Διάλεξη 5 / Διάλεξη 5 / Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο - Κυριαζόπουλος Κυριάκος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο: Παρακαλώ, αγαπητές φίλες και φίλοι. Στην πέμπτη διάλεξη του Συγκριτικού Εκκλησιαστικού Δικαίου του 2ου εξαμμύνου συνεχίζουμε τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία στη Ρωμαϊκή Κουρία και βρισκόμαστε στο πρώτο κεφάλαιο η εξέταση των υποθέσεων στη Ρωμαϊκή Κουρία και στο δεύτερο υποκεφάλαιο του πρώτου κεφαλαίου η προετοιμασία των γενικών εγγράφων από τα δικαστέρια, δηλαδή τους οργανισμούς της Ρωμαϊκής Κουρίας. Τα γενικά έγγραφα, δηλαδή εκείνας τα οποία εξετάζονται ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος, συντάσσονται από το δικαστέριο, δηλαδή από τον οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας, αν τα λόγω ζητήματα ανήκουν κυρίως στην αρμοδιότητά του. Ενώ συντάσσονται διαδικαστεριακά έγγραφα, δηλαδή έγγραφα κοινά περισσότερων συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, αν τα ζητήματα άπτωνται της αρμοδιότητας περισσότερων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Τα γενικά έγγραφα πρέπει να κοινοποιούνται και στα άλλα συναρμόδια δικαστέρια, δηλαδή οργανισμούς Ρωμαϊκής Κουρίας. Τούτο αποσκοπεί στην τελειοποίηση του κειμένου των ελόγων εγγράφων με τις τροποποιήσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα προταθούν, καθώς και στην εκτέλεσή τους με τον ίδιο τρόπο από τα παραπάνω δικαστέρια, δηλαδή οργανισμούς Ρωμαϊκής Κουρίας. Μετά την έγκριση του τελικού σχεδίου τους, από τη συνέλευση των μελών του δικαστήριου, οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, υποβάλλονται για έγκριση στον ΠΑΠΑ. Αυτά τα έγγραφα υπογράφονται από τον επικεφαλής του δικαστήριου, οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας και συνυπογράφονται από τον γραμματέα. Τρίτο υποκεφάλαιο του πρώτου κεφαλαίου. Η εξέταση των εγγένει προσφυγών από τη Ρωμαϊκή Κουρία, η έτηση θεραπείας, δηλαδή ανάκλησης ή τροποποίησης μιας αποφάσιος της Ολομέλειας ή της τακτικής συνέλευσης του δικαστήριου ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας ή των συναρμόδιων δικαστέρια οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, με την οποία επιλύεται μια διαφορά, υποβάλλεται στο συλλογικό διοικητικό όργανο που εξέδωσε την απόφαση από το μέρος που θύγεται από αυτή μέσα σε δέκα μέρες από τη γνωστοποίησή της. Οι ιεραρχικές προσφυγές ασκούνται στην Αγία Έδρα εναντίον ατομικών διοικητικών πράξεων, εξετάζονται σύμφωνα με το κανονικό δίκιο από το καθήλιν αρμόδιο δικαστήριου ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, τόσο ως προς την νομιμότητα όσο και ως προς την ουσία. Επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο της αποστολικής συγκρνατούρα ή αποστολικής επισφραγήσεως μέσα σε 30 ημέρες από τη γνωστοποίηση της πράξεως εναντίον των αποφάσεων της Ολομέλειας ή της τακτικής συνέλευσης του δικαστήριου ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας ή των συναρμόδιων δικαστέρια οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, με τις οποίες επιλύεται μια διαφορά καθώς και εναντίον των ατομικών διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν ή εγκρίθηκαν από τα δικαστέρια οργανισμούς της Ρωμαϊκής Κουρίας. Η αποστολική συγκρνατούρα ή αποστολική επισφράγηση εκδικάζει το κύρος των παραπάνω πράξεων, ελέγχοντας αν κατά την έκδοσή τους παραβιάστηκε κάποιος ουσιαστικός ή διαδικαστικός νόμος. Εξετάζει επίσης, ύστερα από ειδικό έτοιμα του προσφεύγοντα, την καταβολή αποζημίωσης λόγω ζημιών, οι οποίες ενδεχομένως προκλήθηκαν από μια παράνομη διοικητική πράξη. Οι προσφυγές ή εργασιακά ζητήματα εξετάζονται από την Υπηρεσία Εργασίας της Αποστολικής Έδρας. Αυτές ασκούνται από υπαλλήλους ή πρώην υπαλλήλους της Αγίας Έδρας, έναν δύο ατομικών διοικητικών πράξεων, που εκδόθηκαν από τη διαχείριση της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας ή από τη διαχείριση της κογκρεγκάτσιο ή συλλόγου για τον Ευαγγελισμό των λαών. Οι επισκέψεις αντλήμινα δηλαδή στους τάφους των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου αποτελούν ένα θεσμό, κατά τον οποίο όλοι οι επικεφαλείς των επιμέρους εκκλησιών υποχρεούνται να μεταβαίνουν άλλα πενταετία στη Ρώμη, ενώ πρέπει να αποστέλνουν στη Ρωμαϊκή Κουρία έξι μήνες πριν από αυτή τη μετάβαση την αναφορά τους πάνω στην κατάσταση της επιμέρους εκκλησίας τους. Ο χρόνος πραγματοποίησης των λόγων επισκέψεων καθορίζεται από την υπαρχία του ποντιφικού οίκου, και ύστερα από συνενόηση με τις κογκρεγατσιώνες, δηλαδή τους συλλόγους που είναι αρμόδιες για τους επισκόπους, δηλαδή την κογκρεγκάτσιο ή σύλλογο για τους επισκόπους, την κογκρεγκάτσιο ή σύλλογο για τις ανατολικές εκκλησίες και την κογκρεγκάτσιο ή σύλλογο για τον Ευαγγελισμό των λαών. Τα τρία κύρια στάδια από τα οποία αποτελούνται οι επισκέψεις αντλήμινα είναι τα παρακάτω. Πρώτον, το προσκύνημα στους τάφους των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Δεύτερον, η συνάντηση με τον Πάπα. Και τρίτον, οι συνομιλίες με τους υπευθύνους των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Αυτά τα στάδια προετοιμάζονται από τις παραπάνω κογκρεγκατσιώνες ή συλλόγους για τους επικεφαλείς των επιμέρους εκκλησιών, οι οποίοι ανήκουν στην ευθύνη τους. Μια ειδική επιτροπή μελέτης της αρμόδιας κογκρεγκάτσιο ή συλλόγου συντάσει μια σύντομη έκθεση των απόψεων των δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, αναφορικά με τις παραπάνω αναφορές. Σύνθεση, η οποία λαμβάνεται υπόψη στις συζητήσεις με τον Πάπα και τα δικαστέρια, δηλαδή τους οργανισμούς της Ρωμαϊκής Κουρίας. Προς τον σκοπό αυτό, η αρμόδια κογκρεγκάτσιο ή συλλόγος πρέπει να αποστέλει εγγέρος, αντίγραφα των παραπάνω αναφορών στα υπόλοιπα δικαστέρια, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να κοινοποιήσουν έγγερα τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή Μελέτης. Κεφάλαιο δεύτερο, η εξουσία των δικαστέρια της Ρωμαϊκής Κουρίας, η εξουσία διακυβερνήσεως η δικαιοδοσίας, potestas regiminis vel jurisdictionis, των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, είναι τακτική, φορντινάρια, διότι κατά κανόνα συνδέεται με αξιώματα και δεν μεταβιβάζεται σε συγκεκριμένα όργανα, όπως η εξουσιοδότηση υπογραφής, potestas delegat, ή η μεταβίβαση αρμοδιωτήτων, facultas. Είναι επίσης αντιπροσωπευτική, δικάρια, δεδομένου ότι δεν είναι εξουσία της Κούρια, potestas propria, αλλά ανήκει στον Πάπα και ασκείται στο όνομα και υπό την αυθενδία του, nomine et auctoritate Pape. Κανένα δικαστέριο οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας δεν ασκεί την ανώτατη νομοθετική εξουσία του Πάπα επί της καθόλου εκκλησίας, εκτός αν ο Πάπας σε συγκεκριμένη περίπτωση την μεταβιβάζει σε κάποιο Dicasterium οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας. Ούτε ο Πάπας συνηθίζει να την μεταβιβάζει, αλλά την ασκεί ο ίδιος προσωπικά. Έτσι, τα δικαστέρια, οι οργανισμοί της Ρωμαϊκής Κουρίας, δεν μπορούν να εκδίδουν νόμους και γενικά διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου ούτε να καταργούν μερικώς τους κανόνες δικαίου που θεσπίστηκαν από τον Πάπα παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις και με την ειδική έγκριση του Πάπα. Οι κογκρεγκατσιώνες ή σύλλογοι ασκούν κατά κανόνα την ανώτατη διοικητική εξουσία του Πάπα επί της καθόλου εκκλησίας στα θέματα της αρμοδιωτητάς τους. Κατεξέρεση η κογκρεγκάτσιο ή σύλλογος για τη δασκαλία της πίστεως, η κογκρεγκάτσιο ή σύλλογος για τη θεία λατρεία και την τάξη των μυστηρίων και η κογκρεγκάτσιο ή σύλλογος για τις ανακηρύξεις των αγίων ασκούν, επί ορισμένων δικαστικών υποθέσεων, την ανώτατη διοικητική εξουσία του Πάπα επί της καθόλου εκκλησίας. Τα δικαστήρια της Ρωμαϊκής Κουρίας ασκούν την ανώτατη δικαστική εξουσία του Πάπα επί της καθόλου εκκλησίας ανάλογα με το βαθμό της δικαιοδοσίας τους. Οι δικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρώτα και το ανώτατο του Δικαστηρίου της Αποστολικής Συγκνατούρα ή Αποστολικής Επισφραγήσεως δεν υπόκεινται στην έγκριση του Πάπα. Τα ποντυφικά συμβούλια δεν ασκούν κατά κανόνα καμιά λειτουργία της εξουσίας διακυβερνήσεως του Πάπα επί της καθόλου εκκλησίας. Βοηθούν όμως τον Πάπα στην άσκηση το ανώτατο αξιώματός του με την προώθηση ιδιαίτερων πειμαντικών δραστηριοτήτων και με τη μελέτη των σχετικών προβλημάτων. Κατεξέρεση, το ποντυφικό συμβούλιο για τους λαϊκούς και το ποντυφικό συμβούλιο για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών ασκούν, επί ορισμένων διοικητικών υποθέσεων, την ανώτατη εκτελεστική εξουσία του Πάπα επί της καθόλου εκκλησίας. Οι οικονομικές υπηρεσίες και οι λυπείοι οργανισμοί της Ρωμαϊκής Κουρίας δεν ασκούν καμιά λειτουργία της εξουσίας διακυβερνήσεως του Πάπα επί της καθόλου εκκλησίας. Οι οικονομικές υπηρεσίες ασκούν τις διοικητικές αρμοδιώτητές τους για τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν μόνο την Αγία Έδρα, η υπαρχία του ποντιφικού οίκου και η υπηρεσία για τις λατρευτικές τελετές του ανώτατου ποντίφικα βοηθούν τον Πάπα σε πρακτικό επίπεδο μέσα στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων τους. Οι σημαντικότερες αποφάσεις των δικαστέρια οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας υπόκεινται στην έγκριση του Πάπα «απρομπάτσιο in forma comune» και ενώ εξερούνται εκείνες οι αποφάσεις, για τις οποίες ο Πάπας μεταβίβασε αποφασιστικές αρμοδιώτητες «concesio facultatum» στους επικεφαλείς των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Η λόγομορφή έγκρισης από τον Πάπα δεν αλλάζει τη φύση των αποφάσεων. Δηλαδή οι αποφάσεις δεν γίνονται προσωπικές πράξεις του Πάπα και παραμένουν πράξεις του δικαστήριου ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Αυτή η έγκριση επίσης δεν θεραπεύει τα ενδεχόμενα νομικά ελαττώματα των διοικητικών πράξεων των δικαστέρια, των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Η ειδική έγκριση του Πάπα μπορεί να ζητηθεί από ένα δικαστήριο, ένα οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας με έγγραφη ένδυση προς τον Πάπα τόσο για μια διοικητική πράξη του δικαστήριου ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας όσο και για μια διαδικασία διαφορετική από εκείνη που προβλέπεται από το δίκαιο και την οποία προθύστηται να ακολουθήσει σε μια συγκεκριμένη περίπτωση από το δικαστήριο, ένας οργανισμός της Ρωμαϊκής Κουρίας. Προκειμένου να προκύπτει η ειδική έγκριση του Πάπα από τη σχετική απόφασή του, πρέπει να αναφέρεται ρητά σε αυτή ότι ο Πάπας εναίκρινε ειδικά. Informa specifica a probabit. Η ελλογομορφή έγκρισης μετατρέπει τις διοικητικές πράξεις του δικαστήριου ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας σε πράξεις του Πάπα προσωπικά και θεραπεύει τα ενδεχόμενα ελαττώματά τους. Δεδομένου ότι ο Πάπας ας και όχι μόνο την ανώτατη διοικητική, αλλά και την ανώτατη νομοθετική εξουσία επί της καθόλου εκκλησίας. Στη συνέχεια, θα περάσουμε στα συντονιστικά όργανα της Ρωμαϊκής Κουρίας. Τα συντονιστικά όργανα της Ρωμαϊκής Κουρίας είναι τα εξής. Πέντε. Πρώτον, το consistorium ή consistorio. Δεύτερον, η σύσκεψη των επικεφαλής των δικαστέρια των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Τρίτον, το Συμβούλιο των Καρδιναλίων για τη Μελέτη των Οργανωτικών και Οικονομικών Προβλημάτων της Αγίας Έδρας. Τέταρτον, οι διαντικαστηριακές συσκέψεις, δηλαδή συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Και πέμπτον, η Γραμματεία του Κράτους, στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες διαλέξεις αυτής της σειράς διαλέξεων. Πρώτον, το consistorium ή consistorio. Το consistorium ή consistorio εξετάζει τις σημαντικότερες υποθέσεις γενικού χαρακτήρα, που αφορούν τη δραστηριότητα της Ρωμαϊκής Κουρίας, ύστερα από εντολή του Πάπα. Δεύτερον, η σύσκεψη των Καρδιναλίων Επικεφαλής των Δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Η σύσκεψη των Καρδιναλίων Επικεφαλής των Δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, συγκαλείται ύστερα από εντολή του Πάπα, από τον Καρδιναλιο, Γραμματέα του Κράτους. Η ελόγωσή σύσκεψη αποσκοπεί στην εξέταση των σημαντικότερων υποθέσεων, στο συντονισμό των εργασιών, στη διατύπωση προτάσεων και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Τρίτον, το Συμβούλιο των Καρδιναλίων για τη Μελέτη των Οργανωτικών και Οικονομικών Προβλημάτων της Αγίας Έδρας. Το Συμβούλιο των Καρδιναλίων για τη Μελέτη των Οργανωτικών και Οικονομικών Προβλημάτων της Αγίας Έδρας, αποτελείται από 15 Καρδιναλίους που είναι επικεφαλείς επιμέρους εκκλησιών και διορίζονται από τον Πάπα για μία πενταετία. Συγκαλείται τακτικά δύο φορές το χρόνο από τον Καρδιναλιο, Γραμματέα του Κράτους, σε συνεργασία με τον Καρδιναλιο Πρόεδρο της Υπαρχίας των Οικονομικών Υποθέσεων της Αγίας Έδρας. Αποβλέπει στην εξέταση των οργανωτικών και οικονομικών προβλημάτων της Αγίας Έδρας και των οργανισμών που συνδέονται με αυτήν και στην υπόδειξη των ενδεδειγμένων λύσεων σε αυτά τα προβλήματα. Ενημερώνεται και για τη δραστηριότητα του Υδρύματος για τα θρησκευτικά έργα. Τέταρτον, οι διαδικαστηριακές συσκέψεις, δηλαδή συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Οι διαδικαστηριακές συσκέψεις, δηλαδή συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, αποσκοπούν στην αποκοινού εξέταση των υποθέσεων που άπτονται της αρμοδιότητας περισσότερων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, σε διάφορα διηγητικά επίπεδα. Οι διαδικαστηριακές συσκέψεις, δηλαδή συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, είναι οι ακόλουθες. Οι διαδικαστηριακές συσκέψεις σε επίπεδο των επικεφαλής μερικών δικαστέρια, δηλαδή οι συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, σε επίπεδο των επικεφαλής μερικών οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, συγκαλούνται από τον Καρδινάλιο Γραμματεία του Κράτους, ο οποίος και προεδρεύει ύστερα από προηγούμενη έγκριση του ΠΑΠΑ. Δεύτερον, οι διαδικαστηριακές συσκέψεις σε επίπεδο των επικεφαλής των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οι συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, σε επίπεδο των επικεφαλής των συναρμόδιων οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, συγκαλούνται από έναν από τους επικεφαλείς των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, ο οποίος και προεδρεύει. Τρίτον, οι ολομέλειες και οι τακτικές ενελεύσεις των μελών των συναρμόδιων δικαστέρια, οι οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, συγκαλούνται κατόπιν συνενοήσεως μεταξύ των επικεφαλείς των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, ύστερα από προηγούμενη έγκριση του ΠΑΠΑ. Προεδρεύονται εκ περιτροπής από τους παραπάνω επικεφαλείς, αρχίζοντας από όποιον έχει λάβει την πρωτοβουλία της σύγκλησης. Η τακτική συνελεύση των μελών των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή των συναρμόδιων οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, είναι αρμόδια για την εξέταση των σημαντικότερων κοινών υποθέσεων κατά την κρίση των επικεφαλείς των εν λόγω δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, ύστερα από έγκριση του ΠΑΠΑ. Οι ολομέλια των μελών των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, είναι αρμόδια για την εξέταση των παραπάνω υποθέσεων, εφόσον έχουν τη φύση γενικής αρχής ή τις παραπέμουν σε αυτήν ή παραπάνω επικεφαλείς. Οι αποφάσεις ολομέλιας ή της τακτικής συνελεύσης λαμβάνονται κατόπιν συζητήσεως και ψηφοφορίες και αποτελούν κατ' ουσίαν απλές γνωμοδοτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται στον ΠΑΠΑ που αποφασίζει τελικά. Τέταρτον, οι διαδικαστηριακές συσκέψεις σε επίπεδο γραμματέων των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οι συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας σε επίπεδο γραμματέων των συναρμόδιων οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, προεδρεύονται από τον γραμματέα του δικαστέριου, δηλαδή του οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, που τις συγκάλεσε. Πέμπτον, οι διαδικαστηριακές συσκέψεις τεχνικοοργανωτικού χαρακτήρα σε επίπεδο γραμματέων των δικαστέρια, δηλαδή οι συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, τεχνικοοργανωτικού χαρακτήρα σε επίπεδο γραμματέων των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, συγκαλούνται και προεδρεύονται από τον σούπστιτου τους, δηλαδή από τον αναπληρωτή του τμήματος για τις γενικές υποθέσεις της Γραμματείας του Κράτους. Αποβλέπουν στη μελέτη και την πρόταση μέτρων που είναι πρόσφορα για την εξασφάλιση του συντονισμού των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Έκτον, οι διαδικαστριακές συσκέψεις σε επίπεδο υπογραμματέων ή υπαλλήλων των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οι συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας σε επίπεδο υπογραμματέων ή υπαλλήλων των συναρμόδιων οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, πραγματοποιούνται ύστερα από εντολή των επικεφαλείς των ελόγων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, ή των γραμματέων τους αποσκοπούν σε μια πρώτη εξέταση των υποθέσεων κοινού ενδιαφέροντος. 7. Οι μόνιμες διαδικαστηριακές επιτροπές, δηλαδή οι μόνιμες επιτροπές μεταξύ των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, συστήνονται από τον Πάπα ύστερα από πρόταση των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, συγκαλούνται και διευθύνονται από τους προέδρους τους που διορίζονται από τον Πάπα, αποσκοπούν στην εξέταση κοινών υποθέσεων που απαιτούν συχνή διαβούλευση μεταξύ των παραπάνων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. 8. Οι διαδικαστριακές συσκέψεις για την εξέταση μεμονωμένων ζητημάτων που αφορούν ειδικά μικτά θέματα. Δηλαδή, οι συσκέψεις μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας για την εξέταση μεμονωμένων ζητημάτων που αφορούν ειδικά μικτά θέματα. Συστήνονται κατόπιν συνενοήσεως μεταξύ των ενδιαφερομένων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, και με την έγκριση του ανώτατου ποντίφικα. Με συνεχεία, θα περάσουμε στην εξέταση στοιχείων του δικαίου του προσωπικού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Το προσωπικό της Ρωμαϊκής Κουρίας διακρίνεται εν ευρύ αινία στους ανώτερους λειτουργούς, στους συμβούλους και στους υπαλλήλους. Το ίδιο προσωπικό εν στενή αινία αποτελείται από τον επικεφαλής του δικαστήριου ή οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας, από τον πρελάτους προηστάμενο, δηλαδή από τον ιεράρχη προηστάμενο, από τους υπογραμματείς και από τους υπαλλήλους λοιπό προσωπικό. Το δίκαιο του προσωπικού της Ρωμαϊκής Κουρίας εφαρμόζεται κατά βάση στο εν στενή αινία προσωπικό της. Το ελόγο δίκαιο εφαρμόζεται κατά κανόνα σύμφωνα με το Regolamento Generale, δηλαδή το Γενικό Κανονισμό του Καρδιναλίου Γραμματεία του Κράτους και στους οργανισμούς που συνδέονται με την Αγία Έδρα. Η διάρθρωση των υπηρεσιακών μισθολογικών βαθμίδων, οι υπάλληλοι και το λοιπό προσωπικό κατανέμονται σε 10 υπηρεσιακές βαθμίδες, σε κάθε μια από τις οποίες αντιστοιχούν οι ανάλογες αποδοχές. Σε κάθε υπηρεσιακή βαθμίδα εντάσσονται οι επαγγελματικές εργασίες που αναφέρονται στον Γενικό Κατάλογο Εργασιών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Ο αριθμός των θέσεων που προβλέπεται για κάθε υπηρεσιακή βαθμίδα αναφέρεται στον Οργανικό Πίνακα Κάθε Δικαστέριου Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Αυτός εξειδικεύει και προσαρμόζει στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου Δικαστέριου Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας το Γενικό Οργανικό Πίνακα και το Γενικό Κατάλογο Εργασιών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Ο Γενικός Οργανικός Πίνακας προβλέπει τις υπηρεσιακές βαθμίδες και τις ονομασίες των διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται στις βαθμίδες ως εξής. Υπάλληλοι 10η βαθμίδα, επικεφαλής υπηρεσιών και εξωμιωμένη, 9η βαθμίδα, συντάκτες σχεδίων, βοηθή μελέτης και εξωμιωμένη, δικαστική γραμματείς, 8η βαθμίδα, προσωπικό γραμματείας πρώτης τάξης και εξωμιωμένη, 7η βαθμίδα, προσωπικό γραμματείας δεύτερης τάξης, τεχνικό προσωπικό πρώτης τάξης και εξωμιωμένη, 6η βαθμίδα, τεχνικό προσωπικό δεύτερης τάξης και εξωμιωμένη, 5η βαθμίδα, γραφής πρώτης τάξης και εξωμιωμένη, 4η βαθμίδα, γραφής δεύτερης τάξης και εξωμιωμένη, λοιπό προσωπικό, 3η βαθμίδα, κλητήρες και εξωμιωμένη, 2η βαθμίδα, θυρωρή και εξωμιωμένη, 1η βαθμίδα, βοηθητικό προσωπικό και εξωμιωμένη. Στο σημείο αυτό ολοκληρώσαμε την 5η διάλεξη του συγκριτικού εκκλησιαστικού δικαίου του 2ου εξαμίνου. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.