2020-11-27 Συνέντευξη τύπου Covid-19 Τηλεδιάσκεψη - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Ωραία, είμαστε σε ζωντανή σύνδεση. Δεν ξέρω αν είμαστε μέσα. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε σύνδεση. Είμαστε σε ζωντανή σύνδεση. Δεν ξέρω αν είμαστε μέσα όλοι. Λίγο να συνδεθεί και ο Περιφυριάρχης, ένα λεπτό. Ο κ. Τσεβεκίδης είναι μέσα. Έχει συνδεθεί. Μισό λεπτό. Θα προσπαθήσω να πάρω ένα τηλέφωνο. Ξεκινάμε εμείς. Να συνδεθεί και ο κ. Τσεβεκίδης, Βαγγίλη. Ναι, μισό λεπτό. Βαγγίλη. Βαγγίλη. Βαγγίλη. Βαγγίλη. Ναι, μισό λεπτό. Προσπαθεί να συνδεθεί ο κ. Τσεβεκίδης. Έχει ένα θεματάκι. Οπότε, να τον περιμένουμε, Περιφυριάρχη. Να τον περιμένουμε, ναι. Ωραία. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επιτρέψτε στο κανάλι και παρακολουθήστε το κανάλι. Επισημάνουν και μετά να δεχτούμε ερωτήσεις από όλους σας. Ο κ. Στουπαλίδης. Όχι, κ. Περιφερειάρχα. Θα περιμένουμε τις ερωτήσεις γιατί πιέζεται λίγο στο χρόνο ο κ. Δημιουργούς. Ωραία. Δεν ξέρω, ο κ. Στουσαυικίδης θα θέλει κάτι να πει. Όχι, κ. Περιφερειάρχα. Τα είπατε όλα πολύ καλά. Θα περιμένουμε τις ερωτήσεις, οπότε εντύστυχα... Ωραία. Η Κατερίνα Δαδαμόγια. Σχετικά με το οικονομόφωρο, νομίζω είναι τα πιο πολλά τα καλύψετε. Είμαστε πλέον σε μια φάση όπου γίνονται ράπιντες στους εκτροφείς. Όταν βρίσκονται θετικοί εκτροφείς ή εργάτες, στη συνέχεια παίρνουν δείγματα και από τα ζώα και στέλνουν το στο εργαστήριο και αφόσον βγουν θετικά, μπαίνουν οι εκτροφές σε μια κατάσταση επιτήρησης. Και αυτό για την τωρινή περίοδο, που είναι η πιο κρίσιμη περίοδος, που γίνεται και η επεξεργασία των δερμάτων. Και υπάρχει κάποιο σχέδιο, εξετάζουμε, προκειμένου να δούμε πώς θα συνεχίσουν αυτή η έλεγχη και στο επόμενο στάδι, αφού δηλαδή ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος, γιατί προφανώς θα τελειώσει η φάση της επεξεργασίας, αλλά ο κίνδυνος θα παραμένει, οπότε να ελεγχθεί η κατάσταση και στα ζώα, τα οποία θα κρατηθούν σε συνέχεια για αναπαραγωγή. Υσχύει αυτό με τη μετάλλαξη, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν υπάρχει μετάλλαξη τύπου δανείας, δεν σχετίζεται καθόλου το δικό μας φαινόμενο με τη δανείας. Και φυσικά αναμένουμε και τις επόμενες αναλύσεις, μέχρι να είναι στατιστικώς επαρκές στο δείγμα, για να γίνουν κάποιες πιο σίγουρες ανακοινώσεις. Κύριε Ιλιάδης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι, περιμένω κάποιες ερωτήσεις. Νομίζω ότι μου καλύφτει η όρτα, ενώ τώρα εδώ δεν ακούσταν. Ωραία. Μετά από αυτά λοιπόν, απλά να προσθέσω, ότι καθημερινά γίνονται αυτά τα τεστ στον πληθυσμό, στους συμπολίτες μας στη Δυστρική Μακεδονία, από τα κλιμάκια του ΕΟΔΙ και από άλλα ιατρικά εργασία, που τυχόν λειτουργούν και κάνουν τέτοια τεστ, καθώς επίσης συστηματικά γίνεται και έλεγχο στις μονάδες των βονοφόρων ζών. Κάθε εβδομάδα γίνονται αυτά τα γρήγορα τεστ, όπου έχουμε καταρχήν κάποια κούρσματα εντοπισμένους, ώστε να διαπιστωθεί η πορεία τους. Στη διάθεσή σας, για τυχόν ερωτήσεις που έχετε να θέσετε. Ναι, πρώτος ζήτησε τον λόγο ο Σοκράτης ο Μουτίδης, για να κάνει ερώτηση. Σοκράτη. Ναι, εγώ θέλω λίγο να μου πείτε αν υπάρχουν στοιχεία από τα ράπτι τεστ και τους μοριακούς ελεύβους που έχουν γίνει σε εργαζόμενους σε φάρμες, σε ρεβενάτα, στο λιά βόλιο, και τώρα κάνω αυτό για να διαπιστώσουμε και να δούμε, για παράδειγμα, τη θετικότητα του Ιουγου. Δηλαδή, πόσα ελευθέρωσαν, δηλαδή πόσα ράπτι έχουν γίνει και πόσους εργαζομένους ή διοκτήτες έχετε βρει και αν έχουν σταλεί γονιδιώματα νέα στο Εθνικό Κέντρο Έργονας και Τεχνονοϊκής Ανάπτυξης. Μας είπε η κυρία Δαδαμώ για ότι γίνονται έλεγχοι και περιμένουμε και άλλα αποτελέσματα και να δούμε αν έχουν σταλεί και νέα δείγματα. Να δίδονται αμέσως απαντήσεις. Μην υπάρχει αυτή η πληροφορία. Λοιπόν, κύριε Ιλιάδη, θέλετε να μας τη δώσετε. Βεβαίως. Μέγρι της 20ης του μήνου είχαν γύρω στους 250 εργαζόμενους οι οποίοι είχαν εξεδρασμίσεις και είχαν γύρω στους 15 άτομα. Σήμερα υπολογίζουμε να έχουν ξεπεράσει ή κάποιοι να επαναλυθήκαν 300 εργαζόμενους και θετικοί είναι 19 ακριβώς, που εργάζονται στα εκτροφεία αυτά, στα οποία σε όλα περάσαμε, όπως ορίζει το πρωτόκολλο και της μέτρων εκποψίας και στη συνήθεια κάποιες απαλλακτήκαν γιατί είχαν αρνητικά αποτελέσματα, οπότε έκαναν άρση στο μέτρο και σε κάποιες άλλες φταράσανε σε επιβεβαίωση του νοσίματος και τις χαρακτηρίσαν ανθεκτικές. Ωραία. Ερώτηση επίσης θέλει να κάνει και ο κύριος Τσαζανίδης ο Παναγιώτης. Παναγιώτη. Καλησπέρα σε όλους. Εγώ θα ήθελα να εντοπίσω το εξής. Εχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρχε μια συζήτηση. Μετά από αρκετό καιρό, παρότι πέρασε αρκετός καιρός από το τότε που ο κύριος Χαρδαλιάς επισκέφτηκε την Κοζάνη σε σχέση με πράγματα τα οποία επικαλούνται διάφοροι ότι είπε πάντοτε σε σχέση με τα μαγαζιά της πόλης του υγειονομικού ενδιαφέροντος για το αν είχαν ρόλο στη Διασπορά ή όχι. Και θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Περιφερειάρχη για ποιο λόγο κατά τη γνώμη σας λέτε ότι κρατάει ακόμη αυτή η συζήτηση. Πόσο σημαντική είναι δεχομένος όροντος για τα καταστήματα υγειονομικών ενδιαφέροντος της περιοχής μας. Και αν πραγματικά, όχι αν συνέβη, γιατί έχετε παραδειχτεί, διαβάσαμε ένα εξώδικο το οποίο στείλατε σε επαγγελματεία. Εάν πραγματικά αυτό έγινε, έγινε. Με ποιον τρόπο, ποιο είναι το πρόβλημα ουσιαστικά του να μάθουν οι πολίτες από πού προήλθαν οι πληροφορίες προς τον κύριο Χαρταλιά. Επιμένουμε σε αυτό, όπως επιμένει και όλος ο σύλλογος των καφετειριών. Ακούσαμε και τον πρόεδρο του συλλόγου εχθές των υγειονομικών ενδιαφέροντος αγαζιών της περιοχής μας. Και κατά πόσο για σας είναι πολύ σοβαρό λίγο αυτό το θέμα. Ναι, ως προς το εξώδικο, θα οφείλω να ανημερώσω ότι είναι ένα έγγραφο σε προσωπικό επίπεδο που έχει απεθύνει ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας προς τον Περιφερειάρχη, τον Γιώργο Τουγκασσαπίδη. Οπότε αυτό, σύμφωνα και με τη δαιοντολογία τη νομική, αλλά σύμφωνα και με την ανθρώπινα, θέλετε, επικοινωνία, είναι μία μεταξύ δύο πολιτών επικοινωνία, η οποία, κατά κάποιον λόγο, έχει διαρρέψει και αυτή στο ντυπ. Όχι, όμως, με ευθύνη του Περιφερειάρχη. Έτσι, ίσως, κάποιοι συμβούλευσαν κακώς το συγκεκριμένο αγαπητό επιχειρηματία να προσφύγει σε αυτή την ενέργεια. Ωστόσο είναι κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί ως μια διαδικασία. Πιστεύω ότι έχουν καταλάβει και οι συνεργάτες και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ότι η πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να προστατεύσει και να διαφυλάξει τόσο τη δημοσιογεία όσο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στην περιφερειά μας. Και προς αυτή την κατεύση κινήθηκε και η δική μου απάντηση απέναντι στο αρχικό εξόδικο που είχε απευθύνει ο συγκεκριμένος αγαπητός επιχειρηματίας, θεωρώντας ότι ο περιφερειάρχης είναι ο επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και δίνει τις πληροφορίες ή τις οδηγίες στον Υπουργό ή στον υπεύθυνο του Εοδή. Η περιφερεια και ο περιφερειάρχης δεν έχει καμία τέτοια σχέση ή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία ή με τον Εοδή. Πολιτική Προστασία και Εοδή έχουν το δικό τους μηχανισμό που δεν υπάγεται στην περιφερειακή αρχή και έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς εντοπισμού μέσω της ιχνηλάτησης όλων αυτών των κοσμάτων που αφορούν τον κορονοϊό. Αυτό έχει επεξηγηθεί, εφόσον έχετε διαβάσει το εξώδικο επακριβώς και έχει διαψευστεί αυτό που προσπαθούσανε να προσάψουμε στην περιφερεια, ότι γνώριζε ο περιφερειάρχης και υπέδειξε τα καταστήματα. Αυτό δεν είναι ούτε καν αρμοδιότητά μας να κάνουμε τέτοιους ελέγχους. Πολλοί δε περισσότερο να γνωρίζουμε αν τυχόν υπήρχαν τέτοια κρούσματα και ακόμα περισσότερο να γίνονται τέτοιες ενέργειες. Θα μπορούσε να αναζητηθεί αυτή η πληροφορία απευθείας προς την πολιτική προστασία και να κλείσει το θέμα εκεί. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή και ο ίδιος ο περιφερειάρχης στεκόμαστε στο πλευρό των πυρηματιών που δοκιμάζονται την περίοδο αυτή μαζί με όλους τους συμπολίτες μας στο θέμα της υγειονομικής κρίσης αλλά και της οικονομικής που είναι ένα επακόλουθο αυτής και με καλή διάθεση προσέχομαι και σε αυτό το θέμα απέναντι και προς τον αγαπητό αυτοεπιχειρηματία και προσωπικά στεκομεί δίπλα του αλλά και ως περιφερειακή αρχή. Σώσετε κι αν έχει παραπλανηθεί από κάποιους κακούς συμβούλους που μπορεί να το συμβούλευσαν με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα από τη λεβρά μας. Είμαστε δίπλα τους, είμαστε δίπλα στην αγωνία τους και στον αγώνα τους και είναι σίγουρο ότι κάνουμε όλοι μαζί τις προσπάθειες αυτές ώστε να στηρίξουμε και την επιχειρηματικότητα αλλά πάνω από όλα τη δημόσια αγία και γρήγορα να φύγουμε από αυτήν την καραντίνα, από αυτά τα περιοριστικά μέτρα για να ξαναλειτουργήσει και η κοινωνία μας και η οικονομία μας με τους κανονικούς ρυθμούς. Ωραία. Ο Παναγιώτης ο Πλιάτσος θέλει να κάνει μια ερώτηση. Παναγιώτη. Ναι. Προς τον κ. Ρομνιόπουλο. Κύριε Ρομνιόπουλε με βάζει τα σημερινά στοιχεία. Αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί στην πορεία του κορωνοϊού στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα και μια κουβέντα για την εικόνα στη δομή προσφύγων στο Βελβεντό. Τι στοιχεία έχετε και πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Καλησπέρα και από μένα. Να αρχίσω από τη δεύτερη ερώτηση, κύριε Πλιάτσο. Η κατάσταση όσον αφορά τη δομή μεταναστών στο Βελβεντό στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, την οποία την γνωρίζουμε και την εδώ και μια εβδομάδα την παρακολουθούμε στενά. Να σας αναφέρω λοιπόν ότι έχουμε κάνει διπλό δηματοληπτικό ένεχο σ' όλους τους εργαζομένους, ώστε να αποκλειστεί το παραμυθικό ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιος θετικός και να μπορεί να προσθέτει συμπειριστή του. Από εκεί πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν είναι σε μια κλειστή δομή διαγνώσουμε έστω και τρία τέσσερα θετικά κρούσματα αυτής ηλικίας, τα οποία είναι άτομα νεαρής ηλικίας που συνανθρίζονται, δεν περνούν στο δωμάτιά τους. Θεωρούμε ότι αυτονόητα αυτά θα μολύνει και τα υπόλοιπα, τους υπόλοιπους εκεί τρόφιμους της δομής. Τους ερωτεύουμε λοιπόν ενιαία σαν μια δομή, η οποία έχει μολυθεί με τα κορονοϊό, οπότε και ο δικός του Λόσαμι είναι ότι αυτή η δομή ούτως ή άλλως τελούσε υπό περιορισμό, δηλαδή δεν υπήρχε έξω στων παιδιών αυτών, έξω από το συγκεκριμένο χώρο, επισήμως μπαίνει σε lockdown για δύο εβδομάδες, το οποίο λύγει την επόμενη Παρασκευή. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία και με την ΜΙΚΙΟ, η Solidarity, η οποία είναι υπεύθυνη για να προσφέρει τις πιεσίες σε συγκεκριμένη δομή. Σεωρώ ότι όλα κινούν πάρα πολύ ομαλά, διαγνώστηκαν όπως το ξενογνωρίζετε μεταξύ των παιδιών και η πάλη του ξενοδοχείου θετική, όπως και οι εργαζόμενοι της ΜΙΚΙΟ. Αλλά όλα είναι υποέλεγχο και μάλιστα δεν τα αφιστειαστάω τα πρωτόγραφο προβλέβονται. Σε ό,τι αφορά αν κάτι με ανησυχεί, κάθε φορά προκύπτουν ζητήματα και μας αλλάζουν και τον δρόμο την κατεύθυνση της σκέψης μας. Σήμερα, λοιπόν, θα πω ότι αυτό που πρέπει να δώσουμε είναι σε εκεί που θα δώσουμε την βαρύτητά μας, γιατί πράγματι διαπιστώνουμε μια αυτοτική τάση όσον αφορά των εφάνιστων νέων κρουσμάτων. Ενδεχομένως στη Φλόρινα να υπάρχει και όχι ενδεχομένως, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα εκεί πέρα. Ακόμα έχουμε αυξημένα νούμερα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι οι κλειστές νομές, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε ευάλωτο άτομα, όπως είναι τα γυροκομία, τα ψυχιατρία και η επικοινωνία που έχουμε τακτικά με τον ΕΟΔ. Αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τις επόμενες ημέρες και με τη συνδρομή με τα ΡΑΠΙ ΤΕΣ, όταν μας παρέχει η περιφέρεια, είναι να κάνουμε πιο τακτικούς ελέγχους σ' αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αυτοί δυστυχώς αν μολυνθούν, θα κινδυνεύσουν ενδεχομένως και η δική τους ηλικία και ζωή. Μ' ανησυχεί κάτι το οποίο βέβαια το περίμεναμε, όπως λέγαμε το καλοκαίρι, ότι ο λιός θα συμπεριφερθεί πιοτερα. Το χειμώνα, ανάλογος, αντιστρόφιση, ανάλογα λοιπόν, ήταν ενδεδοχόμενο, υπάρχει μια πιο επιστητική συμπεριφορά. Προσωπικά, θέλω να το δηλώσω και δημόσια, ότι δεν με εκπλήσει αυτή η παραπτεταμένη περίοδος αυξημένων προσμάτων, παρά το lockdown, και το θέλετε είναι άδικο να συγκρίνουμε αυτή την περίοδο με την άνοιξη, γιατί μιλάμε για μια περίοδο που η θερμοκρασία συνεχώς πέφτει, οι συναθρήσεις σε χώρες και δωμάτια με κλειστά παράφυρα είναι πιο συχνές, αλλά λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και πολύ θεματικότερα αποτελέσματα από τα περιοριστικά μέτρα. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτό το χρονικό διάστημα, ο ιός, για κάποιο λόγο λοιπόν, ενδεχομένου από τη θερμοκρασία, σε λόγο συνάθεσης, σε λόγο κλειστών παραθύρων, μεταδύεται πιο εύκολα. Το χαριστικότερο παράδειγμα, το οποίο έτσι το έχω μεταφέρει και στο κεντρικά του Ιουλί, έχει να κάνει με τις δύο περιοχές μας, τη Σιάτστα και τη Δεσκάτη, όπου το καλοκαίρι του 2015 είχαμε επιστροφή φοιτητών στην Σιάτστα, είχαμε πάλι συναντρίες της πάρτης ανοιχταϊνά μαγαζιά και ήταν η αφορμή να γίνει μια επιδημική έξαξη για το χρονικό διάστημα, όπου καταγράφηκαν λιγότερα από 100 κρούσματα, χωρίς κανένα θάνατο, ενώ αντίστοιχα στη Δεσκάτη, το τριήμερο 26 και 28 Οκτωβρίου, πάλι επιστροφή φοιτητών από Σαωνί και Γιάννενα, όπου ήμουν πάλι κάποιες έτσι συναντρίες σε ανοιχταϊνά μαγαζιά και φτάσαμε στους σημείων να έχουμε επισήμως κατεγραμμένα πάνω από 400 κρούσματα, να έχουμε απώλειες, αρκετές, να έχουμε διασολυνώσεις και υπολογίσεις ότι μπορεί να έχει μολυθεί και το 1 τεράστιο του πολιτισμού της περιοχής. Μετά για δεδομένα, δηλαδή βλέπουμε έναν ιόγο που συμπεριφέρεται πολύ πιο επιθετικά, πιο μεταδοτικά. Άλλοι το παρακολουθούν και πολλοί από εμάς, ενδεχομένως έχουμε και τους συγγενείς και στους εργάτες νεαρίς ηλικίας, οι οποίοι έχουν εμβοληθεί και έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν κιόλας. Και βλέπουμε ότι ο μέρος όρος ηλικίας των συλλευωμένων σιγά σιγά πέφτει. Ενδεχομένως αυτό πιο πολύ μ' ανησυχεί, όσον αφορά το θέμα του ιού, το πώς συμπεριφέρεται στους ανθρώπους, δηλαδή κάνει πιο βαριέσεις σημαντικές δημόξεις. Οφείλω παρόλα αυτά να πω πάλι και να το τονίζω πάλι, να πω ένα μεγάλο μπράβο στους γιατρούς των δημοσιονοσοκομίων μας, των κέντρων υγείας, για τον αγώνα τον οποίο καθημερινά καταβάλουν, για να νοσηλεύσουν συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και αν χρειαστεί ακόμα και μας, εκεί βασιζόμαστε και κάθε προσπάθεια τότε καταβάλουμε είναι για να αποσυμφορούσουμε τις δομές δημοσιλίας, να πηγαίνει το απαραίτητο οπαραίτητος αριθμός ασθενών για εξέταση, νοσηλεία και όχι όλοι. Σε αυτό το πλάνο πάνω θα σας πούμε ότι επισήμως, το πανεκκινώσαμε και με δελτίο τύπου, οι ομάδες του Ιωδή, αστικά η συστήμιση των Χοζάνης θα δώσουν στη δημοσιότητα στον τύπο τηλεφωνικές γραμμές, όπου θα μπορεί ο καθένας να καλεί για να προγραμματίζει, να κάνει τον δικό του ελέγχο, τον δικό του μοριακό έλεγχο και αυτή τη φορά και ως άτομα που έχουν προγραμματιστεί, για να υποβλεστούν σε επεμβάσεις χειρουργικές, χημιοθεραπείες, ακνοβολίες, τοκετούς ή σταθολόγηση, οτιδήποτε, θα γίνεται λοιπόν σε εμάς με τα απαραίτητα πρωτόκολλα και μόση δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία και μεγαλύτερη εξυπηρέτηση. Σκοπός μας επίσης είναι, και πάλι αυτό χάρει και στις συμφαροχές που μας δίνει η περιφέρεια, ο χώρος του οποίου αυτή τη στιγμή μας παρέχει και του οποίου τα έξοδα έχει αναλάβει περιφέρεια, να λειτουργήσει πέρα από χώρος δείγμα αχωληψίας και ως ένας επικουρικός χώρος η χνηλάτησης, όπου θα συστατευθούν οι ιατρικές δυνάμεις και από τον ιατρικό σύλλογο και από μας από νεοδή, για να κάνουμε ταχύτερη χνηλάτηση σε κάθε ενδεκομένος πιέρσονα, αρχίζει μέσα από την κορδάνη, για να μπορούμε να πείσουμε τον πόσο μας περιγορότερα να τηρήσει κάποιες οδηγίες, γιατί δυστυχώς αναφέρονται και το βλέπουμε και εμείς περιπτώσεις ανθρώπων που βλέπουν την καραντίνα, πρέπει να συστατεύσουμε τη συνάντησή μας για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο θεωρώ ότι θα έρσει. Μπορεί να μην έρθει πολύ πολύ σύντομα, αλλά ήδη βλέπουμε φως. Ευχαριστώ πολύ. Η επόμενη ερώτηση είναι από τον κ. Άρτ Σαμαρά, ο οποίος δεν μπορούσε να συνδεθεί και μου την έσλεγε γραπτός. Θα σας την διαβάσω εγώ και συγκεκριμένου ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον κ. Ρουμνιόπουλο. Είναι μια ερώτηση με δύο σκέλη. Πόσα ενεργά κρούσματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ΠΕΚΟΖΑΝΙΣ. Υπάρχουν στοιχεία, ένας αριθμός συγκεκριμένος λαβαί. Και δεύτερος σκέλος είναι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στην ΠΕΚΟΖΑΝΙΣ ανθρώπους που νόσαν από κορωνοϊό περισσότερο από μία φορά. Και τι επιστημονική πληροφόληση υπάρχει σχετικά με την ταχύτητα που εξασθενεί η φυσική ανωσία. Αν θέλετε κ. Ρουμνιόπουλο μπορώ να επαναλάβω κάποιος σκέλος. Πρώτα απ' όλα θα έχετε καταλάβει δεδομένως δεν είμαι αριθμολάγνος. Δεν μ' αρέσει να αναφέρουμε σε απόλυτους αριθμούς παρά μόνο σε τάσεις αυξητικές, πολιτικές ή στάσεις αθεροποίησης. Ειδικά το ερώτημα όσον αφορά τα ενεργά κούσματα να ξέρετε είναι δύο το πιο πιο πλόκο ερώτημα. Γιατί στην ουσία σαφώς υπαϊμαμβάνονται, δεν έχω αυτή τη στιγμή προσάμω τα νούμερα, είναι στα υπολογιστήματα αυτά τα αρχαία κμή. Στην ουσία σαφώς ενεργά κούσματα ενώ με τα νέα κούσματα και αυτά που τελούν υπό καραντίν ακόμα. Δεύτερον όσον αφορά την ανοσία. Στην αντίληψη της δικιά μας του λάιξτον και μιλάμε τώρα για το τελευταίο διάστατο, εφτά μηνών όπου κάνουμε τη φυλάτηση και μιλάμε με ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί θετικοί, δεν έχει υποπέσει ούτε μια περίπτωση μέχρι στιγμής ενός θετικού ο οποίος ξανόσησε. Οι δεδοκατευθυμονικά αναφέρουν ότι οι ανοσίες, ένα που θα περάσει υποστήριξη από το MSARS-CoV-2, η ανοσία του κατάει τουλάχιστον για τρεις μήνες ενώ κάποιες τελευταίες μελέτες είναι ανεδεχομένως και για μια ανοσία των έξι μηνών, η οποία με την πάρα του χρόνου θύμη. Αυτό το πόσο διάστημα θα αντιεργέσει η ανοσία σε έναν που θα έχει περάσει ο κόβης, εξαρτάται από το πόσο καλό νοσοποιητικό σύστημα έχει, το πόσο δεδά θα απαντήσει στον ιό και στην ουσία στο πόσο αντισώματα θα παράγει ο οργανισμός του. Όσο πιο πάρα αντισώματα βγάλει όσα θα πάρει στον ιό και τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα αντιεργέσει αυτή η ανοσία. Αν μου επιτρέπετε να πω και ένα τελευταίο σχόλιο, από την άλλη μεριά, επειδή ζούμε και στην εποχή, είμαστε βλέπετε στο κατόφλι του χρονού στην παγκόσμια κοινότητα και της φιλοφορίας ενός εμβολίου ή και περισσότερων ένωσης του κορωνοϊού, εκεί μιλάμε για χαρτογράφητα ή λατά, δεν γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτή η ανοσία και πώς θα βρούσαμε άλλοστε, όταν ακόμα μιλάμε για εμβόλια τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πολύ μεγάλο αριθμό εθελοντών, πάνω από 40.000 π.χ. για κάποια εμβόλια, εθελοντών σε πάση 3, αλλά η μελέτη αφορά ακόμα 2 περίπου μήνες, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε εκεί τι θα είναι η απάντηση. Ευχαριστώ, επόμενη ερώτηση ο κύριος Ζήσι Σπιτιάβας. Ζήσι ακούς, δεν ακούγεσαι, αν μπορείς ανοιχθεί το μικρόφωνο σου. Μάλλον έχουμε κάποιο πρόβλημα με το Ζήσι, ας μου στείλει ένα μήνυμα, αν θέλει να επικοινωνήσει. Να ξαναγυρίσουμε λίγο στον κύριο Τσατσανίδη, ο οποίος ζήτησε μια δεύτερη ερώτηση. Δύο ερωτήσεις, μια προς τον κύριο Ρωμιόπουλο θα ήθελα να πει, και μια προς τον κύριο Περιφερειάρχη. Προς τον κύριο Ρωμιόπουλο, ήθελα να τον ρωτήσω το εξής, αντιλαμβάνετε το πρόβλημα, να τον ρωτήσω το εξής, αντιλαμβάνετε κάποιες διαρροές ιατρικών δεδομένων, όπως στοιχεία από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένες πόλεις και χωριά, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Και αυτό επιρράζει την δουλειά σας, κύριε Ρωμιόπουλε. Ένα, υπάρχει κάποιο ζήτημα ακόμα και νομικής ή ποινικής φύσεως για τη διαρροή, ουσιαστικά ιατρικών δεδομένων στον τύπο, όχι με τον κανονικό τρόπο τον επίσημο, αλλά από άλλους τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Μπορεί άρα για να σταματήσει αυτό. Δεύτερη ερώτηση προς τον κύριο Περιφερειάρχη. Θα το προθετούσασταν εσείς σε σχέση με τις ελλείψεις που έχουν τα νοσοκομεία και όλοι οι φορείς υγειονομικοί συνδικάτα γιατρών και και άλλοι φωνάζουν και κλειπανούν σως και ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε. Προθετούσασταν για το αν η κυβέρνηση ότως καθυστέρησε να πάρει μέτρα από το πρώτο κύμα μέχρι το δεύτερο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Πρώτα απ' όλα προφανώς είναι κάτι γνωστό και κάτι που με προσωπικά με θλίβει. Αυτή η διαρροή, η οποία πολλές φορές έχετε πολύ προημότερα των επίσημων ανακοινώσεων και δεν πειράζει προσωπικά να ξέρετε το να γνωρίζει μια περιοχή, μια τοπική, η περιφερική αρχή, η αστυνομική αρχή, η ιατρική αρχή, το να γνωρίζει αριθμούς, εγώ δεν ξέρω ότι είναι λάθος. Όλα όσα οχοδογραφίζονται πολλές φορές, άνθρωποι, καταστάσεις, επιχειρήσεις, εκεί όλα είναι λάθος. Πολλές φορές υπάρχει το πρόσχημα, ακούγεται καμιά φορά. Από αυτό πιστέψτε, δηλαδή, που και εμένα προσωπικά καμιά φορά δεν έχουμε και πίεση, να αναφέρουμε πρόσωπα καταστάσεις με το πρόσχημα να γνωρίζουμε για να μπορούμε να βοηθήσουμε ή στην επιτήρηση της καραδίνας ή οτιδήποτε άλλο. Με βρίσκετε λίγο αδίθετο. Η θέση μου, και σε αυτό θα ξακάθαρα από την πρώτη στιγμή που αυτό το αντιλήφθηκα από τις πρώτες πριοντες μέρες, από τον Απρίλιο και όλα αυτά που είχαμε λάβει αυτή τη θέση, κάθε φορά που είχα επαφή με τετρικούς ανθρώπους, το παράπονο τους ήταν ότι κοινοποιούντα φωτογραφείς ανητικήτωση, περίπτωση στα τοπικά μέσα, είναι κάτι το οποίο μας έχει προβληματίσει όσους είμαστε εμπλεκόμενοι και δυστυχώς είμαστε πολλοί και όταν είναι πολλά τα άτομα που εμπλέκονται, δύσκολο να βρούμε και ποια είναι η αισθία, πιθανολογούμε αλλά ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Αυτό που έχω να πω προσωπικά, όσο σ' αυτό το πρόσωπο μου, γιατί εγώ δέχομαι ακόμα και ανθρώπους οι οποίοι θα σκεφτούν αυτό ακόμα και για μένα ότι μπορεί και εγώ να φέρω σ' αυτό το θεσίνι, να αναφέρω μόνο το κορνικό διάστημα για το οποίο έπρεπε να λάβω μια άδεια από τον ΕΟΔΙ με βάση κάποια συγκεκριμένη απόφαση νόμου για όσο να φτάσεις υποκριτικές άδειες, εκεί το κορνικό διάστημα, αυτή η κατάσταση συνέχιζε λοιπόν να εμπανίζεται, αυτή η πρώιμη ανακοίνωση αποτελεσμάτων που γανείται άλλο για άτομα τα οποία λοιπόν είχαν αφιεσβητήσει τη δική μου τη θέση ότι δεν έχω καμία συμμετοχή σ' αυτό. Ήταν και απόδειξο ότι εγώ δεν συμμετέχω σε αυτό το πράγμα, δηλαδή ένα απ' ουσία μου, απ' ουσία καθ' η οποία είχα δώσει και ο ΔΕΓΙΑ στα εργαστήρια να μη με ενημερώνουν καθόλου κατά τα αποτελέσματα, να μη έχω καμία γνώση των αποτελεσμάτων, αυτά τα δεδομένα, αυτά τα κακώς κείμενα, αυτή η κακή κατάσταση με την ανακοίνωση και την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων συνέχιζε να υπάρχει. Θα πω ότι αν με ρωτήσετε σε αυτή τη φάση που περνάμε τώρα, δεν θεωρώ ότι είναι το μίζον. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν το μίζον. Είχαμε πολύ λίγα κρούσματα και, ξέρετε, η φωτογράφηση ήταν ενός ανθρώπου πραγματικά στιγματισμός. Σύμφωνα σε μια εποχή που, πιστεύω, αυτοί που δεν έχουμε κολλήσει θα είμαστε κάποια στιγμή και λιγότεροι. Οπότε, θεωρώ ότι ήταν ένα θέμα που έπρεπε να έχει λιγωθεί λύση, να ξέρετε μάλιστα υπήρχε και μια κακή αντιμετώπιση της υπόλοιπτης κοινωνίας σε ένα θετικό κρούσμα. Είχαμε προτείνει και εγώ ίδιος και οι περιφέρειες να κάνουμε και διαχειριστικά σρόγα εναντίον του στιγματισμού αυτού, εναντίον των θετικών ανθρώπων, γιατί εν δυνάμη κάποια στιγμή θα βρούσαν όλοι να βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Είναι πάρα πολύ άσχημη θέση. Είχα να σας ενθέσει ότι μόνο τους μομολόγησα ότι γιατρέ μέχρι πρόσφατα έκνα κατέκνα τους αιτικούς και τώρα έχω περάσει τα πέντα τη μεριά και με πειράζει που δεν έχουμε το bullying. Να καταλάβετε λοιπόν ότι έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά θα επαναλάβω ότι αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι σίγουρα δεν θα πρέπει να συμβαίνει επουδενή, αλλά δεν είναι το μίζον. Το μίζον είναι να είμαστε όσο μπορούμε όλοι πιο υπεύθυνοι στο να δώσουμε τη λύστο πρόβλημα. Λύσει το πρόβλημα και με απορρίπτει να πω και αυτό πια θεωρώ τι άλλο μπορούμε να κάνουμε παραπάνω. Έχουμε εντοπίσει λοιπόν μέσα από τις συσχηματίσεις ότι μια πολύ πιθανή πηγή του προβλήματος είναι τα διαλύματα. Τα διαλύματα στο χώρο εργασίας όπου ενώ είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και εφαρμόζοντας αστερά τα μετακοστασίας, τα διαλύματα λοιπόν με το συνάδελφθο, κατακατευάσουμε τη μάσκα να αφήνουμε πρώτα τα θέμα, να αφήνουμε το πολλαξό μας και δυστυχώς αυτή είναι και η αιτία που πρέπει να έχουμε πολλά συγκρούματα σε δομές είτε υγειονομικές δομές ή πουδήποτε αλλού. Ή στα αυτοκίνητο και τα λοιπά. Δεν πρέπει πρώτα πόρα να πούμε ότι απαγορεύονται να κάνουμε διαλύματα κοινά, αλλά αν κοινούνται κοινά διαλύματα αν μήτι άλλο θεωρώ ότι κοινή λογική είναι. Δεν χαθόν να σκεφτεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα μήτι άλλο δεν επιτρέπεται να πιούν μαζί το ρόξιμά μας είτε αυτό που θα είναι το πολλαξό μας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πιστεύω επίσης αν θα πούσε αν αυτό το αντιμετωπίζαμε με μια λίγο πιο καλή στάση να βάλουμε ένα ακόμα τείχος προστασίας απέναντι στη διασφορά του ΥΥ. Γιατί πιστέψτε με ότι ΥΥ υπάρχει εδώ, ακόμα υπάρχει και μας τα λεπορεί, γιατί ακόμα και τώρα γίνονται λάθη. Γίνονται λάθη. Και θα πρέπει όλοι μας και ιδιαίτερα οι υγειονομικοί μας που έχουν τόσο πολύ ανάγκη να είναι διπλά προσεκτικοί ακόμα και στα διαλύματα. Γιατί μια διασφορά σε μια υγειονομική δομή θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία της δομής και ενδεχομένως και των ασθενών της. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αυτό που το έχουμε πει και παλαιότερα, αυτή η ψυχολογική κούραση, αυτός ο άρρωτος ευθρός, αυτός ο πόλεμος στον οποίο βιώνουμε και ο οποίος όλος μας έχει πειάσει ψυχολογικά. Έχουμε όλη ανάγκη τα διαλύματα και τη ψυχούραση, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να συμπεριφερθούμε σε αυτό το διάλειμμα όπως συμπεριφοράμασταν πριν από ένα χρόνο. Αυτό ήθελα να πω. Να απαντήσω και εγώ στην ερώτηση του κ. Τσατσανίδη. Να πω ευθείας εξ αρχής ότι σαφώς και υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στη Δυτική Μακεδονία. Και μάλιστα αυτές οι ελλείψεις αναδεικνύονται περιτέρου υπό την πίεση του συστήματος υγείας από τον κορονοϊό, τόσο στην πρώτη φάση όσο και στη δεύτερη. Και είναι γεγονός ότι το ιατρικό προσωπικό και το νοσηλευτικό και το διοικητικό, παρά τις όποιες ελλείψεις κι αν υπάρχουν, μπορούν και κρατάνε ακόμα και σήμερα, υπό την αυξημένη πίεση, το εθνικό σύστημα υγείας, εδώ της Μονάδης Υγείας, ικανοποιητικά, αξιοπρεπώς, αποτελεσματικά, εναντί των κρουσμάτων που καταφθάνουν στα νοσοκομεία μας. Όπως αναφέρθηκε ο κ. Ρομιόπουλος, η στόχευση και η συνδρομή ειδική μας, δεν έχουμε κάποια αρμοδιότητα να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, αλλά συνδράμουμε και καταθέτουμε και τις δικές μας προτάσεις, ώστε αυτή η πίεση να ελατωθεί ανακουφίζοντας την αυξημένη λειτουργία των νοσοκομείων μας με άλλες στρατηγικές, αυτό που προαναφέρθηκε, ώστε να εντοπίζονται νωρίς, σαγγερά και υπό την καθοδήγηση πάλι ιατρικού προσωπικού, να παρακολουθούνται τα ακρούσματα αυτά, εφόσον μπορούν, στα σπίτια και αυτό θα μας βοηθήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση τα νοσοκομεία μας σαφώς και χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση, προς αυτή την κατέυση από την πλευρά μας τουλάχιστον, να σας πω ότι έχουμε συζητήσει διεξοδικά στην Ένωση Περιφεριών Ελλάδος και είναι σύμφωνη όλοι οι περιφερειάρχες, να αναλάβουμε ένα μέρος ή το σύνολο της ευθύνης της λειτουργίας των νοσοκομείων, αναλαμβάνοντας υπό την αιγίδα της ερετής περιφέρειας την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια βαθμίδα υγείας, αυτό βέβαια φορά την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να συνδράμει και να συμφωνήσει προς αυτή την κατέυση. Φαίνεται ότι κάποια αρμοδιότητα θα δοθεί και στις περιφέρειες, ίσως ο πρώτος βαθμός υγείας. Αυτό αναμένει να φανεί αν τελικά επαληθευθούν αυτά που σας λέω σε ένα σχετικό νομοσχέδιο και εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα πολύ πιο αποτελεσματικά, αν μου επιτρέπετε, με αποφάσεις δικές μας, να μπορούμε να συνδράμουμε στις προσλήψεις προσωπικού, όπως το κάνουμε και τώρα, απλά καταθέτοντας ένα σοβαρό κονδύλι. Έχουμε 5,5 εκατομμύρια ευρώ από το επιχεισιακό μας πρόγραμμα προς την τρίτη υγειονομική περιφέρεια για να καλυφθούν έξοδα προσωπικού, γιατρικού και νοσηλευτικού, όπως επίσης συνολικά έχουμε διαθέσει ή διαθέτουμε και αυτή την περίοδο 50 εκατομμύρια ευρώ για τις Μονάδες Υγείας του Εθνικού Συστηματοσυγείας στην περιφέρειά μας, μέσα από κονδύλια της περιφέρειάς μας, κυρίως τα ευρωπαϊκά. Ναι, υπάρχουν ανάγκες, ναι, θα έπρεπε να γίνουν και νωρίτερα αυτές οι προσλήψεις. Αυτό το καταμαρτυρούν και οι μαρτυρίες και οι ομολογίες των γιατρών και των δικίσων των νοσοκομείων και της Δυτικής Μακεδονίας, για να ελατωθεί η πίεση που δέχονται συγκεκριμένοι γιατροί σε συγκεκριμένες κλινικές που καταφθάνουν τα κρούσματα του κορονού και φαίνεται πλέον ότι εδώ, όσο και να υπερβάλλονται αυτό, υπάρχουν και τα ανθρώπινα όρια. Σε κάθε περίπτωση, η συνδρομή όλων μας, πολύ περισσότερο του ιατρικού προσωπικού και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, είναι καθοριστική και σημαντική σε αυτή τη συλλογική μάχη που καταβάλλουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε τα αποτελέσματα. Και εδώ θα μπορούσε ίσως και ο κ. Τσεβεκίδης να μας δώσει κάποια στοιχή από τη συνδρομή των ιατρικών συλλόγων προς αυτή την κατέθηση, που όλοι από κοινού καταβάλλουμε εμείς με την τεκμηρίωση την επιστημονική που έχουμε από τους γιατρούς μας και από τις δικείς των νοσοκομείων, καταβάλλουμε τις δικές μας δυνάμεις, τις οικονομικές κυρίως ή τις όποιες διοικητικείς φύσεως να υποστηρίξουμε, την λειτουργία του συστήματος υγείας στην περιφέρεια μας. Ζήτησε ο πρόεδρος σου γιατρικού συλλόγου το λόγο, γιατρέ. Καλησπέρα σε όλους και από πλευράς μου. Θα ήθελα λίγο να ξεκινήσω να πω δυο-τρία πράγματα, γιατί ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από όλους. Καταλαβαίνω και οι ερωτήσεις, οι οποίες έχουν γίνει πάρα πολύ ενδιαφέρουσες, γιατί δείχνουν ακριβώς την αγωνία την οποία έχουν όλοι οι πολίτες, θεωρώ, της περιφερειακής ενότητας, του Ζάνηση και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας. Υπήρξε τον τελευταίο χρονικό διάστημα μια πολύ πιο εντατική και έντονη, θα έλεγα συνεργασία μεταξύ των φορέων, γιατί ακριβώς τα πράγματα, όπως θα είδατε, είχαν πάει πάρα πολύ άσχημα. Ας ξεκινήσω λίγο με απλά πράγματα για να γίνω λίγο κατανοητά. Υπήρξε προσφορά φυσικά ιδιωτών ιατρών και για το Νοσοκομείο Κοζάνης, η οποία αυτή τη στιγμή δεν την χρειάστηκε το Νοσοκομείο Κοζάνης, για να μπορέσουν να βοηθήσουν στις ανάγκες στις οποίες λοιπόν θα προέκυπναν. Από ό,τι γνωρίζω, δηλαδή, υπήρξε προσφορά και παθολόγου και ακτινολόγου, αλλά γενικότερα υπήρξε προσφορά και γενικολόγο, εννοείται τη δική μου σαν καρδιολόγος, και πάει λέγοντας, υπήρξε προσφορά δεν έχει νόημα να λέμε ούτε τα ονόματα, να λέμε πώς ήταν αυτή. Σημασία έχει ότι αυτή η προσφορά υπάρχει, την έχει στη διάθεση του διοικητής του νοσοκομείου, και οποτεδήποτε κρίνει ο ίδιος ότι χρειάζεται τη συντρομή μας, εμείς θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Δεύτερο κομμάτι, το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει, και σε αυτό μπορώ να μιλήσω λίγο πιο ελεύθερα, μια πρωτοβουλία την οποίαν πήραμε ως ιατρικός σύλλογος για την κάλυψη των 20 κλινών της ιδιωτικής κλινικής, οι οποίες προσφέρθηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεμίζω ότι η ιδιωτική κλινική, η μία ιδιωτική κλινική της EuroMedica που λειτουργεί στην πόλη μας, έχει δώσει 10 συνδέκα κλίνες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Υπάρχει μια ιδιωτερότητα λοιπόν στον τρόπο λειτουργίας αυτής της κλινικής. Δεν είναι όπως είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν μόνοι μας τελεχομένοι με γιατρούς. Σε αυτό το κομμάτι ήρθαμε εμείς ως ιατρικός σύλλογος και με τη διοίκηση της EuroMedica σε επαφή. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια λίστα με πάνω από 50 εθελοντές ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι αν χρειαστεί να λειτουργήσουν αυτές οι κλίνες στην ιδιωτική κλινική, θα καλυφθούν χωρίς να χρειάζεται συνάδελφοι μας, οι οποίοι βρίσκονται από το δημόσιο νοσοκομείο, να βρίσκονται και εκεί και στην άλλη δομή, απελευθερώνοντας κάποιες δεινόμεις και ξεπουράζοντας λίγο τους ανδέρφους. Στις συζητήσεις που έγιναν με τη διοίκηση του νοσοκομείου, υπάρχει ένα θέμα το οποίο είναι καθαρά γραφειοκρατικό, όσον αφορά την καλύτερη λειτουργία του εργαστηρίου Ομοριακής Βιολογίας και τη λειτουργία ενός δεύτερο μηχανήματος, στο οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δυσκολία για να μπορέσουν να προμηθευτούμε κάποια αντιδραστήρια. Υπήρξε από πλευράς μας μέσα σε αυτή τη εβδομάδα μια κινητοποίηση και με πολύ χαρά έχω να σας ανακοινώσω ότι κοντά στα 1000 test PCR, δηλαδή τα κανονικά test όχι τα rapid test, θα προσφερθούν από ιδιότητες ιατρούς της πόλης της Κοζάνης προς το εργαστήριο, ούτως ώστε οι πολίτες της πόλης να μπορούν να κάνουν δωρεάν αυτή την εξέταση, ενισχύοντας σε πρώτη φάση λοιπόν το εργαστήριο Μωριακής Βιολογίας και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε με μηχανισμούς διαφορετικούς να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που την ξεκίνησε ο κ. Περιφερειάρης και η Περιφερειακή Διοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας, ούτως ώστε να έχουν την πρόσβαση όλοι οι πολίτες, έτσι το κρίνουμε, έτσι το πιστεύουμε σαν ιατρικός σύλλογος, σε αυτό το αγαθό του τέστ, δηλαδή, για να μπορούν να το κάνουν, να το κάνουν γρήγορα και να το κάνουν ασφάλεια. Θα ήθελα εδώ να πω ότι δεχτήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά την πρόταση του αντίστοιχου αντιπεριφερειάτη του κ. Παπαλίδη για να ενισχύσουμε το κομμάτι της ιχνηλάτησης. Δηλώνουμε παρόντες για αυτή τη δράση και έχουμε ήδη και εκεί έναν κατάλογο εθελοντών οι οποίοι θα βοηθήσουν στο κομμάτι αυτό ό,τι μας ζητηθεί. Γνωρίζω ότι αντίστοιχο πράγμα έχει κάνει και ο ινδιατρικός συλλόγος. Από εκεί και πέρα ο κ. Στυρομιόπλος γνωρίζει επίσης, γιατί το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, ότι είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε ακόμα και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΙ με εθελοντική προσφορά από τους γιατρούς, ούτως ώστε οι έξι κινητές, οι οποίες αποτελούνται από δύο άτομα, να υπάρχει κι ένας εθελοντής γιατρός και να γίνουν 12 και να μπορέσουν να ιχνηλατήσουν ακόμα περισσότερο κόσμο. Και αυτό είναι πάνω στο τραπέζι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Σας ενημερώνω ότι υπάρχει μια κίνηση, την οποία την έχει αναλάβει ο κ. Κοντογούνης με τους ψυχιάτους της περιοχής για τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής βοήθεια σε ένα help desk, δηλαδή στους ανθρώπους που έχουν κάποια ψυχολογικά προβλήματα ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Και από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω ότι γενικότερα υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε. Είναι αλήθεια ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και πολύ γρηγορότερα γιατί το ξέρω ότι αυτή είναι η πρώτη ερώτηση την οποία θα μου κάνετε. Το ζήτημα είναι ότι πολλές φορές εμείς ερχόμαστε να συνδράμουμε. Δηλαδή όπως είπε και ο κ. Περιφείαρχης εμείς δεν αποφασίσουμε, δεν σχεδιάζουμε, δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι υλοποιούμε προγράμματα. Εμείς είμαστε εδώ όταν μας ζητηθεί κάτι σε ένα πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Αλλά όταν δεν συμμετέχουμε ενεργά ή όταν δεν κοινόμαστε κοινωνία αυτού του σχεδιασμού, όπως είναι κατανοητό, δεν μπορούμε από μόνοι μας να εμφανιστούμε και να πούμε ότι κάνουμε κάποιες δράσεις. Για να το κλείσω για να μην το προχωρώ, χθες μόλις ήρθε καινούριο σχέδιο προς συζήτηση, όσον αφορά προτάσεις, δηλαδή όσον αφορά για τη μυχνηλάτηση, για το τι θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας ακόμα και καινοτόμες τεχνολογίες, το οποίο φυσικά αυτό το πράγμα έρχεται αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσε να έχει γίνει και λίγο γρήγοροτερα. Και προσέξτε, πρόταση δεν έχει γίνει ακόμα, δεν έχει ωθετηθεί αυτή η πρόταση από ομάδα ειδικών. Μας έχει έρθει στον Ινιατρικό Σύλλογο μέσω του Πανηλίμ Ινιατρικού Συλλόγου. Αυτά πρώτοις, τώρα αν υπάρχει κάποια ερώτηση, φυσικά είμαι στη διάθεσή σας. Ευχαριστώ. Μια ερώτηση έχουμε για τον περιφερειαρχή, που λέει, από τον κύριο Ζήσι Πιτσιάφα, αν ο κύριος Πιτσιάφας μπορεί να συνδεθεί καλώς, μου την έχει στείλει όμως, για να τη διαβάσω εγώ αν δεν μπορείς να συνδεθεί. Μάλλον ο Ζήσι δεν μπορείς να συνδεθείς, θα τη διαβάσω εγώ. Άνοιξε επίσημα πλέον η συζήτηση από τον δήμο Κοζάνης για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου. Μάλιστα ο δήμαρχος Κοζάνης τόνισε πως ο δήμος προχωρά σε μελέτη βιοσημότητας, σκοπιμότητας, για αυτή την περίπτωση. Η περιφέρεια πιστεύει πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου για όλη την περιφέρεια ή αρκεί ενδυνάμωση των υπαρχών των νοσοκομείων. Πιστεύω ότι αυτή την περίοδο η πρώτη πρωτεραιότητα και πρώτο μέλημά μας, και όπως έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας, είναι ο αγώνας κατά του κορωνοϊού. Είναι η απόλυτη πρωτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή και ταυτόχρονα με τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών επαγγελματικών ομάδων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Οτιδήποτε άλλο, αυτή την περίοδο ειδικά διασπά τις δυνάμεις, διασπά και το ενδιαφέρον και την προσήλωση της κοινωνίας στον αντικειμενικό σκοπό, που είναι ο μηδενισμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ώστε όλοι μαζί, οργανωμένοι και με τις καθοδηγήσεις και τις συμβουλές των ειδικών κορωνοϊών, να τηρήσουμε σε απόλυτο βαθμό τα μέτρα και αν αυτό συμβεί σε 15 μέρες, τότε θα μηδενίσουμε τα κρουσμάτα και θα κερδίσουμε την απόλυτη ελευθερία μας. Οτιδήποτε άλλο, αυτή την περίοδο ειδικά θεωρώ ότι είναι άσκοπο. Σαφώς το Σύστημα Υγείας χρειάζεται μια αναβάθμιση, ανακέννηση στη Δυτική Μακεδονία. Εμείς, ως Περιφοριακή Αρχή, έχουμε θέσει και ως αναπτυξιακό πυλώνα της Δυτικής Μακεδονίας, στο νέο παραγωγικό μοντέλο στη μετά Λιγνήτη εποχή, στη διαφοροποίηση της οικονομίας μας, έναν ξεχωριστό πυλώνα ανάπτυξης, αυτόν του τομέα της Υγείας. Πρωτίστως για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας μέσα από τις πυλώνας, της υπηρεσίας υγείας για την υγεία στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά μέσα και από την προπτική που αυτή η ποιότητα, η αναβάθμιση της ποιότητας, δημιουργεί και στην οικονομική δραστηριότητα. Οπότε σίγουρα χρειάζεται μια συνολική αναβάθμιση του Εθνικού Σύστημα Υγείας στη Δυτική Μακεδονία, όλες οι Μονάδες Υγείας και ήδη έχουμε προβεί σε αυτό. Όπως είπα προηγουμένως, έχουμε δαπανήσει και δαπανούμε την περίοδο αυτή συνολικά 50 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, εξειδικευμένο εξοπλισμό, σε κτυριακές υποδομές, σε προσλήψεις προσωπικού, σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, σε εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία το αμέσως-επόμενο διάστημα, μόλις ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό, να αναδεικνύουμε στη συνεργασία με τα νοσοκομεία μας και να γίνει μια σωστή χαρτογράφηση των αναγκών, σύμφωνα και με μια επιδημιολογική μελέτη που έχουμε δεσμευτεί ως περιφερειακή αρχή ότι θα προκαλέσουμε, θα χρηματοδοτήσουμε για να γίνει στη Δυτική Μακεδονία, που τους ώστε να καταγράψουμε για πρώτη φορά και επισήμως τα βασικά αίτια των ασθενειών αλλά και των θανάτων στη Δυτική Μακεδονία, να τα κατηγορηπήσουμε και να τα αργανώσουμε και σε συνεργασία σαφώς με την επιστημονική κοινότητα και όλους τους ειδικούς, να μπορέσουμε να χαράξουμε μια στοχευμένη πολιτική, χωρίς πάλι, το τονίζω, να έχουμε κάποια αρμοδιότητα. Διεκδικώντας ως ΜΠ και ως περιφέρεια ρόλο και μερίδιο ευθύνης στον τομέα της υγείας, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και ως προς τις διοικητικές και τις οικονομικές δυνάμεις είμαστε έτοιμοι, ως προς το σχεδιασμό, μέσα από αυτή την πρόταση που έχουμε καταθέσει ως ΜΠ, εφόσον μας αποδοθεί αυτή η ευθύνη, θα είμαστε έτοιμοι να χαράξουμε και αυτή τη στρατηγική και αυτή την πολιτική και εφόσον καταδειχτεί μέσα από αυτή ότι μπορούν και χρειάζονται να γίνουν κάποιες στοχευμένες επεμβάσεις, τότε θα υπάρχει και αντίστοιχη τεκμηρίωση στην όποια σκοπιμότητα θα καταδειχτεί μέσα από αυτή τη μελέτη. Άρα όμως αυτή την περίοδο, το τονίζω πάλι, πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι απόλυτα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Και ταυτόχρονα, όπως είπα, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων κοινωνικών, επαγγελματικών και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που δοκιμάζεται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Ευχαριστούμε κύριε Περφυάρχη. Δεν ξέρω αν κάποιος θέλει να κάνει κάποια άλλη ερώτηση. Όχι, έχω πάρει μία ακόμα ερώτηση από τον κ. Σαμανάπτο Κοζάν, ο οποίος αναφέρει ότι είναι εκτός θεματολογίας και αναφέρεται στον Περφυριάρχη. Σας τη διαβάζω, κύριε Κασαπίδη. Αν και η ερώτηση δεν αφορά τη θεματολογία της σημερινής συνέντεξης, ωστόσο, αφού πλησιάζουμε προς την ελογλήρουσή της, θα θέλαμε να μας πείτε κάτι περισσότερο σε σχέση με όλα αυτά που ακούστηκαν χθες κατά τη διάρκεια του Περφυαϊκού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα για τις πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες στις οποίες προχωρήσατε σε σχέση με τη διαχείριση στις ζητημάτων οικονομικής φύσεως από τον Περφυριάρχη Οικονομικών, κύριο Ηλία Κατάνα. Ακούστηκαν πολύ σοβαρές καταγγελίες και επειδή οι πολίτες ζητούν να ενημερωθούν εκτενώς για αυτό το θέμα, θα θέλαμε κάποια περισσότερο τηλεφόζη, διότι ακούστηκαν κάποιες κόπικες κουβέντες που είναι όμως πολύ σοβαρές. Θα ήθελα να παρακαλέσω σε αυτή την επικοινωνία μας να περιουστούμε στα θέματα αυτά τα οποία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα και δεσμεύομαι το θέμα αυτό που οδηγεί ο κ. Σαμαράς να μας απασχολήσει και στο Περφυριακό Συμβούλιο και στις αρμόδιες επιτροπές, μέσα από μια διάθεση που έχουμε να τακτοποιήσουμε τυχόν εκκρεμότητες που υπάρχουν και μας απασχολούν και μας προβληματίζουν όλο αυτό το διάστημα και είμαστε αποφασιμένοι να το κάνουμε με εξεκάθαρο και δίκιο τρόπο. Όμως αυτή την περίοδο θα ήθελα να περιουστούμε σε αυτά τα θέματα που μας απασχολούν και ουσιαστικά μονοπολούν τη δραστηριότητά μας και μας δεσμεύουν παράλληλα σε αυτήν την κατεύθυνση γιατί αν δεν τα ξεπεράσουμε φοβάμαι ότι θα εξαντληθούν οι δυνάμεις οικονομικές ή ψυχικές και θα επιδινουθεί η κατάσταση. Οπότε με αφορμή και τη σημερινή μας επικοινωνία το μήνυμα που θα θέλα έτσι να δώσουμε είναι ότι γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό και με τη συνδρομή της περιφέρειας των δήμων όλων των φορέων που έχουμε στρατευθεί σε αυτό τον αγώνα να περάσουμε το μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι αξίζει να προσέξουμε παραπάνω από ότι μέχρι σήμερα και εκμεταλλευόμενοι όλες αυτές τις δυνατότητες και τις ενέργειες που γίνονται να βοηθήσουμε με τη συμπεριφορά μας μέσα σε 15 μέρες σύμφωνα και με την ιατρική πιστήμη μπορεί να γίνει αυτό κατωρθωτό να μηδενήσουμε τα κρούσματα και να απελευθερωθούμε πλήρως. Ας το πάρουμε αυτό ως μια υπόθεση προσωπική, είναι εθνικός στόχος για την πατρίδα μας, ειδικά για μας που πρώτοι μπήκαμε στο lockdown ας είναι και στόχος πρώτοι να μηδενήσουμε τα κρούσματα και θα έχουμε την ευκαιρία με περισσότερη σοφία και εμπειρία από αυτή τη δοκιμασία να δούμε γενικότερα την προοπτική στην περιφέρειά μας και με ένα διαφορετικό μάτι, πολύ διαφορετικό από αυτό που μέχρι σήμερα βλέπαμε τα πράγματα. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία, κύριε Σαμαρά, τα θέματα αυτά να συζητήσουμε διεξοδικά με διάθεση να δώσουμε λύσεις και ξεκάθαρες απαντήσεις σ' ό,τι μας απασχολεί. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω προς ενημέρωσή σας ότι στο πλαίσιο και συμπληρωματικά τις ερωτήσεις του κ. Τσατσανίδη, ως προς τυχόν ελλείψεις του προσωπικού στις Μονάδες Υγείας, εγώ θα ήθελα να προσθέσω και τις ελλείψεις σε, πάλι, υγειονομικό, προσωπικό, αλλά στις διευθύσεις και την ιατρικής. Όπου και εκεί είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της υγείας, όχι μόνο στην περιφέρειά μας, αλλά της παγκόσμιας υγείας, αλλά λάβουμε υπόψη ότι οι πανδημίες της τελευταίας δεκαετίας ξεκίνησαν από τρεις ζωοανθρωπονόσους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το πρόβλημα δεν είναι στα νοσοκομεία και στον τρόπο λειτουργιές τους, είναι στην πρόληψη αυτών των αιτιών, που δημιουργούν αυτά τα αποτελέσματα, και αυτή η πρόληψη ξεκινάει από τις κτινιατρικές υπηρεσίες και την ιατρική επιστήμη. Εμείς, λοιπόν, από την αρχή και προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί να στηρίξουμε αυτό τον τομέα της κτινοτροφίας, γενικότερα ως οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα ως προστασία της δημόσιας υγείας μέσα από τη ζωονόσος ή της ζωοανθρωπονόσους. Γι' αυτό και αν δείτε και στο οργανόγραμμα που έχουμε καταθέσει, έχουμε αναβαθμίσει και θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα, ίσως και πριν τις γιορτές, να παρουσιάσουμε το νέο υπηρεσιακό οργανόγραμμα της περιφερειάς μας, όπου αναβαθμίζουμε τα τμήματα των κτινιατρικών σε διευθύνσεις κτινιατρικής, προβλέπουμε περισσότερες θέσεις κτινιάτρων και το έχουμε ζητήσει και μας έχουν δοθεί 7 νέες θέσεις κτινιάτρων σε όλη την περιφερειά μας και επιπλέον έχουμε πάρει την απόφαση και έχουμε προβήσει την ίδρυση και σύντομα τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης της Κτινοτροφίας στη Δυτική Μακεδονία, στο παλιό κτινιατρικό εργαστήριο της Δυτικής Μακεδονίας, όπου εκεί ένας τομέας θα φορά και την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονώσεων μέσα και από την ερευνητική δουλειά που θέλουμε να αναπτύξουμε στη συνεργασία με το Τυνιατρικό Κέντρο Ερευνών του Ελγώ Δήμητρα, του Εθιάγη δηλαδή της πατρίδας μας, ώστε να ενδυναμώσουμε όχι μόνο τη Δυτική Μακεδονία αλλά και όλη την Ελλάδα μέσα από μια δομή που λείπει, μπορώ να σας πω, από την πατρίδα μας, διότι ως χώρα με γειτόνους που δεν έχουν το επίπεδο αυτό της υγειονομικής προστασίας, όχι μόνο στον πληθυσμό αλλά πολύ περισσότερο και στο ζωικό κεφάλαιο, απειλούμαστε καθημερινά από τέτοιου είδους απειλές από τις γειτονικές χώρες, είτε ξανατολών, είτε από το βορρά και ένα τέτοιο εργαστήριο, ένα τέτοιο κέντρο, θα θωρακίσει την πατρίδα μας, θα ενισχύσει τη Δυτική Μακεδονία. Άρα θα έχουμε και εδώ να παρουσιάσουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Μέσα σε αυτό το κτινητικό εργαστήριο προβλέπουμε και ένα τμήμα για την υποστηρίξη των γουνοφόρων ζών, που είναι μια σημαντική δραστηριότητα οικονομική στην περιφερειά μας, που βλέπουμε τώρα τι κινδύνουσαν κοιμωνίοι. Και με τη συνδρομή εδώ και των πυρησιακών κτινηάτρων αλλά και ιδιωτών, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την απειλή αυτή. Αλλά, όπως σας είπα, επειδή παγκοσμίως έχει δοκιμαστεί η ανθρωπότητα από τέτοιου είδους ζωοανθρωπονόσους, ήταν μια αναγκαία υποδομή και δομή, την οποία έχουμε πάρει την απόφαση και την έχουμε ιδρύσει. Άρα είναι και αυτά τα θέματα που μας απασχολούν και πρέπει να μας απασχολούν ως κοινωνία. Και ζητώ και από σας την επικοινωνία τους, ούτως ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες τις προσπάθειες που γίνονται και να συμμετέχουν και να συμβράμουν με την λειτουργία και τη συμπεριφορά τους. Ωραία, φτάσαμε στο τέλος. Ναι, ναι, βέβαια. Κύριε Ρομιόπουλε. Ναι, για να επαναδιατυπώσω κάτι το οποίο είπα προηγουμένως για να μην δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις που καμιά φορά δεν αφελούνται στην κοινωνία την ίδια. Είπα προηγουμένως ότι έχουμε καθαρές ενδείξεις ότι ο ιός συμπεριφέρται διαφορετικά συγκριτικά με το καλοκαίρι. Και ανέφερα τα δύο παραδείγματα στη Σκάτιστα και στη Δεσκάτι, όπου δήλωσα ότι επισήμως στη Δεσκάτι έχουμε πάνω από 400 επίσημα χρούσματα, αλλά εκτίμηση γιατί να ξέρετε ότι δεν έχουμε ελεγχθεί όλοι. Πέραμε τηλέφωνο σε οικογένειες θετικών χρουσμάτων, μαθαίναμε ότι όλοι είχαν επηρετώ, όλοι μπαίναν σε καραντίνα, αλλά δεν ανεχόντουσαν όλοι. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι περίπου ένα τρίτο της εξυπηρεοκείς έχει μολυθεί ήδη. Κατά συνέπεια δεν είναι ανησυχία δική μου ότι θα μολυθεί από εδώ και έτσι. Και μάλιστα όχι απλά δεν είναι ανησυχία, αλλά οι τελευταίες ενδείξεις ο οποίες έχουμε, γιατί πιστέψτε μας έχουμε ρίξει πολύ βάρος και στα γραμμένα με τις κινητές ομάδες, με πάρα πολλών μεγάλων δηματοληψιών καθημερινά, ακόμα και σε βατοκαιριακά, έχουμε ξεκάθαρη πλέον τοτική πορεία του ΥΟΥ, κάτι που επίσης το περίμεναμε, γιατί δυστυχώς ο ΥΟΣ πέρασε, άβησε πολύ άσχημα από τί είπαμε, όπως σας είπα και προηγουμένως, με ανθρώπινες ζωές και με μεγετουργινώσεις, και τώρα έχει πλέον υφίεται η κατάσταση και έχει εξομαδηθεί. Το ανέφερα αυτό για να τεκμηριώσω τη δική μου άποψη που λέει ότι δεν περιμέναμε και πολύ νωρίτερα το να βγούμε από το τούνελ με τα θεωρηστικά μέτρα, όπως θα συνέβαινε τώρα στο καλοκαίρι ή όπως συνέβαινε την άνοιξη, γιατί μιλάμε για έναν ΥΟΥ ο οποίος συμπεριφέρεται πιο μεταδοτικά και πιο επιθετικά. Και αν τυχή το καλοκαίρι είχαμε τυχή έναν έφηβο, ο οποίος μόλιν είναι τυχή ένας συγγενήτου, το πατέρα της μητέρα, τώρα προσεύχουμε και παρατηρούμε, ο οποίος ήταν διαπιστώνει με ένα θετικό έφηβο που πολλές φορές έτυχε στην περιοχή αυτή, αυσύ να ήταν και οι πρώτοι που μολύθηκαν, χωρίς να στο κοπεί με τους εφήβους και τα λοιπά. Το λόγω ξεκάθαρα είναι και αυτοί οι άνθρωποι όπως είμαστε και εμείς με τις ανησυχίες τους, θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους. Δυστυχώς αυτή τη χρονική στιγμή στη δική τους τη γενιά εμφανίστηκε αυτή η πανδημία και αυτοί προσπαθούν να τη διαχειριστούν όπως μπορούν και όπως μπορούν καλύτερα, αλλά με τις συνδίκεις ο οποίες έχουμε λοιπόν, όταν είχαμε εφήβους, έναν εφηβοπηχή ή έναν νεαρό ενήλικα ο οποίος είχε μολυθεί σε μια καφεδέρια και πέστρεψε στο σπίτι, το πολύ με δεύτερη μόλιση σε έναν ακόμα άτομο του περιβάλλοντος του. Τώρα παρατηρούμε ότι ο ένας μπορεί να αγορύνει και όλη την οικογένεια, μιλάμε δηλαδή και πιο εύκολη και πιο έντονη μεταλλοτικότητα. Δεν ανησυχώ όσον αφορά την πορεία, την εξέλιξη της νόσου, την μίωση των κουρισμάτων, η οποία είναι δεδομένη και την βλέπουμε. Μα ανησυχεί μόνο η δεδομένη χρονική στιγμή, η συμπεριφορά του ΥΥ, που είναι ευθέως θετικός. Και για αυτό και ξαναείπα, αν μπορούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, πέρα από την τήρηση των μέτρων προστασίας, που είναι ο μόνος τρόπος για να φύγουμε δίβα από αυτό το στενοχώρο, είναι ακόμα και στα διαλήματα, γιατί όλοι έχουν και συνεργάτες, συναδέλφους και τα λοιπά. Εκεί να μας δίνουν τα προσεκτική. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο Παναγιώτης ο Κλιάτσος θέλει να κάνει μια μικρή ερώτηση, μου είπε. Με βάση αυτό που είπατε μόλις, για την περίπτωση της δεσκάτης, ότι τηλεφωνούσατε στον κόσμο, στα σπίτια και τα λοιπά, αυτό που είπατε. Υπάρχει περίπτωση κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στο Βελεβεντό ή το αποκλείεται? Η περίπτωση της δεσκάτης, θεωρώ ότι είναι από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις, από αυτές τουλάχιστον που γνωρίζω εγώ, όσον αφορά την ταχύτητα της επιδημικής έξαρσης, τον αριθμό των κουρσμάτων και τον αριθμό της φως των βαριά νοσούντων και των απολειών, σε αυτό το συγκεκριμένο πληθυσμό. Κάτι αντίστοιχο δεν έχουμε πουθενά. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί κι αλλού. Συγκεκριμένα για το Βελεβεντό να πω επίσης, όπως και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας μας, και εγώ θα ξαναφέρω ότι το Βελεβεντό αυτή τη στιγμή είναι επίσης υποστενή παρακολούτηση. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι μας έχει ξεφύγει η κατάσταση. Δεν έχουμε ενδείξεις ανησυχίας. Χθες κιόλας ξανακάναμε ένα γενικό έλεγχο στο Δημαρχείο, όπου είχαμε μόλις δύο θετικά κρούσματα, κάτι το οποίο δεν μας ανησυχεί σε ένα σύνολο περίπου 80 ελέγχων. Θεωρώ ότι δεν είναι η περιοχή εκείνη που αυτή τη στιγμή μας το κάνει ανησυχία. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε αυτή τη στιγμή, κυρίως στις περιοχές της Λόρινας και των Βελενών, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε και τα αντίστοιχα συστήματα δημόσια για τα νοσοκομεία, να μην επιβαρθούν πάρα πολύ με κρούσματα από το κονικό διάστημα. Γιατί το στίχημα είναι, γιατί θα πήγει ο κορονοϊός, τα κρούσματα θα μειωθούν σίγουρα. Το στίχημα είναι να μην φορτώσουμε το σύστημα πάνω από τις αντοχές του. Και να μην έχουμε, δυστυχώς, περιπτώσεις που θα ψάχνουμε να βρουμε κρεβάτι για διασολύνωση. Αυτός είναι ο στόχος, είναι εφικτός ο στόχος, και είναι εφικτός γιατί και οι ιδιότητες, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα συνδράμει σε αυτό με κλήνες και με γιατρούς. Ισχύει πράγματι και το επικροτώ και το υπαλιστεύω, ότι ο κ. Τσεβεκίδης, ο πρόσωπτικός του Δ. Κοζάνης, σχεδόν καθημερινά είναι δίπλα μας, με ερωτάσεις, με ιδέες, καμιά φορά να ξέρετε όμως ότι μπορεί να έχω αυτή τη συγκεκριμένη θέση, αλλά είναι λίγο άθαρη η θέση μου, γιατί δεν είναι εγώ ο δικητής, ο οποίος θα πω, αν θα πάει στιγμή, το τι θα γίνει. Το ξέρετε, πρέπει και εγώ, εγώ είμαι φιστάμενος, έχω πάνω μου προσταμένους καταξιωμένους καθηγητές, καταξιωμένους ανθρώπους στο δικείμενο, οι οποίοι πρέπει να εικρίνονται κάθε πρόθεση για να εγωποιηθεί. Αυτό που θέλω να συμμεταφέρουμε είναι ότι έχουν μια αγαστή συναργασία, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες όλων των ετοιμάτων μας και των συσκέψεων μας, και για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, το χώρος που έχει παραπολητεύω την περιφέρεια, είναι από την έγκληση και μάλιστα επενείται και από το νεοδί, να λειτουργήσει αυτός ο κεντρωτικός τρόπος της δηλάτησης, να δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Νομίζω ότι όλες αυτές, επειδή κάθε 15 μέρες είμαστε σε επικοινωνία, σε τηλεδιάσκεψη με όλους αυτούς τους φορείς, και τους ιδιώτες γιατρούς, και τον κ. Ρομνιόπουλο, και τους όλων των διάτρους, για να έχουμε αποστητενή παρακολούθηση της όλας της διαδικασίας και της εξελίξης, πάντοτε υπάρχουν κουρτάσεις, οι οποίες συμφωνούμε πάνω σε αυτές, και έτσι προέκυψε και η στελεπωσία, όπως αναφέρει ο κ. Ρομνιόπουλος, αλλά και η επιλογή να γίνει ένα σημείο να αφορά στην Κουζάνη πρώτα, και μετά σε όλη τη Δικημακεδονία. Άρα υπάρχει πάντοτε συνεργασία και της περιφέρειας, και του ιατρικού συλλόγου, και του ΕΟΔ, αλλά και πολλές φορές και των νοσοκομείων, για να βρούμε τη χρυσή τομή, ώστε να είμαστε πιο μπροστά από αυτό που έχουμε αντιμετωπίσει. Θα ήθελα να πω έναν μεγάλο ευχαριστώ και στο κ. Ρομνιόπουλο, αλλά πολύ περισσότερο και στον κ. Ρομνιάρχη, που κάθε εβδομάδα, κάθε 15 μέρες, ακούει τις ιδέες μας και μπορεί να τις υλοποιήσει. Και ένα τελευταίο σχόλιο. Συγχωρέτε με, γίνομαστε λίγο κουραστικοί, αλλά θεωρώ ότι ο έπαινος και η αδαμιβή, ποια φορά, πρέπει να δίνονται. Εγώ θα πω σύμπολίτες μας, θα νιώσουν περήφανοι, γιατί το προσωπικό το οποίο διαθέτει την περιφέρειά μας, διαθέτει καταρτισμένους επιστήμονες και πάνω από όλα ανθρώπους, οι οποίοι δίνουν το μέξο δυνατό τους για να φροντίσουν με χαμόγελο, με αγάπη, συνανθρώπους μας και συναδέλφους και φίλους μας. Να συγχαρώ και κυρίως και ακόμα και το ΕΚΑΦ και το κ. Ρομνιάρχη για εσάς, που ακούραστοι σε οποιοδήποτε δική μας κλίση, για οποιοδήποτε περιστατικό πέσανε αντίληψή μας, γιατί όταν έχουμε συμμεταφορά από μια αυτομή στο νοσοκομείο είναι πάντα εκεί. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή όλοι μαζί ενωμένοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο θα βάλει το λιθαράκι και θα δούμε γρήγορα από αυτήν την κατάσταση πώς μας έχει κουράσει. Σας ευχαριστώ. Συγγνώμη Εβάγγελε, συγγνώμη Λιούγα, αν μου επιτρέπετε θα ήταν παράλειψη αν δεν εξέφραζα και τις ευχαριστίες μου προς την ελληνική αστυνομία, στην περιφέρειά μας, καθώς από την αρχή του μήνα μόνο για τον Νοέμβριο μήνα μέχρι σήμερα, έχω πραγματοποιήσει 81.000 ελέγχους σε όλη την περιφέρειά μας και έχουν εβεβαιωθεί 339 παραβάσεις σχετικά με τη χρήση της μάσχας και 316 παραβάσεις ως προς τον περιορισμό των κινήσεων. Το βλέπουμε καθημερινά και αυτούς τους συμπολίτες μας που είναι νυχταμέρα στις υποχρεώσεις τους για να εφαρμόζουν το νόμο και είναι και αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουν αξιέπαινη και συμβάλλει αποφασιστικά στην εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού και θα ήθελα έτσι να τους ευχαριστήσουμε την ευκαιρία της επικοινωνίας που έχουμε. Ωραία, σας ευχαριστώ. Αν θέλει κάποιος να κλείσει λέγοντας κάτι. Θερμές ευχαριστήσεις για τη συμμετοχή σας και για την επικοινωνία μας. Καλή δύναμη σε όλους. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε.