Τεχνολογική & Επιχειρησιακή Διοίκηση Τηλεπικοινωνιών & Πληροφοριακών Συστημάτων (2022-11-21-20:00:10) / Μέρος 2 / Προγραμματισμένη Μετάδοση μαθήματος - Σταμούλης Δημήτρης (ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2022)
Προγραμματισμένη Μετάδοση μαθήματος: Επιλείω προβλήματα, άρα μου είναι χρήσιμο σ' αυτούς τους πελάτες που μ' νοιάζει. Άρα, αν τους μ' νοιάζει και δεν με βοηθάει, όμως, δεν μου δίνει πληροφορία για να βγάλω άνθρωπο. Και μπορεί να θέλω να τον επιβραβεύσω αυτόν τον άνθρωπο, έτσι. Οπότε, η μορφή, λοιπόν, της πληροφορίας είναι μια διάσταση της πληροφορίας. Άρα, έχω ένα data lake, τα πετάω όλα εκεί μέσα το data lake και μετά λέω, για να προσπαθήσω να βγάλω για τους πελάτες μου, οι οποίοι μου έκαναν μέσα από όλη αυτήν την κρίνια, με όλους αυτούς τους τρόπους, έτσι, από social media, από εχωγραφμένες συμφωνιλίες, από όλα, από όλα, από όλα, για να βγάλει μου τη συμπεριφορά που είχε, τη συνεργατική συμπεριφορά που είχε μαζί μου, μέσα από το data lake. Ωραία. Μια ώρα, τι είστε, πώς το κάνετε, δεν το ξέρω. Δεν το έχω κάνει, αλλά ξέρω τι είναι. Μορφή λοιπόν, άρα η μία διάσταση των δεδομένων είναι σε τι μορφή τα έχω δεδομένα, σε τι μορφή τα έχω δεδομένα. Και με αψανόμενο ρυθμό, λοιπόν, ήτανε, ανάλογα από τη χρήση των δικημένων, ήτανε και πολλές εταιρίες, αν και παράδειγμα λες, όπου δεν έχω να πληρώσω να δανεί, αλλά όμως τα Χριστούγεννα περιχαρήσεις, έχεις βάλει στις σελίδες στο Facebook, τις 15 βράδες τα λιβετία για σκη, αρχίζεις και το ξανασκέφτεσαι την τράπεζα, πραγματικά, δεν έχεις να πληρώσεις το δάνειο, αλλά μπορείς, ας πούμε, να πας στην λιβετία 15 ημέρες να φύγεις να κάνεις σκη. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πραγματικό γεμάνος και πραγματικό προσευχός. Άρα, μορφή δεδομένων, δεύτερη διάσταση δεδομένων, περιεχόμενων. Θέλουμε το περιεχόμενον να έχει αυτές τις ιδιότητες, κατελάχιστον. Να είναι ακριβές και επαρκές για τη δουλειά που το θέλω. Να είναι έγκυρο το περιεχόμενο, να μην βασίζεται σε θύμες. Να είναι πλήρες το περιεχόμενο, όσο δηλαδή όλα αυτά είναι κριτήρια για την ποιότητα της πληροφορίας. Να είναι αποδεικτικό στοιχείο του δεδομένου, να υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο του δεδομένου και να μπορεί να σε σχεδιστεί με άλλα δεδομένα. Μπορεί να μην έχει άλλα πράγματα. Αλλά σε σχέση με το περιεχόμενο λοιπόν, θέλω το περιεχόμενο να είναι ακριβές και επαρκές. Δηλαδή, άμα θέλω εγώ να στυλώ ένα φάγγελο και η διεύθυνσή του είναι, ξέρω πως πάνω στη στιγμή εδώ είναι Ουλωφ Πάλινα και Κρήτης ξέρω πως είναι, και Κρήτης Γωνία, να μπορώ να το έχω πλήρους, να μπορώ να περιγράψω τη διεύθυνση με μια γωνιακή διεύθυνση, δηλαδή δύο δρόμους ματριώσου για να πάει σωστά η επιστολή που θα του στείλω κάτι καλύτερα. Ακριβές λοιπόν και επαρκές περιεχόμενα. Να είναι έγκυρο, δηλαδή το περιεχόμενο που κρατάω τα δεδομένα μου να προέρχονται μία απογνωστική αξιότητα στην πηγή δεδομένου. Δεν μπορείς να πεις ότι ξέρεις το βρήκα στο ίντερνετ και τα Λευκά πάντα το θεωρώ, γιατί ο ίδιος βρήκε στο ίντερνετ. Γιατί εγώ που βρήκα στο ίντερνετ και έγραφα ότι, όταν έκανα μάθημα, ο Νίκος έτρεχε τη στήκη. Αλλά μπορείτε να την πιστευτείτε αυτός, όσο μηνεχωρία. Μάλλον όχι πολύ. Εξαρτάται βέβαια ποιος το γράφει, αν το γράφει υπόνομα, ποιος αυτός το γράφει, αλλά μπορεί να είναι κουτσοκολιό, να μην είναι αξιόπιστη η πηγή, οπότε πρέπει να είστε σύγκρους για την αξιοπιστία των δεδομένων. Να μην περιέχει λάθη τα οποία, εντάξει, είπαμε με ένα ρέγγλο expression σώζουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν είναι και εδώ πάνω. Πρέπει να καθαρίζουμε την πληροφορία όσο περισσότερο γίνεται. Τώρα, την πληροφορία είναι πλήρης. Τι σημαίνει να είναι πλήρης? Είπαμε, στις ρυθμιζόμενες αγορές, όπως είναι αρχιοπιστωτικός τομέας, στις επικοινωνίες, ιατρική σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες από το ρυθμιστή της αγοράς, του καναλιστικού πλαίσιο, για το know your customer. Δεν φτάνει να κρατάς τα στοιχεία όπως εσύ νομίζεις για τον πελάτη, αλλά ο ρυθμιστής του καναλιστικού πλαίσιο σου θέτει συγκεκριμένες διαγραφές. Και μάλιστα, όσο άλλης από τους οργανισμούς που κάνει και risk scoring στους πελατίας σου, σε πελάτες υψηλού καινδύνου στις υποχρωμένους, να επικαιροποιείς τα στοιχεία κάθε 6 μήνες, αν ο πελάτης είναι υψηλού καινδύνου. Για να είμαστε σίγουροι ότι αν χρειαστεί να τον βρούμε, θα τον βρούμε. Ότι δεν έχει αλλάξει τηλέφωνο, δεν έχει αλλάξει τη θέση, αν έχει αλλάξει, θα μπορούμε να ρωτήσουμε αν μας τα θέρει. Και πρέπει να επικαιροποιούμε αυτά τα βερωμένα, ώστε στον over-customer, το οποίο είναι πολύ αστεραορισμένο στις περιοχές αυτές, να σου λέει πρέπει να ξέρεις τη διεύθυνση, πρέπει να ξέρεις πού εργάζεσαι, πρέπει να έχεις βεβαίωση εργοδότητας και να σου πει, θέλεις να δουλεύεις στην πανεπιστήμη. Και πώς θα μπορεί να είναι, καταδίδωση του είναι, όχι, χρειάζεται μια βεβαίωση εργοδότητας, χρειάζεται μια τελευταία μισθοδοσία. Δεν ξέρεις πού πρεγμασιάσεις τον χρόνο εσόδημα, τον πιστερείς, πώς θα μπορεί να είναι. Παίρνει μια φορολογική βίωση. Παίρνει κάτι που να φαίνεται, φαίνεται ένα από θεμέσκες, που να φαίνεται, να φαίνεται ο τύπος. Ότι όταν πραγματικά, αν αυτός πραγματικά έχει πρεγμασιάσει εσόδημα και σου στάει με δάνειο 10 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί και να του δώσεις. Αλλά άμα έχει 30 χιλιάδες ευσόδημα, θα σου δώσε 10 εκατομμύρια δάνειο, γιατί ακόμα και αν στο ξεπληρώνει, μάλλον θα σε κυνηγήσει η τράπεζα της Ελλάδας, γιατί έχεις υπερβεί κάποιους άλλους κανόνες και δίκτυες. Έτσι, επομένως, την πληροφορία τη θέλεις να είναι δικαιοποιημένη και να είναι ορθή και να είναι πλήρης. Και για καμνιστικούς λόγους, αλλά και για προφυλάσεις εσοχής στον business που κάνεις. Επομένως, ελπίστυχια είναι αυτά που πολλές φορές οδηγούν τόσο τους εποχτικούς φορείς στο να βάλουν πρόστιμα, όσο και σε λαθασμένη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Λαθασμένη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Αυτό συμβαίνει, σας το λέει, να γελάστε και σε προσωπικό έκθετο, όταν είναι λαθασμένη εικόνα για το μάλλον, καταλήγεις σε λαθασμένες συμπεριφορές απέναντι σε αυτόν τον οποίο είναι έτσι λάθος εικόνα. Άρα, η ελπίστυχη πληροφόρηση έχει και προσωπικές ειδικτώσεις, ενίωτε σε αποφάσεις που να μάρκανε για τη ζωή. Λοιπόν, περιεχόμενο πάλι. Η μερομηνία έκθετος στις ενός δελπίου συνομικής ταυτότητας είναι ένα στοιχείο που πρέπει να συνορεύει το περιεχόμενο. Ή πολλές φορές πρέπει να έχεις και ένα ψυχλοποιημένο αντίγραφο αυτής. Σου λέει, για παράδειγμα, ο ετόπτης σου, ότι, ξέρεις, δεν φτάνει να έχεις ένα πεδίο ρέδρο ανθρώπισης ταυτότητας, πρέπει να λες και η μερομηνία να ειδώθηκε ταυτότητα, αλλά πρέπει να χαθείς και μια εικόνα της ταυτότητας. Πρέπει να πιάζεται γιατί, ας πούμε, οι τράπεζες, όπως ξέρετε, αν έχετε δει στο banking, έχουνε διανόμου τη δυνατότητα να συνδέονται, εφόσον συνελεί και ο πελάτης, να συνδέονται κατευθείαν στο μητρό της αστυνομίας, να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητας, κατευθείαν με το πάτημα ενός κουμπίου. Κι εσείς δεν μπορείτε να εργάσουμε. Σωστά. Ακριβώς. Ήταν εποχρωμένοι στις τράπεζες να σου ζητάνε κάθε χρόνο ποια είναι η ταυτότητας, για να δούνε αν σου ανήκει. Καταλαβαίνετε πόσο χαιρόταν ο πελάτης που του έριξε. Εγώ που έχω κάνει συνένειση στον μητροκάστημα, αλλά και σε αυτό το τριμωδικίες είναι και ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν τα μάθανε ποτέ, ήθελα να πάω από εκεί, να χασάω από εκεί. Ναι, δηλαδή ακόμα δεν έχει λοποιηθεί το pushing της πληροφορίας, είναι μόνο το pulling της πληροφορίας. Δηλαδή μπορώ δίνοντας τη συνέναισή μου να κάνει… Αυτό δεν δημιουργεί κάποιος από εσένας. Πώς? Αυτό δεν δημιουργεί κάποιος από εσένας. Δεν δημιουργεί μερικές φορές, εντάξει, με δικές ασθένειες, τα βγουν σιγά σιγά. Αλλά έχει λοποιηθεί το pulling της πληροφορίας, δηλαδή από μία πηγή, όπως είναι ένα υπάκι, να τραβήξω την πληροφορία κάτω. Δεν έχει λοποιηθεί το pushing, δηλαδή κάθε φορά που ανάζει κάτι στον μητρό της αστυνομίας, να φέρνουν push πληροφορία οι τράπεζες, χωρίς να διστηθήσουν, ότι πρόσεχε, από χθες μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί αυτήν την ταυτότητας, δηλώθηκε, πια μένει πάνω από την πληροφορία. Δεν έχει λοποιηθεί αυτό ακόμα, σιγά σιγά. Στο ρόδιμα που λέγαμε, ο Θημή, στο ρόδιμα που λέγαμε. Να λοιπόν, γιατί χρειάζεται αυτό, είναι μια κρίσιμη πληροφορία, έτσι. Γιατί κλειδώνεσαι, έξω από το πληροφορισμού σου, κλειδώνεσαι, έξω από όλη τη συνανακτική σου σχέση, αν δεν ισχύει από το πλητά σου. Δεν μπορεί να φύγεις στο εξωτερικό, δεν, δεν, δεν, δεν, πολλά πράγματα. Αυτό λοιπόν, επειδή πληροφορείς την αυτοποίηση, τον ίδιο customer, είναι ίσως η κρισιμότερη επιχειρησία και η λειτουργία σε πολλούς οργανισμούς. Αυτό έπρεπε να λειτουργηθεί πρώτα, πριν από άλλα πράγματα να λειτουργηθεί. Αλλά δεν πήγε με μαθμό κρισιμότητας, πήγε με μαθμό ευκολίας. Τι είναι πιο εύκολο να ελοποιήσουμε τώρα, κάτω. Ενώ τα πράγματα έπρεπε να γίνονται, αν μπορούσαμε να σχηδιάσουμε ένα road map, ένα οδηγό χάρτη, πως θα έπρεπε να, με ποια τετία να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια δεδομένα, έπρεπε αυτό να είναι νούμερο ένα. Πρώτον, τι είναι η διάσταση των δεδομένων. Ο χρόνος. Ο χρόνος έχει πολλές τύπο διαστάσεις. Πότε δημιουργήθηκε ένα δεδομένο. Όταν δημιουργήθηκε ένα δεδομένο, για πόσο χρόνο το δεδομένο αυτό παραμένει επικαιροποιημένο. Ένα δεδομένο είναι το άμκα, για παράδειγμα, δεν έχει όλοι οι αλληλίξεις. Δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ζήσω. Αυτό είναι. Και αυτό δεν μπορεί να την χάσει, μπορεί να αλλάξει. Άρα στην ταυτότητα πρέπει να προβλέψεις. Ό,τι ξέρεις, θέλω και επιπλέον παιδεία, να κρατάω την προεγγουμένη ταυτότητα, την προεγγουμένη, την προεγγουμένη, θέλω πολύ τσένινγκ πίσω. Μπορεί να χρειαστεί. Ο άμκα δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτός είναι. Την παίρνεις στην υπογγελία της και θα είναι για πάντα αυτό. Δεν χρειάζεται να έχεις καποδόξη. Αλλά η ημερομηνία αλλήξεως. Το διαβατήριο έχει ημερομηνία αλλήξεως. Η ταυτότητα δεν έχει ημερομηνία αλλήξεως, όσο μέχρι να τη χάσεις. Είναι τη δημιουργία σου και εμένα. Να σας πω ότι υπάρχει στο νόμο ότι έχει πληστικό στιγμή. Δεν το ξέρει και εμείς. Δεν χρησιμοποιείται. Χρησιμοποιείται και όμως. Αν πας για ξένη τράπεζα, έχει πρόβλημα. Αλήθεια. Δεν έχω τεκάνι. Δεν έχω τεκάνι, έχω ξεγράψει και μου συνέβη. Η ταυτότητα μου γλυδουμένη, μου λέει κυρία μου ταυτότητα αλλήξεως. Αφού δεν έχει ημερομηνία αλλήξεως. Τι όμως, δεν τη γράφει πάνω μου. Είναι 15 χρόνια. Είναι 15 χρόνια, αλήθεια. Δεν πήρθαν όλες μας ταυτότητας να τη ζητάνε. Ζητάνε και σε αεροπορικές εταιρίες ημερομηνία αλλήξεως. Στην ταυτότητα. Ναι, ζητάνε. Μπορείς να το γράφει πάνω. Αλλά έχει τύχη. Και γράψε ποιος έχω βάλει στην τύχη μετά από 15 χρόνια. Δεν το ελέγξω. Ναι, αλήθεια. Έχει μερικοί φορείς, βέβαια. Δεν έχω τελικά. Απλώς σας το λέω. Υπάρχει στον όμορφο το πράγμα. Υπάρχει περιθώρια στον όμορφο, νομίζω, για 30 χρόνια στη Λουσία. Δηλαδή, είναι τεκτό. Αλλά μετά είναι πραγματικά με ταυτότητας. Δηλαδή, η μαμά μου, που έχει ταυτότητας το 80, εξήγησε. Μάλιστα. Δεν το ξέρω. Δεν το ξέρω. Άρα, εδώ πέρα, λοιπόν, όταν έχεις κάποια δεδομένα, πρέπει να ξέρεις τα δεδομένα αυτά πρώτον. Πότε παρήτησαν, αν λύγουν, εάν πρέπει να εκειραιοποιούνται και κάθε πότε. Και να έχεις την ημερολόγη μεταπολή σου. Να ξέρεις πότε άλλαξε το δεδομένα. Πως να καταλαβαίνεις ότι όταν πήρα μια απόφαση, είτε αυτή λέγεται έκτοση, είτε λέγεται κοστολόγηση, είτε λέγεται risk scoring, είτε οτιδήποτε. Όταν πήρα αυτήν την απόφαση, σωστά την πήρα. Γιατί τότε είχες και εκείνο το δεδομένα, όχι αυτό που βλέπω τώρα. Άρα, μπορώ να πάω να δομητά και να δω τι γίνεται. Αυτές είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τύπο διαστάσεις της διάστασης του χρόνου. Και τέταρτη διάσταση, γενικά με τα δεδομένα, όπως πηγή προέλευση του δεδομένου, σκοπός για το οποίο το χρησιμοποιώ, σχετικές λέξεις σχηδιά για να βρίσκω αυτό το δεδομένο, σε ποια αρχία χρησιμοποιείται αυτό το δεδομένο. Αν, για παράδειγμα, δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε μοναδικοποίηση της πηγής του δεδομένου, σε πολλές βάσεις, σε πολλές δεδομένες, πρέπει να ξέρεις τουλάχιστον που υπάρχει, ώστε να ξέρεις ότι αν έχεις πω πίσω αυτού του δεδομένου, αφού το έχει και το ΕΕΚΑ, το έχει και η αστυνομία, το έχει και η εφορία. Και επειδή τίποτα δεν είναι ιδανικό, δεν μπορείς να λάβεις ως προϋπόθεση ότι πάντα υπάρχουν μηχανισμοί αυτώματοι και δικλείδεις ασφαλείας, που θα αλλάξει το δεδομένο σε ένα από τα συστήματα και στα άλλα, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος, γι'αυτό κρατάς στα μέτρα δεδομένα, ότι πρόσεχε, αυτό υπάρχει και στην data basic και στην data basic και στην data basic, άρα πριν το χρησιμοποιήσεις, κάνε και έναν έρεχο, να δεις ποιος από τους τρεις, και οι τρεις έχουν το ίδιο δεδομένο, έχουν την ίδια ταυτότητα για σένα ή κάποιος έχει κάποια άλλη. Και αν δεις ότι δεν συμφωνούν αυτά μεταξύ τους, τότε ποιος έχει την πιο φρέσκια πληροφορία, αν δεν έχεις κρατήσει όπως λέγαμε πριν στην διάθεσή σας του χρόνου, το πότε παρήχθηκε αυτό το δεδομένο, πότε καταγράφηκε και πότε επικαιροποιήθηκε, δεν μπορείς να ξέρεις ποιος έχει το πιο φρέσκο δεδομένο από τους τρεις, οπότε συντύχει πέσεις. Προφανώς αυτός που έχει το πιο φρέσκο δεδομένο είναι αυτός που έχει τελευταία νομιμία επικαιροποίησης. Αυτόν θα επιλέξεις, αν έχεις να επιλέξεις, αν έχεις να ξετρήσεις που έχουν το ίδιο δεδομένο πρέπει να είναι. Η διάσταση του χρόνου είναι μια πάρα πολύ σκληρή διάσταση και η οποία πάρα πολύ μας ταλαιπωρεί όταν διαχειριζόμαστε δεδομένα στο θέμα της ποιότητας των δεδομένων. Οι ερωτήματα λοιπόν που αφορούν την διάσταση του χρόνου τα βλέπετε στο πάνω μέρος του κουτιού. Είναι διαθέσιμη στη στιγμή που τη θεάζουμε τη δεδοφορία. Είναι επίκαιρη, δηλαδή ισχύει αυτό το δεδομένο. Τώρα που μιλάμε το βλέπω τώρα ισχύει ή είχε αλλάξει. Βλέπω ότι ο πελάτης αυτός έχει πάρει την credit score 5. Ποια είναι η δεύτερη αφορά που το πείτε. Πέριση, φέτος, πρώτη, σύμφωνο. Γιατί όταν κάνεις risk score στο πελάτη, σου λέει με βάση στο βαθμό του κίνδυνο που έχει, αν έχει πολύ καμελή κίνδυνο θα το κάνει κάτω κάθε 2 χρόνια. Αν έχει μεσαιοκίνδυνο θα το κάνει κάθε 1 χρόνο. Αν είναι ψηλό κίνδυνο θα το κάνει κάποιες μήνες. Γιατί για να έχεις το επίκαιρη τη δεδοφορία. Είναι διαθέσιμη η δεδοφορία συχνόντα που απαιτείτε. Καλύπτει πλήρως τη φροντική περίοδο για την οποία αναφέρεται πάρα πολύ εδώ. Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε, τελικά για όλα αυτά πρέπει να σχεδιάσω κριτήρια με βάση τα οποία θα καταλαβαίνω αν είναι ναι ή όχι η απάντηση. Προκειμένου να έχω ποιοτικά δεδομένα. Αν έχω τέτοιο σύστημα κριτήρια τότε μπορώ να απαντήσω. Μπορεί κάποιος να κρίνει εάν έχω ποιοτικά δεδομένα ή δεν έχω ποιοτικά δεδομένα. 100% real time ενημέρωση στα δεδομένα μου όπου πάντως δεν υπάρχει. Υπάρχουν προϋποθέσεις και ασάνσεις. Διαχείριση, λοιπόν, των πληροφοριακών μου πόρων. Αφού λοιπόν τα δεδομένα μου έχουν διαστάσεις, πολλές, πολλές διαστάσεις πρέπει να διαχειριστώ για να ξέρω κατά πόσον μπορώ να βασισθώ σε αυτά ή όλες. Η διαχείριση των πληροφοριακών πόρων προϋποθέτει την αποτελεσματική χρήση καταρχήν τεχνολογιών τη διαχείριση των δεδομένων. Όπως database, data warehouse, data batch, data lakes, τέτοια πράγματα. Καταρχήν χρειάζονται τεχνολογίες για να διαχειριστεί το δεδομένα. Χρειάζονται καλή στατιστική, ποιοτική και άλλη τύπον ανάλυση των δεδομένων. Data analyst είναι αυτός ο οποίος δεν σχολείται ούτε για εφαρμογές γράφει, ούτε σχεδιάζει σχήματα βάσει των δεδομένων, τίποτα από αυτά που κάνει. Data analyst, μια της δουλειές που κάνει είναι ακριβώς αυτή, που λέει κοίταξε έχουμε κάτι database εδώ, κάνε μια βόλτα και πες μας τι βαθμό αξιοπιστία έχουμε σε σχέση με την ποιότητα των δεδομένων, τι γίνεται, είμαστε καλά. Αυτός λοιπόν αρχίζει και βλέπει όλα αυτά τα πράγματα και προσπαθεί να κάνει λύσεις που να αναδείξουν ότι ξέρεις τα τάτα σου είναι παλιά. Δεν είναι επικοιρουπήντα, δεν μπορεί να βάσει στις πολλοί, η αξιοπιστία είναι χαμηλή, άλλα λέει εδώ, άλλα λέει εκεί, άμα βγάλεις ένα report για αυτούς τους πελάτες από εδώ, θα δείξει άλλα πράγματα από ό,τι θα του βγάλεις το report από εκεί. Άλλα θα δείξει το system of pollution, άλλα θα δείξει το λογιστήριο, άλλα θα δείξει το marketing, δεν έχουμε καλή εικόνα, συσθετική εικόνα είναι το πελάτε μας. Άρα τέτοια επικοιρουπήντας κάνει το data άνετα. Χρειαζόμαστε εργαλεία για την ολόκληρο διαφάνιση των πληροφοριών, δηλαδή μπορώ να ξέρω ένα πελάτη σε όλες του τις συναλλαγές, σε όλες τις συνομιλίες, σε όλη τη σχέση που είχε με ένα οργανισμό. Ξέρω δηλαδή όλη τη συναλλαγική τους σχέση, προκειμένου τελικά να μπορώ να βγάλω μια σημαντική πληροφορία για αυτόν που είναι, είτε να προβλέψω την επομένη της περιφοράς του, είτε να προβλέψω ότι αυτός ξέρει πέντε, ξέρω αν θα μας ανακλέψει, είτε τέτοιου τύπου προφύλου πελάτης συναντήσουν να κάνουν hacking, ή τέτοιου τύπου πελάτη συναντήσουν οι καλοί μου πελάτες να τους κάνουν μια καλή προσφορά να τους κρατήσω, γιατί άμα χάσω έναν από αυτούς θα πάθω πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι αν χάσω κάποιους άλλους πελάτες είναι που δεν μου αφήνει να χρειάζονται, δεν είναι και ολοφόροι πελάτες. Όλα αυτά τα κάνουμε, λοιπόν, χρησιμοποιώντας φυσικά και τα data analytics, δηλαδή οι συστήματα επιχειριακής ευφύγειας, αλλά όλα αυτά για να δουλεύσουν και τα συστήματα επιχειριακής ευφύγειας και όλα υποθέτουν ότι έχεις ποιοτικά δεδομένα. Ούτε να έχεις ποιοτικά δεδομένα, αλλά να έχεις ένα καλό πλαίσιο διακυβέρνησης δεδομένων. Η στόχη μιας πολιτικής διακυβέρνησης δεδομένων είναι ότι μια πολιτική διακυβέρνησης δεδομένων πρέπει να έχει καλούς ορισμούς, όπως είπαμε, μοναδικούς ορισμούς για κάτι του δεδομένου, κοινά αποδεκτούς, προσβάσιμους, καταναλητούς, επαναχρησοποιήσιμους κλπ. Αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων σημαίνει ότι ξέρω τα δεδομένα μου, αν είναι κρίσιμα, λιγότερο κρίσιμα, lies to have ή άστα εκεί, μήπως και μας χρειαστούν. Δεν είναι όλα τα δεδομένα τα ίδια. Δεν έχουν όλο το ίδιο βαθμό χρησιμότητας. Λιανομεί, πώς τρέχουν τα δεδομένα μέσα στην υποδομή, μέσα στις εφαγωγίες, τις διαδρομές των δεδομένων, η αποτύπωση και η κίρυση της ροής, αυτό λέγεται data-lineage, έτσι η στιγμή, στην ορολογία των data-lineage. Στα data-lineage είναι ακριβώς οι διαδρομές των δεδομένων μέσα στην οργανισμό μου. Έχω καλές αρχιτεκτονικές λύσεις για τις επιχειρησιακές δημιουργίες και διαδικασίες, δηλαδή τα δεδομένα τα οποία συσσορεύονται κάθε μέρα που περνεί η οικογένεια, συσσορεύονται δεδομένα στην database, έτσι δεν είναι, συσσορεύονται δεδομένα εκεί. Αυτά τα τραβάω και τα ρίχνω σε ένα data warehouse ώστε να μπορώ να τις συνδυάσω και με άλλα πράγματα. Λέω, θέλω να βρω, ας πούμε, ποιος θετητής μου είναι, έτσι θα ενεργώ, ποιος σούπερ τουπερ βουάου, κλπ. Τι θα κάνω, παίρνω δεδομένα από τη συμμετοχή του, από την παρουσία του στο εικράνι, από τους που ξαναβλέπει όλες τις διαλέξεις στο δείλος, στέλνει εργασίες, κάνει run, είναι μια δραστηριότητα σε πολλά διαφορετικά συστήματα που έχετε παρευσύνει. Εγώ θέλω να σας ξέρω έτσι πόσο ενεργός είναι, πόσο ζωντανός είναι ο πληκτής αυτός. Θα πρέπει από όλα αυτά τα διαφορετικά συστήματα στα οποία έχει πρόσβαση ο θετητής, να κατεμάσω data. Να πω τι ζωντανός θετητής είναι εδώ πέρα, έχει να υποβάλει εργασία πέντε μήνες. Δεν έχει μπει ποτέ στη βιβλιοθήκη, δεν έχει ψάξει ποτέ, ποτέ δεν έχει κατεβάσει ένα paper να διαβάσει. Έχετε να βλέπω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε ότι είναι δύσκολο πράγμα αυτό, δηλαδή το να από όλες τις περιοχές που υπάρχει interaction, υπάρχει διάδραση ενός ανθρώπου με πολλά διαφορετικά συστήματα, να κρατήσεις την πληροφορία και να τη συνδυάσεις, ώστε να βγάλεις ένα αποτέλεσμα που θέλεις, να δώσεις την ερώτηση πόσο πολύ ζοερός και δραστηριός είναι ο ποιητής. Έτσι, αν βλέπεις ότι έχεις μια αρχιτεκτονική κατάνοι για να φαντασθεί τέτοιου τύπου ερωτήματος, ποια είναι κατά η αρχιτεκτονική, ότι την ημερή συνεργαστηριότητα, τα logs του συστήματος, τα logs τα κατεβάζω και τα βάζω στο network hub και εκεί μπορώ να συνδυάσω την πληροφορία που παίρνω από τα logs αυτά, μπορώ να τη συνδυάσω κατά φοιτητή, κατά ευερομηνία, κατά θέμα. Ο ποιητής είναι πολύ δραστηριός στα μαθήματα που έχουν μαθηματικό μπατράμμα, όταν καθόμουν δραστηριός στα μαθήματα που περιέχουν θέματα διοίχησης. Μάλλον, σαν το εδώ. Προκύπτει, δεν προκύπτει, δεν ξέρω, μπορεί να συνδυάσει πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα. Αλλά χρειάζεται και μια αρχιτεκτονική για αυτό το πράγμα, που σημαίνει ότι κάθε βράδυ ξεφορτώνω τα logs από όλα αυτά τα συστήματα και άλλα φοιτητήσεις, ας πούμε, είναι με άλλο username και password σε κάθε μέρος του εργαζάκρου. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Αν έχεις κρατήσει κάποιο στοιχείο που να τον μοναδικοποιείς ολακρός κατά μήκος των όπλων των συστημάτων, μπορεί και να την έχεις και επομένως δεν έχεις τρία εξήντα διού, δεν έχεις τη σφαιρική γνώση της συναλλακτικής συμπεριφοράς του πελάτη ή του πολίτη ή του φοιτητή ή του τελείως πάνω, ό,τι μας ενδιαφέρει, της οδότητας που μας ενδιαφέρει, δεν έχεις το 360, γιατί δεν έχεις σε όλες τις περιτώσεις μοναδικό στοιχείο να αυτοποιήσεις. Άρα η αρχιτεκτονική σου έχει ένα θέμα. Τα κατέβαση των δεδομένων δεν μπορείς να τα συνδυάσεις. Η πολιτική διαγυβέρνηση, λοιπόν, εκτός από τους ορισμούς των δεδομένων, προϋποθέσεις για τη διαχείριση των δεδομένων, έχει και θέμα πραγματικής δομής. Χρειάζεται μια μονάδα, η οποία θα είναι αγμωδιά, να κάνει τη διαχείριση των δεδομένων. Χρειάζεται μια μονάδα. Το τι κάνει αυτή η μονάδα, θα το δούμε αμέσως. Χρειάζεται, λοιπόν, μια μονάδα. Μόνο δουλειά αυτής της μονάδας είναι αυτή η δεδομένα. Όχι. Όλοι όσοι ασχολούνται με δεδομένα πρέπει να είναι ψηλιασμένοι και να καταλαβαίνουν την αξία του δεδομένου, την κρισιμότητά του, να μπορούν να παράγουν κανόνες για την ποιότητα του δεδομένου. Αν εγώ χρειάζομαι ένα δεδομένα για να κάνω τη δουλειά μου, έτσι χρειάζομαι ένα δεδομένα για να κάνω τη δουλειά μου, εγώ είμαι ο καταλειότερος άνθρωπος να πω και τα κριτήρια της ποιότητας για το δεδομένα αυτό. Όχι κάποιος που γράφει το ράβμα, ότι είναι κορτελός, δεδομένης ή κάτι τέτοιο. Όχι κάποιος που χρειάζει την πληροφορία, αυτός έχει κρυφθεί, είναι business άνθρωπος αυτός. Η πληροφορική δεν έχει καμιά ιδιαίτερη τρέλα να μαζεύει τα δεδομένα για ό,τι πετάει και πολλήμπαει, γιατί εκτός ενάλλου αυτό παράγει και τεράστιο κόστος δεδομένο οργανισμός, σε αποθήκευση, σε διαχείριση κτλ. Έρχεται όμως μια business αλάγη και λέει οπ, πρέπει να ξέρω, πότε λύγει η άδεια αυτού του υπολογισμικού συστήματος, που είναι σε αυτήν την τάξη, γιατί άμα αλέξει η άδεια και έχει περάσει τις 100.000 ώρες χρήσης, μπορεί να λιώσει και να πάρει φωτιά, άρα πρέπει να το ξέρω. Business ανάγκη. Έχει business ανάγκη. Θα πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος ο οποίος έχει την business ανάγκη, να ξέρει ότι αυτόν τον έχει πόσες ώρες χρήσης και να τον κάνουμε εδώ, τα μέρα σαν πληροφορική δεν με νοιάζει, βάζει τον και δουλεύει πενταγώσια χρόνια. Υπάρχει κάποιος άλλος όμως που ξέρει που είναι υπεύθυνος ασφάλειας των χώρων και λέει όπα αυτόν μπορεί να πάρει φωτιά αν έχει λιώσει πάνω από 5.000 ώρες. Αυτή είναι αυτή η πληροφορία, δεν είναι δικιά μου. Εγώ σχεδιάζω να είναι τι όμορφα είναι τι relationship diagrams. Το υπεύθυνος ασφαλείας όμως πρέπει εκείνος πρέπει να το ξέρει και να έρθει να μου πει εγώ θέλω να ξέρω πόσες ώρες έχει λειτουργήσει αυτό και πόσες ώρες έχει λειτουργήσει αυτό γιατί στις 100.000 ώρες κάνει λαβρό, κάνει έκπληξη. Ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος είναι data owner? Ο υπεύθυνος ασφαλείας. Αυτός είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να μου δώσει και τα κριτήρια της καλής ποιότητας των δεδομένων που πρέπει να τηρήσουν. Επομένως δεν είναι μόνο στην οργανωτική δομή μόνο μια μονάδα data governance αλλά είναι και όλοι οι άλλοι άνθρωποι στον οργανισμό που ζητάνε έχουν ανάγκη ιστοδεδομένα και πρέπει και αυτοί να συμμετέχουν σε διαδικασίες που θα μπορούν να σε αλείπτουν. Ποιότητα δεδομένων, τι είναι ιστοδεδομένο είναι ένα σύγκρονο απόρκειες και διαδικασίες που ξεσφαλίζουν το επιθυμισμό του επιτουργοποιότητας. Οι υποθέσεις για να δουλεύει καλά η διακυβέρνηση δεδομένων είναι η διαδικασία μας να είναι τάξη και σωστή, να έχουμε μια καλή επικοινωνική, να έχουμε reporting αυτό πριν να προκύπτει γιατί τα data μας είναι όπως πρέπει να είναι. Άρα όλα αυτά περιλαμβάνονται σε ένα κείμελο πολιτικής. Αν πάτε σε οργανισμούς που είναι πολύ δυνατοί σωάει την governance τη διακυβέρνηση των υπολογικών χώρων και θα βρείτε αποσδήποτε μια μονάδα που θα λέγεται Μονάδα Διαχείρισης Διακυβέρνησης Δεδομένων και αυτή μονάδα θα έχει ένα κείμελο πολιτική που κατερράχιστον το κείμενο αυτό πολιτική στο πώλησιτό κείμενο θα δυναμβάνει αυτά. Η διακυβέρνηση δεδομένων είναι ένα πράγμα το οποίο είναι μια οργανωτική δομή και μια ευθύνη μέσα στο οργανισμό που σχετίζεται με τις τεχνολογίες με τις οποίες διχειριζόμαστε δεδομένα, με τις οργανωτικές δομές που εξασφαλίζουν ρόλες και απολυότητες και τις επικρισιακές διαργασίες τα business processes που αφορούν τα data ζώση μας. Επειδή τα data είναι επικρισιακή πόρη όπως είναι καλά για τα τραπέζια, τα PC, τα laptop και όλα αυτά τα συγκεκριμένα, κάθε data, κάθε δεδομένο πρέπει να έχει επικρισιακό ιδιοκλήμμα. Κάποιος το ζητάει. Αν δεν το ζητάει κανείς μας στον οργανισμό και παρ' όλα αυτά εμείς το αποθηκεύουμε, το συντηρούμε κάποιος έχει κάνει κάτι πολύ λάθος. Χρησιμοποιούμε πράγματα που είναι σαν να είσαι σε μια εταιρεία δαχτροπλαστικής και να κρατάς λίγο την παιδημική ψυχή. Ωραίο είναι, αλλά σου φέρνει χώρο στην πληροθήκη και σου του παιδελωσάζεις το. Έτσι, ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι όταν κρατάς δεδομένα για τα οποία δεν μπορείς να βρεις ποιος είναι data owner. Καλά που ένα μη θέλει να πει ότι εγώ είμαι, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο. Γιατί όταν καταλάβει τι θα πει να πεις, εγώ είμαι data owner αφού είμαι δεδομένο, του κάτσει λίγο βαρύ. Έχει κάποιες δουλειές να κάνει. Πάντα πρέπει να βρίσκεις πάντα του data owner. Data owner δεν είναι ποτέ η πληροφορική. Εκτός η πληροφορική είναι data owner μόνο όταν το δεδομένο λειτουργία στον ίδιο το σύστημά του. Μόνο για αυτά είσαι owner. Έχεις δεδομένα λειτουργίας για να μπορείς να κάνεις μόνη του να παρακολουθείς την καλή λειτουργία των υποδομών σου. Για αυτά είσαι owner. Για τίποτα άλλο δεν είσαι owner. Για όλα τα άλλα, owner είναι κάποιος άλλος μέσα στον οργανισμό. Όταν δεν το βρεις, έχεις θέμα. Αν δεν βγει κάτι, και μάλιστα το λες και πολύ ξεκάθαρο, αυτή συνάντηση έχετε τρεις μήνες να σηκώσετε το χέρι σας. 7, X, delete. Αστεράκι, τελείως αστεράκι που λέγαμε πάντως. Τα σβήνω όλα, δεν υπάρχει κανείς που να τα θέλει, γιατί δεν τα κρατάω. Οπότε τότε θα μεταχτεί αυτός που πρέπει να μεταχτεί και να πει όμως μη, μη, μη, μη, εγώ, εγώ είναι data owner. Αυτός λοιπόν, data owner, οφείλει να προσδιορίσει τι είναι αυτό το data, που κρατάμε αυτό το δεδομένο, τι είναι, να βάλει τους κανόνιους ποιότητες και να ορίσει την αξιοπιστία των πηγών. Δηλαδή να πει ότι το δεδομένο της πόλησης, εγώ το παίρνω μόνο από το σημείο του δίκτυου πόλησης, όσο θέλω να πω. Δεν δέχομαι το παράδειγμα που θέλω να πω. Συνήθως για κάθε σύστημα περιέχει δεδομένα ορίζεται μια οργανετική μονάδα που έχει 600 ιδιωπίδες. Λέω, δεν είναι πολύ καλό αυτό, αλλά βάζει ούτως, λέμε ναι, business owner είναι το marketer. Δεν φτάνει να το πεις έτσι, πρέπει να το πεις και πιο στιγμές, να φτάσεις μέχρι και σε επίπεδο ορισμού του job profile, έτσι όταν αυτό το κείμενο. Μέσα στο μάθηκο υπάρχουν 10 δικώπιτες. Ποια από αυτές είναι ο data owner? Είναι αυτός, ο marketer. Είναι ο διαθυμιστής. Εκεί πρέπει να φτάσεις, όχι γενικός ή μονάδος. Ο οποίος φροντίζει αυτός ο άνθρωπος που έχει στο ρόλο του, στο προφίλ του, σε αυτόν τον καθήκον.