AUA promo ENVIRONMENT_ The “green” University (Agricultural University of Athens (official channel), 2022)
: Το Γεωπονικό Πανεπιστήμα Αθηνών είναι ο εθνικός πρωταγωνιστής στη μετάβαση της Γεωργίας από την περίοδο κατηνοπία που ήταν συνηπέφυνη για τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή σε μια φιλοπεριβαλλοντική καινούργια κατάσταση. Υπηρετούμε μια επιστήμη, η οποία εξυπηρετεί στο πάντρεμα με τα κοινότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης, με τη διάρκεια της κοινωνικής αλληλεγγύης, με τη διάρκεια της καταστασης. Το Πανεπιστήμιο είναι ένα τοπιακό ρώσιμο, είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο σε μια επιβαθμισμένη περιοχή του Δήμου της Αθήνας που μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι ένα campus, 350 στρέματα, είναι ένα ενεργοβόρο πανεπιστήμιο γιατί διαθέτει πάρα πολλά συστήματα που καταναλώνουν πάρα πολλή ενέργεια και γι' αυτό επομένως σκεφτήκαμε να βρούμε διάφορους τρόπους να μειώσουμε αυτή τη δαπανή. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τις λειτουργίες του Πανεπιστήμιου που αφορούν εμάς άμεσα και τις ακαδημικές δράσεις και την έρευνα του Πανεπιστήμιου με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΟΕ με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων ή ξοικονόμησης ενέργειας για παράδειγμα ώστε να μπορέσει να μειώσει το περιβαλλητικό αποτύπωμα του Πανεπιστήμιου. Έχουμε δράσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση των πλαστικών, με την ανακύκλωση των μετάλων, με την ανακύκλωση των χημικών αποβλήτων που παράγονται από τα εργαστήρια. Νέες μέθοδοι που προστατεύουν το περιβάλλον έχουν εσωματωθεί στο πρόγραμμα σπουδών. Έχουμε δράσεις που μας δίνουν την ιδιατότητα να αξιοποιήσουμε οργανικά υπολήματα για την παραγωγή προϊόντων ευστηλής προστιθέμενης αξίας στο Πανεπιστήμιό μας. Οι ζύματα φλύ, κουκούτσια και τα τσαμπιά του σταφυλιού συλλέγονται στο πειραματικό υνοποιείο του Εργαστηρίου Ενολογίας και Αλκοολούχων Ποτών του Ιοπωνικού Πανεπιστήμιού και δίνεται στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφήμων όπου χρησιμοποιείται σαν πρώτη υλή για δόδυμα πλαστικά, δόδυμες μεμβράνες και παραγωγή βιοκαυσίμου. Τέλος, μένει ένα στερό υπόλοιμα πλούσιος σε πρωταίνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή. Καταφέρνουμε τα οργανικά υποπροϊόντα που παράγονται, σύντα κλαδέματα, να τα μετατρέπουμε στο οργανικό λύπασμα για την παραγωγή των φυτών, δηλαδή έχουμε μια πλήρως κυκλική δράση πάνω σε αυτό το κομμάτι. Επομένως, όχι μόνο οι τεχνικές γνώσεις αλλά και η φιλοσοφία, η ανάπτυξη ενός ήθους, σεβασμού προς το περιβάλλον αλλά και εξεύρεσης λύσεων που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ίδια στιγμή να υπηρετούν την παραγωγική διαδικασία, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι λοιπόν και εμείς πήραμε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα. Χρησιμοποιούμε τον ήλιο και είναι το πρώτο δημόσιο ηλεκτρικό λεωφορείο αυτής της μορφής. Θέλουμε οι φοιτητές, θέλουμε οι εργαζόμενοι να θεωρήσουν ότι είναι ένα εργαλείο της δουλειάς τους, το οποίο προσδίδει μια ποιότητα στη ζωή μας. Επίσης το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδότησε η ηλεκτρικά ποδήλατα και τη δική μας βιβλιοθήκη, η οποία χρησιμοποιεί ερεύμα από τον ήλιο. Η βιβλιοθήκη είναι από το κύριο σημείο που γίνεται η έρευνα. Ο περιβάλλον χώρος αποτελείται από δέντρα, από θάμνους και από βλάστηση. Έχει πολύ ψηλό ταβάνι, ώστε ο θερμός αέρας να συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος, να διατηρείται ρωσερή η βιβλιοθήκη και ένα σύστημα φωτοβολταϊκών, το οποίο διαχειρίζεται το φωτισμό και τη λειτουργία των μηχανημάτων και των συσκευών που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη. Είναι πολλές χιλιάδες ευρώ που γλιτώνουμε αιτισίως από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, λόγω του ότι η βιβλιοθήκη έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Είμαι μέλος της Συμμαχίας για τη Μαϊφορία του Πανεπιστημίου που είναι μια περιβαλλοντική ομάδα, διότι ήθελα να είμαι ενεργή στη διάσταση του περιβάλλοντος και πιστεύω η βιωσιμότητα και η αφορία μας σ' αφορά όλους. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι φοιτητές και μάλιστα κάθε νέα φουρνιά πολύ περισσότερο είναι πολύ ενημερωμένοι για τα θέματα του περιβάλλοντος. Έχει να κάνει με την ολική αντίληψη που χρειάζεται κάποιος πλέον για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του περιβάλλοντος και τα θέματα της ανάπτυξης γιατί εν τέλει είναι θέμα ενός καινούργιου αφηγήματος που χρειαζόμαστε ως ανθρωπότητα για την ανάπτυξή μας. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί. Είμαστε αυτοί οι οποίοι θα εγιηθούνε της έρευνας και της εκπαίδευσης έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια νέα αντίληψη για την παραγωγική διαδικασία σε σχέση με το περιβάλλον.