Διάλεξη 4 / Κινήσεις με μπάλα (υποδοχή - πιάσιμο της μπάλας - ασκήσεις εξοικείωσης - θέση τριπλής απειλής) - Γαλαζούλας Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
Κινήσεις με μπάλα (υποδοχή - πιάσιμο της μπάλας - ασκήσεις εξοικείωσης - θέση τριπλής απειλής): Λοιπόν, κυρίες, καλημέρα σε όλους! Συνδέοντας με τα προηγούμενα, όπου είχαμε τις κινήσεις χωρίς μπάλα, είχαμε τα τρεξήματα, τα γλιστρίματα, τις εκκινήσεις, όλων των ειδών τα τρεξήματα, σήμερα θα ασχοληθούμε με κινήσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που σταματάμε και τον τρόπο που στρίβουμε και κατόπιν είναι καιρός να υποδεχθούμε και την μπάλα. Σταματήματα. Δύο τρόποι. Απόλυτα φυσιολογικοί. Σταμάτημα με άλμα και σταμάτημα με βηματισμό. Εάν έχουμε στην αυλή μας παιδιά και τρέχουν και τους πούμε να σταματήσουν, θα διαπιστώσουμε ότι τα περισσότερα παιδιά θα σταματήσουν με το σταμάτημα με βηματισμό. Είναι ο πιο φυσικός τρόπος. Γίνεται σε δύο χρόνους, πατάει το ένα πόδι και ακολούθως έρχεται το άλλο για να έχουμε ομαλό σταμάτημα. Η προσγείωση όμως με τα δύο πόδια σε δύο χρόνους, όπου πατάει πρώτα το ένα πόδι και ακολουθεί το άλλο, δίνει ένα μικρό μειονέκτημα σε αυτό το είδος του σταματήματος. Το πόδι που πατάει πρώτο είναι υποχρεωτικά σταθερό. Ένας κανόνας του αθλήματος είναι ότι δεν επιτρέπεται να μετακινούμε και τα δύο πόδια μας εφόσον έχουμε την μπάλα στα χέρια. Εάν επιλέξουμε ένα πόδι μας να είναι σταθερό, τότε δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το πόδι. Εμείς όμως στο σταμάτημα με βηματισμό προεπιλέγουμε ποιο είναι. Γιατί σταματάμε σε δύο χρόνους, ένα δύο, άρα το άλλο πόδι ήδη έχει μετακινηθεί. Άρα το πίσω πόδι που πάτησε πρώτο είναι υποχρεωτικά σταθερό. Στο σταμάτημα με άλμα τα δύο πόδια προσγειώνονται ταυτόχρονα. Άρα εκεί έχουμε δυνατότητα να κάνουμε επιλογή ποιο από τα δύο θα χρησιμοποιήσουμε σαν σταθερό πόδι. Αντιλαμβάνεστε ότι το είδος του άλματος έχει να κάνει με την ταχύτητα που κινούνται τα παιδιά. Όσο μεγαλύτερη ταχύτητα έχουν τόσο μεγαλύτερο και ψηλότερο θα είναι το άλμα. Είναι δυσκολότερο στην διαδικασία της διδασκαλίας με την έννοια ότι πολλά παιδιά πηδάνε κατά μήκος. Τα σταματήματα όμως με το άλμα να γίνεται σε μήκος να φεύγει μακριά και όχι κατά κόρυφα. Αντιλαμβάνεστε ότι στην καλαθοσφαίρηση όπου θα έχουν αργότερα αντιπάλους να στέκονται μπροστά τους μπορεί να δημιουργήσει θέματα με τους κανονισμούς. Γι' αυτό λοιπόν στη διαδικασία της διδασκαλίας θα ξεκινήσουμε πάντα με το σταμάτημα με βηματισμό. Στροφές. Έχουν τη δυνατότητα να στρίβουν με δύο τρόπους. Τα pivot. Μετοπία και ραχεία στροφή. Μετοπία γιατί το μέτωπο κινείται πρώτο. Και στρίβουμε. Ένα, δύο, τρία. Ραχεία στροφή γιατί η ράχη κινείται πρώτα. Εντάνα υπάρχει θέμα. Ένα, δύο, τρεις στροφές. Δέκα στροφές. Όσα στροφές θέλω. Ένας κανόνας υπάρχει. Το πόδι που έχουμε επιλέξει εμείς για σταθερό παραμένει σταθερό. Οι στροφές γίνονται πάνω σε ένα πόδι. Επιβάλλεται να γίνονται στροφές στη μύτη του ποδιού. Εάν δοκιμάσουμε να κάνουμε στροφές πάνω στη φτέρνα θα δούμε ότι δεν έχουμε ισορροπία και δεν μπορούμε να την κρατήσουμε και σταθερή. Γιατί μετακινούμαστε. Και δεν μπορούμε να μοιράσουμε εύκολα και να κατανύμουμε εύκολα το κέντρο βάρος του σώματος. Γιατί οι στροφές δεν γίνεται ενώ είμαστε όρθιοι αλλά έχουμε την πάλα την ασφαλίζουμε την προφυλάσσουμε καλά εδώ πέρα και μετά μπορούμε να στρίψουμε αναλόγως τι θέλουμε να κάνουμε. Να προφυλάξουμε την πάλα μας. Θέλουμε να κινηθούμε προς το καλάθι. Να γυρίσουμε μέτωπο προς το καλάθι. Να απομακρυθούμε από τον αμυνόμενο. Όλα αυτά μας δίνεται η δυνατότητα να τα επιχειρήσουμε. Στην μένο μετοπία έχουμε την μετοπία στροφή σαν φυσιολογική κίνηση. Πήρα την πάλα και κατευθείαν να κάνω μετοπία πίβοτ. Άρα μας δίνεται η δυνατότητα να πλησιάσουμε προς το καλάθι. Αν φανταστείτε στον χώρο να παίρνω την πάλα με ένα μετοπία πίβοτ μπορώ να πλησιάσω προς το καλάθι. Θα δούμε κάποιες εικόνες πως γίνεται αυτό. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αντίστροφη στροφή. Γιατί γίνεται στο εσωτερικό πόδι. Η αντίστροφη στροφή για ορισμένους, πολύ λίγους, θεωρείται σαν μια τρίτη στροφή. Δηλαδή εκτός από τη μετοπία και την αεραχία θεωρείται σαν ξεχωριστό πίβοτ. Εγώ τη θεωρώ μια επιθετική κίνηση, επιθετική ενέργεια, γιατί ακολούθως μετά το μετοπία πίβοτ που γίνεται, δηλαδή παίρνει την πάλα χαμηλά στη χαμηλή θέση κοντά στη ρακέτα, κάνει ένα μετοπία πίβοτ και ξεκινάει το πάσιμο. Αυτή είναι μια αγαπημένη κίνηση παράδειγμα ενός αθλητή Έλληνα ψηλού. Συνήθως οι ψηλοί την κάνουν αυτή την κίνηση, του Λάζαρου του Παπαδόπουλου. Αν έχετε παρακολουθήσει αυτόν τον παίχτη, πολλές φορές παίρνοντας την πάλα στο low post, στη χαμηλή θέση, κάνει αυτή την κίνηση και φινδιάζει τον αντίπαλο αμυντικό και δεν μπορεί να τον ακολουθήσει. Με τη ραχέα στροφή έχουμε καλύτερη προστασία της μπάλας και έχουμε και οπτική επαφή όλου του γηπέδου. Να δούμε λίγο. Μια κλασική, ένα κλασική άσκηση και εμείς μπορούμε να την κάνουμε και σε παιχνίδι. Είναι σε κύκλο οι μαθητές, ένας παίχτης έχει μία μπάλα και τριπλάρι. Σταδιακά, δυσκολεύοντας το παιχνίδι, μπορούμε να βάλουμε και δύο μπάλας. Ζητάμε να κάνουν όλη ραχέα στροφή και να δίνουν την μπάλα στον πίσω παίχτη. Αυτό μπορείτε να το δείτε ότι μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και να χρησιμοποιούμε δύο μπάλες ή να έχουμε μικρότερους κύκλους με λιγότερους παίχτες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να κάνουν πολλές στροφές. Η διαδικασία του να επιλέγουμε εμείς πότε να κάνουν με τοπίο και πότε να κάνουν ραχέο, αντιλαμβάνεστε ότι είναι στη διακριτική σας ευχέρη ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών που έχετε και το είδος των στροφών που θέλετε να καλλιεργήσετε περισσότερο. Τα σταματήματα, πάλι για τις στροφές με ή χωρίς την μπάλα. Μπορεί τα τραξίματα να είναι από την τελική γραμμή προς το κέντρο να κάνουν σταμάτημα και να κάνουν τρεις στροφές με τοπίο πίβοτ, ακολούθως το επόμενο να κάνουν ραχέο, δηλαδή μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλούς συνδυασμούς όσον αφορά τις στροφές και τα σταματήματα. Stride stop με τοπία αστροφή, stride stop ραχέα αστροφή, jump stop με τοπία, jump stop ραχέα. Συνδυασμούς πάρα πολλούς και επειδή ακολούθως έχουμε και την υποδοχή και το πιάσιμο της μπάλας, όταν ολοκληρώνεται ένας κύκλος όσον αφορά τα τρεξίματα, τα σταματήματα, την υποδοχή και το πιάσιμο της μπάλας, οι συνδυασμοί των ασκήσεων που μπορούν να γίνουν είναι πάρα πολλοί. Τα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν οι αθλητές, πάρα πολλά. Οι σκηταλόδρομιες και οι ανταγωνιστικές δραστηριότητες, πάρα πολλές. Έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία... Λοιπόν, stride stop, jump stop. Βλέπετε παράλληλα τα πόδια, γόνατα λυγισμένα, ο κορμός ελαφρά λυγισμένος, το κράτημα της μπάλας μπροστά στο στήθος. Από εδώ και επέρα όποια δράση και αν ακολουθήσει θα γίνεται στο γρηγορότερο δυνατό χρόνο. Είτε τρίπλα, είτε πάσα, είτε shoot. Έρχομαστε σε αυτή τη θέση, ό,τι και αν ακολουθήσει γίνεται πάρα πολύ γρήγορα. Στο σταμάτημα βεβατισμό. Έκανε ένα σταμάτημα με άλμα. Έκανε ένα ραχιέο pivot. Εδώ, παρακαλώ δεσποινίδες, μπορώ να μη σας ακούω. Εσείς μπορείτε να μην ακούτε αλλά δεν θέλω να μιλάτε. Παρακαλώ. Έκανε ένα ραχιέο pivot το οποίο χρησιμοποιείται για προσπίγηση. Όπως βλέπετε ένα με το πιέο και άλλαξε. Είδατε τη μισή αντίστροφη στροφή. Θα μπορούσε εδώ δηλαδή αν γίνει πολύ γρήγορα να αλλάξει τελείως το πόδι και το σταθερό. Θα το βάλω λίγο πιο πίσω και θέλω να μου πείτε ακριβώς... Προσέξτε κάτι. Αυτός ο αθλητής εδώ πήρε την μπάλα και ακολούθως έκανε ένα ραχιέο pivot. Σας επισημαίνω ότι προσπαθούμε η μπάλα να μην βρίσκεται ανάμεσα στον αμυντικό και σε εμάς σε καμία περίπτωση. Με το που πήρε την μπάλα και έκανε ραχιέα στροφή έφερε την μπάλα ανάμεσα στον αμυνόμενο του. Αυτό το λάθος είναι αρκετά συχνό και πολλές φορές η μπάλα γίνεται διεκδικήσιμη από τον αντίπαλο. Δεν πρέπει να γυρίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Μετά κάλυψε και έκανε το ραχιέο. Αλλά αν δεν περάσουμε ανάμεσα από τον αμυνόμενο είναι πολύ πιθανόν να κάνουμε λάθος. Σταθερό το πόδι λοιπόν πάνω στη μήτη. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θέλουμε να νοσέχουμε. Έχουμε... Άλλο σημαντικό στοιχείο. Μετά τις τροφές και τα σταματήματα. Το πιάσιμο της μπάλας. Αναμφίβολα. Την μπάλα πιάνετε με δύο χεριά. Γιατί έχουμε καλύτερη επαφή, ασφαλέστερη επαφή. Τοποθέτησε των χεριών πάνω στην μπάλα. Ανοιχτά τα δάχτυλα, χαλαρά και... Οι παλάμες μου σχηματίζουν το γράμμα W επάνω. Λέμε και ζητάμε να είναι σχεδόν ενωμένοι οι αντίχειρες. Αυτό όμως στις νεαρές ηλικίες δεν το αναφέρουμε καν. Ο λόγος δεν μπορούν οι μικρές παλάμες να είναι σχεδόν ενωμένοι. Ο λόγος δεν μπορούν οι μικρές παλάμες των μικρών παιδιών να φτάσουν να πιάνουν την μπάλα τόσο καλά. Άρα έχουν λίγο πιο πλάγια τα χέρια τους. Ένα είναι το πιο βασικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε στο πιάσιμο της μπάλας. Ότι τα χέρια μας είναι πάντα πίσω από την μπάλα. Και θέλω λογικά να σκεφτείτε και να μου πείτε για ποιο λόγο. Ορίστε. Όχι, όχι, όχι. Πες. Γιατί αν τα χέρια μας είναι μπροστά από την μπάλα, ό,τι και αν θελήσουμε να κάνουμε, θα πρέπει να τα φέρουμε από εδώ και μετά να το κάνουμε. Δεύτερον βασικό στοιχείο. Η μπάλα κρατιέται με τα δάχτυλα. Τα δάχτυλά μας χαλαρά, ανοιχτά πάνω στην μπάλα. Και τα δάχτυλα και η επαφή της μπάλας είναι με τα δάχτυλα μόνο. Δεν ακουμπάει στην παλάμη. Πάλι λογικά σκεπτόμαι εκεί, χωρίς να γνωρίζει το μπάσκετ. Θέλω να μου πείτε για ποιο λόγο έχουμε επαφή μόνο με τα δάχτυλα. Με εκείνη η λογική να προσεγγίσετε το θέμα. Δεν προσεγγίσετε το θέμα. Άντε. Άντε. Λογικό είναι. Γιατί θεωρώ σαν δεδομένη γνώση κάποιου πραγμάτου. Γιατί όχι με την παλάμη η επαφή, αλλά μόνο με τα δάχτυλα. Γιατί δεν μπορώ να δώσω καλύτερη όθεση. Γιατί θα δώσουμε καλύτερη όθεση αν την κρατάμε με τα δάχτυλα και όχι με την παλάμη. Το γιατί μας ενδιαφέρει. Συμφώνω ότι θα δώσουμε καλύτερη όθεση. Πες. Σαν λάστιχα. Ποιο επιστημονικά θα το λεγες. Η συνάδελφός μας θέλει να πει ότι τα δάχτυλα είναι κινητά. Έχουν άρθρωση. Πες. Τι όχι. Η παλάμη δεν μπορεί να κινηθεί. Άρα τα δάχτυλά μας μπορούν να οδηγήσουν την πάλα. Μπορούν να δώσουν καλύτερη όθεση στην πάλα. Η παλάμη μπορεί να σπρώξει αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει την πάλα. Αν εμείς λοιπόν θέλουμε να παστάρουμε, να τριπλάρουμε ή να σουτάρουμε. Το κινητό μέρος του χεριού μας που είναι τα δάχτυλα μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε άμεσα και να οδηγήσουμε την πάλα εκεί που θέλουμε. Για αυτό το λόγο λοιπόν η απαφή γίνεται μόνο με τα δάχτυλα. Άρα λοιπόν στη διαδικασία της εξάσκησης που θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε, οι ασκήσεις επαφής θα έχουν να κάνουν με το χειρισμό της πάλας με τα δάχτυλα. Τι ασκήσεις επαφής, από πολύ απλές ασκήσεις που κάνουμε με χτυπήματα της πάλας τα οποία όμως μπορείτε να ανεβοκατεβαίνει η πάλα σταδιακά και να δημιουργήσουμε σε παιγνιώδη δραστηριότητα τέτοιου είδους κινήσεις και ασκήσεις από περιστροφές γύρω από το σώμα μας. Με περιστροφές γύρω από το σώμα μας και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό όσο καλύτερα εκπαιδεύονται οι μαθητές ή αθλητές τόσο μπορούμε να βελτιώνουμε την ταχύτητα. Σε επόμενη φάση να περνάει και ανάμεσα από κάθε πόδι αλλά αν ξεκινήσουμε με τα χτυπήματα πάνω στην πάλα και ακολούθως με τα δάχτυλα. Μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις που να περιέχουν χρήση και έλεγχο της μπάλας δεξιά-ριστερά χτυπήματα σε δεύτερη φάση και με το ένα χέρι και με το άλλο. Με το που παράγει ήχο οι περισσότεροι συζητάται μεταξύ σας. Δεν σας δίνω έτοιμη τροφή. Κάποιες σκέψεις σας δίνω, κάποιες πολύ απλές ασκήσεις πως μπορούν να γίνουν. Ενημερωτικά σας λέω ότι αυτά τα βιντεάκια στην καινούργια ιστοσελίδα που κάνω θα ανέβουν γιατί στην ιστοσελίδα το τιμήμα τους επειδή έχουν πολύ μεγάλη χορητικότητα και οι μετατροπές τους είναι χρονοβόρες δεν τα έχουνε πάσει. Θα έχετε την πρόσβαση και εσείς και όλος ο κόσμος. Απλά αφιερώσαμε πολλές ώρες για να τα κάνουμε και να έχετε μία εικόνα. Να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν θα πάνε να ασκήσετε κάποια παιδιά σε κάποια τάξη. Και να τους δείξετε μία άσκηση, ένα παιχνίδι. Γιατί και παιχνίδια είναι. Επειδή τα ακροδάχτυλα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μία εξάσκηση που κάποιος το είχε ονομάσει το σφίγγι. Αυτό είναι το δίκτυμο της μπανάνας, γιατί είναι εδώ, σε αυτήν εδώ τη θέση. Εδώ. Σε αυτό το πράγμα μόνο τα ακροδάχτυλα, η τελευταία φάναγκα των δαχτύλων να δουλεύει. Με την μπάλα θα φεύγει και να δουλεύουμε μόνο με τα ακροδάχτυλα. Αν εξηγηωθούμε τόσο πολύ μπορούμε να έχουμε δύο μπάλες. Πάρα πολύ στην εξάσκηση των δαχτύλων. Είναι όλα αυτά εντάσσονται στο ball handling, ασκήσεις επαφής. Είναι μια διαδικασία που δεν σταματάει ακόμα και στο ψηλότερο σημείο να φτάσει ένας αθλητής. Η εξάσκηση δηλαδή με την μπάλα. Λοιπόν, ας παρακολουθήσουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας αθλητής και να κάνει ασκήσεις επαφής. Πόση ταχύτητα μπορεί, ξεκινώντας από τα χτυπήματα για να σηκώσουμε την μπάλα, που μπορεί να το κάνουμε σαν παιχνίδι. Με τι ταχύτητα εκθέλεσης μπορεί να το κάνει κάποιος όταν εξασκηθεί. Εύκολα μπορείτε να κάνετε μουσικές να παράγετε. Ο γύρος του κόσμου που θα κάνουμε εμείς πρώτα στο παιδάκι με την εξάσκηση θα δείτε ότι πολύ εύκολα και εσείς οι ίδιοι αν το δοκιμάσετε στον εαυτό σας μπορείτε να έχετε πολύ γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την επαφή και τον έλεγχο της μπάλας. Όταν το παρακολουθείς δεν μπορείς να πηγαίνεις καλύτερα, πρέπει να πηγαίνεις σχετικά σχετικά. Αυτή είναι η σχετικά σχετικά, γρήγορα, γρήγορα, μην παρακολουθείς για να είσαι τέλος, μην παρακολουθείς για να είσαι περήφανος, να είσαι πιο γρήγορος από ό,τι μπορείς. Λοιπόν, το μήνυμα που θέλω να σας δώσω όσον αφορά της ασκής επαφής είναι ότι μπορείς να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις και να πηγαίνεις στο τέλος της προπόνησης ένα δεκάλεπτο τέταρτο, στην αρχή της προπόνησης ένα δεκάλεπτο τέταρτο, έφτασε να έχει τέτοιου είδους ταχύτητα στην εκτέλεση, όπου πλέον το μάτι αρχίζει να χάνει την μπάλα. Είναι θέμα εξάσκησης. Εμάς όμως στην διαδικασία την εκπαιδευτική, ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές ηλικίες, μας ενδιαφέρει να κάνουμε αρκετά παιχνίδια με συνδυασμό ασκήσεων επαφής, σταματημάτων, στροφών και παιχνιδιών τέτοιων που θα ευχαριστήσουν και θα χαροποιήσουν τα παιδιά και όχι να γίνουν σογκλέρ. Αλλά έχω δει αρκετά παιδάκια που έχουν μία μπάλα στα χέρια τους, όχι απαραίτητα μία μπάλα του μπάσκετ, αλλά μία μπάλα που κάνουν διάφορα με την μπάλα. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα εξάσκησης στην επαφή. Αυτό θα μας δώσει τον έλεγχο για οτιδήποτε δεξιότητα θα ακολουθήσει. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να καλλιεργήσουμε ιδιαίτερα.