Είκοσι (20) νέες «έξυπνες» στάσεις απέκτησε η Άρτα (ARTA WebTV, 2023)
: Ποια είναι η ασθητική στάση για τους πηβάτες του αστικού κτέλ, όπως την πόλη της Άρτας, μαζί με την πόλη και η Αγία Νάργυρη, και το Γλυκόριζο και οι εργατικές κατοικίες, βάλαμε 20 νέα στέγαστρα αντικαθισθώντας 14 παλαιά αλλά και βάζοντας καινούργια 6 στέγαστρα, τα οποία υπήρχαν οι στάσεις αλλά δεν υπήρχαν τα στέγαστρα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί βρέχονται και ήταν εκτεθειμένοι σχετικές συνθήκες. Αυτές οι στάσεις, οι οποίες είναι χρηματοδότηση κατά 50 χιλιάδες από το πρόγραμμα Φιλόδημος και 47 χιλιάδες ευρώ έχει βάλει δημοτικούς πόρους στο δήμος, ολοκληρώθηκαν και οι στάσεις αυτές είναι διάφορων τύπων, ανάλογα με την επιφάνεια του πεζοδρομίου που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτή εδώ πέρα όπως βλέπετε πίσω μας είναι τύπο Α, που έχει και φωτοβολταϊκό έτσι ώστε το βράδυ να φωτίζει το ρεύμα που έχει ας πούμε είναι από το φωτοβολταϊκό, έχει έναν φορτιστή για να φορτίζει στα κινητά τηλέφωνα, αλλά έχει και κάδο απορριμάτων μαζί με όλο τον άλλο εξοπλισμό εδώ που απαιτείται. Σίγουρα όμως αυτές οι στάσεις δεν έγιναν για να είναι πίνακας ανακοινώσεων για τα πανηγύρια. Κι αυτό επίτυδες το άφησα εδώ για να το δείξετε έτσι και πρέπει να καταλάβουμε κάτι ότι η Άρτα είμαστε όλοι μας, δεν είναι μόνο δήμαρχος οι υπηρεσίες που κάνουμε τα έργα, αν αυτή τη στιγμή το δουν κάποιοι ότι πρέπει να βάζουμε πίνακα ανακοινώσεων, να το γεμίσουμε με σπρέι τότε καταλαβαίνετε ότι τα χρήματα αυτών των Αρτινών… Αυτό ήθελα και μια άλλη ερώτηση γιατί κατά καιρός έχουμε δει να γίνονται διάφορες φθορές, διάφορες στάσεις από πολίτες της Άρτας και γι' αυτό θα υπάρχει κάποια μέρη μήνα από εσάς έτσι ώστε να μην έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Κοιτάξτε δεν μπορεί να έχουμε πίσω από κάθε πολίτη έναν αστυνόμο ή να είμαστε οι μπαμπούλες που θα κυνηγάμε για το αυτονόητο. Είναι πολύ λυπηρό να χαλάνε εξοπλισμό, αστικό εξοπλισμό, γιατί αυτοί λέγονται στάσεις λεωφορίων που δεν τιμά αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπετε πίσω μας. Είναι πολύ λυπηρό να χαλάνε το έργο που έχουμε κάνει στο κάστρο της πόλης μας, να βλέπουμε κολόνες χθες στην πλατεία Μονοπολίου να είναι κάτω και να έχει ρεύμα πάνω. Είναι πολύ λυπηρό να ανοίγουμε το πρώτο Λύκειο και να με παίρνει η αστυνομία το Σάββατο το βράδυ γιατί στο πρώτο Λύκειο μπήκαν εξοσχολικοί και το χρησιμοποιούν για διάφορους λόγους. Αυτό έχει να κάνει από το σπίτι μας. Έχει να κάνει με την παιδεία από την οικογένειά μας πρώτα και μετά έχει να κάνει από το σχολείο και γενικότητα σαν κοινωνία. Άρα αυτό, εγώ με αφορμή σήμερα εδώ, θα κάνω μια έκκληση στους αυτούς τους δημότες που τα κάνουν αυτά να το σταματήσουν. Δεν μας τιμάει ως Άρτα να γίνεται αυτό, γιατί αυτό το πληρώνουμε όλοι μας. Κι αυτοί που το κάνουν και αυτοί το πληρώνουν μέσα από τα δημοτικά τέλη ή από άλλες... Αυτό είναι το προοδευτικό κομμάτι. Θα υπάρχουν και κάποιες άλλες συνέπειες που... Προφανώς. Εμείς έχουμε κάνει μηνύσεις αυτή τη στιγμή και στην αστυνομία και στην εισαγγελία και από εκεί πέρα καταλαβαίνετε ότι όποιος η αστυνομία πιάσει να κάνει τέτοιες δημίες θα τα πληρώσει αυτός για όλες τις δημιές οι οποίες έχουμε μέχρι τώρα ασκήσει μηνύση και στην αστυνομία. Εγώ θέλω κλίνους για να μην κουράζουμε αυτά ότι είναι πολύ ιδιαίτερο αυτό το έργο που γίνεται στην περιοχή μας. Εμείς προσωρινά τις στάσεις οι οποίες είχαμε εδώ τις παλαιές τις βγάλαμε να τις περιποιηθούμε και να τις βάλουμε προσωρινά στα χωριά. Αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουμε τα χωριά ότι είναι κάτι υποδιέστηρο αλλά προσωρινά τις βάζουμε εκεί και προχωράμε να κάνουμε μια επόμενη εργολαβία για να μπορέσουμε να κάνουμε αντίστοιχες στάσεις και στα χωριά και σε όλο το εύρος και μήκος του Δημοαρτεών. Θέλω να επιμείνω σε κάτι που είναι πολύ σημαντικό που εδώ στο σημείο που αυτή τη στιγμή κάθονται επιβάτες και θα έχουν τον χρόνο για να περάσουν και ευχάρισαν τον χρόνος αλλά και επισκέπτες και φοιτητές γιατί δημιουργήθηκε μια καινούργια στάση εκεί που είναι τώρα πάνω στην περιφερειακή κοντά στο ύψος Κατσιμήτρου. Σε όλες βάλαμε παράδειγμα εδώ αυτό το χάρτη που έχει τα αξιοθέατα της περιοχής μας άρα μπορεί κάποιος να διαβάσει. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να πάμε και να μας κατευθύνει αμέσως στην σελίδα του Δημοαρτεών την τουριστική που είναι το Discover Arta και εδώ είναι όλος ο τουριστικός οδηγός που αφορά την Arta. Άρα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι ένα σημείο το οποίο εκμεταλλευόμαστε για τους επισκέπτες, για τους επιβάτες να μπορούν να περιηγούνται στην πόλη μας μέσα από εδώ πέρα το χρόνο που κάθονται στη στάση και περιμένουν το λεωφορείο. Σημαντικά είναι ένα έργο που έγινε από το Φιλόδημος με χρηματοδότητες 50.000 ευρώ και 47.000 ευρώ από τους δημιουργικούς πόρους. Έγιναν 20 σύγχρονες στάσεις τύπου α, τύπου β και τύπου γ ανάλογα με το μήκος του πηζοδρομίου για να καταλαβαίνουν και οι πολίτες. Αυτό που θέλω να πω για να μην κουράζουμε και τους τηλεθεατές σας, το κανάλι σας τα έχει αναφέρει και ο δήμορος, είναι όλοι εμείς είναι δημιουργική περιοσία. Αν όλοι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να διαφυλάξουμε γιατί τα πληρώνουμε όλοι μας όλα αυτές τις φορές που γίνονται κάθε μέρα, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και αυτές τις στάσεις. Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα κουλτούρας που πρέπει και εμείς, γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να έχουμε κάθε στυνόμο πίσω από κάθε πολίτη, υπάρχουν πολλές φορές, θέλουμε να τις διαφυλάξουμε, είναι έργο όλων των πολιτών του Δήμου Αρτέων, θεωρούμε και με αυτές τις στο πρόγραμμα να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα χωριά του Δήμου Αρτέων, όσες στάσεις η τεχνική υπηρεσία είναι σε πολύ καλή αν θέλετε θέση, θα τις φτιάξουμε στο συνεργείο του Δήμου και θα μπορέσουμε να τις τοπτήσουμε στα όρια τα γεωγραφικά του Δήμου Αρτέων. Η στάση καταρχήν τροφοδοτείται από ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο δίνει, όπως είπε και ο δήμαρχος πριν, έχουμε μια λεντοτενία που φωτίζει το βράδυ από την ώρα που πέφτει ο ήλιος και για τις επόμενες πέντε ώρες είναι προγραμματιζόμενο και έχουμε ένα διπλό φορτιστή με δύο θείρες USB, ο οποίος λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα. Το φωτοβολταϊκό μας έχει μία αυτονομία περίπου στις τρεις μέρες σε θεωρητικές συνθήκες, πάντα είναι καλύτερα το καλοκαίρι, το χειμώνα δυστυχώς και μέσα στο ναστικό ιστό έχει κάποια μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες που έχουμε στις καταναλώσεις. Από κει και πέρα το στέγαστρο είναι μεταλλικό, είναι συναρμολογούμενο, αύριο μεθαύριο και να φύγει μια στάση από εδώ να θέλει να μετατουπιστεί μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί χωρίς να καταστραφεί στις επόμενες θέσεις. Όπως σας είπαν και οι προηγούμενοι έχουμε τρεις τύπους βάσει των προδιαγραφών του Υπουργείου, είναι ο τύπος α, είναι ο τύπος β και ο τύπος γ, ο τύπος α είναι ο μεγαλύτερος τύπος για εκεί που έχουμε μεγάλα πεζοδρόμια, ο τύπος β είναι αυτός που δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, έχει ανακλεινόμενο πανκάκι οπότε να έχουμε πρόσβαση και σε αναπηρικό αμαξίδιο να μπορεί να σηκώσει το πανκάκι να περάσει και μετά να ξανακλείσει το πανκάκι για να καθίσει ο κόσμος. Έχουμε όπως πάντα ένα καλαθάκι απορριμάτων, έχουμε την πινακίδα που κάθε στάση αναφέρει το όνομα και έχουμε εδώ και ο δήμος η τεχνική υπηρεσία που αποφάσισε να βάλει το χάρτη της Άρτας, έχει το QR code που μπορείτε να σκανάρετε το QR code και να δείτε πληροφορίες για την Άρτα. Είναι ένα μόνιμο παράπονο των επιβατών το οποίο τώρα επιτέλους λύνεται, οι στάσεις είναι βάση νόμου αυτές που πρέπει να είναι, μπορεί να υπάρχουν κάποια παράπονα για το θέμα προστασίας από βροχή κλπ αλλά αυτές είναι με το νόμο έτσι είναι οι προδιαγραφές. Είναι τεχνολογικά ό,τι καλύτερο υπάρχει, υπάρχει και το φως που αυτό είναι σημαντικό για τις στάσεις, ειδικά χειμώνα που θα είναι νύχτα κλπ και θα δορθούμε σε επαφή τώρα και με την εταιρεία να δούμε αν μπορούμε να παντρέψουμε το σύστημα τηλεματικής που έχουμε εμείς με τις στάσεις προκειμένου να μπουν και τα απαιτούμενες πινακίδες που θα ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για τα δρομολόγια κλπ. Σε πολύ καλή κατάσταση είναι οι στάσεις, ας ελπίσουμε να τις σεβασχούν και οι πολίτες. Να σας πω πρώτα εργονομικά, είναι πολύ βολικές. Από ό,τι θυμόμαστε και μηχανικός. Καλά θυμάστε. Αλλά θα μας το πείτε δύο φορές, το ελπώδι σήμερα. Είναι όμορφες, είναι εργονομικές, είναι ό,τι πρέπει. Χρειάζονταν κάτι πέτριο για την καθημερινότητα των πολιτών. Εννοείται και χρειάζεται παντού. Δεν έχω εικόνα πόσες έχουν μπει, εσείς έχετε? 26. Πάρα πολύ ωραία. Άρα, ίσως χρειάζονται άλλες 26. Και εσείς ποιο από μακρισμένα συμμαχή, μόνο μες στο κέντρο, γιατί δεν έχω εικόνα εγώ. Έχουν μπει και σε κάποιες από αυτές. Πολύ ωραία. Και όσο περνάει το διάστημα θα μπει. Μόνο στο κέντρο της πόλης ή και στην περιφέρεια. Και στην περιφέρεια. Ωραία. Καταπληκτικά. Και εφαρμογή για να ξέρει ο ξένος άνθρωπος που βρίσκεται. Το είδα κι αυτό. Πάρα πολύ ωραία. Εξαιρετικά. Ναι, στάσεις εδώ από το Δήμο. Πώς σας φαίνεται? Εγώ δεν είμαι βέβαια. Είμαι από Αθήνα, εντάξει. Πρώτη φορά έρχεστε εδώ, έρθατε, όχι. Όχι, εδώ μένω. Α, εδώ μένετε. Ωραία. Και τώρα που άλλαξε, ήταν ωραία, δεν είναι? Ναι, ναι, ναι. Πάρα πολύ ωραία. Τώρα την βλέπω. Τώρα την βλέπεις, τώρα δεν είναι. Κάπου σωρέα. Δεν έπρεπε λίγο να εξοχρονιστούν, να είναι πιο όμορφη, τουλάχιστον αισθητικά. Ναι, έπρεπε. Αισθητικά έπρεπε να εξοχρονιστούν. Από εδώ είστε μέσα από Άρτα. Μέσα από Άρτα είναι.