Η μέλισσα και το περιβάλλον (ΥΠΑΑΤ Youtube Channel, 2018)
: Μέλησα είναι ένα κοινωνικό έντομο που την εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος για τα προϊόντα και την επικονίαση που προσφέρει, αλλά δεν κατάφερε να την εξημερώσει. Μέλησα είναι ένα κοινωνικό έντομο που την εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος για τα προϊόντα και την επικονίαση που προσφέρει, αλλά δεν κατάφερε να την εξημερώσει. Μέλησα είναι ένα κοινωνικό έντομο που την εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος για τα προϊόντα και την επικονίαση που προσφέρει, αλλά δεν κατάφερε να την εξημερώσει. Η κοινωνία αυτή απαρτίζεται από μερικές χιλιάδες έως μερικές δεκάδες χιλιάδες μέλη. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα προϊόντα της ως τροφή, για την παρασκευή καλλιντικών, αλλά και για τη θεραπεία παθήσεων. Η μεγαλύτερη όμως ωφέλεια που έχει ο άνθρωπος από τη μέλησα είναι η επικονίαση, δηλαδή η μεταφορά γύρις που επιτελεί στην αυτοφύη βλάστηση και στις καλλιέργειες, από τις οποίες θα παραχθεί τροφή για τον ίδιο και τα ζώα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αύξηση της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος. Η ωφέλεια από την επικονίαση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν σκεφτούμε ότι η επικονίαση είναι η αφητηρία παραγωγής τροφής για τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα. Με το σπόρο θα παραχθεί σαν νος και αυτός με τη σειρά του θα δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί κρέας και γάλα. Έτσι η επικονίαση γίνεται ένας βασικός και απαραίτητος κρίκος σε μια αλυσίδα παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Ο ανέμος και πολλά ζώα επικονιάζουν τα φυτά, όμως η μέλησα είναι ο κυριότερος επικονιαστής. Υπάρχουν σημαντικά φυτά μεγάλες καλλιέργειες που χρειάζονται οπωσδήποτε επικονιαστές όπως η μέλησα για να δώσουν καρπό. Η συμβολή της μέλησας φαίνεται από την παραγωγή καρπών και σπόρων. Η μηλυσοκομεία είναι ένας διαφορετικός και διόμορφος κλάδος της γεωργίας, γιατί δεν απαιτεί η ιδιόκτητη γη για την άσκησή της ούτε και καλλιεργούμε φυτά για να ταΐσουμε τις μέλησες. Η μέλησα δεν σταυλίζεται και η πρώτη ύλη, νέκταρ και γύρι, παρέχεται δωρεάν είτε από τα καλλιεργούμενα φυτά είτε από την αυτοφυΐη βλάστηση. Τα περισσότερα ιδιοπορεφόρων δέντρων έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη τη μέλησα και πρέπει να μεταφέρονται με λύσια δίπλα ή ακόμα και μέσα στο χωράφι για να παραχθεί όχι μόνο μεγάλη ποσότητα φρούτων αλλά και υψηλής ποιότητας. Η τελευταία μέλησή της ούτε και καλλιεργούμενα φυτά για να ταΐσουμε τις μέλησες. Η τελευταία μέλησή της ούτε και καλλιεργούμενα φυτά για να ταΐσουμε τις μέλησες. Η τελευταία μέλησή της ούτε και καλλιεργούμενα φυτά για να ταΐσουμε τις μέλησες. Για την προστασία της παραγωγής από εχθρούς και ασθένειες, ο καλλιεργητής όταν χρειάζεται θα πρέπει να χρησιμοποιεί φάρμακα τα λιγότερο τοξικά για τις μέλησες και να τα εφαρεμόζει σε ώρες που δεν πετούν. Συχνά οι μέλησοκόμοι ανηφορίζουν τα βουνά για να εκμεταλλευτούν διάφορες μέλητοφορίες, όπως του πεύκου και του έλατου, όπου βρίσκουν προστασία μακριά από τα γεωργικά φάρμακα. Οι μέλησες με τη σειρά τους θα επικονιάσουν την αυτοφυή βλάστηση, συμβάλλοντας την αύξηση της βιοπικιλότητας του οικοσυστήματος. Οι μέλησες θα επικονιάσουν την αυτοφυή βλάστηση, συμβάλλοντας την αύξηση της βιοπικιλότητας του οικοσυστήματος.