2. Παρουσίαση Μαθήματος / Διάλεξη 2 / Στην παρούσα ενότητα γίνεται η παρουσίαση του μαθήματος για το για το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ( διατυπώνονται ο στόχος και ο σκοπός του μαθήματος, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, περιγράφεται ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητριών / φοιτητών, περιγράφεται το περίγραμμα με τα επιμέρους κεφάλαια, επεξηγείται ο τρόπος που προκύπτει το σχέδιο των ναυπηγικών γραμμών, παρουσιάζονται οι συντμήσεις των τύπων των πλοίων και τα γράμματα που χρησιμοποιούνται για γραμματισμό λέξεων και ονομάτων. Τέλος, παρουσιάζονται προπλάσματα που ευρίσκονται στο χώρο του εργαστηρίου και τα οποία χρησιμεύουν ως εποπτικά μέσα για την καλλίτερη κατανόηση της μορφής της γάστρας σε κάθε περιοχή του πλοίου. - Χατζηκωνσταντής Γεώργιος (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ, 2015)
Στην παρούσα ενότητα γίνεται η παρουσίαση του μαθήματος για το για το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ( διατυπώνονται ο στόχος και ο σκοπός του μαθήματος, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, περιγράφεται ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητριών / φοιτητών, περιγράφεται το περίγραμμα με τα επιμέρους κεφάλαια, επεξηγείται ο τρόπος που προκύπτει το σχέδιο των ναυπηγικών γραμμών, παρουσιάζονται οι συντμήσεις των τύπων των πλοίων και τα γράμματα που χρησιμοποιούνται για γραμματισμό λέξεων και ονομάτων. Τέλος, παρουσιάζονται προπλάσματα που ευρίσκονται στο χώρο του εργαστηρίου και τα οποία χρησιμεύουν ως εποπτικά μέσα για την καλλίτερη κατανόηση της μορφής της γάστρας σε κάθε περιοχή του πλοίου.: Μετά τους τις πρώτες αυτές γενικές πληροφορίες και δημογραφικών ΤΕΙ αθήνας θα μπούμε στο ουσιαστικό αντικείμενο της προτιμάς συζήτησης η οποία αφορά στο μάθημα δίχως σχέδιο και αρχές εικάζουν σημειώνω ότι προσκαλούνται σημαίνει κομπιούτερ άντε ντε City design που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν αξιοποιούνται προγράμματα εταιρικής σχεδίασης υγεία την σχεδίαση του συγκεκριμένου σχεδίου το μάθημά μας ανήκει στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών είναι το πρώτο μάθημα ειδικότητας τμήμα με τον συγκεκριμένο κωδικό μαθήματος είναι ένα μάθημα υποχρεωτικό μεικτό δηλαδή αποτελείται από θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος με διδασκαλία ένα ώρα θεωρίας και τέσσερις ώρες εργαστηρίου εδώ μπορούμε επίσης να δούμε τα δίχτυα το ρύζι το δικτυακό τόπο του μαθήματος όπου εδώ μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό για το θεωρητικό και το εργαστηριακό μέρος μαζί με τους σκοπός και πως στόχος του μαθήματος είναι καταρχήν σκαλί διά των βασικών αρχών του τελικού σχεδίου ως βίωμα ναυπηγικής επαγγελματικής επικοινωνίας τραπεζικό σχέδιο είναι ένα μέρος από όλα τα απαραίτητα σχέδια και μελέτες που πρέπει να εκπονήσει ένα ναυπηγός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με τη σχεδίασή του πλοίου υπάρχουνε υπάρχει μια πληθώρα σχεδίων και μελετών που πρέπει να εκπονηθούν και να υποβληθούν στις αρμόδιες αρχές για την έγκρισή τους και την μετέπειτα αρχή αρχή της κατασκευής του πλοίου είναι κατασκευαστικά σχέδια είναι σχέδιο εποπτικά κινείται διάγραμμα κατασκευαστικά σχέδια αφορούν την κατασκευαστική δομή του πλοίου και επιμέρους σχέδια τα οποία αφορούν στα εξής ζητήματα ελασματουργείο μηχανουργείο Σουνίου εποπτικά σχέδια όπως η σκηνή της διάταξης σχέδια δηλαδή τα οποία στα οποία παρουσιάζονται όλοι οι χώροι του πλοίου ότι πλήττει και το σχέδια δικτύου σωληνώσεων ηλεκτρολογικά σχέδια μηχανολογικά και γενικότερα και τα διαγράμματα τα οποία αφορούν σε διάφορες συνθήκες λειτουργίας του πλοίου όπως διάγραμμα αστάθειας διαγράμματα φόρτωσης κλπ ως στόχος του μαθήματος είναι η περιγραφή και η ανάλυση του μέσου των μεθόδων σχεδιασμένα υλικό Γράμμο ένα εξειδικευμένο σχέδιο το οποίο όμως είναι η βάση για την μελέτη και σχεδίαση του πλοίου μας και πάνω εκεί μπορούν να γίνουν οι διάφοροι και απαραίτητοι υπολογισμοί για την ολοκλήρωση του προγράμματος μελέτη σχεδίαση και κατασκευή πλοίου στόχος μας επίσης είναι πού να μάθουνε οι φοιτητές μας την παρουσίαση τώρα τους γεωστρατηγικό γραμμών και τη σχεδίαση του και την καθώς και την επεξεργασία του σχεδίου αυτού και τη χρήση του σε επιμέρους αλλά άλλους υπολογισμούς και επιμένουν σχεδίασης μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος ήδη αναμενόμενα αποτελέσματα είναι να μπουν οι φοιτητές φοιτήτριες και φοιτητές μαγαζί να γνωρίζουν το σχεδόν άδειο γραμμών να του έχουμε κατανοήσει και να μπορούν να επεξεργαστούν είναι το πόσα το εκπονήσουν πώς θα ελέγξουν την ορθότητα των ναυπηγικών γραμμών των καμπυλών δηλαδή δεν διαφωνώ παρουσιάζεται το σχέδιο αυτό πως θα μπούνε σχεδιασμού θηλυκές καμπύλες από από βοηθητικές τομές έτσι ώστε να περιγράφει καλύτερα κάποιες περιοχές του Πηλίου και για να γίνει και επιμέρους εργασίες όπως π.χ. το πώς θα σχεδιάσουμε ένα δεξαμενή σε ένα πλοίο και πως θα χρησιμοποιήσουμε το σχέδιο αυτό για να την βάλω μετρήσουμε και να δίνω μετρήσουμε για να βγούμε εάν χωράει του περιεχομένου τους όπως γίνεται τόσο στην αγορά την ποσότητα του αναλώσιμου γιώργου που θέλουμε οι κάποιους εγώ φορτίου επίσης η χρήση του σχεδίου είναι ένα αποτέλεσμα χρειαζόμαστε βέβαια το μάθουμε θλίψη η δικογρα μόνο για επίλυση επιμέρους σχεδιαστικών προβλημάτων και θεμάτων που μπορεί να προκύψουν και το βασικό επίσης είναι υλικό υπολογισμός εμβαδόν ο καθώς επίσης και η γεωμετρία Κωστή Χίο γενικότερα του σώματός του πλοίου το σημαντικότερο μέρος του μαθήματος αφορά στην όλη αντιμετώπιση της έννοιας του πλοίου τι είναι πλοίο όπως αυτό οριοθετείται και ύλη η γενιά του κατά την υπόθεση από το υπάρχει ποιοι κινητήριων υπάρχουν πιάνει αιματολογίας των πλοίων και των βασικών μερών του καθενός ποιες είναι οι κύριες διαστάσεις που έχει ένα πλοίο και πώς αυτές οριοθετούνται και προσδιορίζονται και πώς επιλέγονται κύριες διαστάσεις του πλοίου ανάλογα με το είδος του πλοίου και την κατηγορία λειτουργίας ποιες είναι οι συντελεστές μορφής και οι λόγοι του κυρίου διαστάσεων μεγέθη τα οποία έχουν σημασία και την καθεαυτό μελέτη του βίου μας επίσης θα πρέπει κανείς να μπορεί να δει και να εξηγήσει και να καταλάβει ποιες είναι οι μορφές της πόλης και της πρώιμης ένα πλοίο μπορεί να έχει ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργία επίσης ποια τα κριτήρια επιλογής των δύο διαστάσεων του πλοίου ποιες είναι οι μέθοδοι για τη σχεδίαση του σχεδίου ανά τη χώρα μόνο και πως αυτό επιλέγεται παραδείγματα χρήσης ναυπηγικό σχεδίου και η περιγραφή συστηματικός ηρώων δηλαδή αποτελεσμάτων που έχουν συλλέξει έχουν έχουν συλλέξει αποτελέσματα από πειράματα σε εξάμηνη δοκιμών για το πώς θα επιλέξει κανείς τις συντεταγμένες των σημείων που συνθέτουν τις καμπύλες του σχεδίου τώρα τη χώρα μου αυτό το θεωρητικό μέρος το οποίο καλύπτει όλα αυτά αφού προηγουμένως είπαμε για να μπορούμε να πούμε στην έννοια του πλοίου και στα επιμέρους ζητήματα στο μάθημα αυτό αντιμετωπίζουμε υλοποίηση και η εφαρμογή κι εκμάθηση αυτών των εργαλείων έρχεται να γίνει στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος όπου εκεί η σχεδίαση εκπονείται με δύο διαφορετικούς τρόπους καταρχήν με καταρχάς με το συμβατικό προπόνηση σχεδίαση στα χέρια το χαρτί εκεί λοιπόν θα αναλύσουμε και θα περιγράψουμε τη διαδικασία το πώς θα ξεκινήσουμε από ένα λευκό κομμάτι χαρτί να καταλήξουμε στην σχεδίαση που τον θρυλικό γραμμών επίσης θα εξηγήσουμε και θα μάθουμε στους φοιτητές και φοιτητές μας τους Ωρωπού για την εξομάλυνση των ελληνικών γραμμών οπτική εξομάλυνση και βιωματική εξομάλυνση και χρήσιμο φυτικών το μόνο για την επιβεβαίωση της ορθότητας του σχεδίου που έχουμε φτιάξει το ένα βήμα το πρώτο βήμα είναι αυτό το δεύτερο βήμα είναι ο τρόπος και η μεθοδολογία έχει σχεδιάσει το ναυπηγικό γραμμών χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής σχεδίασης υπάρχουν διάφορα προγράμματα λειτουργικής σχεδίασης το AutoCAD άλλα προγράμματα και το κοινό κυρίως ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε στο εργαστήριο και με βάση αυτό θα προχωρήσουμε στην σχεδίαση των ναυτιλιακών γραμμών του πλοίου που θα επιλέξουν φοιτήτριες και φοιτητές ήμασταν πριν αξιολογηθούν στο τέλος αυτό που θα έχουμε κάνει μαζί εξάμηνο θα αξιολογηθούν από τον έλεγχο και την παρουσίαση και την απόδειξη ότι έχουν κατανοήσει το σχεδόν θρυλικό γραμμών από ασκήσεις που κατά τη διάρκεια του εξαμήνου δίδονται έτσι ώστε να μαθαίνουν τη χρήση του σχεδίου και κατά συνέπεια τους υπολογισμούς με βάση του το οποίο αυτό γίνονται και με ένα τελική γραπτή εξέταση η οποία γίνεται στο τέλος του εξαμήνου μπορούμε να δώσουμε ένα ενδεικτική βιβλιογραφία για να μπορεί κανείς να ανατρέξει για να πάρει διάφορα στοιχεία υπάρχουν βέβαια και ασφαλώς και άλλα βιβλία οι διδακτικές σημειώσεις και αρχείο σχεδίων σχεδίων ναυπηγικών γραμμών το εργαστήριο όμως αποτελείται από ένα αρκετά μεγάλο χώρο όπου εκεί όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν σχεδιαστή ένα 20 σχεδιάστρια όπου γίνεται η πρώτη φάση του σχεδίου στρατηγικών Γράμμος το χαρτί με χρήση οργάνων σχεδιάζει και στη συνέχεια υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές 20 θέσεις εργασίας στην βάση όπου οι φοιτητές και οι φοιτητές μας θα χρησιμοποιηθούν το σχεδιαστικό πρόγραμμα κοινότητος έτσι ώστε να μάθουμε σχεδιάζουν και ηλεκτρονικά το σχέδιο το οποίο έχουν προηγουμένως εκπόνηση στο χαρτί με τη συμβατική μέθοδο επιστρέψτε βίωμα υπάρχουν δύο προπλάσματα στα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δούμε τις μορφές της πλώρης και της πρύμνης που υπάρχουν ενδεικτικά σε κάποια πλοία έτσι ώστε όχι μόνο να πάρουν μια ιδέα ένα ιδέα τού πώς διαμορφώνεται η καμπυλωτή τες πώς διαμορφώνονται οι καμπυλωτές της πρωινής και της ειρήνης στα πλοία αλλά επίσης να υπάρχει ένα οπτική επαφή έτσι ώστε να μπορεί να κατανοηθεί εν τοις πράγμασι το πώς διαμορφώνεται η καμπυλότητα του του πλοίου στην πλώρη και την πρύμνη και κάτι το οποίο αυτό θα βοηθήσει ας αλώς και στην εκτίμηση του αν οι καμπύλες τους το χαρτί θα σχεδιάζουμε θα είναι σωστές οι δεν θα είναι ανάλογα με το σημείο το οποίο βρίσκεται και σ'αυτό θα μας βοηθήσουν ταμπλάς