Μουσική - Φωνή ήχος - ενεργοποίηση φωνής - Ε'-ΣΤ' Δημοτικού Επ. 133 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2020)
: [♪ Μουσική amoris T Γεια σας, παιδιά! Λέγομαι Γιώργος Ιτώτης και μαζί θα κάνουμε ένα μάθημα μουσικής. Σήμερα θα ασχοληθούμε λίγο με τη φωνή. Η φωνή μας, ξέρετε όλοι ότι είναι πολύ σημαντική για να επικοινωνούμε με τους άλλους, αλλά σήμερα θα τη χρησιμοποιήσουμε για να τραγουδίσουμε. Ξέρω ότι αυτές τις μέρες είστε στο σπίτι και ότι συνήθως χρησιμοποιείτε τη φωνή σας για να μιλάτε στο ίντερνετ με τους φίλους, με τους συγγενείς, αλλά έχετε τραγουδίσει τόσες μέρες. Για να δούμε, θυμόσαστε τα βασικά. Θα ξεκινήσουμε σήμερα προσπαθώντας να δούμε εάν η αναπνοή μας λειτουργεί όπως πρέπει. Για να θυμηθούμε. Τα βασικά μας στάδια για να τραγουδίσουμε ένα τραγούδι. Πρώτα απ' όλα πρέπει να ξυπνήσουμε όλο το σώμα. Έτσι, όπως πάντα όταν ξεκινάμε να τραγουδάμε, κάνουμε μερικές ασκήσεις στους σώμους και στο λαιμό, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος, για να μπορέσουμε να τραγουδίσουμε καλύτερα. Πάμε μαζί μου μερικές ασκησούλες. Πρώτα απ' όλα κάνουμε τους σώμους πίσω και τους δύο μαζί. Μετά μπροστά και τους δύο μαζί. Αν είστε καθιστοί και δεν μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις, μπορείτε να σηκωθείτε. Έπειτα ένα σε ένα σιώμη πίσω. Μετά ένα σε ένα σιώμη μπροστά. Τώρα πάμε να τους σηκώσουμε ξαφνικά απάνω και να τους κατεβάσουμε με το βάρος των χεριών. Πάμε. Θα ξανακάρουμε την τελευταία άσκηση, αλλά θέλω να βγάλετε και αέρα. Έτσι πάμε να πάρουμε μια συμπνοή και τώρα να βγάλουμε αέρα. Την άξιστε τα χέρια κάτω, την άξιστε και τα πόδια. Κάντε λίγο στις μύτες των ποδιών πάνω κάτω, πάνω κάτω, πάνω κάτω. Έτσι όλο μας το σώμα τώρα είναι έτοιμο. Πάμε στις πιο δύσκολες ασκήσεις για την προετοιμασία. Θέλω από το λαιμό και κάτω να μείνετε ακίνητοι, να μην κουνηθείτε καθόλου. Και μόνο το λαιμό, να στρέψετε το κεφάλι σας μόνο με το λαιμό προς εδώ, αργά. Έπειτα από την άλλη μηριά αργά και ξανά πίσω. Τώρα κάτω και επάνω και ξανά πίσω. Τελευταία άσκηση για πολύ λίγο στο πλάι από εδώ και στο πλάι από εκεί και πίσω. Τώρα είμαστε έτοιμοι. Και όπως πάντα μετά από την προετοιμασία του σώματος, πάμε να προετοιμάσουμε το στόμα μας και τα χείλη μας. Και η πιο αγαπημένη άσκηση όλων των παιδιών όταν κάνουμε ζέσταμα, γιατί αυτό ζέσταμα λέγεται, είναι η άσκηση με τα χειλάκια. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να κάνουμε... δώστε και μερικές νότες ψηλές, κάντε... άλλη μία... Τώρα ακολουθήστε το χέρι μου. Και ό,τι κάνω θα το κάνετε μετά από εμένα. Θα κάνω πρώτα εγώ και μετά εσείς. Έτσι εγώ θα κάνω... και εσείς θα κάνετε... άλλη μία φορά. Πρώτα μόνος μου, μετά εσείς. Εσείς τώρα. Πολύ ωραία. Αφού αισθάνεστε τώρα ήδη στα χειλάκια σας εδώ ένα μούδιασμα, αυτό σημαίνει ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας. Πάμε τώρα να ξεκινήσουμε με μερικές αναπνοές. Η αναπνοή, ξέρετε, είναι πολύ σημαντική για το τραγούδι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι τραγουδιστές, όταν τραγουδάνε, τις περισσότερες φορές δεν σκέφτονται τα λόγια ή τις νότες, αλλά την αναπνοή τους. Έτσι πολλές φορές θα τους δείτε να κρατάνε την κοιλιά τους και θα αναρωτηθείτε, μα γιατί κρατάνε την κοιλιά τους. Γιατί εκεί βρίσκεται το πιο σημαντικό όργανο για την αναπνοή, το διάφραγμα. Όπως βλέπουμε στη διαφάνεια, το διάφραγμα είναι ένας μυς που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του σώματός μας, ανάμεσα στο στήθος και τον αφαλό και μας βοηθάει στο τραγούδι. Για να δούμε που βρίσκεται το διάφραγμα. Το διάφραγμα βρίσκεται εδώ. Ξεκινάει από τη μία άκρη και καταλήγει στην άλλη. Είναι ένας πολύ σημαντικός μυς. Οι γιατροί ξέρουν πολύ καλά και είναι ένας από τους σημαντικότερους. Για να δούμε τι άλλο λέει η διαφάνειά μας. Για να καταλάβουμε τι κάνει, αρκεί να βγάλουμε πρώτα όλο τον αέρα που έχουμε και μετά να πάρουμε μία μεγάλη εισπνοή. Για να κάνουμε την άσκηση μαζί. Βγάζουμε πρώτα όλο τον αέρα και μετά θα πάρουμε μία εισπνοή και θέλω να βάλετε τα χέρια σας στην κοιλιά σας και να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει στην κοιλιά. Βγάζουμε όλο τον αέρα και παίρνουμε εισπνοή. Είδατε! Είδατε η κοιλιά πως φούσκωσε. Είναι εξαιολογικό. Είναι ο αέρας. Θα το κάνουμε άλλη μία φορά και τώρα θέλω να το πετύχουμε όλοι. Όσοι είσαστε ακόμα καθιστοί πρέπει να σηκωθείτε. Σε αυτή την άσκηση δεν μπορείτε να την κάνετε καθιστοί. Για πάμε. Τα χέρια στην κοιλιά. Βγάζουμε όλο τον αέρα και απότομα. Πολύ ωραία! Ελπίζω όλοι να καταφέραμε να φουσκώσουμε την κοιλίτσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι το διάφραγμα. Το διάφραγμα τώρα ξεκίνησε να δουλεύει. Για να δούμε τι άλλο λέει η διαφάνειά μας. Θα παρατηρήσουμε ότι η κοιλιά μας θα μπει αρχικά μέσα και μετά θα βγει πάλι έξω. Για αυτό το μέσα έξω της κοιλιάς υπεύθυνο είναι το διάφραγμα. Το είδαμε, το ζήσαμε, τώρα ξέρετε ότι αυτό που κάνει όλο το κόλπο στη μουσική και στο τραγούδι είναι το διάφραγμα. Πάμε τώρα να κάνουμε μερικές ασκήσεις για να ζεστάνουμε το λαιμό μας και τις φωνητικές χορδές. Για να δούμε την πρώτη ασκησούλα. Στην πρώτη άσκηση λέει η διαφάνειά μας θα κάνουμε buss fermé. Είναι γαλλικό. Σημαίνει κλειστό στόμα. Δηλαδή, όπως λέει δίπλα, θα κάνουμε μμμ. Και τι θα κάνουμε ένα απλό μμμ. Όχι βέβαια. Θα κάνουμε ένα μμμ. Μελωδικό. Ακούστε πρώτα εμένα. Προσέξτε. Θέλω να είναι η φωνή σας πολύ γλυκιά, μαλακή και εσωτερικά τα δόντια σας πρέπει να είναι ανοιχτά. Μην έχετε κλειστά τα δόντια γιατί θα ακουστεί λάθος ο ήχος και δεν θα γίνει σωστό το ζέσταμα. Πάμε λοιπόν. Buss fermé, ανοιχτά δόντια, κλειστά χείλη και πολύ γλυκά θέλω αυτές τις τρεις νοτούλες όπως ακριβώς δείχνει η διαφάνειά μας. Ντο ρε μι ρε ντο. Αλλά με κλειστό το στόμα. Πάμε λοιπόν. Αυτό θα το πούμε αρκετές φορές, αλλά κάθε φορά που θα το λέμε, εγώ θα ανεβάζω τις νότες και έτσι θα πρέπει να ακολουθείτε το πιάνο. Θα δείτε. Θα γίνει κάτι φανταστικό. Πάμε λοιπόν μαζί. Τελευταία φορά εδώ και σιγά σιγά θα αρχίσω. Δεν σας το λέω, είναι μυστικό. Για να δούμε. Μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο, μ-ε-δο. Μ-μ-μ. Πολύ ωραία. Μετά από αυτή την πρώτη άσκηση, ελπίζω να καταλάβατε τι ακριβώς γινόταν. Ανεβαίναμε στις νότες και μετά ξαναγυρίσαμε πίσω. Τώρα πάμε να κάνουμε μια δεύτερη άσκηση. Μήπως και αρχίσουμε να λέμε και κάτι, γιατί με τα μ-μ δεν πρόκειται να δούμε φως. Στη δεύτερη άσκησή μας, όπως βλέπετε έχουμε να πούμε μια σκάλα. Μια σκάλα. Τι εννοεί? Θα τραγουδίσουμε μια σκάλα. Οι σκάλες δεν τραγουδιούνται, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Με τη φωνή λοιπόν, θα ανέβουμε και θα κατεύουμε. Βλέπετε λοιπόν εδώ είναι... Ντο, ρε, μι, φα, σολ, φα, μι, ρε, ντο. Εμείς όμως δεν θα πούμε ντο, ρε, μι, φα, σολ, φα, μι, ρε, ντο, γιατί για σας τα παιδάκια είναι λίγο βαρετό. Θα πούμε σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπι, ντο. Ελπίζω όλοι να ξέρετε για ποιον πρόκειται. Πάμε λοιπόν! Ξεκινάμε! Λέω μία φορά, δίνω ένα παράδειγμα. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπι, ντο. Πάμε μαζί, έτοιμοι και! Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπι, ντο, εδώ. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο, εδώ. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο, εδώ. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπι, ντο, εδώ. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο, εδώ. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο, εδώ. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο, εδώ. Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο, εδώ. Α! Και εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα ή μάλλον τα περίεργα πράγματα. Εδώ οι περισσότεροι θα καταλάβατε ότι στη φωνή σας κάτι έγινε, μία αλλαγή. Για να την ξεπεράσουμε και να μην αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πάντα ότι πρέπει να τραγουδάτε γλυκά. Γλυκά και όμορφα. Όχι δυνατά, το δυνατά θα έρθει πολύ αργότερα, θα δείτε. Τώρα θέλουμε απαλά και γλυκά. Πάω λίγο πίσω και θα πούμε πάλι αυτήν την άσκηση με το σκουμπί, σκουμπι, ντο. Έτοιμοι? Πάμε και... Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπι, ντο. εδω. Εδω... Εδω... Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο. Εδω... Σκουμπί, σκουμπί, σκουμπί, ντο. Εδω... Πολύ ωραία! Πάμε σε μία ακόμα άσκηση. Στην τελευταία άσκηση για σήμερα έχουμε έναν γλωσσοδέτη. Ο γλωσσοδέτης είναι κάτι που όταν το λέμε συνήθως μπερδευόμαστε και η γλώσσα μας μπερδεύεται. Στη μουσική όμως αυτός ο συγκεκριμένος γλωσσοδέτης είναι πολύ πολύ χρήσιμος. Ελπίζω όλοι να διαβάζουμε ότι η διαφάνεια λέει... Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Για να δούμε πώς θα γίνει αυτό. Και βλέπετε ότι οι νότες έγιναν πολύ περισσότερες. Για να δούμε πώς θα γίνει αυτό το πράγμα, πώς θα γίνει. Θα κάνω μία φορά μόνος μου. Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Μαζί μου πάμε και... Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Θέλω να κουνάτε χιλάκια. Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Και τόσο αγώνει. Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Πολύ καθαρά! Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Κι άλλο. Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Κι άλλο. Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. unfair Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Κι άλλο. Πέτρα ξέξας πριν κι από τον ήλιο ξέξας πρωτερή. Είδατε λοιπόν! Οι λοσοδέτες τελικά μπορεί να είναι και καλοί. Και αφού ζεστάναμε τη φωνή μας, ζεστάναμε το σώμα μας, ζεσταθήκαμε ολόκληροι, πάμε τώρα να δούμε τι τραγούδι θα δούμε και τι τραγούδι θα πούμε σήμερα. Για να δούμε τη διαφάνειά μας. Το τραγούδι μας λέγεται «Ο καφές». Ο καφές είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι από την Αργεντινή, στον οποίο έχουμε βάλει ελληνικά λόγια. Για να διαβάσω λίγο τα λόγια. «Τις τσίχλες τις έχω κόψει». Μα τι λέει εδώ! «Τις πίτσες και το παρφέ». Είναι δυνατόν! «Μα θέλω την καφετιέρα, την καφετιέρα με τον καφέ». Αχα! Και δίπλα λέει «καφέ, καφέ», «καφέ με γάλα, καφέ», «σοκολάτα, κακάο, κρέμα» μα πιο πολύ «ζεστό καφέ». Είναι ένα τραγουδάκι που βρίσκεται στο Μουσικό Αθολόγιο του Δημοτικού. Έτσι, πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να το ξέρουν. Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα τραγούδια των παιδιών στο σχολείο μου και γι' αυτό αποφάσισα σήμερα να το τραγουδήσουμε μαζί. Για να το μάθουμε όμως, θα τραγουδάω εγώ στην αρχή τα λόγια μόνος μου, θα με αφήνετε όμως να τα λέω μόνος μου. Ξέρετε, αυτό είναι από τα δυσκολότερα πράγματα στο σχολείο. Και μετά θα λέτε εσείς. Αλλά για να μην μείνετε μόνοι και τραγουδάτε μόνοι σας, θα τραγουδάω κι εγώ μαζί σας λίγο πιο σιγά. Βέβαια, θα παίζω και στο πιάνο. Και έτσι όλα θα γίνουν λίγο πιο εύκολα. Ξεκινάω εγώ. Θυμηθείτε, πρώτα θα με αφήνετε να τελειώνω και μετά θα τραγουδάτε μαζί μου. Εγώ θα τα λέω όλα δυό φορές, μην ανησχύετε. Ξεκινάω εγώ. Τις τσίχλες τις έχω κόψει εσείς. Τις τσίχλες τις έχω κόψει. Οπ, κάποιοι δεν τραγούδησαν. Σας είδα, σας άκουσα, ξεχαστήκατε. Θα λέω μερικά λόγια εγώ και μετά θα λέτε εσείς. Για πάμε ξανά από την αρχή. Θα με αφήσετε έτσι, θα πω μόνος μου στην αρχή. Λέω. Τις τσίχλες τις έχω κόψει εσείς. Τις τσίχλες τις έχω κόψει εγώ. Τις πίτσες και το παρφέ. Εσείς. Τις πίτσες και το παρφέ. Εγώ. Μα θέλω την καφέ τχέρα. Εσείς. Μα θέλω την καφέ τχέρα. Εγώ. Την καφέ τχέρα με τον καφέ. Την καφέ τχέρα με τον καφέ. Είπαμε το μισό τραγούδι. Να ξέρετε, το μισό τραγούδι το έχετε μάθει. Πάμε να το πούμε τώρα, από την αρχή, μαζί κατευθείαν. Για να βάλουμε να βλέπετε τα λογάκια. Και όση ώρα βλέπετε τα λογάκια, εγώ θα τραγουδάω και θα τραγουδάτε κι εσείς μαζί μου. Τώρα θα λέμε κατευθείαν μαζί. Έτοιμοι! Πάμε! Και! Τις τσίχλες τις έχω κόψει. Τις πίτσες και το παρφέ. Μα θέλω την καφέ τχέρα. Την καφέ τχέρα με τον καφέ. Πάρα πολύ ωραία! Τώρα πάμε να το πούμε ακριβώς όπως είναι στο τραγούδι. Δηλαδή, τι διαφορά έχει. Έχει την εξής διαφορά. Κάθε στροφή τη λέμε δύο φορές. Την πρώτη φορά τη λέμε δυνατά. Και τη δεύτερη φορά τη λέμε σιγά. Για να δούμε τι λέει εδώ η καρτέλα μας. Λέει λοιπόν, υπενθύμηση. Το σιγά στη μουσική το λέμε πιάνο. Και το δυνατά το λέμε φόρτε. Στο τραγούδιο καφές τραγουδάμε κάθε στροφή δύο φορές. Την πρώτη φορά δυνατά. Και τη δεύτερη φορά σιγά. Προσέξτε τώρα. Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Δυνατά δεν σημαίνει φωνάζω. Σημαίνει τραγουδάω δυνατά. Και σιγά δεν σημαίνει ψηθυρίζω. Αλλά σημαίνει τραγουδάω σιγά. Το σιγά για εσάς τα παιδάκια, στο να τραγουδίσετε δηλαδή σιγά, είναι το πιο δύσκολο. Αντιμετωπίζετε πάντοτε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και στους μαθητές μου λέω το εξής κόλπο. Φανταστείτε ότι έχετε στην αγκαλιά σας ένα μωράκι και θέλετε να το κοιμήσετε. Πώς θα το τραγουδίσετε? Θα το τραγουδίσετε δυνατά και θα πείτε «τις τσίχλες της έχω κόψει». Όχι βέβαια, δεν προκειτε να κινηθεί έτσι. Το μόνο που θα κερδίσετε θα είναι ότι θα ξεκινήσει να κλαίει. Όμως, αν το πείτε σιγά και γλυκά και πείτε «τις τσίχλες της έχω κόψει, τις πίτσες και το παρφέ» το πιο πιθανό είναι, παρόλο που τα λόγια είναι άσχετα, αυτό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Πάμε λοιπόν να δούμε όλα τα λογάκια από το τραγούδι μας. Βλέπουμε λοιπόν όλα τα λογάκια. Τώρα θα πάμε να το πούμε όλο το τραγούδι, θα πούμε και το ρεφρέν. Μέχρι τώρα δεν το έχουμε πει και εδώ θα προσέξουμε λιγάκι. Πάμε, ξεκινάμε μαζί να πούμε «τις τσίχλες» και τα λοιπά και τα λοιπά. Και πάμε στο ρεφρέν, λέω μόνος μου και επαναλαμβάνετε. Καφέ, καφέ, εσείς. Καφέ, καφέ, εγώ. Καφέ με γάλα, καφέ, εσείς. Καφέ με γάλα, καφέ, εγώ. Σοκολάτα, κακάο, κρέμα, εσείς. Σοκολάτα, κακάο, κρέμα, εγώ. Μα πιο πολύ ζεστό, καφέ, εσείς. Μα πιο πολύ ζεστό, καφέ, μαζί. Καφέ, καφέ, καφέ με γάλα, καφέ, σοκολάτα, κακάο, κρέμα, μα πιο πολύ ζεστό, καφέ, εσείς. Πάμε και το ρεφρέν. Πάμε τώρα να το πούμε όλο από την αρχή. Εσείς θα βλέπετε τώρα τη διαφάνειά μας σταθερά, γιατί θα πάμε και παρακάτω και στα δεύτερα λογάκια. Θα πούμε δηλαδή και γκοφρέτες, χάμπουργκερ, τσιπς και όλα αυτά τα ωραία που... Όχι, όχι, εμείς δεν τα τρώμε ποτέ! Πάμε λοιπόν όλο το τραγούδι. Με εισαγωγή. Ετοιμαστείτε. Ελπίζω να είστε ήδη όρθοι όλοι, να έχετε μια καλή στάση, γιατί θα τραγουδήσουμε όλο το τραγούδι μαζί κατευθείαν. Εισαγωγή. [♪ Μουσική της Μουσικής Παρθέντισης Β.Ι.Κ.Ε.Σ.Α.Μ.ΟΛΕΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΝΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜΑΤΗΜ Καφέ, καφέ, καφέ με γάλα, καφέ, σοκολάτα, κακάο, κρέμα, μα πιο πολύ ζεστό, καφέ, ξανά! Καφέ, καφέ, καφέ με γάλα, καφέ, σοκολάτα, κακάο, κρέμα, μα πιο πολύ ζεστό, καφέ! Πάμε για τα δεύτερα λόγια, τα κοιτάμε λιγάκι, κοφρέτες και κοφρέτες σπανίως τρώ, chips, hamburger, toast ποτέ, μα θέλω την καφέ τχερά, την καφέ τχερά με τον καφές! Κοφρέτες σπανίως τρώ, chips, hamburger, toast ποτέ, μα θέλω την καφέ τχερά, την καφέ τχερά με τον καφέ! Καφέ, καφέ, καφέ με γάλα, καφέ, σοκολάτα, κακάο, κρέμα, μα πιο πολύ ζεστό, καφέ, ξανά! Καφέ, καφέ, καφέ με γάλα, καφέ, σοκολάτα, κακάο, κρέμα, μα πιο πολύ ζεστό, καφέ! Για τελείωμα τέσσερις φορές σοκολάτα, δυνατά πιο σιγά, πιο σιγά, πιο σιγά και στο τέλος και καφέ δυνατά! Πάμε! Σοκολάτα, σοκολάτα, σοκολάτα και καφέ! Αυτά από εμένα! Ελπίζω να περάσατε όμορφα, να μάθετε ένα ωραίο τραγουδάκι και για τελείωμα θα σας παίξω κάτι πολύ γνωστό! Για ακούστε! Γεια σας παιδάκια!