25η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2016 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2016)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ΠΡΟΛΑΔΑΙΚΗΣΤΙΑ ΠΡΟΛΑΔΑΙΚΗΣΤΙΑ ΠΡΟΛΑΔΑΙΚΗΣΤΙΑ ΠΡΟΛΑΔΑΙΚΗΣΤΙΑ ΠΡΟΛΑΔΑΙΚΗΣΤΙΑ ΠΡΟΛΑΔΑΙΚΗΣΤΕΚΤΑ ΠΡΟΛΑΔΑΙΚΗΣΤΕΚΤΑ Εδώ ο Αντιδήμαρχος ο κύριος Καλανταρίδης θέλει πριν μπούμε στα έκτακτα θέματα να κάνει μια ανακοίνωση προς το σώμα. Άλλες ανακοινώσεις υπάρχουν κύριε Δήμαρχε προς το σώμα. Ο κύριος Καλανταρίδης και μετά μπαίνουμε στα έκτακτα θέματα. Αγαπητοί συνάδελφοι ουσιαστικά την ανακοίνωση στην οποία θα προβω ζητήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή την οποία είχαμε προχθές ότι θα έπρεπε να σας ενημερώσω σχετικά. Με την 424 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καταρτήστηκαν και εγκρίθηκαν όροι εκμίστοσης του κυλικίου στο κλειστό γήπεδο της Καλαμίτσας. Μέσα στην προθεσμία η οποία υπήρχε ένας από τους ενδιαφερόμενους κατέθεσε μία ένσταση όπως μπορούσε να κάνει και ταυτόχρονα την ίδια μέρα έλαβα στο προσωπικό μου email μία επιστολή από τον κ. Παπαδόπουλο με την οποία επιστολή ούτε λίγο ούτε πολύ τον κ. Παπαδόπουλο Χρυσόστομο τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ο τόπος της ζωής μας. Με την οποία επιστολή ούτε λίγο πολύ κατηγορούνταν η Οικονομική Επιτροπή για εξόφθαλμη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων και ότι επίσης ένας από τους όρους τους οποίους είχαμε μέσα στη διακήρυξη σκόπιμα μπήκε έτσι ώστε να αποκλειστούν κάποιοι ενδιαφερόμενοι. Ενημέρωσα κατά την εκδίκαση ουσιαστικά της ένστασης του δημότη, ενημέρωσα την Επιτροπή την Οικονομική και για την επιστολή την οποία έλαβα ως όφυλα άλλωστε να κάνω μιας και ουσιαστικά έφυγε και όλα τα μέλη της Επιτροπής και μου ζητήθηκε από την Επιτροπή να ενημερώσω το σώμα σχετικά. Όπως καταλαβαίνετε η Οικονομική Επιτροπή όταν παίρνει κάποιες αποφάσεις έχει ουσιαστικά σαν αποκλειστικό σκοπό και στόχο της να διαφυλάξει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών του. Όταν λοιπόν καταρτήστηκαν από την Οικονομική Επιτροπή οι συγκεκριμένοι όροι θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι καταρχήν έγινε συζήτηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο όσον αφορά τα δημοτικά γήπεδα τον κ. Φιλόσογλου και συμφωνήσαμε στο να αλλάξουν κάποιοι όροι έτσι ώστε να προσελκύσουμε αξιόπιστοις θα έλεγα επιχειρηματίες οι οποίοι ήθελαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο κοιλικείο. Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο στόχος των όρον τους οποίους ενέκρινε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή και κανένας άλλος. Έχω απαντήσει ήδη στον κ. Παπαδόπουλο εγγράφως όσο έφυλα να κάνω μιας και η επιστολή αναφερόταν προσωπικά σε εμένα ως Πρόεδρο της Οικονομική Επιτροπής, έτσι, όπου βεβαίως όπως επαναλαμβάνω μου ζητήθηκε και από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θεωρώ την επιστολή η οποία στάλθηκε με κατηγορίες ουσιαστικά ανυπόστατες εναντίον της Οικονομική Επιτροπής την θεωρούμε απαράδεκτη και μόνο ως ατυχή μπορώ να την θεωρήσω. Και για να κλείσω το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει επίσης να σας ενημερώσω ότι σήμερα έγινε η δημοπρασία για το συγκεκριμένο κοιλικείο του δήμου και αποτέλεσμα αυτής της δημοπρασίας ήταν ο δήμος να αυξήσει το μηνιαίο μίσθομα του συγκεκριμένου χώρου πάνω από δυόμιση φορές. Τόσο κακή ήταν η ώρα της οποίου σβάλαμε, έτσι, είχαν ως αποτέλεσμα να εισπράττει ο δήμος μας μηνιαίος πάνω από δυόμιση φορές από το παλιό ενίκιο. Ευχαριστώ πολύ. Ποια είναι η Καβαλιώτης? Καβαλιώτης. Τώρα μπαίνει επί προσωπικό το θέμα, ορίστε τώρα τι είναι το ένα και το άλλο. Παρακαλώ, κ. Παπαδόπουλος. Καταρχήν καλησπέρα, καλησπέρα και στους πολίτες μας. Η απάντηση που μου θέλετε τώρα, τη μου τη δώσετε, κυρία τη δήμαρχη, έχετε δίκιο και θέλω να πω το εξής. Εγώ σας καταλαβαίνω, γιατί δεν έχετε καμιά σχέση με την αγορά και το πώς λειτουργεί η αγορά και σας καταλαβαίνω, δεν σας κατηγορώ. Απλώς, απλώς, απλώς θέλω να καταλάβετε ότι σέβομαι πάρα πολύ τους θεσμούς και σέβομαι επίσης και την οικονομική επιτροπή. Φαντάζομαι ότι πιεστήκατε βέβαια πολύ για να έρθετε εδώ να κάνετε, να στήσετε μια παράσταση, αλλά θα σας απαντήσω. Εμείς, καταρχήν πρέπει να μάθετε κι εσείς... Πρόεδρε θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, επειδή έχει γίνει και ακριστώς αυτό το πράγμα, εμείς δεν κάνουμε παραστάσεις. Ας προσέσει παρακαλώ πάρα πολύ ο κ. Παπαδόπουλος πώς εκφράζεται. Ας κρατήσει τους χαρακτηρισμούς και τον εαυτό του, σας παρακαλώ πολύ. Εντάξει, έχετε δίκιο και άλλα φαίνα τώρα. Κάνουμε παράσταση. Μέλος στην οικονομική επιτροπή δεν έχει ο κ. Παπαδόπουλος, συγγνώμη δηλαδή. Μισό λεπτό τώρα δηλαδή τι θα γίνει, θα παίρνει το λόγο κατέρας και θα λέει τώρα ότι θέλει τώρα... Σας παρακαλώ τώρα μας βλέπουν και... Για τη διαδικασία παρακαλώ. Πρόεδρε για τη διαδικασία. Συνάδελφοι, έχουμε ξένο κόσμο εδώ. Ας φύγουν και μετά βγάτε ταύλιτα. Για όνομα του Θεού. Κύριε Παπαδόπουλε, σας έδωσα το λόγο επί προσωπικού. Σύντομα, αλλά ας αποφύγουμε κάποιους χαρακτηρισμούς τώρα. Παρακαλώ. Παρακαλώ συνάδελφοι. Πάντως, πρόεδρε, εγώ δεν διακόπτω κανέναν ποτέ. Τώρα. Τώρα. Τι έγινε, παρακαλώ, συγγνώμη κύριε Παπαδόπουλε. Τι συνέβη κύριε. Συμβαίνει κάτι. Εδώ δεν είναι καφενείο σας, παρακαλώ πολύ. Συνεχίστε κύριε Παπαδόπουλε. Εμείς είπαμε το εξής απλό κύριε Πρόεδρε. Είπαμε ότι όταν περιορίζεις με αυστηρούς όρους έναν διαγωνισμό, δημιουργείς πρόβλημα στον ανταγωνισμό. Όταν περιορίζονται οι συμμετοχές σε έναν διαγωνισμό του δήμου, δεν δημιουργείται ανταγωνισμός. Πρέπει να μάθετε κύριε Καλανταρίδη πώς λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Μάλλον δεν το γνωρίζετε. Δεύτερον, όσο περισσότεροι πάνε, τόσο πιο μεγαλύτερο νίκιο έχει γιατί έχει τόσο μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Εμείς θέσαμε μόνο, δεν προσβαλάμε κανένα, θέσαμε μόνο λειτουργίας. Εάν θέλετε εσείς να έχετε λίγους, δεν ξέρω αν... Έντεκα ήσαι. Τρεις ήτανε, δύο συμμετείχαν και ο ένας απορρίφθηκε. Εμείς είπαμε το εξής απλό. Δεν λειτουργεί έτσι ο ανταγωνισμός κύριε Καλανταρίδη, όπως και να το θέσετε το θέμα. Οι περισσότεροι έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ανταγωνισμό έχει, τόσο μεγαλύτερο έσοδο έχεις. Το ένα που είπαμε. Κατηγορήσαμε καμιά επιτροπή. Και το δεύτερο που είπαμε, για να το γνωρίζετε γι' αυτό, και συγγνώμη που νιώθετε ότι ήταν προσβολή προς την επιτροπή, το δεύτερο απλό που είπαμε, απλό, στη λειτουργία της αγοράς, είναι το εξής. Η εγγύηση δεν είναι έσοδο στο Δημοκαβάλλας. Το ενίκιο το μεγάλο είναι έσοδο και πέφτει κάθε μήνα. Είναι προτιμότερο, δηλαδή, να υπάρχει μια καλύτερη, μικρότερη, πιο ευέλικτη αντιμετώπιση στο θέμα της εγγύησης, που θα την πάρετε φάπαξ μια φορά, αλλά στο τέλος θα την επιστρέψετε και πίσω, και να έχετε μεγαλύτερο νίκιο ώστε να μπορέσετε... Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Ναι, ναι, έχετε μισό λεπτό... Αυτό που λέει για μισό λεπτό, πείτε του προσωπικού ότι δεν είχατε κάποια πρόθεση, το είπατε. Καμία πρόθεση δεν είχα, έβαλα δύο θέματα. Ένα λειτουργίας, ένα λειτουργίας του ανταγωνισμού που δεν... Αυτό δεν είναι ανταγωνισμός όταν είναι μερικοί, λίγοι, που μπορεί να είναι και οι φίλοι σας, δεν ξέρω. Λίγοι ήταν, δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός... Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Ήταν οι φίλοι... Όχι, όχι, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, τέτοια υπονόμενα περιφύλλων, παρακαλώ, όχι εδώ. Εντάξει τώρα. Λοιπόν, έλειξε το θέμα, έλειξε το θέμα. Και το δεύτερο που είπα, Πρόεδρε, συγγνώμη, είναι το ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η εγγύση δεν είναι έσοδο. Είναι προτιμότερο, δηλαδή αν βρισκόταν... Αν ήτανε... Αυτή είναι η... Εντάξει, εντάξει, σας παρακαλώ. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ρωτώ μια ερώτηση, Πρόεδρε, και το κλείνω. Ρωτώ, στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου που κάνατε ανανέωση, είχατε την ίδια συμπεριφορά? Την περίπτωση του νέθωσα των κεπιτηρίων είχατε την ίδια συμπεριφορά? Εντάξει, τώρα δεν είναι... Θέλω να σας πω ότι πρέπει να δίνετε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους απαγγελματές και τους πολίτες. Τίποτα άλλο. Ευχαριστώ. Πάμε, παρακαλώ, πάμε στο πρώτο έκτακτο θέμα. Το πρώτο έκτακτο θέμα αφορά έγκριση και λήψη απόφασης για απόδοση τιμών. Το κρατάμε στην άκρη. Α, ναι, ναι, ναι. Έγκριση και λήψη απόφασης για απόδοση τιμών και απονομή τίτλου στην τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια σκάκη σταυρούλα της Ολακίδου. Είναι μια εισήγηση η οποία έχει αποσταλεί σε όλους. Φαντάζομαι να την αναγνώσουμε όλη τώρα. Όχι, δεν χρειάζεται να την αναγνώσουμε. Συμφωνείτε με το περιεχόμενο... Το συμπέρασμα. Τι προτείνουμε. Εδώ μπροστά. Πρέσβυρα. Να την ανακηρύξουμε. Να την ανακηρύξουμε πρέσβυρα. Μισό λεπτο λέω. Προτείνεται λοιπόν η απονομή του τιμητικού τίτλου της Πρέσβυρας Ανάδειξης και Προβολής του Δήμου Καβάλα στην Ελλάδα και το Εξωτορικό Σε τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στο Σκάκι σταυρούλα Τσολακίδου και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αναγνωρίζοντας το πρόσωπό της όλες τις παραπάνω αρετές και ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της προτείνει την απονομή του παραπάνω τίτλου και την οικονομική στήριξή της για την απρόσκοπτη συνέχιση των προσπαθειών της. Εγκρίνεται? Ναι. Παρακαλώ ο κ. Σιμιτζής και ο κ. Βέρος μετά. Βεβαίως αγαπητοί συνάδελφοι και δήμαρχε είναι μια οφειλόμενη τιμή προς μια νεαρή καβαλιώτησα που μας εκπροσωπεί και μας τιμά όλους μας με την προσπάθεια που κάνει και σε αντίξοες συνθήκες. Βεβαίως και υπερψηφίζουμε, δεν το συζητώ, μόνο που θα παρακαλέσουμε αυτό. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε, γιατί έχουμε κάνει και σχετική συζήτηση κάτι δια, ότι θα έχει και πρακτικό οικονομικό αντίκρισμα ώστε να διευκολυνθεί στον αγώνα που κάνει εκπροσωπώντας την Καβάλα. Και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε μέσα από αυτό το πλεώνασμα που διαθέτει και ο Δήμος και η Δημοφέλεια να επιδοτηθούν και άλλοι μεγάλοι αθλητές μας, έστω κι αν δεν έχουν φτάσει στα ψηλά επίπεδα διακρίσεων της σταυρούλας. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Ο κ. Βέρος, σας ζητά λόγο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για όλους μας, για όλους τους καβαλιώτες. Αυτή η προσπάθεια του νεαρού κοριτσιού, όμως, θα ήθελα να δεσμευθείτε, κυρία Δήμαρχε, στο ότι αυτό που είπε ο κ. Σιμιτζής, ότι και στην πράξη θα δείξουμε και οικονομικά, αλλά εγώ θα παρακαλούσα πολύ, γιατί δεν έχετε άδικο σε αυτό που γράφετε στην εισήγησή σας, το ότι δεν υπάρχει καμιά αφιβολία ότι το Σκάκι και οι άνθρωποι του είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Δήμου μας. Σ' αυτήν τη λογική που βάζετε, θα πρέπει η όποια οικονομική ενίσχυση να γίνει μέσα από τον σκακιστικό όμυλο και θα πρέπει επιπλέον, ήρθε ο καιρός, αυτό που δεν κάναμε και ενώ ως Δήμος Καβάλλας, τα προηγούμενα χρόνια, να ενισχύσουμε πραγματικά και αναλογικά, έτσι όπως το λέτε, το σκακιστικό όμυλο. Διότι θεωρώ ότι είναι αδικία απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους που χρόνια δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και μας εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά παγκοσμίως. Ευχαριστούμε τον κ. Ροβέρο, ο κ. Ποτόλιας, παρακαλώ. Συγχαρητήρια και από την πλευρά μας, τη λαϊκή συσπήρωση Σταυρούλα, κ. Πρόεδρε, στην οικογένειά της, στον σκακιστικό όμυλο, στους προπονητές όλους αυτούς που συνέβαλαν για τις κατακτήσεις αυτής της κοπέλας. Για άλλη μια φορά, όμως, θέλουμε να επισημάνουμε, κ. Πρόεδρε, ότι η ευθύνη της πολιτείας είναι πολύ μεγάλη, στου να στηρίξει ουσιαστικά τον αυθλητισμό, γιατί διαφορετικά οι ευχαριστίες και οι ευχές είναι διαφορετικό γράμμα, αν δεν συνεβεύονται από την κάλυψη των αναγκών των αυθλητών και των ομάδων τους. Η ευθύνη επίσης έχει και ο δήμος και επίσης θα είναι καινό γράμμα αυτή η βράβευση, αν δεν συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα, όπως είναι παράδειγμα εν προκειμένου για το σκάκι τι θα γίνει με τη στέγα του, τι θα γίνει με την οικονομική σταθερή συμβολή του δήμου, γιατί διαφορετικά το να πούμε μπράβο σταυρούλα και από κει και πέρα να μην κάνουμε τίποτα δεν σημαίνει τίποτα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Κυρία Δήμαρχος για ένα λεπτό. Λοιπόν, πάρα πολύ σύντομα κ. Πρόεδρε και κ. Συνάδερφη. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς επιχωρηγήσαμε την κυρία Τσολακίδου, την κοπέλα της Τσολακίδου, πληρώνοντας τον προπονητή της, γιατί αυτό χρειαζόταν το κορίτσι, και την προηγούμενη φορά μέσω της δημοφέλεια προσπαθήσαμε να βρούμε ένα τρόπο να τη διαφημιστεί, γιατί πρέπει να περνάνε και από τους επιτρόπους αυτά τα ποσά, αγαπητοί συνάδελφοι. Βέβαια, υπήρχε η φανέλα της COSMOTE τότε, το λογότυπο της COSMOTE και το συμβόλαιο της μαζί του. Εν πάση περιπτώσει η δημοφέλεια βρήκε τρόπο, επιχωρήγησε, και εμείς επίσης και φέτος θα ξαναβρει τρόπο και ο Δήμος Καβάλας και η δημοφέλεια, το ΔΕ Σύλλογο του Σκακιού, να είστε σίγουροι, ότι πάρα πολλές φορές και σε ό,τι ζήτησα από τραπέζια διεξαγωγής πρωταθλήματος, μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, το έχουμε κάνει, γιατί έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες μασάς. Ευχαριστούμε την κυρία Ιωσήφιδου. Ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Να προσθέσω λίγο κάτι, κύριε Πρόεδρε, πάνω σε αυτό. Ήδη με επαφές με τον σκακιστικό ομήλο, στο επόμενο Δουσσού προωθούμε να βοηθήσουμε την αμοιβή των καθηγητών του σκακιστικού ομήλου, δηλαδή ήδη το προωθούμε αυτό και στο επόμενο Δουσσού θα προωθήσουμε απόφαση αντίστοιχη του Δικητικού Συμβουλίου, για ποσό 5.000 ευρώ. Ήδη ο σκακιστικός ομήλος μας είπε ότι πάνω από 30.000 ευρώ τους κοστίζουν οι καθηγητές, άρα αντίστοιχη θα είναι και η βοήθεια της δημοφέλειας, συνενόηση βέβαια με το Δήμο για το σκακιστικό ομήλο. Ευχαριστούμε την κυρία Ιωσήφιδου. Επομένως, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας ομόθονα απονέμει το τιμητικό τίτλο της πρέσβηρας ανάδειξης και προβολής του Δήμου Καβάλλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην τρεις φορές Παγκόσμια Πρωθλητρία Νέων Σοσκάκης Σταυρούλα Τσολακίδου. Το υπαρρυθμό 2 έκτακτο θέμα. Έγκριση αναγκαιότητας παγματοποίησης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού 10 ατόμων χρονικής διάρκειας 2 μηνών στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Ο κύριος Φιλιππίδης το εισηγείται, το έκτακτο και η αναγκαιότητα. Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει αποψηλωθεί τελείως από προσωπικό. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη έργα του τεχνικού προσωπικού που θα καλύψει όλες τις ανάγκες και ειδικά τώρα εν ώψη των Χριστουγέννων. Γι' αυτό παρακαλώ να δεχτείτε την εισηγήση και να ψηφίσετε υπέρ της πρότυψης των 10 αυτών υπαλλήλων. Λοιπόν, θέλει κάποιος να αποθετηθεί ο κ. Βέρος. Πρόεδρε, δεν διαφώνουμε εμείς για την αναγκαιότητα πρότυψης αυτού του προσωπικού, άλλωστε είναι γνωστή η μεγάλη έλλειψη προσωπικού γενικά που υπάρχει στο Δήμο και για τους λόγους που υπάρχει αυτή η έλλειψη. Αλλά κύριε Αντιδήμαρχε, θα θέλαμε να δισμεθείτε ότι βέβαια τώρα μιλάτε για εργάτες εδώ, για 10 εργάτες. Δεν ξέρω βέβαια που τεχνικό προσωπικό, από τεχνίτες τι κάνετε. Αλλά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, το έχω ξαναβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει σχέση με τη δημιουργία θέσεων για τους κάδους των απορριμάτων, αλλά κυρίως και για τους κάδους της ανακύκρουσης. Έχει σχέση με αυτό τώρα. Έχει σχέση. Είναι η πρόσληψη προσωπικούς στην τεχνική υπηρεσία. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Μην το διακόπτετε. Παρακαλώ. Μα εγώ εδώ ακούω τον Αντιδήμαρχο. Συνεχίστε. Δεν ξέρω. Εγώ βλέπω ότι είναι για την τεχνική υπηρεσία. Τώρα γιατί είδους εργασίες, ας μας πει ο κύριος Αντιδήμαρχος. Εγώ βάζω όμως με την ευκαιρία αυτή και αυτό το θέμα. Και είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, αυτά που λέμε εδώ και καιρό, τα οποία πρέπει να δώσετε λύση. Είναι αδιανόητο λόγω και της γεωγραφικής θέσης που έχει ο δήμος μας. Και κυρίως η πόλη. Γιατί το πρόβλημα είναι στην πόλη τώρα, έτσι, στα δημοτικά διαμοιρίσματα. Ευτυχώς υπάρχει ένας άλλος τρόπος εκεί και τα πράγματα είναι καλύτερα. Όμως είναι αδιανόητο, αδιανόητο να βλέπουμε κάδος πάνω σε πεζοδρόμιο ενός μέτρο και να μην μπορούν να περπατήσουν μάνες με καρότσια παππούδες και γιαγιάδες. Βλέπουμε κάδος σε διαβάσεις πεζών όταν κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους οδηγούς να μην παρκάρουν στις διαβάσεις. Λοιπόν, θεωρώ ότι μια από τις προθεωριότητες της τεχνικής υπηρεσίας, με το όποιο προσωπικό θα προσλάβει, θα πρέπει να είναι και αυτό που σας είπα. Τώρα, είναι γνωστή βέβαια η θέση μας, και κλείνω εδώ, ότι εμείς θεωρούμε αναγκαία την πρόσληψη, αλλά δεν συμφωνούμε με τον τρόπο επιλογής που κάνετε. Είναι γνωστό ότι έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, με προσώπιση από εργαζόμενους ανέργους και αμέα, για να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία σε αυτές τις προσλήψεις που δεν υπόκειται στα κριτήρια του ΑΣΕΤ. Άρα, γι' αυτόν τον λόγο, ουσιαστικά λέμε ναι στην αναγκαιότητα, όχι στον τρόπο επιλογής. Επομένως συγκρίνεται, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Εγώ ήθελα να κάνω μια ερώτηση και να πω αμέσως για να μην ξαναπάρω το λόγο. Αυτά, κυρία διδήμαρχε, είναι ποσά υπόλοιπα, δηλαδή προσλάβατε στο προηγούμενο διάστημα του έτους κι άλλους διμηνήτες με αυτή τη σχέση και αυτά τα 61.000 είναι υπόλοιπα και θέλετε να κλείσετε το χρόνο ή όχι. Μπας περιπτώσει να πω και επίσης το εξής, ότι το απαράδεκτο στην ιστορία αυτών των διμηνητών συνάδελφων είναι ακριβώς αυτή η εργασιακή σχέση του Μεσαίωνα και όχι ο τρόπος επιλογής. Και αυτές οι εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα ξέρετε πολύ καλά, ξεκίνησαν από τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι δήμοι και οι περιφέρειες, λοιπόν, ήταν αυτοί που άνοιξαν την γκρεκρόπορτα για να δημιουργηθούν αυτές τις συνθήκες εργασίας. Απ' την άλλη βέβαια, ερχόμαστε εδώ πέρα και υποτίθεται παίρνουμε θέση υπέρ των εργαζομένων της Βουφουλού γιατί χρησιμοποιεί ο ιδιότητας εκεί πέρα δημινήτες. Είναι απαράδεκτο αυτό το καθεστώς, βέβαια καταλαβαίνουμε αυτό που λέτε ότι και εσείς θέλετε τη μονυμότητα, αλλά πώς γίνεται, βρε αδερφέ, όλοι να θέλουμε τη μονυμότητα και να μη προκύπτει τελικά. Άρα σημαίνει ότι κάποιοι δεν τη θέλουν και ούτως και πραγματικά δεν τη θέλουν. Επίσης όμως, αυτή τη κατάσταση που φτάσαμε, ακόμα και αυτή η δύο μήνες εργασίας σε σπίτια είναι πολύ σημαντική. Εκεί φτάσατε σήμερα τους εργαζόμενους και με αυτή την έννοια λοιπόν λέμε ναι στην πρόσληψη, αυτή την απαράδεκτη και θεωρούμε ότι επειδή καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες είναι μόνιμο προσωπικό και όχι έκτακτο. Λοιπόν, κύριε Φιλιππίδη, για μισό λεπτό αυτό που ερώτησε ο κύριος. Πρώτα απ' όλα για τον κύριο Βερό, για το θέμα των εσωχών, όπου πρόκειται να μπουν οι κάδοι, το προβλέπουμε στο τεχνικό μας πράγμα το οποίο θα παρουσιαστεί. Ήδη έχουμε κάνει συνενόηση με την Αντιδημαρχία της Καθαριώτος, έχουμε καθορίσει και θα το δείτε. Αλλά όμως, επειδή ακριβώς το πρόβλημα ακριβώς με τις δημινήτες είναι έντονο, θα το κάνουμε με εργολαβία. Και κύριε Ποτόλια, εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω ότι είναι η τελευταία παρτίδα φέτος. Λοιπόν, πάντως για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, τους εργαζόμενους κύριοι Ποτόλια, άλλοι τους φέραν. Σε αυτή τη θέση και ο Δήμος κάνει τα δύνατα δυνατά, χωρίς οικονομική βοήθεια από την κεντρική εξουσία, να βοηθάει όπως μπορεί, εις βάρος των ανταποδοτικών κλπ. Επομένως, συγκρίνεται το επίγον κατά πλειοψηφία και η αναγκαιότητα πραγματοποίησης του προσωπικού. Το υπαρρυθμό 3 έκτακτο θέμα τροποποίησης συμπλήρωσε τις υπαρρυθμό 4,78 του 11 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Κυρία Δήμαρχε, εδώ αφορά την κάρτα βοηθήμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, σε μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, νομίζω, του 11, είχε πάρει απόφαση ο Δήμος Καβάλλας με ποιες προϋποθέσεις θα χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Από τότε, βέβαια, περάσαν 6 χρόνια, η κρίση όσο πάει βαθέν και πιο πολύ, αυξάνουν οι ανάγκες των συμπολιτών μας και είναι γεγονός ότι και τα λίγα χρηματάκια που είχαν κάτω απ' το στρώμα, τα ξαντληθήκαν κι αυτά. Λοιπόν, το γεγονός ότι πληρωμοδοτείται ένας άνθρωπος από τη κοινωνική πρόνοια του Δήμου, τι σημαίνει? Σημαίνει, παίρνω 600 ευρώ κάθε 2 μήνες, δηλαδή 300 το μήνα. Καλοδεχούμενα κι αυτά σήμερα. Όμως, όταν δίνεις 150 ευρώ στο ενίκιο και όταν έχεις προβλήματα υγείας, είσαι διαβυτικός, ινσουλινοεξαρτώμενος και έχουν φύγει αυτά τα φάρμακα απ' τη δωρεάν συμπαροχή και έχουν μπει στη συμμετοχή σ' αυτούς τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι φάρμακα με τα οποία εξασφαλίζεται η επιβίωσή τους. Δεν είναι πολυτελείας φάρμακα. Λοιπόν, θεωρώ ότι σ' αυτές τις καταστάσεις πρέπει ο δήμος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, βέβαια, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να μπορεί να βοηθάει αυτούς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι γίνονται όσο το δυνατό, όσο πάει και περισσότεροι. Εννοείται, αφού πρώτα γίνει κοινωνική έρευνα από την κοινωνική λειτουργό, εννοείται, αφού προτείνει κοινωνική λειτουργός, και εμείς βέβαια εξετάζουμε τα θέματα, αλλά να μη σκοντάφτει η παροχή, το ψηφίζουμε εμείς πάντοτε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποτέ δεν κόψαμε τέτοια πράγματα, αλλά δεν είναι δυνατό να σκοντάφτει στο λογιστήριο και στο ταμείο μια τέτοια παροχή από το δήμο, μόνο και μόνο επειδή υπήρχε απόφαση από το 2011 που έλεγε ότι αυτός που παίρνει 300 ευρώ το μήνα, βράδερφε, δεν δίκει ούτε εκτάκτως να πάει σε ένα γιατρό, εκτάκτως να έχει ένα πρόβλημα υγείας μέσα στο σπίτι του ή ανάγκες μέσα στο σπίτι του. Είμαι σίγουρη ότι με νιώθετε και είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε αυτή την εγκατάσταση, να είναι πιο δίκαιοι, να είμαστε δίκαιοι και εντάξει στους συνδημότες μας. Εγκρένετε, εγκρένετε. Μια κουβέντα, επιτρέπετε Πρόεδρε. Παρακαλώ κ. Ποτόλη. Είναι σημαντικά αυτά τα βοηθήματα, κανείς δεν έχει αντίρρηση, αλλά να μην νομίζουμε ότι κάναμε και τίποτα το ιδιαίτερο. Λοιπόν, είναι αντιμετώπιση της απόλυτης φτώχιας. Αυτό πρόκειται. Κάνετε κι εσείς, δηλαδή, κάνουμε εδώ πέρα σαν δήμος αυτό που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, μηδέοι εξαιρεμένοι και της σημερινής, που βάζει τους φτωχούς να πληρώσουν για τους πιο φτωχούς. Λέω, καλά κάνετε, αλλά όμως πρέπει αλλού να πάμε το θέμα. Να πάμε να τα πάρουμε από εκεί που υπάρχουν τα χρήματα, εκεί είναι το ζήτημα. Τα παίρνουμε από τους φτωχούς και τα δίνουμε στους φτωχότερους. Δεν θα γιηθεί το πρόγραμμα. Συμφωνούμε, δήμαρχε Μίνησαν. Λοιπόν, εγκρίνετε επομένως το επίγον και το θέμα, όπως συνυσήγησε. Τα υπαριθμών 4 και 5 έκτακτα θέματα αφορούν τον καθορισμό τελών χρήσης πλατιών και λοιπών κοινοχρήσων χώρων, το 4 και το 5. Τα αλλάξαμε αριθμίσει. 6 πήγε το τελευταίο το θέμα που θα συζητήσουμε μετά. Καθορισμός λοιπόν τελών χρήσης πλατιών και λοιπών κοινοχρήσων χώρων για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάκης της αγοράς, το υπαριθμό 4 κυριαντιδήμαρχη και το 5 για την τοποθέτηση ψυχαγωγικών παιχνίων, επίσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Λοιπόν, όσον αφορά το 4, τα αγαπητοί συνάδελφοι, για τον καθορισμό τελών για τα Χριστούγεννα, όσον αφορά την χρήση των κοινοχρήσων χώρων και συγκεκριμένα για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Είναι η γνωστή πάνκη, τους οποίους τοποθετούν με σε κάποια σημεία. Έτσι, γίνεται ουσιαστικά εδώ μία επικαιροποίηση της παλιότερης απόφασης, η οποία υπήρχε και η οποία μιλούσε για 10 μέρες. Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο του 14, έχουν τη δυνατότητα οι πάνκοι αυτοί, όσον αφορά τις Χριστουγεννιάκης εορτές, να τοποθετούνται για 15 μέρες πλέον. Οπότε, ερχόμαστε να αλλάξουμε την προηγούμενη απόφαση και επίσης να κάνουμε μία μικρή αναπροσαρμογή στις δύο από τις κατηγορίες που υπήρχαν, όπου υπήρχαν οι χρεώσεις αντίστοιχα 150 το μήνα για το υπαίθριο στάσιμου εμπόριο και επίσης 100 ευρώ το μήνα όσον αφορά την πόλης παραδοσιακών προϊόντων και τα εξισώνουμε όλα στις 15 μέρες με 50 ευρώ. Έτσι, άρα οι πάνκοι οι οποίοι τοποθετούνται κατά τις 15 μέρες των Χριστουγεννιάκων εορτών, και είναι μία απόφαση την οποία θα την πάρουμε επίσης, πλέον θα οφείλουν να καταβάλουν 50 ευρώ για αυτό το 15η μέρο. Αυτό όσον αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση. Ευχαριστούμε, παρακαλώ, κύριε Βέρο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να θυμίσω κάτι ότι τις συγκεκριμένες άδειες για τις συγκεκριμένες μέρες και τη χρονική περίοδο συνήθως τις δίνουμε ή μάλλον ικανοποιούμε αιτήματα δημοτών μας, οι οποίοι κυρίως εκείνες τις Άγιες Μέρες ψάχνουν με οποιοδήποτε τρόπο να αυξήσουν το ελάχιστο εισόδημά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν μια αξιοπρέπεια. Γι' αυτό είπα ότι αυτό το θέμα δεν έχει καμία σχέση με το επόμενο. Βέβαια, αυτή η απόφαση που σήμερα μας φέρνεται και είναι για επικαιροποίηση είναι μια απόφαση του 2007, δηλαδή προ κρίσης. Καμία σχέση τότε με τώρα. Βέβαια, ξέρουμε πολύ καλά ότι συνήθως δεν δίνουμε ή αποφεύγουμε να δώσουμε άδειες, κυρίως σε αντικείμενα τα οποία πολλούνται εκείνες τις μέρες και έχουν σχέση με καταστήματα για να μην δημιουργούμε άλλα προβλήματα. Και αν το κάνουμε αυτό κατεξέρεση, το κάνουμε, όπως είπα προηγουμένως, διότι υπάρχει ανάγκη αυτής της οικονομικής στήριξης αυτών των ανθρώπων των οικογενειών. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω μ' ακούει. Λοιπόν, εγώ θα ήθελα, και κάνω και έκλειση και στο σώμα, θα ήθελα λίγο, εφόσον δεν αφισβητούν αυτά τα οποία λέω, δηλαδή ότι πρόκειται άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, θεωρώ ότι να βάλουμε ένα συμβολικό ποσό. Διότι, αντιδήμαρχε, βλέπεις ότι ήταν για ένα μήνα... Παρακαλώ, παρακαλώ. Αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι ξέρουμε ότι κάποιοι άνθρωποι από αυτούς... Δεν μιλάμε για αυτούς που είναι παραγωγή ή οτιδήποτε άλλο. Μιλάμε για αυτούς τους ανθρώπους, έχει ανθρώπους με αναπηρία και τα άλλα. Τέλος πάντων, τώρα δεν θέλω να... και ξέρετε πολύ καλά τουλάχιστον. Είστε δυο χρόνια διοίκηση, ξέρετε τα προηγούμενα χρόνια ποιοι κάνανε αιτήματα για να πάρουν αυτή την άδεια. Κάντε το συμβολικό τόπο σου. Βοηθήστε τους αυτούς αυτούς τους ανθρώπους. Λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι εάν είναι 50 και είναι 20... Δεν σώζεται ο δήμος τώρα, συμβολικά κάντε το ποσό αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν στήριξη, έτσι. Και βεβαίως δίνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό γίνεται συνήθως, διότι δεν δίνουμε σ' άλλους ανθρώπους την άδεια. Αυτό θέλω να πω. Η επικαιροποίηση την άδεια της προηγούμενης απόφασης... Δείτε ότι αυτή η απόφαση ήταν το 2007. Καμία σχέση τότε. Είμασταν τότε στις εποχές με τις παχές αγελάδες. Καμιά σχέση τότε με τώρα. Αυτό θέλω λίγο να προβληματιστούμε και αν μπορούμε και αν μπορείτε... να κατεβάσουμε αυτό το ποσό. Δεν έχει τώρα 50. Έξαρτην είμαστε, εντάξει που να σου φαίνεται το 50. Αλλά για κάποιους τα 50 ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσό. Όσο κι αν σας φαίνεται έτσι... Τα παχές αγελάδες μας φάγανε τώρα. Ήταν πολύ παχές. Αντιδήμαρχε, παρακαλώ... Συναδελφοί, οι συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες περιέχονται σε άλλη απόφαση για το τι ακριβώς αφορούν... να σας θυμίσω ότι είναι συνολικά στην πόλη της Καβάλλας, αν θυμάμαι καλά, πέντε θέσεις... οι οποίες έχουν να κάνουν με την πόληση κρασιού, γη... και η μία, αν θυμάμαι καλά, είναι με ζαχαρόδι. Αν, να σας θυμίσω επίσης, ότι το ματσάκι το γη... Τώρα, δεν είναι οχτώ μεταμίσεις ανθρώπους. Πολύτε πέντε ευρώ. Δηλαδή, αν δεν θεωρούμε ότι τα πενήντα ευρώ είναι τυπικό το ποσό, έτσι... Τι να θεωρήσουμε ότι είναι τύπικο, για όλη τη σεζόν, έτσι. Δηλαδή, τι να πω, αν θέλετε, ό,τι θέλετε. Για μένα το πενήντα ευρώ, πραγματικά, είναι τυπικό. Ρε αντιδίμαρχε, σκέψε όμως ότι έχουμε και το Πάσκα. Το Πάσκα, δηλαδή, η λαμπά της είναι τυπίπουλαν. Ξέρεις, τουλάχιστον, εσύ ξέρεις. Γιατί τα αιτήματα έρχονται σε σένα. Ξέρεις κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων... Εντάξει τώρα, εγώ το βάζω θέμα, θέλετε πενήντα, πενήντα... αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν είναι καμιά ισχυρία. Εγώ προτείνω δωρεάν. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει. Νομίζω ότι το πενήντα είναι αναλογικό με τη μείωση που κάνει με τη δήμαρχος. Πάμε παρακάτω. Πρόεδρε, και τα δύο θέματα, πρόεδρε, επειδή ψηφίζω πάντα ό,τι πει ο Μπορικός Σύλλογος, και τα δύο θέματα, για μένα, είναι όπως ψηφίζω πάντα, ότι λέει ο Μπορικός Σύλλογος. Ό,τι λέει ο αγοράδελε. Ευχαριστώ. Δεν έχουμε κάτι, δεν έχουμε κάποια εισήγηση του Μπορικού Συλλόγου τώρα εδώ. Έχει μέσα. Κύριε Πρόεδρε, να διακόψουμε τον δημοτικό συμβούλιο. Μισό λεπτό, σε μισό λεπτό το διακόπτουμε λοιπόν. Ναι, να διακόψουμε. Επομένως, εγκρίνεται, εγκρίνεται. Ελάτε σας παρακαλώ, να πηγαίνετε λίγο στη θέση μου, κύριε Πρόεδρε. Να καθίσει η κυρία Τσολακίδου από εδώ, ελάτε σας παρακαλώ. Καθίστε. Αγαπητή Σταυρούλα, αγαπητή Σταυρούλα, ο δήμος Καβάλλας με την υπαρρύφμη 671 κάθετος 13 Δεκάτου του 16, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας, απομένει στην τρεις φορές Παγκόσμια Πρωταθλητριαστοσκάθητη Σταυρούλα Τσολακίδου, τον θυμητικό τίτλο της πρέσβειρας ανάδειξης και προβολής του Δήμου Καβάλλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λοιπόν, θα δώσω στον κύριο Πρόεδρο να διαβάσει τα υπόλοιπα από εδώ. Λοιπόν, ανοιχτά είναι όλα. Η Σταυρούλα Τσολακίδου, Δημότη της Καβάλλας, τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει παγκόσμιες επιδόσεις στο άθλημα του Σκάκη. Το όνομά της, αλλά και αυτό της χώρας μας, ειδικότερα της πόλης μας, έχει ακουστεί και προβληθεί με έναν ξεχωριστό τρόπο στην παγκόσμια κοινότητα του αθλήματος. Η νεαρή αθλήτρια αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους νέους, που αγωνίζονται και διεκδικούν τους στόχους τους. Με τις διακρίσεις της, πάνω απ' όλα όμως με το είδος και τη συμπεριφορά της, κάνει γνωστή την Καβάλλα ανα τον κόσμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της όλες τις παραπάνω αρετές και ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της, απομένει τον παραπάνω τιμητικό τίτλο Καβάλλα 13 Οκτωβρίου 2016, η Δήμαρχος ο Πρόεδρος του Δουσού. Αυτό είναι δικό σου λοιπόν σταυρούλα. Αυτό είναι δικό σου κορίτσι μου. Α να δώσουμε λοιπόν στόπαθες γαλαντομείες. Λοιπόν αυτό είναι δικό σου και επίσης ο Δήμος Καβάλλας θα σου δώσει ένα δώρο, μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τη δώσεις να το ξέρεις. Είναι αυτή η τιμητική πλακέτα, πολύ όμορφη, με το λογότυπο του Δήμου Καβάλλας, απλή, λιτή και όμορφη σαν τη σταυρούλα. Σαν τη σταυρούλα. Έλα σταυρούλα κορίτσι μου. Δικά σου όλα αυτά, ας το αυτοκάπτω, πιάσε αυτό. Να είσαι γερή και τυχερή στη ζωή σου. Σου εύχομαι να είσαι, να έχεις πάντοτε επιτυχίες όλες τις τομέες που παίρνω. Να είσαι πολλά. Ωραία. Πρέπει να σου ανακοινώσω επίσης ότι πριν αποφασίσαμε εδώ, να βοηθήσουμε και εμπράκτος τον αγώνα σου που κάνεις, όπως επίσης να βοηθήσουμε εμπράκτος και τον σύλλογο στον οποίο ανήκεις, γιατί ο Θεοδορίδης, γνωστός όλους τους καβαλιώτες, χρόνια παλεύει γι' αυτό το πράγμα, τίποτε δεν είναι τυχαίο, όλα αποκτούνται με αγώνες, όπως ξέρεις εσύ, που λάχιστον πάρα πολύ καλά. Λοιπόν, σε ευχαριστούμε πολύ και πάλι. Σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε και θα προσπαθήσω και εγώ στον Έλλη να παίρνω όσες επιτυχίες μπορώ. Μάλιστα, κυρία Πρέσβη. Θέλετε, κύριε Θεοδορίδη, να μας πείτε κάτι, μήπως, δυο κουβεντούλες. Ευχαριστούμε, από τη Σκακηστική Πογένεια της Καβάλας, τη Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, για την τιμή που κάνει η Σταυρούλα και, φυσικά, και στο Σύλλογο, στον οποίο ανήκει. Είναι γνωστό ότι το Σκάχι στην Καβάλα έχει πια βαθιές ρίζες. 30 χρόνια καλλιεργούμε το άθλημα με πάρα πολύ καλούς όρους. Είναι ένα σκακηστικό κέντρο πανηλήνια, αλλά όχι μόνο με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και, φυσικά, η Σταυρούλα είναι σίγουρο, σε αυτή τη μικρή ηλικία που βρίσκεται, όταν έχει φέρει τόση πολλές εμπειρικές, είναι σίγουρο, όπως ομολογούν όλοι οι προποητές της και οι ειδικοί του αθλημάτος του πνευματικού, ότι θα μας φέρει σίγουρα στο μέλλον ακόμη περισσότερες εμπειρικές και θα ανέβει ακόμη ψηλότερα στη βορυφή του παγκόνιμου σκακιού. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Συνεχίζουμε μετά από αυτή την ευχάριστη διακοπή. Πάμε στο πέμπτο και πρώτο τελευταίο θέμα των εκτάκτων θεμάτων. Αφορά τον καθορισμό τελών χρήσης πλατιών και λοιπών κοινωνχρήσων χώρων για την τοποθέτηση ψυχαγωγικών παιγνίων κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Ο κ. Καλανταρίδης. Αγαπητοί συνέαδελφοί, για πρώτη ουσιαστικά φορά στο Δήμο Καβάλλας μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία να ορίσουμε κάποια τέλη χρήσης όσον αφορά την τοποθέτηση ψυχαγωγικών παιγνιδιών κατά την περίοδο των εορτών. Να σας θυμίσω κάθε χρόνο γινότανε κάτι τέτοιο έτσι προς το τέλος, δηλαδή ουσιαστικά κάπου εκεί το Δεκέμβριο. Τρέχαμε να προλάβουμε κάποια πράγματα, κάποιοι ιδιότητες οι οποίοι ενδιαφέρονταν, έτσι. Φέτος ξεκινήσαμε από νωρίς, ήρθαμε σε επαφή και με το Δήμο της Δράμας ο οποίος έχει μεγάλη πείρα όσον αφορά τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Μας μετέφεραν την τεχνογνωσία τους και ουσιαστικά ξεκινάμε να το πω έτσι αυτή τη διαδικασία ορίζοντας με αυτή την απόφαση κάποια τέλη όσον αφορά ψυχαγωγικά παιχνίδια τα οποία τα χαρακτηρίζουμε επακριβώς εδώ ποιο θα είναι το τέλος στο οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι τόσο όσον αφορά την περίπτωση που θα το υποστηθεί ένα τέτοιο παιχνίδι στην πόλη της Καβάλλας καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε δημοτική κοινότητα εκτός της πόλης της Καβάλλας. Ήδη επίσης να ενημερώσω ότι έχει βγει και σχετικό δελτίο τύπου το οποίο καλεί τους ενδιαφερόμενους να έρθουν στον δήμο και να καταθέσουν την πρότασή τους έτσι ώστε συνεχεία να γίνει μια αξιολόγηση και να δούμε πού ακριβώς θα καταλήξουμε έτσι. Θα δείτε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να έρχεται εδώ και όσον αφορά την χωροθέτηση αυτών των παιχνιδιών μια αντίστοιχη απόφαση, οπότε θα έχουμε και συνέχεια. Ευχαριστώ πολύ. Δεν πειράζει. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Μια ερώτηση θέλω να κάνω τον κύριο αντιδήμαρχο λίγο. Μέσα σε αυτά τα τέλη, στο ποσό αυτό υπολογίζεται και τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή παραδείγμα το σκάρι για το παγοδρόμιο, τα χρήματα για την ΔΕΙ. Όχι κύριε Βέρο, αυτά θα προβλεπθούν στο συμβόλιο το οποίο θα κληθεί να υπογράψει ο συγκεκριμένος όποιος και αν είναι αυτός με τον δήμο. Άρα μιλάμε για καθαρό ποσό εκτός από λειτουργικά έξοδα. Απλώς να κάνω και μια δεύτερη τώρα ερώτηση. Θυμάμαι όταν πρωτολειτούργησε το παγοδρόμιο επί εποχής του κυρίου Σιμιτζή. Τότε η διοίκηση είχε βάλει ένα συμβολικό ποσό, ελάχιστο, θυμάμαι 100 ευρώ, δεν θυμάμαι κιόλας, 100 ευρώ νομίζω. Και ο λόγος ήταν ότι υπήρξε συμφωνία τότε ώστε για να μπορέσει ο συγκεκριμένος δημότης μας, γιατί από την ξέρω είναι και δημότης μας αυτός που έχει το παγοδρόμιο, για να μπορέσει να το λειτουργήσει, να κάνει την αγορά. Ήθελε τη δέσμευση ότι θα το παραχωρούμε δωρεάνι με το συμβολικό αυτοτήμημα, το χώρο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και στα έξοδο αυτής της αγοράς. Βάζω τώρα αυτό το ερώτημα γιατί. Λέω μήπως αυτό το ποσό είναι αποτρεπτικό και μήπως δεν θα υπάρξει αυτού του είδους η συνέχιση από τη μεριέρα του… Λέω εγώ τώρα, βάζω έτσι τώρα το ερώτημα. Και είναι και λογικό να το βάζω. Λέω μήπως αυτά τα χίλια ευρώ είναι αποτρεπτικό στο να λειτουργήσει και φέτος στα Χριστούγεννα, στο χειμώνα το παγκοδρόμιο. Το έχετε σκεφτεί λίγο αυτό. Εντάξει, έχει βάση η ερώτηση. Κύριος Ποτόριας παρακαλώ. Τώρα πρώτα θα πω κάτι που δεν θα συμφωνήσετε, αλλά μην μας πλητώσει. Κάθε φορά μας λέτε, κάναμε τούτο για να φέρουμε κόσμο, θα κάναμε το άλλο για να φέρουμε τουρίστες, για να έρθουν εδώ πέρα να ξοδέψουν και να έχουμε ανάπτυξη. Εδώ όμως βλέπω ότι και οι καβαλιώτες θα πρέπει να πληρώνουν. Βλέπω ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται το παγκοδρόμιο σε ιδιότη, το καρουσέλ σε ιδιότη, το τρινάκι σε ιδιότη, ο οποίος φυσικά θα βάζει σειτήριο. Αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, σε ένα δήμο, ο οποίος είναι με τους δημότες του, δεν πρέπει να τα παρέχει δωρεάν να υπάρχουν όλες αυτές οι δραστηριότητες και ιδιαίτερα αφού κρίνουμε ότι περνάμε μία περίοδο που ο κόσμος δεν έχει χρήματα, πρέπει να είναι δωρεάν λοιπόν για να μπορούν να ψυχαγωγηθούν τον ανέργον, τα παιδιά, που φυσικά δεν θα μπορούν να πάνε ούτε στο παγκοδρόμιο, ούτε στο τρινάκι, ούτε πουθενά αλλού. Για αυτό εγώ είμαι αρνητικός στη λογική σας, όχι τα φωσά φυσικά. Όχι, παγοδρόμια στις λαϊκές αγορές τώρα θέλουμε, στις λαϊκές γειτονιές. Λοιπόν, κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω τελειώσαμε τις ερωτήσεις, πρώτα. Ναι, ναι, πάμε να το αποθέτουμε. Καλά κάνει ο δήμος και επιβάλλει κάποιο τέλος, το κάτω κάτω πέρασε και η περίοδος συγγνωριμίας, δηλαδή θεωρώ ότι και εμείς καλά κάναμε τότε που δώσαμε το χώρο του παγοδρομίου δωρεάν, αλλά από εδώ και πέρα πέρασε η μεταβατική περίοδος, πέρασε η περίοδος που του δώσαν προσαρμογής και για τον επιχειρηματία και για όλους μας, εμάς τους καβαλιώτες και τα παιδιά μας που πηγαίνουν τέλος πάντων εκεί πέρα. Θα πρέπει να σας θυμίσω το εξής. Όταν πρωτοβάλαμε το παγοδρόμιο δεν υπήρχε παρόμοια επιχείρηση στη Βόρεια Ελλάδα πριν Θεσσαλονίκης και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας το είχε φέρει καινούριο από τη Γερμανία όλη αυτή την εγκατάσταση, την έφερε καινούριο, οπότε είχε υποβληθεί και σε τεράστιες δαπάνες. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν και εμείς τον βοηθήσαμε και του δώσαμε ένα κίνητρο με το να μην ζητάμε ενίκαιο για τη χρήση της πλατείας τόσο καιρό. Πέρασε όμως πια καιρός, πιστεύω ότι έχει αποσβέσει πια, τα έχει καταφέρει, μακάρι να τα καταφέρει και ακόμα καλύτερα. Εγώ θα πρότεινα το εξής. Να κάνει ο Δήμος το καθήκον του απέναντι στον εαυτό του και στο ταμείο του, ζητώντας αυτά τα χρήματα που πάλι, όπως και στην προηγούμενη εισήγηση, είναι λίγα συγκριτικά με το τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις. Παράλληλα όμως να διαπραγματευθεί ελεύθερα, δεν θα το βάλουμε εμείς αυτό το ζήτημα, θα το βάλει η Διοίκηση, με όλους αυτούς τους επιχειρηματίες ώστε να πάρει κάποια κουπόνια και να τα διαθέσει μέσω των παιδικών σταθμών ή μέσω των κοινωνικών λειτουργών, μέσω των κοινωνικών του δομών, σε ανθρώπους που πραγματικά ξέρουμε πως έχουν ανάγκη και να βοηθήσει έτσι τους καβαλιότες, τις καβαλιώτικες οικογένειες που δεν θα μπορούσανε πράγματι να πληρώσουνε παραπάνω από μια-δυο φορές το παγοδρόμι ή παραπάνω από μια-δυο φορές το καρουζέλ για παράδειγμα. Αυτό νομίζω ότι μπορείτε να το κάνετε. Έχουνε πάντοτε τέτοια διάθεση οι επιχειρηματίες, ποτέ δεν ήταν αρνητικοί σε παρόμοιες προτάσεις. Το κάναμε κι εμείς και νομίζω ότι μπορείτε να το κάνετε και έτσι να δώσετε χαρά στα παιδιά των άπορων οικογενειών που διαφορετικά θα είχανε δυσκολίες για αυτό το θέμα. Λοιπόν, κατά τα άλλα, ως παράταξη ψηφίζουμε την εισήγηση. Είναι μια καλή παρατήρηση αυτή και μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης νομίζουμε ότι μπορούν να προχωρήσει και να μπει στο τραπέζι και να συζητηθεί γιατί δεν είναι παράλογο. Ο κύριος Παπάς, παρακαλώ. Εγώ πάντα ενθαρρύνω τη διοίκηση και σε αυτά που έκανε το καλοκαίρι, σε αντίθεση με αυτά που λέει ο κύριος Ποτόλιας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε και κάτι καινούριο, όχι τα τετριμμένα, δηλαδή παγωδρόμιο, σπιτάκια. Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε και κάποιες άλλες ιδέες μέσα στα Χριστούγεννα, για να μπορέσουμε μέσα από αυτό να συνεχίσουμε αυτή την καλή πορεία που έχει η διοίκηση, τουλάχιστον στα events αυτά που έκανε το καλοκαίρι, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, επειδή το πήρε το παγωδρόμιο. Σπιτάξει, το παγωδρόμιο καθυερώθηκε με τα προβλήματα του. Δεν πρέπει να βρούμε και κάτι άλλο δηλαδή που θα πρέπει να είναι τις μέρες των γιορτών να κρατάει κόσμο, γιατί εγώ πιστεύω ότι η καβάλα πρέπει να κρατάει κόσμο. Σας το λέω και πάλι, ψάχνω να βρω κατάλημα τον Οκτώμβριο για 12 αθλητές που θέλω και δεν μπορώ να βρω. Δηλαδή ακόμη και τα σπίτια που νικιάζονται μεγάλωσαν τις περιόδους, πάει η περίοδος που το τέλειο Αυγούστου αφήνανε. Αυτό εδώ πέρα είναι ένα θετικό πρόσημο για την πόλη. Η πόλη ανεβαίνει, η πόλη έχει ξένους, η πόλη θα δώσει το στίγμα της για να έρθουν οι επενδυτές, για να κάνουν ξενοδοχείο τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες ανάγκες. Έχουν υπάρχουν τα σπίτια που λέει και ο κ. Σιμπιτζής και εγώ τα διαπιστώνω τώρα ότι υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά όλα είναι κατελημένα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είμαστε στα μέσα Οκτώμβριου και η Καβάλα αντέχει ακόμη τουριστικά, που την είχαμε μέχρι που να ανοίξουν τα σχολεία και άντε δρόμο. Άρα λοιπόν, αγαπητή Δήμητρα, πρέπει να βρούμε και κάτι το οποίο να στοιχίζει και λίγο, να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Εγώ έτσι φαντάζομαι την Καβάλα. Τη φαντάζομαι δηλαδή με μια ιστορία όπως με κάτι άλλο, αν και αυτό είναι τετριμένο με τους που ψάχνουν να δουν. Με κάτι άλλο, δηλαδή αυτοί που οι σύμβουλείς σας που δεν έχουν άλλη δουλειά παρά να προτείνουν στη δίκηση διάφορες καινοτόμιες ιδέες, πρέπει να περάσουμε και σε αυτό. Τον Τουλκύρη θα πούμε, κύριε Βαγγέλη. Γιατί ο Τουλκύρης αν δεν τη βγάζει στο ψαράκι, να πηρώται να είναι και εδώ πέρα. Εντάξει. Ποιος άλλος ζήτησε τον λόγο. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ο κύριος Ξανθόπουλος ζήτησε τον λόγο, ναι. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να επισημάνω ότι στο χώρο που στήνεται και λειτουργεί το παγονδρόμιο, ακριβώς από κάτω υπάρχει το αρπατρία δηλειοστάσιο μας, έχει δύο σημεία τα οποία πρέπει να προσευχθούν και ιδιαίτερα αυτό που είναι πάνω από τον εξαερισμό του χώρου, διότι το καπάκι από το βάρος, η αναπόθευση της άμμου και των άλλων, ενδεχομένως εξοπλισμού που έχει το παγονδρόμιο, το έχει αναγκάσει, το έχει υποχωρήσει λίγο. Θα παρακαλούσα να δούμε λίγο το χώρο προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Συμπλησίας, απευθύνομαι, και ενδεχομένως να αποφύγουμε να επιβαρύνει το συγκεκριμένο σημείο, αν θέλετε να το επισκεφθούμε κάποια στιγμή και μαζί να το δείτε, για να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση του σημείου αυτό, μήπως και έχουμε κάποιο δύσκολο, κάποιο απρόοπτο περιστατικό, αλλά κυρίως επειδή είναι ο εξαερισμός του χώρου, μήπως κατά τη διάρκεια που θα λειτουργεί το παγοδρόμιο, έχουμε κάποιο θέμα στο Α3 και θα είναι κλειστός ενδεχομένος εξαερισμός. Αυτό το σημείο θα παρακαλέσω πολύ να το προσέξουμε. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση, Πρόεδρε. Συγγνώμη, δεν μιλάει ο κ. Φιλιππίδης με τον κ. Ξανθόπουλου. Δεν μιλάνε. Δεν συναντιούνται να τα πούνε στο Δημοτικό Συμβούλιο τώρα. Εντάξει, εντάξει τώρα. Όχι, αλλά άμα δεν μιλάτε να το πείτε. Δεν πειράζεται, δεν είναι θέμα τώρα αυτό. Α, μπορώ. Κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω. Ο κ. Δήμαρχος, παρακαλώ. Πρέπει να σας πω ότι αντιδήμαρχος πολιτιστικών εκδηλώσεων, εδώ και πάρα πολύ καιρό, σχεδόν ένα μήνα, έχει ξεκινήσει επαφές με όλους τους φορείς και με όσους μπορούν να δώσουν καλλιτεχνικές ιδέες και με απλούς πολίτες, οι οποίοι την επισκέπτονται και στέλνουν mail συνέχεια. Κάθε μέρα γίνονται αυτού του είδους οι επαφές και οι συναντήσεις και νομίζω ότι η τελική είναι μεθαύριο το Σάββατο. Για να αποφασίσουμε, κύριε Παπά, δεν πειράζει, μ' ακούσε εκεί που είσαι, για να αποφασίσουμε κάθε φορά να προσθέτουμε κάτι καινούριο, να μην είναι κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, εξάλλου τα σπιτάκια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, έχουν γεράσει, δεν είναι πια να μπορούμε να στηριχθούμε πάνω τους. Πρέπει να αποφασίζουμε καινούργια πράγματα, βέβαια στο πλαίσιο και πάντα, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας και χωρίς να ξοδεύουμε τρελά λεφτά γι' αυτά. Δεν ξέρω αν δέχετε να προσθέσετε κάτι. Καλησπέρα και από μένα. Ήδη μελετάμε κάποιες ιδέες καινοτόμες για τα μικρά παιδιά. Και κάποιο θέαμα που ίσως δεν έχει δει ο κόσμος σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Είναι μία κινοτόμα ιδέα. Όπως είπε και η κυρία Δήμαρχος, ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας, να κάνουμε όποια οικονομία μπορούμε, να κατεβάσουμε το κόστος. Πληροφορικά έχουμε πάρει τα υλικά, τα επιστήλια τα παλιά, τα οποία χρειάζεται 19.000 ευρώ, να επισκευαστούν με LED φωτάκια. Τα επιστήλια είναι αυτά τα αστεράκια. Τα είχαμε βρει πεταμένα στο πρωινδίμο Φιλίππον σε μία αποθήκη και στην Καβάλα. Αποφασίσαμε φέτος να δώσουμε 9.000 ευρώ για επισκευή, να βάλουν LED φώτα τα οποία κάνουν οικονομία και στον ηλεκτρισμό, είναι και πιο όμορφα και έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η τιμή που πετύχαμε για να τα επισκευάσουμε είναι το 1 τρίτο της τιμής από το να τα παίρναμε καινούργια. Του χρόνου θα δώσουμε και τα υπόλοιπα να επισκευαστούν. Πληροφοριακά να σας πω ότι έμαθα ότι ο δήμος της Θεσσαλονίκης θα διαθέσει φέτος περίπου 900.000 ευρώ για τη χριστίνα της εκδηλώσης. Ούτε το 1.9 εμείς τώρα. Πιστεύω ότι δημιουργήσαμε μια πρίκα, μια παρακαταθήκη πέρσι και θα συμπληρώσουμε, μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε, με καινούργια πράγματα, συμπληρώματα και τα φετινά. Δεν πρόκειται να πεταχτεί τίποτε. Θα κοιτάξουμε να είμαστε όσο μπορούμε πιο πρωτότυποι και πιο έυθυμοι και πιο ευχάριστοι. Να είστε καλά. Ευχαριστούμε την κυρία αντιδήμαρχο. Κύριε Καλανταρίδη, φύζουμε. Κύριε Σημιτσή, είπατε, ναι. Κύριε Παπαδόπουλε, ναι. Κύριε Παπά, ναι. Κύριε Βέρο, ναι. Κύριε Ποτόλια, κύριε Γανικώλα, ναι. Επομένως, πού είναι ο Χρήσος, έπαιδε μου να πω τώρα. Τι θα γράψω εγώ τώρα, ομόφωνο ή καταπλείο ψηφία για να καταλάβω δηλαδή τώρα. Κύριε Ποτόλια, τι λέτε αυτού, ναι ή όχι. Όχι. Τι ήθελα και σε ρωτάω. Βάλε όχι εκεί πέρα, τελειώνουμε. Όλα όχι. Πάμε παρακάτω. Το τελευταίο έκτακτο θέμα αφορά το ζήτημα που είχαμε βάλει ως τακτικό θέμα και αφορούσε τη συνέναιση της επέμβασης σε ιδιοκτησία του Δήμου προκειμένου να εκτελεστούν γεωτεχνικές έρευνες για τις ανάγκες σύνταξης μελέτης του οδικού υποτμήματος Κρινίδες Άγιο Σύλλας, του τμήματος Δράμα Καβάλα. Το είχαμε αποσύρει την προηγούμενη φορά, ζητώντας από την Γνατία Οδό να προσκομίσει κάποια νεότερα στοιχεία, μια πιο βελτιωμένη πρόταση, επειδή είχαν γερθεί πολλές αμφιβολίες και αντιρίσεις όσον αφορά τη ζημία η οποία ενδεχομένως θα προκύψει στο περιαστικό δάσος της Καβάλας και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους κατοίκους της περιοχής εκεί. Σήμερα θα έχουμε προσώπους της Εγνατίας οι οποίοι θα μας εξηγήσουν τη βελτιωμένη πρόταση την οποία κατά τη γνώμη τους φέρνουν στο Δημοτικό Συμβουλείο, καθώς επίσης έχουμε και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τον κύριο Κυριαζίδη, ο οποίος και αυτός θα αναπτύξει τις απόψεις του πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Θα παρακαλούσα τον κύριο Πρόεδρο του ΤΕ να μας κάνει μια αναδρομή του ιστορικού αυτού του δρόμου. Λάτε, σας παρακαλώ, γιατί για μας κάτι που το ανακαλύψαμε τώρα φαίνεται ότι έχει μακρά ιστορία. Μετά, κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε, αν είναι δυνατό, να μας πείτε και την άποψή σας, αν μπορείτε να το κάνετε, βεβαίως. Θα βάλουμε χρονικά περιθώρια, κύριε Δήμαρχε. Ελάτε, πείτε. Εντί δεν είναι δικηγόρη, μηχανική είναι. Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος. Ευχαριστού, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί συμβούλοι, το θέμα του… Έχετε κάποιο χάρτη να μας δείξετε. Φέρατε κάποιο προβολή, κάποιο σλάιδ, κάτι. Οι υπολογικοί έχουμε, αλλά μας είπαν ότι εδώ δεν θα βλέπει το κοινό. Ποιος σας τα είπε αυτά? Ζήτησα να φέρτε χάρτες να φανεί. Χάρτες έχουμε. Ποιος σας είπε ότι δεν θα βλέπει το κοινό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Θέλω πάντων, ο κύριος Πρόεδρος, παρακαλώ, έχετε αντολόβαρο. Το τεχνικό επιμελητήριο υποστηρίζει την υλοποίηση του Άξονα Ε61 εδώ και πολύ καιρό. Υποστηρίζει την υλοποίηση του Άξονα Ε61 εδώ και πάρα πολύ καιρό, με έντονη θέρμη και την πίστη, την πεποίθεση ότι θα είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας, όχι μόνο για την Καβάλα, για την Δράμα, την Ανατολική Μακεδονία συνολικά, αλλά και για την περιφέρεια. Θυμάστε πριν από ένα χρόνο ακριβώς είχαμε πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συζήτηση, όπου με δικιά μας ιδιαίτερη συμβολή του τεχνικού επιμελητηρίου αναπτύξαμε και αποφασίσατε ομόφωνα και εσείς, δεν θυμάμαι για το ομόφωνο, αλλά αποφασίσατε θετικά στο στρατηγικό πλαίσιο και στο χοροταξικό σχέδιο της περιφέρειας, την προβολή προς την περιφέρεια του αιτήματος, ότι αυτός ο δρόμος, ο Άξονας Ε61 πρέπει να χαρακτηριστεί και να αναγνωριστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως βασικός αναπτυξιακός άξονας της περιφέρειας και πράγματι με την συνεργασία όλων των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας, των Δημοτικών Συμβουλιών, της Καβάλας, της Δράμας, των περιφερειακών ενωτήτων, των υπηρεσιών και των ομάδων του τεχνικού επιμελητηρίου κατορθώσαμε να περάσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτή την πρότασή μας για τον Άξονα Ε61. Γιατί λέτε κατορθώσαμε, κύριε Πρόεδρε, υπήρχε κόντρα ιδέα, υπήρχαν κόντρα ιδέα. Παρακαλώ μη διακόπτετε, ας το προθετηθούν και μετά οι εκπρόσωποι που θα δώσω τον λόγο, ό,τι ερωτήσεις έχουν θα μπούν και θα τελειώσουν. Υπήρχε πολύ έντονη διαφωνία και δώσαμε μεγάλο αγώνα στην Επιτροπή που συνέστησε ο Περιφερειάρχης προκειμένου να συζητήσουμε τα θέματα γενικά του Γενικού Χοροταξικού, προκειμένου να αναγνωριστεί από την Ανατολική πλευρά και τους φορείς της περιφέρειας, από τη Θράκη βεβαίως, η σημασία αυτού του άξονα και να περάσει τελικά στην πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το χοροταξικό σχέδιο. Αν πάμε λίγο πιο πίσω θα θυμηθούμε ότι πάλι οι αρχές των δύο νομών είχαμε σε άλλα ευκαιρία, με πάλι τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είχαμε υποβάλει πρόταση στο πλαίσιο του ρυθμιστικού σχεδίου της Καβάλλας, του αναβαθυσμένου ρυθμιστικού σχεδίου επειδή υπήρχε πρόβλεψη στην σχετική νομοθεσία, υποβάλαμε πρόταση, η οποία παραλίγο δεν έγινε δεκτή, το τριπόλου, Καβάλλα, Ξάνθη, Δράμα, ας αυτό συμφώνησαν όλοι οι δείμοι, αυτό γίνεται το 2011, όλοι οι δείμοι της περιοχής μας, βασικό στοιχείο του τριπόλου, ιστέρησε μόνο στον Δήμο της Ξάνθης που για κάποιους λόγους δεν συμφώνησε εκείνη την περίοδο, υποβλήθηκε η πρόταση στο υπουργείο, στο υπεχοδέ τότε και τελικά επειδή δεν υπήρχε η ολοκληρωμένη θέση και της Ξάνθης, δεν έγινε αποδεκτή. Βασικό στοιχείο της πρότασης αυτής ήταν η σύνδεση των δύο πόλων, κάτω το κομμάτι που αφορά τη Δράμα και την Καβάλλα, η οδική σύνδεση με ένα δρόμο ταχείας τυκλοφορίας προκειμένου να γίνει και η δημόσια παρέμβαση σε αυτό που ήδη γίνεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και από την κοινωνία, δηλαδή της συνένωσης και της αλληλουσυμπλήρωσης των συνεργιών και των λειτουργιών των δύο νομών σε ένα λειτουργικό, αναπτυξιακό και αστικό χώρο, ενιαγωαστικό χώρο. Έλειπε μια ταχεία σύνδεση των δύο πόλων, προκειμένου αυτό να αρχίσει να παίρνει καλύτερα χαρακτηριστικά του δυπόλου που θέλουμε να αναπτύξουμε. Είπα ότι χαρακτηριστικό ήταν, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της, ουσιαστικό στοιχείο αυτής της πρώτας ήταν ο άξονας Δράμα-καβάλλα. Ο Δράμα-καβάλλα είναι μέρος του Ε61. Βλέπουμε ότι στη συνέχεια εμπλουτίζεται αυτή η διαδικασία και ζητάμε την διέξοδο προς τον Πρωμαχώνα μέσω του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου 4, ο οποίος μας οδηγεί στην Βαλκανική, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Δίνει δηλαδή διέξοδο, καταλήγει, όπως λέμε, στον Πρωμαχώνα, ξεκινώντας από το λιμάνι της Καβάλλας, βέβαια μέσω της Εγνατίας και μέσω του Θεσσαλονίκη Πρωμαχώνα. Ο Ε61 ορίστηκε ως ο δρόμος που συνδέει αυτούς τους δύο πόλους, ας το πούμε, μέσω από το σημείο του δρόμου Θεσσαλονίκη Πρωμαχώνα στον κόβο Λευκώνα με τον κόβο του Αγίου Σύλλα στην Εγνατία Οδό. Αυτός είναι ο Ε61. Να κάνω μια αναδρομή για τον Ε61 ειδικότερα. Αρχίζει να εμφανίζεται ως με την μορφή που έχει... Πώς, πώς... Άσ' ας... Σας παρακαλώ, αφήστε... Μισό λεπτό, μισό λεπτό... Καλά, θα μας πει και για την ιστορία σας παρακαλώ. Γιατί υπάρχουν εδώ μερικοί που κάνουν τις παρθένες. Πρώτη φορά τα ακούπ. Παρακαλώ, τώρα γιατί αυτή... Ούτε περιφερειακοί σύμβουλες, ούτε βίβαρ και τίποτα. Κύριε Βαμπά, παρακαλώ, παρακαλώ. Πώς ξεκίνησε. Δεν υπάρχει λόγος τώρα. Θα τελειώσουμε σύντομα. Κανείς με την κοινωνία ή δεν ήξερε, όλα παίζουν ρόλο. Θα τελειώσουμε σύντομα. Δεν θα βάλεις βιάδες στον Ποτώλια τώρα, δεν θα παραδεσποιούν το τρόπο για την κοινωνία. Ο Ποτώλιας είναι ο μόνος που δικαιολογείται. Το 2010 εκδίδεται μια υπουργική απόφαση... η οποία αναθέτει στην Εγνατία Οδό έργα χωρικής αρμοδιότητας... περιφέρειας της Αντολικής Μακεδονίας Τράκης... μεταξύ των οποίων είναι ονοματισμένος ο δρόμος Σέρες-Δράμα-Καβάλα... με το χαρακτηριστικό ε61 κατά την ονοματολογία της Εγνατίας Οδού. Στη συνέχεια, μετά από ένα χρόνο, το 2011... η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Τράκης αναθέτει στην Εγνατία Οδό... την υλοποίηση των μελετών του δρόμου Σέρες-Δράμα-Καβάλα... τμήματος του ε61 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με ένα ποσό γύρω στις 5.300.000 δραχμές. Ευρώ, συγγνώμη. Συγχωρείτε λίγο για τον τρόπο που μιλάω. Δεν έχω άγχος. Είναι απλώς ο τρόπος ομιλίας μας στα μικρόφωνα. Η πρώτη ενέργεια που κάνει η Εγνατία Οδός είναι η ανάθεση μιας προωθυμένης αναγνωριστικής μελέτης... προκειμένου να διερευνήσει τους όρους, χάραξεις και διέλευσης του δράμα-Καβάλα. Η αναγνωριστική μελέτη γίνεται το 2012... και αρχές του 2012 περί τον Αύγουστο υπάρχει μια διαδικασία διαβούλευσης... προκειμένου να παρουσιαστεί η πρόταση της Εγνατίας Οδού όσον αφορά τη χάραξη του άξονα. Υπάρχουν εκεί κάποιες συναλλακτικές λύσεις όχι όμως ουσιαστικά στο κομμάτι του αισθητικού δάσους. Υπάρχουν στο υπόλοιπο μέρος και αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαβούλευσης... όπου δεν προβάλλονται αντιρίσεις για την όδευση σε όλο το μήκος του δρόμου... αρχίζει η υλοποίηση και η ανάθεση από την Εγνατία Οδού των οριστικών μελετών. Υπάρχει μια σειρά, θα τα πω καλύτερα οι εκπρόσωπες της Εγνατίας, 12 ή περισσότερων μελετών... που είναι οριστικές μελέτες οδοπίας, γεωτεχνικές, γεωλογικές μελέτες, μελέτες κόμβων. Αυτές γίνονται με δημόσια αναθέσεις, γίνονται με δημοσιεύσεις στις εφημερίδες. Λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς συναδελφοί μελετητές αντίστοιχων έργων. Τοπογράφιο εοδοποιή που μελετεί στο έργο οδοπίας. Ανατίθενται οι μελέτες. Οι διακηρύξεις είναι τον Ιούλιο του 2013, στο πρώτο μισό του 2013... με τελευταίο το κομμάτι των κρινίδων Άγιος Σύλλας, στον Ιούλιο του 2013. Προχωράει η διαδικασία, αλλά μέσα στα τεύχη των προδιαγραφών των μελετών... περιγράφεται πλήρως η διέλευση του δρόμου. Προβλέπει την αξιοποίηση των απαλλοτριώσεων που έχουν γίνει στη κοινότητα Μιγδαλεώνα. Παλιότερα, το 2003, με τις προβλέψεις των παρακάμψεων των οικισμών. Κόμβο στον Σταυρό, αυτό το κόμβο απέναντι από το κτεύου που βλέπουμε τώρα στους χάριτες... και κατάληξη στον κόμβο του Αγίου Σύλλα. Με πρόβλεψη ο κόμβος να διατηρηθεί, να αξιοποιηθεί και να πειραχθεί ως το δυνατόν λιγότερο... για να μην έχουμε άλλου είδους επεμβάσεις που θα μπορούσαν να απαιτήσει μια διαφορετική χάραξη. Γνωρίζουμε ότι με τον νόμο 42.8.2014 ανακόπτεται η διαδικασία υλοποίησης... διότι απαγορεύεται η διέλευση από το αισθητικό δάσος. Και το 2016, με μια τροπολογία, επανέρχεται αυτή η δυνατότητα... οπότε συνεχίζει η διαδικασία των μελετών. Αυτό που προβληματίζει και εμάς, όλους μας προβληματίζει... η διέλευση από το αισθητικό δάσος. Υπάρχουν θέματα δυσκολίας χάραξης, τα οποία μας τα εξήγησαν... οι συνάντητες της Εγκατίας και τώρα. Πριν από λίγο είχαμε μια συνάντηση στο τεχνικό επιμελητήριο. Οπωσδήποτε θα θέλαμε και κάποιες προτάσεις... πιο εξειδικευμένες επί της βελτίωσης της λύσης. Νομίζουμε ότι και αυτή η χάραξη μπορεί να βελτιωθεί... όσον αφορά την επέμβασή της στα ορίγματα και στα επιχώματα. Μπορεί να γίνουμε καλύτερο τρόπο προκειμένου να έχουν λιγότερη επίδραση. Βλέπουμε, λόγω του χρόνου που υπάρχει... ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας άλλης λύσης... η οποία όμως, όπως εύκολα φάνηκε στη συζήτηση που κάναμε... θα ήταν το ίδιο περιβαλλοντικά επιζύμια... από τη στιγμή που θα έπρεπε να καταλήξει στον κόμβο του Αγίου Σίλα. Δηλαδή, οποιαδήποτε άλλη επέμβαση θα είχε αντίστοιχα... ίσως και χειρότερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα. Οπωσδήποτε θα θέλαμε να δούμε και μια τέτοια λύση βεβαίως... αλλά γνωρίζουμε, εξ αρχής, ότι θα είχε τα αντίστοιχα προβλήματα. Πρέπει να πω ότι η περιβαλλοντική μελέτη που διέπει το έργο... και η οποία δεν έχει δει ακόμα στη διαβούλευση, είναι ένα εργαλείο... το οποίο δίνεται τη δυνατότητα στους τοπικούς φορείς... να παρέμβουν στο έργο, να κάνουν προτάσεις... οι οποίες θα βελτιώνουν αυτό που κυρίως μας πονάει... είναι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και η βλάβη που γίνεται στο δάσος. Υπάρχουν λύσεις, θα μπορούν να βρεθούν βελτιώσεις επάνω σε αυτό το θέμα... κυρίως στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο... που είναι το κυριότερο θέμα σε αυτόν τον προβληματισμό. Εμείς σαν τεχνικό πημεριτήριο μπορούμε να κάνουμε και εκεί πάνω προτάσεις... και φυσικά η ομάδα μας θα δουλέψει... είτε στο πλαίσιο των βελτιώσεων που θα προτείνει η Εγνατία... και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης όπου μπορεί ο κάθε φορέας... να καταθέσει προτάσεις, αντιρίσεις και προβληματισμούς. Εγώ για την οικονομία του χρόνου, κύριε Πρόεδρε. Τσάκα τσάκα θα σου κάνω τρεις ερωτήσεις. Πρώτον, εάν μπορεί να γίνει χαραδρογέφυρα. Θεωρώ ότι εκφράζω το μυαλό πολλών κατοίκων της περιοχής... που θεωρούν ότι άμα γίνει χαραδρογέφυρα... μήπως γλιτώσουμε το αισθητικό δάσος. Γλιτώνει το αισθητικό δάσος αν γίνει χαραδρογέφυρα. Δεύτερον, θα σου κάνω και τις άλλες ερωτήσεις κατευθείαν. Δεύτερον, εάν γίνει επέκταση του δρόμου που υπάρχει σήμερα. Σήμερα υπάρχει εκείνος ο δρόμος τα γυντίκια... που λέμε εμείς οι καβαλιώτες, εάν τον φαρδίνουμε... εάν γλιτώνουμε με αυτό το πράγμα το δάσος μας. Πρέπει να κοπούν και γι' αυτό το δρόμο δέντρα. Και τρίτον, πώς είναι, κατά τη γνώμη σας... αν μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο να βοηθήσουμε αυτό το χώρο... αυτή τη δημοτική κοινότητα... η οποία αισθάνεται να πνίγεται μεταξύ τριών δρόμων. Αισθάνεται να έχει από τη μια την καινούργια εγνατία... από την άλλη το παλιό το δρόμο... και από την άλλη το δρόμο που περνάει μπροστά από τον σταυρό. Πνιγμένη υπάρχει κάποιος τρόπος, κύριε Πρόεδρε. Γρήγορα, απαντήστε μου. Μηχανικός είστε σας. Σχετικά με τη Χαραδρογέφυρα, η οποία πρέπει να συνοδεύεται και με ένα τούνελ... διότι δεν υπάρχει μια σύραγγα. Από ό,τι μας έχουν εξηγήσει, υπάρχει πάλι κοπή δέντρων. Είναι μετρημένο και στην περιβαλλοντική μελέτη. Υπάρχουν 200 μέτρα λιγότερη επέμβαση στο δάσος. Όμως, υπάρχει πρόβλημα υλοποίησης. Διότι η σύραγγα, με τις κλήσεις που πρέπει να αναπτυχθούν... δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Είναι απαγορευτική η κλήση, δηλαδή υψομετρική διαφορά. Είναι σύραγγα λιφορική, δηλαδή. Ναι, είναι η κλήση αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που επιτρέπεται... από τους κανονισμούς των έργων οδοπίας. Θα μας τα πείτε. Όσον αφορά το δεύτερο ρώτημα, το έχω... Ο παλιός ο δρόμος. Θεωρούμε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση. Ο δρόμος επάνω μπορεί να διαπλατηθεί. Θα κοπούνε δέντρα πάλι. Όμως το κομμάτι που θα περνάει μέσα από το χωριό... από το σταυρό και τον αμυγδαλαιώνα... από τον κόβο του σταυρού, της μελέτης... εκεί θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα... το οποίο θα είναι ασφαικτικό για την κοινότητα. Είναι αδιανόητη μια τέτοια λύση... σαν εθνικώς ή διευρωπαϊκό δίκτυο. Εμείς δεν συζητάμε τέτοια περίπτωση. Και τρίτον, υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από έναν δρόμο. Με την κατασκευή του οδικού άξονα... αμέσως απελευθερώνονται δύο δρόμοι... και ο ανατολικά, και ο βόρεια και ο ανατολικά. Τα κηδίκια που λέτε. Θα μπορούσε ο χώρος αυτός... το δασικό κομμάτι που είναι στον παλιό δρόμο... στις στροφές του Αγίου Σύλλα, στην ανάβαση... να αποδοθεί στην κοινότητα. Δεν χρειάζεται ως έργο... Μπορεί να καταρκηθεί αυτός ο δρόμος. Αυτό μπορεί να καταρκηθεί. Είναι θέμα, όμως, συζήτησης, διαβούλευσης... και πώς μπορεί να τον αξιοποιήσει ο δήμος... η τοπική περιοχή, η κοινότητα. Μπορούμε να το φυτέψουμε, κύριε Πρόεδρε, αυτό το δρόμο. Το αισθητικό κομμάτι που χάνουμε από εδώ να το μεταφέρουμε... Σας παρακαλώ, έχω κι εγώ αποκλείηση. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ποιοι είστε εσείς, ρε παιδιά. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Είναι θέμα διαβούλευσης και ετοίματος της κοινωνίας. Και μπορεί αυτό να τεθεί μέσα στην περιβαλλοντική μελετή... στους όρους που θα βάλει η κοινωνία. Να βάλει όρους η κοινωνία. Παρακαλώ, κύριε Μητζούση, κύριος Παπαδόπουλος και ο κύριος Παπάσμαν. Ναι και εγώ τώρα. Πάρετε το άλλο. Σύντροφος. Εγώ δεν θα κάνω ερωτήσεις, υποβολημές... που υπαγορεύουν την ερώτηση, την απάντηση. Εγώ? Βέβαια. Βέβαια. Βέβαια. Για υποβολημαία και υποβολή... δεν με χαρακτηρίζει κανένας. Για εσάς και στιγμός κάθε βάση. Τόσα χρόνια τα ξέρετε όλα και μπουλοχτά. Λοιπόν, η ερώτηση είναι... Και εσείς, κύριε Παπαδόπουλου, από τον περιφερειακό που ήσασταν. Τι είπατε στον κόσμο για όλα αυτά. Και προς τον κύριο Πρόεδρο, που βέβαια το 2012 δεν ήταν Πρόεδρος, αλλά και προς τους τεχνικούς Εγναδίας. Πού και πότε έγινε η διαβούλευση. Πού και πότε έγινε η διαβούλευση που λέτε ότι έγινε το 2012. Πού δηλαδή και πότε ανακοινώθηκε... η χάραξη του δρόμου στους τοπικούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δήμος Καβάλας. Έτσι, πού και πότε. Η χάραξη, μιλάμε για τη χάραξη αυτήν. Και η επόμενη ερώτηση είναι αν όποτε παρουσιάστηκε κάποια πρόταση, γιατί εγώ από τις εφημερίδες την άκουσα κάποια στιγμή, αν υπήρχε σχέδιο από τον κόμβο του ΚΤΕΟ να ανεβεί στο βουνό ή αν αντίθετα η αρχική χάραξη πρόβλεπε την αξιοποίηση του υπάρχοντος. Παλαιού οδικού δικτύου. Αυτό έχω μια τέτοια απορία, γιατί εγώ μια τέτοια εντύπωση έχω. Μπορεί να κάνω λάθος, βεβαίως. Περιμένω από σας να μου δώσετε αυτή τη διευκρίμηση. Δύο λοιπόν ερωτήσεις. Πού και πότε έγινε η διαβούλευση και αν εκλήθησαν, βεβαίως, οι τοπικοί φορείς όπως ο Δήμος Καβάλας. Δεύτερη ερώτηση. Αν η αρχική χάραξη πρόβλεπε την αξιοποίηση του παλιού οδικού δικτύου στην περιοχή του Σταυρού Αμίδα Λεώνα. Και τέλος και μια τρίτη ερώτηση για το περιβαλλοντικό κόστος. Δηλαδή τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα αφήσει τελικά αυτός ο δρόμος, όπως σχεδιάζεται να χαρακτεί πάνω στο βουνό. Αν υπάρχει κάποια πληροφορία γι' αυτό, γι' αυτό το θέμα, δηλαδή, τι περιβαλλοντικό αρνητικό αποτύπωμα θα αφήσει σε όλους μας. Αυτές τις ερωτήσεις προς το παρόν και αργότερα θα το αποθετηθώ. Όσον αφορά την διαβούλευση, αναφέρθηκα στην επικοινωνία της Εγνατίας, την οποία μου την έστειλε η ίδια η Εγνατία με έγγραφα προς το δασαρχείο της Καβάλας και προς την περιφερειακή αρχή. Και προς την περιφερειακή ενότητα Καβάλας και προς την περιφερειακή ενότητα Δράμας. Εγώ ο ίδιος παρευρέθηκα ως εκπρόσωπος του ΤΕ στην εποχή εκείνης, στη διαβούλευση, στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, σε μια ευρεία σύσκεψη φορέων, όπου παρουσιάστηκε η προθυμένη αναγνωστική μελέτη της Εγνατίας με τις επιλογές και τις λύσεις για το σύνολο του δρόμου. Ναι, στο περιφερειακό της Δράμας. Αναρωτιέμαι αν η διαβούλευση αφορούσε το σύνολο των κατοίκων που θύγονται εν πάση με το σεβντίστωρια. Κύριε Πρόεδρε, συγχώρητε, όταν έγινε η διαβούλευση, ίσχε ακόμη ο νόμος για το αισθητικό δάσος. Πώς, λοιπόν, σε αυτή την διαβούλευση που μας λέτε, ο δρόμος περνούσε πάνω από το βουνό. Ο νόμος για το αισθητικό δάσος είναι ο 42-80-2014. Άρα τότε δεν ίσχε. Άρα τότε δεν ίσχε. Άρα τότε δεν ίσχε. Άρα τότε δεν ίσχε. Άρα τότε δεν ίσχε. Δεν ίσχε ο περιορισμός. Το 14 ψηφίστηκε ο νόμος, τώρα, για την απαγόρευση διέλευσης από το περιαστικό, ενώ ήταν σε εξέλιξη. Και το 16 καταργήθηκε η απαγόρευση από το περιαστικό. Λοιπόν, μήπως ξέρουν τα στελέχη της Εγνατίας Οδού αν πλήθηκε ο Δήμος Καβάλλας σε αυτή τη διαβούλευση και δεν πήγε. Δηλαδή, θέλω να το διευκρινίσει αυτό η Εγνατία Οδός, γιατί πραγματικά, πέρα από τις δικές μου προσωπικές ευθύνες που αναφύονται αυτή τη στιγμή, από την άλλη πλευρά, αν δεν κλήθηκε ο Δήμος Καβάλλας, δεν μιλάμε για ουσιαστική και ολοκληρωμένη διαβούλευση, αγαπητοί μου φίλοι. Αυτό που μπορώ να βοηθήσω, δήμαρχε, είναι το εξής. Το 2014, μετά τις εκλογές και πριν την αλλαγή της διοίκησης, με πήρε ο αντιδήμαρχος ο κ. Συγκυρίδης, εμένα προσωπικά, και πήγαμε μαζί στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της Εγνατίας ΑΕ, για να συζητήσουμε μαζί τους... Τις κρινίδες, για να συζητήσετε την παράκαμψη των κρινίδων. Ακριβώς. Μα είναι ο Ε61. Για να συζητήσετε για την παράκαμψη των κρινίδων. Να ενημερωθούμε ακριβώς για τον Ε61. Για την οργανωμένη διαβούλευση συνολικά. Άρα ο Δήμος Καβάλας το γνώριζε. Αυτό λέω εγώ τώρα. Όχι, κ. Αντιδήμαρχε. Προσέξτε. Μισό λεπτό. Εντάξει, όποιος θέλει μπορεί να μιλάει, παιδιά. Όποιος θέλει. Όχι, δεν ζήτησα το λόγο, κ. Ποτόλια. Παρακαλώ. Πήγατε προσωπικά και με τη γνώση μου, πράγματι, γιατί και εγώ ζήτησα να πάει κάποιος από την επερχόμενη διοίκηση για το θέμα των κρυμμύδων αποκλειστικά και μόνο. Εντάξει, κ. Παπά. Παρακαλώ, έχετε το λόγο. Συγγνώμη κ. Παπαδόπλος. Καταρχήν, καλησπέρα να πω στον Πρόεδρο και στους ανθρώπους που ήρθαν εδώ να μας ενημερώσουν. Θέλω να κάνουμε ερωτήσεις, δεν κάνω τοποθέτηση. Μια ερώτηση θέλω, Πρόεδρε, διευκρινιστική. Θα πω ότι... Θα μπορώ μόνο να πω ότι γνώριζα, γιατί ήμουνα και περιφερικός σύμβουλος, γνώρισα και ενέκρινα αυτό το έργο, αλλά υπάρχει και μια διαφορά. Διάστηκε πάλι δήμαρχος. Η διαφορά είναι ότι άλλο είναι να προσπαθείς να δίνεις εγκρίσεις για χρήματα, να γίνουν μελέτες και μετά που θα λήξουν οι μελέτες, θα πάμε να ψηφίσουμε και να συζητήσουμε τα δυνατολογικές επιπτώσεις που πρέπει να πάμε χέρι-χέρι με την τοπική κοινωνία. Αυτό κάναμε, πιστεύουμε στο έργο, πιστέψαμε στο έργο, και αυτό κάναμε και τώρα θέλω να κάνω την εξησερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, η κυρία δήμαρχος, άσχετα που λέμε εδώ, δεν γνωρίζαμε, ή μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, η κυρία δήμαρχος πότε πραγματικά ήρθε και σας βρήκε, πριν μια μέρα, πριν δυο μέρες, πριν τις μέρες, θέλω να μου πείτε μονολεκτικά. Δεν θέλω να μου πείτε τι έχει συμβεί, θέλω να μου πείτε μόνο να μου απαντήσε πότε ήρθε η δήμαρχος Καβάλας και σας συνάντησε γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Και δεύτερον, θέλω να κάνω μια άλλη ερωτήσεις, επειδή σας άκουσα να πείτε ότι περιβαλλοντικά, οποιαδήποτε άλλη λύση, θα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις και δώσατε έτσι ένα τόνο απογοήτευσης. Αλλά θέλω να σας ενημερώσω κύριε Πρόεδρε, ότι εδώ μέσα υπόθηκαν και άλλες προτάσεις από συναδέλφους και ήταν και μια πρόταση να γίνει η σύνδεση στο παλιό με μια σύραγγα. Θέλω να μου πείτε μονολεκτικά, αυτό είναι σαν και μηχανικός που είστε. Είναι ένα όνειρο απατηλό, είναι μια ψευδέστηση ή μπορεί να υλοποιηθεί. Ευχαριστώ. Σε όνομα φορά το πρώτο ερώτημα, η επαφή με την κυρία Δήμαρχο έγινε με βάση στις 5 Οκτωβρίου με μια επιστολή που έχει στείλει στο Τεχνικό Μελτήριο προκειμένου και μας ζητάει να προτείνουμε μια άλλη χάραξη στο κομματινό. Είναι 5 Οκτωβρίου. Μετά το συμβούλιο που είχατε... Λοιπόν, παρακαλώ κυρί, παρακαλώ. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, η χάραξη αυτή που αναφέρεστε δεν έχει καμία σχέση με τον Ε61. Είναι ένα τούνελ. Είναι ένα όνειρο πατειλώνα. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Πάντως να επισημάνω κάτι, αγαπητοί συνάδελφοι, παρακαλώ. Παρακαλώ να επισημάνω κάτι. Εδώ είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται και καίγονται για το θέμα. Και τώρα τόση ώρα εδώ συζητάμε, αν το γνωρίζαμε το 6, 7, 8, 10 ή το 11, μέχρι τώρα δηλαδή εγώ αν ήμουν κάτοικος θα έλεγα τι συζητάμε εδώ πέρα, για τι πράμα συζητάμε. Πάμε παρακάτω κύριε Παπά, κάτι πιο ουσιαστικό για να διαφωτίσουμε και τον κόσμο. Γιατί μέχρι τώρα... Κύριε Πρόεδρε, για να μην τρελαθούμε κιόλας, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προηγείται κάθε τεχνικής μελέτης ακόμη στην Ελλάδα. Μην τρελαθούμε τώρα εδώ πέρα. Ακούμε πράγματα, δηλαδή πρώτα θα κάνουμε τεχνική μελέτη και μετά θα πάμε να ζητήσουμε, αν επιτρέπεται δεν γίνεται αυτά τα πράγματα. Γιατί άκουσα από τον κ. Παπαδόπουλο ότι είπαν ότι όταν ήταν περιφερειακός δεν γίνεται αυτά. Αυτά φοβερά πράγματα που ακούμε εδώ πέρα. Ένα λεπτό, τι θα μας απαντήσει. Ένα λεπτό. Τον κ. Πρόεδρε του τεχνικού επιμελητηρίου τώρα, ερώτημα. Το δάσος, το δάσος βασιλάκι κ. Κυριαζήν είναι δικό μου. Είναι δικό μου. Και δεν σας επιτρέπω, δεν επιτρέπω στην Εγκλαντία να περάσει από εκεί. Τι θα γίνει δηλαδή τελικά. Η Ελλάδα θα σταματήσει να έχει δρόμους επειδή αυτό το δάσος δεν είναι του Δημού, είναι Ρωσιδιώτη. Ρωσιδιώτη. Και δεν το δίνει, δεν το παραχωρεί. Τι θα γίνει δηλαδή. Δεν θα γίνει ο δρόμος αλλού. Πρώτον πρώτον, είσατε σε θέση να μας πείτε, αυτό σας το λέω εντύπωση, είσατε σε θέση να μας πείτε ότι δεν γίνεται αυτό που είπε ο κ. Συμπιτζήτης, δηλαδή με τούνελ να πάμε στο παλιό. Είσαστε σε θέση, έχετε δηλαδή την απαραίτητη τεχνογνωσία, δηλαδή πώς γίναν τόσα τόσα τούνελ στην Ήπειρο. Μήπως φτάσανε, φτιάξανε τις κλήσεις και μπορέσαν και κάνανε. Γι' αυτό μιλάμε. Άλλο στοιχίζει και άλλο δεν μπορεί. Προσέξτε τι λέτε. Άλλο στοιχίζει και άλλο δεν μπορεί να γίνει. Για το θέμα του τούνελ στο παλιό μιλάμε για κάτι άλλο. Δεν είναι ο Ε61, δεν συνδέει την... Επανέρχομαι, λέμε εμείς ότι προτείνουμε μια άλλη όδευση, εκεί όπου θα χρειαστεί τούνελ. Και λέτε εσείς μά δεν έχουμε τις απαραίτητες κλήσεις. Τις κλήσεις θα τις φτιάξουμε από το επίπεδο κομμάτι και θα πάμε προς τα εκεί. Έτσι γίνεται στην Ευρώπη όλα τα τούνελ, έτσι έχουν γίνει. Εντάξει. Αυτό άλλο στοιχίζει και άλλο είναι ανέφυρτο να γίνει. Λοιπόν, κατανοητό. Είπαμε για το παλιό να μην τα ξαναπαναλαβαίνουμε. Πάμε για αυτό που λέει ο κύριος τώρα παπάς, εάν το δεύτερο που λέει ο κύριος παπάς. Δεν μας συμφέρει να το κάνουμε ή δεν μπορούμε να το κάνουμε απλά και να τελειώνουμε τώρα. Δεν έχει νόημα για το έργο. Τι δεν έχει νόημα, χρηματικό νόημα κύριε Γραζιτή. Όδευσης, πρέπει να συνδέει δύο... 30 χρόνια πίσω θα πάει πρόεδρε. Και πότε θα γίνει, αλλά πέρα από αυτό. Ερχόμαστε στο Σταυρό, θα πάμε κάτω μετά στο Κοκκινόχωμα και από εκεί θα πάμε στο παλιό. Αφήστε το παλιό κύριε πρόεδρε, δεν μιλάμε για το παλιό. Λέει ο κύριος παπάς, αν μπορεί είναι το τούνελ, που είπατε για τις κλήσεις ότι δεν γίνεται. Εγώ απάντησα... Συγγνώμη πρόεδρε, γιατί δε άλλο. Στην Ευνατία θα συνδεθεί, λέω. Αν είναι τεχνικά έρχιχτο, πάλι στην Ευνατία θα συνδεθεί. Θα μπορούσε να... Υπάρχονται κόμπο στο παλιό, που δεν μας όλα ανοίγει η Ευνατία παρά τις παρακλήσεις μας και τις επίσης μας... Είμαστε χωρίς διαβούλευση και πάμε να φτιάξουμε τώρα το δρόμο, όχι τα τελεσμένα. Αυτό ρωτάει το πρόεδρο. Μπορούμε ή δεν μπορούμε. Άλλο το ανέδειπτο και άλλο το είναι άλλο έργο. Τι θα πει άλλο έργο. Εσείς οι μηχανικοί το φτιάχνουν... Εμείς δεν θα φτιάξουμε τέτοιο δρόμο οι μηχανικοί. Έτσι, δεν θα φτιάξουμε αυτό το δρόμο. Για να συνδέσουμε την δράμα με την καβάλα δεν θα πάμε στο... Ναι, και εμείς θα πάμε στο παλιό. Παλιό δάσος και το παλιό... Θεέ μου, τώρα να πούμε... Τώρα εδώ παίζουμε, έτσι, τεχνηδάκια. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου λίγο, επιτρέψτε μου. Η ερώτηση ήτανε του κυρίου Παπάς, αφήστε από την αρχή. Τι θα γίνει... Αφήστε τις μελέτες. Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο δήμος δεν επιτρέψει τη διέλευση από το συγκεκριμένο περιαστικό δάσος, το οποίο αποτελεί μέρος της χάραξης. Τι θα γίνει για το έργο. Νομίζω ότι είναι σαφές, δεν θα αλογιολοθούν οι μελέτες και δεν θα έχουμε ένα όρημο έργο να επιτελέσει τους σκοπός των οποίων θέλουμε. Θα πάρουμε πέντε χρόνια πίσω που λέει ο κύριος Παπαδόκου. Δεν θα γίνει το έργο αυτό μας λέτε δηλαδή. Ναι. Αφήστε να το πείτε. Μισό λεπτό τώρα για να καταλαβαίνουμε. Μισό, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Αφήστε να το πείτε. Κι δεν θέλω να διαβαλείτε. Ναι. Ρωτάτε εμένα μπορώ να απαντήσω διότι έχω συζητήσει και με την Εγνατία και μπορώ να ξέρω. Ακούστε, κύριε, παρακαλώ, ο κύριος Κεριαζίνες, η Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Καβάλα, διαφέρεται για την Καβάλα, η Εγνατία είναι η Εγνατία, η οποία, αφήστε μην τα, δεν είναι όμια πράγματα, εδώ ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχει να ενδιαφέρουν παραπάνω για τον τόπο. Καταλαβαίνετε, μην το πάμε παρά αυτό. Λοιπόν, ποια είναι η απάντηση αυτό, κύριε Πρόεδρε? Αν δεν γίνουν οι μελέτες, δεν θα έχουμε ένα όρημο έργο, το οποίο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κάποιο χρηματοδοτικό, ευρωπαϊκό πακέτο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που να επιτελεί κάποιο στόχο. Ο στόχος θα είναι η λοπήση του διευρωπαϊκού άξονα ε61 στο τμήμα, τουλάχιστον που μελετάτε, του δράμα Καβάλα. Δεν θα γίνει ο δρόμος, δηλαδή Πρόεδρε, πες μας εδώ για να καταλάβουμε, παρακαλώ. Δεν θα γίνει ο δρόμος. Δηλαδή, έτσι ή τίποτα αυτό είναι το δρόμο. Είναι δυνατόν ο δικός άξονας, ο διευρωπαϊκός άξονας, αυτοκινητόδρομος να περνάει από το κομμάτι του σταυρού, από τα φανάρια του κόβου του σταυρού μέχρι το τέρμα αυτού του καβάλα Λευθερούπολη, πριν ανεβούμε στις ανηφόρεις του Αγίου Σίλα. Αυτό το κομμάτι περνάει από μια κοινότητα που έχει περιορισμένα χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να είναι κομμάτι αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από ένα χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να επιτελέσει τον ε61. Προφανώς αυτό το έργο έχει φοβερή αδυναμία να σταθεί. Οι περιβαλλοντικές μελέτης πρέπει να έχει οριοθετηθεί η χάραξη του έργου. Άμα δεν υπάρχει χάραξη... Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Μη διάζεστε, θα σας δώσω τον λόγο, παρακαλώ. Δεν θα βρούμε άκρη έτσι, παρακαλώ. Θα πει ότι θα προηγηθεί η τεχνική μελέτη της περιβαλλοντικής. Αυτά μπορείς να λες ρε. Δεν είναι εγώ τρελαθείς. Δεν είναι... Ερεμήστε λίγο, ερεμήστε. Πάμε να τρελαθούμε. Εντάξει, δεν υπάρχει. Θα προηγηθεί η τεχνική μελέτη της περιβαλλοντικής, θα τρελαθούμε τώρα. Θα δώσουμε τον λόγο στην Εγνατία. Άμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του δρόμου, πώς θα φτάσουμε στην περιβαλλοντική μελέτη. Θα έχουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα έχουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα έχουμε αυτό για το οποίο συζητάμε. Αν αυτό δεν είναι αποτυπωμένο σαν αντικείμενο υλοποιήσιμο και προβληματικό με την έννοια που λέμε ότι καταστρέφει το δάσος, πώς αυτό θα αποτυπωθεί εκεί ώστε να ζητήσουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Ποια είναι η δάση του προηγούμενου προφητείων του Τίγρου και Διαμούλες, ότι έχει τελειώσει. Σας λέω καθαρά, ειδικά τεχνική μελέτη, είπε ο κ. Παπαδόντλος, ότι μπορεί να προηγηθεί της περιβαλλοντικής. Αφήστε τη χάραξη. Δεν υπάρχει. Δεν φτάσαμε εκεί ακόμα, κ. Παπαδόντλος, όταν κατάλαβα εγώ, τουλάχιστον. Κάτι για μελέτες, είπε ο κ. Παπαδόντλος. Τεχνική μελέτη, είπε. Πείτε κ. Παπαδόντλου για να το ξεκαθαρίσουμε. Απλό είναι. Για να μην παίζουμε με τις λέξεις. Γιατί εγώ, επειδή τα θέματα τα βλέπω σε βάθος και ήμουνα και στο Περιφερικό Συβούλιο και γνωρίζω τα θέματα και μιλάω με στοιχεία και δοδομένα. Θα κάνω μια απλή ερώτηση τον Πρόεδρο. Η περιβαλλοντική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, που αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία, πότε πραγματικά θα συζητηθεί και θα υπογραφεί? Μετά που θα τελειώσουν οι συγκεκριμένες μελέτες ή τώρα, πριν, μετά, στο τέλος του δουλουχρόνου ή πρωτοβουλίου? Το είπε τώρα, κ. Παπαδόφουλα, απθού οριοθετηθεί η χάραξη, το είπε. Πάλι το είδε και θα λέμε. Ε, λάθος, δεν μιλάει για τεχνική μελέτη. Κ. Ρεβέρο, παρακαλώ. Κ. Ρεβέρο. Θα ήθελα να ρωτήσω λίγο τον Πρόεδρο και εγώ επιμένω σε δυο ερωτήματα. Το πρώτο είναι, αν πραγματικά έγινε διαβούλευση και με ποιους έγινε. Πρόεδρε, μη μου πεις ότι δεν είναι το σημαντικό, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κοιτάξτε σήμερα, ξέρετε τι βγαίνει, ξέρετε ποιο είναι το μήνυμα. Ότι έγινε διαβουλεύση, γνώριζε ο θεσμός της αυτοδιοίκησης και το αποσυμπιούσε και το απέκρυψε από τους πολίτες, από τους δημότες. Εγώ, τουλάχιστον, όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια που είμαι στο δημοτικό συμβούλιο και δεν έλειψα σχεδόν σε κανένα δημοτικό συμβούλιο, δεν θυμάμαι ποτέ, ποτέ μα ποτέ, να μιλήσαμε για το συγκεκριμένο δρόμο. Ποτέ. Εάν υπήρξε έτοιμα, εάν παρουσιαστήκαν από την τότε διοίκηση. Συγγνώμη κύριε Σιμιτζή, δεν αφήνω τίποτα, έτσι. Ξέρω, το ξέρω. Λοιπόν, λοιπόν, ποτέ μα ποτέ, μα ποτέ. Λοιπόν, άρα δεν υπήρξε διαβούλευση. Καμία διαβούλευση. Και τώρα έρχεσαι στο παραπέντε και ζητάτε τη συνέναιση. Ποια συνέναιση, ποια συνέναιση, στο παραπέντε, στο παραπέντε. Λοιπόν, και τι μας λέτε, κινδυνολογείται του κιόλας, ότι αν και εφόσον δεν μας δώσετε την άδεια, δεν συνενέσετε, δεν θα κατασκευαστεί ο δρόμος. Ποιος σας το είπε αυτό. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Εγώ λέω ότι σας δίνουμε σήμερα την άδεια, λέω υποθετικά, ως δημοτικό συμβούλιο, να κάνετε τις όποιες επεμβάσεις για τις όποιες γεωτεχνικές μελέτες. Και λέω εγώ τώρα υποθετικά, πείστε ότι από τις μελέτες που κάνετε, βλέπετε ότι είναι ακατάλληλο, ακατάλληλη η διαδρομή, η χάραξη που σκέπτεστε, είναι ακατάλληλο το έδαφος να δεχτεί μια τέτοια όδευση. Άρα δεν θα γίνει ο δρόμος. Σωστά, σωστά. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Λοιπόν, μισό λεπτό, για να με απαντήσει ο αγαπητός πρόεδρος. Λοιπόν, και να με απαντήσουν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας. Και το δεύτερο, το οποίο έβαλα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και καλώς το ξαναέβαλε τώρα ο Βαγγέλης ο Παπάς. Όταν ρώτησα και είπα ότι εμείς γιατί δεν θέλουμε να αναπτυχθεί ο τόπος μας, η χώρα μας, γιατί είμαστε... Ναι, σε άλλο κόσμο ζούμε. Λέμε όχι, είναι ιδιωτικό το δάσος, δημοτικό. Λοιπόν, εσείς κάντε ότι να κάνετε και εμείς θα πάμε νομικά, θα σας καθυστερήσουμε, θα σας φάμε τον χρόνο, θα τρέχετε τα Χριστούγεννα, σιγά να μην προλάβετε. Σιγά να μην προλάβετε. Λοιπόν, και σας ρώτησα τότε. Και τώρα σας ξαναρωτάει. Δηλαδή, εάν εμείς τρελαθούμε όλοι εδώ μέσα και δεν θέλουμε την ανάπτυξη του τόπου, όπως λέτε, και της χώρας, πάλι δεν έχετε εναλλακτική λύση. Δεν μπορώ να το πιστέψω, όταν έχει ενωθεί η Γαλλία με την Αγγλία υπό θαλάσσια, που κανένας δεν μπορεί να το περιμένει. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Λοιπόν, ας τα αφήσουμε αυτά. Λοιπόν, κάποιοι θέλουν τα λεφτά από τις μελέτες, κάποιοι θέλουν το έργο να γίνει χωρίς μεγάλη επιβάρυση, χωρίς να σκέφτεται τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων. Ε, λοιπόν, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό συνολικά. Σας είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τον Ε61. Τα λεφτά είναι μόνο για τη μελέτη. Για τίποτα άλλο. Για να οικονομήσουν κάποιοι για τη μελέτη. Γιατί ο Ε61 δεν υπάρχει φράγκο. Δηλαδή μαλώνουμε για τα συμφέροντα της ΕΚΝΑΤΙΑς εδώ. Αμάν, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό τώρα. Εάν έτσι, κύριε Μουρτασάχα, είναι τα πράγματα, να καθεσηχάσουμε τον κόσμο, να έχουμε να λέγαμε, να κάνουμε μια μελέτη και… Και αντιγιά δηλαδή. Σας παρακαλώ, είναι πολύ βασιλικό. Είναι πολύ βασιλικό. Μισό λεπτό, κυρία Δημαρχέ. Ποιος έχει μεγαλύτερη συμπαρκτική? Αυτό που λέει ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου ή αυτό που λέει ο Υπουργός σήμερα ο Τσιρόνης στο ραδιόφωνο Α που τον άκουσα, να λέει ότι η ΕΚΝΑΤΙΑ έχει και εναλλακτική. Και εδώ ακόμη δεν τη βγάζει, να μας πει ναι, ρε παιδιά, υπάρχει και εναλλακτική. Δεν πιστεύω κανέναν από την κυβέρνηση εγώ. Μόνο τον Εμμανοηλίδη, μόνο τον Τάκη, μόνο τον Τάκη μόνο. Λοιπόν, κύριε Μουρτασάγα, πάλι λέτε κάτι εκεί πέρα, τώρα πες το από την αρχή τουλάχιστον και όταν φύγουμε θα φύγουμε. Τι κάνουμε εδώ μέσα εδώ πέρα. Λοιπόν, εντάξει, εσείς από αυτός είστε διορισμάκες στην ΕΚΝΑΤΙΑ από την κυβέρνηση. Νομίζω ότι εσείς από την κυβέρνηση σας διορίζει λοιπόν. Δεν είμαι εκπρόσωπος της ΕΚΝΑΤΙΑ, σε σχέση με τη διαβούλευση, εγώ έχω μια γνώση συγκεκριμένη για κάποια πράγματα που γνωρίζω. Προφανώς δεν εννοούσα σε καμία περίπτωση, σε καμία περίπτωση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλλας και ο Δήμαρχος της Καβάλλας και δεν γνωρίζω αν έχει λάβει γνώση. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να πω κάτι τέτοιο κύριε Σιμιτζή, ούτε προς τους υπόλοιπους συναδέλφους σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μόνος εσείς ξέρετε καλύτερα. Ήθελα να πω ότι έγινε από την Εγνατία και έχω λάβει γνώση, να σας δείξω και το έγγραφο, βάσει του οποίου σε ημερίδα διαβούλευσης, στην περιφερειακή ενότητα δράμαση, εγώ παρευρέθηκα και παρουσιάστηκαν αυτές οι... Ήταν σαφές, κύριε Πρόεδρε, το είπατε εδώ. Επιπλέον, εγώ... Θα μου επιτρέψετε, επίσης, κύριε Πρόεδρε, να πω, μπορεί να μην έγινε σαν ε61 και πολύ καλά το θυμά το Βέρος ποτέ εδώ μέσα, αλλά έγινε σαν ε61 στο χωροταξικό σχεδιασμό που τον περάσαμε φέτος, πέρσι, όπου έγινε... Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Ο κόσμος και ο πολιτισμός... Μπορώ να μιλήσω, κύριε Σιφιντζή? Λοιπόν, παρακαλώ... Μου απαγορεύετε? Έγινε δημόσια διαβούλευση, λοιπόν, πολλάκης πληστάκης για το χωροταξικό και το ε61 ήταν από πάντοτε που γνωρίζαμε, δρόμους, δράμα, σκαβάλλας, χωρίς αυτό δεν προχωράει το δίπολο, χωρίς αυτό δεν προχωράει η ανάπτυξη, ούτε της καβάλλας, ούτε της δράμας, γιατί όταν σου λένε, σε 12 λεπτά ενώνονται αυτές οι δύο πόλεις, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Αυτό σημαίνει σε 20 χρόνια οι δύο πόλεις ενωθήκαν. Ποια διαδικασία, πρόεδρε? Ποια διαδικασία, παρακαλώ μη, μη, μη. Δεν ήρθαμε να συζητήσουμε τη σκοπιμότητα και την ανάγκη του ε61, δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί σε αυτή την αίθουσα για τον ε61. Δεν διαφωνείται σε τίποτε, δεν λέει κάτι διαφορετικό. Έγινε μια διαβούλευση για την αναγκειότητα του ε61. Πρέπει να γίνει η σιδηροδρομική εγνατεία, ξέρουμε από που θα πάει ακριβώς, θα περάσει από το Ορφάνι, από την Κάριανη, από την Πετροπηγή, από πού θα περάσει. Συγχωνούμε ότι πρέπει να γίνει η σιδηροδρομική εγνατεία, αλλά δεν λέμε πού ακριβώς θα πάει. Το ίδιο λέμε κύριε Προσθήκη. Θέλουμε τον ε61, δεν λέμε θα πάει στο βασιλάκι, λέμε θα πάει κάπου, θα μας το πούνε οι ειδικοί. Εντάξει, εντάξει, το ίδιο λέμε. Αυτό είναι λοιπόν. Δεν διαφωνούμε σε αυτό. Δεν βρίσκομαι εδώ, δεν είμαι πρόσωπος της Εγνατείας, του φόρεα που υλοποιεί το έργο, απλώς ορισμένα θέματα τα οποία ασχοληθήκαμε, τα συζητήσαμε, στο περιορισμένο χρόνο που έχει δοθεί σε αυτή τη διαδικασία και φυσικά από εδώ και πέρα και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπλέονσης θα συμβάλει το τεχνικό μελετηρό. Ούτε τον δρόμο, ούτε τη διέλευση του δρόμου θεωρώ ότι είναι το καλύτερο δυνατόν. Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε όπως τα γνωρίζει όλη η κοινωνία, με το ίδιο συμπάσκουμε, αλλά υπάρχουν κάποια τεχνικά δεδομένα τα οποία σαν συνάδελφοι από το φορέα μας μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε ή να τα αρνηθούμε ή να τα βάλουμε σαν όρους αυτού του έργου. Προφανώς το θέμα του περιβάλλοντος είναι σημαντικό. Η παρουσία μου εδώ δεν θέλει να πει ότι έχουμε τη συγκεκριμένη όδευση, η οποία όμως έχει αναγκαιότητα λόγω των συνθηκών του έργου να γίνει. Έρχομαι να την προβάλλω και να την προωθήσω σαν ότι είναι η προτεραιότητα και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Κύριε Πρόεδρε να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο σας παρακαλώ πάρα πολύ για να μην υπάρχει παρεξύση. Γιατί το θέμα για το οποίο καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε είναι αν θα επιτραπεί και από ποιο μέρος θα επιτραπεί να παρθούν δείγματα του εδάφους ούτως ώστε να γίνουν οι συγκεκριμένοι συνταφολογικές μελέτες. Για να τα βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Έγινε μια διαβούλευση, όποτε έγινε, σε επίπεδο περιφέρειας για την αναγκαιότητα κατασκευής του δρόμου προμαχώνα καβάλα. Αυτό που χρόνια, δεκαετίες είναι το όνομα των καβαλιωτών και όλων εμείς που πηγαίνουμε στις αίρες και βλέπουμε τα χάλια και λέμε αν είναι δυνατόν 100 χιλιόμετρα δρόμος να μην μπορεί να κατασκευαστεί εν έτος 2016. Έγινε λοιπόν μια αρχική διαβούλευση. Αυτό που θέλω να καταλάβουμε είναι το εξής. Ξεκινάμε σήμερα για να κάνουμε κάποιες μελέτες εδαφολογικές για να δούμε να οριοθετήσουμε τη χάραξη. Δηλαδή να πούμε ότι αυτή τη χάραξη που έχουμε στο μυαλό μας μπορούμε να την υλοποιήσουμε επειδή τα εδάφια από τα οποία θα περάσουμε μπορούν να στηρίξουν το έργο. Είναι το πρώτο αυτό. Αυτό είναι το πρώτο. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο. Και πώς ακριβώς θα στηριχθούμε, ποιο τρόπο λέμε, ποια τεχνική λύση μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η… Ωραία. Αφού λοιπόν οριοθετήσουμε τη διέλευση της Εγνατίας Οδού θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι περιβαλλοντολικές μαλέτες. Σε εκείνο το επίπεδο θα υπάρχει στάδιο διαβούλευσης. Επειδή η περιβαλλοντική μελέτη από ότι είναι σχεδόν έτοιμη, μπορεί να συμπληρωθεί με κάποια στοιχεία επιπλέον, η περιβαλλοντική μελέτη, διότι η χάραξη κατά την Εγνατία που υλοποιεί το έργο έχει οριστικοποιηθεί. Εμείς εδώ συζητάμε για τη χάραξη, αλλά ο φορέας επίβλευσης του έργου έχει οριστικοποιήσει τη χάραξη. Αυτή η μελέτη μπορεί να έχει υποβληθεί στο Υπουργείο, όμως δεν βρίσκεται σε διαδικασία από διαβούλευση ακόμα. Θα αποσταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα τη στείλει στους χώρες και εκεί θα κατατεθούν... Μισό λεπτό Παντώλη, μισό λεπτό να ξεκαθαρίσουμε για να τελειώνουμε. Αφού λοιπόν γίνονται οι περιβαλλοντολικές μελέτες που μπουν στη διαβούλευση, στη συνέχεια θα γίνουν οι τεχνικές μελέτες ή ταυτόχρονα πάνω αυτά να... Οι τεχνικές μελέτες θα ολοκληρωθούν με τα αποτελέσματα των γιοτρίσεων. Μάλιστα. Θα ρθούν επομένως ξανά το θέμα για συζήτηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί το έργο αυτό. Δηλαδή, εάν στο σημείο στο οποίο συζητάμε σήμερα ότι θα πάρουμε δείγμα, θα γίνει ένα πέδυλο, δύο πέδυλα, 100 τυχοί αντιστήριξεις, 10 επιχωματώες κλπ. Αυτά τώρα δεν τα ξέρουμε. Έτσι δεν είναι. Αυτά θα οριστικοποιηθούν με τις γιοτεχνικές μελέτες. Ωραία. Θα ρθεί επομένως το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο... Μισό λεπτό, ρε παιδιά, γιατί πλατιάζουμε και ένα θέμα... Θα μη ρωτήσουμε εδώ... Όχι, όχι, μανόλη, θα ρωτήσεις. Να τελειώσω αυτό που θέλω και θα ρωτήσω. Προς Θεού. Θα ρθεί επομένως το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν πλέον θα μας πούν ότι το έργο είναι αυτό και έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό δεν είναι. Μια ερώτηση για την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του έργου. Θα μπει σε διαβούλευση και στην περιφέρεια και στους δήμους που θεριάζουμε. Αυτό θέλω να πω, ότι έχουμε δρόμο ακόμη... Ναι, μανόλη, και ο κύριος Μουριάδης, παρακαλώ. Ένα λεπτό, είπε ο Πρόεδρος τώρα, ότι η περιβαλλοντική μελέτη έχει σταλεί στο Υπουργείο. Δεν έχει μπει σε διαβούλευση. Δεν σημαίνει ότι έχει σταλεί στο Υπουργείο. Έκουσα καλά, Πρόεδρε. Ακούσατε καλά, ναι. Άρα έχει σχηματιστεί η περιβαλλοντική μελέτη. Πώς είναι δυνατόν να έχει σχηματιστεί και να έχει κατασταλάχει το τι χρειάζεται περιβαλλοντικά, τι υπηρεάζει, όταν δεν έχει γίνει ο έλεγχος η διγματοληψία, η τορινή, ώστε να ξέρει αν θέλει δύο πέδυλα, όπως είπε ο Πρόεδρος, ή δέκα. Πώς γίνεται αυτό? Τόσο το χειρότερο για τη μελέτη, την περιβαλλοντική. Τι, αυτό μας απασχολεί τώρα. Θα στέλνουμε την περιβαλλοντική στο Υπουργείο, πριν να πάρουμε τα χαρότα. Λοιπόν, να τελειώσει. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, Μανώλη. Φτάνει τόσο στον Πρόεδρο του επιμελητηρίου. Οι επιμελητηρίοι, παιδιά, δεν είναι ο αρμόδους για το έργο. Θα είναι εδώ η Εγνατία υπεύθυνη, η οποία είναι υπεύθυνη για όλα. Ο κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ. Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε. Ήθελα να πω ότι η περιβαλλοντική μελέτη πρέπει να αποσταλεί, όταν έχει οριστοκοπηθεί η χάραξη. Η χάραξη έχει οριστοκοπηθεί για την Εγνατία. Ναι, απλά είπατε ότι έχει οριστοκοπηθεί η περιβαλλοντική μελέτη. Ναι, ναι. Θα συμπληρωθούν τα τεχνικά δεδομένα. Θα συμπληρωθούν τα τεχνικά δεδομένα της περιβαλλοντικής μελέτης. Ο κύριος Φιλόσοβλου, ο κύριος Μουριάδης μετά, ο κύριος Φιλόσοβλου. Πρόεδρε, εγώ ήθελα να ρωτήσω, θέλω τον πρόεδρο του ΤΕ να μη πει. Και εγώ θα τον ρωτήσω. Όλοι τον πρόεδρο θέλουν. Είστε λίγο το δικό σας. Θα σας δούμε εμπιστοσύνη, κύριε Πρόεδρε, και αυτό. Περισσότερο από την πρόεδρο του ΤΕ. Δεν ξέρω αν έχετε δει το καινούργιο χάρτη που αφορά τις ενταφολογικές μελέτες που θα γίνουν και τα σημεία. Εγώ αυτό το οποίο ήθελα να ρωτήσω, γιατί αυτό στην παρούσα φάση εξετάζουμε σήμερα. Υπάρχει με την όποια εμπειρία έχετε πιο πρόσφορος τρόπος από αυτόν, ο οποίος να προκαλεί μικρότερη βλάβη προκειμένου να γίνουν οι ενταφολογικές μελέτες αυτή τη στιγμή. Διότι εν προκειμένων σήμερα γι' αυτό συζητάμε. Δεν είμαι τεχνικά αρμόδιος για να το πω έτσι και νομίζω ότι λίγοι... Και στο τεχνικό μελετήριο που το συζητήσαμε δεν μπορούσαμε να έχουμε... ακούσαμε τι μας είπε η Εγνατία και θεωρήσαμε ότι είναι σωστή η παρέμβασή τους και η τροποποίηση τους προς την περιβαλλοντική συμμόρφωση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί όσο είναι δυνατό, αξιοποιώντας δασικούς δρόμους για να φτάσουν στα σημεία των γεωτήρισεων. Κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω και τον Πρόεδρο που τον οποίον τον άνθρωπο δεν είναι απολογούμενος... αλλά και στους μηχανικούς της Εγνατίας θα θέλα να ρωτήσω επειδή ένας τεχνικός αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα. Έτσι δεν είναι, λοιπόν. Πείτε λοιπόν ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε παρέμβαση στο δάσος. Ο δρόμος δεν θα γινότανε? Θα γινότανε, διότι έπρεπε να γίνει, διότι είναι επιχειρησιακά, είναι και για τη δράμα και για την καβάλα, πρέπει να γίνει ο δρόμος. Εάν λοιπόν δεν μπορούσαμε να κάνουμε παρέμβαση στο δάσος, θα βρίσκαμε μία άλλη λύση για να το κάνουμε. Ας βρούμε λοιπόν την άλλη λύση. Διότι τα δάση δεν ξαναγίνονται και επίσης για να μην υπεραπουστεύουμε το πράγμα. Διότι αυτή τη στιγμή τι λέμε, εντάξει ρε παιδιά, θα πάρουμε κάποια καρότα και θα δούμε. Όχι, τα καρότα που θα πάρουμε, ζητάτε 700 μέτρα τώρα. Την προηγούμενη φορά ζητούσατε 1300, τώρα λέτε 700 μέτρα. Τα 700 μέτρα, πάλι με υπολογισμό, είναι γύρω στα 1200 μέτρα. Δηλαδή, θα κόψουμε 1200 μέτρα, θα ρυμάξουμε το περιβάλλον σε εκείνο το σημείο, για να κάνουμε τι? Έτσι προχωράει η ανθρωπότητα. Όχι, η ανθρωπότητα προχωράει και με τα δύο. Διότι η ανθρωπότητα όσο δεν σεβαίνεται το περιβάλλον, την εκδικείται το περιβάλλον. Ας είναι οι δρόμοι μας, με συγχωρείτε κυρία δήμαρχος, ας είναι οι δρόμοι μας λίγο χειρότεροι σε κάποια σημεία, αλλά όμως το περιβάλλον δεν ξαναγίνεται. Εντάξει? Εμείς φεύγουμε από τη ζωή, άρχονται κάποιοι άλλοι. Το περιβάλλον όμως το οποίο το πληρώνουμε και βλέπετε τι γίνεται παγκόσμιο... Έτσι το πρώτο κανόνι ήταν με μισό δρόμο, με μισή περιμετρική επάνω στην Καβάλα. Ωραία. Με μισή περιμετρική. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κύριο Μουριάδη. Ο κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ. Ναι, Πρόεδρε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Εγνατία οδός αποφάσισε να κάνει αυτό το δρόμο, είναι ξεκάθαρη για αυτήν τι θέλει να κάνει και γι' αυτό πήγε στην κυβέρνηση και πήρε το OK, ώστε να μπορέσει να κάνει αυτή την εδραφολογική έρευνα. Και φυσικά δεν πήγε μονάχα, και το ακούω αυτό πολύ ερωτηματικά, πήγε μονάχα για να φάνε κάποια λεφτά, για να ομολογείται από το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει, τώρα δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Εντάξει, πρέπει να ρωτήσω. Δεν είναι εδώ. Όχι, επειδή λέω ότι είναι σοβαρό, αν σήμερα πούμε το OK, για να γίνουν οι έρευνες, σημαίνει ότι θα περάσει και ο δρόμος. Θέλω να ρωτήσω τον Πρόεδρο του ΤΕ, ο οποίος ήρθε εδώ πέρα, κύριε Πρόεδρε, και γι' αυτό ρωτάμε για κάποιο λόγο. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του ΤΕ, ο Σύμβουλος του Κράτους, μας εκβιάζει, λέγοντας ότι αν δεν περάσει ο δρόμος μέσα από το ιστορικό δάσος, αν δεν το καταστέψει, δεν θα γίνει ο δρόμος αυτός, γιατί δεν θα βρεθούν χρηματοδοτικά πρωτόκολλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και απορώ πως δέχεστε αυτό να σας κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι θα σε κάψω για να σου κάνω ένα έργο. Πρώτο ζήτημα. Με ποιο δικαίωμα εκβιάζει το σώμα εδώ, αλλά και τους κατοίκους που βρίσκονται. Στην περιφέρεια, όταν συζητήθηκε, κύριε Καπητέ Παπαδόπουλε, γι' αυτό εγώ το καταψήφισα, γιατί βρισκόμουν και τότε μέσα στην περιφέρεια, ακριβώς το καταψηφίσαμε γιατί έλεγε... Δεν μας τα έλεγες αυτά προηγουμένως για αυτό. Γιατί ακριβώς έλεγε αυτά τα πράγματα. Περνάνε αυτοί οι δρόμοι χωρίς να λογαριάζουν τίποτε. Για δείτε λίγο τους τελευταίους νόμους που έχουν ψηφίσει, ότι τα μεγάλα αυτά έργα μπορούν να περνάνε και μέσα από παραλίες και από θάλασσες και από δρημούς, από πάντα, από τα πάντα λοιπόν. Η δε διαβούλευση που προσπάθησε να περάσει ο κύριος Καλανταρίδης, ότι έγινε εδώ μέσα. Καλανταρίδη, όταν πήγατε, είπατε και συγχωρέστε με αν δεν είναι έτσι, ότι πήγατε στη Θεσσαλονίκη με την Εγνατία για να συζητήσετε, για να ενημερωθείτε σχετικά με τη διέλευση αυτού του δρόμου από τις Κρινίδες μέχρι τη διασταύρωση του Αγίου Σύλλα. Εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως ήρθε για να ψηφίσουμε τη μετάβασή σας. Όχι το τι είπατε και το τι δεν είπατε. Αυτό ήρθε. Αν εννοείτε αυτό καλώς, αλλά εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν εμείς ψηφίσαμε όχι διαβούλευση, το παίρνω πίσω. Ρωτάω λοιπόν τον Πρόεδρο του ΤΕ. Κύριε Πρόεδρε, σαν επιστοίμουνας εσείς. Λοιπόν, το ερώτημα θέλω να υποβάλλω, Πρόεδρε. Όταν από το 11 θέλατε να γίνει αυτός ο δρόμος, γνωρίζετε με όλες τις επιπτώσεις. Όταν λοιπόν το ΤΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν από τους πρωτεργάτες για αυτό το δρόμο, γνωρίζε ότι αυτός ο δρόμος περνάει από τα Τενάγη και μέσα από το αισθητικό δάσος με ότι αυτή συνεπάγεται, ρωτάω τον μηχανικό επιστήμονα που ξέρουμε ότι τεχνικά μπορούν να κατασκευαστούν έργα που συνδέουν όχθες χιλιάδες μέτρων. Ρωτάω τον επιστήμονα, ή ξέρε ότι θα περάσει μέσα από τα Τενάγη και από το αισθητικό δάσος και σαν επιστήμονας το ενέκρινε ή όχι. Ήθελα πρώτα να απαντήσω στο πρώτο θέμα ότι εγώ ήρθα εδώ για να εκβιάσω το δημοτικό συμβούλιο για την διέλευση του δρόμου. Σε καμία περίπτωση δεν είπα κάτι τέτοιο και είπα ότι αν δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον οδικό άξονα δράμα-καβάλα που να συνδέεται σε αυτοκινητοδρόμους δηλαδή στην Εγνατία Οδό, δεν θα μπορεί να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο έχει υλοποιείται και σχεδιάζεται, άρα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί για ένας δρόμος μέχρι τον κόπο του σταυρού. Μόνο αυτό είπα, δεν είπα ότι κάτι άλλο. Αυτή ήταν η θέση μου και με κάποια γνώση επάνω στην διαδικασία των χρηματοδοτικών διαδικασίων. Όταν γεννόταν η διαβούληση γνωρίζαμε, δεν ξέραμε ακριβώς τις επιπτώσεις και την τελική υλοποίηση της λύσης. Ξέραμε όμως ότι θα περάσει ο δρόμος, ο δράμα-καβάλα μέρος του Ε61, θα περάσει από την παρυφή των ταιναγών και ότι θα καταλήξει στον κόμβο του Αγίου Σύλλα μέσα στα πλαίσια του αισθητικού δάσους. Αυτό γνώριζαμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κατανοητό, κατανοητό. Παρακαλώ κύριε Τσουχανταρίδη. Κύριε Πρόεδρε, το περασμένο Συμβούλιο οι αγαπητοί εκπρόσωποι της Εγνατίας οδού είχαν τοποθετηθεί και είχαν πει μεταξύ άλλων, έχουμε εξετάσει και άλλες εναλλακτικές αλλά δεν τις έχουμε οριστικοποιήσει. Το ερώτημα που θέλω να σας κάνω εγώ είναι όταν παρουσιάζεται κάποια για έγκριση μελέτης για όδευση κάποιου δρόμου, δεν πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες εναλλακτικές για να πάρουν μια απόφαση. Και το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι κατά πόσο λάβατε υπόψη σας, έλαβε υπόψη ο κεντρικός σχεδιασμός που γίνεται από τη διοίκηση, αν ο ΕΠΣΛΟΝΕ61 βοηθά με έναν περιφερειακό που γίνεται αυτή τη στιγμή στον Αμυγδαλιώνα. Γιατί μιλάμε γι' αυτό, εκεί γίνεται παράλληλα και ένας περιφερειακός ο οποίος πάλι παρεμβαίνει σε αγροτική υγεία μέσα και πάλι περνει μέσα. Κατά πόσο εξετάστηκε αυτό, αν μπορεί να είναι κομμάτι αυτής της οδού. Και το τρίτο που θέλω να αναφέρω στη διοίκηση, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, όχι στην επόμενη, στη τοποθέτησή μας αυτό. Εντάξει, ευχαριστώ, κ. Καταρίπ. Σε σχέση με τον περιφερειακό στον Αμυγδαλιώνα, δεν γνωρίζω αν κατασκευάζεται κάποιος δρόμος. Παλιότερα είχε σχεδιαστεί, υπήρχε κάποιος προγραμματισμός από τη συμπυρισσία της κρατικής περιφέρειας και βάσει εκείνων, όπως είπα και στην αρχή, γίνανε κάποιες απαλλατριώσεις, οι οποίες αξιοποιούνται από την όδευση του ε61. Το πρώτο ερώτημα. Πρώτο γιατί, εναλλακτική που θέλουμε. Βεβαίως, κοιτάξτε. Μέσα στην περιβαλλοντική μελέτη και στα πλαίσια της παρουσίασης της αναγνωριστικής μελέτης που έγινε τότε, υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν καμία ουσιαστική διαφορά επάνω. Οφείλουν να κατατεθούν εναλλακτικές. Βεβαίως, οφείλουν να κατατεθούν εναλλακτικές και θα έπρεπε η περιβαλλοντική μελέτη να έχει σοβαρές εναλλακτικές λύσεις. Εντάξει. Νομίζω ότι αρκετά τον Πρόεδρο... Τι να το ρωτήσουμε τώρα. Πόσες χιλιάδες δέντρα κοπήκαν για να περάσει η Γανατία από τον Άγιο Σύλλα? Είχαν καίει. Αχ, Θεέ μου. Λοιπόν, ευχαριστούμε, Πρόεδρε. Νομίζω να δώσουμε τον λόγο στους εκπροσώπους της Εγνατίας, οι οποίοι ίσως είναι και περισσότερο σε λεπτομέρειες κατρατησμένες και να μας εξηγήσουν και το θέμα. Παρακαλώ, ποιος θέλει να... Γεια σας κι από εμένα. Διπώθηκαν πολλά εδώ πέρα. Νομίζω ότι ο κ. Πρόεδρος απάντησε σε πάρα πολλά από αυτά. Θα ήθελα να δώσω τον λόγο απευθείας στους δύο συναδέλφους της τεχνικής υπηρεσίας. Άσ' το, δεν πειράζει, δουλεύει. Ακούει. Θα ήθελα, λοιπόν, να δώσω τον λόγο απευθείας στους δύο συναδέλφους της τεχνικής υπηρεσίας για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε εξειδικευμένη ερώτηση θα θέλατε να θέσετε. Εδώ η συζήτηση αφορά στο αίτημά μας για τη διάνεξη των οδών πρόσβασης για την πραγματοποίηση αυτών των δειγματοληπτικών γεωτρίσεων. Οτιδήποτε επομένως μπορείτε να συζητήσετε με τους συναδέλφους. Εγώ θέλω απλώς να πω κάτι ως εκπρόσωπος του δικητικού συμβουλίου. Ότι υπόθηκαν προηγουμένως κάποια πράγματα, ότι απλώς γίνονται όλα αυτά για να πληρωθούν μελέτες, ότι διάφορα, εν πάση περίπτωση, δεν θα θέλω να τα επαναλάβω. Χρήματα για να γίνουν ο δρόμος, θα κυνηγηθούν, να βρεθούν, αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες. Χωρίς τις μελέτες δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο 2050. Όχι, σίγουρα όχι. Εμπάνε, πρέπει πως δεν θα ήθελα να το προθετηθώ σε κάποια θέματα που υπόθηκαν, τα οποία ήταν ως ένα βαθμό και υφριστικά. Ίσως στο τέλος κάτι πω. Παρακαλώ συναδέλφους, κατευθείαν, κυρία Νίκη Βουμβουλάκη για τα περιβαλλοντικά. Εγώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σχετικά με τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αντιοδότησης που ακούστηκαν εδώ. Είμαι στο τομέο περιβάλλοντος της Εγνατίας Οδού. Όταν ξεκινάς ένα έργο, το πρώτο που κάνεις είναι να βρεις εναλλακτικές χαράξεις. Αυτό έγινε στο επίπεδο της προθυμένης αναγνωστικής μελέτης το 2012, όπως αναφέρθηκε και από τον πρόεδρο του ΤΕ. Όταν ήρθε η Εγνατία Οδός σε συνενόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, με περιφέρεια, με δήμους, με το ΤΕ, με δασαρχία, έχουμε ελληλογραφία, με δασαρχείο, με όλες τις αρχαιολογικές υπηρεσίες από τις οποίες μάλιστα τέθηκαν και ζητήματα. Δηλαδή η αρχαιολογική υπηρεσία μας είπε, εκεί έχουμε το τάδε θέμα, έχουμε τις κρινίδες, το αρχαιολογικό χώρο τάδε, δεν μπορείτε να πάτε κοντά σε εκείνο το λόφο κλπ. Αντίστοιχα το δασαρχείο την περίοδο εκείνη, δεν μας έθεσε ποτέ θέμα διέλευσης, απαγόρευσης διέλευσης από το δάσος του Αμυγδαλεώνα. Προχωρήσαμε λοιπόν τις μελέτες, με την έννοια ότι ξεκινήσαμε την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε με τα στοιχεία αυτά που είχαμε, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές λύσεις, και υποβλήθηκε στο υπερχοδέο που είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκρισή της. Κατόπιν αυτόν, και επειδή ταυτόχρονα συζητούσαμε και την διέλευση των προσωρινών διανοίξεων για τις γεωτρήσεις, είχαμε έρθει σε επαφή με το δασαρχείο. Το δασαρχείο μας απάντησε κάποια στιγμή πέρσι, πρέπει να είναι 1,5 χρόνους τώρα, ότι λόγω της ισχύος του 4280 του 2014, δεν μπορούμε να περάσουμε από το αισθητικό δάσος. Ζητήσαμε τότε από το Υπουργείο να μας επιστρέψει την μελέτη περιβαλλοντικών επτώσεων. Μιλάμε τώρα ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε να έχει λήξει, εφόσον δεν υπήρχε αυτή η απαγορευτική διάταξη, εδώ και ένα χρόνο. Ζητήσαμε, λοιπόν, την επιστροφή της μελέτης, ώστε να σταματάει στο σταυρό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο από τη στιγμή που υπήρχε απαγόρευση διέλευσης. Εν τω μεταξύ, όμως, μέχρι να ετοιμάσουμε την τροποποιημένη μελέτη, ψηφίστηκε και η καινούργια τροποποίηση, η οποία επιτρέπει τη διέλευση από αισθητικά δάση και επειδή ακούστηκε και κάτι που σαν να λέμε, ίσως να αφερθεί βέβαια και ο κύριος Ιωακιμήδης, ότι προκαλέσαμε εμείς κάτι τέτοιο για να περάσουμε από το δάσος αμυγδαλεώνα, εγώ ξέρω από το Υπουργείο ότι υπήρχαν πολύ σοβαρά θέματα σε κάποιες περιοχές, π.χ. στην Κρήτη, που δεν μπορούσαν να περάσει μια γέφυρα από το ένα χωριό στο άλλο επειδή ήταν αισθητικό δάσος. Υπήρχαν πολύ σοβαρά θέματα, δηλαδή, που ζήτησαν διάφοροι φοροί σε όλη την Ελλάδα να αρθούν. Ήρθε, λοιπόν, η τροποποίηση τον Απρίλιο του 2016. Μετά τον Απρίλιο του 2016, ζητήθηκε εκ νέου, από το δασαρχείο πάλι, να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτές τις γεωτρήσεις και ταυτόχρονα, επειδή η τροποποίηση όριζε ότι ναι-μέν γίνεται να περάσεις πλέον, δεν απαγορεύεται πλέον η διέλευση από αισθητικά δάση γενικά, με την προϋπόθεση όμως να γίνει ειδική οικολογική εξελόγηση. Δηλαδή, να σου πει μια τελείως εξειδικευμένη μελέτη, η οποία μέχρι τώρα ζητούνταν μόνο για τις Νατούρα, που Νατούρα δεν είναι το αισθητικό δάσος, να σου πει, λοιπόν... Όχι, Νατούρα δεν είναι. Δεν είναι Νατούρα το αισθητικό δάσος. Υπάρχει Νατούρα σε άλλη περιοχία και από εκεί που περνάμε εμείς. Ζητήθηκε και από τα αισθητικά δάση, και για τα αισθητικά δάση, να γίνει αυτή η μελέτη ειδική οικολογική εξελόγηση. Αυτή, λοιπόν, την αναθέσαμε, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, και είμαστε έτοιμοι να την υποβάλλουμε εξ αρχής στο ΥΠΕΝ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου ξανά η μελέτη να είναι ολοκληρωμένη και να έρθει για διαβούλευση. Επιμένω, ξαναλέω, ότι θα μπορούσε όλη αυτή η διαδικασία, αν δεν υπήρχε αυτή η εξ αρχής απαγόρευση, να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, οπότε δεν θα είχαμε, γιατί κάποτε, κάποια στιγμή, ποιο γίνεται πρώτο, τεχνική ή περιβαλλοντική. Μα έχουμε προχωρήσει, το μεταξύ, κάποιους τεχνικές μελέτης, γι' αυτό και ζητάμε τώρα να γίνουν και γεωτρήσεις, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πώς θα προχωρήσουμε, λοιπόν, επιτρέποντας ή όχι στη διέλευση αυτήν, στην περιοχή αυτή που λέμε του αισθητικού δάσους, και με ποιον τρόπο θα το επιτρέψουμε. Δηλαδή, είναι να γίνει εκεί κάποιο τεχνικό έργο γέφυρας, θα κάνουμε πυχώματα, ποιος είναι ο λόγος, ο τρόπος, μάλλον, που θα σου καθορίσει να περάσεις. Αυτό θα γίνει μόνο με αυτές τις διερευνητικές μελέτες. Εν τω μεταξύ, όπως σας εξήγησα, είναι σε διαδικασία, ήδη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα υποβληθεί, βέβαια, το τελικό στις επόμενες μέρες, και θα βρεθεί και στη διαβούλευση. Η διαβούλευση αυτή θα μπορούσε, βέβαια, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, εφόσον όλοι οι φορείς είχαν έρθει σε κάποια γνώση τα προηγούμενα χρόνια και υπήρχε η άποψη κάποιου, ενός δήμου, μιας περιφέρειας, ενός δασαρχείου, ότι ξέρετε, εδώ υπάρχει πρόβλημα, να έρθουμε σε διαβούλευση, στα δημοτικά συμβούλια πλέον, να ανημερωθεί και ο κόσμος. Αυτό δεν έγινε, αλλά δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Η διαβούλευση αυτή, επισήμως και τυπικά, γίνεται όταν υποβληθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Και αυτό και θα γίνει τώρα, εφόσον ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη, θα έρθει και στο περιφερειακό συμβούλιο, το περιφερειακό θα τη στείλει σε εσάς, και κάτι που θέλω να πω εγώ εδώ. Εφόσον έρθει στο δημοτικό συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων, γιατί σήμερα δεν συζητάμε γι' αυτό, αλλά ταυτόχρονα βέβαια μπορούμε να σας δώσουμε ό,τι πληροφορίες θέλετε, πρέπει να σας πω ότι έχετε πολύ μεγάλη δύναμη να ζητήσετε οτιδήποτε. Από τη στιγμή που έχουνε μελετηθεί εναλλακτικές χαράξεις. Υπόθηκε και απ' το τέ που ας πούμε ότι είναι πιο αντικειμενικός φορέας από εμάς, που θέλω να σας δηλώσω ότι η αγνατία δόση είναι απολύτως αντικειμενικός φορέας. Από τη στιγμή λοιπόν που έχουνε μελετηθεί εναλλακτικές λύσεις. Και καταλήγουμε εκεί, γιατί κανένας δεν θέλει να περάσει ούτε από κοντά από οικισμούς, ούτε από αισθητικά δάση, ούτε από Νατούρα. Φτάνει λοιπόν σε ένα σημείο η μελέτη και έρχεται σε διαβούλευση. Έχετε όλη τη δύναμη να ζητήσετε ό,τι μέτρα θέλετε. Αντισταθμιστικά. Ήδη με τον 4280 δίνεται η δυνατότητα σε όποια επέμβαση σε τασική έκταση γίνει για οποιοδήποτε έργο, να δοθούν να γίνει επαναφύτευση, θα πούμε αναδάσσωση. Να γίνει αναδάσσωση σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε. Θέλετε αυτός να είναι ο δρόμος, ο υφιστάμενος, όπως υπόθεκε από τότε. Θέλετε να είναι οι αντιπηρικές ζώνες, γιατί πλέον αντιπηρική θα είναι η διέλευση του άξονα. Θέλετε οποιοδήποτε άλλο σημείο. Πρέπει να το δηλώσετε στη διαβούλευση και μετά να γίνει αυτό περιβαλλοντικός όρος. Δεν ξέρετε πόσο ισχυρό πράγμα είναι ο περιβαλλοντικός όρος για ένα έργο. Πραγματικά αυτό πρέπει να το καταλάβετε, να το καταλάβουν όλες οι κοινωνίες, γιατί έχουν ένα φοβερό όπλο στα χέρια τους. Από τη στιγμή που θα το ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και βγει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητήσετε οποιοδήποτε μέτρο, δεν λέμε τώρα να πάμε τη χάραξη από το παλιό, κάποιο μέτρο που να βοηθάει στην άρση κάποιων επιπτώσεων. Δηλαδή θέλετε να βάλω ηχοπέτασμα δίπλα στον οικισμό. Εγώ σας λέω ότι στην περιβαλλοντική μελέτη από τις μελέτες που... Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ τώρα. Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω. Σας παρακαλώ, θα σας δώσω τον λόγο, αλλά όχι μην διακόπτετε. Η εκτίμηση που γίνεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θέλετε να μιλήσουμε και εξειδικευμένα γι' αυτό, είναι ότι στην περίοδο της λειτουργίας της οδού, η κατάσταση της συγχωρήπανσης θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, εγώ λέω ότι έρχεται ένα ισχυρό όπλο στα χέρια σας. Ζητήστε ό,τι θέλετε. Ζητήστε φυτέψεις εκεί. Ζητήστε από κατάσταση αλλού. Ζητήστε μέτρα παραπέρα. Λοιπόν, είμαστε σε ένα σημείο που έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις. Αυτό ήθελα να πω μόνο και όσον αφορά την διαδικασία των περιβαλλοντικών μελετών και την έγκριση τους, αυτό ήθελα να σας πω, να σας δηλώσω πόσο σημαντικό όπλο έχετε στα χέρια σας. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Ο έτερος εκπρόσωπος, μισό λεπτό. Συνδέστε λίγο το καλώδιο τώρα. Εντάξει, εντάξει. Λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω πολύ γρήγορα. Άκουσα τα επιχειρήματα της κυρίας εκπροσώπου της εταιρείας και ένα από τα επιχειρήματα τα βασικά ήταν ότι ο δρόμος αυτός θα λειτουργήσει και ως αντιπυρική ζώνη. Να θυμίσω τώρα εδώ σε όλους τους συναδέλφους, στην κυρία δήμαρκο, στους δημότης μας εδώ, ότι πριν από ένα μήνα κινδύνεψε από φωτιά το βασιλάκι σε ατύχημα που έγινε συνεγνατία στο ύψος του νοσοκομείου, όπου μετά από το ατύχημα υπήρξε πυρκαγιά και αμέσως η πυρκαγιά πέρασε από την Εγνατία, πέρασε στο όρος βασιλάκι. Ήμασταν μαζί με τον πρόεδρο, με τον Νίκο τον Ξανθόπουλο, γιατί έτυχε να είμαστε εκεί. Και ήμασταν τυχεροί, διότι είχε άπνοια διαφορετικά. Σήμερα θα μιλούσαμε και θα λειτουργούσαμε και θα είχαμε αυτήν την ψυχολογία που έχουν και οι γείτονές μας οι Θάσοι. Άρα, δεν ευσταθεί το επιχείρημα, μισό λεπτό, δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι δρόμοι λειτουργούν ως αντιπηρικές ζώνες. Από πού το βγάζουμε αυτό το επιχείρημα? Ίσα ίσα, ενδεχομένως λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Δεν θέλουμε τέτοια επιχείρηματα. Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι, ότι λέτε, ότι κοιτάξτε, ζητήστε οτιδήποτε θέλετε. Ακούστε λίγο, ακούστε λίγο, εδώ θέλω να μας απαντήσετε. Το πρόβλημα με τους δημότες μας και με εμάς, δεν έχει σχέση μόνο με το περιαστικό δάσος, έχει σχέση και με την καθημερινή, κάθε λεπτό ζωή αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι εγκλωβισμένοι, ό,τι και να βάλετε, ό,τι και να βάλετε. Και για την ηχορύπαση και οτιδήποτε. Λοιπόν, θα είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε τρεις δρόμους, το καταλαβαίνετε. Και εμείς τα χωριά μας τα θέλουμε ζωντανά. Εμείς το θέλουμε το έργο, αλλά βρείτε μια καλύτερη λύση. Και μπορείτε να την βρείτε. Μπορείτε να την βρείτε. Διότι είστε και η Γνατία Οδός, η οποία μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλλον έχω την εντύπωση, κύριε Τζατζάρι, τι λέγατε τόσα χρόνια στο στρατό, δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω, δεν θέλω, δεν υπάρχει δεν μπορώ, δεν υπάρχει δεν μπορώ, το λέγα και στο στρατό. Εντάξει, τώρα κάνετε τοποθέτηση. Παρακαλώ, δεν είναι ερώτηση αυτή. Λοιπόν, ο έτερος εκπρόσωπος, παρακαλώ, της Γνατίας. Γεια σας και από μένα. Εγώ είμαι ο δοπιός και θα σας πω κάποια πράγματα, μάλλον συμμοφορίδες Δημήτρας λέγουμε. Και έχω ασχοληθεί με τη χάραξη αυτού του τμήματος και την τελική επιλογή της λύσης. Λοιπόν, αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά υπάρχει δεν θέλω, ισχύει, αλλά όλα έχουν ένα ωραίο. Δηλαδή, όταν εξετάζουμε κάποιες λύσεις, πάντα προσπαθούμε και εμείς σαν εταιρεία, και οποιοςδήποτε εξετάζει λύσεις, έχει στο μυαλό του μια βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση. Δηλαδή, όλα είναι και θέμα κόστους, σε κάθε περίπτωση. Αυτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Δεν είπα να μ' ακούσετε όμως, να μ' ακούσετε λίγο. Παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν είπα ότι είναι μόνο θέμα κόστους. Δεν είπα ότι όλα είναι ένας συνδυασμός, ένας βέλτιστος συνδυασμός τεχνικοοικονομικής λύσης, εντάξει. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, εδώ, ενδεχομένως, λέω τώρα εγώ, δεν αποτυπώθηκε στο χαρτί, να κάνει κάποιος μια πολύ μεγάλη γέφυρα να σηκωθεί από τον γκάμπο, να κάνει μετά μια σύρακα, μετά άλλη μια γέφυρα και να καταλήξει στον κόμμα του Αγίου Σύλλα. Αυτό, θεωρητικά, είναι εφικτό. Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε εδώ το ανάγλυφο. Να σας πω λίγο κάποια πράγματα. Αν είχαμε να συνδέσουμε ένα σημείο με α, ας το πούμε έτσι, με ένα σημείο β, που είναι περίπου στο ίδιο υψόμετρο και ανάμεσά τους μεσολαβεί ένας λόφος, ένα βουνό, όπως δεν είναι εδώ. Παρακαλώ, θα ρωτήσετε, θα ρωτήσετε μισό λεπτό να τελειώσει. Να σας περιγράψω κάποια πράγματα. Θα ρωτήσετε. Δεν θέλετε να μ' ακούσετε. Δεν θέλετε να μ' ακούσετε, λοιπόν. Αν λοιπόν είχαμε, σας μιλάω λίγο τεχνικά, αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να το κάνω πιο γιανά να το πω έτσι. Έχουμε να συνδέσουμε δύο σημεία τα οποία, θεωρητικά, είναι το Ά και το Β και έχουν μια μικρή υψομετρική διαφορά μεταξύ τους. Και μεσολαβεί ένας λόφος ανάμεσα. Έχουμε δύο λύσεις, επί της ουσίας. Μία, να πάμε γύρω γύρω το λόφο, κάνοντας ανοιχτή οδοπία με ορίγματα επί χώματα, έτσι. Και μία, να κάνουμε μία σύραγκα, να διανύξουμε το λόφο, δηλαδή από κάτω, και να καταλήξουμε από το Ά στο Β. Τότε θα είχαμε δύο ξεκάθαρες εναλλακτικές λύσεις. Εδώ δεν έχουμε αυτή την περίπτωση, έχουμε μια μεγάλη υψομετρική διαφορά. Από τον κόμμο του Αγίου Σίλα μέχρι κάτω στο Σταυρό, έχουμε 120 μέτρα περίπτωση υψομετρική διαφορά. Λοιπόν, άρα η λύση, ακούστε με λίγο, ακούστε με λίγο, η λύση του φτάνω στο Σταυρό, σε ένα λογικό ύψος, και ανεβαίνω μετά απότομα με σύραγκα, δεν είναι τεχνικά εφικτή, γιατί έχει πολύ μεγάλη μηκοτομική κλήση, και είναι εκτός προδιαγραφών, οποιουσδήποτε προδιαγραφείς. Λοιπόν, ποιο είναι το φασιλάκι, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του ΤΕ, πρέπει να συνδέσουμε τη δράμα με την καβάλα, έτσι, σε έναν υφιστάμενο κόμβο της Εγνατίας. Το να καταλήξουμε στο Παϊό είναι κάτι που μας βγάζει από το δρόμο μας αρκετά. Βγάζει αρκετά από το δρόμο και πάλι… Παρακαλώ, σε δύο λεπτά θα σας δώσω τον λόγο, ρε παιδιά. Αφήστε με να ολοκληρώσω και θα κάνετε ρωτήσεις, ή θα μου πείτε ό,τι θέλετε. Λίγο να ολοκληρώσω, όμως. Το να καταλήξουμε στο Παϊό είναι μεγάλη διαφορά στη χάραξη. Δηλαδή, είναι κάτι που δεν εξετάστηκε αρχικά. Τι να σας πω τώρα. Να κάνεις μια σύραγκα δυόμιση χιλιόμετρα για να καταλήξεις σε ένα άλλο σημείο και όχι εκεί που θα θέλεις. Είναι κάτι που εξ αρχής, λογικά δεν το εξετάζει κάποιος. Λοιπόν, εντάξει, η Εγνατία είμαστε, αλλά δεν κάνουμε και θαύματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Είμαστε Εγνατία και εδώ θέλω να πω κάτι για την Εγνατία που είπατε. Ακούστηκαν πολύ βαριές κουβέντες. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ κύριε. Παρακαλώ. Εδώ είναι σύμβουλοι που πρέπει να αποφασίζουν. Σας παρακαλώ πολύ. Είμαστε δημόσιο στο οργανισμό. Και σας παρακαλώ. Θα σας δώσω τον λόγο. Το είπα τώρα. Ούτε για ιδιότητες. Εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον όσο καλύτερα μπορούμε. Σας παρακαλώ κύριε. Δεν γίνεται έτσι διάλογος. Εμείς λοιπόν κρίναμε, εξετάσαμε μια εναλλακτική χάραξη η οποία είχε και σύραγκα και γέφυρα. Την εξετάσαμε και την εμφανίσαμε στην αναγνωριστική μελέτη. Αυτή λοιπόν η λύση όμως ήταν ξεκάθαρο ότι ξεπερνούσε κατά πολύ η μικοτομική της κλήση τα επιτρεπόμενα όρια των κανονισμών. Και γι' αυτό λοιπόν απορρίφθηκε και δυστυχώς και το λέω γιατί πραγματικά κανείς από εμάς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό. Κανείς δεν ήθελε να περάσει μέσα από το αισθητικό δάσος προκαλώντας μια περιβαλλοντική, ας το πούμε έτσι, καταστροφή εντός της εισαγωγικών ή σε ένα βαθμό. Σε κάποιο βαθμό, ναι, δημιουργεί θέμα. Απ' την άλλη, επειδή εξετάσαμε όλες τις λύσεις, αυτές που λέτε σε ένα λογικό πλαίσιο βέλτισης της τεχνικοοικονομικής λύσης. Θα μπορούσαμε να κάνουμε, δεχομένως δεν το έχεις θέσει κάποιος πάνω στο χαρτί αλλά να κάνει μια γέφυρα ένα χιλιόμετρο πριν να σηκώνεται σιγά σιγά να κάνει μια σειρά κάπου 500 μέτρα, άλλη μια γέφυρα 300 μέτρα και να καταλήξει στο σταυρό. Ναι, είναι μια λύση που θεωρητικά μπορεί να γίνει. Και πάλι όμως δεν το ξέρουμε αυτό, δεν το ξέρουμε. Έπρεπε να εξεταστούν τα εδάφη και χαμηλά. Δεν είναι τα πιο εύκολα γεωλογικά. Έχουμε θέματα γεωτεχνικά δηλαδή. Δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλο ύψος επιχώματος. Έχουμε και διάφορα τεχνικά προβλήματα. Με βάση αυτό το πλαίσιο, η Εγνατία θεωρεί ότι έκανε μια καλή διερεύνηση και από εκεί και πέρα δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, στα πλαίσια αυτής της χάραξης, να την βελτιώσει. Να μειώσει το εύρος κατάληψης της οδού, να πάρει κάποια πρόσθετα μέτρα ό,τι απαιτηθεί, ό,τι ζητηθεί, ακόμα και αντισταθνιστικά και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μειώσει αυτή την περιβαλλοντική όχληση. Απ' την άλλη να πω κάτι. Και ποια είναι η άλλη εναλλακτική που έχουμε? Η άλλη εναλλακτική θεωρητικά είναι να φτάσουμε μέχρι τον Σταυρό τον δρόμο. Να φτάσουμε και να σταματήσει εκεί. Αυτοκινητόδρομος εκεί και να μείνει δύο χιλιόμετρα, να πηγαίνοντας από τον παλιό τον δρόμο. Αυτό θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στον οικισμό, στον οικισμό του Σταυρού, τα οποία τώρα κάποιος δεν τα καταλαβαίνει. Αλλά φανταστείτε ότι όλη η υπερτομπική κυκλοφορία που θα αυξηθεί κατά πολύ, γιατί θα είναι ένας καινούριος αυτοκινητόδρομος που θα δημιουργήσει κυκλοφορία σημαντική. Φανταστείτε λοιπόν όλη αυτή τη κυκλοφορία να περνάει μέσα από το χωριό του Σταυρού. Λοιπόν, είναι ένα θέμα αυτό. Ναι, θα απαντήσετε. Δεν είναι η ίδια. Αυτό σας λέω. Θα είναι κατά πολύ αυξημένη, γιατί οποιοσδήποτε καινούριος δρόμος μεγάλος, γεννάει κυκλοφορία σημαντική. Είναι ένα σημαντικό αξιονάσιο, όταν ο Φόρτος θα αυξηθεί κατά πολύ. Τώρα δεν το υπολογίζετε. Καταλαβαίνω την αγωνία σας για να μην χαθεί το δάσος και τα δέντρα. Είμαστε μαζί σε αυτό. Δεν έχουμε κάποιο λόγο. Δεν το κάνουμε δηλαδή από κάποιο δικό μας πείσμα ή από κάποιο λόγο ιδιαίτερο να καταστρέψουμε τα δέντρα. Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτή είναι μια πρόταση που ακούστηκε. Δεν σας είπαμε εμείς ότι άμα θέλετε να γίνει αυτό μπορεί να γίνει πάντως. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό. Δεν είπε κανείς ούτε. Θα μπορούσε όμως να είναι σε έναν μέρος, σε έναν αντισταθμιστικό όφελος λόγω της καταστροφής. Κοιτάξτε. Καταρχάς, ο δρόμος οτοπικός δεν θα είναι σε χρήση πια. Ανεξαρτήτως, αφήστε με λίγο να τελειώσω. Από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ, από τη Φουρκέτ και πάνω από τη στροφή, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει πλεονδρόμο, σαν γίνει η χάραξη που λέμε. Μα δεν θα αποφύγετε πάλι τα βιώδια. Τώρα, παρακαλώ, παρακαλώ, τώρα δεν, δεν. Δεν σας άκουσα, τα βιώδια είναι άλλο ζέτοινο. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχει κανείς σκοπό να σας πλήξει. Είμαστε δημόσια εταιρεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αγαπητέ φίλε και ο πολιτιστικός και ο πρόεδρος του τοπικού τοποθετηθήκανε στις προηγούμενες συναιδερίες... Μισό λεπτό, επακριβώς, η θέση... ο πρόεδρος, ο πρόεδρος, ο πρόεδρος, παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Εδώ την προηγούμενη φορά άλλες τρεις ώρες συζητούσαμε, παρακαλώ! Λοιπόν, ο πρόεδρος δεν θέλει να σας διωξαίνει, σας παρακαλώ πολύ! Ο πρόεδρος... όχι, μισό λεπτό, Ευαγγέλιο! Κάτσε να τελειώσουμε, Ευαγγέλιο, μισό λεπτό! Μα τι πράμα είναι αυτό, πριν ολοκληρώσει κάποιος μια πρότεση να... σας παρακαλώ! Τι σκέφτεται, κύριέ μου, για να πάνε γνώσεις, είχα να δει το όνομα σας πήγα, τα λεφτά δεν πάει, όχι δεν θα πτάσουνε, τόσα θα περισσέπτουν και άλλα πάρκαν. Ποιος καλέ? Λοιπόν, τώρα αυτό όμως δεν είναι τώρα συζήτηση για... Τροπή, τροπή! Δεν είναι έτσι τώρα! Τροπή! Ο κύριος Πουρσαητήδης... Ποιος καλέ, ο κύριος Πουρσαητήδης, τώρα είναι... Ο κύριος Πουρσαϊτίδης, ο πρόεδρος του τοπικού, έχει το λόγο και μετά αν κάποιος από τους κατοίκους στέλνει πρόεδρε τοποθετήθηκες την προηγούμενη φορά, έχουμε χαρτί, εσέ παρακαλώ τώρα, εσέ παρακαλώ τώρα, ας μιλήσεις κάποιος από τους κατοίκους που στέλνει να ρωτήσεις κάτω τώρα. Λοιπόν, Δημήτρη, ο κύριος Πουρσαϊτίδης παρακαλώ. Καλησπέρα κι από μένα. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ σήμερα εδώ είναι ότι δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση. Δεν υπάρχει κάποιος χάρτης να μας δείξουν από πού είναι η ώδευση. Αφού έχετε χάρτες, γιατί δεν τους δείχνετε. Κύριε μου, ήρθατε σε επαφή να τα κάνουμε. Πόσες φορές έστειλαν το Φιλιππίνης. Κύριε Δήμαρχε, κάντε μια φωτοτυπία και δώστε την όδηση στους δημοτικούς συμβούλους να δουν από πού περνάει ο δικός αχθρονάς έξω από την στραίνα. Λέκαμε, κρατήσαμε το κάμαρι μου, κατείσαμε τους δαγκούς, είμαστε ξεκάθαροι. Πρόεδρε, κατανοητό έγινε, κατανοητό συνέχει. Εντάξει, εντάξει, πρόεδρε, έγινε. Αυτό το χάρτη που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή, είναι ο χάρτης που είναι για τις εταφολογικές. Ποιος την κρύβει, εμείς την κρύβουμε. Μισό λεπτό τώρα, αυτό δεν είναι συζήτηση, είναι εναρχία. Σας παρακαλώ, πρόεδρε, σε παρακαλώ, έδωσα τον λόγο στον κ. Πουρσαϊτίδη, έχουμε την ώρα εδώ, θα τα δούμε όλα, σας παρακαλώ. Ποιοι ακόπτεται τώρα. Κύριε Πουρσαϊτίδη, παρακαλώ, συνεχίστε. Βλέπουμε ότι η τεχνική εταιρεία δεν έχει ούτε εναλλακτικό σχέδιο δράσης, ούτε είναι σε θέση να μας προσδιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο. Αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Δεν αναφέρεται καθόλου ιστορική αξία της ύπαρξης της παλιάς Εγνατίας Οδού και του Όρος Βασιλάκη. Ακαιολογία το βάζει και του Προσφερνάκη. Βλέπω όμως ότι δεν αναφέρεται καθόλου αυτό το θέμα. Να είπαν, να είπαν. Έλα Δημήτρη, συνεχίσαι, συνεχίσαι. Από ότι είχαμε διαπιστώσει και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε το Δασσαρχείο γνώριζε με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσει η εταιρεία, κόψιμο δέτρων εργοτάξια και όλα αυτά. Με βάση όλα αυτά, είμαστε αντίθετοι εμείς. Δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του έργου, είμαστε αντίθετοι στην καταστροφή του περιαστικού δάσους. Πρέπει να βρεθεί εναλλακτικές λύσεις, πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και πρέπει να βρεθούν. Να κάνουμε γνωστό ότι αυτά τα δέτρα, εμείς τα βρήκαμε εκεί και θέλουμε να τα παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές. Θέλουμε να παραδώσουμε ούτε τσιμμέντο, ούτε καμενιγί. Επίσης, ήθελα να σας πω κάτι. Μετά από έρευνα που έκανα στην κοινότητα, βρήκα ένα έγγραφο, το οποίο είναι ένα συμβόλαιο αγοράς της κοινότητας πρώτη εβδόμου το 1936, που αγόρασε το περιαστικό δάσος, 250.000 δραχμές στις πρώτη εβδόμου το 1936. Δηλαδή κάποιοι τότε σκεφτήκαν με το μυαλό που είχανε και τα μέσα που είχανε αγοράσαν ένα δάσος και ερχόμαστε σήμερα εμείς μετά από 80 χρόνια αυτό το δάσος. Να το χαρίσουμε στην εταιρεία γιατί, για να το κάνει τσιμμέντο. Εντάξει, παρακαλώ, παρακαλώ. Τελειώσατε, πρόεδρε. Μη διακόπτετε, σας παρακαλώ κύριε, σας παρακαλώ. Πρόεδρε συνέχισης, σας παρακαλώ. Λοιπόν, σας γνωρίζουμε λοιπόν ότι μπορούμε, αν επιμένετε στις προτάσεις σας, να κινηθούμε αυτοδίκια και να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια για να προασφήσουμε τα συμφέροντα των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλιώνα και Σταυρού, αλλά και τα συμφέροντα όλων των κατοίκων του Δήμου. Γιατί είχαμε πει και στο προηγούμενο συμβούλιο ότι δεν αφορά μόνο το Αμυγδαλιώνα και το Σταυρό, αλλά αφορά όλη την πόλη της Καβάλας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο. Λοιπόν, ποιοι από τους... Πρόεδρε, σε παρακαλώ. Έλα τώρα να μπορώ. Την προηγούμενη φορά, ρε Χρήστο, μου έπαιρε ένα τέταρτο μήλισο ο πρόεδρος από εδώ. Τα έπαιρε τ' άρμο. Βλέπετε ότι εγώ θέλω να δώσω τον λόγο στους κατοίκους. Οι πρόεδρε είναι πρόεδροι. Τι θα κάνουμε τώρα. Οι πρόεδρε πρέπει να μιλήσουν. Κύριε πρόεδρε, αυτό δεν είναι δημοκρατικό. Να μιλήσουν κατοίκους του Σταυρού, αν δεν θέλετε, σαν πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου. Εντάξει, εντάξει. Γιατί, τι έχετε στεναντίον του πολιτιστικού συλλόγου, δεν το κατάλαβα. Θέλω να μιλήσουν κάποιοι άνθρωποι, να ακούσουμε και τις απόψεις. Μίλησες την προηγούμενη φορά, καταγράφηκαν όλα, η θέση ξεκάθαρη. Δεν δέχουμε να κερδίσουμε κάτι επιπλέον, δηλαδή, τώρα. Κύριε πρόεδρε, να μιλήσω στον κάτοικο του Σταυρού. Παρακαλώ, παρακαλώ. Επιμένω να δώσει εγνατία σε φωτοτυπία στους κύριους δημοτικούς συμβούλους, το σημείο ακριβώς που περνάει από τα τελευταία σπίτια που είναι στο λόφο του Βασιλάκη, ακριβώς αυτό που ήρθε εδώ και δεν ξέρω αν είναι το πραγματικό, γιατί αν το δείτε στην πραγματικότητα, περνάει ξιστά από τα τελευταία σπίτια. Αυτό είναι γεγονός. Και απορώ γιατί δεν το καταλαβαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ποιος θα μας προστατεύσει εμάς, ποιος θα προστατεύσει από τους κατοίκους που ζουν σε εκείνο το σημείο και στα 20 μέτρα, σας λέω εγώ, μπορεί να είναι και λιγότερο, μπορεί να είναι λίγο παραπάνω, θα έχουν αυτή την οδική όχληση που θα έχει ο κάτως αυτος άξονας. Πρόεδρε, επέτρεψέ μου μισό λεπτό. Αν θυμάσαι καλά, την προηγούμενη φορά που διακόψαμε το θέμα και το αφήσαμε για επόμενη συναιδρίαση, είχαμε πει κάτι συγκεκριμένο. Είπαμε ότι δίνεται η ευκαιρία στην τοπική κοινότητα, στους κατοίκους, στην Εγνατία, στο δασταρχείο και λοιπά, με επί τόπου επισκόπιση της περιοχής, να το δουν όλοι μαζί από κοινού για να έχουν μια πιο άμεση γνώση, αντίληψη και λοιπά. Κύριε Πρόεδρε. Εάν, μισό λεπτό να τελειώσω, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, να πω κάτι. Καλέσαμε το προηγούμενο Σάββατο την Εγνατία στη γενική συνέλευση που κάναμε στις 10, στη λαϊκή συνέλευση, που ήταν και η κάποια δημοτική σύμβουλη και η Εγνατία δεν ήρθε, δεν ξέρω για τους δικούς της λόγους. Εντάξει, μιλάμε για διαβούλευση. Ποια διαβούλευση? Ήρθε η Εγνατία έστω να μας ενημερώσει τεχνικά να δούμε από πού ακριβώς περνάει ο δρόμος. Εγώ επιμένω, είναι πολύ βασικό και ζητάω την προστασία των δημοτικών συμβούλων, των κατοίκων αυτών που ξηστά θα περάσει ο δρόμος από πίσω τους. Γιατί το κρύβετε, ας το δείξει η Εγνατία. Είναι γεγονός αυτό. Δεν λέμε ψέματα. Προστατεύσε μας. Ζητάμε την προστασία των δημοτικών συμβούλων. Έγινε κατανοητό, Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα δώσω το λόγο πρώτα στον κύριο που είχα δώσει προηγουμένου στο Λόκι, μετά στα παιδιά πίσω. Παρακαλώ, παρακαλώ, καθίστε αν θέλετε και στο μικρόφωνο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μην μιλάτε λίγο μεταξύ σας εκεί, παρακαλώ. Επειδή αναφέρθηκε πριν ο κύριος Παπάς στη συνέντεξη που παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός και θα ήθελα τα στελέχη της Εγνατίας λίγο να με παρακαλώ. Παρακαλώ, ακούστε λίγο τους κατοίκους. Παρακαλώ. Κύριο Ακυμίδη, εδώ, εδώ. Θα ήταν καλό να διαβάσετε αύριο τις δηλώσεις του κυρίου Ψιρώνι, ο οποίος μίλησε σε εμένα στο ραδιόφωνο για να καταλάβετε ακριβώς τι έχει υποθεί. Είναι λογικό να μην έχετε ενημερωθεί γιατί μπορεί να ήσασταν στην Καβάλα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο και να μην έχετε άμεση ενημέρωση. Πάντως αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο Άξανο. Βεβαίως, βεβαίως. Τον έψωνον 61 και μάλιστα με φράσεις τις οποίες δεν θα ήθελα να παραλάβω, αλλά δείχνουν ότι και ο ίδιος κινείται προς μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που έχουμε ήδη επιλέξει. Παρένθεση και να πω, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε σε σχέση με τον έψωνο 61. Είναι δυνατόν στο παραπέντη της ψηφοχωρίας να βλέπουν οι δημοτικοί σύμβουλοι από πού θα περάσει ο δρόμος. Κύριε Πρόεδρε, στη συγγενική συνέλευση της περασμένης Δευτέρας, και αυτό θέλω να το επισημάνω πολλές ώρες, αυτό εδώ δείχνει και το μέγεθος της άγνοιας που υπάρχει για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Έρχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης στη γενική συνέλευση. Το είδανε οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Δεν ήξεραν τίποτα, κυρία Δημαρχία, θα τους πω. Το είδανε πριν στην ομάδα. Πριν στην ομάδα. Η Δευτέρα... Και εγώ συμβήκα από την Εγλαδία να φέρει σήμερα χάρτες να τα δείτε όλοι. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν λέει... Παρακαλώ, παρακαλώ. Νίκο, σε παρακαλώ λοιπόν. Αυτό δεν λέει τίποτε απολύτως γιατί ήδη έχει περάσει το θέμα από το τοπικό συμβούλιο του Αμυγδεαλέωνα. Παιδιά, σας παρακαλώ. Σεβαστείτε λίγο το στάμα. Αυτό το θέμα έχει περάσει από το τοπικό συμβούλιο του Αμυγδεαλέωνα και ο Αμυγδεαλέωνας έχει πει ένα όχι. Αν έχει κάποιο νόημο αυτή η διαβούλευση, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι νόημα έχει κάνει αυτή η διαβούλευση. Αν πρέπει να πούμε και για το λαχανόκυπο όχι, θα πούμε όχι, κύριε Δημαρχή. Έχουμε άποψη. Εντάξει, μη διακόπτετε, σας παρακαλώ. Μια δίλεπτη παρέμβαση είναι, κύριε Πρόεδρε και Μακρηγορούμ. Στην Γενική Συνέλευση λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι δεν γνωρίζουν. Ενημερώθηκαν χθες. Πριν όμως από τη Γενική Συνέλευση και τη Θεσσινή Ενημέρωση, υπάρχει η Συνεδρία Στοπικού Συμμουλίου, η άποψη των κατοίκων και υπάρχει η Συνεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία συγείται θετικά. Σε τι συγκήθηκε θετικά, κύριε Πρόεδρε? Σε κάτι που δεν γνωρίζει. Σε τα καρότα. Σε κάτι που δεν γνωρίζει, κύριε Πρόεδρε. Ακούστε λίγο. Σήμερα μπήκαμε σε μια συζήτηση και την προηγούμενη φορά. Και μιλάμε σαν να έχει ολοκληρωθεί ή πάει να ετοιμαστεί να ξεκινήσουν εξκαφές για να γίνει ένα έργο. Έχουμε ξεπεράσει λίγο το θέμα για το οποίο κλειθήκαμε να αποφασίσουμε. Εκεί θα μείνω. Εκεί θα μείνω. Λένε ναι στη μελέτη, δεν ξέρουν αν είναι τεχνική περιβαλλοντική, δεν ξέρουν που βρίσκεται, δεν έχουν καμία ενημέρωση και πάμε σε μια θετική απόφαση γιατί από ό,τι κατάλαβα, όλα αυτά είχαν πάρει τον δρόμο τους πριν τις συνεδρίες. Γιατί όταν έχουν τη Δευτέρα και δεν ξέρουν ακριβώς από πού περνάει ο δρόμος, πάνε να πει ότι είχαν άγνοια τη στιγμή που ψήφιζαν. Δεν γνωρίζουν ακριβώς τι θα συμβεί. Πώς όταν δεν γνωρίζεις, παίρνεις μια απόφαση και καταστρέψεις ένα αισθητικό δάσος σε μια περιοχή, στην οποία θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο μεγάλη κινητοποίηση, όχι μόνο από τους κάτοικους του Σταυρού και του Αμυγδαλώνα, που μπήκαμε μπροστά και ακούμε παρατηρήσεις, αργήσατε, πού είσαστε το 2015 και πού είσαστε το 2014, εμείς δεν εκπροσωπούμε τους κάτοικους του Σταυρού, είναι ο πολιτιστικός σύλλογος του Σταυρού και είναι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εκπροσωπούνται από δημοτικούς συμβούλους κύριε Πρόεδρε. Κατανοητό. Κατανοητό και αυτό θέλουμε να περάσει σήμερα όχι μόνο κατά τη διάρκεια ενδεκομένως της αγόρευσης που κάτι θα κάνουν, αλλά και κατά τη διάρκεια της προφορίας. Γιατί εκείνη τη στιγμή, στη Γενική Συνέβη Δευτέρας και πάλι, κάποιοι βλέποντας τη χάραξη μας είπαν ότι αυτό πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ να συμφωνήσω να περάσω δρόμος δίπλα από τα σπίτια, να κόψουμε δέντρα και να προχωρήσω τη διαδικασία. Παίρνει η απόφαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και δεν ξέρει αν θα κόψουν 1200 δέντρα. Ή ξέρει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ακόμα που το 1010 το πήρε την απόφαση. Το θέμα αναβλήθηκε την προηγούμενη φορά διότι ήρθε εδώ η Εγνατία Οδός και το Δασσαρχείο και μας είπαν ότι ενώ ο αρχικός δρόμος, ο οποίος προβλεπόταν για να γίνουν, επαναλαμβάνω, οι Εδαφολογικές Μελέτες, ήταν 1800 μέτρα και κάναμε κάποιους υπολογισμούς και λέγαμε πόσα δέντρα θα κοπούν σε αυτή την περίπτωση. Στη συνέχεια προέκυψε ότι δεν είναι 1800, έχουν αφαιρεθεί 500, είναι 1300 και στη συνέχεια μας είπαν από την Εγνατία από τα 1300 άλλα 600 με 700 δεν έχουν σχέση με το δάσος και μπήκαμε λοιπόν σε αυτήν εδώ τη διαδικασία και γι' αυτό το θέμα αποσύρθηκε και είπαμε να έρθουμε σήμερα για να δούμε ποια είναι η ζημία που γίνεται από τη διάνοξη του δρόμου για τις Εδαφολογικές Μελέτες. Αυτό ήταν το θέμα το οποίο έγινε. Κύριε Πρόεδρε, υποτίθεται ότι αυτό κρίθηκε στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής σε πρώτη φάση. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια θετική εισήγηση. Συγγνώμη, η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχει σχέση με τη Μελέτη. Έχει σχέση με την εισήγηση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία γνωρίζει και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με τη Μελέτη πόσα δέντρα θα κοπούν. Γνωρίζαν τη μέρα που ψήφισαν. Δεν αναφέρεται για αποπηδεδρομού. Κύριε Δημάρχη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής δεν γνωμοδοτεί ούτε αποφασίζει. Μάλλον δεν αποφασίζει. Μας ήρθε μια εισήγηση από την τεχνική υπηρεσία και εμείς απλά συμφωνήσαμε με αυτή την εισήγηση και παραπέμπισαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε αναφερόταν για κοπές, για κοπή δέντρων, ούτε αναφερόταν για καταστροφή του δάσους, τίποτα. Γνωμοδότηση κάναμε, συμφωνήσαμε με τη γνώμη της υπηρεσίας. Εντάξει, δεν μπήκε το θέμα... Έχετε δει και το ραφήσετε, μην το συνεχίζουμε. Το θέμα έγινε κατανοητό, δεν χρειάζεται τίποτα πάνω πάνω. Το κλείνω, κύριε Πρόεδρε Λέγοντας, ότι περιμένουμε να κρατήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, που κατάγοται από τη Δημοτική Νόητα Φιλίππον, τη στάση που κράτησαν οι περισσότεροι τουλάχιστον στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ μέσα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν, πέρα από τα επιχειρήματα της εταιρείας, ότι δεν κρίνουμε σήμερα την επάρκεια των στελεχών της και αν τελικά θα καταφέρουν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα, όσως μας ενδιαφέρει το θέμα αυτό. Και σας το λέω, ενώ έχουμε ήδη αποφασίσει σαν τοπική κοινωνία να γίνει δρόμος, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι καταστρέφεται στη δικό δάσος. Και θα ήθελα να ξαναποσέχουν τις δηλώσεις του κυρίου Τσηρώνη και να το συμβουλευτούν αύριο το πρωί. Και το κλείνω, περιμένω να κρατήσουν μία άλλη στάση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Νότης Φιλίππον για ένα δάσος, το οποίο χτίστηκε πριν από 100 χρόνια από το 14 μέχρι το 40, καλύπτει 28.160 στρέμματα, 8.500 πευκοδάσος, το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε με κανένα άλλο περιβαλλοντικό ήσους ίγιο, ούτε με οτιδήποτε άλλο που είσαμε μέχρι στιγμής. Θα χρησιμοποιήσω τον ίδιο όρο. Μόνο αφελείς μπορούσε να δεχτούν ότι θα κλείσει ο δρόμος σταυρός Άγιος Ίλασης από την άλλη πλευρά για να γίνει το άλλο κομμάτι. Ούτε καθρεφτάκια θέλουμε, ούτε οτιδήποτε άλλο για να συμφωνήσουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική των ανταλλαγμάτων. Η άποψη είναι εξεκάθαρη. Εδώ μέσα σήμερα κάποιοι θα γράψουν ιστορία και θα πρέπει να το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό. Δεν ρωτήσατε τον Υπουργό το πρωί. Δεν ήξερε τι υπόγραφε για το αισθητικό δάσος τον Απρίλιο που το υπόγραφε. Επειδή το άκουσα θα σας απαντήσω και αυτό. Αλλά δεν θα απαντήσω για τον Υπουργό. Θα πω τη δική μου εκτίμηση. Τη δική μου εκτίμηση θα σας πω. Αυτή την ερώτηση, γιατί ο Υπουργός έλεγε αυτή την ερώτηση, που ήταν στο μυαλό σας δεν την έκανα. Καταλαβαίνω. Εγώ κάνω την εκτίμηση τώρα και δεν μπορώ να μιλήσω για τον κ. Τσιρόνι. Σας λέω λοιπόν το εξής. Ακούστε και από την εκπρόσωπο της εταιρείας ότι αυτό μπορεί να γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει μία μικρή επιβάρινση, όπως την Κρήτη, σε κάποια άλλα σημεία. Δεν σημαίνει ότι θα αποτελεί οδηγό για όλα τα αισθητικά δάση. Θα μπορούσε να απαντήσει αυτό και να κλείσει και το θέμα. Εντάξει, ευχαριστούμε εσείς, Θόδωρα. Λοιπόν, να μιλήσω λίγο για κάποια εκτίμηση που είπατε. Η επέμβαση που συζητούσαμε για τις προσωρινές διανύξεις για τη διενέργεια των γεωτρίσεων μέσα στην ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλλας, επρόκειτο για περίπου 900 μέτρα και με την βελτίωση που κάναμε, την βελτιστοποίηση, όπως πάνω κόψαμε κάποια κομμάτια αυτής της προσωρινής, των προσωρινών διανύξεων, η πρότασή μας είναι για 470 μέτρα. Αυτό σημαίνει με το πλάτος του δρόμου αυτών των διανύξεων, που είναι γύρω στα 3 με 4 μέτρα, είναι κάτι λιγότερο από 2 στρέματα. Σε αυτά τα δύο στρέματα, εγώ κρατάω την εκτίμηση της δασάρχη, γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε αν δεν γίνει ταυτόχρονα με το δασαρχείο αυτή η καταμέτρηση. Η εκτίμηση της δασάρχη ήταν, μάλιστα αναφέρθηκε αν το θυμόσαστε, ότι το δασαρχείο φυτεύει 40 πέφκα αναστρέμα. Το θυμάμαι καλά. Εγώ προσπάθησα αυτό να το επιβεβαιώσω με κάποιες εκτιμήσεις που έχει κάνει η ιδική οικολογική αξιολόγηση που σας μίλησα προηγουμένως, την οποία είχαμε υποχρέωση να θέσουμε για το αισθητικό δάσος. Και ρώτησα τους μελετητές και μου είπαν η εκτίμησή τους είναι περίπου 400 δέντρα αναεκτάριο, που σημαίνει ακριβώς αυτό 40 δέντρα το στρέμα. Δηλαδή, στα δύο στρέματα που έχουμε αυτή την επέμβαση τώρα, μιλάμε για 80 δέντρα και όχι για 800. Δεν το ξέρουμε έτσι. Αυτό είναι μια εκτίμηση που αναλαμβάνω, αλλά συμπίπτει με την εκτίμηση της δασάρχης. Δεν το υπογράφω. Παρακαλώ. Από τι καταλαβαίνω όμως, κυρία εκπρόσπη, δεν είναι αν είναι 80, 100 ή 200. Αυτό το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή το σύνολο και των συμβουλών αλλά και των κατοίκων, θεωρούν δεδομένο ότι η χάραξη θα γίνει από το συγκεκριμένο σημείο. Δεν φτάνει δηλαδή να θεσιάσουμε 100 δέντρα για να πάρουμε τα καρότα. Θεωρούν όλοι εδώ ότι εκεί θα κατασκευαστεί και ο δρόμος. Και αν εκεί κατασκευαστεί ο δρόμος, θα μιλάμε για χιλιάδες δέντρα. Έχουν προχωρήσει λίγο παραπέρα τη σκέψη. Δεν μιλάμε μόνο για το θέμα από πόσα μέτρα θα πάρουμε και λοιπά. Αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό. Προφανώς αυτό που απασχολεί είναι της χάραξης φαντάζομαι. Η κατάληψη στο ίδιο σημείο, μιλάμε πάλι για το ίδιο σημείο του αισθητικού δάσους, θα είναι της τάξης των 40 στρεμάτων. Για αυτά τα, πόσα είπαμε, ένα χιλιόμετρο, 900 και κάτι μέτρα. 40 στρέματα από το δάσος δηλαδή. Και μιλάμε για τα ψηλά δέντρα, τα πεύκα τώρα. Δεν λέω για κάθε θάμνο που μπορεί επίσης να κοπεί. Όχι, μιλάμε για τα δέντρα τώρα. Εντάξει. Η εκτίμηση του ουθασαρχείου ήταν για τα πεύκα, τα μεγάλα, τα ψηλά. Ναι, νοήτερα. Που οι κόμοι τους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη πολλών δέντρων μαζί τελικνών. Ωραία, ωραία, μισό λεπτό. Τώρα έδωσα τον λόγο στον Θόδωρος. Πώς είπαμε, στο Θόδωρο. Παρακαλώ. Καλησπέρα. Λέγομαι Καλεμτζής Θεόδωρος. Είμαι ένας από τους νέους αγρότες της περιοχής. Είμαι από το Πολύστυλο. Μιλάτε τόση ώρα για το δάσος. Το σέβομαι. Είναι η σοβαρότερη υπόθεση. Για τον Κάμπο, τον Τενάγη Φιλίππον, δεν έχει μιλήσει κανείς. Δεν έχει μιλήσει κανείς. Εμείς είμαστε στο περιθώριο. Από ό,τι καταλαβαίνω, τους αγρότες θα τους φέρουν σε τέτοιο σημείο, σαν τον ταπ, να βγάλουν το φίδι μόνοι τους από την τρύπα, από ό,τι καταλαβαίνω. Σε μια περιοχή, από το 1986, που έχουν γίνει αναδασμοί αρδευτικά, που έχουν μεγαλώσει γενιές, που πάνε να μεγαλώσουν άλλες τόσες γενιές, γίνονται μελέτες στατικές για να δουν τη Γη, χωρίς να μας ενημερώσουν στα χωράφια μας. Όποιοι από τους αγρότες τους είδαν στα κλεφτά, τους σταματήσαν. Όποιοι δεν τους είδαν, δεν τους σταματήσαν. Και τώρα είμαστε εδώ χωρίς να το ξέρει η κοινωνία γενικά. Το ξέρουμε κάτι λίγη. Γιατί το μάθαμε από τον πρόεδρο, από τον φίλο, από τον γενικά. Δεν το ξέρει η κοινωνία μας για τον δρόμο, το πώς θα περάσει. Το ίδιο πρόβλημα που βρίσκουν σήμερα στο δάσος της διασταύρωσης, το καταλαβαίνω, σας ξαναλέω, θα βρούνε και χειρότερο στον κάμπο. Γιατί ζούμε από αυτή τη δουλειά πολλοί κόσμος μαζί με εμάς και η καβάλα. Ο κάμπος μας ξεκινάει από τη διασταύρωση και τελειώνει στον Άγιο Αθανάσιο. Είναι από τους πιο γόνιμους κάμπους της Ελλάδος. Πάει να μας τον ισοπεδώσουν χωρίς να ξέρουμε κάτι. Δεν ξέρουμε κάτι. Και προσπαθούν να βγάλουμε το φίδι απ' την τρύπα όπως τον τάπ μόνοι μας. Εκεί θα έρθει με τα τραχτέρ, με τις φασαρίες, με τις αστυνομίες και δεν θα γίνει τίποτα. Θα μας πάρουν τη γη και δεν θα έχει κάποιος να δώσει λόγο στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στους γονείς μας, σε κανέναν. Ευχαριστώ που με ακούσατε. Θέλω να πιστεύω ότι έγινε κατανοητός. Αγαπητέ συμπολίτη Θόδωρε, βάζετε ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, μας καλείται σήμερα εδώ να πάρουμε εξ αρχής μια απόβαση να μην γίνει ο δρόμος Καβάλα-Δράμας. Όχι, δεν λέω αυτό. Προς Θεού. Εάν υπάρχει και θέμα με τα κοράφια. Όχι, προς Θεού. Πώς θα γίνει. Προς Θεού. Υπάρχουν άγωνιες περιοχές. Υπάρχουν λύσεις. Δεν είμαι μηχανικός για να σας πω που θα πάει. Υπάρχουν άγωνιες περιοχές που μπορεί να ανεβάσουν το κοστολόγιο που μπορεί χιλιαδιώ. Το 1986 σκορπήθηκαν κάποια χρήματα από το ελληνικό δημόσιο για να γίνει αναδασμός. Τότε δεν υπήρχε ώδευση Καβάλα-Δράμα. Γιατί μου κουνάτε το χέρι. Άρα το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από το δράμα. Δεν το συζητάω. Ας το ψάξουν τότε πολλοί και διάφοροι αυτό το πρόβλημα. Γιατί γίναν αναδασμοί, γιατί πληρωθήκαν λεφτά για δρόμους, για αρδευτικά, για κανάλια, για οτιδήποτε. Ποιος είναι υπεύθυνος. Εντάξει, τώρα κατανοητό. Ευχαριστούμε. Ο κύριος που ζήτησε τον λόγο από ώρα, παρακαλώ. Είμαι κάτοικος του χωριού Σταυρού. Και προσπαθώντας να συνδέσω την εξέλιξη του θέματος από την προηγούμενη συμμερινή στην σημερινή, έχω έρθει λίγο σε μια σύγχυση μέσα μου. Στιν προηγούμενη συνεδρία είχαμε μια προτροπή από την κυρία δήμαρκο. Και πολύ σωστά η εταιρεία να φέρει τις εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με αυτήν την όδευση, παίρνοντας υπόψη της αυτήν την προτροπή της αγωνίας στα προβλήματα, τις επιπτώσεις και όλα αυτά τα πράγματα. Ενώ στην προηγούμενη συνεδρία είχαμε μια γενική, ας το πούμε, απόρριψη από την εταιρεία, ότι εξετάσαμε ένας γενικός όρος. Εξετάσαμε λύσεις οι οποίες δεν είναι εφικτές κλπ. Αυτός μια γενική δήλωση. Σήμερα διαπιστώνω ότι ξανά επανέρχεται η εταιρεία. Υπήρχε η προτροπή από την κυρία Δήμαρχο. Και ξανά απορρίπτη, πάλι με μια γενική δήλωση, εξετάσαμε λύσεις οι οποίες δεν εδείχνεται κλπ. Όταν γίνεται έστω και στα τελευταία μια διαβούλευση, η οποία θα έπρεπε να έχει πιο μακρύ χρόνο, και τώρα πιο πιεστικά, νομίζω ότι θα πρέπει και από την προτροπή να όφειλε να διατηρήσει κάποια στοιχεία σοβαρότητας τον τρόπο με τον οποίο καταθέτει, εξελίσει την συζήτηση. Εγώ θα περίμενα δηλαδή από την Εγνατία να παρουσιάσει, όχι γενική δήλωση και τώρα, ότι εξετάσαμε αυτήν, αυτήν, αυτήν τη λύση, να μας δείξει έστω... Σε αυτές τις περιπτώσεις τότε οι κοινωνίες και οι θεσμοί, εάν θα διαλέξουν τον δρόμο της αυστηρής εξέτασης, εξετάζουν αυστηρά τις λύσεις της εταιρείας, όχι με την έννοια ότι μπορεί να σκέφτονται ή να υποπτεύονται κάτι, αλλά με την έννοια να διασφαλίσουν τον εαυτό τους ότι σοβαρά τα εξετάσανε. Ή αν δεν έχουνε μεγάλη πίστοση χρόνου, τότε κάνουνε μια, ας το πούμε, αν όχι αυστηρή, έστω λίγο πιο προχωρημένη εξέταση των περιπτώσεων. Εγώ τώρα φεύγω, παράδειγμα, δεν πήρα καμία απάντηση, παρόλο που υπήρξε η προτροπή. Δεν ήταν μόνο το σχέδιο, ήταν και η προτροπή για τις αναλλακτικές. Και επειδή και εμείς οι κάτοικοι πιστεύουμε ότι το έργο αυτό δεν το απορρίπτουμε έτσι από ένα βίτσκιο ή ένα πείσμα. Λέμε ναι, τα έργα οδοποιίας είναι μεγάλα έργα. Έχουμε την παιδεία του Χαρίλα ο Τρικούπη. Λοιπόν, αλλά βάζουμε αυτούς τους όρους ότι αυτά θα πρέπει να εναρμονίζονται και με το περιβάλλον και το περιβάλλον είναι και φυσικό άλλο είναι και ανθρώπινο. Λέμε όχι στο φυσικό περιβάλλον για το δάσος, για τους λόγους να μην τους εξηγήσω, αλλά λέμε και όχι μέσα από το χωριό, γιατί δεν μπορεί, δεν περνά στον δρόμο ούτε μέσα από το περιβάλλον το φυσικό, αλλά ούτε και μέσα από το περιβάλλον των ανθρώπων. Η εκδοχή να περάσει ο δρόμος στο παλιό δικό δίκτυο δεν είναι σοβαρή. Λοιπόν, και οπότε εγώ τώρα μένω με έναν απάντητο ρώτημα. Παράδειγμα, εγώ τώρα επειδή εμείς οι πολίτες και οι θεσμοί, μπορεί να μην έχουμε τεχνικές, ειδικές λύσεις, αλλά μπορεί να έχουμε διαισθαντικά να προσεγγίζουμε κάποια προβλήματα, γιατί είμαστε πολίτες, τα πολιτικά όντα έτσι σκέφτονται. Δεν μ' έφυγονται τον εαυτό τους ότι δεν έχουν τεχνική λύση, αλλά μπορεί να διαισθάνονται και οι ειδικοί απαντάνε. Λέω το εξής παράδειγμα, η Εγνατίας αυτές τις λύσεις που απέρριψε, αν θυμάμαι την προηγούμενη εκδοχή της, ότι δεν μπορώ να κάνω σύρραγκα, γιατί για να πιάσω εγώ την κλήση, την κατάλληλη στη σύρραγκα, θα πρέπει να κάνω πολύ μεγάλη επίχουση και θα φτιάξω ένα τερατούργημα μέσα στον κάμπο. Λέω το εξής απλό ως πολίτης, ο οποίος διαισθαντικά και πολιτικά σκεπτόμενος και κατά τον κοινό νου, γιατί δεν πάει δεξιότερα να ακολουθήσει το ανάγλυφο, να της δοθεί απόσταση δηλαδή, και άρα ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους να φτάει στο σημείο ενός τούνελ όπου θα της επιτρέψει αυτό το τούνελ, παράδειγμα, να έχει τη νόμιμη κλήση που θέλει. Παράδειγμα, εγώ θα φύγω από εδώ, ότι τελικά δεν καταλάβαμε τίποτα, εάν πραγματικά σοβαρά και μη λυκρίνια, να με συγχωρέσουνε, ότι εξετάσαμε αναλλακτικές λύσεις. Και αφού δεν τις βλέπαμε έστω, είτε αυστηρά, είτε πιο λεπτομεραίστρα τις αναλλητικές λύσεις, τις αναλλακτικές, θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο, η πολίτης και η Δημοτική Συμβουλή, με συγχωρείται να προχωρήσουνε, να συστήσουνε επιτροπές, επί το περαιτέρω εξέταση για την ακρίβεια των στοιχειών, την οποία θα παρουσιάζατε. Σήμερα μας είπατε πάλι, ότι επιμένουμε σε αυτή τη χάραξη, διότι όλες οι άλλες λύσεις τεχνικά δεν είναι εφικτές και γιατί να σας πιστέψω. Και βάλατε και τον όρο τον οικονομικό. Τέλος πάντων, δεν νομίζω ότι η συζήτηση διανοητικά δεν είχε μεγαλύτερη πρόοδο από την προηγούμενη φορά. Και αυτό, διότι ενώ τέθηκαν τα ζητήματα, εσείς ήρθατε πάλι με έλλειμμα εδώ μέσα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Νομίζω, αγαπητές συμπολίτες, ότι με τις διαπιστώσεις σας ως γενικές αρχές, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς και είναι αποδεκτές από το σύνολο. Θα σας δώσω τον λόγο μου σε λόγο. Είναι αποδεκτές από το σύνολο και των δημοτικών συμβούλων, αλλά και όλων των κατοίκων. Τώρα, τι να σας πω. Βλέπετε τώρα, είμαστε σε μια θέση σήμερα ως δημοτικό συμβούλιο, ενώ έχουμε ένα θέμα συγκεκριμένο περιορισμένο, διότι όλα αυτά που λέτε θα είναι αντικείμενο του μέλλοντος για πολύ συζήτηση. Μπαίνουμε να βρούμε μια λύση για το αν θα εγκρίνουμε στην ουσία ή όχι, τη χάραξη όπως έχει διαμορφωθεί από την Εγνατία Οδό. Μπήκαμε λοιπόν, μα γι' αυτό, εσείς τώρα που μου το λέτε αυτό, μιλάμε εδώ πέρα επί ώρες, αναβάλαμε την προηγούμενη επί ώρες, μιλάμε και προσπαθούμε να οκελέτε και τι το κάνουμε, για να περνάει η ώρα. Λοιπόν, γίνεται αυτό που λέει ο κύριος, σας παρακαλώ. Έχουμε φέρει μαζί ένα σχέδιο της αναγνωριστικής, όπου φαίνεται η λύση που εξετάστηκε και αποτυπώθηκε στο χαρτί, με μία γέφυρα και μία σύραγα. Αυτό, αν θέλετε, δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να σας το δείξουμε. Αυτό έχουμε και ηλεκτρονικά και τυπωμένο εδώ σε χαρτί. Είναι η λύση όμως η οποία απορρίφθηκε, γιατί δεν ξεπερνούσε την αποδεκτήμη κατά μήκος κλείση. Τώρα, η λύση που λέει ο κύριος με κάποια περιπορία γύρω-γύρω και τα λοιπά, δεν έχει αποτυπωθεί στο χαρτί, αλλά είχε εξεταστεί παλιότερα και είχε διαφανεί τέλος πάντων ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση. Θα μπορούσαμε ίσως να την εμφανίσουμε και αυτή, να την ξαναεξετάσουμε να δούμε αν μπορεί να βγει κάτι. Δεν σας παρακαλούμε να το κάνετε. Αλλά η εκτίμηση είναι που δεν είναι εκτίμηση έτσι στον αέρα, είναι πως και ούτε κάτι τέτοιο θα είναι φυκτό. Αυτό που σίγουρα είναι φυκτό, αλλά τεχνικοοικονομικά, είναι πιστεύω στην ειδικά στη σημερινή εποχή ουτοπικό, είναι αυτό που σας περιέγραψα που κι εσείς το δέχεστε, μάλλον δεν το δέχεστε, ότι δεν είναι δυνατό να πάνε στον κάμπο με ένα τεράστιο επίχομα ή με μια γέφυρα και μετά με μια σύραγκα. Ναι, αυτό τεχνικά είναι μία λύση που μπορεί κάποιος να την κάνει, αλλά δεν είναι λύση που δεν δείχνει. Αυτό που λέτε γύρω γύρω ακούγεται λογικό, ακούγεται πράγματι λογικό, θα μπορούσε κάποιος να πάει πιο ανατολικά και να προσπαθήσει να ανέβει σιγά σιγά και μετά να κάνει μια σύραγκα. Το είχαμε δει, δεν το έχουμε αποτυπωμένο στο χαρτί, δεν φαινόταν... Ναι, κατάλαβα. Δεν το έχουμε αποτυπωμένο σε χαρτί. Μπορούμε να το δούμε μέχρι πότε θα γίνει η μελέτη περιβαλλοντικών επειδή τότε θα εξεταστεί. Τώρα όμως το ζήτημα που νομίζω είναι να αποφασίσετε αφορά τη διάνοιξη των γιοτρίσσων. Ακούστε λίγο, παρακαλώ συμπολίτη. Μισό λεπτό, να κάνουμε μια πρόταση. Δεν το έχουμε αυτή τη χάραξη που λέτε. Δεν υπάρχει αποτυπωμένη στο χαρτί. Αλλά η εκτίμησή μου που στηρίζεται στην εμπειρία τη δική μας και στην εξέταση που είχαμε κάνει παλιά, η εκτίμηση δηλαδή που πιστεύω ότι είναι ασφαλής, είναι πως ούτε μια τέτοια χάραξη θα είναι εφικτή. Παρακαλώ παραικονομικούς. Εντάξει, ακούστε λίγο τώρα. Να κάνω μια πρόταση εγώ. Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλά ότι το που θέλαμε. Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλά ότι το που θέλαμε. Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλά ότι το που θέλαμε. Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλά ότι το που θέλαμε. Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλά ότι το που θέλαμε. Ακούστε κυρία Εκπρόσωπε. Αυτή που περιγράφετε δεν την έχουμε αποτυπωμένη στο χαρτί. Κύριε Εκπρόσωπε της Εγνατίας, να μπορούμε να κάνουμε... Έχουμε όμως την άλλη λύση με σύραγκα και γέφυρα. Αυτή μπορώ να σας τη δείξω. Εντάξει, αυτό είναι εύκολο. Μια αναγνωριστική μελέτη μπορεί να εξετάσει μέχρι έναν αριθμό λύσεων Μια αναγνωριστική μελέτη μπορεί να εξετάσει μέχρι έναν αριθμό λύσεων και αποτυπώνει στο χαρτί και αυτές που έχουν και κάποιο νόημα. και αποτυπώνει στο χαρτί και αυτές που έχουν και κάποιο νόημα. Παρακαλώ, ακούστε με λίγο σας, σταματήστε λίγο. Παρακαλώ, παρακαλώ, τέρμα. Σταματήστε λίγο, σας παρακαλώ. Ακούστε λίγο. Σταματήστε λίγο, σας παρακαλώ. Και να δείτε μία, δύο ή τρεις περιπτώσεις της οποίες και οι ίδιοι οι τεχνικοί, εάν υπάρχουν επιχειρήματα, πουθάνω όμως της εμπιστοσύνης των ανθρώπων, για να τους πω ότι παιδιά, ένα, δύο, τρία είναι, αυτό είναι έτσι, το άλλο είναι διαφορετικά, το τρίτο κάνει 100 δις εκατομμύρια. Λοιπόν, υπάρχει αυτή η δυνατότητα για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθηθούμε και να πάρουμε μια σωστή απόβαση, διότι, εάν μιλάμε για αλλαγή τελείως της χαράξης, κακώς τρώμε τις ώρες μας εδώ πέρα, για να αποφασίσουμε επί του θέματος, εάν... Εάν εμπιστεύεστε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, στη διάθεσή σας, η τεχνική υπηρεσία, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν το είπα για να αποφύγουμε τις ευθύνες. Ναι, Πρόεδρε, παρακαλώ. Σταματήστε λίγο, σταματήστε. Σταματήστε λίγο να πούμε. Είναι εξαιρετική η σκέψη και την ίδια πρόταση, φεύγοντας από... Σταματήστε να πούμε λίγο. Φεύγοντας από τη συζήτηση του τεχνικού μελτύρου, κάναμε και εμείς τους εκπροσωπικούς στεγνατιάς, να μας παρουσιάσουν μια εναλλακτική λύση, που να έχει οποιοδήποτε κόστος μπορεί να έχει, βέβαια, σε ένα χρόνο, ο οποίος μπορεί να είναι μέσα στα πλαίσια αυτά που ζητάμε, και η οποία να προσπαθεί να βρει μια άλλη λύση στην κατέθεση αυτή που ακούστηκε. Δηλαδή, να απομακρυνθεί, αυτό θα μας το... Πόσο καιρό είστε, αγάπητε, κύριε Σίλεο Κορίδη. Καλύτερα θα ήταν να μιλήσει ο κ. Ιωακιμπίδας γι' αυτό, αλλά εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να πραγματικά, να αρθούμε και να κάνουμε διαβούλευση. Καθίστε, δεν μπορεί να πει ότι εμείς δεν σας κάναμε διαβούλευση. Διαβούλευση είναι θέμα των τοπικών φορέων. Εμείς ενημερώσαμε τους τοπικούς φορείς εδώ και πολύ καιρό. Το πρόβλημά μας είναι κυρίως και στο χρόνο με την ολοκλήρωση των μελετών. Θα σας πει ο κ. Ιωακιμπίδας. Σε σχέση με το χρονικό διάστημα, η χρηματοδότηση για τις μελέτες λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Εγώ, όμως, θα σας πω το εγμισόλεπτο. Θα σας πω το εξής. Αναγνωρίζω ότι η διαβούλευση δεν έγινε στο επίπεδο που θα έπρεπε να έχει γίνει. Και εγώ τώρα συνειδητοποίησα. Βέβαια, εμείς ήρθαμε σαν διοίκηση. Το Μάρτιο αναλάβαμε, αλλά ήταν λάθος. Κι αν θα είπαν νωρίτερα, τώρα συνειδητοποίησα και εγώ το μέγεθος των αντιδράσεων. Όσο σημαντικό είναι. Ναι. Έχετε απόλυτο δίκιο όλοι. Παρακαλώ, μην το... Επάρχει καλή διάθεση να μην το... Περιμένετε να δούμε για να μας πω. Μισό λεπτό. Επομένως, προφανώς έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον χρόνο. Όσο στο χρηματοδότηση έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε τις μελέτες στο κόμβο του Σταυρού, είμαστε πολύ προχωρημένοι εκεί πέρα, εκείνο το κομμάτι μπορεί ούτως ή άλλως να ολοκληρωθεί. Και να γίνει μια αναλυτικότερη συζήτηση για τις εναλλακτικές προτάσεις που είχανε διερευνηθεί τότε και οι οποίες απορρίφθηκαν για να φτάσουμε σε αυτή την πρόταση, τη συγκεκριμένη, με τη τεχνική υπηρεσία του Δήμου, με το Τέ... Και το Τέ μας. Όπως δίποτε το Τέ, αφού κατάλαβα ότι υπάρχει μια μεγάλη εμπιστοσύνη. Και με όποιον κάτοικο θέλει να παρευρεθεί φυσικά. Θέλει τεχνικό σύμβουλο εδώ πέρα. Εγώ γι' αυτό είπα... Δεν είμαστε όλοι, ξέρω όλες. Λοιπόν, ναι αλλά κύριε Ιωακιμήδη, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι. Εδώ διαπίστωσα ότι υπάρχει θέμα, όχι μόνο στο Σταυρό, υπάρχει θέμα γενικότερο στη χάραξη της... Όχι... Θέμα γενικότερο... Καταρχάς το... Να μην μπούμε σε μια διαδικασία και αύριο μεθαύριο έρχονται εδώ οι κρινίδες στο Πολύστρο Λιγκ, δεν ξέρω ποιος άλλος, και έχουμε άλλα ζητήματα. Όπως είπε και η κυρία Βουμβουλάκη, ούτως ή άλλος, στο στάδιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιτώσεων, όλα αυτά θα τεθούν από την πλευρά των τοπικών φορέων. Εμείς έχουμε... Λοιπόν, θέμα για αυτό λέω να γίνει μια γενικότερη... Η σειρά καφορά στο Ρεινό, μου λέτε για το παιδινό κομμάτι. Εντάξει... Αυτό όμως που λέτε δεν έχει σχέση με τα χωράφια. Εντάξει... Λοιπόν, να κάνετε μια προσπάθεια, κύριε Σημειοφορίδη... Όχι, όχι... Υπάρχει όμως ένα γενικότερο πρόβλημα. Λοιπόν, αυτό... Θέμη, μισό λεπτό. Αυτό το οποίο έβαλα ως πρόταση, να δούνε τη γενικότερη χάραξη, σε συνενόηση με το τεχνικό επιμελητήριο τεχνικούς συμβούλους και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, νομίζω ότι είναι κάτι εφικτό. Ίσως δοθεί και μια ιδέα και μια σκέψη, η οποία μπορεί αυτή τη στιγμή να μην περνάει και από το μυαλό κανενός, έτσι. Είναι όλα πιθανά. Το συμφωνείτε σε αυτό να το προχωρήσουμε να δούμε πώς θα το... Δεν θέλω να γίνει τίποτα. Πρόεδρε, να πω μια διάσταση όμως αυτό. Προσέξτε. Και κυρίως να τα ακούσουν οι κάτοικοι. Μέχρι τέλος του χρόνου η Εγνατία ΑΕ, μπορεί να λέει τώρα ο εκπρόσωπος του Δημιουργικού Συμβουλίου αυτά που λέει, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα περάσει η Εγνατία ΑΕ σε ιδιωτικά χέρια. Όχι, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που λέτε. Όχι, έχει τεράστια σχέση. Η Εγνατία οδός ΑΕ, υπάρχει μια παρεξήγηση. Υπάρχει καταρχάς το θέμα της παραχώρησης. Προφανώς αυτό αναφέρεστε. Κύριέ μου, μέσα στον προϋπολογισμό του 16 και άρχισαν από προχθές αυτές οι δικασίες να ιδιωτικοποιηθεί η Εγνατία ΑΕ. Όχι η εταιρεία, όχι η εταιρεία. Όχι η Εγνατία οδός ΑΕ. Μα τι μου λέτε τώρα, ο Κουμάντο θα κάνει ο ιδιώτης και θα έρθει να δεί τα τενάγι. Δεν είδαμε από πού πέρασε η Εγνατία. Από τη μέση της πιέριας κυλάδας. Δεν τον σημασία σε τίποτα δε δίνουν. Όπως δε δίνουν και εδώ πέρα στα τενάγι. Από πού πρέπει να περάσει, Χριστό. Από τα βουνά του Ολύβου. Πηγαίνουμε τη Θεσσαλονίκη τώρα όλοι ματά. Μην μπερδεύουμε τώρα τα θέματα. Μέσα από τα χωράφια θα περάσει. Τι λέτε τώρα. Χριστό, μην μπερδεύουμε τα θέματα τώρα. Μην μπερδεύουμε τώρα τα θέματα τώρα. Συμφωνείτε λοιπόν να το αποσύρουμε το θέμα. Ναι, το είπαμε αυτό. Εμείς τις μελέτες θα τις σταματήσουμε στο Σταπρό. Μια παρατήρηση. Βεβαίως και συμφωνούμε με την πρόταση. Κάτι να πω. Μισό λεπτο, μισό λεπτο, μισό λεπτο. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτο, δήμαρχε. Παρακαλώ, λοιπόν. Δήμαρχε, μισό λεπτο, συγχώρησαμε. Παρακαλώ. Καλυμμένα ο συμπολίτης έχει ζητήσει το λόγο και του είπα ότι θα το δώσω. Παρακαλώ. Λοιπόν, ονομάζομαι απο Κατανίδης Παναγιώτης του Αριστείου. Κάτοικο Σταυρού Αμηδαλαιώνα, υπάλλοδος του Δήμου Καβάλας, Πολοδομή. Πάμε στο θέμα. Δύο μέρες τώρα μελετώδους νόμους αυτούς που πικαλείται η Εγναντία και παλαιότερους νόμους, παλαιότερα FEC τα οποία εντάσσουν όλα τα αισθητικά δάση και άλλους δριμούς στο Νατούρα 2000. Άρα και το αισθητικό δάσος Αμηδαλαιώνα υπάγεται στο Νατούρα 2000. Έχει και κωδικό πρόσβασης. Το έχει ο πρόεδρος του πολιτικού ταγοδόση. Δεύτερον, ο νέος νόμος που πικαλέστηκε η Εγναντία ΑΕ τον οποίον μελέτησε αλλά προφανώς ήταν νομικός αναφέρεται σε δημόσια δάση και σε δημόσιους χώρους. Το αισθητικό δάσος του Αμηδαλαιώνα δεν είναι δημόσιος χώρος. Ήταν εκγνωτικός ή είναι δημοτικός. Δεν έχει σχέση το δημοτικό με το δημόσιο. Εσείς ως υπάλλωσης τεχνικής υπηρεσίας φαντάζουμε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία που κάνει συμβολή σας θα βοηθήσετε και εσείς να βρεθεί μια λύση. Αφού είστε υπάλλωσης της τεχνικής υπηρεσίας νομίζω ότι ό,τι μπορείτε να βοηθήσετε θα βοηθήσετε. Είστε απέξω από αυτή την κουβέντα. Μηχανικός δεν είμαι. Δεν πειράζει, δεν χρειάζεται έναν μηχανικός. Ούτε κανείς είναι μηχανικός. Αλλά μέσα από το σταυρό δεν περνάει ο δρόμος. Λοιπόν, ωραία. Παρακαλώ, παρακαλώ, το θέμα αποσύρετε αλλά ο κ. Σιμετζής και ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησαν το λόγο εδώ. Εγώ θέλω να προσθέσω... Και ο κ. Βέρος μετά. Τώρα ζήτησαν το λόγο εδώ πριν που αποσύρετε. Μια μικρή παρατήρηση όσον αφορά... Μια μικρή παρατήρηση όσον αφορά τη μεθοδολογία του τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Δηλαδή την περασμένη φορά, οι πρόσωποι της Εγνατίας μας είπαν ότι ως εναλλακτική όδευση εννοούν πέντε πάνω, πέντε κάτω. Κάτι τέτοιος. Δηλαδή ότι ήτανε μονοδρομος η συγκεκριμένη όδευση γιατί όλα τα άλλα τεχνικά και μορφολογικά... Αλλά είπε ο κ. Σιακεμίδης ότι τώρα αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ζήτημα και πρέπει να δούμε τι θα δούμε. Εκτός από το τελικό σημείο εκεί, δηλαδή όπου απολύγει αυτός ο δρόμος από το Κτέο μέχρι τον Αγιοσύλλα, είναι ευκαιρία να δούμε και τα άλλα στοιχεία του δρόμου. Όσο μας παίρνει ο χρόνος, φυσικά. Γιατί, κατά την ταπεινή μου άποψη, οι καταλληκτικές ημερομηνίες ότι τώρα τελειώνουν τα λεφτά δεν ισχύουν. Λεφτά υπάρχουν, έτσι, είναι γνωστό αυτό. Το είπε ο κ. Σιρώνης σήμερα. Λοιπόν, άρα με το καινούργιο ΕΣΠΑ προφανώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτές οι μελέτες. Άρα, ας μην πανικοβαλόμαστε, αλλά και ας μην μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό μας, ότι πρέπει να αποφασίσουμε σε ελάχιστο χρόνο, κάνοντας πιθανόν λάθη. Εγώ τελείωσα από σας. Έτσι, συμφωνώ με ο κ. Παπαδόπουλος. Μόνο πιο κοντά στο Σιμιτζή θα βρεις τη λύτρωση. Θα πάω για πρόεδρο στον όλους. Πρόεδρε, όπως βλέπετε σήμερα, πρόεδρε, είναι τώρα εύκολο να πω παραπανήσεις κουβέντες, και να μιλάω για τη δήμαρχό μας, αλλά θα το πω λίγο διαφορετικά, γιατί δεν πρέπει να πυρπολώ τα πνεύματα, γιατί σήμερα εδώ μέσα αυτό, ρε πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά δεν θα ήτανε φρονιμότερο, δεν θα ήτανε καλύτερο να κάνουμε, το έχουμε πει κιόλας, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση μέσα στον κ. Παπαδόπουλος, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση μέσα στην τοπική κοινωνία, μαζί με την Εγνατία Οδός, μαζί με το Δημοτικό Συβούλιο, υπάρχουν εδώ τρομαγμένοι, υπάρχουν ανήσυχοι άνθρωποι. Εμείς έχουμε, άλλοι γνωρίζουν, άλλοι δεν γνωρίζουν. Αυτό εδώ, ρε πρόεδρε, τώρα βαράμε την εταιρεία, βαράμε τον πρόεδρο, βαράμε εμάς. Εμείς, δηλαδή, είμαστε λιγοτεροί, ευαίσθητοι ή δεν είμαστε άνθρωποι, είμαστε κατά του τόπου. Δηλαδή, καθημερινά μπήκαμε στο στίβο της αγωνίας των ανθρώπων, να βοηθάμε. Τώρα εμείς γίναμε αυτοί που θέλουμε να καταστρέψουμε τις οικογένειες και τα παιδιά, τα δικά μας. Όχι, βέβαια. Όχι, αλλά εδώ μέσα, πρόεδρε, δεν γίνεται διαβούλευση και με φέρνετε το θέμα εδώ μέσα, ρε πρόεδρε. Αυτό πρέπει ήδη να έχει γίνει, είναι εγκληματικό αυτό που έχει συμβαίνει εδώ μέσα. Και τώρα, και τώρα, συγγνώμη λίγο, και τώρα, κύριε πρόεδρε, ακούστε τώρα πράγματα να καταλάβουμε τι γίνεται τώρα. Επενδύσεις στην Ελλάδα ιδιωτικές δεν γίνονται, δημόσιας δεν θα γίνουν, γιατί δεν γουστάρουμε να γίνουν. Δουλειά στα παιδιά μας δεν έχουνε, διαλύονται οικογένειες, φεύγουνε, μεροκάματα δεν υπάρχουνε. Και εμείς εδώ με μια άνεση θα πούμε, λέμε, λέμε, λέμε, όχι να αναβληθεί ξανά το θέμα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε και να λέμε, πρόεδρε, ότι αν τυχόν αναβάλουμε το θέμα, θα σταματήσει η ιδιωτικόχτεο αυτό το μεγάλο έργο και τις συνέπειες μετά από χρόνια θα τις υποστούμε, σταθείτε στο ύψος σας, γιατί το λέω αυτό. Γιατί, γιατί, γιατί το λέω αυτό, γιατί εδώ μέσα πρέπει να καταλάβουμε κάτι όλοι, ότι όλη την πίεση και τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε θα πρέπει να είναι στο στάδιο των περιβατολογικών μελετών, το οποίο εκεί μπορεί να αλλάξει και να περάσει η πρόταση του συγκεκριμένου ανθρώπου, να αλλάξει η όδευση από τα τενάγη, να έχουμε λιγότερες απώλειες στο περιαστικό δάσος, φυσικά θα κάνουμε αγώνα, φυσικά θα πρέπει να συνανοηθούμε, γίνανε εγκληματικά λάθη μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε εδώ εμείς να είμαστε οι κακοί. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, ήρεμα, ήρεμα. Παρακαλώ, παρακαλώ τώρα. Μα τώρα υπάρχει λόγος τώρα να γίνεται αυτό το πράγμα. Λίγο πιο ήρεμα. Πιο ήρεμα λίγο τώρα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Βαφαντόπλε, ήρεμα, δεν χρειάζεται. Θεόδωρε, άφησε να καταλήξει. Σας παρακαλώ. Δεν πειράζει και αυτή η συζήτηση εδώ πέρα μέσα έχει την αξία της και το νόημα και εδώ είναι το σπίτι του κόσμου, δεν πειράζει. Και εδώ τα συζητάμε τα θέματα, δεν είναι μόνο… Λέω, λέω ξανά για να γίνω κατανοητός. Μην διακόπτετε, σας παρακαλώ τώρα. Τώρα τι θέλετε, να πω ένα, αποσύρετε και να σταματήσω εδώ τη διαδικασία. Αφήστε τώρα να τελειώσουμε. Θέλω να καταλήξω, Πρόεδρε, και θέλω να πω για να γίνω κατανοητός. Όχι ένα τούλεν όταν θα έρθουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, όχι ένα τούλεν θα κάνουμε. Δέκα να κάνουμε αρκεί να μην προκαλέσουμε ζημιά. Όχι να χαλάσουμε όλο το πριαστικό δάσος ή το δάσος. Δέκα πράγματα να κάνουμε. Αλλά πρέπει να φτάσουμε στο πριαστικό θάσος και αυτό. Ό,τι θέλετε κύριε Ξαδόκουλε. Αλλά αυτό εδώ θα πρέπει... Εντάξει, θέλω, θέλω. Παίρνουμε το δικαίωμα... Λοιπόν, μην μιλάτε τώρα. Παίρνουμε το δικαίωμα από αυτά που μας λένε και ο σύμβουλος του κόσμου. Παίρνουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε το έργο σήμερα. Και επίσης να μας δίνει το δικαίωμα στην περιβατολογική μελέτη. Να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Αυτό που έχει συμβεί σήμερα είναι απαράδεκτο. Εντάξει, τελείωσε. Και θέλω να καταγραφεί. Δεν θέλω εγώ να απορριφθεί. Θέλω να καταγραφεί, θέλω να καταγραφεί, δεν θέλω εγώ να απορριφθεί σήμερα το θέμα. Να αποσυρθεί. Να αποσυρθεί. Δεν θέλω να αποσυρθεί το θέμα. Θα καταδικάσω μια κοινωνία που σήμερα μπορεί να μην ξέρει τι λέει. Γιατί φταίμε εμείς που δεν την ενημερώσατε. Που δεν μας φωνάξατε να κάνουμε διαβούλευση. Δεν συμφωνώ. Ένα και ένα κάνουν δύο. Εντάξει, εντάξει. Μην συγχύζεστε, δεν υπάρχει λόγος. Εντάξει, κύριε Πουρσαϊτήδη, παρακαλώ. Και κλείνομαι εδώ πέρα, κύριε Πουρσαϊτήδη, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, εμείς συμφωνούμε να οριστεί μια ημερομηνία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σταυρού, να έρθει η Τεχνική Εταιρεία του Δήμου, να έρθει η Εγνατία Οδός, να ορίσουμε και εμείς τεχνικούς προσώπους και να γίνει μια συζήτηση, και να συζητηθεί το θέμα στο Πολιστικό Κέντρο του Σταυρού. Ήθελα να παρακαλέσω την Εγνατία, όταν θα ξαναέρθουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι δυνατόν να έχει ένα χάρτη σε ηλεκτρονική μορφή για να προβάλλουμε εδώ... Εντάξει, γιατί δεν το προβάλαμε τότε. Λοιπόν, ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόηση, το θέμα αποσύρεται. Θα κάνουμε όπως είπε ο Πρόεδρος του Τοπικού άμεσα τη συνάντηση. Θα οριστεί άμεσα η μηρομενιά της συνάντησης από αύριο και όλες αυτές οδηγήσεις. Λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος τώρα. Εντάξει, δεν πρέπει. Θα το κάνουμε άμεσα, θα τα επισπεύσουμε, θα τα τελειώσουμε. Όχι, εντάξει, Πρόεδρε, σε παρακαλώ. Τι να κάνουμε τώρα, να σκοτωθούμε? Ότι δεν θα σκοτωθούμε, αλλά είδες τα αποτελέσματα. Πάτε και έρχεστε, πάτε και έρχεστε. Δεν φταίει που δεν έχουμε διαβούλευση. Υφίσταστε και όλο αυτό το πράγμα. Α, δεν έχει σημασία. Ποιος νομίζεις ότι θα το ψηφίσει αυτό, κορίτσι μου, αν δεν το ψηφίσω εγώ, για πες μου. Ποιος έχει εδώ μέσα τις ψήμους για να το πάρει. Εκτός αν δεν θέλετε να το κάνετε ούτε εσείς στον δρόμο. Μπορεί και αυτό να συμβεί. Μπορεί να μη θέλουμε. Λοιπόν, εντάξει, τώρα είναι η ώρα λίγο... Όχι, ούτε η ώρα. Ξέρω, καλά τι λέω, Πρόεδρε. Λες το παράπονο σου, δημαρχή μου, εντάξει, τώρα δεν πάει τώρα. Επιτρέμε. Εμπόρ, πού πήγαν όλοι απ' εδώ τώρα? Ένα τέταρτο πριν από τότε. Δημαρχέ, τώρα καθιστευούμε τη διαδικασία. Σε παρακαλώ, Πρόεδρε, τώρα. Του το πες τώρα, δημαρχέ μου. Συνεδρίαση έχω. Μπορείς να μ' αφορθείς, σε παρακαλώ. Πάμε έξω να το ακούπουμε. Εδώ θα κάτει ο πράδερος του συνεδρίαση. Τι φύγανε. Όχι. Θα καθίστε να ψηφίσετε. Δεν έχετε υπογράψει, δεν έχει αρχίσει η συνεδρίαση. Την προηγούμενη φορά αγακίσατε. Λοιπόν, καθίστε, συνάδελφοι, να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Η συνεδρίαση δεν άρχισε. Πάμε στην ημερή στιγμή. Συνάδελφοι, γιατί σηκώνεστε. Σας παρακαλώ πολύ εδώ. Θέλετε να διακόψουμε για να συνεχίσουμε μετά. Τι να προχωρήσω, ο Βόλτες Κόντ ο άλλος κάνει. Λοιπόν, ξεκινάμε με την ημερήσια διάταξη. Πάμε στην ημερήσια διάταξη, παρακαλώ. Λοιπόν, μη φεύγετε, κύριοι, παρακαλώ. Χάρη, τι έγινε. Θέλω να θέσω εγώ κάτι άλλο, το οποίο δεν μ' άρεσε σήμερα. Και πραγματικά λυπάμαι για το γεγονός ότι οι επιστήμονες αξιόλογοι, τους οποίους δεν τους γνωρίζω, γίνονται βορά στο πλήθος. Δεν με εκφράζει καθόλου. Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επανεληφθεί και γι' αυτό το λόγο. Μελλοντικά θα πρέπει να γίνονται όλα αυτά. Είτε σε επιτροπές να καταλήγουν τα συμπεράσματα να συζητούνται. Και πραγματικά δεν θέλω να ξαναδώσω στο δημοτικό συμβούλιο αυτή τη σημερινή εικόνα. Λυπάμαι πραγματικά. Αυτή είναι η πίεση του κόσμου. Αγαπητέ μου γιατρέ. Τέσσερα χρόνια φάγαμε στη ΜΑΠΑ αυτές τις αντιδράσεις με αυτόν τον τρόπο. Και το λέω στη ΜΑΠΑ όχι γιατί είμαι κατά του λαϊκού παράγοντα και των αντιδράσεων. Αλλά επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτών των καταστάσεων ήταν εκατευθυνόμενο ώστε να καταντήσουμε στο σημερινό καρναβάλι που μας κυβερνά τη χώρα. Δήμαρκος Ισουνα, επιτρέπετε σήμερα να απορρίξει το πράγμα. Δήμαρκος Ισουνα, μετανάστηστα γυμνήλια. Δεν έκλεισε το θέμα τώρα. Μετανάστηστα γυμνήλια. Δεν έκλεισε το θέμα. Χαλάρωσε μάκι. Δεν απορρίφθηκε το θέμα. Λοιπόν, πάμε... Όχι, όχι, όχι, σας παρακαλώ. Εσάς παρακαλώ τώρα. Άλλα έλεγες προχθές στο χωριό. Λοιπόν, ξεκινάμε. Είσαι ιανός, αν το ξέρεις τι σημαίνει. Καθίστε. Είστε τελείως δεφλακείς τώρα. Τι πάθα. Έχεις κατά τη δικασία του Καβάλα. Έχεις και τον μέσα. Σας παρακαλώ. Δεν είναι διάλογος τώρα. Τώρα παρακαλώ. Πρώτο θέμα. Θα μας λάνεις τώρα. Βοηθήστε τώρα λίγο. Λοιπόν, το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την απαλλαγή των δημοτικών τελών για τα κοινοφελή ιδρύματα του Δήμου Καβάλα. Ο κύριος Καλανταρίδης το εισηγείται. Έχετε κάτι σε αυτό, κύριε Παπαδόπουλε. Να ενημερώσω λίγο ότι στην Οικονομική Επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα έγινε η πρόταση από τον κύριο Μουρτασάγα να συμπεριληφθούν σε αυτά εδώ τα ιδρύματα ο Κανά και το Κεθέα. Και είπα ότι θα το μεταφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα δεν το βλέπω εδώ. Αλλά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει η πρόθεση να μπουν και αυτά. Δεν υπάρχει αντίδυση από εμάς, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για πολύ μικρά ποσάτα, τα οποία δεν πρόκειται να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο να το πω ότι ήταν τα αποδοτικά μας έσοδα. Οπότε συμφωνούμε, αν συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο... Ποια είναι συγκεκριμένα για να καταγραφούν, κύριε Παραταρίβη? Ο Κανά και το Κεθέα. Και όλα τα υπόλοιπα από... Τα πέντε τα οποία έχουν αποτυπωθεί. Ποια είναι, να τα καταγραφούν πρέπει. Το Κωνσταντιό, είναι το Πουλίδιο, το Χρονίον Παθήσιον, η Αγία Μαρίνα, το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Υπεδόπολης και σε αυτά προσθήθενται ο Κανά και το Κεθέα. Ωραία, ευχαριστούμε. Κύριε Συμβιτζή, συμφωνείτε... Ανταποδοτικά. Έχει. Ανταποδοτικά. Καθαριότητα. Έχει. Έχει, έχει, έχει. Τι, 60.000 εγγραφών εγγραφώ το δικητής του... Πρέπει να πληρώνει δημόσιο, πληρώνει. Το χρόνο. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ για το θέμα. Εντάξει. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, έχετε το λόγο, κύριε Παπαδόπουλε. Είναι σοβαρά τα θέματα, άμα θέλετε να τα περνάμε έτσι... Όχι, όχι, όχι. Πάμε, πάμε, πάμε. Αν θέλετε να τα περνάμε, θα τα περνάμε έτσι. Συνεχίστε. Συγγνώμη για όλα. Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θέλω... Βλέπω εδώ τις τοποθετήσεις του κυρίου Μουρτασάγκα, που λέει ότι καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν και το ΚΕΦΕΑ και το ΟΚΑΝΑ, το οποίο συμφωνώ και εγώ. Λέει ο κύριος Ποτόλιας εδώ ότι καλό είναι να υπάρχουν απαλλαγές και σε κάθε λαϊκή οικογένεια που έχουν προβλήματα, που και σε αυτό, νομίζω, η Δημοτική Αρχή πρέπει να δει και τις οικογένειες που έχουν... Κύριε Αντιδήμαρχε... Να έρθει σε εγχωριστή εισήγηση, κύριε Παπαδόπουλε. Ναι, εγώ κάνω τις παρατρίσεις μου. Καλά λες. Συγγνώμη, ναι. Λέω ότι θα έρθει. Το δέχομαι και το σέβομαι. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά. Σωστή εμπεισή είμαστε, κύριε Παπαδόπουλε. Πάμε. Καλά κάνατε, καλά παίρνετε τις πρωτοβουλίες, καλά συνεχίζετε, καλά το πάτε. Και βάζω και για το θέμα του νοσοκομείου, θέλω να πω το εξής. Βάλτε και ένα πλαίσιο μιας συζήτησης. Μην έχουμε αυτήν την άρνηση. Μην έχουμε την άρνηση να βάλουμε μια συζήτηση, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Γιατί μην ξεχνάτε, μέσα σε ένα πλαίσιο και μια συμφωνία, το οποίο ό,τι γίνει, ή αν μπορεί να γίνει, να το ευφεληθεί ο κάθε ασθενής, ο κάθε πολίτης της Καβάλλας, του Δήμου Καβάλλας που θα πάει στο νοσοκομείο. Γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτή η χώρα επιτέλους καταραίει. Πρέπει δυστυχώς, είναι εδώ ο κρατικός φορέας, αλλά είναι στην Καβάλλα το νοσοκομείο. Επιτέλους να το καταλάβουμε και να υπάρχουν συνεργασίες και νομίζω ότι μια συζήτηση δεν βλάπτει να δείτε και να ξετάσετε ξανά τι μπορούμε να κάνουμε. Και επίσης, ένας πίνακας αντιδήμαρχη εδώ δεν αξίζε να έρθει. Εδώ μας φέρατε το Κωνσταντιού, το Πουλίδιο, το Χρόνιο Παθήσεων, την Πεδόπολη, την Αγιά Μαρίνα. Ένα πίνακα, ρε συνάδελφοι. Δεν έπρεπε να είχαμε να ξέρουμε πόσα δίνουμε και από πού θα τα αστερήσουμε. Να ξέρουμε ότι από αυτά εδώ όλα. Να υπάρχει ένα κοστολόγιο, ένας αριθμός για να μπορούμε να ψηφίσουμε κυρία τη δήμαρχη συγκεκριμένα. Τώρα ψηφίζουμε και λίγο πολιτικάντικα για να κάνουμε το καλό σε κάποιους. Αλλά εγώ πιστεύω ότι η θέλησή σας είναι να υπάρχει μια κοινωνική πολιτική στην Καβάλα. Και μπράβο σας γι' αυτό. Δεν το λέω με αντιπάθεια, αλλά θα πρέπει κι εμείς εδώ να ψηφίσουμε. Να ξέρουμε συγκεκριμένα ότι χάνουμε τόσο και θα το αστερήσουμε και θα είναι τόσο το αστερήμα από εκεί. Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Ευχαριστώ, κ. Παπαδόπουλο και κ. Βέρο. Κυρία δήμαρχη, δεν ξέρω που ρε άμα ακούτε, θέλω να μ' ακούστε όμως. Ό,τι καταλαβαίνω είναι καπνίστρια σαν κι εμένα. Λοιπόν, κυρία δήμαρχη, μ' ακούτε. Ευχαριστώ πολύ, κυρία δήμαρχη. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω το εξής. Είναι γνωστός και νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσετε. Ότι είναι λάθος και άδικος ο τρόπος υπολογισμού των τελών. Γιατί τα τέλη υπολογίζονται στα τετραγωνικά και όχι στον όπο των απορημάτων. Και αυτή η αδικία δεν είναι εις βάρους μόνο των ιδρυμάτων που είναι μεγάλα σε όγκο, σε τραγωνικά. Αλλά αυτή την αδικία την διαπιστώνουμε και σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που λόγω του αντικειμένου και επαγγελματίες λόγω του αντικειμένου τους παράγουν ελάχιστα απορρήματα αλλά είναι αναγκασμένοι να διατηρούν τεράστιους χώρους πολλά τετραγωνικά. Το δεύτερο που είναι λάθος είναι ότι δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και μέχρι και σήμερα αυτό που μας ενδιέφερε ήταν πόσα χρήματα θα πάρουμε ή πώς θα πάρουμε περισσότερα χρήματα και όχι πώς θα μειώσουμε τον όγκο των απορημάτων. Και γι' αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχουμε την πολιτική βούληση να αποφασίσουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση διότι με αυτόν τον τρόπο, κυρίως πρώτα απ' όλα προστατέφουμε το περιβάλλον και τον τόπο μας και το διαφυλάττουμε ως κόροι οφθαλμού για τις επόμενες γενιές. Έχουμε ένα περιβάλλον που να είναι προσιτός στους επισκέπτες που τόσο πολύ φωνάζουμε όλοι ότι θέλουμε επισκέπτες και θέλουμε δηλαδή να αλλάζουμε μόνο τα δικά μας χρήματα. Τρίτον, ότι θα γλιτώσουμε πάρα πολλά έξοδα από την επιβάρυση του περιβάλλοντος. Κοιτάξτε, εγώ σας βλέπω τώρα κάποιους αντιδράτες αλλά θα καταλάβετε ότι είμαι εντός του θέματος. Είμαι εντός του θέματος. Θα το δείτε γιατί είμαι εντός του θέματος. Τι συζητάμε σήμερα. Διαπιστώνουμε καταρχάς ότι υπάρχουν κοινωνικά ιδρύματα τα οποία λόγω των τετραγωνιφών αυτών επιβαρίονται πάρα πολύ με τα τέλη αυτά που πολλές φορές δεν είναι ανάλογα με τα πορύματα που βγάζουν. Και για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και με ανοιχτό το μικρόφωνο. Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Ξυπνήσατε ένα πρωινό ως διοίκηση και σκεφθήκατε ότι υπάρχουν κοινωνικά ιδρύματα. Όχι αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί κυρία δημάχη. Υπήρξε ένα έτημα από την Ιερά Μητρόπολη για το χρονίο Παθήσεων. Μην τα ξεχνάτε αυτά. Πολύ λογικό έτημα από τη μεριά της Ιεράς Μητρόπολης. Πολύ λογικά διότι λέει ότι εγώ είμαι στον ξεκίνημα μιας προσπάθειας. Θέλω να κάνω ένα κοινωνικό έργο. Δυσκολεύομαι με τα λειτουργικά μου έξοδα, γι' αυτό και αποφασίζω να λειτουργήσω στην αρχή με το ελάχιστο προσωπικό μέχρι να μπορέσω να ορθοποδίσω. Και αν εσείς μου ζητάτε για όλον αυτόν τον χώρο το τεραγωνικό που εγώ δεν θα αξιοποιώ αυτό το διάστημα γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να το αξιοποιήσω. Μου ζητάτε να πληρώνω τα τέλη. Αυτό μου δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα. Εάν θυμάστε καλά, να σας τα θυμίσω εγώ, υπήρξε το έτοιμο αυτό, εντάξει θα το δούμε, αποσύρθηκε και κάποια στιγμή έρχεστε τώρα και λέτε, ότι κοιτάξτε να δείτε, και λέω εγώ λογικά το σκεφτείκα, ότι δεν είναι το μόνο κοινωνικό ίδρυμα, πώς θα κάνουμε απαλλαγή μόνο σε αυτό. Και λέτε, υπάρχει και το γυροκομείο το Πολίδιο, υπάρχει και το θεραπευτήριο χρονιών, η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων το Κωνστάτιο, υπάρχει και η Μέριμνα, υπάρχει και το κέντρο προστασίας παιδιού καβάλας. Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Καμία αντίρρηση, καμία αντίρρηση. Όμως, ειλικρινά, εγώ δεν περίμενα αυτή την εισήγηση. Διότι αν θέλετε σήμερα και θέλετε σοβαρά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, θα έπρεπε σε αυτή την εισήγηση να μας λέτε δίπλα ποια είναι η επιβάρυση του κάθε κοινωνικού ιδρύματος σήμερα, ώστε να γνωρίζουμε τι θα πρέπει να αποφασίσουμε. Και γιατί το λέω αυτό, κοιτάξτε να δείτε. Εμείς σήμερα είμαστε, αύριο δεν θα είμαστε. Δεν μπορεί να είμαστε. Δεν μπορεί. Δεν μπορεί να είμαστε. Θα είμαστε κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως, ανοίγεται μεγάλη ιστορία τώρα. Και θα σας εξηγήσω γιατί ανοίγεται μεγάλη ιστορία. Διότι, ναι, ναι, ναι, όχι, αφήστε το, είναι σοβαρό τώρα το θέμα. Αφήστε το, όση ώρα χρειαστεί. Όση ώρα χρειαστεί. Όση ώρα δεν αποφασίζουμε έτσι. Διότι, προσέξτε τώρα. Για να αποφασίσουμε εδώ, για να αποφασίσουμε εδώ, πρώτα απ' όλα πρέπει να ξέρουμε τι έσοδα έχουνε αυτά τα κοινωνικά ιδρύματα και από πού έχουν αυτά τα έσοδα. Διότι, προσέξτε τώρα εγώ τι θα σας πω. Κέντρο Προστασίας Παιδιού, είναι δημόσιο, σωστά. Και λέτε να το βάλουμε μέσα. Μπράβο, αλλά λέτε όχι στο νοσοκομείο μέσα, που είναι δημόσιο. Ποια είναι η λογική? Τι παίρνετε ως κριτήριο, το πόσα τετραγωνικά είναι και πόσο πληρώνει η παιδόπολη, αλλά εγώ θέλω να ξέρω πόσο πληρώνει το Κέντρο Προστασίας Παιδιού και πόσο πληρώνει το νοσοκομείο. Θα ήθελα να ξέρω πόσο πληρώνει το Κωνσταντιό και πόσο πληρώνει η Αγία Μαρίνα. Από την μία υπάρχουν αυτά τα οποία είναι ιδιωτικού δικαίου, τα οποία ενδεχομένως κάποιος θα πει, κοιτάξτε δεν υπάρχει από πίσω το δημόσιο, δεν υπάρχει από πίσω το κράτος που μπορεί να τα επιχωρηγεί, όμως, από την άλλη υπάρχουν τα ιδιωτικά, που θα ήθελα να ξέρω εγώ, γιατί εγώ αυτό που γνωρίζω τόσα χρόνια είναι παραδείγμα, τους χάρη, ότι στα γυροκομεία, εάν και εφόσον έχεις κάποιο εισόδημα, πηγαίνεις στα γυροκομεία. Θα ήθελα να ξέρω εγώ, θα ήθελα να ξέρω τι εισοδήματα έχουν. Βεβαίως γνωρίζω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τα διαθέτουν και δεν τους αφήνουν, δεν τους πετάσουν στον τρόμο, τους περιθάπουν. Τους περισσότερους όμως, είτε από τη σύνταξη, είτε από κάποιο περιουσιακό στοιχείο που γράφεται, αυτό γνωρίζω τόσα χρόνια. Δεν ξέρω, πέστε μου ότι κάνω λάθος. Διότι, προσέξτε τώρα, έρχομαι και λέω εγώ, και θα ακούσετε μετά τον κ. Ποτόρια που θα το πει, είμαι σίγουρος γι' αυτό, αλλά θα τον προλάβω εγώ. Συγγνώμη, αυτό το δικαίωμα της απαλλαγής, δεν το έχουν οι άνεργοι, δεν το έχουνε... Δεν το έχουνε... Δημαρχέ, το ψήφισε ο κ. Παμαδόπουλος. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχουν οι άνεργοι. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχουνε αυτοί που ήταν επαγγελματιοί και χάσανε τα μαγαζιά τους επιχειρήσεις. Έτσι. Δεν το έχουν το δικαίωμα αυτό της απαλλαγής. Κοινωνικό έργο. Ναι, συμφωνούμε. Αλλά κοιτάξτε, εγώ... δεν θα είμαι αντίθετος. Προσέξτε, γιατί εσείς είστε η διοίκηση και μου φαίνεται μια εισήγηση την οποία εγώ θα ισχυριστώ ότι ό,τι μου φέρα ψήθησα. Η εισήγηση ήξερε τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί ή αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα ψηφίζοντας. Η διοίκηση τη φέρνει, δεν το φέρνουμε εμείς. Η διοίκηση, εσείς διοικείτε. Ξέρτε ποιο θα είναι το πρόβλημα και αν θα υπάρχει πρόβλημα. Και εγώ, ας πούμε πιο λογικά σκεπτόμενος, θα έλεγα ότι ας δούμε να πάμε με μια απαλλαγή ένα ποσοστό. Να πάμε με ένα ποσοστό. Γιατί θα πρέπει να πάμε απαλλαγή τελείως. Θα πάμε με μια έκτοση και να δούμε. Και αν και εφόσον δούμε ότι δεν θα καταφέρνουν, να πάμε και σε άλλη έκτοση. Γιατί κατευθείαν στην απαλλαγή. Τώρα, προσέξτε τώρα. Λέτε όχι στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το έγγραφο και στηλεοδικητής του νοσοκομείου, το οποίο μας σωστήλατε. Μιλάει για 10 χιλιάδες περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία τους. Νομίζω έτσι πρέπει να είναι, αφού το είδαμε. Το δήμενο, άρα 60 χιλιάδες. Όμως πρέπει να σας πω κάτι γιατί σας λέω τώρα ότι θα πάμε αδιάβαστοι όλοι. Εγώ δεν θέλω να ψηφίζω αδιάβαστοι. Θέλω να ξέρω ότι ψηφίζω. Λέτε ότι να συμπεριλάβουμε τον Οκανά. Ναι, ο συνάδελφος, ο Νίκος Ομπουρτασάγκας, την έκανε την πρόταση και δεν την έκανε τυχία. Σε συνενόηση μαζί μου. Ξέρετε ο Οκανά που στεγάζεται στο νοσοκομείο. Ξέρετε ποιος πληρώνει, εδώ είναι ο αγαπητός συνάδελφος, ο κύριος Τρενταφυλίδης. Δεν στεγάζεται στο νοσοκομείο ο Οκανά, πρόληψη είναι ο Οκανά. Δεν είναι και θεά και δεύτερο. Δεν θέλω φάρμος είναι ο Οκανά. Τι μας λες καλέ, πολλά ψεύτε. Ουσιαστικά οι ασθενείς επισκέπτονται στο νοσοκομείο και ψάξτε το να το δείτε. Άρα εσείς μιλάτε για τον Οκανά. Εγώ θέλω όμως επιχειρήματα. Δεν μπορεί από τη μία να μου λέτε ότι το προστασίας παιδιού, το οποίο είναι δημόσιο, δικαιούται απαλλαγή και δεν δικαιούται στο νοσοκομείο. Δεν έχει επιπτώσεις το νοσοκομείο, δεν έχει επιπτώσεις από τη μίωση της πολιτικής. Εδώ και 7 χρόνια, κάθε χρόνο όλοι ξέρουμε, εδώ είναι ο συνάδελφος Τρενταφυλίδης, κάθε χρόνο ο προεπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20%. Και εμείς ξέρουμε πώς παλεύουμε και παρόλα αυτά τα έχουμε καταφέρει περίφημα μέχρι τώρα. Αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε. Δεν δικαιούται και το νοσοκομείο. Όπου είναι γνωστό τουλάχιστον ότι τουλάχιστον το νοσοκομείο και την ανακύκλωση του κάνει και το μολυσματικό υλικό δεν πετιέται τίποτα, ούτε βελονίτσα φεύγει σε εταιρεία και πληρώνει σε ιδιωτική εταιρεία και το μολυσματικό. Βεβαίως, σας το λέω εγώ, ότι ο όγκος είναι μεγάλος της κουμπιδιών. Είναι. Είναι μεγάλος. Όμως, τι θα έλεγα, επειδή έχουμε διαπιστώσει όσο κι αν γίνεται εκεί η όποια ανακύκλωση, δεν γίνεται σε βαθμό που είναι 80%... Κύριε Βέρο, 13 λεπτά μιλάζουμε. Ίσα-ίσα εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε να έχετε μετρήσει τον όγκο, όχι μόνο την ποστότα και τον όγκο, και να πούμε και σε αυτά τα κοινωνικά ιδρύματα ότι να τους δώσουμε το κίνητρο και έτσι να αποφύγουμε και τον όγκο των σκουπιδιών, άρα και τις εργατώρες και όλα τα υπόλοιπα, μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα, να μην τα λέω τώρα λόγω χρόνου, και να τους πούμε ότι κοιτάξτε να δείτε, μειώστε αποδειγμένα τον όγκο των σκουπιδιών σας, κάνοντας 100%, 99% ανακύκλωση, και εμείς θα σας έχουμε μια γενναία έκτοση. Δεν μπορεί έτσι να λέμε απαλλαγή, έτσι. Κοιτάξτε να δείτε, να σας το πω ευθέως, και με ανοιχτά τα μικρόφωνα. Ακούστε να δείτε, εντάξει. Εγώ να είμαι ο κακός, δεν γίνεται έτσι όμως. Δεν γίνεται έτσι, σας το λέω. Όταν την ίδια ώρα στην αναμόρφωση μας φέρνεται 600.000 από λεφτά του Δήμου, θα τα πούμε παρακάτως στην αναμόρφωση, διατοχητά, δεν γίνεται έτσι. Εγώ λέω, ναι, να δώσουμε απαλλαγή, ναι να δώσουμε έκτοση, αλλά να αποδειχτεί ότι έχουμε κι εμείς ένα κέρδος. Να βάλουμε το κίνητο, να τους πιέσουμε τουλάχιστον για μείωση των όκτων των σκουπιδιών, όχι έτσι, όχι έτσι απλά. Και σας λέω και επίσης, ότι θα ήθελα πολύ να ξέρω, θα έπρεπε να ξέρω, να ξέρω, ετοισίως, τι έσοδα έχουν, τι έξοδα έχουν, θέλω να ξέρω, θέλω να ξέρω, θέλω να ξέρω, πού πήγαν τα λεφτά της Αγίας Μαρίνας. Σας το λέω ευθέως, γιατί ακούω για την Αγία Μαρίνα και για την Αγία Μαρίνα. Η Αγία Μαρίνα είχε δικητικά συμβούλια, είχε ανθρώπους από τους γονείς που ήταν δικητικά συμβούλια, είχε ανθρώπους που ήταν υποψήφοι μαζί σας και μαζί μας, λέω εγώ, μπορεί να ήταν και μαζί μας. Λοιπόν, η Αγία Μαρίνα χρωστάει, δεν χρωστάει έτσι. Ποιο έγινε δηλαδή, ποιο πώς έγινε. Δηλαδή θέλω, θέλω να ξέρω, διότι με αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δικαιολογήσουμε και όλους αυτούς τους πολίτες που θα έρθουν μετά και θα πουν θέλω κι εγώ γιατί έχασα την εργασία μου, θέλω εγώ γιατί με απόλυσε ο Λαβρεντιάδης, θέλω εγώ και τι θα του πεις, όχι. Πρέπει να του πεις ναι. Ε, λοιπόν, εμείς λέμε ναι σε αυτά, άσχετα είτε βάλτε είτε δεν βάλτε τους υπόλοιπους, αλλά θα πούμε όμως και ναι και όσο όλους τους υπόλοιπους που θα ζητήσουν. Ακούστε να δείτε. Αθήσετε τώρα τα παιχνίδια. Παιχνίδια είναι πολιτικά αυτά. Φτάνει, μέχρι εδώ είμαι. Λοιπόν, επομένως ναι σε αυτά, με την που σημειούσα ότι έπρεπε να απαλλαγήσεις. Κύριε Προεδρέ, εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο θέλω. Και επειδή δεν είμαι δικηγόρος, καλυπτόμαστε από το γεγονός ότι κάνουμε διακριτική μεταχείριση εναντί κάποιων ιδρυμάτων τα οποία κάποιος θα ρακτηρίζουμε με... Ποια αφήσμα πέφτει? Δεν ξέρω. Ρωτώ εγώ. Αύριο είμαστε καλυμμένοι με βάση την αρχή της ισονομίας. Αυτό θέλω να μου το πει δικηγόρος εγώ πριν συγκλείσω. Λογικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, λογικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μέσα στο νοσοκομείο που ξέρεις πόσο... Δεν μιλάω για το νοσοκομείο. Αφήστε το νοσοκομείο έξω, αφήστε το νοσοκομείο έξω. Η κλινική γαλλήνη τι είναι? Πρόεδρε άκουσε μου. Η κλινική γαλλήνη τι είναι? Γιατί απουσιάζει η κλινική γαλλήνη. Κοινωνικό ιδρυμάτιο. Κοινωνικό κοινωνικό ιδρυμάτιο. Κοινωνικό κοινωνικό ιδρυμάτιο. Κοινωνικό κοινωνικό ιδρυμάτιο. Κοινωνικό κοινωνικό ιδρυμάτιο. Κοινωνικό κοινωνικό ιδρυμάτιο. Ε, πια θέλω μια απάντηση απλώς. Ογώ τους πληρώνω κάθε μήνα για κάποιον. Η αρχή της ισρονομίας παραβιάζεται ή όχιlly klegonalpolco. Θελω μια απάντηση από τους δικηγόρους της Ομήγυν. Δεν ξέρω, εγώ θέλω να ρωτήσω. Κοινοφελή ιδρύματα μιλάμε. Ναι, άνθρεπτο θα αρχεί ο οποίος δί unter και θα μας πει κι εγώ είμαι κοινοφελός. permanently άλλο— Για κινοφελή ιδρύματα. parano Θέλω μία απάντηση από τους δικηγόρους της ΟΜΙΓΙΝΤΑ. Δεν ξέρω, εγώ θέλω να ρωτήσω. Κοινοφελή δρίμματα μιλάμε. Ναι, αύριο θα έρθει οποιοςδήποτε και θα μας πει και εγώ είμαι κοινοφελής. Μισό λεπτό. Το επιτρέπει. Το επιτρέπει. Καλύπτομαι. Για κοινοφελή δρίμματα. Το επιτρέπει, είπε ο... εντάξει δήμαρχε, εντάξει. Όχι, όχι, το γράφει ο... και εισήγησε, το γράφει η Λεία. Ο 3643 το προβλέπει. Γιατί τα γυρωκομεία έχουν μόνο καβαλιώτες, η παιδόπολη έχει μόνο καβαλιώτες, γιατί αν τρελαθώ μη με λέτε τέτοια επιχείρηματα. Ε, όχι, πέστε μου, εσείς θα λέτε τέτοια επιχείρημα. Ναι, πέστε μου, εγώ σας ρωτάω. Εγώ σας ρωτάω. Το κέντρο προστασίας παιδιών έχει μόνο καβαλιώτες. Λοιπόν, έλειξε το θέμα. Να προτείνω κάτι. Κοιτάξτε. Πήγες εκεί δίπλα, δήμαρχε, τώρα και εγώ θα δηγηθώ. Συνάδελφοι, μη μαλώνουμε τώρα. Έτια! Και τους αφήνεις, ρε παιδί μου. Συνάδελφοι, μπορώ να μιλήσω. Όχι. Φεύγω. Έλα, δήμαρχε. Λοιπόν, κοιτάξτε, κοιτάξτε. Συνάδελφοι, εντάξει, έβαλα ένα προβληματισμό. Μακροσκελή είναι αλήθεια ο Άρης Οβέρος, αλλά είναι καλό να μην απαλλάξουμε τελείως τα ιδρύματα. Να έχουμε έναν μικρό πλασματικό ποσό. Η άποψή μας είναι ότι τα κρατικά ιδρύματα, δήμαρχε, δεν πρέπει να τα απαλλάξουμε. Ε, βέβαια. Ναι, αλλά η παιδόπολη είναι κρατικό ιδρύμα. Ναι, έχουνε χρήματα αυτοί, παίρνουνε χρήματα. Και με την ίδια λογική αύριο θα ζητήσει και το νοσοκομείο. Θα τα πάσαμε καλόντα τότε, πόσο συμβαίνει αυτό, μπορεί και να μας το κόψει και το παιδόπολη. Τι να πω, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Βεβαίως, το καταλαβαίνουμε, όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε. Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε. Αλλά βέβαια και όχι σε βάρος του Δήμου και όχι σε βάρος άλλων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν, όχι βέβαια από τον οποιοδήποτε γιατρέ, αλλά από άλλα κοινοφελή ιδρύματα. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, εγώ προτείνω να βγάλουμε τα κρατικά, διότι μπορεί να έρθει και το ΤΕΙ, δημαρχέ, και το ΤΕΙ έχει πολλά χιλιόμετρα εκεί πέρα. Άρα, να βγάλουμε τα κρατικά και όλα τα άλλα να μην τα παλάξουμε μηδενικά, να τα παλάξουμε 90%. Να βρεθεί ένας τρόπος πλασματοποίησης που έχει τον τρόπο η υπηρεσία. Επιμένω στη δησήγησή μας. Και έχω πει μάλιστα ότι σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό κάνουμε με τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, γιατί πρέπει να τα υπολογίσουμε, θα φέρουμε πρόταση για μίωση 50% των δημοτικών θελών. Προσέξτε, οι άλλοι βήμοι αψάνουν τα δημοτικά τους πέλη. Και εμείς θα μειώσουμε. Θα μειώσουμε στους μακροπρόνοια άνεργους, θα μειώσουμε στις οικονομικές οικογένειες, θα μειώσουμε σ' αυτούς που στις μία έρχονται, εννοείται βάση της φορολογικής τους δήλωσης και όλα τα σχετικά τους. Εφόσον επιμένει η διοίκηση, εγώ δεν θα πω όχι. Εγώ απλώς έκανα μια παρέμβαση, μήπως βρεθεί μια λύση. Φέρτε την τεχνικοοικονομική ανάλυση και θα τη μικρύνουμε. Ωραία, πολύ ωραία. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Πρόεδρε, με συγχωρείς λίγο. Εγώ πάντως όσον αφορά αυτό το ποιοζήτης ο κ. Παπαδόμουλος και ο κ. Βέρος, την ανάλυση όσον αφορά το κομμάτι των εξόδων για τις συγκεκριμένες, μπορώ να δεσμευθώ ότι θα το φέρω και θα το στείλω σε όλους τους επικεφαλείς, γιατί έχουν δίκιο, θα πρέπει να υπάρχει, άρα δεσμεύουμε ότι θα το κάνουμε και θα το φέρουμε. Πάντως το ύψος είναι, έτσι, θα το στείλω εκ των ιστέρων έστω για να το δουν, τι να κάνω. Εντάξει, δεν ψηφίζουμε ανάλογα με το ύψος τώρα. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Εγώ, πρόεδρε, έτυχε να είμαι στη συνειδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και τοποθετήθηκα εκεί πέρα, άρα δεν θα μακρηγορήσω. Ισχύουν τα ίδια. Ωστόσο, ήθελα να συμπληρώσω και να πω το εξής. Αφήστε νοσοκομείο και τη συνάδελφη απ' έξω. Εδώ μιλάμε για παιδεία και υγεία, τα οποία είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης. Δεν θα φορτώνεστε και άλλα πράγματα τα οποία δεν έχετε αυτή την υποχρέωση. Μη δέχεστε, δηλαδή, κάθε φορά να ξεφορτώνετε τη κεντρική εξουσία της υποχρεώσης της. Το κάνετε πρόθυμα, εν πάση περιπτώσει. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό των δημοτικών τελών και, φυσικά, αφορά πολλούς περισσότερους εκτός από αυτά τα ιδρύματα. Ωστόσο, στην Επιτροπή εκεί, κύριε Κλαντεριδί, είχαμε ρωτήσει, για να μπορέσουμε να το αποδεχθούμε εδώ πέρα, ποιο πρόκειται. Για σωματεία, ιδρύματα, επιχειρήσεις, ποια είναι τα μέλη αυτών των σωματείων επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων. Πώς προκύπτει ότι έχουν ανάγκες, σας κάναν κάποια αίτηση, και σας αποδείξαν ότι έχουν ανάγκες. Δεν είναι αυτά τα ιδρύματα επί χρήμαση. Δεν εισπράττουν χρήματα από τους ευεργετούμενους και, μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα γυρωκομεία, με έναν πολύ άσχημο τρόπο. Πώς, λοιπόν, επίσης, να σας κατανοήσουμε το ότι θέλετε να βοηθήσετε, ενώ πριν μερικούς μήνες, όχι μήνες, μέρες, η κυρία δήμαρχος είπε να πληρώνουν οι γονείς της Αγίας Μαρίνας για τη λειτουργία αυτής της μονάδας. Την προηγούμενη φορά, επίσης, να πω, όταν ήρθε το ζήτημα για το χρονίον Παθήσεων, να μην πληρώνει, ενώ είχε πάρει, θυμάστε, ρεύμα, δεν λειτουργούσε και ζητήσανε να μην πληρώνουν. Όταν είπατε, δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τελείως, απαγορεύεται από τον κώδικα, πρέπει να κάνουμε μόνο μείωση και, νομίζω, πάρτε ένα ευρώ και λοιπά. Τώρα, πώς γίνεται να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη τελείωση. Δηλαδή, υπάρχουν και νομικά ζητήματα. Εμείς, αν δεν ξέρουμε αυτό το πράγμα το βασικό, ότι αυτά τα ιδρύματα, αν είναι επιχειρήσεις, παράδειγμα, ξέρουμε για το χρονίον Παθήσεων, ότι αν δεν πληρώσεις αδρά δεν θα πας. Άρα, καμιά υποχρεώση δεν έχει ο δήμος να απαλλάξει από δημοτικά τέλη. Και δεν θα ψηφίσουμε, και ξέρετε πολύ καλά, εμείς το κάνουμε, γιατί δεν ψαρεύουμε σε θωλάνερα. Έτσι, για να έχουμε και ένα γνώμονα και ένα μπούσουλα, για να ξέρουμε και τι λέμε. Δηλαδή, ρε Πρόεδρε, σήμερα έχουμε ένα κράτος. Αυτό το κράτος παραπαίει. Μπορεί αύριο να μην μπορέσει να βοηθήσει καθόλου κανένα δήμο. Δηλαδή, αύριο μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα σε ένα σχολείο που πάνε τα παιδιά μας. Ο δήμος Καμπάλας μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα. Δεν θα πάνε να φτιάξει το σχολείο για τα παιδιά μας. Αναρωτιέμαι. Δηλαδή, δεν θα πρέπει εμείς να συνεργαζόμαστε, να είμαστε εδώ ενωμένοι, να υπάρχει μια λιλεγγύη, όχι να μην υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δήμου, αλλά και όσοι φορείς εδώ δημόσιοι είναι και δεν έχουν ένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Νομίζω ότι ο δήμος πρέπει να έχει την ευθύνη για να μπορεί πραγματικά όποτε μπορεί, δεν είπαμε να κάνουμε ζήμια, αλλά όποτε μπορεί, να μπορέσει να είναι συμπαραστάτης σε προσπάθειες. Και έφερα ένα παράδειγμα. Εάν το σχολείό μας χαλάσει και υπάρχει πρόβλημα και δεν υπάρχει αρμοδιότητα στο δήμο να κάνει... Είναι ευθύνη του δήμου αυτά, υπάρχει αρμοδιότητα. Θα το κάνει ο δήμος. Λέω, αν δεν θα πρέπει να παρέμπει σε ένα κρίσιμο σημείο, δηλαδή μην κάνουμε αντιπαραθέσεις, για να κάνουμε πολιτική. Σήμερα δεν θέλει ο τόπος μας πολιτική. Σήμερα θέλει ο τόπος μας, έχει ανάγκη και βοήθεια ο ένας με τον άλλον. Αυτό θέλουμε. Είναι κατανοητό και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Λοιπόν, τελικά το Ίδρυμα Προστασίας του Παιδιού θα συμπεριβληθεί πέρας είναι... Σύμφωνα με την εισήγηση, ναι. Με τις σημειώσεις που διατυπώθηκαν και τις φλάκες. Λοιπόν, προχωράμε. Ναι, ο Βέρος ναι είπε να πούμε, με τη σημείωση ότι έπρεπε και το νοσοκομείο να συμπεριβληθεί. Ναι. Σημείωση εκεί στην παρένθεση. Πάμε στο υπαρρυθμό 2, θέμα έγκριση από λογισμού του Δήμου Καβάλας, οικονομικά τους 2015. Πρόεδρε επί της δικασίας κάτι να προτείνω. Ναι, ναι. Βέβαια, η πρότασή μου θα πικράνει τον αγαπητό διευθυντή τον Γιάννη τον Χατζη Κωνσταντίνου. Αλλά, δυστυχώς, τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Θα κάνουμε έναν απολογισμό εδώ και θα ψηφίσουμε, αφού βεβαίως ρωτήσουμε και απαντηθούμε, σε ένα δημοτικό συγγούλιο το οποίο έχει αδιάσει, χωρίς να κατηγορώ κανέναν. Προσθέω κι εγώ θέλω να φύγω, αύριο έχω δικαστήριο. Άρα θα παρακαλέσω τη διοίκηση να το αποσύρει και μια που είναι έτοιμος ο ισολογισμός, να συζητηθούν μαζί τα δύο θέματα στο επόμενο δημοτικό συγγούλιο, αν είναι έτοιμος ο ισολογισμός. Έχουμε πρόβλημα. Επομένως, στο υπαρρυθμό δύο θέματα το αποσύρουμε. Το υπαρρυθμό τρία εικοστή τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλα Συγκονομικό του 2016. Παρόνο ο κ. Παπαδόπουλος, νέο κ. Σιμιντζές, κ. Ποτόλια, κ. Ρεβέρο, εικοστή τέταρτη αναμόρφωση. Εγώ δεν ψηφίζω πρόεδρε μέσα, γιατί τώρα δεν προοδεύουν να το δω. Έχει μέσα χιτά, λοιπόν. Χρήματα πάλι θα πληρώσουμε. Και καλά είπε η Δήμαρχος πριν, ότι ετοιμάζει αυξήσεις στα απορρήματα. Εδώ δημιουργούμε τον κωδικό, ο οποίος έχει να κάνει με τα έσοδα μας από τη Διαμάθ. Αυτό το οποίο βλέπετε στα έξοδα, πάρα πολύ απλά είναι το εξής. Επειδή τα έσοδα θα είναι περισσότερα από τα έξοδα και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, αναγκαστικά βάζουμε και στο κομμάτι των εξόδων χρήματα, έτσι ώστε να ισοφαρήσουμε τις 600.000, οι οποίες είναι έσοδα, ενώ τα προϋπολογισμένα τα έξοδα είναι στις 300 τόσες. Υποχρεωτικά πρέπει να βάλουμε άλλες 200-300.000 τα έξοδα για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Το υπαρρυθμό 4 θέμα δωρεάν παραχώρηση στη Διακ. Γιατί περιμένα να τελειώσω αντιδήμαρχος. Εμείς είμαστε αρνητικοί. Γιατί στον κωδικό που αναφέρεστε για τα 600.000 βλέπουμε ότι συνεχίζεται να ελλοποιείται τον περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ εμείς έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι θα πρέπει να υπάρξει τοπική διαχείριση των απορριμάτων, έτσι όπως το ψηφίσαμε και πρόσφατα πριν από λίγο χρονικό διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, άρα γι' αυτόν τον λόγο είμαστε αρνητικοί. Λοιπόν, το υπαρρυθμό 5. Συγγνώμη, το υπαρρυθμό 4. Δωρεάν παραχώρηστη ΔΕΙΑΚ για χρήση ανοξίδου του βητίου μεταφοράς νερό περίπου 8 τόνων. Ναι, ομόφωνα. Υπαρρυθμό 5. Πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου για την πράξη Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καβάλλας. Ναι, η κυρία Πρασά. Ομόφωνα, λοιπόν. Ομόφωνα. Το υπαρρυθμό 6. Α, ναι, μπερδέθηκα με το άλλο. Καθορισμός των χώρων ανάπτυξης των πάνκων, των ιδών, των πολλούμενων προϊόντων και την περίοδο των Χριστουγέννων του έτους 2016. Είναι η πάνκη η απόφαση την οποία παίρνουμε κάθε χρόνο, τόσο για την πόλη της Καβάλλας, τόσο επίσης και για τις κοινότητες, σύμφωνα με αυτά τα οποία έχουν ζητηθεί και εγκριθεί από τις δημοτικές κοινότητες. Καβάλλας, Αμυγδαλεώνα και Κρίνιδων. Συγκεκριμένα για την Καβάλλα είναι 5 θέσεις, 4 στην πλατεία Ελευθερία, 2 για κρασί, 2 για γκυ, 1 στην Καπενεργάντη για κρασί, από τη δημοτική κοινότητα Κρίνιδων... Τέλος πάντων, το διαβάζω τώρα. Η δημοτική κοινότητα Κρίνιδων...