελπίδα και το δικαίωμα να πιστεύουν ότι έπρεπε να δουλεύουν να τους πούμε ότι τους προσλαμβάνουμε, ανάγκες διαρκής υπάρχουν, ήδη έχουμε πάρει από τον κ. Κλιτσιώτη το πράσινο φως ότι συμπτωματικά υπάρχουν 11 κενέστες, σύμπτωση είναι αυτό, και ας τους βάλουμε στη δουλειά να αρχίσουν να δουλεύουν και να πληρώνονται. Αυτή είναι η ιστορία με αυτούς τους εργαζόμενους. Θα πούμε αύριο και οι δύο νομικοί σύμβουλοι, γιατί ανετέθησε τρίτο κ. Καζανίδη, δύο νομικοί σύμβουλοι είχαν την άποψη που έχω και εγώ. Οι δύο νομικοί σύμβουλοι του δημοκραυβάλλας είχαν την ίδια άποψη με εμένα. Γι' αυτό ανετέθησε την κυρία Παστραφίδου να ασκήσει και να αντιμετωπίσει αυτή την αγωγή. Λέτε κάτι, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κάτι λέει τώρα κ. Ζαχαράκης, πρέπει να το δούμε. Υπάρχει απέτηση, ναι, υπάρχει απέτηση των δεδουλευμένων, αλλά την μισή των μισών. Τι είναι τα εργατικά, όταν υπάρχει μια απόλυση κ. Άκηρη, όταν υπάρχει μια απόλυση Άκηρη, γιατί αυτό που λέμε... Αυτό ακριβώς, αυτό ακριβώς. Εγώ μιλάω για την υπερημερία από Ιούνιο-Αύγουστο του 2015 έως όποτε θα προσληφθούν έως σήμερα και να προσληφθούν από μία πρώτη του 2017. Από αυτό όμως επαρρετούμε θα πω όλα και ζητάμε τα μισά. Το 2015, το 2015. Λοιπόν, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, το πώς ερμηνεύει κανείς το δύναται είναι ένα άλλο θέμα. Ωραία. Δεύτερον, δεν μπορεί να παρθεί πολιτική απόφαση με βάση τις ανάγκες, τις πάγιες ή τις οποίεςδήποτε άλλες ανάγκες έχει ο Δήμος. Αν ήταν έτσι θα προσλαμβάναμε 15 μηχανικούς, 15 μελετητές, 15 οικονομολόγους, 32 λογιστές. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχει μία κείμενη νομοθεσία την οποία ο Δήμος πρέπει να την σεβαστεί. Από εκεί και πέρα, εφόσον υπάρχει μία δικαστική απόφαση η οποία λέει και υιοθετεί αυτό το οποίο ισχυρίζεστε εσείς, τότε είναι άλλο το θέμα. Εδώ όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε και κάτι άλλο, ότι όλοι οι ενάγκοντες δεν είναι οι ίδιοι. Δεν είναι όλοι 8 μηνων συμβάσεων ΑΣΕΤ, υπάρχουν και 8 μηνά, υπάρχουν και 2 μηνά μεταξύ των ενάγκοντες, σωστά. Άρα δηλαδή υπάρχουν σύνθετα θέματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν. Η άποψη του Δήμου είναι αυτή. Ποια είναι το χρόνο κύριε Στυμωτή? Εγώ δεν συμμετείχα πουθενά. Αυτό δεν το ξέραμε ότι έπρεπε να συμμετέχετε. Όχι, δεν είπα ότι ήθελα να συμμετέχω, δεν ήταν δικιά μου αρμοδιότητα. Αλλά από τον πέρσι τον Απρίλιο, δεν ξέρω πότε ήταν το πρώτο δικαστήριο, Μάιο, Ήνου Παναβρίχιλου... Η αγωγή πότε κατατέθηκε, μπορείτε να μας πείτε γιατί ρώτησε κάτι ο κύριος Παπαδόπουλος και έχει δίκιο. Μάρτιο του 2016. Μάρτιο του 2016. Όταν δηλαδή ήρθε η τροπολογία του κατρούγκαλου το Δεκέμβριο του 2015 και είπε αυτοδικαίος, σωστά, τότε απέκτησε νόημα το αντικείμενο. Και για να τα λέμε όλα όπως είναι. Ναι, βέβαια. Πρόεδρε, λοιπόν, μια διευκρίνηση. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, ένα σας, παρακαλώ. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τι λένε οι ενάγοντες και σε αυτά έχουν δίκιο ότι όταν τελείωσε η αρχική τους σύμβαση, είτε η 8, είτε η 2, υπήρχε ο νόμος που έλεγε ο δήμος δύναται, είναι στη διακριτική ευχέρη. Μετά τη λήξη ψηφίστηκε ο νόμος. Μετά τη λήξη. Προσέξτε, ναι, ναι, ναι, δύναται. Όχι δύναται όμως να τους παρατείνει όσο θέλει. Αν τους παρατείνει θα τους πάει μέχρι 31, 12, 15. Αυτό είναι το σημείο τριβής τώρα, Λενίδα. Ακούστε, ακούστε, ακούστε. Αυτό είναι ένα σημείο που... Είστε ιδίως για θέματα που δεν ξέρετε. Μάθε να ακούτε. Δύναται λέει. Όταν όμως γίνεται... Μη είναι, μη διακόψτε. Μισό λεπτό. Παρακαλώ πολύ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Όταν γίνεται η παράταση ή η πρόσληψη που τη λέτε και στην πρόσληψη γράφει παράταση και επικαλείται τις διατάξεις του νόμου για την παράταση μέχρι 31, 12, 15, είναι προφανές ότι αυτό είχε σκοπό οι δίκες να κάνει. Γιατί λοιπόν στην πρόσληψη που τους κάνατε για άλλους δύο μήνες δεν λέγατε πρόσληψη και να επικαλείστε γενικές διατάξεις του κώδικα για πρόσληψη δίμηνη, αλλά λέγατε παράταση... Πού το είδατε, πού το είδατε αυτό, υπάρχει έτσι, έτσι λένε οι συμβάσεις. Έτσι λένε οι συμβάσεις οι δίμηνες. Αυτό είναι όλο το θέμα. Και δικαστικά αυτό θα πέξει ρόλο αύριο. Εκεί είναι το σύστημα. Και έπρεπε οι συμβάσεις να... Λοιπόν, παρακαλώ ο κ. Μουρτασάγας ζήτησε τον λόγο και ο κ. Συφίδου μετά. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ο κ. Μουρτασάγας έχει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα μπω στην ουσία γιατί δεν είμαι δικηγόρος, δεν ξέρω και λεπτομέρειες. Θα κάνω όμως δυο σύντομες παρατηρήσεις. Μια παρατήρηση όσον αφορά τους πλησιακούς παράγοντες που μας έχουν στείλει το χαρτί εδώ. Που λέει ότι εμείς ψηφίσαμε την δίμηνη παράτασή τους. Δες και ξέραμε ποιο ψηφίζαμε ότι θα παίρναμε. Υπήρχαν ονόματα, υπήρχε κανένα όνομα. Όχι Νίκο μου, είναι τα θέματα που φέρνουμε ανάγκη πρόσληψης, επιδείμενο, δέκα, τώρα μου κλπ. Αυτό η υπηρεσία κακώς το χρησιμοποιεί μέσα. Ένα και ένα δεύτερο. Όταν έγινε όλη αυτή ας το πούμε η δειχνογνωμία, μπορούμε δεν μπορούμε, δίνεται δεν δίνεται. Η υπηρεσία ξέρετε τι σας είπε και εσείς το διχτήκατε. Πήραμε τηλέφωνο, το γράφει. Πήραμε τηλέφωνο στο υπουργείο, χωρίς χαρτί, χωρίς πρωτοκόλληση. Και αυτή την υπηρεσία εμείς την έχουμε και την πληρώνουμε. Αυτή την υπηρεσία την έχετε και την κοιτάτε. Δεν είμαι εγωδίκηση. Ψήσετε δίκηση. Θα τα φορτωδείτε όμως. Σας είπε η υπηρεσία ότι πήρα τηλέφωνο στο υπουργείο και άρα η δικιά μας συγγνώμη είναι η σωστή. Και αποδεχτήκατε συγγνώμη. Εγώ θεωρώ ότι ο δήμος θα χάσει αύριο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, θα χάσει αύριο ο δήμος. Και ίσως να είναι και καλά να χάσει, βάζει και βάζει και μυαλό. Όχι μόνο ο δικός μας ο δήμος, αλλά όλοι οι δήμοι. Όταν βγαίνει ένας νόμος κολωνών. Νίκο, άκουσε λίγο. Όμως εδώ δεν είναι μόνο ερμηνευτική. Εξαιτίας αυτού του νόμου με το θέμα του δύναται δημιουργήθηκε στην Ελλάδα σε επίπεδο κεντρικής Ένωσης Δήμων τεράστιο ζήτημα. Για αυτόν τον λόγο το Δεκέμβριο του 2015 βγαίνει ο 43-59 ο δεύτερος νόμος δηλαδή. Και το λέει το Δεκέμβριο. Δηλαδή για να καταλάβεις την ασάφια που είχε ο προηγούμερος νόμος, αναγκάστηκαν να βγάλουν μετά από μήνες άλλο νόμο για να το ξεκαθαρίσουν το θέμα. Όταν όμως είσχε ο νόμος ο 43-25 που έλεγε το δύναται, ήταν εύκολο και δεν ξέρουμε αν είναι λάθος ή όχι να πέσει στην παγίδα. Αυτό ήταν το θέμα. Κύριε Μουρτασάγα, σε αυτό που είπατε κοιτάξτε να δείτε. Όταν, ας μου επιτραπεί η φράση, σκάει μια τέτοια τροπολογία ένας τέτοιος νόμος, ο οποίος δημιουργεί μια απορία σε όλους τους υπαλλήλους, η οποία έρχεται για πρώτη φορά, το πρώτο πράγμα που αναπόδραστα κάνουν και είναι λογικό, είναι να προσπαθήσουν να έχουν μια άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση. Στα πλαίσια αυτά είναι λογικό να πάρουν και τηλέφωνα, ας πούμε στις αρχές που προέσταται, τα υπουργεία δηλαδή. Μην το θεωρείτε κακό ότι έγινε αυτό το πράγμα. Αν έπρεπε εκ των ιστέρων και εγγράφος να ζητηθεί, είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά μην το κατηγορείτε... Κύριε Καλανταρίδη, μισό λεπτό, ένας-ένας, ένας-ένας! Δε θα μιλάει κανείς, αν δεν ζητάει τον λόγο! Λοιπόν, η κυρία Ιωσή Φίδουση σε τον λόγο και μετά ο κ. Καλανταρίδης. Για να μην επαναλάβω τώρα τα όσα υπόθηκαν, εγώ να κάνω μια διευκρίνηση, ότι τα οχτά μήνα για τα οποία μιλάμε, που είναι οι οχτώ από τους ενάγοντες, που είναι σύνολο έντεκα, τα οχτώ είναι οχτά μήνα, των οποίων οι συμβάσεις του οχταμήνου, προσέξτε πότε έλεγαν, 17.3.2015. Ο νόμος ο αρχικός δεν είχε καν ψηφιστεί. Ο νόμος ο πρώτος, ο 43.25, ψηφίστηκε 15.15, δηλαδή δυο μήνες μετά. Ο νόμος δεν υπήρχε καν. Μετά, με απόφαση, χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα άτομα, εργάζονται για ένα δίμηνο που είναι όχι συνεχόμενο, δηλαδή δεν πάει 17.3.2015 που έλεγαν και μετά να υπάρχει ένα συνεχόμενο δίμηνο για να μιλάμε για παράταση. Μιλάμε ότι εργάστηκαν τα συγκεκριμένα άτομα από 26.6.2015 έως 25.8.2015. Και ο νόμος, όπως είχε ψηφιστεί έλεγε, μπορούν, σας διαβάζω όπως το λέει ο νόμος, μπορούν να παρατείνονται μέχρι το 31.12.2015. Μπορούν. Δεν υπήρχε καμία δέσμευση της διοίκησης. Για ένα δίμηνο το οποίο δεν ήταν συνεχόμενο. Δεν υπάρχει και. Και έπειτα, εγώ θα σας διαβάσω μετά όταν ψηφίζετε ο καινούργιος νόμος το 12.15, όπως και αντίστοιχος νόμος ψηφίστηκε τώρα το 16, γι' αυτό δίκαιη παράταση για το χρονικό διάστημα του 17. Από το Δήμος.NET, γιατί, συγγνώμη, αντίστοιχα θέματα έχουμε και εμείς στη Δημοφέλεια, από το Δήμος.NET λοιπόν κατεβάσαμε ερμηνεία που θα σας αναφέρω, τι αναφέρει στην τελευταία παράγραφο. Εξυπακούεται για τον νόμο του 16. Είναι στην ουσία νομολογία ή ερμηνεία των νόμων που ψηφίζονται. Ποιος την κάνει την ερμηνεία, πολλές φορές είναι του Υπουργείου Συμπερικών ή είναι κάποιος χρειώτης, όπως είναι οι νόμους. Λοιπόν, κύριε Στιμητζή, σας αναφέρω λοιπόν μια ερμηνεία που χρησιμοποιείτε και της χρησιμοποιούμε πάρα πολλές φορές και εμείς οι δικηγόροι όταν πηγαίνουμε στα δικαστήρια. Είναι μια ερμηνεία γιατί καλώς ή κακώς δεν υπάρχει νομολογία για τους συγκεκριμένους νόμους διότι τώρα θα αντιμετωπίσουν στην πράξη. Σας αναφέρω λοιπόν τι λέει στην κεκριμένη ερμηνεία, που αφορά, επαναλαμβάνω, τον νόμο του 16 που ψηφίζει και τώρα. Και μάλιστα το έχει υπογραμμισμένο. Μιλάει πάλι για επαναπροσλήψεις ή παρατάσεις συμβάσεων εργαζομένων οι οποίοι ανατρέχουν ενδεχομένως στο παρελθόν. Εξυπακούεται ότι δεν θα μιστοδοτηθούν για το χρονικό διάστημα που δεν παρήχαν τις υπηρεσίες τους. Η αξίας του μισθού θα εκινήσει από την πράξη του δημάρχου για την παράταση και η τοποθέτηση στην υπηρεσία. Προηγουμένως θα πρέπει να εγγραφούν σχετικές πιστώες στον προϋπολογισμό σε περίπτωση που δεν υπάρχουν. Εγώ λοιπόν και με δεδομένα αυτό που είπατε προηγουμένως κύριε Ζαχαράκη. Εγώ θα σκέφτηκα μία άλλη αντιπρόταση. Είπατε λοιπόν να προσληφθούν αυτά τα συγκεκριμένα άτομα τώρα για τις ανάγκες του δεκαεφτά. Ωραία. Ας παρετηθούν όμως από τις οποιασδήποτε χρηματικές αξιώσεις, δεδομένου ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην πράξη δεν παρήχαν καμία πραγματική υπηρεσία. Αντιθέτως δε άλλοι λάμβαναν επιδόματα από τον ΟΕΔ, αν πάρουμε εμείς εδώ μια απόφαση, είτε απόφαση συμβιβασμού, είτε πάμε στο δικαστήριο. Είπαμε ότι το θέμα είναι πολύ συνθετό και γι' αυτό πρέπει να απειληθούν τα δικαστήρια. Όχι, αν παρετηθούν από όλες τις χρηματικές απαιτήσεις, κύριε Φιλόσφης, εγώ θα σκέφτομαι μία πρόταση. Υπάρχει και το πρόβλημα ότι άλλοι είναι 8 μηνά, άλλοι είναι 2 μηνά. Άλλοι έχουν πάρει επιδόματα ο ΟΕΔ, άλλοι δεν έχουν πάρει επιδόματα ο ΟΕΔ. Άλλοι εργάστηκαν κι αλλού. Ωραία, άλλοι εργάστηκαν κι αλλού. Είναι ένα θέμα σύνθετο. Δεν μπορεί να αποφασίσει ο Δήμος με μια απόφαση πολιτική και να πει ναι ή όχι, ναι στην αγωγή. Πώς να το κάνουμε δηλαδή, όταν υπάρχει η απόφαση του ελεκτικού συνεδρίου που κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η συγκεκριμένη τροπολογία και έχουν προσφύγει δεκάδες δήμοι. Λοιπόν, κύριε Καλανταρίδη. Εγώ ήθελα λίγο να σταθώ σε κάτι που άκουσα από τον κ. Μουρτασάγα, να κάνω μια διόρθωση. Μίλησε για την κακή υπηρεσία, που εγώ δεν θα πω ότι είναι καλή, ναι είναι κακή. Και ότι αρκέστηκε σε ένα τηλεφώνημα το οποίο έκανε στο Υπουργείο. Λάθος. Δεν αρκέστηκε σε ένα τηλεφώνημα το οποίο έκανε στο Υπουργείο, γιατί εντωμεταξύ ήρθε και οι εγκύκλοιους από το Υπουργείο οι διευκρινιστικοί. Οι οποίοι, τι έλεγε τελικά αυτοί οι διευκρινιστικοί εγκύκλοιους. Έλεγε, εν αντιθέσει με τον νόμο που είχε δημοσιευθεί στις 11 Μαΐου, ότι αυτοδικαίως θα παραταθούν. Όχι κύριε Μουρτασάγα, δεν έλεγε αυτό. Οι εγκύκλοιοι, οι διευκρινιστικοί, οι οποίοι ήρθαν πολύ απλά, δεν έλεγε ούτε μπορούν, ούτε αυτοδικαίως. Το έκανε ακόμη χειρότερο. Άρα η υπηρεσία δεν είχε κάτι το οποίο να έρχεται εν αντιθέσει με αυτά τα οποία είχε σε προφορικό επίπεδο, το είχε πλέον και σε γραπτό επίπεδο. Οπου κανείς δεν την έλεγε ότι ξέρεις, πρέπει αυτές τις συμβάσεις να τις παρατήνεις ή να κάνεις καινούριες σε όσους είχαν λήξει τις συμβάσεις τους μέχρι τις 30 Μαΐου του 2015. Όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε κατόπιν, αφού κατάλαβαν τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα. Ήρθε λοιπόν στις 4-12 του προφανώς ο ίδιος ή κάποιος άλλος από γει από το Υπουργείο Ισοτερικών να κάνει τροποποίηση, όχι στον αρχικό νόμο, πάνω στην τροποποίηση. Επειδή κατάλαβε τι έκανε και πώς τα έμπλεξε. Έκανε τροποποίηση της τροποποίησης. Λοιπόν, ναι κύριε Παπαδόπουλο και μετά ο κύριος... Ναι και επί της διαδικασίας. Επί της διαδικασίας, ναι κύριε Παπαδόπουλο. Πάντως κύριε Καλνταρέτη να ξέρετε ότι υπάρχουν και πολιτικές προστάσεις. Θέλετε κάτι για τη διαδικασία να μου πείτε. Ναι να μιλήσω. Όχι, δεν θέλω να στηρίσω τον λόγο από κανέναν, αλλά έχει έρθει εδώ ας πούμε εμένα η απορία μέχρι εδώ πάνω. Γιατί το συζητάμε το θέμα. Γιατί το φέρατε το θέμα. Από τη στιγμή που ως διοίκηση έχετε μια συγκεκριμένη και βλέπω και ομόφωνη στάση, εδραία πεποίθηση ότι δεν έχουν δίκιο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη στιγμή που δεν έχουν δίκιο είτε νομικά είτε ουσιαστικά δεν έχουν δίκιο δεν συμβιβαζόμαστε μαζί τους. Κατά συνέπεια ας αποφασίσουμε τα δικαστήρια. Μη μας εμπλέκετε σε αυτήν την διαδικασία τώρα παρά το γεγονός ότι εμείς θα ψηφίζαμε ναι σωσή εμπιβασμό. Ναι. Όχι παρόν, ναι θα ψηφίζαμε. Αλλά στιλητεύοντας και αυτήν την κατάσταση που δημιουργήθηκε και αποκαλύφθηκε. Όμως δεν είναι θέμα που πρέπει να εισαχθεί προσυζήτηση. Η άποψη της διοίκησης είναι ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να το προσιέτε λοιπόν. Να πάτε αύριο στο Δικαστήριο, η νομική μας υπηρεσία είναι καλή, φαντάζομαι θα υπάρξει κάποιος μάρτυρας από τη διοίκηση και να απαλέψετε να μην κερδίσουν οι συγκεκριμένοι αυτοί οι άνθρωποι και να κερδίσει ο δήμος. Δηλαδή εγώ πραγματικά απορώ και εξίσταμε γιατί συζητάμε τόση ώρα για ένα θέμα το οποίο δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Εντάξει κύριε Σιμιντζή υπήρξαν διακοιμάσεις τώρα σε όλη αυτή την πορεία μέχρι να αρθούμε σήμερα στη συζήτηση αυτής της υπόδεισης έτσι. Υπήρξαν διαφοροποιήσεις, υπήρξαν σκέψεις, υπήρξαν κάποια πράγματα που... Σήμερα όμως η απόφαση της δίκης είναι μπλοκαρισμένη. Έχετε δίκιο όπως το θέτετε. Είναι δεδομένη και κατά συνέπεια δεν έπρεπε καν να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ακούσω τις απόψεις και εφόσον μπούμε σε αυτή τη διαδικασία το θέμα θα αποσυρθεί βεβαίως. Ο κ. Παπαδόπουλος παρακαλώ. Πρόεδρε, συγγνώμη γιατί θα τρελαθώ εγώ, είμαι ο τρελός εδώ μέσα και θα πάθουμε κάτι εδώ μέσα όλοι μαζί. Άκουσα τον κ. Ζαχαράκη να λέει ότι ήρθα σε συμφωνία με τη Δημοτική Αρχή. Είναι μια άποψη. Άκουσα την κυρία Ιωσήφιδου να λέει παρετηθείτε και να μπορέσουμε να τα βρούμε. Άλλη άποψη. Άκουσα τώρα την πρόοδο της Μοφέλας. Άλλη άποψη. Και άκουσα και τον κ. Φιλόσογλου που αντικαταστάται δήμαρχο να λέει παιδιά αύριο πάμε στο δικαστήριο δεν δεχόμαστε τίποτα. Τρεις διαφορετικές απόψεις. Τι ισχύει τώρα εμείς, τι άκρη να βγάλουμε τώρα και τι να πούμε. Να αρχίζουμε να φωνάζουμε να λέμε τι. Καταλαβαίνετε τώρα ακούσαμε τρεις διαφορετικές απόψεις. Ναι ή όχι ρε πρόεδρε. Όλες οι απόψεις που ακούσατε από την πλευρά της διοίκησης. Σεβαστές είναι. Αλλά να σας πω κάτι. Δεν μπορεί να λέει τώρα μια μεριά τα βρήκαμε τη δημοτική αρχή και πάμε σε ένα συμβασμό. Να λέει η δημοτική αρχή, όχ