6η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Consortium of Kavalas Consortium of Kavalas Lord James ately My brother and sister it begins the sixth asynchronous council of the Καταρχήν, σαν σώμα να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια για το θάνατο της μητέρας του κυρίου Ποτόλια Χρήστου, η οποία πλήρης ημερών, απεβίωσε. Εξέφρασα ήδη προς τον κύριο Ποτόλια τα συλλυπητήρια εκ μέρους όλου του σώματος. Για το λόγο αυτό ο κύριος Ποτόλιας σήμερα δεν θα παραστεί στη συνενδρίαση. Επίσης, δεν θα παραστούν στη συνενδρίαση η κυρία Ιωσιφίδου και ο κύριος Καζανίδης, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν από το Βερολίνο, λόγω της απειργίας που έχει κηρυχθεί στα αεροδρόμια της χώρας αυτής. Συνεπώς, ό,τι έχετε στο μυαλό σας για δημοφέλεια, την άλλη φορά. Τώρα, κύρια δήμαρχε, έχω... Ζήτησαν από το Προεδρείο να και παρήσνετε σήμερα εδώ συνδημότες μας. Είναι καταρχήν εδώ οι συμβασιούχοι της καθαριότητος του δήμου, οι οποίοι έχουν φέρει στο Προεδρείο ένα ψήφισμα σχετικά με τη μισθοδοσία τους και το πρόβλημα το γνωστό το οποίο υπάρχει. Έχει μοιραστεί στους επικεφαλείς των παρατάξεων και στους παρατάξεις. Για πέντε λεπτά, στον εκπρόσωπο των συμβασιούχων, θα δώσω τον λόγο. Δεν θα γίνουν τοποθετήσεις, θα το πάμε στο πρωιμερισίες μετά, για το ψήφισμα το οποίο έχει κατατεθεί. Ποιος θα πάρει τον λόγο εκ μέρους των συμβασιούχων. Κάτσε, πρόεδρο. Καλησπέρα σε όλους και ακόμη μια φορά ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ότι μας διεχτεί κατά εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την προηγούμενη βδομάδα ήρθαμε στο Ρεγκατικό Κέντρο Καβάλλας. Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου και μας περιγράψανε το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Το ότι βρίσκονται σε μια ουμηρία εδώ και τρεις μήνες και δεν μπορούν να έχουν τη μισοδοσία τους κανονικά και ότι αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση να είναι τα μπαλάκια. Το λέω έτσι μεταφορικά, χωρίς να προσβάλλω τους ανθρώπους προς Θεού. Ξεκαθαρίσαν βέβαια ότι η πλευρά του Δήμου είναι κοντά τους, από την πλευρά του η ξεκαθάριση θέσης και είπε ο Δήμος ότι εμείς θα είμαστε κοντά στις αστηρίζουμε. Επισκεφτήκαμε τον Επίτροπο. Ο Επίτροπος μας έβαλε μέσα σε ένα κικαιώνα, ο οποίος μιλούσε για δύο διατάγματα, ότι το ένα διάταγμα του κ. Παυλόπουλου και το άλλο διάταγμα του κ. Σκουρλέτη, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω το διάταγμα του κ. Παυλόπουλου, αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη. Κοιτάξτε να βρείτε μια λύση μόνη σας, πιέστε την κατάσταση, αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και τι άλλο μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Η σημερινή επίσκεψη εδώ πέρα έχει και ένα χαρακτήρα ο οποίος είναι καθαρά, το ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε κρατικό επίπεδο και να συμβαίνουν μέσα στο ιωτοκράτος αυτή η παρανομία, γιατί είναι παρανομία. Όταν δεν καταβάλλονται μισθή είναι παρανομία. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι εδώ και τρεις μήνες προσφέρουν έργο, συνεχίζουν να προσφέρουν έργο χωρίς να πληρώνονται. Εμείς σαν συνδικαλιστικό κίνημα και σαν εργατικό κέντρο θα τους στρίξουμε απόλυτα και θέλω να πω να το γνωρίζετε κι όλοι σας ότι έχουν δικαιώματα και μπορούν με πολλούς τρόπους να διεκδικήσουν το μισθό τους. Ήδη μιλάμε με το νομικό τμήμα. Μπορούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Απλά θεωρήσαμε σωστό και εμείς να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν και της υπομονής και να περιμένουν να δουν τι εξέλιξη θα υπάρχει. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα από τις τελευταίες ανακοινώσεις που είχαμε από τον κ. Σκουρλέτη, οι ανακοινώσεις απλά ήταν τελείως, να το πω έτσι, επιγραμματικές. Τι λέγανε? Είναι θέμα επιτρόπου και ότι όλοι οι επιτροποι πρέπει να συμμορφωθούν με ισχύουσα νομοθεσία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα βεβαιότητα. Σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα και σήμερα καταθέτουν ένα ψήφισμα, το οποίο ζητάνε από το Δημοτικό Συμβούλιο, την πλήρη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε βαθμό τέτοιο, τον οποίο θα πρέπει και το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμος που είναι ο νόμιμος εργοδότης τους να πιέσει όσο γίνεται η κατάσταση και με ό,τι μέσα έχει, στο να βρεθεί λύση. Κλείνοντας, αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι μπαλάκια, πάλι το λέω μεταφορικά, και δεν μπορούμε να πετάμε ή το δήμος ή το επίτροπος να βρουν τη λύση μόνοι τους. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν τη λύση μόνοι τους αν δεν κινητοποιηθούνε όλοι οι φορείς. Στην προκειμένη περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να κινητοποιηθεί, να εξαντλήσει όλους τους νόμιμους τρόπους που έχει και οποιοδήποτε άλλο τρόπο έχει για να δοθεί λύση. Από εκεί και πέρα ξέρουμε πολύ καλά και το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι χρειάζεται και πολιτική βούληση. Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως και να το ξεκαθαρίσει η ίδια η κυβέρνηση. Θέλω να πω ότι το δικαίωμα της επίσχεσης το έχουν, θέλω να το ξέρετε όλοι σας. Το έχουμε ψάξει, το έχουμε δει. Από το να κάθονται να προσφέρουν έργο και να μην παίρνουν ούτε μία δραχμή, με την επίσχεση θα πάρουν και επίδομα από το ΝΟΕΔ. Επίσχεση σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι νόμιμα προχωράνε σε αυτή τη διαδικασία, δεν δουλεύουν και παίρνουν και επίδομα, τουλάχιστον κάτι να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τα ένσημά τους παραμένουν κανονικά και μετά από εκεί μπορούν να διεκδικήσουν και όλους τους μισθούς τους. Αυτό βέβαια είναι μία λύση που το έχω προτείνει και ο ίδιος και τους έχω πει ότι θα είναι η τελευταία περίπτωση, όταν κάποια στιγμή συνεχίσετε να είστε μπαλάκια, το ξαναλέω μεταφορικά, μεταξύ κυβερνήσεως, μεταξύ επιτρόπων και μεταξύ του Δήμου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και περιμένουμε το ψήφισμα και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα είστε υπέρα. Ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Έχει μοιραστεί στους επικεφαλές και στους παρατάξεις το ψήφισμα το οποίο αναγιγνώσκω για να καταγραφεί στα πρακτικά. Ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη μισθοδοσία των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Κυρία Δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, εμείς οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου διαμαρτυρώμαστε έντονα για την άρνηση του Επιτρόπου του Ελεκτικού Συνεδρίου Νομού Καβάλας για τη θεώρηση χρηματικών ενταλμάτων του Δήμου Καβάλας που αφορούν τις πληρωμές των συμβάσεών μας. 60 οικογένειες σε όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε κατάσταση ομυρίας ενώ ήδη έχουν περάσει τρεις μήνες που είμαστε χωρίς μισθοδοσία και μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο που έχει να κάνει με την εξέλιξη της λύσης του προβλήματός μας. Η υπομονή και η κατανόησή μας έχουν εξαντληθεί γιατί κάθε έννοια εργατικού δικαίου έχει καταστρατηγηθεί. Θεωρούμε πως η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός μας είναι η πολιτική λύση. Γι' αυτό η Πολιτεία και του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει με τους αρμόδιους φορείς να δώσει άμεση λύση. Εκφράζουμε την πάγια άποψή μας για σταθερέσια εις εργασίας και εργατικού δικαίου που θα πρέπει να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγες και διαρκής ανάγκες και είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του Δήμου. Γι' αυτό σας καλούμε να παρέμβετε με κάθε τρόπο προκειμένου να υπάρξει συνέναιση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ισχύουσα νομοθεσία και συγχρόνως να πιέσετε την κυβέρνηση για να επιλυθεί επιτέλους το ζήτημα των πληρωμών των αποδοχών μας που θέτει για εμάς ο αρρώσδητημα επιβίωσης. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι Δήμου Καβάλας. Συμφωνούμε στο ψήφισμα καταρχήν. Συμφωνούμε με το περιοχόμενο του ψηφίσματος και το υποστηρίζουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο πρώτον. Ναι, ωραία. Στο πρωί ημερυσίας θα τεθεί το θέμα και θα τοποθετηθούν οι επικεφαλείς. Εάν θέλετε να παραμείνετε αγαπητοί συνδημότεροι εργαζόμενοι μπορείτε να παραμείνετε. Ένα δεύτερο, κύριε Δήμαρχε, σας ενημερώνω, ζήτημα το οποίο έχει έλθει σε γνώση του Προεδρύου είναι μία επιστολή από τον Σύλλογο Διδασκάλων και λοιπά σχετικά με την συγχώνευση του 1821. Από τον Σύλλογο Δασκάλων ο κ. Μουτζάκης για τρία λεπτά, παρακαλώ, έχετε λόγο. Καλησπέρα. Ο Μουτζάκης ο Απόστολος είμαι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είμαστε εδώ σύλλογος μαζί και με τους γονείς του 21ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου για να σας ζητήσουμε να ξανασυζητήσετε το θέμα της συγχώνευσης δύο νηπιαγωγείων του 18ου νηπιαγωγείου και του 21ου νηπιαγωγείου. Στις 28 του Νοέμβρη του 2016 είχατε πάρει μια απόφαση έτσι ώστε να συγχωνευτούν αυτά τα δύο νηπιαγωγεία και να προκύψει ένα τριθέσιο καινούργιο νηπιαγωγείο. Βέβαια, σε εκείνη τη συναιδρία σας δεν μας καλέσατε, δεν ξέρω εάν έτσι συνηθίζετε να γίνεται έτσι ώστε να πάρετε και την άποψη των εκπαιδευτικών αλλά και την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Εγώ θα σας θέσω τρία τέσσερα ζητήματα τα οποία θα προκύψουν από τη συγχώνευση των δύο νηπιαγωγείων και από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν θα συζητηθούν σήμερα ή σε κάποια άλλη συναιδρίαση. Για μας όμως καλά θα ήταν να τα συζητούσαμε σήμερα έτσι ώστε να ξεμπερδέψει γρήγορα το θέμα. Όταν κλείνει ένα νηπιαγωγείο έχει ως επακόλουθο να κλείσει και το δημοτικό σχολείο το οποίο τροφοδοτείται με μαθητές από αυτόν τον νηπιαγωγείο. Η περιοχή λοιπόν του Αγίου Λουκά είναι μια πλούσια σε μαθητές περιοχή με ένα σχολείο το οποίο εσείς οι ίδιοι πήρατε απόφαση να το διορθώσετε και να το επισκευάσετε και να γίνει καλύτερο από ότι ήταν. Άρα λοιπόν εάν διορθωθεί αυτό το σχολείο και δεν έχει την τροφοδοσία με μαθητές από τον νηπιαγωγείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και μια ολόκληρη περιοχή θα μείνει χωρίς δημοτικό σχολείο. Ένα δεύτερο είναι ότι η απόφαση ήταν όταν θα ενωθούν τα δύο νηπιαγωγεία τα μαθήματα να γίνονται στον χώρο του 2018 αυτό προϋποθέτει την μεταφορά των μαθητών από την περιοχή του Αγίου Λουκά αλλά και χρήματα για την μεταφορά τους. Θα ήθελα να το δείτε ζεστά το θέμα. Δεν είναι τόσο απλό. Θέλω να ακούσετε την γνώμη των εκπαιδευτικών, θέλω να ακούσετε την γνώμη της τοπικής κοινωνίας πριν αποφασίσετε. Γνωρίζω ότι και σε άλλο μέρος όπου ήταν τέτοιες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Απέριψης. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Πρόεδρο. Θα το συζητήσουμε και αυτός τα πρωιμιλησίες. Να απαντήσουμε. Γιατί να το συζητήσουμε. Να απαντήσουμε μια σύντομη απάντηση. Παρακαλώ. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κύριε Μουμτζάκη. Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί. Δεν αποφασίζει ούτε για τη συγχώναψη ούτε για τίποτα. Η απόφαση ήρθε από τη διέθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, της οποίας προίσταται ο κ. Καλανταρίδης. Η κατάργηση, υπήρχαν δύο τα θέματα. Κύριε Καλανταρίδη, θέλετε να μας ενημερώσετε. Λοιπόν, αυτό το οποίο διαβάζω στην έτηση δήλωση την οποία έχω μπροστά μου και είναι παντελώς λάθος, είναι ότι μετά από εισήγηση, λέει, του αντιδημάρχου Καλανταρίδη, αποφασίστηκε η συγχώνευση των σχολείων. Αγαπητοί φίλοι, αυτός ο οποίος εισηγείται δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε κάποιος ο οποίος έχει να κάνει με το Δήμο. Αυτός ο οποίος εισηγήθηκε ότι έχει να κάνει με τα σχολεία, τα συγκεκριμένα στην περίπτωση που εξετάζουμε, είναι ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Μπαντίκος δηλαδή, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, πρότεινε ακριβώς την συγχώνευση αυτών των δύο σχολείων. Και συγκεκριμένα το έγγραφο το οποίο εισήχθηκε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και αναγράφεται και στην απόβαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέει ειδικά ότι ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας έθεσε υπόψη της Επιτροπής έγγραφο του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλλας, με το οποίο προτείνει τις παρακάτω μεταβολές σχολικών μονάδων, μεταξύ των οποίων είναι και η συγχώνευση του 18ου με το 21ο. Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας λοιπόν γνωμοδότησε, δεν αποφάσισε. Όπως έκανε επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ. Γνωμοδότησε για άλλη μια φορά. Στην εισήγηση, η οποία ήρθε από τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας και αυτό εν συνεχεία απεστάλλει στο Υπουργείο, το οποίο είναι το καθήλινα αρμόδιο να αποφασίσει. Άρα ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε ο Κύριος Πρόεδρος, ούτε η Κυρία Δήμαρχος είναι αυτοί που αποφασίζουν για το αν θα κλείσει ένα σχολείο, αν θα συγχωνευθεί με κάποιον άλλο ή αν θα δημιουργηθεί. Γνωμοδοτικός είναι ο ρόλος μας. Είναι πολύ βασικό, έτσι, και δεν έχει να κάνει με αυτό το οποίο διαβάζουμε εδώ μπροστά. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θα μπορούσα να πω επίσης είναι ότι όσον αφορά την απόφαση η οποία ελείφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκεί, ίσως αυτό να είναι που μπερδεύει τον κόσμο γιατί λέει ότι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το δούμε. Αν θέλετε κάτι άλλο, κυρία δήμαρχη, αυτά έχω να πω εγώ, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Έγινε, έγινε, κατανοητό, κατανοητό. Τέσσερις μήνες μετά είναι αυτό που ζητάτε πρώτο και δεύτερο και κανένα πρόβλημα. Όχι, όχι, όχι, δεν θα ανοίξω, ξέρω, όχι, υπάρχει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το τι θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ μεταξύ μας σε άλλο θέμα, άλλη στιγμή. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ, όχι, δεν θα συζητήσουμε τώρα, δεν θα συζητήσουμε τώρα, σε παρακαλώ πάρα πολύ, όχι, δεν θα συζητήσουμε θέμα, θα δούμε μέσα στο τι θα γίνει μεταξύ μας, δεν θα το αποφασίσουμε. Ευχαριστούμε. Έχει βγει μια απόφαση τώρα, δεν θα σχολιάσουμε εδώ πέρα μπροστά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τι να κάνουμε τώρα, όχι, θα τα βάλουμε θέματα και αν θέλετε, αν θέλετε βάλτε το πρωί μερισίας μετά, δεν έχω πρόβλημα. Έγινε απόλυτα κατανοητό, μην συναγωριέστε. Τώρα, κυρία Δήμαρχη, επίσης μία συνδημότης μας, η κυρία Σημάτου, εξέφερε την επιθυμία για πέντε λεπτά να τοποθετηθεί για ένα ζήτημα το οποίο της έχει... Όχι, όχι. Λοιπόν, τώρα τα ζήτησε, τι να πείτε μου, αν θέλετε να μην την... Δεν πειράζει, όλοι εγώ έχουν μιλήσει εδώ πέρα μέσα διάφοροι. Προσωρινά, θα το συζητήσουμε μετά. Πηγαίνετε να πιείτε ένα καφέ εσείς και ξανά έρχεστε μετά, μην στεναχωριέστε, δεν πειράζει. Λοιπόν, παρακαλώ σύντομα κυρία Σημάτου. Παρακαλώ ησυχία. Παρακαλώ ησυχία. Μπορείτε να μην μιλάτε μεταξύ σας, λέω σας παρακαλώ πολύ. Δεν μπορώ να ακούσω. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ωραία. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντωμεύουμε λίγο, κυρία Συμμάτου. Το καταλαβαίνουμε, αλλά είναι 9 λεπτά φτάσαμε. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Συντώμευε, κυρία Συμμάτου, ναι. Θέλω να ξεκινήσουμε, Πρόεδρε, με το νηπιαγωγείο. Ερεύνησα και έμαθα τι υποψιαζόμαστε από τη δική μας βαράταξη, ότι συνέβη με το νηπιαγωγείο. Προφανώς αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί στο σχολείο εκείνο το νηπιαγωγείο, άλλωστε το σχολείο εκείνο πρόκειται γρήγορα να ανακενιστεί, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, γιατί έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία είχε υποβληθεί από τη δική μας διοίκηση και η οποία τροποποιήθηκε, βέβαια, στα δικά σας χρόνια. Μάθαμε, λοιπόν, ότι από την περιφέρεια, από τη διαχειριστική αρχή συγκεκριμένα, το κτίριο του νηπιαγωγείου, που ήταν ιδιαίτερο, ξεχωριστό δηλαδή και αυτοτελές, διακρινόμενο δηλαδή, ήταν σε άλλη θέση από το σχολείο, κόπηκε για λόγους οικονομικούς. Προφανώς, δηλαδή, η διαχειριστική αρχή έκρινε ότι όλο το σχολείο θα έγινε πολύ ακριβό έργο. Πράγμα το οποίο, κατά την άποψή μας, ήταν απαράδεκτο, γιατί πραγματικά, δεν εκτιμήθηκαν οι παιδαγωγικές ανάγκες της περιοχής. Αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν το πληροφορηθήκαμε κατά τη διάρκεια των εγκρίσεων για το ατεύχη δημοπράτησης του σχολείου. Όμως, είναι σοβαρό πρόβλημα, γιατί πραγματικά, εμποδίζει τη συνείπαρξη του υφισταμένου δημοτικού σχολείου με το νηπιαγωγείο στο διοκτήριο. Κανονικά λέει, απαγορεύεται. Ακόμα κι αν είναι έτσι, δήμαρχε, εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση, η οποία εφαρμόζεται ήδη σχεδόν σε όλα τα άλλα σχολεία στο δήμο μας και στην υπόλοιπη χώρα, θα έλεγε κανείς. Θα μπορούσαμε να κάνουμε με ξεχωριστή είσοδο μέσα στο κτήριο του δημοτικού σχολείου, τον νηπιαγωγείο, ώστε να είναι ένας ξεχωριστός, απομονωμένος και αυτοτελής χώρος. Αυτό δηλαδή, με λίγα λόγια, πρέπει να το δει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, μαζί πάντα φυσικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με τον κ. Παντίκο, ούτως ώστε, στον χρόνο που απομένει μέχρι να ανακατασκευαστεί το κτήριο του σχολείου, του 21ου, να δοθεί αυτή η λύση, δηλαδή να ανακαλέσουμε εμείς και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση την απόφασή μας και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο θα δίνει ζωή και ύπαρξη στο 21ο νηπιαγωγείο. Νομίζω ότι αυτό είναι η πιο απλή λύση. Δεν λέω ότι τώρα πια μπορούμε να διεκδικήσουμε ιδιαίτερο κτήριο για τον νηπιαγωγείο. Αυτό πάει τέλειωσε πια. Κρίμα που δεν το εντόπισε η τεχνική υπηρεσία τότε που μας το έκοψαν από την περιφέρεια. Ούτε λέω να σηκώσουμε κάποια μπαντιέρα για πράγματα απαραγματοποίητα. Δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό το πράγμα εύκολα. Δεν το αποκλείω και όμως. Κι αυτό, κύριε Τουλκίδη, σωστά, έπρεπε να επανέλθει η τεχνική υπηρεσία, αν περισσεύουν χρήματα σήμερα στη αχειριστική αρχή, για ιδιαίτερο κτήριο νηπιαγωγείου 21ου, γιατί όχι να μην υπάρξει ξεχωριστή έμταξη ή τροποποίηση της πράξης έμταξης για ολόκληρο το δημοτικό σχολείο. Αυτά όσον αφορά το δημοτικό σχολείο και τον νηπιαγωγείο, για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ήτανε λάθος μας, δεν το ψάξαμε όσο έπρεπε τότε που ήρθε ως θέμα. Δήμαρχε, εμείς ψηφίσαμε την εισήγηση της διοίκησης, δεν μας διαφώτισε σωστά η διοίκηση και παρασυρθήκαμε σε ένα λάθος. Όλο το δημοτικό σχολείο δεν κατηγορώ κανέναν, έπρεπε να το είχαμε ψάξει λίγο καλύτερα. Πιστεύω ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας, πολύ, για να διορθωθεί αυτό το λάθος. Πάμε σε άλλο θέμα. Είδαμε αυτές τις μέρες, δήμαρχε, σε ένα κτίριο που δεν έχει όνομα, σύμφωνα με ορισμένους καβαλιώτες, ή ένα ανεπιθύμητο όνομα, συγκεκριμένα αναφέρομαι στο ΜΕΝΤΡΑΣΕ. Είδαμε κάποιους βανδαλισμούς, κάποια γκράφιτι, τα οποία κατά την ταπεινή μας άποψη θα πληθύνουν αυτά τα φαινόμενα, βανδαλισμών σήμερα, λεηλασιών αύριο, όσο δεν αποδίδεται σε κάποια χρήση το συγκεκριμένο αυτό κτίριο. Θα πρέπει να αποδώσετε το κτίριο σε κάποια χρήση. Είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι μέσα, εάν δεν υπάρχει ζωή, στο τέλος θα μας φάνε και τα κεραμίδια από εκεί μέσα, να μην αναφερθώ και στον ακριβό και πολύτιμο εξοπλισμό που έχει στο εσωτερικό του. Θα πρέπει να κάνετε επαφή, να οριστικοποιήσετε τις αποφάσεις σας με τα προσφυγικά σωματεία, με τους μικρασιάτες, αν τελικά δεν το θέλουν, εγώ αυτή τη στιγμή παίρνω την πρωτοβουλία να προτείνω να στεγαστεί εκεί το Ναυτικό Μουσείο. Στη χειρότερη περίπουση, δηλαδή αν δεν πάνε όλοι οι άλλοι, που δεν χωράνε όλοι οι άλλοι, μόνο οι μικρασιάτες χωράνε σε συνδυασμό με το δικαστικό μέγαρο, όπου θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το υπόγειο για άλλες δράσεις πολιτιστικές. Εάν, λοιπόν, δεν το θέλουν με αυτούς τους όρους οι συμπατριώτες μας, αυτοί οι συμπολίτες μας, ας πάει εκεί το Ναυτικό Μουσείο Προστεού, Δήμαρχε, μη πάτε το Ναυτικό Μουσείο μακριά από το κέντρο, μακριά από τη ζώνη των Μουσείων και την πολιτιστική ζώνη, και πάτε εκεί που άκουσα ότι σχεδιάζεται συγκεκριμένα στις Νεφέλλες στη Ραυσάνη. Πέφτει πολύ μακριά, και γιατί να χάσει η δημοφέλεια ένα έσοδο. Τώρα, αυτό το λέω και γιατί. Το Ναυτικό Μουσείο θα μπορούσε να άνοιγε προσωρινά. Η θέση του, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι στο Καρνάγιο, σε εκείνες τις αποθήκες όπου από την αρχή είχε σχεδιαστεί να πάει. Μαθαίνουμε, λοιπόν, τώρα ότι έρχεται ο κύριος Κουρουμπλής και ετοιμάζει να παραχωρήσει στο δήμο το Καρνάγιο και κάποιες άλλες περιοχές από το λιμάνι Απόστολος-Παύλος. Δεν μας έχετε ενημερώσει σχετικά, και αναρωτιέμαι και εκείνη η μελέτη που είχαμε ψηφίσει εδώ να γίνει για την τυρέστερη αξιοποίηση του λιμάνιου από την πλευρά του δήμου, εφόσον το διηγεί το λιμάνι. Δεν την έχετε παρουσιάσει. Δεν ξέρω, τα παραδοτέα έχουν παραδοθεί στον δήμο. Ένα τελευταίο ζήτημα, βγήκε τελευταία πρόσφατα, ανακοινώθηκε μάλλον από το δήμο Καβάλλας, ότι κερδίσαμε την υπόθεση με την ένεργα και έτσι είναι αυτές οι εταιρίες που παρήχαν ρεύμα ηλεκτρικό και έτσι αποδίδονται στο δήμο, ή τέλος πάντων θα μπορέσει να πάρει ο δήμος περίπου 180.000 ευρώ. Η ανακοίνωσή σας θα ήταν πιο πλήρη, αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας, αν γράφατε κιόλας πότε ξεκίνησε, πότε υποβλήθηκε η μήνυση αυτή, γιατί προφανώς δεν είναι του 2014 και μετά, είναι πριν από το 2014, για να μην επαναλαμβάνουμε αυτές τις πινακίδες που μπήκανε στα νητιαγωγεία, ότι θεμελιώθηκε και εγγενιάστηκε από σας. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Ένα τελευταίο, προφανώς και είμαστε σύμφωνοι με το να δικαιωθούν οι συμβασιούχοι, έτσι δεν το συζητάνε, αλλά έχουν την εντύπωση ότι εδώ θα πρέπει να κάνουμε ένα ψήφισμα καλό, ώστε πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί που είναι χρήσιμοι στο δήμο, οι οποίοι δεν είναι δημινήτες, στο δικό μας δήμο βέβαια, σε άλλους δήμους είναι δημινήτες δυστυχώς, σε μας όμως ευτυχώς είναι με ΑΣΕΠ, άρα δεν έχουμε πρόβλημα εδώ, έχουμε και δημινήτες, λυπάμαι πάρα πολύ τότε. Κοντά στο χλωρό, ας ευνοηθεί και το ξερώ, εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει πρόβλημα αξιοκρατίας και αντικειμενικών κριτηριών και κατά συνέπεια είμαστε από κάθε άποψη δίκαιοι, εάν ζητήσουμε ακόμα και την μονημοποιήθηση των ανθρώπων αυτών. Ευχαριστώ, κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Πάρα πολύ γρήγορα, κύριε Πρόεδρε, για να μην τρώω το χρόνο. Στο Μένι Πιαγωγείο με τη μελέτη για το 21ο στο ΕΣΠΑ, σας διαβεβαιώνω αύριο το πρωί μαζί με τον καινούργιο Αντιδήμαρχο, θα το δούμε το θέμα, αν μπορούμε να βοηθήσουμε, έστω με αυτή τη λύση με την οποία εξυπηρετείται όλη η Ελλάδα. Σ' ό,τι αφορά το ΜΤΡΕΣΕ, πάρα πολύ γρήγορα θα δούμε... Εγώ ήξερα ότι οι μικρασιάτες είχαν προβληματισμούς ότι δεν χωρούν σε αυτό το χώρο, δεν τους άρεσε όταν τελείωσε, αλλά είδατε, υπήρξα πολύ... δεν μίλησα στην ΠΠΕΤΑ, εσείς αντίθετα μου τα ψήρατε και όλα που δεν τους το δίνω, λέει, δεν το θέλουν οι άνθρωποι. Τέλος πάντων, τέλος πάντων. Σ' ό,τι αφορά το Ναυτικό Μουσείο, βεβαίως, θέλω να σας πω ότι ο χώρος του είναι το λιμάνι, ο φυσικός χώρος του είναι το λιμάνι στο Ναυτικό Μουσείο και αν όλα πάνε καλά και μας παραχωρηθούν οι αποθήκες του Τελονίου, εκεί θα πάει το Ναυτικό Μουσείο. Όλα τα άλλα που προτείνουμε είναι προσωρινά, όπως τα καλαφατιά είναι εκτός της πιάτσας της Κεντρικής, έτσι και η ραψάνη την ίδια απόσταση έχει με τα καλαφατιά, κάπου όμως πρέπει να πάει το Ναυτικό Μουσείο. Και μέχρι να γίνει ο χώρος ας το πάρουμε πρώτα, τις αποθήκες που είμαστε πολύ κοντά πρώτο Θεός και τα λέμε μετά. Γιατί μια από τις προϋποθέσεις για να μας παραχωρηθούν οι αποθήκες του Τελονίου ήταν να βάλουμε κάτι ναυτικό μέσα. Τώρα, αν εμείς μετά θέλουμε να κάνουμε και πολιτεστικές εκδηλώσεις, κανένας δεν θα μας πει τίποτα. Σε ό,τι αφορά τους βανδαλισμούς που γίναν εκεί, πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουν τακτοποιηθεί τα πράγματα, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να κατοικηθεί, όπως είπατε, πάρα πολύ σωστά. Και θέλω να ξέρετε όλοι σας ότι οι βανδαλισμοί πάνω στις καμάρες δεν αφορούν δυστυχώς τον Δήμο Καβάλλας, είναι θέμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας και από προχθές ψάχνω ορισμένους στον τηλέφωνο και δεν μπορώ να τους βρω. Δεν βγαίνουν. Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια για την ΕΝΕΡΓΑ και τις 180.000, σίγουρα 81 δίκαιες γίναν. 81 δίκαιες. Έχετε δίκιο, άρχισε επί της υποχής σας και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Στο ψήφισμα, δεν λέει διοίκης, λέει Δήμος Καβάλλας. Από εδώ και έπειτα έτσι θα βγάζουν τις ανακοινώσεις και θα περιλαμβάνονται όλες οι διοικήσεις. Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα, που η θέση σας είναι θετική και με την ευκαιρία να μιλήσω σε όλους σας. Φυσικά, οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται. Κύριε Πρόεδρε του Εργατικού Κέντρου, είστε εδώ? Είναι πολύ σημαντικό αναρφή. Τα ερωτήματα είναι απλά. Πρώτον, αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται, βεβαίως εργάζονται. Δεύτερο ερώτημα, τους έχουμε ανάγκη, βεβαίως τους έχουμε ανάγκη. Τρίτο ερώτημα, εάν αύριο μου ζητήσουν να τους απολύσω, τι θα συμβεί στο δήμο, έμφραγμα είναι η απάντηση. Χάθηκα, εάν αποληθούν αυτοί οι άνθρωποι έτσι τα ξαφνικά, θα πτύσουν στον αέρα, η καθαριότητα, τα γυμναστήρια, οι πάντες. Το κολυμβητήριο, η λειτουργία του μισού δήμου. Το πολέμισσα, πρέπει να ξέρετε κυρίες και κύριοι με τον Επίτροπο πάρα πολύ. Προφανώς υπάρχει θέμα κεντρικό σ' ό,τι αφορά το δικαστήριο, πώς λέγεται, το ελεγκτικό συνέδριο και σ' ό,τι αφορά το υπουργείο. Κάτι δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Και όταν μαλώνουν τα βουβάλια, συνήθως την πληρώνουν τα βατράχια, δηλαδή εσείς και εμείς. Θέλω να σας πω ότι μπορεί να μην επιτρέπει και να μην επιστρέφει ο Επίτροπος το ένταλμα και να μην μπορώ επομένως να σας πληρώσω. Αλλά γίνανε ευρύες συζητήσεις σήμερα μέσα στο γραφείο της Δημάρχου. Εγώ αύριο το πρωί υπογράφω εντέλεστε και ασφαλίζω τον κόσμο, κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι να είναι ανασφάλιστοι. Κάτι να πάει στραβά, κάτι να πάθει ένα ατύχημα και θα εποφεληθούν από την ασφάλεια και για την ασφάλιση των παιδιών τους και θα μετρήσει θετικά αργότερα σε οποιοδήποτε διεκδίκησή τους, είτε δικαστική είτε οτιδήποτε, αν δεν πάνε τα πράγματα καλά και μιλάω για τα δίμηνα βέβαια γιατί τα πεντάμινα και τα οχτάμινα που είναι μέσω ΑΣΕΠ θεωρώ ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Παίρνω την εφήνι μου επάνω, βάζω αύριο την υπογραφή μου, ασφαλίζω το κόσμο και ευελπισθώ από κει και πίτα να υπάρξουν οι ανάλογες πιέσεις για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν. Αυτά κυρίες συμματσίες. Ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Κύριος Παπαδόπουλος παρακαλώ ευχαριστώ. Σε συνέχεια σε αυτά που λέτε Δήμαρχε καλά το κάνετε και παίρνετε αυτή την πρωτοβουλία για να μην πάθει και εύφραγμα ο Δήμος Καβάλλας. Νομίζω ότι πρέπει να σκίσετε την πίεση που λέτε. Νομίζω ότι πρέπει να πάρετε και αυτή την πρωτοβουλία, να την ολοκληρώσετε και επίσης με τους βουλευτές να παλέψετε γιατί είναι ένα θέμα... Το πρόβλημα είναι πανελλήνιο κύριε Παπαδόπουλος. Το ξέρω, το ξέρω, το γνωρίζω. Οι μισοί Επίτροποι υπογράφουν, οι μισοί δεν υπογράφουν. Οι μισοί Δήμαρχοι τους δέχονται, οι μισοί δεν τους δέχονται. Υπάρχει μια βαγούρα πανελληνίας. Έχω ενημερωθεί ότι κάποιοι δήμοι έχουν πληρώσει, κάποιοι άλλοι υπάρχουν εμπλοκές, αλλά νομίζω ότι με ένα κοινό αγώνα θα τα καταφέρουμε. Εάν υπογράψει, ο Δήμος θέλει να πληρώσει. Έστειλε ένταλμα. Χωρίς να υπογράψει ο Πίτροπος το ένταλμα, δεν μπορεί να πληρώσει κύριε Παπαδόπουλος. Θα σκίσουμε την πίεση και νομίζω ότι τέλος όλοι μαζί, συμφωνεί, θα το καταφέρομαι. Πέρα από αυτό, θέλω να μιλήσω λίγο για αυτήν τη συγχόνευση του 21ου του Αγίου Λουκά του Πιαγωγείου και του 18ου του Ισδέπος. Είναι μια ιστορία που αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουμε, κύριε Πρόεδρε, να βρούμε αν γίναν κάποιες παραλήψεις ή αν γίναν κάποιες διαβουλεύσεις όπως έπρεπε. Εκεί που μένω είναι το ότι βλέπω ότι δεν υπήρχε ενημέρωση στους δασκάλους, δεν υπήρχε ενημέρωση στο Σύλλογο Ογονέων, δεν είχαν καμία ενημέρωση και δυστυχώς εδώ και τρία χρόνια περίπου τα παιδιά συστεγάζονται του 21ου στο 18ο της Δέπος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση ολόκληρη περιοχή όπως είναι ο Άγιος Λουκάς να μην έχει το δικό του Νιπιαγωγείο. Νομίζω, κυρία Δήμαρχη, θα το δείτε και αυτό, θα το δείτε και συμφωνείτε, θα το δείτε και θα το παλέψουμε, γιατί πρέπει να το φέρουμε γρήγορα εδώ, να πάρουμε να κάνουμε μια ανάκληση στη γνωμοδότηση που πήραμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη γνωμοδότηση. Γιατί, κυρία Δήμαρχη, στο Υπουργείο ακόμα δεν πήραν τελεσίδικη απόφαση να το προλάβουμε. Νομίζω ότι πρέπει να μην το αφήσει το θέμα, είναι σοβαρό. Γιατί έτσι όπως γίνονται τα πράγματα στο 18ο θα μαζευτούν πολλά παιδάκια, θα είναι φύλαξη, δεν θα είναι Νιπιαγωγείο, θα έχει άλλο χαρακτήρα. Μένω μετά, κυρία Δήμαρχη, θέλω να ρωτήσω ποιος είναι ο σχεδιασμός του Δήμου για την υλοποίηση του κρατικού προγράμματος πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας. Και ποια είναι, κυρία Δήμαρχη, η πορεία συζήτησης με την 4η Γεωνομική Περιφέρεια. Πρόσφατα, κυρία Δήμαρχη, έχουν ημερωθεί, είναι μια καινούργια δομή, είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα, είναι πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας η πρωτοβάθμια φροντίδα, για τους καβαλιώτες. Θέλω να το δούμε, να είμαστε οργανωμένοι έγκαιρα για να μπορέσουμε να τα παίξαμε σήμερα και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Στις καμάρες, κυρία Δήμαρχη, έχουν ημερωθεί, θέλουμε να τσεκάρουμε λίγο τους προβολείς, γιατί δεν ανάβουν όλοι. Είναι σημείο, κατατεθέν, καμάρες για το ντόμπο, εκείνη η ιστορία μας. Θέλω λίγο, κύριε Τουλκίδη, μάλλον το γνωρίζετε, να το ελέγξετε. Δημόσια μπορεί να μη θέλετε να μιλήσετε. Διάβασα τις δηλώσεις, κύριε Δήμαρχε, για τις πηγές και κύριε Πρόεδρε της ΔΕΙΑΚ του Δοξάτου, για το νερό που παίρνουμε εδώ και χρόνια. Συμφωνώ με αυτό που λέτε, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση, γιατί βλέπω ότι ο δήμαρχος Δοξάτου και διαβάζω, ότι θέλει και βλέπει και λίγο το Πυλοθεραπευτήριο. Καλό είναι να μας ενημερώσετε, ώστε όλοι μαζί να είμαστε μια γροθιά, γιατί να μην έχουμε καμιά εκτροπή και έχουμε καν ατύχημα, κύριε Δήμαρχε. Θεωρώ ότι δημόσια δεν θέλουν να μ' απαντήσει στο Δημοτικό Συβούλιο, αλλά τους επεκεφαλεί στον παρατάξο να μας έχετε μια ενημέρωση, να δούμε ακριβώς πού βρίσκεται. Με την ευκαιρία του Νεαυτικού Μουσείου που ανέφερε και ο κ. Σιμιτζής, που όλα και εσείς κύριε Δήμαρχε και όλα αυτά που λέτε τα βλέπω θετικά, τα αντιμετωπίζω θετικά, αλλά νομίζω μέχρι που να αποφασίσουμε, είτε πάρουμε άλλη, είτε δεν πάρουμε, είτε αποφασίσετε, είτε αξιοποιήσετε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου που μέσα έχει συγκεκριμένο χώρο, που είναι στο Καρνάγιο, μέχρι τότε νομίζω με μια απλή τροποποίηση του τεχνικού πρόγραμ στο τεχνικό δελτίο με μια τροποποίηση μπορούμε να πάρουμε μια παράταση και να μείνει μέσα το Νεαυτικό Μουσείο χωρίς να υπάρχει το άγχος ότι πρέπει γρήγορα να βρούμε ή έχουμε εκδηλώσει οτιδήποτε και να μπορέσει να απαλλαγεί και από αυτή την ανησυχία του και όλοι οι φίλοι του Νεαυτικού Μουσείου όπως και εσείς κύριε Δήμαρχε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση τουλάχιστον προσωρινή νομίζω με μια τροποποίηση στο τεχνικό δελτίο θα μπορέσετε να βρείτε αυτή τη λύση. Σας ευχα στις παρεμβάσεις σας σήμερα και θα με επιτρέψετε πιο μεγάλη είμαι σαν μια μεγαλύτερη αδελφή να πω ότι εξαιρετικός ο τρόπος σας είπα λοιπόν να ανακαλέσουμε τη γνωμοδότηση για το 21ο νηπιαγωγείο δεν νομίζω ότι είναι εφικτό αυτό να το κάνουμε πάντως μπορούμε να συζητήσουμε με τη διαχειριστική για να δούμε για την ανακάλυση της Δημοτικής Επιτροπής μιλάτε και του Δημοτικού Συγγουλίου και αυτό μπορούμε να το δούμε διότι είναι σωστό και πιο ανθρώπινο τα παιδιά της γειτονιάς να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς δεν έχουν άδικο που το ζητούν αυτό οι δάσκαλοι ότι μετά το 21ο θα έχει πρόβλημα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με επισκέφτηκε σήμερα ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου και μου μετέφεραν την παράκληση του κυρίου Πλομαρίτη που είναι ο διοικητής της είπε ο οποίος αργότερα με πήρε και τηλέφωνο και συζητήσαμε οι δυό μας γνωριζόμαστε με τον διοικητή της είπε είμαστε συμβιτητές στο πανεπιστήμα είναι εξαιρετικός άνθρωπος ζήτησε να κάνουμε στην Καβάλα η Καβάλα είχε εξαιρεθεί πρώτα από αυτό το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γιατί λέει θεωρείται πλούσια πλούσιους δήμους μπας η περίπτωση καταλάβανε ότι σε δεύτερο σκοπό πρέπει να το βάλουν μου ζητήσανε από το δήμο να δώσω δύο χώρους στην πόλη της τάξεως των εκατό τετραγωνικών όπου θα δουλέψουν δώδεκα άτομα γιατρί διοικητικό προσωπικό νοσηλευτικό προσωπικό και όλα τα σχετικά για μένα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρω χώρους πάρα πολύ δύσκολο δεν είπα τίποτε δεν είπα τις δυσκολίες γιατί γιατί πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό το πρωτοβάθμιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο κόσμος έχει λόγω της οικονομικής χρήσης έχει ανάγκη από γιατρό και το θέλει χωρίς ραντεβού και κοντά του γιατί κανένας πια εύκολα δεν μπορεί να πάει έξω στους ιδιώτες αυτοί που μπορούν να σπηγαίνουν οι άλλοι πρέπει να έχουν γιατρό κοντά τους επίσης ανέφερα τους συμβουλευτικούς σταθμούς που έχουμε στα ΚΑΠΙ και ότι λειτουργούμε και εμείς και σε συνδυασμό και σε συνεργασία και το παιδί μαζί ούτε το παιδί πρόκειται να κλείσει όλα αυτά είναι φορείς που μπορούν να βοηθήσουν τους δημότες μας και ο δήμος Καβάλας είναι πρόθυμος να το κάνει για το φωτισμό στις καμάρες είμαι σίγουρη ότι ο υπήρους Τουλκίδης θα ειδοποιήσει τον ελεκτροφορτισμό δεν ξέρω αν είναι κάτι που ανήκει σε μας ή κάπου αλλού θα το δούμε πηγαίνεις κεφαλαρίου όπως σας είπα μερικά πράγματα δεν έχουμε όταν ανοίγουμε τα χαρτιά μας εγώ όμως επικαλούμε την κοινή μας λογική που λέει θα έκαμνε τόσα έξοδα Ευαγγελίου να φέρει από τέτοια απόσταση νερό αν δεν είχε εξασφαλίσει το ίδιο το νερό μόνο αυτό θα σας πω δηλαδή σωλήνες πράγματα θάματα τότια φασαρία χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το νερό παραπάνω δεν θα ξέρω πολλά να πω κύριε Προυσαεύ και σας παρακαλώ αν έχετε στοιχεία ελάτε να με βρείτε να μου τα πείτε για το καλό του δημοπασίλου με όλοι μας το επιχειρησιακό πρόγραμμα αναφέρατε ότι έχει μέσα ότι θα γίνει το Ναυτικό Μουσείο στο Καρνάγιο νομίζω παιδευτήκατε εκεί θα γίνει Μουσείο Ναύπηγο Επισκευαστικής Ζώνης αυτό που είναι δηλαδή Καλαφατιά Μουσείο αυτής της τέχνης η οποία σιγά σιγά εκλείπει φυσικά και θα φροντίσουμε δεν πρόκειται να πετάξουμε κανένα Ναυτικό Μουσείο έξω πασχίζουμε να βρούμε χώρο να τους βάλουμε για να είμαστε εντάξει και στις υποχρεώσεις μας γιατί έχουμε μια υποχρέωση να κάνουμε την πανελλήνια έκθεση του χρόνου και εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε και ολόκληρη φασαρία για να το πάρουμε εμείς και να μην το πάρει άνδρος με τους εφωπληστές της. Αυτά κύριε Παπαδόκου. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχο, κύριος Παπάς Εβάγγελος Σιχτουλόου. Πώς αναφορά το θέμα της συγχώνευσης, κυρία Δήμαρχε. Εγώ δεν συμφωνώ με τη λογική που βάζετε. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να αποσχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό που κάνει τους κατοίκους να ανησυχούν. Εάν πράγματι εκεί το νηπιαγωγείο έχει παιδιά δηλαδή από την κοινωνιά και έχει σε αριθμό τόσα πολλά, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι οικονομικοί λόγοι, άλλοι λόγοι δεν υπάρχει νηπιαγωγείο και να το αφήσουμε. Πρέπει αυτή να είναι η μόνη συνθήκη που οδηγεί τα πράγματα από μόνο τους. Όταν δεν υπάρχουν παιδιά είναι ανάγκη να υπάρχει νηπιαγωγείο εκεί και αυτό ανατροφοδοτεί μετά το Δημοτικό και ούτω καθεξής. Είναι ξεκάθαρο και μην μου λέτε ότι δεν μπορούμε να την ανακαλέσουμε, μπορούμε να την ανακαλέσουμε την γνωμάτευσή μας και αυτό σαν όπλο μαζί με το Σύλλογο εδώ πέρα των εκπαιδευτικών, να οδηγήσουμε την Επιτροπή που αποφασίζει σε αυτό που απαιτεί η τοπική εκεί πέρα κοινωνία. Αυτός είναι ο ρόλος ο δικός μας, είναι καθαρά πολιτικός, δεν είναι να τα ακούει και από εκεί πέρα να λέει γίνεται δεν γίνεται, είναι να παλεύει μαζί με τις κοινωνίες και με τους κατήκους. Ένα είναι αυτό. Δεύτερο, όσον αφορά τους συμβασιούχους, πιστεύω ότι αυτό και μόνο που είπατε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτούς, σημαίνει ότι αυτό και μόνο αποτελεί λύση, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να μην ταλαιπωρούνται με δίμηνα, πεντάμινα, οχτάμινα να ενταχτούν στο δυναμικό του δημο, αυτός είναι ο στόχος. Τώρα θα μου πείτε ότι μα αυτός είναι ένας παραλλαδικός στόχος και δεν επιτυχάνεται. Ναι. Εμένα, όμως, μου κάνει εντύπωση πώς δεν μπορείτε να πληρώσετε, γιατί δεν σας το επιτρέπει ο Επίτροπος, και μπορείτε να ασφαλίστε. Μπορείτε να ασφαλίσετε χωρίς πληρωμή. Μπορείτε να ασφαλίσετε χωρίς πληρωμή. Πώς γίνεται αυτό. Δηλαδή, όταν θα έρθει να πληρώσετε την ασφάλιση, ποιος Επίτροπος θα το επιτρέψει αυτό. Λοιπόν, εφόσον μπορείτε να βρείτε τέτοιους τρόπους, μπορείτε να βρείτε και τρόπους να ανακουφίσετε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι, ούτε λίγοτε πολλοί, και λίγα λεφτά παίρνουν και δεν τα έχουν πάρει επί σειρά μηνών. Πάμε τώρα σε κάτι που διάβασα πάλι στον τύπο. Προχωρημένες λέει συζητήσεις, μάλλον προς το κλείσιμο της υπόθεσης στρατόπεδα Συμμακοπούλου. Οφείλετε να μας ενημερώσετε. Τι πράγματα είναι αυτά. Δηλαδή, τελικά συμφωνήσαμε να γίνουν εργολάβοι, οικοδομόνοι ή στρατιωτικοί. Θα σας ακούσω. Κεφαλάρι, λέτε και καθυσιάζει τον κ. Παπαδόπουλο ότι ο κ. Ευαγγελίου δεν ήταν οικοδομιδό. Αυτό είναι απάντηση. Απάντηση του Δημοκρατικού Συμβουλίου. Πρέπει να μας πείτε, να εσυχάσουμε και εμείς για ποιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει, είτε εσείς είτε σε αυτόν τον Συμβούλιο είτε στο επόμενο μαζί με τους νομικούς, να μας πούνε για ποιο πράγμα εμείς είμαστε ασφαλισμένοι και δεν μπορεί ο δήμος δοξάτου να γίνει τέλος στο νερό. Με τρεσές. Νομίζω κ. Σιμπτσή καταλάβατε ότι φτιάξατε ένα πράγμα και ζητάτε τώρα να βρούμε κάτοικο και κανείς δεν πάει εκεί πέρα μέσα. Άρα καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν η ανάγκη να γίνει ο πρεσσές, καλύτερα να το είχατε πάρει κύριε το πράγμα από εκεί, να ανοίξει και η ιστορία οι καμάρες και να λευθερωθεί ο χώρος. Γιατί εσείς μας διαβεβαιώνατε, γιατί εγώ είμαι από τους παλιούς δημοτικούς συμβούλους εδώ πέρα, μας διαβεβαιώνατε τότε, όταν δεν θέλατε να το λέμε με τρεσέ για να ακούγεται καλύτερα στα αυτιά των κατοίκων, το λέγατε ότι θα πάει εκεί πέρα ο Σύλλογος Μικρασιατών και θα στεγάσει και είχατε συμφωνήσει. Και έρχεται η Συμπερινή Δήμαρχος και λέει, μα δεν χωράνε, δηλαδή συμφωνήσατε και τώρα λένε δεν χωράνε, κάτι εδώ δεν πάει καλά. Δεν μπορεί να είχατε συμφωνήσει και τώρα να λένε δεν χωράνε, κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα σε αυτή την ιστορία και μάλλον άχρηστος είναι ο Πετρεσές και μην ενοχλείστε μόνο με αυτά που γράφουν εκεί, γενικά τα γράφετε είναι σε όλα τα μνημεία. Δεν έχετε υπερπροστασία για αυτό το μνημείο γιατί ούτε καν μνημείο δεν είναι για μένα αυτό εκεί πέρα το πράγμα. Και για τον καινούργιο αντιδίμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και κλείνω. Ο φωτισμός έχει πρόβλημα στην πόλη, κύριε Τουλκίδη. Κεντρικό σημείο, η Δαγκλή, δεν είναι φωτισμένη, δεν ανάμουν τα φώτα. Όλος αυτός ο δρόμος, μέσα στο κέντρο της πόλης, στον Αμπυγδαλαιώνα, μου κάνουν διάφορες συστάσεις ότι εκεί δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός. Και επιπλέον, να κλείσω με αυτό, τι θα γίνει με τους δρόμους. Θα μας δώσετε ένα πρόγραμμα εδώ πέρα να δούμε με τις αρθαλτοστρώες τι γίνεται, με τις λακούβες τι γίνεται, γιατί συνεχώς δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Μας ρωτάνε πότε θα κλείσουν αυτές οι τεράστιες λακούβες που υπάρχουν στους δρόμους στις καβάλες. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Παπά. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Παπά, για τον Επιαγωγείο, το είπαμε, να ανακαλέσουμε τη γνωμάτευσή μας. Νομίζω πρέπει να το ξαναφέρουμε. Εφόσον μπροστά μας ήρθαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαι σίγουρη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει, όταν πήραμε απόφαση και την πήραμε όλοι μαζί εδώ, δεν είχε εμφανιστεί κανένας. Τώρα εμφανιστεί. Λοιπόν, τέσσερις μήνες πριν. Παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν πειράζει, ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς ξαναφέρουμε και το προχωρούμε. Για τους συμβασιούχους τα πράγματα είναι ακριβώς όπως σας τα είπα. Πρώτον, τους χρειαζόμαστε. Δεύτερον, δουλεύουν. Δυστυχώς, μακάρι να μπορούσαμε το πάτημα ενός κουμπιού όπως πληρώνεται οι ΑΠΔ στο ΕΙΚΑ, μακάρι να μπορούσαμε το πρώτημα ενός κουμπιού να τους πληρώσω αυτούς τους ανθρώπους. Δεν εξαρτάται από μένα. Στήλαμε δύο φορές το ένταλμα στον Επίτροπο. Την πρώτη φορά το επέστρεψε, επιμείναμε, τη δεύτερη φορά το έστειλε κάτω στο ελεγκτικό συνέδριο. Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε το ελεγκτικό συνέδριο. Δεν μπορεί να πληρώσει αλλιώς ο Ταμείας. Τα στρατόπεδα Σιμακοπούλου δεν θα γίνουνε εργολάβοι και κατοικίες των στρατιωτικών, τουλάχιστον όπως μας διαβεβαιώνουν. Εάν υπήρχε, κάθε φορά σας είπα, γίνεται ένα δηματάκι για το καλύτερο. Και αυτή τη στιγμή πήρα το OK και από τον Επίτροπο για το business plan. Για να μπορέσω, παρόλο που δεν είναι του Δήμου, να το κάνω. Στο κεφαλάρι, αγαπητέ φίλε Βαγγέλη, δεν επιτρέπεται να ανοίξω όλα τα χαρτιά μου. Δεν είναι καλό για τον Δήμο Καβάλλας. Όποτε υπήρξα αφελής και το έκανα, το πληρώσαμε ακριβά. Να είστε σίγουροι όμως ότι είμαστε νομικά καλυμμένοι. Εξάλλου έτσι είχε ξεκινήσει και η κουβέντα. Τι δουλειά έχει δικηγόρος από τον Δήμο Καβάλλας να ψάχνει τα κοιτάπια στο Δήμο Δράμας. Θυμάστε εδώ μέσα αυτό το πράγμα με ζητήσατε, με ρωτήσατε. Θεωρώντας ότι εγώ ξοδεύω λεφτά του Δήμου Καβάλλας για να ψάχνω σε άλλους δήμους. Είχα λόγο που το έκανα. Ο φωτισμός βεβαίως στη δαγκλή είναι χάλια, κύριε Παπά. Μπροστά στο εργατικό κέντρο και προχωρώντας προς τα πάνω είχαμε ειδοποιήσει τον προηστάμενο του ηλεκτροφωτισμού ο οποίος είπε ότι υπήρχε θέμα βραχικικλώματος. Για τα περαιτέρω θα μας ενημερώσει ο κ. Τουλκίδης. Γρήγορα κ. Τουλκίδη. Όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό προφανώς να επαναλάβω τα κομμάτια τα οποία δυστυχώς είναι μια σκληρή πραγματικότητα ότι οι διαγωνισμοί της προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού όπως και υλικών τα προηγούμενα χρόνια δεν μπήκαν καλά με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείμματα σε προμήθειες και αποθεματικά για λάμπες αλλά και υλικά. Εν πάση περίπτωση ο διαγωνισμός για το ηλεκτρολογικό υλικό είναι στον αέρα, θα διεξαχθεί στο τέλος του Μαρτίου και ευελπιστούμε πρώτον στις τυπικές διαδικασίες του διαγωνισμού παρόλα αυτά έχουμε και άσως τα τσεπά και μας. Όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό αυτό. Από εκεί και μετά ο ηλεκτροφωτισμός είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο σε κάποια φάση θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο 2017 και όχι στο επίπεδο που λυνόταν πάντα αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα την οποία θα έρθει η ώρα να το πούμε και αυτό. Τώρα, όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις οι ασφαλτοστρώσεις έχουν ως εξής πέρα και πάλι του γνωστού προβλήματος με τις προμήθειες ασφάλτου και έτσι μέλλου τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή να σας πω εντάχει. Πρώτον, ο διαγωνισμός για τις ασφαλτοστρώσεις του 2015 είχε έναν έκτο το εργολάβος συντεπώς είχαμε όλες τις διαδικασίες για να φέρουμε τον καινούργιο είναι σε προσυμβατικό έλεγχο και προσπαθούμε να το κυρίσουμε... Κύριε Τουλκίδη, είναι γνωστά αυτά, τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένα, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε τώρα. Τι κάνουμε τώρα, τώρα που βρισκόμαστε. Μισό λεπτάκι, τώρα βρισκόμαστε στο ότι ο δεύτερος ανάδοχος αυτού του διαγωνισμού είναι σε προσυμβατικό έλεγχο είναι πως μέσα στο μήνα θα έχουμε ανάδοχο από το 2015 πρώτο. Έχουμε ανάδοχο του 2016 δεύτερον ο οποίος ήδη δουλεύει όπως είδατε στην Αρτέμιδος και προχωράει στην Περικλαίους και κατεβαίνει και στην Αμερικανική Εθνική Σταυρού. Έχουμε επίσης ανάδοχο για τις συντηρήσεις ασφαλτοστρώσεων και τις μετροστρώσεις του 2016 ο οποίος και αυτός όπου να είναι βγαίνει στο δρόμο. Έχουμε κάποιες ποσότητες για την αυτοεπιστεσία μας. Και ο διαγωνισμός του 2017 είναι στον αέρα και οι δύο διαγωνισμοί και των συντηρήσεων και των ασφαλτοστρώσεων και νομίζω έχουν η ημερομηνία διαεξαγωγής 4 Απριλίου. Αυτή είναι η κατάσταση σε αυτή τη στιγμή. Ευχαριστούμε τον κ. Τουλκίδη, ο κ. Βέρος παρακαλώ και το λόγο. Κύριε Πρόεδρε όσον αφορά με τη συγχωνεύση των υπιαγωγίων. Για το έτημα που έχει βάλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Υπιαγουγών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και των γονέων των συγκεκριμένων υπιαγωγίων. Είναι ένα δίκιο έτημα και νομίζω ότι ακούσαμε όλοι τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους ζητάνε να μην υπάρξει συγχώνευση των συγκεκριμένων υπιαγωγίων. Άλλωστε για όλους αυτούς τους σοβαρούς λόγους εμείς ως δημοτική παράταξη όταν ήρθε το θέμα για γνωμοδότηση από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας εμείς το καταψηφίσαμε. Άρα, κυρία Δήμαρχε, δεν ήταν ομόφωνη η απόφασή μας, δεν το ψηφίσαμε όλοι. Και για να μην αδικό θα ήθελα να σας πω ότι και η παράταξη του κυρίου Ποτέλια δεν το ψήφισε. Και γι' αυτό μου κάνει και εντύπωση σήμερα που ακούω από συναδέλφους, επικεφαλής και όχι μόνο, να λένε ότι δεν ήμασταν καλώς ενημερωμένοι από τη διοίκηση. Μα, οφείλουμε όλοι, όταν συζητιούνται κάποια θέματα, να είμαστε ενημερωμένοι και να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Και θεωρώ ότι δεν περιμένουμε από καμιά διοίκηση να μας πει αν θα πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά. Τώρα, θα πρέπει να σας πω ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, μια και όλοι συμφωνούμε, ότι κακώς γνωμοδοτήσαμε θετικά για τη συγχώνευση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει ως τακτικό θέμα και να υπάρξει ανάκληση εκείνης της απόφασης, διότι είναι γνωστό ότι όλες αυτές οι αποφάσεις, οι γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τις σχολικές μονάδες, μαζί με τις προστάσεις των προησταμένων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πηγαίνουν συνολικά στον περιφερειακό διευθυντή και μετά ο περιφερειακός διευθυντής στέλνει συνολικά την πρόταση στο Υπουργείο. Και καταλαβαίνετε ότι αν το Υπουργείο δει ότι συμφωνεί ο προηστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα για τα συγκεκριμένα υπαγωγεία, αλλά συμφωνούν και ο Δήμος. Είναι δυνατό να πει όχι στις συγχωνεύσεις, άρα επιβάλλεται άμεσα να γίνει ανάκληση της απόφασης και να υπάρξει και πίεση άμεσα στο Υπουργείο, διότι δεν ξέρουμε, δεν ξέρω, εγώ δεν γνωρίζω πάντως και εμείς ως Δημοτική Παράταξη, έχει περάσει αρκετός χρόνος, ίσως να έχουν αποφασίσει και την όποια συγχώνευση. Άρα θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τη μεριά του Δήμου ώστε να μην πραγματοποιηθεί συγκεκριμένη συγχώνευση. Και κλείνοντας αυτό το θέμα, λυμπάμαι πολύ, αλλά όταν συζητούσαμε το θέμα, κατηγορηθήκαμε ότι οι λόγοι για τους οποίους ως Δημοτική Παράταξη ζητήσαμε να μην υπάρξει αυτού του είδους συγχώνευση αυτών των υπιαγωγείων, ήταν ότι θέλαμε να προστατεύσουμε κάποιες θέσεις διευθυντών. Αυτά ήταν λόγια του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, του κ. Καλανταρίδη, να τα θυμίσουμε. Όσα αφορά τώρα για το δεύτερο θέμα και για το ψήφισμα για τους συμβασιούχους. Είμαστε αναγκασμένοι για μια ακόμη φορά να πούμε την πάγια θέση μας ως Δημοτική Παράταξη που εμείς λέμε ότι οι πάγιες και οι διαρκές ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου θα πρέπει να καλύπτουνται από εργαζόμενους με συνεχή και σταθερή εργασία. Όπως να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου πιέζουμε τη διοίκηση ώστε να πραγματοποιήσει προσλήψεις μόνη μου προσωπικούς τα ανταποδοτικά που μια και εδώ και ένα χρόνο περίπου υπάρχει άρση της απαγόρευσης για τις ανταποδοτικές εμπειρισίες. Για να μην έχουμε αυτού του είδους τα προβλήματα, αλλά και ταυτόχρονα να μην κρατάμε ή να μην κρατούν κάποιοι άλλοι σε ομηρία τους εργαζόμενους. Τώρα όσα αφορά για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, βεβαίως θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από όλους που έχουν ευθύνη ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Και κλείνοντας θα θέλω για μια ακόμη φορά να πω και να θυμίσω τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνούμε στη διαδικασία πρόσληψης με δήμηνα διότι είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν κριτήρια ΣΕΠ και άρα θεωρούμε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία. Και ένα τελευταίο και είναι και ερώτημα αυτό προς τη διοίκηση, θα θέλαμε λίγο κυρία Δήμαρχε να μας πείτε εάν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ή αν έχουν ολοκληρωθεί από τη μεριά του Δήμου όσο αφορά με το να δοθούνε στη διέθεση δασσών οι δαστικές γραμμές και οι οικιστικές σπικνώσεις. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε για να προστατέψουμε συνδημότες αλλά και ταυτόχρονα για να εξερεθούν από τις όποιες ενστάσεις αντιρίσεις αλλά και την ταλαιπωρία όλων αυτών των δημοτών μας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Κυρία Δήμαρχε παρακαλώ. Κύριε Βέρο, σ' ό,τι αφορά τον υπιαγωγείο, όπως είπαμε θα το ξαναφέρουμε το θέμα. Στις προσλήψεις μονή μου προσωπικού στα ανταποδοτικά, χαίρομαι που είναι ο προϊστάμενος της καθαριότητας ακριβώς από πίσω σας και θα σας πει πόσους δικαιούμαστε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό στα ανταποδοτικά. Τρεις και μισή φέτος, διότι ισχύουν ακόμη οι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι λένε ανάλογα με τους όσους βγαίνουν σε συνταξή παίρνει στο 25%. Πόσο είναι των θέσεων ανάλογα λοιπόν με αυτούς που βγήκανε στη συνταξή. Ναι, ναι, από πίσω σας είναι. Τριάμισι άτομα, σας διαβεβαιώνω τόσους μπορώ. Κάνω λάθος κύριε Κλιτσιώτη. Σας παρακαλώ για τα ανταποδοτικά μιλάμε. Σε ό,τι αφορά τα δίμηνα τα οποία δεν μπαίνουν με κριτήρια ΣΕΠ, ελάτε να το πείτε αυτό σε μπονογονεϊκές οικογένειες που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους ένα γάλα και πρέπει να εκπορνευθούν για να το βρουν. Ελάτε να το πείτε αυτό στους πενιντάριδες και πενινταπεντάριδες. Με χαρά διάβασα σήμερα ότι ο ΕΕ θα βγάλει προγράμματα για τους μεγάλους σε ηλικίας τους οποίους ίσως θα μπορέσουμε, μακάρι να μπορέσουμε να πάρουμε τέτοιο προσωπικό. Ελάτε να το πείτε σ' αυτούς τους ανθρώπους, σας διαβεβαιώνω, καμία σχέση δεν έχει πρόσκληψη τα δίμηνα ούτε με ομηρίες, ούτε με πολιτικές χώρους και όλα τα σχετικά. Στις δασικές γραμμές και τις οικιστικές πυκνότητες ο κ. Τουρκίδης. Φυσικά ο Δήμος είναι στη διαδικασία καταγραφής και τοπογραφικών διαγραμμάτων τόσο για την οριοθέτηση όσο και για τις οικιστικές πυκνότητες. Ήδη ένα εργολάβος εταιρεία κάνει την αντίστοιχη δουλειά. Για να μην μπερδευτούμε οι πολίτες θα πρέπει και αυτοί. Ο Δήμος θα έχει τελειώσει στην ημερομηνία. Εβελπιστούμε ότι αυτή η επιπολέωση της κυβέρνησης θα σταματήσει και θα δώσει επιτέλους. Διότι είναι αδύνατον όλοι οι πολίτες να καταφέρουν μέχρι 30 Μαρτίου να κάνουν όλα αυτά που πρέπει να κάνουν. Αυτό όμως είναι σημαντικό να ακουστεί ότι ακόμα κι αν ο Δήμος, όχι ακόμα, ο Δήμος και που θα τελειώσει την δικιά του καταγραφή ως προς τις οριοθετήσεις, ο κάθε πολίτης θα πρέπει ούτως ή άλλως να κάνει τις διαδικασίες στο ηλεκτρονικό σύστημα για να δηλώσει τις αντιρίσεις του. Εμείς βεβαίως υπάρχουν χώροι της καβάλας που είναι αστειότητα να θεωρούνται τασική, παρ' όλα αυτά και οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τις διαδικασίες τους. Βεβαίως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο στην καβάλα το οποίο πραγματικά έχει εμφανιστεί στους δρασκούς χάρτες και δεν πρέπει να έχει ούτε δέντρο μέσα. Αυτά είναι προφανία, αλλά κυρίως είναι εξαίρεση αυτό. Το κυρίως πρόβλημα είναι οι εικηστικές πληγνώσεις οι οποίες και με το ζόριο ριωθούνται μπάνω. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Καλησπέρα Δήμαρχε, Πρόεδρε, συνάδελφοι. Πολύ γρήγορα για το θέμα του νηπιαγωγείου, για το θέμα της Ειχών Επιστοβίων Νηπιαγωγείων θα ήθελα να επανέλθει το θέμα και γιατί πάντα ήμουνα της άποψης ότι τα παιδάκια πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους και εφόσον οι γονείς, όπως τους άκουσα, τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο και εμείς σαν σώμα πρέπει να ταχθούμε υπέρ των γονέων. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο βημοντικό συμβούλιο και να ανακαλέσουμε την απόφαση και αν μπορούμε να ανακαλέσουμε ώστε να μην γίνει ησυχώνευση αυτήν των δύο νηπιαγωγείων, το κάθε νηπιαγωγείο να λειτουργήσει ξεχωριστά στην περιοχή του. Αυτή είναι η άποψή μου και αυτή είναι η θέση μου. Τώρα για το θέμα των εργαζομένων δεν το συζητάμε ότι είμαστε υπέρ του ψηφίσματος που μας δώσανε εδώ τα παιδιά. Το θέμα είναι όμως τι γίνεται. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ευωφυλήσει, δηλαδή αν αυτός ο Επίτροπος δεν υπογράψει και κάτσουν ακόμα ένα μήνα απλήρωτοι τι θα γίνει. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Εδώ πέρα είναι το μεγάλο πρόβλημα και εκεί πέρα πρέπει να στεάσουμε, πρέπει να πιέσουμε. Και δεν μπορώ να καταλάβω δήμαρχε ποιος είναι ο λόγος αυτός ο Επίτροπος και δεν υπογράφει. Δηλαδή πού μπερβεύετε στα ανεπάλλα διατάγματα που έχει βγάλει και η Δέννηση. Άκουσα τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου μιλούσα για διάταγμα Παυλόπουλο, διάταγμα Σκουλέτη, δηλαδή τι είναι αντίθετα αυτά τα διατάγματα. Δεν συμφώνουν μεταξύ τους το ένα είναι ή το άλλο. Ποιος είναι ο λόγος που δεν υπογράφει επιτέλους αυτός ο Επίτροπος να πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματά τους. Όσο για την άλλη μου ερώτηση που ήθελα να κάνω, εντάξει απαντήθηκε. Πώς μπορεί δήμαρχος να ασφαλίσει και να μην πληρώσει εφόσον βόθηκε απάντηση. Χαίρομαι όμως για την πρωτοβουλία που πήρε η Διοίκηση. Πάντως η άποψή μου είναι ότι πρέπει να σκυφούν άμεσα πιέσεις και ο κόσμος να πληρωθεί. Είναι πολύ δύσκολα, πάρα πολύ δύσκολα να μην πληρώνονται οι άνθρωποι μας και να προσπαθούν να επιβιώσουν. Είναι πολύ δύσκολα και αυτό το βάζω στο σώμα και πρέπει να πιέσουμε και σαν διοίκηση εσείς και σαν αντιπολίτευση εμείς. Και επίσης ένα τρίτο θέμα που θέλω να βάλω στη διοίκηση είναι διάβασα πρόσφατα για τη δημόσια διαβούλευση για τα αιχθειοπολία. Θα ήθελα να τοποθετηθείτε να μου πείτε τι γίνεται με τα αιχθειοπολία, τι σκοπεύετε να κάνετε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Γανικώλα. Μισό λεπτό Χρήστο. Μια παράλειψη μου στην αρχή είναι από ώρα εδώ ένας συμπολίτης μας, ο οποίος για ένα λεπτό θέλει να βάλει ένα ζήτημα στο υπόψεν του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νησιρόπουλος και εγώ από τη Βιασίνη τον παρέλειψα. Κύριε Νησιρόπουλο, παρακαλώ για δύο λεπτά να εκθέσετε το πρόβλημα που υπάρχει. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπαιρίζω το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρώτη φορά μπαίνω στο χώρο. Αυτά, δεν έχω ακούγει κάτι. Το μόνο που θέλω να σας πω, το μόνο που θέλω να θέσω σε γνώσεις σας είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή έξω από ένα πολυκατάστημα στην Καβάλα, στην περιοχή του Περιγιαλίου, συγκεκριμένα στο Λίντεκο. Είμαι ο πατέρας του παιδιού που δάγκασαν τα σκυλιά. Ένα κοριτσάκι τριών ετών, το οποίο βγήκε από το αυτοκίνητο, το έβγαλε η γιαγιά από το αυτοκίνητο για να πάνε προς το κατάστημα, μέχρι να κλειδώσει το αυτοκίνητο. Η γιαγιά, το παιδί προχώρησε, το επιτέθηκαν τα σκυλιά. Το ένα εκ των οποίων το δάγκασε και το πήραν κάτω από εφτά σκυλιά. Το προλάβανε το παιδί και το τραβήξανε. Η γιαγιά τρέμω, το λέω και τρέμω, γιατί αισθάνομαι τυχερός που το έχω το παιδί μου σήμερα. Και ένας κύριος ακόμη. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, θεωρώ. Δεν αρκεί να το συζητάμε. Θέλω να με καταλάβετε. Μπορούσα να γίνει κάτι χειρότερο και σήμερα να μην μιλάμε για κάτι που είναι τόσο ελαφρύ και έγινε και πέρασε. Θα είχαμε κάτι χειροτερό, θα ήμασταν τυχεροί και σαν άνθρωποι και σαν δήμος. Πρέπει κάτι να γίνει το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζω ότι περιφερειακά εκαβάλα έχει πρόβλημα από την Παρασκευή που έγινε γνωστό το πρόβλημα. Έχουν επικοινήσει μαζί με άνθρωποι που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Είτε στην ΔΕΠΟΣ, είτε στον περιφερειακό και πολλοί περισσότεροι πιστολίδες. Υπάρχει αγγέλι 30 με 40 κιλών. Κάποιος θα ταΐζει και δημιουργούν πρόβλημα, δαγκώνουν κόσμο. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται γι' αυτό, τι πρέπει να γίνει και ποιος πρέπει να το κάνει. Πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί αυτό ήταν ελαφρύ. Μπορούμε να έχουμε κάτι χειρότερο. Μόνο αυτό. Κύριε Μπόνια ή κυρία Πρασά, ποιος έχει το θέμα αυτό. Κύριε Μπόνια. Κύριε Νησηρόπουλα, ακούστε λίγο ο κύριος Μπόνιας δυο λεπτά για να δώσει μια ενημερωτική. Καλησπέρα σας είμαι ο Αντιλήμαρχος, ο υπεύθυνος εντερταλμένος για τα σκυλιά. Όντως υπάρχει πρόβλημα εκεί, το γνωρίζουμε. Αν όχι καθημερινά, σε πολύ τακτικά διαστήματα περνάει το συνεργείο. Όποτε μπορεί περισιλέγει. Πριν από λίγο καιρό είχαμε περισιλέξει με τη βούχια της αστυνομίας γύρω στα 10 σκυλιά. Υπάρχει ένα πρόβλημα από πίσω. Υπάρχει κάποιος, τώρα δεν θυμάμαι το όνομα του, βούργαρος στην καταγωγή, τα ταΐζει. Μας εμπόδιζε να τα μαζέψουμε. Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Στο χώρο του πάρκινγκ του Λίτρ, κατά επανάληψη έχω περάσει και έχω κάνει παρατηρήσεις σε ανθρώπους που πάνε μέσα στο μαγαζί, πησωνίζουν και βγαίνουν στο πάρκινγκ έξω και ταΐζουν. Όταν ταΐζει ένας, ταΐζει δεύτερος. Σίγουρα έχετε δίκιο γι' αυτό. Υπάρχει πρόβλημα, το γνωρίζουμε. Θα το μεταφέρω στα παιδιά να περνάνε πιο πολύ και αν μπορέσουμε να περισλέξουμε. Απλά, ίσως χρειαστούμε τη βοήθειά σας να μας επισημάνετε το σκυλί που έκανε την επίθεση. Το 1, άμα μαζέψουμε το 1 και τα άλλα θα πάρουν. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κύριο Αντιδήμαρχο. Είναι ένα σοβαρό θέμα αυτό, Αντιδήμαρχε, και πρέπει με τον ΑΒΤ τρόπο να επιλυθεί. Λοιπόν, να είστε καλά. Ο κύριος Μαυρίδης στο αρεκτολόγο και μετά θα σας πιάσω εσάς. Στα γρήγορα. Για τη συγχώνευση, κατ' αρχήν δεν άκουσα καθόλου εδώ πέρα. Προφανώς, δεν τρελαθήκαν. Δεν υπάρχει εδώ πέρα. Πάντα είναι παρόν ο διοεθνητής της πρωτοβάθμιας, ο προϊστάμελος παρόν της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ούτ' λίγο πολύ αφήνουμε εχμές. Καλά είναι να τους καλέσουμε στην συζήτηση που θα γίνει, κύριε Πρόεδρε, για να ακούσουμε και τις θέσεις εκείνων. Δεν νομίζω να τρελαθήκαν κάποια μέρα και να λέγανε, τα κλείνουμε τα δύο νηπιαγωγεία και τα κάνουμε ένα. Βέβαια αυτό δεν είναι μοναδικό. Εγώ ήμουνα πρόεδρος σε δύο νηπιαγωγεία. Στο δέκατο που συστεγάζεται με ένα, το 28ο μου φαίνεται να θυμάμαι καλός. Δύο νηπιαγωγεία. Λοιπόν, δεν άκουσα όμως από μέρος του κυρίου ο οποίος ανηφέρθη για το θέμα αυτό, πόσα παιδιά είχαν αυτά τα νηπιαγωγεία τα δύο. Άκουσα δεκαεφτά, δεκαεκτώ, δεκαέξι. Δεν σημαίνει ότι αν θα μείνουν και πέντε παιδιά πρέπει να λειτουργήσει η νηπιαγωγεία εκεί πέρα. Έχω μια ένθεση σε αυτό το πράγμα. Λοιπόν, και καλά είναι όπως είπα να κλειθεί ο πρωιστάμενος της Πρωτοβάδας, να τον ακούσουμε τον κύριο αυτόν εδώ πέρα. Γιατί δεν είναι να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις. Εν απ' ουσία τον πλέον υπευθύνω και αρμοδίω. Θα ήθελα να ακούσω από την κυρία δήμαρχο ή από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, δεν ξέρω τώρα, είναι φέλες πού υπάγεται το αποπλευλάς κύματος. Στη δημοφέλεια είναι κυρία. Δημοφέλεια. Θα ήθελα να ακούσω λοιπόν, απουσιάζει πρόεδρος, τι γίνεται εκεί πέρα, διότι με έχουν πιάσει εκατό. Και τι είμαι στα εκατό μέτρα εγώ το σπίτι μου. Εκεί ακούς αυτοχειρία. Ακούς ότι πήγε στη Γερμανία και ανεστήθη ο Λάζαρος και ότι ζήκε βασιλεύει. Έτσι άκουσα σήμερα. Είναι ψευδές τελικά. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά αυτή η πολιτική, η οποία ασκείται, ας το να μην πληρώσει ένα μήνα, δύο μήνες, ένα χρόνο, γιατί έχουμε και ένα θέμα στο οποίο πρέπει να μας δώσει η διήκης απάντηση. Πέντε χρόνια δεν πληρώνει ο άλλος καθόλου, είναι νίκια και το κρατάμε. Οπότε ο άνθρωπος στάνει σε ακραίες ενέργειες. Να είναι καλά σχρωστάει εκεί που είναι, αρκεί να είναι εν ζωή, αλλά είναι διφορούμενος. Και ήθελα να ξέρω πόσα είναι τα χρέη. Και γιατί επιτρέψαμε να δημιουργηθούν αυτά τα χρέη. Γιατί δεν κόβουμε την ιστορία αυτή από ένα, δύο μήνες τέρμα. Ή προτείνω λοιπόν στη διήκηση, παρά την οικονομική κρίση, σε αυτές τις μισθώσεις, αυτό που είχαμε καθιερώσει με την Δημαρχία σε Διφυλίδη, να υπάρχει μια εγγυητική της τραπέης για ένα έτος. Δεν μπορεί να κρατάς και να πληρώνεις το μαγαζί να το δουλεύεις και έρθει η ζημία, είναι θέμα δικό του. Δεν του το παραχωρήσαμε έτσι. Επισήλθε σε κάποια διαδικασία. Θα ήθελα να ακούσω λοιπόν πόσα χρωστάει και γιατί τον επιτρέψαμε. Και πρέπει να πάω μου άνθρωπος να είναι καλά. Για τον Μεντρεσέ, κύριε Σιμητσή, σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, από την αρχή είχα πει ότι ήταν λάθος η κίνησή σας. Απορούσα μάλιστα για την εμμονή. Να διαθέσουμε σε έναν χώρο όταν τον είδα σε φωτογραφίες των 60 τραγωνικών μέτρων, ένα εγκατελειμμένο, με μια πόρτα και με ένα παράθυρο και με μια καμινάδα του 1600, να διαθέσουμε για να ανακινιστεί, να αναστυλωθεί ένα εκατομμύριο 400.500. Τι στην ευχή είναι. Αν πηγαίναμε λίγα χρόνια πίσω θα λέγαμε πεντακόσια εκατομμύρια βραχμές. Μα είναι δυνατόν. Παρακαλώ, ήδη έχω επιτρέψει εδώ πέρα και ακούστε και 25 φορές η λέξη αυτή, την οποία έχω πει ότι εδώ μέσα δεν θα τη λέτε, εσείς τη λέτε συνέχεια έτσι. Δεν θα το κάνουμε και θα μαγιαστηθείς τώρα. Ο Πρόεδρος με διορθώνει και συμφωνώ μαζί του. Κύριε Πρόεδρε, έχετε ηθικά το δίκαιο αλλά στην πράξη οι εισηγήσεις αναφέρονται μέτρες έση. Μαζί σας είναι. Εγώ τι φταίω για αυτό. Έτσι είναι λοιπόν. Έρχομαι τώρα. Ανάπλαση λέγεται περιοχής, καμάρες. Μαύρη ανάπλαση είναι κύριε Πρόεδρε. Καλώς πάνε και τα κάνω τώρα για το να μην με προκαλείτε. Και ο μαύρης απ' τις μαύρες πάμε παρακάτω τώρα. Λοιπόν, για τους συμβασιούχους. Κυρία Δήμαρχε, με γνωρίζετε περίπου 18 χρόνια. Συνυπήρξαμε. Πάγια θέση μου και τώρα και πάντοτε ήταν. Όσοι είναι με ΑΣΕΠ είναι οι άνθρωποι να μονημοποιηθούν. Όσοι είναι εκτός ΑΣΕΠ με τερτίπια. Και ξέρετε τι εννοώ πολύ καλά. Καθαρά, είμαι αντίθετος. Κάτι δίμενο, γιατί διάβασα κάτι δίμενο. Και δεν ξέρω πώς άλλος φως να βρεθεί φόρμπουλα. Να κάνουμε πρόταση. Πώς το λένε, καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Εμένα δεν με βρίσκουν συμφόρο. Και δεδέως, όταν παίρνεις 10 άτομα για ένα δίμενο και μετά άλλο ένα δίμενο, άλλα 10. Καλύπτουν ανάγκες. Για αυτούς με τίποτα να συμφωνήσω ως προς τις μονημοποιήσεις και τα λοιπά. Όσοι είναι όμως μια σεπ και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου Καβάλλας, είμαι σύμφωνος. Καθαρά, τσάστα. Γιατί όταν δω καλά είναι να τα λέμε και να τα χαϊδεύουμε. Αλλά όταν βγαίνω έξω από εδώ πέρα την επομένη την πρωία, τα ακούω εγώ. Και πιστεύω και εσείς κάθε μέρα που δεν έχετε στο γραφείο σας 200 άτομα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Μαυρίδη. Παρα πολύ γρήγορα κύριε Μαυρίδη. Σ' ό,τι αφορά τον υπιαγωγείο. Η φιλοσοφία της διοίκησης είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να φεύγουν από τη γειτονιά τους. Για αυτό το λόγο πέρσι ψηφίσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο. Έγινε ολόκληρη φασαρία για τον παιδικό σταθμό. Και έχουμε ανοιχτό έναν Δημοτικό Παιδικό Σταθμό πάνω στην Παιδόπολη. Γιατί, παρόλο που στην αρχή δεν θέλαμε να πάνε εκεί, αν θυμάστε, δεν θέλουν να φύγουν γιατί είναι δύσκολο και για τους παππούδες και τις γιαγιάδες και τους γονείς να μετακινούνται σε διπλανή γειτονιά. Εγώ ξέρω πάρα πολύ καλά, γνωρίζω, ότι άλλη γειτονιά είναι η Δέπος, Νεάπολης, άλλη γειτονιά είναι ο Άγιος Λουκάς και γι' αυτό τους αναγνωρίζω το δίκιο τους. Εφόσον δεν πρέπει να μετακινηθούν από τον παιδικό σταθμό, πρέπει να είναι κοντά και το Δημοτικό Σχολείο και τον Υπιαγωγείο. Η πιο ρεαλιστική πρόταση που άκουσα εδώ μέσα, γιατί με τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες προσπαθήσαν από τη διαχειριστική να τσοκόψουν κονδήλια, η πιο ρεαλιστική πρόταση ήταν αυτή που έκανε ο Σιμητσής, που είπε να φροντίσουμε, να κάνουμε την πρακτική που κάνουμε σε όλα τα άλλα τα σχολεία και κατ' ουσία γίνεται σε όλη την Ελλάδα, τον Υπιαγωγείο να βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Σχολείο με διαφορετική είσοδο. Εγώ πιστεύω σε αυτό το πράγμα και θα το κυνηγήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεύτερον, Νεφέλες, δεν γνωρίζω καλά, θα μας πει η κυρία Ιουσιφίδου την επόμενη φορά, γύρω στις 15.000 πριν χρωστάει αυτός. Λοιπόν, έφερε σε κάποια φάση που το στριμώξαμε, έφερε σε κάποια φάση που το στριμώξαμε κάποια κρίματα, όπως γίνεται πάντοτε με όλους τους επαγγελματίες που ξαφνικά δεν μπορούν να πληρώσουν, τα έφερε για να μπορέσει να ξαναδιεκδικήσει, για να μην το βγάλουμε έξω και μετά μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε. Σ' ό,τι αφορά την αυτοχειρία. Και εγώ το άκουσα, να δούμε αν γίνεται με τη νομοθεσία σήμερα, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνουμε, να δούμε αν γίνεται όμως, αν έχουμε τέτοιο δικαίωμα. Παρακαλώ, παρακαλώ τώρα. Παρακάτω, δεν υπάρχει αυτοχειρία αυτού του ανθρώπου, αυτός που αυτοκτόνησε, να το ξέρετε όλοι σας, γιατί θα ακούνε διάφορα, είναι συγγενείς του, κουμπάρους του, δεν ξέρω τι είναι, ο άνθρωπος, ζήκε βασιλέτη και καλά να είναι. Συμβασίουχοι, συμφωνώ πάρα πολύ μαζί σας, ότι αυτοί που δικαιούνται και με τις πάντες, που νομίζω είμαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να τους αδικήσει το σύστημα, είναι τα πεντάμινα και τα οχτάμινα που είναι μέσω ΑΣΕΠΟ. Συμφωνώ μαζί σας ότι το πρόβλημα είναι οι δημινήτες. Ακούστε τι θα σας πω. Όλοι οι δήμοι έχουν ξεπεράσει αυτό το θέμα με τους εργολάδους. Μας μπροχνω στους εργολάδους. Όποτε ο δήμος Καβάλας είχε να κάνει με εργολάδους που παίρναν προσωπικό, ξέρετε πολύ καλά ότι ερχόταν μετά εδώ το προσωπικό και παρακαλούσε να πιέσουμε για να πληρωθούν από τους εργολάδους. Δηλαδή δεν είναι ούτε αυτή κατουσία λύση, δίκοπο μαχαίρι είναι και αυτό. Αλλά ειλικρινά αν με σμπρώξουν τόσο πολλοί πια να το κάνουν θα το κάνουν. Όλοι οι εργολάδοι ανα την Ελλάδα σήμερα δίνουν την καθαριότητα σε εργολάδους. Ανθιστάμεθα κύριε Μαυρίδη. Αντίσταση προβάλλουμε και δεν το κάνουμε. Αυτό να το έχετε κατά νου. Ευχαριστώ. Κυρία Δήμαρχη ο κ. Σαγανικόλας ενώ σας ήταν έξω έβαλε, ήθελε μια απάντηση για το θέμα της δημοτικής αγοράς. Για τα Ψαράδικα έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα, αν δεν κάνω λάθος κ. Καλανταρίδη, τη διαβούλευση, τη δημόσια διακούλευση. Εμείς έχουμε σκεφθεί η πρόταση, ναι, σκοπεύω εν μέρη, η διοίκηση σκοπεύει εν μέρη, όχι τελείως, να ανοίξει το θέμα. Εξάλλου πληροφορούμε ότι υπάρχει και καινούργια νομοθεσία επί του θέματος κ. Καλανταρίδη, υπάρχει ή όχι. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση δεν είναι όπως ήταν πριν από 30 χρόνια, περνάμε δύσκολα όλοι μας και όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε και αυτούς που βρίσκονται μέσα στην αγορά, αλλά και αυτούς που θέλουν να δουλέψουν έξω στο φως. Λοιπόν, στη διαβούλευση και μετά θα το φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμφούλιο για να το συζητήσουμε. Όχι, τι θέλετε τώρα. Για τι πράγμα να πω. Απλώς θέλω να ανημερώσω του ΣΩΜΑ Πρόεδρε ότι ακόμα και ο κυριαδήμαρχης, ακόμα και ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας είναι ίσα ίσα σύμφωνος στο να μπορέσει να μείνει το υπιαγωγείο στον Άγιο Λουκά, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Δηλαδή δεν είναι αντίθετος, άσχετα με τη νόμοδοδηση, γιατί και αυτός γνωρίζει τα μωρά παιδιά δεν μπορούν και χωρίς συνοδό να γίνονται μεταφορά από τον Άγιο Λουκά στη Δέποση. Έτσι, για να ξέρουμε τι λέμε. Ωραία, ο κύριος Παππάς, ας ξεκινήσουμε από τη σειρά. Για ποιο προσωπικό τώρα. Όχι για το κτίριο. Όχι, όχι. Λοιπόν, ο κύριος Παππάς έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ' όλα, επί της διαδικασίας, φρονώ ότι αυτή η τακτική που ακολουθείται με αγιόταστον απαντάει η Δήμαρχος εκ περιτροπής της ερωτήσης των επικεφαλείς και του Δημοτικού Συμβούλου είναι λάθος. Είναι πρωτόγνωρη και είναι απαράδεκτη. Εάν θεωρεί η κυρία Δήμαρχος ότι της προσδίδει κάποιο επικοινωνιακό όφελος, να είναι βέβαιο ότι δεν της προσδίδει κανένα επικοινωνιακό όφελος. Απ' την ερμηνεία του κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλλας πράγματι δεν βγαίνει συγκεκριμένο συμπέρασμα, είναι και νόμιμο. Αλλά ο πρότυπος κανονισμός Δημοτικών Συμβουλίων που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Στερεχών λέει ρητά ποια είναι η σειρά με την οποία υποβάλλονται ερωτήματα, γίνονται προτάσεις και απαντώνται από τη διοίκηση. Μη συνδέετε το όνομά σας, κύριε Πρόεδρε, με αυτή, κατά την άποψη μου, τη στρέβλωση του δημοτικού διαλόγου. Είναι λάθος και θα το καταλάβει και η κυρία Δήμαρχος στην πορεία. Αλλάξτε το. Ήδη σήμερα, αν προσέξετε, που είμαστε σε μια χαλαρή συναιδρία, εις με όχι πολλές ερωτήσεις και με κάποιες απουσίες, ξεπεράσαμε τον μέσο όρο του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των προημερισίας διατάξεων ερωτημάτων. Τώρα, στα ερωτήματα. Τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση, κύριε Πρόεδρε, με τους δασικούς χάρτες. Θα υποβάλλει ο Δήμος ενστάσεις συγκεκριμένα για την περιοχή του Σωδού Βόλου αλλά και για τον στρατόποδο Μαρκόπουλου. Είναι η πρώην αποθήκη πυρομαχικών στην Άσπρια. Σκοπεύει να το κάνει. Δεύτερον, θέλω να βάλω το θέμα της πλατείας, κυρία Δημαρχέ. Η πλατεία δεν είναι άσχημη ως πλατεία. Είναι όμως από τις πλέον παραμελημένες, με λυπή φωτισμό, με πολύ κακή εικόνα, με έντονα φαινόμενα εγκληματικότητας, βρωμιάς και απαξίωσης. Δεν παραλάβατε στις μια άρεστη εικόνα, προφανώς, την πλατεία Καβάλας, όμως έχουν περάσει δυόμιση χρόνια και έχω την αίσθηση ότι έχουν ενταθεί τα φαινόμενα. Νομίζω ότι πρέπει να το μελετήσετε το θέμα και μετά από μια μελέτη να αποφασίσετε να πάρετε δυναμικές αποφάσεις, φαντάζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνενέσει. Δεν ταιριάζει αυτή η πλατεία στην Καβάλα. Δεν ταιριάζει αυτή η πλατεία σε μια τουριστική πόλη. Οι γονείς να φοβούνται με τα παιδιά να περάσουν από εκεί. Όταν πέφτει ο ήλιος, είναι άντρο εγκληματικότητας. Αλλά και την ημέρα η εικόνα είναι άθλια. Είναι μια εικόνα που πρέπει να αλλάξει. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, μισό λεπτό. Είναι προς μελέτη το ζήτημα το οποίο δείξατε και θα δει το Προεδρείο πώς θα το χειριστεί. Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε, τώρα εσείς έχετε το λόγο. Λοιπόν, για το αν ξεπεράσαμε το χρόνο, είχαμε πάρα πολλές ομάδες σήμερα Δημοτών, αγαπητέ φίλε, και ήσασταν εδώ παρών. Και το είδατε ή μάλλον δεν ήσασταν παρών. Ήρθατε... όχι Μιχαλάξη. Μιχαλάξη. Εγώ θα δω αν θα φύγετε μετά το τέλος των πρωιμιρισίας όπως συνηθίζεται κύριε Παπά, διότι εδώ βρίσκεστε εσείς λόγω του θεαθήναι, μετά τα άλλα θέματα δεν σας αφούραμε. Τώρα παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Εντάξει. Μπορεί να κάνω λάθος. Λοιπόν, μην διακόπτετε τώρα. Συνεχίστε κύριέ μου. Λοιπόν, θα υποβάλλει ο Δήμος ενστάσεις για το δασικό θέμα. Οπωσδήποτε θα υποβάλλει, διότι οφείλει να στηρίξει πριν από όλους τους συνδημότες του, είτε είμαστε εμείς αν έχουμε ένωμο συμφέρον, είτε δεν έχουμε. Τρίτο, το πάρα πολύ σοβαρό θέμα που βάλατε της Πλατείας Ελευθερίας. Πρέπει να ξέρετε ότι το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας μας έχει απασχολήσει σε συζητήσεις στην ομάδα πάρα πολλές φορές, όχι σε διευρυμένη ομάδα, με τους τεχνικούς και τους υπόλοιπους. Θέλω να σας πω ότι απαράδεκτη είναι για μένα η Πλατεία Ελευθερίας και δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος σωχρον που θα περάσει το βράδυ από εκεί. Ζήτησα σήμερα κιόλας από τον κύριο αντιδήμαρχο να δει πώς θα κάνουμε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Προσωπικά πιστεύω ότι η φιλοσοφία την οποία έγινε αυτή η πλατεία ανήκει ως το 1908, την εποχή που γίνονταν οι μεγάλες πολιτικές συναθρήσεις και συγκεντρώσεις και που τα κουκιά μετριόνταν ανάλογο με το πόσα λεωφορία και πόσα κεφάλια υπάρχουν στην Πλατεία Ελευθερίας για να πάρουν τις ψήφους. Δεν υπάρχει κι αυτό. Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της Καβάλλας πρέπει να μπούμε μέσα στην Πλατεία Ελευθερίας, γιατί άμα μπούμε εμείς τότε θα φύγουν όλα τα παράσιτα και οι υπόλοιποι. Παρ' όλα αυτά, επειδή όλα αυτά απαιτούν χρόνο, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και βέβαια να βρεθούν και τα χρήματα για τα οποία σας διαβεβαιώνουν και γι' αυτό θα συγχαθώ και με την αντιπεριφέρεια και με την περιφέρεια. Πρέπει να σας πω γιατί οι αναπλάσεις πια στο ΕΣΠΑ δεν γίνονται. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε συζητήσει ακόμη και το θέμα πώς θα κάνουμε ένα γενικό lifting στην Πλατεία Ελευθερίας. Το έχω υποσχεθεί και στους καβαλιώτες αλλά και στους εμπόρους που βρίσκονται γύρω γύρω και έχουν τις επιχειρήσεις τους για να μπορέσει αυτή η Πλατεία να αντέξει μέχρι να πάρει τον δρόμο της κατασκευαστικά. Σ' ό,τι αφορά τον φωτισμό ζήτησα από τη τεχνική υπηρεσία από τον ηλεκτροφωτισμό. Τα φώτα είναι τα πιο ακριβά που έχουμε μέσα στο Δήμο Καβάλας, αλλά τι να το κάνω, παρά είναι ρομαντικά. Δεν έχει φως, δεν φωτίζεται σωστά. Και γι' αυτό θα είδατε είμαι σίγουρη τελευταία προβολής να φωτίζουν την Πλατεία Ελευθερίας γιατί όπου υπάρχει φως υπάρχει και ασφάλεια κακά τα ψέματα σ' αυτές τις δύσκολες εποχές. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Κύριε Τσοχαταρίδης παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχε αυτό δεν το είχα να το πω αλλά το δεν υπάρχει σώφορον άνθρωπος που να περνάει βράδυ από την Πλατεία την κεντρική της Καβάλλας ομολογωμένου με ανησύχησε. Δέστε το. Είναι σοβαρό, είναι πολύ σοβαρό. Στον κύριο αντιδήμαρχο τεχνικών επερισιών σε συνέχεια της ερώτης του κυρίου Παπά είπε ότι έχουμε ανάδοχο από 1η Απριλίου όσον αφορά την συντήρηση της Εδοπίας. Αυτή η συντήρηση θα πάει και στα δημοτικά διαμερίσματα, το ερώτημα είναι αυτό. Αυτό και μία συμβουλή να πάει επί τόπου προς τα δημοτικά διαμερίσματα. Είχα μία επαφή με τους προέδρους που θέλουν να πάρουν και μία άποψη ο ίδιος του για το ότι γίνεται. Άλλο να τα μεταφέρουμε και άλλο να τα βλέπουμε κυρία Δήμαρχε. Αύριο εύχορα δε δούμε τους προέδρους αγαπημένους και θα παρήσετε και ο κέφαρος σας τη δείξω. Πολύ ωραία να τα δείτε και είναι κάποιες λακούβες, δεν περιμένουν την 1η Απριλίου κυρία Δήμαρχε. Δεν μπορούν να περιμένουν την 1η Απριλίου κάποιοι. Μακάρι να μην έχουμε κανένα ατύχημα, γι' αυτό είναι αυτή η έμφαση την οποία δίνω να έχουμε επίσκεψη. Το δεύτερο, κύριε Μπονια, σε συνεργασία με τον κύριο Τουλκίδη, αγροτική οδοποιία, όχι ένα greater ξύσιμο και πέρας με εδώ πέρα, θέλει υλικό, χρειάζεται να πέσει υλικό. Η πρακτική ως τώρα 2,5 ετών, το greater ξύσιμο και η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Κάντε μια αυτοψία κι εσείς, τώρα αναλάβατε, να το δείτε για να το διαπιστώσετε. Μαζί με υλικό η συντήρηση των δρόμων. Βγαίνουν οι αγρότες, είναι η εποχή που βγαίνουν τώρα, τα μηχανήματα είναι ακριβά. Μοιάζει μια που τους τυχίζει είναι ακριβά. Και τρίτο, κυρία δήμαρχα, είναι η τρίτη φορά που το βάζω, όσον αφορά θα προχωρήσουμε στην κατασκευή ως φυλακίον. Αυτό το είδατε κι εσείς, ο ιερέας του Ζιγού που ήρθε εδώ. Δεν είναι μόνο το Ζιγός, είναι ο Αμυγδά Λεώνας, είναι και τα άλλα διαμερίσματα. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κύριο Τσοχαταρίδη, κυρία Ιωαννίδα, χτυπώ. Καλησπέρα κι από μένα. Εγώ θέλω τρία ερωτήματα να θέσω. Πρώτο είναι, όπως και στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και γι' αυτό πρέπει να περιμένει ο Δημοτικός Συμβούλιο. Είναι σημαντικό. Έχει μεγάλο σώμα και οι συμβούλοι μπορούν να βάνουν εκεί άνθρωποι στη διάρκεια, που δουλεύουν είτε λαχαναγορά, είτε στο μετρό, είτε οπουδήποτε, αλλά ούτε και ακόμα και οι κάτοικοι να πάνε στο χωριό στην άσπρια. Είτε εδώ άμεσα πουλιάζει. Ένα άλλο θέμα είναι ότι όταν αφορά τα εγκατελελειμμένα φιλίδια, υπάρχουν διαβαθείες που ολόκληρονται εδώ. Σας διαβασισμένεις πολλές φορές, όταν αφορά τα εγκατελελειμμένα, και δεν θέλουμε να μας πείτε τι γίνεται με αυτό το θέμα. Και ένα τρίτο, σε μια αυτιά σκάφος θέμα, να αφήσω λίγο λαχαναγορά, εμείς στο κουρασμένο του ΠΑΑΑ, που είναι κυρίως δωθάνο, να αφήσει λίγο λαχαναγορά, και να αφήσει λίγο λαχαναγορά. Και μία ευκαιρία, δηλαδή, να αφήσω λίγο λαχαναγορά, και να αφήσω λίγο λαχαναγορά. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Πάρα πολύ, όσο δεν φαντάζεις. Πολύ μπερδεμένη η αδόρυση. Στην Ευγενείου Ιορδάνου. Μακούβης Ευγενείου Ιορδάνου θα παίζει πάνω στη διασταύρωση. Κάπου θα την βρήσει και πέρα. Δεν υπάρχει. Ευχαριστούμε την κυρία Ιωαννίδου. Για τα καταλληλημένα αυτοκίνητα υπάρχει μια διαδικασία, την οποίαν τηρεί η Δημοτική Αστυνομία. Ιδοποιείται, βάζει ειδοποίηση στο αυτοκίνητο, πρέπει να περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο προβλέπεται, και τελειώνει η ιστορία. Ο κ. Καλανταρίδης του έχει χειριστεί το θέμα. Επειδή μέχρι πρώτη νοστοχειριζόμουν, εγώ κ. Ιωαννίδου, να σας πω λίγο τι γίνεται. Όντως, όπως θα είπε και ο κ. Πρόεδρος, γίνεται μια διαδικασία για να μπορέσει ο Δήμος να απομακρύνει ένα όχημα. Απετούνται γύρω στις 120 μέρες να παραμείνει στο ίδιο σημείο. Τι σημαίνει αυτό? Αν ο πολίτης πάει στις 119 μέρες και μετακινήσει το όχημά του πέντε μέτρα, οι εκατό μέτρα είναι από την αρχή. Τα ξέρει και ο κ. Μιχαλάκης ως παλαιότερος. Έτσι, ένα είναι αυτό. Δεύτερον, παρά τα αυτά, όντως η Δημοτική Αστυνομία έχει καταγεγραμμένα όλα αυτά τα οχήματα, μετά από καταγγελίες ή αυτεπάνγκελτα, τα οποία έχει εντοπίσει, μαζί με φωτογραφικό λοιπό, κτλ. Αυτό το οποίο απομένει και είναι στη διαδικασία είναι ο σχετικός που έχει γίνει για να υπογραφεί σύμβαση με αυτόν που θα τα αποσύρει τα οχήματα, το σκραπ, αν το λέω καλά. Είναι σε διαγωνιστική διαδικασία μαζί με την απόσταση των χρησιμοποιημένων λαδιών από το συνεργείο μας. Και η Επιτροπή αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσει στην Επιτροπή του διαγωνισμού τις τιμές βάση της οποίας θα γίνει ο διαγωνισμός. Είναι, δηλαδή, στο τελείωμα αυτή η διαδικασία, οπότε από κει και πέρα θα έχει μαζικές αποσύρσεις όλων των καταγγεγραμμένων οχημάτων. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη. Το δρόμο κάτι είπε για τη Λαχαλαγορά, αν πάει στον κ. Τουλκίδης, το σημείο στον κ. Προυσαεύστη το λόγο. Και διαστάυρα στο σημείο στον κ. Τουλκίδης. Καλησπέρα και από εμένα. Ένα ερώτημα στον κ. Παοξίδης. Δεν πειράζει Παοξίδης. Από τι γνωρίζετε, κ. Μπονιάη Μαυρότης, της περιοχής, ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδο για εμάς. Κάνουμε διάφορες εργασίες. Εργασίες λέμε όχι μόνο στο χωράφι και μετέπειτα για την ανεοκτονία των χωραφιών. Έχουμε όλοι κάποια ραντιστικά και γεμίζουμε από κάποιες αναμονές. Καταράχτης είναι ο σκηνός για εμάς. Έχω μια λίστα εδώ πέρα. Έχω κάνει μια καταγραφή των χωριών, θα σας τη δώσω, που υπάρχουν και μπορούμε κάλυστα, γιατί μας κατηγορούν, μας τους αυρώτες ότι μολύμε το περιβάλλον, να βάλουν και κάδους δίπλα στις αναμονές ανακύκλωσης για να συνεισφέρουμε στο δήμο. Υπάρχουν, δεν σας λέω ότι υπάρχουν, αλλά δεν καλύπτουν οι συγκεκριμένες ανάγκες όλες του πρώνου δήμου Φιλίππο. Και ένα ερώτημα στο κύριο Ξανθόπουλο. Γίνομαι μάρτυρας και καταγγελειών για το βιολογικό του δάτου, ότι υπάρχει έντονη δισοσμία τις τελευταίες μέρες. Έντονη δισοσμία. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Πουσάφ. Κύριος Μπόνιας, πήρατε το σημείο, κύριος Ξανθόπουλος, παρακαλώ. Κύριε Πουσάφ, κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τη δισοσμία που αναφέρατε για το βιολογικό του δάτου, είχαμε στο παρελθόν πράγματι τέτοιου είδους καταγγελίες από τους κατέκους εκεί. Δεν με έχει ενοχλήσει τις τελευταίες μέρες, εβδομάδες, κάποιος και κυρίως ο πρόεδρος του πολιστήλου δάτου, ο Χάρης, όπου έχουμε πάρα πολύ τακτική επαφή για άλλα θέματα, θα το ερευνήσω αύριο για να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Ευχαριστώ με τον κ. Ξανθόπουλο. Ξέρω τι προσπάθεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, κάθε χρονοβάζουμε ακάδους και αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε και με την τεχνική υπηρεσία είναι να πάμε νερό σε ορισμένα σημεία, δηλαδή να έχουμε υδροληπτικά σημεία, εκεί θα μπούν μεγάλοι κάδοι, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ώστε να μαζεύονται όλα. Βέβαια και με τη βοήθεια των αγροτών, εγώ χαίρομαι που το θέσατε σαν αγρότης, αλλά αν δεν υπάρχει και η βοήθεια των αγροτών και να μην τα ρίχνουν τα μπουκάλια και όλα αυτά μέσα στα ποτάμια εκεί είναι το μεγαλύτερο... Ναι, όχι, όχι, δέκα, ναι, όχι, θέλω, επειδή το ζήσεις το πρόβλημα, το ζούμε όλοι και θέλουμε τη βοήθειά σου, γιατί αν όλοι βοηθήσουμε θα το λύσουμε όλοι μαζί, δεν μπορούμε. Έτσι, έτσι, θα το κάνουμε και θα γνωρίζουμε, ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Τσουρκίδη, ο κ. Κελαϊδάκης και τελειώνουμε. Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχη. Θα ήθελα να επανέφθω λίγο για ένα θεματάκι σοβαρό για μένα σε μια γνωστή διασταύρωση στο κέντρο της πόλης, σε ένα σταυροδρόμι, το τελείωμα Βενιζέλου με δαγκλή, πίσω από το Κιανής. Σας είχα πει άλλες δυο φορές, όσον αφορά το σηματοδότη εκεί, κατεβαίνοντας ανάποδα, αν φανταστείτε τη δαγκλή, προς τη Βενιζέλου, ότι κόβεις το πεζοδρόμιο στη μέση και έγινε η διάβαση τυφλών, αλλά έτυχα την Παρασκευή και μια μητέρα με καροτσάκι, που ήταν αναγκασμένη για να κατέβει, να περάσει, να συνεχίσει τη διαδρομή της προς τη Βενιζέλου, έπρεπε να κατεβάσει το καροτσάκι του παιδιού μέσα στο δρόμο και σε δύο μέτρα να ξανανέβει ώστε να περάσει το σηματοδότη κατεβαίνοντας δεξιά. Κλείνει όλο το πεζοδρόμιο, είναι πολύ στενό το μέρος και επειδή δύο φορές όλοι μαζί είπαμε ότι είναι λάθος, θα το δούμε εκεί, το μόνο που μπορεί να γίνει, ό,τι και να δούμε, είναι να κατέβει ένα με δύο μέτρα πιο κάτω η σήμανση, ο σηματοδότης βολεύει και η κλήση που θα κρατήσει προς το δρόμο, μπορεί να φαντάζει λίγο δύσκολο έργο για να μεταφερθεί ο σηματοδότης, αλλά είναι κρίμα να έχει γίνει όλη η ανάπλαση όλου του δρόμου και να έχει μείνει εκεί τυφλή η διάβαση των πεζών από το πεζοδρόμιο. Και το δεύτερο είναι ακριβώς απέναντι τώρα αν οδηγούμε με αυτοκίνητο από τη Βενιζέλου και φτάνουμε στο τελείωμα, αρχίζει ο μονόδρομος μετά προς τον Αϊγιάννη και πρέπει να στρίψουμε ή δεξιά ή αριστερά, όλοι πιστεύω περνάτε καθημερινά από εκεί και θα παρατηρήσετε ότι χωράει ένα αμάξι και δυστυχώς επειδή η σήμανση τα φώτα ανάβουν δεξιά αναβοσβήνει το κίτρινο και αριστερά πράσινο, ένα αμάξι τη φορά περνάει αν έχουν διαφορετική κατεύθυνση. Πιστεύω ότι σωστά αυτός που επέλεξε να δίνει προτεραιότητα και στις δυο πλευρές σωστά το έπραξε, το πρόβλημα είναι ότι και τα κολωνάκια που υπάρχουν μέσα στη Βενιζέλου ή θα πρέπει να φύγουν αυτά, ή ακόμη και τα παρκαρισμένα που υπάρχουν στο τελείωμα της Βενιζέλου σε εκείνο το σημείο μέχρι τα φανάρια. Φεύγοντας δύο ή τρία αυτοκίνητα σαν θέσεις πάρκιν από εκεί, πιστεύω θα χωράει και δεύτερο αυτοκίνητο ή να γίνει λυγμός, με αποτέλεσμα θα βοηθήσει όλο το κομμάτι από την αξιωματικότητα μέχρι εκεί που γίνεται ένα μπωτιλιάρισμα, γιατί φεύγει ένα αμάξι κάθε φορά που ανάβουν τα φανάρια. Απλό πράγμα πιστεύω που αυτός που το σχεδίασε θα πρέπει να το σκεφτεί ή το σκέφτηκε ωραία να φεύγουν και δυο πλευρές, αλλά όπως θα δείτε και είμαι σίγουρος ότι όλοι περνάτε είναι από το πιο κεντρικό σημείο και ειδικά εσείς που έρχεστε προς το δήμο. Σας λέω κυρία δήμαρχη, πολύ απλά κάτι πρόχειρο, να φύγουν τα κολονάκια πέντε-δέκα μέτρα από αριστερά και δύο-τρεις θέσεις πάρκιν από τη δεξιά πλευρά, θα βοήθηκε στο να φεύγουν περισσότερα αυτοκίνητα και να κάνει λίγο εκεί την πρόσβαση πιο ανθρώπινη. Ευχαριστούμε τον κ. Κελαϊδάκη. Άντε να δούμε πόσες φορές θα το πούμε για αυτό το φανάρι στη διασταύρωση. Όχι, λέω πόσες φορές θα το πούμε ακόμα εδώ πέρα. Λοιπόν, για ποιο θέμα? Επιπροσωπικού. Γιατί άκουσα τον κ. Μαυρίδη να λέει ότι ως δήμαρχος κάναμε σπατάλι, ξοδεύοντας 1,5 εκατομμύρια ευρώ για το γνωστό κτίριο με το ανεπιθύμητο όνομα. Λοιπόν, κ. Μαυρίδη δεν περίμενα από εσάς που είστε έμπειρος να το πείτε αυτό, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα 300, αν θυμάμαι καλά, του έργου που αφορά όχι μόνο την ανάπλαση του κτίριου αλλά και την ανάπλαση της απέναντη περιοχή στην οδό Πιπίνου και στην οδό Λάμπρου Κατσώνη. Με 53% έκπτωση πήγαμε στα μισά, δηλαδή ούτε 600.000 κόστησε όλο το έργο με πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό σον αφορά το κτίσμα. Τώρα, το ίδιο το κτίσμα, κ. Παπά, είναι στην κρίση σας, ο καθένας έχει τον γούστο του. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, γιατί και το ΚΑΣ την ενέκρινε αυτή την ανάπλαση, δεν έγινε από μένα ή από τον οποιοδήποτε αντιδήμαρχο. Λοιπόν, όσον αφορά τη χρήση, η χρήση σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που υποβλήθηκε στην περιφέρεια, ήτανε χρήση πολιτιστική, για εργαστήρια τα οποία εντάσσονταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που σχετίζονταν με την ανάπλαση του χώρου πίσω από τις Καμάρες και μέχρι το Καρνάγιο και μέχρι το πρώτο γυμνάσιο, το Παλαιό Αρένων. Δείτε τα λιγάκι αυτά, θυμηθείτε τα, κανείς δεν λειτουργεί από μόνος του ή καν, κανείς δεν κάνει του κεφαλιού του, διότι εκτός από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχει και ο έλεγχος και άλλων υπερκείμενων αρχών και οργάνων. Ευχαριστώ με τον κ. Σιμιζή λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε, αν επιτρέπετε, δευτερόλεπτο. Τώρα δεν θα... Όχι, όχι, όχι. Εγώ επέμενα σε μία φράση, κυρίως το ποσό, γράφει η πινακίδα εκεί πέρα πόσος είναι ο υπολογισμός, το είδαμε, αλλά την εμμονή του κυρίου Θεούς Δημάρχου, δεν μπορεί να μου κάνει τώρα να μου λέει ότι επέμενε για να γίνει αυτό το έργο. Και νομίζω ότι σήμερα κύριε Σιμιτσή, με όλο τον σεβασμό, παρακαλώ, παρακαλώ, εγώ μπορώ να σας ακούω μέχρι το πρωί, αλλά υποχρεούστε να με ακούσετε. Λοιπόν, λοιπόν, μισό... Λοιπόν, παρακαλώ πολύ για αυτό το θέμα, ξέρετε ότι έχω ευαισθησία, μην πάρω και άλλα χάπια. Τώρα έχω πάρει δύο μέχρι τώρα, χτάνει τόσο. Τελειώνω κύριε Πρόεδρε, τελειώνω με μία φράση. Νομίζω ότι και ο κύριος Σιμιτσής σήμερα επίσχει ότι το έργο σαν έργο, όπως εμφανίζεται, δεν τον κανοποιεί. Κύριε Πρόεδρε, αυτοί στους χάρες που δεν πετάτε τυπλή, διαφορετικά δεν μπορείτε να εγκλήσετε σαν ανάπλαση από το έργο. Να πούμε τώρα, εδώ κουμπάει επάνω στους καμάρες το έργο τώρα, τι συζητάτε τώρα να πούμε. Εντάξει. Που ανάπλασε, πού δεν ανάπλασε τώρα. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, τελειώσαμε τώρα, φτάνει τόσο, φτάνει τόσο, έγινε τώρα, θα δούμε πως θα το εκμεταλλευτούμε. Λοιπόν, τώρα να δούμε πως θα το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο. Πάμε τώρα στα έκτακτα θέματα. Πρώτο έκτακτο θέμα, αποδοχή έτησης παρέτης του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κουφαντζή Χαράλαμπου από Πρόεδρο του Δημοτικού Οδίου Καβάλας και αδικατάστασή του. Αντικαθίσταται από τον κ. Περικλή Τελίδη. Παρακαλώ. Λοιπόν, όσα αφορά για το έκτακτο και όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για τα έξι. Κύριε Πρόεδρε θα πρέπει να μας πείτε σε τι συνίσταται το έκτακτο και στις έξι περιπτώσεις. Ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται όλο αυτό το διάστημα, ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται όλο αυτό το διάστημα τα έκτακτα, έχει χαθεί η έννοια του έκτακτο. Διότι θα σας πω το εξής παράδειγμα. Όσα αφορά τα τρία πρώτα. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι θα πρέπει να παρετηθούν οι Πρόεδροι μια και είναι γνωστό ανακοίνωση διοίκηση ότι αλλάζει τους Προέδρους. Γιατί έρχεται ο έκτακτος και δεν είναι ο θεός τακτικό. Δεύτερο, στο έκτο είναι γνωστή η παράταση από το τεχνικό συμβούλιο ότι από τις 1 Φεβρουαρίου έχει δοθεί παράταση. Και έρχεται στις 9 Μαρτιού ως έκτακτο. Και το λέω γιατί. Διότι κάθε φορά υπάρχουν 6, 7, 10, 12 έκτακτα και δεν γίνεται. Χάνεται η έννοια. Κάποια στιγμή δηλαδή. Ποτέ έκτακτα. Μαρτιένα έκτακτο και θα λέμε ότι δεν είναι έκτακτο πλέον. Εμείς κοιτάξτε να δείτε. Δεν μπορούμε από 7 να τα θεωρήσουμε έκτακτα. Εμείς λέμε παρό και στα 6 γιατί πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Σας το είπαμε και άλλες φορές ότι δεν μπορεί τελευταία στιγμή να έρχονται έτσι όπως έρχονται. Αυτό μάλιστα δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Κάποιοι φταίνουν για αυτή την ιστορία. Και μη με πείτε τώρα οι εργαζόμενοι, εμείς δεν μιλάμε για τους εργαζόμενους. Εντάξει. Ξεκάθαρα. Ποιοι οι εργαζόμενοι φταίνουν. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Τι λέτε κυρία τη δήμαρχε τώρα. Τι λέτε κυρία τη δήμαρχε. Η αίτηση πότε έγινε αυτών των ανθρώπων. Για να τα λέμε ευθέως. Οι παρετήσεις. Την κάνανε έγκαιρα. Ιδοποιήθηκαν έγκαιρα. Εάν δεν ιδοποιηθήκαν τα φταίνουν και οι ίδιοι. Βάλτε το στο επόμενο. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Ας αναλάβουν και μια εβδομάδα αργότερα. Θα ενημερουθούν κιόλας καλύτερα και από τους νύν προέδρους. Καλά τώρα συζητάμε σοβαρά για το θέμα της αντικατάστασης των προέδρων. Σοβαρά διότι έχει χαθεί η έννοια του εκτάκτου πλέον. Έχει χαθεί η έννοια. Αυτή είναι η απόψη μας. Το εκτάκτου έχει να κάνει με την πιο ομαλή και άμεση λειτουργία των νομικών προσώπων. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε σε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση να μην υπογράφει ο προηγούμενος και να περιμένει να παραλάβει ο επόμενος. Τώρα, εντάξει. Τι να κάνουμε, αφού παρετήθηκαν, τι να κάνουμε τώρα, αργά. Την Κυριακή την προηγούμενη κάναμε δημοτικό συμβούλ για τις ημεραιήσεις, σε 7 μέρες κάνουμε πάλι συμβούλ. Τι να κάνουμε τώρα. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, από αυτό έχετε κάποια αντίρρηση για το τακτικό ή το έκτακτο. Σας παρακαλώ, ακούστε. Έχει ένα μεγάλη αγωνία ο Πρόεδρος να στείλει εγκέρος τις προσκλήσεις, να στείλει εγκέρος τα θέματα, αλλά να ξέρετε ότι στις υπηρεσίες μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέχρι και την τελευταία ώρα, φτάνουν θέματα. Είναι γεγονός ότι έχουμε μόνο μια βδομάδα. Αφήστε κύριε Βέρο, σας παρακαλώ. Καταλαβαίνω, σας καταλαβαίνω, έχετε δίκιο. Σας καταλαβαίνω, σας καταλαβαίνω, έχει, επαναλαμβάνω, μεγάλη αγωνία να στείλει εγκέρος την πρόσκληση. Λοιπόν, για θέματα λειτουργικά θα σας παρακαλέσω, ακούστε κύριε Βέρο, αυτή τη φορά θέλω να με βοηθήσετε και από την επόμενη φορά θα είμαι, επειδή εγώ υπογράφω τα έκτακτα, αν και για μένα αυτά εδώ δεν είναι δικά μου τα γράμματα, θα σας παρακαλέσω τα θέματα που θα έχουν τη δική μου υπογραφή θα είναι έκτακτα. Εντάξει. Δηλαδή τώρα τι θέλετε να πείτε, ότι φέρουμε έκτακτα θέματα τα οποία δεν είναι σε γνώη σας τώρα, αυτό μας λέτε εδώ. Άντε τώρα μην το, άντε πρώτη συνενδρία εις τώρα. Λοιπόν, κύριοι παρακαλώ, εγκρίνετε το έκτακτο ναι ή όχι. Λοιπόν, εγκρίνετε το έκτακτο και πάμε στο δεύτερο, κατά πλειοψηφία. Κατά πλειοψηφία, εμείς δεχόμαστε αυτό που είπε η κυρία δήμαρχος και θεωρούμε ότι από το επόμενο θα ισχύσει, οπότε λέμε ναι και εμείς. Γιατί κατά πλειοψηφία? Και οι υπόλοιποι. Μης δεχόμαστε αυτό που λέει η κυρία δήμαρχος. Ωραία. Πάμε στο υπαρρυθμό. Παρόν είπατε εσείς κύριε Σμητζή. Κατά πλειοψηφία επόμενος. Το δεύτερο έκτακτο θέμα. Αποδοχή παρέτησης του Δημοτικού Συμβούλου κ. Τζαντζάρη Θεοδόρου και αντικατάστασή του από Πρόεδρο της Εννιάς Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιμες Εκπαίδευσης. Αντικαθίσετε από τον κ. Τσουρουκί Διανέστη. Το υπαρρυθμό 3. Αποδοχή έτησης παρέτησης της Δημοτικής Συμβούλου κ. Φραντεσκάκη Μαρίας από Πρόεδρο της Εννιάς Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιμες Εκπαίδευσης και αντικατάστασή της από τον κ. Τριανταφυλίδη Χαράλαμπο. Πρόεδρε, λίγο υπόψη για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Το ναι στην παρέτηση και στον ορισμό σημαίνει ότι επειδή εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις, είναι γνωστό βέβαιο ότι η ευθύνη της επιλογής και των προτάσεων είναι της διοίκησης. Το ναι δεν σημαίνει, μπορεί εμείς, λέω εγώ, έτσι, για να το ξεκαθαρίζουμε, ότι εμείς λέμε ναι... Αποδέχεστε την παρέτηση και... Την διαδικασία. Άνα, μπράβο, να τονιστεί αυτό και να γραφτεί στα πρακτικά. Το πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί με το έργο έγινε και η διάφορια, δημιουργήθηκε η δίκηση. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, άντε πάλι μην αρχίσουμε με τα ίδια. Το τέταρτο έκτακτο θέμα, έγκριση πρόσληψης υδρονομέων, άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2017 και ορισμός αριθμού θέσεων υδρονομέων. Ποιος του συγκρίνεται αυτό? Πώς είναι κύριε Δόνια, καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε όλα τα χωριά. Εγώ ξέρω, απ' ό,τι ξέρω, σε κάθε χωριά ένα υδρονομέο έχουμε, πηγαίνει στο δικό μας ένα έχουμε. Για υδρονομείς. Ένας φτάνει, ένας φτάνει, ένας είναι κάτω χρόνου. Καλά, κύριε Παπαδόπλε, κύριε Παπαδόπλε, εξηγήστε στο σπίρο τώρα για τους υδρονομείς, να τελειώνουμε να πούμε τώρα. Απορίες τώρα. Τώρα θέλει και ρε Πόναπερ, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Μια διευκρινιστική ερώτηση. Α, θα μιλήσει ο κύριος Παταρίτης. Παρακαλώ. Δεν θέλω τοποθέτηση ακόμα. Ερωτήστε. Μην μιλάτε μεταξύ σας, σας παρακαλώ. Μια διευκρινιστική ερώτηση. Παρακαλώ. Σήμερα εγκρίνουμε την πρόσληψη, για εγκρίνουμε τη διαδικασία, για εγκρίνουμε και την πρόσληψη συγκεκριμένου. Θα έρθει σε επόμενο. Ασφαλώς. Και από ποιους θα προσλάβετε, έτσι. Για αυτό αρκετά έκτακτο, για να έχουμε το περιθώριο και να πάρουμε την απόφαση ποιοι θα προσληφθούν μετά. Κύριε Τσουχαταρίτη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά τη διαδικασία, έτσι, για τον αριθμό, εγώ δεν θέλω να βάλω μία άλλη διάσταση, γιατί εδώ, από την εμπειρία μας που είδαμε το πώς λειτούργησε αυτό το σύστημα με τους 25 υδρονομείς. Πήραμε και πέρσι 25 δημαύρια. Και είδαμε ότι σε πολλά διαμερίσματα δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες. Παρεμβάσεις έκανε η ΔΕΙΑΚ. Συντηρούσε τα αντιλειοστάσια, γιατί δεν είχαμε πάρει... Αργευτικό θα πάει όλο στην ΔΕΙΑΚ στο μέλλον. Μπράβο. Η πρότασή μας, ναι, αυτό, ως παράταξη, αυτό θέλαμε να πούμε. Σκεφτήκατε καθόλου. Το σκεφτήκα. Σας προλάβαμε εμείς, πότε θα το, τώρα φέρνει 25 να πάρουμε όμως. Μπας περιπτώσει. Το είδαμε, το διαπιστώσαμε, να μιλήσουμε όμως, έτσι. Έκανε παρεμβάσεις η ΔΕΙΑΚ όσον αφορά τα αντιλειοστάσια, τους ηλεκτρολόγους, όσον αφορά τη συντήρηση των δεικνίων και έγινε η δουλειά. Βλέπουμε πάλι, παίρνουμε 25. Τουλάχιστον, λέτε, θα το δείτε με τη ΔΕΙΑΚ. Τουλάχιστον, όταν πάρετε προχωρήσεις προλύπτων 25 ατομών, να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες μέσα. Να υπάρχει ο ηλεκτρολόγος, να υπάρχει ο υδραυλικός, ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις. Συγγνώμη, ο υδρονομέας κάνει συντήρηση των δικτύων και επιδιόρθωση βλαβών. Τα αντιλειοστάσια, ο ηλεκτρολόγος. Δεν το ξέρω αυτό ειλικρανά τώρα. Ο υδρονομέας όχι. Ο υδρονομέας μόνο καταγράφει και παρακολουθεί την διανομή του νερού. Υπάρχουν άλλες ειδικότητες οι οποίες βοηθούν. Μέσα σε αυτήν τη σφαίρα. Βεβαίως. Αν υπάρχει ηλεκτρολόγος, μπορεί να παρεμβαίνει, κύριε Πρόεδρε, στα αντιλειοστάσια και να δίνει λύσεις. Να το δείτε αυτό το πράγμα. Κατάλαβα. Εννοείται πέρα να μπέρνουμε 25, να είναι και κάποιες ειδικότητες συμβασιμότητες. Υπάρχει και μια συγκεκριμένη, να γίνει προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΙΑΚ, η οποία θα αναλάβει τη συντήρηση των αντιλειοστασίων και την παρακολούθησε, αν το θέλετε, το δικτύο. Να το δείτε κι αυτό εδώ πέρα. Τις προθέσεις μας. Ναι, αυτό έτσι. Το ακούσαμε τουλάχιστον τον χρόνο. Που είναι λείπει ο Ξανθόπουλος τώρα. Ευχαριστούμε τον κ. Χαταρίδη. Επομένως για τη διαδικασία, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Είναι πολύ σύντομα. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για την πρόσληψη των 25 ιδρωνωμαίων, άλλωστε τον αριθμό εσείς αποφασίζετε ως διοικησία, αλλά και σε ποιο δημοτικό διαμέρισμα και πόσοι σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Εκεί όμως που διαφωνούμε είναι με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιλογή, δηλαδή και τα προσώδα. Είναι αδιανόητο το 2017 να μιλάμε ότι η επιλογή θα γίνει με έναν νόμο βασιλικό του 1957, και όχι γιατί είναι βασιλικός, αλλά είναι νόμος του 1957, όπου ουσιαστικά τι βάζει ως προσώδα ελληνικοί θαγένια να γνωρίζουν ανάκλωση και γραφή και έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος ηλίδιας. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Βέβαια θα μου πείτε ότι αυτά ορίζον όμως. Να μπούν και κάποια κοινωνικά κριτήρια λέτε και κάποια εμπειρία κλπ. Πρέπει να υπάρξουν και κυρίως να το πούμε για μια ακόμη φορά ότι θα πρέπει να συνδυάσουμε την εμπειρία και με νέους ανθρώπους. Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα και σε κάποιους νέους ανθρώπους, το έχω πει καλά, για να κρατήσουμε στα δημοτικά διαμερίσματα τους νέους ανθρώπους. Λοιπόν, εμείς λέμε ναι στην έγκριση της διαδικασίας, όταν θα έρθει η διαδικασία πρόσληψης θα πούμε τα υπόλοιπα. Τώρα δεν χρειάζεται, δεν χρειάζεται. Τώρα η διαδικασία είμαστε λοιπόν εντάξει, εγκρίνεται το υπαρρυθμό 5, ανάκληση της υπαρρυθμών 102, απόφασης... Παρακαλώ τώρα γιατί μιλάτε, τον κ. Γενικόδας, εγκύρες. Ξέχασα τις κάρτες τυχερός. Λοιπόν, ανάκληση της υπαρρυθμών 102 πιανού, του 2017 είναι αυτή, του 2016 πιανού, του 2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Τουλκίδης παρακαλώ. Ναι, είναι αποφάσεις όπως και άλλων αποφάσεων που κάναμε στον διαχωρισμό, στον προϋπολογισμό, ώστε να κάνουμε διαγωνισμό ανά Δημοτική ενότητα, για να γίνονται ταχύτερα διαγωνισμοί. Συμφωνείτε? Και επειδή υπάρχει ένα θέμα με την απόφαση, όπως ξέρετε... Συμφωνείτε. Το υπαρρυθμό έκτο και τελευταίο, χωρίγηση δεύτερης παράτασης προθεσμίας περαίωσης της τοπογραφικής μελέτης, σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και πράξη αναλογισμού για τη διάνεξη δρόμων στον οικισμό Παλιού Καβάλας. Το έκτακτο συνίσταται στο ότι η παράταση έχει ζητηθεί φυσικά από τον Δεκέμβριο από τον άνθρωπο και είναι μέχρι 24 Στρίτου και το έγγραφο είναι σμυρινό, πρέπει να δοθεί τώρα για να είναι μέσα στην προθεσμία που ζήτησε, το έργο έχει τελειώσει 24 Στρίτου, δηλαδή μιλάμε για μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες προτείνουμε τον ανθρώπου να τελειώσει. 24 Στρίτου 17, εγκρίνατε. Πάμε τώρα, 24 Στρίτου. Πάμε στην ημερήσια διάταξη. Το υπαριθμό είναι ένα θέμα, εκ νέου συγκρότηση επιτροπών δημοτικού συμβουλίου μετά τη λήξη της θετίας των μελών τους. Πρόκειται το πρώτο θέμα αφορά, σύμφωνα με την εισήγηση, εννιά επιτροπές, όπως αναλυτικά σας έχει μοιραστεί η εισήγηση. Τώρα όποιοι είναι να προτείνουν από μοιοψηφία ή τις παρατάξεις με τον κύριο Γενικό, αύριο θα συνοηθούν για να προτείνουμε τ άτομα και να ολοκληρώσουμε την... Αύριο το πρωί θα φέρει για διευκόλυση. Ναι, τι θέλετε. Δεν είναι έτοιμοι όλοι. Είστε έτοιμοι ή είστε έτοιμοι. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Ο κ. Παπαδόπουλος το ίδιο, ο κ. Παπάς. Όχι το δύο θέμα, το πρώτο θέμα έχει εφτά επιτροπές. Εννιά πόσες είναι, ναι. Το πρώτο θέμα μιλάμε, το ρεκί τους ίδιους, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Τώρα εμείς έχουμε αλλαγές και αρκετές. Μπορείτε να τα δώσετε στον κύριο Γενικό και να τα περάσουμε. Ωραία, να τα δώσω, αύριο με τα τηλέφωνα και τα λοιπά, με τακτικά και αναπληρωματικά, έτσι. Ωραία, ωραία, ωραία. Απλώς, Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν οι επιτροπές. Είναι σημαντικό και για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου. Αλλά αυτό που ζούμε τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια, θεωρώ, αν εξαιρέσουμε δυό-τρεις επιτροπές, όπως είναι σχεδίου πόλης, προσβασιμότητας και να μην αδικήσω και καναδυό ακόμα, οι υπόλοιπες ουσιαστικά μια φορά λειτουργήσαν για να εκλέξουν Πρόεδρο. Επιτροπή και πέρα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία λειτουργία. Θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι επιτροπές. Αυτό θα βοηθήσει και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς, αύριο το πρωί, θα στείλουμε στον Γραμματέα του Δήμου τα ονόματα και τα τηλέφωνα. Ευχαριστούμε. Το υπαρεθμό 2, εκ νέου συγκρότηση επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής. Εδώ, κύριε Σιμητσή, τουριστική ανάπτυξη. Ο κύριος Παπαδόπουλος, τα ίδια, ο κύριος Παπάς έχει μια αλλαγή εδώ. Γκουτζίκας. Ο κύριος Παπάς Λεωνίδας, τουριστική, τουριστική. Ο κύριος Παπάς Βαγγέλης, αντί κατ' ο κύριος Παπάς, ο κύριος Γκουτζίκας. Γκουτζίκας. Γκουτζίκας. Γκουτζίκας. Γκουτζίκας. Σπύριδων. Κύριε Βέρος, εσείς. Προηγούμενοί είπαν τα ίδια, μόνο μια αλλαγή έκανε ο κύριος Παπάς, εσείς. Εντάξει. Εντάξει. Στο υπαρρυθμό 3, εκ νέου συγκρότηση, Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα. Τα ίδια, κύριε, ο κύριος... Πρωτογενούς Τομέα είναι το Ψακάλις Βασίλειος. Το Ψακάλις. Από τον κύριο Παπά. Το Ψακάλις Βασίλειος. Το υπαρρυθμό 4, συγκρότηση, Δημοτικής Επιτροπής Σώτες Δοφίλων. Εδώ έχουμε αλλαγές. Θα τα δώσετε στον κύριο Γενικό. Στόικου Μαρία από μας. Στόικο από τον κύριο Παπά. Και η τελευταία Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Το υπαρρυθμό 5, θέμα. Δερβίδου Αθανασία από μας. Δερβίδου Αθανασία. ΔΕΥΔΟ Δερβίδου Αθανασία. Δερβίδου Αθανασία. Παρακαλώ. Σην Επιτροπή Διαβούλευσης, η παράταξη στη αντιπολίτευσης είχαμε προτήνια από τρεις. Συγκρότηση όσων προς τον αριθμό Στο υπαριθμό 6 η θέμα. Εννοείται, εννοείται, εννοείται. Τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας οικονομικών του 2017. Στο υπαριθμό 6. Εννοείται, εννοείται, εννοείται. Τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας οικονομικών του 2017. Στο υπαριθμό 6. Στο υπαριθμό 6. Έχετε κάποια ερώτηση για την αναμόρφωση αυτή? Κύριε Βέρο για την τέταρτη αναμόρφωση. Στο υπαριθμό 6 η θέμα. Στο υπαριθμό 6 η θέμα τώρα. Τέταρτη αναμόρφωση. Είπατε ναι. Τέταρτη αναμόρφωση. Παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος. Ναι οι υπόλοιποι. Στο υπαριθμό 7 η πέμπτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικών του 2017. Παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Βέρος και μετά ο κύριος Μαυρίδης. Δεν μπορώ να καταλάβω. Αναμόρφωση προϋπολογισμού Καβάλας και ξανά αναμόρφωση. Γιατί αυτά δεν ήταν σε ενιαία εισήλισση. Έχω μια απορία. Δηλαδή θα βάζουμε και τέταρτη αναμόρφωση. Παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος. Ναι οι υπόλοιποι. Γιατί αυτά δεν ήταν σε ενιαία εισήλισση. Έχω μια απορία. Δηλαδή θα βάζουμε και τρίτη και τετάρτη αναμόρφωση. Τι πράγμα να ακούσουμε εδώ πέρα. Έχω μια ευθυνά διένσταση. Όχι ποτέ άλλο. Δεν είναι δύο διαφορετικές ιδρυάσεις της οικονομικής επιτροπής κυριακής. Επειδή άρχισε το ιδρυωτικό συμβούλιο και διάμεσα γίναν δύο οικονομικές επιτροπές κυριακής. Κύριε Βέρο κάποιες ερωτήσεις. Ναι. Συγκεκριμένα στην τρίτη σελίδα στο κωδικό που αναφέρεται για την πρόληψη και καταπολέμηση εντομολογικών προσβολών σε φίνικες. Ποσό 36.000 ευρώ. Θέλω λίγο να μας εξηγήσετε τι ακριβώς και γιατί ένα τόσο μεγάλο ποσό. Το δεύτερο ερώτημα έχει σχέση με τον κωδικό που αναφέρεται στην κυκλοφοριακή μελέτη για την τροποποίηση σχεδίου πόλης για την αλλαγή χρήσης οδών σε πεζοδρόμους. 45.000 ευρώ. Να θυμίσω ότι η μελέτη Παρασκευόπουλου επειδή είχε σε ρε φιλίδι κόστισε 20.000 ευρώ σε περιόδους μη κρίσης. Σε περιόδους μη κρίσης. Τώρα από εκεί και πέρα κάποια ακόμα ερωτήματα. Δεύτερη σελίδα. Στο τέλος κωδικός που αναφέρεται σε εργασίες σε κοινόχρηση στους χώρους πρασίνου, κοπή χόρτων, κλάδευση δέντρων κτλ. Ποσό 74.400. Θέλω να μου πείτε τι είναι αυτό έργο τι θα γίνει αυτό. Θα δοθεί σε εργολάβο τι ακριβώς δεν καταλαβαίνω έτσι όπως το λέτε. Και μου φαίνονται μεγάλα τα ποσά όσα αφορά με κωδικούς που λένε υπηρεσίες επιμέλειες διοργανώσεων 55.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό υπηρεσίες επιμέλειες διοργανώσεων 55.000 ευρώ. Βέβαια τώρα και τα υπόλοιπα προμήθεια μπάνερ βιντεοπροβολής και τα λοιπά τέλος πάντων αλλά αυτό το υπηρεσίες επιμέλειες διοργανώσεων 55.000 ευρώ θέλω λίγο να μην το εξηγήσετε. Λοιπόν κύριε Βέρο. Καταρχήν όσον αφορά την καταπολέμηση αυτού του πτυνού σε ό,τι αφορά τους φίνικες. Έχει παρουσιαστεί στην κοινότητα της Καρβάλης και έγινε μια σύσκεψη και με την αντιπεριφέρεια και τη διεύθυνση γεωργικής ανάπτυξης. Α, θυμάμαι καλά. Έχει γίνει μια σχετική μελέτη από το τμήμα πρασίνου. Πώς μπορούμε και να δράσουμε όσον αφορά τα φυτά τα οποία έχουν προσβληθεί ήδη αλλά και πώς θα δράσουμε αποτρεπτικά για να προφυλάξουμε τους φίνικες οι οποίοι δεν έχουν προσβληθεί. Και τι περιλαμβάνει αυτή η μελέτη. Καταρχήν αυτά που είπα αλλά δεν έχει να κάνει μόνο για παράδειγμα με ένα ψεκασμό. Αλλά πηγαίνει σε βάθος μηνών όπου θα γίνονται περιοδικές εγχύσεις αν το λέω καλά αυτού του φαρμάκου το οποίο θα υπάρχει μόνιμη κατασκευή πάνω σε φίνικα. Το έχω δει σε φωτογραφία και σας το λέω. Όπου περιοδικά θα ρίχνει φάρμακο στην καρδιά του φίνικα. Από αυτό το έχω δει. Και μιλάμε για πολλά δέντρα και θα γίνει προληπτικά. Έχω την αίσθηση και για κάποιους φίνικες οι οποίοι βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της πόλης της Καβάλλας. Γιατί θεωρείτε ότι είναι πολύ κοντά στην Καρβάλη και ότι το επόμενο στάδιο του σκουλικιού αυτού του πτυνού θα έρθει προς τα εδώ. Άρα μιλάμε για πολλά δέντρα και σε βάθος χρόνου η μελέτη έχει βγάλει αυτό το ποσό. Αυτό μπορώ να σας πω για αυτό. Μιλάμε τώρα για τους φίνικες που εμπόσιασαν στο Καρβάλλα και μεσίως στο ανατολικό. Πώς είναι αυτοί οι φίνικες, δέντε έξι, δέντε έξι. Δεν έχω τη μελέτη μαζί με τον κύριο Πέρο, αλλά τα νούμερα δεν είναι καμία επιχειρία. Μάση των δέντρων και των πανταλήψεων θα γίνουν ως ένα πράγματι θεραπεία. Όσον αφορά τους φίνικες, όσον αφορά την κοπή χόρτον, είναι διαγωνισμός, διαγωνιστική διαδικασία, πρόχειρος διαγωνισμός, στο ύψος 74-400, διαγωνιστική διαδικασία για εργολαβία, η οποία θα ασχοληθεί με την κοπή της ανταγωνιστικής βλάστησης, όπως είχε γίνει και πέρσι. Και το τελευταίο, όσον αφορά τις υπηρεσίες, επιμέλειες, διοργανώσεις, τι αφορά αυτό. Και όχι τα υπόλοιπα τα οποία βλέπετε αφορούν, ό,τι έχει να κάνει με δημόσια σχέση, θα έλεγα, για όλη τη διάρρυκα της χρονιάς. Και σε συνενόηση με τον Κύριο Επίτροπο, επειδή γνωρίζουμε ήδη για κάποιες διοργανώσεις μεγάλες οι οποίες θα γίνουν στην πόλη μας, είτε αφορούν αυτές το κλειστό κολυμπητήριο, είτε αφορούν το Ανθί Καραγιάννη. Και μιλάω για πανελλήνια πρωταθλήματα, διεθνείς αγώνες κτλ. Επειδή με αυτές τις διοργανώσεις θα ξεφεύγαμε όσον αφορά το ύψος των 24 800, το οποίο είναι το ταβάνι για απευθείας αναθέσεις, όπως γνωρίζετε. Αποφασίστηκε να μαζευτούν λεφτά σε έναν κωδικό, έτσι ώστε να γίνει ένας διαγωνισμός. Και όλες αυτές οι μεγάλες οι διοργανώσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσα στο 2017, τις οποίες γνωρίζει καλύτερα και ο κύριος Φιλόσογλου, να μας πει ποιες είναι αυτές τις οποίες ξέρουμε σίγουρα ότι έχουμε πάρει, θα γίνουν λοιπόν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Και θα αφορούν ακριβώς παρόμοια πράγματα, απλώς θα γίνουν μέσω διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με το ύψος των αναθέσεων. Κάτι άλλο. Λοιπόν, πολύ σύντομα, μετά από τις απαντήσεις του κ. Αντιδημάρκου. Πρώτον, εμείς ο λόγος που δεν θα ψηφίσουμε είναι ότι δεν αποδεχόμαστε να δίνονται εποχικές εργασίες του δήμου, εποχικές εργασίες που πρέπει να αναλαμβάνει ο δήμος στις ιδιώτες. Διότι δεν μπορεί να ζήσουμε αυτό που είδαμε πέρσι. Πέρσι είδαμε το συγκεκριμένο ιδιώτη, όπου, αν θυμάμαι καλά, ήταν μεγαλύτερο το ποσό που βγάλατε σε διαγωνισμό. Δεν θυμάμαι, ήταν 124.000, κάπου εκεί ήταν. Τέλος Οκτωβρίου να κόβει χώρτα, αν είναι δυνατόν, δηλαδή. Εντάξει. Και το δεύτερο που δεν θέλουμε είναι, διότι θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους συγκεκριμένους, λυπάμαι πολύ, αλλά είναι και κακοπληρωμένοι, αλλά και πολλές φορές και ανασφάλιστοι. Είναι λάθος αυτό που κάνουμε, να δίνουμε κομμάτι έργου που αφορά το δήμο και που μπορούμε να το υλοποιήσουμε με εργαζόμενους, με εποχική εργασία, να το δίνουμε. Όσο αφορά τώρα, όσο αφορά τώρα να τελειώσω, με την κυκλοφοριακή μελέτη, συνεχίζω να λέω ότι τα 45.000 ευρώ είναι πολλά και γι' αυτούς τους δυο λόγους εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε και καταψηφίσουμε την αναμόρφωση. Κατά πλειοψηφία, επομένως, υπαριθμών 8, έγκριση της μεριθμός 47 του 17, απόφαση ΔΣ δημοφέλεια, που αφορά τη δεύτερη αναμόρφωση προϋπολογισμό του 2017. Εγκρίβεται? Βέβαια, λείπει, κύριε Ιησούφηδου. Μη θέλαμε να ρωτήσουμε το εξής. Ναι, βέβαια, πρόκειται για εργοδοτικές συσφορές. Αλλά, αν θα δείτε στην περιγραφή, γράφει εργοδοτικές συσφορές από συμβάσεις, ανεξαρτή των υπηρεσιών, παύλα διοικητική, κτλ, οικονομική υποστήριξη, πολιτισμού κτλ. Θέλαμε μια διευκρινήση. Είναι εργοδοτικές συσφορές για συμβάσεις συνεργατών. Γιατί αυτό κατανοούμε. Βέβαια, δεν είναι κυρία Ιησούφηδου. Έχει ενημερωθεί ο κύριος Καλανταρίδης για το θέμα. Να μας απαντήσουν. Λοιπόν, τα ποσά τα οποία αναμορφώνονται αφορούν εργοδοτικές συσφορές, αυτών οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στη δημοφέλεια με το λεγόμενο μπλοκάκι. Με εξωτερικοί συνεργάτες, αν το λέω καλά. Μπορείτε να μας πείτε, κύριε Καλανταρίδη, πώς είναι αυτοί οι εξωτερικοί συνεργάτες. Λοιπόν, παρόν, για να μην αδικήσουμε, δεν θέλουμε αδικήσουμε ούτε γιατί λείπει κυρία Ιησούφηδου, γιατί θα θέλαμε να ξέρουμε για πόσο αναφέρεται, γιατί βλέπουμε ότι είναι ένα τεράστιο ποσό ως εργοδοτικές συσφορές, εμείς λέμε παρόν. Κατά πλειοψηφία, πιθανώς, και ο κύριος Μητζής. Το υπαρρυθμό 10, αποδοχή έτησης, σπουδαστή ΤΕΙ, όχι, μισό λεπτό του 9, έγκριση της με αριθμό 37 του 17, απόφαση ΔΣΔ, Δημοτική Κοινωνική Ελληνική Προσχολική Αγωγή, για τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικών τους 2017. Κύριε Καλανταρίδη. Η ενημέρωση που έχω από την κυρία Δρακωνάκη, έτσι ώστε να εισηγηθώ το θέμα, είναι ότι η αναμόρφωση αυτή βοηθά κυρίως το ποσό, το οποίο βλέπετε, να προστίθεται όσον αφορά την διαδικασία που θα γίνει για την πρόσληψη γιατρών, όπου μπαίνει ένας ακόμη παθολόγος, με διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει και είναι οι γιατροί, οι οποίοι πηγαίνουν στα ΚΑΠΙ και εξυπηρετούν τους δημότες. Κύριε Παπαδόπουλο. Αντιδήμαρχα, αν θυμάμαι καλά, με στην εισήγηση είναι 6.000 ευρώ περίπου το νούμερο για την πρόσληψη των γιατρών και τα 500 ευρώ νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, είναι για τηλεπικοινωνίες, φαξ, τηλέφωνα, έχει κάτι σε παρένθεση. Τα 500 ευρώ τι ακριβώς είναι δηλαδή, θα αγοράσουν, τι θα κάνουν, γνωρίζετε, έχετε συγκένει νούμερός, κύριε Τραγωνάκη. Έχει να κάνει με πάγιο εξοπλισμό, τον παίρνει από έναν κωδικό, ο οποίος είχε 500 ευρώ και αναφερόνταν μόνο σε φαξ και αναφέρει σε έναν άλλο κωδικό, ο οποίος έχει τον χαρακτηρισμό εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών, όπου το γενικεύει και αφορά και τηλέφωνα. Εξοπλισμός πάγιος είναι. Κατάλαβα. Βέβαια, προϋπολογισμός είναι, έτσι, οκ. Ναι, πρόεδρε. Ναι, κύριε Δηναταφλίδη. Το υπαρρυθμό 10, αποδοχή έτησης που δαστείτε ή για πρακτικιάσκη στο Δήμο Καβάλλας, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 11, ορισμός μελών επιτροπών παρακολουδής και παραλαβής προμηθειών υπηρεσιών, ορίζονται τα μέλη όπως είναι στις εισηγήσεις. Το υπαρρυθμό 12, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλλας έτους 2017, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 13, έγκριση με ελέτης προσωρινής και εργοτεξιακής σήμασης στο πλαίσιο εκτέλεσης συνοργασιών του έργου αποκαταστάσης οδοστρομάτων Δήμου Καβάλλας. Ναι, μαζί με τις παρατηρήσεις της τεχνικής υπηρεσίας, γιατί έχει κάτι παρατηρήσεις στην εισήγηση για τεχνική υπηρεσία. Ρεφθούν υπόψευν υπαρατηρήσεις της τεχνικής υπηρεσίας. Στο υπαρρυθμό 14, άδεια τοποθέτησης λιόμενων και προσωρινών κατασκευών σε κατάστασημα γεωνομικών ενδιαφέροντων επί της οδόρυθρος Σταυρού 28, στη Δημοτική Κοινότητα Καβάλλας. Ναι, Πρόεδρε, είναι τεχνικό το θέμα, απλώς θέλω να πω ότι καλό είναι και έχει και μια διαδικασία DEC κάτω, όπως κάνουν αρκετά μαγαζιά που έχουν κάποια ειδικά προβλήματα. Εγώ συμφωνώ σε όλα που θέλει το σκημανό ταταστάσταση. Άρα τι οι ψηφίσεις όμως, γιατί η υπηρεσία λέει όχι. Δεν λέει όχι υπηρεσία, συνονίζει σε 3-4, σε αυτό έχει έσταση στον DEC, εγώ στον DEC λέω ναι, ναι σε όλα τα αιτήματα. Αυτό που έγινε είναι ότι μας έχει δώσαμε στον άνθρωπο το OK, ότι αυτά που θέλει να κάνει είναι OK. Από εδώ και μετά βέβαια πρέπει να καθαιρέσει τις τέντες, να πάει στις άδειες και να κάνει τα σχετικά. Είναι θέμα κλήσεων του δρόμου, δεν μοιάζει. Άρα λοιπόν με την εισήγηση της υπηρεσίας. Ναι κύριε Βέρο παρακαλώ. Λοιπόν εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο αντιδήμαρχο τι άλλαξε από την προηγούμενη φορά, ποια είναι τα καινούργια δεδομένα. Διότι αν θυμάμαι καλά στη συζήτηση που κάναμε τότε και για την οποία είχαμε πάρει απόφαση ανάκλησης αδείας του συγκεκριμένου καταστήματος. Είχατε ισχυριστεί ως διοίκηση ότι δεν μπορείτε να εγκρίνετε την όποια αλλαγή και ανακένιση και τοποθέτηση όλων αυτών στον χώρο του εξωτερικού του καταστήματος. Διότι θα πρέπει να δοθεί πρώτα απ' όλα η άδεια κοινόχρησης του χώρου. Αλλά για να δοθεί άδεια κοινόχρησης του χώρου θα πρέπει να υπάρξει πρώτα απ' όλα η κατεδάφηση των οποίων αυθαιρισιών έχουν γίνει εκεί. Εγώ ρωτάω σήμερα άλλαξε τίποτα και το ξαναφένε το στέμα και προσέξτε για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Εμείς σας λέγαμε από τότε ότι κακώς διότι όλοι ξέραμε και ξέρατε πολύ καλύτερα εσείς της διοίκησης ότι ο συγκεκριμένος επαγγερματίας πάρα πολύ καιρό πριν τη συζήτησε ενώ την προηγούμενη της ανάκλησης που έγινε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε καταθέσει έτοιμα για να του δώσετε το OK ώστε να αρχίσει να κατασκευάζει και ταυτόχρονα να κάνει την όποια κατεδάφηση για να μην μείνει κλειστό το κατάστημα και χάσουν και την εργασία τους και οι συγκεκριμένοι επαγγερματίες αλλά και οι εργαζόμοι. Λοιπόν και τώρα το φέρνετε ακριβώς μία συνεδρίαση ακριβώς την επόμενη συνεδρίαση αφού όμως πήραμε την ομόφωνη απόφαση περί ανάκλησης του καταστήματος. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα και δεν μπορώ να καταλάβω το εξής. Κάλιστα μπορούσατε να πείτε στον επαγγελματία ότι κοιτάξτε αυτό που λέτε σήμερα διότι κατεδάφηση δεν έγινε. Συγγνώμη. Ούτε του δώσατε και άδεια του συγκεκριμένου επαγγελματία για τον κοινόχρηστο χώρο. Πώς σήμερα ζητάτε να εγκρίνουμε αυτό. Συς λέγατε ότι δεν γίνεται. Σήμερα όμως γίνεται. Τελικά πότε λέτε την αλήθεια. Πριν λέγατε την αλήθεια και τώρα λέτε την αλήθεια. Γιατί και εμείς κοντεύουμε να τρελαθούμε. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να κλείσουμε το κατάστημα. Εμείς λέμε ότι το κατάστημα δεν πρέπει να κλείσουμε. Αυτά που λέτε είναι για να το κλείσετε τώρα. Όχι. Όχι. Όχι. Δεν είναι έτσι. Ε, μα τι είναι. Συγγνώμη Προεδρέ, αγαπείτε Προεδρέ. Αλλά λυπάμαι πολύ τώρα. Άστο να μη... Το λέει η εισήγηση μέσα. Υποποιείες, προϋποθέσεις και τι πρέπει να λέει αναλυτικά. Αυτό έπρεπε να το φέρτε πιο μπροστά ρε Πρόεδρε. Ε, μα τώρα έκανα την αίτηση. Πώς τώρα δεν υπήρχαν αίτησες. Τώρα έκανα την αίτηση. Έγιναν αίτησες. Τώρα έκανε αίτηση. Τώρα έκανε αίτηση. Πότε τώρα. Πώς. Αφού απού την αίτηση την κατέθεσε και το φάκελο πιο μπροστά. Πώς. Γιατί το λέτε τώρα αυτό. Λέει μέσα η εισήγηση για να μην το... Λέει ότι αφαίρεση πρώτον αυτών που υπάρχουν. Δεύτερον συμμόρφωση με τον κανονισμό. Δηλαδή οι κατασκευές που θα γίνουν σύμφωνες με τον κανονισμό για να δοθεί άδεια του κοινοχρήστου. Όλο το σεβασμό απέναντι στο σώμα. Καμιά αντίρρηση. Όλα αυτά τα λέει. Αυτό είναι που βάζουμε ως προβληματισμό. Γιατί δεν το κάνατε έγκαιρα αυτό. Και έπρεπε να κάνουμε όλη αυτή την ιστορία εδώ περί ανάκλησης και να υποθούν όλα αυτά που υποθήκανε. Που θα μπορούσαμε να την κάνουμε και την ανάκληση αλλά πιο μπροστά να το δώσετε το οκ. Τέλος πάντων. Γιατί τώρα μιλάμε για την έγκριση των κατασκευών κύριε Βέρο. Στη συνέχεια θα πάμε στις άδειες. Δεν είναι ακόμα για τις άδειες. Τώρα δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Λέμε ναι και εμείς. Και αυτό δεν αφορά τον επαγγελματία. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η διοίκηση. Στο υπαρρυθμό 15 έγκριση εκτέλεσης του έργου συντήρησης επέκταση δικτύων βιοαερίου 2017. Πρόεδρε. Συγγνώμη λίγο. Ποιος είναι υπευθυνός συσυγγεντής εδώ. Τέλος πάντων. Πρόεδρε. Συγγνώμη. Κύριε Τουλκίδη. Έχω μία έσταση κύριε αντιδήμαρχε. Είμαστε στο 15 στην έγκριση εκτέλεσης του έργου συντήρησης επέκταση δικτύου βιοαερού χιτά καβάλας. Έχω μία έσταση. Φυσικά το έργο είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να γίνεται η δήμαρχη. Φυσικά. Αν είναι δυνατόν και πολλά χρόνια πριν. Γιατί είχαμε αισθάνεις πολλές εκεί με το χιτά καβάλας. Ναι. Συμπληρωματικά. Ωραία. Απλώς η έσταση μου είναι στο εξής. Λέω ναι στο έργο αλλά όλη η παραχώρηση έχει γίνει εδώ και καιρό και η μίσθοση, όχι μίσθοση, έχει γίνει παραχώρηση στη διαμάθ. Ο χιτά καβάλας. Άρα τα έσοδα από το χιτά καβάλας τώρα που μιλάμε πηγαίνουν στη διαμάθ. Για οποιοδήποτε μπει εκεί μέσα. Η σύμβαση που υπόγραψε ο δήμος Καβάλας με τη διαμάθ, οι πληρωμές γίνονται στη διαμάθ. Μετά τα χρήματα από τη διαμάρχη έρχονται σε εμάς. Ένα τέλος. Ένα τέλος πάρουμε στο σύνολο. Όχι έρχονται σε εμάς. Έχω μια έσταση τη θυμάμαι τη δήμαρχη. Πρέπει η διαμάθ να κάνει όλες αυτές τις ενέργειες και να κάνει τα έξοδα στη διαμάθ. Από τη στιγμή που είναι δικιά της. Η δικιά της, ο Χιτάνο, δικός του. Λοιπόν, τώρα εγκρίνουμε την εκθέλεση του έρωματος. Ωραία. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Να βοηθήσω. Παρακαλώ. Λοιπόν, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση θέλω να βοηθήσει το Πρόεδριο. Αυτή τη στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει. Παρακαλώ πολύ. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δυόμισι χρόνια το ανέχομαι, με οχταετίας στη θέση σας και το ξέρετε σας το έχω πει. 15 άτομα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει. Δεν έχουμε απαρτία. Όλες οι αποφάσεις μας είναι άκυρες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν το λέω σε εσάς. Μισό λεπτό, είναι έξω πολύ Συμβούλιο. Δεν με ενδιαφέρει. Ποιοι ψηφίζουν. Το δεχόμαστε μία, δύο, πέντε, ένα μήνα, ένα χρόνο. Μπήκαμε στη θητεία, τη δεύτερη, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι τροπή, δεν επιτρέπεται. Δεν σέβονται το θεσμό οι συνάδελφοι, δεν σέβονται το Προεδρείο. Έχει ευθύνη. Αλλά από εκεί και μετά. Όχι, δεν είναι απλό το θέμα. Δεν μπορεί να περνάνε τα θέματα έτσι. Είναι απαράδεκτο. Είναι τροπή για όλους μας. Ειλικρινά, πιστέψτε μετά από 20 χρόνια, εξανίσταμε. Το ανέχομαι μία, δύο, τρίσπερη, κάθομαι εδώ μέχρι τις 12 η ώρα. Μέχρι το πρωί θα κατήσω. Αλλά όχι αυτή η εικόνα. Τι να κάνουμε, Πρόεδρε, πείτε μου. Τι θέλετε. Τίποτα. Αποσύρρουν τα δέντρα και πέγονται και είναι συγκοπωμένοι. Σκασίλα τους μεγάλη και μεγάλη ταλεπορία πάλι εμείς αντιφάμε. Όχι. Πώς είναι έξω, Νίκο, πώς είναι έξω. Του θέλετε να συλληγορήσω δηλαδή. Κυριακόγια, σας παρακαλώ πολύ να περάσουν όλοι μέσα στην αίσθηση. Αν δεν έχει απαρτία το Δημοτικό Συμβούλιο, θα σηκωθούμε να φύγουμε. Κύριε Μαυρίδη, η απαρτία θεωρείται ότι υπάρχει καταπλάσμα. Αλλά άλλο το θέμα που θέτετε σωστά, ότι εγκαταλείπουν οι συνενδρέσεις. Άμα θα πάμε στην λεπτομέρεια και ανοίξουμε το βιβλίο των παρουσιών, όλοι οι αποχωρήσαντες θεωρούνται αρνητικοί. Όλοι οι αποχωρήσαντες. Άρα οι παρόντες που ψηφίζουμε πρέπει να είμαστε θετικοί όσοι ψηφίζουμε, περισσότερο από αυτούς, από το σύνολο. Λοιπόν, μην πάμε σε τέτα λεπτομέρεια. Έξω όταν θέλουμε 21 ψήφους αυτό συμβαίνει, εντάξει. Σας παρακαλώ δηλαδή. Ποιοι άλλοι είναι έξω, είναι κανείς άλλος έξω. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας και της πλειοψηφίας με καταλαβαίνουν γιατί μιλώ έτσι. Δεν είναι όμορφη η εικόνα. Όλοι είστε ο τέος δήμαρχος κάθεται εδώ, η δήμαρχος κάθεται εδώ. Οι συνάδελφοι που είναι. Ξέρα να κάνουμε κύριε Βουλή. Το υπαριθμό 16 έγκριση εκτέλεσης του έργου συντηρήσεις κοινωνχρήστων χώρων δημοτικών και σχολικών κτιρίων μεταλλικών και ξύλων κατασκευών Δημοτικής Ενότητος Φιλίμπονα το 17. Το 17 έγκριση εκτέλεσης του έργου συντηρήσεις κοινωνχρήστων χώρων δημοτικών και σχολικών κτιρίων μεταλλικών και ξύλων κατασκευών Δημοτικής Ενότητος Καβάλλας. Το 18 έγκριση εκτέλεσης του έργου μονώσης κτιρίων ιδιοκτησίας Δήμου Καβάλλας έτους 2017. Το υπαριθμό 19 αποσύρεται το θέμα. Το υπαριθμό 20 έγκριση εκτέλεσης του έργου επέκταση δικτύου όδευσης τυφλών στο κέντρο της πόλης έτους 2017. Το υπαριθμό 21 έγκριση πρώτο απέ και πρώτο πούκο του μονώαιτου έργου επισκευές βελτιώσεων δικτύων ηλεκτροφωτισμών Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον 2015. Εγκρίνετε, έγκριση χορήγησης παράτας προθεσμίας περαίωσης του έργου συντηρίας σχολικών κτιριών Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον έτους 2015. Μέχρι πότε είναι το 22, κύριε Γραμματέα, το 22 μέχρι πότε είναι η παράτας. Έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ΑΒΔ του Δημαρχείου και του παιδικού σταθμού Κρινίδων. Εγκρίνετε, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου κατασκευή χώρου ΒΕΣΕΚ και επιδιόρθωσης βρυσσών στο 4ο Δημοτικό Σχολείο. Εγκρίνετε, 25 έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου τοποθέτηση κολονακίων σε πεζοδρόμια της Δημοτικής Ανόητος Καβάλλας. Εγκρίνετε, το 26 συγκρότηση επιτροπής, κύριε Γραμματέα, προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου άρση επικίνδυνοτητας επικίνδυνων χτισμάτων του 2015. Κύριος Τσουρουκίδης και ο κύριος Κουφαντζής. Στο υπαριθμό 27 συγκρότηση επιτροπής προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου επισκευές στέγης πρώτου Γυμνασίου Καβάλλας. Ο κύριος Τζαντζάρης και ο κύριος Παππάς Λεωνίδας. Στο 28 συγκρότηση επιτροπής προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου επισκευές τοαλετών στο 7ο Δημοτικό Σχολείο. Ο κύριος Τελίδης και ο κύριος Ποτόλιας. Στο υπαριθμό 29 διατήρηση ή μετατόπιση καινοθέντων περιπτέρων σύμφωνα με το άρθρο 76 Νο. 4257 του 2014. Είναι το περίπτερο το οποίο υπήρχε πάνω στο Singer πάνω στην πλατεία Νικοτσάρα στη Γωνία το οποίο έχει απομακρυνθεί ήδη. Ο κληρονόμος της γιαγιάς έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, απαρατήθηκαν της άδειας την οποία είχαν, έχει γίνει όλη η γραφειοκρατική δουλειά και εδώ ερχόμαστε εμείς ουσιαστικά να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτού του περιπτέρου το οποίο έτσι και αλλιώς είχε αρνητική γνωμοδότηση όσον αφορά και την ασφαλή διέλεψη των πεζών και όπως σας είπα δεν υπάρχει πλέον έχει καθαιρεθεί. Η εισήγηση είναι για κατάργηση. Κατάργηση της συγκεκριμένης θέσης. Ο τίτλος θέλει μια τροποποίηση και να πάμε σε κατάργηση, διατήρηση ή μη διατήρηση οπότε πάμε στη μη διατήρηση. Στο υπαρεθμό 30 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρου Αδημογλού για διοργανώηση αγώνων 8-9-10 Απριλίου του 2017 Σύλλογος Επιτραπέτειας Αντισφαίρισης. Εγκρίνεται το 31 περί διοικητικής αποβολής η μη του μισθωτήτου του αναψυκτηρίου που βρίσκεται στη θέση. Προφήτης ηλίας της Συντομική κοινότητα Φιλίππον Καβάλας. Λοιπόν, συναδελφοί, εδώ έχουμε ένα μίστομα το οποίο έχετε αλαιπωρήσει για πολλά χρόνια, να το πω έτσι, το Δήμο Καβάλας. Έχω την αίσθηση ότι σας έχει αποσταλεί στα email σας και η πλήρη κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού. Η υπηρεσία πραγματικά έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει τον συγκεκριμένο μισθωτή. Επιμακρόν κιόλας με επανειλημμένες και συναντήσεις εδώ και συζήτηση με την υπηρεσία. Με υποσχέσεις ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί φέροντας εδώ μάλιστα και επενδυτή. Νομίζω ότι βλέπετε λίγο τις κινήσεις που έχουν γίνει στο λογαριασμό. Προσπαθούσε να ανταποκριθεί βάζοντας κάποια μικροποσά επίμακρόν. Και γι' αυτό άλλωστε η υπηρεσία του δίνε κάποιο χρονικό διάστημα μπας και καταφέρει τέλος πάντων να ανταποκριθεί. Παρά ταυτά φαίνεται και από τα ποσά τα οποία είναι σε θέση να καταθέσει ότι τελικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μίσθωμα το οποίο καλύτερα να πληρώσει αιτισίως. Δηλαδή σε μια διάρκεια σχεδόν 10 μηνών, αν θυμάμαι καλά, έχει καταφέρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 2.000 ευρώ. Έχει μειωθεί ελάχιστα θα λέγα με το ποσό το οποίο όφειλε. Και πλέον η υπηρεσία έχει καταλήξει και τον έχει ειδοποιήσει επανειλημμένος και γραπτά να προσέλθει να τακτοποιήσει την υπόθεσή του. Δεν μπορεί ο άνθρωπος. Και γι' αυτό έρχεται το θέμα εδώ έτσι ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει την απόφαση και να προβεί ο Δήμος πλέον σε διοικητική αποβολή του μισθωτή έτσι ώστε να πάρει πίσω τον χώρο και να προσπαθήσει να τον εκμισθώσει εκ νέου. Κύριε Παπαδόπουλε. Περιγραφικός όπως πάντα ο αντιδήμαρχος, πρέπει όμως η υπηρεσία αντιδήμαρχε να καταλάβει και να ξέρει γιατί νομίζω ότι ούτε ξέρει που είναι αυτή η δουλειά που έχει γίνει σε αυτή τη συγκεκριμένη καφιτέρια, αλλά πέρα από αυτό θέλω να ανημερώσω στο σώμα ότι αυτός ο άνθρωπος είχε πάρει ένα γιαπί και έχει ρίξει πάνω από 50.000 ευρώ, έχει κάνει μια σοβαρή δουλειά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως και να μην ξεχάναμε και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχει μια παρατεταμένη κρίση και δυσκολευόμαστε όλοι οι επαγγελματίες. Και δεν μιλάω μόνο φυσικά και πρέπει να διασφαλιστούνε κάποια πράγματα για τον Δήμο Καβάλλας, αλλά ο άνθρωπος και η επιχείρηση έχουν τη διάθεση αυτό που μπορούν από τον αγώνα που κάνουν νύχτα-μέρα να δίνουν για να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτή τη καφιτέρια και αυτό το σημείο ώστε να μπορέσουν να ξοφλήσουν. Δεν είναι κύριε Καλανταρίδη και δήμαρχε που το πιστεύω ότι το πιστεύεσαι και εσείς, δεν οι άνθρωποι απατεώνες. Δυσκολεύονται και το καταλαβαίνετε. Οι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν, έκαναν μια επένδυση, δαπάνησαν πάρα πολλά χρήματα, δυστυχώς ή ευτυχώς κανένας δεν πρόλεψε τι θα έρθει την επόμενη δεκαετία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει η υπηρεσία πλέον να υπάρχει μια ευελιξία, να υπάρχει μια κατανόηση ώστε να μπορέσουμε τους ανθρώπους αυτούς να τους δώσουμε το δικαίωμα να μπορέσουν να ξοφλήσουν. Γιατί φανταστείτε τώρα να του πάρετε την άδεια, να βεβαιώσετε το υπόλοιπό του στην εφορία και τον άνθρωπο να τον καταστρέψουμε. Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό σας παρακαλώ Αντιδήμαρχε, ξέρω ότι συζητάτε με τους ανθρώπους, είναι και από την περιοχή σας, θέλω να το δείτε με ένα άλλο μάτι, να το συζητήσετε με την υπηρεσία και να δείξετε μια κατανόηση. Δείξτε ανοχή, ο άνθρωπος ό,τι μπορεί να μπορέσει να βοηθήσει. Και εγώ γνωρίζω και όλα ότι έχει δεσμευτεί, θα του κρατήσει λίγα χρόνια ακόμη ώστε να ξοφλήσει τον δημοκρατήτη, γιατί δεν θέλει να χρωστάει ο άνθρωπος και μετά θα του αφήσει και το κατάστημα στο Δήμο Καβάλας, όπως πραγματικά, ή στην κατάστηση που βρίσκεται, χωρίς να προκαλέσει καμιά ζημία. Γιατί μη ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος, σας λέω, ρίξε πάνω από 50.000 ευρώ, έκανε ολόκληρη επένδυση. Και λέω όχι στην ανάκληση αδίας, θέλω πραγματικά να υπάρχει συνενόηση με τον πολίτη. Δεν μιλάμε για δικητική αποβολή τώρα, μιλάμε όχι για ανάκληση αδίας. Κανέναν επαγγελματία δεν έχω πει, πάρετε πίσω, για κανέναν. Αυτό που λέτε λάθος κάνετε, μάλλον με μπερδεύετε με κανέναν άλλον επικυβάτη. Εγώ θέλω πρώτα απ' όλα να ρωτήσω ποια είναι η σήγηση από τη μεριά της διοίκησης. Να γίνει διοικητική αποβολή, για να μην γίνει. Πρώτον, να ακούσουμε τη διοίκηση. Δεύτερον, θέλω να ρωτήσω το εξής, γιατί μου κάνει εντύπωση. Τώρα είμαι στα ερωτήματα. Βλέπω ότι ως υπηρεσία το πρώτο έγγραφο ενημέρωσης με αποδεκτικό επίδοσης δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2016. Εννοείται από το ποσό που βλέπω, κίνηση βέβαια δεν μας ήρθε, μας ήρθε μόνη σήγηση αυτή, δεν έχει σημασία, είναι έτσι όπως τα λέει ο αντιδήμαρχος, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον πιστέψουμε, όσον αφορά με την κίνηση. Βλέπουμε ότι το υπόλοιπο είναι δεκαεφτάμισι χιλιάδες περίπου, που σημαίνει εάν υπολογίσουμε με 3,650, που είναι το ετήσιο που πρέπει να πληρώνει το ετήσιο μίστομα, είναι περίπου τέσσερα χρόνια μαζί με τις προσαυξήσεις. Και εδώ τώρα μπαίνει το ερώτημα. Ναι, συμφωνούμε, υπάρχει κρίση, ότι δυσκολεύονται όλοι οι παγελματίες. Με ένα όμως με κάνει εντύπωση ότι έπρεπε να περιμένουμε τέσσερα χρόνια για να του κάνουμε επίδοση και να του πούμε ότι ή μας πληρώνει σε 10 μέρες ή διαφορετικά σε πάμε στη δικητική αποβολή. Συγγνώμη δηλαδή τώρα, είναι λογικό. Και μάλιστα όταν βλέπουμε, εντάξει, εμείς δεν λέμε. Βεβαίως να υπάρξει ανοχή. Πότε έπρεπε να πληρώσεις, σε τρεις δόσεις. Έπρεπε να πληρώσει Απρίλιο, αν θυμάμαι καλά, Ιούνιο, κάπου έχει, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, να μην περδεύουμε. Σε τρεις ισόπωσες δόσεις, αναέτος στα 3.650. Είδαμε, η πρώτη δεν πληρώθηκε, η δεύτερη δεν πληρώθηκε, η τρίτη δεν πληρώθηκε, πάμε στην τέταρτη του δεύτερο έτος. Έπρεπε να περιμένουμε τέσσερα χρόνια και να αφήσουμε αυτό το ποσό για να κάνουμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Και εγώ ρωτάω, ο άνθρωπος αυτός δεν ήρθε καθόλου σε επαφή με τη σημερινή διοίκηση και την προηγούμενη. Γιατί από τη φαίνεται το ποσό ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση. Να χρωστάει, γιατί αν είναι τέσσερα χρόνια, 2.5 χρόνια έχετε εσείς. Λοιπόν, δεν έγινε κάποιες συζητήσεις, δεν τον είπατε, ρε άνθρωποι του Θεού, έριξες κάποια χρήματα. Τα είπε, τα είπε ο κ. Καλαταρίς. Ναι, τι είπατε. Τα είπε ο κ. Καλαταρίδης. Καλά, συγγνώμη, τέσσερα χρόνια αυτός συζητάτε. Για όσο καιρό ήταν ο κ. Καλαταρίδης, αυτό έγινε. 2.5 χρόνια δηλαδή. 1.5 χρόνια. Πώς είναι, 2.5 χρόνια διοίκηση. Κύριε Καλαταρίδη, επαναλαμβάντε λίγο σύντομα. Πολύ λίγο σύντομα. Και ουσιαστικά απαντώντας τον κ. Παπαδόπουλου. Λοιπόν, οι ειδοποιητήρια, κατ' αρχήν όσον αφορά την πληρωμή, έχουν σταλεί και πιο μπροστά. Δεν υπάρχει μες στην εχείρηση, μπορώ να σας βεβαιώσω, κ. Βέρο, γι' αυτό. Ότι με το που ανέλαβατε συγκεκριμένη θέση και είδα τι ακριβώς πού, σε ποια τέλος πάντων μισθώματα παρουσιάζονταν προβλήματα, ενημερώθηκαν όλοι. Και ο συγκεκριμένος ότι θα πρέπει άμεσα να προβούν σε τακτοποίηση της υπόθεσης τους. Να είστε σίγουρος, κ. Παπαδόπουλε, ότι επανειλημμένος εδώ μέσα, έχει τεθεί το θέμα ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κανείς δεν το αρνείται, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι περνάμε δύσκολες μέρες. Και αυτό ακριβώς κάναμε, να είστε σίγουρος. Και γι' αυτό ρωτάω αν έχετε δει τα οικονομικά στοιχεία, όπου φαίνεται περίτρανα, ακριβώς, τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η υπηρεσία, η οποία είναι και η μόνη ουσιαστικά που φέρει την ευθύνη, για να τα λέμε κιόλας εδώ, έτσι. Αυτή φέρει την ευθύνη και ουσιαστικά επέτρεπε, πραγματικά επέτρεπε, όχι μόνο στο συγκεκριμένο συναλλασσόμενο με το Δήμο, έτσι, και σε άλλους, επειδή έδειχναν ακριβώς τη διάθεση και την προσπάθεια την οποία κάνανε, γιατί το βλέπαμε, ότι προσπαθούν οι άνθρωποι να τα αποκριθούν, παρά τα αυτά, όμως, γίνεται εμφανές από τα οικονομικά στοιχεία, ότι μετά από 1,5 χρόνο, πέρα από τις ειδοποιήσεις, πέρα από τις επανειλημμένες προσωπικές συζητήσεις, γιατί ο κ. Δημιρτζίδης έχει έρθει εδώ, έχει μιλήσει και με την προεσταμένη και με τον Διευθυντή των Οικονομικών Επιτροπηρεσιών και με εμένα επανειλημμένος, και αυτό είπα και προηγουμένως, άλλωστε, έχει φέρει και ανθρώπους οι οποίοι θα βοηθούσαν την κατάσταση, παρά τα αυτά, όμως, μετά από 1,5 χρόνο φαίνεται περίτρανα ότι δεν μπορεί δυστυχώς να ανταποκριθεί. Πώς να το κάνουμε, έτσι, για πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε εσείς ότι μπορεί ένας υπάλληλος να λέει ότι θα βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε, που βοηθήσαμε, έτσι. Είναι και ο ίδιος εδώ και πιστεύω ότι μπορεί να το πιστωπίσει, ότι πραγματικά έγιναν μεγάλες προσπάθειες να βοηθηθεί. Αυτά και στον κύριο Παπαδόπουλο και προς τον κύριο Βέρο, ο οποίος προφανώς και θα θέλει να συνεχίσει, δεν ξέρω... Ο κύριος Μαυρίδης, όχι, ζήτησε τον λόγο, όμως, όλους εδώ. Ναι, παρακαλώ... Ναι, ναι, όχι, στον κύριο Παπαδόπουλο και στον κύριο Βέρο έδωσα τον λόγο, δεν θα τις ξέψω... Ναι, ναι... Κύριε Βέρο, τοποθετηθείτε εκτός αν ο κύριος Μαυρίδης θέλει κάποια ερώτηση να υποβάλλει. Δεν κατάλαβα τώρα την παρέμβαση του κύριου Τέος Δημάρχου, δεν το κατάλαβα... Ότι δεν ακολουθούμε τη σειρά σωστά, καλά λέει... Εγώ πάντως εζήτησα τον λόγο. Βεβαίως. Είναι πρώτος ο κύριος Σιμητής και δεν μας βλέπει, εμείς βλέπουμε βέβαια, ώστε εκεί. Λοιπόν, για μια ακόμη φορά στο θέμα αυτό, το σφάλμα είναι στη διοίκηση, ούτε στη συζήτηση. Αφήνουμε έναν άνθρωπο για 4-5 χρόνια να μην πληρώνει ή να πληρώνει όσα του καπνίσει και μετά από μια πενταετία του λέμε, ξέρεις κύριε, χρωστάς τόσα, με προσαυκήσεις τόσα, κάνουμε διακανονισμό πριν ένα χρόνο, τα τέσσερα άλλα χρόνια τι γίνανε τα τρία. Φτάνει το ποσό σε ένα σημείο 17.000 ευρώ και επόμενο είναι, το έχω πει 100 φορές εδώ, δεν μπορεί να τα καταβάλει. Και του λέμε τώρα, ξέρεις κύριε, διοικητική αποβολή. Λοιπόν, εγώ είμαι εναντίον της διοικητικής αποβολής. Τι προτείνω? Να κληθεί αυτός ο άνθρωπος, για μια ακόμη φορά κύριε αντιδήμαρχε, να δεσμευθεί με όρους ότι το ποσό το οποίο υπολείπεται, το 17.000, πόσο είναι του προηγούμενου χρονικού διάστηματος, να καταβληθεί σε ένα χρονικό διάστημα με διευκολύνσεις και το υπόλοιπο όμως, το ποσό των 3.500 ευρώ το ετήσιο, το μίστομα να καταβάλλεται στις δώσεις της τρεις που προλέπεται. Πέραν το το. Για όλους κάνουμε εκτώσεις και μάλιστα κάνουμε ηρωικές εκτώσεις, που πολλές φορές διαφωνώ. Αλλά λέμε τώρα, εκμεταλλευόμαστε, έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε κοινωνική κρίση, δεν. Έχουν δουλειά, το Ά, το Β δεκτά. Αν και πολλές φορές δεν είναι και έτσι όπως παρουσιάζονται. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, προτείνω εκτός από τα δύο άλλα, με αίτησή του και με απόβαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποίαν θα πάρουμε, να μειωθεί το μίστομα. Διότι εκεί που είναι το μαγαζί αυτό, να το πω έτσι, τα 350 ευρώ, δεν είναι μικρό το ποσό κύριε αντιδήμαρχε. Εδώ έχουμε φτάσει τα 9.000 στο πάρκνι Ροδόπης, να μας δέν, να τα κάνουμε 2.000. Λοιπόν, με αυτή τη σκέψη, εγώ είμαι αρνητικός στην αποβολή του ανθρώπου αυτού, να του δώσουμε ακόμα μία ευκαιρία, να έρθει σε διακανονισμό ότι το ποσό των 17.000 θα το καταβάλει, όπως είπα, σε δώσεις και αν δεν είναι συνεπής, τον δίνουμε δρόμο. Λοιπόν, εντάξει, τώρα το μίστομα είναι 300 ευρώ το μήνα, κύριε Παυρίδη. Ναι, ο κύριος, τοποθετηθήκατε, τώρα ο κύριος Βέρος δεν τοποθετήθηκε και θα έχω... Κύριε Βέρο, εσείς κύριε Σιμιζί τοποθετηθήκατε, όχι, οπότε ας ξεκινήσω κύριε Σιμιζίς. Καλώς ήκακος αγαπητοί συνάδελφοι, το χρέος έχει ανεβεί πάρα πολύ ψηλά και ήδη βέβαια από την ερώτηση που διατύπωσα προς τον Άρη το Βέρο, είναι φανερή και η διάθεσή μου ως προς το ζήτημα. Δηλαδή, αν ήτανε δικό μου και ας έρθει και ο καθένας από τους συμβούλους, ας έρθει στη θέση ενός ιδιώτη. Στη θέση δηλαδή ότι εγώ είμαι ιδιοκτήτης αυτού του ακοινήτου και μου γρουστάει κάποιος επί 1,5 χρόνου ένα ποσό το οποίο ανεβαίνει συνεχώς και φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι για διάφορους λόγους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο άνθρωπος αυτός. Τι θα κάνουμε. Μια λύση, η φιλάνθρωπη λύση είναι αυτή που το λυπούμαστε και λέμε εντάξει τον αφήνουμε. Είμαστε όμως ιδιοκτήτες ενός δικού μας ακοινήτου και του λέμε κάτσε και ο Θεός βοηθός. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν είμαι εγώ ούτε καθένας προσωπικά ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακοινήτου. Είναι ο δήμος ιδιοκτήτης και υπάρχουν και ευθύνες και βαρύτατες και ποινικές ευθύνες αν θέλετε να το πω και αυτό. Έτσι παράβαση καθήκοντος και απιστεία ακόμα ακόμα εάν δεν αποβληθεί, αν δεν φύγει με το καλό. Μακάρι να φεύγει και μόνος ο άνθρωπος αυτός από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να φέρει κάποιον άλλο συνεργάτη, επενδυτή που να πληρώνει. Είναι λυπηρό, αυτή είναι η κατάσταση, αλλά πραγματικά βρισκόμαστε σε μια θέση όπου θα πρέπει να διασφαλίσουμε τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου, αλλά και την ποινική μας, να το πω αυτό, πιστέψτε με, έχω καεί από το χυλό, λέει και φυσάω και το γιαούρτι πια, και την ποινική ευθύνη του καθενός από εμάς. Δυστυχώς οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε πρέπει να είναι όχι σκληρές, να μην το πω αυτό, αλλά πρέπει να είναι αδέκαστες. Δεν μπορούμε δηλαδή για τέτοιες περιπτώσεις να θέτουμε και τον εαυτό μας σε κίνημα. Δεν ξέρω από τι μας τα παρουσίασε ο κ. Καλανταρίδης και βεβαίως και από ό,τι θυμάμαι και εγώ και τον πιστεύω τον κ. Καλανταρίδη, έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος, προκειμένου να δοθεί μια περίοδος τέλος πάντων χαριστική και δεύτερη και τρίτη φορά, αλλά δυστυχώς όλα αυτά απήβησαν άκαρπα και δεν μπορούμε πια. Δηλαδή ελάτε σε κάτι άλλο, να σας βάλω σε μια άλλη λογική, ότι εδώ και χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση ζητάει να εισπράττουμε εμείς τους κρατικούς φόρους που αφορούν την αυτοδιοίκηση. Ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα, ελάτε στη θέση του εισπράκτορα του υπαλλήλου και τη δικιά μας αύριο να γίνει δεχτώ επιτέλους από τις κυβερνήσεις αυτό που τόσα χρόνια ζητάμε, να γίνουμε φοροεισπράκτορες για τους δικούς μας φόρους. Εάν αρχίσουμε να λυπόμαστε και να λέμε κρίμα και άντε και ξανά και λίγη άφεση ακόμα και λίγο χρόνο και λίγη παράταση και λίγη προθεσμία, τότε θα καταστραφούν όλοι οι δήμοι και εμείς θα βρεθούμε σιδηροδέσμενοι στις φυλακές. Λοιπόν, αυτά, άρα εγώ εισηγούμαι να διακοπεί η μίστοση. Έχω μια επιφύλαξη, δείτε το αυτό με την νομική υπηρεσία. Αν μπορούμε να κάνουμε αυτό που λέει η εισήγηση, διοικητική αποβολή. Αν είναι επαγγελματική η μίστοση, μήπως δεν πρέπει να γίνει διοικητική αποβολή, δηλαδή είναι επαγγελματική η μίστοση, διότι αν είναι επαγγελματική η μίστοση, μάλλον πρέπει να κάνουμε δικαστήριο κανονικά, δηλαδή αγωγή αποβολής και όχι διοικητική αποβολή, που εκεί στη διοικητική αποβολή έχουμε αφθαίρετη κατάληψη δημόσιας ή δημοτικής ιδιοκτησίας. Μάλλον διαταγή απόδοσης πρέπει να... Δείτε το λιγάκι, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, οι δικοί μου σύμφωνοι γνώμεις είναι ότι, εν πάση περιπτώση, η μίστοση πρέπει να διακοπεί με έναν οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο. Ωραία, σωστό, έτσι πρέπει να είναι. Κύριε Παπαδόπουλε, τι θέλετε τώρα. Θέλω τώρα για τη συζήτηση, για να συνονιώμαστε. Κυριαντιδήμαρχε, μην απορείτε γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν περισσότερα, να σας πω γιατί είναι απλό, δεν βγάζουν κυριαντιδήμαρχε, όχι δεν θέλουν. Δεύτερο, δεύτερο, δεύτερο, θέλω λίγο να μ' ακούσετε προσεχτικά για να καταλαβαίνουμε. Δεύτερον, δεν θέλουν την λύπηση και το νύχτο του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δημαρχέ, πρώην Δημαρχέ, θέλουν την κατανόηση να καταλάβουμε. Και θα σας πάω και στην άλλη λέξη που χρησιμοποιήσατε, τις ευθύνες, θα σας πάω στις ευθύνες να καταλάβουμε τι κάνουμε. Εάν εμείς σήμερα εδώ αποφασίσουμε και πούμε δικητική αποβολή, όπως αυτός έχει κάνει το γιαπί, το έκανε μαγαζί, κατάστημα. Θα πάει, θα το ξυλώσει και θα τον κρεμίσει και θα τον αισοπεδώσει όλα, γιατί είναι δικά του όλα. Εμείς δεν θα έχουμε ευθύνη, εάν δεν μπορέσουμε μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να βρούμε κάποιον ο οποίος να μπορέσουμε να τον νικιάσουμε και να μην παίρνουμε ούτε ένα ευρωέσοδο. Ενώ τώρα πρέπει να δώσουμε κάποια κατανόηση και κάποια ανοχή να δείξουμε, ώστε να παίρνουμε έστω και κάτι. Αλλά με την ευθύνη αυτή που λέμε δικητική αποβολή, αν τελικά ξαναγίνει γιαπί και δεν βρούμε ούτε έναν επαγγελματία να τον νικιάσει. Βάζω και μια άλλη λογική σε λογικές που μπαίνουν εδώ μες στο Δημοτικό Συβούλιο. Γιατί είναι δύσκολο, και σας το λέω με τα λόγου γνώσεως, ότι μπορεί να πάνε να το δείτε για ποιο αύριο κύριε τη δήμαρχε, γιατί βγάλαμε τον άνθρωπο και θα πάρει τα περιουσιακά του στοιχεία πίσω και να μην βρεθεί για χρόνια κανένας να κάνει την επένδυση εκεί και να μείνει σε απραξία και να κοιτάμε κύριε ένα για ποιο να το βλέπουμε. Και να λέμε τότε και να αναλογιστούμε τι ευθύνη είχαμε που είπαμε να φύγει αυτός ο άνθρωπος. Θέλω να τα σκεφτούμε σοβαρά όλα αυτά πρόεδρε. Γιατί υπάρχει και άλλη λογική, έτσι δεν είναι μόνο η λογική. Κύριε Βακοδόπουλε, ευχαριστούμε. Εγώ ως δικηγόρος με αυτά τα επιχειρήματα ενώπιον δικαστηρίου υπερασπιζόμενος του κ. Σιμιτζή, ο δικαστής από την έδρα θα μου έλεγε πήγαινε σκήσει το δίπλωμά σου ή μπας πιλούσε με αυτά που θα τον έλεγα. Αυτά που λέτε είναι σωστά ως ζητήματα, ναι, έτσι, αλλά όταν βρεθείς ενώπιος ενωπίον δεν πιάνουν αυτά τα επιχειρήματα. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Και έγιναν, απ' ό,τι κατάλαβα και έγιναν και πολλές προσπάθειες και διακανονισμοί. Μάκη, πολύ σύντομα για την υπερασμένη ώρα. Συνοπτικά, συνοπτικά. Λοιπόν, το πρώτο που θέλουμε να καταθέσουμε είναι, είμαστε σίγουροι ότι κανένας μας από τους 41 δημοτικούς συμβούλους δεν θέλει κανέναν επαγγελματία να τον πετάει στον δρόμο, με αυτόν τον τρόπο, με δικητική αποβολή, να χάσει την εργασία του και οτιδήποτε άλλο, τα χρήματα που επένδυσε, τα όποια χρήματα και τα λοιπά. Άλλωστε, ο καθένας από εμάς το έχει αποδείξει το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, δεν είναι τυχίο το ότι κάποιοι και αύριο και μεθαύριο θα είμαστε στις αίθουσες των δικαστηρίων γιατί δεν κλείσαμε κάποια καταστήματα. Να τελειώνει αυτή η ιστορία. Όμως, κοιτάξτε να δείτε τώρα, επειδή ακουστήκαν πολλά πρώτον περιμείωσης μισθώματος. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε διότι η διαδικασία μίσθωσης έγινε μέσα από διαγωνισμό, όπου λογικό είναι να έρθει, και είναι και άδικο, είναι απέναντι σ' αυτούς που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και δώσαν μια τιμή, διότι αν γνωρίζαν εκ των πρωτέρων ότι θα υπάρξει αυτή η μίωση, θα μπορούσαν και αυτοί οι κάλληστα να δώσουν μεγαλύτερη τιμή. Δεύτερο, τρίτο, θεωρώ ότι το να λέμε ότι έγινε μια επένδυση της τάξης αυτών των χιλιάδων, δεν ξέρω. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ έχω επισκεφθεί το μαγαζί, πήγα ως πελάτης, γιατί μου αρέσει και η θέα πραγματικά ως θέα, αλλά και πραγματικά είδα ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει επενδύσει κάποια χρήματα, φαίνεται, φαίνεται. Τα πόρτα δεν γνωρίζω, όμως. Κοιτάξτε να δείτε. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, γιατί μιλάμε για 300 ντομήνα, ήξερα ότι είναι 300 ευρώ ντομήνα, θεωρώ ότι όταν κάνεις μια τέτοιου είδους επένδυση, γνωρίζεις και τις δυσκολίες, γνωρίζεις και τα θετικά και τα αρνητικά. Και κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να αδικήσω άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι ενδεχομένως πιο συνεπείς. Και μην μου πει κάποιος ότι ακόμα κι εσείς, κύριε Παπαδόπουλε, δεν έχετε υποστεί την κρίση, ως μπάτης. Έχετε υποστεί όπως όλοι. Κοιτάξτε να δείτε. Δεν είναι όμως άδικο απέναντι σε κάποιους επαγγελματίες, οι οποίοι με οποιονδήποτε τρόπο προσπαθούν και είναι εντάξει απέναντι στο δήμο, γιατί έχουμε πάρα πολλούς, οι οποίοι νικιάζουν καταστήματά μας, έτσι, και έχουν είτε καταστήματα γεωνομικού ενδιαφέροντος είτε τίποτα άλλο και προσπαθούν να είναι εντάξει. Τι μήνυμα περνάμε εμείς, αν πούμε σήμερα ότι «οκ, τέσσερα χρόνια είναι λίγα, θα σου δώσουμε άλλα τέσσερα, μήπως και κάποια στιγμή μπορείς να ανταποκριθείς». Είναι σαν να λέμε και στους υπόλοιπους, μην είστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις. Απλά πράγματα. Και το τελευταίο και το χειρότερο, και το βάζω τελευταίο, είναι ότι μακάρι να ήταν δικιά μας ιδιοκτησία προσωπική, να αναλάβουμε αυτό που είπε και ο πρώην δήμαρχος, ο κ. Σιμητζής, μακάρι να ήταν δικιά μας ιδιοκτησία και να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη, να του πούμε ότι «ξέρεις, δεν πειράζει που μας χρωστάς τέσσερα χρόνια, μπορείς να παραμείνεις άλλα δέκα χρόνια». Όπως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το κάνουμε, διότι πραγματικά αυτό που έχουμε ως υποχρέωση πρώτα απ' όλα είναι να υπερασπιστούμε την πηρουσία του δήμου. Και δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Αυτά είναι. Βέβαια, εγώ συνεχίζω και εμείς ως δημοτική παράταξη να λέμε ότι έχετε ευθύνη που αφήσατε να μεγαλώσετε αυτό το ποσό, διότι ενδεχομένως αν υπήρξε αυτή η πίεση όπως η σημερινή πριν τρία χρόνια, δηλαδή μετά από ένα χρόνο, ίσως ο άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα, γιατί ήταν μικρό το ποσό, να μπορεί να τα αποκριθεί, να πιεσθεί και ο ίδιος και να τα καταφέρει. Τώρα μεγάλος αυσύθηκε το ποσό, έχει συμφύγει το ποσό, τι να πούμε τώρα. Εμείς πάντως λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει δικητική, η όποια ενέργεια, να μην πούμε δικητική αποβολή, γιατί μπορεί να είναι λάθος, η όποια ενέργεια για να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δήμου. Ωραία, ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο, λοιπόν, εγκρίνεται η εισήγηση δικητική… Είμαι αρνητικός κύριε Προέδο, το ετώνησα. Κατά πλειοψηφία, ναι. Ο κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Πυσάκη, ο κύριος Μαυρίδης, όχι. Το υπαρηθμό 32, λύση μίσθωσης του Δημοτικού Κοιλικίου Περιπτέρου στην πλατεία Χρυσοστόμου Συμήνης της Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα. Κατατέθηκε ένα έτοιμα για λύση της μίσθωσης από τον κύριο, ο οποίος είχε το συγκεκριμένο περίπτερο, αν θυμάμαι καλά, το επώνυμο είναι Ταραπατζής. Δεν οφείλει μισθώματα, είναι πληρωμένα τα πάντα, η εγκυντική θα εκπέσει υπέρ του δήμου, όπως λέει και το συμφωνητικό, και θα προχωρήσουμε άμεσα στην Δημοπράτειά της ξανά του συγκεκριμένου χώρου. Παρακαλώ. Ξέρετε τι με κάνει εδώ η εντύπωση τώρα. Ήθελα να ακούσω τον κ. Αντιδήμαρχο αν χρωστάει ή όχι. Μιλάμε ότι για μηνιαίο μίσθωμα 870 ευρώ. Κοιτάξτε, 870. Εγώ τώρα βλέπω 870, λέω 870. Κάποια στιγμή διαπίστωσε ο άνθρωπος ότι δεν βγαίνει, έρχεται και σου λέει, κύριε ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και δεν χρωστάει τίποτα. Και μιλάμε τώρα για το περίπτερο, προσέξτε το 870 ευρώ. Τώρα θα μου πείτε, μπορεί να είναι κοφτήρο, δεν ξέρω τι θα μου πείτε εσείς εκεί στις κρινίδες. Δεν ξέρω, βλέπω όμως 870 το μήνα. Είναι και θέμα ανωτροπίας και λογικής κάποιων πραγμάτων. Η λογική όμως είναι διαφορετική, κύριε Πρόεδρε. Αυτός ο άνθρωπος, αν παρατηρήσουμε καλά στην εισήγηση, θα δούμε ότι υπέγραψε, υπέγραψε τώρα το Γενάρι. Τώρα το Γενάρι ο κύριος, που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο καθόλου, απλώς γνωρίζω την ιστορία και η υπηρεσία τον έχει αγαναχτίσει, κύριε Αντιδήμαρχε. Πήγατε, είπατε, δεν μπορείτε να πάρετε τρία μέτρα, δεν μπορείτε να βάλετε ψυγεία. Πάνε, έλα, οι επαγγελματίες υποφέρουν, κύριε Αντιδήμαρχε, σας το λέω με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό σας. Ο άνθρωπος αγαναχτίσε και σε δυο μήνες το παράτησε, εξαιτίας σας. Και ξέρετε τι είπε, είναι το... έτσι είναι ακριβώς κύριε... Όχι, λάθος είναι κύριε... κύριε Βέρο, απλώς θα βάζω τα πράγματα στη θέση. Ο άνθρωπος αγαναχτίσε, Αντιδήμαρχε, και σας λέω την αλήθεια, και το λέω δημόσια στο δημόσιο... Τι να μ' απαντήσετε, τι άλλο να μ' απαντήσετε... και επίστελον να σας πω ότι ο άνθρωπος Νικό Κύρις ξεχρέωσε και ξέρεις τι είπε και όλα τι μου είπε, ότι δεν τα χίλια ευρώ τη δινεκητική σας τη χαρίζει γιατί αγαναχτισε για να γλιτώσει από το δήμο Καβάλας. Είναι ντροπή μας αυτό, κύριε Αντιδήμαρχε, όχι, είναι ντροπή μας Αντιδήμαρχε. Και βάζω, κύριε Αντιδήμαρχε, ξέρω εδώ και χρόνια από την ημέρα που είστε στην θέση σας ότι υπάρχουν προβλήματα με τους επαγγελματίες, έχετε αναστατώσει λίγο την αγορά με την πολιτική σας, αυτό είναι δεδομένο. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ... Κύριε Πρόεδρο, όμως, λέω... Προσωπικού, κύριε Πρόεδρο... Να ολοκληρώσω... Να ολοκληρώσω... Να ολοκληρώσω, κύριε Καλανταρίδη... Ναι, αλλά μισό λεπτο είπατε προηγουμένως ότι δεν τον ξέρετε τον άνθρωπο και τώρα είπατε... Μα την υπόθεση εγώ τις υποθέσεις τις ερευνώ και ανημερώνω με το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, ούτε τον ήξερα από χθες ούτε πίνω καφέ μαζί του. Το διευκρινίζω. Μιλήσατε μαζί του. Για το θέμα. Όταν το θέμα ήρθε, κύριε Πρόεδρε, εγώ οφείλω να δω όλα τα θέματα σε βάθος και να τα ρευνώ. Αυτό κάνω, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν χρειάζεται να πρέπει αυτό το λόγο εγώ. Ρωτήστε και τον ίδιο τον άνθρωπο αν τον γνωρίζω ή όχι, αν με γνωρίζει και όλα. Εκείνο όμως που θέλω να πω και προτείνω, τουλάχιστον από την ταλεπορία που έχει τραβήξει, τουλάχιστον αυτή τη συμπεριφορά που έχει κάνει και έχουμε κάνει σαν δήμος καβάλα στο πρόσωπό του, επειδή έχει πληρώσει τα μισθόματα και ο άνθρωπος τώρα έπογραψε τον Γενάρη για δυο μήνες, μην προσπαθήστε, μην του πάρετε και την εγγυητική. Σας τη χαρείς, αλλά είναι ντροπή. Μην του την πάρετε. Δώστε τα χρήματα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Θα απαντήσετε τώρα. Μου λέει κάτι τώρα. Σας παρακαλώ. Έχετε ευθύνη. Παρακαλώ πολύ. Λέει κάτι. Σας παρακαλώ. Με ήρεμο τώρα απαντάμε. Να τον διαφυλάξω, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει. Δυστυχώς, κύριε Παπαδόπουλε, και εγώ έχω αυτή την ανομαλία να την πω εγώ, να ψάχνω τα πράγματα. Αυτό το κακό έχω. Και όπως έχετε πει και εσείς στο παρελθόν εδώ, είμαι, πώς με είπατε, επικίνδυνος επειδή θέλω να εφαρμόσω τον νόμο. Γι' αυτό είμαι επικίνδυνος. Εσείς τα είπατε εδώ μέσα είναι καταγεγραμμένα. Και τα θυμούνται και οι συνάδελφοι. Επειδή, λοιπόν, είμαι τόσο επικίνδυνος που θέλω να εφαρμόσω τον νόμο, τι έψαξα και βρήκα. Ξέρετε ότι στο χώρο που ενοικιάζει ο κύριος, που τον είχε, επί 10-15 χρόνια, ξέρω εγώ πόσο τον νοίκιαζε με το ίδιο μισθωμά, βρήκα, λοιπόν, ότι ο χώρος που ενοικιάζει δεν περιλαμβάνει και τον χώρο που έχει στον κοινόχριστο στο πεζοδρόμιο και έχει απλώς 18 ψυγεία και 25 μπάνερ και διαφημίζει τα προϊόντα του. Και τι κακό είπα λοιπόν εγώ, αγαπητέ κύριε Ταραμπατζή, τον χώρο τον κοινόχριστο που χρησιμοποιείτε, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο σας, θα πρέπει να τον πληρώσετε. Αυτό το κακό είπα συνάδελφοι, αυτή είναι η παρανομία μου, γι' αυτό κατηγορούμε από τον κ. Παπαδόπουλο. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδόπουλε, γιατί πραγματικά μανεβάζετε, δεν με κατεβάζετε, αν αυτό νομίζετε, τόσο κακός είμαι. Και για να σας πω και κάτι ακόμη, ξέρετε τι ακούγεται στην αγορά, ότι ο συγκεκριμένος κύριος, αύριο όταν θα γίνει ο διαγωνισμός, θα έρθει να το ξαναχτυπήσει, γιατί το μόνο που θέλει, ξέρετε ποιο είναι, θέλω να το πάρω με χαμηλότερη τιμή. Το είπε και στην υπηρεσία απέναντι, το τι είπε σε εσάς, μπορεί να σας είπε ότι θέλει. Στην υπηρεσία ήρθε και τα είπε ο ίδιος του, μόνος του, μόνος του, δεν το πήγε εκεί το ενήκειο, δεν το πήγα εγώ. Λοιπόν, εντάξει, η λύση της μίσωσης, εγκρίνεται η λύση της μίσωσης, το είπα, ναι κύριε Φιλόσοκλου, παρακαλώ. Ε, αφού η κοινή επιθυμία είναι, τι τώρα. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τη συμβουλή σας και ως Προέδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με την ιδιοίτα του δικηγόρου, όταν προκύπτουν τέτοια θέματα, να θέτετε και το σώμα λίγο πρώτων ευθυνών του. Διότι εδώ πέρα ακούμε πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και όπως είπε και ο κύριος Σιμιτσής, δημιουργούν πάρα πολλούς κινδύνους και τεράστους κινδύνους και για τα συμφέροντα του δίου μαφαινός, αλλά και για τα προσωπικά για τον καθένα, να καταστούμε υπόλογοι και ποινικά και αστικά με καταλογισμό χρημάτων όσους ψηφίζουμε κάθε φορά αυτό το οποίο υποτίθεται λέει πιάτσα. Και επειδή ακούστηκε πολλές φορές το τι λέει πιάτσα, εγώ θα ρωτήσω το σώμα. Υπάρχει στην πιάτσα άνθρωπος ο οποίος να είναι ιδιοκτήτης ακινήτου, να μείνει σπράτη τα νίκια του δύο χρόνια και αυτός ο άνθρωπος της πιάτσας να κάνει την παλαβή και να λέει ναι, δίνε μου ό,τι μπορείς όποτε μπορείς και όλα πάνε καλά. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα με τεπιτάσιος αυτό το θέμα να το θέτετε προς προστασία όλων. Δεν προσφέρεται αυτό το θέμα για μικροπολιτική κατανάλωση ούτε για εν πάση περιπτώση αρνήσεις ή αντιρρήσεις. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει έξω και μόνο το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο καιρό να έρθει το θέμα, δείχνει ότι ο δήμος επέδειξε ανθρωπιά. Κύριε Πρόεδρε, δηλαδή κάποια πράγματα ακούστηκαν και τυχαίνει τον επαγγελματία το γνωρίζω. Εγώ συμφωνούμαι στη λύση της μίστος εις αφού επέβαλε και το έτοιμα για να τη λύσει. Διαφωνώ όμως σε αυτό που λέτε ότι ακούστηκε θέλει να το πάρει με χαμηλότερο τίμημα. Δεν θα το πάρει γιατί έχει μία άλλη επαγγελματική στέκη και εργάζει τώρα. Δεν ήταν καθόλου αυτό. Το ότι υπήρχε μία όμως αγανάκτηση εκ μέρους του κυρία δήμαρχε υπήρχε γιατί δεχότανε κάποιες πιέσεις γι' αυτόν τον χώρο πράγματι που λέτε ότι υπήρχε και τον χρησιμοποιούσε. Ήταν όμως μία, είναι μία πράγμα και αναπλάβουμε υπόψα μία εποχή δύσκολη όπου ανταποκρινόταν όμως. Αυτό θέλω να το πω. Είναι από τους λίγους αν όχι ο μοναδικός εκμισθωτής που δεν οφείλει στο δήμο τίποτα. Για αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη γιατί έχει και μία, εκμισθώνει, εμείς εκμισθώνουμε. Έχει μία άλλη υπόθεση το οποίο να του δείξουμε και την ανάλογη προσοχή να το εξυπηρετήσουμε. Με επιβεβαιώσατε κύριε Τσοχαταρίδη σας ευχαριστώ. Άρα κύριε Τσοχαταρίδη συντάσσεστε με το ότι ο δήμος δεν πρέπει να απαιτεί αυτά τα οποία δικαιούται. Άρα να μην πληρώνει τον κοινόχρωστο χώρο ο κύριος Ταραμπατζής. Όχι, όχι, όχι. Σας παρακαλώ τώρα. Αυτό κατάλαβα, ναι. Όχι, σας παρακαλώ τώρα. Λοιπόν, πάμε στο υπαρρυθμό 33. Παράτας εκμίσωση των κτιρίων του πρώην δημοτικών σχολείων Βουνοχωρίων και Λικοστόμη για τη στέχαση των αγροτικών ραδιοσυστημάτων. Μέχρι 31-12 του 19. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 34. Θέμα αποσύρεται. Το υπαρρυθμό 35. Πρόεδρε. Ναι, πες κύριε. Ποιο? 34. Λείπει η κυρία Ιωσυφίδο δυστυχώς για λόγους... Είναι η απάντησή μας όμως του κ. Καλανταρίδη. Έχει εγκλωβιστεί και επειδή έχει... Η απάντησή μας του κ. Καλανταρίδη. Εκεί που θέλουμε και γουστάρουμε έτσι και εκεί που δεν γουστάρουμε αλλιώς. Θα έρθει στο επόμενο. Αυτό άφαντος του κ. Καλανταρίδη. Θα έρθει στο επόμενο. Συνάδελφη Ακοστομιάκη. Παρακαλώ. Πάρχει μια διφορούμενη διατύπωση στις συγκίσεις, η οποία πολλές φορές είναι ικανή να προκαλέσει σύγχυση όσον αφορά τις προθέσεις της διοίκησης. Αυτό το να αποφασίσουμε εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο περί παράτασης ή μη. Παροχή μη σύμφωρης γνώμης λέει. Ναι, λέω τώρα παράταση μη σύμφωρη μη γνώμη. Είναι ακριβώς τη διατύπωση του νόμου. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει η σύγχυση, η οποία να μας καθοδηγεί κιόλας και μας, ότι δηλαδή εμείς λέμε να μη παράταθει, να μη συνεχιστεί, να μη γίνει το ένα ή θετικά, να γίνει αυτό, να γίνει το άλλο. Δηλαδή για να μην υπάρχει σύγχυση όσον αφορά τις προθέσεις της διοίκησης. Πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη η διατύπωση της εισήγησης της υπηρεσίας και της διοίκησης. Δηλαδή διαδικαστικά το θέτω, γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρουμε ποια είναι η πρόταση της... Πώς υπάρχει γλωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, υπάρχει αυτά. Υπάρχει στις κρινίδες παράταση, παράταση στις κρινίδες, παράταση. Ο χωριό του αντιδήμαρχου είναι γι' αυτό το λόγο. Υπάρχει γνωμοδότηση... Λοιπόν, εντάξει τώρα. Θα τα πούμε στον κύριο Χατζιαποστολίδη τι λέει για να το φτιάξει. Εντάξει, εντάξει. Παρακαλώ. Κύριε Καλανταρίδη, δεν υπάρχει λόγος τώρα. Σε παρακαλώ τώρα, σε παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, υπάρχει γνωμοδότηση... Υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου ότι πρέπει να πάρουμε μισά χώμα. Κύριε Παπαδόκουλα, έχει βήκο τώρα. Υπάρχει γνωμοδότηση... Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο θέμα. Σας παρακαλώ τώρα, ψάχνετε να βρείτε τώρα αφορμές. Τι θέλετε τώρα, να αρχίσω τις φωνές. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θέλω να το διευθυμώσω. Α, άμα θέλετε να το διευθυμώσετε όλα. Παρακαλώ. Κύριε Παπαδόκουλα, η κυρία Ιωσήφιου για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορεί να είναι σημαντικός. Αυτό ήταν το θέμα. Να συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο θα το φέρω στην επόμενη συναιδεία. Μην εξήνετε τα θέματα. Μην οξύνετε τα πνεύματα εκ του μειώντος τώρα. Πάμε ήδη όμως... Ναι κύριε Σιμητζή συνεχίστε, παρακαλώ. Πάμε ήδη όμως... Μην διακόπτετε, παρακαλώ. Πάμε ήδη όμως στον Μάρτιο. Είμαστε ήδη στον Μάρτιο. Δεν ξέρουμε πότε θα συνεδριάσει το επόμενο συγβούλιο. Και εάν τελικά αποφασίσουμε να μην παραταθεί η μίστοση, κινδυνεύουμε να χάσουμε το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος που βγάζει χρήματα το συγκεκριμένο κατάστημα. Την άλλη Δευτέρα θα πάμε σε συνεδριάση, κύριε Σιμητζή. Και θα υπάρξει η σύγκριση. Λοιπόν, το υπαρρυθμό 35, επιστροφή αχρεωστήθος καταβληθέντος προνοιακού ποσού, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 36, επιστροφή προνοιακού επιδόματος ως αχρεωστήθος καταβληθέντος, εγκρίνεται. Το 37, επιστροφή αχρεωστήθος εις πρακτέντος ποσού, εγκρίνεται. Το 38, επιστροφή αχρεωστήθος εις πρακτέντος ποσού, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 39, επιστροφή αχρεωστήθος εις πρακτέντος ποσού, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 40, έγκριση πραγματοποίησης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού χρονικής διάρκειας δυο μηνών. Το υπαρρυθμό 41, ανέωση αδειών παραγωγών πολιτών λαϊκών αγορών, εγκρίνεται. Το 42, διαγραφή θέσης επαγγελματίας πολιτή λαϊκών αγορών στη λαϊκή αγορά Καβάλας, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 43, έγκριση γενόμερης μετάβασης δημάρχου στο Βερολίνο, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 44, έγκριση γενόμερης μετάβασης δημάρχου στο Βερολίνο, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 44, έγκριση γενόμερης μετάβασης της δημάρχου στη Ξάνθη, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 45, έγκριση γενόμερης μετάβασης δημάρχου στη Κωνσταντινούπολη, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 46, έγκριση γενόμερης μετάβασης του κ. Λολίδη στη Κωνσταντινούπολη, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 47, έγκριση διοργάνωσης συμμετοχής μετάβασης σε πολιτιστικές ενημερωτικές αντικείες εκδηλώσεις, καταπλαιοψηφία. Και το 48, ενημέρωση και έγκριση κατάθεσης προτάστασης στα προγράμματα ΑΜΙΦ 2016 και Τσούμμπλου και μπλα μπλα. Το 48, εγκρίνεται. Τα A, G, I, N, T και ιστορίες. Black Sea Basin. Μιλάμε για προχωρημένα πράγματα τώρα. Ευχαριστούμε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα.