26th Palc Day 1 Part 50 (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΜΠ, 2021)
: Και είμαστε έτοιμοι, ήτανε η τελευταία μας παρουσίαση σε αυτό το συνέδριο και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο κλείσιμο της συνεδρίας σας με τη διευθύντριά μας, τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Κληροφόρευσης του MEP, την κυρία Σαβουλά Κουρή. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα σε όλους. Βρισκόμαστε στο τέλος πλέον του συνεδρίου μας. Έχουμε πριν ολοκληρώσει με τη συνεδρίαση. Ήτανε φυσικά να συνδεθεί μαζί μας και ο κύριος Τσιμπόβλου. Δυστυχώς μάλλον μπορεί να συνδεθεί αργότερα, δεν έχει συνδεθεί ακόμη. Θα μιλήσουμε μαζί με τον κύριο Τσιμπόβλου. Θα ήθελα λίγο να έχουμε συνδεθεί... Είναι μαζί μας ο Γιάννης Ωτσάκωνας, που είναι ο Προϊστάμινος της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Κληροφόρευσης Πανεπιστημίου Πατρών. Γιάννη, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο λόγος που έχει συνδεθεί ο Γιάννης είναι γιατί δεν είναι όπως γίνεται στον διαζώση, που άλλα χρειάζονται. Είναι γιατί δεν είναι όπως γίνεται στο διαζώση που ανακοινώνουμε την επόμενη υποψηπιότητα του επόμενου συνεδρίου. Δυστυχώς έγινε με μία συνενόηση εκ των ΙΕΣΟ, με συνενόηση από όλους τους προσταμένους. Και ήθελα να σας ενημερώσω όλη τη κοινότητα και με χαρά, ότι κατεβαίνει πέτως με υποψηπιότητα για το επόμενο συνεδρίο ο Γιάννης από το Πανεπιστημίο Πατρών. Οπότε θα ήθελα λίγο να μας πει και λίγα λόγια για αυτή την υποψηπιότητα. Γιάννη. Ωραία. Να σας ευχαριστήσω. Θερμά και ειλικρινά να πω ότι η προσπάθεια που έχετε κάνει είναι πάρα πολύ συγκινητική. Γνωρίζουμε πόσες εκδηλώσεις αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν, δεν έγιναν καθόλου. Δηλαδή, έχει τελείωσει από το πρόγραμμα, από το ημερολόγιο. Παρ' όλα αυτά, εσείς κάνατε έναν Τιτάνιο αγώνα και νομίζω αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Και από την παρακολούθηση που έκανα το συνεδρίο, αναγνώρισαν όλοι οι συνάδελφοι. Σας αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητία σε ένα σταυρούλακι και σε όλους τους συνανδεύους από το ΜΠΟΥ. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι αυτό που θα και εσείς θα θέλατε. Είναι απόλυτα κατανοητό αυτό και αυτό κάνει ακόμα πιο ειλικρινή, πιο έντιμα τα συγχαρητία που σας θέλουμε όλοι. Να πω για την ΠΑΤΡΑ ότι είχαμε πει και στο παρελθόν ότι είχαμε εκφράσει το ενδιαφέρον να το οργανώσουμε το συνέδριο. Πάντα υπάρχει καλή συνενόηση μεταξύ των περισταμένων των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθυκών. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν πολύ καλή κατανόηση και προφανώς δεν μας βιάζει κάτι. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνουμε αυτήν την υποψηφιότητα. Θα χαρούμε πάρα πολύ να σας δούμε το 2021. Θα χαρούμε ακόμα περισσότερο να σας δούμε στην ΠΑΤΡΑ με ασφάλεια από κοντά. Να μην υπάρχει καμιά ψυχολογική σκιά πάνω στις επαφές μας και στις συναθρήσεις μας και στο αντάμωμά μας. Η αλήθεια είναι πως προβληματιζόμαστε και εμείς πάρα πολύ διότι γνωρίζουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει μεταθέσει χρονικά πάρα πολλές εκδηλώσεις. Οπότε, θα πρέπει να κοιτάξουμε και εμείς λιγάκι με τις υποδομές μας να δούμε τι διαθεσιμότητα υπάρχει. Αυτό που μπορώ να πω είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι εμείς θα προετοιμαστούμε για πανεδεχόμενο. Και για ένα συνέδριο στο φυσικό χώρο και για ένα πλήρωμα ψυχιακό αλλά και για ένα ευρυδικό όπως ακούστηκε. Επίσης, αυτό που μπορώ να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή είναι ότι η θεματική, λίγο ή πολύ, θα σχετίζεται με τα 200 χρόνια από την Παλιτερρυσία. Γεια σου, Φίλιππε. Καλησπέρα κι είν' εσύ μόνο. Μας ακούς, Φίλιππε. Εγώ είμαι συνδεδεμένος αλλά προφανώς υπάρχουν κανάλια άλλα. Σας ακούω και νόμιζα ότι είναι αυτό το κανάλι. Αν ακούς από το YouTube, έχει μια καθυστέρηση. Οπότε κλείσαι. Γιατί κι εγώ έτσι το είπα. Όχι, είμαι στο Zoom. Στο Zoom. Ωραία. Είμαι συνδεδεμένος στο Zoom και περιμένω. Η Σαυρούλα λέει ότι δεν μπορώ να πω αλλά είμαι εδώ ήδη. Όχι, εντάξει, εντάξει, εντάξει. Γεια, Σαυρούλα. Καλησπέρα, σας ευχαριστούμε. Κλείνω το YouTube. Ωραία. Λοιπόν, σίγουρα λοιπόν η θεματική θα έχει να κάνει με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Και θα θέλαμε οι συνάδελφοι να αναρωτηθούν λιγάκι πώς μπορούμε σαν βιβλιοθήκες να στηρίξουμε τη συλλογική μοίμη για την Επανάσταση και για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Στόχος μας επίσης είναι, και εδώ θα ήθελα, μιας και είναι και ο Φίλιππος μπροστά, να έχουμε, θα το πω έτσι σε πολλά εισαγωγικά, τις μεγάλες πολιτιακές, ας το πούμε, βιβλιοθήκες, την Εθνική μας Βιβλιοθήκη και τη βιβλιοθήκη της Βουλής, οι οποίες έχουν πλήθος της αυρών σχετικό με την Επανάσταση. Θα θέλαμε επίσης οι βιβλιοθήκες μας όσους έχουν στις συλλογές τους τέτοιους αυρούς να βρούμε έναν τρόπο να τις αναδείξουμε, να καταλάβουμε λιγάκι τι κρύβεται και τι φυλάμε, τι επιμελόμαστε σαν βιβλιοθήκες ακαδημαϊκές σχετικά με την Επανάσταση και κυρίως αυτό το πράγμα να το αναδείξουμε στις κοινότητες που θα έχουν ένα ενδιαφέρον. Υπάρχει ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, ξανά εδώ θα χρειαστούμε τη βοήθεια του Φίλιπου. Εγώ θα ήθελα να καλέσουν κοντά μας με αφορμή τα 200 χρόνια και τις δημόσιας και τις δημοτικές. Υπάρχουν σημαντικές συλλογές, υπάρχει σημαντικός πλούτος στις δημόσιας και τις δημοτικές. Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που έχουν γίνει σε όλη την επικράτεια και αυτά φυλάσσονται στις τοπικές κοινωνίες. Δεν γνωρίζω, για παράδειγμα, τι θυσαύρει πάνω στη Θεσσαλία. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνεται από τους συναδέλφους στα Γιάννεου να μην ξέρουν τι γίνεται στη Τρίπολη, στη Δημητσάννα και το καθεξής. Άρα χρειάζεται αυτό να τα αναδείξουμε στα νησιά μας, τα οποία έχουν ένα πολύ μεγάλο πλούτο. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε τα νησιά μας στη βιβλιοθήκη στο νησιό μας κοντά. Οπότε υπάρχει και αυτή η σκέψη. Αυτό αυτομάτα μας προσθέτει ένα βάρος, αλλά είμαστε πολύ διατεθειμένοι να το αναλάβουμε. Ή δυνατόν για μια φορά, έστω και δοκιμαστικά, να δούμε πώς συνυπάρχουν όλες οι κοινότητες. Πρακτικά μια μεγάλη κοινότητα είμαστε, αλλά να κάνουμε ένα συνέντριο, όχι αυστηρά, ακαδημαϊκών βιβλιοθυκών, αλλά ένα συνέντριο ελληνικών βιβλιοθυκών και να δοκιμάσουμε αν αυτό το πράγμα μπορεί να προχωρήσει. Δεν θέλω να πω πολλά, υπάρχουν πάρα πολλές σκέψεις. Σίγουρα θα υπάρχει η κλασική θεματολογία των εξελίξεων γενικά γύρω από την ανοιχτή πρόσβαση, από την ανοιχτή επιστήμη, από τις υπηρεσίες των βιβλιοθυκών, από την πλειοφοριακή παιδεία, από μια σειρά από πράγματα, από τα ερευνητικά δεδομένα, από μια σειρά πράγματα που γίνονται στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Επειδή υπάρχει αυτή η αφιβολία, θα τα κρατήσουμε λιγάκι, θα τα δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά και σιγά σιγά θα ανακοινώνουμε πράγματα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς την ανακοίνωση των εργασιών του Συνεδρού για να υπάρχει χρόνος και για καλές μελέτες, αλλά και για καλή συγγραφή εργασιών άνετη. Και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι, σκεφτόμαστε να υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο να είναι χωρίς ατζέντα. Να βρεθεί η κοινότητα να μιλήσει εκτός ατζέντας. Να βρεθεί η κοινότητα να πει αστείες ιστορίες από τη καθημερινότητά της. Να ανταλλάξει πράγματα τα οποία δεν έχουνε κανέναν κοινότητα. Πράγματα τα οποία δεν έχουνε κανέναν ακαδημαϊκό, κανέναν ελληνικό χαρακτήρα. Απλά είναι η καθημερινότητά μας. Αυτό θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, να δώσει μια ζωή περισσότερο. Να ακουστούν οι φωνές όλων των συναδέλφων, όχι μονάχα των ομιλητών. Εάν καταφέρουμε και το κάνουμε στη Μπάτρα στο φυσικό χώρο, είναι σίγουρος θα το κάνουμε. Εάν είναι ψηφιακά θα δούμε πώς θα το κάνουμε. Αυτές είναι αρχικές σκέψεις και δεν θα θέλω να μακρηγορίσω παραπάνω. Θα χαρούμε να σας δούμε στη Μπάτρα. Γιάννη μου ευχαριστούμε πάρα πολύ. Είναι πολύ σημαντικό που από τώρα μας έχεις πει κάποια εδείγματα για το τι θα κάνετε τον χρόνο. Γιατί έτσι θα προετοιμαστούμε και όλοι καλύτερα. Και είναι και πάρα πολύ ωραίο που έχεις τη σκέψη να ανοιχθεί και να ευρωτιστεί και με τις δημόσιες βιβλιοθήκες και τις βιβλιοθήκες των χρόνων. Έχουμε μιλήσει ήδη με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για κάποια πράγματα. Ή τουλάχιστον έχουμε μιλήσει μέσα από την αλληλογραφία. Ελπίζουμε στη στήριξή τους. Εμείς θα θέλαμε ο κόσμος που θα έρθει στην Μπάτρα, πέρα από την Μπάτρα, να δει και άλλα σημαντικά μέρη της περιφέρειάς μας, τα οποία σχετίζονται με την Επανάσταση, εντάξει με το 200 χρονιά, δηλαδή η Ιερά Πόλης του Μεσολογγιού που είναι στην περιφέρεια είναι ένα πολύ σημαντικό χώρο. Τα Καλάβρυτα και η Αγία Λάβρα. Αλλά και προς τα Κάτω προς την Ηλία υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά μέρη. Κρατάμε πάντα τις επιφυλάξεις για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Οπότε όλα αυτά λυκόμε πάρα πολλούς αστερίσκους. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες, θα τις επεξεργαστώ με λιγάκι με τα παιδιά για το καλύτερο δυνατό. Βλέπετε ότι η Πάτρα μπορεί να μην είναι η πιο ελκυστική τουριστική πόλη που υπάρχει, αλλά έχουμε την αίσθηση πως ο κόσμος όταν φεύγει από τα συνέδρια φεύγει ικανοποιημένος. Ευχαριστούμε πολύ, Γιάννη. Ανυπομονούμε. Θέλουμε οπωσδήποτε να έχετε μεγάλη συμμετοχή. Είναι και η επέτειος που είναι πολύ σημαντική για όλους τους Έλληνες. Οπότε και οι θεματικοί είναι πάρα πολύ σημαντικοί και οι βιβλιοθήκες που έχουν πολύ υλικό για την ιστορία της χώρας μας. Οπωσδήποτε θα είναι και αξιόλογη συζήτηση, είμαι σίγουρη γι' αυτό. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Γιάννη. Θα ήθελα να κάτσεις και στη συζήτηση, γιατί εγώ ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Τσιμπόγλου, τελευταία στιγμή, αλλά είναι τόσο πρόθυμος κάθε φορά και αμέσως δέχτηκε, ήταν δική μου αμέλεια και αστοχία, που τελευταία στιγμή δεν τον είχα εντάξει στο πρόγραμμα. Ζητώ συγγνώμη και δημόσια, κύριε Τσιμπόγλου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεχτήκατε έστω και τελευταία ώρα την πρόσκληση. Θα ήθελα λίγο να μας πείτε κάποια πράγματα γενικά και για το συνέδριο, γενικά τη σκέψη σας ή οτιδήποτε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ δεν μπορώ να πω δημόσια τι σου έγραψα, αλλά μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία παράλυψη. Καταλαβαίνω σε αυτή την πίεση που είχατε, ότι μπορούν να έγιναν και άλλα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να τα αναφέρουμε καν. Για μένα ήταν εντυπωσιακό το ότι είχατε την τόλμη σε αυτές τις συνθήκες να το κάνετε. Ο Γιάννης που μίλησε λίγο πριν, εκφράζει και το πνεύμα που και εγώ έχω για την προσφορά σας στην κοινότητα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Για τον Γιάννη θα έλεγα ότι επειδή είναι το πολλωστό συνέδριο που οργανώνει, δεν έχει πρόβλημα, εύχομαι Γιάννη να πάνε όλα καλά, αλλά δεν φοβάμαι. Είναι πραγματικά τόλμημα. Από την άλλη μεριά σε μία μικρή αναρτησούλα που έκανα στο τσάτ στις συνομιλίες, πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια και Σταυρούλα, κυρία Κουρή, στο πρόσωπό σας, νομίζω αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά σου, όλους τους συναδέρφους που βοήθησαν. Δεν θα ονομάσω κανέναν, είναι δικιά σας δουλειά αυτή, αλλά δέν ότι κρύβονται πολλοί που βοήθησαν για να βγει αυτό. Επίσης, κλεφτά παρακολούθησα, δεν μπορούσα και τις 8 στις 18 ώρες, αλλά κλεφτά παρακολούθησα με τον ζευγάρι από τα ακουστικά, το άλλο ήταν σε άλλες συναντήσεις. Ακόμα και τώρα δεν είμαι, παρακαλώ, δεν θόρησα ότι είμαι ψώνιος και φόρεσα τη γραφάτα, αλλά έρχομαι από μια υποχρέωση. Μόλις άφησα το αμάξι και ανέβηκα επάνω για να μην χάσω. Άκουγα την άλλη τριπλή στο άλλο. Λοιπόν, γι' αυτό παρατηθήκαμε. Είναι σημαντικό όμως ότι έγινε. Και νομίζω ότι η παρουσία 300 τόσων ανθρώπων το πρωί, 230 τόσοι μέχρι το βράδυ χθες, είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον και νέα παιδιά. Δεν ξέρω αν είναι ο Γιώργος ο Ζάχος, αλλά θέλω να πω ότι η ιδέα του για ένα συμπόσιο, το μυαλό στο συμπόσιο του 92 που έγινε, ήστα για ένα εκεί στην Πάτρα, εγώ ήρθα από τη δεύτερη φορά, κράτησε και έχει κλείσει πια 25 χρόνια, 26 χρόνια. Είναι ένα τέταρτο του αιώνα και βάλε. Από όσα άκουσα, έχουν ενδιαφέρον ακόμα και για ανθρώπους που έχουν δει όλη την εξέλιξα τελευταία 40 χρόνια, όχι μόνο τα 25, 30 χρόνια. Έχουν ενδιαφέρον. Είμαστε στο επίκεντρο ως κοινότητα βιβλιοθήκων όμων. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται θεσμικά. Αναλαμβάνω την ευθύνη, ή γνωρίζω μάλλον την ευθύνη που έχει η Εθνική Βιβλιοθήκη να παίξει. Εποβάλαμε πρόσφατα τον οργανισμό. Δεν είχαμε οργανισμό. Ο οργανισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης ήταν το 1943. Όπως λέω εγώ προσπαθώ να χαρτιολογήσω υπογεγραμμένος από τον ίδιο Χίτλερ. Δεν ήταν έτσι, αλλά τέλος πάντων, 1943. Δεν υπήρχαν τίποτα από αυτά που έχουμε. Βάλαμε έναν σύγχρονο οργανισμό. Ελπίζουμε να περάσει μέσα στο επόμενο χρόνο και να ανοίξουν και θέσεις. Διότι, όπως έχω πει και άλλες φορές, εν αρχή είναι ο λόγος ύπαρξης των βιβλιοθήκων της κάτε κατηγορίας που δικαιολογεί την ύπαρξη ενός βιβλιοθήκης και στο δεύτερο είναι διδύ ανθρώπων. Χρειαζόμαστε ανθρώπους και πρώτα από όλους οι βιβλιοθικονόμους. Το λέω αυτό γιατί μας κατακλείζει ένα πρόβλημα στη ελέγχωσης. Η τελευταία φορά που θυμάμαι να γίνεται κάτι με την κινητικότητα των βιβλιοθικωνόμων ήταν όταν έφυγαν κάπου 300 άτομα από τις ακαδημαϊκές. Δεν θυμάμαι το αντίοροπο. Πιστεύω ότι όταν θα προκηρυχθούν, δεν ξέρω όλες, αλλά κάποιες θέσεις από τους 390 θέσεις προσωπικού έχουμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, 37 διαφορετικών ειδικοτήτων. Κυρίαρχες είναι αυτές οι 170 περίπου 150 θέσεις των βιβλιοθικονόμων. Δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα, αλλά νομίζω θα είναι μια ώθηση ο κλάδος να πάρει τη θέση που του ανήκει. Θα βρεθούμε όλοι μαζί στην προσπάθεια. Τα θεσμικά μάλλον τα τελειώσαμε, τώρα μένουν τα οικονομικά για να μπορέσει να βρεθούν πιστώσεις και να έρθει ο κόσμος. Ωστόσο χρειαζόμαστε τις βιβλιοθήκες πολύ περισσότερο από ότι κάθε άλλη φορά και δεν είναι λόγος καινός. Δεν είναι το ίντερνετ που αντικάθιστα τις βιβλιοθήκες. Πρέπει να βρούμε τον καινούργιο ρόλο και εμείς. Και όπως η ευθύνη πέφτει στην Εθνική Βιβλιοθήκη, της πέφτει και στον καθένα μας, να μπορέσουμε να ανημερωνόμαστε, να μπορέσουμε να συμβαδίζουμε την πραγματικότητα. Και κυρίως αυτό που βλέπω να είναι για τα επόμενα χρόνια κυρίαρχο, είναι αυτό που αναφέρθηκε πολλές φορές ως πληροφοριακή παιδεία ή πληροφορικός γραμματισμός. Δηλαδή, λίγο-λίγο να δίνουμε στον κόσμο, το κοινό, αυτό που γνωρίζουμε. Όχι απαξιώνοντας, αλλά ενημερώνοντας ότι είμαστε. Ο βιβλιοθικονόμος, μια ρύση που κυκλοφορεί τελευταία, είναι ότι ξεκινάει εκεί που ο ειδικός σταματάει. Ο ειδικός έχει τα όρια της δικής του γνώσης, της νόσης του αντικειμένου. Ο βιβλιοθικονόμος είναι εκείνη η δικότητα, εκείνος ο τύπος, ανθρώπου, που ανακαλύπτει. Ψάχνει εκεί που δεν γνωρίζει. Αν το καταλάβουμε αυτό, μάλλον ανοίγουμε καινούργιους δρόμους. Δεν είναι λόγια, προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη. Ελπίζω μέσα από αυτά τα συνέδρια, που θα συνεχιστούν, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτείες της εποχής. Να πω τώρα, επειδή δεκατέσσερα χρόνια από τη ζωή μου τα αφιέρωσα στην Κύπρο, ότι το Συνέδριο, εφόσον η κυρία Κουρή έχει τα πνευματικά δικαιώματα, τέλος πάντων, της συνεδείας της, να μεταφερθούν και αυτά, όπως και άλλες 3.700 δημοσιεύσεις ή τεκμήρια, στην ΕΒΕΒΑ, στην Ελληνική Βιβλιοθικονομική Βάση, που έχει την έδρα της στην Κύπρο, στη Λύκηθο, στο λιματολόγιο των κυπριακών θεματικά οργανωμένων κυπριακών συλλογών. Το λέω αυτό γιατί καταγράφουμε ιστορία, απλώς τη ζούμε. Όλοι οι ομιλητές, ακόμα και οι ρωτήσεις, ακόμα και οι παρουσιάσεις, αλλά και οι σπόνσορες, οι κορηγοί, καταγράφονται και θα μεταφερθούν σε αυτή τη βάση την πλειοθοικονομική που ξεκινήσαμε και τη συνεχίζουν οι συνάδελοι στην Κύπρο, ενημερώθηκα το πρωί ότι παρακολουθούν και ότι συνεχίζουν να την κρατάνε. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν την παράδοση. 3.700 δημοσιεύματα, χωρίς τα σημερινά και τα χθεσινά, είναι ένα σημαντικό σπυρίνας για το μέλλον. Ωραία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Τσιμπόκ, πλάγματι θα το μεριμνήσουμε, ώστε, ευτυχώς που μου το υπενθυμίσατε, είναι πολύ σημαντικό, βέβαια, σε αυτές οι συνεδεάσεις να ενταχθούν στη βάση, να καταγραφούν. Οπότε θα το κάνουμε αμέσως. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και για την αποθέτηση και για την Ελληνική Βιβλιοθήκη, για τις προσπάθειες που κάνει ο οργανισμός. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε κάθε πορέα, πόσο μάλλον στην Ελληνική Βιβλιοθήκη. Αν ανοίξουν και θέσεις εργασίας, φυσικά, γιατί υπάρχουν πάρα πολύ άνεργοι βιβλιοθοκονόμοι, οπότε η προσπάθεια που κάνετε είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Πιάνουμε από αυτό που είπε ο Γιάννης, για μια συνεργασία, για μια μόνιμη, διαρκή συνεργασία μεταξύ και άλλων κλάδων βιβλιοθυκών. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κυνηγήσουμε, να το κάνουμε καθημερινό. Οι δημόσιας και οι δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή και γεωγραφική κάλυψη. Και η ηλικιακή κάλυψη. Πρέπει να τις φέρουμε μαζί. Κάποτε ξένιζε η ιδέα να βάλουμε τον κατάλογο των βιβλιοθυκών των ΜΕΝ μαζί με τις ΔΕΕ. Και έλεγα, προσπαθώντας να προπηλακίσω αυτούς που είχαν αντίρρυση για μια συνεργασία, ότι δηλαδή άλλη χρονιά πέθανε για τις δημόσιας ο Καζαντζάκης και άλλη χρονιά για τις Ακαδημαϊκές. Μοιραζόμαστε πράγματα. Εγώ έτσι καταλαβαίνω τα link data, τα open link data στην πράξη. Και η συνεργασία θα είναι κάτι που πρέπει να το πετύχουμε. Για να είμαστε όρημοι πια. Έχουμε μεγαλώσει σε αυτό το χώρο, έχουμε μεγαλύτερες εμπειρίες και νομίζω ότι είναι όρημο να ανοίξουμε το χώρο στην αγκαλιά μας και να βρεθούμε με τις άλλες βιβλιοθήκες. Έχουν να μας δώσουν πολλά. Θα ανέφερω Γιάννης, μετά να φέρω και εγώ και κουράζω και τους ανθρώπους που ακούνε. Ναι. Μια κομπέντα. Ο Φίλιππος αλλά και πάρα πολλοί από εσάς που γνωριζόμαστε ξέρουν ότι προσεγγίζω τα πράγματα με ένα ανοιχτό πνεύμα. Αυτό είναι ένα συνέδριο, το οποίο έχει απ' έξω μια ταμπέλα που λέει Ακαδημαϊκών Βιβλιοθήκων, αλλά δεν έχει πόρτα. Δηλαδή, η πόρτα είναι ανοιχτή. Δεν είναι κλειστή. Σε αυτό το συνέδριο, επειδή είδα και κάποια σχόλια, προφανώς έρχονται μοναστιλιακές βιβλιοθήκες όπως έφτανε τώρα, οικονομικές βιβλιοθήκες, υγειογραφικές βιβλιοθήκες, μουσικές βιβλιοθήκες, αλλά έρχονται και οι δημοσίες. Οι ερχοντικοί δημοτικές είναι συνάδελφοι με τους οποίους βρισκόμαστε. Σπουδάσαμε μαζί στα ίδια έντρανα, είχαμε τους ίδιους δνασκάλους, κάνουμε τα ίδια πράγματα, έχουμε τις ίδιες αγωνίες, με τα ίδια εργαλεία ζούμε. Δηλαδή, με υποχρηματοδότηση ζούμε και εμείς και οι συνάδελφοι, οι δημόσιοι και οι δημοτικές, με υποστελέχωση το ίδιο πράγμα. Για το ίδιο πράγμα, λοιπόν, αγωνιούμε και εμείς, να έχουμε καλούς συνάδελφους δίπλα μας, να προχωρήσουμε. Ως εκ τούτου, η ταμπέλα του συνενδρίου, ναι, περιχαρακώνει λιγάκι τη θεματολογία. Στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο του εφικτού και στο μέτρο της δοκιμής κάποιων πραγμάτων, η συμμετοχή όλων είναι ευπρόσδεκτη. Το χαδοκάνουμε, χρειάζομαστε, πως να πω, το ενδιαφέρον και τον συναντέρφωνο από εκεί πέρα και να δούμε πως θα πάει. Νομίζω ότι θα πάει καλά. Ναι, για να είμαι ειλικρινής, υπήρχε όταν στις αρχές, όταν σκεφτόμαστε για το συνέδριο, υπήρχε η σκέψη να βάλουμε μία υποενότητα για τις δημόσιες δημοτικές. Και σαν μέσα στο συνέδριο μία υποενότητα. Δυστυχώς με όλο αυτό που έγινε και με το ότι πήγαμε πολύ πίσω μέχρι που πήγαιναμε και για να βολεί το συνέδριο, δυστυχώς δεν καταπέραμε να το εντάξουμε. Θέλαμε πάρα πολύ αλλά δεν καταπέραμε να το κάνουμε. Οπότε, Γιάννη, χαίρομαι πάρα πολύ που άκουσα ότι είναι η σκέψη σας προς τα εκεί. Γιατί πραγματικά ένιωσα και εγώ ότι ήμουν υπόλογη λίγο που είχαμε σκεφτεί, είχαμε ξεκινήσει αλλά δεν καταπέραμε να το συμπεριλάγουν στο συνέδριό μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν πολύ δύσκολη η προσπάθεια, ειλικρινά, για να καταπέρνουμε να το παραδώσουμε στη κοινότητα με αυτή τη κοινωνία. Με τα προβλήματα που υπήρξαν και υπήρξαν προβλήματα τα αναγνωρίζουμε, ίσως και οργανωτικά και τεχνικά. Ήταν όμως πρωτόγνωρο και για μας πήγε το προσωπικό της βιβλιοθήκης όλο αυτό το εγχείρημα. Ελπίζα να παραδώσουμε ένα εξαιρετικό συνέδριο στη κοινότητα. Θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό που όχι μόνο έχουμε υποψηφιότητα για τον χρόνο με αυτές τις συνθήκες από το Πανεπιστήμιο Πατών, αλλά ήδη έχει εκδηλωθεί, θέλω να το ανακοινώσω στη κοινότητα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για το επόμενο συνέδριο, για το 22, από την Βιβλιοθήκη του Ιωαννίου Πανεπιστήμιου στη Κέρκυρα. Και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό που μπορούμε σε τέτοιες συνθήκες να προβλέπουμε, να έχουμε ενδιαφέρον, να συνεχίσουμε τα θεσμώσια αυτού του σημαντικού συναιδείου. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και εσάς και σε Ναγιάννη και τον Γερτηδί της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τον Φίλιππο Τσίποχνου. Θα κλείσω λίγο τώρα το συνέδριο. Ευχαριστούμε όλους τους προσκεκριμένους εμιλητές και τον κ. Κόκς και τον κ. Πανή που είχαμε τους δυο επίσης προσκεκριμένους. Θα ήθελα όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και την Επιστημονική Επιτροπή που φορτίστηκα με την αξιολόγηση των εισηγήσεων και με τα σχόλιά τους και τις παρατηρήσεις τους συνέβαλα στη διατήρηση ενός υψηλού επίπεδου. Πάταζουμε ελπίζω ποιοι ήταν των εργασίων που παρουσιάστηκαν αλλά και παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγκαδημακό Βιβλιοθήκο. Θα ήθελα και να ευχαριστήσω και όλους τους εισηγητές του Συνέδριου μας, που εκτός από την προετοιμασία που είχαν για τις παρουσιάσεις και τις εισηγήσεις τους, είχαν επιφορτιστεί με ένα επιπλέον έργο ή έπρεπε να κάνουν και τη μαγνητοσκόπη στο παρουσιάσιο. Πραγματικά τους ευχαριστώ δω θερμά γιατί και τους πιέσαμε ίσως σε χρόνους αλλά και σε μια διαδικασία που δεν γνωρίζαμε περισσότεροι από τους. Αλλά αν τα αποκλήθηκαν πιθανώς τους ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι λουτούργησε καλά παρόλο που ήταν μαγνητοσκοπημένα κάποια σημεία. Υπήρχε όμως και οι απίδομοι και οι ζωντανές ενετροαπαντήσεις. Και θεωρώ ήταν ένα πρώτο εχείρημα. Σαφώς τα καλύτερα τα επόμενα συνέδρια αν γίνουν υβριδικά ή αν έχουν κάποια κομμάτια ψηφιακά διαδικτυακά θα είναι καλύτερα. Ήρθε και τέλος κλείνοντας, εκτός φυσικά να ευχαριστήσω και τους χωριγούς για ακόμη μια φορά. Γιατί συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο. Θα ήθελα φυσικά να ευχαριστήσω, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα το προσωπικό της συμμετοχή και στραμμιτή. Εχθές ανέφερα τους τεχνικούς μας, τους τρεις πληροφορικούς μας. Εχθές ανέφερα, εκτός λοιπόν από τον Ιωσήπ το Γαλανάκι, να ευχαριστήσω θερμά τον Γιάννη το Σαρί και την Μαρία τη Σιμιγάλια, που είναι μέλη της ομάδας τεχνικής υποστήριξης. Να ευχαριστήσω τον Αλέξανδρο τον Λεάκη, που γνωρίζει, την οικονομική κοινότητα νομίζω τον γνωρίζει, για τη συμβολή του με την επικοινωνία με τους χωριγούς, που αυτά όλα αυτά τα χρόνια έχει στενή σχέση και επαφή μαζί τους. Να ευχαριστήσω την Ουγανωτική Επιτροπή, εκτός από την Μαρία τη Καπνίσου που ανέφερα θέ, στην Μαρία την Υπονόμη και την Ευγενία στη Σαμάκη. Και τέλος άφησα, γιατί για μένα ήταν όχι μόνο, ήμουνα σίγουρη, το γνώριζα το χορίτσι, αλλά πραγματικά ήταν έπλεξη για όλους μας, και ευχαριστώ θερμά την συντονίστρια όλου του εγχειρήματος και όλου του συνεδίου, την Αναστασία τη Δήμου, γιατί πραγματικά συνέβαλε με τον αυτονομητισμό της, τις εύστορχες παρατηρήσεις της. Και την ευχαριστώ ιδιαίτερα, ευχαριστώ βέβαια όλο το προσωπικό συμβουλεωθήκης, είτε ήταν μπροστά είτε ήταν πίσω με τη στήριξή του, τους ευχαριστώ θερμά, γιατί κάναμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, όλη αυτή την προσπάθεια, πολύ πρωτογνωρική για εμάς. Ευχόμαστε που χρόνου στη Πάτραι γάνει να είμαστε διαζώσεις, πραγματικά γιατί αυτό το κοινωνικό στοιχείο και η κοινωνική επαφή, δεν μπορεί να αναπληρωθεί με τίποτα. Και ελπίζουμε να σας δούμε όλοι με χαρά, έχουμε καλή επιτυχία στο συνέδριό σας του χρόνου, σας εύχομαι καλές γιορτές σε όλους, ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες και τους που παρακολούθησαν το συνέδριο, χθες ήρθαμε σε κάποιο σημείο τα 524 άτομα νομίζω, οπότε είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι' αυτό. Δεν είχα προθέσει να το μειώσω, εγώ είδα στο 324 και τρελάθηκα. Ναι, ναι, ναι, ήταν έφταση μέχρι 527 τώρα μου λένε οι συνάδελφοι, ήταν μεγάλη χαρά για μας, οπότε ευχαριστώ πραγματικά όλους τους που παρακολούθησαν το συνέδριο, εύχομαι καλή επιτυχία, καλές γιορτές σε όλους, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα θετικά σας σχόλια, την στήριξη, ευχαριστούμε πάρα πολύ όλη τη κοινότητα, να είστε καλά, καλές γιορτές. Καλές γιορτές, να είστε καλά.