Λ. Ρακιντζής - "Το Ελληνικό Δημόσιο: Παθογένειες και Θεραπεία" (8/3/2017): Μέρος Β': Συζήτηση (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 2017)
: και να μην βρίσκουμε το πραγματικό πρόβλημα. Είναι ένας πρόβλημας που δεν είναι ουριακός. Είναι ένας πρόβλημας που δεν είναι ουριακός. Είναι ένας πρόβλημας που δεν είναι ουριακός. Είναι ένας πρόβλημας που δεν είναι ουριακός. Είναι ένας πρόβλημας που δεν είναι ουριακός. Είναι ένας πρόβλημας που δεν είναι ουριακός. Ευχαριστώ με τον ομιλητή Θερμά. Αλλά μπορώ να πω το εξής. Υπάρχει άλλη ελπίδα. Από ό,τι ακούσαμε εδώ στα τελευταία λόγια, συνήθως έτσι γίνεται ο καθένας μας δίνει τις καλύτερες αρχές, συμβουλές, θέσεις, μήπως δεν τειωθούμε. Και ενδιαφέρον ήταν ότι αυτοί οι πάρα πολλοί νέοι που έχουν σπουδάσει για προηφήσεις του εξαγωγικού αν ποτέ εξτρέψουνε σε αυτή την φιλόξενη ξένη χώρα αφέων αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα πράγματα. Αλλά εγώ βλέπω έτσι τα πρόσωπα αυτών των νέων ανθρώπων εδώ πέρα και διερωτόμουν και ρωτάω τι πρέπει να πω πίσω από εδώ, από τη σκάλη της σύμφωσης. Σίγουρα απογοήτευση. Απογοήτευση θα μ' αναβάλλουμε, γιατί εδώ έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος παρουσίασε την γυμνή πραγματικότητα και όλη την εικονική. Και τη ζούμε από ό,τι φαίνεται να είναι την εικονική πραγματικότητα και κάθε φορά που βγαίνει κάποιος και ωραία μιλάει, καλά θα πάμε. Λοιπόν, από αυτά που ακούσαμε ο ίδιος, αν ήμουν στη θέση σας, αλλά και από τη θέση που βρίσκομαι, ομολογώ, δεν βλέπω καλό μέλλον. Δεν το βλέπω. Άραγε, μήπως τώρα λέω λόγια, και ας μου επιτρέψει ο ομιλητής μας, που λίγο πολύ θύγω με τον πανέξυπνο Έλληνα. Δεν είμαστε ο πιο έξυπνος λαός. Μήπως τελικά αυτή η εξυπνάδα μας είναι για να ανακαλύπτουμε αυτά τα αόρατα επτάμενα, τα οποία μας ψεκάζουν. Είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο και τελικά ακόμη τώρα να λέμε «οι ξένοι φαίνουν». Και ακούμε εδώ πέρα από ένα δεύτερο μημόριο, είχε φαίνεται πολλές καλές προτάσεις. Αλλά όμως, δεν είναι για μας. Εμείς είμαστε του κάτι άλλο. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση, η οποία έχει και λίγο προσωπικό πράγμα. Επειδή και εγώ έχω αυτή τη θέση που περίπου αντιδίφθηκα απέραντι στις πολιτικές ηγεσίες, στα κόμματα που κυβέρνησαν, που κυβερνάνε κλπ, εάν σας γινότανε μια σοβαρή πρόταση να ασχοληθείτε με την πολιτική, θα το κάνατε? Όχι, όχι με τη σημερινή κατάσταση. Ποια θα είναι αυτή η καλύτερη κατάσταση που θα σας διέβωσε και πότε θα έρθει. Ο Πλάτωνας είπε ότι οι άρχοντες πρέπει να είναι φιλοσοφοί. Αν βρεθούμε λοιπόν οι άρχοντες να είναι φιλοσοφοί και να φιλοσοφούν, εφαρήσα σπαύρα. Θα δώσαμε στον Λόγος και ο Πλάτωνας αναγκάστηκε να πάει κάπου στις Συραγκούσες, μήπως τελειώνει και εφαμμώσει την φορέα του πολιτήρα, δεν θα κατάφερε και εκεί. Και φαίνεται πως και εδώ, για την αρχαία Ελλάδα να μιλήσω ακόμη, σε αυτή τη ζώνα θα ακόμη, με τη μόνη διαφορά και εκείνη, το κόνιο δώσαμε στον καλύτερο παιδί φιλοσοφού που είχαμε. Έτσι είναι δεδιά ιδέες. Το πήρε ο ίδιος. Ναι, το πήρε ο ίδιος γιατί σεβάστηκε τον Λόγο ο άνθρωπος αυτός. Λοιπόν, παρακαλώ πάρα πολύ, θέστε ερωτήσεις και μην διστάζετε, γιατί γνωρίζετε πλέον από ότι ακούσατε ότι απαντάει. Θέστε ερωτήσεις. Παρακαλώ. Μόνο λίγο δυνατά, γιατί είμαι γέρον και βαρύγος. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα. Πρώτον, υπόσχεσαν κάποια γνώματα και δεν τα κατάλαβα. Τα τελευταία δύο χρόνια, είπατε, αυξήθηκαν οι μόνιμοι και οι μη μόνιμοι υπάλληλοι, γύρω στις 100.000 χιλιάδες. Ένα φοροί. Γύρω στις 100.000 χιλιάδες. Τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν και οι μη μόνιμοι. Αυτά είναι σημερινά από τις εφημερίδες. Δεν υπάρχει ποινόμενο. Είναι μόγιμος, λοιμός, υπάλληλος και συμβασιούχους. Οι συμβασιούχοι είναι 80.000. Οι μόγιμοι υπάλληλοι είναι 707.000. Ήταν γύρω στις 600-548. Ήταν πήραν τους παλιούς με τις προσλήψεις αυτούς που έκλεισαν, έρθηκαν τα λοιπά καθαρίστριες και αυξηθήκαν και οι μη μόνιμοι. Δηλαδή αυξηθήκαν 100.000 οι συμβασιούχοι και 80.000 οι συμβασιούχοι. Αυξηθήκαν 100.000. 590 με 767 είναι 590. Ναι, 590. Γύρω στις 100.000. Θα θέλα να ρωτήσω. Ο αριθμός των δημοσίων, παλαιόνταξε, ακαθαρίσω. Δεν μπορείς να πας στη Ινουνα το ξέρεις. Άλλος παρατεί και άλλος φεύγει, άλλος φεύγει άνδρια. Είναι ρευστός. Χοντρικά είναι αυτά τα λοιπά. Μόνο από την ενιά έχει πληρώνει. Ό,τι και να φέρνει πληρώνει. Παλαιόνταξε, πληρώνει. Συνεχίστε με 117 πληρωμένους. Θα θέλα να κάνεις ερωτήσεις και ενστάσεις. Λέτε να πάρει ο υπάλληλος πρωτοβουλία. Ο υπάλληλος είναι υπάλληλος, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δεν έχει τη δυνατότητα σαν υπάλληλος να πάρει πρωτοβουλία. Είναι σε πολύ μικρό επίπεδο. Μπορεί να προτείνει ο δημόσιος υπάλληλος. Ε, ποιος δεν μπορεί να ακούσει. Μπορεί να προτείνει, αλλά κανείς δεν προτείνει. Το αρέσει και να φάνει. Ελάχιστον προτείνει. Πάει και λέει, έχω ένα σχέδιο, έχω μια ιδέα. Κυρίως τα υπουργεία που κάνανε πολιτική. Μπορεί να προτείνει. Πρέπει να έχει όμως και ένα προϊστάμενο που θα δεχθεί την πρόταση. Αλλά μπορεί να προτείνει. Άλλο, ήθελα να ρωτήσω, ποιος ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχιές. Κανένας. Δεν θα ήταν ανεξάρτητες. Αυτό σημαίνει ανεξάρτηση. Έχουν πλή ελεξαρτησία λειτουργική. Δεν ελέγχονται. Αυτό όμως, μπορεί και αυτοί είναι άνθρωποι. Και ο πρόεδρος μιας ανεξάρτησης αρχής είναι άνθρωπος. Δεν ελέγχονται. Αυτό σημαίνει ανεξάρτηση. Ως προς τις πράξεις τους. Άλλο δικητικά μπορεί να ελεγχθεί. Αν γίνει μια υπεξάρτηση αγγείας, μια αρπαγία, τα κυβούσια ονομικά ελέγχονται. Αλλά για την λειτουργική δεν ελέγχονται. Αλλιώς δεν θα θέλαμε να εξάρτησουμε. Κι ένα τελευταία για την αξιολόγηση. Είπατε λίγα πράγματα. Θα έλεγα περισσότερο να με ελπίρω ο χρόνος μου. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει η αξιολόγηση, γιατί το δημόσιο είναι λίγο διόμορφο. Ποιος θα είναι αυτός που θα αξιολογήσει, ποιος θα αξιολογήσει αυτόν που θα αξιολογήσει. Την αξιολόγηση μπορούμε να την κάνουμε από τον προηστάμενο. Αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο ο προηστάμενος να βαθμολογήσει σωστά. Γιατί θα μπορούσε να είναι έως έως εξωτερικά από εξωτερικούς. Αλλά έχετε δημόσιο υπαλλήλων. Υπάρχουν πέντε δουλεσκάτα παιδιά που βαθμολογούνται. Και αυτό το δημόσιο υπάλληλο αυτοβαθμολογείται. Εκεί είναι το ωραίο. Σωλάρισα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τους αξιολογήσουμε, γιατί έχουμε στις προαγωγές, στα συμβουλίες έχουν πρόβλημα. Όταν όλοι έχουν αξιολογηθεί ως άριστοι, με θαύρια θα παραλείψουν και άλλους λόγους. Γιατί ο καθένας υπαλληλός έχει μια παιδηλεύουσα αθμόσφαιρα. Πάει στα δικαστήρια και ακυρώνει τις προαγωγές. Και αποτέλεσμα γίνεται μια τροχοπέδια σάκθαρ μας. Ακύρωση, ξανά προαγωγή και τέτοια λοιπά. Γι' αυτό δεν το σαπρονάει αν το δικαστήριο είναι υπάλληλο. Πρέπει να υπηρετουργήσει το κράτος. Ή θα είμαστε κρατηστές ή θα είμαστε αστομιστές. Αν είμαστε αστομιστές δεν έχει κράτος. Απλά πράγματα. Πάμε τελευταίο για το θέμα της εντοπιότητας που είπατε. Μια μικρή ένσταση. Ερώτηση γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτό μπορεί να αδιαλείς οικογένειες και να καταστρέψει οικονομικά ανθρώπους. Ξαναγύρεις πράγμα το αμπισμό όπως ήταν παλιά. Ξαναγύρεις πράγμα το αμπισμό. Ο χωροφύλακας μπορεί να κάνει στο χωριό του το χωροφύλακα. Ο χωριακός μπορεί να το κάνει, ο δικαστής μπορεί να το κάνει. Να γίνει ο υπάγγελος καλά και να μην λειτουργεί το κράτος. Παρακαλώ άλλη ερώτηση. Στη δώδεκα αιτία και τα διαπιστώσετε περισσότερο αγνοία αν υπάρχει υπαρήλου ή δεκασμό. Δε καταλαβαίνω. Στη δώδεκα αιτία και τα διαπιστώσετε περισσότερο αγνοία αν υπάρχει υπαρήλου ή δεκασμό. Να σας πω τώρα πόσες περιπτώσεις είχαμε. Έχαμε το χρόνο περίπου 1500-2000 αρχικά. Τα οποία διαφθοράστηκαν δεκασμό ή τα απολυγήγαν. Γιατί η ιδονοδογία μόνο το αυτοφόρο πιάνεται. Μάλιστα τώρα έχει προχωρήσει και τεχνολογικά. Οι γιατροί κάνουν offshor ευθαιρίες και οι ευθονομικές ευθαιρίες. Καταθέτωσαν offshor της Κύπρου, ξέρω και εγώ. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα. Καταθέτωσαν αυτοφόρο και πιάνουμε ψευτό πεντακοσάρικα.