Διάλεξη 12 / Διάλεξη 12 / σύντομη περιγραφή - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Επιτρέψτε να παρουσιάσετε πως να φτιάξετε μια Android εφαρμογή, κάποιες συμβουλές, κάποια βήματα και δώσαμε κυρίως μια βάση πάνω στις επαφές. Αρχικά, όπως πρέπει να σκεφτείς την ιδέα, αφού σκεφτείς την ιδέα, μετά άμα θες να γράψεις σε native γλώσσα, δηλαδή σε Java, πρέπει να διαλέξεις ποιο περιβάλλον θα χρησιμοποιήσεις. Τα πιο δύο γνωστά είναι το Eclipse και το Android Studio, οπότε πρέπει να σκεφτείς ποιο θα χρησιμοποιήσεις. Το κοινωνικό περιβάλλον του Android Studio είναι πιο γρήγορο, ανταποκρίνεται πιο εύκολα στο χρήστη και μπορεί να κάνεις δικό σου customization σχέση με το Eclipse. Επίσης, τα δύο ιδέες δουλεύουν διαφορετικά όσον αφορά πόσους διαχειρίζονται τα projects, δηλαδή το Eclipse χρησιμοποιεί τα workspace, που αυτά είναι πιο γνωστά σε εμάς, γράφουμε Java κώδικα στο NetBeans και τα λοιπά, έτσι είναι το workspace. Ενώ το Android Studio είναι ένα από τα modules, δηλαδή μπορεί να φτιάξεις μια βιβλιοθήκη, το app και το SDK, που θεωρούν διαφορετικά modules, κάτι που είναι πιο πλήρες για τον προορισματιστή. Επίσης, το Eclipse είναι βασισμένο κυρίως σε Java software, πρέπει να είσαι κάποιος προπετήσεων υπολογιστής σου για να το τρέξεις, θέλει μεγάλη RAM και καλή πλησιαστική δύναμη, ενώ από την άλλη μεριά το Android Studio το αισθάνεσαι πιο γρήγορο και πιο πλούσιο. Οπότε η δική μου συμβουλή είναι χρησιμοποιήστε το Android Studio, βλέπουμε το περιβάλλον του, δεν είναι μαύρο, απλά έχει theme, οπότε μπορεί να το κάνεις σε υποστήριση customization. Βλέπουμε εδώ πέρα ότι μόλις φτιάξεις ένα project στο Android Studio, έχεις τρεις folders, το ένα είναι το manifest, το άλλο είναι το Java και το άλλο είναι το res. Ωραία, αφού αποφασίσαμε ποιο περιβάλλον θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε να γράφουμε κώδικα και έχουμε σκεφτεί την ιδέα, ψάχνουμε στο market για να δούμε τι αντίστοιχες εφαρμογής υπάρχουν. Μετά αφού κάνουμε την έρευνά μας, μπορούμε να γράψουμε τα αποτελέσματά μας, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να πάρουμε ιδέες, να δούμε τι υπάρχει και γενικά η καταγραφή της έρευνας βοηθάει και τον πογαματιστή για να μπορέσει να δουλέψει καλύτερα. Ακόμα δεν γράφουμε κώδικα. Μετά από εδώ, αφού έχουμε κάνει και την έρευνα, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα πρωτότυπά μας. Στο μάθημα ο κύριος Πολίτης είπε και από τον Μόκμπερτ ένα πρόγραμμα prototype. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το Fluid UI, το οποίο το χρησιμοποιούν και πάρα πολλές εταιρείες διεθνές, Intel, Samsung κτλ. και χρειάζει τα δικά σου πρωτότυπα. Εδώ βλέπουμε τώρα ένα παράδειγμα πώς πρωτοτυπing. Έχεις της οθόνης σου και βάζεις τα components. Πώς θα φαίνεται δηλαδή η δεπαφή. Ακόμα δεν γράφουμε κώδικα. Αφού κάνουμε και το πρωτοτυπing, μετά μπορούμε να φτιάχνουμε το αντίστοιχο class diagram, το οποίο θα μας βηθήσει πάρα πολύ όταν θα σας γράψουμε κώδικα. Γιατί θα μας αργανώσει. Εδώ βλέπουμε ένα class diagram, υπάρχουν πολλά πρόγραμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τα δικά σας class diagram. Και επιτέλους έφτασε η ώρα να κάνουμε κώδικα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να μάθουμε να φτιάχνουμε ευέλυθες και εύχρηστες διαπαθές. Τι εννοούμε με τον όρο εύχρηστες. Με τον όρο εύχρηστες εννοούμε ότι το εθνικό περιβάλλον πρέπει να είναι αποδοτικό, αποτελεσματικό και να κανοποιεί τον χρήστη. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει αρχικά να μάθουμε πώς δουλεύει το Android XML system, στο οποίο εκεί φτιάχνουμε τα γραφικά μας. Εδώ βλέπουμε ένα παράδειγμα ας πούμε μιας διεπαφής. Βλέπουμε εδώ τα components εδώ πέρα, κάτω έχει τα buttons και αντίστοιχα εδώ πέρα είναι ο κώδικας που χρειάζεται για να φτιάξεις αυτή τη διεπαφή. Όπως βλέπουμε επειδή είναι καθορό XML πρέπει να μάθεις πώς να γράφεις τα components στο XML. Για παράδειγμα ας πούμε όλη η οθόνη θα έχει στίχηση relative, θα ανοίξει ένα relative layout. Επίσης βάλαμε scroll view που σημαίνει ότι μπορεί να κινήσετε προς τα κάτω με το scroll στην εφαρμογή, στην οθόνη, συγγνώμη. Και μετά βάζεις τα components και κάθε component έχει τις δικές του ιδιότητες. Για ένα text view πρέπει να ορίσεις τι ύψος και ύψος θα πιάνεις στην οθόνη, μπορεί να ορίσεις ένα padding, μπορεί να ορίσεις τη στίχηση, μπορεί να ορίσεις... Συγγνώμη. Μπορεί να ορίσεις για το text τι style θέλεις να είναι, τι size να είναι το text, 20sp που βάζουμε εδώ πέρα κλπ. Οπότε πρέπει να μάθουμε πώς δουλεύει αυτό για να φτιάξουμε τις επαφές μας. Τώρα κάποιες συμβουλές για να φτιάξεις ένα γραφικό περιβάλλον για να τραβήξει το χρήστη. Προφανώς ο χρήστης δεν τον νοιάζει η λειτουργία αρχικά, οπότε κοιτάτε τη επαφή. Αλλιώς δεν έχει νόμα να κατεβάζει την εφαρμογή. Πρέπει να θεωρήσουμε ότι όλες οι συσκευές έχουν διαφορετικές οθόνες, διαφορετικά destiny pixel. Κάτι πολύ σημαντικό, δηλαδή άμα εσύ φτιάξεις ένα γραφικό περιβάλλον για μια συγκεκριμένη συσκευή, για παράδειγμα αν φτιάξουμε για αυτή τη συσκευή μια συγκεκριμένη διεπαφή, αυτή η συσκευή αυτή τη στιγμή είναι 4 και έχει συγκεκριμένα destiny pixels. Αυτό δεν θα είναι το ίδιο σε μια άλλη συσκευή. Οπότε εμείς θα πρέπει κάπως να φτιάξουμε δυναμικά layouts ώστε να προσαρμόζονται στη κάθε οθόνη. Τώρα το ίδιο το σύστημα το Android σου επιτρέπει να ελέγχεις τις δεπαφές σου για οποιαδήποτε screen size και density. Επίσης το Android επίσης από μόνο του άσχετα εσύ άμα ξεχάσεις να φτιάξεις μια δεπαφή για όλες τις οθόνες κάνε size αυτόματα κάθε layout δηλαδή κάθε δεπαφή για κάθε διαφορετική οθόνη. Αλλά δημιουργούνται προβλήματα δηλαδή σε παράδειγμα να φτιάξω μια εφαρμογή για κινητό στο tablet δεν θα δείχνει τόσο καλά γραφικά. Τι μπορώ να κάνω μπορώ να φτιάξω ένα να φτιάξω τα layout μου στην εφαρμογή το οποίο θα είναι για όλες τις συσκευές κινητών αλλά μπορώ να φτιάξεις τα ίδια layout να τα βάλεις σε ένα φάκελο xlarge και αυτά τα layout θα πηγαίνουν για συσκευές ας πούμε tablet. Οπότε θα προσαρμόζονται τα γραφικά σε αυτός που έχει ας πούμε τη συσκευή κινητό και tablet θα προσαρμόζονται. Κατάφερα να φτιάξω το τέλειο γραφικό περιβάλλον και τώρα τι. Αφού τελειώσαμε με τη δημιουργία του user interface θα πρέπει προφανώς να βάλουμε κάποια λειτουργία στην εφαρμογή για να γίνει functional. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδέσουμε την Java με το XML δηλαδή να συνδέσεις τα component της διεπαφής με Java κώδικα. Εδώ βλέπουμε ας πούμε για αυτή τη διεπαφή ο κώδικας αντίστοιχος Java που γίνεται η σύνδεση με τη διεπαφή. Εδώ γίνεται η σύνδεση που ορίζει ότι για αυτή τη Java κλάση θα έχει σαν view δηλαδή σαν διεπαφή αυτό το XML που φτιάξαμε προηγουμένως. Τώρα για να έχω πρόσβαση στα κουμπιά, στο ok, στο back, στα κουμπιά εδώ ή να γράψω σε ένα anti-text θα πρέπει προφανώς να ορίσω και τα αντίστοιχα component στη Java. Παράδειγμα βλέπουμε ότι υπάρχουν οι μάτς button, τα button μας και τα anti-text. Για να τα ορίσω και να γίνει σύνδεση με το XML θα πρέπει πως να χρησιμοποιηθεί η εντολή findsViewByD που συνδέει ας πούμε τη μεταβολητή be-back με το αντίστοιχο XML. Αυτό το κάνουμε προφανώς για να μπορέσουμε να γράψουμε κώδικα από πίσω. Για παράδειγμα ας πούμε αν πατήσω εγώ ok, το πιο απλό, αυτό περιδοτεί ένα listener. Αυτό πρέπει εγώ να το γράψω και πώς το γράφω, θα πω ας πούμε ότι η μεταβολητή που χωρίσει για το συγκεκριμένο component θα έχει το συγκεκριμένο listener. Δηλαδή μόλις πατήσω το ok θα τρέξει ο αντίστοιχος κώδικας. Από εδώ βρήκα κάποια reference για περισσότερες λεπτομέρειες. Το project που βλέπαμε ήταν ένα δικό μου που λέγεται Inness Project. Εδώ πέρα η σύγκριση του Android Studio με το Eclipse. Ποιες είναι μερικές διαφορές μπορείτε να τη ζήσετε, να τη διαβάσετε. Και επίσης η σεσολίδα του Android ας πούμε για τους developer που σου λέει ας πούμε πώς να υποστηρίξεις διαφορετικές οθόνες. Αυτά από μένα. Ερωτήσεις υπάρχουν? Τότε θα σου κάνω εγώ Νικομία. Πόσο κοντά βλέπεις να είμαστε σε πραγματικά native περιβάλλον για ανάπτυξη εφαρμογών. Γιατί αυτά δεν είναι ακριβώς native. Τι εννοείται. Δηλαδή να τρέχεις στην ταμπλέτα σου. Ναι εντάξει. Βασικά πέρα από το native προγραμματισμό, να χρησιμοποιείς τη Java δηλαδή. Όπως υπάρχουν το Eclipse και το Android που χρησιμοποιείς τη Java στην ουσία. Πλέον μπορεί να φτιάξεις εφαρμογές Android από JavaScript. Υπάρχουν ειδικά έτοιμα ταμπλές και τα λοιπά που γράφεις κώδικα JavaScript και γίνεται κατευθείαν παράγεται το APK ας πούμε το Android. Γενικά με ένα γνώμη μου ότι προγραμματίσεις καλύτερα όταν χρησιμοποιείς τη Java. Γιατί είναι μια γλώσσα την οποία την ξέρουμε όλοι προφανώς γιατί από εκεί ξεκινάμε. Και έχει πολλές δυνατότητες. Βέβαια κάποιος όμως μπορεί να πει το αντίθετο. Ας πούμε εγώ είμαι καλός στη JavaScript ή είμαι σε θημέλ. Οπότε θα βρω ένα αντίστοιχο περιβάλλον στο ίντερνετ. Και θα φτάξω εκεί πέρα την εφαρμογή μου. Επειδή είμαι καλός στη GS. Οπότε γράφω στη GS κώδικα και δεν με ενδιαφέρει αν είναι καθαρό Java. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα στην ουσία. Οπότε αυτό είναι καθαρά ζωή που ευβολεύει. Ονομάζομαι Καραμιχάλης Νικόλος. Η εργασία μου είναι τα Google Classes και οι δυνατότητές τους. Μια μικρή εισαγωγή. Είναι φορετός υπολογιστής. Το φοράς σαν γιαγιά. Κυκλοφόρησε από την Google το Φεβρουάριο του 2013. Με καινοτόμο σχεδιασμό για τα δομένα της αγοράς. Παρούν την κάθε χρονική στιγμή που βγήκε για το 2013. Θυμίζει ζευγάρι γιαγιά. Το φοράς στο κεφάλι και αντί για γυάλινους φακούς διαθέτεις στο ύψος του δεξού ματιού μια οθόνη. Τη γνωστή head-up οθόνη. Η οποία αναπαριστά πράγματα που θα δούμε στη συνέχεια. Προσφέρει υπαυξημένη εμπειρία της πρωματικότητας. Δηλαδή η ζωντανή άμεση έμμεση προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος. Του οποίου η στοιχεία τα έχει αυξήσει από διάφορα εταιρεακά ρεθίσματα. Όπως ήχος, βίντεο, εικόνα κτλ. Ο στόχος της εταιρείας ήταν να φτιάξει έναν παρανταχού παρόν υπολογιστή. Με έναν νέο είδους παραντάγμ και μέταφορ. Που δεν είχε καμιά σχέση με τους τότε υπολογιστές. Που χρησιμοποιούσες το κλασικό πληκτρολόγιο και ποντήγγια να τους χειριστείς. Αναπτύχθηκε από τη Google X. Που είναι ένας τομέας της Google που είναι αφιερωμένος στις τεχνολογικές εξελίξεις. Το πρωτότυπο του γιαγιών έμοιαζε με τυπικά γιαγιά που ξέρουμε όλοι. Είχε φακούς απλούς και συνέχεια αντικατεστάθηκε όπως σας είπα με μια heads up οθόνη. Στα μέσα του 2011 βγήκε το πρώτο πρωτότυπο προϊόν που ζήγιζε σχεδόν 3,5 κιλά. Το οποίο ήταν μέχρι το 2013 το ελαφρύτερο γιαλί, ζευγάρι γιαγιών. Ήταν από τα ελαφρύτερα βασικά. Κάτω το μέσο όρο το ζευγαριών γιαγιών ηλίου. Τον Απρίλιο του 2013 βγήκε η Explorer Edition, το έθηκε στη διάθεση στις ΗΠΑ για 1500 δολάρια. Το προϊόν είχε παρουσιαστεί στις 5 Απριλίου 2012 με τον Σερτζέι Μπρίν που είναι συνειδητής της Google να φοράει το πρωτότυπο σε μια εκδήλωση του ιδρύματος κατά της τύφλος το San Francisco. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία. Τότε ανακοίνωσε 4 επιλογές πλαισίου για τα γιαγιά που ήταν δωρεάν με κάθε αγορά από τα ενός γιαγιού και μπορούσες να επιλέξεις σε συνεργασία της Google με διάφορες εταιρίες όπως η Rayburn και η Luxottica που προσφέρανε διάφορα σχέδια πλαισίων. Στις αρχές του 2013 λοιπόν οι χρήστες που είχε δημιουργηθεί μια καμπάνια στο Twitter από την Google που γράφανε το status τους γιατί θα ήθελαν να αποκτήσουν τα γιαγιά με hashtag if I had glass συνέχεια χαρακτηρίστηκαν όσοι πρόεμοι χρήσους προϊόντος. Ονομάστηκαν Google Glass Εξερευνητές και έφτασαν σχεδόν 8.000 άτομα όπου αργότερα κλείθηκαν να αγοράσουν τα γιαγιά τους από ένα τραφείο της Google πληρώνοντας το ανάλογο ποσό. Και σε πιο μεγάλο κοινό να πω τώρα τον Ιούνιο του 2014 λοιπόν η κυβέρνηση του Νεπάλ υιοθέτησε την ιδέα του Google Glass για να αντιμετωπίσει τους λαθροθείρες άγρων ζώων και βοτάνων στα πάρκα που υπάρχουν στο Νεπάλ τα περισσότερα τα οποία είναι μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς. Σήμερα ο στρατός του Νεπάλ χρησιμοποιεί τα γιαγιά αυτά για να παρακολουθεί τα ζώα και τα πουλιά στη ζούγκλα. Και στο γνωστό που ξέρουμε όλοι τον Ιανουάριο του 2015 η Google έκλεισε την b2 περίοδο του Google Glass. Εδώ βλέπουμε και τα πλαίσια που μπορούσε να προσφέρει η Google στην εργασία με τις εταιρείες. Χαρακτηριστικά τώρα όπως είπα δεν μπορούμε να τα χειριστούμε με μικρολόγιο και ποντίκι όπως χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές. Έχει ένα touchpad στη δεξιά μεριά των γιαγιών που από εκεί οι χρήστες χειρίζονται τα γιαγιά. Η ολίσθη προς τα πίσω λοιπόν εμφανίζει τα τρέχοντα γεγονότα όπως καιρός και προς τα μπροστά δείχνει τα γεγονότα που έχουν συμβεί πρόσφατα π.χ. τηλεφωνικές κλήσεις, φωτογραφίες κτλ. Έχει κάμερα 5MP μέχρι 720p ανάλυση για φωτογραφία και βίντεο. Η οθόνη είναι polarized LED οθόνη σε ανάλυση 640x360 και είναι φτιαγμένη από υγρό κρύσταλο πάνω σε πυρίτι ώστε να αντανακλά το φως αλλάζοντας την πόλωση στο ενεργό πάνελ έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα την ημέρα αν χτυπάει το φως πάνω στη γιαγιά. Χρησιμοποιεί Android 4.0.4 αλλογισμικό το οποίο είναι συμβατό με τις περισσότερες φορτές συσκευές που ξέρουμε. Έχει συνδεσιμότητα το Wi-Fi και το Bluetooth του, χώρο αποθήκευσης 16GB από τα οποία τα 12GB είναι διαθέσιμα λόγω το Android. Έναν ευξεργαστή της Texas Instruments στα 1.2GHz, 682MB RAM, γυροσκόπιο, τριών αξών με πιταχυνσιόμετρο, μαθηνητόμετρο, αισθητήρα του φωτός του περιβάλλοντος, μικρόφωνο που δέχεται φωνητικές συντολές και αυτό που με έκανε εντύπωση περισσότερο ήταν ο αισθητήρας εγκύτητας ή αλλιώς αισθητήρας αγωγημότητας των ωστών μέσα από τον οποίο ο χρήστης μπορεί να ακούει μουσική, φωνητικές ειδοποιήσεις και γενικά οποιοδήποτε ήχο θέλει, χωρίς τη χρήση ακουστικών, δηλαδή στην ουσία του γιαγιά μέσω δονύσεων στα ωστά που βρίσκονται στην περιοχή κοντά στα αυτιά, δίνει το ερεύθυσμα στο χρήστη και ακούει τους ήχους ενώ παράλληλα διατηρεί και τη δυνατότητα να ακούει ταυτόχρονα τους ήχους που υπάρχουν δίπλα του. Και έχει και μια micro USB θήρα για τη μεταφορά δεδομένου και για τη φόρτιση των γιαγιών. Εδώ βλέπουμε που έχει το κάθετη, την μπαταρία πίσω, τη CPU, την κάμερα, τα ακουστικά, το μικρόφωνο. Υπήρχαν όμως μερικά προβλήματα συνέχεια λόγω της ασφάλειας. Διατυπώθηκαν αρκετές ανησυχίες σχετικά με την παραβία της ιδιωτικής ζωής και της ιδικής χρήσης των γιαγιών σε δημόσιους χώρους, που άνθρωποι ανησυχούσαν για την καταγραφή τους χωρίς την αδειά τους κλπ. Ο συνειδητητής λοιπόν, ο Σερτζέι Μπρίν, ισχυρίστηκε ότι τα γιαγιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπως χρησιμοποιούνται και τώρα σε καλύτερα βασικά, σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι χρησιμοποιούνται τώρα τα κινητά που καθένας έχει τα κινητά του και έχει το κλασικό, το TIC να ελέγξω τις ενημερώσεις μου κτλ. Οι κομμάκοι τον απομονώνουν από την κοινωνική τάξη να πω έτσι και το να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε με τα γιαγιά ο Σερτζέι Μπρίν ισχυρίζεται ότι μπορεί να τα χρησιμοποιεί και ταυτόχρονα να ελέγχει τις ενημερώσεις που έχει αλλά να μιλάει και με κάποιον άλλον άνθρωπο, συνανθρωπό του να ακούει κτλ. Χωρίς να εμποδίζει να αλλάζει την οπτική του επαφή. Ανησυχίες επίσης υπήξαν και στο Ε.Βασίλειο στην παράλληλη χρήση των γιαγιών Google Class αλλά και στην οδήγηση καθώς φοβόντουσαν ότι θα δημιουργηθούν διάφορα ατυχήματα κτλ. Και έτσι στις 31 Ιουλίου 2013 θεωρήθηκε αδίκημα με ποινή προς τον οδηγό μετά από απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών στο Ε.Βασίλειο το να οδηγεί κανείς φορώντας ταυτόχρονα τα Google Class. Λοιπόν, πέρα από την καθημερινή χρήση τα Google Class έχουν προταθεί πολλές φορές στην υγεία, στον τομέα της υγείας με πρώτο το νοσοκομείο του Μέντομπατ Μέτρα το Λονδίνο που το Δεκεύριο 2013 ανακοίνω στην πρώτη χρήση του Google Class. Οι γιατροί λοιπόν μπορούσαν να φοράνε τα Google Class και ταυτόχρονα να έχουν πρόσβαση σε αρχαίο ασθενό, να ελέγξουν σωτανάζωτικα όργανα των ασθενούς, να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανταλλάσσουν τις εικόνες που βλέπουν μεταξύ τους σε real time χρόνο, είτε με γραφή βίντεο είτε φωτογραφιών. Μετά από αυτό ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων, δημιουργήθηκαν αρκετές εφαρμογές για να υποστηρίξουν τα Google Class που μπήκαν στην υγεία κτλ. Όπως το Mountain View, το Dr. Chrono κτλ. και με τη σειρά τους και άλλα ιατρικά κέντρα όπως το Wexner στο Πανεπιστήμιο του Ohio υιοθέτησαν αυτή την ιδέα. Το 2014 ο Κάρολιν Πρεσούτη ανταποκριτή στο κανάλι Φωνής Αμερικής και ο ηλεκτρονικός μηχανικός Jose Vega άρχισαν ένα web πρόγραμμα που ονομάζεται Φωνή και Google Glass το οποίο δερευνά τις πιθανές χρήσεις τεχνολογίας στη δημοσιογραφία. Ήθελα να τονίσουμε πιο πολύ την δυνατότητα της χρήσης Google Glass παράλληλα με την συνέντευξη κάποιων δημοσιογράφων και να μας δώσουν την εικόνα μέσα από τα μάτια του δημοσιογράφου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να παρέχει. Και στις 29 Μαρτού του 2014 λοιπόν το συγκρότημα Πεντατόνιξ συνεργάζεται με τη Φωνή της Αμερικής και ο τραγουδιστής τους ο Σκοτ Χόγιγκ είναι ο πρώτος που κάνει συναυλία φορώντας Google Glass σε επαγγελματικό επίπεδο. Όπου το φθινόπωρο του 2014 το Πανεπιστήμιο της Νότης Καλιφόρνιας και αυτό με τη σειρά του χρησιμοποιείται για μια σειρά μαθημάτων που ονομάζεται Glass Δημοσιογραφία η οποία δερευνά την εφαρμογή της συσκευής στη δημοσιογραφία. Δυνατότητες λοιπόν από όσες είδαμε ήταν οι περισσότερες στην καθημερινή ζωή. Το Google Glass μπορεί μελλοντικά να μας οδηγήσει στη δημιουργία ενός καινούργιου παραντάινγκ και μεταφορ το οποίο στην παρούσα χρονική στιγμή πιστεύω ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουμε με την πραγματικότητα και τις δυνατότητες που υπάρχουν διότι μπορούν να προσφέρουν πολλά καινούργια πράγματα στην καθημερινότητα του ανθρώπου και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή η Google καλείται να διαχειριστεί μια τεχνολογία αρκετά εξελιγμένη ή να έχει τις βάσεις ώστε να εξελιχθεί πάρα πολύ σε σχέση με την τορνή και να προσφέρει απίστευτες δυνατότητες και χρήσεις. Έτσι, η προσωπική μου άποψη είναι ότι σωστά δεν βιάζεται να τελειοποιήσει αυτήν την τεχνολογία ενώ θα μπορούσε γιατί πιστεύω, γιατί ήταν η πρώτη που εισήγα για αυτήν την ιδέα και τα λοιπά. Γιατί ταυτόχρονα θα προσφέρει ένα έτοιμο έργο στις υπόλοιπες εταιρίες που καραδοκούν πιστεύω να πάρουν αυτήν την ιδέα και να την εξελίξουν ακόμα περισσότερο και να μπουν δυναμικά στο χώρο και να πουλήσουν αρκετά κομμάτια και να βγάλουν ένα απίστευτο κέρδος. Με αποτέλεσμα λοιπόν, βήμα-βήμα να πραγματοποιούν αρκές και σταθερές αναβαθμίσεις, τα Google Class για να συμβιβαδίσουν με τα προϋπάρχοντα paradigms και metaphors αλλά και με την καθημερινότητα των Χριστών. Μελλοντικά έχουν τη δυνατότητα πιστεύω και είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν τα κεφαλικά κύματα αλλά και τις κινήσεις των ματιών και των βλεφάρων των ανθρώπιν ματιού ως στοιχεία input του χρήστη, κάτι το οποίο θα μας ανοίξει και περισσότερα πεδία εφαρμογών και πολλές ακόμα δυνατότητες. Αυτά από μένα. Ευχαριστώ πολύ. Έναν τον χρόνο σας. Νίκο μας είπες ότι σαν ένα νέο τρόπο διάδρασης, έτσι, υπάρχει αντιστοιχία με το κινητό. Δηλαδή, προφανώς με τα μάτια μας κάνουμε άλλα πράγματα αλλά υπάρχει μία προς μία αντιστοιχία με το κινητό μας. Κοιτάξτε, από τότε που ήρθαν ποιοί τα smartphones έχουν εισάγει πολλά. Η έξυπνη οθόνη, για παράδειγμα, που αναγνωρίζει το πρόσωπο του ανθρώπου που κοιτάει, του χρήστη. Το βίντεο που αν γυρίσεις άλλο το πλέμμα σου σταματάει ή κάνει μια πάυση. Πιστεύω ότι αν μπορείς να τα χειριστείς, εξολοκλήρουμε είτε με τα κεφαλικά κύματα είτε με τα μάτια θα είναι κάτι ακόμη πιο εξελιγμένο και πιο καινούργιο. Γεια σας. Θα σας πούμε για τα Google Glass. Έχετε καν ακούσει για δεύτερη φορά, δεν πειράζει. Είμαι ο... Είμαι ο Αναστάσιος Κώστας και... ή Έφη Καλτιριμίδου. Τι είναι το Google Glass, όπως είπαμε και πριν. Είναι ένας υπολογιστής ουσιαστικά που φορεύεται όπως φοράτε τα γυαλιά σας. Και αντί όμως για φακούς, έχει μία οθόνη στο ύψος του δεξιού ματιού και είναι ουσιαστικά το Enhanced Virtual Reality για αυξημένη εμπειρία της πραγματικότητας. Λοιπόν, δεν είναι έτσι. Αλλά έχει αυτές τις δυνατότητες. Τι είναι πραγματικά τα Google Glass όμως. Ας δούμε μαζί τι είναι ακριβώς αυτό το Google Glass. Έχουμε ένα βίντεο που αναλύει την ζωή του ένας άτομος που φοράει τα γυαλιά και δείχνει όλη την ημέρα του το πώς ξυπνάει το πρωί και βλέπει τις ειδοποιήσεις που θα το έχουν από το καλεντάρ. Αυτή είναι η μοζιόγενο. Πού είναι η μουσική σεξιόν? Α, ναι, αυτό είναι. Είναι όλοι εδώ ακόμα. Καλησπέ, πώς είναι. Θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε το νέο βίντεο που σας είπα. Είμαι σε πέντε χρόνια. Είμαι σε πέντε χρόνια. Τελικά, γεμί. Ευχαριστώ, παιδί μου. Είμαι σε πέντε χρόνια. Οπότε, ναι, έτσι είναι. Ακριβώς, αυτό είναι το βίντεο που προκλείται από το κάτω. Αυτό είναι το βίντεο που προκλείται από το κάτω. Είμαι σε πέντε χρόνια. Ευχαριστώ, παιδί μου. Καλησπέ, πώς είναι. Ε, είναι πολύ σημαντικό. Μουσική Μουσική, σταματήστε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Μουσική Ωραία, οπότε είδαμε ένα βιντεάκι το πως ακριβώς είναι το Google Class καθημερινά. Είναι πάρα πολύ απλό παιδιά. Μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες απλά με το να λες βγάλε φωτογραφία. Μπορείς πολύ απλά να σου δώσει ειδοποιήσεις σχετικά με κάποια που ενδιαφέρεσαι χωρίς εσύ απλά να το ζητήσεις μόνο που ξέρει για σένα τι ακριβώς θέλεις να στο δώσει. Μπορείς να μιλάς με τους φίλους σου εκείνη τη στιγμή Μπορείς να μιλάς με τους φίλους σου εκείνη τη στιγμή μέσω Skype, Hangout, βίντεο γενικά. Μπορείς να πάρεις directions, να δείξεις προς τα που θέλεις να πας. Με τα Google Maps, φαντάζουμε, συνεργασία Google Class ή Google Maps να σου δείξει ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθείς για να πας κάπου. Ναι, να στείλεις μήνυμα με το απλά να μιλήσεις και το στέλνει. Επίσης, μπορείς να τραβήκεις βίντεο με κάτι που θέλεις χωρίς να έχεις χέρεις ελεύθερα απλά με το γυαλί κατευθείαν να τραβάει το βίντεο. Υπάρχουν πληροφορίες για ό,τι ζητήσεις ανάλογα με το που βρίσκεσαι και με πληροφορίες που θα πεις εκείνη τη στιγμή. Όπως βλέπετε το Google Glass είναι πάρα πολύ ανθεκτικό, αλλά ταυτόχρονα είναι και πάρα πολύ ελαφρύ, ώστε να μην καταπονεί τον άλλο να το φοράει γενικότερα στη χρήση. Εδώ βλέπουμε τα εξαρτήματά του. Τα κυριότερα είναι το display που έχει την οθόνη που εμφανίζεται. Η κάμερα που καταγράφει το περιβάλλον γύρω σου. Το μικρόφωνο για να ακούει τι του λες. Και υπάρχουν και touch επαφές που είναι το computer εδώ πέρα. Γενικότερα το design είναι πάρα πολύ μοναδικό και προσταθούν να το προσαρμόσουν αναλόγως με το lifestyle που κυλιοφορεί κάθε φορά. Οπότε δεν είναι κάτι μονότονο που να πεις ότι, όχι πολύ καλή τεχνολογία αλλά ευτόχρονα πως θα βγω με αυτό έξω. Μπορείς να το προσαρμώσεις ενάλλωγα με σένα πως το θέλεις και τα χρώματα και τα πάντα όλα. Γενικότερα το Google Glass σε μια εικόνα. Τι διαθέτει όπως αναφέρανε και πριν, έχει την Android 4 ακόμα, η ανάλυση του είναι 643x60, 5MP η κάμερα και μπορεί να καταγράψει βίντεο μέχρι και 720 pixels. Έχει Wi-Fi και Bluetooth. Και επίσης όπως είπαμε και πριν, είναι μια εικόνα που μπορεί να καταγράψει βίντεο μέχρι και 720 pixels. Έχει Wi-Fi και Bluetooth. Και επίσης όπως είπαμε και πριν, η χωρητικότητα είναι 16GB, έχει αυθεντική RAM, έχει γυροσκόπι επί ταχυνσιόμετρο, μαγνηνόμετρο και όλα αυτά που είπαμε και πριν. Γενικότερα τα χαρακτηριστικά προσωπικά είναι σχετικά καλά για την τεχνολογία που έχει αλλά φανταστείτε πού έχουμε φτάσει με τα υπόλοιπα Smart συσκευές που έχουμε και το ίδιο και ακόμα και η κάμερα που θα τραβάει. Μπορίζετε να το χειριστείς με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με τις διαπαφές που είναι πάνω στο Google Glass, που βρίσκονται, ναι, σένοντας το δάχτυλό σου ουσιαστικά πάνω στο γυαλί, όχι στο γυαλί, δεν είναι γυαλί, αλλά στα γυαλιά. Μπορείς να κάνεις scroll και να επιλέξεις, να κάνεις accept τηλεφωνήματα, να στείλεις μηνύματα. Και επίσης ο άλλος τρόπος είναι με φωνητικές αντολές. Μπορείς λέγοντας OK Glass και να ζητήσεις κάτι να σου κάνει αυτό κάποιες επιλογές που σου δίνει μέσα σου μετά αυτό το χρονολόγιο. Μπορείς να πεις record a video, take a picture, send me a direction και ότι άλλο, send a message και τέτοια. Βασικές εφαρμογές που έχει το Google Glass, όπως λέγονται εδώ πέρα, μπορείτε αρχικά να έχουμε σχέση με τα social media, να κάνουμε post, εικόνες, αυτά που τραβάμε για το βίντεο. Και επίσης πιο κάτω μπορούμε να δούμε τον καιρό, να στείλουμε e-mails, να δούμε το calendar, γενικότερα είναι μια συσκευή που όπως πριν ρωτήσατε μπορεί να συγκριθεί με το φυκινητό, απλά ακόμα το επίπεδό του είναι πιο κάτω και σιγά σιγά θα φτάσουμε και εκεί πέρα. Εδώ πέρα έχουμε το καιρό, σου δείχνει θερμοκρασία, humidity και καταγραφή βίντεο. Όπως είπαμε δεν έχει ακόμα πάρα πολλές εφαρμογές, αλλά αναμένετε ότι όταν θα κυκλοφορήσει και στην αγορά θα υπάρξει μεγάλη εξέλιξη και θα αναπτυχθούν περισσότερο οι δυνατότητες του, όπως αναπτύχθηκαν και των smartphones πολύ γρήγορα. Αυτή ήταν μια τέτοια εφαρμογή που ουσιαστικά ενώ έκανες πουδήλα το σου έδειχνα διάφορες πληροφορίες, το πόσα μέτρα έχεις διανύσει, το παλμό της καρδιάς σου και διάφορα άλλα. Το μέλλον μας δείχνει ότι λίγο πολύ όλοι θα χρησιμοποιούν τα Google Glass, ακόμα και για τα ζώα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν αυτό που θέλουν και στο μωράκι. Εντάξει παιδιά αυτό είναι λίγο υπερβολικό και αστείο, αλλά γενικότερα πιστεύω ότι στο μέλλον λίγο πολύ όλοι θα χρησιμοποιούν τη Google Glass, αν αυτό είναι για τις προδιαγραφές που χρειαζόμαστε. Δεν πρέπει να γίνει υπερβολικό βαθμό, πάντα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην τεχνολογία, αλλά όπως και το κινητό και όλοι έχουμε καταλήξει να έχουμε ένα κινητό στην τσέπη μας, τα Google Glass μπορεί να ωφελήσουν και να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις το καθένα μας. Για αυτό πιστεύω ότι λίγο πολύ θα καταλήξουμε να έχουμε όλοι, μόλις φθηνήνουνε λίγο και δεν κάνουν 1500 δολάρια το ένα. Αυτά από μας, ευχαριστούμε. Η σύγκριση δεν γίνεται με κάποιες δυνατότητες που έχει παραπάνω αυτή η συσκευή ή αυτή η συσκευή, αλλά με το γεγονός ότι έχουμε direct manipulation. Θα σας πω ένα παράδειγμα που μου έγινε σήμερα, ερχόμενος από τον περιφερειακό στις... Θα σας πω και ακριβώς την ώρα που έγινε. Ερχόμενος από τον περιφερειακό στις 10.34 ή 10.52 κάτω τα 2, είναι ένα πολύ μεγάλο ατύχημα, δηλαδή μπωτλιάρα και εγώ και η πρώτη κίνηση που σκέφτηκα, πότε φορά έβρεπε τέτοιο ατύχημα, η Νταλίκα να περάσει από την άλλη μεριά και να κλείσουν σχεδόν και τα δύο ρεύματα του περιφερειακού. Σκέφτηκα τι να κάνω, να βγάλω φωτογραφία, δηλαδή έβγαλα το κινητό μου για να το βγάλω φωτογραφία. Ήταν φοβερό ατύχημα και σε μέγεθος και σε έκταση, μέγεθος εμπλεκόμενων οχημάτων και έκταση δρόμου που έκλεισε. Αλλά την ώρα που πήγα να βγάλω τη φωτογραφία, με πήρε τηλέφωνο ο Χρήστος να με ρωτήσει τι θα γίνει με τις βιντεοσκοπίσεις. Και έτσι δεν μπορέσα να βγάλω τη φωτογραφία και την οδηγούσα και ταυτόχρονα. Και λέω μη γίνω εγώ το επόμενο ατύχημα στον περιφερειακό. Άρα βλέπετε ότι αυτό που λείπε από αυτές τις συσκευές είναι το direct manipulation. Ενώ με χαγγουμπλάσεις, θα μπορούσα πολύ γρήγορα να κάνω μια έτσι. Να το έβγαζα φωτογραφία, το έπαιρνα και βίντεο ενδεχομένως. Και αυτό είναι που περιμένουμε από αυτές τις συσκευές. Δηλαδή τώρα άμα κάνουμε μια έρευνα στο ίντερνετ και παρακαλώ κάντε την, για το ατύχημα στον περιφερειακό είναι ότι έχει βγάλει κανείς φωτογραφία. Άλλο πράγμα να λες, έγινε ατύχημα στον περιφερειακό και να γράφεις λόγια και άλλο πράγμα να το έκανα και live. Ας πούμε την εργατική τηλέφωνο Χρήστος, έλα σου πω και τι βλέπω τώρα στον περιφερειακό, έτσι. Άρα η κίνηση δεν γίνεται στο να κάνουμε ένα υποκατάστατο απλώς αυτής της συσκευής, αλλά γίνεται στο να πάμε σε direct manipulation και να κινηθούμε λίγο καλύτερα στο brain-computer interface. Άλλη παρατήρηση υπάρχει? Σας ευχαριστούμε παιδιά, έτσι. Αρχικά έχουμε μια εισαγωγή γενικότερα στα Windows. Πώς ξεκίνησαν το 1983 με την πρώτη Windows Regui εκδοχή για τα MS-DOS. Αναπτύχθηκαν για IBM συμβατούσε μικροπολογιστές. Τα Windows 1 εμφανίστηκαν το 1985 για να ανταγωνιστεί το καινούργιο σύστημα της Apple, το Macintosh. Και έχει δημιουργηθεί έκδοση Windows για smartphones παρά μια έκδοση για PC. Τα Windows τώρα έχουμε τις εκδόσεις. Βλέπουμε τα κόκκινα γράμματα την τελευταία, την οποία αναμένουμε τον επόμενο μήνα, 29 Ιουλίου. Περισσότερο είναι για το 2Bit. Ναι, περισσότερο είναι για το 2Bit. Λοιπόν, όπως βλέπουμε, welcome to a new era. Η Microsoft στις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την κυκλοφορία των καινούργιων Windows, τα οποία θα είναι ουσιαστικά μια δωρεάν αναβάθμιση κατά τον πρώτο χρόνο για τους χρήστες Windows 7, 8 και 8,1. Προσαρμόζονται σε διάφορες συσκευές προσφέροντας μια αυτή τη φορά ενιαία και γνώριμη και συμβατή εμπειρία για τον κάθε χρήστη. Τα Windows 10 είναι η μοναδική πλατφόρμα που δίνει στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να φτιάχνουν μία εφαρμογή, η οποία θα δουλεύει για πολλές συσκευές, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί ο προγραμματιστής για πώς θα τρέχει σε διάφορες συσκευές. Βλέπουμε εδώ πέρα συσκευές που τρέχουν τα Windows 10, από smartphones μέχρι game consoles και τα Microsoft HoloLens, τα καινούργια. Και βλέπουμε κάποιες νέες λειτουργίες των Windows, διευρυμένο με νουέναρξης, τελείωσε το μέτρο το οποίο πρωτοτύπησε κατά τα Windows 8.8.1. Και οι εφαρμογές πλέον θα είναι σε παραθυρικό περιβάλλον, δεν θα υπάρχει πλέον το να κλείνουμε τις εφαρμογές με σύρσιμο προς τα πάνω, το οποίο πολλές φορές σε laptop και pc δεν ήταν και τόσο λειτουργικό. Υπάρχει έναν νέο task manager, πολλαπλές επιφάνειας εργασίας, κάτι που μας θυμίζει λίγο Linux, Unix, το κατάλαβε πιστεύω πλέον η Windows ότι χρειάζεται να πάει προς τα εκεί. Και εισάγεται η καινούργια ψηφιακή βοηθόση η οποία υπήρχε στα Windows 8.1 η Cortana. Έχουμε πει για το Universal Apps τα οποία θα τρέχουν σε πολλαπλές συσκευές. Το καινούργιο στίχημα της Microsoft είναι ο καινούργιος browser, το Microsoft Edge. Ο Explorer ουσιαστικά δεν καταργείται, απλά δεν θα είναι ο default browser πλέον, απλά υπάρχει για λόγους συμβατότητας, λόγω κυρίως εταιρικών εφαρμογών τα οποία τον απαιτούν. Τα Office apps αποκτούν πιο πολύ το περιβάλλον τους, πάει προς το touch και σε εφαρμογές, σε συσκευές οι οποίες λειτουργούν με αφή και πηχή, laptops και tablets τα οποία μπορούν να αλλάσσονται με μια συσκευή να είναι διπλές. Και αυτό δεν το είχαμε ως τώρα. Υπάρχουν νέα features στον file manager, θα τα δούμε παρακάτω. Και πλέον τα settings δεν είναι control panel και ξέρω εγώ όπως ήταν στα Windows 8 και 8.1 όπου αλλού άλλαζες φόντε επιφάνισης εργασίας και άλλες ρυθμίσεις και από αλλού στο control panel έκανες άλλες πλογές, τώρα είναι unified όλα μαζί. Βλέπουμε εδώ πέρα το καινούργιο μενού το οποίο μας θυμίζει το Windows 7 και πιο παλιά. Βέβαια έχουμε και εδώ πέρα με scroll down μπορούμε να βλέπουμε και τις εφαρμογές που έχουμε και τις τυμμένες. Πολλαπλέες επιφάνισης εργασίας και το task manager. Εδώ ας πούμε αυτό βοηθάει στις συσκευές οι οποίες είναι touch και Windows παραθυρικό περιβάλλον και unified settings. Λοιπόν η ψηφιακή βοηθός τι είναι η Cortana. Η Cortana είναι μια έξυπνη προσωπική βοηθός η οποία σε Windows φάει με την έλευση του Windows 10 για PC, tablets, smartphones και λοιπά. Το όνομά της προέρχεται από την ψηφιακή βοηθό ενός χαρακτήρας σειράς βιντεοπαιχνιδιών. Η Μάξου θε ήθελε ένα οικείο πρόσωπο το οποίο να προσφέρει στο χρήστη βοήθεια σε ό,τι χρειαστεί. Σκοπός είναι να απελευθερώνει τα χέρια που χρήστει μόνο με δημιουργικές εντολές να δίνει ο χρήστης και να εκτελεί διάφορες λειτουργίες όπως π.χ. έβαλε μια ενημέρωση, ένα ραντεβού, στείλε ένα μήνυμα, ανάγνωσε ένα μήνυμα ή αναζήτηση μέσα στο Bing για οτιδήποτε θέλει ο χρήστης. Η Cortana στα Win 10 θα προσφέρεται όπως βλέπουμε δίπλα από το μενού της έναρξης. Θα μπορεί να την κάνει καστομάζω κάθε χρήστης ανάλογα με τις δικές του επιλογές. Πέρα από αυτό η Cortana θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες μέσω του καινούργιου browser του Microsoft Edge ώστε να προτείνει και η ίδια διάφορες τοποθεσίες, π.χ. εστιατόρια κοντά στο χρήστη, τα οποία βρίσκουν επίχειση σε εκείνων πιο πολύ. Και επίσης αναμένονται και καινούργια λάπτοψα τα οποία θα έχουν Cortana button. Προσωπικά θεωρώ ότι θα υπάρχει να κάνει κάποιος configuration για κάποια από τα ήδη υπάρχοντα λάπτοψα, κάποιο κουμπί. Επίσης η Microsoft ανακοίνουσε την Cortana ότι θα βγει για Android και IOS. Κυρίως αυτό όμως θα είναι μια στάντα λόγω εφαρμογή που δεν θα προσφέρει όλες τις δυνατότητες που έχει η Cortana στα Windows 10, αλλά θα είναι ένα companion app για το Windows PC σας. Τα Universal Apps τώρα είναι μια σημαντική καινοτομία, όχι ακριβώς καινοτομία, αλλά κάτι το οποίο δεν προϋπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις. Το Universal Office το οποίο θα, όπως πει, είναι επίχει η ενσωμάτωση του Word μέσα στο Outlook, ώστε ο χρήστης να μπορεί να έχει παρτιότερη επεξεργασία των email του. Το Outlook, επίσης, το οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται σε μια εφαρμογή όπως, εξέλεγω, στο smartphone, μαρκάρισμα μηνυμάτων μεταφέρεται αυτούσια και στο PC και στο tablet, ίδιος κώδικας όπως λέμε, ίδια εφαρμογή. Universal Photos App, δηλαδή μια κοινή βιβλιοθήκη φωτογραφιών, σε PC, tablet, smartphone, αυτοματοποιημένα όλα και ενημερώνονται με κάθε αλλαγή όταν γίνεται σε κάποιο. Universal Music App, με την πρόσθεση ενός τραγουδιού στη λίστα μουσικής στο tablet μας, θα προσθέτει το τραγούδι και στη λίστα σε όλες τις άλλες συσκευές μας. Και ο Universal Internet Browser, το Microsoft Edge, ο οποίος θα είναι αναμμένος browser για όλες τις συσκευές που τρέχουν σε Windows 10. Βλέπουμε εδώ πέρα παραδείγματα. Βλέπουμε εδώ πέρα ότι όπως ο προγραμματικός θα γράφει την ίδια εφαρμογή, απλά αυτή θα μεταφέρεται αυτούσια και σε περιβάλλον tablet και σε περιβάλλον PC. Τώρα ο File Explorer. Έχει νέα features τα οποία προσφέρουν καλύτερη οργάνωση στον αρχείο μας. Διευκολότερη αναζήτηση γιατί κάποια αρχεία βρίσκονται ήδη αρχικά μόλις ανοίξει στον Explorer. Μπορείς να έχεις πρόσβαση στην αρχεία σε οποιαδήποτε συσκευή χωρίς να μεταφέρεις εσύ από το OneDrive. Και λόγω του Quick Access page τα αρχεία τα οποία χρησιμοποιούνται πιο συχνά ή έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα εφανίζονται πάνω πάνω. Με το που μπορείς να θυμίσεις εσύ ποια αρχεία θα βρίσκονται στο Quick Access page. Έχουν αντικατασταθεί τα favorites με τα pin folders όπως φαίνεται και στην εικόνα. Και αν κάποιον δεν το βολεύει η αλλαγή με τα frequent folders και τα recent files μπορεί να το αφαιρέσει και παραμένουν μόνο τα pin folders στο αρχικό του. Αυτός είναι ο Explorer για τα κινητά. Έχει ακριβώς το ίδιο περιβάλλον και τα ίδια features με τους υπολογιστές. Και λόγω τότε οργανώνονται τα αρχεία σε μία εφαρμογή δεν χρειάζεται η χρήση των gallery, των εφαρμογών για τη μουσική και όλα αυτά. Και επειδή είναι εφαρμογή ανανεώνεται από το App Store. Το OneDrive βρίσκεται στο File Explorer με το που κάνει συνδέση με το λογαριασμό της Microsoft κατευθείαν συγχρονίζονται τα αρχεία από το OneDrive. Κάθε ελλαγή στα αρχεία συγχρονίζονται κατευθείαν με το σύννεφο οπότε υπάρχει σε όλες τις συσκευές. Όταν επεξεργάζεις ένα αρχείο Word, Access, Excel μπορείς κατευθείαν το που θυκεύεις στο OneDrive αντί στον υπολογιστή. Και επίσης για λόγους εξοικονόμησης χώρου δεν χρειάζεται να είναι συγχρονισμένα όλα τα αρχεία. Επιλέγεις ποια φάγγελ θες να συγχρονίζονται με τις συσκευές σου. Εδώ είναι αυτή η επιλογή. Επιλέγεις ποια αρχεία θέλεις να είναι συγχρονισμένα με το File Explorer. Και εδώ φαίνονται ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις στο File Explorer. Δηλαδή πώς θα ανοίγουν τα παράθυρα, αν θα είναι στο ίδιο παράθυρο ή σε νέο παράθυρο. Και εκεί επιλογή στα αρχεία κατευθείαν στο OneDrive αντί στον υπολογιστή να αποθηκευτούν. Αυτά για το File Explorer. Περνάμε τώρα στο Microsoft Edge. Είναι ο νέος browser της Microsoft. Θα αντικεταστήσει το Internet Explorer. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παραμείνει και ο Internet Explorer. Απλά θα παραμείνει για επιχειρησιακούς πελάτες. Η ονομοσία προκύπτει από τη μηχανή reading της Microsoft Edge HTML. Η Microsoft παραμένει στο E. Και για λόγους οικειότητας και αναγνωρισμότητας του νέου logo. Αλλάζει ελάχιστα φαίνεται στην άκρη. Αρχικά θα είναι μόνο για τα Windows 10. Η Microsoft ακόμα περιμένει απλά να βγουν τα Windows 10. Και μετά να αποφασίσει αν θα επεκταθεί και σε άλλα συστήματα λειτουργικά. Πρόσβαση σχεδιάστηκε με γνώμο να προσφέρει μυμαλιστική αλλά πλούσια εμπειρία. Για την είσοδο θα υπάρχει πλακίδιο στο μενού έναρξη. Ή θα μπορούμε να γράφουμε στο πλαίσιο αναζήτησης Project Spartan. Όπως ήταν το αρχικό όνομα. Και έχουμε ταχύτερη αναζήτηση κατευθείαν από τη γραμμή διαφήνσεων. Ωραία. Στο hub θα είναι εκεί πέρα στην άκρη. Μπορούμε να κρατήσουμε αγαπημένα ή ό,τι άλλο συλλέγουμε από το ίντερνετ, αρχία ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει λίστα ανάγνωσης που μας παρέχει ένα σημείο να τα αποθηκεύουμε για να τα διαβάσουμε αργότερα. Και εδώ είναι κάτι καινούργιο. Μας επιτρέπει να γράψουμε πάνω στον σελίδα και να τη διαμοιραστούμε. Υπάρχουν διάφορα όπως η γραφίδα, το highlighter και οι σημειώσεις. Αυτό γίνεται από το κουμπάκι εδώ πέρα. Αυτό το κουμπάκι βασικά μας ανοίγει και εκείνο το μενού. Και υπάρχει και η προβολή ανάγνωσης που μας δίνει και επίσης τη δυνατότητα μεγαλών την οθόνη και μας δίνει τη δυνατότητα να προσορμώσουμε το στήλτσιγμα των σειράς και το μέγεθος ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε. Υπάρχει ενσωμάτωση της Cortana και έχει δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες η Microsoft ώστε να είναι όσο πιο εύκολη γίνεται για τους developers η μεταφορά extensions από το Chrome και το Firefox. Επίσης σύμφωνα με την Microsoft πως έχει πετύχει υψηλές επιτρολώσεις. Στα Bermarks έχει γίνει η τέτοια. Και υπάρχουν και τα γραφήματα εδώ πέρα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Chrome και Internet Explorer. Και τα συμπεράσματά μας. Με το File Explorer όπως είπαμε έχουμε πρόσβαση στα αρχαία μας από οποιαδήποτε συσκευή. Αυτό γίνεται γιατί συγχρονίζεται με το Cloud. Οπότε δεν χρειάζεται μεταφορά αρχείων. Και υπάρχει και μεγαλύτερος χώρος από Dropbox ας πούμε. Και επίσης ότι ο Microsoft Edge μας δίνει τη δυνατότητα για σημειώσεις αφού υπάρχει και το ψηφιακό μελάνι. Είναι η Cortana η οποία βοηθάει. Και όλα αυτά γίνονται με ταχύτερο τρόπο από ό,τι άλλη browser. Φαίνεται ότι διορθώνουν παραφωνίες που υπήρχαν στα Windows 8 και 8,1. Ο εξαρροισμός των Windows 10 για smartphones φαίνεται ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ουσίας αποτελεί μεγάλο βήμα ώστε αυτό το λειτουργικό να θεωρηθεί αντάξιο ενός του Android και του iOS. Ενώ τα Universal Apps είναι κάτι που όλοι οι χρήσεις ελεκτρονικών συσκευών ονειρεύονται να έχουν στη διάθεσή τους. Ενώ λίγη στα Windows 10 θα λειτουργήσουν σε μεγάλη τροεύρωση συσκευών, μικρά gadgets του Internet of Things εκατεστημένα σε σπίτι και αγραφία, μέχρι και website servers και PC's, tablets, smartphones και wearables συσκευές. Βιβλιογραφία μας, πληροφορίες αντιλήσαμε από την ανακοίνωση του Microsoft Edge, την ανακοίνωση του Windows 10, το βίντεο από τη σελίδα της Microsoft, τα benchmark tests τα πήραμε από τη διεύθυνση και λιπές πληροφορίες αντιλήσαμε από Wikipedia και μέσα από προσωπική χρήση της beta έκδοσης του Windows 10, την οποία εκαταστήσαμε σε virtual machine. Αυτά από εμάς για τα Windows 10. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις. Ερωτήσεις έχουμε? Πώς σας φάνηκε το virtual που στήσατε. Το build ήταν το 10.130, νομίζω, και από προσωπική εμπειρία νομίζω βελτιώνει πάρα πολλές παραφώνεις των Windows 8 και 8.1, επιπλέον οι πολλαπλές επιφάνιες εργασίες δίνουν μια πρωτοτυπία στα Windows τα οποία δεν υπήρχε τώρα, αν και βέβαια έχουμε δει σε άλλες λειτουργικά όπως Linux και τα Unix και ο καινούργιος file manager θυμίζει λίγο Mac, δηλαδή η Windows ουσιαστικά, όπως κατάλαβα, έχει δενιστεί διάφορα interfaces από άλλες λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο εμένα θα ήθελα μια καινοτομία την οποία δεν είδα προσωπικά ακόμα, δηλαδή είδα πράγματα τα οποία βελτιώθηκαν που υπήρχαν σε άλλα λειτουργικά και δεν υπήρχαν στα Windows τώρα και μου προκαλούσαν να λέω γιατί να είναι καλύτερα τα Linux, προφανώς και είναι, αλλά γιατί. Τώρα τα υπόσχεσαν κάποια στοιχεία τα Windows και το μεγάλο στίχημα είναι ο καινούργιος browser ο οποίος λένε ότι θα ξεπεράσει οι επιδόσεις και του Chrome και του Mozilla. Η Cortana, η ψηφιακή βοήθεια όπως αναλύσαμε, δίνει μια καινοτομία στο χρήστη και μια ελευθερία στο ότι ας πούμε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τόσο πολύ τα χέρια του και με φωνητικές εντολές μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αλλά ήθελα και κάτι, μια και ακόμα καινοτομία, κάτι που θα πω ότι αυτό είναι καθαρά Microsoft, καθαρά Windows 10 που δεν θα υπήρχε άλλου, που δεν το έχω δει άλλου, αυτό. Ωραία, λοιπόν, εμείς είχαμε εργασία να απτύξουμε μια εφαρμογή για φορητές συσκευές δηλαδή δεν ήταν βιβλιογραφική εργασία. Γενικά για εφαρμογές σε φορητές συσκευές μπορούμε να έχουμε native εφαρμογές ή όχι native εφαρμογές. Συγκεκριμένη χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα του Ionic και είναι μη native, αλλιώς μπορούμε να αναφερθούμε σε αυτές τις εφαρμογές ως ευρυδικές. Αλλά το θέμα είναι τι πλεονέκτημα έχει αυτό και γενικά το πλεονέκτημα είναι η μεταφρυσιμότητα από διαφορετικές πλατφόρμες, δηλαδή μια εφαρμογή μπορεί να τρέχει σε διαφορετικές συσκευές χωρίς σχεδόν καθόλου αλλαγές. Τώρα τι είναι το Ionic. Είναι ανοιχτού κώδικα SDK για ευρυδική αναπτύξη όπως ανέφερα πιο πριν, το οποίο αναπτύχθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία το 2013 και βασίζεται στο Angular και το Cordova. Το οποίο το ένα είναι... ...το οποίο υποστηρίζει αρκετά και το Cordova είναι της Apache Foundation, που την έχει υιοθετήσει και η Adobe που έχει μια δικά της έκδοση, που την ενισχύει αρκετά τελευταία και είναι αρκετά δυνατές τεχνολογιές και ιδιο, και χρησιμοποιείται αρκετά ευρεως. Και εδώ πέρα να πάλι λέμε τις λεπτομονίες αυτές, να πούμε και αυτά γενικότερα. Το AngularJS και το Cordova ουσιαστικά είναι τεχνολογίες που είναι οι τριπλέτα HTML, CSS, JavaScript, που έχουμε γνωρισει σε Web εφαρμογές κυρίως και επειδή έχουνε αρκετά καλή βάση πλέον, η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν και για mobile εφαρμογές με κόστος λίγης συμπεριφοράς βέβαια, αλλά με αρκετές δυνατές και γρήγορες δυνατότητες prototyping και σε πολλές πρατφόρμες, κύριε από αυτά είναι Android και iPhone όπως ξέρουμε αλλά και σε άλλα. Firefox πολύ εύκολα που έτσι κι αλλιώς βασίζεται σε HTML, CSS και JavaScript και σε Browsers εννοείται παράλληλα, που είναι πολύ φοβολικό και γενικά είναι κάποιες τεχνογραφίες που πλέον ξέρουν όλοι, οπότε είναι αρκετά εύκολο να ξεκινήσει κανείς και εμείς που ασχολούμε με την εργασία, ουσιαστικά ήμασταν αρχάριες σε αυτά τα θέματα και μέσα σε μια μέρα φτιάξαμε μια κανονική εφαρμογή mobile. Τώρα η εφαρμογή δική μας, στην ουσία φτιάξαμε μια εφαρμογή η οποία υπολογίζει τις ισοτιμίες διαφορετικών νομισμάτων και γλιτώνει τους χρήστες από αναζητή στο διαδίκτυο, το οποίο τουλάχιστον εγώ έχει τύχει να το κάνω αρκετές φορές, να μπω στο διαδίκτυο και να ψάχνω ισοτιμία αλλά με το συγκεκριμένο τρόπο νομίζω είναι πολύ εύκολο και υποστηρίζει η ενημέρωση των δεδομένων σε ημερήσια βάση, το οποίο νομίζω το αναλύουμε λίγο παρακάτω. Κάπως έτσι είναι η εφαρμογή. Πάνω διαλέγουμε τα δύο νομίσματα που θέλουμε να μετατραλώσουμε από και προς, από κάτω μας δίνει την ισοτιμία των νομισμάτων αυτών και επίσης από κάτω υπάρχει μια μικρή αριθμομηχανία ας το πούμε που μετατράπη τα λεφτά από τον νομίζω που θέλουμε σε κάποιον άλλο. Αυτό που ανέφερα πριν δεν ξέρω αν ακούστηκε ήταν ότι υποστηρίζει η ενημέρωση των δεδομένων σε ημερήσια βάση. Νομίζω το αναλύουμε και πιο κάτω αλλά το γιατί γίνεται αυτό, δηλαδή θα δεχθεί μια φορά κάθε μέρα νέα δεδομένα, τα οποία κρατάει αποθηκευμένα. Η εφαρμογή τραβάει τα δεδομένα μέσω ενός API και επιστρέφονται σε JSON μορφή και μετά μπορεί η εφαρμογή να τα χρησιμοποιήσει. Αυτό που λέμε εδώ ότι ως βάση χρησιμοποιεί το δολάριο των EPA σημαίνει ότι κρατάει την ισοτιμία κάθε άλλο νομίσματος σε σχέση με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών, οπότε αν εμείς θέλουμε να υπολογίσουμε μεταξύ δυο άλλων νομισμάτων, υπολογίζουμε πόσα δολάρια είναι, ας πούμε 10 ευρώ πόσα δολάρια είναι και μετά στη συνέχεια πόσο είναι σε σχέση με το άλλο νόμισμα. Και ο λόγος που το έκαναμε αυτό ήταν ότι το API σαν βάση χρησιμοποιεί το δολάριο και μας δίνει μετατροπή σε 168 άλλα νομίσματα. Γενικά ό,τι υπάρχει σε παγκόσμιο χρηματιστήρια. Για αυτό χρησιμοποιούμε ένα API που δίνει το site Open Exchange Rates και το free model που μας δίνει παρέχει μόνο 1000 κλήσης το μήνα, γι' αυτό χρησιμοποιήσαμε να το περιορίσουμε σε μία αναβαθμή στην ημέρα, που συνήθως είναι αρκετή επειδή δεν υπάρχει αρκετή διαδικασία καθημερινά σε κάθε νομισμα. Και έχουμε έτσι αρκετά καλή ακρίβεια νομίζω. Αυτά για το API νομίζω. Ναι, τα νομίσματα εδώ πέρα εμφανίζονται με τα όνομα τους. Το πώς επιλέγεις ποιο νομίσμα θέλεις εμφανίζεται σε μία λίστα. Όσο ρε επιλογή χρησιμοποιεί την ισοτιμία ευρώ δολαρίου, δηλαδή μόλις άνοιξε χρήση στην εφαρμογή εμφανίζεται αυτό. Επειδή σκεφτήκαμε ότι ίσως είναι πολύ συχνό τουλάχιστον για μας εδώ. Αλλιώς μόλις επιλέγει κάποιο άλλο εμφανίζεται κατευθείαν η αντίστοιχη ισοτιμία. Δεν χρειάζεται να πατήσει κάποιο άλλο κουμπί. Και αυτό που ανέφερε πριν ο Σοχήνης είναι ότι έχει κάτι σαν αριθμομηχανή στο κάτω μέρος. Επιλέγει χρήση σε ένα ποσό, ας πούμε 150 ευρώ και του δείχνει στο άλλο νόμισμα που έχει επιλέγει το αντίστοιχο ποσό. Αυτό που εξήγησε ουσιαστικά. Αυτό ότι δεν ανανεώνει συνεχώς τα δεδομένα, τα κρατάει τοπικά. Και ο λόγος που γίνεται είναι η περιορισμία από το API. Τώρα πώς μας βοήθησε η χρήση του Ionic. Ουσιαστικά όπως και είπα νωρίτερα, ενώ ήμασταν σχετικά αρχάρι με την τεχνολογία, μέσα σε μια καταφέραμε να φτιάξουμε μια εφαρμογή που μπορεί να δουλέψει και σε κινητά, και iPhone, και Android, αλλά και σε browser. Και επίσης ο κώδικας JavaScript που γράψαμε είναι αρκετά μεταφέρσιμος, ώστε να χρησιμοποιηθεί και αλλού. Μας δίνει γενικά μια μεγάλη ευελιξία. Ενώ σε άλλες πηχείς Android θα χρειαζόμασταν να γράψουμε σε Java, να φτιάξουμε αρκετές βιβλιοφήκες που δεν είναι έτοιμες στη δόσα. Ενώ εδώ πέρα το Ionic μας έχει πακατάρει πολλά πράγματα μαζί. Μας δίνει όλα αυτά που χρειαζόμαστε άμεσα. Και επίσης η JavaScript κρίσιμη και αλλιώς και σε αρχή είναι μια πολύ παραμετροπίσιμη γλώσσα. Μπορείς να προσφέρεις εύκολα βιβλιοφήκες και τα λοιπά. Μας πήρε οχισιαστικά 10 ώρες να φτιάξουμε αυτό το πράγμα. Και επίσης δίνει και πολλές διευκολύνσεις στα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα μπορούμε να δείξουμε κιόλας. Κατευθείαν όταν γράφουμε κώδικα μπορούμε να δείξουμε ένα server και να έχουμε κατευθείαν τις αλλαγές που κάνουμε στο browser όπως βλέπετε. Οτιδήποτε αλλαγή κάνουμε στο κώδικα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να κάνουμε κάποια αλλαγή. Χωρίς να κάνουμε compile, χωρίς να κάνουμε refresh στο browser κατευθείαν εκεί πέρα. Και επίσης υπάρχουν και εργαλεία που μας δείχνουν όλες τις μεταβλητές που έχουμε εκείνη τη στιγμή και τις στιγμές που παίρνουν. Που γενικά βοηθάει πάρα πολύ σε σύγκριση με χρήση ενός σκίνου του ή emulator. Είναι μια καφιστέρηση και γενικά είναι δύσκολο όταν βρούμε τη κατάσταση της εφαρμογής εκείνη τη στιγμή να βρούμε bugs κλπ. Αυτό νομίζω είναι το κύριο. Μετά την παρουσίαση που είδαμε στο προηγούμενο μάθημα του τραγουδιού του ATM Δεν Έχει Λεφτά τώρα η επόμενη παρουσίαση είναι μετατροπές νομισμάτων. Οπότε την δραχμή την βάλατε μέσα. Ακόμα δεν υπάρχει έτσι. Λοιπόν και να είστε καλά παιδιά. Τα λέμε. Εμείς κάναμε και εμείς όπως τα προηγούμενα παιδιά τα Windows 10. Είμαι ο Κωνσταντίνος Πατσίκας και ο Σταύρος ο Μέκεσης. Τα Windows 10 είναι το επόμενο ετολικό σύστημα το οποίο ετοιμάζεται να βγάλει στην κυκλοφορέα η Microsoft. Τα Windows 10 πρώτη δοκιμαστική προέκδοση ήταν 1 Οκτωβρίου του 2014. Υπολογίζεται και έχει δημοσιευτεί ότι θα βγουν στις 29 Ιουλίου η τελική έκδοση του Windows 10. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θα είναι διαθέσιμα τα Windows 10. Θα προσφέρουν χωρίς χρέωση για τους χρήσεις του Windows 7 και του Windows 8.1. Σημαντικό είναι να πούμε ότι για την εργασία του Windows 10 τα τρέξαμε σε virtual machine στο virtual box. Είχαν πολλές δυσκολίες για την εγκατάσταση. Ήταν δοκιμαστικές ακόμα και είχαν τεράστιες δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να έχουμε μια πρώτη άποψη. Σύμφωνα με τον Jerry Nixon, ο οποίος είναι ένας προγραμματής Microsoft, μας λέει ότι τα Windows 10 θα είναι το τελευταίο λειτουργικό που θα βγάλει η εταιρεία, καθώς μετά θα κάνει απλά συνεχόμενες ανανεώσεις και αναβαθμίσεις, ώστε να μην είναι τα Windows 10. Βασικά αυτό που καταλάβαμε με την εμπειρία που ασχοληθήκαμε για την εργασία, είναι ότι θέλει να χάσει το χαμένο έδαφος η Microsoft, που πάει να χάσει από τα Macintosh, από τα Linux που ίσως ανεβαίνουν, από τα κινητά τα Android, και πάει να φέρει τη τεχνική που έχει στο XP. Να έχει μια παραφορά προς τα πίσω, να γίνει προς τα εφτά, αλλά να πάρει το χαμένο κόσμο που έχει χάσει από τα XP και ύστερα. Η πρώτη, όπως είπαμε, έκδοση ήταν η Windows Technical Preview, κυκλοφόρηση που είσαμε μηδί με Οκτωβρίου. Οι χρήστες, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Windows Insider, θα βγουν πριν σε κάθε αυτομέτρηση ένα μέρος για το Windows 10. Με αυτόν τον τρόπο η Microsoft θέλει προφορίας από τους χρήσεις, σχετικά με τις αλλαγές που θέλουν να πραγματοποιήσουν το Windows. Και έτσι βάζουν και στην ανάπτυξη. Αυτό είναι για τη δοκιμαστική έκδοση που είχαμε και εμείς. Ας αρχίσουμε με το start menu, που είναι η πρώτη διαφορά που βλέπει κάποιος με το που ξεκινάει το λειτουργικό, το οποίο εξαφανίζονται τα tiles στα παλιά και οι παλιά οθόνοι σαν έναρξη, να το πούμε, του Windows 8.1 και Windows 8. Καθώς εφανίζονται οι παλιά οθόνοι με την έναρξη, απλά τα tiles έχουν εσωματωθεί δίπλα από εκεί που υπήρχαν στα Windows 7. Πάνω αριστερά μεταφέρεται ο λογαριασμός του χρήστη, ο οποίος μπορεί να κάνει αλλαγή εικόνας ή να επενεργοποιήσει τον υπολογιστή, αν και λένε ότι στη τελική έκδοση τους θα βρίσκονται κανονικά κάτω αριστερά λεπτομέρειες, όπως και για την επενεργοποίηση που είναι από δίπλα. Ένα σημαντικό που εντοπίζεται στα Windows 10 και είναι από αυτά που βλέπει κανείς όταν αρχίζει να το πρωτολειτουργεί, είναι ότι κάτω στην μπάρα εναρξής, ο χρήστης μπορεί να πατήσει αναζήτηση. Να ζητήσει πληκτρολογή, οτιδήποτε πληκτρολογή μπορεί να αναστηθεί, είτε τοπικά στον υπολογιστή που βρίσκεται στο σκληρό του δίσκο, είτε κατευθείαν γίνεται μέσω του Bing, δηλαδή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την πλατφόρμα. Με το που πατάει μια χρήση, φανείζονται αποτέλεσματα που είναι στον Bing και από εκεί ο χρήστης προλογείται στον browser κατευθείαν. Όπως είπαμε και πριν, τα tiles εφανίζονται δεξιά από εκεί που είναι το κανονικό μενού που έχουμε συνηθίσει στα Windows 7, καταργώντας την παλιά οθόνη που υπήρχαν, λόγω και παραπώνων διάφορων χριστών. Πατώντας με δεξί κλαίμεντα ένα tile μπορούμε να το φέρνουμε το start menu, να το προσθέσουμε στην γραμμή εργασίας, να το πεκατήσουμε απευθείας στην εφαρμογή, να αλλάξουμε το μέγεθός του, καθώς και να επενεργοποιήσουμε και να επενεργοποιήσουμε τις ευθόμενες συνημερώσεις. Μπορούμε να το κάνουμε drag and drop, να το σύρουμε, να βάλουμε όσα θέλουμε, να τα μικρύνουμε και να τα μεγαλώσουμε. Ακόμα μια δυνατότητα που προσφέρει το start menu είναι αυξομίωση του μεγέθους του, για να μην εξαφανίζει μέρος της επιφάνισης εργασίας, μπορούμε να το μικρύνουμε όσα θέλουμε, καθώς και να επενεργοποιήσουμε όλα τα tiles από εκεί, και να έχουμε όσο πιο μικρό και συγκεκριμένο το χρειαζόμαστε, για να μας εμποδίζει στη δουλειά μας. Ουσιαστικά με το ξεκαρφίτσομα όλα τα tiles, άμα δούμε το Windows 10 και το Windows 7 είναι σχεδόν ίδια, αλλάζουν κάποια γραφικά στοιχεία, αλλά για έναν τον που δεν ξέρει κι άλλος ο πολιτικός, του φαίνεται ακριβώς ίδια. Μπορεί να γίνει αλλαγή του χρώματος του μπαριθόνου, καθώς είναι πολύ παραμετροποιήσιμα, και μπορεί να διαλέξει και χρώματο το tiles ή ολόκληρο το μενού, να το διαμορφώσει όπως αυτό θέλει κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενες γενιές. Το task view τώρα είναι μια από τις δυνατότητες του Windows, που δεν υπήρχαν στις επόμενες εκδόσεις. Ο χρήστης μπορεί να καταργείται ουσιαστικά το Alt και τα που έχουμε συνηθίσει, και μπορεί να κάνει μια πιο εύκολη εναλλαγή μεταξύ των ανοιχτών εφαρμογών και των οθονών που έχει και διαχειρίζεται. Μπορεί να δημιουργήσει ένα desktop, μπορεί να πατήσει το κουμπί desktop, να πατήσει ποιες εφαρμογές θέλει να ανοίξει, να δημιουργήσει όσα τέτοια desktop χρειάζεται και που είναι απαραίτητα, και ύστερα επιλέγοντας αυτό εδώ το κουμπί κάτω, μπορεί να διαλέξει οποιο από τις εφάνειες θέλει να δουλέψει. Σε κάθε επιφάνεια εμφανίζεται πηχή άμα έχει ανοιχτώ το store κάπου και το browser κάπου αλλού, εμφανίζει ότι είναι ενεργό, αλλά δεν εμφανίζει στη κεντρική οθόνη. Ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει ότι κάνουν τα κινητά με τις διαχείρισσες των εφαρμογών. Αυτό είπαμε θα έχει και υπεραιτέρων βελτιώσεων που περιμένουμε να τη δούμε. Όπως είπαν και τα παιδιά που παρουσίασα, το File Explorer έχει κάποιες συμβελτιώσεις, καθώς περιλαμβάνει πλέον το Home, προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση σε αγαπημένους τοποθεσίες και σε περιοχές που επισκέφτηκε η πρόσβατα χρήσης για να διευκολύνεται. Επίσης μπορεί να κάνει share, στέλνοντας mail αυτά που θέλει τα στοιχεία ή να τα νεβάζει κατευθείαν στο OneDrive και να διχύζεται κατευθείαν από εκεί τα αρχεία του. Ουσιαστικά προσπαθούν να το κάνουν όπου ισχύει τα κινητά με γρήγορο share, κοινοποίηση. Εμείς που είμαστε και από σχολή πληροφορικής, που μας ενδιαφέρει η γραμμή εντολών, αυτή προσπαθεί η Microsoft να την κάνει λίγο πιο σύγχρονη, να την εξελίξει γιατί είχε μείνει στασιμοδέ και πολλά χρόνια. Ουσιαστικά πρόσθεσε λειτουργίες για συντομές για ενέργειες όπως αντιγραφή, επικόλυση και αποκοπή, ώστε να οι προχωρημένοι ανθρώπιστες να ικανοποιηθούν και αυτοί πιο πολύ. Ένα πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσει στα Windows 8 ήταν ότι οι εφαρμογές όλες που κατέβαιναν από το Windows Store εμφανίζονταν σε ολόκληρη τουθόνη και δεν μπορούσε να το κάνει η αλλαγιστοποίηση. Ουσιαστικά ήταν όλα σε full screen. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα το οποίο ξεπερνιέται στα Windows 10 και μπορεί ο χρήστης να αλλάζει το μέγεθος του παρθύρου του κανονικά. Καλησπέρα. Εγώ τώρα θα κάνω μια εισαγωγή στους διαχειριστές παραθύρων γενικά και σε μια, ας το πούμε, καινοτομία εντός εισαγωγικών. Κάτι που ξαναανακάλυψε η Microsoft για τους λεγόμενους styling διαχειριστές παραθύρων. Καταρχάς υπάρχουν δύο μεγάλες κομμάτια. Οι πρώτοι είναι οι λεγόμενοι stack based, δηλαδή βασισμένοι σε στίβα. Για παράδειγμα, ανοίγω ένα παράθυρο, το επόμενο παράθυρο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πρώτο, το τρίτο πάνω από το δεύτερο και ούτε καθεξής. Και με τη σειρά που τα έχω ανοίξει, κλείνω πρώτα το τρίτο, κλείνω έπειτα το δεύτερο. Ενώ αυτό το χαρακτηριστικό που εισάγει πλέον στην νέα έκδοση του Windows η Microsoft, ακολουθεί τη φιλοσοφία των tiling based διαχειριστών παραθύρων. Τι είναι tiling based? Την ουσία είναι πολλαπλά, μη επικαλυπτόμενα παράθυρα στην ίδια επιφάνεια εργασίας, στο ίδιο workspace. Αυτά τα παράθυρα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είναι σχηματισμένα σε τετράγωνα, δηλαδή πρώτα απ' όλα, έστω ότι θέλω να ανοίξω δύο παράθυρα. Καταρχάς θα διαρρέσω δια του δύο την οθόνη αυτόματα. Υπάρχει ο αλγόριθμος που διαιρεί αυτόματα στα δύο την οθόνη. Το πρώτο μισό το καλύπτει το ένα παράθυρο, το άλλο μισό το καλύπτει το δεύτερο παράθυρο. Αν θέλω να ανοίξω και τρίτο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για την τοποθέτηση του τρίτου παραθύρου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε στο πρώτο μισό της επιφάνειας εργασίας να τοποθετηθεί το ένα παράθυρο και στο άλλο μισό να τοποθετηθεί ένα συνένα, σαν τετράγωνα δηλαδή στο δεύτερο μισό. Επίσης θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τέσσερα παράθυρα, ένα, δύο, τρία, τέσσερα και ούτω κάθε εξής. Αυτό το χαρακτηριστικό ιδιαίτερα για όσους χρειάζονται δύο οθόνες, ιδιαίτερα οι προγραμματιστές, που θέλουν στο πρώτο μισό να διαβάζουν λόγω χάρη το documentation της γλώσης προγραμματισμού και στο άλλο μισό να προγραμματίζουν στο editor. Είναι πολύ χρήσιμο λοιπόν για τους προγραμματιστές ιδιαίτερα αλλά και για άλλες κατηγορίες χρηστών. Μια εικόνα λοιπόν βλέπουμε εδώ πέρα αυτοματοποιημένα πλέον καθώς ανοίγω το πρώτο παράθυρο. Είπαμε, στην αρχή καλύπτει το πρώτο μισό... Συγγνώμη, το πρώτο παράθυρο καλύπτει αρχικά όλη την επιφάνεια εργασίας. Ανοίγω το δεύτερο, διαιρείται δια του δύο η οθόνη. Ανοίγω το τρίτο, πλέον θα μπορούσε να τοποθεθεί το πρώτο παράθυρο όλο να είναι αυτό εδώ. Και το δεύτερο και το τρίτο να είναι εδώ πέρα. Και τα τέσσερα παράθυρα βλέπουμε ότι έχουν τοποθετηθεί έτσι σαν παραλληλόγραμμα. Ναι, υπάρχει κάποια συντόμευση για να διαλέξουμε τι εκδοχή θα θέλαμε. Σε ποιο μισό θα είναι τοποθετημένο το παράθυρο και ούτω καθεξής. Βέβαια, σε άλλα συστήματα υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ έναν πολύ ωραίο διαχειριστή παραθύρων. Αυτός χρησιμοποιεί έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο. Δηλαδή όλη τη δουλειά δεν την κάνεις με συντομεύσεις. Ανοίγεις τα παράθυρα και αυτό βρίσκει τον βέλτιστο τρόπο ώστε να τα τοποθετήσει. Και αν θέλεις να καταργήσεις αυτό τον αυτοματισμό, μπορείς να πας πλέον σε εχειρισμό. Και να διαλέξεις εσύ με κάποιες συντομεύσεις φυσικά πώς θα τοποθετήσεις. Ποια το Cortana μίλησαν... Ουσιαστικά αυτό το νέο που εισάγει για τα Windows 10 είναι η ψηφιακή βοηθότηση Cortana. Όπως ακούσαμε και πριν, είναι έμπνευση από το παιχνίδι Hellos. Η Cortana βελπιστεί ότι η Microsoft θα προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη Windows 10 και θα την κάνει έτσι πιο κοντά στη φορετή της συσκευή, τα Windows Phone. Μέσω της Cortana, στο χρήσης θα μπορέσει να βοηθήσει και να βοηθήσει. Μέσω της Cortana, στο χρήσης θα μπορεί να κάνει κατευθείαν να ζητήσει σκληρό δίσκο για συγκεκριμένα αρχεία απλά μιλώντας στον υπολογιστή του και θα καταλαβαίνει. Μπορεί να ζητήσει μια φωτογραφία απλά λέγοντας την ημερομηνία, να λέει φωτογραφία 30 Ιουνίου του 2015 και να φανείζει όλες τις φωτογραφίες που λήφθηκαν εκείνη τη μέρα ή αποθηκεύτηκαν σκληρό. Μπορεί ακόμα να στέλνει mail, ενώ μπορεί να εργάζεται σε ένα υπολογιστικό φιλοπήχηση στο Word ή στο Excel, να θέλει να στείλει ένα message στον αδελφό του, να πει στην Cortana, να στείλει αυτό το mail, σε αυτό το παραλήπτη, αυτό το περιεχόμενο και να το στέλνει η Cortana και αυτός απλά να μιλά και να κάνει ταυτόχρονα και τη δουλειά του. Κάνοντας το multi-tasking πηγαίνοντας σε κάποιο άλλο πίπεδο. Επίσης από τα χαρακτηριστικά τα οποία ξεχωρίζουν είναι η αντικατάσταση του Internet Explorer από το Microsoft Edge, το οποίο στην αρχή οι φήμες λέγονταν ότι θα είχε απλά Project Spartan, τελικά το όνομα σαν Microsoft για να ανήκει στο Project Spartan, το οποίο ανακοίνωσε στη συνέδριο του 2015. Σύμφωνα με τη Microsoft, αυτός ο νέος browser θα είναι διαθέσιμος σε όλες τις συσκευές, σε smartphone, tablet και υπολογιστές και θα τρέχει ξύσου καλά και σε όλες. Και θα έχει κατευθείαν την κορτάνα, οπότε μπορεί να υπολογούμαστε άνετα όπως κάναμε στα αρχαία μας με την κορτάνα. Να λέμε πάνε στο site αυτό, μπες στο άνθρωπο αυτό. Σύμφωνα με την ίδια τεμάξη ο φέτος που σας ανακοίνωσε στο συνέδριο, είπε ότι ο browser θα είναι ο μοναδικός που θα μπορεί να σημειώνει, να γράφει και να σχεδιάζει επιπροσθέντες επισημάνησης από θέση στο σελίδες. Σαν να χειροζόμαστε έναν πρόχειρο χαρτί, το φανταζόμαστε. Και είναι ουσιαστικά η Microsoft μέσω αυτού του πρότσιξου που προσπαθεί να την κατεστήσει στο ίντερνετ, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει από το κύρος του. Βάσει και γίνει ξανά το πιο γνωστό browser. Επίσης περιέχει ένα σημείο για την αποδίκευση άθλων ή άλλου περιγουμένου, που επιθυμεί να διαβάσει αργότερα. Κάνονται ουσιαστικά κάτι σαν αγαπημένα, αλλά σε πιο εύκολη λίστα. Επίσης είναι τα Windows 10 Universal Apps, που θα γεννιάσουν το νέο μοντέλο που περιγράψαμε. Είναι το νέο όνομα για το Metro Apps, Modern Apps και Windows Store Apps, το οποίο αντικατέστησε τα Windows 8.1 και τα Windows 8. Και θα είναι σε θέση να τρέξουν όλες τις συσκευές. Αν αμένω να το δούμε αυτό. Επίσης, ένα από τα σημεία που ποντάρει πάρα πολύ η Microsoft είναι να μπει ξανά στον επιχειρηματικό τομέα. Καθώς έχει κάτι να το κάνει αυτό από τα Windows XP. Όπως αν δούμε και στην Ελλάδα όλες οι επιχειρήσεις τα Windows XP τρέχουν ακόμα, δεν έχουν ανανεωθεί. Κάποιες από αυτές για να μπουν άδεια πηγαίνουν και στα Linux. Ευελπιστοί ότι με τα Windows 10 θα πάρει το χαμένο όδαφος που έχασε από τα Windows 7 και 8. Και κυρίως και της οικονομικής χρήσης αλλά και της χρηστίας που αντιμετώπισαν οι αρχάροι χρήστες που είχε στα Windows 8 και 8.1. Και αυτό το που προσπαθεί κιόλας το δείχνει και με την πράξη της όσοι έχουν ο Windows 7 να πηγαίνουν κατευθείαν ένα νέο στα Windows 10 μην πληρώνονται νέες άδειες. Επίσης υπόσχεται νέες δυνατότητες όπως το συμπεριλαμβανομένο νέος προσαρμοσμένου καταστήματος και την προστασία των ιτερικών δεδομένων. Οι πληροφορίες είναι κυρίως από το site της Microsoft που χρειαστήκαμε αλλά κυρίως χώρους που εργαστήκαμε ήταν στο VirtualBox που τρέξαμε τα Windows 10 και όλες δυνατότητες και απλά κάποιες βιβλιογραφικές πληροφορίες που χρειαστήκαμε. Και κάτι κλείνοντας πολύ γρήγορα. Πλέον βλέπουμε ότι η Microsoft ξεκινά να ακολουθεί περισσότερο ευέλικτες μεθόδους για την ανάπτυξη του λογισμικού, δηλαδή καταρρεγούνται αυτό που λέμε εκδόσεις 8, σταματάει πλέον στη 10 και το μοντέλο που ακολουθεί είναι το λεγόμενο rolling. Στην ουσία δηλαδή τελειώνει αυτό το παλαιομοδίτικο μοντέλο του καταράκτη. Αυτά έχουμε να πούμε, ευχαριστούμε πολύ. Εργασία μου ήταν προγραμματιστική αλλά έχω κάνει και κάποια εισαγωγικά ας πούμε. Το Android είναι λειτουργικό σύστημα όπως είναι γνωστό. Κύριε εφαρμογή, κύριος προσανατορισμός του είναι η χρήση σε οθόνες αφής, σε συσκευές με οθόνες αφής. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν και υποστηρίζονται καλά αυτές οι πράξεις, το sweeping, tapping, pinching και άλλα. Επίσης σε άλλες συσκευές που υποστηρίζουν καλά και του και καλά Android είναι οι έκφρας τηλεοράσεις και οι φορετές συσκευές όπως τα smartwatches. Να εδώ πέρα ας πούμε τα smartwatches. Αυτά τα δύο συγκεκριμένα είναι δύο πιθανές χρήσεις. Ας πούμε εδώ πέρα έχει δρομολόγια αεροπορικά και κάτω καιρό. Οφέοι που έχουν τη χρήση των smartwatches είναι άμεση πρόσβαση δεδομένα υπηροφορίες. Είναι όπως το κινητό αλλά ένα ακόμα πιο βαθύ επίπεδο. Επίσης με αυτό μπορείς να επεξαρτηθείς κάπως από το κινητό γιατί έχεις το ρολό υπό το αντικαταστά. Επίσης μπορείς για fitness δηλαδή να πάει αλλοστρέξιμο και να το έχεις στο χέρι του. Είναι πιο εύκολο, πιο εύκολο και για μουσική θα μπορούσε. Εδώ είναι εναλλακτικές μοφές θα μπορούσε να υπάρχουν wearable που είναι τα γελιά. Είναι και δίπλα κάτι διάμεσο σε κινητό και σε φορετό ας πούμε. Android TV, εντάξει μπορεί να γίνει κάποια δίπλα τηλεόραση με μια συχηβή σαν γευτή. Προσθεστικά είναι σαν το όπως είναι ο πύργος για το υπολογιστή, για τηλεόραση. Εντάξει βέβαια υπάρχουν και μέσα σωματομένα. Χρήσης της τηλεόρασης Android θα μπορούσε να είναι παρακολούθηση τηλεόρασης από διαδικτυακές πηγές. Δηλαδή δεν χρειάζεται πλέον τη κεραία που είχε στην κανονική, χρειάζεται η ίντερνετ απλά. Υπάρχουν εφαρμογές όπως το Hulu και το YouTube που υπάρχουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και γενικότερα για browsing στο ίντερνετ. Μετά επίσης το Android υποστηρίζει καλά την διαμοίραση της εικόνας ανάμεσα σε αθόνες και σε συκευές που έχουν Android. Δηλαδή από ένα κινητό μπορείς να δώσεις την εικόνα που έχεις στην οθόνη σε ένα Android TV πολύ εύκολα. Επίσης υπάρχουν και προοπτικές για gaming. Εγώ έκανα προγραμμάτισα με Java με χρήση του Android SDK. Το IDE που χρησιμοποιήσα το Android Studio, που νομίζω είναι το πρώτο IDE που είναι καθαρά για Android. Τελευταία έκδοση του Android είναι αυτή, Lollipop 5.1, το API level του τελευταίου 22. Για μένα έβαλα 10, επειδή το κινητό μου είναι παλαιό και δεν υποστηρίζει πιο μετά. Γενικά η εφαρμογή μου είναι ένα ερωτηματολόγιο. Ουσιαστικά η πρώτη εικόνα είναι αυτή που διαπλήνει βασικά, αλλά έχει από πίσω δουλειά. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται από πίσω συνδέεται με μία βάση των δομένων που έχω στήσει στο site που παρέχεται την σχολή. Από εκεί πέρα παίρνει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, δηλαδή το ερωτηματολόγιο σωστικά και το που θεκεύει τοπικά στο κινητό. Αυτό γίνεται ένα service που είναι στο server με PHP που το έχω κάνει και επιστρέφει τα δομένα σε μορφυγέισιον. Μετά όταν ανοίγει το ερωτηματολόγιο υπάρχει το νέο activity που ουσιαστικά εφανίζει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Εκεί πέρα μπορεί ο χρήστος να επιλογηθεί με τις ερωτήσεις είτε με swipe είτε με τα κουμπιά next previews και αποθοκεύονται προσωρινά οι απαντήσεις στο κινητό. Η τύπη που έχω φτιάξει πιθανή τύπη ερωτήσεων και απαντήσεων είναι πολλά από τις επιλογές στον κλασικό επιλέγεις όσα κουτάκια θες. Μετά το δεύτερο είναι κείμενο ουσιαστικά σεμπειρώνει σε ένα κείμενο σε ένα πεδίο ό,τι κείμενο θες. Και τρίτο είναι ένα από τα παρακάτω ας πούμε είναι ready button μπορείς να επιλέξεις μόνο μία επιλογή. Δημιουργήσαμε μία εφαρμογή η οποία είναι στην ουσία ένα σεξ ομοιωτή synthesizer. Εμείς την ονομάσαμε piano app εδώ είναι μία καινοτόμα εφαρμογή στην ουσία δεν είναι μόνο μία εφαρμογή αλλά είναι ένα πακέτο εφαρμογών. Το οποίο έχει δημιουργηθεί τόσο για τα συστήματα windows όσο και για τα συστήματα android. Έχει αναπτυχθεί σε γλώσσα java στη standard edition στην τελευταία της έκδοση και ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να προσφέρουμε ευελιξία στην ανάπτυξη της εφαρμογής για πολλά λειτουργικά. Εμείς το κάναμε για windows και android αλλά αυτό μπορεί να γίνει στη συνέχεια και σε ios. Η ανάπτυξη τώρα έγινε σε windows στην τελευταία έκδοση του netbeans ενώ σε android έγινε στο android studio το οποίο είναι πλέον το επίσημα υποστηριζόμενο λειτουργικό για ανάπτυξη εφαρμογών σε android καθώς netbeans και eclipse ας πούμε θεωρούνται πλέον παροχημένα. Συνολικά αναπτύχθηκαν τρεις εφαρμογές οι οποίες είναι η piano server και η piano client που είναι για τα windows και έχουμε και την piano client η οποία είναι για το android. Είναι συμβατές οι εφαρμογές που είναι για android με την έκδοση kitkat 4.42 και πάνω ενώ αυτές των windows είναι από 7 και πάνω 7.8.1 και μελλοντικά στα 10. Τώρα στο οπτικό περιβάλλον της εφαρμογής για τα windows πάντα έχουμε ένα εικονικό synthesizer όπως είπαμε. Έχουμε λευκά και μαύρα πλήκτρα τα οποία αντιστοιχούν στις νότες και στις διέσεις τους αντίστοιχα. Έχουμε προσθέσει βεστισία στα πλήκτρα τα οποία στο πέρασμα του cursor από πάνω τους χωρίς κάποια πίεση αλλάζουν φωτισμό. Ενώ όταν πιέζονται αλλάζουν και μορφή και ουσιαστικά έχουμε μια εικονική βύθιση του πλήκτρου ουσιαστικά σαν να πατάμε ας πούμε ένα πλήκτρο κανονικά. Έχουμε επίσης προσθέσεις από πάνω κάποια πλήκτρα τα οποία είναι τα όργανα τα οποία μπορεί ο χρήστης να επιλέξει να ακούγονται, οι ανάλογες νότες τους δηλαδή. Και αυτά τα όργανα είναι το double bass, τα steel drums, ένα πιάνο, ένα ελεκτρικό πιάνο και υποδιακή λύρα. Επίσης από κάτω έχουμε προσθέσει τις λειτουργίες των server. Αυτό ήταν και το βασικό τμήμα της εργασίας μας, δηλαδή η επικοινωνία μέσω socket των εφαρμογών αυτόν που δημιουργήσαμε εμείς, του πακέττου εφαρμογών. Και επίσης δημιουργήσαμε και ένα text area το οποίο είναι λευκό, μαζί με ένα text field στο οποίο μπορούμε εμείς να γράφουμε μηνύματα και να επικοινωνούν εφαρμογές μεταξύ τους. Είναι μια μορφή ανφίτρομης επικοινωνίας που εμείς δημιουργήσαμε για να μπορούν και να επικοινωνούν οι χρήστες, αλλά και να βλέπουμε τι στέλνουν οι εφαρμογές σε μία στην άλλη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ας πούμε στο double shooting όπως θα δούμε μετά. Τώρα δημιουργήσαμε και την ανάλογη εφαρμογή σε Android. Έχει όμοιες αρχές με τον Windows. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο καθορισμός του server μέσω του IP και της πόρτας του πόρτας γίνεται απευθείας από την εφαρμογή. Αυτό είναι κυρίως για λόγους ευχρηστίας γιατί είναι πιο δύσκολο ένας χρήστης Android να το κάνει μέσα από τον κώδικα. Δεν υπάρχει δυνατότητα chat η οποία επενεργοποιήθηκε κυρίως για λόγους χρηστικότητας στο Android φυσικά γιατί είναι πολύ μικρές οι οθόνες και είναι πιο δύσκολο ας πούμε να γράψει κάποιος γρήγορα και τα λοιπά και να επικοινωνήσει μέσα αυτής. Τώρα θα δούμε την ενέθνωση σόκετς η οποία είναι πολύ σημαντική ας πούμε για την εργασία μας. Τα σόκετ τα οποία ξεκίνησαν από το Unix. Υπήρχε ένα σύστημα εισόδου εξόδου στα πρώτα σόκετς το οποίο στηριζόταν στις διαδικασίες open, read, write και close που αντίστοιχα άνοιγε το αρχείο ας πούμε, διάβαζε ή έκανε εγγραφή σε αρχείο και στο τέλος έκλεινε το αρχείο. Φυσικά όμως τα σόκετς δεν έμειναν εκεί. Με την πάραδο των χρόνων επικτάθηκαν οι λειτουργίες τους και πήγαμε όχι στην επικοινωνία λειτουργικών συστημάτων είχαμε επικοινωνία στη χρήση των φορητών συσκευών και κυρίως στην επικοινωνία μεταξύ διεργασιών το οποίο μας ενδιαφέρει και άμεσα εμάς. Όσο ορισμός ένα σόκετ είναι κάτι τελικό σημείο ενός αμφίδρομου διάβολου επικοινωνίας φυσικά είναι δύο διεργασίες που πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία του σόκετ και της ένωσης και η ταυτοποίηση μεταξύ των δύο και η συνένωση γίνεται με τη χρήση των IP εκεί βασίζονται τα σόκετ. Είχαμε συνδέσει και τα τρία. Υπήρχε ταυτόχρονη σύνδεση και των τριών εφαρμογών δηλαδή και της εφαρμογής των Windows με την αντίστοιχη client των Windows και με την αντίστοιχη των Android οι οποίες λειτουργούσαν ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα TCP σόκετ τα οποία στην ουσία είναι οντότητα σαν αντικείμενο υλοποιήτες στην Java έτσι όπως το υλοποιήσαμε εμείς μέσω της οποίας ανταλλάσσονται τα δεδομένα τα οποία στην προηγούμενη περίπτωση είναι οι νότες οι οποίες παίζονται σε έναν client ας πούμε και τις αναγνωρίζει και ο server. Προγραμματιστικά έχουμε μια ροή σόδου που ουσιαστικά διαβάζει το τι πατάει ο χρήστης δηλαδή διαβάζει κάποια δεδομένα που αναφέρονται στις νότες που παθιούνται και γράφονται στη ροή εξόδου από το σύστημα και τις αναπαράγει τελικά ο server μας ενώ τις αναπαράγει ταυτόχρονα και ο client. Ιδιαίτερα τώρα στην Java υπάρχει πρόνοια για αυτές τις διαδικασίες δηλαδή η Java μας βοηθάει σε αυτό το πράγμα και γι' αυτό και επιλέχτηκε ώστε να μην διαφέρουν δηλαδή το γράψουμε με το διάβοσμα από και σε ένα αρχείο να μην διαφέρουν και είναι κάτι το οποίο βοηθάει πολύ το προγραμματιστή. Στην περίπτωση πολλών socket έχει τη δυνατότητα ο server να αντιστοιχίζεται κάθε μια σύνδεση πρέπει να έχει ένα δικό της socket αλλά ο server μπορεί να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με πολλές άλλες συσκευές, με πολλούς clients ταυτόχρονο. Και η εξαφάνιση της σύνδεσης βέβαια συνεπάγεται με καταστροφή του socket και το αντίστροφο. Το μοντέλο client server χρησιμοποιήθηκε στη δικιά μας εφαρμογή, είναι ένα ευρύτατα διαδεδομένο μοντέλο στην εποχή μας, είναι το πιο διαδεδομένο μοντέλο. Ο εξυπηρετητής είναι μια διαδικασία σε έναν υπολογιστή η οποία αναμένει μια αντίδραση από έναν πελάτη δηλαδή στην ουσία αναμένει την αίτηση για παροχή κάποιας υπηρεσίας, παράσχει υπηρεσία στην ουσία, αρχικοποιείται αρχικά σε έναν υπολογιστή και βρίσκεται σε κατάσταση standby δηλαδή σε λύθαργο μέχρι κάποιος client να του κάνει μια αίτηση για υπηρεσία ώστε να ενεργοποιηθεί. Μόλις ο πελάτης αρχικοποιηθεί και στείλει μια αίτηση, τη λαμβάνει ο εξυπηρετητής ο οποίος παρέχει την υπηρεσία αν φυσικά μπορεί και μπορεί να δέχεται και αιτήσεις από πολλούς clients ταυτόχρονα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό ας πούμε σε εμάς γιατί έχουμε πολλές εφαρμογές οι οποίες μπορούν να ζητούν από το server να ενωθούν μαζί του. Όταν η εξυπηρετητής τελειώσει με όλους τους πελάτες τότε ξαναέρχεται η κατάσταση standby και είναι δυνατόν να λάβει νέες αιτήσεις για υπηρεσίες. Επίσης η επικοινωνία που έχουμε κάνει είναι αφίδρομε δηλαδή και ο server στέλνει στο client και ο client στο server. Δεν είναι μόνο το ένα. Τώρα εμείς πώς χρησιμοποιήσαμε το socket στην εφαρμογή μας. Εμείς δημιουργούμε μια επικοινωνία μεταξύ των εφαρμογών. Αυτή γίνεται μέσω του δικτύου Wi-Fi με τα TCP sockets τα οποία είναι σε Java. Έχουμε πολλές συσκευές που συνδέονται πολλές client στο server μας με το μοντέλο client server φυσικά όπως είπαμε πριν. Είναι ταυτόχρονη αναπαραγωγή του ήχου από όλες τις συσκευές. Αυτό βέβαια ελέγχεται. Μπορούν οι client συσκευές να παίζουν τον ήχο χωρίς να στέλνεται στο server ακόμα και αν είναι ενωμένες μαζί του. Δηλαδή υπάρχει το ανάλογο κουμπί on-off που γίνεται αυτό. Φυσικά υπάρχει επικοινωνία χρηστών με τη χρήση του chat όπως είδαμε πιο πριν στο interface. Μας δίνει τη δυνατότητα που πρόγραμμα αναπαραγωγής ενώτας διαφορετικού οργάνου σε κάθε συσκευή το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί κάποιος χρήστη να παίζει σε δυο συσκευές ταυτόχρονα δυο διαφορετικά όργανα. Ο τύπος και η μάρκα της συσκευής φυσικά δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα δηλαδή μας αφήνουν μια ελευθερία στο ότι θα χρησιμοποιήσουμε μια ευελιξία. Είναι απαραίτητη η συνεργασία του λειτουργικού μόνο με το πακέτο των εφαρμογών που δημιουργήσαμε εμείς. Τώρα στη διαδικασία ζεύξης έχουμε τη δημιουργία του server πατάμε το κουμπί start server όπως είδαμε πιο πριν και έτσι ο server αρχικοποιείται και είναι ορατός πλέον σε όποια συσκευή θέλει να ενωθεί μαζί του και πατώντας το πλήκτρο connect στην εφαρμογή client υπάρχει μια αίτηση για συνένωση. Έχουμε προριθμίσει το IP και το port στο οποίο θα σταλεί η αίτηση από τον client στο server αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει προγραμματιστικά μέσω του κώδικα ενώ ρυθμίζεται απευθείας στην εφαρμογή android για τους λόγους που προείπαμε ότι είναι πιο δύσκολο να μπει κάποιος στον κώδικα ας πούμε το android οπότε έχουμε ένα πεδίο το οποίο πάνω σε αυτό γίνεται άμεσα ο ορισμός του IP και της πόρτας. Όταν ληφθεί από το server η αίτηση επιβεβαιώνεται με παράθυρο και στο server και στο client φυσικά αν δεν ληφθεί κάποια αίτηση παίρνουμε μήνυμα αποτυχίας στο server και στο client. Αυτά φαίνονται παρακάτω έχουμε αρχικά πατάμε start server στο server πατάμε connect για να συνωνιωθεί μαζί του ο client και πατάμε αφού έχουμε ορίσει όπως είπαμε πρώτα την IP και την πόρτα στο android πατάμε και εκεί connect. Στην περίπτωση που γίνει επιτυχώς η σύνθεση παίρνουμε παράθυρο τόσο στο server όσο και στο client ότι ενώθηκε ενώ στην περίπτωση αποτυχίας ας πούμε γράφει ο server δίνει το ανάλογο μήνυμα no client available σε συγκεκριμένη περίπτωση. Τώρα στη λειτουργία του chat έχουμε δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων κειμένου μεταξύ των χρηστών είναι οπτικοακουστική επικοινωνία των συσκευών στην ουσία γιατί και οι ήχοι μεταφέρονται στην επικοινωνία και υπάρχει και οπτική επικοινωνία μέσω των μηνυμάτων που στέλνονται αλλά επίσης κάθε φορά που πατάει ένας client ένα πλήκτρο αυτό αναγράφεται στο πεδίο chat του server το οποίο είναι σημαντικό γιατί μπορούμε να κάνουμε troubleshooting αν δεν έχει επιτευχθεί η ζεύξη και δεν στέλνονται ας πούμε το καταλαβαίνουμε από εκεί μπορούμε να το διορθώσουμε ας πούμε. Στη συνέχεια θα πούμε για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βλέπουμε τον Βαγγέλη Παπαθανασσί ο οποίος είναι Έλληνας συνθέτης παγκοσμίου φήμης πριν μερικά χρόνια τραβήκτηκε αυτή τη φωτογραφία στην οποία χρησιμοποιεί πάρα πολλά synthesizer τα οποία είναι απαραίτητα για να παράγει τον ήχο που θέλει ο ίδιος παίζοντας διαφορετικούς ήχους στο καθένα φυσικά. Πλέον μπορούμε να πούμε πως είναι δυνατόν με εφαρμογές σαν αυτήν την οποία αναπτύξαμε εμείς να συνδέσουμε συσκευές μεταξύ τους με τον παραπάνω τρόπο που αναφέραμε δηλαδή μέσω των sockets και έχουμε συσκευές οι οποίες προσφέρουν κάποια πλαιονεκτήματα πλέον είναι λεπτότερες είναι πολύ πιο φθηνές και προσθητές στον μέσο πολίτη ας πούμε έχουν μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και πλέον έχουμε φτάσει σε επίπεδα ευαισθησίας τα οποία μας επιτρέπουν να λέμε ότι η εξομοίωση με ένα πραγματικό synthesizer είναι πάρα πολύ ακριβής για παράδειγμα οι συσκευές touch ή ταμπλέτες και καινούριες μπορεί να έχουν ευαισθησία και να καταλαβαίνουν μέχρι πέντε δάχτυλα ταυτόχρονα σε σημεία διαφορετικά που αγγίζουν ας πούμε την οθόνη αυτό είναι πολύ σημαντικό ας πούμε γιατί μπορεί κάποιος να παίζει με όλα τα δάχτυλα σε πλήκτρα εμείς έχουμε δημιουργήσει εδώ πέρα μια διάταξη η οποία είναι εικονική αυτή τη στιγμή αλλά είναι επιτεύξημη στην πραγματικότητα πολύ εύκολα δηλαδή μπορεί κάποιος χρήστης να την φτιάξει πολύ εύκολα στο σπίτι του δηλαδή δείχνει το πόσο προσιτή είναι στο μέσο πολίτη έχουμε δύο συσκευές android έχουμε δύο συσκευές windows και έχουμε άλλη μια συσκευή android η οποία είναι με ένα πρόγραμμα παραμετροποίησης και με αυτή τη διάταξη ας πούμε στην ουσία μπορούμε να παρέχουμε μέχρι τέσσερα synthesizer σε έναν ερευνητή σε έναν μουσικό που θέλει να δοκιμάσει κάτι παρέχουμε μια κονσόλα παραμετροποίησης του ήχου που μπορεί να είναι απολογισμικό ανοιχτού κώδικα που υπάρχουν οι ανάλογες και ο ήχος εξάγεται και περνάει μέσα από αυτήν και παραμετροποιείται από αυτόν μπορούμε να ενώσουμε κάθε συσκευή ασύρματα δηλαδή δεν έχουμε πλέον καλώδια έχουμε επεξαρτητεθεί από το midi το οποίο για πάρα πολλά χρόνια ήταν απαραίτητο για όλους τους μουσικούς επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε τον εξομοιοτή με πολλούς τρόπους τον δικό μας δηλαδή το synthesizer μπορεί να παίξει πολλά όργανα ταυτόχρονα ή μπορούμε να έχουμε πολλά synthesizer που παίζουν διαφορετικά όργανα μεταξύ τους ακόμα και δίπλα δίπλα μπορούν να παίζουν διαφορετικό όργανο το κόστος φυσικά περιορίζεται τώρα σε επίπεδα πολύ χαμηλά και μια διάταξη σαν αυτή που βλέπουμε παραπάνω μπορεί να κοστίζει όσο ένα synthesizer και ίσως και λιγότερο ως ένα καλό synthesizer το οποίο χρησιμοποιούμε που είναι η μουσική είναι δηλαδή πολύ προσιτή στη συνέχεια θα περάσουμε στο δεύτερο κομμάτι της ανάπτυξης που έχει σχέση με τις μικροτονικές κλίμακες που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια παραδοσιακών οργάνων όπως είναι η λύρα ας πούμε ή το σάζι και με χρήση της βυζαντινής μουσικής. Συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος θα δώσουμε ένα ορισμό για τη μικροτονική μουσική. Μικροτονική μουσική τι θα μπορούσε να είναι θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως μικροτονική μουσική οποιαδήποτε είδος μουσικής το οποίο περιέχει μικρότερα διαστήματα από τα συμβατικά σύγχονοδετικά ή μύτονα είτε οτιδήποτε διαφορετικό άλλο από τα ίσα διαστήματα της ευρωπαϊκής μουσικής έτσι. Εδώ πάλι μιλάμε για τη μικροτονική μουσική και λέμε ότι ασχοληθήκαμε με τη βυζαντινή που εντάστησε στη μικροτονική μουσική και την παραδοσιακή ελλαδική μουσική εστιάζοντας πάνω σε δύο παραδοσιακά όργανα το σάζι και την ποντιακή λύρα. Λοιπόν λέμε για τη βυζαντινή μουσική κάποια πράγματα ότι έχει πάρει το όνομά της από τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ότι έχει κληρονομήσει από την αρχαία ελληνική μουσική τα πάντα στην ουσία κλίμα και ρυθμούς, γέννη, συστήματα, τρόπους, δηλαδή ήχους. Η βυζαντινή μουσική που διασώζεται είναι στο σύνολό της για θρησκευτικό χαρακτήρα στην ουσία αλλά υπάρχουν και κομμάτια που διαφέρουν. Εδώ δίνουμε κάποιες διαφορές της ευρωπαϊκής μουσικής με τη βυζαντινή. Δεν χρειάζεται να σας αναφέρουμε όλες, απλά ότι οι κλίμακες είναι διαφορετικές κυρίως και ότι η βυζαντινή έχει δημιουργηθεί για το σκοπό έτσι ώστε να βοηθήσει στο κείμενο που έχει γραφτεί έτσι ώστε να έρθει ο πιστός σε κάποια άλλη κατάσταση για την εκκλησιαστική και μόνο μουσική. Τώρα να αναφέρουμε κάποια πραγματικά για το Σάζι. Το Σάζι είναι ένα αρχαίο ελληνικό όργανο το οποίο έχει περάσει στα χέρια άλλων λαών, των Αράβων και πιο μετά το πήραν οι Τούρκοι στην Ιωθωμανία στην ουσία που το όνομασαν στα Τούρκικα και τους δρόμους που υπήρχαν τους έχουν ονομάσει στα Τούρκικα έτσι ώστε μετά ισχυρίστηκαν ότι το Σάζι είναι τουρκικό όργανο κάτι το οποίο με τις έρευνες που διεξάγονται μας αποδεικνύει ότι είναι μεγάλη απάτη και ότι έχουν απλά πάρει τα αρχαία ελληνικά και τα έχουν βάλει με Τουρκικά ονόματα για να πουν ότι είναι δικά τους. Συνεχίζουμε με την ποντιακή λύρα. Η ποντιακή λύρα λέμε ότι είναι το όργανο των Ελλήνων του Πόντου και ότι είναι αντάστατα στα όργανα που χρησιμοποιούν τον Ξάρι. Λέμε κάποια πράγματα για το μήκος της ποντιακής λύρας, γενικά και την κατασκευή και επίσης αξίζει να πούμε ότι η ποντιακή λύρα κατατάσσεται στα όργανα της Ευρώπης, τα παλιά όπως το πω και της Γαλλίας και το κίτ της Αγγλίας με τη διαφορά ότι η ποντιακή λύρα έχει τριγωνικό κεφάλι έτσι ώστε να συμπολίζει την Αγία Τριάδα δηλαδή και το είχαν σαν όργανο πάλι με θέμα της πίστης, η πόντι δηλαδή και εφαρμόζεται το δοξάρι κάστα στην λύρα ώστε να σχηματίζει το σταυρό σου. Τώρα η σχέση του Σάζη και της λύρας με τη Βυζαντινή μουσική, γιατί έχουμε επιλέξει αυτά τα όργανα δηλαδή. Η Βυζαντινή μουσική όπως έχουν διαξάγει έρευνες και έχουν αποφανθεί ότι είχε περίπου 70 ήχους. Αυτή τη στιγμή, όσο και 70 ήχους, αυτή τη στιγμή έχουμε κρατήσει τους 8 βασικούς ήχους της Βυζαντινής μουσικής και υποθέτουμε ότι οι υπόλοιποι βαραδοσιακοί μουσικοί είναι οι υπόλοιποι ήχοι της Βυζαντινής μουσικής και έτσι αξιοποιήθηκαν και διασώθηκαν οι ήχοι της Βυζαντινής μουσικής. Από έρευνες που έχει διεξάγει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Σπυρίδης, είναι αυτή η έρευνα. Τώρα θα σας πούμε για τις νέες διαπαφές. Έχουμε κάνει δύο νέες διαπαφές μόνο για τη μικροτονική μουσική, αυτές τις διαπαφές έχουμε ενσωματώσει στην εφαρμογή μας, στην ουσία οι διαπαφές αυτές τρέχουν από τα αρχεία jframe.music.java και busy.music.java και οι δύο διαπαφές μπορούν να τρέξουν μόνοι τους, ξεχωριστά, αλλά και ενώ είμαστε στην αρχική μας εφαρμογή. Όπως θα δούμε και στην εικόνα πιο κάτω, επιλέγοντας φάιλ στην αρχική μας εφαρμογή, μπορούμε να ανοίξουμε είτε με ctrl-alt-b ή ctrl-alt-p, είτε επιλέγοντας τη νέα διαπαφή μας. Αυτές είναι οι νέες διαπαφές μας και όπως βλέπουμε μπορούμε να ανοίξουμε και τις τρεις μαζί και παράλληλα να παίζουμε κάποιο μοσικό όργανο, τους οποίες βέβαια έχουμε ενσωματώσει και στο android, απλά δεν ήταν τόσο καλό το αποτέλεσμα και γι' αυτό δεν το παρουσιάζουμε κιόλας. Τώρα, ας περάσουμε στη διαπαφή για τα παραδοσιακά όργανα. Όπως είπα και πριν, ο κώδικας είναι εφραμμένος στο music.java και μπορούμε να το καλέσουμε και μόνο του να τρέξει, είτε με την εφαρμογή μας. Το γραφικό περιβάλλον που δημιουργούμε είναι πανωμιότυπο με την αρχική εφαρμογή, υπάρχει όμως η διαφορά ότι η εφαρμογή αυτή έχει περισσότερα από ένα πάνελ. Στην ουσία έχουμε δημιουργήσει αρκετά πάνελ, όπως βλέπετε εδώ στην εικόνα, έτσι ώστε σαν να είναι μια διαφορετική εφαρμογή κάθε φορά. Έχουμε δύο μουσικά όργανα, τη λύρα και το σάζι, σαν default όργανο έχουμε τη λύρα και αναλόγως την επιλογή αλλάζει το μουσικό όργανο. Επίσης έχουμε τα άσφαρα πλήκτρα που είναι η τόνι όπως η κανονική ευρωπαϊκή τόνι και τα μαύρα πλήκτρα που είναι οι διέσεις. Όμως εδώ υπάρχει κάτι διαφορετικό, έχουμε δύο διέσεις. Θα περάσουμε και πιο κάτω να το πούμε αναλυτικότερα. Το παράθυρο όπως φαίνεται στη φωτογραφία έχει δύο διέσεις. Τα κουμπιά αυτά χρησιμοποιούν την αναπαραγωγή ήχου. Όπως είπα και πριν τα άσφαρα πλήκτρα είναι για την αναπαραγωγή καθαρά του τόνου, ενώ τα μαύρα μας βοηθούν να διαιρέσουμε την απόσταση των τόνων αυτών σε περισσότερα από ένα μέρη. Στην περίπτωση αυτή σε δύο μέρη. Έτσι λοιπόν δημιουργούμε διαστήματα μικρότερα από τα συμβατικά σύγχρονα δυτικά ημίτωνα και ξεφεύγουμε πλέον από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχουμε οριοθετήσει ότι στις διέσεις το πάνω κουμπί μαύρο, δηλαδή το α1 διέση, είναι πιο κοντά τονικό στο α, ενώ το α2 διέση 2 είναι πιο κοντά τονικά στο β. Περινάμε στο επόμενο παράθυρο, αλλά επιλέγοντας το παράθυρο τριών διέσεων μας εμφανίζεται στην ουσία μια καινούργια περιβάλλον που είναι όλα ίδια, πανωμοιότυπα με το προηγούμενο, απλά έχουμε τρεις διέσεις. Αυτό σημαίνει ότι διερούμε την απόσταση 12 μορίων παράδειγματος χάρη στον τόρε, ακόμα σε μικρότερα κομμάτια, ενώ όπως είπαμε το α1 είναι πιο κοντά τονικά στο α και το α3 πιο κοντά τονικά στο β, το α2 είναι η κανονική διέση του τόρε. Ας περάσουμε στο επόμενο παράθυρο, είναι στις 4 διέσεις, είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα. Το α1 και το α2 είναι πιο κοντά τονικά στο α και το α3 και α4 πιο κοντά τονικά στο β. Για να μη χρονοτριβούν περνάμε και στο επόμενο παράθυρο που είναι 5 διέσεις. Εδώ πέρα υπάρχει η διαφορά ότι υπάρχει από κάθε άσπρο πλήκτρο από κάτω ένα άλλο άσπρο πλήκτρο. Δηλαδή, σαν default όργανο υπάρχει λίρα, το πάνω άσπρο πλήκτρο παίζει λίρα και το κάτω άσπρο πλήκτρο παίζει σάζι. Ή και το αντίθετο όταν αλλάξουμε κάποιο όργανο. Οι διέσεις έχουν γίνει πέντε, δηλαδή έχουμε χωρίσει το διάστημα 12 μωρίων από ντόρε σε δύο μόρια και το διάστημα ρεμί χωρίζεται σε ακόμα μικροδραμμόρια. Φτάνει έως και το 1,7, αν θυμάμαι καλά. Επίσης μπορώ να πω ότι σε κάθε νεότα υπάρχει fade in και fade out και η συγκεκριμένη επεξεργασία για να ακουστεί επιθυμητό το αποτέλεσμα. Εδώ γράφω αυτά που έλεγα. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι έχουμε δημιουργήσει διάστηματα μέχρι 9,5 μωρίων. Έχουμε ξεφύγει λοιπόν τελείως από τα πρότυπα της ευρωπαϊκής 12ης κλίμακας εις των διαστημάτων. Θα συνεχίσουμε τώρα με τη διαπαφή βυζαντινής μουσικής. Το παράθυρο όπως είπαμε και πριν μπορούμε να το τρέξουμε από το αρχείο beatsmusic.java είναι γραφικά ένα ίδιο περιβάλλον με τα υπόλοιπα. Υπάρχουν τα πλήκτρα NIPA δηλαδή και ΖΟ, ΖΟ ή ΦΕΣΙ NIPA τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή ήχου. Είναι αντίστοιχοι τόνοι που έχουμε στο ευρωπαϊκό πιανάκι και ονομάζονται φθόγγι. Ως default μουσικό όργανο έχουμε τις φωνές. Πρόκειται για φυσικές φωνές, ηχογραφημένες και επεξεργασμένες της ίδιας συχνότητας με τα υπόλοιπα μουσικά όργανα. Υπάρχουν δύο μουσικά όργανα, η λύρα και το σάζι, τα οποία μπορεί ο χρήστης να επιλέξει από τα αντίστοιχα κουμπιά. Σε αυτό το παράθυρο διεπαφής αποδίδουμε τους οχτώ βασικούς ήχους της βυζαντινής μουσικής όπως αυτοί έχουν οριοθετηθεί από την Επιτροπή. Οι ήχοι είναι οι οχτώ πρώτος, δεύτερος, τρίτος, δεύτερος, ο πλάγιος του πρώτου, του δεύτερου, ο βαρύς και ο πλάγιος του τετάρτου. Το κάθε ακουμπί από αυτά λοιπόν αντιστοιχεί σε ένα από τους βασικούς οχτώ ήχους της βυζαντινής μουσικής. Μπορεί να φαίνεται ένα απλό πιανάκι, αλλά κάθε φορά που ο χρήστης επιλέγει κάποιον άλλον ήχο, στην ουσία τα διαστήματα αλλάζουν τελείως και εξεφεύγουμε τελείως από οτιδήποτε μπορούμε να σκεφτούμε πάνω στο ευρωπαϊκό πιανάκι. Εδώ πέρα εξηγούμε λίγο για να αποδώσουμε τι διαστήματα έχουμε χρησιμοποιήσει στο πιανάκι μας. Εξηγούμε ότι στη βυζαντινή μουσική υπάρχουν τρία γένη, το διατονικό, το χρωματικό και την αρμόνηση. Στο διατονικό είναι η ηχη α, ο πρώτος, ο τετάρτος, πλάγιος πλάγιος του τετάρτου. Στο χρωματικό είναι ο δεύτερος και ο πλάγιος δεύτερος και στο εναρμόνιο είναι ο τρίτος και ο κεβαρίς. Απλά αυτά γράφουμε και τι χρησιμοποιεί το κάθε γένος. Στο διατονικό γένος οι κλίμακες έχουν τόνους, μίζωνες και λάχιστος, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν ηφαίσεις και διέσεις και έχουν διαστήματα καθαρά. Στο χρωματικό έχουμε μίζωνες, ελάχιστος και υπερμίζωνες, δηλαδή χρησιμοποιούμε ηφαίσεις και διέσεις για τη χρωματίση, για να χρωματίσουμε τα διαστήματά μας. Ενώ στο εναρμόνιο γένος χρησιμοποιούμε μίζωνες, τόνους και μητώνια. Χρησιμοποιείται επίσης οι εναρμόνες σωρά για την αλλαγή των διαστημάτων, η οποία μπαίνει στο Ζ και στο Γ και σπάνει στο Β. Επίσης χρησιμοποιούνται και τα δύο φθορικά σημεία στον τρίτο ήχο. Το σύνολο των μωρίων των διαστημάτων, των κλειμάκων, πρέπει να ανέρχεται σε 72 μόρια. Έχουμε δύο τετράχορδα, το βαρύ και το υψηλό τετράχορδο, για τον διαστρεφτικό τόνο. Και τώρα θα εξηγήσουμε τι διαστήματα χρησιμοποιούμε στο πιάνο. Το διατονικό γένος έχει διαστήματα 12, 18, 12, 12, 18. Μετά, στον χρωματικό γένος, στον μαλακό, δηλαδή στον δεύτερο ήχο χρησιμοποιούμε 8, 14, 8, 12, 8, 14, 8. Στον χρωματικό γένος, στο σκληρό που είναι ο πλάγος δεύτερο χρησιμοποιούμε 6, 24, 12, 6, 24. Και στον αρμόνιο γένος χρησιμοποιούμε 12, 12, 6, 12, 12, 12, 6. Για να βρούμε τώρα τη συχνότητα σε κάποιο φθόγγο, μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε τον τύπο εδώ πέρα. Βάζουμε σαν νη, στο νη θέτουμε, ίσο με 72, και χρησιμοποιούμε τον τύπο, αναλόγως πια νότα θέλουμε να βρούμε. Τα συμπεράσματα είναι ότι η εφαρμογή μας είναι μια χρήσιμη εφαρμογή απλή στη χρήση και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη εκμάδησης των μουσικών οργάνων και την εμπαρρογωγή μουσικής μικροτονικών και μη κλιμάκων. Επίσης δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μουσικής χωρίς την ύπαρξη μουσικού οργάνου με επιθυμητά αποτελέσματα. Δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ενώνει την εφαρμογή του με οποιοδήποτε υπολογιστή ή ταμπλέτα χωρίς τη χρήση καλωδίων και δίνει έμφαση στην αρχαία ελληνική μουσική, τη βυζαντινή ποντειακή και παραδοσιακή μουσική και βοηθάει στην κατανόηση και διατήρησή της χωρίς όμως να καλύπτουμε αυτό το τεράστιο φάσμα της αρχαίας ελληνικής μουσικής, ξεφεύγοντας τελείως όμως από τα ευρωπαϊκά πρότυπα μουσικής συγκαιρασμένων κλιμάκων. Τέλος, το γραφικό περιβάλλον είναι ευχάριστο και λειτουργικό χωρίς να υπάρχει κάποια κατηστέρηση. Επίσης, όσο η τεχνολογία μας βοηθάει, μπορούμε να κάνουμε και κάτι ακόμα καλύτερο. Αυτή ήταν η εργασία μας. Σας ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά.