Διάλεξη 10 / Διάλεξη 10 - Στεπάν-Σαρκίς Παρτεμιάν (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 10: Καλημέρα. Στο σημερινό μας μάθημα θα ασχοληθούμε με την τακτική του διπλού. Τα στοιχεία που θα χρειαστούν για να μπορέσει ένα ζευγάρι αθλητών είτε στο διπλό ανδρών είτε στο διπλό γυναικών να μπει στο γήπεδο και μέσα από μια σειρά θέσεων και μετακινήσεων να μπορέσει αποτελεσματικά να παίξει το παιχνίδι και να κερδίζει το κάθε ράλι να κερδίζει συνέχεια το παιχνίδι. Το διπλό χαρακτηρίζεται από δύο κυρίως φάσεις. Την άμυνα και την επίθεση. Η γραμμή που τα διαχωρίζει αυτά δύο είναι πάρα πολύ λεπτή. Δηλαδή τη στιγμή που κάνουμε άμυνα περνάμε και στην επίθεση. Το χτύπημα που θα εφαρμόσουμε στην άμυνά μας θα είναι τέτοιο ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να φέρουμε το αντίπαλος ζευγάρι σε μειονεκτική θέση. Σε θέση άμυνας για τους αντίπαλους. Εάν δεν το καταφέρει αυτό το ζευγάρι και απλά αποκρούει το φτερό θα έχει αυτός το αναποτέλεσμα η μία πλευρά να είναι συνέχεια στην επίθεση και η άλλη πλευρά να είναι συνέχεια στην άμυνα. Να περάσουν μέσα στο γήπεδο δύο ζευγάρια για να δούμε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Οι θέσεις μας στο γήπεδο είναι όπως είπαμε άμυνα-επίθεση. Όχι μην ξεκινάς για σερβίες. Έστω ότι την ώρα που παίζουμε το παιχνίδι μας το φτερό έρχεται στη μία πλευρά ώστε να επιτεθεί. Για να επιτεθεί το ζευγάρι θα πρέπει να βάλουμε κάποιες υποθέσεις. Για παράδειγμα επίθεση είναι καρφί. Έστω λοιπόν ότι το φτερό έχει πίσω. Σε αυτό το σημείο έρχεται ο παίκτης πίσω για να καρφώσει. Ωραία. Το ζευγάρι του, ο άλλος ο συμπαίχτης του πρέπει να έρθει πιο μπροστά και προς το κέντρο του γηπεδού. Σε τέτοιο σημείο όμως που να μην εμποδίζει την πορεία του φτερού. Δεν έρθει να καθίσει μπροστά στην πορεία του φτερού αλλά θα είναι στο πλάι. Αλλά παρόλα αυτά στην πλευρά του φτερού. Εντάξει. Η άλλη πλευρά που θα υποδεχτεί το καρφί θα πρέπει να περάσει σε θέση άμυνας. Για να παίξουμε άμυνα λοιπόν όταν η μία πλευρά ετοιμάζει να καρφώσει θα πρέπει να βλέπουμε το φτερό στην ίδια απόσταση και οι δύο. Δηλαδή δημιουργούμε ένα τρίγωνο η λεγόμενη τριγωνική άμυνα όπου έχουμε κορυφή το φτερό και βάση τους δύο αθλητές. Ακριβώς έτσι πάρα πολύ σωστά βλέπετε πώς μετακινούνται χαμηλά οι παίκτες ώστε να έχουν την ίδια απόσταση και οι δύο από το φτερό. Αποφεύγουμε να καθίσουμε μπροστά στο δίχτυ για να αποκρούσουμε δεν μπορούμε να αποκρούσουμε το φτερό μπροστά στο δίχτυ. Πρέπει να τραβηχτούμε πίσω και να περιμένουμε ένα καρφί γιατί στο διπλό τα χτυπήματα ως επί το πλίστον είναι επιθετικά. Καρφί και drive. Και αν δεν μπορέσουμε να καρφώσουμε και αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε ένα drive χτυπήμα, οι επόμενες επιλογές πρέπει να είναι ένα drop. Ένα χτύπημα κοντά στο δίχτυ ώστε να αναγκάσουμε το άλλο το ζευγάρι είτε στο καρφί να παίξει άμυνα επάνω είτε στο drop να σηκώσει το φτερό επάνω. Όπως και να έχει πρέπει τα χτυπήματά μας να είναι γρήγορα και δυνατά για να πιέζουμε όχι μόνο όσον αφορά την πορεία του φτερού αλλά και τον χρόνο. Να υπάρχει μια χρονική πίεση. Μια πίεση στα χτυπήματα των παιχτών. Εάν ο παίκτης επιλέξει να καρφώσει το καρφί πρέπει να γίνεται είτε στην ευθεία του ώστε να πάει το φτερό γρήγορα ή στην μέση ανάμεσα στους δύο αντίπαλους ώστε να δημιουργήσει μια σύγχυση ως προς την άμυνα. Το ζευγάρι που είναι μπροστά περιμένει να αντιμετωπίσει το χτύπημα της αντίπαλης πλευράς τώρα. Εάν η άμυνα που θα παίξουν από απέναντι είναι μια αδύναμη άμυνα κοντά στο φιλέ πρέπει να επιτεθεί σε δεύτερο χρόνο μετά το καρφί του πίσω παίκτη. Εάν έχουμε μια άμυνα ψηλά πίσω ο πίσω παίκτης παραμένει πίσω και καρφώνει. Απλά πρέπει ο μπροστά πέκτης να ξέρει να μετακινείται αντίστοιχα προς την πλευρά που θα γίνει το χτύπημα από απέναντι. Δηλαδή εάν το χτύπημα η άμυνα έρθει σε αυτή την πλευρά πίσω αριστερά και ο πέκτης έρθει πίσω να καρφώσει αντίστοιχα θα μετακινηθεί προς την πλευρά του φτερού ο μπροστά πέκτης. Να κάνω μια παρένθεση και να το πω για να το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό το πράγμα. Ποτέ, μα ποτέ ο μπροστά πέκτης δεν γυρνάει πίσω. Ποτέ δεν γυρνάει πίσω να δει το φτερό. Εντάξει. Δεν μας ενδιαφέρει πού πάει το φτερό πίσω μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εκτός τούτου χάνουμε και την ευαφή με το γήπεδό μας. Στους δύο αρχάριους είναι και παράγοντας τραυματισμού. Πολλές φορές γυρνάμε πίσω να κοιτάξουμε τον συμπέκτη μας και επειδή ως αρχάρι τα χτυπήματα δεν είναι σωστά και δεν είναι ακριβή χτυπήματα, έχει παρατηρηθεί το φτερό να πάει να χτυπάει στο μάτι του μπροστά πέκτη που έχει γυρίσει να κοιτάξει. Λοιπόν, άρα ο μπροστά πέκτης πάντα είναι λίγο λυγισμένα τα γόνατα με τη ρακέτα λίγο ψηλά μπροστά εδώ για να είναι έτοιμος να απαντήσει στην άμυνα της άλλης πλευράς. Έστω λοιπόν ότι έχουμε ένα καρφί τώρα από πίσω και έρχεται το φτερό στην ευθεία. Η άμυνα τώρα τι κάνει? Οι αμυντικοί πέκτες, θέση άμυνας, λυγισμένα γόνατα, λαβύ ρακέτα στο backhand και η κεφαλή της ρακέτα μπροστά από το αντίθετό μας γόνατο. Εδώ μπροστά, λυγισμένα γόνατα, κάτω χαμηλά, εδώ. Εδώ περιμένουμε την άμυνα, εδώ περιμένουμε το καρφί. Και γιατί εδώ, ώστε εάν τυχόν έρθει το φτερό στην αδύνατη μας πλευρά, η ρακέτα να είναι ήδη εκεί. Εάν το φτερό έρθει στο forehand, θα μπορέσουμε πιο εύκολα να αγυρίσουμε, να καλύψουμε μια άμυνα forehand. Το φτερό που θα έρθει ανάμεσα στους δύο, ποιος θα το χτυπήσει? Αυτός που έχει το forehand. Εντάξει, αυτός που έχει το forehand θα χτυπήσει το φτερό. Προσοχή όταν έχουμε δεξιόχερα-εριστερόχερα. Εντάξει, όταν έχουμε δεξιόχερα-εριστερόχερα, φροντίζουμε οι ρακέτες να είναι από την έξω πλευρά, όχι από την μέσα πλευρά. Δηλαδή ο αριστερόχερος δεν πάει δεξιά ανάχη ρακέτα μέσα, να καλύψουν και οι δύο το κέντρο και να αφήσουν τα πλαϊνά ανοιχτά. Θα καλύψουμε τα πλαϊνά, ο αριστερόχερος θα πάει αριστερά και ο δεξιόχερος δεξιά και ένας από τους δύο, ζευγάρι θα είναι, θα ξέρουν πώς θα παίξουν, ένας από τους δύο θα καλύπτει τα κεντρικά χτυπήματα. Στην προκειμένη περίπτωση ο δεξιόχερος καλύπτει. Ήρθε το φτερό εδώ μπροστά, εδώ, παίζουν άμυνα. Το καρφί δηλαδή από πίσω ήρθε εδώ, η άμυνα. Φεύγει. Εάν πάει πίσω το φτερό, έχουμε ξανά καρφί. Εάν πάει κοντά στο φιλέ το φτερό, έχουμε κίνηση του μπροστά παίκτη στο φιλέ. Έπαιξες στο φιλέ, τι θα κάνουμε. Ήρθε το φτερό μπροστά, τι θα κάνεις. Πολύ σωστά. Με τα κίνηση λοιπόν μπροστά, αλλάζουμε τη βάση μας, τώρα έχουμε δύο βάσεις, έχουμε δύο άθλητες δύο βάσεις. Στείλαμε το φτερό κοντά στο φιλέ, με τα κίνηση στο δίχτυ μπροστά, έρχεσαι μπροστά στο φιλέ. Παίζεις το φτερό πίσω, ο πίσω παίκτης καλύπτει το γήπεδο. Παίζεις το φτερό μπροστά, ο μπροστά παίκτης καλύπτει το γήπεδο. Εάν παίξει χαμηλά και αυτός ο παίκτης ξανά σηκώσει το φτερό πίσω, τότε πάλι περνάνε σε θέση άμυνα στις δύο παίκτες. Πάλι πάει πίσω και πάλι πίσω πάει το φτερό και πάλι παραμένεις μπροστά. Μην ανοίγεις τόσο πολύ προς τη δυνατή πλευρά του φτερού και πάλι πίσω πάει το φτερό για καρφί. Και έστω ότι ο παίκτης αυτός αποφασίζει να κάνει έναν drop διαγώνιο από πίσω και έχει το φτερό drop διαγώνιο εδώ. Θα έρθει ο πίσω παίκτης από την πλευρά του ακριβώς για να παίξει και με την ίδια αρχή. Εάν παίξει κοντά στο φιλέ, μένει κοντά στο φιλέ. Αν πέσει διαγώνια το φτερό αλλάζει τη θέση του και έρχεται εδώ πέρα. Ήρθε αυτός εδώ, ο άλλος μετακινεί λίγο πίσω. Εδώ. Εντάξει. Το φτερό εδώ. Στο φτερό. Ωραία. Βάσει εδώ. Πολύ ωραία. Πιο ωραία. Εκεί. Παίζει από εδώ πίσω. Έρχεσαι εδώ να χτυπείς το φτερό και παίρνεις θέση μπροστά του. Καρφώνεις. Μένεις μπροστά, στο καρφί. Εντάξει. Και αν κάνει από εδώ clear τι θα γίνει. Εάν από εδώ κάνει clear ο παίκτης από πίσω τι θα γίνει. Εάν γίνει το χτίμα clear τώρα. Πίσω πάει το φτερό. Ορίστε. Ο μπροστά παίκτης πρέπει με το που θα δει το φτερό να φεύγει ψηλά. Αφού έφυγε από την πίσω πλευρά που βλέπει το γήπεδο. Σκαταλαβαίνει ότι ο συμπαίκτης του είναι πίσω. Σε αυτή την πλευρά. Στην αριστερή του πλευρά έστω και πίσω. Άρα θα πρέπει να ανοιχτεί. Βλέπει το φτερό πίσω ψηλά. Σου λέει τώρα κάνουμε άμυνα και τραβιέται πίσω. Δεν χρειάζεται να κοιτάξει παραλαμβάνω πού είναι ο συμπαίκτης του. Βλέποντας το φτερό καταλαβαίνει πού πάει ο συμπαίκτης για να χτυπήσει το φτερό. Κατανοητό. Να προσθέσουμε εδώ ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες πεκτών στην επίθεση. Η μία κατηγορία είναι ο επιθετικός ο παίκτης που προσπαθεί να τελειώσει τη φάση. Που καρφώνει. Εντάξει. Ο δυνατός ο παίκτης ο επιθετικός. Και η άλλη κατηγορία των πεκτών είναι αυτός ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει την κατάσταση για επίθεση. Δηλαδή αυτός που πιέζει το αντίπαλο ζευγάρι ώστε να αναγκαστούν να σηκώσουν το φτερό ψηλά. Για να μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο εμείς να περάσουμε στο καρφί. Επίσης στην άμυνα μας ενδιαφέρει η ταχύτητα στη μετακίνηση και η ακρίβεια στα χτυπήματα. Κυρίως όταν αφορά άμυνα. Εντάξει. Λοιπόν, για να δούμε λιγάκι μια κατάσταση αγωνιστική. Περάστε. Πάρτε το φτερό. Να πούμε λίγο από πλευράς κανονισμών στα διπλά ότι όταν ξεκινάει το παιχνίδι οι δυο παίκτες χαρακτηρίζονται α και β. Α είναι αυτός που θα σερβίρει από δεξιά, ο πρώτος σερβής. Β είναι ο συμπαίχτης του. Και αυτοί που υποδέχονται είναι ο α που θα υποδεχτεί από δεξιά και ο β ο συμπαίχτης αυτονού που υποδέχεται. Στο μηδέν μηδέν. Και σε κάθε ζυγό αριθμό του ζευγαρίου που σερβίρει, εντάξει, αυτός που σερβίρει σερβίρει από δεξιά. Εάν είναι ζυγός ο αριθμός, σερβίρει ο α. Εάν είναι μονός ο αριθμός των πόντων, το σερβίς θα γίνει από αριστερά. Για να το δούμε λιγάκι στην πορεία και θα το καταλάβουμε καλύτερα. Λοιπόν, σερβής, μπράβο, πολύ ωραία, ξεκινάμε με χαμηλό σερβής, πάρα πολύ ωραία. Παίζουμε, παίζουμε, ωραία. Σκορ, πόντος, ένα μηδέν. Ωραία, αλλάζουν πλευρά οι δύο παίκτες που σερβίρουν, αυτοί που υποδέχονται μένουν. Πάμε. Δύο μηδέν. Τρία μηδέν. Τρία μηδέν. Τρία μηδέν. Τέσσερα μηδέν. Πέντε μηδέν. Βλέπουμε όμως ότι τα ζευγάρια μας αδυνατούν να πάρουν τις σωστές θέσεις, εντάξει. Γιατί, ίσως και τα χτυπήματα είναι πολύ αδύναμα και είναι στη μέση του γηπέδου. Δεν είδαμε ένα χτύπημα στην πίσω πλευρά του γηπέδου, δεν είδαμε ένα χτύπημα drop και μετά το αντίστοιχο χτύπημα να είναι πάλι κοντά στο φιλέ. Όπου έχουμε ένα χτύπημα drop, έχουμε lift αυτομάτως, οπότε μένουμε πάντα στην άμυνα. Βλέπετε ένα στοιχείο χαρακτηριστικό που έχει οδηγήσει όμως το ένα ζευγάρι να είναι πάντα σε κατάσταση άμυνας και κατά συνέβη να χάνει τώρα. Δεν μπορούσα να περάσω σε επίθεση καθόλου. Πέντε μηδέν. Πάμε. Συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε. Είπαμε δεν κοιτάμε πίσω. Δεν θα χειροκροτήσουμε. Δεν κοιτάμε πίσω καθόλου. Στοπ, στοπ, στοπ. Ξανα. Παραλαμβάντε. Έτοιμοι. Ωραία. Υποδοχή σερβίς. Πίσω, πίσω, κέντρο. Το βάρος στο μπροστινό πόδι, το πίσω πόδι μακριά πίσω, το πίσω στο πόδι εδώ, εδώ, εδώ. Όχι, αλλιώς το αριστερό πόδι μπροστά. Δεξιόχειρα δεν είσαι, ωραία. Εδώ. Κοίτα που κοιτάς, εκεί κοιτάς. Γυρνάς το φτερό, γυρνάς το φτερό. Γιατί εάν είσαι εκεί γυρισμένος και έρθει το φτερό εκεί πέρα πίσω στη γωνία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Κάλυψε την κεντρική σου γραμμή, την κεντρική γραμμή κοντά στην κεντρική και γυρνάς το φτερό. Γυρνάς το φτερό και άλλο το δεξι πόδι πιο μπροστά. Εκεί. Ωραία. Λοιπόν, η ρακέτα σου εδώ και το βάρος στο μπροστά πόδι. Εδώ είσαι. Το βάρος στο μπροστά πόδι. Εάν χρειαστεί να μπορέσεις με ένα μικρό σπρώξιμο του πίσω ποδιού να φύγεις μπροστά να χτυπήσεις εάν κρίνεις ότι το φτερό σου δεν είναι καλό. Από την άλλη εάν το φτερό πάει πίσω να σπρώξεις το μπροστά πόδι με δύναμη για να σε μετακινήσει μπροστά πίσω. Και πάντα μην ξεχνάμε ότι αυτή η πίσω γραμμή, εντάξει, η μέσα πίσω γραμμή είναι το όριο για το σερβίστο διπλού. Εάν λοιπόν το φτερό πάει πίσω από αυτή τη γραμμή είναι out. Θα το αφήσεις. Δεν πάει λοιπόν μέχρι το τέλος το φτερό. Εντάξει. Πάμε να δούμε. Στοπ. Σηκώσε τη ρακέτα ψηλά μπροστά μπροστά το σώμα, στο μπροστά το πόδι, μπροστά το πόδι, στο μπροστά το πόδι το σώμα και η ρακέτα εδώ, εδώ, εδώ. Εάν το φτερό έρθει... Εάν το φτερό... Με βλέπεις πού είμαι? Εδώ πάμε. Τώρα σήκωσε το δημητρίου ψηλά. Εάν το φτερό έρθει ψηλά θα βγεις από πάνω να το χτυπήσεις, είτε να το κόψεις, είτε να το καρφώσεις. Το καταλαβαίνεις? Εάν είσαι με τη ρακέτα κάτω, είπαμε η ρακέτα πάει κάτω όταν περιμένεις καρφή. Προσέξτε λίγο. Η ρακέτα κατεβαίνει χαμηλά μόνο όταν περιμένουμε το αντίπαλο, η αντίπαλη περιμένει να καρφώσει. Σε όλο το άλλο το παιχνίδι, είτε απλό παίζουμε είτε διπλό παίζουμε πουδήποτε, η ρακέτα μας είναι εδώ ψηλά, εδώ. Γιατί η θέση της ρακέτας από εδώ είναι πάνω, να χτυπήσει, εντάξει. Θα κατέβει κάτω για να παίξει άμυνα σε ένα καρφί. Όταν λοιπόν βλέπω ότι ο αντίπαλος ετοιμάζει να καρφώσει τότε πάω πίσω και κατεβάζω τη ρακέτα να κάνω την άμυνά μου. Αλλά όση ώρα παίζω το φτερό ψηλά είμαι εδώ, εδώ. Περιμένω να χτυπήσω το φτερό και πάλι εδώ παίζω, χτυπάω μπροστά drive, εδώ, χτυπάω, εδώ. Ωραία, ψηλά η ρακέτα. Και όταν περιμένεις το service εδώ και στο διπλό και στο διπλό. Επειδή το γήπεδο είναι πιο κοντό στο service να τονίσω ότι εάν το service έρθει πίσω από αυτή τη γραμμή είναι out. Αυτή είναι η χρησιμοστά αυτής της γραμμής, της μέσα γραμμής από πίσω. Εντάξει, στο service του διπλού λοιπόν το γήπεδο μας είναι πιο κοντό, αλλά μόνο για το service. Μόλις το απαντήσουμε το φτερό, το χτύπουμε αυτό τότε το γήπεδο μας ανοίγει και ελευθερώνεται και πάμε μέχρι τη τελική γραμμή. Στο απλό δεν υπάρχει αυτή η γραμμή, μόνο στο διπλό. Ωραία, άρα επειδή λοιπόν το φτερό δεν θα πάει πιθανόν τόσο πίσω γι' αυτό είμαστε πιο μπροστά στην υποδοχή του service διπλού και με τη ρακέτα ψηλά γιατί υπολογίζουμε ότι μπορεί ο αντίπαλος να κάνει κάποιο μικρό λάθος και να σηκώσει το φτερό ψηλά ψηλά να καρφώσουμε. Λοιπόν, 5-0 είχαμε μείνει ή 6. 6. Όχι, προσέξτε, εάν το φτερό, εάν το service δεν κινηθεί στον διαγώνιο χώρος service και κατά λάθος πάει στην ευθεία, αυτός ο παίκτης δεν πρέπει να το ακουμπήσει. Νομίζω αυτό το διαγώνιο διενόκου. Ποια διαγώνια? Όταν υποδέχομαι εγώ το service. Ναι, το ίδιο ισχύει. Όταν υποδέχεσαι εσύ το service όμως από εδώ, Δημήτρη, παίρνα λίγο από την άλλη μεριά να σερβίρεις. Ωραία. Όταν είμαστε έτσι, εσύ δεν θα είσαι στην κεντρική γραμμή, επειδή έχεις το χέρι σου, είσαι δεξιόχερας. Αν είσαι δεξιόχερας, θα είσαι στο κέντρο. Αν είσαι δεξιόχερας, θα πας αριστερά εδώ, πάλι το βάρος μπροστά εδώ, εκεί είναι η θέση σου, εντάξει, με το βάρος στο μπροστινό πόδι. Λοιπόν, πάμε. Αλλαγή. Τώρα τι είχαμε? Πάμε 6-0, χάσαμε το σερβίς, αλλαγή και πόντο. Άρα πάμε αλλαγή, 1-6. Οι παίκτες δεν αλλάζουν θέση, παραμένουν όπως έχουν. Και σερβίρει ο παίκτης που ήταν αριστερά, γιατί το σκορ είναι μόνο της πλευράς που σερβίρει. 1-6. Πάμε. Σερβίρουμε. Ωραία. Αλλαγή 7-1. Τι σκορ έχουμε? 7. Μόνο ως πόντος. Από πού σερβίρουμε? Από αριστερά. 8-1. Αλλάζουν πλευρά οι παίκτες και σερβίρει ο ίδιος ο παίκτης. Μπερδεύονται οι παίκτες. Γιατί? Γιατί βρέθηκαν μπρος-πίσω και όχι παράλληλα. 9-1. Περίμενε. Αυτό εσύ πρέπει να το ξέρεις. Πάμε. 10-1. Τι λάθος γίνεται τώρα εδώ πέρα. Τρέχουν οι παίκτες και οι δύο να χτυπήσουν το φτερό. Δεν υπάρχει λόγος να φύγεις από εδώ εκεί. Είναι δικό το θέμα. Όσο γρήγορα και να πας. Είναι η πλευρά του. Όταν είστε και οι δύο παράλληλα εδώ πέρα, όποιαν όπλευρα είναι το φτερό, αυτός θα πάει πίσω. Εάν είχε έρθει, εάν κάνατε επίθεση και ήταν ο ένας παίκτης εδώ, και εσύ πίσω και ερχόταν το φτερό εκεί, ναι θα πας πλάγια. Αλλά ήταν και οι δύο παράλληλα δίπλα ο ένας τον άλλο, και τρέξατε και οι δύο στο ίδιο σημείο. Εντάξει. Λοιπόν, δέκα-ένα. Έλα, πάμε. Πολύ σωστό. Αλλαγή δύο-δέκα. Σερβίς από δεξιά. Και με αυτόν τον τρόπο, προσέξτε λίγο, έχουνε κλείσει και οι τέσσερις παίκτες. Το φτερό πέρασε και από τους τέσσερις. Οι τέσσερις κάναν σερβίς και οι τέσσερις υποδεχτήκαν το σερβίς. Ωραία. Πάμε. Αλλαγή. Έντεκα-δύο. Κιούντο καθεξής. Και προχωράμε. Ωραία. Πάμε να δείξουμε και δύο ασκήσεις που θα κάνουμε για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε λίγο τα στοιχεία του διπλού. Το ένα έχει να κάνει με το χαμηλό σερβίς, με το ξεκίνημα του παιχνιδιού μας. Χαμηλό σερβίς και δύο-τρία χτυπήματα δηλαδή στο φιλέ. Περάσε τα ζευγάρια τώρα. Προσέξτε λίγο. Τα ζευγάρια στο παιχνίδι, όταν κάνουν προπόνηση, κάνουν μεταξύ τους. Και στην προθέρμαση, αλλά και στην προθέρμαση. Είναι δύο συμπέκτες. Οπότε, θα περάσει ο ένας συμπέκτης από απέναντι και ο άλλος από εδώ πέρα. Το καθένα το ζευγάρι του. Πάρε τα φτερά. Και κάνουμε... Μισό λεπτό. Ξεκινάμε με χαμηλό σερβίς. Η πρώτη άσκηση. Δύο ασκήσεις θα δείξουμε. Η πρώτη άσκηση έχει να κάνει με χαμηλό σερβίς και χτυπήματα στο φιλέ. Προσοχή όμως. Όταν κάνουμε το χαμηλό σερβίς και θέλουμε το φτερό μπροστά στο δίχτυ. Δεν ερχόμαστε κι εμείς κοντά στο δίχτυ. Αλλά μετακινούμαστε πίσω. Στη βάση μας. Και ποια είναι η βάση μας. Στο μισό γήπεδο μιλώντας, η βάση θα είναι ένα βήμα πίσω από την πρωστινή γραμμή του σερβίστ προς τα πίσω. Και προς το φτερό. Που είναι το φτερό μπροστά. Οπότε πάλι μπροστά θα έρθουμε. Παίζω χαμηλά και τραβιέμαι πίσω. Παίζω χαμηλά και τραβιέμαι πίσω. Είτε forehand παίζω είτε backhand παίζω. Χτυπάω και έρχομαι πίσω. Χτυπάω και έρχομαι πίσω. Εντάξει. Ξεκινάμε να κάνουμε ένα χαμηλό σερβίστ αιστερό. Καλό είναι στην προπόνηση να έχουμε πολλά φτερά για να μπορούμε να έχουμε ρυθμό. Εντάξει. Λοιπόν. Για να το δούμε λίγο εδώ. Χαμηλό σερβίστ. Ποιος θα κάνει πρώτος από τους δυο σας. Προχωράει μπροστά. Κάνει ένα χαμηλό σερβίστ. Τι είναι. Ναι. Χαμηλό σερβίστ απλού. Χαμηλό σερβίστ διπλού. Και παίζουμε υποδοχή θέση υποδοχής. Αυτή είναι η θέση σου. Εδώ. Δεν υποδέχεσαι. Εντάξει. Μπροστά το αδύνατο πόδι μπροστά. Ισορροπία το σώμα. Η ρακέτα ψηλά. Σήκωσε τη ρακέτα εδώ. Όρθιος ο κορμός. Ο όρθιος ο κορμός μην σκύβεις μπροστά. Ο όρθιος. Το σώμα μας παιδιά είναι. Το σώμα είναι όρθιο. Το βάρος είναι στο μπροσινό πόδι. Το σώμα όρθιο και η ρακέτα εδώ μπροστά. Αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι ούτε με το ρακέτα κάτω ούτε με το άλλο πόδι. Το διαγώνιο πόδι. Δεξιόχειρα στο αριστερό πόδι έχει μπροστά. Επαναλαμβάνω γιατί άμα χρειαστεί να πάει πίσω. Το αριστερό είναι αυτό που θα σπρώξει για να πάμε στην πίσω πλευρά του γηπέδου μας να χτυπήσουμε. Λοιπόν θέση υποδοχής παρόλο που ξέρουμε ότι θα κάνει χαμηλό. Η ρακέτα δεν κοιτάει εκεί. Η ρακέτα εδώ μπροστά είναι. Η ρακέτα εδώ μπροστά γιατί τι θέλω να κάνω. Κίνηση και καρφή. Άρα η ρακέτα εδώ είναι. Δεν ανοίγει μπροστά. Λοιπόν χαμηλό σερβίς και παίζουμε 2-3 νέτ χτυπήματα στο φιλέ. Και ένας από τους δύο πρέπει να είναι έτοιμος. Μόλις η αντίπαλη πλευρά το σηκώσει λίγο να καρφώσει. Άρα μετά από 2-3 χτυπήματα στο φιλέ περιμένω το καρφί. Πάνω στο δίχτυ. Πάμε. Κίνηση, κίνηση, κίνηση. Κίνηση φοβήθηκε τώρα πιο πολύ παρά. Ωραία. Λοιπόν αυτό το πράγμα. Πάμε να το κάνουμε λιγάκι εκεί. Το κάθε ζευγάρι μόνο του. Ανεξάρτητα. Πάμε. Μετά από 2-3 χτυπήματα καρφί. Παίζουνε. Είναι άσκηση. Για να μπορέσουμε να... Είναι εισαγωγική άσκηση. Άσκηση προθέρμασις. Είναι άσκηση τακτικής. Παίζουνε... Όχι. Για να κρατήσουν το φτερό. Παίζουνε να κρατήσουν. Αλλά πρέπει αντίστοιχα να είναι έτοιμοι. Ώστε μόλις ένας από τους δύο κάνει σηκώσει το φτερό. Ο άλλος θα καρφεί το φτερό. Παίζουνε. Εντάξει. Μην τραβιέσαι. Κρατάς τη ρακέτα σου χαμηλά. Θέλω τη ρακέτα. Όταν έχεις πίσω. Εδώ. Χτυπάς και είσαι εδώ. Χτυπάς και είσαι εδώ. Χτυπάς και είσαι εδώ. Εντάξει. Να τονίσουμε και να θυμίσουμε. Ότι όταν κάνουμε κίνηση μπροστά στο φιλέ. Μπροστά στο δίχτυ. Έχουμε μπροστά μας το δεξί πόδι. Έχουμε μπροστά το δεξί πόδι. Όταν είμαστε από τη βάση και μπροστά. Με το δεξί πόδι μπροστά είμαστε. Υποδέχω. Περιμένω το σερβίς εδώ μπροστά. Με το διαγώνιο. Αλλά μόλις κινηθώ στο δίχτυ μπροστά. Πάνω στο αριστερό θα γίνει η κίνηση μου. Και θα πατήσω με το δεξί πόδι μπροστά. Και θα μείνω. Εφόσον είμαι εκεί θα μείνω. Εντάξει. Θα έρθω πίσω πάλι. Και πάλι μπροστά χτυπάω και πάλι πίσω. Και πάλι μπροστά χτυπάω. Το αριστερό μου μένει σαθερό το πόδι. Και πάω πίσω μπρος. Ωραία. Στοπ. Και η δεύτερη άσκηση για να μπορέσετε να πάντε να εξασκηθείτε. Και η δεύτερη άσκηση έχει να κάνει με τα δυνατά χτυπήματα στο ύψος του φιλέ. Τα drive χτυπήματα. Όχι όμως από το πλάι του γιπέδου που τα είχαμε κάνει μέχρι τώρα. Αλλά από μπροστά μας. Να τονίσω. Ο μπροστά πέκτης από τους δύο. Ο ένας ο πέκτης. Ο ένας ο πέκτης λοιπόν είναι ο επιθετικός. Καρφώνει. Ο άλλος ο πέκτης μπροστά είναι έτοιμος να απαντήσει τα χτυπήματα. Πρέπει να είναι προετοιμασμένος να χτυπήσει γρήγορα το φτερό που πιθανόν να έρθει επάνω του. Για τον λόγο αυτό. Ο μπροστά πέκτης. Εάν υποθέσουμε ότι είναι ο μπροστά πέκτης εδώ. Βγάζει μπροστά το δεξί χέρι δεξί πόδι και η ρακέτα μπροστά. Και το φτερό δεν το αφήνουμε να περάσει από πίσω μας. Το φτερό το σταματάμε μπροστά μας. Και το χτυπάμε με δύναμη απέναντι. Να μειώσουμε το χρόνο που έχει ο αντίπαλος διαθέσιμο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα χτυπήματά μας. Λοιπόν, ξεκινάμε με ένα χαμηλό forehand service. Και αρχίζουμε να χτυπάμε με δύναμη το φτερό μπροστά. Το ίδιο μετά το service είσαι έτοιμος με το δεξί πόδι με το πόδι της ρακέτας μπροστά. Να χτυπάμε το φτερό με δύναμη με forehand ή backhand χτυπήματά. Αλλά τονίζω και πάλι μπροστά μας το φτερό το βρίσκουμε μπροστά να το βρούμε. Να το στείλουμε με δύναμη αν μπορούμε να περάσει μέσα από τον αντίπαλό μας. Με αυτή την έννοια. Αποφεύγουμε να σηκώσουμε το φτερό ψηλά. Ένα, γιατί ήδη είμαστε κοντά στο δίχτυ. Οπότε θα το στείλουμε έξω το φτερό ή στη χειρότερη περίπτωση θα βγει out. Ή αν όχι, υπάρχει αντίπαλος, υπάρχει συμπέκτης του πίσω, ο οποίος αν το σηκώσουμε το φτερό εμείς θα καρφώσει. Άρα μετά από κάποια χτυπήματα drive ο ένας πάνω στον άλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν επιλογή είναι να κόψουμε το φτερό. Και αντί να το χτυπήσουμε με δύναμη να περάσει, να το στείλουμε απέναντι στον αντίπαλό μας, ίσως δε βγάρει μας στην προκειμένη περίπτωση, να το κόψουμε εδώ πέρα κοντά στο δίχτυ. Με ένα net shot. Δηλαδή, χτυπάω drive, drive, drive και να κόβω. Και εκεί που τον έχω καθυλώσει τον αντίπαλό μου εδώ, να απαντάει χτυπήματα, χτυπήματα, και είναι καθυλωμένος και σαφνικά του δίνει το φτερό στο φιλέ κοντά και δεν προλαβαίνει να αντιδράσει να βγει. Και αν προλάβει και αντιδράσει, τότε θα αναγκαστεί να κάνει ένα lift, να σηκώσει το φτερό από κάτω, οπότε είτε ο παίτης που είναι μπροστά, είτε ο παίτης που είναι πίσω, περνάει στην επίσης και καρφώνει μετά. Λοιπόν, πάμε λίγο, ένα forehand service. Πάμε, χτυπάμε δυνατά, δυνατά, δυνατά, δυνατά, δυνατά, δεξί πόδι μπροστά δυνατή. Πάμε, πάμε, μιά ο ένας, μιά ο άλλος, μιά ο ένας, μιά ο άλλος. Ξεκινήστε κι εσείς, το κοιμάστε, πάμε, μιά ο ένας, μιά ο άλλος, πάμε. Δυνατά, δυνατά, δυνατά, μπροστά το δεξί πόδι, μπροστά, χαμηλά το φτερό, χαμηλά το φτερό, χτυπάτε με δύναμη το φτερό, με δύναμη παράλληλα, με δύναμη παράλληλα, χτυπάμε με δύναμη και παράλληλα, μένουμε μακριά από το φίλε, μπροστά η ρακέτα, μπροστά η ρακέτα, μπροστά μας η ρακέτα, χαμηλά, χαμηλά, χαμηλά, μη σηκώνει το φτερό, μη το σηκώνει το φτερό. Πάμε, πάμε, πάμε, εκεί με δύναμη, δώσε να δοκιμάσω λίγο κι εγώ, παίξε. Sorry. Και παραλλαγή αυτής της άσκησης είναι ξέρω, και παραλλαγή αυτής της άσκησης είναι ξεκινάμε τα χτυπήματα πιο ελεγχόμενα και ο ένας πλησιάζει στο φιλέ και ο άλλος απομακρύνεται. Και μετά μετακινούμαστε αντίστοιχα από την άλλη πλευρά και ο ένας πλησιάζει από την άλλη και ο άλλος απομακρύνεται. Πάμε να το δούμε αυτό. Πάμε. Πάνε πίσω σιγά σιγά. Ωραία, κοντά. Πάμε. Παίξε και πήγαινε πίσω. Ωραία. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάμε για δουλειά.