2020-12-23B Περιφερειακό Συμβούλιο Τηλεδιάσκεψη - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Είστε στον Άέρα. Καλή συνέδριαση. Ευχαριστούμε. Καλησπέρα σας. Έχω διαπιστώθηκε από την 1η της 303 της συνεδρίας του Πρευθυριακού Συμβουλίου. Να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω, Γιάρη, μια φορά. Ξεκινάμε με τις δύο ευερωτήσεις. Η πρώτη είναι του κ. Χρυστοχώλη. Παρακαλώ, κ. Χρυστοχώλη. Παρακαλώ, κ. Χρυστοχώλη. Παρακαλώ, κ. Χρυστοχώλη. Παρακαλώ, κ. Χρυστοχώλη. Δεν έχετε ανοίγει το μικρόφωνο, κ. Χρυστοφορίδη. Εντάξει, τώρα ακούγονται καλά. Μάλιστα. Πρωτοδοσιακό δημιουργήμα για τον κ. Κασαφίδη Γιώργο. Επιερώτηση για τη χωρίς ζήγηση παραλαβή και πληρωμή του αντιπαγετικού άλθος από την περιφέρεια. Κύριε Περιφερειάρχη, στη Συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής της 2010 του 2019, το 15ο θέμα αφορούσε την προμήθεια και μεταφορά 2000 τόνων αντιπαγετικού άλθος για την περιφερειακή ενότητα γρεβελνών. Σε ερώτηση που έκανα για το αντιπαγετικό άλθος γύριζοντας τα φορτηγά πριν και μετά, που ξεφορτώσουν το αλάτι, η απάντηση ήταν όχι. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος πυρησιακός παράγοντας, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό σε όλα τα φορτηγά. Μου έκανε τρομερή έντυπωση, γιατί πωσα την απορία μου και ψήφισα λεκό. Στην 43η συνεδρία της οικονομικής επιτροπής της 13-10 του 2020, το έκτο θέμα αφορούσε και πάλι την προμήθεια αλατιού. Έκανα την ίδια ερώτηση και δυστυχώς η απάντηση που πήρα ήταν επίσης η ίδια. Είναι πολύ δύσκολο που μπορούμε να βρούμε ζυγαριά, φορτηγά, φορτυγάρια, βραδινές ώρες κλπ. Για αυτόν τον λόγο ψήφισα όχι. Στην 40η τεράπη της οικονομικής επιτροπής της 20 Οκτώβρης 2020, εγκρήθηκε ομόχονα η προμήθεια φορτού συστήματος αξιωνικής ζύγισης, δηλαδή η περιφερειακή αρχή χρειάζεται πάνω από έναν θρόνο για να ξεκινήσει η διαδικασία για την αγορά ζυγαριάς και μάλιστα για μία μόνο πι έψιλο. Στο μεταξύ το αλάτι παραλαμβάνεται χωρίς να ζυγείται. Το γεγονός είναι ότι αγοράζουμε κάτι με το κιλό χωρίς να το ζυγίζουμε πρέπει να είναι παγκόσμια προτοπία. Δηλαδή η περιφερειακή αρχή είναι δύσκολη να ζυγιστώ με τα φορτιγά ενώ υπάρχουν υπέροχοι διαθέσιμες και το ακατάλληλο της ώρας αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα. Τα τιμολόγια είναι υψηλού κόστος και σε τίσια βάση δαπάν για την περιφερεια θα έρχεται κοντά στον εκατομμύριο και η περιφερεια δεν έχει περιπτώρια να μην ελέγχει και ακριβώς παραλαμβάνει. Με βάση τα παραπάνω και επειδή οι απαντήσεις που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί δεν κρύβονται επαρκής καταθέτουμε την βαρόσα ερώτηση κατεφαρμογή του Κανανισμού Λειτουργίας, Πελτηριακό Συμβουλίου, άρθρο 16 παράγραφος 1 και ζητούμε να γνωρίζουμε. Για ποιο λόγο δεν ελέγχετε με ζύγιση ακριβής ποσότητα άλατος που παραλαμβάνει η περιφερεια και τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε για τη διασφάλιση του ελέγχου των ποσοτήτων. Ποιο σκοπό πιστοποιείται ότι παραλαμβάνει την υποσότητα που πληρώνεται από τη στιγμή που δεν ζηγίζεται η παραδοτέα ποσότητα άλατος, η επιτροπή παραλαμβίας πώς διασφαλίδεται το σωστό βάρος και με βάση ποια στοιχεία το πιστοποιεί. Επίσης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσοι ήταν οι ποσότητα άλατος που προμητευθήκαμε την προηγούμενη σεσόν, πόσοι καταναλώσαμε και τι απ' όταν να υπάρχει αποτυπημένο αναποίηση εύσολων και στην έδρα. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ με τον κ. Χουστοπορίδη, ο κ. Σαβόπουλες έχει το λόγο για να απαντήσει. Μικρόφωνο, μικρόφωνο κ. Σαβόπουλε. Καλησπέρα και από μένα. Θα ξεκινήσω την απάντηση όσον αφορά την ερώτηση του κ. Χουστοπορίδη, με το γεγονός ότι από το 2007 είμαι στην ομαρχιακή αυτοδιοίκηση ως νομαρχιακός σύμβουλος, διατέρεσα και την Ομάρξη, έκανα και 4 χρόνια την περιφερειακή. Ήμουν και μέρος της αντιπολίτευσης το 2014-2019, όπου ο κ. Χουστοπορίδης τα πρώτα τρία χρόνια ήταν με την παράταξη του κ. Καρυμπίδη και από το 2019 έχω ξανά έρθει στη θέση του αντιπεριφερειάση. Στην ΠΕΕΨΝΟΚΑΣΤΟΥΓΙΑΣ από το 2017 δεν έχει αλλάξει απόλυτος τίποτε. Είναι η ίδια διαδικασία. Ό,τι γινόταν επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, γίνεται και επιπεριφέρειας από το 2011 και παραλαμβάνω μέσα στα χρόνια αυτά, τα τρία χρόνια ήταν μέρος της συμπαράταξης του κ. Καρυμπίδη και του κ. Χουστοπορίδη. Η όλη η διαδικασία που έχει να κάνει, έχει να κάνει καθαρά με μία διαδικασία, θα αναφέρω αναλυτικά σε κάθε επίευσόν τι ακριβώς γίνεται. Απλώς θέλω να τονίσω ότι γιατί ίσως θα πρέπει να δημιουργηθούν, προκειμένου να μην δημιουργηθούν να εντυπώσουμε το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα πω ότι είναι μια διαδικασία, η οποία σε κάθε χρόνο και υφαίνεται μέσα στην απάντηση, η οποία είναι αναλυτική από τον κ. Αναγνώστου, συγκροτούνται πέρα από ας πούμε τις διενέργειες ενός διαγωνισμού, που γίνεται για την εκτέλεση του έργου όσον αφορά τη διαδικασία της προμήθειας του αλατιού, συγκροτούνται η παρακολούθηση και βεβαίως της καλής εκτέλεσης του έργου. Δηλαδή, ξέρουμε πολύ καλά ότι σε πολλές ΠΕ υπάρχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι παρακολουθούν την διαδικασία του αποχειονισμού, που ταυτόχρονα είναι και η διανομή του αλατιού. Υπάρχει παραλαβή αντιπαγετικού άλατος σε κάθε επιτροπή, όσον αφορά την επιτροπή που παραλαβάνει το αλάτι, στην οποία συμμετέχουνε διάφοροι παράγοντες. Θα πω πρώτα, αφού ξεκίνησα με τον κ. Αναγνώστου, ότι η έργρα, οι πρόεδρες, έχει 9 σημεία, στα οποία σε όλες τις αιτήσεις Έψων έχει ένα κειμένο δίκτυο. Έχει 9 σημεία, το ένα σημείο είναι στη Κοζάνη, το δεύτερο σημείο είναι στην Τιολεμαϊδα, το τρίτο σημείο είναι στη Φλόρινα, το τέταρτο είναι στο Ανταρτικό, το πέμπτο είναι στη Κορομιλιά της Καστρογιάς, το έκτο είναι Πεντάλοφος, το έβδομο είναι Τσοτήλη, Σέρβια και Γρεβενά. Θέλω να τονίσω ότι θα το διαβάσω ακριβώς όπως το έχει. Τα οχήματα φορτηγά, αυτοκίνητα, μεταφορά στο αντιπαγετικό άλατος είναι φοδιασμένα με συνοδευτικά έγγραφα όπως ΔΕΛΤΙ, Αποστολή, Ζυγολόγιο, Φορτίο εκ μέρους του προμηθευτή οικονομικού φορέα κτλ. Η παραλαβή του αντιπαγετικού άλατος, κελάμε τώρα για την απάντηση της πρόεδρες σε ποιοτική και ποσοτική παραλαβή, η διέξη τεχνικών έργων η έδρα, διενεργείται από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής η οποία συντάσει αντίστοιχο πρωτόχρονο παραλαβής το οποίο προωθείται στην αρμόδια υπηρεσία και τα περιτέρων. Όπως και πιο πάνω αναφέρεται και σύμφωνα με τις αντικειμενικές συνθήκες είναι πολύ σημαντικό το τι σημαίνει αντικειμενικές συνθήκες, χρόνος άδειξης φορτίου, επικρατούσες καιρικές συνθήκες, αριθμός φορτίων, διασπορά απόθεσης, παράδοσης, διλάνω για εννιά σημεία, η εξακρίβωση του βάρους του παραδειδόμενου φορτίου γίνεται είτε με επαληθευτική ζήγηση, που σημαίνει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος βάρους παραδειδόμενου φορτίου εκ μέρους της Επιτροπής Παραλαβής είτε με άλλου είδους έλεγχο όπως πολύ καλά ξέρουμε στην Επιτροπή ειδικά στην ΤΣΕ, στην Επιτροπή Παραλαβής έχω την εντύπωση ότι συμμετέχει και κάποιος μηχανικός μέτρηση διαστασιολόγηση καρότσας φορτυγού και οπτικός έλεγχος πληρότητας αυτής. Για τις ποσότητες και το τελευταίο ρώτημα του κ. Χρυστοφορίδη θα απαντήσω συγκεντρωτικά για όλες τις ΠΕ. Πάω λίγο στο έγγραφο του κ. Γλύβα που μιλάει για την ΠΕ Κοζάνης. Η ΠΕ Κοζάνης έχει σημεία εφοδιασμού το σύνολο είναι έξι είναι στη Κοζάνη όπου είναι το αμαρτουστάσιο στη Λευκόοβηση όπου είναι το χωριό του Χρυστοφορίδη και το χωριό της μητέρας μου το λέω έτσι παραλυπώμε να λίγο για να σπάσουμε λίγο και έτσι την τέτοια. Είναι στον Δήμο Εορδέας, στον Τσοτήλη, στον Πεντάλοφο, στον Τρανόβαλτο και στην Ελλάδα. Η ΠΕ Κοζάνης λοιπόν έχει έξι σημεία και μετά από κάθε προσκόμηση υλικού στην αποθήκη υποδοχής ο ανάδοχος υποβάλει στην υπηρεσία αποδεικτικό θεωρημένο από τον υπεύθυνο της αποθήκης στο οποίο αναφέρεται η νερομηνία προσκόμησης, το υλικό υποσότητα και ο αριθμός της ύπασης σε εκτέλεση της οποίας προσκομίστηκε. Η Επιτροπή Παραλαμβής ελέγχει κάθε φορτηγός στα πλαίσια των δυνατοτήτων της καθώς ο αποθήκες άλατος υπάρχουν στις έξι θέσεις τις οποίες αναφέραμε προηγουμένως. Τα ζυγολόγια εκδίδονται από ζυγούς οι οποίοι διαθέτουν επιστοποιητικό διακρύβωσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν είχα το χρόνο να μπορέσω να το διαπιστώσω. Μου αναφέρεται ότι στην πλαίσια των Κοζάνης δεν υπάρχουν πάρα πολλές ζυγαρτιές οι οποίες έχουν αυτό που λέμε το επιστοποιητικό διακρύβωσης και βεβαίωση ελέγχου όσον αφορά του Υπουργείου Οικονομικών. Οι γεφυροπλάσσικες αυτές είναι νέες ηλεκτρονικές και ψηδιακής τεχνολογίας. Αυτές οι οποίες φέρνουν τα ζυγολόγια από τον ανάδοχο, τον προμηθευτή τον οποίο παραδείρει. Τα δρομολόγια και η παραλαμβή του άλατος γίνονται βάση των δρομολογίων των προσκομιζομένων δελτίων αποστολής και ζυγολογίων που εκδίδονται σύμφωνα με τα παραπάνω και κατόπιν γίνεται προσεκτικά η ογκομέτρηση τους από τους αρμόδους ώστε να διαπιστωθεί η ποσότητα του κομιζόμενου φορτίου. Από τα παραπάνω δεν προέκυψε πρόβλημα ώστε να ανακαστεί η επιτροπή. Μιλάμε ότι όλη η δικασία αυτή, το ξανατονίζω, γίνεται από επιτροπές υπαλλήλων από υπηρεσιακούς παράγοντες στις δύσκολες ηθήκες που προσκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες αλατιού σε έξι διαφορετικά σημεία. Θα αναφερθώ λίγο στην απάντηση της πιεύσης των κρεβενών όπου ξεκάθαρα λέει ότι από τα 42 που χρειάστηκε να μεταφερθούνε ως δρομολόγια κατά την χειμερινή περίοδο 19-20, τα 34 έχουν εζηγηστεί. Οπότε είναι ένα πολύ μεγάλο δείγμα σαν διαδικασία. Φλόρινα έχει τρία σημεία αναπόθεσης, είναι στην περιοχή της Φλόρινας, το Ανταρτικό και στο Αμύντεο και η ποσότητα ελέγχεται τις ημέρες παραλαβής των φορτίων στην γεφυροπλάστηκα του πρατυρίου καυσίμων κυρίου Μάρκου, που βρίσκεται στην παλιά εθνική οδό Φλόρινα, Σνίκης, πλησίον της μάτρας μηχανημάτων της πιεύσης των Φλόρινας, η δε ποιότητα για τυχόν προσμήτησης ελέγχεται οπτικά. Για να κλείσω λίγο με την περιφερειακή ενότητα Κασσουριάς, η οποία και αυτή από το 2017 γίνεται μία αντιδικασία, η οποία δειγματολυπτικά, γιατί έχει τύχει και περιόδους ας πούμε που όταν έχουμε χιονόπτωση, έχουμε εμείς σαν πιεύση ο Κασσουριάς ένα υπόστοχο, ένα σημείο αναφοράς έχουμε, το οποίο ουσιαστικά συγκεντρώνει μια ποσότητα 70 με 75 τόνους. Αν έχουμε έτσι ένα τριήμερο το οποίο έχει παγετούς, χιόνι και τα λοιπά, αυτή η ποσότητα διαρκεί, κρατάει, φτάνει για 3-4 μέρες από χιονισμό. Μπορεί να τύχει και έχει τύχει και προσωπικά, εγώ και σαν αντιπεριφεράσεις της Ανατινομάργης, να παραλαμβάνουμε φορτηγά η ώρα 11 το βράδυ. Παρ' όλα αυτά υπάρχει δυνατότητα, ζυγίζονται δειγματολυπτικά και στην πιεύση των Κασσουριάς μια σειρά από αυτοκίνητα. Θέλω να δώσω λίγο προδείγμα και τα μεγέθη όσον αφορά την αξία της διακίνησης ενός φορτηγού. Από τα ζυγολόγια που είδα στην πιεύση των Κασσουριάς που έχω τη δυνατότητα να δω, μιας και είμαι φορικός αντιπεριφεράς και έχω άμεση πρόζυμος στην οικονομική υπηρεσία. Ένα δρομολόγιο υπάρχουν και τα ζυγολόγια από το αμαξτάσιο της πιεύσης, ένα ζυγολόγιο ενός φορτηγού, είναι περίπου 28 με 29 τόνους. Το αλάτι από τη Θεσσαλονίκη, από τον κύριο Θαδακαρίδη, ο οποίος γίνεται με μια διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, ζυγίζει το κιλό περίπου 34,5-35 ευρώ και η μεταφορά του περίπου 12 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, ένα αυτοκίνητο που έρχεται στην Κασσουριά, η συνολική του αξία είναι περίπου 1.600 ευρώ, των οποίων τα 450 είναι η μεταφορά και τα 1.150 είναι η αξία του αλατιού, το οποίο, επαναλαμβάνω, σε όλες οι περιπτώσεις υπάρχει αυτό που λέμε η ζύγιση, δειγματοληπτικά. Στην Φλόρεινα μας αναφέρεται ότι ζυγίζουν όλα τα φορτηγά, ήδη τα Γρεβενά ζυγίζουν 34 από τα 42, στην Κοζάνη και στην Κασσουριά ζυγίζονται δειγματοληπτικά. Φαντάζομαι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, επί του συνολικού το φορτηγό. Τώρα στο ερώτημα που έχει κάνει, που έχει κάνει στην τελευταία παράγραφο, που λέει πώς ήταν η ποσότητα του άλατος που προοριστευθήκαμε την προηγούμενη σεζόν, πόσο καταναλώσαμε, εννοείται το υπόλοιπο θα είναι απόθεμα. Δεν χρειάζονταν να πει το απόθεμα. Θέλω να τονίσω ότι εδώ θα αναφέρω και τι σύμβαση έχει η κάθε επί έψινο και η έδρα, γιατί είναι σημαντικό. Η έδρα, λοιπόν, είχε δύο συμβάσεις. Η μία ήταν από το 2018-2019, στην οποία υπήρχε ένα απόθεμα από την περσινή χρονιά. Από αυτή τη σύμβαση, η οποία ήταν μια σύμβαση, πάλι επαναλαμβάνω, με μία διαγωνιστική διαδικασία, ανάδοχος ήταν η Εγγνατία, όπου είχε 6.000 τόνους. Υπήρχε, δηλαδή, στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς ένα υπόλοιπο 1.589 τόνους για τη φετινή χρονιά, για τη φετινή χρονιά λέγοντας αυτή που έκλεισε, και μια νέα σύμβαση με την παντεχνική έργο, που έχει μία σύμβαση 7.000 τόνων, με ένα δικαίωμα προέρεσης 2.000 τόνους. Η έδρα, λοιπόν, χρησιμοποίησε κατά την περσινή χρονιά 1.589 τόνους από την προχωρηγούμενη σύμβαση και χρησιμοποίησε άλλους 2.300 τόνους από την περσινή τη σύμβαση, από το σύνολο των 7.000 τόνων. Άρα, διέθεσε συνολικά μία ποσότητα 3.869 τόνους. Στις τα εννιά σημεία, τα οποία επαναλαμβάνω, έχει μία δυσκολία τον έξι να κάνεις με εννιά σημεία. Περίπου στις αποθήκες αυτή τη στιγμή βρίσκονται έτσι, έχει μικρές ποσότητες, γύρω σε 100 τόνους ή λίγο λιγότερο, 885 τόνους στο σύνολο των εννιά σημείων. Στην Πιέτσινο Κοζάνης η σύμβαση για το 1920 αφορούσε 1.500 τόνους, έγινε διάθεση 1.100 τόνων και στις αποθήκες τα έξι σημεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 210 τόνους. Στα Γρεβενά η σύμβαση αφορούσε 2.000 τόνους. Η διάθεση που έχει γίνει κατά την περσινή χρονιά, τα Γρεβενά χρησιμοπούν έχουν ένα σημείο αναφοράς, χρησιμοποιήσανε 1.250 τόνους από τους 2.000 τόνους. Η αποθήκη στον Πόρο είναι σε ένα σημείο όπου είναι χώρος της πίεσης των Γρεβενών. Η αποθήκη τους έχει αυτή τη στιγμή γύρω στους 150 τόνους και το υπόλοιπο είναι σε συνέχεια της προηγούμενη σύμβασης. Η Φλόρινα, η σύμβαση της είναι 2.187 τόνους, διέθεσε περίπου 1.800 τόνους κατά την περσινή περίοδο, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε και στην αποθήκη αυτή τη στιγμή έχει περίπου το υπόλοιπο αυτό που είναι μέχρι τη σύμβαση, περίπου 300-350 τόνους σε τρία σημεία. Η Φλόρινα έχει τη Φλόρινα, το Ανταρτικό και το Αμίντο. Η Καστουριά η σύμβασή της είναι 1.100 τόνους, είναι διετύσσο διαγωνισμός, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ετύσσος δημιουργεί έτσι μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται. Διαθέσαμε κατά την περσινή περίοδο γύρω στους 362 τόνους. Στην αποθήκη αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη, είναι περίπου στους 90 τόνους και ένα σημείο έχουμε σαν σταθμό φορτωσίας. Σκεφτήκαμε κάποια στιγμή να κάνουμε και στον εστώρα, αλλά το Αλάτιξ θα πρέπει να είναι κάτω αποσκεπασμένο χώρο, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι πολύ υγροσκοπικό και ότι αν περάσει μια περίοδος θα πρέπει μετά να το σπάσεις να το κάνεις. Αυτά είναι τα στοιχεία. Θεωρώ ότι δεν ξέρω τώρα η πλάσικα την οποία έκανε έτοιμα η ΠΕ στον Κοζάνηση, η έδρα, αν είναι φορητή ή όχι και κατά πόσο αξιόπιστη είναι, γιατί τον ακυνικά η πλάσικα το φορτηγό είναι πολύ δύσκολο και δεν είναι τόσο απλό. Στον αποχειωρισμό επειδή και κλείνω, δεν θέλω να κάνω τοποθέτηση, θεωρώ τουλάχιστον από περιφερειακούς συμβούλους που έχουν και την ιδιότητα του υπαλλήλου και το λέω έτσι με εμπλήρη γνώση αυτό που λέω, γιατί κι εγώ είμαι υπαλλήλος, όταν αφορά κάτι που έχει να κάνει με υπαλλήλους και εφόσον εγώ τουλάχιστον θα είχα το θάρρος, εφόσον υπάρχει μια διαπίστωση ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, θα θέλαμε συγκεκριμένα, γιατί εδώ φύγεται όλη η διαδικασία και επαναλαμβάνω στην Καστρογιά, την διαδικασία την γνωρίζω πολύ καλά από το 2007, αν δηλαδή κάτι στην Καστρογιά μας έχει διαφύγει και έχει κάτι κατα νου ο κύριος Πιστωφορίδης, επαναλαμβάνω σε μια διαδικασία που εμπλέκονται μόνο οι υπάλληλοι, θα ήθελα έστω και κατηδύα να μας αναφέρει το γεγονός για να ψάξουμε και εμείς ως περιφερειακή αρχή για να δούμε τι γίνεται. Τα 100 κιλά, τα 150 που πιθανούν και ας πούμε με τη διαδικασία που κάνουμε όσον αφορά την ογγομέτρηση, μιλάμε για, είπαμε πόσο στοιχίζει ο τόνος, ένας τόνος στοιχίζει 38,5 ευρώ, η ώρα 11 δεν υπάρχει δυνατότητα, λέμε ξανά, δεν μιλάμε δειγματολεπτικά εννοείται και ξέρουμε ότι τα φορτικά τα οποία κουβαλάμε είναι τα ίδια, δηλαδή ξέρουμε μια καρότσα είναι άδεια, δεν νομίζω δηλαδή να μπει κάτω στη διαδικασία να κάνει κάτι το οποίο θα είναι εις βάρος της διαχείρισης της οικονομικής στην περιφέρεια. Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστούμε τον κύριο Σαβόπουλο. Αν δεν έχετε θέλετε κάποια διακρίνηση κύριε Χρυστοβουρέβη να προχωρήσουμε στην επόμενη επέρδοση. Όχι γιατί, εντάξει, εδώ τώρα είπε πάρα πολλά ο Σαβόπουλος. Διακρίνηση πάνω σε αυτά που είπε ο κύριος Σαβόπουλος, παρακαλώ, θέλετε κάτι επιπλέον. Πόσα λεπτά αξοδεύσαμε την προηγούμενη σεζό, κύριε Σαβόπουλος, δεν είπατε. Και στο σύνολο πώς τόνους. Και φυσικά την απάντηση θα την πάρουμε και γραπτώ, έτσι δεν είναι, Πρόεδρε. Δεν ξέρω εσείς αν κάνετε κάποιο έτοιμα στη Γραμματεία του Περιφερειακού για να βατηθεί. Να μας δοθούν τα που μας δοχώνει μένα. Ναι, ναι, ναι. Εδώ όμως, επειδή και πριν, ας πούμε, είπε και ο κύριος Περιφερειακής να μην λέγονται ανακρίβειες. Όταν αγοράζουμε κάτι με το κιλό, έτσι, οπωσδήποτε πρέπει και να το ζυγίζουμε. Δηλαδή όλοι αυτά, οι χιλιάδες τόνοι από στάρια που μαζεύονται το καλοκαίρι, αυτοί δεν τα ζυγίζουνε. Δεν βρίσκουνε πλάστηκες δεξιάριστερα να τα ζυγίσουνε. Η απάντηση είναι ναι. Και η ζύγιση έχει ένα πρωτόκονο. Πας το ζυγίζει το φορτηγό μικτό, σε φορτώνει και πας παίρνεις απόβαρο. Γιατί όλα τα φορτηγά δεν έχουνε το ίδιο απόβαρο. Παίζει μέχρι και 3,5-4 βιστόνους το κάθε φορτηγό, το ένα από το άλλο. Όσον αφορά την ώρα, άμα πάρετε τη σύμβαση την οποία υπέγραψε με τον προμητευτή η Περιφέρεια, το λέει ξεκάθαρα μέσα ότι το αλάτι έρχεται όποτε ακριβώς θέλουμε εμείς, ό,τι ώρα θέλει η Περιφέρεια, αρκεί να ενημερώσει μία-δύο μέρες νωρίτερα. Όπως και εδώ πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός. Λοιπόν, και πλάστηκες πιστοποιημένες υπάρχουνε πάρα πολλές. Γιατί όλο το καλοκαίρι που γίνεται όλοι αυτοί, το θέρος που γίνεται και μαζέχουν τα στάρια, σε πιστοποιημένες ζυγαριές τα ζυγίσουμε. Ας το αλάτι και με τον αποχειασμό. Απαντάει κ. Σοβόπουλος και κλίνουμε. Κύριε Πρόεδρε εδώ πέρα, πρέπει να δούμε τι γίνεται. Δεν μπορεί δηλαδή, κι αν υπάρχουν ζυγολόγια, γιατί εγώ πέρυσι όταν ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης ήταν νέος Πρόεδρος οικονομικής Επιτροπής. Έκανα την εξής ερώτηση. Εκεί είπε ο Περιφερειάρχης, ναι όντως θα το δούμε, θα κάνουμε, θα κάνουμε. Παρ' όλα αυτά όμως, ερχόμαστε έναν χρόνο αργότερα και δεν βλέπουμε να έχει δοθεί μία λύση. Και εμένα ως Περιφερειακό Σύμβουλο με θλίβει το γεγονός ότι αγοράζω κάτι με το κιλό χωρίς να το ζυγίζω. Και προστεύω, Δημήτρη, εγώ δεν μπορώ να μου αφήσει κανένα. Έτσι, ούτε λέω εγώ, απλά το αυτονόητο είναι. Έτσι, το αγοράζεις κάτι με το κιλό, πρέπει να το ζυγίζεις. Έτσι, Σοβόπουλος. Ολοκληρώστα να απαντήσει ο κύριος Σοβόπουλος και να το σήκωνε. Η υπηρεσία απάντησε ξεκάθαρα και θα σας δώσω, εννοείται, τις απαντήσεις. Και μη συγκρίνετε τη συγκέντρωση του συνταριού με τον αποχιονισμό. Ήμουνα εννιά χρόνια ως Διοβόνος παραλίτη σε συγκέντρωση τυρού. Και ξέρουμε, φυσικά, ότι δυό φορές πρέπει να ζυγίζει το αυτοκίνητο. Πανταστείτε, λοιπόν, στην Καστρογιά, όπου έχει 40 πόλους, χιόνι. Μπορεί να το πηγαίνει στην Πλάσσικα με μυχτό βάρος, με τον κύρινο να γλιστρήσει και ένα φορτιβό, το οποίο μετά έχουν αδειάσει, σε ένα αμαυστάσιο, που είναι μέσα στην πόλη. Και φυσικά το παραγγέλουμε εμείς τώρα, δηλαδή, όταν είναι η αποθήκη γεμάτη, θα αρχίσει με το χιόνι το πρώτο να γίνεται μια διακίνηση. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Δεν είπε κανένας ότι δεν ζυγίζεται. Όλες οι υπηρεσίες παραδέχτηκαν ότι ζυγίζονται. Οι ζυγολόγια όμως δεν βλέπουμε, Δημήτρη. Οι ζυγολόγια δεν υπάρχουν. Η π.Ε. Κοζάνης αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Επιτροπή Παραλαβής κάνει μια διαδικασία που μπορεί να την υπολογίσει με την ογκομέτρηση. Δηλαδή και η ογκομέτρηση σε φορτικά, τα οποία δεν τα ζηγίζει. Καμία σχέση. Καμία σχέση η ογκομέτρηση με το αλάτι. Και ο όποιος θα μας πει εμάς ότι ογκομετρούμε και βγάζουμε το βάρος με σχόλες που είναι αλλού. Η ογκομέτρηση στο αλάτι δεν παίζει. Δεν υπίσταται. Δηλαδή ο ογκομέτρησης στο αλάτι δεν παίζει. Δεν υπίσταται. Κύριε Σαββόπουλε, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Κύριε Σαββόπουλε, σας παρακαλώ, αλλά είναι και θέμα υπηρεσιακό, σας παρακαλώ και εγώ πολύ. Η επερώτηση έχει συγκεκριμένη διαδικασία, κύριε Εικονομήδη. Έχει συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά αγνωρίζετε ότι όλα τα φορτηγά είναι επιστοποιημένα από ζυγολόνα. Η διαφράτει πρέπει να έχει διαδικασία. Δεν μπορεί να μιλάει ο κύριος Ηκονομήδης. Παρακαλώ που όλοι είμαστε κυρίες και κύριοι, είμαι γενικός δευτικός και όχι όλοι τελευταία. Αυτό αφιλώς. Την επερώτηση, κύριε Ηκονομήδη, όχι. Κύριε Καρυπίδου, κύριε Οικονομήδη, κύριε Σαββάπουλα, έχει να συμπληρώσετε κάτι άλλο. Εγώ αυτό που θέλω να πω και ξανατονίζω, ότι καμία υπηρεσία και εννοείται ότι δεν θέλει ούτε την λάθος διαχείριση. Υπάρχουν επαναλαμβάνω επιτροπές παραλλαγής που αποτελούνται μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε μια περίοδο, κατά τη διάρκεια του αποχειονισμού, όλες οι υπηρεσίες, όλες οι ΠΕΥΣΛΟΝ κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Σε μερικές περιπτώσεις, και λόγω των καιρικών συνθήκων και λόγω της ιδιευτερότητας της κατάστασης, γίνεται δειγματολυπικός έλογος και όπου δεν μπορεί να ζυγιστεί κάποιο αυτοκίνητο, εννοείται ότι το παραλαμβάνουν με τη διαδικασία που μπορούν. Και οπτικά και με την ογκομέτρηση. Σεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι με αυτό και, τέλος πάντων, η οποία παρέγγει η Κοζάν είναι φορηπτή, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει όλα τα σημεία στα οποία θα γίνεται αυτό που λέμε η ιδεοδικασία. Πρέπει να ζυγίζονται, ζυγίζονται, έγινε αποδευτό, και σε αυτό που ρωτήσατε όσον αφορά το πόστος, δεν είχα εγώ την δυνατότητα για την Καστρολιά, ξέρω απλώς υπολογίζω με το ποσό. Με την διάθεση δηλαδή, δεν έχει να κάνει με τη σύμβαση, τα ποσά του συμβάσου λίγο κολλή τα έχω, διαθέσαμε μια ποσότητα για την περσινή περίοδο, όπου πολλαπλασιάζοντάς το με έναν μέσο όρο περίπου μαζί με τη μεταφορά γύρω στα 46 ευρώ που ζυγίζει με τα φορά και οι προμήθειες του αλατιού, υπολογίζω ένα πόσο στους 390 χιλιάδες και όχι ένα εκατομμύριο. Είναι μια εκτίμηση δική μου, σύμφωνα με τα στοιχεία, το πόσο αλάτι διαθέσαμε για την περσινή χειμερινή περίοδο. Το ποσότητα είναι κάτω από 400 χιλιάδες, αυτό ήταν ένας χειμώνας ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα βαρύς και από την και πέρα εφόσον υπάρχουν σημεία τα οποία μπορούμε να διωθώσουμε, πολύ ευχαριστώ θα το κάνουμε. Κλείνοντας κυρία Πρόεδρε, κλείνοντας, όχι κλείνοντας, περιμένετε λίγο, ο κ. Σαβόπλος είπε ότι υπάρχουν ζυγολόγια, εγώ ένα χρόνο μιλάω για το αλάτι, γιατί δεν έφερα ένας μέρα στην Εικονομική Επιτροπή τα ζυγολόγια να μου τα δείξει και να πει Χριστοπορίδη, πολλά λες και μη λες τίποτα άλλο, υπάρχουν τα ζυγολόγια. Εγώ θα ήθελα να τα δω και από τη στιγμή που λέτε ότι υπάρχουν τα ζυγολόγια θέλουμε να τα δούμε. Τώρα το αεροκοπορτηγό δεν μπορεί να πάει να ζυγίσει κάπου, οι πλάστηκες πάντα είναι όλες προβάσιμες. Έρχεται, κάνει 300 χιλιόμετρα να έρθει, θα κολλήσει, δηλαδή 3 χιλιόμετρα, Δημητρή. Κύριε Εικονομήδη, παρακαλώ πάρα πολύ παρεμβαίνετε. Να ολοκληρώσει, κύριε Σαβόπλε, θα το δείξουμε. Ευχαριστώ κύριε Χριστοπορίδη. Εγώ θέλω και κλείνω ότι οι πάνηλοι της περιφέρειας δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μπορείτε και γραπτός αλλά και προφορικός να μας το αναφέρετε για να το διερευνήσουμε. Κύριε Σαβόπλε, κύριε Σαβόπλε, κύριε Εικονομήδη, κύριε Πρόεδρος. Τι είναι το θέμα, κύριε Πρόεδρος. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε, ως αντιπρόεδρος, επί της διαδικασίας, θα μάθει ο κύριος... Κύριε Πρόεδρος, επί της διαδικασίας, ο κύριος Εικονομήδης έχει σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους και προσβάλλει το σώμα. Δεν έχει κατανοήσει ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, ότι είναι υπηρεσιακός παράγοντας και θα παίρνει το λόγο όταν μόνο του ζητάμε υπηρεσιακές συμβουλές και την άποψή του. Σε καμιά άλλη περίπτωση. Σας παρακαλώ, κύριε Εικονομήδη. Ρίξατε καπνό κατά των υπηρεσιών. Το έχετε παρακάνει. Σε κάθε συνεδρίας έχετε άποψη πολιτική. Ρίξατε κατά των υπηρεσιών. Καταλάβατε. Σας παρακαλώ, κυρία Μπράβη, προστατεύτε τη διαδικασία. Δεν μπορεί να ανοίγει το μικρόφωνο του κύριου Εικονομήδη για να παίρνει το λόγο. Συνεχώς. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. Στον ορολογίες. θα συζητηθεί κύριε Γιάτσιο μεταξύ του κύριου Χρυστοφορίδη και του κύριου Σαδόπουλο. Η κυρία Κατσαβαίλη, αν επιτρέπετε κύριε Χρυστοφορίδη, ζήτησε το λόγο. Κυρία Κατσαβαίλη, έχετε να κάνετε κάποια διαφυγερήνυση, παρακαλώ. Ναι, θέλω να πω κάτι. Ναι, ναι, ναι. Θέλω να πω ότι πολλές φορές ο κύριος Κοτούλας, από τη Διεύθυνση Εικονομικού, μας έχει πει ότι δεν πληρώνουν αν πίσω από κάθε τιμολόγιο δεν συναντούνται τα ζυγολόγια. Αν αφισβητείτε αυτό, τότε να το ζητήσετε γροπτός, να τη ζητήσουμε να μας τα φέρουν. Μας το έχει πει πάρα πολλές φορές. Πρόεδρε, πρόεδρε, η επερώτηση έχει ένα συγκεκριμένο τίτλο. Κυρία Πρόεδρε, να μπορείς να ζητήσετε παραλαβή και πληρωμή του αντιπαγετικού άλατος από την περιπέρεια. Αυτό έχει. Και στο τέλος ρωτάω γιατί δεν ζηγίζετε. Μου απαντάτε, δεν ζηγίζετε. Δείξτε μας τα ζυγολόγια και δεν θα ξαναμιλήσω. Κυρία Πρόεδρε, να απαντήσω και στον κύριο Χριστοφορίδη. Κυρία Πρόεδρε, να απαντήσω και στον κύριο Χριστοφορίδη, θα είμαι σύντομος, ναι, κύριε Χριστοφορίδη. Κυρία Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, την ερώτηση και την απαντάει ο κύριος Λαμπόπουλος. Κυρία Προεδρε, επί της διαδικασίας, την ερώτηση και την απαντάει ο κύριος Λαμπόπουλος. Κυρία Προέδρε, επί της διαδικασίας, την ερώτηση και την απαντάει ο κύριος Λαμπόπουλος. Μη τωμούς, μη τεμισό λεπτό, Κυρία Πρόεδρε, καταρχάς να διευκρινίσω κάτι, δεσμεύω εγώ εις επίκον του σώματος να αποστείλω στον κύριο Χριστοφορίδη την επόμενη εβδομάδα όλα τα ζυγολόγια τα οποία έχουν ως παραστατικά, διότι τα ζυγολόγια όπως το απήντησε η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, επισυνάπτονται στο τιμολόγιο και βάσει αυτον, η Οικονομική Υπηρεσία πληρώνει. Όλα, λοιπόν, όσα έχουν κοπεί, κύριε Χριστοφορίδη, θα σας τα αποστήλω σε φωτοτυπία για να σας απαντήσουμε στην ερώτημά σας. Ευχαριστώ, κύριε Αμυρογερό. Τόσο καιρό, δηλαδή, γιατί δεν το κάνετε, δηλαδή. Υπόσχομαι, κύριε Χριστοφορίδη, να διευκρινήσω. Για να πληρωθούν τα τιμολόγια, σας το είπα, εκτός κι αν δεν γνωρίζετε τη διαδικασία. Για οτιδήποτε πληρώνετε, πρέπει να στέλνουμε τα ζυγολόγια ή τα παραστατικά χαρτιά, για να πληρωθεί οτιδήποτε. Όταν προμοιθευόμαστε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή προμοιθευόμαστε χαρτί για τις ανάγκες των εκτυπώσεων, στέλνουμε από πίσω και το τιμολόγιο για να πληρωθεί και ελέγχεται από την... Όχι, γιατί εκεί, τώρα, και εσείς στα περιφερειαρχικά ξέρετε πολύ καλά δηλαδή εις περισσότερα χρόνια από εμένα, έτσι... Αυτό σας απάντω, κύριε Χριστοφορίδη. 10 χρόνια έχετε, αυτό το αγοράζει με το κιλό και εμπιστοποιείται μόνο με το ζυγολόγιο. Και από τη στιγμή που εσείς λέτε ότι έχετε τα ζυγολόγια που εσείς ζηγήσατε, όχι τα συνοδευτικά, για να έρθει από κού είναι έρθει τη μαχητικόζανη, αν τα έχετε, καλώς, να τα δούμε και το απόβαρο του κάθε αυτοκινήτου και τα λοιπά. Όλα αυτά είναι πάρα στα χαρτιά και βάση, αυτοί πληρώνεται, κύριε Χριστοφορίδη. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Χριστοφορίδη. Από τη στιγμή που εσείς θα έγινε αυτά τα ζυγολόγια, ωραία. Ωραία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Χριστοφορίδη. Δεν θα αφήσω το σαβότουλ στις μισή ώρα για λίγη αργή, τα έχουμε, πάρτε και τελείωσε. Θες να στωθώ εγώ. Κύριε Πρόεδρε, για δευτερόλεπτα, σας παρακαλώ πολύ. Βασίλς Κοτούλας, για δευτερόλεπτα, έχει απόλυτο δίκιο η κυρία Κατσαβέλη, να συμπληρώσω την κυρία Κατσαβέλη. Σε μας έρχεται από την Επιτροπή Παραλαβής, πρωτόκολλο Παραλαβής, με δελτίο αποστολήση, τιμολόγιο, και πίσω από το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολήση είναι το ζυγολόγιο ή τα ζυγολόγια. Το δικό μας το ζυγολόγιο, κύριε Κοτούλας. Αυτό που ζυγίσαμε είναι το δικό του. Του προμηθευτεί, κύριε Χριστοφορίδη. Όχι, εμείς τα ζυγίζουμε τα φορτικά. Του προμηθευτεί, κύριε Χριστοφορίδη, το λέω. Του προμηθευτεί, άρα εμείς δεν τα ζυγίζουμε. Μισό λεπτάκι. Από ειδική πιστοποιημένη γεφεροπλάστηκο. Ναι, ναι, ναι. Ακριβώς το ίδιο. Εμείς τα ζυγίζουμε. Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να μου πω το λόγο. Παρακαλώ. Συγγνώμη, έτσι πως θέλουμε και εμείς το λόγο. Γιατί, κύριε Γιάντσιο, επειδή αναφέτηκε το βότυλο... Πολύ σύντομα περί βγάση. Τώρα παρεγκίνουμε από το δαινονισμό. Αλλά παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη, άνοιξτε να προσθέσετε κάτι και να το κλείσετε. Για να βοηθήσω, επειδή αφέτησαν και εχθμές στο πρόσωπο του κύριου Χριστοφορίδη για να βοηθήσει το πρόσωπο του κύριου Χριστοφορίδη, πρέπει να βοηθήσει το πρόσωπο του κύριου Χριστοφορίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. και πληρώνει, χωρίς να υπάρχει ζυγολόγιο από το μεταφορέα, που η πλάση στην κάτω πρέπει να είναι πιστοποιημένη, γιατί μέσα έχει απασχολεί στο θάμα και εμείς και το κοιτάξαμε, δεν μπορεί να πληρωθεί το τιμολόγιο. Άρα λοιπόν, αυτά που λέει ο κ. Σκοτούλας είναι έτσι. Ο κ. Χρυστοφορίδης λέει κάτι διαφορετικό. Εμείς κάνουμε κάποιον έλεγχο αν όντως τα ζυγολόγια του μεταφορέα ή το προμηθευτεί είναι εντάξει, μπορεί να έχει πρόβλημα στη ζυγαριά του. Αυτό είναι το ερώτημα. Πώς μπορούμε αυτό να το διασφαλίσουμε. Ας σας ερμηνεύω σωστά κ. Χρυστοφορίδη. Έτσι ακριβώς είναι και δεν έχουν όλα τα πληροφορίδια. Δώθηκαν οι απαντήσεις, να προχωρήσουμε. Εσείς έχετε τα ζυγολόγια, κ. Κοιωσέ, είπατε ότι τα έχετε τα ζυγολόγια. Κ. Πρόεδρε, λίγο τον λόγο σας παρακαλώ. Κ. Χρυστοφορίδη, δείγμα τολειπτικός. Στα περίπτωχα 30. Χωρίς να έχουμε ζυγιστή θα ζυγιστεί. Δεν σας λέει κανένα? Όχι, δεν μου λέει τίποτα αυτό. Όλα θα ζυγίζονται. Όλα θα ζυγίζονται, βέβαια όλα. Όταν γνωρίζει ο άλλος ότι μπορεί και να ζυγιστεί, μπορεί να επιβάλλει το θρησιχολόγιο του. Όλα θα ζυγίζονται. Καταρχήν εδώ θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Τα λεφτά δεν είναι δικά μας. Θα πονάτε παραπάνω από εμάς. Αυτό πρέπει να σέβομαστε. Κ. Βαβιάρα, λέτε, λέτε... Θα φυλάζετε παραπάνω τα χρήματα των υπολογουμένων από εμάς. Αυτό λέτε. Τώρα τι γίνεται Πρόεδρε, τώρα τι γίνεται τώρα. Μπορείτε να μου πείτε τι γίνεται. Κύριε Λιάτσιο, ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στην επόμενη επερώτηση. Επερώτηση που αφορά σε μέτρα στήριξης του λιαννεμπορίου, των γυμναστηρίων και της αισθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα. Ο κύριος Κάδαδας έχει τον λόγο για να την αναπήξει. Και ο κύριος Ρισαρίσης έχει να απαντήσει. Κύριε Κάδαδας, σας ακούμε. Επερώτηση προς Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δηδικής Μαγεδονίας, κυρία Διώφρο Σίνη. Επερώτηση που αφορά σε μέτρα στήριξης του λιαννεμπορίου, των γυμναστηρίων και της αισθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα. Κυρία Πρόεδρε, αποτελεί κοινή παραδοχή και πέρα από κάθε αφιβολία το γεγονός πως η περιοχή μας βιώνει τη χειρότερη οικονομική περίοδο με σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής των ανθρώπων. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε σε όλους τους τόνους, πως η περιφέρεια πρέπει να σταθεί δίπλα στους δοκιμαζόμενους επιχειρηματίες της, τόσο με αφορμή τις επιπτώσεις από τη βία και η άδικη απολιδοτοποίηση, όσο και τις επιπτώσεις από την πανδημία, και το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος, που είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επίσης, το διπλό κλίμα του ευρωβουλευτικού κλίματος είναι το ευρωβουλευτικό κλίμα του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, πώς είναι η ευρωβουλευτική κλίματος του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, πώς είναι η ευρωβουλευτική κλίματος του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, πώς είναι η ευρωβουλευτική κλίματος του ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Δυστυχώς η ερώτησή σας είναι γεμάτη ανακρίβειες και αυθέρετα συμπεράσματα που πραγματικά δεν νομίζω ότι εξυπηρετούν ένα αγώνιμο διάλειμμα. Σχετικά με την ερώτηση πρώτον, πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρώτα απ' όλα, δεν είναι επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι μη επιστρεπτέα επιχορύγηση. Υπάρχει διαφορά στην έννοια της επιχορύγησης και της προκαταβολής. Να μην τα σηχαίουμε. Το πρόγραμμα ονομάζεται ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επίλυξαν αντιπανδημία. Διαφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας που επίλυξαν αντιπανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορύγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξώτων. Όπως προείπατε, το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και περιμένουμε την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων από την ΚΕΠΑΝΕΜΕ. Λόγω της έκτασης της κατάστασης της πανδημίας και του lockdown, πιθανόν να υπάρξει μια μικρή ολιγοήμερη καθυστέρηση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μετά την υποβολή και εξέταση των οποίων τυχών εμστάσεων προκύψουν, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και θεωρούμε ότι εκτός απ'ρόκτου μέσα στο Φεβρουάριο θα γίνουν οι πληρωμές και η διαδικασία των εκταμιεύσεων. Σε αυτό το σημείο αναφέρεστε για την πολύ μεγάλη αγωνία των επιχειρήσεων και την πίεση που τους ασκείται λόγω των δυσμενών συνθηκών. Ακριβώς αυτή την πολύ μεγάλη αγωνία σεμπώμαστε και θέλουμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση σε θέματα που τους αφορούν. Δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά τη μομφή σας ότι για λόγους δημοσιότητας διοχετεύσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στοιχεία για τη βαθμολογία. Τι είδους μικροπολιτική είναι αυτή. Η όλη διαδικασία αξιολόγησης είναι αδιάβλητη. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Δεν έχουμε καμία ανάμιξη και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος. Σεβόμενο στην αγωνία των επιχειρήσεων αυτό που έκανα είναι η δημοσιεύση στατιστικών στοιχείων. Δεχόμαστε πάρα πολλά τηλέφωνα καθημερινά από τις επιχειρήσεις όπου ρωτάνε σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος και θέλουμε να είμαστε δίπλα ενημερώνοντάς τους. Θεωρώ πολύ πιο έτοιμο τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων και την πληροφόρηση για το που έχει μένετε η βάση από το να διακοινούνται διάφορες αναλυτές φήμες για την βαθμολογία και μόνο αυτό κάνουμε. Διερωτάστε πώς είναι δυνατόν να έχω πρόσβαση στις υπηρεσίες στην αντιπεριφέρειας που είναι υπεύθυνοι. Μάλλον η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε καμία σχέση με τις ερμόδιες υπηρεσίες και γι' αυτό δημιουργούνται αυτές οι απορίες. Είμαι υπεύθυνος αυτού του προγράμματος, υπεύθυνος απέναντι στους επιχειρηματίες της περιφέρειας και είμαι υποχρεωμένος να μαθαίνω για την πορεία των προγραμμάτων. Αυτό λέγεται ευθύνη απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού, ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 10 εκατομμύρια. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του περιφερειάρχη, της αντιπεριφέρειας περιφερειακής ανάπτυσης και της διακυριστικής αρχής έγινε αύξηση του προϋπολογισμού στα 40 εκατομμύρια. Πραγματικά είναι υπερπροσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα και να βγει η αύξηση του προϋπολογισμού. Σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που επιλέχτηκαν, οι ενέργειές μας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησαν τον Απρίου του 2020 και με την ολοκλήρωση του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28-9 του 2020 με θέματα κρατικές ενισχύτης Ελλάδα 2019, κεφάλαιο κίνησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε 12 ελληνικές περιφέρειες. Άμεσα, στις 2 δεκάτη 2020, εκδόθηκε από εμάς τη σχετική πρόσκληση με κωδικό 134 και τίτλο ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που υπήρξαν από την πανδημία συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμύρων ευρώ. Με προτεργάτη, το μακαριστό, τον Μπάβι τον Κιουρτσίδη, προϋστάμενο της διαχειριστικής, το πρόγραμμα δομήθηκε με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εκδόθηκε σε 4 μέρες μετά την πρόσκληση και ακούσαμε αργήσαμε. Τώρα μας λέτε, δεν κάναμε σωστή χνηλάτιση. Για πείτε μας κύριε Κάτανα, τι χνηλάτιση μας αφήσατε από την ποιητία σας σε μελέτες και χαρακτηριστικά σχετικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αφού γραζόμαστε τις ανάγκες των επιχειρήσεων, συνεργαζόμαστε με τα επιμελητήρια και τους επορικούς συλλόγους και κύριο μέλημά μας είναι να προσαρμοζόμαστε στις νέες ανάγκες της εποχής. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να βοηθήσουμε ποιόσες επιχειρήσεις ταμείων εκτός με ένα νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορίγησης που αναμένετε. Ρωτάτε για ένα νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα ξαναεπιτημίσω ότι δεν είναι μη επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά μη επιστρεπτέα επιχορίγηση. Το πρόγραμμα έχει ετοιμαστεί και αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της τελικής έγκρισης από το Υπουργείο. Έχει προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια και ως τέλος του χρόνου εκτός από όπου θα ανακοινωθεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το επόμενό σας ερώτημα σχετικά με το πρόγραμμα γενικής επιχειρηματικότητας που αναμένετε. Έχουμε δημιουργήσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα γενικής επιχειρηματικότητας και είναι στο στάδιο της τελικής έγκρισης και αυτό του Υπουργείου. Κύριε Κάτανα, τους τελευταίους δύο μήνες ζούμε πραγματικά σε ιδικές συνθήκες που κύριο μέλημά μας είναι η υγεία των ανθρώπων. Δυστυχώς, σύν λόγω του κορονοϊού, υπήρχαν κάποιες μικρές καθυστερήσεις επειδή πολλές υπηρεσίες υπολειτούργησαν. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι η προκήλυξη μιας πρόσκλησης είναι μια πολύ πλοκή και πολύ σύνθετη ενέργεια. Πραγματικά θεωρώ ότι έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθεις και από μας αλλά και από τους ανθρώπους της διακυριστικής αρχής για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη εκκίνηση αυτών των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Σχετικά με την ερώτησή σας για το πρόγραμμα εξωστρεφής επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία. Ρωτάτε αν θα αψήσουμε το προϋπολογισμό λόγω προσθήκης νέων κάρ. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ξέρουμε πόσο θα φτάσει ο προϋπολογισμός των προτάσεων διότι το πρόγραμμα είναι ακόμα σε ισχύ. Μόλις ολοκληρωθεί και αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις μόνο τότε μπορούμε να κρίνουμε. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 80 προτάσεις. Σχετικά με τον Τεμίνι Μισότη όριο των 200.000 αρχικά το ύψος της επιδότησης ήταν 65%. Και με βάση αυτό το ποσοστό το ανώτατο όριο προϋπολογισμού έργου οριζόταν στις 300.000. Διότι 300.000 επί 65% το ποσό της επιδότησης ήταν 195.000 ευρώ. Με την αύξηση από 65% σε 70% επιδότησης ξεπερνάμε το ποσό της επιδότησης επειδή θα ήταν 210.000 ευρώ και θα υπήρχε πρόβλημα με τον Τεμίνι Μισότη. Το μέγιστο προϋπολογισμό έργου διαμορφώθηκε στα 280.000 ευρώ έτσι ώστε αυτό το 70% επιδότηση να είναι σύμφωνο με τις αρχές του Τεμίνι Μισότη. που για πρώτη φορά στην περιφέρεια μας δόθηκε μια τέτοια μεγάλη επιδότηση. Τώρα σχετικά με τον άξονα 3 και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Εμείς κάναμε υπερδέσμευση στο 311% με βάση τα επίσημα στοιχεία του FEC 4922-2021 βάζοντας όσο των δυνατών χρήματα περισσότερα για την επιχειρηματικότητα στη περιφέρεια μας. Με βάση την τελική αναθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμιο του 2021 θα συνεκτημίσουμε την τρέχουσα κατάσταση και ανάλογα θα δράσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τώρα για τον κλάβο του γυναστηριού και της αισθέασης θα ήθελα να πω ότι τα προγράμματά μας αναφέρονται σε όλους τους κλάβους. Δεν γίνεται να έχουμε διαχωρισμό με μία μεμονωμένη στήριξη μόνο για έναν κλάβο. Καταλαβαίνουμε και αφουγραζόμαστε τα προβλήματα των παραπάνων επιχειρήσεων και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για όλους. Ήδη αυτοί οι κλάβοι συμμετείχαν, θα συμμετέχουν και στα επόμενα χρηματοδοτικά μας προγράμματα. Τώρα σχετικά με τις προτάσεις. Το Ταμείου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και η Πράσινη Μετάβαση στην Περιφέρεια Δεντικής Μαγεδονίας. Στο πελέσιο της απολιγνητοποίησης θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό και για την εξεύρεση κοντιλιών για την βοήθεια κάθε επιχείρησης. Δεν είμαι αρνητικός απέναντι στις προτάσεις, αυτές οι προτάσεις όμως απαιτούν χρόνο και σας καλώ να παλέψουμε μαζί για αυτές. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις για κέρια προβλήματα και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με την πρότασή σας για το πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης. Σαν περιφέρεια είναι στις κυριότερες προτεραιότητάς μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός η ψηφιακή ανάπτυξη. Η ψηφιακή μετάβαση προϋποθέτει κάποιες βάσεις και δυστυχώς παραλάβαμε μια περιφέρεια που είναι ουραγός σε αυτόν τον τομέα. Στο πρόγραμμα της εξωστρέφειας αλλά και στο επερχόμενο πρόγραμμα γενικής επιχειρηματικότητας υπάρχει η δική μέρηνα για τη δημιουργία e-shop, ψηφιακή διαφήμιση, digital marketing, branding κτλ. Δυστυχώς η δημιουργία e-shop δεν είναι πανάκια για τη λύση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εκπαίδευση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία. Άρα βασικό κομμάτι πρέπει να είναι η εκπαίδευση και η επανεκπαίδευση των εργασόμενων αλλά και όλης της κοινωνίας μας ώστε να μπορέσουν να τα αποκριτούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας τα επιμελητήρια και τους άλλους φορείς θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια μέσα στο 2021 με συγκεκριμένες δράσεις ώστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις στην πραγματική ψηφιακή αναβάθμιση τους. Νεοφυεία επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι βασικοί άξομες που θέλουμε να αναψύξουμε. Είμαστε ανοιχτοί και δεχόμαστε να ακούσουμε και να συζητήσουμε τις προτάσεις σας αλλά δεν δεχόμαστε αφταίρετα συμπεράσματα και κατηγορίες λαϊκισμού που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Παρ' όλα αυτά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο κ. Κάτανα για αυτή την ευκαιρία που μου έδωσε ώστε να προβάλλω ένα θμήμα του έδωσης περιφέρειας και της αντιπεριφέρειας στους τελευταίους 15 μήνες. Να τονίσω ότι βρήκαμε μια περιφέρεια και ένα πεπ στο τέλμα όσον αφορά την απορρηφορητικότητα των χρηματικών κοντιλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απορρηφορητικότητα ήταν στο 16% και έπτρασε κατά τη διάρκεια της ητίασμα στο 31%, δηλαδή υπήρξε άρξη κατά το 87%. Στον Άξονα 1 ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των προτάσων μετά από 2 χρόνια καθυστερήσων τα οποία οφείλονταν σε θέματα θεσμικού πλαισίου της σχετικής κυβέρνησης. Πρόσφατα εκδόθηκαν τα αποτελέσματα και τα έργα υλοποιούνται κανονικά. Ο Άξονας 2 ήταν τελματωμένος επί 4,5 χρόνια στο 0% και σε μόλις 10 μήνες ενεργοποιήσαμε στο 65% με προϋπολισμό προσκλήσεων 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προτάσεις των φορέων ξεπέρασαν κάθε προσδισδοκία αγγίζοντας τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Για τον Άξονα 3 που έφαγα την επιχειρηματικότητα, όπως προείπαμε, θα ξαναθυμίσω για COVID 40 εκατομμύρια σύντα 5 του επόμενου προγράμματος, για την εξοστρέφεια 4,5 εκατομμύρια ευρώ, για γενική επιχειρηματικότητα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και για άλλα 45 εκατομμύρια που δώσαμε στο κεντρικό κράτη. Ο Άξονας 4 που αφορά τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, ενέταξε 60 δημόσια κτίρια προς ενεργειακή αναβαθμίση και έχουμε προτάσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τυπράς τριπλασιάσε και το προϋπολογισμό του εξοικονομού κατοίκων από 4 σε 14 εκατομμύρια ευρώ, για την ενεργειακή αναβαθμίση των κατοικών της Ελληνικής Μακεδονίας. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρια. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Οι Άξονας 5 και 6 περιλαμβάνε έργα αντιπλημμύρικα και έργα ίδρωνσης περίπου 30 εκατομμύρικα. Ο διοικητής πυροβεστικής υπηρεσίας Κοζάνης είμαι, ο Μπάντζος ο Γιώργος. Εμάς η υπηρεσία μας είναι πάντα στα πρόθερα δουλεύουμε. Είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη. Αν χρειαστεί κάτι από μέρους μας για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, όπως παραδείγματος χάρη είχαμε τον Απρίλιο που μπήκαν σε καραντίνα τα χωριά Δαμασκινιά του Δήμου Βοΐου, η υπηρεσία μας μπορεί να συνδράμει σε όλο αυτό, αν χρειαστεί μέσω της πολιτικής προστασίας και των δήμων, προληπτικά και για κάποιες δράσεις, βοηθώντας ας πούμε κάποιες περιοχές που μπορούν να τελθούν σε αυστηρή καραντίνα, βοηθώντας μεταφορά ιατρικού εξουπλισμού, τροφίμων και ό,τι άλλο χρειαστεί. Αυτά από μένα, αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριο Βάτσιο. Να δώσω τον λόγο μέχρι συνθήκηρους διόφερι στον κύριο Ρομιόπουλο, αν μας ακούει. Μας ακούω, ακούγομαι εγώ. Ναι, σας ακούμε κύριε Ρομιόπουλο. Καλησπέρα κι από μένα. Και εγώ δεν θέλω να μ' ακριβωρήσω, πιο πολύ να σας πω, επειδή είμαι και σε εφημερία, θα ήθελα να παρακολουθήσω και αν μπορώ να συμμετέχω σε κάποιες διακρινές, αν προκύψουν απορίες ή ερωτήσεις, να πω τι έχει αλλάξει συγκεκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί, όπως ξέρετε, οι δράσεις μας στην πιεύση των Κοζάνης ιδιαίτερα είναι πολυεπίπεδες και δεν είναι μόνο δίγματοληπτικές. Καθημερινά, προφανώς, δρούμε έξω στην κοινότητα, σε επιχειρήσεις. Σήμερα πήγαμε στο εργοστάσιο του Αγίου Αγίου Δημητρίου. Ταυτόχρονα κάναμε έλεγχο drive-thru στο Τσωτήρ και τη Γαλατινή. Κάνουμε καθημερινά έλεγχο στη βάση μας, με άτομα που έχουν να κάνουν προγραμματισμένες εταιρικές παρεμβάσεις, άτομα που έχουν συμπτώματα, άτομα που έχουν προκύψει ως επαθέση ψηλού κινδύν, οπότε έρχονται σε εμάς να λεξούν. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της δίγματοληψίας. Ταυτόχρονα, λοιπόν, εξυπηρετούμε τους πολίτες μας, τους συμπολίτες μας με τηλεφωνικό κέντρο, όπου απαντούμε σε ερωτήσεις και απορίες τους. Έχουμε επικοινωνία με νοσοκομεία, με γιατρούς εργασίας, γιατί πολλές φορές και η πληροφορία, όσο ταχύτερα φτάνει σε εμάς, αυτό μας βοηθά να κάνουμε και ταχύτερες δράσεις. Αύριο οργανώνουμε, λοιπόν, μια δράση στο χωριό Kelly, Φλόρινα, μετά από πληροφορίες που έχουν προκύψει για ενδεχομένως κάποια κόσμο σε εκεί το χωριό. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μόλις την κοινότητα. Τα τηλέφωνα μας είναι γνωστά. Θέλουμε τη γρήγορη πληροφορία για να κάνουμε και γρήγορες δράσεις. Αυτό που έχει αλλάξει υπέρα από αυτό που κάνουμε συνεχώς είναι το ότι από το Σάββατο και μετά, από το προηγούμενο Σάββατο και μέχρι τις θυμίες και εφ' εξής, δίνουμε καθημερινά, κάθε απόγευμα, εκτός από την πολιτική προστασία της Αθήνας στην Γενική Λαγματεία Πολιτικής Προστασίας, κάνουμε και τη δική μας έκθεση, την οποία και παραδίνουμε και στους δημάχους, τον περιοχόνο που εντοπίζονται κρούσματα, χωρίς φευσικά να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτές τις εκθέσεις ονόματα και τηλέφωνα. Καταγράφονται η ημερομηνία διάγνωσης, η ηλικία του κάθε κρούσματος, επάγγελμα, ενδεχομένως και χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται παγελματικά. Με αποτέλεσμα να μπορούν όσο μπορούμε και όσο μας τα επιτρέπουν τα προσωπικά δομένα, να γνωρίζουν λίγο πολύ πού κατανέμονται στον κάθε δήμο τα κρούσματα αυτά. Θα έλεγα από μία μικρή έτσι, ένα μικρό απολογισμό αυτής της εβδομάδας, ότι τα κρούσματα στο δήμο της Κοζάνης είναι ο αριθμός τοτικός, σε κανένα τέτοιο σε ανησυχητικός. Προσπαθούμε να επιφέρουμε τέτοια αποτελέσματα και στην Ιορδέας, στο δήμο Ιορδέας, που αυτής τη στιγμή για μας σαν πιέψι των Κοζάνης δίνουμε παραπάνω βάρος και προσπαθούμε να ενδίνουμε και τις διδηματολυψίες μας, αλλά και να επιτύχουμε και την ευρυστοποίηση και του κόσμου στα περισσότερα και πιο έγκαιρα τέστ. Από εκεί πέρα ο δήμος Σερβίων φαίνεται ότι είναι από τους πιο καθαρούς, το σαγωγικό αυτή τη στιγμή δήμους, και μηκότερο πόλεμο αντιμετωπίζει ο δήμος Βωΐου. Θέλω να πιστεύω όμως ότι είναι νούμερα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι νούμερα ανησυχητικά και θέλω να πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, με λίγο παραπάνω προσοχή από όλους μας, όλα αυτά θα τεχθούν υπό έλεγχο. Αυτά σαν μια εισαγωγή από εμένα. Ευχαριστώ πολύ. Καλά να μ' ακούσετε. Το θέμα μας είναι η πανδημία, έτσι, και τα μέτρα που παίρνει η αστυνομία, η συμμετοχή της σε όλη αυτή την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς από την πλευρά μας, ανάλογα με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κάθε φορά, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα σχέδια με ελέγχους και έντονη παρουσία αστυνομικών σε όλη την περιφερειακή ενότητα Κουζάνης. Και στην πρώτη περίοδος του Μαρτίου και στη δεύτερη τώρα μετά τον Οκτώμβριο, αυτό γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Κάθε φορά που αλλάζει ή έρχεται μια καινούργια ακία, επικυρωποιούνται τα σχέδιά μας και σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα σχέδια, έχουμε πραγματοποιήσει ελέγχων σε σημεία που θεωρούμε εμείς στρατηγικά, τόσο στο ναστικό ιστό αλλά και όσο και στην επαρχία, έτσι λοιπόν έχουμε αποτελέσματα. Επειδή ενδεχομένως σε κάποιους υπάρχει η εντύπωση ότι δεν γίνονται έλεγχοι ή γίνονται με λάθος σχέδια από ό,τι άκουσα ή γίνονται ελπίες και τα λοιπά, καλό θα ήταν όποιος θέλει να έχει στοιχεία του τι έλεγχοι γίνονται, αν είναι αυτή η ποιοτική αριθμητικά πόσοι είναι και πού γίνονται, θα μπορούσε να απευθεθεί στην αστυνομική δεύθεση και να πάρει τα στοιχεία που θέλει. Εγώ θα σας πω ότι τα στοιχεία, οι έλεγχοι που γίνονται, έχουν να περιλαμβάνουν πάντα αριθμό κυκλοφορίας οχήματος, έχουμε στοιχεία και ονοματεπώνημα των οδηγών, υπάρχουν τα σημεία των ελέγχων και η χρόνη των ελέγχων. Δεν είναι δηλαδή αριθμητικά, δεν βγαίνει ένας αστυνομικός έξω και λέει σήμερα έλεξα 50 άτομα και τέλος, όλα αυτά αποτυπώνουν τις εκανταστάσεις μετά από τους ελέγχους, γίνονται οι ειδικές αναφορές οι οποίες αναφέρονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και υπάρχουν όλα κρατημένα στο αρχείο μας. Όποιος θέλει μπορεί να τα πάρει αυτά τα στοιχεία από εσάς, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδίκησης. Αρκεί να σας πω αριθμητικά αν σας ενδιαφέρει, ότι από τη 1 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα την ώρα που μιλάμε, έχουν πραγματοποιηθεί από τη δεύθυσή μας, από το προσωπικό της δεύθυσης 12.964 έλεγχη σε οχήματα. 20.248 άτομα ελέγχθησαν από τους αστυνομικούς. Ελέγχθησαν το χρονικό διάστημα αυτό 633 καταστήματα και βεβαιώθηκαν 502 παραβάσεις. Είχαμε δε αυτό το χρονικό διάστημα και δύο αυτόφορα αδικίματα, τρεις συλλήψεις στην Πτωλεμαϊδα για ανυπακοή, για διέγερση σε ανυπακοή προς τα μέτρα, συλλήψη που έκανε το ΑΤΕ ορδέας και είχαμε και μια συλλήψη ακόμη από το ΑΤΕ ορδέας για αντίσταση σε βάρον αστυνομικών κατά τη διάρκεια του ελέγχου για μη χρησιμάσκας. Θέλω να σας πω ότι από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα που ξεκίνησε το πρόβλημα, οι αστυνομικοί όλοι της διεύθυνσης αστυνομίας Χοζάνης βρίσκονται στους δρόμους. Όσους έχουμε εδώ βρίσκονται στους δρόμους και είναι αρκετοί αυτοί. Χωρίς άδειες, χωρίς ημερήσεις αναπαύσεις και εκείνο που ζητάει σήμερα εμείς, εμείς οι αστυνομικοί είναι να μην τελειώσει η θηκή στήριξη. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο. Θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως ορκισθήκαμε να την κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να την κάνουμε παρ' όλες τις δυσκολίες και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Εσείς να μας στηρίξετε ηθικά θέλουμε, τίποτα άλλο. Το πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας, πώς θα σχεδιάσουμε, πώς θα κάνουμε τους ελέγχους, αν αυτή θα είναι αποτελεσματική, ποιοτική κτλ, αυτό θα το αξιολογήσει η Φυσική και η Πολιτική Γεσσία του Υπουργείου και εσείς φυσικά σαν κάτι και αυτής της περιφερειακής ενότητας. Δεν έχω κάτι άλλο να πω εγώ. Αν θέλει κάποιος να ρωτήσει κάτι συγκεκριμένο, στο θέμα δηλαδή, χωρίς να θελήσουμε να ανοίξουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, εμείς δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε πλησικοί παράγοντες, είμαστε αστυνομικοί, κάνουμε συγκεκριμένη δουλειά και σε αυτό, σε ό,τι αφορά τη δράση της αστυνομίας στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, μπορώ να σας απαντήσω, αν θέλετε κάπου. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Διόχαρη. Να ακούσουμε, αν δεν έχετε κάποιες ερωτήσεις, να ακούσουμε και τον κ. Βασιλανίτη. Θα θέλαμε να σας πω κάτι. Τα στοιχεία τα οποία μας έδωσε ο μιλητής προηγούμενα, αφορούσαν μόνο την ΠΕΠΣΙΝΟ ΚΟΖΑΝΙΣ ή την Νέο Περιφερειά. Αφορούν την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, το νομό Κοζάνης. Κυρία Πρόεδρε, μια ερώτηση προς τον κ. Ρομνιόπλου, αν μπορώ. Μισό λεπτό, αν είναι κ. Τσάκουνα, σε συνέχεια, οι ερωτήσεις. Αν δεν έχουμε κάτι προς τον κ. Διόχαρη, γιατί καλό θα ήταν να τους αποδεσμέξουμε, να ακούσουμε και τον κ. Βασιλανίτη και, σε συνέχεια, αν είναι, να κάνουμε τις ερωτήσεις που θέλουμε. Καλησπέρα και από την Πολιτική Προστασία, καλησπέρα σε όλους. Βέβαια, είναι περιορισμένος ο ρόλος μας σε τοπικό επίπεδο, γιατί κεντρικά, ακούγεται συχνά καθημερινά η Πολιτική Προστασία, αυτό όμως αφορά κεντρικά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Γραφείο του Υπουργού. Ο συντορισμός γίνεται από τον Νιωδή κεντρικά σε όλη τη χώρα, γύρω από την διαχείριση της πανδημίας, και η χνηλάτηση κεντρικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επομένως, τοπικά, εδώ στην περιφέρεια και στις περιφερειακές ενότητες, η διέθυνση της Πολιτικής Προστασίας έχει περιορισμένο ρόλο. Εμείς τώρα, εδώ έχουμε φτιάξει μια επιτροπή ενημέρωσης, που παρακολουθούμε καθημερινά τις ανακοινώσεις και τα αποτελέσματα τα οποία κάνει ο Νιωδή. Καταγράφουμε τα κρούσματα και τα καταδέμουμε γεωγραφικά, αναδείμω, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα σε ποιους δείμους εμφανίζονται κρούσματα που έχουμε περισσότερα από λιγότερα. Και στην επιτροπή αυτή συμμετέχει και εκπρόσωπος της διέθυνσης ανάπτυξης της περιφέρειας, όπως και της διέθυνσης υγείας, δημόσις υγείας. Έτσι, καθημερινά στέλνουμε το δραστηριό ενημέρωσης και λέμε στον ενημερώνομενο τον κόσμο και το πώς οι έλεγχοι έγιναν από τη διέθυνση ανάπτυξης, πώς οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τη διέθυνση υγείας και πόσα είναι τα ημερήσια κρούσματα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και πού είναι κατανοημμένα να φτάσουν σε ποιους δείμους. Να πούμε ότι για την ώρα ισχύει το FEC 5588 με αριθμό 18, με ειδομονία 18-12 του 2020 και αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για τη διασφάλιση και εφαρμογή των μέτων που οι ενέργειες ελέγχουν είναι, σύμφωνα με το FEC αυτό, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, ΑΚΒΙΤΑ, ΜΟΥ, το σώμα επιθεώρησης εργασίας, οι διεθύσεις ανάπτυξης των περιφερειακών ενότητων, η ελληνική αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Επομένως, σε αυτό το FEC, όπως είπαμε αριθμό με αριθμό του 5588, όπου περιγράφονται οι περιορισμοί που ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και τι ακριβώς ισχύει, ποιοι μπορούν να μετακινηθούν, ποιά καταστήματα παραμείνουν ανοιχτά, η εφαρμογή επομένως αυτών των μέτρων ανήκει στις υπηρεσίες αυτές τις οποίες ανέφερα προηγουμένως. Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση του κουσμάτων του τελευταίου διάστημα, πιστεύω ότι μεγάλο λόγο παίζει και η προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη απέναντι στην κοινότητα, απέναντι στη γειτονιά του, έτσι ώστε να προσέχει, όταν συναλλάσσεται με τις υπηρεσίες ή με τα καταστήματα και να μην διασπείρει το νυό. Βέβαια, παρόλα αυτά φαίνεται πως υπάρχει αδιαφορία μικρού αριθμού, θα έλεγα, πολιτών, που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Είναι βέβαια και μεγάλος ο χρόνος. Σχεδόν έχουμε ξεπεράσει τους δύο μήνες την περιοχή, που επήρθε κόπο σίγουρα στους πολίτες από αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Παρ' όλα αυτά, όμως, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες και οι ηλεκτικοί μηχανισμοί, τόσο της περιφέρειας, της ανάπτυξης και της υγείας, να συνεχίσουν και θα συνεχίσουν τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ιδιαφέροντος ή τις επιχειρήσεις, τις λαϊκές αγορές και οπουδήποτε αλλού μπορούν να ελέγξουν, για να περιοριστούν τα ακούσματα και να μηδενιστούν αν αυτό είναι δυνατό. Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο. Στην διάθεσή σας, για τυχόν, ερωτήσεις. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Ασηλαμίδη. Δεν ξέρω αν έχει μπει κάποιος από τους δημάχους της ΚΕ, όχι. Θα πρότεινα, αν είναι, να θέσουμε τα ερωτήματά μας. Θέλει κάποιος από το σώμα να ρωτήσει… ο κ. Τσάκωμα ζήτησε το λόγο πριν, παρακαλώ κ. Τσάκωμα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ρομιόπλο, αν έχει υπόψη του να μας πει κάποια στοιχεία σε σχέση με τους επαγγελματικούς χώρους, όπου έχουμε κρούσματα ή περιστατικά υψηλού κινδυνού. Και κυρίως με δεϊ και εμπόριο, τι γίνεται. Δηλαδή, σούπερ-μάρκες, δικαταστήματα από χρήμων που είναι ανοιχτά. Τώρα, δεν γνωρίζω τι ακριβώς απάντηση θα μπορούσα να δώσω δημόσια. Καταλαβαίνετε, θέλω να πω… Θέλεις αριθμητική έννοια κ. Ρομιόπλε. Δηλαδή, με τα περιστατικά, τα κρούσματα, πόσοι έχουν επαγγελματικό χώρο δεϊ, ας πούμε, ή σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, διατροφήσεις, περίπτερα… Όχι. Κοιτάξτε. Πρώτα απ' όλα, δεν είμαι σε θέση να σας πω ακριβώς ο αριθμός. Δεν έχω ετοιμαστεί να σας πω. Δεν έχω αυτήν την υπεξεργασία. Δεν μπορώ να την κάνω αυτή στιγμή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξίσου, όμως, ότι στα εργοστάσια της ΔΕΙ, να μην κατανομάσουμε, ενδεχομένως, δεν ξέρω αν έχει νόημα να κατανομάσουμε πια, αλλά σε τρεις, σε τρία τουλάχιστον εργοστάσια, ξέρουμε ότι καθημερινά, και αυτά δίνουμε και ενευρώνουμε και τους δημάχους, ότι έχουμε ένα με δύο κρούσματα. Και εδώ είναι καθημερινά. Σε τρία τουλάχιστον εργοστάσια της ΔΕΙ. Αναλογικά με τον πληθυσμό και τον εργασμό των εργαζομένων τους, βέβαια, είναι μικρός ο αριθμός. Ωστόσο, σε κάποια από αυτά, υπάρχουν και ενδείξεις ότι έχουμε συρροεί. Δηλαδή, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μόλις έγινε εντός του συνεργείου τους. Σας λέω ότι πρέπει, από αυτά που θα πω, να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτό. Δεν θέλω να φωτογραφίσω καταστάσεις. Υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι είχαν εμμολυθεί από το συγγενικό τους περιβάλλον και απλώς καταχωρούνται στη λίστα, στις εκτέσεις ανεργαζόμενοι της ΔΕΙ. Αλλά δεν είναι η ΔΕΙ η αισθή απάντα της μόλις ίστος. Εκεί που πραγματικά δίνουμε βαρύτα και τρέχουμε να κάνουμε χνηλατίσεις, είναι όταν προκύπτουν ενδείξεις ότι δύο ή περισσότεροι εργαζόμενοι συνάδελφοι στο ίδιο κλιμάκιο υπάρχουν ενδείξεις που είχε κολλήσει ένα στον άλλο και γι' αυτό και τρέχουμε στις περιπτώσεις. Ξαναλέω ότι ο αριθμός σαν σύνολο δεν είναι μεγάλος. Πριν από ένα μήνα, αυτό μπορώ να πω πιο εύκολα, στο εργοστάσιο, σε εργοστάσια της περιοχής μας, είχαμε πολλά περισσότερα έτσι κρούσματα και αν ξεπεράσεις σε κάποιες περιπτώσεις η συνολή και τα 20 κρούσματα σε εργοστάσια, σε συναδέλφους. Τώρα μιλάμε για μικρότερους αριθμούς. Αν θέλετε να πω ένα αριθμό, π.χ. σε ένα εργοτάκο, σε ένα κλιμάκιο, είχαμε 10. Θα σαν μέχρι και 10, τα οποία θεωρούμε ότι έχουν πολύ σαν στον άλλο. Αλλά ο αριθμός αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος αν στον παρονομαστή βάλεμε το σύνολο των εργαζομένων. Και αυτό, πιστέψτε με, ο παρονομαστής που έχει να κάνει με το σύνολο των εργαζομένων, είναι κάτι το οποίο στις εκθέσεις που κάνουμε κάθε μέρα το τονίζουμε στα κεντρικά του Ιωδή. Ότι δεν μπορούμε να μένουμε σε αριθμό θετικών κουσμάτων, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι μιλάμε για εργοστάσια με πάρα πολλούς εργαζομένους. Κατά συνέπεια, λοιπόν, το ποσοστό του επιπολασμού, το ποσοστό θετικότητας, δεν είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι συγγεντικό. Επειδή αναφέρεται κάποιο χωριό της Εορδέας, θα πω ότι υπάρχουν και άλλα δύο χωριά της Εορδέας, πιο μεγαλά σε πληθυσμού, τα οποία επίσης έχουμε εντοπίσει αρκετά σημαντικές ισοί κουσμάτων και στα οποία δράσαμε. Μάλιστα, χθες είχαμε δράσει αυτά τα χωριά, στο Καρδιοχώρι και στους Πύργους Εορδέας. Να πω όμως ότι και συμμετοχή σε κάποιες πρακτικές ήταν πολύ χαμηλή. Μάλιστα, είχαμε μόλις συμμετοχή 28 ατόμων, αν είχαμε καλά στους Πύργους. Δηλαδή, σε ένα χωριό χιλίου ανάτομων περίπου κατοίκων, είχαμε συμμετοχή μόνο 28 ατόμων. Κατά συνέπεια, λοιπόν, βλέπετε ότι και για το πόσο αποτελεσματική θα είναι η δίγματοληψία, υπάρχουν και παράμετρες που δεν καθαιόζονται από εμάς, που θα διενεργίσουμε την δίγματοληψία. Έχουν να κάνουν, λοιπόν, και με τη συμμετοχή των πολιτών μας. Και αντιλαμβανόμαστε απολύτως τη δυσκολία πολλές φορές να προσέρθουν για δίγματοληψία, είτε έχει να κάνει με τις ισχυρικές συνθήκες, μόνο ότι εμείς, να ξέρετε, λαμβάνουμε δείγματα από διοερχόμενα οχήματα. Δεν εκθέτει με τον κόσμο σε χακές, χακές, χακές ισχυρικές συνθήκες, αλλά είναι όλα τα δεδομένα αυτή η παθογένεια που συμβαδίζει με το θετικό αποτέλεσμα, που είναι θετικό αποτέλεσμα, πως ξέρετε πολύ καλά, συνεπάγεται ενδεχομένως για κάποιους απόλυα εργασίας τουλάχιστον για 10 μέρες, συνεπάγεται απόλυα εργασίας από συναδέλφους, συνεπάγεται καμιά φορά δυστυχώς και κριτική και αυτό το στιγματισμός που δυστυχώς υπάρχει κάποιες φορές, είναι πολλοί οι παράγοντες σε ότι έχουν σαν αποτέλεσμα κάποιοι να μη συμμετέχουν στα μαζικά τεστ. Ανέφερα προηγουμένως το θέμα ότι, θα πω του εξής, ότι σήμερα η χνάδιση μας έχει ολοκληρωθεί, να πω ότι καθημερινά πραγματοποιούμε στα γραφεία μας οι χνηλατίσεις, από τηλεφωνικό μας κέντρο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Ό,τι αποτέλεσμα λάδων από τα εργαστήρια, από δημόσιες κριτικά μετά από εκείνη την ώρα, αυτά όλα τα τηλεφωνούμε στους ανθρώπους την επόμενη ακριβώς ημέρα το πρωί. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί αυτή η δικασία και αν θα μπορούσα να πω ποσοστά, θα σας έλεγα λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή, αν πειχεί στο βόιο έχουμε έναν αριθμό αυθεντικών κρουσμάτων, την κοζάνευουμε το διπλάσιο και στην εοδεύουμε το τριπλάσιο. Αυτό μπορεί να πει. 100.000 φάλοι με παρανομαστή κύριε Ρομνιόπλε. Αυτό, θα σας πω κάτι, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω γιατί. Εμείς, αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να γνωρίζω ανά πάσα στιγμή πόσα τεστ έχουνε γίνει σε κάθε ιδιωτικό εργαστήριο. Δεν μπορώ να γνωρίζω. Εμείς, η πλειορφαία που ζητάμε από τα ιδιωτικά εργαστήρια είναι να μας αναφέρουνε τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων μόνο, τα ονόματα χρησιμοποιούνται και να κάνουμε την ειχειλία της είμας. Δεν μπορώ να γνωρίζω ανά πάσα στιγμή πόσα γίνονται σε κάθε εργαστήριο τεστ και με ουραϊκά κεράπη τεστ. Δεν το ξέρω. Σε σχέση με πληθυσμιακά δεδομένα και κρουσμάτα, κύριε Ρομνιόπλε. Παρακαλώ. Σε σχέση με πληθυσμιακά δεδομένα και κρουσμάτα, λέω αν έχουμε υπομονή. Με βάση τα κρουσμάτα, με βάση τον πληθυσμό που έχουμε, θα ξανακώ λοιπόν ότι δεν είναι νούμερα τα οποία προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Είναι νούμερα τα οποία ελέγχονται. Ωραία. Έχω κάποια ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε, για τον κύριο Ρομνιόπλε. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω. Αν δεν έχουμε κάποια ερωτήματα προς τον κύριο Διόφερη και προς τον κύριο Πάτσα, πρέπει να τους αποδεσμέσουμε. Όχι, το ερώτημα το δικό μου, αν θέλετε, εμπλέκει και τα σώματα ασφαλής. Ωραία, ωραία. Σας έχουμε και διδιάσει. Ναι. Επειδή έχουμε τέσσερις περιφερειακές ενότητες, κύριε Ρομνιόπουλε, και βλέπουμε ότι στις τρεις περιφερειακές ενότητες η εξέλιξη πανδημίας πάει πάρα πολύ καλά, εκφράζω την άποψη ότι τα σώματα που εμπλέκονται για τον έλεγχο, δηλαδή η αστυνομία υπερουσιαστική και η πολιτική προστασία, αν θέλετε, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Το πρόβλημα, κατά την προσωπική μου άποψη και μέσα από αυτό θα σας εφερθεί το ερώτημα, είναι ότι μάλλον ήταν αποτυχημένο το σχέδιο ως αφορά τους μεγάλους εργασιακούς χώρους στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Δεν έγιναν τα μαζικά τέστη και σοβαρή χνηλάτη σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω ποια άλλη λόγια οδήγησαν σε αυτά τα αυξημένα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Δεν βρίσκω κανέναν άλλον λόγο. Ούτε πιστεύω ότι οι κάτοικοι συμπεριφέρονθηκαν διαφορετικά, ούτε η έλεγχη της αστυνομίας ήταν διαφορετική σε αυτή την περιφερειακή ενότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Το πρώτο μου ερώτημα είναι αυτό. Το δεύτερο ερώτημα είναι εσείς ως υπεύθυνος εδώ του ΕΟΔΙ είχατε στενή συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους κάθε περιφερειακής ενότητας, στο δοντιατρικούς, φαρμακευτικούς και ακτιατρικούς συλλόγους. Γιατί εγώ ως φαρμακοποιός δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο στην περιφερειακή ενότητα φλόρινα. Και το τρίτο ερώτημα το έβαλε ο κ. Περιφεριάρχης. Εμείς προχωρήσουμε στην αγορά ενός μηχανήματος, το οποίο κόσησε αρκετά λεφτά, δεν είναι μόνο το μηχάνημα, είναι και ο ξυπλισμός και η στήριξη του εργαστηρίου αυτού. Δεν θα προκειωδεί να μας δίνει δωρεάν τα μωριακά τεστ, γιατί θα προχωρήσουμε και στην αγορά των μωριακών τεστ. Αυτά είναι τα τρία ερωτήματα. Ευχαριστώ. Κυρία Πρόεδρα. Κυρία Πρόεδρα και εγώ θέλω να ρωτήσω, όχι να τα απαντήσει όλα βαζί ο κύριος. Να απαντήσει ο κ. Γιάση ο κ. Ρωμιόπουλος. Κυρία Πρόεδρα, επειδή θα είναι χοροδόγωρα αυτή η διαδικασία σας, πάρε κ. Ρωμιόπουλος όλα τα ερωτήματα. Θα προτιμούσα να απαντάω στον καθένα ξεχωριστά, για να θυμάμαι λίγο και ακριβώς και την ερώτηση, να μην κάνω τα διαφικρινήσεις. Έχω λίγο σημειώσει αυτά που με ρωτάτε, θα πω το εξής. Είπατε λοιπόν, για να καταλάβω, είπατε ότι το μοντέλο απέτυχε, δεν ξέρω ακριβώς ποιο μοντέλο εννοείται. Το μοντέλο της εκνυλάτησης κ. Ρωμιόπουλε, διότι η διαφοροποίηση της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, κατά τη προσωπική μου ταπεινή άποψη, είναι μόνο οι εργασιακοί, οι τεράσια εργασιακοί χώροι. Το εργοτάξιο της πτωμαϊδος 5, οι χώροι της 2 και οι υπόλοιποι. Όχι, όχι, ξέρετε κάτι, επιτρέψτε με να κάνουμε λίγο ό,τι σας συζήτησε, για να καταλάβω ακριβώς τι λέτε. Είπατε, απέτυχε το μοντέλο της εκνυλάτησης. Του ελέγχουν το κρουσμάτου. Τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Σε εργασιακούς χώρους, πολύ σωστά. Αυτό σέρανα πολύ το σχεδόν. Να ξέρετε ότι πολλές φορές και εμείς, και εγώ όταν είχα τη δυνατότητα να πω κάτι σε κάποιο περιφερειακό συμβούλιο, και με πολύ προσοχή το δηλώσα κιόλας, γιατί ξέρετε υπάρχουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είπα δειλά-δειλά, το έβλεπα ότι υπάρχει πρόβλημα αν γίνεται να μην κάνουμε κοινά διαλήματα οι εργαζομένοι. Αν γίνεται να μην κάνει ποτέ η μάσκα. Αν γίνεται και χρειάζεται να γίνει διάλειμμα να γίνεις ανοιχτό χώρο. Σε αυτό έχει κάποια εμπλοκίμαση ο ΕΟΔ, θα μπορείς να κάνει κάτι παραπάνω, παραπάνω μια σύσταση. Αυτό το αφήνω σαν ερώτημα. Συμφωνώ που όλους μαζί σας ότι πράγματι, ακόμα και σε υγειονομικούς χώρους, όχι μόνο σε εργοστάσια, ξέρετε, όταν υπάρχει η συρροή κρουσμάτων κάτι δεν έγινε σωστά. Είναι ξεκάθαρο. Όταν σε ένα σοκομείο τυχή της περιοχής μας, η κλινική που είναι COVID δεν έχει κανένα κρούσμα θετικό υγειονομικού, κανένα κρούσμα θετικός υγειονομικός κανένας. Αλλά άλλες κλινικές έχουν, δεν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι λάθος και κάποιος να κάνει κάτι σωστό. Δηλαδή, άνθρωπος έκανε λάθος, έκανε καλά και άνθρωπος έκανε στραβά. Θέλω να καταλάβετε, λοιπόν, ότι εγώ θα θέλω να αποκληθώ καμίας από όλους ευθύνες και είμαι εδώ για να απαντήσω σε οτιδήποτε, εσείς θεότετε σωστό και απαραίτητο, ότι για τη διασχωρά που συνεχώς ακούμε, πιστέψτε με, η χνηλάτιση είναι μια ολόκληρη αλυσίδα παραγόντων. Ένας κρίκος να μην λειτουργήσει σωστά, η χνηλάτιση, αυτό που έχετε σημειώσει σαν χνηλάτιση, αποτυγχάνει. Τι σημαίνει στο τέλος η χνηλάτιση. Ο τελευταίος κρίκος η χνηλάτιση, που είμαστε ο Ιωδή, ο τελευταίος κρίκος είμαστε εμείς, πιστέψτε με, έχει να κάνει με το εξής. Να τηλεφωνήσει ο κύριος Ρομνιόπουλος, ένα θετικό κρούσμα, που έχει το όνομα και το τηλέφωνο του, του το έχει στείλει κάποιος, ότι είναι θετικό κρούσμα, ένα εργαστήριο, για να καταφέρει ο κύριος Ρομνιόπουλος να πείσει το θετικό κρούσμα, να θυμηθεί, με βάση τα στοιχεία που θα βλήξει από το ιστορικό του, πότε μπορεί και πού μπορεί να μολύνθηκε, οπότε να μας δώσει κάποιες επαφές που θεωρεί ότι ήταν η πηγή του προβλήματος και ταυτόχρονα να μας πει ποιους μπορεί να μολύνε. Εσείς, εσείς θα σας είχα πάρει τηλέφωνο εσάς ένα θετικό κρούσμα, είστε σίγουρος ο θέμος ότι σας είχατε δώσει όλες τις επαφές σας. Εσείς μπορεί, εσείς μπορεί και εγώ δεν το καλέω προσωπικά και σας προς Θεού, παράδειγμα το δίνω, πολλοί συνάδελφοι μας από φόβο, από τίδήποτε δεν δηλώνουν επαφές, πολλοί συνάδελφοι μας μας λένε ψέματα καμιά φορά για να αποφύγουν την απώλεια εργασίας συναδέλφων τους. Όταν ξέρουν ότι μπορεί ένα δικό τους λάθος να στοιχήσει τη δουλειά σε ένα συνάδελφο τους, σε ένα συγγενή τους, αποφεύγουν και αυτός είναι πολλές οι περιπτώσεις. Σας δω μόνο ένα απλό παράδειγμα λοιπόν ότι μια δεστινάτηση μπορεί να αποτύχει για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτός που είναι θετικός δεν δίνει πληροφορίες. Από εκεί πέρα όμως για να επιτευχθεί η Γκλάτσι τι χρειάζεται από την αρχή. Πρώτον χρειάζεται για να γίνει σωστά η δουλειά αυτός ο οποίος είναι θετικός ή έχει είπε τα συντώματα να πάει να κάνει το τεστ. Έχετε αντιληφθεί περίπτωσης ανθρώπων που είχαν συντώματα και πήγα στην εργασία τους. Ποιος σε ευθύνεται γι' αυτό, ο ΕΟΔΙ? Όχι προφανώς. Κι όμως πηγαίνουν στα εργασία τους. Είτε άλλοι δηλώνουν άγνοια που για μένα είναι τραγικό μετά από τόσες μήνες να λένε ότι είχαν άγνοια πιάνει τα συντώματα του κορωνοϊού, ωστόσο το επικαλούνται. Άλλοι επειδή θέλουν να μην χάσουν τα εργασία τους θα πάρουν το τεπόν και θα πάνε αφήρεται στη δουλειά τους. Κι άλλοι μπορεί να πάνε επειδή είναι διεχθές εργασίες αυτοίς και σε αυτούς δεν είναι κανένας έλεγχος. Άρα λοιπόν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν συμπτώματα και δεν κάνουν το τεστ. Εκεί μπορώ να φύγουμε τη διασφορά? Δεν μπορούμε. Δεύτερον, αυτοί που πάνε και κάνουν το τεστ. Υπάρχουν περιπτώσεις ότι σε ορισμένοι από αυτούς πραγματικά κάνουν το τεστ. Αυτά που μου λέτε ισχύουν γενικώς και για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Εγώ έβαλα τη διαφοροποίηση όσα αφορά και οι περιφερειακές ενότητες. Εγώ τα κατανοώ αυτά και εσείς όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Είπατε όπου δεν γίνεται σοβαρή χνηλάτσιση και λέω έχετε να μας πείτε κάθε στιγμή. Για τις εργασιακούς χώρους μίλησα, ότι εκεί πρέπει να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο. Το μοντέλο αυτό θα πρέπει να το διερευνήσει η πολιτεία και να το αποφασίσει. Όχι, όχι. Απευθείας όμως σε εμένα. Δεν απευθύνεσαι στην πολιτεία. Όχι, όχι. Σαν εκπρόσωπο η ΟΔΙ. Όχι, όχι. Δεν είναι η πολιτεία. Ξυχωρέστε μου. Ούτε η ΟΔΙ είναι η πολιτεία. Μην μπερδεύεστε λίγο σε αυτό το θέμα. Ακούστε με. Όχι, όχι. Αυτή τη σύγχυση να μην την έχετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ο ρόλος μας είναι πολύ ξεκάθαρος. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε παντακού παρόντες σε κάθε εργοστάσιο όταν έχουμε συγκεκριμένη δύναμη. Ο λόγος μας είναι να έχουμε επαφή με τον γιατρό εργασίας του κάθε εργασιακού χώρου. Αν ο γιατρός εργασίας δεν μας αναφέρει κάτι ή αν δεν αντιληφθούμε την υπάρχει συλλογή από τα ριβαστήρια στα οποία κάποιοι καταφέβουν ιδιοντικά να κάνουν τεστ, πώς θα αντιληφθούμε. Εσείς θεωρείτε ότι τα μαζικά τεστ όσα και να γίνουν, αν κάποιος επιθυμεί να μην κάνει τεστ θα το κάνει. Όχι. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων όταν πήγαμε στη ΔΕΙ, στο προηγούμενο κύμα, στην πριν από ένα μήνα που είχαμε 20 κλουσμάτους σε ένα χώρο, όπου κάποιοι πάλι δεν προσήλθαν. Και κάποιος από αυτούς ήταν και η αιτία να γίνει διασπορά κάπου αλλού μετά, επειδή δεν ελεύθηκε. Άρα λοιπόν, μην αφορίζετε καταστάσεις. Δεν αφορίζω, έβαλα το πρόβλημά της τώρα. Είπατε όμως ότι δεν γίνεται σοβαρή χνηλάτηση. Και ξαναρωτάω, τι είναι ούτε η χνηλάτηση. Η χνηλάτηση τι ακριβώς είναι, είναι η λήψη δειγμάτων, τα μαζικά τεστ, εννοείται η χνηλάτηση. Αυτό δεν είναι η χνηλάτηση. Όχι, δεν είπα αυτό. Όχι, εγώ ρωτάω, δεν καταλαβαίνω, γιατί σοβαρή χνηλάτηση, τι θα πει η σοβαρή χνηλάτηση. Είμαι σοβαρός. Να γίνεται ακριβώς διερεύνηση των επαφών. Αυτό που είπατε προκούμενο. Στις δώσεις σας λέω, κάθε άνθρωπος, πώς μπορεί να γίνει. Πάρτε δεδομένο ότι δεν έχουμε όλη αυτή την κουλτούρα παντού. Δεν έχουμε όλη αυτή την κουλτούρα. Άλλος θα μπορεί να είναι πιο ειλικρινής, άλλος πιο φοβισμένος, άλλος πιο χαραλαίος. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Άρα, λάβετε υπόψη και παράγωτης που είναι πέρα από τους ανθρώπους που λένε ότι είναι η χ Δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε, λέτε ψέματα, όταν ξέρουμε ότι κάποιος μας λέει ψέματα. Αυτό που είναι λάθος, αλλά αυτό καθυστερεί την δουλειά δικιά μας. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Δεν έχουμε δικαίωμα.