Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Εμμ. Μ. Παναγιωτάκη (Chrysostomos Bakouras, 2019)
: Τώρα θα προχωρήσουμε στο επόμενο πρόγραμμα, το οποίο θα παρακολουθεί σήμερα. Είχαμε μεγάλη ευκαιρία να έχουμε σήμερα αυτή τη συγκεντρική συγκεντρική συμβουλή μεταξύ δύο εταιρικών εταιρικών εταιρικών εταιρικών εταιρικών, και είναι αυτό το έργο των Ε Shrimées Mohammed, τοום εκείνος που Stevie κοιν το. της Ελληνικής Ασσοσιασίας για την Ενεργία και Εκονομία, όπως είπαμε πολλές φορές και δημιουργήσαμε το πρωί, όπως και με το επενδύστημα που όλοι βρήκατε εξωτερικά, το οποίο έκαναμε με το Ναστινό Βαγκό της Ελλάδας, ότι διευκολύνουμε τη συνεργασία και τη σχέση με ελληνικές εταιρικές εταιρικές, ευρωπαϊκές εταιρικές και ευρωπαϊκές εταιρικές που είναι ευλογημένοι να κάνουν εργασία εδώ στην Ελλάδα, στην ενεργία. Σε ευχαριστούμε. Σε ευχαριστούμε. Κυρίες και κύριοι, καταρχάς θέλω να συγχαρώ τον κ. Άνδριο Σόπουλο και τη δεξαμενή σκέψη για αυτό το επιτυχημένο συνέδριο και να τον ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνεται για να αναπτύξουμε ορισμένες σκέψεις. Το θέμα μου, το κυρίως θέμα είναι τα ΔΕΙ και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, στα πλαίσια της παρούσης συγκυρίας θα ήταν παράλυψή μου να μην αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΙ, εισαγωγικά και γι' αυτό θα ήθελα την προσοχή σας. Άλλωστε, αρκετά έχουμε σταυρωθεί το τελευταίο διάστημα σε θέση των οικονομικών μας αποτελεσμάτων. Θα ήθελα να τονίσω ότι κάτι που θα ήταν αυτονόητο αλλά δυστυχώς στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Η ΔΕΙ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε κόμματα. Η ΔΕΙ είναι ένα εθνικό κεφάλαιο και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το λέω αυτό όχι για να αποφύγουμε εμείς ως διοίκηση την Κρητική. Αντίθετα, η Κρητική είναι και ευπρόσδεκτη αλλά και απαραίτητη για να γινόμαστε καλύτεροι. Το λέω για να αποφεύγονται οι ενέργειες που εξυπηρετούν ενδεχομένως μια πολιτική συγκυριά όπως παραδείγματος χάρη εκλογές και οι οποίες τελικά στρέφονται εναντίον της ΔΕΙ και γενικά εναντίον της χώρας. Άλλο Κρητική, άλλο καταστροφολογία. Και θα έλεγε κανείς ότι το να προσπαθούν ορισμένες δυνάμεις να δικαιώσουν παλιότερες επιλογές είναι κατανοητό. Όμως η καταστροφολογία και ο μηδενισμός μιας επιχείρησης σαν τη ΔΕΙ μόνο ζημιά μπορεί να κάνει. Και θα έλεγα ότι στο τέλος κανείς δεν κέρδισε από τα ερήπια. Αν και πρέπει να ξέρετε ότι οι ερήπια δεν υπάρχουν. Χθες είχα μια συνέντευξη και απάντησα πιστεύω διεξοδικά σε πολλά θέματα όχι με σκόπο να κλείσουν τα ζητήματα αλλά σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατζέντα συζήτησης πάνω στα προβλήματα της ΔΕΙ. Δεν πρόκειται επομένως από αυτό το βήμα να αναφερθώ αναλυτικά σε όλα τα θέματα που έχουν τεθεί. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε 2-3 ζητήματα τα οποία χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και για τα οποία δεν σας κρύβω έχω μια ανησυχία και ερωτηματικά. Το πρώτο είναι αυτή η διαρκής επαναφορά της λεγόμενης Μικρής ΔΕΙ. Θα ήταν κατανοητό να περιοριστούμε και να πούμε ότι αν είχαμε τη Μικρή ΔΕΙ θα είμαστε καλύτερα από τώρα, είναι μια άποψη. Εγώ έχω βέβαια διαφορετική, δεν έχει καμία σημασία αυτό. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι μόνο για λόγους δικαίωσης. Αν το συνδυάσουμε με μια εκτεταμένη αρθογραφία από διάφορες πλευρές φοβάμαι ότι είναι μια προλίανση του εδάφους για να προχωρήσουμε στο μέλλον αν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να πουλήσουμε, να αποστεριθεί η ΔΕΙ από το πλούτο των υδροελεκτρικών σταθμών. Πρέπει κάποιοι να το πούνε καθαρά. Μάλιστα τελευταία είδα και ένα σενάριο να γράφετε σε ένα άρθρο, επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω περισπούδαστο, στο τέλος θα αναγκαστούμε να σπάσουμε τη ΔΕΙ σε δύο-τρία κομμάτια και αυτό θα είναι μια λύση εκεί που κατάντισε η ΔΕΙ. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα εκτός ότι είναι και ανισθώρητα και αβάσιμα, δεν ενδράζονται σε καμία σοβαρή ανάλυση για την κατάσταση της ΔΕΙ και βέβαια δεν ενδράζονται και σε καμία προοπτική, σε κανένα πλαίσιο εξυπηρέτησης της οικονομίας και των καταναλωτών της χώρας. Ίσως θα διακοινούν κάποιοι για πολύ συγκεκριμένα ιδιοτελεί συμφέροντα. Θέλω λοιπόν επειδή όλα αυτά αφορούν στο άνοιγμα της αγοράς, να μου επιτραπεί με μεγάλη προσοχή να συμμετάσχω σε ένα βαθμό στον πολιτικό διάλογο και να ζητήσω από όλους, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα ανώψεις εκλογών, να τοποθετθούν για το πώς βλέπουν ότι πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς σωστά. Από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε ότι από μια μονοπολιακή κατάσταση να μεταβούμε σε ένα καθεστώς ανοίγματος της αγοράς, το μονοπόλιο πληρώνει κάποιο τίμημα. Άλλο όμως πληρώνω τίμημα και άλλο κανιβαλισμός της αγοράς. Γιατί όλα όσα έχουν γίνει και όσα είχανε κατά καιρούς διατυπωθεί, δεν οδηγούνε σε ομαλό άνοιγμα της αγοράς. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει το θέμα, τώρα που τελειώσαμε και με τα μνημόνια και με τη δημοσιονομική προσαρμογή, να το δουνε όλες οι πλευρές και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας από μηδενική βάση. Άλλωστε έχουμε δει και σε άλλες χώρες με μονοπολιακή κατάσταση, όπως παραδείγματος χάρη η Φίλη Γαλλία, όπου και εκεί είχε τεθεί το ζήτημα, τι θα γίνει με την ΕΝΤΕΦ και βλέπουμε ότι δεν έχει λυθεί το θέμα, όπως έχει λυθεί σε εισαγωγικά το πρόβλημα, το όποιο πρόβλημα στην Ελλάδα. Τυμολόγια. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, το έχω πει με διάφορους τρόπους, να συγκρατήσουμε τα τιμολόγια. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη, γνωστή κατάσταση, η κοινωνία και η οικονομία ίσως δεν αντέχει η αύξη του των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, έστω και αν έχει αυξηθεί για συγκεκριμένους λόγους το ενεργειακό κόστος και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέτοχή μας είναι η μόνη από όλους τους stakeholders οι οποίοι δικαιούνται να έχουν παράπονα και έχουν κάνει μεγάλη υπομονή. Τους ευχαριστούμε γι' αυτό και από αυτό το βήμα θέλω να πω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τους ικανοποιήσουμε στην πορεία. Θα περίμενα ότι με μια τέτοια πρακτική, τέτοια προσπάθεια που έχουμε κάνει, η προσπάθεια να είχε στηριχτεί και ιδιαίτερα από όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Δεν το έχουν κάνει, γιατί ο καθένας βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς πάντως εργαζόμαστε για να τα καταφέρουμε και από φέτος πιστεύω ότι θα γυρίσουμε σε κερδοφορία. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι, θα λέγα, ανιστόρητα λένε ότι η ΔΕΙ είχε ζημιές, όπως είπα και χτες και το 2008 είχαμε μεγάλες ζημιές, αν και είμαστε μονοπόλιο και μετά το γυρίσαμε στην κερδοφορία. Ανάμεσα στις υποτυπώδεις, θα έλεγα, προτάσεις που έχουν ακουστεί για τη ΔΕΙ, γιατί ουσιαστικές προτάσεις δεν έχω δει κατά καιρούς και μάλιστα τελευταία, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά από το κεντρικό, κατά τη γνώμη μας, ζήτημα. Αυτό που μας ταλανίζει και το έχουμε αναδείξει τόσες πολλές φορές. Την αναφορά ότι θα πρέπει η ΔΕΙ επιτέλους να λειτουργήσει και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ως ανώνυμη εταιρεία, απαλλαγμένη από τα βαρίδια, από τα δεσμά της κρατικής εξάρτησης, δεν εννοώ του ελέγχου του κράτους, της κρατικής εξάρτησης που καταπνίγουν την κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και μας δυσκολεύουν τόσο πολύ, να λειτουργήσει η ΔΕΙ με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Δεν έχω δει καμιά τέτοια πρόταση. Γιατί, είναι απλή παράλληψη, είναι επιβίωση παροχημένων αντιλήψεων, υπάρχουν άλλα σχέδια, περιμένω τοποθέτηση από όλους για αυτό το ζήτημα. Ας μου επιτραπεί τώρα να κάνω κάποιες επισημάσεις για το project που έχουμε μπροστά μας και για το οποίο έχουμε εργαστεί πολύ τους τελευταίους μήνες, που είναι η αποεπένδυση. Η αποεπένδυση του λιγνητικού μας δυναμικού του 40% του λιγνητικού μας δυναμικού της Μεγαλόπολης και της Μελήτης. Είναι ένα project πολύ πολλοκό, ιδιαίτερα σε συνθήκες, σαν αυτός περιέγραψε ο αξιότιμος κ. Πρέσβης προηγουμένως, συνθήκες που είναι εναντίον των στερεών καυσίμων. Εμείς από την πεβρά μας επιλύσαμε, και θα λέγα σε χρόνο ρεκόρ, κρίσιμα θέματα και εκραιμότητες. Οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι, ακόμα και με υψηλές τιμές δικαιωμάτων διοξυδίου, ψηλότερες από τις σημερινές. Ο λόγος τώρα βρίσκεται στους επενδυτές. Εκτός των άλλων γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έγκριση των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύως είναι στο τελικό στάδιο. Θα υποβάλλουν αυτή τη φορά σοβαρές προτάσεις, που είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη αποτελέσματος. Περιμένουμε. Αλλά και σε αυτό το σημείο διακρίνουμε από τις ίδιες πλευρές των ανησυχούντων το σύνδρομο της Κασσάνδρας. Αφορμή είναι η παράταση που χορηγήθηκε μετά από αιτήματα των ίδιων των επενδυτών. Σε εκείνους που λάμμε, εκείνοι ζητήσανε παράταση. Εμείς τι έπρεπε να κάνουμε, να πούμε όχι για να μη μας πούν ότι αρχίσαμε τις αναβολές να μη σας δώσουμε. Τέλος, τους λέμε απλά ας μην βιάζονται. Και τώρα, κυρίες και κύριοι, έρχομαι στο κυρίως θέμα που είναι η ΔΕΙ και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπενθυμίζω το οραμά μας. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα είναι για τη ΔΕΙ στο εξής η ατμομηχανή της ανάπτυξής της. Όπως τα προηγούμενα χρόνια ήταν η συμβατική παραγωγή και τα δίχτυα μεταφοράς και διανομής με επενδεδημένα κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων που στήριξαν τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας μας. Μέχρι το 2030 η στρατηγική μας είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ τουλάχιστον στα 2 ΓΒ που σημαίνει 15 πλασιασμός της ισχύος που θα έχουμε σε σχέση με σήμερα. Μέχρι το 2022, σύμφωνα με τον business plan μας, θα έχουμε νέα ισχύες 600 ΜΒ. Αποτέλεσμα αυτού του στόχου θα είναι ότι θα τριπλασιαστεί το μερίδιο της ΔΕΙ στην εχώρια αγορά από το 3% που δυστυχώς είναι σήμερα θα πάμε στο 9%. Θα έχουμε μια πρόσθετη λειτουργική κερδοφορία της τάξος των 85-90 εκατομμυρίων το χρόνο και η ΔΕΙ θα αποκτήσει την πρώτη θέση στα φωτοβολταϊκά, την τρίτη θέση στα αεολικά, την πρώτη στα μικρά ιδροελεκτρικά, την πρώτη στη βιωμάζα και στη γεωθερμία και την πρώτη θέση στην αποθήκευση. Για το 2019, ο προϋπολογισμός μας για τις ΑΠΕ είναι 105 εκατομμύρια που μεταφράζεται σε νέα έργα 137 ΜΒ. Πέραν αυτόν, η ΔΕΙ θα ασχοληθεί με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ που είναι πρόσφορες για τις συνθήκες της χώρας μας. Αναφέρομαι εκτός από τις ήδη γνωστές κλασικές μορφές στα πλωτά φωτοβολταϊκά και στα παράκτυα αεολικά. Η ΔΕΙ θα ασχοληθεί συστηματικά με την αποθήκευση με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένης της άδλης ιοταμίευσης για την οποία κακώς, κάκιστα δεν έχουν δοθεί ακόμα κίνητρα, δεν έχουν υπάρξει σχετικές ρυθμίσεις. Με ένα δυναμικό που υπάρχει, μια ικανότητα παραμένει ανενεργή. Όρια το ότι βέβαια δεν δίνονται κίνητρα για νέες επενδύσεις. Η ΔΕΙ θα ασχοληθεί συστηματικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η χώρα μας είναι, όπως ξέρουμε, στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτό το τομέα. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργία και το Κλίμα προβλέπει ότι μέχρι το 2030 πρέπει να εξοικονομήσουμε το 32% της ενεργίας. Για το στόχο αυτό απαιτείται σχεδιασμός, κατάλληλες πολιτικές, κίνητρα και βέβαια υπευθυνότητα και επιστημονική και τεχνική επάρκεια. Η ΔΕΙ έχει όλες τις προϋποθέσεις και επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στον τομέα αυτό. Βλέπουμε δε ότι η έντονη και ενεργός εμπλοκή της θα βοηθήσει ώστε να λειτουργήσουν πολύ καλά άριστα οι κανόνες του παιχνιδιού. Για να υλοποιηθεί αυτή η φιλόδοξη, αλλά κατά τη γνώμη μας απολύτως ρεαλιστική στρατηγική μας, προϋπόθεση είναι η ένταξη σε αυτή, όσο τη δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του δυναμικού μας, η αξιοποίηση της τεράστιας εμπειρίας, τεχνογνωσίας και ικανότητας της ΔΕΙ στην υλοποίηση μεγάλων έργων και λειτουργίας σύνθετων εγκαταστάσεων. Έτσι, ήδη προχωρήσαμε σε ευρύες οργανωτικές αλλαγές ώστε η ΔΕΙ να αναλάβει άμεσα την υλοποίηση του μεγάλου έργου με αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων στο μέγιστο βαθμό. Να υποδεχτούμε δηλαδή, με άλλα λόγια, τη ΔΕΙ ανανεώσιμες για την οποία έχουμε πάρει ο γνωστός τη στρατηγική απόφαση της απορώφησης. Για το θέμα αυτό, και επειδή ξέρετε ότι υπάρχουν κάποιες κατηστερήσεις, μέσα στο μήνα θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις ώστε η στρατηγική μας αυτή απόφαση να υλοποιηθεί το ταχύτερο και η ΔΕΙ να αναλάβει την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου. Όπως έχω αναφέρει κατεπανάληψη, για την εκπύλωστο στρατηγικό μας στόχο θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα επιχειρηματικά εργαλεία. Ένα σημαντικό μέρος των έργων θα τα υλοποιήσουμε αποκλειστικά ως ΔΕΙ. Διαβεβαιώνω ότι η χρηματοδότηση με όρους ευνοϊκούς είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο, ένα άλλο μέρος θα το υλοποιήσουμε με επιχειρηματικές συμπράξεις. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της απόκτησης του 45% των 2 SPV της εταιρείας Voltera με εωλικά πάρκα ισχύως περίπου 70 ΜΒ. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους μεγάλες εταιρείες του κλάρου εθνής και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ανακοινώσουμε τα αποτελεσματικά. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε πριν τη συμφωνία μας με την έγκλη και εταιρεία Accio. Και είναι μεγάλη μας τιμή και τον ευχαριστώ για αυτό που ο ξοχότατος Βρέντις της Γαλλίας παραβρέθηκε στο αρχή τη σημαντική στιγμή της έναρξης συνεργασίας μεταξύ των εταιρεών μας. Θα ήθελα, επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για τους διαγωνισμούς που κάνει η RAE που είναι το εργαλείο ή το διαβατήριο αν θέλετε για τη δημιουργία νέων έργων ανανεώσιμων πηγών. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, αναγνωρίζω τις δυσκολίες ιδιαίτερα τις πρώτες φορές από την έλλειψη της προηγούμενης εμπειρίας. Ωστόσο θεωρώ μεγάλο σφάλμα εκ μέρους της αρχής την ακύρωση του αποτελέσματος της διαδικασίας του περασμένου Νοεμβρίου από την οποία η RAE αποστερήθηκε την κατασκευή δύο φωτοπολταϊκών πάρκων ισχύως 30 ΜΒ. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό η RAE Ανανεώσιμες αποκλείστηκε έργο 200 ΜΒ με τιμή προσφοράς 57 ευρώ αναμεγαβατόρα. Αντίθετα, προκρίθηκαν έργα φωτοπολταϊκών και ολικών με τιμές 64 και 72 ευρώ αναμεγαβατόρα, 60 ευρώ αναμεγαβατόρα, 58 ευρώ αναμεγαβατόρα. Κατά τη γνώμη μας η διαδικασία έχει κάποια κενά και πρέπει να επανεξεταστεί. Κυρίες και κύριοι, ολοκληρώνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι με τα έργα ΑΠΕ που προγραμματίζουμε σε συνδυασμό με τις αποσύρσεις των λιγνητικών μονάδων που έχουν προγραμματιστεί, το 2022 θα μειώσουμε τις εκπομπές διοξυδίου του άνθρακα κατά 57%. Μάλιστα, ως συντελεστής εκπομπών, δηλαδή, η εκπαιμπόμενη τόνη διοξυδίου προς καθαρή παρεχόμενη ενέργεια θα μειωθεί το 2022 σε σχέση με το 2017 κατά 69%. Η ΔΕΙ θα είναι πρωταγωνιστής και στο αύριο του ενεργιακού συστήματος της χώρας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ κ. Παναγιωτάκης. Τώρα θα δώσουμε τη στιγμή στο κ. Σκότω. Ευχαριστώ. Καλησπέρα όλοι. Είχα ακούσει ότι «ΑΚΟΡΟ» σημαίνει «ΑΙΛΙΣΕΝ ΕΙΓΡΙΚΕ». Αυτό είναι σωστό. Είναι καλό να είστε ειρήνης όταν σχεδιάσετε το όνομα. Δεν εργαζόμασταν στην Ελλάδα ήδη. Ξεκίνησαμε το διοικείο το 2003, 16 χρόνια πριν, και χρησιμοποιήσαμε ένα γερμανικό όνομα, ο οποίος σημαίνει «ΤΗ ΦΕΝΙΚΕ». Είναι ένα παιδί. Αλλά, αφού ακούσαμε, είναι δίκιο να γνωρίζουμε ότι σημαίνει αυτό στο ελληνικό, γιατί προσπαθούμε να δώσουμε έναν νέο μοντέλο ενός ενώτων από 16 χρόνια, το οποίο είναι «Δεξεντραλισμένο και πραγματικό». Όταν λέμε «Δεξεντραλισμένο», σημαίνει ότι δώσουμε λύσεις μέσα στα περιοχή. Αν θέλετε να μιλήσετε με τους πολίτες, πρέπει να ακούσετε τους. Έχουμε υποστηρίξει αυτήν την ενέργεια από το 2003, και όσο σας πω, όταν είμαι εδώ σήμερα, όταν έφεραμε αυτήν την συμφωνία λίγο πριν, είναι πραγματικό, γιατί είναι ώρα να εξελίξουμε. Όλοι μιλούμε για την ενέργεια στις δύο δεκαετές, και τα εμπιστοσύνη είναι τόσο σκληρά. Όλοι οι χώρες έχουν το δικό τους σύστημα, τα δικό τους προβλήματα, και πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος να μην πέφτει τόσο γρήγορα. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ώρα να εξελίξουμε. Και γιατί μπορούμε να το κάνουμε σήμερα? Μπορούμε να το κάνουμε σήμερα, γιατί οι ενέργειες δημιουργικές είναι φυσικά, είναι εμπιστοσύνη, και ο λόγος γιατί θα το κάνουμε, είναι επειδή της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική, η εμπιστοσύνη μέσα στις περιοχές. Θα σας δώσω κάποια παράδειξα, πολύ συγκεκριμένα παράδειξα για ό,τι έχουμε κάνει τα τελευταία 16 χρόνια και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί σήμερα στην Ελλάδα. Ξεκίνησαμε στον σώμα στις ελληνικές νησίες. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα νησίες στον Ινδιανοσύνο, στον Καρβινό, στον Κόρσικο, για παράδειξα. Έχουμε αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα, όταν ξεκίνησαμε το σώμα στις ελληνικές νησίες. Το χώρο. Δεν μπορείς να εξελίξεις το σύστημα μιας ελληνικής νησίας. Και σε μια ελληνική πρέπει να αντιμετωπίσεις δύο μεγαλύτερα μεταλλαγές. Μεταλλαγές ενωμένων, φυσικά, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε, αλλά επίσης μεταλλαγές ελληνικών. Στην ίδια χώρα πρέπει να επιλέξεις. Θα βγάλουμε περισσότερο φαγητό και θα έχουμε ατομόνια σχετικά με το φαγητό στην ελληνική, ή θα έχουμε ενεργική ατομόνια στην ελληνική. Αυτό ήταν ένας μεγάλος δυναμός που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε επιλέξει να μην το επιλέξουμε, και εξελίξαμε ένα σχέδιο που ονομάζεται «Αγρινεργία», το οποίο σχέδιζε το χώρο μεταξύ των δύο δραστηριότητες. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας δραστηριότητες, χρησιμοποιήσαμε το χώρο της δραστηριότητας και δημιουργήσαμε το φαγητό. Δεν συμπεριλαμβάνουμε με το χώρο. Σχέδιζαμε το χώρο μεταξύ των δύο δραστηριότητες για την ελληνική. Οι δραστηριότητες που δημιουργήσαμε ήταν αντισυκλονικές. Δεν έχουμε συκλονικές εδώ, όχι ακόμα. Επιπλέον, μπορούσαμε να κατευθυμίσουμε, αλλά υπάρχει αυτόν τον τύπο εμπνευσμού που μπορούμε να φτιάξουμε στην Ελλάδα. Για να είμαστε σίγουροι, είμαστε πολύ επιτυχισμένοι με αυτή την εμπνευσμία. Οπότε, 7 χρόνια πριν, αντιμετωπίζαμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Είμασταν ήδη σε κάποια νησιά, όπου μπορούσαμε να κατευθυμίσουμε 3% ενδιαφέρον ενδιαφέρον ενδιαφέρον ενδιαφέρον ενδιαφέρον. Επιπλέον, μπορούσαμε να κατευθυμίσουμε την εμπνευσμία και την εμπνευσμία. Επιπλέον, μπορούσαμε να κατευθυμίσουμε την εμπνευσμία και την εμπνευσμία. Έχουμε ένα τρόπο εμπνευσμίας που θα θέλαμε να φέρουμε στην Ελλάδα. Τώρα, βασίζουμε το μεγαλύτερο ολόκληρο πρόγραμμα της Ευρώπης. Είναι στον ίδιο μέρος της Φράντισσας. 17 ΜΩ, 17 εκατοστάδια και μια αρχαϊκή νησιά. Πιστεύτε πως όλα τα δάμμα που έχετε στην Ελλάδα και όλη η ευαπαιότητα του νερού, πιστεύτε μόνο πως έχετε την ευαπαιότητα του νερού στον ίδιο μέρος. Είναι ένα χώρο χώρος. Θα συνδυάσουμε αυτό το χώρο χώρος με την ευαπαιότητα του νερού και θα ασφαλίσουμε την ευαπαιότητα του νερού. Είναι μια απλή εμπνευσμία που μπορούμε να βάλουμε σήμερα στην Ελλάδα. Είναι μια εμπνευσμία που είναι σημαντική. Όλα τα πόλη μας είναι πιο και πιο και πιο εμπνευσμένα. Δεν θα μπορούσε να συνεχίσει σαν αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που παντρεύουν κάθε χρόνο για την εμπνευσμία μέσα στα πόλη. Σε ευχαριστούμε τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ονομάζεται Last Mile. Last Mile είναι το τελευταίο χρόνο. Πώς εμπνευστείτε στο νερό, πώς εμπνευστείτε πράγματα. Και ξέρετε, επειδή οι μέτρες, η περισσότερη περιοχή των ανθρώπων, πιο και πιο ανθρώπους παίρνουν στο ίντερνετ. Αυτό σημαίνει περισσότερο εμπνευσμό. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόγραμμα στο μέλλον. Βάζουμε ένα πρόγραμμα ονομάζεται Last Mile, το οποίο είναι ένα υπέροχο πρόγραμμα. Βάζουμε σήμερα στην Βρήκη, 33 ετοιμάδες. Αλλά όλο το υπέροχο πρόγραμμα που αποτελεί, έρχεται από εμπνευσμένη ενέργεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, σε πολλές μέρες της Ελλάδας, θα μπορείς να εξελίξεις, να εξελίξεις τη δημιουργία σου. Θα δημιουργήσουμε υπέροχο πρόγραμμα από την Ελλάδα, υπέροχο πρόγραμμα από την Αθήνα, υπέροχο πρόγραμμα από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργήσουμε δουλειές. Αυτές οι δουλειές θα είναι στη Μεσότητα ή στη Τέξη. Θα υπάρξουν σήμερα στην Ελλάδα, για να υποστηρίξουμε την καλύτερη και ειρήνη δημιουργία μας. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα για το τι θα κάνουμε όλοι μαζί. Ένα άλλο εμπνευσμό. Συμφωνικά, όπως ξέρετε, υπήρχε μια καθεδράλια που καταφέρθηκε στην Ελλάδα κάποιες εβδομάδες πριν. Η Νότροδάμ. Ήταν μια μεγάλη εμμόρφωση. Ήταν επικοινωνημένος από όλους τους μεγαλύτερους αρχιτεκτές στον κόσμο, που θα αντιμετωπίσουν στην καθεδράλια. Ήταν μια μεγάλη εμμόρφωση για να αντιμετωπίσουμε την νέα εμμόρφωση μας, η οποία είναι τα σκάφαρια. Οι ιδέες, 11 χρόνια πριν, όταν ξεκίνησαμε να αντιμετωπίσουμε σκάφαρια στον κόσμο, είπα στον εαυτό μου ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει. Γιατί ένα σκάφαριο σκάφαριο στον κόσμο ή σε μια εκκλησία, σε κάποιο σκάφαρο, δεν αντιμετωπίζει την εμμόρφωση. Δεν αντιμετωπίζει την όμορφωση, την κουλτούρα του σκάφαρου. Έτσι, δημιουργήσαμε αυτό το σκάφαριο σκάφαριο. Ήταν το 2009-2010. Δημιουργήσαμε 9 μεγαλύτερες εμμόρφωσης με σκάφαρια σκάφαρια στον Περπινιό, στην Ψαφρία. Αλλά ήταν τόσο σύντομα, ήταν τόσο αύριο. Τρία χρόνια πριν, αποφασίσαμε να καλύψουμε τα σκάφαρια. Και ο φίλος μου, ο Ελλαν Μέσκ, έκανε μόνο το τι έκαναμε, αλλά έκανε ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί δημιουργήσαμε ένα σκάφαριο που είναι τόσο μικρό. Δημιουργήσαμε ένα σκάφαριο που είναι 80 εκατομμύρια σε 80 εκατομμύρια. Γιατί? Γιατί είναι ένα σκάφαριο σκάφαριο, δεν είναι ένα σκάφαριο, δεν είναι ένα σκάφαριο. Έτσι, πρέπει ακόμα να το αντιμετωπίζεις, και υπάρχει χρήση για αυτό. Φανταστείτε να αντιμετωπίσετε χιλιάδες μικράς χρήσης για να το αντιμετωπίσετε για εκπαιδευτικές. Βλέπουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόγραμμα σε κάποιο τύπο δημιουργίας στην Ελλάδα. Θα το ακολουθείτε στις επόμενες ημέρες, γιατί θέλουμε κάποια πρόγραμμα, όπως το French Pavilion στο Next Expo Dubai 2020. Και θέλουμε ένα μεγαλύτερο, μεγαλύτερο πρόγραμμα στην Καλιφόρνια, να αντιμετωπίσουμε με το Tesla. Και το έχουμε. Θα καλύψουμε το νέο κόρτο του Google με το νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι ένα όμορφο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που μπορούμε να φτιάξουμε στην Ελλάδα, για να μην αντιμετωπίσουμε στην εγκυλία, στην εγκυλία και να αντιμετωπίσουμε πολύ περισσότερη ενέργεια. Οι ενέργειες δεν είναι μόνο τεχνικά. Η ενέργεια μπορεί να είναι οικονομική. Και όπως ξέρετε, το πρόεδρο της Ελλάδας είχε μιλήσει για το συμφωνικό συμφωνικό. Αυτό που έχει αλλάξει στο συμφωνικό συμφωνικό είναι όταν, και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλές τράπεζες εδώ, όταν η πιστωτική ιστορία γνωρίζει ότι έχουν μεγάλη ευκαιρία να αγγίσουν το κλίμα και την αλληλεγγύη, μόλις να επιλέξουν τι τύπο ενέργειας να πιστωθούν και να υποστηρίξουν στο μέλλον. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πιστωτική ιστορία. Υπάρχει ευκαιρία, και θα σας δώσω ένα άλλο. Μετά από 3 χρόνια, εφαρμόσαμε ένα μέτρο που ονομάζεται Aquacup. Η ιστορία ήταν να δώσουν την ευκαιρία σε κάθε ευρωπαϊκός πολίτης να επενδύσουν, να βάλουν την ευκαιρία τους σε κάθε ευρωπαϊκό πρότυπο στην Ευρώπη. Τι είναι η ευκαιρία αυτής? Η ευκαιρία είναι ότι, σε αυτή τη στιγμή, οι πολίτες γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθηθούν, μπορούν να υποστηρίξουν την ενέργεια. Μπορούν να είναι παιδιά, μπορούν να είναι μέλη, μπορούν να είναι υποστηρικοί σε αυτήν την μεγαλύτερη ευκαιρία για τους εαυτούς τους και τους παιδιά τους. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες που δεν θα δημιουργηθούν στην άλλη πλευρά της πλάνης. Θα είναι δραστηριότητες δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βοηθηθούν και να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργούν δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί δημιουργητικές δραστηριότητες, μόλις να βάλουν χρήματα από αυτήν την ευκαιρία. Αρχικά, θα θέλα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία. Θα θέλα να πω κάποια λόγια για το Enel. Όχι, το Green Power είναι μέρος του Enel. Ξεκίνησαμε τα ευκαιρία 10 χρόνια πριν. Σήμερα βρίσκουμε σε 42 διαφορετικά χώρια, με 44 ΓΒΑΤ. Νομίζω ότι αυτή η εμπειρία μας έκανε να γνωρίζουμε πολύ για την ενέργεια. Όπως ο κ. Σκότω έφερε, είναι μια μορφή για τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά νομίζω ότι το ζητούμε σήμερα, το εμπειρήσουμε σήμερα και η ενέργεια είναι εδώ. Είναι εδώ επειδή αρχικά ξεκινήθηκε επειδή όλοι αμφιβάζουν ότι είναι περισσότερο περιβάλλον. Και, φυσικά, επειδή οι κυβερνήσεις το υποστηρίζουν. Αλλά σήμερα αντιμετωπίζουμε τον κομμάτι. Και ο κομμάτις βασίζεται επειδή σε διαφορετικές μέρες του κόσμου, οι άνθρωποι το αρέσουν πιο και πιο κάθε μέρα. Υπάρχουν κομμάτια, όπως οι ΗΠΑ, όπως η Μέξικα, όπως η Αυστραλία, όπου οι κυβερνήσεις το αρέσουν πολύ. Είναι πολύ χαρακτηρισμένο να αγοράσεις ενέργεια από τα ενέργεια σήμερα, σχετικά με άλλες ενέργειες. Και αυτοί οδηγούν το κομμάτι. Υπάρχουν κομμάτια, όπου η εμπειρία της δικομπανισμίας συμβαίνει σήμερα. Η Αυστραλία, η Ευρώπη. Είναι πολύ χαρακτηρισμένο να έχουμε ένα ενέργειο πρόγραμμα, αντί ένα, ας πούμε, παράδειγμα ενέργειου πρόγραμμα. Είμαστε παρακτηρισμένοι σήμερα. Η LCOE είναι σχετικά με τα περισσότερα αγορά. Σε 5 χρόνια θα είναι σχετικά χαρακτηρισμένο να έχουμε ενέργειες πρόγραμμα. Και επίσης, το χρόνο για το EBITDA είναι λίγο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ενέργειες πρόγραμμα σε 8-12 μήνες. Στην ίδια στιγμή, για την ίδια δυνατότητα, χρειάζεται 10 χρόνια για ένα νουκλειάριο πρόγραμμα, χρειάζεται 5 χρόνια για ένα θερμάριο πρόγραμμα και χρειάζεται περισσότερα 20 μήνες για ένα φυσικό πρόγραμμα. Στην Μέξικα, το τελευταίο χρόνο, δημιουργήσαμε ένα γιγαβάτο πρόγραμμα σε 9 μήνες. Και αυτό είναι το λόγο που οι εταιρείες, οι τράπεζες και οι οργανισμούς αρέσουν το νέο πρόγραμμα σήμερα. Και επίσης, έχουμε ένα τρίτο πράγμα, το οποίο σχετικά με το περιβάλλον. Υπάρχουν νέοι οικονομικοί, όπως η Αφρική, όπως η Ανατολική Αυγή, όπου η οργανισμότητα ξεκινεί να γίνει, ας πούμε, περισσότερος. Οι άνθρωποι αλλάξουν το επίπεδο της ζωής τους, βρίσκοντας επίσκεψη στην ηλεκτρική. Και είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις επίσκεψη στην ηλεκτρική μέσω των νεοπιστών σήμερα, αντί από άλλα τέτοια ενέργειες, που χρειάζονται σε μεγαλύτερα инφραστροφή, επενδύσεις και νέα εργασίας. Βλέπουμε ότι στις τελευταίες 20 χρόνια, η νεοπιστωτικότητα έχει εξελίξει. Βλέπουμε ότι στις επόμενες 20 χρόνια, περισσότερα από 3 από 4 επενδύσεις στη νεοπιστωτικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με νεοπιστωτικότητα. Αυτή είναι μια αγορά που είναι πραγματική και είναι μια νεοπιστωτική μεταλλαγή που ζούμε σήμερα. Αυτό είναι ο λόγος για την νεοπιστωτικότητα. Αυτό είναι ένα κομμάτι. Ήμουν πολύ χαρούμενος να ακούω τον Παναγιωτάκη και τις αμπίσεις του για την νεοπιστωτικότητα. Είμαι σίγουρος πως αυτό είναι το τρόπο. Για το Enel, αυτό ήταν κάτι που έγινε στις δεκαετές. Η εταιρεία αλλάξε την εαυτότητα, προχωρήθηκε προς νεοπιστωτικότητα και προχωρήθηκε προς νεοπιστωτικότητα. Και ο λόγος ήταν ότι είχαμε παρουσιάσει αυτήν την ενεργία και πιστεύαμε ότι αυτό θα είναι ένα κομμάτι στις επόμενες χρόνια. Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου υπάρχουν πολλές υπηρεσίες, όσο και στον κεφάλαιο, όσο και στον πόλεμο, και, φυσικά, άλλες υπηρεσίες ενεργίας. Υπόσχορα, πιστεύω ότι στο παρελθόν, δεν ακολουθήσαμε το σωστό τρόπο, γιατί υπήρχαν ενδιαφέροντες μερικές διεθνικές εταιρείας, και δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι για να το καταλάβουμε. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος και η θάλασσα είναι εδώ. Υπάρχουν οι πρωτοβουλίες για να ενδιαφέρονται. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το πολιτικό δικαίωμα από το κυβέρνημα και επίσης από τις σχετικές οργανισμίες. Η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Παναγιτάκης, έχει μεγαλύτερη κομμάτια για να παίξει με αυτό. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μοναδιζήσει το πρόγραμμα για να ενδιαφέρονται μερικές επενδύσεις. Για εμάς, η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι σημαντικό. Είμαστε εδώ από 10 χρόνια. Υπάρχουν 52 διαφορετικές εργασίες, του πλήρου, του σώματος και του υπέροχου. Είμαστε ένας από τους λίγους εργαστικούς εταιρικούς. Στην κρίση, επενδύσαμε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ σε νέα προϊόντρια στο Καφέλιαστο κέντρο. Και είμαστε εδώ για να παίξουμε. Πιστεύουμε ότι το αγοράσμα, ας πούμε, έχει προτεραιότητες για να ενδιαφέρονται μερικές επενδύσεις. Αλλά τώρα είμαστε σε περίπτωση που περιμένουμε να βλέπουμε πραγματικές σημασίες. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Ίσως θα υπάρχουν κάποια ερωτήσεις, αλλά ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Είναι μια πολύ, πολύ γρήγορη ερώτηση, πραγματικά, στους πανεπιστήμοντες, αν θέλετε να προσθέσετε κάτι από τα σημεία που έχουμε συζητήσει, γιατί ήρθαμε τώρα 30 λεπτά. Εάν υπάρχει ένα γρήγορο σχόλιο ή κάποια γρήγορη ερώτηση. Ξέρω ότι μπορούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις περιμένοντας τον Παναγιωτάκη έξω από τη στιγμή, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Με αυτό θα θέλαμε να τελειώσουμε εδώ, γιατί είμαστε λεπτά. Θα πάρουμε ένα καφέ, το οποίο θα λειτουργεί για 15 λεπτά και όχι 30 λεπτά, οπότε προσπαθήστε να το κλείσετε λιγότερο, ώστε μπορούμε να ασφαλίσουμε τον χρόνο που έχουμε χρειάσει τώρα, αλλά θα υπάρχει ένα γρήγορο σχόλιο να περιμένουμε για εσάς στο τραπέζι, νομίζω. Με αυτό θα θέλαμε να τελειώσουμε και να ευχαριστούμε όλους εσάς για να είστε εδώ και για τις ευχαριστάσεις σας. Ευχαριστούμε πολύ.