ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Προσφορά ΙI» - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2017)
: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε. Καταρχήν θέλω να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρθο μας, του Γιώργου του Παπανιστασίου, ο οποίος παρότι ήθελε να είναι πάρα πολύ σήμερα εδώ, στα εγγένια αυτής της έκθεσης, λόγω υποφεώσεων βρίσκεται εκτός εντριγμίου. Ο Δήμακος πραγματικά στα σημερινά εγγένια, όχι μόνο ήθελε να είναι νέα, αλλά παρακολούθησε πολύ στενά όλη τη διαδικασία, όλη τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Και αυτό γιατί είναι μία εξεχωριστή έκθεση. Όπως λέει και ο τυτουλωστής, είναι προσφορά. Προσφορά νούμερο 2 ακολουθεί την έκθεση που εγγενιάστηκε το Δεκέμβρη, προσφορά νούμερο 1 και θα ακολουθήσει και μία τίτια έκθεση, μάλλον το Αθηνόκορο, με στο δίτλο προσφορά νούμερο 3. Όλα αυτά τα έργα, που θα δούμε στις τρεις εκθέσεις, είναι δωρέες μεγάλων σπουδαίων Ελλήνων υκαστικών. Είναι έργα ζωγραφικής, βληπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και φωτογραφίας. Τα έργα αυτά υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 120 συνολικά στον αριθμό. Τελικά βλέπουμε ότι συνέχεια ο αριθμός ανεβαίνει και πλησιάζουμε στα 150 έργα. Αυτό σημαίνει μια μεγάλη πρήκα, ένα μεγάλο καινούριο απόκτημα για τον Δήμο Αγρινίου. Με όλα αυτά τα έργα αποκτά η Δημοτική Πενυνακοδίκη του Αγρινίου μία μόνιμη συλλογή. Έχουμε ένα καινούριο σημείο αναφοράς του πολιτισμού στην πόλη μας. Πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, ειδικά στους καινούρους μας. Σε μια εποχή όπου υπάρχει πολυεπίπεδη κρίσης, δεν είναι μόνο κρίσης οικονομική, είναι κρίσης σε πολλά επίπεδα αυτή η οποία υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, πάντοτε οι Έλληνες στρεφόμαστε προς τα πίσω στις σπουδαίες αξίες, τις πρωτοβολικές εκεί που πάντα στηριζόμασταν. Σας ερχόμαστε στον πολιτισμό μας. Πάντα περιμένουμε μία διέξοδο μέσω του πολιτισμού, άλλωστε δεν νομίζω να υπάρχει άλλος λαός στη γη που να έχει συνδυάσει τόσο πολύ το όνομα που να είναι συνηφεσμένο με τον πολιτισμό. Λοιπόν και στη πόλη μας, εδώ στο Αγρύνιο, η Δημοτική Αρχή φιστεύει στον πολιτισμό, και είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι διότι δημιουργήθηκε ένα καινούριο σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό στη πόλη μας. Η Δημοτική Πινακοθήκη του Αρχηγίου είναι μία ζωντανή, ουσιαστικά ζωντανή πινακοθήκη. Είναι κάτι που την κάνει να είναι από τις πιο σημαντικές πινακοθήκες της χώρας. Η προσφορά 1 είχε τεράστια επισκεψημότητα. Και είναι πολύ σημαντικό ότι σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πάρα πάρα πολλά παιδιά επισκεφτήκαν την έκθεση. Αυτό θα το συνεχίσουμε και τώρα με την έκθεση προσφορά 2. Επίσης ελπίζουμε και πιστεύουμε τόσο οι δημότες, όσο και οι επισκέπτες της πόλης μας να έχουν να απολαύσουν αυτά τα έργα και γενικά στηρίζουμε με κάθε τρόπο την εξωστρέφεια. Νιώθω την ανάγκη αυτό να το πω. Διότι με την προσφορά 1 πραγματικά ο απόρυχος που δημιουργήθηκε πανελληνίως ήταν μεγάλος, ήταν σημαντικός. Η πινακοθήκη μας ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα. Νιώθω την ανάγκη να πω έναν μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους δημιουργούς. Σε όλους αυτούς που ήρθαν μας έδωσαν με πολύ πολύ αγχάτη και πολύ διάθεση τα έργα τους. Ένα ευχαριστώ στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Τιμοτικής Πινακοθήκης Σαγνίου, τον κύριο Γαρθαλή για την όλη προσπάθεια που κάνει και η οποία όπως ξέρετε κρατάει χρόνια. Δεν ξεκίνησε, δεν έγινε κάτι τόσο γρήγορα, είναι μια μεγάλη και επίπονη διαδικασία. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, να είστε όλοι καλά.