Καλωσόρισμα της Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΑΠ στους νέους φοιτητές. (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα από τη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ενωκτού Πανεπιστημίου. Χαίρομαι πολύ που και φέτος η Βιβλιοθήκη είναι σε θέση να καλωσορίσει τους νέους φιδιτές. Θα δείτε σήμερα πώς η Βιβλιοθήκη του ΕΑ μπορεί να βοηθήσει την ακαδημανική κοινότητα πολύ άμεσα με έγκυρο περιεχόμενο και πώς μπορεί να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των φιδιτών χωρίς να χρειάζεται ο κάθε φιδιτής να αναλώνεται σε διάφορες μηχανές αναζήτησης στο Google ή σε άλλες βιβλιοθήκες υπάρχει απλά και μόνο μία πύλη η Βιβλιοθήκη του ΕΕ και από εδώ μπορείτε να καλύψετε όλες τις πληροφοριακές σας ανάγκες. Για πρακτικά ζητήματα της σημερινής μας συνάντησης να πω ότι θα μπορούμε να μιλάμε μέσα από το τσάτ το οποίο βρίσκεται στο περιθώριο της οθόνησας και μπορούμε να δούμε ζητήματα τα οποία σας απασχολούν σχετικά με τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και της υπηρεσίας καθώς και του περιεχόμενου που προσφέρει Βλέπω σιγά σιγά ότι μεγαλώνει η παρέα μας. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το γεγονός ότι η Βιβλιοθήκη παραμένει ανοιχτή και μπορείτε να κάνετε χρήση των εγκαταστάσεών της προς το παρόν Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον με βάση της αποφάσης σχετικά με την πανδημία για την ώρα η Βιβλιοθήκη έχει τις κεντρικές εγκαταστάσεις στην Πάτρα και υπάρχει και παράρτημα στην Αθήνα στην οδό Γραβιάς από όπου μπορούν και οι Αθηναίοι φοιτητές να πηγαίνουν και να δανείζονται υλικό Όπως είπα η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή εδώ στην Πάτρα με τη μάσκα μας μπορούμε να προσέλθουμε και να δανειστούμε βιβλία όπως και ανάλογα μπορούμε να κάνουμε χρήση των εγκαταστάσεών της καθώς έχει διαμορφωθεί έτσι ο χώρος ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις Να ξεκινήσω λέγοντας πάλι ότι και την πεσσινή σεζόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υπήρξε κάποιος προβληματισμός, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία της βιβλιοθήκης καθώς όπως καταλαβαίνετε είμαστε μια εξαποστάση βιβλιοθήκη το να κλείσουν το αναγνωστήριό μας είναι το ελάχιστο που μπορεί, είναι η ελάχιστη ζημιά αν θέλετε που μπορεί να επιφέρει η πανδημία στη λειτουργία της βιβλιοθήκης καθώς η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ μπορεί να στέλνει υλικό σε κάθε μέρος της Ελλάδας μέσα από τις ταχυμεταφορές και παράλληλα ας μην ξεχνάμε ότι ως εξαποστάσεις ως ίδρυμα βασιζόμαστε στην χρήση του ηλικτρονικού υλικού αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω και να τρώω το χρόνο σας μπαίνω κατευθείαν στο site της βιβλιοθήκης πατώντας leap.eap.gr βρισκόμαστε στο site της βιβλιοθήκης και αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πέντε εικονίδια που βρίσκονται κάτω από το κεντρικό μπάνερ της βιβλιοθήκης τα πέντε εικονίδια αυτά είναι ο κύριος κατάλογος, η ενιαία μηχανή αναζήτησης ηλικτρονικών πόρων ΣΑΜΟΝ, το αποθετήριο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων ΚΑΛΙΠΟΣ, το τέτατο εικονίδιο και η ενιαία μηχανή αναζήτησης ΜΙΤΟΣ Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, εάν θέλουμε να δανειστούμε ένα βιβλίο, αν θέλουμε να δανειστούμε γενικά έντυπο υλικό, θα πρέπει να κάνουμε την αναζήτησή μας στον κύριο κατάλογο της βιβλιοθήκης, δηλαδή στο πρώτο εικονίδιο Πατώντας το πρώτο εικονίδιο, βλέπετε ότι ανοίγει η σελίδα αναζήτησης και εδώ το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τα στοιχεία τα οποία έχουμε διαθέσιμα, τη λέξη κλειδί, το τίτλο, το συγγραφέα, να πάρεις προσοριτώσει ότι μας έχει πει η καθηγητριά μας, ο καθηγητής μας, ότι είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της εργασίας μας και να πατήσουμε υποβολή προκειμένου να κάνουμε την αναζήτησή μας στο υλικό της βιβλιοθήκης Ας προχωρήσουμε με ένα παράδειγμα, θα επιλέξω να κάνω μια αναζήτηση με βάση στο συγγραφέα, θα απαντήσω το όνομα του Κότλερ, γνωστός ερευνητής πάνω σε συζητήματα Μάρκετινγκ, πατάω το όνομα του Κότλερ για να δω ποια είναι οι συγγραφείς με το συγκεκριμένο όνομα, οι οποίοι έχουν γράψει ένα βιβλίο το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μας είτε εδώ είτε στην Αθήνα Πατάω λοιπόν το όνομα του Κότλερ και περιμένω να δω τα αποτελέσματα Αυτό που έχει σημασία να δούμε στη σελήνη των αποτελεσμάτων είναι αν το βιβλίο που μας ενδιαφέρει βρίσκεται στο ράφι διαφορετικά στην κατάσταση όπου έχω και επισημάνει θα λέει μια ημερομηνία, θα είναι η ημερομηνία επιστροφής του βιβλίου στη βιβλιοθήκη διαφορετικά θα λέει στο ράφι και αυτό θα μας δίνει το ελεύθερο για να το δανειστούμε Ανατρέχω εγώ λοιπόν στα αποτελέσματα βλέπετε ότι υπάρχουν τα στοιχεία του βιβλίου, ο ταξιδιωτικός αριθμός για κάποιον που θέλει να πάει να έρθει στη βιβλιοθήκη και να το πάρει από εδώ αυτός είναι ο ταξιδιωτικός αριθμός, ο αριθμός ο οποίος είναι ο αριθμός αναφοράς για να πάρουμε να το πάρουμε από το ράφι και παράλληλα υπάρχει και μια δημόσια σημείωση στην περίπτωση που το αντίτυπο βρίσκεται στο παράδειγμα της Αθήνας προκειμένου λοιπόν να δανειστούμε ένα βιβλίο, ας υποθέσουμε ότι το πρώτο βιβλίο είναι αυτό που μας ενιαφέρει αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε τα στοιχεία του, να επιστρέψουμε στο site της βιβλιοθήκης και θα πάμε στην καρτέλα υπηρεσίες, θα πάμε δανεισμός βιβλίων και από εκεί πέρα τα πράγματα είναι απλά εδώ ενημερωνόμαστε για τις τιμές που ισχύουν για να σας στείλουμε με τη γενική ταχυδρομική αυτό δεν είναι αναγκαστικό απλά με τη γενική ταχυδρομική η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ έχει συνάψει μια σύμβαση, μια συμφωνία όπου θα έχουμε καλύτερες τιμές και με βάση το βάρος του πακέτου που θα φύγει από μας έχει και το αντίστοιχο κόστος το κόστος αυτό αφορά και την παραλαβή των βιβλίων από εσάς αλλά και την επιστροφή των βιβλίων δηλαδή δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε για ένα πακέτο βάρους 2 κιλών όταν το παραλάβετε και όταν το στείλετε 6 και 20 είναι και οι δύο κατευθύνσεις από και προς τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ αλλά όπως είπα η χρέωση είναι δική σας και δεν είναι υποχρεωτική η αποστολή με τη γενική ταχυδρομική θα πρέπει να σημειώσω ότι ως φοιτητές του ΕΑΠ έχετε δικαίωμα δανεισμού 4 βιβλίων για 20 μέρες και τηλεφωνικά μπορείτε να τα νεώσετε αυτά τα βιβλία για άλλες 20 μέρες στην περίπτωση βέβαια που δεν έχει γίνει κράτηση από κάποιον άλλον συνάδελφός σας τώρα καλά όλα αυτά αλλά πρέπει να κάνουμε το αίτημα δανεισμού στην κορφή της ελίδας υπάρχει με μπλε γράμματα το αίτημα δανεισμού βιβλίων το πατάμε και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας την ιδιότητά μας και την αποστολή δηλαδή το μέρος στο οποίο εμείς θα στείλουμε τα βιβλία και παράλληλα στο δεξί κομμάτι θα κάνουμε επικόλυση στο δεξί πλαίσιο θα κάνουμε επικόλυση του τίτλου που μας ενιαφέρει ή των τίτλων που μας ενιαφέρουν και θα πατήσω αποστολή με το που πατάτε αποστολή το αίτημα σας έρχεται στη βιβλιοθήκη το παραλαμβάνουμε και εμείς την ίδια μέρα το διώχνουμε με το κούριερ από μας περνάνε κάθε μέρα περίπου στις 5.30 τα κούριερ και παραλαμβάνουν πακέτα καλό είναι δηλαδή μέχρι τις 5 και κάτι να έχετε αποστείλει το αίτημα προκειμένα νομίζω να ετοιμάσουμε τον φάκελο που θα σας ταλεί επίσης μία συμβουλή αν θέλετε για εσάς που παρακολουθείτε το σεμινάριο μία συμβουλή είναι πρώτον να μην κάνετε αιτήματα δανεισμού το Σαββατοκύριακο γιατί ο δανεισμός θα γίνει το Σαββατοκύριακο και το πακέτο θα φύγει από μας τη Δευτέρα τα κούριερ περνάνε το Σαββατοκύριακο μόνο νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα περάσουν γιατί πολλές φορές δεν περνούν επομένως θα φύγουν από μας τη Δευτέρα και είναι κρίμα να χρεωθείτε τρεις μέρες γιατί εμείς αν παραλάβουμε για παράδειγμα μία ή ώρα το Σάββατο μπορεί να μη φύγει και να σας χρεωθούν δυο μέρες μια δεύτερη συμβουλή που έχω να δώσω είναι να κάνετε, εάν σκέφτεστε να κάνετε δανεισμού κάποιου βιβλίου είναι να το κάνετε άμεσα και μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση κάποια ΣΟΣ γιατί φανταστείτε ότι μετά την ολοκλήρωση κάποια ΣΟΣ οι περισσότεροι θα σπεύσουν να αναζητήσουν στη βιβλιοθήκη τα αντίτυπα της βιβλιοθήκης δεν είναι απεριόριστα και πολλές φορές μπορεί να μη βρείτε το βιβλίο το οποίο θέλετε επομένως παρατηρείτε μία έτσι κίνηση, υπερβολική κίνηση για κάποια βιβλία τα οποία εμείς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε γιατί δεν έχουμε τόσα πολλά αντίτυπα και θα αναγκαστείτε να καταφύγετε σε άλλους πανεμφερείς τίτλους Αυτά όσον αφορά το δανεισμό από τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορώ να έχω έντυπο υλικό μόνο από τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ Έντυπο υλικό μπορώ να έχω και από άλλες ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες Η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο μέσα στο οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί συλλογές σε άλλους βιβλιοθυκών όπως και αντίστοιχα οι άλλες βιβλιοθήκες εκμεταλλεύονται τη δική μας συλλογή Πώς να το κάνουμε αυτό? Μπορούμε να αναζητήσουμε μέσα από το μύτο, το τελευταίο εικονίδιο που είναι ακριβώς η ίδια μηχανή αναζήτησης με αυτή τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ μπορούμε να αναζητήσουμε υλικό σε άλλες βιβλιοθήκες Θα κάνω το αντίστοιχο παράδειγμα που έκανα και για τη δική μας βιβλιοθήκη Θα πάω στον συγγραφέα, θα πατήσω το όνομα του κότλερ και στη συνέχεια θα κοιτάξω να περιορίσω την αναζήτησή μου με βάση της βιβλιοθήκης των πανεπιστημίων που επιθυμώ διαφορετικά θα το αφήσω ελεύθερο και θα ψάξει σε όλη αυτή τη λίστα των πανεπιστημίων επομένως το εγώ το αφήνω κότλερ και επειδή είμαι στην Αθήνα και είμαι κάπου κοντά στο πάντιο πανεπιστημίου είμαι κάπου στην Καληθεία ας πούμε θα βάλω πάντιο γιατί θέλω αύριο το πρωί περνώντας για τη δουλειά μου συγχωρώντας τη δουλειά μου να περάσω από το πάντιο να τσιμπήσω τα βιβλιαράκια που θέλω πατάω υποβολή για να δούμε τι έχει το πάντιο βλέπετε ότι πέρα από τον Φίλιππ υπάρχει και ο Νίλ εγώ θέλω τον Φίλιππ τα αποτελέσματα θα μας εμφανιστούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τον οποίον εμφανίστηκαν στη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ μόνο τα χρώματα αλλάζουν, δεν αλλάζει κάτι άλλο κοιτάμε και εδώ να είναι στο ράφι και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε πάλι με αντιγραφή το τεκμήριο που θέλω το βιβλίο που θέλω, να επιστρέψω στο σάιτ της βιβλιοθήκης να πάω στις υπηρεσίες και από εκεί να κάνω διαδανεισμό βιβλίων θα επιλέξω το διαδανεισμό βιβλίων βλέπετε υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το διαδανεισμό αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να πάω κάτω κάτω στη λίστα να βρω ποιο πανεπιστήμιο έψαξα έψαξα το πάντιο πανεπιστήμιο θα κλικάρω επάνω του για να δω τι ισχύει με το πάντιο πανεπιστήμιο να δω μέχρι πόσα βιβλία μπορώ να πάρω το πάντιο γιατί πλέον παίζουμε με τους κανόνες της άλλης βιβλιοθήκης όχι με τις βιβλιοθήκες του ΕΑΠ βλέπω ότι μπορώ να δανειστώ 2 βιβλίου για 15 μέρες χωρίς δικαίωμα ανανέωσης πολύ ωραία πατάω το έτοιμα διαδανεισμού, μου ανοίγει η καρτέλα συμπληρώνω τα στοιχεία μου αν θέλουν να μου το στείλουν πατάω υπηρεσία μεταφορών αν θέλουν να το παραλάβω ο ίδιος προς τη βιβλιοθήκη πάντιο πανεπιστήμιο και τίτλοι, οι τίτλοι που θέλω Αποστολή, εμείς παίρνουμε τα στοιχεία του ετοίματός σας τα προωθούμε στην αντίστοιχη βιβλιοθήκη και η βιβλιοθήκη τα ετοιμάζει τα βιβλία για εσάς, επικοινωνεί μαζί σας και από εκεί πέρα όλα παίρνουν τον δρόμο τους και έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε υλικό, έντυπο υλικό στα χέρια σας μάλιστα κι αν είστε κοντά σε ακαδηματικές βιβλιοθήκες μπορείτε να έχετε έντυπο υλικό χωρίς καν την διαδικασία του δανεισμού Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα το ψηφιακό υλικό, το οποίο είναι, αν θέλετε, το πιο επίκαιρο και το πιο άμεσο το οποίο μπορούμε να έχουμε πολύ άμεσα στα χέρια μας Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα Θα πάω στο πρώτο τελευταίο εικονίδιο, το εικονίδιο του Καλύπου όπως στην ουσία θα μου ανοίξει ένα αποθετήριο, μία ψηφιακή συλλογή από ελληνικά ακαδημαϊκά συγγράμματα, από ελληνικά e-books Αυτό που έχω να κάνω στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ απλά στην αναζήτηση να βάλω τις λέξεις, κλειδιά, τους όρους ή το όνομα του συγγραφέα, αν γνωρίζω κάποιον που με ενδιαφέρει και να κάνω την αναζήτηση να τρέξω μία αναζήτηση Για παράδειγμα εγώ ενδιαφέρομαι για το στατιστικό πρόγραμμα SPSS να δω αν υπάρχει κάποιο manual, κάποιο εγχειρίδιο θα πατήσω SPSS και θα πατήσω το play και όπως βλέπετε μου ανοίγει μία λίστα 7 αποτελεσμάτων κοιτάω από αυτά ποιο μπορεί να με ενδιαφέρει ας υποθέσουμε ότι το πρώτο είναι αυτό που με ενδιαφέρει πατάω επάνω του αυτό είναι μία έρευνα που τρέχει αν θέλετε να απαντάτε βλέπετε ότι υπάρχουν στοιχεία του συγκεκμένου τεκμηρίου βλέπουμε την πληρογραφική αναφορά βλέπουμε από τι αποτελείται μπορούμε στο τέλος να πατήσουμε κατεβάστε και να κατέβει θα πατήσω κατεβάστε και θα κατέβει στον υπολογιστή μου βλέπετε εδώ στην άκρη το αρχείο κατεβαίνει στον υπολογιστή και το μόνο που έχω να κάνω είναι να πατήσω επάνω του τώρα βλέπετε θα μας ανοίξει πολύ απλά ελληνικό υλικό επιστημονικό στα χέρια μας το κλείνουμε βλέπουμε και το δεύτερο να μας κάνει και αντίστοιχα πάμε κάτω να το κατεβάσουμε και αντίστοιχα κατεβάζουμε το συγκεκμένο τεκμήριο και έτσι με αυτόν τον τρόπο έχουμε ελληνικό ψηφιακό υλικό το κεντρικό εικονίδιο της σελίδας είναι το αποθετήριο του πανεπιστημίου το απόθεσης οι περισσότεροι από εσάς θα αναγκαστείτε να πείτε στο απόθεσης στο τέλος των σπουδών σας καθώς είστε αναγκασμένοι όσοι ολοκληρώσετε μια διπλωματική εργασία είστε αναγκασμένοι να την αναρτήσετε στο αποθετήριο το αποθετήριο μαζεύονται όλες τις διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες του ΕΑΠ είναι μια διαδικασία την οποία την κάνει μόνος του κάθε εφηδητής εφόσον περάσει η διαδικασία της παρουσίας της εργασίας του πέρα από το υλικό που αφορά διπλωματικές εργασίες μπορούμε να βούμε δημοσιεύσεις ή ερευνική δραστηριότητα πάμε ανάλογα με το φάκελο βλέπετε και αντίστοιχα βλέπουμε τα τεκμήρια που υπάρχουν ή μπορούν να πλοηγηθούμε με βάση στη σχολή ή μπορούν να κάνουν αναζήτηση κατευθείαν με τη λέξη κλειδί που μας ενδιαφέρει θα πατήσω τη λέξη εκπαίδευση, μια πολύ γενική θα πατήσω το φακό και βλέπετε τα αποτελέσματα είναι όλα μπροστά στην οθόνη μας το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε διαβάζουμε τα στοιχεία και στη συνέχεια πατάμε πάνω στο pdf και η διπλωματική εργασία είναι στα χέρια μας είναι τόσο απλό να έχουμε ψηφιακό γλυκό στα χέρια μας τόσο από το αποθετήριο της βιβλιοθήκης, του απόθεσης, όσο και από τον κάλυπο έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία και έχουν ακριβώς την λογική του πατάω στον τίτλο, κατεβάζω το τεκμήριο δεν χρειάζεται κάτι απλό, δεν χρειάζεται κάτι άλλο πιο σύνθετο να γνωρίζετε επίσης στην περίπτωση που σας ζητηθούν τα στοιχεία σας για να εισέλθετε σε κάποιο περιχώμενο από το απόθεσης θα βάλετε τα στοιχεία τα οποία αφορούν τα στοιχεία τα οποία έχετε και εσείς και χρησιμοποιείτε για να μπαίνετε στο στάδι για να μπαίνετε στο courses και αφήνω για το τέλος το πιο σημαντικό από όλα τα εικονίδια που είδαμε μαζί με τον κύριο κατάλογο, που είναι εξίσης σημαντικός είναι το salmon το salmon είναι η εννοία μηχανής αναζήτησης ιδρωνικών πόρων της βιβλιοθήκης μας πετάει όταν το επιλέξουμε πάνω σε αυτή τη σελίδα και στη συνέχεια θα πατήσουμε εδώ δεν θα μας ξαφνιάσει η οθόνη που θα δούμε γιατί μοιάζει πολύ με αυτή που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα μοιάζει πολύ με την Google το μόνο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να παίξουμε με τις λέξεις κλειδιά και θα δείτε ότι, ή τη λέξη κλειδιά που έχουμε, ή τον τίτλο, ή τον συγγραφέα ότι έχουμε στο διαθέσιμο και θα δείτε ότι ο πλούτος του περιεχομένου που υπάρχει είναι πάρα πολύ μεγάλος ας κάνουμε ένα παράδειγμα βλέπετε ότι καθώς γράφω εγώ τη λέξη η μηχανή προσπαθεί να μου κάνει προτάσεις σχετικά με αυτό που ψάχνω θα πατήσω και στο research θα πατήσω τον φακό και βλέπετε ότι τα αποτελέσματα που δίνει είναι τρομακτικά πολλά και τώρα, επειδή είναι πολύ πιθανό να χαθούμε σε αυτό το πλούτο και το θέμα είναι να μην κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη ενώ υπάρχει τόσο μεγάλος πλούτο σχετικώς με αυτό που ψάχνουμε θα αρχίσουμε να φιλτράρουμε τα αποτελέσματα και το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να τικάρουμε στο αριστερό κομμάτι της οθόνησης, εκεί που λέει πλήρες κείμενα online να τικάρουμε αυτή την επιλογή προκειμένου να μας δώσει αποτελέσματα τα οποία από πίσω κρύβουν ένα κείμενο και δεν είναι απλά μία αναφορά και βλέπετε ότι περιορίστηκαν λίγο, αν μπορούμε να πούμε ότι περιορίστηκε ένα θέμα στα τρία εκατομμύρια, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια αποτελέσματα κάπως το μαζεύσαμε από εκεί και πέρα, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να περιγηθούμε στους τίτλους αλλά εγώ θα πρότεινα να φιλτράρουμε, να κοσκινήσουμε λίγο παραπάνω τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε γιατί σίγουρα μέσα σε αυτά τα οποία έχουμε μπροστά μας θα υπάρχουν και σκουπίδια αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε στο content type, να πατήσουμε more για να δούμε όλες τις επιλογές μας και στη συνέχεια να βγάλουμε από τα αποτελέσματα υλικό που δεν θέλουμε για παράδειγμα, δεν θέλουμε αφήσεις, θα πατήσουμε X, θα διαγραφεί, δεν θέλουμε αρχαία υπολογιστή δεν θέλουμε κρατικά έγγραφα, λέω εγώ έτσι, ή ποιήματα, ή pause του web κάτι, τεχνουργήματα, φωτογραφίες βέβαια, αυτά που βγάζουμε λίγα είναι κάτι πράγματα τα οποία δεν θέλουμε και πιάνουν θέση στα αποτελέσματα μας αφού τα σβήσουμε όλα αυτά και πατήσουμε apply, θα μας μείνουν όλα τα υπόλοιπα διαφορετικά αν θέλουμε μόνο ένα πράγμα, πατάμε tick και επιλέγουμε μόνο το συγκεκριμένο πράγμα βλέπετε ότι κάπως καθάρισε η κατάσταση αυτή συνέχεια μπορούμε να παίξουμε με την χρονολογία έκθοσης σε κάποιους επιστημονικούς κλάδους για παράδειγμα ιατρική ή πληροφορική, το να κατεβάσουμε ένα αρχείο, να κατεβάσουμε μια έρευνα η οποία είναι, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι πρόσφατη μια έρευνα του 2015 αλλά σίγουρα για μια επιστήμη όπως ιατρική, μια έρευνα του 2015 μπορεί να μη λέει και τίποτα, να έχει ξεπεραστεί εσείς θα θέσετε τα κριτήρια που αφορούν το χρονικό διάστημα αναζήτησής σας γιατί εσείς γνωρίζετε τι θεωρείτε επίκαιρο στο χώρο σας όπως καταλαβαίνετε και στην πληροφορική, δεν μπορούμε να θεωρούμε επίκαιρο κάτι που μπορεί να σχετίζεται με κάποιο λειτουργικό σύστημα γιατί πλέον έχουν αναπτυχθεί πολλά και υπάρχουν, λέω ένα παράδειγμα τυχαίο έτσι, υπάρχουν πολλά πλέον οι εφαρμογές τύνουν να είναι πιο σύνθετες και να έχουν ξεπεράσει αυτό το επίπεδο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται και άλλες έρευνες απλά αυτές οι έρευνες, οι συγκεκριμένες, απασχόλησαν την ερευνική κοινότητα στο παρελθόν καλό είναι αν θέλουμε να είμαστε ευίκηροι να σύρουμε την πάρα μας σε πιο σύγχρονο λιγό αυτό μας κάνει και πιο επίκαιρο στα μάτια του καθηγητή μας ο οποίος θα δει μία βιλογραφία στο τέλος της εργασίας η οποία είναι σύγχρονη αφού περιορίσαμε και χρονικά βέβαια μπορούμε να το κάνουμε με αυτό με τις επιλογίες όπως το τελευταίο χρόνο, την τριετία ή την πενταετία αφού περιορίσουμε και έτσι την αναζήτησή μας μπορούμε να την περιορίσουμε με βάση τον επιστημονικό χώρο ή να την περιορίσουμε με βάσης λέξεις κλειδιά για παράδειγμα αν πατήσουμε more βλέπω τις λέξεις κλειδιά οι οποίες συμφανίζονται στα συγκεκριμένα άρθρα εγώ για παράδειγμα δεν θέλω να βλέπω να μου έρθουν αποτελέσματα σχετικά με το διαδίκτυο αφέρεις αμέσως 33.000 αποτελέσματα οι συνεντεύξεις τα αφέρεις αυτά κάνουμε apply και κάπως μαζεύσαμε τα αποτελέσματα και αφού τα κάναμε όλα αυτά τώρα τι μένει με να διαβάσουμε με να αξιολογήσουμε τι έχουμε με να μπούμε στο ζουμί για να αρχίσουμε να κάνουμε την εργασία γιατί ο χρόνος τρέχει αρχίζουμε και κοιτάμε τους τίτλους κοιτάμε στοιχεία δημοσίευσης και θεωρώ ότι το 3 μου κάνει το μόνο που έχω να κάνω είναι να πατήσω πάνω στο τίτλο μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο άρθρο θα το κλείσουμε θα πατήσω το 4 θα πατήσω και το 5 βλέπετε ότι άνοιξε το άρθρο μπροστά μας μη σας παραξενεύσει το γεγονός ότι τώρα αν πατήσετε σε ένα τίτλο και σας πετάξει ένα άρθρο δείτε μια διαφορετική εικόνα η μηχανία αναζήτησης εισάμων παντρεύει υλικό από διάφορους εκδότες από διάφορους εταιρίες που μας παρέχουν βάση δεδομένων επομένως βλέπουμε την οθόνη ενός εκδότη που προσφέρει το συγκεκριμένο περιοδικό ας υποθέσουμε ότι αυτό το άρθρο είναι ιδανικό για εμάς μπορούμε να το διαβάσουμε σκρολάροντας κάτω την οθόνη ή να είμαστε τύποι που εκτυπώνουμε ή τύποι που μαζεύουμε υλικό για να το διαβάσουμε πιο μετά πατάμε download pdf το υλικό βλέπετε ότι έχει κατέβει εδώ στην άκρη πατάω επάνω του ήδη έχω το πρώτο άρθρακι στον υπολογιστή μου καλή αρχή ξεκινάω με αυτό το άρθρακι την έρευνά μου την πρώτη εργασία και να δούμε τι ψαριά θα πιάσουμε σημασία πέρα από τη δική μας κρίση σχετικά με ένα άρθρο καλό είναι να βλέπουμε και κάποια πράγματα τα οποία συνοδεύουν ένα άρθρο για παράδειγμα υπάρχουν κάποια νούμερα τα οποία συνοδεύουν ένα άρθρο όπως είναι οι αναφορές τι είναι οι αναφορές οι αναφορές είναι πόσες φορές έχει αναφερθεί αυτό το άρθρο σε κάποια άλλη έρευνα όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο αν θέλετε αξιόπιστο και νοτόμο τόσο πιο καλό είναι το περιεχόμενο το οποίο καλούμαστε εμείς έχουμε επιλέξει να διαβάσουμε αυτό είναι το citation που θα δείτε το altmetric από την άλλη πλευρά είναι η αναφορά που έχει γίνει στο συγκεκμένο άρθρο στα κοινωνικά δίκτυα πόσο στόρος δηλαδή δημιουργήθηκε πάνω στο συγκεκμένο άρθρο από τα κοινωνικά δίκτυα λοιπόν και όπως βλέπετε μπορώ να το διαβάσω κανονικά όταν δω μια αναφορά μπορώ να πατήσω πάνω της και να με πετάξει κάτω κάτω και να δω την αντίστοιχη αναφορά και έτσι να πλοηγηθώ να πάω να ψάξω και το αντίστοιχο και να ακολουθήσω έτσι τη λεγόμενη chain αναζήτηση την αναζήτηση αλυσίδας δηλαδή το ένα άρθρο με πηγαίνει στο άλλο και να πλοηγηθώ σε άλλα τεκμήρια. Μια άλλη συμβουλή που θα έδινα σε εσάς είναι να δίνουμε μεγάλη σημασία στο abstract μπορεί ένας τίτλος να μας παραπλανήσει γιατί απλά ο συγγραφέας του θέλει να βάλει στον τίτλο λέξικλυγια οι οποίες να ευρεκτηριάζονται εύκολα και να τον βγάζουν άμεσα στις μηχανές αν ζητήσεις εσείς δεν θα ψαρώσετε αν θέλετε να το πούμε λίγο λαϊκά διαβάστε το abstract διαβάστε δηλαδή την περίληψη η περίληψη κρύβει όλο το ζουμί της έρευνας και έτσι θα δείτε μέσα από αυτές τις περίπου 200 λέξεις αν αυτό που πρόκειται να διαβάσετε συνέχεια σχετίζεται με αυτό που έχετε να κάνετε ή όχι λοιπόν πέρα από αυτά τα μικρά μικρά στο πλάι του συγκεκριμένου άρθρου μπορούμε να πλοηγηθούμε και να πάμε στα αντίστοιχα τεκμήρια θα το κλείσω να πάω να δούμε και κάποια άλλα βλέπετε και αυτό το άρθρο έχει λίγες εναφορές σχετικά λιγότεροι άνθρωποι το έχουν δει γιατί πολύ απλά είναι περσινό είναι λογικό λοιπόν και αντίστοιχα πατάω και το κατεβάζω τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά στη μηχανή Σάμων μπορείς να βγάλει και το συγκεκριμένο μήνυμα σε μερικά άρθρα αυτό που κάνετε είναι εσείς μην απογοητευτείτε θα πατήσετε open content in a new tab να ανοίξει το περιεχόμενο σε μια διπλανή σελίδα τώρα εδώ δεν μας ξεκλείδωσε μάλλον υπάρχει κάποιο περιεχόμενο αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τεχνικό πρόβλημα θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον γιατί σε αυτή τη φάση εμπλωτίζουμε το Σάμων με νέο υλικό επομένως βρισκόμαστε σε μια αναβάθμιση της μηχανής και κάποια αυτά μπορεί να μη σας ανοίξουν αυτή τη δωμάδα την επόμενη θα ανοίξουν και έτσι πολύ απλά έχουμε ψηφιακό υλικό στον υπολογιστή μας να δούμε και κάποια άλλα πραγματάκια τα οποία ίσως είναι ενδιαφέροντα σε κάθε αποτέλεσμα αν πατήσουμε το permanent link μας δίνει το link του συγκεκριμένου αποτελέσματος για να το βάλουμε στα κοινωνικά δίκτυα σε μια σελίδα να το μοιράσουμε σε ανθρώπους οι οποίοι μοιράζουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς και να το δουν από τα τέσσερα εικονίδια που θα δείτε εδώ πέρα το πιο σημαντικό είναι το δεύτερο και θα δείτε γιατί πατώντας αυτά και αυτά το μηχάνημα μας δίνει τη δυνατότητα η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε το στυλ αναφοράς που θέλουμε θα μας δώσει δηλαδή το συγκεκριμένο άρθρο με το στυλ το οποίο εμείς θέλουμε οι περισσότεροι από εσάς έχετε οδηγία να γράψετε τις αναφορές σας με το APA citation format το συγκεκριμένο δηλαδή που αν το επιλέξω εγώ θα μου φέρει το συγκεκριμένο άρθρο με αυτό το format το μόνο που έχω να κάνω εγώ είναι να το κάνω αντιγραφή και να το βάλω στη βιβλιογραφία της εργασίας μου βάζοντας στο τέλος της εργασίας μου είμαι σίγουρος ότι παραθέτω την αναφορά μου με το σωστό τρόπο δεν πρόκειται ο καθηγητής μου να μου πει γιατί το έβαλες έτσι είμαι σίγουρος ότι όλα τα έχω κάνει σωστά και να ξέρετε ότι για όσους θα ξεκινήσουν τώρα που η προσέγγερος σας είστε νέοι ξεκινήσετε τώρα την εργασία σας πολλοί καθηγητές δίνουν μεγάλη βάση στον τρόπο παρουσίασης των λιωγικών αναφορών είναι η εικόνα βελτιώνει την εικόνα του γραπτού μας δείχνει ότι έχουμε κάνει μια δουλειά έτσι λίγο μελετημένη δεν πετάμε ένα link επάνω δεν πετάμε ένα βιβλίο όπως μας έρθει το κάνουμε με το σωστό επιστημονικό τρόπο βάζοντας όλα τα στοιχεία του τεκμηρίου για να μπορεί ο καθένας να ανατρέξει αυτό και να δει την ορθότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιείται αν επιλέξω το τρίτο εικονίδιο το email this item το μόνο που έχω να κάνω είναι να ανταλλάξω αυτό το αποτέλεσμα με ένα φίλο μου να στείλω σε μια συμφιλετρία με αυτό το αποτέλεσμα και να της πω Εμιλία Κωνσταντίνε κοίταξέ το είναι για την εργασία μας δες λίγο καλύτερα την πέμπτη παράγραφο που λέει για αυτά τα αποτελέσματα και θα μας χρειαστεί και το τέτατο εικονίδιο είναι μια αποθήκηση αυτού του στοιχείου αν θέλετε το βάζω στον κάδο των αγορών μου έχουμε συνηθίσει τώρα από τις ηλικτρονικές αγορές να πετάμε στο καλάθι υλικό για να το αγοράσουμε ηλικτρονικά έτσι βάζοντας εγώ τυκάροντας το φάκελο στα αποτελέσματα αυτό το υλικό πάει και κάθεται στον φάκελο εδώ πάνω στη γωνία που είναι αν θέλετε το καλάθι των ηλικτρονικών μας αγορών αν το πατήσω βλέπω τα αποτελέσματα τα οποία έχω επιλέξει και αντίστοιχα τα σβήνω ή τα διαβάζω αυτό που θέλω να πω είναι τι από τη στιγμή που θα φύγετε από το σάμον τα αποτελέσματα θα χαθούν μην κάνετε το λάθος και θεωρήσετε ότι αυτός είναι ένας μόνιμος προσωπικός χώρος είναι απλά ένας χώρος ο οποίος θα κρατάει για τη συγκεκριμένη περίοδο και έτσι αυτή είναι η υπερμηχανία αναζήτησης σε ψηφιακό υλικό που παρέχει η βιβλιοθήκη θα επιστρέψω λίγο στο site της βιβλιοθήκης για να δούμε 2-3 πραγματάκια ακόμα το υλικό το οποίο δεν βρίσκεται στις μηχανές τις οποίες σας έδειξα είναι κρυμμένο στην καρτέλα ηλεκτρονικές πύλες και αυτό είναι οι θεματικές πύλες μπορώ να το πατήσουμε θα μας πετάξει στις θεματικές πύλες το οποίο είναι ομαδοποιημένο υλικό σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες είναι υλικό το οποίο επιμελήθηκαν ερευνητές του πανεπιστημίου και το διαθέτουν κάτω από μια συγκεκριμένη θεματική ομπρέλα για τα αγγλικά, για την εξαπροστάσεις της εκπαίδευσης, η υγεία, την πολιτική ικρονομιά είναι κάποια θεματικά γκρουπάκια ηλεκτρονικού υλικού επίσης υπάρχει το υλικό του έργου press το έργο press ήταν ένα έργο που αφορούσε την εκπαίδευση και την υποστήριξη των προσφύγων και το υλικό το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου project αναρτήθηκε σε αυτόν τον σύνδεσμο θα το πατήσετε πάνω και θα σας πετάει σε αυτόν τον σύνδεσμο επίσης έχουμε δημιουργήσει λετρονικό υλικό ελεύθερης πρόσβασης το οποίο το αναπτύξαμε την πρώτη βδομάδα του lockdown είναι υλικό το οποίο κάναμε μια έρευνα και προσπαθήσαμε να βρούμε ελεύθερο υλικό να βρούμε ψηφιακές βιβλιοθήκες, να βρούμε online οικογενικά το οποίο θα μπορέσει να δώσει στους αναγνώστες στο θετικό κοινό του EAP περισσότερη βοήθεια από αυτή που είχαν μέχρι τώρα από τις βάσεις μας γιατί όπως καταλαβαίνετε σε μια περίεδο lockdown είναι λίγο δύσκολο να γίνουν και όλες οι διαδικασίες με συμβόλια και επίσης να ανανεωθεί υλικό παρόλα αυτά εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ελεύθερο ηλεκτρονικό υλικό το αναρτήσαμε στη σελίδα μας και το παραθέτουμε εδώ πέρα σας το λέω στην περίπτωση που ομιγέννητο βρεθούμε στην αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και υλικό το οποίο μπορούμε να παίξουμε και από άλλες βιβλιοθήκες στην τρίτη καρτέλα της σελίδας μας υπάρχει εκπαίδευση χρηστών όπου είναι αναρτημένοι διάφοροι οδηγοί σχετικά με το πως να αναζητήσετε υλικό είναι αυτά τα πράγματα τα οποία είπαμε και εμείς πριν από λίγο και μπορούμε να κάνουμε μαζί εκπαιδευτικά σεμινάρια στην περίπτωση που έχετε κάποιες απορίες μπορείτε να πατήσετε έτσι με τη συμμετοχή και να κάνουμε από κοινού κάποια 20 λεπτά μπορεί και λιγότερο εκπαιδευτικά σεμινάρια για να λύσουμε επί τόπου κάποια προβλήματα που έχετε αυτά τα σετάρουμε σε ώρα και μέρα που προτείνετε εσείς και εμείς θα σας απαντήσουμε να δούμε αν είμαστε διαθέσιμε για τη συγκεκριμένη μέρα επίσης υπάρχει η καρτήλα της ανοιχτής πρόσβασης που αφορά τους ερευνητές και αφορά ηλεκτρονικό υλικό το οποίο μπορούν να αναρτήσουν να αποστήρουν δηλαδή τη δημοσιεύση στους συγκεκριμένους εκδότες και να έχουν καλύτερη τιμή για να το δημοσιεύσουν υποκαθιστώς ανοιχτής πρόσβασης και κάπου εδώ τελειώνουμε καθώς έχουμε την καρτέλα των νέων που καλό είναι να μπαίνετε να την βλέπετε αλλά προσωπικά θα σας συμβούλευα να μας ακολουθείτε στα social media στο facebook που θεωρώ ότι πολύ από κει είδατε για τη συγκεκριμένη συνάντηση στο facebook ή στο youtube όπου αναρτούμε βιντεάκια, αναρτούμε υλικό που αφορά την εκπαιδευτική σας καθημερινότητα και που σχετίζεται με την βιβλιοθήκη του AAP αυτά από μένα από εδώ από την Πάτρα νομίζω ότι έχουμε καλύψει όλα σε αντίθετη περίπτωση, αν όλα πήγαιναν καλά θα κάναμε και μια διαζώση συνάντηση είτε εδώ είτε στο παράρτημα της Αθήνας δυστυχώς οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να μαζευτούμε πολύ σε ένα χώρο θα κάνουμε λίγο πομονή, θα τα ξεπεράσουμε και αυτά εμείς απλά με αυτές τις συναντήσεις θέλουμε να δηλώσουμε παρόν θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε για τη σεργασία σας να πω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις να παρουσιάσουμε κάποιες βάσεις οι οποίες είναι κρυμμένες μέσα στο Σάμον τίποτα δεν είναι κρυμμένο στο Σάμον εφόσον βάζουμε το σωστή λέξη κλειδί υπάρχει περίπτωση περιεχόμενο το οποίο είναι μέσα στο Σάμον θα το παρουσιάσουμε σε επόμενες online εκδηλώσεις όπως τώρα και παράλληλα θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις που αφορούν τον τρόπο συγγραφής μιας διπλωματικής εργασίας για αυτούς που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο ή για τον τρόπο με τον οποίο παραθέτουμε μία βιβλιογραφική αναφορά και ένα εργαλείο το οποίο είναι πολύ χρήσιμο το Mendeley σας το λέω από τώρα σας κάνω ένα μικρό τρέιλερ θα κάνουμε ένα μάλλον Skype for Business θα χρησιμοποιήσουμε για να δούμε από κοντά το Mendeley είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα σας λύσει τα χέρια αναφορικά αν μπορούμε να το πούμε αναφορικά με τις αναφορές όχι αναφορικά με τις επιστημονικές σας παραθέσεις μέσα στο κείμενο αν έχετε κάποιες απορίες είμαι διαθέσιμος να τα πούμε μέσα από το chat αν όλα είναι καλά σε επίπεδο τεχνικό θα ανεβάσουμε για κάποιες μέρες το καλωσόρισμα αυτό στο κανάλι μας στο YouTube σας ευχαριστώ πολύ που μείνετε μαζί μου αυτά τα 45 λεπτά ήμουνα λίγο κουραστικός, το ξέρω αλλά το χρόνο που χάσατε τώρα θα το κερδίσετε στο μέλλον εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια να ξέρετε ότι αν συναντήσετε κάποια δυσκολία κατά τη διάρκεια των σπουδών σας δεν μπορείτε να βρείτε ένα λοικό ή εν πάση περιπτώσεις δεν μπορείτε να βρείτε συναφές λοικό έχετε βρει... θα πω ένα παράδειγμα πολλές φορές συμβαίνει στην εκ.51 όπου δίνετε ένα θέμα και λένε οι καθηγητές βρείτε μου 5-6 άρθρα και αναλύστε τα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα οι φοιτητές βρίσκουν ένα, δύο, τρία άρθρα μετά κάπου κολλώνουν, δεν ξέρω, σταματάνε κάποιο πρόβλημα έχουν και πολλές φορές έχουμε συνομιλήσει για να ξεκλειδώσουμε τα άλλα δύο ή το άλλο ένα ή κατά πόσο συναφές μου λένε αυτό με το συγκεκριμένο θέμα μη διστάσετε, σηκώστε το τηλέφωνο γράψτε μου ένα μήνυμα κάντε μου ένα έτοιμα εκπαίδευσης όλου τον χρόνο εδώ είμαστε και θα χαράω πολύ να τα πούμε αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση θα σας καλνιχτίσω και θα σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή αρχή έτσι στο νέο σας ξεκίνημα και στη σχέση σας με το Ελληνικό Ανατοπανεπιστημίου ωραία σας ευχαριστώ πολύ και θα τα πούμε σε μια από τις επόμενες συναντήσεις ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...