Συνέντευξη στον 9.84 με τη Δέσποινα Γερασιμίδου | Future Library Unconference 2015 (Future Library, 2015)
: Πριν πάμε στο θέμα μας για τις βιβλιοθήκες της Αγαπημένες, οι οποίες πια έχουν διευρύνει το ρόλο τους, πολύ σημαντικό αυτό και παίζουν και πολύ σημαντικό ρόλο. Σε λίγο θα έχουμε την κυρία Γερασιμίδου στο τηλέφωνο από το Future Library να μας πει και για τις εκδηλώσεις που θα έχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Παρακαλώ. Αλλά δεν έχεις δει πώς δεν με έχασες ποτέ σου να χαθώ. Να κρυφτώ μες στη σκιά σου για να αγγίξω την καρδιά σου, να κρυφτώ στους εφιάλτες σου σαν ίσκιος σου, να κρυφτώ. Θα κοιτάξω να μπω στον καράβι που φεύγει το βράδυ, καλάρωγος που πήρα το φεγγάρι στο πίσω, αγκαλιά σου θα με βρει η αφηγή. Να κρυφτώ μες στη σκιά σου, να χαθώ στα δήματά σου, να χαθώ πως δεν με έχασες ποτέ σου να χαθώ. Να κρυφτώ μες στη σκιά σου για να αγγίξω την καρδιά σου, να κρυφτώ στους εφιάλτες σου σαν ίσκιος σου, να κρυφτώ. Θα κρυφτώ μες στη σκιά σου, να χαθώ στα δήματά σου, να χαθώ πως δεν με έχασες ποτέ σου να χαθώ. Και στην αξία της συνεργασίας όταν όλοι στον τομέα της επιχειρηματικότητας λένε συνεργαστείτε για να μπορέσετε να κάνετε βήματα και να πετύχετε, νομίζω ότι πρέπει να δουλευτούν, πρέπει να διδαχθούν. Και ποιος άλλος μπορεί να το κάνει καλύτερα αυτό, αν όχι εσείς. Ακριβώς αυτό είναι το σύστημα του φετινού συνεδρίου. Επαινώντας τη συνεργασία θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ατυξότητες και την κρίση αυτή που πέρα από οικονομική είναι και πολιτισμική και πολιτική και παγκόσμια. Για αυτό το λόγο και οργανώνουμε αυτό το διήμερο, 27 και 28 Νοεμβρίου, το τρίτο μας Unconference, αντί συνέδριο δηλαδή, στη Θεσσαλονίκη, με συμμετέχοντες από 17 χώρες. Και όπως μπορείτε να φανταστείτε η συνεργασία δεν είναι μόνο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, είναι και σε διεθνές. Ναι, ναι. Οπότε στο συνέδριο θα έχουμε όλες τις βιβλιοθήκες στις δημόσεις και δημοτικές της Ελλάδας, 120, αλλά και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, όπου με τη χαματοδότηση του Ιδρύματος Ταύρος Νιάρχος θα έρθουν και θα κλέψουν σε ιδέες και εμπνεστοί από πρωτοπόρους των βιβλιοθυκών και άλλων χωρών. Από Σκανδιναβία, Ολλανδία, Ισπανία, Αγγλία και επίσης μαζί μας θα είναι όλα τα Βαλκάνια. Βιβλιοθήκες από όλα τα Βαλκάνια. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι οργανισμός ιδεών θα γίνει σε αυτό το δύο ημέρων. Βέβαια. Τώρα είπαμε βέβαια και την Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία περιμένουμε να μεταφερθεί στον καινούργιο της χώρο, έτσι. Να ολοκληρωθεί η μεταφορά της και αυτό θα είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο δώρο και ένα μεγάλο γεγονός, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Όταν λέμε εξωστρέφεια στις βιβλιοθήκες, θέλω να πούμε τι σημαίνει αυτό. Εξωστρέφεια σημαίνει, όπως και πολύ καλά το σέσατε νωρίτερα, ότι ο ρόλος της Βιβλιοθήκης πλέον έχει διευρυνθεί τόσο πολύ, και ο ρόλος του Βιβλιοθικονόμου έχει διευρυνθεί. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα πάρει το βιβλίο από το ράφι, θα κάνει αφησίξη και θα το δώσει, είναι ο μέντορας, είναι ο ηγέτης της τοτικής κοινότητας, οπότε αυτό προϋποθέτει μια τρομερή εξωστρέφεια στον οργανισμό, αλλά και στους ανθρώπους που στελεχώνουν τον οργανισμό, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσφέρει υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής κοινότητας. Και για αυτό το λόγο, για παράδειγμα, ένα highlight του συνεδρίου, ένα highlight εργαστήριο του συνεδρίου, γιατί δίνουμε έθνος στα εργαστήρια, είναι πώς θα αναπτύξουν οι βιβλιοθήκες υπηρεσίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ενταγμένοι στην κοινωνία μας πια. Ακριβώς, ενταγμένοι στην κοινωνία μας και εξωστρεφείς, εξωστρεφείς μιλώντας με την κοινότητα, μιλώντας με άλλους οργανισμούς, γι' αυτό και καλούμε στον συγκεκριμένο εργαστήριο να έρθουν και άλλες μηδρασκοπικές οργανώσεις, και μεμονωμένους άτομα ενδεχομένως, που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο και γνωρίζουν τι θα κάνουν και μπορεί να μεταδώσουν αυτές τις υπηρεσίες, θα λέγαμε, και στο χώρο των βιβλιοθήκων. Να ρωτήσω κάτι στις βιβλιοθήκες, γιατί τώρα εσείς έχετε μια εικόνα γενικότερη για τις βιβλιοθήκες που υπάρχουν. Υπάρχουν βιβλία σε άλλες γλώσσες? Μπορεί να είναι ανόητη η ερώτηση που σας κάνω, δεν πειράζει. Καθόλου ανόητη, καθόλου. Υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες φυσικά, φυσικά υπάρχουν στα αγγλικά, αλλά και γαλλικά, γερμανικά, αλλά οστόσο στις γλώσσες αραβικά, πρυσικά, παστού και όλα αυτές τις γλώσσες των προσφύγων, προσπαθούμε να, δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα τουλάχιστον και προσπαθούμε να, γι' αυτό θα συζητήσουμε στο συνέβαιο, πως θα φτιάξουμε στές τις υπηρεσίες. Μια υπηρεσία φυσικά είναι να προσφέρεις και βιβλία στις γλώσσες των προσφύγων, αλλά και έχει και ένα κομμάτι άλλο αυτό που φυσικά θα προσφέρεις και μαθήματα εκ μάθησης της ελληνικής γλώσσας, γιατί αυτούς τους ανθρώπους θέλεις και να τους μετανάσεις, θέλεις να τους ετάξεις στην κοινωνία σου, οπότε έχει δύο οπτικές θα λέγαμε το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια, βέβαια. Ξέρετε παλιά η βιβλιοθήκη, είχε το χαρακτήρα του θα πάω να γραφτώ, εφόσον είμαι μαθητής μαθήτρια, να ψάξω υλικό για τις εργασίες μου. Αυτό όμως, ως εκεί. Ο ρόλος αυτός πια έχει αλλάξει πολύ, οι βιβλιοθήκες συμβαδίζουν με την αλλαγή στην κοινωνία και πλέον προσφέρουν, είναι ένας χώρος άτυπης μάθησης, όπου όχι μόνο ένας μαθητής, αλλά και ένας θητητής, ένας νέος επιχειρηματίας, ένας άνεργος, ένας μετανάστης, αλλά και ένα άτομο τρίτης ηλικίας, μπορεί να βρει πάρα πολλές δραστηριότητες για να αποσχοληθεί μέσα στη βιβλιοθήκη και να αναπτύξει τις αξιότητές του. Αυτό κάνουμε και με την καλοκαιρινή εκστρατεία αναγνώσης και δημιουργικότητας, που είναι επίσης ένα χαϊλάκι στο συνέδριο, γιατί θα έρθουν 120 δημόσεις και δημοτικές βιβλιοθήκες και με την καθοδήγηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης φέτος πια, θα μπορέσουν να σχεδιάσουν, μάλλον να αξιολογήσουν την καλοκαιρινή αυτήν την εκστρατεία και να σχεδιάσουν την επόμενη. Α, θα υπάρξει και του χρόνου επομένως. Θα υπάρξει και του χρόνου, ναι. Πολύ σημαντικό, ναι. Θα υπάρξει και του χρόνου και στο συνέδριο θα έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με όλες τις βιβλιοθήκες για τον επόμενο σχεδιασμό. Μέσα στις βιβλιοθήκες επίσης μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά δημιουργικά πράγματα. Και οι βιβλιοθήκες της χώρας μας θα δείξουν σε άλλες βιβλιοθήκες πώς κάνουν για παράδειγμα ένα εργαστήριο ρομποτικής, πώς μπορούν να φτιάξουν ένα club αστρονομίας ή πώς να προσφέρουν υπηρεσία σε ένα media lab. Όπως για παράδειγμα να ηχογραφήσουν τη μουσική τους, να κάνουν μέσα τις πρόβλησες τους μέσα σε μια βιβλιοθήκη, να παίξουν μουσική, να ακούσουν τη μουσική από τα δεινήλια που τυχόν έχουν στο σπίτι από τις γονείς τους οι νέοι. Και χειραδιώσουν πράγματα. Πείτε μου κάτι, αυτή η στροφή να πω έτσι που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές βιβλιοθήκες, δεν ξέρω αν ήδη είναι ένας χαρακτήρας που υπάρχει στο εξωτερικό, είναι κάτι στο οποίο μας πήγε η κρίση, έφερε αυτή την αλλαγή και αυτή την εξωστρέφεια η κρίση εκ των πραγμάτων ως ζητούμενο, ή ήταν θέμα που θα έρχόταν, είναι κάτι που θα έρχόταν ούτως ή άλλως, σημείο των καιρών. Είναι τεπαδίο νομίζω, είναι και σημείο των καιρών, αλλά οι καιροί είναι αυτοί που είναι, οπότε νομίζω ότι η κρίση έχει φέρει πάρα πολύ κόσμο στις βιβλιοθήκες και έχει κάνει το ρόλο της βιβλιοθήκης πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε. Και νομίζω ότι γι' αυτό αλλάζουν οι βιβλιοθήκες, γιατί έχουνε πλέον άλλους χρήστες, οι χρήστες τους έχουν άλλες ανάγκες και πρέπει απλώς να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη νέα ταυτότητά τους θα λέγαμε. Ξέρετε και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους οργανισμούς, για τους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα σ' αυτούς τους χώρους, αλλά νομίζω ότι αποκράτησαν πάρα πολύ καλά, λατρεύουν τη δουλειά τους και κάνουνε εξαιρετική δουλειά στις βιβλιοθήκες της χώρας μας. Κάθε φορά που οι ακροατές σας επισκέπτονται το καλοκαίρι ή μέσα στο χειμώνα ένα μέρος, θα έλεγα ανεπιφύλακτα να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη της περιοχής. Ε, βέβαια. Ε, βέβαια. Εξάλλου, όταν λέμε βιβλιοθήκες δεν εννοούμε δέκα. Υπάρχουν βιβλιοθήκες και σε μικρότερους χώρους και από οργανισμούς, ακόμη και τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Το παιδί μας να, εφόσον υπάρχει, να φροντίσουμε να τη γνωρίσει, αν μη τι άλλο. Και αν έχουμε και μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι δεν είναι κακό. Ακριβώς, απλώς εδώ να τονίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα, γιατί εδώ μιλάμε για δημόσια και δημοτικές βιβλιοθήκες και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρονται ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Γιατί εδώ μιλάμε για ένα δημόσιο οργανισμό, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια, βέβαια. Και έχει πολύ σημαντική η ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται. Λοιπόν, επομένως μιλάμε τώρα ότι το Σαββατοκύρια 20 Θεσσαλονίκη θα γίνει... Επιστρέφουμε, επιστρέφουμε στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο που κάνουμε το πρώτο μας αντισυνέδριο. Το πρώτο σας αντισυνέδριο. Θα συζητηθούν όλα αυτά και άλλα ακόμη περισσότερα. Καταστρώνεται, από τι καταλαβαίνω, από τώρα το τι θα γίνει στην επόμενη χρονιά, ως δραστηριότητα και για το καλοκαίρι βέβαια. Ως προς τους πρόσφυγες θα υπάρχει κάτι ειδικότερα που θα πρέπει να πούμε. Όσους προς τους πρόσφυγες θα ήθελα να πούμε ότι οργανώνει το Future Library αυτό το εργαστήριο σε συνεργασία με τον οργανισμό Libraries Without Borders, που είναι δηλαδή για τρεις χωρις σύνορα, θα έχουμε βιβλιοθήκες χωρις σύνορα. Και θα φτιάξουμε, είναι ένα Design Thinking Workshop, θα σκεφτούμε όλοι δηλαδή μαζί με τις βιβλιοθήκες και τους ανθρώπους από οργανισμούς που κινούνται σε αυτούς τους χώρους, ενώ σχετικούς με το προσφυγικό ζήτημα, έτσι ώστε να φτιάξουμε πρότυπες υπηρεσίες προς πρόσφυγες. Και όταν λέμε πρότυπες υπηρεσίες εννοούμε αυτό, δηλαδή να έχουν επιότητα και να έχουν και μία συνέχεια. Και αυτό θέλει εξαιρετικό σχεδιασμό και πολύ προσοχή. Ωραία, σωστά, σωστά. Να ήθελα να πω ότι το συνέδριο γίνεται με τη στενή συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η οποία θα παρουσιάσει την μετάβασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδεμαστάβρος Νιάρχος. Και επίσης έχουμε υποστηρικτές το Ίδρυμα Φυσικά Μπιλ και με Λίνδα Γκέιτς. Καθώς αυτό δεν το είπαμε ότι το συνέδριο συνδυάζεται με τη συνάντηση των πρωτοπόρων υπαλλήλων των Βαλκανίων, που είναι ένα πρόγραμμα από το Ίδρυμα Βιλ και με Λίνδα Γκέιτς. Και επίσης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Google, την Αμερικάνικη Πρεσβεία και το Ισυντούτο Θερβάντες και ΚΕΤΕ. Κυρία Κερασμίδη σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μια τελευταία ερώτηση, όλα αυτά και τα συμπεράσματα ίσως και παρουσιάσεις μπορεί κάποιος να τα βρει διαδικτυακά, γιατί είναι και στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούμε να έρθουμε τώρα εμείς εκεί. Ναι, είναι βασικός, είναι και sold out το αντισυνέδριό μας, εκτός από το εργαστήριο με τις πρόσφυγες όπως προείπα. Δεν υπάρχει live streaming, αλλά σε πολύ μικρόχρονο χρονικό διάσταμα μετά το αντισυνέδριο, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάσουμε online τις παρουσιάσεις, οπότε να έχουμε, έτσι να μοιράσουμε τη γνώση, ουσιαστικά αυτό είναι και οι βιβλιοθήκες, μοιράζουν τη γνώση, την προσφέρουν. Ωραία, η σελίδα ποια είναι? futurelibrary.gr Η σελίδα είναι futurelibrary.gr, αλλά η σελίδα του συνοδρίου είναι 2015.futurelibrary.gr Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Κερασμίδου, να είστε καλά και καλή επιτυχία, εύχομαι. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.