2013.07.11 - ΠΔΕ - Περιφερειακό Συμβούλιο (Κατσιφάρας για απολύσεις διαθεσιμότητες) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2013)
: Διαθεσιμότητα, κινητικότητα, απολύσεις, σχολική φυλάκες, δημοτική ασυνομία από το πόρο της αυτολίτης και ταυτόχρονα αντίστοιχη διαδικασία στο τομέα της εκπαίδευσης και κυρίως αφορά τους καθηγητές στην επαγγελματική εκπαίδευση, τεχνική εκπαίδευση και βεβαίως άλλους πλάτους και ειδικότητες που δημούνται και αυτοί μέσω του θεσμού της διαθεσιμότητας και κινητικότητα και πάντα με την απειλή το φόβο των απολύσεων. Έχουμε τοποθετηθεί ως Περφέρος Συμβουλίων, στη πρώτη φάση της αντίστοιχης κυβερνητικής αγώνας. Είχαμε πάρει απόφαση τότε πέρα από την μη συγχωνία μας, την καταγγελία μας, είχαμε πάρει απόφαση προς τη γη στο Συμβούλιο της Κρατίας και το έχουμε κάνει. Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που είναι σήμερα η απειλή προς κάθε εργαζόμενο στον υπόσχετο μέρος. Νομίζω ότι το Περφεριακό Συμβούλιο με συνέπεια και ευθύνη πρέπει να καταδικάσει αυτό τον τρόπο των απολύσεων, των απειλών και βαθύτερα μέσα μου, πιστεύω αγαπητοί συνάδελφοι, ότι μεταρρύθμιση χωρίς κοινωνική συνένωση, χωρίς και ένα ρεύμα κοινωνικό και πολιτικό δεν είναι μεταρρύθμιση. Μένει μόνο μια διοικητική πράξη με το χαρακτήρα της απειλής, της επιβολής, της πλήρης, αν το θέλετε, έλλειψη ευευθεσίας. Είχαμε την ευκαιρία και η 13η Περφεριακή έρχεται να συναντηθούμε με τον κ. Μιχελάκη, το νέο υπουργό εσωτερικών. Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήτανε και αυτό. Βεβαίως, και ο υπουργός παραδεύτηκε και έχω ακριβώς και την ίδια την φράση, μπήκαμε δυστυχώς πάλι σε οριζότιες περικοπές. Και το δεύτερο που κράτησα είναι, όταν ζητάς έναν μεγάλο αριθμό άμεσα, δυστυχώς πας σε μία μεγάλη δεξαμενή. Και αυτές οι δυο κατηγορίες ήτανε εξαδικημένου δυο μεγάλες δεξαμενές, τρεις μεγάλες δεξαμενές. Καλύτερα αγαπητοί συνάδελφοι, αντί να παίχνουμε τον δρόμο πάντα και να συμβαζόμαστε μόνο σε μία κατακεντία, πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της αξιοδόγησης, γιατί εμείς μπορούμε να μην είμαστε τώρα μέσα ως ερετές περιφέρειες, αλλά πολύ κοντά, πάρα πολύ κοντά, θα έρθει και πιθανόν να μην είμαστε εκτός και εμείς. Άρα λοιπόν η αξιοδόγηση των δρομών και των υπρεσίων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε μπροστά μας. Το δεύτερο θέμα που θέσαμε στον Υπουργό και που βεβαιάσαμε εκτενέστερα είναι η μεγάλη εγκρεμότητα προς την ερετή περιφέρεια που έχει η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών από την αδικαιολόγητα, κατακόρυφη περικοπή των επενδυτικών κάπου. Είναι αδιανόητο, δεν μπορούμε πραγματικά. Ο Υπουργός είπε ότι θα είναι δίκλα μας, το δήλωσε και δημόσια, το αναγνώρισε. Βεβαίως ξέρουμε και εμείς, ξέρουμε όλοι μας ότι δεν εξακάται από τον Υπουργό εσωτερικών, κυρίως εξακάται από το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε από τα 136 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η περισκολή και το χάσιμο των πόρων από τους ΚΑΠ, από το 2011 και μετά, τι δυνατότητα θα μπορεί να υπάρχει. Και βεβαίως, ξαναζητήσαμε, εκεί βρήκαμε μια συμπαράσταση σε ό,τι αφορά ένα νέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Υπερδηλίζω ότι αυτό το θέμα το είχαμε εκμεδιάσει και την προηγούμενη φορά, μαζί και με τον κ. Στουλιανίδη και τον κ. Χατζλάκη, 10 μέρες πριν γίνει ο ανασυμβατισμός και θεωρώ ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα ξαναλήξει, θα είναι πιο ευέλικτο και πιθανόν εκεί να μπορούμε να περάσουμε κάποια έργα. Όμως εμείς παραμένουμε αταλάντευτα στατερά ως αυτοδιοίκηση, ότι δεν μπορεί να αποδεχτούμε περικοπές από αυτό που μας δίνει ο νόμος. Το 4,6% των πόρων που έχουμε είναι από όλη της αυτοδιοίκησης. Άρα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε κάτι το οποίο δεν είναι καταρχήν να δούμε. Το τρίτο θέμα που πελιάσαμε ήταν η μεταφορά των μαθητών. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αγαπητοί συνάδελφοι. Βέβαια έχουμε και τα τρία θέματα τα πρώτα που αφορά το να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών. Όμως, προσέξτε, ήρθε Ιούλιος μήνας. Ιούλιος μήνας. Αυτό το αναγνώρισε ο κύριος Μιχελάκης, το πρώτο που υπάρχει. Το είχε αναγνωρίσει και ο κύριος Τυγανίδης. Πρέπει να πούμε ότι η κοινή υπουργική απόφαση, που ήταν προϋκόθεση για να ξεκινήσει το λιωθμό, μόλις πριν από 15 μέρες εκδόθηκε. Ακόμη η μεταφορά των πόρων από τον πρώτο βαθμό σε εμάς είναι σε εκκρεμότητα. Όπως εμείς πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα και σε διαφορά κυνητοποίηση. Παρ' όλα αυτά είναι ένα μεγάλο θέμα, πολύ μεγάλο θέμα. Υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί στον χρόνο, γιατί είναι διεπνίες, θέλουμε 52 μέρες, είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Και βεβαίως ο ίδιος ο υπουργός μας λέει ότι πιθανό και αυτή τη φορά δυστυχώς, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της αξιοπιστίας του κράτους, μα τρία χρόνια δεν μπορεί να κάνετε ένα διαγωνισμό. Τρία χρόνια! Ούτε οι δήμοι, ούτε οι περιφέρες, ούτε κανείς. Υπάρχει κίνδυνος, το θέμα της παράτασης, τα έχουμε πει, έρχεται λίγο. Τα λάθη. Συμφωνούμε. Υπάρχει κίνδυνος, είναι ένα μεγάλο θέμα, θα το έχουμε προς τα μας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση, το τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς όμως, ζητάμε την κοία από το Νοέμβρη μήνα, το Ρεκεύρι μήνα, το Γενάρι, το Πνεβάρι και δυστυχώς τέλος Ιουνίου. Και βεβαίως συζητήσαμε και τα μεγάλα θέματα που έχουμε, την ιωριοθέτηση αρμοδιωτήτων με την αποκεντρωμένη διοίκηση και την ενίσχυση του θεσμού του ελεκτή νομιμότητας. Δεν μπορεί, από τον ενδεικτικό νόμο του Καλλικράτη, να προβλέπεται ο θεσμός του ελεκτή νομιμότητας με συγκεκριμένες διαδικασίες και ακόμη και σήμερα που μιλάμε, αυτός ο θεσμός του θα δίνει έναν κύρος, θα δίνει μεγαλύτερη διαφάνεια, καμία πολιτική σκοπιμότητα και παρέμβαση να μην έχει λομπηθεί. Βεβαίως ο Υπουργός, ειδικά στο τελευταίο, μας είπε ότι έχουν προχωρήσει κάπως διαδικασίες και πιθανόν να ξεκινήσουν, αν όχι για όλους και στις 13 περιφέρειες, με διαθέσιμο προσωπικό που έχουν, να ξεκινήσουν σε πέντε θεσμούς στη χώρα σε πρώτη φάση, να γίνει σε δύο φάσεις και οι υπόλοιπες μετά. Τώρα, εμείς δεν είχαμε μόνο μία συναντήση με τον κ. Μιχελάκη. Κυρίως να σου μιλάω δεν ήτανε εθνικοπημική, ήτανε βαθιά πολιτική συζήτηση που κάναμε, ήτανε στην αρχή της δημιουργίας τους, είναι σε μια οριακή στιγμή για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα. Είπαμε ότι αυτή η συναντήση που είχαμε θα συνεχιστεί και με ένα δεύτερο πακέτο θεμάτων. Θα συμπροτιθεί μια Επιτροπή, αλλά έχουμε παραθεί να συμπροτούμε Επιτροπές μεταξύ ΕΕΠΕ και Υπουργείου, γιατί, πιστέψτε με, πολύ κοντά θα έρθει ένας νέος νόμος σκούπα που για πολλά ζητήματα θα πάρει θέση, άρα χρειάζεται προετοιμασία. Ξαναγυρίσω για το πρώτο θέμα και το τελειώνω. Εμείς νομίζουμε ότι σήμερα πρέπει να διδώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας, την ρητή αντίθεσή μας, στον τρόπο που επιλέγουμε να οδηγούν τον κόσμο στην ανεγεία, είναι οι εποχές που θέλουμε συνεδέσεις, είναι οι εποχές που η κοινωνία ζητά σεβασμό, είναι οι εποχές που απειλεί και τον οδηγείς έναν άνθρωπο στον δρόμο της ανεγείας, όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα δημιουργεί τεράστια προβλήματα και βεβαίως ξαναβηλώνουμε την κάθετη διαφωνία μας απέναντι στις ορισόδιες, τυφλές, απολύεις που είναι πάνω από λάμπες. Ταυτόχρονα με δύο λόγια είχα την ευκαιρία να συναντηθώ το επαιδείοξα τον κύριο Κιγκέροντι, τον Υφυπουχόρο Εργασίας. Κυβεδιάσαμε δύο πολύ κρίσιμα θέματα, το ένα αφορά το σύνολο της χώρας κυρίως τα κέπα, δηλαδή να συγκροτηθούν άμεσα οι επιτροπές, να μπορέσουν οι άνθρωποι που έχουν τεράστια προβλήματα, είναι οι πιο αδύναμοι κρίκια σήμερα με τεράστια προβλήματα υγείας, επιβίωσης, να μπορέσουν να συγκροτηθούν περισσότερες επιτροπές, να περάσουν οι άνθρωποι που θέλουν να πάρουν τα πιστοποιητικά, τα πρωνιακά, ανάλογα με τον βαθμό ασθενίας που έχουν, να αργηθεί αυτό το θέμα. Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή θα συγκροτηθούν 900 επιτροπές και είναι συγκροτημένες και 2,5 χιλιάδες μέχρι το 70 πριν. Να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την ταλεπορία των ανθρώπων που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να περάσουν επιτροπή. Άρα είναι και απλήρωτη η συγκεκριμένη κατηγορία των ανθρώπων και ανασφάλιση. Το δεύτερο θέμα που κουβεριάσαμε και νομίζω ότι είχαμε μια θετική προσέγγιση, την αντίστοιχη θετική ανταπόκριση όπου θέλαμε απόλυτα λυγνής, την είχα και την προηγούμενη φορά που πήγαμε στον κ. Παναγιωτόπουλο αλλά και ο κ. Τιγέλογους δεσμεύτηκε ότι στο πυλωτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει για το ελάχιστο εγγυημένο εσόδημα η περιφέρεια εντοικιά μας να είναι στη πυλωτική εφαρμογή. Δεν ξέρουμε αν θα είναι μία περιφερειακή ενότητα ή το σύρολο της περιφερίας, το θεωρώ αδύνατο, αλλά ακόμη κι αν είναι ένας δήμος αλλά να είναι ο ένας από τους δύο στην Ελλάδα που θα εφαρμοστεί το δίχτυ κοινολικής αλληλεγγύης, ας το πούμε καλύτερα έτσι και όχι εφαρμογή του ελάχιστο εγγυημένου εσοδίματος, αυτό ο δίχτυς προστασίας, κοινολικής προστασίας να είναι από την περιφερειακή ενότητα. Πάμε εκεί, αγαπητοί συνάδελφοι, με ένα πλαιονέκτη. Ποιο είναι το πλαιονέκτημά μας? Ότι είμαστε ο μοναδικός θεσμός που έχουμε έτοιμοι, εφαρμόσυνοι άμεσα μελέτη. Αυτό είναι το διαβατηριό μας και νομίζω θα το πετύχουμε, παρ' όλα αυτά θα είμαστε ξάγρυπνοι και θα το παρακολουθούμε ακόμα.